Page 1

nr 91 • September 2012

Nationaal vakblad voor de dierenspeciaalzaak, de tuin- en aquariumcentra, kwekers, trimsalons en dierenartsen V.U.: K. D’haveloose, magazines@expoadvice.com • Verschijnt 5x per jaar (feb, apr, jun, sept, dec) • September 2012 • 16e jaargang • Afgiftekantoor P409055 Gent X. Onafhankelijk vakblad voor de Petsector in België. Verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 7300 exemplaren. Pet en Garden Pro is een uitgave van Expo Advice NV, Kortrijksesteenweg 198 - B—8530 Harelbeke - Tel. +32(0)56 21 30 32 - Fax +32(0)56 25 71 41 E-mail: admin@expoadvice.com • Redactie en fotografie: Karl D’haveloose - Stijn Eeckloo - Wim Vanderhaegen - Wouter Temmerman - Bart Vancauwenberghe, E-mail: redactie@expoadvice.com • Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere - Karlien Debruyne, Tel. +32(0)56 21 30 32 - E-mail: info@expoadvice.com • Art Director: Saskia Vlieghe, graphics@expoadvice.com • Druk: Lowyck en Plus Point • Ce magazine est disponible en Français sur simple demande. De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke electronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op enerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Nieuwe website voor Beaphar

Beaphar, producent van verzorgingsartikelen en geneesmiddelen voor huisdieren, lanceerde recent haar nieuwe website (www.beaphar.be). Op de nieuwe website staan de huisdieren en hun baasjes centraal. De lancering kadert in een ruimere onlinestrategie, waarin Beaphar “passion for pets” wil delen met andere dierenvrienden. De nieuwe website heeft als voornaamste doel baasjes te helpen om hun huisdier optimaal te verzorgen. Naast de traditionele informatie over verzorgingsartikelen en verkooppunten kan de consument op de nieuwe website specifieke problemen voorleggen aan specialisten. “Op de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling werken meer dan 40 wetenschappers dagelijks aan het ontwikkelen van nieuwe producten”, vertelt Linda Westenberg, Online Marketing Manager Beaphar. “Er is dus enorm veel kennis beschikbaar binnen de groep, en deze willen we nu delen met alle dierenliefhebbers”. Naast de nieuwe website breidt Beaphar zijn aanwezigheid online ook verder uit op verschillende social media-kanalen zoals Facebook en Twitter. “Ook het volgende project ligt al klaar en is speciaal voor de kleine dierenvriend”, vertelt Brigitte van den Broek, marketing assistente bij Beaphar. In de kidscorner zullen kinderen onder andere leuke tekeningen vinden, maar ook informatie en foto’s van huisdieren om tijdens een spreekbeurt te gebruiken.

Mars Belgium organiseert voor 6de maal ‘Van harte geserveerd’

Naar aanleiding van de Werelddierendag organiseert Mars Belgium voor het zesde jaar op rij een grote solidariteitsactie. ‘Van harte geserveerd” biedt honden en katten in de dierenasielen van de Koninklijke Maatschappij Het Blauwe Kruis gratis maaltijden aan. Het wordt een grootschalige actie die van 12 september tot 17 oktober 2012 tegelijk in de winkels loopt, bij de aankoop van Pedigree® of Whiskas® producten. Vorig jaar konden er maar liefst 297.093 gratis maaltijden worden aangeboden. Voor elke aankoopschijf van €10 Pedigree®- of Whiskas®-producten tijdens de actie schenkt Mars Belgium een maaltijd aan een hond of een kat in een van de asielen van het Blauwe Kruis van België in Vorst, Floriffoux of Wommelgem. Door fan te worden van Pedigree Belgium op Facebook kan men eveneens het aantal maaltijden verhogen.

Inhoud PET

Inside news Voorbeschouwing Dibevo-Vakbeurs 2012 Voer voor plantenetende reptielen Speelgoed voor katten Op bezoek bij De Ark Wijnegem Verkoopeilanden met levende dieren Verkoop van vijverproducten in herfst en winter Luxekledij voor honden Voer voor bettavissen Nuttige adressen Nieuwe producten

Inhoud GARDEN Inside news Voorbeschouwing Green Expo 2012 Op bezoek bij Colombo Tamines

p. 1-2 p. 5 p. 6 p. 8 p. 10 p. 11 p. 12 p. 14 p. 16 p. 18 p. 19

p. 1 p. 2 p. 4

Valk Software presenteert ProPOSS 11

De nieuwe versie 11 van ProPOSS is klaar. Ruim 200 verbeteringen en vereenvoudigingen werden doorgevoerd. Voorbeelden van nieuwe functionaliteiten zijn de online helpfunctie, de balenpas voor de dierenspeciaalzaken, de voorraadinventarisatie met éénknopsscanner en een agenda voor verjaardagen van uw klanten en seizoensproducten. De nieuwe versie is sinds de zomer beschikbaar. Aan de nieuwe versie zijn geen meerkosten verbonden.

naar Kijk uit voor de

Tornado

Pet Fair Asia groter dan ooit

Pet Fair Asia is de belangrijkste vakbeurs voor de petcare branche in Azië. De komende editie, die van 11 tot en 14 oktober 2012 in Shanghai plaatsvindt, belooft records te breken. Op een beursoppervlakte van 25.000m² zullen meer dan 500 exposanten hun diensten en producten presenteren. Onder de exposanten vinden we naast Chinese firma’s diverse bedrijven terug uit o.a. Australië, de V.S., Canada, Nederland, Frankrijk, Italië, Korea, Japan, Duitsland en Taiwan. De organisatie verwacht meer dan 12.000 professionele bezoekers. Deze vakbeurs vormt het ideale platform om te ontdekken welke opportuniteiten een groeimarkt als China biedt. Tijdens de vakbeurs worden het Petfood Forum China en de International Pet Industry Summit georganiseerd. Meer info over de vakbeurs vindt u op www.petfairasia.com.

Veelbelovende start voor ExpoZoo in Lyon

De vakbeurs ExpoZoo 2012, die van 24 tot en met 26 juni in Lyon werd georganiseerd, kende een veelbelovende première. Voor de eerste keer vond de vakbeurs buiten Parijs plaats. Voortaan zal dit in de pare jaren telkens het geval zijn. Voor deze eerste editie in Lyon tekenden er 97 standhouders present, waarvan 30% uit het buitenland afkomstig was. Opvallend was de sterke delegatie Italiaanse exposanten, wat ongetwijfeld te danken is aan het feit dat Lyon zich niet zo ver van Italië bevindt. Verder waren er onder meer firma’s aanwezig uit Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Polen en dergelijke. In het aanbod waren alle segmenten van de sector vertegenwoordigd. Wat het bezoekersaantal betreft, maakten in totaal meer dan 2.100 professionals de verplaatsing naar Lyon. Het aantal voorinschrijvingen lag nog iets hoger, maar problemen met het openbaar vervoer op de tweede beursdag maakten dat diverse bezoekers niet op de locatie geraakten. Desondanks waren de organisatie en de exposanten tevreden over de kwaliteit en de verscheidenheid van de bezoekers. De volgende editie van ExpoZoo vindt terug plaats in Parijs en dit van 2 tot en 4 juni 2013.

Wervelend commercieel succes! www.versele-laga.com/crispy.htm Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 1

1

3/09/12 14:02


Nieuwe benoemingen bij Karlie Flamingo

Sinds juni 2012 is de heer Christian Rahn de nieuwe Directeur Trade Marketing voor de internationale marketing activiteiten van de PPG Pet Products Group (Karlie Heimtierbedarf GmbH, Flamingo NV). Met deze aanstelling zet Karlie Flamingo de uitbreiding van haar internationale marketing activiteiten verder. “Christian Rahn bekleedde reeds verschillende belangrijke marketing- en verkoopfuncties bij Duitse en internationale commerciële bedrijven. Zijn ervaring en knowhow zijn dan ook een grote troef om de verdere nationale en internationale expansie van het merk Karlie Flamingo te realiseren”, verduidelijkt Dr. Angelika Westerwelle, Manager van Karlie Flamingo. Daarnaast meldt Karlie Flamingo dat het begin augustus jl. haar internationaal aankoopdepartement uitbreidde met de heer Daniel Tigu. Hij is de nieuwe Senior Director of Global Sourcing. Daniel Tigu was reeds werkzaam in verschillende landen zoals China en Oekraïne en bekleedde topfuncties op de aankoopdepartementen van Duitse en internationale bedrijven. Tot voor kort was hij het hoofd van de internationale aankoopafdeling van Metro Group in Duitsland. “Ons gamma telt momenteel ruim 8.000 referenties voor honden, katten, knaagdieren, vogels, vissen en paarden. Constant worden er innovaties gelanceerd en dat brengt hoge eisen met zich mee voor de aankoopafdeling. De productie van hoogwaardige producten begint immers bij de aankoop. Door met het aankoopdepartement de geschikte materialen en grondstoffen aan te leveren, kunnen wij de kwaliteit van de Karlie Flamingo-producten verder optimaliseren”, aldus Daniel Tigu. Christian Rahn

Schrijf u nu in voor de expeditie 2013 van Bassleer Biofish op de Rio Grande

Na de succesvolle trip in 2012 plannen Bassleer Biofish en Amazonia Expeditions volgend jaar een nieuwe expeditie. Tijdens deze ontdekkingstocht staan rivieren en meren, vissen, reptielen, vogels, bloemen en veel andere parels van het Amazonegebied centraal. Tevens krijgt elke deelnemer de mogelijkheid om zijn eigen vis te vangen (volgens de regelgeving van IBAMA). Het startpunt van de expeditie is Manaus (Brazilië). Er worden maximaal 24 deelnemers toegelaten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.bassleer.com.

Acquario Natura Van 22 t.e.m. 24 september 2012 Fiera di Bergamo, Bergamo (Italië) Naturaria Fair Op 23 september 2012 Antwerp Expo, Antwerpen Green Expo Van 23 t.e.m. 25 september 2012 Flanders Expo, Gent

Pet Asia Fair Van 11 t.e.m. 14 oktober 2012 World Expo Exhibition & Expo Center, Shanghai (China)

Winnaars nationale Firestone PondGard-actie

Vijverspeciaalzaak De Weerdt uit Erembodegem en hun klant de heer Redant uit Erpe-Mere werden de Vlaamse winnaars van de nationale Firestone PondGard-actie. Tijdens de actieperiode in het voorjaar kocht de heer Redant een stuk PondGard vijverfolie bij De Weerdt en stuurde hiervoor het Firestone-garantiecertificaat in. De folie werd gebruikt voor de heraanleg van een oude vijver. Beiden ontvingen een prachtige tuinbarbecue van Berghoff. Met deze voorjaarsactie, die liep van april tot juni 2012, wilde Helder Vijveren de voordelen van Firestone EPDM vijverfolie in de kijker zetten bij de particulier en vijverliefhebber: uiterst duurzaam, soepel en elastisch, gecertificeerd voor vijvertoepassingen, milieuvriendelijk en een waterdicht garantiecertificaat. De eindklant krijgt hierbij een garantie van 10 jaar op gebreken en 20 jaar op UV-bestendigheid. Wie tijdens de actieperiode een stuk PondGard vijverfolie kocht bij een erkend verdeelpunt en het officiële Firestone-garantiecertificaat opstuurde, maakte kans op een BBQ van Berghoff. In Wallonië vielen aquarium- en vijverspeciaalzaak Poisson d’Or uit Evregnies en hun klant de heer Stany Ducolombier uit Herseaux in de prijzen. Ook zij ontvingen ieder een mooie tuinbarbecue van Berghoff.

De vierde editie van de International Pet Conference, die georganiseerd wordt door het Duitse vakblad PET worldwide, vindt plaats op 13 en 14 november 2012 in Praag. De voornaamste actoren uit de productie en de verkoop van de petcare sector zullen er zich gedurende 2 dagen buigen over actuele onderwerpen. Het thema voor deze editie luidt ‘Pimp my business’. Reeds bevestigde sprekers op de conferentie zijn onder meer Rolf Hagen Jr., President en CEO van Rolf C. Hagen, Frank Rehme, Hoofd Innovatie Metro Future Store bij Metro Group, Frank Difatta, Ex-President van de Amerikaanse gespecialiseerde retailer Petland en Alfred Glander, Managing Director van Fressnapf. Een ander hoogtepunt van het gebeuren zal ongetwijfeld de uitreiking zijn van de award PET Personality of the Year. Gelijktijdig met de conferentie zal ook de vakbeurs Pet World 2012 worden georganiseerd.

Glee Van 17 t.e.m. 19 september 2012 NEC, Birmingham (Verenigd Koninkrijk)

Dibevo-Vakbeurs Van 7 t.e.m. 9 oktober 2012 Evenementenhal, Gorinchem (Nederland)

Daniel Tigu

International Pet Conference 2012 in het teken van ‘Pimp my business’

Pet

Beurskalender

Christmasworld Van 25 t.e.m. 29 januari 2013 Messe Frankfurt, Frankfurt (Duitsland) Zoomark Van 9 t.e.m. 12 mei 2013 Fieri Bologna, Bologna ExpoZoo Van 2 tot en met 4 juni 2013 Porte de Versailles Hall 5, Parijs. Wilt u uw beurs opgenomen zien in onze kalender of wenst u uw beurs meer in de kijker te plaatsen, stuur dan een mail naar Evelien Desmyttere: admin@expoadvice.com.

Nieuw van happydog: Zo gezond als een Vis Maak nu kennis met de Happy Dog Supreme Caribic, het voer zonder granen gemaakt van exclusieve grondstoffen. Voor de echte fijnproevers! Dankzij de unieke en bijzondere eiwitbron zeevis, met gemiddeld proteïne- en energiegehalte, belast dit voer de spijsvertering niet en is zelfs uitstekend verteerbaar voor alle rassen die gevoelig reageren op voeding. Happy Dog Karibik wordt bereid zonder lam, gevogelte, rijst, soja en tarwe en verfijnd door het unieke happy Dog Supreme LifePlus Concept uit natuurlijke ingrediënten. Waardevolle Omega-3 en Omega-6 vet-

Tien gouden tips voor uw klanten

In elk nummer van Pet & Garden Pro geven we u 10 informatieve tips, waarmee u uw cliënteel nog beter kunt informeren. Ditmaal staan ze in het teken van het optimaal gewicht voor een hond en kat (Move Your Pet). Nu de zomer ten einde loopt, is het immers mogelijk dat de baasjes van honden en katten de goede gewoontes van hun huisdieren wat laten verwateren. Wist u trouwens dat in ons land momenteel meer dan 44% van de honden en 60% van de katten met overgewicht worden geconfronteerd? Help daarom uw klanten om het optimale gewicht van huisdieren te behouden aan de hand van deze 10 tips. 1. Zorg ervoor dat de hoeveelheid voedsel die het huisdier krijgt evenredig is met de benodigde energiebehoefte. Deze is afhankelijk van de leeftijd, het bewegingsniveau en hun seksueel gedrag van het dier. 2. Vermijd dat de hond of de kat ‘à volonté’ wordt gevoederd. Deze dieren kennen immers geen zelfregulatie en zullen dus met plezier alle voedsel verorberen dat ze voorgeschoteld krijgen. 3. Stimuleer de energieconsumptie door een minimum aan fysieke activiteiten te voorzien (een wandeling, interactieve spelletjes, intensievere activiteiten zoals agility, fly-ball, enz.) 4. Beperk het aantal snacks: vaak resulteert dit in een teveel aan energie. 5. Opteer voor nutritionele ondersteuning tijdens de opvoeding van het dier, zodat het toedienen van voedsel met te hoge caloriewaardes wordt vermeden. 6. Opteer voor nutritionele ondersteuning bij een activiteit, zodat u zeker bent dat het dier over het benodigde energieniveau beschikt dat noodzakelijk is voor dat type activiteit. 7. Weeg regelmatig (zeker 1 maal per week) de hond of kat: consulteer de site www.moveyourpet.be voor meer info. 8. Evalueer het gewicht van de hond of de kat. Meer info vindt u op www.moveyourpet.be. 9. Splits de maaltijden van het huisdier op. 10. Raadpleeg de dierenarts voor een aangepaste opvolging van het gewicht en de gezondheid van het dier.

p

zuren ronden dit tropische genot af en zijn belangrijk voor een gezonde huid en een glanzende vacht.

Nieuw van happycat: Gezond verwennen met ‘la Cuisine’ Dit exclusieve fijne voer voor katten is samengesteld met speciale recepten en waardevolle ingrediënten van topkwaliteit. Door de ideale hoeveelheid calcium, natrium, fosfor en taurine biedt La Cuisine een uitstekende basis voor een gezond kattenleven. Deze lijn is bij uitstek geschikt voor katten met een gevoelige huid en spijsvertering. Verkrijgbaar in de volgende smaken: • Zeevis en banaan met fruitige vijgen (Seefisch) • Bio- gevogelte en banaan met gezonde appel (Bio Geflügel) • Eend en banaan met lekkere cranberry’s (Ente)

Bezoek onze stand op de Dibevobeurs. Of voor meer info: DIERENVOEDING TAK VOF | Julianaweg 11, 4725 SG Wouwse Plantage T +31 (0)165 378391 | www.happydog.nu | www.happycat.nu

2 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 2

3/09/12 14:02


selective

De oplossing voor natte honden

De

Een natte hond heeft de natuurlijke behoefte om zich droog te schudden waarbij de huisraad het dan moet ontgelden.

Nr.1

door Dierenartsen aanbevolen voedingen voor kleine huisdieren

25% ruwe vezels – onze vezels zijn 100% werkzaam!

Zonder toegevoegde suiker en kleurstoffen

Rijk aan natuurlijke ingrediënten

Nu in een nieuwe verpakking

Klittenbandsluiting: FUR Dry is eenvoudig in gebruik

Goede pasvorm: FUR Dry biedt de juiste maat voor elke hond

Microvezeltechnologie: FUR Dry onttrekt het vocht snel uit de natte vacht

FUR Dry behoort tot het succesvolle concept van FURminator Met de innovatieve wikkelhanddoeken biedt FURminator een eenvoudige en effectieve methode om honden te drogen na het wassen of een stoeipartij in de regen. Door de hoogwaardige microvezels droogt de vacht in ca. 20 minuten. Onaangename geurtjes worden vermeden. Meubels, tapijten en autozittingen worden zo door FUR Dry beschermd.

LEEFTIJD BEWUST VOEREN? VRAAG NAAR ONZE JUNIOR OF MATURE KONIJNENVOEDINGEN!

ONDERSTEUNT HET WELZIJN VAN KLEINE HUISDIEREN

supremepetfoods.nl

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 3

3

3/09/12 14:02


Pet Pedigree Vital Protection ®

Professionele voeding nu beschikbaar voor alle honden.

NIEUW VERBETERD RECEPT

Actieve ingrediënten die de vorming van tandsteen helpt verminderen voor een gezonde

tand- en mondhygiëne

Natuurlijke vezels en hoogwaardige eiwitten aangepast aan de maag van de hond voor een

optimale spijsvertering

Essentiële oliën voor een

gezonde huid en een glanzende vacht

Vitamine E en mineralen voor een versterkte

natuurlijke weerstand

p

4 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 4

3/09/12 14:02


Dibevo-Vakbeurs keert terug naar de basis

Beursprofiel Dibevo-Vakbeurs Bezoekersaantallen 2005 – 2011

Aantal bezoekende ondernemingen per regio (vakbeurs 2011)

5000

totaal

4000

→ bezoekers

32

21

3000 zondag

2000

24

maandag

1000

29

68

dinsdag

51 2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

60

106 97 175

69

74

Exposantenaantallen 2005 – 2011

165

120

89

159 44

100 → exposanten

55

108 buitenland 118

80

40

60

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Diversen (88) *

Samenwerkingsverbanden (vakbeurs 2011)

Ambulante handel/markthandel (16) Overig *

Aquariumspeciaalzaak (72)

Agri Retail Dierenvreugd

Uw Groene Vakwinkel

Dierenpension (63)

Webwinkel (57)

Back to basics

2011

Aantal ondernemingen per doelgroep (vakbeurs 2011)

Tuincentrum(113) Kantoor samenw. verb. (12) Onderwijsinstelling (11) Pers en relaties (27)

Pets Place Discus Life&Garden

Pets&Co

Jumper

Leverancier (300)

Dobey

Dierenspeciaalzaak (812) Intratuin

Happy Huisdier

Trimsalon (62)

Garden Retail Services

Faunaland Fixet

Gemengd dier/tuinbedrijf (Boerenbond/Welkoop) (28)

* Bouwmarkt met afdeling dier/tuin | Fokker | Hengelsportspeciaalzaak

* Groenblok | Huisdier Plus | Tuinwereld

| Hondenuitlaatservices | Koispeciaalzaak | Terrariumspeciaalzaak

Zoals reeds aangegeven in een vorig nummer van Pet & Garden Pro draait de komende DibevoVakbeurs, die op 7, 8 en 9 oktober 2012 in Gorinchem wordt georganiseerd, rond het thema 'back to basics'. Het organisatieteam merkte dat veel ondernemers in de branche zich dit jaar bezinnen over hun bedrijfsvoering en proberen te duiden wat de grondslag is van hun bedrijf. Ze innoveren dus als het ware door terug te keren naar hun oorsprong en zich te focussen op de basis van hun bedrijf: het huisdier. Back to basics dus en dat doet de Dibevo-Vakbeurs ook.

Dibevo-Vakbeurs 2012

Het thema komt letterlijk terug op de beursvloer. Zo vinden er doorlopend demonstraties van het Dogfrisbee Demoteam plaats. Leden van deze groep laten op een inzichtelijke manier zien wat de dogfrisbeesport inhoudt. Na afloop van een demonstratie is er de mogelijkheid voor het publiek om samen met hun eigen honden te komen snuffelen. Wonen er veel kinderen de demo’s bij, dan zal het demoteam leuke spelletjes voor hen organiseren en nagaan of er tussen de jongste bezoekers echte frisbee-helden zitten. Verder komt de Kleindier Liefhebbers Nederland naar de vakbeurs met een keur aan cavia-, duiven- en konijnenrassen. Leden van de kleindiervereniging staan klaar om specifieke vragen van de bezoekers over de dieren te beantwoorden.

7, 8 en 9 oktober | Evenementenhal Gorinchem

Facts & figures

Voor de komende editie van de Dibevo-Vakbeurs waren er eind augustus reeds een 80-tal

exposanten ingeschreven. De organisatie verwacht dat dit aantal nog zeker de kaap van 90 deelnemers zal overstijgen. De totale beursoppervlakte voor deze editie bedraagt ruim 8.000 m2. Ondanks de recessie verwacht men dat er ditmaal ongeveer evenveel bezoekers naar de beurs zullen trekken als vorig jaar. Die verwachting komt voort uit het feit dat het ledental van Dibevo juist nu gestaag toeneemt. Een exact overzicht van de evolutie van het aantal bezoekers, het aantal standhouders en een gedetailleerd overzicht van de doelgroepen die de beurs bezoeken vindt u trouwens in de grafieken hiernaast.

Bezoekerbadges

Nieuw op de beurs zijn de bezoekersbadges. Bezoekers zijn hierdoor niet alleen herkenbaar voor exposanten, maar ook voor elkaar. Daarmee bevorderen we 'het gesprek' tussen ondernemers en kunnen ze weer van elkaar leren.

Tickets

Toegang tot de beurs kost € 27,50. Ondernemers die zich van tevoren registreren via www.dibevovakbeurs.nl betalen slechts € 20 per persoon. Daarbij is parkeren en alle eten en drinken op de cateringpunten inbegrepen. Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis.

Dibevo-Vakbeurs 2012 in het kort

Locatie: Evenementenhal Gorinchem, Franklinweg 2 in 4207 HZ Gorinchem. Datum: Op 7, 8 en 9 oktober 2012 Openingsuren: Op zondag en dinsdag van 10u tot 18u. Op maandag van 10u tot 21u. Meer informatie: Neem een kijkje op www.dibevo.nl.

dibevo vakbeurs 2012 back to basics

kijk voor meer info en het bestellen van toegangskaarten op www.dibevovakbeurs.nl

7 - 8 - 9 oktober evenementenhal gorinchem | nederl and www.dibevovakbeurs.nl

de dibevo-vakbeurs wordt mogelijk gemaakt door:

Dibevo-Vakbeurs 2012 P&G Pro.indd 1

PGP91-NL.indd 5

24-08-12 13:43

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

5

3/09/12 14:02


Wat staat op de menukaart van plantenetende reptielen?

Pet

Een gevarieerde voeding met veel vezels en voldoende calcium

JBL

sera Laroy Duvo

Nerus

Grizo

Tot op vandaag is nog maar weinig onderzoek verricht naar de voeding van plantenetende reptielen. Onder de reptielen die dierenwinkels aanbieden, is slechts een beperkt aantal uitsluitend herbivoor. We bekijken welke dieren dat zijn en wat geweten is over de voeding die ze nodig hebben. Slechts enkele reptielen die in de handel worden aangeboden, zijn herbivoor en eten uitsluitend planten of plantendelen zoals zaden, vruchten of bloemen. Onder de schildpadden behoort de groep van de landschildpadden hiertoe. Ander voorbeeld zijn de leguanen, met als bekendste de groene leguaan, al jagen jonge dieren af en toe op dierlijk voedsel zoals sprinkhanen. Doornstaartagamen eten hoofdzakelijk plantaardig voedsel aangevuld met dierlijk voedsel.

Calciumtekort

Onderzoek naar de nutritionele behoeften van reptielen is beperkt voorhanden en de behoeften zijn daardoor slechts matig gedefinieerd. Dit zorgt ervoor dat het voederen van reptielen vaak leidt tot ziekten gerelateerd aan bepaalde tekorten in de voeding. De bekendste aandoeningen zijn afwijkingen ter hoogte van het skelet en/of het schild door een tekort aan calcium. Het lichaam compenseert dit door calcium te mobiliseren uit de beenderen. Dit komt vooral voor bij jonge dieren. Kenmerkend hierbij voor de leguaan zijn de rubberachtige onderkaak en zwellingen rond de ledematen. Dit resulteert finaal in breuken of bij de jonge schildpad in misvorming van het schild. Het tekort aan calcium ontstaat hetzij direct door een lage aanvoer van calcium via het voeder, hetzij indirect door een tekort aan vitamine D3. Deze vitamine is namelijk noodzakelijk voor de calciumhuishouding. Vast staat dat reptielen net zoals zoogdieren nood hebben aan een uitgebalanceerd dieet dat niet alleen vezels, eiwitten en vetten aanbrengt maar ook andere nutritionele elementen zoals vitaminen en mineralen. De beschikbaarheid van vers water is eveneens van essentieel belang.

Veel vezels

Bij het samenstellen van het voeder voor plantenetende reptielen zijn twee zaken belangrijk: een hoog vezelgehalte en een laag dierlijk eiwitgehalte. Een hoog vezelgehalte garandeert immers een goede darmgezondheid. Het verteren van hoofdzakelijk plantaardig voedsel vraagt namelijk een aanpassing van het spijsverteringsstelsel om voldoende voedingsstoffen te kunnen opnemen. Een microflora (verzameling aan bacteriën) in de darm van de plantenetende leguanen en schildpadden staat in

p

voor de vertering van deze plantenvezels. Pasgeboren leguanen bezitten deze flora nog niet en eten de uitwerpselen van hun moeder op om zo hun eigen flora aan te leggen. Een voorbeeld van een te lage aanvoer van vezels is het enkel en alleen voederen van de klassieke kropsla aan schildpadden. Een te hoge aanvoer van suikers door een overmaat aan fruit kan eveneens voor een verstoring van de darmflora zorgen. Het voederen van kat- of hondenvoer aan plantenetende reptielen zorgt vaak voor een te hoge aanvoer van dierlijk eiwit met de nodige gezondheidsproblemen als gevolg, terwijl de eiwitbron bij deze reptielen in de eerste plaats plantaardig moet zijn.

Aangepast droogvoer en supplementen

Een goede basis voor het dieet voor plantenetende reptielen is een aangepast droogvoer naargelang het soort reptiel. Aanvullen met verse groenten of kruidachtige planten om het menu te variëren, is echter noodzakelijk. Wijs uw cliënteel daar dus op. Voorbeelden van bladgroenten zijn snijbiet, witloof of andijvie. Kruidachtige planten kan de terrariumliefhebber aanbieden onder de vorm van klaver, weegbree en paardenbloem. Fruit zoals appel kan eveneens, zij het in beperkte mate (minder dan 10% van het dieet), aangevuld met verse bloemen van bijvoorbeeld de paardenbloem. Het toevoegen van luzerne aan het rantsoen is interessant, deze bevat namelijk een hoog vezel-, plantaardig eiwit- en calciumgehalte. De aanvoer verzekeren van het belangrijke mineraal calcium bij plantenetende reptielen kan onder andere door het frequent voeren van calciumrijke planten zoals klaver of paardenbloem. Andere planten zoals spinazie en peterselie bevatten hoge gehalten aan oxaalzuur (een verbinding die calcium bindt) en moeten in beperkte mate gevoederd worden. Schildpadden krijgen als calciumbron vaak een sepiaskelet. Om de aanvoer van de nodige mineralen (zoals calcium) of vitaminen (zoals vitamine A en D3) te garanderen, kunnen naast een gevarieerde voeding supplementen worden gegeven. Verschillende fabrikanten bieden dergelijke preparaten aan. Hierbij is het raadzaam rekening te houden met de aangegeven gehaltes. Een teveel aan vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en D3, kan immers leiden tot toxiciteitsverschijnselen.

Versheid en pesticidenvrij

Het groenvoer kan behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen en dient voor gebruik grondig gewassen te worden, reptielen zijn hier immers gevoelig aan. Het is tevens belangrijk om dagelijks

Zoo Med

vers voedsel te voorzien, ook al ziet het voer er nog vers uit of is er niet van gegeten. Bij het aanbieden van voedsel kan met een voederplateau worden gewerkt, het binnenkrijgen van bodemsubstraat bij het opeten van voedsel kan immers zorgen voor darmobstructie.

Huisvesting

Bij reptielen is een aangepaste huisvesting net zo belangrijk als het geven van aangepast voedsel. Naast het bodemsubstraat en de inrichting van het terrarium, beïnvloeden ook de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid en de lichthoeveelheid het eetgedrag van de reptielen en dus ook de opname van voedingstoffen. Reptielen zijn immers koudbloedig, de omgevingstemperatuur bepaalt hun lichaamstemperatuur en bijgevolg ook hun metabolisme, activiteitsgraad en vertering van voedsel. Verder hebben plantenetende reptielen UVB-licht nodig voor de aanmaak van vitamine D3. De beste bron is direct zonlicht, bij reptielen in gevangenschap wordt dit echter gefilterd. Het is daarom aanbevolen om het terrarium van een UVB-lamp te voorzien.

Aanbod

Het aanbieden van een goed basisvoer, speciaal ontwikkeld voor een specifieke soort is aanbevolen met de focus op landschildpadden en leguanen. Aangevuld met vitamine- en mineralenpreparaten voor de aanvoer van onder andere calcium en vitamine D3. Een assortiment aan UVB-lampen is een optie maar door hun bijdrage tot een goede calciumhuishouding zeker te overwegen.

Nieuwe trends in voeding voor plantenetende reptielen • Soortspecifiek voeder, aangepast naargelang de soort en niet de groep (bijvoorbeeld een bepaalde soort schildpad in plaats van schildpadden in het algemeen). • Single serve porties, individueel verpakte hoeveelheden. • Vezelconcentraten als supplement voor het verhogen van de smakelijkheid en een betere vertering. • Voeder met de garantie vrij te zijn van pesticiden en chemische meststoffen.

6 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 6

3/09/12 14:03


ZMED_T5_AvianLmp_PGP_NL.ai

1

8/29/2012

10:31 AM

Social media vereist een duidelijke strategie

Social media is hot. Het is dan ook logisch dat veel dierenspeciaalzaken, trimsalons, tuincentra en dergelijke op deze trein willen springen. Veel uitbaters en eigenaars beginnen echter zonder een goed uitgedokterd plan aan Facebook, Twitter, LinkedIn en dergelijke. In de meeste gevallen blijft het gewenste resultaat dan achterwege en sterft het social media-verhaal vaak een stille dood. Bezint vooraleer u begint, is dus de boodschap.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Het social medialandschap is voor veel uitbaters van tuincentra, dierenspeciaalzaken of trimsalons een groot kluwen: er is immers keuze uit een brede waaier aan platforms die vaak een andere doelgroep bereiken en voor gebruikers is het vaak raden welke mogelijkheid nu best geschikt is voor zijn/ haar zaak. Lukraak aan social media beginnen is verspilde moeite en tijd. Voor u aan de slag gaat, werkt u best een strategisch stappenplan uit. Daarin komen best volgende vijf aspecten aan bod.

Doelstelling

In eerste instantie is het belangrijk om vast te leggen welk doel u met uw social media-platform(en) wil bereiken. Wil ik Facebook, Twitter en dergelijke gebruiken als communicatietool naar mijn doelgroep toe, bijvoorbeeld om hen op de hoogte te houden over innovaties of promoties?. Of wend ik dit kanaal eerder aan om het imago en de reputatie van mijn zaak te verbeteren? Of is het eerder de bedoeling om de loyaliteit van mijn bestaand cliënteel te verhogen? Uiteraard kunt u social media ook aanwenden om nieuwe klanten aan te spreken. Ga tevens na welk budget u wil spenderen. Social media is in principe heel wat goedkoper dan traditionele marketing. Toch is het belangrijk te weten welke investering deze kanalen vragen. Op die manier kunt u de ROI (Return On Investment) exact berekenen. Leg ook op voorhand vast hoeveel tijd en personeel u voor social media wil uittrekken.

Doelgroep

Eens uw doelstelling afgebakend is, vormt het definiëren van uw doelgroep een volgende stap. Vraag u goed af wie u nu exact wil bereiken. Dit is essentieel om later de keuze van het sociale netwerk, de toon van uw informatie en de te verwachten respons te kunnen vastleggen. Bestudeer vervolgens je doelgroep. Zoek uit wat hen (op social media) interesseert, welke netwerken ze gebruiken, waarover ze praten en dergelijke meer. Op die manier komt u te weten welke inhoud en welke boodschap u met uw volgers kunt delen.

Verken het terrein

Vooraleer u effectief aan de slag gaat, is het aangewezen om eerst uit te zoeken hoe de verschillen sociale netwerken exact werken en welke mogelijkheden ze bieden. Begin vervolgens met een testprofiel. Post inhoud en boodschap en kijk wat daar werkt. Vraag ook om de raad van vrienden en kennissen.

Experimenteren

Nu u bepaalde knopen hebt doorgehakt, is het tijd om effectief van start te gaan. Hierbij is het belangrijk om een account onder de naam van uw zaak en niet onder uw eigen naam aan te maken. Op bepaalde netwerken gelden er immers andere regels voor bedrijven dan voor personen. Bovendien kennen potentiële volgers (en dus ook mogelijke klanten) niet altijd uw persoonlijke naam. Onderhoud uw account regelmatig. Volgers op social media haken heel snel af wanneer iets niet meer interessant is. Zorg dus voor unieke en waardevolle informatie. Zorg er ook steeds voor dat informatie op uw sociale netwerken geen kopie is van de content op uw website, anders is er voor de klanten geen meerwaarde. Wees er u van bewust dat de informatie niet puur over uw zaak moet gaan of dat ze niet altijd aan de tuin of aan huisdieren gerelateerd moet zijn. Uw volgers zijn ook graag op de hoogte van leuke weetjes over events en gebeurtenissen in de buurt. Gebruik social media ook om uw doelgroep te bevragen. Wat denken zij bijvoorbeeld over een bepaalde promo-actie of hoe zouden zij een bepaald probleem oplossen? Interactie is op sociale netwerken primordiaal. Zorg er ook steeds voor dat u reageert als uw volgers vragen stellen. Blijf tevens respectvol, ook al wordt er kritiek gegeven.

Evalueren en bijsturen

Onderzoek na een aantal weken de respons op uw account. Wie zijn nu exact mijn volgers en had ik die doelgroep voor ogen. Staar u zeker niet blind op het aantal volgers. Het is veel belangrijker om de juiste mensen te bereiken. Check eveneens welke content wel en niet werkt en pas uw inhoud daarop aan. Zorg verder voor een regelmatige update, éénmaal per week is toch wel het minimum.

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 7

7

3/09/12 14:03


Pet

Gevarieerd aanbod overzichtelijk presenteren

Populariteit van raskatten verhoogt speelgoedverkoop Gebr. De Boon

Belcopet IPTS Van Riel

Flamingo

Laroy Duvo Nagels

Ferplast

The Kong Company

Grizo

Het gaat goed met de verkoop van kattenspeelgoed. Vooral binnenhuis levende katten miauwen nooit 'nee' tegen wat beweging en zijn maar wat blij als er speeltjes voorhanden zijn. Naast de eindeloze keuze in speeltjes, speelt ook de markt van voedselverrijking in op die drang naar beweging. Het ziet er bovendien niet naar uit dat deze productengroep plots in een negatieve spiraal terecht zou komen. De verkoop zit dus stevig in de lift, vooral omdat er steeds meer raskatten worden gekocht, die hoofdzakelijk binnenhuis leven en zich daar rot amuseren met speeltjes. Daardoor is ook de gemiddelde besteding aan kattenspeelgoed in een opwaartse curve. Zelfs de heersende crisis zal de markt niet plots doen kelderen. De groei kan misschien wel wat vertragen, maar zal niet stilvallen.

Het belang van speelgoed

"Spelen is zeer belangrijk voor de moderne huiskat," stipuleert Els Peeters, vice-voorzitter van de Feline Welfare Foundation. "Het stimuleert hun natuurlijke gedrag, gaat verveling tegen en activeert hen, waardoor hun lichamelijk en geestelijk welzijn bevorderd wordt. Baasjes die actief spelen met hun kat, bouwen daardoor een betere band op met hun huisdier. Actief spel is daarnaast ook een goed middel tegen overgewicht. Voor katten die enkel binnenshuis leven, is speelgoed een belangrijke vorm van omgevingsverrijking. Speelgoed vormt bij hen een substituut voor prooidieren en andere factoren die ze normaal buiten zouden tegenkomen."

Soorten

Speelgoed voor katten is er in allerlei kleuren, maten en variaties. "Er zijn verschillende categorieën van speelgoed te onderscheiden, die vaak wel overlappen," vervolgt Els Peeters. "Zo zijn er speeltjes die inspelen op de zintuigen van de kat: ze zijn gevuld met kattenkruid (hierop reageren niet alle katten) of valeriaan (hierop reageren alle katten), omdat de geur daarvan katten aantrekt. De speeltjes rammelen, rinkelen, piepen, tjilpen of ritselen om het gehoor van de kat aan te spreken, of ze hebben een bijzondere structuur die katten tactiel bekoort. Een deel van deze speeltjes spreekt tegelijkertijd ook de jachtdrift aan. Speeltjes die klein en licht zijn en makkelijk door de kat weggemept kunnen worden, zijn vaak uitverkoren 'nepprooien'. Ook de grotere, met kruiden gevulde ‘trappelzakken’, spreken het roofdier in de kat aan. Ze bijten er zich in vast en trappelen ertegen met de achterpoten,

p

om de prooi te 'doden'." De leukste speeltjes zijn meestal degene die samen met het baasje gebruikt worden. Hengels met veren of andere frutsels behoren tot de absolute kattenfavorieten. Niet alleen lijkt zo’n hengel op een prooi, dankzij de eigenaar beweegt die prooi ook nog. Tot dezelfde categorie behoren de laserlichtjes, die voor katten evenwel behoorlijk frustrerend kunnen zijn aangezien er niets te 'vangen' valt.

Vormen en materialen

De vormen zullen steeds in dezelfde richting gaan: balletjes, rolletjes, muis- en vogelvormen, pluimen, enzovoort. De producenten maken de laatste tijd meer en meer gebruik van natuurlijke materialen zoals bamboe, zeegras, bananenbladeren, riet, et cetera. Dit heeft te maken met de ecologische bewustwording van de consument. Een toevoeging van kattenkruid is een pluspunt. Deze 'catnip' bestaat in droge vorm, of in een spray. Net zoals bij honden bestaan er kattenspeeltjes in latex, maar die vormen een minderheid. Harde plastic speeltjes, al dan niet met een belletje, zijn nog steeds zeer gewild. Stoffen en pluche

Willen kittens ander speelgoed dan volwassen katten?

Els Peeters: "Speelgoed is voor alle leeftijden. Voor kittens is speelgoed belangrijk om hun jachtgedrag te kunnen oefenen. In de natuurlijke situatie zal de moeder een halfdood muisje meenemen, maar uiteraard kunnen binnenkatten niet op jacht gaan en helaas kunnen we er ook niet vanuit gaan dat alle kittens tot hun 16 weken, en dus lang genoeg, bij de moeder blijven. Voor kittens zijn dus vooral kleine, lichte nepprooien interessant, die ze heel de kamer rond kunnen meppen om er dan achteraan te hollen. Hierbij is het wel zeer belangrijk om op veiligheid te letten. Ook hengels zijn zeer geschikt kittenspeelgoed. Hierbij blijven de handen van de eigenaar veilig uit de buurt, zodat de kitten niet de associatie tussen prooi en handen maakt. Dit voorkomt dat de kat later handen zal aanvallen."

speelgoed lenen zich dan weer om kattenkruid toe te voegen. De hengels met pluimpjes, vogeltjes, enzovoort, geven de eigenaar de kans om zich met de poes bezig te houden, wat de relatie tussen dier en baasje versterkt.

Kwaliteit

Een kat verliest zeer vlug de interesse in een bepaald speeltje. Katten zijn op dat gebied wispelturig en spelen graag met zeer veel verschillende gadgets. In tegenstelling tot hondenspeelgoed dat sterk en robuust moet zijn om te weerstaan aan bijtgrage tanden, zal een poes meer de pootjes gebruiken om te spelen. Daarom is het niet van belang dat kattenspeelgoed erg sterk is. Het mag wel niet te duur zijn, anders is de kans dat de consument meerdere speeltjes zou aankopen, eerder gering.

Assortiment

Het is belangrijk dat de dierenspeciaalzaak een verscheidenheid aan kleuren en vormen presenteert. Om alles overzichtelijk tentoon te spreiden, doet de winkelier er goed aan rekening te houden met soorten en thema's.

Hoe kies je het juiste speelgoed?

Els Peeters (Feline Welfare Foundation): "Goed speelgoed is speelgoed dat aansluit bij het natuurlijke gedrag van de kat en bij zijn leefwereld. Veel speelgoed dat de baasjes leuk vinden, is dat niet per se voor de kat: te groot en te zwaar speelgoed lijkt niet op de natuurlijke prooi en zal dus niet interessant gevonden worden. Dit geldt ook voor voedselverrijkingsspeelgoed: nogal wat voetballen zijn veel te groot en te zwaar voor een kat." Uiteraard moet het speelgoed ook veilig zijn en dus liever geen losse onderdelen bevatten (denk bijvoorbeeld aan de plastic oogjes van speelmuizen). "Gezien de scherpe nagels en tanden van katten, moet het speelgoed ook resistent zijn: het mag niet te snel kapot gaan. Bij speelgoed zoals hengels is een extra waarschuwing op zijn plaats: deze mogen enkel samen met de eigenaar gebruikt worden, aangezien het touw rond de nek van de kat kan komen te zitten."

8 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 8

3/09/12 14:03


In 2012, is het misschien tijd om na te

denken ® Reg. Trademark of Société des produits Nestlé S.A. - RPM/RPR BE 0402.231.383 - E.R./V.U E. Welbes - Nestlé Belgilux

over uw aanbod voor katten...

PRO PLAN® Kat, dat is: - nieuwe verpakkingen - nieuwe ondersteuning voor uw winkel - zeer grote aankoopintenties van consumenten

Meer informatie over de vernieuwde PRO PLAN® Kat bij uw verkoopsafgevaardigde van Nestlé Purina of op 02/529 55 60.

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 9

9

3/09/12 14:03


Pet

Op bezoek bij

“Levende dieren trekken klanten aan”

Dierenspeciaalzaak De Ark in Wijnegem Shopping Center legt nadruk op variatie 1

4

2 3

Foto's: 1 De vestiging van de Ark in het Wijnegem Shopping 2 3 4

7,5 jaar geleden nam Luc Bamps de dierenspeciaalzaak ‘De Ark’ in Antwerpen over. De zaken gaan goed en wanneer een toevallige opportuniteit zijn pad kruist, grijpt hij zijn kans en opent hij een tweede vestiging, in Wijnegem Shopping Center. Inmiddels droomt Luc al van een derde zaak in de provincie ...

Center lokt een ander cliënteel dan de zaak in de Antwerpse binnenstad. Luc Bamps runt momenteel 2 dierenspeciaalzaken: een aan het Sint-Jansplein in Antwerpen en een in Wijnegem Shopping Center. Variatie en innovatie is belangrijk voor Luc Bamps. Daarom bezoekt hij regelmatig vakbeurzen om nieuwigheden te ontdekken. Door werken in Wijnegem Shopping Center zit De Ark tijdelijk op een andere, kleinere locatie. Dit maakte dat Luc Bamps het aanbod fors moest reduceren.

Gezondheidstrend

Net als mensen meer bezig zijn met hun eigen gezondheid zijn eigenaars van dieren ook opvallend meer bezig met de gezondheid van hun huisdieren (gezonder eten, meer bewegen, schoonheidsverzorgingen zoals vlooienshampoos). Accessoires en voeding die in het teken staan van slanke lijn, stevige botten enzovoort, doen het goed. (light, indoor voeding) De laatste tijd zijn ook ‘nano’aquariums’ erg in trek: miniaquariums met één of twee vissen.

Pal aan ingang 7 van het Wijnegem Shopping Center, prijkt de dierenspeciaalzaak van Luc Bamps: De Ark. “De zaak zit al sinds 2009 hier in het Shopping center, maar door herstelling aan het gebouw zijn we in december tijdelijk moeten verhuizen. Als alles Snoeien in het aanbod goed gaat, hebben we onze definitieve stek in het winkelcentrum tegen oktober 2013.” Luc is niet aan zijn proefstuk toe. De eerste “Nog een groot verschil tussen de locatie in Wijnegem en Antwerpen, is dat we hier in de buurt van Wijnegem helemaal geen vestiging van De Ark op het Sint-Jansplein in hartje Antwerpen nam hij in 2005 over van de toenmalige directeur van de Antwerp- concurrentie hebben. Een goede zaak dus, maar tegelijk best se Zoo. “Een shopping center trekt wel een heel ander publiek aan. frustrerend omdat onze huidige winkel amper 100 m² groot is (De In een Antwerpse centrumstraat krijg je vooral veel vaste klanten Ark op het Sint-Jansplein is 1000m² groot, nvdr). We hebben ook sinds de verhuis in december 2011 (van 200m² naar 100m²) ontvan een multiculturele achtergrond over de vloer. Portugezen, zettend moeten snoeien in het aanbod. Minder merken, minder Turken, Spanjaarden, Brazilianen en noem maar op. Hier in Wijnegrote gamma’s, enz. Zeker in het knaagdieren- en vogelsegment gem heb je ten eerste al de 1.800 mensen die hier werken die bij hebben we veel achterwege moeten laten. Ik hoop voor de toeje langskomen voor hun huisdier, maar ook veel dagjesmensen. komstige stek hier in het shopping center dat we opnieuw 200m² Dieren te koop ter beschikking kunnen hebben: een benedenverdieping van 100 “Over de indeling en het aanbod van de shop hebben we op à 150m² - met de hoge huurprijzen kunnen we ons niets groter voorhand dus goed nagedacht om in te kunnen spelen op die permitteren - en een mezzanine van nog eens 100m². Zo krijgen verschillen. De toevallige passanten zijn bijvoorbeeld het ideale de hoge plafonds hun nut: een grotere winkel voor dezelfde prijs”, cliënteel voor impulsaankopen: kalenders, verjaardagskaartjes, onderstreept Luc. speelgoedjes enzovoort. Ook penningen met de naam op van het Pas als de volledige vleugel gerenoveerd is zullen Luc en zijn huisdier aan de halsband, doen het verrassend goed. In Wijnegem team weten hoe groot de nieuwe ruimte precies zal zijn. is ons aanbod aan dergelijke producten daarom des te groter”, aldus Luc. Gaten vullen In de winkel zijn ook diertjes te koop, zoals vissen, vogels en “Gelukkig is er wel een grote stockruimte,” vult Luc nog aan. “Op kleine knaagdieren (konijnen, ratten en hamsters). die manier kunnen we heel snel de leegtes in de rekken aanvul“De dieren trekken dagjesmensen in het shopping center aan. Zelen. En dat is belangrijk voor een kleine winkel. Een leegte valt ker ouders met kinderen komen al eens langs om naar de dieren veel sneller op dan bij een grotere winkel. Omdat ons aanbod hier te kijken. Die toevallige passanten zijn het ideale cliënteel voor in Wijnegem aanleunt bij het aanbod in Antwerpen, kunnen we impulsaankopen: kalenders, verjaardagskaartjes, speelgoedjes ook snel producten van de ene winkel naar de andere brengen. enzovoort. Ook penningen met de naam op van het huisdier Elke dag ga ik minstens één keer heen en weer, soms ‘s morgens, aan de halsband, doen het verrassend goed. De voeding blijft in soms ‘s avonds.” zekere mate gelijk qua aanbod, maar in alle andere producten probeer ik variatie te steken.” Online groeien Elke twee maanden verandert het gamma van De Ark, soms aan Via de website van De Ark kunnen klanten online zowat 90% van de hand van nieuwe aanbiedingen van leveranciers, andere keren het aanbod kopen dat ook in de winkels verkrijgbaar is. “We hebaan de hand van zaken die Luc zelf ontdekte op beurzen als Interben ook een Facebookpagina waarop we af en toe een actie orgazoo in Nürnberg en Anido in Kortrijk. niseren, maar sociale media zijn zeer tijdrovend. Het ontbreekt ons voorlopig nog aan tijd en expertise om er het maximum uit te halen, maar het is wel de bedoeling om er intensiever mee bezig te zijn.”

p

Dit viel ons op:

Geen aanduidingen in de winkel Luc: “Gezien dit een voorlopig onderkomen is dat veel kleiner is dan onze toekomstige vestiging, hebben we geen aanduidingen geplaatst. Op deze kleine oppervlakte blijft het zoeken sowieso beperkt. De bedoeling is om later wel aanduidingen te plaatsen en alle dieren aparte rekken te geven.” Vogels boven knaagdieren Luc: “De vogels die te koop zijn, hebben we bovenop de kooien van de knaagdieren gezet, wegens plaatsgebrek. Ze staan nu wat verloren, maar in de nieuwe vestiging krijgen ze meer ruimte en visibiliteit.” Mooi aansluitende rekken Luc: “Voorheen werkten we met rekken die de merken zelf leverden. Alleen zorgen die niet voor eenvormigheid en verloren we heel veel plaats in deze kleinere ruimte. Daarom hebben we nieuwe rekken gekocht. Het bevalt ons zodanig dat we dit zullen aanhouden bij de verhuis in 2013: voortaan dus alleen nog eigen rekken die mooi bij elkaar passen en mooi aansluiten.”

Technische fiche De Ark

Locatie: Wijnegem Shopping Center Startdatum: Augustus 2009 Zaakvoerder: Luc Bamps Personeelsleden: Twee fulltime, plus zaakvoerder Productgroepen + aanbod qua omzet: Hond & kat 60% Vogel 12% Knaagdier 12% Vis & reptiel 16% Oppervlakte zaak: 100m² (huidige locatie in shopping center) Oppervlakte stock: 16m³ Belangrijkse leveranciers: Hill’s, Whiskas, Eukanuba, Laroy Duvo, sera, Tetra, Flamingo en Ferplast

10 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 10

3/09/12 14:03


Aantrekkelijke presentatie van levende dieren loodst klanten doorheen hele dierenspeciaalzaak Verzorgde kooien en aquaria leiden tot betere verkoop Juwel De Jong Marinelife

Aquaja

Casco

Het aantal speciaalzaken dat levende dieren verkoopt daalt, maar de bestaande winkels krijgen steeds meer winkelvloeroppervlakte. Mede dankzij de crisis is het voor starters lastig om hun financiering rond te krijgen en is de drempel om met een nieuwe zaak te beginnen hoog. Bestaande winkels die hun naambekendheid al hebben en goed draaien, zijn druk bezig met het uitbreiden van hun winkelvloeroppervlakte. De uitgaven van de consument op dierenartikelen daalt namelijk niet, waardoor de bestaande winkels (mede dankzij het dalende aantal verkooppunten) meer omzet kunnen behalen. Her en der proberen ondernemers wel nog kleine winkeltjes op te starten, maar vaak verdwijnen ze even snel als ze ontstaan zijn. Dat komt ook door de zware concurrentie met de franchiseketens, die zich maar blijven uitbreiden.

Aandachtspunten

Eén van de belangrijkste zaken is natuurlijk een schone en verzorgde winkelvloer. Bij het verkopen van levende dieren is dat een vereiste voor het welzijn en de gezondheid van de dieren. Als de dieren er netjes en verzorgd bijzitten of zwemmen, zal dit ook een positieve impuls op de verkoop geven. De dieren moeten er gezond en gelukkig uitzien en de ruimte hebben om te leven. Hun verblijven moeten netjes en verzorgd zijn, bij voorkeur opgebouwd uit duurzame materialen en uiteraard zonder zichtbare schade. In de uitgestalde kooien en aquariums zijn zichtbare uitwerpselen of urineplassen, dode dieren of algen altijd taboe. De consument vindt het belangrijk om de dieren goed te kunnen zien. De verblijven moeten dus zoveel mogelijk van glas gemaakt zijn. Een extraatje, zoals losvliegende papegaaien, doet het ook altijd goed. Verder moeten de verblijven modern ogen en een strakke uitstraling hebben.

Beschikbare ruimte

De ruimte die voor de presentatie van levende dieren wordt uitgetrokken, is afhankelijk van de specialiteit van de dierenwinkel en de gewenste uitstraling. Aquariumspeciaalzaken zullen veel meters uittrekken voor de dierenverblijven, die langs de muren staan. Hierdoor is het midden van de winkel vaker vrij voor planteneilanden, koraleneilanden of overige producten. Doorgaans zal een speciaalzaak meer ruimte uittrekken voor dierenverblijven dan een algemene dierenwinkel, maar het belangrijkste is dat elke dierenwinkel een aantal dierenverblijven heeft en levende dieren verkoopt. Dit stimuleert de verkoop van de overige producten. Sowieso moeten de verblijven groot genoeg zijn, opdat de dieren er goed kunnen leven voor de periode dat ze in de winkel resideren. Globaal bekeken is hun huisvesting in de winkel wel kleiner dan hun 'huisje' bij de consument. Iedere ruimte is anders en dient op een bepaalde manier ingevuld te worden. Belangrijk is de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Dat gebeurt vaak met maatwerkoplossingen. Aquaria zijn meestal van dezelfde afmeting. De grootte van de vissen bepaalt hierbij hoeveel er in één aquarium kunnen worden ondergebracht.

Trends

In de aquariumbranche blijven de filter- en verlichtingstechnieken zich volop ontwikkelen. Op dit moment is de ledverlichting aan een forse opmars bezig. De belangrijkste reden hiervoor is de energiebesparing ten opzichte van HQIverlichting.

De verblijven worden steeds vaker samengesteld uit duurzame materialen, zoals aluminium. De housings krijgen bovendien een steeds modernere en strakkere uitstraling. Waar vroeger bij de planteneilanden bijvoorbeeld het meubel kleiner was dan het aquarium, loopt het aquarium tegenwoordig strak over in het meubel, met zo min mogelijk oneffenheden. Daarnaast is het gebruik van moderne kleuren zoals wit, zwart en een aluminiumlook opvallend.

het onderhoud te vereenvoudigen, zoals een automatisch waterverversingssysteem bij de aquariumstellingen.

Wetgeving

De regelgeving voor presentatie van levende dieren is afhankelijk per land en per dier. In Duitsland zijn erg strenge voorschriften, maar ook in Nederland en in België moeten uitbaters zich aan bepaalde belangrijke punten houden. Anders dreigen hoge boetes. De eisen hebben onder meer betrekking op de beschikbare ruimte en de beschikbare attributen voor het dier. Dit geldt onder meer voor knaagdieren, reptielen en vogels.

Hoger gebruiksgemak

Voor een hoger gebruikscomfort, zijn er onder meer zelfreinigende filterinstallaties en automatische bijvulsystemen op de markt. Andere belangrijke innovaties zijn standaard tijdschakelaars en automatische systemen voor waterverversing, waardoor de uitbater erg veel tijd bespaart door de bassins en aquariums niet meer zelf te moeten reinigen. Hoewel uitbaters vaak lang twijfelen om dit aan te schaffen, spreekt de terugverdientijd boekdelen. Reke-

ning houdend met een gemiddelde onderhoudstijd van 2 uur per bassin per week en wetende dat een medewerker gemiddeld 20 euro per uur kost, verdient zo'n automatisch systeem zich in minder dan vijf weken terug. Bij de knaagdierverblijven lopen de deurtjes per kooi volledig tot aan de bodem. Op die manier kan de bodembedekking rechtstreeks uit het verblijf geveegd worden, in plaats van te scheppen. Daarnaast krijgt iedere klant normaal een onderhoudsplan mee, met talrijke nuttige tips om de kooi of het aquarium altijd zo verzorgd mogelijk te houden.

Plaatsing

De verblijven worden meestal zo geplaatst, dat het aangenaam is ernaar te kijken. De filterinstallatie is meestal weggewerkt achter een muur of in een andere ruimte. Een populaire strategie is om bijvoorbeeld de aquariumstellingen in het zicht te plaatsen, maar wel achterin of rondom in de winkel. Zo doen klanten de moeite om de hele winkel te bezichtigen. Ieder verblijf met levende dieren is een echte blikvanger, die klanten sowieso langer in de winkel houdt.

Flamingo NV-SA • Herentals, Belgium • t 0032(0)14.25.84.80 AW8881-NL

Levende dieren bestuderen is een 'hobby' van zowat iedereen. Daarvoor hoeven we niet noodzakelijk televisiedocumentaires te bekijken: het kan ook in de plaatselijke dierenspeciaalzaak. Uitbaters die dit verstandig aanpakken en werk maken van een goed verzorgde winkel, kunnen klanten op die manier langer in hun winkel houden en zo ook de omzet stimuleren. Een moderne uitstraling met ledverlichting kan daarbij helpen. Dankzij automatische verversingssystemen, verloopt het onderhoud bovendien een stuk makkelijker en sneller.

NIEUW!

Een vier seizoenen voederkom of lentevogelhuisje in een uniek design! Multifunctioneel, decoratief en vogelvriendelijk. Verkrijgbaar in 3 designs: standard, tennis, golf.

Energiezuinige verwarmingssystemen laten toe om gemiddeld veertig procent te besparen in vergelijking met verwarming via losse thermostaatverwarmingen (bij de aquariumstellingen). Ook is het belangrijk dat de verblijven onderhoudsvriendelijk zijn. Er wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van extra opties om

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 11

11 3/09/12 14:03


Vijverproducten: ook in de wintertijd!

“Hoe kunnen we de verkoop in de winter stimuleren?”

Traditioneel schuiven mensen de lenteperiode naar voren voor vijveraanleg en –onderhoud. Ook in de zomer floreert de afdeling vijverproducten met onder meer algenwerende producten, planten en uiteraard visvoer. In de herfst daalt een onheilspellende stilte neer over de vijverafdeling in tuincentra en speciaalzaken. Wat kunnen we doen om de verkoop in die periode toch enigszins aan de gang te houden? Die vraag stelden wij aan enkele specialisten.

Laroy Duvo

Pet

Aanleg in de herfst

De verkoop van vijverproducten in de winter? “Een moeilijke oefening”, zo verzekeren ons de meeste fabrikanten en leveranciers van vijverproducten. “De verkoop valt in de winter, en zelfs al tijdens de herfst, grotendeels stil. Er zijn zelfs vijverspeciaalzaken die sluiten, terwijl tuincentra en dierenspeciaalzaken met een breder assortiment de vijverafdeling fors afbouwen.” Moeten we ons dan maar bij de feiten neerleggen? “Helemaal niet”, verzekeren de leveranciers ons. “In tegenstelling tot wat men nog te vaak denkt, kan men in de herfst perfect vijvers aanleggen. Alleen moeten we de klant daar zelf op wijzen middels POS-materiaal, een inspirerende vijveropstelling en een mooie presentatie. Aanleggen kan zelfs in de winter wanneer men een EPDM-folie gebruikt, want die blijft ook bij vriestemperaturen soepel. Doordat landplanten het best in de herfst worden verplaatst, is de ingreep in de totale tuin bij vijveraanleg in de herfst ook een stuk ‘minder erg’ dan in het voorjaar of de zomer. De aangelegde vijver wordt gevuld met water dat dan een aantal maanden kan ‘rijpen’ en dat is een goede zaak. Perfect gestabiliseerd water zal resulteren in een probleemloze start in de lente met wellicht veel minder algenproblemen. Met het toevoegen van planten en vissen moet men wel wachten tot de lente.”

Typische winterproducten Belcopet

Nerus

Hagen

Smulders JBL

In de koude maanden spenderen de mensen amper tijd in hun tuin, laat staan dat ze veel aandacht hebben voor de vijver. Een van de trends van vandaag leert ons dat consumenten tegenwoordig zeer gericht kopen. Met andere woorden: ze kopen enkel wat ze nodig hebben tijdens een bepaalde periode. We moeten er dus in het winkelpunt de aandacht op vestigen dat de vijver (en de vissen) in de winter niet zomaar aan hun lot mogen worden overgelaten. Daarom moeten we de aandacht in het winkelpunt trekken naar producten die meer specifiek geschikt zijn voor de herfst en de winter. Dat kunnen we het best doen door het in scène zetten van bijvoorbeeld een vijvertje met een net over en daarop wat herfstbladeren of een bak met daarop een plexiglazen plaat die als ‘ijs’ zal worden geïnterpreteerd. Daarop, -onder of -bij komen dan de typische herfst- en winterproducten zoals schepnetten, vijvertangen en vijverscharen voor het verwijderen van bladeren en afgestorven planten(delen) en vijverafdeknetten tegen vallende boombladeren.

SIERVISSEN + ADVIES + OPLEIDING in uw winkel Tel : 016 696 839 Email: info@bassleer.com

www.bassleer.com Tetra

Velda Distri Pond

PROFESSIONELE OPLOSSINGEN VOOR HELDER VIJVEREN sera

sterke vijvermerken

Oase

onderbouwd advies opleidingen werfassistentie & plaatsingsdienst voor waterdichting op maat

Voor heldere vijverinfo:

www.distripond.com p

12 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 12

3/09/12 14:04


Het ijs vrij houden

Wordt het echt koud met aanhoudende vriestemperaturen, dan moeten we de klanten aanraden een ijsvrijhouder te installeren of ten minste een luchtpomp met luchtuitstroomsteen te voorzien die een wak openhoudt als het vriest. Velen vergeten immers dat in de winter het leven in de tuinvijver actief blijft, ondanks het feit dat planten en vissen overschakelen op een (veel) lager levensritme. Rottingsprocessen van bijvoorbeeld plantenresten gaan gewoon door, waardoor giftige gassen vrijkomen in het water. Wanneer er zich geen ijs op het wateroppervlak vormt, ontsnappen deze stoffen op natuurlijke wijze. Een (dikke) ijslaag verhindert dat, vaak met ernstige gevolgen voor het leven in de waterpartij. Ook de toevoer van zuurstof raakt onder druk door ijsvorming. Vissen kunnen makkelijk in ademhalingsproblemen komen als de hoeveelheid zuurstof in het water daalt. Dé oplossing is dus een deel van de vijver ijsvrij te houden door een (blijvend) gat in het ijs te maken. In het ijs gaan hakken (en/of op het bevroren oppervlak lopen) is nefast voor de vissen die daardoor gestresst raken. We moeten het voorzichtig aanpakken, vandaar de voorkeur een gat te gaan ‘maken’ door een bepaalde plek in het ijs te gaan verwarmen. Nadeel van de handmatige aanpak, is de voortdurende kans dat het gat terug dichtvriest. Door te werken met vijververwarming of de opening zelfstandig ijsvrij te houden met een ijsvrijhouder kan dit voorkomen worden. Een ijsvrijhouder is een drijvende oplossing die via luchtkanalen een verbinding verzekert tussen het water en de omgeving. Op die manier kunnen (giftige) gassen ontsnappen en kan er verse zuurstof in het water. Er bestaan elektrische ijsvrijhouders, maar die kunnen, afhankelijk van het model, behoorlijk wat stroom verbruiken. Beter is te werken met een luchtpomp die ook in de zomer perfect dienst kan doen als zuurstofleverancier. Dit kan vanzelfsprekend enkel en alleen wanneer er stroomvoorziening is in de tuin.

Andere producten

De jongste jaren houden tuinarchitecten er meer en meer rekening mee dat de tuin in de vier seizoenen iets moet te bieden hebben. In die optiek kan vijververlichting vaak nuttiger zijn dan in de zomer. Er bestaan ook specifieke producten voor bacteriën/waterbehandeling in de winterperiode . Deze bevatten koudeactieve micro-organismen en zorgen voor een langetermijn zuurstofreserve. Ten slotte nog iets over visvoer. Vroeger werd de verkeerde raad gegeven vissen niet te voederen in de herfst en al helemaal niet in de winter. Vissen zijn inderdaad koudbloedige dieren die hun activiteit en stofwisseling door de omgevingstemperatuur laten beïnvloeden. Dat betekent echter niet dat we ze helemaal ‘droog’ moeten zetten. In de handel zijn speciale soorten voer beschikbaar die afgestemd zijn op de tijd van het jaar. Hoe vaak men de vissen per dag voert, hangt ook af van de watertemperatuur. Voor het merendeel van het jaar is twee tot drie keer voeren per dag voldoende. In de winter, als de temperatuur onder de 10° C zakt, kan men de vissen best één keer per dag voeren met een speciaal wintervoer dat zowel zinkend als licht verteerbaar is. Eén ding heeft geen zin in de winter en dat zijn algenbestrijdende producten. Voor algengroei is immers een hogere temperatuur nodig...

Voor alle tropische vissen

Voor specifieke vissoorten

Beter voor de vissen. Beter voor uw klanten. Beter voor u! Door het speciale, lage-temperatuurproces van de unieke Tetra Crisp-formule blijven vitamines beter behouden en heeft het voer een optimale eiwit-vetverhouding. Uw vissen profiteren van een verbeterde opname van de voedingsstoffen en een optimale vertering. Het voer bevordert de groei en gezondheid van uw vissen en er komen minder afvalstoffen in het water.

Voor meer informatie: www.tetra.net Adv_TetraPro_ Pet & Garden Pro_NL_131x190_2011.indd 1

18.11.11 10:47

Vijverplezier voor iedereen! De nieuwe Trendy Pond brengt sfeer waar u maar wilt.

Heron Stop Reflector

Floating Filter

Uw vijverseizoen kan ook het hele jaar duren!

Trendy Pond

Nieuwsgierig? Maak kennis met de nieuwste trend op het gebied van vijverplezier: de Trendy Pond in vijf trendy kleuren. Deze ronde minivijver van textiel is geschikt voor elke tuin, terras, balkon of binnenshuis. Bewonder onze wereldwijde première van het Floating Filter: een kant-en-klaar drijvend filter met pomp, UV-C unit en filtermateriaal. De constante watercirculatie houdt het vijverwater zuurstofrijk en gezond. Wij introduceren de Heron Stop Spinner en de Heron Stop Reflector, gebaseerd op het afschrikeffect van holografische ogen én op spiegeling. Dé oplossing om ongewenste reigers en duiven bij de vijver, in de moestuin of op het balkon te verjagen.

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 13

13 3/09/12 14:04


Pet

Taboe rond luxekledij voor honden is doorprikt, maar toch heeft de markt het moeilijk

Trend naar duurzame materialen

Charlotte's Dress

Dog gone Smart

The Zazu

Van Riel Distripet

Suzy's Flamingo Wouapy

In vergelijking met vroeger kopen meer mensen een jasje voor de hond, zeker voor de (aller)kleinste rassen. Dat neemt niet weg dat de consument heel pragmatisch tewerk gaat: het gemiddeld bestedingsbedrag is verminderd, maar meer en meer verwent het baasje zijn of haar viervoeter met functionele kledij die vaak luxe uitstraalt. De winkelier kan de verkoopscijfers optrekken door aantrekkelijke foto's van geklede hondjes uit te hangen en de consument goed te informeren over de voordelen van de materialen.

Marktsituatie

Het aantal kleine honden stijgt voortdurend, in tegenstelling tot de grotere hondenrassen. De kleinere hondenrassen, met de in Europa zeer populaire chihuahua als uitgesproken voorbeeld, hebben toegelaten om het gebruik van kledij voor honden te democratiseren. De jongste jaren zijn vooral merken uit het hogere gamma op de markt gekomen. Het grotere aanbod (zeker voor kleinere maten), dat tegelijk ook chiquer oogt en kwalitatief is, laat toe om een nieuw cliënteel aan te spreken dat tot voor kort geen producten vond die aangepast waren aan hun stijlen kwaliteitseisen. Die tendens heeft ervoor gezorgd dat ook aanbieders uit de andere segmenten (lagere klasse en middenklasse) hiervan profiteren. Kledij voor honden kopen is minder een taboe geworden. Door de strengere winters en de koudere periodes zien mensen er meer het nut van in, zeker omdat bepaalde hondenrassen niet gemaakt zijn voor ons klimaat en dus behoefte hebben aan extra bescherming tegen barre temperaturen. Veel consumen-

ten zien een hondenjasje daarom niet als een exclusief luxeproduct, maar als een noodzakelijke aankoop voor hun hond. Dat ze daarbij hun dier ook verwennen, vinden ze leuk meegenomen. Wel houdt het leeuwendeel van de klanten het liever praktisch, en kiezen ze voor producten aan een betaalbare prijs, maar mét een luxeuitstraling.

Sluiting boutiques

Volgens andere bronnen zit deze markt net niet in de lift. Zo zien we op de Nederlandse markt bijvoorbeeld een sluiting van het aantal 'boutiques'. Als de klant vindt dat je luxekledij voor honden vooral aankoopt om modieuze en niet om functionele redenen, bestempelt hij dit als een kostenpost waarop je makkelijk kan bezuinigen. Deze markt gaat om mode met trends, net zoals bij mensenkledij. Een van de consequenties daarvan is dat een stipte opvolging noodzakelijk is om succes te boeken. Mensen met minder gunstige ervaringen in deze branche, vinden dat Belgische consumenten veel te realistisch zijn om zich met exclusieve hondenmode te verzoenen. Op dat vlak is er een duidelijk verschil met de Amerikaanse mentaliteit. Uiteraard zijn er wel liefhebbers, maar die hebben dan weer uitgesproken wensen die het onmogelijk maken om een zeker aanbod te bieden tegen een betaalbare prijs. Bovendien wordt er, zeker door de doorsnee consument, in tijden van crisis makkelijk bespaard op luxeartikelen. Wie hier wel ruimte voor maakt in zijn budget, vindt het vaak leuk om voor de hond verschillende jassen te kopen uit diverse collecties. Dat zorgt voor jaren afwisseling en veel wan-

delplezier, zeker als ze hun favoriete viervoeter zien paraderen in een exclusief jasje van hoge kwaliteit.

Lager bestedingsbedrag

Toch gaat de verkoop van luxekledij dus nog niet zo goed. Het aanbod omvat onder meer nog 'wegwerpkledij' uit lagelonenlanden en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Het valt ook niet te ontkennen dat het gemiddelde bestedingsbedrag per klant minder is geworden, al wordt verwennerij voor de hond als normaler ervaren en geeft men er af en toe wel eens wat aan uit, weliswaar met voldoende bewustzijn voor het prijskaartje. Met andere woorden: er zit minder regelmaat in de uitgaven, maar als er dan eens iets gekocht wordt, mag het van een betere kwaliteit zijn. De consument is dus kieskeuriger geworden en oriënteert zijn aankopen zorgvuldiger. Bij de investering die hij zich dan getroost, koopt hij liever een duurder, hoogwaardiger product aan. De producenten gaan er prat op dat de crisis nog niet te zwaar heeft huisgehouden in hun branche, maar bepaalde merken stelden in het begin van dit jaar wel een daling vast. Het voordeel is wel dat deze markt vrij jong is, waardoor nog een stevige groei mogelijk is. Het verheugt de fabrikanten en leveranciers dat de consument het als normaal ervaart om zijn hond - net als zichzelf - passend en stijlvol aan te kleden. Bovendien kiest die klant in tijden van crisis vaak voor merken die hem zekerheid en vertrouwen inboezemen.

Uw betrouwbare partner, met een totaalassortiment in voeding en benodigdheden voor gezelschapsdieren Industrieweg 98-100, B-9032 Wondelgem | Tel. +32 (0)9 258 13 00 | info@laroyduvo.be | www.laroyduvo.be

p

14 • Pet & Garden Pro • September 2012 corp adv NL 131,5x126,6mm_DbL_NL.indd 1

PGP91-NL.indd 14

16-08-12 15:30

AD_Pet&Garden_aug_NL.indd 1

16/08/12 09:24

3/09/12 14:04


Nagels Milk & Pepper

Laroy Duvo

Surplus Distribution

Ruffwear Hurtta

Trends

Tegenwoordig is zowat alles mogelijk. Hondenkledij beperkt zich hoofdzakelijk tot jasjes, pullovers en T-shirts. Net zoals in de traditionele mode, creëren de meeste merken hun eigen stijl en 'wereld', surfend op de golven van de mode. De kleuren en de materialen volgen de kledijtendensen: er verandert ieder seizoen dus wel iets, maar de vormen blijven vrij klassiek. Voor volgende zomer zien we onder meer de babykleuren blauw en roze opduiken, al pakken bepaalde merken ook uit met diversiteit in felle kleuren. In de koudere maanden maken de traditionele winterkleuren zoals zwart, grijs en bruin, steevast deel uit van het assortiment. Opvallend is dat ook hier steeds meer voor duurzame, vaak gerecycleerde materialen wordt gekozen. Terwijl in de winter vooral fleece- en softshellmateriaal populair is, piekt in de zomer de verkoop van koelvesten. Die laatste verzachten de warmtestress (en verbeteren daardoor de zuurstofopname) en verlagen

de gestegen lichaamstemperatuur. We zien ook dat mensen nu meer actief bezig willen zijn met hun hond. Terwijl senioren zich vooral beperken tot wandelen, vinden anderen het leuk om samen met hun dier te sporten, bijvoorbeeld via canicross. Tot het luxesegment behoren ook hondenmanden in leder en stof, en 'carseats' voor honden. Die zijn ook duurzaam, makkelijk in onderhoud en niet modegevoelig.

Materialen

een goudkleurige ketting en een zakje op de rug. Hierin kan je bijvoorbeeld makkelijk een plastic zakje stoppen waarmee je de uitwerpselen kan oprapen. Belangrijk is ook dat de stoffen in de machine kunnen worden gewassen.

Ruimte

Omdat er doorgaans meer pullovers dan jasjes worden verkocht, In de winter scoren de sportieve canvasstoffen goed. Die zijn doet de winkelier er goed aan die verhouding ook in zijn shop goed bestand tegen sneeuw en regen en blijven zelfs bij exte respecteren. Het is moeilijk om één algemene richtlijn aan treem lage temperaturen soepel. Sportstoffen in satijn hebben te geven op dit vlak, omdat de ene collectie nu eenmaal beter dezelfde eigenschappen als canvasstoffen, maar zijn vooral aanslaat dan de andere. Wel is het belangrijk deze producten voor minihondjes en de 'chique' hond bestemd. Tafzijde is niet nooit in massa te willen verkopen en ruimte voor presentatie te zo sterk als bovenstaande materialen, maar is wel heel speciaal. voorzien, onder meer via paspoppen. 31/08/12 12:19 Pagina 1 In vele collecties worden de jassen *PUBBLICITA_layout afgewerkt met luxebont,

Gevoelige spijsvertering

Kieskeurige eters

Gevoelige huid

Voor inlichtingen: 03/326 07 10 - info@beduco.be

I 20110253

Dé oplossing voor alle voedingsproblemen !

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 15

15 3/09/12 14:05


Pet

Bettavissen houden kan vrij eenvoudig in aquarium op warmere temperatuur

Aquarium met veel planten ideaal voor prachtige tropische vissen

JBL

Bassleer Smulders

Defish

Mars Fishcare Europe

sera

Tetra

Nerus

Bettavissen zijn tropische zoetwatervissen. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de wateren in Zuid-Oost-Azië (Cambodja, Maleisië, Thailand en Indonesië). Het zijn zeer populaire vissen, omdat ze prachtig zijn en zich uitstekend kunnen aanpassen aan een aquariumomgeving. Ze zijn niet veeleisend qua omgeving en staan bekend om hun prachtige kleuren en mooie sluiervinnen. Je kunt ze tegenkomen in de meest uiteenlopende kleurencombinaties. Overigens zijn Bettavissen die in de natuur voorkomen, veel fletser gekleurd als Bettavissen die door mensen gekweekt zijn. Ze hebben een naar achter gevormde rugvin en worden gemiddeld zo’n zes centimeter lang.

Soorten

Er zijn vele verschillende soorten: de 'dubbelstaart' (met twee staartlobben), de 'rondstaart' (staart heeft ronde randen), de 'roosstaart' (dankt zijn naam aan het feit dat de staart uitwaaiert in 4 sluiers, bloemvorm) en de 'sluierstaart' (Veil Tails). Die laatste is de meest voorkomende Betta, met een lange sluierende staart. Deze Betta splendens (Siamese kempvis) is een prachtige vis om samen met andere vissoorten te houden.

16 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 16

Een aquarium met veel planten is belangrijk, omdat een Bettavis vaak de behoefte heeft zich te verschuilen. Verder gedijen de Bettavissen bij voorkeur in een ondiep tot diep aquarium, met een flauwe waterstroming en zand als bodembedekking. Vaak wordt er een mooi stukje hout toegevoegd aan het aquarium. De temperatuur ligt vrij hoog, op zo’n 28 graden Celsius (normaal tussen 24 à 26 graden Celsius).

Temperatuurschommelingen leiden vaak tot aanvallen van witte stip. Het is een misverstand dat een groot aquarium geen vereiste is. Raad de klant dan ook een ruim model aan. Deze vissen zijn immers geen sterke zwemmers en worden weliswaar niet groter dan 6 tot 8 cm, maar ze fleuren helemaal op wanneer het aquarium wat groter is (minimum 80 cm). Verder zijn Betta's niet veeleisend en ook de planten laten ze met rust.

Vechten tot de dood

Bettamannetjes zullen altijd met elkaar vechten. In de natuur kunnen ze vluchten, maar in het aquarium kan dit niet en zullen ze vechten tot de dood erop volgt. In Azië worden zelfs gevechten tussen Bettavissen georganiseerd. De vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes en niet zo fel gekleurd. Ideaal is het houden van één mannetje met een viertal vrouwtjes. Het samenhouden met andere vissen kan gevaarlijk zijn, omdat deze het vaak op de lange vinnen van de Bettaman hebben gemunt. Soms heeft de Bettaman zelf ook interesse in de vinnen van andere vissen (bijvoorbeeld sluierguppy's). Het is dus aangeraden soorten samen te zetten die geen vinnenbijters zijn (bijvoorbeeld Betta's samen met een schooltje Corydora's).

Ideaal voor het verzorgen van een kweekgroepje (één mannetje met enkele vrouwtjes) zijn aquaria vanaf 80 cm. Zorg voor een mooie verlichting, verwarming, een kleine filter en wat planten als schuilmogelijkheden. Dan geeft het verzorgen van Betta's gegarandeerd geen problemen.

Voeding

Betta’s eten dierlijke voeders (watervlooien, tubifex), maar ook graag gedroogd voer. Tropisch granulaat is een zeer geschikt voer, maar ook tropische vlokken vormen geen enkel probleem. Een combinatie van verschillende voeders is natuurlijk het beste. Het is dus aanbevolen om

diverse referenties aan te bieden. Raad de klanten aan hun Bettavissen zeker niet te veel te voederen, want vaak zitten deze visjes in kleine watervolumes. Speciaal Bettagranulaat is verkrijgbaar. Betta's zijn hoofdzakelijk carnivoren, maar een stukje sla gaat er ook wel in. De speciale Bettavoeding beantwoordt aan alle eisen van deze visjes. Adviseer de aquariumliefhebber ook dat het geen kwaad kan om soms wat diepvriesvoer of levend voer als afwisseling te geven.

Ziektes

De meest voorkomende ziektes zijn de parasitaire ziektes, zoals peperstip en witte stip. Daarnaast kunnen zij last hebben van darmparasieten (wormen en flagellaten). Ziektes zijn vaak een gevolg van stress (verminderde weerstand), beschadigde huid of een aangetaste slijmlaag. De meeste ziektes zijn te voorkomen door een gezonde en gevarieerde voeding en een goede leefomgeving (waterkwaliteit).

2500 soorten en maten uit de hele wereld bij u thuis bezorgd.

Op zoek naar unieke soorten en kwaliteit? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Want nergens vindt u een groter assortiment zoetwater vissen (tropisch en koudwater) vanuit de hele wereld. Bovendien bezorgen wij gratis door heel België. Dus neem vrijblijvend contact met ons op, of kom uzelf overtuigen.

Waterkwaliteit

Betta's zijn weinig veeleisend. Water met een pH-waarde rond de 7 en GH (hardheid) tussen 6 en 8 volstaat. Eigenlijk gelden voor Betta's geen sterk afwijkende waterwaardes ten opzichte van overige tropische aquariumvissen. Andere belangrijke waardes zijn de hoeveelheid ammonium, nitriet en nitraat.

oo

gr

p

Huisvesting

Naast de waterkwaliteit moet de aquariumliefhebber ook de leefomgeving van het aquarium, de temperatuur en een gevarieerde voeding in de gaten houden. Zeker bij vrouwtjes kun je goed zien of ze zich goed voelen in het aquarium. Bij horizontale strepen voelen ze zich niet prettig, zonder strepen voelen ze zich prima, bij verticale strepen zijn ze paringsrijp. Betta's worden normaliter tussen 3 en 5 jaar oud.

De

Bij Betta's heb je muilbroeders (Betta simplex, Betta pugnax, ...) en schuimbroeders (maken een nestje van schuim waarin de eieren worden gedeponeerd). Deze vissen beschikken over een labyrintorgaan, waardoor ze zuurstof uit de lucht kunnen opnemen (boven water dus). Hierdoor weerstaan ze aan barre levensomstandigheden (warm, vuil en ondiep water). Zij happen lucht aan het wateroppervlak en slaan dit op in de labyrintkamers aan weerskanten van de kop. Deze luchtopslag zorgt er bijvoorbeeld voor dat zij voor korte periodes kunnen blijven ademen

als zij niet aan de oppervlakte kunnen geraken. Het is daarom ook altijd raadzaam om een behoorlijke ruimte te laten tussen het wateroppervlak van het aquarium en de afdichting.

Ferplast

or t

Tropische vissen met een lange, veelkleurige staart bezorgen de aquariumliefhebber urenlang kijkplezier. Bovendien vragen deze Bettavissen geen ingrijpende verzorging en zijn ze met relatief weinig tevreden. Tenminste: zolang er geen twee mannetjes in hetzelfde aquarium worden geplaatst, want dat is om problemen vragen. Een gevarieerde voeding, een temperatuur van 28 °C en een 'bevolking' van één mannetje met drie tot vier vrouwtjes zijn de ingrediënten om zelf Bettavissen met prachtige kleuren te kweken. Wijs uw klanten dan ook daarop.

Grizo

so

Laroy Duvo

t s te i n z ij n

Bezoekadres: IJsselveld 9, Montfoort | Postadres: Postbus 44 | 3417 ZG Montfoort Telefoon +31 (0)348 - 47 98 00 | Fax: +31 (0)348 - 47 98 17 | www.ruinemans.com 95j385_Adv_126,6x131,5_FC.indd 1

06-02-2006 12:32:48

3/09/12 14:05


Mijn aquarium is en blijft kristalhelder!

Fantastisch! De beste vestigingsomstandig­ heden voor reinigingsbacteriën: sera siporax Professional Driedimensionale tunnelstructuur

Professionele producten voor een natuurlijk aquarium Kijk voor ons complete assortiment op www.hsaqua.nl

HS aqua Postbus 1022, 6235 ZG Ulestraten, Nederland, info@hsaqua.nl

1 liter is voldoende voor 100 liter aquariumwater

sera siporax Professional en sera siporax mini Professional

O.S.I.: een merk met meer dan 20 jaar ervaring! O.S.I. visvoeders bevatten voorgefermenteerde eiwitten. Hierdoor zijn ze licht verteerbaar en worden ze beter opgenomen door de vissen. De vissen hebben minder voer nodig en dat zorgt voor een betere waterkwaliteit. Bovendien versterken de voeders de natuurlijke kleur van de vissen, bevatten ze een uitgebalanceerde hoeveelheid vitaminen en proteïnen en zijn ze vooral lekker!

Direct biologisch actief filter met sera filter biostart

Uiterst werkzaam, volledig biologisch filtermedium voor alle filters in het aquarium en in de vijver De structuur van sera siporax Professional is met open poriën, driedimensionaal en functioneel. Deze structuur maakt de vorming van zeer krachtige biofilms mogelijk, die de poriën ingroeien en de wanden ervan bekleden.

Kijk voor ons complete assortiment op www.hsaqua.nl

osi@smulders.nl

Europees verdeler: Groothandel Smulders B.V. Postbus 1022, 6235 ZG Ulestraten, Nederland

De poriën hebben de ideale afmetingen om langdurig waterstroming en de verzorging van de bacteriën te garanderen. In de diepte van de poriënstructuur, waar het zuurstofgehalte afneemt, breekt de biofilm ook nitraat af (denitrificatie).

Voor natuurgetrouwe aquariums

AZ_siporax_PetGardenPro_131x190_NL.indd 1

era.de

42/08B

Premium visvoer, gezonde vissen

www.s

24.08.2012 10:11:34

NIEUW!

De 33-in in-1 in -1 L-U LU-W Stralers zijn er! Licht - UV - Warmte De nieuwe metaaldampstralers

JBL Reptil Jungle L-U-W Light JBL Reptil Desert L-U-W Light

Overzicht JBL terrariumlampen

st voor Een mu ijn het welz ie d ren! van de

JBL Az LUW NL 297x 210.indd 1

PGP91-NL.indd 17

✔✔ zeer geschikt

JBL product Lampentype JBL Reptil Jungle Daylight Energiespaarlamp JBL Reptil Jungle UV 310 Energiespaarlamp JBL Reptil Desert Daylight Energiespaarlamp JBL Reptil Desert UV 300 Energiespaarlamp JBL SOLAR UV-Spot plus UV-Spot JBL Reptil Jungle L-U-W Light Metaaldampstraler JBL Reptil Desert L-U-W Light Metaaldampstraler JBL Reptil Day Halogeenstraler JBL Reptil Spot Neodymium straler JBL SOLAR Reptil Sun T8/T5 Buislamp JBL SOLAR Reptil Jungle T8/T5 Buislamp

Licht

✔✔ ✔ ✔✔ ✔ ✔ ✔✔ ✔✔ ✔✔ ✔✔ ✔ ✔

✔ minder geschikt

UV-A –

UV-B –

✔✔

✔✔

✔✔ ✔✔ ✔✔ ✔✔

✔✔ ✔✔ ✔✔ ✔✔

– –

✔ ✔✔ ✔

✔✔ ✔

– ongeschikt

Warmte – – – –

✔✔ ✔✔ ✔✔ ✔✔ – – –

www.JBL.de Pet & Garden Pro • September15.08.12 2012 11:52 •p

17 3/09/12 14:06


Nuttige adressen

AANKOOPVERENIGING

GARDEN RETAIL SERVICES BV – FULL SERVICE ORGANISATIE VOOR TUINCENTRA

Rijneveld 153, NL-2771 Boskoop Tel: +31 (0)172 219 200 Fax: +31 (0)172 219 219 info@gardenrs.nl www.gardenrs.nl en www.groenexpert.be BELPET

Tuinwijk 2 B – 1730 ASSE Tel: +32 (0)475 89 07 40 Fax: +32 (0)2 305 75 77 belpet@belpet.be www.belpet.be

AQUARIUM ALGEMEEN

BASSLEER BIOFISH

Stationsstraat 130 B – 2235 WESTMEERBEEK Tel: +32 (0)16 62 68 39 Fax: +32 (0)16 69 68 31 info@bassleer.com - www.bassleer.com RUINEMANS AQUARIUM BV

AQUATIC NATURE

Ijsselveld 9 NL – 3417 XH MONTFOORT Tel: +31 (0)348 479 800 Fax: +31 (0)348 479 817 info@ruinemans.com www.ruinemans.com

GROOMING INRICHTING G.T.E. BELGIUM Rue de Tubize 10 B – 1460 VIRGINAL-SAMME Tel : +32 (0)67 64 88 64 Fax : +32 (0)67 64 62 65 gtebel@hotmail.com - www.gtebel.com Firma Bianca

Lisseweegse Steenweg 170 8380 Zeebrugge Tel: +32 50 55 01 55 Tel: +32 475 77 22 10 info@firmabianca.com www.firmabianca.com

GROOTHANDEL BENELUX

Oostnieuwkerkesteenweg 180 B – 8800 ROESELARE Tel: +32 (0)51 26 83 83 Fax: +32 (0)51 26 83 89 info@aquatic-nature.be www.aquatic-nature.be BELCOPET NV

Terbekehofdreef 19 Block 806-S, 2610 Wilrijk Tel: +32 (0)3 294 95 96 Fax: +32 (0)3 289 35 30 info@surplusdistribution.be www.surplusdistribution.be

Oostrozebeeksestraat 125 B – 8710 OOIGEM Tel: +32 (0)56 66 65 12 Fax: +32 (0)56 66 54 77 info@benelux-pet.com www.benelux-pet.com

Chemin Preuscamps 20b B- 7822 Ghislenghien Tel: +32 (0)68 26 96 40 Fax: +32 (0)68 55 21 27 info@vadigran.com www.vadigran.com Van Riel Distripet / IPTS

Toekomstlaan 33 Energieweg 4 NL-5145 NW Waalwijk Tel. +32 (0)3 330 1440 Fax +32 (0)3 330 1449 info@vanrieldistripet.nl www.vanrieldistripet.nl

GROOTHANDEL HONDENACCESSOIRES ANIMAL GEAR EUROPE BVBA

Steinerbert 7, 4780 St Vith Tel: +32 (0)80 28 22 00 Fax: +32 (0)80 28 22 09 info@animalgear.com www.animalgear.com

HOND+KAT ACCESSOIRES MILK AND PEPPER

FLAMINGO Monnikenwerve 127 B – 8000 BRUGGE Tel: +32 (0)50 31 50 71 Fax: +32 (0)50 31 70 99 belcopet@online.be DEFISH AQUARIUMS

Toekomstlaan 33 B – 2200 HERENTALS Tel: +32 (0)14 25 84 80 Fax: +32 (0)14 22 52 99 info@flamingo.be www.flamingo.be KARLIE HEIMTIERBEDARF GMBH

Rue de l'Escalier 27 B – 5000 BEEZ Tel : +32 (0)81 22 56 10 Fax : +32 (0)81 22 63 96 Email : info@defishaquariums.be Website : www.defishaquariums.be

AQUARIUM SIERVISSEN

FOKKER DIERVOEDERS BV

BEDUCO

De Huufkes 73-75 NL - 5674 TL NUENEN Tel: +31 (0)40 283 55 11 Fax: +31 (0)40 283 85 23 info@fokker-diervoeders.nl www.fokker-diervoeders.nl

Wasserijstraat 25 B – 2900 SCHOTEN Tel: +32 (0)3 326 07 10 Fax: +32 (0)3 328 08 15 info@beduco.be www.beduco.be

HAPPY DOG/HAPPY CAT

Vadigran NV

Graf-Zeppelin-Strasse 13 D-33181 Bad Wünnenberg – Haaren Tel: +49 (0)29 57 77 0 Fax: +49 (0)29 57 77 399 info@karlie.de www.karlie.de LAROY DUVO NV/SA

Oostrozebeeksestraat 125 B – 8710 Wielsbeke Tel: +32 (0)56 66 65 12 Fax: +32 (0)56 66 54 77 info@benelux-pet.com www.milkandpepper.com ROGZ

Oostrozebeeksestraat 125 B – 8710 Wielsbeke Tel: +32 (0)56 66 65 12 Fax: +32 (0)56 66 54 77 info@benelux-pet.com www.rogz.com

HOND+KAT DIEPVRIESVOEDING Kiezebrink België

Julianaweg 11 NL-4725 SG Wouwse Plantage Tel: +31 165 37 83 91 Fax: +31 165 37 88 15 info@happydog.nu www.happydog.nu MARS BELGIUM

Kleine Kloosterstraat 8 B – 1932 SINT-STEVENS-WOLUWE Tel: +32 (0)2 712 72 22 Fax: +32 (0)2 721 49 32 contact@be.mars.com www.mars.be NESTLE PURINA PETCARE NESTLE BELGILUX NV

Birminghamstraat 221 B - 1070 BRUSSEL Tel: +32 (0)2 529 55 60 Fax: +32 (0)2 529 55 84 kirsten.willems@purina.nestle.com Website : www.purina.be www.purina-proplan.com

HOND+KAT VERZORGINGSPRODUCTEN ANIMAL GEAR EUROPE BVBA

Steinerbert 7, 4780 St Vith Tel: +32 (0)80 28 22 00 Fax: +32 (0)80 28 22 09 info@animalgear.com www.animalgear.com BEAPHAR BELGIUM

Provenstraat 11-13 8970 Poperinge Tel: +32 (0)57 33 35 00 Fax: +32 (0)57 33 74 16 info@beaphar.be www.beaphar.com

Industrieweg 98-100 B-9032 Wondelgem, Tel: +32 (0)9 258 13 00 Fax: +32 (0)9 257 13 58 info@laroyduvo.be - www.laroyduvo.be NAGELS PET PRODUCTS

AQUARIA ANTWERP

Kontichsesteenweg 12a B – 2630 AARTSELAAR Tel: +32 (0) 870 71 81 Fax: +32 (0) 870 71 91 info@aquaria-antwerp.be www.aquaria-antwerp.be

Ambachtstraat 32 B – 2340 BEERSE Tel: +32 (0)14 61 43 01 Fax: +32 (0)14 61 38 60 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be SMULDERS WHOLESALE

Burg. Visschersstraat 130 NL-6235 EM Ulestraten Tel: +31 43 36 42 387 Fax: +31 43 350 93 50 sales@smulders.nl - www.smulders.nl en www.hsaqua.nl en www.kinshi.nl

p

18 • Pet & Garden Pro • September 2012

PGP91-NL.indd 18

Oude Heerweg Ruiter 73 9250 Waasmunster Tel: +32496254444 Fax: +3293284628 info@kiezebrink.be www.kiezebrink.be

HOND+KAT SNACKS & VOEDING BEDUCO

Wasserijstraat 25 B – 2900 SCHOTEN Tel: +32 (0)3 326 07 10 Fax: +32 (0)3 328 08 15 info@beduco.be www.beduco.be

VOGELS BENODIGDHEDEN BENELUX

Oostrozebeeksestraat 125 B – 8710 OOIGEM Tel: +32 (0)56 66 65 12 Fax: +32 (0)56 66 54 77 info@benelux-pet.com www.benelux-pet.com

VOGELS SNACKS & VOEDING Chemin Preuscamps 20b B- 7822 Ghislenghien Tel: +32 (0)68 26 96 40 Fax: +32 (0)68 55 21 27 info@vadigran.com www.vadigran.com

TERRARIUM ALGEMEEN AQUALYS

BEAPHAR BELGIUM

Provenstraat 11-13 8970 Poperinge Tel: +32 (0)57 33 35 00 Fax: +32 (0)57 33 74 16 info@beaphar.be www.beaphar.com BEDUCO

H. Consciencestraat 27 8530 Harelbeke Tel: +32 (0)56 71 22 60 Fax: +32 (0)56 71 29 94 info@glascallewaert.be www.glascallewaert.be FANTASIA REPTILES

Turnhoutsebaan 326-330 B – 2140 BORGERHOUT Tel: +32 (0)3 235 94 84 Fax= +32 (0)3 236 06 16 fantasia_reptiles@yahoo.com Website : www.fantasia-reptiles.com

Wasserijstraat 25 B – 2900 SCHOTEN Tel: +32 (0)3 326 07 10 Fax: +32 (0)3 328 08 15 info@beduco.be www.beduco.be BENELUX

Oostrozebeeksestraat 125 B – 8710 OOIGEM Tel: +32 (0)56 66 65 12 Fax: +32 (0)56 66 54 77 info@benelux-pet.com www.benelux-pet.com Vadigran NV

STAR FOOD

Scherpenzeelseweg 95 3772 ME Barneveld tel: 0031 342-424704 fax: 0031 342-424764 e-mail: info@starfood.nl www.starfood.nl ZOO MED EUROPA

Chemin Preuscamps 20b B- 7822 Ghislenghien Tel: +32 (0)68 26 96 40 Fax: +32 (0)68 55 21 27 info@vadigran.com www.vadigran.com

WINKELINRICHTING WANZL

ZOO MED EUR Klein Hagelkruis 13 B-2180 Ekeren Tel: +32 475 76 3663 e-mail: info@zoomed.eu www.zoomed.eu

Biogance

VAKBEURZEN

Wanzl b.v.b.a. Ambachtenlaan 36 B-3001 Heverlee Tel: +32(0)16 40 28.30 Fax: +32(0)16 40 01 69 E-mail: wanzl@wanzl.be www.wanzlwinkelinrichting.be

KORTRIJK XPO – ANIDO Oostrozebeeksestraat 125 B - 8710 Wielsbeke Tel: +32 (0)56 66 65 12 Fax: +32 (0)56 66 54 77 info@benelux-pet.com www.biogance.fr LABORATOIRE BODMER ET FILS / LADYBEL

AMBLARD SA

20 avenue de la Chevalière FR – 81200 MAZAMET Tel : +33 (0)5 639 820 09 Fax : +33 (0)5 636 124 91 Email : info@amblard.fr www.amblard.fr

Pet

Vadigran NV

AQUALYS

H. Consciencestraat 27 8530 Harelbeke Tel: +32 (0)56 71 22 60 Fax: +32 (0)56 71 29 94 info@glascallewaert.be www.glascallewaert.be

SURPLUS DISTRIBUTION (CST)

53 AVENUE CARNOT 69250 NEUVILLE SUR SAONE Tel : + 33 (0)4.78.61.00.00 Fax : +33 (0)4.78.61.04.11 contact@ladybel.fr www.ladybel.fr

KNAAGDIEREN SNACKS & VOEDING BEAPHAR BELGIUM

12 en 13 februari 2012 Doorniksesteenweg 216 B – 8500 Kortrijk Tel: +32 (0)56 24 11 11 Fax: +32 (0)56 25 77 31 marieliesmaes@kortrijkxpo.com www.kortrijkxpo.com

Pet VIJVER ALGEMEEN AQUATIC NATURE

Oostnieuwkerkesteenweg 180 B – 8800 ROESELARE Tel: +32 (0)51 26 83 83 Fax: +32 (0)51 26 83 89 info@aquatic-nature.be www.aquatic-nature.be BELCOPET NV

Provenstraat 11-13 8970 Poperinge Tel: +32 (0)57 33 35 00 Fax: +32 (0)57 33 74 16 info@beaphar.be www.beaphar.com

Monnikenwerve 127 B – 8000 BRUGGE Tel: +32 (0)50 31 50 71 Fax: +32 (0)50 31 70 99 belcopet@online.be

3/09/12 14:06

k


t

Nieuwe producten

in de r kijke Nerus International: Hondendrop en Engelse Hondendrop

Nerus International lanceerde een nieuwe lekkernij voor honden onder de naam Hondendrop en Engelse Hondendrop. Deze perfecte hondensnack voor onderweg of thuis is geschikt voor elke hond. Verpakt in een stoere, sterke transparante pot voorzien van een aansprekend etiket. Hondendrop en Engelse Hondendrop wordt geleverd per 24 stuks (12 van elke soort) in een mooie displayverpakking. Het product is na te bestellen per 12 stuks per soort. Naast deze twee nieuwe producten biedt Nerus u een uitgebreide lijn huisdiersnacks zoals honden- en kattensnacks, vissenvoeders, knaagdiersnacks, vogelvoeders, reptielenvoeders en paardensnoepjes voorzien van uw private label. Vanaf € 100 Franco levering inclusief uw private label. Het complete assortiment vindt u op de website. De inlogcode of catalogus kunt u vrijblijvend aanvragen via onderstaande gegevens. Nerus International B.V. • Tel: 0031/(0)497/51.80.62 • E-mail: info@nerus.nl • www.nerus.nl

sera: nieuw gamma zeezout sera biedt aquarianen nu een nieuw assortiment zeezout aan om zeewater te bereiden. Het gamma omvat 2 varianten: sera marin salt en sera marin reef salt. Deze nieuwigheden zijn volledig synthetisch en dus pollutievrij. Tevens bevatten ze alle belangrijke mineralen en zijn ze brominevrij. Bij sera marin salt werd de carbonaathardheid opgetrokken tot 10°KH, wat ervoor zorgt dat de stabilisatie van de pH-waarde in het water aanzienlijk werd verbeterd. sera marin reef salt, het zeezout voor rifaquaria, kenmerkt zich door een nieuwe alkali metaalformule. De toegevoegde spoorelementen rubidium, potassium en lithium verzekeren o.a. de sterkere pigmentatie van de koralen en de intense, heldere kleuren.

Van Riel Distripet: Nieuwe speelhuisjes voor knaagdieren Van Riel Distripet bracht in de Forestserie een nieuw reeks speelhuisjes en toestellen uit voor knaagdieren. De huisjes en toestellen zijn gemaakt van natuurlijke materialen en bieden tal van klim- en speelmogelijkheden voor de knagertjes. Heeft de klant een actieve knager, dan is een speeltoestel met veel afwisselende ruimtes om te kruipen en te klimmen een leuke verrassing. Daarnaast is er ook voor de minder actieve knager een speelhuis, dat is voorzien van een schapenvacht bekleed plateau bovenop het huisje. Ideaal om rustig de boel te verkennen of gewoon lekker in weg te kruipen. De nieuwe Forest-serie biedt voor iedere knaagdiersoort een leuke, verantwoorde speelmogelijkheid die tevens als rustplek gebruikt kan worden.

JBL: ProSilent a luchtpompen JBL introduceert haar nieuwe lijn luchtpompen: ProSilent a. Met deze nieuwe JBL ProSilent a serie komen luchtpompen op de markt die zo weinig lawaai maken, dat geluidssterktemeters het geluidsniveau van de omgeving aangeven in plaats van het geluid dat de luchtpompen zelf produceren. Geluidsdemping, speciale steunvoeten en een voor dit doel ontwikkelde ophanging van het anker resulteren samen met de zware bodemplaat in een niet eerder bereikt laag geluidsniveau. Verder kenmerken ze zich door hun innovatief design en hun gebruiksgemak. Zo zijn ze exact regelbaar. Behalve nieuwe luchtpompen heeft JBL maar meteen een compleet luchtconcept ontwikkeld dat bestaat uit een serie van in totaal zeven verschillende luchtstenen, een terugslagklep en nieuwe luchtslangen van niet hard wordende, hoogwaardige siliconen.

Diervoerding Tak: Happy Dog Karibik en Happy Cat La Cuisine Tijdens de komende DibevoVakbeurs presenteert deze onderneming 2 innovaties. In eerste instantie is er Happy Dog Karibik, een granenvrij voer dat met exclusieve grondstoffen vervaardigd is. Dankzij de unieke en bijzondere eiwitbron, nl. zeevis, belast deze paradijselijke receptuur uit de Caribische keuken de spijsvertering niet. Het voer is tevens uiterst geschikt voor hondenrassen met een gevoelige spijsvertering. Daarnaast stelt Diervoeding Tak Happy Cat La Cuisine voor: een hoogwaardig kattenvoer samengesteld met ingrediënten van topkwaliteit. Door de ideale hoeveelheid calcium, natrium, fosfor en taurine biedt deze voeding een uitstekende basis voor een gezond kattenleven. Deze lijn is uiterst geschikt voor katten met een gevoelige huid en spijsvertering. Verkrijgbaar in de smaken Seefich (zeevis en banaan met fruitige vijgen), Bio Geflügel (biogevogelte en banaan met gezonde appel) en Ente (eend en banaan met lekkere cranberries).

een uitneembaar tussenschot. De module voor vogels telt de volgende afmetingen: 80x70x170 cm. Tevens zijn er 2 beneden zijmodules verkrijgbaar. Beide zijn geschikt voor de verkoop van knaagdieren. Module A is een kooi van 80 cm en module B is een kooi van 160 cm. Tot slot is er keuze uit 4 boven zijmodules. Module A (80x50x40 cm) en B (3x 53x50x40 cm) zijn geschikt voor de verkoop van knaagdieren. Module C is geschikt voor chinchilla's en beschikt over meerdere verdiepingen. De afmetingen van deze module zijn 80x50x90 cm. Module D is geschikt voor de verkoop van vogels en heeft een afmeting van 80x50x90 cm.

SureFlap: Microchip deurflap voor huisdieren SureFlap lanceert een nieuwe deurflap voor grote katten en kleine honden. Katten zijn niet hetzelfde als kleine honden, maar toch werden de nieuwe SureFlap Microchip Pet Door ontworpen met beiden in gedachten. De deur en scharnieren uit polycarbonaat weerstaan tegen de meest volhardende, onuitgenodigde indringers. Tevens werd de performantie van de chiplezer en diens reikwijdte verbeterd. Tevens is de deurflap nu nog gebruiksvriendelijker voor de huisdieren. Verder beschikt de deurflap over enkele nieuwe mogelijkheden. Zo is het mogelijk om specifieke tijdstippen in te stellen wanneer de flap geopend of gesloten dient te worden.

Zoo Med: 2 innovaties Met de Floating Turtle Feeder presenteert Zoo Med een nieuw, revolutionair drijvend voedersysteem voor schildpadden. Deze nieuwigheid heeft de vorm van een vis en laat voederpellets los wanneer de schildpad er tegen botst. In de natuur moeten de schild-

padden echt hun voedsel zoeken en met dit systeem worden de natuurlijke omstandigheden zo veel mogelijk nagebootst. Daarnaast brengt Zoo Med een nieuwe meelworm voederschaal voor reptielen op de markt. Deze voegt plezier toe aan de voedertijd: de meelwormen vallen langzaam door de gaten in de schaal, terwijl de reptielen vol genoegen toekijken.

Eheim: Verbeterde UV-sterilisator Eheim herbekeek recent de UV-sterilisator ‘reeflexUV’ en breidde het aanbod uit tot 3 modellen. Door de speciale reflectietechnologie wordt de energieconsumptie fors gereduceerd. Bovendien ligt het rendement hier 2,8 maal hoger dan toestellen die gebruik maken van de conventionele technologie. Een ander pluspunt is dat de filter door deze technologie niets aan performantie verliest.

Prins Petfoods: nieuwe lijn 100% natuurlijke dieetvoeding Het afgelopen jaar deed Prins uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden van betaalbare kwalitatief hoogwaardige dieetvoedingen voor hond en kat. Uit het onderzoek bleek dat 82% van de consumenten dieetvoedingen liever in de dierenspeciaalzaak dan bij de dierenarts kopen. Tevens beoordeelde 86% van de respondenten de dieetvoedingen van Prins positief tot zeer positief, waarbij 85% aangaf het aan te raden bij anderen. De nieuwe dieetvoedingen zijn vanaf midden september 2012 verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. De lijn bestaat uit zes dieetvoedingen voor de hond en drie dieetvoedingen voor de kat. Voor de hond is er een geperste en een krokante variant beschikbaar.

Curver Benelux: kattentoilet In dit kattentoilet zijn design en praktisch nut op bijzondere wijze samengebracht. Het dier kan eenvoudig in- en uitstappen. Als de kat bovendien geleerd wordt dat die de pootjes afveegt op het bijgeleverde kunststof matje, blijft de omgeving zuiver en hygiënisch. Het unieke schuifsysteem zorgt ervoor dat de lade van het kattentoilet zeer eenvoudig te reinigen is. Verder beschikt het product over een stevige handgreep, kanteldeur en geurfilter.

Bassleer Biofish: Aquarium Münster hexamor Aquarium Münster introduceert nu een medicijn tegen de gatenziekte, namelijk hexamor. De symptomen van deze ziekte zijn onder meer gewichtsverlies, witte slijmerige uitwerpselen, neiging tot isolement,.... De ziekte kan uiteindelijk leiden tot witte gaten rond de kop. De ziekte komt vooral voor bij Africa en Zuid-Amerika chicliden. Dankzij deze innovatie kunnen infecties zoals Hexamita en Spironucleus worden aangepakt.

Aquaja: knaagdier- en vogelmodules Met deze modules bent u verzekerd van een geheel uniek verkoopeiland. U kunt uw eiland samenstellen door de modules naar wens te combineren. De modules zijn ingedeeld in 3 categorieën. Er zijn 2 beschikbare panoramamodules. De module voor knaagdieren heeft een totale afmeting van 240x80x110 cm en kan optioneel uitgerust worden met

Pet & Garden Pro • September 2012 • p

PGP91-NL.indd 19

19 3/09/12 14:07


HET JUISTE GEWICHT VINDEN ! ENERGIETOEVOER

ENERGIEVERBRUIK

- DAGELIJKSE VOEDING - TUSSENDOORTJES,BELONINGEN

- DAGELIJKSE LICHAAMBEWEGING : WANDELEN, SPELEN,...

- VASTE ACTIVITEITEN : AGILITY, FLYBALL, CANICROSS

WE SPELEN HIER ALLEMAAL EEN ROL IN ! EVALUEER DE LICHAAMSSCORE VAN UW HOND OF KAT

GA SNEL NAAR

WWW.MOVEYOURPET.BE

COVER_PET&GARDEN_MYP_2012.indd 2 PGP91-NL.indd 20

10/08/12 14:52 3/09/12 14:07

Pet & Garden Pro 91  

Nationaal vakblad voor de dierenspeciaalzaak, de tuin- en acquariumcentra, kwekers, trimsalons en dierenartsen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you