THUIS 23.2

Page 1

THUIS

HET HUISBLAD VOOR BEWONERS EN CLIËNTEN VAN DE TIEN GEMEENTEN

HEEL EUROPA EN DE RUSTHOEVE

2023.2 MEI, JUNI JULI

In dit nummer

Nieuwe Jeu de Boulesbaan open

Feest 25 jaar SWZP

De nieuwe gezichten van de keukenbrigade

Beleefhoeken in De Tien Gemeenten

Week van de Vrijwilliger

Ik ben Ik- middag bij de SWZP

THUIS is het nieuwsblad voor (wijk) bewoners van De Rusthoeve, De Tien Gemeenten, en Heel Europa no 23.3 - mei, juni, juli 2023

Inhoud:

Nieuws van de organisatie3

Cliëntenraad stelt zich voor4

Samen op de duofiets6

Nieuwe website7

NL Doet7

Ik ben Ik - middag8

Kunst en poëzie9

Pastoraal10

Kaartenbingo11

Leuke ontmoeting11

Nieuws van de keukenbrigade12

Vrijwillgersweek14

Beleefhoeken De Tien Gemeenten15

Prikbord16

Activiteitenagenda’s18

Prijslijst activiteiten21

Tuinexpress21

een 60-jarig huwelijk22

Klein nieuws23

Vergeten groente24

Tuinexpress25

In Memoriam26

Algemene informatie28

Bij de voorpagina: dhr Ber Oudejans, deelnemer bij de Orchidee: ‘Kaartenbingo, een machtig spel’

RedactieadresWolthuissingel 1, 1441 DN Purmerend

E-mailcommunicatie@swzp.nl

THUIS is een uitgave van Stichting Wonen en Zorg

Purmerend en verschijnt 4 x per jaar

Redactie: Kelly Brussel, John van Drempt, Cynthia Lenior, Gabrielle van der Linden, Mariëtte Quint, Wim van ’t Veer, Desirée Verver, Xasandra Wichers.

Vormgeving en productie: Fred Smalhout, www.facecommunicatie.com

Volg ons op Facebook en Instagram

Kijk ook eens op de site van de SWZP: www.swzp.nl facebook.com/wonenenzorgpurmerend’

Welkom, beste lezer van ons thuisblad

De zomer komt er weer aan, alles groeit en bloeit weer. De tuin is zomer klaar gemaakt door onze tuinman Nico. Laat de zomer maar komen, we zijn er klaar voor. Ondertussen gebeurt er van alles in de organisatie. De druk op de zorgmedewerkers is de afgelopen jaren hoog geweest, dat heeft veel mensen enorm vermoeid gemaakt, Dat leidt er toe dat mensen uitvallen uit het werk en ziek worden. Het ziekteverzuim is hoog en de kosten voor vervanging met uitzendkrachten is daarom ook hoog. Dat kunnen we niet volhouden daarom gaan we sommige diensten niet meer invullen als het niet per se moet vanwege de directe zorg, of er misschien samenwerking met collega’s mogelijk is of misschien wel een vrijwilliger. Daar zetten we op in. Anders houden we het niet vol.

Een voorjaar en zomer vol zorgen dus ook, waarbij we elkaar vast moeten houden, aan moeten moedigen om het met elkaar vol te houden. Hopelijk helpt het mooie weer en een vrolijk gezicht van je collega of mantelzorger vrijwilliger daar een beetje bij.

We hebben elkaar nodig zoals dat in het gebed van Marinus van den Berg, mooi staat beschreven:

2
thuiszorg TPpurmerendTP
Opening Jeu de Boulesbaan

Jeu de boules baan open

Op woensdag 12 april is de Jeu de Boules baan op het grasveld achter De Tien Gemeenten geopend. We zijn er erg blij mee, de dagbesteding en andere bewoners kunnen hiervan gebruik maken. Met dank aan de sponsors die de middelen beschikbaar hebben gesteld om dit mogelijk te maken.

In het weekend van 27 mei aanstaande vieren we dat de SWZP 25 jaar geleden is gesticht. Er worden rondom het weekend van 27 mei allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd. Dat was de datum waarop de fusie van De Rusthoeve en De Tien Gemeenten in 1998 tot stand is gekomen. In de jubileumboeken van Klaas Kwadijk is hier meer over geschreven. De boeken zijn nog steeds verkrijgbaar in onze winkels.

Binnentuin DR opgeknapt en veilig gemaakt

MENSEN HEBBEN MENSEN NODIG

Mensen hebben mensen nodig

Om elkaar te dragen

Om elkaar tot leven te brengen

Mensen hebben mensen nodig

Om voor elkaar op te komen

Om samen te werken

Aan welzijn en geluk

Mensen hebben mensen nodig

Om te laten zien wie U bent

God van liefde

God van gerechtigheid.

Wek dan die kracht in ons.

Doe die liefde in ons ontvlammen

Die ons omkeert naar elkaar

Die ons doet zorgen voor elkaar

Dat wij U liefhebben

Dat wij onze naaste beminnen

Dat wij onszelf kunnen beminnen

Marinus van den Berg

Deze winter heeft onze tuinman Nico de binnentuin van De Rusthoeve helemaal opgeknapt en veilig gemaakt voor de bewoners, zodat er zonder risico’s gewoon lekker door de tuin kan worden gewandeld door iedereen die dat wil.

Brandveiligheid gebouwen

Vanwege de brandveiligheid van de gebouwen zijn er allerlei activiteiten uitgevoerd. De Rusthoeve is nu afgerond en gekeurd. De Tien Gemeenten volgt deze zomer. De verbouwing op de 1e etage van team Flora is afgerond, dus nu kunnen we oefenen in de nieuwe situatie met de BHV en controleren of alles veilig is.

3
Feest 25 jaar SWZP

Cliëntenraden actief

Nieuws uit onze organisatie

We hebben de deelname van vrijwilligers en mantelzorgers heel erg nodig om goede zorg te leveren, en die zorg ook een beetje gezellig te maken. Daarom hebben we met de cliëntenraden een programma gemaakt om nog meer mensen er bij te proberen te betrekken. Juist vanwege de druk op de zorg, door het hoge verzuim is dit ook heel erg nodig. Samen met de vrijwilligers coördinator ontwikkelen we allerlei activiteiten.

Voorstellen als lid van de Cliëntenraden van SWZP.

Hoeveel moet een mens zelf meemaken om zich in de zetten voor zijn medemens:

Mag ik zijzelf aan u voorstellen, ik ben

Theo Neep geboren in het mooie Amsterdam op 11 augustus 1942.

Door het overlijden van mijn vrouw in 2014 kwam ik in contact met de stichting

SWZP en kon mijn vrouw, na haar zelf 7 jaar te hebben verzorgd in woongroep 15 in maart 2014 worden opgenomen.

Toen mijn vrouw in november 2014 was overleden, heb ik mij aangemeld voor de cliëntenraad van de Rusthoeve, mede ingegeven omdat ik van dichtbij had meegemaakt hoe en met heel veel liefde alle medewerkers alle aandacht aan hun bewoners steeds weer opnieuw gaven, niks was hen te veel.

Een cliëntenraad moet altijd een afspiegeling zijn de mensen die zij vertegenwoordigen, ook zijn hun belangen heel belangrijk, velen zijn niet meer in staat

om voor zichzelf op te komen, daarvoor is de cliëntenraad het aanspreekpunt.

In mijn huidige functie van voorzitter van de zowel de centrale ClientenRaad (CCR) als de decentrale cliëntenraad (CR) van de Rusthoeve en Heel Europa ben ik altijd aanspreekbaar over het welzijn van uw familielid.

Met vriendelijke groeten, Th.J.F.I.M. Neep (Theo)

4
Leden van de cliëntenraar De Rusthoeve en Heel Europa

Mijn naam is Peter Komen, en alweer wat jaren actief in de Cliëntenraad en CCR. Ik heb veel voor het maatschappelijk leven gedaan. Dat is eigenlijk te veel om nu op te noemen. In 2015 verhuist van Ilpendam naar Purmerend. Omdat ik thuiszorg nodig had, ben ik naar Heel Europa verhuist omdat SWZP kantoor had beneden in het complex.

Ondanks mijn fysieke ongemak ben ik actief als voorzitter van de bewonerscommissie, voorzitter van een voetbalvereniging en bestuurslid van huurvereniging de Vijfhoek, ben dus lekker bezig.

Met vriendelijke groet, Peter Komen

Henk Wolf

Graag stel ik mij aan u voor, ik ben Henk Wolf, geboren in Amsterdam op 17 mei 1954.Sinds maart 1981 woonachtig in Purmerend.

Nadat bij mijn vrouw Alzheimer werd vastgesteld heb ik haar thuis nog lang kunnen verzorgen, tot het moment dat de

case–manager het niet langer verantwoord vond en zij in november 2017 in Heel Europa werd opgenomen. Als partner en vertegenwoordiger van haar kwam ik op voor haar belangen, maar raakte al snel betrokken met het welzijn van de andere bewoners, en ben vaak benadert door hun partner, mantelzorgers en familie.

Dit leidde nog wel eens tot confrontaties hetgeen opviel bij de voorzitter van de CR die mij vroeg toe te treden in de Cliëntenraad als vertegenwoordiger van Heel Europa en niet lang daarna ook voor de Centrale Cliënten Raad.

Met voldoening kijk ik terug op behaalde zaken, prettige samenwerking en wederzijds begrip, en onze bijdrage van de CR/CCR aan de SWZP, uw aanspreekpunt over het welzijn van uw partner of familielid.

Met vriendelijke groet, Henk Wolf.

5
Leden van de cliëntenraar De Tien Gemeenten

Nieuws uit onze organisatie

Samen fietsen op de duofiets

De lente is weer begonnen, het mooie weer komt eraan, het is tijd om weer naar buiten te gaan!

Hoe fijn is het om samen met iemand op de fiets te kunnen genieten van de omgeving?

Hiervoor hebben we op elke locatie een duofiets. Een duo-fiets is een elektrisch aangedreven driewielfiets waarbij je met twee personen naast elkaar zit. De duofiets kan gebruikt worden samen met familie, een vrijwilliger of medewerker.

Wilt u een keer een proefrit maken? Dat kan via de gastvrouw of een zorg/welzijnsmedewerker, zij kunnen een proefrit inplannen via Topdesk. Reserveringen voor de duofiets gaan via dezelfde route.

 In topdesk een proefrit inplannen: Tijdens de proefrit maak je kennis met de duo-fiets en hoe deze werkt;

Je maakt een testrit om te kijken of je kunt omgaan met het fietsen zelf, aangezien je breder bent dan op een 'normale' fiets.

 Na de proefrit krijg je te horen of je van de duofiets gebruik kan maken. Nadat je kennis hebt gemaakt met de fiets:

 Reserveren van de duofiets kan via de gastvrouw of een zorg/welzijnsmedewerker.

Per locatie is er de mogelijkheid om de duofiets via topdesk te reserveren.

De fiets is mogelijk gemaakt door sponsorbijdragen van familieleden, AAG, de Vereniging van Diaconieën, de Stichting Rusthoeve en particulieren

6

Nieuwe website voor SWZP Buurtbewoners verrassen met NLdoet

SWZP nodigt alle inwoners van Purmerend uit om de nieuwe website te komen bekijken. De nieuwe website moet het gebruiksgemak, de vindbaarheid van de juiste informatie en het sollicitatieproces verbeteren. Op dinsdag 7 maart 2023 is de nieuwe website gelanceerd en dit is in de stichting zelf uitgebreid gevierd.

De ‘oude’ website was, volgens de nieuwe communicatiemedewerker Kelly Brussel, toe aan een update. De huidige website is op en luchtige, maar overzichtelijke manier vormgegeven zodat alle doelgroepen hierop kunnen navigeren. Op de website zijn de maaltijden, de activiteiten, de diensten en de vacatures in één oogopslag te vinden. SWZP heeft tijdens dit proces hulp gekregen van F5-websites.

Neem gerust zelf een kijkje op de nieuwe website: www.wonenenzorgpurmerend.nl

Jaarlijks organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie NLdoet. Bij SWZP hebben we deze kans gepakt om de buurtbewoners te verrassen met een kleinigheidje. Samen met Stichting Present en de leerlingen van Antoni Gaudi hebben we zo’n 240 buurtbewoners verblijd met een attentie en een praatje.

In koppeltjes van twee werden de leerlingen verdeeld over de locaties de locaties Rosa Manushof en Poelmanflat (De Tien Gemeenten) en de Plataanstate de Magnoliastraat (De Rusthoeve). De leerlingen gaven aan alle buurtbewoners een pakketje met wat lekkers en knoopten met hen een praatje aan. Het gebaar werd door de buurtbewoners zeer op prijs gesteld. De buurtbewoners kregen een brownie, een macaron en een flyer met een leuke kortingsactie voor de lunch. SWZP heeft als stichting een wijkpleinfunctie en daarnaast vindt de SWZP het belangrijk om buurtbewoners aandacht te geven en in het zonnetje te zetten.

7

21 maart 2023 heeft bij SWZP in het teken gestaan van de internationale dag tegen discriminatie en racisme. Samen met Stichting Transgenders Noord-Holland heeft SWZP een middag georganiseerd waarbij gelijkheid centraal staat. Iedereen mag zichzelf zijn. Met muzikale ondersteuning, een photobooth, een gesprekstafel en heerlijke hapjes en drankjes is de gelijkheid gevierd.

De middag werd geopend door de bestuurder van Stichting Wonen en Zorg Purmerend, Wim van ‘t Veer. Met een mooie speech over het ontstaan van de internationale dag tegen discriminatie en racisme is de middag gestart. Melanie en Vera van Stichting Transgenders NoordHolland hebben zichzelf voorgesteld en de voorstelronde werd afgesloten met een muzikaal optreden van Vera.

Gedurende de middag is er ruimte geweest om op de foto te gaan bij de photobooth en er waren heerlijke gebakjes en koude borrelhapjes. Halverwege de activiteit was er een loting waarbij alle aanwezigen mee mochten doen. Één van de prijzen werd gesponsord door Glitterflessen.nl.

De middag is afgesloten met een muzikaal stuk van Vera en een bedankje namens de organisatoren vanuit SWZP (Mariëtte Quint en Kelly Brussel). Deze middag heeft bewezen dat iedereen zichzelf mag zijn bij SWZP!

Ben Ik Ik

middag bij de SWZP

8
Wim, Melanie en Vera Volle bak in De Populier Mevrouw Ravenswaaij geniet volop Bobby en Bep samen op de foto Dhr. Piller straalt Melanie, Joke (geestelijke verzorging) en Vera

Kunst, leuk om te doen

Wim, deelnemer van de Dageraad vertelt:

Op zaterdagmorgen ga ik samen met mijn vrouw naar Cultuurhuis Wherelant. Daar komen mensen met dementie, zoals ik samen met hun mantelzorger om samen kunst te maken.

We komen binnen en dan hangt het van het plan van de kunstenaar die ons begeleidt af wat of we gaan doen. Dat is steeds weer iets anders.

We hebben bijvoorbeeld met woldraadjes een schilderij geplakt, stempels gemaakt en kaarten beplakt. Soms gaan we ook schilderen en dan tekenen we daar weer overheen. Er komen verrassende werkstukken uit.

Mijn vrouw is erg goed in het maken van kunst en zij werkt heel precies. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Mijn laatste werkstuk is een collage en die heb ik meegenomen naar de Dageraad. Dit is het werkstuk op de foto. In de week tegen eenzaamheid en in het kader van de Nationale Ouderendag hebben we de buurtbewoners verrast met een kleine lekkernij en een kans om bij ons een heerlijke High Tea te nuttigen. Dat is er dan ook volop gedaan.

Een High Tea bestaat uit allemaal kleine hapjes, zowel zoet als hartig, in combinatie met heerlijke verse thee. Het is een gezellige manier om samen te komen met vrienden, familie of buren. De High Tea’s zijn elke dag te boeken via de gastvrouw in het restaurant van De Rusthoeve en De Tien Gemeenten.

Gedichtenprijs gewonnen door deelnemers dagbesteding de Orchidee

De deelnemers van de dagbesteding de Orchidee hebben meegedaan aan de gedichtenwedstrijd bij Stichting Wonen en Zorg Purmerend. Na een anonieme jurering op 31 januari 2023 heeft de jury het gedicht van de Orchidee als winnaar uitgekozen. De winnaars hebben in het restaurant De Populier de prijs – een heerlijke high tea – in ontvangst genomen.

Stichting Wonen en Zorg Purmerend hebben deze wedstrijd met Dichterskring Waterland georganiseerd in de week van de poëzie. Voor de buurtbewoners is er een werkboekje opgesteld en uitgedeeld zodat iedereen de handvaten kreeg om zelf een gedicht te kunnen schrijven. Op 31 januari is de prijsuitreiking gehouden. De jury bestond uit Thea de Hilster (Dichter), Gerda Hooijberg (Dichter), Harry Rotgans (wethouder) en Wim van ’t Veer (Bestuurder).

De Rusthoeve liep vanaf 14.00 uur langzaam vol met (buurt)bewoners en gedichtenschrijvers. Vanaf 14.30 uur startte het programma. Kelly Brussel (communicatiemedewerker) leidde samen met Mariëtte Quint (vrijwilligerscoördinator) deze middag. Het voorprogramma werd gevuld met gedichten van de Dichterskring Waterland. Na een korte pauze startte de uitreiking om 15.00 uur. Allereerst maakte de jury de nummer vijf en vier bekend, waarna de nummer twee en drie werden voorgedragen. Het winnende gedicht werd na een woordje van de wethouder ook voorgedragen.

Namens SWZP, gaat het dankwoord uit naar de deelnemers, bezoekers en naar de jury!

Winnende gedicht: Over jou en mij

Ik zoek mijn bril. In de kast, in de la. Hij is daar niet. Kijk. Een foto. Vergeeld van ouderdom. Twee jonge lachende gezichten. Lang geleden. We deden alles samen.

Naar Madame Tussauds, de Bijenkorf. Soms bij mij, Soms bij jou.

Ik kreeg wel vier biscuitjes. Spelletjes, logeren. Samen naar school, In identiek jurken die jij maakte. Verkleden in Volendam, Jij als man met een fles drank. Ik raakte je kwijt, Jammer genoeg. Weemoed en toch een warm gevoel. Ik leg de foto neer. Daar is mijn bril.

9

Pastoraal woord

Het regent voor ons allemaal wel eens

Met mijn handen diep in mijn zakken loop ik over straat. Ik moet nog een stukje voordat ik op mijn bestemming ben. Het gaat steeds harder regenen en de wind blaast guur in mijn gezicht. Ik moet stoppen voor een rood stoplicht. De auto's rijden als kleine warme coconnetjes voor mij langs terwijl ik me steeds kouder voel. Zomaar ineens stoppen de druppels. Ineens kijk ik onder de rand van een paraplu door. Ik kijk naast me en zie 2 vriendelijke blauwe ogen onder een prachtige bos met grijs haar. “Kom maar even schuilen” zegt de vrouw die zomaar haar paraplu met mij deelt. Ik ken haar niet, maar ben dankbaar voor het aanbod. Gezamenlijk lopen we een stukje verder tot we allebei een andere kant op moeten. Daar loop ik weer, in de regen. Maar gek genoeg, heb ik het niet meer koud.

Het regent voor ons allemaal wel eens. Letterlijk of figuurlijk. Er kan een felle donkere bui zijn; of een regenseizoen. Van die grijze dagen waarbij je je afvraagt of je ooit de zon weer zult zien schijnen. Er zijn periodes dat het leven je zwaar valt, door wat je hebt meegemaakt of door wat je verloren hebt. En wat is het dan fijn om een beetje warmte en vriendelijkheid te ontmoeten op je weg. “Kom maar even schuilen.” Het laat de zon weer een beetje schijnen, door de regen heen.

Op 4 mei hebben we zoals ieder jaar weer aandacht geschonken aan de dodenherdenking. We dachten weer terug aan de oorlog. Voor velen van onze bewoners en cliënten een levendige jeugdherinnering. Een periode die je gevormd heeft en misschien wel voor de rest van het leven getekend. We mogen gelukkig ook herdenken dat er een einde is gekomen aan de oorlog. Dat we sindsdien nog steeds in een land leven waar vrede heerst. In het licht van 4 mei heeft het woord ‘schuilen’ ook een indringende betekenis. Schuilplekken waren levensreddend, een plekje te vinden waar je simpelweg mocht zijn, omdat het daarbuiten onveilig was. Je opgepakt kon worden, gewoon omdat je bent wie je bent.

De littekens van de oorlog zijn niet zomaar weg, ook niet na al die jaren vrede. En ik hoop dat ook het besef niet weg is, dat iedereen van ons wel eens een schuilplekje nodig heeft. Een plekje om simpelweg te zijn. Waar je gezien wordt, van mens tot mens. Ik hoop dat we dat kunnen zoeken en vinden bij elkaar, binnen de stichting of zomaar, midden op straat.

Joke Drewes, geestelijk verzorger

Mevrouw Atilgan

De afgelopen maanden hebben de mannen van Appli-fire hard gewerkt aan de brandveiligheid op de woongroepen in De Rusthoeve. De mannen waren niet bekend met het dementiële ziektebeeld van de bewoners op de woongroepen. Ondanks dit ontstond er een leuke wisselwerking tussen de bewoners en de werkmannen die uitsluitend afkomstig waren uit andere culturen.

Mevrouw Atilgan bewoonster, van woongroep 13, was ontzettend blij met de

10

Ber: “Kaartenbingo vind ik een machtig spel.”

Omdat ik fysiek beperkt raakte veranderde mijn leven. Geen boodschappen meer doen, geen fietstochtjes, ik kwam nergens meer. Ik raakte in een isolement en had een enorme behoefte aan contacten. Omgaan met mensen is voor mij een levensbehoefte.

Ik kreeg van de huisarts de tip om eens te gaan kijken in de Rusthoeve. Tijdens een wandeling met mijn vrouw gingen we daar naar binnen en zagen daar allemaal mensen in het restaurant zitten. We hebben gevraagd wat die mensen daar deden en hoe die mensen daar kwamen. Er bestond zoiets als Welzijn, Dagbesteding.

Ik werd samen met mijn vrouw een keer uitgenodigd door de medewerkers van de Orchidee om vrijblijvend een ochtend ter kennismaking te komen koffiedrinken. Ik had meteen het gevoel welkom te zijn. Daarna heb ik een dagje meegedraaid en dat beviel zo goed, dat ik er 1x per week een vaste dag heen ging. Al gauw vroeg ik of ik een tweede dag kon komen en dat leidde weer tot de behoefte aan een derde dag en dat bevalt nog steeds heel goed.

We praten met elkaar over verschillende onderwerpen, dingen van vroeger of over actualiteiten. Ik hou van meedoen met een vragenspel of Japans biljart, dat is een soort sjoelen met van die kleine balletjes en ik hou vooral ook van het Bewegen wat we iedere dag doen. Door dit bewegen, komt er wat structuur in mijn bewegingen en ik vind het daar ook erg gezellig. Laatst hebben we samen een legpuzzel gemaakt en o ja, we doen soms ook kaartenbingo. Ik vind dat een machtig spel.

De bezigheden hebben hier niets dwingends. Er is een open sfeer en er is ruimte voor eigen inbreng. Juist dat vrije spreekt mij erg aan.

Als ik thuiskom van de Orchidee denk ik altijd met plezier terug aan de dag. Vooral de contacten maken mij blij. Dat is een stuk levensgeluk.

ontmoet werkers op de woongroep

werkmannen die uit haar vaderland

Turkije kwamen. Mevrouw bloeide helemaal op om gesprekken te voeren in het Turks, samen te dansen en te luisteren naar Turkse muziek en dan niet te vergeten de Turkse hapjes die de werkmannen voor haar meenamen. Er ontstond een mooie interacties tussen de werkmannen en onze bewoners.

(Judith Huijsman, kwaliteitsverpleegkundige)

11

De nieuwe gezichten van onze keukenbrigade

Graag stellen we on ze nieuwe horecatoppers aan u voor

de SWZP staat bekend om het thuisgevoel. Iedereen is welkom en wij staan 365 dagen voor u klaar. De Hospitality crew verwelkomt vier nieuwe collega’s die onlangs zijn gestart ter versterking van de keukenbrigade en als gastvrouw-/heer.

Haya is 38 jaar, gestart op 1 februari 2023 als keukenassistent/hulpkok ter ondersteuning van de keukenbrigade. Zeven jaar geleden vluchtte Haya met haar gezin vanuit Syrië en woont sindsdien in Nederland.

Vóór het SWZP was Haya werkzaam als verkoopmedewerker in een luxe parfumerie- winkel in Purmerend. Deze vriendelijke en goedlachse jongedame is in Syrië oorspronkelijk afgestudeerd als kok en heeft daar in meerdere horecabedrijven gewerkt.

“Ik zal hard werken om mijn droom waar te maken en weer te studeren voor kok” Omdat haar hart ligt in de horeca en het (ver)zorgen van mensen start Haya in September de opleiding als zelfstandig werkend kok.

Service is wat je geeft. Gastvrijheid is hoe je het laat voelen.

Tot uw dienst!

12
Haya Alabdallah - (keukenassistent/ hulpkok)

Met zijn 23 jaar is Sander de jongste aanwinst binnen de keukenbrigade. Woonachtig in het bruisende Alkmaar komt hij dagelijks richting Purmerend om zijn kookkunsten met ons te delen.

In de afgelopen jaren veel ervaring op mogen doen in diverse hotels en restaurants waaronder ‘Loetje’ waarin hij veel kennis en passie voor het vak op heeft mogen doen. Van exclusieve hotels tot hoog niveau koken in Warmenhuizen mag hij nu namens het SWZP dagelijks verse maaltijden bereiden samen met het team.

“Ik houd mij dan ook graag bezig met een stukje ‘beleving creëren’ wat resulteert in een mooi op gemaakt bord dat in verhouding klopt”

Crista Brandsen 52 jaar en woont in het mooie Westwoud, een echte Westfriese om het zo maar even te zeggen. 33 jaar getrouwd met haar man Marco en vier volwassen kinderen waarvan er twee ondertussen het nest hebben verlaten. In het verleden heeft Crista voor diverse verzorgingshuizen gewerkt en met haar man Marco een eigen Horeca zaak gerund. “Het is een gezellig keukenteam waar ik me snel thuis voelde. Ik hoop hier met veel passie lekkere maaltijden te gaan koken en dat de bewoners er van kunnen genieten.”

Genoeg ervaring en enthousiasme dat Crista met zich mee brengt en wat ons betreft een mooie aanwinst voor de keukenbrigade.

Salisha 46 jaar uit Trinidad en Tobago, waar ze haar Nederlandse man Abel heeft leren kennen en waarmee ze twee prachtige kinderen heeft. Vijf jaar geleden is Salisha met het gezin geëmigreerd naar Nederland. Abel heeft een eigen metaalbewerkingsbedrijf waar Salisha ondersteuning geeft. Daarnaast studeert ze Nederlandse taal en volgt zij een studie psychologie.

Salisha is van oorsprong verandermanager (change manager) en gaat naast de functie van gastvrouw de Hospitality crew ondersteunen in het borgen van alle processen die nodig zijn om onze dienstverlening toekomstbestendig te maken.

Namens alle collega’s en bewoners wens ik onze nieuwe collega’s van harte welkom bij de Hospitality crew en de stichting. Vele jaren werkgeluk en plezier toegewenst bij onze prachtige stichting.

13
Sander Bijl – Zelfstandig werkend kok Crista Brandsen – Zelfstandig werkend kok Salisha – Gastvrouw

Vrijwilligersweek

Eind februari was het de week van de Vrijwilliger. De vrijwilligers werden verrast met een handgeschreven, persoonlijke kaart van de Vrijwilligerscoördinator waarin zij hen persoonlijk bedankte voor hun betrokkenheid en inzet.

De vele reacties waren prachtig: 'Dit is bijzonder: het kaartje pronkt op mijn kast.'

Ook werd gedurende de week op de Social Media van de stichting elke dag een vrijwilliger in het zonnetje gezet als 'De Ster van de Dag'.

Ook hier kwamen ontroerende en prachtige reacties op.

14

Wie bij De Tien Gemeenten binnenkomt zal de beleefhoek bij de ingang vast niet zijn ontgaan.

De medewerkers welzijn, zorgen samen met de bewoners elke keer voor een

seizoengericht thema waar tijdens de hobbymiddagen gezamenlijk decoratie gemaakt wordt.

Bent u ook zo benieuwd

wat het nieuwe thema wordt?

Van boven naar beneden:

Trouwhoek, Kersthoek

Vakantiehoek

Lentehoek

Beleefhoek ingang De Tien Gemeenten

15

Prikbord

Team uitje Rosa Poelman

De collega's van Rosa/Poelman hebben 10 maart een teamuitje gehad in Volendam. Door weer en wind gaan ze naar de cliënten in de wijk, maar door weer en wind hebben ze ook door Volendam getrokken met een leuke puzzeltocht. Ondanks het weer hebben ze genoten.

Dat eet lekkerdernóg

Hebt u het al gemerkt? de nieuwe borden in onze restaurants geven meer fleur aan onze maaltijden. Eet Smakelijk!

16
Kijk ook eens op Facebook en Instagram

LENTE VIERING

Elk kwartaal is er een nieuwe viering. Deze kwartaalviering stond in het teken van de lente. Samen is er gezongen, gesproken en genoten.

Op de foto: Joke Drewes (geestelijk verzorger)

samen met Mw. Smid

Zo ook in februari. Deze middag stond in het teken van Country muziek. Howdee!

EEN WIN-WINULTIEME

17
In De Tien Gemeenten wordt er regelmatig feest gevierd.
Een deelnemer van De Dageraad die Nederlandse les geeft aan een van onze vrijwilligers.

mei, juni, juli

Activiteitenprogramma De Tien Gemeenten

Maandag ochtend:

10.45u-11.15u

Bewegen (gym) eerste groep

11.30u-12.00u Bewegen (gym) tweede groep

Maandag middag:

14.15u

Wandelclub (verzamelen in de hal bij de hoofdingang, indien individuele hulp nodig graag vooraf melden)

14.30u Vivaldiclub

Dinsdag ochtend:

10.45u-11.15u Bewegen (gym) eerste groep

11.30u-12.00u Bewegen (gym) tweede groep

Dinsdag middag:

14.00u Gespreksgroep

14.30u Hobbyclub (wijkbewoners via aanmelding)

14.30u Bakclub (wijkbewoners via aanmelding)

Woensdag ochtend:

10.45u-11.15u Bewegen (gym) eerste groep

11.30u-12.00u Bewegen (gym) tweede groep

Woensdag middag:

14.30u Bloemschikken (1 week vooraf aanmelden ivm bestellen van de bloemen)

Donderdag ochtend:

10.45u-11.15u Bewegen (gym) eerste groep

11.30u-12.00u Bewegen (gym) tweede groep

Donderdag middag:

14.30u Spelleninstuif

Vrijdag ochtend:

10.45u-11.15u Bewegen (gym) eerste groep

11.30u-12.00u Bewegen (gym) tweede groep

Vrijdag middag:

14.30u

Muziekmiddag-Optreden-Bingo (houd de posters in de gaten)

Op alle donderdagen: gezellige spelleninstuif met van alles te doen 14.30 uur (consumpties voor eigen rekening)

18
*Voor vragen kunt maandag t/m vrijdag tussen 9.30u en 10.15u binnen lopen bij het Uitburo. Of u kunt een terugbel verzoek vragen bij de gastvrouw.

Alle activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen ongeacht geaardheid, huidskleur, culturele of sociale achtergrond.

Activiteitenprogramma De Rusthoeve

Maandag ochtend:

10.45 - 11.15 bewegen eerste groep

11.45 - 12.15 bewegen tweede groep

Middag :   14.15 uur wandelclub

Dinsdag:

Ochtend: 10.45 - 11.15 bewegen eerste groep 11.45 - 12.15 bewegen tweede groep

Middag: 14.15 - 15.45 bloemschikken

Woensdag:

Ochtend: 10.45 - 11.15 bewegen eerste groep

11.45 - 12.15 bewegen tweede groep

Middag: 14.15 - 15.45 muziek op verzoek

* eerste woensdag van de maand bingo.

Donderdag:

Ochtend: 10.45 - 11.15 bewegen eerste groep 11.45 - 12.15 bewegen tweede groep

Middag: 14.15 - 15.45 wisselende (creatieve) activiteit*

*zie maandprogramma op poster

Vrijdag:

Ochtend: 10.45 - 11.15 bewegen eerste groep

11.45 - 12.15 bewegen tweede groep

Middag: 14.45 - 15.45 spelleninstuif

mei. juni, juli

In het weekend van 27 mei aanstaande vieren we dat de SWZP 25 jaar geleden is gevormd. Er worden rondom dat weekend allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd rondom het jubileum van 27 mei 2023. Dat was de datum waarop de fusie van De Rusthoeve en De Tien Gemeenten in 1998 tot stand is gekomen. In de jubileumboeken van Klaas Kwadijk is dit uitgebreid beschreven.

19

mei, juni, juli

Activiteitenprogramma Heel Europa

Maandag

Ochtend:

10.45 uur tot 11.15 uur bewegen woongroepen 55 en 56 11.45 uur tot 12.15 uur bewegen woongroepen 57 en 58

Middag: 13.45 uur tot 15.45 uur Reminiscentie even week woongroepen 55 en 56 / oneven week woongroepen 57 en 58

16.00 uur tot 17.30 uur Reminiscentie even week woongroepen 57 en 58 / oneven week woongroepen 55 en 56

Dinsdag Ochtend: 10.30 uur tot 12.30 uur naar de markt

Middag: 13.45 uur tot 15.45 uur bloemschikken even week woongroepen 55 en 56 / oneven week woongroepen 57 en 58

16.00 uur tot 17.30 uur activiteit naar behoefte van de bewoners even week woongroepen 57 en 58 / oneven week woongroepen 55 en 56

Woensdag

Ochtend

10.45 uur tot 11.15 uur bewegen woongroepen 55 en 56 11.45 uur tot 12.15 uur bewegen woongroepen 57 en 58

Middag

13.45 uur tot 15.45 uur muziekmiddag optreden accordeonist of samen zingen even week woongroepen 57 en 58 / oneven week woongroepen 55 en 56

16.00 uur tot 17.30 uur Geheugenfitness even week woongroepen 55 en 56 / oneven week woongroepen 57 en 58

Donderdag

Ochtend

10.45 uur tot 11.15 uur bewegen woongroepen 55 en 56

11.45 uur tot 12.15 uur bewegen woongroepen 57 en 58

Middag

13.45 uur tot 15.45 uur Spellenmiddag even week woongroepen 55 en 56 oneven week woongroepen 57 en 58

16.00 uur tot 17.30 uur activiteit naar behoefte van de bewoners even week woongroepen 57 en 58 / oneven week woongroepen 55 en 56

Vrijdag Ochtend

10.45 uur tot 11.15 uur bewegen woongroepen 55 en 56

11.45 uur tot 12.15 uur bewegen woongroepen 57 en 58

Middag

13.45 uur tot 15.45 uur bingo of creatief even week woongroepen 57 en 58 / oneven week woongroepen 55 en 56

16.00 uur tot 17.30 uur vrijdagmiddagborrel even week woongroepen 57 en 58 / oneven week woongroepen 55 en 56

20
21

Hans Wijman en Tine Wijman-Wijnberg waren op 17 januari 60 jaar getrouwd.

“Wat is ze knap”, zegt Hans vol trots over zijn vrouw op hun jubileum. Ruim zestig jaar geleden leerde Hans zijn vrouw kennen tijdens een reis in Oostenrijk. In de koude winter van 1963 is dit verliefde stel in het huwelijksbootje gestapt en vandaag was de dag dat ze het diamanten huwelijk hebben gevierd bij ons op de woongroep van Heel Europa. De burgemeester is langs geweest voor een felicitatie en een bos bloemen. Zelfs na zestig jaar is de liefde tussen beide goed te zien. Burgemeester Ellen van Selm bezocht dit stel op deze bijzondere dag.

In memoriam: Op maandag 17 april 2023 ontvingen wij het bericht van overlijden van Mevrouw Wijman. In overleg met de familie mogen we dit bericht plaatsen als een mooie herinnering aan haar leven.

Op de foto’s is het stel en de burgemeester te zien. Daarnaast is de zwart wit foto van hun trouwen in 1963.

22

Accordeonorkest Fieramente

Op maandagavond 27 februari heeft accordeonorkest Fiermante opgetreden in Restaurant Populier van de Rusthoeve. De buurtbewoners waren hier speciaal voor uitgenodigd. Vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat de avond qua organisatie goed is verlopen.

De avond was een groot succes: onder het genot van een hapje en een drankje werd intens genoten van de muziek. Buurtbewoners waren razend enthousiast: ''Wanneer kan dit weer?''.

Bovendien gaven zij aan dat zij het enorm waardeerden dat ze zo welkom waren

Lammetjes knuffelen

Begin april zijn de bewoners van woongroep Genuahaven 57 en 58 naar de lammetjes geweest met de bus. De buschauffeur en de bus begeleider maakte het mogelijk dat deze bewoners dit weer konden doen ze hebben namelijk niet één maar twee keer naar de Purmer gereden. Bedankt hiervoor. Dit waren voor de bewoners hele mooie momenten. Wij waren welkom bij een boerderij in de Purmer waar ze schapen, lammetjes, koeien en kalfjes hadden en de kippen scharrelde er blij tussen door. De bewoners werden verwend met een kopje koffie bij de lammetjes. Toen een bewoner een lammetje vast had, wilde ze hem wel mee naar huis nemen zo lekker zat hij bij deze bewoner. Helaas is dat natuurlijk niet mogelijk, dus we hebben hem maar weer fijn bij ze moeder gezet.

Juni, vakantiemaand bij de SWZP

Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 30 juni beleven wij met u, vakantie op uw eigen locatie.

• 5 t/m 9 juni Nederland

In deze week staan de activiteiten in het teken van typisch Nederlands

• 12 t/m 16 juni De Alpen

Apfelstrudel, wandelen en jodelen, het komt allemaal aan bod

• 19 t/m 23 juni het Caraïbisch gebied

Echte tropische sferen en misschien wel de Salsa leren

• 26 t/m 30 juni Multi Culturele week

Bij SWZP hebben wij diverse culturen, bent u ook zo benieuwd naar hun thuisland?

En natuurlijk zullen de koks ook de smaakbeleving bieden

Houd de posters in de gaten

23

Vergeten groente: Meiraapjes

Wat zijn meiraapjes?

Wist u dat Meiraapjes horen bij de kruisbloemfamilie, net als de radijs, rucola, paksoi en palmkool? Een meiraap is een knol die in het voorjaar groeit. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken, want meestal kan de plant rond mei geoogst worden. Het is een bolvormige groente die vaak wit of paars is. De knolletjes groeien vlak onder het blad, aan de top van de wortel. De platte groen-witte knollen hebben gelig/wit vlees met een pittig/zoetige smaak. Je kunt het rauw eten, maar ook gekookt of in roerbakgerechten. De plantjes groeien razend snel: in een paar weken tijd heb je bossen vol heldergroen blad. Dat blad is misschien nog wel lekkerder dan de raapjes zelf, en twee keer zo gezond. Je kunt meiraapjes dan ook prima als raapstelen kweken: dan zaai je dichter op elkaar en oogst je alleen het blad. De meiraap wordt in Frankrijk, België, Nederland en Italië geteeld. In Duitsland is het al vele honderden jaren een specialiteit. Vroeger werd er veel van deze groente gegeten in Nederland. Zo werden er heel veel meiraapjes geteeld in Noord-Holland.

Super gezond

Meiraapjes zijn super gezond: rijk aan vitamine C en ook behoorlijk wat calcium, vitamine K en mangaan. Het blad is nog veel gezonder: daarin zit minstens 3 x zoveel vitamine C, 6x zoveel calcium en maar liefst 250x zoveel vitamine K. Bovendien zit er extreem veel vitamine A in, en dat zit weer niet in de knollen. Eet dus vooral én het blad én de raapjes zelf. De groente helpt bij darmproblemen, allerlei ziektes (waaronder Alzheimer en kanker), versterkt het afweersysteem en voorkomt ontstekingen. Handig om te weten: als je het blad op kleine wonden legt - zoals snij- of schaafwondjes - genezen deze sneller. Meirapen worden al eeuwenlang gegeten. Zo stonden ze ook op het menu bij de oude Grie-

ken en Romeinen. Er wordt gedacht dat de groente oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied kwam, maar ook in landen als Afghanistan en Pakistan groeide. Door de jaren heen is de groente verspreid over de hele wereld, maar de groente raakt in sommige landen uit de mode. Dat is nergens voor nodig, want meiraapjes zijn lekker én veelzijdig.

Je kent meiraapjes misschien ook wel onder een aantal andere namen. Zo wordt deze groente ook wel meiknolletjes en knolrapen genoemd. Dit zijn geen verschillende soorten rapen, maar allemaal de naam voor dezelfde knol. Je moet de groente alleen niet verwarren met koolrapen, want dat is echt een andere groentesoort.

Waarvoor gebruik je meiraapjes?

Eet het kruidige en pittige blad in stamppot, rauw in salades of gekookt als spinazie. Ook is het superlekker om mee te roerbakken. De meiraapjes zelf zijn rauw best pittig, een beetje als radijs. Lekker door salades. Gekookt is de knol lekker zacht en mals en licht zoet van smaak. Ook roerbakken kan prima. De smaak combineert goed met andere groentes, zoals peultjes, doperwtjes en courgette. Een harmonie van smaken. De bittere smaak van meiraap wordt opgevangen door de tomaat, de aardappel geeft harmonie en de dragon maakt het helemaal af.

Recept - Meiraapjes met tomaat en aardappel Ingrediënten

4 eetlepel olijfolie, 4 grote vleestomaten, 400 gram meiraapjes, 12 kleine nieuwe aardappelen, 20 gram gezouten boter, blaadjes van twee takjes dragon, fleur de sel:

Stappen

Snijd de tomaten in 4 stukken. Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de tomaat al omscheppend tot het vocht van de tomaat is ingekookt. Snijd de meiraapjes in stukken en doe ze met de (ongeschilde, goed gewassen) aardappelen in een pan met water zodat ze net onder water staan. Schenk de rest van de olijfolie erbij en laat de groente op laag vuur gaar worden. Als het water ingekookt is bak je de raapjes en aardappelen nog even door in de droge pan. Roer de boter erdoor. Knip de dragonblaadjes fijn boven de tomaten, voeg wat fleur de sel toe en schep voorzichtig om. Doe de tomaten in een lage schaal en schep de meiknolletjes en aardappels erop. Strooi nog wat fleur de sel en verse peper erover.

24

De Tuinexpress

Voortuin in De Rusthoeve

Wat is er weer veel gebeurd in de tuinen, zowel bij de Rusthoeve als bij de Tien Gemeenten. In de voortuin van de Rusthoeve hebben we in de winter de grote zilverlinde ingesnoeid, dit is de grote boom die vlakbij de weg staat. Dit was hard nodig want de afgelopen jaren ging hij hard achteruit. Het blad werd geel in de zomer en er kwam veel dood hout in. Regelmatig lagen er takken op het voetpad en grasveld. Voor de veiligheid moest er snel wat aan gedaan worden. Het zou jammer zijn als hij helemaal weg zou moeten, daarom hebben we ervoor gekozen om hem flink te snoeien, hij hoeft nu minder op te brengen, hopelijk kan hij nu herstellen.

Binnentuin De Rusthoeve

In de binnentuin staan de meeste struiken en planten van de nieuwe vlindertuin erin. We hebben het zo aangeplant dat er in alle jaargetijden bloei is. Later in het voorjaar zullen er nog zomerbloemen gezaaid worden, zoals afrikaantjes. Zodat u deze zomer kan genieten van de mooie bloemen.

Jeu de boules baan bij De Tien Gemeenten

Bij de Tien Gemeenten zijn ook een aantal projecten gerealiseerd. Er is nu een Jeu de boules baan. U kan nu lekker een potje jeu de boules spelen. Er staan ook bankjes dus even uitrusten kan ook.

Bij de dageraad hebben we 2 bloembakken vernieuwd, de oude waren helemaal verrot. Dus de mensen kunnen hier ook weer lekker met hun handen bezig zijn om er straks éénjarigen te kweken en bloemen zaad in te zaaien.

Kortom er is weer veel gebeurd. Ik zie u deze zomer graag in de tuin voor een praatje.

van

25
Een groene groet
uw tuinman Nico

“Morgenstemming, Nog voordat het licht wordt nog voordat de morgen zich meldt beginnen de vogels eerst nog voorzichtig één stem dan al luider in koor zij tillen het donker op zingen de nacht ten einde een lied voor het licht het lied van de morgen het wint van de nacht en de dood.”

In dit “In Memoriam” gedenken we de bewoners, cliënten en andere betrokkenen van de Stichting, die

“Na een mooi leven is overleden onze zus, schoonzus, tante en oudtante.”

Dit schrijft de familie op de rouwkaart van Tjaltje Sas-Bruinsma, Tjal. Zij is op 5 december 2022 gestorven. Haar familie schrijft

ook:

“Een speciaal woord van dank gaat uit naar team Flora van verzorgingshuis De Tien Gemeenten voor de liefdevolle verzorging.”

“Rozen verwelken Schepen vergaan, Maar mijn liefde voor jullie blijft altijd bestaan.”

De tekst staat op de rouwkaart van Christina Hendrika Hoogland-Beumer. Zij is op 7 januari 2023 gestorven. Haar familie schrijft: “Stil ben je van ons heengegaan. Je hebt altijd voor ons klaargestaan. Geborgenheid en liefde heb je ons gegeven.

Zo was je hele leven.

Je was een schat voor ons allen. Je te moeten missen zal ons heel zwaar vallen.”

“Met een lach en een traan, zo wil ik gaan.” Deze woorden staan geschreven op de rouwkaart van Cornelia Johanna Maria de Meere-Mulder.

Zij is op 8 januari 2023 gestorven. Haar familie schrijft: “Na een periode van beproevingen in de eindfase van een rijk en gelukkig aards leven, heeft Cocky op vredige wijze, begeleid door engelen, haar weg naar het paradijs gevonden.”

Op de kaart staat ook: Treur niet om mij. Spiegel je aan mij. Ik had het goed. Hij gaf mij moed om te volharden, in vreugde en verdriet. Ik wist: Hij verlaat mij niet.”

“Spaarzaam zijn, hard werken, we doen alles samen en wat van mij is, is van jullie. Rie” Deze woorden van haar eigen hand staan op de rouwkaart van Maria van Haaren- de Bruin. Ze overleed op 10 januari. De familie schrijft:

“Na een energiek leven vol muziek, humor, zorgzaamheid en liefde zijn wij verdrietig omdat wij afscheid moeten nemen van onze lieve moeder, omi en nicht. Sinds 5 maart 2001 weduwe van Herman van Haaren.”

“Toen zijn kruis te zwaar werd om te dragen nam de Heer het van hem over.”

Deze tekst staat op de rouwkaart van Albertus Johannes Borst, Bertus. Zijn familie schrijft: “Vredig is op 86-jarige leeftijd van ons heengegaan onze broer, oom en oudoom.”

De heer Borst is op 14 januari 2023 overleden. Zijn familie schrijft ook:

“Onze dank gaat uit naar de medewerkers en vrijwilligers van De Tien Gemeenten voor de liefdevolle verzorging van Bertus.”

Op 22 januari 2023 is Johan Lunstroo overleden.

Zijn familie schrijft: “Heel rustig, maar toch nog onverwachts is van ons heengegaan onze lieve vader, schoonvader, opa en ouwe opa op de leeftijd van 94 jaar.”

26
memoriam
ons lief waren en die in de voorbije maanden zijn overleden.

“Ik loop hier alleen in een te stille stad. Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad, maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht en dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht.”

Deze woorden staan geschreven op de rouwkaart van Bernardina Lamberta Hanssenvan Bree, Berna. Mevrouw Hanssen is op 4 februari 2023 overleden.

Op 8 februari is Hanny Visser Coomans overleden. De familie schrijft: “Ze was leuk, pittig, lief, vrolijk, kleurrijk, optimistisch, sterk, geestig en direct. Onze creatieve dromenschepper!”

Catharina Clara Maria de Wolf-Jonk (Tiny) is op 10 februari overleden. We lezen op de kaart: “Verdrietig, maar dankbaar voor al het goede wat zij ons gegeven heeft, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve moeder, trotse ome en overgrootoma.”

“Leven en laten leven” staat voorop de kaart van Paul Ernst Philips. Hij overleed op 10 maart. Binnenin volgt: “Zijn wijsheid heeft ons gevormd, zijn mildheid heeft ons verzacht, zijn eerlijkheid was rechtvaardig, zijn kracht bewonderenswaardig, zijn liefde was oneindig, zijn familie was zijn leven. Bedroefd, maar dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft gedaan en betekend, nemen wij met veel verdriet in ons hart afscheid van onze lieve, zorgzame en positieve vader, schoonvader en opa.”

Op 11 maart is Jelle Kruiswijk overleden. De familie schrijft: “Als ik voorgoed de ogen sluit voor de wereld om mij heen, heb ik daar zelf geen weet meer van, maar jij, jij blijft alleen. Wees goed tijdens het leven, dat verzacht het verdriet, want in gedachten blijf ik bij je, maar de tranen zie ik niet.” “Met groot verdriet, maar ook vervuld van dankbaarheid voor alles wat hij voor ons heeft betekend, laten wij weten dat van ons is heengegaan mijn lieve man, onze vader, opa en opi.”

“Dankbaar voor de mooie jaren die je onze moeder hebt gegeven. Wij hebben met veel liefde voor jou gezorgd. De tijd is gekomen om afscheid te nemen van onze Nico, weduwnaar van Irene Manders.” Deze tekst staat op de kaart van Nicolaas Simon Lenior. Hij overleed op 25 maart 2023. “Met zijn passie voor tekenen en

de natuur ging hij vrolijk fietsend door het leven.”

Op 31 maart is Klasina Jansen - van Eikenhorst overleden. Haar familie schrijft: “Verdrietig, maar ook dankbaar dat ze zo lang bij ons is geweest, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve, zorgzame moeder en mijn oma.”

Wij gedenken alle overledenen met liefde en dankbaarheid. We wensen allen die van hen hielden en die met hen verbonden waren, troost toe en mooie herinneringen om te koesteren en te bewaren.

Niet als een storm, als een vloed, niet als een bijl aan de wortel komen de woorden van God, niet als een schot in het hart.

Maar als een glimp van de zon, een groene twijg in de winter, dorstig en hard deze grond –zo is het koninkrijk Gods.

Stem die de stilte niet breekt, woord als een knecht in de wereld, naam zonder klank zonder macht, vreemdeling zonder geslacht.

Kinderen, armen van geest, mensen gelouterd tot vrede, horen de naam in hun hart, dragen het woord in hun vlees.

Blinden herkennen de hand, dovemansoren verstaan Hem. Zalig de man die gelooft, zalig de vrouw aan de bron.

Niet in het graf van voorbij, niet in een tempel van dromen, hier in ons midden is Hij, hier in de schaduw der hoop.

Hier in dit stervend bestaan wordt Hij voor ons geloofwaardig, worden wij mensen van God, liefde op leven en dood.

tekst: Huub Oosterhuis

melodie: Bernard Huijbers

27

KLANTSERVICEPUNT

Het klantservicepunt is te bereiken op 0299-412345.

GEESTELIJKE VERZORGING

Gerrie van der Meer en Joke Drewes zijn onze geestelijk verzorgers. Zij zijn bereikbaarvia 0299 - 424 451.

SOCIALE RAADSLIEDEN

Voor hulp en informatie over sociaal-juridische zaken, zoals uitkeringen, consumentenknelpunten en inkomen. Iedere werkdag bereikbaar van 9 tot 11.30 uur op 0299 –439 279.

CONTACTPERSOON

OUDERENMISHANDELING

Gerrie van der Meer, te bereiken via 0299-424451.

KLACHTENREGELING

Wij hechten grote waarde aan het bieden van goede zorg en dienstverlening. Mocht u ergens een klacht over hebben of niet tevreden zijn kunt u dit met ons bespreken. Op onze website is hier meer informatie over te vinden inclusief het klachtenformulier. Indien wij er samen niet uit komen kunt u een klacht indienen bij Facit, een externe klachtencommissie waarbij SWZP is aangesloten.

VERTROUWENSPERSOON

Miriam Smit is ons vertrouwenspersoon voor medewerkers. Zij is te bereiken op 06-21397442 of vertrouwenspersoon@swzp.nl

FONDS VOOR WELZIJN

Dit fonds is er om initiatieven te financieren die het welzijn van ouderen bevordert in en rondom onze locaties van SWZP. Mocht u overwegen een financiële schenking te doen dan wordt dit zeer gewaardeerd.

Dit is mogelijk op het bankrekeningnummer : NL 94 RABO 0123 280 028 te name van ‘Vereniging van Hervormde Diaconieën De Rusthoeve’. Voor meer informatie over de historie en de doelstelling van de Vereniging van Diaconieën, het vriendenfonds van de SWZP en eventuele bestedingssuggesties kunt u contact opnemenmet Wim van ’t Veer te bereiken via 0299-412345.

CENTRALE CLIENTENRAAD

Theo Neep (voorzitter)

Jan Reddering

Henk Wolf

Peter Koomen

VERTROUWENSPERSOON WZD

De nieuwe wet heeft als uitgangspunt dat zorgverleners niet zomaar een opname regelen of zorg mogen bieden die de cliënt niet wenst. Uitgangspunt is hierbij: nee, tenzij. Alleen als het niet anders kan, en alle alternatieven zijn onderzocht, mogen er beslissingen genomen worden waar de cliënt het zelf niet mee eens is.

Cliënten met een vraag of klacht over de onvrijwillige geboden zorg of ondersteuning kunnen contact met mij opnemen.

Annette Bonenkamp

Telefoon: 06 36 52 49 15

E-mail: a.bonenkamp@zorgstem.nl Werkdagen: Maandag t/m donderdag.

Of via het algemene nummer van Zorgstem: 088 678 1000

28
Algemene informatie
SWZP

Vaste informatie Heel Europa

KAPPER

De Kniphaven, gevestigd op de begane grond, is open van woensdag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16 uur. Voor afspraken kunt u bellen naar 0299 –396 298. U bent ook welkom zonder afspraak.

RUIMTEN CLUP

Clup Welzijn heeft diverse ruimten in Heel Europa die u kunt huren. Meer informatie en reserveren via 0299 – 480 630.

BROWNIES EN DOWNIES

Het Grand Café op de begane grond is dagelijks open van maandag t/m vrijdag:

11.00 tot 22.00 uur zaterdag en zondag:

15.00 -21.00 uur

Ze zijn bereikbaar op 0299 – 459 451.

BLOEMIST

Vonk heeft een bloemist op de begane grond; de Groenshop.

In verband met de Coronamaatregelen zijn de openingstijden nog niet duidelijk; houd de mededelingen in de gaten.

CLIËNTENRAAD

De cliëntenraad bestaat uit: Truus Jaarsveld, Wil Molevelt, Theo Neep (voorzitter), Henk Wolf, Peter Komen.

29
29

RESTAURANT DE VIJVER

Voor informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met 0299–424 451.

WINKEL

Van maandag tot en met vrijdag open van 10 tot 12 u. U kunt ook met pin betalen en extra contant geld pinnen. Voor de zaterdag kunt u aan de receptie via de gastvrouw/ heer vragen om dewinkel te openen tussen 10-12 uur. Bereikbaar op 0299–480 020.

DE DAGERAAD

Ontmoetingscentrum voor mensen met een beginnende vorm van dementie en hun mantelzorgers. Maandag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 17:00. Voor meer informatie kunt u contact opnemen. Telefoonnummer: 0299-454061 Mailadres : dageraad@swzp.nl

TUINKAMER

Dagbesteding voor mensen met een vorm van dementie, somatische- en/ of psychiatrische problemen. Maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00. Voor meer informatie kunt u contactopnemen. Telefoonnummer: 0299-454069 Mailadres: Tuinkamer@swzp.nl

UITBURO

Het Uitburo is er voor alle activiteiten en verenigingen die binnen SWZP georganiseerd worden.

Het is een combinatie van een bibliotheek/spelotheek en een activiteitenbureau en informatiepunt.

Het Uitburo is geopend van 9:30 tot 10:30 en van 16:30 tot 17:30. Op deze tijden bent u als (wijk)bewoner, familielid,vrijwilliger en medewerkervan harte welkom.

CLIËNTENRAAD

De cliëntenraad bestaat uit: Jan Reddering (voorzitter)

Claire La Heij

Marja Torenburg

Moni van Steijn

Mia Westdorp, Jelle de Jong,

FYSIOTHERAPIE

De fysiotherapie wordt georganiseerd door ‘Fysiotherapie

Julianastraat’, Julianastraat 6, 1441 EP, Purmerend. T:0299423462

FITNESS

De fitnessruimte is op de tweede etage aan de Poelmanstraat. Voor meer informatie over de fitness en bewegen kunt u contact opnemen met de receptie van De Tien Gemeenten.

KAPSALON MIXA

Open van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 14 uur.

Bereikbaar op 0299 - 480012.

Vaste
30
informatie De Tien Gemeenten

RESTAURANT DE POPULIER/WIJKPLEIN CENTRUM EN GORS

Voor informatie en reserveringen kunt u contact opnemen met 0299-412340.

DE ORCHIDEE

Dagbesteding voor mensen met een vorm van dementie, somatische- en/ of psychiatrische problemen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen. Maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00 Telefoonnummer: 0299-412343 Mailadres: orchidee@swzp.nl

UITBURO

Het Uitburo is er voor alle activiteiten en verenigingen die binnen SWZP georganiseerd worden.

Het is een combinatie van een bibliotheek/spelotheek en een activiteitenbureau en informatiepunt.

Het Uitburo is geopend van 9:30 tot 10:30 en van 16:30 tot 17:30. Op deze tijden bent u als (wijk)bewoner, familielid, vrijwilliger en medewerker van harte welkom.

WINKEL

Iedere werkdag open van 10:00 tot 15:00 uur. Te vinden in het restaurant de Populier. Bereikbaar via 0299-412340.

LINNENKAMER

De linnenkamer is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 13:00.

Vaste informatie De Rusthoeve

FYSIOTHERAPEUT

De fysiotherapie wordt georganiseerd door ‘Fysiotherapie Julianastraat’ , Julianastraat 6, 1441 EP, Purmerend. Telefoon: 0299-423462.

CLIËNTENRAAD

De cliëntenraad bestaat uit: Theo Neep (voorzitter)

Sabrina Brekelmans, Truus Jaarsveld, Peter Komen Wil Molevelt, Henk Wolf,

KAPSALON TRIX

Geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag vanaf 10 uur. Bel voor afspraken: 0299 412 379.

31
32
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.