__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

FULL RAS

65

Gener - Febrer 2020

Institut Antoni de Martí i Franquès


Coses que passen al Martí 1r DE BATXILLERAT ARTÍSTIC A VALÈNCIA L'alumnat de 1r de batxillerat del batxillerat artístic han realitzat una sortida a València per visitar els tallers de les artistes falleres i poder veure com fan les falles. Després han passat una estona al Parc Gulliver i han visitat la facultat de Belles Arts.

EXPOSICIÓ SOBRE MONTSERRAT ABELLÓ Es va inaugurar una exposició temporal sobre la poeta i traductora Montserrat Abelló a la biblioteca homònima de l'institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona.

VISITA A LA CAIXA L’alumnat de 1r d’ESO ha visitat el Caixa Fòrum en una sortida organitzada per treballar la unitat didàctica sobre Egipte a Socials. Ha gaudit d’una col·leció d’objectes procedents del British Museum que explora el simbolisme i la ideologia dels faraons.

“GRAN DICTAT” Divendres 21 de febrer, alguns i algunes alumnes representants de cada classe de l’ESO han participat al concurs “El Gran Dictat”, oganitzat pel departament de català del centre. La guanyadora de 4t i 3r ha sigut Aitana Bustamante, i el subcampió Àlvaro Muñoz. De 1r, Eva Carrillo i Sara Lòpez han sigut les guanyadores.

ORIENTACIÓ 4T ESO L’alumnat de 4t d'ESO ha començat les sessions d'orientació per encarar el seu futur al Batxillerat i a la Formació Professional.


Coses que passen al Martí

NATACIÓ DE 4T D’ESO ESQUIADA 2020 L’esquiada ha sigut tot un èxit! Hem compartit uns moments extraordinaris i hem gaudit de la neu al màxim. Ens tornem a veure l’any vinent! Moltes gràcies a tots i totes!

L'alumnat de 4t d'ESO es llança a la piscina! Comencen les cinc sessions d'Educació Física al complex esportiu Viding Sant Jordi .

GRAVACIÓ DE “LES DE L’HOQUEI” Alumnes d'Arts Escèniques i d'Anatomia Aplicada han participat com a extres a la gravació d'un capítol de la sèrie de TV3 "Les de l’hoquei”. TEATRE “LA MEMÒRIA DE LES OBLIDADES” Raquel Rodríguez, alumna de 2n de BAT, ha presentat Memòria de les oblidades de Tecla Martorell al teatre de l’institut.

! Enorabona per la feina feta!


Què ha passat? BORRASQUES I DANA A CATALUNYA, RESPONSABLES DE GRANS DESTROSSES L’1 de desembre de 2018, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), juntament amb Meteofrance (França) i el IMPA (Portugal) van decidir posar nom per primer cop a les borrasques o depressions. En concret, a aquelles que pogueren donar lloc a alertes de vent taronja o vermella. La primera va ser “Ana” seguida de “Bruno”, “Carmen”, etc. Però, per què es va decidir a posar nom a les borrasques? Contràriament al que creu molta gent, no és perquè ara són més freqüents i violentes; va ser per millorar la comunicació i perquè les enquestes demostren que la gent està més atenta si l’amenaça té nom. Però són les borrasques d’ara pitjor que les d’abans? Doncs no hi ha unanimitat sobre aquesta afirmació, ja que de borrasques, tempestes i desgràcies en tenim constància des de fa moltes dècades. Un temporal de llevant una mica especial. Que va passar el 20 de gener de 2020? Ara em centraré amb les borrasques que afecten a Catalunya. Aquestes borrasques reben el nom de “temporal de llevant” o “llevantades”. Es produeixen quan hi ha una depressió o borrasca a la Mediterrània, al sud de Catalunya. El vent bufa de llevant, aquest vent que és càlid i està carregat d’humitat entra al continent i es troba amb les serralades Litoral i Prelitoral que provoquen la seva ascensió. El contrast tèrmic entre la massa d’aire calenta que ascendeix i la massa d’aire freda en alçada provoca la condensació ràpida

del vapor d’aigua formant els núvols que originen les fortes

precipitacions. ➔ Què passa darrerament? Doncs que l’escalfament global del planeta provoca que l’aire que ve del mar i entra al continent sigui cada vegada més càlid, el contrast tèrmic més gran i les tempestes més ferotges. El 19 de gener una borrasca va recórrer la península en direcció SE, arribant a la Mediterrània, convertint-se en la borrasca GLORIA i generant una situació de temporal de llevant. Però que va fer que aquesta fos tant intensa i catastròfica?. La formació d’un potentíssim anticicló, d’una magnitud poc vista anteriorment, centrat a sud de la Gran Bretanya va fer que s'establís un fort gradient de pressió des del sud de França fins Balears. Aquest gradient va originar ratxes de vent anormalment fortes que van provocar un onatge amb valors rècord en aquesta

zona

de

la

Mediterrània. Sense oblidar les precipitacions al litoral de 100 o 120 l/m2 en 24 hores.


Què ha passat? Si l’esclafament global va influir o no amb la borrasca GLORIA està per determinar. Aquestes borrasques són típiques de la tardor en que les temperatures de l’aire que entra del mar són elevades. Unes temperatures hivernals tant altes com les que estem patint darrerament traslladen els temporals de tardor a ple hivern. Però no hem de oblidar que el que va provocar la intensitat de la borrasca Glòria va ser el fort gradient de pressió creat per l’anticicló anormalment fort. Les catàstrofes són el resultat de la mala gestió ambiental: les construccions prop de costa i al llit dels rius, la regeneració artificial de les platges, el reompliment del llit dels rius amb matolls i deixalles, la construcció de preses que retenen sediments que no arriben als deltes, en són els responsables. Un clar exemple de DANA. Que va passar el 10 d’octubre de 1994? Un altre fenomen, que no hem de confondre amb l’anterior és “la gota freda”, que ara anomenem DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts). La DANA és un fenomen que es refereix a una situació en alçada (a uns 5Km d’altitud) on la temperatura és anormalment baixa (-18oC aproximadament). La DANA és forma quan el corrent en xorro polar (polar jet stream), que és un corrent d’aire a gran altura, molt fred que circulen ràpidament d’oest a est, forma un tàlveg o solc cap al sud que queda totalment aïllat de la resta del corrent provocant una bossa d’aire molt freda i aïllada que és la DANA. ➔ Què passa darrerament? doncs que l’escalfament global del planeta alenteix cada vegada més les corrent en xorro. Els tàlvegs són més freqüents, les borrasques més intenses i els aiguats i inundacions més ferotges. Del 8 al 10 d’octubre de 1994 al damunt de la Península Ibèrica hi havia una DANA. Hi va haver precipitacions que en alguns indret van superar els 500 l/m2 en 24 hores. Aquestes precipitacions van afecta més a la serralada Prelitoral que a la costa catalana. Es van concentrar al naixement del riu Brugent, principal afluent del riu Francolí. Les pluges van dura tres dies, van haver-hi problemes a tota la conca, però la màxima avinguda va tenir lloc el dia 10 a la ciutat de Tarragona. El contrast tèrmic de les dues masses d’aire es pot apreciar amb els següents mapes, a l’esquerra temperatures en alçada de -10oC, a la dreta temperatures en superfície de més de 25oC. La natura va ser ferotge, però va ser la culpable dels danys?. Unes infraestructures deficients: els ponts ferroviaris antics que van produir una sobreelevació de les aigües, uns dics de contenció obsolets, una elevada urbanització a la llera del riu i les indústries ubicades a la dreta de la desembocadura, van ser les responsables d’elevar considerablement els danys d’aquell dia.


Coses que passen al Martí LAZARILLO DE TORMES L’alumnat de 2n de batxillerat va assistir a la representació de El Lazarillo de Tormes, lectura obligatòria de les PAU.

NOVES TÈCNIQUES ALIMENTÀRIES L’alumnat de 1r de batxillerat de biologia han assistit a la conferència “Insectes i impressió 3D dels aliments. Noves tècniques alimentàries.”

PROGRAMA 3D L’alumnat de primer de batxillerat participa al programa 3D: debatre, dinamitzar i decidir. 3D és un projecte que pretén fomentar la cultura participativa dins dels centres educatius a través del desenvolupament d’un projecte concret escollit per l’alumnat i implementat de forma participativa. Els alumnes, a través de la figura del delegat/a de classe i amb el suport del tutor/a, portaren a terme un projecte que els implica organitzar-se, assumir tasques i prendre decisions de forma conjunta al llarg del curs. ABDESSAMED OUKHELFEN L’alumne de batxillerat de l’IOC de l’institut, Abdessamed Oukhelfen va guanyar el bonze al Europeu d’atletisme en cross disputat el 8 de desembre a Lisboa.


Coses que passen al Martí DIPLOMES DE FRANCÈS Es van lliurar 32 diplomes de l'acreditació de la llengua francesa (DELF) als alumnes que van cursar 4t d'ESO el curs passat i que van obtenir el títol.

EXCURCIÓ 3R D’ESO TARRACO ROMANA L’alumnat de 3r d'ESO que participa a Tarraco Romana i fan Cultura Clàssica com a optativa van sortir a airejar-se per la nostra ciutat, van conèixer els edificis romans més importants i van fer també un joc de pistes. LA COPA DE CANGUR L’alumnat de l'institut Antoni Martí i Franquès ha participat a la Copa Cangur, un concurs de resolució de problemes de matemàtiques per equips que s'ha celebrat a l’institut Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. Dos equips del Martí han quedat classificats en primer i segon lloc.

MILLORES EN L’ORIENTACIÓ DE L’INSTITUT L'equip d'orientació i l'equip directiu han iniciat una formació per atendre millor l'alumnat d'altes capacitats del centre. VISITA AL DIARI Els alumnes de Comunicació Digital de 1r de batxillerat del centre han visitat amb el professor Jordi Satorra el Diari de Tarragona per veure com funciona la premsa avui en dia.


Coses que passen al Martí CONVENCÍ APAC ELT L'institut ha estat convidat a la Convenció Apac ELT a Barcelona. Un plaer assistir-hi.

CAMP DE CONSENTRACIÓ D’AUSCHWCIZ Durant la setmana del 27 de gener es fa la commemoració del 75è aniversari de l'alliberament del camp de concentració d'Auschwitz. Hem fet activitats per recordar el que es va viure a tants camps. L’alumnat de 4t d'ESO d'nformàtica audiovisual ens van fer una explicació en vídeo i una exposició que es pot veure al hall de l'institut.

KAHOOT MONTSERRAT ABELLÓ Al centre es va fer un Kahoot amb preguntes s o b re M o n t s e r rat A b e l l ó o rg a n i t z at p e l departament de català, al qual van poder jugar els alumnes de 4t d'ESO i batxillerat.

ESQUIADA ALUMNES 1r BATX L'alumnat de primer de batxillerat va gaudir de la neu durant tota la jornada acompanyats pel professorat d'educació física.


Coses que passen al Martí VISITA EL “CINEMA I EMOCIONS” SORTIDA A VALÈNCIA : LES FALLES L’alumnat de Volum (escultura) i d’altres matèries del batxillerat artístic vam anar a València. Al matí vam visitar els tallers dels artistes fallers situats a la ciutat. Va ser tot un privilegi poder veure in situ com construïen les falles. Alguanes d’aquetses escultures arribaran a mesurar més de 10 metres d’alçada, i que vam trobar en les diferents fases del seu procés creatiu. Algunes encara estaven amb l’esquelet de fusta, amb el suro blanc, i altres ja pintades o envernissades. També vam poder parlar amb alguns artistes fallers que ens van donar totes les explicacions per poder entendre millor el seu treball. Després d’una pausa, vam anar a la Facultat de Belles Arts. Vam fer una visita guiada acompanyats pel Vicedegà d’aquesta facultat i per tres exalumnes del Martí i Franquès que actualment hi estan estudiant. Primer ens van donar informació general dels estudis que imparteixen, i després vam anar a visitar la facultat, que cal dir que era molt gran, i vam anar entrant en les diferents aules on havien alumnes dibuxant, esculpint... va ser molt espectacular, ens va cridar molt l´atenció les dimensions d´algunes aules… Alguns pensaven, que pot ser d’aquí a dos anys estaran aquí com alumnes… i rebran als següents alumnes del Martí que ens vinguin a visitar.


Coses que passen al Martí ERASMUS “SPECTRUM-UNITED BY DIVERSITY” L'alumnat participant al projecte Erasmus+ "Spectrum-United by diversity" ha estat gaudint d'uns tallers amb els usuaris del Centre Orió. Han pogut aprendre jardineria, pintura i cuina i sobre altres realitats diferents, i el valor de l'esforç i la diversitat. DIA DE LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU Per celebrar els Dia de la no-violència i de la Pau, els alumnes d'Anàlisi Musical II van decidir fer un acte durant l'hora del pati. Es van reunit al teatre per llegir un manifest i uns poemes i cantar, tots junts, la cançó Imagine.

DESCOBRIM LA TARRAGONA FOSCA La Sala Infantil de la Biblioteca Pública de Tarragona es va transformar en un laboratori de creació narrativa. Els nois i noies distribuïts en grups, van crear una història a partir de personatges de la ciutat que amagaven algun enigma: Lluís Pons d'Icart, Carolina de Castellarnau, entre d'altres. Gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Pública, l'Arxiu de Folklore de la URV i l'Espai Kesse de l'Ajuntament de Tarragona els nostres alumnes van poder crear històries i llegir-les dins el cicle "La ciutat

TALLER SOBRE LA NOVEL·LA “MIRALL TRENCAT” L’ alumnat de 2n de BAT va participar en un taller per conèixer les interioritats de la novel·la de Mercè Rodoreda. Mireia Chalamanch i Joan Carles Navarro van dirigir una activitat de Mercè Rodoreda i la seva novel·la Mirall Trencat. L'alumnat va poder descobrir i debatre al voltant de l'autora, el context literari, i l'acció, els personatges i l'estil que l'autora desplega en aquesta magnífica obra literària, lectura obligatòria de batxillerat.


Coses que passen al Martí VISITA PERE MATA

SING ALONG

L'alumnat de 2n de batxillerat de Fonaments de les Arts II va assistir a una visita guiada a l'Institut Pere Mata de Reus, de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. D'aquesta manera han consolidat coneixements curriculars gaudint-los en directe.

L’alumnat de 2n d'ESO va cantar amb el Sing Along, un karaoke en anglès amb música en directe. Celebrem la Setmana del Plurilingüisme a l'institut.

SETMANA DEL PLURILINGÜISME La setmana del 17 de febrer es celebra la IV Setmana del Plurilingüisme a l'institut. L’alumnat de 1r i 4t d'ESO d'alemany van decorar els vidres de l'institut amb paraules en diverses llengües. Els i les alumnes de 4t d’ESO d'alemany, a més, van gaudir de contes explicats en alemany. I els i les alumnes de 2n d'ESO ahir van poder cantar amb el 'Sing Along', un karaoke en anglès amb música en directe.

VISITA AL “DIARI” Els alumnes d'Informàtica Audiovisual de 4t d'ESO, responsables de la revista Full Ras del centre, han visitat el Diari de Tarragona acompanyats dels professors Maria Font i Jordi Satorra.


Carnestoltes

Full Ras. Revista de l’institut Antoni de Martí i Franquès. C/Enric d’Ossó, 3 (Tarragona).
 Gener - Febrer de 2020 (núm. 65). Grup d’informàtica audiovisual de 4t d’ESO.
 Redacció i edició: Natàlia Barahona, Brigitta Bursuc, Mei Tian Ferrer, Ángela Fondevila, Max Fortuny, Laia Guardiola, Anna Jariod, Rafa Larrañaga, Dani López, Inma Montero, Edgar Rodríguez, Eric Rodríguez, Alejandro Rubió i Mar Veciana.
 Professorat: John Enig, Maria Font i Jordi Satorra. Contacte: fullras@gmail.com

Profile for Full Ras

FULL RAS 65 GENER-FEBRER 2020  

FULL RAS 65 GENER-FEBRER 2020  

Profile for fullras
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded