Pet & Garden Pro nr. 138

Page 1

nr 138 September 2022

Jaargang 26’ |

Verschijnt 4x per jaar (maart, juni, sept, dec) | September 2022

NATIONAAL VAKBLAD VOOR DIERENSPECIAALZAKEN, TUIN-, VIJVER- EN AQUARIUMCENTRA EN TRIMSALONS

V.U.: Invent Media

Vachtverzorging voor honden belangrijke omzetgenerator Afgiftekantoor P409055 Gent XOnzeker afwachten wat de toekomst brengt De professionals uit de tuinretail- en petcarebranche vonden het fijn om eindelijk ANIDO en DIY, Pro & Garden te kunnen bijwonen, of het nu als bezoeker of exposant was. Na de lange coronaperiode was het dan ook een blij weerzien. Tijdens onze rondgang op beide beurzen was het wel duidelijk dat de meeste fabrikanten en leveranciers toch enigszins bezorgd zijn over de toekomst. In de voorbije coronajaren kenden zowel de petcare- als de gardenretailsector een enorme hausse, waarbij zowel de producenten als de verkooppunten ongeziene omzetten rea­ liseerden. Helaas verjaagden de hoge energie-, brand­ stof­ fenen grondstoffenprijzen en de huidige, onsta­ biele geopolitieke situatie de positieve vibes en de euforiestemming. In de plaats hangt momenteel een zweem van onzekerheid en onrust boven de sector: in welke mate wordt de consument prijsbewuster, wordt de winkelier voorzichtiger in zijn aankoopbeleid, blijven de productiekosten voor de fabrikanten nog beheersbaar,… het waren allemaal vragen die we – luidop of in meer verdoken bewoordingen – hoorden op de beursvloer. Maar het rekest dat het luidst klonk, was toch wel: hoe lang zal deze situatie aanhouden? Helaas heeft niemand een glazen bol om hierop een sluitend antwoord te geven.

Stijn Eeckloo, Hoofdredacteur Pet & Garden Pro

3

Inhoudspagina

4

Inside News

8

What’s New

13

Een vooruitblik naar Dibevo University

15

Uitkijken naar Green 2022

16

Publireportage Karakaya

17

Nabeschouwing ANIDO

19

Productoverzicht ANIDO

25

Publireportage Renske Natuurlijke Diervoeding

27

Productoverzicht DIY, Pro & Garden

29

Nabeschouwing spoga+gafa

30

Levende dieren en hun verblijven in de winkel

34

Publireportage Laroy Group

35

Vachtverzorging voor honden

40

Publireportage PFA-Trade

41

Binnenkooien voor vogels

43

Software voor tuincentra

46

Op bezoek bij: Planten Maes - Temse

48

Nuttige adressen

50

Marketing

Colofon Cover: Doc. Laroy Group ∎ Onafhankelijk vakblad voor de pet- en tuinsector in België. Verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 5.500 exemplaren. Pet & Garden Pro is een uitgave van lnvent Media BVBA, Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - Tel.: +32(0)56 21 30 32 ∎ E-mail: magazines@inventmedia.be ∎ Redactie en fotografie: Stijn Eeckloo, Wim Vanderhaegen ∎ E-mail: redactie@inventmedia.be ∎ Reclameregie en abonnementen: Evelien Desmyttere, Virginie Deneckere ∎ Tel.: +32(0)56 2130 32 ∎ E-mail: magazines@inventmedia.be ∎ Art Director: Alyssa mae Enzon ∎ Druk: Lowyck (Graphius Group) De uitgever kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van gepubliceerde advertenties. Het verlenen van toestemming tot publicatie in dit tijdschrift heeft tevens betrekking op de terbeschikkingstelling in om het even welke elektronische vorm. Niets uit deze uitgave mag op welke manier dan ook worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. Ce magazine est disponible en français sur simple demande.


PFA-Trade wil via verkoop van gechipte konijnen dumping tegengaan Tijdens de coronacrisis kende de verkoop van huisdieren een stevige boost. Bij konijnen was dit niet anders. Ondertussen hebben talloze van die nieuwe konijneneigenaars hun ‘aankoop’ al weer gedumpt, wat leidt tot een overbevolking in veel dierenasielen. PFA-Trade – beter bekend onder de naam Passion For Animals – wil deze problematiek nu tegengaan en startte daarom op 1 september jl. met de verkoop van gechipte konijnen. “In deze kwestie wordt regelmatig met een beschuldigende vinger naar de leverancier of het verkooppunt gewezen, wat volledig onterecht is. Bij PFA-Trade stellen we immers alles in het werk om een goede verzorging te garanderen van de dieren die we leveren. Bovendien wijzen we de kopers in de gezondheidsboekjes erop dat het houden van dieren een bewuste keuze moet zijn. Daarnaast introduceerden we het initiatief ‘Een hart voor dieren’, waarbij we sinds februari 2021 per verkocht knaagdier of konijn met gezondheidsboekje een bedrag aan de opvangcentra voor vogels en wilde dieren in België doneren. De impact van deze actie is echter enkel voelbaar in de nabehandeling en pakt dus de kern van het probleem niet aan. We willen dan ook een stap verder gaan en ‘de dumper’ op zijn verantwoordelijkheid wijzen. Door de verkoop van gechipte konijnen kan dit perfect. Via de chip krijgt men toegang tot een database van een externe partij, waarin naast de gegevens van de eigenaar ook informatie over de vaccinatie staat vermeld. Op die manier kan men achterhalen wie het gevonden dier dumpte en kan die gestraft worden. Gaat het gewoon om een ontsnapt konijn, dan kan de eigenaar via de chip opgespoord worden. De vermelde informatie op de chip wordt door het verkooppunt in de database ingevuld. De chipgegevens worden ook in het paspoort van het konijn opgenomen”, verduidelijkt Jonas Vergauwen, mede-eigenaar van PFA-Trade.

Florall-awards najaar 2022 uitgereikt Op dinsdag 23 augustus stond Waregem Expo in het teken van Florall, de Belgische vakbeurs voor sierplanten en boomkwekerijproducten. Tijdens het event reikte een professionele jury opnieuw awards uit aan opmerkelijke nieuwkomers. In de categorië ‘Nieuwe variëteiten’ werd ‘Coconut Crystal Belsemmag1’ indica van de firma Belgicactus uit Westerlo als winnaar gekozen. Deze innovatie fleurt in de lente borders en daken op met limoengroene en rode tinten, die gedurende het groeiseizoen vervagen tot een spectaculaire crème- en wijnrode kleurencombinatie. De variëteit staat bekend om zijn indrukwekkende potprestaties buiten, vooral dankzij zijn extreem sterk wortelsysteem. Ze is klimaatbestendig en geschikt voor kleine plekjes en terrassen. De zilveren award ging naar de Potentilla fruticosa ‘Citrus Tart’ van boomkwekerij Willy De Nolf. Kenmerkend voor deze kleine struik zijn de gele, dubbele bloemen, die van mei tot september verschijnen. Een ideale eyecatcher dus in borders en op het terras. De Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather) van de Nederlandse firma A&E Maaijen vof mocht het brons in ontvangst nemen. Deze opgaand groeiende beuk vormt een doorgaande harttak en dikt goed op de stam. In het voorjaar loopt hij uit met smalle, rode, diep ingesneden bladeren, die in de loop van het seizoen purperzwart worden. Deze winterharde boom heeft geen last van bladverbranding. In de categorie ‘Nieuwe concept’ werd de award uitgereikt aan Hedgeon Pink, Hedgeon White van het bedrijf Meerplant. Dit concept biedt kant-en-klare, voorgevormde haagplanten aan. Dit kan met groene planten, maar ook met twee nieuwe rozenselecties: de ene met witte en de andere met roze bloemen. Deze nieuwigheid is erg geschikt voor terrassen, een groene gevel en een tegeltuin.

Site Laroy Group vernieuwd Op 16 augustus jl. lanceerde de onderneming zijn volledig vernieuwde laroygroup.comwebsite met een krachtige en verbeterde zoekfunctie, samen met een vereenvoudigde gebruikerservaring. Hierdoor kunnen hun zakelijke klanten nog sneller en gemakkelijker hun bestelling afhandelen, zowel op desktop als op mobiel. In 2012 werden het huidige e-commerceplatform en de corporate site gelanceerd, toen het bedrijf nog Laroy Duvo heette. Inmiddels, 10 jaar later, worden er maandelijks meer dan 1.500 B2Borders verwerkt voor een orderwaarde van meer dan €750k per maand. Na jaren van gebruikersonderzoek, UX-ontwikkeling en codering is het wachten eindelijk voorbij en is de onderneming ‘live’ gegaan met de nieuwe laroygroup.com.

4

Ins n


Surf naar www.petandgardenpro.be Wenst u meer nieuws of extra informatie over bovenstaande berichten, dan kunt u terecht op onze vernieuwde website, waar we u continu op de hoogte houden over de nieuwste ontwikkelingen in de petcare- en tuinretailbranche. Ook sturen we maandelijks onze nieuwsbrief met het recentste nieuws uit. Nog niet geabonneerd, scan deze QR-code in en abonneer u op de e-nieuwsbrief van Pet & Garden Pro.

side news

Populariteit van plantaardige kattenvulling laatste jaren erg toegenomen Dankzij de erg goede absorptiegraad is plantaardige litter erg doeltreffend om slechte geuren tegen te houden, zonder dat de toevoeging van chemische parfums noodzakelijk is. In tegenstelling tot de minerale variant produceert plantaardige kattenbakvulling bovendien geen stof en kleeft het niet aan de pootjes van de kat. Dat er geen stof vrijkomt is cruciaal, zeker om eventuele ademhalingsproblemen bij een kat te voorkomen. Dat plantaardige kattenbakvulling erg kwalitatief en performant is, bleek ook uit een onderzoek dat het magazine Test Aankoop dit jaar uitvoerde. Daarbij werden alle soorten kattenbakvulling getest op het vak van samenstelling, absorptievermogen, klontvorming, stofafgifte en dergelijke. In de top 5 van de test stonden allemaal plantaardige referenties, waarbij 2 referenties van het merk Best Lit, namelijk Chatoune en Love Cat. “Beide producten van dit Belgisch merk ontvingen het label ‘goedgekeurd door Test Aankoop’. Ruim 30 jaar geleden kwam de familie Samain op het idee om een plantaardige kattenbakvulling te vervaardigden, toen ze de katten op hun boerderij observeerden. Ze ontwikkelden een litter op basis van gewasstro, dat geperst werd tot superabsorberende korrels. Zo ontstond het merk Best Lit, dat vandaag is uitgegroeid tot de meest verkochte plantaardige kattenbakvulling in België: Chatoune is bestemd voor de dierenspeciaalzaken en Love Cat richt zich naar super- en hypermarkten. Beide producten zijn niet alleen absorptiekampioenen, maar beschikken ook over een ecologisch karakter. Zo zijn ze biologisch afbreekbaar, recycleerbaar en composteerbaar, dit in tegenstelling tot minerale kattenbakvulling die bovendien in verre landen wordt geproduceerd en dus niet echt duurzaam is. Dat plantaardige kattenvulling tegenwoordig erg populair is, is te danken aan zijn performantie en zijn ecologisch karakter. Aankopers en verkopers van dierenafdelingen noteren dan ook een groeiende vraag naar plantaardige kattenbakvulling en zijn van plan de schapruimte voor dergelijke referenties uit te breiden”, luidt het bij Best Lit.

OVER TE NEMEN

toonaangevende regionale speler in tuin en dier met 2 vestigingen in Oost-Vlaanderen (streek rond Aalst). Gelegen in stadscentrum met ruime parkeerfaciliteiten.

GEÏNTERESSEERDEN KUNNEN EEN MAIL STUREN NAAR RIK@LIMAFAUNA.BE Wij nemen dan spoedig contact op.

5


JBL zet verkoop mangrovewortels stop Omdat ze niet uit ‘duurzame teelt’ komen, zal JBL de mangrovewortels uit het assortiment nemen. JBL hecht grote waarde aan duurzaamheid en dus kan het niet zo zijn dat de herkomst van de wortels niet vastgelegd is. Daarbij komt dat mangrovebiotopen vaak beschermde leefomgevingen vormen en extreem belangrijk zijn als kraamkamers voor veel zeewatervissen. Ontelbare diersoorten zijn aangewezen op mangrovebiotopen en juist de ontoegankelijkheid van het struikgewas beschermt de vaak inheemse diersoorten. Aquariumbezitters vinden in andere houtsoorten, die niet uit bedreigde biotopen komen, probleemloos een geschikte vervanging voor de mangrovewortels.

Nieuw merk en dito B2B-shop bij Grizo

Ruinemans Group uw totaal leverancier! Het grootste assortiment zoetwatervissen. Ruim 1 miljoen vissen in voorraad. Ruim assortiment honden kauwsnacks plus presentatie. Diverse merken diepvriesvoer. Levend voer voor vissen, reptielen en amfibieën. Royaal aanbod aquariumplanten. 24/7 online bestellen, één leverancier, één factuur, altijd gemak en kwaliteit. Onze eigen chauffeurs bezorgen wekelijks met verwarmde bestelauto’s.

Meer weten? Neem contact met ons op.

info@ruinemansgroup.com | ruinemansgroup.com

®

nature

Deze West-Vlaamse groothandel in petcarebenodigheden lanceerde recent een nieuw online B2B-platform, waarop dierenspeciaalzaken en tuincentra erg eenvoudig nieuwigheden en producten kunnen ontdekken en bestellen. Zo werd er een volledig nieuwe navigatiestructuur voorzien, waardoor (potentiële) klanten nog makkelijker en sneller hun gewenste nieuwigheden kunnen vinden. Tevens is er bij elke referentie een stockindicatie voorzien. Alle promoties en innovaties worden ook met een speciale knop aangeduid. De producten kunnen tevens per merk worden gefilterd. Via de historiek kunnen herbestellingen vlot worden uitgevoerd. Van alle bestelde producten kunnen tevens foto’s in hoge resolutie worden gedownload. Op de website zal ook heel wat nieuws over Grizo staan en zijn talrijke videos te bekijken. Tevens staat Grizo voortaan in voor de distributie van de Nylabone-kauwproducten in België. Deze referenties voorkomen verveling en bevredigen de natuurlijke drang van de hond om te kauwen.

VERZORG UW TUINVOGELS! Kinlys Group is een gespecialiseerde producent van producten voor tuinvogels. Onder het merk Benelux Nature is een volledig concept beschikbaar met “all season” voeding en accessoires voor tuinvogels. Naast de focus op kwaliteit staat ook het informeren van de consument centraal: “Welk type voer voor welke vogel?” “Welke nestvoorziening voor welke vogel?” Voor meer info, contacteer uw vertegenwoordiger!

Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 | 8710 Wielsbeke | Belgium T +32 56 66 65 12 | info@kinlys.com | www.kinlys.com

6


Nieuw merk dierenvoeding Katoos officieel gelanceerd op ANIDO Katoos is een merk van Voeders Decadt NV uit Oostnieuwkerke, dat een gevestigde waarde is in de veevoedersector. “We hebben een jarenlange expertise in de ontwikkeling en productie van voeders voor rundvee en varkens”, vertelt Alexander Naessens, bestuurder bij Voeders Decadt. “Aangezien heel wat van onze klanten niet alleen vee maar ook hobbydieren houden, kregen we regelmatig de vraag om ook voor hen een uitgebalanceerde voeding te ontwikkelen. Zo is na grondig marktonderzoek het merk Katoos ontstaan. Door in te zetten op productinnovatie en enkele gerichte investeringen in de fabriek, kunnen we aan de hoogste eisen van hobbyvoeders voldoen. Het gamma bestaat intussen uit voeding voor kangoeroes, alpaca’s, lama’s, konijnen, schapen, herten, geiten, kippen, sierwatervogels en varkens.”

UNIEK VISVOER AANGEPAST AAN DE SOORT

Extra troeven van deze innovatie: de voeding is smaakvol en kan gemakkelijk gedoseerd worden. Katoos werd de afgelopen maanden geleidelijk aan op de markt geïntroduceerd. Er zijn intussen al een veertigtal verdeelpunten, voornamelijk in West- en Oost-Vlaanderen. Bedoeling is nu om het merk ook in de rest van België te verspreiden.

JBL expeditie Colombia 02-2022

Katoos wordt volledig inhouse ontwikkeld, geproduceerd en verpakt. “We gebruiken streng geselecteerde en voornamelijk natuurlijke ingrediënten. De voeders bevatten alle nodige voedingsstoffen, zodat huisdieren en neerhofdieren optimaal kunnen groeien. Vandaar dat we resoluut kiezen voor het hoogste gehalte aan omega 3-vetzuren op de markt. De samenstelling wordt voortdurend gemonitord en geoptimaliseerd. Onze baseline is niet voor niets ‘gezonde dieren, gelukkige baasjes’: de gezondheid van de dieren staat voor ons centraal”, verduidelijkt Alexander Naessens.

JBL PRONOVO Het nieuwe voer voor uw aquariumvissen

Geoptimaliseerde recepten conform actueel onderzoek In de natuur getest tijdens de JBL expedities Veel soorten bevatten insecten Uitsluitend natuurlijke kleurstoffen Handige doseerhulp in het deksel

www.jbl.de

VOORSPRONG DOOR ONDERZOEK

7 JBL Az PRONOVO 92,5x272-NL.indd 1

18.07.22 09:24


Wh Beeztees: Race-concept

Beeztees introduceert een nieuw en gaaf race-concept voor alle baasjes die F1 fan zijn! Het concept omvat 3 speeltjes, die perfect beantwoorden aan de noden van een hond. Terwijl het baasje naar zijn/haar favoriete raceteam kijkt, kan de hond met de Raceauto Go spelen. Dit hondenspeeltje is gemaakt van heerlijk zachte pluche en beschikt over een soundchip, die het geluid van een raceauto nabootst. Hierdoor vindt de hond dit speeltje nog leuker. Naast de raceauto lanceert Beeztees ook de Go Go Go finishvlag. In de finishvlag zit knisperfolie verwerkt, wat uren speelplezier voor de hond garandeert. Heeft de hondeneigenaar iets te vieren of heeft zijn/haar favoriete coureur gewonnen? Dan is de Beezteeschampagnefles het ideale hondenspeeltje om samen te proosten. Beeztees Tel. +32 (0)33301440 info@beeztees.com www.beeztees.nl

Gebr. de Boon: uitbreiding assortiment draadkooien

Sinds jaren voert Gebr. de Boon een uitgebreid assortiment draadkooien. Naast modellen met een gepatenteerde schuifdeur presenteert Gebr. de Boon ook een Premium-range met degelijke, zwaar uitgevoerde draadkooien, verkrijgbaar in 3 kleurstellingen. Daar werd nu nog een range aan toegevoegd: door efficiënter om te gaan met de materialen en het transportvolume, werd een meer economische versie van de Premium-draadkooi geïntroduceerd. De draadkooi Economic is eveneens uitgevoerd met 2 deuren, handvat en kunststoflade. Ze wordt geleverd in een doos met full colour-label en behoort qua kwaliteit zeker tot het middensegment, waardoor ze geschikt is voor het merendeel van de honden. Aangezien de afmetingen van het vloeroppervlak dezelfde zijn als bij de Premium-draadkooien, passen de Gebr. de Boon draadkooikussens in alle modellen die worden aangeboden. Deze nieuwe Economic-draadkooi is beschikbaar in de kleuren zwart en taupe en 5 gangbare maten, variërend van 60 tot en met 121 cm. Gebr. de Boon Tel. +31 (0)183660822 info@deboon.nl www.deboon.nl

Diervoeding Tak: Crunchy bites van Happy Cat

De Happy Cat Culinairy-lijn biedt een gevarieerde en culinaire selectie nat- en droogvoer voor fijnproevers. Het assortiment is deze zomer uitgebreid met Crunchy Snacks. Deze hartvormige, knapperige snacks zijn een echte lekkernij voor katten. Voor de beste smaakbeleving zijn de snacks verkrijgbaar in drie verschillende smaken: kip, zalm en kabeljauw. Ze zijn ideaal als tussendoortje of kleine traktatie voor lekkerbekken. De Happy Cat Culinairy Crunchy Snacks bevatten geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen en zijn verkrijgbaar in hersluitbare verpakkingen voor langdurig verse snacks.

8

Diervoeding Tak Tel. +31 (0)165378391 info@happydog.nu www.happycat-petfood.nl


hat’s New

Producten in de kijker

Delcon: nieuw concept Delcon Topping

Het nieuwsgierige vakpubliek reageerde alvast heel enthousiast op deze innovatie, die Delcon als Belgische aanbieder van natuurlijke honden- en kattenvoeding tijdens Anido introduceerde. De Delcon Topping is een volledig natuurlijke, vloeibare topping, die een smaakbom vormt voor de viervoeter. Het product wordt eenvoudig over een portie brokjes voor hond en kat gegoten en vervolgens erdoor gemengd. Een heerlijke maaltijd waarvoor zelfs de moeilijkste eters overstag gaan. De gezonde vloeibare topping bevat namelijk naast een heerlijk sausje ook groentjes zoals erwtjes, wortelen en paprika waarvan elke hond en kat heerlijk zal smullen. Het product is bestemd voor honden en katten en vanaf het najaar beschikbaar in de dierenspeciaalzaken. Delcon Tel. +32 (0)93442695 info@delcon.be www.delcon.be

Voeders Decadt: Katoos allround muesli voor schapen

Het gloednieuwe merk Katoos brengt de ideale allround muesli voor schapen op de markt. De ideale periode om schapen te dekken loopt van halverwege september tot begin november. Op dat moment is het cruciaal om de conditie van de ooi te verbeteren met het juiste krachtvoer, want dit leidt tot meer geboren lammeren. Met de ‘Muesli Mix’ lanceert Katoos, een gloednieuw merk voor dierenvoeding, de ideale allround muesli voor schapen en lammeren. Het hele jaar door kunt u deze lekkernij voederen. Het krachtvoer is gebalanceerd samengesteld en bevat alle voedingsstoffen om schapen optimaal te laten groeien. Lammeren nemen de muesli snel op, met een positief effect op hun maag- en darmflora. De bietenpulpvlokken stimuleren dan weer de melkproductie van de ooien. Deze voeding heeft een mooie structuur en bevat veel vezels, waardoor schapen beter kauwen en zich minder verslikken. Zo worden verstoppingen van de slokdarm vermeden. Voeders Decadt Tel. +32 (0)51203866 info@katoos.be www.katoos.be

Diervoeding Tak: Goood Hypoallergene receptuur

Onze diervriendelijk gekweekte insecten zijn een bijzonder hoogwaardige en duurzame eiwitbron. De hypoallergene hondenvoeding op basis van insecteneiwit biedt niet alleen licht verteerbare en waardevolle voedingsstoffen, maar is ook ideaal voor honden met voedingsgevoeligheden. Tegelijkertijd wordt er slechts een minimum aan middelen gebruikt om de insecten te kweken. Hierdoor is het een smaakvol, milieuvriendelijk en compleet hondenvoer.

Diervoeding Tak Tel. +31 (0)165378391 hallo@goood-petfood.nl www.goood-petfood.nl

9


PA R A D I J S I N D E VO E RBAK

De lekkerste menu’s met een heerlijke geur. Samengesteld met ingrediënten van levensmiddelenkwaliteit. Hoge acceptatie

Heerlijke geur

90 % vlees- of visgehalte

100 % levensmiddelenkwaliteit van alle ingrediënten

Vo o r m e e r i n f o r m a t i e k u n t u c o n t a c t m e t o n s o p n e m e n v i a international@terracanis.eu


PFA-Trade: Nieuw type konijn

een assortiment zeepblokken, pootbalsem, zonnebescherming en frisse luchtjes, gepresenteerd in een prachtige, ecologische verpakking. De producten zijn getest op mensen.

De onderneming ging immers een partnership aan met de enige kwekerij die ultra mini-konijnen kweekt. Deze konijnen zijn nog kleiner dan de extra mini-soort en hebben superkorte oren. Volwassen wegen de dieren tussen de 800 gram en 1 kilogram. Ze blijven dus steeds klein en schattig. PFA-Trade levert de konijnen op 8 weken, wanneer ze 300 à 350 gram wegen. Ze worden geleverd met vaccins, paspoort en chip.

Livwise: Barbecook Magnus Met de lancering van het model Magnus zorgt Barbecook voor een nieuwe dynamiek in zijn assortiment houtsbarbecues. Deze nieuwkomer wordt uitgebracht in 3 varianten: Magnus Original, Magnus Comfort en Magnus Premium. De barbecue is makkelijk aan te maken via de houtskoolstarter, die standaard geïntegreerd is in de modellen Comfort en Premium. Kenmerkend is het

Een eigentijdse print met een plantenmotief wordt gecombineerd met een verfijnde effen stof en past dus in elk interieur. Verkrijgbaar in 2 vormen: een gewatteerde ‘Lounge’-mand en een gewatteerd kussen met afneembare hoes. Deze producten dragen het 1% For Animals-label. Een percentage van de verkoop van de producten wordt gedoneerd aan de YouCare Association.

Kinlys Group: expansie aanbod Benelux Nature Het assortiment van Benelux Nature werd voor volgend seizoen uitgebreid met heel wat nieuwigheden. Zo zijn er 3 nieuwe vetsnacks met rundsvet, granen, zaden en als unieke toevoeging de larven van de zwarte soldaatvlieg. Deze larven zijn een duurzame bron van eiwitten en werden verwerkt in een birdcake, suet logs en een halve kokosnoot.

Laroy Group: 20 nieuwe PUUR pauze snacks van Witte Molen

Het premium PUUR-gamma van fijnproeversmengelingen en -snacks voor vogels, konijnen en knaagdieren wordt uitgebreid met 20 meerwaardesnacks, die voor genot tijdens een lekkere pauze zorgen en verveling geen kans geven. Opnieuw met een variatie aan hoogwaardige ingrediënten als eyecatcher in elke snack. Zo zijn er 3 rijstburgers en 8 kokers, rijkelijk bekleed en gevuld met allerlei lekkers waar konijnen en knaagdieren verzot op zijn. Daarnaast brengt men 9 extra ovengebakken sticks voor vogels en knaagdieren uit. Ze zijn zonder kunstmatige bewaarmiddelen, geur- en kleurstoffen vervaardigd. Deze sterk roterende items zijn erg geschikt voor impulsaankopen. Nagels Pet Products: Be:Loved In première voor de Benelux stelt Nagels Pet Products dit merk van luxueuze, betaalbare en natuurlijke verzorgingproducten voor. Be:Loved is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en het perfecte voorbeeld van doorgedreven passie. Een 100% natuurlijke lijn verzorgingsproducten voor honden is handgemaakt, met het oog op minder verpakking. Be:Loved bestaat uit

opvallend grote grilloppervlak. Het middelste rooster en de twee zijroosters kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst. Dankzij de twee luchtventielen in het deksel en de luchttoevoerslider op de kuip is de temperatuur regelbaar tot op de graad. Dankzij de verscheidene accessoires worden de kookmogelijkheden uitgebreid. Zolux: Savannah comfort-lijn Het nieuwe Savannah comfort-gamma voor honden valt op door zijn comfort en elegantie en is aangepast aan verschillende morfologieën. Deze nieuwe collectie, ontworpen in Frankrijk, is gemaakt van gerecycleerde kwaliteitsmaterialen: de vulling is 100% gerecycleerd, de buitenstof in dik polykatoen is voor 60% gerecycleerd.

Gebr. De Boon: Boxby Health Supplement-treats Boxby heeft een nieuwe lijn functionele hondensnacks ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen. De recepturen zijn gebaseerd op de wetenschappelijk bewezen kwaliteit en eigenschappen van de ingrediënten. Ze ondersteunen honden bij diverse veelvoorkomende problemen. Er zijn 5 varianten: Boxby Joint & Mobility, Boxby Weight Support, Boxby Urinary Care, Boxby Sensitive Protein en Boxby Intestinal Care. Ze zijn de perfecte combinatie tussen een lekkere snack en een aanvullende ondersteuning voor de hond. Bovendien zijn de snacks koudgeperst tot een temperatuur van maximaal 60° C, zodat de voedingseigenschappen behouden blijven.

11


ASP Pets: Curli Apple Skin Leather

Het doel van Curli was om een hoogwaardig hondentuig te produceren, dat niet alleen indruk maakt met zijn design, maar ook duurzaam is gemaakt uit gerecycleerde materialen. Voor het Curli Vegan Apple Skin Leather Harness gebruikt de firma een Apple Leather-alternatief, met biobased materialen gemaakt van de overgebleven pomace en schil uit de vruchtensapindustrie. Het resultaat is een duurzaam, milieuvriendelijk en ademend materiaal, dat zacht aanvoelt en toch robuust is. Hoewel het appelschilleer wordt gemengd met PU, is het nog steeds duurzamer dan puur PVC- of PU-leer. The Pots Company: Ecopots Dubai Deze innovatie combineert 3 verschillende potmaten op een schotel met geïntegreerde wielen. Het model vormt een mooie eenheid om drie planten samen te presenteren en te verzorgen. Bewatering gebeurt via de schotel, waarbij het water gelijkmatig zijn weg vindt naar de drie reservoirs onder de potten. Door natuurlijke capillaire werking nemen de planten water op uit het reservoir wanneer ze dat nodig hebben. Design, functionaliteit en duurzaamheid staat ook nu weer voorop. Kom deze innovatie en anderen ontdekken in de impressionante showroom van The Pots Company in Kortrijk.

ligplateaus, 1 gewatteerde ligmand en 1 gewatteerde schuilplaats. Daarnaast is de krabpaal bedekt met zachte pluche van hoge kwaliteit (468 gr./m2). Een aangename plaats dus voor katten om te spelen en te rusten.

Laboratoire Francodex: gamma ‘Comfort & Care’ Deze nieuwe lijn begeleidt huisdieren in hun dagelijks leven met kant-en-klare oplossingen, die hen helpen het hoofd te bieden aan allerlei kwaaltjes. Ze omvat 12 producten voor honden en katten voor onder meer huidhygiëne (antiseptische spray, herstelspray, kalmerende spray en EHBO-kit), darmcomfort (darmpasta), gewrichtscomfort (gewrichtstabletten, omega 3-capsules, CBD-gewrichtsgel en een CBD-halsband), urine- en niercomfort (snacks) en oogcomfort JBL: Pronovo visvoer

Met dit compleet nieuwe concept maakt JBL het aquariumhouders mogelijk om voer te kiezen dat nauwkeurig afgestemd is op hun vissoorten. Voortaan kan iedereen dus opteren voor een voer dat qua formaat en vorm (granulaat of vlokken) bij zijn vissen past. In plaats van een probiotische werkwijze die omstreden is, werken alle JBL Pronovoreferenties prebiotisch en zijn daardoor aantoonbaar beter te verteren. In diverse referenties zijn insecten verwerkt. Bovendien zijn vanwege de duurzaamheid alle kleine, 60 ml-potjes uit het aanbod verdwenen. Tevens wordt de productverpakking, inclusief etiket, milieuvriendelijk geproduceerd. Deze nieuwe lijn omvat in totaal 65 soorten voer. Laroy Group: duvoplus gevulde chew!-kauwsnacks met munt De heerlijke duvoplus chew!-snacks maken honden en hun baasjes blij. De geribbelde kauwsnack ondersteunt de mondhygiëne, versterkt de tanden en de kaakspieren en masseert het tandvlees. Ze hebben een chewy buitenkant en een zachte binnenkant,

Flamingo Pet Products: Nieuwe krabpaal De Mowgli-krabpaal is de ideale speelen slaapplaats voor katten en de perfecte manier om hun natuurlijke krabinstinct te bevredigen. De krabpaal is voorzien van krabstammen (diameter 18,5cm) met een katoenen krabtouw (6mm), 5 beklede

12

verrijkt met munt voor een frisse adem. Deze snacks zijn gemaakt van hoogwaardige grondstoffen zonder toegevoegde suikers. Deze snacks zijn beschikbaar in verschillende verpakkingen, maten en vormen, zoals krokodillen, tandenborstels, bites en sticks.

(beschermende ooggel). Op één na worden alle referenties in Frankrijk vervaardigd. Het hele gamma is ontworpen onder toezicht van een dierenarts om comfort, plezier en veiligheid voor elk dier te garanderen. sera: 3 nieuwe aquariumbinnenfilters De sera X-Edge 300, 450 en 700 zijn moderne hoekfilters, die dankzij geavanceerde techniek bijzonder krachtig zijn, zacht werken en optisch erg goed in het aquarium kunnen worden geïntegreerd. De mechanische filtratie vindt plaats via een filtervlies en een filterspons, die vuildeeltjes effectief voorfilteren. Op deze manier beschermen ze de biologische filtermedia tegen vervuiling en verhogen ze de biologische effectiviteit van de hoekfilter. De filterkorf is al gevuld met het hoogwaardige, biologische filtermedium sera siporax mini Professional, wat resulteert in een betrouwbare biologische filtratie. De waterdoorstroming van de sera X-Edge hoekfilter is traploos instelbaar en kan ook met de meegeleverde sproeistaaf variabel in de richting worden ingesteld.


dibevo university Hoofdsponsor: EdupEt

9 oktober 2022 NBC NieuwegeiN

Dibevo University: een dag vol infotainment en vakinhoudelijke lezingen voor de huisdierenbranche Bruisend infotainment, steengoede vakinhoudelijke lezingen en een gezellig netwerkplein met hapjes en drankjes, dat zijn de ingrediënten van Dibevo University, hét kennisevent voor iedereen in Nederland en Vlaanderen die professioneel werkzaam is in de huisdierenbranche. Kennis is saai? Niks daarvan, het wordt een energieke dag vol humor, die zowel eigenaren als medewerkers een boost voor ondernemerschap, dier-, klant- en mensenkennis in het algemeen geeft. Dibevo University vindt plaats op zondag 9 oktober 2022 in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein (Nederland).

9 sprekers Dibevo University 2022 biedt een mooi gevarieerd programma. Het event start met twee infotainmentlezingen en sluit af met een weergaloze spreker die nog even geheim wordt gehouden. Tussendoor is er een volledig verzorgde lunch, die is inbegrepen in de ticketprijs. In de middag zijn twee reeksen parallelsessies gepland: drie die specifiek over dieren gaan en drie over ondernemen. Het volledige dagprogramma met uitgebreide info over alle lezingen is te vinden op www.dibevo-university.nl. Infotainmentlezingen • Wat wil je klant nou écht? Nou dit! (Jan van Setten) • Werk aan je bedrijf: van leuker naar beter! (Feike Cats) • Mystery keynotespeaker (wordt onthuld op 19 september) Parallelsessies • Katten en huisvesting: geen kat in het bakkie voor je klant (Maggie Ruitenberg) • Hondengedrag: zo denkt een hond (Arvid van Putten) • Reptielen in de winkel: waarom zou je dat doen? (Rogier van Rossem) • Maak werk van je sterke merk (Steffi de Haan)

• Geef je omzet een boost met online ondernemen (Sandra Kunz) • Groepshuisvesting in dierenpensions: ja of nee? (Riekske Willems-Dams) Gedurende de hele dag kunnen bezoekers gratis hapjes en drankjes afhalen bij de cateringpunten en ondertussen even met collega’s of leveranciers bijpraten op het gezellige netwerkplein. 25-08-2022 12:39 Sponsoren Een event als Dibevo University kan niet bestaan zonder gulle sponsoren. “Dat juist Edupet hoofdsponsor is geworden, is natuurlijk geen toeval”, zegt Dibevo-voorzitter Gijs van den Assum. “Edupet zet zich al jaren in voor een groter kennisniveau op de werkvloer, onder andere met de opleiding tot Prins Health Coach. Ook Gebr. De Boon, Farm Food en het Huisdier Kennis Instituut ondersteunen met hun sponsorschap dat kennis de sleutel is voor een toekomstbestendige huisdierenbranche. Ik ben oprecht blij met de extra inhoudelijke kracht die deze ondersteuning oplevert.”

Beursnieuws

Focus op kennis Dibevo University 2022 ziet er iets anders uit dan de vorige editie in 2018. Vanaf nu focust het event zich volledig op lezingen en presentaties. Er zijn dus geen stands met producten. De brancheorganisatie heeft meerdere keren geëxperimenteerd met hybride evenementen (zowel kennisoverdracht als productpresentaties), maar dat bleek nooit een ideale combinatie. Vanaf dit jaar schept Dibevo meer duidelijkheid scheppen in de tweedeling zoals die ooit is bedacht: in de Fancy visual.indd 1 oneven jaren de Dibevo-Vakbeurs (productpresentaties) en in de even jaren Dibevo University (kennisoverdracht). Hierdoor weten bezoekers beter wat ze kunnen verwachten.

NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1 in 3438 LC Nieuwegein (Nederland) Zo.9 oktober, van 9 tot 17 uur. • Early bird ledenticket (t/m 18 september) . . . . . • Ledenticket (vanaf 19 september) . . . . . . . . . . . • Niet-leden Early bird-ticket (t/m 18 september) • Niet-leden-ticket (vanaf 19 september) . . . . . .

€ 39 € 49 € 59 € 69

Alle prijzen zijn excl. BTW Meer info: www.dibevo-university.nl

13


dibevo university Hoofdsponsor: EdupEt

9 oktober 2022 • NbC NieuwegeiN (NL) • dibevo-uNiversity.NL Hoofdsponsor

Dibevo University is hét kennisevent voor iedereen die werkzaam is in de huisdierenbranche. Kennis = saai? Niks daarvan, het wordt leren terwijl je lacht. Een dag vol infotainment, vakinhoudelijke lezingen en een gezellig netwerkplein om bij en na te praten. Een BOOST voor je ondernemerschap en je dier-, klant- en mensenkennis in het algemeen. En dan het beste nieuws: alle eten, drinken

Profiteer van de Ea rly bird-kort ing! Boek je ticket vó 18 septe ór mber

Hét kenniscentrum over huisdieren

sponsorEn

en een volledige lunch is inbegrepen in de toegangsprijs.

Meer info & tickets: dibevo-university.nl

25+26+27 SEPT ‘22 FLANDERS EXPO

NA 4 JAAR KOMT DE BELGISCHE GROENSECTOR OPNIEUW SAMEN TIJDENS GREEN · 180 bedrijven · Green demo park · Green Night

REGISTREER U NU

met uw online code: BAAU1000

VIA GREEN-EXPO.BE

by EASYFAIRS

14

GRE22-advertenties-NL.indd 4

gelijktijdig met

18/08/2022 14:04


Groensector kijkt reikhalzend uit naar Green 2022

“Het enthousiasme bij de bedrijven uit de groensector is enorm groot om elkaar na 4 jaar eindelijk weer op onze beursvloer te ontmoeten. Dat blijkt ook uit onze erg goed gevulde exposantenlijst. Vermoedelijk zullen we afklokken op meer dan 220 standhouders. Ook de bezoekers staan te popelen om de komende editie bij te wonen. Meteen nadat we de bezoekerscampagne hadden opgestart, merkten we dat de bezoekersregistraties van retailers, tuinaannemers, tuinarchitecten, groendiensten, publieke overheden en dergelijke vlot binnenstroomden”, meldt Jeroen Arnouts, Head of Event bij Easyfairs, organisator van de vakbeurs Green, die van zondag 25 tot en met dinsdag 27 september in Flanders Expo te Gent wordt georganiseerd.

Oplossingen aanreiken voor actuele problematieken Bovendien breken voor de groensector cruciale tijden aan, nu we steeds vaker de gevolgen van de klimaatopwarming en de waterproblematiek aan den lijve ondervinden. Door in te zetten op innovatie kan de branche een positieve bijdrage leveren. “Private tuinen beslaan naar schatting 8 procent van de totale ruimte in Vlaanderen. Die tuinen bestaan uit twee grote aspecten: groen en beton. Door die laatste warmt de omgeving nog meer op. Voor de groensector is een belangrijke rol weggelegd om de particulieren aan te zetten hun tuinen op de juiste manier te vergroenen. Concreet houdt dit in dat ze mensen ontraden om grote terrassen of opritten in steen of beton aan te leggen, maar voor een alternatief, zoals grasdallen, grasbetontegels, open verhardingen met losse steentjes of halfopen verhardingen met poreuze voegen of stenen, te kiezen. Ook de aanplanting van de juiste bomen en struiken in de tuin zorgen voor een natuurlijke verkoeling en vertragen verdamping van water uit het gazon. Al deze duurzame innovaties en oplossingen zijn eind september te bewonderen op de vakbeurs Green”, benadrukt Arnouts.

Randprogramma Zoals steeds pakt Green naast het beursaanbod uit met diverse nevenactiviteiten. Zo is er het Green Demo Park, een buitenruimte waar diverse tuinmachines in werking worden gedemonstreerd. Tevens staan er ook verscheidene boeiende lezingen geprogrammeerd. Zo is er de zone Green Spreakers, waar gastsprekers actuele thema’s zullen aankaarten. Daarnaast lonen de seminaries ‘Green Deal Natuurlijke tuinen’ en ‘Green Cities for a sustainable Europe’ zeker ook de moeite. Op de beursmaandag is er ook de ‘Green Night’ en zijn de deuren van de beurs tot 22u geopend. De groenprofessionals kunnen dan na de werk- of sluitingsuren de beurs bezoeken en genieten van een hapje en een drankje. Smart Badge Tijdens Green 2022 wordt het voor de bezoeker nog makkelijker om informatie te verzamelen. “Die hoeft voortaan geen zakken vol met productbrochures, folders en naamkaartjes mee te sleuren doorheen de beursgangen. We werken voortaan immers met de ‘Smart Badge’-technologie. Hierdoor hoeft men op interessante standen enkel zijn bezoekersbadge - die wordt uitgedeeld bij het binnenkomen van Green - over een smart badge scanner swipen. Na het beursbezoek ontvangt de bezoeker alle informatie van de gescande stands direct in zijn/haar mailbox. Voorafgaand aan de beurs vullen de standhouders een onlineprofiel in. Het zijn al die gegevens die worden doorgestuurd. Op die manier wordt er veel minder papier verspild, wat aantoont dat ook wij als beursorganisator optimaal op duurzaamheid inzetten.”

Beursnieuws

Tussen de laatste en de komende editie van de vakbeurs Green gaapt een kloof van 4 jaar. In die periode bewoog er heel wat in de groensector. “Door de coronapandemie groeide de belangstelling voor tuin en groen naar een ongekend niveau. Door de lockdowns spendeerde de consument meer tijd dan ooit in zijn tuin. De grenzen tussen de binnen- en buitenleefruimte vervaagden en er werd massaal in tuinbeleving en in de verzorging en aankleding van de ‘groene woonkamer’ geïnvesteerd. Mensen zonder tuin of die op een appartement woonden zochten veelvuldig de publieke parken op, waardoor de lokale besturen heel wat budget spendeerden aan de creatie en het onderhoud van groene rustpunten in hun stad of gemeente. Tijdens de Covid-19-crisis floreerde de groensector dan ook als nooit tevoren. De hoge grondstof- en energieprijzen en de onzekere situatie in Oekraïne deden die sterke groei afvlakken, waardoor onder meer de tuinretailers en -aannemers een stap vooruit moeten zetten in hun aanbod. Door de drukte hadden ze daar de afgelopen periode geen tijd voor. Green vormt daarvoor het ideale platform: de groenprofessional kan er kennismaken met talrijke innovaties en veel (nieuwe) leveranciers ontmoeten”, geeft Jeroen Arnouts aan.

Flanders Expo Gent Zo. 25 - di. 27 september 2022. Op zondag en dinsdag van 9u30 tot 18u. Op maandag van 13u tot 22u. Gratis voor groenprofessionals mits voorregistratie. www.green-expo.be

15


Karakaya, dé betrouwbare partner op het gebied van kattenbakvulling! Karakaya Bentonite, opgericht in 1954, is een trots Turks familiebedrijf, dat producten en oplossingen van topkwaliteit voor de bentonietsector aanbiedt. De firma is al vele jaren gespecialiseerd in industriële producten, zoals boorbentoniet. In 2017 besloot Karakaya zijn expertise aan te wenden in de petcaresector en ook te investeren in de productie van kattenbakvulling. Bovendien werd het de eerste producent van litter op basis van sodium bentoniet in Turkije. Het doel is om uit te groeien tot een keyspeler voor sodium bentoniet in Europa. Ook in België wil Karakaya zijn marktpositie versterken. 12 miljoen ton reserve in 11 verschillende mijnlicenties

Karakaya kan een beroep doen op zijn eigen bentonietreserves. De winning van de grondstof gebeurt door de eigen mijnbouwafdeling, die elk jaar het gevraagde volume van de klanten ophaalt. Recent investeerde Karakaya in heel wat verschillende mijnbronnen om zijn portfolio uit te breiden. De grondstoffen worden zorgvuldig geselecteerd en getest voor elk product. Dit gebeurt in het ultramodern laboratorium van de hoofdfabriek. Hierbij wordt het ganse productie- en verkoopproces van het bentoniet (vanaf de winning van het ertsmineraal tot de levering van het eindproduct) getraceerd om zo steeds de hoogwaardige kwaliteit te garanderen.

Publireportage

Enorm productievolume

In 2017 voegde Karakaya kattenbakvulling toe aan zijn bestaande assortiment industriële producten. Vier jaar later werd een tweede productielijn in gebruik genomen. De totale productiecapaciteit bedraagt 90.000 ton/jaar en kan indien nodig worden opgedreven. Het erg efficiënte productieproces maakt gebruik van koolstofarme energiebronnen. De totale productiefaciliteit omvat 90.000 m² open en 14.000 m² gesloten oppervlakte. Tevens beschikt Karakaya over 20.000 m² magazijn voor eindproducten om zo aan de opslagnoden van zijn klanten te beantwoorden. In 2022 zal Karakaya investeren in extra verpakkingsmateriaal, waardoor de opslagcapaciteit tot 90.000 m² eindproduct zal stijgen.

Ook sodium bentoniet

Turkije wordt geroemd voor zijn hoogwaardige kwaliteit van witte bentoniet, vandaar dat het land een breed scala aanbieders telt. Op het vlak van sodium bentoniet waren er echter geen producenten, tot Karakaya besloot om die lacune in te vullen. Kattenbakvulling op basis van sodium bentoniet wordt hoofdzakelijk in de VS en Canada geproduceerd. Dit maakt dat het transport en de distributie heel wat tijd in beslag neemt, met eventuele onderbrekingen in de supply chain tot gevolg. Dit is bij Karakaya niet het geval: de firma hanteert qua logistiek een korte lijn. De fabriek is gevestigd in Ankara, dicht bij de luchthaven van waaruit de producten makkelijk naar iedere Turkse haven worden verzonden. Vandaar dat het familiebedrijf een opportuniteit zag om deze markt aan te boren en zich wil ontwikkelen tot een leidende Europese speler op het gebied van sodium bentoniet litter.

Sandy is de meest premium litter van Karakaya en wordt aange­ boden in de varianten Unscented, Baby Powder, Marseille Soap, Ocean Breeze en Active Carbon. Kenmerkend zijn de superfijne korrels, die zorgen voor een perfecte klontering en maximale absorptie. Cat’s Grey heeft de natuurlijke kleur van sodium bentoniet en is beschikbaar in de referenties Sensitive, Cotton Blossom en Vanilla & Tangerine. Opvallend, Cat’s Grey wordt ook geleverd in een unieke zak van 16 kg met een verborgen zijhandvat en rits. Alle zakken zijn gemaakt uit recycleerbaar milieuvriendelijk plastic.

Private label

Daarnaast ontwikkelt en produceert Karakaya kattenbakvulling onder private label voor enkele van ’s werelds meest bekende bedrijven in de petcaresector. Tevens helpt het bedrijf om met succes diverse nieuwe winkelmerken van litter te lanceren. De inhouse R&D-afdeling van Karakaya kan producten ontwikkelen, die perfect inspelen op de snel veranderende markttendensen en van bij de eerste oogopslag indruk maken op de consument. Tijdens de pandemie legde Karakaya zich hoofdzakelijk toe op de productie van huismerken, waardoor het een betrouwbare partner voor ondernemingen en dierenspeciaalzaken in veel Europese landen is geworden.

Sandy en Cat’s Grey

Deze 2 eigen merken zijn gestoeld op 4 belangrijke pijlers, namelijk design, innovatie, functionaliteit en last but not least kwaliteit. Beiden zijn 100% natuurlijk, wat betekent dat er geen soda wordt toegevoegd om het klonteren te veroorzaken zoals bij witte bentoniet. Tevens zijn ze 99,9% stofvrij. Verder blinken ze ook uit qua vochtabsorptie en geurretentie.

16

Karakaya Bentonite Inc. E-mail: catlitter@karakaya.com.tr www.karakaya.com.tr


Breed productaanbod weet ANIDO-bezoekers te bekoren Ruim 128 exposanten uit 11 landen stelden op zondag 4 en maandag 5 september 2022 een brede waaier nieuwigheden, producten en diensten voor tijdens de vakbeurs ANIDO, de tweejaarlijkse afspraak voor de petcare-industrie in de Benelux en Noord-Frankrijk. Gedurende 2 dagen bezochten 4.424 professionals het event. Op de beurszondag was het rustiger dan gewoonlijk, maar dat werd in grote mate goedgemaakt door een sterke dag op maandag, aldus de organisatie. Er waren ook meer bezoekers uit Nederland. De volgende editie van ANIDO staat gepland op zondag 25 en maandag 26 februari 2024 en zal net als dit jaar gedeeltelijk met vakbeurs DIY, Pro & Garden overlappen.

Winnaars New@ANIDO-Awards

Aan het slot van de eerste dag van ANIDO werden de winnaars van de wedstrijd New@ANIDO bekend gemaakt. In totaal schreven 64 producten (32 in de

categorie ‘Voeding’ en 32 in de categorie ‘Accessoires’) zich in voor deze wedstrijd die de beste innovaties op de ANIDObeursvloer bekroond. De bezoekers konden stemmen in 3 categorieën en zo bepalen welke innovatie/exposant deze felbegeerde award in ontvangst mochten nemen. In de categorie ‘Voeding’ kwam de vernieuwde cat range van de firma Edgard & Cooper als winnaar uit de bus. Deze graanvrije kattenvoeding is vervaardigd op basis van vers vlees (geen vleesmeel). Bovendien bevat deze geen ‘junk’ (dus geen suiker en zout). Het gamma wordt aangeboden in een duurzame verpakking. De tweede plaats was weggelegd voor het snackgamma Smookies van de Nederlandse firma Van der Basch Trading. Nog een Nederlands bedrijf vervolledigde het podium, namelijk IPP Inter Pet Products met de plantaardige hondenvoeding PAWR. Primus in de categorie ‘Accessoires’ was het kipconcept van de Nederlandse firma Beeztees. Deze reeks omvat 7 leuke accessoires die voor heel wat plezier in de kippenren zorgen. Alle producten zijn gefabriceerd op basis van 100% recycled plastic, afkomstig van drinkpakken. Een mooie tweede was de Dog Bowl Terrazzo Stone van Kentucky Dogwear. Op plek drie eindigde de afvalemmer van LitterLocker, verdeeld door het bedrijf Van Ree. Tot slot mocht de firma YDOLO de ‘Natural & Sustainable Award’ in ontvangst nemen voor Huskaloo, ‘s werelds eerste compacte, eco-vriendelijke kattenbakvulling. Deze is vervaardigd op basis van kokosnootschillen en dus composteerbaar. Bovendien is de verpakking biologisch afbreekbaar of recycleerbaar, waardoor er niets op de afvalberg belandt. Gutsy, de hoogwaardige hondenvoeding op basis van insecten, van het bedrijf Sustainable Pet Food moest zich met zilver tevreden stellen. Goood Sensitive van de onderneming Diervoeding Tak legde beslag op de derde plaats.

Beursnieuws

Duurzaam, transparant en plantaardig, aub! Een bezoek aan ANIDO is uiteraard ideaal om nieuwigheden te spotten, inspiratie op te doen en/of het aanbod te versterken. Daarnaast zorgt het randprogramma van deze vakbeurs er ook voor dat de kennis over en de blik op de sector wordt verruimd, onder meer door de sprekers op de ‘Meet The Experts’-lezingen (deze komen uitgebreid aan bod in onze volgende nieuwsbrieven, nvdr). Bovendien is ANIDO de plek bij uitstek om te polsen welke actuele thema’s de petcare-industrie wakker houden en welke evoluties de markt momenteel domineren. In eerste instantie voelden we bij veel exposanten de onzekerheid over de (aan) koopkracht van de consument en de winkelier (zie ook pag. 3, nvdr) in de komende maanden/jaren. Dit was ongetwijfeld (één van) de reden(en) waarom diverse exposanten met opvallend forse promoties uitpakten en hun ‘value for money’aanbod extra onder de aandacht brachten. Verder konden we er niet om heen dat sustainability een hot item is en blijft. Zo goed als iedereen maakt de switch naar duurzame verpakkingen, gerecycleerde of herbruikbare materialen worden meer dan ooit aangewend, de ecologische footprint van het productieproces wordt geanalyseerd, bijgestuurd of indien nodig gecompenseerd, enzovoort. Het is tevens opvallend dat veel exposanten opnieuw dichter bij huis produceren. De afgelopen tijd zetten de hoge containerprijzen een felle druk op de aanvoer van artikelen die in Azië werden vervaardigd. Om die reden laten meer en meer spelers dit continent (gedeeltelijk) links liggen en opteren ze steeds vaker voor een productie van die referenties in Oost-Europese landen, Turkije, Spanje of zelfs in België en onze buurlanden. Daarnaast merken we dat de hedendaagse consument wil weten hoe producten (zeker voeding) wordt geproduceerd en welke grondstoffen daarbij worden gebruikt. Fabrikanten communiceren hieromtrent transparanter, ook op hun verpakking. Tot slot noteerden we dat de vraag naar plantaardige voeding blijft toenemen. Baasjes willen hun huisdier vegetarische en vegan voeding voorschotelen, al hoeft dit zeker niet op dagelijkse basis te zijn.

Photobooth Pet & Garden Pro

Onze caravan/fotostudio werd druk gesolliciteerd tijdens de beurs. We zagen dan ook heel leuke foto’s. Binnenkort maken we bekend wie de winnaars van onze wedstrijd zijn en wie een gepersonaliseerde versie van het decembernummer van Pet & Garden Pro ontvangt. We danken alvast Photobooth Nestor (www.photoboothnestor.be) voor de samenwerking!

17


WAT IS GEZOND VOOR HUID+VACHT VAN MIJN HOND EURO PREMIUM Derma+ is rijk aan Omega 3 en Omega 6 die bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

Verse zalm Visolie Antarctische krill

ÓÓ K GE SC HI KT BI J JE UK EN K RA BB EN

De huid en vacht? Ze vormen de spiegel van de gezondheid van je hond. Hiervoor is een enkelvoudige, dierlijke eiwitbron met gezonde vetzuren zoals Omega 3 en 6 belangrijk. Daarnaast spelen ook vitamines zoals biotine en mineralen zoals zink een cruciale rol voor een gezonde huid. Derma+ verzorgt de huid van binnenuit voor een glanzende, prachtige vacht en helpt jeuk en gekrab verminderen.

w w w.europremium .com


Duurzaamheid en innovatie gaan hand in hand, zo blijkt op ANIDO ‘Duurzaamheid’, er waren weinig standen waar deze term niet viel tijdens de recente editie van ANIDO. Nagenoeg iedere fabrikant of leverancier is bezig met zijn impact op het klimaat en de planeet tot het minimum te beperken, hetzij via de verpakking, de keuze van de materialen/ingrediënten, een beperking van de CO2-uitstoot bij het productieproces, enzovoort. Ook bij de nieuwe producten van onze partners draaide het meestal omtrent sustainability. Geïnteresseerd in meer nieuwigheden vanop ANIDO 2022? Check dan binnenkort zeker onze website (www.petandgardenpro.be) en hou onze volgende nieuwsbrief in de gaten.

ASP-Pets De vintagelook van Sixties, een range transportcarriers voor katten en kleine hondenrassen, maakt dat deze echte aandachtstrekkers zijn in het schap of de vitrine. Voorts stonden op deze stand ook de draadkooien in de kijker. Ze zijn uitgerust met een gepatenteerd slot dat met één hand geopend/gesloten kan worden. Ze worden nu in een full colourverpakking geleverd.

Beaphar In september 2020 werd het merk Primeval, g e­­s p e­c i a l i s e e r d i n v o e d i n g s­s u p ­­­ plementen voor paarden en honden, overge­no­men. Op de beurs­v loer werden deze referenties in

de kijker geplaatst. Daarnaast werd een nieuwe omgevingsspray gelanceerd, die de actieve stoffen Permethrin en S-methopreen combineert. Deze innovatie doodt niet enkel de vlooien en teken, maar voorkomt ook de ontwikkeling van eitjes en vlooienlarven gedurende 6 maanden. Beschikbaar in 250 en 500 ml. Beeztees

Uiteraard was er heel wat belangstelling voor het kipconcept, dat bekroond werd met de New@Anido-award in de categorie ‘Accessoires’. Daarnaast speelt Beeztees in op de groeiende vraag naar orthopedische hondenkussens met de reeks ‘Orthopedic Rest Comfort. Dit gamma wordt in Europa vervaardigd en kent een uitstekende prijskwaliteitverhouding. Onder ‘Designed by Lotte’ werden de collecties in velvet en in Scandinavische stijl getoond. Bio Services International FRAP is een compleet nieuwe lijn voor een veilige en efficiënte ongediertebestrij­ ding. Het gamma omvat lokaas, lokaasdozen voor muizen en ratten en een unieke muizenval. Het lokaas, beschikbaar in 4 varianten (block, grains, pasta en Wheat’tech), is ontwikkeld op basis van de actieve, snelwerkende stof difethialone (0,0025%). Op de kleurrijke verpakking staat duidelijk aangegeven op welke locaties in het huis het product in kwestie best wordt gebruikt. Delcon De Delcon Topping is een volledig natuurlijke, vloeibare topping, die naast een heerlijk sausje ook groentjes, zoals erwtjes, wortelen en paprika, bevat. Deze innovatie tovert elke honden- en

kattenmaaltijd om in een ware smaakbom. Het gezonde product moet over de voeding worden gegoten en vervolgens eronder worden gemengd. Beschikbaar in de dierenspeciaalzaken vanaf het najaar. Dierengroot– handel Overbeek Deze mooie presentatie van knaagdierenpro­ duc­t en wist veel bezoekers te bekoren. Alle re f e re n t i e s z i j n volledig natuurlijk en uit schorshout gefabriceerd. Daarnaast toonde deze specialist in levende dieren enkele knaagdier- en vogelsoorten op zijn stand, wat uiteraard voor heel wat beleving zorgde. Tot slot liet deze exposant ook een greep uit het terrariumaanbod van GiganTerra zien. Diervoeding Tak

Producten beurzen

Animal Boulevard Onder druk van de hoge energie- en brandstofprijzen lijkt de consument weer wat prijs­b e­ wuster te worden. Deze exposant speelt hierop in met de lancering van enkele produc­t­­­­l ijnen die duidelijk ‘value for money’ bieden, zoals het Air Meshing-harnas (in 7 maten en 6 kleuren) en een nieuwe reeks hondenkussens. Verder werden diverse kant-en-klare conceptoplossingen getoond, die de winkelier toelaat om de Animal Boulevardreferenties optimaal te presenteren in de shop. Tot slot noteerde men veel interesse voor de reeks robuuste hondenspeeltje Red Dingo Durables.

Sinds augustus jl. telt Happy Cat 3 nieuwe Crunchy Snacks in zijn aanbod, namelijk Landgevogelte, Zalm en Kabeljauw. Deze snacks in hartjesvorm worden aangeboden in verpakkingen van 70 gram en zijn ook geschikt voor gesteriliseerde katten. Happy Dog pakte dan weer uit met een nieuwe verpakking van de referenties Natur Croq-vlokken en Happy Dog Care Sano N.

19


VOoR EeN DiErVrIeNdElIjKe hUiSvEsTiNg #61244 #61232

#61234

#61242

De nieuwe huizen van TRIXIE zijn eenvoudig te monteren dankzij een steeksysteem. De hoogwaardige afwerking en montage zonder spijkers, nagels of lijm voorkomt verwondingen. Alle huizen beschikken over twee in-/uitgangen, zodat de dieren elkaar uit de weg kunnen gaan. De meerkamerhuizen bieden muizen en hamsters de mogelijkheid hun nest in te richten op een natuurlijke manier.

d Foo ag. m r da a w F g van ductspe u o rt ! pro Sta ing n ieuwsteonsulent n c n s r a nze ing E-le rdt zo toof voed En

wo ialis c

www.trixie.de

Heeft u al kennis gemaakt met Farm Food E-learning! Beste ondernemer, Doormiddel van onze E-learning zorgen wij er samen met u voor dat uw winkel het eerste aanspreekpunt blijft voor vragen en advies over voeding. Heeft u nog geen inlog? Dan kunt u contact opnemen met uw accountmanager.

Farm Food | info@farmfood.be | +32 (0)11 988 474 | www.farmfood.be

20


Farm Food Deze exposant ontwikkelde een e-learning academy, waar de verkooppunten op een moment naar keuze hun algemene kennis over honden, het productaanbod van Farm Food en de rol van voeding bij veel voorkomende problemen kunnen bijschaven. Er is keuze tussen diverse modules, die worden afgesloten met een examen en waarbij de deelnemer een certificaat kan behalen.

Ferplast Alle noviteiten die de firma dit jaar lanceerde, werden voorgesteld op ANIDO. Een opval­ lende innovatie was 100% snack, een plantaardige kauwsnack die de tandhygiëne bevordert. Er zijn 3 varianten die elk nog een extra functionaliteit hebben: tegen slechte adem, voor een goede ontlasting en voor een goede darmwerking. Daarnaast viel ons

Flamingo Pet Products Dit jaar viert de firma zijn 50-jarig bestaan en pakte daarom uit met speciale verjaardagspromoties op de beursvloer. Daarnaast vernamen we dat het bedrijf als gevolg van de sterke groei de voorbije jaren investeert in een nieuw hoofdkantoor en magazijn. Het gebouw zou tegen november 2023 klaar zijn. Veel interesse was er voor het nieuwe hondenspeeltje ‘Grondpin met bal’. Het garandeert uren spelplezier en bovendien stimuleren de noppen van de bal de tandhygiëne.

Grizo We ver namen dat het gamma voor tuinvogels Garden Heroes sterk werd uitgebreid en ondertussen ruim 30 referenties telt. De kartonnen verpakking van diverse referenties kan tot een handige display worden omgevormd. Bij het merk Rosewood viel ons oog op de nieuwe lijn Winter Woodland, die 2 hondenmanden, een kussen en een deken omvat. Ook leuk waren de nieuwe hondenspeeltjes van Cupid & Comet.

Gebr. De Boon De lief! lifestyle-collectie blijft één van de voornaamste toppers binnen het aanbod van deze Nederlandse exposant. Dit gamma stond dan ook duidelijk in de kijker. Daarnaast lag de focus ook op het nieuwe gamma ecologische hondenspeeltjes. Deze zijn geproduceerd op basis van gerecycleerde plastic flessen.

Groothandel Smulders Dit Nederlands bedrijf had heel wat nieuwe aquariumdecoratie van Blue Belle Pacific naar de beursvloer meegebracht. Daarnaast kregen we een nieuwe verlichtingslijn van My Chihiros te zien. Deze is geschikt voor kleine aquaria en aquascaping. Tot slot werden enkele nieuwe soorten grind gepresenteerd.

oog op dit buizensysteem van Ferplast dat toelaat om konijnen- en knaagdierenkooien met elkaar te verbinden. Finest Petfoods Deze Nederlandse onderneming liet de Belgische markt kennis maken met het merk Pawfect dat tal van gevriesdroogde snacks en voeding voor honden omvat. Tevens zijn er Himalayan Cheese Treats beschikbaar. Daarnaast werd de honden- en kattenvoeding van het Canadese merk Ovenbaked Tradition voorgesteld.

Good !D hupple bracht, naast zijn aanbod snacks, de nieuwe, kwalitatieve basisvoeding voor honden mee naar Kortrijk. Het assortiment, grotendeels monoprotein-based (meat/fish), biedt keuze uit 5 basistypes: puppy, adult, mini-adult (kleine rassen), senior en ‘allergic’. Deze worden geleverd in een 100% r e c y­c l e e r b a r e ver­p akking met h a n d i g e , h e r­ sluitbare schen­ tuit. Daarnaast werd ook het gamma pharma.pet voorgesteld.

sfeerbeeld

21


Group Depre Het gamma Deli N a t u re o n d e r­ gaat weldra een complete transitie. Ener­ zijds werd de productkwa­ liteit nog verder geoptimali­seerd. Ander­zijds wordt de look & feel van de verschillende referenties veel uniformer, wat de herkenbaarheid van de producten in het schap bevordert. Het complete aanbod wordt voortaan ook in recycleerbare verpakkingen gepresenteerd. Daarnaast stond het snackconcept van Voskes in de kijker. JBL De bezoeker kon er kennismaken met het nieuwe gamma visvoer JBL Pronovo, dat ruim 65 verschillende soorten omvat. Deze innovatie is gestoeld op observaties en wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd

tijdens de JBL-expedities en in het J B L - o n d e r z o e k s l a b o r a t o r i u m . Te v e n s introduceerde men de nieuwe voerautomaat JBL Pronovo Autofood, die beschikbaar is in zwart en wit. Johnson Petfoods De focus lag duidelijk op de nieuwe ultrapremium blikvoeding (85 gr) voor katten

Karakaya

Nagels Pet Products

Deze Turkse specialist in kattenbakvulling biedt naast private labels ook de eigen merken Sandy (premiumsegment) en Cat’s Grey (middensegment) aan. Deze zijn vervaardigd uit sodium betoniet, zijn natuurlijk klonterend, zijn voor 99,9% stofvrij en hebben een uitstekende geurabsorptie. Sandy is verkrijgbaar in 5 varianten (Unscented, Baby Powder, Marseille Soap, Ocean Breeze en Active Carbon) en Cat’s Gray in 3 soorten (Cotton Blossom, Vanille & Tangerine en Sensitive).

Aan stoere, robuuste en vooral enorm grote kattenkrabmeubels geen gebrek in het assortiment van Petrebels, dat bewijst het reusachtige model Maine Coone 200 (255 x 95 x 200 cm). De dikke stammen bevorderen niet enkel het krab- maar ook het klimplezier. Dit model is voorzien van 5 slaaphuisjes, 4 hangmatten en een fluweelzachte XLloungemand bovenaan. Verder bemerken we het uitgebreide gamma katten- en hondensnacks van Inaba, dat sinds kort door Nagels Pet Products wordt verdeeld.

Laroy Group

Petsolutions

Tussen ruim 200 voorgestelde innovaties ontdekten we o.a. de nieuwe sticks van Witte Molen Country. Aan het premiumgamma Puur pauze van Witte Molen werden dan weer 20 snacks toegevoegd. Voorts merkten we de nieuwe drinkfontein met sensor ebi Manoa op. Tot slot komt weldra de nieuwe serie hondenharnassen Explor Ultimate Fit op de markt. Deze omvat nu 3 reeksen (Classic, Safety en Fashion), 3 extra reeksen zitten in de pijplijn.

Een opvallende collectie was Dharma Dog Karma Cat, een reeks manden en speeltjes voor honden en katten uit eco-vriendelijke wol. Ze wordt met de hand vervaardigd in Nepal. Door deze productie wordt ook de micro-economie gestimuleerd in het dorp waar deze referenties worden gemaakt. Bij Jack & Vanilla noteren we twee nieuwigheden: een duurzame reeks speeltjes en dekens op basis van gerecycleerde materialen en een halsband waar een apple-tracker perfect in past.

Nobby

van Riverwood. Deze reeks bestaat uit in totaal 14 recepten waarbij tonijn telkens het hoofdingrediënt vormt en aangevuld wordt met uitgelezen ingrediënten, zoals zalm, brasem, zeebaars, inktvis, goudmakreel en dergelijke. Deze worden sinds 15 september jl. uitgeleverd. Er zijn ook multipacks en een mooie geschenkverpakking met 8 referenties verkrijgbaar.

22

Blikvanger was het uitgebreide snackgamma voor honden StarSnack. Deze snacks met een hoog vleesgehalte worden aangeboden in handige displays. Ter ondersteuning van de verkoop zijn ook houten meubels beschikbaar voor de winkelier.

sfeerbeeld


Hamsterscaping, waarbij het hamsterverblijf natuurlijk ingericht en gedecoreerd wordt, wint in België fors aan populariteit. Met de lancering van het eigen merk Down2Earth wordt hier nu op ingespeeld. Het zijn allemaal 100% natuurlijke producten, gepresenteerd in een volledig ecologisch verantwoorde verpakking. Ze werden gebruikt in dit mooi vormgegeven hamsterverblijf. Ook de Millamore-bedding op basis van espenhout, die wordt verdeeld, past in dit verhaal. Renske Natuurlijke Diervoeding Met de deel­ name aan ANIDO wil deze Neder­ landse producent van 100% natuur­ lijke dier­v oeding voor hond en kat zijn naamsbe­ kendheid op de Belgische markt v e rg ro t e n . O m die reden heeft het nu ook 2 salesmedewerkers voor Vlaanderen in dienst. Voorts zagen we de nieuwe Tetraverpakkingen 375 gram van de verse bereide maaltijden, die eind dit jaar op de markt komen. Voor kerstmis introduceert de firma een nieuw graanvrij kerstdiner en ook een -chhurpi in 3 formaten.

specialist in hondensnacks, overgenomen. De logistiek van beide takken werd nu op elkaar afgestemd, wat erg interessant is voor de winkeliers. Zo is de haalbaarheid van het francobedrag eenvoudiger, zijn er minder transportkosten en is er slechts 1 factuur. Sustainable Pet Food Gutsy startte oorspronke­ lijk als een onderzoeks­ p r o­j e c t v a n 2 studenten aan de UGent. Na an­d er­h alf jaar ontwik­ k e­l i n g w e r d in mei jl. een eerste product op de markt gebracht, na­ me­lijk Chicken Munchies. Het betreft een graanvrije hybridevoeding die insecten en kip in zijn brokken combineert. Bovendien heeft het product een veel kleinere ecologische footprint in vergelijking met klassieke hondenvoeding. Terra Canis Deze Duitse pro­du­ cent van hoogwaar­ dige honden- en kattenvoeding, die wordt verdeeld in ons land door ASP Pets, presenteerde zich tijdens ANIDO aan de Belgische markt. Opvallend is dat alle gebruikte grondstoffen 100% van humane kwaliteit zijn.

Ruinemans Deze Nederlandse groothandel in aquariumvissen, -planten en diepvriesvoeding

voor vissen deelde een stand met de firma’s Aquaflora en De Jong Marinelife. Ruim twee jaar terug werd de firma Landman Hoevelaken,

Tijssen Goed voor Dieren

Onder het merk Natural Health werd een nieuwe variant veterinair dieet voorgesteld, namelijk Urinary Struvit. Deze is graanvrij en wordt aangeboden in verpakkingen van 400 gr, 2 en 7 kg. Tevens werd in de range It’s my Dog een nieuwe snack gelanceerd.

Green Van 25 tot en met 27 september 2022 Flanders Expo, Gent www.green-expo.be

KALENDER

PFA-Trade

Dibevo University Op zondag 9 oktober NBC Congrescentrum Nieuwegein (Nederland) www.dibevo.nl Expozoo Van 10 tot en met 12 maart 2023 Paris Expo Porte de Versailles, Parijs (Frankrijk) www.parisanimalshow.fr Zoomark International Van 15 tot 17 mei 2023 Bologna Fiere, Bologna (Italië) www.zoomark.it Wilt u uw beurs of event in onze beurskalender zien verschijnen, neem dan contact op met Evelien Desmyttere (magazines@inventmedia.be).

sfeerbeeld

23


Trixie

Capital, dat landbouwers steunt in de transitie om 1 miljoen hectare grond via regeneratieve landbouw productiever te maken tegen 2025. Verder werden de kussens van het merk Fantail gepresenteerd.

Voeders Decadt

Van Ree

Dat duurzaamheid hoog op de agenda van deze Duitse onderneming staat, blijkt o.a. uit het gamma Be-Eco, dat vervaardigd is met gerecycleerde materialen. Verder presenteerde deze firma diverse nieuwe knaagdierenkooien en pakte het uit met enkele nieuwe collecties kussens en manden. Tot slot werden ook nog enkele nieuwe likmatten gepresenteerd. Trudo’s Pet Products

Een blikvanger was de droogvoeding voor honden Carnilove True Fresh, die vervaardigd is met vers vlees. Het voer wordt met een nieuw type extruder geproduceerd, namelijk de thermal twin. Momenteel omvat de lijn de varianten: kalkoen, vis en rund, maar tegen eind dit jaar komen daar de referenties puppy, small breed en senior light bij. Verder wordt er ook een lijn voor katten gelanceerd. Vadigran

De focus lag onder meer op de Yanagraanmengelingen, die goed zijn voor dier en planeet. Het merk is immers volledig transparant over de ecologische voetafdruk van het productieproces. Na de berekeningen van de milieu-impact en de optimalisaties om de CO2-uitstoot te reduceren, blijft er nog steeds een ‘saldo’ over. Dat compenseert Yana 110% via een samenwerking met Soil

24

Sinds kort is deze exposant de nieuwe Benelux-verdeler van het Oostenrijkse merk van hondenvoeding Wow. Deze volledig natuurlijke snacks, nat- en droogvoeding combineren premiumkwaliteit met een faire prijs. Daarnaast is deze firma de distributeur in de Benelux van LitterLocker. Nieuw bij dit merk was een afvalemmer die het weggooien van vuil kattengrit enorm vereenvoudigt. Tevens zijn er 4 textielhoezen verkrijgbaar om de deze afvalemmer leuk aan te kleden. Versele-Laga Voor zijn 90-jarig bestaan pakte deze firma uit met een gloed­ nieuwe stand. Daarop was het nieuwe, graan­vrije pre­m ium­­­k atten­ voe­r Opti-Life de grote blik­­­v anger. Deze complete, uitge­ba­lanceerde brok met pure kip of zalm bevat tot 90% dierlijke eiwitten. Verder zagen we de nieuwe verpakking van de paardenvoeding Cavalor. Veel aandacht ging ook uit naar de kippensnack Country’s Best Garden Mix, die voortaan in een nieuwe, 100% recycleerbare packaging wordt geleverd.

sfeerbeeld

Deze nieuwkomer op ANIDO presenteerde er Katoos, een gloednieuw merk dierenvoeding. Ruim 2 jaar terug werd de firma Voeders Denys overgenomen, die al partieel actief was in hobbyvoeders. Dat gamma werd na een grondige marktstudie, een grondige productoptimalisatie en enkele gerichte investeringen in de fabriek door ontwikkeld tot het merk Katoos. Het gamma omvat smaakvolle voeding voor o.a. konijnen, kippen, geiten, schapen, alpaca’s, kangoeroes en dergelijke.

YDOLO

Met Huskaloo, een compact, ecovriendelijke kattenbakvulling op basis van kokosnootschillen, won deze exposant de New@Anido-award in de categorie ‘Natural & Sustainable’. Een opvallende introductie was het merk Wilda Siberica. Deze biologische shampoos voor honden en katten zijn verrijkt met wilde, met de hand geplukte Siberische kruiden. De compleet natuurlijke Tippy Tapssnacks bestaan puur uit gedehydreerd A-fruit. Ze zijn verkrijgbaar in 6 varianten.


Renske Natuurlijke Diervoeding neemt tastbare initiatieven inzake duurzaamheid

Switch naar Tetra-verpakking

Een eerste, opvallende demarche die Renske doorvoert, is de overschakeling van plastic kuipjes naar een duurzame Tetraverpakking bij zijn vers vleesreferenties. Die Tetra-packaging is vervaardig uit oud, gerecycleerd karton, maar daar houdt het qua duurzaamheid niet op. Tetra focust immers op sustainability van bij de ontwikkeling van de verpakking tot aan de verkoop in de winkel. “De keuze voor de Tetra-packaging is ingegeven door diverse duurzame eigenschappen. Zo weegt deze dermate licht dat er in vergelijking met andere verpakkingen 80% minder C0² wordt uitgestoten. Tevens laat de rechthoekige vorm van de Renske vers vleesproducten toe om de pallets efficiënter te vullen, wat resulteert in 15 à 20% transportefficiëntie en wordt er 30% opslagruimte bespaart. Ook in het schap kunnen er dankzij de gekozen verpakkingsvorm 25 tot 40% meer referenties worden gepresenteerd. Dankzij deze innovatieve verpakking konden we de houdbaarheid van onze producten tot 3 jaar verlengen. Bovendien blijft Tetra investeren in de verduurzaming van zijn verpakking. Zo verving het Zweedse bedrijf nu ook het aluminium in de kartonverpakking door een innovatieve, CO²-neutrale beschermlaag op basis van vezels”, benadrukt Niels Horrevoets, Marketing & Sales Manager bij Renske Natuurlijke Diervoeding.

We Sea

Voorts ging Renske ook de We Sea-samenwerking aan met een Spaanse petfoodfabrikant. “Concreet houdt dit in dat we samen met alle lokale leveranciers en collega-afnemers van dit bedrijf een duurzaamheidsaspect onderschreven. We verplichten ons gezamenlijk om serieuze stappen qua sustainability te zetten, zowel qua respect voor mens, plant en dier. De Spaanse onderneming waarmee we in

zee gingen, investeert miljoenen euro’s om uit te groeien tot de meest duurzame petfoodproducent ter wereld. Circulaire economie vormt hun uitgangspunt. Zo worden de bijvangst van de vis en delen van vis die uit economische overweging niet geschikt zijn voor de humane consumptie, gebruikt voor huisdiervoeding. Bovendien zet deze Spaanse firma zich in voor de sociale zorg van zijn werknemers. Voorts kunnen alle inwoners van het dorp waar de onderneming is gevestigd gebruik maken van duurzame energie via hun windmolenpark en de restwarmte van hun fabriek”, benadrukt Niels Horrevoets.

E-motion by Renske

Ook bij deze nieuwe lijn katten- en hondenvoeding die tijdens BioFach en Interzoo werd geïntroduceerd, vormde duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Het betreft maximaal haalbare gezonde, natuurlijke producten die goed zijn voor mens, dier en milieu. De producten zijn voor zover mogelijk 100% biologisch, maar opteren bijvoorbeeld wel voor wilde zalm in plaats van biozalm die in kooien wordt gekweekt, omdat dit niet strookt met onze filosofie van respect voor dieren. Verder worden er geen (chemische) vitamines en mineralen toegevoegd. Tevens zijn alle referenties energetisch uitgebalanceerd. Ieder ingrediënt is afgestemd op de andere bestanddelen, zodat er sprake is van een optimale benutting en dito impact van de gebruikte grondstoffen.

Publireportage

Renske Natuurlijke Diervoeding gelooft sterk in de kracht van de natuur. Vandaar dat de onderneming zich focust op de productie van 100% natuurlijke, hoogwaardige en gezonde honden- en kattenvoeding. Het is dus cruciaal dat deze kracht ook in de toekomst blijft bestaan. Daarom bekleedt duurzaamheid een prioritaire positie in de toekomstvisie van Renske Natuurlijke Diervoeding. De onderneming neemt dan ook diverse initiatieven om zijn ecologische footprint drastisch te reduceren. Het betreft geen ‘green washing-acties’, maar concrete, effectieve maatregelen waarvan de impact op korte termijn al merkbaar zijn.

Renske Natuurlijke Diervoeding Accountmanagers België Minka Hurkmans (Oost) +31(0)6 1988 9305 Merel Bongers (West) +31(0)6 8357 5804 info@renske.com www.renske.com

25


BINNENKORT IN EEN NIEUW JASJE!

Complete vers gestoomde maaltijden 395g

Accountmanagers België Minka Hurkmans (Oost) +31(0)6 1988 9305

Minstens 80% vers vlees of vis Verkrijgbaar in 10 heerlijke smaakvarianten Alternatief voor diepvriesmaaltijden

Merel Bongers (West) +31(0)6 8357 5804

Renske.com

NIE

UW

belgisch product

DE SPECIALIST IN PLANTAARDIG STROOISEL VOOR DIEREN Vlas

Hout

100% PLANTAARDIG MAXIMALE ABSORPTIE ECONOMISCH KLEEFT NIET AAN DE POTEN COMFORTABEL - NATUURLIJK GEMAKKELIJK ONDERHOUD BIOLOGISCH AFBREEKBAAR ECOLOGISCH

ET

B ESC H

ER

M

VERDEELD DOOR

26

NE

Stro

O N ZE P L

A

WWWW.GRIZO.BE – BESTELLING@GRIZO.BE


Deze innovaties van op DIY, Pro & Garden verdienen een plek in jouw tuincentrum

Cadac Europe Een nieuwkomer was de e-braai FS. Het betreft eigenlijk een verderzetting van de e-braai, maar ditmaal betreft het geen tafelmodel, maar een elektrische braai op poten. Op de rooster werd een keramische coating aan­g e­b racht. Alles is afneembaar, waardoor het toestel erg makkelijk te reinigen is. De temperatuursonde zit trouwens in het midden van het rooster. DCM Birchmeier introduceerde de unieke n i e u w k o m e r We s p i : d o o r d e f i j n e waterverneveling van het toestel denken wespen dat er regen op komst is en zoeken ze drogere oorden op. DCM breidde zijn Naturapy-gamma uit met Anti-Luis en AntiSpint. Deze wordt zowel aangeboden voor de sier- als de moestuin. Beide referenties zijn beschikbaar in een gebruiksklare spray of in concentraat. EasyRack De aandacht ging uit naar presentatierekken met een bedrukte rugwand en de ledpanelen. Dit is niet verwonderlijk, want ze zorgen voor beleving in de shop en zijn echte eyecatchers. Bij ruim 90% van de schappen en presentatiemeubels kiest men voor standaard­mate­ riaal. De overige 10% mag exclusiever zijn.

Felco Hier werden conceptrekken voorgesteld. Deze worden vooraf reeds gevuld met tuingereedschap, dat specifiek afgestemd is op de noden van een tuin­ centrum. Fyron Group De tuinretailer kon bij deze barbecuespeler kennis maken met de diverse merken die worden verdeeld, na­ me­ lijk The Bastard, OFYR, Grizzly Grills en Grill Guru. Onder laatst genoemd merk werden enkele kamado-toestellen getoond die nu in meerdere kleuren leverbaar zijn. Verder was er Tabletop Grill, waardoor barbecueën op een tafel buiten mogelijk is. Mallentjer D e z e v i t r i n e k a s t m e t re g e l b a re ledverlichting op de zijkant is ideaal om producten echt te doen opvallen op de winkelvloer. Verder werden ook nieuwe, kleurrijke winkelmanden en -karren voorgesteld, vervaardigd uit herbruikbare/gerecycleerde materialen. Napoleon Grills De gasbarbecue Rogue Phantom is uitgerust met infrarood zijbranders die tot 800 °C. halen, wat ideaal is om vlees toe te schroeien. Ze zijn uitgerust met inox roosters. De verlich­te knoppen vereen­voudigen het barbecueën ’s avonds. Afwerking in mat zwart. Weitech Deze specialist in pestcon­ trol lanceerde een nieuw toestel om muizen, rat­ten en kruipende insec­ten in en rond het huis te verdrij­ ven via de verspreiding van complexe tonen in hoge frequentie en dito intensiteit. Deze zijn voor de mens niet hoorbaar, maar beïnvloeden het zenuwstelsel van de dieren. Bereik van 80 meter. Een tweede toestel verjaagt specifiek ratten en muizen via lichamelijke geluidssignalen, die door het ongedierte als stappen op de vloer of ander pertinent gevaar worden ervaren.

Beursnieuws

Bio Services International Een opmerkelijke introduc­ tie was het nieuwe gamma FRAP. Dit compleet assor­ timent bestaat uit lokaas, lokaasdozen en een mui­ zen­val, die snel en veilig te plaatsen is. Het lokaas, dat difethialone (0,0025%) als actieve stof heeft, is al dodelijk na één enkele opname. De verpakking geeft specifiek aan op welke plek in het huis het product moet worden gebruikt.

Op maandag 5 en dinsdag 6 september vond in Kortrijk Xpo de vakbeurs DIY, Pro & Garden plaats, die zich richt tot de dhz-zaken, vakhandels en tuincentra. Ruim 140 exposanten stelden er hun nieuwigheden voor. De redactie van Pet & Garden Pro ging er op zoek naar nieuwigheden, die ook voor jouw tuincentrum een meerwaarde betekenen.

27


EEN MUST IN UW ASSORTIMENT!

BSI

SIEF

BIJ

LU

EU

NI

De troeven van op een rij:

EXCLUS I EN

 EF

 NIEUW

EEN COMPLEET ASSORTIMENT VOOR DE DOELTREFFENDE EN VEILIGE BESTRIJDING VAN ONGEDIERTE !

W EN EXC

ä Bewezen doeltreffendheid ä Snelle werking ä Aanbevolen door de pro’s Bio Services International nv Jagershoek 13 . B-8570 Vichte . T +32 56 77 24 34 info@bsi-products.com . bsi-products.com

S OP BEZOEK ON 6.48 PO - STAND X K IJ R T R O DIY K

Advertentie-Frap_Pet & Garden Pro_135x190mm_NL-FR.indd 1

18/08/2022 09:45

Design én functionaliteit hand in hand Met de nieuwe Ecopots Venice 2 wordt water geven echt zorgeloos. Water kan super-eenvoudig worden verstrekt door de stijlvolle opening aan de zijkant van de pot. Bovendien is het waterpeil continu zichtbaar via de opening. Ecopots Venice 2 is de resultante van het continu streven naar betere oplossingen waarbij wordt vastgehouden aan de drie basispijlers: design, functionaliteit en duurzaamheid. Kom de innovaties 2023 ontdekken in onze exclusieve showroom! Ook voor 2023 hebben wij veel te vertellen. Heel graag zetten wij onze deuren voor u open en reserveren tijd voor u. De koffie staat klaar! Meld uw komst via support@thepotscompany.eu

www.ecopots.eu 28


Positieve vibes op spoga+gafa

spoga+gafa, de grootste tuinlifestylebeurs ter wereld, bevestigde van 19 tot en met 21 juni 2022 in Keulen zijn status als belangrijkste vakbeurs voor de tuinretailbranche. Ongeveer 25.000 bezoekers uit 112 landen kwamen naar Keulen om de nieuwe producten en innovaties van ongeveer 1.000 exposanten uit 52 landen live te bekijken. spoga+gafa – de eerste editie zonder spoga-horse dat parallel en met een nieuwe datum in juni plaatsvond – maakte zo na drie jaar een succesvolle comeback.

“De kwaliteit en internationaliteit van de bezoekers was uitstekend. Dit is duidelijk geworden uit onze gesprekken met de exposanten. We hebben de afgelopen 2,5 jaar gebruikt om spoga+gafa verder te ontwikkelen en waren verheugd om de eerste resultaten hier live te ervaren. Dankzij het 365-dagenplatform, dat we onlangs lanceerden, zal spoga+gafa de tuinretailindustrie in de toekomst het hele jaar door sterk ondersteunen”, aldus Oliver Frese, Chief Operating Officer, Koelnmesse GmbH. Ook IVG (Industrie Garden Association e.V.), de industriesponsor van spoga+gafa, was dan ook tevreden met het resultaat van de beurs: “Wij zijn blij dat de beurs eindelijk weer plaatsvindt. We hebben het persoonlijke contact erg gemist en het was goed om de mensen weer de hand te kunnen schudden. Er waren weliswaar minder bezoekers dan voor de pandemie, maar de kwaliteit van de bezoekers is prima. Dat is doorslaggevend,” bevestigt Anna Hackstein, Executive Director van IVG.

Voorts viel het op dat de pandemie de tendens om van de buitenruimte een ‘groene huiskamer’ te maken nog versterkte. De grenzen tussen binnen en buiten vervagen meer dan ooit en het meubilair om beide ruimtes aan te kleden verschilt nauwelijks nog van elkaar. Bij het tuinmeubilair en -decoratie opteren fabrikanten voor natuurlijkheid en authentieke materialen, zoals natuurlijk hout, rotan, linnen en dergelijke. Verder mogen de ontwerpen weer wat luchtiger en gestroomlijnder. Qua kleuren scoren helderblauw, oranje, rood en pasteltinten erg goed. Bij het tuingereedschap noteren we dat de digitalisering zich verder zet. Heel wat toestellen beschikken tegenwoordig over slimme functies die tijd- en energiebesparend werken. Zo kan de tuinliefhebber bijvoorbeeld via een app het zelfreinigingsproces van bepaalde machines programmeren. Voorts brengen producenten steeds vaker tuinapparutuur op accu uit, die dan via zonnemodules kunnen worden opgeladen. Wat het barbecuegebeuren betreft, constateren we dat fabrikanten met tal van accessoires op de markt komen, die de veelzijdigheid van het barbecuetoestel bevorderen. Zo is het bij diverse barbecues ook mogelijk om die eenvoudig tot een pizza-oven om te bouwen. Verder merken we dat alles meer opschuift in de richting van hyperuitgeruste buitenkeukens. Hierdoor kan de hobbykok ook in de tuin ware feestgerechten op de tuintafel toveren.

Beursnieuws

Positieve opkomst Rekening houdend met de terughoudende opstelling van de Aziatische fabrikanten als gevolg van de coronapandemie, lag het exposantenaantal op spoga+gafa 2022 in dezelfde lijn als voor de crisis. Wat het aantal bezoekers betreft, waren zoals gebruikelijk de Europese kernmarkten België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje sterk vertegenwoordigd. Heel wat dealers en inkopers uit die landen waren dan ook naar Keulen afgezakt. Intercontinentaal behoorden Australië, Nieuw-Zeeland, Israël, Canada en de Verenigde Staten tot de landen met de meeste bezoekers. Het aandeel van de buitenlandse bezoekers steeg tot 67 procent, net iets hoger dan in 2019 (65%).

Trends spoga+gafa vervulde ook opnieuw haar rol als themaplatform en trendsetter in de tuinretailbranche. Zoals verwacht was het centrale thema van dit jaar ‘Duurzame tuinen’ alomtegenwoordig in de hallen. De nadruk lag op duurzame, gerecycleerde/ recycleerbare en grondstofbesparende materialen. Zo wordt oud hout, bijvoorbeeld van boten of dergelijke, en plastic uit de zee aangewend voor de vervaardiging van outdoormeubilair en plantenbakken. Verder kwamen heel wat exposanten met oplossingen op de markt voor het efficiënt gebruik van water in de tuin, een aspect dat in deze tijd van extreme droogte en klimaatverandering steeds crucialer wordt.

spoga+gafa 2023 De volgende editie van spoga+gafa vindt plaats van 18 tot en met 20 juni 2023 in KölnMesse in Keulen (Duitsland).

29


Levende dieren en hun verblijf in de winkel Stel veel vragen vooraf en controleer elke stap in de ‘keten’

Eén van de meest aantrekkelijke, maar tegelijk ook delicaatste plekken in dierenspeciaalzaken en tuincentra is de afdeling waar levende dieren onmiskenbaar de aandacht van de bezoekers trekken. Dieren zijn echter levende wezens die dagelijks verzorging én een comfortabele, hygiënisch verantwoorde plek nodig hebben. Waar moeten we als winkelier op letten en welke dieren zijn nu het populairst? Comfort en welzijn van de bewoners Bij de keuze van dierenverblijven, moet het welzijn van de dieren uiteraard te allen tijde vooropstaan. Het winkelpunt dient namelijk het goede voorbeeld te geven naar de (nieuwe) huisdierenbezitters toe. Een mooi dierenverblijf verhoogt de sfeerbeleving van een winkel. Maak als winkelier dan ook optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Een goede presentatie zorgt voor meer verkoop en dus ook meer rendement voor de winkelier. Ook belangrijk, zeker de dag van vandaag, is de energierekening. Een modern en adequaat ingericht dierenverblijf drukt de energie- en onderhoudskosten en hoe langer een verblijf meegaat, hoe lager de afschrijving zal zijn. Naast de economische factoren is er ook het welzijn en comfort én de veiligheid van de dieren zelf. Denk hierbij aan ruime en goed afsluitbare kooien met een (liefst) zo natuurgetrouw mogelijk decor, een plaatsingsprotocol van de zitstokken bij vogels (lees: de stokken worden dusdanig geplaatst dat de vogels niet rechtstreeks de winkel in kunnen kijken om stress te vermijden), optimale ventilatie bij knaagdieren, andere kleine dieren en vogels en diverse filtermogelijkheden voor aquaria. Ook belangrijk is het zeer regelmatig verversen van bodembedekking bij knaagdieren. Een verblijf waar een naar geurtje uit opstijgt, jaagt de kandidaat-koper gegarandeerd naar de concurrentie. Welke vragen stellen we vooraf? Naast het comfort van de bewoners, is het ook belangrijk te denken aan het werkgemak van het winkelpersoneel. Snel en makkelijk te onderhouden onderkomens besparen flink wat werktijd die elders kan gespendeerd worden. Kies voor een leverancier die meedenkt en bijvoorbeeld in samenspraak met de winkel 3D ontwerpen maakt om de wensen van de winkel zoveel mogelijk in kaart te brengen. Belangrijke vragen die we ons kunnen stellen bij aquaria zijn: • Is er keuze vanaf welke zijde het personeel het dierenverblijf kan bedienen: de voor- en/of achterzijde? • Zijn de aquaria voorzien van automatische waterverversing? • Zijn er verschillende opties voor filtratie? • Kunnen de aquaria worden uitgerust met een dubbele afvoer? Sta ook even stil bij de materialen die worden gebruikt. Deze moeten namelijk niet alleen hygiënisch, veilig en onderhoudsvriendelijk, maar ook duurzaam zijn, een element dat zowel financieel als ecologisch van doorslaggevend belang is. Ook een factor waar we rekening mee moeten houden, is de service van de leverancier. Zijn er onderhoudsplannen en zijn er servicetechniekers in dienst die altijd bereikbaar zijn? De eyecatcher in de fysieke winkel Veel omzet wordt momenteel verplaatst naar webwinkels, wat betekent dat de fysieke winkels die overblijven, actief moeten

30

Hout blijft belangrijk omwille van de warme uitstraling en de connectie met de natuur - © Aquaja inhaken op sfeerbeleving voor hun klanten. Er wordt daarom meer en meer gebruik gemaakt van showaquariums en showbassins en de andere dierenafdelingen worden ruimer en sfeerbepalender. Het klopt dat levende dieren een serieuze inspanning van het winkelpersoneel vragen, maar om klanten te blijven lokken, moeten er elementen aanwezig zij die webstores niet kunnen bieden. De dierenverblijven moeten dan ook échte eyecatchers worden. Met behulp van natuurlijke materialen worden de dierenverblijven aanlokkelijk ingericht, bijvoorbeeld zoals het er bij de huisdierenbezitter zelf thuis uit zou moeten zien. Ook een trend is het toenemend maatschappelijk bewustzijn en de nadruk op energiezuinigheid, waarbij ondernemers ook moeten letten op de ecologische voetafdruk die ze achterlaten. Materialen en hun (stijgende) kostprijzen De vandaag gebruikte materialen en grondstoffen om dierenverblijven te bouwen, worden steeds duurzamer; verkoopstellingen en verblijven hebben een lange levensduur, waardoor de klant er veel langer plezier van heeft. Tevens wordt de keuze in materiaal, design en kleuren steeds uitgebreider. Hout blijft belangrijk omwille van de warme uitstraling en de connectie met de natuur. Aluminium als basismateriaal zit echter stevig in opmars omdat men in dit geval de kooi(en) in elke gewenste kleur kan laten coaten, zodat deze ook perfect kunnen matchen met de huisstijl

Naast dierenwelzijn zijn er ook de positieflijsten waar rekening mee moet worden gehouden - © CITES

© PFA-Trade


van de winkel. Bovendien is het materiaal onderhoudsvriendelijk en oogt het uitzicht strak en clean, wat dan weer beter aansluit bij moderne winkelconcepten. De pandemie en de actuele onzekerheid in het Oostblok hebben niet alleen geleid tot pijlsnel stijgende gas- en elektriciteitsprijzen. In combinatie met grondstoffenschaarste noteren we ook extreme prijsstijgingen in glas, houtmaterialen en (dichtings)kitten, precies die materialen waar bij de constructie van dierenverblijven veelvuldig gebruik wordt van gemaakt. Leveranciers zijn genoodzaakt hier rekening mee te houden in de offertes en een toeslag door te voeren. Door het grondstoffentekort zijn ook langere levertijden ontstaan. Fabrikanten moeten hierop inspelen door ruim van tevoren materialen in te kopen en een grotere voorraad aan te houden. En dan is er natuurlijk nog de brandstofschaarste, die dan weer van invloed is op de bijna dagelijks stijgende transportprijzen. Welke dieren zijn ‘in’? Levende dieren is een seizoensgebonden markt. In het najaar en de winterperiode zijn vooral de vissen en reptielen/amfibieën/insecten

populair. Uiteraard is de vraag naar reptielen/amfibieën/insecten iets kleiner, gezien niet alle winkels dit aanbieden. De reden dat deze piek in het najaar en de winter valt is volgens PFA-Trade te wijten aan het feit dat mensen in die periode iets meer binnen gaan leven en daardoor dus ook meer aandacht gaan besteden aan hun aquarium

Snel en makkelijk te onderhouden onderkomens besparen flink wat werktijd - © Casco Pet

Levende dieren en wetgeving Het wettelijk kader is een zeer moeilijke kwestie. Voor het starten met de verkoop van dieren is een milieuvergunning nodig die je aan de gemeente moet aanvragen. Afhankelijk van de dieren die je wenst te verkopen, kan de aanvraagprocedure van eenvoudig tot vrij complex worden. Wil je graag spinnen of gifkikkers verkopen, dan wordt de aanvraagprocedure wat complexer dan wanneer je enkel een konijntje en wat hamsters wil aanbieden. Naast de milieuvergunning is er de allerbelangrijkste vergunning, namelijk de erkenning als handelszaak door de dienst Als dierenspeciaalzaak is het dierenwelzijn. Dierenwelzijn in België is een gewestelijke aangelegenheid. Dat wil zeggen dat belangrijk zelf het goede er niet één maar drie verschillende wetgevingen zijn binnen België. De Vlaamse, de Waalse en voorbeeld te geven de Brusselse overheidsdiensten hebben hun eigen interpretatie van de algemene wetgeving gemaakt en hebben dus elk hun eigen regels. In grote lijnen komen die wel overeen, maar om alles correct te doen zijn er toch ook een aantal belangrijke verschillen. Iedere dierenspeciaalzaak moet op zijn minst kennis hebben van de minimumvereisten zoals vastgelegd in de lokale regelgeving. Deze minimumvereisten geven weer hoeveel oppervlakte of volume er nodig is om een bepaalde diersoort correct te huisvesten, maar geven ook suggesties in verband met kooiverrijking en andere minimumvereisten voor de gehouden dieren. Daarnaast is het belangrijk om de klanten correct te informeren. Daarom is het verplicht om de juiste naam van de dieren te adverteren. Zowel de wetenschappelijke naam als triviale naam zijn vaak gevraagd als minimum, maar voor vissen en reptielen zijn er nog een hele reeks andere gegevens noodzakelijk over waterkwaliteit of omgeving om de dieren correct te huisvesten. Het is ook een verplichting om uit te hangen dat dieren in de winkel slechts tijdelijk zijn en dat het dus essentieel is de dieren thuis een ruimer verblijf met meer variatie te bieden. Naast het aspect dierenwelzijn zijn er ook de positieflijsten waar rekening mee moet worden gehouden. Deze bestaan momenteel voor zoogdieren en reptielen, maar dit wordt in de toekomst vermoedelijk nog aangevuld met andere positieflijsten. Deze lijsten omschrijven welke dieren mogen gehouden en verkocht worden in een bepaald gewest. Ook hier zijn er dus drie verschillende lijsten voor België. Een dier dat mag in Vlaanderen, mag dus niet zomaar verkocht worden in Brussel of Wallonië of omgekeerd. Deze lijsten zijn te vinden op het internet. En dan is er ook nog de lijst van natuur en bos, waar een aantal beperkingen gelegd worden op welke dieren verhandeld mogen worden. Hier worden bepaalde soorten verboden die mogelijks invasief kunnen zijn en de natuurlijke fauna en/of flora zo kunnen bedreigen. Denk hierbij aan de boeroendoeks of bepaalde zoetwaterkreeftjes (procambarus clarkii) die niet meer mogen verkocht worden in Vlaanderen om die reden. Hier komt nog bij dat sommige dieren beschermde dieren zijn en er dus ook dient rekening gehouden te worden met CITES. Sommige dieren, ook al zijn ze gekweekt, zullen in een register moeten opgenomen worden en dienen al dan niet vergezeld te zijn van unieke identificatiedocumenten (zoals Griekse landschildpadden, Azuurblauwe daggekko, Grijze roodstaart, etc). Voor anderen volstaat het om ze op te nemen in een register en een overdrachtsverklaring mee te geven (bv Axoltols, Russische vierteenschildpadden, Rosé kaketoe, etc). Nog andere soorten zijn wel beschermd, maar worden zo vaak gekweekt dat ze een uitzondering kregen op de CITES-regels (bv. Agapornis sp., Kakarikis prachtrosella’s). De website www.speciesplus.net geeft meer uitleg. Met de wetenschappelijke naam van een dier, kan men snel terugvinden onder welke CITES-regel het dier in kwestie valt. Let ook op de nieuwe wetgeving in Wallonië, die van kracht is sinds 1 juli 2022, met inloopperiode tot 1 oktober 2022, waarbij elke particulier een certificaat van de gemeente moet halen om een dier te mogen kopen. Het certificaat is gedurende 1 maand geldig na afhaling en zou er moeten voor zorgen dat impulsaankopen volledig verleden tijd worden. In Wallonië staat de dierensector hierdoor uiteraard op zijn kop en in de praktijk komt deze wet het dierenwelzijn niet altijd ten goede. Denk maar aan de mensen die een nieuw aquarium kopen en willen opstarten. Het is algemeen geweten dat een opstart van een aquarium beetje per beetje dient te gebeuren, maar deze mensen worden nu gepusht om binnen de maand tijd al hun visjes te hebben gekocht. Dit zal echter lijden tot overbelaste filters, nitrietvorming en vissterfte, omdat filters net de tijd nodig hebben om traag de afvalstoffen van een groeiend visbestand te kunnen verwerken. (Bron: PFA-Trade)

31


Dé groothan del voor alles wat leeft i n uw di erenwi n kel Vissen, knaagdieren, konijnen, vogels, reptielen, ammbieën en nog zoveel meer Levering met eigen geconditioneerd transport 100% Belgisch bedrijf en enkel B2B Één adres, één franco, één aanspreekpunt

én voor een rui m aan bod aan prem ium toebehoren Ocean Nutrition: Algemene en speciieke voeding voor zoet- en zeewatervissen Reptech: Ruim assortiment accessoires voor reptielen Reptiblock: Beddingen en reinigingsproducten voor terraria Millamore: Premium beddingmaterialen voor knaagdieren, vogels en reptielen Down2Earth: 100% natuurlijke decoratie voor knaagdieren, vogels en reptielen Arcadia Bird Lights: UV-verlichting en accessoires voor vogels

Ch eck onze website en registreer nu http://www.pfa-trade.be - info@pfa-trade.be - +32 3 298 28 70


of terrarium dat binnen staat. Ook tegen de kerstperiode wil iedereen een mooi aquarium/terrarium zodat familie en vrienden tijdens de kerstfeesten mee kunnen genieten van een prachtig aquarium/ terrarium. In het voorjaar is er de traditionele paaspiek in de verkoop van konijnen en knaagdieren. Deze houdt meestal aan tot en met de examenperiode (begin juni) op school. Na de zomervakantie is er opnieuw een tweede piek in de verkoop van konijnen en kleine knaagdieren, maar de zomermaanden zijn traditioneel wat rustiger. Het warme weer en de vakanties spelen daar vermoedelijk een belangrijke rol in. De vogels vormen een uitzondering, want daar blijft de vraag altijd vrij hoog. Eis garanties van de leverancier Het spreekt voor zich dat ook de kwaliteit van een dier belangrijk is. Hier komen veel aspecten om de hoek kijken. Denk aan de juiste

Een goede presentatie zorgt voor meer verkoop en meer rendement © Dierengroothandel Overbeek

bepaald. Deze zal moeten zorgen dat de dieren zonder ziektes zoals parasieten en bacteriële infecties aangeleverd worden. Voor de dierenspeciaalzaak komt het erop neer zelf veel controle uit te oefenen. Sommige leveranciers zijn 100% betrouwbaar en hebben een hart voor dieren, anderen hebben dat niet. Weet met wie u in zee gaat en wees niet bang sluitende garanties te eisen. Transport naar de winkel Op vlak van transport kiest een verantwoorde leverancier voor een zo kort mogelijke ‘keten’. De dieren worden pas op de dag van levering klaargemaakt voor transport en worden in speciale vervoerboxen per diersoort vervoerd. De dieren moeten in het halfdonker zitten en zich nooit kunnen bezeren of ontsnappen. Bovendien moeten ze ook tijdens het transport voorzien zijn van vocht en voedsel. Voor vissen moet er gebruik worden gemaakt van verwarmd transport. Een groothandel die de hele keten met eigen wagens verzorgt,

In het najaar en de winterperiode zijn vissen en reptielen populair © Fishinvest

huisvesting van de moederdieren en jonge dieren én de juiste voeding tot aan de verkoop aan de consument. Daarbij komt ook de controle op gezondheid van het gehele traject ter zake, zodat er vroeg kan worden ingegrepen wanneer er afwijkingen worden geconstateerd. Belangrijk is dat de dieren bij de leveranciers aan dierenspeciaalzaken onder het toeziend oog van een dierenarts worden gehouden en dat de verkoper garant staat voor de juiste huisvesting en gezondheid van de dieren die verkocht worden. Een betrouwbare leverancier van levende have herken je ook wanneer de herkomst van de dieren herleid kan worden tot aan de fokkers en kwekers. Bij voorkeur zijn dat ook controleerbare bedrijven uit de regio en geen goedkope/malafide kwekers in het buitenland. Bij vissen wordt de kwaliteit 100% door de vissenleverancier

© Ruinemans

verdient de voorkeur. Externe transporteurs mogen dan hun best doen, vakbekwaamheid op vlak van dierenverzorging/behandeling en dierentransport is doorgaans ver te zoeken. Het zou niet de eerste keer zijn dat bijvoorbeeld vissen ‘s nachts in een sorteercentrum over een rollenbaan heen en weer worden geslingerd… En denk eraan: ook bij de speciaalzaak zelf is zeer goede kennis van dieren en hun gewoonten onontbeerlijk. Correcte informatie en een goede voorlichting bij de verkoop van een dier zijn noodzakelijk. Voor de verzorging is het dier immers de rest van zijn leven afhankelijk van de klant.

Levende dieren en traceerbaarheid Traceerbaarheid is essentieel in de sector. Komt het dier van buiten België, dan is de kans groot dat tracering zelfs wettelijk verplicht is. Alle vogels, vissen, reptielen en amfibieën die over de landsgrenzen heen getransporteerd worden, moeten vergezeld zijn van officiële documenten, afgeleverd door de overheidsdiensten van het land van herkomst. Hierbij komt een overheidsdierenarts ter plaatse de gezondheid van de dieren vaststellen en certificeert dat de dieren geen ziektes dragen die besmettelijk zijn voor de fauna en flora in het land van bestemming. Voor transport binnen het eigen land is dit niet verplicht, maar blijft eigen traceringssysteem toch de aanbeveling. Welk dier komt van waar en gaat waar naartoe, het wordt elke dag belangrijker.

Traceerbaarheid is essentieel in de sector © Adobe

Dieren met een gezond­heids­boekje of herkomstcertificaat genieten altijd de voorkeur. Het maakt het traceren eenvoudig en stelt de winkelier (en de consument) in staat alles op te volgen. Wanneer kwam welk dier binnen, hoe lang zat het in de winkel, met welke andere dieren kwam het samen aan, zijn daar patronen in te vinden bij problemen? Deze info kan de winkelier, maar ook de leverancier, helpen. En zo werkt iedereen mee aan het verbeteren van de kwaliteit.

33


Laroy Group bouwt aan de toekomst! De voorbije jaren kende Laroy Group een forse groei, waardoor de opslagcapaciteit van de onderneming onder druk kwam te staan. Dit maakt dat Laroy Group momenteel bezig is met de bouw van een nieuw magazijn dat begin 2023 in gebruik wordt genomen. Op de nieuwe website van het bedrijf hoeft u echter niet meer te wachten, want die staat sinds midden augustus jl. online. Daarbovenop introduceerde de onderneming tijdens de afgelopen editie van ANIDO meer dan 200 innovaties. Aan dynamiek dus geen gebrek bij Laroy Group! Nieuwe magazijnen in het logistieke hart

Dankzij het vertrouwen van haar klanten is Laroy Group de voorbije jaren sterk aan het groeien. Het logistieke hart bevindt zich momenteel in Wondelgem, maar de huidige magazijnen leunen al enige tijd tegen de maximumcapaciteit aan. De behoefte aan extra opslagcapiciteit heeft te maken met de groei van het bedrijf en de verbreding van het assortiment. Het nieuwe magazijn van 10.000 m² zal tegen januari 2023 operationeel zijn en 13.395 extra palletplaatsen tellen. Bovendien werd het gebouwd volgens de modernste inzichten. Zo kunnen ze een uitstekende logistieke service blijven garanderen!

Een verbeterde laroygroup.com-website

Ook online zet Laroy Group grote stappen vooruit. Op 16 augustus jl. lanceerde de onderneming zijn volledig vernieuwde laroygroup.com-website met een krachtige en verbeterde zoekfunctie samen met een vereenvoudigde gebruikerservaring. Hierdoor kunnen hun zakelijke klanten nog sneller en gemakkelijker hun bestelling afhandelen, zowel op desktop als op mobiel. In 2012 werd het huidige e-commerceplatform en de corporate site gelanceerd, toen het bedrijf nog Laroy Duvo heette. Inmiddels, 10 jaar later, worden er maandelijks meer dan 1.500 B2B-orders verwerkt voor een orderwaarde van meer dan €750k per maand. Na jaren van gebruikersonderzoek, UX-ontwikkeling en codering is het wachten eindelijk voorbij en is de onderneming klaar om “live” te gaan met de nieuwe laroygroup.com.

Publireportage

+200 nieuwigheden op Anido

34

Om deze investeringen optimaal te laten renderen, wordt er ook hard gewerkt aan assortimentsvernieuwing. Met een in-house designteam van 22 mensen en 2 Europese productiesites voor voeding, is Laroy Group uitgegroeid tot een powerhouse in voeding en benodigdheden voor huisdieren. Op de vakbeurs ANIDO was het bedrijf aanwezig met een stand van 240m² en bracht Laroy Group een grote verscheidenheid aan merken en de nieuwste trends! Naast de nieuwe serie hondenharnassen EXPLOR Ultimate Fit sprong de grote ‘New items’- muur met meer dan 200 nieuwigheden in het oog.

‘Duurzaam ondernemen’ is een essentieel thema voor Laroy Group en dat was ook duidelijk te zien op de ANIDO-stand. Het assortiment van duvoplus werd uitgebreid met duurzamere producten die het groene ECO-label dragen. Deze producten richten zich op het gebruik van gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen en biologische afbreekbaarheid. Ook met het vleesvrije ECO snack-assortiment, zet Laroy Group actief in op het verminderen van de impact op het milieu.

De weg naar een duurzame toekomst

Laroy Group Industrieweg 98-100, 9032 Wondelgem Tel.: +32 (0)92581300 info@laroygroup.com - www.laroygroup.com


Doc. Company of Animals

De verkoop van vachtverzorging voor honden scheert hoge toppen Een gezonde en glanzende vacht, dat is wat elke eigenaar bij zijn hond wil. Dit is zeker geen evidentie nu steeds meer viervoeters last hebben van vachtproblemen en huidirritaties. Om dit te vermijden hecht de consument een steeds groter belang aan vachtverzorging. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit segment een significante verkooptoename kende de afgelopen jaren, die door de coronapandemie bovendien extra aangewakkerd werd. Consumenten zijn wel niet altijd even goed op de hoogte welke verzorging de vacht van hun hondenras vraagt. Daarom is een goede begeleiding en grondig advies door de dierenspeciaalzaak zeker geen overbodige luxe. Heel wat honden hebben last van vacht- en huidproblemen. Dit gaat van een droge huid/vacht over jeuk, rode vlekken en huidinfecties tot zelfs haarverlies. Dikwijls denkt de hondeneigenaar dat vlooien, teken of parasieten de oorzaak vormen. Dat kan uiteraard, maar daarnaast kunnen erg uiteenlopende triggers aan de basis van de problemen liggen: de kwaliteit van de voeding, allergieën, vervuiling, vrije radicalen, bacteriën en noem maar op. Raad in eerste instantie klanten steeds aan om contact op te nemen met een dierenarts om ‘de bron van het kwaad’ op te sporen. Daarnaast voert een dierenspeciaalzaak best een breed gamma vachtverzorgingsproducten, die elk type vacht ondersteunen. Op die manier kan het hondenbaasje de vacht en de huid van zijn viervoeter dagelijks optimaal onderhouden en kunnen veel problemen preventief voorkomen worden. In het aanbod mogen alvast shampoo’s, conditioners, voedende oliën, verzorgende crèmes, parfums en balsems niet ontbreken. Bijhorende accessoires, zoals

Doc. Biogance

borstels, kammen, scharen en tondeuses, zijn eveneens een must. Voor veel dierenspeciaalzaken volstaat een basisassortiment, dat de voornaamste noden van de consument dekt. Wie zich als een specialist wil profileren, diept het gamma best uit met meer cosmetische referenties. Hou bij de samenstelling van het aanbod tevens rekening met het prijsniveau, zodat ook budgetgerichte klanten een oplossing terugvinden.

Duidelijke groeicijfers

Vachtverzorging voor honden is een productcategorie die de laatste jaren duidelijk de wind in de zeilen heeft, wat uiteraard goed nieuws is voor dierenspeciaalzaken en tuincentra met een petafdeling. Die positieve evolutie is het gevolg van meerdere factoren. In de eerste plaats is er de humanisering van het huisdier waardoor eigenaars hun viervoeter extra in de watten willen leggen. Anderzijds constateren we dat alsmaar meer honden met huidirritatie en vachtproblemen

Doc. ASP Pets

35


EEN SPECIALE LIJN OM ELK TYPE VAN VACHT STRALEND MOOI TE MAKEN!

De verzorgingslijn van Laboratoire Francodex bestaat uit producten die speciaal werden ontwikkeld om de bijzondere eigenschappen van elk type van vacht en kleur van honden te respecteren. De shampoos werden in Frankrijk gemaakt onder toezicht van een dierenarts. Ze verzekeren een aangepaste reiniging en maken de vacht zacht en glanzend.

VERKRIJGBAAR IN DE FORMATEN: 250 ML EN 1 L*

*De formule 'tawny coat' is enkel verkrijgbaar in formaat 250 ml.

36

ZONDER UITSPOELEN

francodex.com


worden geconfronteerd en de consument hierdoor meer aandacht aan vachtverzorging besteedt. Bovendien is het aanbod de jongste tijd serieus uitgebreid. Tot slot merken we dat veel hondeneigenaars uit budgettaire overwegingen steeds vaker beslissen om zelf de vacht van hun dier te verzorgen in plaats van een beroep te doen op een professionele hondentoilettage. De recente coronacrisis bevorderde die groei alleen maar, onder meer als gevolg van duidelijke groei van de hondenpopulatie in die periode. Concrete cijfers voor de Belgische markt zijn er niet. Maar om u toch enig idee te geven, verwijzen we naar Nielsen Data uit de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat de totale petgroomingsegment er in de eerste maanden van dit jaar een vooruitgang van 4% noteerde, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tevens verwacht Nielsen dat de wereldwijde petgroomingindustrie tot 2029 een jaarlijkse groei van 4,5% zal realiseren. Ook het gemiddeld bedrag dat een hondenbaasje aan vachtverzorging uitgeeft, is fors toegenomen. Omzet verhogen De verkoop van vacht­ verzorging verloopt voort­ varend, maar uiteraard kunnen dierenspeciaalzaken de rotatie nog een extra duw in de rug geven. Dit is in de eerste plaats mogelijk door op crossselling in te zetten. Flankeer het schap van de pure vachtverzorgingsproducten bijvoorbeeld met voedings­ referenties die specifiek de

Doc. Flamingo Pet Products

vachtconditie bevorderen. Ook artikelen die parasieten, teken of vlooien bestrijden, kunnen perfect in de buurt worden geplaatst. De installatie van een dogwash op de winkelvloer vormt zeker een meerwaarde. Op die manier kan de klant onmiddellijk aangekochte shampoos en conditioners uitproberen. Daarnaast kan sfeerschepping de omzet een boost geven. Vachtverzorging leent zich daar uitstekend voor, aangezien het deels om beleving draait. Creëer een leuke presentatie, waarbij bijvoorbeeld een bad centraal wordt geplaatst en de benodigdheden voor een goede dagelijkse vachtverzorging erbij worden uitgestald. Op die manier inspireer je de klant en dat zal de verkoop ongetwijfeld positief beïnvloeden. Een teststand waar de hondeneigenaar bepaalde producten kan ontdekken en uitproberen, is eveneens het overwegen waard.

Doc. Croci

Doc. Ydolo

37


EEN SPECIALE LIJN OM ELK TYPE VAN VACHT STRALEND MOOI TE MAKEN!

De verzorgingslijn van Laboratoire Francodex bestaat uit producten die specia ontwikkeld om de bijzondere eigenschappen van elk type van vacht en kleur van respecteren. Doc. Laroy Group

Displays in de buurt van de kassa met courante verzorgingsproducten, die weinig uitleg vergen, loont zeker ook.

De shampoos werden in Frankrijk gemaakt onder toezicht van een dierenarts. Ze een aangepaste reiniging en maken de vacht zacht en glanzend.

V E R K R I J G B A A R I N D E F O R M A T E N : 2 5 0 Doc. M LTrixie EN 1 L*

Doc. Podium Pet Products

Cliënteel informeren en begeleiden Voorts is het essentieel voor een dierenspe­ ciaalzaak om haar rol als adviseur uit te spelen. Een winkel fungeert in de meeste gevallen als het eerste aanspreekpunt voor de consument, wat mogelijkheden biedt voor een optimale informatieverstrekking op het vlak van vachtverzorging. De doorsnee klant is vaak onvoldoende op de hoogte hoe hij/zij de vacht van zijn hond optimaal kan verzorgen. Breng dan ook jouw kennis over: geef aan wat een goede dagelijkse grooming-routine inhoudt, welke stappen er ondernomen moeten worden en wat de aandachtspunten daarbij zijn. Toon tevens welke producten het best inspelen op de specifieke noden van de hond in kwestie. Zorg ook dat jouw personeel een grondige kennis heeft van het aangeboden assortiment, zodat de juiste referentie aanbevolen kan worden, want de vacht en de huid van elk hondenras is anders. Ook een goede begeleiding in het schap zelf is noodzakelijk, zeker nu het aanbod enorm uitgebreid is en de klant hierdoor niet altijd weet wat de precieze functie en eigenschappen zijn van bepaalde producten. Maak gebruik van

Doc. Laboratoire Francodex *De formule 'tawny coat' is enkel verkrijgbaar in formaat 250 ml.

ZONDER UITS

francod

Doc. Spectrum Brands

Vachtverzorging via voeding Een mooie vacht begint bij het gebruik van de juiste verzorgingsproducten en een goede vachtverzorging. Maar daarnaast speelt voeding een belangrijke rol bij het onderhoud van een gezonde huid en glanzende vacht. Derma+ van Euro Premium voedt huid en vacht van binnenuit, omdat het waardevolle nutriënten bevat. Een eerste belangrijk element is eiwit. Eiwitten van vis of vlees bevatten veel essentiële aminozuren, die onmisbaar zijn voor de goede aanmaak van huid en haar. Derma+ bevat bijvoorbeeld zalm van hoge kwaliteit als hoofdingrediënt. Vervolgens bevorderen vetten, die rijk zijn aan Omega 3- en 6-vetzuren, de gezondheid van huid en vacht. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van vitamines B & E, biotine en zink niet alleen voor huidintegriteit, maar ook voor minder dehydratatie van de huid, waardoor de vacht er nog beter uitziet. Tenslotte bevat Derma+ ook L-tyrosine, een aminozuur dat de zwarte vacht intensiveert. Ook wat niet in voeding zit, is net zo belangrijk. Gekende allergenen zoals granen, soja, rundvlees en zuivelproducten kunnen een reactie geven op de huid en vacht. Daarom werd Derma+ van EURO PREMIUM zorgvuldig samengesteld. De voeding is graanvrij met zalm als hoofdingrediënt - speciaal voor honden die gevoelig zijn voor huid- en vachtproblemen. Maar ook honden zonder gevoeligheden kunnen welvaren met deze lekkere, gezonde voeding, die voor een glanzende vacht zorgt.

38


POS-materiaal en informatieborden om de consument naar zijn benodigde referenties te navigeren. Tendensen Echt nieuw is het uiteraard niet, maar we stellen dat de belangstelling voor natuurlijke en biologische artikelen blijft aanzwengelen. Door de humaniseringstrend is de eigenaar enorm begaan met het welzijn en de gezondheid van zijn/ haar hond. Ze zijn zich meer bewust van het schadelijke effect van sulfaten, parabenen en andere chemische bestanddelen, vandaar dat ze steeds vaker opteren voor shampoos en conditioners met natuurlijke formuleringen. Bovendien willen ze exact weten wat de samenstelling is van elk product. Daarnaast merken we dat de consument oog heeft voor de duurzaamheid, zowel wat de packaging, de aangewende ingrediënten als het complete productieproces van de

Een complete borstellijn voor honden!

Doc. Zolux

vachtverzorging betreft. Dit maakt dat fabrikanten dan ook erg inzetten op dit actueel thema. Dit uit zich onder meer in het gebruik van gerecycleerde, recycleerbare of biologisch afbreekbare materialen bij de verpakking en de flessen. Verder noteren we dat ze het gebruik van plastic trachten terug te dringen. Concreet is dit zichtbaar in het toenemend aantal shampoos die in zeepvorm worden gelanceerd. Bovendien reduceren de producenten ook hun volledige ecologische voetafdruk. Nog opvallend is dat de consument meer en meer nagaat of artikelen op een ethische manier worden geproduceerd. Een laatste opmerkelijke evolutie is de opmars van specifieke producten en geuren, die afgestemd zijn op de seizoenen.

40 referenties

6 referenties

Een informatieve verpakking die de gebruiker helpt met zijn keuze Doelgroep: HET DIER

Details over de functies op de achterzijde.

Het soort HAREN

De grootte VAN HET PRODUCT

ZOLUX.COM Doc. Nagels Pet Products

Meer weten over de MVO-engagementen van Zolux? Ga naar www.zolux.com/rse-horizon

39 Pub brosserie anah-CHIENS-CHIOTS-95,5x272-NL.indd 1

12/08/2022 11:08


Arcadia Bird Lights, onmisbaar bij de vogelaccesoires van elke dieren­speciaalzaak Passion For Animals (PFA-Trade) verkoopt niet enkel levende dieren, maar verdeelt ook een ruim assortiment huisdierbenodigdheden. Bij de samenstelling van laatstgenoemd segment vertrekt de onderneming steeds vanuit de behoefte van het dier, dit in tegenstelling tot veel andere leveranciers op de markt. PFA-Trade analyseert de noden van bepaalde huisdieren en gaat na met welke problemen ze worden geconfronteerd. Vervolgens zoekt het bedrijf specifieke producten/oplossingen om zo de gezondheid en het welzijn van het huisdier te bevorderen. Een mooi voorbeeld hiervan is de speciale verlichting voor vogels van het merk Arcadia. Vogels nemen een breder lichtspectrum waar dan mensen en hebben dus behoefte aan aangepast licht wanneer ze binnen zitten. De referenties van Arcadia voldoen aan die noodzaak en zijn dus een must voor gezonde kooivogels.

directe omgeving verzameld. Zo speelt UV-straling een cruciale rol in de partnerkeuze en het paringsgedrag van vogels, maar ook bij het intraseksueel contact tussen vogels is het van groot belang. Ten tweede ondersteunt UV-licht de aanmaak van vitamine D. Binnenvogels lijden vaak aan een chronisch tekort aan vitamine D, wat op zijn beurt resulteert in een geringere calciumopname en een brozer skelet. Sommige eigenaars grijpen naar supplementen om dit op te lossen, maar die dekken de volledige behoefte aan vitamine D niet. Dankzij het UVB-licht van Arcadia Bird Lights kunnen vogels zelf vitamine D aanmaken. Tot slot helpt deze verlichting het stressniveau van kooivogels te reduceren. Kunstlicht heeft een flikkerfrequentie van 50 Hz. Mensen merken dit niet, maar vogels wel want afhankelijk van de soort nemen ze 70 tot zelfs 145 Hz waar. Voor binnenvogels hebben traditionele lampen dezelfde impact als een stroboscoop, met grote stress en onrust tot gevolg. De flikkersnelheid van de Arcadia Bird Lights ligt veel hoger, waardoor die voor kooivogels niet waarneembaar is.”

Publireportage

Ruim gamma

Het aanbod UV-verlichting van Arcadia Bird Lights bestaat enerzijds uit de Pro-lijn, die o.a. lampen, reflectoren, voorschakelapparaten, maar ook complete kits voor vogelkwekers en dierenspeciaalzaken omvat. Anderzijds presenteert het merk kleinere lampen en bijhorende accessoires voor particulier gebruik. Speciaal voor de dierenspeciaalzaken stelde PFATrade tijdens ANIDO een schappresentatie van 1 meter met een compleet aanbod voor.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vogels ook in het UVlichtbereik kunnen zien, waardoor ze in tegenstelling tot de mens UV-licht als extra kleur onderscheiden. Bij kunstlicht, zoals TL- of ledlampen, ontbreekt echter die UV-straling. Dat is uiteraard nefast voor het welzijn en de gezondheid van binnenvogels, aangezien zij vaak slechts een beperkte toegang tot direct zonlicht hebben. Het is dus aangewezen dat hun eigenaars aangepaste verlichting in de kooi voorzien. Vanuit die optiek verdeelt PFA-Trade Arcadia Bird Lights, die vogels hun volledig spectrum zichtbaar licht aanreiken.

Millamore-bedding

Essentieel voor gezondheid en welzijn

Nog een interessant product om aan vogeleigenaars aan te bieden, is dit hoogwaardig natuurproduct op basis van espenhout van deze Estse firma. De bedding wordt op meer dan 200 punten gecontroleerd, wat resulteert in een hoge kwaliteit. Veel verkooppunten gebruiken het product in hun eigen vogelstellingen en zijn er erg lovend over.

“In de eerste plaats wordt dankzij UV-licht, en dan vooral door de waarneming van de reflectie ervan op het verenkleed en de huid, informatie over de gezondheid van andere vogels uit de

PFA-Trade (Passion for Animals) Herentalsebaan 428 2160 Wommelgem Tel.: +32 (0)32982870 info@pfa-trade.be - www.pfa-trade.be

Jonas Vergauwen, mede-eigenaar van Passion For Animals, ziet o.a. de aanmaak van vitamine D en stressreductie als fundamentele redenen waarom UV-licht onontbeerlijk is voor binnenvogels.

40

“Bij de verkoop is het essentieel om de consument grondig en gefundeerd te adviseren. Veel vogeleigenaars zijn zich niet bewust van het belang van UV-straling voor hun huisdieren. Het is aan de speciaalzaak om de noodzaak en de eigenschappen van de Arcadia Bird Lights duidelijk te onderstrepen”, beklemtoont Jonas Vergauwen.


De verkoop van binnenkooien voor vogels vraagt om beleving Binnenkooien voor vogels zijn een productcategorie die in heel wat dierenspeciaalzaken niet altijd evenveel aandacht krijgt. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat ze een beperkte, specifieke doelgroep aanspreken en behoorlijk veel ruimte op de winkelvloer innemen. Nochtans kunnen mooie verkoopcijfers worden gerealiseerd, wanneer men inzet op grondig advies en beleving bij de winkelpresentatie. Bovendien zijn er weinig andere verkoopkanalen die binnenkooien aanbieden. Een grote troef die je zeker moet uitspelen. Prijsstijgingen drukken groei Op een tweetal uitzonderingen na – die eerder over een stabiele markt spreken – geven de fabrikanten en leveranciers, die we voor dit artikel contacteerden, aan dat de coronapandemie een positieve evolutie had op de verkoop van binnenkooien voor vogels. Dit is volgens hen enerzijds te wijten aan het feit dat heel wat mensen een huisdier aanschaften om de vereenzaming tegen te gaan in een periode, die door sociale isolatie werd gekenmerkt. Meestal ging het om een hond of een kat, maar ook de verkoop van vogels kende een opleving. Zeker in grote steden waar veel mensen in een appartement zonder tuin wonen, vormden binnenvogels het ideale gezelschap. Anderzijds zorgde de verplichte horecasluiting en de reisbeperkingen ervoor dat de consument meer in de beleving in en rond hun woning investeerde. Kooivogels pasten in dat plaatje. De toegenomen vogelpopulatie resulteerde dan ook in een grote vraag naar binnenkooien en bijhorende accessoires de afgelopen twee jaar. Al stellen sommige spelers dat de verkoop momenteel een terugval kent. Dit heeft onder andere te maken met de gestegen aankoopprijs van binnenkooien voor vogels. De hoge grondstof- en energieprijzen hebben ook hun impact op deze productcategorie: niet alleen is de aanschaf van metaal en plastic flink duurder geworden, maar ook het gehele productieproces. Sfeervolle presentatie loont Dierenspeciaalzaken die een significante omzet met binnenkooien willen realiseren, moeten op beleving inzetten. In de eerste plaats is het aangewezen om een ruim assortiment met verschillende modellen op de winkelvloer te tonen. Op die manier kan de consument zich een duidelijk beeld vormen van welke kooi geschikt is voor zijn vogel of die in zijn interieur past. Zorg ook voor een aantrekkelijke presentatie. Creëer eventueel een inspiratiehoek waar je een woonkamer nabootst. Tot slot is het aangeraden om ook enkele kooien met vogels in de winkel op te stellen. Het vrolijke

© Flamingo Pet Products

gefluit zorgt niet alleen voor sfeer, maar zal zeker ook extra de aandacht van jouw cliënteel trekken. Voldoende advies verstrekken Bij de verkoop van een vogelkooi is een goede begeleiding van de klant essentieel. In de eerste plaats is het aangewezen om de consument een voldoende groot model aan te raden. Uiteraard houdt u daarbij rekening met de noden van elke vogelsoort, maar daarnaast is het elementair voor hun comfort en welzijn dat de vogel(s) over voldoende bewegingsruimte beschikken. © Ferplast Bovendien is het belangrijk om specifieke behoeftes van bepaalde vogelsoorten in acht te nemen. Zo zijn parkieten fervente ‘kooiklimmers’, dus is voor hen een kooi met horizontale tralies een prioriteit. De favoriete bezigheid van kanaries is dan weer vliegen, hun kooien moeten dus afdoende ruim zijn. Voorts is een goede uitleg over de montage en het onderhoud van de vogelkooi op zijn plaats. Voor consumenten die veel belang hechten aan gebruiksgemak, zijn bijvoorbeeld modellen met een uitschuifbare lade aan de onderkant een aanrader. Prijs de klant tevens enkele accessoires, zoals speelgoed, een piksteen, een bad, een schommel of dergelijke, aan zodat de vogel genoeg uitdaging en verstrooiing in de kooi heeft. Adviseer tot slot de koper ook over de plaatsing van de binnenkooi in zijn/haar woning. Tochtrijke plekken zijn immers te mijden.

© Zolux

© Vadigran

41


Verschillende tendenzen qua kleur en vormgeving Bij de aankoop van een binnenkooi laat de consument zich sturen door diverse factoren, zoals het formaat, het gebruiksgemak, de kwaliteit en prijs. Uiteraard vormt het design een cruciaal beslissingscriterium. Op dat vlak noteren we vandaag de dag diverse trends. Zo noteren we dat de fabrikanten van binnenkooien eveneens inzetten op duurzaamheid. Ze kiezen bijvoorbeeld voor gerecycleerde kunststof of gebruiken coatings en lakken die het milieu niet of minimaal belasten. Ook qua verpakking en transport wordt er gekozen voor ecologische oplossingen, bijvoorbeeld door het gebruik van flatpack-packaging. Daarnaast merken we dat de look en uitstraling van de kooien tegenwoordig perfect past in een modern interieur en nauw aansluit op de actuele woon- en lifestyletrends. Tevens zijn natuurlijke materialen, bijvoorbeeld hout (meestal met FSC-label, wat past in de hierboven geschetste evolutie naar duurzaamheid) erg populair. Qua kleursetting noteren we verscheidene ontwikkelingen. Sommige leveranciers stellen dat vooral

rustigere tinten, zoals grijs, taupe, metaal en zwart, in zijn. Anderen merken dan weer een comeback van traditionele kleuren, denk maar aan wit, chroom en goud of spreken over een opmars van meer trendy kleuren, zoals pasteltinten en koper.

© Nagels Pet Products

© Kinlys Group

© Wagner’s Premium Pet Products

T WIST JE DA

LAROY GROUP EEN EIGEN PRODUCT DESIGN TEAM HEEFT T WIST JE DA

LAROY GROUP MEER DAN 200 NIEUWIGHEDEN LANCEERDE OP ANIDO BENIEUWD ? BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE LAROYGROUP.COM Laroy Group, uw powerhouse in voeding en accessoires voor alle huisdieren.

42


Geïntegreerde systemen hebben niets dan voordelen Aan- en verkoopprocessen, facturatie, webshops, bestellingen, personeelsbeheer, voorraadcontrole, e-marketing, nieuwsbrieven, … het is vandaag allemaal niet meer mogelijk zonder gebruik te maken van softwarepakketten. Veel tuincentra zien onderhand door de bomen het bos niet meer. Gelukkig bestaan er specifiek op tuincentra gerichte oplossingen. Geïntegreerde software Wie voor een software-oplossing kiest, moet vooraf weten dat al die programma’s pas goed werken als ze deel uitmaken van een geïntegreerd systeem dat alle data stroomlijnt en op elkaar afstemt. De gebruiker moet ook goed weten welke data ‘leidend’ zijn zodat alle andere inkomende gegevens daarmee kunnen geïntegreerd worden. Dat lijkt eenvoudig gezegd, maar het is absoluut geen eenvoudige taak. Worden de data niet op de juiste wijze geïntegreerd in een totaalpakket dan wordt de talrijke informatie die verzameld wordt, verspreid in het systeem opgeslagen en moet je telkens gaan zoeken wat waar precies staat. Met andere woorden: je hebt er niets aan. Nochtans is dit een fout die vaak voorkomt. Dikwijls is dat het gevolg van het gebruik van verschillende softwareprogramma’s die niet of onvoldoende met elkaar communiceren. Specifieke modules Het ‘hart’ van een softwarepakket is en blijft het kassasysteem waar alles passeert om vervolgens door de administratie te gaan. Naast de klassieke verkoopregistratie en facturatie maakt een softwaresysteem het mogelijk om statistieken te trekken en het stockbeheer automatisch te laten verlopen. Ook voor het snel en correct beheer van de prijzen is een goed werkend systeem onontbeerlijk. Een geïntegreerd systeem biedt een geautomatiseerde oplossing voor alle facetten van de verkoopregistratie en creëert bovendien een perfect overzicht van alle geregistreerde activiteiten op vlak van verkoop. Op die manier weten we welke omzet we per dag, per week, per maand, … hebben gerealiseerd en welke productgroepen het al dan niet goed hebben gedaan en staat ook alles klaar om naar het boekhoudingspakket te worden geëxporteerd.

© Vertico

Kwaliteitskassa van Vertico IT-solutions beantwoordt aan noden tuincentra Vertico IT-solutions is een bedrijf, gesitueerd in OostVlaanderen dat totaaloplossingen rond kassasystemen bouwt en levert in heel België. Sinds 1987 is dit bedrijf actief in het ontwerpen en ondersteunen van kassatoepassingen voor specifieke winkels. Tuincentra en dierenspeciaalzaken behoren tot de specialiteiten van deze firma. Door de jaren heen heeft Vertico heel wat knowhow opgebouwd door de hechte samenwerking met haar klanten. Tal van handige functies omkaderen de kassawerking en de nieuwe trends in retail en afrekening worden gevolgd. Niet enkel de software is belangrijk voor een goede werking, maar ook het hele plaatje moet kloppen. De gebruikte hardware moet van onberispelijke kwaliteit zijn en de dienstverlening moet aanwezig zijn en op maat van de winkel. De kassafunctie werkt naadloos samen met facturatie, wachtfacturatie, koppeling webshop, klantenbeheer, stock, inventaris, cadeaubonnen, labelling artikelen, geïntegreerde weegtoepassingen, koppeling boekhouding, …. Vertico IT-solutions geeft graag een vrijblijvende demo bij u ter plaatse.

43


© Garden Connect Op zich is dit geldig voor elk goed werkend softwaresysteem, maar de garden sector heeft natuurlijk specifieke noden. Daarom zijn er speciaal voor de branche ontwikkelde modules zoals automatische stockinvoer en bestellingen, het al dan niet automatisch afdrukken van schap-, sleuf- of steeketiketten, prijscheckmodules voor klanten, plantendatabases, klantenkaarten, cadeaubonnen, enz. Allemaal kunnen ze perfect samenwerken met de kassamodule en voor extra tijdsbesparing zorgen. Voor tuincentra die machines verkopen, kunnen zelfs speciale herstellingsmodules voor tuinapparaten geïntegreerd worden. Online marketing Een correct werkend – en dus geïntegreerd – systeem zorgt ervoor dat alle data kunnen uitgelezen en geanalyseerd worden. Die data dienen niet alleen om het stockbeheer en de daaruit voortvloeiende bestelprocedures optimaal te houden, maar kunnen ook aangewend worden om de klanten efficiënt te informeren. Via de software kan ook dat perfect geautomatiseerd verlopen zodat we er weinig tijd aan moeten spenderen en andere taken in het tuincentrum er geen last van ondervinden. Een geïntegreerd systeem is de ideale tool om een communicatiepunt te vormen tussen de klant en het tuincentrum. Om een adequaat e-marketing-beleid te ontwikkelen worden de gegevens van de klant en van de aangekochte producten geanalyseerd en aangepast om vervolgens verrijkt te worden met content in functie van online marketing. Uiteraard speelt ook de klantenkaart hier een rol van primordiaal belang. Online marketing is overigens niet alleen nuttig voor webshops, maar ook voor ondernemingen die meer bezoek naar het winkelpunt willen trekken.

44

© Grafilabel Local SEO Marketing Uit onderzoek van Google blijkt dat meer dan 50% van de zoekopdrachten erop gericht is om iets in de buurt te bezoeken of te kopen. Het is dan ook logisch dat je met behulp van Local SEO Marketing meer trafiek naar het tuincentrum kunt genereren door het verbeteren van de vindbaarheid. Het stimuleren van het aantal winkelbezoeken gebeurt stapsgewijs. In de eerste plaats door het plaatsen en optimaliseren van specifieke content op de website zoals uitgebreide informatie over het productassortiment en het tuincentrum, uitgebreid met openingstijden, recensies en Google Maps. Een tweede stap valt onder de noemer ‘Local linkbuilding’. Kort geschetst zorgt een strategie ervoor dat de vindbaarheid van de winkel groeit en de ‘autoriteit’ van de eigen website stijgt in de regio. Linkbuilding houdt ook in dat er vanaf relevante pagina’s wordt gelinkt naar de website van jouw tuincentrum. Een derde en laatste stap zorgt ervoor dat het tuincentrum prominent wordt vermeld in online (bedrijven)gidsen. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat? Leveranciers van softwarepakketten weten perfect hoe ze dat kunnen doen en informeren je daar graag over. Webshop Als de voorbije twee jaar ons iets geleerd heeft, is het dat een webshop een onontbeerlijk element is geworden in de bedrijfsstrategie van elk tuincentrum. Bij onze noorderburen hebben ze berekend dat ondertussen ruim 20% van de planten online wordt aangekocht. Een webshop is trouwens meer dan alleen online verkopen: het is een belangrijk onderdeel van de klantenbeleving. Er zijn meer en meer klanten die de intentie hebben om het aankoopproces online uit te


voeren, maar uiteindelijk toch de wagen nemen naar het tuincentrum. Ook omgekeerd kan: klanten brengen een bezoek aan het tuincentrum om producten en/of planten te bekijken en bestellen daarna thuis de artikelen online. Een website moet integraal onderdeel zijn van het tuincentrum, geen op zichzelf staand verkooppunt. We spreken in dit geval van een ‘omnichannel strategie’, op basis van én geïntegreerd in het algemene softwarepakket. Apps en loyalty marketing Communicatie met de klant is vandaag de basis voor een succesvolle onderneming. Een app die gekoppeld is aan de klantenkaart leent zich perfect om contact te houden met de klanten, ook en vooral met zogenaamde ‘loyalty klanten’. Een app hoeft zeker geen kopie te zijn van de website, maar kan ook een prima middel zijn om nieuws, aanbiedingen, relevante content, enz. te verspreiden. Die app wordt via het geïntegreerd systeem gekoppeld aan de klantenkaart. Uit data-analyse weet het systeem welk informatie belangrijk kan zijn voor de klant. Loyalty apps zijn de perfecte manier om de klanten een aangename ‘extra’ ervaring mee te geven. Dat kan door bijvoorbeeld het uitsturen van digitale vouchers, persoonlijke berichten of pushberichten. Ook de klant informeren over de status van bestellingen, spaarpunten, saldi, enz. kunnen perfect via de app die daarvoor nauw samenwerkt met het kassasysteem. Iedereen is mee Een fout die vandaag al te vaak wordt gemaakt, is ervan uitgaan dat klanten al dat online gedoe grif naast zich neerleggen. Onderschat de klant niet, heel veel mensen zijn handig met online tools. De klant die vandaag niet ‘online-vaardig’ is, bestaat nog amper. Ook veel oudere mensen, een belangrijk deel van het cliënteel, zijn vandaag up to date en weten handig om te springen met apps, email, websites en online shops. Hou het wel laagdrempelig, daar zal iedereen wel bij varen.

Ten slotte nog een kort woord over de toekomst. Virtual Reality (VR) raakt steeds meer ingeburgerd in de maatschappij, terwijl ook Augmented Reality (AR) lang geen onbekende meer is. De tijd dat de klant de producten bij hem thuis digitaal in een reële situatie kan bekijken, is aangebroken. Gekoppeld aan een geïntegreerd softwaresysteem is dit een ontwikkeling om van zeer nabij te volgen.

MET ONZE EXPERTISE EN PRODUCTEN KUNT U ELK PROJECT AAN! Totaalaanbod van sterke vijvermerken Degelijk onderbouwd advies Werfassistentie & plaatsingsdienst voor waterdichting op maat Vulkaniseren van EPDM ter plaatse of op voorhand (3-D folie) Filteropstellingen voor biologisch helder water Ecologische oplossingen voor aanleg en onderhoud van vijvers, vijververlichting, vijverboorden,...

Voor heldere vijverinfo:

www.distripond.com DISTRIPOND adv 03-2021 190x135.indd 1

45

4/03/2021 10:22


Planten Maes bekoort cliënteel met kwalitatief en gevarieerd plantenaanbod In 1993 ging Planten Maes in Bornem van start als plantengroothandel en -kwekerij voor veilingen. Vier jaar later besloot zaakvoerder Danny Maes om een serre te installeren. Geleidelijk aan werd begonnen met een beperkt volume perkplanten voor particulieren. Die verkoop sloeg aan, waardoor de bal aan het rollen ging en ze langzaam maar zeker meer op dat segment hebben gemikt. Uiteindelijk maakten Danny Maes en zijn echtgenote Sofie D’Haese, eigenaars van Planten Maes, de succesvolle switch naar een puur plantencentrum en werden de groothandel en kwekerijactiviteiten voor veilingen zelfs volledig stopgezet.

Op bezoek bij

Ruim assortiment seizoenplanten

46

In zijn serre van bijna 2.900 m² en op de buitenterreinen van 5.200 m² (parking niet inbegrepen) biedt Planten Maes een ruim aanbod tuinplanten, potterie, tuingereedschap, gewasbescherming, ongediertebestrijding, gazonverzorging, potgrond en meststoffen. De focus ligt op de verkoop van perken terrasplanten. “We zijn gespecialiseerd in éénjarige seizoenplanten, zoals surfinia (we waren de eerste die deze soort kweekte), alstroemeria, geranium en dergelijke. We staan vooral gekend omwille van onze kwaliteit en ons groot assortiment qua kleuren en variëteiten. Hierdoor trekken we zelfs klanten uit Antwerpen en Brussel aan naar hier, ondanks het feit dat we – op onze Facebook-pagina na – eigenlijk geen promotie voeren. Het is vooral dankzij mond-aan-mondreclame dat we een breed klantenbestand uitbouwden. Talrijke soorten kweken we zelf. Ons aanbod selecteren we in samenspraak met de firma Bloemzaden Raes. We opteren voornamelijk voor planten, die goed bestand zijn tegen het Belgische weer en de regen. Daarnaast werken we samen met enkele vaste Belgische en Nederlandse plantenkwekerijen, zoals Willy Denolf en GroenDirekt. Vroeger presenteerden we ook nog verschillende boomsoorten, maar dat segment gaat er op termijn bij ons uit. Dit is o.a. te wijten aan het gewijzigde aankoopgedrag. De consument richt zijn tuin met minder groen in, zeker wat vaste planten betreft en opteert eerder voor een kleurrijke bloemenpracht in de borders. Dat is voornamelijk het gevolg

Danny Maes en Sofie D’Haese

van de opmars van de buxusmot. De klant vond niet direct een volwaardig alternatief voor de buxus en kocht daarom meer bloemen aan. Tevens leidde dit tot een groeiende interesse voor wilde tuinen. Veel consumenten willen immers meer vlinders en bijen aantrekken. Daarnaast zien we dat de klant steeds meer in de inrichting en de aankleding van het terras investeert. Mensen kiezen ook steeds vaker voor één grote, centrale plant die dan echt als eyecatcher fungeert. Bovendien is men bereid om voor die aankoop een fors budget uit te trekken. Soms verschieten we zelf welke hoge bedragen de consument aan planten spendeert. Tot slot valt het ons op dat we de jongste tijd meer en meer jongere klanten aantrekken.”, schetst Danny Maes.

Corona doet interesse seizoenplanten terras toenemen

Dankzij de coronapandemie beleefden tuin- en plantencentra een tweetal jaar een echte hoogconjunctuur. Door de lockdowns waren reizen en horecabezoeken uitgesloten, waardoor de consument meer tijd dan ooit in zijn tuin doorbracht. Om die momenten aangenaam te maken, investeerde de Belg bovendien heel wat budget in de inrichting en het onderhoud van deze groene ruimte. Dat had uiteraard een positieve impact op de gerealiseerde omzet van de tuin- en plantencentra, bij Planten Maes was dit niet anders. “Tijdens de Covid-crisis hebben we inderdaad erg positieve resultaten geboekt. Veel klanten die voorheen naar grote tuincentra trokken, shopten toen meer lokaal en van die


evolutie hebben wij mee geprofiteerd. Daarnaast merkten we dat de consument plots meer aandacht toonde voor het terras en de bijhorende planten. Die interesse was de laatste jaren wat weggeëbd en plaatsten de klanten meer vaste planten op hun terras, maar door corona kenden we een comeback van de 1-jarige terrasplanten, die we massaal verkochten. Voorts viel het op dat de klant toen vooral voor kleurrijke variëteiten opteerde. Ook zuiderse soorten die goed tegen de warmte kunnen, zoals mandevilla en oleander, scoorden erg goed. De voorbije twee jaar kenden we een enorme stijging in de verkoop van onze potterie. We hadden verwacht dat die rotatie dit jaar min of meer zou stilvallen, maar we constateren slechts een minimale daling. Qua potterie verdelen we gekende merken, zoals Ecopots en Elho. Nog opvallend tijdens de coronaperiode was dat de prijs nauwelijks een rol in de aankoopbeslissing speelde. Ondertussen is dit weer sterk veranderd. Door de hoge energieprijzen en de onstabiele geopolitieke situatie merken we sinds dit voorjaar dat de klant zijn budget toch meer in de gaten houdt. Dit gegeven speelt minder bij de planten, maar bijvoorbeeld bij de potterie is dit meer het geval. In dit segment zijn de maximumprijzen toch wel bereikt, vrees ik en zullen verdere prijsstijgingen nefast zijn voor de verkoopcijfers”, aldus Sofie D’Haese.

extra vaste personeelsleden welkom, alleen kunnen we hen met ons huidig assortiment in de wintermaanden onvoldoende werkzekerheid bieden. Door kamerplanten toe te voegen aan ons aanbod, zou dit wel mogelijk zijn. Die assortimentsuitbreiding verandert trouwens niks aan onze kernactiviteit, dat blijft de verkoop van planten. Tuinmeubelen of barbecues zal ons cliënteel hier nooit aantreffen”, benadrukt Danny Maes.

Personeel aub!

Net zoals bij veel bedrijven verloopt de zoektocht naar nieuwe arbeidskrachten ook bij Planten Maes aartsmoeilijk. “Geschikt personeel aantrekken is sowieso al geen sinecure. Bovendien worden we geconfronteerd met een complexe regio. Enerzijds zijn er hier weinig werkzoekenden. Anderzijds bevinden zich hier veel transportbedrijven en ook farmaceuticareus Pfizer is vlakbij gevestigd en die gaan meestal met eventuele kandidaten lopen. In de buurt zijn ook enkele grote tuinaannemers actief en zij hebben vaak een streepje voor bij schoolverlaters van tuinbouwscholen. Bovendien kunnen we door ons paritair comité geen flexijobbers in dienst nemen”, betreurt Danny Maes.

Herinrichting serre In samenwerking met de Nederlandse firma Dutch Retail Concept werd de indeling van de serre in april jongstleden aangepast. “We werken nu met een routing, wat voorheen niet het geval was. Bovendien plaatsen we minder plantentafels en dus ook minder aan­ bod in onze serre. Maar dat gevoel heeft het cliënteel totaal niet, integendeel. We horen vaak dat ze denken dat we ons assortiment hebben uitgebreid. De sierbomen in potten die vaak naast de tafels stonden, zijn eveneens verdwenen. Tevens werd er een muur in het midden van de serre gecreëerd, waar we ook een inspiratiehoek hebben. In een tweede fase gaan we een derde van de serre ombouwen, zodat we binnenkort ook kamerplanten kunnen aanbieden. We spelen hiermee in op de grote vraag van onze klanten naar deze producten. Bovendien zijn er hier in de buurt nauwelijks of geen aanbieders. Daarnaast namen we deze beslissing om een personeelsgerelateerde problematiek op te lossen. Momenteel hebben we 2 vaste medewerkers in diensten en springen er 3 mensen bij indien nodig. Maar eigenlijk zijn twee

Aandacht voor duurzaamheid

Al jarenlang zet Planten Maes sterk in op milieubewustzijn en sustainability. “In de serre vangen we al ons water terug op. Daarnaast beschikken we al ruim 10 jaar over zogenaamde containervelden met lava op onze buitenterreinen, zodat we geen water nodeloos verspillen. Tevens hebben we van de herinrichting van de serre gebruik gemaakt om zonnepanelen te installeren en maken we nu gebruik van een warmtepomp om de serre te verwarmen”, besluit Sofie D’Haese.

47


Nuttige adressen AANKOOPVERENIGING

ATD NV – HORTA TUIN EN DIER Preflexbaan 101 1740 Ternat T: +32 (0)25 82 12 27 atd@horta.org www.horta.org

ATD NV – HORTA DIER Preflexbaan 101 1740 Ternat T: +32 (0)25 82 12 27 atd@horta.org www.horta.org

AQUARIUM ALGEMEEN

DEFISH AQUARIUMS Rue de l’Escalier 27 5000 Beez T: +32 (0)81 22 56 10 info@defishaquariums.be www.defishaquariums.be

GROUP DEPRE PETFOOD Wasserijstraat 25 2900 Schoten T: +32 (0)33 26 07 10 info@beduco.be www.groupdepre.com Vogelaarsweg 23 NL Dordrecht, LL-3313 T: +31 (0)7 86 22 06 22 info@hollanddiervoeders.nl www.groupdepre.com

VITAKRAFT BELGIË NV Paapsemlaan 11, Block B, Bus 6 1070 Brussel T: +32 (0)25 26 88 80 info@vitakraft.be www.vitakraft.be

GROOTHANDEL

FLAMINGO PET PRODUCTS NV Hagelberg 14 2440 Geel T: +32 (0)14 24 21 00 info@flamingo.be www.flamingo.be

GEBR. DE BOON BV Avelingen West 39b NL-4202 MS Gorinchem T: +31(0) 183 660 822 info@deboon.nl www.deboon.nl

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

SMULDERS WHOLESALE Burg. Visschersstraat 130 NL-6235 EM Ulestraten T: +31 (0)4 33 64 23 87 sales@smulders.nl www.smulders.nl www.hsaqua.nl www.kinshi.nl

TRIXIE TRIXIE Heimtierbedarf GmbH & Co. KG Industriestraße 32 D-24963 Tarp T: +32 (0)33 04 98 97 sales@trixie.be www.trixie.de

VAN DER MEER DIERTOTAALGROOTHANDEL Hongkongstraat 71 NL-3047 BR Rotterdam T: +31 (0)1 04 37 05 05 klantenservice@vdmdtg.nl www.vandermeerrotterdam.nl

AQUARIUM SIERVISSEN

ASP INTERNATIONAL Herentalsesteenweg 54 2270 Herenthout T: +32 (0)15 68 12 96 info@asp-pets.be www.asp-pets.be

KINLYS GROUP Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

RUINEMANS GROUP BV Ijsselveld 9 NL-3417 XH Montfoort T: +31 (0)3 48 47 98 00 info@ruinemansgroup.com www.ruinemansgroup.com

BEEZTEES Energieweg 4 NL-5145 Waalwijk T: +32 (0)33 30 14 40 info@beeztees.com www.beeztees.nl

LAROY GROUP Industrieweg 98-100 9032 Wondelgem T:+32 (0)92 58 13 00 info@laroygroup.com www.laroygroup.com

DIERENGROOTHANDEL OVERBEEK Parallelweg 8 2811 NS Reeuwijk, NL T. +31 (0)17 26 51 15 info@dierengroothandel.be www.dierengroothandel.be

MALANICO Evenboersweg 1 7711 GX Nieuwleusen T: +31 (0)529 431 223 info@malanico.nl www.malanico-retail.nl

PASSION FOR ANIMALS Herentalsebaan 428 B-2160 Wommelgem T. +32 (0)3 298 28 70 info@pfa-trade.be www.pfa-trade.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

DIERVOEDING, SNACKS EN ACCESSOIRES

KINLYS GROUP Industriezone 6 | Zwaantjesstraat 8 8710 Wielsbeke T: +32 (0)56 66 65 12 info@kinlys.com www.kinlys.com

48

FERPLAST BENELUX BV Collseweg 21 NL-5674 TR Nuenen T: +31 (0)4 02 84 22 22 orders.benelux@ferplast.com www.ferplast.com

NOBBY PET SHOP GMBH Raiffeisenring 33 46395 Bocholt, Germany T: +49 2871 239 439 0 Ines Tenhofen, it@nobby.de www.nobby.de

NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

GROOTHANDEL IN LEVENDE DIEREN


HOND + KAT SNACKS EN VOEDING

DIERVOEDING TAK Vaartveld 18 NL-4704 SE Roosendaal T: +31 (0)1 65 37 83 91 info@happydog.nu www.happydog.nu

FARM FOOD HONDENVOEDING Baruch Spinozastraat 10 NL-7442 PD Nijverdal Voeding Advies: T: +32 (0)11 98 84 77 info@farmfood.be Administratie: T: +32 (0)11 98 84 74 administratie@farmfood.be www.farmfood.be

HUPPLE Boudewijnstraat 19 2960 Brecht T: +32 (0)36 46 11 60 info@hupple.com www.hupple.com

JOHNSON PETFOODS Saffierborch 16 NL-5241 LN Rosmalen T: +31 (0)7 35 22 08 73 info@johnsonpetfoods.nl www.johnsonpetfoods.nl

RENSKE NATURAL PETFOOD BV Beerseweg 34a 5431LC Cuijk T: +31(0)4 85 31 64 91 info@renske.com www.renske.com

TRUDO’S PET PRODUCTS Rellestraat 5035 3800 St Truiden T: +32 (0)11 68 75 22 info@trudospetproducts.be www.trudospetproducts.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT ACCESSOIRES

ANIMAL BOULEVARD BV Kelderveld 37 2500 Lier info@animalboulevard.com

FLEXI BOGDAHN INTERNATIONAL GMBH & CO. KG Carl-Benz-Weg 13 D-22941 Bargteheide T: +49 (0)45 32 4 04 40 info@flexi.de www.flexi.de

NAGELS PET PRODUCTS Ambachtstraat 32 2340 Beerse T: +32 (0)14 61 43 01 info@nagelspetproducts.be www.nagelspetproducts.be

PETSOLUTIONS NV Kelderveld 37 2500 Lier info@petsolutions.be www.petsolutions.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

HOND + KAT VERZORGINGSPRODUCTEN

BIOGANCE Zi Anjou Atlantique FR-49123 Champtoce Sur Loire T :+33 (0)2 41 73 15 15 info@biogance.fr www.biogance.fr

TERRARIUM ALGEMEEN

ZOO MED EUROPE Seoulstraat 1 2321 Meer T: +18 (0)55 42 99 88 info@zoomed.com www.zoomed.eu

VOEDINGSSUPPLEMENTEN BEAPHAR Provenstraat 11-13 8970 Poperinge T: +32 (0)57 33 35 00 info@beaphar.be www.beaphar.com

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

KNAAGDIEREN SNACKS EN VOEDING

MANNAVITA Zuidstraat 10 8560 Wevelgem T: +32 (0)56 43 98 52 info@animavital.be www.animavital.be

LABORATOIRES FRANCODEX rue de l’Ormeau de Pied 10 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 97 90 23 adv@francodex.com www.francodex.com

VOGELS SNACKS EN VOEDING

T: +31 (0) 71 341 45 01

ESVE Rijndijk 83 NL-2394 AD Hazerswoude T: +31 713414501 info@esve.com www.tijssengovodi.nl

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

T: +31 (0) 71 341 45 01

ESVE Rijndijk 83 NL-2394 AD Hazerswoude T: +31 713414501 info@esve.com www.tijssengovodi.nl

GRIZO Posterijlaan 5 8740 Pittem T: +32 (0)51 46 40 44 question@grizo.be www.grizo.be

ZOLUX cours Paul Doumer 141 FR-17100 Saintes T: +33 (0)5 46 74 69 69 contact@zolux.com www.zolux.com

49


Manuel Rucar

Emmanuel Devriendt

Rik Vera

“De kennis van de consument wordt in de toekomst nog crucialer”

Tijdens de afgelopen editie van de beurs spoga+gafa in Keulen organiseerde de firma The Pots Company, dat het merk van duurzame designbloempotten en -plantenbakken Ecopots ontwikkelt en produceert, op zijn stand een partnerevent. Op uitnodiging van Emmanuel Devriendt, stichter en CEO van The Pots Company, kwamen twee gerenommeerde sprekers, namelijk Manuel Rucar (Chlorosphere) en Rik Vera (nexxworks), hun visie geven over het toekomstige consumentengedrag. De redactie van Pet & Garden Pro kon meeluisteren.

Marketing

Manuel Rucar: “Ga na welke trends er leven bij de jonge consument”

Manuel Rucar staat aan het hoofd van het Frans trendbureau Chlorosphere, dat met heel wat bedrijven in de tuinsector samenwerkt en al diverse trendbooks uit bracht. Hij schetste onder meer hoe de klant van morgen eruit ziet. “Door corona brengen we veel meer tijd door in de tuin en wordt er ook meer in geïnvesteerd. Bovendien merken we dat de tuinen in Europa alsmaar groter worden (gemiddeld 400 m²). Ruim 46% van het cliënteel van tuincentra is jonger dan 40 jaar. Vooral de millenials vormen een belangrijke doelgroep. Die jonge consument beschikt over weinig kennis, maar toont wel veel interesse. Bovendien is die koopkrachtig en bereid om het nodige budget te spenderen. Tevens wordt er veel belang gehecht aan natuurlijkheid, duurzaamheid en authenticiteit. Om die jonge consumenten te bereiken, is het essentieel te weten wat ze willen en hoe je met hen moet communiceren. Er komen immers verschillende soorten klanten bij jou over de vloer en het is belangrijk ze allemaal goed te verstaan. Winkeliers en producenten moeten ook echt weten welke trends er bij die millenials leven, zodat ze hun aanbod op die noden kunnen afstemmen. Verder is het noodzakelijk om die jonge consumenten te verwonderen en te inspireren. Promoties en geld zijn voor hen weinig relevant en moeten dus geen cruciale rol spelen in uw communicatie. De helft van die jongeren is op zoek naar authentieke producten die op een verantwoorde manier worden geproduceerd. Ruim een derde van de shoppers verkiest een product dat lokaal wordt vervaardigd. Ethiek is eveneens erg significant. De helft van de consumenten zal een product weigeren aan te kopen wanneer het door kinderen wordt gemaakt of het dierenwelzijn schaadt. Tevens vraagt die millenial transparantie van de producenten en hun merken.”

Rik Vera: “Hoe kan je in 2035 nog steeds relevant zijn?”

Rik Vera is een veelgevraagd keynotespreker en opinieleider met ruim 20 jaar C-level-ervaring in sales, marketing en innovatie op de teller. Vorig jaar bracht hij zijn nieuwe boek ‘The Guide to the Ecosystem Economy’, waarin hij de toekomst van jouw organisatie schetst. “Bedrijven en retailers, groot of klein, moeten zich afvragen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze in 2035 nog ter zake doen. Het is belangrijk om nu al een strategie te ontwikkelen voor de ‘day after tomorrow’, want met huidige modellen zal men er niet meer komen. De klant is immers veranderd. Hij hecht niet alleen veel belang aan duurzaamheid, maar wil ook verhalen

50

horen. Ondernemers moeten daarop inzetten en de mensen inspireren en hun verbeelding prikkelen. Toon waar je voor staat. Veel bedrijven zullen massacommunicatie gebruiken om hun cliënteel te bereiken, maar dat zal niet meer werken. De klant wil voortaan individueel benaderd worden, want iedereen is immers anders. Heeft de consument het gevoel dat je hem/haar niet verstaat of te weinig aandacht geeft, dan zet die zijn/haar de geconnecteerde macht – door de smartphone is iedereen met een massa mensen verbonden – in tegen jou. Het is dus belangrijk om je af te vragen of je bedrijf gemist zal worden, mocht het er niet meer zijn. Daarnaast wordt het tijd om het cliënteel als mensen te behandelen: ken de klant en pas dan kan je er een betere consument van maken. Ga na hoe trouw je tegenover jouw klanten bent. De consumer experience wordt belangrijker dan ooit: wees eerlijk, transparant, authentiek, ethisch en verantwoordelijk. Hou er verder rekening mee dat data belangrijker wordt dan ooit. Verzamel zoveel mogelijk data over de klant zodat je die nog beter kent. Denk er ook aan je superpower te gebruiken, namelijk nieuwsgierigheid. Nu doen we teveel zaken op basis van veronderstellingen. Een laatste tip: begin vandaag, want de snelle vissen zullen de trage opeten.”

Emmanuel Devriendt: “Merken creëren in tuinretail”

Tot slot schetste Emmanuel Devriendt ook nog even de visie van The Pots Company op de toekomst. “We zijn op veel vlakken een voorloper geweest en merken dat veel bedrijven ons nu volgen. We hebben bloempotten altijd als een designobject gezien en merken dat de huidige consument dit nu ook doet. Ze zien het niet als een product, maar als een onderdeel van hun interieur. Ze weten ook echt wat ze willen. Bij Ecopots maakt het merk en ons verhaal dat daaraan vasthangt het verschil. In tuinretail wordt nog te weinig in merken gedacht. Denken en een verhaal vertellen vanuit het merk wordt essentieel om de jonge consumenten naar de tuincentra te trekken. Dat is een aspect dat we bij Ecopots al erg lang toepassen. Naar de toekomst toe willen we in de eerste plaats promotie naar de consument gaan voeren, iets wat we voorheen niet deden. Verder willen we meer inzetten op sociale media. Presentatie wordt eveneens een essentiële pijler, waarbij we zowel op de winkelvloer als online met dezelfde foto’s en content willen uitpakken. Hiermee willen we ook de winkelier ondersteunen en tools aanreiken om de consument te bereiken. Uiteraard blijven we ons engageren om de winkeliers mooie marges te blijven garanderen.”


JOUW GROOTHANDEL V O O R H O N D E N KAT, M E T D AT T E C K E LT J E M E E R . Curli Vegan Apple Leather Harness De perfecte combinatie van een elegante lederlook met de hoogste kwaliteit: ‘s werelds eerste veganistische hondentuig gemaakt van appelleer.

Eco-Friendly Dier- én milieuvriendel�k gamma gemaakt van o.a. gerecycleerd plastic of 100% composteerbare materialen exclusief verdeeld door ASP.

Jouw partner voor assortiment op maat kwalitatieve voeding & duurzame accessoires overtuigende verkooptips advies over nieuwste markttendensen de beste (na)service ASP is verdeler van o.a. volgende A-merken:

Graag meer informatie? +32 15 68 12 96

info@asp-pets.be www.asp-pets.be


t i u d e e t n s a e tuur b t e H r b e l e l s a t e w V u r o j i e r n o d! o v

Het hondenvoer met WOW effect. De volle kracht van de natuur voor een eerlijke prijs: Premium hondenvoer, geproduceerd in het groene hart van Oostenrijk. Complete menu’s met een duidelijke ingrediënten vermelding, gegarandeerd zonder granen, varkensvlees, conserveermiddelen en smaakversterkers.

Follow us

www.wow.pet wow.pet.de @wow.hundenahrung Benelux vertegenwoordiging: WOW Benelux, Van Ree BV Basisweg 48, 1043 AP Amsterdam +31 20 4486450 info@vanree.nl PetCo GmbH | 1160 Wien | +43 1 795 10 | hello@wow.pet