Page 1

Att skapa en sampler Ett göra ett videobidrag till Flip’a’trick är att jämföra med att skapa en ”sampler”. Men vad är det då? Jo, lite fritt och enkelt översatt kan en sampler förklaras som en personlig reklamfilm eller kanske som ett visuellt CV. Helt enkelt en video som visar på vad du/ni kan! Det handlar om att visa upp sig och att bjuda på lite skills, gärna ge smakprov på vilka ni är och vilken stil ni representerar. En sampler är alltså inte en färdig koreograferad show från start till slut utan ett flertal kortare klipp. Självklart ska en sampler vara så snygg och häftig som det bara går, folk ska ju vilja se den, eller hur? Så här kommer lite tips och idéer till hur ni kan lyckas göra det intressant. Detta är alltså inte en manual, men en guide till hur man KAN välja att göra. Inget är rätt eller fel!


Att tänka på när man ska FILMA Att bara slå på och av kameran ger absolut resultat, men blir det spännande i längden? Kanske om man är absurt talangfull, men det finns trots allt lite smått och gott som definitivt kan höja kvalitén:  Variation Filma inte bara samma samma samma moment från olika håll hela tiden. Variera innehållet och filma båda enkla tricks såväl som kombinationer/koreografier. Filma gärna även små inslag av annat (stämningsbilder, person closeups m.m.) men kom samtidigt ihåg att fokus såklart ska vara på era skills!  Perspektiv En kameravinkel snett nerifrån, ganska nära, är perfekt för att effektfullt filma enkla tricks eller korta kombinationer. En vidare vinkel från s idan passar bättre till flermomentskombinationer där man vill se helheten utan att störas av klippningen.  Movement För att skapa en levande och snygg sampler kan man med fördel använda lite kamerarörelse. Mycket kortfattat: placera inte bara kameran på ett stativ och kör er grej framför den. Testa att någon filmar och med mjuka rörelser följer med i kombinationer m.m. Det ger tittaren en bättre upplevelse av att vara där, mitt i magin!  Miljö

”Vi tränar i xx hallen, så vi filmar i xx hallen” . Jovisst, det kan funka. Men att ha samma bakgrund/miljö under hela samplern gör inte videon så himla levande. Tänk på att man oftast får absolut snyggast bilder utomhus, och variera gärna så ni har med olika miljöer. Ett handstående mot dörren till ett redskapsrum i en sliten gammal halvmörk hall imponerar ju trots allt inte lika visuellt som ett handstående på toppen av en klippa med Grand Canyon i bakgrunden eller hur? Mindre kan nog också göra det…


 More is more Ha gärna en plan innan ni filmar för vad ni vill ha med i eran sampler, men filma gärna ”för mycket”. Det är bättre att kunna välja bort 100 bra klipp, än att vara tvungen att göra en sampler utifrån 10 dåliga. Det kan vara svårt att få till flera filmtillfällen där alla kan, där ljuset är rätt etc. Så passa på när ni ändå är där, det gör redigeringsprocessen enklare!  Fler is more Att bara se en person i bild genom hela samplern kan lätt bli tråkigt och samtidigt kan det få samplern att framstå som en one-man-show (ni vet att ni är flera, men tittaren ser ju bara en person hela tiden, hur ska han/hon kunna veta?). Ha därför gärna med flera/alla i bild ibland. Kan ni dessutom synka era övningar eller skapa ett intressant samspel mellan olika personers rörelser inom samma klipp, ja då har ni lyckats riktigt bra!  Kombinera is more

Mera mera mera… Börjar bli tjatigt va? Ha gärna i åtanke att kombinationer oftast funkar bättre än singeltrick. Rondat flickis flickis flickis salto i kombination verkar helt enkelt lite ballare än samma fem moment utfört stillastående var för sig.  But sometimes less is even more Japp, viktigt att komma ihåg. När ni gör ert bidrag till Flip’a’trick då gäller det alltså inte att mata in så mycket det bara går inom tidsgränsen. Det är trots allt en helhet som ska fram, och där blir redigeringsarbetet extra viktigt.


Att tänka på när man ska REDIGERA Om man har följt ovanstående guidelines, så har man numera MINST 10 timmars material att plocka gobitarna ifrån (typ…). Då är det dags att se till att helheten blir så bra den bara går att få. Redigering kan utföras med en rad olika program, det ena med flera möjligheter än det andra. Låt dig dock inte luras av avancerade effekter, börja hellre för simpelt än för svårt. Det går även att skapa små visuella underverk med Windows Movie Maker eller iMovie, och det utan att behöva nörda in sig helt i videoredigeringens makalösa värld.

Bild En video är ju visuell(!), så det är ganska så smart att tänka på hur det rent bildmässiga ser ut…  Struktur En bra uppdelning av en sampler i huvudkategorier kan vara dessa tre: o Ett intro (kanske ganska lugnt?) o Action (kanske panga på ordentligt?!?) o Avslut (kanske ganska lugnt?)  Klippning Tänk på att inte bara klippa in exakt de enstaka tricks/moment som ni vill ha. Ha med lite ”intro/outro” för varje klipp, man ska ju faktiskt hinna se vad som händer.  Vinklar Små inslag av mer extrema vinklar kan ge en intressant mix. Ett exempel kan vara fötter i ett avstamp och en landning. Variera gärna så det inte blir en ”platt” video med samma perspektiv hela vägen igenom (påminn gärna dig själv om punkterna ”perspektiv” och ”variation”, som står längre upp under filmning, när du ska skapa helheten).


 Tempo En kraftfull förstärkning av ett element kan uppnås genom att labba lite med tempot (tänk The Matrix typ…). Att mitt i ett avstamp sänka tempot till 50 % eller 25 % och sen speeda upp inför landningen kan vara väldigt snyggt! Att göra motsatt, alltså att ha med en sekvens i högre hastighet, kan vara en rolig och snygg effekt och utgöra en bra variation. Ett tips till highspeed är att använda material med ganska lite rörelse, annars blir det lätt too much! Kom ihåg att det som ska synas mest är material i realtime.  Effekter Det finns tusentals effekter som kan användas för att snygga till en sampler. Men… tänk på att inte använda dessa för mycket. Använd gärna effekter i början och lite i slutet, men enbart ganska simpla övergångar mellan klippen. Vad ska man minnas från er sampler? Innehållet eller effekterna?


Ljud Ljudet spelar en mycket stor roll för den känsla som ni vill ha fram i eran sampler. Tufft och tungt hip-hop stuk? Lätt och elegant klassiskt? Stor variation med olika teman? Allt är upp till er.  Val av musik När ni väljer ut musik kan det vara positivt att inte bara snabbt ta det mest populära just nu. Detta för att; o Er sampler ska väl ut på YouTube? Kan finnas copyright som förhindrar användning. o Låten/låtarna har troligtvis redan använts av många andra. o Kan bli lite tjatigt/mainstream… o Lite roligare att introducera ny musik. Hjälp andra att hjälpa dig – båda vill synas eller?  Synkronisering För att skapa en riktigt snygg helhet är det viktigt att ljud och bild matchar. Synka gärna så att t ex ett avstamp/en landning passar med basen i en tung låt, eller en scratcheffekt samtidigt som en grafisk övergång mellan två klipp eller en skruvrörelse. En huvudregel: Lugnt i bild = lugn musik. Power i bilden = powermusik!  Ljudeffekter Att lägga in små effekter kan bidra till att understryka kraften i en övning. Tänk dock på att det samtidigt ska passa in i helheten och ett ”fjong” varje gång man stämmer ifrån marken förstör kanske mer av låten du valt än det bidrar (men kan nog ge en ganska komisk effekt..).


Annat Avslutningsvis ska ni få ett par basic råd och tips som kan underlätta hela processen:  Namnge och sortera era videoklipp för mycket enklare redigering nu och framöver.  Spara allt material på en extern hårddisk. Då har du eventuella länkningar kvar, i och med att du inte behöver ”rensa” den lokala hårddisken och flytta bort saker när den blir full.  Redigering kan vara en ren vetenskap där det aldrig finns ett facit och där ni därför i princip aldrig blir klara. Så lär er att säga stopp – det räcker nu!

Och kom ihåg det viktigaste av allt: själva aktiviteten! Det är inte hur snyggt det visas upp som är det essentiella i slutändan, det är tiden ni är aktiva och voltar omkring! Have fun!

Flip'a'trick Squads - att skapa en sampler  
Flip'a'trick Squads - att skapa en sampler  

Guideline till att fixa en snygg sampler - kanske ett videobidrag till Flip'a'trick? Läs mer på www.gymnastik.se/squads

Advertisement