Klasse! editie juli 2016

Page 1

9e jaargang | nr. 2 | juli 2016

hét exclusieve lifestylemagazine v o o r O o s t- N e d e r l a n d

11

Primeur: McLaren 570S getest

17

Expect the unexpected: zaterdag 8 oktober Dinnershow voor het inloophuis

27

The Hideaways Club: als één droomvilla aan ‘de Côte’ niet genoeg is

70

Fijne adresjes om heerlijk buiten te eten


ALL-NEW JAGUAR F-PACE

ABOVE ALL, IT’S A JAGUAR.

VANAF € 53.750 OF € 829 PER MAAND Maak kennis met een compleet nieuw soort Jaguar. De krachtige en gespierde houding van de nieuwe F-PACE is duidelijk geïnspireerd door de F-TYPE en is uitermate verleidelijk. Hij rijdt ook als een volbloed sportauto, dankzij de aluminium constructie en geavanceerde wielophanging. De F-PACE combineert op ongeëvenaarde wijze sportieve prestaties met gebruiksgemak, comfort en functionaliteit. Deze performance SUV zet een nieuwe maatstaf in zijn klasse.

Terlouw De Overmaat 90, Arnhem 026 323 33 44 terlouw.nl

Min./max. gecombineerd verbruik: 4,9-8,9 l/100 km, resp. 20,4-11,2 km/l, CO2-uitstoot resp. 129-209 g/km. Consumentenprijs vanaf € 53.750 incl. BTW en BPM en excl. kosten rijklaarmaken. Zie voor verkoopvoorwaarden jaguar.nl. Leaseprijs vanaf € 829 p.m. excl. BTW (bron: Jaguar Fleet & Business Leasing, full operational lease, 60 mnd., 20.000 km/jr.). Wijzigingen voorbehouden.


klasse ! i n h o u d 3

Colofon

in deze editie

o.a.

Vier het goede doel Uitgever: Marion Andriessen marion@gelderseklasse.nl

Uitgever: Robert Masselink robert@gelderseklasse.nl

Officemanager Wendy Zweers wendy@gelderseklasse.nl

Redactie Waldemar Ysebaert

Online redactie Helen Zwiers helen@gelderseklasse.nl

Redactie Marcia Leijen

Redactie Mayke Snippe

Redactie Simone Pastoors

Redactie Luuk Talens

Wie wil zich inmiddels niet liëren aan het nieuwe credo ‘maatschappelijke betrokkenheid’. Uiteraard bij voorkeur wel op de meest aangename manier. En laten we nu juist die manier voor u gevonden hebben. Met een uniek event dat z’n weerga in het oosten van het land niet kent. Met topartiesten als de internationaal bekroonde mentalisten Rob en Emiel, Jasper Taconis & Friends en Carolina Dijkhuizen, fijn eten en drinken, een superlocatie en fantastische sponsoren als Louwman Exclusive, Juweliershuis Aalbers, Hästens en Auping Doetinchem en Bang & Olufsen en Aruba. Op zaterdag 8 oktober staat het dus te gebeuren in de Catharinakerk in Doetinchem: een spectaculaire dinnershow ten bate van het inloophuis Oude IJssel in Doetinchem. Een avond onder de noemer ‘expect the unexpected’, wat zoveel wil zeggen als dat u deze avond niet snel zult vergeten… Een unieke gelegenheid om met vrienden en/of zakenrelaties het goede doel te vieren. Lekker in de buurt, maar wel met internationaal elan. Doe uzelf, uw relaties en het inloophuis Oude IJssel een plezier en reserveer snel een plek op zit bijzondere event. U kent het inloophuis Oude IJssel nog niet? Ik zou bijna zeggen gelukkig maar, maar aan de andere kant is deze bijzondere plek voor mensen (en kinderen) die leven met kanker een waardevolle aanvulling in een moeilijke tijd, waar men voor een belangrijk deel afhankelijk is van donaties en giften. Wij brengen het inloophuis Oude IJssel dan ook graag onder uw aandacht, uiteraard op een Klasse! wijze. Mis het niet en ‘expect the unexpected’. Graag tot 8 oktober in de Catharinakerk in Doetinchem! Het team van Klasse!

Columniste Dorien Schonenberg

Columnist Hessel Lubbers

Columnist Nico Wissing

5

Columnist mr. Pieter Reijenga

Fotograaf Annelies Ribbink

Columnist Tony Bosma

11

Hoofdinterview met Arjen van Beek, algemeen directeur Louwman Exclusive

Exclusief getest: de McLaren 570S

17

14

Reserveer voor: hét charity dinner van het jaar!

Ze is er: de eerste SUV van Jaguar Fotograaf Jessica de Lepper

Fotograaf Bart van Dieken

Fotograaf Jan Adelaar

27

20

Vakantie vieren als een miljardair bij The Hideaways Club

Jordanië: sprookjesachtig mooi

Redactie:

48

35

Postbus 500. 7000 AM Doetinchem Tel. (0314) 333453 Email: redactie@gelderseklasse.nl

Dit doet de juiste verlichting voor uw tuin

Onze nieuwe liefde: dushi Aruba

Online www.gelderseklasse.nl: Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk zonder uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van de uitgevers worden openbaar gemaakt, verveelvoudigd of opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand De

Coverfoto: Arjen van Beek, algemeen directeur Louwman Exclusive.

informatie in deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld en

56

73

De Woonnkamer voor een verrassend interieur

Private Banking heeft een gezicht bij Rabobank Graafschap

mede gebaseerd op door participanten

Vormgeving: Skitter ontwerp, Groningen

verstrekte gegevens. Uitgevers en auteurs zijn niet aansprakelijk voor mogelijke handelingen en of beslissingen gebaseerd op bedoelde informatie.

Klasse! online: www.gelderseklasse.nl

© Gelderse Klasse, 2016

Druk: Gewadrupo Arendonk

76

86

Prof. Bob Fennis en Cor Molenaar over overleven in de retail

Een betere beloning? Neem een voorbeeld aan deze grootverdieners


HĂŠt juweliershuis van Gelderland.

Volg ons ook op Twitter en Facebook:

De nieuwe collectie van Tirisi Moda

twitter.com/juwelieraalbers

is binnen! Met nieuwe kleuren,

facebook.com/juweliershuisaalbers

nieuwe bedels en prachtige caps.

Exclusiviteit heeft een naam Hoofdstraat 206, Velp | Luttekestraat 40, Zwolle www.juweliershuisaalbers.nl horloges o.a. Jaeger-LeCoultre | Piaget | Chopard | Cartier | I.W.C. Schaffhausen | Armin Strom | TechnoMarine | Ebel Raymond Weil | Longines | RADO | Maurice Lacroix | Seiko | Certina | Baume & Mercier | Bell & Ross | Swatch juwelen o.a. Chopard | Annamaria Cammilli | Hans D. Krieger | Hulchi Belluni | Wellendorff | Artur Scholl | Albanu | Noor Tirisi | A. Odenwald | Piaget | Leo Wittwer | ROOS | Alcoro | Schoeffel | Isabelle Fa | Elaine Firenze | Atelier collectie


klasse ! i n t e r v i e w 5

Arjen van Beek algemeen directeur Louwman Exclusive

“Mijn baan is de jongensdroom van veel mannen” Tekst: Marion Andriessen, fotografie: Louwman Exclusive

Hij resideert in het Achterhoekse Doetinchem, maar pendelt elke dag op en neer naar de befaamde glazen koepel van Louwman Exclusive aan de A2. Dat betekent voor algemeen directeur Arjen van Beek gemiddeld zo’n drie reisuurtjes per dag tussen woon- en werkplaats. Maar, soi, wie maalt daarom als je die tijd mag doorbrengen in een Maserati Ghibli. De bijkomende voordelen van een baan die voor menig man de ultieme jongensdroom is.


klasse ! i n t e r v i e w 6

W

ie kijkt er niet verlekkerd richting de opvallende, glazen showroom van Louwman Exclusive op zijn route naar Amsterdam of terug? En dan niet om de glazen blikvanger op het netvlies te krijgen, maar om een glimp op te vangen van de bolides die hier staan: Bentley, Ferrari, Lamborghini, Lexus, Maserati, McLaren, Mercedes-Benz, Morgan, Rolls-Royce en TVR. Arjen van Beek (50) mag zich sinds 1 april 2013 gelukkig prijzen, aangezien dit zijn dagelijkse werkdomein is als algemeen directeur van Louwman Exclusive. We zijn benieuwd naar hoe dat voelt: elke dag verkeren tussen de mooiste auto’s van Nederland. Hoe ben jij bij Louwman Exclusive terecht gekomen? “Ik kom van huis uit uit de automobielbranche. Toen ik 25 was heb ik Autopalace overgenomen. We deden verkoop, lease, schade en verhuur van Opel en Amerikaanse auto’s. Eind 2001 ben ik eruit gestapt en heb mijn deel aan mijn zakenpartner verkocht. Ik wilde andere dingen gaan doen, mijn hoofd leegmaken en een jaar niets doen. Bovendien was de BER (mn grotere invloed fabrikanten en importeurs op dealers en aantal verkooppunten, red.) op komst en daar voorzag ik een waardedaling van

“Arrogantie kennen we niet. We luisteren naar de klant, gaan naar de klant toe met bijvoorbeeld events en zijn er 24/7 als het moet”


klasse ! i n t e r v i e w 7

“Toen wij hier begonnen vroeg iedereen zich af wie is Louwman Exclusive? Die vraag kunnen ze nu allemaal beantwoorden”

Is deze baan geen jongensdroom” “Daar kan ik eerlijk over zijn: in mijn vakgebied is dit het summum. Je komt hier met alle facetten in aanraking. Van wholesale en retail tot internationaal en qua beleving een van de mooiste dingen om te doen. Ik werk hier nog altijd met veel plezier en vermaak me hier nog prima.”

de onderneming in. Van die geplande sabbatical kwam overigens niets terecht. Dat lukt niet als je midden 30 bent. Ik kwam dan ook al snel terecht bij Kroymans, waar ik verantwoordelijk werd voor het merk Saab voor de retailmarkt. Toen ze na drie jaar besloten om de retail te centraliseren ben ik overgestapt naar de internationale wholesale voor Hummer en Cadillac Corvette. Ik geloof namelijk niet in het te vergaand centraliseren van retail, want dan haal je ‘de vent uit de tent’. En ik hanteer het motto dat als je ergens niet in gelooft, je het niet moet doen. Uiteindelijk heb ik daarna Cadillac Corvette en Hummer in Duitsland op de kaart mogen zetten. Dat was echt een super tijd. Bij Kroymans zag ik echter een aantal zaken ontstaan waar ik me niet meer in kon vinden. Ik ben daar in 2007, een jaar voor het faillissement, vertrokken. Ik ben me toen bezig gaan houden met het opzetten van een online Europees platform voor de verkoop van auto’s. De banken waren in die tijd echter nogal terughoudend ten aanzien van automotive in zo’n constructie. Ze snapten het niet, waardoor we genoodzaakt waren dit initiatief elders onder te brengen. En dat terwijl we in 2009 direct al 2000 auto’s online verkochten. Misschien waren we destijds ook wel te vroeg met ons idee. Uiteindelijk heb ik nog twee jaar met dit concept samengewerkt met een softwarebedrijf tot ik in 2012 door Louwman gepolst werd voor deze functie.”

Wat is één van je belangrijkste wapenfeiten hier tot nu toe geweest? “Het binnenhalen van McLaren. Dat merk werd in de Benelux vertegenwoordigd door een Belgische organisatie. Bij mijn intrede in 2013 bleek Louwman Exclusive vooral te draaien op Lexus. Er waren destijds nog te weinig merken in huis. We hadden in elk geval behoefte aan een iconisch merk. Dat was in mijn optiek McLaren, een merk dat we van de Belgen hebben overgenomen en dat ondanks zijn prille tijd op de weg een merk blijkt dat het heel goed doet. Van het nieuwste model 570S hadden we er hier vijf op voorraad, maar die zijn allemaal al verkocht. McLaren draait bij ons boven verwachting. Dat komt voor een deel ook door McLaren zelf. Zij blijven ons verrassen omdat ze meer doen dan ze beloven in hun productontwikkeling. Dat geldt ook voor de klant. Bij een McLaren weten mensen vaak niet wat ze moeten verwachten en dan worden ze aangenaam verrast. Het is toch ook opvallend dat dit bedrijf al met een productie van 2000 stuks winstgevend is? En dat voor een merk dat - met uitzondering van de F1- nog maar vier jaar een straat-legale versie maakt.” “Het binnenhalen van Morgan is ook een mooi wapenfeit geweest. Ik heb er intern anderhalf jaar voor moeten lobbyen. Morgan zat natuurlijk al heel lang bij Louwman, maar was op een andere locatie gevestigd. Nu hebben we Morgan hier in huis en dat is een verrassing voor veel van onze klanten. Die verwachten het niet hier. Het is een klein merk dat pure auto’s maakt. Toen we voor de eerste keer met een Morgan op de Masters of Luxury stonden, werd regelmatig gevraagd of die auto uit het museum kwam…”


klasse ! i n t e r v i e w 8

“Maserati, Morgan en McLaren zijn merken waar spontaan positief op gereageerd wordt. Ik krijg regelmatig een duimpje op als ik met mijn Ghibli langsrijd�


klasse ! i n t e r v i e w 9

Wat is de x-factor van Louwman? “Om te beginnen dat we in de breedste zin sportauto’s in huis hebben. De meeste aanbieders zijn of dealer van Ferrari of Aston of….. Wij hebben de hele range: van sportieve limo’s tot sportauto’s pur sang. Maar ook de competenties van onze medewerkers liggen zeer hoog. Dat begint al in de werkplaats. Daar zijn onze medewerkers geschoold door de fabrikant. Ook omdat ze met hele andere problemen en verzoeken van klanten te maken krijgen. Bovendien moeten ze de Engelse taal beheersen omdat ze geregeld in het Engels moeten communiceren met de fabrikant. Bij een gemiddelde werkplaats staan zaken ook vaak op tijd ingedeeld. Bij ons niet. Hier gaat het altijd om kwaliteit. Af en toe komt er zelfs een klant bij de reparatie staan, waarbij hij uitleg krijgt over wat er gebeurt. De functie van onze werkplaatsmedewerker is dan ook veel communicatiever. Dat geldt ook voor de mensen in het magazijn. Die moeten ook een stuk advies kunnen geven en weten wat er te koop is. Ook van de oudere modellen. Uiteraard is dat ook van toepassing op onze mensen van sales, die wij overigens liever relatiemanagers noemen. Dat zijn de vertrouwenspersonen van onze klanten. Zij moeten vooral goed luisteren naar de klant. Alleen door goed te luisteren, kun je goed adviseren. Je moet als relatiemanager je klant goed kunnen doorgronden en daarnaast de internationale markt goed kennen. Bovendien hebben wij een 24/7 branche. Uiteraard werken we met reguliere openingstijden, maar als een relatie echt alleen op een bepaalde zondag kan, gaat de deur open!”

Wat was jouw mooiste uitlevering ooit? “We hebben een keer een heel bijzondere auto naar Myanmar gevlogen. Daar ben ik eerst zelf naar toe gegaan om de klant te ontmoeten. Die woonde op een prachtige locatie en in een dito huis, waarbij hij nog een eigen circuit wilde laten aanleggen. Dat was geen gekke gedachte, want de enige weg in heel Myanmar die geschikt was voor de auto die hij bij ons wilde kopen én voor de zes bijzondere auto’s die hij al in zijn garage had staan, was zijn oprit.” Kunnen we binnenkort op nog meer mooie merken rekenen bij Louwman Exclusive? “Ja, er zijn wel degelijk merken die ik zou willen hebben, maar ik zeg uiteraard niet welke. We zijn echter dermate hard gegroeid dat we ook ruimte issues hebben, dus we moeten wel voorzichtig zijn…”

Over Louwman Exclusive Louwman Exclusive behoort tot de Louwman Group, dat al in 1923 een start maakte met de import van vooraanstaande automerken. Louwman Exclusive

is officieel partner van de

merken: Bentley, Lamborghini, Lexus, Maserati, McLaren, Morgan, Rolls-Royce en TVR. De beroemde showroom aan de A2 bij Utrecht is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.30 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op afspraak is de showroom ook buiten reguliere openingstijden te bezoeken. www.louwmanexclusive.comklasse ! t e s t r i t 11

Sportcar of toch Supercar? Tekst: Robert Masselink, fotografie: Robert Masselink en McLaren

Zo’n 4 jaar geleden introduceerde McLaren de 12C. De eerste auto voor de weg sinds de F1. Een jaar later kwam de P1, toen de 650 en nu is het de tijd voor wat men oneerbiedig het 'instapmodel' noemt.


klasse ! t e s t r i t 12

“Iets zegt me dat deze auto op het circuit nog heel veel ruimte heeft. Dat moeten we maar eens overleggen met Louwman�


klasse ! t e s t r i t 13

McLaren noemt de 570S ook geen supercar, maar een sportcar. Dit model moet het dan ook opnemen tegen de 911 Turbo en de Audi R8. Op het eerste gezicht is de auto een volbloed McLaren. Persoonlijk vind ik vooral de achterzijde fantastisch. Het oogt als het kleinere broertje, of zusje, van de P1. Vergeleken met bijvoorbeeld de 650 mist de 570 actieve wielophanging en is de koets niet van koolstofvezel (Carbon Fiber) maar van aluminium. Van binnen is de McLaren uitgerust met alle gemakken die u ook vind in de luxere limousines. Navigatie, elektrisch verstelbare stoelen en stuur, een goede geluidsinstallatie, het is allemaal aanwezig. De 570S lijkt zich dus niet zozeer ontworpen voor het circuitgeweld, maar meer voor comfort en dagelijks rijplezier. Dit klinkt bijna zoetsappig hoor ik u denken. Maar, we hebben de 570S nog niet gestart…

we het limiet op van de 570S. Wow! Wat een geweld. Ondanks de dubbele turbo die veel anderen een minder geluid vinden produceren, vind ik het geluid fantastisch. De auto werkt als een goede cabaretier aangezien ik niet kan ophouden met lachen. In no time schiet de auto door naar 250km/u geholpen door de 3.8 twin turbo V8 die zo’n 570pk ophoest. De top gaat nog even verder, ruim boven de 300km/u. Ik nader de afrit en test de wegligging. De 570S heeft minder downforce dan de 650 maar ook hier slaagt de 570S met vlag en wimpel. De balans is ook ronduit top. Het gewicht ligt fractioneel meer naar de achteras waardoor de auto neigt te glijden maar dit is perfect op te vangen door de perfecte communicatie tussen de auto en de bestuurder. Iets zegt mij dat deze auto op het circuit nog heel veel ruimte heeft. Dat moeten we maar eens overleggen met Louwman.

Auto met uitdaging Middels de start/stop knop, ja ook McLaren houdt zich bezig met de emissies, komt de 'baby McLaren' met een luide brul tot leven. We rijden vanuit Louwman Exclusive richting het oosten. Wat direct opvalt is dat de McLaren vergeleken met de eerder genoemde concurrenten veel beter 'communiceert' met de berijder. De auto geeft werkelijk alles door via de stoel en het stuur. Het stuur dat gelukkig nog steeds hydraulisch in plaats van elektronisch bekrachtigd is. Dit voelt zoveel beter. We vertrekken in de 'Normal' stand maar schakelen op naar de 'Sport' stand. De auto is al stijf, maar hiervoor worden de dempers nog wat strakker en de automaat reageert sneller. Uiteraard rijden we tot de A3 bij Beek netjes conform de eis van de heer Spee. Maar voorbij het Shell-station heeft hij niet zo veel meer te vertellen, dus schakelen we op naar de 'track' modus en zoeken

Slotconclusie is simpel. Dit is de meest toegankelijke McLaren. Ondanks het comfort kan de 570S ook een geoefende coureur veel uitdaging en plezier bieden. Wat ronduit bizar is, zijn de enthousiaste reacties als u in deze auto rijdt. Mensen gooien zich zo’n beetje voor de auto om foto’s te nemen en vele duimpjes gaan omhoog. De McLaren lijkt geweldig veel sympathie op te wekken. Je ziet ze niet veel rijden en het is en blijft een bloedmooie auto. Een avontuur dat voor een slordige 227.500,00 de uwe is. Het is bewonderenswaardig dat is dat in slechts 4 jaar tijd McLaren is staat is gebleken om zo’n topproduct voor op de weg te maken. Chapeau! Wij danken Louwman Exclusive wederom voor het beschikbaar stellen van de 570S.


klasse ! t e s t r i t 14


klasse ! t e s t r i t 15

Ook Jaguar doet het Haar eerste SUV; de nieuwe F-Pace Tekst Robert Masselink, fotografie: Klasse!

We kennen allemaal de XJ, de F, de S-Type en natuurlijk de iconische E-Type. Maar Jaguar begeeft zich voor het eerst sinds haar bestaan op de SUV-markt, waar merken als Audi, BMW en andere topmerken al jaren domineren. Een flinke opgave, zeker aangezien Jaguar de Porsche Macan op de korrel heeft als belangrijkste concurrent. Ambitieus mogen we de jongste telg de uit de Jaguar-familie dus wel noemen.


klasse ! t e s t r i t 16

Jaguar kan natuurlijk wel de nodige kennis en kunde ‘lenen’ bij haar zus Land Rover (Range Rover). Toch is de F-Pace grotendeels een eigen ontwerp en gebruikt het praktisch geheel unieke onderdelen. Het onderstel is afkomstig van de XE, maar ook deze is aangepast voor de F-Pace. Jaguar bouwt traditioneel sportieve bolides. De F-Pace is dit zeker ook. Met een minimum gewicht van 1665kg geen lichtgewicht, maar de eerste indruk is zeker sportief te noemen. Fijn lijnenspel Flinke wielen, brutale gril en een mooi lijnenspel. De F-Pace is qua ontwerp zeker geslaagd. Waar de Q5 en de X3 van eerder genoemde concurrenten misschien een beetje braaf aandoen is de F-Pace dit zeker niet. Je ziet de overeenkomst met haar zusjes Discovery en de Range Rover Sport. Toch heeft de F-Pace een eigen smoel. Binnen is het goed toeven. Een fraai ontwerp waar alle denkbare opties aanwezig (kunnen) zijn. Het multimedia systeem van Jaguar had de reputatie tergend langzaam te zijn. In dit nieuwe systeem met 10,2-inch touchscreen is het bedieningsgemak en de layout stukken beter. Persoonlijk ben ik geen fan van touchscreen. Ik moet hier bijvoorbeeld 2 handelingen verrichten voordat ik de stoelverwarming aan heb. Dat kan beter. Maar dit is persoonlijk en hoeft voor andere gebruikers totaal niet storend te zijn. Optioneel is het Meridian audio system met 18 speakers te verkrijgen. Zeer goed geluid! Al met al is ook het interieur ronduit geslaagd te noemen.

Extra opties De F-Pace start met een 2.0 diesel met achterwiel aandrijving. Dit lijkt de belangrijkste variant te worden voor de zakelijke markt. Persoonlijk zou ik absoluut All Wheel Drive nemen. Ook adaptieve dempers is een verstandige optie omdat met een paar flinke wielen de rit aardig hard kan aanvoelen. De F-Pace bedient ook de vlottere bestuurders. Een 3,0-liter V6-benzinemotor met mechanische compressor uit de F-Type met 340 of 380 pk is ook beschikbaar en deze komt aardig van de plek. De door ons gereden 2.0 diesel met 180pk lijkt net voldoende vermogen te hebben om soepel mee te komen in het verkeer. Minder zal de auto geen goed doen. De 3.0 V6 diesel is ook verkrijgbaar en deze komt natuurlijk wat sneller van de plek. De F-Pace heeft de beschikking over een fantastische 8-traps automaat die haar werk onmerkbaar verricht. Koppel is altijd aanwezig alleen hoger in de toeren zwakt de acceleratie af. De top ligt op zo’n 208 km/u. Wat zeer geslaagd is in deze auto is de balans. Ondanks de hoogte “rolt” de auto nauwelijks. Door het gewicht wil de auto graag rechtdoor op hogeren snelheid maar goed, het is geen F-Type. We kunnen concluderen dat de F-Pace alom geslaagd is. De 'instapper' beschikt over voldoende vermogen en een vanafprijs van een slordige 53.000,00 spreekt zeker aan. Met dank aan Jaguar Terlouw in Arnhem.


klasse ! d i n n e r s h o w 17

Schuif aan bij de mooiste dinnershow van Nederland 8 oktober Charity event voor het inloophuis Oude IJssel


klasse ! d i n n e r s h o w 18

“ To p a r t i e s t e n a l s mentalisten Rob en Emiel, J a s p e r Ta c o n i s & F r i e n d s en Carolina Dijkhuizen reizen naar Doetinchem af voor een spectaculaire dinnershow op 8 oktober tbv het inloophuis Oude IJssel”

Genieten van de beste artiesten van Nederland, verbaasd staan van ongelooflijke gebeurtenissen, heerlijk dineren en drinken en ook nog eens het goede doel steunen? Dat kan op zaterdag 8 oktober in de Catharinekerk in Doetinchem. Een spectaculaire avond met als thema “Expect the Unexpected” en ten bate van het inloophuis Oude IJssel in Doetinchem: de (regio) plek voor mensen die leven met kanker.

Schuif aan Wilt u een onvergetelijke avond beleven en draagt u het inloophuis Oude IJssel een warm hart toe? Reserveer dan uw plaats(en) aan een tafel. Voor 175 euro per persoon bent u verzekerd van een avond om nooit meer te vergeten. Ook is het mogelijk een VIP tafel voor u en uw gasten te reserveren. Hiervoor geldt een tarief van 1595 euro per tafel voor tien personen.

Sinds een jaar heeft Doetinchem een fantastische plek voor mensen die direct of indirect te maken hebben met kanker: het inloophuis Oude IJssel. Een ontmoetingsplek waar niet alleen ervaringen met lotgenoten gedeeld kunnen worden, maar ook genoten kan worden van ontspannende zaken als danslessen en heerlijke massages. Sinds kort is er zelfs een separate ruimte voor kids: ‘onder de pannen’. Het inloophuis voorziet in een grote, regionale behoefte, maar is voor haar functioneren afhankelijk van sponsoren en donaties. Reden voor Klasse! om voor dit prachtige initiatief een speciaal Charity event te organiseren. En niet zomaar een event, maar een avond met waanzinnige belevenissen en artiesten.

Genoemde prijzen zijn all-in: inclusief diner, drankjes, artiesten als Jasper (Taconis) & Friends met o.a. Carolina Dijkhuizen en ongelooflijk entertainment van o.a. mentalisten Rob en Emiel en bij het afscheid een zeer verrassende goodiebag. Met dank aan o.a. Juweliershuis Aalbers, Louwman Exclusive, Arubaans verkeersburo, Hästens/Auping, Jasper (Taconis) & Friends en Bang & Olufsen.


klasse ! d i n n e r s h o w 19

De baten van de dinnershow op 8 oktober zijn voor het inloophuis Oude IJssel in Doetinchem

“Bij het inloophuis kunnen mensen en kids die leven m e t k a n k e r t e r e c h t . Vo o r een goed gesprek, maar bijvoorbeeld ook voor een heerlijke massage�

8 Oktober Wat: Waar: Wanneer: Hoe laat: Reserveren:

Spectaculaire Dinnershow ten behoeve van het Inloophuis Oude IJssel in Doetinchem Catharinakerk Doetinchem zaterdag 8 oktober van 18.30 uur tot 24.00 uur losse kaarten en tafels kunt u reserveren via marion@gelderseklasse of 06 543 114 90


klasse ! r e i z e n 20


klasse ! r e i z e n

21

Sprookjesacht ig

Jordanië Meer dan alleen woestijn en wereldwonderen Tekst: Helen Zwiers, fotografie: Helen Zwiers / Jordan Tourism Board

Van zon, zout en zonsondergangen tot historie, hijabs en haute couture. Jordanië is een koninkrijk van uitersten. Een plek waar de uitgestrekte woestijn een schril contrast vormt met hypermoderne shopping malls, decadente slaapadresjes en zevensterren-spa’s. Een sprookjesachtige wereld waar u zich geen seconde verveelt. Klasse! ging u voor. Jordanië staat vooral bekend om haar majestueuze ruïnestad Petra, de Dode Zee en de Wadi Rum woestijn. Verplichte nummers, maar bij lange na niet het enige wat dit land te bieden heeft. Amman bijvoorbeeld, de hoofdstad die helaas vaak door toeristen wordt overgeslagen. Zonde, zo blijkt al snel. De Citadel vormt het startpunt van mijn ontdekkingstocht

en het waanzinnige uitzicht dat deze heuvel op de rest van Amman biedt, is alleen al de moeite waard. En dan heb ik het nog niet eens over de schat aan historische overblijfselen uit de Romeinse, Byzantijnse en vroegIslamitische tijd die u hier vindt. Veel tijd om hierbij stil te staan heb ik niet. Mijn afspraak bij Gaia’s Cocoon Spa and Beauty Lounge wacht op me. Dit is de enige spa in Amman met maar liefst zeven sterren. En een enorme wachtlijst. De spa is exclusief voor vrouwen, die er terecht kunnen voor massages, manicures, body wraps, behandelingen om overtollige kilo’s kwijt te raken en nog veel meer. Ik kies voor de Turkse hammam, waarbij het traditionele badritueel wordt uitgevoerd met weldadig mineraalwater uit de Dode Zee. Anderhalf uur later sta ik weer buiten, mijn huid gloeiend van de grondigste scrub die ik ooit heb gehad.


klasse ! r e i z e n 22

In de voetsporen van Lawrence of Arabia Heeft u de film Lawrence of Arabia gezien? Grote kans dat de Wadi Rum woestijn hoog op uw wensenlijstje prijkt. Het merendeel van de film werd hier namelijk opgenomen. In alle vroegte vertrek ik de volgende ochtend dan ook naar één van de belangrijkste attracties die Jordanië rijk is, op zo’n vier uur rijden vanaf Amman. Wanneer het landschap te ruig wordt, zeg ik mijn auto met privéchauffeur gedag en neem ik plaats achterin een jeep. Al snel zie ik hoe de bewoonde wereld plaatsmaakt voor enorme, woeste rotspartijen, kilometers aan zand en hier en daar een loslopende kameel. Dan doemt ineens uit het niets een groepje tenten op. Mijn slaapadresje de komende nacht. Zoals de naam al aangeeft, is het in het Wadi Rum Night Luxury Camp prima vertoeven. Een heerlijk tweepersoons bed, luxe douches en een chef, die ’s avonds een feestmaal voor ons bereidt. Aan luxe ontbreekt het hier aan niets, al is dat natuurlijk niet waarvoor u in de Wadi Rum verblijft. Echte luxe, dat zit hem in de ervaring zelf. In het uitzicht vanaf Sunset bijvoorbeeld, dé beste spot om de zonsondergang te aanschouwen. En ’s avonds in het beeld van het kleine groepje tenten, genesteld tegen een enorme klif, met daarboven een heldere sterrenhemel en op de achtergrond het geluid van het knisperende kampvuur en het geborrel van de shisha. Die luxe zit hem in een exclusief bezoek aan een bedoeïenfamilie, waar de moeder des huizes me met een flinke hoeveelheid kohl transformeert tot een Jordanese schone. Om nooit meer te vergeten!

Hijabs en haute couture Het straatbeeld van Amman is een bezienswaardigheid an sich, met een bijzondere mix van traditionele en moderne kledij. Het Tiraz Centre is een perfecte manier om meer te weten te komen over de tradities op kledinggebied. Dit instituut herbergt een waanzinnige collectie aan hijabs, traditionele jurken en Arabische kostuums, voorzien van verfijnd borduurwerk dat vrouwen uit Jordanië en omliggende landen tot in de kunst hebben weten te verheven. Elke streek heeft namelijk een eigen, kenmerkende borduurstijl. Een aanrader, zeker als vergelijking met het aanbod in bijvoorbeeld de City Mall en Taj Mall, twee van de vele winkelcentra die Amman rijk is en het hypermoderne decor voor luxe boetieks van topmerken als Emporio Armani, Michael Kors, Luis Vuitton, Steve Madden en zelfs Gerry Weber.

Wadi Rum

Shoptip:

De Jordanese keuken

Kunst, kleding en prachtige accessoires komen samen in de Foresight32 Art Gallery. Voor een uniek handgemaakt sieraad van de bekende Jordaanse ontwerpster Lama Hourani, bent u hier aan het juiste adres.

Als liefhebber van lekker en exotisch eten, heb ik aan Awad de perfecte gids. Hij is een fijnproever pur sang en runde ooit een restaurant in Canada, voordat hij weer terugkeerde naar Jordanië. Awad weet van werkelijk elk gerecht hoe het wordt bereid en laat me lokale specialiteiten proeven, waaronder op de markt in Amman een versgeperst drankje van suikerriet. Hummus, tabouleh, shis kebab en natuurlijk falafel zijn gerechten waar de Jordanezen in uitblinken. Goed gekruid en in grote hoeveelheden. “Onze ogen zijn vaak groter dan onze maag”, legt Awad uit.

Lama Hourani


klasse ! r e i z e n 23

De roze stad Wie afreist naar Jordanië, bezoekt uiteraard ook Petra, ook wel de roze stad genoemd. Deze 2300 jaar oude, compleet uit rotsen gehakte stad is alleen bereikbaar via een kilometerslange kloof, de beroemde Siq. Mijn slaapadresje, het vijfsterren Mövenpick Resort Petra, ligt aan de voet van de entree van de kloof en is dus een perfecte uitvalsbasis voor een dagje Petra. Vanaf hier kunt u zich per paard, kameel of ezel door de kloof laten vervoeren, maar ik kies ervoor om te lopen. En eerlijk is eerlijk, de wandeling van ruim een uur maakt het euforische gevoel des te groter wanneer het beeld van de ‘Treasury’ dan eindelijk verschijnt. Het iconische uitzicht op de schatkamer van de Farao, het wereldberoemde meesterwerk van de Nabateëers, is echter niet het einddoel, maar het begin van een ontdekkingstocht door de rest van de historische stad die in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed werd verklaard en in 2007 werd verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Petra neemt u terug in de tijd en overal ziet u sporen van de vroegere handelaren. De vele kraampjes, marktkoopmannen die er hun waar aanprijzen en ezels en kamelen die nieuwsgierige bezoekers door de voormalige handelsroute voeren, geeft een goed idee van hoe het moet zijn geweest. s’ Avonds doen we de tocht door de kloof dunnetjes over. Na zonsondergang is het plein rondom de Treasury namelijk een compleet andere belevenis. In het kader van Petra by Night worden elke maandag-, dinsdag- en donderdagavond er maar liefst 1800 kaarsen aangestoken. Een adembenemend spektakel! Wonderbaarlijk water Met 410 meter onder zeespiegel, is de Dode Zee de laagste plek op aarde. Het zoute water vormt één grote bron van mineralen, waarvan sommige nergens anders ter wereld te vinden zijn. Mijn reis sluit ik af met een middagje dobberen in de Dode Zee, mijn kans om de heilzame werking van het water eens zelf te ervaren. De Dode Zee is één van de grootste toeristentrekkers van Jordanië en beauty-producten, gemaakt van de mineraalrijke modder uit de regio, vormen het belangrijkste exportproduct. Ik ga voor de volledige ervaring en smeer me van top tot teen in met modder en laat me vervolgens meevoeren door het zijdezachte water. Zwemmen is het niet te noemen, het water is namelijk zo zout dat het je omhoog duwt. Floaten is hier de enige optie. Heerlijk rustgevend. Althans, zodra het geprik van het zout voorbij is. Het zoutgehalte is namelijk zes keer zo hoog als in een normale zee. U voelt wondjes waarvan u niet eens wist dat u ze had. Wie mooi wil zijn, moet hier een klein beetje pijn lijden. De Dode Zee doet namelijk wonderen voor de huid. Niet voor niets is dit gebied een geliefd kuuroord voor mensen met huidproblemen. Al drijvend denk ik na over wat Awad me eerder vertelde. De Dode Zee is namelijk letterlijk stervende. De verdamping gaat zo snel, dat de kunstmatige toevoer van water hier niet tegenop kan. Als hier niet een oplossing voor wordt gevonden, bestaat de Dode Zee over tientallen jaren wellicht niet meer. En dat zou letterlijk een doodzonde zijn.

Goed om te weten Veiligheid: hoewel omliggende landen te maken hebben met conflicten, is Jordanië een relatief veilig land. Kijk voor een actueel reisadvies op www.rijksoverheid.nl. Vliegen: Royal Jordanian vliegt drie keer per week van Schiphol naar Amman. www.rj.com Beste reistijd: hoewel Jordanië het hele jaar door toeristen vanuit de hele wereld verwelkomt, kunnen de temperaturen in de zomer (juni-augustus) behoorlijk oplopen. Van half maart tot half mei en van september en oktober is het er beter vertoeven. Meer info: www.visitjordan.com. De roze stad


klasse ! i n f o t o r i al 24

Petra, schat uit de Oudheid Op het moment dat je vanuit de kilometerlange kloof ,‘el Siq’ genaamd, plotseling de schatkamer van Petra in de ochtendzon ziet opdoemen word je verblind door schoonheid. Petra, de Roze Stad, is een erfenis van de Nabateërs. Een ijverig Arabisch volk uit de Oudheid die zo’n 2000 jaar geleden een volledige stad, compleet met tempels, schatkamers en graftombes, uit de rotsen hakte. Petra lag namelijk strategisch langs één van de belangrijkste handelsroutes uit die tijd, waardoor de Nabateërs elke passerende handelaar om tol konden vragen. Zelfs in de oudheid was Petra bekend vanwege haar indrukwekkende architectuur, cultuur en haar ingenieuze watersysteem van dammen en kanalen. Toch verloor het Westen de beroemde stad in de 16de eeuw volledig uit het oog om haar pas weer die eeuwen later (in 1812) te ‘herontdekken’. Tegenwoordig staat de Roze Stad op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het één van de mooiste parels uit de Jordaanse schatkist.

Dode Zee, ‘s werelds grootste natuurlijke kuuroord De Dode Zee is een magische plek. Behalve dat het omringende woestijnen berglandschap met niets anders in de wereld te vergelijken is – als we de Bijbel moeten geloven lag hier zelfs het aardse paradijs – is het met 417 meter ook het laagste punt op aarde. De grootste attractie is uiteraard de zee met super zout water. Een zwempartij, of beter gezegd drijfpartij, is niet alleen erg grappig maar door het helende mineraalrijke water vooral erg goed voor je huid. Ben je niet zo’n waterrat, laat jezelf dan verwennen in één van de vele wellness centra die je langs de oevers van de Dode Zee vindt. Ze staan te trappelen om je huid met mineralen te bombarderen. Ook je longen zijn blij met deze plek. Door de extreme hoge luchtdruk en de afwezigheid van allerlei pollen adem je nergens ter wereld schonere en zuurstofrijkere lucht in. Maak je overigens geen zorgen over de altijd brandende zon; het verdampende zeewater werkt heel handig als een natuurlijk UV-filter waardoor verbranden bijna onmogelijk is.


klasse ! i n f o t o r i al 25

Aan de oevers van de rivier de Jordaan ligt één van de mooiste schatten van het Midden-Oosten, Jordanië. Hoewel het kleine koninkrijk in een turbulent deel van de wereld ligt, is het Islamitische land al jarenlang een oase van rust. Behalve rust puilt de schatkamer van het sprookjesachtige koninkrijk uit van natuurlijke, bijbelse, culturele en sportieve schatten. Wat dacht je van mountainbiken over de versteende tracks in Wadi Rum, een kamelensafari met bedoeïenen of ronddwalen door Petra, de Roze Stad.

Ontdek de wonderen van Jordanië Adembenemend maanlandschap Op de rug van een kameel door woestijnen trekken, vanuit een luchtballon rondcirkelende gieren of steenbokken spotten, tegen een immense rotswand klimmen of met je mountainbike over versteende singletracks knallen; het kan allemaal in Wadi Rum. Je kunt nog zoveel mooie foto’s van Wadi Rum zien, de eerste keer dat je in de uitgestrekte vallei in het zuiden van Jordanië bent, wrijf je gegarandeerd het woestijnzand uit je ogen. Door de gerafelde, feloranje rotsformaties en de rode aarde waan je je op een andere planeet. De meest gebruikelijke manier om Wadi Rum te ontdekken is in een 4x4. Veel authentieker en leuker is om het vanuit een van de bedoeïenententenkampen met een lokale gids dit buitenaardse woestijnlandschap in te trekken.

Onderwaterparadijs In het uiterste zuiden van Jordanië ligt het duikparadijs Aqaba aan de Golf van Aqaba (een uitloper van de Rode Zee). Onder het tropische water fonkelt één van Jordanië’s mooiste natuurschatten; een 25 kilometer lang beschermd koraalrif met meer dan 230 soorten koraal en een veelvoud aan felgekleurde vissen. Als duiker staat deze schatkamerdeur voor je open, maar om het rif te beschermen mag dit alleen onder begeleiding. Een must is een duik naar het gezonken schip de Cedar Pride en de speciaal voor duikers afgezonken tank. Beiden zijn inmiddels begroeid met de mooiste koralen. Dankzij de altijd aanwezige wind kom je in Aqaba ook als zeiler, kiteboarder of windsurfer aan je trekken.klasse ! r e i z e n

The Hideaways Club: wel de lusten, niet de lasten

Als één droomvilla niet genoeg is

E

igenaar worden van de mooiste villa’s op aarde en overnachten op de meest exclusieve hotspots in wereldsteden, met enkel de lusten en niet de lasten? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Echter, The Hideaways Club maakt het mogelijk. Sinds 2006 investeert

deze club in de mooist denkbare vakantielocaties wereldwijd. Exclusief voor leden, die mee investeren. Een uitgekiend concept dat past in het ‘shared economy’ denken en bij uitstek geschikt is voor iedereen die graag in een gespreid, luxe bedje belandt.

27


klasse ! r e i z e n 28

In 2006 bedachten Stephen Wise, Helmut Schön en Mike Balfour – eerder succesvol in de financiële en ondernemerswereld - een concept waarbij investeringen in luxe onroerend goed wordt gecombineerd met de mogelijkheid om wereldwijd onbezorgd en luxe vakantie te vieren. Gestoeld op het principe dat luxe accommodaties op bijzondere plekken altijd hun waarde houden of zelfs meer waard worden, werd de mogelijkheid gecreëerd voor derden om mee te investeren in de projecten. Om er vervolgens ook zelf van te profiteren. Want, de luxe vakantieverblijven zijn er niet alleen om in te investeren, maar vooral ook om zelf van te genieten. The Hideaways Club biedt de mogelijkheid om te participeren in twee verschillende (of beide) fondsen: de Classic Collection met vier- en vijf slaapkamer luxe villa’s en chalets op populaire vakantiebestemmingen wereldwijd of de City Collection met luxe appartementen in wereldsteden als Londen, Dubai en New York. Investeringen in de Classic Collection starten vanaf zo’n 100.000 euro tot 300.000 euro, terwijl u al mede-eigenaar wordt in de City Collection vanaf zo’n 70 mille. U kunt in één van beide fondsen investeren, maar ook in allebei. Wat u ervoor terugkrijgt? U wordt lid van The Hideways Club en geniet zo van de exclusieve toegang tot alle accommodaties die tot de gekozen fondsen behoren, plus van een aantal accommodaties uit serie van Banyan Tree, Equity Estates en Exclusive resorts, dankzij de samenwerking van The Hideaways Club met laatstgenoemden. Met conciërge Naast uw investering wordt afhankelijk van de frequentie en huurperiodes een jaarlijkse bijdrage geheven om het management en onderhoud van de villa’s, chalets en appartementen te bekostigen. Alsmede de Personal Conciërge service. Die behelst een passend advies op basis van uw vakantiewensen en biedt tevens conciërge service ter plekke. U wilt een tafel in dat bijzondere restaurant of die chef-kok bij u thuis? Of u zoekt de beste ski

gids? De lokale conciërge kent z’n klassiekers en is zeven dagen per week beschikbaar. Daarnaast is bij uw verblijf ook een dagelijkse housekeeping service van twee uur inbegrepen. De bevindingen van de circa 500 leden van The Hideaways Club liegen er niet om. Het team en de accommodaties worden op de site veelvuldig geroemd. De leden zijn vooral – ook financieel – gelijkgestemden. En bestaan voor het overgrote deel uit vermogende ondernemers en mensen uit de vrije sector. Het zijn zoals Raf Breuls, Business Development Europa en zelf aandeelhouder, het verwoordt: “cash rich en time poor” mensen, die elkaar vinden in hun gezamenlijke behoefte aan luxe vakantie-accommodaties zonder de sores die bij een eigen villa komen kijken.

“The Hideaways Club stelt je in de gelegenheid om als miljonair te leven als een miljardair”


klasse ! r e i z e n 29

Zeven vragen over The Hideaways Club aan Raf Breuls, Business Development Europa en aandeelhouder in THC. (MET FOTO RAF BREULS) Wat is de gedachte achter The Hideaways Club? “De oprichters wilden in eerste instantie gezamenlijk een villa in Frankrijk kopen en stuitten daarbij op vragen als: hoe gaan we de verdeling doen, wie doet het onderhoud, et cetera. Toen zijn ze gaan kijken naar andere systemen om je in te kopen in villa’s. In Europa was daarvoor niets voorhanden. Wel in VS, maar daar kon je alleen tijd (timesharing, red.) kopen en geen eigendom. Dat deed hen besluiten om een fonds op te richten, waarbij met meerdere mensen in vastgoed werd geïnvesteerd en je gezamenlijk bezit had en enkel de tijd en het gebruik betaalde. Zo is THC ontstaan met het idee: waarom één buitenlands vakantieverblijf kopen als u er tientallen kunt bezitten met één aandeel in het vastgoedfonds van The Hideaways Club?” Wat voegt THC toe aan het bestaande aanbod van luxe accommodaties? “Wij zijn het perfecte alternatief voor het kopen tweede woning. Het overgrote deel van onze klanten is vermogend en heeft veelal ervaring met een tweede of derde woning. Deze groep heeft echter veelal geen zin meer om een miljoen te spenderen aan een huis in Frankrijk waar ze maar twee of drie weken per jaar naar toe gaan. Plus, waarbij ze ook nog eens moeten zorgen voor onderhoud, schoonmaak et cetera en ook nog eens vast zit aan altijd dezelfde besteming. Het concept van THC past perfect in het ‘shared economy’ denken zoals je dat ook ziet bij bijvoorbeeld Uber en AirBNB. We willen uiteindelijk naar 600 leden voor 100 villa’s, skichalets, tropische huizen en appartementen. We hebben nu meer dan 500 leden, waarvan 10% uit Nederland en beschikken over 44 accommodaties in de Classic Collection en 13 in de City Collection.”

“THC past perfect in het huidige ‘shared economy’ denken” Wat is het verschil tussen Premium, Associate Members en overige members? “Afhankelijk van iemands vakantiepatroon wordt een lidmaatschap gekozen. Bijvoorbeeld gezinnen met kinderen zijn geschikt voor een Premium lidmaatschap, omdat zij ook van de schoolvakanties gebruik willen maken, terwijl 65-plussers met een ander pakket toe kunnen. Het prijskaartje verschilt navenant natuurlijk”: des te groter de flexibiliteit en het aantal weken vakantie des te hoger de prijs.” Kan ik als member altijd terecht en kan ik zo vaak gaan als ik wil? “Leden mogen een jaar van tevoren tot 48 uur van tevoren boeken. Daarbij geldt ‘first comes, first goes’. Ze kunnen kiezen voor minimaal twee weken en max 12 weken per jaar. In de hoog seizoenen geldt een max van twee weken aaneengesloten.”


Wat is de jaarlijkse lidmaatschap fee? “Tussen de 5000 en 15000 Britse ponden. Nu met de huidige stand van de pond is het natuurlijk extra interessant om in te stappen.” Wat is het verschil met timesharing? “Bij timesharing koop je voor duizenden euro’s een week in Spanje voor enkele decennia. Bij ons koop je tussen de ton en 3 ton een participatie met een bepaald aandeel in een vastgoedfonds en kun je meeprofiteren van een eventuele waardevermeerdering. Daarvoor doen onze klanten het echter niet. Ze parkeren als het ware hun geld in een vastgoedfonds, waarbij de meesten happy zijn als ze hun inleg terug krijgen. Zij investeren niet voor het rendement, maar voor het genieten van de vier tot zes weken topvakanties die ze voor hun pakweg 20 mille per jaar krijgen, waar je anders gemiddeld het viervoudige voor kwijt zou zijn in vergelijkbare accommodaties. Voor een fractie van de eigendomswaarde van één vakantieverblijf/ domein kun je al kan intekenen op een aandeel, waarmee je wereldwijd op vakantie naar tientallen accommodaties kunt gaan.”

“Bij THC heb je wel de lusten, niet de lasten van een luxe vakantievilla. Bovendien zit je niet altijd aan één en dezelfde bestemming vast”

Vallen jullie onder het AFM toezicht? “Het hoofdkantoor van THC is niet gevestigd in Nederland maar in GrootBrittanië. THC staat onder toezicht van de Britse AFM.”

Meer weten? Wilt u meer weten over The Hideways Club? Kijk dan op www.thehideawaysclub.com of bel (0044) 20 78249940. U kunt ook een preview op de site aanvragen. Zo krijgt u een beeld van de villa’s, huizen en appartementen die worden aangeboden, alsmede van de voorwaarden voor deelname en de overige services.


Geopend: Hästens Store Amersfoort

Thuis is waar je bed is Niets is zo fijn als thuiskomen in je eigen bed. Daarom maken we iedere Hästens helemaal met de hand van natuurlijke materialen, waardoor een zo diep mogelijke slaap bereikt wordt; iets wat alleen echt goed uitgeruste mensen kennen. Breng een bezoek aan Hästens Store Amersfoort en beleef het verschil. Bekijk het interview met Elsa Hosk op hastens.com

HÄSTENS STORE AMERSFOORT LIMBURGSESTRAAT 13A, 3812 NN AMERSFOORT, TEL. 033 – 30 30 418


klasse ! r e i z e n 32

Malta

Groots genieten op drie kleine eilanden

Malta is een zonbestemming ‘plus’, een land met een rijke geschiedenis, schitterende historische gebouwen, een bruisend uitgaansleven, een zonnig klimaat en kristalhelder water. Malta is compact en heeft een warmbloedige charme. Zustereiland Gozo is groen, landelijk en rustig. Een ideale mix van cultuur en natuur. De Maltese archipel ligt 100 kilometer ten zuiden van Sicilië en daarmee in het hart van de Middellandse Zee. De archipel bestaat uit Malta, Gozo en Comino en is met 316 km2 ongeveer even groot als Texel. Malta is met de prachtigste vergezichten in het Middellandse Zeegebied ideaal voor wandelaars. Loop langs steile kliffen, door het rotsachtige terrein van de garrigue of door verborgen groene valleien. Zonaanbidders kunnen hun hart ophalen op prachtige stranden en in beschutte baaien. Maar, Malta heeft meer! Smeltkroes van culturen Malta is een smeltkroes van culturen: Arabieren, Feniciërs, Romeinen, Span­ jaarden, Engelsen, Fransen en de prestigieuze Johannieterorde; ze hebben de afgelopen 7000 jaar allemaal hun invloeden achtergelaten. De hoofdstad Valletta is één groot openluchtmuseum en is dan ook een prachtige bestemming voor een culturele stedentrip. De hoofdstad van het Mediterrane eiland heeft vele kathedralen, paleizen en barokke straatjes, die een spectaculair uitzicht bieden op de haven. Viva Valletta De ridderstad Valletta is slechts 55 hectare groot en heeft daarmee één van de hoogste concentraties aan historische bezienswaardigheden ter wereld. Op elke straathoek zijn intrigerende historische plekken te vinden, zoals standbeelden van heiligen, fonteinen en wapenschilden die hoog aan de stadsmuren hangen.


klasse ! r e i z e n 33

Bijna geheel omringd door het schitterende blauwe water van de Marsamxett en Grand Harbour, is het een barok meesterwerk. Dit is allemaal te danken aan de Ridders van St. John, die de stad hebben gesticht in 1566; zij hebben Valletta voorzien van een rijke collectie weelderige kunst en architectuur, evenals fascinerend historisch erfgoed. De 16e-eeuwse kathedraal St. John is een voorbeeld van een historische bezienswaardigheid die niet gemist mag worden. Onopvallend aan de buitenkant, aan de binnenkant gedrenkt in bladgoud, gedetailleerd met insignes van de ridders. Het beroemde schilderij van Carravagio: ‘de onthoofding van Johannes de Doper’ (1608) is hier te bewonderen. Struin verder door de sfeervolle straten van Valletta, strijk neer op één van de vele terrassen voor een dorstlessende Kinnie en bekijk de mooie authentieke winkeltjes. Na een dag cultuur snuiven kun je het bruisende nachtleven induiken. Voor de klassieke muziekliefhebbers is er het schitterende Manoel Theater, in Rococo stijl gebouwd in 1732, waar tot op de dag van vandaag nog vele concerten worden gegeven. Een bezoek meer dan waard! Geïnteresseerd in de geschiedenis van Malta? Dan is een bezoek aan de spectaculaire show bij The Malta Experience zeker een aanrader. Deze audiovisuele show vertelt het verhaal van de turbulente geschiedenis van het eiland. ‘De stille stad’ Mdina Een bezoek aan het prachtige Mdina mag zeker niet ontbreken. De geschiedenis van deze ‘stille stad’ gaat meer dan vierduizend jaar terug. Het is een fascinerende plek vanwege de tijdloze sfeer en de vele culturele en religieuze schatten die er aanwezig zijn. Wandel door de nauwe, schaduwrijke straten, bekijk de indrukwekkende paleizen en geniet van een verrukkelijk stuk taart met adembenemend uitzicht bij Fontanella.

Culinair genieten In de Maltese keuken zijn de sporen van de vele veroveraars te proeven. Al deze invloeden hebben geleid tot een smaakvol Mediterraan geheel; probeer bijvoorbeeld eens het nationale gerecht Fenkata (stoofpotje van konijn) of Lampuki (hartige vistaart) en combineer dit met een heerlijke Maltese wijn. De zee zorgt voor een constante aanvoer van verse vis op de Maltese eilanden. Bezoek op zondagochtend de bekende markt van Marsaxlokk en sta versteld van het enorme aanbod en de variatie in verse vis: allerlei soorten baars, witte zeebrasem, steenvis, zwaardvis, tonijn, octopus en inktvis zijn volop verkrijgbaar. Meer informatie: malta.nl en visitmalta.com.


Hoe u er morgen uitziet bepaalt u vandaag KIES VOOR UW HUID ALLEEN DE BESTE BEHANDELING! Bij Dorien.nl Anti-Ageing Center beschikken wij over een groot aanbod aan behandelingen voor huidverjonging. Door de vele mogelijkheden kunnen wij onze aanpak afstemmen op uw huidtype en elk probleem te lijf gaan. Door onze behandelingen te combineren zorgen wij voor het beste resultaat. Een stralende huid, nu en in de toekomst! Ons team van specialisten staat voor u klaar om vrijblijvend een behandelplan op maat te maken. Uiteraard gebruiken wij voor onze behandelingen de hoogste kwaliteit van apparatuur die op dit moment beschikbaar is. In korte tijd geniet u al van het verbluffende resultaat!

AFSPRAAK MAKEN? Bel (0487) 51 75 34 of mail info@dorien.nl.

ENKELE VAN ONZE BEHANDELINGEN:

- ACCENT - ALMA RF - BEAUTY ANGEL ELT - BEAUTY PIXEL - BEAUTYTEC SIM & T-AWAY - CRYOLIPOLYSE - ELLIPSE I²PL - ENDERMOLOGIE - HARMONY XL - LIFT6 - MESOTHERAPIE - MICRODERMABRASIE - OXYJET - ULTRA BODY SHAPE

PRODUCTEN BESTELLEN?

Kijk op dorienshop.nl

Brouwersstraat 14, Druten | (0487) 51 75 34 | info@dorien.nl | www.dorien.nl


klasse ! r e i z e n 35

'One happy island’

Aruba maakt het waar Tekst: Marion Andriessen, fotografie: Marion Andriessen en Amsterdam Manor Beach Resort

Een portie bitterballen, een broodje frikandel of een stamppotje. Daar is op zich niets bijzonders aan. Tenzij u het geserveerd krijgt onder de ruisende palmen, op een hagelwit strand met een gemiddeld temperatuurtje van rond de 27 graden en een begeleidend “eet smakelijk dushi”. We schrijven 'Aruba', het eiland dat zijn slogan ‘one happy island’ helemaal waar maakt.


klasse ! r e i z e n 36

Aruba is de A van de ABC-eilanden. Een trio dat sinds de verovering ervan op de Spanjaarden in 1634 bij Nederland hoort. In 2006 kreeg Aruba de status aparte binnen het Koninkrijk, waarna in 2010 ook Curaçao en Sint Maarten werden bestempeld als zelfstandige gebieden binnen het Koninkrijk. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat daarmee uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden betiteld als drie bijzondere gemeenten. Die hechte band met Nederland betekent onder meer dat er op de lagere scholen op Aruba Nederlands wordt onderwezen. Een extra pré voor de vakantieganger die hier op bezoek komt. Naast het Papiamento en het Spaans dat hier overwegend onder de bewoners zelf gesproken wordt, kunt u heerlijk uit de voeten in uw eigen taal. En hoewel het leeuwendeel van de toeristen op Aruba uit de VS afkomstig is, is ook de menukaart veelal in het Nederlands, inclusief Nederlandse ‘bekenden’ als de bitterballen en is vaak zelfs de eigenaar van het restaurant uit Nederland afkomstig.

Ieder z’n eigen strand Zo is ook één van de populairste strandbars in de Caribbean, Bugaloe, in handen van (Oost) Nederlanders. Deze niet te missen locatie ligt aan het eind van de Palmpier op het drukste strand van het eiland: Palm Beach. De grote catamarans van De Palm Tours meren hier af om toeristen naar onder meer de mooiste snorkelplekken te brengen. Dat betekent dat er hier op elk moment van de dag wat te beleven valt. Een prachtige locatie om van de zonsondergang te genieten en ’s avonds het ultieme vakantiegevoel te krijgen met live optredens van personeel en artiesten. Palm Beach is het domein van de gasten van de grote high rise hotels als RIU, Occidental, Hyatt en het recent gebouwde Ritz. Het is er druk en bezaait met eettentjes en watersportaanbieders. Hèt strand voor mensen die van drukte en vertier houden. Voor wie meer van rust houdt is er Eagle Beach. Volgens Tripadvisor één van de mooiste stranden ter wereld. Wij kunnen niet meer dan dat beamen. Hagelwit strand, kristalhelder water, rieten parasols en weinig lawaai maken hier het plaatje van een paradijsje compleet. Die eigenschappen verklaren ook waarom hier de zee-


klasse ! r e i z e n 37

“Hèt symbool voor Aruba, de beroemde en veel gefotografeerde Fototiboom, staat voor de deur van het Amsterdam Manor Beach Resort op Eagle Beach”

schildpadden hun eieren leggen. De plekken worden gemarkeerd met rood-witte linten zoals we die kennen van de plaats delict bij moordseries op tv. Op het prachtige Eagle Beach moeten ze ervoor zorgen dat de eieren rustig kunnen uitkomen in het door moeders gegraven strandhol en de jonge zeeschildpadden daarna veilig naar zee kunnen. Er zijn speciale schildpadwachten en wie geluk heeft, kan met eigen ogen (’s nachts) de uitkomst van de eieren en de tocht naar zee zien. De mooist overnachtingsplek aan Eagle Beach is zonder twijfel het Amsterdam Manor Beach Resort. Opnieuw een locatie die in handen is van een Nederlander: Jurgen van Schaijk. Hij nam het stokje als managing director een aantal jaren geleden van zijn vader over. Amsterdam Manor Beach Resort vertolkt alles wat je bij een strand als Eagle Beach mag verwachten: kleinschalig (72 ruime studio’s en appartementen), Hollandse (laag)bouw in Caraïbische kleuren (geel met wit), veel privacy met een klein zwembad erbij en een uitzicht op het mooiste strand van Aruba. Tussen het strand en het Amsterdam Manor Beach Resort loopt een niet al te drukke B-weg, maar dat blijkt geen obstakel. De zebrapaden en de beschaafde rijstijl hier

zorgen voor een veilige en makkelijke oversteek en doet denken aan de situatie op de Ramblas in Barcelona. Heel prettig is de eigen beachbar van Amsterdam Manor Beach Resort op het strand. Hier kunt u terecht voor een drankje en lunch. ’s Avonds wordt een deel van het strand omgetoverd tot restaurant “Passions on the Beach” en dineert u hier heerlijk en super romantisch met uw voeten in het zand. Ook erg fijn: de parasols en ligbedden en floating beds zijn bij het hotel inbegrepen. Amsterdam Manor Beach Resort is een uitstekende plek voor koppels, maar ook voor gezinnen met kinderen, mede dankzij de keuken met koelkast in uw accommodatie. Tip; vergeet niet het fotomomentje met hét symbool van Aruba: de beroemde Fototi boom (door velen verward met de Divi Divi boom) die hier voor het hotel op het strand staat en in vrijwel elke promotionele uiting van Aruba te vinden is. Kite surfers zijn dankzij de altijd aanwezige wind op Aruba aan het juiste adres. Helemaal op Hadicurari Beach. De blauwe lucht wordt hier gekleurd door de fleurige kite zeilen van de kite-surfers die hier spectaculaire stunts op de golven uithalen. Ook les in


klasse ! r e i z e n 38


klasse ! r e i z e n 39

“De pakkende slogan ‘One happy island’ wordt ook daadwerkelijk uitgedragen door de Arubanen”

deze sport is hier mogelijk. Voor wie vanaf kniehoogte in het water al de mooiste tropische vissen wil bewonderen, is er het naastgelegen inhammetje. De catamarans van De Palm Tours meren

hier af tijdens hun snorkeltrips, maar u kunt er ook gewoon vanaf landzijde makkelijk het water in. Snorkels (en t-shirts tegen verbranding) mee en genieten maar. Wie de vissen wil lokken, doet er goed aan een paar knakworstjes te kopen en deze te voeren. Ze zijn er dol op. Ook een ‘must do’ is het bekende Baby Beach. Een door het rif afgescheiden stukje Caraïbische zee, waar het water bijna rimpelloos en heerlijk van temperatuur is. Een geliefde plek, ook bij de Arubanen zelf die hier op zondag graag met het hele gezin hun vrije tijd doorbrengen. Buiten de hotelzones gelegen op het zuiden van het eiland bij het plaatsje San Nicolas. Een paar rieten parasols bieden beschutting tegen de zon en er is een kleine eetgelegenheid. De ruige noordkust is eigenlijk niet echt geschikt om te baden, snorkelen etc. Hier beuken de ruige golven van de Caraïbische Zee op de rotsen. Wie toch thuis wil komen met het verhaal dat hij hier gezwommen heeft, doet er goed aan een jeepsafari te boeken met De Palm Tours. In een halve dag leert u zo de ruige kant van Aruba kennen, zoals het Arikok natuurpark, het kleine broertje van de inmiddels ingestorte, wereldberoemde natural bridge en last but not least: the natural pool. Na een ruige rit, flinke trap en het beklimmen van enkele rotsen bereikbaar. Een bekken uitgehold door de krachten van de natuur tussen de kuststenen, dat constant van water wordt voorzien door de overslaande golven van de ruige zee hier. Een spectaculaire belevenis, die u onder het toeziend oog van de begeleiders en met een zwemvest aan veilig aan den lijve kunt ondervinden. One happy island Aruba is voor alles een strandbestemming. Met een grote diversiteit aan soorten stranden en bovendien enkele van de mooiste


klasse ! r e i z e n 40

Verrassende ontmoetingen Op Aruba loopt u geregeld een (bekende) Nederlander tegen het lijf zoals voetballer Dirk Kuijt en Bugaloe-eigenaresse Ingrid Riko en heeft u onderweg regelmatig andere verrassende ontmoetingen.

“Het hele jaar door zo’n 27 graden. Geen wonder dat iedereen happy is”

stranden ter wereld. Maar Aruba heeft meer belangrijke pluspunten als vakantiebestemming. Zo is de bevolking er bijzonder vriendelijk. Het ‘one happy island’ gevoel gaat hier verder dan alleen een pakkende slogan. Ook is het schoon op Aruba, wat voor veel Nederlandse toeristen eveneens een belangrijk punt is. Het is er als thuis, maar dan met een altijd mooi-weer-garantie. Dankzij de eveneens altijd aanwezige wind zijn de temperaturen uitstekend vol te houden. En zeker niet onbelangrijk: naast zon, zee, strand kunt u er ook uitstekend eten. Aruba heeft restaurants in overvloed: van Caraïbisch en Japans tot de klassiek Franse keuken toe. Ook op topniveau. En voor wie na het diner nog vertier zoekt, zijn er de bars bij de hotels en op Palm Beach en de vele casino’s. Of u al dan niet ter plekke een gokje gaat wagen, de gok op Aruba als uw vakantiebestemming is zeker rendabel. Aan ons de lastige opgave opnieuw zo’n ‘happy island’ voor u te vinden…


klasse ! r e i z e n 41

Tip: Amsterdam Manor Beach Resort Amsterdam Manor Beach Resort is een echte aanrader. De rust en privacy die u hier vindt, treft u op weinig andere plekken aan. Het vier sterren resort beschikt over 72 studio’s en appartementen met o.a. een keuken of kitchenette, kabeltv, strijkijzer en strijkplank, gratis (en snelle) wifi, een kleine supermarkt, een zwembad een bar (Horizons) en restaurant Mango’s, de Beach Bar op het strand en het restaurant Passions on the Beach dat ’s avonds op het strand wordt opgebouwd. Romantischer kan het niet worden: dineren bij kaarslicht onder de sterrenhemel met de voetjes in het zand. Bij Amsterdam Manor Beach Resort kunt u binnen de muren van het resort alle maaltijden nuttigen in de restaurants of de Beach Bar, maar u kunt er dankzij de aanwezigheid van een keuken op uw kamer ook zelf uw ontbijt, lunch of diner verzorgen. Gratis parkeren kan eveneens bij het complex en de mega foodmarkt (vergelijkbaar met onze Jumbo) ligt op nog geen 500 meter afstand. Dat maakt dit met zorg aangelegde en in Nederlands koloniale stijl met geel witte trapgevels ontworpen resort eveneens aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen. Bovendien heeft u hier het mooiste strand van Aruba voor uw deur liggen. Met een uitzicht dat gegarandeerd nog lang op uw netvlies gebrand blijft. Handige sites Meer over Aruba en de beschreven opties vindt u op: www.aruba.com,www.depalmtours.com en www.amsterdammanor.com (u kunt er virtueel zelfs van te voren de verschillende kamers bekijken). TUI en KLM onderhouden vanaf Amsterdam vluchten naar wAruba: www.klm.com en www.tui.nl

Wat (zeker) te doen? • Stranden: de grootste attractie op Aruba zijn de stranden. Die verschillen onderling nogal. Bezoek zeker: Eagle Beach, Palm Beach, Hadicurari Beach, Arashi beach, Baby Beach. • Jeepsafari: ontdek in een ochtend of middag de highlights van Aruba, waaronder de vuurtoren, de oudste kerk van het eiland (Alta Vista), Arikok national park, de (kleine) natural bridge en de natural pool. • Passions on the Beach: voor een avond heerlijk dineren op het strand • Golf: 18-hole Tierra del Sol • Bugaloe beach Bar & Grill: voor ontbijt, lunch en diner en live muziek op de Palm Pier • Amsterdam Manor Beach Resort: intiem resort in Nederland koloniale (laagbouw) stijl aan het mooiste strand van Aruba • Renaissance Aruba Private Island: een dagje in privésfeer met flamingo’s en prachtige vissen • Catamaran tocht: Aruba vanaf de kust bewonderen op een catamaran van De Palm Tours • Snorkelen bij De Palm Island (all-inclusive minipretpark op een eilandje vlak voor de kust) en fantastische vissen op het strandje naast Hadicurari Beach (kite-surfers).


klasse ! R e i z e n 42

infotorial

Amsterdam Manor Beach Resort

Amsterdam Manor Beach Resort is een resort aan één van de mooiste witte stranden van Aruba. Zoals de naam van het resort doet aflezen is de architectuur van het gehele resort gelijk aan de prachtige grachtenpanden van Amsterdam. De combinatie van deze bouw aan het mooie Eagle Beach maakt dat een vakantie bij Amsterdam Manor, een unieke ervaring is.

Amsterdam Manor biedt 72 ruime studio’s en luxe appartementen bestaande uit zowel een- als twee slaapkamer suites. De onlangs volledige vernieuwde studio’s creëren een echt thuis gevoel en zijn tevens voorzien van keukens. Voor diegenen die gedurende hun vakantie het kokkerellen willen daarlaten, biedt het resort verschillende restaurants met een diversiteit van gerechten aan. Passions on the Beach is een van die restaurants en heeft een reputatie tot meest romantische dinerplek van het eiland. Hier kunt u met uw blote voeten in het zand genieten van een heerlijk diner bij zonsondergang.

Door de kleinschaligheid van het hotel kan het resort een uitgebreide en tevens persoonlijke service bieden. Het warme welkom in de Amsterdam Manor familie maakt dat wij vele gasten vaak terug zien. Het resort is een ontsnapping aan het drukke leven en ligt op een relatief rustige plek op de low-rise van Aruba. Voor de beroemde divi divi boompjes aan Eagle Beach ligt het unieke resort. Wij hopen u daar een hartelijk welkom te heten in onze Amsterdam Manor familie en u een onvergetelijke vakantie te bezorgen. Neem een voorproefje op www.amsterdammanor.aw


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 43

Een tuin met levende kunstwerken Tekst en fotografie: Luuk Talens


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 44

Bij Solitair in het Belgische Loenhout is de n a t u u r e e n k u n s t e n a a r. D e k w e k e r i j b i e d t h e t absolute topsegment van solitaire planten in Europa. Geen wonder dat Nico Wissing zijn klanten graag meeneemt naar het Vlaamse platteland. “Elke plant van Solitair is iconisch.’’

Middenin het Vlaamse platteland doemen twee gigantische groene heuvels op. De vorm houdt het midden tussen een pudding en de tenen van een reuzenvoet. Het imponerende groene gevaarte doet wat onaards aan, maar dat is het niet. Het is een Taxus Baccata, vertelt Wissing. Maar dan met veel zorg gesnoeid. De groene wolken zijn zo’n 6 meter hoog en zo’n 13 meter breed en vormen de toegangspoort tot kwekerij Solitair. Van Calimero naar trendsetter Achter de toegangspoort ligt een parkeerterrein, waar graafmachines en diepladers af en aan rijden. Solitair is een familiebedrijf, opgericht in 1986 door Dirk Cools. Wat begon als een kleine kwekerij met haagplanten en snoeivormen groeide uit tot een groothandel met een 100 hectare tellend

Nico Wissing en Dirk Cools

terrein en meer dan 50.000 solitaire planten. Van opvallende haagstructuren in grote maten, tot strak gesnoeide Bonsai-bomen, meerstammige en hoogstammige solitaire bomen. Solitair levert inmiddels aan een groot aantal professionals uit de Europese groensector en mag zich met recht een internationale trendsetter noemen op het gebied van solitaire planten. De voedingsbodem voor dit succes? Passie, motivatie en geduld. “25 jaar geleden werden we niet echt serieus genomen in de markt’’, zegt Dirk Cools in zijn ontvangstruimte. “Pas na 15 jaar begon onze collectie echt vorm te krijgen. Bomen met afwijkende groeivorm werden lange tijd weggegooid, maar ontwerpers als Nico gingen er speciaal naar vragen. Toen kwam de uitstraling vanzelf.’’ Geduld is een schone zaak, zeker in het kweekvak. “De huidige maatschappij is snel-snel-snel. Hier denken we


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 45

rustig in perioden van 5, 10 of 15 jaar en soms nog veel langer. Sommige bomen zullen pas over 40 jaar écht mooi zijn. Ik houd ervan om onze planten de tijd en aandacht te geven die ze nodig hebben.’’ Aandacht en geduld Geduld maakte van Solitair een absolute topper onder de internationale kwekerijen. De bescheiden Vlaming zal zichzelf niet op de borst kloppen, Wissing doet dat wel voor hem. “Een boom van Dirk is weleens met een helikopter opgehaald om op een Londens dakterras te worden geplaatst. Dat zegt wel iets. Het is exclusiever dan de meeste andere kwekerijen, maar de aandacht die de bomen hier krijgen en de kwaliteit die dat oplevert maakt de collectie uniek. Deze planten zijn stuk voor stuk iconisch in vorm en

karakter. Het zijn levende meubelstukken, of zelfs levende kunstwerken.’’ De energieke Vlaming (lang haar, stoppelbaard, gebruinde huid) neemt ons mee naar zijn overdekte ‘park’. De kas is in principe een etalage voor zijn plantencollectie, maar het doet aan als een natuurgebied. Enkel de gele linten om stammen verraden dat de bomen te koop zijn. Sommige staan zelfs al boven de grond in grote geïmproviseerde plantenbakken. “We bereiden bomen al een jaar van tevoren voor op de verplanting door ze uit de grond te halen. Onze bomen worden geknecht. Ze hebben alles doorstaan voor ze worden verkocht. Door die gezonde kluiten weten we zeker dat hij het op de plaats van bestemming ook goed zal doen.’’ De journalist pakt zijn telefoon om een Japanse esdoorn te fotograferen. “Grappig dat je die boom kiest’’, zegt Cools. “Ik kocht deze boom van een


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 46

fotograaf die hem vanwege zijn fotogenieke takkenstructuur in een collectie had. Hij is al tussen de 70 en 80 jaar oud.’’ Uniek Op het Solitair-terrein is het bijna onmogelijk om niet om de tien seconden ‘oh’ of ‘ah’ te zeggen. Elke boom is bijzonder, al moet je er soms twee keer naar kijken. Nico Wissing: “Zie bij deze boom de zon eens door de bladeren vallen. Kijk nou wat een mooi spel van kleuren.’’ Rijdend door het veld valt één vreemd gevormde boom op. Van de zijkant vooral door zijn atypische vorm, maar wanneer je eromheen rijdt lijkt de stam verdacht veel op een vrouw in een –hoe zeggen we dit netjes- bevallige positie. Cools grinnikt. “Je hoeft je nu niet meer af te vragen of ‘boom’ mannelijk of vrouwelijk is.’’ Solitair biedt een grote verscheidenheid aan solitaire planten. Zowel in prijs als in vorm. De prijs begint bij zo’n 500 euro en loopt op tot 85.000 euro. De vorm wisselt tussen perfect gesnoeide blok, bol-, of piramidevormige planten, tot broccolivormige bomen en ruige meerstammige reuzen die een oergevoel oproepen. De meeste soorten staan door elkaar. Bewust,

legt Cools uit. “Zo zie je direct hoe een boom zich verhoudt tot andere planten. Hetzelfde geldt in tuinen. Welke bomen staan er al? Wat staat er bij de buren, of in de natuur? In plaats van alles te snoeien kun je gebruik maken van wat er al is.’’ De kunst van het kijken Dat vraagt echter wel een professionele blik. Een leek ziet vooral een aparte boom. “Daarom is de samenwerking met landschapsarchitecten zo belangrijk. Zij kunnen een plant zo plaatsen dat het past in het beeld, in balans is met zijn omgeving en bovendien de waarde krijgt die het verdient.’’ Hoe dat werkt, legt Nico Wissing uit. “Het begint met een gevoel. Tegenwoordig hebben mensen de tuin al klaar op het moment dat ze de sleutel krijgen, maar om écht een goed resultaat te krijgen is dat niet handig. Ik ga eerst de plek ervaren. Dat betekent dat ik de tuin vanuit iedere hoek ga bekijken. Wat is de ligging ten opzichte van de natuur? Hoe valt het licht? Wat is de mooiste plek om een zithoek te creëren? Welke begroeiing staat er bij de buren? Dit combineer ik met de wensen van de opdrachtgever. Wil deze bijvoorbeeld echt een ‘leeftuin’? Wil hij bomen gebruiken om privacy


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 47

"Geduld is een schone zaak, zeker in het kweekvak"

te creëren? Hoe ziet het huishouden eruit? Met deze informatie schets ik een ideaalplaatje, waarbij ik een selectie van geschikte bomen maak. Op het moment dat ik met de klant bij Solitair kom kunnen we gericht zoeken. Dirk ondersteunt daarin.’’ De groene tuin De kweker en de architect voelen elkaar goed aan. Cools heeft respect heeft voor elke vorm van tuinbeleving, maar een zwak voor natuurlijke groei. De oerkracht en het karakter dat zich vanzelf vormt, zonder te veel cosmetische ingrepen. “Het grootste compliment dat ik ooit heb gekregen kwam van een vrouw wier tuin grensde aan Het Zwin (een natuurgebied tussen Brugge en de kust, red.). We plantten zeven bomen, maar na afloop kreeg ik een telefoontje: ‘Dirk dit was niet de afspraak. Je zou me zeven bomen leveren, maar je hebt er maar vijf neergezet.’ Ik antwoordde: ‘Je kunt me niet blijer maken.’ Waarom? Er stonden er wel degelijk zeven, maar twee bomen waren volledig geïntegreerd in de natuur. De overgang tussen de tuin en Het Zwin was onzichtbaar geworden.’’

Dat kan zelfs in de stad, zegt Cools. “Ik heb in het centrum van Londen bomen staan in een prachtige stadstuin. Maar toch, als je er langs rijdt zal je de tuin niet zien. Het gaat op in de omgeving. Daar houd ik van.’’ Wissing deelt die mening, maar gebruikt daarbij zijn eigen verbeelding. “Ik wil een plek creëren die recht doet aan de natuur, maar tegelijkertijd afwijkt van de natuur. Een groene tuin, met een twist. Dus niet het gevoel wekken dat je in een bos loopt, maar een natuurlijke tuin creëren met unieke elementen als een zwembad of een strak modern terras. Op die manier past de tuin in de omgeving en heeft het toch een eigen identiteit.’’ Maar bomen zijn meer dan eyecatchers. Een gloednieuwe Porsche gaat uiteindelijk naar de sloop, een huis wordt afgebroken, maar een boom blijft staan. “Een boom heeft veel waarde wanneer je hem verbindt met een emotionele gebeurtenis, zoals de geboorte van kinderen, huwelijken of jubilea. Daarom zal ik er alles aan doen om een perfecte boom te vinden, die voor het leven meegaat. ’’


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 48


klasse ! b u i t e n l e v e n e n w o n e n 49

Rainforest Lighting plaatst uw tuin in een ander (dag)licht Elke tuin komt dag en nacht tot leven fotografie: Peter Baas (i.o.v. Rainforest Lighting)

Rainforest Lighting is een initiatief van een Nederlandse tuinarchitect met een internationale klantenkring, een eigenaar van een toonaangevend Nederlands hoveniersbedrijf en een ambitieuze lichtarchitect. Drie gedreven vakmensen met de ambitie om tuin- en landschapsverlichting naar een hoger plan te tillen. Rode draad in hun aanpak: het regenwoud. In de aanpak van Rainforest Lighting staat natuur en dan met name het regenwoud centraal. In het regenwoud wordt het licht onderin gebroken door bomen, takken en bladeren. Hierdoor wordt het licht verrassend, zacht en schaduwrijk. Dit natuurlijke en sfeervolle licht vertalen zij in elke tuin met behulp van duurzaam LED kunstlicht. In stijl met de naam Rainforest Lighting wordt ieder jaar minimaal één World Wide Fund Project voor het behoud van regenwouden gesteund. Zo werd vorig jaar gedoneerd voor het regenwoud op Borneo. Zo maakt een verfraaiing van uw eigen tuin ook een andere ‘tuin’ blij. Ook ’s avonds een prachtige tuin Veel tuinen zijn overdag een lust voor het oog. Bloemen, bomen en planten komen tot leven en zorgen ervoor dat u elke minuut van het uitzicht geniet. ’s Avonds wordt het anders. De wereld van moeder natuur wordt dan opgeslokt door de duisternis, inclusief uw fraaie tuin. Met dat inzicht bedacht Rainforest Lighting een uniek concept waarin ze functionaliteit en veiligheid combineren met sfeer en uitstraling. Maar, volgens oprichter en lichtarchitect Lars Mallant, was de ambitie van Rainforest Lighting groter. Ze wilden ook een totaaloplossing bieden die duurzaam was. Dat wordt gerealiseerd met duurzame LED lichtbronnen

“Rainforest Lighting regelt het hele - duurzame - proces: van advies tot installatie en onderhoud. En… dankzij de lichtdemonstraties ziet u vooraf wat u krijgt!”

die verantwoord worden geproduceerd in Europa. Voor u betekent dit een totaaloplossing die u maximaal ontzorgt. Of het nu gaat om advies, levering, installatie, aanpassingen of onderhoud. Eerst ervaren en dan pas beslissen Een stijlvol verlichte tuin haalt u niet uit dikke catalogi met 1000-en-1 verschillende lampen en armaturen. Bijna alle installateurs zijn alleen gefocust op het aanleggen van de installatie en niet of het esthetisch verantwoord is. Rainforest Lighting heeft een unieke aanpak ontwikkeld om vooraf te laten zien wat u achteraf krijgt. Via een oriëntatie- en kennismakingsafspraak wordt eerst uw locatie bekeken, wensen besproken en een lichtdemo gepland. Na de demonstratie volgt een heldere offerte voor het lichtplan inclusief de installatiekosten. Rainforest Lighting werkt hiervoor met een vast, ervaren team van specialisten. Indien uw eigen hovenier of installateur de installatie doet, dan begeleiden wij de installatie waaraan wij duidelijke eisen stellen. De gekozen aanpak werkt bij iedere tuin: of u nu een tuin van 500m2, 2000m2 of een parktuin bezit. De leefruimte van binnen naar buiten wordt vergroot en u kijkt niet langer in een ‘donker gat’, waardoor het gevoel van veiligheid toeneemt. Aan de hand van een lichtdemonstratie tonen wij u vooraf wat het effect van Rainforest Lighting zal zijn in uw tuin. U zult verrast zijn! Stuur ons een mail of bel ons als u nieuwsgierig bent hoe wij met licht meerwaarde creëren. Uw tuin in een ander daglicht. Wij maken het mogelijk.

Meer informatie Rainforest Lighting - “Uw Tuin in een ander daglicht” Aalberselaan 12 -– 1272 JW Huizen T 06 12 59 09 79 www.rainforestlighting.nl


klasse ! b u i t e n l e v e n & w o n e n 50

Benieuwd naar de tuintrends voor 2016? Maak kennis met het lijnenparadijs, de sprookjestuin en de hysterische tuin. Elk compleet anders, maar met ĂŠĂŠn gezamenlijk doel: het verschil tussen binnen en buiten vervagen. Welke tuin past het best bij u anno 2016!

2016: Het jaar van tuinen met karakters


klasse ! b u i t e n l e v e n & w o n e n 51

De kleuren in de sprookjestuin zijn contrasterend en leveren extra spanning op: pastelpaars of lila naast donkerrood en knalgroen. Naast al deze kleurenpracht, staan natuurlijke tuinmeubelen heel mooi en sereen, maar ook een moderne hangmat draagt bij aan deze magische tuintrend van 2016. De hysterische tuin Van de lieflijke sprookjestuin gaan we naar een overload aan kleuren en vrolijke groene expressie vol kleurrijke contrasten. Traditionele plantencombinaties behoren tot het verleden. Bij deze tuintrend maakt u ongewone mixen met bijvoorbeeld: voorjaarsviolen, bamboe, azalea en salie. Het resultaat is een dolle boel die eindeloos veel energie oplevert als u ernaar kijkt en doorheen loopt.

Het lijnenparadijs Het lijnenparadijs bestaat uit geometrische vormen die in de tuin worden ingevoerd en die het patroon breken. Zo worden er bijvoorbeeld grote ronde potten met planten geplaatst op een vierkant of rechthoekig terras. Daardoor ontstaat een heel apart lijnenspel en valt extra op door de open vormgeving en het nadrukkelijk gebruik van de hoofdkleuren zwart en wit. Naast de kleuren zwart en wit spelen ook (een mix van) primaire kleuren zoals rood, geel, groen en kobaltblauw een grote rol. Zet eens gele mini petunia’s op een pergola of een citroenboompje op een zwart tafeltje. Of combineer gele bloeiers zoals met een zwarte ondergrond. Het zorgt voor een bijzonder ruimtelijk effect. Het doel van deze tuintrend is vooral ruimte creëren en spelen met vormen en verhoudingen. Zo worden ronde vormen gecombineerd met vierkanten en rechthoeken als het ware, om meer diepgang en grandeur aan de tuin te schenken en zo te zorgen voor een onderlinge verbinding.

Het geometrische lijnenspel zet zich ook verder door in tuinmeubelen en accessoires. Tuinstoelen in aparte vormen, of als u het iets soberder wilt houden, strakke meubelen met kussens in geometrische prints.

Combineer allerlei materialen in deze overdadige tuin. Plantencontainers in tin, blik, hout, kunststof, steen enzovoort. Bij deze trend mag het! Ze eens diverse potten van groot en klein samen neer en uw tuin wordt in een keer omgetoverd tot een caleidoscoop aan natuurlijk geluk. Tuinmeubelen als, retrostoeltjes in hippe kleuren of moderne design in felle tinten passen perfect in de hysterische tuin.

“Bij Kasteel Huis Berg i n ’s - H e e r e n b e r g k u n t u tot 1 maart 2017 de tentoonstelling ‘de Oudste tuin van Nederland’ bewonderen” Het verschil tussen binnen en buiten vervaagt Ieder zijn eigen tuin. Ook in 2016. Er is alleen een gezamenlijke trend die zich dit jaar verder uitbreidt: het interieur van binnen wordt steeds vaker doorgetrokken naar het balkon of de tuin. Ruimtelijke effecten kunnen binnen en buiten hetzelfde zijn. De stijl en sfeer die u binnen heeft gecreëerd zet u door in de tuin of andersom. Denk aan het gebruik van eenzelfde kleurenpalet en dezelfde stijl in meubels, accessoires en verlichtingen. Ook de ramen spelen hierin ook een essentiële rol. Hoe groter het raam, hoe mooier de binnen-buiten verbinding tot haar recht komt. Op het fotovoorbeeld worden de kleuren zwart en wit gebruikt als hoofdkleuren en daarnaast groen als accent. Grijs en natuurlijk bruin (hout) verzachten de uitstraling. Planten met opvallende vormen en kleuren trekken hier de aandacht. Ook krachtige en opvallende vormen passen binnen deze trend. Hagen en struiken zoals hulst, taxus en Thuja zorgen voor ruimte en structuur.

De sprookjestuin Een andere trend van 2016 is de sprookjesachtige sfeer. Deze kunt u creëren door bijvoorbeeld een mini bos met coniferen en de imposante lentebloemen van azalea, waar vlinders graag op af komen. Plant dus zoveel mogelijk bloemen en planten die deze fladderende vrienden aantrekken. Naast planten en bloemen, kunt u in de sprookjestuin uw verbeelding de vrije loop laten en allerlei kleine hoekjes creëren. Bankjes, romantische boogjes en geheime doorkijkjes, waar u kunt genieten van het zonnetje en heerlijk kunt dagdromen in uw eigen oase van rust. Een extra sprookjesachtige sfeer creëert u met de juiste verlichting, waarbij u ook nog eens ’s avonds optimaal van uw tuin geniet. Specialist op dat vlak is onder anderen Rainforest Lighting. Ook het gebruik van kleine waxinelichtjes dragen bij aan uw sprookjestuin..

Bron: blomus.com


klasse ! b u i t e n l e v e n & w o n e n 52

Kunst in de tuin Tekst: Tara Bruggink

Als binnen naar buiten wordt doorgetrokken, mag kunst in de tuin natuurlijk niet ontbreken. Klasse! zet een drietal aardige opties en hun makers op een rij.


klasse ! b u i t e n l e v e n & w o n e n 53

Galerie & Skulpturenpark Groeneveld Almelo Galerie & Skulpturenpark Groeneveld Almelo heeft een prachtige beeldentuin van maar liefst 1,5 ha. En met 800 m2 expositieruimte is het één van de grootste kunstcentra in Nederland. De wisselende tentoonstellingen en de uitgebreide stockcollectie laten een grote variatie zien in bronzen beelden, schilderijen en glas. Beeldend kunstenaar Marie-Louise Kersbergen heeft uiteenlopende projecten gerealiseerd voor particulieren, maar ook grote monumentale kunstopdrachten voor bedrijven en overheden. Denk daarbij aan de inrichting van pleinen en plantsoenen met bronzen beelden, glas-in-lood objecten, waterbeelden en vijverpartijen. Relatiegeschenken in brons, glas en natuursteen worden exclusief voor elke gelegenheid ontworpen. Tot 1 september 2016 viert Galerie & Skulpturenpark Groeneveld haar zilveren jubileum. Elke maand zijn er speciale jubileumaanbiedingen. Dit varieert van een aantrekkelijke prijs voor een bronzen beeld tot een kortingen op schilderijen. Openingstijden tot 1 september 2016: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vindt u ook op de website:www.galerie-groeneveld.nl

Galerie & Skulpturenpark Groeneveld Almelo Groeneveldsweg 8 7609 PX Almelo Telefoon: +31 (0)546 - 81 81 11 Openingstijden: van woensdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

fotografie: Marie-Louise Kersbergen

Beeldentuin AJ &LW Bier in het Achterhoekse Borculo In de Beeldentuin AJ & LW Bier in Borculo van Dolf Bierhuizen en Louise Bierhuizen vindt u fraaie beelden. Dolf en Louise zijn beiden kunstenaars. Dolf maakt van hout en steen zelf de beelden en Louise maakt ze van keramiek. De beelden zijn te koop via hun website. Vóór de koop heeft het echtpaar Bierhuizen nog een aantal slimme tips: “Voordat u een tuinbeeld in uw tuin plaatst, is het belangrijk dat u er goed zicht op heeft en u moet het natuurlijk mooi vinden, niet alleen het beeld maar ook de afmetingen. Sommige beelden moeten ook onderhouden worden. Hout heeft een ieder jaar een kleine schuur-


klasse ! b u i t e n l e v e n & w o n e n 54

beurt en nieuwe lak nodig als het beeld het hele seizoen heeft buiten gestaan. Beelden van Keramiek hoeven alleen af en toe gepoetst te worden. Ook dat is van belang bij de overweging voor aanschaf.” Vanaf 2012 hebben Dolf en Louise hun tuin tot 15 oktober opengesteld voor liefhebbers van tuinen en kunst. Op afspraak leiden ze u graag rond.

Dolf en Louise Bierhuizen

Beeldentuin AJ &LW Bier in het Achterhoekse Borculo Haarloseweg 6 7271 BT Borculo Telefoon: + 31 (0) 545271380 Webshop: http://beeldentuin-gelderland-exposities.nl/

Galerie de Bisschop Galerie de Bisschop ligt in Hummelo tussen de prachtige weilanden. Hier houdt Mariëtte Schouten zich sinds 1985 bezig met het maken van bronzen beelden. Ze laat zich inspireren door dieren, vooral door vogels maar ook boerderij dieren en andere in- en uitheemse soorten hebben haar interesse. In het buitengebied van Hummelo opende ze in 2002 op het erf van boerderij “De Bisschop” haar huidige galerieatelier. De voormalige ‘koestal’ van boerderij ‘De Bisschop’ is stijlvol verbouwd tot galerie en ook op het erf is er een doorlopende expositie van eigen werk. In combinatie daarmee zijn er meerdere keren per jaar thema-exposities waarbij het dier óók op het doek centraal staat. Mariëtte over haar werk: “Als boerendochter ben ik opgegroeid met dieren en de natuur. Op het moment dat ik ging boetseren, in 1987, was het dan ook geen verrassing dat dieren mijn grootste inspiratiebron zouden zijn: boerderijdieren, in- en uitheemse dieren en vooral vogels observeer ik met genoegen. In mijn atelier diep ik ze op uit mijn geheugen en probeer ze al boetserend tot ‘leven’ te wekken. Dát moment van ‘contact’ maakt mij blij!! Alleen het gieten van mijn beelden laat ik over aan de bronsgieter maar de afwerking en het patineren neem ik graag zelf ter hand.

Galerie De Bisschop is geopend tot en met november op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Broekstraat 13 6999 DE Hummelo Tel. (0314) 381121/0651837889 www.galeriedebisschop.nl

Live inspiratie opdoen in Appeltern Wilt u ‘live’ inspiratie opdoen voor uw tuin? Dan zijn De Tuinen van Appeltern een must. Ontdek de jongste trends, nieuwe plant- en boomsoorten en zelfs tuinbeelden. Op een uniek park van maar liefst 22 hectare groot vindt u meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen. Volledig aangelegd, compleet met bestrating, beplanting, meubilair en sommige tuinbeelden van ‘kunsteboer’ William Van de Velde. Van de Velde maakt stalen figuratieve beelden van verweerde voorwerpen, die hij verzamelt tijdens zijn vele reizen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij één van de 75 sfeertuinen of bij de 24 architectentuinen van bekende tuinarchitecten als Piet Oudolf, Ton ter Linden, Dick Huigens en Monique Marcelis. De Fluistertour van De Tuinen van Appeltern is ideaal voor als u meer informatie wilt over de tuin, bijvoorbeeld wat het uitgangspunt was van de ontwerper en waarom bepaalde planten en materialen zijn toegepast. Met de Podcatcher, ter grootte van een mobiele telefoon, krijgt u de informatie door. Alle verhalen kunt u daarna thuis nog op uw gemak teruglezen. Bezoekadres: Walstraat 2a, 6629 AD Appeltern Tel. (0487) 54 17 32 Het park is dagelijks geopend van 1 maart t/m 27 november van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. In maart, oktober en november tot 17.00 uur. In november alleen in de weekenden geopend. www.appeltern.nl


klasse ! t u i n i e r e n 55

Artificial Intelligence in de tuin Maaien via de telefoon Tuinieren per telefoon Een tuin veel werk? Niet met de wereldprimeur van tuinpecialist GARDENA. Dit bedrijf introduceert: de automatische tuin. Via uw smartphone of tablet heeft u via het smart garden system inzicht in wat er in de eigen tuin gebeurt. En…u kunt indien nodig direct actie ondernemen. Moet er hoognodig besproeid worden of moet de robotmaaier aan het werk? Geen probleem. U regisseert vanaf uw werk of vakantieadres draadloos het groeien en bloeien in uw tuin. Sinds dit voorjaar zijn er vier landen ter wereld waar deze noviteit verkrijgbaar is: Duitsland, Frankrijk, België en… Nederland. Het smart garden system heeft een hoge dosis A.I. (artificial intelligence): tuinsensoren registreren de omstandigheden en daar kan je met het systeem automatisch op inspelen. Regent het? Dan wordt er niet besproeid. Groeit het gras snel? De robotmaaier rijdt een extra maairondje! Het complete smart garden system bestaat uit een server (Gateway), sensoren, een bespoeiingscomputer (Watercontrol) en een robotmaaier (SILENO). Het hele systeem is aan te sturen via de gratis GARDENA app voor smartphone of tablet. Meten is weten De GARDENA sensor meet continu waarden als bodemvochtigheid, lichtomstandigheden en buitentemperatuur. Via de Gateway van het smart system wordt de informatie verzonden naar de app. Zo kunt u, indien nodig of gewenst, onmiddellijk reageren en de apparaten in de tuin aansturen.

Waterbeheer De Watercontrol garandeert optimaal waterbeheer zonder verspilling. U stelt (via de GARDENA app) de sproeitijden eenvoudig in op vaste tijdschema’s of naar eigen inzicht. Het is daarbij ook mogelijk om de besproeiing automatisch af te stemmen op de actuele metingen van de tuinsensor. Praktisch: bij tropische temperaturen en droogte wordt extra besproeid en wanneer er vorst komt, ontvangt u een signaal dat er gevaar voor bevriezing dreigt. Robotmaaier SILENO robotmaaiers zijn de noviteiten voor het gazon binnen het GARDENA smart system. Via de app stelt u de de maaitijden in en die kunt u ook op de sproeitijden afstemmen. De SILENO robotmaaiers van GARDENA doen hun werk. Het resultaat: een gezond en strak gazon. Er zijn twee modellen: SILENO en SILENO+. De laatste heeft de functie om de maaifrequentie automatisch aan te passen aan de groeisnelheid van het gras.

Het kostenplaatje Voor wie wel veel van zijn tuin houdt, maar minder van tuinieren, staan hieronder de verkoopadviesprijzen voor de ‘smart’ helpers. GARDENA Smart besproeiingscomputerset: € 399,99 | GARDENA Smart Controlset (incl. sensor): € 499,99 | GARDENA Smart system Set (incl. SILENO robotmaaier): € 1.999,00 | Kijk voor meer informatie op www.gardena.nl.


klasse ! b u i t e n l e v e n & w o n e n 56

De mooiste Woonnkamer van Oost-Nederland

De recent geopende Woonnkamer in Doetinchem is een verrassende aanwinst voor iedereen die zijn interieur wil verfraaien met originele meubels en accessoires. Wat begon als een online kastenwinkel op het Industrieterrein, groeide uit tot een bijzondere interieurzaak in het centrum van Doetinchem.


klasse ! B u i t e n l e v e n & w o n e n 57

“Ons eerste meubelinitiatief, www.kastenn.nl aan de havenstraat in Doetinchem, was alleen gericht op kasten. We kregen echter steeds vaker de vraag naar banken, tafels en andere meubels, dus hebben we onze collectie flink uitgebreid en zijn op zoek gegaan naar mooie merken zoals HK living , Seletti , Dyyk , Be pure Home, Leff Amsterdam en Richmond Interiors”, aldus Maarten en Marlies Kuiper, eigenaren van de Woonnkamer. Wie binnenkomt, stapt direct in een wereld van sfeer, waar oog voor detail en woonaccessoires opvalt. Maarten: "we richten onze winkel vaak opnieuw in, met nieuwe accessoires en nieuwe opkomende merken, om op die manier de klanten te blijven inspireren en verrassen." Maatwerk Exclusieve merken en maatwerk kasten en tafels zijn dan ook pijlers van de Woonnkamer. “De maatwerk meubelen worden naar wens in onze fabriek in Roemenië gemaakt.” Wij kunnen eigenlijk kasten maken in elke gewenste kleur, afmeting, indeling en stijl. Naast het fysiek kunnen ervaren van de meubels (niet onbelangrijk voor veel van hun klanten) hebben Maarten en Marlies de winkel zo ingericht dat ze hun klanten kunnen inspireren en klanten ideeën op kunnen doen. "Verder is de Woonnkamer een geschikte omgeving om onze klanten goed te adviseren", zegt Maarten. Naast de particuliere klanten, weten ook steeds meer zakelijke partijen zoals horecazaken en winkels ons te vinden voor hun inrichting. Doordat we de meubelen op maat laten maken in onze eigen fabriek in Roemenië kunnen we een goede prijs-kwaliteitverhouding leveren en dat vindt uiteindelijk elke klant prettig.

Wooninspiratie opdoen? Bezoek in het centrum van Doetinchem onze winkel aan de Waterstraat 28 (verscholen aan het pleintje, ingang net voor Artide) in Doetinchem. Tel (0314) 514106. www.kastenn.nl


Van dun haar kun je heel onzeker worden

Haarinstituut Ria Dierking is gespecialiseerd in haarwerken en maathaarwerken van echt haar. Een professionele en gecertificeerde salon voor mensen met haarproblemen zoals: • • • •

Vóór • • • • • • •

Na

Persoonlijk betrokken. Discreet. Alleen op afspraak. Gratis parkeergelegenheid. Contracten met verzekeraars. ANKO gecertificeerd. SEMH gecertificeerd.

Dun haar. Haaruitval als gevolg van medicijnen. Lokale kaalheid (Alopecia Areata). Erfelijke kaalheid (Alopecia Androgenetica).

ZELFVERTROUWEN Elke haarvulling is maatwerk. Er zijn verschillende bevestigingsmethodes. Belangrijk is dat het geheel er natuurlijk uit ziet. Niemand hoeft dun haar te hebben. Met een haarvulling van echt haar krijgen vrouwen meer zelfvertriuwen en maakt mensen gelukkiger.

Hollandweg 54 Arnhem-Zuid Tel. 026 - 38 90 153 www.haarinstituutriadierking.nl

Voor een natuurlijk (on)opvallend resultaat!


klasse ! B & H P ER M A NENTE M A K E - U P 59

Permanente make-up Altijd en overal op uw mooist Tekst: Helen Zwiers

Het liefst staan we elke ochtend op met een open blik, perfect gestylede wenkbrauwen en mooie, volle lippen. Vindt u die dagelijkse make-up aanbrengen maar lastig of te veel werk? Of reageert uw huid slecht op cosmetische producten? De redenen om voor permanente make-up te kiezen zijn heel divers. De voordelen zijn daarentegen universeel: veel tijdwinst en tijdens een flinke regenbui, sporten of zwemmen, hoeft u zich geen zorgen te maken om uw make-up. Vier specialisten uit de regio vertellen u meer. Permanente make-up is populairder dan ooit. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is PMU feitelijk semi-permanent. De techniek lijkt op die van een tatoeage, al wordt het pigment bij PMU minder diep in de huid aangebracht. Afhankelijk van uw huidtype, zult u uw permanente make-up na enkele jaren moeten laten bijwerken. In Nederland moeten PMU-salons voldoen aan strenge richtlijnen. Een professioneel erkende salon herkent u onder andere aan het GGD-keurmerk.


klasse ! B & H P ER M A NENTE M A K E - U P 60

Jaloersmakende wenkbrauwen De specialisten zijn het er unaniem over eens: de belangrijkste trend op het gebied van PMU zijn de wenkbrauwen. Toch is er ook de nodige angst, zo vertelt Sophie Timmer, huidtherapeute en specialiste in cosmetische en medische tatoeages in Dronten. “Het beeld van harde, veel te zwarte wenkbrauwen staat veel mensen nog altijd in het geheugen gegrift. Dit ouderwetse, niet professionele beeld is anno 2016 echt verleden tijd. Tegenwoordig draait permanente make-up om het creëren van een zo natuurlijk mogelijk effect. Zo natuurlijk dat het voor de buitenwereld onzichtbaar is.” Dé trend van nu? Microstroke of Microblading, volgens de specialisten een revolutie op het gebied van PMU en een verbeterde versie van de bestaande en bekende Hairstroke techniek.

vervagen. Het voordeel is dat de vorm en kleur zo in de loop der jaren steeds aangepast kunnen worden aan de leeftijd. Een twintiger heeft immers andere wenkbrauwen dan een vijftiger. Een goede specialist kan adviseren welk type wenkbrauw het beste past bij uw leeftijd”, aldus Timmer. Meer info: www.sophietimmer.nl

Niet van echt te onderscheiden Volgens Timmer geeft 3-D Microstroke het meest natuurlijke effect. Hierbij worden pigment oppervlakkig in de huid ‘gekrast’. Zo ontstaat de illusie van haartjes, die niet van echt te onderscheiden zijn. Met 3-D Microstroke kunnen wenkbrauwen meer aangezet worden, maar ook vanuit het niets worden opgebouwd tot prachtige, volle wenkbrauwen waar modellen jaloers op zijn. Na een jaar tot anderhalf jaar zullen de wenkbrauwen iets Sophie Timmer

Eeuwenoude techniek in een modern jasje Ook bij Cosmetisch Instituut Francine in Lichtenvoorde kunt u terecht voor prachtige semipermanente wenkbrauwen. Hoewel de naam Microblading heel modern klinkt, gaat de geschiedenis van deze techniek heel ver terug. “De roots liggen in Azië”, zo vertelt eigenaresse Francine van den Bosch. “Vroeger werd het pigment door middel van scherpe bamboestokjes in de huid ingebracht. Bij Microblading doen we iets soortgelijks. Hierbij werken we met ultrafijne naaldjes, die eerst stuk voor stuk worden geslepen en vervolgens als een soort mesje op een rij worden gezet. Het grote verschil met de Hairstroke-techniek is vooral dat er bij micro-blading haartje voor haartje wordt gewerkt. Doordat de mesjes ontzettend scherp zijn, kunnen er flinterdunne wenkbrauwhaartjes gepigmenteerd worden, die niet van echt te onderscheiden zijn”. Als ervaren PMU-deskundige zweert Francine bij de techniek, die ze niet alleen toepast bij dames en heren die ‘gewoon’ mooiere wenkbrauwen willen, maar ook bij klanten die als gevolg van een chemobehandeling of haarziekte hun wenkbrauwen zijn verloren. Meer info: www.francine.nl.


klasse ! B & H P ER M A NENTE M A K E - U P 61

“Elke eyeliner is maatwerk”

Van een lashliner tot een ‘butterly effect’

Perfecte wenkbrauwen pigmenteren is een ware kunst, maar dat geldt ook voor permanente eyeliner. Dat weet Dorien Schonenberg, eigenaresse van Dorien.nl Anti-Ageing Center én de vaste beautydeskundige van Klasse! als geen ander. Bij Dorien komt u niet voor een standaard lijntje, maar wordt er uitgebreid de tijd genomen om zowel qua vorm als kleur de perfecte match te vinden met uw huidtype en haarkleur. “Ons klantbestand bestaat voor een groot deel uit zakenvrouwen, die het belangrijk vinden om er altijd verzorgd uit te zien. Deze dames gaan niet voor een zware eyeliner, maar voor een subtiele variant om zo te allen tijde een frisse oogopslag te hebben.” De mogelijkheden zijn heel divers bij Dorien. nl. “We hebben een carrousel met maar liefst veertig verschillende kleuren. Desgewenst kunnen deze ook gemengd worden, om zo de perfecte tint te creëren. Hoe we te werk gaan? Eerst tekenen we het lijntje met potlood. Pas zodra het perfecte resultaat is bereikt, gaan we over tot de daadwerkelijke pigmentatie. Na een paar weken vindt er een nacontrole plaats. Meer info: www.dorien.nl.

Ook bij Cosmetisch Instituut Francine in Lichtenvoorde kunt u terecht voor permanente eyeliner. Voor een ‘gewoon’ lijntje, maar ook voor bijvoorbeeld de populaire lashliner. Hierbij wordt een heel subtiel lijntje in de wimperrand gepigmenteerd, wat zorgt voor een open blik. Omdat de eyeliner heel subtiel is, kiezen ook heren voor deze vorm van PMU. Daarnaast is er de smudge, een alternatief voor het strakke lijntje, waarbij schaduweffecten zorgen voor een zachter geheel. Of wat dacht u van de duo-tone, een eyeliner met meerdere kleuren, de wat bredere advanced eyeliner om uw ogen nog meer te laten knallen of de butterfly eyeliner, de perfecte basis voor een smokey eye. Kijk voor deze en meer mogelijkheden op www.francine.nl.

Jonge lippen door contouren Een lipcontour is bedoeld om lippen te verfraaien, bijvoorbeeld bij mensen die smalle of ongelijke lippen hebben of ter camouflage van een litteken. “We kunnen de cupidoboog aanzetten of de liplijn versterken in een kleur die heel dicht bij de natuurlijke kleur van de lippen ligt”, aldus Mignon van La PEAU in Raalte, dat in 2015 door het magazine NOUVEAU werd uitgeroepen tot één van de beste beautysalons in Nederland. “Wanneer we ouder worden, verliezen de lippen aan volume. Het pigmenteren van de lipcontour zorgt weer voor die gewilde jeugdige uitstraling.” Meer info: www.lapeau.nl.

Het team van La PEAU


klasse ! B & H c o l u m n

COLUMN

62

Ultra Body Shape

Hallo Dorien,

Dit najaar ga ik op zonvakantie met mijn vriendinnen. Je snapt dat ik dan een bikiniproof body wil vóór mijn vakantie. Sinds januari let ik op mijn voeding en ga ik regelmatig naar de sportschool. Ik ben afgevallen en zit wat strakker in mijn vel maar ben nog steeds niet helemaal tevreden. Wat kan ik doen om helemaal in shape te komen voor mijn vakantie? Groetjes, Iris

Beste Iris, Dit is een veelgehoorde vraag. Veel dames en heren hebben moeite met dat laatste vervelende vetrolletje. Gelukkig bestaan er meerdere behandelingen voor dit probleem. Jij bent specifiek op zoek naar een methode waarmee je snel in shape komt. Mijn advies zou zijn om een Ultra Body Shape-kuur te ondergaan. Tijdens deze kuur worden binnen vier weken meerdere probleemzones tegelijkertijd aangepakt. Hoe werkt de Ultra Body Shape-behandeling? Het grote voordeel van een deze Ultra Body Shape-kuur zit hem in het tegelijkertijd aanpakken van meerdere probleemzones, het gebruik van bodywraps en de snelheid waarmee het lichaam in shape komt. Het Ultra Body Shape-apparaat kent vier verschillende behandelmethodes die elk een andere werking op het lichaam hebben. Door de vier verschillende programma’s met elkaar te combineren, ontstaat er een behandeling waarmee in no-time optimale resultaten behaald worden. Daarnaast wordt de effectiviteit van de Ultra Body shape-behandeling vergroot door het aanbrengen van bodywraps. Bodywraps staan bekend als een effectieve én gezonde afslankmethode waarmee vetten plaatselijk aangepakt worden. Door de bodywraps aan te brengen op de probleemzones nemen vetten, cellulite en sinaasappelhuid zichtbaar af. De behandelprogramma’s De vier verschillende behandelprogramma´s kennen elk een andere werking. Het Ultrasound-programma stimuleert de lokale vetverbranding, het Electrolipolysis-programma heeft een positieve werking op vocht- en vetophopingen, het Infralight-programma

bevordert de werking van enzymen en met het Stimulation-programma wordt de spiermassa gestimuleerd waardoor de huid nog strakker wordt. Na een Ultra Body Shape-kuur is je heup-, been- en buikomvang gegarandeerd afgenomen. Ook zijn sinaasappelhuid en cellulite verminderd en neemt je spiermassa toe, waardoor de huid vele malen strakker wordt. Nog een bijkomend voordeel van de Ultra Body Shape-kuur: vetten worden definitief afgebroken waardoor het resultaat blijvend is. Mijn advies Iris, ik hoop dat ik je inzicht heb gegeven in de mogelijkheden op het gebied van contouring/bodyshaping. Om optimale resultaten te behalen met de Ultra Body Shape is het uiteraard belangrijk om goed op je voeding te blijven letten. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van mijn advies of wil je een Ultra Body Shape-kuur ondergaan, dan verwelkom ik je graag bij Dorien.nl Anti-Ageing Center. Liefs, Dorien


klasse ! m o d e 63

Zo mooi wordt de zomer van 2016

In het zojuist geheel verbouwde clubhuis van golfclub Borghees in Emmerik gaven Niek Jansen mode en Gilsing Herenmode uit Didam hun gasten een voorproefje van al het moois dat de zomer van 2016 te bieden heeft. Vrolijk flaneerden de modellen met hun zomerse outfits door het enthousiaste publiek. Kijk mee en geniet.


klasse ! m o d e 64


klasse ! m o d e 65


klasse ! m o d e 66

Het team van Niek Jansen mode, Gilsing Herenmode en Golfclub Borghees


klasse ! m o d e 67

Waar te koop? De op deze pagina’s geshowde kleding is voor dames te koop bij Niek Jansen mode en voor heren bij Gilsing Herenmode in Didam. Meer weten over deze modezaken en over golfclub Borghees? Zie: www.gilsingherenmode.nl, www.niekjansenmode.nl en www.golfclub-borghees.de.


klasse ! INTER V IEW 68

Ir. Lodewijk van der Borg schrijft spannend managementboek

Dood in ICER

Wat bezielt een CEO van een internationaal opererend bedrijf in baklijnen om een thriller te schrijven over de managementstijl QRM? We vroegen het ir. Lodewijk S.M.J. van der Borg persoonlijk op zijn werkplek in Terborg. Daar waar het allemaal begon. zwembad tussen bloeiende planten

Foto: Theo Kock


klasse ! INTER V IEW 69

“De eerste druk van 1200 exemplaren is bijna uitverkocht. Is dat veel? Dan Brown haalt de 80 miljoen exemplaren…”

Hoe kwam jij bij een boek? Een thriller nog wel éen over een managementstijl notabene. “Martin Stor, kennismakelaar Achterhoeks Centrum Technologie, vroeg mij een tijd geleden of ik niet een boek wilde schrijven voor andere ondernemingen over onze manier van bedrijfsvoering bij Kaak Group Terborg die gebaseerd is op QRM, wat staat voor Quick Response Manufacturing. Ik heb me afgevraagd wie in dat geval zo’n boek zou willen lezen en kwam tot de conclusie dat dat vooral managers zouden zijn of mensen die manager zouden willen worden, terwijl QRM juist als doel heeft met zo min mogelijk managers je doel te bereiken. Dat leek me een contradictio in terminis.” “Ik wilde dus een boek dat een bredere groep mensen aan zou spreken. Er zijn wel managementboeken die dat proberen, bijvoorbeeld met Winnie de Poeh of met pinguïns op een eiland, maar dat vind ik zo infantiel. Ikzelf ben fan van Dan Brown. Zijn boeken gaan altijd over een bepaald onderwerp zoals een kerk of een schilderij en ze spelen altijd op een bepaalde locatie, waar mensen vervolgens een pelgrimage naar toe maken om zich verder in het onderwerp te verdiepen. Die aanpak werd ook mijn uitgangpunt: breed mensen bereiken, inclusief managers, die zich na het lezen verder in de materie kunnen verdiepen.” Bekenden spelen de hoofdrollen? “Klopt. Zoals Debby die ons net de koffie en thee bracht. Zij en Wendiy Ros ondersteunen het directieteam. Ik heb hen samen tot één van de hoofdpersonen gemaakt: Debby Ros. Ook de man van het eerste uur, Martin Stor, kreeg een alter-ego in het boek onder de naam Martin Rots. Hoewel zijn personage al bij pagina 3 wordt vermoord.” Hoe is je boek ontvangen? “Ik krijg er heel veel goede reacties op. Er wordt me regelmatig het verwijt gemaakt dat ik mensen ’s avonds uit hun slaap houdt. Sinds de lancering in maart zijn er zo’n 950 van de 1200 exemplaren verkocht. Of dat veel is? Hallo, Dan Brown haalt de 80 miljoen…”. Een tweede druk is dus in de maak? “Daar denk ik wel over na. Mijn uitgever zou niets liever willen. Ik zou zelf

ook nog wel graag een Engelstalige versie uitbrengen. Het QRM principe komt tenslotte uit Amerika. Als ik echter meer dan 5000 boeken van deze versie verkoop, ga ik een nieuw boek schrijven, maar dan Nederland breed. Dood in ICER speelt zich af in de Achterhoek. Bovendien moet het dan om een ander soort managemenstijlmanagementstijl gaan of misschien wel een mix met een kookboek. Er dient in elk geval educatieve impact van uit te gaan. De geest is nu uit de fles, hoewel ik natuurlijk ook hier nog wat werk moet doen.” Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan QRM? “QRM is gebaseerd op het gegeven dat doorlooptijd belangrijker is dan touch time. Vroeger waren we heel blij met een grote order van bijvoorbeeld 1000 pannen. Gedurende de productietijd van zo’n opdracht had je dan echter geen tijd voor kleinere opdrachten of spoedjes tussendoor, zonder dat je het lopende proces stoorde. QRM werkt eigenlijk als een zandloper: die loopt alleen als alle korreltjes even groot zijn. Zo creëer je een continue flow. QRM heeft bij ons in 2008 zijn intrede gedaan bij destijds onze divisie Kaak Bakeware (productie van productdragers, zoals bakvormen) productie-afdeling potten- en pannen. Binnen anderhalf jaar tijd realiseerden we een omzetstijging van 30% en wisten we onze omloopsnelheid van 65 dagen terug te brengen naar 10 dagen.” Wat heeft het boek jou zelf gebracht? “Vooral veel fun. Ik vind het leuk om te schrijven. Bovendien moest ik tijdens het schrijven ook zelf veel zaken uitzoeken. Ik ben blij met de vele positieve reacties op het boek, hoewel ik ook eerlijk moet toegeven dat als er een keer een reactie komt dat iemand het niet zo’n leuk boek vindt, ik daar best moeite mee heb. Dat is dan weer een leermomentje voor mezelf.”

Dood in ICER bestellen? Dood in ICER van Lodewijk van der Borg is voor € 17,45 te koop bij bol.com en bij de betere boekhandels in de Achterhoek.


klasse ! c u l i n a i r 70

8x Heerlijk buiten eten

Hoe spaarzaam zijn ze: de mooie zomerdagen en zomeravonden in Nederland. Maak er optimaal gebruik van door voor een heerlijk terras te kiezen en te genieten van uw lunch of diner onder de zon of de flonkerende sterrenhemel. Klasse! selecteerde acht bijzondere plekken om buiten te eten. Tekst: Marion Andriessen


klasse ! c u l i n a i r 71

Als in een Frans dorpje

Stranden in Winterswijk

Al bijna vier eeuwen is De Gouden Karper in Hummelo, in de volksmond ook wel de Krent genoemd, een geliefde pleisterplaats. Van heinde en ver komen ze hier een borreltje drinken in het authentieke café of genieten van een koffie op de houten veranda. De ligging tegenover het dorpskerkje van Hummelo en aan het begin van een aantal fraaie wandelroutes door de bosrijke omgeving zijn belangrijke pluspunten van dit etablissement. Een andere pré is de aangename keuken die lunch en diner serveert en last but not least het prachtige terraspleintje onder de grote bomen, waar u zich bijna in een Frans dorpje waant. Voor wie aan een hapje en drankje niet genoeg heeft: u kunt bij De Gouden Karper ook overnachten: www.degoudenkarperhummelo.nl

Het is vaak even zoeken, maar wie de Strandlodge gevonden heeft, wordt aangenaam verrast. Dat heeft alles te maken met de sfeervolle inrichting van deze locatie en de hippe en laid-back aankleding van het terras van de lodge, die weliswaar niet aan zee ligt, maar wel aan het strand! Geniet hier met uw voetjes in het zand of op het gras van bijvoorbeeld de ‘strandgerechten’ uit de kookstudio die onder leiding van niemand minder dan (1-Michelin) sterrenkok Mike Vrijdag staat. Wordt het een beetje fris ’s avonds, neem dan plaats in het robuuste restaurant waar de deuren naar het riante terras open worden gezet zodra het weer dat toe laat en u kunt genieten van een prachtig uitzicht op een ondergaande zon, het water en het omringende bos. Kijk maar eens op www.slww.nl

Bootjes kijken bij Moeke

’t Lansink: Nostalgisch genieten in voormalig theehuis

Voor wie dol is op water en bootjes, is Moeke in Rhenen een must. Voorheen bekend als Tanteloes, kunt u hier op het terras genieten van schitterend uitzicht op de Rijn. U kunt er terecht voor een goede kop koffie en een broodje, maar ook ’s avonds voor een diner of een aangeklede borrel. Altijd tegen het fraaie decor van de Rijn met passerende aken en plezierjachten. Een heerlijke plek waar regelmatig wat bijzonders te doen is. Zie hun agenda op www.moekerhenen.nl

‘t Lansink in Hengelo (O) biedt zoals ze het zelf zeggen ‘de sfeer van toen met de kwaliteit van nu’. De sfeer in het voormalig theehuis is inderdaad die uit vroeger tijden. Wat SVH Meesterkok Lars van Galen op de dis laat verschijnen is echter helemaal anno 2016: regionaal en van topkwaliteit. Geen wonder dat ’t Lansink met een Michelinster werd gewaardeerd. Op het intieme terras in het zonnetje geniet u hier dubbel van uw lunch of diner. En – weliswaar binnen, maar een unicum – schuif eens aan aan de eigen chef’s table en zie hoe de mooie gerechten tot stand komen. www.hotellansink.nl


klasse ! c u l i n a i r 72

Een vonkelwijntje aan de golfcourse

Een pleisterplaats in het Sonsbeek park

Alleen de gang van de parkeerplaats door de fraai aangelegde tuin naar de brede trappen van het kasteel bezorgt u al een vakantiegevoel. En dat terwijl Kasteel Engelenburg met zijn vestiging in Brummen als het ware in uw achtertuin ligt. Op een heerlijk terras of in het serre restaurant geniet u van een fantastisch uitzicht op een gevarieerd samenspel van oeroude bomen, een kronkelige gracht en de gedecimeerde golfcourse. Voel u even een kasteelheer/dame terwijl u een vorkje prikt en culinair geniet van de verrassende (biologische) hoogstandjes van Chef-Kok Maurice Kersten. Vergeet vooral niet een vonkelwijntje te bestellen. Afkomstig uit de fraaie wijnkelder met vooral veel moois uit Zuid-Afrika. www.engelenburg.com

De Boerderij in Arnhem mag zich inmiddels een begrip noemen. Niet in de laatste plaats dankzij de unieke ligging in het Sonsbeekpark, middenin het bos, aan het water met eenden en zwanen en op slechts steenworp afstand van het stadsgewoel. Een pleisterplaats waar het heerlijk toeven is op het grote terras dat ’s avonds sfeervol wordt voorzien van open vuren. Op en top genieten, ook van de kookkunsten van Chef-Kok en mede-eigenaar Tobias Haagsma. Een informele locatie voor zowel lunch als diner, met topproducten. www.brasseriedeboerderij.nl

Relaxen onder de lommerrijke bomen

Luxe in de Veluwse bossen

Bij Hanninkshof in Enschede kunt u heerlijk tot rust komen op het sfeervolle terras onder de lommerrijke bomen op dit oude erf. Een unieke locatie waar u de tijd makkelijk vergeet. Op de kaart veel mooie, typisch Twentse ingrediĂŤnten en authentieke streekproducten. Proef ze tijdens uw lunch, diner of high tea. Wel graag even reserveren van te voren, want met een gemiddelde review van een 9 en een couverts-hotspot-2016-onderscheiding blijkt Hanninkshof razend populair. www.hanninkshof.nl

Omringd door noeste bomen en een met zorg aangelegde Engelse landschapstuin, kunt u bij Hotel Landgoed Het Roode Kooper genieten van een fraai stukje Nederlandse natuur. Hier, verscholen tussen de bossen van De Veluwe, is het niet alleen prachtig in uw omgeving, maar ook op uw bord. Dankzij de inspanningen van topkok Dennis van den Beld eet u hier op sterrenniveau (1 Michelinster). Uiteraard geheel in de geest van deze tijd met producten van gespecialiseerde leveranciers zoals boerderij Lindenhoff die biologische, groenten, vlees en zuivel levert. Trek ruimschoots de tijd uit voor uw lunch en diner, want dit plekje is te mooi om snel weer te moeten verlaten. www.roodekoper.nl


klasse ! i n t e r v i e w 73

Rabobank Graafschap Vermogensbeheer:

“Met de kracht van een grote partij lokaal opereren” De één slaat regelmatig een balletje op de golfbaan, de ander put zich graag uit tijdens een fikse mountainbikerit: Jos ten Have en Hans Klein Kranenbarg. Ieder met zijn eigen passies, maar ook met één gemeenschappelijk deler: Rabo Vermogensmanagement. Beide heren zijn hét aanspreekpunt bij Rabobank Graafschap voor een mooie toekomst van uw vermogen.


klasse ! i n t e r v i e w 74

V

eel Achterhoekers kennen Jos ten Have (50). Niet in de laatste plaats omdat hij al een kwart eeuw in Doetinchem woont, samen met echtgenote Mireille en hun zoons Lars (19) en Stan (18). “En niet te vergeten onze hond: die speelt ook een niet onaanzienlijke rol binnen ons gezin.” In zijn vrije tijd is Jos te vinden op het voetbalveld langs de lijn bij de wedstrijden van de kinderen of bij De Graafschap, op de golfcourse van de Keppelse Golfclub of in de Kruisbergse bossen met een groepje van zo’n 12 sportvrienden die elkaar al 50 jaar lang op zaterdagochtend treffen voor een uurtje trimmen of voetballen. “Destijds een initiatief van o.a. oudspelers van De Graafschap Sietze Veen en Guus Hiddink. Het zal ook niet verwonderlijk zijn dat we als Rabobank Graafschap ook sponsor zijn Business Lounge van De Graafschap…” Hans Klein Kranenbarg is ook al jaren aan de Rabobank verbonden. Eerst als Beleggingsspecialist en Accountmanager Private Banking. Nu, net als Jos, als Vermogensmanager. Zijn ruime ervaring in het verleden met financiële vraagstukken van ondernemers ten aanzien van hun privé-situatie, komt nu goed van pas. “Ik adviseerde hen bijvoorbeeld over inkomen- en vermogensplanning, pensioenen, hypotheken, sparen en beleggen.”. Nu omvat het werkveld klanten met grotere vermogens. “Ik ben de regisseur van het klantteam, bestaande uit een vermogensplanner, belegging specialist en de assistent. Ik geef proactief vermogensadvies aan de klant en bied de klant mogelijkheden om zijn doelen en wensen te realiseren.” De uit Ruurlo afkomstige Hans is getrouwd met Lusanne, met wie hij twee kinderen heeft en is actief als bestuurslid bij de plaatselijke Oranjevereniging. Op het sportieve vlak komen we Hans tegen op de golfbaan en treffen we hem op zondagochtend steevast op zijn mountainbike. “Ruurlo is een prachtige uitvalsbasis voor tochten richting de Lochemse Berg en het Hengelse zand.”

“Bij deze nodig we iedereen van harte uit om een keer samen een balletje te slaan of een rondje te fietsen om elkaar beter te leren kennen en tegelijkertijd meer te vertellen over Rabobank Vermogensmanagement”


klasse ! i n t e r v i e w 75

“Wij zijn persoonlijk betrokken. Overlijdt een klant? Dan komen we desgewenst - ook op zondag – om de familieleden te ontzorgen”

Waarom treden jullie nu naar buiten? “Voorheen werd deze hoogwaardige financiële dienstverlening bij de Rabobank landelijk verzorgd door Schretlen Vermogensmanagement. Door het te positioneren binnen de lokale vestigingen verwacht Rabobank de vermogende doelgroep beter en persoonlijker te kunnen helpen. Wij bestrijken met Rabobank Graafschap Vermogensmanagement het gebied van Dinxperlo tot Lathum….” Wat zijn de voordelen van Private Banking bij Rabobank Graafschap “Vermogen is meer dan een som geld. Het is de weerslag van een persoonlijke geschiedenis. Vermogensmanagement gaat over het realiseren van persoonlijke wensen en doelen. We zorgen voor rust en gemak op individueel en persoonlijk niveau. Overlijdt er een klant? Desgewenst komt de adviseur direct – ook in het weekend – om de overige familieleden te ontzorgen. Het team van Vermogensmanagement helpt financiële doelen te realiseren en ontzorgt. Een persoonlijk team van specialisten staat te allen tijde klaar met adviezen en oplossingen op maat voor het vermogen van de klant. Zij maken en monitoren uw Vermogensplan. Bijkomend voordeel is dat Vermogensmanagement klanten bij Rabobank Graafschap ook met alle andere bankzaken terecht kunnen. Zo heeft deze doelgroep één partij met wie ze alle zaken kunnen regelen: van privé bankieren met de mobiel bankieren app tot een op maat gesneden vermogensplan. Zakendoen bij één partij, met bekende gezichten.” Welke klanten bedienen jullie? “Klanten met een vrij vermogen die ontzorgt willen worden, overzicht in hun financiële situatie willen hebben, behoefte aan financiële rust en advies om zelf nog beter keuzes te kunnen maken” Waarom zouden mensen juist bij jullie hun vermogen moeten onderbrengen? “Als vermogende klant heb je de keuze om je vermogen te laten beheren door een grote partij of juist een kleinere partij. Beide hebben voor- en nadelen. Leuke relatie evenementen, persoonlijk advies, et cetera mag je bij iedere partij verwachten, daar moet je eerlijk over zijn. Waar wij het verschil in maken, is dat we de kracht hebben van een grote partij. We werken met het team van adviseurs Rabo Schretlen Vermogensmanagement, een grote vermogensbeheerder – maar, daarbij de betrokkenheid van de lokale bank uit eigen dorp of stad. Wij kennen hierdoor het bedrijf en/of de klant. Soms direct omdat ze bij ons bankieren, soms indirect omdat de onderneming en klant bekend zijn binnen het werkgebied of netwerk. Als je samen weet waar je vandaan komt, kun je beter bepalen waar je samen naartoe wilt.”

Meer weten Wilt u meer weten over Vermogensbeheer? Neem dan contact op met: Jos ten Have (06) 51568271 of Hans Klein Kranenbarg (06) 51077506.


klasse ! r e ta i l s p e c i al 76

Retail moet samenwerken en klant ‘trakteren’ “Internet de schuld geven, is te makkelijk” Tekst: Marion Andriessen en Helen Zwiers


klasse ! r e ta i l s p e c i al 77

De winkelstraten verschralen. De schuld van internet menen velen. Maar, dat is te makkelijk. Winkeliers moeten ook hand in eigen boezem steken. “De tijd van achterover leunen en doen zoals we deden, ligt ver achter ons. Winkeliers moeten gaan samenwerken en alles uit de kast trekken wat ze op online voor hebben”, aldus de experts die wij voor deze special interviewden. Doe er uw voordeel mee!

Prof Bob Fennis verklaart consumentengedrag “We kiezen vrijwel alles op gevoel”

Elke dag maken we meer dan 150 keuzes. Nog geen tien procent daarvan wordt rationeel genomen, aldus Hoogleraar Bob Fennis, gespecialiseerd in consumentengedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wat kun je met die wetenschap als retailer? De komst van internet is volgens veel retailers funest (geweest) voor fysieke winkels. Maar, de opkomst van nieuwe communicatiemiddelen als internet is volgens Fennis niets meer dan oude wijn in nieuwe zakken en heeft weliswaar invloed op het koopgedrag van de consument, maar wel via principes die al bekend waren. Social media hebben wel impact, maar niet via een heel nieuw denkkader. Fennis: “De kanalen zijn misschien veranderd, maar de gevestigde psychologische principes blijven hetzelfde. Mensen

“ We m a k e n m e e r d a n 150 keuzes per dag. Die zijn vrijwel nooit rationeel en daardoor heel gevoelig voor marketing beïnvloeding”

veranderen niet in de kern. Het is aan de fysieke winkels om gebruik te maken van het grote voordeel dat ze op online winkels hebben: de asset dat ze de consument er de look en feel van producten kunnen aanbieden. Dat heeft een enorme impact op het aankoopgedrag. Dat gegeven is in het verleden wel eens naar de achtergrond geschoven, zoals bij de Kijkshop waar alles achter glas lag. Met alle gevolgen van dien!” Hoe werken die psychologische principes dan? Voor wat betreft het aankopen van producten is er het beroemde rijtje van zes voor subtiele beïnvloeding van de consument, bedacht door de Amerikaanse oud-hoogleraar psychologie en marketing aan o.a. Arizona State University Robert Cialdini. Het wetenschappelijk bewezen rijtje van de ‘Six Principles of Persuasion of Six Universal Truths of Influence’ ziet er als volgt uit: • Commitment/consistentie: gebaseerd op het gegeven dat als je iets eerder hebt gekocht, je het sneller opnieuw zult kopen. • Reprociteit: als ons een gunst wordt bewezen - denk aan bijvoorbeeld het weggeven van een gratis product - dan willen we graag iets terug doen. • Sympathie: het is verbluffend makkelijk om leuk gevonden te worden, waardoor de klant sneller geneigd is iets van je te kopen. Vaak wordt dat gevoel bereikt door overeenkomsten te zoeken met de klant. Het “leuk product hè, ik heb hem zelf ook thuis” zinnetje is zo’n voorbeeld. • Sociale bewijskracht: doen wat je buren doen zoals het kopen van een hybride auto, omdat zij er ook een hebben. • Autoriteit: de -vermeende- expertise van iemand op een bepaald vlak doet de boodschap geloofwaardiger overkomen. • Schaarste: des te schaarser een product des te groter is het animo ervoor. Het gaat om het creëren van een gewilde plek of gewild product dat slechts beperkt voorhanden is.


klasse ! r e ta i l s p e c i al 78

“Zien, ruiken, proeven, het glaasje prosecco, alles wat je niet online kunt doen, moet je als fysieke winkel inzetten. Kijk naar waar je het op kunt winnen!”

“De bovenstaande punten werken overigens alleen als mensen op basis van intuïtie een beslissing nemen. Gaan ze volledig rationeel te werk, dan sorteert dit rijtje geen significant effect.”, meent Fennis. Gevoelig voor marketing-beïnvloeding Dat we niet te allen tijde rationeel te werk gaan bij onze keuzes is volgens Fennis niet zo verwonderlijk: “we maken per dag meer dan 150 keuzes.

Dan kun je niet bij elke keuze een sec rationale afweging maken. Denk maar eens aan wat je bijvoorbeeld op je brood hebt gedaan vanochtend, of waarom je dat ene drankje kocht onderweg bij het tankstation. Als je achteraf aan mensen vraagt waarom ze bijvoorbeeld hebben gekozen voor Vivid in plaats van een ander soortgelijk drankje antwoorden ze vaak dat ze dat niet eens weten of komen ze niet verder dan ‘ik had gewoon zin in Vivid’. Die keuze is feitelijk onbewust geweest, maar daardoor wel heel gevoelig voor marketing beïnvloeding.” Tegen de klok in Naar die beïnvloeding is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan door de aanbieders. Laatstgenoemden willen uiteraard zo veel mogelijk kansen benutten. Een mooi voorbeeld is de inrichting van supermarkten. “Als je mensen spontaan door de gangpaden laat lopen, blijken ze tegen de klok in te lopen. Waarom is onduidelijk, maar voor de supermarktondernemer is dit gedrag wel van belang bij de inrichting. Je ziet dan ook dat veel supermarkten zijn ingericht op basis van dit principe: de klant loopt tegen de klok in van ingang richting kassa. Een ander mooi voorbeeld van subtiele beïnvloeding is het gebruik van muziek. In supermarkten blijkt het draaien van Franse muziek te leiden tot meer verkoop van Franse wijnen, terwijl Duitse muziek weer gunstig uitpakt voor Duitse wijnen. En zo kennen we natuurlijk ook de trucs met bijvoorbeeld geuren van koffie en brood.”

Mobiliseer alle zintuigen Dat de online markt een geduchte concurrent voor de fysieke winkels is, moge duidelijk zijn, maar aan online kleeft ook een aantal belangrijke bezwaren volgens Fennis en op die nadelen moet de fysieke winkel met alle middelen inspelen. “Ondernemers moeten alle zintuigen mobiliseren. Laat de klant zien, ruiken, voelen en proeven in je winkel. En geef hem dat glaasje prosecco om zich prettig te voelen, draai goede muziek, laat mooie demo’s zien. Het zijn allemaal stimulansen voor een aankoop. Alles wat je online niet kunt doen, moet je in je winkel inzetten. Je moet kijken waarop je het kunt winnen. Niet de ongelijke strijd online als zelfstandige winkel tegen de grote jongens aangaan.”


klasse ! r e ta i l s p e c i al 79

Binnensteden kampen met leegstand, het aantal fysieke winkels neemt af en grote, gevestigde namen als V&D en Manfield gingen het afgelopen jaar op de schop. Is het einde van de fysieke winkel in zicht? Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-commerce aan de Erasmus Universiteit en schrijver van boeken als ‘Het Nieuwe Winkelen’ en ‘Kijken, kijken…anders kopen’, is er zeker hoop. “Zorg dat je relevant blijft”, aldus de retailgoeroe uit Oosterbeek.

Retaildeskundige Cor Molenaar: “Winkeliers moeten meer samenwerken”

In uw boeken beschrijft u onder andere het veranderende winkelgedrag. Waarom kopen wij anders dan vroeger? “De crisis en het internet worden vaak aangewezen als de grote boosdoeners, maar dit is te makkelijk. Natuurlijk spelen deze factoren een rol, maar er is veel meer aan de hand. De consument is wezenlijk veranderd. Vroeger had je kleine, hechte gemeenschappen. Mensen gingen niet scheiden, bleven hun hele carrière bij één werkgever en waren loyaler aan winkels en merken. Anno 2016 zijn we egoïstischer ingesteld. We laten ons leiden door het moment en zijn continu aan het vergelijken. De koper is grillig en daarmee voor veel winkeliers lastig te peilen.” Is de traditionele winkel daarmee verleden tijd? “Het nieuwe winkelen vraagt om nieuwe businessmodellen. Kort gezegd zien we vier nieuwe winkelmodellen: de combinatie tussen een winkel en een webshop, speciaalzaken, webshops die zich richten op een bepaalde niche en tot slot samenwerkingsvormen als online portals en marktplaatsen. Daarnaast is er het zogeheten subscription model. Abonnementsvormen zien we veel in de softwarebranche, maar ook voor auto’s, meubels, kunst en zelfs mode kan dit businessmodel werken. Het is voor retailers namelijk een uitstekende manier om klanten aan zich te bieden. Dit model werkt echter alleen wanneer er sprake is van een herhalend koopgedrag. Voor een vakantieaanbieder is het subscription model weer minder geschikt, omdat dit vrijwel altijd om een eenmalige aankoop gaat.”


klasse ! r e ta i l s p e c i al 80

Hoe ziet u de retailbranche over vijf jaar? “Ik voorspel dat winkelgebieden in kleinere plaatsen langzaam verdwijnen. In grotere plaatsen worden ze kleiner. We gaan steeds meer geclusterde winkelgebieden buiten de stad zien. Hierbij wordt het winkelen wel steeds meer een beleving, waarbij het winkelgebied een mooie mix van winkels en bijvoorbeeld restaurants biedt. Plekken waar mensen graag komen. Denk aan Hoog Catharijne in Utrecht en het Alexandrium in Rotterdam. Daarnaast zal het middensegment steeds meer verdwijnen. Goedkope winkels als Primark doen het goed, luxe winkels als de Bijenkorf ook. Consumenten kopen op prijs of willen zichzelf écht verwennen. Voor dit laatste hebben ze dan wel weer geld over.” Welke kansen biedt het internet de fysieke winkeliers? “Retailers zien het internet vaak als een bedreiging, terwijl het ook juist kansen kan bieden. Let wel, met een simpele webshop ben je er niet. Ook online verandert het winkellandschap. Als retailer kun je ervoor kiezen om je producten te verkopen via een online portal als Bol.com of Amazon. Daarnaast kiezen steeds meer winkeliers ervoor om samen één webshop te starten. Neem Topshoe.nl, een mooi voorbeeld van zo’n online clustering. Via de webshop kunnen klanten bestellen, in de winkel kunnen ze terecht voor advies en eventueel om hun bestelling op te halen of terug te brengen. Zo versterken de webshop en fysieke winkel elkaar.” Kijkend naar de ondergang van grote, gevestigde namen als de V&D? Wat is er fout gegaan en wat kunnen andere retailers hiervan leren? “Het faillissement van V&D voorspelde ik een aantal jaren terug al. Met een miljardenschuld, hoge kosten en geen vernieuwing, was het einde makkelijk te voorspellen. Wat retailers hiervan kunnen leren? Maak geen schulden, houd de kosten laag en zorg dat je relevant blijft. Neem Blokker, een mooi voorbeeld van een keten in de gevarenzone die dit jaar een nieuwe merkstrategie heeft geïmplementeerd. Met een nieuwe, frisse uitstraling van de winkels en een sterke communicatiestrategie met Sarah Jessica Parker als boegbeeld, weet Blokker slim in te spelen op de kansen die er liggen door

“Het is te makkelijk om het internet de schuld te geven”

het wegvallen van V&D. Bij de Bijenkorf en Rituals zien we overigens ook een duidelijke strategie. Bovendien zijn het winkels waar het gewoon fijn is om te komen. Dit in tegenstelling tot de Hema, die het nog heel moeilijk gaat krijgen. Met naamsbekendheid alleen red je het niet. Je moet blijven vernieuwen om relevant te blijven.” Tot slot, welke tip wilt u retailers meegeven? “Vergeet wat je in het verleden hebt geleerd en focus op de beleving die je de klanten wilt bieden. Mensen moeten zich gelukkig voelen wanneer ze in een winkel komen. Bouw een band op met je klant, achterhaal de koopmotieven en speel daar slim op in. Wellicht is het nodig om eens met je leveranciers om tafel te zitten en nieuwe afspraken te maken. Vaak hanteren leveranciers ouderwetse verdienmodellen. Verkoopt een bepaald product niet? Bespreek of je de voorraad weer terug kan sturen. Op deze manier kan je jouw winkelaanbod veel dynamischer maken en beter inspelen op de wensen van de klant.”


klasse ! r e ta i l s p e c i al

81

"Beleving moet hier centraal staan" Mansion24:

sen de dertig en zestig. Dit is een bijzonder loyale doelgroep. Na hun dertigste zijn mannen redelijk stijlvast. Wat dat betreft is vrouwenmode veel vluchtiger. Dameskleding is over het algemeen of heel goedkoop of heel duur. Bij herenmode zie je dit minder. Ik houd me dus minder bezig met het volgen van allerlei trends, maar steek mijn energie voornamelijk in het samenstellen van een gedegen basisgarderobe. Op dit moment verkoop ik rond de 35 merken. Toen ik de winkel startte, heb ik een inspiratiebord gemaakt met daarop foto’s van mannen die mij qua stijl inspireren. Denk aan David Bowie en James Dean, maar ook bijvoorbeeld Bob Marley. Het assortiment is, net als het bord, een mix van stijlen, maar altijd smaakvol. En om het mannen makkelijker te maken, hebben we een speciale essentials corner. Hier vind je basisstukken die elke man in zijn garderobe moet hebben. Denk aan een goede jeans, een mooi shirt en een colbert. Wat je hier ook uit het rek pakt, het is altijd goed.” Nog geen jaar na de opening heeft Mansion24, Apeldoorns eerste conceptstore voor mannen, zich ontpopt tot een populaire hotspot. Heren kunnen hier niet alleen hun garderobe vullen met exclusieve merken als Drykorn, Samsøe & Samsøe en KnowledgeCotton Apparel, maar ook hun vinylcollectie uitbreiden in de muziekcorner van Plato. Uitgeshopt? Drink dan een seizoensbiertje in het Mansioncafé of op het zonnige terras aan het Leienplein. Klasse! sprak Robin Batens, eigenaar van dit eigenzinnige winkelconcept. Hoe is het idee voor Mansion24 ontstaan? “Ik heb jarenlang in de retailbranche gewerkt, onder andere als inkoper bij bekende kledingmerken als Score, Men at Work, Wrangler en gsus. Ik reisde de hele wereld over en was continu bezig om nieuwe modetrends te spotten. Anderhalf jaar geleden kwam ik op een punt dat ik het roer wilde omgooien. Ik was klaar met reizen en wilde mijn kennis van kwalitatieve herenmode vanuit één vaste locatie delen met andere mensen. Wel wist ik direct dat het niet zomaar een winkel moest worden, maar een plek waar beleving centraal staat. Waar je ook gewoon een drankje kunt drinken en kunt genieten van goede muziek. Toen dit pand op mijn pad kwam, heb ik mijn kans gepakt. Op dat moment was het Leienplein een beetje het verdomhoekje van het centrum, maar inmiddels is het echt een bruisende winkellocatie geworden.” U richt zich specifiek op mannen. Waarom? “Deze keuze heb ik destijds heel bewust gemaakt, al sluit ik niet uit dat ik ooit damesmode ga verkopen. Mansion24 richt zich op mannen tus-

Waarin onderscheidt Mansion24 zich? “Allereerst zijn er in Nederland niet veel conceptstores voor heren, dus op dat vlak alleen zijn we al uniek. Al komen dames hier ook graag, of ze nu een cadeautje voor hun man zoeken of gewoon een drankje willen komen doen. Weinig bezoekers zijn hier met vijf minuten weer weg. Of je nu een compleet pak koopt of alleen een cd, we bieden onze klanten altijd een drankje aan. Ik merk ook dat dat erg wordt gewaardeerd. Daarnaast organiseert Plato ook regelmatig muzikale evenementen, waarbij opkomende artiesten in de winkel optreden. We willen het winkelen vooral zo leuk mogelijk maken. En toegankelijk. Om die reden zijn we elke zondag open en gaan we pas dicht zodra de zon ondergaat. Dat is soms best laat. Op ons terras schijnt de zon namelijk het langst van het hele Leienplein.” U verkoopt niet online. Zijn er plannen voor een webshop? “Nee, ik heb besloten om niet online te verkopen. Ik wil het prijsgevecht niet aangaan. Bij online shoppen draait het vooral om de prijs. Wanneer je online je prijzen verlaagt, moet daar met je stenen winkel ook in mee gaan. Daar doe ik niet aan mee. Mijn merken verdienen beter.” Waar ziet u uzelf over vijf jaar? “Ik hoop natuurlijk nog steeds in dit pand te zitten. Wellicht heb ik tegen die tijd wel meerdere vestigingen in andere plaatsen. Dat zie ik overigens nog eerder gebeuren dan dat ik damesmode ga verkopen.” Website: www.mansion24.com


klasse ! r e ta i l s p e c i al 82

“Zorg voor verrassingen, kennis en kunde” Hessel Lubbers van Auping en Hästens

Hij is eigenaar van twee Auping winkels in Doetinchem en Arnhem en opende eerder deze maand eveneens een Hästens winkel in Amersfoort. Hessel Lubbers grossiert in topsegment bedden en gaat daarbij uitgeslapen te werk.


klasse ! r e ta i l s p e c i al 83

Hessel Lubbers scoort naar eigen zeggen in zijn winkels met oprechte interesse in de klant. “Dat is bij ons een heel belangrijk item dat we met ons personeel bijna dagelijks bespreken. Het is een way of life: onze way of life. Je kunt iemand helpen aan wat hij zoekt en adviseren, maar je kunt een klant ook begeleiden in zijn aankoop. En daarvoor moet je nieuwsgierig zijn om te achterhalen wat de klant wil. Dus niet ‘zoekt u een bed en we hebben dit en dat’, maar oprecht interesse tonen in zaken als, waarvoor gebruikt u dat bed, zijn er specifieke klachten, etc. Dat geeft een persoonlijke benadering. We investeren ook veel in kennis en kunde. Personeel wordt maar liefst 4 x per jaar bijgeschoold. Over innovaties, maar ook over bestaande kennis en aandoeningen zoals reuma, Parkinson en hernia. Uiteraard in relatie tot slapen. Dat d oen we samen met medisch specialisten. Ook over productzaken laten we ons voortdurend informeren.” “Wat wij de klant bieden ten opzicht van internet is vooral beleving. In de winkel kun je voelen hoe je bed ligt. Dat heb je op internet natuurlijk nooit. Plus je hebt begeleiding en advies in het aankoop proces. Dat behoedt

“Wij verkopen goede nachtrust in plaats van bedden”

voor fouten. Daarnaast kan de klant gebruikmaken van de dienstverlening van ons bedrijf. Ook na de aankoop. Wij zeggen altijd, de relatie met klant begint als bed is geïnstalleerd. Een aantal dagen na levering bellen we of alles naar wens is. Mochten er nog zaken zijn die aan het bed bijgesteld moeten worden dan doen we dat nog tot drie maanden na de installatie. We verzorgen het hele proces, dus ook bezorging en montage. Op online koop je ‘plaatje en prijs’. Je weet eigenlijk niet wat je krijgt en of het bij je past. Dat kan niet via internet. Helemaal niet als je beseft hoe belangrijk slapen is voor je gezondheid. Wij zegen altijd: “wij verkopen goede nachtrust in plaats van bedden”. Niet op concurrentie focussen “Ik vind overigens dat de gemiddelde winkelier zich teveel focust op de concurrent en de markt. Daardoor krijg je veel van hetzelfde. Bij beddenwinkels zie je bij veel hetzelfde. Daardoor gaan ze concurreren op prijs in plaats van op toegevoegde waarde. Je moet uitgaan van je eigen kracht, kennis, kunde en visie. Waar ik in dat opzicht heel veel respect voor heb als concept is Rituals. Ik vind het prachtig hoe ze dat hebben neergezet. Een onderscheidend concept met heel veel beleving. Het is bijna een wereld op zich geworden. Dat is marketingtechnisch heel knap. Daarnaast bieden ze ook nog eens een hele mooie prijs/kwaliteit verhouding. Dat wordt door de markt gewaardeerd zo blijkt uit de cijfers. Klant verrassen Waar menig retailer met een fysieke winkel internet als bedreiging ziet, ziet Lubbers internet eerder als een kans. Waarom? ”Ik zie het als manier om mijn klanten te informeren en transparantie uit te stralen. Alles wat wij denken, doen en verkopen staat op internet. Net als de ruim 1200 reviews van klanten. Wij verkopen niet via internet, maar informeren alleen via internet. Een fysieke winkel moet zaken bieden als inspiratie en beleving. Je moet de klant iedere dag opnieuw verrassen. Als je dat doet blijven ze komen. Denk aan events organiseren, presentaties van innovaties, etc. De winkel is het visitekaartje van je bedrijf, een plek waar de mensen graag willen komen. Ook voor kleine zaken als een paar donzen sloffen of gewoon voor een kop koffie…”


klasse ! r e ta i l s p e c i al 84

“Een winkel als alleen verkooppunt van goederen legt het af tegen internet� Hans Aalbers van Juweliershuis Aalbers


klasse ! r e ta i l s p e c i al 85

Wie bij Juweliershuis Aalbers binnenkomt, weet zich al decennialang verzekerd van een vriendelijke ontvangst door uitstekend opgeleide medewerkers. Het visitekaartje van eigenaar Hans Aalbers, die zijn klanten niet zelden ook verrast met een fraai tableau aan lekkernijen bij de uitstekende koffie of een broodje tijdens de lunch. Het is één van de ingrediënten voor het succes van dit in Velp en Zwolle gevestigd Juweliershuis. Hans Aalbers zit dicht op zijn klant. Hij is dan ook altijd wel in een van de twee winkels te vinden. Ook heeft hij de klant in de loop der tijd zien veranderen. “Het koopgedrag is anders geworden. Er zijn meer koopmomenten gekomen en een winkel is al lang niet meer alleen een verkooppunt van goederen” Een klant moet op de eerste plaats goed geholpen worden en verder zul je de klant moeten verrassen. Dat doe je onder andere door de inrichting, een bijzonder assortiment, persoonlijke aandacht die verder gaat dan wat wordt verwacht en door vakkennis en gedegen advies.” “Eigenlijk is service in de breedste zin waar het om gaat, zeker als je je wilt wapenen tegen al die andere mogelijkheden tot het doen van een aankoop. Een show, een fabrieksbezoek, of het houden van een presentatie; het zijn allerlei middelen die bij het serviceaspect horen en waarmee je je klant kunt verrassen.” Dat mag dan eenvoudig klinken, volgens Aalbers liggen dat soort zaken niet zo voor de hand als je zou mogen verwachten. “Ik kom natuurlijk zelf ook in zaken waar dat niet zo vanzelfsprekend is en allemaal kennen we wel zo’n verhaal en tóch gebeurt het keer op keer. Het is een continu proces van scherp zijn, op blijven letten en je verbeteren. Maar geloof me, ook bij ons gaat het wel eens mis.”

“Internet gaan we meer inzetten, maar wel met het achterliggende doel om de klant fysiek in de winkel te krijgen”

“Het feit dat veel winkels de deuren moeten sluiten heeft vaak meerdere oorzaken. De klant moet zich wel welkom voelen en vooral begrepen worden. Actief je klanten benaderen, zorgen dat je met je team van medewerkers de neuzen dezelfde kant op hebt staan, zodat de klant nog écht de klant is en zich ook zo voelt en zorgen dat je mee gaat met de tijd. Zo gaat Juweliershuis Aalbers gaat dit najaar de locatie in Velp verbouwen om de winkelindeling nog meer op zijn klanten afstemmen.” Aalbers en zijn medewerkers bewerkstelligen dat onder meer door een persoonlijke benadering, een kop koffie, een drankje, een

hapje, een deskundig advies en een vast team van vijf goudsmeden in huis. Hierdoor is niet alleen zo goed als alles zelf te maken en te repareren, maar ook draagt het persoonlijk overleg met een de goudsmeden bij aan de totale beleving van het juweliershuis. Ook een proactieve opstelling is volgens Aalbers belangrijk: “Je hoeft niet alles aan je klant te vragen, maar probeer altijd iets extra’s te doen; even uit jezelf een bijzondere collectie pakken, of de sieraden die de klant zelf draagt in het atelier laten controleren en laten reinigen zijn bijvoorbeeld. Dit soort kleine zaken maken een bezoek aan jouw winkel voor een klant waardevol.” Streamer: Een klant die jouw winkel binnenkomt, roept om hulp. Die moet je dan wel helpen, maar dan ook goed, anders is hij weg ...... Beleving is belangrijk Hoe Aalbers nieuwe klanten binnen krijgt? “Ik denk dat wij vooral in de fase zitten van hoe zorg je zo goed mogelijk voor je reeds bestaande klant, en als we ons daar vol op focussen komt die aanwas voor een gedeelte vanzelf. Dat betekent natuurlijk wel dat je steeds nieuwe collectie moet hebben, dat je weet wat de klant wil, dat je ook verrassend bent, dat je goed bereikbaar bent, dat je openingstijden goed zijn en dat je presentatie klopt. Natuurlijk horen ook de verschillende shows en sieradenpresentaties erbij. Je moet jezelf wel laten zien en zorgen dat je gezien wordt. Veel van onze nieuwe klanten krijgen we door activiteiten en door mond tot mond reclame, klassiek adverteren en natuurlijk het internet. Zeker via dit laatste kanaal komen mensen soms onverwacht bij ons terecht. Het geeft ook aan dat afstand geen enkel probleem meer is. Zo hebben we zelf de laatste jaren - mede door het internet en onze website - veel klanten uit het hele land gekregen.” Internet geen bedreiging Dat internet dan ook een bedreiging voor winkels zou zijn, durft Aalbers te betwijfelen. “Als je je winkel alleen ziet als verkooppunt dan zeg ik ‘ja’. Maar, als je als winkel je klanten kunt laten zien, ruiken, voelen, beleven en ook nog eens belangrijke kennis kunt toevoegen, kan internet juist een toevoeging zijn en geen bedreiging. Met onze huidige website werken we vooral aan onze naamsbekendheid en proberen we een beeld van de winkel neer te zetten. Na de verbouwing van de winkel in Velp zullen we ook meer producten online gaan aanbieden. Maar, wel met de achterliggende gedachte dat we de mensen toch fysiek in onze winkel moeten krijgen. Daar kunnen we de service en aandacht bieden waar we voor staan. Ook je collectie en het verwachtingspatroon van de klant zijn duidelijk met elkaar verweven en niet los te zien van elkaar. De samenstelling van je producten is zeer belangrijk. Kun je wat anders bieden en heb je in de diverse prijsklassen voldoende keuzemogelijkheden? Allemaal zaken die voor de klant ontzettend belangrijk zijn. Zo hebben wij een collectie die de consument niet overal aantreft en zijn we op juweliersgebied partner voor Oost-Nederland van diverse exclusieve merken waaronder Cartier, Chopard, IWC, Jaeger-LeCoultre en Piaget.”


klasse ! b u s i n e s s 86

Een betere beloning? Neem een voorbeeld aan deze grootverdieners

De gemiddelde directeur verdient 204 keer zoveel als zijn medewerkers, maar de grootste verdieners ter aarde verdienen een veelvoud daarvan. Dankzij lucratieve aandelen en dikke bonussen lopen deze CEO’s binnen. Wellicht tijd om de onderhandelingen dit jaar wat vroeger aan te zwengelen? Neem een voorbeeld aan de dertig best verdienende bazen. Bron: MSN


klasse ! b u s i n e s s 87

30

29

Steve Ellis, Chipotle Mexican:

28

W. Nicholas Howley, TransDigm Group:

Kennedy-Wilson Holdings:

€25.528.000 per jaar

€26.694.000

€27.345.000

Fastfood betekent soms fast money.

De sky is niet de limit voor W. Ni-

De internationale onroerend goed-

Hoewel mede-oprichter van Chipotle

cholas Howley: de voorzitter en

magnaat, die in 1988 Kennedy-

Ellis in 2016 fors minder is gaan verdie-

CEO heeft een essentiële bijdrage

Wilson Holdings overnam toen er

nen vanwege voedselvergiftigingspro-

geleverd aan de transformatie van

slechts elf mensen in dienst waren,

blemen, waardoor Chipotle veel klan-

TransDigm in een grote speler in de

leidt nu een bedrijf met 25 kantoren

ten verloor, is Ellis nog steeds de best

ruimtebranche.

over de hele wereld en 500 mede-

verdienende fastfood-baas ter wereld.

werkers.

(Jason Kempin/Getty Images)

27

William McMorrow,

26

Martine Rothblatt,

(Jonathan Alcorn / Bloomberg)

(Foto: TransDigm Group)

25

Zach Nelson,

Eric Foss,

United Therapeutics:

NetSuite:

Aramark:

€27.873.000

€27.923.000

€28.614.000

De enige transgender-vrouw die in

Zach Nelson is een echte Silicon

Eric Foss werd in 2012 CEO van het

deze top 30 voorkomt is de CEO van

Valley-veteraan, en vervulde senior-

grote cateringbedrijf, dat sindsdien

een grote medicijnfabrikant Martine

functies in verschillende technolo-

haar winst aanzienlijk heeft zien

Rothblatt.

gische bedrijven voordat hij in 2002

stijgen.

CEO werd bij softwarebedrijf NetSuite. (nypost.com.)

24

Jeff Bewkes, Time Warner:

(Bloomberg.com)

23

(www.prnewswire.com)

22

Hervé Hoppenot, Incyte:

Jeffrey Leiden, Vertex Pharmaceuticals:

€28.823.000

€28.852.000

€32.333.000

Jeff Bewkes, die net een nieuw con-

Na veertien succesvolle jaren bij me-

In de farmaceutische wereld zijn nog

tract tot 2020 heeft getekend, is al

dicijnfabrikant Novartis, stapte Hervé

meer tyconen. Zo is de natuurkun-

sinds 2009 uitvoerend directeur van

Hoppenot in 2014 over om CEO en

dige Jeffrey Leiden de best betaalde

de mediagigant.

president van concurrent Incyte te

dokter ter wereld.

worden.

(Business Wire.com)

(Chris Kleponis/Bloomberg)

21

Marc Benioff, salesforce.com:

20

(Business Wire.com)

19

Josh Sapan, AMC Networks:

Leonard Schleifer, Regeneron Pharmaceuticals:

€35.221.000

€35.580.000

€37.038.000

Marc Benioff startte salesforce.com

Josh Sapan, die over de hele wereld

Opnieuw een ‘pillenmagnaat’: Le-

in 1999 in zijn gehuurde apparte-

wordt gezien als één van de meest

onard Schleifer is ‘s werelds best

ment in San Francisco, maar het be-

innovatieve leiders in de entertain-

betaalde CEO van een medicijnfa-

drijf is inmiddels uitgegroeid tot één

mentindustrie, heeft ervaring bij te-

brikant, en stond aan de leiding van

van de hoogste gewaardeerde cloud

levisiezenders, een filmhuis en een

de ontwikkeling en goedkeuring van

computing bedrijven ter wereld.

Indiase filmmaatschappij.

het miljardenmedicijn Eylea (oogaandoeningen).

(Cablevision Systems Corp)

(David Paul Morris/ Bloomberg)

18

Marissa Mayer, Yahoo:

17

Joseph W. Brown Jr., MBIA:

(Adam Jeffery | CNBC)

16

Bob Iger, Walt Disney:

€37.142.0000

€38.482.000

€38.570.000

De best betaalde vrouw ter wereld

Hij had een essentiële bijdrage aan

Het is moeilijk te bevatten, maar de

is Marissa Mayer, die in 2012 werd

het boven water houden van het

baas van Walt Disney had in 2014

aangenomen bij Yahoo en het bedrijf

financiële dienstverleningsbedrijf in

een nog hoger salaris: maar liefst

een grote ommezwaai liet doorma-

de economische crisis, en dus vindt

€41 miljoen. Wij voorzien een nieu-

ken.

MBIA Brown Jr.’s torenhoge jaarsala-

we Dagobert…

ris meer dan gerechtvaardigd. (AP Photo/Lionel Cironneau)

(Bloomberg News)

(www.variety.com)


klasse ! b u s i n e s s 88

15

14

Philippe Dauman, Viacom:

13

Leslie Moonves, CBS:

David Hamamoto, NorthStar Realty Finance:

€39.088.000

€48.015.000

€53.250.000

Nu het niet zo goed gaat met het be-

Leslie Moonves was onmisbaar voor

David Hamamoto is de best betaalde

drijf, is het niet zo gek dat er nogal

CBS bij het overeind blijven in het

uitvoerend directeur in de onroerend

wat kritiek is op CEO Philippe Dau-

snel veranderende medialandschap

goed-branche, wat voornamelijk te

man’s bizarre salarisstrook.

van de 21ste eeuw.

maken heeft met de recente boom van onroerend goed in New York, waar een vierkant metertje Manhattan al snel op zo’n 14.000 dollar zit.

Foto: John Paul Filo, CBS

Foto: Business Wire

12

11

Steven Mollenkopf,

10

Sir Martin Sorrell,

Larry Ellison,

Qualcomm:

WPP:

Oracle:

€53.608.000

€54.102.000

€59.363.000

Mollen-

De uitvoerend directeur van ‘s we-

Larry Ellison is één van de rijkste

kopf staat sinds 2011 aan het roer

relds grootste reclamebedrijf is de

mannen van Amerika, en runt al

van het technologiebedrijf, en heeft

beste betaalde man van Groot-Brit-

sinds 1982 de succesvolle IT-gigant.

Qualcomm getransformeerd in een

tannië. Je móet wel goed zijn als je

wereldwijde leider in de mobiele

jezelf voor zo’n bedrag weet te ver-

technologie.

kopen.

Ingenieur-goeroe

Steven

Foto: Patrick Fraser, The Guardian

Foto: Qualcomm

9

Foto:

8

John Chen, BlackBerry: €61.780.000

Greg Maffei, Liberty Media & Liberty

Foto: Oracle Corporate Communications

7

Interactive:

Nick Woodman, GoPro: €68.335.000

€65.091.000 De BlackBerry-baas is de best betaal-

Nick Woodman salaris is er in feite

de CEO van Canada.

Hoewel het multimediabedrijf wordt

sterk op achteruit gegaan. In 2014

geleid door voorzitter John C. Ma-

zou hij namelijk het astronomische

lone, staat CEO en president Greg

bedrag van €251 miljoen hebben

Maffei daadwerkelijk aan het roer.

verdiend! Met dit bedrag zou hij de eerste op deze lijst zijn geweest.

Foto: Scott Eells, Bloomberg

Foto: Associated Press

6

Satya Nadella, Microsoft:

5

4

Mario Gabelli, GAMCO Investors:

Michael Fries, Liberty Global:

€74.409.000

€78.124.000

€98.773.000

De in India geboren CEO Satya

Mario Gabelli richtte in 1977 vermo-

Michael Fries is een voormalige ban-

Nadella heeft een essentiële rol ge-

gensbeheerder en financieel dienst-

kier op Wall Street, en staat sinds

speeld bij het op de kaart zetten van

verleningsbedrijf GAMCO op, en is

2005 aan het hoofd van het Ameri-

Microsoft’s cloud computing.

momenteel zelf zo’n €900 miljard

kaans/Britse telecommunicatie- en

waard.

televisiebedrijf.

Foto: Chris Goodney, Bloomberg

Foto: Andrew Harrer, Bloomberg

3

Foto: Andrew Burton, Getty Images

Nikesh Arora, SoftBank Corp:

2

David Zaslav, Discovery Communications:

Foto: World Economic Forum

1

Sundar Pichai, Google:

€121.530.000

€137.750.000

€175.000.000+

SoftBank’s president en CEO is de

Dankzij Zaslav werd Discovery ‘ont-

De CEO van Google staat met een

best betaalde man van Japan.

dekt’. Onder David Zaslav’s leider-

ruime voorsprong op de eerste

30/31 DIA’S © Discovery Communi-

schap is de omzet van Discovery in

plaats. Hij vierde zijn enorme salaris

cations

slechts negen jaar gegroeid van €5.3

door met vrienden de Super Bowl te

miljard tot €15.9 miljard.

gaan kijken.

Foto: Miguel Villagran, Getty

Foto: Stephen Yang

Foto: Manu Fernandez


klasse ! s o c i e t y 89

De broers Pieter en Stefan

John Hagen en Anita Jager-Veldman

Belgisch entertainment

Haringparty op Marialust Wie: Wat: Waar:

relaties parksociëteit Marialust in Apeldoorn Haringparty met een Belgisch tintje de tuinen van Marialust in Apeldoorn

Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl Liza Wensink, Dennis Wensink, Fred Mulderconnect en Anita Nijkamp

kleurrijke damen in geëntameerde gesprekken

Nicole Spronck en Annemarie Hagen

Ed Bergsma, Luc Houten en Ronald Verbergh werken een maatje weg

Een look a like van Bosris Johnsson (Henk Blom) verricht de opening

Wethouder Mark Sandman neemt de eerste haring in ontvangst


klasse ! s o c i e t y 90

NIEK JANSEN MODESHOW Wie: Wat: Waar: Fotografie:

Niek Jansen mode en Gilsing mode Modeshow Golfplatz Borghees Jessica de Lepper

Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl

Het team van Niek Jansen Mode en Gilsing Mode

Lisa en Laura

Manon Veldhorst, Frank Hageman en Maryse Jansen

Riet Kock, Jose Tonissen en Bernadet Angenent

Berbel en Marie Louise

Irena, Marian en Aly

Maria en Karel Glaaser

Anne Heuvelman en Siemes Moni

Anita Teunissen en Renate Tousain

Tweelingzusjes Lydia en Plonia Pieper

Anja van de Linden en Doortje Leuvens

Rita, Monica en Lisa

Joke en Margreetklasse ! s o c i e t y 92

Foute party Lionsclub Duiven Wie: Leden en genodigden Wat: 3e lustrum Lions Club Duiven Waar: Duiven Fotografie: Jan Adelaar Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl

Antoinette van Lieshout (links)

Beppei en Jules Prick

Petra Matser (President Lions Club Duiven)

Kim de Witte, Theo SoonthiĂŤms, Petra Matser

Maarten Leuverink, Petra Matser, Ronald Gerressen, Stephan Sluijmers, Jeroen van de Pavert

groep Ingrid Boekhorst

groep Ingrid Boekhorst

Jeroen van de Pavert en mevrouw Sluijmers

Henry van Essen en Monique Sampimom

Kim de Witte (stichting het vergeten kind)

De heer en mevrouw Beekman

Jeroen van de Pavert (rechts)


klasse ! s o c i e t y 93

Otto Grashuis (adviseur Hästens Amersfoort) en André Labohm (Hästens As

Mikael Brandt (boardmember Hästens) en Hessel Lubbers (eigenaar)

Hessel Lubbers en Esther Gleerum (storemanager)

Opening Hästens Store Wie: Relaties en genodigden Wat: Opening van Hästens Store Amersfoort Waar: Hästens Store Amersfoort Fotografie: Jan Adelaar Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl

Anny Eenink en Dirk Zeelenberg

Damian Krijgh (Buitengewoon catering)

Anke Bongaerts de Best-Noy en Dirk Zeelenberg

Gradus Groothengel, Laurena Rutgers (Bengelmedia) en Dirk Zeelenberg

Dirk Zeelenberg, Elise Verrij en Hessel Lubbers

Marcel Kwakernaat

Yvonne Aaldering en Dirk Zeelenberg

Eric Mostert en Kim van Moort

Laurena Rutgers


klasse ! s o c i e t y 94


klasse ! s o c i e t y 95

Klasse! topvrouwen Wie: Wat: Waar:

Topvrouwen en genodigden uit Oost-Nederland en spreekster vrouwencardiologe prof. Angela Maas Lancering special Topvrouwen in Klasse! Hotel Bakker in Vorden

Fotografie: Jan Adelaar Alle foto’s zien? www.gelderseklasse.nl


klasse ! s o c i e t y 96

Gringo's Doetinchem Wie: Genodigden Gringo’s Doetinchem Wat: 20-jarig bestaan Waar: Gringo’s Doetinchem Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl

medewerkers gringo’s

Leroy fileert tonijn

Okko, Mark, Mike, Maarten

Oestermeisje Schmidt zeevis & Nick

Gin tonic van Flairtender Tim

Yuri & schoonouders

Willem, Sigrid & Luc

Karin & Maarten

Het gezin van ijssalon Friul

Luc, Marijke & eigenaar Henk-Jan

Gringo’s binnen

Ans, Riek (moeder Henk-jan), Maria

buiten terras Gringo’s


klasse ! s o c i e t y 97

bezoekers

Arno van Zanten (dj Lungarno), Sharon van der Heijde (eigenaresse Lapeche Donna)

Arno van Zanten, klant

la peche event arnhem Wie: Wat: Waar:

Relaties en klanten van Lapeche Donna Gezellig zondagmiddagevent voor relaties Lapeche Donna winkel Arnhem

fotografie: Jan Adelaar Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl klant – Edith Roze (rug), Dayenne Titiheru (eigenaresse Dayenne Styling & Concepts)

Sharon van der Heijde, Maaike de Vries en partner

Tilly, Edith Roze, Sharon van der Heijde, Ursula Bosveld

Marcel Walvoort, Sharon van der Heijde, Arno van Zanten (dj)

Mieke (Skin Evolution) en Sharon van der Heijde (Lapeche Donna)

klant

Ursula Bosveld en Tilly

Tilly, Edith Roze, Ursula Bosveld


uw kruiwagen naar een mooie tuin OSCAR’S GROEN IN GAANDEREN

Ook voor uw:

• Tuinontwerp • Beplantingsadvies • Tuinaanleg • Tuinonderhoud

Heidi Gronert, directeur Oscar’s Groen, met hovenier René van de Pavert

Oscar’s Groen • Slakweg 97 • 7011 EW Gaanderen • Tel. (0315) 330332 • www.oscarsgroen.nl


klasse ! s o c i e t y 99

Edwin Smulders, Guido Bindels (oesterkoning), Allard Kalff

Martijn Mateman, Berry Nales ,Albert Westerman (bestuur stichting achterhoek tour rally)

Berry Nales, Albert Westerman, Jan Lammers, Mark Koense

Sponsoravond State of Art Rally Wie: Deelnemers, sponsoren en genodigden Wat: Sponsoravond State of Art Rally Waar: Lichtenvoorde Fotografie: Jan Adelaar Alle foto's zien? www.gelderseklasse.nl Anne van Omme, Robert Westerman (zoon van), Yolande Piels (AGH&Friends)

Bennie Wopereis, Astrid Huitink

Jeroen Coppens (Kremer), Diana Fongers, Jonneke Fongers (allebei Fongers&Fongers), Mike Timmer (Bax advocaten)

Toin de Ruiter, Arjan Terlouw (Rabobank)

Frank Maarsingh, Maurice Schulte

Ron de Jong, FD Geerligs, Heinz Arink, Henk Jacobs

Jan Adelaar, Albert Westerman, Astrid Huitink

Berry Nales, Frans Munsterhuis, Wouter Struik

Emmy Nales, Rita Dusseldorp

Emmy Nales, Susan Kruip-Nales

Emmy Nales, Rita Dusseldorp, Sander, Chantal en Gerard (allen Dusseldorp achternaam)