__MAIN_TEXT__

Page 1

HÄLSNINGAR FRÅN DITT GÄLLIVARE

! w ne

KOMMUNBLAD NUMMER 1, MARS 2018

Jemima invigde Lilla VM!

Invigningen av Lilla VM 60 år hölls i Malmbergets Sporthall fredagen den 2 mars. Idol-Jemima, magikern Claes Danell, Emil Källldoff som är fotbollsfreestylist och dansgruppen ITC Dancecrew intog scenen under invigningen. Se fler bilder på sidan 20.


Kommunchefen har ordet

Ambassadörer är vi allihopa

När jag skriver det här är jag fortfarande varm efter att ha varit en sväng på Gällivare marknad under lunchen. Både på insidan efter en god Suovaskebab och några korta samtal med vänner och bekanta och på utsidan av den härliga vårsolen som värmer oss. Det är lätt att gilla Gällivare, och jag är inte ensam. Som alltid är det mycket som händer. Under de senaste veckorna har bland annat Lilla-VM genomförts för 60e (!) gången där ca 800 tävlande och minst lika många ledare var här under tre dagar. Att träffa alla engagerade funktionärer som ställer upp och jobbar för att kunna genomföra evenemang på den nivån är något att vara glad och stolt över. I samband med invigningen fick jag stå på samma scen som Jemima, känd från Idol och en av våra tre nyutnämnda kulturambassadörer. Eller, ja, jag stod inte där samtidigt för där platsar jag inte, men jag fick invigningstala och senare bli förtrollad och bortkollrad av trollkarlen Claes Danell (se bild). Vi har även nyligen avtackat pensionärer, vilket alltid sker med blandade känslor. Det som jag tar med mig är alla de härliga minnen och känslor de förmedlar från sina år som anställda i Gällivare Kommun.

2

Är allt ljust? Nej såklart inte, skuggorna blir fler – Det nya Kunskapshuset i Gällivare Centrum reser sig och kommer tillsammans med alla nya bostäder på bland annat Repisvaara att kasta nya skuggor på omgivningen – och det kommer mera. Vi ses i den härliga vårvintern, om inte förr så under skidhelgen med bland annat Företagsstafett och Dundret Runt eller i publikleden vid de övriga tävlingarna.

Jag avslutar som sist – Grattis till dig som flyttat hit, återvänt eller aldrig har lämnat Gällivare. Till alla övriga säger vi välkommen hit – det finns plats för er också.

Mats Pettersson, kommunchef


! g n i r e kryt

Medarbetarporträttet

Vi söker

Semestervikarie till Flygplatsens Expedition Semestervikarie till Socialförvaltningen Arbetsterapeut Barnskötare Sjuksköterskor Distriktssköterskor Anläggningsarbetare Va Undersköterskor Socionomer Lärare Vårdare

Ny centrumutvecklare

Läs mer om tjänsterna på gallivare.se/Lediga jobb

krytering!

Josefin Bennet-Kjellsson är utvecklingsenhetens nya centrumutvecklare. Hon kommer närmast från Visit Skellefteå där hon precis som nu jobbade med centrumutveckling. - Jag trivs otroligt bra att få jobba i en utvecklingsprocess tillsammans med andra. Och att få en möjlighet att vara delaktig i den samhällsomvandling som Gällivare är mitt upp i kändes alldeles för spännande för att kunna motstå. Det är här och nu det händer! Det är för butikerna och handlarna i Gällivare jag finns här och min önskan är att vi tillsammans ska stärka Gällivare som en attraktiv destination och handelsplats. Både för de som lever och bor här och såklart även för de som kommer på besök, säger Josefin. Hennes ständiga följeslagare är hunden Aska och tillsammans gillar de att utforska naturen. - Jag valde att flytta upp till Gällivare i första hand för jobbet, och hand i hand med det beslutet, för närheten till naturen - fjällen, skogen, myrarna, sjöarna, stigarna. På skidor vintertid, på cykel eller i vandringskängor/löparskor resten av året. Alltid tillsammans med vovven Aska. Gällivare kändes som en bra plats för mig och mina fritidsintressen, säger Josefin.

Fart och fläkt och nya utmaningar är hennes vardag. Hon har gjort en svensk klassiker och klarat en halvmara i fjällen. Och förra sommaren gjorde hon sin första triathlon som gav mersmak. - Jag är nyfiken som person och tycker mycket om att vara aktiv. Det har lett till många roliga tävlingar och strapatser. Mest nöjd är jag över Vätternrundan som tog 10 timmar och 18 minuter. Hade totalt ca 40 mil i rumpan och benen innan den deltävlingen. Och Lidingöloppet som jag sprang med ett krossat ben i foten, jag hoppade på kryckor två veckor innan start. Nu ser Josefin fram emot Laponia Triathlon Sprint i Gällivare i sommar. Hon älskar tävlingsdagar, framförallt atmosfären och den spända förväntan innan start. Likaså glädjen efter ett genomfört lopp och känslan av att veta att det är över. - Och såklart alla människor man träffar avslutar Josefin.

Hej! Vi söker en enhetschef till Hemvården

Har du förmåga att möta människor och skapa förtroende och trygghet. Ser du möjligheter, är öppen för nytänkande och kan entusiasmera dina medarbetare. Då kan det här vara ditt val. Läs mer om tjänsten på

gallivare.se/ ledigajobb

krytering!

Hej! Jag heter Mattias Lindmark. Sommaren 2017 hade jag ett semestervikariat på Räddningstjänsten i Gällivare. Vi jobbar med att rädda liv och släcka bränder men också att hjälpa till att minska olyckorna och skadorna i samhället. Söker du en spännande utmaning till sommaren 2018? Läs mer om tjänsten som

vikarierande brandman på

gallivare.se/ ledigajobb

3


Nr 1, 2018 Innehållsförteckning • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Kommunchefen har ordet, sid 2 Medarbetarporträtt, sid 3 Rekrytering, sid 3 Fjärrvärme, Gällivare Energi, sid 4 Nyheter från Service- och teknik, sid 5 Framtidens hemtjänst, sid 6 Aktuella byggprojekt, sid 7 Samhällsomvandlingen, sid 8-9 Nya fritidsgården invigd, sid 10 Projektet SEDD, sid 11 Kommer snart, sid 12 Dundret Runt, sid 12-13 Ny servicepunkt i Skaulo, sid 14 Vintercaféerna, sid 15 Cora Karlsson, Närodlat, sid 15 Glamorös camping, sid 16 Tjuonajokk lyfter sig, sid 17 Hedskolan tar ett steg mot framtiden, sid 18 Kulturambassadörer, sid 19 Lilla VM, bildsvep, sid 20 Medborgarfrågan, sid 20 Pensionärsavtackning, sid 21 Polarvinternatten, sid 22-23 Min PRAO-vecka, sid 24 Notiser, sid 24

Fjärrvärme Gällivare Energi påbörjar fjärrvärmebyggnationer under våren enligt nedan. GÄLLIVARE

Ny fjärrvärmeledning byggs parallellt med Oljevägen från Cellulosavägen till Sågaregatan Med början vecka 10 till vecka 25 Ny fjärrvärmeledning byggs från korsning Lasarettsgatan/ Parkgatan parallellt med E45 över Vassara älv till Andrasidanvägen med början i maj till augusti.

REPISVAARA

Ny fjärrvärmeledning byggs i samband med att ny gång och cykelväg byggs från Repisvaara norra till södra Repisvaara med början i maj till september.

Tryckkortsruta Gällivare kommun, Tfn 0970-818 000 vx Postadress: Gällivare kommun, 982 81 Gällivare Besöksadress: Tingshusgatan 8-10 E-postadress: post@gallivare.se Hemsida: www.gellivare.se Ansvarig utgivare: Mats Pettersson Redaktör: Anders Åhl Grafisk form: Ulla Vikman Textproduktion: Mikaela Östebro, Anders Åhl, Emma Wallin. Omslag: Jemima Hicintuka,Invigning Lilla VM, foto: Daniel Olausson Foto: Daniel Olausson där ej annat anges. Tryck: Ågrenshuset Produktion AB

4

MELLANOMRÅDET

Tallbacka panncentral efter Norra Bussgatan rivs och pannorna flyttas till nya panncentralen Navet som byggs efter Sommarvägen. Flytten och rivningen påbörjas i maj till augusti.

MALMBERGET PEFC Certified Från uthålligt brukade skogar. PEFC/05-38-104

För mer information: www.pefc.org

Flyttning av panna från Krickans panncentral efter Bergmansgatan till panncentral Navet efter Sommarvägen. Flytten av pannan påbörjas i maj. LKAB tar över byggnaden Krickan som blir kvar.


Service- och teknikförvaltningen DEL 1 n

Söderbergsväge

Parkg

DEL 2

atsled en

e väg e j l O

n

No

a rsk

e väg

n

DEL 3

Infrastrukturprojekt Björkmansheden

Glädjande nyheter för morgonpigga På Sjöparksbadet kan du motionssimma varje morgon måndag - fredag mellan klockan 07:00-08:00. En god start på dagen! Visste du? •

Att Sjöparksbadet har förlängt öppettiderna på helgerna. Nu kan du bada ända fram till klockan 18:00 både på lördagar och söndagar.

Att Sjöparksbadet nu även erbjuder Minisim för barn mellan 4-6 år, dessutom erbjuds simskola för barn från 6 år samt simskola för vuxna.

Del. 1, 2 och 3 sommaren och hösten 2018

Björkmansheden del 1 - Beräknas påbörjas i månadsskiftet maj-juni. Arbeten som kommer att slutföras är färdigställande av Opto-arbeten, återställning av vatten och avlopp, tomter samt asfaltering. Arbetet beräknas vara färdigt under hösten 2018. Kontaktperson: Agnetha Larsson, Projektledare, tel 0970-818 728.

Läs mer om oss på http://gallivare.se/Kommun/Fritid/Simhallar/

Björkmanheden del 2 - Åtgärdande av besiktnings-

anmärkningar såsom justering av mark, återställning av gräsytor, riktning av lyktstolpar och förbättring av asfaltsbeläggning kommer att ske under barmarkssäsongen 2018. Kontaktperson: Daniel Jonsson, Projektledare, tel 0970-255 30

Björkmanheden del 3 - Beräknas påbörjas i månads-

skiftet maj-juni. Arbeten som kommer att slutföras är återställning färdigställande av Opto-arbeten, återställning av vatten och avlopp, tomter samt asfaltering.

Vad är din grej? Skidor, skridskor eller skoter?

Längs Norskavägen och Oljevägen kommer ett omfattande arbete med kantsten, smågatsten och betongplattor samt asfaltering att ske. Omledning av trafik kommer att ske periodvis under sommaren. Omläggning av fjärrvärme kommer att ske på och omkring gatorna. Arbetet beräknas vara färdigt under hösten 2018. Kontaktperson: Agnetha Larsson, Projektledare, tel 0970-818 728

Nu kan du enkelt, via din dator eller smartphone, ta reda på vilka skidspår och skoterleder som är pistade samt vilka isbanor som är skottade. Gå in på www.track4outdoors.com eller ladda ner appen track4outdoors, välj Gällivare vinter för att se skidspår och isbanor eller Gällivare skoter för att se skoterleder. Pistningen av skidspåren kan du även se på www.gellivare.se.

5


Socialtjänsten

Fr v: Gunilla Nilsson/enhetschef, Lena Olsson/undersköterska, Paula Palmqvist/sjukskötersla

Framtidens hemtjänst snart här Under 2018 införs ett nytt arbetssätt inom hemtjänsten med syfte att ytterligare höja kvaliteten för alla som har hemtjänstinsatser. TrygghetEnkelhet- Säkerhet utgör tre grundpelare som det nya arbetssättet vilar på.

del ser jag verkligen fram emot när allt är igång. Vi kommer att få förbättrade möjligheter att planera och kvalitetssäkra alla insatser inom hemtjänsten, och i ännu högre grad leva upp till perspektivet ”brukaren i fokus”.

Oavsett arbetsområde så innebär nya metoder alltid en resa som uppfattas på olika sätt. Att tydligt lyckas kommunicera syfte och målbild är därför av stor betydelse. Så är det i alla förändringsprocesser. I Gällivare är ”brukaren i fokus” den centrala utgångspunkten i all dialog, både med de som köper kommunens tjänster och personalen som levererar dessa.

Rätt insatser till rätt brukare i rätt tid

Central fråga

Hur kan modern teknik komma till nytta och stärka känslan av trygghet och säkerhet hos brukaren och samtidigt bidra till effektivisering? Detta är den centrala frågeställningen i processen att trimma relationen teknik & människa. När datorn kom in människans liv behövdes tid att lära sig och upptäcka möjligheterna. I början fanns både motstånd och rädsla för ny teknik. Idag är det för de flesta svårt att tänka sig en vardag utan en dator eller smartphone. Och nu står hemtjänsten på tur att i högre grad använda moderna verktyg. - Vi har hunnit långt i processen att förankra det nya arbetssättet i våra verksamheter. Det arbetet fortskrider samtidigt som vi lär hur de nya tekniska verktygen fungerar, säger Gunilla Nilsson/enhetschef och fortsätter; för egen

6

Sofie Eriksson, välfärdssamordnare.

Teknik i all ära, men det är trots allt bara ett hjälpmedel. Förutsättningen att kunna tillhandahålla en god hemtjänst är först och främst en skicklig och motiverad personal.

- I Gällivare har vi förmånen att ha en personalstyrka med båda dessa egenskaper och ett tydligt brukarfokus i den dagliga gärningen. Det gör det lättare att med gemensamma krafter göra ett bra jobb ännu bättre, säger Annette Viksten Åhl, chef för socialförvaltningen.

Följ det fortsatta arbetet på http://www.gellivare.se/Kommun/Stod--Omsorg/


På G

Aktuella byggprojekt

Det är ett stort antal byggprojekt på gång. Framtid Gällivare berättar mer om några av de projekt som pågår just nu.

Vid nuvarande Granngården längs Norska vägen pågår detaljplanearbete för ca 200 bostäder, den har varit ute på samråd och ställs ut för granskning under april månad.

Anläggningsentreprenaden på Repisvaara Södra etapp 2 startar mars 2018 och pågår ca 18 månader, dock kommer vissa säsongsarbeten att utföras barmarkssäsongen 2020.

Arbetet med Sjöparken är påbörjat utifrån antagen programskiss med fokus på aktiviteter för alla åldrar. Etapp 2 startar i juni 2018 och kommer att pågå under barmarkssäsong. Omfattar bl.a. skatepark av betong, aktivitetspark, grillkåta, utegym, multisportplan, pulkakulle samt ny allmän belysning.

Gång- och cykelväg byggs för att förbinda Gällivare med Dundrets skidanläggning. Anläggande av Etapp 1 som sträcker sig mellan Repisvaara norra till Repisvaara södra sker under 2018.

Ombyggnation av f.d. Forsens vårdcentral, Lasarettsgatan 65. Dagverksamheterna på Fjällbjörken och Alpen ska samordnas med Solkattens korttids- och fritidsverksamhet. Invändig rivning och demontering har genomförts dec 2017 – feb 2018. Om- och tillbyggnadsentreprenad inklusive markarbeten påbörjas i mars 2018. Planerad inflyttning i oktober 2018. Tomter på nytt handelsområde mellan väg E45 och Treenighetens väg. Området är tänkt att användas för handel, lager och kontor. Gällivare kommun styckar av tomter för tomtkön och bygger infrastruktur där upphandling markentreprenör pågår för anläggning från vår till höst 2018. Flera företag har redan visat intresse för att etablera sig i området.

Tomter på nytt handelsområde Stålvallen mellan Cellulosavägen och Oljevägen. Området är tänkt för handel och lättare industri. Tomter styckas för försäljning till kommunens tomtkö. Projektering pågår och anläggande är planerat från sommar till höst 2018.

Skid-, skoter-, gång- och cykeltunnel E45-Repisvaara. En ny tunnel intill Dundretkorsningen på väg E45 ska anläggas. Den kommer möjliggöra passage under E45 för skid-, skoter-, gång- och cykeltrafik. Gång- och cykelväg anläggs och ansluts mot nya GC-vägen till Repisvaara samt befintlig GC-väg intill Fjällnäs. Upphandling pågår och anläggande planeras till perioden vår – höst 2018.

Det planeras för ett nytt vård- och omsorgsboende på nordvästra Repisvaara, med plats för ca 85 boende. Förstudie pågår och byggnation planeras pågå under 20192020 med inflyttning hösten 2020.

På Repisvaara planeras även för ny förskola samt skola. Förstudie pågår och arbetet bedrivs parallellt med projekt ”Vård- och omsorgsboende Repisvaara” för att tillvarata eventuella möjligheter till samordningsvinster mellan de båda verksamheterna. Byggnationer planeras pågå under 2019-2021 med inflyttning 2021.

Bygget av is- och evnemangsarenan beräknas påbörjas i april 2018. Bygglov är beviljat och upphandlingsprocessen pågår. Invigningen är planerad till augusti 2019.

sal som är i stort behov av upprustning. Pågående entreprenad är rivning och marksanering. Omläggning av VA-ledningar kommer att utföras maj-juni 2018. Anläggning av Friidrottshallen juli 2018- dec 2019. Plus ca 90 bostäder. •

Multiaktivitetshuset Projektering för Multiaktivitetshuset i kvarteret Gojan pågår. Färdiga systemhandlingar som översiktligt beskriver tekniska och arkitektoniska lösningar färdigställs i slutet av mars 2018. Dessa kommer att ligga till grund för beslut och upphandling för det fortsatta arbetet. En plan för logistik, bil-, cykel-, och gångtrafik kring byggarbetsplatsen kommer att tas fram i syfte att minska störningar under byggtiden.

Detaljplan Gällivare 5:4, utökning Repisvaara NV Detaljplanen ska möjliggöra byggnation av ca 60 villor och har precis påbörjats.

Detaljplan Tallbacken Lina 3:1 Planområdet ligger efter väg E45, strax norr om Lina älv och ska möjliggöra uppförandet av ca 10 villor.

Detaljplan Sakajärvi 2:4, Aitik gruvområde för utökning av Aitiks industriområde pågår

Grundläggningen och källarplanet för Kunskapshuset i Gällivare centrum färdigställs i början av mars 2018. Därefter börjar stommen resas och skall vara klart i september 2018. Byggnadsarbeten färdigställs under vår/sommar 2020. Invigning planeras till augusti 2020.

Detaljplan Gällivare 82:2 och del av Gällivare 12:74 Planområdet ligger på södra sidan Vassara älv, öster om Karlgrens slakteri. Planen ska ge utrymme för att uppföra fem nedmonterade hus från Malmberget, som innehåller ca 20 lägenheter, samt ett tiotal villor.

Ny förskola med 4 avdelningar byggs öster om Tallbackaskolan. Bygg- och markentreprenader upphandlas under våren och byggnation påbörjas under/efter sommaren 2018 med inflyttning början av 2019 om allt går som planerat.

TOP bygger även 74 nya lägenheter på Forsheden. Detta blir ett nytillskott av bostäder och är inte ersättningsbostäder.

Nya lägenheter byggs på Forsgårdsområdet. Nåiden bygger 62 lägenheter för LKABs räkning. I samma område uppförs 40 lägenheter till TOP bostäder för LKABs räkning. Varav 18 lägenheter blir ett nytillskott till bostadskön.

Friidrottshallen placeras i kvarteret Vägmästaren vid Hedskolan. Den kommer även att kunna användas som gymnastiksal för Hedskolan och ersätter därmed nuvarande

7


Samhällsomvandlingen

Nya lägenheter på Strömgatan I slutet på februari var det öppet hus på Strömgatan 12 (kvarteret Dansaren) i Gällivare. De 22 lägenheterna är en del av ersättning för avveckling av TOP bostäders bestånd på 36 lägenheter på Torget i Malmberget. - Det känns mycket bra att vi äntligen kan flytta in i det första nya huset och ge de som flyttar in en bra start i det nya Gällivare, säger Stig Eriksson, ordförande TOP bostäder. - Ett fantastiskt fint hus med carportar där vi även förberett möjligheten för att kunna ladda våra egna miljövänliga elbilar, säger Esa Norojärvi, VD TOP bostäder.

Öppen planlösning med mycket ljusinsläpp tillfälligt möblerade av Möbelhuset inför visningen.

Bilden överst: Top bostäders VD Esa Norojärvi tog emot nyklarna av LKABs chef för samhällsomvandlingen Peter Segerstedt.

Högst upp i huset finns en bastu och relax med fantastisk utsikt mot Dundret.

Sjöparkens upprustning Arbetet med Sjöparken är påbörjat utifrån antagen programskiss med fokus på aktiviteter för alla åldrar. Etapp 2 startar i juni 2018 och kommer att pågå under barmarkssäsong. Omfattar bl.a. skatepark av betong, aktivitetspark, grillkåta, utegym, multisportplan, pulkakulle samt ny allmän belysning.

8


Samhällsomvandlingen

Vida fjällvyer lockar till husbygge I Gällivare har man nära till allt och alla fritidsaktiviteter och man bor som i naturen, tycker Karin och Tommy Niva som är i färd med att bygga nytt hus på Repisvaara.

Karin och Tommy Niva har bott i Gällivare i 21 år. I parets hus på mellanområdet har deras två barn vuxit upp. Äldsta flickan är utflugen så huset är nu för stort. Tanken var att skala ner och flytta till en lägenhet men så kom chansen att bo nära Dundret. - Vi var på det första informationsmötet om utbyggnaden på Repisvaara. Då ville vi egentligen höra oss för om möjligheten att köpa lägenhet. Det gick inte i det skedet så vi ställde oss i tomtkön, förklarar Karin och Tommy Niva. Så gick en tid och tanken om att bygga nytt hus mognade. För snart ett år sedan var det så dags för ett nytt informationsmöte om kommunens nya bostadsområde. - Då insåg vi att det var realistiskt att vi snart skulle kunna få bygga. När vi fick erbjudandet om tomt så var det nästan ett år innan vi hade beräknat få det. Vi hade inte ens funderat på vilken typ av hus vi ville bygga än, säger Tommy. - För oss var platsen viktigare än själva huset. Vi ville ha utsikt mot Dundret, säger Karin. Paret ritade först själva på hur de ville ha sitt hus men valde sedan ett nyckelfärdigt hus.

Snabbt bygglov Allt har gått väldigt snabbt och enkelt så här långt, bygglovet tog exempelvis sex dagar att få. Men drömmen om en enplansvilla fick ge vika. - Vi har en tvåplansvilla nu och ibland kan det gå flera veckor utan att vi är upp på övervåningen. Men att bygga på ett plan gick helt enkelt inte på den nya tomten. Det hade varit roligt om tomternas storlek hade varit olika och med mer variation. Många har skoter och släp och mycket utrustning som kräver plats, säger Karin och Tommy. Med en aktiv livsstil och intressen som cykling, löpning och skidåkning kräver utrustningen sin plats. Ett garage kommer att byggas till nästa år och det fanns en sak som inte gick att få med i det nyckelfärdiga huset, en bastu. - Det första vi gör när huset är klart och överlämnat till oss är att bygga till en bastu. Vi har sagt att vi inte flyttar in förrän den är klar, skrattar paret. - Och något som blir nytt för oss är att vi får en braskamin, avslutar Tommy. Den 21 september beräknas huset stå klart och med både bastu och braskamin lär familjen Niva inte behöva frysa sin första vinter i sitt alldeles nya hus med utsikt mot berget som betyder Gällivare för så många – Dundret.

- Det känns jätteskönt att inte behöva göra alla valen. Vi har fokuserat på placering av entrén och tänkt hur huset ska stå för att underlätta med snöskottningen. Det är verkligen en kick att vi ska få flytta till ett helt nytt hus, säger Karin.

9


Barn-, Utbildning- och Kultur

Karl-Erik Taivalsaari/ordf Barn-, Utbildning- och Kulturnämnden, Theo, Tommy Silverhav-Jönsson klipper bandet till den nya Fritidsgården.

Fritidsgården Polar

I början av februari bjöd ungdomsverksamheten in till nyöppning av fritidsgården på Per Högströmsgatan 9 (f.d. O’Learys). I samband med invigningen utlystes en namntävling. Selma Stålnacke årskurs 6 på Mariaskolan lämnade det vinnande förslaget och det nya namnet är ”Fritidsgården Polar”. Den nya lokalen är tillfällig tills multiaktivitetshuset är färdigställt. Så fritidsgården blir kvar i dessa lokaler fram till åtminstone 2021. - Det är många som saknar Stacken men lyftet med de här lokalerna är att det känns mer ombonat och med mer hemmakänsla. Det är en lugnare känsla här, med fina ytor och bra läge. Det som saknas är klätterväggen men den kommer ju i nya multiaktivitetshuset, säger fritidsledaren Tommy Silverhav Jönsson.

Kreativ aktivitet och soffhäng

Fritidsgården har två våningar där den nedre delen har ytor för aktiviteter som pingis, biljard, fotbollsspel och en hobbyverkstad där det finns utrymme att vara kreativ. På övre plan finns sällskapsytor och en cafédel där det säljs fika till självkostnadspris.

10

I kommunens ungdomsverksamhet jobbar sex fritidsledare. Det är Tommy Silverhav Jönsson, Åsa Fransson, Magnus Sundin, Ida Karlsson, Mari-Louise Martinsson och Evelina Oscarsson Mäki. Under kvällstid jobbar de två åt gången och under dagtid finns de ute på högstadieskolorna. I teamet finns även ungdomskonsulenterna Karin Lyngmark och Fredric Olofsson som jobbar med ungdomars delaktighet och inflytande.

Fritidsgården är öppen för barn och ungdomar från årskurs 7 till 17 år, en dag i veckan är det verksamhet för årskurs 5-6.

Öppettider: Måndag-Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag-Lördag: Söndag:

kl. 15-21 Åk 7 t.o.m. 17 år kl. 15-21 Åk 5-6 Stängt kl. 15-23 Åk 7 t.o.m. 17 år Stängt


Socialtjänsten

Fr v: Leif Olsson, Kerstin Palovaara, Britta Parfa, Peter Rundgren och Maria Ryngmark.

Vikten av att bli sedd

I ett nytt projekt sätts fokus på att få tillbaka elever med långvarig frånvaro till skolan. Projektet SEDD är ett samarbete mellan barn-, utbildning- och kulturförvaltningen och socialförvaltningen. Projektet startade i januari 2018 och pågår i tre år. SEDD står för Socialtjänst Elevhälsa Delaktighet Direkt. Både ogiltig och giltig frånvaro, som vid sjukdom, inkluderas i projektet. Att en elev är frånvarande från skolan kan ha orsaker som är relaterade till både skola och familj. Då är det viktigt med insatser från både skolans elevhälsa och socialtjänst. I projektet erbjuds även fortbildning, handledning och rådgivning till vårdnadshavare och skolpersonal. Det viktiga arbetet med förebyggande insatser, samverkan och föräldrastöd är socialtjänstens huvudsakliga uppdrag i projektet. Ett nära och konstruktivt samarbete med familjen behövs för att hantera frånvaro. Syftet med insatserna är att ge stöd i föräldrarollen och stärka relationerna mellan familj och skola. Även föräldrautbildningen Komet* kommer att erbjudas.

Allt fler barn och ungdomar uppger att de har besvär som huvudvärk, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Besvären är vanligare bland elever som uppger att de är stressade över skolarbetet. Ofta debuterar frånvaroproblematiken i årskurs 4 och ökar ju äldre man blir, men finns även i de lägre årskurserna.

S

e mig

Det handlar om att bli sedd och att bygga relation genom att visa att eleven är saknad när man är frånvarande. Annars finns en risk att eleven känner att ingen bryr sig och vägen tillbaka blir lång och onödigt svår. - Relationen mellan eleven och skolan måste oftast återupprättas men även familjen får stöd. Idrott kan vara en del av lösningen. Inte minst för att vända tillbaka dygnet, vilket är ett vanligt problem. Oftast tar det lika länge att komma tillbaka som man varit borta från skolan, förklarar Maria.

All skolfrånvaro över 10 % räknas som problematisk frånvaro och ska åtgärdas. Under en hösttermin innebär det en halv dag i veckan eller 2 veckor sammanhängande tid, av den garanterade undervisningstiden. Rektor kan under begränsad tid besluta om enskild undervisning i Läroteket, som finns i centrala elevhälsans lokaler. I Läroteket arbetar pedagogen Britta Parfa som har erfarenhet av skolfrånvarande elever. Hon har stöd av andra specialpedagoger med handledning. - Tidig upptäckt och snabba åtgärder är framgångsfaktorer för att få frånvarande elever att bli närvarande, avslutar Maria.

- Beslutet visar politikernas kraftfulla ställningstagande kring arbetet med skolfrånvarande elever. Tidigare har ansvaret i första hand legat på de enskilda skolorna. I dag tas ett helhetsgrepp i hela kommunen för att komma tillrätta med problematisk skolfrånvaro, förklarar projektledaren Maria Ryngmark.

11


Kommer snart!

• 7-8/4 Dundret Runt • 25/4 Vårsalongens utställning öppnar Gällivare museum • 30/4 Valborgsmässoafton firas i: Puoltikasvaara och Gällivare hembygdsområde. • 1/5 Utdelning av luvan, Toppstugan Dundret. • 5/5 Byakult Folkets Hus Gällivare • 19/5 ”Ur-Kul” Farmiljeföreställning Dansens Hus • 24/5 Körkonsert av Kulturskolan • 30/5 Skoj på stan • 2/6 Gällivare Rör på sig • 6/6 Nationaldagsfirande i: Gällivare Nattavaara Purnuvaara Soutujärvi • 9/6 Linasvängen • 16/6 Gruvorna Runt

12

pril

• 1-8/4 Naturum Laponia Stora Sjöfallet har öppet

n

a -8

• 1/4 Pimpeltävling i Sammakko

Du

• Vintercaféerna

t Runt e r d 7


et

s n D un e n r d a r B

Runt 8/4

Ingress Brรถdtext

13


Landsbygderna

Invigning av Gällivares första servicepunkt i Skaulo Det finns numera ett fysiskt servicekontor i Soutujärvibygden och invigningen skedde den 1 februari. Den första frukten är skördad i projektet Service i samverkan utvecklar Gällivare kommun och vi hoppas på fler invigningar det kommande året.

Info om projektet Gällivare kommun driver projektet Service i samverkan utvecklar Gällivare kommun, delfinansierat av landsbygdsprogrammet via Tillväxtverkets utlysning ”lokala servicelösningar”. Syftet är att etablera servicepunkter i kommunens bygder och förstärka organisationen kring service i landsbygd.

Fr v: Ingela Koski, Lotti Meier, Lars Alriksson, Jeanette Wäppling, Vivi Eriksson och Jonas Olsson. Främre raden från vänster: Emma Wallin, Agneta Jörgensdotter och Barbara Willen.

Soutujärvibygden var snabb att haka på projektet och Barbara Willen är delprojektledare för bygden fram till projektets slut i december 2018. Barbara är styrelsemedlem i den ekonomiska föreningen Soutujärvibygden i utveckling. Föreningen ska utgöra ett stöd och en resurs för bygdens utveckling genom att tillhandahålla samhällsservice och annan service som gynnar bygdens innevånare och besökare. Föreningen kommer driva servicepunkten i bygden. Vill du läsa mer om föreningens arbete och bygdens aktiviteter läs mer på

Unga som gamla samlades när vi skulle fira det arbete som gjorts för att etablera servicepunkten och skåla för kommande utvecklingsarbete. Förutom tal från kommunalråden Lars Alriksson och Jeanette Wäppling tilldelades Tore Aspebo ett diplom som hedersmedlem i föreningen Soutujärvibygden i utveckling för sina insatser för bygden. Ett 50-tal personer bevittande när Jeanette Wäppling med en nål spräckte ballonger för att officiellt inviga servicepunkten och önska lycka för framtida arbete.

14

Kvällen avrundades med en föreläsning av Audun Otterbech från Lapland Vuollerim AB. I Vuollerim har det växt fram olika bygdebolag och ekonomiska föreningar för att täcka de behov som byborna upplever att de behöver för att skapa en attraktiv by att bo och verka i. Några exempel som gavs under kvällen var att byn skapade en friskola när kommunen beslutat att lägga ner högstadiet, ett annat exempel är Polarcirkelns gårdsprodukter, en gård med fjällkor som generar himmelsk god ost och bevarande av fjällkor, som är utrotningshotade. Foto: Andreas Hinzer

www.soutujarvi.se. Vill du följa projektet? Läs mer på:

www.gellivare.se/Näringslivet/ Landsbygd.


Go´fika på landsbygden Till vintercaféerna kan du komma som du är, vare sig du är ute efter ett go´fika eller bara vill komma in i värmen efter en skotertur. Du är välkommen att njuta av en god kopp kaffe eller en matig soppa om du har tur. Vintercaféerna drivs för andra året i rad i Hakkas, Leipojärvi och Moskojärvi. Förra året hade caféerna drygt 1700 besökare och vi hoppas att ännu fler hittar till dessa guldkorn i år. Första helgen slogs rekord i antal fikasugna besökare under öppningshelgen i Leipojärvi. Gällivare kommun investerar i caféerna med syfte att bidra till fler besöksmål och aktiviteter på vår landsbygd för vinterglada människor. Caféerna drivs av föreningar med stort engagemang för sina bygder. - Vi på utvecklingsenheten ser vintercaféerna som uttryck för drivkraft, attraktivitet och mötesplatser i dessa tre byar, säger Andreas Hinzer, utvecklingschef.

Landsbygderna

Fler händer i jorden! Cora Karlsson vill få fler händer i jorden och att fler på så sätt kommer närmare maten, då tror hon att vi kan göra klokare matval. Projektet Renodlat är hennes sätt att förmedla kärleken till miljön genom att bryta ner globala utmaningar, såsom klimathot, biologisk mångfald och rent vatten till lokala möjligheter. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, för att bidra till en bättre miljö både lokalt och globalt. Renodlat arbetar lokalt i Gällivare och regionalt i Norrbotten, för att fler ska vilja odla och producera livsmedel. Genom att odla lokalt, ta hand om matsvinn, ta tillvara på gammal kunskap och samtidigt testa nya metoder, bidrar projektet och dess deltagare till ökad självförsörjning. Ett bättre resursanvändande leder till en hållbarare framtid. Måttet på när projektet är lyckat är när fler sätter händerna i jorden, skördar sina egna grönsaker, plockar sina egna ägg och skapar nya maträtter med mat som annars hade hamnat i soporna. Helt enkelt när aktiviteter och initiativ i Renodlat får egna liv utanför projektets ramar och skapar nya samtal om mat mellan människor.

Kommande aktiviteter Hakkas • • • • •

Under påskhelgen flyttar vintercaféet i Hakkas till Sammakko Hembygdsgård. 31 mars arrangeras skotertävling av Sammakko Fritids- och skoterförening. 1 april kl. 12-14 ordnar Hembygdsföreningen pimpeltävling på Sammakkosjön. 7 april arrangeras loppis i Hakkas Bygdegården. 8 april är det Slåtterkojans dag.

Moskojärvi •

Påskfest med aktiviteter för stora och små under ordinarie öppettider vecka 13. Här har du möjlighet att vinna en grillplats. Följ Moskojärvi bygdegård på Facebook för mer information.

Mer information gallivare.se/landsbygd

Blir du nyfiken och vill engagera dig? Här kommer ett gäng tips i projektet: • •

Starta ett hönseri – småskalig äggproduktion, själv eller tillsammans med andra. Gå med i HÖNSNÄTverket i & kring Gällivare på Facebook! Är du intresserad av att odla potatis, och tycker det vore roligare tillsammans med andra? Kanske du till och med vet någon som har en bit mark som är perfekt för potatis? Hör av dig till Renodlat om du känner dig träffad! Är du elev eller pedagog som är intresserad av det Arktiska växthuset? Här finns möjlighet att använda växthuset som lärmiljö, t.ex. för odling, entreprenörskap, biologi eller annat lämplig koppling till läroplanen. Det Arktiska växthuset är en gammal fryscontainer som fått nytt liv, här odlas krasse, ärtskott, örter och bladgrönsaker i test för att se om det ekonomiskt försvarbart.

Renodlat.nu Facebook Instagram

15


Näringslivsnytt

Glamorös camping i Sàpmi Sápmi Nature camp i Nábrreluokta. Foto: Lennart Pittja

Lennart Pittja, Unna Tjerusj sameby i Gällivare, är mannen som kan konsten med att producera reseanledningar för den resvana turisten som sett allt. Storslagen natur omger Sápmi Nature camp i Nábrreluokta och hit reser människor från hela världen. Renskötseln har pågått i generationer i området för campen. Och tanken är att så ska det förbli. Det handlar om småskalig besöksnäring som visar hänsyn till rennäringen och naturen. - Lennart levererar, som alltid, en högkvalitativ upplevelse till en noggrant utvald kundgrupp. Professionellt så vägleds globetrotters, på ett jordnära sätt, till samisk kultur och miljö, säger kommunalrådet Lars Alriksson. Campen har fem stora lavvu-tält med bekväma dubbelsängar och tar max tio gäster åt gången. Varje kåta hålls varm med hjälp av två kaminer som gästerna får lära sig att sköta själva. Maten kommer från närområdet och det bjuds på allt från ren- och älgkött, fjällfångad fisk eller ripa.

16

- Gästerna köper en samisk upplevelse och vistelsen kan bli väldigt lärorik. De får hålla sitt boende varmt och vara med och laga maten om de vill, säger Lennart Pittja och fortsätter; - Jag behöver inte vara guide och föreläsa hela tiden utan runt matbordet samlas vi och umgås tillsammans. - Vilken fantastisk affärsidé med denna Natur Camp. Verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Och ett så bra sätt att sprida kunskap om Sápmi och dess historia genom upplevelser och samtalen vid köksbordet, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.


De som besöker campen är oftast vana resenärer som är ute efter något unikt. Vanligtvis stannar de 1-2 nätter och kombinerar sitt besök med andra upplevelser i Swedish Lapland. Gästerna vill lära sig om Sápmi men det är också en plats för eftertanke som ger dem ett djup i upplevelsen.

Tjuonajokk lyfter sig till en ny nivå Ute i Europa finns en stor efterfrågan av fiskeupplevelser med en hög kvalitativ nivå. Just därför har Tjuonajokk byggt ut sin fiskecamp som ligger i direkt anslutning till en av de sista orörda älvarna, Kaitumälven. Redan nu är vår kapacitet för säsongen 2018 bokat med mer än 50 % och bokningar för 2019 finns redan, säger Erik Björklöv som är delägare av Tjuonajokks Fiskecamp. Besökare kommer från hela världen men schweizare, fransmän, amerikaner och tyskar är den största internationella kundgruppen till campen. Flugfisket efter harr är känt över hela världen men gäddfisket har utvecklats mycket starkt. - Vi satsar på lokal mat med en hög servicenivå. För att skydda miljön, leverera kvalitet och utveckla en hållbar verksamhet tar vi bara max 30 gäster åt gången, förklarar Erik.

- Jag hämtar mina gäster från tågstationen och bilresan till Nábrreluokta blir en del i upplevelsen. Här hör många tystnaden för första gången och det kan bli mycket känslor och nya intryck att ta in för gästerna, säger Lennart.

Läs mer på Sápmi Natures hemsida.

Företaget FishYourDream som driver Camp Tjuonajokk har satsat fem miljoner kronor för att bygga ett nytt hus med hotellstandard. Här finns fem nya dubbelrum, enkelrum, nytt kök, bastu, dusch och ett nytt elverk. Tjuonajokk är en av Sveriges mest kända fiskecamper. Anläggningen hittar du mellan Gällivare och Kiruna, 120 kilometer norr om polcirkeln i hjärtat av norra Lappland. Öppettider säsong 2018 9 mars – 23 april och 13 juni till 2 september Läs mer på www.fishyourdream.com/Tjuonajokk Foto: FishYourDream

17


Barn- Utbildning och Kultur

Den nya tillbyggnaden på Hedskolan, G-huset som beräknas vara klar för inflyttning i augusti 2018.

Hedskolan tar ett steg mot framtiden Kommunen har tagit ett samlat grepp och sett över skolstrukturen. Det innebär att Sjöparksskolan blir tätortens 7-9 skola och de övriga skolorna kommer att omfatta förskoleklasser till åk 6(F-6). Både vid Hed- och Sjöparksskolan är om- och tillbyggnad aktuella. Detta för att anpassas till de behov den nya ordningen innebär. Susanne Köhler arbetar som processledare och samordnar arbetet med skolstrukturen. Flytten går

Från höstterminen 2018 flyttar Sjöparksskolans elever, från förskola till årskurs 6, upp till Hedskolan. Då ska en helt ny byggnad stå klar och den befintliga delen av skolan vara upprustad. Detta blir då kommunens största grundskola sett till antalet elever. - Just nu planeras den framtida verksamheten där Hed- och Sjöparksskolan tillsammans arbetar med den nya strukturen. Det pågår också ett tajt samarbete med bygget av nya friidrottsarenan, som blir Hedskolans nya gymnastikhall, säger Susanne.

Ny skolgård

Det mesta på Hedskolan fräschas upp, även skolgården får ett rejält ansiktslyft. På vintern är tanken att jobba med kreativ snöhantering, klätterhögar, skidspår och vilda ytor. Det planeras också för bollspel, multisportarena och en gångbana som bjuder in till upplevelser med mera.

Sjöparksskolan byggs om

När de yngre eleverna flyttat till Heden är det dags för Sjöparksskolan att byggas om, vilket beräknas ta cirka ett år. När det är klart samlas

18

Elever från årskurs 1 serveras pizza och salladsbuffé under invigningen av Hedskolans nya matsal.

alla högstadieelever från Myran, Tallbacka, Hed- och Sjöparksskolan i den ombyggda skolan. - Vi kommer att vara en del av samhällets flöde genom att stan förändras, vilket blir positivt för skolans verksamhet. Vi får det blivande multiaktivitetshuset åt ena hållet och Sjöparkens aktivitetspark, med is- och evenemangsarenan, åt det andra. Till det kommer Hedskolan och den nya friidrottshallen. Allt detta blir en livaktig och viktig del av undervisningen, säger Susanne.


Fr v.: Martin Wirén, David Väyrynen och Jemina Hicintuka.

Kulturambassadörer 2017

Kultur

För sina insatser under 2017 har Gällivare kommun beslutat att tilldela utmärkelsen årets Kulturambassadör till Martin Wirén, Jemima Hicintuka och David Väyrynen. Kommunalråden Lars Alriksson och Jeanette Wäppling delade ut utmärkelsen under årliga hemvändarträffen i Malmbergets sporthall på juldagen. Kommunalråden Jeanette Wäppling och Lars Alriksson delade ut stipendierna.

Jeminas kompisar från Kulturskolan förärade henne med ett potpuri av låtarna hon framfört i Idol-programmet.

19


Lilla VM 60 år

Medborgarfrågan

Vad har varit det bästa med ditt jobb Kommunbladet ställde frågan till avgående pensionärer vid avtackningen på Quality Hotel.

Bert Alldén, serviceman Service- och teknikförvaltningen - Jag har jobbat 39 år på reningsverket. Mitt jobb har varit fritt och självständigt med de dagliga rutinerna i verket så att allt skulle fungera.

Tomas Granberg, insatsledare Räddningstjänsten - Jag skulle inte stannat 40 år om vi inte haft bra kamratskap, bra gemenskap och tillit till varandra vilket är mycket viktigt vid traumatiska krissituationer som kan uppstå i arbetet inom Räddningstjänsten.

Gullbritt Johansson, undersköterska i nattpatrullen, Socialtjänsten - Jag har haft ett fritt och stimulerande arbete i nästan 40 år bland annat inom prykiatrin. Mycket skratt med roliga arbetskamrater och bäst av allt alla tacksamma gamlingar som fått hjälp av oss i nattpatrullen.

Elisabeth Nilsson, resurspedagog Barn-, Utbildning- och Kultur - Jag började i Puoltikasvaara för 41 år sedan. Under min tid på Tallbackaskolan fick jag förmånen att vidareutbilda mig till resurspedagog. Helt fantastiskt! Det bästa med jobbet är förstås barnen, att få vistas ute i naturen, åka skidor och röra på sig tillsammans med dem.

Göran Sandström, ekonomichef Kommunledningskontoret - Det bästa är alla duktiga och trevliga medarbetare jag haft genom åren. Jag fick också vara med om stora förändringar med att införa avtal med bostadsdelegationen, stora rekonstruktioner samt förändringar inom pensionsförsäkringen under mina nästan 31 år i kommunen.

20


Pensionärsavtackning

TACK! för ett bra jobb!

Barn-, Utbildning- och Kulturförvaltningen. Övre raden fr v: Anneli Sedig, Elisabeth Nilsson, Siv Dyrander, Marika Hennix, Kent Renlund, Ullabritt Windstam-Olofsson, Liselotte Lagnestig. Nedre fr v: Mona-Lena Edholm-Selberg, Anette Enback, Ann-Christin Olausson, Ulla Alatalo, Astrid Alveblom, Ingegerd Eriksson, Gun-Marie Dagerhult-Burman, Ingegerd Nilsson.

Socialförvaltningen. Fr v: Anne-Lis Zackrisson, Estrid Johansson, Doris Karlsson, Kerstin Engström, Kerstin Sandin, Gullbritt Johansson, Britta Sundvall. Gun-Marie Dagerhult-Burman, Ingegerd Nilsson.

Service- och teknikförvaltningen. Fr v: Marie Nyström, Tommy Nyström, Frank Öqvist, Tommy Nilsson, Bernd Lass, Bert Alldén.

Miljö- Bygg och Räddning. Tomas Granberg och Lennart Nilsson.

Miljö- Bygg och Räddning. Fr v: MonaLisa Karlsson, Antero Ijäs, Göran Sandström, Rut Sammelin.

Den årliga pensionärsavtackningen hölls den 28 februari på Quality Hotel Lapland. De nyblivna pensionärerna bjöds på en trerättersmiddag och avtackningstal av förvaltningscheferna och kommunchefen. Sextio anställda som gått i pension 2017 var inbjudna. Det bjöds på Välkomstdrink, Toast Skagen med handskalade räkor, Oxfilé med pommes Anna, pepparsås, svamp, smålök samt ugnsbakad tomat. Middagen avslutades med Vaniljglass och varma hjortron.

Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunchef Mats Pettersson hälsade alla hjärtligt välkomna. Ulla-Britt Larsson

21


E

Polarvinternatten

n glad och nöjd festivalgeneral Urban Uvemo, sammanfattar Polarvinternatten så här:

- Ett fantastiskt arrangemang under fyra dagar där Gällivares invånare bjöds på allehanda kultur, dessutom allting gratis, bara tacka och ta emot. 57 st evenemang på 11 olika scener. Musik i olika konstellationer - klassiskt, jazz, visor, folkmusik var lite av det som bjöds på. Utställningar, ungdomsbio, författarträffar och dans med workshops. Allt på olika tider under helgen för att hinna se så mycket som möjligt. De 3000 besökarna skapade i sig självt mingel och trivsel under helgen. Att dessutom musiker och andra artister frotterar i samhället skapar även detta ett fantastiskt bra stämning och man har alla möjligheter att umgås över gränserna för att lyssna och se på varandras uppträdanden. Bland det som kan nämnas speciellt var en författarträff med åtta lokala författare som alla gett ut böcker i år. Vidare fin klassisk sång av Carina Henriksson med musiker, otroligt bra folkmusikkonserter med Burman/Berggren från Lycksele samt de tre lokala rockbanden som hade fullt ös i Sportbaren under två kvällar. Kulturskolan deltog med Jazzgrupp, rockorkester och dramateater. David Väyrynens tonsatta ”Marken” drog mångas intressen till sig liksom Mirja Palos föreställning ”Norrbottnisk själ”. Många fina utställningar på museet och i kulturens korridor i Centralskolan fanns att beskåda, bland annat Fotoklubbens utställning med midvintertema. Bildningsförbunden hade verksamhet i Dansens hus med konst och hantverksutställningar och Tornedalsteatern gav föreställningen ”Kontrolli”. Jazzmusiken visade upp sig från sin bästa sida med bl.a. Polska virtuoser som även uppträdde med lokala musiker samt musiker från Piteå. Allt detta invigdes i Gällivares fantastiska kyrka där Alessandra Bossa och Jonathan Nilsson bjöd på ljud- och ljusshow. Det finns hopp om ett otroligt brett kulturliv i Gällivare, låt oss fortsätta på den inslagna vägen och fira årets mörkaste period med kultur av världsklass. Tack! Urban Uvemo Polarvinternatten

22


Fullt ös!

- när lokala musiker intog scenen under Polarvinternatten.

Tre lokala band, Wipeouts, Injection och Unbreakble bjöd på rock, blues och pop under två kvällar. Fullt ös och fullsatt blev det i Sportbaren på Quality Hotel Lapland. Ulf Andersson från bandet Unbreakble säger så här: - Vi tackar för att vi fick vara med i ett välorganiserat arrangemang med musik i olika stilar och bra ljud och ljus. - Kul att vi fick tillfället att uppträda inför storpublik med såväl egenproducerad musik samt coverlåtar. Hoppas vi ses igen! Bandet Unbreakble består av fr v. Jonny Olsson, Mats Engström, Ulf Andersson, Christian Hedenskog, Håkan Hannu. Så här beskriver de sig själva: Okrossbara & ödmjuka killar - eller kalla oss halvmogna män som gillar att rocka loss. Skriver egen musik & har släppt två EP album som finns på Spotify.

23


Grattis!

FOTOAIF I UTF GRAFEN ÖRA MAGNUS GRANN- SKENMANÖORT VER

B E M L E N A U R A Ö L G T M E S I G E B E T M O N G K L O T E E S S R N A P H U R P L A D E N Y Ö A T I A S O M G Ö M H A J L D S I S A L L N Ö E G L I T E S Ä G M M A E N K E T A V I S L V A L G E S L S L Y U N Å N Ä T O A S S A R G O S T A U M E B R I C K N T D A V O R T R Ä I D V D S T Ä Y R A M R Y N E O T A N L F S A K I S K T O R Ö P K A R N A A N A R A T G U N I S A S T K S S O N E V E A O M O G R I R A L N A T R A N N RIKE

SKEN

LAGER

DEL I BIBELN TRE E

HARHJÄRTA D SUGGA PÅ VÄG RULLA OCH DRYCKERNA

HANS NY A BOK?

UTAN ÖVERNATTNING

SURA

UTFÖRDES AV FOTANKIRUNA- DE ERIK BOLAG FRÅGA NOMAD

TVÅ AV DEN

TRÄDRADER DÅLIGT BETYG

FISK TINDRAT BAKVÄNDES

RYKER OCH PYSER SKÄL

JAGAR KOD FÖR OM NAT TELEFO N TEN ASTRID FIGUR -

VASS

KOBBEN

UTTRYCKA

LASERDISC

FN UTOMLANDS

TRUTAR SATTS PÅ SOM AVGALTAR BYTARE

MED TILLTUGG JURT

DEL AV DJURRYGG

FÖRE MÅNGA NUMMER RESA

TRIVIAL UNDERVISADE

SJÖ VILDKATT

UNGA TRÄD OCH BUSKAR

DERAS BOK?

SKRIVANDE BACKE TVÅ L

BADPLATS KYLER

MYNT

SISTA

LIST AV GROVT TRÄ

FIRAS 16/12 NEDKYL NING

FACTO UTAN ÄNDAR

100 KVM

STOCK

OXUDDE 159-17

MELLAN Q OCH S

EN MASSA

PALMLUNDAR I HETTAN

DRÖMMEN

FÖRVÄRV AV KALLA

BADAS FRISKIS DET I & SVET-

SES I LAB OCH I KÖK

TIS AFFÄR

BLOCK

FÖNARNA GISSAT

Min PRAO-vecka Hej,

- Jag heter Athena och jag har praoat på kommunkontoret i Gällivare. Jag har varit hos min mamma, Catharina Gustafsson, som jobbar som folkhälsostrateg. Hon jobbar med att människor ska må bra osv. Jag fick följa med på olika möten som mamma är engagerad i. Sen har jag varit på informationsenheten med Ulla Vikman som jobbar med information. Den här artikeln som jag skrivit är ett exempel på jobbet på informationsenheten. -Jag går i Malmens friskola, årskurs 6 i Gällivare. Det är en ganska liten skola med cirka 80 elever i årskurserna 6-9. Skolan ska dock utökas med 2 klasser så att det istället blir årskurs 4-9. Skolan är nyrenoverad och lokalerna är fina, samt att vi då har en egen kock som lagar god mat. Lärarna är snälla och trevliga. Man är som en liten familj. Jag tycker skolan är helt okej, det är skönt med rutiner och man ser fram emot helgen. Det roligaste ämnet i skolan är nog hemkunskap och musik. Jag gillar hemkunskap för att jag gillar att plocka och laga mat och så gillar jag musik för att jag har ganska lätt för att lära mig nya instrument samt att jag tycker det är kul. På fritiden brukar jag mest vara med kompisar. Jag har ridit ända sen jag var liten men nu tar jag en paus från ridningen. Mitt intresse för djur har gjort att jag som liten velat bli veterinär. Numera har jag inga bestämda framtidsplaner. Om jag ska sammanfatta min praotid på kommunen så skulle jag säga att det har varit roligt och intressant att få lära sig mer om vad man jobbar med i Kommunhuset.

Athena

VASSBÅT

YNNESTBEVIS REST

MÅLANDE SUSANNE TJUTIT

KRING

LÅTIT SOM EN MYGGA

PRINCIPLÖSHET

IBLAND MED ACK SOLGUD

FORSADE

Vinnare i Kommunbladets vinterkryss, nr 4, 2017 • • • • • • • • • •

Marika Stenström, Gällivare Lukas Oja, Gällivare Eini Björnström, Gällivare Berith Larsson, Gällivare Anna-Lisa Larsson, Malmberget Berry Kurkkio, Gällivare Maj-Britt Fransson, Malmberget Eva Winbjörk, Gällivare Ella Andersson, Gällivare Lilly Johansson, Nattavaara by Redaktionen gratulerar alla vinnare!

Nästa nr av Kommunbladet kommer i juni 2018

Har du tips eller synpunkter om Kommunbladet kan du skriva till: post@gallivare.se eller Kommunledningskontoret, Informationsenheten, 982 81 Gällivare Kommunbladets redaktion

VIKTIGA NUMMER

I nödsituation Ring 112 Vid en kris eller allvarlig händelse (nationellt nummer) 113 13 Sjukvårdsrådgivningen Ring 1177 Ambulans i icke brådskande fall 0920-22 02 75 Räddningstjänst 551 65 Sotningsväsendet 0980-100 11 Felanmälan 818 213 Ang vatten och avlopp, gator och vägar, kommunens fastigheter Risklinjen Om du upptäcker olycksfallsrisker i din omgivning 020-93 00 00 Socialjour, efter kontorstid 818 212 Socialtjänsten, dagtid, akut 818 000 Polisen Gällivare (nationellt nummer) 114 14

Profile for Gällivare kommun

Gällivare kommunblad nr 1 2018  

Gällivare kommuns officiella tidning. REnew!

Gällivare kommunblad nr 1 2018  

Gällivare kommuns officiella tidning. REnew!

Advertisement