Page 1

Bransjepolitikk Medlemstilbud Bransjestandard Kompetanse Møteplasser

GRAVFERDS NYTT

Alene i døden – Jo mer velferd i et område, jo verre blir det å falle utenfor.

Landsmøtet 2015 Se bildene fra Stavanger.

3

Nr. oktober 2015

Sykdommen – livet og døden For et knapt år siden fikk begravelsesagenten beskjed om at livet hang i en tynn tråd.


K VA L I T E T

blir aldri umoderne

Kvalitetstenking sitter i veggene her hos oss på Trostrud-Freno. Det er nøyaktighet, håndverkskunskap og ansvar hos våre medarbeidere som skaper merverdi i alt fra materialvalg og innkjøp til produksjon, kundeservice og leveranser. Trivelig arbeidsmiljø, ansvar for det ytre miljø og høykvalitetsprodukter til fornøyde kunder har gjort foretaket, som startet i 1936 på Toten, til en ledende fullserviceleverandør til begravelsesbransjen.

TROSTRUD-FRENO AS www.trostrud-freno.no post@trostrud.no 61 14 35 50 2

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


INNHOLD

8 12 30

22

Leder

5

Styrelederens hjørne

6

Landsmøte 2015 i Stavanger • Målet er å hjelpe mennesker – Henrik Syse • Samlende og vital 50-åring • Vi spør våre sponsorer • Vi spør våre deltakere • Sponsorfest i Stavanger

8 12 14 17 18 19

Småstoff

21

Sykdommen – livet og døden

22

Kiøsterud Begravelsesbyrå

26

Møtekalender for gravferdsbransjen

27

Fra klagenemnda – Sak 2015-03

28

Alene i døden

30

Begravelse på billigbudsjett

32

Småstoff

33

Uttalelse fra Etisk utvalg - Annonsekampanje og pressemelding fra Fonus

34

Endring gjør vondt – Marita Elkenes, adm. dir. i Fonus AS

35

Fra Klagenemnda - Sak 2015-04

36

Utgivelser: mars, mai, oktober og desember

Gravferdsnytt er utgitt av Virke Gravferd Postboks 2900 Solli, 0230 Oslo Tlf.: 22 54 17 00 // Faks: 22 56 17 00 E-post: virkegravferd@virke.no // www.virke.no

Layout/Design: Sidsel Eide, Virke Forsidefoto: Veslemøy Bø

Trykk*: GRØSETTM

*Gravferds Nytt er er produsert av et svanegodkjent trykkeri på papir fra bærekraftige kilder. Signerte artikler og innlegg står for forfatterens egen regning og er ikke nødvendigvis Virke Gravferds offisielle syn. Det samme gjelder annonser i bladet. ØMERKE ILJ T M

1

01

48

204 Tr y k k s a k

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

3


BENYTT DEG AV DINE RABATTER FRA TELENOR Som medlem av Virke får din bedrift svært gunstige priser på mobiltelefoni, bredbånd, mobilt bredbånd og fasttelefoni fra Telenor. Benytt dere av tilbudet!

TELERING HJELPER DEG

Telerings landsdekkende forhandlerapparat står klar til å bistå Virke-medlemmer med rådgiving innen valg av telefonløsning, utstyr og opplæring.

HAR DU SPØRSMÅL OM AVTALEN? Telenor Kundeservice for VIRKE-medlemmer: 815 00 669 virke@telenor.com Telering Kundeservice for VIRKE-medlemmer: 55 11 75 90 virke@telering.no

4

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


En lukket og uoversiktlig bransje? GRAVFERDS NYTT Ansvarlig redaktør: e-post:

Gunnar Hammersmark gh@virke.no

Redaksjonskomité: Gunnar Hammersmark Tom Sletsjø Jan Willy Løken Styret: Tom Sletsjø (leder) Jan Willy Løken (nestleder) Andreas Rustad Hansen Olav Jørgen Berg Vanja Grønhaug Kristin Lian (vara) Gunhild Melbø Tajet (vara) Sekretariat: Virke Gravferds etiske utvalg:

Gunnar Hammersmark Ragnar Vigdal, Melhus Vanja Grønhaug, Bodø (vara) Jarle Skjennum, Oslo Ulf Jacobsen, Fredrikstad (vara) Arnfinn Finmark, Stathelle Kristin Lian, Oslo (vara)

Kvalitetssikringsutvalg:

Randi Borgen Mikalsen Kristin Lian John Haugland

Klagenemda for Siv Bjørklid, Advokat gravferdstjenester: (Formann) Øyvind Næss, Forbrukerrådet

Markedsføringskampanjen som Fonus presenterte i mai skapte reaksjoner. Mange reagerte både på bruk av dødsannonse i markedsføring, og budskapet om at gravferdsbransjen både er lukket og uoversiktlig. Etisk utvalg i Virke Gravferd behandlet saken, og konklusjonen fra utvalget var at bruken av dødsannonse i markedsføring bryter med bransjens etiske regler. Hele utvalgets uttalelse er gjengitt på side 34 i denne utgaven av Gravferdsnytt. Budskapet i markedsføringen om bransjens lukkethet, at den er uoversiktlig og at mange opplever sjokk når fakturaen kommer, ble ikke behandlet i etisk utvalg. Det var en klok avgjørelse. Påstandene er basert på en undersøkelse som Norstat har utført for Fonus, og det er altså forbrukernes opplevelse som gjengis. Mange i bransjen følte seg «såra og vonbrotne» over dette. Vi mente at vi var kommet så mye lenger i arbeidet om å gjøre bransjen åpen. Virke Gravferd har brukt mye tid på å påvirke sine medlemmer til å gi god på informasjon på sine hjemmesider om valgmuligheter og prisopplysning i henhold til offentlige forskrifter. Det har pårørende krav på, og det er god markedsføring for begravelsesbyråene. Så vil noen hevde at undersøkelsen fra Norstat er stilt opp på en måte som vil bekrefte behovet for et nytt produkt og at dette er et ledd i markedsføringskonseptet, og at disse svarene står i kontrast til andre brukerundersøkelser som byråer har gjennomført. Dette er konkurranse, og derfor var det riktig av etisk utvalg å ikke uttale seg om den delen av markedsføringskampanjen til Fonus. Gravferdsbransjen er i endring. Utviklingen i våre naboland viser med all tydelighet at vi står foran nye utfordringer i kommunikasjon med dem som i fremtiden skal sørge for gravferd, våre fremtidige kunder. Mange vil velge begravelsesbyrå basert på hva de finner av åpen og informativ kommunikasjon på nett og byråenes hjemmesider vil være en viktig markedsføringskanal. Høy kompetanse hos ansatte i begravelsesbyråene vil også være avgjørende for pårørendes totalopplevelse, men valg av begravelsesbyrå vil ofte være basert på kvaliteten på byråenes hjemmeside. Vi fikk en «wake up call» i mai, men dette skal inspirere oss til fortsatt satsning på arbeidet med å gjøre gravferdsbransjen åpen, oversiktlig og transparent.

Knut Svanholm, Begravelsesbyrået Selma Puntervoll (Vara)

Internett:

www.virke.no/gravferd

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Gunnar Hammersmark, Redaktør

5


STYRELEDERENS HJØRNE

I skrivende stund er det snart 100 dager siden jeg sa ja til min kjære... Ikke misforstå! Kona mi og jeg har vært gift i 25 år nå i september, men mitt ja ble gitt til å overta vervet som styreleder i Virke Gravferd.

Jeg liker å si at man kommer langt med respekt, humør og folkevett. Jeg håper at min dose av disse tre er nok til å fylle lederrollen.

Som jeg prøvde å formidle på generalforsamlingen i Stavanger var dette kanskje ikke en post jeg hadde stilt inn siktet på, men valgkomiteens forman, Berit, rettet siktet mot undertegnede.

To av postene vi garantert vil se på styrets saksliste er etikk og strategisk plan. Planleggingen av neste års landsmøte en annen. Og mens vi snakker om neste års landsmøte så arrangeres det i Sandefjord og ikke i Kongsberg som tidligere nevnt!

Jeg skal på ingen måte sammenligne meg selv med en kjent størrelse som ga seg selv 100 dager før regjeringsretning ble valgt, men kursen jeg/vi ønsker å navigere etter er ennå litt fjern. Hvilke oppgaver det allrede arbeides med og hvilke nye saker som det er aktuelt å ta tak i, blir helt sikkert tydeligere når vårt nye styre har unnagjort sin «bli kjent seilas» i september.

6

Vi er selvsagt alltid åpne for innspill fra dere der ute. Nært forestående er Virke Gravferds deltagelse på Nordisk Forum på Bornholm siste helgen i august. Som sagt, etter dette blir nok alle meninger man har, eller ikke visste at man hadde, mye klarere.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


Jeg er glad for styrets sammensetning og vet at det er samlet mange kloke hoder. De fleste kan litt om mye og ikke alt om litt og helt sikkert mye jeg ikke kan. Jeg tror vi sammen skal være gode. Losen heter fremdeles Gunnar og han er kjent for å kjenne til de fleste skjær i sjøen. Fra et såkalt «Leders Hjørne» synes jeg det er en god ide ikke bare å være bransjerrettet, men også å bidra med andre ting jeg selv synes er nyttig. Her kommer et første bidrag til mentalhelsens hyllest. Hver eneste arbeidsdag starter jeg ca. kl 0530 med en god times kjapp gange- eller joggetur i skogen eller annet passende sted. Helst vil jeg i skogen. Selv om det nå etter hvert er blitt mørkt om morgenen synes jeg ikke det er vanskelig å tørne til. Enten man står opp kl 0500, 0600 eller 0700 så er det mørkt lell. Kaldt er det også ofte – uansett tidspunkt på dagen. C-momentet er å svinge beina ned på golvet før Ole Lukkøye banker på igjen. Jeg møter som regel en kamerat borte ved skogkanten. Vi er enige om at tiltaket vasker bort mye av morragrumset og andre ting som ikke burde ta plass i hodet. At det også gir et greit fysisk utbytte er en ekstra bonus. Vi prater om mangt og mye underveis, men vi prater ikke hverandre i senk. Det er jo ikke hver dag sakslista er full, så mye av turen kan jo også delvis foregå i stillhet. Sommerstid avslutter vi gjerne runden med en liten kork sjampo og et bad i nærliggende vann og deretter en morradråpa med kaffi. Snakk om pangstart da!!! Når vi da har lagt morgentrimmen bak oss møter vi på jobb med nyrensa hue og tar fatt på dagen med fulladede batterier. En fordel til med ei morraøkt er at ettermiddagene blir romsligere og av og til helt mine. På morramøtet synes vel kanskje folka mine at jeg av og til er i overkant frisk, siden det er kortere tid siden de slapp taket i dyna – og grusen fremdeles er tilstede i øyekrokane. Hvis man skal bokstavsette diagnosen så har man vel like mye energi som en velfylt pose med bokstavkjeks. I Virke-sammenheng ser jeg frem mot en aktiv vinter. Jeg ser frem til å bli ordentlig kjent med det nye styret og litt lengre frem gleder jeg meg til neste års møte her i Vestfold.

Minner er viktige, til slutt er de alt Vi har 75 års erfaring og et bredt sortiment i alle prisklasser. Vi gir produktog salgsopplæring, profesjonell oppfølging og leverer punktlig. Mulighet for dataskisse før produksjon. Det beste utgangspunktet for gode løsninger.

Jeg lover å gjøre alt jeg kan for å fylle Per Firings sko. Takk til deg Per for din iherdige innsats for oss i Virke Gravferd.

Ha en herlig høst alle sammen! Hilsen Tom san Nerlands Granitindustri AS, 6490 Eide • Telefon 71 29 62 33 • Telefax 71 29 66 27 E-post: nerland@varigminne.no • www.varigminne.no

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

7


Tekst: Kjetil S. Grønnestad | Foto: Alf Bergin | Randi Borgen Mikalsen

Landsmøte 2015 Landsmøtet i Virke Gravferd ble avholdt på Clarion Energy hotell i Stavanger 28. – 31. mai. Det var rekordstor interesse for Virke Gravferds 50-årsmarkering med hele 325 deltakere. De første ble ønsket velkommen allerede torsdags ettermiddag. Den offisielle åpningen var dagen etter med fylkesordfører i Rogaland Janne Johnsen, og styreleder i Virke Gravferd, Per Firing. Variert program Deltakerne fikk servert et rikholdig tilbud. med faglige tema og generalforsamling. I mingleområdet utenfor landsmøtesalen stod et tjuetalls utstillere og viste fram sine produkter. Spennvidden var stor. Det ble vist fram både biler, katafalker, nettsider, musikk og telefoni. For å nevne noe. Kunder og selgere fikk sjansen til å prate ansikt til ansikt. Flere benyttet anledningen til å gjøre gode kjøp til sitt byrå. Men ofte er det rollen som sosialt møte-

8

sted som er et landsmøtes viktigste funksjon. Kolleger fra hele landet møtes og blir kjent. Erfaringer utveksles og man lærer av hverandre. Utenom middager og sosiale arrangement på hotellet, var det lagt til rette for to ekskursjoner der deltakerne kunne møtes for uformell prat.

Dagen etter ble det gruppevise byvandringer med guide i Stavanger sentrum. Rundturen i Gamle Stavanger, over Torget, rundt Domkirka og inn i de trange sentrumsgatene, ble velsignet med strålende sol.

Fredagskvelden gikk turen til palmeøya Flor og Fjære i fjorden like utenfor Stavanger. Det ble dessverre regn under omvisningen i det store hageanlegget, men middagen fant sted trygt under tak.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

9


Lokalavdelingen i SørVest ønsker velkommen til Stavanger. Fra venstre Christina Stangeland Hanssen, Audun Ingvaldstad, Gunda Berge, Tor Olav Klungland, Hilde Skranefjell og Runar Apeland.

Underholdning langs ruta kunne dukke opp hvor som helst.

Det lille torget Arneageren, foran Stavanger kulturhus, er byens midtpunkt.

10

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


Valbergtårnet er byens gamle brannvakttårn.

Turen gikk naturligvis innom Stavanger domkirke.

Guider fortalte om Stavangers historie.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Byvandringen ble avsluttet i Øvre Holmegate. Gata, som bare går under navnet Fargegata, har fått en solid oppsving etter at alle husene ble malt i friske farger. Nå er dette kanskje byens mest fotograferte severdighet.

11


Målet er å hjelpe mennesker Tekst: Kjetil S. Grønnestad | Foto: Alf Bergin

– Dere arbeider med noe som gir særlig verdi. Det gir stolthet og identitet, sa Henrik Syse.

Begravelsesbransjen får samme viktige rolle i framtida som i dag selv i et stadig mer individualisert samfunn. Dette var et av budskapene filosof Henrik Syse fra Senter for fredsforskning (PRIO) filosoferte over i sitt innlegg «Hva kreves av fremtidens begravelsesbyrå?» under Landsmøtet 2015. Filosofen tok forsamlingen med storm. I stedet for tørr tale, bød han på en god mix av humor og alvor. Tilhørerne fikk med seg kloke ord til ettertanke.

medier som Facebook og Instagram, er tydelige tegn på det. Men sterk individualisering, med ønske om å være autentisk, kan ikke stå alene. Det skaper et behov for kontekst. En ramme for individet. Selfien er meningsløs dersom ingen ser den. Behovet for å vise igjen er synlig også på gravplassene. Flere ønsker særegne gravminner. Det kan være spesielle ønsker til begravelsesseremonien. Men, i møtet med døden, i en vanskelig sorgprosess, kommer individet til kort. Da trenger man et fellesskap.

Tradisjonsbærer Individualisme Syse fortalte om våre moderne vestlige samfunn. At vi legger stadig større vekt på våre subjektive rettigheter. Tradisjoner og fellesskapsverdier står svakere enn før. Folk vil skille seg ut. Være unike. De uttallige selfiene som legges ut på sosiale

12

– Deres rolle blir å være den profesjonelle. Den trenede som ordner opp. Den som er ansiktet og holdepunktet for alt det praktiske, sa Syse. For pårørende vil alltid ha behov for en profesjonell tilrettelegger som tar seg av

det praktiske rundt en begravelse. Svært mange kjenner ikke lenger til de gamle ritualene. De vet ikke hva som er meningen med dem. Her kommer gravferdsbransjen inn som en viktig tradisjonsbærer også i framtida. Bransjen kan bevare tradisjoner og seremonier, tegn og uttrykk for å møte døden, slik at de pårørende får tatt et verdig farvel med den avdøde.

Tilrettelegger Det finnes mange moderne kommunikasjonsmetoder. Internett er et nyttig hjelpemiddel. Men pårørende ønsker å møte begravelsesagenten ansikt til ansikt.– Folk i sorg trenger det. De behøver et konkret holdepunkt, et anker, understreket Syse. Han fortalte videre at begravelsesagentens oppgave er å være lyttende til den pårørendes ønsker. Men også å være en tilrettelegger.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


Direktør Gunnar Hammersmark i Virke Gravferd takker Henrik Syse for et engasjerende og inspirerende foredrag. Under: Den lydhøre forsamlingen måtte også strekke litt på hendene under foredraget til Henrik Syse.

Ifølge Syse er begravelser typiske eksempler på assymetriske forhold. For den ansatte i begravelsesbyrået er dette dagligdags. Men en uskyldig sleivbemerkning fra en begravelsesagent kan huskes av de pårørende i mange år. Ofte er det enkle grep som utgjør den store forskjellen. En vanskelig tid kan føles god for de pårørende hvis de får en klapp på skulderen. Syse trakk fram setningen: «Det kan være lurt å gjøre sånn» som god å bruke når pårørende skal ledes til å velge gode løsninger for begravelsen. Men samtidig advarte han mot å bli paternalistisk. Begravelsesagenten skal ikke ta fullstendig styring. De pårørende må ikke sitte igjen

Ikke minst i vanskelige og følelsesladde situasjoner som begravelser. Begravelsesagenten skal ivareta de pårørendes, og eventuelt den avdødes, ønsker, samtidig som at de sikrer at begravelsen skjer i verdige former.

Vær til stede

– Salg av begravelser må ikke bli upersonlig. med følelsen av å ha blitt overstyrt og ikke ha fått bestemt noen ting. Han hadde sansen for det engelske uttrykket: «Nudging». Det vil si å dulte i riktig retning. Det er bra at samfunnet utvikler seg. Men samtidig bør tradisjonene bevares.

Begravelser er hverdagen for en begravelsesagent. Men for de pårørende er dette en helt spesiell situasjon. Det betyr at selv om oppdragene går «på samlebåndet», er enhver begravelse unik. Alle kan ha en dårlig dag på jobben. Også begravelsesagenter. Da er det viktig å være profesjonell. Å sørge for at du alltid er til stede for de pårørende. Ikke bare fysisk, men også mentalt. Dette gjelder både før og under begravelsene.

– I hvor stor grad skal folk få skreddersy egne begravelser? Det må være en balansegang mellom rettighet, og kontekst og verdighet. Hverdagsetikk Filosofen var naturlig nok opptatt av etikk. Han fortalte at de gamle grekerne anså et etisk menneske for å være et dannet menneske. Syse mente etikk er viktig også for begravelsesagenter. – Etikk er viktig fordi dere arbeider med mennesker. Dine arbeidsrutiner får konsekvenser for mennesker, sa han. Etikken skal inn i ryggmargen, og være en naturlig del av hvordan jobben utføres. Det finnes flotte virkemidler for å lage fine seremonier, men midlene må aldri overskygge målet. En begravelsesagents mål er å hjelpe mennesker, ikke selge flotte kister. – Vogna skal ikke stå foran hesten, som Syse sa det. Han mente det er nyttig å se seg selv utenfra. Da ser du hvilke feil du gjør, men også det du gjør bra. Syse oppfordret til å lære av feilene, og deretter gå videre. – Det hjelper ingen hvis du bærer med deg feilene som en møllestein rundt halsen, sa han.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

13


Samlende og vital 50-åring TEKST OG FOTO: ALF BERGIN

Det sies at 50 år er ingen alder. Men tempoet er raskere i dag enn for 50 år siden. Og det var det ingen ting å si på, tempoet da 50 år med gravferdsbransjen behørig ble markert under vårens landsmøte i Stavanger. – En samlende 50-åring, typisk slik en 50-åring skal være, uttrykte administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, Vibeke Hammer Madsen under landsmøtets festmiddag i Stavanger.

Hovedorganisasjonen Virke omfatter i dag om lag 250 ulike bransjer. – Men, det er noe spesielt når Gunnar kommer til meg og sier: «Vibeke, har du tid og mulighet?». Da er det veldig lett å si «ja». Det er ingen andre som kan gjøre dette på den måten som dere gjør det på, fortsatte hun i sin gratulasjonstale under middagen. Hun reflekterte videre over at det var rart at bransjen ikke var eldre enn 50 år. Til tross for at gravferdskonsulenter og gravferder er noe man har hatt i årtier. – Det må jo være et av de eldste yrkene som finnes. Da synes jeg det er rart at dere ventet helt til 60-tallet med å organisere dere, for det var jo et tiår som mange ropte på anarki og ny verdensordning. Men, hun dvelte ikke lengre ved det.

Latter og humor Programmet for festmiddagen den siste lørdagen i mai, bød på mange og overraskende innslag. Latteren og humøret satt løst hos den festkledde forsamlingen. Kveldens toastmaster Tor Øyvind Skeiseid var i sitt rette ess fra entréen der han fortalte at Jacob Sandes «Nekrolog» var det eneste diktet hans far lærte utenat. Skeiseid fulgte i sin fars fotspor. Fremføringen ga forsamlingen en god pekepinn på humorhøyden denne kvelden skulle by på. Det ble ytterligere befestet av Rannveig Skiri Mosbakks musikalske fremførelse av kveldens meny, på beste måte akkompagnert av musikerkollega Tore Bols. Hennes tolking av «Kjærlighet fra Gud» basert på tonene fra «Gabriels Obo» fikk nok også nakkehårene på noen og en hver til å nå nye høyder. Litt seinere i programmet, ble vi tatt med i et «begravelsessang-potporri», der hun

Rannveig Skiri Mosbakk viste seg å være en allsidig sanger. Hennes opptredener var lagt opp helt i tråd med tematikken denne helga dreide seg om.

14

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


hadde samlet flere av sangene og salmene som brukes i begravelser.

Prolog Vanligvis kommer prologen først. Dette ble snudd på hodet da tidligere styreleder i Virke Gravferd, Per Firing, tok forsamlingen med i sin selvskrevne prolog. Med musikkfølge til tonene av «Jeg er en liten teddybjørn» gjenfortalte han Virke Gravferds 50-årige historie muntert og godt. Hele prologen var tatt med i Gravferdsnytt, jubileumsskriftet som kom rykende ferskt fra trykkeriet til 50-års jubiléet. Og som Per Firing uttrykte det: – 50 år er ingen alder.

Nytt æresmedlem Dagen før jubileumsmiddagen fikk Virke Gravferd et nytt æresmedlem. Harald

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Schee måtte imidlertid vente til festmiddagen før direktør Gunnar Hammersmak gav ham beviset for sitt æresmedlemsskap. Det var en populær avgjørelse, og Gunnar Hammersmark fulgte opp den høyden på lista som var lagt høyt. Han sang sin gjendiktning av Frank Sinatras «My way». Til trampeklapp ble dette et øyeblikk som rørte, ikke bare det nye æresmedlemmet, men også tilhørerne. Over: Festmiddagen ble en fin aften for alle som deltok. Etter middagen var det på tide å strekke litt på beina, og for dem som ville ble det naturligvis polynese. Foran: Åse Pettersen, Trosterud og Tom-Egil Svenning, Jølstad. Under 1. Natascha Dop fra Nederland og David Wright fra England. 2. Simon Hansen Elvestad. 3. Tor Øyvind Skeiseid hadde forsamlingen i sin hule hånd under festmiddagen. Sammen med sin kollega Arne Nordbø klarte de å angasjere publikum på en fortreffelig måte. 4. – En samlende 50-åring, sa blant annet Vibeke Hammer Madsen under festmiddagen. – Typisk slik en 50-åring skal være.

– Når du gir meg en sånn sang, Gunnar, det gjør noe med meg, sa en tydelig rørt Harald Schee. Det var ikke bare Harald Schee som ble ropt opp til scenen. Tidligere nevnte Per Firing måtte opp for å motta både blomster og gave og Frid Alfsen fikk vel fortjent blomster.

1842 – 1972 – 2015 Den flotte aftenen var spekket med gode programposter. Forsamlingen tatt med på en reise, gjennom et bedehusland preget av emissærer og personligheter i Arne Nordbø og toastmaster Tor Øyvind Skeiseids forskjellige skikkeler. De skapte bilder i alles hoder, med latter og glede. Deres utallige fremtoninger ga bedehustematikken et humoristisk preg der latterdøra nok var mer åpen enn de 14 bedehusene

15


De tre representantene for søsterorganisasjonene fra Sverige, Danmark og Island var til stede og uttrykte takk for invitasjonen og sendte sine gratulasjoner til jubilanten. Det nære samarbeidet ble betraktet som svært viktig for alle de nordiske representantene. Etter festmiddagen ble scenen overlatt til det sammensatte bandet, «The Undertakers». De spilte, mens forsamlingen danset og gledet seg til langt ut i de sene nattetimer. For å løse riktig på snippen ble det, tradisjonen tro ved slike festmiddager, danset polynese. Og det vites ikke om forsamlingen tok toastmasterens oppfordring til følge om å danse to og to… Mange blomster og gaver ble overrakt i forbindelse med festmiddagen. Her avtroppende styreleder Per Firing, sammen med Frid Alfsen og Harald Schee.

på Finnøy. I alle fall for noen år tilbake. De sang typisk bedehusstemt, med en mesterlig balansert innlevelse. Gjennom sang, musikk og dialog fikk forsamlingen oppleve det mangfoldet disse to, profesjonelle aktørene til ytterste fingerspiss, representerte. Tor Øyvind Skeiseid røpte også at Stavangers historie har tre store og viktige årstall som for alltid er risset inn i historien til oljebyen: – 1842 da det Norske Misjonsselskap ble stiftet, 1972 da Statoil ble stiftet og 2015 da Virke Gravferd feiret sitt 50-års jubileum i Stavanger, sa han.

av nordisk samarbeid og forbrødring, og håpet at Finland på sikt vil bli en del av Nordisk Forum. Han ga også Virke Gravferds direktør, Gunnar Hammersverk, rosende ord. På vegne av alle som var til stede, uttrykte han en stor takk overfor direktøren.

Det er ikke alle forunt å ha eget orkester blant sine medlemmer. De gjorde en god innsats fra scenekanten, og sang og spilte til langt ut mot den lyse morgen.

Samarbeid og forbrødring Per Firing grep anledningen til å sende en takk til de nordiske representantene som var til stede. Han påpekte viktigheten Direktør Gunnar Hammersmark hadde en strålende fremføring, skrevet til ære for den nye æresmedlemmen i Virke Gravferd, Harald Schee.

16

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


1. Hvorfor deltar dere på Landsmøtet til Virke Gravferd?

VI SPØR VÅRE SPONSORER: Grafikk og Musikk AS fra Oppegård ved Oslo Daglig leder Reidar Ydse Produkt: 104 musikkforslag i ulike genre til gravferd. 1) Jeg har et godt produkt for både begravelsesbyrå og de pårørende. Idéen om en enklere å måte å velge ut musikk til begravelsen, fikk jeg da jeg selv ble pårørende i 1995. 2) Responsen har vært svært god. Mange kjente til produktet fra før med CD-er og notehefte. I stedet for CD-er og notehefter, kan begravelsesbyråene nå legge ut musikken til gjennomlytting på sine nettsider. Notene til den valgte musikken kan skrives ut. 3) De gir meg en gylden mulighet til å få kontakt med målgruppen.

2. Hvordan har responsen vært på deres stand under Landsmøtet? 3. Hva betyr Virke Gravferd for begravelsesbransjen og deres firma? 2) Jeg er veldig fornøyd. Dette er en viktig møteplass der folk får sett på og tatt på produktene. Vi har ingen andre møteplasser for å vise fram produktene våre. 3) De gir sikkerhet til byråene. De er noen vi kan henvende oss til, og få juridisk hjelp. Dessuten får vi informasjon om det som skjer i forhold til myndighetene.

In Memory AS i Sandefjord Daglig leder, Bjarne Johnsen Produkt: Programhefter og minnebøker 1) Vi er her for å vise fram og selge våre produkter, og for å få kontakt med flere byrå. Dessuten er det sosiale viktig. Gravferdsfolk er trivelige. Vi trives med dem.

sesbyråene. Dette er en god mulighet til å få respons og selge nye produkter. 2) Formidabel god respons. Digitale minnesider er nytt for mange byrå. Vi har fått mange nye minnesidekunder her. 3) De er en seriøs aktør som representerer hele bransjen. De skaper møteplasser for byrå og leverandører. Kvaliteten på landsmøtene er så bra at vi har invitert med utenlandske kunder hit.

Nerland Autosalg AS i Elnesvågen ved Molde Salgssekretær Marit Nerland Produkt: Begravelsesbiler (Chevrolet, Dodge, Chrysler, Cadillac)

Bentzen Utstyr AS i Moss

2) Strålende. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger på det vi leverer, og har hatt mange folk på standen.

1) Vi er her for å treffe kundene, vise fram produktene og selge. Vi har vært med hvert år. Det er både hyggelig og viktig å treffe kundene, samt å knytte nye kontakter.

Daglig leder, Josef Bentzen

3) Virke Gravferd er en utrolig viktig samlende faktor for bransjen.

2) Kjempeflott. Vi har solgt flere biler disse dagene.

Produkt: Alt utstyr et begravelsesbyrå trenger i hverdagen som katafalker, lysestaker, blomsterstativ, tepper, selvvanningskasser til blomster med mer. 1) Vi har et begravelsesbyrå, så vi er medlem av Virke Gravferd. Dette er det største faglige møtestedet for bransjen og det er en viktig møteplass for leverandørene. Dessuten får vi truffet kolleger og diskutert ulike problemstillinger.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

3) Vi er medlem og har medlemsfordelene. Adstate i Sandefjord Gründer, Simon Hansen Elvestad Produkt: Digitale minnesider, gaveformidling og system for å lage dødsannonser. 1) Vi leverer til 98 prosent av begravel-

17


VI SPØR VÅRE DELTAKERE:

1. Hvorfor deltar dere på Landsmøtet til Virke Gravferd? 2. Hva har ditt utbytte vært av Landsmøtet? 3. Hva synes du om hovedforedraget til Henrik Syse?

1) Dette er den viktige årlige møteplassen for oss medlemmer, både sosialt og faglig. Dessuten er det jubileum i år. 2) Jeg har hatt et veldig bra utbytte, slik jeg alltid synes jeg får. Jeg har kommet i kontakt med utstillerne, og har handlet av dem. Dessuten har jeg fått nye bekjentskaper.

Trostrud-Freno AS, Lena på Toten

3) Det var fantastisk. Jeg er i ekstase. For en person! Han får oss til å tenke. På det etiske i forholdet til de pårørende. Det er viktig.

Lene Skinstad 1) Det er andre gang jeg er på Landsmøtet. Jeg deltar som sponsor. Det er interessant og lærerikt om hvordan drive et begravelsesbyrå.

Bertelsen begravelsesbyrå AS. Kyrksæterøra

2) Jeg blir kjent med de jeg prater med på telefon. Jeg får et ansikt til stemmen. Landsmøtet har vært sosialt og lærerikt. Det er positivt med slike dager. Mange har et syn på bransjen som litt «stiv». Det inntrykket har ikke jeg i det hele tatt.

Øyvind Bertelsen-Tangvik 1) Det er veldig interessant. Det gir samhold og inspirasjon. Jeg får knyttet bånd, og møte kolleger og leverandører.

Gol Begravelsesbyrå 3) Jeg fikk ikke med meg foredraget hans.

Daglig leder Bente Andreassen 1) Jeg er her for å treffe andre bransjekolleger. Vi har vært medlemmer i to år, så det er andre gangen vi er på Landsmøtet. Vi er en familiebedrift så jeg og min mann, og to av de tre barna som driver firmaet, er her.

Erna Borgens Begravelsesbyrå, Andenes Daglig leder Randi Borgen Mikalsen

18

2) Det er bra å få møte leverandørene og snakket med dem. Dessuten får jeg anledning til å møte igjen de andre elevene fra Fagkurs trinn I og II. Hele opplegget har vært bra, både turer, hotell og mat. 3) Det var meget bra. Det fikk i gang tankeprosessen.

2) Jeg vant en telefon, så den blir nok vår nye vakttelefon. Dessuten skal vi bytte bil. Her kan vi se og vurdere hva vi vil ha. Det var mange spennende biler å se på. Dessuten var det en flott tur til Flor og Fjære selv om været var dårlig. 3) Det var veldig interessant. Jeg trodde det skulle bli tørt, men han hadde en artig fremstilling. Han fikk deg til å tenke.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


Tekst og foto: Alf Bergin

Sponsorfest i Stavanger Sponsorene er en viktig del når Virke Gravferd arrangerer landsmøte. Og årets arrangement i Stavanger var intet unntak. Over 20 forskjellige sponsorer, med sine vidt forskjellige tilbud, var på plass i hotellets foajé. Landsmøtet er en bransjehappening. En møteplass for gravferdsbransjen og dens forbindelser. Da er det en selvfølge at sponsorer inviteres for å vise sine produkter. Det være seg formidlere av begravelsesbiler, urner, forskjellig utstyr og nyere temaer som bruken av internett som en selvfølgelig utvikling av nettressurser. Som hovedsponsor er Bentzen AS i Moss en viktig bidragsyter for Virke Gravferd.

Årets hovedsponsor var Bentzen AS i Moss. Foruten dem fant vi følgende sponsorer på landsmøtet: Adstate, Asker Produkt as, Autocenteret Fjeldstad as, Bra-Trykk as Wilhelm Berges Trykkeri as, Eide Stein AS, Emergency Care, Euroflorist Norge as, Grafikk og Musikk AS, Human-Etisk Forbund, Intelligent Software, In Memory AS, Karmøy Bilsenter, LOS Digital AS, Nerland Autosalg AS, Nordic Funeral, Piksl as, Rep Tek AS, SIBI AS, Sletsjøe begravelsesbyrå, Steinriket as, Telenor/Telering, Trostrud Freno/Asap-Norway as og Th. Vaaland Granitt as.

Kim Veland representerte Th. Vaaland Granitt AS i Stavanger. Kortreist granittrepresentant kan man trygt si.

Øystein Skinstad (til venstre) fra Trosterud Freno AS og Trygve Fuglerud fra Guglerud begravelsesbyrå i munter samtale.

Utstillingene under landsmøtet Virke Gravferd har blitt en naturlig møteplass for sponsorer og deltakere. Her er Runar Apeland fra Krogedal begravelsesbyrå (i midten) i frisk passiar med andre deltakere på landsmøtet.

Interessen var stor på standene hos de forskjellige utstillerne. Her i den delen av foajéen som var tilrettelagt for SIBI AS, som har sitt tilholdssted i Os ved Bergen. De kan se tilbake på en virksomhet fra 1933, og er en av dem som har vært en trofast leverandør innenfor begravelsesbransjen.

I dag får man mange og forskjellige varianter av askeurner. En del av disse kunne man kikke nærmere på under landsmøtet i Stavanger.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

19


Øystein Pettersen fra Euroflorist Norge AS fokuserte på viktigheten av å ha blomster til begravelsen.

Begravelsesbilene var godt representert under årets landsmøte i Stavanger. Men, det var god plass i hotellets foajé. Dette var første gang siden hotellet åpnet i august 2014 at det hadde vært en så stor utstilling innenfor dørene.

Gunda Berge fra Ølen Begravelsesbyrå AS kunne glede seg over sin nye bil som ble overlevert lørdag 30. mai. Her sammen med Rolf Nerland fra Nerland Autosalg AS

Landsmøtet i Virke Gravferd var preget av flotte blomsterdekorasjoner som løftet en ellers steril konferansesal. Det skal så lite til å bruke litt tid og krefter på såpass enkle og tilgjengelig effekter.

Odd Arnfinn Døble og Olav A. Veglo fra Steinriket Norge AS, var på plass med utstilling av sine produkter, både gravminner og benkeplater finnes i deres sortiment.

– Dette har vært den mest omfattende utstillingen vi har hatt her på Clarion Energy, forteller Meeting & Event manager Herman Nordby. – Det har vært utfordringer rent utformingsmessig men også logistisk, sier han, og tenker da på at også andre gjester skulle ha sin oppmerksomhet. Elisabeth Sørbø og Julie Marie Holmås hadde tatt turen fra Tønsberg for å delta på årets jubileumslandsmøte i Stavanger.

20

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


VI GRATULERER!

GRAVFERDS NYTT

Erna Borgen 90 år

FÅ BLADET RETT HJEM? Alle ansatte i medlemsbyråer i Virke Gravferd kan kostnadsfritt få til-sendt bransjebladet.

8. september fyller «ho Erna» 90 år. Hun er godt kjent i bransjen, og ble utnevnt til æresmedlem i BFN/Virke Gravferd i 2003. Hennes datter, Randi Borgen Mikalsen, gir oss følgende oppdatering: «Hun begynner å bli en voksen dame nå. Hun bor på eldresenter der hun blir tatt godt vare på, men klarer seg godt selv tross dårlig syn, og får dagene til å gå med strikking. Hun ble feiret med familie og venner lørdag den 12. september.»

Send en e-post til gh@virke.no med navn, adresse og hvilket byrå vedkommende er ansatt i.

Vi gratulerer Andøyas Grand Old Lady med 90 års dagen!

Husk å melde adresseendringer!

Nytt styre i EFFS

Fra venstre: Dr. Esther Kooistra, Nederland, Dr. Paulo Carreira, Portugal, Eduardo González Martínez, Spania, President Giovanni Primavesi, Italia, Guillaume Fontaine, Frankrike, Vice President Ulf Lernéus, Sverige, Gunnar Hammersmark, Norge, Claus-Dieter Wulf, Germany, Treasurer Executive Director, Dr. Rolf Lichtner, Germany, Vice President. Dr. Petr Rambousek var ikke til stede da bildet ble tatt.

Nordisk Forum på Bornholm

Fv: Ulf Lernéus, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, Tom Sletsjø, Virke Gravferd, Gunnar Hammersmark, Virke Gravferd, Hans Ringhamre, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, Thorvaldsson, Útfararstofa Kirkjugardanna, Elin Sigrun Jonsdottir, Útfararstofa Kirkjugardanna Knud Larsen, Danske Bedemænd og Axel Jørgensen, Danske Bedemænd, Danmark.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Virke Gravferd er medlem i den europeiske organisasjonen for gravferdsbransjen. Under generalforsamlingen i Bologna i september ble det valgt nytt styre. Ny president ble Giovanni Primavesi fra Italia og Norden ble representert med to representanter, visepresident Ulf Lernèus fra Sverige og styremedlem Gunnar Hammersmark fra Norge. Av saker som vi skal jobbe med fremover er å få godkjent utvendig kistepose som emballasje ved transporter, og mere enhetlige regler ved transport over landegrenser.

DØDSSULTEN...

Årets samling fant sted i august på Bornholm. Danske Bedemænd var arrangør, og hadde lagt til rette for faglig input, og hyggelige opplevelser. I år var det nordisk beredskapsplan, dansk sertifiseringsordning og utviklingen med konkurranse fra nye nettbyråer som ble drøftet. Nordisk Forum er et nyttig møtested da bransjen i de nordiske landene har mange felles utfordringer. Vi fikk også et besøk til et lokalt glassblåseri, som i tillegg til å servere nydelig mat laget en unik glassurne til en lokal bedemann. Besøk til et mikrobryggeri ble det også tid til! I 2016 er Nordisk Forum 50 år, og dette skal markeres på Island.

21


TEKST OG FOTO: FRANK R. ROKSØY

LIVET OG DØDEN: Håvar Solstad har fått det kan kaller en skrekkelig diagnose, men føler seg ikke syk. – Jeg fikk en to timers nedtur, men ble raskt løftet opp av en venn. Nå er det nesten som om jeg ikke ville vært sykdommen foruten, sier begravelsesagenten. Foto: Frank R. Roksøy

Sykdommen – livet og døden For et knapt år siden fikk begravelsesagenten beskjed om at livet hang i en tynn tråd. Lindrende og livsforlengende var medisinen som ble foreskrevet. 22

Håvard Solstad (64), eller Prikken blant venner, tar imot i kontorene til Solstad Begravelsesbyrå i Storgata 33. På skivebordet ligger papirene som om de er inne til førstegangstjeneste, det samme gjelder de tre pennene som ligger på bordets venstre side. Det er ikke mulig å konstatere at noe som helst er ute av vater. Solstad smiler og

ser mot kollega Bodil Hallseth Knutsen. Vi mannfolk nikker og forstår.

Bestemte seg i 1987 Fredag var Solstad på Jukstastevnet på Grytøya for å snakke om livet og døden. Det ble en sterk opplevelse for de frem-

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


møtte. Spesielt hans erfaringer fra de siste månedene, gjorde inntrykk. Men det startet for lenge siden. Gutten ble født på Setermoen på FN-dagen i 1950, men har bodd hele sitt liv i Kilbotn, ei drøy mil sør for Harstad. Allerede ni år gammel mistet han sin far. Som 14-åring, 25. mai 1964, var han med å finne de to jagerflygerne som hadde styrtet ved Lødingen. Da han var 21 år, dør broren, bare 34 år gammel, og i 1978 er han med i den første FN-kontingenten som reiser til Libanon for sørge for fred og fordragelighet. Noe som var en krevende oppgave. I 1987 dør mamma. Da bestemmer Håvard seg for at han skal starte begravelsesbyrå. Et yrke han har stortrivdes i fra første dag. – Jeg har alltid gledet meg til å gå på jobb. UBELEILIG: Om døden er det vel ikke annet å si enn at den som oftest kommer ubeleilig, spesielt for de pårørende, sier Håvar Solstad.

Nå er det min tur Han smiler, som han ofte gjør. Han kan selvsagt være alvorlig, men det er ikke mange som har sett denne mannen sur. Og nettopp humøret var noe av det som bidro til at han fikk tilbud fra sykehuset om å bli med på et utprøvingsprogram for en spesiell type kreftmedisin. Men la oss spole tilbake til begynnelsen av fjoråret. Lilletåa på høyrefoten blir blodrød. – Det så ut som en blodtrøsk. Jeg stakk hull for å få ut væsken, og det fungerte greit. Et legebesøk anså jeg som helt unødvendig. I juni 2014 får han et utslett på venstre legg. Da går han til lege, får antibiotika, og utslettet forsvinner. En stund senere får han det samme utbruddet på høyre legg. Ny antibiotikakur, uten at det hjelper. Så til sykehus for enda mer antibiotika, og nå hjelper det – men, legen ser blodutredningen på lilletåa. Deretter går det slag i slag. Legene konstaterer hovne lymfekjertler og konkluderer med såkalt malingt melanom, føflekkreft med spredning. Hele lymfesystemet er angrepet, litt senere rammes lungene og hjernen. Prognosene var like uforutsigbare som en nordnorsk sommer. – Hva gikk gjennom hodet ditt da du fikk denne beskjeden? – Jeg tenkte at denne gangen var det min tur.

Stoppet blødning Nå var gode råd dyre. I Tromsø fjernet de lilletåa og de lymfekjertlene som var

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

angrepet. Blødningen etter at lymfekjertlene var operert ut, var stor og ville ikke stoppe. Det visste Håvard råd med. Han ba sykepleieren om å gå ut mens han tok en telefon til en kvinne i Finnmark med spesielle evner. – 20 minutter etter jeg hadde snakket med henne, kjente jeg et lite strømstøt i lysken, og såret sluttet å blø. Helt fantastisk, men helt forståelig for de av oss som tror på slikt, sier Prikken som så ble sendt hjem med livsforlengende medisiner og en forventet levetid på alt fra noen dager til et år. – Ok, tenkte jeg – da er det bare å leve de dagene man får.

Skyter med gamma Etter at legene ser spredning til hjerne og lunger, får han et tilbud fra UNN Tromsø. Om han kan tenke seg å bli med i et utprøvningsprogram for en ny kreftmedisin? – Jeg svarte selvsagt ja momentant. Og det viser seg at kroppen reagerer svært positivt på dette. Faktisk så raskt at legestanden er overrasket, sier Prikken. Men medisinen virker bare på lungene, ikke på hjernen. Han må derfor til Haukeland sykehus til såkalt gammastråleknivbehandling. Der skrur de en metallramme fast til kraniet, så blir han spent fast i gammastrålemaskinen og skyter med gammastråler mot kreftsvulstene.

– Det høres verre ut enn det er. Jeg kom inn på formiddagen, og på ettermiddagen kunne jeg ta meg en pils i Bergen, ler han høyt. Også denne behandlingen responderer kroppen positivt på. Og han er overveldet over den hjelpen han har fått av vårt helsevesen. – Helt fantastisk. Vi har utrolig mange dyktige helsearbeidere der ute som har evne til å forstå hver enkelt sin situasjon. Det skal vi være takknemlige for.

– Hva tenker du om døden? – Memento Mori – husk du skal dø. Jeg finnes ikke redd. Man må tørre å snakke om døden, og det er en klar fordel om man har en positiv tilnærming til sykdom og død. Det er to ting som er helt sikkert her i livet. Det ene er at det blir vær, og det andre er at døden før eller siden rammer oss. Har vi bare pratet halvparten så mye om døden som om været, har mange spørsmål kanskje vært besvart. Vi kan rammes av egoisme og overmot dersom vi glemmer eller flykter fra den kjensgjerning at vi skal dø. Skal man leve et godt liv, må man være venn med døden. I tillegg bør man forsøke å leve i nuet. Jeg tenker ikke på morgendagen og hva den bringer. Den kommer, og det kan jeg ikke gjøre noe med. Vær positiv, det er faktisk smittsomt på omgivelsene, smiler Håvard Solstad.

23


Spesialbygget Mercedes E-klasse som VF 250 CDi og VF 400 4-Motion har blitt en salgssuksess i Norge. Denne bilen er utviklet i samarbeid med begravelsesbransjen og kan leveres i mange varianter. Nyhet nå, 4-hjuls trekk og bårerom tilpasset to kister.

MERCEDES E-KLASSE

Ny modell Mercedes V klasse nå på det Norske markedet med spesialtilpasset innredning som setter ny standard for begravelsesbil. Veldig allsidig bil med mange muligheter for oppbevaring av utstyr og tilbehør. Fem store lasteluker, leveres med manuelt eller elektrisk uttrekk med tilt funksjon. Også to kisteløsning tilgjengelig. Leveres i mange utstyrs og farge kombinasjoner, individuelle innredningsløsninger tilpasset ønske og behov. Innredningen kan enkelt flyttes over til neste bil etter endt bruk, bygges tilbake til personbil. Estetisk flott bårerom • Store lasterom fra begge sidedørene • Oppbevaring i gulvet • Stopper for vogn under uttrekk

NY MERCEDES V KLASSE SETTER NY ESTETISK STANDARD FOR INNREDNING AV BEGRAVELSESBIL OGSÅ MED 4 MATIC • EXECUTIVE INNREDNING


Erfaring gir trygghet

1990-2015

25 år

FØRSTE BIL LEVERT I NORGE

FØRSTE BIL LEVERT I NORGE

MERCEDES GL

Trykk liker på begravelsesbil Hold deg oppdatert!

For mer informasjon: www.begravelsesbil.no

Ta kontakt for ytterligere informasjon og pristilbud: Jan Erik Naley på tlf. 951 02 600 eller janerik@naley.no

NY MODELL CADDY MAXI HIGH LINE 4 MOTION FRA NOVEMBER

Den helt nye modellen fra Cadillac forlenget og spesialbygget som begravelsesbil er klar for det Norske markedet. Vi har valgt en topp utstyrt versjon, Platinum utgave med fokus på innrednings løsninger tilpasset det Norske markedet med elektrisk uttrekk systen designet etter Norske kister. Leveres også med tilt system og andre detaljer individuelt etter ønske. Dette er den første bilen av den nye modellen som introduseres på landsmøtet. Fås også med ekstra sidevindu.

CADILLAC XTS SPESIALBIL

Vi kan nå tilby den nye modellen av Cadillac Escalde ESV Premium spesialbygget som begravelsesbil. Innredningen er basert på E klassen og V klassen som setter ny standard for innredningsløsninger og gir et flott visuelt korrekt uttrykk. Det er lagt opp til god lagerplass som er skjult under gulvet i luker fra begge sidedørene, polstret vegg og sidebekledning. Elektrisk uttrekksystem med tilt funksjon for enkel innlasting. Bilen er ny fra fabrikken, topp utstyrt versjon klar for levering. Dette er den første bilen innredet som begravelsesbil som introduseres på landsmøtet.

CADILLAC ESCELADE

Mercedes GL bygges fra personbil med flere alternative innredningsløsninger. Kan leveres med standard fast gulv med rulle system og elektrisk uttrekk med tilt funksjon i flere varianter. Mulighet for individuelle løsninger etter ønske og behov. Bilen kan leveres i flere farger, utstyrskombinasjoner og priser


Bli bedre kjent med:

Kiøsterud Begravelsesbyrå Det er Torunn og Arnfinn Finnmark som i dag driver den tradisjonsrike bedriften i Tostrupsvei på Stathelle. Arbeidet deres er preget av at de har kontakt med mennesker i en spesiell livssituasjon som krever god innsikt i sorgprosessen, gode menneskekunnskaper og ikke minst; at alt som skal utføres i forbindelse med dødsfallene, skjer med verdighet. – Torunn og jeg har en fantastisk givende jobb der vi kommer tett innpå mennesker og blir vist mye tillit, i en av de meste sårbare stunder et menneske kan oppleve i livet, sier Arnfinn. For oss blir det veldig meningsfylt. Bedriften ble etablert i 1952 av Sverre Kiøsterud som gså har gitt bedriften navn. Sammen med Anne Johanne, kona hans, drev de byrået fram til slutten av 60-tallet. Da kom svigersønnen Arne inn i driften og jobbet i byrået fra 1968. Arne og hans kone Synnøve overtok byrået i 1970 og drev firmaet i mer enn 40 år fram til slutten av 2009 da vi kjøpte det av familien. Allerede i tjueårsalderen spurte jeg faktisk Arne om jobb i byrået, så dette har ligget i mitt hode og hjerte i mange år, selv om både Torunn og jeg har arbeidet med helt andre ting det meste av vårt yrkesaktive liv. - Vi valgte å beholde navnet Kiøsterud Begravelsesbyrå på grunn av den lange tiden byrået har vært i drift. Dessuten driver vi etter de samme retningslinjene og den samme etikken som tidligere. - Vi var også heldige å få anledning til å leie lokalene her i Tostrups vei på Stat helle, der firmaet har vært siden 1977. – Mange er ikke fullt ut klar over hva vi driver med i et begravelsesbyrå. Vi har også mange andre oppgaver utover det publikum opplever i selve begravelsen, sier Arnfinn. - Først og fremst er det kontakt med familien og de pårørende. Den første kontakten er en henvendelse enten fra de pårørende selv eller fra andre berørte.

26

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


Som oftest skjer kontakten via telefon. - Vi sørger for henting og stell av den døde, og transport til kapellet eller bårehuset. Vi tar oss også av de formelle sidene av dødsfallet med melding av dødsfallet til tingretten, melding til kirkeverge, fagforeninger og i noen tilfeller arbeidsgivere. – Det hører også med til jobben å kontakte organist og musikere. Det skal kanskje være minnesamvær etter begravelsen og da sørger vi for avtaler med det valgte stedet. Vi sørger også for dødsannonser i avisene og trykking av programhefter til seremonien. Det kan også være bilder som skal fremvises under seremonien. - Vi lager også minnebøker med blant annet minneordene til presten og bilder av blomsterarrangementene. Også formidling av gravsteiner samt årlig vedlikehold av gravsteder er innenfor vårt vanlige arbeidsområde, sier Arnfinn. - Vi regner fort at vår aktivitet i forbindelse med et dødsfall er på rundt 15 timer, mens de fleste ser oss bare under selve seremonien. Begravelsesbyråene er alltid nøytrale i sin adferd og vi skal kunne betjene alle i forhold til forskjellige religioner eller livsnøytrale seremonier. 99 prosent av begravelsene foregår i kirken, men her vi ser en viss utvikling. I de siste årene er det også en økende tendens i antallet som

velger kremasjoner enn tidligere. – Vi har selvsagt døgnvakt og er operative til enhver tid. Dermed blir dette like mye en livsstil som et arbeid, sier Arnfinn. At begravelsesbyråer ofte er familiebedrifter, gjør nok også sitt til at det er lettere å forholde seg til at man alltid har vakt. Bilen er vårt arbeidsredskap nummer én som vi legger stor vekt på. Bransjeorganisasjonen som vi er medlem av, setter også klare krav til oss, både med hensyn til hvordan vi opptrer og hvordan lokalene er utformet. – Vi legger vekt på å ha en oppdatert bilpark. Vi tenker slik at den siste reis skal være på første klasse, det er viktig for oss. Vi er en del av en allianse av ti byråer i Telemark og Agder som arbeider sammen om faglige spørsmål i tillegg til et samarbeid om innkjøp. Et nøkkelord som går igjen i hele vårt arbeid, er verdighet. Det er utgangspunktet i alt vi gjør. Vi minner oss sjøl på at for oss er det en vanlig dag på jobben, men for de som kommer til oss, er dette noe de har gruet til og en dag de helst hadde sett ikke skulle komme. – For oss blir derfor hver sak en ny sak. Vi må «nullstille» oss i forhold til de andre sakene vi arbeider med eller har gjennomført. - Det er fritt valg av begravelsesbyrå,

men vi er det eneste byrået som har tilholdssted her i Bamble, sier Arnfinn. Vi har imidlertid mange andre byråer i Grenland og det hender rett som det er at vi utfører oppdrag også i nabokommunene. - Hjemmesidene våre www.kiosterud.no får stadig større betydning i forbindelse med begravelser, sier Arnfinn. Vi har egne minnesider der de pårørende selv kan legge inn bilder, dokumenter og andre ting som har hatt betydning i livet til avdøde. - De pårørende er selv administrator på siden og bestemmer hva som skal være med på siden. Andre kan også sende hilsninger og tenne et lys for avdøde. I tillegg finner en her praktiske opplysninger om selve begravelsen, sier Arnfinn. - Vi ser at slike minnesider ikke alltid egner seg eksempelvis på Facebook, og kan da tilby en tjeneste som benytter de nye sosiale mediene, samtidig som det skjer i kontrollerte former - og som i alt vi gjør - med verdighet. - Når det gjelder mitt forhold til Bamble Næringsforening, ser jeg den kollegiale siden i foreningen som svært viktig. Her kan både små og store bedrifter få større kjennskap til hverandre og i mange tilfeller gjøre hverandre bedre. - Vi treffer andre som driver sine bedrifter, møtes på næringsfrokostene og får et kontaktnettverk, avslutter Arnfinn.

MØTEKALENDER for gravferdsbransjen 2015 9. oktober

Strømstad

Virke Gravferd Oslo & omegn, Østfold/Buskerud/Vestfold - felles høstmøte

Quality Spa & Resort

16. oktober

Bodø

Virke Gravferdi Nord-Norge — Høstmøte

Radisson Blue Hotel

19. –23. oktober

Oslo

Virke Gravferd Fagkurs Trinn I – Høsten 2015

Virkes lokaler

26.–28. oktober

Oslo

Virke Gravferd Fagkurs Trinn II – Høsten 2015

Virkes lokaler

30. okt–1. nov

Hamar

Virke Gravferd Hedmark Oppland – Høstmøte

Astoria Hotel

4. november

Oslo

Virkekonferansen 2015 - «Oppgradering»

Raddison Blu Scandinavia Hotel

9. november

Kristiansand

Virke Gravferd Agder og Telemark – Høstmøte

Quality Hotell

21.–22. november

Stjørdal

Virke Gravferd Trøndelag – Høstmøte

10. desember

Oslo

Styret for Virke Gravferdi – Styremøte med juleavslutning

Virkes lokaler

2. –3. februar

Oslo

Virke Gravferd Fagkurs Trinn III - Rådgivning og kundebehandling

Virkes lokaler

16. februar

Oslo

Styret for Virke Gravferd – Styremøte

Virkes lokaler

7. –11. mars

Oslo

Virke Gravferd Fagkurs Trinn I - Våren 2016

Virkes lokaler

14.–17. mars

Oslo

Virke Gravferd Fagkurs Trinn II – Våren 2016

Virkes lokaler

12. april

Oslo

Styret for Virke Gravferd – Styremøte

Virkes lokaler

13. april

Oslo

Virke Gravferd - Representantskapsmøte

Scandic Solli Hotel

26. mai

Sandefjord

Styret for Virke Gravferd – Styremøte

Scandic Park Sandefjord

26. – 29. mai

Sandefjord

Virke Gravferd Landsmøte 2016

Scandic Park Sandefjord

2016

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

27


Fra klagenemnda Saken i korte trekk:

VIRKE GRAVFERDS FAGKURS Trinn 3 2-3 februar 2016

Rådgivning og kundebehandling Start: 02. februar 2016 Slutt 03. februar 2016 Program: • Kommunikasjonsteknikk • Veiledning og rådgivningsteknikk

Sted: Virkes lokaler, Henrik Ibsen gt 90, Solli Plass, Oslo Medlemspris: Kr 4950Påmelding/informasjon: E-post: g.andersen@virke.no Tlf 22 54 17 45

www.virke.no/kurs • Adferdspsykologi og beslutninger • Faglig rådgivning og kundebehandling Kursform: Kurset gjennomføres som en kombinasjon mellom foredrag, gruppeoppgaver og diskusjon. Det vil bli benyttet videoer, generelle caser og deltakernes egne eksempler og caser fra hverdagen som gravferdskonsulent. Overnatting: Scandic Solli Gangavstand fra Virkes lokaler. Påmeldingsfrist: 19. januar 2016 Antall dager: 2

28

Datter og hennes ektefelle ankom sykehjemmet på formiddagen 19. januar 2015 etter å ha blitt varslet om at datters far var død samme morgen. I et lite møte med sykehjemmet rundt det praktiske, formidlet sykehjemmet kontakt med begravelsesbyrået og opplyste samtidig at byrået hadde kister stående på sykehjemmet. Etter hvert som familien ble samlet ble de enige om å bestille blomster, avisannonse, kontakt med kirkekontoret osv. Sykehjemmet stelte avdøde og la ham i kisten og kjørte ham ned på kjølen. På ettermiddagen, ca. kl. 1600, kontaktet gravferdsbyrået klageren og det ble avtalt at byrået skulle bistå familien. Byråets leder var på ferie slik at det var assistenten som stod for kontakten og det praktiske. Det ble ikke avholdt møte mellom byrået og pårørende, og nemnda oppfatter det slik at det er enighet om at bakgrunnen for dette lå i at familien ikke syntes det var behov for noe møte. Den 23. januar 2015 fant gravferden sted med to representanter fra byrået til stede. Nemnda oppfatter at det ikke er noen alvorlige innvendinger mot gjennomføringen av gravferden og bistanden knyttet til denne. Den 3. februar 2015 ber innehaveren av byrået om klagers underskrift på søknad om transportrefusjon fra NAV. På spørsmål fra klageren antyder byrået en pris på gravferden på ca. kr 15 000,-. Klager ønsker ikke å skrive under en blankofullmakt og det avtales at søknaden til NAV skal klageren selv sende inn. Byrået sender den 18. februar 2015 en faktura på kr 27 841,- hvorav transport berettiget til støtte fra NAV utgjorde kr 10 386,-. Transportkostnaden bygget på tre poster; startgrunnlag bil kr 1 250,-, 144 kilometer a kr 19,00 og personale 10 timer a kr 640,00. Klageren henvendte seg til gravferdsbyrået og gjorde gjeldende at fakturaen lå langt over estimatet på kr. 15 000,-. Klageren påpekte at opplysningene som lå til grunn for transportstønad var uriktige. Riktig antall kilometer anslo klageren til 83 og total kjøretid til 2,5 timer. I et møte mellom partene 26. mai ble de enige om at innklagede skulle redusere fakturaen

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


da

Sak 2015-03 til kr. 19 000,-. Betingelsen var at klageren tilbakeleverte søknadsgrunnlaget til NAV og avsto fra å søke om transportstøtte, dette siden transportstøtten ellers ville tilfalle klageren. Klageren mottok den 6. mars 2015 en kreditnota samt ny faktura på kr. 18 999,50. I denne fakturaen var transportutgiftene tatt ut og kjørte kilometer angitt å være 15,5 km – som innebærer at grunnlaget for å kreve refusjon fra NAV ikke er oppfylt.

Partenes anførsler: Klageren angir følgende grunnlag for sin klage; at de ikke ble spesielt anbefalt å møte gravferdsbyrået, skjønt det kanskje ble nevnt av byråets representant, at det ikke ble gitt opplysninger om priser på forhånd eller opplyst noe om hva de selv kunne gjøre, at det ble bedt om blankofullmakt på transportsøknaden til NAV, en søknad om viste seg å inneholde grove feil når det gjaldt utførte tjenester, tidspunkter, timer og kilometer, at første faktura ligger 85% over prisen som ble stipulert og at andre faktura ligger 26% over stipulert pris, dog er den i tråd med avtalen fra 26.2.15. Denne fakturaen inneholder også feil hva gjelder utførte tjenester og kilometer. Den korrekte kjørte avstanden på gravferdsdagen er totalt 83 km og total kjøretid er på ca 2,5 timer. Innklagede fastholder at klageren ble gitt tilbud om samtale, men avslo dette da det verken var tid til det eller de fant det nødvendig. Til prisoverslaget påpeker byrået at det i en slik samtale ville blitt opplyst at prisene ligger på ca. kr. 23 515 inkludert transportstøtten. Når samtalen ikke fant sted ble dette ikke opplyst. Det overslaget som ble gitt i telefonen etter gravferden var beløpet klageren måtte regne med å betale – altså netto etter fradrag for transportstøtten. Byrået fastholder tider og kilometer er satt opp ut fra realistiske tider og virkelige kilometer. Innklagede fastholder at også frembringing av kisten inngår i grunnlaget for transportstøtte. Endelig opplyser innklagede at reduksjonen av fakturaen er gjort ved å stryke postene nedenfra – og dermed er hele transporten med unntak for startgrunnlaget for bårebilen tatt ut.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Nemnda behandlet saken i telefonmøte tirsdag 5. mai 2015.

Nemnda skal bemerke: Klagen gjelder flere forhold og klageren angir følgende faktiske forhold som grunn; manglende møte med byrået ved oppstart av oppdraget, manglende prisoverslag i forkant og opplysninger om hva de selv kunne gjøre, bruken av blankofullmakt ved innsendelse til NAV, 85 % høyere fakturapris enn den pris som ble stipulert 3. februar 2015, 26% høyrere faktura pris ved andre faktura – og for begge fakturaene uenighet om faktum knyttet til transportstøtten. Den 26. februar 2015 inngikk partene en avtale som innebar en omforent løsning på uenigheten. Basert på dette faktum finner ikke nemnda at klageren har en saklig interesse i å få nemndas uttalelse til de ulike postene som lå til grunn for uenigheten. Avtalen av 26. februar 2015 er bindende og det tilligger ikke nemndas kompetanse å vurdere det nærmere innholdet av denne avtalen. Nemnda oppfatter imidlertid klageren slik at han anser at fakturaen av 28. februar 2015 ikke er i tråd med avtalen da tid og avstand for transporten er fylt ut på en slik måte at det ikke blir grunnlag for å kreve transportstøtte fra NAV. Nemnda er ikke enig i det. Avtalen mellom partene innebærer – slik den er referert av klageren i dennes brev av 16. mars 2015 og slik dette utdypes i brevet av 14. april 2015 – at det fra byråets side var et vilkår for å redusere fakturaen til kr. 19 000 at innklagede ikke skulle søke NAV om transportstøtte. Klageren skriver om dette i sitt brev av 14. april 2015:

Basert på dette utsagnet oppfatter nemnda at det er i tråd med partenes uttrykte forutsetning at transporten, så langt den er refusjonsberettiget, ikke skal tas med i fakturaen. Egenandelen ved transportrefusjon utgjør kr 2 208,-. Konsekvensen av avtalen – vurdert mot opprinnelig faktura – er at byråets faktiske oppgjør reduseres med kr 8 841,-, mens klageren får et prisavslag på kr 663,-. Så lenge byrået ikke krever betalt for transport ut over kr 2 208,-, tilsvarende egenandelen, oppstår det for klageren ingen rett til transportrefusjon. Selv om transportrefusjon er et forhold mellom NAV og pårørende, hviler refusjonskravet på en forutsetning om at pårørende har betalt byrået for transport. Dersom klageren ikke ville godta innklagedes forutsetning om å avstå fra transportstøtten, fordi det klageren i realiteten ønsket var en reduksjon av fakturaens øvrige poster, poster som klageren selv måtte betale, hadde han anledning til å avslå tilbudet og heller bringe spørsmålet inn for klagenemnda. Nemnda tar etter dette ikke klagen til følge. Vedtaket er enstemmig.

VEDTAK: Klage tas ikke til følge

Øyvind Næss Siv Bjørklid Knut Svanholm

Etter noe frem og tilbake går jeg opp til 16-17 000 han gikk ned til 24 000 – der stod frontene steilt. På dette tidspunktet forlangte NN at jeg ikke skulle søke NAV om transportstøtte hvis han reduserte prisen. Han forlangte å få tilsendt NAV oppsettet tilbake så vi ikke hadde grunnlag for å søke til transport. Han fikk det tilbake, jeg hadde allerede tatt kopi.

29


– Jo mer velferd i et område, jo verre blir det å falle utenfor

Alene i døden TEKST OG FOTO: VANJA SKOTNES

På alle bildene står han bak noen. Ved alteret ligger han under en blomsterbukett – uten hilsener. Henning Sverdrup. Kirkeklokkene begynner å slå. Så stille. Lik livsklokkene i en livløs kropp. Det høye, blå taket i Asker kapell. Tonene som skaper en ro. Roen ligger nå ved alteret. Øverst på kirkeveggen er Jesus med åpne armer.

– Vi er samlet her for å ta avskjed med Henning Sverdrup. La oss be, oppfordrer prest Flemming Jakobsen.

Urørte trestoler I Asker blir i gjennomsnitt én til to personer gravlagt uten pårørende hvert år. Når ingen vil ta ansvar for begravelsen, må kommunen komme på banen. Henning ble 67 år. Født i Danmark, uvisst hvor. Vi får en brøkdel av livet hans fortalt gjennom prest Flemming Jakobsen på Varmestua i Asker. Henning var mye der. I perioder. Andre perioder vet de ikke hvor han var. – Henning likte ikke å prate så mye om ting som hadde skjedd. Det er ingen som vet så mye, sier presten.

UTFLUKT: Henning var glad og hjelpsom, sier de gamle på Varmestua. Her fra Semsvannet i juni 1995. (FOTO: PRIVAT)

Henning var alkoholiker – Når du vanker i miljøet her ofte blir du husket. Men når du ikke kommer så ofte, blir du ikke husket nok. Alkoholikerne drikker ofte mye hjemme, sier presten. Trestolene inne i kapellet står alene, urørte. Det er kun fem som er her, og ingen av de nærmeste.

Begynte som jobb, ble bruker Henning hadde kone, barn og jobb i Danmark. Men så ble det samlivsbrudd. Da dro han til Norge og Asker – dette er 30 år siden. For 25 år siden fikk Varmestua kontakt med ham, og Henning begynte som kokk der. Asker ble hjemmet hans. – Jobben på Varmestua gikk bra i to år, men så sluttet han. Deretter gikk det noen år før han kom tilbake. Men da som bruker. Biler suser forbi utenfor kirkeveggene. Hender finn hender under den blå himmelen, med få skyer i sikte. Ved Hennings side står presten og sier at det er håp om et evig liv sammen med Gud. Sønnen i Danmark ville ikke ha noe med begravelsen å gjøre. Han sa ikke hvorfor, men han hadde ikke hatt kontakt med faren på 30 år.

På sidelinja Henning bodde sammen med sin kone i Asker, inntil hun døde for syv år siden. – Det er ingen selvfølge at du har noen rundt deg. Det er noe man må jobbe for. Det er noen som kommer på sidelinja hele livet.

30

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


Dette skjer med Henning • Henning Sverdrup (født 11. oktober 1947, død 23. mai 2015) ble bisatt i Asker kapell tirsdag 9. juni. • Han ble kremert ved Haslum krematorium, der står urnen hans til den skal senkes i jorda. • Henning får ikke gravlegges ved siden av sin kone. • Han blir gravlagt på Østenstad kirkegård. • Asker kommune betaler for gravsteinen, ifølge Asker Kirkelige Fellesråd. • Henning Sverdrups begravelse kostet 19.200 kroner og ble betalt av Asker kommune, ifølge begravelsesbyrået. • Da Henning ble syk, fikk han en sykehjemsplass som også var betalt av kommunen.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

INGEN PÅRØRENDE: Henning Sverdrup døde 23. Mai på et sykehjem i Asker, av sykdom relatert til alkohol. Han var syk i mange år.

31


Presten snur seg mot Henning og ber. Legger jord på kista. Tegner et kors i lufta. Noen dager etter begravelsen, i andre etasje på Varmestua i Asker, sitter prest Flemming med et fotoalbum. – Vi forsøkte å finne et bilde til begravelsen, men fant ikke et som kunne brukes. Presten går ned tretrappa i brakka. En mann spiller piano. En vannmaskin. Rent vann renner gjennom slitne kropper. Med et brak kommer en sliten mann inn. Han synger høyt. Høyere enn de fleste i Askers gater. – Jo mer velferd i et område, jo verre blir det å falle utenfor, sier prest Flemming. VERDIGHET: Alle har krav på en verdig behandling fra vugge til grav, sier prest ved Varmestua, Flemming Jakobsen.

UTEN HILSENER: Begravelsesbyrået fryktet at ingen skulle dukke opp i begravelsen til Henning Sverdrup.

Begravelse på billigbudsjett – Da jeg gikk her og ordnet til, følte jeg mer enn jeg pleier. Jeg følte enda mer omsorg, på en måte. Jeg føler selvsagt omsorg ellers også, men dette ble spesielt. Denne mannen var jo alene. Jeg var usikker på om det skulle komme noen i det hele tatt, sier Thrana. Hun har vært med på få slike begravelser tidligere, og forteller om en helt spesiell stemning.

Sverdrups livshistorie redigeres av familien. Ta gjerne kontakt for å bidra. Ingen har tatt kontakt. Det står også: «Bli den første til å tenne et lys.» Henning Sverdrup var den første i år som ble begravet uten pårørende i Asker. I 2014 døde tre uten pårørende på kort tid, får vi vite av Asker Kirkelige Fellesråd.

– Jeg ville gjøre det så fint som mulig, sier Anne Thrana, daglig leder i Asker og Bærum begravelsesbyrå. Hun gjorde alt klart i kapellet før Henning Sverdrup ble bisatt. Kommunale begravelser omfattes av Gravferdsloven §9: «Dersom ingen sørger for gravferd, skal denne besørges av kommunen hvor avdøde hadde bopel ved dødsfallet.» Og: «Kommunen kan kreve utgiftene ved gravferden dekket av dødsboet.»

VILLE GJØRE MER: Anne Thrana fra Asker og Bærum begravelsesbyrå var usikker på om det kom til å komme noen i begravelsen.

Noen ekstra lys – Jeg hadde lyst til å gjøre det så fint som mulig her. Men siden det er kommunen som betaler, kunne jeg ikke gjøre så mye. Jeg tente noen ekstra lys. Thrana tok også en blomst fra venterommet, og plasserte den ved inngangen, slik at det skulle se litt finere ut. – Når kommunen betaler begravelsene blir det billigst mulig. Men jeg synes dette var en fin begravelse.

Minneside Inne på nettsidene til Asker og Bærum begravelsesbyrå har Henning Sverdrup en minneside. Der står følgende: «Henning

32

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


SMÅSTOFF Nytt styre i Virke Gravferd På årsmøtet i Stavanger fikk vi endringer i vårt styre. Ny styreleder ble Tom Sletsjøe, og nye styremedlemmer ble Vanja Grønhaug og Andreas Rustad Hansen. Ny vararepresentant ble Kristin Lian. Styret hadde første styremøte 2.-4. september, på DFDS Oslo-København, med innlagt faglig besøk hos kolleger i Danmark.

Foran fra venstre: Gunhild Melbø Tajet, Tom Sletsjøe og Kristin Lian. Bak fra venstre: Vanja Grønhaug, Olav Jørgen Berg, Jan Willy Løken og Andreas Rustad Hansen

Tov Kristian Flatin – 34 år i Skien Begravelsesbyrå Tov Kristian Flatin ble ansatt i Skien Begravelsesbyrå 1. april 1981. Han har siden den gang vært en person til å stole på og han er alltid til å regne med. Han har møtt utallige familier og pårørende opp igjennom disse årene, og har vist seg å være rett person til rett arbeid. 30. april 2015 mottok han Norges Vel sin Medalje for lang og tro tjeneste gjennom 34 år. Medaljen er en annerkjennelse for lang og tro tjeneste til arbeidstaker med minst 30 års ansettelse hos samme arbeidsgiver.

Agnar Gerner – 30 år i Fonus/ T.S. Jacobsen Den 2. september har Agnar Gerner vært ansatt i vårt firma i 30 år. Agnar startet som sommervikar for 30 år siden, - og fikk jobb som gravferdskonsulent samme år. Han arbeidet i mange år som gravferdskonsulent i T.S. Jacobsen Begravelsesbyrå – og ble etter hvert en høyt verdsatt kollega og medarbeider.

Agnar har vært tillitsvalgt i styret – og var i sin tid en «tøff nøtt» i bl.a. lønnsforhandlinger. Etter hvert vokste Agnar ut av sin rolle som gravferdskonsulent, og fikk stilling både som leder og ansvarlig for datadriften i firmaet.

Tov fylte 67 år, 21. april i år. I den senere tid har han hatt litt redusert stilling, og 30. april var siste dagen. Da var det tid for innlevering av stellekoffert og firmaslips for å starte på en ny tilværelse som pensjonist!

Agnar leder i dag Stor-Oslo, og har fortsatt ansvaret for IKT i bedriften. Hans siste «utviklingsprosjekt» har vært vår nettbutikk fonus.no – en stor satsning for Fonus AS og bedriftens kunder.

Vi takker og gratulerer Tov med et langt og innholdsrikt arbeidsliv hos oss.

Agnar fikk overrakt Det Kongelige selskap for Norges Vels «Medalje for lang og tro tjeneste» av konsernsjefen i Fonus – Mikael Åbom – i styremøte den 17. september.

På vegne av alle i Skien Begravelsesbyrå

Frid Alfsen

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Oslo, september 2015 Marita Eikenes

33


Uttalelse fra Etisk Utvalg - august 2015 Annonsekampanje og pressemelding fra Fonus Innledning Etisk utvalg mottok den 8. mai 2015 en forespørsel fra styret for Virke gravferd om å komme med en uttalelse om annonsekampanje og pressemelding fra Fonus. Saken lå til behandling hos Etisk utvalg i møtet 22. juni 2015. Styret i Virke gravferd skriver følgende i sitt brev til FONUS 7. mai 2015. «Styret i Virke gravferd har på styremøte i dag behandlet sak om FONUS sin markedsføring av deres nye produkt, nettbutikk for bestilling av gravferd, på bakgrunn av sterke reaksjoner fra medlemmer og fra folk utenfor bransjen. Reaksjonene kan sammenfattes i følgende punkter: 1. Markedsføring av byråets tjenester gjennom en «dødsannonse» oppleves respektløst. Denne kritikk er også kommet fra folk utenfor bransjen. 2. Kritikk av beskrivelsen om bransjens lukkethet. 3. Påstanden fra FONUS om «prissjokk» etter gravferden, basert på en undersøkelse som står i sterk kontrast til de kundeundersøkelser bransjen gjennomfører. På dette grunnlag har styret for gravferd besluttet å oversende saken til bransjens etiske utvalg hvor de blir bedt om å vurdere kampanjen til FONUS med utgangspunkt i Standard for god gravferdsskikk og bransjens etiske regler.»

Utvalgets mandat Det vises til Virke Gravferds vedtekter og etisk utvalgs vedtekter. I Virke Gravferds vedtekter § 12 heter det bl.a.: «Virke Gravferds etiske utvalg har til formål å overvåke og fremme den etiske og faglige

34

standard i bransjen. Virke Gravferds etiske utvalg kan vurdere prinsipielle spørsmål eller forhold ved byråers adferd og avgir uttalelser som skal gjøres kjent for medlemmene.» Ut i fra dette anser utvalget at punkt 1 ligger innenfor utvalgets mandat til å uttale seg om. Utvalget mener at punkt 2 og 3 handler mer om markedsføring og markedsmessige forhold enn om etikk og er derfor av den oppfatning at disse punktene faller utenfor utvalgets mandat til å uttale seg om.

Utvalgets konklusjon I Virke Gravferds vedtekter § 3.4 heter det: «Ordinære medlemmer plikter lojalt å rette seg etter Virke Gravferds vedtekter, standarder og vedtak truffet av Virke Gravferds organer og å respektere de yrkesregler som er vedtatt av internasjonale organisasjoner som Virke Gravferd er tilsluttet.» Virke Gravferds etiske utvalg er av den oppfatning at bruk av dødsannonsens form i markedsføringsøyemed, slik Fonus har valgt å bruke den, er et brudd på EFFS sine yrkesetiske regler og Virke Gravferds standard for god gravferdsskikk. De mange reaksjonene på den aktuelle annonsen og de få andre eksemplene som finnes der dødsannonse har blitt benyttet i karikert form, viser at en slik bruk som nevnt over er støtende og uverdig.

Utvalgets begrunnelser Utvalgets uttalelse om markedsføring av byråets tjenester gjennom en dødsannonse I forbindelse med markedsføring av sitt nye produkt, nettbutikk for bestilling av gravferd, har Fonus valgt å benytte en karikert dødsannonse. Det underliggende budskapet i annonsen skal være å markere at Fonus nå har en enkel og oversiktlig nettbasert løsning for bestilling av gravferdstjenester. I annonsen er den avdøde oppgitt å være «en lukket og uoversiktlig gravferdsbransje» mens avskjedsseremo-

niens adresse er Fonus sin hjemmeside. Selv om det er svært uvanlig å benytte dødsannonsens form i markedsføringsøyemed er det ikke første gang det skjer. I 2006 trykket Bergens Tidene en ironisk dødsannonse. Dette skjedde i forbindelse med Norsk Hydros stengning av en fabrikk i Høyanger. Annonsen var plassert på redaksjonell plass i sammenheng med en reportasje. I juni i år trykket Fjordenes Tidende en dødsannonse i forbindelse med nedlegging av et legekontor. Denne annonsen var plassert på vanlig plass for dødsannonser i avisen. Fjordenes Tidende fikk sterk kritikk fra publikum for å benytte dødsannonsen på en slik måte selv om det også var enkelte i debatten som så forbi formen og mente budskapet var viktig. En dødsannonse er unik i sin karakter som en formidling til omverdenen om at noen har mistet sin kjære. Som medium står dødsannonsen i en særstilling gjennom hva den forteller og den respekt den påkaller og fortjener. Dødsannonsen uttrykker i mange tilfeller dype følelser og relasjoner, den har et høyst personlig opphav og den er gjennomtenkt både når det gjelder ordvalg og hvem som blir knyttet til den avdøde gjennom navns nevnelse. På flere måter er dødsannonsen en videreføring av bedemannstradisjonen. Bedemannen var den som hadde oppgaven med å varsle folk utenom den nærmeste familie om dødsfall. Bedemannen hadde sin helt spesielle form og rolle, han var godt forberedt og fremføringen var gjerne svært formell. Utviklingen i samfunnet har gjort at vi har en helt annen tilnærming til en rekke forhold i dag enn hva vi hadde for bare få tiår siden. En stadig større informasjonstilgang, en betydelig sekularisering og en allmenn åpenhetskultur er bare noen stikkord i

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


LESERINNLEGG

Endring gjør vondt

denne sammenhengen. Men selv om dette også har påvirket mange av tabuene rundt døden, er allikevel liv og død uforanderlige forhold som påvirker alle mennesker, nå som før. Det er derfor enkelte elementer i liv og samfunn som ikke verken kan eller bør miste sin autoritet eller tape sin respekt. Noe bør være skånet fra å bli uhøytidelig og forflatet og bør få beholde sin status og tradisjon som adskilt fra alt annet. I EFFS sine yrkesetiske regler § 8 heter det: «Markedsføring skal være saklig, ærlig og ikke støtende». I Virke Gravferds standard for god gravferdsskikk § 8.1 heter det: «Et medlem skal markedsføre sine varer og tjenester på en verdig og tilbakeholdende måte som står i forhold til gravferdsoppdragets spesielle karakter.» Videre i § 13: «Det forventes av medlemmene at de til enhver tid er seg sitt ansvar bevisst og har en yrkesutøvelse der etikk, moral og verdier er høyt prioritert, for på denne måten å fremme gravferdsbransjens omdømme.» Endelig heter det i § 14.1: «Medlemmer og deres ansatte må aldri opptre på en måte som kan føre til kritikk av dem selv eller bransjen.» I Virke Gravferds vedtekter § 3.4 heter det: «Ordinære medlemmer plikter lojalt å rette seg etter Virke Gravferds vedtekter, standarder og vedtak truffet av Virke Gravferds organer og å respektere de yrkesregler som er vedtatt av internasjonale organisasjoner som Virke Gravferd er tilsluttet.» Virke Gravferds etiske utvalg er av den oppfatning at bruk av dødsannonsens form i markedsføringsøyemed, slik Fonus har valgt å bruke den, er et brudd på EFFS sine yrkesetiske regler og Virke Gravferds standard for god gravferdsskikk. De mange reaksjonene på den aktuelle annonsen og de få andre eksemplene som finnes der dødsannonse har blitt benyttet i karikert form, viser at en slik bruk som nevnt over er støtende og uverdig.

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

Virke Gravferd fattet 4. september vedtak om at én av våre annonser vi brukte 14 dager på internett, er i strid med bransjens etiske retningslinjer. Saken omhandlet markedsføring, omtale av bransjens lukkethet og kunders prissjokk etter gravferden. Vi ble dømt for annonsen alene. Vi også enige i at virkemiddelet er dramatisk, men det var nødvendig. Da vi rykket inn den mye omtalte dødsannonsen i nettutgaven av VG var det for å riste løs i en bransje som jeg oppfatter som til dels livredd for endring, - skjult bak begrepet «tradisjonsbærer». Bransjen vår har fått velfortjent kritikk for lukkethet, uklar prising og «one size fits all»- holdning til et av livets viktigste øyeblikk. Vi i Fonus har vært like mye del av problemet som dere andre, men før eller siden må noen må gripe spaden om det skal bygges en ny vei. Vårt budskap i kampanjen, som VG-annonsen var en del av, er at gravferdsbransjen har vært preget av for liten åpenhet og valgfrihet. Vi i bransjen har gang etter gang fått fortjent kritikk i media for å være tilbakeholdne og uklare med priser. Vi erkjenner at det å opptre i rollen som rådgiver og samtalepartner i en vanskelig tid, samtidig som vi er selgere av kostbare produkter, kan få etterlatte til å tvile på moralen. Nettopp derfor er debatten viktig. I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Fonus sier 1 av 4 at regningen var høyere enn forventet. Kun 38 % av de spurte har god eller svært god tillitt til at begravelsesbyråene klarer å balansere rollen som rådgiver og selger. Mange oppgir også at de i liten grad fikk tilstrekkelig tid til planlegging. Ønsket om mer åpenhet og valgfrihet kommer ikke fra Fonus. Det kommer fra etterlatte. Derfor har vi opprettet netthandel. Derfor er vi helt åpne om hva alle deler av begravelsen koster (åpenhet er ikke å ha en pdf-fil med priseksempler godt gjemt på siden slik jeg ser det). Og derfor kommer vi til å fortsette å utfordre oss selv og bransjen på alle deler av begravelsen. Vi vil alle ha større valgfrihet i dag enn for noen år siden, vi vil ordne mer selv, vi vil at alle deler av livet skal reflektere hvem vi er og hva vi står for. Begravelsesritualet er intet unntak. Derfor vil bransjen vår se helt annerledes ut om ti år. Vi kan bli med på reisen eller sitte igjen på perrongen. Men toget, det er allerede i bevegelse! Verden er i endring og bransjen vår må ta et skritt utenfor huset og se oss selv fra kundens ståsted. En gravferd skal avspeile det levde liv og heldigvis lever vi mange forskjellige liv. Da er det litt trist hvis gravferdene blir helt like. Det er trist hvis gammel praksis eller bekvemmelighetshensyn skal stå i veien for den begravelsen jeg ønsker for mine nærmeste. Ingen ønsker en begravelse med bismak på grunn av mulige uklare forhold. Det er vanskelig nok som det er. Begravelsen er ikke for oss. Heller ikke noe annet gravferdsbyrå. Den tilhører de pårørende.

Marita Eikenes Adm. dir. Fonus AS

35


Fra klagenemnda Sak 2015-04 Saken i korte trekk: Klagers mor døde i april 2015 på et sykehjem. Klager kontaktet byrået kort tid etter for bistand med gjennomføring av bisettelsen. Både i denne første samtalen på telefon og senere under møte hjemme hos klageren understreket klageren at viktigere enn å få en rask dato var det at bisettelsen kunne finne sted i kapellet på institusjonen der avdøde hadde bodd. Byrået kontaktet sykehjemmet for opplysninger om ledig tid og avtalte deretter med prest fra tilhørende menighet tidspunkt for bisettelsen til onsdag 13. mai kl. 12.00. Kapellet ble samme dag, den 5. mai, reservert. Den 12. mai kontaktet byrået institusjonen for å høre om det skulle være noen før dem i kapellet neste dag og fikk bekreftet at det ikke var det. Byrået møtte i kapellet kl. 08.00 den 13. mai for å gjøre i stand. Klokken 09.00 gav institusjonssjefen beskjed om at det ca. kl. 12.20 skulle arrangeres et 17. mai arrangement med barnetog og musikk for beboerne og at bisettelsen måtte flyttes til kirken nær ved institusjonen som var ledig. Pårørende ble varslet av byrået og institusjonssjefen og seremonien ble flyttet til kirken. Her ble den avholdt klokken 12.00 som annonsert.

Partenes anførsler: Klageren anfører at det må påligge byrået å sørge for å innhente sikker informasjon om muligheten for å avholde seremonien i kapellet. Pårørende hadde vært tydelige på at de var villig til å avholde seremonien når som helst, det viktigste var at det kunne skje i kapellet på sykehjemmet. Når byrået da velger en dato for bisettelsen som viser seg å gjøre det umulig å anvende kapellet er det kontraktsbrudd fra byråets side. I tillegg anfører klageren at bårebilen ikke var rengjort og at byrået behandlet pårørende og avdøde respektløst ved å slenge blomstene over kisten på en uærbødig måte. Klageren krever en økonomisk kompensasjon for kontraktsbruddet og manglene ved utførelsen av oppdraget. Innklagede anfører at de ikke er å bebreide for det inntrufne. Byrået fremholder at bestillingen av kapellet ble gjort så snart det som mulig etter at oppdraget var

36

mottatt. Det var umulig for byrået å kjenne til tradisjonen med barnetog den 13. mai. Byrået fikk først rede på at seremonien ikke kunne utføres i kapellet som planlagt kl. 09.00 samme dag som bisettelsen. Straks deretter fikk pårørende beskjed og i løpet av den neste timen ble alle øvrige aktører informert. Presten på sykehjemmet påtok seg å stå i resepsjonen fra kl.11.3012.00 og sende eventuelle pårørende opp til kirken. Han påtok seg også å ettersende blomster. På grunn av hendelsen fikk byrået ikke tid til å tørke blomsterstøv av bilen.

et erfarent byrå – burde sjekke om det foregår arrangementer på et stort sykehjem rett før 17. mai. Nemnda anser at de undersøkelsene byrået gjorde, å undersøke hvilke dager kapellet var ledig og deretter reservere kapellet en av de ledige dagene det også passet for presten, er tilstrekkelig aktsomt og i tråd med alminnelige gode prosedyrer. Det er åpenbart for nemnda at det er sykehjemmet som her har gjort feil ved uriktig å opplyse at kapellet var ledig denne dagen og at byrået ikke er noe å bebreide i den anledning.

Nemnda behandlet saken i telefonmøte torsdag 25. juni 2015.

Klageren har også anført at utførelsen av oppdraget var preget av manglende omsorg for de pårørende ved at bårebilen var skitten, en krans ikke kom frem til kirken og at byrået skulle ha slengt blomstene over kisten på en uærbødig måte ved avreisen fra kirken.

Nemnda skal bemerke: Klagen gjelder i hovedsak spørsmål om hvorvidt begravelsesbyrået er å bebreide for at kapellet ved sykehjemmet likevel ikke var ledig på det tidspunktet det var bortbestilt for seremoni ved bisettelse av klagers mor. Innledningsvis bemerker nemnda at flyttingen av seremonien fra kapellet til kirken ikke medførte noen ekstra kostnader for pårørende. Seremonien lot seg avvikle til avtalt tid og på allerede avtalt måte. Det var verken økte reisekostnader, begravelsesomkostninger eller andre utlegg for pårørende. Kravet fra pårørende er forankret i påstanden om at byrået har handlet uaktsomt ved ikke å undersøke godt nok rundt adgangen til å bruke kapellet til seremonien. I tillegg påpeker pårørende enkelte andre forhold og hevder at byrået ikke har utført sitt oppdrag på en faglig forsvarlig måte og at dette må medføre et skjønnsmessig prisavslag. Nemnda finner ikke at det er grunnlag for å bebreide byrået. Byrået hadde fra sylehjemmet fått opplyst at kapellet var ledig. Dette var deretter bekreftet ved bestillingen av kapellet 8 dager før seremonien skulle finne sted. Ved kontakt med senteret dagen før bisettelsen ble det ikke gitt noe informasjon om at kapellet ikke kunne anvendes dagen etter. Byrået har i tilknytning til klagen opplyst at sykehjemmet ikke hadde notert noe om 17. mai arrangementet den 13. mai i sin kalender. Klageren har vist til at byrået kunne velge dag og at de – som

Nemnda finner ikke grunnlag for å rette bebreidelser mot byrået for gjennomføringen av oppdraget. Byrået har åpenbart gjort det som stod i deres makt for å sørge for at fadesen fra sykehjemmet ikke skulle forstyrre seremonien mer enn det som var uunngåelig. Pårørende ble varslet straks beskjeden kom. Men hjelp fra de ansatte på sykehjemmet ble det ferdig pyntende kapellet ryddet ut og ny pynting foretatt i kirken, blomster ble omdirigert og beskjeder gitt til sanger og organist. At dette tok tid og medførte at det ikke ble tid til å vaske over bilen har nemnda forståelse for. Nemnda kan ikke vite med sikkerhet om det er riktig at byråets representant har slengt blomstene over kisten på en uærbødig måte, men vurdert mot den energien som byrået åpenbart har anvendt på å forsøke å minske ulempen ved endringen for de pårørende, fremstår det som lite sannsynlig at byrået skal ha opptrådt uærbødig overfor avdøde og de pårørende. Nemnda tar etter dette ikke klagen til følge. Vedtaket er enstemmig.

VEDTAK: Klage tas ikke til følge Øyvind Næss Siv Bjørklid Knut Svanholm

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


MIDLERTIDIG GRAVMARKERING Asker Produkt: Produkt: • leverer levererkors, kors,ventetegn, ventetegn,barnetegn barnetegn og muslimske muslimske tegn • har har rask rasklevering leveringav avnavneplater navneplater • legger legger stor storvekt vektpå pånært nærtogoggodt godtsamarbeid samarbeid • har har en enrekke rekkestore storelandsomfattende landsomfattendekunder kunder • er erkonkurransedyktig konkurransedyktigpå påpris, pris,kvalitet kvalitet og punktlighet punktlighet • har har topp topp moderne moderneproduksjonsutstyr produksjonsutstyr • vi tilbyr også navneplater til askeurner Ta kontakt for nærmere avtale. Ta kontakt for nærmere avtale.

Gamle Borgen Borgenvei vei55 › 1383 1383Asker Asker 8080 › Faks: Tlf.: 66 6676 761414 Faks: 66 66761 761481 481 post@askerprodukt.no › www.askerprodukt.no post@askerprodukt.no

STILRENT OG MODERNE, NYTT PYNTEUTSTYR MED STOR VEKT PÅ BRUKERVENNLIGHET Nytt og moderne pynteutstyr, basert på bygg-sammen prisnippet hvor sokkel, sokkelhøyde og valgfrie topprodukter i krom og eik. Alt kan kombineres og settes sammen etter ønske og behov. Alt er tilrettelagt for enkel transport, sammenleggbart eller med avtagbare føtter. Nye produkter kommer, gavekasse, gavebord, programholder og flere typer oasis holdere.

8 9

19

17

4

6

1

2

3

7

Leveres i oljet eller hvitlaser eik

5 20

16

21

14

Jan Erik Naley på tlf. 951 02 600 www.begravelsesmateriell.no www.begravelsesbil.no • janerik@naley.no

11

13

15

Etuier for alle produkter kan leveres. 1. vase på sokkel 2. oasis holder på sokkel 3. kubbelys/alterlys holder på eike høyde 30-100 cm 4. eike stake 7 armet på sokkel 5. vase for gulv 6. kubbelys/ alterlys på krom høyde 30-100 cm 7. lysestake 7 armet på krom høyde 8. gruppesokkel diameter 30-40 cm med 4 forskjellige høyder, valgfri topp til kubbelys 70 mm eller alterlys 45 mm 9. gruppesokkel kombinert med krom og eik i 2 høyder 11. hjertestativ eller kransestativ på sokkel 13. kransestativ 2 høyder sammenleggbart 14. kransestativ for gulv justerbar høyde 15. hjertestativ for gulv med støtte og vendbar lås på toppen, justerbar høyde, kan brukes til krans som henger på krokene 16. Enkelte stativer leveres med avtagbar fot for enkel transport. 17. Eikesokkel med lysestake i eik. 19. eikesokkel med kubbelys. 20. Kistekrakker i akryl med massiv eikeplate i bunn. 21. Pidestall akryl i tre høyder.

GRAVFERDS NYTT JULI 2013

GRAVFERDS NYTT 47


WilhelmÊBerges TrykkeriÊas TelefonÊ22Ê70Ê90Ê00

BraÊTrykk TelefonÊ22Ê80Ê90Ê70

Adresse:ÊNedreÊRommenÊ5E,Ê0988ÊOslo Faks:Ê22Ê38Ê57Ê12ÊÊÐÊÊE-post:Êpost@wbt.no

www.wbt.noÊ

Digital- og offset trykk Landsdekkende levering Spesialtilpasset design ved bruk av egne motiver Stort utvalg av standardmotiver til egenproduksjon Minnebøker


GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

39


GODT NORSK HÅNDVERK – tilpasset dine ønsker! Våre konkurransefortrinn er » Høy kvalitet » Egne designbeskyttede modeller » Dyktige fagarbeidere » Moderne produksjonsutstyr » Tilsendt dataskisse før produksjon på alle nye gravsteiner Vi ønsker deg velkommen i vårt etablerte forhandlernett! For ytterligere informasjon, se vår hjemmeside

www.gravstein.no eller ring Willy J. Nergård på mobil 900 22 488. 413

181

Steinhuggervegen 26, 6490 Eide | 71 29 98 88 | post@nergaard.no

Se våre gravsteiner på www.gravstein.no Våre gravsteiner er designbeskyttet


SSANGYONG RODIUS SsangYong Rodius er Norges rimeligste bårebil med 4x4, høy- og lavserie.

Valgfri høyde på båregulv. Ny stillegående motor. 5 års garanti / 3 år fri veghjelp. Eget vifteanlegg i bårerom med 4 dyser.

Fra kun kr. 349 900,eks. mva.

Unik kjørekomfort. Vi leverer bårebiler over hele landet, og tilpasser båregulv slik du ønsker, i tett samarbeid med vår ombygger N. Jacobsens Karosserifabrikk AS i Lillestrøm.

Hvittingfossveien 25 3084 Holmestrand

Tlf. 33 06 67 77 Mob: 93 43 67 72

www.autocenteret.no


UTSØKTE NORSKE MINNESTENER • Kvalitet • Pålitelighet • Dyktige fagfolk • Moderne produksjon • Hurtig levering • Gode betingelser • Stort utvalg av modeller

EKH.no

• Muligheter for egen design

6490 EIDE • Tlf. 71 29 98 40 – Fax 71 29 98 41 E-post: post@stenindustri.no www.stenindustri.no


denmeni Tunge ngsf T ransPorT YlT Hver dag jobben

LOS DIGITAL AS Løkka 7, 3271 Larvik :: Tlf.: 916 58 250 post@losdigital.no :: www.losdigital.no

Minnebok

Takkekort Et svanemerket trykkeri

Seremonihefte

Lag minnebok enkelt, raskt og trygt! En kostnadseffektiv skreddersydd minnebokløsning for ditt byrå. • Brukervennlig og intuitiv programvare. • Mange ulike størrelser og formater å velge i. • Du jobber raskt og trygt og sparer tid i hverdagen. • Ingen leieavtale på programvare. Du betaler kun for de bøkene du bestiller. • Programvaren kan også tilpasses byråets presentasjonsmateriell som falsede brosjyrer, med eller uten ryggstift. Du vil bli overrasket over alle mulighetene i programmet. Samtidig kan du standardisere dine maler for lynraskt å få et ferdig produkt.

Kontakt: knut@losdigital.no eller ring 468 62 020 for en uforpliktende demo

GRAVFERDSNYTT GRAVFERDS NYTTOKTOBER JULI 20132015

43 GRAVFERDS NYTT 43


Norsk kvalitet i over 100 år Oppnå større fordeler ved å ha Eide Stein as som din leverandør av gravminner.

Vi tilbyr ditt byrå: » God fortjeneste » Hurtig levering » Fornøyde kunder Ta kontakt med oss for et tilbud om agentur i ditt område.

Eide Stein as har tre eiere i sin ledergruppe:

www.eidestein.no telefon: 712 99 250 Magne Eide Innkjøpssjef/ Markedsansvarlig

Per Einar Ellinggard Markedsansvarlig

faks: 712 99 251 e-post: post@eidestein.no

EKH.no

Leif Olav Eide Daglig leder


PYNTEUTSTYR i stål, lakkert i messing- og sølvfarge

Enkelt og solid pynteutstyr med løse topper – blomstervase og oasisskål.

Adr.: Solgaard Skog 4, N-1599 Moss, Norge Tlf.: +47 6925 1445 – Telefax: +47 6925 3387 E-mail: ordre@bentzenutstyr.no – Hjemmeside: www.bentzenutstyr.no

Mer innhold til minnesidene på internett Når det bestilles programhefter eller minnebøker fra inMemory.no, genereres det automatisk en digital ”bla-fil” som distribueres omgående på minnesidene til den avdøde. Dette vil øke interessen for disse og gi mer trafikk på byråets hjemmesider.

Programheftet på mobilen eller iPad Ved bestilling får byrået automatisk et A4 ark med QR-kode til programheftet. Dette kan settes i en monter, så folk kan få programmet på mobilen og eventuelt dele med noen som ikke kunne være til stede i seremonien.

07 Media

Leveres i tre høyder – 60 cm, 90 cm og 120 cm.

inMemory.no

I fremtiden vil det å skanne en QR-kode bli den naturligste ting av verden.

EKH.no

In Memory AS | Postbok 269 | 3201 Sandefjord | 916 94 440 | bjarne@inmemory.no | www.inmemory.no

GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015

45


L

Hjerte

Tro, håp kjærlighet

Rose

Skrifttype1 Skrifttype 2

god design vår stolthet - din glede god design god design vår stolthet dinglede glede vår stolthet -- din

www.magnor.no www.magnor.no www.magnor.no

loops.no

SIBI kister med langsgående håndtak!

god design vår stolthet - din glede

www.magnor.no

Leveres med ornamenter eller dekorlister i gull og blå utførelse

EN TIDLØS TRADISJON Siden 1933 har vi i SIBI videreført gamle tradisjoner, samtidig som vi tilpasser oss tiden vi lever i.

god design vår stolthet - din glede

www.magnor.no

Vi leverer til begravelsesbyråer i hele Norge. Våre lastebiler er spesialinnredet for kistetransport, og med egne sjåfører er vi sikret mot transportskader. Høy kvalitet, kontinuerlig produktutvikling, Ornamentkonkurransedyktige priser og førsteklasses kundeservice har gjort SIBI til en av Norges største leverandører av begravelsesutstyr. Les mer og se vårt utvalg av kister på www.sibi-kister.no

• Dekor gull . SIBI AS Industriveien 17, 5200 OS Telefon: 56 30 37 00 Telefaks: 56 30 37 01 SIBI AS • Industriveien 17, 5210 Os • 56 30 37 00 • firmapost@sibi.no • www.sibi.no E-post: firmapost@sibi.no Dekor blå

22

BFN-NYTT

Gravmonumenter - kvalitet og dyktig håndverk - høy servicegrad og pålitelighet - stort utvalg og moderne design - hurtig levering - service på kirkegården

frena-trykk.no

Vi tilbyr gunstige betingelser

Din totalleverandør

Brødr. Strand Stenhuggeri as 46 GRAVFERDS NYTT 46

6490 Eide - Tlf.: 71 29 80 12 / Fax: 71 29 80 22 post@br-strand.no - www.br-strand.no

GRAVFERDS NYTT JULI 2013 GRAVFERDSNYTT OKTOBER 2015


loops.no

MIDLERTIDIG GRAVMARKERING Asker Produkt: Produkt: • leverer levererkors, kors,ventetegn, ventetegn,barnetegn barnetegn og muslimske muslimske tegn • har har rask rasklevering leveringav avnavneplater navneplater • legger legger stor storvekt vektpå pånært nærtogoggodt godtsamarbeid samarbeid • har har en enrekke rekkestore storelandsomfattende landsomfattendekunder kunder • er erkonkurransedyktig konkurransedyktigpå påpris, pris,kvalitet kvalitet og punktlighet punktlighet • har har topp topp moderne moderneproduksjonsutstyr produksjonsutstyr • vi tilbyr også navneplater til askeurner Ta kontakt for nærmere avtale. Ta kontakt for nærmere avtale.

Gamle Borgen Borgenvei vei55 › 1383 1383Asker Asker 8080 › Faks: Tlf.: 66 6676 761414 Faks: 66 66761 761481 481 post@askerprodukt.no › www.askerprodukt.no post@askerprodukt.no

GRAVFERDS NYTT JULI 2013

GRAVFERDS NYTT 47


2015 Chevrolet Suburban med stor plass i førerog bårerom

Vi leverer Chevrolet Suburban som begravelsesbil. Bårerommet har plass til kiste på hele 240 cm og i tillegg har fører førsteklasses plass- og komfort – selvfølgelig er firehjusltrekk standard.

Ny modell

Dodge Durango Citadel Begravelsesbil

Våre biler tilfredsstiller alle krav til begravelseskjøretøy med god margin, uten fordyrende tilpasninger. Som markedsledende leverandør av begravelsesbiler, har vi et godt referansegrunnlag og god kjennskap til de krav og ønsker dere som kundegruppe har.

Ny modell fra Dodge leveres nå bygget og tilpasset som begravelsesbil med uttrekkbar innredning som standard. Romslig og komfortabel bil som har alt tilleggsutstyr og firehjulstrekk som standard.

Kontakt oss for ytterligere informasjon og pristilbud!

Moen, 6440 Elnesvågen • Tlf 71 26 50 00 • Fax 71 26 52 55 • NO 951 734 543

rolf@nerland-autosalg.no • www.nerland-autosalg.no

GRAVFERDSNYTT  

3-2015