Page 1

Joan Brull

LA REVISTA DE LA FUNDACIÓ MONA- NUM 40    JUNY 2020

LA COVID-19 I LA NOVA SITUACIÓ A MONA

Quan va saltar la notícia de l'arribada del nou virus ens vam plantejar una sola pregunta: es poden contagiar els primats no humans? La resposta en aquell moment no es coneixia, però davant la serietat de la situació que ja es veia a Itàlia, vam decidir anul·lar totes les activitats i confinar a part de l'equip de cuidadors en el mateix centre per a minimitzar el risc de contagis. A mesura que van passar les setmanes, científics van avisar del gran risc que suposa aquest coronavirus per a la supervivència dels grans simis, ja de per si en perill d'extinció. I vam saber que havíem pres la millor decisió possible, perquè els cuidadors han estat fora de perill i els primats també. Que a causa de l'avarícia humana i al maltractament al qual sotmetem al planeta, aquest virus s'hagi escampat per pràcticament tot el món, hauria d'obrir els ulls a tota la població. No es pot ignorar més a científics, divulgadors i educadors ambientals que fa anys avisem que la relació amb la natura ha de canviar i els governs cal que treballin per una gestió que respecti la vida a la Terra. Per això ens unim a la petició de Eurogroup for Animals al Parlament Europeu, perquè es prenguin mesures serioses i hi hagi un canvi real i positiu en la "nova normalitat".

AGRAÏMENTS: En primer lloc, agrair l'esforç a tot l'equip, des dels companys que han estat a càrrec de la seguretat dels primats i el centre, fins a la resta que des de casa han continuat treballant per a mantenir el projecte a flotació. I per descomptat als socis, padrins i col·laboradors, que feu amb la vostra generositat que tot això sigui possible. Gràcies de tot cor!


NOVES MESURES DE SEGURETAT PER ALS VISITANTS DESPRÉS DE LA REOBERTURA: entrada controlada en grups encara més reduïts les visites seran de 1 hora de duració nou itinerari per a no creuar-se amb cuidadors ni travessar les seves zones de treball punts de desinfecció: per a mans i sabates altres mesures de seguretat que s'aniran adaptant segons requereixi el moment info detallada de les mesures en fer la reserva ús mascareta obligatori (de venda a la nostra botiga si et cal una)

CANVI DE PLANS: Com ja us vam informar fa uns mesos, finalment els terrenys que ens havien cedit a PorqueresBanyoles, no seran la destinació final de MONA.

Creative Commos Lisence: Mathieu Cheviron

I ens agradaria poder dir-vos ja a on anirem, però en el moment en què escrivim aquesta notícia encara no tenim un nou terreny. Després de l'aturada pel confinament seguim buscant on serà la llar definitiva per als primats del nou centre de rescat de MONA.

7ª EDICIÓ

2020-22 MÀSTER EN

P R I M A T O L O G I A 90 ECTS INICI CLASSES: 15 OCTUBRE 2020

La formació també s'adapta amb els nous temps i la propera edició del màster és en

MODALITAT SEMI-PRESENCIAL: docència virtual pràctiques presencials

Més info a:

recerca@fundaciomona.org masterprimatologiaudg.com

Organizat per:

@primatologia


QUANT DE TEMPS SENSE VEURE'NS!

STEVEN WISE, 30 ANYS DE LLUITA LEGAL PELS XIMPANZÉS Fa uns mesos vam gaudir de la visita del fundador i President de la Nonhuman Rights Project. Vam poder escoltar-lo i compartir experiències i inquietuds amb una de les persones que porta més temps lluitant per canviar l'estatus legal d'éssers sensibles, com els ximpanzés. Per què? Perquè obtinguin drets fonamentals i no siguin considerats com a meres coses, com un llapis. Un canvi necessari per millorar les seves vides i el món de tots.

NOUS CURSOS ONLINE! Enguany ens hem estrenat amb la versió online dels nostres cursos. Estem molt contents amb la gran benvinguda, estan sent tot un èxit! I a tu, t'interessa adquirir i millorar els teus coneixements relacionats amb la primatologia? 24, 25 i 26 juliol: Introducció a la primatologia. 21, 22 i 23 agost: Intel·ligència i cognició en primats 2, 3 i 4 octubre: La vida emocional dels animals. Consulta preus i descomptes. Places limitades! fundacionmona.org/cursos-online-2020/

Joan Brull

Fase 1 del desconfinament, gairebé tres mesos sense veure als primats. (Bé, això sense comptar alguna vídeo-trucada que hem fet. Llàgrimes d'alegria amb els petonets que em feia en Juanito a través de la pantalla). Surto del cotxe, el cor se m'accelera, "Serà possible que en Charly ja m'estigui reconeixent amb la mascareta i les ulleres de sol des de tan lluny?". Després d'una salutació a les meves companyes (mantenint els 2 metres de distància, clar), em falta temps per a desinfectar-me les soles de les sabates i dirigir-me cap al mirador dels Mutamba. Llavors ja no hi ha dubte, en Charly m'havia reconegut, perquè en arribar em dóna l'esquena. Està enfadat amb mi. Sempre s'enfada quan marxo dues setmanes de vacances. Aquesta vegada crec que em costarà més que em perdoni. Dic hola a en Juanito, en Marco i en Bongo que s'han acostat al perímetre a saludar-me i cada vegada enganxo a en Charly mirant-me de reüll. Tant de bo t'ho pogués explicar tot Charly. O potser tampoc entendries l'absurditat de la baixesa humana que ens ha portat a tots dos a aquesta situació...

Després d'haver patit en benefici i l'entreteniment dels humans, ara tenim l'obligació de cuidar-los i oferir-los les millors condicions de vida possibles. Poder fer-ho depén en gran mesura de la nostra capacitat per a comprendre com es veuen afectats pel seu passat.

Marcats de per vida: l'altra cara dels ximpanzés actors i mascotes

Empolainament social O grooming, és un comportament clau en els ximpanzés.. És el principal afectat en els primats que han patit maltractament.

1ª vegada que s'estudia Investigadors de MONA, la Univ. de Girona i la Univ. de Graz (Àustria) estudien les repercusions d'una vida prèvia com mascotes o dedicats al món de l'espectacle

12 anys de dades estudiades dels habitants de MONA

Resultats: Poc grooming L'estudi revela una baixa tasa d'empolaïnament social si: han estat capturats violentament a la selva 5 primers anys de les seves vides aïllats dels seus congèneres

Sugereixen que, igual que els humans, els ximpanzés experimenten una fase de desenvolupament social i emocional molt sensible durant la infància, moment en què les experiències traumàtiques poden tenir un impacte permanent sobre el seu comportament futur i la seva qualitat de vida.

Projecte finançat per "la Caixa". Els resultats aquí mencionats han estat publicats a la revista PLoS ONE: D. Crailsheim, H.P. Stüger, E. Kalcher-Sommersguter & M. Llorente (2020). Early life experience and alterations of group composition shape the social grooming networks of former pet and entertainment chimpanzees (Pan troglodytes). PLOS ONE. DOI: 10.1371/journal.pone.0226947


Treballem amb:

Amb la col·laboració de:

HEM FET UNA LLISTA AMB MATERIAL QUE NECESSITEM. Fes-li un cop d'ull, potser hi hagi alguna cosa que t'agradaria enviar a MONA! fundacionmona.org/ayudanos Cerca la Llista de Desitjos de Fundació MONA a https://amazon.es

Voleu ser una Empresa Solidària? O venir a fer una activitat de Responsabilitat Social Corporativa? Contacteu-nos!

Fes un donatiu El teu donatiu canvia vides. És una ajuda per mantenir el nostre Centre de Rehabilitació, on es recuperen del maltractament ximpanzés i macacos que han viscut llargs anys en soledat o en terribles condicions.

972 477 618 www.fundaciomona.org - info@fundaciomona.org / ESCOLES / www.monaeduca.org

Caixabank, ES22 2100 3078 9721 0053 2504

@fundaciomona

Moltes gràcies!

Visita’ns

La Fundació MONA va ser creada per posar fi al tràfic il·legal, l'explotació i el maltractament dels primats en captivitat i denunciar la seva situació actual de risc d'extinció. MONA ha establert un dels pocs centres de rescat d'Europa que proporciona una llar de per vida a ximpanzés i altres primats rescatats, on poden viure en un entorn natural i on podem aprendre a entendre'ls i respectar-los.

Profile for Fundació MONA

Primates: La revista de la Fundació MONA #40  

Butlletí informatiu semestral pels socis, padrins i col·laboradors dels Centre de Rescat de Primats de la Fundació MONA.

Primates: La revista de la Fundació MONA #40  

Butlletí informatiu semestral pels socis, padrins i col·laboradors dels Centre de Rescat de Primats de la Fundació MONA.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded