Pet & Garden Pro nr.139 NL

Page 1

NATIONAAL
nr 139 December 2022 V.U.: Invent Media Afgiftekantoor P409055 Gent X Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept, dec) | December 2022 Jaargang 26’ | Kennis fundamenteel bij verkoop terrariumsubstraat
VAKBLAD VOOR DIERENSPECIAALZAKEN, TUIN-, VIJVER- EN AQUARIUMCENTRA EN TRIMSALONS

Een bewogen jaar

2022 loopt op zijn einde en we kunnen alleen maar concluderen dat het voor het derde maal op een rij een veelbesproken jaar was. De coronapandemie bleef de eerste maanden van het jaar beheersen. Toen de petcare- en tuinretailondernemers eindelijk dachten aan een terugkeer naar een normale gang van zaken, werden ze overspoeld door diverse nieuwe bedreigingen en uitdagingen: het conflict in Oekraïne, de recordinflatie, materiaalschaarste met torenhoge aankoopprijzen als gevolg, een verstoorde leveringsketen, energiefacturen om van achterover te vallen, een dalend consumentenvertrouwen dat het aankoopgedrag fors belemmert en zo kunnen we nog even doorgaan. De twee topjaren tijdens de coronacrisis zijn precies alweer een voetnoot. Bovendien lijkt er zich in 2023 niet direct een grote kentering aan te dienen. Het runnen van een dierenspeciaalzaak of tuincentrum vraagt vandaag veel (mentale) veerkracht. Toch mogen we niet wanhopen, want het verleden leert ons dat de petcare- en tuinretailbranches best wel zware stormen kunnen overleven. Uiteindelijk zal het wel verkeren, zoals Bredero reeds lang geleden voorspelde. Hopelijk al in 2023! Ondanks alles toch een fijn eindejaar en een gelukkig nieuwjaar!

Inhoudspagina

Inside News

Publireportage Diervoeding Tak What’s New

Een terugblik op Green 2022

Nabeschouwing Dibevo University

Nabeschouwing DIY, PRO & Garden

Publireportage The Pots Company

Externe aquariumfilters

Indentificatie- en GPS-systemen Barbecues en accessoires

Publireportage ASP Pets

Op bezoek bij: Absolutely Pawfect Brakel

Bodembedekking in terraria

Stijn Eeckloo, Hoofdredacteur Pet & Garden Pro

Colofon

Publireportage PFA-Trade Nuttige adressen Marketing

Cover ∎ Onafhankelijk vakblad voor de pet- en tuinsector in België. Verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Pet & Garden Pro is een uitgave van lnvent Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - Tel.: +32(0)56 21 30 32 ∎ E-mail: magazines@inventmedia.be ∎

Redactie en fotografie: Stijn Eeckloo, Wim Vanderhaegen ∎ E-mail: redactie@inventmedia.be ∎ Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere, Virginie Deneckere ∎ Tel.: +32(0)56 2130 32 ∎

E-mail: magazines@inventmedia.be ∎ Art Director: Alyssa mae Enzon ∎ Druk: Lowyck (Graphius Group)

De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Ce magazine est disponible en français sur simple demande.

3 4 9 10 14 17 18 19 21 24 27 31 32 35 37 38 40

Tuintrend 2023: vrij spel voor de natuur

Tuinbranche Nederland gaat jaarlijks na welke trend het jaar daarop zal overheersen. Volgens de brancheorganisatie wordt de belangrijkste tuintrend voor 2023: ‘Ode to Nature’. Het betekent dat strakke vormen verdwijnen en dat de natuur centraal staat. Er is altijd en overal wel plek om te genieten van levend groen. Of het nu in eigen tuin is of op balkon of terras. Duurzaamheid en klimaatbestendigheid vormen steeds meer de basis voor de tuin.

De trend is om de natuur vrij spel te geven, zodat de tuin een verwilderd karakter krijgt met organische en grillige vormen, bijvoorbeeld met kronkelige paadjes en wilde borders. In plaats van eentonig plantgebruik, zie je juist veel verschillende planten terug in de tuin. Sierplanten worden afgewisseld met groenten en kruiden. Zo wordt de tuin ook een walhalla voor onder meer bijen, vlinders en vogels. In de tuin zie je verder overwegend groen- en bruintinten waarbij bloemen zorgen voor kleuraccenten. Welke kleur dat is, is van ondergeschikt belang. De gebruikte producten zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen. Bestrating wordt vervangen door planten of maakt plaats voor halfverharding, zoals houtsnippers of waterdoorlatende tegels. Dat draagt bij aan de natuurlijke uitstraling en zorgt er voor dat bij een flinke plensbui plasvorming wordt voorkomen. Het regenwater kan namelijk eenvoudig de bodem inzakken. Bovendien is het tijdens tropische zomerdagen in een omgeving met veel beplanting aanmerkelijk koeler dan in betegelde tuinen.

Ook bij een klein balkon, patio of terras is vergroenen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hanging baskets of speciale bakken voor aan de balustrade. Iets meer plek? Raad uw cliënteel aan om van een oude vuurschaal een plantenbak voor op het terras te maken. Door te kiezen voor een mix van planten ontstaat er als vanzelf een ‘mini-jungle’. Het natuurlijke effect kan worden versterkt door bijvoorbeeld afgezaagde boomstammen als bijzettafeltje of kruk te gebruiken.

Bij ruim 50 tuincentra in Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden dat ontwikkeld is door Tuinbranche Nederland, in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Bezoekers vinden er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn de aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren.

Uitbreiding raad van bestuur bij Tom&Co

Het Belgische bedrijf Tom&Co steekt haar ambities niet onder stoelen of banken: de keten wil op termijn Europees marktleider worden in de sector van de dierenspeciaalzaken. Om die doelstelling waar te maken, haalt Tom & co nu twee zwaargewichten uit de retail aan boord van de raad van bestuur. De eerste is Jesper Hojer, die meteen ook voorzitter van de raad van bestuur wordt. Van 2017 tot en met 2019 stond Hojer aan het hoofd van Lidl International. Voorheen was hij ook al actief als general manager van Lidl België. Momenteel is hij voorzitter van de raden van bestuur van marktplaats Everli en van de fabrikant van vleesvervangers The Meatless Farm. Ook Christelle Le Hir vervoegt de raad van bestuur van Tom&Co. Tot 2021 was ze als CEO actief bij de Franse versmarktketen Grand Frais. Tegenwoordig bekleedt ze de functie van voorzitter van bioketen La Vie Claire. Momenteel telt Tom&Co 190 vestigingen, waarvan 132 in België, 56 in Frankrijk en 2 in Luxemberg. Maar de eigenaars Thierry Le Grelle, Lionel Desclée en Philippe Dechamps willen dus sterk groeien en haalden begin dit jaar al investeringsfonds Verlinvest aan boord om die plannen kracht bij te zetten.

Surf naar www.petandgardenpro.be

Wenst u meer nieuws of extra informatie over bovenstaande berichten, dan kunt u terecht op onze vernieuwde website, waar we u continu op de hoogte houden over de nieuwste ontwikkelingen in de petcareen tuinretailbranche. Ook onze extra ruime productoverzichten van de vakbeurzen zijn daar terug te vinden.

Inside news

Een mooi eindejaar en een gelukkig

2023!

Het team van Pet & Garden Pro wenst u en uw medewerkers fijne eindejaarsdagen en een positief en gezond 2023 vol geweldige momenten toe. De torenhoge inflatie, de fors stijgende loonkosten, de steeds duurder wordende grondstofprijzen, de losgeslagen energieprijzen,… maken dat het waarschijnlijk geen evident jaar wordt. Toch mogen we ons niet tot doemdenken laten verleiden. Corona bijvoorbeeld toonde de petcare- en tuinretailbranche dat een crisis toch nog anders kan uitdraaien dan algemeen verwacht. Bovendien komt er na regen altijd zonneschijn. Met die positieve boodschap in gedachten willen we al onze

voor de succesvolle samenwerking en hun waardevolle bijdrage in 2022 aan Pet & Garden Pro!

The Pots Company tekent met Cosapots present op het

majestueuze NOA

Onder een heel grote aandacht werd op 20 oktober jl. in Kruisem het unieke inspiratiepark NOA voor ‘outdoor living’ geopend. Op maar liefst 30.000 m² worden meer dan 30 high-end merken samengebracht in 12 tuinen. Ook het merk Cosapots van The Pots Company maakt deel uit van dit nieuwe project om mensen te informeren over de eindeloze mogelijkheden op het vlak van buitenleven. De initiatiefnemer achter NOA outdoor living is Renson, fabrikant van zonwering, ventilatie en buitenleefruimtes. Het Belgische familiebedrijf was al een tijdje op zoek naar een manier om zijn ‘outdoor living’-innovaties anders te kunnen presenteren. Niet als individueel product, maar als een inspirerend totaalplaatje voor de tuin. NOA outdoor living beschikt over 12 verschillende tuinen, op een oppervlakte van maar liefst 30.000 m². Deze nieuwe groene oase wil bezoekers in de eerste plaats inspireren en oriënteren. Het showpark is een unieke plek om de blik te verruimen en ideeën op te doen over hoe je eigen ‘buitenleefruimte’ in de praktijk uit te werken.

Gezien de globale insteek rond Noa wist ook The Pots Company hier een partnerschap uit te bouwen met haar merk Cosapots en is daar dan ook bijzonder blij en dankbaar om. Cosapots zijn exclusieve bloempotten en plantenbakken geboren uit een passie voor design. Ze imponeren door hun groot formaat, hun uniek materiaal, dat zowel licht als supersterk is, hun sublieme afwerking en uiteraard hun duurzaamheid. Ze scheppen een oase van rust temidden van de drukte van deze wereld. Een perfecte match als het gaat om wat Noa wil teweeg brengen.

4 5
partners bedanken

Champion Petfoods komt in handen van Mars Petcare

Mars Petcare, onderdeel van Mars, Incorporated, kondigde begin november aan dat het een definitieve overeenkomst sloot omtrent de overname van Champion Petfoods, een toonaangevende wereldwijde producent van huisdiervoeding. Het Canadese bedrijf zat voorheen in de portefeuille van een investeerdersgroep onder leiding van Bedford Capital en Healthcare of Ontario Pension Plan. Details over de transactie werden niet vrijgegeven. De deal is onderworpen aan de gebruikelijke wettelijke goedkeuringen en zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden afgerond.

Champion Petfoods, al ruim 35 jaar een pionier op het gebied van biologisch verantwoorde voeding voor huisdieren, is voornamelijk bekend voor zijn twee kernmerken, namelijk Orijen en Acana. Deze bouwden een sterke reputatie op en wisten ondertussen in ruim 90 landen het vertrouwen van de huisdiereigenaars te winnen. De merken van Champion Petfoods vullen de bestaande portefeuille van Mars Petcare aan en verbreden zo het aanbod voor de dierenspeciaalzaak en de onafhankelijke detailhandel, evenals de digitale verkoopkanalen. Het droogvoer van Champion Petfoods

wordt vervaardigd in eigen productiesites in Canada en de VS.

“We zijn verheugd Champion Petfoods en zijn meer dan 800 getalenteerde mensen in de Mars Petcare-familie te verwelkomen. Champion Petfoods is een baanbreker in de ontwikkeling van hoogwaardige premiumdierenvoeding in het natuurlijke segment. Samen zullen we nog beter onze missie ‘A better world for pets™’ kunnen vervullen”, verklaart Ikdeep Singh, Global President Mars Pet Nutrition.

“We zijn verheugd om ons bij Mars Petcare aan te sluiten en deel uit te maken van een wereldleider in voeding en diensten voor huisdieren. Deze aankondiging is een prachtige manier om alle medewerkers te erkennen die in de loop van onze geschiedenis Champion hebben helpen uitbouwen tot een wereldwijd toonaangevend bedrijf in dierenvoeding met onze topmerken Orijen en Acana. We kijken ernaar uit om samen met Mars Petcare Champion naar een volledig nieuw niveau te tillen”, stelt Blaine McPeak, CEO bij Champion Petfoods.

Wanneer design rijmt met duurzaamheid en functionaliteit

Ecopots worden gekenmerkt door een tijdloos ontwerp, natuurlijke kleuren die modieus blijven en een unieke afwerking met de hand. Ontworpen en vervaardigd om zeer lang mee te gaan, zijn ze geschikt voor alle ruimtes van vandaag en morgen. Gemaakt van een mix van gerecycleerde, gecertificeerde materialen (kunststoffen en natuurlijke mineralen) van superieure kwaliteit, zijn ze schok-, UV- en vorstbestendig. Ze worden aanbevolen voor gebruik binnen en buiten en bieden ook praktische oplossingen (geïntegreerde wielen, waterreservoirs...) die het verschil maken voor de gebruiker en de plant.

Bent u geïnteresseerd in ons assortiment en onze winkelconcepten? Neem contact met ons op via support@thepotscompany.eu. www.ecopots.eu

met de hand afgewerkt binnen- & buitengebruik duurzaam & sterk

Foto: Ecopots Venice 2 als top-innovatie voor 2023

Nieuwe brochures JBL omtrent verzorging aquariumvissen

JBL brengt regelmatig gespecialiseerde brochures omtrent een bepaald thema uit. Nu is er sind kort een nieuwe brochure van 48 pagina’s. Deze behandelt alle onderwerpen over soortspecifieke verzorging van vissen en richt zich zowel tot beginners als ervaren aquariumliefhebbers. Tegelijkertijd worden de nieuwe JBL PRONOVO-voersoorten en het bijbehorende concept op een begrijpelijke manier uitgelegd. Heel bijzonder zijn de biotoopobservaties met nog nooit gepubliceerde onderwaterfoto’s van JBL-onderzoeksexpedities, die vissen in hun natuurlijke leefomgeving laten zien. Wie zijn vissen niet alleen wil voeren maar zich ook serieus bezighoudt met een soortspecifieke verzorging, zal in deze brochure veel professionele informatie terugvinden. Deze brochure is zowel in het Nederlands al het Frans beschikbaar en kan via de JBL-website of -vertegenwoordigers worden opgevraagd.

Avalon-reeks

Deze stijlvolle Avalon-reeks voor honden is gemaakt van hoogwaardige textiel en voorzien van Memory foam die zich naar de vorm van jouw trouwe viervoeter aanpast en zo maximaal slaapcomfort biedt. De rechthoekige kussens en manden passen dankzij hun tijdloze design in elk interieur en zijn bovendien voorzien van een handige afneembare hoes met ritssluiting. Daarnaast zijn ze afgewerkt met bies voor extra stevigheid en wasbaar op 30°C. De hele reeks is bovendien voorzien van een antislip bodem die de manden en kussens netjes op hun plaats houdt en verkrijgbaar in 4 prachtige kleuren: lichtgrijs, donkergrijs, oud roze en blauw. De Avalon-reeks is de ideale manier om honden een stijlvol en vertrouwd eigen plekje in huis te bieden.

van 65 tot 100cm

www.flamingo.be

Ruinemans Group uw totaal

leverancier!

Het grootste assortiment zoetwatervissen.

Ruim 1 miljoen vissen in voorraad Ruim assortiment

Maxi Zoo opent nieuwe vestiging in Auvelais

Op 18 november jl. ging een nieuw Maxi Zoo-filiaal open in het winkelpark Frunpark Belle Sambre in Auvelais. De dierenwinkelketen telt met de opening van deze zaak al 50 vestigingen in België. Net zoals in de andere winkels van Maxi Zoo zal de consument in Auvelais een breed assortiment voor honden, katten, knaagdieren, konijnen, vissen en vogels terugvinden. De keten blijft trouwens sterk groeien in ons land.

“We willen jaarlijks een tiental winkels openen in België. In Vlaanderen staan we al sterk, en ook in Brussel en Wallonië willen we dierenbaasjes nog meer op hun wenken kunnen bedienen”, benadrukt François Valdivieso, CEO van Maxi Zoo België. “Daarnaast willen we ons ook positioneren als een online trefpunt voor alles wat met huisdieren te maken heeft. Zelfs als er geen fysieke winkel in de buurt is, kunnen onze klanten op verkenning in onze webshop en op onze adviespagina’s.”

info@ruinemansgroup.com | ruinemansgroup.com
honden kauwsnacks plus presentatie. Diverse merken diepvriesvoer. Levend voer voor vissen, reptielen en amfibieën. Royaal aanbod aquariumplanten. 24/7 online bestellen, één leverancier, één factuur, altijd gemak en kwaliteit. Onze eigen chauffeurs bezorgen wekelijks met verwarmde bestelauto’s.
weten? Neem contact met ons op. 7
Meer

Omzet Belgische petcare-markt bedraagt circa 3,5 miljard euro

Het aantal huisdieren zat reeds in een stijgende lijn, maar de pandemie in 2020 en de lockdowns zorgden voor een forse toename van het aantal huisdieren. 53% van de Belgen bezit een huisdier en dit is een stijging van 10% tegenover 2018. Huisdieren zijn in ons land stilaan geëvolueerd tot een volwaardig lid van de familie. De markt van voeding en aanverwanten explodeert. In België wordt de totale omzet van voeding en benodigdheden (accessoires, speelgoed, verzorging, voedingssupplementen en medicijnen) voor huisdieren geschat op zo’n 3,5 miljard euro. Deze markt groeide de afgelopen 4 jaar met bijna 11% per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.500 Belgen van Shopperware in opdracht van handelsfederatie Comeos.

Door het feit dat de actieve bevolking thuis kwam te zitten en in min of meerdere mate sociaal geïsoleerd was, steeg vooral het aantal honden. Volgens de extrapolatie van de steekproef zijn er in België zo’n 1,6 miljoen honden, verdeeld over zo’n 1,3 miljoen hondenbezitters. Het bedrag, dat aan hondenvoeding wordt besteed in België, bedraagt 731 miljoen euro. Het groeiend aantal honden zorgde ervoor dat er in vergelijking met 2018 62 miljoen euro meer werd uitgegeven aan hondenvoeding. Ieder hondenbaasje geeft per jaar gemiddeld 549 euro uit aan hondenvoeding. Over het algemeen zitten vooral kleinere hondenrassen in de lift (Chihuahua, Maltezer en Shih Tzu ), maar ook de border collie is zeer populair. Het meest populaire hondenras anno 2022 is de Chihuahua. Een iets ander beeld stelde Comeos vast bij de evolutie van het

aantal katten. Het aantal daalde immers met zo’n 3% tot 2,3 miljoen katten. Belangrijk te vermelden is dat bijna 40% van de katten nog niet gechipt is. Opmerkelijk is dat de Belgen tijdens de pandemie ook meer dieren uit het dierenasiel adopteerden. Zo heeft de pandemie alvast voor deze honden en katten iets positief opgeleverd.

45% van de Belgische diereneigenaars koopt voeding en aanverwante categorieën in een onlineshop. Ter herinnering: in 2018 lag dit percentage slechts op 28%. Nog sterker: 17% van de baasjes kopen dierenvoeding uitsluitend online. De oorzaak van de sterke groei voor online is dat dierenvoeding vaak wordt gekocht in grote hoeveelheden en in grote mate vooraf wordt gepland. Gemiddeld koopt de bezitter van huisdieren ongeveer 17 keer per jaar voeding voor zijn dieren. Vooral tijdens de pandemie hebben nog meer consumenten de voordelen van e-commerce en thuislevering leren ontdekken. Ondanks de sterke groei van het e-commercekanaal schaft bijna de helft van de huisdiereigenaars hun producten aan in de supermarkt en de dierenspeciaalzaak.

Verse voeding is ook een niche voor huisdierenvoeding die aan populariteit begint te winnen. Iets meer dan 40% koopt weleens verse voeding en dit is een duidelijke stijging ten overstaan van de meting uit 2018. Ook de diensten voor huisdieren kennen een enorme opwaartse trend. Services, zoals dierenoppas, het uitlaten van huisdieren, dierenverzorging, dierenpension en zelfs dierentraining, vormen een grote opportuniteit voor de sector.

Nieuwe voorzitter voor FEDIAF

Tijdens haar congres deze zomer verwelkomde FEDIAF EuropeanPetFood haar nieuwe voorzitter, namelijk Rosa Carbonell, Hoofd Veterinary Advocacy Europe bij Nestlé Purina.

Ze zal samenwerken met het FEDIAF-team om de Europese huisdierenindustrie door de komende twee jaar te loodsen.

Rosa Carbonell beschikt over meer dan 20 jaar ervaring in de petcare-industrie. Daarnaast hielp ze de afgelopen jaren om de reviewcommissie van FEDIAF te sturen.

“Ik ben vereerd om de rol als voorzitter van FEDIAF op mij te nemen en ben mij bewust van de plicht om onze leden te vertegenwoordigen. Ik kijk ernaar uit om samen met het team ervoor te zorgen dat onze industrie kan voldoen aan de vraag van de 90 miljoen huishoudens in de EU naar veilig en voedzaam voedsel, dat bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van huisdieren. We zullen nauw blijven samenwerken met de EU-beleidsmakers zodat onze bekommernissen worden gehoord en in aanmerking worden genomen. Het is van cruciaal belang dat belangrijke wetgevingsbesluiten, zoals de discussie over het gebruik van dierlijke vetten van categorie 3, met voorzorg worden genomen en rekening houden met de volledige duurzaamheidscyclus die ook huisdiervoeding omvat.”

Diervoeding Tak overtuigt de Belgische dierenspeciaalzaken met kwaliteit en service

Interquell is een gerenommeerde Duitse producent van honden- en kattenvoeding, die het onder de merken Happy Dog, Happy Cat en Goood op de markt brengt. Hun honden- en kattenvoeding is ondertussen verkrijgbaar in 77 landen op 3 verschillende continenten. Alle recepturen worden wetenschappelijk onderbouwd samengesteld met zorgvuldig geselecteerde 100% natuurlijke ingrediënten. Al meer dan een decennium is de Nederlandse onderneming Diervoeding Tak de exclusieve distributeur van de merken van Interquell in België en Nederland.

Volgens Arian Tak van Diervoeding Tak vormt de eigen productie en ontwikkeling van kwalitatief petfood de grote sterkte van het Duitse familiebedrijf Interquell.

“Interquell produceert en ontwikkelt al zijn referenties op de eigen site in Wehringen, waardoor het de kwaliteit van zijn producten centraal kan plaatsen. Daarnaast communiceert het bedrijf eerlijk en transparant over de samenstelling van zijn honden- en kattenvoeding. Op de websites van de verschillende merken staan steeds uitgebreide productbeschrijvingen vermeld. Daar wordt in detail uitgelegd wat de eigenschappen van de voeding in kwestie zijn, welke ingrediënten ze bevat en hoe ze wordt geproduceerd. Ook op zijn verpakkingen hanteert de firma een volledige transparantie. Alle productclaims zijn trouwens wetenschappelijk ondersteund en bewezen. Interquell focust eveneens op productinnovatie. Zo lanceerde Happy Cat dit jaar nieuwe kattensnacks, wordt er nu ook vegetarische voeding geproduceerd en kreeg de verpakking een nieuwe look & feel. In 2021 werd de fabriek uitgebreid met een extra extruder (nu 5 in totaal), waardoor er dagelijks meer dan 1 miljoen verpakkingen worden afgevuld. De onderneming kweekt nu ook eigen insecten die het gebruikt als eiwitbron. Op die manier kan Interquell er zelf op toezien dat de kwaliteit wordt bewaard.”

Toenemende populariteit in België “Ook al is het geen evidentie om als Nederlands bedrijf de Belgische markt te betreden, toch slagen we er jaar na jaar in om de markpositie van Happy Dog en Happy Cat te versterken. In 2022 bijvoorbeeld boekten we in België een omzetstijging van ruim 20%. Om onze naamsbekendheid te bevorderen, nemen we deel aan hondenshows (o.a. Eurodogshow) en vakbeurzen (waaronder ANIDO). Tevens doen we actief aan sponsoring in een andere passie van mij en veel Belgen, namelijk het wielrennen. Zo fungeerden we dit jaar als hoofdsponsor in Baloise Ladies Tour en als sponsor van de leiderstrui in de SKM Ladies Tour. Daarnaast hebben we ook adviseurs op de baan in België”, aldus Arian Tak.

Meerwaarde voor de verkooppunten Uiteraard wil Diervoeding Tak zijn groei in ons land verder bestendigen. Daarom is het bedrijf steeds op zoek naar (familiale) dierenspeciaalzaken en tuincentra, waarmee ze een partnership kunnen sluiten. Die kunnen rekenen op de diverse, onderscheidende troeven die Diervoeding Tak aanbiedt. “In eerste instantie zijn we een familiale onderneming met een hart en passie voor dieren. We staan steeds 100% achter alle referenties die we verdelen. We dragen vertrouwen en een open, eerlijke communicatie hoog in het vaandel. We voeren een gevarieerd aanbod, waarbij we met Happy Dog, Happy Cat en Goood 3 hoogkwalitatieve merken presenteren. Bovendien omvat elk merk een breed assortiment dat afgestemd is op de

noden, de grootte en de leeftijd van elke hond en kat. Wat ons uniek maakt, is dat we bij Happy Dog en Happy Cat ook 3 verschillende prijsklasses hanteren. Dit maakt dat zowel de prijsbewuste eigenaars, als de baasjes die highpremiumvoeding verkiezen, een kwalitatieve referentie binnen onze merken vinden, die aan hun behoefte voldoet. Zeker in deze tijden waar de consument bewust nadenkt over zijn uitgaven, is dit een niet te onderschatten pluspunt. Voorts bevindt ons bedrijf zich in Roosendaal op een boogscheut van de Belgische grens, waardoor we onze Belgische partners snel kunnen beleveren. Die leveringen verzekeren we trouwens met eigen chauffeurs, die indien gewenst de producten zelf in het schap plaatsen”, beklemtoont Arian Tak.

Hoog serviceniveau

Diervoeding Tak biedt de verkooppunten trouwens meer dan alleen maar een mooie marge, maar ontzorgt hen volledig.

“Ter ondersteuning van de verkoop beschikken we over een brede waaier aantrekkelijk POS-materiaal. We voorzien ook een grondige opleiding, zodat de winkelmedewerkers van onze partners hun knowhow steeds kunnen verdiepen en ze de consument grondig kunnen adviseren en informeren over de gamma’s van Happy Cat, Happy Dog en Goood. Indien nodig kunnen we steeds snel en eenvoudig terugkoppelen naar het labo en de dierenartsen van Interquell, wat maakt dat we 24/7 alle vragen van onze partners en de eindklant kunnen beantwoorden”, besluit Arian Tak.

Diervoeding Tak info@happydog.nu Tel.: +31 (0)165378391 www.happydog.nu www.happycat-petfood.nl

Publireportage
8 9

What’s New

Katoos dierenvoeding: complete Muesli Mix voor alpaca’s

Alpaca’s werden de laatste jaren heel populair in België, waardoor deze markt een heel sterke groei kent. Alpaca’s zijn afkomstig van het Andesgebergte. Tijdens Europese winters krijgen ze te weinig zonlicht, waardoor naast gras en hooi een aanvullende dierenvoeding absoluut noodzakelijk is. Maar ook in andere perioden van het jaar krijgen alpaca’s het best aangepaste nutritionele ondersteuning. Het gloednieuwe merk Katoos brengt de meest complete Muesli Mix voor alpaca’s en lama’s op de markt. Het is een smaakvolle en zorgvuldig uitgebalanceerde cocktail van ingrediënten, die de dieren een optimale groei, kweek en conditie bieden. Daarnaast zorgen de mineralen en vitamines voor een gezonde huidbarrière. Bovendien zorgen de rijkelijk voorziene omega 3-vetzuren voor een glanzende, golvende vacht. Ook mooi meegenomen, de toegevoegde wortelstukjes, die veel bètacaroteen bevatten, hebben een positief effect op de vruchtbaarheid.

Katoos

Tel.: +32 (0)51203866 info@katoos.be www.katoos.be

Diervoeding Tak: Happy Dog Supreme Piemonte

Voor gevoelige fijnproevers met bijzonder hoge eisen is er het Happy Dog superpremium hondenvoer, gebaseerd op exclusieve en voortreffelijke ingrediënten van over de hele wereld. Zo zijn Italiaanse tamme kastanje en licht verteerbare eend zorgvuldig geselecteerd voor de receptuur van Happy Dog Supreme Sensible Piemonte. Deze glutenvrije droogvoeding zonder granen en aardappel is daardoor uitstekend geschikt voor honden met voedingsintoleranties. Het recept wordt aangevuld met natuurlijke ingrediënten waar het hele organisme van de hond van profiteert: lijnzaad, kruiden, appel en Nieuw-Zeelandse mossel. De brokken zijn optimaal op het gebit van middelgrote en grote hondenrassen afgestemd. Voor rassen tot 10 kg is Happy Dog Supreme Mini Piemonte verkrijgbaar.

Diervoeding Tak Tel.: +31(0)165378391 info@happydog.nu www.happydog.nu

Spectrum Brands: Vernieuwde Tetra EX plus externe filtersets

Een uitstekende waterkwaliteit is de beste manier om de gezondheid van vissen te ondersteunen, wat ook het belangrijkst is voor uw klanten. De vernieuwde Tetra EX plus externe filtersets hebben een verbeterde doorstroomcapaciteit, die kan oplopen tot wel 39%, terwijl het energieverbruik gelijk blijft. Hiermee blijft het aquariumwater kristalhelder en schoon, zodat uw klanten kunnen genieten van hun aquarium. De Tetra EX plus complete buitenfiltersets staat bekend om hun speciale meerkamerfiltratiesysteem, dat het aquariumwater tot 5 verschillende keren filtert. Meerdere verschillende filtermedia van Tetra, zoals filterringen, koolstoffilterstoffen, geavanceerd biologisch schuim, filterfloss en speciale BioBalls, zorgen voor kristalhelder water.

Spectrum Brands www.spectrumbrands.com

Producten in de kijker

Gebr. De Boon: Kattentoilet Mega Deluxe

De naam zegt het al: het is mega en deluxe! Deze Mega Deluxe-kattenbak zit vol opties en is ontzettend royaal. Met zijn 66x48x45 cm is dit toilet ideaal voor huishoudens met meerdere katten en/of grotere kattenrassen. Het toilet heeft een doorschijnende deur voor extra privacy en hygiëne. Dankzij de lage entree stapt de kat gemakkelijk binnen in deze ruime bak. Er is een verborgen opbergruimte met 10 kattenbakzakken en een schep. De Mega Deluxe beschikt over een koolstoffilter om geurtjes te verminderen. Verder beschikt hij over een handvat, een deur met het befaamde ‘flip-systeem’ van Moderna, die het schoonmaken van deze bak nog eenvoudiger maakt. Gemaakt met BPA-vrij, niet-giftig en +98% gerecycled premium plastic en beschikbaar in de kleuren cool grey en olive green.

Gebr. De Boon Tel.: +31 (0)183660822 info@deboon.nl www.deboon.nl

Diervoeding Tak: Adventskalenders voor hond en kat

Liefde is … samen prachtige momenten beleven. Dat weten ze bij Happy Dog en Happy Cat maar al te goed. Daarom introduceren ze, specifiek voor de feestdagen, speciale, limited edition kerstartikelen. Met de unieke adventskalenders tellen baasjes samen met hun hond of kat af naar kerst. Achter 24 deurtjes zijn evenzoveel lekkere, graanvrije snacks verstopt, in vier verschillende smaken en vormen. Honden genieten in de aanloop naar kerst van de Soft snack France, Africa en Montana en de meatsnack Rund. De Happy Cat Adventskalender is gevuld met Culinary LandEnte, de meatsnack Rund en Eend en de speciale Love Snack. Als dat niet smullen is! Verkrijgbaar voor € 14,99. Zolang de voorraad strekt.

Diervoeding Tak Tel.: +31(0)165378391 info@happydog.nu www.happycat-petfood.nl

ASP Pet, Care & Love: Terra Canis ‘Winter Love’

De winter staat voor de deur en kerst komt dichterbij. En omdat winter en kerst de tijden van liefde en culinaire gezelligheid zijn, heeft Terra Canis voor de viervoeters en hun baasjes een hele speciale verrassing bedacht: Terra Canis ‘Winter Love’is een exclusieve uitgave en voor een gelimiteerde tijd beschikbaar. Terra Canis ‘Winter Love’ is nu verkrijgbaar in blikken van 400g. Natuurlijk is deze graanvrije speciale editie, net als alle andere Terra Canis menu’s, exclusief gemaakt met 100% menselijke consumptiekwaliteit van alle ingrediënten. Winter Love met ganzenvlees, rode bosbessen, kastanje en winterse kruiden.

ASP Pet, Care & Love

Tel.: +32(0)15 681296 info@asp-pets.be www.asp-pets.be

10 11

Het beste uit de natuur voor jouw allerbeste Vriend!

Trixie: Indoorloopplank

De tijd met jouw seniordier is kostbaar. Met het oplopen van de leeftijd begint een nieuwe levensfase, die vaak gewijzigde eisen stelt. De praktische hulpmiddelen en nuttige accessoires van Trixie kunnen gezelschapsdieren daarbij ondersteunen. De indoorloopplank voor grijze viervoeters tot 70 kg ontlast gewrichten en de rug, bijvoorbeeld bij het klimmen op het bed of de bank. De uitklapbare, grote treden zorgen voor meer veiligheid bij oudere honden. De plank is inklapbaar en dus ruimtebesparend op te bergen (44 × 46 × 106 cm).

BSI: Diatosect P Pluimvee

Diatosect P Pluimvee is een heel fijn poeder ter bestrijding van bloedmijten (bloedluis) en vlooien. Het is een natuurlijk en efficiënte oplossing voor problemen met ectoparasieten (vlooien en bloedluis) bij kippen, ander pluimvee en in vogelkooien. Het bestaat uit diatomeeënaarde (fossiele, microscopisch kleine exoskeletten van algen) en is 100% van natuurlijke oorsprong. De insectendodende werking is gebaseerd op beschadiging van de waslaag van insecten (bv. bloedluis), die hen normaliter beschermt tegen uitdroging. Door deze buitenste beschermlaag te beschadigen, verliezen insecten sneller vocht en sterven ze meestal na 3 dagen door uitdroging. Diatosect P Pluimvee is ook effectief bij het bestrijden van de eitjes en larven van de bloedluis.

JBL: TempSet Unit L-U-W- Multi

Laroy Group: Smurfy drinkflessen

Geïnspireerd door de avonturen en personages uit de nieuwe Smurfen-serie werd er een tof, uniek en grappig assortiment ontworpen door duvoplus & The Smurfs. Deze leuke en kwalitatieve drinkflessen uit stevige kunststof zijn geschikt voor konijnen en knaagdieren. De aluminium drinktuit is voorzien van een dubbele kogel om lekken tegen te gaan. Een niet-temissen, smurftastic accessoire voor in het konijnen- en/of knaagdierenverblijf. Beschikbaar in 4 maten: 100ml, 250ml, 500ml en 1L.

Flamingo Pet Products: Composteerbare hondenpoepzakjes CARDUN

The Pots Company: Ecopots Venice 2

Dankzij de nieuwe Ecopots Venice 2, met een innovatief geïntegreerd watersysteem, is te veel water geven verleden tijd. Water toedienen kan makkelijk dankzij de stijlvolle opening aan de zijkant van de pot. De visuele controle van het waterniveau is op elk moment mogelijk. Wanneer de plant water nodig heeft, put ze uit het reservoir door natuurlijke capillaire werking. Bovendien helpt het waterreservoir het vochtgehalte te reguleren. Venice 2 is verkrijgbaar in 3 maten met een diameter van 20, 30 of 40 cm. Alle Ecopots-producten hebben een unieke, handgemaakte afwerking.

Met de nieuwe JBL TempSet Unit L-U-W Multi zijn alle drie de watt-sterktes gedekt en kan de terrariumliefhebber ook na aanschaf van de ene op de andere wattsterkte overschakelen, zonder de aankoop van een nieuw voorschakelapparaat. Het nieuwe JBLapparaat is bovendien compleet en klaar voor gebruik: van de stekker tot de hittebestendige fitting. Voor een eenvoudige en handige installatie is de kabel van een snelkoppeling voorzien. Deze nieuwe set is temperatuurbestendig tot 270 °C en voorzien van een veilig automatisch uitschakelsysteem en oververhittingsbescherming.

Laroy Group: Roestvrije metalen D&D HOME-waarschuwingsborden

Met deze waakborden denken ongewenste bezoekers wel twee keer na voordat ze bij je binnenkomen. De D&D HOMEwaarschuwingsborden zijn roestvrije, kwaliteitsvolle metalen borden met grappige teksten en een hondenafbeelding in afgewassen stijl. Ze toveren een glimlach bij elke voorbijganger! De borden zijn eenvoudig te monteren aan de ingang van een huis, poort, raam,... . De bordjes zijn beschikbaar in 14 verschillende hondenrassen en 4 talen, namelijk Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Deze Cardun-hondenpoepzakjes zijn bijzonder praktisch en zeer milieuvriendelijk. Ze zijn gemaakt van plantaardige en hernieuwbare materialen. Bovendien zijn ze 100% composteerbaar en microplasticvrij. De zakjes kunnen best koel en droog bewaard worden voor een langere levensduur. 1 rolletje omvat 25 zakjes met een sterkte van 15 micron. Een zakje meet 320 x 220 mm. Perfect dus voor hondenbaasjes die graag genieten van een zorgeloze wandeling en tegelijkertijd een hart hebben voor de natuur.

Dingonatura: Moments Cat

Dit nieuwe assortiment functionele en natuurlijke snacks draagt bij aan het welzijn van de katten en aan hun emotionele, digestieve en urinaire gezondheid. Ze zijn op een milieuvriendelijke manier geproduceerd en worden aangeboden in een recycleerbare monomateriaalverpakking. Er zijn drie soorten snacks: Moments Cat Calm, dat rust biedt en functionele ingrediënten, zoals kattenkruid, valeriaan en ginkgo biloba, bevat; Moments Cat Digest voor de spijsvertering, met gember en fenegriek.

Tot slot is er Moments Cat

Urinary op basis van veenbessen, alfalfa, peterselie en selderij.

13
Het hondenvoer met WOW effect. De volle kracht van de natuur voor een eerlijke prijs: Premium
geproduceerd
Complete menu’s met een duidelijke ingrediënten
granen,
conserveermiddelen
PetCo GmbH | 1160 Wien | +43 1 795 10 hello@wow.pet Follow us www.wow.pet wow.pet.de @wow.hundenahrung WOW Benelux, Van Ree BV Basisweg 48, 1043 AP Amsterdam +31 20 4486450 info@vanree.nl Benelux vertegenwoordiging:
hondenvoer,
in het groene hart van Oostenrijk.
vermelding, gegarandeerd zonder
varkensvlees,
en smaakversterkers.

Green maakt succesvolle comeback na corona-onderbreking

De coronajaren zorgden ervoor dat we terug meer interesse hadden voor onze eigen leefomgeving, dus ook onze eigen tuin. Met bijna 6.000 nieuwe zelfstandige tuinaannemers sinds de vorige editie van de vakbeurs Green in 2018 is het alvast een boost voor de groensector. Dat was ook te merken aan de opkomst tijdens deze nieuwe editie van Green. Maar liefst 9.595 professionele bezoekers deden inspiratie op tijdens de vakbeurs Green in Flanders Expo in Gent. Dat het alweer vier jaar geleden was dat Green, de tweejaarlijkse vakbeurs voor de private en publieke groensector, plaatsvond had natuurlijk alles met de coronaperiode te maken.

Positieve reacties

“Maar zowel aan het enthousiasme van onze meer dan 200 exposanten, als de massale opkomst van bezoekers, was duidelijk te merken dat de honger groot was. Wij zijn tevreden met dit geslaagde grote feest van de sector”, aldus een tevreden Jeroen Arnouts, Head of Event van Easyfairs, organisator van de expositie Green. Onder de 9.595 bezoekers was maandag ook Bartel Van Riet aanwezig om de groensector een hart onder de riem te steken.

“Mijn eerste indruk is sowieso fantastisch. Mijn gulzige zelve komt boven en ik wil overal meteen gaan kijken. Alles waar je interesse een beetje door aangewakkerd wordt, zit hier onder een dak. De tuinbouwsector kan maar een ding blijven doen en dat is innoveren en zichzelf blijven heruitvinden.”

Tijdens de nocturneopening van Green overhandigde Bartel Van Riet ook enkele aperopakketten aan de exposanten en had fijne gesprekken met de standhouders. Hij reikte tevens de 1.2.Tree Award uit. In de categorie ‘privaat project’ kwam boomkwekerij De Bruyn uit Begijnendijk als winnaar uit de bus. De Nederlandse boomkwekerij Van den Berk sleepte dit jaar zowel de 1.2. Tree Award voor het semi-privaat, als het publiek project in de wacht.

Op zondag tijdens de familiedag kwamen er maar liefst 451 kinderen mee met hun ouders om eerste ervaringen op te doen binnen de groensector. Dinsdag was het de beurt aan 448 studenten om nieuwe inzichten te vergaren en kennis te maken met hun leveranciers of werkgevers van de toekomst. Die dag pakte Green ook uit met de opening van een extra hal, Open Spaces, volledig in het teken van het creatief en innovatief inrichten van de publieke, open ruimte. Een succes, want deze derde dag lokte 2.584 bezoekers naar de vakbeurs Green.

“De sector floreert en dit werd meer dan ooit bevestigd door deze succesvolle editie van Green”, besluit Jeroen Arnouts, Head of Event van Easyfairs, organisator van de expositie Green.

De volgende editie van Green staat gepland van 22 t.e.m. 24 september 2024 in Flanders Expo Gent. Op de volgende pagina tonen we u een overzicht van enkele innovaties op de beursvloer.

Bio Services International

BSI presenteerde een 10-tal innovaties, waaronder een nieuwe meststofstrooier die de gebruiker een gelijkmatige verdeling garandeert. Clean Kill is dan weer een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen alle vliegende en kruipende insecten. De lijn FRAP, die lokaas, lokaasdozen en een muizenval omvat, is eveneens een opvallende nieuwigheid. Het lokaas, dat difethialone (0,0025%) als actieve stof heeft, is al dodelijk na één enkele opname. Met de gebruiksklare oplossing Anti-Groen RTU pakt men groene aanslag eenvoudig aan.

voor vlinders, voor lieveheersbeestjes, voor tuinvogels, bloemenweide en groenbemestermix. Alle referenties bevatten ook bodemverbeteraars om de ondergrondse biodiversiteit te stimuleren.

van de veengebieden, besloot het merk om potgrond zonder turf op de markt te brengen. Hierbij werd het turf vervangen door lokale of hernieuwbare grondstoffen uit de natuur of de bosbouw, zoals houtvezels, naaldschors, miscanthus, groencompost en dergelijke. Het nieuwe gamma omvat 4 verschillende producten, namelijk Universele Potgrond Turfvrij, Potgrond voor bloeiende planten & geraniums Turfvrij, Potgrond voor moestuin Turfvrij en bodemverbeteraar Turfvrij.

Edialux

De afgelopen maanden werkte deze onderneming hard aan een nieuwe look&feel van zijn verpakkingen. Deze zijn voortaan veel uniformer, waardoor Edialux als één sterk merk naar voor wordt gebracht. Nieuw was Bio-Pyrinsect, dat zowel in een spray- als ultravorm wordt aangeboden. Het betreft een 100% plantaardig product op basis van natuurlijke pyrethum met koolzaadolie voor de bescherming van groenten, fruit en sierplanten tegen een brede waaier aan insecten.

SealEco

Deze onderneming, die deel uitmaakt van Nordic Waterproofing Group, nam deel aan Green met de bedoeling om zijn naamsbekendheid in de kijker te plaatsen. SealEco is al ruim een halve eeuw actief op het vlak van EPDMrubberfolies. Daarnaast verdeelt de firma onder meer de gamma’s van Messner, Distri Pond, PondGard, ecoo, Pond Technics en ichiPond.

Compo

Met Compo Herbistop toonde deze exposant een compleet assortiment om onkruid en mos op paden, terrassen, opritten en tussen sierplanten te bestrijden. Dit gamma is vervaardigd op basis van pelargonzuur. Er worden zowel referenties in ready-to-use- als in concentraatvorm aangeboden. Daarnaast werd een nieuwe verpakking van Compo Progazon, de gazonmeststof met een indirecte werking tegen mos en onkruid voorgesteld.

Eeckhaudt

In de eerste plaats presenteerde deze firma onder het merk Verta een nieuwe Universele Potgrond Turfvrij, die vervaardigd is met organische en natuurlijke bestanddelen. Deze referentie bevat startmeststof en is dus gebruiksklaar. Ze is geschikt voor bloeiende en groene terrasplanten, tuinplanten, kruiden, groenten en bomen.

van zijn deelname aan de vakbeurs Green gebruik om zijn algemeen productaanbod, dat onder meer potgronden, bodemverbeteraars, meststoffen, graszaad, sierkeien en bodembedekkers omvat, in de kijker te zetten en voor te stellen aan de bezoekende tuincentra.

DCM

Deze exposant zette tijdens de beurs duidelijk in op biodiversiteit boven en onder de grond. In de eerste plaats introduceerde het een vernieuwd assortiment bloemenzaden. Er zijn zes varianten beschikbaar: voor bijen,

Evergreen Garden Care

Op deze stand stond een concept van Substral met turfvrije kwaliteitspotgronden centraal. Met het oog op het behoud

14 15
Toekomst sector verzekerd
Beursnieuws
Beursproducten
Van Israel Deze Oost-Vlaamse onderneming maakte

Dibevo University: Op naar de complimentprocedure

Stel dat een spreker zegt: “We zijn met zijn allen een stel azijnpissers omdat we kijken wat er NIET lukt.” Dan denk je niet meteen ‘wauw, wat een lekker verhaal om de dag mee te beginnen’. Maar dat pakte heel anders uit: de strekking was juist positief en er werd opvallend veel gelachen tijdens de eerste twee infotainmentlezingen op Dibevo University, het kennisevent dat op 9 oktober plaatsvond. Lachen om maar al te herkenbare situaties in het bedrijf met collega’s en klanten, hoe je daarop kunt reageren en hoe je je dierenspeciaalzaak leuker kunt maken voor jezelf, je medewerkers én je klanten. Want zeg eens: heb jij al een complimentenprocedure?

Tevreden gezichten

De organisatie kreeg ook zonder deze procedure veel complimenten over Dibevo University. Bezoekers vonden het over het algemeen een leerzame, leuke en gezellige dag met informatieve lezingen en lekker eten. En dit alles in een uitstekende sfeer. Ook de locatie kreeg een pluim en dat was natuurlijk extra fijn voor de organisatie, want Dibevo University stond aanvankelijk gepland in het grotere NBC in Nieuwegein dat in september door een brand werd verwoest. Gelukkig kon het complete event uitwijken naar het Hart van Holland in Nijkerk, weliswaar met minder bezoekerscapaciteit door de kleinere sub-zalen, maar het kon in ieder geval dóórgaan. Bijna 230 mensen bezochten het event, genoeg voor een gezellige bedrijvigheid.

Wat onderscheid je van de rest?

Logischerwijs waren bezoekers het meest enthousiast over de drie keynotesprekers Feike Cats, Jan van Setten en Victor Mids. “Echt briljant”, schreef een bezoeker. Deze sprekers wisten de zaal volledig te bespelen en gaven een onuitputtelijke reeks van humoristische leermomenten waar je soms ook even op moest kauwen. Zo stelde Van Setten een prachtige methode voor om achter het onderscheidende vermogen van je bedrijf te komen. “Vraag aan je klant: wat zou u het meeste missen als we vanwege doorslaand succes de zaak moeten sluiten?” Feike Cats kwam met de suggestie om niet alleen een klachtenprocedure in te stellen maar juist ook een complimentenprocedure, want daar worden medewerkers blij én enthousiast van.

Gepassioneerde deelnemers

Het leuke was dat het motto van spreker Jan van Setten (‘verwarrend eenvoudig’), ook deels van toepassing was op de zinderende presentatie van Victor Mids. De eerste illusies die Mids uitvoerde, bleken na uitleg hoe de truc in elkaar stak, minstens zo verwarrend eenvoudig. Maar eerlijk is eerlijk: dat veranderde al snel in ‘verwarrend ongelooflijk’. Bij de parallelsessies die in de middag plaatsvonden, was veel waardering voor de strakke organisatie en planning, al waren er bezoekers die nog liever langer waren doorgegaan om vragen te stellen en verder te discussiëren. ‘Als je daar op een vrije zondag toe bereid bent, dan kun je toch echt zeggen dat je passie voor je vak hebt!’, aldus organisator Dibevo.

KALENDER

Ambiente

Van 3 t.e.m. 7 februari 2023

Messe Frankfurt, Frankfurt (Duitsland) www.ambiente.messefrankfurt.com

Expozoo

Van 10 t.e.m. 12 maart 2023

Paris Expo Porte de Versailles, Parijs (Frankrijk) www.parisanimalshow.fr

Iberzoo+Propet

Van 15 t.e.m. 17 maart 2023

IFEMA Madrid, Madrid (Spanje) www.ifema.es/iberzoo-propet

Global Pet Expo

Van 22 t.e.m. 24 maart 2023

Orange County Convention Center, Orlando (VS) www.globalpetexpo.org

Zoomark International

Van 15 t.e.m. 17 mei 2023

Bologna Fiere, Bologna (Italië) www.zoomark.it

Wilt u uw beurs of event in onze beurskalender zien verschijnen, neem dan contact op met Evelien Desmyttere (magazines@inventmedia.be).

EEN COMPLEET ASSORTIMENT VOOR DE DOELTREFFENDE EN VEILIGE BESTRIJDING VAN ONGEDIERTE ! Jagershoek 13 B-8570 Vichte T +32 56 77 24 34 info@bsi-products.com bsi-products.com De troeven van op een rij: Bewezen doeltreffendheid Snelle werking Aanbevolen door de pro’s BIJ BSI N I EUWEN EXCLUSIEF NIEUW EN EXCLUSIE F   EEN MUST IN UW ASSORTIMENT! 30/08/2022 14:54 Puur, Versvlees Binnen 12maanduw volledige eigendom €105,- per maand Inclusief 10% korting op de eerste aankoop via uw groothandel. Voor meer informatie, neemt u svp contact op met: Danny Goossens Tel: 0470 48 20 62 Danny.goossens@farmfood.be www.farmfood.be Deze energiezuinige diepvriezer aanschaffen? 17
(Foto: doc. Norbert Waalboer Fotografie)

Duurzaamheid boven tijdens DIY,PRO & Garden 2022

De 35ste editie van DIY, PRO & Garden vond plaats op 5 & 6 september in Kortrijk Xpo. Het was een blij weerzien voor iedereen uit het doehet-zelfkanaal, de professionele en technische vakhandel en de tuinsector! De beurs vormde de ideale ontmoetingsplaats om nieuwigheden te ontdekken, inspiratie op te doen en de laatste markontwikkelingen te volgen. Met net geen 3.000 bezoekers waren de 137 exposanten positief over de kwaliteit van de contacten, de constructieve gesprekken en de genoteerde bestellingen. Duurzaamheid stond met de Green Deal centraal op de beurs alsook binnen het aanbod van de standhouders. De ingeslagen weg om het PRO-kanaal als 3de pijler van de beurs te maken bleek de juiste beslissing en zal verder uitgebreid worden. De volgende DIY, PRO & Garden staat alvast ingepland op 26 & 27 februari 2024.

Sustainability centraal

Duurzaamheid is een logische, maar ook noodzakelijke evolutie binnen de DIY, PRO & Garden-branche. Samen met het bedrijf Sustacon lanceerde de beursorganisatie de Green Deal op de beurs. Niet minder dan 20 aanbieders van doe-hetzelf producten en materialen voor de technische vakhandel hebben zich met producten, cases of bedrijfsprocessen aangemeld als deelnemer. Hiermee profileerden ze zich als inspirerende ‘duurzame’ ambassadeurs voor onze sector. Niemand minder dan Z.K.H Prins Laurent van België was van nabij betrokken bij het ontstaan van het initiatief en opende officieel het Green Deal-paviljoen.

2 beursdagen en kortere openingsuren

Op verzoek van de meerderheid van de exposanten werd DIY, Pro & Garden dit jaar voor het eerst op 2 (in plaats van 3) beursdagen gehouden. Een juiste keuze, zo bleek, want de beurs mocht deze editie net geen 3.000 bezoekers verwelkomen, wat betekent dat de helft van de bezoekers van de zondag gerecupereerd werd op 2 dagen! De ruime openingsuren van 11u tot 21u ’s avonds om een ‘afterwork bezoek’ mogelijk te maken, werden dan weer minder gesmaakt. Uit de eerste reacties bleek al snel dat de openingsuren té ruim waren en aangepast moeten worden voor toekomstige edities: van 9u tot 18u beurs, met aansluitend een netwerkevent tot 20u op de eerste beursdag. Dit betekent ook dat in de toekomst op maandag dezelfde openingsuren zullen gelden als voor de petcarevakbeurs ANIDO, die op die dag opnieuw overlapt, wat ideaal is voor een combinatiebezoek. Ruim 10% van de bezoekers van DIY, PRO & Garden en 15% van de ANIDObezoekers (vooral tuincentra en DIY-zaken met een ruim petcare-assortiment), maakten tijdens deze editie trouwens gebruik van de mogelijkheid tot combibezoek.

Save the date

DIY, PRO & Garden blikt dan ook terug op een geslaagd event en kijkt alvast uit naar de volgende editie, die in het voorjaar zal plaatsvinden, meer bepaald op maandag 26 en dinsdag 27 februari 2024 in Kortrijk Xpo.

Zoomark International wordt groter dan ooit

De internationale vakbeurs voor de huisdierenbranche, die van 15 tot en met 17 mei 2023 in BolognaFiere (Italië) plaatsvindt, lijkt nu al de grootste editie ooit te worden. Ruim 7 maanden voor de start van het event was de oorspronkelijk beschikbare beursoppervlakte al uitverkocht. Omdat toch nog veel ondernemingen interesse toonden om deel te nemen, werd besloten om ook hal 21 – die naadloos aansluit op de andere beurshallen – aan het beursplan toe te voegen. In vergelijking met voorgaande edities lijkt Zoomark 2023 nu al de grootste ooit te worden, met een oppervlakte van 60.000 m², verspreid over 6 hallen (21, 25, 26, 28, 29 en 30, plus de Mall Area).

De beurs wordt ook steeds internationaler. Momenteel is ruim 60% van de exposanten afkomstig uit het buitenland en dat cijfer blijft groeien. Aan Zoomark 2023 nemen naast de traditionele paviljoenen uit de VS, Canada, China, Groot-Brittannië, Tsjechië, India en Brazilie ook nieuwe delegaties deel uit Griekenland, Thailand, Iran en Mexico.

Eén van de blikvangers op de vakbeurs is het Pet Vision-gedeelte, waar een selectie van gloednieuwe producten wordt getoond. Hierdoor krijgen bezoekers inzicht in de megatrends die de petcaremarkt de komende jaren zullen beheersen. Aansluitend op deze zone zal het Zoomark-team een nieuwe wedstrijd in het leven roepen voor de beste producten die tijdens de beurs worden gelanceerd. Tijdens de editie 2023 viert Zoomark trouwens haar 20ste verjaardag, uiteraard voor een unieke beursbeleving zal zorgen.

18

Ecopots evolueert van goed naar geweldig

De huidige instabiele tijd weegt ook op tuincentra. Daarom wil The Pots Company zijn verkooppartners op diverse fronten helpen en zekerheid bieden. Dit gebeurt o.a. via een nog grotere ondersteuning en ontzorging op serviceniveau, een opvallend shop-in-shopconcept en communicatie via de sociale media.

Shop-in-shopconcept

Sinds zijn oprichting dynamiseert The Pots Company onder het merk Ecopots de wereld van potterie met potten en bloembakken, die in het oog springen door hun duurzaamheid, hun functionaliteit en hun tijdloos design. Om het Ecopots-verhaal optimaal te kunnen overbrengen op de consument, reikt The Pots company zijn partners nu een uitgebreide en sterke winkelpresentatie aan.

“Om voor Ecopots een perfecte branding en een juiste klantervaring op de winkelvloer te garanderen, ontwikkelden we een shop-in-shopconcept. Hierbij wordt het schap doordacht ingedeeld volgens een specifieke kleurvolgorde en de verschillende potgroottes. Bovendien optimaliseren we de aantrekkelijkheid van de presentatie via sprekende zij- en frontpanelen. Tevens is er een breed scala POS-materiaal verkrijgbaar om voor extra dynamiek in de winkel te zorgen en een goede rotatie te verzekeren. Ook dealers met een te beperkte oppervlakte om dit concept te integreren, bieden we uitgebreid presentatie-advies. Zo zijn onze partners verzekerd van een hoog rendement per m² en de consument van een herkenbaar en overzichtelijk gepresenteerd aanbod. Het is onze bedoeling om de Belgische tuincentra als echte vitrines voor het Ecopotsaanbod te laten fungeren. Zo willen we onze internationale klanten inspireren en aantonen dat een aantrekkelijke en doordachte presentatie een must is voor een goede rotatie”, benadrukt Sweder Vossen, Country Manager Benelux & South Europe.

Partners ontzorgen

“Dit jaar hebben we sterk geïnvesteerd in voorraadoptimalisatie, waardoor we onze dealers in 2023 een enorme leverbetrouwbaarheid waarborgen. Daarnaast willen we ons serviceniveau verder verhogen, zodat onze partners zich kunnen focussen op de verkoop. Via ons eigen team en een externe partner bezoeken we al wekelijks een 120-tal verkooppunten om bestellingen te noteren, advies te geven over presentatie, assortiment en eventueel het schap aan te vullen. Zo garanderen we de continuïteit en optimale presentatie van ons aanbod. Maar volgend jaar gaan we nog een stap verder. In een select aantal tuincentra zal een styliste de presentatie dynamiseren via een mix van planten, potten en decomateriaal om extra shopbeleving op de winkelvloer te creëren. Voorts komen er testpilots, waarbij Ecopots-medewerkers bij enkele verkooppartners

de consumenten zullen adviseren en begeleiden bij hun productkeuze tijdens bepaalde drukke weekends.”

Sociale media

Ecopots zet nu ook sterk in op dit kanaal om zijn verhaal over te brengen en te tonen waarom het een echte ‘love brand’ is. “Veel klanten, onder meer de millenials, informeren zich online voor ze in een fysieke winkel een plantenpot of -bak aanschaffen. Vandaar dat we een eigen team, samen met een extern professioneel team onder de arm namen, die dagelijks interessante content ontwikkelt die op sociale media-kanalen, zoals Instagram, Pinterest en in mindere mate Facebook wordt gepost”, schetst Sweder Vossen.

Innovaties 2023

Nieuwkomer Venice 2 is voorzien van een innovatief watersysteem, waardoor te veel water geven tot de verleden tijd behoort. Een stijlvolle opening aan de zijkant van de pot vereenvoudigt de watertoediening en maakt een visuele controle van het waterniveau continu mogelijk. Een andere interessante nieuwkomer is Ecopots Dubai. Het model combineert 3 verschillende potmaten op 1 schotel met geïntegreerde wielen. De bewatering gebeurt via de schotel, waarbij het water gelijkmatig zijn weg vindt naar de 3 reservoirs onder de potten. Tevens breidde Ecopots zijn kleurpalet uit met de tint ‘Pure White’.

Cosapots

Naast Ecopots presenteert The Pots Company een tweede merk, namelijk Cosapots. Kenmerkend voor deze exclusieve potten en plantenbakken zijn het groot formaat, de unieke materiaalkeuze, de sublieme afwerking en hun duurzame karakter. Deze unieke referenties worden met de hand in Vietnam vervaardigd en richten zich meer naar high-end tuincentra en de projectmarkt. Cosapots maakt ook deel uit van het project NOA outdoor living van de firma Renson, specialist in zonwering, ventilatie en buitenleefruimtes (zie ook pag.5, nvdr).

www.ecopots.eu

Publireportage
19

CLEAR POWER

Gebruiksgemak en efficiëntie (en kostprijs) bepalen keuze van de filterinstallatie

De kwaliteit en leefbaarheid van een aquarium staat of valt met de correcte werking van de filterinstallatie. Welke soorten aquariumfilters zijn er momenteel op de markt en hoe onderscheiden die zich van elkaar? En hoe kunnen we de klant daar het beste over informeren?

Twee groepen

Een rondvraag bij de fabrikanten/leveranciers van technische aquariumproducten leert ons dat er vele soorten aquariumfilters op de markt zijn. Allemaal beogen ze een mechanische, biologische en/of chemische filtering van het water. Globaal onderscheiden we twee grote groepen, met name interne en externe aquariumfilters. Beide ‘soorten’ worden in de eerste plaats gekozen op basis van de grootte van het aquarium en functionaliteit. Bij de interne filters zijn er verschillende benaderingen. Zo zijn er sponsfilters, hoekfilters, bodemfilters en ook modulaire binnenfilters te onderscheiden. Bij de externe onderscheiden we dan weer de ‘hang-on’-filters en de ‘pot’-filters (vaak ook gewoon ‘buitenfilters’ genoemd). De externe pot-aquariumfilters hebben als grootste voordeel dat ze over een groter filtervolume beschikken en bovendien onzichtbaar kunnen worden opgesteld. Dat biedt niet alleen voordelen naar het esthetische toe, ook het onderhoudsritme en de stabiliteit van het aquarium varen wel bij een kwalitatieve pot-filter. De inhoud van een grotere filterpot kan meer korven (lees: meer filtermaterialen) bevatten en levert dus betere prestaties op. In de meeste gevallen zijn de filtermaterialen ook inbegrepen. Ook de mogelijkheid tot verschillende soorten filtering strekt tot aanbeveling. Zo kan men een opeenvolging van filterkorven voorzien voor zowel mechanische filtering, biologische filtering als chemische filtering. Externe filters zijn over het algemeen zeer betrouwbaar en kunnen, indien goed onderhouden en schoongemaakt, zeer lang meegaan zonder achteruitgang in functie of efficiëntie. Uiteraard dient een goede filter een constant hoge doorstroomsnelheid en een laag verbruik

te combineren. Met het oog op de hallucinant hoge energieprijzen wint deze laatste factor steeds meer aan belang.

Trend naar gebruiksgemak

Het spreekt voor zich dat een adequate werking van doorslaggevend belang is. Maar ook ‘convenience’ speelt een grote rol bij de keuze van een filterinstallatie. Het is een stuk handiger om zo weinig mogelijk handelingen te moeten uitvoeren bij het onderhoud en terugplaatsen van de filter en zijn diverse onderdelen. Het op een veilige manier terug opstarten en een zeer korte tijdsspanne van inactiviteit zal bovendien het bacteriebestand ten goede komen. Logischerwijze is ook de beschikbaarheid van onderdelen en garantiebepalingen medebepalend voor de juiste keuze.

Gebruiksvriendelijkheid en zuinigheid zijn trends die steeds meer op de voorgrond treden. Zo zijn er innovaties geïmplementeerd die mede dankzij optimaal materiaalgebruik een hogere doorstroomsnelheid genereren met een gelijkwaardig en zelfs lager stroomverbruik. Extra functies zoals een aanzuighulp om de filter te starten, ventielen om de waterstroom nauwkeurig te regelen en een voorfilterfunctie om het onderhoud tot

www.tetra.net
New Tetra EX Plus Filter Techn
Clear Water Plug and play installatie Pre filter Voor aquaria tot 600L Verbeterde doorstroomsnelheid tot wel 39% 21
ology
Esthetisch oogt een aquarium met (verborgen) externe filter veel mooier –© Laroy Group/Tetra

een minimum te beperken, maken complete buitenfiltersets ideaal voor alle aquariumhouders.

Ook een ‘trend’ is dat, met het ook op comfort, meer en meer fabrikanten verwarming en UV integreren in de externe filters. Om het gebruiksgemak te verhogen, introduceren fabrikanten ‘plug & play’ installaties en ‘easy to open’ één-hendel-systemen. We merken dat de huidige trend ook meer en meer evolueert in de richting van digitale controle in de vorm van interface via een app.

Inkrimpende verkoop?

Externe aquariumfilters verdienen zonder meer de voorkeur, maar de waarheid gebiedt ons te zeggen dat volgens enkele producenten de verkoop van aquariumfilters, in het bijzonder buitenfilters, de jongste jaren eerder afgenomen is. Dat heeft niet alleen te maken met een kleine inkrimping van de markt van de aquaristiek, maar vooral door het stilvallen van het maatwerk in glas waar meestal externe filters worden geplaatst. Een belangrijke factor in die optiek is de opmars van grote ‘kant-en-klare’ aquaria. Terwijl het vroeger in dat segment nagenoeg alleen om kleinere bakken ging, zijn er vandaag ook modellen met een veel groter watervolume op de markt. Fabrikanten plaatsen daar hun eigen interne filtering in, zodat de bijbehorende filtermaterialen een wederverkoop kunnen opleveren.

Andere partijen geven dan weer aan dat de vraag naar buitenfilters wél is toegenomen, enerzijds door een groter aantal aquaria, anderzijds omdat mensen het beste uit hun aquarium willen halen. De grootste argumenten voor een toegenomen verkoop van externe filters zijn het grote gebruiksgemak en het feit dat dit type beduidend minder onderhoud vraagt. Dit impliceert minder bacterieverlies en dus een stabiel(er) draaiend aquarium zonder problemen of vissterfte. Sowieso spelen ook de aquariumgrootte en de aankoopprijs een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. De trend wijst meer in de richting van minder grote aquaria.

Op de winkelvloer

Hoe kunnen we de verkoop stimuleren en welk advies moet een dierenspeciaalzaak zeker verstrekken aan potentiële kopers? De filter is het hart van het aquarium. Des te meer filtervolume des te stabieler het aquarium zal zijn met een minimum aan problemen en dan komen we bijna automatisch uit bij externe filters zonder daarom te gaan beweren dat interne filters niet zouden werken. Door de betere werking van

buitenfilters (lees: een hogere doorstroomsnelheid en een betere afbraak en omzetting van schadelijke stoffen) is er minder vissterfte en duiken er minder algen op. Minder onderhoud betekent tijdsbesparing maar is, ondanks de initieel hogere aankoopprijs van de filterinstallatie, een investering die op termijn geld oplevert aangezien er minder curatief in moeten worden gegrepen.

De beste manier om buitenfilters te promoten, is door middel van praktische demonstraties met behulp van een showaquarium.

Daarbij kan men bijvoorbeeld ook wijzen op de voordelen van digitale oplossingen met wifi-functionaliteit. De dierenspeciaalzaak moet de juiste vragen aan de klant stellen om het beste product voor hun specifieke aquariumbehoeften te kunnen adviseren. Daarom is het belangrijk dat geschoold personeel onderbouwde informatie over de efficiëntie en kwaliteit van de producten kan doorgeven aan de klant.

De nieuwe EXPLOR modellen zijn ontworpen met aandacht voor de anatomie & ergonomie van de hond en zijn ideaal voor dagelijks gebruik of voor een groot outdoor avontuur! Alle producten zijn ontwikkeld op basis van testresultaten en jarenlange gebruikerservaring. Het zijn professionals in hun vakgebied en gepassioneerde hondenliefhebbers.

Het Ultimate Fit concept bestaat uit harnassen, halsbanden en leibanden, verkrijgbaar in 3 stijlen: classic, fashion en safety

CONTACTEER ONS: info@laroygroup.com | www.laroygroup.com IS EEN MERK VAN CLASSIC FASHION NEUTRALE KLEUREN DIE BIJ ELK HONDENRAS EN VACHTTYPE MATCHEN KLEUR- EN MATERIAALKEUZES GEBASEERD OP DE LAATSTE MODETRENDS SAFETY GO OUT & EXPLOR! REFLECTERENDE MATERIALEN VOOR EXTRA ZICHTBAARHEID IN HET VERKEER www.goexplor.eu COMFORT ERGONOMISCH VEILIGHEID SCAN MIJ! Geoptimaliseerde recepten conform actueel onderzoek In de natuur getest tijdens de JBL expedities Veel soorten bevatten insecten Uitsluitend natuurlijke kleurstoffen Handige doseerhulp in het deksel JBL PRONOVO Het nieuwe voer voor uw aquariumvissen www.jbl.de UNIEK VISVOER AANGEPAST AAN DE SOORT VOORSPRONG DOOR ONDERZOEK JBL expeditie Colombia 02-2022 JBL Az PRONOVO 92,5x272-NL.indd 1 18.07.22 09:24
22
sera
Tetra EX 1000 Plus complete buitenfilterset voor uitstekende waterkwaliteit
© Laroy Group/Tetra
UVC-Xtreme, efficiënte en energiezuinige buitenfilters van de nieuwste generatie – © sera
©
JBL CristalProfi e402 Greenline is een extreem geruisloze en compleet uitgeruste buitenfilter
JBL

Huisdieren zorgen voor veel momenten van blijdschap, plezier en genegenheid. Alleenstaande eigenaars bijvoorbeeld trekken zich op aan het gezelschap van hun geliefd dier. Maar soms zorgen ze ook voor angst en ongerustheid bij hun baasje. Katten bijvoorbeeld trekken graag eens op verkenning in de tuin van dichte (of zelfs wat verre) buren. Honden kunnen altijd schrikken van een ander dier, vuurwerk, een donderslag of dergelijke en het op een lopen zetten. Zeker als ze een tijdje wegblijven zorgt dit voor spanning en stress bij de eigenaar. Gelukkig kan men tegenwoordig een beroep doen op verschillende systemen om verdwaalde of weggelopen viervoeters op te sporen en hen vervolgens te verenigen met hun verontruste baasjes. Ook al worden veel systemen online verkocht, toch bieden ze ook kansen voor de dierenspeciaalzaken. Hierbij is het van belang om de consument glashelder te duiden hoe deze referenties zich van elkaar differentiëren en hoe ze exact werken.

Penningen

Een klassieker zijn de id-tags voor honden en katten. Ze zijn waarschijnlijk de eenvoudigste manier om het verloren gelopen huisdier snel en veilig terug thuis te brengen. De penningen kunnen in de winkel via een graveermachine gepersonaliseerd worden volgens de voorkeur van het baasje. Ook voor winkeliers zijn die id-tags interessant. Deze penningen blijven niet alleen populair bij de consument, door hun lage aanschafprijs worden er ook regelmatig nieuwe modellen aangeschaft. Hierdoor is een goede rotatie verzekerd. Hondenpenningen zijn immers uitgegroeid tot een echt modeverschijnsel. De verschillende leveranciers en producenten brengen één of zelfs meerdere keren per jaar een nieuwe collectie uit met kleuren en designs die op dat moment hip en trendy zijn. Een graveermachine en een display met leuke id-tags nemen bovendien niet zoveel

plaats in. Tegenwoordig zijn er al heel wat compacte modellen beschikbaar, waarbij het apparaat en het meubel met penningen in een mooi geheel worden verwerkt. Tevens zijn er toonbankmodellen beschikbaar. Het enige nadeel dat de penningen hebben, is dat ze pas hun nut bewijzen éénmaal het dier door iemand wordt teruggevonden. Ze leveren wel geen bijdrage om de vermiste viervoeter in kwestie te lokaliseren.

Trackingsystemen

De digitale technologie staat niet stil en raakt ook in de petcarebranche ingeburgerd. Dit leidde tot de opkomst van tracking- en gps-toestellen voor huisdieren. Die maken het voor de eigenaar eenvoudiger om na te gaan waar het dier zich bevindt of naar waar de verkenningstochten leiden. Er zijn verscheidene soorten apparaten op de markt, die elk gebruik maken van aparte technologieën. We zetten de voornaamste voor jou even op een rijtje.

Identificatie- en trackingsystemen
Renske.com DE VARIATIEBOXEN IN EEN NIEUW JASJE! Accountmanagers België Minka Hurkmans (Oost) +31(0)6 1988 9305 Merel Bongers (West) +31(0)6 8357 5804 Verkrijgbaar in 3 varianten! Vers gestoomde maaltijden 395g Nelson 24x395g Kate 12x395g Bobby 12x395g Kip, lam & kalkoen met eend Kip, lam & kalkoen met eend Kip, lam & kalkoen (graanvrij) © Tractive 24
voor huisdieren winnen aan belang

„ Radiofrequentie-trackers

Dit zijn apparaten die gebruikmaken van radiogolven om informatie tussen twee componenten te verzenden en te ontvangen om de locatie te bepalen. RF-trackers zijn compact qua vormgeving. Ze werken nauwkeurig, maar hebben maar een beperkte actieradius (vaak een honderdtal meter). Bovendien kunnen bomen of andere obstakels het signaal wel verstoren. Ze zijn niet afhankelijk van een mobiel netwerk of een gps, wat maakt dat er geen back-up is wanneer het signaal niet beschikbaar is. De gebruiker hoeft slecht het toestel te betalen, want er is geen abonnement vereist. De batterij heeft een lange levensduur, vaak tot een jaar.

„ Bluetooth-trackers

Een dergelijke tracker doet beroep op Bluetooth om verbinding te maken met de mobiele telefoon. Dit laat toe om huisdieren te lokaliseren wanneer ze zich binnen het Bluetooth-bereik bevinden. Dat is meteen ook wel hun grote manco, want hun actieradius bedraagt nauwelijks een 50 à 100 meter. Door hun klein formaat en licht gewicht is deze tracker eenvoudig in een halsband te integreren of eraan te bevestigen. De locatiebepaling is erg nauwkeurig. Ook de lange batterijcapaciteit wordt door de gebruikers gewaardeerd. Bluetooth is wel noodzakelijk om de tracker te doen werken. Verder zijn de functies voor huisdiereigenaars vrij beperkt, want deze toestellen werden in eerste instantie ontwikkeld om sleutels of een portefeuille terug te vinden.

„ Gps-trackers

Deze apparaten laten toe om in real time de locatie van een viervoeter te bekijken en de activiteit van het dier te monitoren. Ze versturen immers de locatiegegevens via een mobiel netwerk en vereisen dus een simkaart en mobiele dekking. Dankzij de constante, snelle updates weet de eigenaar steeds waar zijn/haar dier is. Bovendien is de actieradius van een gps-tracker onbeperkt. Voorts tellen deze toestellen vaak heel wat functionaliteiten. Zo kan men bijvoorbeeld dankzij de geschiedenisfunctie een duidelijk beeld krijgen van de routes die het huisdier vaak volgt. Vaak is het ook mogelijk om een veilige zone in te stellen: wanneer het dier die verlaat, ontvangt de gebruiker een signaal. Een groot nadeel van dergelijke toestellen is wel de beperkte batterijcapaciteit: na enkele dagen moet het toestel weer opgeladen worden. Aan GPS-trackers hangt meestal een behoorlijk prijskaartje. Bovendien werken ze ook op basis van een abonnement: ze maken gebruik van een mobiel netwerk om data te transfereren en die kosten worden via de abonnementsprijs gedekt. Wanneer een mobiel netwerk niet binnen bereik is, werken de toestellen ook niet.

Meer dan locatie bepalen

De gps-trackingsystemen doen meer dan alleen maar nagaan waar een huisdier vertoeft. Ze maken het tevens mogelijk om de activiteiten van het dier te monitoren en te vergelijken met andere honden/katten. Ook het slaapgedrag van de viervoeters in kwestie wordt vastgelegd en geanalyseerd. Hierdoor kunnen eigenaars zich een beeld vormen van de gezondheid en de conditie van het dier. Wanneer blijkt dat het dier plotseling veel minder actief is, kan dit wijzen op een eventueel gezondheidsprobleem en kan er snel door de dierenarts worden ingegrepen.

Werking grondig uitleggen

Zowel penningen als trackingsystemen mogen zeker niet ontbreken in het aanbod van een dierenspeciaalzaak. De eerstgenoemde producten vragen weinig duiding. Het volstaat om de klant te begeleiden naar het gewenste design of een trendy kleur. Trackingsystemen zijn toch een ander gegeven. Zoals hierboven geschetst werken deze toestellen volgens verschillende technologieën en systemen. Het komt er op aan dat het winkelpersoneel duidelijk schetst waarin de diverse toestellen/ merken van elkaar verschillen. Zo kan de klant het best bepalen welk systeem het best aansluit bij zijn/haar noden. Voorts is het essentieel om gedetailleerd uit te leggen wat de precieze werking van de toestellen is. Niet alle trackers zijn even gebruiksvriendelijk en bovendien is niet ieder baasje een techneut. Wanneer de koper niet duidelijk weet hoe het apparaat werkt, zal dit toch tot enige frustratie leiden. Hou er ook rekening mee dat de consument zich bij de aankoop van een trackingsysteem voornamelijk laat leiden door de compacte vorm, het gewicht, het gebruiksgemak en de prijs.

26

Barbecueën is veelzijdiger dan ooit

Het wordt voor tuincentra stilaan weer tijd om hun barbecue-assortiment voor komend jaar samen te stellen. Maar wat leeft er momenteel op het vlak van grillen? Welke accessoires mogen niet in jouw aanbod ontbreken en wat zijn de aandachtspunten op het vlak van presentatie? We zetten het voor jou allemaal even op een rij.

Terugval na de coronapiek

De coronapandemie bracht duidelijk ‘vuur’ in de verkoop van barbecuetoestellen. De verschillende lockdowns en de quarantainemaatregelen zorgden ervoor dat de consument veel meer tijd thuis en in zijn tuin doorbracht. Doordat er weinig andere mogelijkheden waren, zoals restaurant- en cafébezoeken, buitenlandse reizen en dergelijke, werd er gekozen om meer te leven, te genieten en aangename momenten te beleven in de eigen tuin. Hierdoor werd er niet alleen veel meer geïnvesteerd in de inrichting en de aankleding van de tuin, wat de verkoop van planten, bloempotten, tuinmeubilair en zwembaden bevorderde. Maar ook de handel in barbecues had daardoor de wind in de zeilen en noteerde een forse stijging van de verkoopcijfers, zowel van de toestellen als de bijhorende accessoires. De mensen (her) ontdekten immers hoe plezierig en gezellig het is om samen met het gezin, familie en vrienden (of met de knuffelcontacten tijdens de quarantaines) rond de barbecue te tafelen. Sommigen vonden zelfs een nieuwe hobby en gingen zich echt verdiepen in de kunst van het grillen. Bovendien opteerde de consument noodgedwongen voor trips en reizen in eigen land, wat dan weer een positieve invloed had

op verkoop van meeneemtoestellen en campingmodellen. Tevens was het tijdens de diverse lockdowns meestal mooi weer, waardoor er veel gelegenheden waren om de barbecue aan te steken. Ondertussen ligt die verkooppiek al weer achter ons. Dit jaar stelden de barbecuefabrikanten en -leveranciers vast dat de afzet duidelijk terugliep. Meerdere redenen liggen aan de basis van die daling. In eerste instantie is er het feit dat de doorsnee consument niet ieder jaar een nieuwe barbecue in huis haalt. De sterke verkooptoename in de afgelopen twee jaar zorgt dus dat een omvangrijke groep mensen nu niet onmiddellijk nood heeft aan een ander toestel. Daarnaast kunnen we er niet om heen dat de mensen momenteel veel bewuster nadenken over hun uitgaven. Dit hoeft ook niet te verwonderen nu de inflatie, de energiekosten en de prijzen van veel producten torenhoog is/zijn. Dit is uiteraard nefast voor het consumentvertrouwen, dat door de oorlog in Oekraïne nog een extra deuk kreeg. De prijs van een barbecue bedraagt al snel enkele honderden tot duizend euro(’s) en meer, naargelang het soort toestel. Wat maakt dat sommige consumenten hun aankoop voorlopig uitstellen. Bovendien constateren we dat er meer geld wordt uitgegeven aan zaken die tijdens de coronacrisis moeilijk(er) waren, zoals etentjes op restaurant, vrijetijdsbestedingen, verre reizen en noem maar op. Al die factoren wegen dan ook op de verkoop van barbecue(-accessoire)s.

Groeimogelijkheden in de diverse categorieën Het aanbod barbecues kunnen we in grote lijnen opdelen volgens de gebruikte brandstof, namelijk houtskool (waartoe ook de kamadotypes worden gerekend), gas en elektrisch. In welk van die 3 segmenten de voornaamste groei in de komende jaren schuilt, daarover lopen de meningen van de verschillende producenten en leveranciers uiteen. Sommigen geven aan dat de verkoop van houtskooltoestellen zal toenemen omdat die meestal iets goedkoper zijn in aankoop. Anderen verwachten dan weer

27

een stijging van het aantal verkochte gasbarbecues, omdat die uitblinken qua gebruiksgemak en soms als een echte buitenkeuken fungeren. Een tegenargument dat wordt opgeworpen is dat het hoge prijskaartje van veel gasbarbecues net de rotatie zal afremmen nu de gemiddelde consument minder budget spendeert aan een toestel. Een laatste groep ziet dan weer heel wat potentieel in elektrische modellen. Dit is enerzijds het gevolg van het feit dat het gebruik van gas- en houtskooltoestellen op steeds meer (openbare) plaatsen verboden wordt. Anderzijds is dat barbecuetype erg makkelijk aan te sluiten en te gebruiken. Bovendien merkt men dat de elektrische categorie op de Franse markt al goed ingeburgerd is, maar in andere West-Europese landen nog heel wat groeimarges heeft.

Speel in op deze trends

Het barbecuelandschap is continu in beweging en dat zorgt uiteraard ook voor evoluties in het aanbod. Uiteraard kunnen tuincentra niet om deze tendensen heen bij de samenstelling van hun assortiment. In de eerste plaats noteren we een terugkeer naar de roots van het grillen. Dit uit zich concreet in de aanhoudende opmars van open vuurbarbecues en vuurschalen die door middel van enkele accessoires eenvoudig tot barbecue kunnen worden omgevormd. Deze categorie speelt sterk in op beleving en dat wordt geapprecieerd door de consument.

Daarnaast verwachten bepaalde spelers de opkomst van de pelletgrill. In de VS, een land dat qua barbecueën vaak als trendsetter fungeert, kent dit type al een grote populariteit. Het combineert de voordelen van een gas- en een houtskoolbarbecue: de houten pellets zorgen de typische rooksmaak, terwijl er een volledige temperatuurcontrole wordt gegarandeerd. Dit maakt deze grill erg veelzijdig en dat weet de barbecueliefhebber te waarderen.

Voorts neemt ook de populariteit van de mobiele toestellen toe. De mensen willen niet alleen thuis genieten van het plezier dat

grillen en barbecueën biedt, maar ook wanneer ze op reis of aan het kamperen zijn. We zien ook dat de barbecues lichter en compacter worden, zodat de gebruiker ze eenvoudig kan verplaatsen, vervoeren, opbergen en reinigen. Veel grote grills zijn dan weer geconnecteerd en uitgerust met Bluetooth. Ze beschikken over diverse slimme functies en functionaliteiten, die het gebruiksgemak en het onderhoud bevorderen.

workshops georganiseerd, waar ook mensen zonder ervaring of grote kookskills kunnen leren hoe je correct lekkere grillgerechten kunt bereiden.

Gans jaar verkoop stimuleren

De verkoop van barbecues piekt volgens de meeste spelers in de maanden april, mei en juni, al voegen sommigen ook maart aan. Wanneer we goed weer hebben in het vroege voorjaar – zoals dit de laatste jaren vaak het geval was – komt de verkoop snel op gang.

Bovendien kan een mooie nazomer het barbecueseizoen verlengen.

Het is voor tuincentra aan te raden om vanaf februari reeds hun barbecue-assortiment uitvoerig uit te stallen, zodat de klant nog voor de mooie, warme dagen eraan komen zich een beeld kan vormen wat er leeft in de barbecuewereld en geïnspireerd wordt. Ook al piekt de verkoop in het voorjaar, toch is het interessant om ook in de herfst en de winter een (eventueel beperkter) aanbod te presenteren. Enerzijds raakt winterbarbecueën langzaam maar zeker ingeburgerd, anderzijds vertoeven we in de wintermaanden alsmaar vaker in de tuin of op het terras (al dan niet met terrasverwarming of rond een vuurschaal- of korf) en niets is aangenamer om dat te combineren met een lekker barbecuegerecht. Bovendien inspireer je zo de klant misschien tot de aankoop van een barbecue(accessoire) als leuk eindejaarsgeschenk. Zet in de wintermaanden zeker ook de rookovens in de kijker, want koud roken is een typisch wintergebeuren.

Beleving creëren

Een andere markante evolutie is dat de barbecue tegenwoordig voor veel meer gebruikt wordt dan enkel het grillen van vlees, vis of schaaldieren. Mensen willen echt buiten koken en gaan een grote variëteit aan maaltijden aan op hun barbecue bereiden. Pizza’s, wokschotels, stoofpotjes, soepen, desserts, op de barbecue of grill, het kan tegenwoordig allemaal en de consument doet het ook. Tevens experimenteren veel mensen op hun toestel met verschillende bereidingstechnieken, zoals roken, stomen of bakken. Dit maakt dat het aanbod accessoires de jongste jaren sterk uitgebreid is en die ontwikkeling zal zich zeker nog even verder zetten. Plancha’s, pizzastenen en -ovens, wok- en paellapannen, draaispitten, enzovoort mogen dus zeker niet in jouw aanbod ontbreken. Deze ontwikkeling leidt er eveneens toe dat de consument ook gezonder gaat barbecueën: er wordt niet meer overwegend vlees gegrilld. Groenten, vis en vleesvervangers vinden nu makkelijker en sneller hun weg naar de barbecue.

Nog een opvallende vaststelling is dat het thans veel eenvoudiger en toegankelijker is om tot een echte barbecue- of grillspecialist uit te groeien. Zo zijn er talrijke dedicated Facebook-groepen waar advies en tips gedeeld worden, zijn er tientallen podcasts waar de kunst van barbecueën en grillen grondig wordt besproken en kan je je op YouTube abonneren op verschillende kanalen waar de kunst van grillen gedetailleerd wordt uitgelegd en je keurig wordt getoond hoe je geraffineerde barbecuerecepten probleemloos kan bereiden.

Bovendien worden er tegenwoordig heel wat laagdrempelige

Bij de presentatie op de winkelvloer is het essentieel om in te zetten op sfeerschepping. Zorg dus zeker dat er enkele showmodellen op de winkelvloer staan opgesteld, geflankeerd door de bijpassende accessoires. De klant wil immers met de eigen ogen de troeven van elk toestel waarnemen en nagaan of die aan zijn/haar behoefte beantwoorden. Uiteraard is het niet altijd mogelijk om jouw ganse assortiment uit te stallen, maar bijvoorbeeld een catalogus (gedrukt of digitaal) ter beschikking stellen, kan helpen om een compleet beeld van jouw gamma te geven. De verschillende leveranciers en fabrikanten bieden trouwens voldoende POSmateriaal om hun producten duidelijk te kijker te zetten. Vaak beschikken zij ook over pancartes die de voornaamste eigenschappen van elk toestel duidelijk op een rij zetten. Dit is zeker handig, wanneer de medewerkers van de barbecueafdeling even niet beschikbaar zijn. Dan kan de consument toch al nagaan of het toestel aan zijn/haar verwachtingen voldoet.

Overzichtelijke opstelling Uiteraard is het belangrijk om een mooi en uitgevarieerd assortiment te presenteren, maar overdrijf zeker niet. Doordat het barbecueaanbod tegenwoordig erg uitgebreid is, is de selectie van het juiste model voor de klant geen evidentie. Plaats dus zeker geen overload aan toestellen, want anders raakt de consument zeker het noorden kwijt. Opteer bovendien voor een gestructureerde presentatie van de toestellen. Dit kan per merk of per brandstof. Een duidelijke signing en communicatie helpt om de consument wegwijs te maken in het aanbod.

Voorzie ook een goede begeleiding van de klant door jouw winkelpersoneel. Het klinkt cliché, maar laat hen zeker polsen naar wat men op zoek is. Op die manier kunnen jouw medewerkers het cliënteel optimaal adviseren. Voorts is het essentieel om voldoende tijd uit te trekken voor de opstelling van de presentatiemodellen. Doe dit niet overhaast, maar zorg dat ze er stabiel en robuust uitzien, zo niet is dit nefast voor de verkoop. Hou de afdeling ook netjes en stof de producten regelmatig af, want anders boeten ze na verloop van tijd in op uitstraling. Controleer nu en dan alle toestellen nog

correct opgesteld staan. Veel klanten raken de toestellen (of hun onderdelen) regelmatig aan en/of heffen deksels/accessoires op en plaatsen die niet altijd terug zoals hoort. Zorg eveneens voor dynamiek door regelmatig innovaties te introduceren en bespreek met leveranciers wanneer je bepaalde acties kunt organiseren. Een speciale promotie rond winterbarbecue kan bijvoorbeeld tijdens de kalmere herfst- en wintermaanden zeker lonen.

Zich als specialist profileren

Het aantal fysieke verkoopkanalen voor barbecue is beperkt, wat tuincentra de mogelijkheid biedt om zich als een echte expert te profileren. In eerste instantie komt het er dan op aan om een kwalitatief en breed assortiment samen te stellen dat beantwoordt aan de verschillende behoeftes van de consument. Let er wel op dat het aanbod overzichtelijk blijft voor het cliënteel. Stal zeker dus niet te veel modellen uit, ga na waar jouw klanten vooral naar op zoek zijn en speel daar op in. Ga ook kritisch kijken naar de omzet die de verschillende toesteltypes genereren en baseer je daarop om te kijken of je in het algemeen moet verbreden of je je beter specialiseert in bepaalde segmenten.

Daarnaast is een goede vakkennis noodzakelijk. Zorg dat je personeel weet waarover ze spreken en ze de noden van de klant kunnen koppelen aan het juiste toestel. Actief luisteren naar de consument en checken waar die naar zoekt, is essentieel om een succesvolle verkoop te garanderen. Op die manier zorg je er ook voor dat de klant terugkeert om bij jou bijbehorende accessoires of vervangonderdelen aan te kopen? De meeste leveranciers organiseren trouwens regelmatig opleidingen en workshops (fysiek of online) om de knowhow van jouw medewerkers op te frissen of te bevorderen.

Tot slot is het ook belangrijk om zelf actie te ondernemen. Organiseer nu en dan barbecuedemo’s en -workshops. Zo leren de klanten de mogelijkheden van de diverse toestellen en accessoires kennen waardoor je ongetwijfeld supplementaire verkoop genereert.

28 29

ONTDEK ONZE WEBSHOP MET MAANDELIJKSE PROMOTIES! ww w.asp -pets.be

ASP maakt met klantgerichtheid en kwaliteitsaanbod het verschil

ASP oftewel ‘Animal Special Products’ heeft het afgelopen jaar grote veranderingen ondergaan. Dankzij zijn gestage groei sinds de oprichting meer dan 20 jaar geleden, was het voor het bedrijf tijd om te laten zien hoe stevig het in zijn schoenen staat. Dit gebeurde aan de hand van een volledig nieuwe branding én het versterken van de IT, marketing en logistiek. Nu kan ASP zijn klanten een nog grotere meerwaarde bieden dankzij zijn online B2B-platform, maandelijkse promoties en een sterk aanbod.

ASP is exclusieve verdeler van M-PETS M-PETS biedt een totaalgamma aan exclusieve en innovatieve dierenaccessoires. Het onderscheidt zich door de hoge kwaliteit en doorgedreven innovatie van z�n producten voor dieren.

Jouw partner voor

assor timent op maat van kwalitatieve voeding & duurzame accessoires over tuigende verkooptips advies over nieuwste markttendensen de beste (na)ser vice

Ondertussen is het nieuwe logo van ASP helemaal geïntegreerd. Het vrolijke, verwelkomende beeld staat voor de kernwaarden “Pet, care & love”: vanuit de unieke band tussen mens en dier vormt de levenskwaliteit van onze huisdieren de absolute drijfveer van het bedrijf. ASP focust dan ook op langetermijnpartnerships met retailers, dierenartsen, kwekers en pensions.

De klant centraal Wat ASP altijd zo sterk heeft gemaakt, is dat het persoonlijk contact met zijn cliënteel hoog in het vaandel draagt. De vertegenwoordigers zijn dan ook gepassioneerd en staan graag voor je klaar met advies. Met zijn B2B-platform ‘www.asp-pets.be’ gaat ASP mee met de digitalisering en kunnen hun klanten ook rechtstreeks orders plaatsen. Je kan er eenvoudig de catalogus raadplegen, je historiek bekijken, je bestellingen volgen en facturen beheren. Op deze manier is de dienstverlening nog klantvriendelijker en efficiënter geworden. De huidige markt zorgt voor de nodige uitdagingen en ASP blijft evolueren en meedenken met zijn klanten. Zo kan de onderneming snel handelen en deze uitdagingen omzetten in oplossingen.

Een voorbeeld hiervan is het nieuwe magazijn dat vorig jaar in gebruik is genomen. De opslagcapaciteit werd meer dan verdubbeld en het kan op termijn nog opgeschaald worden naar 12.000m². Het voordeel voor de klanten is dat als ASP merkt dat grondstoffen of courante producten moeilijker leverbaar zijn, ze hun magazijn kunnen inzetten om voldoende (reserve)voorraad te garanderen. Op deze manier laat ASP zijn klanten niet in de kou staan en speelt het in op hun noden.

dat moment interessant is voor de viervoeters die bij hun klanten over de vloer komen. Op je profiel vind je niet alleen promoties terug, maar lees je ook over wat nieuw is in het aanbod en over de producten in de kijker. Toch meer interesse in een folder die je kan raadplegen? Deze kan je maandelijks via de ASP-vertegenwoordigers verkrijgen. Bovendien wordt deze automatisch via e-mail verzonden naar de vaste klanten.

Sterkhouders

Verder staat ASP ook voor een kwalitatief en prijsbewust aanbod van A-merken en alternatieven. De firma staat volledig achter de producten die het aanbiedt en werkt nauw samen met merken als M-PETS voor een totaalgamma aan exclusieve accessoires voor de viervoeter. Deze gaan van verzorgingsproducten tot speelgoed met specifieke doeleinden en van heerlijk zachte manden tot regenjassen en hikingschoenen voor de hond. Een ander innovatief merk dat wordt aangeboden, is Curli. Dit Zwitserse merk staat voor functionele design accessoires met als top product hun innovatieve kwaliteitsharnassen. Zo kan je vanaf december 2022 hun appel lederen harnas bij ASP bestellen, dat duurzaam en volledig vegan is. Een vaste waarde bij ASP is de honden- en kattenvoeding van CaroCroc. Hun producten bevatten geen conserveringsmiddelen of toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen en zijn populair bij verschillende retailers. Een sterke nieuwkomer is Terra Canis. Deze hondenvoeding is gemaakt van ingrediënten die voor 100% voldoen aan menselijke consumptie kwaliteit. Vraag zeker een login aan bij ASP om deze en alle andere topmerken te ontdekken.

+32 15 68 12 96 • info@asp-pets.be ww w.asp -pets.be

Een grote troef die ASP dankzij zijn nieuw platform aan zijn klanten biedt, zijn de maandelijkse promoties die je op je profiel kan terug vinden. Met één klik vanop je account kan je elke maand de ASPselectie van producten bekijken. Het bedrijf denkt steeds na over een gamma dat op

Vanuit ASP kijken ze uit naar wat de toekomst zal brengen. “We geloven in onze missie om samen met onze klanten voor dieren te zorgen, net zoals zij voor ons zorgen. Wij blijven ons inzetten om een kwaliteitsvolle, persoonlijke service te bieden aan al onze klanten en samen te groeien”, klinkt het.

Animal Special Products (ASP) 2270 Herenthout +32(0)15 681296 info@asp-pets.be www.asp-pets.be

Publireportage
a.
Graag meer informatie? ASP is verdeler van o
volgende A-merken:
31

Jonge onderneemster jaagt met hondenboetiek Absolutely Pawfect haar droom na

Ditmaal geen relaas van een grote dierenspeciaalzaak die al jarenlang meedraait in de branche, maar een interview met een jonge, ambitieuze starter over het realiseren van haar droom en het rollercoastergevoel dat dit met zich meebrengt. Begin november jl. opende de 26-jarige Magalie Aspeele haar hondenboetiek Absolutely Pawfect. Wat oorspronkelijk begon als een leuk idee tijdens de coronaperiode, groeide in eerste instantie uit tot een webshop en resulteerde nu ook in een fysieke winkel in Brakel. Daar kunnen klanten – vooral dog(mom)s - terecht voor leuke en originele hondenspulletjes, waaronder de bandana’s en bowties die ze zelf vervaardigt onder het exclusieve merk Absolutely Pawfect. Daarnaast organiseert deze enthousiaste spring-in-‘t-veld diverse events voor honden en hun baasjes en runt ze ook een fotostudio, die ze in hetzelfde pand als haar hondenboetiek onderbracht.

“Ik heb marketing management gestudeerd”, steekt Magalie Aspeele van wal. “Ik was heel ambitieus en dacht meteen een job te vinden. Die zoektocht liep echter niet van een leien dakje, waarna ik trajectbegeleiding bij de VDAB volgde. Mijn jobcoach merkte toen al op dat ik erg gedreven en ambitieus was en raadde me aan om een job als zelfstandige te overwegen. Ik was toen al bezig met fotografie als hobby en het leek me wel leuk om die activiteit in bijberoep uit te oefenen naast een vast beroep. Concrete plannen en ideeën had ik echter niet. Op een sollicitatiegesprek in december 2019 kreeg ik vervolgens te horen dat ik eigenlijk wel de perfecte kandidaat was voor de job, maar toch niet werd aangenomen omdat ik te veel ambitie had en toch snel een eigen zaak zou opstarten. Dat was voor mij de trigger om toch als zelfstandig fotograaf in hoofdberoep te beginnen. Bedoeling

was om me vooral op zwangerschaps- en hondenfotografie toe te spitsen, maar toen brak de coronacrisis uit en kon professioneel fotograferen plots niet meer. Een overbruggingspremie aanvragen wou ik niet, want ik wou geen financiële middelen in mijn schoot geworpen krijgen zonder dat ik effectief had gewerkt. Uitkijken naar een nieuwe bron van inkomsten was dus de boodschap.”

Eigen exclusief merk

Om de verveling tijdens de eerste lockdown tegen te gaan, besloot Magalie een bandana voor haar hond Silver te maken op de naaimachine van haar oma.

“Ik vond nergens een model dat mij kwalitatief kon bekoren, dus maakte ik die zelf. Ik postte het resultaat op Facebook. Hoewel ikzelf niet volledig tevreden was over mijn creatie, reageerden veel vrienden

erg enthousiast. In die mate zelfs dat ze vroegen om ook voor hen een exemplaar te vervaardigen. Uiteindelijk schafte ik me een industriële naaimachine aan – eigenlijk uit noodzaak want de tafelmodellen waren uitgeput, omdat iedereen stoffen mondmaskers begon te naaien – en zag mijn eigen merk van handgemaakte bandana’s en bowties het levenslicht: Absolutely Pawfect. De naam verwijst naar het feit dat ze volledig perfect zijn voor een hond. Daarna ben ik mijn creaties steeds gaan verfijnen en optimaliseren. Vervolgens besloot ik een webshop op te starten, waarbij ik gelukkig kon terugvallen op mijn studies Marketing Management. Naast mijn eigen merk kon de klant er ook exclusieve hondenproducten aankopen”, schetst Magalie Aspeele het ontstaan van haar exclusief merk en bijbehorende webshop.

Samenwerking met Tessa Wullaert Duurzaamheid, veiligheid en gebruiksgemak zijn de pijlers van het merk Absolutely Pawfect.

“Mijn bandana’s onderscheiden zich door hun hondvriendelijke en veilige sluiting. Ze zijn uitgerust met velcro, zodat ze op een betrouwbare manier kunnen worden vast- of losgemaakt. Bij modellen met een knoop is er altijd het risico dat de hond ergens aan vastraakt en het dier verstikt. Bij de ontwikkeling van elke collectie ga ik na wat mij typeert en welke modetrends er actueel zijn. Vervolgens ga ik op zoek naar stoffen die op beide aspecten inspelen. Ik werk steeds met Oeko-tex certified stoffen, want deze bieden de hond veel draagcomfort. Een echte eyecatcher was onze Italian Couture-collectie, gebaseerd op stoffen die eveneens door de Italiaanse haute couturemerken worden aangewend. De bandana’s kunnen trouwens ook op maat worden vervaardigd. Voor iedere collectie speur ik naar 2 à 3 honden die ik gebruik als fotomodel en die tevens ambassadeur zijn van de lijn in kwestie. Hiervoor doe ik steeds een beroep op viervoeters van klanten, die hun huisdier hiervoor kunnen inschrijven. Speciaal voor het recente EK vrouwenvoetbal ontwikkelde ik trouwens ook een voetbalcollectie voor honden en hun baasjes. Hiervoor sloot ik een exclusief partnership met de Belgische topvoetbalster Tessa Wullaert”, vertelt Magalie Aspeele.

Webshop én hondenboetiek Uiteindelijk zette Magalie Aspeele na verloop van tijd ook de stap naar een fysieke winkel. Deze bevindt zich op een locatie met veel passage, dicht bij een school en recreatiedomein De Rijdtmeersen, waar veel baasjes met hun

hond gaan wandelen.

“Bij de opstart van de webshop woonde ik nog thuis. Vervolgens verhuisde ik samen met mijn vriend naar Brakel. Pluspunt was dat ons huis een extra kamer telde, waar ik in alle comfort aan mijn creaties en bestellingen kon werken. Alleen bleek de combinatie moeilijk met mijn fotografieactiviteiten, die ik ondertussen weer opgestart had en zorgde dit vaak voor een praktische rompslomp. Hierdoor begon ik toch na te denken over een fysieke winkel. Dit pand was me al opgevallen toen ik hier voor het eerst langskwam, maar toen was er nog een kledingzaak gevestigd. Toen het vrij kwam, heb ik besloten om de sprong te wagen. Een andere locatie wat verderop was ook mogelijk, maar die kwam pas begin 2023 vrij. Ik wou echter snel schakelen, bang om alles te verliezen wat ik al had opgebouwd. Met de eigenaar van het pand heb ik een popupdeal kunnen sluiten: ik huur het pand voor een jaar en heb dus die tijdspanne om na te gaan of mijn fysieke winkel financieel rendabel is.”

Proberen en bijsturen Uiteraard zijn het nu geen evidente tijden om een fysieke winkel op te starten, dat besef leeft ook bij Magalie Aspeele.

“Sommigen verklaren me inderdaad wat gek. Maar ik heb niets te verliezen en heb veel over om mijn grote droom na te jagen. Bovendien kan ik rekenen op de steun van mijn familie en mijn vriend. Ik volg vooral mijn buikgevoel, maar als startende ondernemer is het toch ook een proces van trial en error. Ik heb al veel geleerd uit opbouwende kritiek en tips van klanten en andere ondernemers. Soms lijkt het of alles vanzelfsprekend is, maar dat is zeker niet het geval. Ik cijfer mezelf als persoon vaak weg voor mijn droom, wat

altijd evident is.”

Aanbod

met eigen touch

Het pand is eigenlijk in twee delen opgesplitst: aan een zijde is er de hondenboetiek, aan de andere de fotostudio en het naaiatelier.

“Bij de inrichting heb ik beleving centraal geplaatst. De aangename, luxueuzere setting maakt dat het cliënteel hier echt kan onthaasten en dat ook hun viervoeters zich meer dan welkom voelen. Speciaal voor de honden is er bijvoorbeeld een ballenbad. Ik maak ook echt tijd vrij voor elke klant, zodat die in alle rust de gewenste producten kan passen of uitproberen. Ik probeer ook steeds de verwachtingen van de klant te overtreffen. Differentiatie staat centraal in mijn aanbod. Naast de referenties van Absolutely Pawfect vindt men hier tal van leuke accessoires. Ik probeer echt een FOMO-gevoel op te roepen: wat de consument hier koopt, zal hij/zij elders niet (snel) vinden. De klant weet die unieke oplages te appreciëren, ook al zijn die meestal wat duurder. Het vinden van exclusieve producten vormt uiteraard een uitdaging. Ik werk vooral samen met

32 33 Op bezoek bij
niet

kleine bedrijven en producenten. Ik ben bijvoorbeeld een exclusief verkooppunt van Gutsy, een jong bedrijf dat kwalitatief hondenvoer op basis van insecten vervaardigt. Honden kunnen het trouwens ook proeven in de winkel. Nog een blikvanger is onze snackbar, waar de klant zelf zijn snacks kan scheppen. Tevens tracht ik op de webshop en in de fysieke winkel een enigszins verschillend assortiment te voeren, al zijn er uiteraard overlappingen”, verduidelijkt Magalie Aspeele.

Vooral dogmoms als doelgroep “Ik kan me vereenzelvigen met de meeste van mijn klanten. Zowel op de webshop als in de boetiek komen vooral hondenmama’s – al zijn hondenpapa’s uiteraard ook welkom – tussen 18 en 35 jaar over de vloer. In de winkel komen veel lokale consumenten langs, al zijn er regelmatig ook klanten die er een autorit van een uur of langer voor overhebben om hier te shoppen. De webshop heeft uiteraard een grotere reikwijdte en trekt veel shoppers uit de provincie Antwerpen en zelfs Nederland. Veel klanten leren Absolutely Pawfect kennen via sociale media, waar ik erg actief op ben. Ondertussen is er een echte community ontstaan die mijn merk, webshop, winkel en honden volgen. Vaak communiceer ik trouwens met klanten via de accounts van onze honden”, lacht Magalie Aspeele.

Diverse events

Magalie Aspeele organiseert ook enkele evenementen voor haar klanten en hun viervoeters.

“Ik ben met die evenementen begonnen omdat ik door mijn webshop weinig contact had met mijn cliënteel. Ik wou de klanten ook persoonlijk leren kennen, zo weet ik ook goed wat er bij hen leeft. Elk jaar is er een Kerstnocturne, een Paaseierenzoektocht en een Hocus Pocus-wandeling. Bij deze activiteiten betrek ik ook andere (h)ondernemers. Dit zijn allemaal kleine zelfstandigen (vaak in bijberoep) die authentieke producten voor honden aanbieden. Die kunnen dan op het event door de deelnemers worden aangekocht. Onze laatste wandeling was uitverkocht en verwelkomde 200 baasjes en ruim 250 à 300 honden. Daarnaast organiseer ik regelmatig playdates voor honden: baasjes ontmoeten dan elkaar om hun viervoeters met elkaar te laten spelen. Soms krijg ik de vraag of ik met die events geen goed doel wil steunen. Dat doe ik niet, maar ik opteerde voor een andere aanpak. Ik heb een Horeca Box van het merk Lena & Lou aangeschaft. Deze bevat hondensnacks die door mensen met een verstandelijke beperking worden vervaardigd. Bij elke bestelling op de webshop steek ik zo’n snack en een flyer van het initiatief. Zo krijgt dit goed doel de aandacht die het verdient.”

C M Y CM MY CY CMY K 34

Verkoop terrariumsubstraat vraagt kennis

Om reptielen, amfibieën en ongewervelden een aangenaam en comfortabel verblijf in een terrarium te garanderen, is het noodzakelijk om een kwalitatief substraat – vaak zelfs een mix van diverse types – op de bodem aan te brengen. Bovendien laat het toe om de habitat van het dier in het wild na te bootsen. Tegenwoordig is een breed scala aan substraten beschikbaar, elk met specifieke kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Een goede begeleiding van de klant door de dierenspeciaalzaak is in deze categorie dan ook een must.

Het aanbod terrariumsubstraten is tegenwoordig erg omvangrijk. Dit hoeft ook niet te verwonderen. De terrariumliefhebber wil telkens de natuurlijke habitat in het wild van zijn/haar dier(en) in kwestie nabootsen en inspelen op de specifieke noden en behoeftes die het dier heeft. Aangezien de talloze biotopen wereldwijd enerzijds en het uitgebreide aanbod reptielen, amfibieën en ongewervelden dat als huisdier wordt gehouden anderzijds, is het logisch dat er een brede variatie aan terrariumsubstraten beschikbaar is. In principe worden er twee types terrariumsubstraten aangewend: de artificiële referenties en de natuurlijke producten. De eerste categorie omvat onder meer absorberend papier, krantenpapier, plastic, metalen rooster, enzovoort. Deze substraten worden voornamelijk door kwekers en dierenartsen gebruikt. Ze zijn erg goedkoop en makkelijk te reinigen. Nadeel is uiteraard wel dat ze niet in de natuurlijke biotoop van het dier passen, vandaar dat ze door echte terrariumliefhebbers weinig worden gebruikt. En laat die eigenschap nu net het grote pluspunt zijn van natuurlijk terrariumsubstraat. Tegenwoordig zijn er voor terrariumliefhebbers wel kunstmatige matten beschikbaar die vervaardigd zijn uit gerecycleerd plastic. Deze referenties zijn erg onderhoudsvriendelijk.

Voornaamste soorten natuurlijk substraat

We zetten hieronder even de meest noemenswaardige eigenschappen en toepassingen van enkele courante natuurlijke substraten op een rijtje.

„ Hout(vezels): Bij slangen en schildpadden wordt vaak voor houtvezel als substraat geopteerd. Ook voor het transport van reptielen is het ideaal. Belangrijk bij dit substraat is dat het hars- en stofvrij is. Dit laatste kan worden getest door de bedding in een glas te doen en er vervolgens hard mee te schudden. Het residuele stof zal aan het glas blijven kleven en geeft zicht op de hoeveelheid aanwezig stof. Kwalitatieve houtbedding wordt verhit om het te ontdoen van bacteriën, parasieten en schimmels en om de absorptiegraad te bevorderen. Er worden

„

diverse houtsoorten aangewend als bodembedekking in een terrarium. Elk beschikken ze over specifieke eigenschappen. Beukenhout bijvoorbeeld valt op door zijn veelzijdigheid en is daardoor geschikt voor de meeste reptielen. Het leent zich voornamelijk voor dieren die in een droge of halfvochtige biotoop leven. Wanneer het volledig doorweekt wordt, bestaat de kans wel dat het gaat schimmelen. Ook espenhout wordt heel vaak aangewend. Zeker bij slangen is het erg populair, aangezien het bevorderend is voor het natuurlijke graafgedrag en het ook bij ingraven zijn vorm behoudt. Tevens is het sterk absorberend en neemt het makkelijk geuren op. Schors vormt dan weer een perfect substraat in bos- en tropische omgevingen. Het is zowel voor een droge als natte omgeving geschikt. Populair binnen schors is bark dat over een mooie uitstraling beschikt, maar wel minder absorberend is.

Dennenhout wordt soms ook aangeboden, maar bevat vrij veel hars. In combinatie met ammoniak uit de uitwerpselen van de terrariumdieren kan hars eventueel lijden tot irritatie van de luchtwegen. Tegenwoordig noteren we dat er voor grondstoffen uit duurzame bosbouw wordt gekozen. Veel producten dragen dan ook een ecologisch label, zoals FSC of Rainforest Alliance.

Humus: Deze bedding is erg geliefd bij kleinere reptielen en amfibieën, die in een tropische omgeving leven. Ook voor spinnen en landschildpadden is het heel geschikt. Het is tevens een ideaal product voor een beplant terrarium. Het kan zowel in droge als natte omstandigheden worden gebruikt. Deze bedding laat een natuurlijk bodemleven toe. Wanneer de verhouding tussen ventilatie en luchtvochtigheid in het terrarium echter niet correct is, bestaat de kans dat dit substraat gaat schimmelen of rotten.

35
© Kinlys Group © Trixie

„ Klei: Dit substraat is vaak terug te vinden in een woestijnterrarium, ook al houdt het goed vocht vast. De dieren kunnen er immers makkelijk natuurlijke holtes in graven. Nadeel is wel dat het snel hard wordt, waardoor het minder onderhoudsvriendelijk is.

„ Kokos(vezel): In terraria waar een hoge vochtigheidsgraad noodzakelijk is, vormt dit een ideale bodembedekking. Kokos absorbeert immers voortreffelijk vocht en houdt het goed vast. Het gaat ook niet snel schimmelen of rotten. Daarom kiest men het vaak voor tropische regenwoudterraria. In een palludarium dient het vaak als toplaag om planten in te laten groeien. Nog een bijkomend pluspunt is dat kokos over een natuurlijke uitstraling beschikt.

„ Mos: Dankzij dit substraat is het bijvoorbeeld mogelijk om vochtige plaatsen in een terrarium te creëren. Het is erg geschikt voor tropische terraria en bij de meeste amfibieën. Omdat mos vaak vochtig is, vormt het een ideale plek voor sommige reptielen om daar hun huid af te werpen. Bovendien leent het zich perfect om een natuurlijke omgeving na te bootsen.

„ Strokorrels: Deze zijn van nature zacht, waardoor ze ideaal zijn voor schildpadden en veel slangen- en hagedissensoorten. Ze zijn zowel in vochtige als droge biotopen toepasbaar.

„ Zand: Deze bodembedekking wordt voornamelijk toegepast in woestijnterraria. Ze zijn leverbaar in diverse soorten kleuren en korrelgroottes. Kenmerkend voor dit substraat is dat het snel uitdroogt onder de terrariumlampen. Hierdoor is het uiterst geschikt voor woestijndieren die een lage luchtvochtigheid verkiezen. Vraagt de natuurlijke habitat om een hogere luchtvochtigheid, dan is zand minder ideaal. Er zijn diverse soorten zand beschikbaar. Rivierzand is bijvoorbeeld erg budgetvriendelijk, woestijnzand valt dan weer op door zijn fijne korrel. Er wordt ook zand uit 100% calciumcarbonaat aangeboden. Het is verteerbaar mocht het per ongeluk worden ingeslikt. Belangrijk is dat het zand stofvrij en kleurvast is. Tevens bevat het best fijne korrels die het dier niet beschadigen, wanneer het per abuis naar binnen wordt gehapt. De kwaliteit van het zand is te controleren door een beperkt volume in een potje water te zetten en het 24u te laten staan. Daarna zal de helderheid van het water veel zeggen over de kwaliteit. Eventueel kan het water nog op afvalstoffen, zoals fosfaat en nitraat, worden getest.

Aankoopcriteria consument

Bij de keuze van een substraat stellen we vast dat de terrariumliefhebber zich steeds meer laat leiden door de behoeftes van het dier en zijn natuurlijke habitat in het wild. Daarnaast speelt de natuurlijke uitstraling van het product een rol. Uiteraard kijkt de consument ook naar de prijs en zoekt die vaak budgetvriendelijke referenties. Wijs het cliënteel wel op het feit dat die niet altijd per se een goede/veilige

oplossing zijn voor het dier. Bij zand kopen sommige consumenten bijvoorbeeld speelzand in en dhz-zaak, maar in principe niet geschikt voor terrariumdieren. Tegenwoordig merken we bij terrariumsubstraten meer belangstelling voor de aspecten duurzaamheid en natuurlijkheid. De meeste beddingsoorten hebben sowieso al een natuurlijk karakter, maar dit betekent niet altijd dat ze daarom uitblinken qua sustainability: het valt bijvoorbeeld niet altijd te achterhalen hoe de producten werden ontgind en getransporteerd. Bij hout stellen we wel vast dat er meer wordt gekozen voor producten uit verantwoorde bosbouw.

Kennis essentieel

Niet alle terrariumeigenaars zijn goed op de hoogte welk substraat ze voor hun dier nodig hebben. Degelijk advies op de winkelvloer is dus zeker een enorme meerwaarde. Een infografic bij het schap, waarop de belangrijkste eigenschappen van elk substraattype staan vermeld, kan helpen om de klant eenvoudig en snel te informeren. Wie daarnaast terraria met levende dieren op de winkelvloer installeert, kan de consument inspireren over de mogelijkheden met (verschillende types) bedding. Winkelpersoneel met kennis van zaken over de eigenschappen en toepassingen van de diverse substraten is echter een duidelijke meerwaarde. Zij kunnen bovendien gerichte vragen stellen aan de klant, zodat ze weten waar die naar op zoek is. Uiteraard is het type reptiel of amfibie bepalend in de keuze. Een jungledier vereist andere substraten dan een woestijndier. Peil daarnaast naar andere cruciale factoren: de gewenste luchtvochtigheid, natuurlijke of kunststofplanten, vaste habitat vs tijdelijke quarantaine vs opkweek-setup, enzovoort. Enkel door voldoende info te verzamelen, weet je welk substraat het meest geschikt is.

Zoals reeds aangegeven laten veel consumenten zich leiden door de uitstraling van het substraat. Wijs de klant er echter op dat dit geen doorslaggevende factor mag zijn. Het belangrijkste is nog steeds het dier een habitat aan te bieden, die afgestemd is op zijn noden en waardoor de gezondheid en het welzijn van het dier wordt bevorderd. Wijs de klant er ook op dat er in een terrarium verschillende substraten kunnen worden gebruikt. Hierdoor creëert men variëteit qua terrein, vochtigheidsgraden, een afwisseling tussen nest- en graafplekken, enzovoort. Hierdoor krijgt het dier meer kans om zijn natuurlijk gedrag te tonen. Om hun kennis en expertise op te bouwen, kunnen verkooppunten uiteraard terugvallen op het advies van de verschillende merken. Laat je wel niet puur leiden door verkooppraatjes, maar wees kritisch.

36
© Zoo Med

Passion for Animals presenteert

Millamore: een nieuw tijdperk voor houtsnippers

Al verschillende jaren worden houtsnippers gebruikt als reptielenbedding, maar niet alle commercieel beschikbare houtsnippers zijn hiervoor geschikt. Bij Passion for Animals wordt sinds enkele maanden het merk Millamore verdeeld, een nieuw merk espenhoutsnippers dat perfect de noden van een goede reptielenbedding dekt.

Het merk van houtsnippers Millamore kwam origineel op de markt als beddingmateriaal voor kleine knaagdieren. Omwille van de hoge kwaliteit en de ruime inzetbaarheid groeide het merk al snel uit tot de favoriete bedding van verschillende dierenlabs. Dit bracht met zich mee dat het merk steeds strenger en strenger werd gecontroleerd, wat zorgde dat de gunstige eigenschappen en kwaliteit van de producten enkel maar verbeterde. Ondertussen is Millamore uitgegroeid tot één van de beste merken natuurhoutbeddingproducten die voor knaagdieren, vogels én reptielen wordt gebruikt. Hieronder zetten we voor u graag uiteen waarom.

en het gebruikte hout is uitsluitend afkomstig uit FSCgecertifieerde bossen, wat garandeert dat deze firma verantwoord en duurzaam bosbeheer toepast. Bovendien werkt het bedrijf op biobrandstoffen en hanteert het een afvalvrij productieproces. Verpakt in een eco-vriendelijke en volledig recycleerbare verpakking, is Millamore dus naast de beste keuze voor je huisdier, ook nog eens één van de weinige beddingproducten op de markt die op een ecologisch verantwoorde manier worden geproduceerd.

Millamore, ook voor de reptielenafdeling

Unieke eigenschappen van premium natuurhoutbedding samen in één product

Zoals algemeen geweten, adviseren dierenartsen en dierenspecialisten wereldwijd om qua dierenbedding geen gebruik te maken van houtsoorten die veel hars bevatten. Espenhout wordt vaak als de ideale keuze naar voren geschoven. Het bevat nagenoeg geen hars. Bovendien is het espenhout van Millamore vrij van chemische additieven of restanten van de hout- en/of papierindustrie, wat niet van alle commercieel beschikbare beddingproducten kan worden gezegd. Vers espenhout, zoals dat van Millamore, vormt dus een goede basis voor een natuurbeddingproduct van hoge kwaliteit.

Millamore-bedding heeft tevens een zeer goed absorptievermogen van 1:3. Zowel geur als vloeistoffen worden heel goed geabsorbeerd. De producten zijn in laboratoria uitvoerig getest op meer dan 200 verschillende punten. In combinatie met hun hittebehandeling boven de 100°C zorgt dit ervoor dat de bedding van Millamore pathogeen-, schimmel- en micro-organismevrij is. De bedding is ook stofvrij gemaakt (slechts 0.1% residueel stof, terwijl klassieke beddingmaterialen soms tot wel 20% stof kunnen bevatten). Dit beschermt de luchtwegen van onze dieren en voorkomt allergieën bij mens en dier. De ammoniakbindende capaciteit bleek in een vergelijkende studie van verschillende houtbeddingproducten bij Millamore wel drie maal hoger te liggen dan de andere houtbeddingproducten in de test.

Tot slot zet de onderneming achter Millamore zich ook zeer sterk in voor de natuur en profileert het zich als een groen bedrijf. Hun activiteiten zijn ISO-gecertificeerd

Om alle bovenvermelde redenen koos Passion for Animals dit beddingmateriaal uit om op te nemen in haar assortiment. Vele beddingmaterialen bezitten één of meerdere van de opgesomde eigenschappen, maar geen enkele heeft ze allemaal, behalve Millamore. Espensnippers worden al jaren als bedding gebruikt, maar een product met de eigenschappen van Millamore ontbrak tot op heden nog steeds in het assortiment van de reptielenspeciaalzaak. Natuurhout beddingproducten worden vaak geassocieerd met huisvesting van knaagdieren, maar vele slangen, schildpadden en reptielen hebben ook baat bij huisvesting op dit type beddingmateriaal.

Zowel de hoge kwaliteit van het product als zijn ecologisch vriendelijk karakter, vallen lijnrecht samen met waar Passion for Animals voor staat. “Wij willen enkel het beste voor onze dieren en onze natuur”, vertellen Remco en Jonas. “Net daarom willen wij ook dit merk lanceren op de Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Franse markt.”

Ben je benieuwd naar dit product, maar wil je het eerst met je eigen ogen zien? Geen probleem, stuur Passion for Animals eenvoudigweg een e-mail. Het bedrijf bezorgt je met veel plezier een aantal staaltjes en twijfelt er niet aan dat ook de kwaliteiten van deze bedding jou zullen overtuigen!

PFA-Trade (Passion for Animals)

Herentalsebaan 428 2160 Wommelgem info@pfa-trade.be Tel.: +32(0)3 2982870 www.pfa-trade.be

Publireportage
37

Energiecrisis, geopolitieke spanningen en inflatie beheersten 2022

eindelijk

een ‘annus

Oekraïne,

inflatie,

nachten.

Dirk Ballekens (BTV): “Tuincentra moeten uitgroeien tot kenniscentra omtrent klimaatverandering”

Dirk Ballekens, directeur van de Belgische Tuincentra Vereniging (BTV), moest dit jaar vaststellen dat de Belgische tuincentra met een harde klap uit hun coronaroes ontwaakten. De euforie rond de ongekende omzetgroei in de twee voorgaande jaren verdween in 2022 volledig en werd vervangen door gefronste wenkbrauwen over de sterk teruglopende verkoopcijfers. De gerealiseerde omzet in 2022 torent in het doorsnee tuincentrum maar net boven die van 2019 uit.

“De tuincentra kenden in 2020 en 2021 een echte hoogconjunctuur. Initieel hadden ze schrik toen de coronapandemie uitbrak, maar uiteindelijk bleek het een gouden periode te zijn: buitenlandse reizen waren onmogelijk, de horeca en de meeste andere sectoren waren gesloten, enzovoort, waardoor de consument massaal investeerde in zijn/haar tuin en de beleving errond. Dit legde onze sector uiteraard geen windeieren: gemiddelde omzetstijgingen van 20% en meer vormden de regel. Veel tuincentra-uitbaters zullen binnen een decennium nog steeds 2020-2021 als hun meest rendabele jaren aanhalen. Helaas maakten tuincentra in 2022 een keiharde reality check mee. Het model van de tuincentra

werd langs diverse kanten aangevallen, denk maar aan de op hol geslagen inflatie, de verminderde klantenuitgaven, ontsporende lonen, een dalend consumentenvertrouwen, de oorlog in Oekraïne, een gigantische energiecrisis en noem maar op. Het runnen van een groot tuincentrum is momenteel dan ook enkel voor mensen met een grote mentale weerbaarheid weggelegd. Gelukkig zagen we in november weer de eerste positieve signalen opduiken, aangezien de verkoopcijfers voor oktober in de tuincentra erg goed zijn meegevallen. Dit is ongetwijfeld te danken aan het mooie weer de afgelopen periode en het lichte herstel van het consumentenvertrouwen nu de gasprijzen zich weer enigszins normaliseren. Het zijn hoofdzakelijk de luxesegmenten, zoals tuinmeubelen, barbecues, zwembaden, opblaasbare jacuzzi’s, potterie, die nu sterk in de klappen deelden. Planten, bloemen en ander groen, de corebusiness van tuincentra, houden relatief goed stand, net als huisdierenvoeding. Dit maakt dat het vooral de grotere tuincentra zijn, die sterk inzetten op sfeer, beleving en impulsaankopen en erg boomden tijdens de coronapandemie, die nu met de stevigste omzetdalingen worden geconfronteerd.”

Inflatie laat zich voelen

De meest verontrustende evolutie in het voorbije jaar was voor Dirk Ballekens toch de ontsporende inflatie.

“Als historicus van opleiding kan ik alleen maar vaststellen dat l’histoire se répète. Ruim 40 jaar terug maakten we dezelfde situatie mee. Deze ontwikkeling vormt een waar horrorverhaal voor retailers: de producten die ze verkopen worden opmerkelijk duurder en bovendien wordt de koopkracht van de consument aangetast. Daar komen de hoge transportkosten en containerprijzen bovenop, wat maakt dat de verkoopprijs van diverse artikelen flink de hoogte inschoot. Een mooi voorbeeld is de kunstkerstboom. Sommige grote modellen zijn in 2022 ruim 50% duurder dan vorig jaar. Door deze tendens stappen veel fabrikanten en leveranciers af van het outsourcingmodel. De tijd, dat een product voor een appel en een ei in Azië kon worden geproduceerd en daarna spotgoedkoop naar België werd getransporteerd, is voorbij.

Energieprijzen hebben verstrekkende gevolgen

Dirk Ballekens ziet dat de energiecrisis ook voor kopzorgen bij de tuincentra zorgt.

“Uiteraard zijn ze ongerust over de hoge facturen voor gas en elektriciteit, maar de energiecrisis werpt ook nog andere vraagstukken op. In de eerste plaats merk ik dat de forse energieprijzen een ware uitdaging vormen voor de plantenleveranciers en zullen leiden tot een verstoring van het aanbod groen. Om geld en energie te besparen, opteren bepaalde kwekers immers meer voor de koude teelt en planten ze minder soorten in hun serre aan. Dit zal zich de komende maanden zeker manifesteren in een discrepantie van de verhouding tussen planten- en bloemensoorten uit de warme en de koude teelt. Afgelopen Allerheiligen en Allerzielen was dit al merkbaar door het overaanbod aan chrysanten. Deze situatie leidt tot een groeiende bezorgdheid bij de tuin- en plantencentra, die een breed assortiment presenteren. Zij zullen creatief moeten zijn om hun aanbod goed te kunnen invullen.

Voorts beseffen de uitbaters van tuincentra dat energie niet meer echt goedkoop wordt, al zal het huidige prijsniveau op termijn wel dalen. Dit doet bij hen de vraag rijzen hoe ze moeten (ver)bouwen om het tuincentrum van de toekomst te realiseren. Welke materialen en verwarmingsbronnen wenden ze het best aan? Dat is een bezorgdheid waar momenteel niet meteen een pasklaar antwoord op te geven is. Maar ik verwacht wel dat er door de energiecrisis een versnelling komt in de nieuwbouw en renovatie van tuincentra. Uitbaters gaan ook grondiger nadenken over het rendement van hun vierkante meters en een optimalisatie van de verwarmde zones in de serres.”

Kenniscentrum omtrent klimaatverandering

Toch ziet Dirk Ballekens de inflatie of de energieprijzen niet als dé voornaamste uitdaging voor tuincentra in de komende jaren.

“De problematiek die de meeste impact op tuincentra zal hebben, is voor mij zonder twijfel de klimaatverandering. Dit is geen toekomstmuziek, maar een proces dat momenteel al volop aan de gang is. We zien nu al dat de nieuwste tuinontwerpen er volledig anders uitzien dan twee decennia geleden. Tuinaannemers en -architecten kiezen voor soorten die voorheen vooral in Frankrijk tussen de Loire en Bordeaux werden geplant. Finaal zal dit zowel voor de plantenkwekers als de tuincentra betekenen dat sommige plantensoorten in populariteit zullen afnemen of zelfs volledig verdwijnen. Deze evolutie vormt enerzijds een bedreiging, biedt anderzijds ook kansen voor slimme tuincentra. Die beschikken immers over diverse tools om de consument optimaal te begeleiden in dat veranderingsproces en er een commercieel succes van te maken. Tuincentra met een breed plantenaanbod zijn echte kennisbedrijven. Met hun knowhow en expertise kunnen ze de consument perfect adviseren en informeren over hoe ze de

klimaattransitie in hun tuin moeten doorvoeren. Bij BTV zijn we momenteel bezig om klimaatconcepten (zowel qua educatie als merchandising) te ontwikkelen en die naar de tuincentra te brengen. We willen met BTV een verbindende rol spelen tussen de tuincentra en de consument. Enerzijds willen we de verkooppunten sturen in welke richting we evolueren. Anderzijds moeten we de consumenten duidelijk maken dat tuincentra het ideale aanspreekpunt vormen voor al hun vragen omtrent de impact van de klimaatverandering op hun tuin. Op dat vlak liggen er zeker mooie kansen in de komende jaren: de consument zal zoeken naar een sfeervolle omgeving, een breed en gevarieerd productaanbod en een degelijke knowhow combineren en niemand voldoet beter aan die voorwaarden dan een tuincentra.”

Aanhechten bij de jonge generatie

“Tuincentra gaan zeker ook inspanningen moeten leveren om de digital natives aan te trekken”, stelt Dirk Ballekens tot slot. “Gemiddeld krijgen tuincentra een ouder publiek over de vloer, dat blijkt ook uit onderzoek van GfK omtrent de aankoop van sierteeltproducten. Het zijn immers funbedrijven – vaak ook met een horecagedeelte – waar de klant de nodige tijd spendeert. Laat het net tijd zijn waar het jonge consumenten vaak aan ontbreekt. Net die generatie biedt echter kansen voor een tuincentra, want het zijn vooral zij die met (kritische) vragen zitten over die klimaatverandering en duurzaamheid. Zoals reeds aangeven zijn het net de tuin- en plantencentra die hen het best antwoorden en advies kunnen aanreiken. Jongeren ontdekken vooral nieuwigheden op hun smartphone en begeven zich vooral in een stedelijke omgeving. Via een duidelijke communicatie omtrent de klimaatgerelateerde issues kunnen tuincentra-uitbaters deze doelgroep zeker bereiken en overtuigen om in hun vaak landelijk gelegen zaak te winkelen.”

Liseth Galvis: “Inflatie en de verdere humanisering van het huisdier zijn dominante factoren op de huidige petcaremarkt”

Een tweede expert die we dit jaar konden strikken, is Liseth Galvis. Zij is aan de slag als Senior Research Analyst Food & Nutrition bij Euromonitor International. Volgens Galvis namen twee duidelijke evoluties de bovenhand in 2022: enerzijds de losgeslagen inflatie en anderzijds de steeds toenemende humanisering van het huisdieren.

“Sinds het begin van de pandemie brengen een groot deel van de eigenaars meer tijd door met hun huisdieren als gevolg van het hybride werken. De baasjes zijn ook meer gericht op de gezondheid en het welzijn van hun huisdieren en willen hun metgezellen de beste voeding geven. Petfood, dat de menselijke voeding nabootst met claims, zoals biologische, natuurlijke ingrediënten en probiotica, blijft hoog op het boodschappenlijstje van de huisdiereigenaren staan. Ook voeding die bepaalde allergieën of gezondheidsproblemen aanpakt, wint nog steeds aan belang.

Anderzijds had de inflatie dit jaar een significante impact op de huisdierenindustrie. Omdat de prijs van grondstoffen stijgt, rekenen fabrikanten deze kosten door aan huisdiereigenaren, die meer uitgaven in vergelijking met het voorgaande jaar. Bovendien zetzoals reeds aangegeven - de humaniseringstrend zet sterk door. Dit maakt dat voor huisdiereigenaars de uitgaven voor huisdieren een significante hap uit het huishoudbudget nemen. Zelfs in financieel moeilijke tijden willen ze echter niet inboeten op de zorg voor en het welzijn van hun huisdier en geven zij graag dat geld uit. De moeilijke economische situatie dwingt huisdiereigenaars wel steeds meer om

40 Marketing
Ook ditmaal werpen 2 experten, namelijk Dirk Ballekens (BTV) en Liseth Galvis (Euromonitor) in het decembernummer van Pet & Garden Pro hun licht op de afgelopen en toekomstige ontwikkelingen in de petcare- en tuinretailbranche. Wie gedacht had dat er na de aparte coronajaren weer normalis’ zou aanbreken, was er in 2022 aan voor de moeite. De oorlog in de losgeslagen de energiecrisis,… ze bezorgden de meeste tuinretail- en petcareondernemers dit jaar vaak slapeloze

prijsgericht aan te kopen, waardoor promoties en producten, die waar voor hun geld bieden, aan belang winnen.”

Grondstofleveringen bemoeilijkt

Een item waar we dit jaar duidelijk niet om heen konden, was de oorlog in Oekraïne. De impact van het conflict laat zich ook duidelijk voelen in de petcarebranche, aldus Liseth Galvis.

“Deze geopolitieke en de daaraan gekoppelde energiecrisis dragen bij tot de verstoring van de toeleveringsketen en de forse prijsstijgingen in de petcareindustrie, zeker wat Europa betreft. De invoer van grondstoffen staat onder druk – niet verwonderlijk want Rusland en Oekraïne exporteren samen meer dan een kwart van alle tarwe ter wereld – wat productie bij de diervoedingfabrikanten bemoeilijkt. Die producenten zullen ongetwijfeld kijken naar lokale grondstoffenleveranciers om hun efficiëntie te verbeteren en bottlenecks in de toeleveringsketen te vermijden. Wat de verkoop in de detailhandel betreft, verwachten we dat als gevolg van de humaniseringstrend het aandeel van premium petfood in de ontwikkelde markten blijft groeien. Daarnaast verwachten we ook een groei in het middensegment: door de sterke prijsstijgingen zullen sommige consumenten noodgedwongen uitkijken naar een goedkoper alternatief voor hun favoriete merk/product.”

Twee grote aandachtspunten voor de toekomst Voor de komende jaren ziet Liseth Galvis de inflatie en sustainability als de voornaamste uitdagingen in de petcare-industrie.

“Volgens mij wordt inflatie het belangrijkste vraagstuk in de nabije toekomst. Wanneer de prijzen van grondstoffen blijven stijgen en het moeilijker wordt om ingrediënten te vinden, dan kunnen sommige fabrikanten gedwongen worden om het aantal unieke referenties in hun assortiment te verminderen en zich te concentreren op hun verkooptoppers. De consument verwacht dat, als er in 2023 een economische recessie komt, de petcaresector veerkracht toont, zoals dat het geval was bij eerdere crisissen in 2008 en 2020. Toen was die wilskracht vooral gebaseerd op de humaniseringstrend van de huisdieren. De grote vraag is of dit nu ook het geval zal zijn, want we constateren dat er minder huisdieren in huis genomen of geadopteerd worden. Bovendien verwachten we ook nog de reeds vermelde downtrading, waarbij de klant bijvoorbeeld overschakelt van premiumproducten naar artikelen uit het middensegment.

Een andere, essentiële uitdaging voor de branche van huisdierbenodigdheden is duurzaamheid. Het vinden van meer recycleerbare en biologisch afbreekbare verpakkingen en duurzame materialen zijn voor de fabrikanten echte prioriteiten. De consument wil immers zijn impact op het milieu beperken, wat maakt dat ze op zoek gaan naar merken die hun duurzame visie delen en bijdragen tot de vermindering van hun ecologische voetafdruk.”

2023 goes humanisering, duurzaamheid en digitalisering

“Het klinkt weinig schokkend, maar dan moet ik toch weer naar de aanhoudende humanisering van het huisdier verwijzen”, antwoordt Liseth Galvas, wanneer we peilen naar wat het komende jaar volgens haar de belangrijkste trend in de petcaresector wordt. “Ook in 2023 zal deze evolutie zich verderzetten. De wereldwijde geboortecijfers vertragen en tevens merken we dat de jongere generaties soms de voorkeur geven aan een huisdier in plaats van een kind, wat de groei van de huisdierenpopulatie ondersteunt. Ook nieuwe levensstijlen, zoals hybride werken, maken meer binding met huisdieren mogelijk, wat de mogelijkheden om snacks te geven verhoogt. Zoals daarnet al aangegeven blijft ook duurzaamheid een belangrijke topic, niet alleen op het vlak van petfood maar ook in andere segmenten zoals speelgoed. Tot slot denk ik dat digitalisering een trend is, waar we in 2023 niet om heen zullen kunnen. Sinds het begin van coronacrisis in 2020 nam de verkoop via e-commerce aanzienlijk toe. Sindsdien blijft de consument een beroep doen op een breed aanbod onlinediensten, zoals abonnementsboxen en een gepersonaliseerde service.”

42