Nieuwsbrief juni 2021

Page 1

NIEUWSBRIEF juni 2021

Getuigenis vanuit vaccinatiecentrum Wachtebeke

Jolien Declercq - Laarne

LAARNE

vrijwilliger vaccinatiecentra Wachtebeke Wie is… Ik ben Jolien, 25 jaar, voltijds pediatrisch verpleegster in het AZ Oudenaarde. Werd u gevraagd als vrijwilliger? Ik heb mezelf kandidaat gesteld omdat ik ervan overtuigd ben dat hoe meer mensen er helpen bij de vaccinatie, hoe vlugger wij terug een normaal leven kunnen leiden. Ik ben zeer blij dat ik mijn steentje kan bijdragen… Wat is uw taak? Er zijn 3 functies voor de verpleegkundigen: een vragenlijst met info over de te vaccineren persoon invullen met hulp van de computer, de apotheker helpen om de medicatie voor te bereiden en het vaccin zelf toedienen. Pfizer komt toe in poeder en moet nog opgelost worden, Astrazeneca is kant en klaar. Wij kregen bij de start een volledige uitleg over de verschillende aandachtspunten en elke werkdag wordt een korte briefing gehouden. Werkuren? Via een App kunnen wij onze beschikbare data/uren opgeven. Soms heb ik een shift van 3 uur maar ik heb er ook al een van 8 uur gehad. Het maximum is 4 tot 5 uur. Momenteel werk ik 1 tot 2 dagen per week en ontvang daarvoor een vrijwilligersvergoeding. In Puyenbroeck alleen al werken er 280 verpleegkundigen. In de zomer zullen die meer dan nodig zijn als er veel vaccins beschikbaar zullen zijn. Momenteel wordt er in beide centra 3 tot 4 dagen per week gewerkt met een capaciteit van 1.000 vaccinaties per dag. Per centrum kunnen wij maximaal tot 2.000 mensen per dag inenten. Alles is afhankelijk van de leveringen uiteraard. Taakverdeling De stewards regelen het verkeer op de parking, tonen de mensen aan de ingang welke lijn ze dienen te volgen, meten de temperatuur en zorgen voor hulp in de wachtzalen. Daarnaast hebben we de onthaalmedewerkers die helpen met het invullen van de documenten. Dan heb je de coördinatoren die alles in het centrum zelf regelen, maar ook onderling contact hebben met andere centra. Naast de vaccinatoren is er ook een apotheker en een dokter aanwezig.

© Lokaal Bestuur Laarne

Wat na Corona? Gewoon samen met een hoop vrienden in de zomer een tuinfeest geven. Allemaal 'samen' in plaats van 'apart' nu.

JEUGD

De strafste straat

Praatmaten

Woon jij in een leuke straat en zie jij het wel zitten om met de buren deel te nemen aan de zomeractie De strafste straat? In juli en augustus krijgen de deelnemende straten 5 uitdagingen om te volbrengen. De straat die daar het beste in slaagt, verdient de titel De strafste straat en wint daarbovenop nog een leuke prijs.

Jongeren hebben het tijdens deze coronapandemie niet makkelijk. Het Lokaal Bestuur en OCMW Laarne zetten daarom diverse acties op. Om onze jongeren te ondersteunen bieden we studie- en werkplekken aan. Maar we denken ook aan het morele welzijn.

Meld je straat aan voor 20 juni bij de Dienst Vrije Tijd en Jeugd. 09 365 24 11 jeugd.cultuur@laarne.be

Zo zijn we op zoek naar mensen met een psychosociale achtergrond zoals bijvoorbeeld psychologen of therapeuten (in opleiding of met pensioen). Bedoeling is dat zij zich op afgesproken tijdstippen beschikbaar stellen om met jongeren te praten die het moeilijk hebben. Als praatmaat bied je een luisterend oor en kijk je (indien nodig in overleg) hoe je jongeren verder kan helpen. Je bent discreet en vervult de rol van een vertrouwenspersoon.

© Dirk Wollaert

WELZIJN Hulp nodig? Kom je door de coronamaatregelen in de (financiële, psychologische, psycho-sociale...) problemen? Dan kan je voor advies en info terecht bij het Sociaal Huis. sociaalhuis@laarne.be 09 365 46 90 www.laarne.be/hulpinwonerscovid19

Schrik voor besmetting? Alles gebeurt achter plexiglas met mondmasker en wij zijn reeds gevaccineerd. Dus neen, ik heb geen schrik. En hoe reageren de mensen na hun prik? Wij zijn momenteel bezig met de 80-plussers en die zijn super gelukkig, zó content, zó trots dat er nu enig perspectief voor hen in zicht komt. Er was een oudere dame die mij na de vaccinatie vroeg of ze nog een “goeien” kon drinken in de wachtzaal of krijgen we hier helemaal niets!

VRIJE TIJD

Sporten@DeBlok Van 21 mei tot en met 25 juni, 6 vrijdagen op rij telkens om 17 uur, kan je als student je hoofd leegmaken door een uurtje te sporten en te ontspannen. Dit gebeurt afwisselend op 3 locaties: aan Kruisen-Kouter (calisthenics), de Sporthal Veldmeers en het Sociaal Huis (yoga).

COVID-19informatiekanalen

Inschrijven is verplicht via Sociaal Huis, Nerenweg 3 - Kalken 09 365 46 90 praatmaat@laarne.be www.laarne.be/sporten-deblok

Verantwoordelijke uitgever: Andy De Cock | Dorpsstraat 2 | 9270 Laarne | Tweemaandelijkse nieuwsbrief Afgiftekantoor: Hyper Masspost Center Gent

Zoek jij een praatmaat?

Heb je het moeilijk in deze vreemde tijden? Voel je je eenzaam, angstig, ongelukkig, ... Heb je stress of wordt het studeren te veel? Mis je iemand om mee te praten of die naar je luistert, maar wil je familie of vrienden niet belasten? Een praatmaat kan je helpen! Dit kan volledig in vertrouwen en is kosteloos.

www.info-coronavirus.be/nl www.laarne.be/vaccinatie www.eerstelijnszone.be/eerstelijnszone-scheldekracht

© Pixabay 5 april 2021, Jan Bleyenberg en Rachel Magerman

Ben jij een praatmaat?

© Pixabay

Info en contact: Sociaal Huis, Nerenweg 3 - Kalken 09 365 46 90 praatmaat@laarne.be www.laarne.be/praatmaat


NATUUR

CULTUUR

DIERENWELZIJN

Open tuinen 2021, coronaproof op tuinbezoek

Virtuele Sint-Machariusommegang en familiezoektocht

Is jouw Gino ook een gigolo? Jaarlijks belanden ongeveer 20.000 katten in een asiel. Help ons samen te zorgen voor minder dierenleed. Laat daarom je kat steriliseren of castreren.

Op 26 en 27 juni staan in gans Vlaanderen de tuinpoorten open om tuinliefhebbers te ontvangen. In Laarne kan je die dagen gratis de landschapstuin met bloemenweides De Bremders bezoeken. Sinds 2020 is een ecologisch bos met inheemse bomen en ondergroei aangelegd.

Bij katten is 1 + 1 = 6. En dit soms meer dan tweemaal per jaar. 'De natuur haar gang laten gaan', betekent dus dat 1 kat voor 36 nakomelingen zorgt in 16 maanden tijd. De gevolgen zijn niet min. De asielen kunnen de toevloed van achtergelaten of gevonden katten niet aan. Elk jaar moeten er dan ook vele katten noodgedwongen geëuthanaseerd worden, wegens een gebrek aan ruimte en adoptanten. Sinds april 2018 moet je je huiskat verplicht laten steriliseren of castreren in Vlaanderen. Sterilisatie biedt vele voordelen voor de katten (en voor het kattenbaasje). • Een gecastreerde kater blijft energiek, maar wordt socialer en aanhankelijker. • Hij zwerft minder rond en stopt met het afbakenen van zijn territorium (sproeien). • Het is ook minder waarschijnlijk dat hij vecht met andere katten waardoor hij minder kans loopt op verwondingen, ongelukken en abcessen. • Een gesteriliseerde kattin is kalmer, wordt niet langer krols en loopt minder risico op melkklierkanker en baarmoederontstekingen.

Paul en Erna Van Damme - De Rycke ontvangen je graag tussen 10.00 en 18.00 uur in de Mellestraat 25a te Laarne. Een afspraak maken kan via 0473/589 297 of vandammepaul01@gmail.com Zolang het coronavirus nog aanwezig is, dien je bij een bezoek rekening te houden met volgende richtlijnen: • Bezoekers van verschillende gezinnen moeten altijd 1,5 meter afstand van elkaar en van de tuineigenaar houden; • Tuineigenaars en bezoekers dragen een mondmasker; • Er worden in de tuin geen drankjes of hapjes aangeboden; • Geef elkaar geen hand of knuffel; • Nies of hoest in de binnenkant van de elleboog. De deelnemers Open tuinen en Landelijke Gilden danken je voor het begrip! www.landelijkegilden.be/deelnemen/campagnes/open-tuinen

© Fonny Malrait

Ook dit jaar kan de Sint-Machariusommegang door de coronamaatregelen niet doorgaan. Erg jammer, want de Sint-Machariusommegang vormt al eeuwenlang een vaste waarde op Pinkstermaandag. Tijdens deze processie wordt een ‘overblijfsel’ – het rechter spaakbeen van Sint-Macharius, de arm waarmee hij zieken en stervenden zegende – door de straten en langs mooi versierde kapellen van Laarne gedragen. De parochie organiseert wel een virtuele ommegang die alleen, in gezinsverband of in je bubbel kan worden beleefd. De liturgie is verkrijgbaar bij het startpunt van de processie (aan de kerk van Laarne). Om de processie ook écht te kunnen beleven, hangt aan elke kapel een QR-code waar de liturgie via een smartphone kan worden gevolgd. Het processiecomité organiseert dit jaar ook een familiezoektocht. Tijdens de ommegang zoeken kinderen (6 tot 12 jaar) het antwoord op kleine vraagjes en kunnen zo het sleutelwoord raden. Wie het sleutelwoord vindt, krijgt een leuke verrassing. Zowel de virtuele ommegang als de familiezoektocht lopen nog tot 30 juni en starten aan de kerk van Laarne. www.parochielaarnewetteren.be

© Paul Van Damme

TOERISME

Bed en Beet Woensdag 30 juni 2021 – 15 tot 21 uur Een voor jou uitgestippelde fietstocht van ongeveer 20 kilometer brengt je langs 4 leuke logeeradressen in de gemeente: ’t Notenboomhuisje, Dultenpoelhof, De Kasseihoeve en de Boskabanne van het Prullenbos. Tijdens iedere stop kan je niet alleen even binnen gluren, maar ook genieten van een hapje of een drankje. Een unieke activiteit om de zomervakantie mee te starten! Inschrijven is verplicht (voor 15 juni) via: 09 365 24 10 jeugd.cultuur@laarne.be

© Pixabay

Deelname kost 10 euro per volwassene en 5 euro per kind (< 16 jaar). www.laarne.be/bed-en-beet

Samen zorgen we voor minder dierenleed:

VEILIGHEID

Op vakantie? Vraag gratis afwezigheidstoezicht aan Bij het plaatselijk politiekantoor, via de app ‘De Politie’ of via ‘Police on web’ kan je gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. De politie komt dan op onregelmatige tijdstippen langs, controleert of al je deuren en ramen afgesloten zijn en let op mogelijke sporen van inbraak. Zorg voor een contactpersoon die de politie eventueel kan bereiken tijdens je afwezigheid. Sociale controle is niet te vervangen door politietoezicht! Vraag ook aan je buren, familie en/of vrienden om je woning in de gaten houden.

Help de MUG je huis te vinden! Hulpdiensten hebben vaak moeite om de juiste plaats van een dringende interventie te vinden als de woning niet genummerd is. Zeker wanneer het donker is, kan zeer kostbare tijd verloren gaan. Jammer genoeg stellen wij vast dat nog steeds heel wat woningen geen huisnummer hebben. Wij vragen dit echt in je eigen belang zodat de MUG, de brandweer of de politie in geval van nood snel ter plaatse kunnen komen. De lokale politie kan daarvoor een GAS-PV opmaken, maar wij hopen en rekenen erop dat het zover niet moet komen.

1. Laat uw huiskatten steriliseren of castreren. 2. Merk je een zwerfkat op, neem dan contact op met de milieudienst via info@laarne.be of 09/365 46 00. Onze vrijwilligers zullen verder met u afspreken voor het plaatsen van een vangkooi. Ook voor meer info over de subsidie voor het steriliseren of castreren van huiskatten kan u daar terecht. Meer info op: www.huisdierinfo.be

WELZIJN

Bloedinzamelingen Rode Kruis Laarne De locatie van de bloedinzamelingen op woensdag 30 juni en maandag 5 juli is gewijzigd naar: Sporthal Veldmeers, Leeweg 25, 17.00 tot 20.00 uur


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.