Page 1

Nummer 5 - 2014

Nytt friskt nummer m e d n ya f r ä s c h a f ö r e ta g Golvbolaget i Arlöv | Gustafssons Mekaniska | Sparbanken Syd | Sjobeck Prime | IRS | Stockholms Balkongrenovering | Vulkarna i Arboga | Västerås Vägmarkering | Done It Konsult | Rörgruppen | Smidesbyggarna | Psykolog Ulla Fernström | Sollentuna Emballage Hantering | Grim Islandshästar | Roslagswestern | Stridsbygård Adventure | PerFeGt Trygghet i Sverige | Timmer Logistik Väst

SPA-äventyr inför jobbstarten * tips om Fiskeredskapen till hösten


Golvbolaget är företaget som specialiserat sig på lite större projekt. Med hög kompetens och hårda kvalitetskrav utför de ofta de där lite speciella och krävande jobben.

Golvbolaget är idag en ledande aktör i Skåne på allt inom golv- och väggbeklädnad. Vi har stor kompetens inom alla typer av ytskikt; trä-, plast-, linoleum-, textiloch gummigolv samt keramik. Inget är för komplicerat för oss! Med omsorg och hög kvalitet tar vi oss an ert projekt. Tveka inte att kontakta oss!

Hälsningar Marcus och Göran med personal

Tel: 040-43 48 20 info@golvbolaget.com

w w w. g o l v b o l ag et. co m


KOMMUNregister Företagsextra är så mycket mer än bara en tidning. Under samma namn finner ni även en kraftfull sökportal på internet som hjälper ert företag att synas online. På www.foretagsextra.se finns hundratals företag över hela Sverige, men även företag inom alla typer av branscher. När ni söker på bransch, produkt, ort eller annat valfritt sökord finner ni med lätthet den produkt eller tjänst som ni är ute efter. Det är också här som du enklast hittar nya samarbetspartners, varför leta överallt när allt finns samlat på www.foretagsextra.se? Alla som medverkar i tidningen erbjuds möjligheten att under ett halvår synas gratis på sökportalen med reportage, bild och logotyp. Genom webblänken i tidningen kan läsarna även besöka respektive företag på portalen, där man hittar alla kontaktuppgifter, som till exempel kontaktpersoner, adress, telefon, e-post och webbadress. Därifrån går det också bra att klicka sig vidare till företagens olika hemsidor. www.foretagsextra.se är därmed en bra sökmotor för dig som vill veta mer om ett företags historik, ägarbild, verksamhet och annat som kan vara av intresse innan du tar kontakt. För er som vill synas på facebook och twitter med era artiklar kan enkelt publicera dessa genom en enda knapptryckning. Företagsextra har även sett till att samtliga artiklar kan läsas i mobilen genom en särskild mobilanpassad lösning.

Norrland 7 Bjurholm 12-13 Gävle 14-16 Haparanda 8 Umeå 9-10

Svealand 17 Arboga 69-77 Borlänge 18-20, 111 Botkyrka 49-51 Danderyd 35 Haninge 58-59 Huddinge 59-62 Katrineholm 81-83 Köping 78-79 Lidingö 41 Nacka 54-55 Norrtälje 21-34 Nyköping 84-87 Sollentuna 36-37 Stockholm 41-48 Sundbyberg 40 Södertälje 63 Tyresö 55-57 Täby 111 Värmdö 52-53 Västerås 64-68

Välkommen och sök på www.foretagsextra.se!

Götaland 89 Alvesta 94 Burlöv 98-101 Gislaved 96-97 Hässleholm 95 Mjölby 92 Norrköping 91 Värnamo 94 Växjö 93 Ystad 102-110 Åmål 90

kommunregister

3


Innehåll

Spa-äventyr s 38-39 Är du redo för ett SPA-äventyr inför jobbstarten efter semestern? Att besöka ett SPA är en lisa för både själen och kroppen, här är några tips som är väl värda pengarna!

Aktuellt i detta nummer

4

IRS. s 9 IRS är företaget som kan installera roboten, serva roboten och ta fram hela automationen. Du kan även köpa en ny eller en begagnad robot av företaget.

Grim Islandshästar. s 22 Hästgård med ridskola och turridning på Västra Hållstavägen utanför Norrtälje. Är du från ett företag och sugen på ett annorlunda event?

Done IT Konsult AB. s 69 Niclas Larsson har varit med sedan ITeran startade i början av 90-talet. Inget är omöjligt för Niclas på familjeföretaget Done IT Konsult AB.

Spa Maria Therese. s 14 Med en behandlingsmeny på 53 olika behandlingar finns det något för alla. Med allt från massage och ansiktsbehandlingar av alla möjliga olika sorter.

Norrtälje Energi. s 24 Är du trött på att inte kunna få en personlig kontakt när du ska fråga vad alla siffror betyder på din elräkning eller vilket elavtal som är bäst för dig?

Psykolog Ulla Fernström. s 81 Att arbeta med människor som har problem med att klara av vardagen och stå på egna ben och gradvis se dem bli bättre och bättre är mycket givande.

ROSOM. s 21 Att få ner din energiförbrukning genom att installera solpanel eller annat värmesystem är något som företaget ROSOM kan erbjuda.

Smidesbyggarna AB. s 45 Det du vill ha i stål får du av Smidesbyggarna AB som förutom att de har en fruktansvärt hög service också levererar med hög kvalitet.

SECON. s 98 Vill du vara säker på att inte få Legionella när du duschar så ska du kontakta företaget SECON. Dom hjälper er med rent och bakteriefritt vatten!

innehåll


Innehåll Kvalitetsstål AB s 73 Kvalitetsstål AB erbjuder snabba leveranser av material med höga krav på kvalitet till i huvudsak kunder inom verkstadsindustrin.

Cramo. s 15 Cramo AB är ett företag som finns på över 100 platser i Sverige och som specialiserar sig på att hyra ut maskiner av alla möjliga storlekar och för alla typer av användning inom branscher så som bygg, anläggning och industri.

JT Elektronik AB. s 30 Företaget JT Elektronik AB ägs och drivs av Jörgen Torsson. En man som haft ett stort elektronikintresse redan från tidig ålder. Han startade JT Scenljus redan 1994 och utvecklade det sedan till vad det är idag.

Softarc AB. s 44 Om ni till exempel vill se över er verksamhets informationsflöden och effektivisera dessa genom automatisering ska ni vända er till Softarc. Ni får då konsulter som tar ett helhetsgrepp över vad ni behöver för att utveckla ert företag.

övrigt i företagsextra Kommunregister s 3 Vad är foretagsextra.se s 3 Spa-äventyr s 38 Redaktionen tipsar s 80 Krönika s 88 Pyssel s 112 Tips om fiskeredskap s 113 Företagsindex s 114

innehåll

5


LEDARe

Utges av FöretagsInvest AB

Adress Omslag Lev Dolgatshjov

Box 464 184 26 Åkersberga 08-732 55 16 E-post: info@foretagsextra.se Internet: www.foretagsextra.se

Scandinavian Stockphoto

Ansvarig Utgivare

Petrus Isaksson

Företagsextra kan ej ansvara för eventuella fel orsakat av tryckeri eller distribution. Vi kan ej heller ansvara för material skickat till redaktionen som saknar avsändare eller som vi ej har beställt. Med reservation för tryckfel.

66


T T

NORRLAND

Den största av Sveriges tre landsdelar, Norrland, utgör hela 59 procent av Sveriges yta. De landskap som ingår är Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland med totalt 1,2 miljoner invånare.

Norrländskt näringsliv har traditionellt baserats på skogsindustrin, vattenkraften och gruvnäringen och har varit en viktig grund till Sveriges välstånd. Framtiden tros främst ligga inom turismen, speciellt med tanke på de områden som kallas Europas sista vildmark.

Näringslivet ser olika ut i olika delar av Norrland. Längs kusten upp till Umeå dominerar verkstadsindustrin samt massa- och pappersindustrin. Norr om Umeå är det stål-, järn- och metallindustrin som väger tyngst. I Jämtlands län är industrin jämförelsevis liten, medan råvaruexporten istället är stor (skog och vattenkraft).

norrland

7


Den Interaktiva Affärstidningen

Följ FöretagsExtra på facebook! www.facebook.com/ForetagsExtra

Hjälper kroppen att läka Daniel Luthström äger och driver kiropraktikkliniken Luthströms kiropraktik AB som befinner sig på Storgatan 63 i Haparanda. En kommun som tidigare saknade kiropraktor vilket var en av anledningarna till att Daniel och hans fru, som båda är från Haparanda från början, valde att flytta tillbaka till staden efter Daniels utbildning. Det finns många anledningar att

besök en kiropraktor, akut, habiliterande samt förebyggande. En kiropraktor är specialist på rörelseapparaten och har ett holistiskt synsätt på läkning. Smärta är kroppens sätt att signalera då något är fel. Med kiropraktik behandlas den bakomliggande orsaken till de symtom patienten söker för, det stimulerar kroppens medfödda förmåga till självläkning. Daniel kan hjälpa dig på olika sätt för att din kropp ska må så bra som möj-

ligt, det kan vara allt från kost och träning till ergonomiska råd som ska passa din kropp och vardag bäst. Inför framtiden är Daniels planer att under det närmaste året både flytta till större lokal samt att utöka med ytterligare en terapeut. foretagsextra.se/haparanda-luthstroms

Berg och Jordvärme Lars Svahn är delägare i företa-

get Gränsrör i Norr AB som startades i Haparanda år 2007. Det var i samband med att IKEA skulle byggas på orten som de insåg att ett rörföretag behövdes i kommunen och på den vägen startades företaget som idag har åtta stycken anställda.

Gränsrör i norr sysslar främst

Den Interaktiva Affärstidningen

med bergvärme och jordvärme och utför en del större entreprenader inom rör framför allt i östra Norrbotten, så som Tornedalen,

Storgatan 63, Haparanda Telefon: 073-078 52 77 www.luthstromskiropraktik.se

8

haparanda / vännäs

Kalix och Övre Kalix men även en del in över gränsen och in i Finland. Något de planerar även att utöka om eurokursen går åt rätt håll i år. Lars räknar på att det är en uppdelning på i stort sätt femtio procent var för både jord och bergvärme idag och att det är vad folk idag väljer att skaffa. De som tidigare valt pellets har en tendens att byta efter fem år då det är en hel del jobb, något du slipper med både berg och jordvärme. foretagsextra.se/haparanda-gransror

Skomakargatan 1, Haparanda Telefon(butiken): 0922-108 08 info@gransror.se

www.gransror.se


Det flexibla robotföretaget Att byta plats på en anställd som utför ett monotont slitigt arbete till att istället sköta roboten som utför arbetet, är både lönsamt och effektivt. IRS är företaget som kan installera roboten, serva roboten och ta fram hela automationen. Du kan även köpa en ny eller en begagnad robot av företaget. Har du en idé om hur ditt företag kan förenklas och förbättras, ta kontakt med IRS så kan de föreslå en lösning och genomföra den. Företaget IRS har funnits sedan 2010. Mats har

tidigare varit anställd och även haft eget i samma bransch sedan 90-talet. På IRS finns fyra anställda med ett ålderspann från 20 till 60 år, alla har en bred kompetens inom olika områden som kompletterats med utbildning i att serva och montera robotar. Samtliga går även utbildningar hos de olika leverantörerna. Företaget har nyligen tecknat ett samarbete med världens näst största robotföretag vilket innebär att det krävs nya utbildningar. Förutom att arbeta på IRS hyrs även personalen ut till företag som tillfälligt behöver expertkompetens. Mats har även hållit i robotutbildning på teknikcollege som finns i Umeå, på IRS finns en

utbildningsrobot som används flitigt av olika kunder. Kunderna är stora och små företag inom tillverkningsindustrin som vill köpa en robot eller få hjälp med hela automationen. Det kan vara allt från fordonsindustrin, underleverantörer till IKEA, företag inom skogsmaskinsbranschen, permobiltillverkare, företag som tillverkar hängrännor och stuprännor, Västerbottens läns landsting, timmerföretag i England, Belgiska träpallstillverkare eller tillverkare av lastbilskranar i Estland. IRS monterar och servar robotarna, företaget är också återförsäljare för KUKA men säljer även

ABB och det japanska märket Motoman. När en robot monteras hos ett företag ska även konstruktionen och dataprogrammen fungera och då tar IRS in samarbetspartners. Idag är IRS störst på underhåll av robotar från Gävle till Haparanda. - Vi har en stor kundkrets och många olika typer av industrier vilket gör att arbetet är så roligt, ingen dag blir den andra lik, säger Mats. Förutom att montera, serva, renovera, sälja och reparera robotar samt utbilda kunder på robotar hjälper IRS andra företag att lösa problem. Företaget har tillverkat testbänkar åt Vattenfall där de kan testa samtliga sina drag- och lyftblock, och de har även monterat ner, flyttat och monterat upp företaget Cargotec vid deras flytt från Sverige till Estland. - Vår styrka är vår kunskap, flexibilitet och tillgänglighet, som kund kan du alltid få tag i oss och vi kan lösa problemet. Behövs reservdelar har vi det mesta på hyllan annars kan vi få det inom några timmar via flyg eller biltransport, avslutar Mats. foretagsextra.se/umea-irs

• Robot • Automation • Tillverkning Förådsvägen 16, UMEÅ Telefon: 090-122 040

www.irs-ab.se umeå

9


”När du anställer Kalles Bud och Transport kan du vara säker på att du får transport gjord enligt miljöcertifiering, och med säkerhet och kvalitet som största prioritering”

Allt är möjligt! Kalles Bud och Transport är firman för dig som behöver både transport av allt från varor till möbler och konst, lagring eller hjälp med inredningsmontage. Dem började redan 1974 med småjobb utförda med hjälp av släpvagn lånad av Karl-Eriks pappa. Idag har företaget strax över 50 anställda, två stora kontor, ett trettiotal bilar och en omsättning på 50 miljoner kronor. Det hela började 1974 när Karl-

Erik ström startade firman Kalles Bud & Transport genom att låna sin pappas släpvagn för att utföra mindre transporter. Kunderna fick han genom att sätta upp lappar på konsum och ICA. Snart nog växte företaget mer och mer och till den storlek det har idag. Karl-Erik sitter fortfarande kvar som VD, och företaget ägs idag av honom själv, hans två bröder Ingemar och Mikael Ström samt en bekant vid namn Robert Jacobsson. Alla fyra är verksamma i företaget.

Företaget har två kontor med terminaler. Huvudkontoret i Luleå

samt ett kontor i Umeå. I dagsläget har de ett trettiotal bilar som går på turer runt om i landet samt ett femtiotal anställda. I grunden är dem en flyttfirma, något de fortfarande håller på med. Som medlemmar i SMF – Sveriges Möbeltransportörers Förbund, kan du känna dig trygg i att de är en auktoriserad flyttfirma som går efter branschens standard. Att frakta både konst och ömtåligt gods är något de är specialiserade på. Förutom transportering och lagring sköter de även montering av multifunktionsskrivare. Då sköter de hela kedjan, allt från att transportera varan till kunden, montera ihop

den, installera den och ge kunden en grundgenomgång av funktionerna. De fungerar även som omlastningscentral för andra åkerier och företag som behöver få sitt gods spritt över Norrland samt övriga Sverige. När du anställer Kalles Bud & Transport kan du vara säker på att du får din transport utförd enligt rådande kvalitets- och miljöcertifiering, och med säkerhet samt kvalitet som största prioritering. För Kalles Bud & Transport är allt möjligt!

foretagsextra.se/umea-kallesbud

Bölevägen 44 904 31 Umeå Telefon: 090-12 19 00 e-post: info@kalles-bud.se www.kalles-bud.se 10

umeå


Din bil och motivlackering i norr Hos Umelacken kan du få din bil lackerad både vid skada och när du vill göra om bilen med motivlackering. De utför även Tectyl rostskyddsbehandlingar helt efter dina egna önskemål, försäkringsjobb och tar emot kunderna i nya fräscha lokaler på 520 kvadrat. Här kan du alltid förvänta dig god kvalitet och bra service. Peter Johansson är utbildad billackerare i

grunden och har tio års erfarenhet i branschen. Han startade företaget Umelacken i början av 2012. Han har innan dess arbetat både inom bilvårdsfirma med rekond och liknande samt städning och lackskydd av bilar. I dag sysslar de bara med lackering och diverse underarbeten samt rostskyddsbehandlingar. De är tre anställda förutom Peter som arbetar med lackeringen på den 520 kvadratmeder stora ytan. Alla har sin egen station och jobbar relativt fritt. - Alla har sina egna sätt och metoder att jobba men

så länge det blir bra kvalitet får de jobba som de vill. Det är ett hantverk och det går inte att tvinga folk att ändra sina metoder, säger Peter. Ledordet för verkstaden är kvalitet. Oavsett

om din bil kommer in som ett försäkringsjobb eller om du tar dit den som privatkund är det viktigt för Peter och de andra att du känner dig trygg med att lämna bilen där. Det ska gå snabbt, men aldrig slarvas. De ser hellre att jobbet tar en halvtimme extra än att det inte ska bli ett bra jobb. Just nu är det mest försäkringsjobb som kommer in, då är

en av deras prioriteringar att det ska vara så korta ledtider som möjligt. Det vill säga den tiden det tar från det att du lämnat in bilen till plåtverkstaden, och den kommit till lackeringen, samt tillbaka till plåtverkstaden och sedan tillbaka till dig som kund ska bli så kort som möjligt. För att se till att hålla kvaliteten uppe är de noggranna med kurser som erbjuds av Motormännens riksförbund samt att de uppdaterar sig med nya färger och metoder. Umelacken har gått igenom alla möjliga kontroller som krävs för att bli godkända som kontrollerad lackverkstad, något de är väldigt stolta över.

foretagsextra.se/umea-umelacken

Vi är din bil & motivlackering i norr som uppfyller era önskemål. Vi tar på oss allt ifrån hellackeringar till försäkringsjobb & kan även utföra customlackeringar, motivlackeringar & utställningspolering. Halutagränd 7, UMEÅ • 090-600 44 • peter@umelacken.se www.umelacken.se umeå

11


Nyttigt och gott Ekologisk, kravmärkt, vegetarisk, sojafri, äggfri, laktosfri, gluten fri, transfett fri, och inga konserveringsmedel eller e-nummer. Det är vad du får om du äter falafel från Orient Falafel i Bjurholm. Företagets falafel har dessutom vunnit flera priser i olika mattester. För cirka 12 år sedan förvärvade Said Företaget Orientfalafel AB som då var en småskalig industri med cirka 400,000 kronor i omsättning per år. En kort tid därefter anlitades Tommy Linder som konsult för att hjälpa till att utveckla företaget. Detta ledde till att företaget etablerades i Bjurholm, där förvärvades en industrilokal om cirka 1000 kvm, investeringar och utveckling av ny teknik att framställa falafel samt anpassning av lokaler för livsmedel påbörjades. Samarbetet mellan Said och Tommy utvecklades så småningom till kompanjonskap, där Tommy tog hand om investeringarna och marknadsföring, vilket ledde fram till ett avtal med GG-Handel i Skara. Genom det samarbetet har företaget erövrat Sverige, och nya kunder har tillkommit, som skolor och annan

12

bjurholm

offentlig miljö. - Det som har stärkt oss mest är att vi fått så goda recensioner. i synnerhet från skolor där man gjort blindtester har vår Falafel hamnat högts upp på listan med god marginal, det har även inneburit att våra produkter serverats som huvudrätt hos dessa, säger Said. Omsättningen för Orient Falafel har ökat till

drygt 4 miljoner de senaste åren. Under resan gång har det ständigt pågått nya investeringar, främst då i maskinutveckling och arbetsmiljö. Men även i produktutveckling med nya smaker samt flera varianter som, Bulle, Biff och deras senaste produkt WEGGIEBURGER, som kommer att lanseras till hamburgerkedjor och andra snabbmatsställen.

- Allt kan produceras som original, men även som en lite kryddigare variant som vi kallar ”SPICY”, säger Tommy. Företagets koncept är att tillverka världens

bästa helt vegetariska falafel med äkta råvaror, inga tillsatser med E-ämnen, och att den fortsättningsvis är helt Gluten, Laktos och Soja fri, därutöver nyttjas bara transfettfri rapsolja i processen. Nästa steg för Orientfalafel är att nå ut till konsument detaljhandeln, för att nå dit planeras ytterligare investeringar i en förpackningsmaskin och framtagning av lämpliga förpackningar på cirka 350 - 400 gram. -Vi producerar idag cirka 120 ton livsmedel på årsbasis, men kapaciteten vid full drift ligger mellan 450 - 500 ton / år, avslutar Tommy och Said.

foretagsextra.se/bjurholm-orient


”Det som har stärkt oss mest är att vi fått så goda recensioner. i synnerhet från skolor där man gjort blindtester har vår Falafel hamnat högts upp på listan med god marginal, det har även inneburit att våra produkter serverats som huvudrätt hos dessa”

www.healtyway.se bjurholm

13


Där helheten är allt På Vågskrivargatan 4 i Gävle ligger salongen Spa Maria Therese. I trevlig miljö utförs de flesta tänkbara behandlingar för kropp och hud. Med en behandlingsmeny på 53 olika behandlingar finns det något för alla. Med allt från makeup och fransförlängning till vaxning, massage och ansiktsbehandlingar av alla möjliga olika sorter. Maria Nilsson äger och driver sedan några

månader tillbaka salongen Spa Maria Therese i Gävle. Salongen är en hudvårdssalong med ett mer spainriktat koncept som går ut på att få kunderna att må bra. Maria, som har en lång bakgrund inom boxning på VM nivå, kände efter det att hon fick barn att det var dags att byta karriär. Hon visste sedan tidigare att hon ville arbeta med någonting där hon fick hjälpa människor, och hjälpa till med välmående. Det var på grund av det som hon först gick massage utbildning och sedan hud-

vårdsterapeutisk och spaterapeutisk utbildning på Elisabethskolan i Stockholm. Det mest populära är spabehandlingarna och då bland annat en speciell Chokladbehandling. Den börjar med en välkomst massage på baksidan av benen med varm olja, sedan 30 minuter ryggmassage. Sedan ”peelas” hela kroppen med en peeling gjord på 70% choklad och kaffe. Efter det smörjs en chokladmask på för att återfukta huden. Produkterna som används kommer från Jämtland

och är både ekologiska och organiska och binder fukten i flera veckor. En annan väldigt populär behandling är lyxbehandling av rygg, hand och armmassage, samt handmask och avslutas med en klassisk ansiktsbehandling med mask även där. Lyxbehandlingen tar cirka två timmar totalt och alla behandlingar anpassas alltid efter kundens önskemål. Förutom massage och ansiktsbehandlingar finns här att välja mellan makeup för till exempel brud och student, fransförlängning, vaxning och pedikyr. Salongen gör även brasiliansk vaxning, intim vaxning, något inte alla ställen gör idag. Maria både använder och säljer produkter, bland annat av märket md formulations. foretagsextra.se/gavle-spamaria

SPA Maria Therese hälsar dig hjärtligt välkommen! Vågskrivargatan 4, Gävle - Tel: 073-649 29 39 - info@spamariatherese.se - www.spamariatherese.se

14

gävle


”Det är viktigt att vi håller den kvalitetsnivån som krävs, kvalitet och service är A och O här”

Hyr din maskin här! Cramo AB är ett företag som finns på över 100 platser i Sverige och som specialiserar sig på att hyra ut maskiner av alla möjliga storlekar och för alla typer av användning inom branscher så som bygg, anläggning och industri. I stället för att lägga dyra pengar på att köpa en egen maskinpark kan du som företagare eller privatperson alltså hyra en, där service och reparationer tas om hand av någon annan. Per Tapper är depåchef på Cramo ABs anlägg-

ning i Gävle. En av de 120 depåer som finns i Sverige idag. Per började arbeta i företaget redan 2008 men har varit inom bygghandeln sedan 1999. Depåchef blev han i november förra året. Cramo AB är ett företag som hyr ut maskiner till både privatpersoner och företagskunder. De har en stor maskinpark som tillhandahåller allt från små handmaskiner till stora vältar, grävmaskiner, lastmaskiner och bodar. De täcker i det stora hela allt som behövs inom bygg, anläggning och industri.

Den största andelen kunder är företag, och

Cramo har avtal med nästan alla stora bygg och anläggningsföretag, så som Peab och NCC bland många andra. Som kund kan du hyra maskinerna så länge du vill, dock har de ett minimum på en dags hyra. Du kan dessutom komma och hämta maskinen samma dag, i de flesta fall, och vad de

inte har inne på den lokala Cramo kan de hämta från en annan depå. - Ska man ha en mer speciell maskin så kan man få vänta en dag, men oftast kan vi fixa den snabbt, säger Per. De har också något som de kallar för Cramoskolan. De tillhandahåller alla tänkbara utbildningar som kan krävas, något så klart alla anställda även kan ta del av. Detta kan vara bland annat liftutbildningar och fallskyddsutbildning. Ska man arbeta på mer än två meters höjd krävs till exempel sele. De är också certifierade på alla nivåer som krävs och revideras varje år. -Det är viktigt att vi håller den kvalitetsnivån som krävs, kvalitet och service är A och O här, avslutar Per.

foretagsextra.se/gavle-cramo gävle

15


Snabbt ska det gå! Isak´s corner är en pizzeria belägen på Södra Stapeltorgsgatan 22 i Gävle och där har de specialiserat sig på Italienska pizzor med tunna bottnar och färska råvaror. Med stort utkörningsområde och många stamkunder arbetar de anställda på Isak´s Corner ständigt på att förfina konstarten i den perfekta måltiden. Pizzerian Isak´s Corner ägs och drivs av Shady Bachaalani och startades 2009. Redan samma år hamnade de på toplistan med plats sju av Sveriges alla pizzerior. En tävling som bedömdes utifrån kvalitet och smak. På menyn finns allt från pizzor i olika prisklasser och av olika typer till kebab, À la carte och sallader. En rätt vanlig syn på de flesta pizzerior, skillnaden här är att de satsar otroligt på kvaliteten av råvarorna och på att det ska vara färska råvaror i stället för konserverade som ofta är förekommande. - Det är viktigt med kvaliteten på maten, vi har till exempel äkta skinka på alla pizzor, säger Shady. Isak´s Corner har under två år på raken blivit utsedda till bästa pizzeria i Gävle, något som syns väl på deras stora krets av stamkunder. En av deras mest populära pizzor är den egenkomponerade

”När det kommer cirka 500 kunder under fyra timmar så att det blir riktigt stress och hög fart, det är det roligaste med jobbet” Toscana. En pizza som innehåller äkta mozzarella, färska champinjoner, pinjenötter, bresaola som är en form av torkat nötkött, parmesanost och ruccolasallad. Tack vare pizzan Toscana har de ännu ett diplom på väggen, nämligen för mest sålda pizza 2009 till 2010.

Dagens lunch 65:-

Serveras mellan 11-14. Sallad, bröd, smör, dryck och kaffe ingår.

Som kunder har de både privatkunder och företag. Bland annat är sjukhuset och högskola några av deras återkommande storkunder. Två gånger varje år hålls sittningar på Gävles högskola och då förser Isak´s Corner dem med 200 pizzor varje gång. Att arbeta i hög fart passar både Shady och hans anställda som bäst tycker om fredagskvällarnas rusher. - När det kommer cirka 500 kunder under fyra timmar så att det blir riktigt stress och hög fart, det är det roligaste med jobbet, tycker Shady.

foretasextra.se/gavle-isaks

ÖPPET ALLA DAGAR 11-22

Fullständiga öl- och vinrättigheter. Ring och beställ! Telefon 026-62 77 88 Södra Stapeltorgsgatan 22, GÄVLE - www.isakscorner.se

16

gävle


T T

SVEALAND

Den mellersta av Sveriges tre landsdelar, Svealand, består av landskapen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland. Till ytan är Svealand den minsta av de tre landsdelarna. Här bor cirka 3,6 miljoner människor.

Allt ifrån jordbruk och skogsindustri till gruvdrift och produktion återfinns i Svealand. Turistnäringen är viktig och Stockholm är fortfarande Sveriges populäraste resmål, även om Dalarna har flest gästnätter i landet sett till befolkningen (2008).

I Stockholm, som räknas som Skandinaviens centrum för företagande, finns närmare en fjärdedel av Sveriges samtliga företag, många av landets huvudkontor och 45 procent av alla svenska företag med över 200 anställda. Huvudstaden svarar också för 35 procent av Sveriges BNP.


Tyngdlös i rymden Vill du ligga tyngdlös och samtidigt känna hur energin strömmar in i kroppen? Ja då ska du besöka Team Jobs Floating & Aloe Vera HB. Här kan du få en skön avkoppling själv eller tillsammans med en vän. När du kommer in hos Regina och Annelie möts du av en lugn och vacker miljö som får dig att känna dig trygg. Annelie Andersson och Regina Jobs Axelsson äger och driver företaget Team Jobs Floating & Aloe Vera HB sedan 2013. Företaget ligger i centrala Borlänge. Annelie är utbildad i hudvård, och massör med inriktning på avslappning, hon använder hot-stone, spa behandlingar, aroma inpackning med mera, allt utifrån dina behov. Regina är coach för människor som vill starta upp egna verksamheter inom hälsobranschen och rådgivare för Forever produkter som hon även utbildar i. I butiken hittar du produkter från Forever som är baserade på Aloe Vera plantan och finns i kroppsvård, hudvård, makeup och även till djur.

Floating är en behandling som man gör flytan-

de inne i en tank som består av tempererat vatten med Epsonsalt. Behandlingen motverkar stress, huvudvärk, sömnproblem, ångest, oro, eksem, psoriasis, högt blodtryck, fibromyalgi, spänningar, smärta och reumatism. När du ligger där viktlös tillför vattnet dig energi och ger återhämtning, genom saltet blir din hud mjuk, du får bättre sömn, ökad kreativitet och förbättrar cirkulationen samt näringsupptagningsförmågan.

Företaget håller även på med kroppsvågen

där man mäter totalvikt, kroppsfett, vatten och

muskler. De gör en fysisk gradering, mäter benmineral, viloförbränning, bukfett och den metaboliska åldern. Förutom Floating, Forever produkter och kroppsvågen erbjuder företaget olika terapier som avslappningsmassage, ansiktskurer, fotkurer, handkurer, aromainpackning, relaxionskur, dubbel body scrub, och 90 minuters massage med Hot Stones. Behandlingarna pågår mellan 30 till 90 minuter och vänder sig till alla. Du kan även samla dina vänner för en härlig avslappnande myskväll där ni väljer bland olika 25-minuters behandlingar. Du som värdinna får naturligtvis en behandling som tack.

foretagsextra.se/borlange-teamjob

Hälsoprodukter, Massage & Floating Oberoende återförsäljare

Telefon 0243-184 38. Ni hittar oss på Industrigatan 11 i Borlänge Läs mera på: www.massageohalsa.com 18

borlänge


Företaget som fixar din mark Vill du ha hjälp att fixa din husgrund eller din garageuppfart ska du ta kontakt med Dala Markservice AB. De har lång erfarenhet och stor kunskap om vad som behöver fixas för att din mark ska se ut som du vill, att gräsmattan blir där du vill ha den. När du anlitar företaget kan du känna dig trygg för de har kompetensen.

Mattias Crona har arbetat länge med markberedning av olika slag. Redan 1998 startade han upp sitt och broderns företag tillsammans med fadern, då hette företaget Cronas markservice. År 2002 ombildades företaget till aktiebolag och namnet ändrades till Dala Markservice AB. Idag driver Mattias Dala Markservice ensam efter broderns hastiga bortgång i våras, till sin hjälp har han en anställd, Mats Fredborg samt inhyrd personal vid behov.

Företaget erbjuder grävning för husgrunder, garageuppfarter, gräsmattor, dräneringar, plattläggningar, anläggning av enskilda avlopp och lite enklare snickerier som altanbyggen. De flesta kunderna finns runt om i Dalarna men huvudsakligen runt Falun och Borlänge. Det är mest privatpersoner men även bostadsrättsföreningar och företag som anlitar Dala Markservice AB. Förutom att utföra markarbeten genomför företaget vattenregleringar och tillsyn i gamla sjöar där man tidigare flottade timmer. Företag har ett stående uppdrag åt Dalarnas vattenregleringsföretag som ägs av Fortum, Vattenfall, Skelleftekraft med flera, förutom regleringar genomför företaget även reparationer av gamla bruksdammar och nybyggnationer. Mattias har aldrig behövt annonsera efter uppdrag utan blivit anlitad via rekommendationer från nöjda kunder. I framtiden kommer kanske nå-

gon ytterligare person att anställas. Personalen är företagets viktigaste beståndsdel, anser Mattias. Företaget deltar i de olika kurser som anordnas av branschorganisationerna, allt för att ständigt vara uppdaterade i det senaste på marknaden.

foretagsextra.se/borlange-dalma

Fixar allt! Företaget Alex Måleri och Bygg ägs och drivs av Alexander Jaanus och startades i januari 2014. Innan dess har Alexander arbetat för andra större företag och känner redan nu att han trivs otroligt bra som egenföretagare, något han därför ångrar att han inte gjort tidigare. Att vara småförtagare innebär att man måste behandla kunderna på ett helt annat sätt och även tänka mer på hur ett arbete utförs för att kunderna ska bli nöjda och därför rekommendera dig till andra. - Som småföretagare måste man se till att skaffa bättre kundrelationer än vad de större företagen behöver. Man får också en bättre planering då man måste säga nej ibland, säger Alex. Alex Måleri och Bygg utför allt inom både

måleri och bygg men lämnar elen till en underleverantör som han har ett bra sammarbe-

BORLÄNGE Tel: 0243-835 00 - info@dalamark.se

www.dalamark.se

te med. När det kommer till bygge utför Alex allt från nybyggnationer till ombyggnationer. Renovering av så väl badrum som golv, tak och väggar. Han utför även markarbete, stensättning, murning och putsning, och även trädgård i viss mån. Alex har alltså en otroligt bred front att arbeta på och minst tio till trettio års erfarenhet av alla arbeten han tar på sig. Måleriet började han med så tidigt som i trettonårs åldern och har efter det gradvis utökat sig med utbildning och kunskaper inom allt det andra områderna. Alexander har inga anställda då han helst ar-

Gös Eriks Väg 95A BORLÄNGE 076-163 96 78 www.måleriobygg.se

betar ensam, både för att få bättre kontroll och för att kunna planera bättre. Han vet alltid vad som gjorts sist och att ingenting anat görs i fel ordning. Dock är han relativt fullbokad för tillfället och även det närmaste året, men det går oftast bra att trycka in någon om arbetet och tidsplanen tillåter. Kunderna finns främst i Borlänge men Alexander åker runt på arbeten i hela Dalarnas län utan problem.

foretagsextra.se/borlange-alex borlänge

19


Ett brinnande intresse Företaget JN:s Entreprenad maskiner som ligger i Borlånge kan hjälpa dig med det mesta. Det stora antalet maskiner gör att de har möjlighet att ha en stor bredd, och ägaren Jonnys långa erfarenhet gör att du kan förvänta dig bra utfört arbete. Arbetar gör de främst inom Borlänges gränser men det har hänt att de dragit sig längre bort. Dock arbetar de främst åt företag.

Nilsson äger och driver företaget JN:s Entreprenad maskiner som startades redan 1975 och är beläget på i Borlänge. Intresset för maskiner kom redan som liten då

Jonny

även Jonnys pappa ägde maskiner som han lät Jonny vara med och köra. Just intresset tror Jonny är otroligt viktigt i en bransch som denna. Man måste tycka att det är roligt att jobba,

annars gör man nog inte ett lika bra jobb anser han.

Som Entreprenad tar han emot de flesta uppdrag, allt från vägar och lastningar till krossning och även järnvägsjobb. Han har så pass många olika maskiner att de flesta arbeten går att utföra och han har bred kunskap tack vare alla åren i branschen. Kunderna är främst stora företag så som SSAB, Banverket Infranord samt Green Cargo samt företag som till exempel NCC och Skanska. Jonny har just nu en anställd men hyr in arbetskraft vid behov för ett specifikt arbete. Att hitta rätt folk är dock inte alltid lätt och Jonny menar att det behövs nytt ungt folk branschen. Samtidigt är han medveten om att det kan vara svårt att komma in bland folk som arbetat så mycket längre. Men har man bara intresset så ska det gå bra. Ska man arbeta som maskinist eller förare är nämligen ett starkt intresse något av ett måste.

foretagsextra.se/borlange-jns

Nästan alla färgar håret Harriet Bruhn har varit frisör i 43 år och startade salongen Hårfavoriten 1980. Hon har varit med om de flesta trenderna, från det permanentade till det plattade och det färgade. Just nu ser hon en trend på färgat och rakt hår. Hårfavoriten är en traditionell hårsalong där man verkligen tar hand om kunderna, det har till och med hänt att Harriet åkt hem till äldre kunder.

Harriet Bruhn tog gesäll brevet 1971 i Uppsala och startade sin egen salong redan 1980 i samma kvarter men inte samma lokal som den hon har idag. Den här salongen öppnade hon 1984 och den har varit kvar på samma adress sedan dess. Under sina 43 år som frisör har Harriet märkt många förändringar i stilar och moden. Bland annat är det inte alls lika friserat idag som det var förr. Man står inte timmar med locktången längre utan man plattar det. Hon har heller aldrig varit med om att man har så långt hår som de senaste 10-15 åren. Någonting annat hon ser en ökning i är färgat hår. Nu för tiden verkar det som om varje flicka i 14 års ålder har färgat hår. Själv färgar hon bara ungdomars hår om deras föräldrar gett tillstånd.

20

borlänge / norrtälje

Salongen är stängd på helger, men öppen på måndagar - fredagar 9-18. Till sina stamkunder händer det att hon är flexibel och har öppet andra tider också, och till vissa har hon till och med åkt hem när de till exempel varit sjuka, eller efter att de flyttat in på ålderdomshem. Det finns också kunder som i traditionell stil kommer dit en gång i veckan för att tvätta och lägga sitt hår. Det blir som vänner när de kommer så ofta. Annars kommer de flesta var sjätte vecka. Kunderna är både män och kvinnor i alla åldrar. Bland annat många unga killar där Harriet ser en ökning i att våga göra något mer speciellt med sitt hår även som kille. foretagsextra.se/norrtalje-harfavo

Bangårdsgatan 2C, NORRTÄLJE Telefon/Tidsbokning: 0176-131 12


För värme till våra hus Att få ner din energiförbrukning genom att installera solpanel eller annat värmesystem är något som företaget ROSOM kan erbjuda. Här satsar man på olika helhetslösningar för att på bästa sätt anpassa till dina behov. När du anlitar ROSOM får du hjälp av en hantverkare med lång erfarenhet inom byggbranschen. Mångsysslaren Per-Olof Persson har arbe-

tat med rörmokeri i över 30 år och har i snart 20 år drivit sitt företag ROSOM Roslagens Sanitet och Markplanering. Till sin hjälp har han sina söner som är snickare och en anställd som sköter grävmaskinen. Genom sin breda kunskap inom byggbranschen kan Per-Olof erbjuda installation av olika värmesystem, rör, avloppsystem och solpanel.

För att kunna erbjuda kunden en helhetslös-

ning har företaget samarbete med olika yrkesgrupper och företag. Vid till exempel en installation av solpanel på taket kan de upptäcka att taket är jättedåligt samt att takpannorna är trasiga. Då anlitar företaget de yrkesgrupper som behövs, exempelvis plåtslagare, takläggare och snickare. Andra branscher på värmesidan kan vara pannor, biosystem, pellets och solvärme.

Att installera solpaneler är en stor investering som för en nybliven småbarnsfamilj lönar sig efter cirka fem år och för ett äldre par kanske lite längre. Idag finns det två sorters paneler, en som skapar el och en som värmer vatten där det går rör ner till en tank. ROSOMs kunder är främst företagskunder upp till 70 % och privatpersoner upp till 30 %. Bland annat har Per-Olof två större snickeriföretag som anlitar honom för olika rörinstallationer. Upptagningsområdet är Norrtälje, Hallstavik och ute på öarna, kan även bli Stockholm då kunder kan ha två bostäder. Med en fast kundkrets och gott renommé står

sig företaget bra i konkurrensen. Genom att sätta kunden i fokus och lägga ner det där lilla extra är Per-Olof efterfrågad. I framtiden kommer PerOlof att satsa mer på värmeinstallationer, som sliter lite mindre på kroppen, istället för rörmokeri.

Men företaget fortsätter att installera kök, badrum och en del markanläggning. - Att ha flera olika verksamheter är det som är roligt och ger en bredd, säger Per-Olof.

foretagsextra.se/norrtalje-rosom

Masbyvägen 20, NORRTÄLJE - Telefon: 070-226 20 89 - E-post: rosom@etanet.se norrtälje

21


Turridning och hästevent Marica Westerholm driver en hästgård med ridskola och turridning på Västra Hållstavägen utanför Norrtälje. Hit kan man komma för att rida lektioner, turer ute i skog och mark eller andra aktiviteter med häst såsom ledarskapsövningar från marken. Det finns även tillgång till rum för övernattning samt konferenslokal. Är du från ett företag och sugen på ett annorlunda event? Då är hästar ett roligt alternativ! Grim Islandshästar startade 2006 och har

idag ett trettiotal varav några är privatägda inackorderingar, träningshästar och avelshästar. Många av hästarna som används i verksamheten är antingen före detta tävlingshästar eller tävlas fortfarande. Nyligen tävlade fyra av dem på en islandshästtävling i Toftinge där de tog bra placeringar.

Är du från ett företag och vill göra nåt speciellt

med dina kollegor är turridning något spännande att prova på. Du behöver inte ha några tidigare kunskaper och eventet kan anpassas för vad ni vill få ut av det. Även ledarskapsövningar från marken är ett roligt sätt att träna upp sin ledarskapsförmåga på, samtidigt som det skapar sammanhållning. Förutom ridskola och turridning bedrivs även

ridläger på gården. Dessa hålls både för barn och

vuxna, på deras egen kunskapsnivå. Marica är utbildad C-tränare och A-instruktör och har anställda som är utbildade ridledare. Hon är även hovslagare och skor både sina egna hästar och åker ut och skor åt andra. Marica tävlar på hög nivå och tränar och utbildar andras hästar som en del i arbetet. Varje event kan skräddarsys efter ditt företags önskemål. Det finns givetvis också möjlighet att komma hit som privatperson. foretagsextra.se/norrtalje-grim

TURRIDNING • RIDSKOLA • RIDLÄGER • KURSER Välkommna till oss!

GRIM Islandshästar AB - Västra Hållstavägen 13 - 761 72 Norrtälje Telefon: 073-949 23 35 - E-post: marica@grimislandshastar.se www.grimislandshastar.se 22

norrtälje


Stort företag, stort kunnande Företaget Uppländska Berg, beläget i Norrtälje, startade i början av 1970 - talet. Sonny Carlsson köpte det 2000 och sedan 2011 ägs och drivs det av Sonnys son, Robin Karlsson. Uppländska Berg sysslar med bergsprängning och har nischat sig på att spränga i tätbebyggda områden där det krävs speciella tekniker. Robin Karlsson äger och driver företaget Uppländska Berg sedan tre år tillbaka då han köpte det av sin pappa Sonny som i sin tur köpte företaget år 2000. Deras främsta kunder är byggföretag och de arbetar även åt de allra största byggfirmorna runt om i landet. Företaget tar emot privata kunder i mån om tid men det är ingenting de normalt jagar. Uppländska Berg är ett bergsprängningsföretag med huvudkontoret i Norrtälje och filialer i Söderhamn och Oskarshamn. Företaget arbetar

rikstäckande med att borra, spränga och spräcka berg samt losshållning med wiresågning. Sedan Robins övertagande har de specialnischat sig till att spränga berg i tätbebyggda områden som till exempel bostadsområden. Det kräver speciella tekniker och en otrolig precision att göra det då mycket kan gå fel om man inte har rätt kunskaper. Ett annat av deras projekt just nu är ett arbete i en stor vindkraftpark uppe i Ramsele. Där har de arbetat i ett och ett halvt år och förväntas snart vara klara med sin del av byggandet. Tack vare en modern och välutvecklad maskinpark kan de hjälpa

sina kunder med helhetslösningar, vilket gör det lättare för kunden som i och med det slipper anställa flera underentreprenörer. Med sina sjuttiotal anställda är Uppländska Berg Nordens största privatägda bergsprängningsföretag. Trots det satsar Robin Karlsson på att företaget ska fortsätta växa med ytterligare runt tio anställda de närmaste åren. Något annat Robin planerar att satsa på under de kommande åren är att fler bergsprängningsföretag ska auktorisera sig. Själva är de auktoriserade, men inte tillräckligt många är auktoriserade för att ett sådant bevis krävs för arbete idag. Något Robin hoppas ändra på.

foretagsextra.se/norrtalje-upplandsberg

Uppländska Bergborrnings AB Abborrvägen 14, Norrtälje - Tel 0176-766 40 - Fax 0176-22 53 25 - info@upplandskaberg.se www.upplandskaberg.se norrtälje

23


Lokalproducerad el och värme sedan 1899 ”För oss är den lokala närvaron viktig. Kunden uppskattar att träffa oss personligen för att till exempel gå igenom avtal och fakturafrågor”

Är du trött på att inte kunna få en personlig kontakt när du ska fråga vad alla siffror betyder på din elräkning eller vilket som är bäst för dig, rörlig eller fast pris, då ska du ta kontakt med Norrtälje Energi. Bor du dessutom i Norrtälje kommun kan du få din värme, ditt bredband och din el från en lokal leverantör. Här går vinsten tillbaka till dig som kommuninvånare, för det är ju du som äger företaget. Anna Josefsson är vd på Norrtälje Energi

som bolagiserades 1991 från att tidigare varit förvaltning. Det var Sigurd Walléns pappa mjölnaren Lars Richard som 1899 kom på att man kunde använda kvarnarna till att alstra el och såg därmed till att Norrtälje var en av de första städerna som fick el. Bolaget ägs till 100 % av kommunen och har 48 anställda. Bolagets vinst går tillbaka till kommunen och de värnar om kommunens tillväxt och sponsrar lokala föreningar och evenemang. Bolaget erbjuder

24

norrtälje

bredband via fiber samt el och värme. Sedan avregleringen 1996 har du som kund möjlighet att välja en annan elleverantör än den som äger själva nätet. Detta innebär att du har flera elleverantörer att välja på, men vill du ha en lokal producent som stimulerar kommunen och som du personligen kan besöka ska du välja Norrtälje Energi. Även du med fritidshus som inte bor permanent i kommunen är välkommen som kund. Under sommaren passar bolaget på att be-

siktiga sina kraftledningar med hjälp av helikopter. På hemsidan hittar du en ny mycket detaljerad avbrottssituationskarta där du kan se planerade och oplanerade avbrott i elnätet. Kommunen värnar om miljön och bolaget fortsätter utbyggnaden av miljövänlig fjärrvärme som producerar lokalt i de tre orterna Norrtälje, Rimbo och Hallstavik. Bolaget lägger även ner mycket fiber för att kunna erbjuda ett bra bredbandsnät. - För oss är den lokala närvaron viktig. Kunden uppskattar att träffa oss personligen för att till exempel gå igenom avtal och fakturafrågor, säger Anna Josefsson.

foretagsextra.se/norrtalje-energi


”Kom hit och upptäck nyttan och nöjet med att bada”

En unik anläggning i en unik miljö Passa på och ta ett bad i Norrtäljes nya badhus som invigs den 30 augusti. Med utsikt över hela staden kan du njuta i bubbel- och massagebad under tiden barnen leker i leklandet som har en massa roliga attraktioner. Du kan prova att dyka ner i den 3,5 meter djupa vattenlagunen som finns i det gamla vattentornet, eller varför inte testa att klättra uppför väggen genom ett vattenfall. För Norrtälje badhus som byggs i kommu-

nens regi är Marie-Louise Asp ansvarig verksamhetschef, hon har sedan 1977 deltagit i kommunens olika badverksamheter. Första spadtaget för att bygga en mötesplats som samtidigt är en attraktion togs år 2012. Och nu är badhuset klart för invigning med ett specialutformat program. - Att skapa en så unik anläggning i en så unik miljö är fantastiskt, säger Marie-Louise.

På Södra Berget ligger denna fantastiska an-

läggning som har panoramafönster som inramar hela byggnaden från golv till tak, vilket ger en oerhört vacker utsikt mot hela Norrtälje. I badhuset finns en motionsbassäng med åtta banor som är

2,5 meter breda, hela bassängen är 20,5 meter bred och 25 meter lång. Det finns en undervisningsbassäng med tempererat vatten på 32 grader som har en höj- och sänkbar botten. En rekreationsavdelning med bubbel och massagebassäng, ett lekland för barn mellan 2 – 7 år med attraktioner som vattenkanoner, spruttunnlar, bergsklättring i barnvänligt material. Det finns bubbelpool, vanlig bastu, ångbastu och en varmvattenpool. Om du vill så kan du strosa ut på terrassen som har en nersänkt bubbelpool. I vattentornet kan du dyka ner i vattenlagunen som är 3,5 meter djup, du kan klättra uppför väggen i vatten för att sedan ta dig ner med den 95 meter

långa vattenrutschkanan. I tornet finns drunkningslarm och badvakter. Säkerheten är mycket hög i hela badhuset, så att du som besökare kan känna dig trygg. Förutom att roa dig själv kommer badhuset erbjuda vattengympa, simskola och andra aktiviteter. Anläggningen kommer att vara öppen måndag, tisdag och torsdag klockan 6:30 - 20:00, onsdag och fredag klockan 10:00 – 20:00 samt lördag och söndag klockan 10:00 – 17:00. Det finns möjlighet att hyra anläggningen för både privatpersoner och företag. Totalt arbetar tolv personer på heltid i badhuset som kommer att ta hand om de 120 000 besökarna som årligen kommer att passera. I huset finns även ett litet café och en affär för badkläder, simglasögon med mera. - Kom hit och upptäck nyttan och nöjet med att bada, avslutar Marie-Louise.

foretagsextra.se/norrtalje-bad

Idrottsbacken 11, 761 42 Norrtälje. Telefon: 0176-746 35

norrtälje

25


Skräddarsydda event och ridning med säkerhetstänk Ann-Kristin och Håkan Wiklund är djur- och naturmänniskor. De köpte Stridsby Gård i Roslagen för sju år sedan. Då började de med att avverka skog. Nu har de både får som betar på markerna och tio basjkirhästar som går ute på lösdrift i flock. Gården erbjuder event med exempelvis turridning. Kanotpaddling är en annan av verksamheterna. Även övernattningar kan ordnas. Mellan Väddöviken och Ålandshav sträck-

er sig gårdens 280 hektar mark. Gårdens läge är unikt. Innan Ann-Kristin och maken, som även driver ett företag i Stockholm, köpte gården letade de efter något inom 15 mils radie från huvudstaden och hittade detta. - Det är oslagbart, säger Ann-Kristin.

Hästverksamheten startade för fem år se-

dan och är under expansion. En hästskötare är anställd och en gårdskarl. Förutom gårdens egna hästar finns här dessutom ett tjugotal inackorderade. Eftersom de har så mycket mark finns det även möjlighet att ta emot fler.

Ann-Kristin har också ett stort säkerhetstänk

26

norrtälje

eftersom ridning annars kan vara en farlig sport, till och med den farligaste om man räknar med alla grenar. Basjkirhästarna, som är en tålig kallblodsras,

tar sig fram säkert även i stenig natur. Ridningen är redan nu en aktivitet som erbjuds året runt. Bland annat har de en lägerverksamhet för barn och ungdomar på somrarna, även för barn med särskilda behov såsom autistiska barn.

Andra verksamheter som finns på gården är

kanotpaddling och cykeluthyrning, genom samarbete med Väddö kanotcentral. Dessutom kan man åka ut med en fiskebåt via Backa båtcharter. Ett samarbete med Salme gård och Lyckhem finns

också, ifall större sällskap önskar övernatta. Själva har Ann-Kristin och Håkan möjlighet att ta emot åtta övernattande gäster, än så länge. I höst ska också bygget av ett ridhus vara klart och i framtiden ska de även hyra ut stugor. När det gäller övriga aktiviteter på gården

kan nämnas lerduveskytte och familjedagar med ”lammgos” då man kan kela med lammen på våren. Mot företag kan man erbjuda traktorskörning och grävmaskinsgrävning också. Aktiviteterna skräddarsys efter behov. Framför allt tar de emot mindre grupper och middag går att ordna på plats samt frukost med egna ägg från gården. För lite större sällskap anlitar man ett cateringföretag. Ann-Kristin nämner ett 60-årskalas och en möhippa som de har haft här. Variationen är stor och möjligheterna förefaller oändliga. - Vi är projektmänniskor och blir egentligen aldrig klara utan får nya idéer vartefter, avslutar AnnKristin.

foretagsextra.se/norrtalje-stridsbygard


”Vi är projektmänniskor och blir egentligen aldrig klara utan får nya idéer vartefter”

Den gamla anrika redargården på Björkö-Arholma i Roslagen.

Telefon: 0176-911 10 Björkö-Arholma, VÄDDÖ www.stridsbygard.se norrtälje

27


”Hästen är som en kanonkula, så länge du inte har tänt på så är den stencool. Tänder du på då blir det fullt ös”

En annan sorts ridning Sedan sommaren 2004 har Marika Franzén bedrivit westernridskola i Gåsvik, Älmsta. Hon har 15 amerikanska Quarter & Paint hästar som är idealiska för westernridning då rasen används i boskapsarbete. Roslagswestern är en liten, personlig ridskola. Tillgängligheten och flexibiliteten är stor och Marika tar emot elever alla dagar i veckan på tider efter deras egna önskemål. Förutom lektionsridningen som pågår året om, anordnas läger på sommaren med övernattning i gäststugor, på logen eller i en tipi, ett indiantält. I sommar är också gårdens saloon färdig. De flesta som rider här är kvinnor i lägre medelåldern och ungdomar i Roslagen samt från Stockholm och Uppsala. Många är «återfalls ryttare» de vill säga de har ridit på «vanliga» ridskolor när de var yngre och vill börja om igen men inte på samma sätt och då söker de sig hit. Under sommaren vistas många i sina sommarstugor i trakten och ringer för att boka ridlektioner. Marika som själv har ridit sedan hon var barn och tävlat på SM-nivå håller lektioner för upp till fem ryttare åt gången. Det finns möjlighet att delta i endagskurser då en lektion hålls på förmiddagen, sedan är det lunch och ytterligare en lektion på eftermiddagen. - Alla får ta det i sin takt. Vi har inga krav på att

man ska uppnå ett visst mål utan var och en ska kunna utvecklas utifrån sina förutsättningar, säger Marika. Hästarna är snälla. De har en vallningsin-

stinkt precis som vallhundar. I boskapshjorden, när en kalv ska fångas in, vet hästen vad den ska göra. Trots lugnet och snällheten är den mycket snabb. - Hästen är som en kanonkula, så länge du inte har tänt på så är den stencool. Tänder du på då blir det fullt ös, säger Marika.

Möhippor och en del kick-off-arrangemang förekommer också. När ridhuset blir färdigt, förhoppningsvis under sommaren 2015, finns andra förutsättningar då man kan rida inomhus när det regnar eller är snöstorm. Inom fem år ska man också kunna ”bo på lantgård” här, med eller utan egen häst. En ridled mellan gårdarna i trakten är

också på gång. - Det här ska bli en levande gård året runt, avslutar Marika. foretagsextra.se/norrtälje-roslagswestern

Det händer mycket på gården så välkommen hit! Gåsviksvägen 206, VÄDDÖ - Telefon: 073-181 89 18 - marika@roslagswestern.se

www.roslagswestern.se

28

norrtälje


Ridskolan i naturen Till gården Rallarbacken i Malsta, Norrtälje, kan du komma och rida islandshästar, oavsett om du har tidigare ridvana eller inte.

den och sedan rider ni vanligtvis en timme ute i naturen, innan pyssel efteråt samt återsläpp i hagen. Även om själva ritten bara är en timme får du räkna med att hela besöket tar mellan två till tre timmar. Åsa Hall, som äger företaget och som själv leder ritterna, tycker att umgänget med hästarna är otroligt viktigt och bör ligga i fokus. Hon började undervisa ryttare redan 1978, då på hobby nivå, för att succesivt utöka verksamheten. Företaget har funnits i 15 år, och tar idag emot en till fem personer alla dagar i veckan, även kvällar. Så länge det är ljust ute och regnet inte öser ner, så är alla välkomna! Skillnaden på Rallarbacken mot många andra

liknande företag är fokusen på hästarna. Du får börja med att lära dig om hästarna och deras beteende, samt hur du bör bete dig kring dem och

även säkerheten tas upp. Här står ingen färdigsadlad häst och väntar, utan när du fått din häst tilldelad går du gemensamt med de andra ut i hagen och hämtar din häst. Du borstar och gör i ordning

foretagsextra.se/norrtalje-rallarbacken

Verkstaden med hög kompetens

hoppningsvis kommer att ta över verksamheten. Då blir det tredje generationen Hemlins.

Kom till den familjeägda bilverkstaden som kan allt som behövs för att få din bil att gå som en klocka. Här finns det inget som är omöjligt. Roslagsbro Bil & Smide är som en lanthandel för motorer, du får flexibilitet, specialkunskap och hög kompetens inom både gammalt och nytt. Hitta hit så får du valuta för dina pengar.

Idag repareras och servas olika typer av maskiner i verkstaden. Stefan tar emot lantbruksmaskiner, båtmotorer, gräsklippare, hästtrailer, kärror, golfbilar, traktorer och MC. Verkstaden tar emot alla märken av bilar, nya som gamla. Till Roslagsbro Bil & Smide kan du lämna din bil tidigt på morgonen, ta bussen till jobbet och hämta den på eftermiddagen alla vardagar i veckan. Verkstaden kan erbjuda en hög kompetens ge-

nom den kompletta blandningen av kunskap där Stefan står för de äldre motorerna och personalen har utbildning på de nya motorerna med den senaste tekniken. Om de trots allt inte kan lösa problemet har Stefan ett stort kontaktnät och kan rekommendera andra verkstäder.

Stefan Hemlin som äger och driver Roslagsbro Bil & Smide AB fick sin första bil som 7-åring, en folka som brorsan skar av karossen på och sedan dess har han mekat bil. Verkstaden har funnits på

RALLARBACKENS ISLANDSHÄSTAR - Uteritt med undervisning Följ oss på:

samma ställe sedan 1923, 1961 köpte Stefans pappa verkstaden och tillsammans med sin bror tog Stefan över 1984. Idag driver Stefan verkstaden själv med tre anställda varav en är sonen som för-

Kunderna är både företagare och privatper-

soner som kommer från närområdet och består både av fast boende och sommarstugeägare. Verkstaden har även åkare från Stockholm som tycker att Stefan erbjuder bra service, kunskap och har rätt inställning. Genom att vara ansluten till Mekonomen har verkstaden lätt att få reservdelar och har olika försäkringar som kopplas till kunderna. - På landet kan man inte annonsera sig till kunder, här måste man göra ett bra jobb så man blir rekommenderad, avslutar Stefan.

Malsta, strax norr om Norrtälje Telefon: 0176-22 60 53 rallarbacken@hotmail.com • rallarbacken.etanet.se

foretagsextra.se/norrtalje-robro norrtälje

29


Små men bra kompetens Företaget JT Elektronik AB ägs och drivs av Jörgen Torsson. En man som haft ett stort elektronikintresse redan från tidig ålder. Han startade JT Scenljus redan 1994 och utvecklade det sedan till vad det är idag. Scenljus finns fortfarande kvar vid sidan av och är tillgängliga nästan dygnet runt för dig som behöver hyra.

Det hela började med att Jörgen Torsson star-

cialiserat sig på just handlödning av elektronikprodukter. Ett bolag som lagt ut delar av sin tillverkning till dem är NEP, Norrtelje Elektronikpartner, som sysslar med allt från att tillverka nya innovationer till kalibreringsinstrument för medicin. Just nu håller de bland annat på att ta fram en ny sorts lågenergilampa. NEP konstruerar elektroniken och JT Elektronik löder kretskorten. JT Elektronik är dock konsulter i grunden och just nu har Jörgen fem stycken anställda som är uthyrda

Idag driver han även JT Elektronik AB som förnärvarande är ett bemanningsföretag som spe-

från en vecka till någon månad till andra företag. Företaget NOTE är en av deras större uppdragsgivare. De kan arbeta åt alla typer av företag inom elektronikbranschen och gemensamt för alla an-

tade JT Scenljus vid sidan av sitt vanliga jobb som en hobby 1994. Via JT Scenljus hyr han fortfarande ut ljus till olika användare. Det kan vara allt från privatpersoner som vill ha ljus till tillexempel bröllop, till teatrar, koncerter, företagsjippon och discon. - Visst finns det många som håller på med ljus vid sidan av ljud. Men vill du ha riktigt bra ljus ska du hyra av mig, säger Jörgen.

ställda på JT Elektronik AB är att de har lödkompetens, något Jörgen har certifikat att själv utbilda dem i. Inför framtiden är planerna att utveckla båda

delarna av företaget. Ljusdelen vill han gärna se växa och där är han tillgänglig även sena kvällar och helger. För elektronik delen ser han gärna att det växer till en egen lokal där personalen ska kunna sitta och arbeta. Att kunderna ska komma till dem med beställningar istället för att hyra in personalen. Samt att det ska finnas plats för en del som sysslar med reparationer.

* Bilder jplphoto.se, Bandet på bilderna heter The Van Desh. foretagsextra.se/norrtalje-jt

Böcker för alla smaker Caroline Aserlund har alltid haft ett intresse för böcker och läste bland annat litteraturvetenskap på universitetet. Sedan två år tillbaka äger och driver hon Norrtäljes bokhandel i centrala Norrtälje. Här kan du hitta det mesta inom litteratur och framför allt ett stort utbud av klassiska titlar. Caroline Aserlund började med att läsa till lärare på universitetet men hoppade över till att läsa litteraturvetenskap och har kandidatexamen i detta. Hon har även examen i bok-och förlagsmarkandskunskap då hennes grunddröm var att öppna eget förlag. Det blev dock bokhandel även om drömmen om eget förlag finns kvar. - Jag har vikt hela mitt liv åt böcker och litteratur. På de större bokhandlarna arbetar de oftast precis som i vilken annan butik, säger hon. Här kan du hitta böcker för alla smaker. Allt

från ett brett sortiment av klassiska titlar till nya romaner och deckare från både Sverige och andra delar av världen. Framför allt har Caroline

Norrtäljes bokhandel är en gammal klas-

sisk bokhandel som startades för 81 år sedan och var tills för två år sedan ett familjeföretag. De senaste ägarna, två bröder, delade upp bokhandeln så att det i denna butik bara var kvar böcker och i den andra butiken, som öppnades en bit bort, blev det papper och kontorsmaterial. Sedan Caroline tagit över har dock en del anteckningsböcker, pennor och blanketter letat sig tillbaka in på hyllorna efter kundernas önskemål.

30

norrtälje

Norrtälje Bokhandel Posthusgatan 5, 761 30 Norrtälje Tel: 017-622 30 66 Öppettider: mån - fre: 09:30 - 18:00 lör: 10:00 - 15:00

mycket engelskt och amerikanskt. Det går även bra att beställa något som hon saknar i sortimentet. Förutom böcker erbjuder hon det största utbudet av almanackor i hela Norrtälje. Just nu arbetar Caroline ensam i butiken men tar in någon när det behövs. Hennes mål inför framtiden är att kunna anställa någon. foretagsextra.se/norrtalje-bokhandel

JT ELEKTRONIK AB Vigelsjövägen 26A, Norrtälje Telefon: 0706-548 379 - jt@jtelektronik.se www.jtelektronik.se


Bemanningsföretag inom livsmedelsbranschen Per Steveling och hans fru äger och driver tillsammans företaget MRC Stockholm. Det är ett företag som specialiserat sig på uthyrning av butikspersonal, främst inom livsmedelsbranschen. Deras största fokus är framför allt att bemanna livsmedelsbranschen med erfaren och motiverad personal och även arbeta aktivt med rekrytering av framför allt ungdomar.

Suverän kunskap om båtar Den kommersiella båttrafiken ställer krav på befälen på båtarna, att de har rätt teoretisk bakgrund. Alla har dock inte gått den kurs som krävs och en firma som kan erbjuda den är Per-Anders Pia Hedberg på Hedberg Marin. Företaget har också segelcharter för event och kurser, samt båtservice och vinterförvaring. Pelle Pia Hedbergs stora intres-

startades av Per och hans fru i januari 2000 och till en början hade dem Spendrups bryggerier i Stockholm som kund. Under tre år skötte de om alla deras kunder i Storstockholm innan de fick avtal även med ICA under 2003. Idag har de cirka 30 olika kunder och 92 anställda. Det är en enorm ökning av anställda de senaste åren då dem de första åtta åren endast hade 30 anställda. Affärsidén går ut på att bemanna upp butiker med butikspersonal och de har specialiserat sig på just livsmedelsbutiker. De kan hyras in för att hjälpa till med varuplock, kassa tjänst och chark samt deli. Men största delen är just varuplock och då börjar personalen klockan sex på morgonen och butiken ska vara färdig påfylld mellan klockan 10 till 11. - Vi vill skapa känslan av nyöppning varje dag hos våra kunder, säger Per.

Företaget

livet och ser sig själva som ett första steg ut i arbetslivet för många av dem. Ungdomarna börjar ofta med att arbeta deltid hos dem med möjlighet till heltidsanställning. Det händer att en anställd blir erbjuden en anställning hos kunden. Per och Catrine ser det bara som positivt då det är ett bevis på att företaget har duktiga medarbetare och att ungdomarna får en chans att komma ut i arbetslivet.

Per Steveling och hans fru brin-

ner för att få ut ungdomar i arbets-

foretagsextra.se/norrtalje-mrc

Utbildad, erfaren och motiverad personal när du behöver den

mrcstockholm.se Tel 08-12 00 50 80

se har alltid varit båtar. Han har 70 000 sjömil i bagaget, har drivit en marina i 20 år, varit auktoriserad båtbesiktare och också varit chef för ett båtförsäkringsbolag. När han fick en förfrågan från ett västkustföretag om han var intresserad av att jobba med befälsutbildning sade han ja och han erbjuder nu bland annat utbildning av fartygsbefäl klass 8. Utbildningen som alla som jobbar med kommersiell båttrafik med upp till 12 passagerare och båtar upp till 20 brt behöver gå. Det kan handla om transporter, taxibåtar, pråmar, fiskare eller hantverkare som jobbar på en ö och behöver transportera sig och material. Ungefär hälften av de som ska gå kursen har ännu inte gjort det. I kursen ingår bland annat ämnen som navigation, sjötrafikföreskrifter, VHF-radio, livräddning och brandsläckning. - Vi erbjuder kurser till ett bra pris

och dessutom ser vi till att alla klarar av den. Om någon deltagande inte blivit godkänd tar vi hand om den tills de blivit klara, utan extra kostnad, säger Pelle Pia och poängterar att första dagen är en ”gratis” prova på dag. Praktiskt kunnande på sjön är viktigt, men den behöver ofta kompletteras med en teoretisk bit också. – Om man är ett företag som har med båttrafik att göra och man vill ligga i framkant bör man visa att personalen har gått kursen fartygsbefäl klass 8, säger Pelle Pia. Hedberg Marin anordnar också

Vinterförvaring, Båtservice Marina utbildningar Båtförsäkring Charter med s/y Alma af Gräddö Intensivkurs: Sjöbefäl Kl 8 Bli behörig för arbete på sjön och ta 12 passagerare!

www.hedbergmarin.com Tel. 070-978 84 88 mail: info@hedbergmarin.com

charterturer för ledningsgrupper på upp till åtta personer med catering och olika event. En annan del av företagets verksamhet är båtservice och vinterförvaring av båtar i Gräddö. Just nu har de hand om femtio båtar, men till nästa säsong kommer de att ta emot sextiofem båtar på förvaring. Per-Anders Pia Hedberg är en erfaren båtmänniska och verkar veta vad som är bäst både för kunden och dennes kära båt.

foretagsextra.se/norrtalje-hedbergmarin

norrtälje

31


Konserverar och monterar Jeanette Setterberg är auktoriserad zoologisk konservator med tillstånd att ta emot alla sorters djur. Hon arbetar både åt privatpersoner och jägare samt åt museer och utställningsföretag. Det är otroligt sällan hon själv fångat djuret, utan folk kommer med djur till henne som hon monterar och sedan returnerar.

för vad man gör. Det är många regler som ska följas och många delar som måste utföras med extrem noggrannhet för att det ska bli bra. Det finns fem olika typer av kategorier som man delar in djuren i. Fågel, mindre däggdjur, större däggdjur, trofé och fisk. För att få auktorisering görs ett prov för varje kategori som sedan bedöms av domare. Jeanette är auktoriserad i alla fem kategorier. Hon är också utbildad att renovera gamla djur så som till exempel museiföremål. I motsats till vad många tror så stoppar man

inte in något i djurets kropp, utan man skulpterar en kropp som man gjuter av och sedan sätter man skinnet på en kopia. Förr tog man ut innehållet och bytte ut det mot stoppning, där av termen, uppstoppare. Idag arbetar man åt andra hållet i stället och skulpturerna gjuts i till exempel polyuretan. Jeanette gör alla sorters djur och säljer även en del, men hon gör inte husdjur. Det blir alldeles för mycket känslor inblandat och ofta har man inte kylt ner djuret på rätt sätt så som jägarna oftast vet med sig att göra.

Jeanette Setterberg har ända sedan barns-

ben varit intresserad av att bevara djur. Redan som liten flicka samlade hon insekter och lärde sig konservera djur vid en så låg ålder som sju år. Hon hittade en orm som var död och ringde till en

konservator på ett museum för att lära sig hur hon skulle bevara den. Att vara konservator är ett väldigt noggrant

hantverk som kräver ett stort intresse och passion

foretagsextra.se/norrtalje-konservator

På gränsen mellan hav och land Två mil öster om Norrtälje ut mot Kapellskär hittar du ett naturreservat fyllt med orkidéer, gullvivsbackar, slåtterängar och havsörnar som flyger högt över huvudet. Här kan du gå på vandring, bo på vandrarhem, slå upp tältet på campingen eller lägga till med båten i gästhamnen. Ett unikt naturområde med möjlighet att bo med största bekvämlighet. Gunnar Lodin har i snart 21 år drivit Fritidsbyn

Kapellskär AB, det är en verksamhet som tidigare drevs av en ekonomisk förening under 10 år. Fritidsbyn består av fyra delar, och det är vandrarhem, camping, gästhamn och ett stort naturreservat där Gunnar är tillsyningsman. Under vintertid är det tre som arbetar med verksamheten varav en är Gunnars son, under sommaren är de tio.

Vandrarhemmet är öppet året om och har

plats för 38 nattgäster i de nio rummen som är uppdelade i 2, 3, 4 och 5- bäddsrum. Här råder självhushåll med ett miljötänk som bidragit till certifiering med ”Den gröna nyckeln”. Om du glömt lakan finns det att hyra. Det finns gemensamhetsutrymmen om vädret är dåligt och bara 1 km till en restaurang.

ger till och tar sedan färjan över till Åland för lite smörgåsbord och inhandling av diverse drycker. Naturreservatet består av 650 hektar, va-

rav 350 är mark. Här finns fridlysta och unika arter, bland annat ett gräs som endast växer här i hela Skandinavien och rödlistade svampar har hittats. Gör som gästerna från Holland, Tyskland, Estland och Sverige, ta dig tid och åk ut till Fritidsbyn Kapellskär för att upptäcka Roslagen.

foretagsextra.se/norrtalje-fritidsbyn

Tr o f é - F å g l a r - D ä g g d j u r - F i s k a r m . m

På campingen finns ett stort tältområde, plats

för 60 husvagnar och husbilar samt 12 campingstugor. På området finns även plats för ett antal säsongare. Under sommaren bakas det bröd och säljs i den stora kiosken på området som även servar gästerna i hamnen. Det finns bastu, dusch och fräscha toaletter samt tre mindre badstränder. Hamnen är en så kallad angöringshamn med plats för 40 båtgäster och 175 fasta platser. Många läg-

32

norrtälje

Fritidsbyn Kapellskäret STF Vandrarhem

Auktoriserad Konservator/SZK Telefon: 0176-26 36 45 • www.konservatorjs.se

Riddersholmsvägen 4, Gräddö NORRTÄLJE • 0708-800 838 info@fritidsbyn.se • www.fritidsbyn.se


Ett kvarlevande hantverk Garn & Affären i Norrtälje ägs och drivs av Joakim Wiström sedan snart ett år tillbaka. Butiken innehåller en stor mängd garner och tillbehör samt även en del inredning så som vintage skyltar som har varit populärt de senaste åren. Om du gillar att sticka, virka eller liknande handarbete är det definitivt butiken för dig.

Servrar alla motorfordon Christoffer Järleby driver fö-

retaget Maskinexperten i Norrtälje. Här gör de det mesta av reparationer och service av alla typer av fordon och maskiner. Av allt från mopeder och motorsågar till stora entreprenadmaskiner, båtar, släpvagnar och husbilar. Företaget Maskinexperten AB startades under 80 – talet av Christoffers pappa och drivs numer parallellt med Christoffers företag, Roslagens Motorteknik, som han startade 2011.

Christoffer har även en av de

få rullande landsvägar i Sverige. Det är en maskin som är menad att mäta och kontrollera en bilmotors kraft och styrka under olika förhållanden. En stor låda som man kör ut på och som har rullar bilen ska ner i, sedan spänns den fast. Framför bilen sitter stora fläktar som gör så att motorn hela tiden får kylning vilket gör att man kan sitta och köra bilen på olika växlar för att se hur stark den är

Joakim Wiström tog över buti-

ken Garn & Affären för ungefär ett år sedan och tillhandahåller en stor mängd garner av olika typer, material, kvalitéer och färger. Det finns också det mesta inom tillbehör. Du hittar olika stick och virknålar, broderier av olika slag samt knappar och en hel del sytillbehör. Butiken i sig har funnits på samma plats med till större del samma inriktning i femton år. Idén bakom affären är att det ska finnas någonting för nästan alla som älskar att handarbeta.

Utbudet i butiken planeras till största del under de mässor som hålls av Garn- och Broderifackhandeln två gånger per år, där de senaste inom sticktrender, kvaliteter samt färg visas upp. Just nu är det mycket färg som gäller, och gärna pastellfärger. Butiken har en stor del stamkun-

der men runt midsommar ökar antalet kunder i takt med att sommargästerna anländer. Då kommer många in till butiken för att hitta inspiration och för att handla garn och beskrivningar till sommarens stickprojekt, under sommaren och semestern finns mycket ledig tid för avkoppling med en stickning, virkning eller an-

och hur den beter sig när man sitter och justerar insprutningssystem och liknande. Maskinen finns dels för att man ska slippa göra detta på öppen väg, men även det viktigaste, att man får ett direkt kvitto på vad en viss ändring på motorn har givit i effekt.

foretagsextra.se/norrtalje-maskinexperten

Mat, bak och glass! nat handarbete. Många besöker även butiken för att hitta inredningsartiklar till sina sommarbostäder eller för att ge bort som present. Den intensiva sommarperioden pågår mellan midsommar och september, nästa högsäsong i butiken är mellan mitten av november fram till jul då många kommer in för att handla julklappar i form av presentkort garn eller inredningsartiklar som du också finner i Garn & Affären. För den som bor längre bort

eller inte har tid att komma in finns det en webbshop där stor del av sortimentet finns upplagt. Inför framtiden vill Joakim satsa på att utöka butiken med fler garnalternativ men även på inredningsdelen och då främst vintage skyltarna då den typen av inredning verkar fortsätta öka i populäritet. foretagsextra.se/norrtalje-garnoaffar

Öppettider: Månd-Fre 10-18 Lörd 10-15 • Sönd 12-15 Telefon: 0176-146 55 Posthusgatan 6, Norrtälje www.inorrtelje.se

Nysättra Lunchcafé ägs och drivs av Carina Spolander och hennes man och har varit i deras ägo sedan 2010. Hit kan du komma och äta husmanskost till lunch året om, det går så klart även att välja från A la carte, där kan du hitta bland annat deras berömda raggmunk. Maten går att beställa med sig, om du till exempel är på väg ut till stugan och inte vill behöva börja med att laga mat. För husmanskosten krävs det att man ringer tidigt, för den går åt snabbt. Men A la carte kan man beställa fram till klockan 18. Då Carina älskar att baka finns

det alltid gott om nybakat att välja mellan och maten görs av hennes man som är kock. På helgerna brukar han ibland bjuda på helt hemmagjorda hamburgare, då är till och med köttet egenmalt. Förutom mat och fika är Nysättra Lunchcafé en glassbar. Här finner du en stor mängd olika kulglassar, mjukglass och även bananasplit och liknande kreationer. Här finns något för alla, oavsett vad du är sugen på! Nu på sommaren har de öppet från halv sju på morgonen till sex på kvällen under veckorna, och till fem på helgerna. foretagsextra.se/norrtalje-lunchcafe

Tel: 017 622 38 38 Höstgatan 1, 761 50 Norrtälje www.maskinexperten.se

VÄTÖVÄGEN 535 NORRTÄLJE norrtälje

33


Ett klassiskt rörmokeri

Inget slit och släng

Rodens Värme och Sanitet AB är

Peter Biloch driver och är ansvarig för företaget ODU´s skandinaviska del som har huvudsäte i Norrtälje och som startades 2009. Innan dess var han anställd på företaget som distribuerade deras produkter och fick frågan att ta över försäljningen och starta upp den skandinaviska delen av verksamheten.

ett familjeföretag med säte i Norrtälje och med arbetsområde i större delen av Storstockholmsregionen. Företaget ägs och drivs av Torbjörn och Joanna Klareús och de startade företaget år 2003. Idag är det 17 stycken som arbetar i företaget och gör allt inom klassisk rörmokeri, så som till exempel kyla, värme, vatten och bergvärme och är dessutom certifierade enligt säker vatten.

Företagets största styrka ligger i en lång erfarenhet och en bred

personalstyrka. Torbjörn har själv lång erfarenhet av branschen och vet vad som krävs av hans personal. Rodens Värme och Sanitet AB arbetar till 95 procent med entreprenader och är bland annat just nu involverade i ett stort projekt i Kungsängen där de är med som underentreprenörer och bygger 111 lägenheter, ett projekt som beräknas ta ungefär ett och ett halvt år.

foretagsextra.se/norrtalje-rodens

ODU säljer kontaktdon som är

specialanpassade för att användas till mätinstrument, medicinskainstrument och på ställen som kräver att de är värmetåliga och klarar av

mycket påfrestningar. De används bland annat av militären och tandläkare. Kunderna är olika elektronikföretag av alla sorter och de kan förvänta sig hög kvalitet. Det går bra att höra av sig till Peter även om man inte vet vad det är exakt man behöver. Tillsammans har nämligen Peter och hans medarbetare Tommy 60 års erfarenhet, så hit kan du utan problem komma och få hjälp och rådgivning om vad det är för kontaktdon du behöver. foretagsextra.se/norrtalje-odu

Lyssnar på barnens behov Är din båt säker? Mias Gullebo är en pedagogisk barnomsorg och ett bra alternativ till förskola. Företaget ägs och drivs av Marie-Louise Brovall och startades 2005. Själv har hon arbetat med barn på förskola sedan 1978 och har lång gedigen erfarenhet. Verksamheten bedrivs hemma hos hennes själv och de tar in 12 barn i varje grupp. Det händer att de är en extra om det skulle vara ett syskon som vill komma in också. Åldrarna de tar emot är från ett år till skolåldern. Marie-Louise och hennes två barnskötare arbetar aktivt med barnens sociala utveckling och tar därför med dem överallt. Musik är också en stor del av verksamheten och en gång i veckan får barnen träffa en musikpedagog. Tack vare de få barnen finns det gott om utrymme att anpassa verksamheten efter vad barnen vill. Om de till exempel är ute i skogen

Jo Nylöf äger och driver företa-

och bygger koja, och barnen vill fortsätta nästa dag, kan de ändra i dagsplanerna och åka dit igen. Tanken är att när barnen går härifrån till skolan, ska de vara trygga och vetgiriga barn som fått bli sedda. foretagsextra.se/norrtalje-miasgullebo

get Marinelektrikern som han startade redan 1991. Han arbetar med fartygselektrisk installation och gör marinsystem och allt runtomkring dessa. Det är en väldigt smal nisch och det är få som har koll på säkerheten som krävs för att det inte ska ske några olyckor med det elektriska ombord på båtar. Själv arbetar Jo bara mot företag och just nu mest mindre fartyg men han har arbetat med stora kryssningsfartyg förr, då i USA.

Då han hunnit fylla 72 arbetar Jo mest mot gamla kunder nu och det är sällan han tar emot några nya jobb då ett arbete kan ta flera år att färdigställa helt. Däremot kan man ringa honom för att boka in besiktning av ett redan installerat system. Till exempel om du vill kolla att din nya båt är säker. Detta gör han även för privatpersoner med mindre båtar.

foretagsextra.se/norrtalje-marinel

Hantverkareg. 18 761 30 Norrtälje Tel: 0176-181 61

Hamnvägen 17 | Norrtälje 0176 - 169 00 | info@rodensvarme.se www.rodensvarme.se

34

norrtälje

Telefon: 0769-426 600 www.miasgullebo.se

Fax: 0176-181 62

www.odu.se

Tel: 070 378 8009 St björknäsvägen 71, 76191 Norrtälje


Bästa ljus – lägsta kostnad Om du anlitar företaget TM Stockholm El & Tele AB kan du börja tjäna pengar genom att effektivisera och styra din belysning. Företaget kan komma till dig och planera din belysning så att du får det bästa ljuset till den lägsta kostnaden. Hellre kvalitet än kvantitet, är parollen för Thomas och Mats. Med sin långa erfarenhet och breda kunskap kan företaget lösa de mest komplexa problemen. Thomas Johansson och Mats Endrésen star-

tade sitt el och teleföretag 1994 och driver det idag tillsammans med fyra anställda. Tidigare hade de varsitt bolag men slog ihop sina verksamheter till ett gemensamt. Thomas är specialiserad inom belysning och Mats på styr och tele men de arbetar över gränserna. - Jag hittar på sakerna och sedan får Mats lösa det tekniska, säger Thomas med glimten i ögat.

Kunderna är bland andra Akademiska hus som äger Stockholms Universitet med alla kring byggnader, Fortum, olika byggföretag som Oljibe AB. Inriktningen är att hjälpa kunderna att energieffektivisera genom olika styrningar. De är ett litet företag med stor bredd. Genom en ständig uppdatering och sin grundkunskap kan TM Stockholm

El & Tele AB erbjuda arbeten utförda med högsta kompetens. Företaget är eftertraktade och blir ofta anlitade till att lösa knepiga problem. De erbjuder både installationer, projektering, service, effektivisering och olika styrningar. Ett av de arbeten företaget arbetat med är på

Stockholms universitet där de i tre olika komplex gjort tre olika typer av belysningsstyrningar, vilket var ett jätteroligt och utmanande uppdrag. De fick börja med att reparera en gammal belysningsstyrning samt riva ut och ersätta med helt nya lösningar. Den ena styrs via tidkanaler från en driftcentral, den andra styrs också via tidkanaler men med en mer flexibel lösning och den tredje har helt automatiserad närvaro styrning genom ett detekterat system. Genom dessa lösningar sparade

Akademiska hus en nedrans massa energi. I framtiden kommer företaget att fortsätta

vara i ett mindre format. De har tidigare vuxit till att vara 15 anställda men både Thomas och Mats kände att det blev för mycket administration och för lite tid till hantverket som är det roligaste. foretagsextra.se/danderyd-eltele

TM STOCKHOLM EL & TELE AB Kräftriket 21 E, 104 05 Stockholm - Telefon: 070-592 76 67 - thomas.j@eltele.nu - www.eltele.nu danderyd

35


Alla kunder är lika viktiga Har du ett lager med pallar som du inte vet vad du ska göra med, ring då Sollentuna Emballagehantering AB så kommer de och hämtar. Behöver du en pallkrage till landet för din örtodling, ring Emballagehantering. Hit är alla kunder välkomna både privatpersoner och stora företag. Så släng inte din pall, se till att den återanvänds för både dina pengars och vår miljös skull! Tapio Salinen har arbetat med emballagehan-

tering i över 27 år, idag har han drivit sitt egna företag Sollentuna Emballagehantering AB i 10 år. Tillsammans med åtta anställda och en filial i Timrå ser han till att ta tillvara på pallar för återanvändning istället för att de ska kastas. En vinst för både företaget, kunden och miljön.

Till företaget kan du komma och köpa en pall-

krage eller köpa en full lastbil med pallkragar. Du får de även levererade för en summa av 250 kronor. När du sedan vill bli av med pallarna kommer företaget och hämtar dem vilket gör att du slipper

transporterna. Idag är det ett krav från transportsidan att använda pall för att få så säkra leveranser som möjligt. Innan emballaget säljs vidare sker en noggrann och effektiv kontroll av produkterna av den erfarna personalen så enbart pallar med kvalitet säljs vidare. Kunderna finns runt om i Stockholms län upp till Uppsala och ner till Södertälje men de flesta är på den norra sidan av Stockholm. Förutom EUR pallar, engångspallar, begagnade pallar, nytillverkade och halvpallar kan du få iläggsskivor, mellanskivor och pallkragar. Företaget har ett

samarbete med både konkurrenter och andra transportföretag vilket gör att inget är omöjligt. Att hålla en hög servicegrad är viktigt för Sollentuna Emballagehantering. Genom att vara trippel A raitade under flera år kan du känna dig trygg som kund hos detta solida företag. - Att bygga starkt är min ideologi, vilket ger en trygghet för både kunderna och de anställda. Jag är mest stolt över min personal, säger Tapio. I framtiden kommer företaget att utöka och ta

hand om kartonger, kartongunderlag, skumplast med mera. Eventuellt kommer en flytt att ske lite längre fram när genomfart Stockholm ska byggas och behöver den mark företaget finns på nu.

foretagsextra.se/sollentuna-emballage

Sollentuna Emballagehantering AB Köper och säljer last(EUR)pallar,pallkragar och engångspallar

Norra Kolonnvägen 14, 191 46 Sollentuna - Tfn: 08-96 35 56 - Fax: 08-96 37 40 - sollentuna.pallen@telia.com www.pallen.eu 36

sollentuna


”Alla ska trivas och ha roligt på jobbet, här är inte personalen bara ett nummer utan en person som är en viktig del av verksamheten”

Alltid klara i tid Rörgruppen AB garanterar att entreprenaden blir klar i tid, att det efter uppdraget inte finns några fel vid avlämnandet, att du får engagemang, resurser, kompetenta medarbetare, ett fungerande ledningssystem och ett arbetssätt som driver ditt projekt framåt. När du anlitar Rörgruppen AB kan du känna dig trygg, med 30 års erfarenhet av branschen vet de vad som krävs! startade företaget Rörgruppen 1983 hade han några värdeord som han ville skulle känneteckna hela verksamheten och det var att - alla anställda ska kunna planera sin privata ekonomi, all personal ska känna tillfredsställelse när de går till jobbet varje dag, alla ska göra så gott de kan och alla ska bli sedda. Den andan ville Kjell skulle följa med när han sålde företaget i februari 2014. Idag är företaget ett av fem bolag inom ett konsortium men har sitt eget varumärke och sin egen verksamhet. Vd på företaget är Göran Johnsson som arbetat med den tidigare ägaren i 34 år och varit vd i fem år. När

Kjell

Lindgren

Företaget med sina 50 anställda erbjuder VVS-

arbeten till i huvudsak kommersiella lokaler, kontor, affärscentrum, sjukhus, industribyggnader samt till bostadsrättsföreningar vid stamrenoveringar. De har två servicebilar som cirkulerar och underhåller installationerna. Kunderna är främst förtroendekunder som anlitat företaget under lång tid som exempelvis Einar Mattsson, NCC, JM AB men även mindre företag som Zengun AB. Företaget säljer inte bara rörsystem utan även mjukvaran bakom rören.

Ett vinnande koncept för företaget har varit att arbeta utifrån ett kvalitetssystem samt ett jäm-

ställt lönesystem. Att personalen ska se rena och hela ut, följa de etiska reglerna, miljöpolicyn och arbetsmiljöpolicyn. - Alla ska trivas och ha roligt på jobbet, här är inte personalen bara ett nummer utan en person som är en viktig del av verksamheten, säger Göran. I framtiden kommer företaget att fortsätta ar-

beta i samma anda och behålla den familjära känslan. Göran arbetar hela tiden med målstyrning och överlåter ansvaret till de anställda att slutföra de cirka 15 projekt som ständigt är pågående. Rörgruppen AB har varit delaktig i arbetet med Polishuset och häktet i Flemingsberg, Regionsjukhuset i Örebro, Kista gallerian och inte minst Ericssons huvudkontor i Kista som byggdes klart på nio månader med hjälp av 27 montörer.

foretagsextra.se/sollentuna-rorgr

Sollentunavägen 78, 191 40 Sollentuna Tel: 08-444 55 30, E-post: info@rorgruppen.se

www.rorgruppen.se sollentuna

37


Är du redo för ett SPA-äventyr inför jobbstarten efter semestern? Att besöka ett SPA är en lisa för både själen och kroppen, här är några tips som är väl värda pengarna!

Comwell Varbergs kurort

På bild: Yasuragi Hasseludden

38

spa - äventyr

Selmas Spa i Sunne

Yasuragi Hasseludden


Comwell Varbergs kurort – det gamla

spahotellet som är Sveriges enda havsvattenspa. Här kan du välja om du önskar ligga naken i en träbalja full av tång, vilket är helt underbart med skön musik i öronen, eller ta ett dopp i poolen med badkläder på. En av många olika behandlingar är aromamassage där du får en lätt massage med en olja du själv väljer, om du vill bli avslappnad, uppiggad eller bara lukta gott. Du kan få ansiktsmassage, hand- eller fotvård. Är ni två kan Duo-behandlingarna vara ett tips. Förutom de olika behandlingarna kan du gå på föreläsningar, bada i bubbelbadkar eller delta i vattengympa. I den vackra restaurangen kan du äta av den goda och hälsosamma maten uppdukad som buffé och börjar med syrade grönsaker, till det kan du ta ett glas vin. Här får du allt du bara kan önska och dessutom sova i fräscha dubbel- eller enkelrum med utsikt över havet. Varbergs Kurort har blivit utsedd till Europas bästa Spa och Sveriges bästa Spakök.

Selmas Spa i Sunne är ett annat skönt ställe att besöka för några underbara dagar. Här finns det mer exklusiva spa-hotellet bredvid det charmiga lite mindre Quality hotel Selma Lagerlöf. Antingen väljer du det mindre och lite billigare fyrstjärniga hotellet och bokar in dig på Selma Spa för olika behandlingar eller så tar du hela paketet på Spa-hotellet med rum och behandlingar. Du kan då välja att bo i någon av de nyrenoverade superior rummen eller något av de andra vackra rummen som har en underbar utsikt över sjön Fryken. Här finns härliga pooler både inom- och utomhus och det finns hela 40 olika behandlingar att välja mellan. Det finns ett relax rum Relaxing Pod som hjälper dig att få ny energi och att koppla av genom att kombinera ljus, ljud, färg, doft, massage och renad luft i en lugnande miljö. När du har tröttnat på att bli behandlad kan du ta en promenad och besöka Selma Lagerlöfs Mårbacka som numera är ett charmigt museum med en vacker trädgård där rosorna doftar underbart.

Yasuragi Hasseludden för dig som vill bli lite Japanskt inspirerad. Här vilar lugnet. Du kan antingen boka in ett heldagsbesök eller övernatta, då ska du välja de japanska inredda rummen där futonmadrassen ligger direkt på golvet. När du kommer till anläggningen får du badkläder, tofflor och en Yukata (kimono) som du sedan behåller. I tvagningsrummen kan du bli äkta japan genom att utföra de badritualer som ingår, det är tvagning och avsköljning med träkar i omgångar vilket är jätteskönt. Efteråt kan du sitta i de varma källorna innan du går ut i det gemensamma badutrymmet för ett dopp i den stora poolen eller sitta och njuta i de heta källor som finns under tallarna utomhus. Under vistelsen kan du även här välja olika behandlingar eller delta i ett qigongpass. Du får underbart god japansk mat i någon av de fyra restaurangerna och du kan inta din mat i din Yukata. I Kaiten-Zushi kan du välja själv från det rullande sushibandet vid bordet, i Teppanyaki får varje bord om åtta en egen kock som grillar det du önskar äta på en öppen häll, i Tatami sitter ni vid låga bord bakom risväggar och i Tokyo kan ni prova svensk mat inspirerad av Japan. Naturligtvis finns det även en Sakebar. spa - äventyr

39


Den personliga

begravningsbyrån I Sundbyberg hittar du familjeföretaget Hanssons Begravningsbyrå som finns på fyra olika platser i Stockholm. Här finns familjen Hansson som har hjälpt familjer att begrava sina nära och kära sedan 1932. Hos Hanssons Begravningsbyrå får du hjälp med det svåra på ett tryggt sätt. Företaget är den personliga begravningsbyrån med stort engagemang och varm omtanke.

Hanssons Begravningsbyrå är auktoriserad av branschorganisationen Sveriges begravningsbyråer vilket är en trygghet för dig och en kvalitetsstämpel för företaget. Bland annat innebär det prisinformation, tystnadsplikt, etik, arbetsmetoder och utbildning. Förutom Lars och Joakim Hansson som nu driver företaget finns ytterligare tre medarbetare. Hos Hanssons Begravningsbyrå kan du få hjälp med hela begravningsarrangemang, omhändertagande av de avlidna, dödsannonser, juridiska frågor, kistor, urna, transporter kontakter med myndigheter. Hanssons Begravningsbyrå finns förutom i Sundbyberg även i Spånga, Bromma och Solna.

Företaget

Begravningsbyråns kunder kommer från alla kategorier av människor och av olika religioner, de flesta kommer efter rekommendationer. Här får du hjälp av personal som har stor erfarenhet av hur man hanterar olika situationer och har stor kunskap av vad som behövs runt en

40

sundbyberg

Vi hjälper dig med alla begravningsarrangemang och erbjuder personlig service med varm omtanke

begravning. De har även goda kontakter med församlingar, myndigheter med flera. I framtiden kommer verksamheten att se ut som idag med lite mindre förändringar. Begravningsbranschen styrs av kyrkan och kyrkogårdsförvaltningen men även Skatteverket är involverade i och med att kyrkan har släppt folkbokföringen. Företaget är den personliga begravningsby-

rån med stort engagemang och varm omtanke. - Vi vet att de tjänster vi erbjuder är av personlig natur och du är alltid välkommen in till oss på byrån för ett personligt besök där vi kan hjälpa till och besvara frågor om hela begravningsarrangemanget i lugn och ro, avslutar Lars.

foretagsextra.se/sundbyberg-hanssons

Hanssons Begravningsbyråer AB Sundbybergs Begravningsbyrå Sturegatan 14, Sundbyberg Tel. 08-564 877 40 Filial: Solna Begravningsbyrå Råsundavägen 121, Solna Spånga Begravningsbyrå Värsta Allé 7, Spånga www.hanssonsbegravningsbyra.se


Hjälp dig själv att läka Får du ofta ont i ryggen, dras du med en musarm eller känner du dig svag i vissa delar av kroppen? Boka då in en tid hos Eva Svartengren Sjukgymnastik & Friskvård. Av Eva får du hjälp av en sjukgymnast som har en bred kompetens bland annat som idrottslärare. I över 26 år har hon hjälpt människor att må bättre och få dem att kunna använda sin rörelseförmåga fullt ut.

Skänker svalka och skugga Efter flera år som idrottslärare beslutade sig Eva Svartengren att utbilda sig till sjukgymnast, år 1988 blev hon examinerad och har sedan 1990 arbetat som privatpraktiserande sjukgymnast. Förutom sin praktik har hon även olika jympapass hos Friskis & Svettis som finns i lokalerna bredvid. Till Eva kan du gå med olika smärtproblem, ledproblematik, yrsel eller inför en operation där viss styrka bör arbetas upp. Eva är ansluten till landstinget sedan 1994 vilket gör att du kan använda ditt högkostnadskort men du behöver ingen remiss. Vid första besöket går Eva igenom din kropp och dina problem för att få till den bästa behandlingsplanen för just dig. Eva använder McKenziemetoden MDT som går ut på att du som patient får lära dig att själv avhjälpa ditt problem och slippa smärtor. Målet med metoden är inte bara att lindra dina smärtor utan även förebygga så att dina be-

svär inte kommer tillbaka. För att få den bästa effekten stimulerar Eva musklerna så de slappnar av genom att exempelvis använda TENS där man för elimpulser till de onda delarna eller akupunktur. Att skapa aktiva behandlingar genom träningsprogram att utföra hemma eller på Friskis & Svettis är även det ett led i processen. Ofta krävs mellan fem till tio behandlingar hos Eva, har man haft problem och smärta i flera år tar det tid att rätta till. Kunderna är främst Lidingöbor eller människor som arbetar på Lidingö. Det är både män och kvinnor i alla åldrar, men främst lite äldre. - Att möta och hjälpa människor är det roligaste med jobbet, att vara lite detektiv och hitta obalansen i kroppen, säger Eva.

foretagsextra.se/lidingo-essjuk

Eva Svartengren Sjukg ymnastik Stockholmsvägen 70, Lidingö Tel: 08-765 05 74 - Mob: 0708-10 87 93 e-post: eva.svartengren@swipnet.se

Är det varmt när du ska sova eller sitter du och arbetar i ett rum där solen lyser in, ring då Holmstedter´s Montage & Solskydd AB så fixar de svalka. Att förse fönster med persienner, solskydd, markiser eller mörkläggningsgardiner är något Holmstedter är duktig på. Med en lång erfarenhet och en elutbildning är inget omöjligt för Mikael det fixar till och med mörkläggning i aulor. Mikael Holmstedter har arbetat i många år som montör av olika solskydd på företaget Haga Solskydd men våren 2013 bestämde han sig för att starta eget. Mikael har en lång erfarenhet och en utbildning i el vilket gör att han kan sitt hantverk. Företaget startades som enskild firma men är idag ett aktiebolag. Största kunden är Haga Solskydd som anlitar Mikael för många olika arbeten hos kunder som kommuner, skolor, SÄPO, Polisen men även privatpersoner. Under vintern arbetar Mikael som finsnickare på timme, där han bland annat snickrat ihop försäljningsdiskar till olika kryssningsfartyg och butiker. Kunderna kommer från hela Storstockholm men även från Norrköping och Uppsala. En av kunderna har varit Fastighetsverket som sköter samtliga fastigheter där bland annat riksdagen sitter samt Rosenbad. Andra märkliga projekt var montering på hög höjd där jobbet

fick utföras under tiden liften svajade, och när Mikael och en kompanjon satte upp alla fasadpersienner på Arlanda terminal 5 i minus 10 grader. Totalt cirka 300 stycken i 300x 900 cm. Som kund hos Mikael kan du känna dig trygg, han har lång erfarenhet och stor kunskap, sätter kunden i centrum och är plikttrogen och är ärlig i det han gör. - Kunden måste bli nöjd annars gör jag ett dåligt jobb, avslutar Mikael. foretagsextra.se/stockholm-hms

HMS AB

Holmstedter´s Montage & Solskydd Konstgjutarvägen 34, Johanneshov Telefon: 0702-757 596 lidingö / stockholm

41


Det unika byggföretaget Företaget PER AB är experter på att utföra renoveringsarbeten utan att synas och höras. Som hotellägare är det perfekt om du inte vill att dina hotellgäster ska störas. Med kunder som Rica Hotels har företaget ett gott renommé och kan leverera ett arbete med högsta kvalitet. Licens för badrum och välutbildade multihantverkare, det får du när du anlitar PER AB! Per Gustafsson har lång erfarenhet av renovering, underhåll och byggnationer av badrum, kök, ombyggnad och tillbyggnad. Sedan 12 år tillbaks driver han företaget PER AB som har specialiserat sig på att arbeta utan att synas. Att renovera och underhålla badrum, relaxavdelningar, konferenser, korridorer och omklädningsrum, men även badrum och kök hos privatpersoner. Det kan till exempel att bygga om pyttesmå kök till yteffektiva compact living. Företagets affärsidé är att hjälpa företag och privatpersoner att genomföra byggprojekt där kraven på kvalitet och effektivitet är höga.

42

stockholm

Hela vägen från idé och planering till fungerande miljö! - Om en hotellgäst ser oss har vi gjort fel, kommer en gäst in i renoveringsområdet så har vi gjort fel. Att arbeta i hotellmiljö eller annan allmän miljö kräver speciell logistik och kunniga hantverkare vilket vi har. Personalen är viktigast, säger Per. För att ta åt sig stora projekt samarbetar företaget med olika underentreprenörer som rörmokare, elektriker och målare. Idag utför PER AB arbete åt Scandic Hotels , f.d Rica Hotels. Eftersom ansvaret är fördelat får företaget uppdrag av både hyresgästen och fastig-

hetsägaren. För tillfället får företaget 60 % av sina uppdrag från privatpersoner och 40 % av företag. Trots att företaget är relativt litet med sex anställda har de kapacitet för större volymer, exempelvis har de byggt 300 badrum åt Scandic Klara Hotel och arbetat med större restauranger samt kongresser. De har renoverat Oasens lunchrestaurang och frukosthotell, konferenser, Scandic:s största hotell på Hötorget samt i Scandic Hotel Lilla Nygatan i Gamla stan där de fick ta hänsyn till byggkonstruktionen som är från 1500-talet. Perab har även skapat en nybyggd herrgård i gammal stil som minner om forna tiders gods & Gårdar.

foretagsextra.se/stockholm-perab


”Om en hotellgäst ser oss har vi gjort fel, kommer en gäst in i renoveringsområdet så har vi gjort fel”

Projektering Entreprenad Renovering i Stockholm AB Harpsundsvägen 211 124 59 Bandhagen Telefon: 08-647 42 00 Mail: info@perab.com

www.perab.com stockholm

43


Gourmetbutik för IT-tjänster Att skapa system som för ert företag från en liten marknad till att vara ett börsnoterat miljardföretag, ja det kan IT-konsulterna på företaget Softarc. Företaget Softarc AB grundades år 2000 av

Andreas Schelin. Ett av företagets första uppdrag var att tillsammans med kunden Electra Sweden AB utveckla ett nytt affärssystem till hemelektronikkedjan Audio Video. Resultatet blev det kompletta affärssystemet SMART som är skräddarsytt för fackhandelskedjor och som varit i drift sedan hösten 2004. Softarc har fortfarande en stor roll i förvaltning och vidareutveckling av systemet som idag även används av ett flertal andra kända fackhandelskedjor.

Sedan starten har företaget vuxit och som mest haft 16 anställda. På grund av marknadsförändringar genomförde företaget nyligen omfattande personalförändringar och består idag av

åtta seniora IT-konsulter, med erfarenhet som sträcker sig bakåt till tidigt 90-tal, och som alla är experter på Microsoft-baserad systemutveckling. VD på företaget, som idag bedriver sin verksamhet i Stockholm och Kalmar, är sedan 2005 Tommy Nordahl som även är en av företagets sex delägare. Om ni till exempel vill se över er verksamhets

informationsflöden och effektivisera dessa genom automatisering ska ni vända er till Softarc. Ni får då konsulter som tar ett helhetsgrepp över vad ni behöver för att utveckla ert företag. Softarc erbjuder projektledare, förstudieledare/utredare, lösningsarkitekter och systemutvecklingstjänster. Konsulterna tar ansvar med en helhetssyn, har rak kommunikation

och agerar som de var kundens egen personal. -Vi är en gourmetbutik, inte en 7-eleven, säger Tommy. Företaget är inte branschlåst även om man har verkat många år inom branscherna bank, försäkring och retail. Större kunder som varit med företaget länge är Trygg-Hansa, Electra Sweden AB, Skandia, Trafikförsäkringsföreningen, Zurich Försäkring och DNB Finans. I framtiden siktar företaget på att växa och att

vara totalt cirka 25 anställda. Trots hård konkurrens går det bra för Softarc inte minst på grund av den höga kvaliteten och deras goda renommé vilket gör att kunderna återkommer. foretagsextra.se/stockholm-soft

Softarc erbjuder konsulttjänster i form av arkitektur och systemutveckling kring Microsofts plattformar med tonvikt på den modernaste tekniken. Vasagatan 15-17, 111 20 Stockholm | 0707-399969 | www.softarc.se 44

stockholm


I en värld av stål Det du vill ha i stål får du av Smidesbyggarna AB som förutom att de har en fruktansvärt hög service också levererar med hög kvalitet. I rätt tid, med bra kvalitet, snabbt och bra utfört jobb, det är något du garanterat får när du anlitar Smidesbyggarna. Efter dina önskemål tillverkar företaget produkten för att sedan åka ut och montera den på plats. Företaget Smidesbyggarna AB ingår i en koncern som består av fyra separata företag inom smidesbranschen. Just i Huddinge hittar du Smidesbyggarna som funnits sedan 1981 och idag drivs idag av Pär Isberg och Andreas Ling. Förutom Pär och Andreas har företaget 25 anställda som är utbildade och erfarna samt har kompetens i T/R stål, EWS-kompetens, SS-EN 287 svetsarlicens, säkra lyft, heta arbeten, liftutbildning, systematiskt arbetsmiljöarbete, truckförarutbildning, ID06 samt spik- och bultpistolutbildning. kundens beställning tillverkas och monteras alla former av stålkonstruktioner som stålstommar, trappor, räcken, balkar, dörrar, inbrottsskydd med mera. Förutom nytillverkning reparerar och servar företaget olika produkter.

Efter

Exempelvis efter ett inbrott där dörren måste riktas upp. Kunderna finns inom Storstockholm men har en kund verksamhet utomlands eller i någon annan del av Sverige åker företaget dit. Kunderna kan vara stora byggföretag, mellanstora företag, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar. Att ge bra service med hög kvalitet och alltid

försöka lösa problem är företagets devis. Företaget kommer in på ett tidigt skede i byggkedjan, direkt efter rivningen är det de som monterar de nya balkarna och stommarna. På så sätt ingår de i hela kedjan vid en renovering eller byggnation.

Företaget är certifierade enligt SS-EN 1090-1

vilket är ett krav från den 1 juli 2014. Visionen för framtiden är att fortsätta med samma verksam-

het men öka omsättningen samt anställa fler personer. Smidesbyggarna AB har varit med och levererat samt monterat 400 ton stål till kvarteret Bulten vid Hornstull. Har du kört förbi Upplands Väsby och sett de tre blinkande träden, så har du sett ett annat av företagets alster. De har tillverkat och monterat träden som består av det vackra rosttröga materialet Cortenstål.

foretagsextra.se/huddinge-smides

Montering av byggnadssmide och stålkonstruktioner såsom stålstommar, avväxlingar, skärmtak, trappor och räcken. Vi utför även industri- och fastighetsservice. Speditionsvägen 14, 142 50 Skogås • Tel: 08-997616 • Fax: 08-86 84 89 smide@smidesbyggarna.se • www.smidesbyggarna.se huddinge

45


Hälsocoachen och modeagenten som följde sin dröm! Regina är hälsocoachen som bland annat arbetar med att coacha de svenska juniora fotbollslandslagen för SvFF. Under flera år utbildar hon spelare för att visa på kostens betydelse för att få ut maximalt av prestationen och minska skaderisken. Regina kombinerar arbetet hos SvFF och StFF med ett utvecklande och utmanade uppdrag inom modebranschen, ett arbete som innebär att sälja in svenskdesignade kläder i Skandinavien.

sina mål och göra en eventuell beteendeförändring. Regina startade förtaget Kost och Inspiration

Efter mångårigt arbete som engagerad och

omtyckt lärare bestämde sig Regina för att det var dags att sadla om. Målet var att följa sin dröm och starta eget företag inom de områden som ligger henne varmt om hjärtat, hälsa/Idrott och mode! Efter en treårig utbildning inom idrott och hälsa följdes av en hälsocoachutbildning inom NLP, neurolingvistisk programmering. Målsättningen har hela tiden varit att genom coachning få människor att själva finna sina verktyg och med hjälp av dessa sträva mot

2006. Första uppdraget var som kostcoach för Brommapojkarnas utvecklingslag samt föreläsningar för flertalet olika skolor, företag och kommuner runt om i Sverige. Regina samarbetade med en överläkare och tillsammans pratade de om hur hjärnan och kroppen beter sig och reagerar när gamla mönster bryts och hur man kan skapa nya beteenden i vardagen. Det är mycket uppskattade och inspirerande föreläsningar

Idag fördelas Reginas tid med att entusiasmera unga fotbollsspelare till aktiva val inom nutrition med att möta fantastiska inköpare inom fashion. - Som konsult på V & L Agenturer, Sthlms Modecenter är mitt uppdrag att möta befintliga återförsäljare samt skapa nya samarbeten och presentera våra starka svenska varumärken, vilket jag stormtrivs med, säger Regina.

I båda verksamheterna arbetar Regina med att skapa ett förtroende och att med glädje förmedla sina kunskaper inom dessa områden. - Det är mötet med olika människor och att skapa goda varma relationer som ligger mig varmt om hjärtat, det är det jag brinner för säger Regina. Jag är stolt över att jag tog steget från fast anställd till eget företag. Hoppas fler kvinnor vågar, avslutar Regina. foretagsextra.se/stockholm-kostoinsp

Bageri med gamla anor Storstockholm är en stad med ett stort utbud av både kaféer och bagerier, men ett av de äldsta är Stinas Bageri som i år firar 90 år. Stinas Bageri serverar allt möjligt som hör till ett traditionellt bageri med en modern touch. Allt görs dessutom från scratch, allt från vaniljkrämen till sockerkaksbotten. Det kräver mycket arbete men ger slutresultat med bättre kvalitet.

smörgåstårtor. De har både vanliga brödtyper och egna recept. Stinas bageri är ett av de äldsta bagerierna

Jossi Gerdich och Thomas Montenegro är

ägare av Stinas Bageri sedan de tog över företaget år 2003. De är fjärde generationens ägare trots att bageriet har funnits sedan 1924. Bageriet på Freigatan 46 har dessutom stått på samma plats sedan uppstart. De har även ett bageri för bröd med ett kafé på Fleminggatan samt en brödbutik på Tegnergatan. Sammanlagt har de 11 heltidsanställda samt fyra extrapersonal.

som fortfarande är i drift i Stockholm och har alltid varit ett kvartersbageri. Det startades av Stina Rundqvist 1924 och hade bara haft tre ägare när Jossi och Thomas tog över företaget. Det är väldigt få ägare på så lång tid. Deras kunder är både privatpersoner i området men också företagskunder. Just företagen gör upp cirka 30 procent av deras försäljning och kan vara allt från stora hotell som Scandic till IT företag, reklambyråer, banker och elfirmor. De ligger väldigt bra till med ett stort utbud av företag runtikring sig. Stinas bageri har öp-

pet sex dagar i veckan och här finns en stor arbetsglädje hos alla som arbetar i de olika butikerna.

foretagsextra.se/stockholm-stinasbageri

Kost & Inspiration

Stinas Bageri gör alla typer av traditionellt

hantverksbakverk, så som egentillverkat matbröd och kaffebröd. Tårtor och desserter, gobitar och torrbitar. De har även en hel del kallskänk och gör både frukostsmörgåsar och lunchsmörgåsar, samt

46

stockholm

Frejgatan 46A. Telefon: Tegnérgatan 18. 08-33 35 37 Fleminggatan 21.

Mob: 070-911 38 38


Ge dina fötter en chans Hos Helena Winblad får du en rejäl genomgång av dina fötter, här erbjuds du en medicinsk fotvård som ser till att dina fötter blir som nya. Efter filning, fräsning och rensning får du en härlig fotmassage med den sköna Gehwol salvan från Tyskland. Efter denna ljuvliga behandling kan du sedan flyta runt i dina öppna sandaler utan att skämmas för några hälsprickor.

Sveriges kunnigaste

optiker Vill du ge dina ögon det bästa möjliga korrektionshjälpmedel ska du besöka Wedin & Söderberg som sätter just dina ögon i blickfånget. Här sätter man fokus på att göra en ordentlig synundersökning för att du ska få den absolut bästa förutsättningen till den bästa möjliga synen. Är du färgblind kan du få glas som korrigerar och balanserar färgerna vilket gör att du kan se naturens alla skiftningar! Anders Wedin är optikern som tre

Efter flera år som underskö-

terska inom äldrevården och en lång mammaledighet beslutade sig Helena Winblad för att utbilda sig till medicinsk fotvårdare. När examen från Axelssons var klar våren 2013 öppnade Helena sin praktik Helenas Medicinska Fotvård. I lokalen bredvid driver maken sin sjukgymnastikpraktik tillsammans med två andra sjukgymnaster.

Helena tar hand om hela fötter-

na med inriktning på problemfötter som har svamp, förhårdnader, vårtor, liktornar, hälsprickor, kartnaglar eller nageltrång. Varje behandling avslutas med en skön fotmassage. Även fötter utan problem är välkomna men Helena gör inga SPA behandlingar eller pedikyr. En behandling tar cirka 40 – 45 minuter men Helena sätter alltid av 60 minuter för att kunna ha tid för varje kund

och priset ligger på 480 kr och 400 kr för pensionärer. Hos Helenas Medicinska Fotvård

kan du handla Gehwol produkter som är ett kvalitetsmärke från Tyskland, men du hittar även vårtmedel och stödstrumpor. Kunderna är främst pensionärer, både kvinnliga och manliga, men också föräldralediga mammor. De flesta bor inom en radie på 2 – 3 km.

Ta en sväng till Fruängens cen-

trum och boka in en tid hos Helena så får du garanterat en timmes kvalitetstid för dina fötter. Du kan känna dig trygg när du går till Helena, hon har utbildning, kunskap om diabetes, psoriasis och andra orsaker som kan skapa problem samt en lång erfarenhet inom vården. foretagsextra.se/stockholm-helmedfot

år i rad blivit utsedd till Sveriges kunnigaste optiker av Optikerförbundet. Anders driver tillsammans med sin flickvän Kajsa Söderberg den oberoende optikerfirman Wedin & Söderberg AB sedan 2010. De har båda förutom sin optikerutbildning genomgått en vidareutbildning inom klinisk optometri.

De är den enda optikerfirma i

Skandinavien som erbjuder korrigering av färgblindhet! Med hjälp av färgade glas eller linser som förstärker och ändrar balansen mellan färgerna tolkar ögat nyanserna bättre. Vilket gör att det blir lättare att särskilja färgerna.

Hos Wedin & Söderberg erbjuds

du en grundlig synundersökning där de går igenom ditt öga för att upptäcka olika förändringar, inte bara om du kan läsa bokstavsraderna utan du kan även välja att göra en medicinsk screening. Där man kollar trycket i ögat, testar att synfältet är intakt och gör en ögonbottenfo-

tografering. Skulle något ytterligare dyka upp, skickas en remiss till ögonläkare. En synundersökning kostar 375 kronor, önskas även screening blir det 750 kronor totalt vilket är en billig försäkring att ge dina ögon. Företaget ingår i inköpsorgani-

sationen Klarsynt vilket innebär att de kan erbjuda ett brett sortiment av optiska hjälpmedel som till exempel stabila linser om man har en skadad hornhinna, linser som man har på natten som korrigerar synfelet till dagen då man tar ut linserna. I butiken kan du välja bågar från lite udda märken som bland annat en nyinkommen kollektion från Etnia Barcelona. foretagsextra.se/stockholm-wesopt

Helenas Medicinska Fotvård Lämna Dina fötter i mina händer

Johan Tillanders väg 39 - BROMMA Telefon: 08-464 64 88 www.helenasmedicinskafotvard.se

Hammarby Allé 32, Stockholm www.wedin-soderberg.se

Tel. 08-12 20 33 33 optiker@wedin-soderberg.se stockholm

47


Att visa upp Sverige från sin bästa sida, det är något som företaget Svensk Destinationsutveckling AB är experter på. Att få olika platser, orter, regioner att öka sin besöksnäring är företagets affärsidé. Genom att skapa en samverkan mellan företag och få företagen att våga investera, hjälpa till att överträffa turisternas förväntan och öka attraktionskraften till Sverige är SveDests uppdrag.

Natur, kultur, livsstil och kreativitet i Sverige År

2010

fick

Tord Carnlöf i uppdrag att tillsammans med en kollega skriva den Nationella strategin för den svenska besöksnäringen. Uppdragsgivaren var Svensk Turism, VisitSweden och Swedavia. Utifrån den skrivelsen startades Svensk Destinationsutveckling AB 2011 som idag består av fyra partner Johan Olofsson, Johan Willis, Gunnar Backlund och Tord Carnlöf som alla har olika erfarenheter inom bland annat innovation, produktutveckling och strategiutveckling. Företaget hjälper en ort eller en geografiskt avgränsad yta, som en stad, att bli så attraktiv för svenska institutioner, organisationer och företag att de vill investera. Att hjälpa bygden skapa upplevelser där till exempel en cykelväg inte bara är en transportsträcka utan också är vacker utflyktsväg

eller att hotellet har något som inte turisten förväntar sig. Att bygga för en ökad attraktionskraft där man utgår från regionens egna utvecklingsstrategier. Ett exempel är Fjällbacka där SveDest har fått företagen att samverka och våga investera vilket har lett till att företagen ökat sin omsättning med 50 procent under hösten. - Att fiska hummer på hösten i regn är en upplevelse, säger Tord. är besöksnäringen världens mest snabbväxande bransch och som Sverige är lite omogen i. Bland annat har vi i Sverige inte förstått att vi gynnas av konkurrens och av att hålla en hög kvalitet. Att lansera nya produkter krävs en psykologisk strategi, att överträffa förväntningar, få kunder att förstå och acceptera produkten. När det gäller en ort är det ingen som äger hela frågan utan det krävs en samverkan mellan till exempel Trafikverket som sätter skyltar, kommunen som bygger cykelvägar med mera. Att man frågar sig hur man kan binda ihop platsen och lösa olika frågor.

Idag

”Sverige har duktiga formgivare och många bra tillverkare som vi borde bli bättre på att visa upp” Det är då som SveDest kommer in med sin expertkompetens. I framtiden kommer företaget att utvidga verksamheten genom att ta uppdrag från mötesindustrin, evenemang, kongresser och technical visit. - Sverige har duktiga formgivare och många bra tillverkare som vi borde bli bättre på att visa upp, avslutar Tord.

foretagsextra.se/stockholm-svedest

Regeringsgatan 60, 111 56 Stockholm Tel. 0706-022617 www.svedest.se Managementkonsulter i destionationsutveckling 48

stockholm


Erfaren byggare med ordning och reda Byggnadsfirma S Arnhuvud gör allt inom byggnation och byggservice, och tack vare Sörens Arnhuvuds erfarenhet och känsla för framförhållning kan projekten utföras på kort tid med bibehållen kvalitet. Han har tillgång till en paraplyorganisation av de duktiga inarbetade hantverkare som krävs vid en om- eller tillbyggnad, renovering eller nybyggnation. Sören Arnhuvud byggde sin första villa 1965 och hade så småningom både byggnadsfirma och marinfirma i Göteborg innan han 1997 startade Byggnadsfirma S Arnhuvud i Stockholm. Tidigare har han haft anställda i firman men numera nöjer han sig med att vid sidan av sitt eget snickrande hålla i byggprojekten och ta hjälp av sina sedan länge inarbetade underentreprenörsfirmor inom exempelvis VVS, målning, golv och plattsättning. När Sören Arnhuvud tar kontakt med de hant-

verkare som behövs inför en byggnation är han noga med att göra det i god tid så att de i lugn och ro kan planera in det och kunna ställa upp den tid som bestämts. Sören har också kontakt med arkitekter och konstruktörer i samband med byggpro-

jekten och tillhandahåller dessutom service för olika företag, bland annat Kärcher. Efter att ha jobbat i branschen i nära femtio år

vill Sören Arnhuvud om några år försöka trappa ner verksamheten men det verkar bli svårt eftersom han haft fullt upp med jobb den senaste tiden. Dessutom trivs Sören alltför bra med att själv vara ute och bygga, konstruera och lösa problem. En del projekt minns han lite extra, som till exempel villan i Adelsö där Sören fick göra allt själv när det gällde konstruktioner och ritningar, eller dataföretaget i Bergshamra där det från början var meningen att de skulle göra om tre rum, men där det slutade med att de renoverade hela huset på tretusen kvadratmeter.

När det gäller debitering har Sören sin åsikt

klar. – Vi jobbar oftast på löpande räkning, det blir bäst för alla parter tycker jag. Men har man debiterat åtta timmar för jobbet ska man verkligen ha varit alla åtta timmarna ute på arbetsplatsen. Det håller jag stenhårt på, säger Sören Arnhuvud med eftertryck. foretagsextra.se/stockholm-arnhuvud

Kan sina cyklar Anders Svedhult äger och driver Cykelcenter Grödinge som ligger i Botkyrka kommun. Anders, som själv är tävlingscyklist i grunden med bland annat 25 Vättern runt och ett flertal mästerskap i bakfickan, är otroligt kunnig om cyklar och kan hjälpa dig med de flesta problemen som kan uppstå. Förutom flertalet andra vanligare märken

har han också ett eget som finns i olika typer av cyklar. Märket heter Cajal och är något han är ensam om att sälja. Han är också ensam återförsäljare av cyklar från en fabrik i Rom där alla som är intresserade av deras cyklar måste gå genom honom. Han har även kommit ut med extremacyklar. Specialbyggda cyklar som är gjorda för mer extrema miljöer. Förutom att köpa, eller specialbeställda, nya cyklar kan du också komma till Cykelcenter för reparation och service samt köpa begagnat.

Är du företagare och vill ha företagscyklar går det att ordna här på Cykelcenter. Cyklarna

kan specialiseras hur som helst både i fråga om funktion och när det kommer till utseendet. - Om du tillexempel vill ha företagets färger och logga på ramen går det bra, vill du sen att ringklockan ska ha samma färg är det inga problem heller, säger Anders.

Vällingbyvägen 152, 162 63 VÄLLINGBY Tel/Fax: 08-87 75 83 • Mobil: 070-646 24 98 www.arnhuvudbygg.se

Kunderna är både företag och privatpersoner

och alla är välkomna. De flesta kunderna kommer dock från Storstockholm, Nyköping och även en del ifrån Dalarna. Många vet att han kan sin sak och därför är många villiga att åka en bit. Hans långa erfarenhet gör honom till något av en expert när det kommer till cyklar, både i funktion och i hållbarhet. Den egna bakgrunden inom cykeleliten ger honom kunskap som inte många andra cykelhandlare innehar. Företaget säljer också elcyklar i butiken, något de var först i Sverige med att tillhandahålla. De började med detta redan för 18 år sedan, när de flesta andra inte vågade satsa på dem.

foretagsextra.se/botkyrka-cykelcenter stockholm / botkyrka

49


SD inför valet Östen Granberg är gruppledare i kommunfullmäktige och ordförande i Sverigedemokraterna i Botkyrka och Salems kommun. Här arbetar man just nu flitigt inför valet i höst för att få fram partiets valfrågor både i kommunen och i riksnivå. Deras tre största frågor i Botkyrka kommun ligger på arbete och utbildning, äldrevård samt säkerheten.

En annan viktig fråga, som kopplas till arbetslösheten är utbildning av ungdom. Man vill i Sverigedemokraterna yrka för en bättre anpassad utbildning för att tillmötesgå dagens efterfrågningar. Till exempel genom att öka antalet yrkesutbildningar även på högskolenivå.

på fem till sex procent. Idag är den uppe i 14 till femton procent, säger Östen.

Ytterligare en stor valfråga för Sverige-

med sju andra partimedlemmar utgör Östen Granberg styrelsen i Sverigedemokraternas parti i Botkyrka och Salem. En kommun där invandringen ligger på närmare femtio procent och arbetslösheten ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt som företagen söker personal för att kunna utöka sin verksamhet finns det inte arbetskraft med rätt typ av utbildning. En fråga som Sverigedemokraterna arbetar starkt med i årets valrörelse. - I norra Botkyrka såg man förut en arbetslöshet

Tillsammans

För att lösa problemen i kommunen vill

Sverigedemokraterna få en minskat inflyttning av invandrare till Botkyrka som idag har en invandring på strax över femtio procent. Till stor del en så kallad anhöriginvandring som oftast beräknas ta sju år innan personen kan få ett jobb. Det leder till stor befolkning utan arbete och med bidrag. Något som blir väldigt dyrt för kommunen.

demokraterna Botkyrka/Salem är infrastrukturen. Den behöver bli bättre för att göra kommunen attraktivare och därmed öka företagen i kommunen. Idag är det betydligt mycket svårare att ta sig ut från Stockholm än vad det borde vara menar Östen. En bättre tvärbindelse mellan norra och södra Botkyrka är också något de vill satsa på.

foretagsextra.se/botkyrka-sd

Rösta på Sverigedemokraterna i september! SD Botkyrka/Salem

Botkyrka kommun, 147 85 Tumba Läs mer på: www.botkyrka.sverigedemokraterna.se 50

botkyrka


”Det är roligt med ytterligare en nisch, i dagens läge kan man erbjuda ett stort antal olika färger, mönster och olika styrmetoder som motor med sol, vind och nederbörd styrning eller med vanlig manuell styrning. Nu kan du till och med styra dina solskydd via app i telefonen”

Skyltar, solskydd, trafikavsägningar och evenemang Från Triathlon till busshållsplatser det är spännvidden för SkyltAnders. Han är mannen som ser till att det är säkert på vägen under arbeten och olika evenemang. Att slippa kaos i trafiken och undvika farliga möten det fixar Anders. Med kunder som Svenska Triathlon förbundet, Saferoad, Skyltar och Märken, Halleskogs TA planer, Peab, Skanska, Ncc med flera kan du med trygghet anlita SkyltAnders vid ditt nästa evenemang. I över 25 år har Anders Edvardsson arbetat med skyltar och avspärrningar. Sedan 13 år driver han det egna företaget SkyltAnders, han arbetar själv i firman men tar in hjälp vid till exempel skyliftjobb, tunga jobb eller evenemang. Kunderna är bland andra Caretia som sköter hållplatserna åt Arriva som kör SL-trafiken i norra delen av Stockholm, Saferoad som får uppdrag av bland annat Trafikverket, företaget Skyltar & Märken, Halleskog som ritar trafikanordningsplaner men även Skanska, Peab och NCC som behöver specialskyltar vid trafikomledning. Via Carretia som ansvarar för alla busshållplatser och spårtrafik inom Arrivas trafikområden har företaget SL som slut-

kund. Där tillverkar Anders den aktuella trafikinformationen till hållplatserna. Anders var tidigare anställd på SL under många år. Geografiskt sätter SkyltAnders upp trafikskyltar, informationsskyltar, specialskyltar runt om i hela Mälardalen, I Stockholm, Uppsala, Malmö och eventuellt i Umeå där årliga Triathlon lopp går av stapeln. Vid dessa evenemang är det SkyltAnders som sätter upp skyltar och avspärrningar enligt instruktioner från Svenska Triathlonförbundet, som sedan funktionärer och polis ser till att publik och trafik följer. En av Anders styrkor är att hitta lösningar på problem

vilket gör att han till snabbt kan akutskylta och förhindra att onödiga problem uppstår. Förutom att skylta och göra världen säk-

rare för både deltagare, publik och trafikanter så kommer Anders att bli återförsäljare åt företaget Oskarshamn persienn- och markisfabrik. Avsikten är att sälja och montera solskydd till företag och privatpersoner tillverkad i Sverige med högsta kvalitet. I framtiden kommer nya regler som kräver alternativa värmeskydd eftersom fjärrkylning är både energikrävande och dyrt, vilket kommer att innebära en större framtida efterfrågan. - Det är roligt med ytterligare en nisch, i dagens läge kan man erbjuda ett stort antal olika färger, mönster och olika styrmetoder som motor med sol, vind och nederbörd styrning eller med vanlig manuell styrning. Nu kan du till och med styra dina solskydd via app i telefonen, kanske teknik för teknikens skull men varför inte, kundens individuella behov skall ju alltid tillgodoses, avslutar Anders. foretagsextra.se/botkyrka-skylt

Crusebjörns väg 5A, UTTRAN Telefon: 073-44 55 483 anders@skyltanders.se www.skyltanders.se BOTKYRKA

51


Styrka Stockholms Balkonrenovering AB är ett företag med känsla för balkonger. De arbetar främst med renovering av betongbalkonger och deras arbete kan ses på flera ställen i Stockholms innerstad. Bland annat stora projekt inne på Kungsholmen där det går att se fyra adresser de jobbat på. De är effektiva och flexibla och kan arbeta på så många som 10 projekt samtidigt.

Fredric Dahlgren äger och driver företaget

Stockholms Balkongrenovering AB sedan två år tillbaka och har idag nio anställda. Innan Fredrik tog över företaget hade han arbetat både som arbetsledare och snickare sedan 2004 för den gamla ägaren, så han hade god kunskap om hur företaget fungerade när han tog över. Själv har han varit i branschen, och hållit på med balkonger på ett eller annat sätt, sedan 1995.

Stockholms Balkongrenovering försöker ni-

scha in sig på att bara renovera befintliga betongbalkonger och terrasser. Detta av praktiska skäl. När man renoverar en betongbalkong tar man ner dem helt och platsgjuter nya balkonger. Likadant

52

värmdö

med terrasserna, de tas bort med träskikt och plåt och görs nya. Anledningen till att de inte gör någon nyproduktion är för att det är en helt annan sida av branschen och de har valt att stanna på renoveringssidan. Deras kunder är främst fasadputsentreprenörer i Stockholm, och även en del bostadsrättsföreningar, i alla storlekar. -Ett objekt är ändå ett objekt och kräver samma uppmärksamhet oavsett om det är 5 eller 100 balkonger, säger Fredrik.

der den tiden på året då det är för kallt för att arbeta. Själva balkongrenoveringen går att göra tills rätt sent på året, men eftersom de största kunderna är fasasputsentreprenader som inte kan arbeta under vintern är det ofta lugnare tider även för Stockholms Balkongrenovering.

Företagets geografiska arbetsområde är

framför allt Storstockholm med omnejd och huvudkontoret ligger i Saltsjöbo men de har även ett vinterförråd i Bro. Där förvaras allt virke un-

foretagsextra.se/varmdo-balkong


”Ett objekt är ändå ett objekt och kräver samma uppmärksamhet oavsett om det är 5 eller 100 balkonger”

i flexibilitet Snösundsvägen 32, 134 66 Ingarö VÄRMDÖ - Telefon: 0705-36 87 20 - E-post: fredrik@balkong.com värmdö

53


Litet parti, starka frågor Sverigedemokraterna i Nacka är ett parti som, trots att de inte sitter i kommunfullmäktige ännu, har både stora, och aktiva planer för kommunen. De hoppas på att ändra flyktingpolitiken, inte bara i kommunen utan i landet. Men också att slopa tunnelbanan och i stället upprusta och bygga ut saltsjöbanan som ett kostnadseffektivt alternativ. Att flyktingpolitiken idag inte är effektiv är

något som Sverigedemokraternas lokalavdelning i Nacka menar, och därför arbetar de aktivt med att opponera för andra lösningar. Enligt David Bergqvist handlar flyktingpolitiken i Sverige idag för det mesta om att hjälpa till genom att ta emot flyktingar till Sverige och ge dem permanent uppehållstillstånd. Sverigedemokraterna menar att detta inte alls har fungerat utan istället så har detta lett till stora sociala utanförskapsområden med invånare som i stor utsträckning inte behärskar det svenska språket och som ofta inte klarar sin egen försörjning. En vanlig invandring bör självklart behållas. Det vill säga, vill du flytta till Sverige så ska du kunna göra det. Men flyktingar bör inte flyttas till ett nytt land utan man bör i första hand försöka hjälpa dem i sitt eget land eller i landets närområde. - Om man skulle hjälpa på plats med pengar så som UNHCR efterfrågar, då skulle vi kunna hjälpa fler, för mindre pengar, än vad vi idag lägger på att flytta dem hit. Säger David Bergqvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Nacka.

54

nacka

Som en principsak vill Sverigedemokraterna i

Nacka därför riva de kontrakt som finns med migrationsverket idag om antalet flyktingar Nacka kommun ska ta emot varje år. För att påvisa att de inte tror på en sådan politik samt för att aktivt driva riksfrågan.

Utöver flyktingpolitiken driver de många frågor angående infrastrukturen i Nacka kommun. Just nu ligger det på kartan att bygga tunnelbana ut till Nacka något Sverigedemokraterna motsätter sig. De menar att det redan finns en motsvarighet i Saltsjöbanan som man i stället bör rusta upp och även bygga ut. Att bygga tunnelbana för flera miljarder känns därför onödigt. I stället vill partiet att staten ska godkänna finansieringen för den nya Skurubron där den gamla Skurubron idag inte är tillräcklig färdväg in till Stockholm utan leder till många köer. Ett sådant projekt skulle kosta miljoner, i stället för miljarder.

foretagsextra.se/nacka-sd


Stor satsning på tillväxten Tunnelbana, Österleden, fler parker och naturreservat, bra skolor många företag och en satsning på 15000 nya bostäder och 10000 nya jobb. Det är bara några av de satsningar som moderaterna i Nacka drar upp inför valet. Mats Gerdau är moderat och kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun. Inför det kommande valet satsar moderaterna i Nacka mycket på utveckling, både för kommunen i sig men också för de invånare kommunen har. Deras främsta satsning inriktar sig på att göra Nacka kommun till en bra plats att bo och växa på. Det ska satsas på ännu bättre skolor så att betygskvoten fortsätter att vara bland de bästa. Nacka ska också vara en positiv och attraktiv miljö för företag vilket kräver en satsning på bättre framkomligheten. Både för att underlätta för företag att komma ut till kommunen men också för att kunna öka antalet invånare och få kommunen att växa. Fler invånare innebär fler skattebetalare och mer skattepengar till kommunen.

munen blir betydligt bättre, vilket är varför de vill satsa på att tunnelbanan, som diskuterats i närmare 30 år, äntligen ska komma till skott. Samtidigt måste de måna om att tillväxten inte ska förstöra en av Nackas största egenskaper, den underbara naturen. Idag utgörs Nacka till nästan 50 procent av grönområden och så ska det förbli. Det planeras nämligen tillökning av de 13 redan existerande naturreservaten, parker och grönområden inom staden, samt nya torg och mötesplatser. - Nacka är en grön kommun med mycket natur och vatten och så vill vi bevara den. Alla som bor här ska ha nära till naturen, halva Nacka ska vara grönt, säger Mats.

För att klara detta vill man i moderaterna byg-

ga fler bostäder, 15000 är det planerat att bli, och 10000 nya jobb. För att kunna underlätta för dessa invånare krävs det att framkomligheten i kom-

Foto: Jonna Thomasson

foretagsextra.se/nacka-moderaterna

Mänskligt bemötande och trygg behandling Att få din kropp att må bra, få den att fungera som det är tänkt och att hjälpa dig förebygga skador är något som kiropraktorn Dan Jansson kan. Dan är legitimerad kiropraktor som blev ”headhuntad” av den kände och välrenommerade kiropraktorn Göran Bergström. Till Dan kan du gå och känna dig trygg så boka in en tid och bli av med din smärta! Dan Jansson började intressera sig för hur man

kan hjälpa människor att må bättre enbart med händerna under tiden han spelade junior hockey. Dan sökte in på gymnasiets friskvårdslinje med inriktning mot idrott och medicin. Efter lumpen blev det Skandinaviska kiropraktiker högskolan som han gick ut 2005. Efter ett år i Australien och praktiktjänstgöring började han arbeta som kiropraktor. Dan började på kliniken i juni 2013 efter att Göran frågat honom året innan om han var in-

Jansson´s Kiropraktik Dan Jansson Legitimerad Kiropraktor

Granitvägen 26B, Tyresö Telefon: 08-742 81 20 danjansson@hotmail.se

tresserad av att ta över. Idag är Göran fortfarande Dans mentor. När du besöker praktiken går ni igenom sjuk-

historiken, läkemedel, operationer, skador och Dan gör neurologiska tester för att utesluta att det är något annat som inte bör eller får behandlas. Själva behandlingen utgörs av både manipulation och triggerpunktsbehandling på musklerna för att få bästa resultat. Första besök tar cirka 45 minuter och kostar i dagsläget 400 kronor, det är momsbefriat i och med att en legitimerad kiropraktor tillhör sjukvården. Efter första besöket brukar ett återbesök bokas in, på Janssons Kiropraktik bokas inte ett exakt antal

besök in utan alla besök bokas efter kundens behov och önskemål. Dan har återkommande klienter men tar även emot nya och väntetiden är kort. De flesta klienter kommer från Tyresö med omnejd och åldrarna varierar från barn upp till 91 år. Dan har inte behövt någon marknadsföring tack vare att nöjda klienter har gett nya kunder. Genom en låg hyra kan Dan hålla ett lägre pris, vilket är uppskattat samt att han har korta väntetider. Praktiken har öppet måndag till torsdag. - Det mest stimulerande med arbetet är att kunna hjälpa människor och möta människor, avslutar Dan. foretagsextra.se/tyreso-jankiro

Moderaterna i Nacka Granitvägen 15, Nacka Läs mer på: www.nackamoderaterna.se nacka / tyresö

55


En plats för möten, Från ett behov av möteslokaler för kick-offer och kongresser till att hyra ett slott, ja det var vägen för Sven Ringmar som idag driver Tyresö Slotts Värdshus. På slottet möts du av en vacker inredning och en härlig miljö som stimulerar till givande möten. God mat av hög kvalitet som är både ekologisk och fairtrade märkt. Återkommande gäster är Karolinska Institutet, Tyresö kommun och företag från hela Stockholm med omnejd. På Tyresö Slott möter du Sven Ringmar som hyr slottet sedan ett år och Jasmine Lindström som är hans högra hand. Tidigare var Sven vd hos en ideell organisation för projektledare, han har även varit chef över ett projektkontor som drev en internationell projektledarorganisation. Det var under den tiden Sven upptäckte att det saknades bra lokaler som kunde erbjuda en stimulerande miljö, god mat och vacker omgivning samtidigt som det fanns plats för olika aktiviteter. Då dök möjligheten upp att få hyra Tyresö Slott av Nordiska Museet. Slottet består av fyra vackra 1700-tals sa-

56

tyresö

longer, en stor festsal och en stor musik sal. Slottet är från 1600-talet och byggdes av Gabriel Oxenstierna. Slottet skänktes till Nordiska Museet för att bevara den tidigare ägarens hem som var Carl Lagergren. Förutom lokalerna, bistron, spaanläggning och caféer finns två hyresgäster boende i ena flygeln. Har du tankar på att ställa till med fest eller

bröllop så är Tyresö Slott ett självklart val. Här finns möjligheterna att möta dina önskemål. I festsalen kan drygt 100 gäster sitta till bords och i musiksalen finns sittplatser till 60 personer. Salongerna kan anpassas efter behov och aktivi-

teter kan bokas så du kan specialkomponera ditt möte med aktiviteter, mat och underhållning. - Många av våra gäster har berättat att de fått mycket uträttat under vistelsen hos oss, att miljön främjar till intressanta möten, berättar Sven. Bistron kommer inom kort att bli kravcertifierad. I bistron erbjuds du en kort meny med husmanskost tillagad med lite extra kärlek. Under lunchtid kan du även välja från a la carté menyn. Allt är tillagat med ekologiska råvaror som oftast är närodlat. Lunchen kan ätas i matsalen eller på terrassen med utsikt över äppelträden. Efter lunchen kan ni strosa i parken och ta en kopp kaffe gjord på hemrostade bönor och till det en äppelkaka med äpplen från de egna odlingarna. Tyresö Slotts Värdshus har öppet alla dagar mellan klockan 11.00 och 16.00, på söndagar finns även brunch. Skulle du önska andra tider är det bara att kontakta Sven.

foretagsextra.se/tyreso-slott


”Många av våra gäster har berättat att de fått mycket uträttat under vistelsen hos oss, att miljön främjar till intressanta möten”

mat och ekologi

Tyresö Slotts Värdshus Västra Slottsflygeln Box 2061, 13502 Tyresö Tel. 08-770 34 51 info@tyresoslott.com

www.tyresoslott.com tyresö

57


Företaget som firar 10 år! Har du en vatten- eller avloppsläcka eller behöver du lägga plattor på din mark, ring företaget MEMA som fixar allt inom markanläggning. Företaget gör allt från transporter till gräv och schakt. Med erfarenhet från att bygga gokarts bana nerför slalombacken i Flottsbro till gårdsutrustning och avloppet för dagvatten i Husby klarar företaget det mesta.

in ett jobb är de ofta med vid starten av en nyanläggning och får ritningar direkt från arkitekterna vilket är en fördel inför en större planering och fördelning av arbetet. De flesta uppdragen är under sommaren men med god planering finns det arbete även under vintern. För att klara alla typer av jobb anlitar före-

Magnus Engström driver och äger det famil-

jära företaget MEMA AB i Haninge sedan 2004. Förutom Magnus har företaget 15 anställda som är maskinförare, snickare och anläggare. Magnus brinner för sitt arbete, sin personal och att kunderna är nöjda. Förhoppningen är dock att sonen tar över om några år.

dränering, grundisolering, asfaltering och schakt arbeten samt mindre byggnationer och transporter. Även finplanering av gårdsarbeten, gårdsupprustningar, sophantering, nedgrävning av sopbehållare i mark. De utför garantiskötsel vid nyanläggningar. I maskinparken finns lastbilar, grävmaskiner och hjullastare.

utför alla typer av arbeten inom mark för den offentliga marknaden i Storstockholm. Allt från akuta vatten- och avloppsläckor, nyproduktion av plattor på mark och omgivande markarbeten, grävning för kulvertar,

Kunderna är de stora fastighetsaktörerna som Svenska Bostäder, Einar Mattson, Wallenstam, HSB, Huge och Heba fastigheter. Kunderna är återkommande och hittills har företaget aldrig behövt åka ut och göra om ett jobb. När företaget får

Företaget

taget underentreprenörer. Idag har företaget växtvärk och har en omsättning på 30 miljoner så i framtiden blir det en expandering. Helst vill Magnus få in ungdomar med maskinförarbevis men även anläggare. Ambitionen är att de ska fortsätta växa i framtiden och lära upp unga anställda till arbetsledare. - Att satsa på ungdomar är viktigt, avslutar Magnus.

foretagsextra.se/haninge-mema

Välkommen till MEMA!

Ett företag inom mark & anläggning där vi som entreprenör kan hjälpa dig med små eller stora arbeten. Hantverkarvägen 23C, Handen • Telefon: 070-417 52 95 mikaela@memaab.se • www.memaab.se 58

huddinge


Massage som skänker dig

lycka och harmoni Att unna sig en skön stund och få kroppen att ta igen sig samt hitta ny energi det kan du göra hos Ewa på Massageterapi. Här får du din stund på jorden! Genom olika massageterapier kan du minska smärta och förebygga stressrelaterade sjukdomar. Vid beröring och punktbehandlingar hjälper Ewa din kropp att hjälpa sig själv. Ta dig tid och boka in dig hos Massageterapi. Efter två år som massör på Lidingö Ortopedmedicinska team bestämde sig Ewa Jonczyska, för att starta eget och öppnade Massageterapi 2012. Ewa kommer från Polen där hon efter en karriär som ekonom utbildade sig till massör, hon har även gått kurser i den Hawaiianska massagetekniken Lomi Lomi Nui och i Reiki-Heling. Genom sitt egna företag har Ewa fått möjlighet att utveckla massagen och erbjuder den Hawaiianska massagen, Hot Stone, lymfmassage, bindvävsmassage och klassisk massage. I de olika massageterapierna använder Ewa varma oljor, ljus, kläder och blommor i håret. För att ge kunden en helhetsupplevelse inkluderar Ewa även Reiki-Healing.

Använd din friskvårdscheck och få en välgörande Lomi Lomi Nui massage som efter två timmar tar bort din stress, eliminerar ryggvärk och muskelvärk samtidigt som du höjer din energinivå. Ewas kunder är främst privatpersoner av båda könen men hon har även samarbete med företag Polferries i Nynäshamn där hon masserar personalen. När du kommer till Ewa går ni tillsammans igenom dina behov och utifrån det föreslår Ewa den typ av behandling som skulle passa dig bäst. Exempelvis kan du få prova koppningsmassage som är en speciell form av massage som anpassas till ett fokuserat område och ger en positiv inverkan på inre organ, förbättrar kroppens immunförsvar, friar kroppen från toxiner och hjälper mot celluliter. foretagsextra.se/haninge-mass

Politik på riksnivå Sverigedemokraterna i Huddinge arbetar främst med de stora frågorna som moderpartiet på riksdagsnivå driver. Det vill säga ekonomi och trygghet samt att förändra en vad de anser kostsam och ansvarslös invandringspolitik. Det handlar alltså inte enbart om att försöka göra en förändring i kommunen, utan även att verka för en politik som enligt SD är bra för hela landet, både nu och i framtiden. Arnold Boström, ordförande för Sverige-

demokraterna i Huddinge, förklarar att de representerar rikspartiet på kommunal nivå och att kommunpolitiken sker i samklang med rikspolitiken. Tillsammans med resten av Sverigedemokraternas styrelse i Huddinge lyfter de fram partiets viktigaste frågor. En av dessa är invandringspolitiken som idag inte anses hållbar av partiet, varken socialt eller ekonomiskt. En allt för stor invandring skapar enligt Arnold arbetslöshet, bostadsbrist, splittring och tar stora resurser från andra viktiga områden. De vill de sätta press på staten för en mer

harmonisk invandringspolitik. En viktig fråga är trygghet. I Huddinge hand-

lar det främst om trygghet i skolan och på gator och torg. I skolorna är det tydligt att det krävs mer vuxennärvaro och auktoritet för att skapa en bättre miljö för lärande. På gator och torg vill de se mer av övervakningskameror, bättre belysning och, om det behövs, fler ordningsvakter för att öka säkerheten för invånarna.

En annan stor fråga är ekonomi. Sverigedemokraterna vill se ökad satsning på utbildning

för bättre anpassning till arbetsmarknadens behov. De vill även underlätta för företag, där jobben skall växa fram, genom att kunna erbjuda infrastruktur och lämpliga lokaler samt stimulera företag att öka praktik- och lärlingsplatser. foretagsextra.se/huddinge-sd

• Klassisk Massage • Avslappningsmassage • Bindvävsmassage • Lymfmassage • Lomi Lomi Nui (Hawaiian massage) • Hot Stone

Träffgatan 4 - 126 44 Hanninge Telefon: 0700-627 006 www.massageterapeut-ewajon.com

SD Huddinge. Telefon: 0704-331570 arnold.bostrom@sverigedemokraterna.se http://huddinge.sverigedemokraterna.se

Det interaktiva företagsmagazinet www.foretagsextra.se huddinge

59


Kakel från golv till tak ”Det är jättekul att möta olika människor och varje kund är lika viktig oavsett om du ska köpa en blandare eller ett helt badrum”

Hos Stockholms kakelhus möts du av kompetent personal som sätter dig som kund i fokus. I butiken kan du strosa runt och få inspiration i de olika utställningsrummen där vackra kvalitetskakel blandas med smäcker inredning. Ur det breda sortimentet kan du välja det kakel, klinkers och inredning du önskar. Montering sköter de duktiga plattsättarna som är samarbetspartner till företaget.

Anette Zettergren är vd och ägare av företa-

get Stockholms kakelhus sedan åtta år. I lokalerna bredvid finns Stockholm Platt som har lagt plattor i över 80 år. Anette har tidigare arbetat som undersköterska men beslutade att öppna eget i samband med att hennes man som är gammal plattläggare tog över företaget Stockholm Platt. Idag har Anette genomgått Byggkeramikrådets utbildningar samt andra kurser. Förutom Anette finns två anställda som i höst kommer att utökas till tre då Anette kommer att ägna sig åt administrationen.

I butiken kan man se hur badrum och kök kan

se ut med olika interiörer som även kan levereras tillsammans med kaklet. Genom samarbete med olika leverantörer och montörer kan Stockholms kakelhus erbjuda dig ett helhetskoncept. I sor-

60

huddinge

timentet finns märken som Höganäs, Impronta Ceramiche, Pronto Kakel och Dekora. Butiken är öppen för både företagare och privatpersoner. Proffsdisken öppnar klockan 06:30 för att kunna serva hantverkarna som ska ut till kunderna. Konsumentbutiken med utställning öppnar klockan 10:00 och håller öppet till klockan 18:00 från måndag till torsdag, fredagar till klockan 17:00 samt lördagar från klockan 10:00 till 14:00. Kunderna är till 50 procent yrkesfolk och till 50 procent privatpersoner. Önskar du få längre tid där du tillsammans med personalen går igenom färgsättning, inredning, kakel, klinkers med mera kan du boka in en privat tid. Trenderna idag är varierande, allt från trä-

imitationer där man kan se ådrorna, kalksten som i gamla skolor med fossiler samt mosaik. Kakelplattorna finns i olika storlekar, ända upp till 1 gånger 2 meter. Anette besöker olika mäs�sor för att hålla sig uppdaterad om vad som kommer. Den största mässan hålls i Italien varje år, där träffar hon sina leverantörer och får samtidigt se kommande utbud. Skulle du hitta något som inte finns hemma beställer Anette hem det med kort leverans tid. - Det är jättekul att möta olika människor och varje kund är lika viktig oavsett om du ska köpa en blandare eller ett helt badrum, avslutar Anette.

foretagsextra.se/huddinge-sthlmkakelhus


Nyckelvägen 7, 142 50 Skogås Telefon: 08 - 99 09 02 - Fax: 08 - 99 09 03 info@stockholmskakel.se - Läs mer på vår hemsida: www.stockholmskakel.se huddinge

61


Trädnedtagning i alla former Det finns inget träd som inte går att fälla! Ja, det är devisen för Trädfällning Allround i Stockholm AB. Inte ett träd under de 20 år företaget funnits har varit för svårt. Har du ett träd som håller på att växa in i ditt hus eller riskerar att ramla över altanen, kan du med trygg hand ringa till företaget Trädfällning Allround. Det är företaget som är specialister på att fälla träd. Familjeföretaget Trädfällning Allround har

träd i blodet. Det var farfar Wahlstrand som började fälla träd som hobby och förde sedan intresset för träd vidare till sonen Jimmy som startade företaget Trädfällning Allround i Stockholm 1994. Idag är företaget aktiebolag och drivs förutom av Jimmy även av dottern Sofie som är administratör, sonen Simon och hustrun. Sofie började arbeta extra som förare av skogsmaskiner när hon var 16 år och efter studenten började hon arbeta heltid.

Med kunder som PEAB, Skanska, NCC, Veidekke och projekt som exempelvis Roslagsbanan kan du känna dig trygg när du anlitar Trädfällning Allround i Stockholm AB. Det är företaget som sät-

ter kunden i fokus och alltid erbjuder helhetslösningar med arborister, transporter, stubbfräsning och lämnar kostnadsfria kostnadsförslag. Att alltid ha en öppen dialog med kunden är viktigt för företaget. Företaget åtar sig uppdrag där enskilda träd står besvärligt till eller stora avverkningar. Företaget är specialister på trädfällningar och trädnedtagningar, det finns inte ett träd som de inte lyckats fälla. Vid ett tillfälle användes till och med en helikopter. När du anlitar företaget kan du även få hjälp med bortforslingen, företaget har två lastbilar till sitt förfogande. Efter att trädet har kapats gör företaget kross eller flis av det som sedan säljs vidare till olika värmeverk. Kunderna finns

främst i närområdet men företaget har även utfört uppdrag i Järvsö, Sörmland och Jönköping. Inga planer på att utöka företaget finns.

Önskan är att bibehålla familjekänslan i det mindre företaget. Trädfällning ingår inte i de tjänster där ROT-avdraget kan användas. Företaget har dock klarat sig bra i den hårdnande konkurrensen. - När vi startade företaget fanns 4-5 konkurrerande bolag, idag finns 7-8 stora samt ett hundratals mindre, avslutar Sofie.

foretagsextra.se/huddinge-tradfallning

TRÄDFÄLLNING ALLROUND Ringvägen 48 • 141 31 Huddinge • Telefon: 070-342 86 52 • info@tradfallarna.se www.tradfallarna.se 62

huddinge


Citatet

“En affärsman är en korsning mellan en dansare och en räknemaskin.” - Paul Valéry (1871-1945)

Proffs på liftar Företaget som är känt för sina snabba leveranser och för att hålla en mycket hög service nivå! Även under kvällar och helger får du service. Behöver du komma upp i luften för att lägga plattor på taket eller bygga en ställning så du kan jobba säkert med fasaden, ta kontakt med Skyab. Ta med en släpvagn och lasta på din lift så slipper du transportkostnad.

cerade runt om i hela Stockholmsregionen. En annan stor kund är Södertälje kommun.

Timo Hacksell startade sitt företag tillsammans

med Tor Aarnio 1988. Idag driver Timo sitt företag tillsammans med sonen Jonas. I Skyab finns även sex anställda som tillsammans med familjen Hacksell tillfredsställer kundernas behov av liftar och byggställningar. Kunderna består mest av industrier men även stora och små byggföretag pla-

Oxelgrensvägen 28 • SÖDERTÄLJE Tel: 08 550 363 78 • Fax: 08 554 207 19 info@skyab.se • www.skyab.se

Företaget erbjuder uthyrning av liftar och byggställningar samt transporter och kurser. I maskinparken finns tre Scania lastbilar som är helt anpassade till att köra ut liftar, cirka 200 stycken liftar för både inom- och utomhusbruk, rullställning och fasadställning. Har du inte utbildade liftförare kan Skyab erbjuda sådana. Byggställningar byggs helt efter kundens behov och önskemål. Bland annat har företagets liftar används vid ombyggnaden och nybyggnationen av IKEA i Kungens Kurva, takläggning på Kulturskolan i Nynäshamn, nybyggnation av Biltema i Södertälje och vid renoveringen av Kvarnängens ishall i Nynäshamn. Även belysningsmästare till byggen, strålkastare och materialliftar finns att hyra hos Skyab. Att ta hand om kunden är det viktigaste för företaget som även erbjuder sina kunder utbildningar i liftkörning. I framtiden kommer företaget att i stort sett fortsätta med samma verksamhet men en viss utveckling kommer att behövas. Företaget Skyab ingår i en koncern där även SEMI Södertälje Elektriska Maskin Installationer finns, ett företag som har kompetenser inom el. foretagsextra.se/sodertalje-skyab södertälje

63


Företaget med lång erfarenhet av grundvattenläckage samt tätningar mot vatten Att få grundvattenläckage i sin källare eller i ett hisschakt alternativt i en kulvert är inte roligt utan kan bli kostsamt, ta kontakt med TIB i NORDEN AB så kan dem hjälpa dig med ett billigare alternativ. I stället för att gräva upp så gör TIB I Norden

AB allt inifrån och borrar 14.mm hål och trycker sen in en injekteringsmassa som har sju gånger lättare att leta sig fram i sprickor i vatten. När sen massan träffar vatten expanderar den och tätar på så vis. TIB i Norden AB utför även PCB-saneringar samt all slag fogning som att foga fönster dörrar fasader och glaspartier. TIB i Norden AB utför även golv i härdplast epoxi samt bruksepoxi och betongförstärkningar samt impregnering av betonggolv. TIB i Norden AB har ett brett register så även snickeriarbeten utförs.

64

västerås

Otto Bråtnäs äger och driver företaget TIB i

NORDEN tillsammans med Kjell Kraft sedan 2011. Företaget hette tidigare INJO FOG & GOLV AB och var ett av Sveriges äldsta fogföretag med start från 1960-talet. Där både Otto och Kjelle tidigare var anställda. TIB i NORDEN AB verksamhet är injektering av grundvattenläckage i grunder, väggar, golv, kulvertar, gjutskarvar samt pooler med mera. Företaget Injekterar från insidan istället för att man gräver upp och förstör plattsättningar och gräsmattor och planteringar. Injekteringsmedlet har en livslängd på 20-25år enligt leverantören.

TIB i NORDEN utför även Klottersanering och fa-

sadtvätt och fasadinpregnering. Företaget är anslutet till Grön-Fri Entreprenör.

TIB i NORDEN AB är i dag sex personer men vill

utöka med några fler personer för vi har ett brett kundregister som Peab, Ikano, Ikea, Kommuner, Landsting, FOI, Skanska, Basale, PM Nordic med mera.

foretagsextra.se/vasteras-tibinord


Tel. 021-120 240 Mob. 070-557 37 75 Jonas Wenströms Gata 12 724 66 Västerås västerås

65


Vägmålarna som gör vägarna trafiksäkra I Västerås finns företaget som ser till att vi håller oss inom linjerna när vi är ute i trafiken. Västerås Vägmarkering målar de vita sträcken på vägen, vid gatukorsningar och gör övergångsställen synliga. Även parkeringsplatser, helikopterplattor och skolgårdar målas av företaget med den långa erfarenheten och stora maskinparken. Lars Andersson har målat väglinjer sedan 1992 för olika företag, till slut bestämde han sig för att starta eget och år 2000 startades Västerås Vägmarkering AB. Idag har Lars en heltidsanställd på kontoret som sköter allt pappersgöra och tre säsongsanställda vägmålare. Maskinparken består av sex bilar, tre handläggningsbilar med smältgrytor som man målar tvärgående linjer och parkeringsplatser med, en bil som målar mitt och kantlinjer med tillhörande kokbil och en bil som används till förmarkering och utsättning av linjer. Det mesta styrs genom en databox som ser till att man får en exakt längd och bredd på linjen, men det gäller även att köra rakt när man målar. Förutom väglinjer målar företaget en del

specialjobb som skolgårdar, lekplatser, gokartbanor och helikopterplattor med mera. Företaget har målat stora parkeringshus med gångstråk samt p-rutor i olika färger som i Nacka Forum och Solna Centrum. Och även SLs depå i Ulvsunda där alla spårnummer skulle målas och postterminalen i Segeltorp där trucklinjer drogs inomhus under en natt. Företaget klarar sig bra trots hård konkur-

rens av de stora jättarna och har idag en omsättning som stadigt har växt under de senaste åren. Lars tror att en av orsakerna till att kunderna väljer företaget är att dem håller en bra service, är flexibla och sätter kundens önskemål i första rum. Företaget kan snabbt vara på plats vid akuta jobb.

Västerås Vägmarkering har vunnit flera anbud gällande årsupphandlingar av kommuners underhåll och nymålning av väglinjer och även mindre anläggningsuppdrag. Västerås Vägmarkering AB har uppdrag i hela mellansverige, från Ludvika i norr, Karlskoga i väst och Nyköping i söder. Ungefär vartannat år målas väglinjerna om men vid trafiktäta korsningar kan det behövas målas om varje år för att upprätthålla trafiksäkerheten. -I framtiden kommer företaget att lägga resurser på att öka sina uppdrag och vi håller även på titta på att göra om anställningen formen så att vi kan ha personalen helårsanställda, vilket ger en större trygghet för både personalen och företaget, säger Lars.

foretagsextra.se/vasteras-vagmarkering

www.vagmarkering.se 66

västerås


Kvalitet som ledord Våtrumsproffsen är ett självklart val för dig som bor i Västerås och behöver bygga om eller skaffa nytt. Du kan själv komma in i butiken och välja ditt kvalitetskakel, få förslag och idéer samt se ritningar. Här är företaget som fixar helheten.

rörmokare, elektriker, målare och andra yrkesmän kopplade till företaget. Det enda du behöver göra är att ta kontakt med Niclas så håller han i trådarna samtidigt som han själv finns på plats och arbetar. Våtrumsproffsen riktar sig främst till privatpersoner men ett och annat företag finns också i kundlistan. - Vi står för vad vi gör och lämnar ett bra resultat, vi är inte billigast men garanterar kvalitet, säger Niclas. driver företaget Våtrumsproffsen sedan 2010. Niclas har lång erfarenhet av badrum, kök och renoveringar. Med sin våtrumsbehörighet och kompetens fixar han ditt hem på ett tryggt sätt. Både montering av ny köksinredning eller nytt badrum men också ombyggnationer och renoveringar. Kunskapen uppgraderas ständigt genom minst två kurser per år.

Niclas

Berglund

Företaget står för helhetslösningar med

I butiken Hemmaplan Badrum kan du komma

in och välja vilket kakel, klinkers, duschkabiner, utomhus-spa och massagebad du önskar för att sedan få det inmonterat av Våtrumsspecialisten. Kaklet kommer bland annat från Decora.

I framtiden planerar Niclas på att utvidga och

eventuellt anställa två personer. Att inte bli för stora är viktigt för Niclas som vill fortsätta att arbeta ute. Att växa organiskt är bästa sättet. Idag finns det många som arbetar med badrum och kök

men Våtrumsproffsen väljer färre uppdrag och gör de bättre. - Det är viktigt att man som kund tänker långsiktigt och inte väljer det billigaste så slipper du fuktskador vilket kostar mycket att reparera, avslutar Niclas. foretagsextra.se/vasteras-vatrum

Personlig service och kundkontakt 24 åriga Henrik Malm har redan en stor kundkrets trots att han startade sin firma så sent som oktober 2012. Trots att han då endast var 22 år gammal hade han redan hunnit vara anställd som rörmontör. Henrik ville dock gå sin egen väg och jobba åt sig själv och därför startade han firman Malms VVS AB. Mottot för företaget är punktlighet, kvalitet, noggrannhet.

med sig av sina kunskaper. Främst arbetar Henrik i Västerås men även omgivningen så som Köping och Eskilstuna. Att han fått så stor kundkrets på så kort tid

tror Henrik beror på att tidigare kunder lämnat bra referenser som sprider sig till andra, mun mot mun metoden är viktig i branschen. Hans motto är att alltid göra jobbet så noggrant som möjlig med material av högsta kvalitet och att jobbet ska göras på ett snabbt och bra sätt. Han stävar inte efter att bli något stort företag, drömmen är ett litet familjeföretag där kunden blir bemött med personlig service och en nära kundkontakt. Samt att både

gamla som nya kunder ska veta att när man ringer Henrik så håller han vad han lovat. - Säger jag att jag kommer klockan åtta så gör jag det. Visst kan det bli problem någon gång men då måste man ju höra av sig i tid och meddelar, så att folk inte sitter och väntar. Har man för mycket jobb för att hinna måste man säga ifrån, säger Henrik. foretagsextra.se/vasteras-malmsvvs

Henrik Malm sysslar med allt inom VVS och för-

söker vara så bred som möjligt. Han gör allt från att byta kökspannor till värmepumpar och konverterar till och med hela hus från el till vattenburen värme. Detta till både privatpersoner och till större företag. Det blir bland annat mycket bönder ute på landsbyggden. Han är ensam för tillfället men är på väg att anställa en kille som lärling, dessutom har han flera kollegor som också är enmansföretag som han sammarbetar med vid behov. Det finns en bra sammanhållning även med killar i andra delar av branschen så att de kan dela

Malms VVS AB Rudbecksgatan 11A, 722 16 Västerås Tel. 021-441 00 22 • vatrumsproffsen.se

0708-48 30 30 TILLBERGA NIBBLE 5, 725 95 Västerås info@malmsvvs.se • www.malmsvvs.se västerås

67


Fönster på traditionellt vis Att måla om och rusta upp fönster kan många gånger vara ett monotont och krävande jobb och dessutom något man behöver göra med jämna mellanrum. Oves snickeri har specialiserat sig på att renovera och nytillverka fönster och dörrar som dessutom ska stå emot lite extra och hålla när det gäller lägen som är hårt utsatta för väder och vind.

påfrestningar på ett bättre sätt än annat trä. Han tillverkar också fönstren på ett traditionellt hantverksmässigt sätt med fasta spröjs med tappar och använder ingen spik utan i stället lim eller plugg. Om det handlar om mindre fönster glasar han dem också själv men lämnar till en glasmästare vid större jobb. Oves snickeri ligger i anslutning till Ove

Erikssons bostad och har ingen fast anställd. Däremot anlitar han två personer som han tar in vid behov. Ove har under åren haft gott om jobb utan att göra särskilt mycket reklam. – Det sprider sig för det mesta från mun till mun. Jag lyssnar på kunderna och bildar mig en uppfattning om vad de vill ha. Sedan blir de nöjda och för det vidare, säger Ove Eriksson.

Nytillverkningen är en stor del av Oves verk-

Ove Eriksson började 1978 i liten skala med att renovera möbler inhyrd hos en äldre möbelrenoverare och började så småningom även att nytillverka i första hand fönster och dörrar men även i viss mån kök. Allt utförs efter specialbeställning

och han har mycket kunder i Stockholm och på större sommarstugor ute i Stockholms skärgård.

samhet, men han vill gärna göra mer renoveringar eftersom han då får chansen att komma ut och jobba på plats i större utsträckning. Han har redan gjort en del fönsterrenoveringar i större skala till exempel i kyrkor och vill gärna ha mer renoveringsuppdrag för exempelvis kommuner och museer.

Det trä Ove använder till fönstren är tätvux-

et kärnvirke som är härdigt och står emot väder-

foretagsextra.se/sala-ovessnickeri

Specialister på

Det var Peter Engbergs pappa som först startade företaget Rampus Aluminium AB tillsammans med sin kompanjon Gösta Hellberg 1985. De sålde då handikappsramper i aluminium till rullstolar. Något de var bland de första i Sverige med att göra. Idag drivs företaget av Peter Engberg och hans bror Hans Engberg och de gör betydligt mycket mer än bara ramper. Rampus Aluminium AB startade som ett företag

som gjorde handikappsramper men idag har de en betydligt större bredd och arbetar åt flera olika branscher. De arbetar bland annat mycket åt ABB och gör strömskenor till större strömöverföringar, men också mycket åt Expandia och gör bland annat deras loftgångar.

sig ytterligare. Samt att utveckla svetsningsdelen då många i företaget har såda kunskap. Kunderna idag är både företag som kommer med enskilda beställningar, men också de som har långvariga kontrakt.

Idag är de nio man som arbetar på företaget

varav en av dessa kommer in några dagar i veckan och sköter pappersarbetet. Peter tycker att det fungerar bra med storleken på företaget idag och att de har en bra rutin som försäkrar bra kvalitet och snabbt arbete. - Kvaliteten blir bättre när man är färre, säger Peter. foretagsextra.se/vasteras-rampus

Företaget är specialister på Aluminium

och har valt att inrikta sig på mindre beställningar. Det gör att du som kund kan få snabbare hjälp. De arbetar en hel del mot kommuner men dock inte direkt, utan många av de som beställer till exempel ramper eller tröskelplåtar gör detta på kontrakt från kommuner. Ramperna behöver så klart inte vara för rullstolar utan kan också anpassas för barnvagnar. Målsättningen i framtiden är att utveckla sig mer mot ABB sidan och bredda

68

västerås

Norrvad 201, 733 99 MÖKLINTA Telefon: 0224 - 821 27 eller 070 – 742 55 00 ove@ovessnickeri.se • www.ovessnickeri.se

Tel: 021-38 28 18 Ringborregatan 4, Västerås www.rampus.se


”Kunderna ska kunna lita på oss, vi gör ett åtagande och ser till att kunden är nöjd både före, under och efter”

Kunden ska inte behöva tänka på IT, det gör vi! Niclas Larsson har

varit med sedan IT-eran startade i början av 90-talet, inget är omöjligt för Niclas på familjeföretaget Done IT Konsult AB. Done IT ger dig en helhetslösning inom IT, för kassaapparater och övervakningskameror. Här får du hjälp med vad just du behöver och vilka mjukvaror som är kompatibla med andra.

Familjeföretaget Done IT Konsult AB ägs

av far och son Niclas Larsson och Robin Byström. Även brodern Pär som är utbildad tekniker arbetar i företaget som startades av Niclas med tre kompanjoner år 2008. År 2012 köpte Robin in sig efter sin utbildning på gymnasiets el och it linje. Då hade de övriga delägarna övergått till annan verksamhet.

Det är främst tre olika ben som företaget står

på och det är IT, kassaapparater och kameraövervakning. Förutom försäljning av allt inom IT, kablage, servrar men även egna utvecklade program drar företaget fiberkablage, ger service på trasiga

produkter, vanlig service, support, test och konfiguration. Företaget hjälper dig som kund att se helheten inom IT. Support på plats, när du behöver någon att fråga. När kunden tar kontakt med företaget går de

igenom kundens behov, ger rådgivning vad som skulle vara den bästa lösningen, köper in produkten, åker ut och installerar samt utbildar alla som kommer att använda systemet. Niclas brukar även fixa Hosting vilket betyder att istället för att kunden själv har en server använder de Done IT Konsults server.

Företaget erbjuder och genomför olika uppdrag inom IT. Robin säljer och reparerar kassaapparater och servar. Genom att de alltid kör online med kassorna kan han hjälpa kunden direkt utan att behöva åka dit. Det är Pär som programmerar och kopplar in apparaterna. Företaget säljer och installerar även kameraövervakning som många av kunderna önskar i samband med att kassorna köps in. - Kunderna ska kunna lita på oss, vi gör ett åtagande och ser till att kunden är nöjd både före, under och efter, säger Niclas. I framtiden kommer företaget att fortsätta växa och ytterligare minst tre personer kommer att anställas. Under sommaren flyttade Done IT Konsult till större lokaler i Arboga.

foretagsextra.se/arboga-doneit

Vi erbjuder helhet inom IT. Norra Ågatan 5, 73231 Arboga Tel: 0589-10031 • info@doneitkonsult.se

www.doneitkonsult.se arboga

69


Växa med kvalité Legotillverkaren som erbjuder dig den optimala lösningen genom ett komplett paket från råämne till komponent. Gustafssons Mekaniska Verkstad AB har kapacitet och kunskap att ta emot stora och kontinuerliga volymer likväl som mindre volymer. Här får du hjälp från konstruktion till montering av kompetent och specialutbildad personal. Vd för Gustafssons Mekaniska Verkstad AB

är Anna-Lena Udd sedan sommaren 2012. Hon har lång erfarenhet av tillverkningsindustrin som bland annat marknadschef hos den finska koncernen Componenta. - För att utveckla ett företag krävs delaktighet genom engagemang, säger Anna-Lena.

produktutvecklingen tillsammans med kunden. Under konstruktionsstadiet föreslås tekniska lösningar samt förbättringar som är mer ekonomiska för kunden. I det kompletta paketet tillhandahåller företag konstruktion, laserskärning, kantpressning, svetsning, ytbehandling, bearbetning och montering.

Företaget är legoleverantör av plåtbearbetade produkter som kan vara alla typer av produkter till olika branscher. Styrkan för företaget är att de levererar färdiga kompletta produkter. Personalen har utbildning i CAD och deltar redan under

Verkstaden har en yta på 3600 kvadratmeter och personalstyrkan består av 34 yrkeskompetenta och skickliga medarbetare. Vid toppar utökas styrkan med inhyrd personal via samarbetspartners. Företaget har en låg omsättning av perso-

70

arboga

nal. Att involvera personalen vid utformning av handlingsplaner för att nå företagets mål är en av framgångarna hos företaget. Företaget anordnar team möten och personalaktiviteter, och är certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001 samt med branschcertifiering 3834 för svetsning. Kunderna finns främst i en omkrets på 40 mil

men även runt om i hela Norden och består av både stora internationella företag som mindre företag. Alla är lika viktiga. Företaget har gjort stora investeringar för att kunna möta den ökade efterfrågan. Idag har de en stabil kundbas men prognosiserar för ökade marknadsandelar. Inom en treårsperiod är planen att öka omsättning till 70 miljoner. - Idag har vi utrustning, lokaler, arbetsrutiner som ger en grund att växa med kvalitet, avslutar AnnaLena. foretagsextra.se/arboga-gmv


”För att utveckla ett företag krävs delaktighet genom engagemang”

Din kompletta legoleverantör av plåtbearbetade produkter GMV har kapacitet, kunskap teknikfrån att Vi erbjuder våra kunder helaoch kedjan, möta våra kunders krav och behov avViplåt­ produktutveckling till montering. fungerar bearbetade produkter. Vi erbjuder våra som din kompletta leverantör, men erbjuder kunder hela processkedjan, från produkt­ också specifika delar ur kedjan. utveckling till montering.

Läs mer på vår hemsida:

www.gmvarboga.com www.gmvarboga.com

arboga

71


Starka band till kunderna Vulkarna i Arboga AB säljer, installerar och servar transportband av olika slag. Transportband på återvinningsanläggningar utsätts för stort slitage och Vulkarna har många regelbundna serviceuppdrag på exempelvis glas- och skrotåtervinningar. För många kunder kostar det stora pengar när det blir stopp på banden och Vulkarna är kända för att snabbt och effektivt kunna vara på plats och åtgärda felet. I en hyrd lada i Götlunda startade Örjan

Jonsson Vulkarna i Arboga AB 1980. Efter att sedan funnits på olika adresser genom åren kom firman till sina nuvarande lokaler 1999. Örjan gick i pension 2007 och hans son Dennis Wall, som börjat i firman som anställd 1984, tog då över företaget. I dag sysselsätter Vulkarna sammanlagt fem personer, bland annat Dennis Walls fru Ulrika som sköter bolagets bokföring. – Vi har hand om allt som har med transportband att göra. Det handlar om band på många olika ställen, alltifrån bagerier till gruskross och återvin-

ningar, säger Dennis Wall. Vulkarna i Arboga importerar stora rul�lar med gummi och levererar, installerar och servar sedan transportband till olika verksamheter i framför allt Mälardalen. Många gånger handlar det om att kunderna regelbundet planerar in stopp i verksamheten för att de ska kunna få förebyggande service på banden. En stor anläggning som Vulkarna regelbundet servar är den centrala glasåtervinningen i Hammar utanför Askersund, där de är ett par gånger i månaden.

Att fort kunna rycka ut när det blir nödläge är

något som är viktigt för Dennis Wall. – Min telefon kan ringa när som helst, den är på dygnet runt. Hör jag att det är riktigt akut ser jag till att vi kan vara där direkt. En del gånger blir kunden riktigt förvånad att vi kan komma så snabbt, säger han.

Vulkarna i Arboga har sett en stadig ökning av jobb de senaste två åren och planer finns nu på att bygga ut lokalerna och få mer lagerutrymme. Dessutom är det inte otänkbart att någon ytterligare kommer att anställas så att Dennis Wall kan få mer tid under dagarna att sköta kontoret och räkna på nya jobb. – Som det har varit hittills har jag fått sköta kontorsjobbet på kvällarna, avslutar han.

foretagsextra.se/arboga-vulkarna

Transportband & Industrigummi Vulkarna i Arboga AB Norra Ågatan 14, 732 31 Arboga - Tel. 0589-181 30 - Fax. 0589-181 21 - e-post: gummiservice@vulkarna.se

www.vulkarna.se 72

arboga


Rätt kvalitet i rätt tid Kvalitetsstål AB erbjuder snabba leveranser av material med höga krav på kvalitet till i huvudsak kunder inom verkstadsindustrin. Kvalitetstål hjälper till att förse sina kunder med den mängd de vill ha vid rätt tidpunkt. Lotta Sandvik köpte företaget för två år se-

dan. Vid övertagandet hette företaget Zollern Norden men Lotta valde att ta tillbaka ett gammalt namn och döpte därför om företaget till Kvalitetsstål. Ett namn hon själv tycker klingar helt rätt i branschen. - Det är tydligt att det är stål till bra kvalitet, säger Lotta.

Lotta har själv tidigare arbetat på Zollern

Norden och har därför erfarenhet både i hur företaget fungerade samt vilka kunder som redan fanns där. Just dessa, gamla kunder, är de som hon satsat mest på de första två åren och hittills har det fungerat väldigt bra. - Vi har inte fått några reklamationer på varor, det är ett bra tecken, säger hon.

Kvalitetsstål AB erbjuder kolvstångsmaterial, gjutgods, profiler, valsar och mycket till bilindustrin och även en form av lagerförvaring. Kvalitetsstål lagerför efter kunders önskemål för att kunna leverera enligt deras avrop. En av företagets grunder är att det ska finnas material nära till hands så att de kan utlova snabba leveranser. Levererar gör hon till både Sverige, Norge, Tyskland och Estland. Kunderna finns inom bilindustrin, mycket entreprenörer, mekaniska verkstäder och pump- och hydraulikindustrin. Idag har Lotta en anställd men förhoppningarna är att det ska gå att utöka med fler i framtiden. Att vara egenföretagare är någonting som Lotta trivs med.

foretagsextra.se/arboga-kvalitetsstal

Besiktningsgatan 8, 732 48 Arboga Telefon: 0589-160 35 www.kvalitetsstal.com

Kvalitetsstål är ett försäljningsbolag med eget lager av kolvstångsmaterial mm. i Arboga arboga

73


Service, reparation och försäljning Rikard Persson och Fredrik Lindén är två gymnasiekamrater som startade företag tillsammans för fjorton år sedan. Idag har de 19 anställda och stora verkstäder både i Arboga och i Eskilstuna. De reparerar och servrar entreprenadmaskiner av alla märken och är även exklusiv återförsäljare av märket Doosan.

är fördelad så att det är sju stycken i Eskilstuna och tolv stycken i Arboga. RF Maskin erbjuder reparation och service av

alla typer av entreprenad och lantbruksmaskiner. Det kan röra sig både om mindre maskiner samt de riktigt tunga. Allt från snöskyfflar till stora krossverk och de utför även en del industriservice. Reparationerna sker oftast i verkstäderna men de har fullservice bussar tillgängliga både i Arboga och i Eskilstuna så att de kan hjälpa sina kunder ute i fält.

Företaget arbetar med i stort sätt alla mär-

Företaget RF Maskin ägs och drivs av vännerna Fredrik Lindén och Rikard Persson som träffades redan som tonåringar då de var klasskamrater på gymnasiet där de båda gick fordonsteknisklinje. De arbetade båda på varsitt håll men startade företaget på kvällstid till en bör-

jan med år 2000. Fredrik gick över till heltid redan 2001 medan Rikard gick över helt 2003. Sedan dess har företaget ökat stadigt och idag sitter de på en lokal i Arboga på 1175 kvadratmeter samt en hektar mark och i Eskilstuna har de ännu en lokal på omkring 800 kvadratmeter. Personalen

ken och säljer reservdelar som passar de flesta olika typer och märken. Men främst arbetar de med Doosan för vilka de också är exklusiva återförsäljare i norra Sörmland och hela Västmanland. Deras geografiska arbetsområde ligger främst i Mälardalen med en omkrets på sju till åtta mil runt omkring verkstäderna. Men om en kund är i till exempel Stockholm och behöver hjälp, då åker de till Stockholm. foretagsextra.se/arboga-rfmaskin

Återvinningsveteraner i Arboga Att ta hand om och återvinna skrot, sopor och farligt avfall har med dagens miljötänkande blivit allt viktigare inom alla branscher och MK:s Järn och Metall i Arboga är ett företag som har stor kapacitet för att hantera allt inom järn och metall, men återvinner även annat både för företag och för privatpersoner.

har ökat de senaste åren. Företaget kan också utföra rivningstjänster både för industrier och för privatpersoner. MK:s Järn och Metall är miljödiplomerade

och samarbetar mycket med andra företag. Mycket av materialet säljs till järnbruket i Smedjebacken men mycket går också på export, mest till Kina. Skrotbranschen är en ganska konjunkturkänslig bransch. – Priserna kan variera ganska mycket. Det går upp och ner. Vi är anslutna till Svenska Järn och där får vi info om hur de olika priserna ligger till varje månad, säger Mats Korsgård.

Mats Korsgård kommer från en företagarfamilj och startade MK:s Järn & Metall för tjugotre år sedan. Hans pappa hade eget företag och hans bröder likaså. När han startade jobbade han helt ensam med en kranbil med kätting, men nu arbetar nio personer i företaget som är inrymt i egna lokaler i Arboga som tidigare tillhörde försvaret, och har containrar, grävmaskiner, sorteringsmaskiner, lastbilar, släp och kranar till sitt förfogande. Många gånger åker de ut till kunderna och ser vad de har för behov av material som de vill bli av med och ställer sedan en container på plats. Andelen kunder som sorterar sitt eget avfall noga

74

arboga

Företaget omsätter årligen 5 000 ton avfall och har sina kunder i hela Mellansverige. – Vi månar om våra kunder och ger bra priser på det vi köper, avslutar Mats Korsgård.

foretagsextra.se/arboga-mksjarnometall

MK:s Järn & Metall AB Arboga

• Köper järn och metallskrot • Utför rivningar • Ställer ut containrar för skrot och sopor

Tel. 0589-120 30 www.mksjarnometall.se

www.rfmaskin.se


Vi garanterar

kvalitet!

Det var när Gunnar Bodin var sjukskriven som han gick en kurs i CAD ritning och då också började hjälpa hemma fixare att stå som ansvarig för byggen de utförde. De började strax be honom om hjälp med byggandet men eftersom han var sjukskriven var det inte ett alternativ. I stället anställde han en kille som fick sköta byggandet och på den vägen skapades Bygg och Installation AB. Ett företag som Gunnar haft sedan slutet av 1999 och äger och driver ensam.

Alla mår bra av terapi Att gå i terapi har länge varit något som man gärna håller hemligt, något som man bör skämmas över. Idag ser Monika Andersson på ett ökat accepterande från samhället, men trots det är de flesta av hennes patienter från andra kommuner. Många vill vara mer anonyma och i en liten kommun som Arboga blir det av naturliga skäl svårare. Själv menar hon att vi alla mår bra av någon form av terapi/samtal, och att terapi ska vara roligt.

Idag består Bygg & Installation av åtta stycken anställda plus Gunnar och de gör allt från nybyggnationer till färdig vara. Tack vara kursen i CAD kan han nämligen både göra själva CAD ritningen och prospektera. De gör även hela insidan. Som anställda har Gunnar snickare, plattsättare och betongarbetare och hyr in underentreprenörer för elen och VVS arbeten. De kan dock sköta takläggning och badrum och har våtrumscertifikat. De underentreprenörer han tar in har han ett bra sammarbete med och kan därför garantera bra jobb även där. Gunnar tar gärna in lärlingar, och då oftast direkt från grundskolan i stället för att de först ska gå utbildning på gymnasiet. Men man måste ha ett gediget intresse, annars spelar det

ingen roll vilken utbildning man har. - Jag har fått hit killar som sitter på golvet och sågar. Eller som knappt vet hur man kommer i tid på morgonen. Det fungerar inte. Har man ett stort intresse och vill lära sig är det bättre att börja direkt efter nian, säger Gunnar. Kunderna är en blandning av privatpersoner, företag och kommuner och de rör sig runt omkring Köping och Arboga. Dock mest Arboga och de är kända för att göra ett bra jobb, lämna platsen välstädad och ha bra garanti. Att göra ett väl utfört arbete är något som är en självklarhet för Gunnar och han är noggrann med att hans personal känner likadant. foretagsextra.se/arboga-biab

Norrängsgatan 2, 732 31 Arboga Tel/ 0589-899 44 • gunnar.biab@telia.com www.byggoinstallation.se

Monika Andersson började sin karriär inom barnpsykiatrin och senare som kommunalanställd inom familjerätten, men bestämde sig för att hon ville ha mer frihet att vara kreativ och arbeta utifrån sina egna former. Hon startade därför Samtalsforum & Familjerätt AB 2008 i Arboga. Monika är utbildad inom både familjeterapi och familjerätt, KBT terapeut och snart legitimerad PDT terapeut. Hon beskriver de olika terapeutiska metoderna som en verktygslåda med olika typer av verktyg som fungerar till olika typer av problem. KBT, som står för kognitiv beteende terapi, brukar sammanfattas som tanke, känsla och handling. Oftast något som tillämpas vid till exempel fobier där man arbetar med att möta sina rädslor.

PDT, som står för psykodyna-

misk terapi, är mer effekt fokuserad. Man arbetar med en längre terapi i grunden och med mentalisering. Man går helt enkelt lite djupare. Båda metoderna fungerar på olika personer och olika problem och därför brukar hon ta tre till fyra besök för att försöka få fram vilken metod hon ska arbeta med.

Monika arbetar som medlare inom domstolsväsendet. I dessa arbeten medlar hon mellan parterna vid vårdnadstvister. Familjeterapi/ samtal när relationen börjar ”knaka” kan vara befriande för alla, både vuxna och barn. Bäst resultat blir det om man inte väntar för länge utan kommer i tid, innan allt har brakat. Hon bedriver också familjehems-

vård genom att hon utreder, utbildar och handleder familjehem både individuellt och i grupp. Familjehemmen finns ofta i närområdet men de placerande kommunerna ligger långt bort. Mycket samtal med barn och ungdomar ingår och det ger ytterligare en dimension till arbetet.

Monika menar att det kan vara till god hjälp när man är verksam i en liten kommun att man har många ”ben att stå på”. Det är viktigt att de allmänna kommunikationerna fungerar. Arboga ligger geografiskt bra till, mitt emellan tre större kommuner och Stockholm bara 1½ timme iväg. foretagsextra.se/arboga-samtalskontakten arboga

75


Rökt viltkött

Travarbo Gårdsbutik och Vilt ägs och drivs av Makarna Lars-Erik Larsson och Michaela SchlegelLarsson. Butiken i sig är knappa året gammal men gården är en släktgård på Lars-Eriks sida och har funnits i familjen sedan början av 1900-talet.

I Butiken, som är ett gammalt omgjort svinhus, säljer de bland annat honung, senap och salladsdressing som är lokalproducerat. Mjöl från en kvarn i Lillkyrka och även grönsaksinläggningar, ägg och geléer. De köper även upp vilt från närområdet av jägare. Älg, hjort, rådjur och vildsvin som de sedan röker själva. En del av köttet skickas till Mälarkött i Eskilstuna där det görs till en egen korv som bara säljs på Travarbo. Det går också bra att komma förbi med eget kött för att få det rökt. De planerar även för en del framtida event. En av planerna är att göra middagar där man köper sin egen köttbit och sedan tillagar den under ledning av kock innan man äter tillsammans med andra.

foretagsextra.se/arboga-travarbo

Graverar på nästan allt Det var när Hillevi Åkerblom

Stolpe flyttade till Arboga som hon bestämde sig för att sadla om och arbeta med någonting nytt. Tack vare sin tidigare datorvana kom hon in på ett företag där hon arbetade som verkstadskontorist. Bland hennes arbetsuppgifter innebar bland annat att sköta datagravyr. Alltså där man med hjälp av dator ristar in någonting. Hon arbetade i tio år på det företaget med att bland annat gravera ID brickor och smycken från guldfynd. Det var så hon fick upp ögonen för lasergravyr och år 2000 slog hon till och köpte en mindre maskin som kan gravera på det mesta.

Viborg äger och driver företaget Viborgs Catering och Köksbemanning AB. Via vilket han just nu framför allt ordnar maten till flyktingförläggning i Arboga. Dit gör han i ordning två rätter om dagen, både lunch och middag, och kör ut vid klockan ett respektive klockan arton. Det blir cirka 100 till 120 portioner vid varje tillfälle. Förutom flyktingförläggning går det att som privatperson eller företag att beställa catering till alla olika typer av behov. Allt från fester och bröllop till träningsläger och utbildningar.

Gustav

Gustav har idag en anställd men tar vid behov in någon av sin åtta syskon till hjälp. Hos Viborgs Catering kan man vara säker på att man får bra mat och valuta för pengarna. Hittills är det ingen som klagat på för små portioner. Företaget startades i mars i år och är ännu så pass nytt att Gustav ännu inte helt bestämt sig för

hur framtiden ska utformas. Som det ser ut nu vill han köra på och se hur det tar sig.

foretagsextra.se/arboga-viborgs

Proffsiga jobb med ansvar

Linus Englund startade sin målar-

dessa metallers smältpunkt. Men de flesta oäkta metaller går det att gravera på.

firma, Linus Englund Måleri AB, för bara lite över ett år sedan men har redan en anställd målare. Tillsammans åker de så långt som till Västerås och Örebro för att måla men främst arbetar de i och kring Arboga och Köping. De gör allt från fönsterrenovering till målning, både utvändigt och invändigt mot både privatpersoner och företag. Dock är det just nu främst fastighetsbolag som är återkommande storkunder. Då handlar det oftast om att de vill ha flera lägenheter målade.

Linus företag är fortfarande ungt

Hillevi graverar uppemot ett

30-tal olika material men framför allt oäkta smycken, klockor samt halsband, men också på glas, trä och plast. Just silver och guld går inte då maskinen blir för varm och går över

Fixar allt i matväg!

foretagsextra.se/arboga-hillevis

men han har inga motsättningar till att låta företaget växa mer i mån av arbete. Däremot är det viktigt att personalen blir rätt, kunderna ska kunna känna sig säkra på att få ett

bra jobb utfört. Vid ett så pass litet företag som det fortfarande är, är man alltid ansiktet utåt när man jobbar och det är viktigt för Linus att man tar sitt ansvar. foretagsextra.se/arboga-lemaleri

Telefon: 070-574 30 58 Storlek: 25 x 8,2 cm Antal: 50 Artikel: 292695 Pms 293 (Standardfärg) Pms193 (Standardfärg)

www.hillevisgravyrservice.se 76

arboga

www.travarbo.se

S. Ågatan 22, Arboga • 070-534 77 75 E-post: linusenglund84@gmail.com B

0735-081 767 www.viborgscatering.se

akgrund /Textil

Till: PO / Pops 176 Från: Ida Olsson Datum: 2014-02-17

Återkom med godkännande eller ändringar. Vänligen svara på mailet där denna fil bifogades.

Vi producerar efter godkänt korrektur!


Redovisning och administration att Eva successivt kom in i ekonomivärlden när hon arbetade i receptionen på Briab. Där fick hon sköta en del fakturering och reklamationer och lärde sig mycket på så sätt. Hon har även erfarenhet sedan länge med både löneräkning, bokföring och administrativa uppgifter på föräldrarnas företag. I dag erbjuder Eva löpande redovisning, löneadministrering, betalning samt kvalitetsredovisningar för kunder i och kring Arboga. Hon kan även hjälpa till att strukturera upp ett kvalitetssystem för företag. Årsbokslut gör hon endast på liten skala, men hon har kontakt med MA redovisning i Mjölby. Inför framtiden har hon planer på att möjligen ge sig in även i tullbranschen, om tiden skulle infinna sig. Eva Rosdahl äger och driver företaget ER Företagstjänst som är en liten enskild firma med två år på nacken. Det hela startade egentligen med

foretagsextra.se/arboga-erforetag

Ta hand om dina fötter

Anna Moberg äger och driver företaget Fotvårdskammaren på Östra Nygatan i Arboga. Ett företag som hon startade efter att ha gått Axelssons fotvårdsutbildning 2009. Hon utför Medicinsk fotvård och har avtal med Sörmlands landsting för att behandla bland annat diabetiker, reumatiker och personer med psoriasis. Anna är en av de få som arbetar med en behandling som kallas artikulering. Det är en behandling som innebär att man känner igenom ledhuvuden för att få igång ledvätskeproduktionen. Hos erbjuder även underbensmassage som kan släppa spänningen i benen för de som står mycket. Ofta leder fotproblem till

andra smärtor så som ryggen och höfterna. Därför är det viktigt att du har rätt typ av skor och inlägg om så behövs. Som en extra tjänst gör Anna personliga silikoninlägg om du är i behov av sådana. foretagsextra.se/arboga-fotvard

Skapa attraktiva platser genom harmonisk miljö Att skapa attraktiva platser för kundmöten, en inbjudande entré med färg och form som samtidigt ger en stimulerande arbetsmiljö för personalen, är något som företaget Rum & Känsla kan hjälpa till med. Att som anställd arbeta i en kreativ miljö är viktigt för att uppnå optimal trivsel och få bra resultat. Ta kontakt med Therese Dahlgren så får du en kostnadsfri konsultation! Therese Dahlgren är en kvinna med stor kunskap inom många områden. Therese är utbildad byggnads- och dataingenjör, hon är konsult i Feng Shui, har utbildat sig i coachning samt färg och form. Idag driver Therese sitt företag Rum & Känsla sedan år 2013. Therese ingår i nätverket Winnet Västmanland och Facebook gruppen Coola kvinnor. Att ge enkla tips och idéer om hur man kan få en skönare och en mindre stressad vardag genom ”Simple Living”, är något Therese brinner för. - Istället för att ständigt jaga och köpa nya saker kan man ändra de man har för att på så sätt skapa för-

ER Företagstjänst Redovisning • Löner Kvalitét • övr adm

Box 247, Norra Ågatan 3 a ARBOGA - 070 786 89 99 eva.rosdahl@telia.com

ändring som dessutom leder till en bättre miljö, säger Therese. När Therese kontaktar företag är hennes första fråga vad de vill uppnå, exempelvis relationer med andra kunder, ekonomi, säljmål eller något av de åtta olika områden som Therese utgår ifrån. Utifrån de olika områdena görs en gradering av vad som är viktigast just nu. Efter den genomgången föreslår Therese olika lösningar. Grunden i Therese’s inredningsteknik är den österländska filosofin Feng Shui som är cirka 4000 år gammal där man utgår från naturen

för att skapa harmoni och balans. Genom att rätta sig efter omgivningen anpassar man rummet med olika färger. Väderstrecken är viktiga för att uppnå en total harmoni. Att inreda ett rum eller en ar-

betsplats kan även göras genom en webbaserad tjänst vilket innebär att Therese inte behöver åka ut till

foretagsextra.se/arboga-rumkan

FOTVÅRDSKAMMAREN

Therese Dahlgren Inredningskonsult Arboga www.rumkansla.se 070-333 95 45

kunden utan kan ge både tips och utbildning via internet. Förutom inredningslösningar erbjuder företaget Rum & Känsla hjälp att utforma lockande hemsidor samt individuella färg- och stilanalyser. Företagets vision är att skapa ett naturligt samspel mellan människa och miljö.

MEDICINSK FOTVÅRD Anna Moberg

Dipl Medicinsk Fotterapeut

Det interaktiva företagsmagazinet

ÖSTRA NYGATAN 8, ARBOGA TELEFON: 0589/12111 • 070-7324699 arboga

77


Vill vara bäst

va på hur det kändes att leda en arbetsplats. Något han haft stor nytta av vid starten av det egna. Han började arbeta som 19 åring och har alltså 22 års erfarenhet. Kai har även han lång erfarenhet inom entreprenad branschen och bland annat ventilation. Vesa är den som sköter om det mesta runt byg-

gena. Med en bakgrund som fotbollstränare vet han hur viktigt det är att både berömma och motivera killarna att arbeta. Samtidigt som det är viktigt att arbeta i ett team. Själv gör han dock inget rent praktiskt längre, det hinns helt enkelt inte med. I stället har han ansvar för kundkontakt och offerter. Det var från början bara tänkt att det skulle vara Vesa och Kai, men idag är de 13 anställda, fyra F-skattare och två lärlingar. - Det känns viktigt att fånga upp dem tidigt och lära ut våra värderingar och vårt tänk, säger Vesa.

Företagets huvudsyssla, det vill säga när-

Vesa Matikainen äger tillsammans med sin svåger Kai Jumisko byggföretaget Västra Mälardalens Bygg AB. Företaget startades 2006 och främst gör de bland annat nybyggnationer för Peabs räkning. Men även en hel del mindre arbeten åt privata kunder och företag. Idag har de 13 anställda och två lärlingar. Det var för åtta år sedan som Vesa Matikainen

och hans svåger Kai Jumisko bestämde sig för att gå ihop och starta företaget Västra Mälardalens

Bygg AB. Vesa har en lång bakgrund inom snickarbranschen och har tidigare arbetat länge på ett företag där han fick ta stort ansvar och där med prö-

mare 90%, går ut på att göra nybyggnationer. Främst då åt företaget Peab men de har även en del egna projekt. De egna projekten kan även innebära mindre saker så som en altan eller takbyte. Det viktiga är att alla som arbetar förstår deras värderingar. Att alla arbeten ska göras seriöst oavsett om det är ett stort eller litet arbete. Målsättningen är att vara bäst och leverera i tid, och så klart göra klart i tid och att det hela tiden är en öppen dialog både mellan dem och kunden och mellan de som arbetar. foretagsextra.se/koping-vmbab

Garanterat en trygg bilaffär Efter många år i bilbranschen startade Aki och Mona Moilanen Autotrading i Köping AB år 2000. Företaget säljer, köper och byter begagnade bilar, något som Aki arbetat med i 40 år. När företaget köper en bil kontrolleras den

lagas och servas för att sedan sälja den vidare. Bilarna står alltid klara för omedelbar leverans.

Att köpa en bil privat kan bli en dyr affär för dig som kund, köper du en bil av en handlare får du garanti. En bilhandlare har ett hårt tryck från allmänna reklamationsnämnden, vilket är bra eftersom det sållar bort de oseriösa. Hos familjeföretaget Auto-trading i Köping

AB får du en bil som är servad, besiktigad och rekondad. I verkstaden kan de erbjuda en fullservice genom en bra utrustad maskin- och verkstadspark. När du besöker företaget träffar du sonen Mattias som mekar och hämtar bilar, Aki som sköter all försäljning, inköp och administration och Mona som rekondar alla bilar. - Att ha nöjda kunder är det viktigaste, säger Aki och Mona.

foretagsextra.se/koping-auto

Autotrading i Köping AB

Åkervägen 34, KÖPING 070-381 09 67 • vesa@vmbab.se www.vmbab.se 78

köping

Järnvägsgatan 4, KÖPING Telefon: 0221-280 10

www.autotrading.se

Det interaktiva företagsmagazinet www.foretagsextra.se


Glädje och

trygghet Ylva Exinge startade företaget Springflickans AB med hemmabas i Köping för lite precis ett år sedan. Det är ett företag som inriktar sig mot vardagsservice till vem som än kan tänkas behöva det, om du så är pensionär, handikappad eller småbarnsfamilj. Om du behöver extra hjälp med något hemma som du själv inte har tid för, är Springflickans rätt för dig! Företaget Springflickans AB har nyligen firat ett års jubileum, något som skaparen och ägaren Ylva Exinge är mycket stolt över. Ylva själv har arbetat på Volvo nästan hela sin yrkesamma liv och det var efter att hon slutade där som hon nästan av en slump startade Springflickans. Det var under en kurs som hon arbetade fram konceptet med företaget, iden fick hon efter att ha hjälpt sina svärföräldrar med allt möjligt. Hon insåg att det var fler som behövde hjälp med det vardagliga som hemtjänsten inte gör, gräsklippning och staketmålning bland annat, och alla har kanske inte anhöriga som har tid att lägga timmar varje dag på detta. Tanken med Springflickans är att skapa en trygg-

het för kunden och förtroende, både för kunden och för hennes egen personal. Det är det allra viktigaste, att det finns en trygghet. Därför är hennes tanke att samma person ska gå till samma kunder. - Många får redan flera olika vårdpersonal från hemtjänsten, men här ska det alltid vara samma person som kommer, säger Ylva. Springflickans erbjuder vardagshjälp med

allt som kan tänkas behövas. Det kan till exempel handla om ledsagning till och från läkarbesök, att

följa med och shoppa, trädgårdsarbete eller målning. Ja allt som ingår i vardagen som du som gammal eller handikappad kanske inte orkar klara av, eller som småbarnföräldrarna inte hinner med. Idag har Ylva fyra timanställda och arbetar främst i KAK-området men är absolut öppen för utökning. - När rätt person dyker upp är det helt enkelt dags att utöka, säger Ylva.

foretagsextra.se/koping-springflickans

Konsult med ansvar Mikael Wallbom är en traditionell konsult med lång erfarenhet av stordatasystem. Sedan 2002 driver han enmansföretaget MW Datakonsult AB genom vilket han förmedlar sin kunskap och sin kompetens till andra företag som fortfarande använder sig av de äldre systemen. Bland annat mot ett företag som sysslar med det banksystem Skandiabanken använder sig av. Mikael Wallbom äger och driver konsultföre-

taget MW Konsult AB som är inne på sitt sextonde år. Han är en av de yngre i en bransch med annars betydligt äldre arbetskraft och arbetar med datasystem som de flesta yngre inte har speciellt mycket koll på. Framför allt stordatorsystem som finns kvar på många ställen trots att utvecklingen gjort att kunskaperna släppts och dagens unga i stället lär sig betydligt nyare system. Det finns heller inte längre utbildningar i skolan som tillhandahåller kunskapen.

Som konsult bistår han företaget där det be-

hövs, och även om många system är olika kan han

själva miljön så pass väl att maskintekniken är lätt att lära. Han har trots allt arbetat sedan 1987 i branschen. Programeringen han levererar är en produkt som från grunden är både väl uppbyggd och lätthanterlig för att kunna underhållas på bästa sätt. - Idag är den mesta programeringen rätt rörig för den som inte skrivit den, men den gamla skolan var mer strukturerad och det är den jag jobbar efter, förklarar Mikael. Som person har Mikael alltid varit prestigelös och har inget behov av att stå högst upp på stegen och domdera andra, av vilken anledning han är en

Springflickans AB

Hem & Trädgårdsservice

Östanåsgatan 4 KÖPING

0709-92 80 89

ylva.exinge@gmail.com

MW Datakonsult ab Tel: 070-282 63 16 mwdatakonsult@koping.net www.mwdatakonsult.se

bra teammedlem. Så länge arbetet går framåt och slutmålet blir någonting han kan vara stolt över. Han beskriver också sig själv som väldigt lugn och trygg i en annars väldigt hetsig miljö. foretagsextra.se/koping-mwdata köping

79


- REDAKTIONEN TIPSAR Moms’ Night Out

E

n av årets ”måste ses” filmer är Moms night out. Filmen handlar om de tre småbarnsmammorna Allyson (Sarah Drew, Grey’s Anatomy) , Sondra (Patricia Heaton, Alla älskar Raymmond) och Izzy (Logan White, Revelation Road) som definitivt är i behov av en kväll utan sina barn. Men kvällen som planeras handla om en trevlig middag utan störningar av uttråkade barn, en krogkväll utan sängtid och en, helt enkelt, rolig kväll med tjejerna, tar snart en helt annan vändning. En av papporna klantar nämligen till det och går ut han också, de springer såklart på varandra och barnets mamma får veta att barnet lämnats hos en av pappans vänner… En vän som arbetar i en tatuerings studio.

Guardians of the Galaxy

Å

rets stora si-fi äventyrs film måste definitivt ges till Guardians of the Galaxy. I en härlig blandning av äventyr, fara och mycket humor får vi följa med en grupp missanpassade utomjordningar som är på rymmen efter att ha stulit en eftertraktad sfär från en hemsk och maktgalen skurk vid namn Ronan. I huvudrollen ser vi Chris Pratt som Peter Quill. En människa som efter sin mammas död blir bortrövad från jorden av ett gäng rymdpirater. Filmen utspelar sig 26 år senare då Peter alltså stulit den här sfären och får en lönmördare vid namn Gamora after sig.

Molly Sandén

M

olly Sandéns nya låt Freak är definitivt en låt som gått på ”repeat” här hemma hos mig senaste dagarna. Låten handlar om utanförskap och mobbning. I musikvideon visas det tydligt i bilder av en flicka som mobbas under balettlektioner. I samma veva får vi också se Molly själv som gör en så kallad ”nakenchock”. Själv säger Molly att det är viktigt att visa att inte alla är pinnsmala, så som de flesta sångerskor visas. Molly skäms inte för att det veckar sig på magen och sådant är otroligt viktigt att våga visa.

Jag skrev för några nummer sedan en krönika om just bantningshetsen som många unga tjejer

80

redaktione tipsar

FILM Helt plötsligt är de alltså på jakt efter ett bort-

tappat barn. När de kommer till tatueringsstudion får de nämligen veta att en annan kompis till tatueraren skulle passa barnet, och nu vet ingen vart han är.… Filmen som hade premiär den 15 augusti går under komedi genren och det är definitivt en hel del lovande scener. Även om den rätt klyschiga handlingen om mammorna som är slutkörda och måste få komma bort och så papporna som av någon anledning verkar inkapabla att lämnas ensamma med barnen, känns som om den spelats upp tusentals gånger och borde vara tråkig vill jag påstå att filmen verkar ha hopp. Det blir tokigt på ett roligt sätt och det är absolut en film som jag tror kan passa både för familjen och för det ensamma paret. Åldersgränsen är från 7 år.

FILM Under sin flykt stöter han på tvättbjörnen Rocket och en träliknande varelse vid namn Groot. Även lönmördaren Gamora slår sig ihop med gänget och de ger sig ut för att tillsammans sälja sfären till högstbjudande. Tillsammans blir de i stället en grupp oväntade hjältar som måste rädda galaxen från ett av de största hoten någonsin.

MUSIK och killar stressas med idag och hur viktigt det är att som vuxen visa att man inte måste se ut så. I detta gör Molly Sandén ett strålande jobb som alltid vägrat ändra på sig eller att följa branschens krav på att hon borde gå ner tio kilo för att lyckas. Molly visar att man kan se ut ut precis som man vill och både vara duktig sångerska, och otroligt vacker. Definitivt en musikvideo som måste ses!

Av: Amanda Kaiser


Ulla tycker om att

se människor växa Ulla Fernström är psykolog och älskar sitt jobb. En profession hon arbetat i under mer än 40 år. Hon startade sin yrkesbana som lärare och speciallärare men blev efter hand mer och mer engagerad i barnen med speciella behov och utbildade sig till psykolog och därefter barnpsykolog vid Ericastiftelsen i Stockholm. Ulla Fernström arbetade några år som skol-

psykolog i Stockholm innan hon fick tjänst som den första barnpsykologen vid Barnhälsovården i Sörmland. Där tog hon emot barn med speciella behov, som remitterats från länets barnavårdscentraler. Efter att ha flyttat med familjen till Katrineholm var hon först under ett par år anställd vid Vallmotorps behandlingshem. Därefter tre år inom vuxenpsykiatrin vid Kullbergska sjukhuset, som hon lämnade för ny anställning inom Lukasstiftelsen i Norrköping.

På Lukasmottagningen fick hon möjlighet att

kombinera sina kunskaper inom barn- och ung-

Psykolog Ulla Fernström

domspsykiatrin med vuxenpsykiatrin och att arbeta med en helhetssyn på människan och på en psykodynamisk grund. En metod där man inte bara undersöker patientens aktuella situation utan samtidigt tar hänsyn till hur livet sett ut tidigare för att bättre kunna förstå och komma till rätta med patientens problem. På Lukasmottagningen stannade hon i 14 år till dess hon fyllde 60 år. Sedan dess har Ulla sin mottagning på heltid hemma i bostaden i Katrineholm. Ett smakfullt inrett äldre hus där former och färger harmonierar och där stor vikt lagts vid att åstadkomma en så varm och ombonad miljö som möjligt.

I sin verksamhet arbetar hon nu med olika

åldrar från förskoleåldern till äldre vuxna. I arbetet använder hon sig av och kombinerar olika metoder vid olika typer av problem. Till exempel kognitiv problemlösning kombinerad med psykodynamisk grundsyn. Utöver terapier individuellt och grupp (relationsbearbetning) handleder Ulla också personal inom vård och skola.

Att arbeta med människor som har problem

med att klara av vardagen och stå på egna ben och gradvis se dem bli bättre och bättre är mycket givande och en av drivkrafterna till att Ulla efter sin pensionering har fortsatt att arbeta. Information om besökstider, kostnader med mera får du genom att ringa till Ulla.

foretagsextra.se/katrineholm-psykologuf

Psykolog Ulla Fernström Leg. Psykolog/Psykoterapeut Skånegatan 11, Katrineholm • Telefon: 0150-337 20 • E-post: ulla.fernstrom@gmail.com katrineholm

81


Både hår och kläder Eleganza är ett företag med ett minst sagt annorlunda koncept. Det är nämligen en frisörsalong och festklädesuthyrning i en och samma butik. Hit kan du alltså både gå för att fixa håret, och kläderna till finfesten. Kläderna kan både köpas och hyras och de erbjuder också sminkningar. Självklart kan du även gå hit för vanliga klippningar också.

En upplevelse

i färg och doft Vill du få en upplevelse samtidigt som du funderar på vad du ska plantera? Då ska du besöka Valla Handelsträdgård AB. Här får du inspiration till hur din klätterros kommer att se ut i din plantering, hur en damm skulle passa in i trädgården, en unik trädgårdsmöbel eller olika dekorationer. Förutom ett personligt bemötande får du tips och råd om vad som kan passa just i din trädgård. I Valla Handelsträdgård som

öppnade redan 1928 hittar du paret Peder och Maria Strådahl som äger och driver företaget sedan februari 2013. Paret har renoverat hela butiksdelen och inrett med möbler och detaljer som de själva tycker är vackra. I trädgården byggs olika planteringar upp som visar växterna i sin egen miljö. Att besöka Valla Handelsträdgård ger dig en känsla av omhändertagande och ett stort engagemang. Peder är utbildad plåtslagare, möbel- och inredningssnickare samt länshemsslöjdskonsulent vilket syns i alla små detaljer som han tillverkat till trädgården. Maria har arbetat som förskollärare i drygt 30 år och brinner för allt som växer, både barn och växter. Att ta över en handelsträdgård var rätt för dem båda eftersom de har trädgård och växter som ett gemensamt intresse som de även förkovrat genom olika kurser. Hos Peder och Maria kan du köpa allt du behöver för att få en vacker trädgård, här finns kvalitets jord och gödsel, sommarväxter, perenner,

träd, buskar, fruktträd, bärbuskar, snittblommor och krukväxter. Vill du köpa ett färdigt arrangemang, finns det också. Trädgården har specialiserat sig på dammar och kan erbjuda kompletta dammar med både fiskar och flytväxter. I butiken kan du hitta lite olika unika produkter som exklusiva utemöbler samt olika insektshållare, men även gjutformar så du kan göra egna unika betongplattor. Paret odlar även egna blommor och kommer att dra upp bland annat papegoj tulpaner under hösten. Valla Handelsträdgård är väl värd en omväg! foretagsextra.se/katrineholm-valla

Storgatan - Valla • Tel.0150-66 01 01 • vallahandelstradgard.com 82

katrineholm

Eva Asklund, som äger och driver

frisersalongen och klädesbutiken Eleganza i Katrineholm, har arbetat som frisör sedan 1988. Hon visste redan i högstadiet att hon ville bli frisör och utbildade sig på frisörskolan i Eskilstuna direkt efter nian. På den tiden var utbildningen tre år lång och man tog sedan sitt gesällbrev direkt efteråt. Eva var alltså färdig frisör 1988 och började arbeta på Eleganza 1990. Redan ett och ett halvt år senare blev hon delägare och efter ännu ett och ett halvt år tog hon över stället. Salongen i sig har funnits sedan tidigt 80-tal och hade redan när Eva tog över konceptet med både kläder och frisersalong.

Till salong Eleganza kan man

komma om man vill vara säker på att få professionell hårvård, för här kan man känna sig trygg. De färgar, klipper och fixar alla typer av frisyrer och hår och kunderna varierar relativt lika i både män och kvinnor, med allt från små barn till äldre. Eva har idag

en anställd som just nu är mammaledig samt Hanna Nilsson som hyr en stol och som har eget företag. Det finns dock plats för ännu en frisör i salongen. När det kommer till kläderna är det festkläder till främst bröllop som hyrs ut eller säljs. Både till dam och till herr. foretagsextra.se/katrineholm-eleganza

ELEGANZA är frisörsalongen i Katrineholm som inte bara kan hjälpa dig med hårmode och styling. Här hittar du också ett stort sortiment av brudoch festkläder till försäljning och uthyrning.

Hantverkaregatan 8, Katrineholm Bokning: 0150-331 00 www.eleganza.nu


Hembakat utan tillsattser I hjärtat av Katrineholm ligger Hembagarns Konditori. Här bjuds det alltid på hemmabakade bakelser och läckerheter helt utan konstiga tillsattser och alltid med de bästa råvarorna. På caféet, i en stor lokal med blandning av klassiskt och modernt kan du hitta allt till fikat och även lättare lunch. Beata Kalinowski äger och driver Hembagarns

Konditori i Katrineholm. Hon är självupplärd och har tidigare arbetat i branschen i Stockholm innan hon och hennes mamma köpte bageriet 1989. De hade sedan tidigare ett konditori men inget bageri och ville utöka verksamheten. Idag är dock de andra lokalerna sålda och bara detta finns kvar. Hembagarns Konditori har funnits sedan 1963 på samma adress och startades av PG Gustafsson. Den 480 kvadratmeter stora lokalen är inredd i en blandad atmosfär av klassiskt och modernt och renoverad av Beatas man. Här erbjuds allt man kan tänka sig till fikat och allt förutom glassen görs själva från grunden. Både bakelserna och pajerna samt alla de röror man kan få på mackorna. De försöker även använda kravmärkta produkter i så stor mån som möjligt. - Jag är väldigt petig och noggrann, det ska vara bra kvalitet och inget fusk. Äkta grädde och de bästa råvarorna, säger Beata.

Förutom fika och kaffe erbjuds det lunch. Då

kan man välja mellan olika pajer och grillade mackor samt dagens rätt. De har inget kök anpassat för matlagning så därför är lunchen enklare i form av till exempel kallrökt lax och kokt potatis. Även här är de däremot noggranna med produkterna och till maten ingår det bara mineralvatten. Beata vill nämligen av princip sak inte bidra till läskdrickandet och vill att folk ska bli medvetna om farorna med sockret som finns i läsken. - Många tror att det är fikat som gör folk tjocka. Men det är det inte, det är alla tillsattser och framför allt läsken många dricker till som är boven, avslutar Beata.

foretagsextra.se/katrinehom-hembagarns

”Det ska vara bra kvalitet och inget fusk. Äkta grädde och de bästa råvarorna”

Hembagarns Konditori

Köpmangatan 22, Katrineholm Telefon: 0150-147 03 www.hembagarns.se katrineholm

83


Hos oss är alla bilar välkomna! Tvätta stora tora fordon? Björntvätten är världens största, första miljöanpassade tvätthall. Tvättanläggningen har modern och miljövänlig teknik. Hallen är byggd helt efter miljöstyrning ISO 14001.

Svensk Autoteknik AB Norrköpingsv. 15 611 38 Nyköping, Tel. 0155-21 40 45 Öppettider Vardagar 06:30-18:00

Välkommen! Johnny Jeppessen 0155-350 30, 070-523 50 31 Folkegatan 53, OXELÖSUND bjorntvatten@ingers-dack.se • www.bjorntvatten.se

Mer än 3 0 års erfar enhe ti bran sche n!

Vill du spara tid och pengar? Lämna dina företagsbilar hos oss – vi tar hand om allt som rör dina däck. Ring oss för kostnadsförslag!

Tel 0155-20 26 70 | www.ingers-dack.se

84

nyköping


Fotograf: Janne Höglund

Vi vet vilka däck du behöver Störst i stan på däck, ja det är företaget Ingers Däck i Nyköping. Här får du hjälp med allt som rör däck, både att sätta på nya däck eller att laga och reparera gamla däck. Hit kan du ta vilket däck som helst, här kan man ta emot alla. Du behöver inte fundera om din lastbil med släp får plats, här går det in 25 meter långa fordon i verkstaden. Ingers Däck har funnits sedan 1983. Jonny Fredriksson är vd och 100% ägare av Injoskoncenen där Ingers Däck är ett av dotterbolagen där även Mekonomen Bilverkstad och Björntvätten ingår. I Injos koncernen finns 18 anställda och vid högtryck tas även extrapersonal in. I kundmottagningen finns en kaffehörna och en lekhörna för barnen. Hos Ingers Däck får du hjälp med att laga, re-

parera och förvara dina däck. På verkstaden finns också två servicebilar som kan åka ut och hjälpa dig på plats. Företaget är medlemmar i Däckteam, Sveriges största kedja inom däck och fälg. I verkstaden får det plats två lastbilar med släp samt ett

antal personbilar. Verkstadens fyr­pelar­lyft har en lyftkapacitet upp till 5,5 ton vilket gör att de kan justera hjulinställningen även på tyngre bilar, exempelvis budbilar och husbilar. I det stora moderna och arbetsmiljöanpassade däcklagret finns det plats för 5500 däck av olika dimensioner för alla slags fordon. För att driva ett framgångsrikt företag finns

det främst två områden som man måste vårda och det är personalen och kunderna. Viktoria fixar bland annat frukost till hela personalgruppen varje morgon, där både kokta ägg och gröt ingår och ett stort kundevent ordnas för alla företag varje höst. Där kan kunderna får träffa däck och fälgle-

verantörer, men även bank, försäkringsbolag och leverantörer av arbetskläder, reklamartiklar med flera. Det är en bra uppstart inför hösten. Företaget arbetar ständigt för att bli bättre. Genom SKTK som står för Service Kunskap Trygghet och Kvalitet ska kunden ha Ingers Däck som sitt första val. Servicen är viktigare än priset. Idag omsätter hela koncernen 37 miljoner varav 20 miljoner är Ingers Däck, Mekonomen står för 8 miljoner, Björntvätten för 3 miljoner samt Injos för 4 miljoner. Med över 30 års erfaren­het av försäljning och reparationer av alla typer av däck står sig företaget väl i konkurrensen.

foretagsextra.se/nykoping-injos nyköping

85


Inga problem, det löser vi Det kompletta unika företaget med tre verksamheter på samma ställe. På Gasverksvägen 20 i Nyköping kan du reparera din maskin, köpa fordonselektronik samt få tag i det smörjmedel du behöver. Du kan få tag i nya delar till din veteranmaskin, köpa traktor eller batterier från Varta. Det är far och dotter Reuterhäll samt Alfred ”Affe” Elmeborg befinner sig på samma adress och har ett sammarbete sinsemellan för att kunna ge snabb och bra service till kunderna. Stefan startade sitt företag MPM Teknik AB efter att i många år reparerat orkesterbussar, lantbruksmaskiner och grönytemaskiner. MPM Teknik AB står för Mark Park & Maskin Teknik. Det unika med Stefan är förutom hans långa erfarenhet, hans kunskap i att tillverka olika detaljer som behövs för att maskinen ska fungera direkt istället för att invänta en reservdel från andra sidan klotet. Stefan är även en suverän problemlösare. Han gör allt från mekaniska reparationer till reparationer inom pneumatik, fordonsel samt plåt och lack, samt är även återsäljare för Toro maskiner.

86

nyköping

Dotterbolaget Haglunds El & Diesel drivs

av dottern Jessica och erbjuder elektriska biltillbehör, reservdelar, generatorer, startmotorer och batterier av märket Varta. Företaget är även återförsäljare för Ebersprächer. Här finns även nya delar till gamla bilar. Genom att Stefan är veteran traktornörd säljer företaget traktorer och är återförsäljare för Agriline.

Det fristående företaget EKTA smörjme-

del och reservdelar drivs sedan 15 år av Alfred ”Affe” Elmeborg som är kunnig på smörjmedel, filter och övrigt som kunderna önskar. EKTA har möjlighethet att med kort varsel ”fixa” fram, eller har redan på lager lite udda produkter som även stora företag kan ha svårt att få tag i, när det gäller filter och smörjmedel. EKTA har lager både i

Stockholm och i Nyköping på Gasverksvägen 20. Detta är en stor fördel för MPM och Haglunds, som även säljer smörjmedel till sina kunder. EKTA’S kundkrets består av åkerier, lantbruk, bilverkstäder, industrier, mindre fartyg och många privata kunder, även med veteranfordon som hobby. BP och GULF smörjmedel samt MANN FILTER är det som EKTA i 1:a hand levererar, men även andra märken, enbart för att kunden ska få rätt produkt av bästa kvalitet. Tillsammans har företagen ett stort nätverk och en bred kunskap vilket är bra för kunden och en styrka för företaget. Alltsedan 1992 har företaget funnits i samma lokaler. Tanken är att anställa ett par mekaniker på heltid och bygga en ordentlig verkstad, som det ser ut nu är lokalen för liten. - Vi är låsta i vår situation i och med att kommunen inte låter oss bygga ut eller hitta nya lokaler, avslutar Stefan. foretagsextra.se/nykoping-hageldiesel


Gasverksvägen 20, 611 35 Nyköping • Tel: 0155-21 76 70 • www.mpmteknik.se nyköping

87


KRÖNIKA 88

nyköping

Borde jag bara ha badat?

N

är hade vi en sådan sommar som i år sist? Så mycket sol och värme i vårt kalla land. Jag brukar bada åtminstone någon gång på sommaren. På senare år har det blivit i pool eller hav. Den här sommaren hade jag nog tänkt ta ett dopp i Mälaren. Jag har gått förbi en badplats vid Mälaren åtskilliga gånger nämligen.

Mitt i sommarens värsta värmebölja jobbade jag. Fyra veckor i sträck från mitten av juli till mitten av augusti tog jag mig envist till kontoret där jag är anställd. Jag hade en annan drivkraft också. Den här sommaren hade jag bestämt mig för att göra något åt det där företaget som jag registrerade för två år sedan. Två år hade det redan gått! Hur var det möjligt? I slutet av juni ansökte jag om F-skattsedel – och beviljades. Det är bara en enskild firma jag har och jag har bara tänkt ha en liten bisyssla, skriva lite då och då. Bara en bisyssla, som sagt… Jag växte upp vid en sörmländsk mindre sjö.

Huset låg på en sjötomt. Vi hade egen badbrygga och eka. Eller badbrygga? Mamma brukade tvätta trasmattorna där, med lite såpa. Det gjorde hon förstås inte när badvädret var som bäst och jag ville bada i det svarta vattnet. Ja, det var nästan svart och man såg inte botten. Vid den bryggan lärde jag mig att dyka. Pappa brukade säga att jag var som en säl i vattnet. Det är inte så att jag ser ut som en säl. Jag är mer den lite knotiga typen.

Decennier har gått. För länge sedan flyttade

jag till Stockholm. Både mamma och pappa är borta. Mina egna barn har vuxit om mig på höjden. Och sommaren 2014 har jag strosat, ibland långt, utefter Mälarens vatten. Jag har gått där och funderat eller hämtat kraft som man kan göra. Vatten är ju livgivande också att se på. Ofta tänkte

jag att jag skulle ta ett dopp men det närmaste jag kom var att väta fötterna och att bli mer eller mindre översköljd av en svallvåg när jag satt för långt ut på en klippa. Klänningen torkade i alla fall i solen. Imorgon kanske jag badar på riktigt, tänkte jag. Om det är tillräckligt varmt. Jag jobbade på kontoret, gick hela vägen hem

och tänkte att jag kanske skulle trycka upp visitkort snart. Plötsligt hade jag fått ett uppdrag ändå. Jag beslöt att jobba med det under semestern. Eller jag hade ju inget val, om jag ville ha jobbet! Tur att jag reste en del förra året och att jag inte hade något inplanerat just denna sommar. Det fick bli som det blev!

Deadline. På nytt fick jag studentfasoner och

satt och skrev sent på kvällarna. Jag som är en medelålders kvinna kände mig både glad och inspirerad, nästan euforisk emellanåt. Envis också givetvis men även väldigt trött vissa kvällar.

Visst hände det, några gånger, att jag undrade

om jag kanske hade tagit mig vatten över huvudet. Det var ändå inte värre än att jag kunde simma upp och hämta luft. Och allra mest var det kul! Bada, kan jag göra en annan gång. Kanske resa någonstans senare i höst, vinter eller till våren… - Ing-Marie Bergh


T T

GÖTALAND

Den sydligaste av Sveriges tre landsdelar, Götaland, består av landskapen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Halland, Skåne, Småland, Västergötland och Östergötland samt Öland och Gotland. Här bor cirka 4,4 miljoner människor.

I västra Götaland har kusten utgjort Sveriges port mot väster, med en intensiv exportoch importverksamhet i framförallt Göteborgs hamn. I länet idag är det den privata tjänstesektorn som sysselsätter flest. Den snabbast växande näringslivssektorn är en helt ny bransch, nämligen turism, rekreation, sport, underhållning och media.

I östra Götaland framstår fortfarande Småland med den berömda Gnosjöandan som ett av Sveriges mest intressanta och framgångsrika småföretagarområden. Ön är ett utpräglat småföretagarsamhälle, där de flesta företag i öns privata näringsliv har färre än ett dussintal anställda.


Länken mellan skog och industri Att ta hand om skogen och markägarna på ett respektfullt sätt är något som företaget Timmer Logistik Väst AB kan. Företaget består av fristående lokala åkare som kan sina skogbil vägar samt har erfarenhet och kunskap. Med hjälp av TLVs logistik kan du som skogsägare spara både tid och pengar. Här sätter man kvalitet i första rummet och alla tillbud dokumenteras så att de i framtiden leder till förbättringar. Företaget TLV AB ägs och drivs av

Simon Simonsson tillsammans med två anställda sedan 2002. Företaget har sitt huvudkontor i Åmål. Genom stora satsningar på kvalitet och en bra service har företaget vuxit och har nu en omsättning på 130 miljoner. Företaget erbjuder logistikförmedling som innebär att upprätta bra körtider, resrutter och samordning mellan säljare och köpare. Till företaget är flera transportörer knutna som är egna företagare

med anställda som kör virket från plats A till plats B. Årligen transporteras 1250000 kubikmeter fubb från Värmland, Dalsland och Bohuslän. Rundveden körs till sågverk samt till massa- och pappersbruk med för närvarande 50 bilar. Affärsidén är att för företagets kunder tillhandahålla rundvirkestransporter som är bästa alternativ gällande både kostnad och kvalitet. Lastbilarna är utrustade med GPS,

Internet och e-mail vilket gör att förarna har sitt kontor med sig och kan hålla sig uppdaterade. TLV satsar på effektiva, miljövänliga och resursstarka bilar som kan hantera hela kedjan från virkeslager i skogen fram till industrin vilket bidrar till att det blir kostnadseffektivt för kunderna. - Att förmedla hög kvalitet på alla plan är en självklarhet för oss och något vi vill kännetecknas för, säger Simon.

TLV AB arbetar för att få fler yngre

förare och fler kvinnor. Ett generationsskifte är nära förestående menar Simon. En av förarna som kör timmerbil med kran har kört för TLV sedan hon var 19 år. Att satsa på vidareutbildning och aktuella kurser är något som företaget hoppas ska locka yngre till branschen.

Några ledord som kännetecknar TLV är kunskap, service, flexibilitet och just in time-transporter. Rätt fordon för rätt arbete vid rätt förhållanden. I framtiden kommer företaget att fortsätta växa men kvaliteten kommer alltid i första hand.

foretagsextra.se/amal-tlv

Bondegatan 4, ÅMÅL Telefon: 070-375 58 08 info@tlv.nu - WWW.TLV.NU

90

åmål


Grävaren med bred kunskap

I Skärblacka finns företaget som arbetar med alla typer av schaktarbeten från enskilda avlopp till fibergrävning. Med 15 års erfarenhet av olika typer av anläggningsjobb får du garanterat ett arbete utfört med hög kvalitet. NB Entreprenad utför grävuppdrag i Norrköping, Linköping, Finspång och Finspång.

Den lokala städentreprenören Paret Cedic driver städföretaget Östgöta Elitstäd sedan två år tillbaka. Från sex anställda har företaget ökat till 42 med kunder som Norrköping och Linköpings kommun samt Åbro Bryggeri. Att sätta kvalitet före kvantitet har varit företagets framgångskoncept. Med personal som trivs och rätt kunskap har Östgöta Elitstäd vuxit med rekordfart. I Norrköping hittar du företaget

Nils Björn startade sitt fö-

retag Nils Björn Entreprenad som enskild firma hösten år 2010. Nils är diplomerad av föreningen Maskinentreprenörerna som han även tillhör. Organisationen är för landets alla företagare med anläggningsmaskiner och alla medlemmar har den kvalitetsstämpel som krävs av de fackliga organisationerna för att anlita underentreprenörer. Nils har även genomgått kommunernas diplomeringskurs för enskilda avlopp och finns i branschregistret för rekommenderade entreprenörer, Avloppsguiden.

Idag har han en anställd och en grävmaskin i sin park. För att värna om miljön har Nils investerat i en fräsch och modern Doosan Dx80R, som är en mångsidig maskin med bra kapacitet i ett kompakt format. Inom kort kommer ytterligare maskiner

att införskaffas samt eventuellt flera förare anställas. Företaget håller i dagsläget på att omvandlas till aktiebolag. Företaget utför arbeten som underentreprenör och gräver ner fiberkablar. Till privatpersoner gräver de enskilda avlopp, en del pooler, infiltration, markbädd, rivning, byte av vägtrummor, lite trädgårdsarbete och för lantbrukare blir det återställning av skogsvägar samt dikesrensning. Nils Björn Entreprenad klarar alla typer av grävuppdrag. Speciellt har grävning för enskilda avlopp ökat i och med de nya miljöbestämmelserna. - Mitt mål är att ha nöjda kunder som återkommer och därför är slutförda jobb med kvalitet en självklarhet, avslutar Nils. foretagsextra.se/norrtalje-nbentr

Östgöta Elitstäd som drivs av Senana och Emir Cedic sedan 2012. Emir har arbetat inom branschen i 17 år, han började som städare och slutade som arbetsledare med ansvar för ett 30tal personer. När tillfälle dök upp beslutade sig paret för att öppna eget, vilket visade sig var ett lyckokast. är främst kommuner men även Åbro bryggeri med verksamhet i Stockholm, Malmö, Söderköping, Linköping och Norrköping där en del av de anställda är lokaliserade. Företaget erbjuder storstädningar, flyttstädningar, sanering, mattvätt, golvvård och fönsterputs, daglig städning, inom skolverksamhet, kontor, företagsstädning och trappstädning. Eftersom de flesta av kunderna är företag eller kommuner har inte ROTavdraget blivit en stor del av verksamheten.

Kunderna

der istället för att sänka priset och stirra sig blind på antalet kunder är något företaget även i fortsättningen kommer att prioritera. Personalen är grunden i företaget och ansiktet ut mot kund. Med avtalsenliga löner och bra scheman har företaget personal som trivs och stannar kvar vilket är en kvalitetssäkring. - Vår styrka är professionell personal, bra kundbemötande, kvalitet, tillgänglighet och att vi tar ansvar. Vi genomför kvalitetskontroller varje månad där vi träffar både kunden och personalen, avslutar Senana.

Att erbjuda städning med kvalitet

och koncentrera sig på ett fåtal kun-

foretagsextra.se/norrkoping-ostelit

Östgöta Elitstäd AB

Läs mer på vår hemsida: www.nbentreprenad.com

Tenngatan 11, Norrköping Telefon: 0735-208 383 www.ostgotaelitstad.se norrköping

91


Specialister på sikt- och sorteringsskopor I Skänninge finns det företag som har norra Europas största utbud av sikt- och sorteringsskopor, med egna märket SBS ScandinavianBlueSteel. De är också generalagenter för en finsk tillverkad “värsting” modell av snöplog “Master of Snow & Ice”. Företaget MTT Sweden är specialister på hydrauliska siktskopor och kan erbjuda ett flertal självrensande siktsystem. De har till exempel nyligen utvecklad skopor som på ett par minuter transformeras från ren siktskopa till en högeffektiv kross-skopa. Att ta fram mobil teknik för sortering och återvinning är ett av de brinnande intressen och huvudtema för MTT Sweden som drivs av Petuel och Michael Ankarhorn. I lagret finns sorteringsskopor för matjord och schaktmassor, kompost, grus och sand, industriellt avfall, slam, muddringsmassor... listan kan göras hur lång som helst. Självrensningstekniken gör att det mesta går att förädla i vilket väder som helst. Återfyllnad av rör –ledningar och kablar är en expanderande marknad som MTT Sweden levererar skopor till med ledande siktteknik. Sorteringsverken levereras också med den självrensande siktteknik allt emellan storlekar om 1050 kg till verk på 20 ton, för den mindre entreprenören till industriell professionell verksamhet. Företaget är också generalagent för finska POME, ett högkvalitativt familjeföretag som är specialiserade på snöplogar och sandspridare med

unika tekniska och kraftiga utföranden, byggda för att användas mycket ofta och länge. “Wingmaster” är en vikplog med sidovingar som är det mest flexibla snöbladet i marknaden, liten och stor på en gång.

”När SBS “ScandinavianBlueSteel” finns märkt på våra produkter så behöver ingen fundera på kvalité, funktion eller effektivitet, det har vi redan kontrollerat och testat”

Samtliga maskiner och produkter MTT Sweden marknadsför är framtestade under hårda förhållanden, ädla stålmaterial borgar för bästa kvalité och design/konstruktion baserad på erfarenhet ger optimal effektivitet. - Vi har en egen kvalitets och effektivitets garanti. När SBS “ScandinavianBlueSteel” finns märkt på våra produkter så behöver ingen fundera på kvalité, funktion eller effektivitet, det har vi redan kontrollerat och testat, därför ger vi alltid två års garanti, säger Michael Ankarhorn.

senteras. Något som företaget är ensamma om i branschen är smörjfria siktskopor utan dräneringsledning, endast två hydraulslangar behövs samt siktrotorer i linje med materialets rörelse vilket ger system “overfill” volymökning med cirka 45 % och i en kvalité som är upp till 400 % starkare och “easyshift” underhållsystem. Låga oljebehov gör möjlighet att effektivisera grävmaskinen genom att använda rotortiltens olja. SBS GS-serie har marknadens största siktyta i förhållande till volym och vikt vilket gör skopan till den effektivaste siktskopan i branschen. De flesta modeller av återvinningsskoporna kan utrustas med fäste för både grävmaskin och lastare.

Under kommande mässor kom-

mer nyutvecklade produkter att pre-

Utvecklingen med nya produkter och effektivare pågår i detta nu och kommer fortsätta hos MTT Sweden. Och exporten kommer att expandera. Med sin stora erfarenhet efter 51 år i markbyggnads branschen och produktutveckling tror MTT Sweden att man i framtiden kommer att fortsättningvis stå sig väl i konkurrensen. foretagsextra.se/mjolby-mtt

MTT Sweden Lövingsborg 1, 59634 Skänninge Tel: 070-380 16 17 petuel@mttsweden.com • www.mttsweden.com 92

mjölby


Kunskapen gör dem unika Din Maskinleverantör Det är tryggt att handla sin maskin av Sundahls Maskinaffär, hos dem får du hjälp av engagerad personal med hög kunskap som kan visa hur du kan få ut det mesta och bästa ur din maskin. Med lång erfarenhet, stort utbud och hög kompetens är du garanterad det bästa. Hos Sundahl finns affär, verkstad, reservdelar och servicebussar som snabbt kan vara på plats.

CSiGORA är en hundbutik som ligger ute på landet mellan Växjö och Lammhult. Den startade initialt av Christina Klosterberg men drivs nu som ett familjeföretag då Christina av hälsoskäl fått ta en paus. CSiGORA består dels av en butik i ena delen av huset men också av en nätbutik. Nätbutiken gör det möjligt att ha ett både bredare och smalare sortiment av hundtillbehör. Företaget har fokuserat på hundtillbehör för aktiva hundägare som ställer stora krav på vilka saker man köper till sin hund. Stor vikt läggs också på att ta fram relevant fakta och svara på kundernas frågor. Och kunskap finns här, familjen har dels lång

erfarenhet från hunduppfödning men också som universitetslärare. - Vi håller oss också uppdaterade om aktuell forskning kring hund och lägger ner mycket tid på att skriva om produkter på såväl hemsidan som våra olika bloggar, säger Christina. CSiGORA har blivit mest känt för

sina kylprodukter till hund, belöningsleksaker och naturligt hundgodis utan gifter. Målet är att hundägarna ska köpa saker som ger hundarna ett så bra liv som möjligt. Tanken är att hundarna ska fostras med glädje och motivation istället för tidigare hårdare tag som förekommit inom hundfostran. foretagsextra.se/vaxjo-csigora

Kundnära och hemmakänsla På Ica Supermarket i Dalbo känner man sina kunder väl. Då Dalbo är en del av Växjö med ett stort antal invandrare har man sett till att butiken är fylld med både det vanliga sortimentet, samt mycket utländsk mat. Att det är mycket utländskt ser inte butikschefen Jonny Karlsson som någonting negativt. - De flesta svenskar reser mycket och är vana vid utländskmat, säger Jonny Butiken startade redan på slu-

tet av 60-talet och Jonny tog över år 2000. Då gick de in och blev ett Rimi, som var den tidens lågprismathandel. Detta var de i fem år tills de 2005 i stället blev en Supermarket. Personalen som jobbar i butiken kommer i främsta hand från området, detta för att det ska vara mer fa-

miljärt för kunderna. Dessutom är många nyanlända till Sverige som ännu inte lärt sig språket. Med en personalstyrka från många olika kulturer är det större chans att de talar samma språk, något som Jonny ser positivt på.

foretagsextra.se/vaxjo-dalbo

Supermarket Dalbo HUNDBUTIK www.csigora.com Berg 2, 360 30 Lammhult Tfn. 070 898 83 60 info@csigora.com

Tel. 0470-70 52 70 Höstvägen 6-8 352 37 Växjö

Familjeföretaget

Sundahls

Maskinaffär har funnits sedan 1960 och är idag en av Sveriges största privatägda maskinföretag. Idag är det Jan Sundahl som driver verksamheten i tredje generation. Företaget har totalt 44 anställda fördelade på huvudanläggningen i Växjö och på filialen i Karlskrona. På anläggningarna finns reservdelslager, serviceverkstad samt försäljning av både nya och begagnade maskiner. Omsättningen förra året låg på mellan 250 – 300 miljoner. är uppdelad i fyra grenar - maskiner till lantbruk, skogsmaskiner, hjullastare och grävmaskiner på entreprenadsidan samt maskiner för olika grönytor. Till lantbruket finns tröskor, traktorer, vallmaskiner, kompaktlastare, jordbearbetning och gödsel. Till skogen finns olika skördare samt motorsågar och röjsågar. Till grönytor finns olika

Verksamheten

typer av klippare, traktorer, transportfordon med mera. Företaget är generalagent för de tyska entreprenadmaskinerna Terex och Atlas samt återförsäljare av Rottne skogsmaskiner. Sundahls Maskinaffär erbjuder ett helhetspaket i samband med köp av en maskin där de servar och tar hand om hela marknadsbiten. I garaget finns till exempel 12 servicebussar som kan rycka ut för att snabbt finnas på plats för kunderna. Geografiskt så säljs lantbruksmaskinerna i Kronobergs län och halva Blekinge, skogsmaskiner och grävmaskiner i Skåne, Halland, Småland, Kalmar och Blekinge. - Att ge kunden sitt engagemang och ha duktig personal är det viktigaste och roligaste för att få nöjda kunder, säger Jan.

foretagsextra.se/vaxjo-sundmask

Rådjursvägen 11 352 45 Växjö 0470-74 40 00 info@sundahls.se www.sundahls.se växjö

93


Småländska sängspecialister Att ha en skön säng är en förutsättning för en bra nattsömn. Ana Sängar är ett företag som kan se till att man får en säng anpassad till de behov man har. Dessutom kan man få den direkt levererad från deras fabrik i Växjö, om man inte har möjlighet att besöka någon av deras butiker som finns på olika platser i Skandinavien. I Alvesta ligger Ana Sängar som

tillverkat sängar sedan 1979. De senaste tre åren har Ana Sängar drivits av ägaren och tillika vd:n Johan Gunnarsson. På Ana Sängar hanteras både tillverkning och försäljning direkt till kunderna, men också gentemot möbelhandeln och hotell. Företaget har butiker i Växjö, Göteborg och Karlskrona, men också i Köpenhamn. – Vi säljer allt från enkla sängar till riktigt dyra. Kvaliteten är densamma på alla, men sedan kan man välja vilken komfort man vill ha, säger Johan.

Det unika med företaget är att de

själva sköter alla delar av verksamheten. Allt ifrån tillverkning och produktutveckling, till marknadsföring och försäljning. Det gör att det inte blir några mellanhänder. Dessutom sker ingenting av tillverkningen utomlands utan är rakt igenom småländsk. Johan Gunnarsson har arbetat i företaget i femton år och har en gedigen kunskap om hur en bra säng ska vara. – Man bör få en så stor tryckavlastning och så liten tryckbelastning som möjligt. Sedan ska man sjunka ner ordentligt i madrassen och få en

behaglig vila, säger han. På Ana Sängar arbetar idag femton personer och företaget planerar inte att expandera så mycket mer de närmaste åren. De räknar dock med att öka försäljningen av sängar till hotell, vilket är ett relativt nytt om-

råde för dem. En hotellsäng tillverkas på ett litet annorlunda sätt och kräver flexibilitet för att kunna passa olika kroppstyper.

foretagsextra.se/alvesta-anasangar

Formstarkt verkstadsföretag Per Anders Säll Andersson är vd

för W-Tools som tar fram formverktyg i metall för plastindustrin. En stor del av verktygen är avsedda för att gjuta kapsyler och förslutningar av olika slag. I formen sprutar sedan företagets kunder plast och W-Tools klarar av att göra former för förslutningar med gängning, vilket de är ganska ensamma om i Sverige eftersom det kräver roterande avgängningsverktyg. Företaget jobbar inom olika segment som livsmedel, medicin samt bilindustri och annan teknisk industri. Kunderna finns i Sverige men slutprodukterna finns sedan i hela Norden, bland annat i finska ketchupflaskor.

På W-Tools arbetar totalt sexton personer med olika bakgrund inom maskin- och verkstadsteknik och företaget har funnits i tjugofem år. För några år sedan köpte man upp en liknande firma i Alvesta och förra året investerade man tretton miljoner

Trevlig städning kronor i nya maskiner. Allt detta med sikte på att fördubbla omsättningen inom fem år.

foretagsextra.se/alvesta-wtools

Bruksvägen 1, Torpsbruk Alvesta Telefon: 0472-714 70 www.ana.se 94

alvesta

/

värnamo

Issal äger och driver sedan sex år tillbaka företaget Välstädat i Värnamo AB. Det var efter tredje barnet som Mikaela bestämde sig för att hon inte längre ville jobba kvällar, helger och högtider, något hon gjort sedan hon startade i handelsbranschen redan efter skolan 97, som hon bestämde sig för att starta företaget. Hennes svägerska, som dragit igång ett liknande koncept i Karlskrona hjälpte henne på traven och hon var snart igång.

Mikaela

Mikaela nischade sig ganska di-

Rönnemyrsvägen 22, 342 31 Alvesta Tel. 0472-124 24 www.wtools.se

rekt på framför allt hemstädning och efter starten i februari 2008 tog det inte lång tid innan hon fått så många kunder att hon fick anställa en personal. Detta var i augusti 08 och numera är de sju anställda tillsammans med henne själv. De erbjuder städning för framför allt privatpersoner men även företag, och med bra service, bra kvalitet på städningen och trevliga tjejer i personalen.

foretagsextra.se/varnamo-valstadat

Jakobsbov. 5 VÄRNAMO

070-688 75 97

valstadat@hanger.se


Kvalitet och service är A och O Franssons Bygg AB är ett komplett byggföretag med lång erfarenhet av både husbygge och renoveringar. De gör nybyggnationer av både lösvirkeshus och modulenthus, renoverar tak och fönster och även alla plåtdetaljer. De kännetecknas av hög kvalitet och god service och lägger stor vikt vid att göra jobbet i tid. Franssons Bygg AB startades av Tony Fransson 1999 och de första två åren arbetade han ensam. Först 2001 anställde han tre personer i samma veva som de började montera Modulenthus. Bland annat för Götenehus, Trivselhus och Ekohus. Under de kommande åren utökades företaget till tio anställda och de började etablera sig mer på hemmaplan efter att ha jobbat mer utanför hemkommunen Hässleholm. Mest aktiva har de varit på västkusten upp mot Göteborg där de har monterat hus i tio år, men de har jobbat i större delar av landet både med monteringen av hus men är också stora inom fönster och tak byte.

Tillammans har företagen en mansstyrka på 38 anställda. Varav 32 av dessa jobbar på bygg och de övriga sju arbetar på plåt. Inom byggdelen är de anställda fördelade på murare, snickare och kakelsättare. Vid större arbeten hyr de in folk vid behov. För Tony Fransson är det viktigt att de anställda har samma känsla för kvalitet och god service som han själv kräver. Samtidigt är det extremt viktigt att man håller tider och tidsplaner. Självklart kan saker och ting alltid gå fel eller att något tar mer tid än planerat, men då är Tony noggrann med att det ska ringas och meddelas till kunder. Då blir kunderna nöjdare, och en nöjd kund är en bra kund.

För några år sedan köpte de upp ett plåtföre-

Franssons Bygg utför alla typer av renoveringar, även våtrum, och är gärna med redan på idéplanet. Det går bra att be dem om råd och tips

tag i Hässleholm vid namn Klingströms plåt som idag alltså är ett dotterbolag till Franssons bygg.

och de delar gärna med sig av sina kunskaper. De är också noggranna med utbildningar och är bland annat certifierade inom trähusbygge och takläggning, de är utbildade för ställningsarbeten samt inom asbest. Företaget har också kvalitetsbehörighet och är godkända enligt byggkeramikrådet för plattsättare.

foretagsextra.se/hassleholm-franssonsbygg

Välkommen till Franssons Bygg i Hästveda AB Franssons Bygg AB | Åsgatan 1, 280 23 HÄSTVEDATelefon: 0451-300 31 | Mobil: 070-513 70 01 | info@franssonsbygg.se www.franssonsbygg.se

hässleholm

95


”Det finns ingen standardprodukt, utan vi bygger maskiner i alla möjliga storlekar. Och vi säljer inte bara hissarna utan vi anpassar miljön runtomkring så att det blir ergonomiskt riktigt för den som ska sköta det hela”

Effektiviserar I småländska Gislaved har Weland lagersystem lösningarna för den som vill skapa en effektiv lagerhantering och utnyttja lagerlokalerna på ett maximalt sätt. Här tillverkas svenska kvalitetsprodukter som kan skräddarsys efter kundernas önskemål. Weland lagersystem ingår i den stora Welandkoncernen och säljer maskiner på 19 marknader runt om i världen. HENRIK OTTOSSON är vd och Björn Karlsson

marknadschef i Weland lagersystem som startade som Compact Logistic Systems i Smålandsstenar 1999. År 2006 ingick man i Welandkoncernen som startades med en firma som tillverkade vingmuttrar 1947. I koncernen finns ett antal företag med tillverkning i stål, aluminium och plast, för balkonger, busskurer och trappor med mera.

WELAND LAGERSYSTEM tillhandahåller pålitliga och driftsäkra lösningar, och utvecklar, konstruerar och utbildar inom lagerhantering. En stor del av företagets framgångar är deras hissautomater

114

gislaved

med hyllställ som kan anpassas till kundens lagerförutsättningar. Om man har begränsat med golvutrymme kan kunden med Welands hissautomater istället använda sig av den takhöjd som finns. Man kan också anpassa det så att automaterna löper genom olika våningar. Hissautomaterna kan sedan specialbyggas för att kunden sedan med minsta möjliga personalbesättning på mest effektiva sätt kan plocka fram lagervarorna. - Det finns ingen standardprodukt, utan vi bygger maskiner i alla möjliga storlekar. Och vi säljer inte bara hissarna utan vi anpassar miljön runtomkring så att det blir ergonomiskt riktigt för den

som ska sköta det hela, säger Björn Karlsson. I WELAND LAGERSYSTEM jobbar 25 personer och deras produkter är efterfrågade över hela världen. Skandinavien är den största marknaden men man säljer också mycket i England, Spanien och Portugal. Syd- och Nordamerika och Asien är också områden där försäljningen går bra. - Vårt mål just nu är inte att skaffa fler marknader, utan att etablera oss mer på de befintliga marknaderna, avslutar Björn Karlsson.

foretagsextra.se/gislaved-welandlager


lagerhanteringen ONT OM PLATS

LAGRA PÅ HÖJDEN Vi har hiss också. Precis som skyskraporna på Manhattan.

Telefon 0371-52 30 40, www.welandlagersystem.se gislaved

115


Vill du vara säker på att inte få Legionella när du duschar så ska du kontakta företaget SECON. De är ensamma i Sverige att lansera ett danskt patenterat system som tar bort biofilm och bakterier från tappvattensystemet. Förutom att ta bort bakterier kan företaget hjälpa dig med allt inom teknisk fastighetsförvaltning.

Legionella – det okända hotet

SECON är ett konsult- och service företag som utför energi- och värmeutredningar, injustering av värme och ventilationssystem, OVK- besiktningar, rådgivning och driftsövervakning. Företaget har även en projekterings avdelning för projektering av VVS anläggningar i AutoCAD, allt efter kundens önskemål. Det finns en service avdelning som fungerar som en teknisk partner till kunderna där de via kontrakt, erbjuds service på värmecentraler, ventilation och kyla. Det finns även en styravdelning där de erbjuder kundanpassade lösningar med programmering av Ducar och Scada system, centralerna kan kopplas upp mot SECON som då sköter driftsövervakning med larmhantering. Tordh Ellman som ensam ägare startade Secon 2005, tanken var då att hjälpa sina gamla kunder med lite av varje men efterfrågan ökade och idag finns 12 anställda. Förutom att vara konsult och service företag representerar SECON några företag inom legionella behandlingar i Sverige, de har ensamrätt i Sverige på Danish Clean Waters Neuthox generatorer och har tagit fram en UV lampa med AOP teknik SECON Titanium. Dessa produkter är miljövänliga och används för att rena vatten, utan kemikalier. SECON Titanium används för alla typer av vatten, kranvatten, duschar, brunnar med mera och systemet är godkänt för dricksvattenbehandling. DCW Neuthox används i kyltorn för processindu-

98

burlöv

strin och även i livsmedelindustrin för rengöring av produktionsenheter samt till gråvattensystem. Systemen används idag i ett flertal anläggningar såsom flerfamiljshus, bostadsrättsföreningar, simhallar, hotell, sjukhus och industrier. En ny produkt för ett personligt skydd är duschmunstycken med inbyggda legionellafilter, du kan alltså bara genom att sätta på ett duschmunstycke med ett keramiskt membranfilter slippa bakterier. Filtret byter du efter cirka ett års normal användning. Företagets styrka är bredden, kunskapen och de unika produkterna. Som fastighetsägare kan du ta kontakt med SECON för alla typer av tjänster. Företaget planerar att växa inom sina special områden och kommer att anställa fler med specialkompetens. Företaget söker även samarbetspartners runt om i Sverige som vill arbeta med att få bort Legionella bakterien i våra vattensystem. År 2013 utsågs SECON till ett superföretag av

Veckans Affärer. Man kan inte nomineras utan kvalificeras genom att under de senaste fyra åren utmärka sig bland annat genom tillväxt, effektivitet, avkastning och kapitalstruktur. Kom till SECON med dina problem så får du en lösning, SECON är din partner för tekniska fastighetstjänster.

foretagsextra.se/burlov-secon


SVENSHÖGSVÄGEN 6B, 232 38 ARLÖV TEL: 040-43 53 20 • E-POST: INFO@SECON.SE

www.secon.se

Läs mer på vår hemsida: www.secon.se

burlöv

99


Ett av de största golvläggarbolaget i södra Sverige Har du gått på golven i Malmös Turning Torso, då har du upplevt företaget Golvbolaget i Arlöv AB arbete. De är företaget som kan golv och håller en nollvision vid besiktningar. Av detta företag får du ett arbete utfört av kompetent och erfaren personal. Att hålla tider och leveranser är viktigt för företaget. Golvbolaget i Arlöv är ett av södra sveriges största och seriösaste företag inom golvbranschen. Golvbolaget i Arlöv AB har funnits i snart 40 år och startades av Göran Johansson som är far till Marcus Reineholm som är den nuvarande vd:n och ägare. Marcus har vuxit upp med företaget och har arbetat här i 19 år, och som vd i 8 år. Förutom Marcus finns 23 anställda golvläggare som utökas med inhyrd personal vid behov.

Familjeföretaget

Det är de stora projekten som företaget an-

litas för av större byggbolag och fastighetsbolag. Företaget har ramavtal med PEAB och med Akademiska Hus som äger alla hus vid universitetet. Golvbolaget har lagt samtliga golv i Turning Torso, större sjukhus, bostadsprojektet vid Västra hamnen samt en stor mängd kontor. Företaget åtar sig inga arbeten för privatpersoner.

Företaget lägger alla typer av golv med plats-

mattor, trä, ljuddämpande textilmattor, kakel och klinker. Vissa sjukhus önskar även plastmattor på

100

burlöv

väggarna. Företaget har GVK licens för våtrum. För att hålla den höga kvaliteten ser Golvbolaget till att samtliga anställda är ”up to date” med utvecklingen och de regler som ständigt förändras av bland andra försäkringsbolagen. - Hellre välutbildad personal än att hålla ner kostnaden och kompetensen, säger Marcus.

”Hellre välutbildad personal än att hålla ner kostnaden och kompetensen”

Personalen är väldigt viktiga, att satsa på

personalen genom olika aktiviteter och att hålla ihop gruppen är ett måste. Som golvläggare arbetar man ofta ute på olika projekt och träffar kanske sina arbetskamrater bara vid dessa aktiviteter. Miljötänk för både produkter och arbetet är också något som företaget ständigt förbättrar.

Företagets styrka är storleken, kvaliteten, seriösiteten, kvalitetssäkringen och kompetensen. Ingen utökning av företaget är planerad förutom en fortsatt stadig ökning av lönsamheten.

foretagsextra.se/burlov-golv


Golvbolaget är företaget som specialiserat sig på lite större projekt. Med hög kompetens och hårda kvalitetskrav utför de ofta de där lite speciella och krävande jobben.

Golvbolaget är idag en ledande aktör i Skåne på allt inom golv- och väggbeklädnad.

Rubrik

Vi har stor kompetens inom alla typer av ytskikt; trä-, plast-, linoleum-, textiloch gummigolv samt keramik.

Ingress

Inget är för komplicerat för oss! Med omsorg och hög kvalitet tar vi oss an ert projekt. Tveka inte att kontakta oss!

Hälsningar Marcus och Göran med personal

Golvbolaget är företaget som specialiserat sig på lite större projekt. Med hög kompetens och hårda kvalitetskrav utför de ofta de där lite speciella och krävande jobben.

Golvbolaget är idag en ledande aktör i Skåne på allt inom golv- och väggbeklädnad. Vi har stor kompetens inom alla typer av ytskikt; trä-, plast-, linoleum-, textiloch gummigolv samt keramik. Inget är för komplicerat för oss! Med omsorg och hög kvalitet tar vi oss an ert projekt. Tveka inte att kontakta oss!

Hälsningar Marcus och Göran med personal

Tel: 040-43 48 20 info@golvbolaget.com

w w w.gol vb ola g e t.com

Tel: 040-43 48 20 info@golvbolaget.com

burlöv

101


Banken med fötterna i myllan Här finns banken som inte har några externa aktieägare och här går delar av överskottet vidare till den egna bygden. I Ystad hittar du Sparbanken Syd där den personliga småskaliga banken möter den moderna. Vill du ha en aktör med stark lokal prägel där resurserna återinvesteras i det lokala näringslivet, idrottsföreningar och kulturlivet så är Sparbanken Syd ditt alternativ. Redan år 1827 bildades Sparbanken i Ystad, vil-

ket gör banken till Sveriges äldsta äkta fristående sparbank. Banken har inga externa ägare utan företräds av kunderna genom 60 huvudmän. 30 av dessa utses av kommunerna där banken verkar och resterande 30 utses av bankstämman. Huvudmännen är väl insatta i sparbankens verksamhet och förmedlar kundernas synpunkter till bankens ledning och styrelse. Sparbanken Syd har kontor runt om i södra Skåne; Ystad, Tomelilla, Simrishamn, Kivik och Borrby samt Malmö. Huvudkontoret ligger på Hamngatan i Ystad där rådgivningsverksamheten leds av Fredrik Wennheden som är Sparbankschef sedan 2012.

För Sparbanken Syd är det personliga mötet

och att vara en naturlig part för både privatpersoner och företag det viktigaste. Bankens mission är att hjälpa sina kunder att förverkliga goda idéer och tillsammans bidra till utvecklingen i verksamhetsområdet. Här erbjuds du som kund ett mer-

102

ystad

värde förutom de vanligaste tjänsterna. Banken är en fullsortimentsbank på både privat- och företagssidan. Hos Sparbanken Syd får du som kund det bästa av två världar: kvalificerade finansiella tjänster som man kan förvänta sig av en bank på 2000-talet och den lokala bankens närvaro. Banken har några av branschens bästa samarbetspartners när det gäller fonder och försäkringar. Kontoret i Ystad har 27 rådgivare, varav åtta

på företagssidan vilket gör att Sparbanken Syd är störst av konkurrenterna i staden. Kunderna har också tillgång till både förmögenhetsrådgivare, försäkringsspecialister och jurister måndag till fredag. Syd sponsrar idag cirka 400 idrottsföreningar i verksamhetsområdet. Via bankens stiftelse delar banken ut del av sitt överskott till tillväxt-, utvecklings- och skolprojekt. 2013 delade stiftelsen ut 1,6 miljoner till regionens in-

Sparbanken

vånare och näringsliv med syftet att stimulera samhällsengagemang, hållbar tillväxt, utveckling, kultur, ungdomar och kunskap.

foretagsextra.se/ystad-sparsyd


Funderingar på att investera i företaget? Prata med oss.

På Sparbanken Syds sex kontor i södra Skåne är vi nästan 90 rådgivare. Sinsemellan är vi förstås ganska olika, men en sak har vi alla gemensamt: Vi har bestämt oss för att göra livet lite enklare för dig som bankkund. Url

Välkommen att boka tid för rådgivning med någon av oss. Maila på info@sparbankensyd.se eller ring 0411-82 20 00.

ystad

103


Ett stenhårt företag På ROMA arbetar Roger Persson och hans fem anställda med att tillverka bänkskivor i marmor och granit. Roger startade företaget 1988. Roger har hållit på med sten sen han var 15 år då han började utbilda sig till stenhuggare på Ystads läroverk. 1990 bestämde sig Roger för att de enbart skulle jobba med inredningssten på ROMA – och bli riktigt bra på det. De erbjuder bord, bänkar, köksbänkar, badrumsbänkar, fönsterbänkar och skivor till byråer, bland annat. Mycket gör de till restauranger och hotell, bar- och receptionsdiskar. Trappor också. Materialen är granit, marmor, skiffer, kalksten och kompositmaterial. Naturstenen kommer från hela världen. - Jag brukar säga att där står en liten del av världen i Sövestad, säger Roger. Granit som är den mest populära stensorten kommer från The Big Bang och började alltså bildas för sex miljoner år sedan. Ofta är granit prickigt medan den mjukare marmorn är lite ådrad. Dessutom kan granit vara ådrad men då kallas den gnejs. Graniten kan även vara enfärgad, svart. När det gäller marmor, finns det en sort som heter Carrara som bryts i Italien. Den är populär nu tack vare inredningsprogrammen på TV, framför allt på köksbänkar. Sådant gynnar produktionen här. I ROMA:s verkstad sågar, slipar, fräser och po-

verkare som Hakers kök och Marbodal. Byggbolag som JM, Skanska och NCC är andra återförsäljare. De kanske bygger 15 radhus varav fem ska ha stenskivor. Dessa tillverkas på ROMA. Ett hyreshus i Göteborg, med 70 lägenheter kanske ska ha stenskivor i 30, vilka produceras på ROMA. Återförsäljarna behöver bara sälja stenskivorna och sedan sköter ROMA resten; måttagning, kundkontakt, tillverkning, leverans och montering. En del privatkunder och företag har de också men mest jobbar ROMA med sina återförsäljare. - Vi jobbar lite i det dolda, säger Roger. Nya idéer och lösningar när det gäller sten och komposit är något som intresserar Roger. Tillverkning av lite råare trädgårdsbänkar och bord är annat. Det viktigaste är också att ha roligt och Roger hoppas att firman ska finnas länge. Återförsäljare ska också känna att det är lätt att sälja granit från ROMA. - Vi tar hela konceptet. De ska kunna sälja produkten, få fakturan och betala den. Vi gör allt däremellan, avslutar Roger.

lerar man sten. En bänkskiva i sten går att såga 20 mm tunn. Kompositmaterial går att få tunnare, 12 mm, och i det nyaste materialet Dekton, åtta millimeter. I kompositmaterial går det också att få olika färger såsom limegrönt eller Ferrarirött.

Krageholmsvägen 30 271 95 Ystad

ROMA har egna återförsäljare ute i landet som

de tillverkar skivor och bänkar för. Det är kökstill-

104

ystad

Tel: 0411-610 01

foretagsextra.se/ystad-roma

www.roma.nu


Bra kvalitet och service Gert Fransson äger och driver två stycken Happy Homes färgcenters butiker, ett i Ystad sedan sex år tillbaka och ett som han tog över vid årsskiftet. Happy Homes är ett kedjekomplex som finns med drygt 100 butiker i hela landet men som ägs av butiksägarna själva. Här finner du det mesta inom golv, tak, färg och tapeter till bra kvalitet. Happy Homes är en färgkedja med affärsidén

att serva konsumenter med väggfärg, tapeter och olika typer av golv till bästa kvalitet. Men även att kunna erbjuda entreprenörer så som målare, golvläggare och liknande med deras produktsortiment. Vad som verkligen definierar dem är deras höga krav på service och kvalitet.

Tidigare var Happy Homes delvis ägt av Dekker, ett företag som säljer målarfärg, men idag är kedjan friköpt av just butiksägarna vilket gör att sortimentet är mycket större och kan anpassas i varje butik efter vad just deras kunder är intresserade av och vill ha. De jobbar dock endast med varumärken och produkter som har bra kvalitet och som de kan stå för, detta för att de ska kunna hjälpa kunden till rätta i djungel av utbud som finns i branschen. De jobbar heller inte med lågprisprodukter, detta just för att de vill kunna hålla en kvalitet som lågprisprodukter inte når upp till.

- Det kostar så mycket mer att göra fel, än att köpa bra produkter från början, säger Gert. För dig som ska fixa hemma kan de även erbjuda ett helhetskoncept där du kommer in i butiken och med hjälp av kunnig och utbildad personal väljer vilka material du vill ha. Färger, mönster och liknande. Sedan ser butiken till att kontakta en entreprenad som fixar jobbet hemma hos dig. De mäter ut mängd, hämtar materialet samt monterar eller målar. Allt för att det ska bli så lätt för dig som möjligt. Detta erbjuds även för badrum och de har både klinkers och kakel samt plastmattor och våtrumsväggar. Idag är de sex stycken anställda fördelade lika över de båda butikerna.

foretagsextra.se/ystad-happyhomes

Öppettider VARDAGAR: 7.00 – 18.00 LÖRDAGAR: 10.00 – 13.00

Spaljegatan 4, 271 52 Ystad Tel. 0411-194 22 • happyhomes.se ystad

105


Service framför allt! Har inte Mekonomen i Ystad det du behöver skickas det efter samma dag om du kommer in före kl 10:00! Du får även fem års garanti på de produkter som Mekonomen har i sitt sortiment. Får du inte plats med dina vinterdäck hemma kan du lämna in dem och få dem servade samt ditsatta när det är dags. Mekonomen Ystad står för service, tillgänglighet, kompetens och kunskap. Onni Andersson har förmånen att arbeta med sin hobby, han är utbildad bilmekaniker som i hela sitt liv sysslat med bilar på olika sätt. Efter ett år som anställd tog Onni över Mekonomen 2013 på franschise basis. På Mekonomen Ystad får du snabb och professionell service, att ge personlig service är viktigt för Onni, och butiken är öppen sju dagar i veckan. Här erbjuder Onni bilvård, tillbehör, däckho-

tell med däckverkstad där du får däcken servade, mätning av däckdjup och hjälp med av- samt påtagning. De har även ett stort släpvagnssortiment och reservdelar till husvagnar, vilket är lite unikt. Under högsäsongen för däckbyte har Mekonomen Ystad öppet på kvällarna för att hålla en hög servi-

cegrad. Företaget har även en turbil som snurrar runt på Österlen två gånger om dagen och levererar produkter till bilverkstäderna. I butiken och däckverkstaden finns förutom Onni ytterligare tre anställda med hög kompetens. Att hålla sig uppdaterad genom att gå kurser är en bra investering och ett krav då produkterna blir mer avancerade. Kunderna är allt från äldre damer som önskar hjälp med att byta torkarblad till verkstadspersonal som behöver hela verktygsuppsättningar. Under sommaren kommer även en hel del turister eftersom Ystad är en knutpunkt för både Bornholm och Polen. Ta en sväng förbi Mekonomen Ystad här får du

tag i bra produkter till bra priser av personal som ger dig en personlig service. I framtiden kommer Onni att satsa på att bygga upp en ny butik med ett bredare sortiment och en bilverkstad. foretagsextra.se/ystad-mekonomen

www.mekonomen.se Öppettider: Månd-Fred 07-18 • Lördag 09-14 • Söndag 10-14 Jakobsbergsgatan 57, YSTAD Tel. 0411-74 000 106

ystad


Så perfekt det kan bli Vill du känna dig trygg i att dina kunder alltid får svar när de söker ditt företag, så att du i lugn och ro kan sitta på möten eller ta semester. Vill du slippa oron över att du inte hunnit ringa eller hört något från dina gamla föräldrar på några dagar. Ta då kontakt med företaget PerFeGt som blir ditt ansikte utåt och tar emot dina samtal, tar meddelande samt även upprättar kontakt med dina ensamma anhöriga. Efter många år i bevakningsbranschen och

långa pass vid larmtjänst började en idé växa fram hos Janne Glivö, tanken att underlätta kommunikationen mellan de anhöriga som bor ensamma och familjen. Lösningen blev en Veteranring. Tjänsten innebär att de äldre varje dag ringer ett nummer och checkar in automatiskt för att ge en signal om att allt är ok. Om inte samtalet kommer, ringer PerFeGt upp, får de inget svar ringer de vidare till de kontakter du angett, företaget kan även ta kontakt med aktuell vårdinrättning och polis. Veteranringen skapar en trygghet för både de anhöriga och den anhörige som lever ensam.

Andra tjänster som företaget erbjuder är kommunikationstjänster där de tar dina inkommande samtal för att skicka vidare, ta meddelande, lösa problem eller något annat du önskar

förmedla. Tjänsten gäller dygnet runt alla dagar i veckan. Till exempel sköter företaget fastighetsförvaltningar där de hjälper till att boka in reparatörer eller tar emot felanmälningar, uppdrag och jourtelefoni. är fastighetsbolag, förvaltningar, låsfirmor med flera. Att ha goda relationer med kunderna är viktigt för PerFeGt som står för det Personliga, Flexibilitet och Gemenskap med kunden. Att skapa lösningar som är så perfekt det kan bli för just den specifika kunden. - Vi börjar alltid med ett blankt ark med nya kunder, sedan tar vi gemensamt fram den bästa lösningen, säger Janne.

Kunderna

Hos företaget finns förutom Janne och frun

Karita även sju anställda som jobbar dygnet runt.

Att vara lyhörd, problemlösare, god pedagog, ha tålamod och kunskap krävs och idag är upplärningstiden cirka två månader. - Varje kund är unik och har ibland ett eget system som vi får lära oss, vilket kräver det där lilla extra av dem som jobbar här, avslutar Janne. foretagsextra.se/ystad-perfegt

Trygghet genom service, omtanke, och kunnande. PerFeGt Trygghet i Sverige AB Koppargatan 16 • 271 39 Ystad Tel: 0411-26 15 00 www.perfegt.se ystad

107


It- och medieföretag som växer så det knakar För småföretagare inom byggbranschen kan det vara svårt att hinna med att ta del av den utveckling som hela tiden sker inom it, data och medier. Ett företag som under de senaste åren har inriktat sig på att bistå småföretag med programvara för kalkyler, ekonomisk kontroll, backuptjänster och support, är Sjobeck Prime, som nu med sin nya avdelning Prime Marknad dessutom har ambitionen att bli en stor mediebyrå. Sjobeck Prime drivs av Fredrik

Sjöbeck, som tog över firman från sin far för cirka tre år sedan, och har sitt ursprung i måleribranschen där de tidigt började utveckla olika kalkylprogram. De erbjuder nu programvaror för hela byggbranschen inom bland annat kalkylering, ekonomisk kontroll, kostnadsberäkning, fakturering och riskanalys. Tidigare har man sålt traditionella dataprogram för detta men har alldeles nyligen gått över till att erbjuda molntjänster, det vill säga att allt ligger på Sjobeck Primes egna servrar, vilket underlättar för backup och support. Det är inte bara i Sverige som företaget har sina kunder utan de har även lanserat tjänsterna i Norge, Holland, Belgien, Danmark, Polen, Finland, och nu senast i Florida i USA. I alla de länderna finns telefonsupport dit kunderna kan ringa i stort sett när

108

ystad

som helst. – Våra kunder är i huvudsak småföretagare. De är väldigt flexibla att jobba med och vi får väldigt mycket feedback som vi kan använda till att förenkla och förbättra våra produkter, säger Fredrik Sjöbeck. En sak som Fredrik Sjöbeck och Sjobeck Prime brinner lite extra för är kopplingen mellan mediabranschen och it och därför har de nyss lanserat mediabyrån Prime Marknad som syftar till att ta ett helhetsgrepp på it och media. Prime Marknad erbjuder Googleannonsering, hemsidor och analysering av hemsidestrafiken för att nå nya kunder att bearbeta. De kan till och med erbjuda uthyrning av en marknadschef som fungerar som ett bollplank för de företag som vill utveckla sitt marknadsarbete.

För Sjobeck Prime är det viktigt att se till att de verkar för utveckling av medarbetarnas unika förmågor och få olika team att växa. Just denna strävan har lett till att Fredrik Sjöbeck fått stipendium och mentorskap genom Almi för att kunna utveckla företaget på bästa sätt. Sjobeck Prime är ett företag som

de senaste åren växt otroligt mycket, men Fredrik Sjöbeck har ännu större mål för framtiden. – Nästa steg är att tillsätta en extern styrelse i företaget för att säkra upp en bättre kontroll av verksamheten och få bättre kommunikationsflöden. Vi ska bli ett miljardföretag. Det är en lång väg dit, men det är vårt mål, avslutar Fredrik. foretagsextra.se/ystad-sjobeckprime

Geometra

Prime marknad

- IT-lösningar för byggbranschen

-digitala verktyg för byggbranschen

-marknadsföring som den ska vara

www.sjobeck.se

www.geometra.se

www.primemarknad.se


Butiken med kunden i centrum Per Erlandsson startade sin antennfirma 1995 och ombildade den till AB 2008. Två år senare flyttade företaget in i de egna, nybyggda lokalerna med kontor och butik. Det som från början var en verkstad och ett enmansföretag, som åkte ut till kunderna och utförde installationer, är idag ett företag med helhetslösningar och ytterligare tre anställda.

Riktig Thaimat i Ystad På Nong’s Kitchen får man riktig thaimat. Nong, Sompong Jangkot, startade verksamheten i oktober 2010. I dag har hon två anställda och sedan två år tillbaka två thaivagnar. Grönsakerna hackas och allt förbereds på morgonen innan de tar maten till vagnarna där allt lagas på beställning. Då går det snabbt på gasspisen.

Ystad TV & Antenn AB vars affärs-

idé är att hjälpa sina kunder fullt ut, med installationer av TV, antenn och video samt bredband, skiljer sig från ”de stora” på så sätt att de besöker de kunder som så önskar. - De köper inte bara en TV. De köper en installation och en helhetslösning, säger Per.

Ystad TV & Antenn kan installera

även bredband i fastigheten och de sysslar rätt mycket med ljud i hela hus. Högtalare i taket kan man styra från sin smartphone genom att välja låt och volym oberoende i alla rum från sin mobil. Upp till 32 enheter kan man ha. Musiken kan komma från antingen mobilen, datorn eller stereon.

I butiken finns allt från ljudanlägg-

ningar, TV, datorer, telefoner, mobiltelefoner, kopiatorer, skrivare och fortfarande en del videor. - Vi säljer allt som har med elektronik att göra. Och vi har verkstan kvar,

så vi lagar även gamla apparater. Det är en trygghet för folk, att vi kan titta på deras TV och om den går att laga så lagar vi den, säger Per. Priserna på nya varor har dock sjunkit. Det är inte alltid lönt att reparera en gammal TV men det viktigaste är att kunden blir nöjd. På hemsidan är andemeningen: ”Det är inte vi som bestämmer vad du ska ha – det är du som bestämmer.” Ystad TV & Antenn är ett litet, flexi-

belt företag med hög service och bra kvalitet. Förutom Per är även de två teknikerna CANT-auktoriserade, vilket är en auktorisation som ska förnyas vart femte år. - Det händer så mycket nytt i branschen och den tekniska utvecklingen går fort, vilket också är en del av charmen med jobbet. Det och att träffa människor är roligast, avslutar Per.

Dels finns Nong’s boxar med åtta rätter att välja mellan, friterad kyckling, friterade räkor, vårrullar, kycklingspett, wokad kyckling, biff med bambu samt wokade grönsaker. En del kunder vill ha vegetariska rätter och på så sätt har nya rätter tillkommit. Utöver boxarna erbjuds Nong’s meny med 14 rätter, där Thailands mest populära rätter ingår, såsom tom yam-soppa och rödcurrygryta. På sommaren tar Nong in extra

personal under lunchtid och utökar öppettiderna för att köerna inte ska bli för långa. Den vagn som står på torget inne i staden har öppet vardagar kl 10.00-18.00 då, medan den andra vagnen finns i utkanten, vid Ohlssons Basar. Den vagnen har bara öppet under lunchtid, i två timmar.

Rödcurrygrytan med kyckling är mycket populär. Den finns både på menyn och i box. Denna gryta innehåller också kokosmjölk, bambu och thaikryddor. - Vi gör en 20-litersgryta om dagen, säger Nong.

bra start med en vagn. Nu har hon två. Kunderna är dels gymnasieelever som ibland ratar skolmaten, dels människor som arbetar i närheten av vagnarna. Men den del kommer från andra städer, såsom lastbilschauffören från Örkelljunga som köper mat hos Nong två gånger i veckan. Eller kvinnan från Tomelilla och en annan från Simrishamn. God service och god mat är det viktigaste. Och det är tack vare alla trogna kunder som drömmen om en egen restaurang har blivit ett mål för Nong. - Jag älskar att laga mat! Och mamma också, så det är väl från henne jag har ärvt det. Inom tre år, har jag satt som mål, ska jag ha en restaurang, avslutar Nong.

Nong har alltid velat ha en resforetagsextra.se/ystad-ystadtv

taurang och tycker att det var en

foretagsextra.se/ystad-nongskitchen

Digital Butikerna

Tel. 0411-10410 • info@ystadtv.se • www.ystadtv.se

Per Erlandsson PMS 195 + 423

Aktergatan 1, 271 55 Ystad Tel / Fax. 0411-104 10

Catering• Lunch • Middag

Österport torg tlf: 070-7447880, 070-3050761 ystad

109


Underkläder med bra passform

Ända sedan 1847 har Bäckströms Hattar AB funnits. I Ystad ligger denna hattaffär som har Sveriges bredaste utbud. Här finner man även mössor, handskar, scarfs och halsdukar för både kvinnor och män i alla åldrar. Kepsar ingår också i sortimentet. Målet är att få kunden att se snygg ut när hon eller han går ut från butiken.

Här finns hattar åt alla Carina Landgren har själv jobbat

i butiken i 33 år, från början hos sina föräldrar som då förestod affären. Nu är den Carinas, som är fjärde generationen ägare, och hon har två anställda. En av dem är hennes syster som har nyligen börjat, efter att ha lagt ner sin kosmetik- och smyckesaffär. - Här finns ett par hundra modeller hattar och mössor. Även yngre använder hatt eller keps mer och mer, för att skydda hud och hår, säger Carina.

Produkterna köps in av leveran-

törer från hela världen. Mest köper Carina från Tyskland som är ett stort uppsamlingsområde. Hon ser till att ha ett brett sortiment i olika prisklasser. Det mesta köps in på mässor, två gånger per år i Tyskland och två gånger per år i Danmark. En del leverantörer kommer även till affären.

Kunderna kommer från hela Sverige och från Danmark. På som-

maren är det många turister i Ystad och en del är stamkunder. Här köper de bra vardagsgrejor och de kan alla förvänta sig ett bra urval. Carina tycker att det roligaste med jobbet är att träffa så många olika slags människor. Helheten är det viktiga när man ska välja hatt; vilka kläder man ska bära den till och i vilket sammanhang. En gång för många år sedan kom ett par, kanske med afrikanskt ursprung och ringde på dörren en morgon innan butiken hade öppnat. Mannen hade randig kostym och kvinnan en orange klänning och turban. Paret kom från Paris och skulle vidare till New York. Mannen ville köpa en cowboyhatt – en Stetsonhatt, vilket gick bra. - Hur de hade hamnat i Ystad på resan mellan Paris och New York fick vi aldrig veta, avslutar Carina.

foretagsextra.se/ystad-backstroms

Stora Östergatan 16, 271 34 YSTAD Tel. 0411-555 335 www.backstromshattar.com 110

ystad

I butiken Tätt Intill i Ystad är servi-

cen det viktigaste. Här får kunderna hjälp med att hitta underkläder och badkläder i rätt storlekar och modeller. Istället för att gå runt och leta i timmar hittar de snabbt vad de söker hos Christine Svensson på Tätt Intill. Här finns en bredd i utbud och storlekar samt expertråd.

En bra BH består av cirka 65 olika

delar. De modeller som finns här är kvalitetsprodukter och med kupstorlekar från A till H, och till och med K i vissa märken och modeller. Det blir lite dyrare än på varuhusen men man får vad man betalar för. Och för att kläderna ska sitta bra be-

Underkläder (65)70-100 A-H(I) Natt-& Myskläder, strumpor Badkläder året om

Tel. 0411-188 19 • www.tattintill.se

höver underkläderna sitta bra. Rätt storlek är det viktigaste. Många har fel innan de får hjälp här. Här finns också fina protes-BH:ar för bröstopererade. Även badkläder, bodies och shape-wear-plagg som ska hålla ihop kroppen samt strumpor finner man hos Christine. Hon har ett stort sortiment och många modeller för kvinnor i alla åldrar, även om de flesta är över 45 år. En del yngre med BHstorlek 65 G finns också. Hit kommer många även från andra städer, Malmö, Lund och längre ifrån. foretagsextra.se/ystad-tattintill

FöretagsExtra Läs mer på: www.foretagsextra.se


ÖVRIGA ANNONSÖRER

Allt inom bygg och snickeri från mark och grund till färdigt hus. Snickarteamet I Täby AB - Stormyrsvägen 26, 187 42 Täby - Telefon: 08-768 85 83 - info@snickarteamettaby.se

www.snickarteamettaby.se övriga annonsörer

111


TUNN BISKVI SALVA

STRÖM

RIKTIGT KASS

KNÖL

BOX

GÖRA OM KREATIONEN

VILL VI BRA

SES MÅHÄNDA MÅLARE

BEVARA BESLUTSAMMA

ORIENTSVÄRD

TRIVS VID VATTEN

TÄPPA MED TIMJAN OCH KÖRVEL

TALSÅNG STOPPADES OM

JAKANDE I OMSK PÅ POST TILL IOWA UTSLITNA

LÄSKAR SEDAN 1934 VÄLVD

0208

PASSERAT

KANTARELLMODELL DOSOR

TITT OCH TÄTT ÅTERGÅNG

SKÄR VISSA BÄR SÅDAN KULA

ESPLANADEN

RÄNNOR I ISEN

CEREMONI LITTERÄR SAX RODDBÅT

SON TILL LADY OCH LUFSEN HAR ORV

ÖGRUPP SAMT I ENTAL

PLATS MED BAND FÖR LOGAR

TECKNARSIGNATUR FRÅN FÖRR

FORSLA

TRADITION I KALIX! VAD ÄR DET VI SER PÅ BILDEN?

Lösningen på korsordet presenteras i nästa nummer av Företagsextra

Soduku SUDOKU - Lätt Lätt 9 2

6 1 7

6 4

SUDOKU - Medel Medel

8 3 3

8

2

1

6

1

8

4 2

7

1 5

8

2 6 7 9 4 6

1 3

4 5

9

4

7 3 2 7 1 3

2

pyssel

2 7 6 4

2

6 7 7

7 1 2

5

2 3 4

7

8

4

2 1

Varje liten kvadrat om 3x3 rutor, samt varje rad, både lodrät och vågrät ska innehålla siffrorna 1 till 9. Rätta lösningar finns på nästa sida

112

7

2

5 8 4

8

9 3

1

1

4 9

2 7

1 3

4

1 4 8

6

9 2

1 7 8

1

SUDOKU - Svårt Svår

6


Fiskeprylarna du bör skaffa till hösten Dags att ladda upp inför höstens fisketurer? Här kommer tips på lite ”bra att ha” prylar som kan göra din fisketur både roligare och mer framgångrik.

Westin W3 Vertical Master Bag

Savage Gear Folding Landing Net XL Savage Gear Folding Landing Net är en stor gummerad håv som funkar bra för fiske i våra vatten, och är precis som namnet antyder vikbar för minskad storlek vid transport. Trots det är håven väldigt stabil och stark. Längd 190cm Storlek 70 x 85cm Pris: 395 :- www.sporting.se

Lika bra till både vertikalfiske som spinnfiske eller trolling. I huvudfacket på väskan finns det 5st standard 3700 Lådor. Beroende på vad du ska fiska så kan du enkelt byta från lådor med vertikaljigg till t.ex göswobbler. I den främre delen av väskan finns det en stor ficka som håller alla verktyg och liknande på plats. I locket finns det två löstagbara innerväggar så man kan anpassa storleken på fickan efter sakerna i den. Utöver detta så finns det även två stora nätfickor, två sidorfickor och bärhandtag. Pris: 899:- www.sporting.se

Nyhet från Sébile Värsting spön med trigger. Perfekta vertikal eller spinnspön. Till den här säsongen har du ännu bättre förutsättningar att trivas och njuta av ditt fiske. Den nya Fantasista Shiro-seriens spön är ännu lättare och har ännu bättre fiskekänsla. Nano-kolfiberklingans egenskaper är ju omtalade. Känn efter själv så förstår du varför. Och med förbättrade komponenter blir Fuji-klingan ytterligare ett snäpp vassare. Toppklassat EVA-handtag, spöringar av typen Fuji SIC Titanium KL och det smidiga starka Skeletor-rullfästet. Det här är rena rama jaktvapnet för vattenäventyret. Levereras i en skyddande spötub. Pris: 2 999:- http://www.berras.se

Ny fläskig shad från Sebile som får storgäddorna att gå nuts! AT Minnow är konstruerad med håligheter i kroppen för att enkelt kunna riggas på många olika sätt beroende på vad och hur du fiskar. Finns i sex storlekar från 65 mm till abborren till 250 mm till gammelgäddorna. Pris: 49:- (25 cm) www.sportfiskegiganten.se

Haspelrulle Shimano Super GT RC

Tyrant Jerk från Tyrant Tackles

Jerk/tailbete som passar utmärkt till gäddtrolling, går på ca 5-6m djup vid trolling i 2knop, går även utmärkt att spinnfiska, otroligt effektivt med långa vevstopp så att betet får sjunka. Dubbeltail finns att köpa till. Pris: 199 :- http://www.karlstadfiske.se

Bakbromsade Super GT RC är en superrulle, nu uppgraderad med nytt stiligt utseende och 3 st A-RB helt rostfria kullager+ 1 rullager. Därtill kommer komplett S-System (centralsmörjning, superlångsam oscillering superbroms med kolfiberskivor, dubbelvev, rullhuset i XT7 grafit/mm). Vikt: 300g Utväxling: 5.0:1 Pris: 999:- http://www.berras.se

tips om fiskeredskap

113


Företagsindex Kost och Inspiration

FRISKVÅRD

BYGG/FASTIGHET/BOSTAD

46

Alex Måleri och Bygg

19

Eva Svantengren Sjukgym & Friskvård

41

Spa Maria Therese

14

Bygg & Installations AB

75

Helenas Medicinska Fotvård

47

Team Job´s Floating & Aloe Vera HB

18

Dala Markservice AB

19

Jansson´s Kiropraktik

55

Franssons Bygg AB

95

Luthströms Kiropraktik AB

Golvbolaget i Arlöv AB

100

Gränsrör i Norr AB

8

8

ORGANISATION/MYNDIGHET

Massageterapi 59

Nackamoderaterna 55

Psykolog Ulla Fernström

81

SD Botkyrka/Salem

50

75

SD Huddinge

59

Linus Englund Måleri AB

76

Samtalsforum & Familjerätt

Malms VVS i Västerås AB

67

MEMA AB

58

FÖRETAG/TJÄNSTER

PERAB

42

Ana Sängar

94

RESA/TRANSPORT

Rampus Alluminium AB

68

Cramo AB

15

Kalles Bud & Transport i Norr AB

Rodens Värme & Sanitet AB

34

Done It Konsult AB

69

Sverigedemokraterna 54

Rosom 21

ER Företagstjänst

77

RESTAURANG/CAFÉ/CATERING

Rönn R Johansson Måleri AB

48

Hanssons Begravningsbyrå

40

Hembagarns Konditori AB

Rörgruppen AB

37

Hedberg Marin AB

31

Isak´s Corner

Hillevis Gravyrservice

76

Nong´s Kitchen

Secon 98

10

83 16 109

Snickarteamet i Täby AB

111

HMS AB

41

Nysätta Lunch Cafe

Stockholms Balkongrenovering AB

52

Injos-Koncernen (Ingers Däck AB)

84

Orientfalafel 12

33

Tib i Norden AB

64

IRS 9

Stinas Bageri AB

46

Våtrummsproffsen 67

JT Elektronik AB

30

Tyresö Slotts Värdshus AB

56

Västra Mälardalens Bygg AB

Mias Gullebo

34

Viborgs Catering & Köksbemanning

76

MK:s Järn & Mekan AB

74

78

MRC Stockholm AB

31

SERVICE/VERKSTAD

Anders Svedhult Cykelcenter

49

MW Datakonsult AB

79

Gustafssons Mekaniska AB

70

Autotrading i Köping AB

78

Norrtälje Energi AB

24

Kvalitetsstål AB

73

110

ODU Scandinavia AB

34

Maskinexperten 33

DETALJ

Bäckströms Hattar AB Garn & Affären

33

PerFeGt Trygghet i Sverige AB

Haglunds El & Diesel AB

86

Rum & Känsla , Therese Dahlgren

Happy Homes

105

Norrtälje Bokhandel AB

30

ROMA 104

Sjobeck Prime

107 77 108

Mekonomen Ystad

106

Roslagsbro Bil o Smide

29

Smidesbyggarna AB

45 94

Skyab AB

63

W-Tools AB

SkyltAnders AB

51

Stockholms Kakelhus

60

Softarc AB

44

SPORT/FRITID/NÖJE

Supermarket Delbo

93

Sollentuna Emballage Hantering AB

36

Norrtälje badhus

25

Tätt Intill i Ystad AB

110

Sparbanken Syd

102

Rallarbackens Islandshästar

29

Valla Handelstrådgård AB

82

Springflickan AB

79

Stridsbygård Adventure

26

Wedin & Söderberg AB

47

T.M. Stockholm El & Tele AB

35

Ystad TV & Antenn AB

109

Timmer Logistik Väst AB

90

Travarbo Gårdsbutik & Vilt

76

DJURPRODUKTER/TJÄNSTER

Trädfällning Allround i Sthlm AB

62

Csigora 93

Weland Lagersystem

96

Grim Islandshästar AB

22

Vulkarna i Arboga AB

72

Konservator JS

32

Välstädat i Värnamo

94

Roslagswestern 28

Västerås Vägmarkering AB

66

Östgöta Elitstäd

91

ENTREPRENAD

JN´s Entreprenad Maskiner

20

HOTELL/PENSIONAT/KONFERENS

MTT 92

Fritidsbyn Kapellskär AB

Nils Björn Entreprenad

91

32

RF Maskin

74

HÄLSA/SKÖNHET

SMT Sten-Maskinteknik i Borlänge AB

111

Eleganza i Katrineholm AB

Uppländska Berg

23

Fotvårdskammaren 77

82 Lösning på korsordet i förra numret DESS EXISTENS VITTNAR OM URTIDSDJUR

F

B

O S K A P S H J O R D

FÄFLOCK

S O

MORSGRIS

5 2 6 7 9 9 8 2 4 5

3 7 6 1 8 3 4 2

7 9 1 5 6 1 4 3 8 7

2 5 9 6

3 5 9 2 4

6 1 7 8

2 7 5 6 1

4 8 3 9

8 3 4 9 2

7 6 1 5

6 1 7 3 8

9 2 5 4

SUDOKU - Lätt - Lösning

4 5 9 8 2

7 6 1 3

2 9 6 5 1

3 8 4 7

6 1 3 7 4

9 5 2 8 6 1 3 2

5 8 4 9 7 3 7 2 6 5

8 4 9 1

9 6 1 3 8

2 7 5 4

1 4 7 2 6

5 3 8 9

8 2 5 1 3

4 9 7 6

7 3 8 4 9

1 2 6 5

SUDOKU - Medel - Lösning

6 4 9 3 8 2 3 4 5 7 1 2 3 6 8 7 7 5 4 9 1 9 2 8 9 8 5 1 4 3 6 5 2 1 7 6

7 5 2 1 8 6 1 7 5 9 8 9 3 6 4 1 4 5 9 2 2 6 1 8 3 5 3 6 4 7 3 2 4 7 6 9 7 8 2 1

Soduku facit

4 6 8 1 3

1 4 8 3

4 8 9 3 5

SUDOKU - Svårt - Lösning

företagsindex

5 9 2 7

114

TÖRNAT HÄLFTEN I DROTTIN NINGSYLT

TRALL UVBO

H

TRIVS I

PYSSEL FUKTIGA MARKER

L Å

BÄRHYBRIDER MITT I VARDAG

GTPROFET

ÄLDRE MÄN SOM VÄNDER GLOSOR

KRYP I GOUDA

J O R D

S M U L T R O N L BÄR REPARATIONSSÄTTEN

I

N G O

L A G N

B E T L VÄSTBANKSSTAD

R

STRECK

N

SICILIENS STÖRSTA

SKANK VISSNAR OCH FALLER

E

SÖKER

YTA

FYRTORN

I

HÄRSKARMAKT

N

FLYTTAR LITE

0139

SOM FEM

V

SKULPTURERNA

SAMMANFOGAT

VAPEN

GÅR ATT FÖRTÄRA

G Ä

T

KONCERN

A B B

R U B B A ORKADE

G O O G L A R

H A S

S Ö M

FÖRST I GÄVLE

500 FÖR CEASAR

D R A S U T

NYLLE LENNONGEMÅL

P A L E R M O SAMMANFOGAT TYG

O

N FISKEREDSKAP REKLAMARE

I

A

I-OR

BOPLATS FÖR MICKEL

T R Å L

E N A T

TRÅCKLA

S Y

S T O D E R N A


Rent, bakteriefritt vatten! Anti-legionella duschmunstycke Membranfilter • Säkert, enkelt och effektivt! • Finns i krom och vit • Enkelt filterbyte • Lång livslängd • 0,1 µm filter • Skyddar mot alla bakterier SECON erbjuder WaterShields Anti-Legionella duschmunstycke med membranfiltrering vilket passar för akut eller permanent skydd. WaterShields duschmunstycke är testad och har visat sig ge det bästa möjliga skyddet.

Köp ditt personliga skydd från

705:exkl frakt

Filtret byts enkelt när flödet inte längre är tillräckligt, med andra ord, om det inte kommer något vatten är det dags att byta. Filtret är 100% säkert ända fram till byte. Jämfört med andra filter är WaterShields membranfilter dubbelt så stort och har uppemot dubbel livslängd. Välj WaterShield – en billig och bekymmersfri lösning.

Köp via www.secon.se!

Lösningar för fastigheter, produktionsanläggningar m m:

Med SECON TITANIUM desinficeras vattnet genom en process där titandioxid, TiO2 aktiveras som katalysator när den patenterade beläggningen utsätts för UV-strålning.

ECON

MILJÖV

•S

• Bekämpar legionellabakterier i vattensystemet. • Tar bort biofilmen i rörsystemet. • Producerat på ett ekonomiskt sätt utan giftiga kemikalier samt är vänligt mot miljön. • Uppfyller fastighetsägarens ansvar för att leverera ett bakteriefritt vatten. Neuthox är en miljövänlig och ca 20 ggr effektivare lösning än klordioxid mot biofilm och har längre hållbarhet.

LIG ÄN L

•S

NING ÖS

Läs mer på www.secon.se

LIG ÄN L

NING ÖS

• Effektivt • Säkert • Ekonomiskt • Låg energiförbrukning • Ekologiskt anpassat • Brett användningsområde

• Neuthox i vattnet ger rent dricksvatten utan bakterier.

ECON

Aktiv oxidationsteknik med UV-ljus

DCW Neuthox

MILJÖV

Rent vatten utan kemikalier

SVENSHÖGSVÄGEN 6B, 232 38 ARLÖV TEL: 040-43 53 20 • E-POST: INFO@SECON.SE • WWW.SECON.SE


POSTTIDNING B Avs: FöretagsInvest Box 464 184 26 Åkersberga

Såga och klyv din ved Enkelt Effektivt och Säkert

AGMA AB: Götgatan 6B, 903 27 UMEÅ Tel. 090-13 86 50, Fax. 090-13 86 51 email: smart@agma.com web: www.agma.com

ForetagsExtra Nr5 2014  

FöretagsExtras sensommarnummer tar dig på Spa-äventyr samt ger dig bra tips om nya fiskeredskap. Och som vanligt ett flertal nya företagspre...

ForetagsExtra Nr5 2014  

FöretagsExtras sensommarnummer tar dig på Spa-äventyr samt ger dig bra tips om nya fiskeredskap. Och som vanligt ett flertal nya företagspre...