Klasse! editie maart 2015

Page 1

hét exclusieve lifestylemagazine v o o r O o s t- N e d e r l a n d

Hoofdinterview: Wim Hendriksen

Charismatische ‘Robin Hood’ voor de kankerbestrijding van Bergh in het Zadel Maserati Ghibli:

de diesel met het mooiste geluid ter wereld ‘Onze man’ in Dakar: Bernhard ten Brinke

over de zwaarste rally ter wereld Zo kleurrijk is de lentemode

van Dressed by Sylvia 7 e j a a r g a n g | n r. 2 5

Maart 2015klasse! INHOUD 3

Colofon

Uitgever: Marion Andriessen marion@gelderseklasse.nl

Uitgever: Robert Masselink robert@gelderseklasse.nl

Redactie Waldemar Ysebaert waldemar@gelderseklasse.nl

Online redactie Helen Zwiers helen@gelderseklasse.nl

Redactie Mayke Snippe

Redactie Simone Pastoors

Columniste Dorien Schonenberg

Columnist Natale Adamo

Officemanager Wendy Zweers wendy@gelderseklasse.nl

Redactie Marcia Leijen

Beter Zo, de belastingaangifte is op tijd de deur uit. En, u blijkt in 2014 niet onaardig geboerd te hebben. Goed nieuws dus, maar dat extra vermogen werpt wel weer nieuwe vragen op. Wat ermee te doen bijvoorbeeld. Op de bank leveren uw centjes u niets meer op. Sterker nog: u hobbelt alleen maar achteruit met alle correcties links en rechts. Wat nu te doen? In de Business Klassse! Special in deze editie laten we een aantal specialisten uit verschillende branches aan het woord over beleggen en investeren. Wie weet wordt u geïnspireerd en wordt 2015 zo nog een beter jaar. Beter kan het ook worden op het cosmetische en cosmedische vlak. Ook vanuit die hoek vindt u in deze editie een aantal bruikbare en vooral veilige adviezen. Bijvoorbeeld over het verwijderen van die ontsierende spataderen op uw benen, het bleken van uw tanden en het verfraaien van uw huid. Uw uiterlijk wordt zo nog beter.

Columnist Toine Smulders

En nu we toch aan de beterende hand zijn: altijd al een Maserati willen rijden? Dan is er nu de betere diesel in zijn soort: de Ghibli. Een snel rijzende ster in het sedan segment. Niet in de laatste plaats vanwege zijn verrassende prijskaartje: al vanaf een slordige 80 mille de uwe. Beter is het ook in Zeeland geworden, waar Inter Scaldes zojuist door de Lekker is verkozen als nummer één van Nederland. Wij schoven aan en genoten intens van de gerechten van Jannis Brevet.

Columnist Hessel Lubbers

Columnist mr. Pieter Reijenga

Columnist Tony Bosma

Beter beleggen, beter in uw vel, beter rijden en beter dineren. Een beter begin van het voorjaar is nauwelijks denkbaar. Doe er uw voordeel mee! Het team van Klasse! wenst u een fantastische lente.

Columnist Nico Wissing

Fotograaf Jessica de Lepper

Fotograaf Bart van Dieken

PS: 26 en 27 september: Hét exclusieve lifestyle-event voor Oost-Nederland ‘Klasse! in Amphion’. Meedoen? (06) 54311490.

in deze editie Fotograaf Jan Adelaar

Fotograaf Annelies Ribbink

11

De toekomst is hier! De nieuwst high tech ‘gadgets’

21

Veilig tanden bleken. Zo kan het

En verder:

33 Bernhard ten Brinke over Dakar: de zwaarste rally ter wereld

Redactie:

Postbus 500. 7000 AM Doetinchem Tel. (0314) 333453 Email: redactie@gelderseklasse.nl Online www.gelderseklasse.nl: helen@gelderseklasse.nl

of gedeeltelijk zonder uitdrukkelijke,

29

Op naar mooie benen zonder spataderen!

schriftelijke toestemming van de

verveelvoudigd of opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand De

Klasse! online: www.gelderseklasse.nl

informatie in deze uitgave is met de

Scaldes

60 Heerlijke tussenstops: de mooiste terrassen van het oosten

uitgevers worden openbaar gemaakt,

Vormgeving: Goedkoopstevormgevers, Groningen

hem en haar

45 Aan tafel bij de lekkerste van Nederland: Inter Niets uit deze uitgave mag geheel

Coverfoto: John en Noël Teunissen (De Bronsbergen, Zutphen), gefotografeerd door Annelies Ribbink

42 Zonnig nieuws: de mooiste zonnebrillen voor

Save the date(s):

en 27 september: Klasse! in 32 26 Amphion

72 Business Klasse!: beleggen en investeren anno 2015

grootst mogelijke zorg samengesteld en mede gebaseerd op door participanten verstrekte gegevens. Uitgevers en auteurs zijn niet aansprakelijk voor mogelijke handelingen en of beslissingen gebaseerd op bedoelde informatie.

© Gelderse Klasse, 2015

Druk: Senefelder Doetinchem

11 D e toekomst is nu

29 W eg met die spataderen

42 D e mooiste zonnebrillen voor zomer 2015

45 I nter Scaldes: het lekkerste restaurant van Nederland


HĂŠt juweliershuis van Gelderland.

Volg ons ook op Twitter en Facebook: twitter.com/juwelieraalbers facebook.com/juweliershuisaalbers

Exclusiviteit heeft een naam Hoofdstraat 206, Velp | Luttekestraat 40, Zwolle www.juweliershuisaalbers.nl horloges o.a. Jaeger-LeCoultre | Piaget | Chopard | Cartier | I.W.C. Schaffhausen | TechnoMarine | Ebel | Raymond Weil | Aerowatch | Longines RADO | Maurice Lacroix | Seiko | Certina | Baume & Mercier | Bell & Ross | Sector | Swatch juwelen o.a. Chopard | Annamaria Cammilli Hans D. Krieger | Hulchi Belluni | Chimento | Wellendorff | Arthur Scholl | Albanu | Noor | Tirisi | Fred Moes | A. Odenwald | Piaget Leo Wittwer | ROOS | Le Chic | Alcoro | Schoeffel | Isabelle Fa | Elaine Firenze | Martinshof | Baraka | Bunz | Xen | Atelier collectie


k l a s s e ! in t e r view 5

Wim Hendriksen van Bergh in het Zadel “Kanker de wereld uit is ons motto”

Een ieder die Wim Hendriksen (71) de hand schudt vergeet hem niet snel. Charisma in combinatie met zijn verhaal verklaren waarom. Met Klasse! blikt hij terug, op zijn bedrijf Wiba Zevenaar B.V. en geliefden die hij verloren heeft aan kanker. Zij zijn de drive geweest om stichting Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding op de kaart te zetten. “Onze bekendheid verspreidt zich als een olievlek. We halen mooie bedragen op en kunnen belangrijke projecten volledig financieel ondersteunen. Kanker de wereld uit, is ons motto.” Tekst: Simone Pastoors, fotografie: Annelies Ribbink


k l a s s e ! in t e r view 6

"Ik was verrast en natuurlijk is die koninklijke onderscheiding leuk, maar ook heel relatief. Ik blijf exact dezelfde vent, ook mét dat ding”

Na de finish van de Oranjetocht, die in 2011 werd gereden, ontving Wim uit handen van burgemeester Ina Leppink een koninklijke onderscheiding. ‘Een blijk van waardering voor mijn vrijwilligerswerk voor Bergh in het Zadel. ‘Ik was verrast en natuurlijk is die waardering leuk, maar ook heel relatief. Ik blijf exact dezelfde vent, ook mét dat ding.” De succesvolle zakenman staat stevig met beide benen op de grond. In 1980 richtte hij met zijn oudste broer Bart, Wiba Zevenaar op. Een handelsonderneming in specials zoals voertuigonderdelen en cargonetten. Klanten zijn particulieren, bedrijven en overheden. In 2013 heeft zijn schoonzoon het bedrijf overgenomen. “Het is in prima handen bij hem. Af en toe schuif ik nog eens aan voor advies of als er klanten op bezoek komen die ik al lang ken. Als liefhebber van kunst en cultuur, steun ik al jaren Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg door mijn ‘ridderschap’. Momenteel zijn er ongeveer vijftien ‘ridders’, we treffen elkaar een aantal keren per jaar op het kasteel voor een rondleiding, lezing of concert. Ook ben ik al ruim 25 jaar bij een beleggingsclub, we treffen elkaar maandelijks om over de beurs en het leven te discussiëren.” Gevraagd naar zakelijke hoogte- en dieptepunten, komt het gesprek op de rechtszaak die hij begin jaren negentig voerde tegen een bedrijf in de Silicon Valley in Amerika. “Ik wil er verder niet teveel over in detail treden. Het heeft veel inspanning gekost en slapeloze nachten, maar uiteindelijk wonnen we de zaak. Ook dit hoort bij het zakendoen. Dat ons bedrijf nog steeds succesvol is, is het bewijs dat we het goed hebben gedaan.” Weddenschap Vanaf het begin is Wiba hoofdsponsor van de fietstochten. De laatste jaren zijn ook andere sponsoren aangesloten. Aan de wand hangen zeven shirts van de eerdere wielertochten van Bergh in het Zadel. De eerste tocht was een eendaagse tocht die in 1990 werd gefietst. Vervolgens werd er iedere vier jaar een fietstocht georganiseerd, variërend in lengte van een week tot tien dagen. De tochten voerden door onder meer Frankrijk, België, Noorwegen, Duitsland en Nederland. Wim fietste zelf ook drie fietstochten mee. “Na iedere tocht riep ik: ‘Ik doe dit nooit meer.’ Het is flink afzien. De vierde tocht heb ik door een zware longontsteking niet mee kunnen fietsen en sindsdien zit ik in de routecommissie. De voorbereidingen voor de achtste tocht van Bergh in het Zadel zijn in volle gang. Op zaterdag 9 mei starten de ruim 80 renners in ’s-Heerenberg met de Klaver4tocht om daar een week later ook weer te finishen. Dit keer ‘een rondje Nederland’ van ruim 1400 kilometer. Iedere renner stort minimaal € 1500 voor het project en betaalt € 800 voor reis- en verblijfskosten. Met Van der Valk hotels zijn we een geweldige samenwerking aangegaan.


k l a s s e ! in t e r view 7

Gedurende de tocht overnachten en ontbijten wij daar met z’n allen. Een aantal prominente wielrenners zal deels mee fietsen in de tocht, zoals Jan Janssen. Hij was Tourwinnaar in 1968. Hennie Kuiper die ondermeer twee keer de touretappe naar Alpe d’Huez won en Jelle Nijdam die zes etappes in de Tour de France heeft gewonnen. Gert Jakobs - hij was en is nog steeds de superknecht tijdens wielertochten - hij zal onze gehele tocht mee fietsen. Met Balthazar van Puffelen, dj bij Optimaal FM, heb ik een weddenschap. Hij fietst de Klaver4tocht uit en ik zorg dat er een mooie cheque naar Bergh in het Zadel gaat. Balthazar zal dagelijks live verslag uitbrengen over het wel en wee tijdens de tocht.” Ambassadeur voor Bergh in het Zadel Een stichting als Bergh in het Zadel, ondersteund door een team van ruim 30 vrijwilligers, is uniek in de regio. De stichting is de laatste jaren enorm gegroeid. Het geld wordt op allerlei manieren binnengehaald. Met de vierjaarlijkse grote wielerronde van Bergh in het Zadel, jaarlijks vier golfdagen van Golfdag Bergh, de concerten van Montferland Cultuurfonds, de AM MAC (Miles Against Cancer) Rally en het vorig jaar georganiseerde grensconcert van de Barghse Jonges samen met de Black Foös. Daarnaast ontvangen wij regelmatig giften van particulieren en bedrijven. Ook sportclubs in de regio hebben de opbrengst van acties geschonken aan Bergh in het Zadel.


k l a s s e ! in t e r view 8


k l a s s e ! in t e r view 9

"Ik heb ooit gezegd: Als fietser kun je winnen van de elementen zoals regen en wind. Mensen die ziek worden, hebben geen keuze. Dat is nu precies de reden dat wij dit alles op poten hebben gezet”

Vier jaar geleden opperde Anton Engelbarts het idee bij Wim om sponsoren als ‘ambassadeurs’ aan Bergh in het Zadel te verbinden. Dit bleek een enorm succes, want inmiddels zijn het er 130 en het aantal blijft groeien. “De eerste 30 ambassadeurs kostte wat moeite, daarna ging het redelijk vanzelf. Ambassadeurs melden zich nu vaak zelf bij me aan en bestaande ambassadeurs werven dikwijls ook nieuwe. Het is een prachtige club mensen die elkaar ontmoet tijdens de jaarlijkse Ambassadeurstref. Een bedrijf laat door het ambassadeurschap haar maatschappelijke betrokkenheid zien en wij zijn als stichting erg blij met die steun. Wij mogen Klasse! ook tot een van onze ambassadeurs rekenen. Op zaterdag 26 en zondag 27 september 2015 vindt het evenement Klasse! plaats in Amphion te Doetinchem. De opbrengst van de benefietavond op zaterdagavond zal naar onze stichting gaan, dit waarderen wij zeer.” Elke euro rechtstreeks naar onderzoek “Deze initiatieven zorgen ervoor, dat we belangrijke landelijke onderzoeksprojecten maar ook regionale initiatieven, financieel kunnen ondersteunen. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Iedere vier jaar adopteren we een landelijk onderzoek. Dit keer het onderzoeksproject Vierdimensionale bestralingstechniek alvleesklierkanker, dat wordt uitgevoerd door het AMC in Amsterdam. Patiënten worden nauwkeuriger bestraald en omliggende organen raken daardoor minder beschadigd. De opbrengst van de Klaver4tocht, gaat volledig naar dit onderzoek. Het vorige onderzoeksproject Pijnsein bij kanker, dat is uitgevoerd door Radboudumc in Nijmegen in samenwerking met zeven Gelderse ziekenhuizen, is nu bijna afgerond. Doel is het verminderen van pijn bij patiënten met kanker. Twee van de artsen van het team hopen dit jaar te promoveren op dit onderwerp. Deze beide, grote onderzoeken, hebben we voor ruim een miljoen euro volledig financieel ondersteund. De regionale projecten zoeken we zelf uit, de landelijke onderzoeken stemmen we af met KWF Kankerbestrijding. In goed onderling overleg gaat ons geld rechtstreeks naar het betreffende project. De stichting heeft al diverse onderzoeken mogelijk gemaakt, zoals een onderzoek naar vroege opsporing van borstkanker en een onderzoek naar de bestrijding van melanoomkanker. Maar we hebben met de opbrengst van een fietstocht ook een huisje op Vakantiepark Landal Stroombroek kunnen aankopen. We hebben dit huisje vervolgens geschonken aan Stichting Gaandeweg, zij verzorgen vakanties voor gezinnen met een kind met kanker. Ook hebben we hospices Sravana in Doetinchem en De Lelie in Winterswijk geholpen, alsmede Het Braamhuis in Zevenaar, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast hebben we ook kleinere projecten kunnen ondersteunen, zoals onderzoek naar darmkanker

en binnenkort genetisch onderzoek bij kinderen met leukemie. We onderhouden een goed en regelmatig contact met de artsen en onderzoekers. Op onze Ambassadeurstref van 9 mei spreekt er een aantal van hen, zo blijven we op de hoogte van de resultaten en houden we voeling met het project. Wij zijn een van de grootste particuliere fondsenwervers van het KWF.” Wim pakt het bronzen beeld op de kast in zijn kantoor: een gebogen figuur omhuld door een mantel. De mantel symboliseert de kanker bij de patiënt. “Door veel onderzoek vallen er steeds meer gaten in de mantel zodat de last steeds minder wordt voor mensen die deze ziekte moeten dragen. Het beeld werd door de toenmalige voorzitter van het KWF Kankerbestrijding, de heer Van der Poll, uitgereikt aan Stichting Bergh in het Zadel namens het KWF. Ik heb ooit gezegd: als fietser kun je winnen van de elementen zoals regen en wind. Mensen die ziek worden, hebben geen keuze. Dat is nu precies de reden dat wij dit alles op poten hebben gezet.” Familieman Wim viert het leven, hij maakt graag tijd om lekker te koken, te eten en een goed glas wijn te drinken. Met broer Gerard, met wie hij de golfdagen van Golfdag Bergh organiseert en met goede vriend Cor Bolck, heft hij regelmatig het glas. De dag na het interview vertrekt Wim met zijn vrouw op vakantie. “Tijd om te ontspannen en op te laden. Ik ben regelmatig op pad voor de stichting. Ons gezin ademt Bergh in het Zadel, er zit geen stopknop op. Mijn dochters zijn ermee opgegroeid en mijn vrouw regelt veel achter de schermen. Familie is alles voor me, ik heb ze graag dicht bij me in de buurt. Mijn twee dochters wonen bij ons in de straat. Ik geniet er van om mijn kleindochter tussen de middag van school op te halen, gezellig samen een boterhammetje eten.” Als geen ander weet hij hoe het leven ongenadig hard kan zijn. “Mijn eerste vrouw Marian kreeg maagkanker en overleed in 1981 op 37-jarige leeftijd. Ik bleef achter met mijn twee jonge dochtertjes. We waren net ons bedrijf aan het opbouwen. Ik was totaal onthand.” Zijn verdriet en woede zette Wim om in hard werken. Toen initiatiefnemer van Bergh in het Zadel, Alois Klosterboer hem eind jaren tachtig vroeg om bij Bergh in het Zadel te komen, twijfelde hij geen moment. “Toen Marian ziek werd, had ik met haar naar de andere kant van de wereld willen vliegen, maar ze was niet te genezen. Kort na elkaar verloor ik mijn oudste broer en mijn jongste zus, beiden aan alvleesklierkanker. Mijn broer Gerard kreeg een paar jaar geleden darmkanker, maar is gelukkig weer hersteld. De persoonlijke gedrevenheid is groot. Door me in te zetten voor Bergh in het Zadel kan ik het verschil maken.”


VIVALDI XL

r o o v e i s s a P n e l e b u e m n i u t Bezoek de meest spraakmakende showroom van Nederland en kom genieten van de meest uitdagende collectie tuinmeubelen!

Ook iedere zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur

Edisonstraat 38 • Zevenaar • Tel: 0316 - 340240 • www.vivaldiXL.nl


k l a s s e ! wa nn a h a ves 11

De toekomst is nu!

In de sci-fi film 'Back to the Future' uit 1985 reisde Martin McFly naar het jaar 2015. Dit jaar dus! Wat blijkt? Zo gek waren de voorspellingen uit de film helemaal niet. Science fiction is anno 2015 geen fictie meer. Daar zijn deze waanzinnige uitvindingen het levende bewijs van. Tekst: Helen Zwiers


k l a s s e ! wa nn a h a ves 12

De eerste zelfrijdende Mercedes Worden zelfrijdende auto's de toekomst? Als het aan Mercedes-Benz ligt wel. Begin dit jaar presenteerde het automerk de F 015 Luxury in Motion. Hoewel het een studiemodel betreft, zegt het veel over de toekomstvisie van Mercedez-Benz, die zich vooral richt op het zo efficiënt mogelijk omgaan met tijd. De F 015 Luxury in Motion telt namelijk vier zitplaatsen, waarvan de voorste twee stoelen omgedraaid worden. Zo kunt u dus vergaderen, terwijl uw Mercedes u geheel op eigen kracht naar uw plaats van bestemming brengt. www.mercedesbenz.nl

Virtual Reality in uw eigen huis De Microsoft HoloLens is dé perfecte samensmelting van virtualiteit en realiteit. Waar veel andere virtual reality brillen u meenemen naar een andere wereld, haalt de Hololens juist hologrammen naar uw eigen omgeving. Zo ziet u nog steeds uw woonkamer, maar worden apps als Skype, Netflix of uw digitale agenda in de vorm van hologrammen weergegeven, die u met uw hand bedient. Meer sci fi dan dit wordt het niet! De officiële lanceerdatum is nog niet bekend, maar dit zal niet lang op zich laten wachten. www.microsoft.com/microsoft-hololens

Wearable technology High tech uitvindingen zijn vaak niet bepaald draagbaar. De Ringly wel! Deze ring laat u met de ingebouwde trilfunctie en een klein ingebouwd lichtje op een subtiele manier weten wanneer u een belangrijk bericht, e-mail of telefoontje krijgt. Stel van tevoren via de Ringly app in dat u bij bijvoorbeeld telefoontjes van een bepaald nummer een trilling wilt voelen en u hoeft uw gesprek, etentje of vergadering alleen te onderbreken, wanneer het écht nodig is. Pre order prijzen vanaf € 195,-. www.ringly.com.


k l a s s e ! wa nn a h a ves 13

Een actroid als portier Op 17 juli dit jaar is het eerste hotel ter wereld dat vrijwel compleet gerund wordt door robots, een feit. Dan opent namelijk het Henn-na hotel op themapark Huis ten Bosch haar deuren. Klinkt vrij Nederlands, maar dit park bevindt zich in Japan. Hotelgasten worden bij binnenkomst onthaalt door 'actroids', robots die bizar veel op echte mensen lijken. Ook de receptie, schoonmaaken onderhoudswerkzaamheden worden in het Henn-na hotel uitsluitend door robots gedaan. Het aantal mensen van vlees en bloed? Slechts tien! Kamerprijzen beginnen bij 40 dollar per nacht (voordeel van lage personeelskosten), al is de interesse inmiddels zo groot dat deze in rap tempo oplopen. Meer info: www.h-n-h.jp

Futuristisch vaartuig Deze waterscooter lijkt regelrecht uit een science fiction film te komen. De Quadrofoil is 's werelds eerste volledig elektrische en milieuvriendelijke draagvleugelboot, die grotendeels boven het water zweeft. Het 'bootje' haalt tot 40 kilometer per uur en volledig opgeladen heeft u er tussen de twee en drie uur plezier van. Prijzen beginnen bij € 14.948,-. www.quadrofoil.com Illustratie, designer en blogger Edo Draaijer (www.dizzyartvark.com) test als één van de eerste Nederlanders de ShadowSense technologie.

Revolutie in digitale kunst Digitaal tekenen door middel van een Stylus pen op een tabletscherm, dat kennen we inmiddels wel. Een scherm dat zó gevoelig is, dat het zelfs de zachtste stroken van echte kwast oppikt, waarmee de meest realistische tekeningen en illustraties gecreëerd kunnen worden? Dat is nieuw! ShadowSense is een revolutionaire technologie op het gebied van digitaal schilderen, ontwikkeld door het Canadese bedrijf Bantoo. De MultiSync® P403 SST van NEC Display Solutions is één van de eerste Europese retailers die met deze technologie werken. Prijzen van de schermen met ShadowSense beginnen bij € 3689,-. Meer info: www.nec-display-solutions.com


ADVERTENTIE_Opmaak 1 11-02-15 09:44 Pagina 1

NIEUW IN OOSTERBEEK

DRESSED BY SYLVIA

VOOR DE MODE BEWUSTE VROUW OPENINGSTIJDEN: DINSDAG TOT EN MET ZATERDAG 10.00 - 18.00 UUR UTRECHTSEWEG 130 OOSTERBEEK TELEFOON 026-3795932 WWW.DRESSEDBYSYLVIA.NL


k l a s s e ! co l u m n 15

Column

Beauty Pixel en Beauty Angel Hallo Dorien, Ik erger me steeds meer aan de lijntjes en rimpeltjes in mijn gezicht. Ik heb al van alles geprobeerd om het te verminderen. Ik smeer tweemaal daags anti-rimpelcrème en heb verschillende peelings ondergaan maar resultaat blijft uit. Nu zag ik je laatst bij 4ME op RTL4 waar je kort wat vertelde over de Beauty Pixel behandeling. Ik ben benieuwd of deze behandeling ook geschikt is voor mijn huid. Kun je me er meer over vertellen? Groetjes, Annemarie

Beste Annemarie, Ik krijg steeds vaker dames en heren over de vloer die fijne lijntjes en rimpeltjes willen verminderen maar absoluut geen plastisch chirurg willen bezoeken. In feite zijn er drie soorten rimpeltjes: fijne rimpeltjes die ontstaan door vermindering van elastinevezels, diepe rimpels die groeven en plooien vormen en fronsrimpels die ontstaan door het onbewust aanspannen van huidspieren. In mijn instituut maken we gebruik van verschillende apparaten die beschikken over unieke technieken en daarmee geschikt zijn voor alle soorten rimpeltjes.

Beauty Angel ELT De Beauty Angel ELT is een apparaat dat door middel van licht de huid op een natuurlijke manier verjongt en verbeterd. Het apparaat stimuleert de aanmaak van collageen, elastine en hyaluron. In tegenstelling tot andere lichtbehandelingen verstoort deze behandeling geen andere cellen. De Beauty Angel ELT is uitermate geschikt voor de fijne rimpeltjes in gezicht, hals of decolletĂŠ. Bovendien is het apparaat ook geschikt voor het verbleken van ouderdoms- en pigmentvlekken. De lichtbehandeling is geheel pijnloos en laat snel resultaat zien. Voor een blijvende verbetering raad ik aan de behandeling twee tot vier keer te herhalen en daarnaast gebruik te maken van speciale anti-ageing huidverbeteringsproducten. Een behandeling met de Beauty Angel ELT is geschikt voor het behandelen van fijne rimpeltjes maar is niet krachtig genoeg om diepe- en fronsrimpels te behandelen. Beauty Pixel De Beauty Pixel staat bekend als de meest krachtige non-chirurgische anti-ageing behandeling van het moment. De hoge lichtintensiteit maakt deze behandeling uitermate geschikt voor het behandelen van fijne rimpeltjes en het verminderen van diepe- en fronsrimpels. De Beauty Pixel stimuleert de collageenaanmaak door middel een krachtige lasertechnologie. Nieuw collageen zorgt voor een jonger uitziende huid met

een betere structuur. Bij deze behandeling blijft omliggend weefsel onbeschadigd. Bovendien is de Beauty Pixel behandeling geheel pijnloos en heeft geen hersteltijd. Wanneer je een optimaal resultaat wil behalen adviseren wij de behandeling enige malen te herhalen. Gediplomeerde specialisten ĂŠn erkende salons Annemarie, ik hoop dat ik je meer inzicht heb kunnen geven in de verschillende anti-ageing behandelingen. Echter moeten anti-ageing behandelingen met de grootst mogelijke zorg worden uitgevoerd. Voordat een specialiste de behandeling uit mag voeren moet zij een intensieve training volgen. Om deze reden hebben anti-ageing behandelingen een bepaalde exclusiviteit. Daarnaast is ook niet ieder huidtype geschikt voor elk type behandeling. Ik wil je adviseren om de behandeling uit te laten voeren bij een erkend anti-ageing center met gediplomeerde schoonheidsspecialisten. Mocht je nog vragen hebben of een van de behandelingen willen ondergaan, dan zie ik je graag verschijnen in mijn Anti-Ageing Center in Druten.

Liefs,

Dorien

Anti-ageing expert


k l a s s e ! B & H s l a pen 16

Auping Plaza Doetinchem is beste Auping winkel van Nederland


k l a s s e ! B & H S l a pen 17

“Alle bedden en boxsprings van Koninklijke Auping worden in de eigen fabriek in Deventer geproduceerd” Waarom zijn jullie de beste? “Volgens Hans van Zalk, accountmanager van Koninklijke Auping onderscheidt Auping Plaza Doetinchem zich door haar klantgerichte aanpak wat resulteert in een hoge klant tevredenheid. Hij gaf dan ook de complimenten aan het hele team, zowel verkoop als buitendienst” aldus Hessel Lubbers. Wie heeft gekozen? “Jaarlijks wordt door middel van onder andere consumenten onderzoek en mysterie shopping de kwaliteit van de Auping winkels getest. Dus er wordt vooral vanuit het perspectief van de ‘klant’ beslist over wie de beste is. Al die informatie samen worden bekeken en verwerkt en uiteindelijk geselecteerd op basis van wie de beste kwalitatieve performance levert op het gebied van klanttevredenheid, kennis & kunde en service. Koninklijke Auping in Deventer houdt strak de vinger aan de pols. Niet alleen met de jaarlijkse onderzoeken en onderscheidingen, maar ook door de consequente deelname aan de Auping Academy door alle medewerkers van de winkels te eisen. Wij volgen zelf dan ook regelmatig trainingen en cursussen.” Hoeveel ‘concurrenten’ zijn er? “In Nederland zijn momenteel 39 Auping winkels gevestigd. In de Auping speciaalzaken kan de consument alle Auping producten zien en kopen, hierbij krijgt u een professioneel advies van echte Auping specialisten. De Auping winkels worden aangestuurd door zelfstandige ondernemers die hun sporen in het beddenvak duidelijk hebben verdiend. Naast Doetinchem, hebben wij ook nog een Auping Plaza in Amersfoort.” Waarom zijn jullie de beste? Waarom blinken jullie uit? “De grootste reden van het succes zit hem in passie. Om iedere dag weer voldoende focus te hebben op je werk; mensen een goede nachtrust te bezorgen. Hierbij streven wij naar perfectie: Van de eerste oriëntatie tot de uitlevering en de after sales.”

“Ons succes zit hem in de passie en het streven naar perfectie” Auping Plaza Doetinchem won vorige maand de felbegeerde award van beste Auping winkel van Nederland 2014. Hessel en Petra Lubbers zijn terecht trots op hun onderscheiding voor hun zojuist geheel verbouwde zaak. “Een mooiere beloning voor onze ‘nieuwe’ Auping Plaza Doetinchem hadden we niet kunnen krijgen.” Waarom ging juist het echtpaar Lubbers landelijk met de eer strijken?

Wat is er bijzonder aan het merk Auping? “Koninklijke Auping bestaat 125 jaar en is marktleider op het gebied van kwalitatieve bedden in Nederland. Alle bedden en boxsprings worden in de eigen fabriek in Deventer geproduceerd. De Auping fabriek is hypermodern -2014 nieuwbouw- en voldoet aan de strengste milieu eisen. Door voortdurend te innoveren weet Koninklijke Auping haar voorsprong op de markt te behouden.”


k l a s s e ! H U I S ART S K L I N I E K 18

Judith Eggersman en Natale Adamo

Obagi bij Huisartskliniek Westervoort Amerikaanse marktleider met verbluffende resultaten voor huidverbetering Een vermoeide uitstraling, een doffe huid, storende rimpels. U ziet ze liever vandaag dan morgen verdwijnen? Dan is Obagi het antwoord voor u. Deze marktleider in de VS op het gebied van huidverbetering wordt sinds kort vertegenwoordigd door Huisartskliniek Westervoort. Cosmetisch (huis)arts Natale Adamo en Judith Eggersman informeren u graag persoonlijk in hun moderne kliniek in Westervoort over dit vooraanstaande merk dat opzienbarende resultaten geeft.

“In het begin zijn de meeste cliĂŤnten nogal sceptisch omdat ze al van alles geprobeerd hebben. Bij de Obagi methode krijgen we soms al na een week enthousiaste telefoontjes van zeâ€?


k l a s s e ! H U I S ART S K L I N I E K 19

Dorine voor obagi

Dorine na obagi

Medische huidverzorging Een mooie uitstraling begint bij de basis: een onbeschadigde huid. Bij Huisartskliniek Westervoort wordt sinds kort gewerkt met de medische huidverzorgingsproducten van Obagi. De filosofie van oprichter dr. Obagi, marktleider in de VS op het gebied van medische producten voor huidverbetering en huidverjonging, is uniek. Zijn standpunt is ‘een gezonde huid voor iedereen’. Hiervoor ontwikkelde Obagi verschillende systemen die met de juiste begeleiding van de arts of huidtherapeut verbluffende resultaten opleveren. Aggressive Anti-Aging Program van Obagi Eén van de Obagi programma’s waar Huisartskliniek Westervoort opvallend goede resultaten mee bereikt is het Aggressive Anti-Aging Program. Dit programma bevat hoge concentraties vitamine A (Retinol) en is geschikt voor iedereen die resultaat wil op gebied van huidveroudering. Bij het gebruik van deze producten wordt de huid gestimuleerd en worden zichtbare verbeteringen behaald op rimpels, fijne lijntjes en grove huidstructuur. “De meeste cliënten die we dit programma adviseren, zijn in het begin nogal sceptisch. Vaak hebben ze al van alles geprobeerd om hun huid te verbeteren. Van eenvoudige producten van de drogist tot peperdure crèmes die grote resultaten beloven maar in werkelijkheid weinig tot niets doen”, zegt Judith Eggersman. “Wij zijn uitgebreid getraind door het Obagi team en leggen de filosofie achter zijn programma’s duidelijk uit. Tevens begeleiden wij onze cliënten strikt tijdens het gebruik. Het vergt namelijk best wat discipline om alle stappen in het programma ’s ochtends en ’s avonds goed uit te voeren en de huid voelt de eerste dagen vaak wat branderig en trekkerig aan, maar dit verdwijnt snel en we zien na een week of twee ook al echt resultaat. Regelmatig krijgen we een telefoontje van cliënten die ons al na één week bellen en al enorm enthousiast zijn over het resultaat.” Persoonlijk en gratis advies Iedereen is welkom bij Huisartskliniek Westervoort voor een gratis en vrijblijvend consult over de mogelijkheden van Obagi. Naast de huidverbe-

Ook bij Huisartskliniek Westervoort Naast de behandelingen en producten van het Amerikaanse Obagi kunt u bij Huisartskliniek Westervoort ook terecht voor: • Bovenooglidcorrectie • Huidverbetering Obagi • Medische (chemische) peelings • Rimpels verwijderen (botox en fillers) • Huidbehandeling met PRP • Laserbehandeling met eMatrix • Behandeling tegen overmatig transpireren • Spataderen verwijderen • Kleine chirurgische ingrepen (moedervlekken verwijderen, etc) Meer informatie of een gratis, vrijblijvend consult via: www.huisartskliniek.nl

teringsproducten van Obagi kunt u bij Huisartskliniek Westervoort ook terecht voor een bovenooglidcorrectie, injectables (botox en fillers), chemische peelings, laserbehandelingen en kleine chirurgische ingrepen zoals het verwijderen van moedervlekken of vetbultjes. Waar is Obagi voor? Bij deze huidproblemen kunnen de producten van Obagi worden ingezet: •A cne en Acne littekens •G rove poriën en structuurproblemen •P igmentatieproblemen en ouderdomsvlekken •R impels en fijne lijntjes •H uidverslapping •R osacea

INFORMATIEAVOND Op donderdag 30 april organiseert Huisartskliniek Westervoort een informatieavond. U kunt deze avond kennis maken met Natale Adamo en Judith Eggersman. Zij geven u graag informatie over alle behandelingen die Huisartskliniek aanbiedt. En natuurlijk krijgt u een hapje en een drankje. De avond is gratis toegankelijk. Datum: 30 april 2015 van 19.00 uur tot 22.00 uur Locatie: Schans 1a in Westervoort Aanmelden: via support@huisartskliniek.nl, voor 23 april. Na aanmelding ontvangt u een toegangskaart met programma per e-mail (max. 30 deelnemers). Inhoud • Lezing door team van Obagi over huidverbetering • Presentatie over injectables en ooglidcorrectie door Natale Adamo en Judith Eggersman • Demonstratie visagie (shapen en highlighten) • Korting op een behandeling bij direct aanvragen van een gratis en vrijblijvend consult • U maakt kans op een gratis peeling van Obagi (t.w.v. € 153,-) of een botoxbehandeling (t.w.v. € 175,-) • Om mee naar huis te nemen: een leuke Goodie Bag


k l a s s e ! B e a u t y & H e a lt h 20

de

Pas geopend

Bronsbergen Wellness Center

natu be

Wellness Center de Bronsbergen

www.debronsbergen.

beoordeeld met vijf sterren! Op 15 december 2014 heeft Wellness Center de Bronsbergen in Zutphen, na een grote verbouwing, haar deuren geopend. Al duizenden gasten hebben de Bronsbergen de afgelopen maanden bezocht en zij beoordelen het vernieuwde wellness center met vijf sterren. Er is dus een zeer hoge klanttevredenheid. "Erg trots zijn we, maar er komt nog veel meer", aldus Teunissen (directeur Wellness Center de Bronsbergen/ConeGroup). “We zijn zeker trots, voornamelijk op het feit dat onze gasten het enorm naar hun zin hebben en echt in een ongedwongen en ontspannen sfeer terecht komen. Gasten waarderen de Bronsbergen vanwege de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht, maar we willen dit jaar nog het aanbod voor al onze leden en gasten meer compleet maken, van inspanning tot ontspanning”. Wat bedoel je daar exact mee? “Meer compleet, van in- en ontspanning?” “Zoals je weet maakt Wellness Center de Bronsbergen onderdeel uit van ConeGroup. Als ConeGroup hebben we in totaal 17 vestigingen op het gebied van zwemmen, fitness en wellness. In 2015 zorgen we er voor dat alle leden van al onze vestigingen gratis toegang krijgen tot Wellness Center de Bronsbergen, een uniek aanbod in Nederland. Concreet betekent dit dat vanaf 14 april 2015 leden met een jaarabonnement bij De Brink in Zelhem, ’t Walfort in Aalten en ’t Spilbroek in Neede al gratis toegang krijgen tot de Bronsbergen. Op deze manier kan men bij ons terecht voor alle facetten, van recreatief en banenzwemmen, tot aquasporten en zwemlessen tot een ontspannen dag bij het mooiste wellness center van de Achterhoek, Wellness Center de Bronsbergen”.

Dat klinkt als een zeer bijzonder en uniek aanbod. Dit bieden jullie het hele jaar aan, ook in de zomer? “Jazeker, zoals gezegd: alle leden die een jaarabonnement hebben bij ons, hebben tijdens de duur van dit abonnement vanaf 14 april gratis toegang tot de Bronsbergen. Ook in de zomer is dit vanzelfsprekend geldig en juist tijdens de zomer is het meer dan goed toeven bij de Bronsbergen. Met de prachtige tuin en geweldige uitzicht op het Bronsbergenmeer is het echt genieten. De enorme diversiteit aan sauna’s en een meer dan geprezen kaart in ons restaurant zorgen er voor dat iedereen bij de Bronsbergen even een moment voor zichzelf heeft en tot rust kan komen. Want daar staan wij voor!".

Ook geïnteresseerd in een lidmaatschap bij één van de vestigingen van ConeGroup, kijk dan op: www.conegroup.nl

Voor unieke en leuke zomeracties van Wellness Center de Bronsbergen, kijk op: www.debronsbergen.nl of like ons op Facebook!


k l a s s e ! wi t t e ta nden speci a l 21

Veilig naar mooie, witte tanden

foto Kleinsman Dental Center

Net terug van een heerlijke vakantie Thailand, waar u voor een prikkie ook nog eens uw tanden prachtig wit heeft laten bleken. Alleen…. ze blijven zo’n pijn doen. Eén van de fenomenen waar menig tandarts in Nederland mee geconfronteerd wordt: cosmetische verfraaiingen bij niet deskundige instanties die problemen opleveren. Welke manieren zijn wel veilig als u mooie witte tanden wilt? Specialist Kleinsman Dental Center in Bocholt zet de mogelijkheden op een rij.


k l a s s e ! wi t t e ta nden speci a l 22

Nog voor de zomer een stralend wit gebit

Een mooie lach straalt jeugdigheid uit. Een goed verzorgd en onderhouden gebit is een voorwaarde voor een gezonde en vitale uitstraling. Door de jaren heen veranderen onze tanden van kleur door invloeden van buitenaf. Koffie, thee, rode wijn en roken zijn meestal de boosdoeners. Ook bepaalde antibiotica of teveel fluoride in onze jeugd kunnen de oorzaak zijn van verkleuringen. Hoe krijgt u die stralende glimlach van vroeger weer terug? De professionals van Kleinsman Dental Center in Bocholt leggen het uit: Welke technieken zijn er om tanden weer mooi wit te maken? Studio Kleinsman Mondhygiëne maakt vooral gebruik van twee geavanceerde bleektechnieken, die hier toegelicht worden. De Smartbleach, ook wel het ‘Laser teeth-whitening-system’ genoemd, werkt met groen laserlicht waarmee de speciaal ontwikkelde Smartbleachgel geactiveerd wordt. Gele, bruine en grijze verkleuringen van het gebit worden hiermee grondig aangepakt. U hoeft niet bang te zijn voor schade aan de tanden, omdat bij het bleken met laser geen warmte wordt gebruikt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er absoluut geen aantasting optreedt van het tandglazuur, nabehandeling met fluor zou het glazuur zelfs sterker maken. De behandeling duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. De andere techniek waarmee Kleinsman werkt aan een mond met stralend witte tanden, is de Zoom-methode. Deze aanpak maakt gebruik van de Zoom2 UV-lamp. Met deze lamp wordt de zogenaamde Zoom-gel, die 25% waterstofperioxide + calciumfosfaat bevat, geactiveerd. De combinatie van

Zoom-lamp en Zoom-gel versterkt het uiteindelijke resultaat. Door de warmtefilters in de lamp onstaat geen blijvende schade aan het gebit. De duur van de behandeling kan variëren en is afhankelijk van het aantal gewenste sessies. Over het algemeen volstaat drie (tot maximaal vier) keer een kwartier. De totale duur van de behandeling neemt gemiddeld twee uur in beslag. Hoelang blijft het effect van de bleekbehandeling zichtbaar? Het effect zal niet bij iedere patiënt hetzelfde zijn, uiteraard hangt veel af van de leefstijl en het gedrag van de patiënt. Het beste is om drank- en voedingsmiddelen met kleurstoffen te vermijden. Daarnaast adviseren wij voor een optimaal en langdurig effect, het gebruik van onze SUPERSMILE whitening producten. Deze tand- en mondverzorgende producten zijn de nieuwste uitvinding op het gebied van de esthetische mondzorg. Tot nu toe was dit bijzondere product alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar het is nu ook exclusief verkrijgbaar bij Studio Kleinsman. Neem een kijkje in onze nieuwe webshop: www.supersmile.nu.


k l a s s e ! wi t t e ta nden speci a l 23

" D e S U P E R S M I LE p r o d u c t e n z i j n o v e r i g e n s o o k z o n d e r b l e e k b e h a n d e l i n g uitstekend te gebruiken. Onze mondhygiënistes geven u graag advies o v e r a l l e S U P E R S M I LE p r o d u c t e n " Sinds ruim twee jaar mogen tandbleekmiddelen alleen nog maar gebruikt worden door tandartsen. Dit wordt gemeld in diverse media, naar aanleiding van een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tandbleekmiddelen die worden verkocht via internet of drogisterijen mogen niet meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten. Deze hoeveelheid is echter niet genoeg voor het bleken van de tanden. Het is wel voldoende om al behandelde tanden wit te houden. Mondhygiënistes die bij een tandarts in de praktijk werken, mogen het gebruiken voor het onderhouden van de stralend witte tanden, mits onder supervisie van een tandarts. Bij ons werken goed opgeleide mondhygiënistes hierin nauw samen met onze tandartsen. Kan bleken in combinatie met bestaande kronen en vullingen? De kleur van kronen en vullingen verandert niet mee tijdens de bleekbehandeling. Daarom adviseren wij eerst uw tanden te bleken en daarna nieuwe kronen, vullingen en facings te laten plaatsen. Zodoende kunnen deze perfect worden aangepast aan de nieuwe kleur. Witter maken door vervanging van het grijze amalgaam, ook dat doet Kleinsman Dental Center. Oude amalgaam vullingen kunnen worden vervangen door porselein en composiet vullingen. Dat heeft niet alleen esthetisch effect maar is ook gezonder voor de patiënt. Amalgaam kan zware metalen afgeven in het lichaam, terwijl witte vullingen geen stoffen meer afgeven als ze éénmaal hard zijn. Daarbij hecht composiet beter aan de kies waardoor de kans op nieuwe gaatjes of andere ontstekingen, wordt verkleind. Wat kunnen Facings doen voor de uitstraling van het gebit? Als kronen of vullingen niet aangepast kunnen worden aan de nieuwe kleur

dan is er de mogelijkheid om zogenaamde ‘Non Prep Facings’ over de tanden te plakken. Hiermee kunnen kleuren naar wens worden aangepast, zodat er een natuurlijk wit resultaat ontstaat. Ook de vorm en stand van de tanden kunnen met de ‘Non Prep Facings’ worden veranderd, voor een fraai gevormd en compleet gebit. Ook wanneer een stukje tand is afgebroken, is daar dankzij de Facing(s) niets meer van te zien. Waarin onderscheidt Kleinsman zich van andere tandartsklinieken? Behalve dat wij modern en innovatief zijn, vinden wij klantvriendelijkheid en hospitality zeer belangrijk. En, dat voelt de patiënt al vanaf de eerste kennismaking. Allereerst horen we vaak van onze patiënten dat zij zich welkom voelen en al op hun gemak zijn bij binnenkomst. Dat ontspannen gevoel is er tijdens de persoonlijke ontvangst in de wachtkamer maar ook als ze bij de tandarts in de stoel plaatsnemen. Elke cliënt krijgt bij ons een uitgebreide intake en een adviesgesprek en we bieden alle behandelingen aan onder één dak. In geval van langdurige behandel-trajecten zorgen wij ervoor dat de patënt zo min mogelijk aparte afspraken hoeft te maken, dat is comfortabel en scheelt een hoop kostbare tijd. Wij lopen op het gebied van de tandheelkunde voorop. De nieuwste mogelijkheden en technologieën beheersen wij en kunnen we meestal verwerken in ons eigen esthetisch laboratorium. Het fijne is dat er daardoor altijd rechtstreeks contact is met de tandarts, tandtechnieker én de patiënt. Dat er bij ons in Bocholt gewoon Nederlands gesproken wordt, voelt vaak aan als een warm bad voor de Nederlandse patiënten…

Kleinsman Dental Center l Casinowall 1-3, 46399 Bocholt Tel. (0049) 2871 236800 l E-Mail: info@kleinsman.de www.kleinsman.de


k l a s s e ! wi t t e ta nden speci a l 24

Tinten lichter Naar de tandarts gaan is zelden een feest. Tenzij het doel een stralende glimlach ‘halen’ is bij Kleinsman Dental Center in Bocholt. Bovendien doet weinig hier denken aan een reguliere tandartspraktijk. De designinrichting van de sfeervolle wachtkamer, de vriendelijke ontvangst van de – Nederlands sprekende – medewerksters en het gastvrije onthaal met een heerlijke cappuccino doen het eventuele laatste restje stress snel verdwijnen. Op naar de behandelkamer voor een mooi stel witte(re) tanden! Tekst: Marion Andriessen, fotografie: Kleinsman Dental Center Mondhygiëniste Melinda Kamperschroer is degene die bij mij de gekozen Zoom behandeling gaat uitvoeren. Ze verontschuldigt zich bij het voorstellen direct voor haar gebrekkige Nederlands -dat beter blijkt dan van menige Nederlander- en verzoekt me haar te volgen naar de behandelkamer in de eigen, nieuwe mondhygiëne afdeling: Studio Kleinsman. Een lichte ruimte met veel glas, waardoor ik een prachtig uitzicht heb op het water beneden. Veel tijd om daarvan te genieten heb ik echter niet. Melinda start met haar uitgebreide uitleg over haar aanpak en de procedure. Voor we beginnen worden door een tandtechnieker en door de fotograaf eerst nog een aantal ‘voor’ foto’s van mijn gebit gemaakt. Zo kunnen we straks mooi het verschil zien. Als de fotosessie voorbij is begint Melinda aan haar –dankbare - taak. Voordat de tanden witter gemaakt gaan worden, wordt eerst zorgvuldig het gebit gereinigd en ontdaan van eventuele koffie- en theeaanslag

etc. Daarna wordt het geheel nog gepolijst. Dan volgt de overstap naar de Zoom behandeling. Door een lipspanner worden alle tanden goed toegankelijk voor de behandeling. Die start met het afdekken van de lippen en het tandvlees met een soort rubberlaagje. Dit om mogelijke beschadiging te voorkomen. Vervolgens strijkt Melinda mijn onder- en boventanden in met een bleekgel met daarin 25% waterstofperoxide. Het instrijken gaat tot zover het ‘zicht’ rijkt. Dat wil zeggen de achterste kiezen worden niet meegenomen. Tot 8 tinten lichter Als de bleekgel op de tanden is aangebracht wordt de Zoom Lamp exact gepositioneerd en de tanden met behulp van licht gebleekt. Het licht van deze lamp ondersteunt namelijk het activeringsproces van de bleekgel, zonder dat de tandstructuur daarbij wordt aangetast. In sessies van vijftien minuten kan dit tot maximaal vier keer, afhankelijk van


k l a s s e ! wi t t e ta nden speci a l 25

“Het licht van de Zoom lamp ondersteunt het activeringsproces van de bleekgel, zonder dat de tandstructuur daarbij wordt aangetast”

in twee uur tijd de gewenste bleking en het te behalen resultaat. Met de Zoom whitening behandeling kunnen de tanden tot wel 8 tinten lichter worden gemaakt. Ik kies er echter voor om na 2,5 sessie te stoppen. Ik vind het resultaat dan fraai genoeg: ik wil geen te witte ‘Hollywood’ tanden in mijn mond. Lichter, maar natuurlijk is mijn wens. En daaraan is ruimschoots voldaan. Het prettige is dat Melinda na elke sessie laat zien wat er met de tanden is gebeurd. Zo hou je zelf de vinger goed aan de pols m.b.t. het gewenste effect. Ook dat is Kleinsman: de klant blijft koning! Pijnloos Melinda informeert voor de behandeling of ik preventief wellicht een pijnstiller wil hebben voor als het toch pijn mocht doen. Ik besluit hem niet te nemen om een goed ervaringsverhaal te kunnen maken. De behandeling verloopt in mijn geval echter geheel pijnloos en op een enkele pijnscheut tijdens de twee dagen erna, heb ik ook geen napijn. Al met al dus een zeer aangename en snelle behandeling met een fraai resultaat. Het is overigens wel van belang om de 48 uur na de behandeling vlekkende stoffen als koffie, thee, tabak, rode wijn etc. te mijden. Dat hebben we er graag voor over…

Exclusief bij Kleinsman: SUPERSMILE Voor wie zijn tanden verantwoord thuis wil bleken of wie langer profijt wil van de Zoom behandeling is er SUPERSMILE. Een uit Amerika afkomstig systeem van tandpasta met versterkende pasta die uw tanden lichter maakt en/of uw behandelde tanden langer op het gewenste niveau houdt. Gebaseerd op het gepatenteerde Calprox dat op zachte wijze tanden witter maakt door het proteïne pellicle waarop zich vlekken en plak hechten te elimineren. SUPERSMILE is in losse componenten en complete pakketten exclusief te koop bij Kleinsman Dental Center en ook te bestellen via: www.supersmile.nu.


Van dun haar kun je heel onzeker worden

Haarinstituut Ria Dierking is gespecialiseerd in haarwerken en maathaarwerken van echt haar. Een professionele en gecertificeerde salon voor mensen met haarproblemen zoals: • • • •

Vóór • • • • • • •

Na

Persoonlijk betrokken. Discreet. Alleen op afspraak. Gratis parkeergelegenheid. Contracten met verzekeraars. ANKO gecertificeerd. SEMH gecertificeerd.

Dun haar. Haaruitval als gevolg van medicijnen. Lokale kaalheid (Alopecia Areata). Erfelijke kaalheid (Alopecia Androgenetica).

ZELFVERTROUWEN Elke haarvulling is maatwerk. Er zijn verschillende bevestigingsmethodes. Belangrijk is dat het geheel er natuurlijk uit ziet. Niemand hoeft dun haar te hebben. Met een haarvulling van echt haar krijgen vrouwen meer zelfvertrouwen en maakt mensen gelukkiger.

Hollandweg 54 Arnhem-Zuid Tel. 026 - 38 90 153 www.haarinstituutriadierking.nl

Voor een natuurlijk (on)opvallend resultaat!


k l a s s e ! co l u m n 27

Column

Haal meer uit uw zomertijd

Daar ligt u dan. Te staren naar het plafond. En dan te bedenken dat de zomertijd ooit was bedoeld om extra te profiteren van het daglicht en dus productiever te kunnen zijn. Voor u luidt het moment dat de klok een uur vooruit gaat, een reeks slapeloze nachten in. Herkenbaar? Wees dit jaar goed voorbereid, en breek de ban. Profiteer vanaf het prille begin wél van die extra (zon)uurtjes.

Oververmoeid De bedenker van de zomertijd was vast geen slaapspecialist. Want een plotselinge verandering in uw slaapschema, is vragen om problemen. Dat kan ik u wel vertellen. Vooral uw kinderen en uzelf – zeker als u een avondmens bent of al wat ouder bent - hebben last van deze verandering. Met als gevolg: oververmoeidheid in de periode na het ingaan van de zomertijd. Helaas kunnen u en ik er niet onderuit. Om de zomertijd zo soepel mogelijk in te gaan, geef ik u een paar tips.

“Ga elke nacht iets eerder naar bed (15 à 20 minuten). Zo bereid u uw lichaam alvast voor op een ander slaapschema"

Later op, later onder Hoe werkt het ook alweer, die zomertijd? Op de laatste zondag van maart wordt de klok om 2 uur ’s nachts een uur vooruit gezet. Vanaf die datum lijkt de zon later op te komen en later onder te gaan. ‘Lijkt’, want we houden elkaar natuurlijk voor de gek. Tot de laatste zondag van oktober laten we met z’n allen de klok een uur voorlopen op de standaardtijd (de wintertijd). De voorbereiding De belangrijkste tip is: wees voorbereid! Voorkom dat u op zondagochtend wakker wordt, op uw telefoon kijkt en dan pas ontdekt dat de zomertijd is ingegaan. Dan bent u te laat. Sta een week van tevoren al in de startblokken: • ga elke nacht iets eerder naar bed (15 à 20 minuten). Zo bereid u uw lichaam alvast voor op een ander slaapschema; • ga niet alleen steeds eerder naar bed, pas ook uw overige dagelijkse routines aan. Dus: eet iets eerder, ga een kwartier eerder sporten, etc.

In de nacht van zaterdag op zondag Inmiddels is het zaterdag, en u bent er, zowel fysiek als mentaal, helemaal klaar voor. Laat die zomertijd maar komen! Dit zijn de puntjes op de i, voor ‘the night before’ en ‘the day after’: • z et op zaterdag uw klok alvast vooruit, voordat u gaat slapen. Ga vervolgens op een ‘normale’ tijd naar bed (een uur later dus); •p robeer op de vroege zondagochtend wat daglicht mee te pakken. U helpt hiermee uw interne klok een handje; •g a op zondagavond op tijd naar bed (en niet stiekem een uurtje later..). Houd dat ook vol, zeker nu de zwoele zomeravonden nog niet voor de deur staan.

En, werkt het? Ik hoor het graag! Hessel Lubbers Ondernemer in nachtrust


Huidverjonging? Wij blijven u op de huid zitten! Teruggaan in de tijd? Zag uw huid er jaren geleden beter uit én zou u qua uiterlijk graag terug in de tijd willen? Dorien.nl en Beauty By Dorien maken huidverjonging mogelijk! Bekijk onze behandelmethoden en onze producten op www.dorien.nl en www.dorienshop.nl

® Hét Anti-Ageing Center

Brouwersstraat 14 Druten | tel. (0487) 51 75 34 | www.dorien.nl


k l a s s e ! spata de r en 29

Weg met ontsierende spataderen

Met fraaie benen de zomer in

Heerlijk die eerste zonnestralen van het voorjaar. Een veelbelovende voorbode van de zomer en de zomermode, met luchtige jurkjes, korte rokjes en shorts. Niet voor u, omdat spataderen uw benen ontsieren? Dat is jammer, want bij Fraaii centrum voor cosmetiek in Winterswijk helpen specialisten op het gebied van spataderbehandeling u er graag van af. Fraaie benen binnen handbereik. Nog voor de zomer. Zo kan het!


k l a s s e ! spata de r en 30

U stoort zich al jaren aan zichtbare spataderen op uw onder- of bovenbeen? Als deze niet pijnlijk of gevoelig zijn, kunnen ze eenvoudig worden behandeld. Als er klachten zijn die niet van cosmetische aard zijn, bijvoorbeeld pijnlijke spataderen, een vermoeid en zwaar gevoel in het been, nachtelijke krampen of onrust, dan adviseert FRAAII eerst contact op te nemen met de huisarts. Wellicht heeft uw klacht dan geen cosmetische maar een medische indicatie. Wie voeren de behandelingen uit? Het ervaren behandelend team bestaat uit Michiel van der Vaart, (trauma) chirurg met aandachtsgebied flebologie, Ria Elschot, Physician Assistant Chirurgie en Hilde Pastoors, verpleegkundig specialist vaatchirurgie. Deze specialisten zijn zowel voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix als voor Fraaii centrum voor cosmetiek werkzaam. Vijf dagen per week is er een behandelaar uit dit team voor de cosmetische behandelingen van Fraaii beschikbaar. Daardoor zijn wachttijden kort en streeft Fraaii ernaar om klanten na het intakegesprek dezelfde week nog te kunnen behandelen.

“De sclerocompressietherapie wordt uitgevoerd door specialisten op het gebied van spataderbehandelingen”

“Een sclerocompressietherapie behandeling is al mogelijk vanaf 150 euro”

Hoe verloopt een behandeltraject? Voorafgaand aan een behandeling vindt een cosmetisch consult plaats. Dit is een mondeling intakegesprek in combinatie met een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit consult wordt de wens van de klant besproken en lichamelijk onderzoek verricht. Op basis hiervan kan de behandelaar een passend behandeladvies en prijsindicatie geven. Een cosmetisch consult kost 50 euro, besluit u over te gaan tot een behandeling, dan worden de consultkosten later weer in mindering gebracht op de behandelkosten. Ter indicatie; een cosmetische behandeling is al mogelijk vanaf 150 euro. De behandeling die uitermate geschikt is voor cosmetische spataderen is sclerocompressietherapie, ofwel het wegspuiten van spataderen. Hilde Pastoors vertelt: “Cosmetische spataderbehandelingen kunnen het hele jaar door uitgevoerd worden, we raden alleen af om de eerste paar weken na behandeling in de felle zon plaats te nemen. Warmte moet namelijk vermeden worden omdat dit mogelijk het effect van de behandeling ongunstig beïnvloedt. Uiteraard lichten wij klanten uitgebreid hierover in wanneer zij ons spreekuur bezoeken.”


k l a s s e ! spata de r en 31

Een andere mogelijkheid zonder prikjes is het weglaseren van vaten. Dit wordt uitgevoerd door een dermatoloog. Hilde vult aan: “Waarbij het ook goed mogelijk is dat beide behandelingen elkaar aanvullen, dus én sclerotherapie én het weglaseren.” Wij werken nauw met de dermatologen samen en maken graag gebruik van elkaars expertise. De specialisten adviseren graag welke mogelijkheden het beste passen bij de klachten en kunnen een richtlijn qua kosten weergeven, ter indicatie een sclerocompressietherapie behandeling is al mogelijk vanaf 150 euro. Het dragen van steunkousen na een sclerocompressietherapie behandeling is niet nodig, er wordt een drukverband aangebracht ter bevordering van het herstel. Na enige tijd vindt een nacontrole plaats om te kijken of het gewenste resultaat behaald is en of eventuele aanvullende behandelingen nodig zijn.

Waar vind ik meer informatie? Inloopavonden Bovenstaande informatie geeft slechts een impressie van onze behandelmogelijkheden weer. Wilt u vrijblijvend, uitgebreid kennismaken met de mogelijkheden van Fraaii? Wij heten u van harte welkom op één van onze inloopavonden waar de specialisten op gebied van spataderbehandelingen ook bij aanwezig zijn. Deze worden om de maand gehouden. Naast het verkrijgen van een eerste indruk van de mogelijkheden, kunt u desgewenst ook direct een consult inplannen of een offerte aanvragen. Verder staan onze plastisch chirurgen, dermatologen en huidtherapeuten voor u klaar. De eerstvolgende inloopavond vindt plaats op dinsdag 26 mei, van 17.30 tot 20.00 uur. Fraaii: de ambiance van een privékliniek met de zekerheid van het ziekenhuis! Fraaii centrum voor cosmetiek is een moderne kliniek waar een breed scala aan cosmetische behandelingen wordt verricht. Hoogwaardige, verantwoorde kwaliteitszorg met veel oog voor natuurlijke lichamelijke schoonheid. Persoonlijke aandacht is een vanzelfsprekendheid. Voor meer informatie, kijkt u op onze website www.fraaiicosmetiek.nl. Ook kunt u contact opnemen ons secretariaat, via: T: (0543) 544 545 en info@fraaiicosmetiek.nl.


k l a s s e ! s a ve t he d at e ( s ) 32

SAVE THE DATE(S) VOOR

HÉT EXCLUSIEVE LIFESTYLE EVENT VOOR OOST-NEDERLAND:

KLASSE! IN AMPHION 2015 ZATERDAG 26 (CHARITY NIGHT) & ZONDAG 27 SEPTEMBER MET TOPAANBIEDERS VAN: O.A. JUWELEN, HORLOGES, BEAUTY & HEALTH, WONEN, AUTO’S, MODE, REIZEN, HOSPITALITY, KUNST EN NOG VEEL MEER

Meer informatie over Klasse! in Amphion 2015: (0314) 333453 of marion@gelderseklasse.nl of wendy@gelderseklasse.nl


k l a s s e ! in t e r view 33

Bernhard ten Brinke: onze man in ‘Dakar’

Hij schreef historie door met zijn gelijknamige team een zevende plaats in het eindklassement van de Dakar Rally 2015 te bemachtigen: Bernhard ten Brinke. In het normale leven directeur van Bribus Keukens en familieman voor zijn gezin. Als semi-pro verraste hij niet alleen de professionele rijders en media, maar ook zijn ruim 6000 volgers en grote schare fans die – net als zijn kinderen - maar wat graag opbleven voor de live tv-uitzendingen. ‘Onze man’ aan het woord over de zwaarste rally ter wereld. Tekst: Marion Andriessen l Fotografie: Bernhard ten Brinke Racing


k l a s s e ! in t e r view 34

Wat betekent Dakar voor je? “Een way of life gaat me net even iets te ver, maar een echte passie is het wel geworden. Bij deze rally drijf je jezelf, je team en het materiaal tot het uiterste. Ik was al gepassioneerd van autosport, maar heb nu ook dat gevoel voor Dakar. Het is een uitdaging waarbij je al je kennis en kunde moet combineren en waarbij teambuilding essentieel is om samen een goede prestatie neer te kunnen zetten.” Dat klinkt als ondernemen? “Ja, zo’n rally rijden heeft veel overeenkomsten met ondernemen. In beide gevallen zit ik weliswaar achter het stuur, maar steun daarbij wel sterk op bijvoorbeeld mijn navigator Tom Colsoul en het technische team en de auto. Bij onverwachte gebeurtenissen als een gestrande vrachtauto voor me moet ik razendsnel beslissingen nemen. Vol in de remmen en tijd verliezen of een andere move maken, waarbij ik misschien tijd win, maar ook het gevaar loop geheel uit te vallen. In het bedrijfsleven is dat niet anders. Zeker de afgelopen vijf jaar zijn we in tijden terechtgekomen dat je je organisatie anders aan moet sturen. Er wordt leiderschap verwacht en bijsturing als dat nodig blijkt. Overigens houdt de maximale fysieke en mentale training voor de Dakar Rally je ook als ondernemer in topvorm.” Wat moet je doen voor Dakar? “Allereerst flink trainen. Dat doe ik drie keer per week met mijn personal trainer Dennis te Pas in mijn eigen sportruimte hier op het bedrijf. En om ook hier tot het uiterste te presteren, heb ik afbeeldingen van de Dakar Rally in graffity op de muur laten aanbrengen. Als ik op mijn uiterste kunnen nog twee keer die halter omhoog moet doen en denk ‘bekijk het maar’

en ik kijk naar die afbeeldingen, dan lukt dat me toch! In de aanloop naar Dakar toe wordt het trainen overigens wel intensiever en ga ik 5 keer per week. Ook rallyrijden is onderdeel van de training. Voor dit jaar staan vier á vijf gravel ritten gepland in onder meer Spanje en Marokko, met de nieuwe auto.” Wat was je doel met Dakar? “In eerste instantie wilde ik deze rally gewoon een keer gereden hebben. Maar na de eerste keer in 2012 werd ik enthousiast van het spelletje en wilde vaker. Dit jaar gingen we voor een plek in de top tien, maar na een paar dagen in de top drie te zijn geëindigd, hebben we dat bijgesteld naar de top vijf. Die hebben we met een zevende plek niet gehaald, maar we hebben wel historie geschreven. Dat was een geweldige prestatie. Mijn doel is nu echter wel een plek in die top drie geworden. Hoe? Gecontroleerd tot het uiterste te gaan: dat is mijn stijl.”

“Door die lekke band hebben we op twee minuten na de eerste plaats gemist. Dat wil je dan eigenlijk aan iedereen laten weten…”


k l a s s e ! in t e r view 35

“Mijn doel is nu de top drie bereiken”

“De Dakar Rally maakt een effectievere ondernemer van me”


k l a s s e ! in t e r view 36

Wat als…? “Als het klaar is heb je een gevoel van overwinning en vreugde, maar komt stiekem ook de vraag naar boven ‘wat als…?’. Dan ga je kijken wat er tegen zat. En we hebben natuurlijk wel af en toe flink pech gehad met de auto. Het echte dieptepunt was de gebroken aandrijfas. Maar ook de lekke band was frustrerend. Die leverde ons een vertraging op van 2.20 minuten, terwijl bij de finish bleek dat we op een afstand van 170 kilometer maar 1.38 minuut achter de nummer een zaten. Dan heb je de neiging om naar iedereen te roepen dat jij eigenlijk eerste was, maar dat doe je natuurlijk niet…” Mooiste moment? “Dat was de etappe 2, waarbij we 511 kilometer moesten afleggen en uiteindelijk als derde finishten. Het was een zware etappe met hoge temperaturen in een auto zonder airconditioning, met duinen en stuifzand onderweg. Lastige omstandigheden dus, maar dankzij het feit dat er geen enkele fout werd gemaakt en ook de techniek het niet liet afweten de beste dag.” 2016? “Ik wil heel graag meedoen, mits ik een goede deal kan sluiten. Dat is een voorwaarde. Net als dat het een voorwaarde is dat de zaak en het gezin niet in het geding komen. Want Dakar heeft ook daarop een enorme impact. Voorafgaand aan de race sta ik echt op scherp. Bovendien wordt er van de achterblijvers ook het een en ander gevergd. Zowel zakelijk als privé. Je ziet elkaar drie weken lang als gezin niet en mijn vrouw moet in die tijd in haar eentje de boel draaiende houden. Alles is dan anders voor iedereen. De kids willen bijvoorbeeld hun papa nog wel even op tv zien ’s

avonds om half elf, terwijl ze normaal al om half negen in bed liggen. En zo zijn er nog veel zaken rondom de Dakar Rally die extra aandacht vergen en meewegen bij zo’n beslissing.” Eenzame momenten? “Drie weken weg van huis is best lang. Ik heb gelukkig een goede klik met mijn Belgische navigator Tom, maar het gehele team van Bernhard ten Brinke Racing bestaat uit Franstalige Belgen en aangezien mijn Frans nihil is, spreken we continue Engels met elkaar. Dat maakt de communicatie zakelijker en geeft op een bepaald moment een gevoel van eenzaamheid. Mijn vorige team van Riwald Dakar bestond uit Twentenaren en Achterhoekers, die hadden allemaal een mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’ en we spraken letterlijk elkaars taal. Dat maakt dat het vriendschappelijker voelt en je je minder alleen voelt. Gelukkig kwam mijn vrouw Chantal de laatste drie dagen overgevlogen naar Argentinië. Dat was heel prettig.”

“Op de muren van mijn sportruimte heb ik met graffity Dakar-afbeeldingen laten maken. Dat stimuleert me om nog een stapje verder te gaan”


k l a s s e ! in t e r view 37

De Toyota Hi-Ace De technische specificaties van de Toyota waar Bernhard ten Brinke de Dakar Rally 2015 mee reed: 5 liter V8 360 pk Permanent 4 WD Gewicht 1850 kg 3 reservewielen Tank inhoud 550 liter

“Dakar 2016? Ik doe alleen mee als ik de beste mensen en materialen krijg” Alleen voor miljonairs? De Dakar Rally staat bekend als een speeltje voor miljonairs? Is meedoen zo’n duur grapje? “Laten we zeggen dat het om substantiële bedragen gaat. Hoeveel het je uiteindelijk kost, heeft echter ook te maken met hoe je tijdens de rally presteert. Er is verschil in rijden in de achterhoede of dat je podiumcapabel bent. Ik ben gevraagd om voor Toyota te rijden. Dat maakt nogal wat uit. Bovendien worden in mijn geval de kosten voor 80% gefinancierd door mijn sponsors. De rest draag ik privé en via mijn keukenbedrijf Bribus bij. Het hele Dakar gebeuren is eigenlijk een bedrijf op zich. Compleet met merchandise, sponsoring, publiciteit, promotie via RTL 7, et cetera. Dakar leeft. Niet alleen bij de deelnemers en de fans, maar ook bij bedrijven die sponsoren. Voor hen is het ook een interessante, internationale niche binnen de sportwereld waaraan ze zich op een bijzondere manier kunnen lieren. En voor elke sponsor kunnen we een pakket op maat maken.” Horen we daar stiekem de commerciële man in Ten Brinke spreken…?

Sponsoren?

Sponsoring in nichemarkets als Dakar kan bijzonder interessant zijn. Gemiddeld volgen meer dan 200.000 kijkers in Nederland deze woestijnrally op tv. Bovendien wordt door BTB Racing in Nederland o.a. exposure ingekocht op RTL 7. Daarnaast wordt de Rally wereldwijd in meer dan 190 landen uitgezonden. Organisaties en bedrijven die interesse hebben in de sponsormogelijkheden van het BTB-Racingteam voor de Dakar Rally 2016 kunnen contact opnemen met Bernhard ten Brinke via: btenbrinke@bribus.nl of op (0315) 652686.


k l a s s e ! a u t o m o t ive 38

Maserati wil meer‌.

Het zusje van Ferrari binnen de Fiat-groep heeft stevige groeiambities. Â Met de komst van de Ghibli lijkt Maserati de concurrentie aan te kunnen gaan met bijvoorbeeld de BMW 5- en 6 serie, de Audi A6/A7 en zelfs de Porsche Panamera kan in de achteruitkijk spiegel gaan kijken, want de hete adem van de Ghibli hijgt op zijn achterkant. Tekst: Robert Masselink, fotografie: Maserati


k l a s s e ! a u t o m o t ive 39

“De Maserati Ghibli biedt het beste geluid van een diesel ooit…” Ook komt de Maserati binnen het bereik van de zakelijke rijder met de introductie van de Ghibli 3.0 V6 diesel. Voor Maserati een primeur. De Ghibli rijdt ook als een Maserati: sportief. De Ghibli laat ook licht en direct stuurgedrag zien. Dit alles zonder comfort te verliezen. Met 275pk dankzij zijn turbo-diesel V6 komt u ook rap van uw plek, door het koppel van 600nm is er altijd voldoende kracht voorhanden voor tussenaccelaratie. Wij zijn het volstrekt oneens met een ander artikel dat de Ghibli diesel een saai en typisch dieselgeluid produceert. Beste sound voor een diesel ooit wat ons betreft. Het lijkt op een getemperde V8 roffel, allerminst saai. Overigens is de Ghibli ook de eerste Maserati in de geschiedenis met een Start-Stop technologie. Van binnen straalt de Ghibli elegantie uit. Veel leer en ruimte en luxe details als het Maserati Touch Control screen, een 15 sepakers Bowers & Wilkes audio systeem en afstelbare pedalen. Alleen de afwerking van het navigatiesysteem had wat ons betreft een tikkeltje fraaier gemogen, maar dan zoeken we echt naar details. Het exterieur is ronduit adembenemend mooi. De Ghibli is de mooiste 4-deurs sedan in deze autoklasse van dit moment. Nou hoor ik u denken dat mag ook allemaal voor een Maserati met zo’n prijskaartje. Normaal start een beetje Maserati vanaf een kleine EUR 150.000. De Ghibli 3.0 V6 diesel is echter al de uwe voor een slordige 80 mille. Standaard heeft de Ghibli al veel opties. De belangrijkste optie is en blijft echter het gevoel; u rijdt een Maserati! Met dank aan Louwman Exclusive, Proostwetering 53, 3543 AC Utrecht, www.louwmanexclusive.com

“Een echte Maserati, maar dan al voor een slordige 80 mille”


k l a s s e ! m ode speci a l zonneb r i l l en 40

Stijlvol de lente in

Kekke kijkers Het voorjaar komt eraan en dat betekent weer een nieuwe lichting aan prachtige designer zonnebrillen. Eén ding is duidelijk: dit voorjaar wordt het lastig kiezen. Gaat u voor een robuust model van staal, ambachtelijk hout, felle kleuren, een beetje bling of toch voor de klassieke Aviator? Klasse! zette de mooiste exemplaren van dit voorjaar voor u op een rij. Tekst: Helen Zwiers

voor hem Futuristisch design Voor veel designers vormt het futurisme een onuitputbare bron van inspiratie. Qua mode, maar ook als het gaat om accessoires. Voor liefhebbers van deze trend is deze herenzonnebril van Prada dan ook hét ultieme accessoire. Het geperforeerde metalen montuur in combinatie met de spiegelglazen, geven de zonnebril een stoer, industrieel karakter. € 230,- www.prada.com

Go retro Eén van onze favorieten is en blijft de vintage Aviator. Het robuuste karakter van deze pilotenbril voor heren van Saint Laurent wordt nog eens extra benadrukt door het glanzende zwarte staal, de lederen zijpanelen en de grijs gekleurde lenzen. € 350,- www.ysl.com

Evil Eye De zonnebril is niet alleen een fashion statement voor op het terras, ook tijdens het sporten kunt u de show stelen met een hip model. Neem de evil eye evo van Adidas bijvoorbeeld, niet te missen dankzij de felle kleuren. Doordat het montuur afstelbaar is, past de bril altijd. Mooi én functioneel dus! Prijzen vanaf € 169,-www.adidas.com


k l a s s e ! m ode speci a l zonneb r i l l en 41

voor haar

Twee keer zo leuk Het mixen van meerdere trends zien we onder andere terug in deze zonnebril van het Italiaanse merk Liu Jo. De combinatie van ronde glazen á la John Lennon en de trendkleur blauw, maakt dit brilletje tot een absolute musthave. € 130,-www.liujo.com

Flower Fantasy Bloemen spelen de hoofdrol in de voorjaarscollectie van Gucci. Deze zonnebril is dan ook een echte aanrader voor liefhebbers van kleur en bloemmotieven. En waarom niet? Het is immers lente! € 270,- www.gucci.com

Adembenemend aqua Grove, oversized brillen blijven het straatbeeld domineren. Heel origineel zijn deze modellen vaak niet, maar wél wanneer u voor een kek kleurtje gaat. Dit aquakleurige exemplaar van Hugo Boss bijvoorbeeld! € 188,- www.hugoboss.com

Italiaanse allure Het Italiaanse modehuis Bottega Veneta staat vooral bekend om haar ongelofelijk mooie lederen tassen, maar ze weten ook prima raad met zonnebrillen. Neem deze prachtige cateye zonnebril bijvoorbeeld. Het honingkleurige montuur is bijzonder stijlvol! € 427,- www.bottegaveneta.com

Schitterend Less is more? Dit voorjaar niet. Dames mogen dit seizoen namelijk met een gerust hart voor rijkelijk versierde zonnebrillen gaan. Ga bijvoorbeeld voor deze creatie van Dolce & Gabbana, die voorzien is van Swarovski kristallen in de vorm van bloemen. € 690, www.dolcegabbana.com

Geraffineerd lijnenspel Uitgesproken, zonder ook maar een beetje in de buurt van ordinair te komen. Chloé is er voor de vrouw die op een subtiele manier wil opvallen. Ook dit voorjaar blijft Chloé trouw aan haar kenmerkende stijl: veel contrasten in kleuren en materialen met een vintage touch. Stijlvol pur sang! € 260,-, www.chloe.com


k l a s s e ! m ode speci a l zonneb r i l l en 42

voor haar Medusa als stijlicoon Het Italiaanse merk Bvlgari heeft duidelijk iets met slangen. Slangenprints en complete kristallen slangen zien we veelvuldig terug in de uitgebreide Serpenti collectie. Dit heeft één groot voordeel: een bijpassende tas of sieraad bij uw Serpenti zonnebril is daardoor zo gevonden! € 300,- www.bulgari.com

Ga voor geometrie Geometrische vormen zijn een duidelijke trend dit voorjaar. Als het gaat om mode, maar ook accessoires. Dit exemplaar van Marc by Marc Jacobs heeft een zeshoekige vorm en is daarmee helemaal on trend. De combinatie roze en geel is bovendien ideaal om elke outfit een fleurig voorjaarstintje te geven. € 132,-, www.marcjacobs.com

voor hem en haar Klassiek met een twist Ook ontwerper Alexander McQueen blijft trouw aan de pilotenbril, maar gaf het klassieke model wel een moderne twist door de pootjes te voorzien van spikes. Een elegante, maar tegelijkertijd stoere zonnebril voor hem én haar. € 366,- www.alexandermcqueen.com

Ultimate leisure Deze zonnebril voor hem én haar zit zo vol details dat u er uren naar kunt blijven kijken: de balk boven de wenkbrauwen, de lederen zijpanelen, de elegante pootjes. De Vinson van Leisure Society wordt handgemaakt in Japan en is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, waaronder onze favoriet: de blonde tortoise. € 825,- www.leisure-society.com.

Lichtgewicht Lichtgewicht materialen als titanium gaan we heel veel zien dit voorjaar. De Wexler, een fraaie zonnebril met een gouden finish van Barton Perreira, is het perfecte voorbeeld van hoe moderne materialen en klassieke vormen perfect samengaan. € 460,- www.bartonperreira.com

Wonderschoon walnotenhout Ontwerpers gaan massaal voor natuurlijke materialen als hout. En terecht, het ambachtelijke karakter van hout past helemaal in de tijdsgeest van nu. Dit prachtexemplaar van Giorgio Armani voor hem én haar is met de hand gemaakt van Canaletto walnotenhout en voorzien van metalen details. € 518,- www.armani.com.k l a s s e ! m ode 44

Lente 2015

Volgens Dressed by Sylvia

Caroline draagt: Jurk van Laurèl Jasje van Laurèl Sjaal van Natan Schoenen van Natan Sylvia draagt: Vest van Stephan Schraut Jurkje van Wolford Laarzen van Natan

Caroline van Roest (links) wordt gestyled voor de lente door Sylvia Dellepoort van Dressed by Sylvia, Utrechtseweg 130 in Oosterbeek, tel. (06) 12789592, www.dressedbysylvia.nl


k l a s s e ! cu l in a i r 45

Te gast bij de lekkerste!

Inter Scaldes: primus inter pares

Voor de tweede achtereenvolgende keer verkozen tot nummer ĂŠĂŠn in de Lekker. Dat vraagt om nader onderzoek. Zeker als begin dit jaar ook nog eens een ingrijpende verbouwing is doorgevoerd en Manoir Restaurant Inter Scaldes haar landelijke uitstraling heeft verruild voor strak design. Maar, immer voorzien van de ongedwongen gastvrijheid die hier in het Zeeuwse Kruiningen zo hoog in het vaandel staat. Tekst: Marion Andriessen, fotografie Inter Scaldes


k l a s s e ! cu l in a i r 46

“Patron-Cuisinier Jannis Brevet blijkt niet alleen in de keuken sublieme hoogstandjes te leveren. Ook veel prachtige kunstwerken bij Inter Scaldes zijn van zijn hand”

Inter Scaldes dankt haar naam aan haar ligging tussen de Ooster- en Westerschelde. Inter Scaldes betekent dan ook ‘tussen de Scheldes’. Het oorspronkelijke huis op het smalste deel van het Zeeuwse Zuid-Beveland dateert uit 1927, maar heeft al vanaf 1968 een restaurantfunctie. Sinds 1990 werd het Manoir voorzien van 12 luxueuze kamers. Begin dit jaar werd de bezem door het bestaande interieur gehaald en werd de landelijke sfeer van het hotel verruild voor smaakvol, strak design. Waar we de invloed van een befaamd interieurarchitect vermoeden, deelt eigenaresse Claudia Brevet ons mede zelf verantwoordelijk te zijn voor de gekozen stijl en inrichting, die zich kenmerkt door aardse kleuren, pure materialen, designmeubilair en het gebruik van veel prachtige kunstwerken. Een klasse staaltje smaak. En helemaal verrassend: de creatieve hoogstandjes van echtgenoot en Patron-Cuisinier Jannis Brevet beperken zich niet tot het culinaire deel. De vele schitterende schilderijen en kunstwerken in het pand blijken namelijk ook van zijn hand. Na de installatie in onze heerlijk ruime en sfeervolle kamer met separaat zitgedeelte en onder andere twee flatscreen tv’s, een fors uitgevallen badkamer met Bvlgari amenities en het grote balkon met uitzicht op de Engelse tuin en het weidse Zeeuwse landschap kijken we ondanks de aangename kamer reikhalzend uit naar het diner dat Jannis Brevet

voor ons in petto heeft vanavond. Afgaande op zijn kunstwerken en het bijna lyrische oordeel van de Lekker redactie kan dat niet veel anders dan veelbelovend zijn. Naast een toppositie in de Lekker ranglijst 2015 wist Jannis Brevet de twee Michelinsterren die Inter Scaldes al sinds 1984 in bezit heeft, te behouden. In culinaire kringen is Brevet dan ook geen onbekende, met een behoorlijke staat van dienst. Diverse malen wist hij keukens met de felbegeerde Michelin-sterren te bekronen. Nadat we zijn aangeschoven aan een van de tafeltjes in het – eveneens – strak gerestylede restaurant, kan het feest der zintuigen beginnen. Claudia Brevet verwelkomt al haar gasten persoonlijk. Zo worden we ook een tikkeltje wijzer over haar achtergrond. Claudia blijkt een rasechte Gelderse. Geboren en getogen in Apeldoorn en met hotelervaringen die onder meer werden opgedaan in de Engelenburg in Brummen. Claudia zegt naar eigen zeggen goed te aarden in het Zeeuwse, waar echtgenoot Jannis weer zijn roots heeft: “ze hebben hier dezelfde mentaliteit als bij ons in het oosten. Die van doe maar gewoon”, aldus Claudia. En met die instelling blijft Inter Scaldes dan ook lekker toegankelijk. Geen opgedirkte sfeer, maar één waar vooral genieten centraal staat. En dat gaat iedere gast hier geheid doen zo durven wij zelfs al bij de savoureux apéritifs te concluderen.


k l a s s e ! cu l in a i r 47

Het menu Om u een impressie te geven van ons menu en de indrukwekkende kookkunsten van Jannis Brevet willen we u het overzicht van de ons geserveerde gerechten en begeleidende wijnen niet onthouden. Geniet (alvast) mee! Savoureux apéritifs: Oosterschelde paling, witte boon, koffie, salie Stellendamse garnaal, jasmijn, hazelnoot, sambai Foie Gras, spekkoek, mango, pistache

Jannis en Claudia Brevet

De signatuur van Jannis kenmerkt zich door de invloeden uit de Zeeuwse wateren, gecombineerd met verrassende invloeden uit onder meer Azië. Wat dacht u bijvoorbeeld van Noordzeekrab met wortel, ponzu en affilla cress of Neustong met dai dai ponzu, spruitblad en pastinaak? Stuk voor stuk verrassende en hemelse combinaties. En dat geldt ook voor de begeleidende wijnen. Ook daarin worden we een aantal malen op aangename wijze verrast. Zoals met de Bodegas Ximénez-Spínola uit 2013. De enige wijn uit de Jerez regio, die we eigenlijk alleen kennen van de sherry en azijn. Maar ook de combi van Viognier met Gewürtraminer ‘V-Blend’ in de Alma Negra uit Mendoza is een opvallende keuze. Eigenlijk is elk van de acht geschonken wijnen toonbeeld van goede smaak waar het een juiste combinatie met de geserveerde gerechten betreft. We maken u natuurlijk graag uitgebreid deelgenoot van het grote genieten aan onze tafel, maar veel beter is het als u zelf eens naar Kruiningen afreist om daar met vrienden, familie of zakenrelaties eens on-Nederlands te genieten van het best of both worlds: Zeeland en Gelderland blijkt een ongekend goede combinatie. Alleen ons vooruitzicht op de nieuwe Masserati Ghibli van Louwman die we dadelijk ophalen voor een reportage, maakt het afscheid een beetje minder moeilijk…

Amuse Maison Hoeve ei, basilicum, bloemkool Menu Noordzeekrab met wortel, ponzu, affilla cress Kaviaar Anna Royal Dutch, brandade en steur Eendenlever (bio) met ananas, bittere chocolade, sesam en topinamboer Neustong met dai dai ponzu, spruitblad en pastinaak Kreeft met navet, truffel, mierikswortel, Parmezaan Anjou duif met oester, zeekool, merg en rozemarijn Mascarpone met Bambu en Boeddha’s hand Chocolade grand cru Caraibe 66%, knolselderij, vicoria ananas, hoorntjeswier en vitalgen De wijnen Champagne, Grand Cru Blanc des Blancs, Legras& Haas s.a. Wagram, Grüner Veltliner ‘Rassing’, Weingut Leopold Blauensteiner 2011 Yonne, Chablis, Domaine Christian Moreau 2008 Jeres, Exceptional Harvest, Bodegas Ximénez-Spínola 2013 Attika, Savatiano ‘Vareli’, Domaine Papagiannakos 2011 Mendoza, Viognier-Gewürztraminer ‘V-Blend’, Alma Negra 2013 Alto Adidge-Trentino, Teroldego, Aziende Agricola Foradori 2009 Monbazillac, Sémillion-Muscadelle, Château Cadière 1995 Jerez, Moscatel Superior Emilín, Emilio Lustau s.a.


k l a s s e ! cu l in a i r 48

“Begin dit jaar werden de kamers en het restaurant voorzien van minimalistische interieurs, met veel design en kunst, maar met vooral een aangename sfeer”

Openingsdagen & tijden

Lunch

Diner

Maandag

-

-

Dinsdag

-

-

Woensdag

12:00 - 14:00

18:00 - 21:00

Donderdag

12:00 - 14:00

18:00 - 21:00

Vrijdag

12:00 - 14:00

18:00 - 21:00

Zaterdag

-

18:00 - 21:00

Zondag

12:00 - 14:00

18:00 - 21:00

Vakantie sluiting:

Inter Scaldes per (eigen) heli Voor de druk bezette zakenmannen/vrouwen onder u is ook het mogelijk om per helikopter aan te vliegen op de helihaven Inter Scaldes. Dat maakt uw ontmoeting extra bijzonder. Ook voor uw relaties. De geografische positie helihaven Inter Scaldes is: 51°27´24´´N en 004°01´17´´E. Indien u geen eigen helicopter heeft, kunt u ook contact opnemen met het HeliCentre in Lelystad, tel. (088) 1221222 of in Breda, tel. (088) 1221221.

Zomer

12 juli t/m 21 juli 2015

Herfst

18 oktober t/m 27 oktober 2015

Manoir Restaurant Inter Scaldes Zandweg 2 - 4416 NA Kruiningen T. 0031 (0) 113 381753 info@interscaldes.nl Manoir Restaurant Inter Scaldes is lid van de wereldwijde organisatie Relaix & Chateaux. www.relaischateaux.com


k l a s s e ! bui t en l even & wonen 49

“Het Long Island, Miami of Afrika gevoel in uw eigen tuin” Vivaldi XL passie voor buitenmeubelen

Wie bij Vivaldi XL binnenwandelt, waant zich op Miami Beach, Long Island of in hartje Afrika. Een kleurrijke, trendy collectie in een decor van zilverzand, strandhuisjes, veranda’s en steigerhout. Zon, zee en strand zetten de toon in de ruime showroom aan de Edisonstraat 38 in Zevenaar. Vivaldi XL verrast met unieke (eigen) tuincollecties, waaronder onze favoriet: Beach 7.


k l a s s e ! bui t en l even & wonen 50

“Beach 7 is de eigen lijn van Vivaldi XL: comfortabel en kleurrijk en altijd met een knipoog naar het heerlijke strandleven" Nederlanders willen liefst 365 dagen per jaar buiten verkeren. We zijn in Europa koploper als het gaat om bestedingen in en om de tuin. Dat heeft met het klimaat te maken. Omdat er relatief weinig zonuren zijn, verlangen we er des te meer naar. En als het buitengevoel zo opspeelt, waarom zou u dan buiten met minder genoegen nemen dan binnen? Vivaldi XL biedt een ruime collectie aan zelf ontwikkelde lounge- en dining sets onder de naam Beach 7 waarbij uitstraling, zitcomfort en gebruiksgemak centraal staan, maar altijd met een knipoog naar het heerlijke strandleven. Voor de productontwikkeling wordt de inspiratie gehaald uit de natuur, lifestyle magazines, internationale beurzen maar ook door veel te reizen en bovenal uit het contact met de klanten. De Beach 7collectie wordt in eigen beheer ontwikkeld. Zelf bij de productie tussen de lassers en vlechters staan om het ontwerp toe lichten en waar nodig aan te passen, dat is wat eigenaar Nico Turling graag

doet. Dit alles om een kwalitatief hoogstaand maar ook origineel tuinmeubel te kunnen creëren. "Kritisch en innovatief zijn; Een schelp oprapen van het strand, of een stuk sprokkelhout, met de kleur ervan aan de slag gaan en hiervan niet één kleurstaal laten maken, maar vijf. Om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen. Zo worden ideeën producten. Zoals in de actuele buitenmeubelthema’s African Lodge, Long Island en Miami Beach." Nieuwe materialen? "Vlechtwerk lounge sets nemen nog steeds een prominente plaats in, maar ook veel verrassende nieuwe materiaalcombinaties zoals polywood, polyester, textilene en aluminium in de meest spraakmakende opstellingen. Pasteltinten in retro meubels en parasols. Grote eettafels gecombineerd met comfortabele dining stoelen voor eindeloos natafelen tijdens zwoele zomeravonden zijn zomaar enkele eyecatchers voor 2015."


k l a s s e ! bui t en l even & wonen 51

“Kwaliteit, comfort en een collectie die een lust voor het oog is, met altijd als uitgangspunt ‘value for money’…”

Maatwerk Nico Turling legt gepassioneerd uit: "We werken met 15 kleurfamilies waarin ontelbare en vrijwel onbeperkt set combinaties gemaakt kunnen worden, aangevuld met accessoires zoals ligbedden en bijzettafels. Een standaard set zonder opties om te kunnen wijzigen; dat laten we bij Vivaldi XL graag aan andere aanbieders over. De klant kan bij ons zelf bepalen hoe hij het graag wil hebben, en kan naar hartenlust zijn eigen combinatie creëren." "Zitcomfort is voor ons ook een zeer belangrijk aspect. ,,Zwaarder schuim kost een klein beetje meer, maar je zit er ook veel beter op.’’ En loungesets met een rechte rug? Liever niet. “Een schuine rug zit nu eenmaal veel prettiger dan een winkelhaak. Bij een mooie set zijn goede kussens zeker zo belangrijk als het meubel zelf. Hierbij maken we gebruik van zelf ontwikkelde, bijpassende premiumstoffen die ook bij warm weer prettig aanvoelen, tegen een stootje kunnen en waterafstotend zijn. Een glas wijn morsen? Geen probleem.”

Vivaldi XL eigenaar Nico Turling

Vivaldi XL bewijst al 25 jaar tot in detail haar 'Passie voor Tuinmeubelen'. Nieuwsgierig geworden? Bezoek de website of breng een bezoek aan de showroom en maak een gratis proefzit onder begeleiding van zeer deskundige tuinmeubelpuristen!


VOOR EEN BLOEIENDE ZOMERTUIN OSCAR’S GROEN IN GAANDEREN

Ook voor uw:

• Tuinontwerp • Beplantingsadvies • Tuinaanleg • Tuinonderhoud

Heidi Gronert, eigenaresse Oscar's Groen

Oscar’s Groen • Slakweg 97 • 7011 EW Gaanderen • Tel. (0315) 330332 • www.oscarsgroen.nl


k l a s s e ! S peci a l E - bikes 53

Elektronische fietsen saai? Deze absoluut niet!

Hightech tweewielers

E-bike, het is officieel een wat hippere term voor de elektronische fiets. Maar het is meer dan dat. Want waar de elektronische fiets toch een ietwat suf beeld oproept als hulpmiddel voor senioren of fietsers die om lichamelijke redenen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, heeft de e-bike zich anno 2015 ontpopt tot een ware musthave onder niet alleen forenzen, hippe mama's en modemeisjes, maar ook zakenmensen en de absolute rijken der aarde. Met prachtexemplaren als deze, snappen wij helemaal waarom! Tekst: Helen Zwiers


k l a s s e ! S peci a l E - bikes 54

Voor echte rocksterren "It's an e-bike, we swear!" Volgens Matthijs Scholten van B4-Bikes koopt u de E-Cruizer niet omdat u op zoek bent naar een elektronische fiets, maar omdat u er op slag verliefd op wordt. Waarom deze bijzonder mooie e-bike sinds de lancering in 2012 gretig aftrek vindt in eigen land, maar ook daarbuiten? Neem alleen al het design, geïnspireerd op een echte Harley Davidson uit 1912. Dé reden waarom ook internationale rocksterren tot het clientèle van het Nederlandse bedrijf behoren. Daarnaast wordt de E-Cruizer compleet met de hand gemaakt en kunt u deze tweewieler compleet naar eigen smaak laten customizen. Een ander kleurtje of een afwerking met hout voor een extra robuuste look? Het kan allemaal. De E-Cruizer haalt een maximumsnelheid van 25 km/u. Prijzen beginnen bij € 6.650,-. Meer info: www.b4-bikes.nl

Sterk staaltje technologie De Stromer ST2 is absoluut één van de fraaiste e-bikes van nu. Liefhebbers van minimalistische designs zullen de manier waarop de accu, verlichting, kabels en de gebruikersinterface compleet geïntegreerd zijn, zeker waarderen. Als het gaat om hightech features is deze e-bike, met een maximumsnelheid van maar liefst 45 kilometer per uur, echter alles behalve minimalistisch. Zo kunt u uw Stromer ST2 via uw smartphone op afstand op slot zetten, de instellingen van de fiets via de app instellen en op afstand de onderhoudsgegevens bijhouden en inzien. Zelfs aan diefstalbescherming is gedacht. Wanneer er iets met uw fiets gebeurt, beginnen de lichten automatisch te knipperen en gaat de motor in de diefstalmodus, waarbij rijden praktisch onmogelijk is. Bovendien vertelt het ingebouwde gps-systeem u precies waar de fiets zich bevindt. Leuk feitje: tijdens het remmen met de hydraulische schijfremmen laadt de accu op! De Stromer ST2 is verkrijgbaar voor € 5.999,- bij Pedaleur in Doetinchem. www.pedaleur.nl

Jan Hallen Metaalgaasweverij Dinxperlo: "De Stromer is de beste aanschaf die ik in jaren heb gedaan!"


k l a s s e ! S peci a l E - bikes 55

Audi op twee wielen Wat gebeurt er als één van de meest gerenommeerde automerken een ebike ontwerpt? Nou, dit! De Audi E-Bike Wörthersee is nog een concept, maar we hopen dat dit prachtexemplaar snel in productie wordt genomen. Alleen al om het feit dat geld bij het ontwerp geen rol mocht spelen. Dat levert namelijk veel moois op en dan hebben we het niet alleen over de Brakeforce One remmen, die alleen al € 1000,- kosten. Zo is deze e-bike voorzien van custom made carbon wielen en een eveneens carbon frame, die slechts 1,6 kilo weegt. Het leukste aan deze e-bike is vooral de 'wheelie' modus, een feature die de waaghalzen onder ons zeker kunnen waarderen. Hiermee kunt u gecontroleerd het voorwiel in de lucht laten zweven en de fiets balanceert zichzelf door te acceleren of te remmen. Meer info: www.audi.nl

“Met snelheden tot 45 kilometer per uur laat u de zwoegende wielrenners op zondagochtend fluitend achter u”

Sportief design In dit lijstje mag de populaire Koga E-lement niet ontbreken. Niet voor niets is deze e-bike genomineerd voor Ebike van het jaar 2015. Met dit nieuwe model richt Koga zich meer op de sportieve fietser die eisen stelt op het gebied van power, maar design ook niet onbelangrijk vindt. De middenmotor, achterdrager, kabels en balhoofdset zijn daarom zo weggewerkt in het frame, dat het strakke design behouden blijft. Fraai is ook de combinatie mat zwart en rood én de lederen handvaten en zadel. Het oog wil immers ook wat! De Bosch Performance motor in combinatie met een 400 Wh. accu, maakt de Koga E-lement geschikt voor langere afstanden en voor in heuvelachtige gebieden. De Koga E-lement is voor € 3199,- verkrijgbaar bij Herckenrath Fietsplaza in Horssen. Het bijzondere aan deze winkel is dat er een heuse buitentestbaan van 125 meter aanwezig is, mét een heuvel, om de e-bike uitvoerig te testen. Meer info: www.herckenrath-fietsplaza.nl.


in e-bikes en snelle e-bikes tot 45 km/u

TRENDZETTEND

Voor een zeer trendzettende collectie e-bikes is de Pedaleur hét adres. Tot 45 km/u soepel en snel door het verkeer met de nieuwe Stromer ST2? Kijk op Stromershop.nl, kom proefrijden en ervaar het verschil! • Koop • Lease • Onderhoud

Doetinchemseweg 71 • 7007 CB Doetinchem 0314 - 330921 • www.pedaleur.nl


k l a s s e ! S peci a l E - bikes 57

Spiked Limited's BMW

Spiked Limited Ferrari

Custom made voor uw bedrijf

Spiked Limited's Martini Racing

Wat hebben Ferrari, Martini Racing en BMW met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal de trotse eigenaar van een custom made Spiked Cycle, waarbij de verschillende huisstijlen op een bijzonder fraaie wijze zijn geïntegreerd in het design. Spiked Cycles staan bekend om hun urban feel, iets wat ongetwijfeld te linken is aan de achtergrond van oprichter en tevens industrieel ontwerper Leon van Spijk. Klanten, zowel particulier als zakelijk, kunnen actief deelnemen aan het ontwerpproces. Zo kunt u kiezen voor een stadsfiets of juist een sportief model, uit tig verschillende kleuren en voor andere details als wel of geen spatborden. Prijzen beginnen bij € 3000,- voor een limited custom Spiked Cycle. De 'gewone' Spike Cycle kost vanaf € 1999,- Meer informatie kunt u vinden op www.spikedcycles.com of bezoek voor een proefrit één van de verkooppunten in de regio, waaronder CycleNation in Arnhem.

Prijswinnend design Vorig jaar verkoos het testpanel van Elektrischefietsen.com de QWIC N7.1 tot beste elektrische fiets. Met name de krachtige, directe ondersteuning, de moderne uitstraling, het handgemaakte aluminium frame en de bruine lederen details vielen goed in de smaak bij de jury. QWIC N7.1 is vooral populair onder forenzen. De krachtige motor, fluisterstille aansturing en de verstelbare zadel- en voorvorkvering voor een perfecte zithouding, maken de QWIC N7.1 namelijk tot een zeer comfortabele elektrische fiets voor woon-werkverkeer. Tijdens het fietsen kunt u bovendien uw mobiele telefoon opladen. Deze e-bike is namelijk voorzien van een USB aansluiting. De QWIC N7.1 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren voor € 1949,- bij Fietscity in Hengelo. Kijk voor meer informatie op www.fietscity.nl


k l a s s e ! S peci a l E - bikes 58

Hollandse basis met een Italiaans sausje Heeft u het over fietsen, dan kan een vermelding van het oer-Hollandse bedrijf Koninklijke Gazelle natuurlijk niet ontbreken. Wat blijkt? Eind dit jaar komt Gazelle met een wel heel bijzondere e-bike. In een zeer gelimiteerde oplage, dat wel. Hiervoor schakelde Gazelle de gerenommeerde designstudio Giugiaro Design in om de Nederlandse ambacht te mixen met een vleugje Italiaans design. Hoewel we nog even moeten wachten totdat we het eindresultaat mogen bewonderen, zijn de sneak peeks veelbelovend. We hadden ook niet anders verwacht, aangezien Giugiaro Design het creatieve brein is achter onder andere de Audi 80 én de DeLorean DMC12, die we natuurlijk allemaal kennen uit de film 'Back to the Future'. Lukt het niet om één van de limited edtitions te bemachtigen? Niet getreurd. Dit concept dient als inspiratie voor de e-bike consumentenlijn van Gazelle en dat belooft heel veel moois. Meer info: www.gazelle.nl

Voor globetrotters Voor Hollanders die graag in stijl de wereld per tweewieler ontdekken, is er de Idworx Power Rohler. Zoals de naam al doet vermoeden, laat deze krachtpatser onder de e-bikes zien wat er gebeurt wanneer een reisspecialist zich waagt aan het ontwerpen van een e-bike. Met extra zware belasting heeft de Power Rohler geen probleem en is daarmee niet alleen geliefd onder forenzen, maar ook onder reizigers die graag de hoogte in gaan. Juist op een steile berg komen de capaciteiten van deze fiets, voorzien van een Active Line motor van Bosch, helemaal tot zijn recht. Ook een fijne feature is de USB-poort op de computer, waarmee u uw smartphone of navigatiesysteem kunt opladen. De Idworx Power Rohler is voor € 5695,- Verkrijgbaar bij Bongers Bikes in Apeldoorn. www.bongersbikes.nl.


k l a s s e ! S peci a l E - bikes 59

Snel & stijlvol De Charger Belt Drive van het Duitse bedrijf Riese & Müller is compleet gericht op snelheid. De highspeed e-bike is voorzien van een Bosch Performance motor en haalt een maximumsnelheid van 45 km/u. Toch is bij de sportieve fiets het design niet uit het oog verloren. Zo zijn alle kabels onopvallend in de bovenbuis en het frame weggewerkt. Niet voor niets won de Riese & Muller blueLABEL CHARGER in 2013 de Eurobike Gold Award en een jaar later de RedDot Award. De highspeed e-bike is voor € 4099,- in matzwart en -wit verkrijgbaar bij Herckenrath Fietsplaza in Horssen. Meer info: www.herckenrath-fietsplaza.nl.

Goed om te weten Elektronische fietsen, e-bikes, speed e-bikes, highspeed e-bikes, speed pedelecs... Tijdens onze zoektocht naar de mooiste e-bikes, passeerden tig termen de revue. Niet zo gek dus dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Heel kort gezegd, zijn alle elektronische fietsen min of meer in drie snelheidscategorieën in te delen: tot 15, 25 en 45 km/u. Met name die laatste categorie (highspeed e-bikes/speed pedelecs) winnen steeds meer aan populariteit. We willen nu eenmaal zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. Wie ervoor kiest om een highspeed e-bike aan te schaffen, moet zich van een aantal zaken bewust zijn. De snellere exemplaren worden door de Nederlandse wet namelijk niet als fiets beschouwt. Tot 1 januari 2017 gelden de geldende regels voor een snorfiets, wat inhoudt dat de bestuurder ouder dan 16 jaar moet zijn en in het bezit van een AM- of B-rijbewijs. Ook moet de high speed e-bike WA verzekerd zijn en voorzien van een kenteken. Deze regels worden vanaf 1 januari 2017 aangescherpt. Laat u dus altijd goed informeren door de fabrikant of fietswinkel.


k l a s s e ! bui t en l even & wonen 60

Prachtige pleisterplaatsen Tijdens een lange fietstocht moet u natuurlijk af en toe even bijtanken. Klasse! zocht een negental mooie buitenadresjes voor u op. Ook bijzonder aangenaam voor als u zonder stalen ros op pad bent.

Kasteel Engelenburg

Moeke Mooren

’t Peeske

Het zou zo maar een estate in Zuid-Afrika kunnen zijn: Kasteel Engelenburg. Een heerlijk landgoed in Brummen. Met een groot terras met uitzicht op de kasteelvijver en de golfcourse. De Zuid Afrikaanse sfeer en dito wijnen verraden de voorliefde van de eigenaren Agricola voor dit land. Geniet met ze mee. www.engelenburg.com

Kiest u voor het verhoogde panoramaterras of het loungeterras direct aan het water? Voor het uitzicht maakt het niet uit. Dat is bij beide fantastisch. Kijkend over het levendige water- en natuurgebied bij Appeltern waar Moeke Mooren te vinden is, komt u even helemaal tot rust. Meer op www.moekemooren.nl

Uitspanning ’t Peeske ligt in de prachtige Montferlandse bossen. Een paradijs voor (mountainbike) fietsers. Een pittoresk gebouw op de grondvesten van een bovenslagwatermolen, met veel glas en een groot terras met rustgevend uitzicht op de bossen en het kleine meertje. Voor een beetje het ‘Hans en Grietje’ gevoel. www.peeske.nl

Tanteloes

Villa Velperweg

Jackies NYC

Tanteloes is een begrip in Rhenen en omgeving. Met een groot terras aan de Rijn omschrijft Tanteloes zichzelf als een ‘Restaurant + lounge met allure’. En daarmee is niets teveel gezegd. Tanteloes is een populair ontmoetingspunt van de gegoede burgers van Rhenen en verre omgeving. Schaar u onder hen en geniet van de ontspannen sfeer en langsvarende bootjes. www.tanteloes.com

Villa Velperweg, door insiders kortweg ‘De Villa’, genoemd, trakteert u op stadse sferen. Tegen het decor van een statige villa geniet u hier van voorbij flanerende stedelingen richting Velp of Arnhem. Ook het uitgelezen adres voor een heerlijk wijntje uit de meest fantastische wijnkelders van Nederland, die hier onder de bebouwing te vinden zijn. www.villavelperweg.nl

Met niemand minder als Jackie Onassis als symbool kan Jackies NYC in Deventer niet anders worden betiteld dan als hip en classy. Een perfecte gelegenheid om in de Hanzestad even af te stappen en te genieten van een hapje van de kaart die is geïnspireerd op de spannende keuken van New York City. Bij voorkeur op het terras natuurlijk. www.jackiesnyc.com

De Gouden Karper

De Boerderij De Boerderij ligt - wellicht anders dan doet vermoeden- in Arnhem. Weliswaar in het groene hart: het Sonsbeekpark. Dat betekent bomen alom en alsof dat niet genoeg is ook nog een grote waterpartij voor de deur. Geen wonder dat dit een populaire trouwlocatie is. Maar, natuurlijk ook een heerlijk terras om heerlijk bij te tanken. www.brasseriedeboerderij.nl

The Hunting Lodge Volgens sommigen een van de mooiste plekken van Oost-Nederland: The Hunting Lodge in Rozendaal. Omringd door bosgroen en met uitzicht op Kasteel Rosendael kunt u hier bij mooi weer heerlijk een drankje nuttigen of vorkje prikken (met veel dagverse, biologische en diervriendelijke producten op de kaart) op het prachtige terras, voordat u de pedalen weer bestijgt. www.thehunting.nl

Een echte klassieker: De Gouden Karper in Hummelo. In de volksmond ook wel 'de Krent' genoemd, is als sinds 1642 als herberg/bierbrouwerij in bedrijf. Met een ligging aan de rand van prachtig wandel- en fietsgebied is dit een rustplaats bij uitstek. Niet alleen vanwege de locatie, maar zeker ook vanwege de sfeer van weleer die hier onveranderd bewaard is gebleven (tot en met de pluchen tafelkleedjes toe) en de befaamde Achterhoekse gastvrijheid, die al generaties lang in praktijk wordt gebracht door de familie Van der Schueren. www.degoudenkarperhummelo.nl


k l a s s e ! C U LT U U R 61

HET GELDERS ORKEST GAAT CRESCENDO MINDER AFHANKELIJK VAN SUBSIDIE DOOR BUSINESSMODEL

Het Gelders Orkest tijdens de Bridge to Liberation Experience

Twee jaar na het neerdalen van het zwaard van Damocles hebben de orkestleden, de chef-dirigent en directeur George Wiegel (58) van Het Gelders Orkest het hoofd weer boven water. Niet eerder straalde het orkest zoveel dynamiek uit dan juist nu tijdens het 125-jarig jubileum. Tekst: Waldemar Ysebaert/foto’s: Ans Dekkers, Pieter de Swart, R. Knoop, Het Gelders Orkest


k l a s s e ! cu l t uu r 62

Op oorlogssterkte met de uitvoering van het War Requiem in de Eusebiuskerk in Arnhem

Op 1 januari 2013 verlaagde de overheid de orkestsubsidie van 6,5 miljoen met 3 miljoen. Een fait accompli, een mokerslag die Het Gelders Orkest volledig ontstemde en die, als er niets zou gebeuren, het gezelschap zou reduceren tot een strijkkwartet met alleen nog het quatuor pour la fin du temps op het repertoire. Nu liepen geldzorgen altijd al als rode draad door de geschiedenis van het orkest dat als de Arnhemsche Orkestvereeniging in 1889 vanuit een burgerinitiatief werd opgericht. Maar als het ging om ongunstige politieke beslissingen, was er in het verleden altijd wel iets te regelen om de pijn te verzachten. Maar nu niet. Dit was een keiharde crash en er waren geen airbags om de schok op te vangen. Voor directeur George Wiegel was het duidelijk dat hier geen ludieke acties pasten, bijvoorbeeld de bezetting door het orkest van het Tweede Kamergebouw of het uitrollen van een spandoek tijdens een wedstrijd van Vitesse, zoals vroeger gebeurde. Op deze keiharde sanering waren slechts twee antwoorden mogelijk: of het orkest opheffen, of de beuk erin gooien.

GEWOON ANDERS Relaxed zittend aan de vergadertafel van het kantoor van het orkest aan de Velperbuitensingel in Arnhem, met zicht op concertgebouw Musis Sacrum, zegt Wiegel: ,,We hebben toen besloten het gewoon anders te gaan doen.’’ Hij denkt even na en vervolgt dan met: ,,Nou, laat dat ‘gewoon’ maar weg.’’ De orkestleden waren aanvankelijk compleet verdoofd. Wat hadden ze verkeerd gedaan? Waar hadden ze hun maatschappelijke taak laten liggen? Eenmaal bijgekomen, nadat hij door de klap mijlenver uit zijn comfortzone was weggeslingerd, ontpopte George Wiegel zich tot crisismanager met chirurgische kwaliteiten. De ingrepen waren diep en pijnlijk. Hij had één doel: het orkest bij elkaar houden. De 85 orkestleden, allemaal fulltime in dienst, kregen een deeltijdcontract. De directeur: ,,Het waren dagen die ik niet graag over zou doen, want het is niet goed voor het gestel.’’ Het kantoor reorganiseerde. Het beheermodel werd vervangen door een acquisitiemodel.


k l a s s e ! cu l t uu r 63

Openluchtconcert met Wende Snijders

“Iedereen met twee oren aan zijn hoofd kan kwaliteit waarnemen” BUSINESSMODEL De missie: het gezelschap steviger in de markt zetten, als een orkest van de eenentwintigste eeuw, met behalve het traditionele ook een ander, nieuw en populair repertoire om een groter betalend publiek te bereiken en dat alles zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Wiegel maakte gebruik van de expertise van sponsors uit het bedrijfsleven en van de toenmalige zakelijke directeur Maartje Broekhans die bij McKinsey had gewerkt. Zo ontstond een businessmodel met uitdagende hoofdstukken als: meer marktwerking, meer naamsbekendheid, meer inkomsten en meer efficiency. Voor ‘normale’ bedrijven een rijtje om niet van op te kijken, voor Het Gelders Orkest een aardverschuiving, ook al was de aanpak nog niet eens gericht op winst maken. ,,Het orkest is ondernemend, maar geen onderneming’’, aldus Wiegel. ,,Het model is opgetuigd om minder afhankelijk te zijn van subsidies. Er zal altijd geld bij moeten.’’ Het is dus een kwestie van zoveel mogelijk de eigen broek ophouden, offensief zijn in plaats van defensief en de zelfgenoegzaamheid laten

varen. ,,Want laten we eerlijk zijn, ‘’ zegt Wiegel, ,,We komen toch allemaal uit die cultuur, inclusief ikzelf.’’ De directeur bedoelt een cultuur van de veiligheid van verantwoorde vaste programmering in de eigen concertzaal, waarbij concessies zijn uitgesloten en een half gevulde zaal oké is. Het Gelders Orkest is gedraaid. Niet alleen het publiek luistert naar het orkest. Het orkest luistert ook naar het publiek. Het resultaat is verbluffend. Wiegel: ,,We spelen geconcentreerder en beter dan ooit en er hebben nog nooit zoveel mensen naar ons geluisterd.’’ Zo vulde Het Gelders Orkest op één dag twee keer de Amsterdamse Ziggo Dome tot de nok. Het orkest speelde voor tienduizenden bezoekers de filmmuziek van de BBC-natuurdocumentaires Frozen Planet en Blue Planet met de films op groot scherm. Vorig jaar voerde het orkest de muziek uit van de historische film Napoléon van Abel Ganz uit 1927, eveneens in Ziggo Dome met de gerestaureerde beelden op de achtergrond.


Wij bezorgen een frisse morgen

Nieuw! De Auping Original boxspring met AVS® Al vanaf

€ 1.975,-

(in de maat 180 x 200/210cm)

Wie kiest voor de Original boxspring kiest voor Auping perfectie. De perfectie zit in het unieke, door Auping ontwikkelde Actieve Ventilatie en Support Systeem (AVS®) welke in maximale ventilatie en perfecte ondersteuning voorziet. Kom naar onze winkel en ervaar de nieuwe Original boxspring. Laat je adviseren over comfortabel slapen en fris en uitgerust wakker worden. Meer weten? Kijk dan op auping.nl/originalboxspring

Auping Plaza Doetinchem Woonboulevard Doetinchem 0314 - 325 092 www.aupingplaza-doetinchem.nl Vrijdag koopavond

Het complete Auping assortiment onder één dak!


k l a s s e ! cu l t uu r 65

Eerste violiste Cécile Huijnen

Directeur George Wiegel

Chef-dirigent Antonello Manacorda

Planet Earth live in de Ziggo Dome

DE WERELD DRAAIT DOOR Een succesvolle combi, Het Gelders Orkest en de cinema. In juli 2014 vertoonde het Concertgebouw in Amsterdam driemaal de film The Lord of the Rings met op het podium Het Gelders Orkest. Het was een kwestie van snel schakelen, repetities inlassen en er voor gaan. Om het publiek te ontdooien speelde een selectie van het orkest een fragment van Frozen Planet in het programma De Wereld Draait Door. Het succes van de performances maakt duidelijk dat Het Gelders Orkest op het juiste nationale spoor is gerangeerd. Dat werd nog eens bevestigd door openluchtconcerten met zangeres Wende Snijders en deelname aan de Bridge to Liberation Experience in Arnhem. De musici speelden er, ver verwijderd van het concertzaalpluche, op een ponton. En er kon nog wel een megaspektakel bij. In september dirigeerde chef-dirigent Antonello Manacorda het War Requiem van Bernjamin Britten in de Arnhemse Eusebiuskerk.

zijn. Dat blijft een opgave, want behalve de afkalvende subsidie is er ook veel verloop onder de sponsoren. Op z’n website roept het orkest bemiddelde mensen op royaal te geven. Giften zijn aftrekbaar van de belasting ‘en vergeet niet Het Gelders Orkest op te nemen in uw testament.’ Het orkest staat voor 7 miljoen op de begroting. Er is optimisme. Sinds alle extra output zit de zaal tijdens reguliere concerten stampvol. Het begrip crescendo heeft een extra betekenis gekregen bij Het Gelders Orkest. Het grote publiek wil best wel. ,,Iedereen met twee oren aan zijn hoofd kan kwaliteit waarnemen’’, aldus directeur Wiegel.

Op het orkestkantoor bespelen marketingmedewerkers, onder leiding van Sanne Grijsen, inmiddels virtuoos alle pr-instrumenten. Boegbeelden als Manacorda (Italiaans, charmant, bevlogen, ‘de George Clooney van de klassieke muziek’) en eerste violiste Cécile Huijnen klimmen op de barricaden om de nieuwe status quo van het orkest te prediken. ‘Politici sterven, maar cultuur zal nooit sterven’, luidt het motto van Manacorda. ONAFHANKELIJK De leden van Het Gelders Orkest hebben volgens de directeur allemaal een kras op hun ziel door de rücksichtloze manier waarop de regering aan hun zekerheden en toekomst tornde, maar de afgelopen twee jaar speelden ze alsof er niets aan de hand was. De veerkracht van zijn mensen en hun bereidheid om te veranderen, heeft Wiegel verrast, maar hij weet ook dat er onder de oppervlakte bij velen nog frustratie zit. Toch is er commitment. Het doel is in 2017 voor 50 procent onafhankelijk van subsidie te

Het orkest ging 2015 in met een concert waarin jazztrompettist Eric Vloeimans centraal stond. George Wiegel overhandigde na afloop het jubileumboek Geen leven zonder muziek aan de burgemeesters van Arnhem, Nijmegen en de commissaris van de koning in Gelderland, vertegenwoordigers van overheden die het orkest koesteren. Waar de rijksoverheid de subsidiekraan zowat half dichtdraaide, tastte de provincie ruimhartig in de buidel om de transitie van Het Gelders Orkest naar een meer commerciële manier van werken mogelijk te maken.

JUBILEUMSEIZOEN NOG NIET TEN EINDE Het jubileumseizoen van Het Gelders Orkest loopt nog tot en met juni dit jaar. Er zijn concerten in Arnhem, Nijmegen, Doetinchem, Apeldoorn en Amsterdam. Verder zijn er nog de nodige, niet geplande, verrassingen te verwachten. Het orkest gaat in elk geval op herhaling met zangeres Wende. Ga voor een compleet overzicht van de concerten naar www.hetgeldersorkest.nl


k l a s s e ! C U LT U U R 66

Wereldcollectie van Lalique in Doesburg

Snuffelen aan dure parfumflesjes

Tot 31 augustus 2015 kunt u in Doesburg snuffelen aan de mooiste parfumflesjes ter wereld. Dankzij de niet aflatende inspanningen van Santino Melssen en Benjamin Janssens van het Lalique Museum is nu een ongeëvenaarde collectie van ruim 500 flacons, verpakkingen en originele reclame-uitingen van 1880 tot heden te bewonderen. Uit alle hoeken van de wereld bijeengebracht in Doesburg. Een unieke verzameling van de ‘Da Vinci’ van de glaskunst. En dat in onze eigen achtertuin… Tekst: Marion Andriessen, fotografie: Lalique Museum Doesburg


k l a s s e ! C U LT U U R 67

“De unieke tentoonstelling ‘Opkomst van de parfum industrie’ van Lalique loopt nog tot 31 augustus”

“De werken van Lalique zijn stuk voor stuk ontdekkingsreisjes voor het oog, met ongekend fraaie en minutieuze details”

Het Lalique Museum is volgens Melssen in de eigen regio bij velen nog een onbekende. En dat terwijl bezoekers van heinde en ver komen om hier de oogverblindende meesterwerkjes van Lalique te aanschouwen. Zeker nu het statige pand aan de Gasthuisstraat 1 in Doesburg één van de meest bijzondere collecties ooit herbergt. Onder de noemer ‘Opkomst van de parfum industrie’ kunt u hier gewapend met één van de aangeboden loepen de tot in het fijnste detail uitgewerkte glazen flacons en potjes te bewonderen. En wilt u aanvullende informatie over het stuk dan zijn er de interactieve schermen in het museum die uitleg geven. Een oogverblindende reis door de opkomst van de parfumindustrie, waarin Lalique een cruciale rol speelde als ontwerper van de flacons voor een groot aantal beroemde parfumeurs en couturiers. Wie eenmaal met Lalique heeft kennisgemaakt, zal hem niet snel vergeten. Zijn fascinatie door de (kleine) natuur en de vrouw in combinatie met zijn scherpe oog voor detail maken zijn werken stuk voor stuk tot ontdekkingsreisjes voor het oog. Dat hij hiermee hoge ogen scoort in de kunstminnende wereld scene is dan ook eenvoudig verklaarbaar en dat een echte Lalique daarmee ook een goede investering is eveneens. Volgens Melssen zijn de prijzen voor de werken van Lalique de laatste jaren alleen maar

gestegen. Overigens biedt het Lalique museum volgens hem een bijzondere optie voor beleggers. “Wie bij ons een stuk van Lalique koopt en dat terug wil lenen voor een bepaalde periode aan het museum kan daarmee voordelig een echte Lalique bemachtigen. Een prachtstuk met een veilingwaarde van bijvoorbeeld 35.000 euro kan op deze wijze zo maar voor een derde van de prijs in iemands bezit komen!”

Groepsarrangementen Wilt u de collectie met eigen ogen aanschouwen? Dat kan van dinsdag tot en met vrijdag en op zondagen van 14 tot 17 uur. Er zijn ook speciale groepsarrangementen rondom de tentoonstelling ‘Opkomst van de parfum industrie’. In groepen van 10 tot maximaal 60 personen krijgt u naast een ontvangst met een drankje in de concertzaal van het museum, een pianorecital en een luxe lunch. Ook krijgt u een korte uiteenzetting over het leven en werk van René Lalique, waarna een bezichtiging van de collectie volgt. Meer informatie en reserveringen bij Société Musée Lalique Pays Bas, Gasthuisstraat 1 in Doesburg, tel. (0313) 471410 en op www.musee-lalique.nl.

“ We h e b b e n z o j u i s t e e n p o e d e r d o o s v a n n o g g e e n t i e n centimeter hoog verkocht voor anderhalve ton…”


Van de Pavert Beveiliging Duiven

Veiligheid voorop!

Verminder de kans op inbraak met 90%

Schakel ons in… Verminder de kans op inbraak met 90%

Schakel ons in…

…voor het te laat is!

…voor het te laat is! • Alarmsystemen met certificaat • Camerasystemen • Brandbeveiliging • Kluizen en sleutelkasten • Toegangscontrole

• Inbraak-, camera- en brandsystemen • Veiligheidsplan op maat • Voor bedrijven en particulieren • Alles onder één dak 5 jaa r GA RA NTI E op ala rms yst • De nieuwste apparatuur fysiek inemen!onze showroom • Ruim 25 jaar ervaring • Alarmsystemen met certificaat • Camerasystemen • Brandbeveiliging • Kluizen en sleutelkasten • Toegangscontrole

5 jaar GAR ANT IE op alar msy stem en! Bezoek onze showroom waar wij met u vrijblijvend ons complete dienstenpakket kunnen bespreken.

Bezoek onze showroom waar wij met u vrijblijvend ons complete dienstenpakket kunnen bespreken.

15 Duiven Nieuwgraaf 15 Nieuwgraaf Duiven 026-3210510 026-3210510 info@goedbeveiligd.nl info@goedbeveiligd.nl www.goedbeveiligd.nl

www.goedbeveiligd.nl

Van de Pavert Beveiliging, Nieuwgraaf 15, 6921 RJ Duiven, tel. (026) 3210510, www.goedbeveiligd.nl


k l a s s e ! business k l a sse 69

“NEE”

IS GEEN EINDE OEFENING DE BANK ALS REGISSEUR VAN STAPELFINANCIERING Marcel Gerritsen, Rabobank:

" We w a r e n e e n b e e t j e v e r g e t e n om de klant te helpen"

Rabobank wil ondernemers op het spoor zetten van alternatieve financiering. Een “nee” van de bank bij een kredietaanvraag is nog geen einde oefening. Er zijn alternatieven die variëren van NPEX, ‘de beurs voor het mkb’, tot crowdfunding, ‘de smeerolie voor klassieke financiers’. Rabobank Graafschap-Midden, Rabobank Graafschap-Zuid, Rabobank Noord Oost Achterhoek en VNO-NCW Achterhoek gaven inzicht tijdens een bijeenkomst in het Doetinchemse Amphiontheater. Teskt: Waldemar Ysebaert, fotografie: Roel Kleinpenning


k l a s s e ! business k l a sse 70

Mathijs Bouman, econoom:

"Dan verkopen we de boot" ,,Het oude bankmodel is aan het einde van z’n latijn. Banken zijn er onvoldoende in geslaagd om een nieuw model te ontwikkelen om het geld van spaarders bij investeerders te brengen.’’ Econoom en RTL Z-beurspresentator Mathijs Bouman vatte de koe stevig bij de horens. Tijdens een bijeenkomst van VNO/NCW Achterhoek, Rabobank Graafschap-Zuid en Rabobank Noord Oost Achterhoek in het Doetinchemse theater Amphion in februari, sprak hij van ‘een fundamenteel probleem’ voor bedrijfsfinanciering. Maar hij gaf meteen ook de oplossing, want Nederland is bere-rijk, alleen moeten we wel nog even ‘de boot verkopen.’ Die boot dat zijn de schatrijke pensioenfondsen in ons land die honderden miljarden hebben geïnvesteerd in de Verenigde Staten en Duitsland, maar slechts veertien procent van hun kapitaal in eigen land. Bouman: ,,De truc is dus die pensioengelden in te zetten voor de eigen bedrijven. Nu verbieden we het om in onszelf te investeren.’’ Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Zweden dat een transitie maakte van bancaire kredieten naar het vrije marktkapitaal. Dat was even een omslag, het was als Stockholm 1967: ,,Gewoon van het ene op het andere moment besluiten dat je niet meer links op de weg rijdt, maar rechts.‘’ REGISSEUR In afwachting van de grote omslag, hield Bouman een pleidooi voor het aanspreken van alternatieve financieringsmogelijkheden en het liefst nog een combinatie daarvan met een ouderwetse bancaire lening. Met andere woorden, de bank zal eerder toehappen als andere (alternatieve) fondsen hun jawoord al hebben gegeven. De econoom denkt aan alternatieven als crowdfunding, investeringsfondsen, oude en nieuwe beurzen, kredietunies, microkrediet, mkb-obligaties en overheidsgaranties. Bouman kreeg bijval van Alan van Griethuysen van NPEX, ‘de beurs voor het mkb’. NPEX is goed voor een half miljoen verhandelbare obligaties, met 35 noteringen, 266 miljoen aan belegd vermogen en 11.000 particuliere aandeelhouders. Van Griethuysen gelooft in wat hij noemde stapelfinanciering. ,,Stel, de

bank geeft 70 procent als de ondernemer 30 procent eigen vermogen inbrengt. Als hij door de kredietcrisis heeft ingeteerd op dat eigen vermogen, wat is er dan mooier om bij NPEX achtergestelde obligaties uit te geven?’’ Hoofd financiering Marcel Gerritsen van Rabobank hield de Amphionzaal voor dat Rabo de regie wil nemen bij het bij elkaar brengen van aanbieders van geld en ondernemers. Hiervoor is het platform Money Meets Ideas opgericht. Gerritsen ziet mogelijkheden voor bijvoorbeeld een combi van crowdfunding, waar door de Rabo gebruik van wordt gemaakt, en een bancaire lening. Hij toonde zich tevens een warm pleitbezorger van het aanspreken van achtergesteld en eigen vermogen als het om kredietverstrekking gaat. De klant helpen is het motto ,,Want dat zijn we een beetje vergeten de afgelopen jaren’’, zo zei hij. Een opmerking die door de zaal, vol ondernemers, met instemming werd begroet. Voorbeeld van de Rabo-klantvriendelijkheid nieuwe stijl is dat de bank financieringsaanvragen binnen een week afwerkt. De klant die een aanvraag heeft ingediend, krijgt binnen 24 uur een telefoontje, zit binnen vier dagen met een Rabodeskundige om de tafel en krijgt dus binnen een week te horen hoe het er voor staat. Is het een keihard nee, dan weet hij waar hij aan toe is en krijgt hij ‘alternatief’ advies. BUSINESS ANGEL Wellicht daalt er dan een business angel neer met een zak geld. Een business angel is in de terminologie van Money Meets Ideas een informal investor die risicodragend kapitaal verschaft aan derden. Directeur K Plus V Hendrik van der Meulen van Money Meets Ideas vertelde in Amphion jaarlijks zo’n 400 aanvragen te krijgen, waarvan iets meer dan een kwart eindigt in een deal. Het gaat om bedragen tot een miljoen en betreft meestal 20 tot 30 procent van het totale benodigde kapitaal. Money Meets Ideas faciliteert vooral ondernemers uit de IT, de maakindustrie, de cleantech, de medische techniek, agro en food. Het Raboplatform brengt vraag en aan-


k l a s s e ! business k l a sse 71

Links Jaap Blok (Rabobank), Frans Vervoordeldonk (Rabobank), Petra Teunis (Rabobank) en Peter Rikken (VNO-NCW)

bod bij elkaar via bijeenkomsten waar vijftien tot twintig informal investors worden losgelaten op twee of drie ondernemers per keer. De ondernemer moet de informal investor zien als een bijrijder in zijn onderneming , als medeaandeelhouder.

Vroemen zei dat CrowdAboutNow veel minder naar het businessplan kijkt. ,,Wij stellen andere vragen. Wat voor ons telt is of er daadwerkelijk mensen zijn die gebruik maken van het product en of er klanten en afnemers zijn die financieel risico willen lopen.’’

André Elands van The eNose Company in Zutphen vertelde in Amphion over zijn ervaring met Money Meets Ideas en is er nu van verzekerd dat hij zijn noviteit, de Aeonose (een apparaat voor ademanalyse waarmee kanker kan worden opgespoord), kan produceren en breed in de markt kan zetten. Elands kreeg geld binnen door middel van crowdfunding (One Planet Crowd), een lening van het Red Med Discovery Funds en een lening van PPM-Oost (de regionale investeerder in Overijssel en Gelderland, waarin de provincies en het Ministerie van Economische Zaken participeren). Kon hij dan geen gebruik maken van het innovatiekrediet van de landelijke overheid? Nee, dat was naar zijn mening een te lastige en bureaucratische procedure.

Grote verschil met de banken en veel andere alternatieve financiers is dat het om kleine bedragen gaat. Maar die bedragen, zijn volgens Vroemen, wel het moeilijkste stukje en het meest risicodragende deel van de financiering. ,,Bovendien is het de smeerolie voor klassieke financiers die op hun beurt aan boord kunnen komen.’’

VERTROUWEN Crowdfunder Tom Vroemen van CrowdAboutNow, stelde tijdens de paneldiscussie vast dat het type financieringen waar zijn organisatie in doet te klein zijn voor wat hij noemde een “dure bureauanalyse”. CrowdAboutNow meet zich niet met banken, niet qua hoogte van de financieringen en ook niet wat strenge eisen betreft.

"Als zijn moeder investeert, is de ondernemer te vertrouwen"

Niettemin, de eerste financiers zijn de belangrijkste stakeholders. Vroemen: ,,Als zijn moeder investeert is de ondernemer te vertrouwen, als zijn buurman investeert, idem dito, als zijn dorpsgenoot investeert, is de locatie te vertrouwen als zijn branchegenoot investeert, is het businessplan te vertrouwen. Dus we hoeven geen dure klassieke kredietanalyse te doen. Het is vanwege die analyses dat het vaak mis gaat aan de onderkant van de markt. Een kredietbeoordeling tegen lage kosten zit er voor hen niet in.’’

To m Vr o e m e n , CrowdAboutNow:


k l a s s e ! business k l a sse 72


k l a s s e ! business k l a sse 73

Beleggen anno 2015 Tips van de specialisten Is nu de tijd rijp om ‘in aandelen’ te gaan of is de aanschaf van een Koons beter of toch maar liever investeren in stenen? Het zijn lastige tijden. Zelfs voor degene die nog flinke tegoeden voorhanden hebben. Klasse! laat een aantal specialisten uit de financiële en andere branches aan het woord over hun visies op beleggen en investeren anno 2015. Waar u ook in wilt stappen. Zorg voor een goede oriëntatie vooraf of voor een goede adviseur. Waar het beleggen op de beurs betreft, raden specialisten af om zelf het heft in handen te nemen. Met name kleine beleggers lopen volgens o.a. de directeur van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, grote risico’s door onkunde en door het feit dat ze minstens te laat instappen en ook te laat uitstappen. Wilt u desondanks toch graag zelf weten wie tot de best presterende fondsen en fondsmanagers horen? Check dan de uitkomsten van de verkiezing van vwdcashFundawards 2015, die in maart jongstleden per categorie in Amsterdam werden bekendgemaakt. Zie: www.fundawards.nl. Waar uw voorkeur qua beleggen en investeren ook naar uitgaat, u kunt in elk geval uw oor eens te luister leggen bij de specialisten uit de verschillende branches die op de volgende pagina’s in deze special hun visie graag met u delen. Doe er uw voordeel mee!


k l a s s e ! business k l a sse 74

SynVest blijft kansen zien in Duits vastgoed

Waar commercieel vastgoed in Nederland over nagenoeg de hele linie nog in een moeilijke fase zit, is Duits vastgoed een robuuste markt geworden die veel kansen biedt. Dit geldt voor zowel commercieel als residentieel (woning) vastgoed. Het SynVest German RealEstate Fund N.V. kiest voor binnenstedelijk vastgoed; goed gerenoveerde woningen in het centrum en wijkwinkelcentra. Martin van Gooswilligen, commercieel directeur van SynVest Beleggingsfondsen, legt uit waarop de filosofie is gebaseerd.


k l a s s e ! business k l a sse 75

“In Nederland dienen de eerste tekenen van economisch herstel zich aan, ook op de woningmarkt, maar Duitsland is veel verder. Daar was 10 jaar geleden sprake van een economische crisis, waarna door structurele veranderingen de economie in een sterke ‘flow’ is terechtgekomen. Die loopt nog steeds door en door de lage rente is vastgoed aantrekkelijk”. Hij objectiveert: “Natuurlijk reageert Duitsland op bijvoorbeeld de ontwikkelingen in Rusland en het Midden-Oosten, maar de positie in Europees perspectief en ten opzichte van Azië en de rest van de wereld is zo sterk. Daar kun je gewoon niet omheen”. Lage hypotheekrente Het goede momentum in de Duitse markt wordt versterkt door de financieringsbereidheid van de banken met daarbij een lage rente. Volgens Van Gooswilligen sluit SynVest momenteel een 10-jarige hypotheek af tegen een rente van minder dan 2,2%. De sterke markt trekt ook andere buitenlandse partijen, naast lokale investeerders en dit doet de vastgoedprijzen gestaag stijgen. “Als SynVest kunnen we in Duitsland echter nog steeds interessante objecten kopen met een goed rendement. SynVest heeft inmiddels een breed netwerk van makelaars, bemiddelaars en banken ontwikkeld. Eerder was de focus gericht op winkels met langjarige huurcontracten en in 2015 kijken we ook weer wat meer naar woningen. De markt blijft er gezond”. Hij weerlegt een mogelijke oververhitting van de markt door te wijzen op het feit dat banken in Duitsland conservatief financieren en daarnaast klanten verplichten tot aflossen op hypothecaire leningen. Hierdoor nemen de risico’s langzaam maar zeker af. En voor beleggers wordt hiermee als het ware een extra spaarpotje aangelegd. “Wat wij overigens wel graag zouden zien, is een gezonde inflatie. Met geïndexeerde huurcontracten levert dat op termijn ook waardegroei van de onderliggende panden op en leningen worden absoluut gezien goedkoper. Inflatie heeft gelukkig volop de aandacht van de ECB en wij hebben er vertrouwen in dat de maatregelen van de ECB gaan werken. Er wordt nu veel geld in de economie gepompt en inflatie moet dan wel volgen. Nadeel voor spaarders is wel dat de rente, die al vrij gering is, nog lager wordt. Rabobank heeft net als eerste Nederlandse bank de internetspaarrekening rente verlaagd tot onder de 1%. In combinatie met de vermogensrendementsheffing en inflatie zal men toch iets moeten doen om het vermogen in stand te houden. Vastgoed heeft zich historisch bezien bewezen als goede belegging”. Verdere groei portefeuille SynVest heeft veel vertrouwen in een verdere groei van de beleggingsportefeuille. Deze bedraagt op dit moment circa 85 miljoen euro en SynVest ziet een goede instroom van kapitaal vanuit nieuwe en bestaande beleggers. De organisatie wordt gestaag versterkt en er wordt een strak regiem gehanteerd. Acquisities moeten passen binnen de gestelde criteria van rendement en risico. Hierbij zijn zaken van belang als: de locatie van objecten, rendement, beheerkosten, verwachte waardeontwikkeling over vijf jaar. Tegelijk wordt gestreefd naar goede spreiding over regio’s, huurders, financiers en diversificatie van financieringstermijnen.

“Oververhitting op de Duitse markt wordt voorkomen door o.a. een conservatief financiersbeleid van de Duitse banken”

DEELNEMEN IN DIT FONDS? Eind 2011 is SynVest German RealEstate Fund N.V. opgericht. U kunt deelnemen op twee manieren. Via een eenmalige inleg met minimaal € 5.000,- en/of met een maandelijkse inleg van minimaal € 100,- en dat gedurende ten minste twee jaar. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel van de open-end fondsstructuur is dat men iedere maand kan deelnemen of juist uittreden. Men kan uitstappen met het gehele kapitaal of met een deel. Toetreden werkt net zo. Later een bedrag extra beleggen als dit uitkomt kan ook. Daarnaast is het mogelijk het maandelijkse dividend automatisch te herbeleggen. Het kapitaal groeit dan harder door. Dit kan elke maand ‘’aan’’ of ‘’uit’’ gezet worden. We proberen onze belegger maximale vrijheid te bieden binnen de kaders van het prospectus. Het fonds kan een goed alternatief zijn voor sparen bij de bank, voor bijvoorbeeld dat appeltje voor de dorst of studie van de (klein)kinderen. Het voorschotdividend van dit fonds bedraagt thans 7,4% op jaarbasis, dat bij de maandelijkse inleg standaard wordt herbelegd en bij een eenmalige deelname naar keuze wordt uitbetaald of herbelegd in dit fonds. Bij deelname in april 2015 geven wij u een extra maand dividend per certificaat. Kijk op www.beleggeninduitsvastgoed.nl voor de actievoorwaarden.

Martin van Gooswilligen


k l a s s e ! B usiness k l a sse 76

Rabobank Private Banking Grip op uw doelen met Financiële Planning

Welke wensen heeft u voor de toekomst? Wellicht wilt u een nieuwe investering doen in uw bedrijf, een ander huis kopen of uw bedrijf overdragen aan uw kinderen. Een wens kan ook zijn om reserves op te bouwen, die op een later moment nuttig kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor uw nabestaanden. Financiële Planning geeft inzicht in de haalbaarheid van uw wensen. Het maakt duidelijk hoeveel vermogen u nodig heeft om ze te realiseren. Rabobank Private Banking geeft u hiermee grip op uw financiën. En dat biedt financiële rust.

Een goed doordacht plan geeft grip Wilt u een helder overzicht van uw persoonlijke financiële wensen en mogelijkheden? Met Financiële Planning krijgt u inzicht in uw huidige situatie en een vooruitblik op de toekomst. Zeker als u een eigen bedrijf en meerdere toekomstwensen heeft, is het vaak relevant. Financiële Planning start met een uitgebreide inventarisatie van uw wensen voor uw persoonlijke financiën. Op basis daarvan formuleren we uw doelen, die aangeven hoeveel inkomen en vermogen u nodig heeft om uw wensen te kunnen realiseren. Vervolgens analyseren we uw huidige financiële situatie en bekijken de haalbaarheid van uw gestelde doelen. Inzicht kan u helpen betere beslissingen te nemen om uw doelen te realiseren. Uw persoonlijk financieel plan Uw doelen vormen de basis voor uw persoonlijk financieel plan dat we samen ontwikkelen. Dit plan maakt inzichtelijk hoe u uw persoonlijke doelen kunt realiseren. Hierbij kijken we ook hoe uw deze met elkaar samenhangen. Van belangen in vennootschappen en onroerend goed, tot beleg-

gingen en liquiditeiten: we nemen uw huidige financiële situatie onder de loep. Dit bekijken we in onderlinge samenhang. Zo maken we inzichtelijk wat u op dit moment al goed geregeld heeft en wat nog aandacht nodig heeft. Voor zaken die bijsturing vragen, reiken we oplossingen aan. Ook geven we inzicht in de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen. Wat zijn bijvoorbeeld de financiële consequenties als u arbeidsongeschikt raakt? Wat betekent dat voor uw doelen? En welke maatregelen kunt u treffen? Zo zijn er meer zaken die invloed hebben op uw plan. De aanschaf van een tweede woning kan aanleiding zijn om uw doelen nog eens tegen het licht te houden. Of wanneer u te maken krijgt met een inkomensstijging na forse bedrijfsgroei. Ook kunnen veranderingen in wetgeving of producten van invloed zijn op uw situatie. Daarom bespreken we tenminste jaarlijks met u eventuele ontwikkelingen die gevolgen kunnen hebben voor uw plan. U kunt natuurlijk tussentijds ook zelf aangeven dat er iets is veranderd. Dit alles resulteert in een doordacht financieel plan dat zich met uw leven mee ontwikkelt, zodat u grip heeft op uw financiën en op de realisatie van uw wensen.


k l a s s e ! business k l a sse 77

Financiële Planning geeft inzicht en rust.

Financiële Planning bestaat uit drie fasen:

1. Een eerste vrijblijvend gesprek, waarin we uw wensen bespreken en kijken wat Financiële Planning voor u kan betekenen en praktisch inhoudt. 2. Het adviestraject. Samen met uw accountmanager Private Banking komt u tot uw persoonlijk financieel plan. Uw accountmanager van de Rabobank is gecertificeerd door de Federatie Financieel Planners (FFP). Dit keurmerk staat voor kwaliteit, deskundigheid en ervaring op het gebied van Financiële Planning. 3. Bent u op koers? En blijft u op koers? Tijdens onze periodieke evaluatiegesprekken met u zorgen we ervoor dat u met de realisatie van uw financiële doelen op koers blijft.

Integraal advies Het is bij een financieel plan belangrijk dat alle aspecten meegewogen worden. Daarom werkt Rabobank Private Banking tijdens het opstellen van uw plan nauw samen met uw andere adviseurs, zoals uw accountant, fiscalist of notaris. In uw plan geven wij inzicht in de oplossingen die mogelijk vragen om verdere opvolging door deze adviseurs. Bent u als ondernemer ook klant bij de Rabobank? Natuurlijk zullen we dit plan met uw zakelijke accountmanager overleggen, zodat zakelijk en privé op elkaar zijn afgestemd. Uw financiële rust Wat mag u van ons verwachten? Om een goed beeld te krijgen van uw financiële mogelijkheden, bekijken wij uw persoonlijke situatie en uw financiële doelen in samenhang. Als het bijdraagt aan de realisatie van uw doelen, zetten we ons netwerk in en verbinden u aan andere partijen. We zijn transparant in onze werkwijze, activiteiten en onze prijsstructuur van Financiële Planning. We maken complexe zaken inzichtelijk, zodat u de juiste keuzes kunt maken. Zo bieden wij u financiële rust.

Financiële Planning in een notendop √ uw wensen en doelen in kaart gebracht √ analyse van uw huidige financiële situatie √ analyse van de haalbaarheid van uw doelen √ oplossingen om uw doelen te realiseren √ aandacht voor onverwachte gebeurtenissen

Wilt u financiële rust ervaren door Financiële Planning? Maak een afspraak met Rabobank Private Banking voor een vrijblijvend, kosteloos gesprek. Samen met onze accountmanager Private Banking bespreekt u of Financiële Planning bij uw wensen en situatie past. Interesse? Neemt u contact met ons op via (0318) 660 662 of mail privatebanking@vr.rabobank.nl.

Neem gerust eens een kijkje op rabobank.nl/privatebanking


k l a s s e ! business k l a sse 78

Beleggen in wijn

Wildwest verhalen over geweldige rendementen op zeldzame wijnen. Hoe hoog is het waarheidsgehalte? Is er geld te verdienen met investeren in wijnen of is het een riskante onderneming? Marcel Donders van Robbers & van den Hoogen in Arnhem legt uit. Tekst: Marcel Donders, fotografie: Robbers & van den Hoogen Kwaliteit en prijs De beste tip is om u goed te laten voorlichten welke wijnen het meest geschikt zijn door een KVNW-geregistreerde wijnhandel. 95 % Van de wijnen zijn niet geschikt om lang te bewaren en dus mee te beleggen. Het gebeurt daarom altijd met rode wijn. Alleen topwijnen zijn hiervoor geschikt, zoals Bordeaux, Châteauneuf-du-Pape of topwijnen uit Italië, maar ook hier zijn niet alle wijnen bruikbaar. Advies is dan ook raadzaam, niet in de laatste plaats omdat de wijn nog verder rijpt op de fles en voor een leek moeilijk te bepalen is hoe de wijn zich ontwikkelt. Ook het oogstjaar is natuurlijk van belang. Een Bordeaux van bijvoorbeeld 2005 is veel beter dan dezelfde Bordeaux uit 2007. Oudere wijnen zijn meer waard dan jongere, maar ze mogen natuurlijk ook weer niet te oud worden. Daarnaast zijn wijnexperts zeer belangrijk, als bijvoorbeeld Robert Parker een wijn als zeer goed waardeert, dan heeft dat zeker een positieve invloed op de prijs. Vraag en aanbod Ook al heeft u als belegger een mooie wijn van een goed wijnjaar, dan hoeft deze niet altijd veel geld op te leveren. De vraag naar wijn wil nog al eens veranderen. Zo kon het in China jarenlang niet op. Het drinken van wijn is daar een statussymbool. Sinds de Chinese overheid een klopjacht is begonnen op corrupte functionarissen is de markt behoorlijk ingezakt. Maar ook het volume van de oogst is zeer bepalend voor de prijs. Een kleine oogst betekent automatisch een hogere prijs per fles. Reserveren van wijn U kunt bij Robbers & van den Hoogen door middel van reserveren beloftevolle bewaarwijnen kosteloos in de kelders opslaan, tot ze optimaal op dronk zijn. Er zijn wijnen die op jonge leeftijd nog betaalbaar zijn, maar tegen de tijd dat ze echt op dronk zijn, heel erg schaars en kostbaar. Dergelijke wijnen kunt u dus het best jong inkopen en vervolgens afhankelijk van hun ontwikkelingstempo, gedurende 3 of 5 jaar, in de kelders in alle rust laten rijpen. Na uw aankoop (reservering) ontvangt u jaarlijks een nauwgezet verslag over uw wijnvoorraad in onze kelders, de rijping en de stadia van drinkbaarheid. Bijtijds wordt u geïnformeerd wanneer uw wijn op dronk is, zodat u er altijd op het juiste moment van kunt genieten. 2014 Is een jaar om te reserveren. Dankzij de Indian Summer Is het een goed wijnjaar geworden in Bordeaux, Bourgogne, Rhône en Elzas met uitstekend bewaarpotentieel. Bewaren van uw belegging Een goede wijn wordt na verloop van tijd steeds beter, zolang deze maar onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Want wijn bewaren is lang niet zo simpel als het lijkt. Een mooie wijnkelder waar het ideale klimaat heerst, is altijd een goed begin. En wat is dan het ideale klimaat? In de eerste plaats een constante temperatuur; grote temperatuurschommelingen zijn funest voor uw wijnverzameling. Wijnen die constant worden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen, verliezen namelijk hun

kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt. Een ideale temperatuur om zowel rood als wit te bewaren is rond de 12°C, met een schommeling van maximaal een graad. Een hoge luchtvochtigheidsgraad. Een vochtige omgeving is van levensbelang voor uw wijnen. Een hoge luchtvochtigheid garandeert namelijk de elasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt daarom tussen de 60 en 75%. Een donkere omgeving. Een wijnfles is niet voor niets groen of bruin van kleur. Licht, en met name de UV-straling erin, heeft een desastreuze invloed op de kwaliteit van de wijn, door de oxidatie van tannine. Het is daarom raadzaam uw wijnen in een donkere omgeving te bewaren. De wijnkelders van Robbers & van den Hoogen voldoen hier aan. Een andere alternatief is de aanschaf van een wijnkast of een koelingssysteem voor in de kelder. Wanneer verkopen? Als de wijn op ‘dronk is, omdat daarna de kwaliteit afneemt. Maar wanneer is de wijn nu op dronk? Onze klanten worden twee maal per jaar op de hoogte gehouden van de ontwikkeling van hun wijnen. Een ander alternatief is, zoals wij dat ook doen, regelmatig proeven om dat te controleren. Dit heeft uiteraard wel invloed op het rendement van de belegging. Rendement Er gaan nogal wat wildwest verhalen de ronde over het geweldige rendement van het beleggen in wijn. Bijvoorbeeld een wijn die ingekocht was voor 150 euro in 1990 en verkocht werd in 2013 voor 3000 euro. Maar hoe vaak gebeurt dit en wat is dan toch het echte rendement? Indexbeleggen levert sinds de opening van de AEX gemiddeld 6,7 % per jaar op. Wat is dus wijsheid? Ons motto is: wijn is in de eerste plaats gemaakt om van te genieten. En zoals mijn vader altijd zei: “Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.”

“Hoge rendementen bij wijn zijn uitzondering. Wijn is toch in de eerste plaats gemaakt om van te genieten!”


k l a s s e ! business k l a sse 79

Op ‘koopjesjacht’ bij Christie’s Van exclusieve kunstwerken en juwelen en horloges tot wijnen en antiek. Bij Christie’s komt het allemaal onder de hamer. En de stukken zijn geliefd: 2014 was het meest succesvolle jaar in de 240 jarige geschiedenis van het huis. Vooral na-oorlogse en moderne kunst blijken in trek bij de kopers, net als kostbare juwelen. Op 13 verschillende locaties over de wereld worden van Amsterdam en Londen tot Dubai en Shanghai unieke stukken door Christie’s geveild. U hoeft daar overigens niet eens voor af te reizen, want Christie’s stelt u ook in de gelegenheid om online mee te bieden. Middels een real-time video en audio weergave ‘zit’ u voor u gevoel zelf in de zaal. Daarvoor dient u uiteraard wel eerste een Christie’s Account te openen en voor bepaalde transacties ook een financiële referentie op te geven of een borg te storten voordat u kunt meebieden. Een optie die het huis geen windeieren legt: de online verkoop steeg het afgelopen jaar met maar liefst 54%. Bieden per telefoon kan trouwens ook. Vanuit de verkoopruimte wordt u door Christie’s gebeld waarna eventueel vanuit uw naam biedingen worden gedaan. Bent u niet in de gelegenheid op het tijdstip van veilen iemand te woord te staan, dan kunt u een bod achterlaten middels een Absentee Bid Form. Op de eigen site van Christie’s is een actueel overzicht te vinden van op handen zijnde veilingen. Vrijwel dagelijks worden bijzondere zaken aangeboden. Variërend van een met diamanten bezaaide, witgouden Patek Philippe tot werken van kunstmeesters als Goya. De hoogste opbrengst van een kunstveiling tot nu toe was die van november 2013 toen er voor een kleine 692 miljoen onder de hamer ging. Het duurste stuk dat ooit bij

Christies, maar ook tijdens een kunstveiling, werd geveild was in 2014 de drieluik van Francis Bacon die 142 miljoen Amerikaanse dollars opbracht. Overigens tekende onze eigen Jeff Koons voor een stuk dat als duurste te boek staat bij Christies onder de noemer kunst van een nog levende kunstenaar. Het betrof de Balloon Dog die voor ruim 58 miljoen US dollars van de hand ging.

“Het duurste stuk dat ooit bij C h r i s t i e ’s o n d e r d e h a m e r k w a m w a s een drieluik van Francis Bacon. Het bracht 142,4 miljoen Amerikaanse dollars op”

Wie kopen? Christie’s is wereldwijd voor iedereen toegankelijk. Het veilinghuis noteerde het afgelopen jaar – mede dankzij de online mogelijkheden - maar liefst 30% nieuwe kopers. De kopersgroep uit Europa en het Midden Oosten groeit het hardst onder het veilingpubliek. Uit deze hoek werd voor maar liefst 1,6 miljard Engelse Ponden weggekaapt. Maar ook de Aziaten zijn gretig en zijn inmiddels verantwoordelijk voor 27% van alle aankopen. Het zijn vooral vermogende zoekers die Christie’s als geëigend kanaal zien om hun vermogen veilig te stellen - of liever nog - te laten groeien. www.christies.com


k l a s s e ! business k l a sse 80

Klassieke auto’s: beleggen uit liefde

Exorbitante bedragen worden er neergeteld voor zeldzame klassieke auto’s. Klassiekers lijken anno 2015 de nieuwe beleggingshype. Maar, ondanks de veelal indrukwekkende rendementen, blijft beleggen in klassiekers vooral een kwestie van liefde voor mooie auto’s. Tenminste, als we de eigenaren van The Gallery in Brummen Nico en Nick Aaldering mogen geloven. Tekst: Marion Andriessen, fotografie: Joost Franken, Steve Hall Photography en The Gallery


k l a s s e ! business k l a sse 81

“ Wa a r j e d e m i s t m e e in kunt gaan? Een matige auto, die er goed uitziet, maar waarvan de kwaliteit slecht is en waaraan je dus veel kosten gaat krijgen”

“ B i j k l a s s i e k e a u t o ’s g a a t h e t o m e e n c o m b i n a t i e v a n r a t i o e n emotie. Je hebt liefhebbende investeerders of investerende liefhebbers” Wanneer is een auto een klassieker? Nico: “volgens de regelgeving als hij ouder dan 25 jaar is. Maar, er zijn ook auto’s die jonger zijn en al tot de klassiekers behoren.” Welke klassieke auto’s zijn nu populair? “Dat zijn met name de ‘Italianen’ als Ferrari, Maserati en Lamborghini. En dan alle modellen van voor 1985”, meent Nico. “Maar”, voegt Nick toe, “je ziet nu ook de opkomst van een tweede generatie klassiekers zoals de Ferrari Testarossa. Dat zijn de auto’s die de jongere generatie vroeger mooi vond en daar dus nostalgische gevoelens bij hebben. Nostalgie is nauw verweven met klassiekers. Daar waar de zestigers van nu voor de generatie auto’s uit de jaren vijftig valt, valt onze generatie veelal voor die uit de jaren tachtig. Zo is mijn vader fan van de Ferrari 275 en ik van de Ferrari 512. Dat is een kwestie van voorkeuren, maar ook van budget. Als een 275 te duur wordt, gaan mensen een stapje lager naar bijvoorbeeld de Testarossa. Soms speelt bij zo’n beslissing ook de rij-ervaring van de auto mee bij de jongere generatie. Zo’n Testarossa rijdt natuurlijk een stuk soepeler dan de veel oudere 275 .” Wat is het rendement van een investering in een klassieke auto? “Dat ligt uiteraard geheel aan het merk en type. Maar er zijn gevallen bekend die forse rendementen hebben opgeleverd of kunnen opleveren. De meeste mensen kopen echter niet vaak een klassieke auto sec voor het rendement zoals dat bij aandelen of goud gebeurt. De meesten zijn al liefhebber van klassiekers. Bovendien heeft de aanschaf van een klassieke auto een aantal voordelen ten opzichte van andere investeringen.

Zo is een klassieke auto roerend goed, kun je hem gebruiken, kun je ernaar kijken en is de waarde ervan transparant. Anders dan met bijvoorbeeld kunst, kun je via bijvoorbeeld internet snel en eenvoudig de waarde van een klassieke auto achterhalen. Je hebt dus geen beleggingsadviseur nodig. Je kunt het zelf makkelijk uitpluizen”, meent Nico. Wat zijn dan de valkuilen bij een investering in een klassieker? “Waar je de mist in kunt gaan is dat de kwaliteit van de auto niet is wat je ervan verwacht. Je kunt klassiekers eigenlijk in drie groepen indelen: niet gerestaureerd en slecht, matig en goed. Met name die tweede categorie is een valkuil. Daar zie je niet zo snel aan dat je een auto hebt gekocht die niet goed is en waaraan je flinke kosten krijgt. Ik adviseer mensen altijd iets goed te kopen bij een betrouwbaar adres en raad ze ook aan gewoon te vragen of de betreffende auto een interessante belegging is!” Wat is nu de trend? Nico: “Italiaanse merken zijn zeer populair. Hoewel wij hier in Nederland met onze calvinistische inslag nog ver achterlopen op landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland. Daar wordt al langer flink in klassiekers geïnvesteerd. Nu hier echter ook de spaarrente op de bank onder de 1% ligt, zie je dat mensen iets anders met hun geld willen doen en zie je ook de opkomst van de kleine investeerders die 30 of 40 mille tot hun beschikking hebben. Daar heb je bijvoorbeeld nu een BMW3 CSI voor. Die koop je nu tussen de 25 en 30000 euro en verkoop je mogelijk over een paar jaar al voor 30 tot 35000 euro. Dat is een leuk rendement.”


k l a s s e ! business k l a sse 82

The Gallery exterieur

The Gallery interior

“Naast nostalgie en budget speelt bij de jongere generatie l i e f h e b b e r s o o k d e r i j - e r v a r i n g v a n d e a u t o m e e . E e n Te s t a r o s s a r i j d t natuurlijk een stuk soepeler dan een veel oudere Ferrari 512”

Vanaf welk bedrag kunnen ze bij The Gallery terecht? “Wij hebben 250 tot 300 auto’s op voorraad. Hiervan is 95% eigendom. Dat maakt ons sterk. Als we iets interessants zien, kunnen we direct zaken doen. Daarnaast hebben we een uitstekend relatienetwerk voor onze inkoop. We kopen bovendien alleen gerestaureerde auto’s. De finishing touch doen we hier nog intern. Elke auto die het pand verlaat is top in orde. We brengen ze zelfs thuis en leveren er een goede handleiding bij. Desnoods in het Russisch als dat de taal van de klant is. Qua budget kan men bij ons terecht voor auto’s van 8 duizend euro tot over een miljoen. Een breed aanbod dus”, aldus Aaldering senior. Welk klassiek merk is overgewaardeerd? “Porsche. Daar zijn er namelijk heel veel van gemaakt. Als je kijkt naar wat de waarde bepaalt van een auto is het aannemelijk dat de prijzen van

Porsches binnenkort stabiliseren. Voor de waarde is namelijk een aantal zaken van belang: het aantal gemaakte exemplaren, de staat van de auto, de authenticiteit, de schoonheid en ook de merkbekendheid”, meent Nico. Nick: “Dat laatste speelt zeker ook een rol. Als een bepaald model bijvoorbeeld in een James Bond film is gebruikt, heeft dat direct zijn weerslag op de vraag naar die auto.” Nog een laatste tip? Nico: “Ja, de Ferrari F40. Ook wel de ‘widowmaker’ genoemd. Het is het laatste model dat onder de leiding van Enzo Ferrari is gemaakt. Echt een spectaculaire auto. Ferrari behoort sowieso tot de top drie klassieke auto’s die het meeste rendement opleveren. Het is zoals altijd een kwestie van vraag en aanbod.”


k l a s s e ! business k l a sse co l u m n 83

Column

Investeren

in een betere wereld Met elke cent die je spendeert en belegt, stem je voor een wereld die je wenst voor jezelf en voor toekomstige generaties. Met deze waarheid kunnen we met grote verbazing kijken naar onze hedendaagse wereld. Waarin hebben we voorheen geïnvesteerd en wat voor wereld hadden we voor ogen? Immers we krijgen de wereld waarin we investeren? Of die investering nu in tijd, aandacht of geld is. Is het de wereld geworden die we voor ogen hadden toen we gingen beleggen of investeren? De wereld is op veel aspecten niet meer houdbaar. Denk aan duurzaamheid, verhouding rijk en arm of op het gebied van onze voedselvoorziening. Hebben we ons teveel laten leiden door de drang naar rendement en te weinig onszelf de vraag gesteld: wat is de wereld die we wensen en waarin we geloven? Dit is lijkt een idealistisch verhaal te worden. Je wilt rendement halen. Logisch toch? Net als de gasvelden in Groningen die ten koste van de inwoners van Groningen, Nederland voorzagen van veel inkomsten. Gewin uit een gasbel waarbij de belangen van de inwoners totaal uit het oog waren verloren. Rendement maakt blind? Korte termijn financieel gewin wordt door velen van ons geprevaleerd boven lange termijn maatschappelijke impact. We noemen het vooruitgang. We willen en zoeken rendement op onze beleggingen. De ideaalwereld zou zijn als dat rendement beide kanten op werkt. Met andere woorden winstgevend voor de belegger, de

maatschappij en onze natuurlijke leefomgeving. Niet realistisch helaas? Recent werd op een ondernemersbijeenkomst van VNO-NCW het internationale onderzoeksrapport Better Growth, Better Climate gepresenteerd. De voormalig president van Mexico, inmiddels voorzitter van de Global Commission on the Economy and Climate, Felipe Calderon, lichtte het rapport toe. Duurzame economische groei en vermindering van de risico’s van klimaat verandering staan elkaar niet in de weg, Een opluchting voor menig ondernemer die aan zijn investeringen en beleggingen betekenis wil toevoegen. Investeren en beleggen in duurzaamheid creëert banen, duurzame groei en brengt zelfs extra geld op. Maken we nu eindelijk de echte stap voorwaarts door ook de financiële stromen te richten op het toevoegen van betekenis in onze samenleving? Onze houding ten opzicht van beleggen en investeren is aan verandering onderhevig. Sinds kort geeft één van de grootste pensioenfondsen aan dat men stopt met investeringen in Hedgefondsen. Niet alleen het te grote risico maar ook de beperkte aandacht voor de samenleving is één van de redenen. We willen steeds meer betekenis creëren met de beleggingen en investeringen die we doen. Het gaat verder dan de korte termijn. Een verrijking voor het beleggings- en investeringsklimaat mijns inziens. Het gaat zelfs

zover dat ondernemers onderling elkaar steeds vaker weten te vinden. De markt voor alternatieve financieringen groeide in Europa met 144% tot ruim €2,9 miljard. De verwachtingen voor de toekomst zijn ook rooskleurig. Uit onderzoek blijkt (Cambridge Universiteit, februari 2015) Nederland op de vijfde plek te staan met 78 miljoen als alternatieve financiering. In 2013 was dat 46 miljoen. ‘Peanuts’ als je kijkt wat er daadwerkelijk wordt gefinancierd maar het is een duidelijk signaal. Interessante beleggingsmarkten? Organisaties in de zorg, radicaal vernieuwende technologie en vooral duurzaam ondernemen hebben de toekomst. Maar nog belangrijker is de impact die (nieuwe) organisaties hebben op maatschappij en leefomgeving. Kijk voor uw beleggingen ook vooral naar vernieuwende businessmodellen. Modellen die uitgaan van de kracht van de samenleving. Die verbinden en die de bestaande wereld sterk uitdagen en in twijfel trekken. We bevinden ons in volatiele tijden en de beleggingswereld ontkomt daar ook niet aan. Het is daarom ook vooral zaak om de lange termijn centraal te stellen en altijd af te vragen waar de belegging toe leidt. Want weet u nog: met iedere cent die u investeert of belegt, brengt u een stem uit voor de wereld die u wenst. Tony Bosma Extend Limits


k l a s s e ! I nfo t o r i a l 84

Verhuizen naar een datacenter?

Wie zijn wij? Geen bedrijf kan meer zonder ondersteuning door hard- en software. Automatisering is een uiterst kritisch proces dat van vitaal belang is voor de continuĂŻteit van elk bedrijf. Wij van Compudac begrijpen dat belang als geen ander en nemen onze klanten in het midden- en kleinbedrijf op basis van full service dienstverlening alle zorgen op IT-gebied uit handen, zodat zij zich volledig kunnen richten op hĂşn kernactiviteiten.


k l a s s e ! I nfo t o r i a l 85

wat doen we? Om naadloos aan te sluiten op de wensen, eisen en behoeften van onze klanten hebben wij twee product/ marktcombinaties ontwikkeld: • we ondersteunen klanten met exact op maat geleverde, projectmatige dienstverlening. Zij schakelen ons in voor tijdelijke IT-werkzaamheden of als aanvulling op de al aanwezige capaciteit en/of kennis. • of klanten besteden op basis van heldere, transparante afspraken hun IT-proces aan ons uit. Wij zorgen ervoor dat automatisering de primaire processen van de organisatie optimaal ondersteunt. In beide gevallen kan de klant kiezen voor oplossingen op eigen locatie of het gebruik van ons Datacenter.

Datacenter Compudac

wat willen we betekenen voor onze klanten? Door Compudac in te schakelen, houdt onze klant zijn IT-kosten variabel en daardoor beheersbaar, i s hij altijd verzekerd van state-of-the-art oplossingen en kan hij rekenen op 24/7 ondersteuning. Wij hebben onze organisatie tot in detail ingericht op onze servicepositie ten opzichte van onze klanten. Ons onderscheidend vermogen zit niet in de kwaliteit van onze producten of diensten, maar vooral in ons serviceniveau: wij zijn betrouwbaar, geloofwaardig, snel en servicegericht. We zeggen wat we doen, we doen wat we zeggen. We verrassen de klant, overtreffen zijn verwachtingen en maken van onze dienstverlening voor hem een unieke ervaring. IT-service zit in onze genen. Dát onderscheidt ons van onze concurrenten in de markt. Dát maakt ons bijzonder. Dáárom willen klanten met ons samenwerken.

"Zorgeloze it"

• Private clouds • Online Backup • Online werkplekken • Co-Locating • Rackspace • Flexplekken • Uitwijk omgeving

Verbindingen • KPN • TRENT • NDIX

Compudac een kristalheldere visie, waar u altijd iets mee kunt ! www.compudac.nl of (0314) 375900


k l a s s e ! info t o r i a l 86

Traumachirurg en oprichter van SportmedX Tom van Thiel

SportmedX aan de top Duizenden mensen met evenzoveel bijzondere, aangrijpende verhalen beklimmen donderdag 4 juni wederom de Alpe d’Huez. Ze doen mee aan het jaarlijkse fiets- en loopevenement Alpe d’HuZes. In een team of individueel fietsen of wandelen de deelnemers naar de top, ieder met z’n eigen verhaal en drive, allen met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de strijd tegen kanker. Zes keer al fietsend een berg op klimmen, vereist een goede gezondheid en conditie. Elke fietser die de uitdaging aan wil gaan, dient sportmedisch gekeurd te worden. De professionals van SportmedX, instituut voor sport en bewegen, keuren al jaren deelnemers uit de regio. Dit jaar staat SportmedX zowel aan de voet als op de top van de Alpe d’Huez. Aan de voet en op de top Aan de voet ligt de basis van de betrokkenheid van SportmedX; de keuringen ofwel sportmedische onderzoeken. Deze vinden op de locaties in Doetinchem en Winterswijk plaats. De top is de Alpe d’Huez. Dit jaar is SportmedX voor het eerst ook op de top van de berg actief. Negentien zorgprofessionals van SportmedX en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) vertrekken begin juni naar de Alpe d’Huez om aldaar de klimmers de best mogelijke medische zorg te geven. Deze Achterhoekse groep van sportartsen, (sport)fysiotherapeuten, manueel therapeuten, wondconsulenten, OK-assistenten, orthopedisch en trauma-artsen doet dit samen met ruim 100 andere medisch professionals uit het hele land. Zorg op de top – medische zorg Aan het hoofd van deze medische équipe staat traumachirurg en oprichter van SportmedX Tom van Thiel. Hem is gevraagd dit jaar de taak van clustercoördinator op zich te nemen. Een rol die hem op het lijf is geschre-

ven. Van Thiel, zelf fanatiek wielrenner en bevlogen arts, vertelt hierover het volgende: “Ik ben in september 2014 door Anja Bruinsma (directeur Vereniging Sportgeneeskunde NL, red.),namens de stichting Alpe d'HuZes gevraagd clustercoördinator van Alpe d’HuZes 2015 te worden. Vanwege de coördinatie met de traumazorg in Frankrijk, wordt specifiek gevraagd naar een traumachirurg.” Al eens eerder zette van Thiel zich belangeloos in voor een maatschappelijk doel. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het SKB in Winterswijk, organiseerde hij in 2009 een fietstocht naar de top van de Stelvioberg (Italië). De opbrengst kwam ten goede aan de stichting Spieren voor Spieren. Van Thiel: “Ik vind het een eer dat ik benaderd ben voor het clustercoördinatorschap van de Alpe d’HuZes 2015. Samen zullen we er alles aan doen iedereen zijn of haar doel te laten behalen. Onze teamleden zijn goed op elkaar ingespeeld en zullen vooral de teamleidersrollen invullen tijdens het evenement. Verder werken we intensief samen met de koersdirectie om de medische zorg in goede banen te leiden. Daar beginnen we al mee als maandag 1 juni de eerste deelnemers komen trainen. We verlenen eerste hulp, doen sportmassages, houden spreekuren, verrichten (sport)fysiotherapeutische behandelingen en bieden sportverzorging aan. Op de dag zelf, donderdag 4 juni, staan we op vier plekken in de route: bij de start,


k l a s s e ! info t o r i a l 87

"Het is mijn uitdaging mensen met een sportblessure zo snel mogelijk hun sport en werk te laten hervatten" bocht 7 en 16, en bij de top. Naast medische zorg wordt ook psychische zorg geboden.” Zorg aan de voet: sportmedische onderzoeken Om mee te kunnen doen aan de Alpe d’HuZes, is een sportmedische verklaring benodigd. In deze sportmedische verklaring dient -in tegenstelling tot veel andere evenementen- ook een onderzoek uitgevoerd door een (sport)arts te zijn opgenomen. De verklaring is maximaal één jaar geldig. Voor het verkrijgen van een sportmedische verklaring, kan worden gekozen uit drie onderzoeken: - onderzoek medische verklaring (basis en sportmedisch onderzoek) - groot sportmedisch onderzoek - uitgebreid groot sportmedisch onderzoek (met ademgasanalyse, omslagpuntbepaling, VO2max) SportmedX biedt al deze onderzoeken aan. Daarnaast worden losse testen, zoals inspanningstesten op de loopband of op de fiets(ergometer), aangeboden.

Op www.sportmedx.nl staat meer informatie over de diverse sportmedische onderzoeken. Voor het maken van een afspraak, kan contact worden opgenomen met het secretariaat SportmedX, via telefoonnummer 0543 544 060. SportmedX en Alpe d’HuZes Samen met de deelnemers een topprestatie neerzetten. Dat is het doel van het team van SportmedX en SKB. Daar wordt reeds naartoe gewerkt. Nu door het bieden van sportmedische onderzoeken, straks op de berg door het verlenen van de beste sportmedische zorg. “We hebben er vreselijk veel zin in,” vertelt Van Thiel. “Iedereen is zeer gedreven en stopt er eigen tijd en geld in. Ook het SKB en SportmedX zijn betrokken bij het gedachtegoed van Alpe d’HuZes. Dankzij hun sponsorbijdragen is het mogelijk zo’n groot team af te vaardigen.”


k l a s s e ! S ocie t y 88

Roley van Doorn (van Doorn reclame en communicatie)

Willem van der Linden (Vitesse) en Simone Sanders (hoofd sales Burgers Zoo)

Frank van Eldik (Zano kleding) en Albert van 't Blik (Packceter)

Frank van Eldik en Hans Erren

Marc Graave, dhr Lobel en Mark Tesselhoff

Marije de Vries en Ilona Huitink van Fitter Nederland

Hans Kaptein

Dave Aaldering van Breedband Arnhem

Willem van der Linden commercieel manager Vitesse

Eugene Hubner (gelderland energie), Angelique Dikkers en Ton Visser (ip ctct computeropleidingen)

Tobias Haagsma (De Boerderij)

Bert Schuringa (ONS accountants), Jurgen Leisink (Flynth), onbeknd, RenĂŠe van Horen (OCO)

Pieter Kraaijenhof van Intero beveiliging, Angelique van Wissen (Kroon aannemingsbedrijf) en Marco Verheul (MVO solutions)

Taco Landeweer van Terlouw Landrover

Arnhem Business borrel Wie: Genodigden Wat: Presentatie magazine en netwerkbijeenkomst van Arnhem Business Waar: landgoed Groot Warnsborn te schaarsbergen Fotografie: Jan Adelaar Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl


k l a s s e ! S O C I E TY 89

Chantal Holweg & Jeroen Grotenhuis - DJeroen

Frank Rosendaal, Luc Ten Have, Dave Berendsen en Erwin Eekelder

Claudine Waenink - Claudine Haarcreaties

Nieuwjaarsgala Oost-Gelre 2015 Wie: Genodigden Wat: Nieuwjaarsgala Oost-Gelre 2015 Waar: Tennishal van Kei-Fit Lichtenvoorde Fotografie: Organisatie Nieuwjaarsgala Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl

Dennis Tenten, Jan Bulten, Hendrik Van Der Wagen, Walter Tenten en Tim Tenten - Organisatie Nieuwjaarsgala en directie Kei-Fit.

Simone Wijgergangs en Harm Wijgergangs

Floris Wolters & Roderick Wolters Solar Solutions Worldwide

Luc Ten Have, Erwin Eekelder, Kees Adema, Tjerk Sprenkelder, Dave Berendsen, Rick Hogenelst en Sean Dusseldorp - Dusseldorp Transport

Walter Tenten & Ragonda Zents

Karlijn Groot Kormelink, Carleen Drostenborg, Sanne Tenten, Milou Immink, Kelly Groot Zevert - Kei-Fit

Dennis Haarlink - DJ Bacchie

Zaalfoto

Anouk Zwaan & Nick Ebbers - Ebbers Media

Malou Hummelink, Timo Te Moller, , Rik Eppingbroek, Ferdinand te Fruchte, Noreen Schotman, Ildi Hummelink, Chantal Holweg, Jeroen Grotenhuis, Rik Ter Braak en Jasper Eppingbroek - Vario Grass

Eric Morssinkhof en Norie Morssinkhof - Morssinkhof Plastics


k l a s s e ! S ocie t y 90

Michel Geerdink en René Pastoor (beiden van Ten Brinke Bouw)

Wilma Elbersten, Peter Rikken (beiden VNO-NCW), Petra Teunis en Frans Vervoordeldonk (beiden Rabobank)

VNO-NCW Achterhoek Wie: VNO-NCW Achterhoek en Rabobanken in de Achterhoek Wat: Het nieuwe financieren Waar: Schouwburg Amphion in Doetinchem Fotografie: Annelies Ribbink Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl

Alfred Lijzenga(Faim Finance), Ronald Keurntjes (Bestcon BV) en Luuk Ebbers (Ebbers Metalworks)

Marianne Oonk (Oonk Holding)

Charles van den Heuvel (Chainpoint) en Maarten Liet (De onderhoudsmakelaar)

Stefan Kattebeld (Rabobank) en Mark Eenink (Taurus Corporate Finance)

Jan ter Horst (Partycentrum Ter Horst) en Laurens Stapelbroek (Rabobank)

Lesly van Kleef (Corner8) en Mirna Mustacevic (ERAC Impact)

Harald Bus (Werkgevers Servicepunt Achterhoek) en Alan van Griethuysen (NPEX de MKB beurs van NL)

F.A. Atema (GOMA) en Peter Rikken (VNO-NCW)

René Wolsink (M-Locks BV) en Marcel Kusters (Markus Select)

Norbert Berns (Internetvisie), Sandra Luijmes (VitaMEE B.V.) en Roy Verlaak (ROI Management)

Mathijs Bouwman, spreker (econoom en beurspresentator bij RTL-Z)


k l a s s e ! S O C I E TY 91

Larissa Ormel, Trees Vogt (beiden Lefers Advocatuur)

Stefan Kleijn (BonsenReuling), Erwin Roordink (notaris Roordink), Tian Herstel (JPR Advocaten Doetinchem)

Koen Gerritsen RA (BonsenReuling)

Opening Lefers advocatuur Wie: Jan Lefers Wat: Open huis Lefers Advocatuur (opening kantoor) Waar: Eibergen Fotografie: Annelies Ribbink Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl Marthe Ceelen, Jolanda Willemsen, Mirella Heusinkveld, Christa Waalder (allen JPR Advocaten)

Heer en mevrouw Klein Luchtenbeld (oud-buren)

Miranda Meerman, Henk-Jan Meerman

Jolanda Lefers, Jan Lefers

Marjo te Winkel (Installatiebedrijf Henk te Winkel)

Betsy Bornebroek, Betsie Meerman

Mr. W.H.M. van Hagen (Notariskantoor Van Hagen), Anneke Nijland (Bennink Adviseurs en Makelaars), Arjan Nijland (Bennink Adviseurs en Makelaars)

Jan Scholten, Biagina Principato

Evert-Jan Hamer (Sociale Dienst Oost Achterhoek), Jan Lefers

Cees van Kreij (JPR Advocaten Doetinchem), Larissa Ormel (Lefers Advocatuur)


k l a s s e ! S ocie t y 92

Robert Dorgelo, Stef Arentsen, Johan Kraaijinga en Vincent Verheij

Toin de Ruiter en Jan-Paul Kiefmann

Monique Rootinck en Wilma Elbertsen

Petra Teunis en Marjolein van Leeuwen

Maarten Reimes

Bart van Ommen, Rob Oude Luttikus, Sabine ten Holder en Northy Wiggers

Raymond Smit, Frank Smit en Ton Heebing

Gé en Wim Ottevanger

Foppe Atema en Johan Damkot

Emmy Giezenaar en Janneke Fongers

Frans Huetink en Jeroen Beenes

Bob de Jong en Louisa Plucker

Zoek de verschillen..

Gerben Schepers en Peter Roedema

NIEUWJAARSBIJEENKOMST VNO-NCW EN JONG MANAGEMENT ACHTERHOEK Wie: VNO-NCW Achterhoek en Jong Management Achterhoek Wat: Nieuwjaarsbijeenkomst Waar: Hof van Eckberge Eibergen Fotografie: Jessica de Lepper Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl


k l a s s e ! S O C I E TY 93

Lizzy Horst en Jackie Rietmeijer

Daan Klein Gunnewiek, Luca Klein Gunnewiek en achter Julia Klein Gunnewiek

Cora Bemer-Oonk (Fraaii) en Joyce Jolink

Open dag Fraaii Wie: Geïnteresseerde relaties Wat: Open dag van centrum voor cosmetiek Fraaii Waar: Fraaii, poli 22 in het SKB Winterswijk Fotografie: Annelies Ribbink

Ina van beek, Anita Veld, Christoph Schmitt, Saskia Geurink, Jolanda Boeijink, Suzanne Kloosterman, Polle Driesprong, Cora Bemer-Oonk.

Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl

Luc Schreur, midden Odette Schreur, rechts Mathijs Schreur

Monique Steuber en dochter Noëlle Steuber

mevrouw Eskes en mevrouw Becks

Henry en Nicolette de Boer

Michiel van der Vaart (Fraaii), midden Lot van der Vaart,voor: Milou van der Vaart

linksvoor (spijkerjas) Nori Roelofsen, linksachter Wendy Roelofsen, rechtsachter (groen shirt) Aukje Kleinsma, rechtsvoor: Cato Berkelder

Jacqueline Nijhof met dochter Kaily Tiggeloven

Marion Klapwijk met dochter Kelly Klapwijk

Jorien Thannhauser en Margreet Thannhauser


k l a s s e ! S ocie t y 94

Laura Moojen Zaal, Yvonne Aarnink, Anja van der Dussen en Joyce van Vuuren

LADIES NIGHT Wie: Porsche Centrum Gelderland Wat: Ladies Night 2015 Waar: Porsche Centrum Heteren Fotografie: Jessica de Lepper Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl Charlotte Wegh-Bakker en Monique Huurman

Mirjam Clifford en Janet Kruiswijk

Ilonka van Lohuizen en Anita Nijkamp

Remco Verbooij en Bartina Koeman

Claudine Verweij en Herna Floor

Girls just wanna have fun

Faber en Karin

Fleur & Corine

Ladies first

Quinty Trustfull en Robert Jansen


k l a s s e ! S O C I E TY 95

Marnix Griffioen, uw gastheer

Milly en Monique

Wilma, Teddy, Jillian en Yvette

Danphy, Ria Dierking & Danielle

Firas Zoubi, Bertho Kleinsman en Babak Varzideh

Desire Kessels en Anja Heijting

Janette Slothouber en Annemieke Albronda

Jolanda, Lindsay, Monique, Danusia en Peter

Patricia Weiss, Monique Disteli en Debby Jansen

Sahieda Huijden en Filia Willemsen

van Helden Travel

Debbie Koeman

Lydia van de Steen

Gerard Kerkhoff, Kees Hoekstra en Anton van de Kooi


k l a s s e ! info t o r i a l 96

Vlnr Koen Siemes, Maarten ter Horst en Frank Geurink

Party Rent

volgens de ‘eventmakers’ Wat doet een event-supplier en wat is de kracht van een goed event en een dito leverancier? Drie medewerkers van Party Rent Group aan het woord. Koen Siemes: verkoopleider, Maarten ter Horst: verkoop binnendienst/ visualisatie en Frank Geurink: sales manager Nederland. Party Rent is een event-supplier en levert meubels en decoratie t.b.v. onder andere bedrijfsevenementen, jubilea, gala’s en sports hospitality. Dat valt allemaal onder ‘live communication’. Wat is dat precies? Koen: ”Live communication is het creëren van een live situatie om je (marketing) boodschap over te brengen op je doelgroep. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een event rondom een productpresentatie, een landelijke campagne, maar ook interne events als personeelsfeesten. Door middel van live communicatie krijgen bezoekers/gasten de kans om de boodschap te ervaren in plaats van deze slechts te lezen of horen. Party Rent ondersteunt bedrijven bij het thema “live communication” door het creëren van een setting die aansluit bij het communicatiedoel. Denk hierbij aan zaken als inrichtingsconcepten en decoratie.” Frank vult aan: “Het gaat om het live overbrengen van een boodschap, bijvoorbeeld rondom de presentatie van een nieuw model auto. De inzet is dat de gasten – dat kunnen in dit geval bijvoorbeeld dealers zijn - een ‘nieuwe’ merkbeleving ervaren, die uiteindelijk resulteert in een grotere betrokkenheid en meer succes.”

Kun je iets vertellen over Party Rent; waarin het zich onderscheidt van de concurrentie, over jezelf en jouw functie binnen het bedrijf? Koen: “Party Rent bestaat sinds 1992 en heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf binnen de evenementenverhuur. Met vestigingen in heel Europa is er bijna geen klus die we niet aankunnen. Van een intieme bruiloft tot een groots bedrijfsevenement, alles is mogelijk. Na mijn opleiding Hoge Hotelschool ben ik sinds 2011 werkzaam bij Party Rent in Bocholt (de hoofdvestiging in Duitsland) en ben via verschillende afdelingen doorgegroeid tot mijn huidige positie als leidinggevende op de afdeling verkoop. Ik ben verantwoordelijk voor de sturing en planning van het sales team voor Nederland en NRW.” Frank: “Het onderscheidende vermogen zit hem vooral in de gestructureerde werkwijze, het diepe en brede assortiment en het continue kwaliteitsstreven van onze fabrikanten. Wij hebben net zoals alle collega-bedrijven ook het standaard verhuurmateriaal , maar we verhuren ook top design


k l a s s e ! info t o r i a l 97

meubilair van o.a. Arco, vitra., Engelbrechts en lapalma. Mede hierdoor kunnen wij vele verschillende soorten inrichtingsconcepten aanbieden. Dit kan variëren van een klein privé feest thuis tot een groot sportevenement en van een chique zakelijk diner tot grote congressen. Als sales manager reis ik door heel Nederland en kom op de mooiste en beste locaties. Met de klant verkennen we de mogelijkheden en komen uiteindelijk samen tot sfeervolle en succesvolle oplossingen. Het project krijgt definitief vorm en op de dag of avond van het event willen we dat het doel gerealiseerd wordt en de gasten kunnen genieten en beleven.” Maarten: “Party Rent onderscheidt zich niet alleen door de hoge kwaliteitseisen aan de (design)producten, maar ook door bijzondere aandacht aan logistiek. Denk hierbij aan ons eigen wagenpark en onze zelf ontwikkelde transportkarren. Efficiënt transport en maximale bescherming. En voor wat betreft het eindresultaat is het zo dat een evenement de juiste uitstraling moet hebben en in alles moet aansluiten op het thema en het doel. Ik ben verkoper binnendienst voor de Nederlandse markt en verder hou ik me ook nog bezig met visualisering. Denk hierbij aan het opstellen van plattegronden, moodboards, presentaties en het vervaardigen van visuals en renderings.” Wie of wat zijn jullie klanten, hoe bereik je ze en hoe zorg je ervoor dat ze klant blijven? “Klanten klinkt altijd zo zakelijk. Ik werk gewoon graag met mensen samen, die van hun evenement echt iets moois willen maken”, vat Frank zijn werk in het veld samen. “Dat betreft zzp’ers, maar ook grote en toonaangevende organisatiebureaus. Mij maakt het niet uit, zolang de samenwerking maar goed is en iedereen tevreden! Dat staat altijd aan de basis van duurzame en succesvolle relaties.” Koen vult aan: “Het klantenprofiel is enorm breed: van grote industrieklanten, organisatiebureaus en cateraars tot aan privéklanten die voor verjaardagen of jubilea bij ons aankloppen. Allemaal even belangrijk voor ons. Iedere doelgroep heeft andere wensen en wij proberen iedere klant op maat

te ondersteunen. Een persoonlijk advies en snelle verwerking zijn onze uitgangspunten om de klant niet alleen van ons product maar ook van de gehele dienstverlening te overtuigen.” De nieuwe catalogus ‘Product Prisma’ is uit en in de loop van het jaar volgen meerdere boekwerken. Kun je iets vertellen over de inhoud, de opbouw en over de verwachtingen? De drie heren zijn het met elkaar eens over het hoe en waarom van de nieuwe catalogi. Mede namens de andere twee, stelt Koen het als volgt: “De Duitse catalogus ‘Product Prisma’ hebben we afgelopen januari op de beurs “Best of Events” in Dortmund gepresenteerd. Komende maand zal ook de Nederlandse variant worden uitgebracht. Het is in eerste instantie één boek met vier hoofdstukken, maar verderop in het jaar verschijnen de hoofdstukken ook als losse, rijk geïllustreerde boekwerken en dan in het Duits, Nederlands, Engels en Frans. De catalogus heeft een nieuwe structuur gekregen die we op basis van specifieke wensen, reacties en opmerkingen van onze verschillende klanten hebben vormgegeven. De opbouw van ‘Product Prisma’ is als volgt: Master Collection: originele designproducten en hoogwaardig eventequipment. Uniek materiaal met een bijzondere uitstraling dat zorgt voor een onvergelijkbare setting. Catering Selection: porselein, bestek en glaswerk. Nieuwe series “table top” om een bijzondere “tafelcultuur” te creëren. Ook keukenapparatuur, buffet en overig cateringmateriaal is hierin meegenomen. Event Classics: materiaal dat bewezen heeft uitermate geschikt te zijn voor allerhande events. Moderne en klassieke producten voor een kwalitatief goede uitstraling. Values & Insights: Wie zijn we, wat doen we en hoe denken we? Een stukje over Party Rent. We verwachten onze klanten middels deze indeling optimaal tot dienst te zijn. Door onze producten op voorhand te categoriseren, worden ze snel en eenvoudig gevonden.”


k l a s s e ! info t o r i a l 98

Een onderdeel van de nieuwe catalogus is ‘Values & Insights’ en dat vertelt over de waarden, normen en werkwijze van Party Rent. In hoeverre is het belangrijk dit te delen met de markt? Frank: “Iedereen die zich begeeft op de zakelijk markt weet dat dit misschien wel het belangrijkste is dat men moet weten van een leverancier. Met wie hebben we te maken? Welke visie heeft Party Rent? En vooral ook: Wat kan Party Rent voor ons betekenen? Al deze vragen proberen we te beantwoorden in ‘Values & Insights’.” Maarten en Koen sluiten zich graag aan en stellen verder dat het heel goed is om de kijk en werkwijze van Party Rent te delen. Dat is tenslotte iets waarmee zij zich willen en kunnen onderscheiden. “Praktisch gezien laat dit hoofdstuk zien dat we voor ieder event een passende oplossing kunnen bieden. Grote en kleine events, degelijk en bijzonder”, sluit Koen af. Jullie werken o.a. in Duitsland en Nederland. Is er veel verschil tussen beide markten en wat kunnen zij van elkaar leren? Maarten: “Verschil tussen beide markten is er zeker. Hierbij moet vooral worden gedacht aan de manier van benaderen en de manier van werken. Doordat wij te maken hebben met zowel de Duitse als de Nederlandse mentaliteit ontstaat de combinatie van Duitse ‘Gründlichkeit’ en de Nederlandse ‘creativiteit’. Dit samen brengt ons tot een werkwijze die voor zowel de Nederlandse als de Duitse markt ideaal is. Eigenlijk dus het beste van twee werelden.” Frank: “De creatieve handelsgeest van de Nederlanders en de gründliche werkwijze van de Duitsers bepalen bij Party Rent o.a. de sleutel tot succes. Leren van elkaar is niet zo moeilijk, maar goed luisteren naar elkaar en daar vervolgens ook iets mee doen is zeker zo belangrijk, ongeacht of je Nederlander of Duitser bent.”

Koen: “De Nederlandse en de Duitse markt zijn twee totaal verschillende markten. In Duitsland ligt er veel meer nadruk op de punctualiteit, betrouwbaarheid en kwaliteit, terwijl er in Nederland ook veel waarde wordt gehecht aan een stukje creativiteit. Ik denk dat men in Nederland wat kan leren van de Duitse opvatting over het maken van afspraken; deze zijn zeer strikt. Daartegenover staat dat de Duitse markt zich iets creatiever mag opstellen. Gebaande paden zijn betrouwbaar, terwijl juist het out-of-the-box denken voor bijzondere oplossingen kan zorgen. Bij Party Rent proberen we de eigenschappen uit beide culturen te combineren en daarmee niet alleen een betrouwbaar maar ook een bijzonder resultaat neer te zetten.” Wat zijn de plannen voor dit jaar? “Er komen weer hele mooie projecten aan, maar voor mij blijft het belangrijkste dat de samenwerking met de opdrachtgevers en de mensen van organisatiebureaus, locaties, hotellerie en techniek, de cateraars en decorateurs goed is. En mede door onze nieuwe catalogus hopen we deze samenwerking nog meer te versterken.”, blikt Frank vooruit op het komende jaar. Koen kan zich helemaal vinden in deze uiteenzetting en geeft ook nog even zijn aanvullende visie: “Komende maand komt de catalogus uit. We verwachten hier veel van. Het is een vernieuwend en verfrissend boek geworden. We hopen met ons “kleine” team voor Nederland een persoonlijke benadering door te zetten en in combinatie met ons vernieuwde assortiment een frisse wind door de Nederlandse eventwereld te laten gaan.” Voor de exacte verschijningsdatum van de nieuwe catalogus en ook voor ander nieuws rondom Party Rent verwijzen we u graag naar www.partyrent.com


NEW JAGUAR XE.

THE SPORTS SEDAN REDEFINED.

De nieuwe Jaguar XE sports sedan zet de nieuwe maatstaf in de middenklasse met zijn door de F-TYPE geïnspireerde design en baanbrekende technologie. Het programma van de Jaguar XE loopt van uitvoeringen met een CO2-emissie van slechts 99 g/km tot modellen met een topsnelheid van 250 km/h. WWW.DEKONING-JAGUAR.COM

JAGUAR XE VANAF € 39.990 * LEASE VANAF

€ 699 ** 20% BIJTELLING

HOW ALIVE ARE YOU? Min./max gecombineerd verbruik 3.8-8.3 l/100km. CO2 uitstoot resp. 99-194 g/km. * Vanafprijs € 39.990,- is incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. Wijzigingen voorbehouden. **Leaseprijs op basis van Full Operational Lease door Jaguar Fleet & Business Leasing 60 mnd/20.000 km/jaar. Prijswijzigingen voorbehouden.

DE KONING B.V.

De Overmaat 80 – 6831 AJ Arnhem Tel: +31 (0) 26 323 4567 – Fax: +31 (0) 26 323 2222


31 jaar Wil Klaasen Mode Borrelli Napoli Caruso Corneliani Ermenegildo Zegna Eton Fabio Potenza Fedeli Gardeur Hackett Hiltl Jacob CohĂŤn Lacoste Lardini Moncler Paul & Shark Peuterey PT01 - 05 Sartoria Latorre Seven for all mankind Van Laack