FOF Sønderborg 2022/23

Page 1

SØNDERBORG

FOREDRAG: DEN DANSKE TOP GUN

SPROGKURSER

STRIKKEREJSE TIL MARRAKECH

YOGA OG PILATES

MAD OG FÆLLESSKAB

BLIV YOUTUBER

FOREDRAG: UPERFEKT PERFEKT

FOREDRAG: SELSKABSPLANTER

JULEKURSER OG -TURE

YOGA FOR MÆND

Sæson 2022/23

FAMILIEHOLD

PLANTEFARVNING

FOREDRAG: X-CCCP - IDENTITETSKRISER PÅ ØSTFRONTEN

STUDIEKREDS

UD I NATUREN

SYNING OG UPCYCLING

FOREDRAG OM OG TUR TIL HVIDSTENGRUPPEN

FOREDRAG OG REJSE: ÆSELVANDRING

DET GODE PLUSLIV


STRIKKEREJSE TIL MARRAKECH SIDE 17

Velkommen til en ny sæson hos FOF Sønderborg I år er det 75 år siden, at FOF så dagens lys. Siden 1947 har FOF givet mil­ lioner af danskere mulighed for at blive klogere, sundere og gladere. For nogle har FOF været et ekstra krydderi i hverdagen. For andre har ét eller flere af FOF’s meningsfulde fællesskaber gjort en afgørende forskel. Nogle har hentet viden, der har åbnet døre til nye sider af tilværelsen. Andre har oplevet, at de er blevet en del af et fællesskab, der har givet dem nyt indhold i livet. Og andre igen har fået brugt sig selv på en måde, der har gjort dagligdagen sundere og helbredet bedre.

FOREDRAG: DEN DANSKE TOP GUN SIDE 7

Sådan er det også i år. For det er et stærkt livsdueligt FOF, der slår dørene op til en ny sæson. Her hos os i FOF Sønderborg fejrer vi jubilæumssæ­ sonen med et væld af nyheder. Vi er glade for at kunne præsentere FOF’s Kulturhøjskole i Sønderborg, hvor der bliver rig mulighed for spændende og interessante oplevelser i et givende fællesskab.

Vi opretter løbende nye hold og kurser

Vi byder på en række interessante foredrag med bl.a. den kendte You­ Tuber Julia Sofia og med Danmarks svar på Top Gun i form af F16-pilot Thomas Kristensen, der giver os et indblik i en fascinerende verden. Vi har ture og rejser – hvad med fx en strikkerejse til Marrakech, en tur til Livø, Sprogø eller Tirpitz eller måske en juletur til Berlin eller København? Og så har vi selvfølgelig hele paletten af kurser, hvor du kan hente inspiration og ny viden. Her tilbyder vi en række kurser for hele familien. Vi har også masser af musik, kor og fællessang. Og så har vi en række korte work­ shops og kurser i weekender for dem med travle kalendere. Og ikke mindst så inviteres DU til vores jubilæumsfejring d. 10. september. Læs mere på næste side. Jeg håber, at du vil bruge lidt tid på at se dine mange muligheder i katalo­ get her – og at du vil finde noget, som vil være med til at berige dit liv. Vel mødt i FOF.

Hold dig orienteret og læs mere på www.fof.dk/soenderborg. Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og tilmelde dig hold døgnet rundt!

2

Facebook og

NYHED

Kulturhøjskole Sønderborg. i Se side 13.

Er du vores nye underviser?

Følg os på

Med venlig hilsen Trine Malm Clemmensen Skoleleder

Instagram

Vi søger altid nye, dygtige og engagerede undervisere. Har du en god idé eller kompetence, og brænder du for at undervise, så kontakt os.

Sønderborg Kommune

Høruphav

Kontaktinfo

Sydals

Egernsund

Gråsten

Broager

Augustenborg

Nordborg

Telefon: 93 88 15 97 Mailadresse: info@fof-sonderborg.dk Hjemmeside: www.fof.dk/soenderborg CVR-nr.: 14 92 32 84

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


Indhold 4 12 13 14 18 19 20 24 25 26 27 28 32 33 35 36 38 39

Foredrag Seniorhøjskole Kulturhøjskole Kulturture, udflugter og rejser Studiekreds Interview Motion og sundhed Hold for udviklingshæmmede Hensyntagende motion Julestemning, -oplevelser og -gaver Familiehold – for børn, unge og voksne i alle aldre Kreativ fritid Instrumentalundervisning Kor og fællessang Mad og fællesskab Sprog og kulturforståelse Praktiske oplysninger Kalender - riv ud og hæng op!

Foredragskalender FAMILIEHOLD SIDE 27

På side 39 har vi lavet en foredragskalender til dig. Den er lige til at rive ud og hænge op.

YOGA FOR MÆND SIDE 24

MENINGSFULDE FÆLLESSKABER

Invitation til gratis prøvetimer og åbent hus Vi fejrer sæsonstarten lørdag d. 10. september 2022 fra kl. 10.00 – 13.00 På dagen kan du møde undervisere, frivillige, bestyrelsesmedlemmer og fastansatte, der alle er en vigtig del af dét, der skaber rammerne for de meningsfulde fællesskaber, du som kursist/ deltager har mulighed for at være en del af. Kig forbi og mød FOF Sønderborg, drik en kop kaffe, spis en småkage og få en snak. Uanset, om du er nuværende eller måske kommende kursist, frivillig, underviser, bestyrelsesmedlem eller samarbejds­ partner, glæder vi os til at se dig. Vil du have en appetitvækker på ét eller flere af vores spændende hold, så kig forbi vores hjemme­ side, se hvilke muligheder der er for gratis prøveti­ mer og meld dig til. Vi ses!

Samler du på gode oplevelser? Bliv frivillig hos FOF! Som frivillig hos FOF Sønderborg er du selv med til at bestemme, hvor meget tid og hvor mange kræfter du vil bruge. Det kan være, du har lyst til at være vært ved ét af vores enkeltstående arrangementer som fx foredrag. Det kan også være, du har lyst til at blive tilknyttet som hjælper på et hold eller vært på vores Seniorhøjskole eller Kulturhøjskole. Kontakt os, hvis du er nysgerrig og har lyst til at høre nærmere.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

3


FOREDRAG Tag me Maria Friis Jedn på æselvandrinsen g. Se side 17.

Æselvandring

Foredragsholder Maria Friis Jensen Efter en fuldstændig uventet skilsmisse havde jeg brug for at komme væk. Jeg søgte dét, som jeg vidste ville gøre mig godt - nemlig dyr og naturen. Derfor tog jeg til Spanien, hvor jeg efter en noget omflakkende og tilfældig søgen fandt mit æsel, Jorge, og sammen med ham vandrede jeg gennem det sydlige Spanien til Portugal. Det blev en rejse fuld af forskellige udfordringer men også af forunderlige oplevelser. Ikke mindst fordi de lokale favnede os i en utrolig gæstfrihed og hjælpsomhed. Hver morgen vågnede jeg med en spændt forventning til, hvad dagen ville bringe. Og når jeg om aftenen kravlede i min sovepose, var det med en følelse af at være det mest privilegerede menneske. Min æselvandring har også på den lange bane haft stor indflydelse på min retning i livet og er den direkte årsag til, at jeg i dag bor i Spanien med en spansk mand omgivet af masser af æsler, får, hunde og mange andre dyr. 222040 Aftenskolernes Hus

SØNDERBORG

Torsdag d. 22. sep. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00 Kr. 125

Dansk opera under Besættelsen Forfatter og musik­ formidler Henrik Engelbrecht

Under den tyske besættelse eksploderer efterspørgslen på dansk kultur herhjemme. Det Kongelige Teater spiller hele 14 danske operaer i de fem sæsoner - og man opfører endda også en ny opera skrevet af en amerikansk jøde med jazzbaggrund; en rød klud for nazisternes øjne. Hitler beslutter at sprænge Det Kongelige Teater i luften - men planen bliver ændret i sidste øjeblik. Tag med operaeksperten og musikformidleren Henrik Engelbrecht tilbage til en tid med mørklægning, rationering - og opera! 222020 Multikulturhuset SØNDERBORG Onsdag d. 12. okt. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00 Kr. 125

4

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


FOREDRAG X-CCCP – Identitetskriser på Østfronten Eventyrer, forfatter og foredragsholder Jan Tvernø

Transnistrien, Gorno-Badakhshan, Nagorno-Karabakh, Karakalpakstan og Gagausien! Lyder disse stednavne bekendte og som kandidater til dit næste rejsemål? Og vil du vide mere om, hvad der egentlig skete på Østfronten efter Sovjetunionens kollaps? Tag med på en spændende, humoristisk og levende illustreret rejse fra vores egen østeuropæiske baghave via Stalins barndomshjem i Georgien til de vanskeligt tilgængelige og barske grænseområder mod Afghanistan og Kina, hvor vi dykker ned i historien og trækker tråde til tiden før 1. Verdenskrig for at forstå nutidens spraglede verdenskort. Jeg tager dig med på en spændende og kontrastfyldt fotografisk rejse i selvudråbte republikker, som ingen anerkender, men hvor befolkningen ad snørklede veje kan have fire forskellige pas og ende med at have status som EU-borger, og til autonome regioner, som indfører deres egne tidszoner, blot fordi de identificerer sig mere med nabolandet end dét land, de officielt er en del af. Jeg blev på min første rejse i en tidligere sovjetrepublik meget fascineret af den dybe identitetskrise, som de nye nationer stadig gennemgår her ca. 30 år efter Sovjetunionens kollaps. En identitetskrise, som afspejler sig i bizarre forklaringer, tvivlsom historiefortælling, persondyrkelse, evig selvhævdelse, en længsel mod det gamle og glemte konflikter. Vi kommer forbi både hammer og segl, Leninstatuer, plasticpenge, menneskeskabte miljøkatastrofer og moderne tider med dyre biler, Gucciure og mondæne caféer. Samtidig skildres også nogle smukke nationer fyldt med gamle traditioner, gæstfrie befolkninger og dramatisk historie.

SØNDERBORG

222044 Aftenskolernes Hus Torsdag d. 10. nov. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 125

Kaptajnen og Verdensmålene

Foredragsholder og tidl. kaptajn i den danske hær Elizabeth Crossley-Wright Som tidligere kaptajn i den danske hær fandt jeg på mine missioner til Kosovo og Bosnien ud af, at min plads her på jorden er at skabe livsforandrende muligheder for folk og samtidig sprede budskabet om en bedre verden. Der er over 400 millioner mennesker i ”Den håndlavede sektor”. De har ikke adgang til traditionel uddannelse men har ofte lært et håndværk af deres forældre og bedsteforældre. Det kræver ikke nogen formel uddannelse at lave smykker men snarere færdigheder, som går i arv fra generation til generation. I dag har jeg skabt virksomheden ”With Love Darling”, hvor vi gennem produktion af smykker bestræber os på at give disse kvinder og mænd mulighed for at få en indkomst og løfte sig selv og deres familier ud af fattigdom, og det er dem, vi gerne vil hjælpe med vores produktion af bl.a. smykker designet med udgangspunkt i Verdensmålene. Smykkerne er en platform til at få en stemme. Et fællesskab, som styrker og inspirerer verden til at blive et bedre sted, og som samtidig hjælper vores medmennesker i udsatte dele af verden. Smykkerne produceres på værksteder rundt om i verden og altid af genbrugsmaterialer - i Kenya af masaistammekvinder, af hjemvendte flygtninge i Afghanistan og i Indien.

SØNDERBORG

222045 Aftenskolernes Hus Tirsdag d. 15. nov. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 125

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

5


FOREDRAG

Pension – Hvad nu, hvis… Finanskonsulent John Andersen

Hvad nu, hvis det ikke er dit fødselsår eller politikernes agenda, der dikterer, hvornår du når folkepensionsalderen? Hvad nu, hvis du selv kan bestemme, hvor længe du ønsker at være på arbejdsmarkedet? Hvad nu, hvis du i virkeligheden har friheden til selv at bestemme, hvornår du går på pension? Tænk engang, hvis dit seniorliv er på DINE vilkår! Er det muligt - også for dig? Hvis det lyder inspirerende, så mød op til et foredrag, der vender det hele lidt på hovedet og giver din tredje alder/seniortiden en hel anden mening. Du har her mulighed for at få professionel vejledning og indblik i de opsparingsmuligheder, der sikrer dig en økonomisk tryg alderdom på DINE vilkår. John Andersen giver dig nogle værktøjer og alternative muligheder, så du kan blive mere bevidst om, hvad der kan være det rette for dig at gøre og ikke mindst hjælpe dig til at gå på pension før tid. Forbered dig på, at du måske kommer hjem med et nyt syn på, om pensionsopsparingerne er den eneste eller bedste måde at spare op.

SØNDERBORG

222041 Aftenskolernes Hus Tirsdag d. 27. sep. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 125

Boost dit lykkeniveau og find indre ro

Foredragsholder Birgitte Mølkjær Bøge Et sjovt, brugbart og underholdende foredrag om lykke, mening og mestring - og hvad vi selv helt konkret kan gøre for at booste vores lykkeniveau med få, simple værktøjer og nye, gode vaner i hverdagen og derved finde indre ro. 222098 Brandstationen/Oksbøl Friskole

NORDBORG

Torsdag d. 6. okt. 22 kl. 19.00 – ca. 21.00

Lev livet med senfølger til kræft

REcirkuLÆRT

Foredragsholder Mette Svendsen

Se også holdet med samme titel på side 25.

hvordan bærer vi os dygtigt ad med det? En del af svaret er at bruge

Foredragsholder Birgitte Mølkjær Bøge

vores tøj og ting lidt længere og tænke i mere cirkulære forbrugsmønstre.

Senfølger efter kræft er invaliderende for trivslen,

Oplægget henvender sig til dig, der gerne vil være bedre til at genbruge

både hos de ramte og hos de pårørende. Ofte handler

tøj - hvad enten det skal være til hverdag eller fest, byttet, købt online

det om misforståelser og mis-kommunikation, fordi den senfølgerramtes

eller på skattejagt i byens genbrugsbutikker!

identitet har ændret sig; de pårørende er måske derfor i vildrede mht.,

Vi arbejder med konkrete råd og vejledninger til at gøre de gode fund, så

hvordan de bedst kan hjælpe og støtte. I får alle konkrete værktøjer til

genbrug bliver et reelt og succesfuldt redskab for alle. Hver især kan vi

bedre trivsel i familien via klar kommunikation og nye, gode vaner med

ændre lidt - sammen meget mere!

metoden ”Lidt er bedre end ingenting”.

Kan vores lyst til forbrug forenes med en mere bæredygtig livsstil? Og

SØNDERBORG

222022 Multikulturhuset Torsdag d. 3. nov. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

6

Kr. 125

Kr. 125

222021 Multikulturhuset Onsdag d. 2. nov. 22 kl. 19.00 – ca. 21.00

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

SØNDERBORG Kr. 125


FOREDRAG En dansk Top Gun

Jagerpilot, forfatter og foredragsholder Thomas Kristensen Thomas Kristensen, med flyvernavnet MET, har som den eneste danske jagerpilot deltaget i alle de skarpe operationer, som Flyvevåbnet har været involveret i. Efter en tur på Sergentskolen i Sønderborg og Løjtnantskolen i Oksbøl endte han som delingsfører ved Gardehusarregimentet. Det var her, han i efteråret 1989 så en plakat for ”Pilot i Forsvaret”, som fik ham til at søge jagerpilotuddannelsen, ”inden han blev en gammel mand og fortrød det”. Efter 13 måneder på Sheppard Air Force Base i Texas graduerede han fra Euro-Nato Joint Jet Pilot Training (ENJJPT) med klasse 93-05. Han kunne for første gang sætte sig i cockpittet på en F16 i 1993. Siden da har han fløjet næsten 4.000 timer i hhv. Eskadrille 723, Eskadrille 726 og - efter F16-nedlukningen på Flyvestation Aalborg - Eskadrille 727 på Flyvestation Skrydstrup. 222024 Multikulturhuset Onsdag d. 23. nov. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

SØNDERBORG Kr. 125

Det store øje i rummet

Astrofysiker Michael Linden-Vørnle Juledag 2021 blev det hidtil største rumteleskop, James Webb, succesfuldt sendt ud i rummet. Efter ca. et halvt års klargøring er James Webb nu gået i gang med at studere universets mysterier. Der er bl.a. fokus på de første objekter, der blev dannet efter universets fødsel, Big Bang, og eftersøgning af liv på planeter, der kredser om andre stjerner end Solen - de såkaldte exoplaneter. I foredraget vil Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker ved DTU Space, fortælle om missionen og de seneste resultater. Herunder de danske bidrag og det danske engagement i

231027 Multikulturhuset SØNDERBORG Torsdag d. 19. jan. 23 kl. 19.00 - ca. 21.00 Kr. 125

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Credit: ESA

James Webb.

7


FOREDRAG

Ukraine og Rusland – Lille-Rusland og Moder Rusland

Højskoler og højskolesange

Lektor Jørn Buch

Historiefortæller Asta Flyvholm Kjær

Med Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 ønskede den

Kom med på en højskoletur rundt i Danmark. Hør om forskellige

russiske præsident Putin at demonstrere, at Ukraine efter hans opfattelse

højskolekurser og syng fællessange fra Højskolesangbogen ledsaget af

var en historisk og uadskillelig del af Rusland. Samtidig anklagede han

klaver. Både nye og gamle sange, som alle kan synge med på.

NATO for at have ført en aggressiv og omklamrende politik overfor

Højskolekurserne har temaer om: Foto med fortælling,

Rusland. Foredraget vil med udgangspunkt i den aktuelle situation se

erindringsskrivning, cykelture, klaverspil, fortælling både med og uden

på, i hvor høj grad der historisk har været forbindelser mellem Ukraine

manuskript, håndarbejde og meget mere. Der vil være billeder med

og Rusland. Og foredraget vil desuden gøre rede for, hvordan Putin med

eksempler fra både højskolerne og opgaverne. Højskoleopholdene

krigen mod Ukraine har ødelagt hele efterkrigstidens møjsommeligt

har været brugt som ferieophold og har samtidig kunnet bidrage

opbyggede regelbaserede verdensorden.

med inspiration til fornyelse i fortællearrangementer. Mange unge tager på højskole før uddannelsesstart - dette kan kaldes en slags

SØNDERBORG

222043 Aftenskolernes Hus Tirsdag d. 25. okt. 22 kl. 19.00 – ca. 21.00

senioruddannelse.

Kr. 125 Hele fortællingen foregår på sønderjysk. Prisen inkluderer kaffe og kage i pausen.

Atatürk - Det moderne Tyrkiets grundlægger

222096 Broagerhus

Det moderne Tyrkiet blev grundlagt af Mustafa Kemal i 1923. Han fik

Bedstemors børnesange

BROAGER

Torsdag d. 6. okt. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 145

Lektor Jørn Buch

senere tilnavnet Atatürk, som betyder Tyrkernes Fader. Atatürk havde under 1. Verdenskrig vist sig som en moderne og vestligt orienteret

Historiefortæller Asta Flyvholm Kjær

militærleder. Med kampene mod grækerne i 1920-21 gik det gamle

I hukommelsens allerinderste skuffe ligger alle sangene gemt. Vær med

Osmanniske Rige i opløsning, og ud af kampene blev Atatürk den nye

til at synge ”Bedstemors børnesange” og hør historier om sangene

leder, som afskaffede Sultanatet og Kalifatet, og som gennemførte en

fortalt på sønderjysk. Tag børn, børnebørn eller oldebørn med og deltag

modernisering af Tyrkiet. Foredraget vil gøre rede for Atatürks baggrund

i fællessang. Der uddeles sanghæfter, nogle af sangene synges direkte

og udvikling, for hans reformer af det moderne Tyrkiet i vestlig retning

fra hukommelsen, og det hele ledsages af klaver. Der vil også være andre

som en sekulær stat og for hans svære arv til eftertiden. Der vil i

historier for både børn og voksne fortalt på sønderjysk.

foredraget blive trukket linjer fra Tyrkiets historie op til vore dage og til Erdogan som en i første omgang moderne og fremsynet leder, der i dag

Prisen er for ét barn i følge med én voksen. I pausen byder FOF på kaffe/

er ved at fjerne Tyrkiet fra Atatürks arv.

te, saft og en småkage.

GRÅSTEN

231066 Ahlmannsparken Tirsdag d. 28. marts 23 kl. 19.00 – ca. 21.00

8

Kr. 125

222778 Aftenskolernes Hus Lørdag d. 12. nov. 22 kl. 10.00 - 12.00

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

SØNDERBORG Kr. 145


FOREDRAG Uperfekt perfekt

YouTuber og forfatter Julia Sofia Dette er Julia Sofias opgør med den perfekte verden, som så mange unge kvinder føler, at de skal passe ind i. Den kendte YouTuber deler sine mest sårbare øjeblikke og sine hudløst ærlige tanker om sig selv, sit liv og sin krop, for at andre piger ikke skal føle, at de er forkerte. Hun fortæller om at være bange for at blotte sine strækmærker på stranden, om at sammenligne sig selv med andre, om hvordan man bruger sociale medier uden at få det dårligt med sig selv, om at turde dele sine tanker med andre og om at forsøge at stræbe efter det perfekte – men ende med at elske det uperfekte i sig selv og andre. Her er Julia Sofias kærlige og ærlige historie om at være UPERFEKT PERFEKT.

Drømmer du selv om a YouTuber, så tk blive i gang med et om godt kursus. Se side 18.

Mød Julia Sofia, der har mere end 500.000 følgere på sine sociale medier, når hun gennem sit foredrag fortæller om baggrunden for bogen og sit liv i medierne. Foredraget udbydes i samarbejde med:

SØNDERBORG

231030 Multikulturhuset Torsdag d. 9. feb. 23 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 50

Lev livet godt og bæredygtigt Foredragsholder Leif Sønderberg Petersen

Mange ønsker at leve bæredygtigt, at tage hensyn til klimaet og klodens sparsomme ressourcer. Men vi ved ikke altid hvordan, eller om det nytter noget. Vi stiller os selv spørgsmål som: •

Hvordan finder jeg de klimavenlige madvarer?

Hvordan sparer jeg bedst på energi, vand og varme?

Hvilken slags bil er mest klimavenlig?

Er det slut med at flyve på ferie til de varme lande?

Hvordan ved jeg, om mit tøj er bæredygtigt?

Hvordan indretter jeg mit hjem mere bæredygtigt?

Foredraget giver den nyeste viden og masser af konkrete forslag til at leve bæredygtigt. Forslagene spænder vidt, lige fra, hvad man kan gøre uden at rejse sig fra lænestolen, til at bruge sin fritid på bæredygtige, sociale aktiviteter. Foredraget giver masser af gode forslag til, hvordan hver enkelt person selv kan gøre en verden til forskel, når det handler om at være med til at skabe fremtidens bæredygtige samfund.

231032 Multikulturhuset

SØNDERBORG

Mandag d. 27. feb. 23 kl. 19.00 – ca. 21.00

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 125

9


FOREDRAG

Finansiel frihed for almindelige mennesker

Foredragsholder og finanschef Shuang Winkel Mange drømmer om at vinde i lotteriet i håbet om at kunne nyde pengene uden at skulle slide hårdt i mange år. Men der er desværre

Grønne miljøer og deres indflydelse på folkesundheden Master i Naturbaseret Terapi & Sundhedsfremme og fysioterapeut Annie Vase

Kom til en spændende aften og bliv klogere på naturbaseret terapi. Lær

kun 0,00019 promilles sandsynlighed for, at du har alle tal rigtige i lotto. Du kan altså spille et helt liv uden at vinde andet end småbeløb. Med en investeringsaftale kan du fordoble investeringsbeløbet efter 12 år (forudsætning: 6% årligt gennemsnitligt afkast) eller efter 10 år, hvis vi regner med et afkast på 7,2% årligt! Der er mange af os almindelige mennesker, der drømmer om en tidligere pension eller en god sikker finansiel tilværelse, når vi bliver lidt ældre. Men mange af os kommer simpelthen ikke i gang med forberedelse pga. manglende viden. Især vi kvinder. Det hele handler om den korrekte planlægning, opsparing og investeringer - resten vil tiden hjælpe os med. Men hvordan?

bl.a. om ”Supportive Environmental Therapy” (støttende miljøterapi) og 222023 Multikulturhuset

naturværdier i forhold til diagnosegrupper.

SØNDERBORG

Onsdag d. 9. nov. 22 kl. 19.00 – ca. 21.00

Kr. 125

SØNDERBORG

222025 Multikulturhuset Torsdag d. 24. nov. 22 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 125

Lås kroppen op og find ny inspiration i dit indre

Master i Naturbaseret Terapi & Sundhedsfremme og fysioterapeut Annie Vase

Køkkenet er dit bedste apotek

Foredragsholder og finanschef Shuang Winkel Du ved sikkert, at der findes et utal af naturlige materialer, som er gavnlige for din sundhed, men har glemt det hele efter kort tid. Når du fejler ét eller andet, tænker du straks på at gå til læge for at få noget medicin.

ID-selvudviklingsspiralen lærer os på en struktureret måde, hvad

Men du har et fantastisk apotek derhjemme – dit køkken!

der skal til for at ”komme videre” i livet. Fx bevidstgørelsen af

Foredraget er inspirerende, lidt provokerende, krydret med masser

indre mindre attraktive sider, nye kompetencer og integration af

af humor og tilsat mange smukke billeder samt nogle praktiske

personlighedssider. Kom til en spændende aften og lær bl.a. om, hvad

fællesøvelser. Mød op til foredraget, hvis du vil være god ved dig selv og

ID-selvudviklingsspiralen er for en størrelse.

dine medmennesker, og få inspiration og eftertanke med hjem.

SØNDERBORG

231036 Multikulturhuset Onsdag d. 15. marts 23 kl. 19.00 - ca. 21.00

10

Kr. 125

231028 Multikulturhuset Onsdag d. 1. feb. 23 kl. 19.00 – ca. 21.00

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

SØNDERBORG Kr. 125


FOREDRAG Selskabsplanter

Haveekspert, forfatter og forlægger Claus Dalby Foredraget tager udgangspunkt i bogen med samme titel og er fortællingen om min have i Risskov. Her har jeg gennem mere end 25 år skabt et levende og frodigt paradis opdelt i farveafstemte rum, der bugner af blomstrende vækster. Jeg kalder bogen for mit svendestykke! Måned for måned følges et haveår, og haverum portrætteres med særlige kendetegn - sol, skygge, stemninger, farveholdninger og design. Alle havens overdådige bede fremstår s­ om en symbiose af løgvækster, stauder, sommerblomster, buske og små træer. En guldgrube for havefolk, der ønsker idéer til frodighed i egen have året rundt.

231034 Multikulturhuset

SØNDERBORG

Torsdag d. 2. marts 23 kl. 19.00 - ca. 21.00 Kr. 125

Vadehavet og Marsklandet – Nationalpark og Verdensarv

Foredragholder og vadehavsekspert John Frederiksen Det dansk-tysk-hollandske Vadehav er med dets kuperede klitøer og flade Marskland fuglenes natur og fristed og frisernes landskab og handelsplads. Her har tidevand og stormfloder i forening med

Mere natur i din have

kystbefolkningen og skiftende ”herrer” lagt kimen til nutidens

Anlægsgartner og jordbrugsteknolog Kristian Nordstrøm

verdensberømmelse. Og i snart 40 år har de tre landes regeringer i

Alle snakker om biodiversitet, men hvordan gør man, hvis man ikke

udpeget som Verdensarv af UNESCO. Men vil vores overflodssamfund og

vil blive uvenner med naboen med neglesaksen? Man kan sagtens

evige trang til nye oplevelser underminere den mangeårige beskyttelse

have natur i sin have uden at gå på kompromis med æstetik og sin

og dermed områdets internationale status?

fællesskab søgt at beskytte den enestående natur og kulturlandskabet. Anerkendelsen blev kronet i 2014, da hele Vadehavsområdet blev

OCD. Tværtimod giver naturen en ekstra dimension og glæde til ens have. Hør mere om kvashegn, grønne tage, insektboer, blomsterenge,

I foredraget samles brikkerne til en oplevelse og forståelse af denne

kællingetand, tørst, vand, ”ukrudt”, græsrandøje, ”farlige” solitære bier,

historie, hvor vi også kommer ”bag facaden” på de politiske beslutninger

dræbersnegle mm. Ud med Roundup og skærver - ind med liv og glæder.

lokalt, nationalt og internationalt.

SØNDERBORG

231031 Multikulturhuset Mandag d. 20. feb. 23 kl. 19.00 - ca. 21.00

Kr. 125

231039 Multikulturhuset Torsdag d. 30. marts 23 kl. 19.00 – ca. 21.00

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

SØNDERBORG Kr. 125

11


SENIORHØJSKOLE Gråsten Seniorhøjskole

Vi starter og slutter med en sang fra Højskolesangbogen. Undervejs i foredraget er der indlagt en pause, hvor FOF byder på kaffe/te og en bid

Her kan du i et hyggeligt fællesskab få tilfredsstillet både nysgerrighed og

brød eller kage.

videbegær med inspirerende foredrag og fortællinger. Du kan læse mere om de enkelte foredrag og foredragsholdere på vores hjemmeside, så

Du kan tilmelde dig efterårets/forårets fire foredrag samlet eller enkeltvis,

dette er blot en appetitvækker.

som det passer dig bedst. Husk, at tilmelding er nødvendig.

EFTERÅR

FORÅR Seniorhøjskole - 4 foredrag i foråret 2023

GRÅSTEN

231000 Samlet tilmelding 4 gange, forår 2023 Fredag d. 13. jan., 10. feb., 10. marts og 14. april Ahlmannsparken

Kr. 585

Hvidstengruppen Jørn Buch 231001 Fredag d. 13. jan. 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

På sporet mod frihed Tom Eriksen 231002 Fredag d. 10. feb. 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Lykkeligere med alderen Birgitte Mølkjær Bøge 231003 Fredag d. 10. marts 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

De uartige drenge fra Livø Flemming Rishøj 231004 Fredag d. 14. april 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Seniorhøjskole - 4 foredrag i efteråret 2022

GRÅSTEN

222000 Samlet tilmelding 4 gange, efterår 2022 Fredag d. 9. sep., 7. okt., 11. nov og 9. dec. Ahlmannsparken

Kr. 585

Fragmenter fra et politiliv John Lorentzen 222001 Fredag d. 9. sep. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Tematur om en Hvidstengrupp Se side 16.

Hertuger i Sønderjylland Jørn Buch 222002 Fredag d. 7. okt. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Isbjørnen - havets konge Uwe Lindholdt 222003 Fredag d. 11. nov. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Nu er det jul igen Flemming Rishøj 222004 Fredag d. 9. dec. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

12

Kr. 165

Vil du med ? på tur til Livø Se side 15.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 165


KULTURHØJSKOLE Kulturhøjskolen Sønderborg

N Y H ED

Vi starter og slutter med en sang fra Højskolesangbogen. Undervejs i foredraget er der indlagt en pause, hvor FOF byder på kaffe/te og en bid

Her kan du i et hyggeligt fællesskab få tilfredsstillet både nysgerrighed og

brød eller kage.

videbegær med inspirerende foredrag og fortællinger. Du kan læse mere om de enkelte foredrag og foredragsholdere på vores hjemmeside, så

Du kan tilmelde dig efterårets/forårets fire foredrag samlet eller enkeltvis,

dette er blot en appetitvækker.

som det passer dig bedst. Husk, at tilmelding er nødvendig.

EFTERÅR

FORÅR Kulturhøjskole - 4 foredrag i foråret 2023

SØNDERBORG

231080 Samlet tilmelding 4 gange, forår 2023 Fredag d. 27. jan., 24. feb., 31. marts og 28. april Aftenskolernes Hus

Kr. 585

Klimaændringer Uwe Lindholdt 231081 Fredag d. 27. jan. 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Europa rundt i VW Anne Zibrandtsen 231082 Fredag d. 24. feb. 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

DDR Mikkel Blønd Westergaard 231083 Fredag d. 31. marts 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Sønderjylland blev min skæbne Knud-Erik Therkelsen 231084 Fredag d. 29. april 23 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kulturhøjskole - 4 foredrag i efteråret 2022

Kr. 165

SØNDERBORG

222080 Samlet tilmelding 4 gange, efterår 2022 Fredag d. 30. sep., 4. nov., 25. nov. og 16. dec. Aftenskolernes Hus

Kr. 585

Plusalderen - hvad skete der, da vi fyldte 60... er der et liv efter de 60? Flemming Rishøj 222081 Fredag d. 30. sep. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Augustenborgerne Jørn Buch 222082 Fredag d. 4. nov. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Bag om det Sønderjyske Pigekor og Drengekor Mette Rasmussen 222083 Fredag d. 25. nov. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Kirkerundtur til Sønderborg Provsti’s 26 Folkekirker Asta Flyvholm Kjær 222084 Fredag d. 16. dec. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Kr. 165

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

13


KULTURTURE, UDFLUGTER OG REJSER KULTURTURE, UDFLUGTER OG REJSER I FOF lægger vi vægt på, at vores ture har et højt fagligt indhold. De fleste ture, udflugter og rejser udbydes i samarbejde med andre FOF-afdelinger og en teknisk rejsearrangør.

Jul i Tivoli

NYHEDER

Det berømte julemarked i Tivoli er altid et besøg værd. Tag med på en

Der kommer løbende flere og nye tilbud – følg derfor med på Facebook og Instagram og på vores hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig vores nyhedsbrev.

dejlig juletur og oplev det julepyntede Tivoli og se de mange hyggelige juleboder. Inden vi forlader København, skal vi naturligvis se det smukt juleudsmykkede Kongens Nytorv. 222105 Fredag d. 2. dec.

Kr. 795

Bustur med afgang fra Sønderborg. Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Svampetur

Medbring: Stor kurv, lille svampekniv, solidt fodtøj/gummistøvler og gerne børn - de er tættere på skovbunden. Vi mødes til en lille introduktion. Derefter går du/I en tur i grupper eller på egen hånd og samler. Til slut mødes vi, og alle kurve og fund gennemgås. Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Svampetur for begyndere

Sprogø - unik oplevelse i Storebælt

Kom med på svampetur og lær at selvforsyne dig med råvarer fra den

Tag med på en eventyrlig dag på Sprogø, en fredet ø midt i Storebælt.

vilde natur. Turen er egnet til nybegyndere. Du hører om diverse spiselige

Først på eftermiddagen og i tre timer viser vores lokalguide os rundt på

svampe, deres kendetegn og deres præferencer til voksesteder. Vi går

Sprogø og fortæller om stedets spændende og uhyggelige historie. Vi

i skoven og ser, hvad vi kan finde. Turen afsluttes med gennemgang af

hører også om, hvad der gør Sprogø unik, og hvad der gør, at øen har

svampe, en kop urtete og smagsprøver.

været centrum i Danmarkshistorien.

Rima Gaisyte

Bustur med afgang fra Sønderborg.

222128 Søndag d. 2. okt. 22

Kr. 245

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

kl. 9.00 - 13.00 Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

VIL DU MED FOF TIL FOLKEMØDET 2023? Folkemødet er hele Danmarks demokratifest og afholdes hvert år i uge 24 i Allinge. Vi planlægger en fælles FOF-tur. Følg med på hjemmesiden.

Afrika-safari En uforglemmelig rejse venter forude, når vi sammen med vores danske rejseleder og Karen Blixen-ekspert John Christensen skal på en fantastisk safarirejse i smukke og dyrerige Kenya. Rejsen indeholder alt, der skal til for uforglemmelige minder: Safari, bjergtagende solnedgange og Kenyas ubeskriveligt smukke natur. Rejsen indledes med en række spændende udflugter i og omkring Nairobi, hvor vi både kommer til at mærke den moderne, kenyanske kultur og også dele af Kenyas historie. Nærmere information og tilmelding via vores hjemmeside.

14

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


KULTURTURE, UDFLUGTER OG REJSER

Skovtårnet og Gisselfeld Kloster Vi skal besøge Camp Adventures’ nye udsigtstårn, Skovtårnet, der er 45 meter højt med en 650 meter spiralrampe og tager os 140 meter over havet. Men inden da skal vi besøge Gisselfeld Kloster. Navnet Gisselfeld

Sort Sol over Tøndermarsken Det skal ses, høres og opleves mindst én gang i livet.

kan føres helt tilbage til år 1370, men den røde borg, som man ser i dag, blev bygget i perioden 1547 til 1575 af Peder Oxe, Danmarks mægtige

Tag med på en spændende tur til Tøndermarsken og naturen, der sætter

rigshofmester. Det smukke herregårdslandskab har inspireret og

sit præg på hele marskområdet. Vi kører midt på eftermiddagen og

tiltrukket kunstnere som fx H.C. Andersen. Det var her, H.C. Andersen fik

ankommer til Møgeltønder, hvor vi skal mødes med vores naturvejleder.

idéen til ”Historien om en and”, som senere blev til ”Den Grimme Ælling”.

Her vil vi opleve naturfænomenet Sort Sol, hvor stærene samles i

Vi går gennem de smukke saloner og får fornemmelsen af at være en del

marsken i enorme flokke til træk. Stærene kommer fra alle landene

af den adelige storhedstid helt tilbage til 1600-tallet. Gisselfeld Kloster

omkring Østersøen og Norge.

byder på mange skønne unikaer og er bl.a. kendt for en enestående 222146 Mandag d. 26. sep. 22

samling af porcelæn.

Kr. 575

Bustur med opsamling ved Rødekro. 222117 Tirsdag d. 6. sep. 22

Kr. 895

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Bustur med afgang fra Sønderborg. Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Foredrag med samme emne i Seniorhøjskolen . Se side 12.

Besøg Mercedes-fabrikken i Bremen

Livø – ”Livets Ø” Få steder i Danmark er der så idyllisk som på Livø - ”Livets Ø”. Den billedskønne natur med smukke kystskrænter og én af Danmarks fineste

På denne dejlige miniferie er der mulighed for at opleve bilfabrikken

egeskove. Men for få årtier siden var Livø alt andet end et paradis. I

Mercedes, som jo er én af verdens bedste biler, der bliver produceret

1911 overtog De Kellerske Anstalter Livø. Set med nutidens øjne var

flere steder i Tyskland. Vi kommer tæt på, hvordan storproducenten

Livø snarere en djævleø, for sammen med Sprogø i Storebælt udgjorde

fremstiller sine unikke, verdenskendte biler. Turen byder endvidere

Livø engang to isolerede fangeøer, der husede hver sin anstalt for ”de

på en guidet rundtur i den gamle bydel i Bremen, hvor vi ser den høje

underlødige”, som myndighederne dengang kaldte dem.

Rolandstatue og den smukke gamle bymidte.

222142 Fredag d. 16. sep. 22

Kr. 945

222143 Tirsdag d. 1. - 2. nov. 22

Bustur med opsamling ved Rødekro.

2-dages busrejse med opsamling ved Rødekro.

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 1895

15


KULTURTURE, UDFLUGTER OG REJSER Foredrag med samme emne i Seniorhøjskolen . Se side 12.

Hvidstengruppen På denne spændende tur kommer vi helt tæt på Hvidstengruppens aktiviteter med en lokalhistoriker. Vi går i fodsporene på Marius og Niels Fiil, der stod i spidsen for en gruppe modige mænd, der modtog våben fra luften som led i modstanden under 2. Verdenskrig.

Operarejse ”Den Flyvende Hollænder” på Staatsoper i Hamborg Nu har du mulighed for at opleve Staatsoper Hamburgs anmelderroste

En spændende historie om, hvordan Hvidstengruppen modtog bl.a.

opsætning af Richard Wagners opera ”Den Flyvende Hollænder” i ét af

våben, ammunition og sprængstoffer til modstandskampene, og den

Tysklands store operahuse. Wagner er for alle! Hvis du endnu ikke har

barske historie om, hvordan Hvidstengruppen blev afsløret af en stikker.

overværet en Wagner-opera, er ”Den Flyvende Hollænder” en fantastisk introduktion til Wagners unikke, musikalske univers.

231140 Tirsdag d. 14. marts 23

Kr. 595

Bustur med opsamling ved Rødekro.

222102 Onsdag d. 26.-27. okt. 22

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

2-dages busrejse i 4-stjernet luksusbus. Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Tirpitz - Bunkeren ved Blåvand Her er chancen for at besøge det spændende temamuseum Tirpitz

”West Side Story”

ved Blåvand. Et museum, som forener historie og fantastisk arkitektur

Skal du kun se én musical i dit liv, så vælg ”West Side Story”. Leonard

i verdensklasse. Museet er tegnet af Bjarke Ingels Group og ligger midt

Bernstein og Stephen Sondheims udødelige klassiker efter Shakespeares

i de vestjyske sandbanker i den originale artillerifæstning med navnet

”Romeo og Julie” er et evigt symbol på, at kærligheden er størst. Nu kan

”Tirpitz”. I det underjordiske museum finder du forskellige udstillinger

du opleve den originale version i det store, overdådige, amerikanske

som fx ”Den skjulte vestkyst”, ”En hær af beton” og ”Havets guld”, og du

Broadwayformat på Operaens store scene, hvor alle sejl er sat til, og hvor

kan se kanonfæstningen, som blev påbegyndt i 1944 - krigen sluttede,

du kan opleve Det Kongelige Kapel, Balletkompagniets dansere samt

dog, før bunkeren stod færdig.

musicalsangere i et format, som kun et stort operahus kan håndtere.

222141 Mandag 31. okt. 22

Kr. 795

222101 Lørdag d. 10. - 11. dec. 22

Bustur med opsamling ved Rødekro.

2-dages busrejse.

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

16

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


KULTURTURE, UDFLUGTER OG REJSER

Strikkerejse til Marrakech Nu kan du komme med FOF til Marrakech i Marokko. Vi har sammensat en uge, der giver vores deltagere et autentisk indblik i marokkansk kultur og kunsthåndværk. Vi besøger en af Marokkos største uldproducenter, hvor vi oplever, hvordan ulden behandles og indfarves med naturfarver. Vi får også mulighed for at købe en masse lækkert garn, og så skal vi naturligvis strikke sammen. Turen krydres med besøg til Atlasbjergene og Yves Saint Laurents magiske have. Nærmere information og tilmelding via vores hjemmeside.

Hør også foredraget om Æselvandring. Se side 4.

Juletur til Berlin Duften af kanel, glühwein og brændte mandler blander sig lystigt med glitrende kugler, nisser i alle afskygninger, gran og millioner af lys.

Æselvandring

Tyskerne er eminente til at fejre julen i overdådig målestok. Alt og alle bliver pyntet, og folk myldrer rundt i gaderne. De overdrevne og elskede

En uforglemmelig vandretur med æsler venter forude, når vi

julemarkeder er efterhånden blevet verdenskendte. Der er ca. 60 af

sammen med vores danske rejseleder Maria skal begive os ud i det

slagsen, så det er bare med at kaste sig ud i juleriet. Nyd en juletur med

smukke andalusiske landskab. Rejsen indeholder alt, der skal til, for

stedkendt rejseleder, der fortæller om og viser Tysklands hovedstad

uforglemmelige oplevelser: Vandreture, bjergtagende solnedgange, bål,

frem. Turen er primært mærket ”jul”, men man bør ikke tage til Berlin

lokal og autentisk mad samt Andalusiens ubeskriveligt smukke natur.

uden også at se lidt på den fantastiske bys mange andre muligheder.

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

17


STUDIEKREDS Ny nordisk litteratur - Nære relationer De nære relationer har stor betydning for det enkelte menneske, men overraskende opbrud, tab og død kan brat ændre tilværelsen og give nye tanker om identitet og eksistens. Eva Tind skriver i romanen ”Ophav” om at skabe familiebånd på tværs af kontinenter. Norske Helga Flatland fortæller i ”En moderne familie” om en far, der på en ferie meddeler, at han vil skilles efter 40 års ægteskab. I finske Juhani Karilas ”Jagten på den lille gedde” fortælles med magisk realisme om Elin, der vender tilbage til sin hjemstavn for at udføre en opgave. ”At koge bjørn” af svenske Mikael Niemi fortæller om en række dramatiske mord i en lille nordsvensk by, mens islandske Kristin Marja Baldursdottir i ”Havblik” beretter om den 60-årige Flora, som efter tab af mand og job søger et nyt ståsted. Kristian Ditlev Jensen fortæller i den autofiktive roman ”Bar” om et massivt alkoholmisbrug, som får alt til at styrte sammen. Anne Moestrup

SØNDERBORG

230090

Sidste onsdag i måneden kl. 19.00 - 21.00 Start d. 28. sep. 22 Multikulturhuset (6 gange)

Kr. 595

YouTube - for begyndere og let øvede

NYHED

YouTube - analyse og optimering af data

NYHED

Ønsker du at starte en YouTube-kanal, eller har du brug for feedback

Få indblik i dine data i YouTube Studiet og bliv klogere på, hvad der får

på din nuværende kanal? Så skal du melde dig til dette kursus, hvor du

YouTube-brugere til at klikke på netop dine videoer, og hvad der får dem

udover at oprette en YouTube-kanal også vil lære at kreere iøjnefaldende

til at blive hængende.

thumbnails og producere fængende videoer. Hanne Struensee Schmidt

Hanne Struensee Schmidt

SØNDERBORG

222900 Lørdag og søndag kl. 09.00 - 16.00 Start d. 3. sep. 22 Multikulturhuset (2 gange)

SØNDERBORG

231900 Onsdag d. 15. mar. 23 kl. 18.00 - 21.30

Kr. 1095

Multikulturhuset (1 gang)

Kr. 445

Kom til foredrag med kendte YouTub den Sofia, når hun er Julia Sønderborg d. gæster 9. feb. 23. Se side 9.

18

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


INTERVIEW Aftenskolerne har en vigtig rolle i samfundet Som HR-direktør hos Danfoss har Janne Bækgaard Sandholdt en travl kalender. Alligevel har hun valgt at bruge tid på bestyrelsesarbejdet i FOF Sønderborg. FOF har talt med hende og spurgt ind til, hvad der ligger til grund for det valg. Hvorfor har du valgt at være bestyrelsesmedlem i FOF? Det er der flere årsager til. Helt overordnet set vil jeg godt støtte op om en god sag. For mig at se har aftenskolerne en vigtig rolle i samfundet, fordi de tilbyder læring og oplevelser for alle. Der er en styrke i, at folk med meget forskellig baggrund kommer frivilligt og er sammen om en fælles interesse. Derfor vil jeg også godt være en del af bestyrelsen, hvor jeg kan være med til at præge, i hvilken retning FOF Sønderborg udvikler sig. Og hvor jeg kan byde ind med mine kompetencer og være sparringspartner for skolelederen. Endelig synes jeg også, at det giver mig noget på det personlige plan. Det giver mig et nyt perspektiv at arbejde med andre mennesker og andre problemstillinger end dem, jeg møder i mit professionelle virke. Har du selv deltaget i nogle af FOF’s aktiviteter? Det er ikke noget, jeg har brugt tid på tidligere. Men takket være mit bestyrelsesarbejde i FOF blev jeg opmærksom på, at FOF har et kursus i indisk madlavning, som jeg syntes lød spændende. Så det har jeg deltaget i. Hvordan var det så? Det var en rigtig fin oplevelse. Det giver nogle nye vinkler at tale med nogle helt andre mennesker end dem, jeg kender fra mit arbejde og min vennekreds. Det er lærerigt. Og så opstår der også et fællesskab, fordi vi er samlet om en fælles interesse. Så på dén måde har min egen deltagelse i indisk madlavning været med til at bekræfte dét syn på aftenskolen, der fik mig til at gå aktivt ind i FOF Sønderborgs bestyrelse.

Er du vores nye bestyrelsesmedlem? Vi søger frivillige bestyrelsesmedlemmer, der brænder for folkeoplysning, oplevelser, fritidsaktiviteter og kurser for voksne i alle aldre. Du har lyst til at engagere dig på et område, hvor du kan være med til at udvikle FOF Sønderborgs position som en moderne forening i fuld udvikling og dermed gøre en forskel for alle borgere i Sønderborg Kommune. Der er ingen krav til din baggrund, så længe du vil deltage aktivt, er engageret og byder ind med din vinkel. Har du lyst til at høre nærmere, så kontakt os for en uforpligtende snak.

Deltagerindflydelse Vidste du, at du som kursist har mulighed for at blive valgt ind i FOF Sønderborgs bestyrelse ved vores årlige generalforsamling? Kontakt os på info@fof-sonderborg.dk, hvis du er interesseret i at høre nærmere.

Citat: Bente Klarlund, overlæge, professor og sundhedsforsker ”En undersøgelse viser, at hvis vi er aktive, hører til i en social kontekst og engagerer os i omverdenen, så vil vi oftere have et godt liv. Vi bør pleje vores sociale relationer, være en del af noget, der er større end os selv og tænke over, hvad der er meningsfuldt for os.”

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

19


MOTION OG SUNDHED Træning i varmtvandsbassin Træning i varmtvandsbassin er gavnligt for

Qi Gong - Bevægelser for krop og sind

- en blanding af sang og dans

kroppen på mange måder. I det varme vand er

Qi Gong er en kinesisk bevægelsesform, der

For mænd og kvinder i alderen 60 år og opefter.

træningen ikke lige så fysisk anstrengende som

består af meditative, blide, styrkende og

SANS er en blanding af at danse og synge

på land, hvorved dine led skånes. Din balance

smidiggørende øvelser, der skaber flow i dit

sammen på et hold og holde hjernen i

udvikles, dit hjerte og kredsløb styrkes, og

energisystem, styrker immunforsvaret og giver

gang. Til SANS arbejdes der med rytmer,

spændte muskler løsnes. Desuden virker det

dig fornyet energi i krop og sind. Øvelserne

bevægelse og sang, som gør, at de fleste af

varme vand smertelindrende og giver en større

foregår stående, og ALLE kan være med, da

vores sanser kommer i spil. Dette er meget

bevægelsesfrihed. Du skal være selvhjulpen for

øvelserne tilpasses individuelt.

hjernestimulerende, og man holder derfor

at kunne deltage på vores hold.

SANS

NYHED

gang i både krop og sind. Kombinationen af Bente Nielsen

bevægelse og sang stimulerer og frigiver en

SØNDERBORG

Aktuelle hold finder du på

222330

vores hjemmeside

Tirsdag kl. 17.15 - 18.15 Start d. 23. aug. 22

udfordrer sig selv og kroppen. Man skal hverken

www.fof.dk/soenderborg.

Aftenskolernes Hus (8 gange)

kunne synge eller danse i nogen særlig grad for

Kr. 765

masse hormoner i hjernen samtidig med, at man

at være med, bare man har lysten til at bevæge

Forældre-barn gymnastik

sig, synge og lære nye sange og danse/

Sammen med dit barn kan du her få lidt ekstra

Rytmik, leg og bevægelse NYHED 3-5-årige

motion og flere grin i hverdagen! I denne time vil

Børn og voksne har stor glæde af musik og af

vi bevæge os, synge, danse, hoppe, løbe, tumle

at få stimuleret deres rytmesans. Musik og

Ida Hymøller

og gøre alt dét, både børn og voksne kan lide.

bevægelse gavner alle uanset alder. Og så er det

222481

bare skønt at kunne gøre det sammen med sine

Mandag kl. 10.00 - 11.00 Start d. 12. sep. 22

børn og bringe lidt inspiration med hjem.

231481

Lad os mødes til en hyggelig time, hvor vi

Mandag kl. 10.00 - 11.00 Start d. 16. jan. 23

synger, leger og laver rytmer! Vi danser og leger

Det Sønderjyske Sangcenter (10 gange) Kr. 850

NYHED

Prisen er for ét barn i selskab med én voksen. Lotte Kongslau 222384

SØNDERBORG

bevægelser. Udbydes i samarbejde med:

SØNDERBORG

musiklege, og vi inddrager børnenes spontanitet

Fredag kl. 15.30 - 16.30 Start d. 9. sep. 22

og fantasi. Vi leger forskellige lege, lærer om

231384

balance, koncentration og koordination, og

Meditation for begyndere

Fredag kl. 15.30 - 16.30 Start d. 20. jan. 23

hvad vi kan med vores kroppe alt imens, vi

Meditation er en tilstand, du opnår, når du

Aftenskolernes Hus (10 gange)

har det sjovt. Alle aktiviteter introduceres og

mediterer. Det er også en form for mentaltræ-

”leges” på en måde, der stimulerer både børns

ning, hvor du lærer at observere dig selv og

og forældres fantasi. Der er både plads til de

dine tanker, være i og acceptere dét, der er,

forsigtige og til dem, der har fuld fart på, for vi

uden at vurdere eller bedømme dig selv og

lærer i vores eget tempo.

hermed skabe en dybere kontakt til dig selv. I

Kr. 1115

Hvad er zoneterapi i forhold til sygdomme og ubalance? Du hører historien bag zoneterapien, og hvorfor

undervisningen vil der være plads til nogle få

den virker på sygdomme/ubalance i forhold til

Forældrene deltager aktivt.

nemme yogastillinger og stræk, øvelser med

smertelindring/udrensning. Desuden hører du

Prisen er for ét barn i selskab med én voksen.

åndedrættet, en guidet mindfulnessmeditation eller en kropsscanning. Du vil opleve medita­

om De 5 Elementer, organuret, muskelreflekszoner, meridianbaner og kosten (syre/base).

Anna Zaabalawi 222385

Gitte Vagner 222386

tionstilstanden på forskellige måder. Således vil

SØNDERBORG

Fredag kl. 10.00 - 10.45 Start d. 30. sep. 22

SØNDERBORG

du opnå en særlig tilstand af fred, ro, harmoni og balance.

231385

Lørdag kl. 14.00 - 16.30 Start d. 26. nov. 22

Torsdag kl. 10.00 - 10.45 Start d. 27. jan. 23

Dorthe Kruse Masclet

Aftenskolernes Hus (2 gange)

Aftenskolernes Hus (8 gange)

222460

Kr. 540

Kr. 725

GRÅSTEN

Tirsdag kl. 17.00 - 18.15 Start d. 27. sep. 22

Hvordan giver jeg min partner, ven, veninde eller barn zoneterapi?

231460 Tirsdag kl. 17.00 - 18.15 Start d. 17. jan. 23 Ahlmannsparken (10 gange)

Du lærer om trykketeknik, under-/overenergi, og hvor godt det er, at man laver behandlinger på hinanden (hjælp til selvhjælp) for at afhjælpe søvnproblemer, stress, hovedpine etc. Gitte Vagner 222387

SØNDERBORG

Lørdag kl. 14.00 - 16.30. Start d. 5. nov. 22 Aftenskolernes Hus (2 gange)

20

Kr. 540

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 785


MOTION OG SUNDHED Husk tilmelding

Hold sættes i gang, når der er tilstrækkeligt med tilmeldinger. Er der ikke nok tilmeldte 8-10 dage inden planlagt holdstart, aflyser vi. Tilmeld dig derfor hurtigst muligt, hvis du ønsker at sikre dig en plads.

Bevægelseshold

Pilates for let øvede og øvede Dette hold er velegnet til dig, der efterhånden

Et hold for kvinder i alle aldre. Vi er alle udstyret

føler dig sikker i grundprincipperne men gerne vil

med et bevægeapparat, som skal værnes og

have lidt mere udfordring. Målet er at træne

bruges rigtigt, så vi undgår skavanker. Vi vil lave

sig til en forbedret og styrket kropsholdning, at

smidighedsøvelser og styrketræning, arbejde

opnå større smidighed og at få balance i krop

med kropsholdning og vejrtrækning,

og sind.

udstrækning og afspænding. Isabella Mery-Ann Andersen 222300

SØNDERBORG

Selvpleje er en prioritet. Denne unikke workshop

Torsdag kl. 17.15 - 18.25 Start d. 1. sep. 22

Mandag kl. 10.00 - 11.30 Start d. 5. sep. 22

231342

231300

Torsdag kl. 17.15 - 18.25 Start d. 19. jan. 23

Aftenskolernes Hus (12 gange)

NYHED

GRÅSTEN

222342

Nicole Sylvie Møller

Mandag kl. 10.00 - 11.30 Start d. 9. jan. 23

Vær opmærksom på, at du på flere af vores hold selv skal medbringe yogamåtte, og hvad der ellers er relevant udstyr for det pågældende hold.

Workshop - Selvpleje er en prioritet

Krop og bevægelse for kvinder

Ahlmannsparken (12 gange)

Kr. 850

Kr. 855

Pilates - Effekt med bold

Stærke ben og sunde hofter

Et bevægelsessystem til kvinder i alle aldre, der

Ønsker du at styrke din underkrop for at give

vil forbedre konditionen og stramme musklerne

dine hofter mere fleksibilitet og mobilitet, så er

op. Efter opvarmningen laver vi rolige intense

dette kurset for dig. Vi bruger vores hofter

bevægelser og koncentrerer os om øvelser for

hver dag, også når vi sidder ned. Derfor er

mave, ryg, balder og brug af åndedrættet.

sunde, stærke og mobile hofter vigtige for hele

Øvelserne er skånsomme og styrker

din krops sundhed. Gennem en blanding af

bækkenbunden. Vi begynder med De 5

yoga, pilates, Tai Chi og dans vil vi arbejde med

Tibetanere og slutter med udstrækning og

at styrke og stabilisere dine ben, hofter og knæ.

afslapning.

Stabilitet i hofterne samt kropsholdning er også

NYHED

vigtige for vores daglige aktiviteter. Med en

kombinerer gamle fjernøstlige teknikker med en moderne tilgang og inkluderer yoga, dans,

Bente Lametsch

Tai Chi, TRE, meditation og lydbad. Du vil få

222420

genopladet dine batterier (chi/prana), men

Mandag kl. 18.00 - 18.45 Start d. 12. sep. 22

undervisningsgang med et beroligende lydbad

først skal vi give slip på dét, der ikke tjener os

231420

med tibetanske skåle på brystet. Der undervises

mere, for at skabe plads til den nye vitale energi.

Mandag kl. 18.00 - 18.45 Start d. 16. jan. 23

Denne workshop er for begyndere og øvede.

Ulkebøl Skole (12 gange)

skumrulle forbereder vi hver eneste lille muskel

SØNDERBORG

på et letforståeligt engelsk.

Kr. 615 Sayora Otaeva

Med 15 års undervisningserfaring kan jeg godt lide at blande tingene sammen og derved skabe

i hofter og ben og vækker dem. Vi afslutter hver

222319

SØNDERBORG

noget nyt og unikt. Leder du efter en måde at

Pilates for let øvede

pleje din sjæl og krop på, og ønsker du at skrue

Dette hold henvender sig til både mænd og

231319

ned for stressniveauet og løfte dit velvære? Så

kvinder - alle er velkomne. Vi bevæger hele

Mandag kl. 19.00 - 20.30 Start d. 16. jan. 23

er denne 3-timers workshop noget for dig. Der

kroppen igennem. Du vil mærke, at du får

Aftenskolernes Hus (15 gange)

undervises på et letforståeligt engelsk.

styrket core, balder og arme og samtidig får en

231320

fornemmelse af velvære i hele kroppen.

Mandag kl. 19.00 - 20.30 Start d. 22. maj. 23

Pilates er en god og nænsom måde at dyrke

Aftenskolernes Hus (4 gange)

Sayora Otaeva 222382

SØNDERBORG

Mandag d. 28. nov. 22 kl. 14.00 - 17.00

Mandag kl. 19.00 - 20.30 Start d. 29. aug. 22

bevægeapparatet. Isabella Mery-Ann Andersen

Mandag d. 13. marts 23 kl. 14.00 - 17.00

Kr. 375

motion på, idet vi kommer igennem hele

231382 Aftenskolernes Hus (1 gang)

Kr. 1135

Kr. 295

222341

GRÅSTEN

Torsdag kl. 16.00 - 17.10 Start d. 1. sep. 22 231341 Torsdag kl. 16.00 - 17.10 Start d. 19. jan. 23 Ahlmannsparken (12 gange)

Kr. 850

Løbende optag

Såfremt der er ledige pladser, er du stadig velkommen til at tilmelde dig et hold, selv om det er startet.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

21


MOTION OG SUNDHED YOGA

Yoga Workshop i naturskønne omgivelser

NYHED

Yoga Workshop - Solhilsen, praksis, symbolik og teori

NYHED

Yogaens historie

NYHED

Dette er en skøn workshop, hvor du stifter bekendtskab med yogaen og dens historie. I

Solhilsen eller ”Surya Namaskar” er én af de

dag er yoga meget populær og udbredt i den

På denne 3-timers Yoga Workshop, der

mest populære serier fra yogaen. På denne

vestlige verden. Det er en workshop til dig,

foregår i de skønneste omgivelser i HYTTEN

3-timers workshop vil vi dykke lidt længere

der er nysgerrig og har lyst til at vide mere om

Broagermark, får du mulighed for at dykke

ned i Solhilsen-serien, så du lærer den endnu

yogaens historie. Hvad er yoga, hvor kommer

ned i yogaens univers og forkæle dig selv med

bedre at kende - både de fysiske stillinger,

den fra, hvordan har yogaen udviklet sig med

fordybelse og ro. Det er en skøn yogapraksis

symbolikken, teori og historie. Der vil være en

tiden, og hvilke former for yoga er det, der er

med en blanding af åndedræt, bevægelse,

dejlig blanding af yogapraksis med fokus på

dukket op efterhånden? Dét er nogle af de

stillinger, kropsscanning og meditation.

selve Solhilsen-serien og alle dens stillinger men

temaer, du her vil få lejlighed til at studere

Workshoppen henvender sig mest til dig, der i

også åndedræt og andre stillinger samt evt.

nærmere. Der vil dog også være tid til en

forvejen dyrker yoga eller meditation.

afspænding og lidt teori.

yogapraksis med åndedrætsøvelser og nogle af de mest klassiske stillinger.

Dorthe Kruse Masclet

Dorthe Kruse Masclet

BROAGER

222454 (efterår)

222451

SØNDERBORG

Lørdag d. 8. okt. 22 kl. 9.30 - 12.30

Lørdag d. 19. nov. 22 kl. 9.30 - 12.30

231454 (forår)

Aftenskolernes Hus (1 gang)

Dorthe Kruse Masclet 231453

Kr. 325

Lørdag d. 29. april 23 kl. 9.30 - 12.30

SØNDERBORG

Lørdag d. 25. feb. 23 kl. 9.30 - 12.30 Aftenskolernes Hus (1 gang)

HYTTEN Broagermark (1 gang)

Kr. 465

Yoga Workshop for sangere

Kr. 325

NYHED

NYHED

Denne dejlige 3-timers Yoga Workshop er

Introduktion til mantrasang, praksis og teori

På denne 3-timers Yoga Workshop i

specielt henvendt til sangere, som gennem yoga

Denne 2-timers workshop er en introduktion til

Aftenskolernes Hus med udsigt til det skønne

kan få nogle konkrete og nyttige redskaber til at

mantrasang, hvor vi vil veksle mellem teori og

Alssund får du mulighed for at dykke ned

forbedre deres sangteknik, bl.a. ved hjælp af en

sang. Mantrasang er en væsentlig del af den

i yogaens univers og forkæle dig selv med

bedre brug af kroppen og åndedrættet. Der vil

indiske og tibetanske tradition og kan fx indgå i

fordybelse og ro. Det er en skøn yogapraksis

være tid til en yogapraksis med forskellige

din yogapraksis eller din daglige meditation for at

med en blanding af åndedræt, bevægelse,

bevægelser og stillinger, fokus på åndedrættet

opnå ro, glæde og harmoni. På denne workshop

stillinger, kropsscanning og meditation.

og lyd-praksis med henblik på at forbedre og

vil du selv opleve, hvordan mantrasang kan

udvide din sangteknik.

påvirke dig. Du vil lære mere om, hvad mantra

Yoga Workshop

NYHED

er, mantraets oprindelse og tradition. Desuden

Workshoppen henvender sig mest til dig, der i Dorthe Kruse Masclet

forvejen dyrker yoga, meditation e.l.

231452 Dorthe Kruse Masclet 222450 (efterår)

vil du lære, hvordan du selv kan skabe en

SØNDERBORG

Lørdag d. 25. mar. 23 kl. 10.00 - 13.00

SØNDERBORG

Aftenskolernes Hus (1 gang)

mantrapraksis i dit liv. Der kræves ingen forudsætninger for sang for at kunne deltage.

Kr. 325

Men er man i forvejen glad for at synge, vil

Lørdag d. 29. okt. 22 kl. 9.30 - 12.30

man opdage, at mantrasang er fantastisk og

231450 (forår)

noget helt særligt - især i fællesskab med andre

Lørdag d. 15. apr. 23 kl. 9.30 - 12.30 Aftenskolernes Hus (1 gang)

Kr. 325

Løbende optag

Såfremt der er ledige pladser, er du stadig velkommen til at tilmelde dig et hold, selv om det er startet.

mennesker. Dorthe Kruse Masclet 231451

SØNDERBORG

Søndag d. 29. jan. 23 kl. 14.00 - 16.00 Aftenskolernes Hus (1 gang)

Bevægelseshold

Kr. 290

Vær opmærksom på, at du på flere af vores hold selv skal medbringe yogamåtte, og hvad der ellers er relevant udstyr for det pågældende hold.

22

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


MOTION OG SUNDHED Senioryoga

Cosmic Yoga

Intuitiv dans og Yoga

Med alderen forandres kroppen, og du kan ikke

Dette yogakursus er for begyndere og øvede. På

Gennem en kort indledende meditation sætter vi

mere det samme. Yogaen giver dig mulighed

kurset lærer du at forstå din unikke krop samt

i gang til skiftevis rolig og tempofyldt musik med

for at styrke, strække, smidiggøre og arbejde

åndedrætsøvelser og meditation, hvilket giver

dans. Vi lytter til vores krop med åbne og/eller

med krop og sind på en blid måde. Derfor er

din krop vitalitet, fleksibilitet og styrke samt

lukkede øjne - lader den føre os gennem følelser

der på dette hold særligt fokus på arbejde med

ro, tilfredshed og balance til dit sind. Denne

og fornemmelser i bølgedale. Giver den, hvad

balancen, rygsøjlen og hoften, så både kroppen

halvanden times ugentlige session giver dig

den har brug for og vil udtrykke. Vi slutter af med

og sindet kan fungere optimalt langt oppe

inspiration, løfter dit humør og hjælper dig med

en lille yogaseance.

i alderen, og du kan bevare et godt og sundt

at forblive motiveret, sundere og gladere.Der

helbred. Du vil opleve mere energi, en ydre og

undervises på et letforståeligt engelsk.

Lotte Kongslau

Sayora Otaeva 222410

BROAGER

222480

indre ro og glæde i din hverdag.

AUGUSTENBORG

Tirsdag kl. 16.00 - 17.00 Start d. 13. sep. 22

SØNDERBORG

222312

Dorthe Kruse Masclet

NYHED

HYTTEN Broagermark (10 gange)

Kr. 1595

Tirsdag kl. 10.00 - 11.30 Start d. 30. aug. 22

Fredag kl. 10.00 - 11.15 Start d. 16. sep. 22

231312

231410

Tirsdag kl. 10.00 - 11.30 Start d. 17. jan. 23

Mindful Yoga

Reimerskolen (15 gange)

Dette er en skøn blanding af elementer fra Hatha

Fredag kl. 10.00 - 11.15 Start d. 13. jan. 23 Augustenborg Hallerne (10 gange)

Kr. 1125

Kr. 825

231411

NYHED

Yoga, Yin Yoga (dybe, lange stræk), Mindfulness (bevidst nærvær i nuet) og afspænding, som

Fredag kl. 10.00 - 11.15 Start d. 14. apr. 23

Hatha Yoga

Augustenborg Hallerne (6 gange)

Hatha Yoga for begyndere og let øvede.

på åndedræt, langsomme fysiske bevægelser

Vi arbejder med klassiske yogastillinger,

(Hatha Yoga) og rolige stillinger og stræk, der

åndedrættet og afspænding. Stillingerne

holdes i et stykke tid (Yin Yoga), alt i en

Tirsdag kl. 9.00 - 10.15 Start d. 13. sep. 22

modificeres efter, hvad din krop kan. Hatha Yoga

stemning af bevidst nærvær (Mindfulness),

222441

giver ro til krop og sind, og så kan du forvente en

og der vil være tid til afspænding. Således

stærkere og smidigere krop samt bedre balance.

er der plads til ro og fordybelse - du lærer at

Kr. 485

GRÅSTEN

222440

Tirsdag kl. 10.30 - 11.45 Start d. 13. sep. 22 Ahlmannsparken (12 gange)

NYHED

Kr. 910

alle kan være med til. Der vil både være fokus

mærke efter og bliver mere opmærksom og

231440

Nina Fink Isaksen

Tirsdag kl. 9.00 - 10.15 Start d. 17. jan. 23

222470

231441

Mandag kl. 16.00 - 17.30 Start d. 19. sep. 22

nærværende i dit liv. Desuden får du mere

GRÅSTEN

overskud, energi og glæde ind i din hverdag.

Tirsdag kl. 10.30 - 11.45 Start d. 17. jan. 23

231470

Ahlmannsparken (10 gange)

Mandag kl. 16.00 - 17.30 Start d. 23. jan. 23

222306

Ahlmannsparken (12 gange)

Torsdag kl. 16.30 - 18.00 Start d. 29. sep. 22

Kr. 825

231442

Dorthe Kruse Masclet Kr. 1075

SØNDERBORG

Tirsdag kl. 9.00 - 10.15 Start d. 11. apr. 23

231306

231443

Torsdag kl. 16.30 - 18.00 Start d. 19. jan. 23

Tirsdag kl. 10.30 - 11.45 Start d. 11. apr. 23 Ahlmannsparken (8 gange)

Kr. 675

SYDALS

222415

Mandag kl. 11.15 - 12.30 Start d. 5. sep. 22 Knøs’ Gård (12 gange)

Kr. 910

231415 Mandag kl. 11.15 - 12.30 Start d. 16. jan. 23 Knøs’ Gård (10 gange)

Nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder og spændende tilbud. Gå ind på vores hjemmeside, tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked direkte i din indbakke.

Aftenskolernes Hus (10 gange)

Kr. 835

231307 Torsdag kl. 16.30 - 18.00 Start d. 13. apr. 23 Aftenskolernes Hus (8 gange)

Kr. 665

Kr. 825

231416 Mandag kl. 11.15 - 12.30 Start d. 17. apr. 23 Knøs’ Gård (6 gange) 222310

Kr. 485

SØNDERBORG

Torsdag kl. 9.00 - 10.15 Start d. 15. sep. 22 222311 Torsdag kl. 10.30 - 11.45 Start d. 15. sep. 22 Aftenskolernes Hus (12 gange)

Kr. 910

231310 Torsdag kl. 9.00 - 10.15 Start d. 19. jan. 23 231311 Torsdag kl. 10.30 - 11.45 Start d. 19. jan. 23 Aftenskolernes Hus (10 gange)

Kr. 910

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

23


MOTION OG SUNDHED Mor-Yoga

Yoga for alle

Du har lige født din lille, smukke baby, og din læge har sagt god for, at du kan begynde din genoptræning. Lad os hjælpe dig med stille og roligt at øge din energi, styrke og udholdenhed. Kom og mød andre nye mødre på dette restorative og energigivende yoga-efterfødselshold. På holdet fokuserer vi på DIG og din genoptræning, men du er selvfølgelig velkommen til at tage din lille baby med. Holdet undervises på et letforståeligt engelsk.

På dette hold er der lagt op til en blid form for

Dette yogahold er særligt oprettet til mænd.

Hatha Yoga, så alle kan være med. Her vil der

Her har du som mand mulighed for at dyrke

både være plads til åndedræt, bevægelse og

yoga sammen med andre mænd, der kan have

stillinger, der holdes et lille stykke tid. Det vil

nogle af de samme udfordringer som dig selv.

foregå i liggende, siddende og stående stillinger.

Har du dyrket sport i mange år, har du optrænet

Du styrker, strækker og smidiggør hele kroppen

gode muskler, som derfor har god brug for at

gennem forskellige øvelser, stillinger og stræk,

strækkes og smidiggøres. Hvis du døjer med

hvorved du kan mærke en positiv effekt på både

rygproblemer, er yoga også særdeles velegnet,

krop og sind. Du øger din koncentrationsevne og

da der er fokus på rygsøjlen. I yoga arbejdes der

din balance og får det godt med ryggen. En

bevidst med åndedrættet og med både fysiske

regelmæssig praksis giver dig velvære, glæde,

bevægelser og rolige stillinger, der holdes i et

energi og overskud i din hverdag.

stykke tid. Dine muskler og led strækkes, styrkes

Sayora Otaeva

NYHED

SØNDERBORG

222381

Yoga for mænd

NYHED

og gøres smidige. Du får energi, ro, bedre

Tirsdag kl. 13.00 - 14.30 Start d. 27. sep. 22

Dorthe Kruse Masclet

231381

222326

Tirsdag kl. 13.00 - 14.30 Start d. 31. jan. 23

Onsdag kl. 17.00 - 18.15 Start d. 28. sep. 22

Dorthe Kruse Masclet

Aftenskolernes Hus (10 gange)

231326

222328

Onsdag kl. 17.00 - 18.15 Start d. 18. jan. 23

Onsdag kl. 18.30 - 19.45 Start d. 21. sep. 22

231327

Aftenskolernes Hus (12 gange)

Onsdag kl. 17.00 - 18.15 Start d. 12. apr. 23

231328

Aftenskolernes Hus (10 gange)

Onsdag kl. 18.30 - 19.45 Start d. 11. jan. 23

Kr. 1095

koncentration og en glad krop.

SØNDERBORG

Kr. 785

SØNDERBORG

Aftenskolernes Hus (14 gange)

Kr. 920

Kr. 1075

231329 Onsdag kl. 18.30 - 19.45 Start d. 3. maj. 23 Aftenskolernes Hus (8 gange)

Kr. 745

HOLD FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE Bevægelse og leg lyst til at styrke kroppens muskler og forbedre

Køb en plakat og støt “Mal med glæde”

motorikken. Du skal være selvhjulpen.

Et af de første hold, der tog det nye Aftenskolernes Hus i brug, mens det stadig var under re­

Kurset er for alle, der gennem øvelser og leg har

novering, var FOF Sønderborgs hold ”Mal med glæde”. Holdet er for voksne udviklingshæm­ BROAGER

Læs mere på hjemmesiden

mede, og som sæsonens første udfordring blev de bedt om at male et billede af Sønderborg Kaserne, hvor Aftenskolernes Hus og FOF’s kontor er placeret på 5. sal. Den opgave kom der en masse flotte resultater ud af. Bl.a. denne smukke, glade fortolkning i akvarel og blæk

Mal med glæde

malet af Bjarne, der er mangeårig deltager på holdet.

Kom og vær med i et kreativt miljø med trivsel og livsglæde, hvor du får rig mulighed for at tegne

Vi har i anledning af

og male på din egen unikke måde. Tegninger

aftenskolernes nye lokaler

og malerier er den perfekte udtryksform, når

og FOF’s 75 års jubilæum

så meget andet er svært. Udover farvelære

valgt at få trykt motivet

og forskellige teknikker vil vi hver gang skabe

som en plakat, så også

et produkt, der vil give en succesoplevelse.

du kan få glæde af den.

Koncentrationen trænes, og der skabes

Plakaten er trykt i 100

fordybelse, når vi ved, hvad der kan kræves,

eksemplarer og kan kø­

og underviserne er til stede med inspiration og

bes på FOF-kontoret for

motivation. Du skal være selvhjulpen.

kr. 100. Overskuddet fra salget går ubeskåret til

SØNDERBORG Læs mere på hjemmesiden

deltagerne på ”Mal med glæde”-holdet.

Sønderborg Kaserne fortolket i akvarel og blæk. Kunstner: Bjarne, mangeårig deltager på FOF Sønderborgs hold ”Mal med glæde”.

24

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


HENSYNTAGENDE MOTION Hensyntagende hold er tilrettelagt, så der tages ekstra hensyn til den enkeltes særlige behov. Holdene gennemføres med max syv deltagere.

Stresshåndtering i naturen

NYHED

Yoga for stressramte

NYHED

Du vil få et indblik i yogaens fantastiske

Over fire uger vil vi udforske, hvordan naturen

værktøjer mod stress, så du kan reagere

kan bruges til at afbalancere os mentalt, og via

hensigtsmæssigt på stress. Yoga er fantastisk

aktiviteter arbejde med indre negative tilstande

mod stress, og du vil igen mærke glæde, energi

således, at deltagerne bliver bevidste om disse

og ro. Der er plads til at tage hensyn til den

tilstande og bruger naturen til at afbalancere

enkelte deltagers behov i forhold til stress. Der

dem.

undervises i en blid, rolig og langsom form for yoga. Der vil være fokus på åndedrættet, der

Vær opmærksom på, at du selv skal medbringe yogamåtte, og hvad der ellers er relevant udstyr for det pågældende hold.

Annie Vase 222849

er ét af de bedste redskaber mod stress, samt

SØNDERBORG

rolige og blide bevægelser og stillinger, der især

Torsdag kl. 16.00 - 17.30 Start d. 25. aug. 22

foregår liggende eller siddende. Meditation

Sønderborg By (4 gange)

(Mindfulness) og afspænding med

Kr. 525

kropsscanning vil også være på programmet.

Træning for apopleksi- og Parkinsonramte

Dorthe Kruse Masclet

Holdet er for dig, der er diagnosticeret med

Mandag kl. 9.30 - 10.45 Start d. 26. sep. 22

Parkinson eller har følger efter apopleksi. På

231829

holdet arbejder vi med bevægelse, koordination

Mandag kl. 9.30 - 10.45 Start d. 16. jan. 23

Stolegymnastik er til dig, der gerne vil holde

og balance samt kondition og styrke på et

Aftenskolernes Hus

gang i puls og styrke uden øvelser liggende på

individuelt tilpasset niveau, der gør, at alle kan

(10 gange)

gulvet. Øvelserne udføres stående eller

være med uanset niveau. Udover træningen

siddende med fokus på nakke, skuldre, ryg, ben

vægtes det sociale fællesskab på holdet højt, og

og fødder. Der anvendes elastik og bold til både

holdet afsluttes oftest med en kop kaffe og et

stående og siddende øvelser. Der sættes pris på

stykke kage.

Stolegymnastik

godt humør og lyst til at forbedre sin grundform.

222830

222820

SØNDERBORG

Kr. 725

Lev livet med senfølger efter kræft

NYHED

Har du senfølger efter kræft, og vil du gerne Vacant - Er du vores nye underviser?

Nicole Sylvie Møller

SØNDERBORG

222829

kunne styre din frygt og dine grublerier? Mangler

SØNDERBORG

du mening og livsenergi og støtte fra familie og

Fredag kl. 14.00 - 14.45 Start d. 2. sep. 22

venner? Så kan du i løbet af tre eftermiddage

Onsdag kl. 10.30 - 11.15 Start d. 7. sep. 22

231820

over tre uger få værktøjer til at træne dig selv i

231830

Fredag kl. 14.00 - 14.45 Start d. 20. jan. 23

at booste dit lykkeniveau og få det bedre både

Onsdag kl. 10.30 - 11.15 Start d. 11. jan. 23

Aftenskolernes Hus

fysisk og psykisk. Metoderne er ikke terapi, de er

Aftenskolernes Hus

(15 gange)

(12 gange)

Kr. 625

Kr. 695

helt almindelige forskningsbaserede værktøjer, som er testet, og som virker. Birgittte Mølkjær Bøge 222848

SØNDERBORG

Tirsdag kl. 16.00 - 17.30 Start d. 8. nov. 22 Aftenskolernes Hus (3 gange)

Kr. 475

Foredrag med samme emne. Se side 6.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

25


JULESTEMNING, -OPLEVELSER OG -GAVER Kom i julestemning med et af vores julekurser. Tag en, du holder af, med på en af vores juleture eller tilmeld dig evt. et af vores kreative hold i efteråret og lav dine egne julegaver – det kunne fx være ved at upcycle noget tøj eller nogle duge, der alligevel ligger og samler støv i dit skab. Ønsker du at give nogle af vores hold, foredrag eller ture som en julegave, er du velkommen til at kontakte os.

Jul i Tivoli

Lav din egen fotobog

Det berømte julemarked i Tivoli er altid et

Få samlet dine minder i en flot fotobog.

Julebag og nytårsforberedelser

besøg værd. Tag med på en dejlig juletur til

Har du billeder liggende på computeren, som

Der vil blive julehygget med julebagværk,

Tivoli og oplev det julepyntede Tivoli og se de

du synes kunne være sjove at få lavet til en

julesmåkager, konfekt og andet godt. Vi vil lave

mange hyggelige juleboder. Inden vi forlader

fotobog? Det kan være feriebilleder, en gave til

det helt traditionelle julebag samt kransekagen

København, skal vi naturligvis se det smukt

konfirmation, fødselsdag eller jul, som viser en

til nytår som afslutning. Men vi vil også bevæge

juleudsmykkede Kongens Nytorv.

masse sjove minder. Du kan også lave en fotobog

os ind på noget nytænkende konfekt og nogle af

over et tema som fx en rejse, en årbog, en dejlig

de ”glemte” kager til juletiden. Vi vil give vores

222105 Fredag d. 2. dec.

familiebegivenhed eller din helt egen personlige

bud på en smuk og nem juleopdækning. Og et

Bustur med afgang fra Sønderborg.

kogebog med dine bedste opskrifter.

festligt opdækket bord til nytår. Alt sammen

NYHED

Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

NYHED

med ting, de fleste har i hjemmet og i naturen. Kr. 795

Mette Riis 222578

Juletur til Berlin

SØNDERBORG

GRÅSTEN

Mandag kl. 19.00 - 21.00 Start d. 7. nov. 22

222260

231578

Onsdag kl. 19.00 - 21.30 Start d. 16. nov. 22

Duften af kanel, glühwein og brændte mandler

Mandag kl. 19.00 - 21.00 Start d. 6. mar. 23

blander sig lystigt med glitrende kugler, nisser

Aftenskolernes Hus (2 gange)

Gråsten Skole (5 gange)

Kr. 925

Kr. 385

i alle afskygninger, gran og millioner af lys. Tyskerne er eminente til at fejre julen i overdådig

Anja Christensen

Fællessang - JUL

NYHED

målestok. Alt og alle bliver pyntet, og folk

Frit broderi - julehjerter

At synge sammen giver energi, fællesskab og

myldrer rundt i gaderne. De overdrevne og

Du lærer 5-6 frie sting, som du kan bruge i det

velvære. Og så har Danmark en meget unik

elskede julemarkeder er efterhånden blevet

uendelige til dine personlige, broderede hjerter,

sangskat, som fortjener at blive brugt endnu

verdenskendte. Der er ca. 60 af slagsen, så det

og du lærer, hvordan du monterer hjerter, helt

mere. Fællessang for alle interesserede -

er bare med at kaste sig ud i juleriet. Nyd en

enkelt. Du får idéer og inspiration, og du kan

unge som ældre. Vi skal synge alle de dejlige

juletur med stedkendt rejseleder, der fortæller

arbejde videre derhjemme. Undervisningen er

(primært) danske sange, og alle er velkomne

om og viser Tysklands hovedstad frem. Turen er

individuel - for nybegynderen og den øvede.

til at foreslå konkrete sange - skriv evt. forslag

primært mærket ”jul”, men man bør ikke tage til

i kommentarfeltet i forbindelse med din

Berlin uden også at se lidt på den fantastiske bys

Lone Laursen Bollmann

mange andre muligheder.

222531

Nærmere information og tilmelding via

tilmelding. Udbydes i samarbejde med:

SØNDERBORG

Tirsdag kl. 18.00 - 21.30 Start d. 15. nov. 22

222722 Tirsdag kl. 10.00 - 11.30

Aftenskolernes Hus (2 gange)

222723 Tirsdag kl. 16.30 - 18.00

Kr. 485

vores hjemmeside.

Start d. 29. nov 22 (3 gange) Det Sønderjyske Sangcenter

Kr. 180

”West Side Story”

Hækl eller strik din egen julekugle

Skal du kun se én musical i dit liv, så vælg

Kom til en hyggelig dag, hvor vi hækler eller

Nu’ det jul igen

”West Side Story”. Leonard Bernstein og

strikker julekugler. Vi har diverse bøger med

”Nu’ det jul igen” - hvem kender ikke denne sang

Stephen Sondheims udødelige klassiker efter

opskrifter til inspiration. Du medbringer selv garn

fra julefesten i forsamlingshuset eller måske fra

Shakespeares ”Romeo og Julie” er et evigt

og nåle/pinde. Det kan være både bomulds- og

julefrokosten? Vi elsker vores juletraditioner,

symbol på, at kærligheden er størst. Nu kan

uldgarn. Vi hjælpes ad og får forhåbentlig skudt

men hvor kommer de mon fra, og hvordan

du opleve den originale version i det store,

gang i juleforberedelser.

startede det hele? Hvorfor tager vi et grantræ

NYHED

overdådige, amerikanske Broadwayformat

ind i stuen og danser omkring det? Hvorfor

på Operaens store scene, hvor alle sejl er

Ulla Stolberg Petersen og

spiser vi flere æbleskiver i december end ellers?

sat til, og hvor du kan opleve Det Kongelige

Trine Malm Clemmensen

Og hvad med julegløggen, adventskransen og

Kapel, Balletkompagniets dansere samt

222546

musicalsangere i et format, som kun et stort

Lørdag d. 12. nov. 22 kl. 10.00 - 16.00

operahus kan håndtere.

Aftenskolernes Hus (1 gang)

SØNDERBORG

meget meget mere? En hyggelig optakt til julen - naturligvis blandet med hyggelige julesange/

Kr. 125

julesalmer, som vi selv synger med på. Der skulle også gerne blive tid til en lille julehistorie.

222101 Lørdag d. 10. - 11. dec. 22 2-dages busrejse med opsamling i Fredericia. Nærmere information og tilmelding på vores hjemmeside.

Foredrag med Flemming Rishøj 222004 Gråsten Seniorhøjskole

26

GRÅSTEN

Fredag d. 9. dec. 22 kl. 9.30 - ca. 11.30

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 165


FAMILIEHOLD – FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE I ALLE ALDRE Tag din søn, datter, mor, far, tante, onkel, bedstefar, bedstemor, dit barnebarn eller bare en anden, du holder af, under armen og tilmeld jer et af vores hold, hvor der er plads til hele familien og tid og ro til nærvær og fællesskab. Herunder ser du eksempler på hold, der er planlagt som familiehold, men du kunne jo også invitere din far med til Yoga for mænd, din teenager med til Kom videre med din hækling eller tag hele den udvidede familie med til et af vores mange spændende foredrag.

Uperfekt perfekt Dette er Julia Sofias

Rytmik, leg og bevægelse NYHED 3-5-årige

Lær at reparere og tilrette dit tøj

opgør med den

Børn og voksne har stor glæde af musik og af

Har du forskelligt tøj liggende, som trænger til

perfekte verden, som

at få stimuleret deres rytmesans. Musik og

at blive repareret eller kræver en tilretning, er

så mange unge kvinder

bevægelse gavner alle uanset alder. Og så er det

dette kurset, hvor du kan lære at gøre det selv.

føler, at de skal passe

bare skønt at kunne gøre det sammen med sine

Det kan være huller i tøjet, søm der er gået op,

ind i. Den kendte

børn og bringe lidt inspiration med hjem.

ribkant der skal skiftes, lynlås der skal skiftes

YouTuber deler sine

Lad os mødes til en hyggelig time, hvor vi

etc. I stedet for at smide tøjet ud kan du give

mest sårbare øjeblikke

synger, leger og laver rytmer! Vi danser og leger

det lidt længere levetid, og du har samtidig gjort

og sine hudløst ærlige tanker om sig selv, sit liv

musiklege, og vi inddrager børnenes spontanitet

noget godt for naturen. Kurset handler også om

og sin krop, for at andre piger ikke skal føle, at de

og fantasi. Vi leger forskellige lege, lærer om

tilretning/tilpasning til din krop.

er forkerte.

balance, koncentration og koordination, og

NYHED

hvad vi kan med vores kroppe alt imens, vi

Meiken Vilhelm

Foredrag med YouTuber og forfatter

har det sjovt. Alle aktiviteter introduceres og

222519

Julia Sofia

”leges” på en måde, der stimulerer både børns

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

og forældres fantasi. Der er både plads til de

Start d. 29. okt. 22

forsigtige og til dem, der har fuld fart på, for vi

231519

lærer i vores eget tempo.

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

231030 Multikulturhuset

SØNDERBORG

Torsdag d. 9. feb. 23 kl. 19.00 - ca. 21.00 Kr. 50

Forældre-barn gymnastik

NYHED

Sammen med dit barn kan du her få lidt ekstra

Start d. 18. feb. 23 Aftenskolernes Hus (2 gange)

De voksne deltager aktivt.

vi bevæge os, synge, danse, hoppe, løbe, tumle

Anna Zaabalawi

og gøre alt dét, både børn og voksne kan lide.

222385

Lotte Kongslau 222384

SØNDERBORG

Mere natur i din have - for hele familien

NYHED

Fredag kl. 10.00 - 10.45 Start d. 30. sep. 22

Vi arbejder med insektboer til solitære bier,

231385

ser og rører ved materialer, der kan bruges til

Torsdag kl. 10.00 - 10.45 Start d. 27. jan. 23

grønne tage, og gennemgår, hvordan man griber

Aftenskolernes Hus (8 gange)

det an, hvis man gerne vil have blomstereng i

Kr. 725

SØNDERBORG

Fredag kl. 15.30 - 16.30 Start d. 9. sep. 22

Kr. 670

Prisen er for ét barn i selskab med én voksen.

motion og flere grin i hverdagen! I denne time vil

Prisen er for ét barn i selskab med én voksen.

SØNDERBORG

stedet for græs. Vi bruger en formiddag til at lege med naturmaterialer og går i dén grad efter,

Fredag kl. 15.30 - 16.30 Start d. 20. jan. 23

Kom videre med din hækling

Aftenskolernes Hus (10 gange)

Er du kørt lidt fast i et hækleprojekt? Har du

Kristian om biodiversitet, og hvad man selv kan

for mange UFO´er (ufærdige objekter) liggende

gøre i sin have. Der lægges op til, at deltagerne

i skuffen? Går du ikke i gang med det store

aktivt tager del i den løbende dialog med

hækleprojekt, du har drømt om i lang tid? Holder

spørgsmål og egne erfaringer. Vi kigger bl.a. ind i

du dig tilbage, når opskriften er på engelsk

kvashegn, grønne tage, insektboer, værts- og

eller er et diagram? Så tag det med, så ser vi

fødeplanter mm.

231384 Kr. 1115

Mor-Yoga Du har lige født din lille, smukke baby, og din læge har sagt god for, at du kan begynde din genoptræning. Lad os hjælpe dig med stille og roligt at øge din energi, styrke og udholdenhed. Kom og mød andre nye mødre på dette restorative og energigivende yoga-efterfødselshold. På holdet fokuserer vi på DIG og din genoptræning, men du er selvfølgelig velkommen til at tage din lille baby med. Holdet undervises på et letforståeligt engelsk.

NYHED

at hele familien kan deltage. Vi får lov at arbejde med forskellige materialer, og samtidig fortæller

på det, og underviseren hjælper dig i gang eller videre.

Prisen er for ét barn i selskab med én voksen.

Ulla Stolberg Petersen 222539

Kristian Nordstrøm

SØNDERBORG

Lørdag d. 8. okt. 22 kl. 10.00 - 16.00 Aftenskolernes Hus (1 gang)

231579

SØNDERBORG

Søndag d. 5. mar. 23 kl. 10.00 - 12.00 Kr. 175

Aftenskolernes Hus (1 gang)

Kr. 225

Sayora Otaeva 222381

SØNDERBORG

Tirsdag kl. 13.00 - 14.30 Start d. 27. sep. 22 231381 Tirsdag kl. 13.00 - 14.30 Start d. 31. jan. 23 Aftenskolernes Hus (10 gange)

Kr. 1095

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

27


KREATIV FRITID Lav din egen fotobog

Bemærk Undervisningsmaterialer er som udgangspunkt ikke inkluderet i prisen. Dem medbringer du selv eller køber og afregner direkte med underviseren. Så vidt muligt oplyser vi en forventet udgift på vores hjemmeside. Er den ikke oplyst, er du velkommen til at kontakte os.

NYHED

- Lav din egen sæbe, creme, læbepomade

Har du billeder liggende på computeren, som

og massageolie

du synes kunne være sjove at få lavet til en

Drømmer du om dine egne plejeprodukter med

fotobog? Det kan være feriebilleder, en gave til

de ingredienser, der passer til netop din krop?

konfirmation, fødselsdag eller jul, som viser en

Her får du indblik i fremstilling af koldrørt sæbe,

masse sjove minder. Du kan også lave en fotobog

læbepomade, creme og massageolie, og du tager

over et tema som fx en rejse, en årbog, en dejlig

dine små lækre værker med hjem. Efter kurset er

familiebegivenhed eller din helt egen personlige

du klar til at fremstille dine egne plejeprodukter.

kogebog med dine bedste opskrifter. Ramona Roesch 222575

Mette Riis

SØNDERBORG

222578

Friendly Plastic

NYHED

SØNDERBORG

Onsdag kl. 16.30 - 18.45 Start d. 26. okt. 22

Mandag kl. 19.00 - 21.00 Start d. 7. nov. 22

231575

231578

Onsdag kl. 16.30 - 17.45 Start d. 1. mar. 23

Aftenskolernes Hus (2 gange)

Hold sættes i gang, når der er tilstrækkeligt med tilmeldinger. Er der ikke nok tilmeldte 8-10 dage inden planlagt holdstart, aflyser vi. Tilmeld dig derfor hurtigst muligt, hvis du ønsker at sikre dig en plads.

NYHED

Få samlet dine minder i en flot fotobog.

Mandag kl. 19.00 - 21.00 Start d. 6. mar. 23

Husk tilmelding

Hudplejeprodukter

Humlehøj-Skolen (3 gange)

Kr. 565

Kr. 385

3D-print og CAD-tegning i Fusion 360

NYHED

Mere natur i din have - for hele familien

NYHED

Vi arbejder med insektboer til solitære bier,

Du må godt 3D-printe på vores kursus… Og vi

ser og rører ved materialer, der kan bruges til

lærer dig endda nøjagtig, hvordan du gør på vores

grønne tage, og gennemgår, hvordan man griber

Fusion 360 & 3D-printkursus. Kurset er rettet

det an, hvis man gerne vil have blomstereng i

mod personer, der vil i gang med at bruge Fusion

stedet for græs. Vi bruger en formiddag til at

360 til at designe og tegne 3D-modeller, som

lege med naturmaterialer og går i dén grad efter,

bagefter kan 3D-printes. Der bliver undervist i

at hele familien kan deltage. Vi får lov at arbejde

de grundlæggende funktioner på basisniveau og

med forskellige materialer, og samtidig fortæller

arbejdsmetoder, der sætter kursisten i stand til at

Kristian om biodiversitet, og hvad man selv kan

kunne skabe simple 3D-modeller.

gøre i sin have. Der lægges op til, at deltagerne

Læs mere på vores hjemmeside.

aktivt tager del i den løbende dialog med spørgsmål og egne erfaringer. Vi kigger bl.a. ind i

Morten Stenbæk

kvashegn, grønne tage, insektboer, værts- og

SØNDERBORG

Friendly Plastic er et meget spændende og

222910

farverigt materiale. Det er meget let at arbejde

Onsdag kl. 19.00 – 21.40 Start d. 5. okt. 22

med, og når farverne smelter ind i hinanden,

Aftenskolernes Hus (8 gange)

Kr. 1865

fødeplanter mm. Prisen er for ét barn i selskab med én voksen.

får man superflotte resultater. Vi leger, eksperimenterer og skaber vores eget design. Det kan blive til smykker, en sjov broche, en halskæde eller en nøglering.

Macramé - knyt dine egne smykker

222576

231579

Kr. 225

fundet i Danmark eller på ferie i udlandet, med

SØNDERBORG

dig på en helt unik måde? Nu går drømmen

Torsdag kl. 9.30 - 12.00 Start d. 27. okt. 22

i opfyldelse. Her lærer du forskellige måder

Aftenskolernes Hus (3 gange)

at ”indpakke” din lille skat, så den bliver til en

Kr. 445

vidunderlig accessory. Ramona Roesch 222584 (Begyndere)

SØNDERBORG

Tirsdag kl. 16.30 - 18.45 Start d. 4. okt. 22

Hvem underviser?

På vores hjemmeside finder du præsentationer af alle vores dygtige undervisere.

231584 (Begyndere) Tirsdag kl. 16.30 - 18.45 Start d. 7. feb. 23 222585 (Øvede) Tirsdag kl. 16.30 - 18.45 Start d. 29. nov. 22 231585 (Øvede) Tirsdag kl. 16.30 - 18.45 Start d. 28. mar. 23 Aftenskolernes Hus (3 gange)

28

SØNDERBORG

Søndag d. 5. mar. 23 kl. 10.00 - 12.00 Aftenskolernes Hus (1 gang)

Har du drømt om at bære en sten, du har Anna Zaabalawi

Kristian Nordstrøm

Kr. 585

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


KREATIV FRITID Pileflet

Frit broderi - julehjerter

FyraftensGARNcafé

Kan du lide at arbejde med hænderne? Er du vild

Du lærer 5-6 frie sting, som du kan bruge i det

Kom og deltag i vores hyggelige fællesskab hver

med naturmaterialer? Vil du gerne udfordres?

uendelige til dine personlige, broderede hjerter,

anden fredag. Om du er strikker eller hækler,

Så er dette kursus lige noget for dig. Vi skal lave

og du lærer, hvordan du monterer hjerter, helt

nybegynder eller rutineret, strikker pastel,

kurve, fuglefoderhuse, bakker, hjerter, stjerner,

enkelt. Du får idéer og inspiration, og du kan

retro, klassisk eller noget helt fjerde er uden

kranse, plantestativer og mange andre ting. Du

arbejde videre derhjemme. Undervisningen er

betydning. Vi mødes for fællesskabet og om

vil komme til at lære flere forskellige teknikker og

individuel - for nybegynderen og den øvede.

passionen for håndværket og hjælper hinanden,

prøve forskellige modeller af. Er du begynder,

hvor vi kan. Tag et projekt - eller ti - under armen

starter vi med noget, der er overkommeligt.

Lone Laursen Bollmann

Har du flettet før, har jeg nogle lidt større

222531

udfordringer med. Du vil komme hjem med

Tirsdag kl. 18.00 - 21.30 Start d. 15. nov. 22

flere forskellige ting i pil, som du vil glædes over

Aftenskolernes Hus (2 gange)

og kom og vær en del af dette inspirerende

SØNDERBORG Kr. 485

fællesskab. Ulla Stolberg Petersen

SØNDERBORG

222545

mange år frem.

Fredag kl. 14.00 - 17.30 Start d. 26. aug. 22

Frit broderi - påske

Jane Enemark

SØNDERBORG

Aftenskolernes Hus (8 gange)

Kr. 100

Du lærer fem frie sting og får inspiration til

231545

Torsdag kl. 18.00 - 21.40 Start d. 15. sep. 22

tekstile gækkehilsner, påskeæg eller anden

Fredag kl. 14.00 - 17.30 Start d. 13. jan. 23

222571

dekoration. Kender du kædesting, mille fleur,

Aftenskolernes Hus (9 gange)

Torsdag kl. 18.00 - 21.40 Start d. 3. nov. 22

stikkesting og picot? Mulighederne er mange,

231570

og hvert sting har mange muligheder. Både

Torsdag kl. 18.00 - 21.40 Start d. 19. jan. 23

nybegyndere indenfor frit broderi og mere

231571

øvede kan være med.

222570

Torsdag kl. 18.00 - 21.40 Start d. 9. mar. 23 Ulkebøl Skole (4 gange)

Kr. 765

SØNDERBORG

i skuffen? Går du ikke i gang med det store

Tirsdag kl. 18.00 - 21.30 Start d. 7. mar. 23

hækleprojekt, du har drømt om i lang tid? Holder

Aftenskolernes Hus (3 gange)

du dig tilbage, når opskriften er på engelsk

Kr. 720

eller er et diagram? Så tag det med, så ser vi på det, og underviseren hjælper dig i gang eller

skal til for at komme i gang med at brodere. Du

Hækl eller strik din egen julekugle

lærer fem frie sting, som du kan sammensætte

Kom til en hyggelig dag, hvor vi hækler eller

Ulla Stolberg Petersen

i det uendelige til nye blomster og dekorationer.

strikker julekugler. Vi har diverse bøger med

222539

Underviseren har forberedt en opgave til dig,

opskrifter til inspiration. Du medbringer selv garn

Lørdag d. 8. okt. 22 kl. 10.00 - 16.00

som er lige til at gå i gang med. Efter denne dag

og nåle/pinde. Det kan være både bomulds- og

Aftenskolernes Hus (1 gang)

har du fået sting og teknikker med dig, og du er

uldgarn. Vi hjælpes ad og får forhåbentlig skudt

klar til at brodere videre derhjemme.

gang i juleforberedelser.

Lone Laursen Bollmann

Ulla Stolberg Petersen og

andet. Du får den grundlæggende viden, der

222530

SØNDERBORG

Aftenskolernes Hus (1 gang)

Kr. 275

NYHED

SØNDERBORG

Lørdag d. 12. nov. 22 kl. 10.00 - 16.00 Aftenskolernes Hus (1 gang)

videre.

SØNDERBORG Kr. 175

Følg med

Trine Malm Clemmensen 222546

Tirsdag d. 27. sep. 22 kl. 18.00 - 21.30

NYHED

for mange UFO´er (ufærdige objekter) liggende

Lær at brodere enkle blomster i frie sting til dekoration på beklædning, tasker, poser eller

Kom videre med din hækling

Er du kørt lidt fast i et hækleprojekt? Har du Lone Laursen Bollmann 231532

Frit broderi - efterårsblomster

Kr. 100

Kr. 125

Vi opretter løbende nye hold og kurser. Hold dig orienteret og læs mere på www.fof.dk/soenderborg. Her kan du tilmelde dig døgnet rundt!

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

29


KREATIV FRITID SYKURSER

Modesyning Er du interesseret i at sy men har brug for hjælp

Refashion, Recycling og Upcycling

og vejledning til at komme godt i gang? Så er der

Kom og redesign dit tøj med upcycling og

mulighed for at få en masse fif og inspiration.

recycling. Drømmer du om en mere bæredygtig

Har du forskelligt tøj liggende, som trænger til

Du kan sy nyt tøj, forandre det gamle eller sy

livsstil, så kom på kursus og lær at upcycle og

at blive repareret eller kræver en tilretning, er

nye puder til boligen. Er du begynder eller øvet

recycle dit gamle tøj. Her har du mulighed for at

dette kurset, hvor du kan lære at gøre det selv.

betyder intet, da der undervises individuelt. Du

få nyt liv i dit gamle tøj ved at sy det om eller ved

Det kan være huller i tøjet, søm der er gået op,

vil få vejledning til indkøb af materialer. Vel mødt

at skabe et helt nyt design.

ribkant der skal skiftes, lynlås der skal skiftes

til nogle hyggelige og kreative aftener.

Lær at reparere og tilrette dit tøj

NYHED

Meiken Vilhelm

etc. I stedet for at smide tøjet ud kan du give

SØNDERBORG

det lidt længere levetid, og du har samtidig gjort

Vicky Fallesen

noget godt for naturen. Kurset handler også om

222500

tilretning/tilpasning til din krop.

Tirsdag kl. 19.00 - 21.45 Start d. 23. aug. 22

231513

222501

Torsdag kl. 19.00 - 21.45 Start d. 19. jan. 23

Tirsdag kl. 19.00 - 21.45 Start d. 25. okt. 22

Aftenskolernes Hus (8 gange)

Meiken Vilhelm 222519

SØNDERBORG

222513

BROAGER

Torsdag kl. 19.00 - 21.45 Start d. 29. sep. 22

Kr. 1230

231500

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

Tirsdag kl. 19.00 - 21.45 Start d. 17. jan. 23

Start d. 29. okt. 22

231501

231519

Tirsdag kl. 19.00 - 21.45 Start d. 21. mar. 23

Her har du mulighed for at skabe noget nyt af

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

Broagerhus (8 gange)

dine cowboybukser. Kursus i recycling af

Kr. 1170

Start d. 18. feb. 23

Denim i upcycle cowboybukser/denim er oplagt for dig, der

Aftenskolernes Hus (2 gange)

Kr. 670

Lær at sy dit eget tøj og accessories

NYHED

Upcycling af gamle duge/ gammelt sengetøj

NYHED

elsker at sy af genbrug. Har du cowboybukser e.l., du ikke bruger mere? De må gerne være slidte eller hullede - næsten alt kan genanvendes

Workshoppen er for let øvede og øvede. I

til noget andet/nyt.

workshoppen tryller vi flot beklædning ud

Drømmer du om at lære at sy dit eget tøj eller

af gamle duge, gammelt sengetøj og gamle

Meiken Vilhelm

accessories, har du her mulighed for at gøre din

gardiner. Jeg guider og deler ud af min erfaring

222514

drøm til virkelighed. Her kan du sy projekter, der

og mine teknikker. Du skal have mønster med

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

passer til dit niveau som begynder eller let øvet.

til dét, du vil sy. Vi vil helt sikkert inspirere

Start d. 17. sep. 22

Du bliver guidet hele vejen, og du lærer at klippe

hinanden. Tag gerne flere slags duge/sengetøj/

222518

efter mønster, placere det rigtigt på stoffet og sy

gardiner med, end du skal bruge, så kan vi evt.

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

det sammen til færdigt produkt.

bytte med hinanden. Jeg vil gøre mit til, at vi

Start d. 12. nov. 22

hygger og har det sjovt. Husk at medbringe

Aftenskolernes Hus (2 gange)

Meiken Vilhelm 222529

Kr. 670

forplejning til dagen.

SØNDERBORG

Patchwork

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

Nina Fink Isaksen

Start d. 3. dec. 22

222568

231529

Lørdag d. 1. okt. 22 kl. 09.00 - 16.00

Lørdag og søndag kl. 10.00 - 16.00

Aftenskolernes Hus (1 gang)

Start d. 14. jan. 23 Aftenskolernes Hus (2 gange)

SØNDERBORG

SØNDERBORG

Kurset er for begyndere og øvede. Du kan sy patchwork på symaskine eller i hånden: Du kan

Kr. 485

sy japansk foldeteknik, sy stofstykker ned på vlieseline og papir eller sy strimmelteknik. På

Kr. 670

symaskine er der mange lette og sjove teknikker. Du kan sy i hånden over pap eller på amerikansk. Alt efter ønske kan du sy små eller store projekter. Har du skiftende arbejdstider, kan du pendle imellem kurserne. Helene Friis

AUGUSTENBORG Se aktuelle hold på hjemmesiden.

30

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


KREATIV FRITID Bemærk Undervisningsmaterialer er som udgangspunkt ikke inkluderet i prisen. Dem medbringer du selv eller køber og afregner direkte med underviseren. Så vidt muligt oplyser vi en forventet udgift på vores hjemmeside. Er den ikke oplyst, er du velkommen til at kontakte os.

Plantefarvning af garn

Sun Printing - tekstiltryk

Drømmer du om at strikke med garn, du selv

Skab dine egne unikke tekstiler med denne

har farvet? Så kom og lær at udnytte naturens

enkle teknik. Det er sjovt og fantastisk. Det rene

fantastiske farvestoffer til at farve dit eget garn.

trylleri. Du får kendskab til teknikken og får

På kurset lærer du, hvilke planter du kan farve

forskellige tekstilstykker, som du efterfølgende

garn med, og vi farver en masse garnprøver,

kan sy til små poser, på tasker, puder,

som du selvfølgelig får med hjem. Vi skal farve

bogomslag, punge etc. Du arbejder med planter,

både ensfarvet og flerfarvet effektgarn. Kurset

økocertificerede tekstilfarver og solens varme.

henvender sig til begyndere og letøvede. Lone Laursen Bollmann 231559

Lotte Denckert Andersen 222550

SØNDERBORG

231550 Lørdag d. 13. maj. 23 kl. 10.00 - 17.00 Kr. 485

Plantefarvning af stof

NYHED Ecoprint – Naturlige teknikker på naturlige fibre

SØNDERBORG

Tirsdag d. 13. jun. 23 kl. 14.00 - 17.45 Aftenskolernes Hus (1 gang)

Lørdag d. 24. sep. 22 kl. 10.00 - 17.00

Ahlmann-Skolen (1 gang)

FARVE- OG TRYKKEKURSER

NYHED

NYHED

Kr. 355

MALEKURSER Stenmaling

NYHED

Her har du mulighed for at få tips til at blive

Drømmer du om at pifte dit gamle tøj op med

mere kreativ ved at male på sten. Vi vil bruge

plantefarve eller at farve genbrugte tekstiler og

akrylmaling i form af Posca Tuscher og flydende

sy nye ting af dem? Så kom og lær at udnytte

akryl med pensler, dottere og andet værktøj.

naturens fantastiske farvestoffer til at farve dit eget stof og tøj. På kurset lærer du, hvilke

Lotte Kongslau

Kom og lær at lave smukke naturlige ecoprint

planter du kan farve stof med, og vi farver en

222577

med blomster og plantematerialer. Vi arbejder

masse stofprøver, som du selvfølgelig får med

Mandag kl. 10.00 - 12.00 Start d. 12. sep. 22

med naturlige teknikker uden brug af stærke

hjem. Kurset henvender sig til begyndere og

Aftenskolernes Hus (8 gange)

kemikalier og syntetiske farver. Vi skal arbejde

letøvede - du lærer grundprincipperne bag

med forskellige blomstertryk og bundle dye. Vi

plantefarvning med planter samlet i den danske

laver mindre prøver på bomuld og uld for at øve

natur samt med kraprod, cochenille og blåtræ.

os og lære teknikkerne, og så slutter vi af med

SØNDERBORG Kr. 1120

Malekursus Er du glad for at male, så tag på dette

at ecoprinte på et stofnet. Med hjem får du en

Lotte Denckert Andersen

oversigt over planter, der er gode til at ecoprinte

222552

med, de prøver, du har farvet på kurset, og dit

Søndag d. 25. sep. 22 kl. 10.00 - 17.00

lærer du forskellige teknikker og finder dit

stofnet.

231552

eget billedsprog. På kurset arbejder vi med

malekursus og dyrk glæden ved at skabe

SØNDERBORG

Søndag d. 14. maj. 23 kl. 10.00 - 17.00 Lotte Denckert Andersen 222562

Ahlmann-Skolen (1 gang)

SØNDERBORG

dine helt egne malerier. På dette malekursus

akrylmaling. Kr. 485 Santa Del Valle Brit Rotvel

SØNDERBORG

Lørdag d. 8. okt. 22 kl. 10.00 - 15.00

222560

231562

Torsdag kl. 18.30 - 21.15 Start d. 6. okt. 22 231560

Søndag d. 11. juni 23 kl. 10.00 - 15.00 Ahlmann-Skolen (1 gang)

Kr. 445

Torsdag kl. 18.30 - 21.15 Start d. 23. feb. 23 Aftenskolernes Hus (6 gange)

Ecoprinting

NYHED

Her skaber du naturtro aftryk af blade og planter på tekstiler ved brug af naturlige pigmenter, garvesyre, fugt og varme. En helt speciel og enkel teknik, som giver unikke tekstiler. Du kommer igennem tre prøvestykker på silke og uld. For dig, der er nysgerrig og vil overraskes af imponerende plantetryk. Efter kurset er du klar til selv at arbejde videre med processen. Lone Laursen Bollmann 222561

SØNDERBORG

Søndag d. 11. sep. 22 kl. 9.00 - 16.00 Ahlmann-Skolen (1 gang)

Kr. 1120

Kr. 485

Husk tilmelding

Hold sættes i gang, når der er tilstrækkeligt med tilmeldinger. Er der ikke nok tilmeldte 8-10 dage inden planlagt holdstart, aflyser vi. Tilmeld dig derfor hurtigst muligt, hvis du ønsker at sikre dig en plads.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

31


INSTRUMENTALUNDERVISNING KLAVER

GUITAR

Klassisk og rytmisk klaverundervisning

Klaver- og keyboardundervisning

Er du glad for musik og klaverets toner? Vil du

Guitar

spille klassisk klaver, fx musikkens gamle mestre

Der tilbydes guitarundervisning på alle niveauer

Har du et klaver eller keyboard derhjemme, og

Mozart, Bach eller Beethoven? Eller har du

og i alle stilarter: Rock/pop/blues/jazz/klassisk

har du lysten til at øve dig derhjemme? Så kan

mere lyst til at spille popmelodier, folkekære

etc. Der vil blive taget udgangspunkt i den

du melde dig til dette kursus. Om du er begynder

sange eller bare spille en god melodi? Alt kan lade

enkelte elevs behov. Undervisningen vil bl.a.

eller vil genopfriske eller fortsætte dit klaver-

sig gøre! Hjælp til selvhjælp. Kurset henvender

indeholde nodelære, becifringsspil (akkordspil),

eller keyboardspil er underordnet. Vi finder det

sig til begyndere, let øvede og øvede. Vi får os en

diverse teknikker, improvisation etc.

passende niveau at starte på. Efter ønske vil

snak om den enkeltes behov og ønsker. Jon Hemmersam

vi beskæftige os med klassiske klaverstykker, rytmiske klaverstykker og spil efter becifringer. Hannelore Nissen-Berdiin

SØNDERBORG

222700

Helena Michelsen

Tid og sted efter aftale, Sønderborg Kommune

Tid og sted efter aftale, Sønderborg Kommune

230736 (10 gange 20 min.)

Kr. 925

230710 (10 gange 20 min.)

Kr. 925

230737 (10 gange 30 min.)

Kr. 1205

230711 (10 gange 45 min.)

Kr. 1825

230738 (10 gange 45 min.)

Kr. 1825

Kr. 1325

Guitar og sang

Mandag kl. 9.00 - 18.00 Start d. 29. aug. 22

Børn u/tilskud

231700 Mandag kl. 9.00 - 18.00

230712 (10 gange 20 min.)

Start d. 16. jan. 23

Begynder er for dig, der ingen erfaring har med

Aftenskolernes Hus (15 gange 30 min.)

Kr. 1785

NY UNDERVISER

Klaver

at spille på guitar men går med en drøm om at lære at spille guitar og måske synge til. På

Vil du lære at spille klaver, så se her! Jeg tilbyder

begynderholdet lærer du dine første akkorder -

undervisning i Augustenborg, hvor du kan lære

første strums - og arbejder i løbet af kurset med

Mandag kl. 9.00 - 18.00

at spille klaver, læse noder og lære akkorder.

at kombinere stemme og guitarspil.

Start d. 29. aug. 22

Jeg underviser i klassisk og rytmisk klaver -

231701 Mandag kl. 9.00 - 18.00

både nybegyndere og øvede. Vi finder ud af

Let øvede er til dig, der har spillet i et års tid

Start d. 16. jan. 23

et passende niveau til dig og snakker om dine

eller to eller har spillet tidligere og trænger til

Aftenskolernes Hus

ønsker.

en genopfrisker. Vi arbejder med gode sange,

SØNDERBORG

222701

(15 gange 45 min.)

Kr. 2540

mere avancerede akkorder og strums samt Stine Möglich Mathiasen

NYBØL

222704

230730 (15 gange 45 min.)

Tirsdag kl. 15.00 - 18.00

grundlæggende improvisation i bluesskalaen.

Tid og sted efter aftale, Sønderborg Kommune Kr. 2540

Start d. 30. aug. 22

har godt styr på de musikalske grundbegreber

231704 Tirsdag kl. 15.00 - 18.00 Kr. 1785

NYBØL

222705

og guitarteknikker. Vi kan bl.a. arbejde med

Klaverundervisning

Start d. 17. jan. 23 Nybøl Skole (15 gange 30 min.)

Øvede er for dig, der har spillet i nogle år og

mere avanceret musikteori og grundlæggende

Det er aldrig for sent. Kunne du tænke dig

jazzimprovisation, smagfulde guitarrytmer,

at lære at spille klaver eller genoptage

blues, rock eller mere avanceret fingerspil.

klaverspillet? Kurset er både for begyndere

Tirsdag kl. 15.00 - 18.00

og øvede. Der undervises inden for genrerne

Jesper Westergaard

Start d. 30. aug. 22

klassisk klaver eller populærmusik. Der lægges

Tid og sted efter aftale, Sønderborg Kommune

231705 Mandag kl. 15.00 - 18.00

en individuel plan og undervises enkeltvis.

230740 (10 gange 20 min.)

Kr. 925

230741 (10 gange 45 min.)

Kr. 1825

Start d. 17. jan. 23 Nybøl Skole (15 gange 45 min.)

Kr. 2540

Anna Zaabalawi Tid og sted efter aftale, Sønderborg Kommune

Følg med

Vi opretter løbende nye hold og kurser. Følg med på Facebook og Instagram og på vores hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig vores nyhedsbrev.

230717 (10 gange 20 min.)

Kr. 925

230718 (10 gange 45 min.)

Kr. 1825

230719 (15 gange 30 min.)

Kr. 1785

TROMPET

Trompet-/ cornetundervisning

NYHED

Jeg tilbyder undervisning i trompet og cornet for både begyndere og øvede. I undervisningen vil jeg arbejde med øvelser til god blæseteknik og musikstykker, der enten kan være efter den enkelte elevs ønske, eller som vi sammen finder frem til. Jeg kan ikke tilbyde undervisning i improvisationssolo. Michael Möglich Mathiasen Tid og sted efter aftale, Sønderborg Kommune

32

230734 (7 gange 45 min.)

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 1235


KOR OG FÆLLESSANG Fællessang

NYHED

Bedstemors børnesange

NYHED

SANS

NYHED

At synge sammen giver energi, fællesskab og

I hukommelsens allerinderste skuffe ligger

- en blanding af sang og dans.

velvære. Og så har Danmark en meget unik

alle sangene gemt. Vær med til at synge

For mænd og kvinder i alderen 60 år og opefter.

sangskat, som fortjener at blive brugt endnu

”Bedstemors børnesange” og hør historier

SANS er en blanding af at danse og synge

mere. Fællessang for alle interesserede -

om sangene fortalt på sønderjysk. Tag børn,

sammen på et hold og holde hjernen i

unge som ældre. Vi skal synge alle de dejlige

børnebørn eller oldebørn med og deltag i

gang. Til SANS arbejdes der med rytmer,

(primært) danske sange, og alle er velkomne

fællessang. Der uddeles sanghæfter, nogle af

bevægelse og sang, som gør, at de fleste af

til at foreslå konkrete sange - skriv evt. forslag

sangene synges direkte fra hukommelsen, og

vores sanser kommer i spil. Dette er meget

i kommentarfeltet i forbindelse med din

det hele ledsages af klaver. Der vil også være

hjernestimulerende, og man holder derfor

tilmelding.

andre historier for både børn og voksne fortalt

gang i både krop og sind. Kombinationen af

Udbydes i samarbejde med:

på sønderjysk.

bevægelse og sang stimulerer og frigiver en

Mette Rasmussen

Prisen er for ét barn i følge med én voksen.

udfordrer sig selv og kroppen. Man skal hverken

222720 Tirsdag kl. 10.00 - 11.30

I pausen byder FOF på kaffe/te, saft og en

kunne synge eller danse i nogen særlig grad for

222721 Tirsdag kl. 16.30 - 18.00

småkage.

at være med, bare man har lysten til at bevæge

masse hormoner i hjernen samtidig med, at man

Start d. 20. sep. 22 (4 gange)

sig, synge og lære nye sange og danse/

Det Sønderjyske Sangcenter

Kr. 240

Asta Flyvholm Kjær 222778

bevægelser.

SØNDERBORG

222722 Tirsdag kl. 10.00 - 11.30

Lørdag d. 12. nov. 22 kl. 10.00 - 12.00

222723 Tirsdag kl. 16.30 - 18.00

Aftenskolernes Hus

Kr. 145

Ida Hymøller 222481

Start d. 29. nov 22 (3 gange) Det Sønderjyske Sangcenter

Udbydes i samarbejde med:

Kr. 180

NYHED

231720 Tirsdag kl. 10.00 – 11.30

Introduktion til mantrasang, praksis og teori

231721 Tirsdag kl. 16.30 – 18.00

Denne 2-timers workshop er en introduktion til

Start d. 21. feb. 23 (4 gange)

mantrasang, hvor vi vil veksle mellem teori og

Det Sønderjyske Sangcenter

Kr. 240

sang. Mantrasang er en væsentlig del af den

SØNDERBORG

Mandag kl. 10.00 - 11.00 Start d. 12. sep. 22 231481 Mandag kl. 10.00 - 11.00 Start d. 16. jan. 23 Det Sønderjyske Sangcenter (10 gange) Kr. 850

indiske og tibetanske tradition og kan fx indgå i

Højskoler og højskolesange

231722 Tirsdag kl. 10.00 – 11.30

din yogapraksis eller din daglige meditation for at

Kom med på en højskoletur rundt i Danmark.

231723 Tirsdag kl. 16.30 – 18.00

opnå ro, glæde og harmoni. På denne workshop

Hør om forskellige højskolekurser og syng

Start d. 2. maj 23 (4 gange)

vil du selv opleve, hvordan mantrasang kan

fællessange fra Højskolesangbogen ledsaget af

påvirke dig. Du vil lære mere om, hvad mantra

klaver. Både nye og gamle sange, som alle kan

er, mantraets oprindelse og tradition. Desuden

synge med på. Højskolekurserne har temaer

vil du lære, hvordan du selv kan skabe en

om: Foto med fortælling, erindringsskrivning,

mantrapraksis i dit liv. Der kræves ingen

cykelture, klaverspil, fortælling både med og

forudsætninger for sang for at kunne deltage.

uden manuskript, håndarbejde og meget mere.

Men er man i forvejen glad for at synge, vil

Der vil være billeder med eksempler fra både

man opdage, at mantrasang er fantastisk og

højskolerne og opgaverne. Højskoleopholdene

noget helt særligt - især i fællesskab med andre

har været brugt som ferieophold og har samtidig

mennesker.

kunnet bidrage med inspiration til fornyelse i

Det Sønderjyske Sangcenter

Følg os på



Kr. 240

fortællearrangementer. Mange unge tager på Dorthe Kruse Masclet 231451

højskole før uddannelsesstart - dette kan kaldes

SØNDERBORG

en slags senioruddannelse.

Søndag d. 29. jan. 23 kl. 14.00 - 16.00 Aftenskolernes Hus (1 gang)

Kr. 290

Hele fortællingen foregår på sønderjysk. Prisen inkluderer kaffe og kage i pausen. Foredrag med historiefortæller Asta Flyvholm Kjær 222096 Broagerhus

BROAGER

Torsdag d. 6. okt. kl. 19.00 - ca. 21.00 Kr. 145

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

33


KOR OG FÆLLESSANG Der er plads til alle Kom alene og mød nye mennesker med samme interesser som dig eller tag en ven, veninde, kæreste eller ægtefælle under armen og meld dig til et af vores fantastiske fællesskaber.

Yoga Workshop for sangere

NYHED

Seniorkor 60+

NYHED

Det Sønderjyske Sangcenters Seniorkor er et

Kan du lide at synge under hyggelige former?

nystartet tilbud til alle sangglade borgere over 60

Danebodkoret er et blandet 4-stemmigt kor

år. Alle kan være med, både mænd og kvinder,

bestående af ca. 40 sangere. Vi synger et

og der er ingen optagelsesprøve. I Seniorkoret

varieret program, alt fra danske sange til russisk

synger vi enkle 2- og 3-stemmige satser,

kirkemusik. Vi øver tre mandage om måneden.

primært danske sange men også sange på andre

Første weekend i november samles koret for at

sprog og fra andre kulturer. Vi arbejder med

øve til julekoncerter. Har du lyst til at vide mere

vejrtrækning, enkel sangteknik og musikalsk

eller være med, så kontakt gerne vores korleder.

fortolkning af sangene. Katrine Thygesen Antonia Blaser

222781 Mandag kl. 19.30 - 21.30

222783 Torsdag kl. 10.00 - 11.30

Start d. 8. aug. 22

Start d. 15. sep. 22

Det Sønderjyske Sangcenter

231783 Torsdag kl. 10.00 – 11.30 Start d. 19. jan. 23 Det Sønderjyske Sangcenter (10 gange) Kr. 565

Denne dejlige 3-timers Yoga Workshop er specielt henvendt til sangere, som gennem yoga kan få nogle konkrete og nyttige redskaber til at

Danebodkoret

Ulkebølkoret Koret har i dag ca. 40 glade sangere fordelt på sopraner, alter, tenorer og basser. Kom til

forbedre deres sangteknik, bl.a. ved hjælp af en

Alskoret Sønderborg

bedre brug af kroppen og åndedrættet.

Alskoret Sønderborg er et damekor, en

for dig. Ung eller gammel. Vi synger sange fra

Der vil være tid til en yogapraksis med forskellige

flok kvinder, som nyder at mødes og synge

Højskolesangbogen - alle kan vælge. Repertoiret

bevægelser og stillinger, fokus på åndedrættet

sammen. Korsang giver fællesskabsfølelse,

er meget bredt og spænder fra ældre kirkemusik

og lyd-praksis med henblik på at forbedre og

og den glade og positive atmosfære, der er

over folkesange og traditionel dansk kormusik

udvide din sangteknik.

under korprøverne, skaber ny energi. Vi synger

til rytmiske satser. Koret synger mest på dansk

mange forskellige genrer: Rytmisk, klassisk,

men krydrer gerne med engelsk, svensk og latin

kirkemusik (til jul). Vi giver koncerter, alene

ind imellem. Nye sangere er meget velkomne og

eller sammen med andre kor i området eller

vil blive taget godt imod. Vil du vide mere eller

vores venskabskor. Har du lyst til at vide mere

være med, så kontakt gerne vores formand på

eller være med, så kontakt gerne formand

tlf. 40 76 31 83 eller dirigenten.

Dorthe Kruse Masclet

SØNDERBORG

231452

Lørdag d. 25. mar. 23 kl. 10.00 - 13.00 Aftenskolernes Hus

Kr. 325

en gratis prøveaften og se, om det er noget

Linda Petersen på tlf. 23 23 78 32 eller skriv til alskoret@gmail.com.

Sebastian Clasen 222782 Onsdag kl. 19.30 - 21.15

Læs mere på hjemmesiden Madara Ozola

Start d. 24. aug. 22

222780 Mandag kl. 19.30 - 21.15

Kløver-Skolen

Start d. 15. aug. 22 Det Sønderjyske Sangcenter

Løbende optag

Du kan sagtens tilmelde dig et kor, selv om det er startet.

34

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


MAD OG FÆLLESSKAB NYHED

American Burgers

NYHED

Mere indisk mad

NYHED

Do you find the Burger King, the Carl’s Jr., and

Har du været i Indien og spist indisk mad med

Julebag og nytårsforberedelser

the Clown Burger true American hamburgers?

din familie? Hvis ikke, så er dette kursus det

Der vil blive julehygget med julebagværk,

Do you find all burgers unhealthy? Then think

rigtige sted, hvor du kan nyde den typiske

julesmåkager, konfekt og andet godt. Vi vil lave

again! Learn how to easily make - and eat - a real

indiske mad ved selv at tilberede den. Kom

det helt traditionelle julebag samt kransekagen

American burger from a real American. You will

og hav det sjovt og bliv stolt af dig selv. Der

til nytår som afslutning. Men vi vil også bevæge

get acquainted with the classic ingredients and

undervises på dansk blandet med lidt engelsk.

os ind på noget nytænkende konfekt og nogle af de ”glemte” kager til juletiden. Vi vil give vores

learn how to build various burgers. Ideal for couples and friends. The class will be

Kanmani Natesan

implemented primarily in English supplemented

222246

with Danish and due to an acquired cerebral

Lørdag kl. 10.00 - 15.00 Start d. 5. nov. 22

hemorrhage in a slightly slow speech.

231246

Grace Heim

bud på en smuk og nem juleopdækning. Og et

SØNDERBORG

Tirsdag d. 11. okt. 22 kl. 18.00 - 21.00

Anja Christensen

Humlehøj-Skolen (2 gange)

222260

Kr. 695

Tirsdag d. 7. mar. 23 kl. 18.00 - 21.00 Sønderskov-Skolen (1 gang)

Kr. 250

Det indiske køkken Hvad er det særlige ved indisk mad, og hvorfor

GRÅSTEN

Onsdag kl. 19.00 - 21.30 Start d. 16. nov. 22 Gråsten Skole (5 gange)

Det klassiske ukrainske køkken

231249

med ting, de fleste har i hjemmet og i naturen.

Lørdag kl. 10.00 -15.00 Start d. 13. maj 23

SØNDERBORG

222249

festligt opdækket bord til nytår. Alt sammen

Kr. 925

NYHED

Efterårssæsonen byder på den klassiske

Ukrainsk kagebord

madlavning med kød, fisk og grønt. Få ny

På dette kursus vil du få spændende opskrifter,

inspiration i køkkenet til såvel hverdagsmad som

som du kan imponere dine gæster med. Du

gæstemad. Vi rejser en tur til den kulinariske

vil lære at bage kager, småkager, pirogger og

ukrainske verden og laver forskellige typer retter.

tærter. Alle retter vil krydre undervisningen med

NYHED

små historier om madkulturen i Ukraine, som

er indisk mad så fyldt med krydderier? Er det godt for helbredet? Vi skal ikke kun kende til

Anita Molbo

fakta men også tilberede mange populære

222226

indiske retter ved at tilføje de kendte krydderier.

Torsdag kl. 17.30 - 21.00 Start d. 29. sep. 22

Anita Molbo

Der undervises på dansk blandet med lidt

Ahlmann-Skolen (6 gange)

222227

underviseren har hørt fra sin ukrainske mor.

SØNDERBORG Kr. 1175

SØNDERBORG

Torsdag kl. 17.30 - 21.00 Start d. 22. sep. 22

engelsk.

SØNDERBORG

222245

Sønderskov-Skolen (6 gange)

Madlavning for mænd

Kanmani Natesan

Hyg dig med at lave dine livretter og vov dig også

Kr. 1175

lande. Vi arbejder i grupper på fire, så vi kan nå

Spændende og sund kinesisk mad

Fredag kl. 18.00 - 21.00 Start d. 31. mar. 23

både forret, hovedret og lidt godt til slut. Der

Lær at lave mad på en ny, anderledes og

Humlehøj-Skolen (3 gange)

bliver også tid til at bage gode brød og kager.

sjovere måde på et madkursus i Sønderborg.

Torsdag kl. 18.00 - 21.00 Start d. 29. sep. 22

ud i nogle mere spændende menuer fra andre

231245 Kr. 675

Vi tilbyder kinesisk madlavningskursus, hvor Eva Carstensen

Bemærk

230250

Råvarer er ikke medregnet i kursusprisen men afregnes direkte med underviseren. Så vidt muligt oplyser vi en forventet udgift til råvarer på hjemmesiden. Er den ikke oplyst, er du velkommen til at kontakte os.

vi både tilbereder og nyder maden sammen.

LYSABILD

Ikke alene bliver du dygtigere til at lave kinesisk

Tirsdag kl. 18.00 - 21.30 Start d. 27. sep. 22

mad, du kommer også til at lære en masse om

Lysabild Børneunivers (10 gange)

antiinflammatorisk kost i det kinesiske køkken.

Kr. 1195

Lær at tilberede spændende og eksotiske retter til både hverdag og fest. Shuang Winkel 222240

SØNDERBORG

Lørdag d. 19. nov. 22 kl. 10.00 - 15.00 Ahlmann-Skolen (1 gang)

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

Kr. 495

35


SPROG OG KULTURFORSTÅELSE Sprogniveauer A1 Basisniveau – for begyndere

og videreudvikles ved samtale

og næsten-begyndere

og diskussion på sproget, så du

For dig, der ikke har eller har

bliver i stand til at forstå og tale

begrænset kendskab til sproget.

hensigtsmæssigt i forskellige

Målet er, at du bliver i stand

situationer.

til at læse, tale og forstå på begynderniveau, så du kan introducere dig selv og stille og

C1 Avanceret niveau

besvare simple spørgsmål.

For dig, der er i stand til at forstå og kommunikere i de fleste situationer

A2 Basisniveau

- især én til én. Dit ordforråd er

For dig, der kan bruge sproget til at

udvidet, du kan generelt følge et

stille og besvare simple spørgsmål

møde, et foredrag eller lignende,

og fortælle kort om dig selv. Målet

og du stiller selv spørgsmål om

er, at det grundlæggende ordforråd

specifikke emner. Målet er, at det

anvendes og udvides aktivt gennem

opnåede sprogniveau vedligeholdes

træning af udtryksfærdighed og

og videreudvikles ved samtale

ved samtale, så du bliver i stand til

og diskussion på sproget, så du

at forstå og blive forstået i ferie- og

kan kommunikere i forskellige

hverdagssituationer.

situationer og kan præstere og opsummere dine idéer over for én

B1 Mellemniveau

eller flere personer.

For dig, der forstår og er forståelig i hverdagssituationer. Du stiller og

C2 Meget avanceret niveau

besvarer simple og korte spørgsmål

For dig, der har et stort ordforråd

relativt flydende. Der mangler dog

og kun sjældent behøver at lede

stadig ordforråd samt evnen til at

efter ord. Dine grammatiske fejl er

kunne bruge grammatikken helt.

ikke forstyrrende for tilhøreren. På

Målet er, at de allerede opnåede

kurset kommunikeres afslappet i

sprogfærdigheder styrkes og

hverdagssituationer. Målet er, at

videreudvikles, så du bliver i stand

de opnåede sprogfærdigheder

til at forstå og ytre dig om kendte

vedligeholdes og nuanceres ved

hverdagssituationer.

samtale og diskussion, så du kan kommunikere afslappet og udtrykke

B2 Højere mellemniveau

dig korrekt på sproget.

For dig, der er i stand til at forstå og ytre dig på fremmedsproget. Du

Brush Up – forbered dig til

har et godt kendskab til sproget,

sommerferien!

anvender dets overordnede

Et kortere forløb til dig, der allerede

opbygning og kan omsætte

har sprogkundskab på niveau A2-B2

grammatikken til praksis. Du

men gerne vil have det opfrisket –

forstår den overordnede mening i

eventuelt inden du skal på ferie i det

en samtale mellem indfødte men

pågældende land. Vi leger turister,

har dog et begrænset ordforråd

læser reklamer og brochurer. Der vil

på visse områder. Målet er, at det

blive lagt vægt på det talte sprog.

opnåede sprogniveau vedligeholdes

BEMÆRK

Undervisningsmaterialer er ikke medregnet i kursusprisen men afregnes direkte med underviseren. Læs mere om de enkelte kurser og undervisere på vores hjemmeside.

36

Løbende optag

Såfremt der er ledige pladser, er du stadig velkommen til at tilmelde dig et hold, selv om det er startet.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


SPROG OG KULTURFORSTÅELSE HOLD SPROG

DAG

START

TID

GANGE

PRIS UNDERVISER

STED

222608

Dansk for begyndere A1-B2

Mandag

5. sep. 22

16.00-17.40

10

975

Lotte Kongslau

Ahlmannsparken

231608

Dansk for begyndere A1-B2

Mandag

16. jan. 23

16.00-17.40

10

975

Lotte Kongslau

Ahlmannsparken

230601

Dansk Samtale B1-B2

Tirsdag

4. okt. 22

17.00-18.40

25

1795

Friederike Housted

Multikulturhuset

222621

Engelsk for let øvede A2-B2

Onsdag

28. sep. 22

19.00-20.40

10

975

Stephen Parsons

Ahlmann-Skolen

231621

Engelsk for let øvede A2-B2

Onsdag

25. jan. 23

19.00-20.40

10

975

Stephen Parsons

Ahlmann-Skolen

230630

Fransk for begyndere A1.1

Tirsdag

4. okt. 22

19.00-20.40

25

1795

Friederike Housted

Multikulturhuset

230631

Fransk for lidt øvede A1.2

Onsdag

5. okt. 22

17.00-18.40

25

1795

Friederike Housted

Multikulturhuset

230632

Fransk for øvede B1

Onsdag

5. okt. 22

19.00-20.40

25

1795

Friederike Housted

Multikulturhuset

230640

Italiensk for begyndere A1

Tirsdag

13. sep. 22

17.00-18.40

25

1795

Fulvia Ghirardi

Multikulturhuset

230642

Italiensk for begyndere A2

Torsdag

15. sep. 22

17.00-18.40

25

1795

Fulvia Ghirardi

Multikulturhuset

230644

Italiensk for lettere øvede B1

Onsdag

14. sep. 22

17.00-18.40

25

1795

Fulvia Ghirardi

Multikulturhuset

230645

Italiensk for øvede B2

Mandag

12. sep. 22

17.00-18.40

25

1795

Fulvia Ghirardi

Aftenskolernes Hus

222690

Japansk for begyndere A1

Tirsdag

23. aug. 22

19.00-20.40

12

1745

Hitomi Dahl

Ulkebøl Skole

222692

Japansk for begyndere A2

Torsdag

22. sep. 22

19.00-20.40

12

1745

Naoko Finnerup

Ahlmann-Skolen

231692

Japansk for begyndere A2

Torsdag

19. jan. 23

19.00-20.40

12

1745

Naoko Finnerup

Ahlmann-Skolen

222670

Kinesisk for begyndere A1-A2

Tirsdag

20. sep. 22

19.00-20.40

8

1575

Faye Fan Mink

Aftenskolernes Hus

231670

Kinesisk for begyndere A1-A2

Tirsdag

17. jan. 23

19.00-20.40

8

1575

Faye Fan Mink

Aftenskolernes Hus

222671

Kinesisk for øvede C1-C2

Torsdag

22. sep. 22

19.00-20.40

8

2365

Faye Fan Mink

Aftenskolernes Hus

231671

Kinesisk for øvede C1-C2

Torsdag

19. jan. 23

19.00-20.40

8

2365

Faye Fan Mink

Aftenskolernes Hus

230651

Spansk for begyndere A1.2

Mandag

26. sep. 22

17.30-19.10

20

1485

Ana Maria Contreras Green

Aftenskolernes Hus

230652

Spansk fortsætter B1

Tirsdag

27. sep. 22

17.10-18.50

20

1485

Ana Maria Contreras Green

Aftenskolernes Hus

230654

Spansk for øvede B2

Tirsdag

27. sep. 22

19.00-20.40

20

1485

Ana Maria Contreras Green

Aftenskolernes Hus

230655

Spansk konversation B2

Onsdag

28. sep. 22

17.00-18.40

20

1485

Ana Maria Contreras Green

Aftenskolernes Hus

231617

Turisttysk

Mandag

1. maj. 23

17.00-18.40

7

835

Ursula Klingner Weber

Multikulturhuset

222610

Tysk for begyndere A1-A2

Mandag

3. okt. 22

17.00-18.40

10

975

Ursula Klingner Weber

Multikulturhuset

231610

Tysk for begyndere A1-A2

Mandag

9. jan. 23

17.00-18.40

10

975

Ursula Klingner Weber

Multikulturhuset

222611

Tysk for lidt øvede B1-B2

Onsdag

5. okt. 22

17.00-18.40

10

975

Ursula Klingner Weber

Multikulturhuset

231611

Tysk for lidt øvede B1-B2

Onsdag

11. jan. 23

17.00-18.40

10

975

Ursula Klingner Weber

Multikulturhuset

Intensiv sprogundervisning

Vi tilbyder også sprogundervisning for enkeltpersoner, mindre grupper eller erhvervsrettet. Den intensive sprogundervisning planlægges i samarbejde med underviseren og ud fra præcis dit/jeres behov, niveau og forudsætninger. Kontakt FOF og lad os hjælpe dig.

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

37


PRAKTISKE OPLYSNINGER Tilmelding Du tilmelder dig vores kurser på www.fof.dk/soenderborg. Her finder du også vores til enhver tid gældende salgsbetingelser, regler for afbud/afmelding, privatlivspolitik og meget andet.

Særligt for foredrag Ved foredrag er tilmeldingen bindende med det samme, og billetpri­ sen kan ikke refunderes. Ved betaling modtager du en kvittering, der gælder som din billet.

Vi gør opmærksom på, at enkelte kurser og hold kan være udsolgt, når det trykte program udkommer. Bl.a. fordi holdene på det tids­ punkt har ligget online et stykke tid, og fordi tidligere deltagere har mulighed for at forhåndstilmelde sig.

Særligt for hold med råvarer og materialer Råvarer og materialer er som udgangspunkt ikke inkluderet i prisen men afregnes direkte med underviseren i forbindelse med hver enkelt mødegang.

Holdstart og aflysning af hold Hold sættes i gang, når der er tilstrækkeligt med (betalte) tilmel­ dinger. Er der ikke nok tilmeldte 8-10 dage inden planlagt holdstart, aflyser vi. Kun tilmeldte får besked om eventuelle ændringer/aflysnin­ ger – mød derfor aldrig op til et hold uden at være tilmeldt.

Forbehold Vi tager forbehold for fejl og mangler, trykfejl og ændringer i det ud­ sendte program. Desuden tager vi forbehold for ændringer af priser, undervisere, undervisningstider og -steder foruden mangler i lokalers tilstand og udstyr.

Aflyses et hold af FOF, refunderes det fulde kursusgebyr.

FOF Sønderborgs bestyrelse Morten Menné, formand Hans Peter Ballegaard, næstformand Preben Grinsted Mikkel Blønd Vestergaard Janne Bækgaard Sandholdt

Afbud/afmelding/manglende betaling Det er vigtigt, at du giver besked i god tid, hvis du bliver forhindret i at deltage på et hold. Manglende betaling betragtes ikke som afmel­ ding. Ved afmelding indtil ti dage før planlagt kursusstart refunderes det betalte kursusgebyr fratrukket et administrationsgebyr på 100 kr. Herefter er tilmeldingen bindende. Følgende berettiger ikke til delvis eller hel refusion af deltagerbeta­ ling: Ændringer af undervisningssted/underviser, aflysninger pga. un­ dervisers sygdom*, lokaleaflysninger* og aflysninger af varmtvands­ bassintider pga. omstændigheder, FOF ikke er ansvarlig for. *kurser forlænges som udgangspunkt tilsvarende i sidste ende af forløbet. Ved for sen betaling pålægges et gebyr på 50 kr. Særligt for kulturture, udflugter og rejser Ved tilmelding til kulturture, udflugter og rejser er tilmeldingen bindende med det samme, og betalingen refunderes ikke uanset, hvordan afbud gives. Afbestillings- og rejseforsikring er deltagerens eget ansvar.

Kontaktinformationer Telefon: 93 88 15 97 Hjemmeside: www.fof.dk/soenderborg Mailadresse: info@fof-sonderborg.dk Adresse: Aftenskolernes Hus Gerlachsgade 2, indgang E, 5. sal (der er elevator) 6400 Sønderborg CVR-nr.: 14 92 32 84 Telefon- og kontortid Mandag-torsdag kl. 10.00-12.00.

Erhvervsservice

Giv dine medarbejdere en unik oplevelse. Vi har dygtige undervisere og masser af idéer til at hjælpe dig med at skabe rammerne omkring teambuilding eller andre virksomheds­ arrangementer. Kontakt os for en uforpligtende snak.

38

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg


KALENDER - RIV UD OG HÆNG OP!

EFTERÅR 2022 - FOREDRAG, TURE OG REJSER JULI

AUGUST

F

1

M

1

L

2

T

S

3

O

M

4

T

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER

1

L

1

2

F

2

S

2 Svampetur for begyndere

O

3

L

3

M

3

T

T

4

S

4

T

4

5

F

5

M

5

O

5

O

6

L

6

T

Skovtårnet og 6 Gisselfeld Kloster

T

7

S

7

O

7

F

Birgitte Mølkjær Bøge 6 Asta Flyvholm Kjær 7 Seniorhøjskolen Gråsten

F

8

M

8

T

8

L

8

L

9

T

9

F

S

9

O 10

L

9 Seniorhøjskolen Gråsten GRATIS PRØVETIMER 10 OG ÅBENT HUS

T 10 Jan Tvernø

L

10 West Side Story

T 11

S

11

T 11

F 11 Seniorhøjskolen Gråsten

S

11

T 12

F 12

M 12

O 12 Henrik Engelbrecht

L

12 Asta Flyvholm Kjær

M 12

O 13

L

13

T 13

T 13

S

13

T 13

T 14

S

14

O 14

F 14

M 14

46

O 14

F 15

M 15

T 15

L

15

T 15 Elizabeth Crossley-Wright

T 15

L

16

T 16

F 16 Livø

S

16

O 16

Kulturhøjskolen F 16 Sønderborg

S

17

O 17

L

17

M 17

T 18

S 18

T 19

F 19

M 19

O 20

L

T 21

S 21

F 22

M 22

L

23

S 24

S 10 M 11

28

M 18

29

M 25

30

32

33

36

T

37

T

Besøg Mercedes1 fabrikken i Bremen 2 Birgitte Mølkjær Bøge

T

27

31

40

M 10

41

T

1

F

2 Jul i Tivoli

L

3

F

3 Mette Svendsen Kulturhøjskolen 4 Sønderborg

S

4

L

5

M

5

S

6

T

6

M

7

O

7

T

8

T

8

O

9 Shuang Winkel

F

9 Seniorhøjskolen Gråsten

45

49

50

T 17

L

17

T 18

F 18

S

18

O 19

L

19

M 19

T 20

T 20

S

20

T 20

O 21

F 21

M 21

T 22 Maria Friis Jensen

L

22

T 22

T 22

T 23

F 23

S

23

O 23 Thomas Kristensen

F 23

O 24

L

M 24

L

24 Juleaften

T 25

S 25

T 25 Jørn Buch

T 24 Annie Vase Kulturhøjskolen F 25 Sønderborg

S

25 1. juledag

O 26 Operarejse Hamborg

L

M 26 2. juledag

T 27

S 27

O 28

F 28

M 28

T 29

L

T 29

T 29

O 30

F 30

20

T 26

F 26

O 27

L

34

S 28

F 29

M 29

L

30

T 30

S 31

O 31

24

Sort Sol over M 26 Tøndermarsken T 27 John Andersen

27

T 28

38

35

39

Kulturhøjskolen F 30 Sønderborg

42

43

29

S 30 Sommertid slut Tirpitz - Bunderen ved M 31 Blåvand 44

47

26

51

O 21

52

T 27 48

O 28

L

31 Nytårsaften

FORÅR 2023 - FOREDRAG, TURE OG REJSER JANUAR

FEBRUAR

MARTS

APRIL

O

1 Shuang Winkel

O

1

L

T

2

T

2 Claus Dalby

S

2

F

3

F

3

M

3

4

L

4

L

4

T

T

5

S

5

S

5

F

6

M

6

M

6

S

1

M

2

T

3

O

Nytårsdag

1

Hellig 3 konger

6

10

M

1

T O

4

O

5

T

6

L

7

T

7

T

7

F

7

S

8

O

8

O

8

L

8

M

9

T

9 Julia Sofia

T

9

S

9

2

MAJ

1

JUNI T

1

2

F

2

3

L

3

T

4

S

4

F

5

M

5

Skærtorsdag

L

6

T

6

Langfredag

S

7

O

7

M

8

T

Palmesøndag

14

Påskedag

18

Store bededag

T

8

9

F

9

19

T 10

F 10 Seniorhøjskolen Gråsten

F 10 Seniorhøjskolen Gråsten

M 10

O 10

L

10

O 11

L

11

L

11

T 11

T 11

S

11

T 12

S

12

S

12

O 12

F 12

M 12

F 13 Seniorhøjskolen Gråsten

M 13

T 13

L

13

T 13

L

14

T 14

T 14 Hvidstengruppen

F 14 Seniorhøjskolen Gråsten

S

14

S

15

O 15

O 15 Annie Vase

L

15

M 15

T 16

T 16

S

16

T 16

T 17

F 17

F 17

M 17

O 18

L

18

L

18

T 18

T 18

T 19 Michael Linden-Vørnle

S

19

S 19

O 19

F 19

M 19

F 20

M 20 Kristian Nordstrøm

T 20

L

20

T 20

21

M 16

3

7

Fastelavn

8

M 13

11

12

M 20

2. påskedag

15

16

L

21

T 21

T 21

F 21

S

22

O 22

O 22

L

22

M 22

T 23

T 23

S

23

T 23

T 24

Kulturhøjskolen F 24 Sønderborg

F 24

M 24

O 25

L

L

T 26

S 26

Kulturhøjskolen F 27 Sønderborg

Leif Sønderberg M 27 Petersen

L

T 28

M 23

4

28

S 29 M 30 T 31

5

25

25

S 26 9

Sommertid start

M 27

13

24

T 15 F 16

Kr. Himmelfartsdag

L

17

S

18 25

O 21 21

T 22 F 23

O 24

L

24

T 25

T 25

S

25

O 26

F 26

M 26

T 27

L

T 27

17

23

O 14 20

O 17

S

Grundlovsdag

27

T 28 Jørn Buch

Kulturhøjskolen F 28 Sønderborg

S 28

Pinsedag

O 29

L

29

M 29

2. pinsedag

T 30 John Frederiksen Kulturhøjskolen F 31 Sønderborg

S 30

T 30

Skt. Hans dag

26

O 28 22

T 29 F 30

O 31

Læs mere og tilmeld dig på www.fof.dk/soenderborg

39


SØNDERBORG

FOREDRAG: MICHAEL LINDEN-VØRNLE

PLANTEFARVNING

BØRN OG VOKSNE

FOREDRAG: ISBJØRNEN - HAVETS KONGE

SENIORYOGA

BEVÆGELSESHOLD

MOR-YOGA

MAD OG FÆLLESSKAB

FOREDRAG: KLIMAFORANDRINGER

VERDENSMÅLENE

Sæson 2022/23

SORT SOL OVER TØNDERMARSKEN

FOREDRAG OG KURSER OM GENBRUG

FOREDRAG: KAPTAJNEN OG VERDENSMÅLENE

MEDITATION OG QI GONG

TUR TIL SKOVTÅRNET OG GISSELFELDT SLOT

LAV DIN EGEN FOTOBOG

KREATIV FRITID

INSTRUMENTALUNDERVISNING