Page 1

nummer 1, 2013

HoReCa

Info

Elke dag presteren op hoog niveau Het kwam als een verrassing, die tweede Michelinster voor restaurant Aan de Poel. Ook voor Lars, die er samen met collega’s dagelijks een prestatie neerzet. “Fouten maken kost je de kop.”

Werk je in de dagrecreatie? Praat mee over de nieuwe cao.


2

Groeien in je Vak

Tekst Aafke Jochems Beeld Ingmar Timmer

Esther van der Laan

“Ik voel me echt een horecamens”

Voelde je je altijd al een horecamens? “Nee, het is zo gelopen. Via mijn zus, die al bij La Place werkte, kreeg ik een baantje als zaterdaghulp. Toen begon ik aan een kapsteropleiding, maar ik kwam er algauw achter dat die opleiding me niet lag, waarna ik fulltime bij La Place terechtkon. In de vijf jaar dat ik er heb gewerkt, heb ik interne opleidingen horecamedewerker niveau 1 & 2 gedaan. Nu ben ik alweer 2,5 jaar werkzaam als medewerker bediening bij eetcafé The Old Pal in Zoetermeer. Deze job is anders dan die bij La Place, want daar ging het om zelfbediening.”

Heb je na La Place nog opleidingen of trainingen gevolgd? “Ja, sociale hygiëne en BHV. Op dit moment zit er niks in de planning, ik heb er eigenlijk niet over nagedacht. Voor mij is het belangrijk dat ik in een heel leuke tent werk, een ouderwetse pub met bier als specialiteit, met gezellige collega’s.

Wat trouwens ook fijn is, is dat ik een vast maandrooster heb, dus ik weet nu al welke dagen en weekenden ik dit jaar vrij ben.”

Weet je veel van bier? “Door deze baan ben ik nieuwsgierig geworden naar bier en ik vind het leuk om er advies over te geven. Sowieso vind ik het leuk om gasten te adviseren en naar de zin te maken. Ik probeer ook altijd iets speciaals te regelen als een gast bijvoorbeeld jarig is, zodat die met een extra goed gevoel naar huis gaat. Ik voel me echt een horecamens.” |

Vergroot je vakbekwaamheid om jezelf, je collega’s en natuurlijk ook je gasten tevreden te houden. Op www.passievoorhoreca.com vind je alles over bereidingswijzen, wijnkaarten, warenkennis, recepten en nog veel meer om je vakkennis uit te breiden!


Inhoud

Column

3

HoReCa

Info

Vakblad voor werknemers in de horeca, recreatie en catering.

04

18

08

24

04

08

18

24

Workshops Drie leden die deelnamen aan onze workshops vertellen wat ze hebben opgestoken van de dag en of ze het al in de praktijk hebben gebracht.

Cao dagrecreatie Wat willen de medewerkers bij dagattracties en buitensportbedrijven graag afgesproken zien in de nieuwe cao dagrecreatie? Laat het ons weten!

En verder: 07 Knokken voor banen 10 Nieuws 14 De Vraag 16 Horecava

Werken onder druk Tien jaar geleden was FNV Horeca-lid Mike Kalkman nog afwasser, nu is hij souschef van een Michelinsterrestaurant. Hoe doet hij dat, altijd moeten werken onder druk?

Fout kerstfeest Net voor kerst draait Liëll van Hezik een paar uur mee op het ‘foute kerstfeest’ van Brothers, onlangs uitgeroepen tot populairste megaclub van het land.

20 Juridische zaken 23 Langer werken 26 Vereniging 27 Contributie & colofon 28 Voorstellen

De economische lente 2013 wordt een spannend jaar. Het wordt het jaar van bezuinigingen en van versobering van de sociale zekerheid, terwijl de koopkracht voor het vijfde kwartaal omlaaggaat. Vandaar dat de rol van de vakbeweging belangrijker dan ooit is. Wij staan voor zekerheid van werk en inkomen, en daar zullen wij voor knokken. De FNV moet dan ook aan de slag met het kabinet om plannen van tafel te vegen, zoals die over de WW en het ontslagrecht. En in mei moet de nieuwe vakbeweging er staan.

Maar hoewel de crisis nog niet voorbij is, zijn er ook lichtpuntjes. Zo zijn er in de horeca nog nooit zo veel mensen met pensioen gegaan als in 2012, waardoor er ruimte is voor instroom van nieuwe medewerkers. Kansen dus voor koks, bedienend personeel en schoonmakers, want nu al is het banenaanbod groot. Sterker uit de crisis komen is niet alleen het doel van veel horecabedrijven, maar ook van grote contactcateringbedrijven. De reorganisaties zijn achter de rug en de gevolgen van de crisis zijn grotendeels verwerkt. De recreatiesector profiteert van meer vakanties in eigen land, ook al blijven de bestedingen nog achter. Kortom, de economische lente is in aantocht en daar moeten wij op focussen. Ben Francooy Voorzitter FNV Horecabond


4

Tekst Aafke Jochems Beeld P&I

“Mijn ogen zijn opengegaan voor wat je allemaal kunt met sociale media”

Workshops over onderhand Eind vorig jaar organiseerden we workshops voor werknemers in horeca, catering en recreatie, met als thema onderhandelen en solliciteren. Op de ingevulde enquêteformulieren zagen we hoge rapportcijfers. Drie leden vroegen we naderhand wat ze hebben opgestoken van de dag en of ze het al in de praktijk hebben gebracht. En ze geven een tip, zodat jij er ook nog wat van opsteekt.

Wie: Cinthia Prins, lid FNV Catering. Functie: cateringbeheerder voor Sodexo bij Trimbos Instituut in Utrecht. Workshop: Onderhandelen met resultaat, in Utrecht.

“Ik heb een hartstikke leuke baan als cateringbeheerder van het Trimbos Instituut. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen heb ik twee stagiairs met een beperking onder mijn hoede die een horecaopleiding volgen. Het is uitdagend om ze te begeleiden. In de toekomst ziet het ernaar uit dat de subsidie vervalt voor hun begeleiding en dat zal betekenen dat we niet meer op 100% sterkte zullen zijn. De workshop Onderhandelen met resultaat heeft me handvatten gegeven om dit probleem bij mijn leidinggevende op een positieve manier aan te kaarten. Ik ben eigenlijk iemand die meestal denkt dat het niet anders kan. Ik kom niet voor mezelf op. Maar in de workshop werd verteld dat je een probleem positief moet brengen,

zeggen waar je tegenaan loopt en meteen ook een oplossing moet proberen aan te dragen. Ik heb tegen mijn leidinggevende gezegd dat ik graag een leermeesteropleiding wil volgen. Want als ik leermeester ben, kunnen we een erkend leerbedrijf zijn en kunnen we leerlingen opnemen van bijvoorbeeld een ROC. Mijn leidinggevende zoekt nu uit wat mogelijk is. Zo zie je maar, nee heb je, ja kun je krijgen.”

Tip van Cinthia: “Zeg waar je tegenaan loopt, maar probeer meteen ook met een oplossing te komen.”


5

Beeld Ingmar Timmer

elen en solliciteren

Wie: Anass Ben Koubia, lid FNV Horeca. Functie: shiftleader frontoffice Bel Air Hotel Den Haag. Workshop: Hoe profileer ik mij online?, in Den Haag. “Door een bijbaantje op mijn achttiende als nachtportier ben ik bij dit hotel terechtgekomen en in tien jaar tijd ben ik opgeklommen tot shiftleader bij de receptie. Ik zou graag nog verder willen groeien en daarom heb ik me opgegeven voor de workshopdag. Het was een leuke dag op een heel mooie locatie met goede sprekers, waaronder Roberto Payer van het Hilton Hotel. Hij liet zien hoe werkgevers naar potentiële werknemers kijken. Mijn cv heb ik laten checken en dat zag er goed uit. Ik moest alleen nog een kleine profielschets toevoegen, wat ik inmiddels gedaan heb. Tijdens de workshop over online profileren ging er een nieuwe wereld op internet voor me open. Natuurlijk werk ik veel met internet, zoals op m’n werk informatie opzoeken voor gasten en privé spelletjes spelen met m’n dochter en Facebook. Maar het verbaasde me dat op Twitter vacatures staan. En LinkedIn is ook erg handig als je

op zoek bent naar een baan. Ik had die beide niet echt serieus genomen, terwijl ik nu weet dat met sociale media veel kan. Al moet je voorzichtig zijn met de informatie die je er zelf op zet, want werkgevers zoeken vaak naar informatie over sollicitanten op de sociale media. Maar dat wist ik al van Facebook en daar hou ik rekening mee. Ik heb besloten een profiel aan te maken op LinkedIn en misschien ook op Twitter. Ook denk ik erover om een filmpje van mezelf te gaan maken over mijn werkervaring en dat op YouTube te plaatsen. Mijn ogen zijn opengegaan voor wat je met sociale media allemaal kunt.”

Tip van Anass: “Op zoek naar een baan? Op Twitter vind je veel horecavacatures!” >


6

Beeld Ruud Strobbe

Wie: Cindy van den Heuvel, lid FNV Recreatie. Functie: allround zwembadmedewerker bij het Golfbad in Oss. Workshop: Solliciteren met effect, in Eindhoven.

“Ik ben eind vorig jaar lid geworden en toen ik op de website keek, las ik over de workshopdagen. Doen, dacht ik, want ik ben maandagen toch altijd vrij. Hoewel ik niet op zoek ben naar een andere baan, heb ik me toch opgegeven voor de workshop Solliciteren met effect. Wat je opsteekt is nooit weg en komt ooit nog eens van pas. Tijdens de workshop hoorde ik allemaal kleine dingetjes, waarvan je denkt, o ja! Zoals een foto op je cv zetten. Simpel, maar effectief. Als je er niet op attent gemaakt wordt, denk je er niet aan om het te doen. Erg leuk vond ik de algemene workshop personal mapping over je gedragsstijl. De ‘landkaart’ die ik na afloop kreeg over mijn gedragsstijl klopt gewoon en heb ik thuis rond

laten gaan. Een keer wat anders, zo’n landkaart, dan een velletje papier. Ik heb verder aantekeningen gemaakt van de gastspreker Michael Spetter, directeur van hotel- & leisuregroep Zuid-Nederland. Die vertelde enthousiast dat je in jezelf moet geloven en dat je soms een stapje terug moet doen om later hogerop te komen. Ik vond de workshopdag echt een aanrader en dat heb ik toen meteen ook getwitterd.” |

Tip van Cindy: “Oefen je vak uit met passie.”


7

Tekst Aafke Jochems Beeld FNV

Blijven knokken voor banen en WW De FNV vindt het goed dat kabinet en werkgevers inzien dat er echt iets moet gebeuren aan de wildgroei van kleine flexbaantjes en het handhaven van de cao op plekken waar werknemers worden uitgebuit. Tegelijkertijd blijft de FNV fors van mening verschillen met het kabinet over onder andere de ingrepen in WW en ontslagbescherming.

Dat was de reactie van Ton Heerts, voorzitter van de FNV in Beweging, na het eerste verkennende overleg met werkgevers en het nieuwe kabinet eind vorig jaar. Heerts: “We hebben een volgende stap gezet voor een verder open en reëel overleg. Absolute topprioriteit is voor de FNV het aan het werk houden van mensen, bijvoorbeeld met investeren in werkgelegenheid en van-werk-naar-werktrajecten.” De FNV in Beweging wil maatregelen voor de bouw en de snel oplopende werkloosheid onder jongeren en 55-plussers. “Ik ben blij dat het kabinet Techniekpact steunt om jongeren op te leiden voor technische beroepen waar veel vraag naar is. Maar het zijn nog kleine stapjes. We zijn er nog lang niet.” WW en ontslagrecht Binnenkort wordt verder gepraat over de harde ingrepen die het kabinet van plan is in WW en ontslagrecht. De FNV wil dat die van tafel gaan. Dan zal het ook gaan over het verbeteren van de positie van flexwerkers, beter handhaven van de cao bij grensoverschrijdende arbeid, de positie van alfahulpen, mensen in de thuiszorg en werksters, en de ziektewet voor flexwerkers. Heerts: “Er is een duidelijke relatie tussen de problemen op de woningmarkt en de enorme groei van het aantal kleine baantjes. Met een flexcontract is de kans op een hypotheek

erg klein. We hebben echt belang bij behoud van vaste banen zodat mensen meer inkomenszekerheid hebben en dan dus ook een hypotheek kunnen krijgen. Wij zijn tevreden met de toezegging van het kabinet om beter te gaan handhaven op werkgevers die zich niet aan de regels houden. Die vaste krachten eruit gooien en vervangen door goedkopere krachten die onder de fatsoensnormen werken. Veel mensen in Nederland krijgen steeds meer het gevoel dat ze te duur zijn. Dat gevoel moet weg.” |

Ton Heerts, voorzitter FNV in beweging: “Absolute topprioriteit is voor de FNV het aan het werk houden van mensen.”

Meldpunt kruimelcontracten Veel mensen die werken met een nulurencontract of min-maxcontract voelen zich uitgebuit en wanhopig. Ze doen vaak jaren achtereen hetzelfde werk, maar horen pas kort van tevoren wanneer ze moeten werken. Als ze ziek zijn of vakantie nemen krijgen ze geen geld, terwijl dat wel wettelijk verplicht is. Dat blijkt uit de tussentijdse conclusies van het meldpunt kruimelcontracten van de FNV. De meeste meldingen gaan over nulurencontracten, heel gebruikelijk in de horeca. Hierbij is niets afgesproken over de arbeidstijden. Mensen moeten zich beschikbaar houden en kunnen er dus geen ander baantje naast nemen. Terwijl ze met hun ene baan niet genoeg verdienen om rond te komen. De melders zijn zeer onzeker over het aantal uren dat ze in een maand mogen werken en hoeveel ze daarmee verdienen. In veel gevallen krijgen mensen ook niet de doorbetaling waar ze wettelijk recht op hebben als er geen of minder werk is. De psychische druk is erg hoog, vooral voor mensen met een gezin met kleine kinderen. Slechts een op de vijf werkt altijd op vaste tijden, voor bijna de helft zijn elke week de tijden anders. Meer informatie over het meldpunt kruimelcontracten: www.fnv.nl.


8

Tekst Aafke Jochems Beeld Jaap Spieker

Tien jaar geleden nog afwasser, nu souschef Michelinsterrestaurant

Elke dag presteren op hoog

Lange dagen en altijd onder druk een prestatie moeten neerzetten, zo zou je kort de werkdagen kunnen typeren van onze leden Mike en Lars, twee jonge koks van Michelinster­restaurants, met hart voor hun vak. Maar geen kwaad woord over die lange dagen en die druk op hun schouders. Het hoort erbij en hun vak is hun passie. “Als ik elke dag vijf varkenshaasjes zou moeten bakken, dan word ik niet getriggerd.”

Souschef Mike Kalkman van restaurant Frouckje State in Rijperkerk: “We maken echt alles zelf en dat daagt uit. We zijn altijd bezig om ons te ontwikkelen, om nieuwe gerechten te bedenken.”


9

Beeld P&I

niveau, hoe doen deze koks dat? De loopbaan van Mike Kalkman (28) klinkt bijna als het sprookje van de schoenpoetser die miljonair wordt. Maar in dit geval: afwasser wordt souschef Michelinsterrestaurant. Tien jaar geleden begon Mike met een weekendbaantje als afwasser. Nu is hij souschef bij restaurant Frouckje State in het Friese Rijperkerk, sinds 2008 in het bezit van een Michelinster. Hij had het geluk dat zijn baas van het weekendbaantje veel in hem zag en hem vroeg te helpen in de keuken. Vervolgens motiveerde hij Mike om leerling te worden, omdat hij de interesse bij Mike zag. Hij kreeg inderdaad de smaak van het koksvak te pakken en legde zich vanaf zijn twintigste ook nog eens toe op kookwedstrijden. Hij werd steeds ambitieuzer en wilde meer uit zichzelf halen. Toen hij op zo’n kookwedstrijd vijf jaar geleden een kok van Frouckje State tegenkwam en hoorde dat ze er een kok nodig hadden, was de stap naar dit restaurant gezet. Niet veel later, in 2008, kreeg Frouckje State een Michelinster die ze tot nu toe hebben weten te behouden.

Tweede Michelinster De carrière van Lars Scharp (30) doet hier niet voor onder. Als vijftienjarige liep hij al stage bij Paul Fagel en als je het lijstje van vermaarde bedrijven bekijkt waar hij vervolgens heeft gewerkt – onder andere Amstel Hotel, Vossius, hotel Blakes, Groot Paardenburg – dan kun je alleen maar concluderen dat hij altijd op hoog culinair niveau heeft gekookt. In 2008, een half jaar na de opening van restaurant Aan de Poel in Amstelveen, ging hij daar aan de slag en niet veel later bekroonde Michelin het restaurant met een ster. Eind 2012 kwam er een tweede ster bij, wat Lars met zijn collega’s helemaal niet had verwacht. “We wilden een sterrenzaak blijven neerzetten, dus ervoor zorgen de ster te behouden, maar een tweede hadden we helemaal niet voorzien. Heel mooi en wat een effect! De eerste vier weken was een gekkenhuis. ’s Avonds zaten we vaak al vol, maar dat is nu met de lunch ook. Zo’n tweede ster motiveert je, maar tegelijkertijd besef je dat je absoluut geen fouten mag maken, want dat kost je de kop. Maar op zich ben ik er niet door veranderd, gaan we in de keuken niks aanpassen en is er onderling niet meer stress.”

Honkvast Mike en Lars zijn allebei vrij honkvast – zo’n vijf jaar bij hetzelfde restaurant, wat voor een sector als de horeca met veel jobhoppers uitzonderlijk is. Hoe verklaren ze die honkvastheid? Lars: “De werksfeer is menselijk, er is geen traditionele hiërarchie. Ook zit ik op een fantastische plek in de keuken, vlees en vis,

het mooiste wat er is.” Mike: “We maken echt alles zelf en dat daagt uit. We zijn altijd bezig om ons te ontwikkelen, om nieuwe gerechten te bedenken. Samen met de chef-kok, die maar twee jaar ouder is, verdiep ik me in het vak en dat gaat thuis ook door. Als ik elke dag vijf varkenshaasjes zou moeten bakken, dan word ik niet getriggerd.” Dat ze continu op hoog niveau een prestatie moeten neerzetten, voelen ze niet als een zware last. Hoe pakken ze dat dan aan? Mike: “Ik blijf rustig, zelfs als het heel druk is. Werken onder druk kende ik al van de kookwedstrijden, maar het is toch anders dan koken voor gasten. Die zijn belangrijker.” Lars: “Ik ben qua karakter rustig en zorg ervoor dat ik altijd weet waar ik mee bezig ben en wat er gaat gebeuren. De mise-en-place moet goed op orde zijn en van daaruit streven we ernaar dat het altijd beter kan, nog mooier. We helpen elkaar als we zien dat de ander het even niet redt. Ik vind het eigenlijk wel lekker om druk te voelen.” |

Lars Scharp van restaurant Aan de Poel dat eind vorig jaar een tweede Michelinster kreeg: “Zo’n tweede ster motiveert je, maar tegelijkertijd besef je dat je absoluut geen fouten mag maken, want dat kost je de kop.”


10

Nieuws

Noteer alvast de datum: 21 maart vindt Recreatie

Cao-onderhandelingen catering binnenkort van start Beeld Frank Penders

De overgrote meerderheid heeft in de vragenlijst aangegeven dat ze een hoger salaris belangrijk vindt.

HorecaEvenTT komt eraan Van maandag 4 tot en met woensdag 6 februari vindt in Assen de zesde editie van HorecaEvenTT plaats. Tegelijkertijd wordt ook de EvenTT Culinair gehouden. Drie dagen lang staat de Nederlandse horeca weer in het teken van koken, experimenten, inspireren en motiveren. Er zijn diverse wedstrijden, waarbij zowel de keuken als de bediening laten zien wat zij kunnen. Om leermeesters te ondersteunen, stimuleren en bedanken, organiseren Kenwerk en de noordelijke roc’s weer de leermeesterdagen. Wil jij kans maken op gratis toegangskaarten? Kijk dan op de website van jouw sector. |

De huidige cao contractcatering loopt af op 1 april 2013. De onderhandelingen voor een nieuwe cao beginnen dan ook in februari. In aanloop naar die onderhandelingen heeft FNV Catering leden en niet-leden gevraagd wat de belangrijkste thema’s zijn. Alle leden van FNV Catering is gevraagd een vragenlijst in te vullen, op papier of via internet. Daarin stond deze vraag centraal: welke onderwerpen vinden leden en overige werknemers in de catering belangrijk voor de komende cao-onderhandelingen? Bijna alle respondenten (83%) hebben aangegeven dat ze een hoger salaris belangrijk vinden. Pensioen staat met bijna 74% op een tweede plaats, terwijl 61% van de respondenten een collectieve regeling voor woon-werkverkeer belangrijk vindt. Op 21 januari is de cao-commissie bijeengekomen om samen tot een voorstellenbrief voor de werkgevers te komen, gebaseerd op de uitkomsten van de vragenlijst. De cao-onderhandelingen met de werkgevers staan gepland op 12 en 20 februari en 19 maart. Volg de onderhandelingen op www.fnvcatering.nl. |

Terugblik Ledencongres nieuwe stijl Eind vorig jaar hielden we ons eerste Ledencongres nieuwe stijl. Het was een zeer boeiende en geslaagde dag met een goede ledenopkomst. Tijdens de dag werd de financiering van de projecten uitgebreid besproken. Uit de zaal kwamen diverse vragen waaruit bleek dat er bezorgdheid bestaat over de toekomst van de financiering van collectieve activiteiten, met name in de horeca- en recreatiebranche. In de middag stond de FNV-nota Arbeidsvoorwaardenbeleid 2013 centraal. Leden kregen drie pittige stellingen voorgelegd, waarna een discussie losbarstte over koopkrachtbehoud, flexibele arbeidscontracten en pensioen. Ton Heerts, interim-voorzitter FNV, sprak tijdens het Ledencongres de leden toe over De Nieuwe Vakbeweging. Het volgende Ledencongres vindt maandag 15 april 2013 plaats. |


Toppers plaats in het Hof van Saksen in Nooitgedacht.

11

Thema geluid toegevoegd aan arbocatalogus recreatie Beeld P&I

Naast de thema’s Agressie en Geweld, Klimaat en Lichamelijke Belasting is nu ook het thema Geluid toegevoegd aan de digitale arbocatalogus. De arbocatalogus bundelt de belangrijkste risico’s en oplossingen die betrekking hebben op arbothema’s en is van toepassing op alle werkgevers en werknemers in de recreatiebranche. In de recreatiebranche kan de blootstelling aan geluid hoog zijn. Geluid kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld harde muziek. Denk aan cafés, disco’s, recreatieruimten en zwembaden. Maar ook op andere plekken komen schadelijke geluidsniveaus voor. Denk hierbij aan groentechnische werkzaamheden, waar het geluidsniveau vooral bepaald wordt door gereedschappen en machines. Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen. Zo erg dat het kan leiden tot lawaaislechthorendheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest. Om werknemers hiertegen te beschermen moeten plaatsen en werkzaamheden geïnventariseerd worden waar dit gevaar zich voordoet en moeten maatregelen getroffen worden. In de arbocatalogus worden oplossingen en preventieve maatregelen aangereikt waar werkgevers en werknemers echt iets mee kunnen. De arbocatalogus recreatie vind je op www.sectorrecreatie.nl. | Te veel geluid op het werk kan zonder gehoorbescherming het gehoor beschadigen.

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is tijdens de Horecava gecertificeerd voor het EKO-keurmerk Horeca. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de inkoop van gecontroleerd biologische herkomst is. Het Openluchtmuseum is het twaalfde restaurant in Nederland met het EKO-keurmerk Horeca. Maar ook meteen het grootste. Op acht locaties op het museumterrein in Arnhem komen jaarlijks een half miljoen gasten voor eten en drinken waaraan maximale aandacht is besteed. Dat begint al bij de inkoop. Het Openluchtmuseum wil dat de leveranciers biologische kwaliteit leveren, liefst van dichtbij en van boeren en verwerkers die ze persoonlijk kennen. Boeren en tuinders worden begeleid bij de omschakeling naar biologisch. Omdat het museum een flinke afnemer is, kan het hun ook de zekerheid bieden dat omschakelen een goede keus is. Om voor het EKO-keurmerk Horeca in aanmerking te komen, moet een restaurant minimaal 40% biologisch inkopen. Dat wordt onafhankelijk gecontroleerd door de Stichting EKO-keurmerk, onder andere aan de hand van de inkoopadministratie. Alleen producten en ingrediënten van gecertificeerd biologische leveranciers tellen mee. | Het Openluchtmuseum is het twaalfde restaurant in Nederland met het EKO-keurmerk Horeca, maar wel meteen het grootste.

Beeld VVB

Horeca Openluchtmuseum EKO-gecertificeerd


12

Nieuws

Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk bruikbare

Prestatieverhoging, kaart het aan bij je werkgever! In de cao horeca staat een artikel over de prestatieverhoging. De prestatieverhoging is niet nieuw, maar ten opzichte van de vorige cao horeca is er een belangrijke verschuiving in: als je werkgever niets onderneemt, dan is het belangrijk dat jij de prestatieverhoging aankaart. Beeld Anne Hamers Let op dat je werkgever een duidelijk beoordelingssysteem heeft voordat hij met jou een beoordelingsgesprek voert.

In de vorige cao horeca was er al sprake van een prestatieverhoging. De kern was dat een werkgever een uniform beoordelingssysteem moest invoeren en een beoordelingsgesprek met de werknemer moest hebben. Deed de werkgever dat niet, dan had de werknemer recht op een loonsverhoging van 2 procent. De bal lag dus bij de werkgever om actie te ondernemen. In de nieuwe cao horeca die op 1 augustus 2012 is ingegaan en tot 31 december 2013 loopt, is de regeling veranderd en ligt de bal juist bij jou, de werknemer. De cao horeca zegt er nu dit over: 1 De verhoging van het loon is afhankelijk van de uitkomst van de beoordeling die je werkgever heeft gemaakt van de bereikte resultaten in relatie tot je werkafspraken en de afspraken die over je persoonlijke ontwikkeling in het begin van het jaar zijn gemaakt. 2 Voorwaarde: je bent op 1 januari ten minste een vol kalenderjaar in dienst geweest in dezelfde bedrijfsfunctie, bij dezelfde werkgever.

3 Deze verhoging bereken je over het loon per 31 december van enig jaar. 4 Als je werkgever geen beoordelingssysteem toepast of geen beoordelingsgesprek heeft gevoerd, heb je toch recht op een prestatieverhoging. Je zult dat voor 1 april na het beoordelingsjaar bij je werkgever moeten melden. Je werkgever heeft dan nog de kans de beoordeling te doen volgens onvoldoende, voldoende of goed presteren en naar prestaties en resultaten een prestatieverhoging toe te kennen. Als je werkgever daar niet op ingaat, heb je alsnog recht op 2 procent prestatietoeslag. 5 De verhogingen zijn van toepassing totdat het eindloon van je loonschaal is bereikt. Kortom, jij als werknemer moet in actie komen als je werkgever niets onderneemt, dus kaart het onderwerp zo snel mogelijk bij je werkgever aan. Vraag hem schriftelijk om een beoordelingsgesprek en let op dat hij een duidelijk beoordelingssysteem heeft voordat hij met jou een beoordelingsgesprek voert. Alleen dan kun je controleren of de criteria waaraan je moet voldoen correct zijn en tot jouw werkzaamheden behoren. |

Meldpunt faillissementsfraude Omdat we het idee hebben dat het regelmatig niet in de haak is met faillissementen in de horeca waarbij we het vermoeden hebben dat er fraude in het spel is, zoals je ook in de vorige Horeca Info hebt kunnen lezen, hebben we een meldpunt geopend op www.fnvhoreca.nl. Je kunt via dit meldpunt aan ons laten weten wanneer jij denkt dat er sprake kan zijn van faillissementsfraude. Aan de hand van de meldingen bepalen we wat de volgende stap wordt. Denk daarbij aan het opstellen van een zwartboek dat we bespreken met werkgeversvertegenwoordigers en/of dat we naar buiten brengen in de media. Of opnieuw een onderzoek laten uitvoeren om met de nieuwste onderzoeksgegevens het onderwerp weer prominent op de (politieke) agenda te krijgen. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk bruikbare meldingen krijgen! Ga naar www.fnvhoreca.nl voor het meldpunt. | Beeld Ingrid Joustra


meldingen krijgen. Zie www.fnvhoreca.nl voor meldpunt faillissementsfraude.

13

Werk je in de keuken van een zorginstelling? Bedenk dan met je keukenbrigade een 3-gangenmenu dat toepasbaar is binnen de zorg, waarbij de ingrediĂŤnten niet meer dan â‚Ź 4,- mogen kosten. Schrijf je voor 15 februari in en wie weet worden jullie winnaar van het beste menu van de zorg. Tijdens de Zorgtotaalbeurs die van 13 t/m 15 maart in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, strijden negen teams tegen elkaar. Er vinden drie wedstrijdrondes plaats waarin drie teams tegen elkaar koken. Per wedstrijdronde gaat een team door naar de finale op 15 maart. Meer weten? Ga naar www.hetbestemenuvandezorg.nl. |

Al twee keer is het ledenparlement van FNV in beweging als proef bijeengekomen. Dit is het hoogste democratische orgaan van de nieuwe vakbeweging. Op 8 februari is er weer een bijeenkomst.

Het ledenparlement is in het leven geroepen om leden meer directe zeggenschap te geven. De honderd leden die in het ledenparlement zitten, zullen namelijk gekozen worden door bij de nieuwe vakbeweging aangesloten leden. Het ledenparlement benoemt onder meer de vertegenwoordigers die in het algemeen en dagelijks bestuur van de koepel zitten en stelt de hoofdlijnen en uitgangspunten op waarmee de koepel afspraken gaat maken met partijen als werkgevers en kabinet. Het ledenparlement geeft

Beeld Sebastiaan ter Burg

Het beste Ledenparlement weer menu van bij elkaar de zorg

dus een mandaat aan het koepelbestuur om te onderhandelen als de uitgangspunten zijn bepaald. Nieuwsgierig wat er besproken wordt? Op onze website zetten we de stukken. |

Het ledenparlement is in het leven geroepen om leden meer directe zeggenschap te geven.

Vakantie vieren in eigen stad

Het aanbod aan activiteiten was enorm divers: onder meer schaatsen op het dakterras van Doubletree by Hilton, sustainable food and art market in het Conscious-hotel, een pop-up gallery in het Andaz-hotel, een rooftop winter bbq bij het Albus-hotel en de Q-music Party in het NH Barbizon Palace-hotel. Voor medewerkers van de hotels was het eens wat anders dan anders. Zo stond een medewerker marketing van het hotel Doubletree by Hilton enthousiast warme chocolademelk uit te delen aan de bezoekers die de vrieskou trotseerden om op het dakterras te schaatsen en het uitzicht te bewonderen. Bij de opening pleitte de nachtburgemeester van Amsterdam dat hotels meer feestjes moeten organiseren voor bewoners uit de stad, zeker nu mensen minder op vakantie gaan. |

Beeld Aafke Jochems

Het tweede weekend van januari vond voor het eerst de Amsterdamse Hotelnacht plaats. In tal van hotels werden creatieve, culturele en culinaire evenementen gehouden, terwijl voor een schappelijke prijs in de hotels gelogeerd kon worden. Voor Amsterdammers betekende het vakantie vieren in eigen stad.

Tijdens de Amsterdamse Hotelnacht was de ijsbaan op het dakterras van Doubletree by Hilton populair.


14

De vraag

Illustratie Marian Latour

Heb jij een eindejaarsuitkering gekregen? Wat vind jij? We blogden op onze site over bovenstaande vraag en je kon meestemmen via een poll. Hieronder enkele reacties op ons blog over de eindejaarsuitkering.

“Ik heb nog nooit een eindejaarsuitkering gekregen. Kan ik dit over al die jaren nog krijgen met terugwerkende kracht?” Antwoord FNV Horeca op blog: “Als je een volledig kalenderjaar in dienst bent geweest bij dezelfde werkgever heb je recht op een eindejaarsuitkering. Dit kun je tot vijf jaar met terugwerkende kracht nog vorderen.” “Mijn bazin weigert me om de eindejaarsuitkering uit te betalen. Ik werk daar al sinds juli 2011 en heb dus wel een heel kalenderjaar gewerkt. Ik werk daar op een contract van 34 uur per week.”

Uitkomsten poll* Horeca Leden:

47% nee

53% ja

Niet-leden: 30% ja

0%

20%

70% nee

40%

60%

80%

100%

Catering* 77% nee

Leden: 23% ja

81% nee

Niet-leden: 19% ja

0%

20%

40%

60%

80%

100%

“Ik werk al anderhalf jaar voor dezelfde werkgever en die is niet echt zo van de horeca-cao en dergelijke. Ze zegt dat ze nog nooit van de eindejaarsuitkering had gehoord in de horeca. Ik heb ook echt een huis-tuin-en-keukencontract, dat volgens mij van internet is geplukt.” “Mijn werkgever is geen lid van een organisatie die de nieuwe cao heeft bereikt en de nieuwe cao is niet algemeen verbindend verklaard, zegt hij, dus krijgen wij de loonsverhogingen ook niet, zolang die nog niet verbindend verklaard is. Als klap op de vuurpijl hebben we opeens ook te horen gekregen dat we geen eindejaarsuitkering meer krijgen, terwijl hij acht maanden op mijn loonstrook stond onder reserveringen. Dat kan toch niet zomaar!” Antwoord FNV Horeca: “De vorige cao horeca die in maart 2012 afliep was algemeen verbindend verklaard, en is daarmee onderdeel geworden van de individuele arbeidsovereenkomst. Daarom blijven sommige cao-bepalingen onderdeel uitmaken van je arbeidsovereenkomst, ook al is de cao inmiddels afgelopen. Artikel 11 van de oude horeca-cao heeft nawerking. Dit betekent dat wanneer de cao horeca van toepassing is verklaard op je arbeidscontract, je recht hebt op de eindejaarsuitkering. Kijk dus goed je contract na of de cao van toepassing is verklaard op jouw arbeidscontract. Als dit zo is, geldt de eindejaarsuitkering ook voor jou en is er geen onderscheid tussen gebonden en ongebonden werknemers.” |

Recreatie*

20%

32% nee

68% ja

Niet-leden:

0%

34% nee

66% ja

Leden:

40%

60%

80%

100%

*Omdat in de catering en recreatie geen eindejaarsuitkering geldt, was de vraag voor deze sectoren anders, namelijk: Moet jij werken op een feestdag?

Volgende vraag: Heb jij jaarlijks een beoordelingsgesprek? Wil jij ook meebloggen over deze vraag of je stem erover uitbrengen? Ga naar de website van je sector: www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl of www.fnvrecreatie.nl.


Hoe zit het ook alweer?

Tekst Tessa Monfrooy

Cao en eindejaarsuitkering

Eindejaarsuitkering: € 21.818,68 : 100 x 1,25 = € 272,73 Jan moet in december 2012 dus een bruto-eindejaarsuitkering van € 272,73 hebben ontvangen.

Wachtperiodiek en nulurencontract Werknemers die in een wachtperiodiek zijn ingeschaald of een nulurencontract hebben, hadden in december 2012 eveneens nog recht op de eindejaarsuitkering. Ook werknemers die ziek zijn (geweest) hadden nog eenmalig recht op een eindejaarsuitkering. Leerlingen hadden geen recht meer op de eindejaarsuitkering, maar zij profiteren van forse verhogingen van het basisloon in januari en juli 2013. In de cao catering en cao recreatie is geen eindejaarsuitkering opgenomen. Echter, als een regeling is opgenomen in het bedrijfsreglement, dan heb je wel recht op de eindejaarsuitkering.

2013 compensatie

Heel 2012 in dienst Wanneer jij afgelopen jaar het hele kalenderjaar in de horeca in dienst bent geweest bij dezelfde werkgever, dus van 1 januari tot en met 31 december 2012, dan heb jij in december als het goed is de eindejaarsuitkering van 1,25% gekregen waar jij recht op hebt. De 1,25% is berekend over je bruto-jaarloon inclusief je vakantietoeslag, zie ook het rekenvoorbeeld. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, maar je hebt de uitkering onterecht niet gekregen, dan kun je je werkgever hierop aanspreken. Als jouw werkgever daar niet op reageert, kun je de eindejaarsuitkering vorderen met een aangetekende brief.

Rekenvoorbeeld Jan werkt bij een restaurant. Hij is ingedeeld in functiegroep IV en ontvangt een brutoloon van € 1.683,54 per maand. Hij heeft geen toeslagen ontvangen in 2012. Bruto-jaarloon: € 1.683,54 x 12 = € 20.202,48 Vakantietoeslag (8%): € 20.202,48 : 100 x 8 = € 1.616,20 Jaarloonsom: € 20.202,48 + € 1.616,20 = € 21.818,68

2012 was het laatste jaar dat werknemers in de horeca deze eindejaarsuitkering konden afdwingen. In de horeca-cao 2012-2013 is opgenomen dat de eindejaarsuitkering in 2012 voor de laatste keer werd uitgekeerd. In 2013 is deze regeling dus vervallen. Dit betekent echter niet dat je als werknemer met lege handen achterblijft. Het vervallen van de regeling wordt gecompenseerd door een loonsverhoging, ook van 1,25%. Deze loonsverhoging gaat al vanaf deze maand, januari 2013, in. Wanneer jij dus in 2012 nog recht had op de uitkering, krijg jij in januari de loonsverhoging ter compensatie van het vervallen van de regeling. Hou je loonstrookje goed in de gaten of deze loonsverhoging je daadwerkelijk toegekend is! |

De mensen van ons Voorlichtingsen Informatiecentrum hebben veel kennis die ze graag telefonisch (0900-202 23 23 € 0,20 p/min voor leden) of online met je delen: ga naar www.fnvhoreca.nl, www.fnvcatering.nl of www.fnvrecreatie.nl en klik op Je Vraag.

15


16

Tekst Aafke Jochems Beeld Aafke Jochems, SVH en Harry de Wit

Van links naar rechts - HorecaHelden - Horecaplein - Proeven

Horecava in teken van bewust ondernemen

“Er is geen crisis, consumenten geven

De grootste horecabeurs van het land, de Horecava, vond begin januari plaats in de Amsterdamse RAI. De editie van dit jaar stond in het teken van bewust ondernemen, al kreeg het onderwerp (al dan niet) crisis ook de nodige aandacht. FNV Horeca had een actieve rol op het festivalachtige XpertPlaza met cv-checks, loopbaancoaching en juridisch advies, en organiseerde Ren je Rot voor leerlingen. Crisis? Er is helemaal geen crisis! Deze boude bewering maakte Frits Spangenberg van het onderzoeksbureau Motivaction tijdens de opening van de Horecava. “De spaartegoeden lopen op en kijk eens naar die 70 miljoen euro die we eind vorig jaar aan vuurwerk hebben uitgegeven”, stelde hij. “Er is geen crisis in Nederland, consumenten zijn wel kritischer en bewuster geld gaan uitgeven. Het is de invloed van de media dat het consumentenvertrouwen zo laag is.” Motivaction had in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland onderzoek gedaan naar de horeca bij 1000 ondervraagden thuis en Spangenberg presenteerde de uitkomsten aan de hand van vier voorbeeldvragen. • 62% van de ondervraagden bezoekt minder vaak een restaurant. Daarbij maakte hij wel de kanttekening dat dit percentage met name bestaat uit gasten die voorheen al geen restaurant bezochten.

• 57% van de mensen is van mening dat de horeca het initiatief moet nemen om duurzaamheid en het gebruik van biologische producten te stimuleren. • 53% geeft aan dat zij bereid zijn om extra te betalen voor duurzame producten. “Maar dan moet de horeca dat wel expliciet aanbieden. Gewoon doen en durven”, aldus Spangenberg. • Een kwart van de ondervraagden (26%) baseert zijn of haar restaurantkeuze op online reviews.

Snelheid van bedienen Ook de Horecava-organisatie liet dit jaar weer onderzoek doen naar de horeca anno 2013. Uit hun onderzoek, gehouden onder 729 horecaondernemers en zo’n 1000 consumenten, blijkt dat horecaondernemers en gasten er soms verschillende meningen op na houden als het gaat om de wensen en prioriteiten van de gast. Met name op het gebied van snelheid

Van links naar rechts - FNV Horecabond op XpertPlaza - XpertPlaza - NK Horeca voor koks

van bedienen en gezond eten is het verschil groot. Voor 95 procent van de gasten staat snelheid van bedienen bij horecabezoek boven aan de lijst, terwijl de ondernemer denkt dat dit bij nog geen driekwart van de consumenten het geval is. 80 procent van de gasten acht gezond eten van belang, maar de ondernemer schat dat dit slechts voor 57 procent zwaar weegt. Ook opvallend is dat ruim driekwart van de Nederlanders die uit eten gaat het belangrijk vindt dat er zo weinig mogelijk voedsel wordt weggegooid. De ondernemer vermoedt dat dit bij iets meer dan de helft een rol speelt. Maar liefst 94 procent van de gasten vindt prijsstelling een belangrijk aspect. Het blijkt dat de ondernemer van mening is dat dit bij ruim driekwart (77 procent) van het publiek een grote rol speelt. Een kwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder gaat gemiddeld een keer per maand of vaker naar een restaurant. Op de vraag wat


17 Van links naar rechts - Deelnemers Ren je Rot - Voorronde Ren je Rot - Ren je Rot winnaar Nienke

wel kritischer en bewuster geld uit” men een redelijke prijs vindt voor één hoofdgerecht plus één drankje in een restaurant, wordt gemiddeld € 18,72 genoemd. Een ruime meerderheid (57%) vindt online kortingsacties om goedkoop uit eten te gaan aantrekkelijk. Ook geeft driekwart van de Nederlanders aan bij het uit eten gaan graag de mogelijkheid te hebben om een glas gratis kraanwater te bestellen.

Seinen op groen Het FoodService Instituut (FSIN) maakte op de horecabeurs bekend dat de Nederlandse horeca goed inspeelt op de zoektocht naar ‘goedkoop’ van de consument. Een gemiddeld 3-gangendiner is aanmerkelijk aantrekkelijker geworden: in 2012 was de prijs gemiddeld € 27,45, wat een daling van ruim 15% is ten opzichte van het jaar ervoor. Ook dit jaar constateerde het FSIN dat de omzet van de supermarkten opnieuw omhoog is gegaan, terwijl de buitenshuisconsumptie van food in 2012 is gekrompen met 1,1%, hoewel dat minder is dan werd gevreesd. Het FSIN stelt dat de consument buitenshuisconsumptie ziet als iets wat bij de gewenste manier van leven hoort. Dat betekent dat alle seinen op groen komen te staan, zodra het consumentenvertrouwen merkbaar gaat stijgen. Tot die tijd blijven vooral concepten

met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding het goed doen en lijden de klassieke horecaconcepten, met een relatief duur aanbod, het meest, aldus FSIN.

Kloppend hart Het XpertPlaza was het kloppend hart van hal 9 waar FNV Horeca te vinden was. Dit keer geen stand, maar een stamtafel en een festivaltent waarin bezoekers loopbaanadvies konden krijgen en hun cv konden laten checken door FNV Horeca-bestuurder Milen van Boldrik, en juridisch advies konden inwinnen bij Tessa Monfrooy van ons Voorlichtings- en Informatiecentrum. Op het podium van XpertPlaza vonden uiteenlopende activiteiten plaats, zoals masterclasses van vooraanstaande koks en de bekendmaking van de HorecaHelden 2013 in vier categorieën: Wim Bos (restaurant), Jeroen Ketting (dranken), Laura van Renen (fastservice) en Pieter Oostveen (hotel). Op de laatste dag van de Horecava organiseerde FNV Horeca, samen met SVL en SVH, Ren je Rot voor leerlingen om aandacht te vragen voor goed gastheerschap. De deelnemers werden gejureerd door SVH Meestergastheer Johan Kragtwijk van Grand Restaurant Karel V in Utrecht en Jessica Snoek, de winnares van Ren je Rot 2012.

Wedstrijden en winnaars De Horecava stond bol van de wedstrijden en dus winnaars. FNV Catering-lid Roland Biermans van Appèl Catering in Roermond was de winnaar van het Lekkerste Broodje, categorie Catering. Kim Delissen, werkzaam bij Dutch Kitchen (HMS Host) op Schiphol, won het Lekkerste Broodje in de categorie Horeca. De Gouden Koksmuts werd uitgereikt aan Roy Eijkelkamp, souschef bij restaurant De Bokkedoorns in Overveen. Emiel Kwekkeboom, chef de partie bij Restaurant La Rive in Amsterdam, won het Zilveren Koksmes. Ton Opgenhaffen, kastelein van café La Clé in Maastricht, werd Nederlands Kampioen Biertappen 2013. Alfred van Dijk en Mark Augustinus (restaurant Het Oude Dykhuys in Lisserbroek) wonnen de wedstrijd NK Leermeester-Leerling.

Leerlingen gastheer/-vrouw gingen op verschillende onderdelen van het gastheerschap de strijd met elkaar aan. Gelet werd op vakbekwaamheid, service, presentatie en natuurlijk snelheid. Nienke Leegwater, tweedejaars van het Horizon College in Heerhugowaard, ging met de hoofdprijs naar huis: een etiquetteworkshop gegeven door butler Laurens. Jurylid Johan Kragtwijk: “Een gastheer of gastvrouw moet natuurlijk een goede uitstraling hebben en goed gekleed zijn. Maar goede communicatie met de gast is wat mij betreft het belangrijkste.”| Van links naar rechts - Lekker snacken - Masterclass Erik van Loo - Masterclass Paul van der Bunt


18

Tekst Aafke Jochems Beeld P&I

Cao-onderhandelingen voor betere arbeidsvoorwaarden dagrecreatie

Werk je in de dagrecreatie?

Op 31 maart loopt de huidige cao dagrecreatie af. Deze cao wijkt op enkele punten af van de cao recreatie (bestemd voor werknemers in de verblijfsrecreatie en zwembaden). FNV Recreatie wil inzetten op de verbetering van de cao dagrecreatie, zodat die meer aansluit op de cao recreatie, maar heeft daarvoor natuurlijk de inbreng nodig van werknemers in de sector. Wat willen de medewerkers bij dagattracties en buitensportbedrijven graag afgesproken zien in de nieuwe cao dagrecreatie?

Het kan verwarrend overkomen: als je bij een dagrecreatiebedrijf werkt, hoeft het niet altijd zo te zijn dat je arbeidsvoorwaarden uitgaan van de cao dagrecreatie. Zo zijn er dagrecreatiebedrijven die bijvoorbeeld de cao recreatie hanteren of de cao horeca. Maar toch nog altijd rond de 115 bedrijven (zie lijst op www.fnvrecreatie.nl) gaan uit van de cao dagrecreatie. Deze eenjarige cao is de laatste jaren steeds stilzwijgend verlengd. Nu hebben we besloten de cao officieel op te zeggen en actief het onderhandelingstraject in te gaan.

Sinds 1 juli 2012 vallen de buitensportbedrijven onder de cao dagrecreatie.

Daarbij moeten we wel aangeven dat de loonsverhogingen, voor veel werknemers het belangrijkste van een cao, altijd die van de cao recreatie volgden. Zo is in de cao recreatie die 1 juli 2012 is ingegaan, afgesproken dat de recreatiewerknemers per 1 januari 2013 1 procent loonsverhoging krijgen en dat geldt dus ook voor de cao dagrecreatie. Verschillen kleiner maken Op andere terreinen wijkt de cao dagrecreatie af. De cao recreatie gaat bijvoorbeeld uit van een 38-urige


19

Praat dan mee over nieuwe cao! werkweek, terwijl die van de dagrecreatie 40 uur telt. De dagrecreatiebedrijven zijn niet verplicht aangesloten bij een pensioenfonds – alleen op vrijwillige basis–, waardoor het kan voorkomen dat je geen pensioen opbouwt. Evenmin zijn de bedrijven aangesloten bij het Sociaal Fonds. Nadeel voor een werknemer kan zijn dat je geen aanspraak kunt maken op tegemoetkoming van studiekosten. Destijds hebben wij ingestemd met deze cao, omdat het er toen naar uitzag dat er niks geregeld zou worden voor deze specifieke werknemers. Iets geregeld, is altijd beter dan helemaal niets. We willen echter de verschillen tussen de twee cao’s kleiner maken. Beter gezegd: wij willen dat de cao dagrecreatie meer in lijn komt met de arbeidsvoorwaarden van de cao recreatie. Maar dat hangt natuurlijk niet van ons af. Het gaat erom dat de werknemers in de dagrecreatie dat ook vinden en daarom hebben wij, mocht je onder de cao dagrecreatie vallen, jouw inbreng nodig! Buitensportbedrijven Voorheen vielen overigens de buitensportbedrijven onder de cao recreatie. Dat is sinds 1 juli 2012 gewijzigd, nu vallen ze onder de cao dagrecreatie. Voor werknemers die voor 1 juli 2012 bij een buitensportbedrijf werkten, zijn de arbeidsvoorwaarden gelijk gebleven, maar ben je na die datum bij een ander buitensportbedrijf gaan werken, dan geldt de cao dagrecreatie.

Cao-commissie bijeen op 27 februari Op woensdag 27 februari komt de cao-commissie recreatie bijeen in NH Hotel Utrecht van 10.30 tot uiterlijk 15.00 uur, inclusief gratis lunch. Op deze bijeenkomst willen we ruim de tijd besteden aan de cao dagrecreatie, aangezien in maart de onderhandelingen met de werkgevers beginnen en de nieuwe cao op 1 april 2013 zou moeten ingaan. We vinden het heel belangrijk dat niet alleen leden maar ook niet-leden naar deze bijeenkomst toe komen, zodat we samen de uitgangspunten kunnen formuleren voor de nieuwe cao. Kom hier naartoe en neem je collega’s mee, ook al zijn ze geen lid! Hoe meer werknemers van zich laten horen, hoe meer gewicht we in de schaal kunnen leggen bij de onderhandelingen. Meer informatie: j.bijlsma@fnvrecreatie.nl.

Geldt voor jou de cao dagrecreatie? Zoals ook al uit de tekst op de vorige pagina blijkt, hoeft de cao dagrecreatie niet per se te gelden voor iedereen die bij een dagrecreatiebedrijf werkt. Wil jij weten of jouw bedrijf de cao dagrecreatie hanteert, kijk dan op de lijst die we op onze website hebben geplaatst. Dat zijn alle bedrijven die zich bij werkgeversorganisatie Recron hebben aangesloten en waarvoor Recron de onderhandelingen voor de cao dagrecreatie voert. Denk hierbij aan grote organisaties als Libéma en Toverland, maar ook aan kleinere bedrijven en de buitensportbedrijven die sinds 1 juli vorig jaar niet meer onder de cao van de verblijfsrecreatie vallen. Kijk voor de lijst op www.fnvrecreatie.nl.

Johan Bijlsma, sectorbestuurder FNV Recreatie, heeft steekproefsgewijs leden gebeld die bij bedrijven werken die de cao dagrecreatie hanteren, om van hen te horen wat ze van de huidige cao vinden en wat voor hen de belangrijkste punten zijn die moeten verbeteren: “Ik heb gemerkt dat de leden die ik sprak, niet erg met de cao bezig zijn. Ze vinden het wel een goede zaak dat wij er aandacht aan besteden en dat we besloten hebben om de cao dit jaar niet stilzwijgend te verlengen, maar eerst werknemers te polsen. Ze hebben toegezegd dat ze zich in de cao gaan verdiepen en collega’s erbij gaan betrekken.” |

Johan Bijlsma, bestuurder FNV Recreatie: “Wij willen dat de cao dagrecreatie meer in lijn komt met de arbeidsvoorwaarden van de cao recreatie.”


20

Juridische Zaken

Overgang van onderneming, Als het bedrijf waar je werkt in andere handen komt, dan is in een regeling van het Burgerlijk Wetboek opgenomen dat je als werknemer overgaat op de verkrijger van de onderneming, oftewel op de nieuwe werkgever. Maar wanneer is er nu sprake van een overgang van onderneming? Waarmee moet je als werknemer rekening houden en hoe zit het met zieke werknemers? Juridisch medewerkers Najwa Boussaid en Lisa Winter leggen het uit.

Men spreekt van een overgang van onderneming als er sprake is van een overeenkomst waarbij een nieuwe werkgever de activiteiten van het bedrijf voortzet. Een fusie of een splitsing kan ook voor een overgang van onderneming zorgen. Bij een overgang van onderneming moet het echter wel zo zijn dat het bedrijf zijn identiteit behoudt. In de contractcatering is er vaak sprake van een contractwissel of contractwijziging. Om in dat geval van een overgang te kunnen spreken, moet het gaan om een overdracht van onderneming tussen opdrachtgever en een opvolgende nieuwe cateraar. Toch blijft het van geval tot geval de vraag of er al dan niet sprake is van overgang van onderneming.

Economische eenheid Van belang is dat de economische eenheid haar identiteit behoudt. Onder een economische eenheid verstaan we alle organisaties die gericht zijn op levering van goederen of verlening van diensten, ongeacht of er winst wordt gemaakt. Of de identiteit behouden wordt, is afhankelijk van de volgende elementen: • De aard van de betrokken onderneming of vestiging. • Het al dan niet overdragen van zogenaamde materiële activa, zoals gebouwen en materiaal. • De waarde van de immateriële (niet-tastbare) activa op het tijdstip van de overdracht. Denk daarbij aan goodwill. • Het al dan niet overnemen van vrijwel al het personeel door de nieuwe ondernemer. • Het al dan niet overdragen van de klantenkring. • De mate waarin de voor en na de overdracht verrichte activiteiten met elkaar overeenkomen. • De duur van de eventuele onderbreking van activiteiten.

In de contractcatering speelt overgang van onderneming een grote rol en gelden uitzonderingsgevallen Aan de hand van deze elementen beoordeelt de Nederlandse rechter of er sprake is van een overgang van onderneming. Welke criteria de doorslag geven hangt onder meer af van de aard van de onderneming of vestiging. Het vraagstuk van de overgang van onderneming is

ingewikkelde materie. Laat je daarom altijd bijstaan door ons, als je op je werk geconfronteerd wordt met overgang van onderneming.

Overgang van onderneming bij contractcatering In de contractcatering speelt overgang van onderneming een grote rol en gelden uitzonderingsgevallen. Denk bijvoorbeeld aan de cateringmanager of regiomanager die op verschillende locaties werkzaam is. Indien een of meerdere locaties overgaan naar een andere cateraar moet aan de hand van de band die de betreffende werknemer met de overgedragen locatie heeft, worden beoordeeld of deze werknemer overgenomen wordt. In het zogenaamde Sodexo-arrest van 2005 heeft het EG-Hof bepaald dat er sprake is van overgang van onderneming als een opdrachtgever een cateringovereenkomst opzegt en de opdracht aan een andere cateraar geeft. Zelfs als de tweede cateraar niets van de eerste cateraar overneemt, maar wel net als de eerste cateraar de beschikking krijgt over water, energie, de benodigde bedrijfsruimte en de bijbehorende uitrusting (zeg maar de ‘potten en pannen’). Volgens het Hof diende Sodexo (de tweede cateraar) het personeel over te nemen. In het veelbesproken artikel 10 & 11 van de cao catering zijn specifieke regels opgenomen over de contractwissel. Het voert in dit artikel te ver om daar dieper op in te gaan.

Gevolgen van overgang Het Nederlandse recht beschermt de werknemer tegen achteruitgang bij een overgang van onderneming. In beginsel gaan de rechten en plichten die voortvloeien uit een arbeidsovereenkomst automatisch over op de nieuwe werkgever. De gebondenheid van de nieuwe eigenaar aan je arbeidsovereenkomst heeft tot gevolg dat deze aansprakelijk is voor eventuele schulden die voortkomen uit de arbeidsovereenkomst van de vorige ondernemer. Ook als deze dateren van vóór het tijdstip van de overdracht. Uit een zaak, die door FNV Bondgenoten is aangespannen, blijkt dat een arbeidsbetrekking voldoende is voor het overgaan van de werknemer. De vraag is daarmee wel ontstaan of deze uitspraak ook consequenties heeft voor de payrollconstructie en de detacheringconstructie. De oude werkgever blijft, naast de nieuwe werkgever, aansprakelijk voor verplichtingen (tegenover medewerkers) die


21

Tekst Najwa Boussaid en Lisa Winter Beeld P&I

wat we ermee bedoelen zijn ontstaan vóór de datum van de overname. De oude werkgever blijft gedurende 1 jaar na de overgang van onderneming aansprakelijk. Hierbij kun je denken aan achterstallig loon, vakantiegeld of overuren, maar ook aan een vordering uit kennelijk onredelijk ontslag.

Zieke werknemers In principe gaat iedereen mee naar de nieuwe werkgever. Maar vaak worden (langdurig) zieke werknemers vergeten, aangezien zij tijdelijk geen deel uitmaken van het werkproces. De Kantonrechter Amsterdam heeft in 2011 bepaald dat zieke werknemers niet altijd overgenomen hoeven te worden bij overgang van onderneming. Als het gaat om blijvende arbeidsongeschiktheid waarbij de werknemer niet meer in staat is om werkzaamheden binnen het project of het bedrijfsonderdeel te verrichten, dan is sprake van een doorbroken band. De zieke werknemer gaat dan niet mee in de overgang. Deze uitspraak is in lijn met een uitspraak van de Hoge Raad in 2005. Hierin werd bepaald dat een werknemer die geschorst was, geen werkzame werknemer van de onderneming was en daarom ook niet meeging met de overgang. De bovenstaande uitspraak is echter een uitzondering op de regel. In 2011 zijn er meerdere uitspraken geweest waarin is bepaald dat een zieke werknemer in beginsel niet mag worden uitgesloten van het overgangsproces. Toch kunnen er zoals uit het arrest van de kantonrechter Amsterdam blijkt, redenen zijn dat de zieke werknemer niet voor een overgang in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je als zieke werknemer bij een overgang van onderneming niet vergeten wordt!

Nieuwe arbeidsovereenkomst In beginsel verandert er niets voor de werknemers die zijn overgenomen. Er hoeven dan ook geen nieuwe afspraken over de arbeidsovereenkomst of de arbeidsvoorwaarden te worden gemaakt. Het komt voor dat de nieuwe werkgever werknemers na een overgang van onderneming een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt. De werknemer hoeft de nieuwe arbeidsovereenkomst niet te accepteren. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarin het wenselijk is om de nieuwe arbeidsovereenkomst aan te nemen. Deze nieuwe overeenkomst moet minimaal dezelfde rechten en plichten bevatten als het oude contract. Als dit niet het geval is, dan kun je je nieuwe werkgever hierop aanspreken en om aanpassing verzoeken. Aangezien er geen sprake is van een nieuw dienstverband, mag er ook niet opnieuw een proeftijd worden overeengekomen. De overgang van onderneming kan overigens ook een verbetering opleveren. Bijvoorbeeld als het bedrijf waarin je werkzaam bent samengaat met een onderneming waar betere arbeidsvoorwaarden gelden en de nieuwe eigenaar besluit om de arbeidsovereenkomsten van de werknemers van het overgenomen bedrijf daarop aan te passen. In elk geval dient de oude werkgever je volledig en op juiste wijze over je rechtspositie te informeren. Je dient bij het accepteren van een nieuwe arbeidsovereenkomst wel in je achterhoofd te houden dat je je niet meer op je oude rechten en plichten kunt beroepen. Deze komen immers te vervallen op het moment dat je de nieuwe arbeidsovereenkomst ondertekent.

Lisa Winter: “De oude werkgever blijft, naast de nieuwe werkgever, aansprakelijk voor verplichtingen die zijn ontstaan vóór de datum van de overname.”

>


22 Najwa Boussaid: “Overgang van onderneming is ingewikkelde materie. Laat je daarom altijd bijstaan door ons, als je geconfronteerd wordt met een overgang van onderneming.” Wijziging van cao Er zijn situaties denkbaar dat er een verandering in de cao optreedt. Van belang is daarbij of de cao die onder de oude werkgever van toepassing was, algemeen verbindend verklaard is. Deze cao’s zijn terug te vinden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In beginsel blijft de cao gelden voor de werknemers die werkzaam waren bij de oude werkgever op het tijdstip van de overgang. Op deze hoofdregel zijn echter meerdere uitzonderingen. Per geval moet worden beoordeeld welke cao nu van toepassing is na de overgang van onderneming. Na een overgang van onderneming is het ‘normale’ arbeidsrecht van toepassing als het gaat om de wijziging van arbeidsvoorwaarden.

Pensioen De regels met betrekking tot het pensioen bij overgang van onderneming liggen iets anders. Er zijn drie situaties te onderscheiden: 1. de oude werkgever heeft geen pensioenregeling maar de nieuwe werkgever wel; 2. de oude werkgever heeft een pensioenregeling maar de nieuwe werkgever niet; 3. beide hebben een pensioenregeling, maar deze zijn verschillend. In de eerste situatie geldt artikel 9 van de pensioenwet. Hierin is geregeld dat de pensioenregeling van de nieuwe werkgever ook geldt voor het overgenomen personeel. Hiervan kan alleen sprake zijn als de nieuwe werkgever voor de overgang van onderneming al een pensioenregeling heeft gesloten. In de tweede situatie gelden de regels van overgang van onderneming. De nieuwe werkgever moet dan de pensioenregeling van de oude werkgever overnemen. In de derde situatie gaan de rechten en plichten die voortvloeien uit een pensioentoezegging in beginsel niet over als

de nieuwe eigenaar het overgenomen personeel de bij hem geldende pensioenregeling aanbiedt, ook als deze ongunstiger is. De nieuwe eigenaar kan je deze pensioenregeling echter niet aanbieden als hij is gebonden aan verplichte deelname in een bedrijfstakpensioenfonds. Mochten er geen verplichtingen gelden voor de nieuwe werkgever, dan is deze vrij om tussen de verschillende pensioenregelingen te kiezen.

Verslechtering Het is mogelijk dat je arbeidsomstandigheden door de overgang feitelijk toch verslechteren. Te denken valt aan het flink toenemen van de afstand tussen je woning en de werkplek, of minder doorgroeimogelijkheden. Mochten er in jouw geval ernstige verslechteringen en belemmeringen zijn, dan is het mogelijk om bij de kantonrechter een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken. De wet regelt dat de arbeidsovereenkomst in bijzondere gevallen wordt geacht te zijn verbroken door toedoen van de werkgever. De reden van de beëindiging wordt dan voor rekening van de nieuwe werkgever gebracht. De bedoeling hiervan is dat de werkgever mogelijk een vergoeding moet betalen. Is er sprake van een verslechtering na een overgang van onderneming dan is het raadzaam om contact met ons op te nemen. Er dient immers per geval bekeken te worden welke mogelijkheden er zijn.

Bij een faillissement zijn de regels voor de overgang van onderneming niet van toepassing Faillissement Bij een faillissement zijn de regels voor de overgang van onderneming niet van toepassing. Het komt voor dat het aanvragen van faillissement misbruikt wordt, om zo aan de beschermende regels van de overgang van onderneming te ontkomen. In bepaalde gevallen kan dat aanleiding zijn om het faillissement te vernietigen. De situatie is anders als sprake is van surseance van betaling (ook wel uitstel van betaling genoemd), als de betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn. Deze procedure is gericht op voortzetting van de ondernemersactiviteit, waardoor de regels met betrekking tot een overgang van onderneming in beginsel van toepassing zijn. Mocht het bedrijf waar je werkt door een nieuwe ondernemer worden overgenomen, dan is het raadzaam hierover zoveel mogelijk informatie te verzamelen bij je oude en/of nieuwe werkgever. Bij twijfel over je rechtspositie kun je vanzelfsprekend bij FNV Horecabond terecht. |


23

Tekst Frank Jansen Beeld P&I

Langer werken? Langer pensioen opbouwen wordt mogelijk In 2013 wordt de AOW-leeftijd verhoogd met één maand, dus naar de dag waarop je de 65-jarige leeftijd plus één maand bereikt. Daarna wordt de AOW-leeftijd elk jaar verder verhoogd. Hierdoor moeten we allemaal langer werken.

Als je langer moet werken, is het logisch dat je ook langer pensioen opbouwt. Pensioenfonds Horeca & Catering en Pensioenfonds Recreatie hebben beide geregeld dat werknemers die geboren zijn in 1948 en langer moeten werken, ook langer pensioen opbouwen. Het gaat om de periode van de eerste van de maand waarin de 65-jarige leeftijd wordt bereikt tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit betekent dat je in 2013 in de horeca, catering en recreatie één tot twee maanden extra pensioen kunt opbouwen. Wat betekent de extra pensioenopbouw voor jou? Stel je bent geboren op 31 juli 1948, je werkt fulltime en je verdient op jaarbasis € 22.000. Het opgebouwde pensioen is € 1.500,- per jaar. Op 31 augustus 2013 ben je 65 jaar plus één maand. Vanaf die datum ontvang je AOW. De pensioendatum is de eerste van de maand waarin de 65-jarige leeftijd wordt bereikt. Jouw pensioendatum is dus 1 juli 2013. Door de wijziging van de

pensioenregeling kun je kiezen om het pensioen in te laten gaan op 1 juli 2013 of extra pensioen op te bouwen van 1 juli tot 31 augustus 2013 (= 2 maanden). Pensioengevend salaris Franchise 1 Pensioengrondslag

€ 22.000 € 11.000 (minus) € 11.000

Opbouwpercentage ouderdomspensioen Extra ouderdomspensioen = 1,5% x pensioengrondslag x periode opbouw (= 1,5% x € 11.000 x 2/12) Totaal ouderdomspensioen (= € 1.500 + € 27,50)

1,5%2 € 27,50 € 1.527,50

1 De franchise is het bedrag waarover je geen pensioen opbouwt en je geen pensioenpremie betaalt. 2 In het voorbeeld is uitgegaan van het opbouwpercentage van Pensioenfonds Horeca & Catering.

In de recreatie is het opbouwpercentage hoger, namelijk 2,0% per jaar.

Je krijgt door twee maanden langer pensioen op te bouwen elk jaar € 27,50 meer pensioen. Geboren in 1949 of later Ben je geboren in 1949 of later dan is op dit moment de extra pensioenopbouw voor jou nog niet geregeld. Echter, de AOW-leeftijd gaat in 2014 verder omhoog. Voor jou moet daarom ook worden geregeld dat langer pensioenopbouwen mogelijk wordt. Naast dit punt zijn er ook nog andere ontwikkelingen, zoals een mogelijke wijziging van de fiscale wet- en regelgeving, die waarschijnlijk gevolgen heeft voor de pensioenregeling en het pensioenfonds in jouw sector per 1 januari 2014. Werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers hebben daarom dit jaar overleg over de ontwikkelingen en zullen afspraken met elkaar maken. We houden je vanzelfsprekend op de hoogte. Meer informatie Kijk voor meer informatie over de wijziging van de pensioenregeling en voorbeelden op de website van jouw sector. |

Pensioenpremies 2013 werkgever / werknemer Horeca 8,4% / 8,4% (geen wijziging tov 2012) Catering 8,67% / 8,67% (geen wijziging tov 2012) Recreatie 11,0% / 11,0% (was in 2012 voor werkgever en werknemer elk 10%)


24

Tekst Liëll van Hezik Beeld P&I

Op de Werkvloer: Brothers in Bunnik

Fout kerstfeest in megaclub < >> Als ik om half 10 ’s avonds aankom, staat buiten al een lange rij tot aan de kassa en hebben de portiers het druk om bezoekers met hun tassen te controleren. Ook het garderobewerk begint op stoom te komen. Het thema vanavond is ‘het foute kerstfeest’. Sommige bezoekers zijn in kerstoutfit en van mijn collega’s van deze avond hebben velen op z’n minst een kerstmuts op.

>> Ik doe een zwart Brothers T-shirt aan en ga met Guy naar de koelruimte. Guy was in maart nog glazenophaler, nu werkt hij fulltime als assistent-manager. Hij maakt heel veel uren, vertelt hij, maar als je de avond begint met een goede voorbereiding, dan is het halve werk gedaan. Ik ben onder de indruk: zo’n 8000 liter bier is hier voorradig en in grote tanks zit sterkedrank die met een ingenieus slangetjesysteem door het plafond naar de bars gaat.

<

>

Even later mag ik biertjes tappen bij de bar in de grote zaal. Heb ik wel eens gedaan op feestjes, maar hier is het veel makkelijker, want het is zo ingesteld en precies afgemeten, dat je minimaal verspilt. De betaling is met muntjes die via een handig systeem meteen weggesluisd worden. Het is allemaal goed georganiseerd, alles verloopt efficiënt. Ook doordat de bezetting goed is. Ik denk dat hier op een gemiddelde avond wel 75 man werkt. Ieder weet precies wat zijn werkplek is en wat hij/zij moet doen. Een geoliede onderneming.


Komen we eens bij jou langs? Vinden jij en je collega’s het leuk als we eens bij ­jullie bedrijf langskomen voor deze serie? Geef je op via redactie@fnvhorecabond.nl en wie weet sta je op deze plek in een volgende Horeca Info!

2526

Net voor kerst gaat Liëll van Hezik, medewerker van ons Voorlichtings- en Informatiecentrum, naar een megaclub in Bunnik. En dan niet als gast, maar om een paar uur mee te draaien met de medewerkers. En ook nog niet in zomaar een club, maar in Brothers, onlangs uitgeroepen tot populairste megaclub van het land.

>

< Het is niet alleen drank dat je kunt bestellen, in een aparte ruimte bij het loungegedeelte kunnen de bezoekers broodjes kopen. Dat begint al storm te lopen. Ik ga daarna door naar de kleine zaal waar een dj in een soort skihut voor de muziek zorgt. Brothers kent meerdere ruimtes met verschillende muziekstijlen en er hangt een fijne sfeer. Vandaar ook dat de leeftijd van de bezoekers zo varieert: van 18 tot ongeveer 50 jaar, schat ik. Voor elk wat wils dus.

>

> Terug in de grote zaal, haal ik samen met een van de medewerkers de glazen

op. Ondertussen is het goed druk geworden. De vloer licht op met de maat van de muziek. Als ik hier zou wonen, zou ik in Brothers uitgaan ook leuk vinden, denk ik. Het zijn overigens niet alleen mensen uit de buurt, want bezoekers kunnen een speciaal arrangement boeken bij een naastgelegen hotel, zodat je na afloop zo je hotelbed in kunt. Het is ondertussen na middernacht en mijn korte avondbaantje zit erop. Ik vond het een hele belevenis om eens achter de schermen in zo’n professionele club te mogen meedraaien. |


26

Vereniging

www.fnvhorecabond.nl www.fnvhoreca.nl

www.fnvcatering.nl www.fnvrecreatie.nl

Waar bereik ik de bond? FNV Horecabond, waaronder FNV Horeca, FNV Catering en FNV Recreatie vallen, is op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar voor leden via het centrale telefoonnummer:

0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Met alle vragen over werk en inkomen in recreatie, catering en horeca kunnen leden op dit nummer terecht. De mensen van ons Voorlichtings- en Informatiecentrum zitten daar klaar om je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Voor ingewikkelder zaken brengen zij je in contact met juridisch medewerkers en andere specialisten. Zoals de WAO/WIA-begeleiders die je informeren over en ondersteunen in de voorbereiding voor een (her)beoordeling. Via dit telefoonnummer kun je verder nieuwe leden opgeven en verhuizing en/of verandering in je werksituatie doorgeven. LET OP: voor niet-leden geldt een apart telefoonnummer: 0900 - 239 10 00 (€ 0,50 p/min). De telefoonnummers van de voormalige regiokantoren van FNV Horecabond gelden niet meer.

FNV Horecabond

Vertrouwenspersonen

Bezoekadres: Louis Armstrongweg 100, 1311 RL Almere. Postadres: Postbus 1435, 1300 BK Almere. Telefoon: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/m). E-mail: info@fnvhorecabond.nl. Website: www.fnvhorecabond.nl. Het hoofdbestuur van FNV Horecabond is bereikbaar op: hoofdbestuur@fnvhorecabond.nl t.a.v. de secretaris.

Eric Vermaas (06 - 22 10 64 89) en Marijke Brands (06 - 52 34 27 16) zijn vertrouwenspersonen. Leden kunnen hen bellen als ze een klacht hebben over ongewenst gedrag van een bondslid tijdens een activiteit van de bond (dus niet voor klachten over je werk!). | Advertentie belastingservice 2012_Opmaak 1 23-10-12 11:28 Pagina 1

Ledenpas vanaf nu digitaal FNV Horecabond is overgestapt op een digitale ledenpas. Je kunt hem op ieder moment downloaden en uitprinten of opslaan op je smartphone. De ledenpas heb je nodig voor bijvoorbeeld de FNV Belastingservice, zie de advertentie op deze pagina, en bij een aantal partners van FNV Voordeel, zie de pagina hiernaast en de bijlage in dit blad. Ook vind je je lidnummer op de pas. Ga naar de speciale ledenpagina van de website van jouw sector. Nog geen inloggegevens? Registreer je dan eenvoudig en snel. Let op: de oude ledenpas is niet meer geldig!

LAAT GEEN GELD LIGGEN! De FNV vult gratis uw belastingaangifte in. Onze FNV Belastingservice: • is volgens onafhankelijke onderzoeken de beste van Nederland; • heeft meer dan veertig jaar ervaring; • is uitgegroeid tot de grootste gratis hulp bij belastingaangifte in Nederland; • heeft in 2011 wederom 400.000 aangiftes en toeslagen voor leden verwerkt. Vanaf eind januari kunt u weer een afspraak maken. In veel gevallen kan dit direct online. De afspraakgegevens van een invullocatie bij u in de buurt vindt u op onze website. Voor snelle en goede hulp treft u daar ook de documenten en gegevens aan die u mee moet nemen. U kunt ook telefonisch contact opnemen met uw FNV-bond voor meer informatie. www.fnv.nl/belastingservice


27 Colofon

Contributie 2013 nummer 1, 2013

HoReCa

Info

Elke dag presteren op hoog niveau Het kwam als een verrassing, die tweede Michelinster voor restaurant Aan de Poel. Ook voor Lars, die er samen met collega’s dagelijks een prestatie neerzet. “Fouten maken kost je de kop.”

Werk je in de dagrecreatie?

Wij bieden verschillende lidmaatschapspakketten, zodat er altijd een pakket is dat bij je past. En wist je dat je contributie fiscaal aftrekbaar is, zodat je jaarlijks minimaal 40 procent terug kunt krijgen via je werkgever? Hierdoor betaal je minder contributie.

Zeker!     € 15,10 p/m Met dit pakket kom je nooit voor verrassingen te staan wanneer het om je werk en inkomen gaat. Je krijgt, naast alle diensten uit het basispakket, gratis juridische hulp, ook als advocaten en rechters je pad kruisen.

Basis+          € 9,80 p/m Voor iedereen die graag wat meer zekerheid inbouwt. Naast onze gratis diensten uit het basispakket en schriftelijk advies van het Voorlichtingsen Informatiecentrum, kun je juridische specialisten van Stichting Right4You tegen een gereduceerd uurtarief (€ 95,- excl. btw) inschakelen als je die nodig hebt. Dat is goedkoper dan een advocaat.

Praat mee over de nieuwe cao.

Horeca Info is een uitgave van Stichting FNV Pers in samenwerking met de FNV Horecabond: Louis Armstrongweg 100, Postbus 1435, 1300 BK Almere Telefoon: 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Fax: (036) 536 33 97 E-mail: redactie@fnvhorecabond.nl Website: www.fnvhorecabond.nl

Oplage: 24.500

Nummer: 1 / 2013 ISSN 0166-0624 Hoofdredactie: Ben Francooy Eindredactie: Aafke Jochems Correctie: Evelyn Jongman Beeld voorpagina: P&I Beeld achterpagina: Ineke Oostveen Ontwerp: Angema Romijn, Romijn Design, IJsselstein Prepress en druk: Van der Weij B.V. Grafische Bedrijven, Hilversum Abonnement voor niet-leden: € 30,- per jaar. Opgeven via 0900 - 202 23 23 (€ 0,20 p/min) Advertentietarieven: hele pagina € 2000,-, halve pagina € 1200,-, kwart pagina € 625,-, zesde pagina € 425,-. Advertenties dienen drukklaar aangeleverd te worden. |

Basis           € 6,60 p/m De basis voor iedereen die het belangrijk vindt collectief vertegen-woordigd te zijn. Als lid heb je inspraak in de cao. Heb je algemene vragen over werk of inkomen, dan kun je terecht bij het Voorlichtings- en Informatiecentrum. Thuis ontvang je 7x per jaar Horeca Info en je kunt gebruik maken van gratis belastinghulp. Daarnaast ontvang je korting op je ziektekostenverzekering en krijg je korting op producten en diensten. Heb je juridische hulp nodig, dan kun je Stichting Right4You inschakelen tegen een uurtarief van € 105,- per uur excl. btw.

De lidmaatschapspakketten zijn ongeacht leeftijd, aantal uren dat je werkt en werksituatie. Wil je veranderen van pakket dan kan dat alleen per 1 januari van elk jaar en dat moet je ruim voor die datum schriftelijk aan onze ledenadministratie hebben gemeld, zie adres onderaan. Leden die voor 1 oktober 2010 lid zijn geworden van FNV Horeca of FNV Catering betalen maandelijks een contributie die afhankelijk is van het aantal uren dat je werkt en je leeftijd. Op de websites www.fnvhoreca.nl en www.fnvcatering.nl vind je de bedragen. De contributie wordt maandelijks door middel van een automatische incasso afgeschreven. Zonder schriftelijke opzegging aan de ledenadministratie wordt het lidmaatschap automatisch verlengd. FNV Horecabond, t.a.v. ledenadministratie, Postbus 1435, 1300 BK Almere.

Let op: ben je leerling, dan hebben wij twee lidmaatschapspakketten speciaal voor leerlingen. Kijk op onze website voor meer informatie. Aansluitende rechtshulp vanaf € 8,21 per maand Samen met ARAG Rechtsbijstand hebben we een rechtsbijstandsverzekering ontwikkeld die aansluit bij de rechtshulp uit je lidmaatschap met onder andere een lage premie, geen eigen risico en dekking op de gebieden verkeer, wonen en consument. Op deze manier ben je volledig aanvullend verzekerd. En dat scheelt in de kosten.

Haal meer uit je lidmaatschap met

FNV Voordeel Sinds 1 januari doet FNV Horecabond mee aan FNV Voordeel. Met dit voordeelprogramma kun je gratis profiteren van vele voordelen zoals: • 10 procent korting op antislipschoenen voor in de keuken of bediening. • Voordelige ARAG Rechtsbijstandverzekering. • 5 tot 20 procent korting op Kras-vakantie. • 7 tot 10 procent korting op de collectieve zorgverzekering van Menzis. • 10 procent korting op sportkleding van Pluto Sport. • Flinke korting op groene stroom van Greenchoice. Daarnaast zijn er regelmatig aantrekkelijke tijdelijke aanbiedingen. Alle voordelen bekijken? Ga dan naar de speciale pagina op de website van jouw sector. Nog geen inloggegevens? Registreer je dan eenvoudig en snel. In de bijlage bij deze Horeca Info kun je alvast een selectie van de aanbiedingen bekijken. |


Voorstellen

Sabina Grabus Functie: Opleiding: Vrijwilliger: Hobby’s:

medewerker serviceafdeling van La Place in Rotterdam. mbo schoonheidsspecialiste, mbo sociaalpedagogisch werk (niet afgerond) en nu bijna klaar met mbo medewerker fastservice niveau 2. als mantelzorger. koken, bioscoop, met vrienden uit, literatuur en fietsen. Toen Sabina uit Antwerpen terug naar Nederland kwam om voor haar zieke vader te zorgen, moest ze in een mum van tijd een baan vinden. Na drie dagen had ze een baan bij La Place en die heeft ze nog steeds. “Ik zou me graag verder willen ontwikkelen en op andere afdelingen ervaring

willen opdoen, maar als ik het aankaart, wordt er tot nu toe niets mee gedaan. Jammer, want de opleiding medewerker fastservice heeft m’n werk wel aangeboden. Vorig jaar ben ik lid geworden vanwege de crisis. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren, zeker als je geen vast contract hebt. Toen ik trouwens het formulier

voor teruggave vakbondscontributie inleverde, schrok mijn leidinggevende en vroeg, wat is dit? Blijkbaar zijn er weinig collega’s lid.”

Wil jij de volgende keer op deze plaats vertellen waarom je lid bent? Meld je aan via redactie@fnvhorecabond.nl. |

Horeca Info 1  

magazine voor Horeca, Catering en Recreatie werknemers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you