Page 1

& HUNTING

FISHING

HORGÁSZ–VADÁSZ

PASZTA EVOLÚCIÓ

SÖRÉTES PUSKA VILÁGBAJNOKSÁG

SZERVÍZMŰHELY TITKAI

CSUKAPERGETÉS A SAJÓN

FISHING

495 Ft

& HUNTING 2012. SZEPTEMBER #10

HORGÁSZ–VADÁSZ MAGAZIN

A Világbajnok feeder leckéi I.

A NAGY

feederbot teszt V.

TESZTELJÜNK EGYÜTT! A Big Carp Team-mel


SZAKÉRTELEM

TESZTELJÜN Stábunkat augusztus végén, a Budapesthez közeli Bázis Horgásztóra invitálta a Romániából érkező teszthorgászaival kibővült Big Carp Team. Ez a nyár igazán eseményekkel teli volt, ideje volt hát összeülni és megvitatni az elmúlt hónapok történéseit. De mégsem ez volt a legfőbb motivációja a találkozásnak, együttes horgászatnak. Hogy mi? A csapattagokkal folytatott következő beszélgetésből kiderül!

4  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember


NK EGYÜTT! A Big Carp Team-mel

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  5


FH: Egy nagy rohanás kellős közepébe csöppenve érkeztünk, amikor is szinte percenként jelzett a kapásjelző. Emiatt alig tudtunk pár szót váltani, hiszen a pontyoké volt az elsőbbség! Most viszont egy kicsit megpihenhetünk - botok, horgok szárazon-, és van időnk megbeszélni, hogy miért is jött itt össze a Big Carp Team! Hermesz Zsolt: Általában két-háromhavonta szervezünk egy találkozót a csapattagokkal és azokkal, akik segítenek nekünk a csalik fejlesztésében és gyártásában. Mondhatjuk

úgy, hogy egyfajta tesztsorozatot indítottunk el, melyben összevetjük a legújabb csalik teszteléséből szerzett tapasztalatainkat. Ez általában egy közös peca, közös elbeszélgetés keretében szokott megvalósulni, lehetőség szerint tóparton, vagy természetesen horgászat közben. Télen, pedig mint a „Kerekasztal Lovagjai” osztjuk meg egymással azokat a lehetőségeket és felvetéseket, melyek gyártás közben felvetődnek. Az új csalik tesztelésére folyamatosan igény van. Azért, hogy a megfelelő csalikat ki tudjuk alakítani a horgászoknak.

FH: Olvasóink már tudják, hogy szerettek különböző vizeken tesztelni. Nemrég egy olyan víztározón voltatok, amely méretében sokszorosa ennek a kitűnő víznek, ahol most vagyunk. Mivel ez egy bányató, teljesen más a víz összetétele. Ez nagyon fontos a fejlesztések során! Hermesz Zsolt: Igyekszünk mindig más-más vízre menni pontosan azért, hogy megnézzük, a csalik és alapanyagok, valamint aromák hogyan viselkednek a különféle vizekben. Teljesen másképpen viselkedik például az aroma egy tőzeges, sűrű, nehézvízben, mint egy bányatóban, vagy egy ivóvíztározóban.

FH: Mi volt a mostani teszt fő csapásiránya?

Hermesz Zsolt: Jövőre jövünk majd ki azokkal az új termékekkel, az őszi kiállításokra, amelyeket tavasz óta folyamatosan elkezdtünk tesztelni. Ebben benne vannak az új pop-upok, a kicsi mérettől kezdve egészen a hatalmas 30 mm-es és afeletti méretekig. A világító pop-up-ok, a Weekend Pack, illetve a sótabletták olyan új fejlesztések, melyeket szerettünk volna „teamszerűen” kipróbálni. Folyamatosan próbálgatunk, megnézzük, hogy milyen lehetőségek vannak magában a csaliban.

6  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember


FH: Melyik volt az a csali, vagy módszer, mely ez alatt a két nap alatt eredményes volt ezen a vízen?

Pónyi Zsolt: Mielőtt kilátogattunk erre a vízre, előre érdeklődtünk a pályáról és a halfaunáról. Megtudtuk, hogy szerencsére nagyon sok hal van benne. Én először 20-as bojlival próbálkoztam, amit a 3-4 kilós pontyok folyamatosan húztak. Utána eszembe jutott, hogy Mihánygergén, a kisebbek kiszűrésére nagyobb bojlikat tettünk fel. Ezért megpróbáltam a dupla 24-est, sőt három darab 20-as bojlit is tettem fel. Eddig 10 kiló felettit még nem fogtunk, de reméljük, hogy sikerül majd!

FH: A szelektálásra ezek a bojli méretek, és kombinációk alkalmasak lehetnek?

Pónyi Zsolt: Pontosan ezért vagyunk itt, ezen a teszthorgászaton,

hogy egyértelmű választ tudjunk adni erre a kérdésre. Tegnap este Christian tett fel 5 db 20 mm-es golyót. Az a furcsa, hogy a 3-4 kilós pontyok ugyanúgy elhúzták. Érdekes módon, napközben már nem!

FH: Mikor érkeztetek meg tegnap és hogyan kapcsolódtatok be a tesztelésbe?

kihasználtak arra is, hogy az elmúlt időszakban megkapott tesztanyagokat teszteljék. Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra, hogy a megszerzett tapasztalatokat együtt megvitassuk. Melyik az az összetevő egy csaliban, amin kellene még változtatni. Minden érdekes és minden „szolíd”

Hermesz Zsolt: Tegnap délelőtt jöttünk le a tóra, a Romániából érkező tesztcsapatunkkal. Ők tavasztól kezdve számos versenyen vettek részt mind itthon, mind Romániában, amiket

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  7


tapasztalat fontos lehet ahhoz, hogy minél jobb termékeket tudjunk előállítani és piacra vinni.

FH: A Bázis Horgásztó elég híres a halfaunájáról. Mennyire alkalmas tesztelésre?

Christian Schlott: Először mindig meg kell ismernünk az adott vizet, és az információkat ki kell cserélnünk egymással. A módszeren, amivel először kezdünk, mindig lehet alakítani, kicsit változtatni, attól függően, hogy milyen visszajelzéseket kapunk a víztől. A két román teszthorgász

8  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember

nagyon jó versenyhorgász is egyben, teljesen más módszerrel horgásznak, mint én. Én behúzós, nagyhalas típus vagyok, nekik inkább a mennyiség számít. Az ilyen találkozók alkalmával összehangoljuk a módszereinket. Én is tudok profitálni az ő módszerükből, és ők is az enyémből.

FH: Mennyire ismeritek a magyarországi vizeket?

Orosz Róbert: Mi szatmárnémetiek vagyunk és az ottani vizek sajnos nem bővelkednek ilyen gazdag halfaunában, mint a magyarországiak.

Romániában nem sok pontyos víz van, mivel nem is nagyon tesznek érte, hogy bővüljenek. Épp ezért a magyarországiakra járunk át horgászni, és elég jól sikerült megismernünk az itteni vizeket.

FH: Ezek a látogatások komoly eredményeket takarnak. Beszéljünk egy kicsit a tavalyi Challenge Week-ről , Háromfán! Milyen eredmén�nyel sikerült zárni ezt a nem mindennapi versenyt?

Orosz Róbert: Fantasztikus eredménnyel, ugyanis tavaly sikerült megnyernünk a Challenge Week-et! Azelőtt részt vettünk a Bojli Show-n, azon a versenyen fogott meg minket igazán ez a háromfai víztározó.


FH: Amikor először voltál Háromfán, mi volt a benyomásod a pályáról?

Orosz Róbert: Mivel tele volt töklevelessel és alig volt sima víztükör, mindenképpen kihívás volt a számomra. Nagyon sok horgász úgy áll hozzá, hogy vagy megfogja az adott víz, vagy pakol és megy haza. Mi ettől sokkal elhivatottabbak vagyunk barátommal, Cipri-vel.

FH: Cipri, régóta horgásztok együtt Robival. Milyen érzés volt, amikor csapatban megnyertétek a Challenge-et?

Ciarnau Ciprian: Amikor megnyertük, nagyon örültünk, mert mindketten élvezzük az ilyen kihívásokat, többféle vízen szeretünk horgászni. Vannak olyanok, akik

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  9


10  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember


2012. Szeptember Fishing & Hunting I  11


sok apró halat fogni, nincs türelmük, hogy kivárják a nagyokat. Mi az egész pontyhorgászatot szeretjük, mindenféle stílusban! Idén szerintem szép eredményeket értünk el, Maconkán is sikerült egy szektort megnyernünk. Tavaly, a Tiger Baits Kupán sikerült egy 22 kilós pontyos pontyot fognunk, ezzel sikerült a második helyet elnyernünk.

FH: Ha az ember a hétvégére horgászatot tervez, akkor azt gondos előkészületnek kell megelőznie. Van olyan termék, melyben „összpontosulnak” az előkészületek?

Ciarnau Ciprian: Igen, ez a termék nem más, mint a Weekend Pack. A pontyhorgászat nagyon népszerű lett az elmúlt időben, de nem

12  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember

mindenkinek van ideje arra, hogy otthon gyártson magának bojlit. A Weekend Pack éppen ezért azoknak a pontyhorgászoknak készült, akiknek kevés idejük van az előkészületekre. Nálunk Romániában is nagyon közkedvelt, hiszen ebben a kis vödörben minden megvan, ami egy pontyhorgásznak kell: bojli, paszta, deep. Nem kell mást tennünk, mint kiszedni, felcsalizni, bedobni és várni a kapást!

FH: Robi, Te igen kedveled a hosszabb, erősebb botokat, amikkel jó nagyot lehet dobni. Pedig manapság néha megszólják azokat a horgászokat, akik ilyen pálcákat használnak. Neked mi a véleményed erről! Orosz Róbert: Dobós horgászatnál valóban előnyben részesítem a

3,90-es, 3,5 librás botokat, mert másként lehet felkínálni az egész csalit. Igaz, hogy a fárasztás nem olyan élvezetes, mint egy 3,60-as, 2,75 librással. De dobásnál az a lényeg, hogy minél messzebbre tudjuk bejuttatni a csalit. Maga a módszer és a víz adottsága is meghatározza azt, hogy éppen mire van szükségünk, és ezt összhangba kell hozni.

FH: Christian, Rólad mindenki azt hiszi, hogy főleg bojlizol. A Match-Feeder Combo-t alkalmaztad már feeder vagy match módszerrel? Christian Schlott: Természetesen, bár biztosan sokan gondolják úgy, hogy távol állnak tőlem ezek a praktikák. Kiskorom óta horgászom, matchboton, és rakós boton


nőttem fel. 16 évesen ott voltam az Osztrák Válogatott első hat tagja között, ahol többségben feeder és matchbotos versenyzők voltak.

FH: Itt, ezen a vízen, nagyon sok a 2-3 kg-os ponty, amiknek persze örül az ember, de az éjszaka közepén mégis kicsit nagyobbra vágyik. Ezt a Mega pop-up-ot a kisebb halak kiszelektálására találtátok fel?

Hermesz Zsolt: Komoly igény mutatkozott arra, hogy ne csak a szokásos 18-20 mm-es csalival lehessen horgászni. Kevés cég foglalkozik azzal, hogy hatalmas nagy pop-up bojlit gyártson. Ez már egy akkora

méret, amely, ha az éjszaka közepén fel van téve, akkor biztos, hogy csak egy komoly hal fogja felszippantani.

FH: A beszélgetés elején említetted, hogy a teszt túra elején dupla 20-as bojlival indultál. Tegnap már a dupla 30-ast fel kellett tenni ahhoz, hogy tudjál szelektálni. Eltelt egy nap, hol tartasz most?

Pónyi Zsolt: A dupla 30-as nagyon jól működött éjszaka. A többiek fél egy felé lefeküdtek, én hajnal negyed 3-ig fent voltam. Azt mondhatom, hogy két 9 kilós körüli jött éjszaka, és volt egy nagyobb is, amelynél sajnos a part mentén elszakadt az előke.

FH: Hol találkozhatnak veletek az Olvasók, ahol gyakorlati bemutatókat láthatnak? Hermesz Zsolt: Novemberben két nagy kiállítás is lesz: a Ponty Show és a Horgász Show, ahová minden olyan érdeklődőt nagy szeretettel várunk, aki érdeklődik a Big Carp termékek iránt. Christiannal és az egész csapattal igyekszünk majd mindenféle csalizási technikákkal kapcsolatos kérdésekre válaszolni.

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  13


FELSZERELÉS

30  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember


ÉJSZAKAI BALINOZÁS A BODROGON Rebel Teeny Wake-R wobbler teszt

SZALAI GÁBOR LÁSZLÓ

A nyári időszakban napközben nem sűrűn járom a vizet. Ilyenkor teljesen kifordítom az életritmusomat, és nappal alszom, éjjel pedig horgászom. Az egyik éjszakai portyám végén, hazafelé menet furcsa jelenségre lettem figyelmes! Kikötőmtől nem messze uszályok rostokolnak egész nyáron, és ott a hajósok egy igen erős reflektort állítottak fel, amely teljesen bevilágítja a folyókanyarulatot. Az erős fény által megvilágított területen balinrablásokra figyeltem fel. Elhatároztam, hogy következő éjszaka lehorgonyzok a kiszemelt helyen, és megpróbálok fogni a felszíni balinokból.

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  31


Éjjeli lakoma

Másnap az előző napi rutinomhoz hűen szintén végig aludtam a nappalt, éjjel pedig csónakba szálltam és a hajókikötő felé vettem az irányt. Későn mentem ki, már éjfél is elmúlt mikor elértem úti célomat. Mivel csendben közelítettem meg a helyet, már messziről hallottam a vad rablásokat. Szívem egyre hevesebben vert, ahogy közelebb és közelebb kerültem a reflektorfényben tündöklő folyó felszínén habzsoló balincsapatokhoz. Csak annyira ereszkedtem közel hozzájuk, hogy dobótávolságba kerüljek.

32  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember

Nem akartam megzavarni az éjszakai lakomát. Csónakommal a hatalmas fényszóró holtterét kerestem, és teljes sötétségben horgonyoztam le, „dobásnyira” a fénytől. Az egyébként óvatos balinokat szemlátomást nem zavartam meg érkezésemmel. A víz felszínén kialakult terített asztaltól megrészegülten, mohón folytatták a zabálást és megállás nélkül aprították a küszöket.

A látott hal

Kapkodva állítottam össze felszerelésem a sötétben, hiszen már a

kezemben éreztem a hatalmas balinkapásokat. Előttem, körülbelül egy kézilabda pályányi területen forrt a víz a vadászó őnök felszíni rablásaitól. Aztán végre elkezdtem dobálni, és megpróbáltam becsapni a fényben tomboló vízi torpedókat. Sajnos, ahogy az ilyen helyzetben lenni szokott, a balinok részéről teljes közömbösség fogadta wobblereimet. Valóban igaz, hogy a látott halat a legnehezebb megfogni! Sorra próbálgattam a jobbnál jobb balin csalikat, amelyekkel fényváltáskor, vagy nappal eredményes szoktam lenni.


De ezúttal valamiért nem működött egyik sem! Mivel a legtöbb rablás kisebb halakat sejtetett, ezért kisebb wobblerekkel is próbálkoztam, de mindhiába. A gyors bevontatás valamiért nem akart működni. A Rebel Teeny Wake-R wobbler Aztán úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy kipróbáljak valami felszíni csalit, hiszen sok rablás volt a víztetőn. Egyértelműnek tűnt, hogy a balinok csak a felszínen úszó táplálékot fogják megtámadni. Még mielőtt popperek után kezdtem volna kutatni, kezembe akadt egy Rebel Teeny Wake-R wobbler, ami tökéletes választásnak tűnt az adott helyzetben. Így gyorsan fel is tettem a kapocsba és útjára indítottam. A Wake-R 4,42 grammos, és valamivel rövidebb, mint 4 centiméter. Az ideális felszerelés hozzá egy UL pergetőbot, kisméretű peremfutó orsóval szerelve, valamint a vékony monofil zsinór. A víz tetején csábítóan billegő aprócska műhalamat rögtön az első bevontatásra leszedte egy kisebb balin. Tudtam, hogy megtaláltam az ideális csalit!

A felszín alatt

Ez a wobbler már tavasszal is bizonyított nekem, hiszen sikerült vele

egy-két szép jászt és balint fognom. De akkoriban a Super Teeny Wee-R wobblereket semmi nem tudta túlszárnyalni fogósságban. A Super Teeny Wee-R ugyanis körülbelül 80-90 centiméter mélyre tör, egészen pici és mégis jól dobható. Nagy sodrásban is jól vezethető, és bírja a gyorsabb bevontatást is. Tavasszal az ártéri kifolyók letisztult, rohanó vizében pont erre volt szükségem ahhoz, hogy eredményes tudjak lenni. Ezzel szemben a Wake-R egy majdnem teljesen függőleges terelőlemezzel van ellátva, aminek köszönhetően vagy a felszínen, vagy közvetlenül az alatt vezethető. A legvéknyabb monofil zsinórokkal is, és a legideálisabb tempójú bevontatás mellett sem megy 10 centiméternél mélyebbre. Ez a tulajdonsága rendkívül egyedivé teszi ezt a wobblert. Pontosan emiatt ez a csali akkor a legeredményesebb, ha a ragadozóhalak teljesen a felszín közelében mozognak, mint például aznap éjszaka a balinok is tették. Felesleges volt az egy-másfél méter mélyre törő wobblerekkel próbálkoznom, mert a ragadozók közvetlenül a felszín alatt portyáztak, és a reflektorfényben fürdőző apróhalakat tizedelték.

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  33


34  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember


Lassú préda

A Rebel Wake-R azonban nemcsak a meghorgászható vízmélység tekintetében tér el a Wee-R-től. Ugyanis a Wake-R akkora kilengéssel dolgozik, hogy egyáltalán nem lehet gyorsan bevontatni. Nagy sodrásban egyszerűen kipattan a vízből, és ahogy fokozzuk a bevontatás tempóját, folyamatosan a felszínre bukik. Ugyanakkor viszont sokkal intenzívebb, szélesebb mozgása van, mint a Wee-R-nek. Ahogy elkezdjük bevontatni közvetlenül a felszín alatt, szinte töri a hátával a vizet. Mivel csak és kizárólag lassan lehet vezetni, joggal kételkedtem a fogósságában, de a balinok hamar eloszlatták kételyeimet. Az őnök odáig voltak a felszínen részegesen szédelgő halacskáért, és rendre odadurrantottak neki. Úgy tűnt, hogy egyszerűen nem tudnak ellenállni a lassú prédának!

Nappal, melegben

Az említett éjszakán számos balint

sikerült fognom a felszínen Rebel Teeny Wake-R wobblerekkel. Az eseten felbuzdulva nappal is egyre többször próbálgattam ezt a felszíni apróságot. Az a tapasztalatom, hogy a nyári nagy melegben kifejezetten fogós ez a „lassú” csali. Azokon a napokon, amikor a felszín közelében látszólag céltalanul portyázó balinokat látok, vagy a partszélben a bokrok árnyékában domolykók szedegetik a víz tetején úszkáló apróhalakat, előszeretettel választom a Rebel Wake-R-t. Mindig is a partszélben csurgó pergetés volt a szívem csücske! Amikor lassan sodorja csónakomat a folyó, és így visz engem jobbnál jobb haltartó helyekhez, amiket gyakran művészet jól „megdobni”. Ha nyáron domolykókat, jászokat és balinokat akarok ezzel a módszerrel fogni - a bokrok és vízre hajló fák alól -, akkor ehhez a fajta horgászathoz apró, de mégis pontosan dobható csalira van szükségem. A Wake-R pedig pontosan ilyen!

Érdemes belassítani!

A kánikulában belassult, látszatra érdektelen és túl óvatos ragadozók pedig rendre elveszítik a hidegvérűket, amikor észreveszik, ahogy ez a Rebel műcsali a felszínt borzolja. A sekély vízben lesben álló csuka ugyanolyan előszeretettel támadja meg, mint a bokrok alatt a vízre hulló táplálékot szedő domolykó és jász. Az általában a gyors bevontatást preferáló balin pedig szintén szereti. Igazi UL „must have” ez a csali, tehát a könnyűpergetés szerelmeseinek kötelező darab a Wake-R! Ha pedig a látvány és a vízben leadott rezgések nem lennének elegek, akkor ott van még a hanghatás, mint plusz inger. A pici wobbler testében golyócskák csörögnek, tovább borzolva ezzel a ragadozók idegeit. Érdemes kipróbálni tehát ezt a lassú felszíni wobblert, mert néha a végletekig le kell „lassítanunk”, ha halat akarunk fogni.

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  35


SZAKÉRTELEM

A SZERVIZMŰHELY TITKAI I.

Ha egy új botot vagy orsót szeretnénk beszerezni, sok energiát fordítunk arra, hogy megtudjuk, milyenek a technikai adataik, melyiknek az ára felel meg nekünk a legjobban. De amikor használjuk, vajon tudunk-e ezekre a horgászfelszerelésekre, botokra, orsókra vigyázni? Azért indult ez a cikk- és TV sorozat, mert szeretnénk felhívni Olvasóink, Nézőink figyelmét a hibalehetőségekre. Tanácsokért kerestük fel a Shimano/Rapala termékek szervizműhelyét, ahol Juhász Árpád szerviz szakember volt a segítségünkre.

66  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember


FH: Sok meghibásodott, sérült horgászfelszerelés kerül ide, erre a szervizbázisra. Mi a tapasztalatod, tudunk-e vigyázni a felszereléseinkre? Juhász Árpád: Azt mondanám, hogy próbálunk rá vigyázni.

FH: Mióta foglalkozol bot és orsó javításával?

Juhász Árpád: Több, mint 20 éve foglalkozom horgászcikk javítással, elsősorban a botok gyógyításával. Nagyon sok olyan visszatérő problémával találkozom, ami nem a gyártó rovására írható fel.

FH: Nem túlzok, ha azt mondom, hogy feederbotos nemzet vagyunk, hiszen az idei VB-n ezüstérmes lett a magyar csapat, Erdei Attila pedig egyéni világbajnok. A módszer is egyre népszerűbb, de sokan nem tudják helyesen használni!

Juhász Árpád: A rezgőspicc egyetlen funkcióval rendelkezik: jelzi a kapást. Semmi mást nem tud és nem is szabad többet elvárni tőle. Ha törik, annak egyetlen oka van: a zsinór nem tud benne megfelelő módon futni. Ezt sok minden okozhatja: a zsinórra felkerült szennyeződés, forgókapocs,

ütköző, egyéb kiegészítők, vagy oda nem való dolgok. Egészen biztos, hogy ha húzás közben megakadnak a spiccgyűrűben, egy óhatatlan hajtókartekeréssel a botot „ki is végeztük”. Ugyanis szerencsétlen spiccgyűrű az őt követő gyűrűhöz szeretne visszahajolni. Ezt ne várjuk el tőle, mert nem tudja megtenni!

FH: Ezt a hibát lehet-e egyáltalán javítani, vagy mindenképpen cserélni kell?

Juhász Árpád: Abban az esetben, ha egészen rövid a törés, még azt mondom, hogy lehet javítani. De

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  67


ha ennél egy kicsit hosszabb, - tehát nagyobb rész tört le -, akkor sajnos csak cserével oldható meg.

FH: Megfelelő alkatrészháttérrel rendelkezik ez a szervizbázis? Juhász Árpád: Úgy gondolom, hogy igen. A visszajelzések is azt tükrözik, hogy a hozzánk bekerült sérült termékek, - a kéznél lévő alkatrészeknek is köszönhetően – gyorsan visszakerülnek a gazdájukhoz. Megpróbálunk lehetőség szerint mindent megtenni azért, hogy a horgászoknak egy kis megtakarítást tudjunk elérni. Arra törekszünk, hogy ne kelljen az egész botot megvenni, ezért alkatrészeket biztosítunk, főleg az általunk forgalmazott termékekhez.

FH: Sok speciális szerszámot látok a munkaasztalodon. Például ez a gázműködtetésű szerkezet mire való?

Juhász Árpád: Ennek több funkciója

68  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember

van, elsősorban a ragasztott gyűrűk bontásához használom. De máskor is hasznos! A különféle kötéseknél fedések, gyantázások kerülnek fel a bottestre. A szép, fényes felület eléréséhez pedig a benne lévő, keveréskor belekerült buborékoknak a kimelegítésére és a felület megfeszítésére is használom ezt a speciális szerszámot. De ehhez már komoly gyakorlat szükséges.

FH: A kisméretű üllő, kalapács csak a „vasas múltad” miatt van itt, vagy használod is?

Juhász Árpád: Sokat, hiszen az orsók, mint finom műszerésztechnikailag előállított eszközök, nagyon sokszor szorulnak javításra akár kopás, akár nem rendeltetésszerű használat miatt. Ezeket azért lehetőség szerint szintén megpróbáljuk megmenteni.

FH: Látok itt idekészítve egy matchbotot és egy orsótalpat!

Juhász Árpád: Igen, ezt szándékosan hoztam, hiszen ez az elsődleges hiba, amiért a legtöbb bot visszakerül javításra. Megsérülnek, elrepednek, eltörnek! Ez pedig a helytelen tárolásukra, szállításukra vezethető vissza. Roppant egyszerű az árulkodó nyom: ha a következő tagot melléteszem, máris láthatjuk, hogy ez a tag miért tört el, illetve miért pont itt tört el. A botra felszerelt orsó talpszárának nekinyomódik a részes bot másik tagja. A viszonylag vékonyfalú cső tele van feszültséggel, nem ilyen igénybevételre tervezték. A kis alakváltozás előbb-utóbb törést eredményez. Az a tapasztalatom, hogy a horgászok szeretnének a vízpartra jutva azonnal horgászni. Ez nagyon dicséretes, csak azért szánjunk mindig időt arra, hogy ne felszerelve vigyük ki a vízpartra a botjainkat, orsóinkat, hanem ott szereljük össze. Tudniillik a felszerelve történő szállításnak általában az az eredménye, hogy bekövetkezhetnek a


sérülések. Abban a pillanatban, hogy elkezdtünk horgászni, ezek a kényelmi megoldások „büntetni fognak”!

FH: Ha megszívleljük Árpád tanácsát, akkor a kedvenc botunk biztosan tovább „élhet” és tovább szolgálhat minket. A lényeg tehát az, hogy vegyük le az orsót a botról és a vízparton szereljük össze, ezzel máris megmenthetjük a felszerelést! Juhász Árpád: Megfogalmaznék egy gondolatot, mellyel tanulmányaim, és az eltöltött szerviz évek során találkoztam, mellyel teljes mértékben azonosulni tudok. Ha bárkivel, vagy bármivel problémánk van, annak gyökerét elsősorban magunkban keressük! Ez nagyon sok hozzánk került horgászbot, és orsó történetére is igaz!

2012. Szeptember Fishing & Hunting I  69


SZAKÉRTELEM

Komment

Fodor Árpád A NORMARK Zrt vezető managere

A horgászat egy olyan szenvedély, ami összeköt bennünket a természettel, a vízparttal. Másrészt viszont technikai sport is, amely számos információt feltételez a bot, orsó, aprócikk témakörből. Ezeket az ismereteket szeretnénk bővíteni a most induló cikk- és TV filmsorozattal.

Valóban sok időt, fáradságot áldozunk arra, hogy a számunkra optimálisnak tűnő felszerelést beszerezzük. Használatuk, szállításuk, karbantartásuk viszont olykor problémákhoz vezet. A bottörések, orsó leállások egy része bizony megelőzhető lenne! Évtizedek óta foglalkozom horgászfelszerelések forgalmazásával, és a – cikk témájához kötődő - megszerzett tapasztalatok egy részét majd én is szeretném megosztani az Olvasókkal. Ezek főleg a felszerelések garanciális, és szavatossági hátteréhez kapcsolódó ismeretek lesznek, amelyeket remélem, hogy tudnak majd hasznosítani. Az induló cikkben Juhász Árpád szervizes kollégám olyan egyszerűen betartható tanácsokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni. Hiszen kedvenc botunkról van szó! Arról a „kultikus” tárgyról, amelytől sokat várunk, és amelyben nagyon megbízunk. Mint egy barátban, aki a kritikus helyzetekben segít. Ilyenek pedig a horgászatban bőven akadnak. Egy-egy

70  I  Fishing & Hunting  2012. Szeptember

szebb hal fárasztásakor, mikor elindul az akadó felé, csak kapaszkodunk a botunk nyelébe, és próbáljuk eltéríteni ettől. Imádkozunk, hogy el ne szakadjon a zsinór, el ne törjön a bot! Az eredmény – sikeres merítés – érdekében tehát tegyünk meg mindent. A horgászcikk forgalmazók jelentős része igyekszik gondoskodni a szerviz, alkatrész, javító szakember háttérről. Mi, a Shimano, és Rapala termékek hazai importőreként, és piacvezető forgalmazóként úgy érezzük, hogy ennél többet kell tennünk, ha mégis bekövetkezik egy bottörés, vagy ha csak egy SIC keverőgyűrűre van szükség. A magas színvonalú szervizszolgáltatáshoz olyan műszaki hátteret alakítottunk ki, amely mind hardver, mind pedig szoftver oldalról „iparos”, és megbízható. A cikk fotóiból, és a TV felvételekből láthatjuk a folyamatosan raktáron tartott alkatrészek óriási választékát, és a munkapadokon sorakozó speciális javító eszközöket, szerszámokat. Ebben

a környezetben olyan szakemberek kezébe kerülnek az Önök botjai, orsói, akik évtizedek óta elkötelezetten, és komoly tapasztalatokkal foglalkoznak a garanciális, és a fizető munkákkal. Számos alkalommal láttam, ahogy fejcsóválva szemlélnek egy-egy „pórul járt” terméket. Kérdésemre pedig lényegre törő, egyszerű okfejtéssel világítottak rá arra, hogy bizony ez elkerülhető lett volna, ha a gazdájuk csak egy kicsit is odafigyel. Tudjuk, hogy nemcsak a horgászatban, de az élet más területein sem megyünk sokra, a „ha” vagy a „bárcsak” kezdetű mondatokkal. Azért fogtunk bele ebbe a cikk- és TV filmsorozatba, hogy ezekre ne kerüljön sor, és hogy a kedvenc horgászfelszerelésük sokáig, megbízhatóan szolgálja Önöket!


Fishing & Hunting Magazin augusztus szeptember  

Fishing & Hunting magazin, Magyarország egyetlen horgász-vadász nyomtatott magazinja! Tartalmas és szórakoztató magazin hazai tájakról, magy...