Page 1

gastr

Espai per descobrir conèixer i aprendre

mania Butlletí electrònic interactiu. Clika sobre les adreces web

Número 10. Desembre 2011

http://issuu.com/gastromaniaandorra

actualitat

les festes nadalenques

L

es festes de Nadal, l’acomiadament de l’any que s’acaba, els desitjos de felicitat per a l’any que comença i la festivitat dels Reis marquen un període de setmanes on el menjar és l’activitat més important i es porta a terme de manera majestuosa. No es tracta de cap moda, ja que tradicionalment aquestes diades han estat un motiu per reunir les famílies al voltant de la taula per celebrar les festes religioses, o amb els amics per les festes lúdiques. De totes maneres, menjar en aquests dies de festa és cada cop més costós. Els aliments més exquisits, les matèries primeres, augmenten el preu en més del doble en moltes ocasions. Augment irracional fins que uns o altres se n’adonin que per celebrar l’arribada de l’any nou, no és imprescindible menjar llagosta, per posar un exemple. El bon menjar és, sense cap mena de dubte, un element important per gaudir de les festes, però cal tenir en compte que bon menjar, és sinònim de menjar ben elaborat. Són molts els llocs que ofereixen un sopar de cap d’any al seus clients, amb preus cada any més elevats, sense tenir cura de millorar el menú, la seva elaboració i el servei. Cada cop es fa més difícil trobar llocs on la relació qualitat preu tingui credibilitat, i això no és bo pel desenvolupament gastronòmic del país. Posar-hi remei és una qüestió a fer entre tots. Un equilibri entre la demanda i

l’oferta és un camí per mantenir la tradició d’aquestes festes en què el menjar és el protagonista principal. Els preus cada dia guarden menys relació entre un establiment i un altre. Hi ha qui pensa que si aquell cobra tant per un plat, jo gairebé puc cobrar el mateix, i això no funciona així. Allò més llastimós és el preu del vi. Cada cop es fa més difícil establir una taula comparativa dels preus que es cobra per una ampolla de vi. Impossible descobrir quins criteris fan servir uns i altres a l’hora de fixar el marge comercial. Potser la crisi en què tots estem immersos esdevindrà la pedra de toc per regular una disbauxa que ja dura masses anys. Espero que el proper any estigui ple de bones noves pels amants de la bona taula. A tots els lectors i amics que, mes a mes, destinen el seu temps a seguir aquest modest butlletí, feliç Nadal i bon any nou.

editorial

El plaer dels sentits Després del plaer sexual, a ben segur que el menjar sigui el que ens proporciona el més sensual dels goigs. Sens dubte es tracta del que posa en joc un major nombre de sentits. La cuina moderna procura proporcionar un primer plaer visual amb la presentació els plats, convertint-los en taules cromàtiques, tot sovint esplendoroses i suggerents, que pretenen obtenir un estímul del subjecte al que les presenten. En un moment determinat apareix la cuina dels aromes. La cuina actual, caracteritzada per la brevetat dels punts de cocció i la recerca dels sabors originals de les matèries primeres emprades al confeccionar els plats, estava mancada dels aromes gairebé sempre evocadors de la cuina popular. L’anomenada cuina dels aromes suplia l’apatia olfactiva d’alguns corrents de la cuina moderna, amb l’incorporació d’herbes, espècies i els mes diversos aromes a cada plat que arriba a la taula, brindant així noves sensacions al comensal. Els qui volen fer de la gastronomia una ciència (quelcom bastant improbable d’aconseguir, per sort) parlen amb raó del plaer tàctil. Quan un aliment arriba a la boca suggereix sensacions alienes a les gustatives. El calor i el fred són sensacions tàctils, però no les úniques. Avui es procura convertir els plats en un joc que combini i contraposi el pastós i el cruixent, el suau i l’aspre...Finalment el gust. Quelcom difícil d’explicar sinó es amb paraules reiteratives. Per més que es busqui en diccionaris i tractats, tan sols hi ha quatre sabors: amarg, àcid, dolç i salat. Però la seva combinació en cada plat produeix sensacions tan peculiars que ningú s’ha posat encara d’acord per adjudicar-li una mateixa definició, i això malgrat l’existència d’un vocabulari tan críptic com discriminatori ideat pels gran santons de la gastronomia, amb la finalitat de reafirmar el seu lideratge. A que té gust una garoina? Jo puc dir que a iode, perquè en realitat detecto el seu sabor a mar i sé que en ella s’apleguen apreciables quantitats d’aquest element. Puc dir que es salat i lleugerament àcid. Però no trobo una paraula que ho defineixi. Amb els aromes dels vins es treballa per analogies: pot tenir olor a vainilla, a gerds, a tabac a violetes... o pot suggerir tals aromes, però en la boca serà suaument àcid, amarg, dolç o salat, en major o menor grau d’intensitat. Ja, tan sols, ens resta l’oïda que, desgraciadament, se’ns queda fora. Malgrat aquella frase d’Alexandre Dumas, que, fastiguejat per l’incansable xerrameca de la seva companya de taula, dirigint-se a ella li va dir: “Senyora, faci el favor de callar, que no em deixa escoltar el menjar”....


PAISATGES CULINARIS

QUAN L’ARRÒS S’ENRIQUEIX

D

e la gustosa simplicitat d’un arròs amb fesols i naps, o amb anguila, posem per cas, de l’Albufera del Saler valencià, a mesura que pugem el litoral cap a l’Ebre, la cosa va canviant. Ja no es tracta d’un arròs rural. Troba peixos i petxines a Penyíscola; descobreix el marisc de la llacuna de l’Encanyissada, de l’Ebre; els escamerlans meravellosos del golf de Sant Jordi; els sipionets cambrilenys; les gambes de Palamós – les úniques que al meu entendre poden anar en un arròs perquè no hi donen gust de fang -, els llamàntols i llagostetes i les lluïses de la Costa Brava. Quan l’arròs va pujant des d’Amposta cap al nord, fuig del safrà per convertir-se en un arròs negre tenyit amb el sofregit de la tinta de sipietes; deixa les paellades del Montsià i el Baix Ebre , on s’ha omplert de marisc i valves, i de vegades de congre i passa per l’Ametlla de Mar i Cambrils, on queda saturat de gust de mar. No hi calen verdures ni restes d’aviram; tot és mar. Però un cop passat Tarragona, en el seu camí cap al nord, l’arròs que ja s’ha enfosquit per la tinta de les sipietes de la costa de l’Ampolla i Cambrils, es torna a enfosquir altra vegada, per les carxofes que es cullen al Baix Penedès i al Garraf.

Al Maresme, on tenen bones hortalisses i, sense cap dubte, els millors pèsols que es cullen a Catalunya, l’arròs admet la barreja d’aquest llegum, que no hem d’oblidar que podia haver-ne rebut també al País Valencià abans de posar-hi peix, amb la varietat llevantina del pèsol caputxí. El pèsol del Maresme suavitza l’enriquiment marí de la paella. Passem la Tordera per arribar a la Costa Brava. Al segle passat, per allà el primer terç –a l’època que algú va batejar com els “feliços vint”,– no se sap ben bé perquè, els pescadors no l’abillaven gaire, i alguna vegada havien d’escantonar el seu “capital” que eren les llagostes, les lluïses i algun llamàntol, que guardaven a l’ormeig de pesca. I llagosta allargada amb arròs ja és un gran àpat complet.

GASTRONOMIA AL DIA ELS RESTAURANTS LLENCEN 255 MILIONS D’EUROS A L’ANY. Els restaurants espanyols (uns

85.230) malmeten més de 63.000 tones de menjar a l’any. Una mitjana superior a mitja tona de menjar a l’any per restaurant. Uns sobrants que suposen, segons calculs de Unilever, unes pèrdues de més de 255 milions d’euros pel sector.

el marc de Winefuture a Hong Kong, el crític nordamericà Robert Parker ha destacat Albarinyo, Bierzo i Yecla com tres regions “a tenir en compte” ja que estan cridades a tenir una gran importància per la qualitat dels seus vins.

^

Robert Parker en un tast de vins

Quim Casellas, xef de l’hotel Casamar de Llafranc

LA GUIA MICHELIN ES MOSTRA ESQUIVA AMB ELS PROFESSIONALS CATALANS

Poques novetats ens deparen aquest any els de la Michelin. Can Fabes perd una estrella i, evidentment el Bulli desapareix de la guia per tancament. També pel mateix motiu, el Drolma, es queda sense l’estrella que tant li va costar aconseguir. Un altre dels que perden l’estrella és el restaurant Lluçanès. L’ alegria de la nit i el gran triomfador va ser en Jordi Cruz xef de l’Àbac, que va rebre la segona estrella, sense oblidar el reconeixement en forma d’estrella rebut per en Quim Casellas de l’Hotel Casamar de Llafranc, un cuiner del col·lectiu de La Cuina de l’Empordanet que malgrat la seva joventut ja feia temps que estava en el punt de mira dels entesos. No sé si la tan recorreguda crisi té quelcom a veure amb aquests resultats, però em dóna la impressió que enguany els del llibre vermell han passat de llarg de Catalunya. 2 I gastromania

^

ROBERT PARKER VATICINA UN GRAN FUTUR ALS VINS ALBARINYO, BIERZO I YECLA. En

^

(llegir informe a la pàg. 6 d’aquest butlletí)

Estand de Covides a la Fira de Vins de l’Illa Carlemany

COVIDES REPRESENTA A LA DO PENEDÈS A LA DIADA DEL VI NOVELL A LA GENERALITAT.

Com marca la tradició per Sant Martí, el Departament d’Agricultura, ha volgut retre homenatge al vi novell, el passat 11 de novembre en una festa celebrada al Palau de la Generalitat. Enguany es va donar la casualitat numèrica que Sant Martí era l’11 de l’11 del 2011 qüestió que es va aprofitar per convidar les 11 denominació d’origen catalanes a l’acte de celebració de la fi del cicle del vi. Covides Vinyes i Cellers va ser escollida per representar la DO Penedès en aquesta diada del vi novell com a celler de llarga tradició a la comarca en l’elaboració de vins d’anyada, i que tenen en els seus vins Duc de Foix un referent molt destacat. Covides està enlairant el llistó en la qualitat dels vins de la DO Penedès.


espai

descobrir

notícies sobre tota mena de productes MAR DE FRADES, L’ALBARINYO

L’

emblemàtica firma de joieria Yanes ha dissenyat dues joies exclusives per un dels millors vins blancs d’Espanya, Mar de Frades. Un projecte conjunt on el característic color blau de l’ampolla Mar de Frades ha estat l’inici d’aquesta nova aventura per la joieria Yanes. Sota la línia “Yanes Young”, els professionals de la joieria han creat la polsera i els botons, Mar de Frades, les joies exclusives per a ella i per ell. Ara Mar de Frades i Yanes és congratulen a presentar una perfecta fusió del “saber i fer” pel que fa al món de la joieria i del vi es refereix.

CAVES NADAL PREMIA LES MILLORS FOTOGRAFIES SOBRE EL PENEDÈS I EL CAVA

E

l celler del Pla del Penedès ha organitzat un concurs fotogràfic que està dirigit tant a professionals com a aficionats de la fotografia. L’objectiu d’aquesta iniciativa és apropar al món les particularitats d’un territori únic, el Penedès, on neixen grans vins i caves. Aquesta primera edició està dotada amb 1.000 euros en premis, tres càmeres fotogràfiques Canon SX 230 YHS i l’edició de les quatre fotografies en un calendari de col·lecció que Caves Nadal produirà amb caràcter anual. Les bases del concurs es poden consultar a la pàgina web del celler www.nadal.com

FIRES

FIRA EXPOGRUP 2011

E

ls dies 9 i 10 de novembre va tenir lloc a les instal·lacions de Bomar la segona edició d’aquesta fira, esdeveniment clau pel sector de l’alimentació i les begudes a Andorra, dedicat exclusivament als professionals. 1.000 metres quadrats de superfície neta, on es van mostrar les darreres novetats de 30 empreses expositores: Bardinet França, Diageo, Bodegues Julian Chivite,

^

Instantànies de la Fira

Bodegues Pesquera, Osborne, Grupo Vichy Catalan, Grup San Miguel, Martin Codax, Sucs Pago, Gallina Blanca Borges, Sánchez Romero Carvajal -5j, Evian, Grupo Pascual, Caves Mas Tinell, Sant Dalmai, Bodegues Pinord, Grupo Castillo de Perelada, Xampany Taittinger, Europastry-Frida-Fripan, Ingapan Industrias Gallegas del Pan, Grupo Garcia Carrion, Nitida Cleanning, Grup Serhs, Red Bull, Magners.


LA BORDA DE L’AVI. RESTAURANT Cuina de muntanya. Les millors carns a la graella Cra. d’Arinsal, s/n. LA MASSANA Tel. +376 835154 restaurant@labordadelavi.com www.labordadelavi.com

RESTAURANT 360º Cuina de mercat Cra. d’Arinsal , edifici Caprici, planta baixa ARINSAL Tel. +376 839981

RESTAURANT CAN MANEL La cuina tradicional de sempre amb tocs personals del xef Carles Flinch c/ Mestre Xavier Plana, 6 ANDORRA LA VELLA Tel. +376 822397 - Fax +376 861504 canmanel@andorra.ad

www.facebook.com/restaurant360

BORDA RAUBERT L’autèntica cuina andorrana Carretera d’Erts, km. 1,5. Tel. +376 835420 LA MASSANA info@calserni.com www.calserni.com

www.restaurantcanmanel.com

CELLER D’EN TONI El restaurant més emblemàtic del país, amb la carta de vins més complerta. c/ Verge del Pilar, 4. ANDORRA LA VELLA Tel. +376 821252-376.821843 Fax: +376 821872 Sasa1970@hotmail.es

MAMA MARIA - RESTAURANT Totes les opcions per acontentar tots els gustos i possibilitats Av. Meritxell, 25. ANDORRA LA VELLA Tel.+376 869996- Fax +376 829998 mamamaria@andorra.ad

LA BORDA PAIRAL 1630 Cuina d’avui i de sempre envoltada del luxe i el confort d’un gran establiment. c/ Doctor Vilanova, 7 ANDORRA LA VELLA Tels. +376 869999 - +376 866661 lbp1630@andorra.ad www.labordapairal1630.com

LA CÚPULA Cuina creativa d’alta volada. Carrer Na Maria Pla, 19-21. Tel. +376 879444. Fax +376 879445 ANDORRA LA VELLA lacupula@plazandorra.com www.plazandorra.com

L’EULARI DE PAL - RESTAURANT Cuina de borda amb els millors productes Plaça Major de Pal . PAL Tel. +376 836400 restaurant.eulari@andorra.ad www.restauranteularidepal.com

RESTAURANT 120 L’oferta més variada i extensa amb les millors especialitats. Av. Meritxell, 120. ANDORRA LA VELLA Tel.+376 865345 120@andorra.ad

BORDA ESTEVET De refugi de pastors a refugi de gourmets. c/La Comella, 2. Tel.+376 864026 ANDORRA LA VELLA bordaestevet@quarsandorra.com www.bordaestevet.com

EL REBOST DEL PADRÍ. BOTIGA-RESTAURANT La cuina d’un gran xef que ja ha merescut els millors reconeixements de les guies. c/ La Vall, 18. Tel. +376 821212. Fax. +376 821212 ANDORRALA VELLA gescola@andorra.ad www.elrebostdelpadri.com

MINIM’S- RESTAURANT La cuina de sempre amb la millor relació qualitat-preu Antic Carrer Major, 5 ANDORRA LA VELLA Tel. +376 867511

RESTAURANT DON DENIS L’establiment amb més solera del país. c/ Isabel Sandy, 3 ESCALDES-ENGORDANY Tel. +376 820692 - +376 823742 restaurantdondenis@andorra.ad

MOLI DELS FANALS Elegància i refinament en un gran entorn. Tel.+376 835380. SISPONY ( LA MASSANA) info@molidelsfanals.com www.molidelsfanals.com

www.restaurantdondenis.com 4 I gastromania


espai

conèixer

esdeveniments i altres fets REXACH BAQUÈS CONCENTRA CENT ANYS D’HISTÒRIA EN L’EDICIÓ LIMITADA 100 ANIVERSARI EN UNA FESTA COMMEMORATIVA DEL PRIMER CENTENARI DE L’EMPRESA.

RAIMAT, TRADICIÓI I AVANTGUARDA A PARTS IGUALS

A

mb més de 90 anys d’història, Raimat fusiona tradició i avantguarda en l’elaboració dels seus vins i escumosos. Des dels seus orígens, la filosofia i raó de ser de Raimat és poder mimar tot el procés vegetatiu de la vinya, seguint pràctiques de viticultura sostenible i respectant el medi ambient. Algunes de les tècniques sostenibles que es duen a terme a Raimat, són l’utilització de cobertes vegetals, la prohibició de tècniques agressives pel sol, el respecte al ecosistema, el PRD (Partial Root Dryng), la viticultura de precisió, el mètode de confusió sexual en el control de plagues, la gestió de residus i la preservació de l’hàbitat de la fauna local.

RAIMAT LLENÇA UN NOU CAVA: RAIMAT BRUT NATURE Un cupatge únic que barreja a la perfecció les varietats Chardonnay i Xarel·lo. El component majoritari d’aquest cava és el raïm Chardonnay, varietat que aporta untuositat i notes de préssec. Per la seva part el raïm Xarel·lo li aporta robustesa i ajuda a que la evolució del producte, després del degorjament, sigui lenta. Suau en boca, presenta delicats flaires a cítrics i fruites tropicals, que li aporten un equilibri perfecte a la vegada que el fan refrescant. Les seves fines bombolles perduren en la copa per més temps, creant una suau escuma blanca que fan que se’l reconegui fàcilment.

L

L’INSTANT CHAMPAGNE, AMB VITALIE TAITTINGER

¡I

quin instant!. Es va tractar d’un àpat del Rotary celebrat a l’Husa Cèntric Hotel, el passat dimarts dia 8 de novembre, amb la presència de la senyora Vitalie Taittinger. Un àpat corresponent a les Jornades Gastronòmiques Andorra a Taula, maridat amb els xampanys de l’acreditada firma de la Champagne. El menú va constar d’un aperitiu a base de bolets de tardor acompanyat del Brut Réserve de Taittinger. El primer plat fou un trinxat de trumfes d’Andorra i bròquil amb cruixent de cansalada i caviar d’olives negres maridat amb el Champagne Taittinger Brut Milléssimé 2004. El segon plat va ser un “onglet” de vedella d’Andorra amb saborosa salsa de mostassa, tomàquet i pebrot provençal regat amb el mateix Millíssimé 2004 de Taittinger. El postre foren unes “Natilles” de l’Àvia amb fruits del bosc amb un Prestige Rosé de Taittinger. La senyora Vitalie, desprès de la presentació, va dedicar-nos un parlament i va presentar els diferents champagnes Taittinger.

VIÑA POMAL ATERRA A SAN SEBASTIAN GASTRONÒMIKA 2011

V

a família Rexach Baques va reunir el dilluns 7 de novembre prop d’un centenar d’amics i clients en una festa íntima a les seves caves de Guardiola de Font-Rubí, per celebrar el centenari de l’empresa i presentar el cava Pere Baques, un Brut Gran Reserva de la collita del 2006, elaborat amb les tradicionals varietats (Xarel·lo, Macabeu i Parellada), matisades amb una pinzellada de Pinot Noir en una edició limitada de 6.000 ampolles.

iña Pomal va patrocinar la fira San Sebastian Gastronòmika, que va tenir lloc del 20 al 23 de novembre a la ciutat que dona nom a l’esdeveniment. A més va estar present al recinte firal amb un estand de 19 m2, on els assistents van degustar els vins Viña Pomal de la ma de l’enòleg del celler, el senyor Diego Pinilla. El dilluns dia 21 es va celebrar un sopar a la fundació Karlos Arguiñano en el seu restaurant de Zarautz, amb la temàtica “La jove cuina creativa basca”, on es van servir el vi Viña Pomal i el cava Codorniu Reina Maria Cristina. El dimecres dia 23 va tenir lloc el Concurs de Rostidors patrocinat per Viña Pomal.

TORELLO CELEBRA EL SEIXANTÈ ANIVERSARI DE LA SEVA PRIMERA AMPOLLA DE CAVA

L

’any 1951, Francesc Torelló va elaborar la primera ampolla de cava que es va comercialitzar sota el nom de Caves Torelló. Seixanta anys després la seva filla, Ernestina Torelló, i els seus nets, Paco i Toni de la Rosa, han celebrat aquest efemèride amb el convenciment d’haver fet la feina ben feta, i de saber que el nom Torelló està estretament lligat a la qualitat i el prestigi.

EL CRITIC JOSÉ PEÑIN SITUA ELS VINS QUE S’EL·LABOREN AL PENEDÈS ENTRE ELS MILLORS QUE ES FAN A TOT L’ESTAT

P

eñin va fer aquesta valoració en unes jornades que van tenir lloc a Madrid. El crític va destacar el salt qualitatiu que han fet els vins del Penedès. José Peñin va donar a provar nou vins de la zona durant el tast, essent aquesta la més representada a l’acte. Albet i Noya, Pardas, Gramona, Raventós i Blanc, Juvé i Camps i Parés Baltà van ser els escollits.


de copes amb

Avinguda Carlemany, 82 Tel.: 82 04 69 AD700 ESCALDES-ENGORDANY (Principat d’Andorra)

Carles Magdaleno

www.cavabenitowhisky.com

BIG PEAT CHRISTMAS Vatted Islay Malt Douglas Laing Co. Ltd. 18 Lynedoch Crescent. 0,70 litres. 57,8 º. Glasgow (Escòcia) Big Peat Christmas és un excel whisky Vatted Malt Escocès de la regió d’Islay. Big Peat vol dir el Gran Turbat referent a les seves qualitats de whisky fumat i turbat. Aquesta edició especial, per celebrar el Nadal 2011 porta el nom addient de: Christmas, i és un maridatge de whiskies procedents de les millors destil·leries d’Islay com són: Port Ellen, Ardbeg, Bowmore, Caol Ila. El·laborat per la prestigiosa casa Douglas Laing que produeix whiskies de gran qualitat reconeguts mundialment. tast d’or... Notes de s i fum b reflexes ra a, espècie au t am

rb Color: d nyella es de tu roses not etlles i ca t, Nas: calo e cafè, nous, am de cacaue es ot d n b enamb tocs simple am bretot turba. D i s ró bo Boca: sa da, espècies i so lla amb herba ta tallada, fumat. t, herba sament penetran i rg Final: lla e mar. ad presènci

INFORME

COM ELABORAR UNA CUINA MÉS EFICIENT

A

quest informe bé precedit de la noticia que publico en l’espai Gastronomia al dia, fent referència a la gran quantitat d’aliments que es malmeten a la restauració espanyola. Segons he pogut llegir en un comunitat conjunt de la Federació Espanyola de Hostaleria i Restauració (FEHR) i Unilever Foods, un establiment tipus llença a la brossa 2,5 quilos al dia de menjar. Si un cuiner gestionés la seva cuina de manera més eficient podria evitar el 50% d’aquestes deixalles. La xifra d’excedents s’ha duplicat en els darrers 20 anys a causa dels canvis que s’han produït en el sector hostaler: la facilitat més gran per aconseguir més producte i més econòmic; així com la manca de temps, de personal i també d’imaginació a l’hora de reutilitzar aquestes matèries primes. Amb l’objecte d’ajudar als restauradors i operadors a reduir les xifres de deixalles, Unilever Food Solutions i la Fehr han presentat una guia “Treballi de manera intel·ligent: Obri els ulls davant les deixalles” amb eines i consells per desenvolupar una cuina més eficient. Durant la presentació, José Maria Rubio, president de la Fehr va manifestar que “els restaurants i operadors han de ser conscients que fer una cuina rendible no tan sols suposa

un estalvi econòmic sinó també ètic i mitjambiental. Per aquest motiu es important que s’apliquin mides senzilles però molt eficaces per evitar aquests volums”. Segons Unilever Foods, el 60% de les deixalles es generen per una mala previsió a l’hora de fer les compres, mentre que el 30% es produeixen durant la preparació (caducitat, talls a la cadena de fred, etc.) i el 10 % restant és el que deixa el comensal al plat. Tenint en compte aquests aspectes, la guia desgrana fins a sis moments diferents on un cuiner pot intervenir per reduïr el volum de menjar sobrant i el cost que això comporta; durant la compra, en l’emmagatzematge, en la planificació de la producció, en l’execució, en el racionament i, per últim, en l’eliminació de residus. A partir d’aquestes fases, s’ha desenvolupat un sis-

6 I gastromania

tema perquè cada restaurant pugui detectar en quins fronts ha d’actuar i com fer-ho. Alguns dels consells que recull el document presentat són: - Controlar mitjançant d’un software o un simple Excel l’estoc existent de productes i matèries primeres que ja tenim per no duplicar existències de forma innecessària. - Emmagatzemar ordenadament les matèries primeres per controlar en tot moment l’estoc existent i estalviar temps. - Mantenir una reserva d’ingredients/productes impereceders amb la finalitat de fer front a una demanda imprevista. - Aprendre a ser flexible i reactiu: personalitzar l’elaboració dels plats tenint en compte el nombre de reserves, el temps i els horaris del personal. - Reutilitzar els productes amb imaginació: certs sobrants poden servir-se com a tapes de cortesia o es poden aprofitar estocs de fruites i verdures per la preparació de cremes, sopes i salses. - Adequar la grandària de les racions: estalvia diners, els clients estan més satisfets i ajudarem al medi ambient. - Aquesta iniciativa s’emmarca dins del Pla per una Vida Sostenible de Unilever i, en concret, en un dels seus pilars fonamentals, la sostenibilitat. La companyia compleix així amb el seu compromís social i implicació en aquesta matèria com part de la seva visió “d’ajudar a crear un futur millor cada dia”.


espai

aprendre cursos, tallers i forums

Antic Carrer Major, 7 AD500 Andorra la Vella Tel.: +376 825 777 - +376 334 519 taller@pamvisucre.com

Especial Peix amb Iker Erauzkin

www.pamvisucre.com

Dijous 1 de desembre a les 19.30 h Tot sobre el peix Kokotxes al pil-pil amb salsa verda, Turbot rostit amb ceps i salsa de vi rosat, Lluç farcit de gambes amb aroma de lima, coco i citronelle. Postre de turró de xocolata negra

Especial Marisc amb Iker Erauzkin

Divendres dia 2 de desembre a les 19.30 h Tot sobre el peix Carpaccio de gambes amb litxis, romaní, grosella i gesamí. Tàrtar d’escamerlans amb alvocat, poma àcida i cloïsses. Vieires amb carxofes, ou i tòfona, crema emulsionada de musclos al safrà. Postre: Torró de xocolata blanca amb ametlla i iogurt.

Especial arròs i fideuà amb Iker Erauzkin

Dissabte dia 3 de desembre a les 10.30 h Entra el món de l’arròs i de la fideuà: aprèn a cuinar-los. Risotto de ceps, arròs al forn, arròs 3 delícies, arròs negre, paella…

Av.Fiter i Rossell, 6, 3r pis - AD700 Escaldes-Engordany administracio@altimirambitecnia.com - www.altimirambitecnia.com


EL PERFIL

Balbina Garcia ens transporta als gustos tradicionals de tota la vida

E

^

l restaurant Casa Nostra de Corbera de Llobregat ens va visitar amb motiu de les Jornades de Cuina dels Països Catalans. Els clients del restaurant Deimos de Caldea van tenir l’oportunitat de gaudir de la cuina d’aquesta xef que va deixar una forta petjada tan per la seva professionalitat com per la seva convicció de treballar amb els aliments i els plantejaments culinaris amb els quals es va formar ara fa 18 anys a l’Escola d’Hostaleria de Barcelona. Ella es reafirma amb la seva línia de treball, “jo cuino per divertir-me i fer divertir al client”. La seva proposta parteix d’una matèria primera de primeríssima qualitat, ofereix novetats estacionals, senzillesa amb tocs personals, bona vestimenta dels plats i sabors coneguts i naturals. Els seus plats transmeten il·lusió, ganes, enganxen... Els seus inicis foren complicats. Corbera de Llobregat és una població molt a prop de Barcelona, una vall amb un paisatge que val la pena de conèixer, “aquesta proximitat amb la gran capital es un handicap important, no deixem de ser una vila dormitori i per acabar-ho de complicar la situació econòmica ha propiciat el tancament de diverses d’empreses que, sense cap mena de dubte, ens donaven molta vida”. La Balbina, una persona molt jove i emprenedora, té estudis de sommelier, qüestió aquesta molt important per un cuiner, encara que no massa habitual: “aquesta La Balbina amb l’equip de cuina del Deimos de Caldea, amb motiu de les Jornades de Cuina dels Països Catalans especialitat em dóna molts avantatges. Els cuiners tenim molt desenvolupats els hàbits gustatius i olfactius i això ens permet un plus a l’hora de proposar maridatges amb els nostres menús”. Els menús que ella ofereix van sempre maridats amb Balbina GARCIA els vins més adients: “Jo sempre fujo de vins de marques xef que per molt acreditades que siguin, no sempre em satisfan. Treballo amb caldos de petits cellers emergents, amb molts 1988 al 1991. Escola de Restauració i casos, però d’una elaboració molt cuidada”. Hostaleria de Barcelona (tècnic de cuina) Malgrat que reconeix que la situació econòmica pràctiques a l’hotel Ritz, Majestic, Hesperia, dificulta gairebé sempre el mantenir una línia de cuina restaurant 4 estacions i hotel Can Rafel. d’alt nivell: “La cuina d’arrel catalana, la cuina del producte 1991 al 1993. Escola de Restauració i de proximitat em permet mantenir uns preus assequibles Hostaleria de Barcelona (tècnic de servei de salvaguardant la qualitat i la satisfacció de la meva sala). clientela” afegeix. 1993. Obertura del restaurant Casa Nostra. La seva joventut em feia pensar que seria una fervent defensora de les cuines anomenades moleculars o 1998-2011. Col·laboració amb la Generalitecnoemocionals. Rés més lluny de la realitat. “Per sort, tat de Catalunya Format PTT d’Hostaleria. quan jo vaig estudiar a l’Escola d’Hostaleria, encara partíem 2002-2004. 1a Promoció del Curs de de com es fa un sofregit, una bona picada, uns civets, en Summillers al CETT. definitiva, les bases de la cuina de sempre i això ha estat el meu millor cabal de coneixements”. 2009. Primer premi del concurs Cartaví (elaLa meva entrevistada és una professional “tot terreny” boració de la carta d’El Cingle (Vacarisses). que practicant una cuina ortodoxa té una gran capacitat 2010. Assessorament d’hotels per sorprendre. www.restaurantcasanostra.com i restaurants. Joan Berenguer 8 I gastromania


Vins per les festes Vi elaborat amb raïms de vinyes ancestrals. El nom del vi té els seus orígens en les muralles reconstruïdes per Bodegues Torres, que separen les vinyes històriques de l’abadia de Poblet, on estan plantades les varietats d’aquest vi. El seu color és grana fosc i els seus aromes exòtics i de profunda complexitat. És un vi apropiat per acompanyar plats de carn, estofats acompanyats amb salsa de tomàquet i pebrot, o cuinats amb herbes i especies tradicionals. La seva criança ha estat de 18 mesos en barriques de roure francès.

GRANS MURALLES

La llegenda vestida de negre. Una petita vinya de 29 ha. De Cabernet Sauvignon dóna vida al més prestigiós vi negre de Torres, reconegut mundialment i de producció molt limitada, que ha rebut els darrers anys nombrosos premis internacionals. Color cirera fosc, aromes de gran intensitat, amb expressió de les típiques notes de confitures de gerds i de cireres. Es tracta d’un vi que acompanyarà a la perfecció les peces de caça, les carns vermelles i els formatges d’ovella molt madurats. Ha estat criat 18 mesos en barriques de roure francès durant 18 mesos.

MAS LA PLANA

Cellers: Miquel Torres Denominació d’origen: Conca de Barberà Varietats: Garnatxa negre, Monastrell, Garró, Mazuelo i Samsó Grau alcohòlic: 14% vol.

Cellers: Bodegues Miquel Torres Denominació d’origen: Penedès Varietats: 100% Cabernet Sauvignon Grau alcohòlic: 14% vol.

Aquest vi ha estat criat 12 mesos en barriques de roure francès, en les terres altes de Milmanda, a la Conca de Barberà, on la Chardonnay troba les condicions més propícies pel seu desenvolupament. Fermentat en barrica de roure francès, el seu aroma és de gran intensitat, amb fons làctics, de fruites madures i certes espècies. És un vi ideal per acompanyar el caviar, el peix al forn, les salses amb llet i mantega i el souflé de formatge.

MILMANDA

Expressió de la filosofia Recaredo. Cava lluminós i molt fi. En nas dominen els tons balsàmics i la fruita madura, envoltada d’una agradable sensació d’acollida. Les fruites cítriques imperen a una boca molt viva i fresca, alhora que seriosa i estructurada. És un cava que expressa la diversitat de terres calcaris i de zones microclimàtiques de la comarca de l’Alt Penedès. La verema es realitza de forma manual i totes les vinyes es conreen sense herbicides ni insecticides per a respectar la biodiversitat i el medi ambient. Un 5% de vins de Reserva envellits en bota de roure durant 11 mesos. La presa d’escuma i criança en ampolla s’ha realitzat amb tap de suro natural. Aclarit manual en pupitres i desgorjat a mà sense congelar el coll de l’ampolla.

RECAREDO BRUT NATURE 2006

Cellers: Bodegues Torres Denominació d’origen: Conca de Barberà Varietats: 100% Chardonnay Grau alcohòlic: 14% vol.

Cellers: Recaredo, Mata Casanovas, S. A. Denominació d’origen: Cava Varietats: 46% Xarel·lo; 36% Macabeu; 18% Parellada Grau alcohòlic: 12,5% vol.

carretera de la Comella, 41. Edifici Encorces, 202 AD500 ANDORRA LA VELLA Tel.: 327 868 correu electrònic: vinissim@andorra.ad www.torres.es


VEUVE CLICQUOT PONSARDIN BRUT En el món del champagne, vi de festa i de plaer, Madame Clicquot va saber conquerir un lloc destacat, arribant a ser des del segle XIX, “La Grande Dama” de la Champagne, gràcies al seu lema “tan sols una qualitat, la primeríssima”. Veuve Clicquot és una marca amb elegància, passió i audàcia.

“El champagne és un dels extres de la vida” (Charles Dickens)

Al llarg dels segles de llegenda, història, economia i tècnica enològica, s’ha anat creant conjuntament un vi de singulars virtuts, el champagne, fins aconseguir que el seu consum, símbol de luxe i poder, s’imposés a tot el món occidental. Personatges com Oscar Wilde van dir del champagne que “solament qui no te cap mena de fantasia no és capaç de trobar una bona raó per beure champagne”.

10 I gastromania

MOËT IMPERIAL BRUT Les seves 550 ha. de vinyes permeten obtenir , any rera any, una completa varietat de vins representatius de la riquesa i la diversitat de la regió. És per això que el secret de Moët & Chandon s’amaga amb l’assemblatge, és a dir, en l’art d’escollir, sumar i barrejar sabors i aromes fins a crear peces úniques d’excepcional paladar que han assolit el reconeixement internacional.


KRUG GRANDE CUVÉE Únic entre tots els champagnes. En cada una de les seves prestigioses cuvées, la Maison Krug assoleix la perfecció des del 1843. Sobren els comentaris quan es comparteix una experiència única. Assaborir Krug forma part d’aquests instants indescriptibles. Krug Grandes Cuvée, és tota la personalitat i l’estil de la Maison Krug. Un sublim champagne que combina harmoniosament intensitat i frescor, potència i elegància.

DISTRIBUÏT A ANDORRA PER

CAVAND

RUINART BRUT Fruit d’una sàvia combinació entre les anyades de Pinot Noir i Chardonnay, el Ruinart Brut és un champagne daurat, amb bombolles fines i persistents i un subtil aroma a fruites madures. El seu sabor i vigor fan que es combini perfectament tant a l’hora de l’aperitiu com en un sopar exclusivament amb champagne.


JO HO VEIG AIXÍ

Joan Berenguer

ANDORRA LA VELLA GASTRONÒMICA

A

mitjans del passat mes de novembre va tenir lloc el Congrés Internacional de Cuina al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’esdeveniment es presentava amb tots els ingredients per convertir-se en la fita més important de les celebrades al país a nivell gastronòmic. Patrocinadors de primer ordre, col·laboracions del Departament d’Agricultura del Govern d’Andorra, del mateix Comú d’Andorra la Vella, apart dels d’Escaldes -Engordany, Encamp, Sant Julià de Lòria i de Canillo. Amb el suport de la Carn dels Ramaders d’Andorra i d’empreses d’alimentació i de material per la restauració i l’hoteleria conformaven el suport d’aquesta iniciativa que a priori estava cridada a posicionar la gastronomia andorrana a les cotes més altes. Cuiners andorrans, productes del país, les mestresses fidels transmissores de la cuina de casa nostra de sempre, professionals i ponents de primer ordre, feien presumir un èxit rotund de la festa gastronòmica que es proposava. Voldria deixar constància que no m’hagués pensat mai haver d’escriure amb la contundència que ho

vaig a fer. Hi vaig ser-hi present en les dues jornades, diumenge obert a tothom i dilluns dedicat als professionals. Del primer dia podríem salvar l’assistència a l’àpat elaborat per una dotzena de cuiners participants que van basar les seves propostes en els productes del país, la carn de qualitat i les trumfes andorranes. També van gaudir d’una certa resposta els cuiners andorrans Ramón Sasplugas i Carles Flinch, així com la Sra. Montserrat Estruch del restaurant El Cingle de Vacarisses i l’Alessio Rosi, xef de l’Hotel Eden de Lugano (Suissa) i del xef del restaurant La Cúpula de l’Hotel Plaza, Patrick Mariot, que sota l’enunciat La Bona Cuina d’Hotel, va elaborar un sorprenent i exquisit postre. La jornada del dilluns destinada als professionals, que vaig seguir des del principi fins al final va ser una autèntica vergonya, amb una assistència tan pobre que va merèixer fins i tot els comentaris negatius de dos dels professionals del Congrés, la senyora Montserrat Estruch i el senyor Javier de las Muelas, que no entenien com en un país amb la capacitat de serveis de la restauració i l’hoteleria, només fossin presents una vintena de persones. Els comentaris que ens van

dedicar com a país no els reproduirè, encara que no tenen desperdici. Ara toca treure’n conclusions de tot això. Estic convençut que l’organització no ha encertat, segur que per manca d’experiència en aquest gremi, amb tots els seus plantejaments. Però si que cal reconèixer el treball i l’esforç que han portat a terme. Mai en un esdeveniment gastronòmic s’havia destinat un capítol tan important a donar-ho a conèixer a través dels mitjans com en aquest. Això si ha mancat, crec jo, una comunicació directa, via personal o telefònica, amb els professionals del sector. ¿Com pot ser que amb professionals de la talla d’en Javier de las Muelas o de Montse Estruch, estigués la sala pràcticament deserta?. D’altra banda, ¿on eren les institucions gremials i els departaments governamentals implicats amb el turisme i la gastronomia?, ¿on eren el col·lectiu de ramaders i pagesos del país quins productes s’estaven promocionant?. Hi ha moltes preguntes sense resposta i tampoc pretenc molestar ningú. Ara bé, si que s’escau una profunda reflexió per part de tothom vinculat amb aquest món de la cuina andorrana. L’individualisme i el pasotisme ens estan perden. No podem practicar l’actitud tan en boga a casa nostra de ”...si no ho organitzo o no hi participo jo, m’hi giro d’esquena”....

la llibreria

www.reformart.cat reformart@reformart.cat LA SEU D’URGELL Tel.: +973 11 47 00 c/ Comptat d’Urgell, núm. 2 25700 La Seu d’Urgell ANDORRA Tel.: +376 364950 Av. Meritxell, núm. 9, 4t 1a AD500 Andorra la Vella

SOPES FREDES I CALENTES Autora: Mariona Quadrada Fotografia: Josep Borrell Garciapons Edita: Cossetània Edicions. 120 pàgines

De la col·lecció Amb Gust de Mediterrani, en aquest volum ens ofereixen una guia de propostes del menjar de cullera, ja sigui per a temps d’hivern o d’estiu. Hi trobem sopes i cremes que abriguen receptes amb un pòsit de tradició, com les escudelles i les sopes de pa, però també plats recents, com les barreges de verdures amb iogurt. O altres de cuina clàssica amb gustos potents de caldos de peix i de carn, pensats amb tota la cura dels plats que duren per sempre. www.cossetania.com


GAMBRINUS

CERVESA I SALUT

U

n tòpic molt difícil de desmuntar, és el que relaciona l’obesitat amb el consum de cervesa. Res més allunyat de la realitat. La comunitat científica en la seva totalitat, començant per els dietètics, coincideix amb la realitat de l’evidència, respecte a que l’excés de pes és un problema relacionat exclusivament amb les calories i l’excessiu afegit de matèries grasses en la dieta alimentària. Doncs bé, en la composició de la cervesa no intervé cap mena de matèria grassa, i les calories aportades per un litre de cervesa corrent ( de 335 a 430 ) representen la meitat de les que trobem en el vi ( de 700 a 770 ), o en el suc de taronja ( 740 ), i aproximadament un vint per cent menys de les que aporta la mateixa mesura de suc de taronja. I, això es així perquè la cervesa, desprès de l’aigua i de les infusions, és la beguda amb un valor calorífic més baix (no en va més del noranta per cent del seu contingut es aigua). Si a això hi afegim que les petites quantitats d’alcohol que contenen les cerveses de consum més habitual. Estimulen la digestió dels aliments, la conclusió a la qual arribem és òbvia: la cervesa, consumida en quantitats no excessives, no solament no engreixa, sinó que pot ajudar a aprimar, si es beu com a substitut deles begudes més riques en calories, com ara la cola i altres refrescos ensucrats, o fins i tot els sucs naturals de fruites. Inútil resulta intentar

convèncer d’aquesta evidència a la major part dels parroquians, que s’han instal·lat en la confusió d’atribuir la obesitat dels alemanys a l’excessiu consum de cervesa, en lloc de l’abús de les salsitxes, que no tenen en compte les calories de les suculentes tapes amb les que es solen acompanyar les canyes al nostre país. Però és més, la cervesa és una excel·lent medicina. M’haig de remetre a la publicació del magnífic llibre “ La bière c’est la santé”, de l’enginyer cerveser belga Marcel Gocar, que va utilitzar com a

font, entre altres, els estudis dels il·lustres doctors Gerbin, Piendl i Renault. Per desgràcia encara hi ha molts que desconeixen la gran riquesa en vitamines hidrosolubles que conté la cervesa (principalment totes les de complex B, l’H i la C, aportades pel cereal, i en menor mesura pels llevats), així com un al seu alt percentatge de contingut en aminoàcids essencials, minerals i oligoelements, sense comptar la seva molt estimable aportació en glucits i proteïnes. Sense entrar en profunditats, em limitaré a assenyalar que la presència en proporcions adequades de cervesa en la dieta humana és recomanable en l’embaràs i la lactància, excel·lent per la diuresis, idònia en els tractaments per anèmia, pèrdua de pes, anorexia, apropiada en el règim estàndard per la diabetis, ideal per combatre l’insomni i l’asma, benèfica en els casos de tuberculosis, o preventiva de crisi cardíaques. ¿ Hi ha alguna beguda que sigui més saludable ?

Ja tenim la taula parada Fes encara més inoblidables les festes de Nadal a Caldea

El nostre servei de restauració té preparada per a tu una exquisida carta de plats perquè puguis celebrar amb els teus familiars, amics o companys de feina els teus sopars durant aquestes festes. A la nostra sala privada, amb cabuda de 20 a 70 comensals, podràs reunir-te amb la teva gent i passar una estona inoblidable. I et convidema a una copa de cava perquè brindis pel nou any. Demana pressupost, informa’t o reserva trucant al 800 980 o al 800 984 o enviant un correu electrònic a ramon.cabiscol@caldea.ad


agenda

DESEMBRE Dll

Dm

Dx

Dj

Dv

Ds

Dg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Catalunya 9 a 11

desembre

FIRA D’EL POLLASTRE DE POTA BLAVA d’el Prat de Llobregat,

fins al

Referent quan arriba el Nadal. Els pagesos i criadors d’aquesta raça d’aviram els cuiden durant l’any perquè, arribades aquestes dates tan assenyalades en el calendari tradicional català, tothom en pugui gaudir a la taula del dia de Nadal. Ja fa anys que el Prat del Llobregat, n’ha fet una Fira amb un concurs d’aviram, amb exposició ramadera, amb animals de granja i una exposició de productes de l’horta. Més informació a: tradicional@firesifestes.com www.pollastredelprat.com

4

desembre

JORNADES GASTRONÒMIQUES SOBRE VARIETATS TRADICIONALS Del 21 de novembre al 4 de desembre Cuina Vallès farà una trobada gastronòmica a l'entorn de dos productes històrics de la cuina catalana. Durant aquestes dues setmanes els restaurants de Cuina Vallès proposaran entre els seus plats, un maridatge entre els sabors de dos territoris ben diferents: les muntanyes del Berguedà i les planes agrìcoles del Vallès a través dels dos productes estrella d'aquests territoris, el tomàquet de Penjar del Vallès i el pèsol negre del Berguedà, seleccionats al llarg de més de 200 anys d'agricultura en ambdues àrees. www.cuinavalles.cat

FIRA DEL GALL A VILAFRANCA DEL PENEDÈS

17 i 18

desembre

Al voltant d’aquesta Fira es programen diverses activitats: Mercat d’Aviram i Escorxador. Mostra de Cuina d’Aviram. Mostra de Vins Negres del Penedès. Concurs de truites. Superceller Rebost de Nadal i la Fira als restaurants. Més informació: Patronat Municipal de Vilafranca del Penedès, tel. +34 93 892 05 62 www.firadelgall.com

LA IDENTITAT D’UNA GRAN MARCA DE CHAMPAGNE

N

icolas Feuillate, explora un nou territori visual en el respecte del seu posicionament. La marca innova i s’apropia d’un símbol universal de viatge: la brúixola que exprimeix el gust de la odissea i de les grans epopeies. Molt més que un logo, la brúixola representa el mateix esperit de Nicolas Feuillatte, els seus valors i la seva filosofia. I ens convida a un veritable viatge al cor dels sentits: Evasió, Viatge, Audàcia, Tradició, Art Original, Disseny i Diversitat. La marca compta 12 cuvées Nicolas Feuillatte. La col·lecció “Les indispensables”, agrupa en aquests moments El Brut, el Brut Grande Réserve, el Brut Réserve, el Brut Rosé i el Demi-Sec. La col•lecció “Les Rafffinés, està composta del Brut Extrem, el Brut Chardonnay Millésimée i el Cuvée Spéciale Millésimée. La col•lecció “Les Gourmands” que aglutina els Grands Champagnes, Grand Cru Pinot Noir Millésimé, el Grand Cru Chardonnay Millúsimé, la Cuvée 225 Brut Millésimé i la Cuvée 225 Brut 225 Rosé Millésimé. El Champagne Palme d’ Or Nicolas Feuillatte, és molt més que un champagne d’excepció, és tracta de la “diva” dels champagnes, per la seva qualitat, per el seu estil, per la seva història i el luxe que l’envolta que va ser creat fa més de 25 anys per el seu fundador en homenatge a una diva retrobada a Nova York on residia. www.feuillatte.com

14 I gastromania


magnum

club de vins

BELLA ROSAT 2010

LAUNA PLUS RESERVA

Cellers: Celler Mas Bella Masmolets - Valls Varietats: 100% Ull de Llebre Ampolla: Borgonya Alta Grau alcohòlic: 13,5% vol.

Cellers: Bodegues Launa Denominació d’origen: Rioja Ca. Varietats: 90% Ull de Llebre; 10% Graciano i Mazuelo Grau alcohòlic: 14% vol.

Un vi rosat que presenta un color cirera amb notes brillants. Aroma intens de maduixa amb notes de fruites del bosc. En boca és intens amb puntes dolces, compensat amb notes amargues. Molt harmònic entre color, aroma i gust. Un rosat que maridarà molt bé amb carns blanques, verdures gratinades, pasta, arrossos, bolets, fumats, sopes i cremes. La seva elaboració mitjançant una intensa i curta maceració seguit d’una fermentació controlada a 17ºC, donen com a resultat un vi de gran potencial aromàtic i afruitat. www.cellermasbella.com

Aquest vi ha estat criat durant 24 mesos en barrica de roure americà i ha envellit un mínim de 14 mesos en l’ampolla. Un vi pletòric amb un pas llarg en boca, amb unes tanins dolços i amb una gran frescor aromàtica que millorarà encara molts anys, ben conservat. Ha merescut diversos guardons en els concursos que s’ha presentat: Medalla de Plata en el Concurs “Femmes et Vins du Monde” – Mònaco 2009 . Medalla de Plata en el Concurs Internacional “Bacchus 2010” i Medalla d’Or en el Concurs Internacional “Cinve 2010 a Sevilla. www.bodegaslauna.com

RAIMAT CHARDONNAY 2010 Cellers: Raimat Denominació d’origen: Costers del Segre Varietats: 100% Chardonnay Qualificació de l’anyada: Molt bona Grau alcohòlic: 13,5% vol. De color groc palla. Aromes intensos a préssec, codony i mel. En boca destaca especialment pel seu meravellós equilibri: una perfecta integració exòtica i d’acidesa que el fan llarg en el seu gust i molt fi, riquíssim en sensacions, ampli i elegant, amb bona persistència en boca. Un vi que acompanyarà a la perfecció amb tota mena de peixos i mariscs. www.raimat.com Distribuït per CAVAND

Distribuït al Principat per la firma MOLINOU

gastr

Espai per descobrir conèixer i aprendre

mania

número 10 . desembre 2011

butlletí electrònic mensual idea, textos i coordinació: Joan Berenguer (joanberenguer@andorra.ad) maquetació: Pako Temprado

SAÓ BLANC Cellers: Mas Blanch i Jové Denominació d’origen: Costers del Segre Varietats : 100% Macabeu Grau alcohòlic: 14% vol. Vi potent d’un color groc pàl·lid amb reflexos verdosos. Aromes de fruita de carn blanca, amb lleugeres notes tropicals embolcallades pels fumats de la criança en bota. En boca trobem un vi amb caràcter, intens i gras . Company perfecta de carns blanques, peixos al forn, salmó, marisc. www.masblancijove.con Distribuït a Andorra per CRU ENOTECA www.cruenoteca.com

gastromania 10  

gastronomia, gastromania, restaurants, andorra, berenguer

Advertisement