Full ras 70: març i abril 2021

Page 1

Març - Abril de 2021

FULL RAS INSTITUT ANTONI DE MARTÍ I FRANQUÈS

70


CELEBREM EL 8M

L’Institut es va engalanar dilluns 8 de març per reivindicar el dia de la dona. Alumnat i professorat treballant per la coeducació i per l’equitat.

8M i literatura L'alumnat d'Informàtica Audiovisual ha fet una selecció de dones de les postals literàries del Departament de Cultura per fer una exposició annexa a la biblioteca homònima amb les postals d'Abelló del centre. Amb aquesta acció ens vam sumar a les activitats de l'institut que va celebrar el 8M: ens cal reconèixer les veus femenines!

Pel 8M, marató de lectura i mural feminista El dies 9 i 10 de març, en torns d’una hora per grup, el professorat del Departament de Llengua i Literatura Catalanes i nois i noies de tots els cursos, des de 1r d’ESO fins a 2n de batxillerat, hem gaudit al màxim d’una marató de lectura feminista sota el lema «Escriptores catalanes: fes ressonar la seva veu de dona».


ACTIVITATS AL MARTÍ Alumnes de francès

Servei Comunitari

Durant la Setmana del Plurilingüisme els alumnes de francès han treballat la francofonia; els països com el Marroc, el Senegal i el Quebec, on el francès comparteix espai lingüístic amb d’altres llengües com l’anglès, el darija o el wolof.

Ens portes arròs, pasta o llegums? És per una bona causa! Des del Servei Comunitari (SC), us volem informar que degut a la situació econòmica d’extrema vulnerabilitat de moltes persones del nostre entorn (algunes formen part de la nostra comunitat educativa). El mateix alumnat de 4t que fan el SC a Caritas han proposat de mantenir al llarg del curs una recollida d’aliments. En diem "El racó solidari del Martí i Franquès". L’alumnat de Visual i Plàstica de 4t han creat uns personatges (la Soli i el Dari), per demanar-nos ajuda. Així mateix els de Comunicació audiovisual de 4t, donaran a conèixer la iniciativa amb imatges i textos que faran cap les xarxes socials del centre, i ens ho aniran recordant.

Comunicació Digital A l'assignatura Comunicació digital de 1r de batxillerat, que condueix el professor Jordi Satorra, hem treballat la comunicació i les xarxes a través de la lectura de l'obra Xènia, tens un whatsApp de Gemma Pasqual. L'alumna Irene Campabadal ha fet una ressenya molt interessant: bona lectura!

Museu arqueològic de Tarraco Al mes de març els alumnes de 4t de llatí han visitat amb guia una síntesi del MNAT (museu arqueològic de Tarraco) al tinglado 4 del port de Tarragona, han gaudit durant una hora del nostre passat romà.

És per això que a consergeria hi trobareu un calaix de color verd (el de l’esperança), on es poden deixar aliments, que periòdicament aniran portant a Caritas. Cada mes es demanaran productes diferents, en funció de les necessitats.


ACTIVITATS AL MARTÍ Portes obertes ESO 120 persones han participat en la jornada de portes obertes per a l'ESO. Aquesta iniciativa ha permès veure 12 espais on el professorat dels departaments ha mostrat com treballem al nostre centre.

Joan Cavallé ens visita Ha estat un plaer comptar amb la presència d’un escriptor tarragoní tan reconegut pel seu treball com és el cas de Joan Cavallé dins els actes de commemoració dels 175è aniversari de l’IAMF. Ha vingut ha parlar sobre la seva obra Peus descalços sota la lluna d’agost.

Programa Soroll El director de l'institut, Jordi Satorra ,va participar en el programa Soroll de SER_TgnReus per parlar sobre com es van viure els primers dies de pandèmia a l'institut.

Proves Cangur Vam celebrar les ja tradicionals Proves Cangur que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques. Prop de 200 alumnes del nostre centre han passat una bona estona resolent problemes de matemàtiques.


ACTIVITATS AL MARTÍ Max in Love A l’abril hem anat a veure l'obra Max in love al Teatre Metropol. Una obra que parla de l'alimentació, la sexualitat, dels tabús, l'amor, les primeres vegades, les conductes sexistes, l'alcohol, les drogues... i hem gaudit en veure dalt de l'escenari alumnes del centre.

Escola Ambaixadora del Parlament Europeu Enguany hem estat seleccionats per ser una Escola Ambaixadora del Parlament Europeu. Aquest programa té com a objectius donar a conèixer les institucions europees entre l'alumnat i promoure la ciutadania europea a través de diferents activitats organitzades pel Parlament Europeu. Estudiarem notícies d'actualitat relacionades amb la Unió Europea, com ara el programa d'ajudes EU Next Generation i veurem els avantatges de viure a la UE. El projecte el duran a terme alumnes que estudien alemany com a primera llengua estrangera a segon i primer de batxillerat amb la coordinació de la professora Maria José Redó, responsable de la biblioteca Montserrat Abelló de l’institut. L'alumnat de 1r i 2n de Batxillerat d'alemany que formen part del projecte Escola Ambaixadora del Parlament Europeu, va rebre, com a Junior Ambassadors, una xerrada sobre la Unió Europea a càrrec de Marta Domènech.

L’oracle poètic Al mes de març va ser el Dia Mundial de la Poesia i a l’Institut vam rebre L’ORACLE POÈTIC, a qui vam poder fer preguntes i ens va contestar amb versos! Durant la setmana vam alimentar-lo per poder seguir gaudint de la poesia. BONA POESIA A TOTHOM!


ACTIVITATS AL MARTÍ Primera llengua francès de 1r d’ESO Els alumnes de primera llengua francès de 1r d’ESO treballen l’expressió oral, la descripció i les emocions amb la tècnica del mirall. Busquem moments per cuidar-nos i conèixer millor els companys malgrat la Covid19. És molt important treballar la comunicació dels alumnes sobretot quan estan aprenent una nova llengüa.

La creació d'espots Enric Rovira i Jaume Fabregat han creat aquest anunci/paròdia d'un perfum: ”Nosaltres volem lluitar contra el canvi climàtic i ajudar el planeta que ens ha vist créixer i ens ha acompanyat tota la vida. Ara us toca a vosaltres". Els alumnes de 2n de Batxillerat de Cultura Audiovisual treballen els espots publicitaris.

11 paraules i 5 línies: Elfchen Els alumnes de 3r d'ESO d'alemany han fet una poesia en 11 paraules i cinc línies, un “Elfchen": és una poesia en alemany que conté 11 paraules i 5 versos: el primer vers conté 1 paraula (podia ser un pensament, un objecte, un esport, un color...); el segon, 2 paraules (que descriguin la paraula de la primera línia); el tercer, 3 paraules que descriguin com o on és la paraula del primer vers; el quart, 4 paraules sobre els nostres sentiments sobre aquella paraula; i el cinquè, 1 paraula que ho resumeixi tot.

El Gran Dictat Al mes de març es van celebrar les finals de les competicions lingüístiques que durant tota la setmana s'havien desenvolupat en cadascuna de les classes d'ESO. La final d'El Gran Dictat se la van emportar els alumnes de 4t d'ESO, Selvi Clua i Pau Barceló, tots dos de 4t d'ESO D, mentre que la final de Juguem amb les paraules (de 1r cicle), la van guanyar el tàndem de 2n d'ESO A, Jaume Querol i Naiara Aubareda, amb 174 punts. Van quedar finalistes d'aquesta categoria les parelles Clàudia Mateu i Júlia Bofarull (de 2n C, amb 156 punts), Roger Sastre i Pau Vidaller (de 2n d'ESO D, amb 127 punts) i Ariadna Puche i Carles Muñoz (de 1r d'ESO A, amb 126 punts).


ACTIVITATS AL MARTÍ Fem Matemàtiques L'equip de segon d'ESO, format per la Naiara, el Joan, el Jaume i l'Àlex, s'ha classificat per la segona fase del concurs de resolució de problemes per equips Fem Matemàtiques. Enhorabona i molta sort!

Naixement de Venus En motiu del dia mundial de l'aigua els alumnes de Dibuix de 2n de Batxillerat han realitzat una interpretació del Naixement de Venus de Sandro Botticelli. "Acabada de néixer, la deessa va arribar a les costes de Xipre damunt d'una petxina, portada pel vent suau i càlid de l'oest (Zèfir), acompanyat per la nimfa Cloris, que fa verdejar la terra."

Pol Guasch L'exalumne de l'institut Pol Guasch va presentar la seva novel·la Napalm al cor a la Sala Trono amb la participació de l'exprofessora del centre Mercé Sardà. Aquest llibre ha obtingut el premi Anagrama de novel·la.

Panell expositiu La creació d'una peça de videoart El passat 25 de març el videoartista Nacho Mayals va fer una xerrada als alumnes de Cultura Audiovisual de 2n de batxillerat a fi d'ajudar-los en el seu últim projecte del curs: la creació d'una peça de videoart.

Si voleu participar en el panell expositiu que muntarem durant el mes d'abril, podeu buscar una foto a l'institut i explicar alguna anècdota, història o vivència dels anys que hem compartit al centre. També ho podeu fer córrer a les xarxes i compartir-ho amb tothom que coneixeu que en algun moment de la seva vida ha format part d'aquesta gran comunitat educativa!


ACTIVITATS AL MARTÍ Realització De Murals I Infografies En el marc dels actes del 175è aniversari de l’institut, s’ha volgut treballar la figura d’Antoni de Martí Franquès en la matèria de Ciències pel Món Contemporani de primer curs de batxillerat, ja que aquest personatge va tenir una destacada rellevància a Europa en la seva època en el context de les ciències, sobretot en el camp de les ciències de la naturalesa: la biologia, la geologia i la química. Entre d’altres, va fer estudis i experimentacions destacables en la reproducció de les plantes i en el càlcul del percentatge de l’oxigen de l’aire. En aquest context, es va acordar que tot l’alumnat dels grups classe de Ciències del món contemporani de l’institut (9 grups de primer curs de batxillerat), havien de realitzar un mural o infografia sobre aquest personatge.

The scars of a generation L'alumna de 2n de batxillerat Gemma Jiménez va presentar el vídeo The scars of a generation a l'Espai Jove Kesse, producte del seu treball de recerca a l'institut.

Experiències al CFGS Els exalumnes A.Jiménez, J.Tortosa, J. Gómez i M. Barrera han vingut a l'institut a informar-nos sobre els estudis del món audiovisual. Han explicat les seves experiències al CFGS , al grau en Comunicació Audiovisual, i als estudis de cinema a alumnes de 2n de batxillerat.

Akadèmia Tarragona Les joves de l’Akadèmia Tarragona van iniciar l’últim bloc del seu projecte. Un projecte destinat a joves de la ciutat centrat en el desenvolupament personal i l’educació emociona que duem a terme a les instal·lacions de l'institut Antoni de Martí i Franquès. En aquesta sessió les alumnes van poder connectar amb elles mateixes a través d’una sessió molt introspectiva. Realitzant una part de treball corporal grupal on deixar-se anar i fluir a través del seu cos, i gaudint d’unes dinàmiques d’autoconeixement i d’expressió artístic.


ACTIVITATS AL MARTÍ Cicle superior de Tècniques d'actuació teatral El proppassat dia 8 d’abril, el conseller d'Educació Sr Josep Bargalló i l'alcalde de Tarragona, Sr Pau Ricomà, el Sr Jean-Marc Segarra, delegat d’ensenyament, acompanyats de l’exprofessora de l'institut Mercè Sardà i el director Jordi Satorra, van presentar el cicle superior de Tècniques d'actuació teatral que s'impartirà el curs que ve a l'institut. L’acte es va dur a terme a la Sala d’actes de l’institut on, després dels diversos parlaments protocolaris, es va projectar un curt sobre la història del teatre al centre, protagonitzada pel grup Vis de Vanadi amb més de cinquanta representacions al llarg dels darrers quaranta anys. La implantació d’aquest cicle el curs vinent, permetrà que l’alumnat dels batxillerats artístics atrets per l'activitat teatral puguin continuar estudis superiors, sense moure's de Tarragona i accedir a les professions vinculades a les Arts Escèniques.

Arts Escèniques, Anàlisi Musical i Fonaments de les Arts L'alumnat d'Arts Escèniques, Anàlisi Musical i Fonaments de les Arts de segon de batxillerat va preparar unes performances sobre diferents períodes de la història de l'art, juntament amb les seves professores Cèlia, Annaïs i Eloïsa. Les van representar per celebrar així el Dia Mundial del Teatre (27 d'abril). Aquí teniu una mostra del treball fet. Enhorabona a tots i totes!


CELEBREM SANT JORDI

Celebració de Sant Jordi Aquest Sant Jordi hem donat els premis als diversos concursos que hem celebrat en el marc de la diada. El Departament de Llengua i Literatura Catalanes ha donat els premis de poesia, narrativa i teatre i ha presentat la novetat del Concurs de gallets (música Trap a la catalana). També hem gaudit dels dibuixos del Departament de Visual i Plàstica i de fotografia científica! Una bona matinal literària! Gràcies als participants!

Vis de Vanadi El grup de teatre del centre Vis de Vanadi, va representar l’obra Criatures per a l’alumnat de 2n d’ESO.


CELEBREM SANT JORDI


ACTIVITATS AL MARTÍ My Salinger year Alguns alumnes de 3r i 4t d’ESO han anat als cinemes Verdi en la 5a edició del BCN Film Fest a veure My Salinger year.

Fòrum de Treballs de Recerca i Crèdits de Síntesi (TRiCS) Enguany al Fòrum de Treballs de Recerca i Crèdits de Síntesi (TRiCS), hi han exposat el seu TdR 127 alumnes de 32 centres. Hi han participat 12 alumnes de l'institut del batxillerat científic-tecnològic i d’art-socialhumanístic. Els felicitem pel seu nivell i qualitat.

Nous temps, nous projectes Els canvis en la manera d'afrontar com ens comuniquem amb la nostra comunitat i com fem evidents les moltes coses que fem al centre ens ha portat a innovar la manera d'allotjar la informació i el format de com ho fem. Fa temps que tenim la revista Full ras en paper i en digital, les xarxes socials, el canal de Youtube amb un creixent nombre de produccions, etc però no teníem cap eina que permetés entrades que fossin multimèdia i multimodal. És per això que us presentem la nova revista digital del centre, La Gaseta del Martí, que s'ha de fornir de les moltes activitats que fem. Seguirem editant el Full ras en format paper i digital. Creiem que els nous temps porten noves eines però la mateixa voluntat de servei públic.

Full Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès. C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona).
 Març - Abril de 2021 (núm. 70). 
 Redacció i edició (grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO): Joan Aguila, Anna Amato, Ianire Blanco, Pau Caballé, Carla Cruz, Hector López, Aitana Pérez, Lara Pérez, Larisa Polanco, Ana Pradillo, Alfonso Rivera, Juan Rivera, Gerard Sastriques, Norma Tost.