Page 1


www.flandersinshape.be


INDI is een wedstrijd voor laatstejaarsstudenten productontwikkeling & industrieel design van de hogescholen te Antwerpen, Genk en Kortrijk en bedrijven die zich profileren op het vlak van innovatie en design. In elke onderneming werkt een student of een team van studenten een eigen productidee uit dat resulteert in een eindwerk gevisualiseerd in de vorm van een prototype. De resultaten worden door Flanders InShape gepresenteerd op Design at Work / Interieur 2010.

Flanders InShape is de Vlaamse competentiepool voor productontwikkeling en industrieel design, opgericht in december 2006, in samenwerking met de sectorfederaties, enkele dienstverlenende bedrijven, hogescholen en gespecialiseerde kenniscentra. De missie van Flanders InShape is de creatie van een duurzame meerwaarde voor de Vlaamse industrie door: ! de toepassing van tools en methodes voor productontwikkeling en industrieel design. ! de academische kennis en praktijkkennis uit binnen- en buitenland te vertalen op maat van het bedrijf.

Info: www.flandersinshape.be info@flandersinshape.be +32 (0) 56 28 28 50


Student: Jan De Paepe Product: Hyde Promotor: David Cornelis, Brabantia Hogeschool: Howest Kortrijk Opdrachtstelling: Design the Brabantia Sturdy Line. Translate the current Brabantia design to a professional environment. Create a line for public places that positively influences the brand awareness of Brabantia. Determine a new degree of functionality that is suited for heavy usage. Adapt the products to the requirements of the specific domains they are meant for. HYDE is a new dustbin concept. Instead of trying to solve the many physical problems users have with dustbins, the problems get solved by letting the bin change the way users use them. This sturdy, smart looking dustbin does this by closing and “hiding� from the user when it's full. Using a small and easy mechanism, the bin will feel and notice when the maximum tolerable amount of waste is thrown inside itself. This starts another mechanism which lets the bin close its lid. Because of its simple construction, the bin can easily be made in different dimensions and will be available in different colours. This bin will fit perfectly in the market of bins for crowded but 'friendly' places. In other words, the bin will be used politely even though a large number of different people will be using them.


Student: Michiel Van Laeken Product: SeparAid Promotor: David Cornelis, Brabantia Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: Design the Brabantia Sturdy Line. Translate the current Brabantia design to a professional environment. Create a line for public places that positively influences the brand awareness of Brabantia. Determine a new degree of functionality that is suited for heavy usage. Adapt the products to the requirements of the specific domains they are meant for. SeparAid is een professionele productlijn voor de publieke ruimte, ontworpen volgens de Brabantiawaarden. De functioneel uitgekiende afvalemmer maakt het mogelijk om restafval, GFT, PMD, papier en karton, glas en sigaretten te scheiden in één afgewerkt product. Kleur, vorm van de opening en opschrift duiden aan waar welk afval hoort. SeparAid is voorzien van een meetsysteem voor de hoeveelheid afval zodat het onderhoudspersoneel op elk moment weet welke afvalemmers moeten geleegd worden. Dankzij een modulaire transportkar blijven de afvalsoorten gescheiden. De SeparAid vergt slechts een minimaal onderhoud en de modulaire opbouw en de efficiënte selectie bevorderen zuivere afvalstromen.


Student: Simon Christiani, Gunther Wolfvelde Product: Re-Finish Promotor: Hanne Machiels, Cibo Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen, Howest Kortrijk Opdrachtstelling: Ontwerp een mobiele oplossing voor het herstructureren van roestvast stalen platen.

Re-Finish is een aangedreven handwerktuig voor het herstructureren van inox platen. Inox is duurzaam maar tegelijk zeer gevoelig voor krassen. Een kras kan wel verwijderd worden maar het opnieuw aanbrengen van de structuur is slechts beperkt mogelijk. Hierdoor is er bij inoxverwerkende bedrijven een groot verlies aan materiaal en manuren omdat ĂŠĂŠn kras op een werkstuk voldoende is om het opnieuw te moeten maken. Als oplossing voor deze problemen is een schuurmachine ontwikkeld die de originele structuur kan herstellen, deze structuur tot in de hoeken kan leggen en krassen kan verwijderen. Het toestel is een elektrisch aangedreven handwerktuig dat zowel in het atelier als op locatie kan worden ingezet. De machine wordt aangedreven door een flexibele as en de motor wordt gedragen aan een riem om tijdens het werken de belasting van de armen te beperken.


Student: Remco van Kerchove Product: Medication Labeler Promotor: Stefaan Van Den Broecke, Dymo Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: Ontwikkel een nieuwe en relevante oplossing voor etikettering als uitbreiding van DYMO producten in de medische sector. Definieer een relevante meerwaarde die beantwoordt aan de noden van de eindgebruikers. Vertaal de productidentiteit van DYMO naar deze sector. Onderzoek toont aan dat er op de afdeling verpleegkunde van ziekenhuizen een probleem bestaat rondom medicatieveiligheid. Dankzij de Medication Labeler wordt de menselijke interpretatie aangevuld met elektronische verificatie. Die vindt plaats tussen de voorgeschreven medicatie en medicatie die samengesteld is op de afdeling interne verpleegkunde. De elektronische verificatie bij het bed van de patiënt voorkomt dat eventuele vergissingen tijdens het medicatieproces de patiënt bereiken. Het toepassen van elektronische verificatie heeft een meerwaarde voor diverse partijen. Enerzijds uiteraard voor de patiënt omdat die door een medicatiefout zowel psychische als lichamelijk schade kan ondervinden. Anderzijds voor de verpleegkundigen en het ziekenhuis door het elimineren van medicatiefouten; verlaging van materiaalverbruik; verhoogde patiëntveiligheid; verlaging psychische werkdruk verpleegkundige en kostenbesparing voor extra zorg verlening.


Student: Rik Verhagen Product: Tube Labeler Promotor: Stefaan Van Den Broecke, Dymo Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: Ontwikkel een nieuwe en relevante oplossing voor etikettering als uitbreiding van DYMO producten in de medische sector. Definieer een relevante meerwaarde die beantwoordt aan de noden van de eindgebruikers. Vertaal de productidentiteit van DYMO naar deze sector. De DYMO Tube Labeler biedt een innovatieve en praktische oplossing voor het structureren van de informatiestromen bij het proces van bloedafname bij patiĂŤnten. Kwalitatief en kwantitatief onderzoek toont aan dat bij klinisch laboratoriumonderzoek het hoogste percentage fouten optreedt in de preanalytische fase en in pre-preanaytische fase (+60%), dus in de fasen voor de daadwerkelijke geautomatiseerde bloedanalyse. Door het hoog aantal menselijke handelingen is er bij iedere stap een nieuw risico op een fout. De Tube Labeler zorgt ervoor dat bloedbuisidentificatie een gestructureerd proces wordt. Het design is volledig op de gebruikers-noden afgestemd. Dankzij de doordachte user interface is dit product een praktische tool die zal leiden tot een aantoonbare verlaging van het aantal fouten in preanalytische fase.


Student: Vicky Pauwels Product: Medical inventory Promotor: Stefaan Van Den Broecke, Dymo Hogeschool: Media, Arts & Design faculty Genk Opdrachtstelling: Ontwikkel een nieuwe en relevante oplossing voor etikettering als uitbreiding van DYMO producten in de medische sector. Definieer een relevante meerwaarde die beantwoordt aan de noden van de eindgebruikers. Vertaal de productidentiteit van DYMO naar deze sector. Medical Inventory is een product ter ondersteuning van het voorraadbeheer in het ziekenhuis. Het systeem registreert de doorloop van verbruiksproducten van de afdeling tot aan de eindgebruiker. De producten worden voorzien van een unieke scancode en gescand bij gebruik. Hierdoor krijgt men een beter zicht op welke patiënt wat gekregen heeft en de patiënt betaalt niet langer voor het gemiddelde verbruik van de afdeling zoals nu al het geval is. De unit wordt op de voorraadkar geplaatst. De verpleegkundigen kunnen zo gemakkelijk de producten van de kar nemen en scannen voor gebruik. De verbruikte producten verdwijnen pas uit het systeem wanneer ze effectief verbruikt zijn. Het product zorgt voor een accurate registratie van de ziekenhuisvoorraad zodat men weet wat men nog heeft en waar het zich bevindt. Er wordt een transparant systeem gecreëerd waardoor diefstal en medische incidenten beperkt worden.


Student: Bo Smet Product: Cochlear Revolve Promotoren: Bernie Caessens en Bart Volckaerts, Cochlear Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: Bedenk een nieuw concept voor een geluidsprocessor voor een cochleair implantaat waarbij rekening wordt gehouden met gebruikerseisen als onopvallendheid, draagcomfort en flexibiliteit. Een ontwerp met aandacht voor vormgeving en esthetiek moet leiden tot een aantrekkelijker product.

Het Revolve systeem is een cochleair implantaat met een flexibele architectuur die snelle integratie van nieuwe technologieĂŤn toelaat. Door de modulaire opbouw kunnen basiscomponenten verplaatst worden, waardoor het systeem minder opvallend en robuuster wordt. Revolve verzoent de snelle technologische innovatie binnen de medische implantaten met een product waar betrouw-baarheid, duurzaamheid en draagcomfort van cruciaal belang zijn. Op korte termijn wordt de zendspoel geĂŻntegreerd in de processor. Doordat die werkt als een scharnier met de nodige speling, past het product op verschillende oren. Later kan de spoel worden afgekoppeld en vervangen door een kleine batterij met draadloze zender.


Student: Sam Schulpen Product: Triview Promotor: Tom Devoldere, Philips Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: Ontwikkel een creatief concept voor outdoor living TV. Vertrek vanuit de beleving van de consument, de trends in outdoor living, producttrends en ecologie. Houd rekening met de specifieke technische en optische eisen voor buitengebruik.

Triview is een outdoor televisieapplicatie; een volledig nieuwe en innovatieve viewing experience voor de gebruiker die beantwoordt aan opkomende outdoortrends. Het product koppelt 'televisie' los van de traditionele thuislocatie en introduceert zo een nieuwe manier van video kijken, in een groene en natuurlijke omgeving. Triview biedt een nieuwe kijk op televisie: (inter)actief en sociaal, als nieuwe vrijetijdsactiviteit voor buiten. Triview heeft 3 functionele posities: in gesloten modus is het gemakkelijk en veilig te transporteren en ideaal als muziekinstallatie. Half open biedt het product persoonlijk gebruik met een klein handig scherm. De volledig open positie zorgt voor een sociale kijkervaring op groot scherm. Door zijn beperkt gewicht en grootte kan Triview gemakkelijk worden opgeborgen en gedragen.


Student: Sebastian Schulte Product: Extense Promotor: Tom Devoldere, Philips Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: Ontwikkel een creatief concept voor outdoor living TV. Vertrek vanuit de beleving van de consument, de trends in outdoor living, producttrends en ecologie. Houd rekening met de specifieke technische en optische eisen voor buitengebruik.

Vanuit de sterk groeiende vraag naar buitentelevisies werd de Philips Extense ontwikkeld: een creatie van beeld, licht, kleur en geluid in de tuin. De Extense bestaat uit een vijftal vrij verplaatsbare en afzonderlijk bedienbare units die de gebruiker naar eigen wensen in de tuin kan plaatsen waar men licht en geluid wil creĂŤren. Met de vier kleine modules en de grote module kan men een soort dolby surround light en sound creĂŤren voor een ultieme tuinervaring. Men kan vanuit de modules zelf licht, kleur, intensiteit, saturatie en volume kiezen of men kan door middel van de televisie instellen welke omgevingscreatie men wil. Licht- en geluidscreatie kunnen volledig los van het televisiekijken. De batterijcapaciteit van de modules geeft bij intensief gebruik een autonomie van vijf uur.


Student: Tomas Aelterman Product: Cork Collection Promotor: Frank Boschman, Royal Botania Hogeschool: Artesis Hogeschool Antwerpen Opdrachtstelling: De initieel beperkte opdrachtstelling (de herdefinitie van de relaxstrandstoel als oerklassieker van het tuinmeubilair) werd helemaal opengetrokken. Het nieuwe onderwerp van dit project werd: “A new chair in outdoor luxury”.

De Cork Collection is een nieuw totaalconcept voor tuinmeubilair met kurk in de hoofdrol. Het is het resultaat van een innovatieve kijk op Westerse marktbehoeften. Kurk is één van de meest ecologische materialen, voelt steeds aangenaam en warm aan en voldoet uitstekend aan de strenge eisen die het Westerse klimaat stelt. In de ontwerpfase werd een nieuwe productietechniek ontwikkeld (het 3D plooien van kurkplaten) en werd er creatief omgegaan met de specifieke voor- en nadelen ervan. Dankzij deze nieuwe vervorm-techniek konden nieuwe vormen uit kurk ontworpen worden en dat illustreert de Cork Collection optimaal. De Cork Collection bestaat uit een sofa, een stoel, een ligstoel, een poef, een salontafel met openklap-baar tafelblad en opbergruimte, en een bijzet-tafel met bijhorende batterijbox.


Student: Frederick De Pauw Product: Somnia Promotor: Frank Boschman, Royal Botania Hogeschool: Howest Kortrijk Opdrachtstelling: De initieel beperkte opdrachtstelling (de herdefinitie van de relaxstrandstoel als oerklassieker van het tuinmeubilair) werd helemaal opengetrokken. Het nieuwe onderwerp van dit project werd: “A new chair in outdoor luxury”.

Uit een doelgroepanalyse bleek dat Royal Botania nood heeft aan een jong product dat de nieuwsgierigheid van de gebruiker aantrekt. Bij het zoeken naar nieuwe materialen en technieken is er geëxploreerd in de wereld van opblaasbare meubels. Deze techniek biedt veel opportuniteiten die nog niet zijn uitgeprobeerd in de luxe outdoormeubels. Uit deze exploraties is de Somnia ontstaan. Dit ontwerp heeft de speciale eigenschap dat het van vorm kan veranderen, binnen bepaalde grenzen. Door verschillende compartimenten met elkaar te verbinden is het mogelijk om bepaalde delen van de Somnia in een andere hoek te plaatsen en zo drie verschillende standen te creëren voor ultieme relaxatie. Tijdens het proces is een experimentele handson-approach toegepast met de bedoeling om zoveel mogelijk te gaan prototypen.


Met de steun van


Etienne Sabbelaan 51 - 8500 Kortrijk T 056 28 28 50 - F 056 28 28 05 E-mail info@flandersinshape.be

www.flandersinshape.be

Indigo Flyer VOORSTEL1  

Indigo Flyer VOORSTEL1