Sydhavsøernes Perle 2023

Page 1

LIVET PÅ FEJØ

sydhavsøernes perle

Færgeturen varer kun 18 minutter, men bringer dig til en ganske anden verden, et ægte lille paradis for hele familien – et paradis, hvor både børn og voksne kan få masser af tid med hinanden, langt væk fra stress og jag, med nærvær og samvær i centrum: Fællesskab og hyggelige oplevelser krydret med smukke omgivelser og lækre lokale råvarer.

Fejø er en lilleputverden, en hyggelig blanding af bondehuse med havudsigt, frugthaver, traktorer og idyl fra Danmark i gamle dage, blandet med moderne landbrug, små virksomheder og en meget aktiv og international lokalbefolkning.

Men Fejø er også frugtens ø. Æbler og pærer er i vejboderne næsten året rundt, ligesom most og marmelade. Prisvindende specialiteter og lokale råvarer kan købes i de lokale gårdbutikker – hvilket for mange er anledning nok til at besøge vores lille ø.

Fejø har dog meget mere at byde på, både til hverdag og ferie. Øen har alle de faciliteter, der skal bruges i et velfungerende helårssamfund – fx skole, læge og købmand samt en række aktiviteter og attraktioner i årets løb, der ofte arrangeres af øens frivillige ildsjæle. Fx driften af den gamle mølle, Fejøs festival, Æblets Dag samt arkiv og ø-museum.

Udgiver Fejøforeningen

Redaktion Marie Malling Raunkjær

Tekst Michael Gundersen, Ann-Mai Hansen og

Marie Malling Raunkjær Layout Sara Aue Sobol

Oplag 8.000 • 2023 april • Kontakt visitfejoe.dk

Forsidefoto: Sara Aue Sobol / Skål af Martin Bo Jensen - Fejø Trædrejning

Sakura på Fejø

Gå ikke glip af Fejø om foråret, når træerne blomstrer. Hundredetusinder af frugttræer springer ud fra påske til pinse, og øen klædes i et florlet slør af blomster, der kalder på et Instagrambillede og picnic i det fri.

Somrene på Fejø er lange, lune og solrige, og badevandet er det varmeste i Danmark. Der findes en masse skønne steder at besøge og øen summer af liv og aktivitet.

Efteråret på Fejø står i frugtens tegn, når frodige træer pryder overalt. Fra juni modner bær, sidst i juli begynder blommerne at modnes, så følger æbler, pærer, figner og nødder, og hurtigt fyldes øens mange vejboder op af lækkerier, et udvalg af sorter, der ikke findes mange andre steder.

Vintrene er korte og milde på Fejø, med næsten halvt så megen frost som i det meste af Danmark. Her er tid til fordybelse og ro, lange vandreture i den friske luft og brætspil ved pejsen.

foto: Hans Christian Nielsen

MAD

Smagen af Fejø

Født af havet, frugthaverne og mulden. Samlere, plukkere og producenter forvalter og forvandler naturens gaver

Et æble om dagen, det er sagen. Men frugt på Fejø er så meget mere end æbler. Det er i høj grad også pærer og blommer. Og så er der alle de specielle sorter, man ser i vejboderne på øen. I et typisk supermarked kan du vælge imellem 2-3 sorter af æbler.

På Fejø finder du sjældne og gamle æblesorter og vi har over 100 forskellige sorter fordelt på ca. 400.000 træer. Find også utallige sorter af hjemlige frugter og bær, og mere eksotiske frugter som figner, kvæder og ferskner. Valnødder er også en Fejø-specialitet, der dukker op i september.  Bemærk, hvordan mægtige valnøddetræer er en del af kulturlandskabet på Fejø som i ingen anden egn af Danmark. Bemærk også de mange figentræer og morbærtræer, der står frit udplantede i haverne. På kirkegården er det største træ en steneg. Allesammen træer, der normalt ses i middelhavslandene.

Økologi og bæredygtighed fylder meget på Fejø. I den lokale købmandsbutik vil man bemærke, at udvalget af økologiske varer er usædvanligt stort, og at man også kan få veganer- og vegetarprodukter. Det er en afspejling af befolkningen på Fejø.

Men det kan også være charmerede at handle lokalt hos de mange producenter af most, cider, vin, marmelade, lammekød, oksekød, fisk, pasta, honning, æg, grønsager osv. Altsammen kan købes i topkvalitet rundt på Fejø i de mange gårdbutikker og vejboder. Omkring 50 hektar af Fejøs landbrugsjord dyrkes økologisk.

Fra maj måned bugner det med hornfisk i farvandet. Det er sjovt at fiske denne fisk både for store og små, da de ofte er mange samlet et sted, og man derfor kan få en del med hjem. Tilbered dem over bål eller ryg dem på en grill og lav den klassiske ret ‘Sol over Fejø’ Hornfisk på godt brød med urter og en æggeblomme. Det smager fantastisk.

Enkelte ting må man fange selv, eller også må man lære nogen at kende for at få adgang til råvarerne. Prøv fx, om du kan opsnuse en, der fisker efter fjordrejer: Fjordrejer, godt brød, mayonnaise, salat og hvidvin, så er der lagt op til et måltid i verdensklasse.

Det er blevet populært i de senere år at fouragere i naturen. Langs strandene på Fejø vokser mange spiselige urter, og i havet er der lækker tang til selvpluk. Prøv fx friske skud af blæretang, der er meget almindelig ved Fejø. Også i hegn og langs veje findes der lækkerier som hyldeblomster og mirabeller om sommeren. Men pas på ikke at plukke inde i frugthaverne, heller ikke i den første række ud til vejen. Det er privat ejendom, og faktisk har frugten en vigtig betydning som livsgrundlag for mange på Fejø.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er privat grund, så spørg hellere om lov.

Uanset, hvad du samler, så husk altid at efterlade rigeligt til de næste, til dyrene og sådan, at naturen kan regenerere.

Spis og shop lokalt

Udvalget på øen er stort og der kan nærmest gå sport i at finde hvad som helst lokalt. Mange øboere sætter en ære i at handle på øen, hvad enten det er i en vejbod, en gårdbutik eller hos den lokale købmand. Det er en del af øens livsnerve, at der altid kan handles ind, når behovet opstår. Let-Køb har alt i fødevarer, stort økologisk udvalg, og skaffer gerne det man mangler. Herfra drives også posthus og apoteksudsalg.

Andre steder at besøge er fx Butik Spælsau med lækkert design af lammeuld samt garn og lammekød. Kernegaardens gårdbutik har også lækre ting og egen brændevin – og gavekort. Fejø Cider har god Calvados og lækker cider. Eller hvad med to T-bonesteaks fra Fejø Frilandskvæg? De lækre fødevarer kan passende kombineres med økologisk vin dyrket på Fejø, fra Hideaway Vingård.

Endelig er der et pænt udvalg af spisesteder, som i finder i brochuren, samt på vores kort over øen. Har du brug for en souvenir, en fødselsdagsgave, værtindegave eller en lille brugsgenstand, så er der udover vejboder og gårdbutikker også loppeboderne. Nogle af dem har et stort udvalg i brugte ting. Og hvem lyser ikke op i et stort smil, når man finder en brugt uld-sweater eller brugskunst i en vejbod?

På øen tilbydes også en lang række services, fx håndværkere, frisører og forskellige former for massage og fysioterapi hos øens alternative behandler. Du kan også få ordnet bilen eller cyklen hos nogle af øens mekanikere eller blot få tanket op hos øens benzintank.

Hver gang du handler på Fejø, fremmer du den lokale sammenhængskraft. Så hvis du mangler noget, så spørg dem du møder. Måske kan du også finde det på Fejø!

foto: Marie Malling Raunkjær

Hyldeblomster sommer snack

Beignet af hyldeblomstklaser over bålet. 2 dl hvedemel røres med 2 dl øl og et lille nip salt.

Tilsæt piskede æggehvider fra 2 æg. Så er dejen klar.

Hele blomsterklasen fra hylden afdryppes i dejen og friteres gyldent i neutral olie. afdryppes og drysses med flormelis.

OBS stilken spises ikke - er kun til håndtering.

opskrift og foto: Dorte Holst

Pæreskuden

er i Nyhavn fra lør. 2. sept. til søn. 10. sept. i 2023.

Fejø

frilandskvæg og gårdbutik

Fra butikken sælger vi alt i udskæringer af oksekød.

Desuden medister, grillpølser, spegepølser og leverpostej.

Kødet er modnet på krog for at opnå højeste kvalitet.

Velkommen l Slettervej 50 v. Hans Jørgen Larsen tlf. 31 38 28 92 Bielle tlf. 61 78 09 62

Åbningstid efter 17:00 eller efter aftale.

Økologisk kvalitetsvin

Italiensk landkøkken

Vingårdshytter

Tandemudlejning

Rundvisning

Picnic i vingården

OPLEV

HISTORIENS

VINGESUS

DELTAG I

KONCERTER & EVENTS

NYD KAFFE & MØLLELAGKAGE I CAFEEN

GÅ PÅ

OPDAGELSE I

BUTIKKEN OG

FIND LOKALE

VARER

BLIV INSPIRERET

TIL DIN VIDERE

FÆRD PÅ FEJØ

BESØG FEJØ MØLLE
ø
Møllen åbner for besøg fra den f
rste weekend i j u ni måned.
Se åbningstiderne o g læ s mere på fejoemoelle.dk
-Drevet af frivillige ildsjæle -

Frodige Fejø

Flowerstorm og frugt – Når hele øen står i blomst eller boderne bugner af frugt

Fra påske til pinse blomstrer frugttræerne på Fejø, og det er et syn, som tiltrækker mange beundrende blikke og gæster til Fejø. Først blomstrer blommetræerne, så kommer pærerne og hovednummeret: Æbleblomsterne! Med deres fine flæser ligner de små sommerkjoler i nuancer af hvid, creme og pink eller endda rød. Fejø skal i hvert fald ses om foråret.

Der vandres, cykles, holdes picnic og fotograferes flittigt under de blomstrende træer. En festligt dækket dug under træerne ligner indbegrebet af et skandinavisk impressionistisk maleri. Intet andet sted i Danmark finder man et kulturlandskab, der er så præget af frugttræer som på Fejø. Næsten alle huse eller gårde har en frugthave umiddelbart omkring huset. De gamle frugthaver har store højstammede frugttræer med knudrede stammer som i en olivenlund. Det er nok de smukkeste frugttræer, men desværre er de en truet art, bl.a. fordi de er besværlige at passe. I de nyere frugtplantager står især æbletræerne meget tæt og forbliver små. De ligner næsten espalierede vinmarker, og de danner et massivt blomsterhav i maj måned. Blommer og pærer vokser stadigt mere som træer, som har en stamme og en krone. I de fleste ciderhaver vokser æbletræerne også som rankt stammede træer. Man kan nyde synet og fotografere de blomstrende frugthaver under en rundtur på Fejøs stier og veje. Men husk; haver og plantager er private.

Blommeuger på Fejø er den tid, hvor man finder nyplukkede blommer overalt på øen. Spis dem friske og fuldmodne og brug dem til trifli, kager og marmelader. De første modner i juli, afhængigt af årets vejr, men august-september er hovedsæsonen. Blommen er saftig, men en flygtig fornøjelse. Når først frugten er træmoden og på sit højeste, skal den spises indenfor få dage. Det foregår bedst på selve Fejø, som er Skandinaviens største sammenhængende blommedyrkningsområde. Herefter følger bær, de tidligste sommeræbler, inden øen eksploderer i et overvæld af æbler, pærer og alverdens forskellige nødder.

AKTIVITETER

Øens seværdigheder

Hvad enten det er i kajak, på cykel, i vandrestøvler eller bil, så ligger Fejø åben.

Der er meget at se på Fejø. Planlæg en tur eller lad dig inspirere undervejs – selv som fastboende kan man sagtens opleve nyt. Som turist kan du fx starte med et besøg i Fejø Mølle, der fungerer som turistinformation, og hvor møllepigerne serverer møllelagkage. Møllen er totalt istandsat gennem årene, og drives nu af frivillige. Udover, at man kan købe kaffe og kage samt lokale specialiteter, kan du også bestige møllen ad den indvendige trappe og se udsigten fra rundgangen.

Er det kunst der trækker, så kig dig omkring når du bevæger dig rundt på øen, her finder du fx charmerende betonæbler på havnen, og fint udskårne træskulpturer i haver, dekorationer m.m. På Dybvig havn finder du det gamle skibsværft med pakhusene og de gamle drivkvaser, der med deres maritime stemning fremstår som et levende museum uden at være det.

På den sydlige del af øen finder du den lille smukke ø-kirke, beliggende tæt ved stranden,

så præst og menighed kunne sejle til kirke i gamle dage. Det historiske vingesus fra den gang kan du desuden blive meget klogere på, hvis du besøger øens arkiv og lokalhistoriske museum. Her findes en fantastisk samling af ting, som tiden og mennesker har efterladt på Fejø de sidste 10.000 år, fra stenredskaber til ædle metalgenstande, samt spændende dokumentation af landbrugssamfundet og frugtavlen.

Udover øens arkiv/museum findes der også en lang række små historiske seværdigheder langs vejene. Se Fejøs ældste bygning, den gamle smedje, der står præcist, som smeden forlod den midt i 1900-tallet – eller slå et smut forbi de gamle vejtromler ved rastepladsen midt på Herredsvej. Ved Sletteren Strand og Dybvig Havn kan du også finde de gamle barkekedler, fiskernes gamle tjæregryder, til tjæreimprægnering af fiskenet, tovværk og pæle.

foto: Hanne Lindegaard

Aktiv eller afslappet

Det ene øjeblik kan du piske vandet op med kajakken, det næste slappe af i vandkanten. To minutter fra stranden kan du købe kød fra frilandskvæg på gården, og lige ved siden af kan du smage cider hos producenten.

Fejø har det hele tæt på. Til lands eller til vands, på gå-ben eller cykel, mulighederne er mange og for alle.

På en ø, hvor du aldrig er langt fra kysten, spiller havet en stor rolle, både for fastboende og for turister. Sletteren Strand er en skøn strand med toiletvogn, badebro og dejlig sandbund. Langs sydkysten bliver vandet hurtigt dybere, mens de andre kyster er trygge badestrande, også for små børn, og fordi vandet ikke er så dybt, bliver badevandet meget varmt, og badesæsonen er lang.

Vandet omkring Fejø er også et populært sted at fiske. Hvad enten du vil fange havørred, fladfisk, hornfisk eller de små lækre fjordrejer finder du det langs øens kyster, og der er ofte bid.

Ruten rundt om Fejø i kajak er ca. 30 km lang, en god dagstur for en øvet kajakroer – farvandet byder på mange smukke og underholdende ture til naboøerne.

Ønsker du en aktiv dag på landjorden, så kommer du nemt rundt på hele øen med cykler, og vil du helt ned i tempo, findes der et par trampestier, markeret med kort, som leder forbi nogle af øens smukkeste områder.

Du kan også booke en tid på den lokale tennisbane (henvend dig hos Ro Naturcamp). Til fri afbenyttelse findes desuden en basketbane midt på øen (bag den gamle vejtromleplads) og en petanquebane på Dybvig Havn, samt et nyanlagt aktivitetsområde ved Vesterby havn.

Det eneste, du egentlig behøver for en god, aktiv ferie med familien er en bold, et par fiskenet, et snorkelsæt (kan lånes hos Ro Naturcamp), gode vandresko eller måske en gummibåd.

Der er 28 km offentlig vej på Fejø og trampestier til fri benyttelse. Fejø er 7 km lang og 4 km bred og 16 kvadratkilometer stor.

FOTO: Marie Malling Raunkjær

BØRNENE

Kvalitetstid med børnene

Natur og frisk luft

Dyrelivet er rigt på Fejø, men det kræver lidt tålmodighed at få glæde af det, og en kikkert er også godt, hvis man rigtig vil nærstudere fx fasaner og harer på marken. Ofte kan man også være heldig at se de store majestætiske dådyr krydse vejen, opleve havørnen svæve over Dybvig, eller opdage en sæl ved Skalø. Også insektlivet er rigt, så prøv om I kan komme helt tæt på sommerfugle, eller studere en bænkebider i skovbunden.

Tag på skovtur i Præstelunden, øens nyanlagte blandet skov med stier og picnicbord. Her kan man lege natur-bingo, hvem kan fx først finde en bille, en pind, en fugl, en sten, en blomst eller hvad man nu kan finde på. Prøv også at sove udenfor en nat, det er en helt magisk oplevelse at hive madrasser og dyner ud, ligge under den lune nattehimmel og kigge på stjerner, hvor hele mælkevejen er tydelig. Måske er I også heldig at høre en ugle eller se en flagermus. Om natten kan man høre puslen og nogle gange høje lyde, dette er de mange pindsvin vi har på øen, som kommer frem om natten.

Ved havet

Et besøg på stranden er altid hyggeligt, også når det ikke er badevejr. Kig fx efter vættelys/tordenspir eller hulsten, eller måske er du heldig at finde et forstenet søpindsvin eller et stykke flint som engang blev brugt af et stenaldermenneske. Besøg også stranden om natten med en UV-lygte, så er fossiler ekstra tydelige eller svampe i skoven (fra oktober).

Er vejret til det, kan I gå på eventyr under havets overflade med enten snorkel, eller en undervandskikkert. Den kan I lave ved at spænde et stykke gennemsigtigt plastik fast henover den afklippede bund af en plastikdunk. Eller prøv at stryge rejer ved at feje et net ind under tangplanterne, og ryste dem forsigtigt så rejerne falder ned i nettet. Kog dem og spis jeres egen hjemmeskaffede mad, på ægte ”fra jord til bord” manér. Hos Ro Naturcamp har de meget forskelligt udstyr man kan låne.

foto:Dorthe Dencker

Kultur og kunst i børnehøjde

I kan også udforske øens små kunstværker rundt omkring, fx betonæblerne ved færgehavnen, havfruer og havmænd i Dybvig havns toiletbygninger, eller udskårne træfigurer rundt omkring på øen. Der findes også en lille labyrint i 100-meter skoven bag Fejø skole, skjult i skovbunden, bygget af sten. Eller hvad med at opleve øens historiske genstande og få en snak om, hvad en gammel vejtromle mon blev brugt til og hvorfor øens gamle fine træskibe hedder drivkvaser.

Gør det selv projekter

Byg en krabbefiskestand, med en pind, en snor og en tøjklemme for enden med et stykke kødpålæg i, og lav krabbebisque over bål efterfølgende. Find flotte sten på stranden og mal dem, eller lav et mandala-mønster ud af naturmaterialer som, sten, muslinger og kogler. Byg stentrolde ved at lime tørret tang, sten og grene sammen til små figurer. Flet en blomsterkrans af mælkebøtter eller tusindfryd, eller øv dig i at snitte i træ. Pluk bær og lav syltetøj eller is ud af dem, eller prøv at lave dine egne tangchips. Pres blomster og blade mellem avispapir i en gammel bog. Og vigtigst af alt, gå på opdagelse og byg masser af huler i buskads og krat!

Bondegårdsdyr og klappedyr

Tag cyklerne rundt på øen, og se hvor mange bondegårdsdyr I kan finde. Der er fx køer og kalve for enden af Slettervej til højre, via en sti ved stranden som går langs med folden. Der er også Skotsk højlandskvæg som kan ses fra vejen ved Skaløvej 37 og Storemosevej 54, eller Spælsaufår og Merinofår ved Slettervej 12. Heste kan I bl.a. se ud ad Skovvej, og gæs og ænder støder I på når I kører ad Storemosevejen.

Fejø Børne- og Kulturhus

I Børnehuset er der integreret vuggestue og børnehave. Hver dag laver de en masse aktiviteter i naturen. Bag skolen er der en lille skov, hvor de laver bål fra forår til efterår. Her laves der også mad, og de samler frugter, som de laver til marmelader. De bruger også naturen til at samle ting til kreative projekter. Indimellem skyller havet spændende ting op på kysten.

Senest har der ligget en død sæl ved strandkanten på Ro Naturcamp, som børnene var nede at se. En stor oplevelse for både store og små, og selvom det kan virke barskt, er det en del af naturens gang, og det er en vigtig fortælling, når man bor på en ø, hvor havet spiller en stor rolle.

Når det regner og rusker i vinterhalvåret, bruger de meget tid i skolekøkkenet, hvor de bager og laver mad sammen. Når solen igen kommer frem, tager de ned til vandet og bliver afkølet.

Personalet går meget op i deres daglige arbejde med børnene, og flere af dem er øboere og kender både børn og forældre rigtig godt, allerede inden de starter i institutionen.

Find rundt på Fejø

Udgangspunkt for

og

SKALØ
FÆRGEHAVN WC Skaløvej Storemosevej Kagevisgsvej Herredsvej Kirkevej Dommervej Storemosevej Degnemosevej Dalmosevej Sommerhuse Herredsvej 9a 1
trampestier
vandreruter
markeret
orange cirkel. På stedet findes en kortstander med beskrivelse af vandreruten. Udsigtspunkter med picnicborde og bænke er markeret med en grøn cirkel Shelter – Naturlandet Badebro 6 7 3 10 14 22 5 13 2 8 11 12 4 8 KLIPOTEKET frisør 9a Årstidens frugt 9b Airbnb 57I 10 Fejø ny Kro 11 Fejø guldsmedje og galleri 12 Fejø trædrejning 13 Dagmars Jord Fejø 14 Centerkroen (spisested, vandrehjem, billard og lejligheder) + Lægehus på øverste etage
Vesterby Havn (toiletter, cykeludlejning, aktivitetsområde, grillplads) 2 Fejø A Pizza 3 Ro Naturcamp & Ø-Kiosk 4 Galleri 11
Fejø Frugts vejbod
Fugleområde (se sælerne ligge og sole sig på stenene)
Skalø Havn (privat havn, kun for gående, busser ingen vendemulighed) 42 44 VESTERBY 43 45 47 9b 46
er
med en
1
5
6
7

15 Q8 benzintank og mekaniker

16 Tennisbane

17 Fejø Børne- og Kulturhus og skole + Fejø Fitness

18 Arkiv og ø-museum

19 Fejø Tromleplads med vejtromler, picnic borde og basketball-net

20 Fejø Brandvagt (brandbil)

21 Kissers bod, årstidens grøntsager

22 Fejø Sommer Vinbar

23 Fejø Købmand (Let-Køb), postkontor og apotekerudsalg

24 Den gamle smedje

25 Fejø Mølle, turistinfo og toiletter

26 Fejø fortællinger

27 Siwarqenti.dk , massage og healing

28 Kernegaarden (cideri, gårdbutik)

29 Made by Susy - (unika strik)

30 Butik Spælsau (gårdbutik)

31 Præstegård

32 Fejø Cider (gårdbutik)

33 Fejø Frilandskvæg (gårdbutik)

34 Sletteren Strand (shelterplads)

35 Sprøjtefri frugt og marmelade

36 Café Dybvig

37 Dybvig Havn (toiletter, teltslagning for sejlere og shelterplads)

38 Genbrugsplads

39 ’Greghuer’ hæklerier og strik

40 Indgang til Præstelunden

41 Fejø Kirke

42 Fejø skovhave

43 Dorthe Dencker, kunstner

44 Hideaway Vingård

45 Højdepunktets Vejbod

46 Murhart: raku, maleri og museum med vippedyr

47 Fejø tekniske Museum

SLETTEREN DYBVIG HAVN Ca. 1 km Slettervej Herredsvej Dommervej Storemosevej Skovvej Brigetvej Dybvigvej Hjortemosevej Andemosevej Sommerhuse WC WC 15 17 19 20 23 24 25 36 37 38 26 28 30 32 33 39 16 40 18 27 21 29
34 41
35 31
ØSTERBY

I butikken finder du vores prisvindende Fejø Cider® og FejøPoiré,Nordensførstepoiré!Lifligæblemost, gastrik,solera-lagretbalsamicoogfrugteddiker,samt ikke mindstæble-is.Altfraeget,økologisk,Fejøjordbrug! Fra vores samarbejdspartnere er der mundblæste glas fra Orranäs, keramik fra saraceramica og Calvados AOC fra topproducenten Adrien Camut.

Sommeråbent i butikken!

Hver dag kl. 11-18

fra slut juni til start august

Slettervej 44 · 4944 Fejø

FejøCider®

Slettervej44

FejøCidererutæmmetogsofistikeret.Naturogtradition! Lavetpåudvalgte,håndhøstedecideræbler,fraegneplantager påøeniSmålandshavet.Vildgæretpåegetcideri,ogmedde fineboblerdannetgennemspontanflaskegæring.Viharcidertil enhverårstid,enhveranledningogenhverret:Tilapperitif,til brasseretsvine-ogoksekød,tilsommerogjul,tilrødkitost,til drinks,tilsushi!

HAVN Slettervej Ademosevej Brigetvej Dybvigvej Hjortemosevej Stisystemfrahavnen tilSlettestrand 1km.
BUTIK SPÆLSAU Spælsau- & Merinofår Plantefarvet garn Strik Skind Kød Spegepølser Slettervej 12 Onsdag 16.00-18.00 Lørdag 10.00-14.00 www.spelsau.dk Hanne Humble 40779858 OVERNATNING MIDT I NATUREN Herredsvej 9b, Fejø Se åbningstider på www.ro-naturcamp.dk/info ØKIOSKEN BYDER PÅ… Brød , Kager , Ishus , Naturvin , Kaffe, Lokalproducerede øl , Cider, V a r m k a k a o LAVET PÅ HANSENS VANILIEIS og lidt til den lille sul t
Fejø Danmark

DYBVIG HAVN

Rasmus ses i styrehuset på et skib

Rasmus har fuldskæg og er iført en brun hue og blå kittel.

Rasmus har en brun pibe i munden.

Foran Rasmus ses en del af instrumentbordet og vinduerne i styrehuset.

Fra Fejø Arkiv & Ømuseum

Øens havne

Der er to havne på Fejø samt en lille privatejet på Skalø

Vesterby Havn er den, du kommer til med færgen fra Kragenæs Havn. Den er ikke åben for lystsejlere, men benyttes udover færgerne også af erhvervsfartøjer.

I 2020 fik vi lavet et helt nyt aktivitetsområde på havnen. Her kan man både dyrke fitness, lege på børnekarrusellen og der er borde/ bænke sæt til fri afbenyttelse. Et projekt, som så meget andet, der er drevet af frivillige hænder.

Det lille gule hus på havnen, kalder vi for Vejerboden. Her finder du alverdens informationer omkring øen.

Vil man bade er der en badebro, som også er god at fange krabber fra.

Dybvig Havn er både for lystfartøjer, gamle træskibe, fritidsfiskere og joller. Havnen er desuden et af omdrejningspunkterne for det sociale og rekreative liv på Fejø om sommeren, hvor man også kan sove i shelter og spille petanque.

Her er alt, hvad man har brug for, i et idyllisk sceneri med et gammelt træskibsværft og pakhuse.

På havnen kan man slentre rundt, mens man ser på sjove sejlermanøvrer.

Vil man bade ved Dybvig, kan det anbefales at gå i vandet fra spidsen af den nordøstlige mole, hvor der findes en trappe.

Der er velholdte toiletter og bad på havnen, og så er det muligt, for sejlende gæster, at slå telt op på plænen sydvest for havnen. Andre med telt henvises til Ro Naturcamp ved Vester havn. Kajakker bedes anløbe i sydsiden af havnen, direkte ved teltpladsen. Havnefogeden har tlf.: 21 27 18 84.

Skalø Havn lille privatejet havn med charmerende beliggenhed. Havnen har lav dybdegang og er uden faciliteter. Til havneområdet er der kun adgang til fods. Køretøjer parkeres uden for.

foto: Søren Rosenberg

Kom forbi Fejø Frugt’s vejbod, Skaløvej 1 og oplev noget af det bedste Fejø har at byde på.

Her kan købes bl.a. sæsonens udvalg af æbler, blommer og pærer.

Honning lavet fra frugttræernes blomster.

Dejlig marmelade lavet af søde blommer.

Æblemost lavet af årstidens sprøde æbler.

Fejøs hyggelige havnecafé

Dybvigvej 44, tlf. 22406081

Åbent hver dag i Påsken, i Pinsen, i sommermånederne, og i efterårsferien fra kl. 11.00. Køkkenet lukker kl. 20.30

Øvrige åbnings– og lukketider, samt menu kan ses på Facebook/cafédybvig og www.cafe-dybvig.dk

Lokale produkter Velsmag Dyrevelfærd kvalitet Økologi Vegetar Glutenfri

EVENTS

Fejøs Kalender

DANSK MØLLEDAG

Den 18. Juni fejrer vi Dansk Mølledag på Fejø Mølle. Dansk Mølledag er en årlig begivenhed, 3. søndag i juni, hvor de fleste møller i Danmark er åbne for publikum og afholder forskellige aktiviteter.

I år fejrer vi samtidig Fejø Mølles fødselsdag, og vi indvier det nye Møllehus. Der er lagt op til en festlig eftermiddag med musik, samt kaffe og lagkage.

18. Juni kl 13.30-16.30, Fejø Mølle, Herredsvej 274.

VIDENSKAB UNDER ÆBLETRÆERNE

Er en mini-videnskabsfestival inspireret af ”Vin og Videnskab”, som er populære foredrag formidlet, så alle kan være med. Inviterede forskere fortæller i 15 til 20 minutter om deres forskning efterfulgt af fælles samtaler. Det foregår i en uformel atmosfære i haven på Dybvigvej 10. Hvis det regner eller blæser, rykker vi indenfor i stuerne. Der vil være salg af lokalproduceret vin og cider. For praktiske oplysninger se www.dybvigvej.dk eller følg med på Videnskab under Æbletræernes facebookside.

FEJØS FESTIVAL

Fejøs Festival afholdes 19-23 juli med koncerter i Fejø Børne- og Kulturhus, Herredsvej 190, Fejø Kirke og mange andre steder rundt om på Fejø. Klassisk musik, jazz, foredrag, børneforestillinger. En del af koncerterne er gratis. Info om billetter og festivalpas og program på fejoesfestival.dk

PÆRESKUDERNE I NYHAVN

Pæreskuderne besøger Nyhavn hvert år i september, men er en rigtig Fejø-begivenhed, den foregår bare i København! Masser af fejøboere og folk med tilknytning til øen stiller op som frivillige og sælger frugt og andre fejøvarer fra et skib ved kajen i Nyhavn.

ÆBLETS DAG

Hvert år den første lørdag i efterårsferien fejrer vi Æblets dag på Dybvig Havn. Et sammensurium af madboder, håndværk og lokale produkter stimler sammen på havnen og folk summer rundt og byder efteråret velkommen. Den store Æblemosaik afsløres og der afholdes både vin-, most- og kagekonkurrence.

Andre arrangementer på øen er bl.a. Sankt Hans fejring på Dybvig Havn, pilgrimsvandringer, høstgudtjeneste i den smukt dekorerede kirke, julearrangement i møllen, juletræstænding på Dybvig Havn samt fællesspisninger, pop-up caféer og meget, meget mere.

I 2022 afholdt Fejøs Festival gratis dukketeater i Eventyrhaven på Herredsvej. Måske vender dukkerne tilbage i 2023?

På Herredsvej 164 serverer vi god vin og svale drinks – når vejret tillader det Kig forbi, vi har åbent fra 17.00-19.00 i skolernes sommerferie

Fejøs Festival 2023

Den lille festival med den STORE musik

Festivalpas på fejoesfestival.dk/

Eller billet ved indgangen

Find os på: Facebook og Instagram: fejosfestival

Fejø Film Festival – 3 - 5. august 2023

Nye danske film under åben himmel i en smuk baghave midt på Herredsvej

Det startede som et ønske om at give Fejøboerne en hel unik oplevelse, ved sammen at se film under åben himmel, til et tilløbsstykke for alle over 3 dage - og en hel filmfestival.

Under restaureringen af husets førstesal i 2021 fandt håndværkerne en hel stak gamle aviser fra fyrrene, som alle havde side op og side ned med biografannoncer. Hver ø, hver lille flække havde sin egen biograf dengang – og nu er der blevet meget langt mellem. Så lige der blev den første tanke tænkt og her, i biografens 3. sæson, er visningsdagene steget til 3, hver aften med nye danske film på kæmpe stort professionelt lærred, som alle er velkomne til helt gratis.

Filmene starter kl. 21.30, men før det kan man møde spændende filmfolk og spise lækre retter fra madboderne og slukke tørsten i vinbaren. Kommer man udenøs fra, sejler den sidste færge sent nok til, at man kan nå over på fastlandet. Det er en af sommerens store oplevelser på Fejø og en magisk oplevelse at sidde under stjernerne og se film sammen – og så helt og aldeles gratis!

Ingen hjemmeside, men brug Facebook eller skriv til lenemadsen@gmail.com

Herredsvej 164

Pladsen åbner kl. 17:00 Filmstart kl. 21:30

På Storemosevej finder du både kunst, natur og gastronomi

Niels Holgersens forunderlige rejse, på ryggen af en gås, får du ikke ned ad Storemosevej, men du kan smage vine på Hideaway Vingård, som alle er navngivet ud fra vingårdens frilandsgæs, og du vil opdage at en dag knap er tid nok til at nyde alt det Storemosevej tilbyder af natur-, have-, kunst og gastronomiske oplevelser.

Den vilde Have. (nr. 5) Permakultur hobbylandbrug. Salg af planter, afgrøder og bær. Ind imellem med guidede ture. Der er ikke specifikke åbningstider.

Hideaway Vingård og Figenarboret (Nr. 18) Frokost traktørsted og rundvisning. 1,3 hektar økologisk dyrket vin og en af Nordeuropas største figentræssamlinger på friland – og overraskende eksotiske træer som f.eks. korkeg og paw paw.

Iduns Have, Kunst (nr. 60) Den gamle have er beplantet med udvalgte træer, fra verdens mindste æble til øens største paradisæbletræ. Det blå træ i forhaven signalerer, at her bor en kunstner. Kunstneren Dorthe Denckers atelier og haven er lejlighedsvist åbent – Dog efter aftale.

Fejø Økologiske Skovhave (nr. 75) Haven er under udvikling grundlagt i 2020. Stor biodiversitet med 200 spiselige træer, buske, frugt- og nøddetræer, bær, urter og flerårige grønsager. Vi arbejder med naturen ud fra et ønske om at

skabe en bæredygtig madproduktion i eget økosystem – uden sprøjtemidler. Guidede ture.

Vandkantskirken. Kun de allerfærreste kirker i Danmark ligger helt ud til kysten. Tidligere sejlede godtfolk fra Femø og Askø til Fejø for at gå i kirke, derfor den smukke og praktiske placering. Sæt dig med ryggen op ad kirkegårdsmuren og nyd den guddommelige udsigt ud over smålandshavet.

Præstelunden, Øens Skovrejsningsprojekt (ved nr. 105). I 2008 blev der anlagt en ny skov på Fejø, den har nu vokset sig så stor at man godt kan blive lidt væk i den. Beplantningen er blandede træer, inddelt i grupper efter sorter, som nu er mellem 3- 5 meter høje. Du kan frit gå tur i skoven.

Hjørnegrundshaven (Herredsvej 198A) Et eksperimentarium for to planteelskende sjæle. Der er ikke offentlig adgang til haven, men stop op og læg mærke til de mange forskellige planter imellem de smukke gamle poppelstammer der omkranser grunden og et kig til et forunderligt hus bygget af stammerne fra de 20 meter høje popler.

Fejø har selvfølgelig også en vinklub

Et par håndfulde vinentusiaster fra øen mødes regelmæssigt og bliver sammen klogere på vin. Gruppens medlemmer består af unge som ældre, kvinder og mænd og der hygges i stor stil, mens der smages vine fra Alsace til Californien. Vi plejer at have et tema for hver gang vi mødes, men der er ingen regler.

Dorte Mikuta er i september 2022 flyttet til Fejø, hvor hun nu er sognepræst.

Det er specielt at være sognepræst på Fejø - af mange forskellige grunde. For eksempel rækker historien om Fejø kirke mange år tilbage. Kirken er fra år 1260, hvor den blev bygget afsides i forhold til de to hovedbyer på Øen; Vesterby og Østerby, ifølge et sagn, fordi man var bange for spøgeri på kirkegården. Kirken står ganske nær ved stranden, på Fejøs østkyst.

Beliggenheden betyder at folk fra de omkringliggende øer, Askø, Femø og Lolland kom sejlende til kirken, helt indtil middelalderens slutning. Kirken har altså i nær ved 800 år været søgt og betragtet fra vand og land. Den ligger smukt, rager op, som en stolthed for Øen, og vidner om historien, og om historiens flygtighed. Eller man kan sige – de evige vilkår i det flygtige menneskeliv.

Og stadig er kirken og området omkring kirken et yndet tilflugtssted. Både for besøgende turister og for øens egen befolkning. Det giver området en særlig stemning – at både turister og lokale tager et lille ophold ved kirken, enten for at bade, eller sejle ud i kajak, for at spise sin frokost, deltage i gudstjenesten, eller blot søge kirkerummets eller kirkegårdens afsides beliggenhed og rolige atmosfære.

På samme måde som kirken er for alle, både folkekirkemedlemmer, - og ikke medlemmer, kristne eller ej, er også sognepræsten præst for alle, der har behov og interesse for kirken eller for at lette sit hjerte, for at vende eksistentielle spørgsmål – eller bare har brug for en snak om løst og fast. Jeg oplever også at blive kontaktet af besøgende på Øen, der gerne vil stille spørgsmål om forskellige kirkelige og åndelige ting.

Men det der er mest særligt ved at være sognepræst på en ø som Fejø er, at man har mulighed for at blive en del af fællesskabet på lige fod med alle andre, som den man nu engang er.

Man kan nemlig ikke rigtig gemme sig, for ens særkende bliver simpelthen tydeligere aftegnet i et lille ø-samfund. Om man er den pensionerede mekaniker, medhjælpende hustru, købmand, landmand, skolelærer, læge, kunstner, fisker eller præst, så har man del i fællesskabet og ansvar på lige fod med alle andre i det store fællesskab. Jeg tror, at nærmest alle har et virke og et særkende på øen, i kraft af personlighed og historie. Og dermed er også alle med til at sætte sit aftryk på øens dna. Og her kommer kirken så til sin ret, som et fællesskab af det liv vi lever sammen. Fejøs folk er engagerede i livet – og her findes mange forskellige religiøse retninger – og også afvisninger af kristendommens livsforståelse. Den kristne kirkehistorie er fyldt med refleksioner over liv og tro – tvivl og eksistentielle kampe.

Og som præst er jeg naturligvis heller ikke i besiddelse af den store sandhed, men jeg er repræsentant for det kristne menneskesyn, og tolker menneskelivet i lyset af den større og bagvedliggende kraft, Gud. Og denne overbevisning kan man støde sig på, eller spille op imod – og vi kan sammen forsøge at nærme os det store livsmysterium. Det er jo fællesskabets præmis, at vi sammen engagerer os i, hvordan vi opnår det gode liv. Om det så er ved de forskellige sammenkomster i præstegården, eller i vores møder rundt omkring på Fejø, eller i det daglige livs trivialiteter, så er vi til stadighed afhængige og forbundne til hinanden. I gudstjenesten zoomer vi ud - og ind, omkring menneskelivets vilkår, og her findes de gamle ritualer som markerer livsovergange – og vilkår. Det minder den kirkens daglige klokkeringning os om, - ved solopgang som solnedgang. Den store gamle kirke står stadig levende – som en af Øens historiske mærker.

KUNSTNERE

Fejø har mange kreative hænder og hoveder. Der findes alt fra Unika Strik og skåle drejet i træ til fotokunst og maleri, og flere små keramikere er begyndt at pible frem på øen. Der er også de mere etablerede kunstnere, som lever af deres kunsthåndværk, og som har arbejdet med det det meste af livet. Det er vidunderligt at bo på en ø, hvor der er så mange kreative sjæle, som også gerne deler ud af erfaringer og ideer. Særligt for keramikerne bliver der lavet vidensdeling, og når man bor på en ikke brofast ø, kan det være bekosteligt at få bl.a. ler leveret til døren, så hvis nogen bestiller, er det ofte en samlet bestilling fra mange keramikeres værksteder.

Flere har et lille udsalg eller udstiller rundt omkring på øen. Spørg hvis der er noget specifikt du gerne vil have fingrene i.

Dorthe Dencker, skulptør:

For en kunstner med forkærlighed for fugle er det særligt godt at bo på Fejø. Øens rige fugleliv er min store inspirationskilde - fra havørn til fuglekonge og med gæstevisit af verdens hurtigste fugl, vandrefalken.

Jeg arbejder i ler med mulighed for videre støbning i bronze. For tiden er det fugleæggets fuldendte form, der optager mig. Hver fugl sit æg. Værkerne brændes i et hul i jorden med brænde fra skoven, og ilden bliver flittigt fodret med kogler, mos, ålegræs og andre naturmaterialer fra nærområdet.

Efter et døgns tid rages æggene ud af asken, nu med en ganske unik overflade skabt af jord, ild og naturen omkring mig.

Denne sommer kan du se nogle af æggene på kunstmuseet Richard Winthers Hus i Vindeby (10 min. kørsel fra Kragenæs). Jeg udstiller også ind i mellem på Johannes Larsen Museet i Kerteminde samt i kunstforeninger.

(Besøg efter aftale, www.dorthedencker.com )

Vibely Strik er en uldforretning ejet af Kelly Blank, der designer mønstre og laver specialstrik. Alle projekter er inspireret af Skandinavien og er lavet på Kellys hyggelige gård ude ved Andemose. En fysisk butik og atelier er i øjeblikket ved at blive renoveret og åbner næste år.

Tjek Vibely Strik på instagram eller hjemmesiden for mereinformation www.vibelystrik.eu

Jeg er specielt glad for strukturen i uld, men også bomuld, hør og silke og helst i mange mønstre og mange farver. At skabe beklædning ud af en lille tråd, har alle dage fascineret og betaget mig. Som årene er gået - og hverdagen er blevet mere fortravlet - er jeg samtidig blevet meget bevidst om, hvad kunsthåndværket gør ved mennesker, og hvordan strik kan åbne op for ro og fordybelse.

Herredsvej 304. Susy Pagh

Martin Jensen på Degnemosevej 5 er ejer af Fejø trædrejning. Unikke drejede ting i træ. Fra kuglepenne til skåle.

Denne vase er ahornknude fra et træ der har stået i Rold skov i Himmerland. Knuden var da træet blev fældet ca 120x 120 cm.

Besøg efter aftale 31339107 jensen.mb@live.dk

Anastasia Elkjær er 24 år og intuitiv kunstmaler. Hun omfavner det realistiske, naturlige og magiske i sine malerier, der primært består af dyre-motiver. Hun elsker at fange essensen af dyrenes sjæl og maler bl.a. med olie, akryl, akvarel og digitalt.

Kig forbi hendes atelier i løbet af sommeren, se og hør mere om hvordan hun skaber sine værker og bliv inspireret.

Åbent efter aftale. Ring eller skriv på 2724 4972.

Ægteparret Sara og Jacob Aue Sobol er kunstfotografer. De har boet på Fejø siden 2022 med deres to børn. Sammen laver de fotobøger og udstillinger til gallerier i hele verden.

Grete Madsen

“Grekhuer”- Hæklerier og Strik

Jeg strikker og hækler : huer, hatte, pulsvarmere , pandebånd, benvarmere og ponchoer.

Jeg arbejder primært med garn lavet af 100% uld / Alpaca.

Marie Raunkjær begyndte at lave keramik, da hun flyttede til øen i 2020. Hun har netop etableret sit eget lille værksted, hvorfra hun stadig er meget i proces med kendskabet til leret samt teknikker og ikke mindst kendskabet til glasurer. Det er altid en udfordring med glasurer. Med mindre man kender glasuren rigtig godt, ved man aldrig helt, hvad der kommer ud af ovnen efter brænding. En stejl men spændende læringskurve. ‘Først troede jeg, at det var drejeskiven der trak i mig, men for tiden er jeg mere optaget af metoden pinchpotting, og så laver jeg små relieffer der kan hænges på væggen som små kunstværker. Jeg kan godt lide, at man kan se, at det er lavet af rigtige hænder, og det må gerne have en organisk form og en mere rå overflade’

På værkstedet med havudsigt på Fejø, skaber Ditte Lill sin keramik.

Alt er håndlavet og der findes kun ét unikt eksemplar af hver ting.

Ditte Lill er født og opvokset på Fejø, og igen bosat på øen med sin familie.

Hun er uddannet sanger, danser og skuespiller på det Danske Musical Akademi i 2008, men har nu slået sig ned med keramikken, som det hun kalder hendes “kreative og kunsteriske ventil”.

Hun finder sin inspiration i naturens former og farver, som bl.a. kan ses i skålen her, der kaldes “himmel og hav”.

Se meget mere på Instagram: dittelillkeramik

FORBEREDELSE TIL LIVET

Engang

fandt jeg en kødædende blomst

på Svalbard

og lidt efter

stod jeg med tigerens tand i hånden.

Øen rev sig løs

og drev mod Ishavet.

Jeg fortsatte

ned gennem dalen til de store mammutter

og så hvordan

de omringede en af dem

og nedlagde den med spyd

de selv havde hærdet

i en drøm om bål

der blev til virkelighed.

Thomas Boberg (født 5. juli 1960 i Roskilde) er en dansk digter og forfatter. Han er søn af kunstmaleren Jørgen Boberg (født 1940) og socialrådgiver Gunver Plesner (født 1939). Siden han var 17 år, har han rejst i store dele af verden, især i Syd- og Mellemamerika og Afrika. Han debuterede som forfatter med digtsamlingen Hvæsende på mit øjekast i 1984 og har siden opnået bred anerkendelse med rejseerindringerne Sølvtråden, Marokkansk Motiv, Americas og Invitation til at rejse. Boberg har været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris to gange. I 2000 for rejsemindebogen Americas og i 2006 for digtsamlingen Livsstil. Har modtaget en lang række priser deriblandt Det Danske Akademis Store Pris i 2012, Otto Gelsted-prisen i 2000 samt Holger Drachmann-legatet i 2009. Fra 2018 medlem af Det Danske Akademi. Thomas og hans familie har hus på Fejø.

Hvem • Hvad • Hvor

Akuthjælp

Ring 112. Fejø har frivillige akuthjælpere, brandbil og brandfolk – og lægen. Hvis der er brug for mere hjælp hurtigt, så kommer lægehelikopteren.

Læge

Tlf. 54 71 31 25

Telefontid: kl. 8.00 – 9.00

Lægepraksis:

Herredsvej 179,

Lægevagt

Tlf. 70 15 07 00

Købmand

Apoteksudsalg

Posthus

Letkøb Fejø

Herredsvej 259

Åbningstider

Mandag – torsdag 8.00 – 17.30

Fredag 8.00 – 19.00

Lørdag – søndag 8.00 – 13.00

Mandag – fredag er der middagslukket 12.00 – 14.00

Sommeråbningstider

1/7-13/8: kl. 8.00 – 19.00

Tlf.: 54 71 30 47

E-mail: hesselbg@tdcadsl.dk

Frem og tilbage

På Fejø er vi på fornavn med færgen. Christine sejler næsten i pendulfart fra Kragenæs på Lolland. Overfarten tager cirka 18 minutter. Se færgetiderne på lollandfaergefart.dk.

Som besøgende køber du returbillet i Kragenæs, mens fastboende har gratis færgetransport og kan købe periodekort til bil gældende for op til et år af gangen. Der er særlige turistbilletter, som gælder ubegrænset

Færge Kragenæs Havn

Tlf. 88 32 12 12 (Tast 1)

Info: lollandfaergefart.dk

Fejø Containerplads

Dybvig Havn, 4944 Fejø, Tlf: 54 84 14 00

Info: refa.dk.

Dybvig Havn

Havnefoged: Tlf. 21 27 18 84

Mere turistinformation se visitfejoe.dk

sejlads i en hel uge til Fejø og naboøerne Femø og Askø.

Fejø Arkiv & Ømuseum

Herredsvej 190 – kælder – 4944 Fejø Åbent: tirsdag kl. 19 – 22 (hele året) lørdag kl. 13 - 17 (1.maj til 30. sep.) eller efter aftale.

Kontakt

fejoearkiv@gmail.com – tlf. 23 23 19 72

www.fejoelokalarkiv.dk

foto: Hans Christian
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.