Kunstspoor 2023

Page 1

Noord-Beveland

2023

za 19, zo 20 augustus én za 26, zo 27 augustus van 11.00 tot 17.00 uur vrije toegang
KUNSTSPOOR

Kunstspoor 2023

De 25ste kunstroute van Kunstspoor

We vieren dit jaar ons jubileum met veel extra activiteiten. De kunstroute in de laatste 2 weekenden van augustus is extra groot met 28 locaties waar onze Noord-Bevelandse kunstenaars hun nieuwste werk tonen. Veel kunstenaars hebben in hun atelier ook gastkunstenaars uitgenodigd. Op onze hoofdlocatie ‘de Zeeuwse Oase’ exposeren zelfs zeven gastexposanten.

Naast de kunstroute, die groter is dan u van ons gewend bent, hebben we dit jaar naast beeldende kunst diverse andere cultuuruitingen zoals muziek.

Het project Kunst in het Dorp

Kunstenaars, waarvan 5 deelnemers van Kunstspoor hebben voor alle zes dorpen van ons eiland een groot kunstwerk gemaakt. In april heeft de kunstenaar met een aantal inwoners gesproken over de veranderingen in hun dorp. De verhalen van de inwoners waren de inspiratie voor de kunstwerken die in juni op een prominente plek in het dorp zijn geplaatst.

5 Kats: Helden van Kats door Onno de Graaf

9 Colijnsplaat: Fish Lighting door Mira Peters

13 Kortgene: Kortgene in de tijd door Frida van Overbeeke

16 Geersdijk: Voorbij de kauwgomballenautomaat door DIT Dineke Zwolle, Ivonne Bom en Tes van den Boogaard

18 Wissenkerke: Verandering door Marion Kamper

22 Kamperland: Propeller�iguren door Eef de Graaf

15 25 maal 25x25

Deelnemers van Kunstspoor hebben allemaal een kunstwerkje van 25 x 25 cm gemaakt. Deze zijn bij MAAN B&B + GALERIE te koop, de opbrengst gaat naar Kunstspoor.

16-17

Muziekprogramma 25 jaar Kunstspoor

Tijdens Kunstspoor zijn er alle vier dagen klassieke concerten van een half uur te beluisteren in de boomgaard van Studio Wijtvliet in Geersdijk. Aanvang 13.30 en 15.30 uur.

Op zondag 20 augustus is er een gratis Tango clinic in het Drenthehuis in Geersdijk

19 Voor jong en oud

In juni presenteerden we op het terrein van EEF een creatieve week voor leerlingen van het basisonderwijs op Noord-Beveland: OP DREEF. Voor een fotoverslag: zie onze website.

Op 18 augustus is er een reünie voor oud-deelnemers van Kunstspoor

21 Culturele Fair en rondrit

Heel cultureel Noord-Beveland presenteert zich twee vrijdagavonden aan de inwoners. U kunt gratis mee met de rondrit per bus langs Kunst in het Dorp en de diverse presentaties.

22 Maerlant Poëzieprijs

In 2024 organiseert Kunstspoor de zevende editie van de Maerlant Poëzieprijs

En verder, de kunstroute…

5 Kats

9 Colijnsplaat

13 Kortgene

16 Geersdijk

18 Wissenkerke

22 Kamperland

De activiteiten van 25 jaar Kunstspoor worden mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Noord-Beveland

Provincie Zeeland

Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland

VSBfonds

Fonds voor Cultuurparticipatie (OP DREEF)

Frits Lensvelt Stichting

Landgoed Rijckholt

Stichting Kriengel ‘t Peeland

Goodman & Co

Resort De Vlasschure

Bouwcenter De Haze

2
kunstspoor.nl

Gastexposanten bij de Zeeuwse Oase

1. Direct bij de ingang wordt u uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het project ‘Doe ze de groeten’ van het Landart Collectief (LAC)

2. In de stallen hangt werk van vier kunstenaars. Schilderwerk van Didier Creëlle, ‘Woven stories’ van Kristiane Reinhardt, kleurrijke schilderijen van Addie Sandee en wandobjecten van Glenn Priester.

3. Op diverse plaatsen in de tuin kunt u genieten van de poëzie van de allesoverheersende kringloop van de natuur. Land-art werken van Imke Beek met kwetsbare kracht, rust en spanning.

4. In de Cipressenhof verbeeldt Glenn Priester het waterlandschap zonder mensen en bewoning. Hij maakt verbinding tussen de Aziatische wereld en de Westerse wereld.

5. In de kas is de tentoonstelling van het project ‘Kunst in het Dorp’ paradijselijk omlijst met vogels van Jeanette Ephraïm. Vogels met een eigenzinnig karakter kijken u aan.

Op de plattegrond hiernaast staan met cijfers de plaatsen aangegeven waar u onze gastexposanten kunt vinden.

Kats

K Kunst in het Dorp Ingang dorp, Noordlangeweg

1 Zeeuwse Oase

Katse Groeneweg 3a, 4485 PH Kats

2 Dorpshuis De Vriendschap Noordlangeweg 6

3 Onno de Graaf Dorpsstraat 19

4 Atelier Galerie Kats

Dorpsstraat 16

5 Kerkje van Kats Kerkstraat 3

6 Tuin van de fam. Willebrands

Dijkstraat 31

7 Atelier Annegien de Bruijn Molstraat 10

3
1
K 7 2 3 4 5 6
1 2 5 4 3 3 3

De poëzie van de allesoverheersende kringloop van de natuur

Imke Beek is gefascineerd door de natuur. Zij verwondert zich over de jaarlijkse cyclus waarin de natuur zich in vele verschillende verschijningsvormen en processen manifesteert: zij laat zich in haar objecten en installaties inspireren door de vele manieren waarop de natuur groeit en afsterft.

Zij combineert materialen als gaas, ijzerdraad en takken met vele lagen gelijmd papier, die de structuur van natuurlijke huidlagen benaderen. Zij is steeds op zoek naar mooie omgevingen. De organische vormen scheppen met hun kwetsbare kracht rust en spanning in de omgeving waarin zij geplaatst worden.

Didier Creëlle volgde cursussen tekenen en schilderen aan de Kunstacademie van Eeklo. In 2017 voltooide hij zijn opleiding. Dit betekende echter helemaal niet het einde van zijn teken- en schildersactiviteiten. Op de eerste plaats is het zijn bekommernis om de in de academie verworven vaardigheden te onderhouden. Zonder meer slaagt hij hierin. Didier streeft naar afwisseling. Stevige borstelstreken, vlugge trefzekere toetsen zijn kenmerkend voor een deel van zijn werk. In een ander deel komt hij grappig uit de hoek.

In nog een ander deel gaat hij op zoek naar ver�ijning. De kunstenaar gaat uitdagingen niet uit de weg. Verf biedt hem vele mogelijkheden: gevoel opwekken, suggereren. Goed tekenen is een stevige basis voor zijn schilderwerk.

De rode draad in mijn werk is het waterlandschap zonder mensen en

De rode draad in mijn werk is het waterlandschap zonder mensen en bewoning.

Ik heb het uitgangspunt veranderd: vanaf binnenwater of zee naar het land toe. Verder heb ik me verdiept in water en wolken in al hun verschijningsvormen met betrekking tot kleur, licht, atmosfeer etc. en de gevoelens die ik daarbij ervaar.

Door middel van cursussen op de Hogere Zeevaart School in Rotterdam heb ik me verdiept in een andere verschijningsvorm van water, namelijk wolken. Bij de landschappen was er sprake van een horizontale richting. In de 'luchtlandschappen' is de blik verticaal gericht. Dit heeft onder andere ook gevolgen gehad voor het formaat van de werken. In mijn werk leg ik verbindingen tussen de Aziatische wereld (waar ik geboren ben) en de Westerse wereld (waar ik nu leef).

LAC (Landart Collectief)

Doe Ze De Groeten Rozengeur en Maneschijn

Het LAC strijkt, met het project 'Doe ze de groeten', neer op Noord-Beveland.

Wij nodigen bezoekers uit om tijdens de laatste twee weekenden van augustus een bijdrage te leveren aan het project, door op een gekleurd lint een persoonlijke boodschap, een gedachte, een groet, een teken achter te laten en deze in de opgestelde constructie als inslag te weven. Uiteindelijk zal het, door de gezamenlijke inspanning, een veelkleurig lint vormen in de Zeeuwse Oase. Wij hopen dat de rozentuin het publiek bij het schrijven zal inspireren. a rose is a rose is a rose is a rose………. LAC (Land Art Collectief)

Rob van Dolron, Ineke Hekking, Ruud Hekking, Toos Linnemann.

4
1 1 1
1 Imke Beek gastexposant  imkebeek.nl  imkebeek@gmail.com Didier Creëlle gastexposant  didier.creelle@gmail.com  +32 9 372 85 44 +32 499 22 68 53
gastexposant Glenn Priester gastexposant  glennpriester.nl  glenn.priester@planet.nl

Kleur en combinaties van kleuren vormen vaak het uitganspunt voor Addie bij het schilderen. Ze voelt zich het meest verwant met de abstract-expressionisten. Het evolutionaire proces van de verf is heel belangrijk. Ze vindt het altijd weer verrassend wat er op het doek ontstaat en schildert heel spontaan. Ze laat het schilderij bepalen wat er gebeurt: moeten bepaalde stukken verdwijnen of juist geaccentueerd? Daarbij zoekt zij naar de werking van gelaagdheden, onverwachte kleurencombinaties, transparanties en contrasten. Addie houdt van de spanning tussen �iguratie en abstractie. Bovendien is het werkproces vaak nog zichtbaar in het werk, wat het een kwetsbaarheid verleent.

'Woven stories'

kunst in het dorp

Vogels zijn een vaak terugkerend thema. Menselijke trekjes in het dier vind ik interessant, vooral omdat wij die betekenis er zelf aan geven. Ik probeer onze manier van kijken te benadrukken. Dat doe ik door de vogels in een speci�ieke houding te zetten, of door toevoeging van bijvoorbeeld een trouwjurk. Maar ik vind het belangrijk dat ook het eigenzinnige karakter van een vogel in het beeld blijft bestaan.

5
1 1 K 1 Jeanette Ephraïm gastexposant  jepnet.nl  j@jepnet.nl
 addiesandee.com
Helden van Kats | Onno de Graaf
Addie Sandee gastexposant
 kristiane.art  06 1294 2461
Kristiane Reinhardt

René van der Bruggen Artist in Residence

Gea Kuiper Artist in Residence

De uitnodiging om in het Residence-programma van Kunstspoor twee weken in Kortgene te komen werken, heeft Van der Bruggen aangegrepen om naast het tekenen, waarop hij zich de laatste jaren uitsluitend heeft toegelegd, ook weer ruimtelijk werk te maken. Met zijn schetsmodellen uit karton de�inieert Van der Bruggen op zijn manier een ruimte, een plek om te verblijven. De ruimtelijke schetsen zijn geen doel op zichzelf, maar de weerslag van een onderzoek.

Daarnaast zijn er ook (digitale) tekeningen ontstaan. Het digitale tekenen stelt Van der Bruggen in staat eindeloos te bouwen en te verbeteren. De 'diepte' en 'gelaagdheid' in het werk ontstaan doordat de sporen van elke beslissing die hij van het begin tot het einde van het tekenproces heeft genomen, in de tekeningen zichtbaar blijven. Zowel in de ruimtelijke modellen als in de tekeningen ontstaat de betekenis van het werk tijdens het proces en zo is elk werk het antwoord op een vraag die het zichzelf stelde, een antwoord dat alleen door te verbeelden kan worden gevonden.

De in Friesland wonende kunstenaars Gea Kuiper en René van der

De in Friesland wonende kunstenaars Gea Kuiper en René van der Bruggen hebben de uitnodiging om in het kader van Kunstspoor twee weken in Kortgene als Artist in Residence te komen werken aangenomen om een gezamenlijk onderwerp, wat zij noemen ‘de Zeeuwse ruimte’, te onderzoeken.

In het werk van Gea Kuiper gaan kleurvlakken, met elkaar de strijd aan tot ze uiteindelijk, zoals een aantal woorden een gedicht kunnen vormen, op het papier op hun plaats vallen en een geheel vormen. Kleurvlakken die elkaar op scherp zetten, en hun plek zoeken op het vlak, zijn geen interpretatie van de werkelijkheid maar beschrijven op hun manier een meer abstracte, immateriële ruimte waar tijd en herinneringen lijken te zijn ingedikt. Het accent ligt daarbij op de lege binnenruimte. Over de invloed van het verblijf in Zeeland op haar kleurgebruik zegt Kuiper: “Je neemt de Zeeuwse atmosfeer, de kleuren en het licht in je op en die vinden zo hun vertaling in het werk”.

Gea Kuiper was al eerder te gast bij Kunstspoor en schildert met gouache op papier, meestal rijstpapier.

6
Monoprints en collages.
Schilderijen en objecten van divers materiaal. 3 2 4
2
Onno de Graaf  onnodegraaf.nl  0113 601522
renevanderbruggen.com
info@renevanderbruggen.com
Lenny van Broekhoven  galeriekats.nl  info@galeriekats.nl  0113 601685

Wendy Veldhuis zet herkenbaarheid in als middel om haar verhalen te vertellen. Haar gra�ische achtergrond en tekentalent zijn terug te vinden in de heldere lijnen, de overtuigende dieptewerking en de trefzekerheid in de details. Ze schildert lege interieurs met sporen van menselijke aanwezigheid. Wanden worden doorbroken met allerlei doorkijkjes, waardoor de blik steeds dieper in de gesuggereerde ruimte verdwijnt. Soms loopt de ruimte over in een landschap. Wat ze ziet, zet ze om in beelden die worden gevoed door haar fantasie, haar gedachten over wat daar in het landschap of in een interieur allemaal is gebeurd of misschien nog gaat gebeuren. Deze gedachten gebruikt zij ook in haar objecten die opgebouwd zijn uit hout, metaal en papier die zij zelf vindt of maakt.

De edelsmeedkunst van Marloes Latomme vertoont tekenen waaruit een organische bewerking of verwerking leesbaar is. Harde materialen worden geconfronteerd met de meest broze elementen uit de natuur. Ze worden dermate versmolten totdat de twee weer één worden. Het is een onvoorspelbaar en breekbaar proces waardoor elk exemplaar uniek is.

Marloes behaalde een Master Diploma in de Beeldende Kunsten aan de KASK te Gent (2010) en specialiseerde zich in Edelsmeedkunst aan de SASK te Sint-Niklaas (2015).

Pieter Reef volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving, ‘s-Hertogenbosch, Monumentaal. Pieter Reef word geïnspireerd door landschappen waar hij doorheen reist of die vanuit een herinnering naar boven komen. De landschappen hebben een ruimtelijke, panorama-achtige sfeer, die een enigszins vervreemdend effect kan oproepen. Men kan erin verdwalen. Naast de schilderijen maakt Pieter materiewerken met voorwerpen uit vervlogen tijden, of restmaterialen van deze tijd. In alle gevallen komen ze voort uit de erfenis van de mens. Zogenaamde waardeloze materialen kunnen een eigen leven gaan leiden. Pieter Reef: "de terugblik op deze schijnbaar waardeloze voorwerpen is voor mij een grote inspiratiebron die verwondering oproept, het verhaal ‘erachter’ kan zo ingevuld worden".

Pieter Reef volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie

Marina Gurck is sinds 1980 werkzaam in eigen atelier. Het werk bestaat uit handvormen en gedraaide unica.

Het werk is organisch en rijk aan kleuren. Enkele werken zijn in brons uitgevoerd.

De bron van het werk is de natuur, het werken een ontdekkingsreis, de verrassing een toegift.

7
4 4 4 4 Wendy Veldhuis gastexposant  reeveldart.nl/wendy.html  061085907 Marloes Latomme gastexposant  marloeslatomme.weebly.com  latomme.marloes@hotmail.com
 gurck.nl  marina.gurck@live.nl
voor
Marina Gurck gastexposant
gastexposant  reeveldart.nl/pieter.html  0647208139
Pieter Reef

Jet Nijkamp tekent en schildert bomen, vaak naar de waarneming, omdat ze de beweging en spierkracht van bomen wil vangen. Bomen poseren geduldig. Je ziet ze groeien. We zetten bomen naar onze hand door ze te enten, te snoeien, te geleiden, te vlechten. Hoe ‘natuurlijk’ zijn onze stadse bomen? Bomen spelen steeds op een andere manier een rol in haar projecten. In Kats zijn werken te zien uit onder meer het eerdere project B O O M en het lopende project ‘Amsterdam 3hoog achter’. Zie haar website jetnijkamp.nl.

Frida van Overbeeke

 Galerie/Atelier '8er4', Indira Gandhilaan 4, 4463 JG Goes

 fridainbeelden.nl

 fridavoverbeeke@gmail.com

 0113 228 793 of 06 4077 6488

Frida laat in Kats aan de Dijkstraat haar werk zien in de gezellige tuin van de fam. Willebrands.

Zij werkt met brons, glas en keramiek. Tevens kunt u het werk zien van Riet Willebrands, stenen beelden.

Riet exposeert beelden in albast en speksteen in haar eigen tuin.

Annegien de Bruijn

 art-anne.nl

 instagram.com/annegiendebruijn

Annegien de Bruijn maakt klassieke, �iguratieve sculpturen in klei en daarnaast beelden met een achterliggend verhaal die vaak de hedendaagse maatschappij weerspiegelen. De emoties en complexiteit van het moderne leven probeert ze te re�lecteren met humor en lichtheid. Door middel van symboliek en subtiele details in haar beelden, komen onderwerpen aan bod zoals bijvoorbeeld identiteit, arti�icial intelligence & social media.

Haar materiaalgebruik is zeer divers en vaak combineert ze verschillende materialen.

8
6 5 6 7
Nijkamp gastexposant  jetnijkamp.nl
Willebrands gastexposant  m.t.willebrands@zeelandnet.nl  0113 600 381
Jet
Riet

colijnsplaat

4

12 Dorpshuis 'De Brug'

101D

Mira Peters, kunstschilder-tekenaar

Mira Peters volgde haar opleiding aan de Rijksacademie Beeldende Kunsten te Amsterdam

Werkt veel in olieverf en vaak in een serie. Verhalend en abstract: mens, dier, strand en de natuur van de omgeving. Ook weleens inzoomend op de hedendaagse werkelijkheid.

Groot werk en klein werk, ook op papier. Tekenen? Ik geef ook workshops, voor iedereen toegankelijk.

9 kunst
in het dorp
Maakt van onbegrijpelijke stukken een eenheid die herkenbaar is. Soms maken ze geluid en geven ze licht. Ga kijken en je verbazen. Buiten staat er weer een Pontiac voor de deur. 8 8 8 F 9 11 12 10 K K Toon Harthoorn gastexposant 
Mira Peters  mirapeters.nl K Kunst
Dorp Dijk t.o.
monument
Jongens’
Beatrixstraat
Voorstraat
Irenestraat
Voorstraat
Fish Lighting | Mira Peters
06 1636 9672
in het
‘De Patrijs’ bij
‘Houen
8 Mira Peters
6 en 6B 9 Atelier Albert Groenheyde
56 10 Endless Yoga Studio
1B 11 Atelier Itske Maree
Havelaarstraat

Albert Groenheyde studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkte daarna als gra�isch ontwerper. Pas later ontwikkelt hij zich de�initief als beeldend kunstenaar. Hij schildert realistisch, maar kan de werkelijkheid ook in een ander perspectief zetten, waardoor vervreemding ontstaat. Vooral mensen inspireren Albert Groenheyde. Niet voor niets schildert hij vooral portretten. Hij wil daarin het karakteristieke en eigene van mensen vastleggen. Het resultaat is soms heel confronterend want hij heeft een krachtige manier van schilderen. Hij heeft een atelier met veel werk in Colijnsplaat, waar bezoek altijd welkom is.

Albert Groenheyde deed twee keer mee aan het TV-programma Sterren op het doek.

Berita Valk werkt vooral �iguratief in klei en was. Dier en mens inspireren haar om enerzijds strak, gestileerd en ver�ijnd te werken of anderzijds juist spontaan, om uitdrukking te geven aan een beweging of krachtige houding.

Het uiteindelijke materiaal, brons, kunststof of keramiek, dient dit te versterken. Bronzen beelden hebben haar voorkeur, maar giethars of andere kunststoffen houden ook de grotere, monumentale, duurzame beelden bereikbaar voor een breder publiek. Sinds 1999 is Berita Valk actief betrokken bij het Beeldhouwatelier Arnestein (BAA) in Middelburg, waarvan zij mede-eigenaar is.

Mijn persoonlijke belevenissen, interesses en de tijdgeest vormen het uitgangspunt voor mijn collages en mixed media.

Mijn werk is deels autobiogra�isch: situaties en observaties verwerken, ordenen en een plek geven in beeldtaal. Ik ben geïnspireerd door een aantal sterke vrouwen. Waaronder; Hannah Höch, dadaïste én oermoeder van de collage én overlevende. Nanny of the Maroons, kruidenkenner, bedreven in vechtkunst en bevrijder.

De stroming Toyisme inspireert mij, onder andere door het Toyistisch Manifest.

Beeldhouwer, scheikundige, mediteerder en Founder van de Omgekeerde Kunst.

Naast werken in Yogastudio Endless Yoga, toont Rudy tijdens de dagen van Kunstspoor de installatie Eco-Lighthouse aan de Kuupjesweg te Colijnsplaat.

Op het kaartje aangegeven met:

Een video van dit werk is te zien op YouTube:

10 F
9 10 10 9 Albert
 albertgroenheyde.com  albert.groenheyde@planet.nl  06
4627 Diana
 dianabodelier2020@gmail.com  +31639039049  instagram.com/ixiediana/
gastexposant 
Groenheyde
5379
Bodelier
Berita Valk
beeldhouwatelierarnestein.nl/berita
beritavalk@gmail.com
06 2269 1392 Rudy Firlefyn gastexposant
youtube.com/@rudyfirlefyn8444
r�irlefyn@gmail.com
+0032488707569

Itske Marée maakt al meer dan 20 jaar leren tassen. Elke tas ontstaat door een creatief proces en wordt met overgave en veel precisie gemaakt. Altijd weer zoekend naar een apart model of een ingenieuze sluiting. Ook haar kleurencombinaties zijn bijzonder. Soms combineert zij leer met stof. Ook krijgt een tas vaak een verrassende binnenvoering.

Itske deed mee aan wedstrijden waarbij vormgeving binnen het leerambacht centraal staan. Die wedstrijden werden georganiseerd door de stichting Leather Design van Hester van Eeghen samen met het Tassenmuseum Hendrikje.

Ze volgde een opleiding bij Sint Lucas in Boxtel en liep stage bij Omar Munie.

Strakke, maar toch ook wel weer organische vormen zijn de kenmerken van de sieraden van Hil. Gemaakt van zilver met soms een gouden accent.

Maryanne van Winden signeert haar met name Zeeuwse voorstellingen met Yan.

Nadat zij lessen modelboetseren volgde bij de Stichting Kunstzinnige Vorming in Rotterdam, ontdekte zij het grote plezier van werken met verf en doek. Diverse technieken en materialen passeerden de revue om uiteindelijk uit te komen bij olieverf op linnen.

Zij is geïnspireerd door vrouwen die zij ziet op straat en strand.

Vooral geen perfecte, gepolijste vrouwen, maar vrouwen met een krachtige, zel�bewuste uitstraling.

Haar schilderijen spreken voor zich: kleurig (vooral rood en oranje), maar zeker geschilderd met een knipoog.

Mijn loopbaan begon als goudsmid (Schoonhoven) en veranderde in 1973 van koers naar textielkunst met als basis spinnen. De hoeveelheid wol nodigde uit tot wolverven, plantaardig en chemisch. De geverfde wol nodigde uit tot weven en vilten en later, veel vrijer, tot zijdeschilderen.

Nu combineer ik de technieken en maak ik nuno-vilt: geschilderde zijde wordt op wol gevilt.

Ik word geïnspireerd door de natuur, water, zee, rivieren en gebruik Japanse technieken zoals batik, gra�ische ontwerpen, shibori, indigo en origami.

11
11 11 11 11 Itske Marée  itskemaree.nl  itskemaree@gmail.com  06 8104 9536 Hil Maase-Marée gastexposant  hil.maase@gmail.com  06 5358 9001 Maryanne van Winden gastexposant  doekenvanyan@gmail.com  06 5358 9001  instagram.com/doekenvanyan/ Cootje Kenemans gastexposant  www.soiesdesoit.nl  cootje.soit@me.com  +31655323245

In de natuur ligt voor hem een schat aan inspiratie.

Zowel landschappen, zeegezichten als details van vogels, vlinders, bloemen enz. behoren tot zijn onderwerpen.

Sinds enkele jaren schildert hij daarnaast zowel klassieke als eigentijdse stillevens.

Karolien is in augustus Artist in Residence en zal tijdens het Kunstspoor exposeren in Dorpshuis De Brug

Karolien studeerde eind juni 2023 af aan het DKO te Lievegem in de opleiding keramiek.

Ze is ook afgestudeerd aan het DKO in de opleidingen zeefdruk en juweelontwerp en ze brengt al deze technieken samen in haar werk.

Tijdens het Residenceprogramma is ze van plan om te zeefdrukken en juwelen te maken met aardewerken en porseleinen voorwerpen.

Ik ben Céline Didden (1992°), afgestudeerd in de richting fotogra�ie aan het KASK in Gent.

In mijn fotogra�isch werk ligt de focus voornamelijk op de mens en onze relatie met de natuur.

Daarnaast maak ik ook collages waarbij ik zowel gevonden als eigen beelden gebruik.

Ik leef me hierin graag uit met verschillende materialen zoals ecoline, wasco en verf.

Mijn tekeningen zijn expressief en onstaan spontaan. Noem het 'action drawin'.

De mens, de dieren en de natuur zijn mijn belangrijkste thema’s en daar geef ik geheel op mijn eigen manier een 'draai' aan. Dat kan zowel abstract of �iguratief. Ik werk voornamelijk op wit papier en de materialen (houtskool, krijt, potlood en gra�iet) zorgen voor contrasten, spanning en confrontatie.

12
 Het Smelleken
Tekenen blijft voor mij een constante uitdaging. 12 12 12 13 Adri Karman  adrikarman.nl  adrikarman@zeelandnet.nl  0113 695862
Boucquaert Artist in Residence  karolienboucquaert.wixsite.com/karolien-boucquaert  karolienboucquaert@gmail.com Céline Didden Artist in Residence  celinedidden@hotmail.com  www.instagram.com/celine.nedidd/ Regi van Driel  regivandrielart.nl  regivandriel@t-mobilethuis.nl  0628678879
Karolien

Kortgene in de tijd | Frida van Overbeeke

Kortgene

Nancy van Immerseel. Geboren in Mortsel, woonachtig in Beerse, België.

Opleiding: Academie van Turnhout (schilderen), Herentals (keramiek), Kaska Antwerpen (steenhouwen).

In 2009 gestart met beeldhouwen. Ik heb mij laten inspireren door mijn 'Struggle trough life' en kom tot rust tijdens beeldhouwen.

Mijn werk is te omschrijven als eenvoudig en krachtig met oog voor detail. Inspiratie haal ik uit geometrische abstractie, organische vormen en het vrouwelijk �iguur.

De materialen die ik gebruik zijn: albast, een aangename steen om in te werken en met een transparant karakter. Marmer, �ijn te detailleren, hoogglans of gezoet. Travertin, gekenmerkt door onregelmatige poriën en prachtige kleuren. Weerbestendig. Toch probeer ik ook andere steensoorten, van zacht tot hard, in verschillende kleuren, dat leidt tot nieuwe ontdekkingen.

Juul Kortekaas woont en werkt in Middelburg. Op de locatie zijn een paar staalobjecten c.q. plantfonteinen gemaakt van gepolijst, hoogwaardig staal.

De schoonheid van een kelk en de kracht van een steel worden gesublimeerd in doordachte en strak geregisseerde beelden, waarin niets aan het toeval of de grilligheid van de natuur wordt overgelaten. In haar geënsceneerde beelden hanteert Kortekaas schema’s en ordeningsprincipes die ertoe leiden dat bladvormen beantwoorden aan haar vormgevoel, persoonlijke beleving en behoefte aan overzichtelijkheid.

Slagvaardig gaat zij de chaos van groei te lijf. De vertaling van concrete waarnemingen wordt trefzeker in de door haar gewenste richting gestuurd zonder dat de bron tekortgedaan wordt. De gestileerde bloemen en bladvormen ontstijgen willekeur.

13 kunst in het dorp
zijn geladen met energie en bezieling die voortkomen uit de beschouwing en intuïtie van de kunstenaar. 13 13 K 14 15 K 13 Nancy Van Immerseel gastexposant  immerart.com  vanimmerseelnancy@hotmail.com Juul Kortekaas gastexposant  juulkortekaas.nl  info@juulkortekaas.nl  0118-634270 K Kunst in het Dorp Rotonde voor ‘De Stadsweide’ 13 Regi van Driel Deltonapark, Boterbloemwei 52 14 Maan B&B + Galerie Hoofdstraat 101 15 Atelier Mette Sinke Ooststraat 32
Ze

MAAN B&B + GALERIE, een combinatie van wonen, logies en kunst.

In onze huisgalerie organiseer ik vijf tot zes per jaar verkoopexposities met hedendaagse en toegepaste kunst. Voor Kunstspoor heb ik de volgende kunstenaars geselecteerd: Rolina Nell, schilderijen | Corinne Vorwerk-Smaal, porselein | Marianne de Jong, materiekunst | Jeannette Ephraïm, buitenbeelden | Hester Zagt, sieraden.

Verheug mij op uw komst! Angeline Bijl-Hagendijk

Hester Zagt laat zich met haar delicate sieraden inspireren door de Nederlandse cultuur en met name klederdrachten in al hun verschijningsvormen, zoals sieraden, kant, stoffen, etc. Door deze vormen in een nieuw jasje te gieten, blaast ze nieuw leven in deze cultuur.

Hester Zagt verkoopt haar werk in binnen- en buitenland.

Het menselijk idee over de maakbaarheid van de natuur en de natuur zelf is voor mij steeds een inspiratiebron. Dat resulteert in organische beelden en tekeningen die als 'arti�iciële variaties op de natuur' hun eigen verhaal vertellen. Dit loopt als rode draad door mijn werk, of het nu om tekeningen gaat, sculpturen of toegepast werk.

Het beeld op de foto:

Het zou een skelet kunnen zijn van een dier, een blad of een mens.

Of alle drie. Met vleugeltjes om weg te vliegen en een zware steen als anker.

Corinne Vorwerk-Smaal (1974) is een Nederlandse kunstenaar die opgroeide met het ontdekken van de natuur wereldwijd. Ze werkt in eigen atelier in Elst (Ut).

Ze volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg (1993-1998).

In 2017 heeft ze porselein als materiaal ontdekt. De zuiverheid en kwetsbaarheid, maar ook de daarin gelegen uitdaging, weten haar iedere keer weer te verleiden.

Iedere aanraking wordt zichtbaar in het kwetsbare materiaal. Het porselein laat haar focussen op het moment.

Haar werk is verhalend en poëtisch. Ze laat haar verbeelding zien door het materiaal te transformeren en te bezielen (Assmann, 2018).

14
14 14 14 Hester Zagt laat zich met haar delicate sieraden inspireren door 14 MAAN B&B + Galerie  maan-bnb.nl  angeline@maan-bnb.nl  06 2312 4212 Hester Zagt gastexposant  hesterzagt.nl  info@hesterzagt.nl  06 54 331 666 Corinne Vorwerk-Smaal gastexposant  vorwerksmaal.com Jeannette Ephraïm gastexposant  jepnet.nl  j@jepnet.nl

Materiaal is het uitgangspunt bij mijn werk. Ik tref het aan in de natuur, bij het afval van bedrijven of op de sloop.

Ik houd van de textuur, het voelen van het materiaal. Op zoek naar de mogelijkheden die het materiaal in zich heeft en met respect ervoor, ontstaat een beeld.

Het kan twee- of driedimensionaal zijn, solitair, een meerluik, abstract of landschappelijk.

Experimenteren, uitvinden, creëren, a�breken en weer opnieuw beginnen.

Op mijn atelier hangt een krantenknipsel met de tekst:

'Als je er niet naar op zoek bent, vind je het'. Dat is wat ik bij ieder werk opnieuw ervaar.

Actie 25 jaar Kunstspoor

Angeline Bijl-Hagendijk, eigenaresse van MAAN B&B + GALERIE, heeft aan de deelnemende kunstenaars een doekje van 25 x 25cm ter beschikking gesteld.

Alle kunstenaars hebben hier geheel belangeloos een uniek kunstwerk(je) op/mee/van gerealiseerd. Hiervan is een 25-luik samengesteld. Tijdens Kunstspoor is dit in de galerie te bewonderen en uiteraard te koop.

De prijs van deze unica bedraagt € 250 per stuk.

Door een kunstwerk(je) aan te kopen, sponsort u samen met de kunstenaar alle activiteiten rondom 25 jaar Kunstspoor en de continuïteit voor volgende edities.

De totale opbrengst gaat naar de stichting Kunstspoor. Tijdens Kunstspoor hoopt Angeline u in de galerie te ontmoeten.

De recente schilderijen die Rolina Nell bij Maan Galerie laat zien, zijn

De recente schilderijen die Rolina Nell bij Maan Galerie laat zien, zijn geïnspireerd op Zeeuwse streekdrachten.

Aan de hand van oude foto’s schildert Rolina vrouwen in streekdracht, geïsoleerd uit hun dagelijkse omgeving. Door het gebruik van eitempera in transparante lagen en door een sober kleurgebruik wordt de sfeer van vervlogen tijden gecreëerd. Soms lijkt de kleding op zichzelf te staan, alsof de draagster zelf is verdwenen. Een subtiel spel van aanwezigheid en afwezigheid. Door toevoeging van �ijnzinnige details, sieraden, stiksels en patronen in kledingstukken zoomt Rolina in op het strikt individuele en persoonlijke.

15
Fotogra�isch werk: - glaswerken - �ine art prints 14 15 14
14 Marianne de Jong gastexposant  mariannedejong.eu Mette Sinke  mettesinke.nl  mettesinke@gmail.com
Rolina Nell gastexposant  rolinanell.nl

Voorbij de kauwgomballenautomaat | DIT Dineke Zwolle, Ivonne Bom en Tes van den Boogaard

Geersdijk

K Kunst in het Dorp

Op het plein bij het dorpshuis 'Het Drenthehuis'

16 Studio Wijtvliet

Provincialeweg 35

17 Dorpshuis Het Drenthehuis

Burgemeester P. Wissestraat 5

18 Atelier Christina de Vos

Middenweg 3

19 Atelier Silvia Kooman

Geersdijkseweg 15

Muziekprogramma 25 jaar Kunstspoor

Klassiek in de Boomgaard - Studio Wijtvliet, locatie 16 Tijdens alle vier dagen Kunstspoor zijn er in de boomgaard van Studio Wijtvliet om 13.30 uur en om 15.30 uur mini-klassieke-concerten te beluisteren. 'Klassiek in de Boomgaard' biedt een mooie gelegenheid voor een muzikale onderbreking van het (beeldende) Kunstspoor. De duur van de uitvoeringen is een klein half uur. Bij slecht weer is er beperkte overkapping voor het publiek. De toegang tot de mini-concerten is vrij. De concerten van Marieke Brokamp worden mede mogelijk gemaakt door NUT Noord-Beveland.

Zaterdag 19 augustus, 13.30 en 15.30: Slava – piano Slava brengt diverse werken ten gehore, van Rachmaninov en Tsjaikovski, die dicht bij zijn muzikale hart liggen. Beide uitvoeringen zijn identiek.

Zondag 20 augustus, 13.30 en 15.30: Marieke Brokamp – viool Marieke meandert door een divers muzikaal landschap, met de bron in de klassieke muziek en uitmondend in vrolijke volksmuziek. Dit zijn twee verschillende uitvoeringen.

Zaterdag 26 augustus,

13.30: Esther Groot – piano

Esther speelt eigen composities van haar albums 'The Seasons'en 'The Weather Report'.

15.30: Duo La Caresse (Esther Groot & Caroline Scheer) –piano & zang

Esther en Caroline brengen met aria’s en liederen van verschillende componisten een aantal klassiekers/evergreens ten gehore.

Zondag 27 augustus,

13.30: Esther Groot – piano

Esther speelt eigen composities van haar albums 'The Seasons' en 'The Weather Report'.

15.30: Duo La Caresse (Esther Groot & Caroline Scheer) –piano & zang

Esther en Caroline brengen met aria’s en liederen van verschillende componisten een aantal klassiekers/evergreens ten gehore.

Atelier Annelieke Landré, locatie 25

Drenthehuis, locatie 17

Zondag 20 augustus vindt een gratis Tango clinic plaats in het Drenthehuis in Geersdijk van 15.00 tot 16.15 uur.

Graag vooraf aanmelden bij Hans: hansselders@yahoo.com

Opzaterdag 19 en zaterdag 26 augustus zingt Bert Kreeft van 15.00 tot 15.30 uur voor u in Kamperland.

Kerkje van Kats,locatie 5

Zaterdag 2 september om 15.00 uur concert van Gijs Nijkamp, bas met Aliya Iskhakova, piano en TrioTony Jazzband

16 kunst in het dorp
K 16 17 18 19 K
Klassiek in de Boomgaard

Dorpshuis Het Drenthehuis muzieklocatie

 hansselders@yahoo.com

Argentijnse Tango Clinic

17

Tijdens het jubileum 25 jaar Kunstspoor kun je ook genieten van de Argentijnse Tango.

Dit is een sensuele, passionele en ritmische dans die bekend staat om zijn dramatisch-elegante bewegingen.

Sinds 2009 is de Argentijnse Tango toegevoegd aan de 'Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid' door UNESCO. Om de Argentijnse Tango meer bekendheid te geven, biedt Kunstspoor in samenwerking met Tangozeeland een gratis Clinic aan met aansluitend een Tangosalon (dansavond).

De Tango Clinic vindt plaats op zo 20 augustus van 15 - 16.15 uur.

De Tangosalon vindt plaats op zo 20 augustus 16.30 - 20.00 uur.

Graag opgeven bij Hans: hansselders@yahoo.com

Atelier Christina de Vos

 christinadevos.nl

 chrdvos@gmail.com

 facebook.com/christina.devosnorris/

18

Christina de Vos schildert en tekent met houtskool en acrylverf mens- en ook wel dier�iguren op dikke lagen doek of papier. Dit jaar hangt er tijdens Kunstspoor een bos van acrylverf en houtskool in haar huiskameratelier. Deze metersgrote tekening is omringd door een zoo van lachende beren, zuchtende herten en heel veel dappere schildershonden.

StudioWijtvliet beeldende én muzieklocatie

 studio wijtvliet@gmail.com

 instagram.com/studiowijtvliet/  facebook.com/studiowijtvliet/

Beelden in de Boomgaard

Buitententoonstelling van Juul Rameau bij Studio Wijtvliet

Atelier Silvia Kooman

 silviakooman.blogspot.com/

 silviakooman@xs4all.nl

16

De cortenstalen werken van Juul Rameau in de boomgaard van Studio Wijtvliet verbinden de bezoeker met de natuurlijke omgeving. De kunstenares werkt vanuit de Biophilic Design principes. Zij wil de toeschouwers laten kijken met de ogen van een ontdekkingsreiziger, met verwondering en respect voor de bomen en planten om hen heen. Haar ontwerpen zijn tijdloze momenten, uitgedrukt in een verstilde vormentaal. Laat je tijdens Kunstspoor door deze ontwerpen inspireren.

 instagram.com/silvia_kooman/

19

In mijn beeldend werk word ik geboeid door beweging en verandering in de natuur. Dat vertaalt zich in schilderijen op doek, tekeningen en kleine objecten.

17

K Kunst in het Dorp

Kop Voorstraat / Noordeindstraat tussen de bankjes

20 Atelier Marion Kamper / Dina-Inèz

Voorstraat 1

21 Dorpshuis Zaal Onder De Toren

Voorstraat 20

22 Hofstede ‘s-Gravenhoek

Emelissedijk 20

kunst in het dorp

Verandering | Marion Kamper

Bianca van Duyn

 a-partdesign.nl

Bianca van Duijn-Fuchs | Portretkunstenares waar muziek in zit

Bianca is gespecialiseerd in het creëren van portretten. Ze werkt voornamelijk in opdracht. Houtskool, olieverf of acryl: ze kiest de juiste techniek die passend is bij degene die geportretteerd wordt. Haar portretten hebben daardoor altijd een diepere lading. Niets gebeurt zomaar, alle keuzes worden bewust gemaakt waardoor er een gelaagdheid in het werk ontstaat die in haar CD-kunst letterlijk te zien is. Het portret van 'Absolutely Madonna' is bijvoorbeeld opgebouwd uit 4 afzonderlijke lagen. Wanneer deze lagen worden samengevoegd, ontstaat er een virtuoos samenspel met een extra dimensie, dat van alle kanten bijzonder is om te aanschouwen. Haar Pop Art brengt je terug naar de tijd dat je spaarde voor een CD, deze eerst beluisterde in de FreeRecordShop en daarna koesterde en stukluisterde op je CD-speler.

18
Wissenkerke
21
K K 22 21 20 22

Beweegbare geometrische objecten van verschillende materialen

Mijn werk is zeer herkenbaar. De objecten van keramiek met metalen zijn strak en geometrisch vormgegeven. Het lijnenspel, in combinatie met de beweging, geeft deze objecten een zeer dynamisch en speels karakter.

Vanaf het moment dat het werk voltooid is, geef ik het ook daadwerkelijk de vrijheid.

Het loslaten om het dan aan de toeschouwer te 'geven'. Aanraking, het in beweging zetten, is een essentieel onderdeel van het werk. Het tot leven komen van de objecten.

Het spanningsveld dat dan ontstaat, en de verandering van de compositie geven het werk een extra dimensie: het robuuste kwetsbare materiaal leeft.

Dineke Zwolle-Karelse | Atelier Dina-Inèz

Ik houd van schetsen, tekenen en schilderen en werk het liefst met zoveel mogelijk verschillende materialen. Van rietpen tot kwast en van inkt tot olieverf.

Het modeltekenen, naar live naaktmodellen, blijft boeien en ik ben lid van een modeltekenclub en heb daar sinds kort de  op los gelaten.

kunstspoor voor jong en oud

De natuur om ons heen boeit: zee – land – lucht

vorm – kleur – licht

Met acrylverf en gouachetechniek wordt geprobeerd hiervan iets te maken.

In juni presenteerden we op het terrein van EEF een creatieve week voor leerlingen van het basisonderwijs op Noord-Beveland: OP DREEF.

Voor een fotoverslag: zie onze website.

Reünie oud-deelnemers van Kunstspoor

Op 18 augustus van 18.00 tot 19.30 houden we in de Zeeuwse Oase in Kats een reünie voor alle oud-deelnemers van Kunstspoor. Alle kunstenaars die ooit als deelnemers van Kunstspoor waren ingeschreven, zijn van harte welkom voor een drankje en een hapje.

19
20 20 20 Marion Kamper  marion-kamper.nl  mw@marion-kamper.nl  0113 372021 Hans Keukelaar  keukelaar.eu  keukelaar@zeelandnet.nl  06 31587075 Dineke Zwolle-Karelse (Dina-Inèz)  dina-inez.com  dinainez@gmail.com  +31654342395

Eenvoud, herhaling, vervreemding van het materiaal… dit blijf ik met veel plezier ontdekken!

Titel: achter ’t behang

Maat: 20 × 20

Materiaal: canvas en klei

Het landschap van Zeeland wordt hier geïnterpreteerd op mijn eigen manier.

In mijn kunstwerk wil ik de bijzondere kleuren, licht en schaduwen van deze natuur onthullen.

Met de expressieve borstelstreken creëer ik chaos en rust.

Met haar schilderij 'Zeeland' won Aurelija Amolevičienė de kunstverkiezing 2023 van de gemeente Noord-Beveland.

Na gewerkt te hebben in steenmortel, klei, keramiek en brons, is het werken met/in hout nu aan de beurt.

Hout geeft zelf al aan wat het wil en kan worden.

Isabella Schot gastexposant

 isabellaschot.nl  isabellaschot@zeelandnet.nl  0630153943

Mijn werk bestaat veelal uit abstracte en gestileerd �iguratieve beelden van speksteen, serpentijn of albast.

Vooral albast gebruik ik graag, omdat de transparante aderen licht doorlaten.

Dit geeft de steen en het uiteindelijke beeldwerk een extra dimensie.

Inspiratie haal ik direct uit de steen. De vorm en de lijnen van de steen vertellen mij hun verhaal.

Aan de hand van dit verhaal kom ik vaak tot verrassende vormen.

20
22 22 22 22
 ivonne@gmail.com
AURELIJA
 interieurzeeland.com  interieuramo@gmail.com
Ivonne Bom
Ingrid Bom
ingridmbom@gmail.com
AMOLEVIČIENĖ

Petra van de Linde gastexposant

lindefotogra�ie@gmail.com

Petra van de Linde, vakfotografe, exposeert met veelal in Zeeland gemaakte opnames met thema’s als natuur, materiaal, landschappen en industrie.

Fotogra�ie benadert ze op een vernieuwende, soms vervreemdende manier.

Jenny

Reismomenten in beeld

Mijn hele tekenend leven heb ik schetsjes 'onderweg' gemaakt. Het is heerlijk om, als je op sjouw bent, een mooi plekje te ontdekken.

In een schetsboekje of op correspondentiekaarten, in lijn of met kleine waterver�jes (of met kof�ie of thee), proberen het te vangen. Je intensiveert je kijken, en dus je beleven. Fijn ook voor later. Bij voldoende deelname kan er in het tweede weekend een workshop worden gevolgd op het terrein van ’s Gravenhoek. Verdere info bij het tentoongestelde werk.

Culturele fair en rondrit langs kunstwerken

Op vrijdag 18 en vrijdag 25 augustus organiseert de gemeente Noord-Beveland een Culturele Fair. Alle culturele instellingen presenteren zich aan de inwoners van ons eindeloos eiland.

Vrijdag 18 augustus:

In dorpshuis De Brug in Colijnsplaat is van alles te horen en te zien over erfgoed, musea en de bibliotheek van Noord-Beveland. Van 20.00 tot 22.00 uur kunt u kennismaken met de Heemkundige kring, de Stichting Nehalennia / Johannes de Rijke, het solexmuseum en meer.

In dorpshuis De Stadsweide in Kortgene kunt u kennismaken met alle clubs en instellingen die beeldende kunst maken. Van 20.00 tot 22.00 uur krijgt u alles te zien van de Kunstkring, de fotoclub en de tekenclubs uit Geersdijk en Kortgene. Met de bus kunt u meerijden langs de kunstwerken van het project ‘Kunst in het Dorp’ in Kats, Colijnsplaat en Kortgene. Ook bezoekt u de twee bovengenoemde dorpshuizen. De rondrit vertrekt vanaf de Zeeuwse Oase in Kats. De avond begint om 19.00 uur, rond 22.30 uur bent u weer terug bij De Oase.

Vrijdag 25 augustus:

In zaal Onder De Toren in Wissenkerke presenteert het NUT Noord-Beveland het nieuwe programma voor het seizoen 20232024. Alle muziekmakers van Noord-Beveland laten zich zien en horen en ook de festivals presenteren zich.

U kunt kennismaken met het NUT, Apollo, EMM, EEF festival, Peerock, Stoppelfeest, toneelverenigingen en andere muziekgroepen.

De bus rijdt deze avond langs de kunstwerken van ‘Kunst in het Dorp’ in Wissenkerke, Geersdijk en Kamperland en stopt ook bij de Soos in Geersdijk en Onder De Toren in Wissenkerke

De bus vertrekt vanaf Hofstede ’s Gravenhoek, Emelissedijk 20 in Wissenkerke. Deze avond begint om 19.00 uur en rond 22.30 wordt u weer teruggebracht naar het vertrekpunt.

De bustocht op beide avonden is gratis. Wel dient u zich vooraf op te geven per mail bij d.hendrikse@noord-beveland.nl .

Alle inwoners van Noord-Beveland worden van harte uitgenodigd om mee te rijden met de bus.

21
22 22

Kamperland

K Kunst in het Dorp

Dijk tussen Oosthavendijk en Landbouwhaven

23 Atelier Margreet Ledelay

Langedweil 13

24 Catharina Maria Hof

Jacobadijk 10

25 Atelier Annelieke Landré

Havenweg 3

26 Atelier Bianca Plune

Molenweg 45a

27 Het Kunstenaarshuis

Molenweg 54

28 Land- en Zeezicht

St. Felixweg 3

Maerlant Poëzieprijs 2024

In het voorjaar van 2024 organiseert Kunstspoor voor de zevende keer de Maerlant Poëzieprijs. Alle dichters van Nederland en België worden uitgenodigd om mee te dingen naar de hoofdprijs. De beste 20 gedichten publiceren we in een prachtige dichtbundel, rijk geïllustreerd door de Kunstspoor-deelnemers. Dichtbundels van de vorige edities zijn tijdens Kunstspoor te koop op de locaties 4, 22 en 27.

Margreet Ledelay

 ledelay.com

 0649944423

 instagram.com/margreetledelay/

Margreet Ledelay studeerde af aan de Willem de Kooning Academie. Sindsdien is zij werkzaam als beeldend kunstenaar en creatief ondernemer. Zij studeerde af met een monumentale muurtekeninginstallatie. Momenteel werkt ze met klei, in combinatie met andere materialen.

De natuur en het menselijk lichaam vormen samen een verbond in haar werk. Verder komen de woorden vergankelijkheid, groei en verbinding als een rode draad hierin terug. Haar inspiratie is geworteld in de kunststroming Arte Povera. Geboren uit een Indonesische vader en Nederlandse moeder, onderneemt zij in deze nieuwe fase een zoektocht naar haar roots en het koloniaal verleden.

22 kunst in het dorp
Propeller�iguren | Eef de Graaf
23 K K 24 23 28 26 27 25

Opgroeiend op Noord-Beveland, ontwikkelde fotograaf Janne van Gilst een bewustzijn voor het landschap waarmee zij wordt omringd. De verhalen, geschiedenis en kennis over het land, die werden doorgegeven door haar familie, vormen de inspiratie voor haar fotogra�ie en educatieve projecten.

In 2013 studeerde zij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en deed zij al eens mee aan Kunstspoor. Sinds afgelopen najaar woont en werkt zij in Kamperland.

Gino Anthonisse (1988) studeerde in 2014 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Ik onderzoek de rol van verwondering in mijn werk door een alternatieve realiteit te creëren. Verwondering staat voor mij niet alleen voor verbazing of nieuwsgierigheid, maar voor een ontmoeting met de werkelijkheid waarin niets is wat het lijkt. Ik zie mijn werk als een verzameling objecten die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. In wisselende scènes probeer ik de kijker mee te voeren in een verhaal door te werken met herkenbare elementen en personages. Zo staat 'het kantoorleven' voor mij symbool voor uniformiteit, waarbij de verwondering verloren is gegaan doordat de mens vaak gereduceerd wordt tot procedures, modellen en (hiërarchische) structuren.

Ik ben curator bij het Watersnoodmuseum en medeoprichter van Das Leben am Haverkamp – een collectief van vier kunstenaars: Anouk van Klaveren, Dewi Bekker, Christa van der Meer en Gino Anthonisse. Het collectief creëert de nieuwe context die nodig is voor hun individuele praktijken en onbeperkte manier van werken en denken.

Annelieke ontwerpt sieraden sinds 2017. Haar werk is te zien geweest op verschillende internationale tentoonstellingen.

Vorig jaar is zij begonnen met haar installatie 'ready for fake off'. Waarmee zij haar verhaal vertelt over jezelf worden. Dit is begonnen met gezichtsmaskers.

Geen maskers om jezelf achter te verbergen, maar juist maskers om jezelf te laten zien.

Dit jaar daagt zij haar toeschouwers uit om deel te nemen aan de participatieve performance

Wat Wens Jij …………….

Hij maakt constructies van papier. Skeletten van torengebouwen voor ze dicht zijn gemaakt.

De Needle Tower van Kennet Stelson in de beeldentuin van Kröller Müller en ook Esscher zijn inspiratiebronnen. Zo realiseert hij zijn sluimerende wens om zelf constructies en bouwwerken te maken.

23
24 25 24 25 Janne van Gilst  jannevangilst.nl  janne@jannevangilst.nl  +31613547778 Annelieke Landré  annelieke.design  instagram.com/readyforfakeoff/  instagram.com/anneliekelandre/
Gino Anthonisse  ginoanthonisse.com |  daslebenamhaverkamp.com  g.anthonisse@gmail.com  06 14969852
Charles Landré gastexposant

Jeanine van der Linden gastexposant

 jeaninevanderlinde.com

 instagram.com/jeaninevanderlinde/  facebook.com/jeaninevdlinde/

Ze ontwerpt draagbare kunst. Haar afstudeerproject werd genomineerd en in binnen- en buitenland geëxposeerd, waaronder in het Museum of Applied Arts in Litouwen en tijdens Schmuck in München. Haar werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Pont & Plas in Gent.

UNFREE is een serie sieraden die tot stand is gekomen doordat zij zich heeft verdiept in de slavenhandel en de cultuur van de Marrons in Suriname.

Marrons zijn afstammelingen van tot slaaf gemaakte mensen. Jeanine is op zoek gegaan naar vormgeving, patronen en kleurgebruik binnen de Marroncultuur. De ontwerpen zijn ontstaan door te experimenteren met verschillende technieken en materialen.

Bert

Kreeft gast muziek

Hij speelt op beide zaterdagen van 15.00 uur tot 15.30 uur

Van zeven wist hij zeker dat ze hun bed wilden delen, zijn hoofd en heel zijn lichaam met hun lippen wilden strelen. Van zeven wist hij zeker dat ze hunkerden naar hem, hun benen wilden spreiden, met hem vrijen zonder rem.

Is hier sprake van ongeremde vrouwelijke passie of is het alleen een hersenschim van een eenzame en treurige man? Hij zal het antwoord op deze existentiële vraag onthullen tijdens Kunstspoor 2023. Hij zingt ook over onnatuurlijke zomerhitte, requiem schrijvende tramreizigers en natuurlijk over zijn Zeeuwse muze.

 haefje63@gmail.com

 instagram.com/anneblokart/

Haar rouwjuwelen uit de collectie van 2023 zijn geïnspireerd op oude Zeeuwse rouwgebruiken. Bij het maken van de juwelen heeft ze gebruikgemaakt van de eeuwenoude techniek van de Byzantijnse Koningsketting. In vroeger tijden was rouw gebonden aan strikte regels. Nu in onze tijd die regels zijn losgelaten, is rouw nauwelijks nog zichtbaar. Anne Blok pleit met haar collectie juwelen voor het opnieuw zichtbaar maken van gemis en verdriet op momenten dat de drager dat wil.

Rudy Visser gastexposant

 rudyvisser.wixsite.com/fotorudyvisser

 rudyvisser@zeelandnet.nl

 06 51257273

illuSEE

Het begon vorig jaar, Kunstspoor 2022, met een terloopse opmerking van een bezoeker: "Het valt mij op dat jij alleen vrouwen fotografeert". Met de kennis van nu kun je je eigenlijk afvragen of dat wel zo is en of je dat nog wel kunt zeggen? Hij, zij, het, iets. Bestaan de begrippen man, vrouw, jongen en meisje nog wel? Vallen meer zekerheden waar je op kon vertrouwen, langzaam weg? Is wat je ziet, nog wel wat het is?

Een nooit eindigende zoektocht begonnen met soms een tijdelijk eindpunt.

24
25 25 25 25
 instagram.com/rudyvisser/  facebook.com/rudy.visser.5 
facebook.com/profile.php?id=100068754425718 Anne Blok gastexposant

In zijn atelier werkt hij aan unieke meubelobjecten. Hij is bezig met zijn eerste werken en leert door te maken en maakt om te leren. Zijn ontwerpen zijn simpel, maar doordacht.

Bianca Plune

info@ezelhuis.nl

instagram.com/byplune/

Fotogra�ie en linosneden

De lens is mijn focus. Deze schept orde in al wat ik waarneem. Ik hou van het leven en de vergankelijkheid. Spelen met contrasten geeft kleur aan wat ik zie en voel.

De werkelijkheid is aan verandering onderhevig en zoekt iedere keer weer naar een nieuw evenwicht in het moment. Er is geen eind en geen begin.

Ik belicht het verstilde beeld tot eeuwigdurende schoonheid.

Nicolette van Hattum is geboren in 1968 in Helvoirt, Noord-Brabant. Ze volgde een klassieke opleiding tot goud- en zilversmid in Schoonhoven en na haar opleiding leerde ze de �ijne kneepjes van het ambachtelijke vak bij leermeester en kunstenaar Caio Moreau in Rio de Janeiro, Brazilië. Sinds 2004 is Nicolette als zelfstandig edelsmid haar artistieke loopbaan verder aan het verbreden.

Ik heb omvangrijke kennis opgedaan over traditionele materialen en ambachtelijke technieken. Hierdoor heb ik een grote vrijheid verworven in het uitvoeren van ideeën. Ik vind mijn inspiratie in het materiaal waarmee ik werk evenals in de klassieke vormen. Ik koester het ambacht en wil het in stand houden met mijn bijdrage. Door mijn vroegere werkzaamheden in Zuid-Amerika ben ik gefascineerd door kleur. Edelstenen als diamant, robijn, saf�ier en smaragd, maar ook toermalijn, aquamarijn en andere kleurstenen zijn voor mij een feest om mee te werken.

Rink Schelling gastexposant

Rink Schelling, een jonge kunstenaar uit Zeeland, verkent de mogelijkheden van onge�ilterde klei in haar Muddy-collectie. Ze verwerpt de gladheid en voorspelbaarheid van geïndustrialiseerde klei. Rink wint zelf klei die a�komstig is van verschillende locaties in Zeeland. Door intuïtief vorm te geven en technieken zoals handvormen en handopbouw toe te passen, creëert Rink asymmetrische en ruwe keramische objecten. Elk stuk is uniek, beïnvloed door de natuur en het bakproces, waarbij organisch materiaal verbrandt en sporen achterlaat, terwijl verschillende oxiden in de klei bijdragen aan de kleuren van de objecten. Deze collectie belichaamt de samensmelting van ambacht, design en natuur, waarbij het materiaal het maakproces leidt.

25
25 26 26 26 Wisse Filius gastexposant
 nicolettevanhattum.nl  edelsmedenatelier.nl
Nicolette van Hattum gastexposant
 studiorink.com
instagram.com/viswuuf/

Machteld van Joolingen gastexposant

 machteldvanjoolingen.nl

 machteldorg@gmail.com

Peter Bakker

 info@dezeeuwseschuur.nl

 06 23076293

 facebook.com/peter.bakker.52

Beelden uit het nieuws zijn belangrijke onderwerpen in mijn werk. Ik gebruikte ze al in mijn sieraadwerk om bijvoorbeeld borduurmotieven mee te maken of uitgezaagde zilverdelen, als cultureel onderdeel in combinatie met o.a. textiele delen.

In de loop der jaren is er een aardige verzameling 'nieuwsornamenten' ontstaan. Veel ervan heb ik nog nooit gebruikt. Ik heb ze herontdekt, veel beelden zijn na jaren nog actueel of de zeggingskracht blijft gelijk. Beelddenken is voor mij een herontdekking van het 'materiaal', ook gecombineerd met nieuwe elementen, laag over laag, waarin ik doorga totdat ik een verrassing zie, het mij iets nieuws vertelt.

 www.instagram.com/machteldvanjoolingen/ Angeline Bijl gastexposant

 instagram.com/ambijl1305/

Van jongsafaan heb ik een liefde voor de natuur gevoeld en een verbondenheid met patronen, stoffen, materialen en het ambachtelijk gebruik hiervan.

Mede hierom heb ik voor pastelkrijt gekozen, een materiaal met transparantie en subtiele kleurnuances.

Dit combineer ik met zelfgedroogde bloemen en zeewieren. Met mijn collages voeg ik daar nog, een op persoonlijke ervaringen gebaseerde, extra dimensie aan toe.

Door de presentatie ontstaat een driedimensionaal beeld.

Geboetseerde portretten en naakten. Altijd gemaakt naar levend model, soms geabstraheerd, soms met wat magie toegevoegd. Tijdens de kunstroute van Kunstspoor zal ik elke dag tussen 13.00 en 14.30 uur een snelportret in klei maken. Ik streef naar een treffend portret in gelijkenis, karakter en uitstraling. De tuin waarin de beelden staan, een voedselbos in aanleg, is een kunstwerk op zich.

Anouk Ganzevoort gastexposant

 www.anuk.be

 anouk.song@gmail.com

 +32 476 20 75 81

 instagram.com/anoukganzevoort/

ANÜK, alias Anouk Ganzevoort, was jarenlang podiumartieste: actrice, singer-songwriter, muzikante (piano, accordeon, percussie) en piano- en zangcoach.

Sinds een tiental jaren heeft ze een nieuwe pijl op haar boog: beeldhouwen.

Welke materie gebruik je? Een vraag die steeds terugkomt en die de toeschouwer steeds fascineert. Het lijken onsterfelijke wezens, gemaakt uit aangespoeld drij�hout uit de zee… Eerst en vooral een stevig gelaste armature in metaal, omgeven door kippengaas, een laag plaaster gedrenkt in jute, een laag glasvezel met tegellijm en als �inishing touch enkele lagen acrylhars, vermengd met pigmenten of met bister. Haar werk kan 'theatraal�iguratief-surrealistisch' genoemd worden.

Daarnaast heeft ze enkele werkjes geboetseerd in was, gegoten in brons.

26
27 27 27 26

Project Red de Crab

Red de Crab bestaat uit een educatieve installatie waarmee we ingaan op de jaarlijkse migratie van rode krabben op Christmas Island. Op 5 gigagroot geprinte schilderijen kun je rondkijken naar dit wonder van de natuur. Tientallen miljoenen rode krabben trekken elk jaar aan het begin van het regenseizoen over het eiland. Ze verplaatsen zich van de hoger gelegen bossen naar de kust waar de vrouwtjes hun eitjes als één grote rode wolk in zee loslaten. Tegenwoordig kampen ze onderweg met problemen als gekke gele mieren en auto's. Met dit project willen we onze bewustwording over het milieu in beeld brengen.

Het project heeft daarom ook de naam Red de Crab gekregen.

kunstkring Noord-Beveland

Kunstexpo 2023 alléén op za 26 en zo 27 aug. van 11-17.00 uur

Kunstkring Noord-Beveland werkt samen met Kunstspoor.

In ieder mens schuilt een kunstlie�hebber, als je maar weet hoe je moet kijken. Kunstexpo 2023 opent de ogen van kijkers.

Kunstkring Noord-Beveland laat je van kunst genieten.

De jaarlijkse kunstexpo is een laagdrempelig evenement op een bijzondere locatie in het fraaie landschap van Noord-Beveland.

Kunst is voor iedereen, de expo in evenementenhal Land & Zeezicht is een mooie aanvulling op de bezienswaardigheden op Kunstspoor, de kunstroute op Noord-Beveland.

De kunstkring Noord-Beveland verbindt de hedendaagse kunst van kunstenaars uit binnen- en buitenland op een typisch Zeeuwse locatie.

Kunst uit heel Nederland en België krijgt een andere dimensie in een mooie, authentieke Zeeuwse boerenschuur.

De kunstkring Noord-Beveland opent de deuren voor kunst van nu. Meerdere kunstenaars ontmoeten elkaar en creëren hier nieuwe kansen en mogelijkheden.

Zaterdag 26 augustus om 14.30 uur wordt de expo geopend. Aansluitend presenteren we 'STERREN OP HET DOEK'.

Verschillende kunstenaars schilderen bekende Noord-Bevelanders.

Imke exposeert ook in de Zeeuwse Oase 1 als gast van Kunstspoor. De poëzie van de allesoverheersende kringloop van de natuur

Imke Beek is gefascineerd door de natuur.

Zij verwondert zich over de jaarlijkse cyclus waarin de natuur zich in vele verschillende verschijningsvormen en processen manifesteert: zij laat zich in haar objecten en installaties inspireren door de vele manieren waarop de natuur groeit en afsterft.

Onze gastvrouw is Josje de Koning.

Deelnemers 2023: Atelier Glazen Pui, Gabriella d’Arsie, Adrie Bakker, Bart Vlasblom, Ko Bakker, Marjolein Barem 't Loo, Anne-Mieke v.d. Berg, Jolanda Boekhout, Ingrid v.d. Broeck, Thijsina v.d. Broek, Fenna Bune, Monique Copper, Bart Cornelis, Nel v.d. Ster, Tiny van Ee, Finek Geense, Gisela Hagedoorn, Piet Hamelink, Aad den Hoedt, Hanny de Jong, Hans de Jong, Jan Kastelein, Gert Kooman, Hanneke Koopman, Henk Lichtendahl, Sil van Mil, Ies Noordhoek, Ria Robben, Adriana Ros, Elaine Das, Wim de Kam, Leny de Kam, Jan Sandee, Ies Noordhoek, Piet Carbaat, Andrea Geerts, Petra de Haze, Inge de Groot, Toos Soeters, Toos Smits, Letta Vermeulen, Henk Wijs, Anne Willemsen, Han Willemsen, Marleen van Wolferen en Monique Zuijdweg, Arjan van Alphen, Brigitta Franken-Lemmers, Joke Noordsij, Patricia Vermunt, Lina Verduijn.

27
27 27 28 ZEEEN Collectief gastexposant  collectiefzeeen.nl  info@collectiefzeeen.nl Imke Beek gastexposant  imkebeek.nl  imkebeek@gmail.com

Bij iedere locatie wappert, duidelijk zichtbaar, de gele vlag. Onderweg wordt bij afslagen de richting aangegeven met wegwijzerbordjes.

Check voor eventuele wijzigingen op het laatste moment onze website: www.kunstspoor.nl

1 Zeeuwse Oase, hoofdlocatie Imke Beek, Didier Creëlle, GlennPriester, LAC (Landart Collectief), Addie Sandee, Kristiane Reinhardt Katse Groeneweg 3a Jeannette Ephraïm, presentatie 'Kunst in het Dorp'

2 Dorpshuis De Vriendschap Gea Kuiper, René van der Bruggen

Noordlangeweg 6

3 Atelier Onno de Graaf Onno de Graaf

Dorpsstraat 19

4 Atelier Galerie Kats Lenny van Broekhoven, Wendy Veldhuis, Pieter Reef, Marloes Latomme, Marina Gurck

Dorpsstraat 16

5 Kerkje van Kats muzieklocatie Jet Nijkamp, Gijs Nijkamp

Kerkstraat 3

6 Tuin van de fam. Willebrands

Dijkstraat 31

7 Atelier Annegien de Bruijn

Molstraat 10

8 Atelier Mira Peters

Beatrixstraat 6 en 6B

9 Atelier Albert Groenheyde

Voorstraat 56

10 Endless Yoga Studio

Irenestraat 1B

11 Atelier Itske Maree

Frida van Overbeeke, Riet Willebrands-Tazelaar

Annegien de Bruijn

Mira Peters, Toon Harthoorn (6B)

Albert Groenheyde, Berita Valk

Diana Bodelier, Rudy Firlefyn

Itske Marée, Hil Maase-Marée, Maryanne van Winden-Oostdijk, Cootje Kenemans-Hummelen Voorstraat4

12 Dorpshuis 'De Brug'

Adri Karman, Karolien Boucquaert, Céline Didden Havelaarstraat 101D

13 Atelier Regi van Driel

Regi van Driel, Nancy Van Immerseel. Juul Kortekaas Deltonapark, Boterbloemwei 52

14 Maan B&B + galerie

Jeannette Ephraïm, Hester Zagt, Corinne Vorwerk-Smaal, Marianne de Jong, Rolina Nell Hoofdstraat 101

15 Atelier Mette Sinke Mette Sinke Ooststraat 32

16 Studio Wijtvliet muzieklocatie

Klassiek in de Boomgaard, Beelden in de Boomgaard: Juul Rameau Provincialeweg 35

17 Dorpshuis Het Drenthehuis muzieklocatie Tango workshop Burgemeester P. Wissestraat 5

18 Atelier Christina de Vos Christina de Vos Middenweg 3

19 Atelier Silvia Kooman Silvia Kooman Geersdijkseweg 15

20 Atelier Marion Kamper / Atelier Dina Inèz Marion Kamper, Dina Inèz, Hans Keukelaar Voorstraat 1

21 Dorpshuis Zaal onder de Toren Bianca van Duyn Voorstraat 20

22 Hofstede 's Gravenhoek Ingrid Bom, Ivonne Bom, Aurelija Amolevičienė, Jenny Koolen, Isabella Schot, Petra van der Linde Emelissedijk 20 (4491 PD)

23 Atelier Margreet Ledelay Margreet Ledelay

Langedweil 13

24 Atelier Janne van Gilst en Gino Anthonisse Janne van Gilst, Gino Anthonisse Jacobadijk10

25 Atelier Annelieke Landré muzieklocatie

Havenweg 3

26 Atelier Bianca Plune

Molenweg 45

27 Het Kunstenaarshuis

Molenweg 54

28Land- en Zeezicht

St. Felixweg 3

Annelieke Landré, Charles Landré, Jeanine van der Linde, Rudy Visser, Anne Blok, Wisse Filius, Bert Kreeft

Bianca Plune, Machteld van Joolingen, Nicolette van Hattum, Rink Schelling

Peter Bakker, Angeline Bijl, Anouk Ganzevoort, ZEEEN collectief, Imke Beek

Kunstkring Noord-Beveland

28 Kats Kortgene Kamperland Geersdijk Colijnsplaat Wissenkerke Wissenkerke Colijnsplaat Kortgene Kats Zierikzee Neeltje Jans SchouwenDuiveland Middelburg Vlissingen Kamperland Geersdijk Antwerpen/Goes N 256 N 255 N 57 15 14 26 8 6 5 13 F 7 2 3 1 20 21 4 27 25 28 23 24 9 22 10 12 11 K K K K 19 K 17 K 18 kunstspoor.nl