ABSOLUUT II

Page 1

ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

n°2

zomer-herfst 11 - â‚Ź7,00

bouwen aan geluk


Sterk in kleur & interieur

Foto Casamance

Schilderwerken Paul De Meulemeester nv Hemelrijkstraat 21 - 9051 Sint-Denijs-Westrem - 09 245 18 64 - paul.de.meulemeester@skynet.be - www.pauldemeulemeester.be


Absoluut Vooraf

work in progress Work in progress of ‘werk in opbouw’ slaat op iets wat onaf is, in evolutie, groeiende. We blijven vol verwachtingen anticiperen op meer, op beter en vullen het ontbrekende aan met fantasie. Iets dat nog bewerkt wordt, is altijd beter dan iets wat af is. De illusie van de belofte op perfectie leeft nog en daar worden we blij van. We zijn en blijven allen, in alles wat we doen, een work in progress. Een groot architect als Bruno Erpicum (zie pagina 34) bemint zijn gebouwen het meest in de ruwbouwfase. Door hun ruwe vorm? Doordat glas en gras dan nog geen verwarring veroorzaken? Doordat het werk in dat stadium nog helemaal van hem is en tijdens de afwerkfase de morele eigendom van de bouwheer wordt? Bruno vindt materiaal in bewerking in alle geval eerlijker dan in afgewerkte vorm. Daarom brengt Absoluut u zijn topvilla in Deurle in ruwbouw, niet afgewerkt. De andere drie projecten tonen ook verschillende stadia van afwerking. Want is een villa ooit af? Is de bewoner ooit klaar met het naar zijn hand zetten van zijn private omgeving? Is een architect ooit klaar met zijn ontwerp? Boeiende vragen, geen antwoord: barst, dit magazine is niet af!

redactie@absoluutmagazine.be


Kom langs in de Bulo-toonzalen van Mechelen of Brussel. BULO.H Shop Mechelen • Blarenberglaan 6, 2800 Mechelen • maandag t.e.m. zaterdag, 10.00 -17.00 u. • T. 015 28 28 28 BULO.H Shop Brussels • Edelknaapstraat 109 • donderdag t.e.m. zaterdag, 11.00 -18.00 u. • T. 02 537 60 65

www.bulo.comAbsoluut Inhoud

N°twee zomer-herfst 11

09

Absoluut design

17

Absoluut nieuws

32

Absoluut architectuur

09 Gespot Architecturaal

17 Nieuws Design op wielen

34 Deurle Eén met de natuur

11 Gespot Kleur zkt kleur

21 Boeken Onze aanraders

42 Gent De perfecte start

13 Gespot Onroerend goed

23 Agenda Tips voor trips

54 Meetjesland Weids uitzicht

15 Gespot Zomerdagen

24 Event Kunst in Oostende

64 Oost-Vlaanderen Uit liefde voor Tibet


Portret 66

74

Absoluut uit

99

79

Absoluut regio

76 Bonnieux Designvilla te huur

100 Selectie A deeper shade of white

82 Lacoste Turen naar de Mont Ventoux

102 Selectie Klare lijn

90 Uitstap Piet Stockmans in C-Mine

104 Selectie Glas, steen & metaal

94 Event De Business Club van BFO

106 Selectie Dat wordt genieten

114

Absoluut info

U bent geïnteresseerd in een ontwerp op een van onze shoppingpagina’s? U wenst een adverteerder te contacteren? Of onze redactie? Op deze pagina vindt u alle contactgegevens terug.

Op de cover: meisje aan slaapkamerdeur uit de reportage ‘De perfecte start’ op pagina 42. Architectuur by ABS Bouwteam. Foto: Frederik Vercruysse.


DEMOFORM Nijverheidsstraat 146 8791 Beveren (Leie) T 056 72 63 30 b.moerman@skynet.be

KEUKENS EN MEUBELEN OP MAAT


Absoluut Design

architecturaal “Je ne suis pas un designer, mais un architect qui fait du design”

Jean Nouvel

1. Chaise longue. Collectie ‘Simplissimo’. Vanaf € 1.226. ligne-roset.be

3. ‘Crushed Bowls’. Vanaf € 39,50. muuto.com

Samenstelling Els van Roey & Elisabeth Cornille Verkoopinfo pagina 114

2. Modulair boekenrek ‘Tide’. Prijs op aanvraag. magisdesign.com

5. bijzettafel ‘Pond’. Prijs nog niet bekend. moroso.it

4. ‘Flo’. Prijs nog niet bekend. lumina.it

6. Tafel ‘Yagura’. Vanaf € 3.900 excl. btw. emmemobili.it

1. Met niet meer dan enkele pennenstreken tekende architect Jean Nouvel de reeks ‘Simplissimo’, een onderstel van staal met daarop een eenvoudige zitting. 2. Zaha Hadid is architecte maar ook wiskundige van opleiding met een voorliefde voor glooiende vormen waarachter ingewikkelde berekeningen zitten. Voor het modulaire boekenrek ‘Tide’ goochelde ze met algoritmes. 3. De Brusselse architect Julien De Smedt woont en werk in Kopenhagen. Voor designlabel Muuto liet hij zijn architectuursoftware draaien om met de hand gemaakte schalen uit gelijkzijdige driehoeken op te bouwen. 4. De architecten van Foster & Partners, het befaamde Londense ontwerpbureau, vertaalden hun hightechvisie op gebouwen naar de lamp ‘Flo’. Ze maakten daarbij gebruik van de nieuwste dimbare leds. 5. Het bovenste oppervlak van bijzettafel ‘Pond’ van het Japanse architectenbureau Nendo heeft onderaan een print die weerspiegeld wordt door de oppervlaktes eronder. 6. Yagura is een oude Japanse weeftechniek met hout, die gebruikt werd in tempels. Garde-Italy, een studio voor architectuur gespecialiseerd in winkeldesign, liet zich hierdoor inspireren bij het ontwerpen van twee tafels van natuurlijk of getint eikenhout.

9


Š cayman.be

selected by nature preferred by professionals

STONE OLSENE Grote Steenweg 13 B - 9870 Olsene-Zulte T +32 9 388 91 11 STONE LONDERZEEL Autostrade 30 B - 1840 Londerzeel T +32 52 31 76 00 WWW.STONE.BE


Absoluut Absoluut Shopping Design

klr zoekt klr Samenstelling Els van Roey & Elisabeth Cornille Verkoopinfo pagina 114

2. Modulair opbergsysteem ‘Trax’.

1

Prijs nog niet bekend. foppapedretti.it

1. Luchter ‘Colour Chandelier’. Prijs op aanvraag. desind.nl

4. Halssnoer ‘Coco’. Prijs op aanvraag. elisa-lee.be

3. ‘Policromi’. Vanaf € 450. domodinamica.com

6. Tafelkleed ‘Fold-Unfold’. Vanaf € 73. hay.dk

5. Textielopdruk ‘Parelmoer’. Uniek stuk. Prijs op aanvraag. danishcrafts.dk 7. © Emmanuelle Moureaux

1. Willem M. Schilder ontwikkelde - oorspronkelijk voor Sikkens Decorative Coatings - een driedimensionale kleurencirkel, die tegelijk een luchter met ledtechnologie is. 2. Met Trax kunt u zelf rekken, schoenopbergers en kasten samenstellen. Lucca Trazzi gebruikte voor zijn ontwerp gerecycleerd materiaal, niet-giftige coatings en gecertificeerde, regionale houtsoorten. 3. Alessandro Mendini plaatste voor de collectie ‘Policromi’ verschillende houten blokken op elkaar, bekleedde ze met grijs laminaat en zette er een polychroom patroon in CMYKkleuren op. 4. Voor haar collectie ‘Coco’ droomde de Gentse Elisabeth Leenknegt van tropische oorden waar vogels uit eieren met felgekleurde dooiers kruipen. De collectie is haar eerste werk met glasemail. 5. Louise Sass maakt unieke textielopdrukken, die enerzijds analytische kleurstudies met geometrische figuren en anderzijds het resultaat van intuïtie en toeval zijn. Zo creëerde ze haar eigen kleuren-abc. 6. Textielontwerpster Margrethe Odgaard stoorde zich aan de plooien die de nauwkeurig gestreken tafelkleden van haar grootmoeder toonden als die eenmaal op tafel lagen. Een directe inspiratie voor ‘Fold-Unfold’. 7. Het Japanse architectenbureau van de Française Emmanuelle Moureaux tekende dit bankgebouw in Shimura. De gevel is opgebouwd uit twaalf gekleurde pvc-lagen.

11


Concept store

Betaalbaar design Smart design staat voor innovatief, duurzaam en betaalbaar design. Kwaliteit voor een eerlijke prijs. Laat je bij ydee inspireren door de ontwerpen van HAY, Muuto, YDF, Billiani, Hamilton Conte, GAN, String,‌ Eind augustus verhuist onze conceptstore naar Oudburg 56 in Gent. Voor meer dan 500 m2 betaalbaar designplezier in hartje Gent.

Ydee bvba | Hoogpoort 33D, 9000 Gent T. +32 9 395 00 44 | F. +32 9 395 00 45 info@ydee.be | www.ydee.be Open van di. tot vr. 14u-18u | za. 11u tot 18u of na afspraak


Absoluut Design

onroerend goed

Samenstelling Els van Roey & Elisabeth Cornille Verkoopinfo pagina 114

‘Container’. vanaf € 5.735. casamania.it

servies ‘format’. vanaf € 19. Rosenthal.de

reeks ‘buro’. vanaf € 12. lexon-design.com

‘Miss Less’. Prototype. Kartell.it

‘squares’. € 69. ferm-living.com

‘crane’. vanaf € 340 excl btw. Tossb.com

‘Container’van Alain Gilles oogt als een heuse cityscape. Op een onderstel van iepenhout plaatste de Brusselse ontwerper metalen contaiIn de film Metropolis van Fritz Lang zorgen opeengestapelde wolkenkrabbers voor een doembeeld van ners voor boeken, platen of iPads. Kegels en cilinders vormen een onuitputtelijke bron van de toekomstige wereldstad. Kussen ‘Squares’ oogt gelukkig een pak vrolijker. inspiratie voor architecten, en ook Christophe de la Fontaine vond er zijn plezier in. Zijn stapelbare servies ‘Format’ heeft veel weg van een De papieren kraanvogel is een klassieker uit de Japanse vouwkunst. Alain Monnens ‘vouwde’ net zoals in de origami zijn lichtcretoren. Dol op een clean bureaulandschap? Dan is ‘Buro’, een ontwerp van het Londense Designwright wellicht iets atie ‘Crane’ uit één plaat ijzer. Minder voor u. De reeks bestaat uit zeven goed functionerende kantoortraditionals, afgewerkt met een aangename rubberen coating. intentie, minder design, minder materiaal. Met ‘Miss Less’ beperken Philippe Starck en Eugeni Quitllet zich tot het uiterste minimum.


PASSIE VOOR WATER.

Wie inspiratie zoekt voor water thuis, is bij een Inspiration Store van Van Marcke aan de bron. Kom gerust eens langs met je bouwplannen en ontdek onze uitgebreide collectie badkamers, keukens, wellness en verwarmingssystemen. Onze interieuradviseurs helpen je de juiste producten kiezen. En in het Big Blue Point van de winkel kan je dan weer terecht voor al je vragen over energiezuinige oplossingen voor warmte en water.

Surf voor alle adressen naar www.vanmarcke-inspiration.be. En bestel meteen ons gratis trendsmagazine O! OOSTENDE - KNOKKE - BRUGGE - ROESELARE - KORTRIJK (vernieuwd) - GENT - AALST


Absoluut Design

zomerdagen Samenstelling Els van Roey & Elisabeth Cornille Verkoopinfo pagina 114

‘Piccy’. € 520. campeggisrl.it

‘Cielo’ € 755 excl. btw. palluco.com

Wandrek ‘Float Wall’. Vanaf € 1.147. glasitalia.com

Tapijt ‘Sky’ uit de collectie ‘Signature’. 170 x 240 cm. € 2.850. cc-tapis.com

Speelgoedboten ‘Bote’. Prototypes. materia.amorim.com

‘Tip Ton’. € 222,64. vitra.com

Buitendouche ‘Delta’. Prototype. mermeladaestudio.es

Vico Magistretti presenteerde zijn strandstoel voor het eerst in 1946. Meer dan een halve eeuw later brengt het Italiaanse Campeggi het Het patroon van de lamp ‘Cielo’, een ontwerp van Kazuhiro Yamanaka, is gebaseerd op de constant wisselende kleuontwerp opnieuw uit. ren van de lucht. ‘Float Wall’ van Patrick Norguet is een vervolg op ‘Float’, een reeks meubels die lijken te zweven door het glazen onderDe Griekse Kostantia Manthou gebruikt materialen en methodes stel. Deze keer creëerde Norguet displays om aan de muur te bevestigen. naargelang haar humeur. Zo was ze vorig jaar geobsedeerd door stickers waar de lucht op stond. De tijdelijke gekte leidde tot tapijten ‘Sky’ Deze speelgoedbootjes van kurk en plastic zijn een ontwerp van het Zwitserse Big-Game en ‘Earth’, opgenomen in de collectie Signature. Ontdekt (waartoe ook de Belg Elric Petit behoort). Ze maken deel uit van de designlijn ‘Materia’ van het Portugese kurkbedrijf Amorim. tussen het jonge designerstalent op Salone Satellite in Milaan: de collectie ‘Weekend Objects’ van Mermelada Studio. De buitendouche Stoel ‘Tip Ton’ van Edward Barber & Jay Osgerby kan negen graden naar voren kantelen, ‘Delta’ is draagbaar en oogt als een staande lamp. wat niet alleen leuk is, maar ook zorgt voor een correcte lichaamshouding. Gemaakt van kunststof en makkelijk stapelbaar.Absoluut Nieuws

DESIGN Op wielen

Samenstelling Els Van Roey & Elisabeth Cornille

Sleepstreet Cycles Tweewielers à la carte van Gentse makelij

Tim Helsen wou een coole fiets, maar vond de prijs nogal duur. Waarom er dan zelf geen maken om de kosten wat te drukken? Wat begon als een hobby, werd al snel een professionele uitdaging. Samen met Philip Bogaert startte Tim de authentieke fietsenmakerij Sleepstreet Cycles. De naam verwijst naar de locatie van het atelier, gevestigd in de Gentse Sleepstraat. Tim: “In het begin concentreerden we ons op de zogenaamde fixed gear bikes, fietsen waarbij je je hele lijf moet gebruiken om te remmen. Een nicheproduct waar we ons verder in blijven specialiseren. Maar daarnaast willen we ook gewone fietsen aanbieden. Nu ja, gewoon. Bij ons koop je alleen unieke, met de hand gemaakte en gepersonaliseerde tweewielers. Wil je er een afbeelding van je favoriete hamster op? Geen probleem, stuur ons eenvoudigweg een paar foto’s door.” Voor het fietsframe werken Philip en Tim samen met Luc, een fietsenmaker die in de jaren zeventig nog frames voor wielrenner Eddy Merckx bouwde. De andere onderdelen worden besteld bij topmerken in het buitenland. Zo komen de leren zadels van het Britse Brooks. Kwaliteit en originaliteit staan voorop, maar toch wil het duo de fietsen betaalbaar houden. Tim: “Een basisfiets van ongeveer € 800, dat moet haalbaar zijn.” Voorlopig zijn de fietsen alleen online te koop. Om aan de vraag naar een fysiek winkelpunt te voldoen, onderhandelt het duo momenteel met nieuwe dealers. sleepstreetcycles.com.

Het DNA van een auto Ooit begon Ora-ïto als guerilladesigner, maar vandaag staat hij bovenaan de Franse designwereld. Voor Citroën ontwierp hij twee sculpturen onder de noemer ‘Mutation’. De Evomobil is gebaseerd op de Traction Avant uit 1934; de UFO haalde zijn inspiratie bij de legendarische DS, beter bekend als het strijkijzer of de snoek. De ontwerper transformeerde het DNA van die twee modellen en toont ons hoe hun mutanten eruit zouden kunnen zien. ora-ïto.com.

17


Absoluut Nieuws

de klassieker

Soezen in de autostoel Pio Manzù drukte in de jaren zestig zijn stempel op het Italiaanse autodesign, maar ontwierp ook tal van meubels en voorwerpen, zoals deze stoel voor het Italiaanse grootwarenhuis La Rinascente. In de archieven van het GAMeC-museum in Bergamo vond Manzù’s zoon de plannen van de stoel terug. Hij besloot samen met de Italiaanse producent Alias het zitmeubel opnieuw op de markt te brengen. Voor het comfort maakten ze er ook een voetenbank bij. Verkrijgbaar in verschillende kleuren leer. € 3.800, excl. btw., aliasdesign.it.

1949 Whizzer Tandem

Whizz-who? Whizzer is een slimme vondst uit 1939 van een vliegtuigonderdelenbouwer uit Los Angeles. De klant kocht een motor in kit, zette die op zijn fiets, ging een pak sneller én ontdook zo de motorbelastingen. Later werden de motors ook voorgemonteerd verkocht, op een Schwinnfiets. In 1965 sloot Whizzer de boeken, maar sinds eind jaren negentig kun je weer Whizzers kopen, trouw aan de looks van weleer. De eigenaar: Anton Gonnissen is zaakvoerder van ABS Bouwteam en hier te zien op zijn bijzondere Whizzer-tandem samen met zijn schoonmoeder. Anton: “Het gerucht gaat dat er daar maar twee van te vinden zijn in België. De andere zou in het bezit zijn van Panamarenko. Op de beurs Moto Retro in Wieze zag ik de fiets op een foto. Ik was meteen verkocht. Dit is geen speelgoed: de tandem is gemaakt in 1951 en werkt nog perfect. Hoeveel levens zou deze machine al gediend hebben? Ik kan niet wachten tot ik er mijn eerste ritje mee ga maken.”

© Pascal Blancquaert

lichtgevende wielen

Handgemaakt halssnoer ‘Byciclette’ hoorn en zilver, 2007 van Noémie Doge. Galerie Caroline Van Hoek. € 800, excl. btw., noemiedoge.com; carolinevanhoek.be.

In de film Tron Legacy steelt Sam Flynn de show met zijn futuristische motorfiets. Het Britse verlichtingsmerk Mathmos wil iedereen zo’n fiets van de toekomst bezorgen dankzij een paar ledlichtjes, waarvan u er op elk wiel één klikt. Wanneer het duister valt en u aan het fietsen slaat, zorgen die voor een waar spektakel. Richtprijs: € 15 per paar. Online te bestellen via mathmos.com.


bulthaup

van damme team, hogeheerweg 3, 9051 sint-denijs-westrem, 09 222 23 40, info@bulthaupgent.be van damme team, martelaarslaan 200, 9000 gent, 09 248 05 55, info@bulthaupgent.be www.bulthaupgent.be

realisatie brugge - foto tom swijns

Kwaliteit die blijft. bulthaup innovaties zijn de mooiste investeringen in de toekomst. Neem nou het universeel inzetbare inrichtingssysteem bulthaup b3. Dat biedt alles wat een mens mag verwachten van een perfecte keuken. Maak kennis met perfectie, duurzaamheid, degelijk materiaal en een zorgvuldige afwerking.


Ervaar eigentijdse luxe

antoniolupi

BADKAMER

WELLNESS

VERWARMING

Bathing with Art

Uw tijd nemen om volledig tot rust te komen. De badkamer herontdekken en beleven. Daar gaan wij bij Valcke voor. Onze interieurarchitecten introduceren totaalconcepten die uw persoonlijke verwachtingen beantwoorden. Een badkamer van Valcke, uw persoonlijke wellness en ontspanning. BADKAMER VERWARMING WELLNESS VENTILATIE

Industrielaan 1 | B-9900 Eeklo tel 09 3769898 | fax 09 3769880 info@valcke.be | www.valcke.be

Open elke weekdag 8.30-12u en 13-18u zat tot 12u30 - vrijdag tot 20u

2000m² badkamershowroom stoom & sauna | spas sanitair | verwarming & ventilatie warmtepompen | zonnesystemen


absoluutlezen “Een boek gaat over wat je er zelf uithaalt. Niet over wat de schrijver belangrijk vindt.” Thea Beckman (schrijfster, 1923-2004)

De handen van een genie DE NEDERLANDER PIET OUDOLF IS VEEL MEER DAN EEN TUINARCHITECT. MET ZIJN FENOMENALE PRAKTIJKKENNIS EN zijn onnavolgbare gevoel VOOR COMPOSITIE IS HIJ EERDER EEN ARTIEST DIE ‘COMPONEERT’ MET PLANTEN. IN ‘LANDSCHAP IN LANDSCHAP’ STAAN 25 VAN ZIJN MEEST TOONAANGEVENDE EN PRESTIGIEUZE PROJECTEN WERELDWIJD CENTRAAL.

Samenstelling Els Van Roey

‘Piet Oudolf – Landschap in landschap’. Noel Kingsbury. Terra. € 39,95.

Een alternatieve reisgids Pierre Darge is journalist en globetrotter. Gedurende drie jaar trok hij met zijn 2pk door de Provence en noteerde opvallende getuigenissen in de streek. De b&b Maison Valvert in Bonnieux was voor hem daarbij een ideale uitvalsbasis. Daar schreef hij in alle rust tientallen brieven aan vrienden en bekenden over zijn bijzondere ontmoetingen.

‘Maison Valvert – Brieven uit de Provence’. Pierre Darge. € 19,95. MAISON VALVERT Brieven uit de Provence

Schoonheid van het nederige ‘WABI SABI IS EEN TAFEL MET LEVENSERVARING, EEN STOEL MET LITTEKENS OF EEN BOEKET MET EEN ONGEREGELD STEL BLOEMEN.’ HET MET POËTISCHE TEKSTEN EN SFEERVOLLE FOTO’S GEÏLLUSTREERDE BOEK ‘IN HET SPOOR VAN WABI’ VAN DE ANTWERPSE TOPANTIQUAIR AXEL VERVOORDT LIGT SINDS DECEMBER IN DE WINKEL EN WERD ONDERTUSSEN IN VIJF TALEN VERTAALD. SAMEN MET DE JAPANSE ARCHITECT TATSURO MIKI TOONT VERVOORDT HOE IN HET INTERIEUR OUD EN NIEUW, VOL EN LEEG, EN OOST EN WEST HARMONIEUS SAMENVLOEIEN.

‘In het spoor van Wabi’. Axel Vervoordt, Michael Paul, Laziz Hamami. Lannoo. € 49,95.

MAISON VALVERT

Brieven uit de Provence

PIERRE DARGE


Frederiek Snaet

van tuindroom tot droomtuin

TuinarchiTecTuur Van onTwerp ToT aanleg onderhoud en zorg Visie en creaTiViTeiT secure en duurzame uiTVoering

Frederiek Snaet BVBa molenstraat 52c, 9860 oosterzele (Balegem) - T 09 362 80 62 e tuinarchitectuursnaet@skynet.be


absoluutdoen

kunst, vintage en film aan zee

Head with Birds, Karel Appel Untitled, Severino del Bono Circle, Ronald A Westerhuis

The mystique marriage of Saint-Catherine in a flower guirlande, Jan Breughel the younger Dreamer, Ronald A Westerhuis

Sunset at “The Zwin” (detail), Jean Pierre François De Lamorinière

Kunst in Knokke 36 jaar geleden organiseerde de toenmalige vereniging ‘de syndicale kamer van vlaamse antiquairs’ de eerste editie van haar antiekbeurs. Door de jaren heen is het event geëvolueerd naar een internationale kunstbeurs waar oude kunst de confrontatie aangaat met hedendaagse stromingen. voor de editie van deze zomer breidt art nocturne knocke zijn terrein uit. naast het cc scharpoord zal ook het gloednieuwe hotel la reserve aan de oevers van het zegemeer de locatie vormen voor de 10 dagen durende avondbeurs. 6-15 augustus, 16-21 Uur, artnocturneknocke.be. van 30 juni tot 15 augustus kunt u vanuit Het Zoute over de Zeedijk, langs Hotel La Reserve, tot in het CC Scharpoord park ook de monumentale sculpturen van roestvrij staal van ronald a. westerlink bewonderen. sculpturelink.be. Verder aan de kust deze zomer: VintageDesignMarkt met Meer dan 50 nationale en internationale handelaars in authentiek vintage design en designer clothing op de zeedijk van Knokke (vanaf het Van Bunnenplein). De meeting point wordt gerealiseerd door Arne Quinze. 2 juli van 14 tot 22 uur. designmarkt.be Film op het strand vzw Brugge Plus tovert elke donderdag van de maand juli het strand van Zeebrugge om tot gratis openluchtbioscoop. Er worden telkens drie films vertoond, met om 19 uur de hoofdfilm. Aanrader? ‘Turquaze’ van Kadir Balci op 14 juli. brugge.be


Absoluut Kunst


Deze zomer loopt op de Oostendse oosteroever in het oude havengebied het event Freestate, een overzichtstentoonstelling van jonge Belgische kunstenaars. Aanleiding voor een portret van een stad in volle culturele renaissance.

Oostende, vrijstaat aan zee Tekst Laurence Dujardyn Foto’s Nicolas Schimp

M

en kan niet over kunst in Oostende spreken zonder aan het illustere verleden van de stad te denken, toen kunstenaars als James Ensor, Léon Spilliaert, Jean Brusselmans, Paul Delvaux en Georges Vantongerloo de koningin der badsteden - soms tijdelijk hun thuis noemden. Aan het eind van de 19de eeuw groeide Oostende uit tot een artistieke aantrekkingspool, een soort overstapstation waar veel kunstenaars en schrijvers als George Simenon, Arthur Rimbaud en Paul Verlaine een sluis naar betere oorden vonden. In die periode ontwikkelde de mondaine badstad zich met het casino Kursaal, de Koninklijke Gaanderijen, de promenade en de Wellington-renbaan. In de jaren dertig werd daar nog het befaamde Hotel Du Parc in art-decostijl aan toegevoegd. Ook vandaag nog blijkt Oostende een haven voor vrijdenkers en kunstzinnigen te zijn. Tegenover de rust van het water staat een bruisende stad waar een kosmopolitische sfeer hangt en een tweetalige echo weerklinkt. Naast de prachtige herenhuizen uit de roemrijke belle époque vind je er ook veel verlaten winkels en leegstaande panden terug. Die poëzie van het verval doet - samen met het tweetalige (Oostends en Frans) geheugen van de badplaats denken aan Brussel, die andere stad waar de geest van Leopold II nooit veraf is. De spanning tussen het alomtegenwoordige


Absoluut Kunst

verleden en de onhoudbare vernieuwing zorgt voor een onverwachte chemie. Zo hebben enkele spelers de laatste jaren een ware culturele renaissance veroorzaakt. De grote pionier hierin is Theater Aan Zee (TAZ), met daarnaast een jonger kunstencentrum als Vrijstaat O. dat een vliegende start maakte met de eerste Freestate in 2006. Het vroegere PMMK werd grondig omgevormd tot het nieuwe Mu.Zee en legt zich toe op zowel moderne als hedendaagse kunst. Uniek is dat die Oostendse culturele pijlers zich onlangs groepeerden tot de vzw Kunstvaders om Oostende als cultuurstad nog meer op de kaart te zetten. De koningin der badsteden wordt op die manier een plek waar je tegelijk met een wandeling aan zee ook een concert of een expo kunt meepikken.

26


“Oostende. Negentien was ik, ik sliep in het Hôtel de Londres op het hoogste verdiep. De mailboot voer onder mijn raam. Elke nacht leverde de stad zich over aan de golven”

Hugo claus, uit de bundel ‘Wreed Geluk’, 1999

27


Absoluut Kunst

28


“OOSTENDE IS EEN SLORDIG STADJE. NAUWELIJKS EEN STRAAT OF ZE IS VERMINKT, HERBERGT ENKELE ONDERKOMEN PANDEN, VERTOONT VERLATEN WINKELS EN EEN WANORDELIJK GELAAT VAN VERSCHILLENDE STIJLEN. IN DIE ZIN IS OOSTENDE DE MEEST BRUSSELSE VAN ONZE PROVINCIESTEDEN” bernard dewulf in citybook ‘Fragmenten uit Oostende’

Phillip Van den Bossche, directeur Mu.ZEE:

“Het mooiste aan Oostende is dat het echt een stad aan zee is. Dat vertaalt zich niet in het aantal inwoners, maar wel in een echte stadsmentaliteit. Het hele jaar door kun je er vanalles beleven en je vindt er heel wat weerklanken van de geschiedenis in een stedelijke omgeving. Net zoals in Brussel zorgt die stedelijke context ook voor problemen. Maar over het algemeen is het prettig wonen in Oostende, net door die stadsmentaliteit die een zekere kwaliteit meebrengt. Een kwaliteit die zich weerspiegelt in verschillende plekken en monumenten, zoals het standbeeld op de hoek van de Zeedijk en de Visserskaai. De sculptuur van twee matrozen herdenkt de vissers die niet meer terugkeren van zee. Dat dit een prachtig monument is, heeft te maken met het object en de plek natuurlijk, maar ook met de stad die leeft. In Oostende vind je ook de andere kant van de medaille terug. Omdat de stad een terminus is voor veel mensen, hangt er een soort hardheid en agressiviteit die je niet voelt in Brussel of Amsterdam. Door haar verleden is Oostende kosmopolitisch. Zo kun je in vrijwel elke krantenwinkel ‘Le Monde’ kopen en zijn obers tweetalig. Door de vroegere verbinding met Dover kwamen hier bovendien veel Britse toeristen aanwaaien. Het is de combinatie van al die elementen, dat parfum van het verleden dat Oostende sexy maakt.’

29


Absoluut Kunst

FREESTATE 2011 Kunstenaars onder de 35 jaar krijgen op Freestate II een platform. Een overzicht van vier jonge beloftes.

Sarah & Charles (1979 en 1981)

Sarah & Charles, Props for Drama – Plot twist, 2011

De werelden die het kunstenaarsduo Sarah & Charles creëert, zijn tegelijk herkenbaar en bevreemdend. De installaties bestaan uit decors die voortkomen uit droomachtige beelden waarin fictie en realiteit samensmelten. De bezoeker speelt zelf ook een rol en wordt als het ware geregisseerd door het decor. In ‘Overcast’ zie je aan het einde van een lange gang een schaduwbeeld van een kinderkamer; voor ‘Props For Drama’ vormen de kunstenaars verhaaltechnieken uit film en theater om tot sculpturen. Recent ontwierpen Sarah & Charles het decor voor de opera ‘Blond Eckbert’ in de Vlaamse Opera, Antwerpen. Hun werk was al te zien in onder meer De Brakke Grond (Amsterdam), Watou en het Marta Museum (Herford).

Dennis Tyfus (1979)

Dennis Tyfus, installatiebeelden tentoonstelling Relax Most of Your Muscles, 2011, © Be-Part, Waregem

Dennis Tyfus is in de weer met honderd-en-een dingen die voor hem van vitaal belang zijn: muziek, tekenen, magazines, posters, lp-covers, radioprogramma’s, concerten en performances. Hij is gefascineerd door visuele poëzie en de punkscene van de jaren 70 en 80. Uit dat alles komen fraaie tekeningen, collages en video’s voort met zinderende kleuren en texturen. Voor Dennis Tyfus gaat kunst niet zozeer over het vormgeven van ideeën dan wel over een manier van zijn en handelen. Recent concipieerde de kunstenaar voor Be-Part (Waregem) een installatie in de vorm van een meditatief wellnessparcours. Zijn werk was ook al te zien in onder meer Deitch Projects (NY), Haus der Kulturen der Welt (Berlijn) en Bozar (Brussel).

Filip Gilissen (1980)

Filip Gilissen, It’s All Downhill From Here On, installation still, 2011, courtesy Sint-Lukas Brussel

Het werk van Filip Gilissen past binnen de trend in de kunst om op ironische wijze het niet-celebreerbare te celebreren. Tijdens de vernissage van Freestate wordt van zonsonder- tot zonsopgang ‘It’s All Downhill From Here On’ geïnstalleerd, een 11 x 12 m gouden roterende en flikkerende lichtsculptuur, bevestigd aan een gigantische kraan. Het werk werd al boven het Brusselse Justitiepaleis gehesen en verwijst naar ‘The Only Way Is Up’, een performance van Gilissen uitgevoerd in de hal van het Antwerpse KMSK. Recent werd zijn werk onder meer getoond in het Torrance Art Museum (LA), de Brakke Grond (Amsterdam), 211 Elisabeth Street (NY), The Woodmill (Londen) en Neue Brug (Wenen).

Philippe Van Wolputte (1982) Voor Freestate voert Philippe Van Wolputte een nieuwe T.P.E.S. uit, de zesde in een reeks die in 2005 begon. Die Temporary Penetrable Exhibition Spaces bestaan uit interventies in ongebruikte ruimtes die vaak terug te vinden zijn in de stad. Ook Oostende kent veel leegstaande en vervallen gebouwen, soms bewoond door daklozen en meestal beschouwd als waardeloos. Door ze voor beperkte tijd terug toegankelijk te maken voor het publiek, vestigt Van Wolputte de aandacht op het bestaan van die ruimtes. Philippe Van Wolputte stelde al tentoon in onder meer Chert Gallery (Berlijn), Zentrum Paul Klee (Bern), Muhka (Antwerpen), Liste (Bazel), Objectif Exhibitions (Antwerpen) en Wilfried Lentz Galerie (Rotterdam). Philippe Van Wolputte, To Get The Idea Of It, installation, tape, xerox prints , 900 x 200 cm, 2009


hospitaal. Het initiatief daarvoor kwam van Vrijstaat O., een vzw die cultureel-artistieke projecten rond beeldende kunst, dans, theater, muziek en literatuur in Oostende ontwikkelt. Het hoofdkwartier van de vzw, de Droge Coo op de zeedijk, werd de voorbije jaren de thuisbasis voor tal van artiesten, cultuurliefhebbers en toevallige passanten. Sinds twee jaar wordt Vrijstaat O. erkend als eerste kunstencentrum aan de Belgische kust. Intussen ontwikkelde de organisatie zich als een echte vrijstaat voor culturele initiatieven, gaande van het hedendaagse dansfestival Dansand over een hommage aan Hugo Claus en een Ensoriaanse mars op Oostende tot debatten rond het culturele en politieke klimaat in de lage landen en jazz- en kamerconcerten. Oprichter Hendrik Tratsaert wil met Vrijstaat O. hoogwaardige kunstprojecten ontwikkelen die niet commercieel van aard zijn en die kwaliteit vooropstellen. De zomertentoonstelling vindt plaats op een site die getuigt van het maritieme verleden van Oostende: de oude haven op de Oosteroever. Waar ooit Constant Permeke woonde, vind je nu bijna alleen nog loodsen en braakland. Het parcours is opgevat als een ontdekkingstocht in een stukje onbekend Oostende. Geen intrigerender gebied dan deze wat desolate wijk, tussen afgedankte schepen en Duitse bunkers uit W.O. II. In totaal zullen 21 kunstenaars elk minimum drie werken presenteren, waarbij ze de uitdaging aangaan om ter plekke (nieuw) werk te maken dat op de site inspeelt. De centrale locatie wordt een pakhuis dat vroeger als breierij functioneerde. Voor de selectie en originele presentatie van de hedendaagse beeldende kunst werkt Vrijstaat O. met vijf curatoren die elk vertrekken vanuit hun affiniteit met schilderkunst, tekeningen, sculpturen, performance, installaties, fotografie, video of nieuwe media. Het geheel krijgt ook het karakter van een happening door middel van interventies, optredens en lezingen tijdens de looptijd van de tentoonstelling.

Praktisch Van zaterdag 25 juni tot en met zaterdag 11 september. Open op woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen (11 juli, 21 juli, 15 augustus) van 11 tot 18 uur. Locatie: Oostende Oosteroever, site tegenover de Hendrik Baelskaai. Bereikbaarheid: via fiets- of voetveer vanuit Centrum Oostende (vanaf eind juni); openbaar vervoer: B-dagtrip NMBS; parking Earth Explorer. Info: free-state.be

Foto Nicolas Schimp

De eerste editie van Freestate, in 2006, vond plaats in het militair

Laurence Dujardyn, een van de 5 curatoren VAN FREESTATe Laurence Dujardyn (1985) werkt als coรถrdinator voor het productiebureau Beeldende Kunsten aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Daarnaast organiseert ze tentoonstellingsprojecten als zelfstandige curator, onder meer bij Kaleid Editions en The Woodmill in Londen, het Frans Masereel Centrum in Kasterlee en de Sint-Lukasgalerie in Brussel. De focus ligt telkens op opkomende kunstenaars met werken die inspelen op situaties, processen en handelingen en zich ontwikkelen over een bepaald verloop van tijd. Voor Absoluut schreef ze het artikel over Oostende en Freestate II. Foto: Nicolas Schimp

31ABsoluut ARchitectuur

Dromen, plannen, emoties, uitdagingen en euforie: een huis in wording is veel meer dan de optelsom van materialen waarmee het gebouwd wordt. Zo is er de relatie tussen bouwheer, architect en uitvoerder, die voor vele jaren een verbond aangaan; er is het nieuwe leven dat langzaamaan vorm krijgt. In dit nummer tonen we u vier projecten, van ruwbouw tot eindfase, en de betekenis van die projecten voor de betrokken partijenTekst Els Van Roey Foto’s Frederik Vercruysse Tekeningen & plannen AABE Atelier

één met de natuur De ruwbouw is de fase waarin plannen en dromen voor het eerst concreet vorm krijgen. Absoluut bezocht in Deurle een opmerkelijk project van de Brusselse architect Bruno Erpicum.“Een journalist gebruikt letters en zinnen om gevoelens te vertalen. Een architect doet hetzelfde met volumes. De woordenschat verandert, maar niet het soort werk�

3739“Wanneer je een omgeving correct in zijn essentie weet te vatten, kan een project eigenlijk niet fout lopen”

De eerste minuten dat je een nieuw terrein opwandelt, zijn cruciaal. Het is het moment van de analyse. Wat is het geheim van de plek? Wat zal het terrein doen met de mensen die er gaan wonen? Dat de klanten bij dit project een kwartiertje vertraging hadden, was eigenlijk een meevaller. Bij hun aankomst waren de grote lijnen voor hun woning al uitgezet. De eerste ontmoeting met de klanten is wat ik de ‘sponsfase’ noem. Die fase verloopt heel ontspannen. We wandelen, we praten. Over de dromen van de klanten, hun wildste verwachtingen, de weg die ze willen inslaan. En ik absorbeer. Het is het moment waarop de fundamenten voor de samenwerking worden gelegd. De relatie tussen bouwheer en architect, dat is zoals het leven zelf. Met zijn ups en downs. Maar ook die moeilijke momenten kunnen je verrijken. Een huis bouwen is een lang en moeizaam proces, met een grote impact op het leven van de klanten. Je begeleidt ze gedurende vele jaren. Naar mijn gevoel is het de taak van de architect om zich daarbij zo sereen en rustig mogelijk op te stellen. Een constructie domineert vaak het terrein waarop het gebouwd werd. Maar ik denk liever andersom. Geografie is alles. Architectuur is slechts een antwoord hierop. Het is dus het terrein dat beslist. Daarvoor moet je soms drastische beslissingen durven nemen. Op het perceel stond een villa die we moeiteloos hadden kunnen renoveren. Maar de omgeving vroeg om een andere invulling en om volumes die harmoniëren met de natuur. Het bestaande gebouw afbreken was daarom een evidente keuze.

Ik liep onder twee enorm grote bomen en voelde me als een kind dat in de bossen speelt. Dat gevoel heb ik bij het ontwerp willen vasthouden. Je kunt een huis bouwen met vijf slaapkamers en twee badkamers, maar je kunt ook een huis bouwen met vijf slaapkamers en twee badkamers waarin je elke dag met een goed gevoel wakker wordt. De taak van een architect is om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. Het terrein beschikt over twee plateaus en een heuvel. Aan de essentie ervan wilde ik niet raken. We ontwierpen een zwevende structuur, een soort van brug die het ene plateau met het andere verbindt. Het huis laten we in de heuvel ‘verzinken’. Zo wordt het gebouw onzichtbaar en lost het als het ware op in de omgeving; het dak wordt een deel van de tuin.

Aan het concreet uitwerken van een project gaat altijd een sluimerperiode vooraf. Zolang de structuur en functie nog niet helemaal duidelijk zijn, nestelt het ontwerpidee zich achteraan in mijn hoofd. Soms kan ik het verwoorden, vaak is het een gevoel. En plots tijdens een gesprek, het drinken van een kop koffie of een autorit presenteert het zich klaar en duidelijk. De jongere generatie op kantoor ontwerpt met de computer, maar ikzelf ga het liefst te werk met potlood en papier. In een voortdurend heenen weergaan tekenen en hertekenen we ritmes, volumes en verhoudingen tot we iets bereiken dat de kwaliteit van het oorspronkelijke idee benadert.

3D-plannen en maquettes zijn voor mij geen werktools, maar eerder verpakking. We maken ze alleen om de klant te plezieren. Ik geef de voorkeur aan een plan of een tekening met enkele lijnen. Zo vrijwaar je de poëzie en de onbevangenheid. Na de voorstelling van de eerste plannen vraag ik nooit meteen naar feedback van de bouwheer. Hij moet tijd krijgen om het voorstel te absorberen en zich eigen te maken. Dat kan twee dagen, twee weken of twee maanden zijn. We geven het de tijd die het nodig heeft. Ik ben geen fan van statement-architectuur. Mijn stijl zou ik eerder als kalm omschrijven: rust creëren zodat alles eromheen kan ontwaken. Sinds 1983 heb ik residentiële gebouwen, musea en meer dan honderd winkels ontworpen. Vandaag tekenen we hoofdzakelijk particuliere woningen. In tegenstelling tot een kantoorgebouw komt daar, ongeacht het aantal vierkante meters, ontzettend veel reflectie bij kijken. Een huis bouwen voor een gezin is hoe dan ook een complex gegeven. Het is de symbiose van 2 karakters, namelijk het terrein en zijn toekomstige bewoners.

Ik voel me er ongemakkelijk bij dat meestal de architect in de kijker wordt gezet. Een huis bouwen is immers teamwork. Zo’n team kan soms uit meer dan honderd personen bestaan. Zo heb je het bouwbedrijf, de aannemer, de ingenieur en de technici. Er is de specialist die gedurende tien dagen ramen komt plaatsen, of de man die de werf schoonmaakt en ervoor zorgt dat het een aangename werkplek blijft. Ook zijn rol is essentieel. Ook hun rol is essentieel voor het welslagen van een project. Het bureau AABE Atelier van Bruno Erpicum en ABS Bouwteam realiseren momenteel de woning waarvan u op deze pagina’s de ruwbouw en tekeningen ziet. De oplevering is voorzien voor eind 2012. erpicum.org. 41Absoluut Architectuur

Tekst Els Van Roey Foto’s Frederik Vercruysse Styling Anita Kars

de perfecte start Ann en Filip verhuisden nauwelijks enkele maanden geleden naar hun nieuwe woning in de groene rand van Gent. Over de aankleding en meubels moeten ze nog flink nadenken, maar het koppel en hun drie kinderen genieten nu al volop van het lichtspel, de volumes en een heerlijk ontspannen sfeer.

43De grote raampartijen van de overloop op de eerste verdieping brengen de natuur volop naar binnen. De parketvloeren zijn van Willton

V

ijf jaar geleden begonnen Ann en Filip aan hun zoektocht naar een geschikte bouwgrond voor hun toekomstige woning. In een voormalig kasteelparkje net buiten Gent ontdekten ze een terrein dat ideaal leek: een verkavelingsproject van tien percelen, rustig gelegen in het groen, maar op fietsafstand van de stad. De perfecte omgeving om hun drie jonge kinderen in op te laten groeien, vond het koppel. Een clausule in het voorstel van de verkoper gooide echter roet in het eten. Die bepaalde dat alleen huizen in een klassieke villastijl op deze plek mochten worden opgetrokken. Ann en Filip houden van een minimale, strakke stijl en wilden daar geen enkele toegeving aan doen. En dus zochten ze rustig verder naar een lap grond die wel aan al hun verwachtingen voldeed. Toen ze twee jaar later merkten dat een aantal van de percelen nog altijd te koop stond en de eigenaar zijn strenge stijlvoorschriften had bijgesteld, besloten ze hun kans opnieuw te wagen. Ze kochten uiteindelijk een mooi zuidelijk geörienteerd terrein vlak bij een vijver en een beschermde groenzone. Op dezelfde lijn Voor het ontwerp van hun woning klopten Ann en Filip aan bij architecte Francisca Hautekeete die van moderne, uitgepuurde gebouwen haar specialiteit heeft gemaakt. Ann ontdekte het werk van de jonge architecte uit Deinze in een weekendbijlage van een krant en voelde zich meteen aangesproken. Vooral de signatuur van Francisca kon het koppel bekoren: een tijdloze, duurzame architectuur met grote glaspartijen en sprekende volumes. Ann: “We wilden graag een strak ogend huis met open ruimtes en veel lichtinval. Francisca heeft die woonwens onmiddellijk begrepen. Je hoort wel eens verhalen van bouwheren die van aannemer en architect nauwelijks ondersteuning krijgen. Maar Francisca heeft ons samen met ABS Bouwteam van meet af aan perfect door het hele proces geloodst.”

45


Architecte Francisca Hautekeete tekende niet alleen de woning, ze stond ook in voor het ontwerp van onder meer de keuken. Die werd door specialist Demoform volledig in Corian速 uitgevoerd. Een fantastisch strak en gebruiksvriendelijk materiaal vinden de bewoners.

46


Naast de keuken bevindt zich een vide met daaronder een ondergrondse multifunctionele ruimte. Tijdens wintermaanden traint Filip er met zijn racefiets op rollen. Tijdens warme zomerdagen kunnen de drie kinderen in deze heerlijke frisse ruimte onbekommerd spelen.

47Ook de kamerbrede open haard en de kantoorruimte werden op maat ontworpen door architecte Francisca Hautekeete (uitvoering Demoform). De woonkamer oogt nu nog een beetje leeg, maar wordt binnenkort aangekleed met enkele door Ann en Francisca geselecteerde designstukken.

Ann en Filip leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding. Beiden hebben een drukke job als anesthesist. Samen met de opvoeding van drie jonge kinderen (de vijfjarige Elise, de vierjarige Justine en de elf maanden oude Henri) zorgt dat voor lange, intensieve dagen. Een huis waar je tot rust kunt komen en kunt onthaasten, is voor het koppel dan ook een must. Filip: “Onze vorige woning oogde veel klassieker, maar we hebben altijd die voorliefde voor een strakke, minimale aankleding gehad. Tierlantijnen en opsmuk zijn aan ons absoluut niet besteed.” Vooral Ann heeft een zevende zintuig voor mooi en goed geproportioneerd design ontwikkeld. Ze is al jaren een trouwe lezer van interieurbladen en bezoekt regelmatig interieurwinkels om inspiratie op te doen. Ann: “Een interieur kun je niet kant-en-klaar kopen, dat moet groeien. En daarvoor neem ik liever de tijd. We wonen nog maar een klein half jaartje in dit nieuwe huis en we wilden ons eerst rustig alle ruimtes eigen maken in plaats van onbezonnen aankopen te doen.” Op de vraag wat ze nu het mooist aan hun gloednieuwe huis vinden, kunnen Filip en Ann moeilijk antwoorden. Ann: “Je kunt het ene niet los zien van het andere. Het is het hele plaatje dat klopt. Maar toch: elke keer wanneer ik op de overloop door het hoge raam het groen van de tuin zie schitteren, prijs ik me gelukkig.”

49


“telkens als ik door de ramen het groen van de tuin zie schitteren, prijs ik me gelukkig�

Een strakke architectuur en kindvriendelijkheid kunnen best hand in hand gaan. De brede houten trap is een favoriete leesplek van de kinderen. De badkamer werd net als de keuken uitgevoerd in CorianÂŽ. Sanitair van specialist Valcke.architect Francisca Hautekeete LOCATIE Regio Gent bouwjaar 2010 m2 408 slaapkamers vier badkamers twee

Ann en Filip wilden graag een strak ogend huis. ze kozen voor een tijdloze

achtergevel

52


zijgevel O

duurzame architectuur met grote glaspartijen en sprekende volumes

zijgevel ZW

53


Absoluut Architectuur

Weids uitzicht Tekst Sofie De Vriese Foto’s Luc Roymans

Frank en Sophie lieten hun 106 jaar oude boerderij in het Meetjesland verbouwen tot een comfortabele, hedendaagse gezinswoning. Met als extraatje het prachtige panorama op de uitgestrekte weilanden rondom.

V

ier jaar geleden ruilden Sophie en Frank hun Gentse herenhuis om voor een optrekje in het Meetjesland. Vooral voor de kinderen, maar ook een beetje voor zichzelf: ze waren toe aan een iets rustiger woonplek. De woning die ze kochten, was een typische boerderij uit 1905. In die periode werden de huizen niet gebouwd om van het uitzicht te genieten. Integendeel, boerenfamilies waren overdag op het land aan het werk, zodat ze ’s avonds blij waren zich in de beslotenheid van hun boerderij te kunnen terugtrekken. Maar Sophie en Frank wilden net zoveel mogelijk genieten van het uitzicht op uitgestrekte weilanden. Een flinke aanpassing drong zich met andere woorden op. Voor die aanpassing deden de eigenaars een beroep op ABS Bouwteam en architect Bernard De Clerck, een specialist in het renoveren in landelijke stijl met hedendaagse toetsen. “Zijn benadering was precies wat we wilden”, zegt Sophie. “Bernard slaagde er als geen ander in om licht en uitzicht binnen te halen op een uiterst respectvolle manier voor de bestaande architectuur. Zijn ingrepen zijn doortastend, maar subtiel.” Die subtiliteit bereikte de architect onder meer door met recuperatiematerialen te werken. Waar hij niet anders kon, gebruikte hij nieuwe materialen, maar dan wel met een zeker patina. Met als gevolg dat je nauwelijks kunt onderscheiden wat aan het huis werd toegevoegd en wat origineel is.

54
Architecturale doorkijkjes Een eerste structurele ingreep bestond uit het herindelen van de benedenverdieping. De reeks van kleine kamers van weleer werd herleid tot enkele grotere kamers, elk met uitzicht op het erf en via binnenramen ook op de tuin achteraan aan de zuidkant. Overal kwam nieuw schrijnwerk en het hele huis kreeg modern comfort mee. De belangrijkste ingreep was echter het bijbouwen van een volume dat de vroegere open hoek dicht maakt. Dat nieuwbouwgedeelte is vandaag niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk het knooppunt van de woning. Hier staat namelijk een ruime woonkeuken, samen met een klein salon en een lange, smalle eettafel. Ook al zit dit nieuwe gebouw letterlijk in een “hoek”, uitzicht heb je hier in alle richtingen. Pièce de résistance van het volume is het grote boograam tot op de grond, zonder zichtbare omlijsting en met een schilderachtig uitzicht op het onmetelijke Meetjesland. Alleen enkele laagstammige bomen onderbreken de horizon. Ook in de rest van het huis vind je een architecturaal spel met glazen binnendeuren, binnenramen en gangen die in het hele huis verrassende perspectieven bieden. In welke kamer je je ook bevindt, altijd heb je een duidelijk contact met buiten en met de rest van het huis. Kleur in elk seizoen Rond het huis ligt een vrij grote tuin, een ontwerp van landschapsarchitect Emmanuel Ampe. Het concept is een natuurlijke, groene omgeving die naadloos aansluit bij de omliggende weilanden. Hier dus geen strak afgeboord gazon met weelderige struiken of borders. Er groeien hoofdzakelijk inheemse planten, zoals een beukenhaag of enkele laagstammige fruitbomen. “In elk seizoen hebben we kleur”, zegt Sophie. “Onze tuin is het hele jaar door aantrekkelijk.” Op het erf staan trouwens nog een aantal heel oude knarren: een notelaar en enkele appelbomen. Ze staan krom van ouderdom, maar de vruchten smaken nog altijd heel goed. Architectenbureau Bernard De Clerck, info@bernarddeclerck.be.

Links: Pièce de résistance in het nieuwe volume is het grote boograam tot op de grond, zonder zichtbare omlijsting en met een schilderachtig uitzicht op het onmetelijke Meetjesland. rechts: Rond de tafel met glazen blad staan stoelen ‘Costes’ van Philippe Starck.Absoluut Architectuur

Als geen ander slaagde men erin om licht binnen te halen op een uiterst respectvolle manier voor de bestaande architectuur

Het nieuwbouwgedeelte is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk het knooppunt van deze woning. Hier bevindt zich namelijk een ruime woonkeuken, samen met een klein salon en een lange, smalle eettafel. De keuken van mdf, hout en grijze natuursteen, is een realisatie van Obumex; fornuis van Aga. De smalle trap leidt naar de zolder met drie slaapkamers en een badkamer.


60


Absoluut Architectuur

Op de benedenverdieping zijn de vele kleine kamertjes herleid tot enkele grote ruimtes, waaronder de werkkamer annex bibliotheek. De zolder, waar vroeger hooi en stro lagen, biedt nu plaats aan onder meer de kinderkamer. De ingebouwde kasten zijn op maat gemaakt door Obumex.Absoluut Architectuur

de plek onder het dak was nooit eerder als woonruimte gebruikt, alleen als opslagplaats voor hooi en stro

Op zolder werden enkele nieuwe ramen geplaatst. De ruimte biedt nu plaats aan drie slaapkamers en een badkamer. In de valse wand, waarachter opbergruimte schuilgaat, zit een tv ingewerkt. het Bad is een ontwerp van Philippe Starck voor hoesch.


doluptarts uit liefde voor tibet Tekst Els Van Roey Foto’s Frederik Vercruysse

Achter de uitgeleefde gevel van een voormalig winkelpand herrees een nieuwbouwwoning met vier etages waarvan de ruimte maximaal werd benut. Voor de aankleding liet de eigenaar zich leiden door zijn grote passies: kunst en het Tibetaans boeddhisme.

“Mijn partner en ikzelf volgen de boeddhistische principes, het is onze levenshouding geworden. Op regelmatige

tijdstippen gaan we naar het boeddhistisch centrum in Hoei waar we lezingen volgen. In het Tibetaans boeddhisme kent men vijf symbolische kleuren : geel, groen, rood, wit en blauw. Evenveel kleuren als het huis verdiepingen telt. Daarom besloten we ze als thema voor de aankleding van de woning te gebruiken; één kleur per etage. Ook andere Tibetaanse symbolen zijn een bron van inspiratie. Het motief van het Tibetaanse labyrint zou ik willen verwerken in een smeedijzeren hek aan de voordeur. Of als uitsparing op een kleeffolie, aangebracht op de ramen om de privacy te verhogen. De woning – oorspronkelijk een tabakswinkel en later een opslagplaats voor meubels – heb ik vier jaar geleden aangeschaft. Mijn zoon woont om de hoek en zag dat het pand te koop stond. De interesse was groot. Op nauwelijks een week tijd heb ik daarom de knoop doorgehakt. Dat was misschien een overhaaste beslissing, want het huis bevond zich in een erbarmelijke staat. Al snel bleek dat we alleen de gevel zouden kunnen redden. De werken duurden lang – zo’n goeie twee jaar – en achteraf bekeken zou ik het allicht niet meer overdoen. Maar ik woon hier graag. Het huis voelt heel gemoedelijk aan. Architectuur heeft me altijd al geboeid. Daarom wist ik precies welke richting ik uit wilde gaan met de renovatie van dit pand. ABS Bouwteam raadde mij het Gentse bureau Baeyens & Beck aan. Dankzij hun expertise slaagden we erin de toestemming te krijgen van Monumentenzorg om een dakterras te plaatsen. Hun eerste ontwerp oogde heel klassiek. Maar met wederzijds respect en openheid zijn we tot een origineel en bevredigend ontwerp gekomen. De ruimte maximaal benutten was daarbij essentieel voor mij. Met het bouwteam, en dan vooral met werfleider Alexander, heb ik een mooie professionele band opgebouwd.

64


Absoluut Architectuur

“In het Tibetaans boeddhisme kent men vijf symbolische kleuren. Ze werden het palet van onze woning; één kleur per etage”de trappen staan nergens boven elkaar. Ze vormen als het ware een ruimtelijk belevingsparcours door de woning heen


Absoluut Architectuur


De meubels kennen verschillende origines en stijlen: erfstukken zoals de buffetkast uit de jaren vijftig van Kunstwerkstede De Coene, een tafel en stoelen uit mijn vorige woning, een verlichtingsobject dat ik vier jaar geleden op Interieur ontdekte ... Ik hou van objecten met een verhaal. Voor de keuken recupereerden we oude cementtegels uit het oorspronkelijke huis. De vierkante tegeltjes in de kelder zijn afkomstig van de zeedijk aan de Belgische kust. Voor de afwerking van het interieur is er nog werk aan de winkel: kunstwerken die opgehangen moeten worden, terrasmeubels en buitenverlichting plaatsen, de badkamer en de vestiaire afwerken, de meubels stofferen ... De lijst is lang. Gelukkig krijg ik daarbij professionele hulp. Arlette Gesquiere, de voormalige eigenares van dit gebouw, leidt als interieurarchitecte het Atelier Gesquiere-Verroken. Gemeenschappelijke interesses zoals het werk van meubelontwerper André Verroken - die ook samenwerkte met cultuurmecenas Emiel Veranneman - schiep een band tussen ons. Ze werden de voedingsbodem voor verschillende interieurideeën. Mijn liefde voor de kunst kreeg ik samen met mijn broers en zussen met de paplepel ingegeven. Mijn vader was gepassioneerd door Vlaamse expressionistische kunstenaars zoals Constant Permeke, Gust De Smet, Jan Brusselmans en Edgard Tytgadt. Zijn collectie wordt beheerd in een stichting. Mijn interesse gaat veeleer uit naar de kunst van de jaren vijftig: Pierre Vlerick, Jan Burssens en meer recent Karl Dierickx en de fotografie van Dirk Braeckman, Carl De Keyzer en Marc Hoflack.”De unieke ligging aan de samenvloeiing van Leie en Schelde was een extra stimulans om ook een hedendaagse buitenruimte te ontwerpen


architect Baeyens & Beck LOCATIE Oost Vlaanderen bouwjaar 2010 slaapkamers één badkamers één

Yannick Baeyens De ingenieur-architect

“M.H. is met voorsprong onze oudste bouwheer, maar daarom zeker niet de minst dynamische. Vroeger woonde hij in een ruime villa in Deurle en hij had een duidelijke visie op zijn toekomstige stadswoning. Het bouwprogramma was heel uitgebreid. Bovendien moest een deel van de kunstverzameling van M.H. een plek in het huis krijgen. Bouwen voor M.H. is een hele mooie episode geweest voor ons kantoor, zowel menselijk als architecturaal. Het hoekpand dat hij had aangekocht, was volledig uitgeleefd. Het bevond zich in een bijzonder slechte bouwtechnische toestand. Van de dienst Monumentenzorg mocht er niet aan de buitengevel geraakt worden. Kortom, het project vormde een hele uitdaging voor ons bureau. Uiteindelijk bleven alleen de buitengevels staan. Het pand werd gestut en vanuit nieuwe funderingen hebben we het intern volledig opnieuw opgebouwd. De basis van de constructie is de centrale schacht waarin een platformlift geïntegreerd zit. De circulatie is zeker niet alledaags te noemen: de trappen staan nergens boven elkaar. Ze vormen als het ware een ruimtelijk belevingsparcours door de woning heen. De bouwheer had veel tijd om over zijn project na te denken. We zagen hem dan ook vaak onverwachts op kantoor verschijnen met nieuwe, wilde ideeën. De plannen zijn ontelbare keren hertekend voor het finale concept zijn fiat kreeg. De unieke ligging aan de samenvloeiing van Leie en Schelde was een extra stimulans om ook een hedendaagse kwalitatieve buitenruimte te ontwerpen binnen het strakke historische kader. De insnijding in het hoofddak kreeg de goedkeuring van Monumentenzorg en vormt nu een uniek dakterras met uitzicht op het water.” baeyens-beck.be

72


Enkel de buitengevels van het historische hoekpand bleven overeind. Het pand werd volledig gestut en vanuit nieuwe funderingen werd het intern volledig opnieuw opgebouwd

voorgevel

zijgevel

73AB soluut Uit Frankrijk blijft de favoriete vakantie-

bestemming van de Belgen. En wie droomt er niet van een eigen plek onder de Franse zon? Absoluut neemt u mee naar de heerlijke LUBERON in de Provence. Bestemming? Een opvallende designvilla die u kunt huren en een Belgisch nieuwbouwproject van vier authentiek ogende vakantiewoningen


Absoluut Frankrijk

bonnieux


Over de schoonheid en aantrekkingskracht van de Provence is al heel wat inkt gevloeid. Met name

Camera Obscura Tekst Els Van Roey Foto’s Eric Larrue

de Luberon wordt daarbij omschreven als een van de mooiste regio’s van Zuid-Frankrijk. Het gebied dat de zuiverste lucht van Europa zou hebben en dat kan rekenen op 300 dagen zon per jaar, is door de Unesco vanwege zijn flora en fauna beschermd als natuurreservaat. Het Parc Naturel Régional omvat 120.000 hectare; een paradijs voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van een ongerepte natuur. Ook Parijzenaar Thierry Gautier werd 16 jaar geleden verliefd op de weidse, glooiende landschappen waarin hij helemaal tot rust komt. Vijf jaar lang restaureerde hij een lokale 18de-eeuwse hoeve. Maar hij besefte al gauw dat hij nog een stap verder wilde gaan: hij wou er een eigen woning bouwen op een stille plek, omringd door de natuur en afgeschermd van de soms overweldigende mistral. Thierry: “De panorama’s van de Luberon zijn groen en indrukwekkend, maar nooit agressief. Daar wilde ik onbeperkt van kunnen genieten, zonder andere huizen in zicht of met hoofdwegen in de buurt.” Na lang zoeken vond Thierry de ideale bouwplek in de buurt van Bonnieux, een dorpje op

77


Absoluut Frankrijk


een heuvel met vergezichten die reiken tot de Mont Ventoux. Voor het ontwerp van het huis klopte hij aan bij het Parijse bureau Studio KO. Architecten Olivier Marty en Karl Fournier kregen een duidelijke briefing mee. Ze moesten een moderne woning realiseren die naadloos zou aansluiten op haar omgeving. Niet het huis mocht daarbij de hoofdrol spelen; de omliggende natuur verdiende volgens Thierry alle aandacht. KO vertaalde samen met de lokale architect Michel Escande Thierry’s woonwens naar een ontwerp dat als het ware lijkt op te gaan in het landschap. Vanop het ongeharde pad dat naast het domein loopt, is de lagergelegen woning nauwelijks op te merken. Daarvoor zorgt een dichte begroeiing aan de straatkant, een omwalling van

79


Absoluut Frankrijk

natuursteen en het dak waarop vegetatie werd aangebracht. Karl Fournier: “We hebben het huis opgevat als een camera obscura, frontaal gericht naar het landschap en met gesloten wanden aan de zijkant.” De ‘doos’ is opgetrokken uit beton, glas en metaal. Ook voor de inrichting speelde het uitzicht een cruciale rol. Thierry: “Het interieur werd bewust minimaal gehouden om de aandacht niet af te leiden van wat werkelijk telt: de nooit vervelende panorama’s. Ik ben vooral enthousiast over de spiegels die Karl en Olivier her en der in het huis plaatsten en waarin de constant wisselende kleuren van de lucht, struiken en bomen zich weerspiegelen. Zelfs wanneer je binnen bent, sta je hier voortdurend in contact met buiten. Het is precies wat ik voor ogen had.” Villa G biedt plaats aan 6 personen en kan als exclusief vakantieverblijf gehuurd worden via Janssens Immobilier. Meer info op pagina 109.


“Het interieur werd bewust minimaal gehouden om de aandacht niet af te leiden van wat werkelijk telt: de nooit vervelende panorama’s”

81


turen naar de mont ventoux Tekst Anton Gonnissen Bewerking Siska Verstraete Foto’s Eric Larrue & Pascal Blancquaert

ABS Bouwteam doet het sinds twee jaar ook in het Zuiden: mooi afgewerkte, comfortabele huizen leveren. Via dochterbedrijf La Compagnie du Luberon bouwde de onderneming vier droomwoningen met zwembad in Lacoste, het dorp van Markies de Sade. Zaakvoerder Anton Gonnissen vertelt.

“Lacoste is een dorp met amper 400 inwoners. Een derde van de huizen behoort toe aan het Ameri-

kaanse Savannah College of Art and Design uit Georgia, een derde is eigendom van Pierre Cardin - die de woningen nodig had om de artiesten voor zijn jaarlijks muziekfestival te huisvesten - en een derde is in bezit van de originele Provençalen. Diep gelukkig maar met een blik die eindeloze ergernis verraadt, zitten die laatsten in het Café de Paris aan hun Farigoule te lurken. De bekendste inwoner van Lacoste, de Markies de Sade, is voor hen gewoon een 18de-eeuwse buur wiens kasteel er vandaag, net als het gebit van de meesten die in de schaduw van die burcht wonen, maar half meer staat. Het is in dat dorp dat we in 2006 een vreemd lapje grond vonden: een langwerpig smal plateau met een adembenemend uitzicht op de vlakte die tot aan de Mont Ventoux reikt. We beseften meteen dat dit majestueuze vergezicht in groene, gele en paarse tinten de rijkdom van de site was. Wie hier kon wakker worden na een fijne lange avond op het terras, was een gezegend mens.” “Vier woningen met gemeenschappelijk zwembad wilden we op het terrein bouwen. Het stuk grond is op bepaalde plekken maar 20 meter diep, waardoor we niet anders konden dan de vier huizen licht geschrankt naast elkaar te plaatsen. De achterkant van het terrein wordt afgeboord door een rotshelling van 85°; ongeveer 14 meter hoger ligt het terras van Café de Paris. Door de woningen dicht tegen die steile helling te bouwen, ontstond een soort Romeins steegje dat naar de voordeuren leidt. We besloten het steegje te verlichten met oude straatlampen. Als je ’s avonds thuiskomt, geniet je daardoor van een feeëriek schouwspel. Vooraan liggen de typische dorpsterrassen, die uitkijken op de immense vlakte en Bonnieux. Het terras

82


Absoluut Frankrijk


Absoluut Frankrijk

84


Onder de ruïnes van het kasteel van de Markies de Sade, op een zuidelijk georiënteerd terrein en tegen een steile helling, bouwde La Compagie du Luberon vier aaneengeschakelde woningen in Provençaalse stijl. Het project, dat de naam La Tour du Rocher meekreeg, toont mooi aan hoe authenticiteit en nieuwbouw perfect op elkaar kunnen aansluiten. De vier woningen (u ziet ze helemaal onderaan op de foto) zijn qua bouwstijl nauwelijks te onderscheiden van de andere huizen. La Compagnie du Luberon deed hiervoor een beroep op de Franse architecten Bruno Balp en Laune Christian.“We beseften meteen dat het majestueuze vergezicht in groene, gele en paarse tinten de rijkdom van de site was. Wie hier wakker wordt na een fijne lange avond op het terras, is een gezegend mens�

Elke woning beschikt over een eigen tuin en terras, een leefruimte met open keuken, drie tot vier slaapkamers en evenveel badkamers.

87


De tuinen van La Tour du Rocher bieden een adembenemend uitzicht op de vlakte die tot aan de Mont Ventoux reikt.

Inge Willemen en Peggy Deconinck tekenden voor het interieur van de vier woningen. Ze kozen voor een ontspannen, klassieke stijl.

88


werd ingericht als een echte woonruimte met buitenkeuken, tafels en stoelen, ligstoelen en planten. In de ‘dip’ in het midden van het terrein bevindt zich het poolhouse. We vonden er een grot in het zachte gesteente en maakten er meteen een kleedkamer annex toilet annex badkamer van. Iets verderop ligt het zwembad, ver van de woningen om niemand te storen.” “Het uiteindelijke resultaat mag er zijn, maar het heeft ons wel heel wat energie gekost. De vergunning krijgen alleen al was een titanenklus. Soms lijkt het wel alsof, op gebied van administratie dan, Afrika begint in Rijsel. Na twee jaar koppig te hebben doorgezet - we zijn tenslotte Vlamingen - hadden we eindelijk een vergunning in handen voor vier wooneenheden, een zwembad en een poolhouse. Maar daarmee waren nog niet alle problemen van de baan. De eigenares van het bovenliggende café de Paris heeft negen keer geprobeerd de werken stil te laten leggen. En op een gegeven moment lag de volledige vloerplaat bijna op straat. Bovendien kwam de rotswand achteraan los. Niet is ons dus bespaard gebleven. Maar na 18 maanden zwoegen was ons eerste

Lacoste telt maar 200 inwoners en met zijn geplaveide straatjes is dit dorpslabyrint een van de authentiekste nederzettingen gebleven in de Luberon

project rond, een nieuwe benchmark in het Provençaalse vastgoedlandschap. We glommen van trots. En van zweet: onze rekening ging flink in het rood. Iets wat kort daarna volledig werd opgelost door vier enthousiaste families die in de huizen hun droomwoning vonden. Iedereen gelukkig dus.” “We konden opgelucht ademhalen. De prille vennootschap La Compagnie du Luberon had zijn plechtige communie gedaan, zijn geloftes afgelegd, zijn eerste lief gezoend… en overleefd. Een stimulans om op de ingeslagen weg voort te gaan. In Gordes of in Bonnieux, en wie weet waar nog in deze vruchtbare streek - je steekt hier een potlood in de grond en er groeien bladeren aan waar Onze-Lieve-Heer duidelijk wat langer is blijven hangen tijdens zijn schepping. Dit is in elk geval een formule die aanslaat, een belofte voor de toekomst.”

89


uitstap in blauw & wit Samenstelling & foto’s Els Van Roey Bronvermelding Piet Stockmans en BFO Family Office

90


Absoluut Event

BFO Family Office, het adviesbureau voor financiĂŤle planning in Gent, organiseert voor zijn huidige en toekomstige klanten elke maand exclusieve gespreksavonden op een bijzondere locatie. In september brengt de Business Club een bezoek aan de showroom en galerie van de gerenommeerde keramist en kunstenaar Piet Stockmans in Genk.

91


Š Studio Pieter Stockmans

92


“Schepping stoelt op doen, niet op denken; het maken baart ideeën die op hun beurt andere ideeën voortbrengen; gaandeweg, onderweg, worden er, hoe vreemd ook, beslissende opties genomen”

Zijn loopbaan begon Piet Stockmans in de jaren zestig. Vandaag heeft hij een

internationale carrière uitgebouwd als beeldend kunstenaar en als industrieel ontwerper van serviesgoed. Zijn werkterrein loopt van ambachtelijke producten in kleine reeksen tot unieke kunstwerken. In 1987 richtte hij de Studio Pieter Stockmans op. Sinds vijftien jaar werkt hij samen met zijn dochter Widukind, die vandaag de Studio voortzet. Voormalige magazijngebouwen van de mijn van Winterslag vormen sinds kort het decor van de nieuwe werkschuit. De stad Genk toverde de oude mijnsite om in C-Mine, waarbij de C voor creativiteit staat. Op die manier wil Genk zich profileren als een designstad. Samen met Widukind vestigde Piet er StockmansBLAUW, de plaats waar al het met de hand gemaakte werk van Studio Pieter Stockmans te bewonderen valt - zowel de functionele producten als de kunstwerken. Het gebouw biedt ruimte voor de organisatie van bijzondere activiteiten in een artistieke setting. Het is een bijzonder inspirerende plek, want dit monument uit 1905 heeft riante proporties, prachtige ijzeren gebinten en een gedroomde lichtinval. Als ontwerper verkent Piet Stockmans voortdurend de grenzen van het materiaal porselein. Zijn specialisatie zijn uiterst dunne, transparante producten, waarmee hij een uniek resultaat behaalt. Vaak zijn de creaties aan de buitenzijde ongeglazuurd, waardoor de gebruiker rechtstreeks contact heeft met het materiaal. Over het creatieproces schreef Piet het volgende: “Schepping stoelt op doen, niet op denken; het maken baart ideeën die op hun beurt andere ideeën voortbrengen; gaandeweg, onderweg, worden er, hoe vreemd ook, beslissende opties genomen. Zoals het automatisme van de ploegende boer, of de gewoonte van het gebed, of van het reciteren van mantra’s, of nog de herhaling van een dagelijks gebaar. Het is een zoeken naar eenvoud, naar rust, naar lichamelijk wel-zijn.” Piet maakt niet alleen eigen werk, maar ontwerpt ook tafelporselein op bestelling, onder meer voor restaurant Oud Sluis van topchef Sergio Herman en voor restaurant Beluga van sterrenkok Hans Van Wolde in Maastricht. Piet: “De collectie ‘La Mer’ is ontstaan vanuit de vraag om voor de top van de hedendaagse restaurants een servies te ontwikkelen dat de kwaliteit van het eten ondersteunt. Verschillende sterrenrestaurants gebruiken stukken uit dit concept om speciale gerechten in op te dienen. Door de ontwikkeling van ‘La Mer’ hebben we ons erin gespecialiseerd op maat van elk restaurant, hoe exclusief ook, modellen te creëren. Zo kan elke kok zijn eigen stempel drukken op zijn serviesgoed vanuit zijn persoonlijke behoefte.” Het werk van Piet heeft door de jaren heen internationale faam verworven. Zijn werk maakt deel uit van de permanente collectie van onder meer het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Metropolitan Museum in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. Piet Stockmans ontving ook diverse internationale awards en werd in 1998 bekroond met de Henri van de Velde Prijs voor zijn gehele carrière. Meer info: www.pietstockmans.com. 93


Absoluut Event

Expertise met vleugje glamour Sinds 2009 pakt BFO uit met de Business Clubs: exclusieve gespreksavonden op even uitzonderlijke locaties met tal van boeiende gasten. Piet Stockmans is niet de eerste gast van de BFO Business Clubs. Grote namen als meesterchocolatier Dominique Persoone en bloemenkunstenaar Geert Pattyn zorgden in het verleden al voor interessante avonden voor zowel klanten als genodigden van de vermogensplanner uit Gent. Bedoeling van die avonden is klanten en geïnteresseerden informeren op een vrijblijvende en exclusieve manier. De locaties waar de happenings doorgaan, zijn dan ook niet van de minste. Is bij Piet Stockmans een oude mijnsite het decor, dan waren dat in het verleden al kastelen of even uitzonderlijke oorden als tophorecazaken of bijzondere terrassen. Bedoeling is om zowel mannen als vrouwen een boeiende avond te bezorgen. Tijdens het lifestyle-event gaat een BFO-expert dieper in op een actueel financieel thema, onder begeleiding van een hapje en een drankje. De experts behandelen onderwerpen als successie, overdracht van de familiale onderneming, groepsverzekering, vastgoed en vennootschappen. Na het ‘serieuze werk’, dat een half uurtje duurt, komt een topgast uit de lifestylewereld vertellen over zijn domein. Dat kan gaan over gastronomie, exclusieve wijnen, interieur & decoratie, bloemsierkunst, maroquinerie … In de komende maanden passeren naast Piet Stockmans onder meer ook Tom Groffils van Fine Italian Wines en een specialist van Piano’s Maene de revue. De Business Clubs worden door het hele land op exclusieve locaties georganiseerd. Iedereen kan daardoor in eigen regiodeelnemen. Het aantal deelnemers is gelimiteerd tot 50 personen per avond, zodat de interactie met het publiek en de gastsprekers altijd mogelijk blijft. Meer informatie over deze glamoureuze avonden zijn te vinden op bfo.be

94


bfo’s najaarskalender voor Business Clubs: 29/09 Business Club Piet Stockmans How nice it is to be creative (Genk) – Werken via een vennootschap

Foto’s Nele Watty

De Business Clubs worden door het hele land georganiseerd zodat iedereen in eigen regio kan deelnemen

13/10 Business Club Tom Groffils Fine Italian Wines (Waregem) – Vastgoed via de tweede pijler 24/11 Business Club Genoels Elderen Het enigste wijnkasteel van België (Riemst) – Het bankgeheim brokkelt af… 1/12 Business Club Groenhovenestate A place inspiring people (Malderen) – Vastgoed in het buitenland

95


BFO: hechte familiebanden

Tekst Elisabeth Cornille

BFO Family Office is al meer dan 10 jaar de onafhankelijke adviseur van al wie planmatig met zijn familiaal vermogen om wil gaan. Advies en vertrouwen staan daarbij voorop, vandaar ook het belang van de BFO Business Clubs. Tijd voor een gesprek met de bezieler, familieman Stefaan Vallaeys.

W

ie het hoofdkantoor van BFO Family Office vlak bij het station Gent-Sint-Pieters betreedt, heeft niet meteen de indruk in een bedrijf binnen te komen. Integendeel. Zachte greige kleuren, grote fluwelen zitbanken en gedimde verlichting zorgen voor een bijzonder warme en huiselijke sfeer in een sector die je eerder met strenge zakelijkheid associeert. Het typeert meteen de stijl van de onderneming: “Het comfort van onze klanten komt op de eerste plaats. We willen dan ook dat iedereen die hier binnenkomt, een thuisgevoel krijgt. Ook voor onze medewerkers is die huiselijkheid cruciaal. Financiële zaken kunnen veel stress met meebrengen en het helpt als de omgeving rust en balans brengt”, legt de bedrijfsleider uit. Ontstaan “Ik heb meer dan twintig jaar ervaring in het geven van financiële raad. Maar ik vond het niet logisch om iemand te adviseren en tegelijk de oplossing te verkopen. Zo kun je nooit een eerlijk advies geven. Daarom ben ik tien jaar geleden begonnen met BFO Family Office”, legt Stefaan Vallaeys uit. “We zijn vertrouwenspersonen. We stellen met onze klanten een plan op, helpen bij alle vragen en we reiken de oplossingen die op de markt zijn aan. We staan onze klanten bij, een leven lang.” Zelf verkoopt BFO Family Office geen financiële pakketten om hun onafhankelijkheid te kunnen garanderen. Motivatie als codewoord De klant is bij BFO geen nummer, eerder een goede relatie die zich met professioneel advies wil laten begeleiden. “Noem onze medewerkers financiële butlers die vier keer per jaar met hun relaties rond de tafel gaan zitten. Eerst wordt de globaliteit van het familiaal vermogen van de klant bekeken. Wij kijken naar het bredere plaatje: wat is de droom van de klant? Wanneer denkt hij of zijn aan pensioen? Willen de klanten hun kinderen op hun achttiende een ruggensteuntje geven? Pas wanneer je iets voor ogen hebt, kun je er ook naar streven om het te bereiken.” Na de meetings met een kop koffie stelt BFO samen met de klant een plan op. De basis daarvan

is heel eenvoudig: het bestaande kapitaal beschermen of opbouwen. Belangrijk is om dat te doen op maat van de klant en zijn familie. Stefaan: “De persoonlijke accountant kent elk individueel dossier en weet waar de gevoeligheden liggen. Het gaat erom dat de klant zich geen zorgen meer hoeft te maken. En dat kan alleen als we samen elk mogelijk risico proberen te overlopen dat zich kan stellen.” Een goed opgeleid team Om dat maatwerk vlot te laten verlopen, heeft Stefaan zich omringd met een gespecialiseerd team van financiële experten: “Het motiveren van ons team komt voor mij op de eerste plaats. Het is onmogelijk om iemand zijn werk goed te laten doen als die er het nut niet van in ziet. Bij ons personeel leeft de drang en wil om mensen te helpen. We krijgen meer van hen terug dan wat we vragen.” Een opleiding is bij BFO dan ook primordiaal omdat er geen enkele instelling bestaat waar je de stiel kan leren. De BFO studiedienst volgt alle wettelijke verschuivingen en kan de vragen van de accounts of klanten via een callcenter vliegensvlug beantwoorden. Expertise is hier dan ook tot in de statige luchters aanwezig. Een hechte familie “We beschouwen onze klant als deel van onze familie”, gaat Stefaan verder. “Daarom organiseren we seminaries, maar ook gemoedelijkere bijeenkomsten zoals onze Business Clubs, waar we onze relaties op een inspirerende plek met creatieve mensen in contact willen brengen. Zo verplaatsen we ons in september naar de ongelooflijke site C-Mine in Genk voor een boeiende avond op zowel financieel als lifestylegebied (zie artikel Piet Stockmans vorige pagina’s, red.). Het mooiste compliment dat je als bezieler van dit bedrijf kunt krijgen, zijn de woorden die een klant me op een zomerse avond toefluisterde: ‘de Family in BFO staat niet alleen voor de hechte band die ik heb binnen mijn gezin, maar ook voor de sterke band die ik voel in het bedrijf zelf.’” Stefaan Vallaeys, CEO van BFO


it just feels natural

Dealerslijst - revendeurs www.jati-kebon.com


DOMOTICA by DUOTECNO

We don’t just create a concept... ... we create a new world

Duotecno ontwikkelde een zeer gebruiksvriendelijk domoticasysteem waarmee het comfort binnen uw woning op vele vlakken wordt verhoogd. Met de design touch screens en aanraakschakelaars kunt u alle functies van uw woning bedienen: verlichting, elektrische toestellen, rolluiken, audio, video, alarm en videofonie. U verzekert uw veiligheid en vermijdt alle energieverspilling. Bovendien is het erg flexibel: U kan de installatie stap per stap uitbreiden volgens de eigen wensen. Domotica by Duotecno... zet uw volledige woning naar uw hand met één druk op de toets!

Showroom: Black-Box (verdiep 2), Krakeleweg 39, 8000 Brugge - T 050 20 05 60 - info@duotecno.be - www.duotecno.be


ABsoluut REgio Een lamp van Calacatta-marmer, een ‘testnest’ waar u luxebedden kunt gaan uitproberen, een vloer van omgekeerd ruw parket of een designbad geïnspireerd op een roeiboot. Wie op zoek is naar een originele invalshoek voor het interieur, hoeft niet ver te zoeken. Op de volgende pagina’s presenteren we nieuwigheden die in uw eigen regio verkrijgbaar zijn


Absoluut Selectie

A deeper shade of white ‘Lambda’ is een lamp gehouwen uit één blok Calacatta-marmer. Doordat de boorden niet meer dan 15 mm dik zijn, laat het marmer licht door. Dat geeft de lamp een heel andere - maar minstens even knappe - look met het licht aan. Prijs op aanvraag, vandenweghe.be, pagina 107

© Bram Boo

“Ik geloof sterk in het concept ‘Making order by disorder’. Mijn ‘Overdose Desk’ kan daarbij helpen. Het ontwerp is geïnspireerd op m’n eigen puinhoop.” bram boo, ontwerper € 5.980 excl. btw., bulo.be, pagina 4

De streelzachte touch control van Corian kan worden uitgerust met acht of zestien domoticafuncties. U kunt hem ook als eenvoudige schakelaar installeren. Gewoon, omdat de vormgeving zo mooi is. Prijs vanaf € 149, excl. btw., duotecno.be, pagina 98

Totaalconcepten voor de tuin, van planten over verlichting tot terrasaanleg. Dat is de specialiteit van tuinarchitect Frederiek Snaet. Voor dit project liet hij het zwart-witconcept van het huis terugkomen in een terras van wit polybeton, om zo van tuin en huis één geheel te maken. 09 362 80 62, pagina 22Demoform, specialist in keukens en meubels op maat, werkt graag met Corian®. “Een creatief materiaal waarmee je onbeperkt naadloos werkt”, vindt het bedrijf. Dat de toepassingen van het materiaal legio zijn, toont ook het Canadese B+H met hun ‘Vertebrae Couch’. bharchitects.com. Demoform, 056 72 63 30, pagina 8

Absoluut Selectie

KLARE LIJN

‘Miami’ is een soort Lego voor tuinmeubelen. Aan de hand van modules bouwt u uw eigen loungeset op. Met een passend kussen erbij wordt het heerlijk genieten.

Prijs vanaf € 1.099, incl. btw., jati-kebon.com, pagina 97

© Auping

Mercedes-Benz bestaat dit jaar 125 jaar. De ideale manier om het merk te leren kennen en weg te dromen bij de knappe modellen is een roadtrip naar het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Dat gebouw van UN Studio/Ben van Berkel is met zijn 16.500 vierkante meter wegens de architectuur alleen al een bezoek waard. Ter ere van de verjaardag ging er net een nieuwe ruimte open waar futuristische modellen te zien zijn. Daarnaast strijkt tot eind september ook de Daimler Art Collections met Art & Stars & Cars hier neer voor een tijdelijke tentoonstellingen waarbij kunstwerken, onder meer van Andy Warhol, gelinkt worden aan de auto-industrie.

Kiezen voor een nieuw bed is niet eenvoudig. Daar kunt u maar beter een nachtje over slapen. Dat kan nu ook letterlijk bij De Nachtwacht in hun ‘Testnest’, waar vijf bedden van verschillende merken klaar staan om om uitgetest te worden. denachtwacht.be, pagina 105

gent.mercedes-benz.be, cover 3 ABSoluut Magazine mag 10x2 toegangstickets voor het museum wegschenken aan de tien eerste mailers van wedstrijden@absoluutmagazine.be. Mailen kan tot 31 aug.

Hans De Neef (Vastgoed Noord) kocht in 2000 het ACEC-fabrieksterrein in Gent aan. Tegen 2012 wil de projectonwikkelaar de site omgetoverd hebben tot een nieuw stadsdeel met kantoren, winkels en woonplekken. Naast de gevels werd ook de kenmerkende blauwe kraan behouden. Tussen zijn vier steunen zit nu een glazen constructie, waar de verkoop en verhuur geregeld wordt van de vele gebouwen op de site.

102

qualiglas.be, pagina 111Absoluut Selectie

We kiezen vandaag niet langer voor één opvallende muur in het interieur, maar wel voor één muur met een andere structuur. Dat gaat makkelijk met behangpapier. ‘Urban’ van Cassamance pakt het subtiel aan en speelt met licht, strepen en schaduw, het liefst in een eenvoudig, minimalistisch decor. Prijs € 79 per rol incl. btw., pauldemeulemeester.be, cover 2

dat wordt genieten De Hay Flagship Store in Gent verhuist naar een nieuwe locatie van meer dan 500 vierkante meter. De winkel krijgt ook een nieuwe naam: Ydee, smart design for smart people. Mooi voorbeeld van zo’n slim design zijn deze modulaire draadrekken van het Zweedse String. Naast Hay en String vallen er ook tal van andere merken te ontdekken zoals YDF, Billiani, Halifax, Varaschin en Muuto. ydee.be, pagina 12

“Sabi - Japans voor roest - is een omgekeerd, ruw parket. We baseerden ons daarvoor op de Japanse zegswijze dat iets pas mooi is als er een hoek af is.” Jürgen Vercaemst, Willton Prijs op aanvraag, willton.be, pagina 16

Met de vakantie in aantocht hebt u misschien wel een vliegtuigreis gepland. Helaas zorgen ronkende motoren of huilende kinderen vaak voor extra stress. Bose ontwikkelt gelukkig al twintig jaar hoofdtelefoons speciaal om ruis, bijvoorbeeld op het vliegtuig, te onderdrukken. De lichte constructie zorgt bovendien voor urenlang probleemloos luisterplezier. Ook perfect om zonder muziek te gebruiken, om even te ontsnappen aan de drukte van de dag. € 349 incl. btw voor hoofdtelefoon ‘Quiet Comfort 15’, thienpontsoundvision.be, pagina 101 104


De Nachtwacht Meensesteenweg 121 8500 Kortrijk T 056 26 11 63

OPENINGSUREN ma: 13u30-18u00 di, wo, do, vr en za: 10u00-12u00 en 13u30-18u00 zondag: gesloten

Bed: Schramm - Bedlinnen: Verilin - Locatie: De Nachtwacht

U hoeft ze niet meer te tellen

www.denachtwacht.be


Absoluut Selectie Strakke vloeren combineren met onafgewerkte natuursteen zorgt voor een ongelooflijke dynamiek. De muur in dit interieur is van Muretto Grigio, een soort niet-poreuze grijze leisteen die makkelijk te onderhouden valt.

Prijs € 85/m² excl. btw., stone.be, pagina 10

glas, steen en metaal Bad ‘Vela’, geïnspireerd op een roeiboot, is gemaakt om uren in rond te dobberen. Met twee of alleen in hetzelfde schuitje? Aan u de keuze. € 6.187, excl. btw., vanmarcke.be, pagina 14

De Japanse architect en designer Makio Hasuike heeft al sinds de jaren zestig zijn ontwerpbureau in Italië. Voor de Italiaanse kranenspecialist Cristina ontwierp hij deze ‘Rubinetto’. Eenvoudig, zuiver en helder als een komma. Prijs € 240, excl. btw., valcke.be, pagina 20

In de collectie “Shifting Contexts” laat Bulthaup professionals uit de wereld van architectuur en design hun visie geven op het Duitse keukenmerk. Hiermee wil het mensen die houden van het buitengewone inspireren met nieuwe inzichten. De eerste die een autobiografische keuken mocht ontwerpen, was art director Mike Meiré. Hij maakte in de keuken vitrinekasten met persoonlijke voorwerpen. Voor het keukenblad koos hij zwart leer. gent.bulthaup.be, pagina 19 106


Passion for Perfection

Statiestraat 69 – B-9870 Zulte

Tel. +32 (0)9 388 83 00

Fax. +32 (0)9 388 51 66

www.vandenweghe.be


Unieke eigendom in het land vanRhode

Meer info? ABS Bouwteam - Pascal Blancquaert Schoonzichtstraat 33, 9051 Sint-Denijs-Westrem (Gent) T 0495 52 44 05 - pascal@absbouwteam.be


Une agence avec vue... Une agence avec vue... Une agence avec vue... Une agence avec vue... Une agence avec vue...

Vlaamse Makelaar Luberon Luberon • Provence Estate Agent Vlaamse Makelaar Luberon • Provence Estate Agent Estate Agent Vlaamse Vlaamse Vlaamse Makelaar Makelaar Makelaar Luberon Luberon • Provence • Provence • Provence Estate Agent Estate Agent uberon - 1.695.000 L. uberon Luberon Luberon - 1.695.000 - 1.695.000 - 1.695.000 e e e e e Luberon - 1.695.000 Ref 984V Ref . 984V R. ef . R 984V ef 984V R. ef L984V eme eme eme eme eme Demeure Demeure 19D siecle avec 19 siecle siecle avec panoramique vue avec panoramique vuevue panoramique - tpanoramique 4,5 -ha t 4,5 avec - tavec ha 4,5 piscine ha piscine avec chauffee piscine chauffee . chauffee . . Demeure 19emeure siecle avec vue panoramique - t 4,5 ha piscine chauffee . .chauffee D19 emeure 19vue siecle avec - avec t 4,5 ha avec piscine th th th th th century property century property with property panoramic with panoramic with view panoramic - tview 4,5 -view ha t 4,5 with - twith ha 4,5 heateD ha heateD with pool .heateD pool . poolpool . . 1919century 19 19 century property with panoramic view - t 4,5 ha heateD pool .heateD 19 century property with panoramic view - with t 4,5 ha with e e e e eeuws eeuws eeuws lanDgoeD met lanDgoeD panoramisch met panoramisch metmet panoramisch uitzicht uitzicht - t 4,5 -uitzicht ha t 4,5 met - tha verwarmD 4,5 haverwarmD met verwarmD zwembaD . zwembaD . . 1919 19e lanDgoeD 19 eeuws lanDgoeD met panoramisch uitzicht -uitzicht t 4,5 ha met zwembaD . .zwembaD 19 eeuws lanDgoeD panoramisch - met tverwarmD 4,5 hazwembaD met verwarmD

uberon - 1.275.000 e uberon - 1.275.000 e - 1.275.000 e Luberon L - 1.275.000 e ef. R 1330V efef . 1330V RRefef. . 1330V R 1330V Luberon - 1.275.000 e Luberon . L 1330V R 2 2 bassin aa a ile un chateau D ’un ile D’un beneficiant chateau beneficiant beneficiant D’une vue D’vue une superbe Dsuperbe vue ’une superbe vue - tvue superbe -m t 2740 avec -2 tavec m ancien m2 m ancien avec bassin ancien .bassin . bassin . . ileD’a D ’ile un chateau D’une -740 t 740 m ancien . bassin ailechateau D ’beneficiant un chateau beneficiant D’une superbe -740 t avec 740 avec ancien 2 2 2 2 ing of ing a castle of ing a castle with of a castle superb with with superb view superb lanD view view 740 lanD m lanD 740 with m 740 olD with m basin with olD . basin olD . basin . ww w w 2 ing of a castle superbwith view superb - lanD view 740 m- lanD with740 olD m basin . olD basin. wing with of a castle with 2 2 leugel van leugel van kasteel een vankasteel een met kasteel uitzonDerlijk met uitzonDerlijk met uitzonDerlijk uitzicht uitzicht – t–uitzicht 740 –m t 2740 met –2 tmet ouD met m bassin ouD met.bassin ouD bassin . . vv vleugel veen leugel van kasteel met uitzonDerlijk uitzicht t uitzicht 740 m ouD bassin leugel van een kasteel met uitzonDerlijk –m740 t 740 m2 met. ouD bassin. veen

Luberon Luberon - 2.150.000 - 2.150.000 - 2.150.000 e e e e e . 1326V . R 1326V ef. 1326V Ref R. ef Luberon - 2.150.000 Luberon - 2.150.000 1326V Ref 1326V RefL. uberon eme 2 2 maison mDeaison hameau maison De hameau 18Deemehameau siecle 18siecle avec siecle 18emevue siecle avec magnifique vue avecmagnifique vue- magnifique t 4650 - tm4650 avec -mt2 4650 mpiscine avec m2 piscine et avec tennis piscine et. tennis et tennis . eme maison De hameau magnifique 4650 avec piscine tennis . . et tennis maison18De hameauavec 18emevue siecle avec vue- t magnifique - t24650 m2 et avec piscine . th th th 2 2 1818cthhamlet 18 c18 hamlet house cthhamlet with house magnificent house with magnificent with view magnificent - lanD view 4650 -view lanD-m4650 lanD with mpool with manD pool with tennis pool . tennis anD tennis . . 2 4650 2 anD c hamlet18 house with magnificent lanD 4650 with pool m anD tennis . c hamlet house with view magnificent view -mlanD 4650 with pool anD tennis. e e e 2 2 2

1818eeuws huis 18 in eeuws huis steen in huis met steen inprachtig steen met prachtig met uitzicht prachtig uitzicht - t 4650 uitzicht - tm 4650 - met t 4650 mzwembaD met m zwembaD met . zwembaD . e 18 eeuws eeuws huis steenhuis metinprachtig uitzicht - t 4650 m2-met zwembaD . .zwembaD 18e in eeuws steen met prachtig uitzicht t 4650 m2 met .

- 1.325.000 e - 1.325.000 e - 1.325.000 e Luberon Luberon Luberon ef. R 1332V ef. 1332V Ref. 1332V Luberon - 1.325.000 e Luberon - 1.325.000 e Ref. R 1332V Ref. 1332V eme eme eme Du b 18astiDe Du siecle 18Du 18 siecle avec siecle vue avec Degagee avec vue Degagee vue - t Degagee 1,14- tha1,14 avec - t 1,14 hapiscine avec ha avec piscine . piscine . . bastiDebastiDe eme eme bthastiDethDu 18 siecle avec vue Degagee - t 1,14 ha avec piscine . b astiDe Du 18 siecle avec vue Degagee --ha t 1,14 ha avec piscine. th century bastiDe withbastiDe outstanDing with with outstanDing outstanDing view - view lanD view 1,14 lanD lanD 1,14 with 1,14 hapool with ha . with pool.pool. 18 thcentury 18 century 18bastiDe th 18 century withbastiDe outstanDing view - lanD view 1,14 with pool . 18 century with outstanDing -halanD 1,14 e bastiDe bastiDe eeuwse bastiDe met bastiDe mooi metuitzicht mooi met mooi uitzicht - t uitzicht 1,14- tha1,14 met - t 1,14 ha zwembaD met hazwembaD met . zwembaD . ha .with pool. 18e eeuwse 18e eeuwse 18 e e 18 eeuwse bastiDe met bastiDe mooi uitzicht - t uitzicht 1,14 ha met zwembaD . zwembaD. met mooi - t 1,14 ha met 18 eeuwse

www.janssens-immobilier.com www.janssens-immobilier.com www.janssens-immobilier.com

www.janssens-immobilier.com www.janssens-immobilier.com AgenceAgence Luberon Agence Luberon Nord, Luberon Pays Nord,Nord, d’Avignon Pays Pays d’Avignon tél. d’Avignon : +33 tél.(0) : tél. +33 4.90.75.96.98 : (0) +334.90.75.96.98 (0) 4.90.75.96.98 Agence Luberon Nord, Pays d’Avignon 4.90.75.96.98 Agence Luberon Nord, Pays tél. d’Avignon :: (0) +33 (0) AgenceAgence Luberon Agence Luberon Sud, Luberon Pays Sud,d’Aix-en-Provence Sud, Pays Pays d’Aix-en-Provence d’Aix-en-Provence tél.: :+33 +33 tél.(0) (0) : tél. tél. +33 4.90.79.03.82 +334.90.79.03.82 (0) 4.90.75.96.98 4.90.79.03.82 Agence Luberon Sud, Pays d’Aix-en-Provence tél. : +33 (0) 4.90.79.03.82 Agencejanssens.immobilier@wanadoo.fr Luberon Sud, Pays d’Aix-en-Provence tél. : +33 (0) 4.90.79.03.82 janssens.immobilier@wanadoo.fr janssens.immobilier@wanadoo.fr janssens.immobilier@wanadoo.fr janssens.immobilier@wanadoo.frUw partner voor interieurbeglazing.


Le Carré des Arts Nieuwbouwproject te Gordes (Frankrijk – Provence)


Le Carré des Arts Nieuwbouwproject by abs bouwteam

7 Provençaalse villa-appartementen met privé-tuinen, zwembad en poolhouse in het hart van de Luberon

Meer info? Bel 0495 52 44 05 of mail pascal@absbouwteam.be


ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

N°2 zomer-herfst 11

colofon Uitgever

Anton Gonnissen – ABS Bouwteam, Schoonzichtstraat 33, 9051 Sint-Denijs-Westrem. T 09 242 85 65; www.absbouwteam.be; info@absbouwteam.be hoofdredactrice - creative director

Els Van Roey voor King George REDACTIE

VERKOOPINFO Alle prijzen vermeld in Absoluut zijn richtprijzen en niet bindend. Bij elk merk vermelden we één à twee regionale verkooppunten. Voor mogelijke andere dealers kunt u de website van het merk consulteren. U vindt die website terug op de desbetreffende shoppingpagina’s. Campeggi 0477 43 76 06 - frederichooft.be (n° 33, Deurle) Caroline Van Hoek 02 644 45 11 - carolinevanhoek.be (Caroline Van Hoek, Brussel)

Els Van Roey, Elisabeth Cornille, Siska Verstraete

Casamania 056 22 00 26 - spazio-at-home.be (Spazio, Kortrijk) en 051 24 25 25 - domusplus.be (D+, Roeselare)

REalisatie

Elisabeth Leenknegt 09 329 08 78 - elisa-lee.be (Galerie Leenknegt, Gent)

King George – mad creative agency, Kokkelbeekstraat 60, 9100 Sint-Niklaas T 03 336 38 37; www.kinggeorge.be lay-out

Ferm-Living 09 233 27 37 - huiszwaluw.com (Huiszwaluw, Gent) Glas-Italia 09 233 30 53 - artnivo.be (Art Nivo, Gent) en 056 22 23 34 - delmidecor.be (Delmi Decor, Kortrijk)

Eva Goethals - evagoethals@gmail.com - T 0485 31 37 91

Hay 09 395 00 44 – ydee.be (Ydee, Gent)

FOTOGRAFIE

Lexon 03 775 99 28 – mercodi.be (Mercodi, Beveren) en 09 223 70 84 - bijhuis.be (bijHuis, Gent)

Frederik Vercruysse, Nicolas Schimp, Luc Roymans Styling

Anita Kars Redactie bereiken?

Absoluut Magazine, Els Van Roey, Aalststraat 7-11, 1000 Brussel, redactie@absoluutmagazine.be Geïnteresseerd in een advertentie?

Ligne Roset 09 225 24 48 - dedirekteurswoning.be (de Direkteurswoning, Gent) en casteelken.be (’t Casteelken, Oostkamp en Rumbeke) Muuto 09 395 00 44 – ydee.be (Ydee, Gent) en 058 51 61 33 – designclinic.be (DesignClinic, Oostduinkerke) Pallucco 09 237 00 20 - alfa-gent.be (Alfa Licht, Gent) en 050 622 633 - rrinterieur.be (RR Interieur, Knokke) Rosenthal 050 40 00 14 (Dhondt Interieur, Brugge) en 09 225 47 55 (Luc Rogge, Gent)

Contacteer ons via advertentie@absoluutmagazine.be

Toss B 050 54 35 43 - hilite.be (Hilite, Zeebrugge)

Rechten Uitgever en auteurs betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit magazine. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ten aanzien van hetgeen in deze uitgave is opgenomen is getracht voorzover deze niet bekend waren de auteursrechthebbende te achterhalen. Voor zover er sprake is van onjuiste vermelding van auteursrechthebbende is dit gebaseerd op te goeder trouw verkregen gegevens. Uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventueel ontbreken van toestemming van auteursrechthebbenden.

Vitra 03 776 26 86 - astralovesliving.be (Astra Loves Living, Sint-Niklaas) en 051 70 50 71 – obumex.be (Obumex, Staden)

ADVERTEERDERS adverteerder

pagina

tel

website

rubriek

ABS Bouwteam BFO Bose Bulo Bulthaup De Nachtwacht Demoform Duotecno Frederiek Snaet Garden Wizard Janssens Jati & Kebon Maison Valvert Mercedes P.D.Meulemeester Qualiglas Stone Valcke Van Marcke Vandeweghe Willton Ydee

108, 112 C4 101 4 19 105 8 98 22 103 109 97 110 C3 C2 111 10 20 14 107 16 12

0495 52 44 05 09 241 10 00 09 225 26 13 056 26 11 63 056 72 63 30 050 20 05 60 09 362 80 62 053 84 02 62 +33 672 22 37 89 09 245 18 64 09 225 34 27 09 376 98 98 09 388 83 00 050 84 06 65 09 395 00 44

absbouwteam.be bfo.be thienpontsoundvision.be bulo.com bulthaupgent.be denachtwacht.be duotecno.be gardenwizard.be janssens-immobilier.com jati-kebon.com maisonvalvert.com mercedes-benz.be pauldemeulemeester.be qualiglas.be stone.be valcke.be vanmarcke-inspiration.be vandeweghe.be willton.be ydee.be

Bouwteam Family Office Sound & Vision (Kantoor)meubels Keukensystemen Slaapspecialist Interieurs op maat Domotica-audio-video Tuinarchitectuur Sier- en zwemvijvers Onroerend goed Designmeubels Gastenverblijf Personenwagens Schilderwerken Interieurbeglazing Natuursteen Sanitair & ventilatie Specialist in warmte en water Natuursteen Parketvloeren Conceptstore


Liefde vanaf de eerste versnelling. De nieuwe SLK.

6,1 - 7,1 L/100 KM • 142 - 167 G CO2/KM Milieu-informatie KB 19/3/2004: www.mercedes-benz.be - Geef voorrang aan veiligheid.

Mercedes-Benz Gent NV

Mercedes-Benz Sint-Martens-Latem

Filiaal van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV, Afrikalaan 208, 9000 Gent, Tel. 09 250 05 11, Fax 09 250 05 06

Filiaal van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg NV, Kortrijksesteenweg 108, 9830 Sint-Martens-Latem, Tel. 09 242 41 11, Fax 09 242 41 06Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.