Page 1

N U M M E R 6 -2 0 1 8

MÖT PETRA MÅNSTRÖM

Mot en färgstark höst M E D F Ö R E TA G P Å S P R Å N G

DATALOGIC | TRANS EL MATIC | AUTOKAROSS I FLOBY | JANO BYGG | MONIÉ ENTREPRENAD | ÅDERBRÅCKSCENTRUM | DIN HUSBIL I JÖNKÖPING | MCM RELINING | FLEMMINGS EL | JAKTIA JÖNKÖPING | OLIVIA HEMTJÄNST | XL BYGG GÖTENE | COLBURN | ROTH SVERIGE | RÖR4YOU | RÄDDNINGSTJÄNSTEN | 60-TALET | MILJÖHALLEN GOLV | MODUL-SYSTEM | KLIPPBAREN I SKARA | HANDELSBANKEN ÅSEDA | WEIDANS HUSBILAR | DESIGNHEMMET

MÖTE MED KAUKASUS * IDROTT & FÖRETAGANDE * PYSSEL * FILMTIPS


Vi är övertygade om att när alla har möjligheten att arbeta i en miljö där de är fyllda av energi, är inspirerade, där de med glädje och utan rädsla får bidra med sina styrkor till sin och sin organisations utveckling, då kan fantastiska resultat åstadkommas.

Vi erbjuder: • Ledarskapsutveckling • Medvetet Ledarskap® • Daring Way™ • Personlig utveckling • Coachning • Teamutvecklling • Organisationsutveckling

Entira AB www.entira.se +46 40464000 info@entira.se Anckargripsgatan 3 21119 Malmö

Läs artikeln om oss på s.182


KOMMUNREGISTER NORRLAND 11 Företagsextra är så mycket mer än bara en tidning. Under samma namn finner ni även en kraftfull sökportal på internet som hjälper ert företag att synas online. På www.foretagsextra.se finns hundratals företag över hela Sverige, men även företag inom alla typer av branscher. När ni söker på bransch, produkt, ort eller annat valfritt sökord finner ni med lätthet den produkt eller tjänst som ni är ute efter. Det är också här som du enklast hittar nya samarbetspartners, varför leta överallt när allt finns samlat på www.foretagsextra.se? Alla som medverkar i tidningen erbjuds möjligheten att under ett halvår synas gratis på sökportalen med reportage, bild och logotyp. Genom webblänken i tidningen kan läsarna även besöka respektive företag på portalen, där man hittar alla kontaktupp-gifter, som till exempel kontaktpersoner, adress, telefon, e-post och webbadress. Därifrån går det också bra att klicka sig vidare till företagens olika hemsidor. www.foretagsextra.se är därmed en bra sökmotor för dig som vill veta mer om ett företags historik, ägarbild, verksamhet och annat som kan vara av intresse innan du tar kontakt. För er som vill synas på facebook och twitter med era artiklar kan enkelt publicera dessa genom en enda knapptryckning. Företagsextra har även sett till att samtliga artiklar kan läsas i mobilen genom en särskild mobilanpassad lösning.

Välkommen och sök på www.foretagsextra.se!

BODEN 16-18 KIRUNA 14-15

SVEALAND 19 ARVIKA 46-47 ENKÖPING 23-29 FILIPSTAD 34-35 KARLSKOGA 30-32 KARLSTAD 36-44 KIL 45 NYKÖPING 48-50 STOCKHOLM 20-22 SUNNE 33

GÖTALAND 55 ALINGSÅS 101-104 BORGHOLM 85 EMMABODA 98 FALKÖPING 56-58 GOTLAND 76-79 GÖTENE 53 HALMSTAD 105 JÖNKÖPING 63-74 KALMAR 81-84 KARLSBORG 52 KARLSKRONA 89 LAHOLM 106-107 LESSEBO 93-97 MALMÖ 110-115 MULLSJÖ 59-62 MÖNSTERÅS 86-88 OSKARSHAMN 80-81 SIMRISHAMN 116 SJÖBO 108 SKARA 54-55 SKÖVDE 53 STAFFANSTORP 116 TOMELILLA 109

TRANÅS 52 TRELLEBORG 117 UPPVIDINGE 89-92 VAGGERYD 74

kommunregister

3


Innehåll

Möte med Kaukasus mäktiga natur och kultur. s 119.

AKTUELLT I DETTA NUMMER

4

Olivia Hemomsorg. s 20.

Klippbaren. s 55.

Lennart Mäklare. s 81.

Olivia Hemomsorg ingår i Oliviakoncernen som driver verksamhet i Norden. Tack vare personal med hjärtat på rätt ställe har de gott rykte bland kunderna.

Frisörsalongen Klippbaren är en välkänd verksamhet i Skara och drivs av två erfarna frisörer som brinner för yrket och kan hjälpa kunderna med det mesta.

Goda rekommendationer och gedigen erfarenhet av mäklarbranschen har gett det fristående mäklarföretaget Lennart Mäklare många återkommande kunder.

Bredsands El & Solteknik. s 26.

Jano Bygg. s 64.

MärkesDemo Mönsterås. s 88.

Emil Sandström har ett ärligt och transparent kundbemötande. Genom sitt drygt ett år gamla företag erbjuder han traditionella elinstallationer och solel.

Med många års erfarenhet erbjuder Jano Bygg nyckelfärdiga modulhus, en praktisk och billig lösning som kan skräddarsys efter önskemål.

Den anrika firman Signalen AB har bytt namn till MärkesDemo Mönsterås. Verksamheten drivs med samma fina koncept som tidigare men i ny kostym.

MKs Studio. s 30.

MCM Relining. s 70.

Designhemmet. s 104.

I Karlskoga samlas tre företag under namnet MK Studio och erbjuder behandlingar för både kropp och sinne, med skönhet och välbefinnande i fokus.

Relining är en enkel och effektiv metod vid renovering av av­ loppssystem, där man får ett likvärdigt resultat som vid byte av ett rör i ett stambyte.

Designhem­ met är en inrednings- och presentbutik med ett stort sortiment av spännande produkter. Butiken har även en webb­shop med brett sortiment.

innehåll


Innehåll Modul-System. s 59. Modul-System

grundades

1970 och sedan dess har samma koncept genomsyrat verksamheten, att ta verkstaden till kunden för att göra kunden mer effektiv i sitt arbete. Modul-System arbetar med förvaring och inredning till arbetsfordon och ligger i framkant gällande innovation och smarta lösningar.

Idrott & företagande

Räddningstjänsten. s 80. Räddningstjänsten i Oskarshamn arbetar med brandfarliga och explosiva varor och ansvarar för frågor om utrymningsvägar, brandtillsyn och tillstånd för explosiva ämnen för företagare och privatpersoner i kommunen.

Stens chark. s 90. Kabanoss, paprikawurst, chilikorv och köttbullar. Det är årets stora nyheter hos Stens Chark, som tillverkar charkprodukter av bästa kvalitet. De populära produkterna finns att köpa i en mängd bu­tiker i södra Sverige, samt i Stockholm.

7

Petra Månström är en av Sveriges främsta träningsoch löparprofiler som driver eget företag med kärnan runt löpning och under hösten 2018 givit ut sin andra löparbok

ÖVRIGT I FÖRETAGSEXTRA Kommunregister

3

Vad är Företagsextra

3

Ledare 6 Krönika 12

Roth Sverige. s 110. Roth Sverige AB ingår i den familjeägda koncernen med samma namn och erbjuder allt inom golvvärme och tappvattenprodukter. Det tyska moderbolaget har även produktion av delar, vilket är ganska unikt i branschen.

Redaktionen Tipsar

75

Pyssel 118 Möte med Kaukasus

119

FöretagsIndex 122 innehåll

5


LEDARE

Den ljusnande framtid är vår Vi som arbetar med den här tidningen får inför varje utgåva ta del av svenska företagares vardag. Vi får höra om framgångshistorier lite oftare än projekt som slutat i kaos men det är lika spännande varje gång. Eftersom vi inte specialiserat oss på antingen små eller stora företag, den privata eller offentliga sektorn utan skriver om allt från den lilla enskilda firman till den stora kommunen eller det multinationella bolaget så ser vi också hur näringslivet rör sig i realtid. Två saker har vi lärt oss genom åren, det första är att viljan att styra över sin egen tid är en oerhört stark kraft i företagandet och det andra är att framgång inte kommer utav sig självt utan genom hårt arbete. Vi gör den här tidningen för att du som läsare ska få tips och idéer om hur du kan lyckas i ditt företagande. Tittar vi på norra Italien och södra Schweiz där det finns extremt många lyckade företag så utmärks de näringsidkarna av en vilja att öppna upp för andra och att hjälpa till men vi behöver egentligen inte åka så långt för att hitta receptet på framgång. Samma fenomen uttrycks i den berömda Gnosjöandan som börjar med: vi motiveras av andras framgång och är positiva till samverkan. Vi på FöretagsExtra tror på att dela tankar och erfarenhet. För att artiklarna ska vara värdefulla för dig som läsare behöver vi sovra i materialet. Det har blivit naturligt för oss att stanna till och tänka efter innan vi publicerar alltför fantastiska nyheter i tidningen eller på vår sajt, och det oavsett om de kan uppfattas positivt eller negativt. Det här har blivit en allt viktigare process de senaste åren när nyheter sprids som löpeldar via sociala medier. Det finns undersökningar som visar att mer än tre fjärdedelar av den svenska befolkningen känner till begreppet fake news. Det vill säga påhittade nyheter som delas med

glödande hastighet av botar och andra mer eller mindre automatiserade konton. Nu verkar det som att vi själva till mans i det här landet är rätt pigga på att förfasas och dela utan att tänka till om det var en rimlig, trovärdig eller ens sann formulering. Under valet förvärvade vi svenskar oss en mindre smickrande hedersbetygelse då vi utmärkte oss som den mest godtrogna befolkningen av alla i Europa när det handlar om att dela just falska nyheter. Det här verkar dock vara förbehållet äldre generationer, för färska rapporter från forskare visar att studenter har överraskande få falska nyheter i sina flöden. Undersökningarna pekar istället på att unga svenskar följer och delar trovärdig information. Det här är nyheter som lätt verifieras genom att googla på Nyhetsvärderaren tillsammans med Uppsala Universitet. Det här är också positiva nyheter, för det är de unga svenskarna som snart börjar sin karriär i arbetslivet och vi äldre kan lära oss av dem. De kan dela med sig av sina kunskaper, sin upptäckarglädje och förhoppningsvis få oss att känna att de här raderna i Studentsången är sanna och inte påhittade: än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår. Ni vet, det är den där sången som prins Gustav, bror till såväl kung Karl XV som Oskar II, skrev musiken till. Eller är det fake history? Sant är i alla fall att ni gärna får citera alla våra artiklar så länge ni inte glömmer att ange källan. Och kom ihåg det viktigaste med Gnosjöandan det är okej att lyckas som företagare. Väl mött Redaktionen

Utges av FöretagsInvest AB

Adress Omslag: Petra Månström Foto: Jessica Österberg

Box 2949 18729 Täby 08-732 55 16 E-post: info@foretagsextra.se Internet: www.foretagsextra.se

Ansvarig Utgivare

Tommi Siikasaari

Företagsextra kan ej ansvara för eventuella fel orsakat av tryckeri eller distribution. Vi kan ej heller ansvara för material skickat till redaktionen som saknar avsändare eller som vi ej har beställt. Med reservation för tryckfel.

66


Ödets ironi, så beskriver Petra ”Maratonpetra” Månström hur hon kom att kallas för just Maratonpetra. Hur är det ens möjligt att från skolåldern kalla löpning för en hatsport, till att idag vara en av Sveriges främsta tränings- och löparprofiler som driver eget företag med kärnan runt löpning och under hösten 2018 givit ut sin andra löparbok?

När löpning blev livet

när löpning blev livet

7


PETRA MÅNSTRÖM kommer skyndande upp

för tunnelbanan i ett höstkallt Stockholm och slinker hastigt in på närmsta kafé, där vi har stämt träff. Trots att vi inte känner varandra sedan tidigare har Petra en varm personlighet och som gamla vänner har vi hunnit avhandla hur livet som mamma kan te sig en tidig förmiddag med lämning på förskola av trotsiga treåringar och den enorma lusten att få fylla dagsschemat med ett härligt träningspass innan vi slagit oss ned med en kopp kaffe. Petra ger intrycket av en professionell kvinna i farten som otvunget varvar familjelivet, kärleken till löpning och livet som egenföretagare. Idag ska Petra berätta mer om sin väg in i löpning och om hur löpningen kom att forma hennes entreprenörskap. DET HELA BÖRJADE i december 2009 när hon

på sin fasta deltidstjänst på Svenska Dagbladet

börja blogga om hatsporten löpning, började hon att söka information på nätet, kollade efter träningsprogram och upplägg. Hon började springa planlöst innan hon en dag på gymmet tog kontakt med ”gubben i skogen”, Ingmar Ekstrand, som hon sett tillsammans med löpargrupper på sina skogsrundor. Från den dagen tog han hand om hennes träning och hjälpte henne mot Stockholm Marathon med den höga ambitionen att springa maran, 42 195 meter, under fyra

”Innan kände jag mig som en grå mus, en i mängden, bland alla kända profiler på redaktionen. Med bloggen blev jag någon, vann respekt hon mina journalistkollegor. Och responsen från följarna var enorm, vilket utbyte.” tillfrågades om hon kunde tänka sig att blogga om att springa Stockholm Marathon i juni 2010. Hon antog utmaningen och tog sina första löpsteg sedan skolåren, där löpning hade inneburit en ångestladdad idrottslektion. – I alla ämnen i skolan fick man lära sig och träna, till exempel hur man skulle räkna ut ett mattetal. I idrotten skulle man bara göra det, utan förkunskap eller teknikgenomgång, och lärarna premierade dem som sprang snabbt. Jag var långsam och det var en av anledningarna till att löpning blev min hatsport, förklarar Petra. DÄR PÅ REDAKTIONEN 2009, när Petra skulle

8

när löpning blev livet

timmar. Under den här perioden mötte Petra många fördomar, myter, tyckande och tänkande om löpning och vem som över huvud taget ”är” löpare och ”får” kalla sig löpare. – Ibland kunde man höra människor som slängde ur sig att man inte var en riktig löpare om man inte sprang i 4:30-tempo eller sprang milen eller maran på en viss tid. Det gör mig så ledsen. När jag började blogga fick jag mycket positiv respons men också mycket negativ. Jag kunde få höra att jag var långsam och varför jag, som var så långsam eller var tjejen som skrev om smink och utseende, skulle blogga om löpning. Det finns mycket tyckande om löpning, men jag upptäckte

också att det fanns också många som ville börja springa men inte hade någon motivation eller någon förebild. Där tyckte jag att det fanns något att göra, att motivera dem och röra om i grytan lite. Alla som springer duger som löpare, berättar Petra inlevelsefullt. GENOM MARATONBLOGGEN fick Petra snabbt

en stor skara trogna följare som gav direkt respons på hennes inlägg, positiv och negativ. Plötsligt var hon någon. Hon var Maratonpetra. Bloggen vann mycket positiv respons och var finalist som Årets träningsblogg och Bästa träningsblogg av olika aktörer. Av tidningen Sportfack utsågs Petra till en av de 100 mäktigaste i svensk sportbransch åren 2012, 2013 och 2014. Hennes nuvarande blogg utsågs 2017 till årets bästa löparblogg av Cision. – Innan kände jag mig som en grå mus, en i mängden, bland alla kända profiler på redaktionen. Med bloggen blev jag någon, vann respekt hon mina journalistkollegor. Och responsen från följarna var enorm, vilket utbyte, beskriver Petra. SEDAN 2004 HADE Petra drivet eget företag

som frilans, parallellt med sin fasta tjänst. Hon fann löpningen och gjorde den till sin egen. Idag springer hon inte för att slå personbästan utan för att hon älskar löpning. – Jag tycker om att springa och mår bra av det, men jagar inte tider idag. Jag vill känna mig stark och ha flyt i löpningen och tiden spelar ingen roll.


”Det var en enda stor slump att jag, som var långsammast i plugget, blev den som jobbar med löpnings- och träningsinspiration.”

Min mission ser jag som att göra en insats för folkhälsan, inte att få folk att springa, genom att inspirera om träning, löpning och berätta om mitt liv i sociala medier. Jag vill också förmedla att alla duger som löpare. – Det var en enda stor slump att jag, som var långsammast i plugget, blev den som jobbar med löpnings- och träningsinspiration, konstaterar hon.

blir för ofta sena kvällar. Ibland blir jag avis på dem som har ett jobb att gå hem från. Trots att Petra gör det allra mesta själv är hennes bästa råd att ta hjälp, att balansera upp sitt företagande. – Man gör sig själv en otjänst om man inte vågar ta hjälp. Anlita folk som kan hjälpa dig att ta energi från det du ska göra. Jag har till exempel tagit hjälp av många nya, unga fotografer som vill framåt och inte tar hutlöst betalt. Det är en winwin situation.

FRAM TILL SLUTET AV 2015 drev Petra

Maratonbloggen och året innan lanserade hon Maratonpodden, en av Sveriges största löparpoddar. År 2015 var ett omvälvande år på många sätt, nya tankar och idéer föddes, tog form och utvecklades, samtidigt som Petra både avslutade sin fasta anställning för att driva sitt eget företag på heltid och blev mamma i november. – Det växte fram under graviditeten och föräldraledigheten. Jag hade mycket tid att fundera men jag visste att jag inte ville sitta på ett kontor där jag inte trivs från klockan åtta till 17. Jobbar man åt någon förverkligar man deras dröm, jag ville förverkliga min dröm. Jag tänkte kör. Samtidigt växte influencerbranschen och fler företag blev positivt inställda till samarbeten mot betalning, berättar Petra och fortsätter: – Det ett tufft beslut när jag stod på BB med min nyfödda son i november och mina samarbetspartners meddelade att de hade valt andra samarbeten till kommande år. Jag hade inte tänkt tanken att de skulle försvinna och plötsligt stod jag handfallen. Min sambo peppade mig och jag började kontakta nya företag, leta nya samarbeten. Sedan dess har jag haft mer struktur i mitt arbete och planerat framåt. Innan jag fick min son Adrian hade jag allt i huvudet, nu har jag publiceringsplan i alla fall ett år framåt. SOM UNG DRÖMDE Petra om att arbeta i

radio och idag driver hon de två poddarna

DEN STRESS SOM Petra har upplevt i

Maratonpodden och Ewerlöf & Månström tillsammans med före detta elitlöparen Malin Ewerlöf. Hon har även gett ut böckerna Det är bara att springa (2014) och Smartare löpning (2018), föreläser, är journalist och influencer i sociala medier. Samtidigt är hon mamma och löpare, och med alla utmaningar som det innebär för att livspusslet ska fungera. Ibland kommer stressen smygande, oron för att hitta nya samarbeten och Petra är väl medveten om att hon är lite av en perfektionist som gärna arbetar igenom, fila på sitt material en gång för mycket. – Jag gör allt själv i företaget, och det tar tid. Möten med företag, hitta nya samarbeten, skriva och få till bra bilder. Det är tufft att hinna med allt. Jag vill gärna hinna träna på dagen, för att hinna vara med familjen på eftermiddagen. Det gör att jag ofta sitter på kvällarna och skriver, lägger ut på sociala medier samtidigt som jag försöker laga middag eller leka med sonen. Det

kombination med en motivationssvacka under sommaren när hennes pappa gick bort har gjort att hon funderat mycket på hur hon vill arbeta fortsättningsvis. – Influencerbranschen är väldigt ytlig där Instagramkonton som visar mycket hud, och prisar en manlig blick, får flest följare. Det vill jag inte premiera. Jag har börjat fundera om det är rätt forum för att ge hälso- och träningsinspiration. Många företag vill också samarbeta med dem med flest följare, utan att de kollar vilka följarna är och vilken kvalitet det är på dem, säger Petra och fortsätter: – Jag vill arbeta mot att mer av mina produkter kommer från mig, inte bara genom samarbeten. Även om Isabella Löwengrip inte är en förebild för mig så har hon rört sig från samarbeten mot att skapa egna produkter, och det är det hållet jag vill åt. Det är inte alltid kul att vara beroende av samarbeten även om jag inte vill släppa det. Jag vill knyta till mig företag som står för samma sak som jag. – Framtiden ligger i mina egna händer, avslutar Petra med ett varmt leende samtidigt som vi tillsammans skyndar mot tunnelbanan och nya möten denna kalla höstdag. Text: Jessica Österberg Foto: Emma Shevtzoff när löpning blev livet

9


Delfinen Mellbystrand Kustvägen 120 312 61 Mellbystrand

Som en charter på hemmaplan 10

delfinen

0430 – 277 34 info@delfinenmellby.se www.delfinenmellby.se


”Vi har fullständiga rättigheter på hela innergården och poolområdet. Varför inte ta en lätt matbit, beställa en kanna sangria och sitta och njuta med vännerna i solstolarna och i tankarna låtsas vara på Kanarieöarna”

Kvarterskrog med poolhäng och semesterkänsla I Januari 2017 fick restaurang Delfinen i Laholm nya krögare som satsar på poolhäng, glasseria, à la carte-restaurang och kvarterskrog med tanken att man ska kunna komma hit ofta och umgås med vänner och familj. I den unika utemiljön, som erbjuder en stor inhägnad bakgård, tempererad pool och minigolfbana med 9 hål, kan man njuta av sköna dagar vid poolen och ett brett evenemangsprogram under sommarmånaderna. DELFINEN ÄR en gammal anrik

restaurang i Laholm. För snart två år sedan beslöt sig Weronica och Martin Johansson för att slå upp portarna till den vackra anläggningen som de renoverade inför nyöppningen i mars 2017. Delfinen består av en restaurang i ena delen av byggnaden och en glasseria i södra delen av huset samt en stor inhägnad bakgård med tempererad swimmingpool och en fin 9-håls minigolfbana som byggdes för tre år sedan. WERONICA OCH MARTIN har erfa-

renhet av restaurangbranschen och har tidigare drivit restaurangen på Skogaby Golfklubb i fem år. Nu vill de satsa på att göra något eget tillsammans och tog tillfället i akt när de fick möjlighet att öppna Delfinen på nytt. Deras slogan har blivit ”som en charter på hemmaplan” tack vare den unika utemiljön.

NÄR MÅNGA RESTAURANGER i

området satsar på säsongsöppet väljer Weronica och Martin att hålla öppet året runt, helgtid under lågsäsong och dagligen under sommarmånaderna. Till jul dukas det upp till julbord i restaurangen. À la cartemenyn består av rejäla varmrätter såsom plankor, hamburgare, fisk och ribs, men även en del rätter med asiatisk touch. – Vårt mål när vi tog över var att skapa en restaurang som passar alla, en kvarterskrog med familjär stämning där alla känner sig välkomna. En kvarterskrog med vällagad mat och bra priser så att människor i Mellbystrand och Laholm med omnejd ska känna att de kan komma hit ofta och njuta och umgås. Under vår, höst och vinter har vi After Work på fredagar som blivit väldigt populärt. Då erbjuder vi oftast en god varmrätt för 100:-. Så har vi ofta musik-

kvällar men ibland även musikvideo quiz kvällar, berättar Martin. SOMMAREN erbjuds en läcker poolmeny med lite enklare rätter under dagen och à la carte till kvällen. Uteserveringen längs poolen är även öppen kvällstid. I juli och augusti erbjuds den populära kombinerade räkfrossan och grillbuffén, som innebär traditionell räkfrossa med alla tillbehör och en stor grillbuffé till ett och samma pris. – Vi har fullständiga rättigheter på hela innergården och poolområdet. Varför inte ta en lätt matbit, beställa en kanna sangria och sitta och njuta med vännerna i solstolarna och i tankarna låtsas vara på Kanarieöarna, säger Weronica och Martin. UNDER

UNDER SOMMAREN kan man med

fördel spendera en hel dag med fa-

miljen på Delfinen. Det går utmärkt att lösa en dagsbiljett till poolen och tack vare ett armband, som man får när man löser biljett, kan man komma tillbaka senare på kvällen för att fortsätta bada. I glasserian finns 26 sorters kulglass att välja mellan, samt mjukglass och lättare fika. PÅ DELFINEN finns även möjlighet

att ha barnkalas med mat, bad, minigolf och glass, vilket är uppskattat av de små. Det går även att beställa catering som består av olika sorts bufféer. Är man sällskap om 20 personer eller fler kan man även hyra Delfinen utöver ordinarie öppettider.

www.foretagsextra.se/laholm-delfinen delfinen

11


KRÖNIKA

Utanför komfortzonens bekväma gräns Någonstans i närheten av Stockholms Stadion lämnade jag min komfortzon, när jag klev på den abonnerade bussen till Hedens IP i Helsingborg. Det var en varm sommardag och många friidrottare i klubben var på väg dit för att delta i Lag-SM i friidrott. Det är definitivt relevant att fundera över vad jag gjorde där, ja rent av angeläget, men först ska jag berätta vad Lag-SM är. Lag-SM i friidrott går varje år och sex klubbar tävlar om segern. Män och kvinnor tävlar i varsina lag och varje lag består av en representant i varje friidrottsgren, med löpning upp till 5000m. Vinnaren i varje gren får sex poäng, tvåan får fem poäng och fallande skala där sjätteplatsen inbringar ett poäng. Poängen från alla grenar räknas samman och laget med högst poäng vinner.

Mitt mål är egentligen att endast ta mig i mål och bidra med en poäng till laget. För vårt lag Spårvägens FK börjar en jämn kamp om segern mot Ullevi FK. Jag tror aldrig att jag mått så illa inför en start som jag gjort inför denna. Starten närmade sig obönhörligen och jag försökte undvika att gå nära de duktiga 800-meterslöparna under inmarschen eftersom hela spektaklet teve-sänds. Min coach har förberett mig på att första kurvan, första 100 meter, skulle gå väldigt snabbt för att alla vill positionera sig till första långsidan. ”Okej, tänker jag, hur snabbt kan det gå egentligen?” Chockartat snabbt var svaret på den frågan. Därefter följde ett taktiklopp där alla i princip sprang och väntade ut varandra inför den stundande spurtduellen. Nämnde jag att jag är otroligt osnabb?

”Starten närmade sig obönhörligen och jag försökte undvika att gå nära de duktiga 800-meterslöparna under inmarschen eftersom hela spektaklet teve-sänds.”

Jag nämnde att det är angeläget att ta en funderare över varför jag befann mig på bussen till Lag-SM. Och varför min komfortzon blev lämnad kvar i Stockholm. Det är nämligen så att jag är löpare, långdistanslöpare. Min roll i laget var att springa 800 meter. 800 meter motsvarar två varv, endast två varv, på friidrottsbanan. Två varv är otroligt lite när styrkan och vanan ligger i att springa ytterligare 23 varv, vilket motsvarar 10 000 meter. Under 25 varv finns mycket tid att utforma en strategi utifrån hur loppet ter sig och vilken taktik de medtävlande har, fatta välavvägda beslut och distribuera sina krafter därefter. Två varv är rena rama sprintdistansen för en osnabb och icke-medeldistanslöpare som jag. I förberedande syfte kollar jag på Youtube-klipp från 800-meterslopp och läser intervjuer med medeldistanslöpare. Jag fastnar med fasa för ett par citat som sammanfattningsvis kan beskrivas som att 800 meter är det tuffaste mjölksyratestet och att det ska göra ont från start till mål. Det var minst sagt med en klump i magen som jag åkte till Hedens IP för att springa två varv.

Upplösningen närmar sig och andra varvet har vi alla fått upp farten något efter ett väldigt långsamt förstavarv. Utan att egentligen vara särskilt trött försöker jag spurta allt vad jag kan och lyckas med bedriften att inte vara sist i mål. Jag tar femteplatsen och drar in två poäng till laget. Totalt slutar vi på andra plats men det hade inte ens räckt om jag hade vunnit mitt lopp för att vi skulle segra. Oavsett i vilket sammanhang det är tror jag att det är väldigt viktigt att lämna sin komfortzon emellanåt. Kanske handlar det om att vara talare på en konferens, ta sig an en ny arbetsuppgift eller springa två varv på en friidrottsbana. Det handlar om utmana dig själv, om att växa som individ och om att lära känna dig själv och dina gränser. Jag vill avslutningsvis uppmana alla att någon gång ibland våga lämna din komfortzon hemma, du vet aldrig vad som väntar utanför komfortzonens bekväma gränser. - Jessica Österberg


T T

NORRLAND

Den största av Sveriges tre landsdelar, Norrland, utgör hela 59 procent av Sveriges yta. De landskap som ingår är Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland med totalt 1,2 miljoner invånare.

Norrländskt näringsliv har traditionellt baserats på skogsindustrin, vattenkraften och gruvnäringen och har varit en viktig grund till Sveriges välstånd. Idag genererar Norrland ett sammanlagt nettoexportvärde på hela 60 miljarder kronor. Men framtiden tros främst ligga inom turismen, speciellt med tanke på de områden som kallas Europas sista vildmark.

Näringslivet ser olika ut i olika delar av Norrland. Längs kusten upp till Umeå dominerar verkstadsindustrin samt massa- och pappersindustrin. Norr om Umeå är det stål-, järn- och metallindustrin som väger tyngst. I Jämtlands län är industrin jämförelsevis liten, medan råvaruexporten istället är stor (skog och vattenkraft).


Fjällborgs Åkeri AB jobbar med bygg- och anläggningskörning, vägunderhåll och markjobb. Göran Fjällborg välkomnar stora som små kunder, både privatpersoner och företag.

Ingen kund är för liten STARTADES 1993 av Göran Fjällborg som då hade kört maskin i hela sitt liv. Under en period jobbade han för en åkare som erbjöd honom att köpa en höglyftare, vilket blev startskottet för hans företag som idag har 13 anställda. Det handlar om bygg- och anläggningskörning, väghunderhåll och markjobb som utförs åt byggföretag med hjälp av lastare, hjullastare och teleskoplastare. Göran berättar att bland kunderna finns både privata och företag, varav den största är LKAB, för vilka de utför allt vägunderhåll ovan jord, inklusive snöröjning. Andra kunder är Kiruna kommun, NCC och PEAB. – Vi jobbar främst i Kiruna med omnejd, säger och tillägger att en konkurrensfördel är att han kan ta hand om markplanering och hustransporter som kräver moderna styrinstrument. FÖRETAGET

I FÖRETAGETS MASKINPARK ingår bland annat

teleskoplastare, lastbilar och hjullastare. Under det senaste året har företaget investerat en mil-

jon i nya maskiner, bland annat i en grävare och en ny hjullastare. Det behövs nya maskiner eftersom vissa är upptagna sju dagar i veckan, exempelvis med slamtömning för LKAB. – När företaget startades började vi med teleskoplastare och höglyftare, sedan kom det in hjullastare, sedan kom de första lastbilarna runt 2000. Och från 2007 till 2010 gick det väldigt bra. Vi blev utnämnda till årets Gasellföretag några gånger, säger Göran. GÖRANS SON HAR VARIT med på ett hörn ända

sedan han var liten och numera är han en värdefull samarbetspartner, men sonen driver också sitt eget företag Fjällborgs entreprenad och transport AB sedan ett år tillbaka. Görans ena dotter kör också maskiner men för en kollega, vilket innebär att nästan hela familjen möts på LKAB, där även Görans fru jobbar. GÖRANS VISION ÄR ATT arbeta med LKAB de

sex år som avtalen löper på och sedan utveckla

det samarbetet. Han hoppas på jobb med nya E10 under vintern också. DET SOM DRIVER GÖRAN är lusten att hålla på

med maskiner, han är ju uppvuxen med lastbilar och traktorer och känner sig som en fisk i vattnet. Hans rykte inom branschen är gott och Göran hoppas på att företaget ska fortsätta gå bra så att han kan förnya maskinparken och eventuellt nyanställa. foretagsextra.se/kiruna-fjallborgs

Göran Fjällborgs Åkeri AB Transport & Entreprenad Göran Fjällborg • Rymdvägen 46, 981 45 Kiruna • 070-694 03 88 • gja.fjallborg@gmail.com 14

kiruna


Alltid på spåret PK Spår är ett företag som kunden kan lita på. Ägaren Peter Flygare säger att han har som princip att aldrig åta sig mer arbete än vad företaget säkert hinner med. Att arbeta med järnvägen ställer höga krav, vilka PK Spår uppfyller eftersom det är certifierat för jobbet och har en gedigen kunskapsbas. PK SPÅR ERBJUDER MEST svetsning av järn-

väg och underhåll, växelbyggnationer och säkerhetsbesiktningar. Företaget startades av Peter Flygare 2004. Han är utbildad svetsare, har kört lastbil i gruvan i 15 års tid och säger sig ha halkat in på järnvägen på ett bananskal. Företaget har i dag 12 anställda och sommartid ökar personalstyrkan till 20-30 man. TIDIGARE JOBBADE FÖRETAGET mest med

spårbyten men numera går den mesta tiden åt till underhåll av järnvägen. En stor del av arbetet görs åt Infratek i Stockholm, där man underhåller järnvägen, byter korsningar, stödrälsar och farrälsar. Sex personer ur personalstyrkan arbetar i Stockholm. Peter kommer att satsa mer på huvudstaden framöver eftersom han och hans medarbetare får ägna sig åt underhåll där, vilket är mindre slitsamt på sikt. – Vi försöker hålla oss mellan Stockholm och Kiruna, säger Peter.

VAR TREDJE MÅNAD SKA alla tågbanors sä-

kerhet besiktas och två gånger per år görs en besiktning av underhållet då man går igenom allt. PK Spår är certifierat och kan göra egna jobb åt Trafikverket. Företagets medarbetare får göra egna ingrepp i spåren, till exempel byta växlar, kurvor och spår. På VR har det funnits så mycket jobb att två personer från PK Spår har varit sysselsatta där året om. PETER ÄR MÅN OM ATT se till att det finns ar-

bete åt de 12 som är tillsvidareanställda. Förutom uppdragen med järnvägarna har man också hjälpt mekaniska verkstäder som jobbar åt gruvan, men den typen av uppdrag har minskat. Det unika med PK Spår är att företaget har i princip samma trupp som vid starten. Peters målsättning är att företaget ska vara stabilt och eftertraktat, och för att få en kontinuitet i arbetet föredrar han återkommande kunder.

• Bevakning • Banarbete • Järnvägssäkerhet Ställverksvägen 39, Kiruna

070-618 79 60

”Vi satsar hårt på certifieringen. Var tredje år genomförs en jätterevision då allt granskas” ÄVEN OM EN STÖRRE satsning kommer att ske

i Stockholm, så avvaktar Peter för att se om det planerna på dubbelspår i Norrbotten och järnvägen mellan Pajala och Finland kan resultera nya uppdrag. Peters drivkraft är att hitta nya utmaningar och göra ett bra jobb. Eftersom personalen har jobbat så länge i företaget är de självgående och har en väl inarbetad arbetsrutin. FRÅN OCH MED FEBRUARI har PK Spår satsat

hårt på säkerhetsutbildning, både för maskinförare och för säkerhetspersonal. Järnvägen är en farlig arbetsplats där det bland annat finns kraftiga kontaktledningar. Det är också mycket viktigt att handskas med järnvägsspåren på rätt sätt, eftersom de är känsliga. – Vi satsar hårt på certifieringen. Var tredje år genomförs en jätterevision då allt granskas, säger han avslutningsvis. foretagsextra.se/kiruna-pkspar

• Spårsvetsning • Utbildningar inom JTF

www.pkspar.se kiruna

15


I mars firade Byaboden 30 år. Butiken är specialiserad på hemtextilier och erbjuder vackra inredningsdetaljer för alla hem. Anneli Karlsson Lundberg har samlat gedigen erfarenhet genom åren, men nu när pensionsåldern närmar sig önskar hon hitta någon som vill driva verksamheten vidare.

Specialiserad på hemtextilier Kontakta kund om du är intresserad av att ta över denna verksamhet!

ANNELI KARLSSON LUNDBERG

har alltid älskat att sy, och har sömnad i generna. Att sy kuddar i olika modeller är fortfarande en stor favorit och i butiken Byaboden finns ett unikt sortiment av hemtextilier, allt från unika kuddar och dukar till metervaror och ett brett sortiment av färdiga gardiner. Det finns över 200 modeller av färdiga gardiner finns i butiken. Därtill erbjuds sömnad och förslag på gardinuppsättningar för såväl privatpersoner som företagskunder. NYTT I BUTIKEN är lampor, och

till hösten kommer sortimentet att växa ytterligare. En mycket populär och uppskattad produkt är oljelampor som finns i olika modeller och storlekar. – De är jättefina och det är bra pris. De är så bra ute på sommaren, helt doftfria och skvätter ingenting. Det blev årets julklapp här i vintras, berättar Anneli. FÖR ANNELI började Byaboden som

en bisyssla vid sidan om det ordinarie arbetet inom Försvarsmakten.

Anneli började hemma på gården i Svartbyn år 1988. Under en period huserade Anneli i Älvans handelshus men sedan år 2011 finns den ljusa och inspirerande butiken på Kungsgatan 32 i Boden. Byaboden finns även som webbutik, med kunder över hela landet. – Jag hoppas att vi ska ha någonting något för alla, något som passar alla. Jag har försökt jobba utifrån det i 30 år, säger Anneli. SEDAN BYABODEN startade har sortimentet varit noga utvalt och håller hög kvalitet, men till överkomliga priser. Det finns stor andel svensk design men det som tas in utifrån ska vara etiskt producerat. Nu har Anneli arbetat med Byaboden i över 30 år och börjar närma sig pensionsåldern. Hon ser gärna att någon vill driva vidare och förvalta den välrenommerade butik och webbutik som hon har byggt upp. Butiken är därför till salu för den som vill fortsätta utveckla en väletablerad inredningsbutik. ÄNDA

www.foretagsextra.se/boden-byaboden

l salu!

Butik til

Hemtextil / Atelje / Nätbutik

BYABODEN 16

boden

Kungsgatan 32, Boden Tel: 0921-557 89 www.byaboden.com


Skräddarsydda resor till när och fjärran Är det alltid billigare att boka sin resa själv via internet? Svaret är nej, menar Catarina Granström och Erling Sundberg som äger och driver resebyrån Företags­resor i Boden. Med ett brett kontaktnät och avtal med alla flygbolag kan de som rese­ säljare ofta erbjuda betydligt

FOTO: AGENCY ERIKSSON/NORD

mer fördelaktiga priser jämfört med att boka på egen hand, något som även sparar kunden både tid och extra­ arbete. ERLING SUNDBERG började arbe-

ta i resebranschen år 1978 och har under åren varit både anställd och egenföretagare innan han år 2000 fick en tjänst på Företagsresor i Boden. Det skulle så småningom senare leda till att han helt tog över verksamheten, som han idag driver tillsammans med Catarina ”Kia” Granström, som liksom Erling har många års erfarenhet av resebranschen bakom sig. – Med vår kollega Susanne har vi över hundra år i branschen och det är ganska mycket på tre personer. Vi har råkat ut för det mesta och kan därför lösa de flesta problem som dyker upp, säger Erling. FÖRETAGSRESOR I BODEN riktar

sig främst mot företagskunder, men säljer även resor till privatpersoner. Det handlar om helhetslösningar

som vill komma hit till Sverige. Men vi har alla sorters kunder, både vad gäller privatpersoner och företag, säger Kia. VERKSAMHETEN GÅR BRA i nu­

som innefattar allt från transport till boende och aktiviteter och resorna går till platser både när och fjärran. De flesta bokningarna är dessutom för större grupper, såsom organisationer eller före­ t ag som

vill åka på konferensresa. – Vi säljer mycket resepaket till travsällskap, även till travfolk utomlands som i USA och Frankrike

läget och omsättningen har fortsatt att öka med stadig takt under de senaste åren. Att kunderna återkommer till Företagsresor i Boden tror Kia och Erling beror på deras tillgänglighet och fokus på personlig service, samt att de kan branschen utan och innan. – För oss är det jätteviktigt att kunderna är nöjda och att vi kan hjälpa dem på bästa möjliga sätt. Vi är en liten byrå med stora muskler och ett stort hjärta, avslutar Erling.

www.foretagsextra.se/boden-foretagsresor

Resor för alla!

Privatresor, företagsresor, gruppresor Kungsgatan 19, 961 61 Boden 0921-177 40 • info@foretagsresor.nu www.foretagsresor.nu boden

17


Projektering av elnät, skogsvärderingar och markarbeten Skogs-och Kraftkonsulterna AB er­bju­der konsultverksamhet inom projektering av elnät, värderingar av skogsfastig­heter och markåtkomst. En stor del av deras uppdrag handlar om renovering av befintlig infrastruktur i främst Norrbotten och Västerbotten, men de hjälper även till vid nyprojekteringar. JÖRGEN BRÄNNVALL DRIVER sedan snart tio år Skogs-och

Kraftkonsulterna AB (SKK AB) i Boden. SKK AB ägnar sig åt projektledning av elnät. I praktiken innebär det att de lämnar en färdig bygghandling inklusive materialspecifikation till beställaren och löser marken, tar bort skogen för att slutligen ställa ut käpparna där stolparna ska stå. Hittills har beställaren tagit ansvar för att ställa upp själva stolparna, men inom kort kommer SKK AB att erbjuda även denna tjänst. I Jörgens uppdrag ingår även fastighetsvärderingar och markåtkomst. Precisionsmätning och utsättning är två andra områden som de erbjuder sina kunder. Exempelvis kan de markera var på-

larna ska sättas ut i ett bostadsområde inför pålning och sätta ut var plattornas ska gjutas vid bygget av datorhallar i Boden. JÖRGEN OCH HANS ANSTÄLLDA

har lång erfarenhet i branschen och kan erbjuda sina kunder en unik kompetens. Eftersom SKK AB har kontor i Jokkmokk, Kalix, Arvidsjaur, Piteå och Kiruna är de alltid nära kunden. Företaget har vuxit med 1–2 anställda per år sedan start. Idag är det 15 anställda och ytterligare tre tillkommer efter semestern. GEOGRAFISKT FINNS DE FLESTA kunderna i Norrbotten och

Västerbotten. Bland kunderna finns

bland andra Naturvårdsverket och gruvbolag. Det kan då handla om värdering och förhandling med fastighetsägare för att köpa loss mark för att skapa nya naturreservat eller starta en gruva. Infrastruktur på elnät utgör dock den i särklass största andelen av SKK AB:s verksamhet. Inom denna sektor drar de exempelvis nya ledningar åt Vattenfall. Nätbolagen som SKK AB arbetar för är idag Luleå Energi, Piteå Energi och Bodens Energi. Jörgen och hans kollegor arbetar då som projektörer och beredare. – Om exempelvis Vattenfall vill ha ström från a till b lämnar de ett lösningsförslag till oss och vi åker ut på fältet och kontrollerar om det är realistiskt, förklarar Jörgen. BESTÄLLARNA HAR BÖRJAT ef-

terfråga totalentreprenad, vilket är anledningen till att Jörgen beslutat att även sätta upp stolpar själv fram­ ledes. – Vi levererar en bra produkt i tid

och oftast brukar vi lyckas utan strul, konstaterar Jörgen. JÖRGEN SER POSITIVT på framti-

den, särskilt eftersom det sker stora investeringar i elnätet under en lång tid framåt. I framtidsvisionerna ingår att öka omsättningen från i snitt 50 miljoner per år till 100 miljoner inom fem år.

www.foretagsextra.se/boden-skogs

info@skkab.com www.skkab.com Kyrkogatan 41, Boden 18

boden

Tel 0921-106 00


T T

SVEALAND

Den mellersta av Sveriges tre landsdelar, Svealand, består av landskapen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland. Till ytan är Svealand den minsta av de tre landsdelarna. Här bor cirka 3,6 miljoner människor. Allt ifrån jordbruk och skogsindustri till gruvdrift och produktion återfinns i Svealand. Turistnäringen är viktig och Stockholm är fortfarande Sveriges populäraste resmål, även om Dalarna har flest gästnätter i landet sett till befolkningen (2008). I Stockholm, som räknas som Skandinaviens centrum för företagande, finns närmare en fjärdedel av Sveriges samtliga företag, många av landets huvudkontor och 45 procent av alla svenska företag med över 200 anställda. Huvudstaden svarar också för 35 procent av Sveriges BNP. Efter förra årets ekonomiska nedgång i hela landet går nu Stockholm i spetsen för återhämtningen, där de starkaste sektorerna handlar om uppdragsverksamheten och detaljhandeln medan den tidigare starka byggbranschen fortfarande har problem.


Fr.v: Gabriella Belestam, Regionschef Stockholm City och Hennele Fennander, Teanchef på Kungsholmen & Östermalm.

Omsorg med hjärtat på rätt ställe Olivia Hemomsorg är en del av den väl ansedda Oliviakoncernen som driver ett flertal olika typer av verksamheter såväl i Sverige som i Norge och Danmark. Tack vare personal med rätt bakgrund och med hjärtat på rätt ställe har Olivia Hemomsorg fått ett gott rykte bland kunderna, som finns utspridda i ett flertal områden i Stockholms stad.

”Stockholm stad har infört ramtid inom hemtjänst, vilket innebär att kunden får sina beviljade insatser men med en större flexibilitet. Om det till exempel inte passar med dusch under en specifik dag så kan man istället skjuta på det till en annan, eftersom vi har sett till att samma personal finns på plats flera dagar i streck. Det har många visat stor uppskattning för.”

GABRIELLA BELESTAM började sin karriär som

HEMOMSORG HANDLAR till stor del av person-

undersköterska och började efter examen att arbeta på ett sjukhem, men kände tidigt att hon helst av allt ville läsa vidare och utvecklas inom kåren. Det ledde till att Gabriella hoppade på en utbildning inom social omsorg, något som därefter gav henne en tjänst som biståndshandläggare. De erfarenheter hon fick med sig därifrån har hon haft stor nytta av i sin nuvarande roll som regionchef över Olivia Hemomsorg city, som innefattar tre kontor med närmare 400 anställda.

20

stockholm

lig omvårdnad, vilket bland annat innefattar hjälp med hygienrutiner, men även ledsagning vid promenader eller till olika aktiviteter. Olivia Hemomsorg lägger stor vikt vid att skapa goda förutsättningar för att få en så kontinuerlig assistans som möjligt, så kunden får en god relation med personalen. – Stockholm stad har infört ramtid inom hemtjänst, vilket innebär att kunden får sina beviljade insatser men med en större flexibilitet. Om det till exempel inte passar med dusch under

en specifik dag så kan man istället skjuta på det till en annan, eftersom vi har sett till att samma personal finns på plats flera dagar i streck. Det har många visat stor uppskattning för, berättar Gabriella. HÄLFTEN AV PERSONALSTYRKAN som arbetar

på Olivia Hemomsorg är utbildade undersköterskor, vilket är ett sätt att garantera hög kvalitet på vårdinsatserna. Men att personalen trivs är också en av nycklarna till en god hemtjänst menar Gabriella, som är stolt över att de flesta har varit


Judith, en av medarbetarna på Olivia Hemomsorg illsammans med en av kunderna.

”Vi har en väldigt stabil organisation och det är vårt goda rykte som har gjort att vi har kunnat fortsätta växa. Vi brinner för de äldre och för våra kunder.” anställda inom företaget under elva år i snitt. Att personalen går kurser med jämna mellanrum är ännu ett sätt att säkerställa en god omsorg, något som har lett till ett flertal utbildningar bara i år, inom exempelvis stroke, HLR och diabetes. TVÅ TJÄNSTER som Olivia Hemomsorg erbjuder är ledsagning och boendestöd, som innebär att man får stöttning i vardaYTTERLIGARE

Teamledaren Marleny planerar morgondagens besök.

gen att klara de basala behoven. Det kan innefatta städning, hjälp att betala räkningar eller ledsagning till olika aktiviteter. Olivia Hemomsorg erbjuder numera även boendestöd specifikt för döva, då de nyligen anställde en teckenspråkig, hörande undersköterska som kan stötta lite extra. – Vi har en väldigt stabil organisation och det är vårt goda rykte som har gjort att vi har kunnat

fortsätta växa. Vi brinner för de äldre och för våra kunder, avslutar Gabriella.

www.foretagsextra.se/stockholm-oliviahemomsorg

Vi erbjuder: Hemtjänst • Boendestöd • Ledsagning Avlösning • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

www.oliviahemtjanst.se Sankt Eriksgatan 33, Stockholm

stockholm

21


En skön stund i frisörslongen Trots att det inte gått mer än några månader sedan starten strömmar allt fler kunder till den lilla salongen på Sankt Eriksgatan i centrala Stockholm. Salong Bushmak har nämligen blivit ett självklart alternativ för den som söker trendkänsliga frisörer med öga för det lilla extra, som brinner för hår och för nöjda kunder. VALENTINA BUSHMAK är född och

Följ

Socialt!

uppvuxen i Lettland och drömde redan som barn om ett liv som frisör. Trots det hamnade Valentina på en ekonomiutbildning, eftersom hennes föräldrar uppmuntrade henne att välja en mer teoretisk väg i livet. Men efter flera år som ekonom fanns drömmen om frisöryrket fortfarande kvar och trots stabil inkomst och ett tryggt arbetsliv bestämde hon sig för att ge det en chans. Det visade sig vara en god idé och under åren som gått sedan dess har Valentina samlat på sig mängder av erfarenhet och kunskap som har gett henne ett gott rykte bland kunderna. BUSHMAK drivs av Valentina själv, med hjälp av frisören och konstnären Gerhard Blum som hyr en stol i salongen. Båda två brinner för frisöryrket och lägger SALONG

själ och hjärta i alla sina kunder för att de ska gå hem med en frisyr som de trivs i. Klippning, färgning och styling är några av de behandlingar som Salong Bushmak erbjuder och de säljer även noggrant utvalda produkter som ger ett friskt och vackert hår, utan parabener och sulfater. Italienska märket Milkshake har blivit Valentinas absoluta favoritmärke, som förutom schampo och balsam även tillverkar inpackningar och stylingprodukter av olika slag. KUNDERNA SOM besöker Salong

Bushmak är både män och kvinnor i alla åldrar. Barn som ofta tycker att det är lite otäckt första gångerna i frisörstolen erbjuds en upplevelse utöver det vanliga, med lite godis och hårfärg som enkelt kan tvättas ut efteråt. Att möta kundernas önskemål och göra dem vackra och glada tycker Valentina är något av det mest tillfredsställande med jobbet, liksom att hon får arbeta med någonting kreativt, precis som hon alltid drömt om.

www.foretagsextra.se/stockholm-salongbushmak

#FöretagsExtra facebook.com/ForetagsExtra

22

stockholm

St Eriksg 98 • Stockholm • 070-748 13 71 •


”Det är en stor fördel att vi har vuxit upp och bor på orten, för vi vet till exempel vilka skolor som är bra, något som kan vara väldigt viktigt när man väljer sitt nya boende.” Foto: Angelica Klang

Din personliga mäklarfirma Almerts Mäkleri AB i Enköping är en del av den rikstäckande fastighetsmäklarkedjan Husman Hagberg, som idag finns på strax över nittio orter runt om i Sverige. Med både säljaren och köparen i fokus har de blivit en uppskattad partner som gör det där lilla extra, vilket syns tydligt i de årliga kundundersökningarna där de ofta får full pott i betyg. SARA ALMERT HAR en bakgrund

som lärare, men upplevde ganska snart efter sin examen att arbetet krävde betydligt mer av henne än hon upplevde att hon fick betalt för.

Hennes pappa, som köpt och sålt många fastigheter under åren föreslog att yrket som mäklare kanske skulle passa henne bättre. Det ledde till en distansutbildning med

parallellt relevant arbete och år 2009 tog hon över verksamheten på Kungsgatan i centrala Enköping där hon är kvar än idag. Hennes arbetskollega och företagets andra delägare Magnus Wiebe kom in år 2011, efter att ha studerat och därefter varit anställd på en byrå i Bålsta. Tillsammans med ytterligare en anställd förmedlar de numera bostäder för både privatpersoner och företag i Enköping med omnejd. ALMERTS MÄKLERI AB förmedlar

bostäder och lokaler av olika slag, där villor och lägenheter för privat bruk är en stor och betydande del av verksamheten. Som mäklare fungerar man lite som spindeln i nätet menar Sara, som upplever att det är en stor fördel att ha god lokalkännedom för att kunna hjälpa kunden att finna sig till ro i sitt nya boende. – Vi har till exempel kontakt med lokala firmor som vi kan rekommendera våra kunder. Många som kommer till oss har ingen anknytning till Enköping och då kan det vara

svårt att veta vart man ska vända sig för att få bra service, berättar Sara. – Det är en stor fördel att vi har vuxit upp och bor på orten, för vi vet till exempel vilka skolor som är bra, något som kan vara väldigt viktigt när man väljer sitt nya boende, säger Magnus. FÖRUTOM PRIVATA bostäder förmedlar Sara även en del kommersiella objekt, vilket har krävt att hon har gått extra utbildningar och kurser. Det kan till exempel gälla industrier och verkstäder, där det ofta finns ganska mycket runt omkring som måste kontrolleras i samband med försäljning. Därtill erbjuder de hjälp med besiktning, där man som kund kan få den extra utförligt gjord, då man även tittar på el och vatten. En försäkring för dolda fel ingår då, samt en vitvaruförsäkring om man gör den på plats. – Vi strävar alltid efter nöjda kunder och gör så mycket vi kan, både för säljaren och för köparen, avslutar Sara.

www.foretagsextra.se/enkoping-almertsmakleri

Kungsgatan 25, Enköping

l

072-202 30 90

l

www.husmanhagberg.se/fastighetsmaklare/enkoping enköping

23


Det flexibla och kreativa entreprenadföretaget Entreprenadföretaget Monié Entreprenad AB är experter på schaktning, men erbjuder även en rad andra tjänster åt såväl privatpersoner som företagskunder. Personalstyrkan sitter på erfarenhet och ett ovanligt brett kunnande som gör att de kan hjälpa till med det mesta, vilket har lett till många nöjda kunder. ENTREPRENAD AB grundades av Kristoffer Monié år 2011 och var från början ett entreprenadföretag med fokus på trädgårdsanläggning. Det dröjde inte länge innan efterfrågan på deras tjänster ökade, vilket ganska snart ledde till att Kristoffer behövde bredda sin verksamhet och erbjuda fler tjänster. Idag har Monié Entreprenad AB upp emot 14 gubbar igång, samt tar extra hjälp vid behov och tar uppdrag i såväl Enköping som Västerås, Stockholm och Uppsala. MONIÉ

DE TJÄNSTER SOM Monié Entreprenad AB er-

24

enköping

bjuder innefattar i första hand grävningstjänster av olika slag, där de bland annat schaktar, gräver ner och finplanerar i samband med anläggning av

pooler. Dräneringar är en annan typ av uppdrag de ofta gör, liksom garantiskötsel efter ett färdigt entreprenadarbete.


”Jag tycker det är viktigt att hjälpa till och var själv aktiv inom idrotten som ung. Det kostar mycket att vara med i ett fotbollslag idag och genom att hjälpa till och bidra så kan vi göra det möjligt för fler att vara med.”

– Vårt jobb är väldigt säsongsbundet, vilket gör att våra dagar har sett väldigt olika ut under årens lopp. Till exempel plogar och skottar vi snö på vintern, men vi gör även helt andra grejer som plattsättning och stensättning. För när tjälen kommer måste man hitta på andra saker än att gräva, berättar Kristoffer.

ras i stadsmiljö. Därtill har Monié Entreprenad AB en mängd andra maskiner på från 1,8 ton till upp emot 20 ton som klarar det mesta. Viktigast av allt dock är personalstyrkans kunnande och Kristoffer har handplockat alla sina anställda för få rätt kompetens till verksamheten.

MASKINPARKEN ÄR NY och modern och består

sponsra ett flertal olika organisationer, med största fokus på idrotten. Lag inom fotboll, rugby, cross, hockey och handboll får därmed bidrag för att kunna upprätthålla sin verksamhet, lik-

bland annat av en traktor av märket John Deere, som har en mängd olika tillhörande verktyg och entreprenaddäck, vilket gör att den kan kö-

Gulriskagatan 12 749 44 Enköping

MONIÉ ENTREPRENAD AB har även valt att

www.monie-entreprenad.se

som organisationerna Nattvandrarna och Aktiv Skola, som bland annat arbetar för att motverka mobbing och drogmissbruk bland unga. – Jag tycker det är viktigt att hjälpa till och var själv aktiv inom idrotten som ung. Det kostar mycket att vara med i ett fotbollslag idag och genom att hjälpa till och bidra så kan vi göra det möjligt för fler att vara med, avslutar Kristoffer.

www.foretagsextra.se/enkoping-monieentreprenad

kristoffer@monie-entreprenad.se 070-309 25 25 enköping

25


Mot en ljusare framtid Emil Ekström är en företagsledare som brinner för att hjälpa människor och har ett ärligt och transparent kundbemötande. För drygt ett år sedan startade Emil Bredbands El & Solteknik AB, som har sitt säte i Enköping, och erbjuder traditionella elinstallationer och solel. EMIL EKSTRÖM HAR en bakgrund

som elinstallatör och projektledare, Han startade Bredsands El & Solteknik AB våren 2017 och med sig i företaget har han två anställda och en delägare, tack vara ett brett kontaktnät och många goda samarbeten har företaget stor kapacitet och kunskap. – Jag tror på långsiktiga samarbeten för små företagare, även inom samma bransch. Ser vi varandra som samarbetspartners istället för konkurrenter kan vi tillsammans konkurrera med de stora företagen, säger den ödmjuka företagsledaren Emil. BREDSANDS EL & Solteknik AB ar-

betar med traditionella elinstallationer och solel i Mälardalsregionen.

”Inom ett år hoppas jag att vi är fyra fem heltidsanställda och samtidigt vill jag ha fler bra samarbeten med andra entreprenörer.” Solel är väl beprövat och har funnits länge på kontinenten, men i Sverige har intresset för solel vuxit på senare år och det har nu tagit ytterligare fart tack vare det förhöjda statliga investeringsstödet som nu är på 30 procent av den totala installationskostnaden för såväl privatpersoner som företag. Bredsands El & Solteknik erbjuder helhetslösningar där de utför allt inom projektering, rådgivning, försäljning, installation och driftsättning av anläggningar. FÖRETAGET ARBETAR även med

alla typer av traditionella elinstallationer och har specialiserat sig på ROT-arbeten i större fastigheter. Ett projekt har varit att byta från enfas till trefas med omdrag-

ning av all fastighetsel till 36 lägenheter. Resultatet föll så väl ut att Bredsands El & Solteknik kommer att göra liknande jobb på ytterligare 322 lägenheter. EMIL ÄR MYCKET transparent och

ärlig i sitt kundbemötande med visionen att erbjuda rätt produkter till rätt pris utifrån givna förutsättningar. Samtidigt är han inte främmande i att ge råd och tips till människor på hemmaplanen Enköping i val av solenergiprodukter, även om det inte är han själv som säljer eller installerar dem. – Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor och det grundar sig nog i min uppväxt där jag har fått lära mig

enköping

EMILS DRIVKRAFT SYNS inte bara i hans roll som företagsledare utan även i hur han är som människa. För fem år sedan starta han en innebandyförening 2013, som han själv spelar i. För Bredbands El & Solteknik AB spår Emil går en ljus framtid till mötes. – Inom ett år hoppas jag att vi är fyra fem heltidsanställda och samtidigt vill jag ha fler bra samarbeten med andra entreprenörer, avslutar Emil.

www.foretagsextra.se/enkoping-bredsandsel

Bredsands El & Solteknik AB 26

från min far och farbror, de är stora inspirationskällor då de alltid har varit personer som ställer upp för andra, berättar Emil.

072-245 90 90 Kaptensgatan 13, Enköping info@bredsands-el.se www.bredsands-el.se


Städföretaget med personal som trivs I november 15-årsjubilerar Företag & Hemkänsla AB som drivs av Maria Danielsson. Konceptet har alltid varit mycket nöjda kunder, och både kund- och perso-nalvård står högt på agendan. Idag vänder sig städföretaget till alla typer av kunder med skräddarsydda kundlösningar inom hem- och flyttstädning, kontorsstädning, företagsstädning och byggstädning.

MARIA DANIELSSON letade efter

städtjänster och fann inget företag som passade hennes krav och önskemål. Hon ville forma sin egen städning i hemmet. Det var flera anledningar som gjorde att hon själv tog sig an städbranschen. – Det var det roligaste jag gjort. Tidigare har jag suttit på kontor och arbetet med personalfrågor och ekonomi. Att sedan komma ut och städa, och få tack och uppskattning för arbetet var omvälvande, beskriver Maria. I NOVEMBER HAR Maria drivit fö-

retaget Företag & Hemkänsla AB i 15 år och sysselsätter cirka 30 personer. Från att i första hand ha ut-

”Vi har inga fasta ramar utan utgår från vad kunden vill ha.” fört hemstädning har idag företagsmarknaden vuxit med städning av kontor, trappor, butiker, verkstadslokaler, byggstädning med mera. Företaget har gjort sig känd för att hålla hög kvalitet och hög servicenivå. En viktig grund i tjänsterna är att varje städning anpassas efter kunden behov och önskemål. – Vi har inga fasta ramar utan utgår från vad kunden vill ha, poängterar Maria. VIKTIG FÖR MARIA är säkerhet,

0171-44 66 86

info@foretagochhemkansla.se www.foretagochhemkansla.se

både för personal och för kunder. Företaget har kollektivavtal vilket medför tystnadsplikt mot kund. Innan anställning begärs utdrag ur polisens belastningsregister och all personalen är legitimerad via ServiceID. Vid byggstädningar bär personalen ID06-brickor.

åker de alltid ut två och två till uppdrag, men det är något som dock inte syns på kundens faktura. Maria förklarar att det dels handlar personalens säkerhet, dels ska personalen trivas och göra ett bra jobb, vilket dem gör om de har roligt på jobbet, tillsammans. MARIA ÄR MYCKET lyhörd för per-

sonalens önskemål och hittar på aktiviteter tillsammans. Mycket uppskattad är varje tisdag morgon då företaget bjuder på gemensam frukost med nybakat bröd. Helt i linje med personalvården blir den tilltänkta butiken med städrelaterade produkter istället ett stort personalrum. Kunder som önskar köpa städprodukter har istället möjlighet att ringa och beställa dem. – Såklart har vi omsättning av personal men samtidigt är det många som stannar länge hos oss. Det även finns dem som kommer tillbaka efter att ha provat andra jobb. Det är jättekul när de vill komma tillbaka, avslutar Maria.

SOM SÄKERHET FÖR personalen www.foretagsextra.se/enkoping-hemkansla

enköping

27


Installation och service av värmepumpar Ammar Mazen på Enköpingsbaserade Am Kyla och Värmeteknik AB har lång erfarenhet av branschen och startade för två år sedan det egna företaget. Idag arbetar han i hela Mälardalsregionen med installation och service av värmepumpar i alla typer av fastigheter.

Bilverkstad med expertis inom motorrenoveringar och el AD Bilverkstad i Enköping är experter på allt inom el och dessutom specialiserade på motorrenoveringar och motorbyte. Därutöver utför de alla typer av bilservice, mindre lackarbeten och erbjuder däckhotell. KARAPETIAN, eller Valle, som han kallas, driver AD Bilverkstad i Enköping tillsammans med Karl Jeginder och Valles pappa som också är delägare. De startade för ett par år sedan i en liten lokal på Garagevägen som ligger utefter vägen mot Uppsala och för ungefär ett år sedan flyttade de till den nuvarande lokalen. Det är en allbilverkstad som är specialiserad på felsökningar och elfel. Valle och hans kollegor är extra vassa på renovering och byte av bilmotorer. – Det är bilar som inte startar eller som startar men inte går som de ska, summerar Valle. VATCHIK

IBLAND ÄR DET bilar som skickas

dit från bilfirmor och andra verkstäder som har gått bet på att försöka hitta felet. AD Bilverkstad utför även vanlig service, kamremsbyte, service på framvagn, bakvagn, framvagnsinställning och ACpåfyllning. De kan även hjälpa kun-

derna med byte och försäljning av däck samt däckhotell. Valle har en liten lackbox där de kan ta in delar och utföra mindre lackeringsjobb. AD BILVERKSTADS stora styrka är

att de har extremt kompetent personal som verkligen förstår sig på motorer. Kunden får Europa-garanti på alla arbeten och assistansförsäkring. Man kan också få avbetala räkningen och det finns två lånebilar att låna ut vid behov. Valle håller öppet 8-18 på vardagar och 1016 på lördagar. På söndagar har de egentligen stängt, men är ändå ofta på plats. Många bärgare lämnar bilar hos Valle, eftersom de känner sig trygga med att bilarna är i goda händer. AD Bilverkstads styrkor är snabb service av hög kvalitet, rimliga priser och stor tillgänglighet. I framtidsplanerna ingår att skaffa en egen lokal och utöka verksamheten. www.foretagsextra.se/enkoping-adbil

Kaptensgatan 9, 749 35 Enköping Tel. 070-891 51 08 fordonsmekaniska@gmail.com www.adbildelar.se enköping

kan ha många fördelar, dels ekonomiskt men framför allt för ett bra inomhusklimat, året runt. En värmepump hjälper till att hålla en bra inomhustemperatur, den kyler under sommaren och värmer under vintern. Det finns många typer av värmepumpar och Ammar Mazen på Am Kyla och Värmeteknik arbetar med flera leverantörer för att ta fram rätt värmepump till varje typ av fastighet. Han ser även en växande efterfrågan på värmepumpar. – Det finns många typer av värmepumpar och jag hjälper till att ge råd. Vilken värmepump som passar i fastigheten beror bland annat på yta, när det är byggt med mera. Man måste räkna ut rätt effekt, förklarar Ammar. I

AD BILVERKSTAD

28

ATT INSTALLERA en värmepump

AUGUSTI

ÅR 2016 startade

Ammar det egna företaget Am Kyla och Värmeteknik AB som erbjuder installation och service av värmepumpar. Han är utbildad kyltekniker och har lång erfarenhet inom

branschen och har gedigen kunskap om värmepumpar. – Det viktigaste är nöjda kunder. Kunden ska vara nöjd med allt, från installation till service, säger Ammar. HÖGSÄSONGEN varar från sep-

tember till februari och han arbetar med projekt i olika storleksomfattning, från små projekt till de största, i hela Mälardalsregionen. Kunderna är allt från privat- och företagskunder till samfälligheter. Företaget arbetar även med service av värmepumpar och erbjuder serviceavtal. De flesta värmepumpar, oavsett märke, behöver service vart tredje år. DE TVÅ FÖRSTA åren har gått över

förväntan för enmansföretaget som är baserat i Enköping. Ammar ser ljust på framtiden och på sikt ser han en möjlighet att anställa personal. www.foretagsextra.se/enkoping-amkyla

Kyla & Värmeteknik AB Installation & Service

0171-61 80 30, 073-908 96 00

Vallgatan 25, 749 41 Enköping info@amkylavarme.se l www.amkylavarme.se


Rätt kunskap kan rädda liv MED RÄTT KUNSKAP i bagaget kan

man minska risken för allvarliga brandolyckor och kan på så vis kanske rädda liv. Det menar Thomas Nilsson som driver det egna företaget Thomas Brandsäkerhet & Entreprenad, som erbjuder utbildningar inom brandskydd, fallskydd och motorsågsskydd, liksom utbildning inom andra yrkesrelaterade risksituationer för privatpersoner och företag. Med 28 år bakom sig inom räddningstjänsten har Thomas god insikt i vad som faktiskt kan hända i en krissituation och hans personliga berättelser från verkliga livet är ett effektivt verktyg då han är ute och föreläser. BEHOVET FÖR Thomas kunskap

är stort och han blir därför anlitad inte bara i Enköping, utan även i övriga delar av landet. Hans goda rykte kan delvis förklaras av att han anpassar utbildningarna utefter de människor som ska lyssna och gör

informationen aktuell, relevant och intressant. Själv tycker han att det är ett viktigt uppdrag att få människor att ändra sin inställning och bli mer aktsamma i sin vardag, men Thomas tycker även att det är ett roligt arbete eftersom han får träffa så många nya människor.

www.foretagsextra.se/enkoping-thomasbrandsakerhet

Säkerhetsrådgivning och utbildningar Martin Eriksson erbjuder företag utbildningar i transport av farligt gods och är även säkerhetsrådgivare. Företaget är godkänt av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Alla som transporterar farligt gods i så stor mängd att det krävs orange skylt måste anlita en av MSB godkänd säkerhetsrådgivare, men utbildningarna är även en viktig byggsten i företags arbetsmiljöarbete och miljöpolicy. TRANSPORTKONSULT

MARTIN HJÄLPER sina kunder med

inventering av utbildningsbehov, utbildningar och nödvändig doku-

mentation. Utbildningarna är ADR 1:3-utbildningen (4-8 timmar) för transport av farligt gods och grundutbildning för förare (tre dagar). Utöver dessa kurser erbjuder Martin även påbyggnadskurser för transport av explosivt gods, tanktransporter och radioaktivt gods. Från och med första mars 2019 kommer Trafikverket att ta över certifieringen av förare och Martin förutspår att det kommer att medföra kötider och ökade kostnader för ADR-förarprov. Även de förare som ska förnya sitt ADRförarintyg kommer att omfattas av den nya regeln. Planera och gör utbildningen i god tid.

entreprenad

073-656 49 00 brand-thomas@hotmail.com

Femtiofem plus i Enköping erbjuder diverse rut- och rottjänster som städning, fönstertvätt, trädgårdsarbete, snöskottning och målning. De anställda är alla engagerade och erfarna seniorer. SJÖSTRÖM är franchisetagare för Femtiofem Plus i Enköping. Paraplyorganisationen firar tioårsjubileum nästa år och har varit vinnare av Gasellpriset för snabbast växande företag två gånger. Grundstommen i verksamheten är städ hos privatpersoner, men Susanne erbjuder även en rad tilläggstjänster som flyttstädning, storstädning och fönsterputs. Utomhus kan man få hjälp med andra RUT-tjänster, som att rensa ogräs, klippa gräs och skotta snö med mera. Susanne erbjuder också en del ROT-tjänster som målning och mindre snickeriarbeten. SUSANNE

SUSANNE HAR I dagsläget cir-

ka 15 timanställda som alla är seniorer eller pensionärer och hon söker fler. Alla anställda omfattas av kollektivavtal, har försäkringar och har lämnat in utdrag ur Belastningsregistret för att både

anställda och kunder ska vara trygga. All personal är svensktalande, vilket många av de äldre kunderna uppskattar. – Våra kunder vill gärna bjuda på en kopp kaffe och sitta och prata en stund när städningen är klar, berättar Susanne, som sköter administration och koordination men hoppar även in och jobbar sida vid sida med sina medarbetare vid behov. KUNDERNA ÄR privatpersoner och

alla har sina egna medarbetare från Femtiofem Plus. Susanne betonar vikten av kontinuitet för att kunderna ska känna sig trygga med att uppdragen utförs korrekt och tillförlitligt. Hon har många fasta kunder och det vanligaste är att man vill ha städning var fjortonde dag. Medarbetarna sköter själva bokning och eventuella ändringar för att kunderna snabbt och enkelt ska kunna få återkoppling. Susanne lägger stor vikt vid att vara flexibel och låta kunden påverka hur städningen ska se ut, exempelvis kan de vilja ha hjälp att bädda rent, tvätta eller rengöra ugnen, vilket inte är en självklarhet hos många andra företag.

www.foretagsextra.se/enkoping-femtiofem

www.foretagsextra.se/enkoping-martineriksson

Thomas brandsäkerhet

Hushållsnära tjänster med seniorer

Transportkonsult

Martin Eriksson Utbildning och Säkerhetsrådgivning Transport av farligt gods

070-585 14 41 eriksson.martin@swipnet.se Hägnadsvägen 1D, 745 31 Enköping

Susanne Sjöström Verksamhetsansvarig – Enköping, Bålsta

Tel: 070-393 06 05 l    susanne@femtiofem.se l www.femtiofem.se enköping

29


Skönhet inifrån och ut MK´s, MK Yoga och MK´s Fransar är tre företag i Karlskoga som erbjuder behandlingar för både kropp och sinne, med skönhet och välbefinnande i fokus. Genom att avsätta gott om tid för varje besök, samt genom att se till att allt håller hög kvalitet rakt igenom har de skapat sig ett gott rykte i hälsooch skönhetsbranschen och har fått många återkommande kunder.

30

karlskoga

FRISÖRSALONGEN MK´S grunda-

des av Maria Sohlberg år 2011, som vid den tidpunkten hade arbetat som frisör av och till i tolv år, bland annat för den välkända internationella kedjan Toni & Guy. Att starta eget i den lilla hemorten efter att ha bott i Göteborg och Oslo under så lång tid kändes först skrämmande,

men visade sig ganska snart vara en god idé. – Det gick bra nästan direkt. Jag tror många uppskattar att komma hit eftersom jag är ensam här, vi får en egen stund tillsammans och skapar på så sätt en relation, berättar Maria.


”Dessutom erbjuder jag olika typer av massage, ayurvedisk-, klassisk- och koppningsmassage. Nu kommer jag även börja läsa till kraniosakralterapeut, så inom kort kommer jag även kunna ge en fantastisk behandling som hjälper energiflödet från huvudet och vidare ut i resten av kroppen.” PÅ MK´S KAN MAN få hjälp med

det mesta, från klippning och färgning till hårförlängning, som Maria gör enligt den skonsamma metoden Hairtalk. Att behandla håret med skonsamma metoder är viktigt enligt Maria, som endast använder sig av noggrant utvalda produkter, exempelvis från allergivänliga märket Kevin Murphy. I ETT EGET RUM I samma lokaler

arbetar även Marias systerdotter Jennie Söderqvist, som är fransstylist sedan tre år tillbaka. Här kan kunden få volym- eller singelfransar, beroende på önskemål, själv rekommenderar hon volym för en bättre hållbarhet och en nättare känsla. Jennie arbetar dessutom utifrån en särskild metod där hon fäster fransar varannan gång på höger öga och varannan gång på vänster. – På så vis kan kunden gå hem med ett jämt resultat, även om hon av någon anledning skulle behöva avbryta behandlingen mitt i, säger Jennie. PÅ ANDRA SIDAN gatan ligger MK

Yoga, som sedan snart två år tillbaka drivs av Marias syster Monica Karppinen. Hon fann yogan för elva år sedan, efter att ha lidit av svullnad, stelhet och problemmage under större delen av livet. Med yogan har

hon insett hur sinnet är grunden till hälsan och genom yogan och den ayurvediska kosten som redskap har hon upplevt en enorm förändring, som hon genom MK Yoga vill att fler ska kunna uppnå. AYURVEDA HANDLAR om att ha en

holistisk syn på hälsa, där man genom kosten följer årets årstider för att ge kroppen det den behöver, vilket på så vis kan motverka exempelvis eksem och inflammationer i kroppen. Ayurvedan är en av grunderna i Monicas behandlingar, även om största fokus ligger på yogan. I studion på Hotellgatan håller hon i två-tre öppna klasser dagligen, dit alla som är nyfikna är välkomna, oavsett tidigare erfarenhet. Därtill erbjuder Monica yogaklasser och föreläsningar för företag som vill ge sina anställda en skön och effektiv träningsupplevelse och sinnesträning (mindtraining). – Dessutom erbjuder jag olika typer av massage, ayurvedisk-, klassiskoch koppningsmassage. Nu kommer jag även börja läsa till kraniosakralterapeut, så inom kort kommer jag även kunna ge en fantastisk behandling som hjälper energiflödet från huvudet och vidare ut i resten av kroppen, avslutar Monica.

Välkomna till MK Studio önskar Jennie Söderqvist, Monica Karppinen och Maria Sohlberg.

www.foretagsextra.se/karlskoga-mksstudio

Hotellgatan 6 691 31 Karlskoga 0586-392 33 info@mksstudio.se www.mksstudio.se karlskoga

31


Halil Akbulut driver väletablerade Pizzeria Dilan och erbjuder sina kunder god pizza samt olika pasta- och grillrätter. Läget strax utanför Karlskoga är lättillgängligt för både lokalbor och gäster på genomfart.

God pizza på genomfartsvägen utanför Karlskoga PÅ SKRANTAHÖJDSTORGET, i ut-

kanten av Karlskoga ligger, Pizzeria Dilan. Läget är optimalt vid genomfartsvägen mot Stockholm och Oslo och med en generös parkering som dessutom är gratis en timme. Gäster som är på genomresa slipper köra in i Karlskoga och boende i närområdet har lätt att hitta hit. PIZZERIAN DRIVS AV Halil Akbulut

som ursprungligen kommer från Turkiet. Även i hemlandet jobbade han i restaurangbranschen och har erfarenhet från både kolgrill och bageri. Pizzeria Dilan har 50 sittplatser inomhus samt en utomhusservering med ytterligare 25 platser. Halils restaurang har funnits i 25 år i Karlskrona och har i dagsläget tre anställda och dessutom ofta en praktikant. Halils fru hoppar också in vid behov.

gästerna är nöjda och gärna kommer tillbaka vittnar Pizzeria Dilans Facebooksida om. Här kan man läsa kommentarer som ”Jättegod mat och underbar personal”. PIZZERIA DILAN håller hög kvali-

tet på sina pizzor med 30-procentig mozzarellaost och olika typer av kött som älg, vegan, vegansalami, vegankebabkött och skinka. Dessutom finns det en rad omtyckta specialpizzor på menyn. Förutom pizza kan gästerna välja mellan pastarätter och grillrätter. Priserna är väldigt konkurrenskraftiga, särskilt om man jämför med storstäderna. Halils närmaste framtidsplaner är att börja med utkörning för att även nå de kunder som vill äta hemma. Skanna koden och hitta oss på Facebook @asminpizzeria

PIZZERIAN HAR ÖPPET alla dagar

i veckan och öppettiderna är mellan klockan 12 till 21 söndag till torsdag, medan de på fredagar och lördagar stänger de en timme senare. Att

32

karlskoga

SERVERING - AVHÄMTNING - FRI UTKÖRNING TILL FÖRETAG www.foretagsextra.se/karlskoga-dilan

Skrantahöjdstorget 1 D • 691 42 Karlskoga


Ett snabbväxande anläggningsföretag Sedan starten år 2011 har Ulrik’s Entreprenad AB, som drivs av Ulrik Henriksson, vuxit snabbt. På bara några år har företagets omsättning flerdubblats. Idag sysselsätter företaget 28 personer men Ulriks mål är inte att stanna där, helst ska företaget expandera till det dubbla inom en tioårsperiod.

EFTER CIRKA 30 ÅR i anläggnings-

branschen, varav de 12 senaste åren i sin brors företag, beslutade sig Ulrik Henriksson för att stå på egna ben. Val av bransch och sysselsättning var inget han behövde fundera på utan det han köpte en grävmaskin och med goda kontakter i branschen fanns det gott om arbeten. – Det gick några månader sedan blev det en till grävmaskin, och en till. Sedan blev det en hjullastare och så har det byggts på. Idag har vi 15 grävmaskiner, 13 dumprar och fem hjullastare, berättar Ulrik.

U

lrik's Entreprenad AB

Maggeby 54, 686 91 Sunne • 070-67 39 787 ulrikhenriksson@live.se • www.ulriks.se

”Om tio år ser jag att verksamheten har vuxit ytterligare. Målet är att bli dubbelt så stor som nu. Jag behöver ha ett mål att arbeta mot, det är drivkraften.” ARBETAR med alla typer av anläggnings- och entreprenadarbeten. Tack vare en bred maskinpark kan man erbjuda ett brett spann av tjänster, bland annat markarbeten, schaktning, rivning, grävarbeten och fiberarbeten. Det viktigaste, betonar Ulrik, är att göra ett bra jobb med hög kvalitet och nöjda kunder. Företaget arbetar i Värmlandsregionen men gör även jobb i andra delar av Sverige. FÖRETAGET

SYSSELSÄTTER Ulriks’s Entreprenad AB i Sunne 28 personer. Många i personalen är handplockade och utbildade internt. Tack vare administrativ personal kan Ulrik numera fokusera på att skapa goda kundrelationer, men emellanåt sitter han själv i maskinerna. Han beskriver att det var som tuffast under den period när företaget hade cirka åtta maskiner. IDAG

– Då var jag med och körde själv, höll i kundkontakter och gjorde kontorsjobbet. Det var en tuff tid. Vi hade inte samma resurser då, nu har vi större muskler, säger Ulrik. FÖRETAGET HAR PÅ kort tid vuxit kraftigt. Från att Ulrik började ensam med en grävmaskin i mars år 2011 till att ha en personalstyrka på 28 personer år 2018. Omsättningen har också vuxit, från 6 miljoner kronor år 2014 till 42 miljoner år 2017. Men Ulrik stannar inte där utan har mål och visioner för hur företaget ska utvecklas. – Om tio år ser jag att verksamheten har vuxit ytterligare. Målet är att bli dubbelt så stor som nu. Jag behöver ha ett mål att arbeta mot, det är drivkraften, avslutar Ulrik.

www. foretagsextra.se/sunne-ulriks sunne

33


Fjädrar från idé till produkt Lesjöfors är en ledande fjädertillverkare med internationellt välkända kunder. Företaget har ett brett sortiment av fjädrar, allt från standardfjädrar till skräddarsydda lösningar helt utifrån kundens unika behov. Deras beprövade problemlösningsförmåga är ett av de starkaste argumenten för deras kunder att anlita dem.

34

filipstad

LESJÖFORS HAR EN lång historia som företag.

Bruket startade redan år 1675 i Lesjöfors och det har tillverkats fjädrar här sedan år 1852. Fram till 1970 drevs verksamheten utav familjen De Geer men idag är industrikoncernen Beijer Alma ägare, där Anders Wall och hans son Johan har majoriteten utav aktierna. Lesjöforsgruppen är en stor grupp av företag i världen där Lesjöfors Fjädrar i Värmland är det största företaget. JAN FRIDHOLM, SOM är vd och ekonomi-

chef på Lesjöfors Fjädrar AB, berättar att Lesjöforsgruppen tillverkar och lagerhåller runt 10 000 standardartiklar för direktleverans och

”Vi är utsatta för en enorm prispress så det gäller för oss att balansera tillverkningskostnader och vara effektiva.” att de har sina kunder både lokalt och globalt. Företaget står på flera ben, dels levererar de fjädrar till så gott som alla bilmärkena till eftermarknad och grossister, dels riktar de in sig på hela


industrisektorn som kan vara inom kraft-, pappers-, och massaindustrin men även offshore, automation samt fjädrar för infrastruktur. När det gäller bilfjädrar i Sverige är exempelvis grossisten Mekonomen deras största kund och alla vet att de vill sälja billigt. – Vi är utsatta för en enorm prispress så det gäller för oss att balansera tillverkningskostnader och vara effektiva, säger Jan Fridholm. PRODUKTIONSCHEFEN JAN Carlson berättar

att de just nu i Europa lagerhåller någonting mellan 1,6 och 1,7 miljoner fjädrar och att det är med flexibiliteten och kvalitet de kan konkurrera. Han berättar också att stora kunder som valt en leverantör från öst ibland återkommer eftersom att det inte spelar så stor roll att produkten är billig så länge den är undermålig. ETT OMRÅDE DÄR Lesjöfors Springs & Pressings

visar sin verkliga styrka är vid problemlösning. Med en oefterhärmlig erfarenhet samt en unik kunskapsbank har de arbetat fram teoretiska modeller där nya fjädrars egenskaper beräknas fram med god tillförlitlighet. Den tunnaste tråd

företaget arbetar med är 0,03 millimeter och den grövsta är 65 millimeter. Kunskap om materialval, komposition och kvalitet är avgörande i utformningen. Den kunskap som finns i bolaget används också för personalen som är trogen sin arbetsplats.

– Undersökningar som gjorts visar att vi internrekryterar i stor utsträckning, avslutar Jan Fridholm. Lesjöfors is a global manufacturer and supplier with the market’s widest range of springs, gas springs and strip components. Our success is the result of years of dedicated work and research

into innovative problem solving across a range of major and diverse industries. Our experiwww.foretagsextra.se/filipstad-lesjofors

ence, along with our unique skills, access to resources and focus on continuous development processes delivers high tech customized solutions for every need.

SPRINGS - HIGH PERFORMANCE Inconel, Nimonic, Hastelloy, Elgiloy, MP35N, Titanium, High-tech calculations

Tillverkning av fjädrar sedan 1852

Fjädervägen 4, Lesjöfors • 0590-60 81 00 • www.lesjoforsab.com www.lesjoforsab.com

filipstad

35

A leading manufacturer of high performance springs and stampings for the Oil & Gas Industry


CPL-gruppen tillverkar, köper, säljer, reparerar, sorterar, lagrar, och återvinner last- och pallemballage i hela Sverige.

Pallappen har lanserats CPL-gruppen är en rikstäckande branschorganisation, som tack vare ett brett nätverk av lokalt förankrade medlemsföretag kan erbjuda det mesta som rör last- och pallemballage. Företagets nyhet Pallappen är dessutom ett praktiskt verktyg för dem som vill köpa och sälja lastpallar och förutspås bli en riktig succé, eftersom den passar både små och stora företagskunder. FÖRETAGET CPL-GRUPPEN grundades år 1999

av fem medlemmar från fem separata företag inom pall- och emballagebranschen, med syftet att tillsammans täcka hela Sverige. Idag finns de representerade på fjorton platser runt om i landet, något som bidrar till snabb och effektiv service, oavsett var kunden befinner sig. PALLHANTERING INNEBÄR ofta stora utgifter

för en butik, eftersom man utöver själva godset måste betala ungefär åttio kronor för pallen. Ofta har inte heller butiken någon organiserad strategi för vad man gör med pallen efter leverans, vilket många gånger bidrar till att de hamnar på soptippen. Men genom att anlita CPL-Gruppen slipper man bekymmer med inköp, sälj och hantering och kan istället fokusera på andra, viktigare saker. Dessutom tillverkar de lastpallar enligt kundens behov och önskemål, de reparerar och sorterar, liksom hyr ut olika typer av lastpal-

36

karlstad

lar och emballage. CPL-Gruppen riktar sig bland annat mot större kedjor såsom ÖB, Granngården och K-rauta, samt Postnord som de sköter samtlig logistik och pallverksamhet åt. FÖR ATT GÖRA DET ännu enklare för kun-

den tog CPL-Gruppen nyligen fram den så kal�lade Pallappen tillsammans med butikskedjan Granngården. Den består av en plattform anpassad för både datorn och telefonen, där kunden snabbt och lätt kan göra sin beställning som därefter slussas vidare till aktuellt CPL-hus och lokal butik, innan det är dags för leverans. UNDER SCANPACKMÄSSAN på Svenska mässan

i Göteborg den 23 till 26 oktober finns det möjlighet att träffa representanter för CPL-Gruppen.

www.foretagsextra.se/karlstad-cplgruppen


Levererar godset i oskadat skick Henry Nybergs Åkeri är mån om att leverera godset på ett tryggt och säkert sätt. Chaufförerna är noggranna med att det inte sker några slarvolyckor, vilket uppskattas av företagets kunder, som vet att det är ett åkeri att lita på. Åkeriet har funnits i cirka 60 år och idag är deras fyra bilar ständigt i trafik.

HENRY NYBERGS Åkeri har fyra

bilar som kör under LBC Logistik i Kristinehamn. Åkeriet äger även Lots & Körservice som tillhandahåller chaufförstjänster till åkerier. Företaget grundades 1957 av Henrys far Gösta Nyberg. När han drog sig tillbaka tog Henry och hans bröder Kjell och John-Erik över genom att starta varsitt åkeri. Henry har ägt Henry Nybergs Åkeri sedan 1974 och hans son Reine och fru Susanne började jobba i företaget för nio år sedan. Reine hjälper till och avlastar sin far, medan Susanne jobbar i kontoret med administration. EFTER ATT ÅKERIET förvärvade

Lots & Körservice är det ett tiotal anställda i företaget. Tack vare företagsköpet kan de hyra ut chaufförer

som kan ta uppdrag med kort varsel. De kan också själva flytta anställda mellan de två bolagen och täcka upp vid sjukdomar eller annan frånvaro. – Jag körde grävmaskin förut, men så kom vi in i en lågkonjunktur och då fick nästan alla av oss gå hem. Då sa far, att han skulle köpa en bil så att jag fick börja jobba här. Jag tänkte: ”Varför inte”, och det har ju gått bra, berättar Reine. åkeribranschen som en hård bransch med tuff konkurrens. En åkare bör vara HENRY

Stormgatan 20, 652 21 Karlstad Tel: 054-85 34 80

BESKRIVER

flexibel och för dem som jobbar i företaget har jobbet blivit en livsstil: – Vi kör aldrig sönder något. Vi är noga med att det inte ska bli några slarvolyckor. Det har kunderna märkt. De vet att vi är dyrare än många åkerier, men för dem är det viktigast att godset kommer fram i oskadat skick, säger Reine. REINE VILL ATT företaget ska ut-

vecklas och expandera. När de fick chansen att köpa Lots & Körservice

”Vi kör aldrig sönder något. Vi är noga med att det inte ska bli några slarvolyckor. Det har kunderna märkt. De vet att vi är dyrare än många åkerier, men för dem är det viktigast att godset kommer fram i oskadat skick.” i Karlstad fick de möjlighet att ta extra körningar eftersom det fanns fler chaufförer att tillgå, och de är mycketnöjda med sin personal. På grund av pressade tidtabeller hinner far och son sällan prata, så därför hittar de gärna på aktiviteter utanför jobbet. Båda två gillar att köra rally på fritiden. Henry har nyligen skaffat sig en Golf som han deltog i Svenska Rallyt med.

www.foretagsextra.se/karlstad-henrynybergsakeri

Fageråshöjd 366, 660 60 Molkom Tel: 054-21 31 31 karlstad

37


Effektivt och väletablerat tvätteri i Karlstad

Kem- & Vittvätt • Dukar • Mattor • Arbetskläder • Hästtäcken

Tvättmäster i Karlstad AB • Zakrisdalsvägen 28, 653 42 Karlstad Telefon 054-56 73 20 • Telefax 054-56 27 43 • info@tvatt-master.se

www.tvatt-master.se

38

karlstad


Tvättmäster i Karlstad AB tar emot de flesta textilier för tvätt, allt från kläder och mattor till kapell och hästtäcken. Tvätteriet har en lång erfarenhet och kunnig personal som kan handskas med tvätten på ett tryggt och säkert sätt. I tvätteriets kundkrets finns bland annat hotell och företag i Karlstad med omnejd. TVÄTTMÄSTER I KARLSTAD AB har över 30 års

erfarenhet av kem- och vattentvätt. De tar emot alla typer av kläder, mattor, sängkläder, borddukar och gardiner, till och med hästtäcken och kapell. Tvätteriet och butiken för inlämning finns i Zakrisdals industriområde. FÖRETAGET ÄGS AV Johanna Eriksson och

Weronica Byström. Idag har företaget fem anställda. Johanna började på Tvättmäster 1998. Då ägdes företaget av hennes bror och en kompanjon

till honom. För 4,5 år sedan löstes brodern ut och Weronica kom in i bilden. Johanna och Weronica kände varandra genom sitt gemensamma intresse för hästar. – Det är klart att man var orolig. Det ska jag inte sticka under stol med, men jag hade kommit till en punkt i livet när jag ville göra något annat. Vi har fått kämpa och lyckats hyfsat, säger Weronica. Johannas pappa är numera pensionerad, men han hjälper fortfarande till med det administrativa. – Pappa ställer upp otroligt mycket. Han kan det här med papper och jag försöker lära mig och sätta mig in i det. Jag är lite intresserad av siffror, men jag har inte tålamod att sitta en hel dag med papper, säger Johanna. JOHANNA OCH WERONICA har fördelat arbets-

uppgifterna så att Johanna arbetar med kemtvätten och pressar medan Weronica tar hand om mattorna och kör dalslandsturen med en av lastbilarna. Våttvätten sköter de tillsammans. För att inte blanda ihop kläderna märks de innan de tvättas. Tack vare rymliga lokaler har de gott om

plats, vilket också bidrar till effektiv hantering och snabba leveranser. EFTER 30 ÅR I branschen är tvätteriet väl eta-

blerat och har skapat sig en stabil kundkrets. Bland kunderna finns bland annat flertalet hotell i Karlstad. Företaget tar sig även an arbetskläder åt andra företag, bland annat åt tandläkare och industrier och även åt privatkunder. Tvättmäster i Karlstad är även återförsäljare av arbetskläder och skor från Robustor. TVÄTTERIET SAMARBETAR med flertalet buti-

ker vilka fungerar som ombud för konsumenttvätt. Samarbetsbutikerna finns i Karlstad, Kristinehamn, Bengtsfors, Brålanda, Dals Långed, Ed, Färgelanda, Mellerud, Säffle och Åmål. Hämtning och lämning utförs med någon av tvätteriets turbilar.

foretagsextra.se/karlstad-tvattmaster

karlstad

39


Frisörsalongen där kunden blir ompysslad På ett centralt läge i Karlstad, precis vid torget, finns den omtyckta frisörsalongen Shine Salong. Här tas alla kunder i alla åldrar emot, såväl män och kvinnor som barn. Salongen satsar på att ge ypperligt god service av skickliga frisörer till ett fördelaktigt pris. OAVSETT OM DET GÄLLER klippning, slingor,

färgning av håret eller trådning av ögonbrynen kan Shine Salong erbjuda bästa tänkbara service till sina kunder. I salongen blir kunderna väl bemötta av skickliga och erfarna frisörer som både snabbt och effektivt utför kundernas önskemål. Här tas såväl män och kvinnor i alla åldrar som barn emot med öppna armar.

get i Karlstad på adressen Västra Torggatan 15 med gott om bil- och cykelparkeringsmöjligheter i närområdet. Det här är frisörsalongen där kunderna inte behöver vänta länge innan de blir mottagna. Här kan man som kund välja mellan att boka tid eller komma på drop in, med vanligtvis korta väntetider. Personalen är även mån om att ta väl hand om sina kunder.

TRE FRISÖRER ARBETAR I den mysiga salong-

EN STOR KONKURRENSFÖRDEL gentemot an-

en som har gott rykte med många återkommande kunder. Trevlig personal, menar Mohanad Ahmed som har drivit salongen sedan år 2012 tillsammans med sin fru, är av stor vikt. Man vill ge kunderna en trevlig upplevelse. Salongen har funnits sedan 1970-talet med sedan Mohanad övertog verksamheten har han utvecklat och förfinat konceptet. Sedan år 2017 driver Mohanad även Shine Barbershop, som ligger på andra sidan av torget. SHINE SALONGEN LIGGER centralt intill tor-

Tidsbeställning och drop in Tel: 054-15 67 00 Västra Torggatan 15, 652 24 Karlstad @ Shine Salong Barberare

40

karlstad

dra frisörsalonger i centrala Karlstad är att Shine Salong har förhållandevis låga priser på sina behandlingar. Idag finns ett brett utbud av hårvårds-, skäggvårds- och hudvårdsprodukter till försäljning i salongen. En uppskattad present till bemärkelsedagar, jul eller studenten är ett presentkort hos Shine Salong. Att få en klippning eller trimmat skägg i present kan bli en uppskattad gåva till såväl ung som gammal.

www.foretagsextra.se/karlstad-shinesalong


För ungefär 1,5 år sedan startade Shine Barbershop i ljusa, nyrenoverade lokaler i centrala Karlstad. På denna korta tid har barbershopen hunnit etablerat sig med gott rykte och många stamkunder. Hit kommer män i alla åldrar för att trimma och ansa skägget samt klippa och trimma håret.

Barbershop med hög standard SHINE BARBERSHOP STARTADE under början

av 2017 och har funnits i drygt 1,5 år. Trots det har herrsalongen redan fått många stamkunder och har ett gott rykte i staden. Shine Barbershop är en salong för män och erbjuder både skäggvård och klippning. Mohanad Ahmed, som startade salongen och även driver Shine Salong på andra sidan av torget, berättar att han ofta får frågan om vilka tjänster som erbjuds på en barbershop. Han kan lugnt berätta för kunderna att det går lika bra att komma till salongen för att ansa och trimma skägget som att klippa håret. MOHANAD BERÄTTAR ÄVEN ATT de gärna

vill ge kunderna det lilla extra, så som huvudmassage och omläggning med varma handdukar. Här får kunderna också tips och råd hur

de ska sköta sitt skägg eller hår. Ryktet om den fina servicen och trevliga personalen har spridits sig och många kunder återvänder gärna för att bli rakade, klippta och ompysslade. – Vi jobbar mycket med kniv när vi ansar skägg, berättar Mohanad. PRISMÄSSIGT LIGGER SHINE Barbershop i den

lägre prisregionen i staden. Mohanad menar att de ligger så lågt som halva priset jämfört med många andra salonger. Och med tanke på det fina läget mitt i staden, den goda servicen med hög standard är denna barbershop ett omtyckt alternativ hos kunderna.

”Vi jobbar mycket med kniv när vi ansar skägg.” centrala Karlstad. Här finns gott om parkeringsmöjligheter och det är lätt att slinka in på drop in. Salongen erbjuder både tidsbokning och drop in. Ofta är det inte lång väntetid på drop in och under tiden kan man botanisera bland det breda utbudet av skäggprodukter och hårvårdsprodukter. Ett hett tips är att ge bort ett presentkort på Shine Barbershop.

SHINE BARBERSHOP INRYMS i en ljus, nyre-

noverad lokal på Drottninggatan 20, vid torget i

www.foretagsextra.se/karlstad-shinebarbershop

SHINE BARBERSHOP Drottninggatan 20, 652 25 Karlstad Tel. 054-15 15 83 karlstad

41


Full tank med ett Gemensamt för alla bensinstationer oavsett läge och kundkretsar är att de gått från att vara renodlade bensinstationer med biltillbehör till att bli rastplatser för den som är hungrig eller sugen på fika men inte vill besöka en hamburger- eller kaffekedja. THOMAS OLSSON DRIVER sedan åtta år tillbaka

Preem Lamberget. Han har arbetat med handel under större delen av sitt liv och tycker om att ge service och fokusera på kunderna. Den förra ägaren hade funnits på plats i 37 år innan dess och Thomas säger att han har en bit kvar innan han är lika välkänd i området, och tillägger att nutidens bensinstationer förändras allt snabbare och i större utsträckning.

42

karlstad

– Utbudet växer hela tiden och främst kommer det fler alternativ av snabbmat, säger Thomas. HAN BERÄTTAR ATT stationen är typisk för ett

företagstätt område. Preem Lamberget har öppet alla dagar och kvällar, men det är från måndag till fredag från sex på morgonen till arton som det stora servicebehovet finns. MAN KAN ÄVEN hyra olika typer av släp på

Preem Lamberget. Det finns släpkärror, både öppna vagnar och vagnar med kåpa, grindvagnar, skåpvagnar samt bil- och båttrailers. – Vi har även en så kallad gruskärra för transport av tyngre saker så som grus, stenar och plattor, säger Thomas. PREEM ÄR EN KEDJA som tar klimatfrågorna på

största allvar. Det var de som var först med att ersatta råoljan i dieseln med naturprodukten tall-

olja. Så kunderna kan enkelt förbättra miljön genom att tanka Evolution Diesel hos Preem, som minskar utsläppen av fossil koldioxid med 25 procent. Omräknat till en enskild bil blir det som att köra utan koldioxidutsläpp i cirka 54 dagar per år. Företaget har även ett utpräglat miljötänk när det gäller mat och all hantering av produkter i och runt stationen. – Det är svårt att nå ut med information om klimatsmarta sätt och varor, men om man kämpar så lär sig folk till slut, säger Thomas. PREEM LAMBERGET välkomnar sina kunder

med god service och vänlighet. Personal hjälper till att byta torkarblad, köra in bilen i tvättinrättningen och kolla lufttrycket i däcken om kunden så önskar. På macken arbetar det två personer på heltid och utöver Thomas är det sex anställda. www.foretagsextra.se/karlstad-preemlamberget


leende på köpet ”Det är svårt att nå ut med information om klimatsmarta sätt och varor, men om man kämpar så lär sig folk till slut.”

Skanna koden och hitta oss på Facebook!

karlstad

43


Min stora idol heter Mattias.

Gör som Peter Forsberg – bli Barnsupporter och stöd forskningen kring barncancer med 100 kr i månaden.

Bli Barnsupporter du också på barncancerfonden.se/barnsupporter


Upp, upp och ned Hedgrens Byggkranar hyr ut bilburna-, semimobila- och tornsvängskranar samt bygghissar, teleportrar, hjullastare och annan utrustning som behövs för att få upp saker på höjden. Företaget har sin bas i Kil men tar uppdrag utanför Värmland om förutsättningarna är de rätta.

BENNY HEDGREN HADE arbetat med byggkra-

nar i större delen av sitt liv innan han grundade Hedgrens Byggkranar för sju år sedan. Med en vilja av stål och en övertygelse om att hans affärsmodell var den rätta började han bygga upp en verksamhet som ska stå sig långt efter att han själv tackar för sig och går i pension. Affärsidén är lika enkel som genialisk, Hedgrens Byggkranar ser till att rätt byggkran med personal finns på plats för att ett bygge ska kunna förflyta smidigt, samtidigt levereras bygghissar som tar upp personal och mindre utrustning. BLAND FÖRETAGETS FEM anställda finns so-

nen Simon som ärvt sin pappas känsla för service och vilja att utvecklas. Han är klart bidragande till företagets utveckling de senaste åren och det är klart uttalat att det är han som kommer att ta över verksamheten den dag Benny bestämmer sig för att gå i pension. Och den dagen är inte mer än fem år bort menar Benny.

Vi hyr ut: • BYGGKRANAR • BYGGHISSAR • KRANFÖRARE

BLAND DET SOM kännetecknar bra service, en-

ligt Benny, är att alltid ställa upp när en kund

”Vi växer långsamt men säkert. Vi ska koncentrera oss på att leverera rätt kran på rätt plats till rätt pris.” önskar hjälp med något, då får egna intressen och planer helt enkelt maka på sig, och att alltid göra ett bra jobb. Han säger att det inte finns några genvägar och att säkerheten är det som måste gå i första hand. NU ÄR DET FRAMFÖR allt stora byggföretag som

hyr in kranar och de är måna om sina anställda och de vet att ett planerat lyft kan ställas in om vädret är dåligt och att det beslutet alltid är bättre än att äventyra människor liv och hälsa. Benny är medveten om att det är konjunkturen och efterfrågan i byggbranschen som styr men han vill köpa in fler kranar i framtiden. I augusti kommer det bland annat in en mobilkran från Holland. – Vi växer långsamt men säkert. Vi ska koncentrera oss på att leverera rätt kran på rätt plats till rätt pris, avslutar Benny. foretagsextra.se/kil-hedgrens

Vävaregatan 16, 665 32 Kil 070-601 04 84 info@hedgrens.com www.hedgrens.com kil

45


I Arvika har Jarnbros åkeri och entreprenad AB sitt säte och drivs av Jimmy Jarnbro. Företaget har mångårig erfarenhet av transporter av olika slag med en bred och väl fungerade maskinpark. Idag sysselsätter företaget 25 personer.

Åkeri i Arvika med gott rykte JARNBROS ÅKERI OCH entrepre-

nad AB ägs och drivs av den lugna företagsledaren Jimmy Jarnbro. Han har arbetat inom branschen sedan 20-årsåldern. De senaste 15

åren har han drivit företaget, sedan år 2003 som ensam ägare. Företaget började i mindre skala, men redan från start har jobben funnits och företaget har utvecklats under årens

”Jag har haft tur att få bra personal. Har man bra folk på företaget är det nog lättare att få mer bra folk.” lopp. Idag sysselsätter Jarnbros åkeri och entreprenad AB 25 personer. Om det är något som Jimmy anser vara viktigt i företagskulturen så är det bra personal, eftersom personalen är företagets ansikte utåt och möter kunderna. – Jag har haft tur att få bra personal. Har man bra folk på företaget är det nog lättare att få mer bra folk, säger Jimmy. IDAG ARBETAR företaget mot såväl

privatpersoner som företag, kommun som industri. Företaget har sitt säte i Arvika med arbetar i hela Värmland. Inget jobb är för litet och inget är för stort. Även om konkurrensen i branschen är tuff har företaget många stora stamkunder tack vare ett gott rykte inom branschen.

SEDAN JARNBROS åkeri började köra timmer har maskinparken vuxit och utvecklats. I den gedigna maskinparken ingår vältrimmade maskiner för arbeten inom entreprenad, grus och anläggning. Där finns timmerbilar, lastväxlare, grusbilar, grävmaskiner, kranbil och lastmaskiner. Jarnbros åkeri och entreprenad AB arbetar bland annat med transport av exempelvis timmer och grus, maskinflyttningar inom industrin, båttransporter, hustransporter med mera. MÅNGA ÅR har företaget haft ett samarbete med Lantmännen Maskin där Jarnbros åkeri och entreprenad AB tillhandahåller en verkstad med försäljning av reservdelar. UNDER

www.foretagsextra.se/arvika-jarnbrosakeri

Följ oss på facebook

Verkstadsgatan 19, Arvika l 0570-109 59 l www.jarnbrosakari.se 46

arvika


Markarbeten och byggverksamhet i Glava Glava Grävtjänst och Glava Bygg är Sven-Erik Håfströms två aktiebolag som tillsammans med hans enskilda firma har verksamhet inom hyresfastigheter, markarbeten och uthyrning av maskiner, såsom mini-grävare och skylift. Sven-Erik och hans nästan 20 anställda har lång erfarenhet av alla typer av markarbeten. HÅFSTRÖM äger och driver de två företagen Glava Grävtjänst och Glava Bygg. Grävtjänst har idag cirka 15 anställda medan byggföretaget har tre anställda. Sven-Erik har också en enskild firma som äger och förvaltar hyresfastigheter med ett 40-tal lägenheter i Glava och Sulvik. SVEN-ERIK

HAR EN bakgrund som svetsare och montör på Arvikaverken. Karriären som egen företagare påbörjades när han i början av 2000-talet köpte en grävmaskin. Sven-Erik tycker om utmaningen i att vara egen företagare, men ser också att det tar mycket tid. – Skulle jag inte ha min familj skulle SVEN-ERIK

Grävtjänster • Maskintransporter • Maskinuthyrning • Fiber

Höge Myråsen, ARVIKA • 070-634 68 56 • svenerik93@hotmail.com

www.glavagravtjanst.se

jag nog bara jobba, konstaterar han och berättar att han har två söner på 8 och 15 år samt en sambo. KÖRDE Sven-Erik omkring sin grävmaskin med hjälp av en traktor, men uppgraderade efter ett par år till en lastbil för snabbare transport. Med tiden har verksamheten utökats med snickeriverksamhet och uthyrning av minigrävare och skylift. I maskinparken finns tio grävmaskiner, tre hjullastare, traktorer, maskintrailer, stenkross, sorteringsverk och lastbilar. Glava Grävtjänst och Glava Bygg har kunskap från alla verksamheter i branschen och utför alla typer av INITIALT

markjobb. Sven-Erik utför fiberjobb och det utgjorde länge majoriteten av uppdragen, men verksamheten i Glava Grävtjänst och Glava Bygg breddas allteftersom. VID SIDAN OM företagandet är

Sven-Erik engagerad i glesbygden i Glava och även med i styrelsen för Folkets Park samt i interimsstyrelsen för ett byalag. Byalaget arbetar för att orten ska utvecklas istället för avvecklas och årets höjdpunkt är midsommardagsdansen som brukar få mellan 1 200 till 1 300 besökare. www.foretagsextra.se/arvika-glava


Saelid Bygg och Fastighetsservice AB utför allt från ombyggnader och renovering till städning, fastighetsskötsel och löpande bokföring. Företaget söker sig till små fastighets­ ägare samt privat hem och hushåll. Ambitionen är att bli södra Sörmlands och norra Östergötlands främsta allservice- och fixarföretag.

Bygg och allservice ANDERS SAELID STARTADE Saelid Bygg och Fastighetsservice AB i augusti 2011. Företaget har många strängar på sin lyra även om huvudinriktningen riktar sig till byggnation i olika former. De bygger bodar, altaner, staket, byter kök och utför stenläggningar. – Vi gör allt utom våtrum för där har vi ingen behörighet, säger Anders. KOMPETENS OCH erfarenhet finns

däremot för de flesta andra jobb invändigt såväl som utvändigt. På sommarhalvåret byter de fasader, bygger uterum och anlägger gångar för att under den kalla årstiden söka sig inomhus och arbeta mer med finsnickeri. TILL SOMMAREN har Saelid Bygg

och Fastighetsservice AB även börjat bygga specialanpassade vedeldade bastuhus som varsamt smälter in i tomten. Bastuhusen levereras komplett med rest skorsten, dörrar, lavar och stenar. Varje

48

nyköping

”Vår ambition är att bli södra Sörmlands och norra Östergötlands främsta allservice och fixarföretag. Prova oss.” bastu är unik och byggd på lös­ virke. Stor hänsyn tas till platsen och de kommande bastubadarnas väl­ mående. En normalstor bastu beräknas kosta runt 80 000 kronor att uppföra och för närvarande lovar Anders att de sätter upp en bastu på mindre än två månader. – Vi är ensamma om den här tjänsten i södra Sörmland och norra Östergötland, säger Anders. FÖRETAGET UTFÖR ÄVEN fastig-

hetsskötsel och sköter trädgårdar där bland annat snöröjning, gräsklippning och häckklippning är uppskattat av kunderna. Maskinparken klarar de flesta arbeten som behövs för vinter och sommar men Anders förklarar att det är personlig ser­ vice, igenkänning och en funge-

rande dialog med kunden som är grundförutsättningar för ett funge­ rande samarbete. – Vi gör allt ute och inne förutom el och vatten, säger Anders. ETT TREDJE BEN för Saelid Bygg

och Fastighetsservice AB är städning. De utför alltifrån abonne­ mangsstädningar hos privatpersoner, företag och butiker till flyttstädningar och fönsterputs. Till sist så utför de även löpande bokföring åt mindre bolag. – Vår ambition är att bli södra Sörmlands och norra Östergötlands främsta allservice och fixarföretag. Prova oss, uppmanar Anders avslutningsvis. www.foretagsextra.se/nykoping-saelid


”Vi är ensamma om den här tjänsten i södra Sörmland och norra Östergötland.”

Bygg- & Fastighetsservice AB

Anders Saelid

anders@saelidbygg.se

070-659 13 95 www.saelidbygg.se

nyköping

49


Service av datoriserade anläggningar för värme, vatten och ventilation Nyköpings styr- och reglerservice AB erbjuder service på datoriserade anläggningar för värme, vatten och ventilation. Lars Jonsson, som äger företaget, har nästan 40 års erfarenhet i branschen och arbetar med kunden i fokus. Nu är verksamheten till salu. LARS JONSSON ÄGER OCH driver Nyköpings

styr-och reglerservice AB. Tack vare nästan 40 års erfarenhet i branschen ger det honom en unik kompetens. Han driver även ett annat bolag, där han äger två industrihus som han hyr ut lokaler i. Nyköpings SRS tillhandahåller service av datoriserade anläggningar som styr värme, vatten och ventilation i fastigheter. De stora kundernas anläggningar är uppkopplade, till skillnad från exempelvis en mindre bostadsförening, där istället de boende får fungera som larmfunktion: – Om exempelvis värmen inte fungerar får fastighetsägaren ändå veta det från sina hyresgäster, sammanfattar Lars.

DEN HUVUDSAKLIGA verksamheten består av

avtalsservice, felsökning och utbyte av befintliga installationer. Lars hjälper även rörmokare med injustering av nyinstallerade anläggningar. Han åtar sig också uppdrag som huvudentreprenör för projekt som att byta ut en fjärrvärmeanläggning i samarbete med underentreprenörer. NYKÖPINGS SRS HAR ingen uttalad jourverk-

samhet, men Lars kunder får ringa när som helst om det är akut och endera åker han ut och hjälper till eller försöker vara behjälplig på telefon. Lars minns ett akut uppdrag för några år sedan då ett rikstäckande fastighetsbolag ringde honom för att ventilationen stod stilla på Sillekrog, som ligger på motorvägen mot Stockholm. Han åkte dit och fick igång ventilationen hjälpligt och återvände på julaftonsmorgonen tillsammans med en ventilationsteknik så att restaurangen kunde hålla öppet. Ett annat exempel där Lars hjälpte till var när ventilationen slutade fungera på dansstället Träffen i Nyköping med cirka 500 gäster. Det mest akuta som kan hända är om varmvattnet i en fastighet blir för varmt. – Fjärrvärmeverket kör ut 100 grader om det är

kallt ute och då kan det bli uppemot 80 grader ute i kranarna och det kan skålla folk, det är en uppenbar fara, säger Lars. KUNDERNA FINNS framför allt i Nyköping och

Oxelösund med omnejd. Uppdragsgivarna är företrädesvis privata och offentliga bostadsbolag samt bostadsrättsföreningar. I DE NÄRMASTE framtidsplanerna ingår att säl-

ja Nyköpings SRS AB och tanken är att det ska vara klart någon gång under det närmaste året. Eftersom Lars känner ansvar för sina kunder är han mån om att hitta en seriös köpare för att kunna garantera kunderna kontinuitet med fortsatt hög servicenivå. Fokus för Lars välrenommerade verksamhet har alltid varit en snabb service och hög kvalitet.

www.foretagsextra.se/nykoping-srs

Nyköpings styr- och reglerservice Finntorpsvägen 2B | NYKÖPING Tel Lars Johansson: 070-671 72 08 E-post: nyk.srs@outlook.com

www.nyköpingssrs.se 50

nyköping


T T

GÖTALAND

Den sydligaste av Sveriges tre landsdelar, Götaland, består av landskapen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland och Östergötland samt Öland och Gotland. Här bor cirka 4,4 miljoner människor.

I västra Götaland har kusten utgjort Sveriges port mot väster, med en intensiv exportoch importverksamhet i framförallt Göteborgs hamn. I länet idag är det den privata tjänstesektorn som sysselsätter flest. Den snabbast växande näringslivssektorn är en helt ny bransch, nämligen turism, rekreation, sport, underhållning och media.

I östra Götaland framstår fortfarande Småland med den berömda Gnosjöandan som ett av Sveriges mest intressanta och framgångsrika småföretagarområden. Gotland är Sveriges mest företagstäta län och har Sveriges mest företagsamma kvinnor. Ön är ett utpräglat småföretagarsamhälle, där de flesta företag i öns privata näringsliv har färre än ett dussintal anställda.


Trygga transporter och flexibel service M. ALMGRENS Åkeri AB grunda-

Följ

des av Magnus Almgren år 1994 och började som ett litet enmansföretag med en lastbil. Första bilen var ansluten till Vadsbo Frakt och han började köra grönsaker, vilket ledde till en ökad efterfrågan på hans tjänster. Under åren som gått sedan dess har verksamheten fortsatt sin positiva utveckling och idag består M. Almgrens Åkeri AB av totalt nio personer, däribland sonen Michael Almgren, som numera är VD. ATT KÖRA LIVSMEDEL ställer stora krav på både åkare och fordon, eftersom det är mycket viktigt att

godset håller rätt temperatur under hela resan. M. Almgrens Åkeri har fem stycken kyl- och frysbilar som kör allt från bröd och ägg till färdigrätter, för kunder som Dafgårds, Källbergs Industri AB och Metsä Tissue åt uppdragsgivaren XR Logistik. Därtill röjer de snö åt Karlsborgs kommun med hjälp av en servicemaskin. Det goda ryktet bland kunderna gör att framtiden ser ljus ut för M. Almgrens Åkeri AB, som ser ut att fortsätta växa med stadig takt. Att ökningen går i lagom takt tycker Magnus och Michael är viktigt, så de kan bibehålla samma kvalitet och service.

www.foretagsextra.se/karlsborg-almgrensak

Socialt!

Enkelt och gott på klassiskt vis RÖKT FISK ÄR EN älskad klassiker

som passar perfekt såväl till vardag som till fest. Sjöarps Rökeri i Tranås har ett brett sortiment av fisk och kött tillrett på gammaldags vis, där man röker produkterna över öppen eld, med en plåt som håller lågorna borta. Inga elektriska rökare används med andra ord och inte heller smakförstärkare som rökarom, som annars är vanligt bland de större rökerierna. Martin och Ulrika Jansson, som tog över verksamheten efter Martins far år 2008, tycker det är roligt att kunna erbjuda hög kvalitet och ett mathantverk utöver det vanliga. SJÖARPS RÖKERI RÖKER, kallrö-

ker och gravar sina produkter, samt smaksätter dem med en mängd oli-

ka kryddblandningar. Det kan vara lax, regnbågslax och sik, men även kött som rådjur, gris och kalkon från närområdet. Den som vill kan även få hjälp att röka sin egen kötteller fiskbit, om man till exempel har varit ute och jagat på egen hand. De goda produkterna finns att köpa i den lilla gårdsbutiken två dagar i veckan, samt i ett flertal butiker i och omkring Tranås.

www.foretagsextra.se/tranas-sjoarpsrokeri

M. Almgrens Åkeri AB Karlsborg

#FöretagsExtra facebook.com/ForetagsExtra

52

karlsborg / tranås

Sjöarp 1, Tranås • 0140-510 31 • 070-557 85 87 www.sjoarpsrokeri.com

Michael: 070-223 85 63 almgrens_akeri@telia.com


Allt du behöver för ett lyckat byggprojekt XL Bygg Götene är en del av den rikstäckande kedjan XL-Bygg, som finns representerade på över hundra orter runt om i landet. Sedan starten år 2012 har delägare Jonas Karlsson och Tomas Färén arbetat hårt för att hitta rätt sortiment till butiken och deras lyhördhet och flexibilitet har gjort att de har skapat många långvariga kundrelationer.

Säg det med en blomma Att dekorera med blommor är ett enkelt sätt att göra det lite extra trevligt där hemma och passar perfekt som gåva, även till dig själv. Det menar floristen Josephine Robertsdotter som driver den välsorterade butiken Blomverksta’n på Norrmalm, som med ett brinnande intresse för blommor skapar personliga och dekorativa arrangemang enligt kundens önskemål. KARLSSON och Tomas Färén var egenföretagare i byggbranschen respektive industrin när de konstaterade att det fanns ett behov för en mer välsorterad bygghandel i Götene. Eftersom de båda kände sig redo att ta ett nytt steg i sitt företagande bestämde de sig för att starta en ny verksamhet tillsammans med sitt säte i de gemensamma lokalerna på Järnvägsgatan. Men att vinna konsumenternas förtroende är ofta svårt, framför allt i en konkurrensutsatt bransch som byggbranschen. För Jonas och Tomas var det därför viktigt att redan från början lyssna på kundernas önskemål, för att på så vis skapa ett genomtänkt koncept med rätt typ av produkter. Idag har XL Bygg Götene ett brett sortiment bestående av allt från spik och skruv till tapeter och färg i en mängd olika kulörer och mönster. Skulle någonting saknas, hjälper personalen gärna till att beställa hem.

JOSEPHINE Robertsdotter drömde

JONAS

tagskunder inom en rad olika branscher, från hela Skaraborgs län. Det är med andra ord en omfattande kundgrupp, vilket kräver att personalen är erfaren och breda i sitt kunnande för att kunna ge bästa möjliga service. Men att kundernas efterfrågan varierar så pass kraftigt är också en av anledningarna till att Jonas och Tomas trivs så bra på sin arbetsplats, eftersom det innebär nya utmaningar varje dag. Dessutom tycker de att det är lika roligt varje gång en kund kommer tillbaka till butiken för att berätta om och visa bilder från sitt lyckade projekt.

DE SOM BESÖKER XL Bygg Götene

är både privatpersoner och före-

www.foretagsextra.se/gotene-xlbygg

Järnvägsgatan 23 B • 533 30 Götene • 0511-505 00

tidigt om ett praktiskt och kreativt yrke och valde därför att läsa till florist under gymnasietiden. Efter examen var det däremot svårt att hitta en fast tjänst, vilket ledde till att Josephine valde att jobba med annat under en period. Men längtan efter att arbeta med blommor var alldeles för stark och ganska snart började hon studera igen, denna gång en KY-utbildning i Varberg. Efter att ha praktiserat i en blomsterbutik i Sydney och arbetat hos en florist i Falköping under ett antal år, hamnade Josephine i den gamla anrika blomsterbutiken Sandbergs Blommor på Käpplundavägen. Här driver hon numera verksamheten under ett nytt namn och med ett nytt, modernare koncept, även om den gamla genuina andan finns kvar i väggarna.

BLOMSTERVERKSTA’N på Norr-

malm är en liten men välsorterad blomsterbutik som erbjuder krukväxter, snittblommor och vackert komponerade buketter, samt en del inredningsdetaljer. Josephine och hennes kollega Frida skapar blomstera r ra ngema ng för begravningar och samarbetar med ett flertal begravningsbyråer i Skövde, samt levererar växter och blommor åt företag som vill göra arbetsplatsen extra trivsam för sina medarbetare. Därtill tar de beställningar via Interflora, Euroflorist, Florister i Sverige och Nihlstens Blommor, som därefter budas ut direkt till kunden smidigt och enkelt. Dessutom planerar Josephine att de inom kort ska börja erbjuda prenumerationer på blomsterbuketter, vilket är en perfekt gåva till exempelvis någon som redan har allt.

www.foretagsextra.se/skovde-blomsterverkstan

Käpplundavägen 16, 541 40 Skövde 0500-41 55 17 • blomsterverkstan@hotmail.com götene / skövde

53


Tvätt på rätt sätt Att lämna in sin tvätt till ett proffs kan vara en god investering, framför allt om man har problem med lite svårare fläckar. På Skara Kemtvätt och Skövde Kemtvätt kan man få hjälp med både vattentvätt och kemtvätt för alla typer av textilier, från den otympliga vardagsrumsmattan till den exklusiva och ömtåliga kostymen. LISE-LOTTE Fröberg har en lång

bakgrund inom verkstadsindustrin och längtade efter en ny utmaning i yrkeslivet när hon bestämde sig för att utbilda sig till florist. Men efter fem år i floristbranschen insåg hon att även det inte var rätt för henne och tankarna började åter igen snurra. Hennes man Anders Karlsson, som själv arbetade i massaindustrin i Tiveden, föreslog att de skulle köpa kemtvätten i Skara och trots att Liselott först var skeptisk bestämde hon sig för att ge det en chans. Från början var tanken att hon skulle sköta allt själv med hjälp av ett par anställda, men det dröjde inte länge innan hon förstod att det skulle bli svårt. – Det är tungt att tvätta mattor, så det var där Anders kom in i bilden. Han fick komma in två gånger i veckan på sin lediga tid, men det blev bara mer och mer att göra. Till slut sa Anders upp sig och började

”Vi levererar ett väldigt bra resultat. Det är en hel vetenskap att tvätta på rätt sätt.” här istället på heltid, berättar LiseLotte. DRIVER Lise-Lotte och Anders två kemtvättar, där den ena ligger i Skara och den andra i Skövde. Därtill samarbetar de med Tidaholms Tvätteri, Eltvätten i Falköping samt ett antal andra verksamheter i Vara, Lidköping, Götene och Hjo. Det är nämligen inte alla tvätterier som erbjuder kemtvätt, vilket gör att de behöver ta Lise-Lotte och Anders till hjälp. Skara Kemtvätt och Skövde Kemtvätt erbjuder all typ av tvätt, från kläder och gardiner till mattor och madrasser. Dessutom hjälper de kyrkan med att hålla efter sådant som altardukar och prästens kåpor, IDAG

samt tvättar åt saneringsbolag efter olyckor i form av bränder eller vattenläckor. – Vi levererar ett väldigt bra resultat. Det är en hel vetenskap att tvätta på rätt sätt, man ska ha textilkännedom och kunna skilja på olika material och vad de tål. Jättemånga klipper ju bort tvättråden, så då måste vi veta hur man gör ändå, berättar Anders. – Sedan är det tid som många saknar. Vi får in allt mer vardagstvätt, som skjortor till exempel. Det kan vara skönt att låta någon annan ta hand om det så man kan lägga sin tid på annat, avslutar Lise-Lotte.

www.foretagsextra.se/skara-kemtvatt

Skövde Kemtvätt: Rådmansgatan 24 541 45 Skövde Telefon: 0500-41 39 21 info@skarakemtvatt.se

54

skövde / skara

Skara Kemtvätt: Axvallagatan 7, 532 37 Skara Telefon: 0511-149 80


En skön stund i frisörstolen Frisörsalongen Klippbaren grundades år 1996 och har under åren blivit ett välkänt namn i Skara med återkommande kunder i alla åldrar. Numera drivs verksamheten av frisörerna och eldsjälarna Karin Orchidéen och Ida Forsberg, som har många års erfarenhet av yrket och därmed kan hjälpa till med det mesta.

”Kunderna är väldigt pålästa idag och efterfrågar produkter av hög kvalitet. Det ställer högre krav på oss, men det tycker vi bara är bra. Det gör att vi hela tiden strävar mot att bli bättre.” KARIN ORCHIDÉEN tog sin examen

från frisörutbildningen i Skövde år 2004 och fick därefter en fast tjänst på Klippbaren där hon tidigare hade praktiserat. Ida Forsberg började istället sin karriär som lärling på salongen och efter tre år och ett färdigt gesällbrev bestämde hon sig för att bli kvar. Att det var de två som så småningom skulle ta över verksamheten hade de aldrig kunnat drömma om, men efter nästan tre år som ägare har de hittat sitt sätt att driva verksamheten och trivs i sina nya arbetsroller. Att renovera lokalen och förnya konceptet var ett viktigt steg för att Karin och Ida skulle kän-

na att de satt sin egen prägel på salongen och den nya färgsättningen visade sig bli uppskattad av både nya och gamla kunder. – Vi ville ändra lite på atmosfären och skapa en lugn oas där man kan slappna av en stund och njuta av lite egentid. Vi valde att måla om från vitt till grönt till exempel och tog bort två stolar för att få mer utrymme mellan kunderna. På så sätt har vi fått ner ljudvolymen, berättar Karin.

ning till håruppsättningar och permanent. Karin, Ida och de övriga anställda erbjuder även färgning av ögonbryn och fransar och inom kort hoppas de även kunna börja med hårförlängningar. Produkterna som används och säljs i salongen är dessutom noggrant utvalda för att passa alla kunder, även de allra känsligaste. Kerastase är ett exempel. Det är ett märke som är känt för att produkterna bidrar till en frisk och välmående hårbotten. Kevin Murphy är ytterligare ett exempel, liksom dottermärket Eleven, som liksom Kevin Murphy är allergivänligt men har ett lägre pris. – Kunderna är väldigt pålästa idag och efterfrågar produkter av hög kvalitet. Det ställer högre krav på oss, men det tycker vi bara är bra. Det gör att vi hela tiden strävar mot att bli bättre, avslutar Ida.

I SALONGEN ARBETAR totalt fem

stycken frisörer som kan hjälpa till med allt från klippning och färg-

www.foretagsextra.se/skara-klippbaren

Marumsgatan 4, SKARA • 0511-156 10 • klippbaren@live.se • klippbaren.valei.com skara

55


”Kunden bestämmer själv via återförsäljare hur han eller hon vill utforma sin påbyggnad och vid behov står vi för ytterligare teknisk rådgivning.”

Autokaross i Floby AB Centralgatan 18 521 51 FLOBY Växel: 0515-72 34 00 info@autokaross.se www.autokaross.se

56

falköping


Autokaross i Floby AB är landets ledande leverantör av påbyggnader för lätta lastbilar och erbjuder flak, skåp och kåpor för de största bilmodellerna, tillverkade i ett tåligt material för säker transport året om. Den kunniga personalstyrkan tros vara en av anledningarna till företagets positiva utveckling och det goda ryktet har lett till en ökad efterfrågan inte bara i Sverige, utan även i utlandet.

Specialanpassade påbyggnader av hög kvalitet PATRIK KÅHRE HAR ÖVER trettio års erfarenhet

från tillverkningsindustrin och arbetar som VD och koncernchef för Autokaross i Floby AB sedan fem år tillbaka. Patrik upplever att verksamheten har tagit stora kliv bara under den tiden han har suttit i ledningen, vilket han tycker är medarbetarnas förtjänst. – Det är kreativiteten, kunskapen och kompetensen hos medarbetarna som har gjort att vi är där vi är idag. Vi tillverkar ju inte bara standardiserade utan även kundunika produkter, något som kräver extra mycket kunskap och erfarenhet av personalen. Där tycker jag att vi är väldigt starka, berättar Patrik. AUTOKAROSS I FLOBY AB grundades år 1918

och sysslade på den tiden med tillverkning av trätofflor. Under de hundra år som gått sedan dess har verksamheten utvecklats allt mer mot fordonssidan och trots att slutprodukten skiljer sig kraftigt från då till nu så finns det trots allt en likhet: det fina hantverket. – Kunden bestämmer själv via återförsäljare hur han eller hon vill utforma sin påbyggnad och vid behov står vi för ytterligare teknisk rådgivning, säger Patrik.

PÅBYGGNADERNA FINNS I form av skåp, flak

och kåpor med ett ljusgenomsläppligt och hållbart vägg- och tak-material, och tillverkats av Monopan, som är ett ljusgenomsläppligt och hållbart material. Den färdiga påbyggnaden kan därefter kompletteras med exempelvis belysning i form av ljusramp, med företagslogotyp eller backkamera. Autokaross i Floby AB erbjuder även bilinredning via ett antal samarbetspartners, där man som företagare kan få sin bil anpassad efter sina behov och sin verksamhet. PATRIK TYCKER ATT HAN arbetar i en spännan-

de bransch och tycker det är roligt att vara med och utveckla företaget likväl som. branschen. – Det bästa med mitt arbete är mina medarbetare. Maskiner är maskiner, de kan alltid bytas ut. Det är annorlunda med människor. Man måste jobba med att engagera, skapa motivation och arbetsglädje, så man trivs på sin arbetsplats. Det är när man är delaktig och får utveckla sig själv och företaget som det blir intressant och roligt att komma till jobbet, avslutar Patrik.

www.foretagsextra.se/falkoping-autokaross

”Det är kreativiteten, kunskapen och kompetensen hos medarbetarna som har gjort att vi är där vi är idag. Vi tillverkar ju inte bara standardiserade utan även kundunika produkter, något som kräver extra mycket kunskap och erfarenhet av personalen. Där tycker jag att vi är väldigt starka.” falköping

57


Kyltransporter på fyra hjul Falköpings Kyltransporter transporterar mejeriprodukter åt Falköpings Mejeri i Skaraborg, Småland, Östergötland, Närke och Halland. De kör även kylbud och återvinningstransporter i södra Sverige. CLAESSON grundade Falköpings Kyltransporter år 2007 efter att ha kört lastbil på heltid sedan 1988. Med pappa som lastbilschaufför och farbröder som åkare var det lätt att hitta förebilder. Sitt första egna åkeri startade han tillsammans med en kompanjon 1991. – Vi körde på utlandet i tio år så länge det bar sig, säger Claes.

åkeri som skulle skötas annorlunda.

FÖR CLAES VAR DET TUNGT att

CLAES FRÅGAR SIG ständigt hur

CLAES

inse att företaget inte skulle klara sig, han vill inte tala illa om kompanjonskapet, men han blev övertygad om att han behövde ha total kontroll själv om han skulle göra något liknande i framtiden. När han lämnade in konkursansökan rannsakade sig själv och kom fram till att det måste gå att göras bättre. Efter att ha återgått till att vara anställd var han fast besluten om att samla ihop kapital för att starta ett nytt

58

falköping

MÅNGA SADE ATT HAN inte skulle

klara det, vilket sporrade Claes till att bevisa motsatsen. När han fick möjlighet att köpa ett fordon av sin arbetsgivare såg han till att ordna finansiärer. Som arbetsledare visste han ju mycket väl vad åkeribranschen handlade om. man kan göra saker på ett annat sätt för att effektivisera och förenkla så att det blir bättre, snabbare eller billigare. Även om han själv inte sitter inne med alla svar tror han att förbättringsviljan är drivkraften bakom hans entreprenörskap. Finns det vilja, kunskap och fantasi så lyckas man, säger Claes. har Falköpings Kyltransporter totalt tolv bilar, I

åtta är kylbilar och sex har släp. Mejerivaror, styckegods och återvinning är huvudinriktningen. Falköpings Mejeri och Post Nord är de största kunderna och fler kommer hela tiden till. Kunderna är nöjda så företaget växer. CLAES BESKRIVER SIG som en

DAGSLÄGET

www.foretagsextra.se/falkoping-kyltransport

som alltid velat arbeta åt sig själv men betonar att det inte är han som ledare som är hela anledningen till att företaget är framgångsrikt. Istället lovordar han sina anställda och tackar dem för att de lyckas som grupp. – Utan de anställda är ett företag ingenting, avslutar Claes.


Innovation och framtidens lösningar Modul-System grundades 1970 och sedan dess har samma koncept genomsyrat verksamheten, att ta verkstaden till kunden för att göra kunden mer effektiv i sitt arbete. ModulSystem arbetar med förvaring och inredning till arbetsfordon och ligger i framkant gällande innovation och smarta lösningar.

JOHANSSON är vice vd och vice koncernchef för det svenska bolaget Modul-System. Huvudkontoret ligger i Mölndal med tillverkningsfabrik i Mullsjö. Företaget har tio dotterbolag över hela Europa och omsätter drygt 600 miljoner kronor. I Sverige har företaget cirka 60 anställda. THOMAS

FÖRETAGET GRUNDADES år 1970

och tillverkar produkten ModulSystem, utrustning och inredning till kommersiella fordon, så som arbetsfordon och transportbilar. Modul-Express är en relativt ny produkt i sortimentet och omfattar inredning till post- och budbilar. En innovativ lösning är en mellanvägg med skjutdörr som ökar personalens säkerhet och skapar en effekti-

vare hantering i arbetet för kunden. FÖRETAGET LIGGER I framkant

och skapar innovativa lösningar. Ett exempel är ett avancerat stålmaterial som används i produkterna, ett stål som använts i bilbranschen i tio år. Stålet är fyra gånger starkare än vanligt stål men gör det produkterna 30 till 40 procent lättare. Det ser Thomas som en styrka inför en kommande omställningen till elbilar. – Vi satsar hårt på nya produkter och innovationer och tror att det är det enda som långsiktigt fungerar. Jag vågar nog påstå att vi är den mest innovativa aktören i branschen, säger Thomas. DE SENASTE ÅREN har företa-

get lanserat egna produkter inom el, bland annat innerbelysning till fordonen, ytterbelysning, arbetsljus och blinkljus. De har även tagit fram mjukvara för körjournalsystem, produkter som kan göra sina kunders vardag effektivare och där de kan tjäna mer pengar. FINNS ÖVER hela världen, allt från jättelika multinationella kunder till kunder inom bilhandel, bilimport eller återförsäljare. Cirka 90 procent av det som tillverkas i Mullsjö exporteras med ett lager av standardkomponenter på närmare 5000 produkter och endast en veckas LED-tid. Företaget har en mindre verkstad i KUNDERNA

Mullsjö, samt i Mölndal och i Kista där produkterna monteras. Utöver det finns ett omfattande nätverk av framför allt dotterbolagen över hela Europa med verkstäder. Det finns även ett brett nätverk av samarbetspartners, affärspartners och distributörer i Europa, Sydamerika och Asien. – Vi är konjunkturkänsliga men under 2018 har vi haft en stor orderingång. Att e-handeln har vuxit har gjort att vi har vuxit med den, framför allt på marknaden för inredning i post- och budbilar, avslutar Thomas.

www.foretagsextra.se/mullsjo-modulsystem

mullsjö

59


Företagaren som gör det där lilla extra för kunden Snabb leverans av effektiva verktyg Teknikens framsteg har effektiviserat en mängd olika branscher, inte minst verktygsbranschen, där man har gått från handritade pappersskisser till avancerade digitala ritningar. Lövstål Verktyg AB är ett företag i Mullsjö som har följt utvecklingen på nära håll och är idag en flexibel och snabb leverantör av högkvalitativa produkter.

Mångsysslaren Staffan Sandstedt har alltid älskat att arbeta och började redan som barn att intressera sig för handel, kanske delvis för att hans föräldrar och morfar också hade varit egenföretagare. Idag driver Staffan två företag, där det ena fokuserar på lageruthyrning och det andra på försäljning av träemballage, mot kunder inom en rad olika branscher. EFTER MÅNGA ÅR som anställd

LÖVSTÅL VERKTYG AB grunda-

des under åttiotalet och ägs idag av Fredrik Lövstål tillsammans med hans mamma Kerstin Lövstål. Fredrik har lång erfarenhet av svetsbranschen, men också av företaget i sig, då han redan under skoltiden engagerade sig i pappans företag under lediga stunder. Idag består personalstyrkan av totalt fem stycken anställda och i den 300 kvadratmeter stora lokalen finns närmare femton stycken maskiner. DE MEST EFTERFRÅGADE upp-

dragen i dagsläget är tillverkning av svetsfixturer, samt av utrustning till svetsrobotar i form av gripdon. Därtill gör Lövstål Verktyg AB även en hel del bearbetningsfixturer, de gör prototyper och mindre klippoch bockverktyg, samt erbjuder service av utrustningen. I vissa fall

utgår Lövstål Verktyg AB utifrån färdiga ritningar, men oftast är det Fredrik med personal som tar fram en lämplig skiss, vilket i de flesta fall är att föredra då de på så vis kan säkerställa att den färdiga produkten håller rätt kvalitet. ARBETET PÅ LÖVSTÅL Verktyg AB

är omväxlande och kräver ett stort mått flexibilitet, då det ofta är kort framförhållning på uppdragen. Men att dagarna varierar så pass kraftigt är också något som Fredrik tycker är det roligaste med arbetet, samt att det är en stor frihet att få driva ett eget företag. Kunderna är dessutom tacksamma för den höga servicegraden på Lövstål Verktyg AB, något som lett till många återkommande uppdrag av såväl små som stora aktörer i Mullsjö, Jönköping, Bankeryd, Habo och Dalstorp.

www.foretagsextra.se/mullsjo-lovstalverktyg

Besöksadress: Garverigatan 7 • 565 33 MULLSJÖ Tel: 0703-18 73 18 • Mejl: fredrik@lovstalverktyg.se 60

mullsjö

tog Staffan Sandstedt chansen att prova på att stå på egna ben, då det gamla sågverket i Mullsjö gick ut till försäljning. Idag, ungefär tio år senare är det full rulle i lokalerna, som är under ständig utveckling för att möta kundernas behov och önskemål. Stuff i Mullsjö, som det ena företaget kallas, har vuxit med stadig takt under årens lopp och har idag en mängd kunder i såväl Mullsjö som i Bankeryd, Habo och Jönköping. Affärsidén är att erbjuda nya och begagnade träemballage, pallkragar och specialpallar, av olika kvalitet för olika ändamål. SILAB ÄR STAFFANS andra före-

tag, som sysslar med uthyrning av lagerutrymmen samt lokaler för verksamheter av vitt skilda slag. På den 4000 kvadratmeter stora lokalytan samsas bland annat ett bussbolag och en snickerifirma och inom kort kommer ännu fler hyresgäster att få plats, då Staffan just nu bygger ut ytterligare. Som komplement till de två verksamheterna kör Staffan budbil samt arbetar med skogsröjning.

omväxlande arbete med nya utmaningar varje dag. Att kunderna och hyresgästerna är nöjda är jätteviktigt anser Staffan, som mer än gärna gör det där lilla extra för att de ska trivas. Att man är tillmötesgående betalar sig i längden menar Staffan, som tror att en positiv attityd leder till en positiv utveckling för företaget.

ATT DRIVA EGET företag är ett stort

ansvar, men Staffan trivs i sin yrkesroll och tycker det är ett roligt och www.foretagsextra.se/mullsjo-silab

Staffan Sandstedt • 0730-91 38 88 staffan.sandstedt@hotmail.com

www.foretagsextra.se/mullsjo-stuff

Staffan Sandstedt • 0730-91 38 88 staffan.sandstedt@hotmail.com


Profilkläder och reklam SANDRA LÖVSTÅL äger Exxi Profil

och Reklam i Mullsjö tillsammans med Andreas Lundh. Från att ha varit ett litet företag mitt ute i skogen på en gård utanför Tidaholm har Exxi gått till att nu husera i rymliga lokaler i bästa läge vid infarten till Mullsjö. De har utökat maskinparken, byggt till en utställningdel och har även ett eget garage för reklambilar. EXXI PROFIL och Reklam säljer

profilkläder, sätter skyltar på bi-

lar – kort sagt allt som innefattar en logotype. De har produkter i alla prisklasser, från bland andra Sievi, Fristads arbetskläder, Koffra, Sixton och TopSwede. När det gäller profilkläder jobbar de med ett danskt märke, som har mycket hög kvalitet till bra pris, exempelvis jackor, kalsonger, sweatshirts och arbetsbyxor. Sandra berättar att de samarbetar med en leverantör för brodyr och screentryck om kunden så önskar. En liten nisch är presentartiklar som pennor. Exxi har en lasergravyr och kan gravera mindre kvantiteter av exempelvis metallpennor eller termosar. Affärsidén är att vara flexibla, lyhörda och arbeta nära kunden för att få deras företag att synas. www.foretagsextra.se/mullsjo-exxi

Trygg service med personligt bemötande DEN MÅNGSIDIGA bilmekanikern

Sixten Anger har arbetat som bilmekaniker i tjugo år och driver Angers Bil & Service i Mullsjö sedan fyra år tillbaka. Tack vare sin bakgrund inom bildemontering och det stora intresset för motorer av alla slag har han kunskap om såväl bilar som traktorer och andra motordrivna maskiner och kan därför reparera och serva det mesta. I VERKSTADEN PÅ Järnvägsgatan

tar han emot både privatpersoner och företagskunder och hjälper till med allt från bildiagnos till däckbyten och motorreparationer. Sixten lämnar alltid garantier på upp emot tre år, då han är en del av den natio-

nella kedjan Mekopartner, samt är med i Sveriges Fordonsverkstäders Förening. FÖR ATT KUNNA erbjuda extra bra

service tar Sixten emot bilar även utanför öppettiderna, vilket fungerar genom att man som kund kan lämna in bilnyckeln via en larmad nyckelbox. Inom en snar framtid planerar han även att starta upp ett kafé tillsammans med sin hustru Marie, med temat 50- och 60-tal. Hemlagade godsaker kommer då att serveras i en trivsam retromiljö, precis som förr i världen.

www.foretagsextra.se/mullsjo-angers

Perstorpsvägen 6, Mullsjö l 0707-29 80 26 sandra@exxi.se l  www.exxi.se

Jobbet med hög spänningsfaktor ”Ett avtal är ett avtal”, säger Flemming Persson, auktoriserad elinstallatör och ägare av företaget Flemmings El. Han är mån om att leverera enligt överenskommelse och lägger stor vikt vid kvaliteten på jobbet. Hans kunder är allt från större elnätsbolag till privatkunder som bygger hus eller renoverar. FLEMMING PERSSON flyttade från

Vordingborg i Danmark till Sverige 2008. Sedan 2002 hade han jobbat som avdelningschef på ett elföretag i Danmark och efter flytten till Sverige jobbade han först i företag som Jönköping Energi innan kan kände att det var dags att starta eget. Han slog sig ner i Mullsjö och startade sitt företag den 16 oktober 2017. HAR högspänningsbehörighet, vilket är rätt ovanligt. Som företagare jobbar han numera åt större elnätsbolag, däribland Vattenfall och Jönköping Energi, samt åt mindre företag och privatpersoner. Många av hans kunder renoverar. De så kallade smarthusen har blivit vanligare och kräver en hel del elinstallationer. Han installerar även stolpar till elbilsladdning och solcellsanläggningar av märket SolarEdge, som han själv är återförsäljare av. Båda dessa instalFLEMMING

lationer är för närvarande statssubventionerade. FLEMMING TRIVS bra med att vara

företagare. Ett misstag som han dock har lärt sig av, är att det inte är bra att vara tillgänglig varje dag dygnet runt, utan numera har han bestämda tider när han är anträffbar per telefon. För honom är det viktigt att hålla de avtal han har med sina kunder och om han märker att han blir sen till avtalad tid, meddelar han detta till kunden. HAN SKULLE VILJA anställa en

elektriker på sikt, men är något tveksam på grund av de höga kostnader det skulle innebära. Det gäller dessutom att få tag i någon med den specialkompetens som jobbet kräver. FLEMMINGS KUNDER finns främst i Västra Götaland inom ett par timmars bilfärd.

www.foretagsextra.se/mullsjo-flemmingsel

ANGERS BIL & SERVICE

Saknar du spänning – Ring till Flemming

Järnvägsgatan 49, 565 32 Mullsjö • 076-39 48 200

Rosengatan 2, 565 34 Mullsjö info@flemmingsel.se l www.flemmingsel.se

www.angersbilservice.com

Det interaktiva företagsmagazinet

0392-61 50 90 mullsjö

61


Hus att trivas i

Nyckelfärdiga modulhus är en praktisk och billig lösning för den som söker efter ett hemtrevligt boende som går snabbt att konstruera. Jano Bygg AB, med mångårigt erfarna snickaren Janusz Gawel i spetsen, har specialiserat sig på området och i det breda utbudet finns ett flertal olika alternativ att välja mellan, som enkelt kan skräddarsys efter behov och önskemål.

62

jönköping / mulljö / vaggeryd / rörvik / sävsjö


JANUSZ GAWEL ÄR FÖDD och uppvuxen i Polen och kom till Sverige år 1990, efter att ha jobbat i byggbranschen i hemlandet under flera år. Här startade han ganska snart en enskild firma, som han än idag driver vid sidan av sitt huvudsakliga företag Jano Bygg AB. Tillsammans med sina sju anställda hjälper han till med renoveringar, tillbyggnation och nyproduktion mot kunder i ett område så stort som 60 till 70 kilometer runt omkring Vaggeryd, och riktar sig till både privatpersoner och företagskunder. JANO BYGG AB ERBJUDER totalentreprenad på

”Ett sådant hus kanske kostar hälften så mycket jämfört med andra villor per kvadratmeter. Det har bra isolering och täta väggar, vilket gör att det har en låg driftskostnad och man kan enkelt anpassa huset på sitt eget sätt. Kunden bestämmer själv var väggarna ska vara och om de ska vara beklädda med gips eller panel. På så sätt får man sitt hus precis så som man vill ha det.”

husbyggen och kan hjälpa till med allt, med undantag för el och avlopp. Under de senaste åren har de även riktat in sig allt mer på Attefallshus och friggebodar, samt en egen typ av nyckelfärdiga modulhus. Janusz menar att ett sådant hus har många fördelar framför ett konventionellt bygge, vilket allt fler kunder har upptäckt. – Ett sådant hus kanske kostar hälften så mycket jämfört med andra villor per kvadratmeter. Det har bra isolering och täta väggar, vilket gör att det har en låg driftskostnad och man kan enkelt anpassa huset på sitt eget sätt. Kunden bestämmer själv var väggarna ska vara och om de ska vara beklädda med gips eller panel. På så sätt får man sitt hus precis så som man vill ha det, berättar Janusz. ATT DRIVA EGET FÖRETAG är inte alltid en-

kelt menar Janusz, som anser att rätt personal är nyckeln till lyckade projekt och nöjda kunder. Alla som är anställda på Jano Bygg AB är därför noggrant utvalda utifrån sitt kunnande och sina erfarenheter. – Det är jättebra killar som arbetar för mig. Många gånger önskar våra stamkunder att samma personer ska komma tillbaka. Det tycker jag är bevis på att de gör ett bra arbete, avslutar Janusz. www.foretagsextra.se/jonkoping-janobygg jönköping / mulljö / vaggeryd / rörvik / sävsjö

63


Husbilar med ”Min första kund som köpte den största, finaste modellen av Laika fyllde precis 80.”

64

jönköping

Lars Lundgren driver Din Husbil i Jönköping och säljer märkena Laika och Pilote. Här kan kunden se fram emot ett enastående engagemang och en hög servicenivå. Lars sätter kunden i fokus och hjälper gärna till att hitta rätt husbil för alla behov och önskemål. DIN HUSBIL I Jönköping AB star-

tades för åtta år sedan av Lars Lundgren som ett enmansföretag, men har nu en heltidsanställd och några timanställda. Lars har en bakgrund som militär och brandförman, men vid sidan om sitt arbete drev han flera företag. Ända sedan Lars köpte sin första husbil för tjugo år sedan och i samma veva var på en lång familjesemester i Europa har han varit intresserad av husbilar. Efter ett uppehåll tog Lars upp intresset igen runt 2009 när han köpte en ny husbil. Strax därpå startade han sitt nya företag i en mindre lokal i Huskvarna för att tre år senare flytta till den nuvarande lokalen. Italienska Laika var det första märket de sålde och det är märket som ökar mest i premiumsegmentet i år. Pilote är det ändra märket som är franskt, det har han sålt i snart fyra år, och Pilote ökar starkt och är nu tvåa i försäljningsstatistiken. Båda märkena har funnit i branschen i 55 år och är pålitliga och välrenomme-

rade. Två gånger om året är Lars på plats i både Laikas och Pilotes fabriker för att se och uppdatera sig om ny design och nya tekniska innovationer. Det är en dynamisk bransch, där det händer mycket varje år. – Det verkar som att det aldrig tar slut med förändringar och förbättringar, de trollar med knäna för att få in nya saker, säger Lars. DET FINNS HUSBILAR för alla åld-

rar och intressen. – Min första kund som köpte den största, finaste modellen av Laika fyllde precis 80, berättar Lars och fortsätter: En annan kund var bara 25. HUSBILARNA KOSTAR från cirka

600 000 till 1.8 miljoner och Lars säljer även begagnade husbilar eftersom en del kunder byter in sin gamla när de köper en ny. En del modeller har stort garage, som lagringsutrymmet kallas, för exempelvis golfklubbor, cyklar, grill, cam-


kundfokus pingstolar och bord. Beroende på hur många och vilka som ska följa med i husbilen kan man få utförande med dubbelsäng, enkelsängar eller våningssängar. Förutom husbilarna så erbjuder Din Husbil i Jönköping tillval som Multimediapaket med GPS, Omvandlare från 12 V till 230 Volt, TV-antenn med TV, Parabol, Fukttester rengöringsmedel för husbilar samt mycket annat. Lars säljer även hopvikbara elcyklar som

passar för husbilarna. Elcykeln har gjort husbilslivet enklare och ännu mer attraktivt i och med att man nu kan cykla in till centrum efter att ha parkerat på en ställplats i utkanten av en stad. Lars har även solceller i sortimentet som möjliggör att man fricampar, det vill säga ställer sig i naturen utan de bekvämligheter som en ställplats erbjuder. DET ALLRA ROLIGASTE med att

driva Din Husbil är, enligt Lars, att möta alla kunder. ”För det blir många skratt och man är nöjd när man har hjälpt kunderna att hitta rätt husbil, som de känner passar just deras behov”. Eftersom Lars är 62 och kanske vill dra sig tillbaka om några år funderar han redan nu på vem som ska ta över när det är dags. Avslutningsvis berättar

Lars att många kunder har varit hos större husbilsföretag men väljer Din Husbil för den höga servicenivån både före och efter köpet och den familjära känslan, samt att Din Husbil säljer två mycket starka varumärken, Pilote och Laika.

www.foretagsextra.se/jonkoping-dinhusbil

Bangårdsgatan 23, Jönköping l 036-440 00 43 info@dinhusbil.nu l    www.dinhusbil.nu

jönköping

65


Smarta lösningar som sätter huvudet på spiken Trans El Matic AB är ett företag i Jönköping som erbjuder specialanpassade eltekniska lösningar med kundens behov och önskemål i fokus. Personalstyrkans erfarenhet, kreativitet och effektivitet är tre anledningar till att verksamheten har fått en så pass positiv respons på marknaden och de färdiga produkterna syns hos såväl svenska som utländska slutkunder. TRANS EL MATIC AB grundades år 1979 och

drivs sedan år 2016 av delägarna Robert Vandrén, som även är VD, Hans Andersson, som är inriktad på verksamhetens affärsutveckling, och Cecilia Nilsson som är controller. Gemensamt har de mer än 50 års erfarenhet av elbranschen och arbetade tillsammans i många år innan de bestämde sig för att ta över Trans El Matic AB. Personalstyrkan består i dagsläget av över trettio anställda, som alla har gedigen kunskap i bagaget och ett brinnande intresse för elteknik. SOM BOLAG ÄR TRANS El Matic AB exceptio-

nellt duktiga på flexibla lösningar i enstycks- eller fåtal upplagor, i form av ställverk, elcentraler och apparatskåp, med exempelvis elinstallatörer och maskintillverkare som slutkund. – Vi har en relativt stor konstruktionskapacitet i förhållande till vår produktion, vilket beror på att vi ritar och konstruerar väldigt många appli-

66

jönköping

kationer i endast ett exemplar. En av våra styrkor är vår kunskap vad gäller konstruktionen, när vi får göra helheten och vara med redan från början i projektet, säger Robert. – Vi är även ensamma i Sverige som licenserad Partner för ett fantastiskt fint ställverk som tillverkas av Eaton och kallas Modan, vilket är ett utdragbart kasettställverk för lågspänning och upp till 6300A. Den ger en oöverträffad övervakning och säkerhet, säger Hans. ATT VÄLJA EN LOKAL leverantör kan vara myck-

et fördelaktigt, framför allt när utrustningen behöver justeras, kompletteras eller göras om. Trans El Matic AB kan även erbjuda rådgivning kring hur man bör tänka när man planerar att köpa ett nytt system. – Vi erbjuder högkvalitativ utrustning för dem som tycker att kvalitet och funktion är viktigare än den sista kronan i inköpspriset. Vi känner att

”Vi erbjuder högkvalitativ utrustning för dem som tycker att kvalitet och funktion är viktigare än den sista kronan i inköpspriset. Vi känner att vi med stolthet kan leverera det kunden behöver.” vi med stolthet kan leverera det kunden behöver, säger Robert. – Vi är en leverantör som våra kunder kan känna sig trygga med, avslutar Hans.

www.foretagsextra.se/jonkoping-transelmatic


Automatikutrustningar Elcentraler Lågspänningsställverk 036-16 52 40 l www.transelmatic.se jönköping

67


Allt för

Precis som när man ska köpa en ny bil vill många gärna provköra geväret eller fiskespöet innan man bestämmer sig. Det menar Christian Larsson, som äger och driver Jaktia Jönköping tillsammans med sin fru Katrin Larsson. Den nyöppnade butiken strax utanför stan är en unik anläggning som innefattar allt från shopping till en mängd olika aktiviteter som passar de flesta. CHRISTIAN LARSSON HAR varit verksam inom

jakt-, fiske- och friluftsbranschen under större delen av yrkeslivet och har arbetat både som grossist och eventansvarig, samt är grundare av jakt-, fiske- och hundmässan Swedish Game Fair. Idén att bygga en stor anläggning på temat föddes redan för tio år sedan, men blev verklighet i augus-

Jaktia Jönköping

ti i år och redan första helgen blev en stor succé, med runt 4500 besökare på området. TANKEN BAKOM JAKTIA Jönköping är att er-

bjuda allt som den som rör sig ute i naturen vill ha och behöver, så som kläder, vapen och utrustning, av rätt stuk och med rätt funktion. Sortimentet är

”SVERIGES TREVLIGASTE BUTIK” Vi har nu nöjet att hälsa Er Varmt Välkomna till vår över 7000 kvm arena. Här finner ni det bästa av det mesta i en stämningsfull miljö hos oss på Jaktia Jönköping. Vardagar: 10-18 Lördag: 11:00-15:00 Söndag: Stängt info@allezab.se

Hulukvarn 10, Jönköping 68

jönköping

www.jaktiajonköping.se


friluftslivet brett inom alla segment i butiken och den stora lagerhållningen är också en av anledningarna till att så många väljer att resa hit. – Vi kommer att arbeta hårt för att se till att alltid ha rätt produkter hemma. Till exempel har vi satsat på att skapa en av Sveriges största vapenbunkrar som är fullproppad med vapen av olika sorter. Alla från hundägaren till svampplockaren kommer kunna hitta någonting hos oss, berättar Christian. FÖR ATT KUNNA GE ännu bättre service erbju-

der Jaktia Jönköping även möjlighet att testa utrustningen som finns till försäljning i butiken och personalen kan dessutom ge råd och tips kring hur den ska användas. Här kommer det finnas till exempel en pistolbana inomhus, man kan skjuta med pilbåge eller testa biografskytte, där filmer från verkligheten visar vad som sker i olika

jaktrelaterade situationer och hur man kan agera. Aktiviteterna passar perfekt som avbrott under konferensen eller företagseventet och kan kombineras med mat och dryck. Inom en snar framtid kommer det även finnas en restaurang på området, som kommer servera vällagad mat av fina råvaror. I vinter kommer den nya hundträningshallen även stå färdig, som kommer ge hundägare möjlighet att träna sin hund på en 45x25 meter stor yta. – Vi är inte ett vanligt varuhus, utan vi vill kunna ge service, råd och tips kring hur du kastar ditt spö, eller hur du använder ditt gevär. Och sen vill vi ju erbjuda en upplevelse, både för alla fiskare och jägare, men även alla andra som älskar att vara ute i naturen, avslutar Christian.

”Vi är inte ett vanligt varuhus, utan vi vill kunna ge service, råd och tips kring hur du kastar ditt spö, eller hur du använder ditt gevär. Och sen vill vi ju erbjuda en upplevelse, både för alla fiskare och jägare, men även alla andra som älskar att vara ute i naturen.”

www.foretagsextra.se/jonkoping-jaktia

jönköping

69


Tryggt, bekvämt och ekonomiskt Relining är en enkel och effektiv metod vid renovering av avloppssystem, där man minimerar ingreppet i bostaden men får ett likvärdigt resultat som vid byte av ett rör i ett stambyte. MCM Relining är ett företag i Jönköping som specialiserat sig på området och arbetar idag mot en mängd större kunder inom fastighets- och byggbranschen, samt även mot privatpersoner.

70

jönköping

MCM RELINING grundades år 2014

och drivs idag av Anders Siljama, vd, Henrik Held, försäljningsansvarig, samt Ronnie Fransson, produktionsansvarig. Alla tre är även delägare och företaget utför arbeten med entreprenader i hela södra Sverige. Verksamheten föddes ur ett redan befintligt koncept i Norrköping, som hade haft stora framgångar under tio år. MCM finns numera även i

Luleå och Göteborg, vilket gör dem i princip rikstäckande. ETT STAMBYTE KAN vara en krånglig och tidskrävande procedur, som vanligtvis innebär stora rivningsarbeten. Relining kan därför vara en betydligt bättre metod i vissa fall, samt ett komplement för att renovera avloppssystemen. – Det innebär att vi rengör ledning-


”Trots det har metoden funnits i snart 30 år. Metoden är jättebra, eftersom materialet håller i ungefär 50 år. Idag vill man ofta minimera arbetstimmarna för att hålla nere renoveringskostnaderna och då är relining super.” arna och därefter lägger en beläggning av plast i det gamla avloppsröret. Allting dokumenteras med kamera för att säkerställa kvaliten. Det blir ungefär som ett nytt rör i det gamla röret kan man säga, förklarar Henrik. – Vi har två olika tekniker, där vi antingen sprutar ut plasten i rören, eller så skjuter vi in ett fast eller flexibelt foder som sedan får härda i ett antal timmar. När gjutningen, installationen, är färdig så behövs ju egentligen inte det yttre, gamla röret. Men det är ju bättre att det sitter i huset än ligger på soptippen, eftersom gamla avloppssystem innehåller bly och andra farliga ämnen, berättar Anders.

”Dessutom lägger vi stor vikt vid att ge bra service till våra kunder. Vi ska ha en nära kontakt med våra kunder, vara snabbt på plats vid läckage, vi ska vara miljösmarta, ha ny utrustning och nya bilar, ha låga självrisker och aldrig sätta kunden i en svår sits. Det ska vara tryggt, bekvämt och ekonomiskt att anlita oss helt enkelt.” ATT ARBETA MED relining är gan-

ska speciellt menar Henrik och Anders, eftersom det inte finns några specifika verktyg på marknaden för just deras arbetsmetod. Alla red-

skap är framtagna och tillverkade utifrån MCM Relinings särskilda behov, eller omarbetade utifrån redan befintliga verktyg. Till exempel pumpen är en ombyggd färgpump

för fasadmålning. – Trots det har metoden funnits i snart 30 år. Metoden är jättebra, eftersom materialet håller i ungefär 50 år. Idag vill man ofta minimera arbetstimmarna för att hålla nere renoveringskostnaderna och då är relining super, säger Henrik. – Dessutom lägger vi stor vikt vid att ge bra service till våra kunder. Vi ska ha en nära kontakt med våra kunder, vara snabbt på plats vid läckage, vi ska vara miljösmarta, ha ny utrustning och nya bilar, ha låga självrisker och aldrig sätta kunden i en svår sits. Det ska vara tryggt, bekvämt och ekonomiskt att anlita oss helt enkelt, avslutar Anders. www.foretagsextra.se/jonkoping-mcm

Vi renoverar ditt avlopp! www.mcmab.se Henrik Held l 072-555 33 90 l henrik@mcmab.se   l 072-555 33 89 l ronnie@mcmab.se Ronnie Fransson      l 072-555 33 91    l anders@mcmab.se Anders Siljama  jönköping

71


Komplett inom golv Miljöhallen Golv i Jönköping AB är väletablerade och en stor del av styrkan och framgångskonceptet finns i medarbetarnas kompetens. Företaget är kompletta inom allt som har med golv att göra och vänder sig till såväl privat- som företagsmarknaden. MILJÖHALLEN GOLV grundades år 1976 med

säte i Habo och dagens vd för företaget är Hans Sevefelt. Han har gedigen erfarenhet av branschen och började arbeta som golvläggare på 1970-talet, både som anställd och som egenföretagare. Tillsammans med två kollegor köpte han Miljöhallen i Habo och sedan år 1997 har företaget haft sitt säte i Jönköping. Hans är numera ensam ägare till Miljöhallen Golv i Jönköping och hans dotter Julia sköter det ekonomiska sedan år 2015. Att det är en driftig företagarsläkt går det inte att ta miste om. Vid sidan av Miljöhallen är Hans och Julia involverad i bland annat Sevefelt fastighetsförvaltning samt Sevefelts lantbruk.

dahålls all typ av golvmaterial med kunnig personal på plats. Till 90 procent görs hembesök för att mäta på plats, vilket också är en bra grund för att slippa onödiga överraskningar på fakturan. ATT MILJÖHALLEN Golv är ansluten till riks-

täckande Golvkedjan är en styrka samtidigt som företaget har funnits länge, vilket är en trygghet för kunden. Företaget har dessutom ett aktivt miljöarbete: – Vi är det enda företaget i regionen som är miljöcertifierade enligt ISO 14001. För oss är det en styrka att ha dessa krav över oss och att följa dem, säger Hans.

”Det vi gör ska vara bra, det är A och O. Det är ett signum att vi har ett gott rykte inom branschen.”

MILJÖHALLEN GOLV vänder sig till alla kunder,

stora som små. Av företagskunder är de underentreprenör åt bland annat PEAB och arbetar med framför allt nyproduktioner men kunderna är även andra byggföretag, fastighetsägare och bostadsbolag. De utför alla tjänster inom golv, från att flytspackla till att sätta kakel och klinker. Företagets bredd är deras stora styrka, och att kunna erbjuda ett helt koncept. – Det vi gör ska vara bra, det är A och O. Det är ett signum att vi har ett gott rykte inom branschen, säger Hans. I BUTIKEN PÅ Industrigatan i Jönköping tillhan-

72

jönköping

IDAG OMSÄTTER Miljöhallen Golv cirka 90 mil-

joner kronor och sysselsätter cirka 60 personer, en lagom nivå enligt Julia som arbetar med ekonomi- och personalfrågor. En av företagets viktigaste styrkor är just den breda kompetensen hos medarbetarna och att många i personalen har arbetat länge på företaget. – Det roligaste är kontakten med personalen, men det kan också vara det svåraste. Det sociala är fantastiskt roligt, säger Julia. – Affärerna är roligast, att dra in jobb, förhandla med byggarna och göra avslut. Att känna att vi har fått ett jobb som och göra ett riktigt bra slutresultat är fortfarande spännande, avslutar Hans. www.foretagsextra.se/jonkoping-miljohallen


Unika verktyg för unika behov

LS-Verktyg AB är ett familjeföretag i Jönköping som tillverkar och säljer specialanpassade verktyg för plåtindustrin. Som liten aktör har de ett flertal fördelar jämfört med de större konkurrenterna, genom att vara flexibla och ha korta leveranstider. Det har lett till ett gott rykte i branschen och ett flertal långvariga kundrelationer.

Personligt bemötande och snabb service LS-VERKTYG grundades av Lennart

Ström år 1982 och drevs från början i en liten industribyggnad en kort bit från hemmet. Idag drivs verksamheten av hans son Daniel Ström, som har en industriteknisk utbildning bakom sig med inriktningen verktygsproduktion. Till sin hjälp har han två stycken anställda som gör allt från 3D-ritning till konstruktion, som även är otroligt duktiga på problemlösning. KUNDERNA ÄR i stor utsträckning

lokala företag, så som Husqvarna, ITAB och ABB, som efterfrågar specialanpassade, högkvalitativa verktyg till sin produktion. Det är till exempel press-, stans- och bockverktyg för plåtindustrin, men även detaljer för robothantering. Det kan till exempel vara gripfingrar eller adaptrar till robotar, alltså särskilda fixturdelar som monteras i ro-

botceller. LS-Verktyg har även ett verktyg som är väldigt effektivt vad gäller trådgnistbearbetning, där resultatet blir mycket exakt. I DE FLESTA FALL tillverkar LS-

Verktyg sina produkter utifrån ett särskilt behov i kundens produktionskedja, vilket gör att verktygen oftast ser olika ut varje gång. Legotillverkning i mindre serier förekommer också, vilket gör att de kan ta fram allt från enstaka detaljer till upp emot 5 000 artiklar. Att LS-Verktyg är ett så pass litet företag ser Daniel som en styrka, eftersom de därmed kan erbjuda en mer personlig service, en större flexibilitet och kortare leveranstider. Om en kunds behov skulle förändras mitt i tillverkningsprocessen kan alltså LS-Verktyg snabbt justera verktyget, utan större påverkan av det slutgiltiga leveransdatumet.

www.foretagsextra.se/jonkoping-lsverktyg

En droppande kran är lätt att ignorera. Men på bara 20 minuter har en hel liter gått till spillo, vilket innebär ett stort slöseri årligen om man inte gör någonting åt problemet. Det menar Magnus Tholander på Rör 4You AB i Huskvarna, som förutom att sprida information erbjuder det mesta inom VVS för både privatpersoner och företag. THOLANDER arbetade som grafiker hos sin far i Varberg innan han år 2005 bestämde sig för att omskola sig till rörmokare, då han hellre ville ha ett fysiskt arbete. Efter examen gick han som anställd fram till 2010, då byggkrisen var så påtaglig att han tvingades hitta sina egna kunder. Det ledde till insikten att Magnus lika bra kunde starta en egen verksamhet och idag, åtta år senare har Rör 4You AB många återkommande kunder och tar emot uppdrag i en tio mils radie runt omkring Huskvarna. MAGNUS

RÖR 4YOU AB erbjuder det mesta

inom VVS, som byte av blandare och toalettstol, rörservice i samband med renoveringar av badrum och kök, konverteringar från direktel till vattenburet system samt installation och service av värmepumpar. Magnus är återförsäljare för en särskild typ av värmepump som bygger på solenergi, vilket är en större in-

vestering än en konventionell värmepump men som i det långa loppet kan ge god avkastning. ATT VARA RÖRMOKARE är ett om-

växlande yrke, där ingen dag är den andra lik. Oftast har Magnus ingen aning om vad som väntar honom när han åker ut till en kund och ofta träffar han på komplicerade överraskningar som kräver ett stort mått kreativitet för att kunna lösa. Den utmaningen är en av anledningarna till att Magnus trivs så bra i sin yrkesroll, samt att han tycker att det är skönt att driva en egen verksamhet där han själv får bestämma över sina arbetsdagar. Eftersom Magnus är ensam i sin verksamhet kan man som kund räkna med att få ett personligt bemötande och snabbare service än hos konkurrenterna, då Rör 4You AB är noggrann med att inte boka in sig allt för långt i förväg, för att på så vis kunna vara flexibla.

www.foretagsextra.se/jonkoping-ror4you

Allt inom VVS Klipp- och Komplettverktyg • Svets- och Borrfixturer Trådgnistning • CNC-bearbetning • Tillverkning av robotdetaljer Momarken 9B, 556 50 JÖNKÖPING • 036-67 277 • ls-verktyg@telia.com

MAGNUS THOLANDER Rörmokare

076-006 86 26 l  Blåvingevägen 17, Huskvarna magnus@ror4you.nu l www.ror4you.com jönköping

73


Shopping i avkopplande miljö ANNA CLAESSON började sin kar-

riär som lampdesigner och tillverkade under många år lampor i plåtprofil mot mängder av kunder runt om i Sverige. En dag skulle lokalerna där hon var verksam säljas och plötsligt stod hon inför möjligheten att utöka verksamheten med en egen butik. Sedan dess har Annas företag fortsatt att växa med stadig takt och idag har butiken och kaféet närmare 30 000 besökare årligen. JUL-LJUS I HOOK följer säsonger-

Jul-Ljus i Hook har en lång och anrik historia bakom sig, då det var i lokalerna på Alstervägen som Sveriges första serietillverkning av den älskade adventsljusstaken startade år 1948. Numera finns här en välbesökt butik och ett kafé som lockar busslaster med kunder dagligen och i det breda sortimentet finns allt från julpynt till inredningsartiklar för alla smaker. www.foretagsextra.se/vaggeryd-julljus

na och anpassar sitt sortiment efter våra viktigaste högtider och rådande trender. Under hösten finns här mängder av julpynt och under våren säljer de påskpynt, innan det är dags för sommaren med möbler, utekrukor och andra dekorativa detaljer för trädgården. Anna byter ut och möblerar om med jämna mellanrum för att skapa inspirerande miljöer som lockar till egen kreativitet och kommer till exempel inom kort att inreda ett rum med djungel-

tema, med exotiska djurmönster och växter. DEN SOM BEHÖVER en liten paus

från shoppingen kan njuta av en skön stund i kaféet, där Anna erbjuder mängder av hembakade godsaker för alla smaker. Här finns flera gluten-, ägg- och laktosfria alternativ att välja mellan, liksom smörgåsar med olika pålägg, kaffe och kal�la drycker. Varje mors- och farsdag arrangeras även tårtbuffé i kaféet där man för en billig peng får äta så mycket man vill av de upp emot tio sorterna. EFTERSOM ANNA VILL värna om

landsbygden försöker hon i möjligaste mån välja lokala leverantörer. Det gäller även vid tjejkvällarna som hon arrangerar med jämna mellanrum, då hon bjuder in någon mindre företagare från bygden som fårberätta om sin verksamhet och lyfta sin verksamhet.

En skön stund hos frisören

STRÅH STUDIO ÄR en frisörsalong

“Hösten bär mer guld i fickan än alla andra årstider.” – Jim Bishop 74

jönköping / vaggeryd

i Jönköping som drivs av frisören Sara Holm sedan år 2016. Med en bakgrund som inhyrd egenföretagare hos andra salonger samt som frisörlärare på Bäckadalsgymnasiet, har hon fått en bred kunskap om yrket och kan därför numera erbjuda det mesta inom hårvård. Stråh Studio erbjuder därmed inte bara klippning och färgning, utan även sådant som uppsättningar, exten-

sions och permanent. Stråh Studio har stor kundkrets där hon klipper allt från barn på 1,5 år upp till hundraåringar, samt både kvinnor och män. I salongen finns även hårvårds- och stylingprodukter av ett flertal olika varumärken till försäljning, vilket kan vara en god investering för den som vill behålla sin frisyr efter att de lämnat salongen. ATT BESÖKA STRÅH Studio känns

lite som att kliva in i någons vardagsrum, där tanken är att man ska känna sig avslappnad och omhändertagen under hela besöket. Att Sara får lära känna och komma nära sina kunder är något hon anser är det roligaste med arbetet, liksom att hon ständigt får lära sig nya saker för att uppfylla kundernas önskningar.

www.foretagsextra.se/jonkoping-strahstudio

Det interaktiva företagsmagazinet

Östra Storgatan 144 Jönköping 036-16 88 88 info@strahstudio.se www.strahstudio.se


REDAKTIONEN TIPSAR HUNDRAETTÅRINGEN SOM TÄNKTE ATT HAN TÄNKTE FÖR MYCKET

(BOK)

Jonas Jonasson / Piratförlaget, 2018 Kan man tröttna på att spendera pengar och leva i lyx på Bali? För 101-åringen Allan Karlsson och hans gode vän Julius Jonsson börjar dagarna kännas långtråkiga. Dagarna livas emellanåt upp när Allan får en svart surfplatta och blir varse alla galenskaper som sker i världen och han ska tillsammans med Julius fira sin 101:a födelsedag med en luftballongfärd och några flaskor champagne. Vad kan gå fel? När det kommer till Allan kan det mesta gå galet och gör det. Det tar honom och Julius ut på äventyr över stora delar av världen där bland andra Kim Jong-un, Donald Trump, Margot Wallström, Angela Merkel och Vladimir Putin får sig en omgång av satir, humor och samhällsskildring. Till det kommer en arg nazist, en kvinna som tillverkar likkistor och driver snabbköp, samt en rad andra bifigurer som bidrar till denna soppa av humoristiska eskapader. Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket är den fristående uppföljaren till succén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som sålt i över tio miljoner exemplar i 45 länder. Hundraettåringen är minst lika träffsäker och underhållande som Hundraåringen. Bakom den humoristiska tonen finns ett samhällskritiskt perspektiv och satir som gör boken till en intressant samhällsskildrande beskrivning av det politiska spelet och mänsklighetens tillkortakommanden.

SE HENNE FÖRSVINNA

(BOK)

Eva Dolan / Modernista, 2018 Eva Dolan är en uppmärksammad brittisk författare för sin omtyckta kriminalserie om Zigic och Ferreira. Den senaste romanen Efter sin död utsågs till årets bästa deckare i Dagens Nyheter, vilket ökar förväntningarna på den fjärde fristående delen Se henne försvinna. Kommissarie Zigic och kriminalinspektör Ferreira kallas till platsen där en död kvinna påträffats. Även hatbrottsenheten har till deras förvåning kallats dit. Det visar sig att den döda kvinnan, Corinne, född Collin håller på att genomgå ett könsbyte. En rad våldsamma attacker mot transkvinnor i området uppdagas och snart har mordet och attackerna nått nationella medier. Spänningen stiger i det komplexa mordfallet där Zigic och Ferreira får hålla tungan rätt i munnen för att inte ätas upp av såväl mediedrevet som mobben i sociala medier. Dolan aktualiserar ett ämne som luftats i medier på senare tid. Hon skriver dramaturgiskt och extra spännande blir det med undertonerna i texten som ger en nyanserad skildring och kanske en ögonöppnare för några.

MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN

(FILM)

Mordet på Orientexpressen har filmatiserats ett flertal gånger som är baserad på deckardrottningen Agatha Christies deckarroman med samma namn från 1934. Vad ska man förvänta sig av en trivsam deckare på film? Denna upplaga, där Kenneth Branagh står för regi och spelar huvudrollen som kommissarie Hercule Poirot, bjuder på en stjärnspäckad rollista, gammal mysig matinékänsla och Christies gamla, bevarade deckargåta i en charmig miljö. I rollerna ser vi bland andra Johnny Depp, Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe och Judi Dench. För alla som läst boken är kanske själva upplösningen inte särskilt omvälvande men samtidigt har Branagh fångat flera av karaktärerna bra, inte i toppklass men ändå så att parallellerna med Christies deckarroman går att dras. Det är ändå en trivsam deckare, så låt dig föras med på filmens extravagant tågresa där ett spännande mysterium finns att lösa.

redaktionen tipsar

75


Veterinär sökes till

gemytlig smådjursklinik

76

gotland


På Skarphällsgatan 8 i östra Visby är husdjuren i fokus. Konceptet är unikt med en modern smådjursklinik, bassäng för hundar, en välsorterad djuraffär och djurvänligt bistro under ett och samma tak. Just nu söker Gotlands Smådjursklinik en legitimerad veterinär som vill växa och utvecklas med verksamheten.

”Gotland är en härlig plats att bo på. Om man har familj och barn är det en fantastisk plats att uppfostra dem på.”

GOTLANDS Smådjursklinik star-

år och välkomnar såväl tvåbenta som fyrbenta på frukost, lunch eller fika. Zoomarket är en välsorterad zooaffär med levande djur, akvaristik och tillbehör till de flesta husdjur. På Gotlands Smådjursklinik tas hund, katt och smådjur emot. Kliniken är fristående med korta beslutsvägar och familjär stämning med högt i tak. Det märks att perso-

tade år 1989 och är en modern klinik i Visby. Kliniken har funnits på Skarphäll sedan år 2010, men det var för snart tre år sedan som de nya fräscha lokalerna stod klara. Idag finns Gotlands Smådjursklinik, Zoomarket och Bästa Vänners Bistro under samma tak, en häftig anläggning enligt många besökare.

Besökarna förvånas ofta över de öppna ytorna och möjligheten att gå mellan de olika avdelningarna, samtidigt som den gemytliga stämningen bjuder in till exempelvis en fikapaus på kaféet medan blodet analyseras i klinikens lab eller strosa runt tillsammans med barnen bland akvarierna i zooaffären. BISTROT HAR haft öppet i cirka två

nalen tycker att det är kul att vara på arbetet och trivs tillsammans, och det gör att personalen hittar på en hel del aktiviteter utanför arbetstid. DEN MODERNA kliniken är utrus-

tad med bland annat ultraljud, gasnarkos, digital röntgen och eget lab. Här finns även en bassäng och Water Walker för träning och rehabilitering efter skador. NU, berättar klinikchef Isabella Gardelin, att smådjurskliniken söker efter en legitimerad veterinär som vill ingå i arbetslaget. Här finns det möjlighet att ingå i teamet oavsett om man har lång erfarenhet bakom sig eller är ny och JUST

vill växa och utvecklas i sin arbetsroll. Gott om erfarenhet finns det inom klinikens väggar. Gotlands Smådjursklinik erbjuder en flexibel tjänst och hjälper gärna till att hitta boende för den som kommer utifrån ön. – Gotland är en härlig plats att bo på. Om man har familj och barn är det en fantastisk plats att uppfostra dem på, avslutar Isabella.

www.foretagsextra.se/gotland-zoomarket

Skarphällsgatan 8, 621 41 Visby - GOTLAND C100M82Y0K0 Tel: 0498-29 62 88 • www.gotlandssmadjursklinik.se

Vi söke r en ny veterin är! gotland

77


Kvalitet och god service är en självklarhet på den uppskattade salongen Wisby Barbershop där kunderna är både män och kvinnor. Linda Hallin, som äger och driver salongen, erbjuder allt inom modern hårvård, skägg och rakning.

Modern hårvård för honom och henne PÅ ETT CENTRALT läge i Visby, med

gott om närliggande parkeringsplatser, finns den moderna salongen Wisby Barbershop. Linda Hallin äger och driver salongen sedan fem år tillbaka och har två skickliga frisörer vid sin sida. Alla frisörer är egenföretagare men arbetar tillsammans som ett starkt team. Linda utbildade sig till frisör år 2006 och arbetade några år på andra salonger, under tiden växte drömmen om att arbeta som barberare på sin egen salong. År 2012 dök tillfället att överta Wisby Barbershop upp och år 2013 besannades Lindas dröm.

SEDAN DECEMBER 2017 är de tre

frisörer på salongen, vilket har möjliggjort drop in i mån om tid. På salongen tas både män och kvinnor emot och idag är män och kvinnor lika medvetna om hur de vill se ut. Även om man har en idé om hur man vill att resultatet ska se ut, förklarar Linda, vill många ha en dialog och är öppna för förslag. Ofta kan det vara en god idé att ta med en bild. EFTERFRÅGAN PÅ barberare har

under en period varit hög och skägg har varit en stor trend: – Jag tror att skägg kommer att avta

med tiden men jag tror att många män vill fortsätta gå till en barberare där det är mest män och där man blir sedd som en man, säger Linda.

ARBETAR framför allt med märket American Crew, men även med Revlon och svensktillverkade Barber & Books. Hos Wisby Barbershop lägger frisörerna stor vikt vid att kunden ska känna sig ompysslad, till exempel ingår alltid hårtvätt vid klippning. Tips och goda råd är en självklarhet och det FRISÖRERNA

är få kunder som går ut från salongen utan att ha fått stylingtips och råd hur håret och skägget ska skötas. För Linda är det viktigt att få ge varje kund tid och se varje individ. Hon brinner dessutom för det kreativa i yrket. – Det är kul att skapa, att få göra en helhet med skägg och klippning och sedan få fram ett klädsamt resultat på en kund. Det är fantastiskt kul, avslutar Linda.

www.foretagsextra.se/gotland-wisbybarbershop

Byrumsgatan 12 B, Visby • Tel: 0703-286116 78

gotland


Städföretaget med gedigen erfarenhet Gammal i gamet, så beskriver Lars Thomsson sig själv i städbranschen och företaget Städspecialisten AB som funnits sedan år 1985 på Gotland. Företaget har lång erfarenhet av branschen och anlitas av såväl företag som privatpersoner. De är expert på allt från kontorsstädningar och fönsterputs till hemstädning och flyttstädning.

Blommor i trivsam miljö Ninas Blommor i Visby erbjuder blommor för alla tillfällen och  skeden i livet. Nina Loquist äger butiken och är florist. I butiken skapas kreativa blomsteruppsättningar samtidigt som hon har stor förmåga till ett empatiskt bemötande. NINA LOQUIST  driver  sedan fyra

ATT JUST LARS Thomsson skul-

le bli ägare till Städspecialisten AB var inte alls en självklarhet. Lars var bekant med Peter Danielsson, som startade företaget och anställde den unga Lars i mars 1995 som arbetande arbetsledare. Åren gick och skåningen Peter fick hemlängtan varpå han valde att sälja företaget. Lars, som varit arbetslös innan han erbjöds arbete på Städspecialisten, var orolig för framtiden och mer av en slump sa han till Peter att han kanske skulle köpa företaget när ingen annan visat intresse. – Peter sa att han hade väntat på att jag skulle säga det. Den 1 maj 1999 blev jag ensam ägare till Städspecialisten och anställde Peter som arbetade administrativt på distans i tre år. Det blev en smidig övergång, berättar Lars. UNDER ÅREN SOM gått hade Lars

lärt sig städbranschen utan och innan genom att han har arbetat

med alla förekommande moment. Städspecialisten AB är ett allsidigt städföretag som utför allt från daglig kontorsstädning och golvvård till mattrengöring, fönsterputsning och klottersanering. De erbjuder även bygg-, flytt- och industristädning samt slipning av betong-, stenoch trägolv. Företaget vänder sig till både företag och privatpersoner men som det ser ut nu är det övervägande andel företagskunder i kundkretsen. IDAG SYSSELSÄTTER Städspecia-

listen AB omkring 35 personer, men det finns alltid plats för fler medarbetare. Jobben strömmar in och bidragande anledningar kan vara Städspecialisten är mån om att hålla hög kvalitet på arbetet och lämnar kvalitetsgaranti på arbetet som de utför. – Vi strävar alltid efter nöjda kunder. Det är den bästa marknadsföringen, avslutar Lars.

www.foretagsextra.se/gotland-stadspecialisten

Ett klokt val.

år tillbaka  blombutiken  Ninas Blommor  som ligger  i Visby på Gotland. Grundtanken är att erbjuda kreativa  personliga  blomsteruppsättningar i kombination med ett empatiskt bemötande. Nina har utbildat sig vid blomsterskolan i Norrköping och därefter fördjupat och vidareutvecklat blomintresset och kunskapen i botanisk design vid Vea i Norge. Hon  har förutom stor kompetens som  florist,  utbildning i att möta människor i sorg, vilket  kommer väl till pass i många situationer där kunden vill köpa blommor.   NINAS BLOMBUTIK är  en  trivsamt inredd butik som exponeras i naturlig stil med bland annat soffhörn där du som kund kan sitta ner i lugn o ro för att reflektera över blomvalet till exempelvis  bröllop,  dop, bemärkelsedagar och begravningar. –  Det ska vara en upplevelse att komma in, många kommer för att få inspiration av sånt man inte trodde var möjligt.   VILL MAN BESTÄLLA blommor kan man besöka  hennes hemsida

där kunden kan se förslag på olika buketter, blomsterbinderier och blommor. Nina  skapar blomsterarrangemangen  utifrån både tillfälle och årstid.  Att leverera blommor och förmedla åt företag är en del av Ninas verksamhet. – Vi har till exempel Almedalsveckan som årligen arrangeras på Gotland och vill ha blomsteruppsättningar, berättar Nina. NINAS Blommor kan man få blomsterförmedling över hela  Sverige och världen. Själva levererar de över hela  Gotland.  Där familjen ingår som närmsta budkörare.  Butiken är kopplad till Euroflorist,  Flowerhouse  och Florister i  Sverige. Förutom  blommor finns det även  unika  inredningsdetaljer och presentartiklar, exempelvis  handstöpta vaxljus från Norge och lokalproducerade tryffelpraliner. Ninas Blommor ligger bra till på Skarphällsgatan och är lättillgänglig för alla oavsett om man har bil, cykel eller är ute på promenad. GENOM

www.foretagsextra.se/gotland-ninas

Skarphällsgatan 8 621 46 Visby 0498-21 88 64 www.ninasblommor.se gotland

79


Tillstånd och säkerhet Räddningstjänsten i Oskarshamn arbetar med brandfarliga och explosiva varor och ansvarar för frågor om utrymningsvägar, brandtillsyn och tillstånd för explosiva ämnen för företagare och privatpersoner i kommunen. Räddningstjänsten har även ansvar för sotningsverksamheten. VI MÖTER JONAS Neldemyr som är räddnings-

chef och Jan Karlsson som är ställföreträdande räddningschef för Räddningstjänsten i Oskarshamn. De berättar att verksamheten har runt 120 anställda varav 65 är heltidsanställda och övriga på deltid. Det är jämförelsevis många personer för en så liten ort men de förklarar att det har med kärnkraftsindustrin att göra. RÄDDNINGSTJÄNSTEN

ARBETAR tätt med

Samhällsbyggnadskontoret och hjälper till med bygglovsärenden och remisshantering för brandskyddet för såväl privatpersoner som företagare. I Oskarshamn finns det en företagslots som hjälper företagare med att säkerställa att de söker rätt tillstånd för rätt verksamhet och märker de att en företagare behöver hjälp av Räddningstjänsten så förmedlar de kontakten vidare för att ärendet ska gå smidigt. Tanken är att hjälpa företagare att göra det som dem är bra på och underlätta den nödvändiga byråkratin. DEL AV RÄDDNINGSTJÄNSTENS verksamhet består av att personalen är ute en kväll i veckan och knackar på i hem och stuga för att informera om sin verksamhet. Det är inte standard i Sverige utan inspirationen kommer från England. Samtidigt gör de en enklare besiktning i bostaden där de kollar brandvarnare och det brandskydd som finns.

”Den bästa livförsäkringen är ändå att kolla batterierna i de brandvarnare som ska vara uppsatta.” JONAS OCH JAN BERÄTTAR ATT en stor del av

bränderna som startar består av att man eldar med fuktig ved som kan orsaka sotbränder eller att man eldar för hårt. Det gäller att ha koll på om eldstaden är till för att värma huset eller för att vara trevlig. – Den bästa livförsäkringen är ändå att kolla batterierna i de brandvarnare som ska vara uppsatta, avslutar Jonas. www.foretagsextra.se/oskarshamn-raddningstjanst

EN

80

oskarshamn

Räddningstjänsten Oskarshamn Formareg 6 572 36 Oskarshamn

Web: www.oskarshamn.se Tel: 0491-76 40 67


Miljövänlig barfotatrall COMFENCE ARBETAR med kom-

positmaterial gjort av återvunnen plast och trä. Gunnar Andersson som driver företaget berättar att allt återvunnet går att använda till bra produkter. Företaget vänder sig mer till den offentliga sektorn än den privata även om kunder finns i de flesta segment. ÄR en barfotatrall som tillverkas av 60 till 75 procent naturfibrer från sågverk och resten plast. Den ersätter tryckimpregnerat virke och har stora fördelar av att vara mer lättskött, hållbart och kunna monteras utan synliga skruvar.

Fristående aktör i mäklarbranschen

HUVUDPRODUKT

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN är mil-

jöer runt pooler, på terrasser, altaner, balkonger, lekplatser och andra uteplatser med hård belastning. Trallen kan läggas på en fint räfflad yta eller en riven yta beroende på

vilken sida man väljer. Ytterligare en fördel är att den inte ger ifrån sig några stickor. ALLA PRODUKTER som Compfence

arbetar med är i sin tur återvinningsbara och tillverkade för att ingå i ett kretslopp. Ett annat område företaget arbetar med är att bygga upp miljöstationer med sin barfotatrall och återvunnen metall som stolpar. Det blir en tämligen underhållsfri byggnad.

www.foretagsextra.se/oskarshamn-compfence

Kvalitetskök, vitvaror och allt därtill

SEDAN 2005 arbetar alla Electolux

Homebutiker med sitt eget köksmärke Sentens som kan skräddarsys in i minsta detalj, om man som kund inte nöjer sig med en av de 27 olika stilar som finns. Form, ytskikt och färg kan nästan variera in i det oändliga och finns i allt från klassiska lantkök och retrolook till det minimalistiska eller modernaste parallellköket. Homebutiken i Oskarshamn är experter på dessa ELECTOLUX

kvalitetskök plus att de har alla hushållsmaskiner och vitvaror som behövs utöver ett brett sortiment av hushållsapparater. Mikael Johansson som driver butiken är mer eller mindre uppvuxen i branschen och har gått den långa vägen från golvet till ledning, ändå tillbringar han helst sin tid ute i butiken tillsammans med sina kunder. ARBETSGLÄDJEN hos de anställda

är påtaglig och det märks att alla är beredda på att ge lite mer service än vad som vanligtvis efterfrågas. Kunder som kommer in märker att de blir väl omhändertagna och lyssnade på. Dessutom erbjuder butiken alltid kostnadsfria hembesök där kunden på plats kan få hjälp med idéer och utrymmessparande förvaringslösningar.

AB Lennart mäklare är ett fristående mäklarföretag i Rockneby som arbetar med alla typer av fastigheter i framför allt områdena runt Västervik, Blekinge, Kalmar och Emmaboda. Tack vare goda rekommendationer och gedigen erfarenhet av mäklarbranschen och som husleverantör har företaget många återkommande kunder. I 22 ÅR HAR Lennart Fredriksson

drivit AB Lennart mäklare som en fristående aktör i mäklarbranschen. – Att inte tillhöra någon kedja innebär att jag inte har några geografiska gränser att arbeta inom, utan kan arbeta där kunderna söker mig. Många kedjor tar ett intagsbelopp, en summa som kunden får betala oavsett om objektet blir sålt eller inte. Har jag accepterat det pris som säljaren begär och inte lyckas sälja det tar jag inte betalt för det, berättar Lennart. EN ANNAN FÖRDEL med att arbeta

med en privat aktör inom mäklarbranschen är flexibiliteten att möta kundernas önskemål. Lennart strävar efter att hålla ett lugnare tempo och hög service, vilket har gjort att kunderna hittat företaget genom rekommendationer och goda referenser. – Eftersom jag är fristående kan hålla lugnare tempo för att ge den service som behövs. Jag är flexibel utifrån kundens önskemål och kan ge specialvisningar, jag är nog mer energisk än genomsnittet, säger Lennart. FÖRETAGET FINNS i Rockneby och

arbetsområdet är idag hela kustremsan från Västervik till Blekinge samt i Emmaboda. Lennart tar ibland in objekt på andra orter, till

exempelvis i Göteborg. Hösten 2017 blev ett av Lennart mäklares objekt i Bergkvara ett av de mest klickade objekten på Hemnet i Sverige, något som gjort att intresset för fastigheter i området har ökat. Lennart mäklare förmedlar alla typer av fastigheter; villor, tomter, lantbruk, fritidshus och kommersiella fastigheter. LENNART, SOM driver företaget

tillsammans med sin fru, har skapat en livsstil kring arbetet där Lennart är mäklare och hans fru är fotograf. Därtill kan de erbjuda tjänsteförmedling om kunden har behov av andra kunskaper, till exempel hantverkare, besiktning med mera, under försäljning eller köp. Lennart har dessutom en bred erfarenhet av bostadsbranschen då han tidigare har arbetat för en husleverantör, och har levererat och byggt över 1000 villor i områdena Blekinge och Västervik. Många mäklare har vanligtvis goda kunskaper om inre och yttre fasad men Lennart har även gedigen erfarenhet av konstruktion tack vare att han har arbetat som husleverantör. – Vi har många återkommande kunder och många kunder är dem som jag levererat hus åt en gång i tiden. Rekommendationerna har även spridit sig över generationer, avslutar Lennart.

www.foretagsextra.se/kalmar-lennartmaklare

Lennart Fredriksson Fastighetsmäklare

www.foretagsextra.se/oskarshamn-electroluxhome

Köpa eller sälja Ring 0480-660 66 För en professionell mäklartjänst

Electrolux Home Oskarshamn

www.compfence.se

Köpmang. 6 | oskarshamn@electroluxhome.com Tel. 0491-13900 | www.electroluxhome.se

395 94 Rockneby l len.mak@telia.com Tel 0480-660 66 l Mobil 070-546 60 66 oskarshamn / kalmar

81


”Vi vill vara ett ledande företag i branschen, som kunderna väljer varje gång. Ett bilköp är en stor investering, så att vi erbjuder bra och personlig service är nyckeln till framgång.”

82

kalmar


Den personliga bilhandlaren Elbilsutvecklingen går allt snabbare och dagens fordon har redan nu en mängd fördelar jämfört med konventionella, bensindrivna fordon. Holmgrens Bil i Kalmar är en av de aktörer som ligger i framkant vad gäller den senaste tekniken och i sortimentet finns ett flertal bilmärken och modeller som är noggrant utvalda för att möta framtidens behov och kundernas önskemål. HOLMGRENS BIL ÄR ETT rikstäckande, famil-

jeägt företag med 29 driftställen och 750 medarbetare runt om i landet. Bara i Kalmar finns tre stycken anläggningar, som alla drivs med platschef Mats Johansson i spetsen. Under sina år i branschen har han lärt sig vad som krävs för att göra en kund så pass nöjd att han eller hon återkommer varje gång det är dags att uppgradera sitt fordon. – Nyckeln är det personliga mötet, att hjälpa till att analysera och hitta rätt lösning som passar just den kundens livssituation. Det kan vara allt från att hitta rätt bilmodell till att lägga fram rätt finansieringsplan, berättar Mats. TRE ANLÄGGNINGAR består av en multibrandverksamhet, som säljer fordon från Mazda, Nissan och Hyundai, en BMWanläggning samt en verkstad som även sysslar med plåt. Såväl nya som gamla fordon finns i sortimentet, liksom bilar som drivs av fossila bränslen eller el. Hybrider är ytterligare en variant, som går på eldrift fram till dess att batteriet tar slut, då den istället börjar drivas av bensin. Nackdelen är att batteriet inte har samma kapacitet som det i en ren elbil. KALMARS Holmgrens Service är ett abonnemang där bland annat service enligt tillverkarens anvisningar och fri hyrbil ingår. Att kunna hjälpa dig och din bil är för oss det bästa som finns.

Engelska vägen 6 | Kalmar holmgrensbil.se

– Dagens elbilar har en fantastisk driftsäkerhet, det är mycket sällan det är något fel på batteriet. Dessutom är det inte samma slitage på bromsarna jämfört med en bensindriven bil och man behöver inte byta olja eller luftfilter. Det blir helt enkelt färre tillfällen man måste lämna in bilen på service, säger Mats. NÄR DET GÄLLER BEGAGNADE fordon har

Holmgrens Bil närmare 900 stycken att välja mellan, som är utplacerade på anläggningar runt om i landet. Oavsett var man som kund befinner sig någonstans kan man enkelt få tillgång till den bil man vill ha, då Holmgrens Bil har en egen biltransport som fraktar bilen dit den ska. – Vi vill vara ett ledande företag i branschen, som kunderna väljer varje gång. Ett bilköp är en stor investering, så att vi erbjuder bra och personlig service är nyckeln till framgång, avslutar Mats.

www.foretagsextra.se/kalmar-holmgrensbil kalmar

83


Frihet på fyra hjul Husbilstrenden fortsätter att öka och allt fler svenskar väljer att sätta sig bakom ratten istället för att köpa en sommarstuga eller ta flyget till Thailand. Patrik Jonsson på Weidars Husbilar i Kalmar är en av dem som har sett den positiva utvecklingen på nära håll och han förutspår ett fortsatt intresse bland svenskarna och en allt bredare målgrupp i butiken, med kunder i alla åldrar. PATRIK JONSSON BÖRJADE arbeta i husbils-

och husvagnsbranschen år 1990 och har sett stora förändringar ske under åren, främst under de senaste fem, då efterfrågan på husbilar har ökat explosionsartat. Patrik menar att kundernas medelålder förr var ganska hög, men att den nu gått ner rejält, i takt med att allt fler upptäcker husbilens fördelar. – Det är ett smidigt sätt att ta sig fram och man kan ha husbilen till så mycket. De finns dem som åker till hundutställningar och dem som orienterar mycket. Och så vanliga campare förstås, som vill njuta av friheten att kunna åka vart som helst, när som helst, säger Patrik.

”Det viktigaste är servicen. Det är jättemånga som kommer hit och inte har någon aning om vad de vill ha. Då måste vi finnas där för dem, visa dem runt och hjälpa dem att hitta rätt.”

WEIDARS HUSBILAR HAR ett brett sortiment

liten butik som säljer utrustning för resan, med ett sortiment bestående av allt från toalettpapper till reservdelar. – Det viktigaste är servicen. Det är jättemånga som kommer hit och inte har någon aning om vad de vill ha. Då måste vi finnas där för dem, visa dem runt och hjälpa dem att hitta rätt, avslutar Patrik.

av nya och begagnade husbilar från märken som LMC, Laika och Carado, i en mängd olika prisklasser som passar de flesta plånböcker. Här finns även ett mindre utbud av husvagnar. – Prislappen varierar från 600 000 till upp emot 1  500  000 kronor. Kunden kan välja specialbeställd klädsel och inredning om han eller hon vill ha någonting speciellt, plus att vi servar och renoverar både bil- och bodelen. Vi är en fullserviceanläggning helt enkelt, säger Patrik. TACK VARE DEN ÖKANDE efterfrågan de senas-

te åren har Weidars Husbilar vuxit successivt, vilket har lett till ett allt större behov av nya lokaler. Planen är därför att bygga en ren husbilsverkstad med högre takhöjd, där både husbilar och transportbilar får plats. Därtill driver de även en

84

kalmar

BESÖKSADRESS Weidars Husbilar Odalvägen 13 392 43 Kalmar KONTAKTA OSS Tel: 0480 - 41 15 16 Mobil: 070 - 399 05 74 E-post: patrik@weidarshusbilar.se

www.weidarshusbilar.se www.foretagsextra.se/kalmar-weidarshusbilar


Byggvaruhus på bästa läge med allt för byggare Beijer Bygg Borgholm öppnade i nya lokaler i början av maj. Målgruppen är alla som bygger, såväl byggföretag och professionella snickare som hemmasnickare. I den nya lokalen finns både butik och utställningsyta och fokus ligger på interiör. PEDER JOHANSSON ÄR sedan sju år tillba-

ka platschef på Beijer Bygg Borgholm och har varit anställd i företaget i sammanlagt 29 år. Tillsammans med åtta anställda sköter han ruljangsen i deras nya jättebutik som öppnade i början av maj i år. De nya lokalerna är i två våningar och omfattar totalt 3 000 kvadratmeter varav 1 000 kvadratmeter är butik och 260 kvadratmeter utställningsyta. – Här har vi verkligen en möjlighet att visa att vi kan bli riktigt duktiga på interiör, säger Peder. I UTSTÄLLNINGEN VISAS bland annat kök,

badrum, fönster, garderober och skjutdörrar. Därutöver säljs allt inom bygg och färg. Särskilt

stor är Beijer Bygg Borgholm på trä och virke. Beijer Bygg har filialer i hela Sverige, men Borgholmsbutiken är något av en konceptbutik; tanken är att alla filialer ska se ganska lika ut. Däremot varierar storleken beroende på var någonstans i Sverige som butiken är belägen.

– En konsument som snickrar hemma är också en som bygger, poängterar Peder. FÖRETAGET JOBBAR intensivt med lokala bygg-

Borgholm, där alla som är på väg norröver passerar och här erbjuds en stor parkering som underlättar för kunderna. – Tanken är att kunderna stannar här istället för att handla i Kalmar, berättar Peder.

företag, som är deras största kundgrupp. I dagsläget är fördelningen cirka 40 procent privatkonsumenter och resterande 60 procent byggföretag, vilket är tämligen unikt i koncernen då de flesta andra filialer har högre andel byggföretag som kunder. Peder förklarar detta med att det i storstäderna finns fler konkurrerande byggmarknader som vänder sig i första hand till privatsektorn.

DET ÄR EN GANSKA ny handelsplats och fler fö-

I DE NÄRMASTE framtidsplanerna ingår att an-

DE NYA LOKALER ligger på ett optimalt läge i

retag håller på att etablera sig i området. Beijer Bygg Borgholm har öppet året runt och öppettiderna riktar sig både till byggare och till privatpersoner. Högsäsongen pågår från midsommar och en bit in i september med många kunder som är fritidshusägare.

ställa en person till interiörförsäljning och längre fram kan det även bli aktuellt att anställa ännu fler. Avslutningsvis vill Peder tacka alla fantastiska medarbetare som har gjort flytten till den nya lokalen möjlig och alla kunder som har visat en enorm förståelse för det stök en flytt innebär.

BEIJER BYGG Borgholms målgrupp är precis så-

som marknadsföringen antyder, en butik för alla som bygger.

www.foretagsextra.se/borgholm-beijer

Öppettider: Vardagar 07:00 - 17:00 Lördagar 09:00 - 13:00

Triangelns Handelsområde 387 37 Borgholm

www.beijerbygg.se borgholm

85


Mack, släp, liftar och verkstad ännu längre. Då blir det många släp som hyrs ut när alla ska fixa i sina sommarstugor och på tomten. – Nu är det hög bokning även på liftarna, säger Anette.

Högby Bil & Mekaniska Verkstad i Borgholm erbjuder bensin, ATG, Svenska Spel och Fast Food i mackdelen samt uthyrning av släp och liftar. Dessutom har de en fullservice verkstad i Mekonomens namn.

FÖR NÄRVARANDE har de två liftar och planer

finns på att köpa in fler till högsäsong för under sommaren är det full fart. Staffan berättar att bara verkstaden snittar på 50 till 60 telefonsamtal om dagen med folk som behöver hjälp. Det ger möjlighet att välja jobb och premiera stamkunder, men de brukar kunna lösa det mesta.

ANETTE NILSSON OCH hennes bror Staffan dri-

ver Högby Bil & Mekaniska Verkstad AB som deras föräldrar grundade år 1953. Anette ansvarar för butiken och macken medan Staffan sköter verkstaden där de utför alla slags bilreparationer, plåtjobb, renoverar luftkonditioneringssystem och byter glasrutor. De är även en klass ett-verkstad för Länsförsäkringar. Staffan berättar att man numera behöver en stark samarbetspartner med ett lätthanterligt datasystem som lätt och enkelt kan sortera ut och leverera reservdelar. – Vi är även ackrediterade till att släcka tvåor, säger Staffan. MÅNGA JOBB KOMMER via försäkringsbolag

och de två syskonen som har jobbet i blodet säger att de gör det mesta med bilar förutom att regist-

”Det ska vara lätt att komma till oss.” rera nya. Fyra personer arbetar i verkstaden och fyra i butiken under högsäsong. – Vi arbetar 80-timmars veckor, säger Staffan.

TRYCKET ÄR LIKA hårt i butiken. Anette berät-

tar att de dubblerar antalet personal under sommaren för att kunna erbjuda full service. Även om det kanske kostar så betyder det mycket för kundernas upplevelse. – Det ska vara lätt att komma till oss, avslutar Anette.

DEN BOFASTA lokalbefolkningen är naturligt-

vis en stor del av kundkretsen även om det under sommaren är många fritidsboende som kommer till dem. Är det bra väder kan de stanna på Öland

www.foretagsextra.se/borgholm-hogbybil

Högby Bil & Mekaniska Verkstad AB Landsvägen, Högby 8, 387 71 Löttorp tfn verkstad: 0485-201 63 l    tfn butik: 0485-207 58 l    fax: 0485-200 10 e-post: hogbybilomekab@telia.com 86

borgholm


Restaurang och pub i hamnläge på norra Öland I Byxelkroks hamn på norra Öland ligger Hampuben som ägs av syskonen Jessica Wihammar och Mikael Wihammar. De erbjuder mat för alla smakriktningar, nattklubb på onsdagar och olika event som liveband eller frågesport. SYSKONEN Jessica Wihammar och Mikael Wihammar tog över Hamnpuben i Byxelkrok för drygt tio år sedan har den byggts ut successivt och för två år sedan gjordes en stor renovering där de bland annat höjde taket och bytte golv. Resultatet blev en ljusare och trivsammare lokal med bättre akustik. Idag finns det ett hundratal sittplatser utomhus och inomhusserveringen rymmer upp till 70 gäster. Utanför själva restaurangdelen finns dessutom en loungedel och ytterligare en liten bar. SEDAN

RESTAURANGENS MENY är varierad för att alla

ska hitta något som passar. Gästerna kan välja mellan både kött, fisk och vegetariska alternativ, bland annat sallad, hamburgare, entrecote och abborre. Måndag till fredag serveras dagens lunch och även här finns alternativ för olika smakriktningar. SPECIELLT FÖR HAMNPUBEN är att de arrange-

Naptunivägen, 387 75 Byxelkrok hamnpuben@gmail.com Vi finns på Facebook @Hamnpuben

rar temakvällar, exempelvis livemusik eller quiz, vilket de är ganska ensamma om på norra Öland. Hamnpuben håller öppet från påsk till skördefesten och därutöver även vissa storhelger, till exempel Alla helgonahelgen och Lucia. Under sommarmånaderna har de 20 anställda och det är fyra som jobbar året runt, varav Mikaels fru är en av de heltidsanställda.

många ungdomar i Byxelkrok, vilket också reflekteras i gästklientelet. En gång i veckan är det onsdagsklubb som är nattklubb för personal från Böda Sand, ICA och andra lokala arbetsgivare. – Då har vi DJ och röjer golvet från bord, då är det nattklubb, berättar Jessica. HAR MÅNGA regelbundna stamgäster men också turister från de närliggande campingplatserna. Bodarna i hamnen drar många besökare som passar på att äta i Hamnpuben. Många gäster kommer för att titta på sport. Under fotbolls-VM kunde de som så önskade titta på matcherna inomhus, medan de som inte var lika intresserade kunde sitta i utomhusserveringen istället. I samband med den senaste ombyggnationen sattes det in dörrar som går att öppna upp helt så att även gäster som väljer att sitta inomhus kan få en känsla av att vara utomhus när det är fint väder. Jessica och Mikael är väldigt måna om sina gäster och lägger stor vikt vid att hitta trevlig personal och hålla en hög servicenivå. – Man ska gå härifrån och vara nöjd för att man har fått en trevlig upplevelse, sammanfattar Jessica. HAMNPUBEN

EFTER DE SENASTE ÅRENS renoveringar har

Jessica och Mikael inga stora projekt på agendan, men båda tror att verksamheten kommer att expandera i och med att turistnäringen satsar allt mer på norra delen av Öland. Det kommer allt fler båtar till Byxelkrok, vilket i sin tur ger fler gäster till Hamnpuben.

JESSICA OCH MIKAEL har en väldigt blandad

skara gäster, både barnfamiljer och många äldre hittar till Hamnpuben. Däremot är det inte så

www.foretagsextra.se/ borgholm-hamnpuben borgholm

87


Begagnade originaldelar med garanti MärkesDemo Mönsterås är det nya namnet på den anrika firman Signalen AB som har demonterat bilar och sålt originaldelar sedan tidigt 70-tal. Verksamheten drivs med samma fina koncept som tidigare men i ny kostym, skillnaden är att kedjan de nu ingår i borgar för ännu bättre kunderbjudande och högre servicegrad än tidigare.

dagligen som handlar hos oss och priserna ligger på max 50% av nydelspriset, detta blir ju särskilt attraktivt när det gäller dyrare delar. Kunden får dessutom garanti på de allra flesta delarna som f.ö. alltid funktionstestas. MÄRKESDEMO

FRANSSON jobbar som VD i MärkesDemo Mönsterås och Linköping som kanske är mer känt under sitt tidigare namn Signalen AB. Företaget har precis genomgått en re-branding och ingår sedan ett par år i kedjan med samma namn. Verksamheten i Mönsterås och Linköping är en del av Atracco Group som äger flera av de 27 demonteringar som i skrivande stund är MärkesDemo. – Verksamheten fortsätter med ”större muskler” och i modernare kostym med allt från kvalitet och miljö till flera försäljningskanaler sammanfattar Peter. PETER

MÄRKESDEMOS CORE business är

att återvinna och sälja begagnade originaldelar. – Råvaran är bilen, vi får in en bil av äldre eller nyare mått som ska demonteras, vi skruvar av de flesta delarna på bilen, främst sådant som vi har avsättning för på marknaden och övriga delar återvinns enligt gällande miljöpolicy, berättar Peter. KUNDGRUPPEN HAR skiftat un-

der åren från att privatpersoner var den mest betydande kundgruppen till att 90% nu är business to business. Den vanligaste kunden idag är märkesverkstaden. Men vi har fortfarande cirka 20–30 privatkunder

I Mönsterås säl-

jer i ett område ner till Karlskrona och Blekinge inklusive Småland. Utanför den arealen tar sedan nästa MärkesDemo i organisationen vid. Peter berättar att de har avtal med de flesta försäkringsbolag som tillför råvara till dem. I gengäld har de avsättning mot deras försäkringsobjekt via märkesverkstäderna. En mycket viktig komponent är att varje lokalt lager synkas med övriga inom MärkesDemo så tillgången på fler delar blir på så sätt en klar fördel. MärkesDemo i Mönsterås är specialiserade på VAG-gruppen där varumärken som ingår är Volkswagen,

Audi, Seat och Skoda. De tar dock emot alla bilmärken, om än i mindre skala. Privatpersoner är naturligtvis också välkomna att lämna in sin bil för återvinning. MÄRKESDEMO HAR ett starkt mil-

jötänk: – Det här är otroligt miljöorienterat och vi arbetar kontinuerligt med att vara så miljöanpassade som möjligt, dessutom är det en slags återvinning. Ju fler originaldelar vi kan tillföra till bilskadereparationerna, desto bättre är det för miljön. Miljötänket är en del av affärsidén! Våra kärnvärden är kvalitet, miljö, garanti och leveransförmåga. MärkesDemo arbetar konstant med att utveckla och förbättra vår gemensamma affär, utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv, avslutar Peter.

www.foretagsextra.se/monsteras-signalen

Signalen i samma regi men i ny kostym!

Vi erbjuder samma goda service med ett ännu bättre sortiment!

Hela lagret på vår hemsida:

www.signalen.se 88

mönsterås

Helproffs på begagnade delar!

VÄSTRA OKNEBÄCKSVÄGEN 7 • MÖNSTERÅS • 0499-490 00 •


Allt för den kompletta servisen EN TRASIG TALLRIK eller kaffe-

kopp kan vara svår att ersätta, framför allt om den är en del av en äldre, lite ovanligare servis. Men i butiken Gammalt & Nytt i Karlskrona finns mängder av antikt glas och porslin, i form av såväl bruksföremål som figuriner, samt en mängd andra äldre föremål som smycken och väggdekorer. Här har Ann-Christin Svensson hjälpt sina kunder att hitta rätt i djungeln av antikviteter i över tjugo år, ett arbete som hon tycker är lika roligt än idag. I DET BREDA sortimentet ryms glas

från både de mindre och de större glasbruken, med anor från 1900-talet och framåt. När det gäller utbudet av porslin finns här en hel del från Karlskrona Porslinsfabrik, Gustavsberg och Rörstrand, liksom från en rad andra välkända produ-

center. Ann-Christin reser ofta runt i södra Sverige för att hitta pjäser att komplettera sitt sortiment med och kan dessutom gärna hålla lite extra utkik om det är någonting särskilt en kund letar efter.

Följ

www.foretagsextra.se/karlskrona-gammaltnytt

Allt inom heminredning

Socialt!

JONSSONS MÖBLER i Åseda är

en unik möbel-och inredningsaffär som funnits i Åseda över 60 år. Varav paret Niklas och Marie Jonsson har drivit den i 13år. Butiken har ett handplockat sortiment från många olika duktiga leverantörer. I och med korta avstånd till både Växjö Vetlanda och Högsby, är de nära till kunder i tre olika län. Niklas och Maries ambition är att ha ett brett sortiment av möbler, belysning, inredning och presentartiklar till både äldre och yngre. Hos Jonssons Möbler ska man finna både klassiska möbler, men även trendenliga. I DEN 2 500 kvadratmeter stora bu-

tiken, ryms allt från sängar, soffor, matbord, soffbord med mera. Kunder består av privata kunder,

men även företagskunder eftersom de kan erbjuda möbler även för offentlig miljö. Jonssons Möbler säljer även det mesta inom solskydd, såsom rullgardiner och lameller med mera. – Service och kunskap av våra produkter är en av de viktigaste delar vi vill erbjuda våra kunder. Välkommen till Jonssons Möbler i Åseda, avslutar Marie.

www.foretagsextra.se/uppvidinge-jonssonsmobler

Gammalt & Nytt

#FöretagsExtra

Öppettider: onsdag 16–18, lördag 11–14

facebook.com/ForetagsExtra

0705-24 62 11 l Borgmästarekajen 8, Karlskrona karlskrona / uppvidinge

89


Traditionellt mathantverk med rena smaker Kabanoss, paprikawurst, småländsk chilikorv och köttbullar. Det är årets stora nyheter hos Stens Chark, ett charkuteri i Åseda som tillverkar välsmakande charkprodukter av bästa kvalitet. Med ett flertal utmärkelser i bagaget är det inte konstigt att verksamheten har fortsatt att växa under åren och de populära produkterna finns numera att köpa i en mängd butiker i södra Sverige, samt i Stockholm. STENS CHARK KÖPTES upp av

Sten Johansson år 1943, som vid den tidpunkten varit anställd i företaget under ett flertal år. Redan då låg fokus på att tillverka charkprodukter av högsta kvalitet, även om tillvägagångssättet var annorlunda då jämfört med idag, eftersom man på den tiden gjorde allt för hand. Numera drivs verksamheten av Stens dotter Ingegerd Gustafsson och hennes son Fredrik Gustafsson och trots att mycket har förändrats under åren

kan man känna igen den goda smaken från förr.

både vad gäller djurhållning och köttkvalitet.

ÄR BRETT och innefattar korv av alla slag, så som kryddiga grillkorvar, isterband, falukorv och prinskorv. Därtill tillverkar de ett flertal olika leverpastejer, blodpudding och köttbullar. Råvarorna är noggrant utvalda och levereras av närliggande producenter som Kalvenäs Gård och KLS Ugglarps, som har hög standard

STENS CHARK ARBETAR ständigt

SORTIMENTET

med att förbättra sina produkter och ta fram nya, för att möta kundernas önskemål. Köttbullarna är ett exempel på det, som med sin färska gula lök spås bli en vardagshjälte på middagsbordet. Köttbullarna kommer även att vara med och tävla

i Chark-SM i november i år, tillsammans med en rad andra produkter. År 2016 fick Fredriks och Ingegerds falukorv och prinskorv nämligen guldmedalj i den prestigefyllda tävlingen, liksom brons för blodpuddingen. I år hoppas de därför på samma framgång som sist.

www.foretagsextra.se/uppvidinge-stenschark

Hammarvägen 1 A, Åseda l 0474-100 70 stenschark@gmail.com l www.stenschark.se

90

uppvidinge


Helhetslösningar inom bemanning och tjänster Behöver företaget extra personal vid arbetstoppar? Vem sköter fastigheter, grönytor, beskär häckar och fruktträd? Behöver du hjälp med städning, flyttstädning, skogsarbete eller röjning av skogen? Farmartjänst Uppvidinge erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa tjänster av erfarna och kunniga entreprenörer.

Whisky som inspirationskälla Patrich Johansson och Roger Nilsson har varit kollegor sedan nittiotalet och har, förutom arbetet, ett stort intresse för whiskey gemensamt. Att de båda delade samma intresse ledde till att de startade upp PR-FAT tillsammans, ett träbearbetningsföretag i Åseda som bland annat skapar specialdesignade möbler av det vackra och hållbara träslaget ek. PR-FAT BÖRJADE egentligen med

FARMARTJÄNST UPPVIDINGE är

en ekonomisk förening som har varit verksam i Uppvidinge kommun sedan bildandet 1996. Idag ägs föreningen av 12 medlemmar och har numera ett 20-tal medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter, vilket bidrar till att Farmartjänst Uppvidinge kan erbjuda ett brett spann av tjänster till företag, föreningar och privatpersoner. SOM Farmartjänst Uppvidinge erbjuder är att tillhandahålla kompetent personaluthyrning med kunden i fokus för flexibla lösningar. Här får kunderna hjälp med helhetslösningar inom allt från kvalificerad bemanning, snöröjning och grönyteskötsel till stängsling, plattläggning, markarbete, mindre snickerier eller naturvård. I maskinparken finns allt från trakKONCEPTET

torer och redskapsbärare till lövsugsvagn och gräsklippare. Med erfarna och drivna entreprenörer hos Farmartjänst Uppvidinge är hjälpen inte långt borta. MÅLSÄTTNINGEN ÄR ATT hålla

hög kvalitet på arbetet, vilket gör att både säkerhet och utbildning av medarbetare är av hög prioritet. Bland annat har medarbetare utbildats för motorsågskort ABC, röjsågs­ kort AB, trädbeskärning, skylift, truckkort, grönt kort, ADR light, efter­släckning, arbete på väg, naturvård med mera. Farmartjänst Uppvidinge har hjälpt till med alla möjliga och – nästan omöjliga uppdrag. Verksamhetsledare Sven-Ivar Svens­son hjälper gärna till att hitta lösningar för alla tänkbara behov och uppdrag. Med inställningen ”allt är möjligt” blir allting möjligt.

en annan affärsidé på temat whisky, då de en dag år 2013 fick frågan om de kunde börja tillverka specialanpassade whiskyfat i mindre storlekar. Allt grundade sig i att de vanliga bourbonfaten på 200 liter var för stora för dem som ville köpa en andel på ett destilleri och man ville därför ta fram en anpassad modell på mellan 30-50 liter. Eftersom Patrich och Roger ägde en femaxlad CNC-maskin och dessutom hade ett stort intresse för drycken passade de bra för uppdraget, men snart insåg de båda att det var allt för krångligt och de började fundera på andra lösningar. Att tillverka möbler av ekfat blev istället Patrichs och Rogers nya affärsidé, som snabbt blev en snackis bland kunderna. BESTÅR främst av dryckesrelaterade inredningsdetaljer som whiskyhyllor, whiskyskåp

och vinskåp, i stort sett alltid tillverkade av träslaget ek. De flesta av PR-FATs produkter är specialdesignade enligt kundens önskemål, vilket gör att man kan få en unik möbel enligt sin egen smak och stil. PR-FAT tillverkar även specialanpassade golvlister, som kan behövas vid renoveringar av gamla hus samt specialemballage, som Patrich och Roger tillverkar och levererar till ett flertal industrikunder i kommunen. ATT SKAPA specialanpassade pro-

dukter för olika typer av kunder kan ibland vara svårt, men det tycker Patrich och Roger inte är något problem. Snarare tycker de att det är roligt att arbetet är utmanande och att de ständigt måste tänka kreativt och hitta nya lösningar på de problem som dyker upp längs vägen.

MÖBLERNA

www.foretagsextra.se/uppvidinge-prfat

www.foretagsextra.se/uppvidinge-farmartjanst

Besök oss på facebook

Design från Åseda, Mitt i Småland Roger Nilsson och Patrich Johansson 0702-55 42 83 • 0768-83 91 93 Lillgatan 12, 364 31 Åseda l    070-827 92 27 l  www.farmartjanst-uppvidinge.se

www.pr-fat.se • Facebook: PR-Fat • info@pr-fat.se uppvidinge

91


Det lokala, personliga bankkontoret Marie-Louise Mobelius, kontorschef på Handelsbanken Åseda, och kollegan Malin Zeilon har tillsammans över 30 års erfarenhet av bankväsendet och kan erbjuda kunderna en bred kompetens på det lilla, personliga kontoret i Åseda.

Vällagade luncher och catering för alla tillfällen Klassiska bakelser, färska frallor, småkakor till kaffet, smörgåstårtor och goda luncher lagade från grunden erbjuds på Norrhults Café, som ligger i området Glasriket. Kom in och njut av doften av nybakat eller satsa på catering, lagad från grunden med bra råvaror. PÅ BÄSTA LÄGE i det lilla samhället

Norrhult finns Norrhults Café. Det lättillgängliga läget lockar till såväl spontanbesök av förbipasserande som besök av stamgäster. Erika Hedberg utbildade sig inom bageri och konditori och för tre år sedan köpte hon ett hus i som totalrenoverades för att få en lokal som skulle passa hennes behov. Där öppnade hon kaféet sommaren 2016. 23-åriga Erika är driftig och har en egen vilja, vilket gjorde att hon satsade på en egen rörelse. Hon är själv uppvuxen i trakten, men att verksamheten hamnade i Norrhult var mer en slump än ett strategiskt beslut. CAFÉ erbjuder ett stort utbud av såväl klassiska bakverk och småkakor som säsongens läckerheter. Luncherna, som består av traditionell husmanskost, är lagade från grunden och lockar NORRHULTS

många gäster under hela året. Under sommaren öppnas uteserveringen i trädgården. – Jag erbjuder en dagens rätt och ett alternativ. Jag lagar mycket från grunden och lägger ned den tid det krävs för det. Jag använder rena råvaror, inga halvfabrikat, säger Erika. DEN DEL AV VERKSAMHETEN som

Erika vill utveckla ytterligare är catering till privatpersoner och företag. Kanske tårta, smörgåstårta eller planka till födelsedagsfirandet, ostfrallor till frukostmötet, kall eller varm buffé till företagslunchen eller festligheterna? Här är det kundernas önskemål som styr utbudet och parollen är att ingenting är omöjligt. – Det mesta går att lösa. Jag utgår från kunden, alla är olika och har olika önskemål samt allergier och smak att utgå från, avslutar Erika.

www.foretagsextra.se/uppvidinge-norrhultscafe

I ÅSEDA har den lilla banken, med

det personliga lokalkontoret, funnits sedan 1891. Kontorschef på Handelsbanken Åseda är MarieLouise Mobelius, som har 30-årig erfarenhet inom bankväsendet. På kontoret arbetar även hennes kollega Malin Zeilon, också hon med lång erfarenhet inom bank och finans. Tillsammans har de en bred kompetens inom allt från företags- och privatrådgivning till försäkringar, sparande, lån samt skog och lantbruk. Handelsbanken Åseda har viss kontanthantering men hjälper även sina kunder via internet och mobilapp. MÅNGA BANKKONTOR flyttar från

de mindre orterna och blir mer och mer digitala i sitt kundbemötande. Handelsbanken gör tvärs emot genom att decentralisera kontoren och skapa en personlig bank med lokala bankkontor. – Handelsbankens filosofi är att fortsätta vara lokala med bankkontor nära kunderna för att behålla kontakten och finnas tillgängliga, säger Marie-Louise.

VARJE VARDAG mellan klockan 10

till 13 har Handelsbanken Åseda öppet för kunder att komma på spontana besök. Utöver det erbjuds generösa telefontider och möjlighet till bokade besök under större delen av dagen. – Det är roligt att arbeta på det mindre kontoret. Vi får en annan kontakt med kunderna eftersom det alltid är vi som möter dem på kontoret eller i telefon, säger Marie-Louise. ATT DET LILLA lokalkontoret med

ett personligt bemötande uppskattas går inte att ta miste på. MarieLouise kan berätta att det kommer mycket nya kunder nu, främst från Uppvidinge kommun men även från närliggande orter i angränsande kommuner. – Vi får in nya kunder i alla åldrar. Jag tror att de upplever en trygghet i att vi finns här. Vi är det lilla kontoret som följer med i vad som händer på orten och hur förutsättningarna är här, avslutar Marie-Louise.

www.foretagsextra.se/uppvidinge-handelsbanken

Besök oss på Facebook

www.handelsbanken.se/åseda 076-804 01 92 l Parkgatan 2, 360 71 Norrhult 92

uppvidinge

Olofsgatan 5, Åseda

0474-607 80


Bland nallar och dockor Nallar, dockor och dockskåp, butiken Margarethas Dockskåp bjuder på en fantastisk miljö bland traditionella leksaker och unika samlarobjekt. Margaretha Elfström Södergren, som driver den charmiga butiken i Kosta, har över 30 års erfarenhet av branschen och kan hjälpa sina kunder med det mesta, även med reparation av dockor och nallar.

Med glas från 50och 80-talet som specialitet MARGARETHA Elfström Södergren

FÖR DEN SOM ÄR samlare av

hade som barn en passion för dockskåp och klippdockor. Sin passion för dockor tog hon med sig in i vuxenlivet när hon bland annat arbetade för Charlotte Weibull, som var Sveriges mest kända docktillverkare under sin tid. År 1982 var tiden mogen för Margaretha att starta en egen specialbutik för dockor, dockskåp och nallar i Malmö. Sedan sex år tillbaka finns Margarethas Dockskåp i Kosta, på ett ypperligt läge längs Stora Vägen. DEN VÄLSORTERADE butiken finns ett brett sortiment av dockor, nallar, dockhus och miniatyrer av hög kvalitet. Här får man kliva in i en fantastisk miljö och många känner nostalgi när de finner leksakerna som de själv lekte med som barn. I butiken finns även en avdelning med rariteter och samlarobjekt. Margareta har över 30 års erfarenhet av branschen och kan hjälpa till att hitta en speciell produkt och rariteter. Margaretha är även agent för Steiff, en världskänd tillverkare av mjuka djur och som tillverkade den första teddybjörnen år 1902.

antikviteter, särskilt glas, bör göra ett besök i Sabines Antik & Loppmarknad i Emmaboda. Sabine Säfström Risberg har en stor variation på sitt utbud, men hon har specialiserat sig på glas från 50- till 80-talet. EN KONSTNÄR SOM dyker upp fle-

I

HOS Margarethas Dockskåp är allt från samlare till människor som vill ge sina barnbarn dockor och nallar såsom de såg ut förr. Även om samlandet av dockor och nallar har minskat på senare år finns det fortfarande en skara kunder som söker rariteter eller nostalgiska objekt. Margaretha framhåller att det är bra om långväga kunder höra av sig innan besöket. KUNDERNA

tillhandahåller verkstad med reparation av dockor och nallar. Hon har tillgång till mycket reservdelar, även om många delar inte längre går att finna. MARGARETHA

0709-28 77 69 www.margarethasdockskap.se

ra gånger när Sabine berättar om sina glas är Bertil Vallien, vars glas är mycket efterfrågade. Hon säger att det kan löna sig att fråga efter ett föremål som man är på jakt efter och inte bara lämna affären om man inte hittar det själv. Om den inte finns i affären står hon gärna till tjänst med att söka efter varan på annat håll.

www.foretagsextra.se/lessebo-dockskap

SABINE KOMMER från Tyskland

och hon har bott i Sverige i 38 år. I Tyskland jobbade hon som förskollärare, men efter att ha flyttat till Sverige började hon intressera sig för antikviteter och startade Sabines Antik och Loppmarknad 1995. Hon köpte så småningom huset mitt emot sitt eget, dit hon flyttade sin affär.

Sabines

Antik & Loppmarknad www.sabines.se

SABINE ÄR NOGGRANN med att

varorna ska hålla hög kvalitet och hon rensar ut sådant som inte håller måttet. Företagets hemsida är ett bra skyltfönster utåt och lockar kunder från när och fjärran. www.foretagsextra.se/emmaboda-sabines lessebo / emmaboda

93


Ett trivsamt boende med Ljuders socken kallas ofta Sveriges mest kända socken, eftersom det var här den älskade författaren Vilhelm Moberg växte upp. Här ligger även hotellet Grimsnäs Herrgård, som tack vare sitt natursköna, lantliga läge och exceptionellt goda service blev utsedd till Sveriges bästa bed and breakfast år 2015.

94

lessebo

SUNE OCH MIA Markmann köpte Grimsnäs

Herrgård år 2009, efter att varit på jakt efter en bostad ute på landsbygden där de kunde få en nystart i livet. Tanken var från början inte att de skulle starta någon verksamhet ute på gården, men eftersom förutsättningarna var så goda var paret snart igång med planeringen för ett bed and breakfast. Grimsnäs Herrgård hade vid den tidpunkten redan drivits som vandrarhem i nästan 40 år, men Sune och Mia bestämde sig snart för att göra om et gamla konceptet. Under åren som gått sedan starten har de därför gett rummen ett

rejält ansiktslyft och arbetar fortfarande successivt med förbättringar och med att ge vart och ett av de 15 rummen egen toalett och dusch. – Vi vill att det ska vara en hemtrevlig och trivsam atmosfär, så alla rummen är inredda med omtanke och med riktiga blommor och konst på väggarna. Alla rummen är dessutom lite olika, vilket är lite roligt. Våra återkommande gäster har ofta sin egen favorit, säger Mia. SOM GÄST PÅ Grimsnäs Herrgård blir man ser-

verad välsmakande ekologisk frukost och ingen


naturen runt knuten boendegäst behöver vara hungrig. Även om restaurangen under vinterhalvåret enbart öppnar för grupper, så erbjuder vi alltid mat till dem som bor här. Mat tillagad från grunden av de bästa ekologiska råvaror som finns. Mycket är dessutom är närproducerat. Den gröna linjen syns även bland dryckerna, där man kan välja såväl ekologisk lemonad som vin och öl. – Vi har sagt att allt ska vara ekologiskt här på gården, från vår tomtgräns och vidare ända in i kökets hjärta. Det innebär att även de betesdjur som via arrende betar på gården måste komma från en certifierad gård med samma ideal som oss. Detsamma gäller maltkornet som vår arrendator odlar här utanför. De är dessutom den första ölproducenten i världen som kan skriva direkt på flaskan exakt vilken gård säden kommer ifrån, berättar Sune. DEN STÖRSTA DELEN av Mia och Sunes gäster

är vuxna, som söker efter lugn och ro i en fridfull miljö. Med sitt fina läge endast ett stenkast från vandringsleder, kultur och naturområden är det

”Vi har haft konferens här med gäster från hela världen och det är riktigt kul att så många hittar hit.” en perfekt bas att utgå från när man vill upptäcka Småland och omgivningens alla pärlor och sen återvända till en rogivande plats efter dagens alla aktiviteter. SAMMA ANLEDNING passar Grimsnäs Herrgård bra för den mindre konferensen, då de förutom boende, aktiviteter och mat kan erbjuda boende i ett eget rum för upp till 15 personer. Är man fler så får några dela rum. – Vi har haft konferens här med gäster från hela världen och det är riktigt kul att så många hittar hit, avslutar Sune. AV

www.foretagsextra.se/lessebo-grimsnas

Sveriges bästa B&B - enligt Swedish Welcome 2015 15 rum och ekologisk restaurang - Boka boende, kalas eller den lilla konferensen Grimsnäs herrgård

Ljuder

SKRUV

Tel 0478-20400

www.grimsnas.se

lessebo

95


Danska designklassiker och loppisfynd Danska designklassiker, målade möbler i lantlig stil och loppisfynd samsas i den välkända och väletablerade butiken 60-TALET. Butiken finns sedan en tid tillbaka i nya rymliga lokaler i Strömberghyttan. Birthe Pakula och Peter Sörenson åker regelbundet till Danmark för att köpa hem möbler och inredning att fylla butiken med. Inom kort planerar de att öppna ett kafé.

BIRTHE PAKULA OCH PETER Sörenson flyttade

till Sverige från Danmark för cirka 15 år sedan. Båda har en bakgrund inom antikvitetsbranschen och ganska snart efter att de flyttat till Sverige startade de en butik med inriktningen danska antikviteter och loppis. År 2005 grundades 60-TALET, som idag är ett välkänt varumärke med stamkunder från hela Sverige. I 13 ÅR LÅG DEN LILLA BUTIKEN i en mindre lo-

kal på 200 kvadratmeter i Lessebo. Alldeles nyligen har butiken flyttat till Strömberghyttan, som är en del av Glasriket, till stora, rymliga lokaler. Idag är lokalerna på hela 1 500 kvadratmeter och här finns både antikviteter och loppis. I butiken finns antikviteter från framför allt Danmark, och

96

lessebo

de har specialiserat sig på danska designmöbler från 1950- och 60-talet. Det finns även ett stort utbud av målade möbler i lantlig stil. Birthe och Peter besöker Danmark regelbundet för att köpa med sig möbler och inredning att fylla butiken med. DE DANSKA DESIGNMÖBLERNA har visat sig

vara eftertraktade i Sverige och efterfrågan på danska designklassiker är stor. Omsättningen av möbler är hög, och populära möbler kan snabbt försvinna. Birthe och Peter hjälper även kunder att hitta specifika möbler eller detaljer till möbler under sina regelbundna inköpsresor till Danmark. – Svenskar är bra på att köpa begagnat, även om det kostar en del. Det är en stor skillnad jämfört med danska konsumenter, säger Peter. MIXEN AV DESIGNMÖBLER, klassiskt dansk

design och loppis lockar en bred kundkrets. Kunderna är många och kommer från närområdet, men många åker gärna några extra mil från exempelvis Växjö och Kalmar för att besöka butiken. 60-TALET har blivit ett välkänt varumärke i hela Sverige vilket har gjort att det även kommer många långväga besökare till butiken. Dessutom ligger butiken på ett perfekt läge på landsvägen mellan Kalmar och Göteborg.

”Svenskar är bra på att köpa begagnat, även om det kostar en del. Det är en stor skillnad jämfört med danska konsumenter.” tig för att hålla en bra servicenivå till sina kunder. De samarbetar dessutom med ett lokalt åkeri och kan erbjuda dagliga transporter till både Stockholm och Göteborg till överkomligt pris. – Det gäller att vara flexibel för att möta kunden, konstaterar Birthe. BIRTHE OCH PETER TRIVS med verksamheten

och framför allt det sociala i arbetet, att möta kunderna. Birthe framhåller att det är ett heltidsarbete för två att sköta verksamheten. De planerar att arbeta med detta så länge de tycker att det fortfarande är roligt. Avslutningsvis kan de berätta att de under det kommande halvåret planerar att öppna ett kafé, som ett komplement till butiken.

INOM TIO MILS RADIE levereras möblerna gra-

tis, en service som Birthe och Peter tycker är vik-

www.foretagsextra.se/lessebo-60talet


60-talet Strömbergshyttan • Dansk möbeldesign • Lantstil • Loppis

Öppettider höst/vinter: Helger kl 10–16 eller enligt överenskommelse

0478-311 03, 0705-49 92 32 Strömberghyttan, 365 92 Hovmantorp www.60talet.com lessebo

97


Antikaffär med föremål från stenåldern Kvarnen Antik och Loppis i Lindås är ett måste för samlare och folk med passion för retroprylar från årtionden, ja till och med årtusenden tillbaka. Affären består av en våning med antikviteter och två våningar med loppisvaror. Det är passionen för gamla föremål som driver ägarna Boris Englund och hans fru Rose-Marie Olofsson. Boris är den som letar upp föremålen medan Rose-Marie sköter kundkontakterna i affären.

I KVARNEN ANTIK OCH Loppis kan man hitta

allt från porslin från olika epoker, möbler, lampor, samlarobjekt, allmogeföremål och riktigt, riktigt gamla saker. – Vi har stenyxor och flintyxor som härstammar från tiden 2000-3000 före Kristus, säger Boris, så de saker vi säljer här omspänner en tid på cirka 5000 år. BORIS INTRESSE FÖR antikviteter startade

redan i 10-årsåldern när han åkte omkring på auktioner tillsammans med sina föräldrar. Han startade en antikvitetsaffär i Kalmar, men paret flyttade sedan till Emmaboda när Boris föräldrar behövde hjälp. Affären i Lindås startades 1983 och där såldes till en början endast antikviteter, men utökades så småningom med loppis, som finns i övre våningen och i källarvåningen. Boris och Rose-Marie var bland de första i trakten som hade loppis, vilket var rätt ovanligt på 80-talet. BORIS HAR UNDER årens lopp skaffat sig ett brett kontaktnät och vet var han ska leta gamla föremål. Han åker på mässor, tittar på auktionssajter på nätet och läser tidningar. Det är passionen som driver honom och sakletandet har blivit något av en livsstil. Rose-Marie gillar kontakten med kunderna och hon har utvecklat goda relationer till flera stamkunder. KVARNEN ANTIK OCH Loppis håller öppet varje

dag mellan klockan 11 och 16 under sommarmå-

98

emmaboda

”Vi har stenyxor och flintyxor som härstammar från tiden 2000-3000 före Kristus, säger Boris, så de saker vi säljer här omspänner en tid på cirka 5000 år.” naderna juni, juli och augusti. Under resten av året är det öppet på helgerna förutom julafton, nyårsafton och midsommarafton.

www.foretagsextra.se/emmaboda-kvarnenantik

Antik & Auktionsgodsaffären Kvarnen Rose-Marie Olofsson l Boris Englund

0708-27 76 69


Idylliskt vandrarhem i Mobergs hemtrakter Omgiven av stengärdsgårdar, kohagar och röda hus på den småländska landsbygden ligger Moshults vandrarhem. Moshult är författaren Vilhelm Mobergs hemtrakter och lockar därför turister från när och fjärran. Vandrarhemmet ägs och drivs av paret Leif Berglund och Katarina Franzén.

Följ

Socialt!

FÖR KATARINA OCH Leif är det vik-

tigt att kunderna känner sig hemma på vandrarhemmet. Det har 16 rum med totalt 38 bäddar. De flesta rum är tvåbäddsrum. I familjerummen finns det en våningssäng, vilket barnen brukar gilla. I priset ingår lakan och städning, medan frukost, middag och fika kan beställas till. Katarinas specialitet är Mobergare, en populär rätt som tillreddes hemma hos författaren och som består av fläskfärsbiffar, potatis, gräddsås, lingonsylt och stekt lök. Man behöver inte bo på vandrarhemmet för att komma dit och äta och dricka kaffe, men då behöver man beställa minst en dag på förhand.

Utvandrarleden. Det är en cirka 11 mil lång vandrings- och cykelled där man kan ta in på fyra olika vandrarhem längs leden. Vissa sträckor går även att paddla kanot. Leden sträcker sig genom trakter som är kända från Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna.

MOSHULTS VANDRARHEM ingår

i ett vandringspaket med namnet

www.foretagsextra.se/emmaboda.moshultsvandrarhem

MOSHULTS VANDRARHEM

+46-70 63 13 48 89 l www.moshultsvandrarhem.com

#FöretagsExtra Det interaktiva företagsmagazinet

facebook.com/ForetagsExtra

emmaboda

99


En pålitlig partner med expertkompetens Moberg Fog & Brand grundades år 2011 och har sedan starten vuxit kraftigt och är idag ett av de största branschrelaterade företagen i landet. Tack vare kunnig personal med specialistkompetens inom antingen mjukfogning eller brandtätning kan de erbjuda tjänster av högsta kvalitet med ett resultat som håller måttet i många år framöver.

Lärjeågatan 7B, Göteborg 0763-07 11 69 niklas@mobergfog.se www.mobergfog.se

JOAKIM MOBERG HAR lång erfa-

renhet av fogning och brandtätning och drev under många år det egna företaget Jockes Allservice, innan han år 2011 gick samman med sin son Niklas Moberg och startade Moberg Fog & Brand. Niklas hade bara ett år tidigare gått ut gymnasiet och var taggad på en ny utmaning, men att verksamheten skulle växa sig så stor så pass snabbt hade ingen av dem kunnat drömma om. Idag har Moberg Fog & Brand femtiotvå anställda och tar uppdrag såväl i Alingsås som i Göteborg, samt i Skara och övriga delar av Västra Götaland. MOBERG FOG & BRAND erbjuder

helhetslösningar inom mjukfogning och brandtätning och har handplockat de allra bästa hantverkarna i var och ett av de två verksamhetsområdena för att kunna erbjuda så hög standard som möjligt. Några

av de tjänster de erbjuder är fogning av kakel och fasad, sandblästring, brandskyddsisolering, brandskyddsmålning och ljudtätning. Att de fått ett så gott rykte bland kunderna tror Joakim och Niklas delvis beror på att de lägger stor vikt vid att all personal trivs och mår bra på sin arbetsplats, vilket i sin tur påverkar slutresultatet positivt vid varje projekt. Deras stora fokus på kvalitet tror de är ytterligare en anledning, då de jobbar utifrån mottot att de ska utföra arbetet en enda gång och då göra det ordentligt. SER LJUS ut för Moberg Fog & Brand. Joakim och Niklas tror därför att de kommer att fortsätta växa i Västsverige med inriktning på brandskydd de kommande åren.

FRAMTIDEN

www.foretagsextra.se/alingsas-moberg

alingsås

101


En smakupplevelse utöver det vanliga Det italienska köket är känt världen över för sina kärleksfullt tillredda rätter med fina råvaror av hög kvalitet. Momenti Liberi Trattoria i Alingsås är en av de restauranger dit hungriga gäster vallfärdar för att få njuta av fantastiska smaker samt för att få en trevlig stund tillsammans med nära och kära i en trivsam och avslappnad miljö.

MOMENTI LIBERI Trattoria grun-

dades av mångårigt erfarna krögaren Daniele Stua år 2007 och hade redan från start ett tydligt fokus på enkel, välsmakande italiensk mat, tillredd på samma vis som i ursprungslandet i söder. Året var 2010 när matentusiasten och kocken Rasmus Broberg kom in i bilden och under de följande sex åren tog Rasmus över köket tillsammans

0322-136 30 Västra Ringgatan 7, Alingsås info@momentiliberi.se l www.momentiliberi.se 102

alingsås

med Jesper Arvidsson för att verkligen försöka sätta Momenti Liberi på kartan, för att därefter ta över verksamheten. – Det var väldigt bra mat här redan från början, men något enklare rätter. Min utmaning var därför att vidareutveckla konceptet och öka omsättningen, vilket vi faktiskt lyckats riktigt bra med, berättar Rasmus.


DEN NUVARANDE menyn är nog-

grant genomarbetad och innefattar ett litet antal rätter, varav mellan en och tre av dem byts ut varannan vecka, för att på så vis skapa en varierad matupplevelse för gästerna. Säsongens råvaror är ytterligare en faktor som påverkar menyn, där en stor andel kommer från producenter i närområdet. En av de leverantörer Rasmus och Jesper har valt att arbeta med är Bondens Skafferi, som förmedlar allt från ost till kött och grönsaker av högsta kvalitet. ÅREN SOM gått sedan Rasmus tog över verksamheten, upplever han att intresset för mat har vuxit kraftigt bland den svenska befolkningen, vilket även har märkts i hans arbete på restaurangen. – Delvis ska vi tacka alla matprogram på teve som har dragit upp intresset för mat. Numera kan vi sätta upp nästan vad som helst på menyn, oavsett om det är en pastarätt eller ostron. Det tycker jag är väldigt roligt. Men vi strävar efter att få en avslappnad känsla på krogen. Du ska kunna komma hit och äta en UNDER

”Det var väldigt bra mat här redan från början, men något enklare rätter. Min utmaning var därför att vidareutveckla konceptet och öka omsättningen, vilket vi faktiskt lyckats riktigt bra med.” magisk risotto tillsammans med en magisk dryck som noggrant väljs ut till varje ny rätt av vår sommelier Olivia Wåxberg, lika väl som att ta en avsmakningsmeny med dryckespaket. Och man behöver självklart inte komma hit finklädd. Det är en restaurang för alla, avslutar Rasmus.

www.foretagsextra.se/alingsas-momentiliberi

alingsås

103


Inredning och presenter för årets alla säsonger I Gallerian Storken i centrala Alingsås ligger Designhemmet, en inrednings- och presentbutik med ett stort sortiment av spännande produkter man kan unna sig själv eller ge bort till någon man tycker om. För den som hellre vill shoppa online gör det enkelt via butikens webbshop, där man hittar allt från den fysiska butiken och lite till.

CAROLINE LINDHOLM har alltid

haft ett stort intresse av inredning och arbetade som anställd i butiken Designhemmet, när hon en dag år 2015 bestämde sig för att fråga den dåvarande ägaren om hon fick köpa verksamheten. Svaret blev ja och under de tre år som gått sedan dess har Caroline arbetat hårt med att vidareutveckla butikens koncept, med ett ännu mer genomtänkt sortiment i såväl den fysiska butiken som på webben. DESIGNHEMMET säljer presentar-

tiklar som passar de flesta tillfällen, från julklappar och födelsedags-

gåvor till bröllops- och babyshowerpresenter. Här finns till exempel blommor och fina krukor under större delen av året, liksom fina olivoljor, muggar, Alingsåsprylar och leksaker för barnen. Här finns även inredningsdetaljer i form av belysning, tavlor och ramar, samt övrigt utsmyckning som ger hemmet det där lilla extra. Designhemmet varierar utbudet efter årets säsonger och enligt kundernas efterfrågan, vilket gör det spännande att besöka butiken med jämna mellanrum.

NÄR DET GÄLLER utbudet av lam-

por erbjuder Designhemmet en rad dekorativa designlampor av fin kvalitet, av märken som Watt & Veke och PR Home. Dessutom hjälper personalen gärna till att byta ut kablar och uttag för att säkerställa att lampan passar där hemma. Den personliga servicen är viktig för Caroline och hon och hennes anställda försöker därför alltid att lyssna på kundens önskemål och beställa hem produkter om det är någonting som saknas i butiken.

www.foretagsextra.se/alingsas-designhemmet

Designhemmet. Besök vår webbshop

Presenter för alla tillfällen 20% rabatt på ett helt köp Ange koden “extra20” Kungsgatan 29, Alingsås l 070-236 38 08 info@designhemmet.se l    www.designhemmet.se 104

alingsås


För en mer hållbar utveckling Intresset för att semestra med husvagn eller husbil har vuxit stadigt de senaste åren och en av dem som har uppmärksammat trenden är Jörgen Johansson på Möbel-Pejas Tapetserarverkstad i Falkenberg, ett företag som erbjuder möbeltapetsering för både företag och privatpersoner. En annan trend som Möbel-Pejas Tapetserarverkstad märkt av är intresset från företag för renovering av befintliga möbler och då främst från restaurang- och kafébranschen.

JÖRGEN JOHANSSON är under-

Skräddarsydda kostymer Varje kropp är unik och det gör att kläderna vi bär kräver olika passform. Ett och samma plagg kan se väldigt olika ut beroende på vem som bär det. Jonathan Ismael, som driver Lemar Bespoke, arbetar som skräddare av kvalitetskostymer, skjortor och byxor till den kräsna individen. Här finns även ett utbud av färdigsydda kostymer till försäljning i skrädderiet som ligger alldeles intill Lilla torget i centrala Halmstad. HOS LEMAR BESPOKE får man

hjälp med allt från ändringar i de befintliga kläderna till måttsydda plagg eller en helt ny garderob. Kunderna får rådgivning och tips av erfarna ögon och öron för att hitta den perfekta kostymen eller plagget. Tygerna håller hög kvalitet och det finns ett 1000-tal tyger att välja mellan. Jonathan lägger stor vikt vid att kläderna ska ha en perfekt passform till kunden.

JONATHAN HAR lång erfarenhet

som branschen och har arbetat utomlands som skräddare, bland annat i Paris. I Sverige har han även förskansat sig en fyraårig utbildning inom skrädderi och har nu specialiserat sig på herrmode.

www.foretagsextra.se/halmstad-lemarbespoke

sköterska i grunden och arbetade för Falkenbergs kommun i 25 år innan han en dag år 2016 tog över sin fars gamla företag från 1976. Jörgen hade vid den tidpunkten gått bredvid och lärt sig det mesta om verksamheten under sina lediga stunder, så när det var dags för honom att ta över Möbel-Pejas Tapetserarverkstad kände han sig redo för utmaningen. Jörgen får fortfarande hjälp av sin far vid behov och av två sömmerskor med lång erfarenhet. MÖBEL-PEJAS Tapetserarverkstad

erbjuder både företag, såsom kaféer och restauranger, och privatpersoner ett brett utbud av tjänster när det kommer till omklädning av restauranginredning, möbler och dynor, nytillverkning av dynor, mattor till husbilar och husvagnar samt båtkapell. Möbel-Peja åtar sig omklädning från den enklaste köks-

stol till den danska designfåtöljen. Trenden vad gäller inredning går just nu i grått och svart, vilket även är den färgskala som efterfrågas mest av Jörgens kunder. MöbelPejas Tapetserarverkstad erbjuder även ett brett sortiment av tyger, möbelhudar och skumgummi till dynor, för den som hellre vill göra arbetet på egen hand. I OCH MED det ökade intresset för campinglivet och inredning har Jörgens kundkrets blivit allt mer mångfacetterad och numera är det inte bara pensionärer och barnfamiljer som besöker butiken och verkstaden, utan även den något yngre vuxna målgruppen. Att allt fler väljer att klä om sina möbler tycker Jörgen är en positiv utveckling på många sätt. Dels för miljöns skull, men även för sin egen del, då han kan arbeta med sitt stora intresse, möbeltapetsering.

www.foretagsextra.se/falkenberg-mobelpejas

FöretagsExtra Klostergatan 12, Halmstad • 076-309 61 81 www.lemarbespoke.com

Läs mer på: www.foretagsextra.se

Åke Tottsg 1, Falkenberg • 0346-507 20, 0734-20 97 28 • info@mobelpejastapetserarverkstad.se halmstad / falkenberg

105


Delfinen Mellbystrand Kustvägen 120 312 61 Mellbystrand

Som en charter på hemmaplan 106

delfinen

0430 – 277 34 info@delfinenmellby.se www.delfinenmellby.se


”Vi har fullständiga rättigheter på hela innergården och poolområdet. Varför inte ta en lätt matbit, beställa en kanna sangria och sitta och njuta med vännerna i solstolarna och i tankarna låtsas vara på Kanarieöarna”

Kvarterskrog med poolhäng och semesterkänsla I Januari 2017 fick restaurang Delfinen i Laholm nya krögare som satsar på poolhäng, glasseria, à la carte-restaurang och kvarterskrog med tanken att man ska kunna komma hit ofta och umgås med vänner och familj. I den unika utemiljön, som erbjuder en stor inhägnad bakgård, tempererad pool och minigolfbana med 9 hål, kan man njuta av sköna dagar vid poolen och ett brett evenemangsprogram under sommarmånaderna. DELFINEN ÄR en gammal anrik

restaurang i Laholm. För snart två år sedan beslöt sig Weronica och Martin Johansson för att slå upp portarna till den vackra anläggningen som de renoverade inför nyöppningen i mars 2017. Delfinen består av en restaurang i ena delen av byggnaden och en glasseria i södra delen av huset samt en stor inhägnad bakgård med tempererad swimmingpool och en fin 9-håls minigolfbana som byggdes för tre år sedan. WERONICA OCH MARTIN har erfa-

renhet av restaurangbranschen och har tidigare drivit restaurangen på Skogaby Golfklubb i fem år. Nu vill de satsa på att göra något eget tillsammans och tog tillfället i akt när de fick möjlighet att öppna Delfinen på nytt. Deras slogan har blivit ”som en charter på hemmaplan” tack vare den unika utemiljön.

NÄR MÅNGA RESTAURANGER i

området satsar på säsongsöppet väljer Weronica och Martin att hålla öppet året runt, helgtid under lågsäsong och dagligen under sommarmånaderna. Till jul dukas det upp till julbord i restaurangen. À la cartemenyn består av rejäla varmrätter såsom plankor, hamburgare, fisk och ribs, men även en del rätter med asiatisk touch. – Vårt mål när vi tog över var att skapa en restaurang som passar alla, en kvarterskrog med familjär stämning där alla känner sig välkomna. En kvarterskrog med vällagad mat och bra priser så att människor i Mellbystrand och Laholm med omnejd ska känna att de kan komma hit ofta och njuta och umgås. Under vår, höst och vinter har vi After Work på fredagar som blivit väldigt populärt. Då erbjuder vi oftast en god varmrätt för 100:-. Så har vi ofta musik-

kvällar men ibland även musikvideo quiz kvällar, berättar Martin. SOMMAREN erbjuds en läcker poolmeny med lite enklare rätter under dagen och à la carte till kvällen. Uteserveringen längs poolen är även öppen kvällstid. I juli och augusti erbjuds den populära kombinerade räkfrossan och grillbuffén, som innebär traditionell räkfrossa med alla tillbehör och en stor grillbuffé till ett och samma pris. – Vi har fullständiga rättigheter på hela innergården och poolområdet. Varför inte ta en lätt matbit, beställa en kanna sangria och sitta och njuta med vännerna i solstolarna och i tankarna låtsas vara på Kanarieöarna, säger Weronica och Martin. UNDER

UNDER SOMMAREN kan man med

fördel spendera en hel dag med fa-

miljen på Delfinen. Det går utmärkt att lösa en dagsbiljett till poolen och tack vare ett armband, som man får när man löser biljett, kan man komma tillbaka senare på kvällen för att fortsätta bada. I glasserian finns 26 sorters kulglass att välja mellan, samt mjukglass och lättare fika. PÅ DELFINEN finns även möjlighet

att ha barnkalas med mat, bad, minigolf och glass, vilket är uppskattat av de små. Det går även att beställa catering som består av olika sorts bufféer. Är man sällskap om 20 personer eller fler kan man även hyra Delfinen utöver ordinarie öppettider.

www.foretagsextra.se/laholm-delfinen delfinen

107


Exklusiva tårtor, vegansk catering och vällagad lunch Cia Wahlgren är konditorn och kocken som under 2017 utsetts till Årets nyföretagare och Entreprenör Skåne. I Sjöbo driver hon den mysiga lunchrestaurangen Sockerdrömmars mat, catering och tårtor. Räkna med hög kvalitet på råvaror, närproducerat och svenskt kött. Allt går även att få i vegansk tappning. 2017 UTSÅGS Cia Wahlgren, som

driver Sockerdrömmars mat, catering och tårtor i Sjöbo, till Årets nyföretagare. Hon utsågs dessutom till Entreprenör Skåne men samtidigt, påpekar hon, är det kunderna som är viktigast samt att det hon levererar håller hög kvalitet. Innan Cia startade eget har hon skaffat gedigen erfarenhet som kock och restaurangchef, i både Åre och Malmö. I SITT EGET företag klappar hjär-

tat extra hårt för närproducerade och ekologiska råvaror, svenskt kött och vegansk kost. Tårtor ligger henne varmt om hjärtat och hon skapar

tårtdrömmar som slår de flesta förväntningar. Bröllopstårtorna är Cia mest stolt över och hon kan leverera dem över större delar av Skåne. – Jag gör allt från moussetårtor till sexvåningstårtor med strutsfjädrar och allt däremellan. Tårtorna kan specialbeställas och det finns nog ännu inget jag inte har lyckats göra. Däremot är det viktigt att beställa i tid eftersom schemat snabbt blir fulltecknat, säger Cia. TILL BRÖLLOP, evenemang och till-

ställningar erbjuder Cia catering inklusive serveringspersonal. Cia är väl insatt i den veganska matlag-

ningskonsten och en av få som erbjuder vegansk catering, även till bröllop. Samarbeten med florister och fotografer gör att Cia även kan hjälpa till med arrangemanget runt bröllopet. – Jag älskar att samarbeta och samarbeten, speciellt på orten, är extremt viktiga. Det är viktigt att vi stöttar varandra, säger Cia. SOCKERDRÖMMARS mat, catering och tårtor har funnits på MINA

gör lunchrestaurangen rättvisa men väl innanför dörren råder en varm och mysig stämning. Här serveras lunch på vardagar och det finns alltid veganska alternativ. Maten kan beskrivas som klassisk husmanskost med en twist. – Jag gillar att göra husmanskosten lite annorlunda. Istället för att servera en vanlig ribbestek med rödkål och gräddsås serverade jag den med äpple och färsk rödkålssallad med vinäger och äppelsky. Det blir lite mer smak och fräschare, avslutar Cia.

”Jag gör allt från moussetårtor till sexvåningstårtor med strutsfjädrar och allt däremellan.” adressen Planteringsgatan 52 sedan januari 2017. Utsidan kanske inte

foretagsextra.se/sjobo-sockerdrommar

Specialtårtor - Lunch Catering - Café /Mina Sockerdrömmar Planteringsgatan 52, Sjöbo Telefon: 0416-18040/0416-19835 www.minasockerdrommar.se 108

sjöbo


Unika handgjorda produkter Ett hantverksintresse som startade tidigt i livet för Eva Nygren har gjort att hon idag driver Farmors design som erbjuder unika, handgjorda produkter. En nisch är produkter för personer med synnedsättning.

BRINNANDE hantverksintresse gjorde att Eva Nygren gick sin egen väg redan tidigt i livet. Skapandet har alltid intresserat Eva och hon berättar att hon som femåring ville börja sy på trampsymaskin. Som 20-åring valde hon att avsluta sin anställning och satsa på sitt eget företagande och göra något som hon brann för. Det har resulterat i att Eva idag driver det lilla företaget Farmors design. ETT

FARMORS DESIGN arbetar med

handarbete i olika utföranden. En egen nisch är produkter till människor med synnedsättning. Det hela började med att Eva tillsammans med en väninna, mor till ett barn med synnedsättning, diskuterade vad som fanns och inte fanns på marknaden för blinda. Resultatet blev bland annat luffarschack, IQpussel och bordstabletter med punktskrift och väl genomtänkta lösningar anpassade till personer med synnedsättning. Till exempel fästes spelpjäserna med kardborrband och är tillverkade i olika former.

– Det tar tid att tillverka produkterna, vissa kan ta upp till flera månader eftersom det krävs att jag tänker igenom alla detaljer. Allt är giftfritt och utan metaller. Mitt motto har alltid varit att göra så mycket som möjligt av så lite som möjligt, berättar Eva. PRODUKTIONEN ÄR SMÅSKALIG

och produkterna går att beställa med egna önskemål om utförandet. Utöver nischen med produkter för personer med synnedsättning finns det också en mängd produkter för nytta och glädje som passar de flesta. På Farmors designs hemsida visas bland annat unika väskor, vackra broderier, kökshanddukar med motiv för vardag och högtid, stickade torgvantar och raggsockor. Tekniker som används är allt från sömnad till virkning, stickning, knyppling och frivoliteter. Farmors design står för en småskalig produktion av unika handgjorda produkter. www.foretagsextra.se/tomelilla-farmorsdesign

Farmors design

textilt hantverk i egen design Eva Nygren Österlengatan 36, 273 32 Tomelilla 0703-29 10 05 • info@farmorsdesign.se

www.farmorsdesign.se tomelilla

109


Uppstickare inom golvvärme och tappvattenprodukter Roth Sverige AB ingår i den familjeägda koncernen med samma namn och erbjuder allt inom golvvärme och tappvattenprodukter. Det tyska moderbolaget har även produktion av delar, vilket är ganska unikt i branschen. Roth karaktäriseras av hög kvalitet och stor tillgänglighet. JENS PERSSON är sedan fem år tillbaka general

manager för Roth Sverige AB. Företaget har funnits i Tyskland sedan 1947 och kom till Sverige på 80-talet. Det är ett anrikt, stabilt familjeföretag som nu ägs av andra generationen av familjen med samma namn. I Sverige har de 15 anställda och totalt är det över 1000 medarbetare spridda över stora delar av världen. Roth Sverige har tillsammans med övriga nordiska filialer sitt huvudkontor i Danmark. Deras affärsidé är att tillhandahålla golvvärme-och tappvattenprodukter till installatörer på den svenska marknaden. Tappvattenprodukter omfattar rör i väggar och golv för att leda vatten till och från olika ställen i ett hus samt kopplingar, skarvar och allt annat som behövs. Roth är tämligen unikt i det att de inte bara har försäljning utan även egen tillverkning, förlagd till Tyskland. Utöver detta bistår Roth även med teknisk support, ritningar och offerter till installatörerna. ”Vårt jobb är att ge installatörerna ett bra verktyg för att både installera och sälja produkterna till konsument”, sammanfattar Jens. Han och hans medarbetare

110

malmö

har inte kontakt direkt med konsumenten utan deras egentliga kund är installatörerna via grossister och grundtanken är att sälja bra produkter för att kunna göra vardagen enklare. Roth har ett tusental artiklar där både själva rören et cetera ingår, men även styrningen. Allt finns att beskåda i en gedigen katalog. Det finns produkter till flera sorters system eftersom det finns olika slags golvvärmesystem och produkterna måste vara anpassade till dessa, men även till gällande regler och föreskrifter. ROTHS STORA STYRKOR är att de är både till-

verkare och säljare, men framför allt den höga kvaliteten och en bra teknisk support. Deras tillgänglighet är också något som sticker ut. – Det finns flera företag som är större än vi, men eftersom vi är en mindre aktör kan vi vara mer flexibla”, säger Jens. Han betonar att det viktigaste är personalen. Han har åtta säljare ute på fältet och fyra medarbetare inom teknisk support samt några administratörer för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Hans egen uppgift är främst

kontakt med grossisterna. Roth ligger i framkant vad gäller produktutveckling. De underlättar installatörernas vardag genom snabbkopplingar och prefabricering av vissa skåp där det ska kopplas in många saker för att spara tid. FRAMTIDSVISIONEN ÄR att ytterligare öka till-

gängligheten för att nå ut till fler, öka antalet kunder och vara marknadsledande på kvalitet och service.

www.foretagsextra.se/malmo-roth


”Det finns flera företag som är större än vi, men eftersom vi är en mindre aktör kan vi vara mer flexibla.”

German quality since 1947 ROTH SVERIGE AB · Höjdrodergatan 22 · 212 39 Malmö· Tel. +46 40534090 · Fax +46 40534099 · E-mail: service@roth-sverige.se · roth-sverige.se

malmö

111


Världsledande inom Den globala koncernen Datalogic är väletablerade på den Skandinaviska marknaden med kontor i bland annat Malmö. Företaget är känd för sina streckkodsläsare men tack vare ett starkt driv att utveckla nya produkter erbjuds smarta lösningar inom detektering, märkning, kvalitetssäkring och spårbarhet till kunder inom alla branscher. DATALOGIC ÄR en globalt koncern inom automa-

tisk datainsamling och industriell automation. Företaget grundades i Bologna 1972, där huvudkontoret ännu finns. Idag finns utvecklingsenheter i Europa, USA och Asien. Koncernen omsätter cirka 800 miljoner Euro per år och har omkring 2 500 anställda. I Sverige finns kontor i Malmö, Göteborg, Stockholm och Karlskoga. 12 personer arbetar på det svenska huvudkontoret i Malmö där Johan Cornskiöld är vd sedan 2006 och han har över 20 års erfarenhet av företaget. – Vi har gjort en resa i Norden de senaste tio åren,

112

malmö

från 20 till 55 miljoner i omsättning. Inom några tror jag att Datalogic har vuxit ytterligare på den Skandinaviska marknaden, att vi når 100 miljoner i omsättning och är ett 20-tal anställda på Malmökontoret samt fortsätter leverera bra lösningar till våra kunder, säger Johan. FÖRETAG ÄR världsledande inom tillverkning

av streckkodsläsare, handdatorer för datainsamling, visionsystem, ljusstråleskydd och sensorer som används inom tillverkning, logistik, transport och inom sektorn för storskalig distribution.

En stor styrka, betonar Johan, är företagets breda sortiment av produkter och ständiga strävan att utveckla nya produkter. – Vi satsar enormt mycket på forskning och utveckling. Vi släpper en till två nya produkter inom alla fyra segment, varje kvartal. Det gör det tryggt för våra kunder att vi hela fortsätter att utvecklas, berättar Johan. DATALOGIC ARBETAR inom fyra segment, varav

streckkodsläsare är det segment som företaget är mest känd för. Sortimentet innehåller allt från


”Vi satsar enormt mycket på forskning och utveckling. Vi släpper en till två nya produkter inom alla fyra segment, varje kvartal. Det gör det tryggt för våra kunder att vi hela fortsätter att utvecklas.”

streckkodsläsare den minsta streckkodsläsaren som finns i den lilla butiken eller den lilla handskannern till fastmonterade system som till exempel finns på flygplatser. Det andra segmentet ett brett utbud av visionsystem. Det är en kamera som läser av text, till exempel bäst före-märkningar, logotyper eller mäter rätt mängd vätska för att kvalitetssäkra produkten. Ett tredje segment är lasermärkning på framför allt plast och metall. Spårbarhet är viktig idag och kraven på tillverkare ökar. – Det är bara att öppna huven och titta på bilens motor så är varje liten komponent märkt. Med laser kan vi göra det både dekorativt och beständigt, spårbart hela produktens livslängd, konstaterar Johan. DET FJÄRDE segmentet är sensorer och säkerhet.

Det handlar bland annat om ljusdetektera produkter, till exempel så att en maskin stängs av om någon är i närheten. Därtill kommer produkter för handdatorer och truckdatorer. - Vår bredd är unik skulle jag säga. Det finns ingen som kan leverera den helhetslösning som vi har. Vi kan förse en hel produktionslinje med utrustning, från att detektera produkterna till märkning och kvalitetssäkring av dem. Vår styrka är att vi är flexibla och lyhörda mot kunderna och hjälper dem att välja rätt lösning till de applikationer de arbetar med, säger Johan.

pelvis livsmedels- och läkemedelsindustrin. – Att släppa igenom en felmärkt produkt kan göra otrolig skada för en tillverkares rykte och förtroende till kunderna. Tänk till exempel ett bröd som är bakat i framtiden eller att bidra till matsvinn på grund av för kort datum på brödet. Vi har mycket att erbjuda nya kunder i alla typer av branscher och det finns många smarta lösningar för märkning, kvalitetssäkring och spårbarhet, avslutar Johan. se annons på baksidan (s.124)

KUNDERNA FINNS inom alla branscher som har

någon form av tillverkning eller transporterar något. De största kunderna i Sverige är knutna till fordonsindustrin men finns även inom exem-

www.foretagsextra.se/malmo-datalogic malmö

113


Ett tryggt IT-konsultföretag Colburn Collaboration AB etablerades år 2014 av fem tidigare kollegor. Idag driver de IT-konsultbolaget med stor tillförsikt där de värnar om långvariga och trygga relationer till sina kunder. Enligt kundens behov och önskemål utvecklar och förvaltar de IT-lösningar och IT-system samt hjälper företag att utveckla användningsområdena för molnplattformen ServiceNow. HOGLAND och Michel Bajnocy är två av fem delägare i Colburn Collaboration AB, bolaget som de tillsammans med de övriga delägarna startade år 2014. Tillsammans har de bred och gedigen erfarenhet av branschen och drivkraften ligger i att skapa och leverera något användbart som effektiviserar kundens arbete. RONNY

COLBURN ARBETAR med att ut-

veckla IT-lösningar och system för bland annat dokumenthantering, ärendehantering, projektstyrning och CRM-system, samt erbjuder support och förvaltningstjänster. Idag utvecklar Colburn nya IT-system men arbetar också

114

malmö

med tillgängliga plattformar såsom ServiceNow som är en molnplattform med stor potential. Michel berättar att många som använder ServiceNow bara utnyttjar en liten del av dess kapacitet, och att Colburn kan hjälpa till att bredda och utveckla användningsområdena. – Vi har valt att vara breda. Vi tror på långsiktiga kundrelationer där vi sätter oss in i våra kunders utmaningar och hur vi kan effektivisera och förenkla deras arbete så att de ska bli mer effektiva och framgångsrika med sina IT-system, säger Ronny. KUNDERNA FINNS inom alla bran-

scher och idag arbetar de i såväl

Sverige som Norden och Europa. En viktig poäng i deras marknadsföring är hashtaggen ”6000 km närmare kunden”. – Många företag outsourcar ITtjänster till Indien för ett lägre timpris. Vi menar att det är lättare och ofta också kostnadseffektivare att arbeta med en IT-konsult på nära håll, inte bara geografiskt utan även

I framtiden tror Ronny och Michel att det finns möjlighet att växa och få fler medarbetare till kontoret med en bra mix av män och kvinnor. Under de första åren som företaget etablerats har de byggt en stabil bas med god lönsamhet. – Vi har byggt en god ekonomisk grund att kunna stå på för att göra det vi brinner för och det som vi tror

”Vi har valt att vara breda. Vi tror på långsiktiga kundrelationer där vi sätter oss in i våra kunders utmaningar och hur vi kan effektivisera och förenkla deras arbete så att de ska bli mer effektiva och framgångsrika med sina IT-system.” språkligt, socialt och kulturellt. Vi tror på närheten till kunden, säger Michel.

är viktigast för våra kunder, avslutar Ronny.

IDAG HAR de fem delägarna en an-

ställd på Colburn. Tillsammans är de ett gäng engagerade medarbetare som brinner för att göra ett bra jobb.

www.foretagsextra.se/malmo-colburn


Trygg behandling av åderbråck Från att ha varit en omfattande operation med stort kirurgiskt trauma har utvecklingen av behandlingsmetoder gjort åderbråck till en relativt lättbehandlad sjukdom. Åderbråckscentrum i Malmö är en högspecialiserad klinik på behandling av ådernät och åderbråck. Hit välkomnas patienter med eller utan remiss för en trygg omvårdnad. VARJE ÅR GÖRS omkring 1 300

behandlingar av åderbråck på Åderbråckscentrum i Malmö. Kliniken har funnits sedan år 2012 och drivs av specialistläkarna Thorarinn Kristmundsson och Steinarr Björnsson. De har lång och bred erfarenhet av den offentliga sjukvården och tillsammans med sina sju anställda är kompetensen på kliniken extremt hög, vilket klinikchef Åsa Wulff tror gör att patienterna känner sig trygga och väl omhändertagna hos dem.

ÅR 2006 inriktade sig Thorarinn och Steinarr allt mer mot åderbråck, innan de fattade beslutet att starta den egna kliniken. Idag bedriver den högspecialiserade kliniken forskning för att förbättra behandlingsmetoderna ytterligare. De är dessutom delaktiga i att utbilSEDAN

da blivande kärlkirurger med fokus på åderbråck. – Det är viktigt för kvaliteten i vården och något som också stärker vår verksamhet oerhört mycket, säger Steinarr. SLUTET AV 2016 blev Åderbråckscentrum huvudleverantör till Region Skåne, vilket ställer höga krav på klinikens kvalitet, lokal, medicinsk utrustning med mera. Det är något som gynnar alla patienter på kliniken. Hit välkomnas patienter med alla stadier av åderbråck, med eller utan remiss. Läkarna berättar att det krävs relativt långtgående symptom innan patienten är berättigad behandling genom Region Skåne, men man kan komma hit privat redan i tidigt stadium av sjukdomen. – Vi har ett brett spann av patienter. I

Kvinnor är något överrepresenterade men inte så mycket som många tror. Ungefär 1,3 kvinna per man behandlas för åderbråck. Vid 70 års ålder är det lika många män som kvinnor. Vi har behandlat patienter från 18 år och uppåt, även om äldre är vanligare, berättar klinikchef Åsa. IDAG ÄR ÅDERBRÅCK betydligt

vanligare än många tror. Var tredje svensk har någon form av åderbråck och cirka 80 procent av befolkningen får ådernät någon gång under sin livstid. Steinarr uppmanar alla med misstänkt åderbråck att komma till kliniken för att göra en bedömning. Då görs en ultraljudsundersökning med kartläggning vad åderbråcket beror på och hur det kan behandlas bra och hållbart. Kliniken har nollvision för komplikationer.

För 10 till 15 år sedan innebar åderbråck en betydligt mer omfattande operation, ofta med narkos, ryggbedövning och lång rehabilitering, jämfört med dagens välutvecklade behandlingsmetoder. Idag krävs inga speciella förberedelser, lokalbedövning är tillräckligt och patienten går från kliniken efter behandlingen. Åderbråck behandlas vanligtvis med laser eller radiofrekvensbehandling där kärlen stängs permanent. Det är ett betydligt mindre kirurgiskt trauma jämfört med behandlingen för 15 år sedan. KLINIKENS MÅL är att fortsätta ut-

veckla verksamheten och nyligen utökas lokalutrymmet. – Vi vill ständigt utvecklas, men ha en stabil och hållbar utveckling. Vi vill fortsätta bedriva forskning för att förbättra behandlingen av åderbråck. Ambitionen är att bli mycket duktiga på detta, en framträdande aktör i Skandinavien, avslutar Steinarr.

www.foretagsextra.se/malmo-aderbrackscentrum

malmö

115


Drivs av att göra kunderna nöjda CYRÉNS I SKÅNE grundades år 2014

av Mathias Cyrén. Att starta ett eget företag inom mark och trädgård föll sig väldigt naturligt då Mathias under hela sin uppväxt hjälp sin far på hans anläggningsfirma.  SEDAN STARTEN  2014 har verk-

samheten expanderat och idag har Mathias åtta anställda som hjälper såväl privatpersoner som företagskunder i Malmö och Lund, samt i och omkring Staffanstorp. CYRÉNS I SKÅNE är ett entrepre-

nadföretag och erbjuder en rad olika tjänster som grävning, stensättning, plattsättning samt trädgårdsskötsel. Det kan vara allt från mindre trädgårdsuppdrag till hela anläggningar och skulle något kräva extra personal är det inget problem, tack vare att Mathias har ett stort kontaktnät med duktiga samarbetspartners i branschen. UNDER SÄSONGEN mellan april till

december är det ständigt mycket att göra och under övriga delar av året utför de bland annat snöröjning åt kommunen. Mathias och hans anställda arbetar hårt för att göra kunderna nöjda, genom att alltid passa utsatta tider samt genom att ge ett trevligt och professionellt bemötande. www.foretagsextra.se/staffanstorp-cyrens

Avkopplande fotvårdsbehandling I Borrby i Österlens hjärta hittar man fotvårdssalongen 10:ans Fotvård med fokus på medicinsk fotvård. Förutom att hjälpa kunder med fotproblem såsom liktornar, förhårdnader, svamp och nageltrång, erbjuder Helene Olsson paraffinbad, som ökar blodcirkulationen och mjukar upp torra fötter. JOBBADE Helene Olsson, som är medicinsk fotvårdsspecialist och ägare av 10:ans Fotvård, inom barnomsorgen men kände att det var dags att byta karriär och sökte därför in till Axelsons Gymnastiska Instituts sex månader långa utbildning Medicinsk fotvård i Malmö. Hon kom in, tog tjänstledigt och 2007 var hon färdigutbildad och startade då sitt eget företag inom fotvårdsbranschen. – Jag har så gott som alltid gått på fotvård själv och det var det som peppade mig till att söka till Axelsons fotvårdsutbildning, säger Helene. TIDIGARE

UNDER SIN UTBILDNINGSTID gick

0709-820 991 • mathiascyren@hotmail.com

hon även några kurser i vaxning, manikyr, färgning och plockning av ögonbryn och fransar, samt näs- och öronhåltagning, vilket är tjänster

som hon också erbjuder sina kunder. DE FÖRSTA FEM åren inom bran-

schen jobbade Helene som ambulerande fotvårdsspecialist med kunder såsom Hemtjänsten och äldreboenden. Men eftersom man sitter mycket på golvet då man ger behandlingar hemma hos de äldre är det onödigt påfrestande för ryggen, så Helene gav upp den delen. EN MEDICINSK fotvårdsspecialist

har god kompetens och kan genom att ta en titt på en klients fötter upptäcka avvikelser och tecken på vissa sjukdomar, något som kan vara betryggande för klienterna att känna till. – I utbildningen får man inte bara kunskap om fotvårdsdelen och anatomidelen utan det ingår också sjukdomslära, såsom sambandet mellan

problem med fötterna och exempelvis diabetes och psoriasis, säger Helene. KUNDERNA HOS 10:ANS Fotvård

är både damer och herrar i alla åldrar och många av dem har blivit stammisar. Helene berättar att hennes kunder ofta säger att de tycker om miljön och att det är lugnt, skönt och avkopplande att komma till henne och få fotvårdsbehandling. Salongen har även stor tillgänglighet då det finns handikapparkering samt gott om plats för Färdtjänsten att stanna utanför salongen.

www.foretagsextra.se/simrishamn-fotvard

Vi erbjuder: Skanna koden och hitta oss på Facebook!

• • • • •

Medicinsk fotvård Paraffinbad Vaxning Öron- och näshåltagning Bryn och fransar

10:ans fotvård • Borrby 10157 • Helene Olsson, Medicinsk fotvårdsspecialist • 070-334 26 21 116

staffanstorp / simrishamn


Unikt hantverk i blomsterbranschen

Leg. psykolog Kristina Mähler vill hjälpa dem som drabbats av utmattning att återvända till jobbet. Många som insjuknat i utbrändhet är rädda för att de ska krascha igen, samtidigt som de lätt faller in i gamla vanor och jobbar i samma tempo som de gjorde innan de insjuknade. Här vill Kristina hjälpa dem att få en ökad medvetenhet och självomhändertagande som blir hållbart och som skapar en smidig övergång från sjukskrivningen in i arbetslivet.

I den mysiga blomsterbutiken i centrala Trelleborg har det nystartade företaget Hantverksblomman etablerat sig. Här blandas unika snittblommor och krukväxter med vackra tillbehör. Inspirationen flödar i butiken liksom under kurserna som arrangeras för privatpersoner och företag.

Utbrända får hjälp att återvända till arbetet MÄHLER har jobbat med människor under hela sitt yrkesverksamma liv. Hon började sin bana som undersköterska och jobbade då främst med barn och unga med funktionsnedsättningar. Hon studerade vidare till psykolog och 2004 fick hon sin examen.

hjälp när de trillar, men det är när de ska återvända till jobbet efter sjukskrivningen som det kan bli svårt, säger hon. Jag skulle kunna göra en insats med att stötta dem som återvänder till jobbet, så att de inte börjar jobba med full gas igen.

EFTER AVSLUTAD utbildning job-

sjukskrivna på grund av stress och utmattning ofta känner en stark oro att bli sjuka igen när de ska återgå till jobbet. Under en sjukskrivning har man fått en viss återhämtning, men kroppens stressystem är fortfarande lättaktiverat och känsligt. Efter ett tag så kopplar man på autopiloten och då är man ofta tillbaka i samma beteende och stressymptomen ökar igen. Här finns en risk att man blir sjukskriver sig igen istället för att få hjälp att hantera, reglera och justera både egna och omgivningens krav. – Det är i det läget som jag vill komma in och börja arbeta tillsammans med den anställda och skapa förutsättningar för en ökad självmedvetenhet och att kunna göra medvetna val, säger Kristina. Man ska inte vara rädd för symptomen, men man behöver hjälp med att dra i handbromsen.

KRISTINA LOVIS HOLMGREN startade buti-

ken Hantverksblomman i november 2017. Efter en gymnasial floristutbildning med bland annat sex veckors praktik i Australien, praktik och arbete i olika svenska butiker valde hon att anta utmaningen att starta en helt ny butik, ensam, och bygga upp sitt eget koncept. LOVIS BRINNER för blomsterbin-

derier och har valt att koncentrera sitt sortiment på snittblommor för speciella tillfällen. Sortimentet är unikt och handplockat med fokus på hållbarhet. – Jag arbetar med ett mindre sortiment och försöker hitta de lite udda blommorna, lite unikt sortiment som man inte hittar överallt. Att göra binderier är ett riktigt hantverk och man ska komma hit för att man vill ha något speciellt eller till ett speciellt tillfälle, säger Lovis. ETT KONCEPT som Lovis har ut-

vecklat är ”veckans bukett” där både företag och privatpersoner har möjlighet att få en ny vacker bukett levererad en gång i veckan. Hon ser tecken på att vi svenskar i allt högre utsträckning efterfrågar snittblommor och vackra buketter.

I Australien, där hon gjorde en längre praktik, var det betydligt vanligare att människor köpte hem snittblommor och buketter. Företaget erbjuder även blomsterutsmyckningar och styling för fester och evenemang samt inför traditionella tillfällen såsom begravningar och bröllop. EN ANNAN DEL av verksamheten

är blomsterkurser i teori och praktik för såväl företag som privatpersoner. Kurserna kan hållas på plats i butiken, i en hyrd lokal eller hos företaget. Kanske är det ett tillfälle att göra något roligt tillsammans med kompisgänget, sin partner eller till möhippan. Företag erbjuds blomsterrelaterade aktiviteter för exempelvis teambuilding eller kick off.

www.foretagsextra.se/trelleborg-hantverksblomman Besök oss på facebook

Nygatan 46, Trelleborg 0760-44 93 38

bade hon på barn- och ungdomshabiliteringen i Växjö och Trelleborg. 2012 fick hon en tjänst på en Vårdcentral i Trelleborg där hon erbjöd korta KBT-behandlingar och därefter arbetade hon som arbetspsykolog med arbetspsykologiska bedömningar, vägledning och matchning på Arbetsförmedlingen. KRISTINA HAR numera en egen

praktik två dagar i veckan samtidigt som hon har en tjänst i Trelleborg där hon jobbar med Unga-vuxna mottagning på Katten och Valens Hälsocenter i Trelleborg. På den egna praktiken erbjuder hon främst psykologiska hälsobedömningar och basutredningar och psykoterapier vid lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Hon vill kunna erbjuda ett snabbt stöd till företag som har behov av personalstödjande insatser vid till exempel livskriser, stress, depressioner och ångest som påverkar arbetsförmågan. -Personal som blir sjukskriven på grund av stress och utmattning får

KRISTINA MENAR att de som varit

www.foretagsextra.se/trelleborg-mahler

Leg. psykolog Kristina Mähler

Besök hemsidan

https://psykologmahler.kaddio.com Mottagning: Johan Kocksgatan 42, Trelleborg psykologmahler@gmail.com Mobil: 076-347 21 39 trelleborg

117


EMPATI BILMÄRKE

Bild: 8x5 rutor 0700_41-16_ Underlag_2015

SPETS PÅ SPETS

FÖRDJUPNING

FÖRSIKTIGA

GLOSA SMÅBUTIKER

LJUDER PÅ FLYGPLATS FLOTT ÅK KORT ENKLARE KORSORD

PÅMINNANDE OM

SÅNGGUDINNOR MALDE FÖR KON

ÖDETS GER SES LOVOR- GUDINFAJANS NOR DADE BUTLER OÄKTA FIN

SKINNMYNNINGARNA ARTISTEN NELSON SKIFT

SOLNAELVA

GER GARN OCH OLJA PÅ OSAKAÅK

FRONT PETNOGA

HUDUTSLAG

KOMBINERA

SNÅR SOLDATÄMNESTECKEN

DIVA LÅNGA TIDEN

PULPÖSA STÅR ÖVERST

LJUS INMUN- HAR JU DIGAT CHARMIG

UPPHOV

DEL PÅ FOT

BAKTALAR

BLAD NORDGERMANERNA

HÅLLER SIG UPPDATERAD

GODMODIGHETEN

Soduku

FÄRGNING AV KALUFS

Varje liten kvadrat om 3x3 rutor, samt varje rad, både lodrät och vågrät ska innehålla siffrorna 1 till 9. Rätta lösningar finns på sidan 122.

Medel SUDOKU - Medelsvårt

6 1 7

6

8 3 3

OXUDDE 0700

Lösningen på korsordet presenteras i nästa nummer av Företagsextra

Lätt SUDOKU - Lätt 9 2

8

9

7

9 2

1 5

1

6

2

1 7 6

1

8

4 2

7

1 5

Svår SUDOKU - Svårt 3

5

4 3

4

5

1

7

2 7 118

pyssel

2 6 7 9 4 6

1 3

3 7

3

4

5

3

9 5 7 2

4 9 3

2

1 5 6

6

7

3

1 9 6 6

1

3

2 9 4

3

9

7

9

2 1 4 8

GRANSKAR I SVT

FOLK I KINA

MYNNING

8

SLUT

FLUOR

VÄRLDSALLTET

FÖR ETT HIMLA OVÄSEN

4

HOSTIA

ICKE ÖVERENS

4 9

5


Möte med Kaukasus mäktiga natur och kultur

I Kaukasus möts vi av fängslande natur, mäktiga bergskedjor, urgamla kloster, två huvudstäder med stora kulturella och politiska skillnader och genuin gästfrihet när vi reser genom Armenien och Georgien.

möte med kaukasus

a VÄND

119


MÖTE MED KAUKASUS MÄKTIGA NATUR OCH KULTUR

VI ANLÄNDER en tidig morgon till Armeniens hu-

några bevis för det sägs det att Noak strandade med sin ark i denna bergskedja, självklart på den Armeniska sidan om vi frågar en armenier. Det är en av alla spännande myter och sägner som vi får ta del av under vår resa genom Armenien.

vudstad Jerevan där jag och min make inkvarterar oss i ett litet men charmigt vandrarhem med vänlig och tillmötesgående personal. Innan vi ser oss omkring i huvudstaden unnar vi oss ett par timmar sömn. Vi vet egentligen inte var Jerevan har att erbjuda eller vad vi ska förvänta oss.

HELA RESAN har vi förmånen att omges av fan-

STADEN HAR en lång historia och låg strategiskt

vid handelsvägen, Sidenvägen, mellan Europa och Asien. Det sägs att Jerevan är en av de äldsta ännu existerande städerna i världen, till och med äldre än självaste Rom, men ni vandrar längs paradgatan Northen Avenue möts vi av en modern stad under uppbyggnad. Northen Avenue går mellan operan från 1930-talet och Republic square, stadens pulserande hjärta. Alexander Tamanian är en arkitekt som haft stort inflytande på stadens utseende som hade visioner om att skapa den perfekta staden. Han har bland annat ritat operahuset. Jerevan är till stor del byggd i ljust rosa, vulkanisk sten och kallas ibland ”den rosa staden”. Jerevan är verkligen en annorlunda och spännande stad med en speciell charm, samtidigt känns staden storbyggd och opersonlig. VI LÄMNAR Jerevan bakom oss och beger oss

med guide iväg i bil till den armeniska landsbygden. Samtidigt som vi passerar ett stadsbygge strax utanför Jerevan berättar vår guide att bygget påbörjades under Sovjetregimen, men är liksom många andra byggprojekt i landet ännu inte färdigbyggt. Vår guide menar att extremt lite slutförs i landet, och pekar som exempel på varför inte ens de sönderrostade stålställningarna som finns utanför ett kloster som vi besöker tas bort. Stålramen var en gång i tiden tänkt att bli stommen till ett museum. AV VÅR GUIDE får vi även veta att Armenien och

120

möte med kaukasus

Georgien, som vi är på väg till, är mycket olika som länder, olika kulturer och olika språk är två barriärer som skiljer dem åt. Armeniens historia har genomsyrats av gränsförflyttningar och konflikter, inte minst de massaker och massmord på armenier som ägde rum under 1900-talets början. Kanske är det inte så konstigt att vi kan skönja lite ”lillebrorskomplex” bland armenierna gentemot georgier. VÅR GUIDE berättar att språken armeniska och

georgiska är mycket olika, så olika att armenier och georgier inte kan förstå varandra. Armenien har sitt eget unika alfabet som uppfanns av Mesrop Mashtots. Han uppfann även det georgiska alfabetet och vår guide berättar att armenierna brukar skämta om att georgierna tjatade om att de också ville ha ett alfabet och till slut blev han så arg att han slängde en skål med yoghurt i väggen och sa att det var deras nya alfabet. Från början sades han slänga en skål med spagetti men när man kom på att man inte uppfunnit spagetti på den tiden bytte man det till en skål med yoghurt. VI GÖR FLERA stopp längs vägen, bland annat i

bergsbyn Aparat där det sägs att det godaste brödet på sträckan mellan Jerevan och Tbilisi finns samt två Unesco-listade kloster i bergen. På cirka 2000 meters höjd har vi milsvid utsikt över landskapet och berget Ararat. Även om det inte finns

tastisk natur och mäktiga berg, stundvis oroade när vi tar oss fram på de smala, gropiga bergsvägarna. Det skulle finnas utrymme för en hel del förbättringar på Armeniens vägnät. Redan när vi passerar gränsen till Georgien bli vägarna avsevärt bättre. Det är även stor skillnad mot landsbygdens byggnader där de armeniska små pressningsprydda husen inte kan jämföras mot de stora trähus vi skådar i Georgien. VI NÅR Tbilisi sent på kvällen. Kullerstensgatorna

är fyllda av liv och rörelse, här finns kaféer, restauranger och framför allt mängder av barer. Det mesta finns till salu för en liten peng, även inom de turisttäta områdena. Staden omges av berg. I norr avgränsas Tbilisi av Saguramobergen, till öst och sydöst av Iorislätten och söder- och västerut finns Trialetibergen. På ena sidan av Kurafloden syns den gamla fästningen Narikala, tv-tornet, monumentet ”mother of Georgia” och på andra sidan Kurafloden, som delar Tbilisi i två, finns Sambekatedralen eller Holy Savior Catholic Church. Det finns en linbana som förbinder de två sidorna av floden, där man kan hoppa på linbanan strax intill brofästet av frihetsbron, som är ännu ett landmärke i Tbilisi, och åka upp till fästningen där monumentet mother of Georgia finns. På vägen ned från fästningen finns en stor botanisk trädgård som är trevlig att ströva i. VI VANDRAR omkring bland alla dessa sevärd-

heter i riktigt sommarväder, finner delar av den gamla stadsmuren och njuter av omgivningarna.


MÖTE MED KAUKASUS MÄKTIGA NATUR OCH KULTUR

Freedom square är en central punkt med en stor staty av St Göran och Draken. Kommer man bara kort från huvudstråken fylls gatorna av förfallna byggnader. Det är väldigt vackra byggnader, arkitektoniskt och många av dem gapar tomma. Kikar man in i någon av de förfallna byggnaderna kan man skymta marmortrappor och vackra utsmyckningar. Det skulle vara synd om ingen restaurerar dessa vackra hus.

gott var det också. Till detta serverar hon stolt ett egenproducerat vin. Till måltiderna ska det också drickas Cha cha, en speciell stark vodka. INNAN VI lämnar damen med guesthouset får

vi prova att göra khinkali, georgiska dumplings. Hon berättar att den perfekta khinkalin ska ha 19 stycken ”veck”, även om det i landet råder delade meningar om hur många veck den perfekta khinkalin ska ha. Degen är gjord på mjöl, vatten och salt, och ska formas så att den nästan ser ut som en stor vitlök. När det är klart ska den koka 25-30 minuter. Smaksuccén uteblir även om det är spännande utmaning att tillverka dessa degknytten.

TBILISI ÄR en mycket trevlig stad med en häftig

blandning av gammalt och nytt, och det mesta i stadskärnan finns inom gångavstånd. Här finns också en del turister, jämfört med Jerevan där det inte var lika markant turisttätt. En stor skillnad i jämförelse med Jerevan, fattigdomen är betydligt mer synlig här i Tbilisi.

EFTER DEN gigantiska lunchen tar vi farväl av

FÖR ATT se lite mer av Georgien beger vi oss ut

på landsbygden och upp i bergen. Vi passerar Tbilisisjön, en uttorkad reservoar med vacker scenografi, och färdas längs Georgian Military Highway som är en gammal länk mellan Europa och Asien, cirka 200 km lång. Från 1800-talets slut blev den ökänd för att militära fordon färdades på vägen. Idag erbjuder den oss turister vackra vyer och fantastisk natur. Bland annat finns fästningen/kyrkan Ananuri längs vägen. EFTER EN slingrig färd genom bergen med vack-

ra utsiktsplaster och spektakulära vyer kommer vi slutligen till Stepantsminda. Det är en mycket liten by och enligt vår guide är georgierna här kända för hetsigt temperament. Det är inget vi märker av när vi besöker en dam som driver ett guesthouse. Det är dags för lunch. Tydligen är hon lite förargad för hon hade räknat med att vi var två färre än vi var, eftersom det ska finnas ett överflöd av mat på bordet hos georgier, även när måltiden är avslutad. Hon bjuder på enorma

mängder mat och det är ingen underdrift att maten hade räckt till minst dubbelt så många efter att vi ätit oss rejält mätta. Vi serveras en vegetarisk måltid med mycket spännande rätter. Riktigt

ägarinnan och siktar mot Gergeti Sameba, även kallat Kazbegi. Himlen är alldeles blå när vi börjar vår vandring mot kyrkan på toppen av berget. Och uppåt går det. Några i gruppen tar hjälp av ett par jeepförare för att ta sig upp medan vi andra fortsätter vandra längs den gamla pilgrimsleden mot kyrkan. Vi har också en fantastisk vy över toppen av Kazbegi, den högsta toppen (5047 möh) i området och en av de högsta topparna i Kaukasus. Vi befinner oss på 2100-2200 m.ö.h. När vi väl tagit oss till toppen och har besökt kyrkan är det bara att ta sig ned igen, vilket är lättare sagt än gjort. Det är inte helt lätt att gå nedför de branta backarna, men lite äventyr ska det vara! De som tog bil nedför fick också sin beskurna del av äventyr. Deras bil höll på att välta i leran. Mätta och trötta tar vi oss tillbaka till Tbilisi för att snart återvända hem till Sverige. Resan till Armenien och Georgien var en fantastiskt upplevelse, ett möte med med Kaukasus mäktig natur och kultur, och ett minne för livet. Av: Jessica Österberg möte med kaukasus

121


Företagsindex BYGG/FASTIGHET/BOSTAD Beijer Byggmaterial AB 85 Hedgrens Byggkranar AB 45 Jano Bygg AB 62-63 MCM Relining 70-71 Miljöhallen Golv 72 Moberg Fog och Brand 101 Roth Sverige AB 110-111 Rör4you AB 73 SILAB / Stuff AB 60 XL Bygg Götene 53 DETALJ Blomsterverkstan på Norrmalm AB 53 Byaboden 16 Designhemmet 104 electroluxhome 81 Hantverksblomman 117 Holmgrens Bil 82-83 Jaktia Jönköping 68-69 Jul-Ljus i Hook 74 Trafikbutiken Lenhovda 118 Weidars Husbilar 84 DJURPRODUKTER/TJÄNSTER Gotlands smådjursklinik 76-77 ENTREPRENAD Monié Entreprenad 24-25 Norrentreprenad 17 FRISKVÅRD 10:ans Fotvård 116 FÖRETAG/TJÄNSTER 60 Talet 96-97 AB Lennart Mäklare 81 Almerts Mäkleri / HusmanHagberg 23 Am Kyla och Värmeteknik AB 28 Autokaross i Floby AB 56-57 Bredsands El & Solteknik AB 26

Colburn 114 Compence AB 81 CPL 36 Cyren´s Skåne 116 Datalogic 112-113 Din Husbil i Jönköping 64-65 Exxi Profil & Reklam 61 Farmartjänst Uppvidinge 91 Femtiofem plus 29 Flemmings El AB 61 Företag & Hemkänsla AB 27 Gammalt och Nytt 89 Glara Grävtjänst AB 47 Handelsbanken Åseda 92 Jarnbros Åkeri 46 Jonssons Möbler i Åseda AB 89 Kvarnen Antik 98 Leg. Psykolog Kristina Mähler 117 Lemar Bespoke 105 Lesjöfors Springs & Pressings 34-35 LS-Verktyg AB 73 Margarethas Dockskåp 93 Martin Eriksson, Säkerhetsrådgivare 29 Modul-System 59 Märkes Demo Mönsterås Signalen AB 88 Olivia Hemtjänst 20-21 pk spår 15 Preem Lamberget 42-43 PR-FAT AB 91 Räddningstjänsten 80 Sabines Antik och Loppmarknad 93 Saelid Bygg o Fastighetsservice AB 48-49 Sjöarps Rökeri AB 52 Skara & Skövde Kemtvätt 54 Sten Chark Åseda 90 Säljtema AB 118 Thomas Brandsäkerhet & Entreprenad 29 Trans El Matic AB 66-67 Tvättmäster i Karlstad AB 38-39 Ulrik´s Entreprenad 33

HANTVERK/DESIGN/KONST Farmors Design HOTELL/PENSIONAT/KONFERENS Grimsnäs Herrgård Moshults Vandrarhem HÄLSA/SKÖNHET Klippbaren i Skara AB Maria Karppinen Studio AB Salong Bushmak Shine Salong / Shine Barbershop STRåH Studio Åderbråcks Centrum RESA/TRANSPORT Falköpings Kyltransporter AB Fjällborgs Åkeri AB

109

94-95 99

55 30-31 22 40-41 74 115

58 14 Henry Nybergs Åkeri/Lots & Körservice 37 Lindgrensåkeri 16 M.Almgrens Åkeri AB 52 RESTAURANG/CAFÉ/CATERING Delfinen 10-11 Delfinen 106-107 Momenti Liberi Tratturia 102-103 Norrhults Cafe 92 Pizzerian Dilan 32 Sockerdrömmars Mat Catering Tårtor 108 SERVICE/VERKSTAD AD Bilverstad 28 Angers Bil & Service 61 Lövstål Verktyg AB 60 Nyköping Styr & Reglerservice AB 50

ÖVRIGA ANNONSÖRER Säljtema

Trafikbutiken Lenhovda

Tel. 0761-816500 Österskogsvägen 2, 33573 Hillerstorp

Tel. 0738-248060 Ramarliden 10, 36441 Lenhovda

Lösning på korsordet i förra numret

Soduku facit 4 6 8 1 3 5 2 6 7 9

1 4 8 3

9 8 2 4 5

3 7 6 1

7 9 1 5 6

8 3 4 2

1 4 3 8 7

2 5 9 6

3 5 9 2 4

6 1 7 8

2 7 5 6 1

4 8 3 9

8 3 4 9 2

7 6 1 5

6 1 7 3 8

9 2 5 4

SUDOKU - Lätt - Lösning

8 9 4 5 2 7 1 4 6 3 5 7 5 8 7 2 3 2 9 1 4 1 6 8 7 6 2 3 1 5 3 9 9 4 8 6

2 6 1 3 7 9 3 8 5 6 1 8 4 2 9 4 9 3 6 1 6 5 7 8 4 3 7 2 9 5 5 1 9 4 8 8 4 6 7 2 7 2 5 1 3

SUDOKU - Medel - Lösning

7 5 3 2 8

1 6 4 9

6 8 5 9 4

7 3 2 1

3 2 6 1 7

5 8 9 4

1 9 8 4 5

6 2 7 3

2 4 1 7 6

9 5 3 8

5 6 9 3 2

4 1 8 7

4 7 2 8 1

3 9 5 6

8 3 7 6 9

2 4 1 5

9 1 4 5 3

8 7 6 2

SUDOKU - Svårt - Lösning företagsindex

5 9 2 7

122


M A TE NE Å K S

BYGG AB

? l l i t a g g y b r le l e m o a g g y B ! g i d r ö f n e g n i n s ö l r a h i -V

Team Skåne Bygg AB Borrgatan 6 211 24 Malmö

040-600 40 00 info@teamskane.com

www.teamskane.se


POSTTIDNING POSTTIDNINGB B Avs: FöretagsInvest Avs: FöretagsInvest Box 2949 Box 2949 187 29 Täby 18729 Täby

Matrix™ 300N

SD9030 Dongle

PowerScan™ 9100 Series

follow us on

www.datalogic.com

Med Datalogics produkter löser ni företagets spårbarhets problem Ring så berättar vi mer: 040-385000

DS5100 Matrix™ 120

INNOVATIVA SPÅRBARHETSLÖSNINGAR

www.datalogic.com A/T-Series

Profile for FöretagsExtra

FöretagsExtra NR6-2018  

Advertisement