Page 1

Kulturfestival 2019 med tema Kulturarvet!

14-20 oktober


Välkommen till Kulturfestivalen 2019 med tema Kulturarvet! Hösten har gjort sitt intåg och lika självklart som det är blir det också tid för kulturfestival i Gällivare. För 12e året arrangerar Gällivare kommun/kulturenheten tillsammans med föreningar och näringsliv kulturfestival. Årets tema Kulturarvet beslutades tillsammans med våra fantastiska föreningar som också är en grundbult för att det här ska gå att genomföra. Kulturarvet tilldrar sig alltid ett stort intresse, värdet av att förvalta, vårda och utveckla det gemensamma arv vi har är enormt viktigt både nu men också för kommande generationer. Årets invigning kommer exempelvis tydligt att visa på de traditioner som bl.a. musiken och danskonsten för med sig. Här kan vi snacka om eldsjälar som oförtrutet kämpar på att sprida och lära oss alla kring just folkmusik och dans. Välkommen för övrigt till en härlig invigningskväll. Som vanligt är inte alla aktiviteter knutna till temat, som arrangör och deltagare i vår festival är vi öppna för allt. I år som tidigare år är bredden och utbudet stort. Det blir musik, dans, konst, teater, litteratur, berättande med mera. Precis som en festival ska vara, ett smörgåsbord av allt möjligt gott. Årets festival är några färre dagar än tidigare års festivaler, så det här blir en test om vi ska fortsätta jobba så eller återgå till de drygt 9 dagar som annars brukar råda. Vi vill hälsa dig varmt välkommen till årets kulturfestival 2019 och hoppas att du vill vara med på mycket av det som bjuds. Vi ses!

Jeanette Wäppling Kommunstyrelsens ordförande

Henrik Ölvebo - Ordförande Ungdom- Fritid- och Kulturutskottet


PROGRAM

Kulturfestivalen 2019 Måndag 14 oktober kl 19.00 - Dansföreställning ”Beyond words 4”, Folkets Hus Gällivare. En dansant upplevelse bortom ord i en gemenskap som alla kan vara en del av. Beyond words är namnet på Dans i Nords regionala turnéslinga som dansar in i Norrbottens samtliga kommuner och välkomnar alla människor att ta del av dansen. Kvällsföreställningarna inleds med en publikintroduktion i foajén kl 18:45. Danssolist Anthony Lomuljo från Kungliga Baletten medverkar, samt avgångselever från Kungliga Svenska Balettskolan, vilka ingår i DINs Ungdanskompani i samarbete med Unga Dans i Nord. Fri entré!

Måndag 14/10 - Onsdag 16/10 Kringelikrok OBS! Endast under skoltid med inbjudna elever. ”Let´s Kringelikrok” Kulturarvsprojekt inom skolan där leken är i centrum, tillsammans med Thomas Olofsson och Janne Johansson.

Tisdag 15 oktober Kl 13.00 - Dansföreställning ”Beyond words 4”. OBS! Endast skolföreställning/högstadiet.

Kl 19.00 - Gällivare församlingsgård. Bibelkväll: Biibbal 2019. Kväll med fokus på den nya nordsamiska bibelöversättningen Biibbal 2019. David Larsson, Mats Rondahl. Servering.

Onsdag 16 oktober Kl 11.00 -14.00 - Byastugan Nattavaara: Visning av Mikkalagården. Servering av våfflor.

Kl 14.00 - SPF-Seniorerna har ”Kulturcafé i sina lokaler på Backskolan. Kl 18.30 - Föreläsning av Thomas Öberg om Kallkällor = ”Källan - där marken bjuder på vatten”. Hembygdsgården Nattavaara. Fikaförsäljning - Fri entré.

Kl 19.00 - 21.00 - Invigning av Kulturfestivalen 2019 och Folkmusikkafé med folkdansworkshop med riksspelman Markus Falck och Gellmalaget. Dansens Hus.

Kl 19.00 - Gällivare kyrka. Folkmusikton och visa. Rikard Apelqvist, Helena Johansson.

Kl 19.00 - Folkets Hus Gällivare: Teater ”Barnen”. Drama, kärlek och intriger i Hem till gården-anda.


Kulturfestivalen 2019 Dans i Nord presenterar

Beyond words 4 En dansant upplevelse bortom ord i en gemenskap som alla kan vara en del av.

DANS I NORDS REGIONALA TURNÉ I NORRBOTTENS SAMTLIGA KOMMUNER.

Fritt inträde

Sveriges nordligaste institution för professionell danskonst.

Danssolist: Anthony Lomuljo Foto: Petra Älvstrand

Läs mer på www.dansinord.se

KULTURRÅDET RÅDET

I samarbete med Norrbottens samtliga kommuner

Älvsbyns kommun Fritid & Kultur

Måndag 14 oktober - kl. 19.00 Dansföreställning ”Beyond words 4”, Folkets Hus Gällivare


Kulturfestivalen 2019

Invigning av Kulturfestivalen 2019 och Folkmusikkafé med folkdansworkshop med riksspelman Markus Falck och Gellmalaget Onsdag 16 oktober Tid: Kl 19.00 -21.00 Plats: Dansens Hus Fri entré Program: Vi börjar kvällen med att inviga Kulturfestivalen med Kommunstyrelsens Ordförande Jeanette Wäppling och Kommunstyrelsens vice ordförande Henrik Ölvebo. Programmet fortsätter sedan med ”Låtar och skrönor” med Markus. Därefter en kort fikapaus. Sedan kan man köpa fika resten av kvällen. Vi slutar med folkdansworkshop med Gellmalaget till musik av Markus. Markus Falck är spelman och berättare uppvuxen i Gällivare men sedan många år bosatt i Umeå. Han är riksspelman på fiol men trakterar gärna även tvåradigt dragspel. Han har dessutom sedan mer än 40 år tillbaka spelat tramporgel i JP Nyströms orkester. Till vardags arbetar han som musikproducent på Norrlandsoperan i Umeå.

Välkommen!


www.gallivare.filmstudio.se

Kulturfestivalen 2019

Onsdag 16 oktober Kl 19.00 - Gällivare Bibliotek. Författarträff med Angelica Håkansson. Föreläsningen Det är inte du som är sjuk, lillebror – det är vi som är det!” är baserad på några av Angelica Håkanssons mest populära krönikor, i vilka hon vrider och vänder på de där osynliga sakerna som tycks forma oss människor; normer, grupptryck, skönhetsideal och mycket mer. Föreläsningen inleds med ett brev till Angelicas lillebror; ett brev som blev viralt i Sverige och i Norge under 2015.

Torsdag 17 oktober Kl 18.00 - Kvänernas historia, Solbacken, Palohuornas.

Torsdag Kl 19.00 Filmstudion visar ”Roma”. Medlemskort till Filmstudion säljes före filmen. Filmen ”Roma” : Oscarsbelönade Alfonso Cuarón ger ett färgstark och känslosamt porträtt av en hushållerskas livsresa, mot bakgrund av 1970-talets politiska kaos i Mexico. Se även vår hemsida www.gallivare.filmstudio.se

Alrik Anttila berättar och visar bilder om kvänerna, ett av våra ursprungsfolk här uppe i norr. Försäljning av kaffe och smörgåsar. Välkomna! Arr: PRO Palohuornas

Föreläsning av Thomas Öberg om Kallkällor = ”Källan - där marken bjuder på vatten”. Nattavaara Hembygdsgård Onsdag 16 oktober kl 18.30 Thomas Öberg berättar om kallkällor, varma, rena, mineralrika, järnockrafyllda eller kalkrika. Hur uppstår de, vårdas eller förstörs? Vad finns det för liv i källrona och hur har de blivit en del av människornas liv. Thomas är ekolog och en känd röst i P1:s Naturmorgon.


Kulturfestivalen 2019

Teater ”Barnen” Onsdag 16 oktober kl 19.00 Folkets Hus Gällivare

Drama, kärlek och intriger i Hem till gården-anda En katastrof har inträffat och det pensionerade paret Robin och Hazel bor inte kvar hemma längre. De har varit tvungna att flytta till en lånad liten stuga på den engelska östkusten utanför strålningsområdet. Dagarna ägnar de åt till att försöka upprätthålla en slags vardag, säkra maten de äter. Elen fungerar bara någon timme åt gången. Fotograf: Sören Vilks Plötsligt en dag dyker Rose upp hos Hazel och Robin. De var alla en gång kollegor och vänner på det närliggande kärnkraftverket. Varför dyker hon upp efter 38 år? Vad vill hon egentligen?

Rose har ett ärende, ett ärende som åtminstone hon inte tänker smita ifrån. Det blir ett laddat möte, hemligheter avslöjas och tidigare handlingar har fått konsekvenser. Kanske finns det fortfarande möjligheter att korrigera misstag som har gjorts. En rapp och smart pjäs av den unga hyllade brittiske dramatikern Lucy Kirkwood. Barnen nominerades 2018 till bästa pjäs både i USA och Australien. För regi står Karin Enberg som tidigare regisserat föreställningen Jord för Riksteatern. De tre rollerna spelas av Agneta Ahlin, Astrid Assefa och Per Burell.


Föreläsningen ”Det är inte du som sjuk, lillebror – det är vi som ärÄR det!” baserad på DET! några DET ÄR INTE DU SOM ÄR ärSJUK, LILLEBROR - DET VIärSOM ÄR av Angelica Håkanssons mest populära krönikor, i vilka hon vrider och vänder på de där osynliga DET ÄR INTE DU SOM ÄR SJUK, LILLEBROR - DET ÄR VI SOM ÄR DET! sakerna som tycks forma oss människor; normer, grupptryck, skönhetsideal och mycket mer.

Kulturfestivalen 2019

inleds ett Angelicas lillebror; ettvi blev viralt i Sverige och i Föreläsningen ”Det ärmed inte du brev som är sjuk, lillebror – det är somsom ärÄR det!” baserad på DET! några DET ÄR INTE DU SOM ÄR till SJUK, LILLEBROR -brev DET VIär SOM ÄR Norge under 2015. av Angelica Håkanssons mest krönikor, i vilka hon vänder de därpåosynliga Föreläsningen ”Det är inte dupopulära som är sjuk, lillebror – det är vrider vi somoch är det!” är på baserad några DET ÄR INTE DU SOM ÄR SJUK, LILLEBROR - DET ÄR VI SOM ÄR DET! tycks forma osspopulära människor; normer, grupptryck, skönhetsideal mycket mer. avsakerna Angelicasom Håkanssons mest krönikor, i vilka hon vrider och vänder och på de där osynliga Föreläsningen ”Det inteett du brev som är sjuk, lillebror – det är som är det!” baserad på några inledsär med till Angelicas lillebror; ettvibrev som blev är viralt imycket Sverige och i sakerna som tycks forma oss människor; normer, grupptryck, skönhetsideal och mer. av Angelica Håkanssons mest krönikor, i vilka hon vänder på de därpåosynliga Norge under 2015. inledsärmed ett brev Angelicas lillebror; ettvrider som blev är viralt i Sverige och i Föreläsningen ”Det inte dupopulära som till är sjuk, lillebror – det är vibrev somoch är det!” baserad några tycks forma osspopulära människor; normer, grupptryck, skönhetsideal mycket mer. Rysningar – fantastiskt! Norge under 2015. avsakerna Angelicasom Håkanssons mest krönikor, i vilka hon vrider och vänder och på de där osynliga /ElevAngelicas från Barn- och fritidsprogrammet påsom Lagmansgymnasiet. Föreläsningen inledsforma med ett till lillebror; ett brev blev viralt Sverigemer. och i sakerna som tycks ossbrev människor; normer, grupptryck, skönhetsideal ochi2017-10-09 mycket Norge under 2015. Föreläsningen inleds med ett brev till Angelicas lillebror; ett brev som blev viralt i Sverige och i

Tack för den av föreläsningar! Rysningar – tänkvärdaste fantastiskt! Norge under 2015. /Annica Gustavsson, år. 2017-10-18 på Lagmansgymnasiet. 2017-10-09 /Elev från Barn- och 48 fritidsprogrammet Rysningar – fantastiskt! /Elev från Barn- och fritidsprogrammet på Lagmansgymnasiet. 2017-10-09

Modig, bekräftar så tankar jag har Rysningar fantastiskt! Tack förklok den– och tänkvärdaste av många föreläsningar! /Elevhaft från Barnfritidsprogrammet Lagmansgymnasiet. 2017-10-09 /Annica Gustavsson, 48 år. 2017-10-18 och där–och jag funnit migav i på situationer där jag Tack för den tänkvärdaste föreläsningar! Rysningar fantastiskt! /Annica Gustavsson, 48 år. 2017-10-18 /Elev från Barnoch fritidsprogrammet på Lagmansgymnasiet. 2017-10-09 brutit eller funderat på att ”bryta normen”. Tack. /Linda socialpedagogstudent Kalix Folkhögskola. 2019-02-27 Tack Nammour förklok den–och tänkvärdaste av på föreläsningar! Modig, bekräftar så många tankar jag har /Annica Gustavsson, 48 funnit år. 2017-10-18 och där och jag migså i situationer där jag har Modig, klok bekräftar många tankar Tackhaft för den tänkvärdaste av föreläsningar! /Annica Gustavsson, 48 år.en 2017-10-18 brutit eller på att ”bryta normen”. och haft därfunderat jag i situationer jag Föreläsningen ärfunnit avmig de viktigaste jagdär harTack. varit på, på /Linda Nammour –och socialpedagogstudent på Kalix Folkhögskola. 2019-02-27 Modig, klokdu så många tankar Tack. jag har brutit eller funderat ”bryta normen”. länge. Det tarbekräftar upppåäratt sådant alla behöver påminnas och haft där jag funnit mig i situationer där jag /Linda Nammour –och socialpedagogstudent på Kalix Folkhögskola. 2019-02-27 Modig, klok bekräftar så många tankar har om och höra flera gånger i livet. brutit eller att ”bryta normen”. /Hilma Klasson, verksamhetsutvecklare Studieförbundet NBVTack. (väst). 2019-03-11 och haft därfunderat jagärfunnit ipåsituationer jag Föreläsningen enpå avmig de viktigaste jagdär har varit på, på /Linda Nammour – socialpedagogstudent på Kalix Folkhögskola. 2019-02-27 brutit eller funderat på att ”bryta normen”. Tack. länge. Det du tar upp är sådant alla behöver påminnas Föreläsningen är en av de viktigaste jag har varit på, på /Lindaoch Nammour –flera socialpedagogstudent på Kalix Folkhögskola. 2019-02-27 om höra gånger i livet. länge. Det du tar upp är sådant alla behöver påminnas /Hilma Klasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet NBV varit (väst). 2019-03-11 Föreläsningen äroch en av deDen på,unga på Föreläsningen innehåller både humor och djup; skratt sorg. har visatjag sighar passa såväl om och höra flera gånger i viktigaste livet. länge. Det till du tar ärde sådant alla behöver påminnas /Hilma Klasson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet NBV varit (väst). 2019-03-11 som äldre människor - allt ifrån gymnasieelever seniorer. Föreläsningen är upp en av viktigaste jag har på, på om ochDet höra gånger i livet.alla behöver påminnas länge. duflera tar upp är sådant /Hilma Klasson, verksamhetsutvecklare pådu Studieförbundet NBV 2019-03-11 Målet med föreläsningen är atthumor du som lyssnar ska inse hur mycket påverkas din(väst). omgivning Föreläsningen innehåller både och djup; skratt och sorg. Den har visat sigavpassa såväl unga– om och höra flera gånger i livet. verksamhetsutvecklare på Studieförbundet NBV (väst). 2019-03-11 hur mycket du innehåller präglas- av normer och/Hilma grupptryck, utan att du kanske ens visat märker som äldre människor alltbåde ifrånhumor gymnasieelever seniorer. Föreläsningen ochKlasson, djup; till skratt och sorg. Den har sig det. passa såväl unga som äldre människor - allt ifrån gymnasieelever till seniorer. Föreläsningen bygger främst påhumor personliga berättelser reflektioner, men november 2018 innehåller både djup; skratt Dendu har visatsedan sigavpassa såväl unga Målet med föreläsningen är att du somoch lyssnar ska inseoch hursorg. mycket påverkas din omgivning – flikar Angelica även in med relevant forskning kring just normer och grupptryck. Detta för att skaka som äldre människor allt ifrån gymnasieelever till seniorer. hur mycket du präglas av normer och grupptryck, utan att du kanske ens märker det. Målet med föreläsningen är atthumor du somoch lyssnar inseoch hursorg. mycket påverkas din omgivning Föreläsningen innehåller både djup;ska skratt Dendu har visat sigavpassa såväl unga– om dem samt ge dem kunskap om hur de kanske kan utmana (och i längden förändra) hur mycket duinspirera präglas- av normer och grupptryck, att du ens märker det. somåhörarna, äldre människor allt ifrån gymnasieelever tillutan seniorer. destruktiva normer. Målet med föreläsningen är att som lyssnar ska inseoch hurreflektioner, mycket du påverkas av din omgivning – Föreläsningen bygger främst på du personliga berättelser men sedan november 2018 hur mycket du även präglas av normer och grupptryck, att du kanske ens märker det. flikar Angelica in främst med forskning kring justoch normer ochdu grupptryck. Detta för att skaka Föreläsningen bygger på du personliga berättelser reflektioner, men sedan november 2018 Målet med föreläsningen ärrelevant att som lyssnar skautan inse hur mycket påverkas av din omgivning – Till och högskolor: Föreläsningens upplägg gör att den bra eniförsta om åhörarna, dem samt och geforskning dem kunskap om hur depassar kan utmana (och längden flikar Angelica även in med relevant kring just normer och grupptryck. Detta förförändra) att skaka hurskolor mycket duinspirera präglas av normer grupptryck, utan att du kanske enssom märker det. introduktion till ämnet: Normkritik. Den ord utgöra vilken ni sedan kan bygga Föreläsningen bygger främst påmed personliga berättelser och reflektioner, men sedan november 2018 destruktiva normer. om åhörarna, inspirera demkan samt ge andra dem kunskap omen hurgrund, de kanpåutmana (och i längden förändra) vidare ett fortsatt samtal om (och arbete kring) normer ochreflektioner, grupptryck. flikar Angelica även in främst med relevant forskning kring justoch normer och grupptryck. Detta för att skaka destruktiva normer. Föreläsningen bygger på personliga berättelser men sedan november 2018 om åhörarna, dem samt geforskning demupplägg kunskap om hur depassar kan utmana (och längden Till skolor och inspirera högskolor: Föreläsningens gör att den bra som eniförsta introduktion flikar Angelica även in med relevant kring just normer och grupptryck. Detta förförändra) att skaka destruktiva normer. till Normkritik. Den kan med ord utgöra en grund, vilken ni sedan kanintroduktion bygga Till skolor och högskolor: Föreläsningens gör den bra som eniförsta omämnet: åhörarna, inspirera dem samt ge andra demupplägg kunskap omatt hur depassar kanpåutmana (och längden förändra) vidare ett fortsatt samtal om (och arbete normerenoch grupptryck. till ämnet: Normkritik. Den kan med andrakring) ord utgöra grund, på vilken ni sedan kan bygga destruktiva normer. Till skolor högskolor: gör attoch dengrupptryck. passar bra som en första introduktion vidare ett och fortsatt samtal Föreläsningens om (och arbeteupplägg kring) normer Angelica är en författare, föreläsare och krönikör som brinner för till ämnet: Normkritik. Den kan med andra ord utgöra en grund, på normkritik. vilken ni sedan kanintroduktion bygga Till skolor och högskolor: Föreläsningens upplägg gör att den passar bra som en första Ividare november 2019 kommer hennes bok "Det är utgöra inte duen som är sjuk, lillebror det ärkan vi som är ett fortsatt samtal om (och arbete kring) normer och grupptryck. till ämnet: Normkritik. Den kan med andra ord grund, på vilken ni -sedan bygga det!" ut avsamtal Kikkuliom Förlag. Läs merkring) på: www.angelicahakansson.com. vidareatt ettges fortsatt (och arbete normer och grupptryck. Angelica är en författare, föreläsare och krönikör som brinner för normkritik. IAngelica november 2019 kommer föreläsare hennes bokoch "Det är intesom du som är sjuk, lillebror - det är vi som är är en författare, krönikör brinner för normkritik. Onsdag 16 oktober det!" att ges2019 ut avkommer Kikkuli Förlag. I november hennes Läs bokmer "Detpå: är www.angelicahakansson.com. inte du som är sjuk, lillebror - det är vi som är Kl 19.00 är - Gällivare Bibliotek. Angelica som brinner för normkritik. det!" att gesenutförfattare, av Kikkuli föreläsare Förlag. Läsoch merkrönikör på: www.angelicahakansson.com. Författarträff med Angelica I november 2019 kommer hennesHåkansson bokoch "Det är intesom du som är sjuk, lillebror - det är vi som är Angelica är en författare, föreläsare krönikör brinner för normkritik. det!" att ges2019 ut avkommer Kikkuli Förlag. I november hennes Läs bokmer "Detpå: är www.angelicahakansson.com. inte du som är sjuk, lillebror - det är vi som är

det!" att ges ut av Kikkuli Förlag. Läs mer på: www.angelicahakansson.com.


Kulturfestivalen 2019

BHINNEKA TUNGGAL IKA (om än) I bitar, ändå hel. ”Tänk dig ett väsen som med en fot i Västerbottens & Lapplands barrskogar och en i Indonesiens regnskogar, varit ute på en lång sökexpedition. Pendlande mellan den muntliga berättartraditionen och musik målas nu ett äventyr upp baserat på modigt delade levnadsberättelser. Inbäddat i en elektroakustisk ljudmiljö, smygande mellan folkmusik, RnB & jazz, berättas en saga om att vara vilsen och om letandet efter rätt stig hem.” Sång & Berättande: Francesca Vincentie Piano: Olimpia Dynarek Trummor: Maria Dahlin Saxofon: Cecilia Moore Bas: Axel Andersson Ljudläggning: Johan Weber

Torsdag 17 oktober kl. 19.00 Dansens Hus, Gällivare

Finska Föreningen säljer fika i Pausen.


Kulturfestivalen 2019

Torsdag 17 oktober Kl 19.00 - Dansens Hus BHINNEKA TUNGGAL IKA (om än) I bitar, ändå hel. ”Tänk dig ett väsen som med en fot i Västerbottens & Lapplands barrskogar och en i Indonesiens regnskogar, varit ute på en lång sökexpedition. Pendlande mellan den muntliga berättartraditionen och musik målas nu ett äventyr upp baserat på modigt delade levnadsberättelser. Finska Föreningen säljer fika i Pausen.

Kl 19.00 - Psalmsångskväll Gällivare kyrka. Anders Näsholm, Gällivare kyrkokör, David Larsson.

Fredag 18 oktober Kl 18.00 - Bjuder PRO Nattavaara på kåseri med Tomas Junkka. Lokal Träffpunkten Nattavaara. Fikaförsäljning och Fri entré. Alla välkomna!

Kl 18.00 - Kullekören och Manskören Berget, Bozzolan/Pinton duo i Gällivare Kyrka. Fantastiska Kullekören under ledning av Pernilla Fagerlönn och Manskören Berget under ledning av Simon Lundmark inleder kvällens konsert. Pianisten Luigi Bozzolan och Saxofonisten Alberto Pinton bjuder på en härlig mix av bland annat jazz, folkmusik med mera.

Barn 6-9 år

Gällivare Folkets Hus Lördag 19 oktober kl. 11.00 Fri entré!

Arr: Gällivare kommun kulturen


Kulturfestivalen 2019

Författarträff med Annika Forssén

Lördag 19 oktober kl. 14.00


Kulturfestivalen 2019

Lördag 19 oktober

Söndag 20 oktober

Kl 11.00 - Folkets Hus Gällivare Familjeföreställning ”Tidsfördriv”

Kl 14.00 - Köhlers kåta med Tomas Andersson

Tidsfördriv är en språkfri föreställning om leken som försvann. Två musiker och två akrobater lyfter in dig i en värld där allt handlar om att hitta leken. Fantasin bubblar, musiken hjälper till och överraskningar får akrobaterna att stå på huvudet i sökandet efter leken i lådan. Alla vill leka, alla ska få leka, alla behöver leka! Forskning visar att barn leker och rör sig allt mindre. (Barn 6-9 år).

En del brukar framhålla humorn i Thomas Anderssons framträdanden, andra vill betona musiken. Somliga tycker mest om allvaret, eller dialekten, de flesta har svårt att bestämma sig. Men en sak är säker; här behövs inga förinspelade ljudeffekter, rökmaskiner eller laserljus. Traditionell musik, muntligt berättande och så massor med erfarenhet på det, och publiken får vara med om det som brukar kallas less is more. Markus Falck Musikproducent Norrlandsoperan

Kl 13.00 - Hembygdsgården Nattavaara Servering av renkok 150,- kr

Kl 14.00 - Gällivare Bibliotek Författarträff med Annika Forssén som berättar om kvinnors arbete, liv och hälsa under 1900-talet.

Kl 18.00 - Gällivare kyrka, Orgelkonsert: Mäktiga molltoner David Larsson.

Lördag 19 - Söndag 20 oktober Kl 11.00-16.00 - Hantverksmässa i Kåkstan Malmberget Utställning och försäljning. Kom och låt dig inspireras av våra duktiga hantverkare och kanske hittar du något att köpa med dig hem.

Danskurs Gellmalaget samt Karin och Christer Wallin. Lokal: Dansens Hus i Gällivare, Rajdvägen 13, nära Mariaskolan Tider: Lör kl 10.00 - 12.30, 14.00 - 16.00 Sön kl 10.00 - 12.00, 13.30 - 15.00

Kl 17.00 - Nattavaara hembygdsgård. Föreställning ”Allt mellan himmel och Jord” Berättelser, sång och musik med Hans Nolemo Friteatern samt Susanne Rantatalo och Jan Johansson.

Kl 17.00 - Jazz på Quality Hotell Caféet Duon Mjau, Mia Sörblom- Groth- sång och Urban Uvemo- gitarr, tolkar bl.a. Bo Nilsson, Monika Z, Cornelius och Lill Lindfors. Kulturskolans elever, Luigi Bozzolan Kvartett bjuder på en svängig jazzeftermiddag. Välkomna! Fri entré


Kulturfestivalen 2019

Söndag 20 oktober kl. 14.00 Köhlers kåta med Tomas Andersson En del brukar framhålla humorn i Thomas Anderssons framträdanden, andra vill betona musiken. Somliga tycker mest om allvaret, eller dialekten, de flesta har svårt att bestämma sig. Men en sak är säker; här behövs inga förinspelade ljudeffekter, rökmaskiner eller laserljus. Traditionell musik, muntligt berättande och så massor med erfarenhet på det, och publiken får vara med om det som brukar kallas less is more. Markus Falck Musikproducent Norrlandsoperan I föreställningen Legender berättar Tomas historien om storspelmannen Johannes Renström, i folkmun kallad ”Lappojken”och hans öde. Han blev dödsmisshandlad på ett bröllop i Bygdeå 1886 och omständigheter visar tydligt att en av de tunga orsakerna har med den rasism att göra som i vår del av landet varit självklar och invand. (Och delvis fortfarande ÄR)

Entré 100:-. Förköp på Gällivare museum och Gällivare bibliotek. OBS! Begränsat antal biljetter. Eventuellt överblivna biljetter säljes från kl 13 föreställningsdagen. Fika försäljning


Kulturfestivalen 2019

Nattavaara Hembygdsgård KULTURENS

Söndag 20 oktober kl. 17.00

Biljetter och fika i pausen: 100 kr. vid förbokning/förköp senast dagen före i Bystugan, per tel 0970-12000 eller hos Handlarn. Ev. resterande biljetter säljes för 150 kr. vid entrén.

Roligt, finstämt och tänkvärt. Hjärtligt Välkommen! Arr: Nattavaara hembygdsförening och Gällivare Riksteaterföreing med stöd av Region Norrbotten, Riksteatern Norrbotten, Friteatern, Kulturens bildningsverksamhet och Hela Sverige ska leva Norrbotten.


Kulturfestivalen 2019

Danskurs Gellmalaget samt Karin och Christer Wallin I januari 2019 hade Karin och Christer Wallin en danskurs i Gällivare. Vi dansade då framför allt schottis och polska. Kursen blev mycket uppskattad, och en fortsättningskurs önskades på en gång. Tyvärr kunde den inte genomföras under våren, men NU kommer den! Danskurs lördag 19/10 - söndag 20/10 Lokal: Dansens Hus i Gällivare, Rajdvägen 13, nära Mariaskolan Tider: Lör kl 10.00 - 12.30, 14.00 - 16.00 Sön kl 10.00 - 12.00, 13.30 - 15.00 Kursen är Gratis! Anmälan: Karin Niva, gellmakarin@gmail.com eller 070-5221056. Alla är välkomna, men deltagarantalet begränsat. Man behöver inte ha varit med på kursen i januari, men viss dansvana är önskvärd. Tänkt kursinnehåll Repetition av grunderna i schottis och polska. Eventuellt lite utvidgning av dessa danser. Genomgång av grunderna i vals, och om vi hinner även lite hambo. Kursen anpassas i hög grad efter kursdeltagarna. Ta med: Dansskor och glatt humör! Frågor besvaras av Karin Niva enligt ovan. Mer info i samband med anmälan. Varmt välkomna hälsar Karin Niva och Gellmalaget


Kulturfestivalen 2019

Gällivare kommun i samverkan med föreningslivet och näringslivet. Symbolen för Gällivare kulturfestival är gjord av Erling Johansson.

Profile for Gällivare kommun

Kulturfestival 2019  

Kulturfestival 14-20 oktober, årets tema är "Kulturarvet".

Kulturfestival 2019  

Kulturfestival 14-20 oktober, årets tema är "Kulturarvet".

Advertisement