Primates 44, la revista de la Fundació MONA

Page 1

L’HUGO, EL NOU HABITANT DE MONA. UN ALTRE REPTE VINT ANYS DESPRÉS

Des del juny tenim un nou inquilí. Es tracta de l’Hugo, un ximpanzé adult amb problemes de salut mental. Fins aleshores vivia a un zoològic de l’oest de França en companyia de dues femelles. Els responsables del centre preocupats pel seu benestar ens van contactar pels episodis d’autoagressió del primat. No han pogut descobrir què els desencadenava, però pensen que podria ser la presència de visitants. Van tapar la instal·lació per ocultar-la de la vista del públic, però l'Hugo continuava amb les crisis de manera intermitent. Data naixement: 2 desembre 1994 Lloc naixement: zoo a St .Martin la Plaine Abans: zoo la Flèche Data arribada a MONA: 10 juny 2022 Grup actual: en procès d'integració

L'Hugo, és impressionant. 95 kg de múscul i potència. Però sobretot de tendresa. Un gegant amable

A MONA ja vam tenir una experiència d’automutilació d’un dels nostres ximpanzés rescatats l’any 2003, en Nico i per això es van posar en contacte amb nosaltres. Ximpanzés i humans s’ha demostrat que compartim fins a 9 malalties mentals, des de la depressió, fins a l’ansietat, passant per l’estrès post-traumàtic o l’agorafòbia. La Fundació MONA és un centre especialitzat en rehabilitar primats amb problemes físics i psicològics. Aquests, són conseqüència de les situacions traumàtiques viscudes durant la primera infància, i tenen un impacte permanent sobre els ximpanzés a la seva etapa adulta. Però tot i l’experiència, el cas de l’Hugo suposarà un gran repte per a l’equip. Ara la Fundació MONA serà la seva nova llar. Per ajudar-lo amb el canvi, una de les seves cuidadores va passar unes setmanes amb nosaltres. Aviat l’Hugo s'ha adaptat a les noves instal·lacions i hem pogut començar el procés d’integració amb els que seran la seva nova família, els ximpanzés habitants de Fundació MONA. S’ha arribat a l’acord amb el parc francès que també es transferiran les dues femelles quan ell estigui integrat, per tal de no separar la família, ja que els ximpanzés fan vincles de per vida.

Marie Hernandez

LA REVISTA DE FUNDACIÓ MONA NUM 44 JULIOL 2022


Simpàtica, afectuosa, manaire, una mica ploranera i molt sociable. La Bea era geni i figura! La trobarem molt a faltar, igual que la seva família. Però estem

Joan Brull

molt feliços per haver-la conegut i haver-li proporcionat deu anys de vida plena entre els seus congèneres.

Adéu, estimada Bea A la primavera del 2012, arribava la Bea a MONA. Exactament 10A anys tard, ha dit adéu. FOTO DE M R T Í N més BERA U R Tens É Patia una malaltia cardiopulmonar crònica i els cuidadors se les havien d’enginyar per a donar-li la medicació cada dia, matí i tarda. Quan va arribar, li dèiem afectuosament “la drames” perquè per res ja estava plorant. Ho feia per cridar el seu estimat Tom i la seva inseparable Coco. La integració en el grup dels Bilinga va ser un petit repte. Però un cop els altres es van acostumar a la seva exageració i van començar a entendre-la, tot va fluir.

La relació especial amb la Coco, la seva millor amiga Es coneixien des de feia molts anys i ja abans de MONA havien estat companyes de vida. Aquí van continuar amb la seva gran amistat i van poder ampliar vincles socials amb tot el grup.

Roser Diaz

Ajudant els demés Sempre va estar al centre de les activitats socials. I amb les seves ganes d’atenció, va aconseguir despertar socialment animals que ja donàvem per impossibles, com en Tico. Ella va ser qui el va ajudar a començar a fer grooming, a deixar-se abraçar i a gaudir de la companyia dels seus congèneres. També desapareixia sota l’abraçada d’en Víctor, que en feia tres com ella.

3 DIES DE PRIMATOLOGIA Fundació MONA ha participat en el Congrés de la Federació Europea de Primatologia i la Gesellschaft für Primatologie 2022. A causa de la pandèmia han passat diversos anys des de l'últim congrés de primatologia presencial a Europa i per això aquest congrés ha tingut una gran assistència, amb més de 280 participants i professionals de tota Europa.

El "Potencial de rehabilitació dels antics ximpanzés mascota i d'entreteniment" i la "Importància d'enfocar els projectes i activitats de recerca cap al benestar i la millora de la vida dels primats" van ser els temes de les nostres conferències. També hi van assistir i presentar els seus treballs antics i actuals estudiants. Ha estat un plaer el retrobament de 3 dies amb vells amics i fer-ne altres de nous, i encetar prometedors projectes que aviat s'iniciaran .


NOVA VISITA GUIADA EDUCATIVA LA CLAU DEL CANVI: SALVEM LA SELVA, SALVEM ELS PRIMATS

Així comença la nova activitat que hem dissenyat, en la nostra ferma aposta per oferir una educació ambiental de qualitat.

"Una exploradora viatja a la selva africana per buscar respostes. Necessita ajuda, els ximpanzés estan en perill i no sap per què..."

MÉS MILLORES AL CENTRE Si fa temps que no vens a MONA, quan ho facis, trobaràs el centre força canviat. La diferència principal la trobaràs a la zona de les activitats educatives. Dues àrees d'audiovisuals, noves àrees de taules per fer activitats i més ombres arreu. I altres novetats que et passaran per alt, però que són encara més importants. Són les dues noves UCI's que vam acabar fa uns mesos (que malauradament ja hem hagut de fer servir) i el nou túnel per crear una nova connexió a les gàbies d'associació i facilitar les integracions dels nous rescats .

Joan Brull

I com que les mesures anticovid s'han pogut relaxar, ara ja es poden tornar a visitar els macacos!

Aquesta visita guiada, per a nens i nenes de 6 a 12 anys, posarà a prova a tota la família en un exercici de col·laboració a la recerca de pistes per resoldre el repte que l'exploradora els proposa. Tot això, mentre coneixen els animals que s'estan recuperant al nostre Centre. Aconseguiran descobrir què posa en perill els ximpanzés i com salvar-los? No et desvetllarem el desenllaç ni et direm quina és la clau del canvi, però podem donarte la primera pista del joc: La clau del canvi és més a prop del que creus! I hauràs de venir de visita a MONA amb la teva família per trobar-la. T'esperem!

FORMACIÓ:


VOLS UNA BECA PER FER UN VOLUNTARIAT? Els participants gaudeixen d'una experiència enriquidora i d'aprenentatge, amb totes les despeses cobertes durant la seva estada a l'estranger o en el mateix país.

Treballem amb:

Demana més info per optar a una beca del COS EUROPEU DE SOLIDARITAT.

Amb la col·laboració de:

Empreses MONAsupport

Voleu ser una Empresa Solidària? O venir a fer una activitat de Responsabilitat Social Corporativa? Contacteu-nos!

Fes un donatiu, canvia vides

@fundaciomona

Caixabank, ES22 2100 3078 9721 0053 2504

Ara també amb

www.fundaciomona.org info@fundaciomona.org 972 477 618

/ ESCOLES/ www.monaeduca.org

identificador: 01724 Subscriu-te a la nostra newsletter

Moltes gràcies!

Visita'ns

La Fundació MONA va ser creada per posar fi al tràfic il·legal, l'explotació i el maltractament dels primats en captivitat i denunciar la seva situació actual de risc d'extinció. MONA ha establert un dels pocs centres de rescat d'Europa que proporciona una llar de per vida a ximpanzés i altres primats rescatats, on poden viure en un entorn natural i on podem aprendre a entendre'ls i respectar-los.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.