Page 1

Lär dig utifrån video Att använda video för att bli bättre är helt enkelt grymt bra! Oavsett om det gäller att lära sig nya moment eller förbättra en show/uppvisning som grupp. Det är mycket lärorikt att se sin prestation efteråt – så filma på! Alla som sett sig själv på video någon gång har troligen haft känslan; ”nej, men sådär ser jag ju inte ut” eller mer direkt kopplat till övningar; ”nej men så kändes det inte alls när jag gjorde det”. Helt naturligt i så fall. Detta beror nämligen på att vår hjärna alltid visualiserar det vi gör. Inne i hjärnan ser vi alltså oss själva göra det vi gör – fast hjärnan föreställer sig det sett utifrån! Den smarta läsaren skulle nu påpeka att ”det kan den ju faktiskt inte”. Korrekt! Men för att vi kan lära oss ordentligt utifrån video, då ska de två bilderna – den i skallen och den på videon – stämma överens. Egentligen behöver vi inte gå in på djupet med detta, det räcker att vi vet att det tar tid att lära sig ordentligt utifrån video! Fokusera på det du gör bra! Du lär dig av det du ser, så upprepa det du gör bra mer än det du gör fel. Det är just det som kroppen lagrar – och som du kan plocka fram nästa gång! Utgå ifrån dessa tips till hur du lär dig bäst och ha tålamod, då kommer du långt.


Filma och se direkt Använd kameran på träningen, filma och se direkt vad du gjorde. Filma igen och se om du lyckades med dina förbättringar. Detta är den minst tidskrävande formen för inlärning via video, men samtidigt ställer den störst krav på den som ser på. Att personen som ser på faktiskt har ett ”idealutförande” i tanken och kunskapen om vad som måste åtgärdas. Jämförelse i efterhand Ett grymt sätt att lära sig utifrån video, är att jämföra en video på sig själv med en video på det man vill kunna. Var finns största skillnaden? Det går även jättebra att jämföra två olika videor på sig själv. Vad var skillnaden mellan de två? Vilken blev bäst och varför? När du har lokaliserat den del som är den viktigaste att förbättra, fokusera då enbart på denna. Det är väldigt enkelt att se flera grejer på video, men stort sett omöjligt att förbättra alla på en och samma gång! Tänk även på att det ger en grymt bra känsla att jämföra en gammal video på sig själv med en ny. Framgång föder framgång! När man jämför video finns det ett par olika sätt man kan göra det på: o Slowmotion/frame per frame Fördelen med video är bland annat att du kan få det i det tempot du vill. Utnyttja detta! Lägg de två videorna bredvid varandra på din skärm och kör den i nedsatt tempo eller klicka dig fram bild för bild. Nu ser du tydligt var skillnaden är och kan förstår var du bör fokusera din träning på. o Overlay/opacitet Har du två videor kan du även i vissa program lägga dem ”på” varandra genom att göra videon delvis genomskinlig. Du har då möjlighet att se ett idealutförande och din egen video i bild samtidigt. Det kan bli väldigt tydligt exakt var och när det skiljer sig åt.


Utgångspunkten för det du filmar Beroende på momentet du tränar på, kan det vara en fördel att filma från olika vinklar ibland. Det som syns tydligt från sidan, syns kanske inte alls om du filmar framifrån. Ibland kan det alltså vara så att du sitter och letar på en video för att hitta ett fel, som helt enkelt inte syns på videon. Om du filmar och vill jämföra så är det en mycket stor fördel att ha EXAKT samma utgångspunkt från gång till gång. Ställ kameran på ett stativ på samma ställe varje gång och utför din övning vid en markering på golvet så det blir likadant varje gång. Det vore ju synd om du på videon ser en tydlig skillnad och börjar träna på att förbättra detta när det faktiskt inte ens var sämre - jämförelsen blir felaktig.


Program Det finns hur många program som helst som är toppen att använda. När det gäller att spela upp video är både VLC Media Player (www.videolan.org/vlc) och Quicktime (www.apple.com/quicktime) simpla och bra verktyg. VLC har en enkel slow motion funktion med olika tempo och Quicktime är enkel om man vill se frame per frame. Vill du lägga videorna på varandra går det bra och smidigt med t ex Adobe Premiere, Final Cut, Sony Vegas m.fl. Inte high-tech nog? Spana in SkillCapture som erbjuder möjlighet att sätta upp kamera och dator så att det som filmas visas upp ”direkt med försening”, upload direkt till olika YouTube konton m.m. Det finns även möjlighet att analysera vinklar m.m. i mjukvaran SkillSpector – båda är gratis (www.video4coach.com). Kamera Vilken videokamera/kamera/telefon som helst går egentligen bra att använda. Ju bättre kvalitet, ju bättre bild och ju enklare blir det att jämföra såklart. En fantastisk prisvärd kamera (som dessutom kan spela in i highspeed - upp till 1000 bilder i sek) är Casio Exilim EX-FH 100. En vanlig liten digitalkamera som ryms i fickan och filmar i HD kvalitet som ger möjlighet att se knivskarp slowmotion (speciellt med 120 eller 240 bilder i sekunden) direkt i kameran. En grym kamera som passar både den som vill se direkt, och den som vill jämföra i efterhand. (http://www.pricerunner.se/pl/29-2571202/Digitalkameror/CasioExilim-EX-FH100-Black-priser) The Golden Rule! Det är viktigt att komma ihåg; video ersätter inte kompetens! Att man ser vad man gör, är inte det samma som att kunna se VAD man ska förbättra – eller HUR man ska göra detta. Tur att Gymnastikförbundet genomför grymma utbildningar då! Kunskap kommer inte ut av ingenting, så gå en kurs och lär dig SÅ mycket mer. Se alla utbildningar på www.gymnastik.se

Flip'a'trick Squads - Lär dig utifrån video  

Guideline till att bli bättre på det du gör - genom att se dig själv på video. Läs mer på www.gymnastik.se/squads

Flip'a'trick Squads - Lär dig utifrån video  

Guideline till att bli bättre på det du gör - genom att se dig själv på video. Läs mer på www.gymnastik.se/squads

Advertisement