Page 1

NUMMER 7 - 2014

Spännande projekt O C H I N T R E S S A N TA F Ö R E TA G DISTRIBUTION SYD | LEGEVISITTEN | IMS NONWOVEN | ALRES DENTAL | SYDKUST REVISION | SAFEFLOW SYSTEM | EXENGO | DAMASKUS MASKINSKYDD | SCT HISS STOCKHOLM | TBR | FORUM YSTAD | TEKNOPLAN | TEBE VENT SERVICE | WALLBY TRÄDGÅRD | NAILS FOR YOU | HALLSTA SUSHI | JERNBERGS MATTOR | SOLLIDEN MASKIN | TABLES | HERAS STÄNGSEL | SVEPULP | SA PLÅT | TBA TRANSPORTER | VEOLIA VATTEN | MACHE | CRAZY FRESH TATTOO

HEM & INREDNINGSSPECIAL * PYSSEL * ÅRETS SUPERFÖRETAG * MUSIKTIPS


Ditt transportföretag i Skåne!

Tel. 040-29 46 46 jp@distributionsyd.se • www.distributionsyd.se


KOMMUNREGISTER Företagsextra är så mycket mer än bara en tidning. Under samma namn finner ni även en kraftfull sökportal på internet som hjälper ert företag att synas online. På www.foretagsextra.se finns hundratals företag över hela Sverige, men även företag inom alla typer av branscher. När ni söker på bransch, produkt, ort eller annat valfritt sökord finner ni med lätthet den produkt eller tjänst som ni är ute efter. Det är också här som du enklast hittar nya samarbetspartners, varför leta överallt när allt finns samlat på www.foretagsextra.se? Alla som medverkar i tidningen erbjuds möjligheten att under ett halvår synas gratis på sökportalen med reportage, bild och logotyp. Genom webblänken i tidningen kan läsarna även besöka respektive företag på portalen, där man hittar alla kontaktuppgifter, som till exempel kontaktpersoner, adress, telefon, e-post och webbadress. Därifrån går det också bra att klicka sig vidare till företagens olika hemsidor. www.foretagsextra.se är därmed en bra sökmotor för dig som vill veta mer om ett företags historik, ägarbild, verksamhet och annat som kan vara av intresse innan du tar kontakt. För er som vill synas på facebook och twitter med era artiklar kan enkelt publicera dessa genom en enda knapptryckning. Företagsextra har även sett till att samtliga artiklar kan läsas i mobilen genom en särskild mobilanpassad lösning.

NORRLAND 7 BODEN 8-9 UMEÅ 10-11 BJURHOLM 12-13 TIMRÅ 14-15 HUDIKSVALL 16 BOLLNÄS 16 GÄVLE 17-18

SVEALAND 19 TIERP 20-22 NORRTÄLJE 23-37 SALA 38-41 KÖPING 41 UPPLANDS-BRO 43 SIGTUNA 44-45 SOLLENTUNA 46 ÖSTERÅKER 47-48 VAXHOLM 48 VALLENTUNA 49 JÄRFÄLLA 50 DANDERYD 52-53 LIDINGÖ 54-55 STOCKHOLM 56-61 NACKA 62 TYRESÖ 63 HANINGE 64 BOTKYRKA 68-69 SALEM 70 NYNÄSHAMN 71-73 KARLSTAD 74-87 NYKÖPING 88

Välkommen och sök på www.foretagsextra.se!

GÖTALAND 89 VÄSTERVIK 90-93 YSTAD 94-109

kommunregister

3


Innehåll

Spa-äventyr s 38-39 Är du redo för ett SPA-äventyr inför jobbstarten efter semestern? Att besöka ett SPA är en lisa för både själen och kroppen, här är några tips som är väl värda pengarna!

Höstens starkaste inredningstrender s 112

AKTUELLT I DETTA NUMMER

4

Fyrkantens Gravyr & Reklam. s 9 Hit kan du komma för allt som har med gravyr eller reklam att göra. Om det så är dekaler till bilen eller skyltar till företaget.

Svepulp AB. s 29 Svepulp AB är en konsultverksamhet för massaindustrin i Sverige. Företaget drivs av Björn Svedin med 40 års erfarenhet av branschen.

Holberg & Nielsen Shu Uemura. s 76 I Karlstad förenas det bästa ur öst och väst. Här erbjuds utöver traditionella frisörbehandlingar, även exklusiva hårbehandlingar enligt Shu Uemuras filosofi.

Jernbergs Mattor. s 17 För sextio år sedan öppnade Jernbergs Mattor i Gävle och trots växlande trender har de fortsatt locka kunder som vill ha service och råd inför sitt mattköp

AW Hypnosterapi & Hälsa. s 61 Anders Winbladh är utbildad socionom, psykoterapeut kand. och leg kiropraktor. I mer än 30 år har han hjälp människor med såväl psykisk som fysisk smärta.

Karlstad Städbolag Värmland. s 81 Städlösningar för såväl privatpersoner som företag. De skräddarsyr sina städtjänster för att kunna möta varje kunds specifika önskemål.

Sökare Entreprenad & Byggteam. s 26 Företaget som har knappt ett år på nacken. Trots det har de redan lyckats få miljonkontrakt och gjort sig ett namn på marknaden.

Damaskus Maskinskydd. s 64 Anrikt bolag som grundades för närmare sextio år sedan. Med nya ägaren Peter Almqvist startar en ny era, visionen är att bli Haninges mest attraktiva arbetsplats.

Ystads Kommun. s 94 I Ystads kommun arbetar man tillsammans med invånare och näringsliv med en vision för stadens framtid. Målet är att allt fler ska välja Ystad som boendeort.

innehåll


Innehåll Veolia Vatten AB s 34 Veolia tillhandahåller tjänster inom vatten, energi och avfall med huvudvikt på drift- och underhållstjänster åt kommunal verksamhet och industrier. Målsättningen är att kunna bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle med renare vatten, med tyngdpunkt på miljöfrågor och återvinning.

Crazy Fresh Tattoo. s 24 Anna Källström och Pekka Palomaa äger och driver tillsammans studion Crazy Fresh Tattoo i en annorlunda miljö. Den är nämligen placerad ute i en 1800-tals idyll där du kan sitta och se ut över fält och lekfulla hästar under tiden som du tatuerar dig.

Tables. s 74 Hos restaurang Tables i Karlstad kan man kombinera biljardspelandet med en mysig middag och ett glas vin under avslappnade former i trendig miljö. Verksamheten drivs sedan 20 år av Jonas Uhlin, tidigare elitbiljardspelare.

Bo i Skåne Stugbokning. s 107 Under åren har Bo i Skåne kommit att bli den ledande stugförmedlaren i Skåne. Målet är att ha en nära kontakt med såväl stugvärd som gäst, och att kunna tillgodose önskemål på bästa tänkbara sätt.

ÖVRIGT I FÖRETAGSEXTRA Kommunregister s 3 Vad är foretagsextra.se s 3 Krönika s 42 Redaktionen tipsar s 65 Pyssel s 110 Pressreleaser s 111 inredningstrender s 112 Företagsindex s 114

innehåll

5


LEDARe

Utges av FöretagsInvest AB

Adress Omslag Tyler Olson

Box 464 184 26 Åkersberga 08-732 55 16 E-post: info@foretagsextra.se Internet: www.foretagsextra.se

Scandinavian Stockphoto

Ansvarig Utgivare

Petrus Isaksson

Företagsextra kan ej ansvara för eventuella fel orsakat av tryckeri eller distribution. Vi kan ej heller ansvara för material skickat till redaktionen som saknar avsändare eller som vi ej har beställt. Med reservation för tryckfel.

66


T T

NORRLAND

Den största av Sveriges tre landsdelar, Norrland, utgör hela 59 procent av Sveriges yta. De landskap som ingår är Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland med totalt 1,2 miljoner invånare.

Norrländskt näringsliv har traditionellt baserats på skogsindustrin, vattenkraften och gruvnäringen och har varit en viktig grund till Sveriges välstånd. Framtiden tros främst ligga inom turismen, speciellt med tanke på de områden som kallas Europas sista vildmark.

Näringslivet ser olika ut i olika delar av Norrland. Längs kusten upp till Umeå dominerar verkstadsindustrin samt massa- och pappersindustrin. Norr om Umeå är det stål-, järn- och metallindustrin som väger tyngst. I Jämtlands län är industrin jämförelsevis liten, medan råvaruexporten istället är stor (skog och vattenkraft).

norrland

7


Vill ligga steget före Asfaltsbeläggningar i boden AB, eller ABL som de kallas, är ett dotterbolag till Peab som startades 1977 av tre bröder, Martin, Lars och Jan Olofsson. Bolaget köptes upp av Peab 2001 och är den nordligaste regionen av Peabs asfaltsverksamhet. De utför alltså Peabs jobb i Västerbotten och Norrbotten. FAMILJEFÖRETAGET ABL, som startades 1977

av tre bröder, köptes upp av Peab för 13 år sedan och sköter idag om deras arbeten i Västerbotten och Norrbotten. En stor region som kräver att de är mobila både med maskiner och manskap. Per Olofsson, son till en av skaparna, är avdelningschef för asfaltsdelen och han förklarar hur viktigt det är att de kan lita på de anställda som varierar mellan 100 till 150 stycken beroende på säsong. - Då vi har ett så stort geografiskt område händer det att vi är många mil ifrån varandra. Det gäller att vi kan lita på platscheferna och arbetsledarna att de gör ett bra jobb, säger Per. ABL ÄR IDAG ett renodlat anläggnings- och as-

faltsföretag, även om de förr har arbetat med annat också. De sysslar med vägbyggnationer, både nybyggen och renoveringar av vägar. Främst åt Trafikverket som står för 80 procent av deras arbeten. FÖRETAGETS STYRKA ligger definitivt i deras

mobilitet. De har under åren koncentrerat sig på att vara lättflyttade och flexibla, både när det kommer till maskinerna och verksamheten. De flyttar sig dit där jobben finns. De har en stor maskinpark. Allt från handhållna småmaskiner till enorma asfaltsverk som kräver sju lastbilar för att frakta och måste byggas upp och monteras ner för varje arbete. Något de dock tycker är en rolig del av arbetet.

ABL försöker ständigt utveckla sig, både i förhållande till nya lagar och bestämmelser kring miljö och regleringar, men också i hur mobila de faktiskt är. Idag kan de täcka ett stort område, men inför framtiden vill de möjligöra ett ännu större område. Det finns nämligen delar i Västerbotten och Norrbotten de inte tar sig till idag, något de alltså vill ändra på.

foretagsextra.se/boden-abl

ABL Fygfältsvägen 34, 96143 Boden Tel: 0733848686 www.peab.se 8

boden


Uppseendeväckande dekor Jonas Törnkvist äger och driver Fyrkantens Gravyr och Reklam AB. Ett företag som han tog över tillsammans med en kompanjon den första oktober 2012. Idag är han dock ensam ägare men med en anställd. Hit kan du komma för allt som har med gravyr eller reklam att göra. Om det så är dekaler till bilen eller skyltar till företaget. JONAS TÖRNKVIST arbetade tidigare på ett före-

tag som hette Glasjouren Fyrkantens Gravyr och Reklam. Där hade han arbetat i omkring sju år innan han fick möjligheten att köpa reklamverksamheten. Detta gjorde han tillsammans med en kompanjon som han senare köpte ut. Idag finns en anställd och frun hjälper till litegrann när det behövs. AFFÄRSIDÉN ÄR ATT kunna bredda sig inom hela

branschen. Allt från klistermärken till skyltar, logotyper, gravyr, namnskyltar och allt där emellan. Är du till exempel nybliven företagare kan de hjälpa till från starten. Med skapandet av en logotyp, tryck på kläder, bilar, väggar, skyltar och även flaggor och banderoller. Precis som med kläder kan Jonas även göra broschyrer och då ombesörjer han allt, men det trycks av ett annat företag. Han tar dock hand om planering, fakturering och du

hämtar produkten hos honom. Någonting företaget också gör, som är populärt just nu, är väggdekorer, både i form av texter och siluetter. Dessa köper man ofta färdiga med en bestämd storlek från någon butik. Men på Fyrkantens Gravyr & Reklam kan du både bestämma texten, och storleken och det blir betydligt billigare. Du kan till exempel få texten att täcka hela väggen och få den i vilken färg du vill. NÖJDA KUNDER ÄR det viktigaste och de gör

sitt bästa för att erbjuda ett kvalitativt arbete så snabbt som möjligt. Ett arbete som detta kräver stor mångsidighet och kreativitet men de är också väldigt lyhörda på kundernas önskemål och är inte rädda för att försöka eller prova nya grejer.

foretagsextra.se/boden-gravyrskyltar

www.gravyrskyltar.com

Fordonsdekor Fasaddekor Fönsterdekor Skyltar Gravyrskyltar m.m.

Slipvägen 2 961 38 Boden Tel. 0921-181 10 boden

9


”När du anställer Kalles Bud och Transport kan du vara säker på att du får transport gjord enligt miljöcertifiering, och med säkerhet och kvalitet som största prioritering”

Allt är möjligt! Kalles Bud och Transport är firman för dig som behöver både transport av allt från varor till möbler och konst, lagring eller hjälp med inredningsmontage. Dem började redan 1974 med småjobb utförda med hjälp av släpvagn lånad av Karl-Eriks pappa. Idag har företaget strax över 50 anställda, två stora kontor, ett trettiotal bilar och en omsättning på 50 miljoner kronor. DET HELA BÖRJADE 1974 när Karl-

Erik ström startade firman Kalles Bud & Transport genom att låna sin pappas släpvagn för att utföra mindre transporter. Kunderna fick han genom att sätta upp lappar på konsum och ICA. Snart nog växte företaget mer och mer och till den storlek det har idag. Karl-Erik sitter fortfarande kvar som VD, och företaget ägs idag av honom själv, hans två bröder Ingemar och Mikael Ström samt en bekant vid namn Robert Jacobsson. Alla fyra är verksamma i företaget. FÖRETAGET HAR två kontor med

terminaler. Huvudkontoret i Luleå

samt ett kontor i Umeå. I dagsläget har de ett trettiotal bilar som går på turer runt om i landet samt ett femtiotal anställda. I grunden är dem en flyttfirma, något de fortfarande håller på med. Som medlemmar i SMF – Sveriges Möbeltransportörers Förbund, kan du känna dig trygg i att de är en auktoriserad flyttfirma som går efter branschens standard. Att frakta både konst och ömtåligt gods är något de är specialiserade på. Förutom transportering och lagring sköter de även montering av multifunktionsskrivare. Då sköter de hela kedjan, allt från att transportera varan till kunden, montera ihop

den, installera den och ge kunden en grundgenomgång av funktionerna. De fungerar även som omlastningscentral för andra åkerier och företag som behöver få sitt gods spritt över Norrland samt övriga Sverige. NÄR DU ANSTÄLLER Kalles Bud &

Transport kan du vara säker på att du får din transport utförd enligt rådande kvalitets- och miljöcertifiering, och med säkerhet samt kvalitet som största prioritering. För Kalles Bud & Transport är allt möjligt!

foretagsextra.se/umea-kallesbud

Bölevägen 44 904 31 Umeå Telefon: 090-12 19 00 e-post: info@kalles-bud.se www.kalles-bud.se 10

umeå


Specialister på kartong med tryck Umpac i Umeå startade 1986 och är specialister på förpackningar i solid kartong med kvalificerat tryck. De tillhandahåller till största delen kundunika förpackningar till kunder inom läkemedel, hälsokost, industri, livsmedel samt även också presentförpackningar till konsumentsektorn. KUNDER SOM HAR en produkt som ska förpack-

as vänder sig till Umpac, som tar fram en prototyp tillsammans med dem. På Umpac är de lyhörda för vilken produkt som ska förpackas, ska den transporteras, ska förpackningen vara hållbar och klara hanteringen för en ömtålig produkt? Eller ska den vara säljande? Frontas på butikshyllorna? Därifrån utgår man från materialet i förpackningen och tar fram en prototyp som de tillsammans med kunden utvecklar till den färdiga förpackningen. FÖRETAGET FINNS i sina ursprungslokaler på

Ersboda i Umeå och har idag elva anställda; sju i produktion, en konstruktör, en innesäljare, en produktionsledare och Torvald Östensson som är VD sedan maj 2012. - Utvecklingen har varit stabil och positiv genom åren. Man kan väl säga att vi har haft en stadig till-

växt i företaget mycket beror på att vi har nischat in oss på de kundkategorier som vi har, och blivit mycket duktiga på att uppfylla de högt ställda krav vi haft från våra kunder. Det har även gjort att vi har blivit rekommenderade via våra kunder till andra kunder, berättar Torvald. KUNDERNA FINNS I hela landet. Umpac jobbar

både med stora och små företag och har bra logistik från Norrland med snabba, effektiva leveranser. Företaget har dessutom kunder som flyttat utomlands som de är leverantörer till, bland annat i Schweiz, Tyskland och England. De är en liten organisation och tar snabba beslut och blir därmed en flexibel leverantör. Därför har de också gott renommé i branschen och vissa samarbeten sträcker sig över 20 år bakåt i tiden. Umpac har också väldigt liten rotation på personal vilket gör att kunskapen

och kompetensen hos de anställda växer för varje år. - 99 procent av förpackningarna vi gör är kundunika – inga standarlösningar, säger Torvald. ETT STYRELSEBESLUT togs sommaren 2012, att

företaget skulle investera i en packlina för 3,2 miljoner kr. Detta är en unik investering i branschen i förhållande till deras storlek och på pack & emballagemässan 2013 fick de pris för detta. De kan paketera varorna mycket smidigare i ett snabbare tempo nu. Samtidigt har de inte friställt folk utan omfördelat resurserna. På så sätt blir hela produktionen effektivare och de är rustade att ta emot ännu flera kunder samt större volymer. UMPAC ÄR EN trygg leverantör. Både stora och

små kunder kan vända sig till dem med förfrågningar och få ett bra svar. Kunden får en professionell produkt som motsvarar deras förväntningar till ett marknadsmässigt pris, oavsett var i landet de finns!

foretagsextra.se/umea-umpac

En trygg leverantör med ett Gott Rykte Vi på Umpac är specialister på förpackningar i solid kartong. Med kunnig personal och en modern maskinpark så klarar vi även av de riktigt stora och komplexa jobben.Våra kunder finns framförallt i Sverige men vi har även kunder utomlands ochså.Vi tillverkar förpackningar inom läkemedel, hälsokost, kosmetika, livsmedel, industri samt konsument sektorn. En effektiv organisation med korta beslutsprocesser gör att vi håller en hög servicenivå och du som kund får alltid snabb återkoppling av dina frågor och ärenden från oss. Välkommen du med som kund till oss på Umpac AB.

Umpac AB Formvägen 8 906 21 Umeå Tel: 090-717550 Fax: 090-187640 info@umpac.se www.umpac.se umeå

11


Nyttigt och gott Ekologisk, kravmärkt, vegetarisk, sojafri, äggfri, laktosfri, gluten fri, transfett fri, och inga konserveringsmedel eller e-nummer. Det är vad du får om du äter falafel från Orient Falafel i Bjurholm. Företagets falafel har dessutom vunnit flera priser i olika mattester. FÖR CIRKA 12 ÅR sedan förvärvade Said Företaget

Orientfalafel AB som då var en småskalig industri med cirka 400,000 kronor i omsättning per år. En kort tid därefter anlitades Tommy Linder som konsult för att hjälpa till att utveckla företaget. Detta ledde till att företaget etablerades i Bjurholm, där förvärvades en industrilokal om cirka 1000 kvm, investeringar och utveckling av ny teknik att framställa falafel samt anpassning av lokaler för livsmedel påbörjades. Samarbetet mellan Said och Tommy utvecklades så småningom till kompanjonskap, där Tommy tog hand om investeringarna och marknadsföring, vilket ledde fram till ett avtal med GG-Handel i Skara. Genom det samarbetet har företaget erövrat Sverige, och nya kunder har tillkommit, som skolor och annan

12

bjurholm

offentlig miljö. - Det som har stärkt oss mest är att vi fått så goda recensioner. i synnerhet från skolor där man gjort blindtester har vår Falafel hamnat högts upp på listan med god marginal, det har även inneburit att våra produkter serverats som huvudrätt hos dessa, säger Said. OMSÄTTNINGEN FÖR Orient Falafel har ökat till

drygt 4 miljoner de senaste åren. Under resan gång har det ständigt pågått nya investeringar, främst då i maskinutveckling och arbetsmiljö. Men även i produktutveckling med nya smaker samt flera varianter som, Bulle, Biff och deras senaste produkt WEGGIEBURGER, som kommer att lanseras till hamburgerkedjor och andra snabbmatsställen.

- Allt kan produceras som original, men även som en lite kryddigare variant som vi kallar ”SPICY”, säger Tommy. FÖRETAGETS KONCEPT är att tillverka världens

bästa helt vegetariska falafel med äkta råvaror, inga tillsatser med E-ämnen, och att den fortsättningsvis är helt Gluten, Laktos och Soja fri, därutöver nyttjas bara transfettfri rapsolja i processen. Nästa steg för Orientfalafel är att nå ut till konsument detaljhandeln, för att nå dit planeras ytterligare investeringar i en förpackningsmaskin och framtagning av lämpliga förpackningar på cirka 350 - 400 gram. -Vi producerar idag cirka 120 ton livsmedel på årsbasis, men kapaciteten vid full drift ligger mellan 450 - 500 ton / år, avslutar Tommy och Said.

foretagsextra.se/bjurholm-orient


”Det som har stärkt oss mest är att vi fått så goda recensioner. i synnerhet från skolor där man gjort blindtester har vår Falafel hamnat högts upp på listan med god marginal, det har även inneburit att våra produkter serverats som huvudrätt hos dessa”

www.healtyway.se bjurholm

13


Konferensanläggning Söråkers Herrgård har sedan den uppfördes i mitten av 1800-talet varit en plats för visioner, utveckling och företagsamhet. Med stark förankring i herrgårdens historia och tradition driver här Susanne Wernersson numera en modern anläggning för övernattning, konferenser och fester. DET VAR TRÄPATRONEN Johan Carl Kempe som

ursprungligen lät bygga herrgården. Under hans tid på gården anlades bland annat köksträdgårdar och ett orangeri. Överjägmästare Axel Fredrik Kjellerstedt tog sedan över och grundlade den stora parken. Efter Kjellerstedts bortgång köptes herrgården av grosshandlaren Algot Löfgren och under hans tid blev Söråkers Herrgård känd för sina flotta fester. När Löfgren på grund av rådande konjunkturer tvingades sälja kom egendomen återigen i familjen Kempes ägo, denna gång genom sonsonen Seth, som var en stor norrlandspatriot och ägnade sig åt att utveckla det norrländska jordbruket. Hans arbete ledde till grundandet av en trädgårdsskola som sedan drevs här från början av 1930-talet till mitten av 1960-talet. Svenska kyrkan hade sedan Söråkers Herrgård som stiftsgård från början av 1970-talet fram till dess att den

14

timrå

2001 blev en renodlad hotell- och konferensanläggning. Anläggningen ägs numera av Folkets hus och park, men drivs som eget bolag med Susanne Wernersson som vd. SUSANNE WERNERSSON har jobbat länge inom

hotell, konferens och restaurang, men också som säljare bland annat på ett reseföretag. Hon kom till Söråkers Herrgård i början av 2010. På anläggningen som omfattar 52 rum, 86 bäddar, flera konferenslokaler och restaurang, arbetar fem personer året runt samt behovsanställd personal. Söråkers Herrgård är en traditionell konferensanläggning, men de har på senare år riktat in sig alltmer mot bröllops- och festverksamhet, samt att hålla en hög nivå på den mat och dryck som serveras. I samarbete med olika lokala entreprenörer erbjuds upplevelsepaketeringar av olika slag och

det ordnas också temakvällar med mat och dryck i kombination. EN STOR OCH ANRIK anläggning som Söråkers

Herrgård kräver kontinuerligt underhåll och renovering och då är det viktigt att göra detta i linje med den ursprungliga miljön. – Vi renoverar för cirka en och en halv miljon kronor per år. Vi tycker det är viktigt att då ta hänsyn till historien och att återskapa en känsla, säger Susanne Wernersson. FRAMTIDEN SER LJUS UT för Söråkers Herrgård

som nu i år också börjat marknadsföra hotelldelen via webbsajten booking.com, vilket kommer att innebära att utländska gäster i större utsträckning kan hitta hit. Ett mini-spa är också på gång lite längre fram och Susanne Wernersson har all anledning att vara entusiastisk. Vi har en otrolig potential och jobbar på med produktutvecklingen. – Kontakten med gästerna är fantastisk. Den är vitaminerna som får en att leva upp, avslutar Susanne. foretagsextra.se/timra-sorakersherrgard


med anrik historia ”Kontakten med gästerna är fantastisk. Den är vitaminerna som får en att leva upp”

Modern hotell- och konferensanläggning med rum för boende, konferens och fest nära Sundsvall, Timrå och Härnösand. Rigstavägen 15, 860 35 Söråker. För bokning: Tel: 060-408 40, Fax: 060-412 74 info@sorakersherrgard.com - www. sorakersherrgard.com timrå

15


Den Interaktiva Affärstidningen

Följ FöretagsExtra på facebook! www.facebook.com/ForetagsExtra

Mark, sten och allt emellan

Tony Jeschinsky äger och driver företaget Bollnäsmarkservice, ett företag han startade 2007 och som sysslar med allt inom markarbete.

ALLT FRÅN HUSGRUNDER till drä-

neringar, vatten och avlopp. Men även plattsättningar, stensättningar och en del övrigt så som snöskottning, gräsklippning och trädgårdsskötsel. BOLLNÄSMARKSERVICE VÄNDER

sig både mot privatpersoner och företag och har bland annat Svenska Kyrkan, Bollnäs Kommun och flertalet företag och fastighetsföretag som kunder. De arbetar inte bara i Bollnäs utan har även gjort jobb i Stockholm och Eskilstuna, och har

pågående jobb i Stockholm och ett jobb på norra Öland inplanerat. Det roligaste med jobbet, enligt Tony, är att få hjälpa människor. Både när det kommer till att hjälpa någon bygga drömköket eller drömhuset, men också genom att till exempel dränera en husgrund. Tony är idag otroligt nöjd med sin personal och ställer sig positivt till att ta in ännu en för att utöka. Det får gärna vara en lärling, bara man är intresserad och verkligen vill lära sig. foretagsextra.se/bollnas-markservice

Den Interaktiva Affärstidningen

070-223 23 76 bollnasmarkservice@hotmail.com 16

bollnäs


Anrik mattbutik med stort sortiment För sextio år sedan öppnade Jernbergs Mattor i Gävle och trots växlande trender, nätförsäljning och utbyggda köpcentrum har mattaffären med sin kunniga personal och sitt centrala läge fortsatt locka kunder som vill ha service och råd och tips inför sitt mattköp. Sedan några år är butiken ansluten till firman Matttema vilket innebär att de kan erbjuda bra priser på en rad olika mattor i sortimentet.

färg- och stilmässigt i deras hem. Det finns också möjlighet för kunden att låna hem mattan för att få en uppfattning om de gjort ett bra val, och de kan också få hjälp med hemkörning. Butiken har många stamkunder och släkttraditionen fullföljs ofta eftersom många av de trogna kundernas barn också blir regelbundna besökare. GENOM ATT BUTIKEN är återförsäljare för Matt-

tema kan de hålla bra priser på sina produkter som omfattar alla sorters mattor från heltäckningsmattor till Wilton- och patchworkmattor. Trenderna växlar även i den här branschen och just nu är det mycket femtiotalsstil som är aktuellt. En annan trend som Thage Bäckman känt av är att människor i högre grad numera uppskattar den personliga kontakten och oftare vill ha råd och tips när det gäller köpet. EFTERSOM DET I ÅR är sextio år sedan butiken

öppnade kommer det att bli extra mycket firande i höst med förmånliga erbjudanden för kunderna.

THAGE BÄCKMAN DRIVER sedan 27 år tillbaka

Jernbergs Mattor. Han startade en gång i tiden på bageri, men hamnade sedan i en mattaffär i Umeå. Thage hade efter det mattaffärer i Gävle, i Uppsala

och i Köping, men sedan femton år har han bara Gävlebutiken kvar. Han trivs allra bäst när han får råda kunder som kanske kommer in med ett tygprov och behöver hjälp med vad som kan passa in

foretagsextra.se/gavle-jernbergsmattor

Ungdomsgård för de yngre Per-Ola Larsson driver företaget klubb fritid i Gävle AB. Fritidsklubben vänder sig mot barn mellan tio till tolv års ålder och finns i två olika lokaler, en i samma byggnad som skolan, och en bara 500 meter bort. Tanken är att den andra ska få in barn även från andra skolor.

FÖRETAGET STARTADES 2001 och målet är att ha

en ungdomsgård för de yngre. Ett ställe där de kan få hjälp med läxorna, spela tv-spel och sällskapsspel. Det finns biljard- och pingisbord, musikrum och flertalet iPads att låna. Mellanmål kan köpas i gårdens café. MÅLET ÄR ATT erbjuda vettiga fritidsaktiviteter

för barnen och samtidigt hjälpa dem. De lär sig ansvar när de får låna till exempel iPadsen eller annan utrustning, och de lär sig att hantera pengar i caféet. Fritidsklubben anordnar, och deltar, även i olika turneringar. Till exempel fotboll och liknande mot andra frididsgårdar där målet är att ha kul, inte att vinna. foretagsextra.se/gavle-fritidsklubben

FRITIDSKLUBBEN.SE Norra Centralgatan 7 803 11 Gävle 070-948 82 42

Det interaktiva företagsmagazinet www.foretagsextra.se

Södra Kungsgatan 8, Gävle Tel: 026-61 63 50 / 026-60 28 07 gävle

17


#Citatet Noggrann fotoch massagespecialist sig till medicinsk fotvårdsterapeut på Axelsons institut i Stockholm. Därutöver har hon också gått en extra fördjupningsutbildning när det gäller diabetesfötter, som är lite speciellt. EN MASSAGE som Kamilla ger är en

KAMILLA INGEMANSSON startade

Kamillas Fotvårdsateljé 1999 och erbjuder förutom medicinsk fotvård även behandling av diabetesfötter, olika typer av massage, vaxning, färgning av fransar och bryn och laserbehandling. Efter att ha som ung fått positiv respons när det gäller att sköta andras fötter utbildade hon

chakraflödesmassage där hon masserar flödena vid olika energipunkter för att kroppen ska bli vitaliserad. Hon ger också en lättmassage som är avstressande och ger en taktil stimulering. En ytterligare kurs som Kamilla gått nyligen handlade om laserbehandling som hon ger i smärtlindrande syfte till bland annat kunder med artros. Kamilla Ingemansson jobbar väldigt systematiskt och noggrant och har en stor andel kunder som gör regelbundna behandlingar i ateljén. foretagsextra.se/gavle-kamillasfotvard

“En liten smula godhet från människa till människa är bättre än all samlad kärlek till mänskligheten.” - Richard Dehmel (1863-1920)

Sjukgymnast med intresse för smärta LOTTA LUNDBORG är utbildad sjuk-

gymnast och specialiserad på smärta från skelett, muskler, leder och nerver, även kallat Ortopedisk Medicin. Från sitt hem i Gävle driver Lotta Lundborgs Sjukgymnastik, ett företag inom Praktikertjänst AB. Hon har mer än 45 års yrkeserfarenhet och har bland annat varit anställd sjukgymnast, företagsgymnast, undervisat läkare och sjukgymnaster på kurser i Ortopedisk Medicin, hållit ryggskola för skolbarn, innehållande bland annat anatomi och ergonomi. Ett mycket lyckat projekt som hon för övrigt fick ett EU-pris för år 2000. LOTTA ARBETAR mycket med rehabilitering och behandling av smärta, både genom traditionell sjukgymnastik, men även genom

laserbehandling och akupunktur. Behandlingen kan börja med smärtlindring, för att sedan gå över till mobiliserande övningar för att lösa spänningar och nerver i kläm, och därefter träning. Lotta utgår från en helhetssyn och analyserar orsak och uppkomst till smärtan, något hon har stor vetskap om efter alla åren i yrket. foretagextra.se/gavle-lundborgs

LUNDBORGS SJUKGYMNASTIK RYGG, LED OCH MUSKELBEHANDLINGAR. AKUPUNKTUR

LOTTA LUNDBORG 7:e Tvärgatan 40B, Gävle 026-142 575 / 070-768 20 40 kamillaingemansson@gmail.com

18

gävle

LEG. SJUKGYMNAST

Det interaktiva företagsmagazinet

Urbergterassen 26, Gävle Telefon: 026-60 98 98 E-post: lotta.lundborg@swipnet.se

Det interaktiva företagsmagazinet


T T

SVEALAND

Den mellersta av Sveriges tre landsdelar, Svealand, består av landskapen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland. Till ytan är Svealand den minsta av de tre landsdelarna. Här bor cirka 3,6 miljoner människor.

Allt ifrån jordbruk och skogsindustri till gruvdrift och produktion återfinns i Svealand. Turistnäringen är viktig och Stockholm är fortfarande Sveriges populäraste resmål, även om Dalarna har flest gästnätter i landet sett till befolkningen (2008).

I Stockholm, som räknas som Skandinaviens centrum för företagande, finns närmare en fjärdedel av Sveriges samtliga företag, många av landets huvudkontor och 45 procent av alla svenska företag med över 200 anställda. Huvudstaden svarar också för 35 procent av Sveriges BNP.


Massagebehandlingar

med bra resultat Ryggproblem är lite av en folksjukdom och för att förebygga besvär är det bra att gå till en massör som mjukar upp leder och muskler. Gunnarssons muskel- och ledmottagning ser både till att hålla kroppen rörlig och smidig, men är också duktiga på att hitta lösningar på akuta smärt- och rörlighetsproblem. JOACHIM GUNNARSSON idrottade mycket själv

och intresserade sig mycket för idrottsskador. Via det intresset kom han i kontakt med massörer och utbildade sig till diplomerad massageterapeut på Axelsons gymnastiska institut i Stockholm. Han har efteråt också byggt på med en mobiliseringsexamen. År 2002 startade han Gunnarssons muskel- och ledmottagning som ligger i en villa tillsammans med två andra mottagningar med liknande inriktning: FC:s rygg- och ledmottagning och Torstens fysioterapi.

tennisarmbågar. Eftersom det inte finns så många massörer som jobbar på samma sätt med hårdare massage och samtidigt klarar av att rätta till problem i muskler och leder, kommer patienter inte bara från Tierp utan också från Uppsala-, Gävleoch Stockholmsområdet. Det kan handla om alla möjliga människor med ryggont, men även andra problem i muskler och leder. Flera idrottsföreningar anlitar hans tjänster och dessutom företag i trakten, som ser till att personalen får regelbunden massage och uppmjukning.

PÅ GUNNARSSONS muskel- och ledmottagning

ATT HITTA OCH lösa problem i kroppen är

jobbar Joachim Gunnarsson med ganska rejäl massage under en timmas behandling efter att han också värmt upp den del av kroppen han ska arbeta med. Dessutom använder han stötvågsmaskiner för att behandla exempelvis hälsporrar och

Joachim Gunnarssons styrka och han kan för det mesta bara efter en behandling få ett positivt resultat. foretagsextra.se/tierp-gunnarssons

Gör allt för sina kunder Stinas Tygateljé är en textilinredningsbutik som verkligen gör allt för sina kunder. Från att åka på hembesök för att hjälpa dig välja ut de bästa gardinerna för just ditt hem, till att inreda hela rum eller kontor med tyger. De gör, förutom gardiner, allt som har med textilinredning att göra och säljer även sytillbehör.

över till att bli en inredningsbutik. Dottern Sara kom in i företaget 1994 som anställd och blev delägare 1998. STINAS TYGATELJÉ ERBJUDER allt som har med

heminredning att göra. Allt från gardiner till kuddar och omklädnad av möbler. Men främst är det gardiner de jobbar med, och man kan kalla dem för gardinexperter. - Gardiner är som en möbel. Har du köpt nya möbler men sätter upp fel gardiner förstör det hela rummet, säger Stina.

ja rätt gardiner till just ditt rum. De hjälper även till att inreda företag och liknande. Deras utbud av gardiner och tyger passar alla. Allt från den nyare till den äldre stilen och de köper gärna in det kunden efterfrågar.

DOCK FINNS HJÄLP att få! Stina och Sara komSTINAS TYGATELJÉ ÄGS och drivs av Stina och

Sara Lundqvist. Mor och dotter som inte bara delar hobby utan även arbetsplats. Det hela började när Stina, som samtidigt läste ekonomi, bestämde sig för att starta syateljé i Söderfors. Detta gjorde hon 1981 och då mer som en ateljé än butik. Hon sålde modetyger och sydde kläder åt folk. Tre år senare flyttade hon ihop i en lokal med två väninnor som sålde garn här i Tierp men i en lokal som ligger på samma gata som den hon har idag på Norra Esplanaden 4 i Tierp. När efterfrågan på modetyger minskade och folk inte längre sydde mer än gardiner slutade hon med ateljén och gick

20

tierp

mer gärna hem till dig och hjälper till med att väl-

foretagsextra.se/tierp-stinastyg

Textil Inredning 0293 - 101 11 Furugatan 6, Tierp Tel: 0293-123 52 / Mob: 0733-521 252

Norra Esplanaden 4, Tierp E-post: reino.lundquist@tele2.se


En break från vardagen Anna Källström och Pekka Palomaa äger och driver tillsammans studion Crazy Fresh tattoo. En tatueringsstudio i en annorlunda miljö. Den är nämligen placerad ute i en 1800-tals idyll där du kan sitta och se ut över fält och lekfulla hästar under tiden som du tatuerar dig. De har ingen speciell stil utan vänder sig till precis alla. ANNA KÄLLSTRÖM OCH Pekka Palomaa bor till-

sammans, arbetar tillsammans, har företag tillsammans och nu mera också barn ihop. På deras lantliga idyll är alla tatueringsintresserade välkomna, oavsett vad det är du vill tatuera. De tatuerar nämligen alla olika typer av stilar, både då ingen av dem velat specialisera sig på en stil, samt för att läget kräver det. Dock är det just nu bara Anna av paret som tatuerar, men Pekka är på väg tillbaka. De har även en kille som hyr stol av dem och har sina egna kunder. TROTS ATT PEKKA länge haft ett intresse av tatu-

Bäcklösen 114, 81591 Tierp Tel: 0704-182424 tierp@crazyfreshtattoo.se www.crazyfreshtattoo.se

eringar tack vare tatuerade farbröder, gjorde han inte sin första tatuering fören han var 25 år gammal. Sedan var det slumpen som gjorde att de hade en granne som var tatuerare och gjorde tatueringar hemma, det ledde så småningom till att Pekka öppnade studio i Bäcklösen dit andra tatuerare kunde komma och tatuera. När så de försvann började Pekka tatuera själv. Anna å sin sida var från början trädgårdsanläggare. Men när Pekka behövde hjälp hoppade hon in och idag har de den härliga gården på landet i 1800-tals stil där studion

finns i tre stora rum på övervåningen. ANNA OCH PEKKA ville skapa en annorlunda ta-

tueringsstudio. Inte bara tatueringar utan ett ställe folk kunde komma till och ta ett break från allt det andra. Något de lyckats med på gården som ligger några kilometer utanför Tierp. De vill också ta fram det viktiga i att faktiskt gå till en riktig studio trots att det finns många hemmatatuerare. Att ha hundra procent koll på hygienen är viktigt då det annars kan leda till blodsmittor. - Du skulle ju inte gå till någon ”hemmapulare” och vaccinera dig i någons kök inför resa bara för att han är billigare, gör det inte med tatueringar, menar Anna och Pekka. foretagsextra.se/tierp-cftattoo tierp

21


Peter Alfvén äger och driver Alfvéns Bilservice, lokaliserat på Parkgatan 14 i Tierp. Hit kan du komma med de mesta bilrelaterade problemen och alltid förvänta dig en bra service både för dig själv och för bilen. Med en lång bakgrund inom bilservice kan du lita på att Peter Alfvén vet vad han gör och att din bil får bästa möjliga vård. PETER ALFVÉN arbetade som ton-

åring på Pricks bagerier, men hade ett grundläggande intresse i bilreparationer. Därför åkte han förbi den lokala volvofirman och frågade om de ville ha en mekaniker. Trots att han inte hade någon utbildning, utan bara egen erfarenhet med sin egna och pappans bilar, fick han jobb och arbetade där i fyra år. Under tiden fick han utbildning av Volvo. DET VAR NÄR han själv skulle åka till

en annan verkstad för att skaffa delar till sin egen bil 1978 som han fick förfrågan att köpa lokalerna, på den vägen hände det sig att Peter startade Alfvéns bilservice. Lokalen som är på mellan 250 till 300 kvadrat ligger på Parkgatan 14 i Tierps kommun och kunderna är till stor del Tierp med omnejd samt sommargästerna. Idag är Peter ensam på verkstan, och kan därför inte riktigt utföra de jobben där man måste vara två, som att byta ut en hel tung växellåda till exempel. Han har heller inte verktygen för att programmera om de nyare bi-

larna, för vilka man bör åka till deras auktoriserade mekaniker. Men allt som han fysiskt kan klara av gör han. GÖR ALLT från regelbunden service, service av slitage, samt broms och avgassystem. Fjäderbyten är också vanligt. Att välja en mindre firma är inte bara oftast billigare utan det blir också en helt annan servicekänsla. Du har till exempel kontakt med rätt person och det blir en helt annan kontakt mellan kunder och mekaniker. HAN

foretagsextra.se/tierp-alfvens

#Citatet

Personlig service

“Det finns bara en sak som känns mer fel än att behöva betala förmögenhetsskatt, och det är att inte behöva betala förmögenhetsskatt.” - Lord Thomas Robert Dewar (1864-1930)

Vill inte vara störst, men bäst

MOHAMMED HUJJA TULLAH job-

bade i många år som anställd inom städbranschen innan han för fjorton år sedan startade eget. De gick bra, men av olika anledningar lade han ner verksamheten innan han för tre år sedan startade på nytt. Hujjas AB har nu fyra anställda och utför hushållsnära tjänster, golvvård, fönsterputs, flyttstädningar, veckostädningar och kontors- och industristädningar.

leverantör och utför städning inom hemtjänsten. Ett annat avtal finns med lägenhetsstädning i Uppsalahem. Hujjas AB har också avtal där de utför städning för olika företag. De utför ett genuint och noggrant jobb och är noga med att så långt det går använda miljövänliga produkter. Verksamheten har ökat rejält under de tre senaste åren och Mohammed Hujja Tullah ser en framtid med certifiering av företaget.

FÖRETAGET HAR avtal med Tierps

kommun där de är så kallad LOV-

foretagsextra.se/tierp-hujjas

Tierp

070-670 78 76 info@hujjas.se

22

tierp

Det interaktiva företagsmagazinet


Det glada gänget! Sökare Entreprenad och Byggteam AB är ett ungt företag med knappt ett år på nacken. Trots det har de redan lyckats få miljonkontrakt, gjort sig ett namn på marknaden och klarat sig igenom de “hundår” som i de flesta fall handlar om tre år. Detta tror ägaren beror på deras härliga stämning och noggrannhet. THOMAS SÖKARE äger och dri-

ver företaget Sökare Entreprenad och Byggteam AB som startades under våren 2014. Alltså för mindre än ett år sedan. Thomas har en bakgrund inom bland annat distribution med lastbilar, något han arbetade med i 15 år. Men han har alltid tyckt att maskiner är roligt. - Jag hade två barndomsdrömmar. Den första var att köra långtradare, och det har jag gjort i tio år. Den andra var att köra grävmaskin, och för

ett tag sedan köpte jag en egen, säger Thomas. HELA BÖRJADE med att Thomas ville starta ett litet företag inom markanläggningar. Men så köpte han upp ett måleriföretag av kompisen Håkan, som nu är anställd i Thomas företag och måleridelen är en bifirma till Sökare Entreprenad. Allt eftersom insåg Thomas att det behövdes fler anställda och därför anställdes Robin, som Thomas träffade när Robin gick som snickarDET

lärling på företaget som byggde ut Thomas hus. Just nu skulle företaget behöva anställa ännu en till för att hänga med i behoven. FÖRETAGET TAR emot i stort sätt

alla grävjobb, allt som har med markarbeten att göra. Samt måleri på Håkans sida. Håkan hjälper dock till på marksidan när han inte målar. Och tanken är att alla i företaget ska kunna hoppa in och hjälpa till där det behövs. Sökare Entreprenad och Byggteam

AB är ett glatt gäng som är väldigt måna om att synas på ett positivt sätt och att vara noggranna. De provar gärna nya saker och säger aldrig nej. Förutom om maskinparken inte klarar av arbetets kvantitet. foretagsextra.se/norrtalje-sokare

Sökare Entreprenad & Byggteam AB Ekebyvägen 121, Rimbo

Mobil:

070-441 15 33 E-post: t.sokare@gmail.com

norrtälje

23


Med smak för sushi Mitt på torget i centrala Hallstavik ligger restaurang Hallsta Sushi. Restaurangen drivs av Amorn Kaewpaluek och hans fru och erbjuder Hallstaborna sushi med samma höga kvalité som i storstan.

från hela världen. Och hela juni levererade vi även sushi till Eckerölinjen, det var väldigt kul och uppskattat, berättar Amorn. RESTAURANGEN HAR gott rykte och efterfrågan

DET VAR NÄR Amorns fru, som är sushikock, in-

såg att det inte fanns någon sushirestaurang i området som planerna på att starta eget dök upp. När lokalen på torget senare blev ledig slog paret till och öppnade Hallsta Sushi 2013. Restaurangen, med både inne- och uteservering, erbjuder sina kunder en riktigt bra matupplevelse med färska råvaror som håller hög kvalité. – Vi har många stamkunder. De som en gång har ätit hos oss vill inte äta någon annanstans. Vi erbjuder det kunderna vill ha, till högsta kvalité helt enkelt. Dessutom har vi relativt låga priser, det är viktigt för oss är att kunden är nöjd och kommer tillbaka, säger Amorn. DET ÄR INTE första gången Amorn är med i en

verksamhet från start. Han har tidigare hjälpt till när hans mamma öppnade restaurang, och med det kom erfarenheter som är goda att ha med i ba-

24

norrtälje

gaget. Och företagssamheten går bra. I våras öppnade Amorn även Hallsta Butik Service, en butik specialiserad på asiatiska livsmedel som ligger bredvid restaurangen. – Jag vill kunna ge bred service. I butiken kan du även överföra pengar utomlands via Western Union samtidigt som du handlar asiatiska varor. Jag har också planer på att kunna erbjuda giroservice, något som mina kunder har efterfrågat, förklarar Amorn. Vilket är igång nu. HALLSTA SUSHI lockar flest kunder i Hallstavik, men även många långväga gäster. Amorn berättar att de har kunder från hela Norrtäljetrakten och även många sommargäster. Hela sommaren har det varit full rulle på verksamheten. – Samtidigt som vi hade öppet här hade vi även ett restaurangtält under danslägret i Herräng, ett evenemang som pågår i fem veckor och lockar folk

är stor. I framtiden har Amorn planer på att öppna filialer men för tillfället satsar de i Hallstavik då de gör allting själva. För att utvidga och hålla samma höga kvalité måste man hitta kompentent personal och ha tid och resurser. I november planerar Amorn att öppna en ny restaurang i Östhammar. Och i Hallsta Sushi Hallstavik har Amorn utökat matutbudet med asiatisk buffé. – Innan vi startade var det mörkt och tyst i centrum, inget liv och rörelse. Sedan vi öppnade restaurangen har det hänt mycket. Folk är mer engagerade, och är jättenöjda med vår insats här, säger Amorn stolt.

foretagsextra.se/norrtalje-hallstasushi


”Innan vi startade var det mörkt och tyst i centrum, inget liv och rörelse. Sedan vi öppnade restaurangen har det hänt mycket. Folk är mer engagerade, och är jättenöjda med vår insats här”

HS Hallsta Sushi Sushi & Asian Buffé

Emmavägen 4 76342 Hallstavik Tel: 070-3506176 www.hallstasushi.se norrtälje

25


Plåtslageri med familjetradition Laila Korpi växte upp inom plåtslagarbranschen eftersom hon var med sin pappa verkstaden som fanns hemma på gården och ibland även ute på byggen. Laila Korpi driver företaget sedan tio år tillbaka då hon tog över efter sin pappa som startade det hela redan på 1970-talet. Förutom de olika plåtdetaljer som tillverkas syr de också båtkapell. Sättra Stålmekaniska värnar om kundkontakten och kan leverera snabbt när det så behövs. LAILA KORPI växte upp inom plåtslagarbran-

schen eftersom hon både följde med sin pappa ute på byggen och var med honom i verkstaden som fanns hemma. Hon började tidigt intressera sig för plåtarbetet och hjälpte till i arbetet. Redan under tiden då hennes pappa fortfarande drev firman var Laila ansiktet utåt när det gällde många kundkontakter. Därför blev inte övergången särskilt dramatisk när hon tog över för cirka tio år sedan. Nu har hon även dottern Mikaela till sin hjälp i arbetet och pappan finns fortfarande kvar i kulisserna som bollplank i vissa frågor.

SÄTTRA STÅLMEKANISKA tillverkar byggdetal-

jer av lackad och galvad plåt, som sedan levereras till byggföretag och bygghandlare i Roslagen med omnejd. En rad olika produkter tillverkas, bland annat en patenterad klämlist. Dessutom får de ibland uppdrag att tillverka skyltar eller lite udda saker som till exempel snigelskydd. Företaget tillverkar inget för lagerhållning, men har en flexibel hållning som gör att de kan sticka emellan med någon produkt även om de för tillfället har en beställning på gång. – Ibland kan det vara bråttom och då har vi möjlighet till snabba leveranser, säger Laila Korpi.

Sättra Stålmekaniska AB Norra Uppsalavägen 70 763 30 Hallstavik 0175-204 08 info@sattrastal.se GPS: 60.04861, 18.57446

26

norrtälje

EN SIDOVERKSAMHET är tillverkning av båtka-

pell och dynor. Laila Korpi har även en bakgrund som utbildad sömmerska och sadelmakare till Försvarsmakten och gillar att reparera och tillverka nytt. Kapellsömnaden utförs främst vintertid och är något som hon har börjat med under de senaste åren. Att få en hög kvalitet i hantverket är något som är viktigt för Laila Korpi och hon vill gärna få ett ansikte på de kunder företaget har. – Kundkontakten är viktig, avslutar Laila.

www.sattrastal.se

www.kapell.nu

foretagsextra.se/norrtalje-sattrastal

sattrastal.se kapell.nu


”Vi är omtyckta för att vi alltid håller hög kvalitet på våra växter och buskar. Vi vill att det ska vara en upplevelse att komma hit”

Den personliga

handelsträdgården med egen odling Mellan Rimbo och Norrtälje ligger handelsträdgården Wallby Trädgård som har ett stort utbud av blommor, perenner, buskar, bär- och fruktträd. I butiken kan man köpa olika trädgårdstillbehör och de erbjuder en mängd andra växter, grönsaksplantor och jord. Wallby Trädgård har även sin egen odling av sommarblommor och lökväxter. WALLBY TRÄDGÅRD drivs av Roger Olsson som

startade verksamheten 1994 tillsammans med sin far. Båda hade gröna fingrar och ett gemensamt trädgårdsintresse och Rogers far drev under många år handelsträdgård på Ingarö samt flera blomsterbutiker. Idag driver Roger verksamheten tillsammans med sin sambo. WALLBY TRÄDGÅRD är den största i trakten och

erbjuder i princip allt inom trädgård. Wallby trädgård har en personlig prägel och de håller hårt på sin egen odling med bland annat sommarblommor och lökväxter. Roger berättar att de även driver upp udda och spännande växter samt blommor som man inte kan hitta varsomhelst. Utöver växterna har Wallby trädgård även ett stort sortiment av bland annat krukor, granitbänkar och fontäner. Som inspiration har de här och var byggt upp trädgårdsmiljöer med växter, krukor och an-

dra trädgårdsrelaterade produkter. Ett koncept som de framöver kommer satsa mer på, allt för att kunna erbjuda sina kunder en härlig upplevelse och nya idéer. MÅNGA AV kunderna kommer från Norrtälje och

Rimbo med omnejd men även från Åkersberga och Uppsalatrakten. På sommaren har Wallby trädgård även en stor del sommargäster vilket ger en ökad tillströmning. Bland kunderna syns också många kyrkogårdar som årstidsvis köper in växter, men även andra företag och föreningar, golfbanor och äldreboenden. Roger levererar även alla växter till kommunens stadsplanteringar. Under hösten kan Wallby också erbjuda trädbeskärning och andra trädgårdstjänster. HELGEN FÖRE första advent har Wallby trädgård

varje år en uppskattad julmarknad med fyrtiotalet

knallar och försäljare. Marknaden har blivit mer och mer populär och många av knallarna hör av sig redan under sommaren för att säkra en plats. Julmarknaden lockar även nya kunder till handelsträdgården där de kan köpa Wallbys egenodlade hyacinter och amaryllis som blivit storsäljare. Under vårsäsongen har Roger planer på att öppna ett litet café med servering där gästerna kan avnjuta en fika i den rofyllda miljön. Wallbys trädgård är gemytligt, personligt och nära sina kunder. – Vi är omtyckta för att vi alltid håller hög kvalitet på våra växter och buskar. Vi vill att det ska vara en upplevelse att komma hit, konstaterar Roger. foretagsextra.se/norrtalje-wallbyhtrg

Wallby Trädgård Vallbybacke 20, Rimbo - Telefon: 0175-606 07 - E-post: wallbyhtrg@gmail.com norrtälje

27


”Vi är billigast i Roslagen och definitivt billigare än butikerna inne i Stockholm”

Hälsosam mat för hund och katt I spåren av hälsotrenden för oss människor kommer mer och mer intresse för att maten vi ger till våra husdjur också ska vara extra nyttig och hälsofrämjande. Rimbo Djurshop har ett stort utbud av sådan mat för både hund och katt, men säljer också tillbehör till de fyrfota vännerna. Innehavarna driver också uppfödning av setterhundar. KENNETH ANDERSSON tog över butiken Rimbo

Djurshop för fyra år sedan tillsammans med sambon Annika Gunnarsson med i verksamheten. Tanken var ursprungligen att importera djurprodukter och starta en webbshop, men så blev butiken till salu och Kenneth bestämde sig för att satsa på den istället. I butiken säljs mest hund- och kattmat men även mat för olika smådjur. Det finns också ett stort sortiment av tillbehör till de olika djuren, som till exempel koppel, selar, burar, kyltäcken och bäddar. NÄR DET GÄLLER maten är det fryst färskfoder

som är det senaste. Det säljer bra och utgör nu hela femtio procent av foderförsäljningen. Torrfoder säljs också till viss del, men innehåller mindre spannmål numera än tidigare. Överhuvudtaget är andelen spannmål reducerad i djurfodret. Det finns också mat med olika sorters proteinkällor, bland annat kyckling, lax och nötkött. Sortimentet

är mer specialiserat än det som erbjuds i dagligvaruhandeln. Olika djurägare har också olika krav på nya produkter i sortimentet. – Hundägarna provar gärna nya produkter som kommer, medan kattägarna är mer tveksamma. Det är inte lika lätt att få en katt att byta mat, säger Kenneth Andersson. SEDAN LÄNGE HAR Kenneth och Annika också

sysslat med uppfödning av olika varianter av setterhundar och har också möjlighet att ta in hundar på sitt hundpensionat. PÅ SOMMAREN ÖKAR omsättningen tre gånger

om, tack vare de många sommargäster som finns i området runt Rimbo och Roslagsområdet. – Vi är billigast i Roslagen och definitivt billigare än butikerna inne i Stockholm, säger Kenneth Andersson.

foretagsextra.se/norrtalje-rimbodjurshop

Kennel - Setter Uppföding -

Finstavägen 1 Rimbo - Telefon: 0175-228 02 - info@south-sides.se - www.south-sides.se 28

norrtälje


”Man träffar mycket roligt och trevligt folk. Jag har lärt känna många människor genom det här jobbet. Och bra kontakter är lika viktigt som att göra ett bra jobb”

Kreativ trädgårdsservice När det gäller att anlägga trädgårdar och skapa utemiljöer i bostadsområden är det viktigt att kunna hitta lösningar och vara kreativ i sitt tänkande. För att få kunderna nöjda är det dessutom bra om man har en god social förmåga och kan lyssna in vad de har för önskemål. Jan Olof på Westlings Trädgårdsservice besitter alla dessa egenskaper och trivs bra med variationen när det gäller uppdrag och tycker om att bygga relationer till kunderna.

platser och utemiljöer i övrigt. Ett av de större uppdragen var också plattläggning i hela Norra Djurgårdsstaden, ett arbete som krävde att JanOlof hyrde in ytterligare personal i firman. Han har haft planer på att utvidga och anställa, men är samtidigt mån om att få in rätt personer. – Man får inte ha någon som slarvar, då är det inte bra för firman även om man med mer personal kan åta sig fler uppdrag, säger Jan-Olof.

anpassningar i offentliga miljöer. Besiktning av lekplatser i Stockholmsområdet är ytterligare ett uppdrag, eftersom det finns EU-bestämmelser om hur lekplatserna ska vara utformade.

JAN-OLOF WESTLING trivs med den sociala sidan

WESTLINGS TRÄDGÅRDSSERVICE startade 1995,

men Jan-Olof Westling hade innan dess jobbat flera år med trädgårds- och anläggningsarbeten. Han utför allt möjligt inom trädgårds- och anläggningsarbeten och utomhusmiljöer. Stensättning, plattläggning, murarbeten, staketsättning, trädfällning, trädbeskärning och planteringar är några av de vanligast förekommande uppdragen. Westlings Trädgårdsservice gör också ibland handikapp-

KUNDERNA ÄR KOMMUNER och bostadsrätts-

föreningar, men också ofta privatpersoner över hela Roslagen. För Roslagsbostäder har Westlings Trädgårdsservice utfört jobb när det gäller lek-

av arbetet. – Man träffar mycket roligt och trevligt folk. Jag har lärt känna många människor genom det här jobbet. Och bra kontakter är lika viktigt som att göra ett bra jobb, avslutar han.

foretagsextra.se/norrtalje-westlings

Tomtavägen 3, Rimbo NORRTÄLJE jannewestling@hotmail.com norrtälje

29


Lokal entreprenör

med stora resurser Entreprenadföretaget Solliden Maskin AB gör allt när det gäller markentreprenad. Deras stora resurser utnyttjas av både små och stora bygg- och anläggningsföretag. Förutom att själva göra jobb för sina kunder kan de också med eller utan förare hyra ut maskiner från sin stora maskinpark och har också en egen mättekniker i företaget.

mätning inför jobben. – Vi är en lokal entreprenör med mycket resurser. Vi har maskiner och kunnande till det mesta, säger Håkan Mattsson.

DET VAR Håkan Mattsson som redan 1991 starta-

ra stora, återkommande och regelbundna projekt under senare tid har varit vid vägbyggen, avfallsanläggningar och Mälarbanan. Tack vare sitt stora sammansvetsade team klarar Solliden Maskin av att utföra stora schaktjobb och har en bra logistisk organisation. – Vi har otroligt bra personal och jobbar bra under tidspress, det är en av våra specialiteter, säger Lotta Jansson.

de Solliden Maskin och sedan 2008 har företaget verkat som aktiebolag. Hans sambo Lotta Jansson finns också med som administratör och alltiallo. När bolaget startade hade det åtta anställda men är idag uppe i tjugofem stycken. Företaget har tack vare sin stora maskinpark kapacitet att utföra en mängd olika arbetsuppgifter inom markentreprenad. Olika sorters grävmaskiner, hjullastare, dumprar, krossar, väghyvlar, lastbilar, trailers och tankbilar är några av de maskiner som de förfo-

30

norrtälje

gar över. Bland kunderna finns både små och stora bygg- och anläggningsföretag, och jättar som NCC och Peab jobbar de ofta och regelbundet med. SOLLIDEN MASKIN hyr också ut sina maskiner

per timma och då har man möjlighet att få med en förare till den. De har också en egen verkstad som reparerar både deras egna och andras maskiner och en egen tankbil som åker ut och tankar maskinerna. I företaget finns också en mättekniker vilket gör att de kan sköta sin egen utsättning och in-

FÖRETAGET GÖR jobb i hela Mälardalen och någ-

foretagsextra.se/norrtalje-sollidenmaskin


”Vi är en lokal entreprenör med mycket resurser. Vi har maskiner och kunnande till det mesta”

Gamla Norrtäljevägen 104, NORRTÄLJE info@sollidenmaskin.com www.sollidenmaskin.com norrtälje

31


För ett tryggare bygge Küllers Bygg och El är en av Roslagens ledande byggfirmor erbjuder bland annat om- och tillbyggnader, renoveringar, elinstallationer och nybyggnationer. De arbetar främst mot privatkunder, men även mot industrier och företag. Med beprövade kunskaper och hög yrkesskicklighet kan de leverera en riktigt bra slutprodukt till sina kunder. PÅ KONTORET I Norrtälje sitter Jörgen Larsson

och Andreas Lindberg som tillsammans driver Küllers Bygg och El AB. Företaget har funnits sedan 1980-talet, men 2003 tog de över och idag är de totalt sju anställda i företaget. Med egen elektriker samt genom samarbete med underleverantörer och underentreprenörer kan de utföra stora delar av byggprocessen, vilket skapar trygghet för kunden. Küllers Bygg har uppdrag runtom i hela Roslagen och många kunder är privata villa- och sommarstugeägare. STYRKAN I FÖRETAGET är att de jobbar väldigt

32

norrtälje

flexibelt vilket bidrar till att en stor del av kunderna är återkommande. Att de gör ett bra jobb sprids snabbt och många av uppdragen får de via rekommendationer av tidigare kunder. – Vi annonserar ingenting, ändå har vi alltid haft mycket jobb. Hemligheten är att vi arbetar hårt och våra anställda är ett toppenbra team. De är plikttrogna, kompetenta och mycket omtyckta, berättar Jörgen. ANDREAS OCH JÖRGEN ser inga direkta trender

på byggmarknaden men berättar att de har väldigt varierande uppdrag. Den yngre generationen vill gärna ha lite funkisstil medan de äldre gärna ser

lite mer traditionell byggnadsstil. Efter mer än 25 år i branschen vet de att det viktigaste är att kunden blir nöjd. Genom den inställningen har de skaffat sig en stabil kundkrets, men ser gärna att de får fler projekt i Norrtäljetrakten. – Det har varit ett bra byggår i år, vi har haft mycket jobb, säger Andreas. I OCH MED den milda vintern kunde de börja med

husgrunder redan i mars, vilket är tidigt på säsongen. Men även ROT-avdraget som många utnyttjar skapar mycket jobb för Jörgen och Andreas. De är också noga med att bara jobba med välkända märken och köper bara in bra produkter som finns på marknaden. – Man får inte chansa när det kommer till kvalitén på produkterna. Gör vi ett dåligt jobb sprids det snabbare än vårt goda rykte och det är inget vi vill riskera, säger Andreas.

foretagsextra.se/norrtalje-kyllers


”Man får inte chansa när det kommer till kvalitén på produkterna. Gör vi ett dåligt jobb sprids det snabbare än vårt goda rykte och det är inget vi vill riskera”

Küllers Bygg & El • Höstgatan 1 • 76150 Norrtälje • Tel: 070-3973801/070-3973802 • www.kyllersbygg.se norrtälje

33


”Vi kommer bli väldigt breda i branschen. Det finns hur mycket som helst att jobba med”

Det ledande företaget inom vattenhantering Veolia tillhandahåller tjänster inom vatten, energi och avfall med huvudvikt på drift- och underhållstjänster åt kommunal verksamhet och industrier. Målsättningen är att kunna bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle med renare vatten, med tyngdpunkt på miljöfrågor och återvinning. JACOB ILLERIS är VD på Veolia Vatten som är en

del av Veoliakoncernen, världens största multinationella miljökoncern med omsättning på över 23 miljarder euro och drygt 200 000 anställda. Veolia Vatten finns i mer än 50 länder och ansvarar för dricks -vattenleveransen till drygt 100 miljoner människor dagligen. Sedan 2002 anlitar Norrtälje kommun Veolia för drift och underhåll av samtliga anläggningar för vattenförsörjning och avloppsrening. Sedan dess har Norrtälje varit utgångspunkten för Veolia Vattens svenska verksamhet där de utvecklar och applicerar sina metoder med syftet att åstadkomma förbättringar och effektiviseringar. VEOLIA VATTEN vill kunna erbjuda sina kunder

ett helhetstänkande och arbetar aktivt med hållbarhet och miljö i fokus. Ledordet är att kunna förädla och återvinna det som många ser som restavfall. Bland annat har de genom ett långt forsk-

ningsprojekt skapat ett material av restprodukten slam som kan användas som plast. – Jag är djupt fascinerad av arbetet när man utvecklar en produkt idag. Hur kan den utvecklas och förbättras för att samtidigt bli lätt att återvinna? förklarar Jacob. Med olika lagstiftningar att ta hänsyn till utmanas vi att tänka i andra banor. Hur bryter vi ner allt så mycket det går och ser till att det blir återanvändbart? För Jacob Illeris är det ett uppdrag som aldrig tar slut. I DAGSLÄGET STÅR Veolia Vatten för drift och

underhåll i Norrtälje, Järfälla och Vellinge kommun samt åt organisationen Norrvatten. De har stora planer på att utvecklas och sett till marknaden tror Jacob att det finns ett relativt stort utrymme för fler att ta del av deras tjänster. Under de närmsta åren förväntar sig Veolia Vatten att växa med 100-200 procent, förutsatt att de fort-

sätter expandera som beräknat. – Jag har väldigt svårt att se att vi inte skulle lyckas då vi erbjuder tjänster som verkligen ligger i tiden, förklarar Jacob. UNDER FÖRSTA kvartalet 2015 kommer Veolia

Vatten att slås ihop med energibolaget Dalkia, som också är en del av Veolia koncernen, för att tillsammans bli Veolia Nordic. Sammanslagningen medför en integrerad vatten- och energiverksamhet i ett företag med målsättningen att säkerställa tillgången till, samt bevarar och återställer resurser. – Vi kommer bli väldigt breda i branschen. Det finns hur mycket som helst att jobba med, förklarar Jacob entusiastiskt. foretagsextra.se/norrtalje-veoliavatten

Veolia - världsledande inom optimerad resurshantering Med 160 års erfarenhet och 200 000 anställda över hela världen utformar och tillhandahåller vi lösningar inom områdena vatten, avfall och energi, som bidrar till en hållbar utveckling av samhällen och industrier. Genom våra tre kompletterande verksamheter underlättar vi tillgången till, samt bevarar och återställer resurser. www.veolia.se

34

norrtälje


Byggare med blick för helhetslösningar När det gäller renoveringar och tillbyggnader, med tyngdpunkt på Vätö och Norrtäljetrakten, kan man ta kontakt med Jonas Jonsson på Vätö Byggare. Han har lång erfarenhet av byggbranschen och tipsar om att ta kontakt med en byggare i god tid, gärna på hösten för att kunna planera en till- eller ombyggnad som kan vara färdig till sommaren därpå.

tilläggsisolering, takbyten och våtrum, men kan egentligen utföra allt som har med hus att göra. Han har även tillgång till en grävmaskin för avloppsanläggningar och dränering. I de områden där han vanligtvis jobbar finns många fritidshus som har relativt små sovrum och våtutrymmen och därför är det många som vill bygga ut. - Många planerar sina om- eller tillbyggnader på sommaren och vill ha dem utförda då. Mitt tips är att ta kontakt redan på hösten innan, så kan det bli klart till början på sommaren därpå. Det är också bra att bolla idéer med en byggare och få tips när det gäller priser och material innan man eventuellt pratar med en arkitekt, säger Jonas Jonsson.

- Sen har ROT-avdraget gjort att jobben ökat. Avdraget gör dock att jobben inte blir klara lika snabbt. För att få maximalt ROT-avdrag väljer många att dela upp arbetena på flera år i stället. Det har också fått till följd att svartjobben försvunnit, vilket är bra, avslutar Jonas.

ATT KUNNA SE till helheten och hitta lösningar JONAS JONSSON startade det egna företaget för

två år sedan, men var innan dess anställd 16 år i sin pappas firma med samma namn. Vätö Byggare sysslar främst med utbyggnader, renoveringar,

och inte vara låst till hur huset såg ut innan är en av Jonas Jonssons starka sidor. Han hyser också gott hopp till att företaget stadigt växer på grund av sitt namn som hans pappa under fyrtio år arbetade in hos folket i trakten.

foretagsextra.se/norrtalje-vatobyggare

Med skogen som arbetsfält Södra Råda Skogshantering AB bedriver verksamhet inom skogshantering och erbjuder avverkning och transport inom skogsbruk. De utför avverkningar året runt framförallt åt skogsindustrikoncernen Holmen Skog som är en av landets största virkesköpare. Södra Råda Skogshantering AB avverkar ungefär 200 000 kubik granskog varje år.

EFTER ATT HA jobbat några år runtom i Europa

kom Erik Hagfält tillbaka till Sverige i slutet av nittiotalet. Så småningom köpte han en av Holmens skogsavverkningsmaskiner vilket blev starten för Södra Råda Skogshantering AB. Erik har idag totalt tio anställda i bolaget och flera underentreprenörer, alla mycket kompetenta och fullutbildade inom yrket. Skogsavverkningen sker främst i Norrtäljetrakten men ibland även på andra orter, beroende på hur virkesfångsten ser ut. Företaget är lokalt förankrat, de anställda hittar överallt i skogarna och känner många av skogsägarna.

SKOGSARBETET ÄR EN livsstil och enligt Erik

måste man ha ett stort intresse för skogen då man tillbringar många timmar ensam i maskinen. Under åren har yrket kommit att bli mer och mer stressigt då färre enheter förväntas producera mer. För att förenkla arbetet försöker Erik alltid ha bra, moderna maskiner – att ha effektiva redskap är något han lärt sig under åren. Södra Råda Skogshantering avverkar nästan uteslutande granskog som sedan levereras som timmer till Bravikens sågverk utanför Norrköping, som är Europas största sågverk.

VERKSAMHETEN GÅR BRA, eftersom skogen inte

Södra Råda Skogshantering Tel: 070-536 5302

0176-23 45 31 www.vatobyggare.se

är speciellt konjunkturkänslig är branschen relativt stabil. I framtiden har Erik tankar på att utvidga företaget, utöka avverkningsområdet något och kanske anställa någon mer i personalstyrkan. Om han får tag i duktig, yrkeskunnig personal vill säga. För sådana växer inte på träd.

foretagsextra.se/norrtalje-sodraroda norrtälje

35


Lång och bred erfarenhet Terokonsult är ett företag som började som konsult inom tungindustriunderhåll, men har de senaste femton åren inriktat sig på att bli anlitade av kommuner, företag och privatpersoner när det gäller markbyggnad med renhållning, vatten och avlopp. Dessutom är företaget certifierad kontrollansvarig enligt PBL och ägnar sig åt VA-utredningar.

Väletablerad golvfirma expanderar Östermans Golvtjänst jobbar med golvläggning i framför allt våtutrymmen och sköter ofta hela samordningen när ett våtrumsjobb ska göras. Lars-Åke Österman startade firman redan 1969 och har ett stort kontaktnät inom byggbranschen. I höst flyttar firman till nya stora lokaler och anställer två ytterligare medarbetare. LARS-ÅKE ÖSTERMAN började som

mattläggare i unga år och utbildade sig sedan till golvläggare 1966. Han jobbade först ensam i egna firman som han köpte 1969 innan hans två bröder också kom med. Nu finns fem golvläggare i företaget och i höst anställs även en plattsättare och en golvslipare. Östermans Golvtjänst har också köpt ett nytt stort industrihus där de kommer att ha hyra ut lokaler till andra företag men också kommer att ha utställning av produkter de jobbar med, främst från firmorna Forbo och Tarkett. ÖSTERMANS GOLVTJÄNST har in-

riktat sig främst mot våtrumsarbeten och gör i sådana jobb även snickararbetet. Dessutom håller de ofta i hela projektet och sköter kontakten och samordningen med el- och röransvariga. Lars-Åke har genom åren skaffat sig ett rejält och pålitligt kontaktnät med alla sorters hantverkare. Kunderna är ofta företagare inom byggbranschen och Östermans Golvtjänst gör regelbundna jobb för Forsmarks kärnkraftverk. De har även en filial i Östhammar där två av golvläggarna också bor.

HANS LIFSTEN utbildade sig från

JOBBEN HAR STADIGT ökat för

golvfirman och i och med nya lokalen ser det ljust ut även de kommande åren. Lars-Åke Österman har många järn i elden och driver även ett byggföretag och ett fastighetsbolag. I och med uppnådd pensionsålder är det meningen att han ska börja trappa ned, men en förhoppning finns att dottern så småningom ska ta över golvfirman.

foretagsextra.se/norrtalje-ostermansgolv

Telefon: 0705-23 35 65 / E-post: lasse.osterman@telia.com 36

norrtälje

början till civilingenjör på Kungliga Tekniska högskolan och jobbade i gruvbranschen och inom tung industri. Efter ytterligare tid inom Gränges exportverksamhet startade han Terokonsult AB i början av 1980-talet. Ordet ”tero” är latin för ”jag underhåller” och företaget sysslade med tungindustriunderhåll i Liberia och Saudiarabien och dito konsulting i bland annat Turkiet, Dubai och Iran fram till i början av 2000-talet. Då fick Hans Lifsten möjligheten att bli inhyrd av Norrtälje kommun som konsult inom markbyggverksamhet inom renhållning, vatten och avlopp. Terokonsult finns fortfarande kvar i Norrtälje kommun men nu som byggledare för VAutvecklingen på Rådmansölandet. EN ANNAN DEL av Terokonsults

verksamhet är som certifierad kontrollansvarig enligt plan- och bygglagen, PBL. Här jobbar Hans Lifsten gentemot byggherrar för allt från fritidshus och villor till hyreshus. Han har också genom åren gjort åtskilliga VA-utredningar för enskilt avlopp och finns fortfarande listad som kontaktperson när en sådan utredning ska göras. Terokonsult åtar sig uppdrag i hela Stockholms norra

länsdelar och i hela Roslagen, men eftersom Hans på grund av åldern så smått kommer att trappa ned verksamheten kan han vara lite selektiv när det gäller vilka uppdrag han åtar sig. TACK VARE SIN mångåriga verk-

samhet i Norrtälje kommun känner Hans Lifsten alla inom kommunen och vet hur den fungerar när det gäller bygg- och anläggningsverksamhet, och har också en enorm kontaktnät gentemot byggnadsbolag.

foretagsextra.se/norrtalje-terokonsult

AB Våra arbetsområden: • Projektledning • Byggledning • Miljöteknik, VA-teknik • Certifierad kontrollansvarig Kontakt: Civ Ing Hans Lifsten 0702-733 665 • 0176-510 25 Edeby 6637, 760 40 Väddö

www.teroconsult.se


Erfaren och noggrann byggare Trivs med det lilla formatet

EFTER ATT Anders Karlsson gått

bygglinjen jobbade han åtta år i Stockholm och var bland annat med vid renoveringen av riksdagshuset i början av 1980-talet. Senare startade han handelsbolag tillsammans med en kollega och drog därefter i gång Skebobruks Bygg 1990. SKEBOBRUKS BYGG har även en

anställd och utför alla typer av omoch tillbyggnader och renoveringar i hela Norrtälje- och Roslagsområdet. Kunderna är oftast privatpersoner men nyligen utförde firman ett större

jobb med uteplatser till en bostadsrättsförening i Rimbo. En specialitet som Skebobruks Bygg har är renoveringar och underhåll av skyddsrum, och firman har jobbat med sådant under en lång tid i Norrtälje kommun. Anders Karlssons långa erfarenhet och noggrannhet är en stor tillgång för de kunder som anlitar honom.

LEIF STAF började med trädfäll-

ning när han gick skidskyttegymnasiet i Boden och startade Leif Staf Trädfällning och Entreprenad när han flyttade tillbaka till Norrtälje 2007. Efter att han varit en tid som lärling inom sprängning började han också ta spränguppdrag i firman. Vintertid håller han också på en del med snöröjning i Norrtälje, men också i Stockholm och i Uppsala. BESTÅR verksamheten till största delen av sprängning och den utförs för det mesta på uppdrag

av byggföretag av olika storlek. Det kan till exempel gälla förberedelser för vatten och avlopp. Leif Staf har nu fyra sprängvagnar och hyr in extra personal när det behövs. De trädfällningsuppdrag han får är många gånger knutna till spränguppdragen. Många kunder uppskattar den smidiga och direkta kontakten de får med en mindre firma som Leif Staf Trädfällning och Entreprenad.

NUMERA foretagsextra.se/norrtalje-skebobygg

foretagsextra.se/norrtalje-leifstaf

En tusenkonstnär med bredd Sammansvetsat team för bolag där Patricio utför de flesta upp- plåt och smide gifter inom totalentreprenaden. Han ansvarar även för den yttre och inre skötseln av en av Stockholms Stads kolloverksamheter. GENOM SIN uppväxt på bondgård

I HALLSTAVIK nära Norrtälje finns

Siivonens Entreprenad AB, ett företag som erbjuder det mesta inom fastighetsskötsel. Bakom företaget står Patricio Siivonen som nyligen tog över bolaget efter sin far. Patricio har stor kunskap och erfarenhet inom flera verksamhetsområden såsom sanering, snickeri och markskötsel, men är även utbildad skogsmaskinsförare. Bland kunderna återfinns bland annat fastighets-

och jobb inom många olika områden har Patricio lärt sig mycket inom yrket och i området kallas han för tusenkonstnär. Ett uppskattat smeknamn då det visar att han kan det mesta inom branschen, som markskötsel, plogning, snöröjning, snickeri- och fasadarbeten. PATRICIO TRIVS BRA med att arbe-

ta ensam men kan i högsäsong även samarbeta med andra företagare. Han har en nöjd, stabil kundkrets men ser gärna att han får fler kunder i Norrtäljetrakten. foretagsextra.se/norrtalje-siivonens

Skebobruksbygg AB patopoower75@hotmail.com

070-692 04 89

skebobruksbygg@telia.com

LE MOINE startade firma inom plåt och smide redan 1976 tillsammans med sin bror. De hette då Hallstaviks Plåt och Smide, men sedan 1980-talet är namnet Hallsta Plåt och Smide Service. De jobbar med alla typer av material inom plåt och smide och utför svetsning. Kunderna är i stort sett andra företag inom bygg- och verkstadsindustri. En stor och regelbunden kund är pappersbruket i Hallstavik där man under många år har utfört alla möjliga arbeten. De har också nyligen gjort alla trappor i vindkraftsparken i Varsvik. Företaget har verkat länge i Norrtäljetrakten och har en stor lokalkännedom och upparbetade kontakter. KURT

FÖRUTOM KURT LE MOINE finns

sju anställda i Hallsta Plåt och Smide

Service och alla är kompetenta och rutinerade när det gäller plåt, smide och svetsning. Förutom detta är de också duktiga på att hitta lösningar för de enskilda kunderna och dessutom ett väl fungerande team som trivs med varandra. foretagsextra.se/norrtalje-hallstaplat

Leif Staf Trädfällning & Entreprenad

Tel. 072-3207333 leif_staf@hotmail.com

Telefon: 0175 - 225 06 Lundåsvägen 16, Hallstavik www.hallstaplatosmide.se norrtälje

37


”Det mest stimulerande med yrket är mötet med människor och det vill jag inte dra ner på. Man träffar verkligen alla slags människor i det här jobbet. Det är väldigt spännande och givande på så vis”

Helhetslösning Bergqvists Begravningsbyrå i Sala har funnits ända sedan 1920-talet och har under åren skaffat sig ett rykte som en begravningsbyrå som tar hand om allt som behövs vid en bortgång, men även är lyhörda för de anhörigas speciella önskemål. Byrån är också auktoriserad av Sveriges Begravningsbyråers förbund. CLAES EKLUND jobbade tidigare med att sköta

gräsklippning på kommunala ytor i Heby, men kom in i begravningsbranschen då hans före detta svärmor som drev Bergqvists Begravningsbyrå, skulle gå i pension. Han började jobba där och tog för fyra år sedan över verksamheten helt. I byrån som startade redan 1927, finns nu två anställda på heltid och en på halvtid. PÅ BERGQVISTS BEGRAVNINGSBYRÅ kan de

hjälpa till med allt som behövs vid ett dödsfall inklusive att ordna med transport, kista och annons, men även att upprätta bouppteckning och ordna med gravsten. DET ÄR VÄLDIGT olika hur de avlidna har förbe-

rett inför sin bortgång. En del har skrivit detaljerade instruktioner och önskemål om olika saker, till exempel musik, dödsannons och hur själva ceremonin ska gå till, medan andra inte har gjort någonting i den vägen. Då blir det ofta upp till de an-

38

sala

höriga att enas kring något, vilket ibland kan vara svårt. Personalen på Bergqvists Begravningsbyrå är väldigt lyhörda och gör allt de kan för att underlätta för de som mist en närstående och de får också mycket beröm för den hjälp de ger. SEDAN NÅGRA ÅR är också byrån auktoriserad av

Sveriges Begravningsbyråers förbund och Claes Eklund har flertalet gånger fått förslag på att expandera med kontor på flera orter, men det skulle innebära mer administrations- och kontorstid för honom. – Det mest stimulerande med yrket är mötet med människor och det vill jag inte dra ner på. Man träffar verkligen alla slags människor i det här jobbet. Det är väldigt spännande och givande på så vis, säger Claes.

foretagsextra.se/sala-bergqvists


i traditionsbunden bransch

Bergqvists Begravningsbyrå Medlem av Sveriges Begravningsentreprenörers Förbund

Hyttvägen 2 733 38 Sala

Tel: 0224-870 80 www.bergqvists.se sala

39


Familjeföretag med

bred kompetens Hos Lindbloms Bilservice får bilägarna gärna komma in och titta vad mekanikerna gör med deras bilar. Bra kundkontakt och flexibilitet är viktigt för familjen Lindblom där olika generationer ser till att de täcker in de olika kompetenser som behövs i en modern bilverkstad. De är en BDS-verkstad och har också resurser att laga bilar till kunder som fått tvåor på besiktningen utan att bilbesiktningen behöver återbesökas. KALLE OCH KRISTINA LINDBLOM har drivit

Lindbloms Bilservice sedan 2008, men Kalle har jobbat med bilar sedan mitten av sjuttiotalet och bland annat arbetat med bilprovningens kontrollsystem för verkstäder. Kristina sköter bokföringen och har också skött kundmottagningen innan hon på senaste tiden lämnat över det till sonens flickvän, Josefine. Sonen, Aron, ville bli bilmekaniker och i samma veva blev de tillfrågade om de ville köpa en verkstad och starta eget. I början höll de till i en mindre lokal men nu finns de i större lokaler som byggdes för Volvo under nittiotalet. TILL LINDBLOMS BILSERVICE kommer kunder-

na för service till stor del, men också för reparationer av framvagnar, bromsar och hjullager, samt kamremsbyten. Just bromsar är bland det som de sysslar mest med och har då tillgång till en bromsprovare som de också använder vid alla servicetill-

fällen. Bromsprovaren kommer också väl till pass när de ”släcker tvåor” för kunder som fått anmärkningar vid bilprovningen. Lindbloms Bilservice är noggranna och kunniga, och kan också agera snabbt när en kund kommer med en bil. – Vi tar in bilen direkt när kunden kommer och felsöker gratis för att göra en bedömning om det är akut eller om det kan vänta ett tag. När vi sen tar emot bilen kan vi se till att vi har alla delar hemma så att det går snabbt, säger Kalle Lindblom. PARET LINDBLOM trivs med att ha hela familjen

involverad i företaget och har dessutom nästan alltid en praktikant från fordonsutbildningen. Att på ett begripligt sätt tala om för bilägarna vad man gjort med deras bil är också något som paret tycker är viktigt. foretagsextra.se/sala-lindbloms

SALA

- Reparation och service av bilar, - Däck och däckservice - Reparation och service av bilar, släpvagnar, - Däck och däckservice släpvagnar, motorfordon - Framvagnsinställning motorfordon - Framvagnsinställning(Skyltat (Skyltat från från - Släcker besiktnings-2:or - Släcker-besiktnings- Bildiagnos Norrby mot Bildiagnos mot SALA SALA - Bromsprovare Norrby 2:or vid reparation Varmsätra 500 m) vid reparation Varmsätra 500 m) - Bromsprovare

bilar, Däck och däckservice tion och -service av bilar, - Däck och däckservice Vi tar hand om bilen www.bds.se gnar, motorfordon - Framvagnsinställning - Framvagnsinställning (Skyltat från (Skyltat från besiktnings-2:or - Bildiagnos - Bildiagnos 40 sala Norrby mot Norrby mot aration - Bromsprovare Varmsätra 500 m) Varmsätra 500 m) - Bromsprovare

0224-157 55


Trädgårdsservice med känsla för harmoni han själv inte har möjlighet att utföra. Allt för att kunna erbjuda sina kunder en trygg helhetslösning. EFTER MÅNGA ÅRS arbete som chef

I KÖPING DRIVER Tomas Lindberg

KAK Park- och trädgårdsservice sedan snart 20 år. Inom verksamheten erbjuder han traditionell trädgårdsskötsel men även anläggningsarbeten såsom murar och dammar. Bland kunderna syns privatpersoner, fastighetsbolag och andra företag. Tomas verkar också som konsult inom trädgårdsplanering och har flera samarbetspartners för tjänster

och arbetsledare för landstingets grönområden tog Tomas steget och satsade fullt ut på sin egen verksamhet. Ett val han inte ångrat . - idag har företaget en stabil kundkrets och stadig omsättning. Tomas har stor kunnighet inom bland annat trädfällning, motorsåg och skylift, trädvård och markarbeten, men även intresse av österländsk trädgårdslära med önskan att få människor att komma närmare naturen. Genom stor kunskap och erfarenhet kan Tomas trädgårdsservice med olika medel skapa harmoni och balans i våra utemiljöer. foretagsextra.se/koping-tradgardsservice

Kryddor i tillvaron

Färg- och tapetbutik med härlig stämning Rulles Färg i Sala har väldigt gamla anor och säljer färg, tapeter, kakel och golv av god kvalitet och till bra priser. Den kunniga personalen och familjära stämningen i butiken lockar alltfler privatkunder som vill ha service och råd, samt även måleriföretag. Rulles Färg tillhör numera Coloramakedjan och har nyligen renoverat hela butiken.

I slutet av 1800-talet etablerades den färghandel som blev starten till det som idag heter Rulles Färg. Stefan Larsson tog över butiken för tio år sedan efter att ha jobbat hos olika färghandlare i Stockholm och sedan i Södertälje. När sedan chansen kom att köpa en egen butik i Sala tog han den och flyttade dit. I BUTIKEN SÄLJS färg av kvalitets-

KERSTIN SÖDERSTEDT gick köks-

och restaurangutbildning på åttiotalet och jobbade sedan inom storkök. Hon sadlade efter det om till barnskötare och jobbade fram till 1997 i barnomsorgen. På en förskola fick hon chansen att också hoppa in och jobba i köket och så småningom kom drömmen om att starta något eget. Därför öppnade hon Kryddan, som var en kryddbod i Sala centrum och drev den i tre år. Butiken flyttades sedan till gården där hon bor, och efter att även ha gjort iordning ett kök började hon 2007 också med catering där hon gör både smörgåstårtor

Telefon: 0224-173 33 www.kryddan.nu

och menyer med både kall och varm mat. Kerstin bistår även med leverans och servering där det behövs. I BUTIKEN FINNS ett stort utbud av

över hundratalet olika kryddor samt egna kryddblandningar. Kryddorna säljs i lösvikt och man kan ta med egna burkar och fylla upp med den mängd man vill ha. Även teer, och egna marmelader och marinader finns till försäljning. I anslutning till butiken startade också i år ett kafé inrymt i ett växthus. foretagsextra.se/sala-kryddan

märken. För privatkunder erbjuds norska Jotun och till målerier säljs Alcro. När det gäller tapeter har Rulles Färg flera hundra olika kataloger och här heter kvalitetsmärkena Boråstapeter och Sandbergs tapeter. Dessutom säljer de laminat- och trägolv, kakel och klinkers, samt plastoch heltäckningsmattor. Och man hittar här även garderobsväggar och badrumsinredning. KUNDERNA HOS Rulles Färg är både

från Sala och Heby och när det handlar om stora målningsjobb som till exempel en husfasad vill många inte chansa med att handla färg på ett varuhus, utan vänder sig till Rulles för

att få råd och service. FÖRUTOM STEFAN Larsson finns

det tre anställda i butiken. De har funnits med längre än de tio år som Stefan drivit företaget och jobbar väldigt fritt och självständigt med rejäl kunskap om produkterna. Stämningen i butiken är väldigt bra vilket många kunder brukar notera. Nyligen har också butiken fått en ansiktslyftning med nya golv, ny inredning och ny färg. Planer finns att kanske utvidga i framtiden och Stefan Larsson vill dessutom satsa ännu mer på tapetutbudet framöver. foretagsextra.se/sala-rullesfarg

RULLES FÄRG, SALA NORRBYGATAN 11 • TEL. 0224-101 74 sala

41


KRÖNIKA 42

krönika

Förförande Företagsmässa LÖRDAG VID LUNCHTID och jag klev av pendeltåget

vid Älvsjö station tillsammans med hundratals andra. Vi skulle alla till Stockholmsmässan och tågade dit i en bred och mycket lång rad. Väl inne i den enorma byggnaden insåg jag att flera mässor pågick samtidigt; Hem och Villa, Underbara Barn och Chokladmässan. Men jag – och naturligtvis många andra – skulle till B-hallen och mässan Eget Företag. Just den mässan hade jag aldrig besökt tidigare. MEN NU VAR jag här! Speed meeting och montrar,

montrar, montrar, bås, bord och skärmar. Rollups, affischer. Människor. Massor med människor överallt. Utställare och besökare. Café. En scen. Och längre bort, föreläsningssalar. Det var den sista dagen av de tre dagarna Företagsmässan pågick. Jag tänkte att jag skulle gå runt lite i högst ett par timmar och sedan åka därifrån. Inte hade jag räknat med att de nästan fick kasta ut mig vid stängningsdags klockan fyra. Åh! Vad jag ångrade att jag inte tog ledigt dagen innan och var här då också. Eller att jag åtminstone hade kommit hit när de öppnade, redan klockan tio. AFFÄRSIDÉER KAN HANDLA om att leva sin

dröm. Tänk att få möjlighet att göra det man brinner för och att kunna leva på det. Så känns atmosfären på Företagsmässan. Att det här med att driva företag är Meningen med livet. Det är smittsamt inspirerande. Senare under dagen ska min egen dröm ha vuxit sig så stor och stark att jag måste säga åt mig själv på skarpen: För min del handlar det ju bara om en bisyssla. Jag har en anställning också. ”Jaha”, säger någon av alla dem jag pratar med under dagen: ”En bisyssla? Ja, det brukar börja så…” Och sedan säger en till något liknande – och ytterligare en. Då förstår jag att det kan röra sig om en sorts förälskelse som med tiden djupnar i kärlek och passion. Mitt företag – min älskling! Eller är det överdrivet? (Nej.)

Här finns utställare som riktar sig specifikt till kvinnor, nyanlända invandrare, unga respektive pensionärer. Banker, Skatteverket, Bolagsverket och andra myndigheter finns representerade, förutom alla företag samt organisationer. Susan, som är en av de mindre utställarna, är arbetsterapeut och startade eget i maj i år. Nu försörjer hon sig på sin verksamhet och ska utbilda 380 personal inom vård- och omsorg i vikten av aktivitet. Kerstin, en glad och ungdomlig pensionär, är återförsäljare av Aloe Vera-produkter. I make-up-serien Forever har Madonnas styling-artist varit inblandad. FRÅN SCENEN HÖR jag: ”Egna företagare har

drömmar.” Det är den unge VD:n för världens näst största pepparkaksfabrik som intervjuas. Jag går en sväng till och vet inte riktigt… Klockan är nästan halv tre och jag som inte har ätit någon lunch börjar bli lätt yr av alla intryck. ”Vad söker du?”, hör jag strax bredvid mig. ”Ja, jag vet inte riktigt”, säger jag. Och så står jag där och pratar med en kille som ska hålla ett seminarium om tre kvart. Det låter så intressant att jag bestämmer mig för att komma och lyssna. Först ska jag ha något att äta. Restaurangen utanför hallen har god fisk i vitvinsås med potatispuré. Sedan: Ett av denna mässas allra sista seminarier. Charlie Söderberg heter killen jag snackade med för en stund sedan. Han är känd från bland annat Lyxfällan på TV, vilket jag var lyckligt ovetande om. Charlies budskap är: Mer tid. Mer pengar. Mer energi. Vette sjutton hur han får ihop den ekvationen men det är så kittlande positivt och jag beslutar mig för att tro på att det är möjligt! Sedan blir jag inte utslängd men upplyst av en vakt om att mässan stänger nu. Förhoppningsvis kommer jag tillbaka till Eget Företag nästa år igen. Ing-Marie Bergh


”När jag får ett uppdrag så jobbar jag större delen av tiden ute hos kunden och blir som en del av företaget”

Expertkonsulten inom massaindustrin I Kungsängen i norra Stockholm ligger Svepulp AB - en konsultverksamhet för massaindustrin i Sverige. Företaget drivs av Björn Svedin, utbildad civilingenjör med 40 års erfarenhet av branschen. Jobbet innefattar processutvärderingar och projektverksamhet åt massafabriker samt uppföljning av processen. Genom sin teoretiska grund och praktiska erfarenhet är Björn en flitigt anlitad massakonsult. BJÖRN STARTADE Svepulp så sent som i februa-

ri i år men företaget har redan etablerat sig bra på marknaden. Det första halvåret har andelen uppdrag ökat och Björn har genom sina tidigare kontakter fått många nya kunder. Björns tanke med företaget är att genom sin omfattande kunskap om massaindustrins process- och produktionsfrågor verka som en extra kraft åt den svenska industrin. Om det ska byggas en ny anläggning finns Björn med och dimensionerar storleken, från rör till maskiner. Han gör även produktionsplaneringar för den sedan färdiga anläggningen. BJÖRN HAR UNDER sina år i branschen besökt i

stort sett alla massabruk i landet. Innan han star-

tade eget var han under många år anställd på ett av Sveriges största teknikkonsultbolag och har tidigare även haft olika ingenjörsbefattningar på Östrands massafabrik i Timrå samt jobbat drygt 10 år på Andritz en av branschens ledande leverantörer av maskiner och processer. Idag är hans kunder massafabriker över hela Sverige, och uppdragens storlek varierar från projekt på flera månader till mindre studier som görs på några dagar. Under längre uppdrag är Björn med på möten, planeringar och genomgångar. – När jag får ett uppdrag så jobbar jag större delen av tiden ute hos kunden och blir som en del av företaget, förklarar Björn.

UNDER ÅREN som branschingenjör har Björn haft

många spännande projekt och ett minns han särskilt väl. – Jag deltog när en stor sulfatfabrik flyttades från Finland till Indien. Allt i fabriken monterades ner och flyttades till mittersta Indien. Då var jag med och designade om fiberlinjen för återuppbyggnaden eftersom fabriken skulle ha en annan struktur än i Finland. Under det arbetet var jag i Indien under flera veckor, jag var även med i uppstarten och hjälpte efter några månader till med trimningsarbete. De var skojigt och lite udda, medger Björn. FRAMÖVER RÄKNAR Björn med att Svepulp har

en fortsatt stabil kundkrets inom Sverige, men han hoppas även på uppdrag utomlands. Intentionen är att driva bolaget på samma sätt som idag men med ett mer fördjupat samarbete med kollegor och yrkespartners.

foretagsextra.se/upplandsbro-svepulp

Swedish consulting company specialist in chemical pulping. Kantelevägen 6, Kungsängen Telefon: 070-610 17 51 - Epost: bjorn@svepulp.se

www.svepulp.se upplands - bro

43


Professionell Vid nybyggnationer krävs alltid olika typer av besiktningar och då är det bra att få tag på en kunnig, professionell och opartisk besiktningsman som också har en pedagogisk förmåga att förklara och förtydliga de regler och bestämmelser som gäller inom området. Stig Carlsson och hans medarbetare på Besiktar.se SICAB AB har alla dessa egenskaper. BESIKTAR.SE SICAB AB är det nya

namnet på Stig Carlssons firma som han haft sedan 2004. Innan dess har han haft andra företag i byggbranschen sedan 1983. I firman finns två anställda och tre underkonsulter. Bolaget erbjuder bland annat olika typer av entreprenadsbesiktningar som till exempel kontroll- och slutbesiktning, §59 besiktning (Garantibesiktning), särskild besiktning, överlåtelsebesiktning. Besiktar.se har även expert kompetens inom fuktskador, asbest- och PCB-analys och mätningar.

44

sigtuna

STIG CARLSSON gillar att komma

ut till privatkunder och genomföra besiktningar. Han har en professionell attityd och lägger mycket vikt vid och har förmåga att kunna förklara på ett tydligt sätt vad det är han gör och vad hans jobb innebär. Många gånger kan det vara tufft för kunden att få reda på att jobbet inte blivit gjort på bästa sätt. – Inget är självklart i sådana här sammanhang och det krävs att man kan förklara på ett korrekt och tydligt sätt. Det kan ju ibland till exempel vara avtal och kontrakt med byg-

garna som är dåligt skrivna, säger Stig Carlsson. HAR samarbetsavtal med bland annat försäkringsbolaget Gar-Bo vad gäller opartiska entreprenadsbesiktningar och uppdrag som kontrollavsvarig. Vidare får Besiktar.se uppdrag från advokater vid konflikter. FÖRETAGET

utgör ändå den största delen av verksamheten för Stig Carlsson. Han har inte behövt gå ut och gjort så mycket reklam för sig utan det mesta uppdragen har han fått genom rekommendationer. Inom några år räknar Stig med att kunna utveckla bolaget med flera anställda och underkonsulter.

BOLAGET UTFÖR även en del besikt-

ningsuppdrag för företag som PEAB, Folksam, NCC och JM, kommuner, med flera men småhusbesiktningen

foretagsextra.se/sigtuna-besiktar


”Inget är självklart i sådana här sammanhang och det krävs att man kan förklara på ett korrekt och tydligt sätt. Det kan ju ibland till exempel vara avtal och kontrakt med byggarna som är dåligt skrivna”

byggbesiktning

Besiktar.se Tel. 0704-166160 B= 20 Ljungvägen 21, 195 esiktar = 12 42 Märsta • www.besiktar.se Typsnitt: Cambria (Brödtext)

sigtuna

45


Företaget för säker IT-drift TDC Hosting AB är det svenska företaget som levererar drift av affärskritiska system till svenska och nordiska företag. Med en stabil infrastruktur och certifierade tekniker erbjuder de tjänster inom it-drift anpassade efter kundens behov. Genom personligt engagemang och teknik byggd för Enterpriselösningar kan deras kunder känna sig trygga med TDC Hosting. PÅ HUVUDKONTORET i Sollentuna sitter Johan

Tagesson, sedan ett och ett halvt år VD på TDC Hosting AB med 22 anställda. Företaget är en del av TDC-koncernen som är Nordens tredje största telekomföretag med drygt 9300 anställda. Verksamhetens huvudfokus ligger på att ta hand om och säkert drifta sina kunders IT-system. TDC Hosting vet hur viktigt det är för kunderna att itdriften fungerar och sätter stolthet i att bygga lösningar på bästa sätt efter kundens behov. Det kan vara allt från att hyra utrymme i TDC Hostings datacenter, outsourcing av hela it-lösningar eller molnlösningar. KUNDERNA FINNS över hela landet och består

huvudsakligen av stora till mellanstora företag. TDC Hosting är branschoberoende men fokuserar på företag som har behov av drift av affärskritiska

system. Sättet som TDC Hosting bygger sina lösningar passar främst företag med stora behov av tillgänglighet och prestanda. Två branscher som TDC Hosting har många kunder inom är retailoch tillverkningsindustrin, vilka ofta har typen av applikationer som är transaktionsintensiva och affärskritiska. – Stannar en fabrik så stannar den. Och det är likadant i handeln - systemen måste fungera när kunderna står där, konstaterar Johan. TDC HOSTING har flera samarbetspartners vid

större åtaganden. Ofta är det olika systemutvecklare som tillhandahåller system, applikationer eller molntjänster till kunder medan TDC Hosting sköter driften. TDC Hosting har även en egen molntjänst, där kunden kan köpa infrastruktur molnbaserat, vilket ger större flexibilitet för fö-

retag med de kraven. Igenom allt lutar sig TDC Hosting på stabila och inarbetade processer och metoder för att kunden ska få en säker drift. TDC HOSTING är lokalt ett relativt litet företag

med möjligheten att jobba flexibelt och nära sina kunder för att förstå deras behov. Samtidigt har de storleken och styrkan i koncernen för att kunna erbjuda en effektiv it-drift och helhetslösningar inom kommunikation. Det är kombinationen som är deras styrka, förklarar Johan. I FRAMTIDEN har TDC Hosting planer på att ex-

pandera och vidareutvecklas. I och med den ständigt föränderliga it-branschen kommer de fortsätta utveckla sitt tjänsteutbud kontinuerligt för ännu mer effektivitet och kundnytta. Men grundtanken att leverera it-drift för affärskritiska system och samtidigt arbeta nära kunden för att förstå deras behov och utmaningar kommer alltid finnas kvar, försäkrar han.

foretagsextra.se/sollentuna-tdchosting

Norra Malmvägen 143 | 191 27 Sollentuna Telefon 010-490 90 00 | info@tdchosting.se

www.tdchosting.se

46

sollentuna


”Man måste ha stor yrkeskunskap och rätt inställning i den här branschen, och det har vi”

Bolaget för en säkrare flytt TBA Transporter AB är ett företag med huvudinriktning på flyttransporter och magasinering. Kunderna består till stor del av privatkunder och företag, men de arbetar också mot möbelspeditörer. De utför packning, flyttning, flyttstädning och magasinering till konkurrenskraftiga priser och skräddarsyr flyttningen efter kundens önskemål. I VALLENTUNA UTANFÖR Stockholm har TBA

Transporter sitt kontor och magasin. Ägaren Torbjörn Andersson har 50 år i branschen och i år firar företaget 20 år. TBA Transporter har sex anställda, alla med lång erfarenhet och gott rykte bland kunder och kollegor i branschen. Samarbetet med möbelspeditörer innebär många export- och importuppdrag, främst under sommarhalvåret. Arbetet består av transporter av kunders bohag in och ut ur Sverige. Eftersom andra flyttfirmor tar hand om bohaget när det kommer fram är det viktigt att allt är exportpackat och

väl emballerat. För att garantera en trygg transport använder TBA Transport en speciell typ av foam som emballage för alla möbler som flyttas utomlands. BOLAGET HAR MÅNGA privatkunder, övervägan-

de i Stockholmsområdet. För att kunna erbjuda sina kunder en helhetslösning, från själva flytten till städning och bortforsling av sopor, samarbetar TBA Transporter även med andra företag. För Torbjörn är det viktigt att flytten är enkel för kunden. Konceptet är uppskattat och de får många

uppdrag via rekommendationer från andra. IDAG ÄR DET sonen Christian som driver TBA

Transporter. Torbjörn står fortfarande som ägare men som nybliven pensionär arbetar han bara lite då och då. Ett generationsskifte kan vara bra, medger Torbjörn. Det kommer in nya idéer samtidigt som det är kul att företaget stannar i familjen. Och TBA Transporter är lite av ett familjeföretag, en svärson jobbar i firman och Torbjörns fru Annica är ekonomiansvarig. Företaget håller hårt på kvalitén och ledordet är att alla kunder är lika viktiga. – Man måste ha stor yrkeskunskap och rätt inställning i den här branschen, och det har vi, säger Torbjörn stolt.

foretagsextra.se/osteraker-tbatransporter

Okvistavägen 28 c, 186 40 Vallentuna Tel: 08-630 05 50 info@tbatransporter.com www.tbatransporter.com österåker

47


Familjetransporten Cederqvist Schakt och Transport AB är ett familjeföretag som startade för ett år sedan. De har hållit igång sedan fjärde november förra året och ägs av Pappa Torbjörn och sonen Charlie Cederqvist. För tillfället är det främst Torbjörn som jobbar och Charlie håller på att lära sig yrket för att så småningom komma in..

get med Torbjörns fru Marlene som just nu håller på att lära sig bokföring för att kunna sköta den åt företaget. Det blir alltså ett riktigt familjeföretag. FÖRETAGET GÖR alla typer av körningar och kör åt

alla som vill anlita dem. De har bland annat ett två års kontrakt med start i år för att ploga motorvägarna för Svevia. Men de är inte anslutna till någon lastbilscentral och kan därför ta alla typer av jobb. De har redan kört, och kör, en hel del åt Bellmans. - Jag är inte rädd för att kliva ur lastbilen och ta en skyffel och hjälpa till där det behövs, säger Torbjörn. FAMILJEN CEDERQVIST har fördel av att vara kun-

TORBJÖRN CEDERQVIST har lång erfarenhet av

att köra transporter. Något han gjort under många år och på många olika platser i Europa. Det är därför Torbjörn i främsta hand är den som driver företaget medan Charlie Cederqvist just nu är med

och äger det. Han jobbar annars på fritids i skolan och med musik när han inte hjälper till med en del av det administrativa, men tanken är att han ska komma in i branschen och börja jobba i företaget även han. De kommer också att expandera företa-

niga inom flera områden själva, och meckar så ofta de kan på sina egna bilar. Däremot blir det sällan något ledigt och det blir både många sena kvällar och helger då de får syssla med pappersarbeten eller meckar. Men det har Torbjörn ingenting emot. - Jag var väl medveten om de så kallade hundåren, och som arbetsnarkoman skulle jag inte kunna lägga ner, säger Torbjörn. foretagsextra.se/vaxholm-cederqvist

Bageriet som bakar

för kropp och själ Naturbageriet Sattva AB är ett KRAV-certifierat företag som erbjuder ekologiska matbröd och bageriprodukter, bakade på närproducerade ingredienser. Grundidén är att skapa mat som är bra för kropp, sinne och själ i harmoni med omgivningen. I ÅKERSBERGA norr om Stockholm ligger Sattvas

bageri sedan tre år tillbaka. Vd:n Pavel Kazakov var med och startade verksamheten 1993, då på Södermalm i Stockholm. Sattva var det första ekologiska bageriet i Stockholm och är fortfarande det enda i Åkersberga idag. Företaget har fyra anställda som tillverkar matbröd och bakverk, allt ekologiskt och ofta baserat på surdeg. Mycket av det bakade är utan animaliska produkter och socker. Sattva har även ett stort utbud av glutenfria produkter, ett sortiment som fått ökad efterfrågan under åren. INOM FÖRETAGET förespråkas en ekologisk,

gärna vegetarisk kosthållning tillsammans med en god hälsa och livsstil. De jobbar hårt för en hållbar utveckling och tar stort samhällsansvar. Bland annat skänks överblivet bröd till välgörenhetsorganisationer och härbärgen, de kör biogasbilar och väljer grön el i företaget. För Pavel är det viktigt med ett helhetstänkande: man måste ta hand om sin kropp och tänka på

48

österåker / vaxholm

vad man äter. Man kan inte köpa sig en ny hälsa. UTÖVER BAGERIET i Åkersberga har Sattva en bu-

tik och två vegetariska caféer i centrala Stockholm. På caféerna serveras frukost, lunch och fika och i butiken kan man köpa med sig matbröd och bakverk hem. Sattva levererar också till Coop, ICA, caféer och hälsokostbutiker där de säljer sina produkter. Sattvas butiker har en stor trogen kund-

krets som ofta visar sin uppskattning. Pavel och hans kollegor välkomnar nya kunder att prova deras produkter, naturligt bakade med omsorg.

foretagsextra.se/osteroker-bagerisattva

naturbageriet

Sattva Centralvägen 69 18432 Åkersberga Tel: 08-41007800 www.ekobageriet.se


”Jag jobbar ofta som en del av deras egen IT-avdelning med drift, utveckling, backup och lagring”

Hjälper IT chefer att sova tryggt om natten Många företag har ett stort behov av olika typer av IT-lösningar för lagring och tillgänglighet. Att orientera sig i den breda flora av olika tjänster samt hård- och mjukvara som finns kan vara väldigt svårt. Safeflow Systems hjälper företag att definiera deras specifika behov och levererar sedan en lämplig lösning. SAFEFLOW SYSTEMS drivs av Ronnie Hansas

som startade företaget 2011. Ronnie har 20 års erfarenhet av komplexa IT-lösningar med höga tillgänglighetskrav från företag som Digital, Compaq och HP. Innan han startade företaget var han anställd som konsult i SAFESIDE Solutions som arbetar med informationssäkerhet. Safeflow startade som en avknoppning från SAFESIDE för att skapa fokus inom specialområdena tillgänglighet och datalagring. SAFEFLOW ERBJUDER IT-lösningar och konsult-

tjänster och det som levereras är ofta en kombination av hårdvara, mjukvara och tjänster. I dag kombineras detta även med olika typer av molntjänster i de lösningar som kunderna efterfrågar. Många företag blir allt mer beroende av sina IT-

lösningar och kraven på att systemen skall vara tillgängliga ökar allt mer. Denna kravbild tillsammans med en ofta komplex kombination av hård-, mjukvara och tjänster skapar många gånger utmaningar för företagets kunder. SAFEFLOW JOBBAR mest med mellanstora och

stora företag i Stockholmsområdet, men även med mindre företag som har en stor del IT i sin verksamhet. Advokatfirmor och tillverkningsindustri är några av de områden där Safeflow Systems har många kunder. – Jag jobbar ofta som en del av deras egen ITavdelning med drift, utveckling, backup och lagring, säger Ronnie Hansas. RONNIE HANSAS har under åren byggt upp en

lång relation med många av sina kunder. Han är lyhörd för deras behov och har lätt för att hitta en passande lösning för det enskilda företaget. Han fungerar också många gånger som stöttning i kundernas företag när det gäller beslut i tekniska eller strategiska IT frågor. Ett exempel på behov och lösning var när en av landets större advokatfirmor hade behov av att förbättra katastrofsäkerheten för sina kritiska IT-system. Företagets sammanfattade krav mynnade ut i en ny IT-miljö med omfattande dataskydd och redundans i två olika datorhallar för säkerställning av drift vid större IT störningar. Det handlar både om tekniska lösningar och även processer för hur kunder ska agera praktiskt vid akuta IT störningar. SAFEFLOW ÄR I en expansiv fas och letar efter

passande människor som har rätt bredd men också djup när det gäller IT-lösningar inom företagets fokusområden. Personen bör ha en senior IT konsultbakgrund med säljande egenskaper. foretagsextra.se/vallentuna-safeflowsystem

Ängsstigen 20, Vallentuna - Telefon: 070-358 93 08 - ronnie.hansas@safeflow.se - www.safeflow.se vallentuna

49


Allt inom fästelement Swebolt AB är storgrossisten inom fästelementbranschen och levererar förnödenheter till industrier, återförsäljare, järnhandlarna och byggbranschen. De har ett mycket brett sortiment med allt från fästelement till vvs- och maskinskruv. Alla Swebolts produkter är noga kvalitetstestade och certifierade. SWEBOLT AB startades 1993 och VD:n Christer

Pedersen köpte största delen av företaget 1995. Vid övertagandet hade Swebolt en omsättning på cirka 5 miljoner men idag överstiger siffran 130 miljoner kronor. I Järfälla sitter kompetensen samlad i byggnaden som rymmer både kontor och lager. Swebolt tillhör en koncern där även dotterbolaget Botnia Bolt AB ingår. Bolaget med bas i Finland, inhyser ett eget lager men även verksamhetens produktion. Totalt är de cirka 80 anställda i företaget, varav 35 i Sverige. SWEBOLT GARANTERAR en hög kvalité på sina

produkter med säkra leveranser på eller innom utsatt tid till ett konkurrenskraftigt pris. Kunderna finns över hela Sverige och består av allt från mindre företag till stora industrier. Swebolt har ett 80tal återförsäljare i hela landet och levererar bland annat till de största byggkedjorna, VVS-grossister.

Och det är Swebolts skruvar som håller ihop stålkonstruktionen till Tele2 arena i Stockholm, något Christer Pedersen är mycket stolt över. SEDAN JULI i år har Boverket tillsammans med

resten av EU tagit fram en ny standard för stålkonstruktioner. – En certifiering är bra för att det inte ska komma in dåliga produkter på marknaden. Produkter med låg kvalité kan vålla stora bekymmer, menar Christer och berättar att Swebolt började använda certifierade produkter redan 2013. MARKNADEN FÖR skruv och fästelement i Sverige

är relativt stabil och Swebolts målsättning har varit att växa med 10-20% per år. Men med många osäkerhetsfaktorer i öst och nya EU-direktiv vågar Christer inte vara säker. – Vi hoppas fortfarande på att expandera men

framförallt vill vi uppfylla de krav och behov som våra kunder ställer. Vi vill fortsätta förädla bolaget och kunna förse kunderna med produkter via många olika lösningar, säger Christer.

foretagsextra.se/jarfalla-swebolt

Swebolt AB • Box 2029 • 17677 Järfälla • Tel: 0708-691895 christer.pedersen@swebolt.se • www.swebolt.se 50

järfälla


Det lokala badrumsföretaget med det lilla extra Vill du få ett badrum med det där lilla extra, ta kontakt med DJ Plattsättning & VVS AB. Här arbetar plattsättare och VVS-are som kan sitt jobb. Dem kan hjälpa dig med renovering av badrum, plattsättning i ditt kök, klinker där du vill ha dem, ett nytt parkettgolv eller byta ut din gamla varmvattenberedare och allt utfört av certifierade yrkesmän.

tare startade Daniel Johansson för fem år sedan sitt eget företag DJ Plattsättning & VVS AB. Efter fyra år kom hans gamla jobbarkompis Fredrik Ljungkvist in i företaget, Fredrik har arbetat med VVS i 15 år. Idag finns förutom Fredrik och Daniel ytterligare två plattsättare och en VVS-are anställda i företaget. FÖRETAGET ÄR SPECIALISERAT på badrum där

de åtar sig hela entreprenaden, de hyr då in elektriker och andra yrkesgrupper som behövs. Ett samarbete finns med flera av de lokala byggföretagen i Järfälla. Förutom badrum erbjuder företaget olika typer av plattsättning, golvläggning och samtliga typer av VVS-arbeten som byte av varm-

vattenberedare, blandare med mera. Främst är det åt privatpersoner men även byggare som behöver hjälp med plattsättning eller VVS. Kunderna finns i Storstockholm och då främst i Norrort upp mot Norrtälje.

arbete i ditt hem gör Daniel eller Fredrik hembesök där de tillsammans med dig går igenom vad du vill göra, hur du vill göra och en kostnadskalkyl. Under hela arbetet får du kontinuerliga uppdateringar av din kontakt på företaget. Efter genomfört arbete lämnar företaget fem års garanti på utfört arbete, samt två år på material som företaget står för. Kvalitetsdokument från Byggkeramikrådet lämnas alltid efter utförda arbeten i våtrum.

FÖRETAGET HAR SAMTLIGA certifieringar som

I FRAMTIDEN KOMMER företaget att satsa på att

krävs för att utföra ett godkänt arbete och genom sin långa yrkeserfarenhet får du garanterat ett kvalitativt arbete. Daniel har aldrig behövt marknadsföra sig utan har alltid fått jobb genom mun till mun från nöjda kunder. Att Daniel och Fredrik arbetat tillsammans tidigare och är nära vänner skapar en bra teamkänsla. NÄR DU ANLITAR DJ Plattsättning & VVS för ett

OCH VVS AB

bredda VVS-biten och eventuellt öka antalet anställda. Före sommaren kommer samtliga att genomgå en kurs och bli certifierade i säker vatteninstallation. - Det roligaste och viktigaste är att ha en god kommunikation med kunden, avslutar Daniel.

foretagsextra.se/jarfalla-djplatt

VVS Fredrik Ljungkvist 070-920 82 60

Plattsättning Daniel Johansson 073-530 93 21 järfälla

www.djplattvvs.se

EFTER MÅNGA ÅR i byggbranschen som plattsät-

”Det roligaste och viktigaste är att ha en god kommunikation med kunden”

51


”En av våra styrkor är de korta beslutsvägarna, vi träffas ute i verksamheten och processen från idé till beslut behöver inte dra ut på tiden”

Vård med fokus på kvalitet Genom att bedriva kvalitetsfokuserad verksamhet inom hälsa, vård och omsorg med helhetsperspektiv och hög kompetens, skapar Legevisitten förutsättningar för god hälsa och hög livskvalitet. Visionen är att patienterna ska få ett tryggt bemötande av personal som kan se lösningar istället för hinder. ÅR 1993 FLYTTADE Thorleif Nilsen Palmdal från

Norge till Sverige. År 2000 kom Thorleif i kontakt med Erik Bendvold, grundare av Legevisitten, och ett par år senare fick Thorleif frågan om han kunde tänka sig att bygga upp verksamheten i Sverige. Då var det fem läkare som arbetade med läkarinsatser i särskilt boende för äldre i Stockholmsregionen. Eftersom Thorleif hade många idéer om hur sjukvården borde fungera och hur personalen skulle vara för att patienterna skulle känna sig delaktiga och hörda, tackade han ja. Sommaren 2003 tog Legevisitten över sin första vårdcentral i Blackeberg och idag driver de nio vårdcentraler runt om i Sverige. Företaget har en omsättning på cirka 345 miljoner och har 400 anställda. VD är Thorleif som lämnar vården till specialisterna och istället sköter förhandlingar, anbudsförfarande och upphandlingar men han är mån om att varje vecka vara ute i verksamheten och träffa personalen. – En av våra styrkor är de korta beslutsvägarna, vi träffas ute i verksamheten och processen från idé till beslut behöver inte dra ut på tiden, säger Thorleif.

52

danderyd

FÖR TVÅ ÅR sedan sålde företaget läkarbeman-

ningen och fortsatte med närsjukvård och äldrevård. Strax före årsskiftet startades en ny verksamhet ASiH, Avancerad Sjukvård i Hemmet, vilket innebär att man efter en behandling på akutsjukhus fortsätter behandlingen i hemmet. Fördelarna med ASiH är att de flesta patienter vill komma hem och dessutom blir behandlingen billigare. Verksamheten bedrevs till en början i fem kommuner i norra Stockholm men har snabbt expanderat. Idag driver Legevisitten ASiH även i Bromma, Hässelby/Vällingby samt i de nordöstra kommunerna Sigtuna, Märsta, Upplands Väsby och Sollentuna. Thorleif är nöjd med satsningen och tror att ASiH är ett område som kommer öka mer och mer. – I framtiden kommer det efterfrågas mer effektivitet, patienterna ska snabbare ut från akutsjukhusen och den enda vägen blir behandling i hemmet. Och det är ju bättre att vi som är friska flyttar oss till de sjuka patienterna än tvärtom, förklarar Thorleif. ALL TIDIGARE SATSNING på kvalitetstänkande

och patientnärhet har gett resultat och bolaget fortsätter expandera. Just nu är Legevisitten i färd med att se över en lösning för att flytta sin hemtjänst och personliga assistans till ett eget bolag. På så vis kan de ha fullt fokus på hälso- och sjukvårdsdelen. En annan nysatsning är lättakuter på några av de större vårdcentralerna där målet är att ge en snabb och säker behandling till patienter som slipper uppsöka akutsjukhus. SENASTE ÅRET har Legevisittens personal job-

bat hårt med processer och rutiner för att de ska känna sig trygga och veta hur och vad de ska göra. - Utvecklingen på vårdcentralerna har varit fantastisk, och gynnar såväl patienter som personal menar Thorleif. Alla Legevisittens vårdcentraler lär av varandra vilket ger högre kvalitet och större effektivitet, fortsätter han. FÖR ATT KUNNA utnyttja de möjligheter som

finns i alla avtal och nå dit de vill, jobbar sedan i somras en affärsutvecklare med Legevisittens verksamhet. Genom att arbeta mer systematiskt och vidareutveckla de verksamheter som redan finns, hoppas Thorleif att de snart når sitt mål med en omsättning på 500 miljoner kronor.

foretagsextra.se/danderyd-legevisitten


Visst k채nner du till

LEGEVISITTEN

Vill du veta mer?


Energi, alltid rätt i tiden! Företaget 2C Engineering ägs och drivs av Clas Cramer och är ett konsultbolag som sysslar med energi och installationer. Ett företag där man arbetar för att se lösningar och kundens behov samtidigt som man letar efter nya sätt att tillämpa redan existerande teknik. Deras främsta syssla är energi, vilket ligger precis rätt i tiden. CLAS CRAMER är 43 år ung och ensam ägare av fö-

retaget 2C Engineering som han startade i februari förra året. Företagets namn är ett spel på hans egna initialer, C.C. samt på textspråket för det engelska uttrycket ”to see”, att se. - Vi vill visa att vi både arbetar för att se problem och lösningar, samt se kunden och dennes behov, säger Clas. 2C ENGINEERING är ett konsultföretag inom en-

ergiteknik som idag i huvudsak arbetar inom bygg och fastighetsbranschen, men även mot industrin och stora energibolag. Idag har han inga anställda utan arbetar ensam, men målet är att anställa under 2015/2016.

54

lidingö

- Vi har även tätt samarbete med andra bolag i branschen, alla är bra på olika saker och därför hjälper vi varandra, säger Clas. Clas ser en möjlighet till att växa som företag, kompetens inom energi ligger alltid rätt i tiden och kommer alltid att behövas. Både för att byta ut gamla lösningar mot nyare, och för att utveckla nya.

nu bergvärmeprojekt med fem olika föreningar innanför Stockholms tullar. - Vårt koncept har en kort pay-off-tid och i princip alla kunder har positivt cash-flow efter finansiering redan första året, vilket lär vara unikt för branschen, avslutar Clas.

foretagsextra.se/lidingo-2C

CLAS ERBJUDER projektering, projektledning

och installationssamordning på konsultsidan, men utför även totalentreprenader, då i sitt entreprenadbolag, 2C Contracting. För närvarande bergvärme väldigt populärt bland bostadsrättsföreningar i Stockholm med omnejd. Bland annat har Clas, tillsammans med en samarbetspartner, just

Dalènum 26, 18170 Lidingö Tel: 072-336 4200 www.2cengeneering.se


2C Engineering - Där innovation möter tradition

2C ENGINEERING är ett innovativt företag

som vilar på två verksamhetsben, konsulttjänster och produktutveckling. Här möts erfarenhet och tradition med nytänkande och uppfinningsrikedom. För oss handlar det i mångt och mycket om att se varje kunds unika behov, därav namnet ”2C Engineering” (2C –> To See –> Att se). VI ERBJUDER konsulttjänster inom projekt-

ledning, installationssamordning, anbudsutvärdering, förhandling och upphandling av underentreprenörer samt entreprenadjuridik (ABT06/AB04) och LoU. Inom 2C Engineering finns gedigen och certifierad kompetens som BAS-U/BAS-P kontrollansvarig (KA) samt brand, sprinkler och HLR. KONSULTVERKSAMHET, sysslar vi med energirelaterad produktutveckling. Ambitionen är att hitta nya tillämpningar för befintlig teknik och kombinera dem med nyskapande affärsmodeller. Målet är att sänka investeringströskeln och, i kombination med starkt varumärkesbyggande mervärden, skapa hållbar lönsamhet för våra kunder. UTÖVER

”Vårt koncept har en kort pay-off-tid och i princip alla kunder har positivt cashflow efter finansiering redan första året, vilket lär vara unikt för branschen”

I KONSULTROLLEN möter vi många företag i

olika branscher. De erfarenheter vi gör, tar vi med oss in i produktutvecklingen på samma sätt som vi tar med oss produktutvecklingen in i konsultrollen. På så sätt kan vi se på klassiska problem med nya innovativa ögon. VI HJÄLPER ÄVEN investerare som satsar på

energirelaterade tekniska innovationer med utvärdering av tekniken, marknadsundersökning samt värdering av intäcktspotentialen. Välkommen till oss om du är i behov av konsulttjänster, eller om du har en idé du behöver hjälp att förverkliga! 2C CONTRACTING är vårt systerbolag, ett en-

treprenadbolag med kompetens och kapacitet att utföra general- och totalentreprenader inom energi, bygg, installation och mark i alla storlekar. AMBITIONEN ÄR ATT vara ett heltäckande

entreprenadbolag dit du, som beställare, kan vända dig oavsett uppdragets karaktär. Vi jobbar tätt ihop mellan disciplinerna och lägger extremt mycket energi på att arbeta proaktivt. Du som beställare skall känna dig trygg med oss som samarbetspartner, oavsett vad du vill ha utfört i eller i anslutning till din fastighet. KÄRNVÄRDENA ÄR DE samma, - Kundens

behov i fokus, både vad gäller genomförandet och slutresultatet. Besök gärna vår hemsida, www.2CEngineering.se / Clas Cramer, Tekn. Mag. Energiteknik.

lidingö

55


Entreprenaden inom bevattning och smide Jonas Pensar Solutions är ett Stockholmsbaserat företag som erbjuder tjänster inom bevattning samt svets- och smidesarbeten. Genom bred yrkeskunskap och kompetens inom olika områden kan Jonas Pensar skräddarsy lösningar som passar kundernas behov. PENSAR kommer ursprungligen från Åland där han arbetade som svetsare, bland annat på olika båtvarv. Han har också erfarenhet av såväl grov- som finsmide. Bevattningsbranschen kom han in i genom flytten till Sverige och för att behålla sina hantverkskunskaper startade han företaget med en unik kombination av tjänster. Jonas får många olika typer av uppdrag och har erfarenhet av såväl små som större projekt. JONAS

JONAS TRIVS MED att arbeta själv men vid

större bevattningsprojekt kan han hyra in underentreprenörer. Han jobbar också som inhyrd konsult åt Storstockholms konstbevattning AB och av dem köper han även det material han be-

höver. En stor fördel med yrket enligt Jonas är att han får arbeta utomhus i vackra, lugna miljöer. Bevattningsuppdragen är ganska utspridda och Jonas är verksam i större delen av Mellansverige. Då de uppdragen främst är under sommarhalvåret har han många smidesjobb resten av året. Genom sina bevattningsuppdrag i parker och på kyrkogårdar runtom i Stockholm har Jonas fått många av sina svetsuppdrag. På kyrkogårdarna får Jonas ofta smida nya räcken och gjutjärnsspetsar till staket och liknande. Han berättar att gjutjärn är ett besvärligt material att arbeta med och det är inte så många som vill göra det. Men för Jonas är det en utmaning som han gärna tar sig an.

FÖR JONAS ÄR DET viktigt att ha en rak kommu-

nikation med kunden och att hålla en öppen dialog är viktigt. Vid nya uppdrag förklarar han vad som ingår i arbetet och vad han kommer utföra samt omkostnaderna. – För mig är det viktigt att hålla vad man lovat. Både tids- och prestationsmässigt, förklarar Jonas. VERKSAMHETEN GÅR stadigt framåt och i fram-

tiden vill Jonas Pensar även kunna erbjuda tjänster inom svartsmide. Vid sidan av jobbet har Jonas ett annat stort intresse, nämligen att bygga om och tillverka delar till motorcyklar. Drömmen är att kunna kombinera jobbet med sin stora hobby där han kontinuerligt får hålla på med smide och svets. – Men jag är inte en sån som kör, jag skruvar bara, avslutar Jonas. foretagsextra.se/stockholm-pensarsolutions

JONAS PENSAR SOLUTIONS Bevattning, Svets- och Smidesarbeten

Burspråksvägen 2, Johanneshov STOCKHOLM - Telefon 070-7219862 - E-post: jpensar@hotmail.com 56

stockholm


”Vi har inga standardlösningar utan anpassar hissen efter de förhållanden som råder. Det arbetssättet innebär mer flexibilitet både vad gäller utförande och kostnader”

Bolaget för flexibla hisslösningar SCT Hiss Stockholm AB erbjuder tjänster inom underhållsservice, reparationer, ombyggnader och modernisering av alla hisstyper. De installerar även helt nya hissar. Med stor yrkeskunskap och erfarenhet kan de anpassa hissar utifrån kundens behov och de förhållanden som råder.

inte särskilt konjunkturkänslig. – Behovet av duktiga hissmontörer blir inte mindre med åren utan snarare tvärtom. I framtiden tror Jonas och Dan att SCT Hiss Stockholm AB kan komma att växa och bli något större än moderbolaget i Dalarna med sina 19 anställda.

DAN ANDERSSON är VD och Jonas Olofsson kun-

PÅ SCT HISS STOCKHOLM AB är beslutsvägarna

dansvarig på SCT Hiss Stockholm AB, båda med drygt 25 års erfarenhet av hissbranschen. Bolaget är dotterbolag till SCT Hiss AB som har sitt säte i Dalarna och verksamheten i Stockholm bildades i mars 2013 efter beslut att utveckla konceptet där marknaden är större. Idag är de åtta anställda i företaget och har fyra underentreprenörer och verksamhetsområdet sträcker sig över hela Storstockholm, från Södertälje till Uppsala.

bostadsrättsföreningars hissar. De har även jourtjänstgöring dygnet runt, året om. – Det är en väldigt speciell bransch, det är svårt att hitta erfarna medarbetare, förklarar Jonas och fortsätter: – Det finns inte tillräckligt med hissmontörer i Stockholm. Jobb finns det gott om, hade vi fler anställda skulle vi kunna ta ännu fler uppdrag. Målet är att bli större men inte så stora att vi tappar vårt kundfokus.

HUVUDSYSSLAN BESTÅR i att montera nya his-

HISSBRANSCHEN ÄR delvis lagstyrd vilket med-

sar i nya eller gamla hus, renovera och uppdatera befintliga hissar för anpassning till dagens krav. De utför också reparationer och service, främst på

för en del tvingande åtgärder såsom service och underhåll. Det gör att marknaden för hissmontörer alltid sett god ut. Det är en lukrativ bransch och

korta, de är flexibla och i stort sett alltid anträffbara: – Kontaktar man oss får man ett stort, personligt engagemang, säger Jonas. Kunden har alltid någon att prata med och får snabba svar. UTEFTER KUNDENS behov och önskemål väljer

Dan och Jonas den lösning som passar bäst. – Vi har inga standardlösningar utan anpassar hissen efter de förhållanden som råder. Det arbetssättet innebär mer flexibilitet både vad gäller utförande och kostnader. foretagsextra.se/stockholm-scthiss

SCT Hiss Stockholm AB Varuvägen 9A, 12530 Älvsjö Tel 010-1501017 • www.scthiss.se stockholm

57


”När man har hållit på så länge som jag vet man oftast hur man ska gå till väga för att hitta och åtgärda felet”

Det självklara valet för din bil R. Lindqvist Bilservice i Älvsjö erbjuder fullservice för alla bilmärken, med allt från reparationer och felsökningar till försäljning och lagning av däck. Ägaren Roger Lindkvist har mer än 24 års erfarenhet av yrket och kan garantera bra service och ett noga utfört arbete. PÅ KONSUMENTVÄGEN i Älvsjö i södra Stockholm

ligger sedan sju år R. Lindqvist Bilservice, en bilverkstad med ett brett utbud av tjänster och produkter. Roger Lindqvist började tidigt sin yrkeskarriär som bilmekaniker, men utbildade sig så småningom till driftsingenjör och arbetade många år på olika kraftverk runtom i Stockholm. Men bilmekandet lockade ständigt och 1990 kunde han vid sidan om ingenjörsyrket även erbjuda bilservice, om än i lite mindre skala. Till slut bestämde sig Roger för att satsa helhjärtat på sitt bilintresse och 2007 sa han upp sig från jobbet som driftsingenjör. Sedan dess har han arbetat med bilservice på heltid och ångrar sig inte en sekund.

— Efter 30 år med 3-skiftarbete är det fantastiskt att kunna arbeta heltid och samtidigt ha ett socialt liv på helgerna, säger Roger och skrattar. ROGER ÄR KÄND för sin noggrannhet och goda

service till konkurrenskraftiga priser, och som Verkstadspartner lämnar han alltid garanti på alla utförda arbeten. Han har en trogen kundkrets och bland kunderna ses många företag, men även privatkunder som bor i närområdet. Genom sitt goda rykte och via rekommendationer har Roger fått många nya kunder till verkstan. – Sköter man sig bra så har man jobb, det är inte svårare än så, säger Roger.

I DAGENS BILAR med mycket elektronik har

Roger till sin hjälp ett ständigt uppdaterat diagnossystem. Systemet gör det möjligt att snabbt och effektivt installera uppdateringar och identifiera eventuella fel. Uppstår en extremt krånglig situation med till exempel en omprogrammering så kan Roger ta hjälp utifrån för att kunna erbjuda kunden en helhetslösning. TROTS MÅNGA ÅR i branschen lär sig Roger of-

tast något nytt varje dag. Det uppstår hela tiden nya problem, varav många som inte felsökningssystemen kan lösa. Men det är en utmaning Roger inte har några problem med. – När man har hållit på så länge som jag vet man oftast hur man ska gå till väga för att hitta och åtgärda felet, avslutar Roger.

foretagsextra.se/stockholm-lindqvistbil

Konsumentvägen 17 B, Älvsjö - Telefon: 08-740 74 67 - E-post: r.lindqvist.bilservice@telia.com - www.bilservice-alvsjo.se 58

stockholm


Den flexibla installationskonsulten Konsultföretaget Teknoplan bildades 1986 och erbjuder tjänster inom hela installationsområdet. Genom hög kompetens inom olika teknikområden samt fokus på varje enskilt uppdrag, kan de erbjuda sina kunder kvalificerad och funktionell rådgivning. Målet är att vara den bästa aktören på marknaden inom el, kraft, tele och automation. TEKNOPLANS AFFÄRSIDÉ är att erbjuda kvali-

ficerad konsultering och rådgivning genom projektering i ett tidigt skede. De är stora i branschen och har lång erfarenhet av bland annat elprojekteringsarbeten och projektering av belysning i olika anläggningstyper. Teknoplan erbjuder även teletjänster med larm och inpasseringssystem, men arbetar också mycket med ljusdesign. De har långa kundrelationer och försöker alltid bibehålla hög kompetens för att kunna leverera tjänster av bästa kvalitet.

arbetat i bolaget snart fyra år. Företaget har 45 anställda och personalomsättningen är mycket låg vilket kommer kunderna till godo. Teknoplan är personalägt med syftet att hela personalstyrkan ska kunna vara med som delägare för att känna tillhörighet och ta kundansvar. – Vi är helt oberoende och har inga kopplingar till börsen eller leverantörer. Det är väldigt spännande att alla är ägare. Många av våra anställda uppskattar också möjligheten att fokusera på kunden då vi har snabba beslutsvägar, säger Svante.

SVANTE LUNDQVIST är VD på Teknoplan och har

TEKNOPLAN ÄR Stockholmsbaserade och har

framförallt offentliga kunder. En trogen uppdragsgivare som funnits med från start är Locum som svarar för alla sjukhus i Stockholm. Bland andra kunder syns SL, Trafikverket och flera av de största byggentreprenörerna. För att kunna leverera rätt kvalitet enligt kundens förväntningar är en rak kommunikation viktig. Konsulterna förväntas ha hög kunskap om uppdragsgivarna för att kunna anpassa sitt arbetssätt till deras utveckling. FRAMTID ser ljus ut. Infrastrukturen växer i Stockholm och inflyttningen ökar vilket medför ständigt ökade uppdrag. Vårt främsta mål enligt Svante är att Teknoplan ska växa sakta och utan på bekostnad av sina styrkor. De vill fortsätta vara kända för sin lättillgänglighet och goda samarbetsförmåga. – Vi ska alltid se till att vi så pass effektiva att vi är värda varje krona för kunden, konstaterar Svante. TEKNOPLANS

foretagsextra.se/stockholm-teknoplan

Teknoplan uƞör allt från utredningar och projektering Ɵll installaƟonssamordning, projektledning samt besiktning inom eltele och automaƟon.

www.teknoplan.se stockholm

59


”Våra medarbetares egna stora nätverk gör att jobben på olika sätt kommer in hela tiden. Om cirka tre år kommer företaget att ha sextio till åttio anställda”

Massageterapeut som välkomnar utmaningar BIRGITTA KARLBERG driver Bika-

Helhetsgrepp inom installationsprojekteing

fon:08-120 038 00 • www.exengo.se

Vid byggnationer ställs allt högre krav på effektivisering och optimering, till exempel när det gäller miljö och energianvändning. Exengo är en firma som erbjuder konsult- och projekteringstjänster inom alla typer av installationer. Firman har bred kompetens och kan på ett bra sätt samordna de olika projekteringsdelar som ett byggprojekt innebär. ÖSTEN INNALA startade installa-

tionskonsultfirman Exengo för tre år sedan och har i företaget 41 anställda med gedigen kompetens inom VVS, el, kommunikation, säkerhet, fastighetsautomation, miljöcertifiering, ljusdesign och belysning. Tack vare att företaget har teknisk kunskap om så många olika delar kan de på ett bra sätt samordna projekteringen för att kunna energioptimera och effektivisera installationerna. KUNDER finns i Stockholm och omfattar alla typer av byggnader inom fastighets- och EXENGOS

byggmarknaden, kontor, retail och hotell. Men även offentliga beställare är på väg in som kunder i det expanderade företaget som tack vare de olika medarbetarnas stora egna nätverk stadigt ökar sina uppdrag. Ett pågående projekt där Exengos kunskaper utnyttjas är bygget av den nya moderna Glömstaskolan i Huddinge, som kommer att klassas som miljöbyggnad.

ringen tror att det är en bra väg att gå. – Det sporrar till att komma in och vara med och skapa företaget. Ett delägarskap är mycket bättre än ett bonussystem, säger han. DET HAR INTE varit någon brist på

uppdrag för Exengo de första åren och företaget kommer att expandera inom alla områden. För att även kunna ta de riktigt stora uppdragen kommer det också att krävas nyanställningar och Östen Innala är optimistisk inför framtiden. – Våra medarbetares egna stora nätverk gör att jobben på olika sätt kommer in hela tiden. Om cirka tre år kommer företaget att ha sextio till åttio anställda, försäkrar Östen.

TILL BIKA-KLINIKEN kommer kun-

der från hela Storstockholmsområdet för att få behandling för till exempel ärr och brännskador, och hon kan också med sina specialmaskiner ge helkroppsmassage för att få igång kroppen. LPG-behandlingen sätter efter några behandlingar igång en process som gör att kroppen bättre kan läka sig själv.

Bika-kliniken LPG-terapeut Birgitta Karlberg Certifierad diplomerad massör

Gyllenstiernsgatan 16, Stockholm Tel: 070-7604899 www.bikakliniken.com

ALLA MEDARBETARE i Exengo er-

bjuds att köpa in sig och bli delägare i företaget. Östen Innala som är vd och har jobbat mycket med rekryte-

kliniken som sysslar med en form av bindvävsmassage som kallas för LPG. Hon är utbildad massageterapeut och startade den egna firman 2005. Vägen till att bli egen företagare inom massage och hudbehandling har varit allt annat än spikrak för Birgitta. Hon började som ung att jobba på bank och sysslade också med bokföring och redovisning och hade butiker både i kläd- och kakelbranschen. Efter massageutbildningen jobbade hon dessutom på Sturebadet och Akademikliniken. Vid sidan av firman jobbar Birgitta Karlberg också som gyminstruktör.

foretagsextra.se/stockholm-exengo

foretagsextra.se/stockholm-bikakliniken

Exengo Installationskonsult AB Box 19111, 104 32 Stockholm Besöksadress: Rehnsgatan 11, 1 tr • Telefon:08-120 038 00 • www.exengo.se 60

stockholm


Behandling för hela människan Anders Winbladh är utbildad socionom, psykoterapeut kand. och leg kiropraktor och driver sedan 1996 AW Hypnosterapi & Hälsa. I mer än 30 år har han hjälp människor med såväl psykisk som fysisk smärta. Anders erbjuder behandlingar på helt ett unikt sätt, för att riktigt på djupet komma åt problemen.

Den personliga bilverkstan Nermin´s Bilservice i Bandhagen utför service på alla slags bilar och märken. De erbjuder även däckbyte och däckförvaring samt bilrekond. Med stor kunskap och flexibilitet kan de garantera sina kunder ett noga utfört arbete till konkurrenskraftiga priser. AW HYPNOSTERAPI & Hälsa har

sin mottagning i centrala Stockholm samt en filial i Hallstavik. Anders har mycket lång erfarenhet och utbildning inom sina olika verksamhetsområden och kan utöver kiropraktik erbjuda behandling med psykoterapi och hypnos för att minska såväl mental som fysisk smärta. Konceptet är unikt och till Anders söker sig många klienter med stress och utmattningssyndrom – något som ofta leder till smärta i muskler och leder. För att kunna erbjuda sina kunder en komplett behandling har Anders under åren hela tiden vidareutbildat sig. Han kan genom samtal hjälpa sina klienter till att lättare förstå och påverka orsaken till smärtan, för att sedan ge fysisk behandling. En mycket lyckad och effektiv kombination då problemen ofta hänger samman. GENOM SINA tidigare arbeten som

bland annat familjerådgivare och jourhavande kurator har Anders

hjälp många människor i olika typer av kriser. Den erfarenheten har gjort att han är mycket duktig på att förändra känslomässig stress, och tillsammans med sina klienter lägger han upp en plan för det terapeutiska arbetet. Hur många behandlingar som behövs är dock svårt att säga. Terapiarbetet såväl som den fysiska behandlingen är väldigt individanpassad, men Anders förklarar att vanligast är att de börjar med att ses 2-3 gånger för att sedan komma överens om en eventuell fortsättning.

NERMIN´S BILSERVICE är ett fa-

MED LÅNG erfarenhet och bred ut-

PÅ NERMIN´S BILSERVICE erbjuds

bildning kan Anders hjälpa människor med smärta, livskriser och psykosociala problem. AW Hypnosterapi & Hälsa kan erbjuda ett unikt heltäckande koncept för att hela hela människan.

miljeföretag som ägs och drivs av Nermin och Ahmet Halilovic. Verkstan i södra Stockholm startade de tillsammans 2009 efter att Ahmet ville börja arbeta som bilmekaniker igen, ett yrke som han hade i hemlandet Bosnien. Parallellt med arbetet på en bensinmackskedja startade han och Nermin verksamheten i relativt liten skala. Deras första verkstad hade bara plats för en bil men verksamheten gick snabbt mycket bra och sedan 2010 driver de en stor verkstad i Bandhagen. fullservice för alla typer av bilar med allt från reparationer till däckservice och bilrekond. Arbetet kräver stor kunskap och i verkstan har de all diagnosutrustning som krävs för en felsökning. Utöver personbilar utför de även servicen på OKQ8´s hyrbilar samt MTR Stockholms servicebilar.

foretagsextra.se/stockholm-awhalsa

AW Hypnosterapi & Hälsa

AHMET OCH NERMIN är kända för

sitt personliga bemötande och de ser mer än gärna att kunden är med i servicearbetet. Enligt Nermin är

det viktigt för dem att vara öppna och ärliga genom att visa kunden felen samt förklara arbetsinsatsen och kostnaderna. Detta arbetssätt skapar trygghet och tillit vilket gjort att de har stamkunder över hela Stockholm. I OMRÅDET FINNS flera bilverkstä-

der men Nermin´s Bilservice klarar sig bra tack vare sitt goda rykte och sina attraktiva priser som är betydligt lägre konkurrenternas. I framtiden har de planer på att bygga ut verkstaden för att kunna möta den ständigt ökande tillströmningen av kunder. Ett klokt beslut då fler och fler väljer att serva sin bil hos Nermin´s i Bandhagen. foretagsextra.se/stockholm-nermins

P s y k o te ra p i - K i ro p ra k ti k - H y p n os

10% Rabatt på bilservice - Uppge "FöretagsExtra" 070-657 64 45 www.anderswinbladh.info

Sjösavägen 10, Bandhagen - Telefon: 08-647 55 69 E-post: nermin_4@hotmail.com - www.nerminsbilservice.se stockholm

61


”Vi säljer ju luft och den syns ju inte. Aggregaten kan vara ganska dyra och står oftast på en plats där kunden inte ser den, vilket gör att jobbet vi gör kanske inte syns så tydligt”

Allt inom ventilation TEBE Vent Service AB är ett ventilationsföretag i Nacka som tillhandahåller alla slags tjänster inom ventilation. Genom lång erfarenhet och stort yrkeskunnande kan de hjälpa sina kunder genom ventilationsprocessens alla steg. ÅKE EKSELL ÄR VD på TEBE Vent Service AB och

har arbetat i företaget i många år. Verksamheten, som styrs från Nacka strax utanför Stockholm, har funnits sedan 1984 och har tolv anställda. TEBE VENT SERVICE AB erbjuder tjänster inom

ventilation åt företag, fastighetsägare, kommuner och privatpersoner och kan projektera, installera, finjustera samt utföra service av små och stora luftbehandlingssystem. De har även behörighet för OVK-besiktning, Obligatorisk Ventilations Kontroll. TEBE VENT SERVICE har en stabil kundkrets i

hela Stockholms län. De har haft långvariga sam-

arbeten med många av kunderna, vilket har skapat ett förtroende - de vet vad de vill ha och kunderna litar på deras omdöme. För TEBE Vent Service AB är det viktigt att skapa en bra lösning som kan möta kundens behov. Genom lång yrkeserfarenhet har deras anställda förmåga att snabbt hitta förklaringar på eventuella problem och åtgärda dem på ett korrekt sätt. FÖR ATT KUNNA erbjuda skräddarsydda helhets-

lösningar vill Åke satsa på kompetensen med eloch styrsystem internt i bolaget. Idag samarbetar de med andra firmor som utför de tjänsterna men genom vidareutveckling kan de bli ännu större på marknaden. Inom en snar framtid kommer TEBE Vent Service även öppna en ventilations-

butik där privatpersoner kan provköra olika aggregat. Tekniken inom branschen har gått framåt och i butiken kan Åke och hans kollegor enkelt visa kunderna olika ventilationslösningar. Han betonar också vikten av att ha en tydlig dialog med kunden för att förklara hela arbetsprocessen med utförande och kostnader. – Vi säljer ju luft och den syns ju inte. Aggregaten kan vara ganska dyra och står oftast på en plats där kunden inte ser den, vilket gör att jobbet vi gör kanske inte syns så tydligt, konstaterar Åke. DE SENASTE ÅREN har kunderna dock blivit mer

intresserade av sin ventilation och luftkvalitet. Åke tror att branschen kommer fortsätta växa och målet är att höja företagets kompetens ännu mer för att kunna möta marknadens behov.

foretagsextra.se/nacka-tebevent

TEBE Vent Service AB erbjuder allt inom ämnet ventilation. Vi tillhandahåller alla typer av tjänster inom området och kan på så sätt användas i hela processen gällande ventilation. Värmdövägen 245 Nacka - Telefon: 08 642 34 15 - E-post: info@tebevent.se 62

nacka

www.tebevent.se


Den Interaktiva Affärstidningen

Följ FöretagsExtra på facebook! www.facebook.com/ForetagsExtra

Tredje generationen tanktömmare Dennis Andersson i Tyresö driver Tankservice i Stockholm AB, ett företag som funnits sedan 2007. Verksamheten består av rengöring av cisterner, besiktning av mindre tankar samt transport av biobränslen till olika panncentraler. Dennis tankservice utför även slamsugning samt tömning och besiktning av oljeavskiljare. DENNIS ÄR TREDJE generationen

i branschen, hans far och farfar var båda verksamma i yrket. Han började arbeta med tanktömning i sin fars företag redan på 1980-talet och har även arbetat många år på ett annat åkeriföretag. När det företaget slutade med tanktömningar valde Dennis att fortsätta i egen verksamhet och startade Tankservice i Stockholm AB. Kunderna består av allt från privatpersoner till stora oljebolag varav största delen är återkommande. Dennis har stort verksamhetsområde och kan ta arbeten i större delen av landet. ENLIGT

DENNIS väntar alldeles

för många kunder med rengöra och tömma sin tank. Många gånger blir han kontaktad i sista stund, vilket medför att han ofta utför jobb med kort varsel. Med korta beslut och flexibla lösningar blir ingen dag den andra lik. UNDER ÅREN har Dennis haft en

Den Interaktiva Affärstidningen

mängd varierande uppdrag och ett minns han särskilt väl. Då en tankbil välte i centrala Stockholm fick han

fri lejd av polisen för att kunna ta sig till platsen så snabbt som möjligt. Dennis jobb var att suga upp dieseloljan och frakta tillbaka den till oljebolaget – ett spännande och udda uppdrag. DE SENASTE ÅREN har Tankservice

i Stockholm AB fått fler och fler uppdrag via nya kundkontakter. TROTS ATT DENNIS har flera kon-

kurrenter bland större företag har han en stabil omsättning. Genom sin långa erfarenhet och stora yrkeskompetens har Dennis byggt upp ett stort kundregister men söker ständigt nya uppdrag.

foretagsextra.se/tyreso-tankservice

Telefon: 070 - 977 24 01 - Stubbvretsv. 8, 135 69 TYRESÖ E-post: dennis.andersson@spray.se tyresö

63


”Det är kul att driva ett företag och att sätta sin egen prägel på det, och att se det utvecklas och växa. Vår vision är att bli Haninge kommuns mest attraktiva arbetsplats”

Skydd vid maskiner Damaskus Maskinskydd är ett anrikt bolag som grundades för närmare sextio år sedan. Dess nuvarande form med tillverkning och försäljning av skyddsprodukter för industrin fick det under åttiotalet, och i och med nya ägaren Peter Almqvist startar en ny era där deras vision är att bli Haninges mest attraktiva arbetsplats. PETER ALMQVIST hade tidigare jobbat med

gummiprodukter inom Trelleborgskoncernen och fick se en produktannons från Damaskus Maskinskydd. Han tyckte det lät som ett intressant bolag och när han såg att dåvarande ägaren Östen Eriksson började närma sig pensionsstrecket tog Peter kontakt och frågade om han kunde få köpa företaget. Östen Eriksson hade då drivit verksamheten sedan i slutet av sjuttiotalet då han i sin tur hade köpt företaget. I juni 2014 tog Peter Almqvist över och det bestämdes då också att Östen Eriksson under en treårsperiod skulle

finnas kvar i bolaget som konsult eftersom han efter alla sina år i branschen sitter inne med mängder av kunskap både på den tekniska sidan och på marknadssidan. DAMASKUS MASKINSKYDD tillverkar olika ty-

per av maskinskydd för industrin. Det omfattar en mängd olika produkter som till exempel gummibälgar, gummidamasker, industrigardiner, lamellmattor, avstrykare och teleskopskydd. Gummibälgarna är en produkt som de är extra mycket kända för och de utför även renovering av

sina produkter eftersom de utsätts för mycket slitage. Kunderna är allt ifrån mindre företag till stora bolag som Atlas Copco, Sandvik och Scania. FÖRETAGETS MÅL under de närmaste åren är att

fördubbla omsättningen under en sexårsperiod. I linje med detta har de investerat i nya servrar och tagit fram en helt ny grafisk profil samt en ny webbsida. För att möta den enorma kundpotentialen som företaget har kommer det också att behövas ytterligare personal, både på konstruktionsoch säljsidan. – Det är kul att driva ett företag och att sätta sin egen prägel på det, och att se det utvecklas och växa. Vår vision är att bli Haninge kommuns mest attraktiva arbetsplats, säger Peter Almqvist.

foretagsextra.se/haninge-damaskus

Anläggarvägen 2, Handen - Telefon: 08-556 505 20 - E-post: info@damaskus.se - www.damaskus.se 64

haninge


REDAKTIONEN TIPSAR FILM

Dracula Untold

D

et kan tyckas att vampyrer blivit filmatiserat nog de senaste åren, och att versioner av Dracula finns nog för att fylla både film- och bokhyllan. Dock lyckas regissören Gary Shore i alla fall med uppgiften att göra den ny och intressant. BASERAD PÅ BRAM STOKERS historia om

Dracula, en av tidernas mest kände vampyr, men som titeln säger är meningen att vi ska få se något som inte visats förut. Berättelsen om mannen som blir Dracula (Luke Evans). VLAD TEPES är en ung ledare som härskar över

ett litet rike som blir attackerat av det osmanska riket, Turkerna. För att skydda sin familj och sina undersåtar från en säker död blir han den

The Flash

Dracula vi känner. Man kan kalla det för ännu en rad av filmer som går tillbaka till en känd karaktärs ursprung. Vi har tidigare haft superhjältar som till exempel Wolverine. Innan Vlad blir Vlad Pålspetsaren som spetsar människor på pålar ute på framsidan och sedan äter middag i dess skugga. Effekterna är helt klart otroligt coola, med en blandning av det typiskt vampyriska och tydlig inspiration från spelet Castlevania – Lords of shadow. Definitivt värd att se även om fans av den riktiga historien från Bram Stoker kan känna sig lite besvikna. Är du däremot ute efter att se en spännande film som om inte annat kommer bli något som många pratar om så bör du absolut se den. Dock har den klassats som 15 års gräns i Sverige tack vare genren och en hel del obehagliga scener, men vad kan vi vänta oss av Vlad-Pålspetsaren?

TV-SERIE

U

nder de senaste åren har det blivit allt mer populärt att göra remakes på superhjältefilmer, och även att göra serier av dem. Vi har till exempel populära Arrow som visar på hur Oliver Queen (Stephen Amell), en rik, oansvarig playboy, som efter fem år kommer tillbaka från det döda som en helt ny man, redo att rensa sin stad från bovar. Det är så klart Green Arrow, som bland annat är den del av Justice league.

av introduktion till Flash, då Barry Allen är den andra inkarnationen av den kände superhjälten. Barry, som försöker hitta en förklaring till mammans mystiska mord, är en ung vetenskapsman och ett geni som arbetar tillsammans med polisen i star city. Under en konstig storm träffas han av blixten och får flertalet olika vätskor över sig, han hamnar i koma, och när han vaknar upp kan han röra sig snabbare än vad det mänskliga ögat kan se.

DET VAR I DEN serien som vi först får möta

och finns på både på Netflix och CWTV för dig som inte orkar vänta på premiären i Sverige. När denna kommer vara är ännu inte bestämt.

Barry Allen (Grant Gustin). Och för dem av oss som inte är nya i DC universumet var det självklart att detta skulle leda till någon form

Peter Gabriel

M

usikbranschen är en bransch som är känd för att ha personer som är okända ena dagen, kände den nästa och den tredje är det ingen som egentligen mins vem det är som sjunger den där låten som spelas någon gång då och då på radio. Mycket av dagens musik låter precis likadant och trots att jag med mina 23 år klassas som målgruppen för den typen av musik har jag aldrig riktigt förstått mig på den. Någon som dock aldrig går ur tiden är Peter Gabriel, tidigare känd från Genesis.

SERIEN HADE premiär den 7 oktober i USA

MUSIK utkommen med ett nytt album – Back to Front, som trots nio studioalbum, tre live album och 40 singlar lyckas med att göra något som känns fräscht och ändå i samma stil som innan. Peter Gabriel är, trots sina 64 år, på väg ut på turné som tyvärr inte kommer nå Sverige denna gång. Men han var trots allt här i somras. Men oavsett om du vill ha musik för den långa bilresan, flyget eller som bakgrundsmusik när du jobbar är Peter Gabriels långa lista av hits både tidlös och fräsch. Helt klart värt att lyssna på. Mitt favorit Album kommer dock alltid vara Up. Framför allt med låtarna ”I Grieve” och ”More than this”

JAG HÖRDE HONOM redan som liten då pappa va-

rit ett stort fan och kommer aldrig att glömma när jag såg honom live i Globen som 12 åring. Nyligen

Av: Amanda Kaiser redaktionen tipsar

65


Med kundens trygghet som ledord Sterner Stenhus AB är ett entreprenadföretag med många meriter på sin lista. Under senare år har de också vunnit några offentliga upphandlingar, där det senaste och största projektet handlar om en fasadrenovering av miljonprogramshusen i Alby för 55 mkr åt Botkyrkabyggen. Trots omfattningen har hela projektet fungerat perfekt och kommer enligt Tomas att vara klart till hösten, precis enligt tidsplan och budget samt med utlovad kvalitet. STERNER STENHUS, som startade som famil-

jeföretag på 60-talet, övertogs 2007 av bröderna Elias och Tomas Georgiadis. Idag är företaget uppdelat på fyra bolag inom Sterner-koncernen med totalt 100 anställda, varav 40 på Sterner Stenhus. Dessutom har företaget som huvudbolag alltid tillgång till den ursprungliga personalen. DEN HUVUDSAKLIGA inriktningen för företa-

get handlade från början om fasadrenoveringar, speciellt puts och murningar, vilket fortfarande är själva grunden. Men idag erbjuder Sterner Stenhus olika entreprenadlösningar, där de som totalentreprenör tar ansvar för allt från plåtarbeten och takarbeten till ställningar, fönsterrenoveringar, balkongrenoveringar och kort sagt allt som har med utsidan att göra, ibland också insidan vid större projekt.

66

huddinge

– Vad vi erbjuder är helt enkelt ett helhetskoncept där vi tar in underentreprenörer vid behov och där man som kund bara har en enda entreprenör att prata med och som tar ansvar för hela projektet, framhåller Tomas. Just helhetskonceptet ser Tomas som en enkel och bra lösning för kunden, som han också menar har rätt att få veta vad man får, när man får det och hur mycket det kommer att kosta. Att både projektledarna och personalen, också hos underentreprenörerna, dessutom har mångårig erfarenhet med olika specialiteter gör att kunden kan känna sig trygg med resultatet. KUNDERNA UTGÖRS idag av allt från de fyra stora

byggbolagen i Sverige till mellanstora och mindre byggföretag samt bostadsrättsföreningar, fastighetsbolag, konsulter och projektledningsföretag.

Ibland också privatkunder. Kundunderlaget finns framför allt i Stockholms län men till viss del också Uppsala län och söder om Södertälje. Uppdragen kan gälla allt från renoveringsobjekt till nybyggnation och de har idag många återkommande kunder. Något som Tomas ser som ett resultat av att de alltid levererat kvalitet till rimliga kostnader. – Att vi också ökat omsättningen för varje år ser jag som ytterligare ett bevis på att vi har ett bra koncept, konstaterar han. Dessutom har vi varit gasellföretag ett par år i sträck och vi fick vår AAArating för soliditet efter bara fem års verksamhet, mot normalt tio. Kunderna vet alltså att vi är ett stabilt företag, vilket innebär en trygghet även om något skulle hända, avslutar Tomas.

foretagsextra.se/huddinge-sterner


Tangentv채gen 2, 14175 Kungens Kurva Tel. 070-740 30 46 www.sternerstenhus.se huddinge

67


Det finns olika anledningar till varför människor sover dåligt. Snarkningar och oregelbunden andning kan orsaka trötthet under dagen och försämra livskvalitet och prestationsförmåga. En av Nordens ledande experter på sömn och snarkningar finns på en tandläkarmottagning i Botkyrka. Antoine Elkhoury på Alres Dental utför behandlingar av sömn- och snarkproblem, men fungerar också som föreläsare och utbildare i ämnet.

Tandläkare som löser snark- och sömnproblem! ANTOINE ELKHOURY utbildade sig till tandläkare

1997 . På grund av en nackskada fick han svårt att utöva tandläkaryrket på ett traditionellt sätt och därför började med sömn och snarkningar i stället. Tandläkare får ofta patienter som har problem med sömnen på olika sätt. Det kan vara snarkningar, men också andningsuppehåll i sömnen, så kal�lad sömnapné. Dessa besvär kan bland annat. leda till högt blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, samt en rad andra sociala problem som kommer av att inte få tillräckligt med sömn. En del snarkar så högt att sängkamraten tvingas sova i skilda sovrum. Ofta hänger sömnapné ihop med övervikt och på grund av mycket stillasittande har antalet yngre som drabbats ökat. SOMMAREN 2013 flyttade Antoine till Botkyrka

men arbetar fortfarande en dag i veckan på sin mottagning i Hedemora. För att komma till Alres Dental kan man kontakta Antoine Elkhoury direkt. Andra patienter kommer via en remiss från en annan tandläkare eller sömnlaboratorium.

68

botkyrka

Patienten behandlas med en specialanpassad skena som placeras i munnen och som skjuter fram underkäken. Tungan följer med och på så sätt öppnar upp den övre delen av luftvägen. Man strävar efter att förhindra kollapsen av den övre delen av luftvägen samt får en stramare mjukgom. Det är just det som är orsaken till snarkljudet och uppkomsten av de obstruktiva andningsuppehållen. Varje skena som Antoine beställer specialtillverkas av företaget Somnodent i Australien. När skenan är klar får patienten prova sova med den en period. Sedan görs en uppföljning på sömnlaboratoriet för att se om besvären upphört eller lindrats.

re och utbildare i de här frågorna bland tandläkare både i Sverige och i Norge. Han har även varit i Gulfstaterna och i Mellanöstern. JUST NU HÅLLER Antoine Elkhoury att prova ut

en egen patenterad produkt för snarkbehandling och han betonar slutligen vikten av att vara uppmärksam på vilken nattsömn man har. – Så fort man börjar få sömnproblem och regelbundet ger ljud ifrån sig under sömnen, så ska man se till att man får behandling, säger han.

INOM VISSA YRKEN är det oerhört viktigt att de

anställda får en bra nattsömn för att kunna utföra sina arbetsuppgifter, som till exempel yrkeschaufförer och piloter. Alres Dental har därför avtal med företag i Dalarna som då skickar sina anställda till mottagningen. Förutom det kliniska arbetet fungerar Antoine Elkhoury som föreläsa-

foretagsextra.se/botkyrka-alresdental


”Så fort man börjar få sömnproblem och regelbundet ger ljud ifrån sig under sömnen, så ska man se till att man får behandling”

Sveaparkens TANDLÄKARE Tel : 08-53400200

BOTKYRKATandläkarklinik DENTAL

ALLMÄNN TANDVÅRD . AKUT TANDVÅRD www.botkyrkadental.se Storvretsvägen 4IMPLANTAT . SNARKBEHANDLING Borganäsvägen

147 54 Tumba

7 776 31 Hedemora

Tel. 08 - 534 00 200

Tel. 0225 - 105 08

www.sluta.snarka.nu • info@snarka.nu botkyrka

69


För en mer personlig bukett I ett charmigt gammalt hus i Rönninge, söder om Stockholm, ligger blomaffären Blomsterprinsessan. Ägaren Carina Kandell har ett genuint blomintresse och har arbetat med blommor sedan tidiga tonåren. I Carinas butik kan man inte bara köpa de blommor man vill ha, man får även med känslan av riktigt god service.

Hundar får sitt rörelsebehov tillgodosett Många hundägare oroar sig över att hunden får vara ensam hemma under arbetsdagen. En lösning är då att lämna hunden på ett hunddagis där den får sällskap både av människor och andra hundar. Om den sedan blir aktiverad och omskött under dagarna är det en ytterligare bonus. Allt detta kan man få på Annickas Hundhus i Salem. Ett hunddagis i ”Harmoni med hunden”. ANNICKA MOSSBERG jobbade tidi-

CARINA HAR riktigt lång erfarenhet

gare i drygt tio år inom vården innan hon efter olika turer kom i kontakt med en kvinna som hade en djuraffär. Tillsammans bestämde de att vägg i vägg med djuraffären även starta ett hunddagis år 2007. Annicka hade då huvudansvaret för hundarna och efter att kompanjonen slutat och affären lagts ned satsade hon helhjärtat på hunddagisverksamheten PÅ

ANNICKAS

HUNDHUS finns

plats för 26 hundar av alla olika raser och dagiset håller öppet från halv sju på morgonen till sex på kvällen. Olika tillsynsnivåer finns och varierar mellan två och fem dagar i veckan. Hundarna kommer från Salem och Tullinge, men även från Huddinge och Södertälje. Annicka och personalen går inga promenader med hundarna utan vill stimulera hundarna på annat sätt. Vid utomhusvistelse finns därför tillgång till en fin hundgård som tillfredsställer hundarnas behov av rörelse och lek och där det finns olika berikningsmaterial. Dessutom tillhandahåller

Annicka och den övriga personalen allmän omvårdnad som bad, kloklippning, tandskrap och öronplockning. Denna omsorg erbjuds även till hundar som inte är inskrivna på dagiset. I mån av plats kan de också ta emot hundar för enstaka dagar. ANNICKAS HUNDHUS är inrymt i en

gammal panncentral för Södertörns fjärrvärmeverk och planer finns att bygga ut hundgården ytterligare för att hundarna ska kunna få ännu mer ytor att röra sig på.

foretagsextra.se/salem-annickas

Bergsvägen 47, Salem Tel.070-656 21 60 www.annickashundhus.se 70

salem

av blommor och växter. Efter gymnasietiden på Säbyholms trädgårdsskola bestämde hon sig för att prova det mesta inom trädgårdsbranschen för att få en så bred erfarenhet som möjligt. Idag har hon arbetat inom såväl blomsteraffärer som parkförvaltningen och en lång tid arbetade hon på ett företag som erbjöd växter till kontor. Där fick hon även god erfarenhet av branschens administrationsdel, vilken hon har nytta av idag. ligger i ett vackert hus där den gamla känslan är bevarad genom plankgolv och träväggar. I lokalen har det tidigare legat en annan blomsteraffär som skulle slå igen och 2007 fick Carina kontakt med den tidigare ägaren som frågade om hon inte ville köpa butiken. Carina funderade ett tag och slog sedan till, ett beslut hon inte ångrat en sekund. BLOMSTERPRINSESSAN

kunders liv när hon levererar blommor vid barnafödslar, bröllop, begravningar och på födelsedagar. FÖR CARINA är blommor är en lika

viktig inredningsdetalj som kuddar, lampor och gardiner eftersom krukor och växter kan ändra karaktären på ett rum. Och inne bland Blomsterprinsessans vackra saker märks det tydligt att Carina har ett öga för detaljer.

foretagsextra.se/salem-blomsterprinsessan

CARINA HAR många äldre kunder

som gärna kommer in och pratar en stund, något hon uppskattar mycket. -Kunderna måste inte alltid komma hit och handla. Målet är att kunderna ska känna att det är härligt bara att komma hit, förklarar Carina. För att kunna hålla så hög kvalité som möjligt väljer Carina själv ut vilka växter hon vill sälja och de flesta är relativt lättskötta. Då Carina känner de flesta i området kan hon ge en hög personlig service. Genom floristyrket får hon också ta del av sina

Rönninge Torg 20, Rönninge Tel: 08-532 525 75 www.blomsterprinsessan.se


Före

Efter

Målare med familjetradition När man växer upp med en pappa som har måleri är det naturligt att man redan tidigt hjälper till i firman, men sedan inte alldeles självklart att man själv ska följa samma bana i vuxen ålder. För Ulf Tingström blev det ett arbete nära tjugo år inom Posten innan han tillsammans med sin far startade en ny målerifirma och fullföljde familjetraditionen. TINGANS MÅLERI startade 2006

och hade tack vare Ulfs pappas tidigare firma ett upparbetat kontaktnät av kunder. Det har varit en stor fördel eftersom det ibland kan vara svårt att synas bland företagare om man är ny och startar från noll. I firman jobbar förutom Ulf Tingström och hans far, en anställd samt en person som har egen firma och hyrs in med jämna mellanrum. Kunderna är privatpersoner och dessutom två firmor som de regelbundet jobbar för. De samarbetar ofta med till exempel snickare och andra hantverkare. Hela Storstockholm är Tingans

Måleris arbetsområde men de skulle gärna vilja ha fler samarbetspartners söder om Stockholm och gärna i Nynäshamnstrakten. MÅLERIET JOBBAR både med in-

omhus- och utomhusmålning och är väldigt måna om sina kunder. – Skulle en kund inte vara riktigt nöjd kommer vi naturligtvis tillbaka och fixar till det. Dessutom tar vi bara jobb där vi känner att vi kan göra ett riktigt bra arbete, säger Ulf Tingström. MÅLERI- OCH BYGGBRANSCHEN i

stort har gått bra de senaste åren och Ulf Tingström har sin teori om varför. – ROT-avdraget och alla tv-program om bygg och inredning är bland det bästa som hänt i vår bransch. Kunderna blir också mycket mer uppmärksamma på vilka som är seriösa. Det finns ju de som jobbar billigare än vi, men det blir inte alltid så bra, säger han.

naturligtvis, och att då få åka runt och se olika miljöer. Det ger variation. Just på sommaren är det högtryck på målningsarbetena, men det är samtidigt väldigt väderberoende. Tingans måleri är i behov av att så småningom expandera och därför söker de kunniga målare för anställning.

BLAND DET Ulf Tingström gillar

mest i målaryrket är att få måla utomhus, i synnerhet på sommaren foretagsextra.se/nynashamn-tingansmaleri

Tingans Måleri i Stockholm AB har lång erfarenhet och tillgång till kompetenta och engagerade medarbetare som kan hjälpa dig att bevara, förnya och försköna din fastighet. Hugins väg 13, 148 33 Ösmo • Telefon: 0735 45 27 45 • E-post: ulf@tingansmaleri.se • www.tingansmaleri.se nynäshamn

71


Nytt ventilationsföretag Efter att tidigare under många år haft ett annat företag inom ventilationsentreprenader satsar nu Christian Nyström på det nya bolaget Vingner Projekt som har höga mål med ett antal nyanställningar under de närmaste åren och som siktar på ett kontor vid Globen i Stockholm. CHRISTIAN NYSTRÖM började som lärling och

utbildade sig sedan vidare inom ventilationsentreprenadbranschen. Han har bland annat kunskaper om luftmätteknik och entreprenadjuridik och startade Vingner Projekt AB sommaren 2014 efter att under arton års tid haft ett annat företag.

haft jobb över en stor del av landet, men oftast i Stockholmsområdet. De närmaste åren kommer en hel del av projekten att vara i Södertälje och Uppsala. De projekt som han åtar sig brukar innebära att han hyr in mellan fyra till tolv man och han kan ha flera projekt på gång samtidigt.

VINGNER PROJEKT sysslar med ventilation vid

JUST NU HAR Christian Nyström precis kommit

nybyggnation, renoveringar och ombyggnader och uppdragsgivarna har varit stora bygg- och bostadsföretag som till exempel Rikshem. Christian Nyström har tidigare gjort en hel del renoveringsprojekt i miljonprogramsområden, bland annat i Uppsala där han renoverat ventilationen till tolvhundra lägenheter. Geografiskt sett har han

72

nynäshamn

ur startgroparna, men han hoppas att inom två år ha anställt administrativ personal för att kunna utöka verksamheten i den storleksordning som han önskar. Planen är också att kunna ha ett kontor vid Globen i Stockholm för att ligga strategiskt för de projekt han planerar för framtiden.

ATT VARA ENTREPRENÖR och att knyta kontak-

ter är givande för Christian. – Man mår bra om man lyckas med en förhandling och att man sen ser resultatet av det man jobbat och slitit med. Kunderna brukar vara nöjda med mitt engagemang, avlutar Christian.

foretagsextra.se/nynashamn-vingnerprojekt


”Man mår bra om man lyckas med en förhandling och att man sen ser resultatet av det man jobbat och slitit med. Kunderna brukar vara nöjda med mitt engagemang”

med gedigen branscherfarenhet

Ventilation • Inomhusklimat • OVK

Tel- 070-534 42 06 Skogsstigen 35, 148 71 Sorunda nynäshamn

73


Biljard och middag i trendig miljö Biljardspelandet i Sverige har gått från att tidigare vara ett föreningsspel till en social sport där man träffar sina vänner och umgås. Hos restaurang Tables i Karlstad kan man kombinera biljardspelandet med en mysig middag och ett glas vin under avslappnade former. Verksamheten drivs sedan 20 år av Jonas Uhlin, tidigare elitbiljardspelare. NÄR JONAS UHLIN tillsammans med en kolle-

ga tog över verksamheten gick det under namnet Biljardnian. För åtta år sedan köpte Jonas ut sin dåvarande partner och idag driver han verksamheten själv. I samband med utköpet gjorde Jonas en storsatsning, han byggde om och moderniserade hela lokalen och bytte namn till Tables. Miljön är trivsam med olika etage och mjuka former. Jonas, som gillar att vara med i skapandeprocessen, har varit med och designat utformningen på restaurangens möbler. Och satsningen har betalat sig - dag räknas Tables som en av Europas finaste biljardhallar enligt många. Utöver spel kan Tables erbjuda god mat och dryck i den vackert inredda restaurangdelen. I STARTEN VAR DET mycket föreningsverksam-

het och klubbspel men den biten är numera minimal, berättar Jonas. Idag är gästerna främst kompisgäng och företag och Tables kan erbjuda

74

karlstad

paketlösningar med mat, dryck samt ett par timmars biljardspel med instruktör. Och att Tables är populärt råder ingen tvekan om. På helgen är det ofta fullt och det kan bli lång väntetid för de som inte bokat. Lokalen rymmer tolv biljardbord och för ett år sedan köpte Jonas även in ett pingisbord vilket blev succé. Många minns pingisspelandet från sin skoltid och kommer hit för ett parti rundpingis. FÖR ATT KUNNA möta den ökade kundkretsen

hoppas Jonas på att kunna bygga ut lokalen ytterligare. En tidigare satsning är bygget av den 33 meter långa balkongen, där de även har en uppskattad uteservering med egen bar. Om vädret är milt är balkongen öppen långt in på hösten och har blivit ett lyft för hela verksamheten. – Man måste inte komma hit och spela biljard. Många kommer hit för att äta gott, mingla en stund eller bara sitta och prata, förklarar Jonas.

EFTER MÅNGA ÅR i biljardbranschen tycker

Jonas fortfarande att det är lika kul. Han medger dock att de första åren var tuffa, han jobbade dygnet runt och var med om flera upp-och nedgångar innan verksamheten blev stabil. Idag är han glad att han inte gav upp. – Jag har haft turen att jobba med bra personal. De senaste åren har det flutit på fint och Tables har gått riktigt bra, berättar Jonas stolt.

foretagsextra.se/karlstad-tables


”Man måste inte komma hit och spela biljard. Många kommer hit för att äta gott, mingla en stund eller bara sitta och prata”

Västra Torggatan 15, Karlstad Telefon: 054-10 11 25 info@tables.se www.tables.se karlstad

75


”Alla som arbetar här ska ha hög utbildning och kunskap. Kunderna ska gå härifrån med vetskapen om att de fått den bästa behandlingen de kan få”

Frisörsalongen där öst möter väst På salong Holberg & Nielsen i Karlstad förenas det bästa ur öst och väst. På salongen erbjuds utöver traditionella frisörbehandlingar, även exklusiva hårbehandlingar enligt Shu Uemuras filosofi. I de rogivande behandlingarna med grund i den japanska teceremonin, står vördnaden för vattnet och människan i centrum.

artist och kan bland annat erbjuda fransförlängning, vaxning och make up-behandlingar. Hon har lång yrkeserfarenhet och använder enbart produkter med hög kvalitet och bra innehåll. Marie har många stamkunder och är ofta fullbokad men välkomnar även nya kunder.

EFTER MÅNGA ÅR som säljare av frisörproduk-

DET ÄR ETT TRYGGT, sammansvetsat gäng som

ter öppnade Andreas Nielsen för tio år sedan sin första frisörsalong i Töcksfors, och året därpå även i Charlottenberg. Efter en tids pendlande från Karlstad, där han bor med fru och tre barn, ville Andreas öppna en salong på hemmaplan inriktad på Shu Uemura, en japanskinspirerad hårfilosofi. För fem år sedan slog Holberg & Nielsen upp portarna i Karlstad med ett unikt koncept från Shu Uemura. – Det var tufft i början. Men jag hade öppnandet av de andra salongerna i ryggen vilket var skönt, förklarar Andreas.

på fredagar sushi och champagne som blivit mycket populärt och välbesökt. – Har du väl besökt oss en gång så är du fast sen, berättar Andreas.

KUNDKRETSEN ÄR STOR och Andreas berättar att salongens nisch fått spridning även utanför Sveriges gränser. Salongen hade till och med en kund som flög in från Köpenhamn var femte vecka under flera år. Ett gott tecken på att de hittat ett unikt koncept.

HOLBERG & NIELSENS nytänkande vision är att

förena österländsk renhet med västerländsk glamour. De exklusiva skräddarsydda hårceremonierna utförs i speciella rum för att gästen ska känna lugn och harmoni, vilket Andreas berättar är uppskattat hos kunderna. Utöver den stående menyn med färskmalet kaffe och choklad erbjuds

arbetar på salongen. Samtliga frisörer har examen i Redkens internationella coloristutbildning, allt för att kunna erbjuda sina kunder exklusiva, professionella behandlingar. – Alla som arbetar här ska ha hög utbildning och kunskap. Kunderna ska gå härifrån med vetskapen om att de fått den bästa behandlingen de kan få, förklarar Andreas.

HOS HOLBERG & NIELSEN erbjuds kunderna

även skönhetsbehandlingar hos Marie Lo Make up and Care. Marie är hudterapeut och make up-

foretagsextra.se/karlstad-holbergnielsen

Nygatan 5, 65220 Karlstad | Tel. 0768-406060 | www.holbergnielsen.se 76

karlstad

Tel. 054-182880 www.marielo.se


Salladsbaren med helhetstänk På Maché salladsbar i centrala Karlstad kan gästerna kombinera sin egen sallad utifrån mängder med ingredienser. För ägaren Daria Jodat är det viktigt med så många närproducerade och KRAV-märkta råvaror som möjligt. Dels för att gästerna idag är mer medvetna om vad de stoppar i sig, men även för minskad miljöpåverkan. DARIA JODAT driver Mache sedan

ett och ett halvt år. Salladsbaren är väletablerad i stan och vill gärna ligga först när det gäller att ta in nya smaker och koncept. Miljötänket är stort och Daria försöker göra medvetna val vad gäller

råvaror, engångsartiklar och leveranssätt. RESTAURANGINTRESSET ligger i fa-

miljen och tillsammans med sin bror driver Daria även krogar i Karlstad och Stockholm. I mitten av 1990-ta-

let startade deras far restaurang och intresset smittade av sig till bröderna som fick in foten i branschen. Att driva ett lunchställe passar Daria fint då arbetstiderna gör att det går att kombinera med familjelivet. Han jobbar i salladsbaren flera dagar i veckan och tycker det är viktigt att träffa sina kunder för att skapa en hög servicegrad. LOKALEN ÄR LJUS och fräsch med

Västra Torggatan 16 054-21 53 53 | www.mache.se

45 sittplatser och stora öppningsbara fönster. Atmosfären är mysigt avslappnad och lagom stimmig. Lunchruschen pågår främst mel-

lan klockan 11-14 och i det lilla köket produceras alla rätter på beställning. Daria uppskattar att de serverar runt 300 sallader enbart under lunchtimmarna. På menyn finns även varmrätter, soppor och mackor. Konceptet med att kombinera sin egen sallad är populärt och finns även att få som familjevariant för sex personer. Alla rätter som serveras är egentillverkade, även dressingarna. Allt går att få som Take Away och Maché erbjuder även catering och utkörning via cykelbud. I FRAMTIDEN HOPPAS Daria på att utöka menyn med varmrätter gjorda på färsk pasta. Han har även planer på att inleda samarbete med ett bageri i närheten för att kunna erbjuda färskt surdegsbröd. foretagsextra.se/karlstad-mache karlstad

77


En advokat på vandring vision är att få fler människor att upptäcka de fantastiska vandringsmöjligheterna längs traktens vackra kuststräcka. I havets absoluta närhet växlar underlaget ständigt mellan sand, strandäng och klippor. Till Steninge vandrarhem kommer man för att ta del av ett stort utbud sköna och kravlösa utomhusaktiviteter, eller för att helt enkelt bara koppla av i en fantastisk miljö. STENINGE VANDRARHEMS

MITT EMELLAN Halmstad och Falkenberg lig-

ger Steninge vandrarhem med en utsikt över havet. Advokaten Per Carlsson tog över verksamheten i december 2013 tillsammans med sin sambo Catarina Arvidsson och de har just avslutat sin första lyckade säsong. Det var när Per och Catarina träffades för tre år sedan, som de båda kände att de ville göra något mer i livet. De har alltid motionerat mycket, vandrat och varit intresserade av friluftsliv. Utmaningen blev att skapa ett naturnära vandrarhem. – Vi letade över hela Sverige efter intressanta objekt innan vi hittade det här fantastiska stället, berättar Per.

78

karlstad

VANDRARHEMMET LIGGER bara 200 meter från

havet och fungerade som badhotell under 1930 40-talet, därefter som barnkoloni innan det 1980 förvandlades till vandrarhem. UNDER SOMMAREN har Per och Catarina kun-

nat erbjuda olika hälsoinspirerade aktiviteter på vandrarhemmet. Utöver vandringar har gästerna kunnat ta del av yoga, smarta rörelser-kurs samt stationsträning med inslag av styrka, balans och koordination för 50+. Och konceptet har varit populärt. Under sommaren har vandrarhemmet varit mycket välbesökt och de 40 sängplatserna i stort sett fullbokade. Gästerna är mestadels svenska men de har även långväga gäster från

Sydeuropa, Norge och Danmark. PER, SOM PARALLELLT driver egen advokatfirma

i Karlstad, erkänner att han aldrig jobbat så hårt som med vandrarhemmet. – Jag är igång från klockan sex på morgonen till tolv på natten under högsäsong. Vi har inga anställda utan gör allt själva. Men det krävs också engagemang för att göra ett bra jobb, oavsett bransch säger Per. KOMBINATIONEN AV advokat och vandrarhems-

föreståndare är unik men har ändå vissa juridiska nämnare; det är viktigt att ha kännedom om brand- och försäkringsskydd och kontakt med myndigheter och kunna möta olika krav från myndigheter. I FRAMTIDEN VILL Per utveckla sig än mer mot

friskvård och kunna erbjuda fler natursköna vandringar längs med Steninges vackra kust. foretagsextra.se/karlstad-steningevandrarhem


”Vi letade över hela Sverige efter intressanta objekt innan vi hittade det här fantastiska stället”

Steninge Kustväg 30 305 72 STENINGE Tel: 035-520 54 / Fax: 035-523 61 E-post: info@steningevandrarhem.se www.steningevandrarhem.se karlstad

79


”Ena dagen kan det vara en häftig maskeradfest för att dagen efter bli en fin middagsbjudning. Vi fixar allt för en lyckad fest till ett bra pris”

Lunchbuffé på bryggan Vid Karlstads inre hamn, vackert beläget vid vattnet, ligger den mysiga restaurangen Barbros Brygga. På vardagar erbjuds här en stor, välbesökt lunchbuffé med olika varmrätter från världens alla hörn. På kvällar och helger kan den vackert inredda lokalen abonneras för såväl små som stora privata fester och evenemang. ÄGAREN MIA LIDSTRÖM driver sedan tre år till-

baka Barbros Brygga. Hon tog över restaurangen tillsammans med en tidigare kollega, men driver sedan en tid tillbaka verksamheten på egen hand. Mia har mer än 25 års erfarenhet av restaurangbranschen och har tidigare jobbat som kökschef på många krogar. Tanken på att starta eget har alltid funnits där och när Mia såg att restaurangen skulle säljas slog hon till. Verksamheten var färdig att gå i konkurs när de tog över, men lokalen var perfekt och de såg potentialen. De två första åren var dock tuffa. – Vi jobbade dygnet runt båda två. Men det tunga arbetet gav resultat, vi fick snabbt en stabil omsättning och kunde utöka vår verksamhet, berättar Mia.

BARBROS BRYGGA serverar lunchbuffé varje var-

dag året runt. Lunchen är välbesökt och erbjuder fem- sex rätter samt sallad och dessert varje dag. På kvällar och helger fungerar restaurangen som festlokal som kan abonneras och anpassas efter olika önskemål och evenemang. – Ena dagen kan det vara en häftig maskeradfest för att dagen efter bli en fin middagsbjudning. Vi fixar allt för en lyckad fest till ett bra pris, berättar Mia. PÅ SOMMAREN är det högt tryck på restaurang-

en och Mia utökar personalstyrkan till drygt 30, jämfört med fem under lågsäsong. Under sommarhalvåret erbjuds även en uppskattad à la carte-meny. - En vacker sommardag kan vi servera upp till 800

matgäster. Vi har väldigt duktig och kompetent personal. De är ett jättebra gäng och många kommer tillbaka och arbetar varje sommar, säger Mia. FLER OCH FLER småbutiker, frisörer och restau-

ranger har öppnat i och kring hamnen, och Mia välkomnar all konkurrens. – Vi har helt olika utbud och folk drar ju folk, säger Mia optimistiskt. HAMNOMRÅDET ÄR under utveckling och ska

med tiden bli en ny levande stadsdel. Något som Mia tidigt tog reda på då hon vill ha koll på vad som händer i framtiden. Sedan Mia tog över verksamheten har den gått rakt uppåt och omsättningen har ökat stadigt. Och krogbranschen har hon inte tröttnat på, trots många år i yrket. – Det blir en livsstil. Jag har aldrig tråkigt när jag går till jobbet, säger Mia och skrattar.

foretagsextra.se/karlstad-barbrosbrygga

Tynäsgatan 12, Karlstad - Telefon: 0705-221 852 - info@barbrosbrygga.se - www.barbrosbrygga.se 80

karlstad


HEMSTÄDNING?

Städbolaget

som gör rent hus

Tänk att komma hem till ett nystädad hem, vecka efter vecka.... Har man provat, vill man inte vara utan det!

Vi sköter allt åt er.

Utnyttjar du

RUT-skatteavdraget får du:

HEMSTÄDNING TILL HALVA PRISET!

Karlstad Städbolag Värmland AB erbjuder kompletta städlösningar för såväl privatpersoner som företag. De skräddarsyr sina städtjänster för att kunna möta varje kunds specifika önskemål och lämnar alltid nöjd kund-garanti tillsammans med full försäkring för eventuella skador. Allt för att kunna erbjuda en trygg lösning för kunden. TAGE ERLANDERGATAN har Karlstad Städbolag sitt kontor. Ägaren Fredrik Nilsson startade företaget för fem år sedan och här jobbar även hans syster Linda som kontorsansvarig. Företaget erbjuder alla typer av städtjänster inom hem, kontor och butik, men även flyttstädning och fönsterputs. Fredrik, med bakgrund som butikssäljare, startade städföretaget när RUT-avdraget fick fäste. Ganska snabbt fick de flera trogna kunder, vilka de har kvar än idag. PÅ

UTÖVER STÄDNING av butiker, företag och kontor

www.kdstadbolag.se

054-51 74 08

utför Karlstad Städbolag även mycket hemstäd, en tjänst som fler och fler unnar sig, från barnfamiljer till äldre. De flesta vill ha städhjälp varannan vecka och Fredrik förklarar att de skräddarsyr tjänsten efter kundens behov med utgång från ett grundprogram. En familj kanske vill ha mer plockning och en annan mer diskning. Fredrik går noga ige-

nom med kunden vad just de vill ha för att kunna erbjuda en bra helhetslösning. Kunderna får samma person varje gång, allt för att kunna garantera en trygg och ansvarsfull städning. IDAG HAR DE totalt 15 anställda som alla har både

teoretisk och praktisk utbildning inom företaget. Enligt Fredrik krävs mycket utbildning och kunskap inom städbranschen då de har många miljökrav och lagar att ta hänsyn till. Företaget har ett stort miljötänk och de använder miljövänliga produkter, inga onödigt starka rengöringsmedel och flera av bilarna är miljöbilar. Sedan starten har Karlstad Städbolag gått stadigt framåt. Det senaste året har de fått många nya kunder och kunnat anställa mer personal.

foretagsextra.se/karlstad-kdstadbolag karlstad

K140995_Flyer.indd 1

2014-09-11 15:16

81


Specialisten på vackra naglar Nails for you är nagelsalongen i centrala Karlstad som erbjuder sina kunder bästa tänkbara service till rimliga priser. Med duktiga nagelterapeuter och kvalitetstestade produkter tar de hand om dina naglar och ser till att du får en avkopplande stund i salongen. CAM VAN NGUYEN äger och driver

Nails for you och kan erbjuda sina kunder många olika slags nagelbehandlingar, allt från gellack till akrylnaglar. Utöver det erbjuder Nails for you även spapedikyr, där kunden i en massagestol får en härlig fotbehandling med rengöring och borttagning av förhårdnader, massage samt målning av tånaglarna. En behandling som Cam berättar är mycket populär speciellt under sommarmånaderna. CAM VALDE ATT flytta till Karlstad

ganska nyligen efter flera års pendlande till salongen från Karlskoga. Salongen är stor med 8 anställda och plats för 7 arbetsbord och 4 spa-platser. Cam hyr även in sig i en frisör-

82

karlstad

salong i Bergvik köpcentrum, men siktar på att starta i egen lokal även där. Hon är en driven företagare med många idéer och tycker det är roligt med många bollar i luften.

PÅ SALONGEN arbetar både män

och kvinnor som alla är duktiga på olika moment i nagelvården. Under ett besök kan man därför få hjälp av flera olika anställda under samma behandling. Cam förklarar att de jobbar med ett flexibelt arbetssätt för att kunna ge kunden bästa möjliga service och göra Nails for you till den bästa nagelsalongen i Karlstad.

Och flytten till stan ångrar hon inte, tvärtom. - Karlstad är lite större, det passar mig att det händer lite mer, säger Cam och skrattar.

foretagsextra.se/karlstad-nailsforyou

EFTER GYMNASIETIDEN i Vietnam

flyttade Cam till Sverige och här bor hon med sina föräldrar och två tonårsdöttrar. Det var i hemlandet som intresset för skönhets- och nagelvård började då hon hade flera vänner i branschen. I Sverige är det dock först på senare år som nagelteknologin fått ett rejält uppsving. Så efter 10 trygga år på ett tandimplantatföretag samt stödet från vänner som själva öppnat salong, tog Cam steget och startade eget.

Järnvägsgatan 2, 625 25 Karlstad Tel 070-9745927 • www.nails4y.se


Shopping & Tj채nster i

HAGA & HERRHAGEN

> V채nd:

KARLSTAD


HAGA & HERRHAGEN

Driven och ambitiös Tess Thor är en kvinna med otrolig ambition. Hon kom till Sverige 2000 från Vietnam med sina två barn, där hon tidigare haft tre egna salonger. Idag har hon två salonger. En salong på Nygatan 3 i centrala Karlstad vid namn Snobben och en salong i Vålberg, Norsplan vid namn SnobbenTess. Salong Snobben har funnits på platsen sedan 70 talet och har varit i Tess ägor sedan 2006. TESS THOR KOM från Vietnam och säger att

det är tack vare yrket hon lärt sig svenska så pass snabbt. Frisöryrket ligger i släkten, med en morfar som var frisör större delen av sitt liv, och det var tack vare hennes morfar som hon intresserade sig för yrket. Redan som barn fick hon hjälpa till i hans salong och hon gick vidare till att utbilda sig som 16 åring. Vid 21 års ålder ägde hon redan tre egna salonger i Vietnam innan hon fick sitt andra barn. Hon har aldrig ångrat sitt yrkesval, trots de många åren som frisör, och det bästa är definitivt att få träffa så mycket folk och att få göra dem fina,

snygga och glada. Hon tycker själv att det är viktigt att man trivs med det man arbetar med, något som hon verkligen gör. TESS KOM TILL Sverige år 2000 och de första två

åren lärde hon sig svenska samtidigt som hon arbetade på restaurang. Men hon saknade att få klippa och erbjöd sig till den tidigare ägaren att arbeta gratis för att få testa. Hon blev anställd och fyra år senare tog hon över salongen. - När jag först fick frågan 2004 var jag tveksam, men hon (tidigare ägare Inger Wängestam) sa att

jag hade två år på mig att fundera och tillslut sa jag ja. Det var efter två år med kvällsstudier i företagsekonomi, säger Tess. JUST NU HÅLLER verksamheten på att omstruk-

tureras och Tess undersöker om det finns någon duktig och erfaren som frisör som vill samarbeta eller hyra stol på salongen för att vidareutveckla verksamheten. Tess driver även en salong i Vålberg sedan tre år tillbaka som också är under utveckling. Bägge salongerna har en mycket stor och inarbetad kundkrets. Tidsbokning till salongerna finns på salong Snobbens hemsida.

foretagsextra.se/karlstad-snobben

Nygatan 3, 65220 Karlstad Tel: 070-7994519 tess@snobben.nu • www.snobben.nu 84 64

karlstad karlstad


HAGA & HERRHAGEN

Vill ha en “vi“ känsla Ankdammen i Karlstad är en restaurang där mycket händer. Förutom otroligt god mat kör de under sommarmånaderna olika teman. Det blandas med räkfrossa, quize kvällar, live musik och nattklubb. Med en av Sveriges bästa kockar, Niklas Pettersson, som kökschef, samt många andra bra kockar kan det utlovas att maten är exceptionellt god. ROBIN TURESON OCH Anders Gustavsson är två tredjedelar av en delägande trio som tillsammans äger restaurangen Ankdammen i Karlstad. Anders har funnits på plats sedan åtta år tillbaka och Robin hoppade in i samband med ombyggnaden för tre år sedan. Ett av restaurangens kännetecken är bryggan där 307 personer får plats under sommarmånaderna. Där bjuds man, förutom på god mat, även på en underbar utsikt som över åren kommer att bli ännu vackrare i och med att mer byggs upp och renoveras runt omkring. Restaurangen har öppet året runt, men stänger uteserveringen den 31 augusti. De har dock en vacker lokal även inomhus där det får plats med 130 personer med nuvarande möblering, men det går även att möblera om. NÅGOT UTÖVER UTSIKTEN som är unikt är att de har två kök. Ett utomhus och ett inomhus. Ute finns det en specialgrill som är byggd som en ugn

och eldas med en speciell sorts kol som både gör att maten tillagas otroligt snabbt, då värmen går upp emot 500 grader, men också ger köttet en extra mörhet samt smak. Fisk till exempel blir färdiggrillad på 90 sekunder. Den tiden är svårslagen! Vill man, går det bra att abonnera hela restaurangen, de har tidigare gjort både bröllop, fester och företagsfester. Ankdammen hade i höstas ett tre dagar långt bröllop till exempel, något de gärna gör igen. Inför framtiden hoppas de startas fler restauranger i närheten, men med annan stil, så att man kan dra mer folk åt varandra, men också på att de boende runt omkring ska kika in lite oftare. - Man kan komma ner för tips och råd med maten till exempel, eller för att få hjälp att grilla. Vi kommer också gärna upp till dig och hjälper till vid middagar, säger Robin och Anders.

foretagsextra.se/karlstad-ankdammen

karlstad karlstad

85

63


HAGA & HERRHAGEN

Elvis är den stora idolen sedan barnsben! Ulla Näzell var bara 13 år när hon fick sin första radiogrammofon. På den kunde hon ratta in radio Luxemburg där fick hon höra Elvis Presley sjunga, en helt ny röst med känsla och värme hon blev tagen med storm direkt. Elvis har sedan dess haft en speciell plats i hennes liv. I dag äger och driver hon KING CREOLE SHOP & CAFE i Karlstad, ett café med mycket nostalgi. ULLA ÖPPNADE shopen och cafét 2010 men hade

innan dess en liten suvenirbutik i grannlokalen. Hon snappade snabbt upp att många kunder frågade vart de kunde fika, så när lokalen bredvid blev ledig så bestämde hon sig för att satsa, nått som hon aldrig ångrat. - Det här är det roligaste jag gjort, man träffar många trevliga människor . Här finns mycket att välja på som är Elvis och Marilyn inspirerat, säger Ulla. VÄGGARNA PRYDS av foton med autografer på

Elvis musiker och nära vänner som Ulla träffat under sina många resor till USA. Här finns även en jukebox med singelskivor med Elvis och många andra kända artister så här får man sitt lystmäte av musik.

serverad Amerikanska våfflor med olika garnityr samt Elvis egen specialmacka i äkta amerikansk stil. Är man istället sugen på något sött så blir ni inte besviken. Kanske något matigare så finns paj med sallad, soppa med bröd samt olika sallader Här serveras ekologiskt kaffe och alla drycker i glasflaskor. Välkommen önskar Ulla!

SISTA ONSDAGEN i månaden mellan 19.00-21.00

spelas det live musik av lokala band. Ulla är känd för sina räkmackor de finns både med ljust och grovt bröd samt glutenfritt. Här kan man också bli

foretagsextra.se/karlstad-kingcreole

Med ögon för guld Eugene Pushkarev är en ung entreprenör som driver Karlstad Guld & Mynthandel. Verksamheten består i att köpa in mynt samt guld- och silverföremål oavsett skick och utseende, alltid till högsta dagspris. Butiken är väl rotad och har en stabil och uppskattande kundkrets. DET VAR GENOM sitt tidigare jobb hos en inkö-

pare av guld som tankarna på att starta eget kom. Tack vare det arbetet fick Eugene lära sig mycket om branschen och dess natur. Tillsammans med sin mor, som även hon har stor erfarenhet av guldoch myntbranschen, startade han verksamheten för drygt två år sedan. Idag är Karlstad Guld & Mynthandel ett familjeföretag med stabil omsättning. För en tryggare verksamhet ligger de även under lagen om handel med begagnade varor.

lativt högt. För att se om det rör sig om äkta guld skrapar han lite på metallen och applicerar en syra som visar äktheten. Metoden påverkar aldrig föremålet och man kan aldrig se där det är skrapat. En del kunder är osäkra på äktheten i sina smycken och många kommer in för att få dem värderade. Värderingen är en tjänst som Eugene erbjuder kostnadsfritt för att behålla sina nöjda kunder, men även för att få nya kunder att få upp ögonen för Karlstad Guld & Mynthandel.

EUGENE KÖPER oftast sina föremål av privatper-

soner som kommer in i butiken, men det händer även att han reser runt för att träffa sina kunder. Sverige var ett av de få länder i världen som hade silver i sina mynt ända in på 1970-talet. Mynt som många samlare nu säljer av och Eugene köper in. Han köper dock mest in guld- och silverföremål och det mesta säljs vidare till andra företag för nedsmältning och återvinning. Att återvinna guld och andra ädelmetaller kräver långt mindre resurser än gruvbrytning och är således mycket miljövänligt. ENLIGT EUGENE är det många som passar på att

sälja sina gamla smycken nu när guldpriset är re-

86

karlstad

foretagsextra.se/karlstad-guldochmynt

Öppet: tisd-fred 12-18, lörd 11-14 Tel. 070-682 14 91 kingcreoleshopochcafe.se ulla.nazell@comhem.se

Tage Erlandergatan 3 65220 Karlstad Tel: 070-3195813 www.guldochmynt.se


HAGA & HERRHAGEN

Spis- och kaminrenoveraren

som bevarar det gamla

Följ FöretagsExtra på facebook! www.facebook.com/ForetagsExtra

kaminer åt kunder och till butiken. NORDIN driver butiken Haga Spis & Kamin och har mer än 25 års erfarenhet av branschen. Affärsidén är att köpa in gamla spisar och kaminer från Sverige och Norden för att renovera upp och sedan sälja vidare. Enligt Håkan säljer vedspisar för kök bäst medan de större kaminerna är lite mer svårsålda. Med tanke på hantverket och vilken kvalitet spisarna håller, är priserna inte höga. Butiken har öppet två dagar i veckan, övrig tid spenderar Håkan i verkstaden i Åmål där han renoverar spisar och HÅKAN

HÅKAN KOM IN i branschen genom

svårigheten att hitta delar till sina egna gamla spisar och kaminer. Det ledde till att han började tillverka dem själv och så småningom utvecklades hobbyverksamheten till en heltidssysselsättning. Spisbranschen är unik och Haga Spis & Kamin är en stabil verksamhet med få konkurrenter. Håkan tror att efterfrågan på gamla spisar och kaminer alltid kommer finnas, de är hantverksmässigt tillverkade och håller länge än. foretagsextra.se/karlstad-hagaspis

Pizzabagaren

Läs mer på www.foretagsextra.se

Den generösa secondhandbutiken EN DEL AV prylarna i butiken köper

med känsla för service PIZZERIA OPERA i Herrhagen drivs

av Kamal Seddik och hans kompanjon Hawbash Jalal sedan 13 år. Kamal, som är utbildad civilekonom i hemlandet Irak, har arbetat i branschen mer än 20 år. Pizzerian är mycket omtyckt i området och har en nöjd, återkommande kundkrets. Pizzeria Opera är noga med att hålla en hög servicegrad, personalen småpratar gärna med sina gäster och känner de flesta. PÅ PIZZERIA Opera jobbar fem

heltidsanställda i ett sammansvetsat gäng. Arbetsdagarna är långa och Kamal och Hawbash arbetar alla dagar i veckan. För att behålla sina nöjda kunder erbjuder Pizzeria Opera alltid gratis pizzasallad och de håller en hög kvalitet på sina råvaror.

I EN HÖRNBUTIK på Herrhagen i SEDAN STARTEN har verksamhe-

ten gått stadigt framåt och omsättningen har ökat. Kamal är mycket nöjd med att jobba i verksamheten och de boende i området har blivit som en familj. Det finns många pizzerior i området men tack vare personalens känsla för service, föredrar många gäster Pizzeria Opera.

foretagsextra.se/karlstad-pizzeriaopera

Karlstad driver Marita Hulander secondhand- och vintagebutiken Fröken Albertina med inriktning på 1950–70-talsprylar. Marita har samlat på gamla saker sen hon var barn och intresset för secondhand följde med upp i vuxen ålder. När förråden hemma började bli överfulla hyrde Marita en annan lokal innan hon blev erbjuden att ta över den nuvarande. Och i år kan Marita fira att butiken funnits i fem år.

Marita av privatpersoner, men hon besöker också auktioner och loppisar för att hitta speciella grejer. Kunderna är ofta inredningsintresserade som tycker det blir mer personligt med secondhand. Butiken är charmig och rymmer mycket saker på liten yta. Marita vill att hennes kunder ska komma till butiken och hitta prisvärda, udda och speciella saker till hemmet. Här finns möjligheten att pruta och riktlinjen är att det inte ska vara dyrt. Marita har många stamkunder varav flera kommer till butiken varje vecka för att se om det kommit in något nytt. Och det försöker Marita alltid se till att det har.

foretagsextra.se/karlstad-albertina

fröken albertina vintage lampor, möbler och mycket mer

Nygatan 1, Karlstad - 070-390 14 81 www.hagaspisokamin.se

Tel. 072-3207333 Filareg.1 Herrhagen

Det interaktiva företagsmagazinet karlstad

87


Glasögon för alla Glasögonspecialisten är en optikerbutik där man verkligen arbetar för att kunden ska få den hjälp den behöver. Med allt från djupgående synundersökningar till val av rätt båge. Butiken finns på Västra Kvarngatan 38 i Nyköping och har ägts av Lars sedan 1988, först som delägare och sedan som egenägare från och med 2009-2010. LARS LÖWENGREN har arbetat som legitime-

rad optiker sedan slutet av 70-talet. Han kom till Glasögonspecialisten 1988 som delägare och har varit egenägare sedan cirka fem år tillbaka. Butiken har fyra anställda, tre optiker, varav en av dessa är Lars, samt en optiker assistent. Här kan du få hjälp med allt från en grundlig undersökning av dina ögon till val av bästa glas och bågar för dina behov. HOS GLASÖGONSPECIALISTEN går det också att

göra en mer djupgående så kallad ögonhälsoundersökning där man i ett tidigt skede kan upptäcka de vanligaste ögonsjukdomarna. Då gör man en fullständig synundersökning, mäter ögontrycket

samt fotograferar ögonbotten och mäter synfältet. Detta material skickas sedan krypterade till ögonläkare som de samarbetar med, som sedan tolkar materialet och återkommer med sin medicinska bedömning inom två dagar. Verksamhets mål ”Kvalité och service” lyser igenom i det dagliga arbetet på Glasögonspecialisten. För att kunna leverera snabb och bra service till sina kunder har butiken en väl utrustad verkstad där glasen slipas, och även de flesta reparationer kan utföras.

kundens önskemål. Glasögonspecialisten har ett stort utbud av kända märkesbågar, bland annat från Scandinavian Eyewear, Silhouette, Vasuma, Hugo Boss, Lexington, Marc O´Polo och Kenzo. - Glasögon har gått från att vara ett nödvändigt ont till att ha blivit en modeaccessoar, och nästan alla stora kläddesignerns har designat bågar också, avslutar Lars.

ATT ARBETA I EN optikerbutik är både ett kliniskt

och estetiskt arbete. Valet av rätt styrka och rätt glastyp är lika viktigt som att välja rätt båge efter

foretagsextra.se/nykoping-glasogonspec

Västra Kvarngatan 38, Nyköping • Tel: 0155-210121 • www.glasogonspecialisten.se 88

nyköping


T T

GÖTALAND

Den sydligaste av Sveriges tre landsdelar, Götaland, består av landskapen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland och Östergötland samt Öland och Gotland. Här bor cirka 4,4 miljoner människor.

I västra Götaland har kusten utgjort Sveriges port mot väster, med en intensiv exportoch importverksamhet i framförallt Göteborgs hamn. I länet idag är det den privata tjänstesektorn som sysselsätter flest. Den snabbast växande näringslivssektorn är en helt ny bransch, nämligen turism, rekreation, sport, underhållning och media.

I östra Götaland framstår fortfarande Småland med den berömda Gnosjöandan som ett av Sveriges mest intressanta och framgångsrika småföretagarområden. Ön är ett utpräglat småföretagarsamhälle, där de flesta företag i öns privata näringsliv har färre än ett dussintal anställda.


”Det är viktigt att alla känner att det finns något för mig och att hela familjer kan komma och välja olika saker från menyn. Det är också viktigt att kunden ska få en mysig och härlig känsla”

Driven entreprenör Att ett café även har en butik är något som inte är särskilt ovanligt idag, men förr var det lite udda med en sådan kombination. Tant Grön i centrala Västervik är pionjärer lanserade den idén redan för tjugofem år sedan och har i sin personliga och hemtrevliga miljö serverat fika och luncher samtidigt som de sålt delikatesser och keramik. ANNIKA KARLSSON HADE ursprungligen Två

Kallskänkor, som var en takeawaybutik, tillsammans med sin mamma. När lokalen bredvid blev ledig startade Annika även ett café där och drev ett tag båda verksamheterna, men inriktade sig efter några år bara på caféet. I caféet finns nu även takeaway, samt dessutom försäljning av fin keramik och olika delikatesser. Det är främst ett ställe för den som unnar sig lite extra och som vill ha ett alternativ till de stora cafékedjornas ibland lite stereotypa utbud. För tjugofem år sedan var dock många inklusive bankerna som tvivlade på ett koncept där man blandade café med butik. Tiden har dock visat att entreprenören Annika Karlsson var rätt ute och för att vara en caféverksamhet med öppettider under kontorstid har omsättningen varit väldigt bra. Det handlar om minst 130 mil-

90

västervik

joner kronor totalt vilket motsvarar över fem miljoner per år. PÅ TANT GRÖN serveras förutom kaffe, te och fi-

kabröd, även lunchrätter som sallader; tallrikar med exempelvis kyckling, skinka och skaldjur; soppor och smörgåsar. Det finns också alternativ för den som äter enligt GI-metoden, men också för den som vill ta en god öl till maten. Tant Grön är ett populärt ställe och till exempel på onsdagar när det serveras fisksoppa kan det vara kö en bit ut på gatan. Räkmackorna är också en storsäljare. – Det är viktigt att alla känner att det finns något för mig och att hela familjer kan komma och välja olika saker från menyn. Det är också viktigt att kunden ska få en mysig och härlig känsla, säger Annika Karlsson.

FORTBILDNING OCH INSPIRATION är också vik-

tigt för Annika Karlsson. Närmast är det aktuellt för henne att förkovra sig när det gäller hälsosam mat och slow food, för att kunna se hur Tant Grön kan ta ytterligare steg och få in fler produkter som är bra för vår hälsa. Annika är stolt över att hon under de år som gått jobbat hårt för att kunna skapa en grön och lugn oas i den sterila stadsmiljön.

foretagsextra.se/vastervik-tantgron


med förkärlek för grönt

- Det goda valet Storgatan 22 | 593 33 Västervik | 0490-335 30 | www.cafetantgron.se västervik

91


”Bara kunden talar om vad det ska vara till och vad de ska utföra för arbete så kan vi leverera det de behöver”

Ställer upp en fast och säker arbetsplats Vid byggnationer, renoveringar, målning och liknande är det många gånger nödvändigt att ta hjälp av byggnadsställningar för att kunna utföra arbetet. Det är då viktigt att dessa är stabila och pålitliga för att undvika att det händer olyckor. HJ:s Byggnadsställningar levererar ställningarna, monterar upp dem och ser sedan till att de monteras ner och transporteras bort.

HJ:s hjälp behövs. Företagets kunder är nästan uteslutande andra företag av olika slag men det händer ibland att någon privatperson anlitar deras tjänster. Geografiskt jobbar de från Västervik längs kusten upp till Söderköping i norr, och söderut ned till Kalmar och Öland. Dessutom jobbar de inåt landet över stora delar av Småland.

märkena Plusåtta, Plettac och Haki. De kan i stort sett konstruera vilken storlek som helst på ställning beroende på vad de ska användas till och kan tillhandahålla snabb leverans med egna fordon, upp- och nedmontering, samt hämtning. – Bara kunden talar om vad det ska vara till och vad de ska utföra för arbete så kan vi leverera det de behöver, säger Stefan Carlsson.

STEFAN CARLSSON har jobbat med ställningar i

STEFAN CARLSSON som nu är vd i bolaget jobba-

de tidigare i andra firmor med byggnadsställningar i Stockholm och i Västervik. Han började sedan jobba i HJ:s Byggnadsställningar och var tillsammans med sin bror Jonas med och tog över firman när den ursprunglige grundaren gick bort. Året var 2005 och då var det fyra personer som arbetade där. I dag har firman tjugo anställda efter att ha växt rejält mellan åren 2012 och 2013. DE BYGGNADSSTÄLLNINGAR som HJ:s tillhan-

dahåller är garanterade att skapa en fast och säker arbetsplats och de jobbar mest med ställningar av

många år nu, men nu sitter han mest på kontoret, sköter det administrativa och räknar på jobb. – Det var mycket arbete och slit i början när vi tog över, men nu har det på senaste åren lönat sig och vi har gott om jobb, säger Stefan nöjt.

SÄSONGEN FÖR byggnadsställningar täcker inte

riktigt in hela året, men ungefär från första april fram till runt lucia i december är det fullt upp med jobb. Det görs även en del jobb under vintern där

foretagsextra.se/vastervik-hjsbyggnadsstallningar

Lysingsvägen 18, Västervik Tel. 0490-21571 www.hjsbyggnadsstallningar.se hjbygg@telia.com 92

västervik


Tidlös klädstil Design by Östebro tillverkar sköna kläder i naturmaterial som beroende på hur man kombinerar dem kan fungera både som lite striktare stil eller mer bohemisk. De har två egna butiker, en i Piteå och en i Västervik, en webbutik, och deras egen kollektion Östebro har ett fyrtiotal återförsäljare runt om i landet. MALIN ÖSTEBRO kommer ursprungligen från

Gällivare och utbildade sig till modist. Hon öppnade hattbutik i Piteå och sålde egna hattar tillsammans med sin mamma Tanja. Eftersom det var svårt att leva på att bara sälja hattar började de köpa in kläder i naturmaterial till butiken. När de sedan också sydde upp egna arbetsvästar började kunder fråga efter var i butiken de kunde köpa likadana och efter ett tag började Malin och Tanja sy upp västar till försäljning. Det blev startpunkten på klädbutiken Kreativ Design för cirka femton år sedan. När sedan Malin flyttade till Västervik för nio år sedan startades också en Kreativ Design-butik där. Då väcktes också behovet av att ta hjälp med sömnaden och efter att först haft ett samarbete med en fabrik i Estland har nu Design by Östebro knutit kontakter med

ett indiskt Fairtrade-företag. Bor man inte på någon av de två orterna där Kreativ Design ligger kan man beställa i deras webbshop eller hitta Design by Östebro hos någon av de fyrtio olika återförsäljarna runt om i Sverige. DE KLÄDER SOM Design by Östebro säljer är av

tidlöst snitt i naturmaterialen lin, bomull, silke eller ull och är avsedda för kvinnor från 18 till 85 år. Meningen är att man ska kunna kombinera kläderna på olika sätt för att hitta den stil som passar. Antingen en striktare eller en mer avspänd stil. Kläderna är lediga och lösa men kan också anpassas för att bli mer kvinnliga. I butiken säljs också en hel del hattar och smycken. WEBBUTIKEN HAR BLIVIT en riktig succé för

Design by Östebro och genom den säljer de mycket till utländska kunder som de fångat upp när de varit på semester i Sverige och besökt någon av Kreativ Design-butikerna. Kunder som köpt sina kläder är väldigt nöjda med den sköna känsla de får genom att ha dem på sig. – De bär dem så ofta att de nöter ut dem eftersom de inte tröttnar på dem. Då har vi lyckats. Vi vill att kläderna ska användas, säger Malin Östebro.

foretagsextra.se/vastervik-designbyostebro

www.ostebro.se västervik

93


Flygbilder: Fotograf Christian Lindh. Simhall: Fotograf Fredrik Ekbladh.

”Tillväxt är ett av kärnområdena i visionsarbetet vilket gör näringslivsfrågor och inflyttning till två mycket viktiga frågor”

I Ystad är livet gott att leva I Ystads kommun arbetar man med en vision för stadens framtid. Tillsammans med invånare och näringsliv formas riktlinjerna för hur kommunen ska utveckla den lilla staden med de stora möjligheterna. Målet är att allt fler ska upptäcka - och välja - Ystad som boendeort. MÅNGA SOM VÄLJER Ystad säger att just livs-

kvalitet är en av de främsta anledningarna till valet. Här finns närheten till naturen och milslånga stränder, stort utbud av aktiviteter, men också bra förbindelser och närhet till Malmö och hela Öresundsregionen. YSTAD ÄR ÄVEN ett turistmål av rang för både

svenska och utländska besökare. Till exempel Ale stenar som årligen besöks av en miljon turister som vill se – och uppleva - den mytomspunna stensättningen i Kåseberga med en magisk utsikt över Östersjön. NATUREN ÄR OCKSÅ en av inspirationskällorna

för filmskapare. Många väljer Ystad för produk-

94

ystad

tion av film och målsättningen är att Ystad ska vara ”Film friendly”. Tack vare filmproduktion är Ystad en filmdestination med ett vida internationellt rykte. Filmturismen är också en av de största näringarna i kommunen och enligt beräkningar ger varje satsad krona i filmproduktion minst 3-4 kronor tillbaka till regionen i form av inköp av varor och tjänster. Mest kända produktionen är Wallander-serien som drar tusentals turister till staden varje år. ETT FINT KVITTO på att Ystad står sig väl som

boendeort i Sverige är rankingen i undersökningen ”Här är bäst att bo” 2014. I kategorin ”Landsbygd” rankades Ystad som nummer två av 164 kommuner. I jämförelse med alla Sveriges

kommuner landar Ystad på plats 33 i undersökningen som genomfördes av tidskriften Fokus och Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Även skolorna klarar sig bra. I Sveriges Kommuner och Landstings senaste undersökning hamnar Ystad på plats sju. ALLA FAKTORER bidrar till att göra Ystad till en

bra plats att bo på. Ystads kommuns målsättning är att befolkningstillväxten ska ligga på en procent per år. - Ett bra skatteunderlag är förutsättningen för att kunna utveckla Ystad i den riktning vi önskar och för att genomföra både pågående och planerade satsningar. Tillväxt är ett av kärnområdena i visionsarbetet vilket gör näringslivsfrågor och inflyttning till två mycket viktiga frågor, säger kommundirektör Christel Jönsson.

foretagsextra.se/ystad-kommun


HÄR ÄR DET BÄST ATT BO

www.ystad.se

Annons 200x84 Företagsextra.indd 1

2014-09-26 11:34:06

ystad

95


Flexibla transportlösningar Att transportera varor och gods från en punkt till en annan kräver resurser vad gäller fordon och personal, men att dessutom utföra transporterna med servicetänkande, kreativitet, flexibilitet och trevligt bemötande, och att företräda kunden gentemot slutkund, kräver något extra. Det här är vad Distribution Syd har tagit fasta på i sin affärsidé. MATTIAS ARNEK började inom transportbran-

schen 1997 och startade Distribution Syd år 2008. Företaget startade med en kund, men efter en fantastisk utveckling har de nu många fasta kunder och har slagit in på nya marknader. De verkar över hela södra Sverige, främst i Skåne, men även i Blekinge och västkusten upp till Göteborgstrakten. DISTRIBUTION SYD utför transporter av flytan-

de kemikalier i tankcontainers. Många gånger är det sådant som kan betecknas som farligt gods och kräver extra vaksamhet. Förarna är dock väldigt rutinerade och har lång erfarenhet, vilket är ett måste när det gäller den typen av transporter. Den andra delen av verksamheten är transporter med lätt lastbil av artiklar från en kund till en an-

96

malmö

nan slutkund. Här är det extra viktigt med serviceattityd och gott bemötande eftersom de ska representera den kund som anlitat transportföretaget. Personalen är därför positiv och serviceinriktad och hittar alltid lösningar på eventuella problem som kan uppstå. Företaget utför i viss mån även budkörning utifrån Malmö och Ystad. JONAS PERSSON är delägare i Distribution Syd och den som anställer personal i företaget. – Det viktiga att personen har rätt inställning till att jobba serviceinriktat. Det är viktigare än att han eller hon har lång erfarenhet av att köra. Det går alltid att lära ut men det är svårare att få folk att ändra inställning, säger Jonas.

FÖRETAGET HAR NIO anställda förutom Mattias

och Jonas och de ser dem som ett fint sammansvetsat team som strävar åt samma håll. Samtidigt gör företagets behändiga storlek att det är lätt för kunderna att få ett ansikte på den de talat med i telefon, vilket bidrar till den personliga och direkta kommunikation som Distribution Syd vill upprätthålla.

foretagsextra.se/malmo-distributionsyd

Ditt transportföretag i Skåne!

Tel. 040-29 46 46 jp@distributionsyd.se • www.distributionsyd.se


”Det viktiga att personen har rätt inställning till att jobba serviceinriktat. Det är viktigare än att han eller hon har lång erfarenhet av att köra”

med högsta service

malmö

97


V채rldsklassprodukter


”Jag är övertygad om att det finns produkter där ute som på ett bra sätt skulle kunna kombineras med våra”

från småstadsföretag I Ystad ligger ett företag som producerar och säljer produkter ute i hela världen. IMS Nonwoven har sina rötter i företaget Fiberduk som startade på femtiotalet. I dag är det ett framgångsrikt, modernt och konkurrenskraftigt bolag som levererar sina produkter till bilindustrin och sjukvården i ett antal länder. NÄR DET ANRIKA gamla företaget Fiberduk ef-

ter femtio år, bland annat på grund av en starkt sjunkande dollarkurs och ökande råvarukostnader, fick det tufft för sex år sedan kom ett spanskt bolag med erfarenhet i samma bransch in och satsade resurser. Mårten Nordström kom också in som vd och ekonomichef under 2012 och sedan dess har omsättningen ökat med över 50 procent. Effektiviteten och leveransprecisionen har stadigt förbättrats och det förhållandevis lilla företaget har med framgång tagit upp kampen med betydligt större konkurrenter på världsmarknaden. Över 90 procent av försäljning sker utanför Sverige. IMS NONWOVEN producerar och säljer fiberdu-

kar till bilbranschen och sjukvården. Produkten för bilbranschen har ett högt förädlingsvärde och används i kombination med andra produkter främst i motorhuvsutrymmet som isolering men även på andra ställen i bilkonstruktionen som dörrar och innertak. Företagets produkt har ett

utmärkt flamskydd och även akustiska egenskaper. Underleverantörer till många stora biltillverkare, till exempel BMW, Chrysler, Toyota, Honda och Ford finns bland kunderna. Det är framför allt inom denna bransch som IMS Nonwoven har ökat sin försäljning rejält de senaste åren.

själva. – Jag är övertygad om att det finns produkter där ute som på ett bra sätt skulle kunna kombineras med våra. Våra produkter är produktionsmässigt billiga och det är förhållandevis lätt att få ihop två material till ett, säger Mårten Nordström. SE ANNONS PÅ OMSLAGSBAKSIDAN

FÖR SJUKVÅRDEN är det framför allt opera-

tionsdukar som företaget tillverkar och säljer. Det är en slitstark duk som absorberar all vätska och trots detta håller ihop och går inte sönder. Besparingarna inom sjukvården har fortfarande viss inverkan på försäljningen på detta område och därför måste IMS Nonwoven utveckla nya produkter inom hygiensegmentet. Just nu pågår ett par större utvecklingsprojekt och förhoppningen är att kunna ta sig in på nya försäljningsområden inom det närmaste året. IMS NONWOVEN välkomnar också samarbeten

med andra företag med liknande storlek som de

fortegsextra.se/ystad-imsnonwoven ystad

99


Det flexibla byggföretaget Byggföretaget TBR i Ystad erbjuder tjänster inom bland annat om-och tillbyggnader, renoveringar och takarbeten. De har även våtrumscertifiering och stor kompetens inom finsnickeri. Med beprövade kunskaper och lång erfarenhet kan de garantera sina kunder en riktigt bra slutprodukt till konkurrenskraftiga priser. SNICKAREN EMIL BERNHOFF driver TBR se-

dan tio år tillbaka. Verksamheten tog fart i ett tidigt skede och han fick snabbt en stabil kundkrets. I och med den snabba expansionen kunde Emil snart anställa fler medarbetare och idag är de sex stycken i företaget. TBR kan erbjuda allt inom byggnationer, renoveringar, uteplatser och stenläggning. De utför även murning, kakelsättning och våtrumsarbeten. De får ofta förfrågningar på takarbeten och har specialiserat sig på att återanvända det gamla takteglet, eftersom Emil tycker de passar in bättre på gamla hus. Att inte använda nya takpannor medför dock mer arbete då de gamla är ojämna i storlek och form. Det har lett till att många byggfirmor inte åtar sig de jobben, vilket gynnar TBR. Företaget har ett brett urval av tjänster. För att kunna erbjuda sina kunder en helhetslösning kan de utföra stora delar av byggprocessen. För kunden är det också bekvämt att bara behöva ha kontakt med en firma. TBR har även goda kontakter med andra företagare i branschen om det är något arbetsmoment de mot förmodan inte kan utföra själva.

100

ystad

KUNDERNA FINNS övervägande i Ystad, Tomelilla,

Sjöbo och Simrishamn och är både privatpersoner och företag. Sydöstra Skåne är populärt bland sommargäster och under sommarhalvåret får TBR ofta förfrågningar på sommarstugearbeten. De är enormt flexibla och kan ofta ta jobb med kort varsel. Emil berättar att de har mycket gott rykte bland sina kunder och oftast får sina nya uppdrag via rekommendationer. – Det är fantastiskt roligt att se hur nöjd kunden blir, säger Emil. Vi är noggranna med det vi gör och anpassar oss alltid efter kundens behov fortsätter han. Enligt Emil är det roligaste med jobbet att få vara med i processen om att skapa en helt ny byggnad tillsammans med kunden. DE ANSTÄLLDA i firman är ett sammansvetsat

gäng som trivs ihop. För Emil är det viktigt att de fortsätter utvecklas och han satsar gärna på vidareutbildningar. Genom de anställdas olika kompetens kan TBR bevara sitt breda urval av tjänster. Sedan starten har företaget gått framåt och har under åren haft en stadig expansion. Nytt för året är behörighet att utföra enskilda avloppsan-

SE ANNONS PÅ SIDAN 115

”Jag har inte för avsikt att bli jättestor, det viktiga är att vi har roligt på jobbet och gör bra arbeten som i sin tur ger nöjda kunder, säger Emil.” läggningar vilket det finns stort behov av många år framöver, länsstyrelserna gör vad de kan men det går i dagsläget alldeles för långsamt. JUST NU BYGGS ett eget snickeri för att även

kunna leverera måttanpassade fönster, dörrar och trappor med mera. –Jag har inte för avsikt att bli jättestor, det viktiga är att vi har roligt på jobbet och gör bra arbeten som i sin tur ger nöjda kunder, säger Emil. I framtiden tror han att verksamheten ser ut ungefär som idag. Möjligen har verksamheten utökats med en rörläggare för att ytterligare öka bredden och kunna erbjuda ännu fler tjänster. foretagsextra.se/ystad-tbr


ystad

101


Sydkust Revision AB erbjuder tjänster inom bland annat redovisning, bokslut, deklaration och budget. De kan också hjälpa till vid bolagsbildningar där de är ett stöd från start. Idéen är att de ska kunna vara ett bollplank och en hjälp för små och medelstora företag.

Med passion för siffror PÅ SYDKUST REVISION jobbar ett sammansvet-

sat team på fyra personer där alla har lång erfarenhet av redovisning och revision. Ingalill Hallberg är auktoriserad redovisningskonsult och tog 2006 över företaget tillsammans med sin man Per. De har båda ett förflutet inom olika revisionsbyråer, och har arbetat med såväl små som stora företag. Sedan 2013 håller de till på kontoret vid Stortorget i Ystad och kunderna finns kring Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Skurup. INGALILL OCH HENNES kollegor, alla auktorise-

rade redovisningskonsulter, kan hjälpa sina kunder med allt som kan kännas svårt med ekonomin när man är egenföretagare. Tillgänglighet och hög servicegrad är nyckelord och Ingalill berättar att de i princip alltid är tillgängliga för att kunna lämna snabba besked till kunden.

- Våra kunder ska känna sig trygga. De kan förvänta sig ett korrekt utfört arbete, vi ger stöd och hjälp och lämnar ingen i sticket, utan finns med hela vägen, till exempel vid diskussioner med myndigheter. Det gäller att ligga steget före och tänka på allt som kunden kanske inte tänker på, säger Ingalill. KRAVET PÅ en auktoriserad redovisningskonsult

är högt. Ingalill och hennes kollegor måste årligen fortbilda sig och vart femte år genomgå en kvalitetskontroll, som är en trygghet för våra kunder. – Vi måste gå vissa kurser för att hålla vår kompetens uppe. Vår branschorganisation kommer med uppdateringar och har höga krav på oss, vilket jag absolut tycker är bra. Småföretagandet växer hela tiden och ibland kan det komma en bransch jag inte har hört talas om tidigare. Då måste jag kunna säga; jag vet inte just det du frågar om, men det ska

jag ta reda på, säger Ingalill. ARBETET SOM redovisningskonsult är bitvis

stressigt och det har inte gått en semester utan att Ingalill har varit inne minst en dag och jobbat. – Folk måste ju få sina löner! Dessutom älskar jag mitt jobb, säger Ingalill. SEDAN INGALILL OCH PER tog över företaget har

det gått stadigt uppåt. Alla kunder från det gamla bolaget stannade kvar och de har haft en strid ström med nya kunder sen dess. Men det gäller att vara rädd om alla, att ta hand om kunderna och se till att de vill stanna kvar. - Marknaden är inte mättad men det gäller att ha ett gott rykte och det har vi, avslutar Ingalill stolt. foretagsextra.se/ystad-sydkustrevision

Ja, vi är de första att erkänna att vi är siffernissar. Vi skulle till och med kunna säga att vi är lite stolta över det. För det är just det som kan göra skillnad för dig och ditt företag. Det väsentliga är egentligen vad man gör av sina expertkunskaper. Därför har vi utvecklat ett arbetssätt präglat av flexibilitet, närhet och insikt om våra kunders verklighet som skapar trygghet för dig som företagare. Vi arbetar mot ett gemensamt mål: att bidra till sunda och framgångsrika företag i vårt närområde. Välkommen att kontakta oss om du tror att vi skulle kunna göra skillnad för dig.

Du hittar oss på Stortorget 6 i Ystad, på telefon 0411-796 55 eller via e-post: info@sydkustrevision.se 102

ystad


Ett stenhårt företag På ROMA arbetar Roger Persson och hans fem anställda med att tillverka bänkskivor i marmor och granit. Roger startade företaget 1988. Roger har hållit på med sten sen han var 15 år då han började utbilda sig till stenhuggare på Ystads läroverk. 1990 BESTÄMDE SIG Roger för att de enbart skul-

le jobba med inredningssten på ROMA – och bli riktigt bra på det. De erbjuder bord, bänkar, köksbänkar, badrumsbänkar, fönsterbänkar och skivor till byråer, bland annat. Mycket gör de till restauranger och hotell, bar- och receptionsdiskar. Trappor också. Materialen är granit, marmor, skiffer, kalksten och kompositmaterial. Naturstenen kommer från hela världen. - Jag brukar säga att där står en liten del av världen i Sövestad, säger Roger. Granit som är den mest populära stensorten kommer från The Big Bang och började alltså bildas för sex miljoner år sedan. Ofta är granit prickigt medan den mjukare marmorn är lite ådrad. Dessutom kan granit vara ådrad men då kallas den gnejs. Graniten kan även vara enfärgad, svart. När det gäller marmor, finns det en sort som heter Carrara som bryts i Italien. Den är populär nu tack vare inredningsprogrammen på TV, framför allt på köksbänkar. Sådant gynnar produktionen här. I ROMA:S VERKSTAD sågar, slipar, fräser och po-

lerar man sten. En bänkskiva i sten går att såga 20 mm tunn. Kompositmaterial går att få tunnare, 12 mm, och i det nyaste materialet Dekton, åtta millimeter. I kompositmaterial går det också att få olika färger såsom limegrönt eller Ferrarirött.

ROMA HAR EGNA återförsäljare ute i landet som

de tillverkar skivor och bänkar för. Det är kökstillverkare som Hakers kök och Marbodal. Byggbolag som JM, Skanska och NCC är andra återförsäljare. De kanske bygger 15 radhus varav fem ska ha stenskivor. Dessa tillverkas på ROMA. Ett hyreshus i Göteborg, med 70 lägenheter kanske ska ha stenskivor i 30, vilka produceras på ROMA. Återförsäljarna behöver bara sälja stenskivorna och sedan sköter ROMA resten; måttagning, kundkontakt, tillverkning, leverans och montering. En del privatkunder och företag har de också men mest jobbar ROMA med sina återförsäljare. - Vi jobbar lite i det dolda, säger Roger. NYA IDÉER och lösningar när det gäller sten

och komposit är något som intresserar Roger. Tillverkning av lite råare trädgårdsbänkar och bord är annat. Det viktigaste är också att ha roligt och Roger hoppas att firman ska finnas länge. Återförsäljare ska också känna att det är lätt att sälja granit från ROMA. - Vi tar hela konceptet. De ska kunna sälja produkten, få fakturan och betala den. Vi gör allt däremellan, avslutar Roger. foretagsextra.se/ystad-roma

Tel: 0411-610 01 Krageholmsvägen 30 271 95 Ystad www.roma.nu ystad

103


” Hos oss kan man förvänta sig snabba beslutsvägar och en flexibilitet när det gäller kundens önskemål.”

Helhetslogistik i tio länder Roger Erikssons Transport & Spedition transporterar gods från stora delar av Europa. Tack vare att företaget förutom sina sjutton lastbilar också förfogar över ett magasin kan de sedan på kundens uppdrag både lagra och vid lämplig tidpunkt distribuera godset. Transportfirman jobbar mest med livsmedel av alla slag och befinner sig just nu i ett utvecklingsarbete för framtidens logistik. NÄR ROGER ERIKSSON startade sitt transport-

företag 1996 hade han innan dess jobbat hos sin pappa som började med åkeri redan på femtiotalet. Roger Erikssons Transport & Spedition har idag sjutton lastbilar och plockar upp gods i tio länder i Europa och tar det till Sverige för lagring och distribution. Företaget har en flexibel helhetslösning för sina kunder som går ut på att de sköter alla transportmoment och kan ta hand om godset för lagring i ett magasin som också det sedan 2009 ägs av Roger Eriksson. Kunden bestämmer sedan hur och när distributionen ska ske. I ROGER ERIKSSONS Transport & Spedition job-

bar idag ett trettiotal anställda och platschefen Jan Rydenäs anställdes tidigare i år för att fungera som ett stöd till Roger Eriksson i hans roll som ägare och vd. – Vi befinner oss just nu i ett intensivt utvecklingsarbete där vi bland annat håller på att införa

ett nytt datasystem och ett nytt trafikledarsystem, säger Jan Rydenäs. DET RELATIVT CENTRALA läge i Europa som

det Ystadbaserade företaget har gör att de snabbt och effektivt kan transportera godset från cirka tio olika länder. Bland länderna finns Tyskland, Polen, Frankrike, Belgien, Holland och Danmark. Dessutom är de väldigt lättillgängliga för kunder och är nåbara när som helst. Roger Erikssons Transport & Spedition har också ett väl upparbetat kontaktnät och samarbetar på ett nära sätt med Bröderna Erikssons Åkeri i Tomelilla och andra transportföretag. – Hos oss kan man förvänta sig snabba beslutsvägar och en flexibilitet när det gäller kundens önskemål. Jag trivs med kundkontakten och det är spännande och varierande med logistik, avslutar Roger Eriksson.

foretagsextra.se/ystad-retsab

Helhetslogistik Transport & Lagring

Bornholmsgatan 1, YSTAD - Telefon: 0411-211 911 - www.logandstor e.com 104

ystad


Plåtslageribranschen är en bransch som snart lider brist på utbildad arbetskraft. Många av dagens utbildade plåtslagare kommer inom kort att gå i pension och återväxten är inte särskilt god. Därför har företagen i branschen ögon och öron öppna för att hitta ytterligare kompetent personal att anställa. Ett sådant är SA-Plåt i Ystad som gärna vill utöka personalstyrkan med en eller två plåtslagare för att kunna utvecklas vidare.

Plåtslagare som ser möjligheter STEFAN ANDERSSON startade SA-Plåt 1998 efter

att under många år jobbat som anställd i Malmö. Tanken var från början att han skulle vara ensam i firman, men fick efter några månader så mycket jobb att han var tvungen att anställa. Till en början hade firman kunder både i Malmö och Ystad, men nu har de övergått till att i stort sett bara jobba i Ystadstrakten. SA-PLÅT JOBBAR med allt som har med plåt att

göra, men oftast handlar det om tak, rännor och fönsterbleck. Vid lite större jobb samarbetar de

med byggmästare. Den större delen av kunderna är företag och resten är privatpersoner. Företaget är anslutet till Plåtslageriernas riksförbund och är måna om att fortsätta hålla den höga kvalitet de har haft hittills. De håller en dialog med kunderna och rättar gärna till saker i efterhand som inte kunden är nöjd med. Dessutom jobbar de oftast på löpande räkning eftersom det nästan alltid i slutändan blir billigare för kunden. VID SIDAN OM plåtslageriverksamheten äger fö-

retaget några fastigheter i Ystad och sysslar vin-

tertid också en del med snöröjning. I framtiden är det tänkt att SA-Plåt ska växa, i början av oktober flyttade dem till nya större lokaler i Ystad och förutom de tre som nu finns i företaget kommer de att anställda ytterligare en eller två kunniga medarbetare.

foretagsextra.se/ystad-saplat

Snickeriföretaget med kunden i centrum Strax utanför Ystad ligger Stora Köpinge Snickeri AB som arbetar med alla former av uppdrag inom renovering, om – och tillbyggnad. Du bestämmer vad du vill ha gjort och de gör jobbet. TORBJÖRN FALANIUS startade företaget på mit-

ten av 1990-talet. Till en början arbetade han ensam i firman men vid sekelskiftet tog det fart på allvar och Torbjörn kunde expandera och anställa fler medarbetare. Idag är de 10 anställda på St. Köpinge Snickeri som tillverkar fönster och dörrar, trappor, inredning och möbler exakt som du vill ha dem. Äldre stil, eller helt modernt – det bestämmer du, så det passar ditt hus och smak. De arbetar mycket flexibelt och vill kunden ändra något under arbetets gång är det oftast inga problem. KUNDERNA ÄR till största delen privata men

de jobbar även mot företag. De flesta finns i Ystadstrakten och kring Malmö, men företaget börjar få lite större spridning geografiskt sedan

www.saplat.se Tenngatan 3, Ystad • Tel. 070-658 81 90

de började arbeta med EPS-cement, ett relativt nytt material som börjar bli mer och mer populärt. Materialet är isolerande, fryser inte sönder, väger bara cirka 15% av vanlig betong, snabbtorkande, och den innehåller inga organiska material, så den kan inte mögla eller ruttna. Stora Köpinge Snickeri AB är certifierade EPS cement entreprenörer.

du vända dig till St. Köpinge Snickeri för renovering och reparationer, om- och tillbyggnad, inredningssnickeri och anläggningsarbeten. De tar hand om hela jobbet och ser till att du får ett hem eller kontor med stil och kvalitet.

FÖRETAGET UTFÖR även traditionell murning,

putsning och kakling av alla slag, men också den nya spännande metoden ”Som Sten”. Med denna teknik gör de tråkiga ytor dekorativa, snyggar upp trappor, skapar tegelväggar där inga sådana finns. Endast fantasin sätter gränser. Vare sig du är privatperson eller kommersiell fastighetsägare kan

Tenngatan 8, Ystad Tel. 0705 503 888

foretagsextra.se/ystad-kopingesnickeri ystad

105


Den Interaktiva Affärstidningen

Följ FöretagsExtra på facebook!

Fältarbete och provkartor För att kunna bruka jorden på ett optimalt sätt måste lantbrukaren veta hur näringsinnehållet i marken ser ut. Då är det lättare att veta vad man ska tillföra och hur man exempelvis ska gödsla. För att få reda på det tar man ett jordprov som skickas till ett laboratorium. Resultatet tolkas sedan och man får en karta över vad jorden innehåller.

www.facebook.com/ForetagsExtra

KARL-OLA JÖNSSON jobbade till-

Den Interaktiva Affärstidningen

sammans med Ulf Hersvall på Hushållningssällskapet i Skåne, men efter en omorganisation som innebar att de fick längre att åka till jobbet, bestämde de sig 2011 för att starta eget inom jordprovtagning. Nu hjälper Jordprovtagarna i Skåne lantbrukare i hela landskapet, samt delar av Blekinge och Halland med att hålla koll på hur näringssammansättningen i deras jord ser ut.

stämmelser som säger att det bör göras minst var tionde år.

PROCESSEN GÅR till så att man tar

HÖGSÄSONGEN I BRANSCHEN är

ett jordprov per hektar med hjälp av en fyrhjuling som är utrustad med en borr som tar upp ett stickprov. Provet skickas sedan till ett laboratorium i Uppsala där det analyseras. Jordprovtagarna ritar sedan en karta över innehållet som lantbrukaren har som stöd för att kunna veta vad som ska tillföras för att det ska kunna ske en optimal odling. De grundnäringsämnen som de tittar på är fosfor, kalium, kalcium och magnesium. Man tittar också på pH-värdet i jorden. Detta bör en lantbrukare göra regelbundet, och det finns be-

från den första september fram till att det fryser i marken, och sedan på våren. Det senaste året kunde de tack vare den milda vintern i stort sett jobba året runt. Det är mest Ulf Hersvall som är ute på fältet och tar prover medan Karl-Ola Jönsson står för kartritningen. Karl-Ola är själv lantbrukare vilket är en klar fördel när det gäller att förstå kundernas önskemål många gånger. Jordprovtagarna i Skåne håller låga konkurrenskraftiga priser och hög kvalitet på de tjänster de utför.

foretagsextra.se/ystad-jordprovtagarna

AB Bröderna Björks Maskinstation Telefon: 070-952 45 38 • Storgatan 12, Ystad 106

ystad

Jordprovtagarna i Skåne AB www.jordprovtagarna.se Kalle 0705 16 13 61 Ulf 0733 76 60 80


Restaurangentreprenör

med långsiktiga mål

Den personliga stugförmedlaren Stugförmedlaren Bo i Skåne - Stugbokning tillhandahåller stugor, hus och lägenheter i Skåne och Småland till privatpersoner, semesterfirare och företag. Målet är att ha en nära kontakt med såväl stugvärd som gäst, och att kunna tillgodose önskemål från båda parter på bästa tänkbara sätt. Under åren har Bo i Skåne kommit att bli den ledande stugförmedlaren i Skåne, med samarbete med de flesta kommuner i länet.

Det krävs ett hårt och målmedvetet arbete för att locka människor till en restaurang som tidigare inte haft ett gott rykte. Abdullah Kardas har drivit restaurangverksamhet i över tjugo år och har med sina restauranger i Ystad och Helsingborg visat att ingenting är omöjligt om man satsar på kvalitet och trivsel.

KARDAS kom till Sverige 1989 och startade sin första pizzeria i Landskrona i början av 1990-talet. Han hade sedan restauranger både i Småland och i Örebrotrakten i många år innan han flyttade till Skåne 2002 och drev restaurang i Tomelilla. Meningen var inte att han skulle stanna i Skåne men på Österlen trivdes han så bra att han år 2005 köpte restaurangen Le Cardinal i Ystad. Vid den tiden var inte restaurangens rykte det bästa, men efter mycket jobb och hårt slit har Abdullah lyckats göra den till en av Ystads bästa restauranger. Han hade också en pizzabutik i Malmö några år och öppnade sedan ännu en restaurang i Helsingborg 2008 tillsammans med sina bröder. I Ystad tillkom dessutom Ystads Pizzeria under 2013, så nu driver Abdullah Kardas framgångsrikt tre restauranger parallellt. ABDULLAH

I ETT GAMMALT vackert hus på

MENYERNA PÅ Le Cardinal och

Ystads Pizzeria är likartade och består av pizza, pasta, fiskrätter, à la carte, plankor och olika specialerbjudanden. I synnerhet plankrätterna har blivit en favorit bland Ystadsborna, men även malmöbor som tar en matbit i samband med ett besök på teatern som inte ligger så långt ifrån. Abdullah Karas är noga med kvaliteten på råvarorna och får färska leveranser fem dagar i veckan. På Le Cardinal bjuds det dessutom på levande musik och båda restaurangerna har fullständiga rättigheter. VIKTIGASTE för Abdullah Kardas är inte att tjäna mycket pengar på varje gäst, utan att ha gäster som återkommer flera gånger och känner sig hemma i restaurangen.

Lingsgatan i centrala Ystad har Bo i Skåne sitt kontor. Pia Lasson är kontorsansvarig och har lång erfarenhet av turism- och servicebranschen. För henne är det viktigt med en nära kontakt och hög personlig service för att kunna bibehålla kvalitén och kunna värna om såväl stugägare som gäster. Varje objekt är besiktat för att kunna garantera en bra standard, men också för att Pia och hennes kollegor ska veta vad de hyr ut. Med stor kunskap om de enskilda husen kan de hjälpa sina gäster att hitta boendet just de söker. Att hyra semesterbostad är prisvärt och bekvämt och många av gästerna återkommer år efter år. Bokningen sker via hemsidan eller någon av de många turistbyråer och resebyråer Bo i Skåne samarbetar med.

DET

foretagsextra.se/ystad-lecardinal

0411-165 15 Le Cardinal www.lecardinal.nu Stortorget 15, Ystad

0411-185 50 Ystads Pizzeria & Rest. Frihemsg. 59, Ystad

BO I SKÅNE startades 2002. Till en

början var företaget ganska småskaligt med ett 30-tal stugor i Ystad med omnejd. Efterhand växte verksamheten och idag kan man välja mellan 500 stugor runtom i hela Skåne.

Sedan 2010 har man även stugor och hus i Småland. DEN VANLIGASTE gästen hos Bo

i Skåne är en svensk barnfamilj som väljer att semestra på hemmaplan. Men den utländska marknaden växer och vanligast är gäster från Tyskland, följt av Danmark och Holland. Genom samarbete med resebyråer och ett stort kontaktnät med flertalet samarbetspartners hoppas Pia och hennes kollegor på att tillströmningen av såväl svenska som utländska gäster fortsätter. Bo i Skåne förmedlar ett tryggt boende för såväl enskilda paret som för stora släkten – här finns något för alla. foretagsextra.se/ystad-boiskane

www.boiskane.se • www.boismaland.se • Tel.0411-559420 ystad

107


Säkra skydd för din verksamhet Heras Stängsel AB är specialister på stängsel och områdesskydd och levererar och monterar allt från stängsel till vägbommar och grindar. De erbjuder specialanpassade lösningar och kompletta system till konkurrenskraftiga priser.

Lärande på vuxnas villkor Forum Ystad är samlingsplatsen för vuxenutbildningen i Ystad, Simrishamn och Tomelilla. För rektorn Ronny Pålsson är det viktigt att ha en flexibel och modern verksamhet, som på rätt sätt kan möta de sökandes behov och önskemål. RONNY PÅLSSON har lång erfaren-

het av rektorsyrket. Innan han tillträdde som rektor på Forum Ystad för två år sen hade han varit rektor inom gymnasieskolan i 12 år. Enligt Pålsson skiljer sig dock vuxenutbildningen mycket från grund- och gymnasieskolan. På Forum Ystads vuxenutbildning ska de studerande kunna meddela studievägledarna vilket utbildningsbehov de har. På så vis kartläggs studentens utbildning därefter och vuxenutbildningens uppdrag blir att bemöta önskemålen. Det gör att vuxenutbildningen har stora krav på sig att vara flexibel, man ska till exempel kunna börja studera närsomhelst och inte bara terminsvis. består av olika skolformer; KomVux, som består av grundläggande och gymnasial utbildning och SärVux, som har grundläggande och gymnasial utbildning för utvecklingsstörda. Ronny berättar att alla som inte har betyg från grundskolan har rätt att få läsa in det på Kom- och SärVux. Den sista skolformen SFI, svenska för invandrare, är en stor del av verksamheten som fortsätter växa. SFI är VUXENUTBILDNINGEN

HERAS STÄNGSEL AB grundades

även det en rättighet, den som behöver har rätt att läsa. Till vuxenutbildningen kan man söka om man fyllt 20 år och de har ingen övre åldersgräns. FORUM YSTAD är en stor verksam-

het med cirka 800 elever och runt 45 anställda inom den pedagogiska verksamheten. Vuxenutbildningen ska kunna individanpassa, vara lyhörd och bemöta de enskildas behov och önskemål. Enligt Ronny blir man aldrig för gammal för att utbilda sig. Det finns lika många förutsättningar för studier som det finns individer. foretagsextra.se/ystad-forumystad

1990, då under namnet TUVANstängsel AB. 2007 såldes verksamheten till den irländska koncernen CRH och ingår idag i dess verksamhetsområde CRH Fencing and Security. I samband med uppköpet bytte företaget namn till Heras Stängsel AB och har idag en omsättning på cirka 200 miljoner kronor. Det är det enda rikstäckande stängselbolaget med kontor eller distributörer i hela landet. Anders Pewe är VD sedan 2009 och hans målsättning med företaget är tydlig. -Heras Stängsel ska vara Sveriges ledande företag inom stängsel och områdesskydd, säger Anders. KÄRNVERKSAMHETEn

består i att sälja och till viss del producera stängsel samt erbjuda montage av främst stängsel och grindar, men även av elstängsel, bommar och bullerskydd. Produkterna används oftast som ett områdesskydd för kontor, industrier, statlig verksamhet men även för förskolor, myndigheter och flygplatser. Heras Stängsel job-

bar huvudsakligen mot privata företag där kunderna kan förvänta sig högsta kvalité tillsammans med bäst möjliga service. TROTS HÅRD KONKURRENS står

Heras Stängsel stadigt på marknaden. Under åren har de expanderat och öppnat upp fler kontor runtom i landet, där de för närvarande är 107 anställda. För att fortsätta utvecklingen ämnar Heras Stängsel ta ytterligare marknadsandelar men satsar även på att bredda sitt produktutbud. Anders Pewe menar att de jobbar hårt med arbetsmiljön inom företaget och fokus ligger på att undvika skador. Sedan 2012 är företaget även ISO-certifierat och de arbetar ständigt för att minska utsläppen och förbättra kvalitén på sina produkter.

foretagsextra.se/ystad-heras

Fridhemsgatan 28, 27139 Ystad Tel. 0771-50 60 50 • heras.se 108

ystad


Specialisten på ost MED BÄSTA LÄGE mitt på Stortorget

i Ystad ligger Katarina Dahlströms butik Ostkällaren. Butiken startades 1997 av Ernst Offner som drev den fram till i våras då han gick i pension. Katarina, med lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen, tvekade inte när chansen att ta över Ostkällaren dök upp. I butiken står ostarna i centrum och kunderna kan välja mellan 100 olika sorter. Men butiken innehåller mer än ost. På hyllorna trängs även närproducerade produkter från små tillverkare såsom marmelad, färskt bröd, kex och oljor. Även lufttorkad salami och skinka finns att köpa och Katarina kan erbjuda färdiga tapasfat för avhämtning. OSTKÄLLAREN ÄR välinarbetad och

har många trogna kunder. Katarina vill satsa på att bevara produktutbudet efter kundernas önskemål och behålla bredden på sortimentet. Så småningom vill hon utöka sortimen-

tet med närproducerade osttillbehör samt presentpåsar med olika delikatesser. Sedan starten för ett halvår sedan har Katarina haft fullt upp och har fått enormt mycket bra respons från nöjda kunder.

Svenska Motorkompaniet AB

foretagsextra.se/ystad-ostkallaren

Ekologisk choklad med personlig prägel CHOKLADBITEN i Ystad HB startades 2004 av Barbro och Ylva Maurer. Då bestod verksamheten av försäljning och servering av chokladprodukter från Belgien, Italien och Österrike. Verksamheten växte snabbt och flera gånger fick Herwig byta till större lokaler där de drev butik och café. Sedan 2009 driver Chokladbiten egen tillverkning av chokladkakor och praliner av råvaror med högsta kvalitet, tillverkade för hand på hantverksmässigt vis. Utöver fabriksförsäljningen i Ystad har de återförsäljare över hela landet, och de anordnar även chokladprovningar. FAMILJEÄGDA

huvudsakliga produkt är chokladkakor i mörk och ljus choklad som ständigt utvecklas med nya smaker. Råchokladen de arbetar med är ekologisk och VERKSAMHETENS

Frågor om ost? Kontakta oss! Stortorget 10, YSTAD - Tfn: 0411-101 14 ystadsostkallare@gmail.com

rättvisemärkt. Genom spännande smakkombinationer och roliga namn som Go nuts! och A hint of mint, erbjuder Chokladbiten sina

kunder annat än traditionell choklad. Helhetsintrycket är viktigt. Innehållet avspeglas i de finurliga etiketterna och förpackningarna är genomskinliga för att visa kunderna att varje chokladkaka är unik. foretagsextra.se/ystad-chokladbiten

CHOKLAD BITEN Bronsgatan 5, Ystad Tel. 0731-017018 www.chokladbiten.se

Huddingevägen 305, 141 37 Huddinge Tel: 08-449 84 00 ystad

109


SLUMMER BANANTRANSAKTION

VÅR KÄNDIS ÄLDSTA DOTTER SOM ÄR SKÅDESPELARE

EN AV HEN- KÖTTNES BÖCKER STUVSOM BLEV NING FILM

ÄR PASTEJER I ASK

KAN SES I FISKDISKEN ÅTER

PROVINS

STORMNINGARNA AV PLANEN

SVÄRDEN GYLLENHAMMAR

DIREKT

TAR UR JORDEN DÅLIG VANA

MOTSÄGELSE

TOG OLOVANDES STATERNA AMFORA SOLDATMATERIAL KORT

SKISSAD SÅ UPPSLUPPET I SOLNEDGÅNG

FJORDPLATS

LAGER

SKIKT

KOMMER MED VITT SES KULTIVERA VINDKAST

FIRAS 21 JUNI INCITAMENT

VISAR UTRYMME FÖR FÖRETAG

SARG

PRIVATA

UTSIKTSLÖS

I E-POSTADRESS TILL BRITT

HALVGRÄS

SAMMANSLUTNING

MUSIKJOBBA TILL VARDAGS

FRAKTSATSEN EFTER IOGT

STARTADE HON 1999

STIMULERA FÅGLAR OFTA I VAPEN FUNGERA

PRON.

SEKTORER RABALDER

HJÄLPER

KAN MAN FÅ

DJINN

GYCKLARE

0140

NATRIUM

STÅNG I EKA

Lösningen på korsordet presenteras i nästa nummer av Företagsextra

Soduku SUDOKU - Lätt Lätt 5 7 3

SUDOKU - Medel Medel 8 7

4 6 9 2 1 1

2

2

4

2

7 1

7

1

4 4

5

1 9 6 5

2

5

9

9 4 1

3

3 5

2

4

5 3 4

7 1 2

6

3

5

6

7

6 5

1

5 3 1 6

9 5 2 7

5

5 9 2 7

Varje liten kvadrat om 3x3 rutor, samt varje rad, både lodrät och vågrät ska innehålla siffrorna 1 till 9. Rätta lösningar finns på nästa sida

110

pyssel

4

4

4

4

1 7

8

7

4 6 2

8

4 4

1

5

1

8

6

5

8 1 9 3 6

7 4

SUDOKU - Svårt Svår

5 9 1

2


Pressmeddelande från MyNewsDesk

Årets superföretag räddar liv Ingen av dem hade någonsin kunnat ana att slutet på ett beroende som höll på att kosta dem deras existens, var början på en resa till en mening med livet. För tredje året i rad utnämns idag Ljung & Sjöberg till ett av årets Superföretag av Veckans Affärer och PAR! DEN HÄR FRAMGÅNGSSAGAN börjar på andra

våningen i en lägenhet med rivningskontrakt på Apelbergsgatan i Stockholm. Året var 2006 och här satt Fredrik Ljung och Martin Sjöberg med en insikt och ett budskap som de ville nå ut med till världen. Till sin hjälp hade de sina erfarenheter, en telefon och en dator. De hade träffats via självhjälpsgrupper för personer med alkohol- och drogproblem, men bakom detta låg många års självdestruktivt beteende och självmedicinering. FREDRIK VAR BARA fjorton år när han drack al-

kohol första gången. I skolan fanns känslan att inte riktigt passa in, att inte vara som alla andra. Vikten av att inte visa sig svag var stor, men obehaget sköljdes bort i ett svep och omvandlades till kraft när han drack. Nu blev han en av alla andra och världen låg för hans fötter. Han berusade sig genom gymnasiestudierna och ända upp till Handelshögskolan. Här krävdes det mer magi och han började även med narkotika. Amfetamin, kokain och tabletter gjorde honom oövervinnerlig. Efter fyra års studier fick han anställning i finansbranschen, men det skulle ta fler år av lidande för Fredrik och innebära extremt höga kostnader för hans arbetsgivare innan problemen uppdagades. Vid det här laget hade han extremt hög arbetsfrånvaro och var kriminellt belastad. Han ljög för arbetsgivaren, var påtänd på arbetstid och på väg mot en personlig kraschlandning. Även om cheferna misstänkte att han hade någon form av problem, så hade man inte kunskap nog för att kunna veta vad och inte heller verktyg för att kunna hantera situationen. Till sist var det Fredrik själv som nådde botten och berättade om sitt beroende. NU VÄNTADE en lång period av tillfrisknande

och parallellt med denna kom han till insikt med vad han hade ställt till med för sin omgivning och framför allt sin arbetsgivare. En historia inte allt för olik nyvunne vännen Martins, som även han reflekterat över detsamma. Tillsammans kom man fram till att man hade orsakat stor förödelse på sina arbetsplatser, men att arbetsgivarna varken vågat eller vetat hur de skulle ta tag i problemen. Fredrik och Martin bestämde sig för att de ville informera och utbilda i ämnet och la grunden till Ljung& Sjöberg. - Man förstod snabbt att problematiken inte var unik. Vi läste in oss på området, intervjuade och gjorde research. Vi ville använda våra erfaren-

heter för att skydda organisationer och hjälpa medarbetare, berättar Ljung & Sjöbergs delägare Fredrik Ljung. DE SKAFFADE det lilla kontoret på Apelbergsgatan,

inredde med Fredriks gamla möbler och satte upp mål om hur många arbetsgivare de skulle försöka nå ut till. Tvåhundra samtal om dagen genererade fem svar där de flesta bad dem återkomma om ett halvår, men de gav inte upp. De ringde på dagarna, förberedde föreläsningar på kvällarna och utbildade på morgnarna. Fredrik och Martin hittade rutiner, skapade processer och lärde sig allt och mycket mer. Efter ett halvår slog de ihop sig med företagets tredje delägare Magnus Johansson som delade både deras starka engagemang och bakgrund. Fredrik tog sig an rollen som VD och tillsammans anställde de en läkare, en terapeut, ordnade en egen provtagningsmottagning och flyttade verksamheten till en den anrika lokalen på Munkbron i Gamla stan. - När vi flyttade hit hyrde vi bara en liten del av den lokal vi har nu, men ändå kändes den jättestor. Vi trodde aldrig att vi skulle nå dit vi är idag, men vi hade en vilja att bara bli bättre och bättre. Man har hela tiden fått se vad som funkar och vad som inte funkar, förklarar Fredrik vidare.

IDAG ÄR Ljung & Sjöberg Sveriges främsta ut-

bildnings- och vårdföretag med inriktning mot alkohol- och drogproblematik på arbetsplatser, har ett trettiotal personer anställda och kärnan är fortfarande densamma. Man ger allt och vill alltid bli bättre. Som ett steg i detta led lämnade Fredrik förra året över rollen som VD till drivna Sarah Linderoth som även hon har ett mångårigt starkt engagemang samt personlig erfarenhet av ämnet. Med Sarah i lednigen har företaget fått ny kraft och energi samt nya perspektiv när Ljung & Sjöberg siktar vidare mot nästa nivå.

TILL EN BÖRJAN var det även tufft ekonomiskt

och under en period tog de inte ens ut lön. Ändå tog man inga bidrag, utan det var en krona in – en krona ut som gällde. Med en stark drivkraft och ett engagemang som aldrig tog slut hittade man hela tiden nya sätt att angripa problemen och när man äntligen hade hittat alla delar till maskineriet flöt bolaget på bättre än de flesta andra. Ytterligare ett stort steg för Ljung & Sjöberg var när man 2009 vidgade verksamheten och öppnade ett kontor i Göteborg. Ett par år senare slog man även upp portarna för L&S Nära – ett omfattande nätverk av lokala behandlingsverksamheter runt om i Sverige. Fredrik, Martin och Magnus hade hittat ett tomrum att fylla i företagshälsovården och utvecklat ett vinnande koncept. Under åren därefter har man skapat en hög omsättning, fått en rad utmärkelser som Superföretag, Gasellföretag och Entrepreneur Of The Year, men framförallt har man hjälpt organisationer att hantera alkoholoch drogproblematik och därigenom räddat livet på ett stort antal medarbetare.

’Ca 1 milj svenskar lider av alkohol- och drogrelaterade problem, merparten av dem finns på våra arbetsplatser, men det är bara en bråkdel som identifieras och får hjälp i tid. Effekten av detta är ett lidande för individen, och kostnads- och säkerhetsmässiga konsekvenser för arbetsgivaren. Vi på Ljung & Sjöberg vet att det inte att det behöver vara så här. I dag arbetar vi med ett hundratal arbetsgivare över hela landet kring alkohol- och drogrelaterade frågor och jobbar aktivt för att identifiera samt lyfta upp denna, oftast dolda, problematik. Genom ett professionellt och systematiskt arbete hjälper vi företag att skapa säkra, effektiva arbetsplatser, minska sina kostnader och framför allt, få friska medarbetare pressmeddelande

111


Lampa Twee T. Jake Phipps för Casamania Pris på förfrågan Taklampan Aston från danska House Doctor 660: -

Höstens starkaste

inredningstrender Kryp upp i soffan med dina varmaste filtar, tänd ljus och skapa stämning i ditt hem med höstens material och färger. Så här års är butikerna fyllda med prylar som får oss att längta in i värmen. Frossa i inredning med tonvikt på metall, naturliga material och mustiga färger. Välkommen mysiga höst! flyttar vi in och unnar oss det där lilla extra för att må bra inomhus. En av höstens stora inredningstrender är varma metaller som koppar, guld och mässing vilket syns på allt från ljusstakar till småmöbler och lampor. Efter många år av vitt och stilrent växer även en längtan efter färg. Bland färgvalen i år syns plommonlila, grönt och pastell, gärna blandat med olika gråskalor eller metallfärger. Metall syns även på möbler, gärna i kombination med andra material, såsom koppar, glas och trä. NÄR MÖRKRET KOMMER

ersätts av en mer industriell, ruff stil med nötta träbord, stål, rost och industrilampor. Naturliga material som läder och linne samt ett gediget hantverk är en stor inspirationskälla bland årets inredare. Djur- och naturtema på kuddar och andra inredningsprylar fortsätter också vara hett. På nätet finns mängder av webshopar med såväl nytillverkade som vintageprodukter för all slags inredning. Eller varför inte ägna en vinterhelg åt att fynda på loppisar och auktioner?

Industriell inredning på Formex

Nordens största mässa för inredningsdesign, är det fyra inredningsstilar som gäller nu: Soft Nordic, där ljusa pasteller ihop med grått ger ombonad höstkänsla. Mjuka former och färger för tankarna till 1950-talets skandinaviska design. Raw Rustic Junction, inredning med rå känsla och material som sten, cement och rost gärna med etniska inslag. Wild Wood, där naturen är inspirationskälla och färgerna dova och mörka. Dark Fragnance, inslag av starkare färger som lila och rubinrött blandat med koppar. Överdådig inredning med mycket av allt. ENLIGT FORMEX,

också bra att blanda flera olika stilar, så kallad eklektisk inredning och att mixa gammalt och nytt är självklart. Det avspeglar också samhället vi lever i nu – att ta vara på det gamla är trendigt. Stilen blir mer personlig när second hand kombineras med modern inredning. Den tidigare så populära Shabby chic-inredningen har DET GÅR

112

inredningstrender

DEN med lite tjockare plånbok är årets höjdpunkt för inredningsintresserade möbelmässan i Milano. Där har Sverige satsningen ”Swedish Design Goes Milan” för att ge en bild av vad som händer inom svensk design. Bland utställarna i år syntes bland annat Alexander Lerviks varumärke Tingest, en kollektion svensktillverkade, hantverksmässiga produkter. Spännande och snyggt! FÖR

Multiprodukten Servitören ur kollektionen Tingest av Alexander Lervik


Naturinspirerat kuddfodral 79,50:- H&M Home

Arbetslampan Industri från Granit 699: -

Rustika matbordet Isabelle från Mio Möbler 7995: -

Soffbordet Stone från 999: Ellos Home

Tulpanljusstake från Skultuna design Pierre Forsell 1498: -

Läderfåtöljen Ingo av Mats Theselius för Källemo 25 900: - Stalands möbler

Prisskilnader kan förekomma inredningstrender 113


Företagsindex BYGG/FASTIGHET/BOSTAD

RESA/TRANSPORT

FÖRETAG/TJÄNSTER

Besiktar.se AB

44-45

Bollnäs Markservice

16

Bergqvists Begravningsbyrå Bröderna Björk´s Maskinstation

38-39 106

Cederqvist Schakt&Transport AB

48

Distribution Syd AB

96-97

Exengo 60

Damaskus Maskinskydd

64

Roger Erikssons Transport & Spedition AB

Hallsta Plåt & Smideservice AB

Glasögonspecialisten AB

88

Tank Service AB

32-33

Haga Spis & Kamin

87

Rulles Färg AB

41

Heras Stängsel AB

108

Skebobruk Bygg AB

37

Hujjas 22

Barbros Brygga

IMS Nonwoven AB

Hallsta Sushi

37

Küllers Bygg och El AB

St. Köpinge Snickeri AB

106

98-99

TBR 100-101

Jordprovtagarna i Skåne AB

Vätö Byggare AB

35

KAK Park & Trädgårdsservice

Östermans Golvtjänst

36

104 63

RESTAURANG/CAFÉ/CATERING 80 24-25

Kerstins Kryddan

41

41

King Creole Shop & Cafe

86

105

K-D Städbolag Värmland AB

81

Le Cardinal Ystads Pizzeria & Restaurang

Naturbageriet Sattva

48

Mache 77

DETALJ

SA Plåt

Blomsterprinsessan 70

Safeflow System AB

Chokladbiten i Ystad AB

105

Opera Herrhagens Pizzeria

49

Tant Grön

87 90-91

SCT Hiss Stockholm AB

57

Fröken Albertina

87

Svepulp AB

43

SERVICE/VERKSTAD

Jernbergs Mattor

17

Sydkust Revision AB

Karlstads Guld & Mynthandel

86

Sättra Stålmekaniska AB

109

107

Alfvéns Bilservice

22

26

Lindbloms Bilservice AB

40

102

Ostkällaren 109

TBA Transporter AB

47

Nermin´s Bilservice

61

ROMA 103

TDC Hosting ABB

46

R.Lindqvist bilservice

58

Stinas Tygateljé

20

TEBE Vent Service AB

62

Swebolt AB

50

Teknoplan 59

SPORT/FRITID/NÖJE

Teroconsult AB

36

Fritidsklubben.se 17

Veolia Vatten AB

34

Tables 74-75

Svenska Motorkompaniet AB

109

Wallby Trädgård

27

Vingner Projekt AB

72-73

DJURPRODUKTER/TJÄNSTER Annickas Hundhus

70

HOTELL/PENSIONAT/KONFERENS

Rimbo Djurshop

28

Bo i Skåne Stugbokning

Steninge Vandrarhem

107 78-79

ENTREPRENAD 2C Engineering

54-55

HÄLSA/SKÖNHET

Jonas Pensar Solutions

56

AW Hypnosterapi & Hälsa

Leif Staf Trädfällning & Entreprenad

37

Bika-Kliniken 60

37

Crazy Fresh Tattoo

21

Holberg & Nielsen Shu Uemura

76 18

Siivonen Entreprenad AB Solliden Maskin AB

30-31

61

Södra Råda Skogshantering AB

35

Kamillas Fotvårds Atelje

Sökare Entreprenad o Byggteam AB

23

Legevisitten 52-53

Westlings Trädgårdsservice

29

Nails For You

82

FRISKVÅRD

ORGANISATION/MYNDIGHET

Alres Dental AB

68-69

Forum Ystad

Gunnarssons Muskel & Ledmottagning

20

Ystads Kommun

Lundborgs Sjukgymnastik

18

108 94-95

Lösning på korsordet i förra numret GRIMASERA

F 6 5 8 9 2 1 9 3 5 6

7 8 2 4

9 3 2 7 4

6 1 5 8

5 4 6 3 9

8 2 7 1

7 2 1 8 5

4 9 3 6

8 1 7 6 3

2 4 9 5

2 7 5 4 8

3 6 1 9

4 6 9 2 1

5 7 8 3

SUDOKU - Lätt - Lösning

4 1 2 7 3

8 9 6 5

7 6 9 8 5

4 1 2 3

9 8 4 1 6

3 7 5 2

6 7 1 2 9

5 3 4 8

5 2 3 6 4

7 8 9 1

3 4 7 5 8

6 2 1 9

2 9 8 4 7

1 5 3 6

8 3 5 9 1

2 6 7 4

1 5 6 3 2

9 4 8 7

SUDOKU - Medel - Lösning

2 7 6 5 5 9 8 4 3 4 1 7 1 6 4 8 8 5 3 1 7 2 9 6 6 1 2 3 9 3 7 2 4 8 5 9

3 9 4 8 1 1 6 7 3 2 2 8 6 5 9 9 5 2 7 3 7 2 9 4 6 4 3 8 1 5 8 7 5 9 4 5 4 1 6 8

Soduku facit

3 8 4 1 7

1 3 4 7

6 1 3 2 7

SUDOKU - Svårt - Lösning

företagsindex

9 5 6 2

114

JYCKENAMN LUFTIGE

SÅDAN VAR VÅR KÄNDIS UNDER HÖSTEN 2010

MARYLIN

DESS EN END NAMN I LONDANVÄNDS ON OM SKUTA

G

L

I N N E A

I

D O

LAMASLÄKTING

STRECK

SMÖRPASSNING

PARFYM

SINGEL FÖR VÅR KÄNDIS 2012

L

ÄR IBLAND TÄLJT SISTA

M Y S K

A L P A C K A

P O R Ö S E

KILO-

SAMMA- KRONOR LUNDA SPALT FÖR PENG

K R R

H A L M S T A D S L I I VÅR FUSIONERKÄNDIS ADES MED BARNDOM LME STILTON ÄR EFTER

S A T

KISEL OCH SYRE IHOP

LJUS OCH VARM

VÅNINGEN

O S T LYSER UPP

ÄN

PALMLUND

L

VIMSIG

P R Y L F T A

DONERADE

V

I K A

E T A G E T

O A S

H E N R I TANTAL

I

L J U S K R O N A

Ä Ä Ä JAZZBAND FÖR VÅR KÄNDIS

SKREV PROCSESSEN

S

TRANSPORTERAR STRECK

SES PÅ ROMME

RYGG

Å K E R

K S S O N

G A V

ARG- TA HEM ON SPELET!

T R A V

0156

NOMEN NESCIO

I N

L U M N


Stellansv채g Ler책kra 270 21 Glemmingebro Emil Bernhoff 0411-551288 www.teknikbyggresurs.se


POSTTIDNING B Avs: FöretagsInvest Box 464 184 26 Åkersberga

IMS NONWOVEN levererar produkter i världsklass över hela världen. IMS produkter skyddar isolering i framförallt motorutrymmet från olja och vatten, samt har ett högt flamskydd. IMS utvecklar framtidens produkt, för att minska bilens vikt och bensinåtgång.

IMS uppfyller sjukhusens högt ställda hygienkrav och levererar premiumprodukter av naturliga, nedbrytbara råvaror.

IMS Nonwoven AB Bornholmsgatan 1 27139 YSTAD www.imsnonwoven.com

Foretagsextra7 2014  

Nytt Nummer Ute Nu! FöretagsExtra Nr7-2014 FöretagsExtras nya nummer bjuder på hem & inredningstips. Samt en presentation av årets superföre...

Foretagsextra7 2014  

Nytt Nummer Ute Nu! FöretagsExtra Nr7-2014 FöretagsExtras nya nummer bjuder på hem & inredningstips. Samt en presentation av årets superföre...