__MAIN_TEXT__

Page 1

HÄLSNINGAR FRÅN DITT GÄLLIVARE

KOMMUNBLAD NUMMER 3, SEPTEMBER 2018

Äntligen

Nya flyget är igång INSPIRATION

leder till körglädje

ReBorN LIFE

Restoration of Boreal Nordic Rivers

Personlig träning

med We Fysik


KOMMUNCHEFEN HAR ORDET

”Någon annan”? Det rivs, byggs och byggs - nästan överallt. Kommunen växer fram i ny skepnad rent fysiskt. Det blir fint. Byggnader och infrastruktur skapar förutsättningar för ett bra samhälle och för att få ut full potential av det behöver ”livet mellan husen” hänga med. Det är kul att se glada barn, föräldrar och personal, exempelvis på invigningen av Hedskolan. Men just idag är jag lite bekymrad. Hur kan Ann-Louise, Britt-Marie, Ingela och jag (se bilden ovan) vara så glada efter att ha blivit utnämnda till årets sopor? Jo vårt lag plockade mest skräp i en tävling vi hade med all personal på kommunledningskontoret. Jag gillar att tävla och självklart också att vinna, framförallt över mig själv. Men sällan har en vinst väckt en sådan eftertanke. Vi var totalt 55 personer i 13 lag som hade 45 minuter på oss att gå från Folkets Hus i centrum till Sandviken och samtidigt plocka skräp. Sammanlagt blev det 312 kilo! Ja, du läste rätt 312 kg! Helt sjukt! Mina tankar drar iväg. Hur hanterar vi egentligen byggavfall, lätt defekta produkter, mat, människor och … Hur blev det så här? Vem kan göra

2

någonting åt det? Självklart har vi i den kommunala organisationen ett ansvar och med politiska styrmedel kan en del åstadkommas. Två övergripande delar är att fullmäktige i slutet av september beslutar om vår Miljöplan för 2018-2020, det andra är arbetet med avfallsplanen som pågår. Men räcker det? Tveksamt. Kommunen det är vi alla, nästan 18.000 tillsammans, ”någon annan” bor inte i Gällivare. Vilket samhälle vill vi ha? Vill du som jag ha förändring – börja med dig själv och gör det du kan. Att sluta slänga och istället plocka upp ett skräp om dagen är ju en enkel början. Jag brukar avsluta mina texter i kommunbladet med: Grattis till dig som bor här och välkommen hit alla ni an-

dra som ännu inte gör det! Men den här gången lägger jag till att det förutsätter att du tar ansvar för att göra vår kommun bättre. Sluta skräpa ner, sluta slänga bra grejer, var rädd om dig själv och dina medmänniskor. Jag tror inte på pekpinnar, skäll och gnäll, men den här gången känner jag att det behövs – i nästa kommunblad ska jag vara positiv igen. Nu ska jag ut i den härliga höstluften och njuta av allt det fina vi har här och med en liten påse i fickan för att plocka upp skräp, så länge det finns något kvar att plocka.

Mats Pettersson, kommunchef


LAPLAND AIRPORT

Flyget äntligen åter! Söndag den 16 september landade det första planet från flygbolaget Nordica, som är ny operatör på direktlinjen Gällivare-Stockholm. Kommunalrådet Lars Alriksson var på plats och hälsade Toomas Uibo, marknadschef i bolaget, välkommen till Gällivare. - Härligt att se att vi åter har reguljär trafik på vår flygplats. Jag har mycket stora förhoppningar på Nordica, som med ett modernt jetplan snabbt ska bygga upp passagerarunderlaget på vår flyglinje. Arbete i den inriktningen har redan påbörjats, säger kommunalrådet Lars Alriksson Det ingångna avtalet som Trafikverket tecknat med bolaget sträcker sig fram till 29 oktober 2019. Detta för att komma i fas med verkets ordinarie period för all upphandlad flygtrafik i landet. Från oktober 2019 är det 4-åriga avtal som gäller för samtliga flyglinjer som upphandlas. - Jag uppfattar signalerna från bolaget Nordica som att man avser att göra en långsiktig satsning på flygtrafik här i norra delen av landet, vilket bådar gott inför kommande upphandling, säger flygplatschef Michael Gustafsson.

Med det nya jetplanet som tar ca 90 passagerare är restiden två timmar. Biljetter bokas enklast på: www.nordica.ee/en, närmaste resebyrå eller resesajt på Internet.

3


Nr 3, 2018

Innehållsförteckning 24 20

18

Läs mer om fiberutbyggnaden i Gällivare kommun på gallivare.se/bredband.

16

Här hittar ni alltid senaste informationen kring projektet.

8 2 3 5 6 7 8 10 11 12-13 14 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Kommunchefen har ordet Nya flyget har startat Familjen som duellerar Re:form Gällivare Sjöparken tar form Aktuella byggprojekt Kulturfestivalen Det enkla är ofta det geniala ReBorN LIFE Ante Skaulu Personlig träning med We Fysik The Outpost Tove Johansson Nyinvigning av Hedskolan Inspiration leder till körglädje Turistsommar i Gällivare Snowtrail Dogcamp Evenemangskalender Tippsta Disc Golf park

Gilla oss och följ oss på facebook.com/gallivare.se Instagram: @NyaGallivare

N VA

ENMÄRK

E T

S

Gällivare kommun 982 81 Gällivare, Tfn 0970-818 000 vx Besöksadress Tingshusgatan 8-10 • E-postadress post@gallivare.se Hemsida www.gallivare.se • Ansvarig utgivare Mats Pettersson Redaktör Anders Åhl • Grafisk form Michael Renström Textproduktion Mikaela Östebro, Anders Åhl, Emma Wallin Omslag Tjejkväll på motocrossbanan, foto: Per Törevall/Media Tales Foto Daniel Olausson där ej annat anges Tryck Ågrenshuset Produktion AB

4

Vi söker Lärare Förskollärare Socionomer Undersköterskor Arbetsterapeut

PEFC Certified Från uthålligt brukade skogar.

Miljömärkt trycksak 3041 0010

Savo har av Rebeckaloge 59 Lapponica tilldelats en gåva för det arbete som utförs i samhället. Gåvan är på 12 000 kronor och delades ut av Eva Niemi och Elisabeth Lundström.

PEFC/05-38-104

För mer information: www.pefc.org

Läs mer om tjänsterna på gallivare.se/ledigajobb


FRITID

Familjen Rantapää är Team Gällivare, fr vänster; Nadia, Mats, Samuel och Sion längs fram.

Familjen som duellerar i TV Att tävla har ständigt varit närvarande i Mats liv. Och med en begåvning för olika bollsporter och många framgångar genom åren, är det kanske inte så konstigt. – Jag har väl alltid ägnat mig åt någon form av sport även om det på senare tid sker i mer lugnare former, säger Mats och fortsätter; jag var egen företagare under många år och då var idrott en viktig del som gav kraft och ork. Samtidigt var jag kanske inte den mest närvarande pappan då, något som jag försöker ta igen när jag fick en andra chans, om man säger så. Att hitta på saker tillsammans med Samuel och Sion är både viktigt och hur roligt som helst, berättar Mats. Och då handlar det inte bara om idrott utan kan lika gärna vara en fisketur. Men att tävla finns alltid där ändå, för det gäller ju förstås att fånga den största fisken. I vintras satt trion hemma och tittade på TV och programmet ”Duellen” drog igång. – Det där borde vi vara med på pappa, tyckte Samuel. Lillasyster Sion hakade snabbt på och det var inga större svårigheter att övertyga pappa Mats om samma sak.

Sagt och gjort. De skickade in en ansökan om att medverka i programmet och det dröjde inte länge innan svaret kom: ”Hej familjen Rantapää, ni har blivit utvalda att vara med i Duellen som kommer att sändas hösten 2018”. Inspelningen gjordes under den gångna sommaren, men tyvärr fick inte Sion vara med och tävla då hon enligt programreglerna var för ung. Men storasyster Nadia ryckte in så det hela löste sig och Sion fick självklart följa med. - Hon var lysande som vår mentala coach och peppade oss hela tiden, berättar en stolt pappa Mats och Sion inflikar; - det gjorde inget att jag inte kunde vara med och tävla för vi hade så roligt på resan ändå. Och så fick jag träffa min kusin också. Hur gick det då? Ja det visar sig den 20 oktober då avsnittet med familjen Rantapää sänds. Duellen är ett underhållningsprogram för hela familjen där de tävlande ska gissa vem som vinner i oväntade och spektakulära dueller. Programserien sänds på lördagar kl 20.00 i SVT1 och finns också tillgängligt på SVT Play.

5


SAMHÄLLSOMVANDLINGEN

Re:form Gällivare Ett nytt informationscenter ska gestalta ett samhälle i ständig förändring. Fokus blir på den pågående samhällsomvandlingen men ska även belysa Gällivare kommuns kultur, näringsliv, integration, familj, barn och vår lokala och regionala framtid. Och inte minst människorna i Gällivare och Norrbotten. Ett nytt informationscenter ska gestalta ett samhälle i ständig förändring. Fokus blir på den pågående samhällsomvandlingen men ska även belysa Gällivare kommuns kultur, näringsliv, integration, familj, barn och vår lokala och regionala framtid. Och inte minst människorna i Gällivare och Norrbotten. Det nya centret planeras att öppna i Norrskensgallerian under vintern. Där ska besökarna få en bakgrund till allt som händer i samhällsomvandlingen men fokus kommer att ligga på det som händer de närmaste åren. Här ska finnas något för alla åldrar och passa såväl skolbarn som för affärsmöten.

6

- Information är en mycket värdefull råvara idag. Under samhällsomvandling och expansion av mineralbolagen är målet att förädla dessa mängder information på ett sådant sätt att man får en tydlig och övergripande bild av Gällivares framtid fram till minst 2030. Informationscentret är ett nära och kraftfullt verktyg mitt i hjärtat av Gällivare. Det skapar en (kommunikations-) brygga mellan människorna, kommunhuset och de stora mineralbolagen i kommunen. Här kan alla få information, Gällivarebor, turister och investerare, historiskt men framförallt om Gällivares och Norrbottens framtid. Med ett samhälle som är fysiskt utsatt för en så stark förändring - är ett konstant och öppet informations-

flöde de bästa förutsättningarna för att bygga förtroende för framtiden för sina medborgare, säger utvecklingschef Andreas Hinzer. Mera Media har fått uppdraget att genomföra konceptet. Så här förklarar hur de tänker sig känslan i rummet; ”Utgångspunkten i inredningen är Gällivares grundelement – fjällets vindpinade snöformationer i mjuka skiftningar, fjällbjörkarna, magnetiten och renlaven. Detta ger en naturtrogen färgskala i samklang med platsens förutsättningar. Det blir en gemensam utgångspunkt, dit man återkommer för att bjuda in till nya perspektiv och ta sikte mot framtiden.”


SAMHÄLLSOMVANDLINGEN

Teamet från våra grannländer i Baltikum som byggt den fina lekparken; Övre raden fr vänster: Sarunas Simutis och Ramunas Montvidas. Nedre raden fr vänster Zygimantas Sukovatij och Noel Shorten.

Sjöparken tar form

Sjöparksområdet

Is- och evenemangsarenan

Den första etappen av parkprojektet är snart klar att öppnas för allmänheten. Här finns en ny småbarnslekpark samt en så kallad finpark, där olika buskar och växter är planterade. För den andra etappen av projektet är stora delar av parken avspärrade av säkerhetsskäl. Här fortsätter anläggningsarbeten under barmarksperioden för gångvägar, pulkakulle, multisportplan, ny belysning, betongpark samt en grillkåta.

Bygget har hunnit en bra bit på vägen. Under barmarkssäsongen pågår markarbeten, grundläggning och arbetet med själva stommen för byggnaden. Planen är att byggnadsarbetet ska vara färdigställt i juni nästa år. Huvuddelen av markarbetet, där även Hellebergsvägen ingår, utförs under kommande sommar. Invigning av arenan är planlagd till augusti 2019.

Foto: Anders Åhl.

Arbetet med att uppgradera Sjöparkens miljö och göra plats för flera aktiviteter är nu inne på sitt andra år. Den första etappen är snart klar och kommunbladet pejlar av läget med projektledaren Anette Waara. – Det mesta rullar på planenligt även om vi i vissa delar är något försenade, säger Anette och fortsätter; av säkerhetsskäl måste vi stänga av stora delar av parken när arbete pågår, vilket påverkar framkomligheten. Jag vill därför passa på och rikta en stor eloge för visat tålamod till alla ortsbor och närboende som brukar vistas i parken.

7


SAMHÄLLSOMVANDLINGEN

Aktuella

Multiaktivitetshuset Förberedande arbeten i form av omläggning av VA startar inom kort. De omfattar omläggning av vatten och avlopp längs Västra Kyrkoallén mellan Storgatan och Hantverkaregatan samt längs Östra Kyrkoallén från Hantverkaregatan mot Parkgatan. Byggnation av detta beräknas pågå september – november. De förberedande arbetena innefattar också omläggning av en elkabel längs Smedjegatan mellan Storgatan och Hantverkaregatan.

byggprojekt

Det är ett stort antal byggprojekt på gång. Framtid Gällivare berättar mer om några av de projekt som pågår just nu. Vid f.d. Granngården längs Norskavägen pågår detaljplanearbete för ca 200 bostäder, planen har varit på granskning. Länsstyrelsens har meddelat att en grundlig markundersökning ska genomföras och att området måste saneras innan fortsatt planarbete. Detaljplanen antas i samband med att fastigheten iordningställs för exploatering. Tomter på nytt handelsområde mellan väg E45 och Treenighetens väg. Området är tänkt att användas för handel, lager och kontor. Styckning av tomter för tomträttsupplåtelse pågår och är klart inom kort. Anläggning väg och infrastruktur pågår och slutförs hösten 2018. Tomter på nytt handelsområde Stålvallen mellan Cellulosavägen och Oljevägen. Området är tänkt för handel och lättare industri. Tomter kommer av styckas av för tomträtts-upplåtelse. Projektering pågår och anläggandet beräknas pågå under sommaren 2019. Anläggningsentreprenaden på Repisvaara Södra etapp 2 startade i mars 2018 och kommer att pågå i ca 18 månader, dock kommer vissa säsongsarbeten utföras barmarkssäsongen 2020. Slutbesiktning av 21 stycken tomter pågår och kommer att överlämnas till LKAB i oktober 2018.

8

Det planeras för ett nytt vård- och omsorgsboende på nordvästra Repisvaara. Förstudie pågår och byggnation planeras pågå under 20202023 med inflyttning hösten 2023. På Repisvaara planeras även för ny förskola samt skola. Förstudie pågår och arbetet bedrivs parallellt med projekt ”Vård- och omsorgsboende Repisvaara” för att tillvarata eventuella möjligheter till samordningsvinster mellan de båda verksamheterna. Byggnationer planeras pågå under 2020-2023 med inflyttning 2023. Stomarbete för Kunskapshuset i Gällivare centrum pågår och ska vara klart i september 2018. Omkoppling av el och installation av två nya transformatorstationer har gjorts under sommaren. ”Spruthuset” är delvis rivet. Byggnadsarbeten färdigställs under vår/sommar 2020. Invigning planeras till augusti 2020. Friidrottshallen placeras i kvarteret Vägmästaren vid Hedskolan. Den kommer även att kunna användas som gymnastiksal för Hedskolan. Förberedande arbeten; rivning, marksanering och omläggning av vatten och avlopp är i sitt slutskede. Omtag för upphandling av friidrottshallen pågår. Preliminär byggstart Q2 2019 samt invigning Q4 2020. Det blir även ca 90 bostäder i området.

Forts. multiaktivitetshus Projektering klar för rivning av kvarteret Gojan 15 (P-hus mm). Rivning påbörjas när ersättningslokaler finns för gym och Posten. Ett antal tillfälliga parkeringar kommer att byggas under hösten. Dessa kommer att ha olika målgrupper, för boendeparkering, för allmänhet och för entreprenörer för de olika projekten. APD-plan Centrum (APD = ArbetsplatsPlatsDisposition) En plan för logistik, bil-, cykel-, och gångtrafik kring byggarbetsplatsen kommer att tas fram i syfte att minska störningar under byggtiden. Detaljplan Gällivare 5:4, utökning Repisvaara NordVäst Detaljplanen som ska möjliggöra byggnation av ca 60 villor pågår och samrådshandlingarna beräknas klara under hösten 2018. Detaljplan Tallbacken Lina 3:1 Planområdet ligger efter väg E45, strax norr om Lina älv och ska möjliggöra uppförandet av ca tio villor. Planen är för närvarande ute på samråd. Detaljplan Sakajärvi 2:4, Aitik gruvområde för utökning av Aitiks industriområde pågår. Detaljplan Gällivare 82:2 och del av Gällivare 12:74 Planområdet ligger på södra sidan Vassara älv, öster om Karlgrens slakteri. Planen ska ge utrymme för att uppföra fem nedmonterade hus från Malmberget, som innehåller ca 20 lägenheter, samt ett tiotal villor. Planen antogs av kommunstyrelsen 11 juni 2018 men överklagades och ligger för närvarande hos Mark- och miljödomstolen för behandling.


SAMHÄLLSOMVANDLINGEN

TOP bostäder bygger nytt

Just nu pågår nyproduktion av 74 hyreslägenheter på Forsheden. Det handlar om två stycken 8-våningshus efter NCCs koncept ”Folkboende”. Det blir en mix av ettor, tvåor och treor med generösa balkonger. Projektet innebär ett nytillskott av bostäder och är inte ersättningsbostäder. Lägenheterna har god tillgänglighet med öppna planlösningar. I de allmänna utrymmena återfinns bland annat rymliga tvättstugor, utrymmen för rullstolar och barnvagnar samt lägenhetsförråd. Området får också en ny lekplats i anslutning till gångstig och skidspår. Inflyttning beräknas till februari 2019 då 37 lägenheter väntas vara klara och om allt går enligt planeringen är resterande klara i september samma år.

Forsbacken Nya lägenheter byggs på Forsbacken. Nåiden bygger 62 lägenheter för LKABs räkning. I samma område uppförs 40 lägenheter till TOP bostäder för LKABs räkning. Varav 18 lägenheter blir ett nytillskott till bostadskön.

Ny förskola Tallbacka

Som vi tidigare har berättat har kommunstyrelsen beslutat att bygga en ny förskola med fyra avdelningar. Den kommer att byggas öster om Tallbackaskolan. Bygg- och markentreprenader är upphandlade. Bygget startar med markarbeten inom kort. Därefter tar byggnadsarbeten vid och beräknas pågå november 2018 till mars 2019. Planerad inflyttning är början av 2019.

Byggnaden får flera paviljonger som byggs under hösten/vintern.

9


Kulturfestivalen

Sagor & mytologier 13-21 oktober För elfte året i rad är det snart dags för kulturfestivalen. Tio dagar fyllda av aktiviteter och arrangemang i tätort och på landsbygd. Föreningar, kulturarbetare, företag och kommunen har i samverkan snickrat ihop ett späckat program på temat ”sagor och mytologier”. Den officiella invigningen av festivalen äger rum lördagen den 12 okt kl 12.00 på Gällivare museum.

Se annonser i kommande Kometen hur du hittar fullständigt program. Välkommen!

10

Här följer ett axplock ur programmet:

Kulturaftnar Fotoutställningar Hantverksmässa Konserter Konstutställningar Sångkvällar Matupplevelser Dansuppvisning Föreläsningar Dockföreställning Filmföreställningar och en hel del annat …


SOCIALFÖRVALTNINGEN

Det enkla är ofta det geniala - oavsett ålder.

För en tid sedan gjorde den politiska nämnden för socialförvaltningen en studieresa till Skåne, för att titta närmare på hur man jobbar med äldreomsorg. Ett område som inspirerade och som nämnden tog med sig hem var det pedagogiska arbete som bedrevs. Detta resulterade i beslutet att inrätta en helt ny tjänst inom förvaltningen. Titeln är äldreomsorgspedagog och en av de som sökte och fick tjänsten är Annette Andersson. Efter dryga 20 år bland de yngre barnen i skolans värld var det dags för nya utmaningar för pedagogen Anette Andersson. Hon älskar visserligen att jobba med barn men hjärtat tickar även för andra, inte minst äldre, så varför inte prova hur kunskaper fungerar i en annan miljö? - Ett jobb som handlar om att handleda och stödja verksamheter med pedagogiska inslag och bidra till att ytterligare höja kvalitén i livet bland våra äldre. Detta kändes klockrent så jag sökte tjänsten och blev jätteglad att man valde mig, säger Anette och fortsätter; man brukar säga att ålder bara är en siffra och det stämmer på så många sätt. Äldre kan ha precis lika roligt som barn, när det handlar om kreativa och roliga saker, och man behöver inte göra det så komplicerat.

För Anette är naturen en viktig källa där hon samlar kraft och inspiration, inte minst för sitt arbete. Hon berättar om enkla saker som hon använder sig av. Skogen kryllar exempelvis av dofter, smaker och former som sitter djupt rotade hos människan. Något som hon drar nytta av och omsätter i pedagogiska aktiviteter. Det kan exempelvis handla om att para ihop ett bär med ett blad och belöningen är alla igenkännande miner och leenden hon möter. - Det finns väl ingen åldergräns för att bygga saker med lego eller vika pappersflygplan, kasta och se vem som kommer längst, eller hur? Det enkla är ofta det geniala och med små medel går det faktiskt att göra stora saker. Och den resan inom äldreomsorgen har bara börjat för min del, säger Anette. - Jag är glad att Anette valde att prova sina vingar i en annan verksamhet och använda sina pedgogiska färdigheter som stöd för övriga medarbetare och inspirera till fler aktiviteter för våra äldre, säger Annette Viksten-Åhl, chef för socialförvaltningen och avslutar; vår ambition är att det på sikt ska finnas möjligheter att inrätta fler tjänster och vidareutveckla äldreomsorgspedagogiken i Gällivare. Och som Anette själv säger, den resan har bara börjat.

11


ReBorN LIFE Restoration of Boreal Nordic Rivers Länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten beviljades sommaren 2016 det omfattande EU LIFE-projektet ReBorN, med syfte att i olika omfattning restaurera sex olika avrinningsområden i de båda länen.

Foto: Michael Renström.

Projektet, som fortgår till och med år 2021 har en totalbudget på 124 miljoner. Havs- och vattenmyndigheten samt EU:s LIFE fond bidrar i stor utsträckning till den svenska medfinansieringen. I Västerbotten ska Lögdeälven och de flesta av dess biflöden återställas. Och för Norrbottens del ska delar av Åby-, Byske-, Pite-, Råne,- och Kalix älvar med biflöden restaureras. Under kommande säsonger ska de påverkade vattendragen återställas till ett mer ursprungligt tillstånd.

Restaurering av vattendrag De flesta vattendrag är påverkade av flottningsrensningar som var dåtidens transportvägar för timmer m.m. Restaureringen syftar till att förbättra eller återskapa skadade och förstörda vattenmiljöer. Detta görs både manuellt och med maskiners hjälp. På många ställen har bottnar i vattendrag rensats. Det är därför bra att lägga i större stenar för att skapa olika miljöer i vattnet. Kring många vattendrag finns det block och stenar som rensats undan som man nu lägger tillbaka. Genom att anlägga lekbottnar återställer man även förstörda lek- och uppväxtområden, något som gynnar vandrande fisk och skapar en mångformig livsmiljö. För att följa upp vad åtgärderna ger för resultat så genomförs bl.a. elfiske. Yngre fiskar fångas in i ett litet vattenområde för att mätas och räknas. Fisken tar ingen skada av detta och återutsätts i vattendragen efter proceduren. Metoden som sådan är tillståndspliktig och kräver utbildning. Våra vattendrag är viktiga resurser i kommunen. Både som rekreation för de som redan bor här men inte minst för att locka mer turister till regionen. Efter 5 – 10 år börjar effekten av allt arbete som lagts ner synas. Livskraftiga fiskstammar utgör grunden för ett rikt sportfiske och ReBorNprojektet gör detta möjligt, inte minst för kommande generationer. Livskraftiga fiskstammar utgör grunden för ett rikt sportfiske och nu bäddar vi både för oss och kommande generationer säger Tommy Nilsson och Rolf Wennebjörk, båda koordinator för projektet i norra Norrbotten.

12


Några av projektets mål Minst 200 km vattendrag ska återställas. Minst 2300 lekbottnar ska anläggas. Fyra demonstrationsområden ska skapas i länen. Dessa blir utbildande kring restaurering samt hur skogsbruket tar god hänsyn till vattenmiljöer. Förbättra livsmijöer för lax, flodpärlmussla och utter.

Foto: Michael Renström.

Efter 5 – 10 år börjar effekten av allt arbete som lagts ner synas.


LANDSBYGDERNA

Ante Skaulu

Ante Skaulu bor i Puoltikasvaara och på fritiden fotograferar han så mycket han hinner. Många av hans bilder skildrar Norrbottens landsbygd och motiven är ofta djur och natur kring bygden. Släkten har levt i Puoltikasvaara under flera generationer och Ante bor idag i hans familjehem där han växte upp. Engagemanget för bygden finns ständigt närvarande. Ante har bott i Gällivare i hela sitt liv, bortsett från de år han läste på Naturbruksgymnasiet i Kalix. Idag jobbar han i Svappavaara och har fotograferingen som en hobby. Det bästa med byn tycker han är lugnet och att många av hans barndomskompisar bor kvar, eller vistas mycket där.

avancerad systemkamera. Förutom ett uppehåll när barnen kom till världen så har kameran alltid hängt med.

”Idéer ploppar fram och då känner jag att jag bara måste testa!”

Genom att röra sig i naturen kring byn finner Ante de flesta av sina motiv. Han berättar om fotograferingen som en rolig fritidssysselsättning, men också som ett sätt att lyfta bygden. Han började tidigt i livet med sin pappas kamera och så småningom köpte han en egen mer 14

Ante ägnar sig även åt konst och hantverk, där bl a armband, knivbälten och korthållare finns bland föremålen. Ibland säljer han lotter där vinsten är en tavla eller någonting annat han skapat. Pengarna skänker han till välgörenhet. Till en början var han tveksam till att sälja något när folk frågade. Men med tiden insåg han att det fanns en efterfrågan och idag kan hans verk köpas på byns café eller via hans hemsida och sociala medier.

Text och foto: Izabel Nordlund.

I Puoltikasvaara bor många kreativa personer och det anordnas bland annat fisketävlingar och pubkvällar. Det blir mycket ideellt arbete som tar tid och kraft för invånarna. Ante var tidigare ordförande i bygdens fiskeförening men kände att det blev för mycket. Numera ställer han upp med kunskap och hjälp i föreningen. Hans engagemang för bygden går inte att ta miste på! www.skaulu.se


LANDSBYGDERNA

I somras firades några av landsbygdernas viktigaste mötesplatser. Butiker och drivmedelsstationer som ger värdefull service till bygdens invånare och besökare. Viktiga noder för bygdernas fortsatta utveckling. Hakkasmacken firar två år HBB (Hakkasbygdens boende ekonomisk förening) fortsätter att uppmärksamma årsdagen av Hakkasmackens högtidliga invigning 18.8.2016. På styrelseledamoten Linda Wennströms förslag firades 2-årsdagen med loppis, fikaförsäljning och information. Firandet skedde i ett önskeväder, något som de föregående dagarna maskerat bra. Festligheterna pågick mellan kl.12-15, men långt före det var många loppisstånd på plats. På ett avslappnat sätt samlades folk och språkade, trivdes och yvdes över att vi (främst boende i Hakkasbygden) kunde göra vad inte OK/ Q8 kunde - att få till stånd en lönsam mack i Hakkas. De närmaste planer är att förbereda området inför nästa års asfaltering. Likaså att få den efterlängtade fibern inkopplad och den stora skylten vid E10:an färdigställd. Att ordna en servicebyggnad med toalett och kaffe- och varuautomat står också högt på listan. Text: Bo Carlsson

Handlar´n i Nattavaara firar 5 år 19 juni firades 5 års jubileum i butiken i Nattavaara. Det blev ett lyckat arrangemang med många besökare. Förutom många bra erbjudanden kunde man köpa korv eller fika och riksspelmannen Daniel Wikslund stod för underhållningen.

Invigning av macken i Ullatti Bygget har gått som planerat och vid invigningen sken solen gott ner på kunder och besökar. En stolt Ingvar Waara klippte bandet efter ett tal tillägnat dem som gjort detta möjligt och naturligtvis mackens kunder. Inte ett öga var torrt. Gruppen Smulanband underhöll med härlig musik, barnen fick ballonger och annat smått o gott.

Utomhus försökte många vinna priser i en kasttävling, både unga och äldre. I en liveintervju i närradio påpekade Dirk Hagenbuch, ordförande i den ekonomiska föreningen, och den driver affären, att det är viktigt för butikens fortlevnad att byborna handlar det mesta i butiken

Kön ringlade sig lång till tältet med varmkorv, kaffe och tårta. Sist men inte minst fick både barn och vuxna prova på ridning. Alla som handlade fick en tygkasse med vår logga och en hel del små presenter. Ett uppskattat arrangemang där de ca 300 besökarna verkade trivas och må gott i solen. Ullattimackens styrelse vill tacka alla som gjorde dagen så bra!

Text: Katharina Koch-Hartke

Text: Helena Engman

15


NÄRINGSLIVSNYTT

Personlig träning

med We Fysik Jennie Waara och Daniel Emgard, som driver We Fysik, har flyttat sin verksamhet från Göteborg till Gällivare. Sedan augusti tar företaget in nya klienter inom personlig träning och under hösten erbjuds flera kurser med olika träningsformer i fokus.

Efter 15 år i branschen, där de bland annat hunnit med att driva den prisbelönta träningsstudion Apartment Fitness & Pilates, har duon landat i Gällivare. Verksamheten drivs i dagsläget från det ombyggda garaget i familjens hus på Silfwerbrandshöjden i Gällivare. Samtidigt håller de dörren öppen för samarbeten och först ut är Quality Hotel Lapland, som redan nu erbjuder sina medlemmar We Fysiks tjänster inom personlig träning. Träningen anpassas efter varje individ och idag är största segmentet inom företagets målgrupp mellan 35-55 år. Här får du lära dig att träna för att nå dina mål och hur fysisk aktivitet kan ge en positiv påverkan på stress, sömnvanor och energinivåer. - Vi möter kundens behov och anpassar upplägget utifrån klientens målsättningar. Första gången du träffar oss är kostnadsfri. Då går vi igenom vad du vill med din träning. Därefter gör vi en analys för att ta reda på vilken fysisk nivå du är på.

16

Detta för att få en så bra träningsplanering som möjligt. Ju tydligare målsättningar du har, desto tydligare mätbara resultat, säger Jennie och Daniel. Under hösten kommer träningsduon även ordna både helgkurser och längre kurser som sträcker sig över terminen. Här finns chansen att förbättra din teknik och få kunskap i de grundläggande styrkelyften, eller hur du tränar var och när du vill utan redskap och mycket mer. - Anledningarna till varför vi blir kontaktade som personliga tränare och coacher är oändliga. Du kanske behöver ta nya tag, har smärtor och behöver hjälp med att få ordning på kroppen, eller så har du bestämt dig för att komma i ditt livs form. Att hela tiden ta små steg framåt och utveckla din fysik, styrka, teknik, rörlighet och kondition är roligt, avslutar paret. Läs mer på wefysik.se och på företagets Facebook-sida.


NÄRINGSLIVSNYTT

The Outpost –

nya utvecklingsmöjligheter i Norrbottens centrum Den gamla lanthandeln/ posthuset i Mårdsel har snart blivit renoverad till The Outpost. En central mittpunkt i Norrbotten, enligt Fredrik Broman. Den perfekta platsen att utveckla en lodge för gäster från hela världen att njuta av inlandets natur och kultur.

Fredrik Broman

Fredrik Broman och Jonas Gejke träffades i Kenya, under en period då Fredrik gjorde sitt examensarbete för att bli lärare. Mötet ledde att Fredrik, som i botten är fotograf, hoppade på ett uppdrag för Jonas företag på den Kenyanska savannen. Lärarjobbet då?, ja det fick vänta. Äventyret gav mersmak och tillsammans har de utvecklat safari camps för turister i Kenya. Fredriks specialitet är fotografering och han arrangerar fotoresor runt om i världen och jobbar med marknadsföring, sälj och PR för hela verksamheten. Jonas fokuserar på utvecklingen av Aurora Safari Camp, The Outpost och ansvarar för driften. The Outpost blir ett tillskott i besökskonceptet som Fredrik och Jonas skapar. För ett antal år sedan bestämde sig Fredrik för att starta Aurora safari camp i Lassbyn i trakterna av Boden. En camp likt de som finns i Kenya, men samtidigt i stor kontrast då kyla och snö är i fokus. Campen är vackert belägen på en udde i sjön Degerselet.

Här bor gästerna i tältkåtor med full service 24-7 och tillgång till guider. All möjlig utrustning för snöaktiviteter, bastuflotte, isvak och inte minst god mat, ger besökaren möjligheter till en härlig naturupplevelse. Gästerna är vanligtvis från utlandet och uppskattar tystnaden och närheten till naturen.

”Här är den perfekta platsen för att vidareutveckla en lodge för gäster från hela världen att njuta av inlandets natur och kultur”

Det man kan göra i Kenya kan man göra här, dvs njuta av lugn och landskap, fast i en helt annan miljö. En ny upplevelse för människor som inte kommer från denna del av världen, berättar Fredrik.

Jonas Gejke

Härifrån är det nära till Polarcirkelportalen med skoter. Likaså till fina fiskevatten och bra områden för jakt, vilket är några av de aktiviteter som gästerna erbjuds. www.aurorasafaricamp.com www.arcticgetaways.com www.aurorasafaris.com www.fredrikbroman.com

Med The Outpost i Mårdsel kan Fredrik och Jonas bredda verksamheten och aktiviteterna. 17


BARN-, UTBILDNING OCH KULTURFÖRVALTNINGEN

Tove Johansson från Gällivare nominerad till lärarpriset Guldäpplet Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt. På Skolforum & Framtidens lärande den 29 oktober koras årets pristagare. Tove Johansson, mellanstadielärare på Hedskolan i Gällivare är en av de nominerade. Digital kompetens blir allt viktigare i skolan. Från i höst gäller reviderade kurs- och läroplaner som innebär att alla elever ska bli digitalt kompetenta. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är både en pedagogisk möjlighet och en utmaning för lärarna. Totalt har hundratalet lärare och förskollärare nominerats till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet som delas ut årligen sedan 2002. En av de nominerade är Tove Johansson, mellanstadielärare på Hedskolan i Gällivare. Nominerad bland annat för att hon på ett naturligt sätt integrerar ny teknik i undervisningen, med smartboard, iPad, dator, mobil och annan teknik. På ett inspirerande sätt integrerar Tove olika skolämnen, samtidigt som hon inkluderar alla elever och skapar goda lärmiljöer, där eleverna uppnår goda studieresultat. - Det känns så roligt att vara nominerad och därmed bli uppmärksammad och uppskattad för det arbete jag bedriver varje dag. De digitala verktygen är superviktiga och ett självklart inslag i min undervisning, säger Tove och fortsätter; - För mig är smartboarden lika viktigt i mitt klassrum som min whiteboardtavla både för genomgångar eller interaktiva övningar med barnen. Digitala verktyg skapar helt andra möjligheter att nå alla elever oavsett kunskapsnivå och målsättingen att skapa en tillgänglig lärmiljö realiseras. I våras hade jag till exempel helt plötsligt 24 elever som med iver skapade fantastiska böcker med iPads. Jag tycker att klassrummet ska vara en plats där alla känner att de lyckas, vilket jag har sett att digitala hjälpmedel verkligen bidrar med. Att arbeta med digitala verktyg inspirerar och motiverar eleverna.

18

Då många av mina kollegor visat nyfikenhet inför mina digitala arbetssätt ser jag det som självklart att hjälpa och inspirera kollegor att utmana sig själv i sitt IT-användande, något jag fått ytterligare möjlighet att göra då jag fått förtroende att vara IT-pedagog på skolan, avslutar Tove. - Det är glädjande att Gällivares satsning på digitala verktyg och utbildning kring dessa nu har lett till att en av våra duktiga lärare har nominerats till Guldäpplet. Tove är en inspirationskälla för alla oss andra i att utveckla ny teknik som stöd för våra barn och elevers lärande, säger Eva Martinsson, förvaltningschef barn-, utbildning- och kulturförvaltningen. Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras på Bokmässan i Göteborg den 27 september. Den slutliga vinnaren presenteras den 29 oktober på Skolforum & Framtidens Lärande. Mer information om priset och årets samtliga nominerade: diu.se/guldapple

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.


BARN-, UTBILDNING OCH KULTURFÖRVALTNINGEN

Besökarna fick bland annat avnjuta musikunderhållning av Kulturskolan där en kör med årskurs 3-5 framförde låtarna ”På ett berg” och ”Genom eld och vatten”.

Nyinvigning av Hedskolan

Barn-, utbildning- och kulturförvaltningen bjöd i början av september in till invigning av nybyggda delar av Hedskolan under festliga former. Efter invigningstalet fick alla stolta barn visa sina familjer sin nygamla skola, som numera är en F-6 skola för max 450 elever. Idag har Hedskolan 410 elever. Eriksson & Rönnquist – Marknadsföring & Event fanns på plats för att dela ut ballonger och ansiktsmåla de barn och vuxna som ville förvandlas till allt ifrån tigrar till fjärilar. MAIF hockey ordnade med mat- och fikaservering. 450 korvar gick åt, 35 liter saft och otaliga koppar kaffe.

Representanter för BUoK-nämnden; fr vänster Nicklas Johansson (ns), Eva Alriksson (m) och Karl-Erik Taivalsaari (v).

Fakta: Nyinvigningen av Hedskolan är första steget i skolstrukturomvandlingen. Det har tillkommit ett helt nytt hus (G-huset) för bl.a. grundsärskolan. En hel del ombyggnationer och anpassningar har gjorts i de befintliga delarna. Stora satsningar har gjorts på utemiljön för att barnen ska kunna springa av sig. Nytt är en playground som förhoppningsvis bjuder in till lek och motion även under helger. Byggtiden har varat i lite mer än 1,5 år. Det har varit en stor utmaning för elever och personalen, men även entreprenörerna,

att bygga om medan skolan var i full drift.Nu ordnas några återstående punkter, men något alla kan bära med sig är att inkörningsproblem är vanliga vid större projekt. När allt och alla har landat blir det en mycket bra lär- och närmiljö. Avslutningsvis skickar barn- utbildning och kulturförvaltningen med en förhoppning om att vi alla kan hjälpas åt att ta hand om barnens nya skolgård och playground. Samt att fortsatt respektera de avspärrningar som finns för bland annat gräsytor med mera.

19


EVENEMANG Sanna Ahnberg

Foto: Per Törevall/Media Tales.

Dags för start

Inspiration

leder till körglädje Gemenskap och glädje genomsyrar samtalet när kommunbladets redaktion träffar de två representanterna Madeleine Tjärnlund och Jessica Comte från MMCK Cross MxGirl Sektion, som enbart riktar sig till tjejer för att fler ska våga sig ut till banan på motorstadion. Klubben välkomnar nya medlemmar så våga dig ut och prova på sporten du med! Intresset för sporten har ökat på senare år även om det alltid funnits en stark tradition med motorsport i kommunen. - Det finns många tjejer i MMCK men alla vill inte tävla, förklarar Jessica Comte och Madeleine Tjärnlund och fortsätter;

Den 6 oktober är det klubbmästerskap för alla klasser och åldrar och även här har tjejerna en egen klass för första gången. Upplev en fartfylld dag med MMCK Cross du också. Följ klubbens Facebook-sida för mer information om eventet, sök på MMCK-Cross.

För att köra på banan krävs följande: Medlemskap och Guldhjälmslicens för alla barn upp till 12 år, tjejer kan vara med upp till 15 år. För alla övriga krävs medlemskap i en klubb och klubblicens.

- Intresset har vuxit successivt så nu är vi uppe i åtta träffar det här året. Vi tränar på de olika momenten som ingår i tävlingskörning. Allt från teknikträning till att få testa på en ”riktig” start där mycket kan hända när det väl gäller. Den här säsongen avslutas med en träningstävling och en träning på Kiruna Mk. Mer information hittar du på klubbens Facebook-sida MMCK-Cross alternativt idrotton-line.se/MalmfaltensMCK-MotorcykelochSnoskoter/ Kontakt: Jessica Comte, mejladress: jessicafcomte@gmail.com, 070-241 93 19 20


TURISM

Turistsommar i Gällivare

Nästan 9000 besökande, varav drygt 3000 utländska gäster, har passerat och stannat till på Gällivare Turistcenter i sommar. Alltifrån fjällvandrare och gruvintresserade till fiskeentusiaster och genomresande har fått information eller guidning av turistcentrets medarbetare. Turistcentret bistår med rekommendationer för ställen att bo och äta på, saker att uppleva och aktiviteter att delta i. Här går det att köpa tåg- och regionala bussbiljetter liksom fiskekort inom regionen. - Väldigt många uppskattar att vi är återförsäljare av just tåg- och bussbiljetter. Det är en riktigt bra service som är viktig att vi kan erbjuda, säger Anton Blomstam.

Ett gott värdskap, hög servicenivå och att vara en ambassadör för Gällivare är något som är en självklarhet för turistcentrets personal. - Ofta är vi det första och sista personliga mötet som besökaren får i Gällivare. Vårt fokus ligger på att se besökaren, vara lyhörda för vad som efterfrågas och innan hemfärd ta del av deras feedback från besöket. Att få människor att komma tillbaka hit är det bästa betyget, säger Liza Påve.

Med på bilden: Övre raden fr. vänster: Liza Påve, Mattias Berglund. Nedre raden fr. vänster: Tina Korkeamaa, Mirja Andersson, Anton Blomstam. Saknas på bilden gör: Sabina Holmberg, Amanda Forsman, Liisa Laukkanen, Karin Pilflykt Nutti, Sandra Josefsson, Naima Khan Nergård och Karin Niva.

Personalen har tillsammans språkkunskaper inom spanska, svenska, franska, samiska, finska, engelska och meänkieli. Den samlade gedigna fjällkunskapen om vandringsleder och nationalparker i området, har varit guld värd när högsäsongen för fjällvandring pikat. Under sommarens varma månader har glass givetvis varit den stora vinnaren i butikssortimentet. I övrigt har Turistcentret som mål att jobba så lokalt som möjligt med det som erbjuds i souvenirshopen. - Lokalt hantverk är det som efterfrågas. Både ur miljöoch utvecklingsperspektiv är vår målsättning att sälja in och synliggöra både etablerade och nya lokala företagare i vår butik. Detsamma gäller givetvis även för aktivitets- och boendeföretag. Så du som jobbar med aktiviteter, upplevelser och boenden, kom in till oss och berätta om ditt företag och vad du erbjuder. Vårt digitala skyltfönster är stort och vårt uppdrag är att synliggöra Gällivare, säger Liza. Under öppettiderna erbjuder Turistcentret även bagageförvaring samt cykeluthyrning under sommartid.

fört med 2017. har ökat med 50 % jäm re ka sö be ka ds län Ut • besökare. 45 % av alla utländska ka cir för r stå re ka • Tyska besö rje dag tcentret haft öppet va ris Tu r ha ti us ug i-a jun • Under kl. 8.30-18.30. idan ta augusti hade hems • Mellan 1 juni till sis besökare. De tre mest 00 60 er re.com öv iva all tog . me ia” lco on we ap w. ”L h ww ” oc är ”gruvan”, ”shopping sökta orden på sidan

Laponiaentrén På övervåningen på järnvägsstationen finns en fantastiskt fin utställning om världsarvet Laponia. - Vi är driftansvariga för utställningen och guidar besökare som vill lära sig mer om världsarvet, berättar Anton Blomstam. Att gå genom utställningen är som att befinna sig i en liten fjälloas mitt i stan. Myggen surrar och fjällfåglarna kvittrar i bakgrunden. Här berättas om Laponias historia och kultur samt de människor som bott i världsarvet under tusentals år. Skolklasser, kompisgäng, arbetsplatsträff, besökare och alla andra är välkomna att besöka utställningen. Öppettider är samma som Turistcentret som ordnar grupp- och konferensbokningar. 21


NÄRINGSLIVSNYTT

Foto: Andreas Hinzer

Snowtrail Dogcamp

Sedan 14 år driver Lotti Meier i egen regi Snowtrail Dogcamp AB i Skaulo med sina 95 Alaskan huskies. Under högsäsong arbetar upp till sju personer med att välkomna besökare och ge dem en upplevelse som är en dröm för många. Bästa kvittot på det fantastiska värdskapet Lotti bjuder på är återkommande gäster, nästan 40 procent återkommer för nya äventyr. - Vi har alla olika slags besökare i olika åldrar. Våra gäster har varit alltifrån en liten baby till en 90-åring som hade en dröm om att åka hundspann, säger Lotti Meier. Till Snowtrail Dogcamp kan man komma för en veckas upplevelser eller om tillgänglighet finns, prova på en dagstur. Under sommarmånaderna erbjuds även fiske, vilket varit väldigt populärt. - Vilket företagsbesök! En inbjudande natur, och ett varmt välkomnande i en hemtrevlig miljö. Jag förstår verkligen att de har gäster som återkommer. Tänk att vi har sådana turistföretag i vår kommun, det gör mig stolt och glad, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling. - Med tanke på företagets operativa och finansiella utveckling kan man bara gratulera Lotti. Hundarna i lägret var fantastiska och i deras hemmiljö var det rent och snyggt. Här kändes det verkligen att de människor som arbetar här jobbar med 95 riktiga vänner. Ett bra och stabilt företag som säkert hör framtiden till, säger Gällivare kommuns utvecklingschef Andreas Hinzer.

22

- Vilket företagsbesök! En inbjudande natur, och ett varmt välkomnande i en hemtrevlig miljö.


Kommer snart! 6/10 KM Folkrace på Dunderbanan, start kl 10.30, arrangör Bilklubben Dundret 6/10 Hälsodag SkauloPuoltikasvaara Folkets hus 13-21/10 Kulturfestivalen 17/10 Byastugan kl 12-15 våfflor i Nattavaara 3/11 Kulturdag, SkauloPuoltikasvaara Folkets Hus 3/11 Toppstugan öppnar, Friluftsfrämjandet 12-28/11 LKABs Konstlotteri, Gällivare museum 24/11 Julmarknad på Hembygdsområdet Gällivare 1-24/12 Julkalender, Gällivare museum 1/12 Julförsäljning på hembygdsgården i Nilivaara 1/12 Julmarknad på kyrkbacken, Soutujärvi hembygdsförening 1/12 Julbord i Vettasjärvi byastuga 2/12 Hakkas julmarknad 8/12 Julmys, Nattavaara hembygdsgård 8/12 Julmarknad och våffelförsäljning, PRO Grönan 9/12 Julbord i Nattavaara hembygdsgård 13/12 Kulturskolans Luciakonsert, Gällivare kyrka 8-7/1 Konstutställning, Gällivare museum

Filmstudion visar 4/10 - En fantastisk kvinna 11/10 - Lion 18/10 - Victoria & Abdul 25/10 - The theory of everything 1/11 - Julieta 8/11 - C’est la vie! 15/11 - The Leisure seeker

8-9/1 Årsutställning, Gällivare museum

23


SNÅR 829 AV FIN PJÄS I T ÖVER TRÄD VASS ME A- DECEM- MI ST FO SERA- MI RNRA BER NNE MYCK BLAST ET VAR PÅ KARTA LJUSA TILDÅLIG LASE RL VA DAGSR- DISC

KVARTER

B J V Ö R K S R U L Y M R Ö F O D Ö L K G L I G S L V D U T R E T E P I S V A A T E R A G I B I N I S L A G T I O R A J O S L R D A V A B U G A L Ö N D T A N E N E Ö R I T M P I K N A L S I N T A T A V N A A K E L C I K L L A S A F I E S R A K O H Ä N I O R L I S O D K A T C H A S E V K A N A E N N K L E M O I E N A N G S T A R E L D A H O N D R N E E M I O S N T Ä N O D K A R I K R N G A E T O N G K O N O R T K A E K E N O R T E Gällivar R Vinnare i e L Informat kommun O ionsen he M POPU LÄR

GENERALDIREK TÖR

FÖRGRÅTEN OHYR

A

ALL OMRÅ DE FOLKLIVSFORS NINGEKN

VRET KONSER VERAT

VÄSTRA KYRKALLÉN

VÄLDIG FÅGEL

UTMÄRK T BETYG

STORK GENO SKINL MIG HÄTTA

MORA LLÄRA MISS MUSIK I EN

ANTILOP

SLÅ AV CIGAR R EFTER IOGT

HJÄLPSÖKANDE

KRON

A

TEATERNAMN

KRAFTIGA TYGER

discgolf! I slutet av augusti invigdes discgolfparken på Tippsta. En ny aktivitet för alla åldrar där precision och motion tillsammans bildar en rolig kombination. Runt området Tippsta finns 18 stycken korgar uppsatta längs en bana. Reglerna är enkla och det enda som behövs är en frisbee och gärna lite tur eller skicklighet. Det handlar om att pricka korgen med så få kast som möjligt och varje kast sker från den plats där frisbeen landar. Aktiviteten är gratis och för den som inte har en egen frisbee, så finns det att låna på badhuset i Malmberget mot en deposition på 150 kronor, som återbetalas vid återlämnandet. Läs mer om sporten och reglerna på; discgolfbanor.se

Här är hela teamet som på olika sätt bidragit till byggandet av parken.

@I LONDON VÄDERSTRECK RACKAR UNGA R

EGGA NDE RIDTÄ LINGE VN I USA

MUSIK LABEL ANTAGIT

ROQU EFORT KLARA AV

LITEN KANADENSARE

Prova

ÅSNE KOMP IS LIGATUR I NORG E

SYRE

GRÅDASKIGA

REKLAMARE

KRYDDA FRÅN BARK

ÄR EJ OMGIF T ”PIPP NILSS I” ON

SMÅ IDEOLOGI

RUND FRÅGA NUMERÄR

EVANGE LIE- DEL RÖVARE

”JOXADE ” ME ”TRASD AN” RUM

SÅRBAR PUNKT ANKOMS T

PÅ BIL ODEN O SE EVA IVARS

NATRIUM

UTAR MAND KLASSAE S BO TH OR

HETENS

FÖRR ERICSFÖRE SON

ABRA HAMS HUSTRU VÄSTLIG A

JULFRUKT

EN TY OSJÄ P LVAV FIL ISK-

ANEK- MATERIALISTIS K DOT

DÅLIG T BETALT BEVILJA

LÄGE EFTERSÄGARE

UPPFÖDNING

BOSS FOLK GRUP P I ÖST

DRYCK BOLAGS FORM

OXUDDE 68-18

MELLAN NAV OC H RING

ÄMNE SGRUP P

STRESS

HAR BORG STOCK-I HOLM

Kommunbladets sommarkryss nr 2, 2018

ichael Renströ ten 982 81 m G E-post ällivare : post@ gallivar e.

se

Eva & Ingemar Aukea, Koskullskulle Astrid Backe, Skaulo Krister Nilsson, Gällivare Ruth Johansson, Lansjärv Inger Nordvall, Koskullskulle Eini Björnström, Gällivare Henrik Rynbäck, Gällivare Anna-Greta Davidsson, Växjö Margit Karlsson, Gällivare Doris Strandelin Nilsson, Gällivare

Grattis! Redaktionen gratulerar alla vinnare!

Nästa nr av Kommunbladet kommer i december 2018

Har du tips eller synpunkter om Kommunbladet kan du skriva till: post@gallivare.se eller Kommunledningskontoret, Informationsenheten, 982 81 Gällivare Kommunbladets redaktion

VIKTIGA NUMMER I nödsituation Vid en kris eller allvarlig händelse Sjukvårdsrådgivningen Ambulans i icke brådskande fall Räddningstjänst Sotningsväsendet Felanmälan (Ang vatten och avlopp, gator och vägar, kommunens fastigheter) Risklinjen - om du upptäcker olycksfallsrisker i din omgivning Socialjour, efter kontorstid Socialtjänsten, dagtid, akut Polisen Gällivare

Ring 112 113 13 Ring 1177 0920-22 02 75 0970-551 65 0980-100 11 818 213 020-93 00 00 818 212 818 000 114 14

Profile for Gällivare kommun

Gällivare kommunblad nr 3 2018  

Gällivare kommuns officiella tidning. REnew!

Gällivare kommunblad nr 3 2018  

Gällivare kommuns officiella tidning. REnew!

Advertisement