Full Ras 76- Març i Abril 2022

Page 1

!

Full Ras Institut Antoni de Martí i Franquès

març i abril de 2022

76


ACTIVITATS AL MARTÍ Repertori poètic 8 de març L’alumnat de 2n de batxillerat de llengua catalana de modalitat ha ofert el seu repertori poètic amb simbologia de la Maria Mercè Marçal a la resta de companys del centre. Paraula amb paraula, símbol amb símbol i vers amb vers han alçat un puny literari amb vehemència i fortalesa a fi de lluitar, un cop més , contra la desigualtat i la injustícia de gènere.

MUFPS El director de l'institut, Jordi Satorra, ha participat en una jornada de debat entre les universitats i els centres de educatius que impulsen el màster universitari de formació de professorat de secundària al Palau de la Generalitat.

Jocs Romans

!Per Carnaval el departament de llengües clàssiques va organitzar Jocs Romans per als alumnes.

Premi de recerca jove La nostra alumna Paula Jaria ha guanyat els Premis Recerca Jove per fomentar l'esperit científic que organitza l'AGAUR, (Agencia de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca). Hi ha participat amb el treball "Bioplàstics, el retorn a la natura”, tutoritzat per José Luís García

Campionat d’Espanya El passat divendres 18 de febrer, l'alumne Arnau Borrull de 2n d'ESO, va assolir la 4a posició en el Campionat d'Espanya de tir amb arc en sala, celebrat a Oropesa del Mar (Castelló). Enhorabona, Arnau!


ACTIVITATS AL MARTÍ Campanya de recollida Ucraïna Pensem que és molt important mostrar la nostra solidaritat i ajudar-los tant com puguem en aquests dies tan foscos i durs que els està tocant viure. Per això hem decidit dur a terme una campanya de recollida de productes. Aquest mes de març vam començar per medicaments bàsics: ibuprofen, paracetamol, apiretal, dalsy, analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics, alcohol de 96 graus antisèptic, aigua oxigenada, venes, gasses, esparadrap, tiretes... Tot allò que pugui ser material de primeres cures. LLOC: calaix verd del vestíbul del centre. HORARI: de les 8 del matí a les 7 de la tarda. Seguirem al mes d'abril, maig i juny amb altres productes; us n’anirem informant. Malauradament, la situació sembla que s'allargarà i el mal que s'ha fet i ens temem es farà serà molt. Esperem que tothom pugui col·laborar en la mesura de les seves possibilitats.

!

Assamblees climàtiques projecte EPOCLIM

Voluntariat Medi Ambient Continuem amb l’aprenentatge i servei. Aquest dissabte dia 12 el nostre alumnat ha començat el voluntariat de medi ambient. L’objectiu és conscienciar al nostre jovent de la problemàtica ambiental i donar-los les eines necessàries per millorar el seu entorn més proper.

Segona xerrada integració a la societat Membres del nostre equip de mediació i l'Estrella Nieto, coordinadora pedagògica de l'institut, van participar a la segona xerrada dirigida a l'alumnat del cicle formatiu d'integració social a l'institut VidaI i Barraquer .

Els alumnes de Biologia de 4t d'ESO participen en assemblees climàtiques del projecte EMPOCLIM de la URV i la Diptutació de catalunya. L'objectiu és que l'alumnat proposi alternatives a nivell municipal i regional per millorar el medi ambient dels àmbits: aigua,energia,aire i turisme.


DIES DE VAGA

Els sindicats d’Ensenyament van convocar 5 dies de vaga (15,16,17,29 i 30) per defensar l’ ensenyament públic i la reversió de les retallades del 2012 ençà.

Manifestació escola pública de qualitat Alguns professors de l'institut es van unir a la manifestació convocada a Tarragona per una escola pública de qualitat. A l'hora del pati, també s'hi van sumar més professors i alumnes.

Vaga per escola en català, 23M Molts professors i alumnes de l'institut van fer vaga per defensar l'escola en català. Ara i sempre, l'escola en català. El model d'immersió és un exemple d'èxit, una eina d'inclusió molt valuosa que cal defensar entre tots i totes.

Vaga de professors, 15M L'Assemblea de professors de l'institut, formada per gairebé 90 dels 124 professors/es, ha llegit el Manifest en el qual es recullen els motius per la vaga i ha penjat pancartes reivindicatives.


ACTIVITATS AL MARTÍ

Projecte Pash-Shulen

Diplomes A2 B1

Vam rebre la visita del Sr. Patrick Heinz, viceònsol de la República Federal Alemanya a Barcelona, a l'institut. Ell, juntament amb representants del goetheinstitut ens han presentat el projecte PASCH-Schulen, una iniciativa per promoure la llengua alemanya amb intercanvis.

L’alumnat que va aprovar el DELF el curs passat va rebre els diplomes del A2 i el B1 en un acte molt emotiu on hi va haver música, poesia i molts records. Enhorabona a tots!

Xerrada Olga Xirinacs La degana de les lletres de Tarragona, Olga Xirinacs, va venir a l'institut a fer una xerrada als alumnes de 1r d'ESO arran de la lectura de novel·la Vol de Dràcula. L'escriptora els va explicar tot el procés laboriós d'escriptura de la novel·la.

Formació sobre oratòria Els alumnes de 1r de batxillerat van rebre una formació sobre oratòria per poder afrontar millor la preparació de presentacions i la defensa del futur Treball de Recerca.

Proves Cangur 171 alumnes del nostre centre, de totes els nivells (ESO i batxillerat) van participar en les #ProvesCangur 2022. Va tractar de problemes de lògica i matemàtiques amb tres nivells de dificultat. Ara... esperem els resultats desitjats!


ACTIVITATS AL MARTÍ Música a la sortida i entrada de l’institut A les entrades i sortides de l'institut, estem sentint la música que ha compost el Pau Pros Adserà de 2n de Batxillerat fent servir el nombre auri i la successió de Fibonacci. A més, a les hores de pati, es projecta el vídeo que va fer per la composició. Enhorabona Pau!

Dia Mundial de la Poesia El dia Mundial de la Poesia el departament de llengua catalana i literatura va fer un homenatge a la poeta Montserrat Abelló i a Gabriel Ferrater, ja que enguany la es dedica l'any literari a aquest poeta de la quotidianitat, de la vida i de les emocions més íntimes.

Exposició Tarragona sota el mar

Escriptura creativa

Aquestes setmanes hem pogut gaudir de l'exposició "Tarragona sota el mar" cedida pel SESTarragona. Les imatges són del parc submarí, una zona destinada a l'enfonsament d'embarcacions i algunes estructures concebudes per actuar com biòtop de més de 250 espècies catalogades.

!

L’alumnat de Llengua i Literatura Catalana de 3r d’ESO va inaugurar l’exposició d’Ecriptura creativa amb Palau Ferré, que es pot veure a l’Espai Abelló de l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona des del 22 de març al 25 d’abril de 2022.

Exposició de fotografies L´alumnat de 1r d'ESO A va visitar l'exposició de fotografies estereoscòpiques del tinglado de Tarragona "De formes deformes". L'exposició compta amb fotografies que cal observar amb ulleres especials amb les quals s'aconsegueix veure la tridimensionalitat de les imatges.


ACTIVITATS! AL MARTÍ

Gala de la bona gent

Xerrada ex-drogaddicta

L'alumna Lucía Mayolas i la professora María José Escobar junt amb el director Jordi Satorra han gaudit de la Gala de la Bona Gent que organitza el diari de tarragona per haver estat votada com una iniciativa de ciutat: primer triatló de l'IAMF (treball de recerca).

Avui els alumnes de 4t d’ESO han gaudit de la xerrada proposada per l’AMPA “L’Spiderman també té problemes”. Aquesta xerrada ha estat a càrrec del Roger Pera: “Les addiccions no parlen de vici sinó de fragilitat “

Families dels deportats Els alumnes de 1r de Batxillerat s'han trobat amb les famílies dels deportats tarragonins que els expliquen el testimoni del seu familiar deportat. Llibert Tarragó des de Clermont-Ferrand i Ester Roca han vingut a l’institut a explicar les seves vivències.

Taller de metereologia Avui els alumnes de 1r d'ESO han gaudit d'un taller de meteorologia a l'Observatori de Pujalt (Anoia) en una sortida organitzada pel departament Geografia i Història de l'institut.

Francès 2n ESO còmic Els alumnes de primera llengua francès de 2n d’ESO treballen la lectura del còmic amb un projecte multidisciplinar: geografia, gastronomia, cultura antiga, etc. Gràcies a la llibreria francesa Jaimes per facilitar-nos els exemplars de Le Tour de Gaule d’Astérix.


ACTIVITATS AL MARTÍ !

Com ha canviat l’institut

Ja tenim el mur i les grades acabats. Ja podem gaudir d’un bon espai al pati!

Concurs d’il·lustració El Departament de Dibuix va convocar el concurs d'il·lustració Montserrat Abelló.

Passa del barbarisme A llengua catalana de 2n d’ESO, gràcies a una alumna de pràcticum, hem après a millorar les nostres exposicions orals a partir de jocs. Aquí podeu veure el joc “Passa del barbarisme”.

Dia Mundial del Teatre Per celebrar el Dia Mundial del Teatre a l'institut es va exhibir una exposició que repassa cronològicament la història del teatre des dels seus orígens fins a l’actualitat.

Economia 1r de BAT GMW Els alumnes d´economia de 1r de Batxillerat van participar a la Global Money Week, una iniciativa promoguda per l’OCDE i va assistir a la masterclass sobre el funcionament de la Borsa de Barcelona. Va ser molt interessant.

!


SANT JORDI !


ACTIVITATS AL MARTÍ Actuació Mar Veciana Claude Cahun, Coco Chanel, Isodora Duncan, Susan Glaspell, Käthe Kolwitz i Margarita Xirgu: sis noms, sis dones que van reviure. L'actuació que va preparar l'alumna Mar Veciana. "He fet de Claude una inspiració". Enhorabona, Mar!

Dones del segle XX Els alumnes de 4t d’ESO de l’IAMF han realitzat i presentat un projecte anomenat “Dones del segle XX” i que han destacat en diferents àmbits: polític, drets socials, científic … Dones com ara, Agatha Christie, Amelia Earhart...

Visita Palau Güell L'alumnat de Fonaments de les Arts de 2n de Batxillerat va anar a visitar el Palau Güell d'Antoni Gaudí a Barcelona. També ha fet un recorregut per l'exposició surrealista de René Magritte al Caixa Fòrum. Tot un dia per gaudir de l'art en viu i en directe!

Departament de Dibuix El departament de dibuix ha obert les seves aules per mostrar com es treballa i s'han mostrat algunes creacions dels alumnes. Van penjar al passadís diverses làmines realitzades al llarg del curs per l’alumnat de Dibuix Artístic de 1r de Batxillerat.

Donem veu a dones artistes Donem veu a dones artistes dels segles XIX i XX a través d’un seguit de performances que aglutinen música enregistrada i en directe, dansa, cant, arts plàstiques i expressió corporal: un treball transversal dels alumnes d’Arts Escèniques, Fonaments de les Arts i Anàlisi Musical.


ACTIVITATS AL MARTÍ

Comèdia “els bessons” Un grup d'alumnes de llatí del batxillerat nocturn hem rigut amb la comèdia "els bessons" de Plaute i hem gaudit fent un tomb per la Tarraco romana.

Xerrada Aurora Domínguez

!

Els alumnes de Fonaments dels Arts II van gaudir de la xerrada d'Aurora Domínguez sobre arquitectura del segle XX.

Visita al museu arqueològic Recollida platja

!

Els alumnes de Batxillerat d´Economia duen a terme una neteja de la Platja LLarga i del Bosc de la Marquesa. Les restes de brossa a la natura tenen un gran impacte i l'ésser humà n'és el principal responsable d'aquesta mala pràctica. Totes i tots ens hi hem de comprometre.

Suport Vital Bàsic

!

El departament d'Educació Física treballa el Suport Vital Bàsic i oferim a les famílies un taller per aprendre què cal fer davant d'una aturada cardiorespiratòria. Continuem creixent en l’aprenentatge de la salut!

!

Un divendres els alumnes de llatí de 4t van visitar el museu arqueològic al tinglado i van aprendre com era la seva ciutat fa dos mil anys!


ANDALUSIA

! Full Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès. C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona). Març - Abril de 2022 (núm. 76). Redacció i edició (grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO): Alba Arnau, Xavier Dexeus, Emma Esteve, Claudia Guerrero, Emma Ibañez, Nil Llaó, Pau Llaó, Mar Martí, Marcel Miralles, Julia Pérez, Gloria Robledo, Cesc Ros, Maria Sanahuja i Paula Vernet Professorat: John Enig, Maria Font i Jordi Satorra. Contacte: fullras@gmail.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.