Full Ras 78: setembre i octubre 2022

Page 1

Setembre-Octubre 2022 Número 78

FULL RAS! Institut Antoni de Martí i Franquès


ACTIVITATS AL MARTÍ Tornada a l’institut Aquest any el curs va començar una setmana abans del que és habitual i, per fi, després de dos anys amb restriccions, tornem a la normalitat. Els alumnes del centre van rebre una breu presentació del nou curs escolar, al teatre.

CFGS de tècniques d’actuació teatral Donació de sang Els dies 16 i 17 de setembre es va organitzar una donació de sang al Recinte Firal de Tarragona. Des de l’institut vam promocionar aquest acte per tal d’augmentar-ne la participació ja que som conscients de la falta de sang als hospitals.

Per segon any consecutiu, el centre ofereix un Cicle Formatiu de Grau Superior de Tècniques d’Actuació Teatral. Com que l’any passat va tenir molt d’èxit, aquest any s’ha repetit.

Taller de versots El divendres 16 de setembre els alumnes de 3r ESO van participar en un taller de versots amb el reconegut folklorista Enric Garriga. Aquesta activitat forma part d’un concurs de versots en què participen tots els instituts de Tarragona. Els guanyadors d’aquest any han sigut Martí Moseguí i David Muñoz.

Slow beach L’alumnat de l’Institut va participar en les jornades de portes obertes de Slow beach organitzades pel club de beisbol Wolves. Aquest club ajuda al Departament d’Educació Física en el treball de les unitats didàctiques de beisbol que es cursen a 3r d’ESO i 1r de Batxillerat.


ACTIVITATS AL MARTÍ Premis TdR: Àuriga El consell esportiu del Tarragonès ha otorgat dos premis: Álvaro Muñoz (tenis) i Lucía Mayolas (triatló).

Miquel Guardiola El claustre de l'institut, especialment el Departament de Ciències Socials, va voler expressar la gran tristesa que s’ha sentit per la mort de Miquel Guardiola, especialista de l'Iphes i un gran divulgador que transmetia a l'alumnat la seva passió pel món prehistòric. El trobarem a faltar.

Reinterpretacions artístiques L'alumnat de Fonaments de les Arts de segon de Batxillerat va fer reinterpretacions del quadre de Caspar David Friedrich "El caminant sobre un mar de boira" del Romanticisme alemany.

Esbarjo esportiu Des del 26 de setembre, el centre disposa de tres taules de tenis taula al pati, gràcies a la col·laboració amb l'AFA. Estem segur que seran un recurs més lúdic i pedagògic per als nostres estudiants.

Patis Actius Es va iniciar el projecte de Patis Actius que compta amb tornejos esportius, préstec de material, activitats puntuals esportives, etc.

Esports d’aigua El Departament d’Educació Física va organitzar una sortida al Nàutic amb els alumnes de 1r de Batxillerat. Van poder gaudir de les arts nàutiques.


HIGIENE FEMENINA Adequació d’espais El centre ha optat per habilitar un dels lavabos de minusvàlids, situat a la planta baixa, com a lavabo d’higiene femenina. Aquesta instal·lació té com a propòsit oferir un espai adequat per a les noies que tenen la menstruació. A diferència dels altres lavabos, aquest és més gran, té una pica específica per a la higiene de copes menstruals i també un cubell de brossa especial. Per accedir-hi es necessita una clau que es demana a consergeria. ATENCIÓ: no és un lavabo ordinari per fer les necessitats habituals!

JUBILACIONS ! 2021-22

Dalt a l’esquerra: Claustre Lou, secretària. Baix a l’esquerra: Núria Rodríguez, Departament de Clàssiques. Dalt a la dreta: Jordi Pinyol i Sílvia Font, Departament d’Anglès. Baix a la dreta: Rafa Figueroa, Departament de Tecnologia.


ACTIVITATS AL MARTÍ Ambaixadors del Parlament Europeu Som Escola Ambaixadora del Parlament Europeu. La professora María José Redó va assistir a les jornades de formació del programa Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu que es van celebrar a la seu de Madrid.

Consulate of the United States in Barcelona Ens va visitar la cònsol d'EUA a Barcelona, la Sra. Katie Stana. Ens va fer una xerrada sobre la diplomàcia i alumnes de Batxillerat van tenir l'oportunitat de fer-li preguntes sobre la seva feina, les relacions internacionals i sobre els EUA.

Entrevista sobre la factura de la llum Aquest mes ha pujat la factura de la llum un 80 % i es pateix per què passarà a l’hivern amb el gas, degut a això el director de l'institut, Jordi Satorra, va parlar al programa Tot es mou de tv3 sobre l'encariment de l'electricitat.

Ruta amb els alumnes anglesos d’intercanvi L’institut va acompanyar un grup de 50 alumnes i 5 professors anglesos que van arribar a Tarragona per fer un viatge cultural per la nostra ciutat. Van poder parlar tot passejant per Tarragona i ens va quedar aquest bonic record de la nostra trobada.

II Triatló Martí i Franquès Aquest any es va organitzar la segona edició del Triatló, una fita esportiva organitzada pels alumnes de primer de Batxillerat amb més de 250 participants.

Noves lectures a la biblioteca La biblioteca Montserrat Abelló de l'institut va adquirir 18 nous còmics per tal d'afavorir la lectura.


ACTIVITATS AL MARTÍ Podcast

Veus de dona a Tarragona

La nostra exalumna, ara universitària, Lucía Medina va convidar la seva exprofessora de Cultura Audiovisual, Eloïsa Valero, a conduir juntes un podcast sobre l’artista Cindy Sherman i els estereotips de bellesa.

Les professores Núria Espluga i Fina Tudó van participar en una jornada sobre “Dones de llegenda” per donar a conèixer les veus femenines literàries de Tarragona.

Trobada d’escoles ambaixadores Vam acollir la trobada amb les 14 Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu a Catalunya d'aquest curs. Els centres que participen al programa van poder intercanviar experiències i valorar les noves propostes de cara al curs 2022-2023

Festival de Sitges Els alumnes de Batxillerat van poder gaudir del Festival de Cinema de Sitges. Fins i tot alguns van poder intercanviar unes paraules amb el director Jaume Balaguero.

CONCURS FOTOGRAFIA STA. TECLA


ACTIVITATS AL MARTÍ Premi Educurt

Entrega de premis

La nostra exalumna Ester Bertran va guanyar el segon premi “Educurt” del festival de cinema Psicurt (en la categoria d’Educació) amb el resultat del seu TDR de batxillerat, el curt titulat “Essència”, tutoritzat per la seva professora de Cultura Audiovisual Eloïsa Valero. El curtmetratge tracta sobre la diversitat de maneres d’entendre el concepte de bellesa i la importància de l’autoestima.

Es va fer l’entrega de premis del concurs de Santa Tecla. El primer premi va ser otorgat a Ieuan Salvadó, alumne de 1r de Batxillerat. I els acssèsits van ser per: L. Polanco, Jan Llatser, Ikem Asuzu, Martí Mosseguí i Duna Amela.

Taller d’animals exòtics

Projecte d’intel·ligència artificial El director de l'institut, Jordi Satorra, va participar en un projecte Erasumus+ per desenvolupar ensenyaments amb suport d'intel·ligència artificial vinculat a la Universitat de Reykjavík.

Un any més, l'alumnat de 1r d'ESO va assistir a un taller d'animals exòtics que té com a finalitat conscienciar-los sobre la necessitat de protegir les espècies i quins animals no són animals de companyia.

Intercanvi amb Alemania Premi i beca Àuriga Fuscus El Consell Esportiu del Tarragonès va atorgar la beca Àvriga Fvscvs al millor treball de recerca a Álvaro Muñoz Peñalba i un dels premis per a Lucía Mayolas per haver impulsat el 1r Triatló IAMF conjuntament amb el Departament d’Educacio Física.

El dijous 20 d’octubre van arribar els alumnes alemanys de l’institut Rosenstein Gymnasium de Heubach. Estaran una setmana fent turisme per Tarragona i els seus voltants


II TRIATLÓ IAMF

Full Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès.

C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona). Setembre-Octubre de 2022 (núm. 78). Redacció i edició (grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO): Joel Alcáñiz, Tómas Cuello, Arlet Dols, Miguel Lillo, Silvia López, Joan Martorell, Raquel Mestre, Júlia Orellana, Noelia Rodríguez, Berta Ruana, Laura Rubio, Joan Sinfreu i Jairo Soriano. Professorat: John Enig, Maria Font i Jordi Satorra. Contacte: fullras@gmail.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.