supermarkt.team '23, week 7 | De Gezonde(re) supermarkt

Page 1

DE GEZONDE ( RE ) SUPERMARKT

Gezonde Innovatie

Awards: de winnaars van de derde editie

Iedereen

‘aan de diëtist’

DIGITALE EDITIE WEEK 6 - 2023

Het belang van gezondheid neemt toe, ook in de supermarkt. Mensen worden zich steeds bewuster van het belang van een gezond leefpatroon. Toch vindt niet iedereen het even makkelijk om ‘gezond te leven’. Steeds meer mensen trekken daarom aan de bel bij diëtisten, die de vraag amper nog aan kunnen (zie blz. 9).

‘Gezondheid’ levert ook vaak discussie op. Taart op het werk, mag dat nog (zie blz. 17)?

Is minder inhoud voor dezelfde prijs een knap staaltje ‘krimpflatie’ of een goede vorm van ‘portion control’ (zie blz. 8)? Doen supermarkten voldoende als het gaat om gezond (zie blz. 13)?

Verder: voor de derde keer op rij organiseerden Foodlog, FoodPersonality en Supermarkt. team de Gezonde Innovatie Awards. Een complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezond(er) eetpatroon. Vanaf pagina 4 lees je welke producten en initiatieven er dit jaar in de prijzen vielen.

En natuurlijk draait het op de winkelvloer niet álleen om gezond. Ook genieten, beleving en interactie met de shopper winnen aan belang (zie ook blz. 14 en 15 over de Tokinomo-robot).

Veel leesplezier!

Team Supermarkt.team

10

13

14

17

Shelflife Media B.V.

Molenveldlaan 104

6523 RN Nijmegen

www.supermarkt.team | #supermarktteam | www.shelflife.nl

Abonnementen | Supermarkt.team is een gratis uitgave voor supermarkten/ supermarktmedewerkers. Voor abonnementsopgave en/of (verhuis-) mededelingen, gebruik het contactformulier op: www.supermarkt.team

Coördinatie & redactie | Ted Helmink | Ted@shelflife.nl – Marieke Venbrux

Branded content manager | Peter: supermarktteam@shelflife.nl

Content redacteur | Safiya: safiya@shelflife.nl

Met redactionele bijdragen van | Foodlog – Bianca van der Ha (Foodlog)

Vormgeving | Djamilla Vierklau: info@djamillavierklau.nl

Foto's | Shutterstock

Sales en Marketing manager: Mark: mark@shelflife.nl

Accountmanager | Michiel: michiel@shelflife.nl

Junior account- en eventmanager | Tim: tim@shelflife.nl

Junior accountmanager | David: david@shelflife.nl

Eventmanager | Luna: luna@shelflife.nl

Business development manager | Anouk: anouk@shelflife.nl

Junior Office manager | Seyda: seyda@shelflife.nl

Auteursrecht | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen, in een geautomatiseerd bestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopie of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Aansprakelijkheid | Hoewel supermarkt.team met de grootste zorg is samengesteld, kunnen uitgever, redactie en auteurs niet aansprakelijk worden gesteld voor mogelijke onjuiste berichtgeving en/ of zetfouten.

© Shelflife Media bv

04 Gezonde Innovatie Awards: de winnaars van de derde editie 08 Krimpflatie: ‘noem het gezond en het is OK’ 09 Iedereen ‘aan de diëtist’
: Tafelgoud,
alternatief
regulier keukenzout
Verstegen
hét
voor
kassakoopjes beperkt
Gezondere
effect
Tokinomo: de POS van de toekomst
of geen taart op kantoor? Inhoudsopgave
Wel

Albert Heijn en Lidl in de prijzen bij de Gezonde Innovatie Awards

Maar liefst 49 producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon streden dit jaar mee om Gezonde Innovatie Awards. Voor de derde keer reikten Foodlog, FoodPersonality en Supermarkt.team deze complimentenprijzen uit. Consumenten en de vakjury kozen hun favorieten uit de producten en initiatieven. Ingezonden door zowel kleine ondernemers als grote supers. Onder meer Albert Heijn en Lidl vielen in de prijzen.

Door: Bianca van der Ha – Foodlog

Dit jaar selecteerde de vakjury uit honderd aanmeldingen 49 genomineerden (37 producten en 12 initiatieven). Consumenten brachten 20.000 stemmen uit op hun favorieten. De jury kwam in goed overleg tot zijn winnaars, waarbij ieder jurylid vanuit zijn of haar expertise de genomineerden beoordeelde. De juryleden zijn werkzaam als huisarts, franchisenemer van een supermarkt, universitair docent binnen gezondheidspsychologie, opleidingsdirecteur aan de WUR en als exportmarketeer.

Uit de uiteenlopende inzendingen met gezonde innovaties – van groentewraps, -salades en -spreads

tot dadel- en rijstsnacks – kwamen als productwinnaars bovendrijven gezondere alternatieven voor bestaande producten: stroopvervangers en plantaardige komijnekaas met minder calorieën, volkorenbrood en zalm met minder zout. Behalve vakprijzen waren er ook consumentenprijzen (op basis van het aantal uitgebrachte stemmen).

De favoriete producten van de vakjury:

1. AH gerookte zalm 25% minder zout, Albert Heijn

Op nummer-1 van de jury staat de gerookte zalm van Albert Heijn met minder zout dan andere gerooktezalmvarianten. “Dit gezondere alternatief ligt letterlijk naast het normale product”, zegt jurylid Carmen Driessen, die zelf AH-franchisenemer is. “Mensen maken pas bij het schap de keuze voor het product. Dan werkt zo’n alternatief dat ernaast ligt het beste.”

Lilian Sigterman, category manager bij Albert Heijn is blij met de erkenning voor het product: “Door gezamenlijk ‘beter eten’ makkelijk, betaalbaar en lekker te maken, komt een gezonde leefstijl voor iedereen binnen bereik. Bij AH werken we er continu aan om onze producten te verbeteren en om de gezondere keuze makkelijker te maken, zo ook door het verminderen van de hoeveelheid zout.”

V.l.n.r. Mark Peeters (FoodPersonality), Bianca van der Ha (Foodlog), Lilian Sigterman (category manager, Albert Heijn) en Erol Bektes (sourcing manager voor vis, gevogelte en vegetarisch, Albert Heijn).
NIEUWS SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 4

2.

Hak Uit de Oven Gevulde Paprika, Hak

Hak Uit de Oven Gevulde Paprika geeft een snelle en gemakkelijke maaltijd met 459 gram groenten en peulvruchten. Doordat het product goed inhaakt op gemak, plaatst de jury deze Hak-stazak op nummer twee. Bovendien “kan het goed met vega en vegan en is het met bijvoorbeeld wraps een volwaardige maaltijd”, licht jurylid Jenneke Heising (WUR) de jurykeuze toe.

Ron Rutgers van Hak: "Hak wil mensen helpen gezondere keuzes te maken bij het boodschappen doen door de groente- en peulvruchtenconsumptie te stimuleren. We doen dat door producten te ontwikkelen die niet alleen lekker zijn, maar die ook makkelijk in het dagelijks eetpatroon passen. Onze nieuwe lijn ‘Uit de Oven’ is een concept waarbij groenten en peulvruchten uit stazak worden gecombineerd met verse ingrediënten. Hiermee tovert de gebruiker in 20 minuten een lekkere, gezonde en gemakkelijke maaltijd op tafel, boordevol groenten en bonen. Ideaal voor de moderne consument, die vaker plantaardig en verrassend wil eten, maar daarbij wel graag geholpen wordt met gemakkelijke menuoplossingen. Deze jury waardering laat zien dat dit concept wordt begrepen, en moedigt ons

3. Plantaardige komijnekaas, Els van Hall

Els van Hall maakt plantaardige komijnekaas op basis van kikkererwten, vooralsnog in haar eigen keuken: “Mijn komijnekaas bevat slechts een derde van de calorieën van gewone kaas. Dat het kaasje ook lekker is, blijkt uit de lovende reviews.” De vakjury plaatst de kaas op nummer drie en spoort Van Hall aan door te gaan en haar proces te professionaliseren. De komijnekaas is de favoriet van consumenten. Van Hall heeft geen woorden voor haar winst: “Ik ben helemaal verbaasd.”

De favoriete producten van consumenten:

1. Plantaardige komijnekaas, Els van Hall

2. Stroopvervangers, Steviala

Vanwege haar overgevoeligheid voor kunstmatige zoetstoffen ontwikkelde Melissa Dumon stroopvervangers op basis van fructo-oligosacchariden. Consumenten plaatsen haar stroopvervangers op plek twee. Dumon had dit niet zien aankomen en is ontzettend blij met de erkenning van de consumenten.

Els van Hall ontvangt, omgeven door haar leerlingen (Van Hall is leraar op het Haagse Dalton College, red.), een Gezonde Innovatie Award uit handen van David van Wijk (FoodPersonality/Supermarkt.team).

Het commerciële team van Hak
aan vol door te gaan met onze missie de groente- en peulvruchtenconsumptie verder te stimuleren."
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 5

3. Volkoren meergranenbrood, Lidl

Lidl valt bij zowel de jury als de consumenten in de prijzen met twee van hun initiatieven (zie verderop) en hun volkoren meergranenbrood. Met de campagne Trommel zonder Rommel willen JOGG en Lidl ouders motiveren en inspireren om gezonde lunchtrommels mee te geven aan hun kinderen. Bovendien is Lidl gestopt met de promotie van suikerhoudende dranken gericht op kinderen. Lidls volkoren meergranenbrood plaatsen consumenten op de derde plaats bij de productawards. Dit brood is veranderd van bruin naar volkoren brood en het zoutgehalte is verlaagd van 0,9 naar 0,8 g/100g.

Chantal Goenee, duurzaamheidsadviseur Lidl

Nederland, nam de awards in ontvangst: “Bij Lidl willen we een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk maken. Om dit te bereiken zorgen we onder andere voor gezonde producten en zetten we ons in voor impactvolle gezonde initiatieven. We zijn dan ook verheugd met het feit dat we dit jaar drie Gezonde

Innovatie Awards hebben gewonnen waaronder twee publieksawards! Dit laat zien dat wij als supermarkt echt stappen zetten op het gebied van gezondheid en dat dit ook gezien wordt door de consument.”

De winnende initiatieven

De favoriete initiatieven van de vakjury:

1. Trommel zonder Rommel, Lidl samen met JOGG

2. Smaakcentrum land van Cuijk en Maasduinen

In het Smaakcentrum land van Cuijk en Maasduinen leren kinderen in groep 7 en 8 goed en gezond koken. De jury was bijzonder te spreken over dit initiatief, omdat het zich richt op alle kinderen, ongeacht achtergrond. Operationeel manager Martien Bos is “helemaal blij” met het winnen van de Award. “We bereiken jaarlijks zo’n 2.000 kinderen. Alles wat we koken wordt geheel gratis beschikbaar gesteld door vier supermarkten.” Bos dankt dan ook Jumbo’s Cuijk, Grave en Boxmeer en Albert Heijn Gennep voor het mede mogelijk maken van het Smaakcentrum.

NIEUWS
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 6
Een flinke Lidl-delegatie (tweede van links: Chantal Goenee) neemt in Huizen de drie Gezonde Innovatie Awards in ontvangst (Foto: Henk van der Giesen)

3. Met Madaga op Smaaksafari, Madaga samen met kinaderdagverblijf Partou

Met de Smaaksafari-koffer van Madaga en Partou leren kinderen meer over biet, broccoli, wortel en zoete aardappel. Dit initiatief krijgt de meeste consumentenstemmen. De jury plaatst de Smaaksafari op nummer drie. Zij zijn onder de indruk van hoe professioneel het materiaal eruit ziet.

Ingrid Keller Cayet, ceo en oprichtster Madaga: “80% van de ouders verwachten dat het kinderdagverblijf helpt bij de ontwikkeling van gezonde eetgewoontes. In de Smaaksafari-koffer staan groentes centraal en worden de nieuwsgierigheid en zintuigen van kinderen geprikkeld.” Helen Faasse, voedingsdeskundige Partou, vult aan: “In de kinderopvang hebben we een belangrijke rol bij het aanbieden van gezonde voeding. Kinderen proeven tijdens de Smaaksafari spelenderwijs, samen en met veel plezier, verschillende smaken en structuren. De basis wordt jong gelegd en daar hebben de kinderen een leven lang plezier van.”

De favoriete initiatieven van consumenten:

1. Met Madaga op Smaaksafari, Madaga samen met kinderdagverblijf Partou

2. Geen promotie van suikerhoudende dranken gericht op kinderen, Lidl

3. Gezondschap, Voedselapotheek

Het gezonde schap van de Voedselapotheek inspireert supermarktbezoekers met gezonde keuzes. Gezondschap is een samenwerking tussen de GGD en lokale supermarkten. “Afgelopen jaar werkten we met 34 supermarkten samen. Dit jaar willen we verder uitbreiden. De Award laat zien dat ons initiatief consumenten aanspreekt”, reageert Naomi Jansen, oprichter Voedselapotheek.

Foodlog, FoodPersonality en Supermarkt.team willen alle deelnemers, de juryleden en alle andere betrokkenen hartelijk bedanken. De jury moedigt alle genomineerden aan “vooral door te gaan met het goede werk.” Houd Foodlog en FoodPersonality in de gaten; na de zomer start de vierde editie van de Gezonde Innovatie Awards.

Awardoverhandiging aan Madaga en Partou, v.l.n.r. Ilse Reus en Bianca van der Ha (Foodlog), Helen Faasse en Céline Elkhuizen (Partou), Ingrid Keller-Cayet en Siseley Vollebregt (Madaga)

SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 7

'Noem krimpflatie gezond en het is OK'

Bedrijven die zich schuldig maken aan krimpflatie, minder inhoud voor dezelfde prijs, kunnen ervan uitgaan dat ze consumentenorganisaties over zich heen krijgen. In het vriendelijkste geval worden de bedrijven van misleiding beschuldigd. Maar ook termen als bedrog of zelfs consumentenmisdrijf worden niet geschuwd. Volgens een Amerikaans onderzoek is dat nergens voor nodig. Mits de bedrijven het maar handig aanpakken.

Bron: Foodlog

Noem de nieuwe, kleinere verpakkingen gewoon ‘portion control’ (kleinere porties) en iedereen is

tevreden. Maar liefst 58% van de respondenten blijkt sinds de coronapandemie bewust kleinere porties te kiezen om minder te consumeren en hun gewicht onder controle te houden. Voor 42% is kleine porties eten een belangrijk bestanddeel van ‘gezond eten’.

Multiverpakkingen

Ook de producenten zijn blij met de kleinere verpakkingen. Ze stoppen gewoon flink veel kleine zakjes in één bulkverpakking. Kleiner en lekker veel gaan prima zo. Bij PepsiCo is de verkoop van ‘multiverpakkingen’, met 18 tot 50 kleine zakjes verschillende chips en zoutjes, het snelst groeiende deel van de activiteiten.

ACHTERGROND
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 8

Iedereen ‘aan de diëtist’

Nederlanders zijn zich steeds bewuster van een gezond eetpatroon. Zó bewust, dat diëtisten de vraag bijna niet meer aankunnen, aldus de NVD.

Diëtisten hebben het drukker dan ooit, zo meldde onlangs Omroep Gelderland. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen mensen een poging deden om af te vallen. Zij trekken sneller aan de bel bij specialisten die hen daarbij kunnen begeleiden.

Bewustwording

De overheid en het ministerie van Volksgezondheid besteden meer aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl. Door o.a. gezond eten te stimuleren en sporten en bewegen aantrekkelijker te maken, wil de overheid overgewicht en obesitas voorkomen en verminderen. Mede daardoor zien steeds meer Nederlanders het belang in van een gezonde levensstijl.

Coronacrisis

Daar komt bij dat tijdens de vele lockdowns in coronacrisis veel mensen zijn aangekomen.

Daarnaast was er in de media veel aandacht voor ziektes die op de loer liggen bij een ongezonde levensstijl. Ook werd er vaak gesuggereerd dat patiënten met overgewicht sneller op de IC belandden. Mensen zijn zich daardoor bewuster gaan worden van overgewicht en/of een ongezond leefpatroon, aldus de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) in een artikel op NU.nl

Randstad versus niet-Randstad

De 4.500 specialisten in Nederland kunnen de vraag inmiddels nauwelijks meer aan, zo zegt de NVD in hetzelfde artikel. Vooral buiten de Randstad is de vraag groot. Dit komt omdat vele specialisten vooral gevestigd zitten in het westen van Nederland. In de overige regio’s van het land zijn minder diëtisten werkzaam.

Supermarkt als ‘diëtist’

Ook fabrikanten en supermarkten spelen steeds meer in op de vraag naar gezondere producten. Maar ook op andere manieren proberen zij een gezonde leefstijl te bevorderen. Denk aan het FoodFirst Network van Albert Heijn en de Jumbo Foodcoach app.

NIEUWS
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 9

Tafelgoud, hét alternatief voor regulier keukenzout

Afgelopen november al, won Verstegen de Gezonde Innovatie Professional Award met Tafelgoud, tijdens de Free From Functional Food Expo. “Tafelgoud is echt uniek in de categorie”, verklaart Brand Manager Nina van Delsen. “Wel die geliefde hartige smaak, maar significant minder zout in het eten.”

Tijdens een reguliere maaltijd strooien we doorgaans nog ‘even een beetje zout’ over ons gerecht. “Maar wist je dat slechts één keer draaien aan de zoutmolen al 0,29 gram extra zout aan het eten toevoegt?”, vertelt Michiel Sloff, R&D Manager bij Verstegen Spices & Sauces BV. “En dat zout blijft vervolgens aan de oppervlakte liggen, waardoor er tijdens het eten nog een aantal keer de behoefte ontstaat om zout toe te voegen. Zo krijgen we ongemerkt te veel binnen.”

‘ Zo eet je bewust minder zout, zonder in te leveren op smaak’

Behoefte aan hartigheid

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout is zes gram per dag, verduidelijkt Brand Manager Nina van Delsen. “De gemiddelde Nederlander neemt per dag zo’n acht gram tot zich. Een deel hiervan zit hem aan dat extra ‘pitje’ toevoegen aan die maaltijd.” Als oplossing hiervoor ontwikkelde Verstegen Tafelgoud. “Een combinatie van specerijen, kruiden, groenten, zeezout en miso (gefermenteerde soja, red.). Speciaal ontwikkeld als vervanging van regulier tafelzout. Zo eet je bewust minder zout, zonder in te leveren op smaak.” Want de behoefte zit hem niet zozeer in zout, weet de brand manager. “Maar in hartigheid. De unieke ingrediëntencombinatie van Tafelgoud zorgt voor die hartigheid.”

Geen vervanging van regulier keukenzout

De ontwikkeling van Tafelgoud heeft ongeveer een jaar geduurd, vertelt Sloff. “De smaak van zout evenaren luistert namelijk nauw en er is simpelweg geen scheikundig alternatief voor zout.” Tafelgoud is dan ook geen één op één vervanging voor zout,

benadrukt hij. “En we pretenderen geenszins dat er geen zout in zit. Maar wanneer je dan wat extra hartigheid wil toevoegen aan de maaltijd, krijg je wél minder zout binnen.”

Goede uitleg richting de consument

De introductie van Tafelgoud ging dan ook gepaard met de nodige uitleg, vertelt Van Delsen. “We proberen Nederland bewust te maken van de zoutinname, in onze communicatie en op de zijkant van het etiket. Tegelijkertijd leggen we duidelijk uit dat Tafelgoud een alternatief is voor, en geen vervanging van zout.” Een alternatief dat toepasbaar is op elk gerecht, wordt onder meer duidelijk in samenwerkingen met influencers als Chickslovefood. Van Delsen: “Met een grote diversiteit aan recepten kunnen Nina en Elise perfect laten zien hoe multiinzetbaar Tafelgoud is. Bovendien zijn zij precies onze doelgroep; ze koken graag lekker en gezond en de kids van Elise eten, net als de meeste andere kinderen, ‘heel graag zout’. Met Tafelgoud hoeven ze die smaak nu niet te missen.”

Tafelgoudkoorts

Afgelopen maand liet Verstegen Nederland eveneens kennismaken met Tafelgoud door een ludieke actie op radiozender Slam! “Van 9 tot en met 19 januari heerste er goudkoorts bij SLAM!”, vertelt Van Delsen. “Ergens in Nederland stond een kluis verstopt. Op basis van hints die op de radio werden uitgezonden, konden luisteraars die kluis vinden en kraken. Wie als eerste de kluis wist te vinden en de code kraakte, won duizend euro netto aan goud en een jaar lang Verstegen Tafelgoud.” Gedurende het jaar blijft Verstegen de aandacht vestigen op Tafelgoud, bevestigt de brand manager. “Met onze eigen communicatie en in samenwerking met onder meer Jumbo en Albert Heijn. Ook blijven we kookdemo’s inzetten om het product onder de aandacht te brengen, want proeven blijft nu eenmaal geloven!”

Grof en fijn

Tafelgoud wordt aangeboden in het zoutschap, vertelt Van Delsen. “Op de een na onderste plank. De meest logische, in onze ogen; direct boven de verpakkingen regulier zout. We positioneren ons product bewust

BEDRIJVEN AAN HET WOORD SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 10
‘Wel die beleving van zout, maar een veel lagere inname’

als een alternatief voor tafelzout, voor een brede doelgroep.” Iedereen die zout eet, verduidelijkt ze. “En dat is zo ongeveer heel Nederland. De stijgende verkoop in units bewijst dit.” Er zijn twee varianten verkrijgbaar. “Tafelgoud zit verpakt in een handige molen met twee maalstanden, waarmee de consument zelf de grofheid bepaalt, voor een nóg intensere geur en smaak. Keukengoud is een fijne variant die tijdens het koken naar smaak toegevoegd kan worden. Als merk Verstegen vinden we het belangrijk om voor iedereen wat wils te bieden. Niet voor niets ontwikkelen we sku’s met zout, zonder zout en met mínder zout. En besteden we veel aandacht aan het uitleggen van onze producten. Kruiden en specerijen zijn het fundament van smaak en bepalend voor het

gehele gerecht. Wanneer je je hier bewust(er) van bent en weet hoe je de producten kunt gebruiken, maakt dat een wereld van verschil.”

Dit jaar gaat Verstegen haar kruiden en specerijen dan ook portfoliobreed de hoofdrol geven, besluit Van Delsen. “Met de spotlight de komende tijd op Tafelgoud. Dit product met slechts twintig procent zout is echt uniek in het schap en in onze ogen hét alternatief waar de steeds bewuster, en tegelijkertijd kritisch wordende consument naar op zoek is. Tafelgoud is voor ons dé sku waarmee we het zoutsegment gaan wakker schudden!”

Meer informatie: www.verstegen.nl / www.verstegen.be

SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 11

Goud voor de proppers van de foodsector

Als er in de economie een oeuvreprijs zou bestaan voor de sector met beste prestaties op gebied van laagste prijs, meeste genotwaarde en maximaal gemak, dan zouden we als foodsector hoge ogen gooien. De afgelopen zestig jaar is het aandeel van ons inkomen dat we aan voeding besteden, gehalveerd. Luisterend naar de aangeboren smaakvoorkeuren van consumenten, bieden we onovertroffen lekkere producten aan. Ook zijn uren in de keuken teruggebracht naar ‘minuutje magnetron’, als we dat willen. Vind maar eens een sector die zo goed luistert naar de consument.

Luisterde de sector maar zo goed naar het gezonde verstand. Die makkelijke, heerlijke producten die steeds minder op ons budget drukken, komen voort uit het “bewerken” van de oorspronkelijke landbouwproducten. Daarvoor worden gewassen veredeld en geteeld die al vol met inhoudsloze calorieën zitten. Bieten werden suikerbommen bijvoorbeeld, graan werd koolhydratengranaat. Dat bewerken komt neer op het verder concentreren van de zoete en vette, lege calorieën tot ingrediënten als glucosestroop, maltodextrine, zetmeel, witte bloem en suiker natuurlijk. Ze vertegenwoordigen meer dan de helft van de calorieën die we dagelijks eten. Ze zijn arm aan vezels, vitamines en eiwitten. En we vinden het allemaal gewoon dat ze in alle schappen de bouwstenen van producten zijn.

Die oeuvre-award voor onze sector heeft nogal een schaduwkant. Zoals 13.000 voedseldoden per jaar. En ook een populatie die voor de helft overgewicht heeft, ruim over een miljoen diabetici type 2 en ga zo maar

door. De leeggespoelde calorieën staan aan de basis van steeds minder gezonde jaren in een mensenleven. Dat we (nog niet) gemiddeld vroeger dood gaan, is vanwege de (schier onbetaalbaar wordende) zorg. Wij als foodsector zijn als een verdwaalde, onderbetaalde propper bij Spaanse discotheken. Als verleider die steeds meer klanten naar de farma en zorg lokt.

‘We kunnen blijven doen alsof de consument een vrije keuze heeft in de schappenrimboe’

We kunnen blijven doen alsof de consument een vrije keuze heeft in de schappenrimboe. We kunnen ze ook vertellen dat ze met hulp van een (deels verwarrende) Nutri-score toch echt in staat moeten zijn om de gezonde keuze op te sporen. Maar we kunnen ook een aanbod creëren waarbij de meest voor de hand liggende keuze de gezonde keuze is. Gewoon gevarieerd, met voedzame onbewerkte grondstoffen (wholefoods), én net zo lekker. Niet alleen in het groenteschap, maar ook in de schappen met DKWproducten binnenin de supermarkt.

Laten we het voortouw nemen en streven naar een krantenkop als deze: Foodsector pakt verantwoordelijkheid, leidt consument naar gezond oud worden en houdt zorg betaalbaar.

Jan Buining, Oprichter TastyBasics, oprichter LeefstijlStraat

COLUMN
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 12

Gezondere kassakoopjes beperkt effect

Obesitas is een oprukkend probleem. In Amsterdam heeft 1 op de 5 scholieren overgewicht. Psycholoog Marlijn Huitink dook voor haar promotieonderzoek aan de VU zeven jaar lang een aantal Amsterdamse Albert Heijn-supermarkten in voor een analyse van het aankoopgedrag van jongeren, zo viel een tijdje terug te lezen in het Parool. Conclusie: het moet radicaal anders.

Scholieren die in de middagpauze de supermarkt induiken voor een blikje energiedrank en een zak chips: het is een bekend beeld. Jongeren hebben nu eenmaal nogal eens ‘lekkere trek’.

En supermarkten maken het hen niet heel moeilijk om die trek te stillen. Een groot deel van het assortiment valt niet in de Schijf van Vijf. Bovendien zijn veel ongezondere producten – producten die relatief veel zout, suiker en/of vet bevatten – vaak in de aanbieding én staan op ooghoogte, aldus Marlijn Huitink in het Parool-artikel. Ook bij de kassa’s liggen snacks die snel grijpbaar zijn – en niet altijd even gezond.

Experiment met kassakoopjes

Huitink bekeek in haar onderzoek onder andere of het helpt als supermarkten de plek van de ‘kassakoopjes’ wat gezonder maken. “Als we gezonde producten bij de kassa legden of daar korting op gaven, werden die wel meer verkocht, maar er werd niet minder ongezond

gekocht”, vertelt ze in het artikel.

Wat wel werkte, was het weghalen van de ongezonde producten bij de kassa. Alleen leidde dat weer niet tot extra aankoop van gezondere producten - wel tot een forse omzetdaling van de kassakoopjes, aldus Huitink.

‘Van 80-20 naar 50-50’

Willen supermarkten écht een slag maken om obesitas tegen te gaan, dan zouden ze de ongezonde producten volledig uit het assortiment moeten schrappen, net zoals over een tijd met sigaretten gebeurt, constateert Huitink. Een iets minder radicale oplossing: “Verbied reclame voor snack, en zet ze niet meer in de aanbieding. Maak gezonde producten goedkoper en ongezonde duurder.”

De vraag is ook of dat alles op korte termijn heel reëel is – haken en ogen genoeg.

Huitink: “Laten we beginnen de verhouding tussen ongezond en gezond voedsel in de supermarkt terug te brengen van 80-20 naar fiftyfifty.”

NIEUWS
‘Pas assortiment radicaal aan om obesitas te bestrijden’
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 13

Tokinomo: de POS van de toekomst

Sensorgestuurde schaprobot zorgt voor 188 procent salesverhoging, zonder afprijzing

Zeventig procent van de aankoopbeslissingen wordt nog altijd voor het schap genomen. De Tokinomo-robot stuurt deze beslissing omhoog, zonder afprijzing. Distributeur Marc den Boggende, directeur van Brand Agency: “Altijd extra sales, dus. Met daarbij een uplift van brand awareness met ruim veertig procent.”

Tot eind 2018 was Den Boggende directeur van een van de grootste merkactivatiebureaus in Nederland, CP2 Fieldmarketing. “Na de verkoop besloot ik een tijdje te gaan rondreizen”, vertelt hij. “Met een focus op retail, want beroepsdeformatie is nu eenmaal onvermijdelijk. Het viel me op dat Nederland weliswaar voorop loopt qua productontwikkeling, maar als het aankomt op shoppermarketing kunnen we nog behoorlijk wat leren van andere Europese landen.”

Interactie en betrokkenheid bij het schap Landen als Polen, Kroatië en Roemenië, verduidelijkt hij. “Dit verbaasde me in eerste instantie, maar hier gebeuren zoveel mooie dingen! Ik besloot één van deze succesvolle ontwikkelingen te implementeren in Nederland: de Tokimono. Een sensorgestuurde bewegingsrotbot die interactie en betrokkenheid genereert bij het schap.” Met een bewezen track record in Oost-Europa beschikte de Tokinomorobot al over een behoorlijke hoeveelheid data en gebruikerservaringen, verklaart hij. “Deze gaven me redelijk snel carte blanche bij een aantal retailers om de robot in te zetten en te testen.”

Interessante inzichten

Een testperiode die interessante inzichten opleverde. Niet alleen over sekse-indicatie en leeftijd, maar eveneens over piekdagen. “Bij verschillende bouwmarkten door heel Nederland testten we de Tokinomo met doe-het-zelfmerk Bison, met de verwachting dat zaterdag en zondag de drukbezochtste dagen waren. Wat bleek echter: dit is dinsdag. Op dinsdag staan de meeste mensen voor dit specifieke schap en leveren extra prikkelingen het meest op.”

What’s in it for me?

Die prikkelingen richting de consument is dan ook exact wat de Tokinomo-robot doet. “En op een sympathieke manier”, benadrukt Den Boggende. “Want er is niets vervelender dan als consument schreeuwerig gepusht worden.” De sensorgestuurde robot beweegt, licht op en benadert de consument met vijf verschillende zinnen. Het geluid van de spraakberichten kan bovendien op elk

moment worden aangepast. “De Tokinomo gaat fysiek directe interactie aan met de consument”, legt hij uit. “Die consument is in de eerste plaats verrast, want hij of zij verwacht dit niet, wordt naar het product getrokken en krijgt ook nog eens relevante informatie tot zich. Informatie die bijvoorbeeld een prijsaanpassing met bijbehorende productverbetering uitlegt, de duurzame herkomst van een product, een nieuwe smaak of een interessante actie. De informatie die de robot deelt bevat altijd de belangrijke ‘what’s in it for me?’ waar de consument op aan gaat. Geen loze clichés dus of marketing trucs. Maar relevante informatie die de kans tot conversie vergroot.”

Extra sales

Testen wijzen uit dat ruim dertig procent van de consumenten daadwerkelijk interactie heeft met het product, vertelt Den Boggende. “En 42 procent weet aan het eind van de shopping trip het gepromote merk

BEDRIJVEN AAN HET WOORD SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 14

met naam en toenaam te noemen. De Tokinomo-robot creëert een brand awareness van dik veertig procent.” De Tokinomo-robot speelt een product bovendien altijd in de kijker zonder afprijzingen, benadrukt hij. “En zorgt dus standaard voor extra sales. Meer specifiek: 188 procent salesverhoging zonder afprijzing zien we overall.” De robot is met name interessant om in te zetten bij introducties om zo het verhaal over te brengen naar de shopper, vertelt Den Boggende. “En op locaties waar je de rotatie wilt verhogen.”

‘Met de inzet van Tokinomo hebben we, naast een geweldige sales uplift, ook mooie inzichten gekregen en een mooie interactie met onze doelgroep weten te bewerkstellingen’

- Frank Heus, Director Consumer Benelux Bolton Adhesives (Bison)

Je merk als story teller

Met de Tokinomo wordt je merk als het ware de story teller, vat Den Boggende het verhaal samen. “De robot vertelt namens jouw merk relevante info, haalt grapjes uit, maakt knipogen. Op een zo authentiek mogelijke manier.” De robot kan namelijk op maat worden ingezet,

vertelt hij. “Van een pot kauwgum tot een tweekilopak wasmiddel… alles kunnen we laten uitgeven. Het enige wat er nodig is, is een elektriciteitsvoorziening in de buurt van het schap. Wij redigeren alles op afstand en kunnen ten allen tijde bijsturen. Data voorzien we realtime of wekelijks.”

Tokinomo levert voordeel op voor zowel retailers als fabrikant. “Met A- en huismerken creëert de schaprobot reuring op de winkelvloer. Zonder promo’s en mét sales uplift. Onderscheidend vermogen voor alle partijen.”

De Tokinomo-robot zorgt voor interactie middels:

• Beweging

• Verlichting

• Spraak

De voordelen:

• 30 procent van de consumenten heeft interactie met de robot

• 42 procent weet het gepromote merk na de shoppingtrip met naam en toenaam te noemen (brand awareness)

• gemiddeld 188 procent stijging in sales

Meer informatie: www.instorepos.nl/tokinomo/

SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 15
ADVERTENTIE

Wel of geen taart op kantoor?

Discussie laait op na opvallende uitspraak

Eind januari ontstond er veel ophef toen naar buiten kwam dat trakteren op taart of gebak op kantoor net zo schadelijk zou zijn voor de gezondheid van collega’s als passief meeroken. In het verleden werd er regelmatig een sigaret opgestoken op de werkvloer. Volgens professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse voedselautoriteit Food Standards Agency, is het aannemen van een stuk taart even slecht als passief meeroken.

Bron: Foodlog

“Als niemand op het werk taart zou trakteren, zou ik overdag geen taart eten, maar omdat mensen taart meebrengen, eet ik taart.” Dat is een keuze, zegt Jebb, zoals het ook een keuze was om een rokerige pub binnen te stappen. Dit zegt zij in een interview met de The Times.

Internetstorm

En toen ging het los, met een internetstorm als effect. Iedereen had er wel een mening over. Eet dan geen taart, klonk het in alle toonaarden.

Maar volgens Jebb werkt het zo niet. Als de taart er al staat, laat niemand zich kennen. Daarom is de werkomgeving met taart minder ‘veilig’ dan we willen. Sociale druk, gebrek aan wilskracht, de lekkere verleiding en te veel suiker maken het trakteren op taart ongezond.

Wortels en kraanwater

Volgens Lou Walker, gezondheidsdeskundige, heeft Susan Jebb een punt. De discussie ging verder: moet taart op kantoor verboden worden? Wie nu alvast politiek correct wil zijn trakteert, net als op school, op kleurige wortels uit eigen tuin met een glaasje kraanwater.

ACHTERGROND
SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 17

Katja Oeries Mix

Heerlijke authentieke snoepstaafjes

Wie kent niet Katja’s Biggetjes en snoepveters? De fruitige Oeries vormden de basis voor deze klassiekers. Gemaakt met de beste en originele ingrediënten van toen.

Na het succes van Oeries Aardbei is er nu ook een mixzak verkrijgbaar. De snoepstaafjes in Oeries Mix vind je in maar liefst vier fruitsmaken. Naast de originele aardbeismaak geniet je nu ook van de smaken citroen, appel en bosvruchten. Dat wordt eindeloos combineren en smullen.

Katja maakt al ruim 100 jaar de lekkerste drop- en snoepproducten. Altijd met natuurlijke kleur- en smaakstoffen, zonder dierlijke gelatine en sinds kort zelfs helemaal vegan. Beter voor ons én beter voor de planeet. Zo geniet echt iedereen van een lekker snoepje op z’n tijd.

Meer informatie: Katja Fassin BV, 0314-676 280, info@katja.nl, www.katja.nl

Katja Sheroes

Een rijke snoepmix voor heldinnen

Wetenschapper, ingenieur of astronautvrouwen kunnen alles zijn! Katja Sheroes Mix brengt een ode aan alle vrouwelijke helden. Daarom combineert deze snoepmix maar liefst 6 fruitsmaken met zachte schuim, fruitgum én drop.

Wat dacht je bijvoorbeeld van zachte schuim in de smaken aardbei en kers? Fruitgum met appel-, frambozen, perzik- en bosbessensmaak? En dat dan nog gecombineerd met zoete drop? Met Sheroes Mix hoef je niet te kiezen. Dream big ladies!

Katja maakt al ruim 100 jaar de lekkerste drop- en snoepproducten. Altijd met natuurlijke kleur- en smaakstoffen, zonder dierlijke gelatine en sinds kort zelfs helemaal vegan. Beter voor ons én beter voor de planeet. Zo geniet echt iedereen van een lekker snoepje op z’n tijd.

Meer informatie: Katja Fassin BV, 0314-676 280, info@katja.nl, www.katja.nl

PRODUCTNIEUWS SUPERMARKT.TEAM DIGITALE EDITIE | 18

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.