Page 1

Välkommen till Grillska Gymnasiet Uppsala

Barn & fritid El & energi Estet Hantverk Samhälle Teknik Introduktionsprogram E-sport

Vi erbjuder en trygg miljö för lärande i en skola med vänskaplig stämning. Här får du utgå från dina förutsättningar och vara med och påverka din utbildning och din framtid. Välj utbildning utifrån intresseområdena media, ledarskap, IT, teknik eller frisör. Skolan ligger i vackra Ekeby bruk, strax utanför centrala Uppsala.

97% 95% av eleverna uppger att skolan arbetar efter princi­pen om allas lika värde.

av eleverna uppger att de känner sig trygga på skolan.

Undervisning i sammanhållna längre lektioner ger arbetsro och varierade arbetssätt.

På Grillska-skolorna arbetar vi efter en pedagogisk modell med fokus på lärande och kunskapsutveckling. Utbildningarna utmärks av samhällsengagemang, entreprenörskap och hälsa, och har en tydlig verklighetsanknytning, oavsett vilket program du väljer. Vi satsar på en elevhälsa som finns här för dig och stöttar när du behöver. Vi vill vara den bästa skolan för dig som väljer oss. Här finns en levande värdegrund som utgår från allas lika värde. Medmänsklighet och tolerans är grundläggande för oss – alla ska få möjlighet att växa. Därför sätter vi stort värde på det personliga mötet. Vi vill att du ska lyckas och genom höga förväntningar både på dig och på oss själva ger vi dig de bästa förutsättningarna. Målet är att du ska ta studenten med goda kunskaper, en positiv självbild, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra till ett bättre samhälle för alla.

Varför Grillska?

Värdeskapande lärande skapar mening och motivation att lära och ger ökade kunskaper och djupare förståelse. Fokus på hälsa – för studie­-motivation, hållbara levnads­ vanor och balans i livet. Utbildning i personlig utveckling för stärkt självledarskap och ökade chanser att nå dina mål.

” Jag vill att skolan ska vara en plats att längta till, där vi ­varje dag känner uppriktig glädje i utvecklingen av lärandet och gemenskapen. En miljö där dina egna drömmar och mål står i centrum.” Rektor Martin Molin

En friskola utan vinstutdelning Grillska Gymnasiet är en friskola som bärs av idén att utbildning gör skillnad.­ Utbildning förebygger utanförskap och stärker din tro på dig själv och din egen förmåga. Skolan drivs av Stadsmissionens Skolstiftelse – en av Sveriges största idéburna skolaktörer, och vår stiftelsegrundare Stockholms Stadsmission har bedrivit skola sedan 1857. Då vi drivs i stiftelseform sker ingen vinstutdelning, utan skolpengen investeras i våra skolor. Vi drivs av vår vision om en skola för ett mänskligare samhälle, där elever får kunskap och kraft att göra skillnad – skillnad för sig själva, för andra och för vårt samhälle. Läs mer  grillska.se/var-pedagogiska-modell  grillska.se/om-stadsmissionens-skolstiftelse

Lär dig påverka samhället genom bland annat Ung Företagsamhet, förberedande volontärutbildning, omvärldssamtal och projekt.

Grillska Gymnasiet Uppsala Ekeby bruk 10E 752 63 Uppsala 018-470 23 40 grillska.se/uppsala uppsala@grillska.se

Öppet hus och prova på-tillfällen Se grillska.se/uppsala för tider och datum

Aktivt arbete med närvarofrämjande åtgärder.

Följ oss! Se vad som händer på skolan genom att följa oss här:

En skola med kvalitet – prickfria granskningar av Skolinspektionen.

/grillskauppsala

Idrottslektioner i anpassade lokaler i stan, eget gym på skolan.

/grillskagymnasietuppsala

Aktiv elevkår och medverkan i Grillskas Inflytandegrupp.

SMS:a GYVAL till 72660, så får du mer information!

Uppsala Foto: Maja Brand.

2021/2022

”Grillska är en inkluderande skola som ser till individen” Malin, ämneslärare på Grillska sedan 2014


Med reservation för ändringar

Drömmer du om att plugga på högskola eller vill du hellre gå direkt ut i jobb? Föredrar du praktik framför teori? Vad vill du få ut av din gymnasietid? Gör ett val som passar dig och dina drömmar!

Lär dig att starta eget företag! Alla elever på nationella program har möjlighet att driva UF-företag med ett socialt/hållbart perspektiv.

El & energi

Estet

Hantverk

Samhälle

Samhälle

Teknik

Fritid & hälsa – ledarskap

Dator- & kommunikationsteknik – IT

Estetik & media – media

Frisör, barberare, hår- & makeupstylist

Beteendevetenskap – ledarskap

Informations- & medieteknik – teknik

För dig som vill påverka framtidens folk­hälsa och gillar att träna och inspirera andra till en hälsosam livsstil.

För dig som är intresserad av datorer, nät­ lösningar, nätsäkerhet eller e-sport och vill kombinera teori med praktiskt arbete.

För dig som gillar att skapa och uttrycka dig kreativt i olika former, medier och kanaler.

För dig som är intresserad av styling, trender, mode och hårdesign och gillar att skapa.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb och coacha och stötta människor i frågor som hälsa, kost, motion etc. Yrkesutgång: personlig tränare. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Yrkesutgång nätverkstekniker med goda möjligheter till jobb efter examen. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare.

Om utbildningen Högskoleförberedande

Kursexempel Fritids- och idrottskunskap, träningslära, hälsopedagogik, aktivitetsledarskap, kost och hälsa.

Kursexempel Webbutveckling, kommunikationsnät, elektronik och mikrodatorteknik, nätverksteknik.

Om utbildningen Yrkesexamen – för dig som vill gå direkt till jobb. Välj högskoleförberedande kurser om du vill plugga vidare. Yrkesutgång: frisöraspirant. Efter att du klarat delprov 1 blir du frisöraspirant. För att bli behörig frisör måste du jobba som lärling hos en frisör och sedan göra det slutliga gesäll­provet – delprov 2. Läs mer på: www.frisorforetagarna.se. Skolan betalar för och hjälper dig förbereda dig för delprov 1 i gesällbrevet – frisörbranschens yrkes­bevis. Elever som klarar provet får stipendium vid examen.

För dig som vill förstå mänskliga beteenden och olika livsvillkor och vill leda eller stötta andra och göra världen till en bättre plats.

Medier, information och kommunikation – media

Mer om programmet • 15 veckors praktik (APL) utvecklar förmågor som krävs i arbetslivet. • Varva teori och praktik. • Fokus på etik, kommunikation och demokratiska värderingar • Öka din kunskap om träning, kost och hälsa och utveckla ditt ledarskap, t ex genom att leda andra elever i en idrottslektion. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig. Exempel på framtida yrken: Personlig tränare, dietist, hälsocoach eller fritidsledare.

Mer om programmet • 15 veckors praktik (APL) utvecklar förmågor som krävs i arbetslivet. • Ger dig efterfrågad kompetens inom informationsteknik och digitalisering. • Ansluten till Cisco Networking Academy, med möjlighet till Cisco-­certifiering. • Fokus på att träna färdigheter i yrkes­ relaterade programvaror och system. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig. Välj profil: e-sport Läs e-sport som individuellt val – lär dig taktik, teknik, att arrangera event och få både mental och fysisk träning. Coachas av meriterade e-sportare från Area Academy. Exempel på framtida yrken Nätverks- eller supporttekniker, system­ ansvarig, IT-utvecklare, datatekniker.

Kursexempel Medieproduktion, digitalt skapande, entreprenörskap, grafisk kommunikation, foto.

”Jag skulle rekommendera Grillska då det känns som att varje elev står i fokus. Lärarna anpassar sig efter elevernas behov.” Molly, estet, årskurs 3 Mer om programmet • Mycket praktiskt skapande med verklighetsnära arbetsuppgifter • Fotostudio och medielabb på skolan. • Medverka i skolans årliga kortfilms­ festival. • Bli grym på Adobe Creative Cloud och andra branschverktyg. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig. Exempel på framtida yrken Fotograf, grafisk formgivare, AD, social media manager, 3D-grafiker eller webbdesigner.

Om utbildningen Högskoleförberedande. Kursexempel Psykologi, ledarskap och organisation, sociologi, kommunikation, pedagogiskt ledarskap. Mer om programmet • Från lokalt till globalt – i praktiken. • Delaktighet i närsamhället genom projekt. • Demokrati och gemenskap med internationell utblick. • Utbyte med vår vänskola i Bukarest, Rumänien. • Utveckla dig själv och ditt ledarskap i praktiska situationer. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig.

Kursexempel: Frisörkurser, stylist, material och miljö, hantverk. Mer om programmet • 15 veckors praktik (APL) utvecklar förmågor som krävs i arbetslivet. • Legitimerade frisörlärare med mästarbrev och lång erfarenhet. • Jobba med kunder i skolans egen salong och gör praktik hos yrkesverksamma frisörer. • Evenemang, uppdrag och projekt utanför skolan. • Samarbete med etablerade varumärken. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig. Exempel på framtida yrken Frisör, frisörtekniker, stylist eller egenföretagare.

” Grillska är väldigt familjärt med ett bra lektionsupplägg” Lovisa, Barn & fritid, årskurs 1

Exempel på framtida yrken Psykolog, lärare, beteendevetare, hälsopedagog, socionom, statsvetare eller polis.

Introduktionsprogram Programinriktat val För dig som vill läsa på något av våra program, men ännu inte är behörig.

För dig som är intresserad av samhällsfrågor, är kreativ och vill arbeta med media, journa­ listik eller kommunikation.

För dig som vill studera vidare på högskola inom teknik eller naturvetenskap, som gillar fysik och matte och är intresserad av webb­ utveckling, programmering eller speldesign.

Om utbildningen Högskoleförberedande

Om utbildningen Högskoleförberedande

Kursexempel Journalistik, reklam och information, medieproduktion, digitalt skapande, medier, samhälle och kommunikation.

Kursexempel Gränssnittsdesign, webbutveckling, kemi, matematik, teknik.

Mer om programmet • Lär dig påverka samhället genom engagemang och kunskap. • Bli grym på Adobe Creative Cloud och andra branschverktyg och skapa digitala medieproduktioner i skolans medielabb. • Lär dig förstå och samverka med andra – här är kommunikation, argumentation och samspel centralt. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig. Exempel på framtida yrken Journalist, fotograf, PR-ansvarig, projektledare, pressekreterare eller kommunikatör.

• Läs in ämnen du saknar för behörighet till gymnasiet. Läs övriga ämnen med en klass på något av våra nationella program. • Inriktat mot fortsatta studier på högskoleförberedande program eller yrkesprogram. • Individuell studieplan.

Mer om programmet • Specialisering år 3 – ingenjörsspår ger bred bas och behörighet till civilingenjörs­ programmet. Webbteknikspåret ger yrkeskunskaper inom programmering, app- och webbutveckling. • Möjlighet att läsa som programinriktat val om du är obehörig. Välj profil: e-sport Läs e-sport som individuellt val – lär dig taktik, teknik, att arrangera event och få både mental och fysisk träning. Coachas av meriterade e-sportare från Area Academy. Exempel på framtida yrken Det är hög efterfrågan på civilingenjörer, biotekniker, programmerare, webbutvecklare eller IT-designers.

Läs mer på grillska.se/uppsala

Med reservation för ändringar

Vilket program passar dig bäst?

Barn & fritid


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.