ABSOLUUT I

Page 1

ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

n째1

herfst-winter 10/11

Architectuur maakt gelukkig


Ontwerp int. arch. Ann Gryp en Goedefroo + Goedefroo architecten - Foto F. Ducout

Uw partner voor interieurrealisatie Residentieel en project

Groep Kordekor NV Vierschaarstraat 8 – 8500 Kortrijk – Belgium – T + 32 56 744 000 – F +32 56 744 001 www.groepkordekor.com – info@groepkordekor.com


Absoluut Edito

Maakt architectuur gelukkig?

Absoluut!

Het was de filosoof Alain de Botton die ons leerde dat niet alleen architectuur gelukkig maakt, maar ook kunst, literatuur, reizen en natuurlijk… de Liefde. Dit nieuwe magazine maakt een boeiende trip van het ene naar het andere. Een West-Vlaamse polderwoning met achter de façade een indrukwekkende privécollectie oude en hedendaagse kunst, een transformatorhuisje met een filosofische boodschap, de knalgele 3D-creaties van een kunstenaar die als puber graag met computergames speelde of een jongeman die het fysiek onmogelijke waarmaakt in een wedstrijd ver van huis. De brute schoonheid die ons alle dagen omringt, is de spiegel waarin uitzonderlijke mensen de inspiratie voor hun creaties halen. Om de herkenbaarheid te garanderen, zoekt dit magazine het niet verder dan zijn lezersbestand: in Oost- en West-Vlaanderen. Een magazine door, voor en over streekgenoten dat hoog durft te grijpen. Het moet maar eens gedaan zijn met onnodige bescheidenheid. Zie het groots, zie het Absoluut! redactie@absoluutmagazine.beMEUFALUX

MEUFALUX


Absoluut Inhoud

N°één herfst-winter 10/11

14

08

Absoluut Nieuws

28

Absoluut Architectuur

78

Absoluut talent

08 Art Beeldhouwer Nick Ervinck

28 Klassiek Polderwoning vol kunst

78 Inge Willemen Architecte

11 Hebbedingen Bubbels & laarzen

39 Extra gekruid Keukenaccessoires

79 Peter Van Gheluwe Kunstenaar

13 Geschenkideeën Voor hem

40 Vlaamse Ardennen Visuele rust

80 Nick Ervinck 3D-kunstenaar

15 Waar naartoe? Onze aanraders

51 Voorpret Outdoorbeauty’s

81 Bart & Karel Meubelmakers

17 Fast Forward De smaakmakers

52 Perfect flow Eeuwig vakantiegevoel

83 Aan het woord Vier interviews

19 Lezen Architectuur & cupcakes

63 Blokperiode Geometrisch design

23 Cult Bidden met Le Corbusier

64 Vides & vlakken Sober maar warm 75 Even niks De boekenhoek


Portret 66

86

Absoluut trend

94

79

Absoluut genieten

114

Absoluut info

86 A la Carte Kleuren op maat

94 Deurle Portret van een dorp

U bent geïnteresseerd in een ontwerp

88 Rauwe Luxe Imperfectie is hot

104 Luxeverblijf Reizen in een droom

op één van onze pagina’s? U wenst een

90 Art Wall Muur wordt kunst

108 Dagboek Hermans’ triatlon

adverteerder te contacteren? Of onze redactie? Op deze pagina vindt u alle contactgegevens terug.

Op de cover: gevel in avondlicht uit de reportage ‘Eeuwig vakantiegevoel’ op pagina 52. Architectuur: ABS Bouwteam. Foto: Luc Roymans.


Absoluut Art

sculptuur van Nick Ervinck voor Sint-Martens-Latem

“Geel is de kleur van keizers, maar ook van gekken” Knalgeel, abstract en een beetje grillig, zo ziet de sculptuur eruit die de jonge Belgische kunstenaar Nick Ervinck creëerde voor het Robulkenplein in Sint-Martens-Latem. In december wordt het werk onthuld. Tekst Soetkin Bulcke

foto Saskia Vanderstichele

8


foto Karin Borghouts

Als puber speelde Nick Ervinck (zie ook p. 80 in dit nummer) graag computergames; als kunstenaar creëert hij zorgvuldig zijn eigen fictieve en speelse wereld. Hij gaat daarbij op zoek naar het overlappingsgebied van verschillende media. Virtuele constructies van digitale tekeningen, video en print vormen zijn vertrekpunt. Op basis daarvan maakt hij dan sculpturen van geschilderd pleister, polyester en hout.

De naam: Prahiard “Ik wil geen nummers maar ook geen

Een voorstudie van Prahiard

Nick Ervinck studeerde Mixed Media aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Zijn werk werd al opgenomen in tal van buitenlandse musea zoals het Marta in Herford, het MAMA in Rotterdam en de Telic Arts Exchange in Berlijn en Los Angeles. In 2008 maakte hij samen met Boy & Erik Stappaerts in het Oostendse Vrijstaat O een tijdelijke danszaal, Odette, een project waar hij met veel plezier op terugblikt. De kunstenaar woont en werkt in Lichtervelde. www.nickervinck.com.

verklarende titels geven aan mijn werken. Ik draai woorden en letters om tot de oorspronkelijke woorden nauwelijks nog te achterhalen zijn. In mijn vroegere werk kon je de woorden nog herkennen. Sui bijvoorbeeld kwam van ‘huis’. De laatste tijd doe ik dat niet meer: ik vind nu volledig onherkenbare neologismen uit die bedoeld zijn om een bepaalde sfeer op te roepen of een identiteit te geven aan de werken. Op één uitzondering na zijn de namen van mijn werken geen bestaande woorden. Je zult ze op internet dan ook alleen terugvinden in verband met mijn werk. Ik droom ervan om op die manier ooit een encyclopedie te maken met mijn eigen ‘taaltje’.” Prahiard maakt deel uit van een reeks die Ervinck eerder begon toen hij voor het MOCA in Shanghai een sculptuur creëerde. Hij baseerde zich toen op de organische lijnen van uitgeholde rotsen. Voor Prahiard liet de kunstenaar zich inspireren door het werk van onder meer Hans Arp en Henry Moore. Deze keer mondde de typische polymorfe stijl van Ervinck uit in een eigentijdse, felgele, organische vorm.

Signaalgeel Dat Ervincks sculptuur een gele kleur meekreeg, is geen toeval. “Als kind had ik al een voorliefde voor geel. In winkels greep ik meteen naar stukken in die kleur. Later droeg ik een uniform op school en wilde ik niet opvallen. Maar zodra ik aan de academie zat, werd alles weer geel - van fiets tot gsm. In mijn werk gebruik ik meestal signaalgeel. Dat is Ral-tint 003, een kleur die ook wordt gebruikt om borders te schilderen op straat. Het is de kleur van keizers, maar ook van gekken.”

9


BULO.H Shop Brussels • Edelknaapstraat 9 • donderdag t.e.m. zaterdag, 11-18 u. • T. 02 537 60 65 BULO.H Shop Mechelen • Blarenberglaan 6, 2800 Mechelen • ma tot vrij, 08.30-17.30 u. • T. 015 28 28 28 Nu ook open op zaterdag van 10-17u. www.bulo.com


absoluuthebben de kleine verwennerijen die het verschil maken

De Gentse uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts lanceert samen met het beroemde handtassenmerk Delvaux een reeks hardcover stadsgidsen van wereldsteden. De wandelingen in het boek nemen de lezer mee langs plekken die nog niet zijn ingenomen door de toeristenmassa. Eerste in de rij: Parijs. Met teksten van schrijfster Marie-Ferran Wabbes. Delvaux City Guide Paris. 26 euro. www.borgerhoff-lamberigts.be.

Pretty in pink

Verse lading

Koele dame

Aigle produceert al sinds 1853 oerdegelijke producten voor het buitenleven, waaronder de welbekende klassieke jagerslaars. Die werd de laatste jaren aangevuld met vrolijk gekleurd en bedrukt schoeisel, waaronder deze fuchsiaroze boot. Onder meer bij Berghen (Knokke) en bij A.S. Adventure Store.

Het Amerikaanse label Vers bracht iPadcases van hout en bamboe op de markt. Er zit een mooi ecologisch verhaal achter: voor het gebruikte hout worden nieuwe bomen aangeplant. Een kwestie van nemen en geven dus. Te koop bij Pure Lifestyle in Ninove; het Bijhuis in Gent; Mezzo in Gent.

Twee uur frisheid verzekerd voor een heerlijke fles Brut Carte Jaune van Veuve Clicquot, dankzij deze originele cooler van kunststof. In het typische geel van het huis uiteraard.

Fuchsia laarzen. 90 euro. www.aigle.com.

Houten iPad-cases. Vanaf 79 euro. www.versaudio.com (voor de Belgische markt: www.leonardospecials.nl).

Cooler van kunststof. 45 euro. www.veuve-clicquot.com.

11


bulthaup

Kwaliteit die blijft. bulthaup innovaties zijn de mooiste investeringen in de toekomst. Neem nou het universeel inzetbare inrichtingssysteem bulthaup b3. Dat biedt alles wat een mens mag verwachten van een perfecte keuken. Maak kennis met perfectie, duurzaamheid, degelijk materiaal en een zorgvuldige afwerking. van damme team, hogeheerweg 3, 9051 sint-denijs-westrem, 09 222 23 40, info@bulthaupgent.be van damme team, martelaarslaan 200, 9000 gent, 09 248 05 55, info@bulthaupgent.be www.bulthaupgent.be


absoluuthebben

lessen in stijl voor de kerstman

Een tikkeltje stoer, een snuifje luxe, tijdloze klasse. De originele ‘Aviator’ van Ray Ban in een exclusieve uitgave met leren neusbrug en oren. 229 euro. www.ray-ban.com/belgium.

Klassebak

Casual X-mas

Met de hand

Rimowa brengt hulde aan de beginjaren van het luchtverkeer en het eigen rijke verleden. De Duitse fabrikant van reisbagage brengt vanaf 20 december een gelimiteerde uitgave op de markt - 1.950 exemplaren wereldwijd - van zijn eerste koffer van gegolfd aluminium, ontworpen om het gewicht tot een minimum te beperken. Het ontwerp gaat terug tot de jaren 50. Verkrijgbaar in 6 modellen.

Kledinglabel Marc O’Polo heeft altijd een nauwe band met zijn Zweedse roots behouden, en dat is voor de wintercollectie niet anders. Deze 100 % lamswollen trui roept bij ons alvast visioenen op van besneeuwde landschappen en sleeën, smorgasbord en gemberkoeken.

In 1734 produceerde de familie Van Bommel in Breda hun eerste handgemaakte kwaliteitsschoenen. Vandaag leiden drie broers als 9e generatie het bedrijf, waarbij ambacht en kwaliteit nog steeds voorop staan. Elke schoen ondergaat tijdens het productieproces zo’n 280 behandelingen. Noble Blue is het topmerk van Van Bommel, waarbij uitsluitend natuurlijke looistoffen worden gebruikt.

‘Rimowa Vintage’. Model op foto: 3.500 euro. www.rimowa.com.

Lamswollen trui. 259,90 euro. www.marc-o-polo.be.

Enkelhoge laarzen van naturel cognac leder. 389 euro. Noble Blue. www.vanbommel.nl.

13absoluutdoen kijken, proeven, voelen, genieten

Ster(k)

Lekker Gent

Twee om te zien

Astra (tot voor kort Astra Loves Living) is verhuisd naar een bankgebouw uit 1960 in hartje Sint-Niklaas. Het ontwerpbureau annex woonwinkel pakt uit met een mooi portfolio waaronder Anna Torfs, Vitra, Established & Sons en Fritz Hansen. In het galeriegedeelte zijn momenteel de Knokse galerist Stephane Simoens en vintagespecialiste Bea Mombaers te gast.

Lunchen in een Parijse sfeer of in een parel van de barok: het kan voortaan in centrum Gent. Naar het voorbeeld van de gezellige Parijse bistro’s serveert Petit Coeur verfijnde lunches en zoete lekkernijen. In de gerestaureerde Oude Vismijn biedt de nieuwe hotspot Bord’eau vis in al zijn bereidingswijzen.

Verbeke Foundation presenteert ‘Certified Copy’ met als thema reproductie. Je ziet er werk van onder meer Koen Vanmechelen en Lieven Standaert. Handig om te weten: via de nieuwe webgalerie van de stichting kunt u het werk van Standaert ook kopen. In Gent loopt nog even ‘Maarten Van Severen, de geboorte van een icoon’, met nooit getoonde archiefbeelden over het werk van een van onze grootste ontwerpers.

www.astralovesliving.be.

www.oudevismijn.be / www.artichaut.be.

Certified Copy: tot 10/4, www.verbekefoundation.com. Van Severen: tot 27/2, www.designmuseumgent.be.

15absoluuthot

Rijk aan traditie, maar met de blik fast forward op de toekomst: deze vier West-Vlaamse bedrijven leveren absolute klasse af

Ontdekt door Carrie

De fietsen van het Pittemse Achielle groeiden in no time uit tot een absolute hype nadat de actrice Sarah Jessica Parker er een voor haar huis in New York parkeerde. Je kunt je fiets persoonlijk samenstellen en net dat is de grote kracht van dit innovatieve familiebedrijf, dat in 1946 werd opgericht door grootvader Achiel en vandaag wordt gerund door zijn kleinzoons. Fiets van Achielle. Vanaf 435 euro. O.a. bij Biker (Gent) en Gino Bikes (Oostende). www.achielle.be.

De Zetel

Verilin

Declercq

De Zetel in Ardooie produceert al meer dan 85 jaar kwalitatieve zitmeubelen, onder meer voor de wereldwijde vestigingen van Het Dagelijks Brood (Le Pain Quotidien). Recent bracht het bedrijf een nieuw gamma voor de horeca op de markt, ‘Z’, ontworpen door de Brusselse designer Luc Vincent. Op de foto: stoel ‘Cup Cup’ verkrijgbaar in de trendkleuren oranje, bordeaux, waterblauw en fris naturel grenen.

Het Kortrijkse Verilin, opgericht in 1956, staat bekend om zijn luxueuze linnengoed. Dit najaar brengt de firma een haute-couturecollectie uit met tafel- en bedlinnen, plaids, kussens en stoffen met gouddraad, satijn en kasjmier. Pure verwennerij van het Parijse ontwerpersduo Côme Touvay (textielontwerper) en Liv Mathilde Méchin (styliste).

De Komense firma Declercq maakt al sinds 1952 schoolmeubilair en is gespecialiseerd in metalen buisframes en meubelen met gebogen houten poten in de stijl van de Finse topdesigner Alvar Aalto. Op dit moment werkt Declercq aan een heruitgave van ‘Milano’, een bureau ontworpen in 1960 voor een tentoonstelling in Milaan, door Jules Wabbes.

Vanaf 35,40 euro voor een kussensloop. Onder meer bij De Nachtwacht (Kortrijk) en Rivali (Gent). www.verilin.be.

Bureau ‘Milano’. 1.250 euro (nog niet op de markt op dit moment). www.declercq-mobilier.com.

Stoelen ‘Z’ en ‘Cup Cup’. Vanaf 190 euro. www.dezetel.be.

17


We don’t just create a concept We create a new world... Duotecno ontwikkelde een zeer gebruiksvriendelijk domoticasysteem waarmee het comfort binnen uw woning op vele vlakken wordt verhoogd. Met de design touch screens en aanraakschakelaars kunt u alle functies van uw woning bedienen: verlichting, elektrische toestellen, rolluiken, audio, video, alarm en videofonie. U verzekert uw veiligheid en vermijdt alle energieverspilling. Bovendien is het erg flexibel: U kan de installatie stap per stap uitbreiden volgens de eigen wensen.

Showroom: Black-Box (verdiep 2) Krakeleweg 39, 8000 Brugge tel: 050/20 05 60 mail: info@duotecno.be http://www.duotecno.be


absoluutlezen Boeken zijn onzin tenzij ze de lezers helpen het leven te verdragen Dr Johnson (1709-1784)

“Op de radio hoorde ik praten over iemand die betaalde voor room and board en ik besefte dat als er over ‘room and board’ wordt gesproken, ik de room of kamer kan begrijpen, maar geen idee heb wat ze met die board of plank bedoelen. Ineens leek het huis een geheimzinnige plek.” Bill Bryson schreef de bestseller ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’. In zijn nieuwe boek ‘Een huis vol’ richt hij zijn aandacht op de geschiedenis van het privéleven. ‘Een huis vol’. Bill Bryson. Uitgeverij Atlas. 24,90 euro.

Referentie

Meesterwerk

Zoete zonde

Persoonlijke smaak is één ding, een goede kennis opbouwen van wat waardevol design nu eigenlijk is, een ander. ‘Collecting Design’ laat designers, verzamelaars, dealers, veilingmeesters en smaakmakers - waaronder Axel Vervoordt - aan het woord over hoe zij meesterstukken uit de 20ste eeuw herkennen en verzamelen. Een interessant naslagwerk voor de designliefhebber.

Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme. Moeten we ze nog voorstellen? De drie topchefs bundelden hun favoriete recepten in dit prestigieuze kookboek, dat op de laatste boekenbeurs meteen een bestseller werd. Elk recept wordt helder en haarfijn uitgelegd.

De Antwerpse Karen Van Winkel is gespecialiseerd in interieurfotografie en geraakte het laatste jaar helemaal in de ban van de cupcake. Samen met de naar Antwerpen uitgeweken Nederlandse styliste Henny Waalwijks maakte ze ‘Sweet Stuff’, een receptenboek voor cupcakes dat het water in de mond doet lopen.

‘Collecting Design’. Adam Lindemann. Taschen. 29,99 euro.

‘Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme. Haalbare toprecepten, stap voor stap’. Borgerhoff & Lamberigts. 34,95 euro.

‘Sweet Stuff, trendy cupcakes’. Karen Van Winkel en Henny Waalwijks. Lannoo. 24,95 euro.

19


Votre agence avec vue

Bonnieux - Designvilla te huur Exclusieve villa in Bonnieux, Zuid Frankrijk met adembenemend zicht over de Luberon, in een zeer rustige omgeving. Dit designhuis werd zowel binnen- als buiten tot in de puntjes afgewerkt en biedt plaats aan 6 personen. Contacteer ons voor meer informatie met het ref. Nr 231n.

Luberon - Droomwoning te koop Op een terrein van 4000m2 in de Luberon, op wandelafstand van het dorpje Gordes, ligt een droomwoning die perfect werd onderhouden te wachten op een nieuwe eigenaar. Met een zwembad van 10 op 5 meter, een bewoonbare oppervlakte van 200 m2 en een panoramisch zicht over de Zuid-Franse Luberonketen is dit een echt stukje paradijs. Contacteer ons voor meer informatie met het ref nr. 1236v.

www.janssens-immobilier.com Cours Elzear Pin - 84480 BONNIEUX - +33 (0)4 90 75 96 98 - Email contact@janssens-immobilier.com 8 bis Av. Philippe de Girard - 84160 Lourmarin - +33 (0)4 90 79 03 82 - Email contact@janssens-immobilier.com


absoluutlezen “Onze eigen woning is gebouwd in 1960, ze was het proefstuk van mijn

nieuwe stijl. Het publiek trok toen grote ogen omdat er in ons huis amper nog iets te herkennen is van het gebruikelijke beeld van een woning als een aantal afzonderlijke kamers met muren en deuren, verbonden door gangen. Ik heb altijd eenvoud nagestreefd. Eenvoud betekent voor mij zoeken naar de allereenvoudigste beheersing van de allernoodzakelijkste functies (...). Ik ben blijven op zoek gaan naar de architectuur van de reductie. Voor mij betekent ontwerpen schrappen tot het geheel der delen meer is dan de som der delen. Dan pas hoort alles bij alles.” Pagina 176: Juliaan Lampens, Eke

“Er is geen grasveld aangelegd en het toilet is nog altijd buiten. Gewoon

omdat ik geen behoefte heb aan gras en geen behoefte aan luxe. Ik hecht ook absoluut geen belang aan meubels. Een tafel, stoelen en een bed, dat heb je nodig, maar een salon hoeft niet voor mij, en dat staat hier dus ook niet. De architectuur die ik bewonder, is dikwijls oud: er gaat een kracht van uit, en ze bezit een authenticiteit die ik in veel recente gebouwen mis.” Pagina 202: Marie-José Van Hee, Gent

“Het binnenhuisontwerp gaat over in de architectuur, en de architectuur

gaat over in de omgeving. Deze visie op architectuur sluit aan bij een levenshouding waarbij de mens dicht bij de natuur staat: de natuur leert ons de schoonheid van het verweerde, het imperfecte en asymmetrische te waarderen (...) Deze visie staat in de Japanse cultuur bekend als Wabi Sabi.” Pagina 248: Eddy François & Caroline De Wolf, Deurle

Styliste Muriel Verbist en fotografe Diane Hendrikx maakten een prachtig in beeld gebracht portret over zeventien hedendaagse architectenwoningen. ‘Belgische architecten en hun huis’, Muriel Verbist en Diane Hendrikx, Uitgeverij Luster, 45 euro. Meer info: www.uitgeverijluster.be.


,installateur van aerothermische en geothermische warmtepomprealisaties, klimaatbeheersing en luchtbehandeling. Meer informatie op 055 61 62 63 of www.hecotec.be.

wa r m t e p o m p e n . k l i m at i s at i e . v e n t i l at i e

Vincotte gekeurd nr KOEL/AIB/B_222

w w w. h e c o t e c . b e


Absoluut Cult

‘Het sleutelwoord is licht, en licht verlicht vormen, en vormen bezitten emotionele kracht’

Le Corbusier Notre Dame du Haut

Tekst en foto’s Anton Gonnissen

Er zijn zo van die gebouwen die, decennia nadat ze gebouwd werden, nog altijd een onwisbare indruk achterlaten. In dit nummer: een hoogst opmerkelijk religieus bouwwerk van ‘de architect van de 20ste eeuw’.

23


Absoluut Advertentie

te koop Unieke eigendom ode in het land van Rh m.be a te w u o sb b .a w w w Meer info?


WAT? Kapel voltooid in 1954 WAAR? Ronchamp (Jura, Frankrijk) ARCHITECT Le Corbusier (1887-1965) fan Anton Gonnissen, CEO ABS Bouwteam, St-Denijs-Westrem DE KLIK “Deze kapel kan moeilijk op één lijn gezet worden met andere christelijke bouwwerken. Ik vind het een van de fijnste en belangrijkste gebouwen van de 20ste eeuw.”

24 augustus 2009

“Met onze helikopter vliegen we boven de Haute Saône, een weinig toeristische streek dicht bij de Zwitserse grens. In de verte ontwaren we een witte stip: de Notre Dame du Haut van Ronchamp. De kapel werd ontworpen door Le Corbusier en door hem voltooid in 1954. De zusters Clarissen gaven hiervoor opdracht kort na de verwoesting van hun bedevaartkapel. Het moest een plek worden ‘van stilte, van gebed, van rust, van geestelijke vreugde’. Le Corbusier liet zich bij het ontwerp inspireren door een krabbenschild dat hij ooit op Long Island had opgeraapt en dat op zijn bureau lag. Veertig jaar voor hij deze opdracht kreeg, werkte Le Corbusier in de ateliers van Peter Behrens. Ook Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe waren daar aan de slag. De wederzijdse invloed en samenwerking tussen architecten, kunstenaars en ingenieurs in Europa was toen uniek. We landen op de bouwwerf naast de Notre Dame, waar wordt gewerkt aan een bezoekerscentrum en een deels ondergronds klooster van architect Renzo Piano. Daarna brengen we een bezoek aan de kapel - een ware openbaring. De ruwe, witte gevels zijn allemaal verschillend en worden overkoepeld door een zware ‘nonnenkap’ van beton. Buiten ligt een verrassend openluchtaltaar, met preekstoel en zelfs een zitje voor de misdienaars. Binnen vallen tussen muren en dak poëtische lichtstralen naar beneden. Door rode, gele en blauwe glasopeningen in een andere gevel maakt de zon duidelijk dat ze er nog altijd is. Stoflichtbanen voeren mijn blik naar de andere muur, waar gekleurde stempels aan het werk van Mondriaan doen denken. Vaak gebruikte Le Corbusier rechte en evenwijdige lijnen in zijn ontwerpen, maar hier voelt men dat emotie de eerste drijfveer was bij de ouder wordende man.”AB“Desoluut AR chitectuur ideale ruimte is een mix van magie, sereniteit, tovenarij en mysterie�, stelde de Mexicaanse architect luis barragan ooit. Absoluut bezocht vier Vlaamse nieuwbouwprojecten waarvan de eigenaars aan die stelling hun eigen interpretatie geven. Een passie voor kunst vormt daarbij de rode draad


Absoluut Architectuur

28


Tekst Els Van Roey Foto’s Frederik Vercruysse Styling Anita Kars

TABLEAU VIVANT Natuur & cultuur. Ze hoeven niet altijd in de spreekwoordelijke clinch te gaan. Christine is gepassioneerd door beide en bracht ze majestueus samen in haar unieke West-Vlaamse polderwoning.

een mistige ochtend in de polders. elke dag opnieuw HEEFT christine een uniek vergezicht, als een schilderij.

29


Absoluut Architectuur

OP DE VOORGROND: ‘MADONNA MET KIND’. OLIEVERF OP PANEEL, STUDIO VAN QUINTEN METSYS (1466-1530). OP ACHTERGROND: ‘NIPPLED CANVAS’. DE WONING VAN CHRISTINE LIJKT OP EEN AANACRYL EN PLEISTER OP PANEEL, EEN WERK UIT 2006 VAN DE BELGISCHE KUNSTENARES SOFIE MULLER. EENSCHAKELING VAN OUDE KLEINE GEBOUWEN. DE DRIE GROTE ZWART-WITFOTO’S IN DE HAL VORMEN HET DRIELUIK ‘MADONNES’ (1996-2001) VAN DE POOLSE KUNSTENARES KATARZYNA GÖRNA. RECHTS ZIEN WE HET 16DE-EEUWSE OLIEVERFSCHILDERIJ ‘RUST OP DE VLUCHT NAAR EGYPTE’.


O

neindige vlakke, weidegroene landschappen bevolkt door groepjes luigrazend vee. Zachtwuivend riet aan greppels en beken. Een groep populieren die in de verte netjes op een rij als het publiek van een parade de Damse Vaart omzoomt. Wie zich terugtrekt in het verstilde hinterland van onze Belgische kust, kan eigenlijk alleen maar toegeven aan een zaligmakend gevoel van rust. Op deze plek, langs een stille landweg met een adembenemend uitzicht van 360° op de West-Vlaamse polders, liet Christine door het Gentse ABS Bouwteam haar droomwoning realiseren. Dankzij grote raampartijen geniet ze er volop van het komen en gaan van de seizoenen, van rondtrekkende ooievaars, patrijzen en hazen die over het gazon huppelen. Christine: “Ik hou van de rijkdom die steden te bieden hebben. Maar hier op deze plek hervind ik elke keer mezelf.” De woning van Christine werd gebouwd volgens de strikte bouwvoorschriften voor waardevol agrarisch gebied zoals hier. Resultaat: een landelijke klassieke architectuur die naadloos aansluit op de omgeving. Het laag doorlopende zadeldak betekende niet alleen een belangrijke winst aan ruimte, het roept ook herinneringen op aan de typische Zeeuws-Vlaamse polderschuren uit het begin van de vorige eeuw. Puntdaken zorgen op een plaats waar wind en regen vrij spel hebben bovendien voor een stevige, stabiele en lichte constructie.


Absoluut Architectuur

DE KEUKEN ONTWIERP CHRISTINE SAMEN MET DE BINNENHUISARCHITECTE PEGGY DE CONINCK VAN ABS BOUWTEAM; DEMOFORM VOERDE HET ONTWERP UIT. DE OVERLOOP NAAR DE WOONKAMER WERD GETRANSFORMEERD TOT WAT CHRISTINE HAAR KEUKENOFFICE NOEMT EN WAAR IN EEN GROTE KAST HET ZILVERWERK EN SERVIES EEN PLEK KREGEN. HET GROTE RAAM KIJKT UIT OP HET TERRAS. DE MUUR VAN DE BIJKEUKEN IS IN EEN WARM AUBERGINEGRIJS GESCHILDERD. NAAST DE OPEN HAARD HANGT EEN FOTO VAN DE ‘MECHELSE BRESSE’, GEKWEEKT DOOR KUNSTENAAR KOEN VANMECHELEN. EEN HOEK VAN DE TRAPPENHAL OP DE BOVENSTE VERDIEPING HERBERGT ‘BLOWN UP’ VAN PETER DE MEYER. DE MEYER MAAKT CONSTRUCTIES VAN DAGELIJKSE VOORWERPEN DIE HUN OORSPRONKELIJKE FUNCTIE VERLOREN HEBBEN, MAAR WEL HERKENBAAR BLIJVEN. CHRISTINES DOCHTER VOLGDE EEN KUNSTOPLEIDING IN LONDEN. HIERDOOR HEEFT CHRISTINE NAAR EIGEN ZEGGEN EEN GROTERE AFFINITEIT MET CONCEPTUELE KUNST ONTWIKKELD.
> Aan de bouwplannen van Christine kwam heel wat improvisatie en papierwerk te pas. Omdat de polders zo’n waardevol en

kwetsbaar gebied zijn, kan er niet zomaar lukraak gebouwd worden. Elke nieuwe aanvraag wordt grondig gewikt en gewogen. Dankzij het principe van het zorgwonen kon Christine toch een unieke bouwplaats bemachtigen, gelegen op agrarisch gebied en met lateraal uitzicht op een natuurreservaat. De bestaande boerderij werd daarbij uitgebreid en opgesplitst in twee wooneenheden. Christine: “Er komt ontzettend veel bij kijken en het vraagt een enorme investering, maar op het einde van de rit is zorgwonen een win-winsituatie voor alle partijen. Ik woon op een plek waar je doorgaans alleen maar van kunt dromen; de buren zijn verzekerd van een comfortabele woonsituatie en een sociaal vangnet voor hun oude dag.” Ook voor de opbouw van haar woning ging Christine niet over één nacht ijs. Alles gebeurde volgens de nieuwe energiezuinige normen en er werd vooral gezocht naar het perfecte kader voor haar twee grote passies: kunst en koken. Zo is de inkomhal speciaal ontworpen om het gigantische drieluik van de Poolse kunstenares Katarzyna Görna perfect te omkaderen. Aan de open keuken, op het eerste gezicht heel sober ingericht, ging heel wat technisch denkwerk vooraf om de (semi)professionele uitrusting op een discrete manier te integreren. Een mooie toevoeging aan de ruimte is de open haard die van de keuken een heerlijke ontvangst- en werkplek maakt. Christine: “Mijn twee dochters - Laurence en Valerie - leiden ondertussen een zelfstandig leven. Daarom wilde ik een huis dat compact, maar onderhoudsvriendelijk en leefbaar is. We beperkten de keuze aan materialen. Dat zorgt voor een ruimtelijk gevoel en visuele rust. Voor mij is het resultaat perfect. Ja, ik mag gerust stellen dat dit mijn droomhuis is.”

EEN RUIMTE GRENZEND AAN DE SLAAPKAMER EN BADKAMER VAN CHRISTINE WERD UITGERUST ALS WALK-IN DRESSING. WELKE VROUW DROOMT ER NIET VAN? ONTWERP VAN PEGGY DE CONINCK. OP DE VLOER LIGGEN TEGELS IN ROMEINS VERBAND VAN BIJ SOBECO. LET OOK EVEN OP HET FIJNE PROFIEL VAN DE RAMEN, de slaapkamer GEPLAATST DOOR FIRMA LANSSENS. OOGT SOBER MAAR VERFIJND. SENSUELE VORMEN EN MATERIALEN ZORGEN VOOR ELEGANTiE .


Absoluut Architectuur

van een indrukwekkende privécollectie tot een stilleven van kunst-

‘GRIDS IN DEFECT’, XYLOGRAFIE OP PAPIER EN DOEK. EEN WERK VAN DIRK VANDEREECKEN UIT 2005 MET NANOTECHNOLOGIE ALS UITGANGSPUNT.

36


boeken op de salontafel: het huis ademt liefde voor schoonheid uit

Kunstboeken sieren een tafel in de woonkamer. Links, het prachtige ‘Artists’ Handbook’ van Ronny van de Velde, uitgegeven bij Ludion.

37


architect Inge Willemen INTERIEUR Peggy De Coninck LOCATIE West-Vlaamse Polders bouwjaar 2008 m2 +/- 300 m2 domotica Bang & Olufsen slaapkamers 3 badkamers 2

woonhuis buren

woonhuis buren

woonhuis christine

woonhuis christine

woonhuis buren

woonhuis christine

8

3

3 1

7

6

4 5 6 5

grondplan

1 2 3 4

KEUKEN EETHOEK HAL BERGING

1

7

5 6 7 8

OVERDEKT TERRAS WOONKAMER TV-kameR TOILET

8

2 4

2

eerste verdieping

1 2 3 4

badkamer 1 slaapkamer 1 dressing bureel

5 6 7 8

slaapkamer 2 slaapkamer 3 badkamer 2 nachthal


Absoluut Shopping

EXTRA GEKRUID Fervente hobbykoks zoals Christine verdienen keuken- en tafelaccessoires van de grootste designtalenten met net dat tikkeltje meer. Samenstelling Soetkin Bulcke en Els Van Roey Verkoopinfo pagina 114

2.Bram Boo_muze.jpg

3.Konstantin Grcic_Certamente.jpg

1.Bruce en Stéphanie Tharp_Stack.jpg

4.Jonas Grundell_Nordic Shine.jpg

5.Jasper Morrison_Pots&Pans.jpg

6.Anna Torfs_Ilo.jpg

1. Porseleinen vaas ‘Stack’ met detail van platina. Ontwerp van Bruce en Stéphanie Tharp voor Ligne Roset. Richtprijs: 299 euro. Onder meer bij ‘t Casteelken (Rumbeke), Van Praet (Aalst) en De Direkteurswoning (Gent). 2. Aluminium schaal ‘Muze’ van Serax. Ontwerp van Bram Boo, door Stichting Interieur en Knack Weekend geselecteerd als Designer van het jaar 2010. Prijs nog niet bekend. Verkrijgbaar in een selectie bloemen- en cadeauwinkels. 3. Serveerbestek ‘Certamente’ van staaldraad. Ontwerp van Konstantin Grcic voor Serafino Zani. Richtprijs: 52,50 euro. Onder meer bij Toppject (Oostende), Callebert (Brugge, Knokke) en Geers (Kortrijk). 4. Opvouwbare houten kandelaar ‘Nordic Shine’ met glossy finish en metalen as. Ontwerp van Jonas Grundell voor Design House Stockholm. Richtprijs: 105 euro. Onder meer bij Bijhuis (Gent). 5. Pottenset ‘Pots & Pans’. Ontwerp van Jasper Morrison voor Alessi. Richtprijs voor de set: 320 euro. Onder meer bij Toppject (Oostende). 6. Met de mond geblazen kristalglazen ‘Ilo’. Ontwerp van Anna Torfs. Richtprijs: 50 euro. Onder meer bij Final Touch (Knokke) en Art Nivo (Gent).


Absoluut Architectuur

Kids, kunst & koeien Tekst Els Van Roey Foto’s Frederik Vercruysse Styling Anita Kars

Hij is een gepassioneerd kunstverzamelaar, zij houdt van uitgepuurde ruimtes die rust uitstralen. Samen vonden Ivo en Isabel het perfecte evenwicht tussen vorm en functie. Ze creĂŤerden een thuis waar gezinsleven, easy going en esthetiek elkaar in harmonie omhelsen. Een tekening van dochter justine zij aan zij met een andere grootmeester, Keith Haring. Henri en zijn vriend Wout staan klaar om naar de voetbaltraining van de jeugdafdeling van voetbalclub KVV Windeke te vertrekken.

40Absoluut Architectuur

De Vlaamse

Ardennen staan bekend om de vele charmante dorpskernen, de landschappen met glooiende vergezichten en de eeuwenoude kasseiwegen waar wielertoeristen het beste van zichzelf geven. Ivo, Isabel en hun drie kinderen Henri, Marie-Lou en Justine woonden er tot voor kort in een halfopen vebouwing in een kleine dorpskern. Die woning ruilden ze 2,5 jaar geleden in voor een ultramodern nieuwbouwproject iets verderop – grenzend aan landerijen en landbouwbedrijven, maar wel gelegen langs een drukke uitvalsweg. De woning werd echter zo gebouwd dat je nooit met het zware verkeer geconfronteerd wordt, waar men zich ook in het huis bevindt. Ook de lichtinval kreeg veel aandacht. Het huis is georiÍnteerd naar het zuidwesten, waardoor zelfs tijdens sombere winterdagen optimaal van het schaarse zonlicht genoten kan worden.

Een eindeloos uitzicht op de landerijen van de plaatselijke graaf De kubistisch ogende gevel in dialoog waar Ierse runderen grazen. met de rurale omgeving.

42Absoluut Architectuur


Een salontafel die ‘vree’ handig is om de voeten op te leggen, een ‘plaktoog’ in de tuin waar bij

mooi weer steevast vrienden en familie rond verzamelen, een kindvriendelijke zitbank in de woonkamer die heel vergevingsgezind voor vlekken blijkt te zijn, een huis ‘dat in geen tijd gepoetst kan worden’. Het is duidelijk: Ivo en Isabel houden van design, maar gebruiksvriendelijkheid en rationaliteit staan voorop. Isabel: “Met drie kinderen, een drukke baan en een al even druk sociaal leven wilde ik een woning die volledig op onze realiteit is afgestemd. En daar horen nu eenmaal geen complexe concepten of stijlen bij. Overbodige ballast wil ik zoveel mogelijk vermijden.” Een hoofdzakelijk wit palet met hier en daar een accent van greige, smoked oak, natuursteen en meubels met een sobere belijning: voor Ivo en Isabel de aangewezen ingrediënten van een interieur in balans.

In de monochroom witte eetkamer hangt het schilderij ‘De wandeling’ van Peter Van Gheluwe (zie ook p. 79). Rond de tafel ‘Slim’ van Arco staan stoelen van Verner Panton (bij Vitra). Plafondspots van Talking Light, de eigen verlichtingslijn van Ivo. Boven de leefruimte bevindt zich het thuiskantoor. De keuken, een eigen idee uitgevoerd door abs bouwteam, is net als de rest van het huis een toonbeeld van visuele rust. Isabel heeft een hekel aan ‘prullen’ in huis.

45


Ivo was twaalf toen hij met zijn communiegeld een eerste schilderij aanschafte. Op zijn dertiende al werd hij een grote fan

van het werk van Bram Bogart. Waar hij vroeger gefascineerd was door de Cobra- en pop-artbeweging, interesseert hij zich vandaag vooral voor contemplatieve kunst. Kunst waar je stil bij staat en die aanzet tot reflectie. Het was een vriend die hem in contact bracht met de Oost-Vlaamse beeldend kunstenaar Peter Van Gheluwe, wiens visuele taal sterk gestuurd wordt door het mysterieuze concentratiekampverleden van zijn vader. Ivo kocht diverse werken van Van Gheluwe, die ondertussen een goede vriend is geworden. Belgische kunstenaars staan bij Ivo trouwens bijzonder hoog aangeschreven. Ivo: “België barst van het talent. Kijk maar naar Koen Vanmechelen of Michaël Aerts.” De lay-out van de woning is zo opgevat dat daglicht en volumes de collectie van Ivo en Isabel het mooist tot hun recht laten komen. Maar het aantal vierkante meters aan maagdelijk witte muren is natuurlijk niet oneindig. En dus denkt de ontoombare verzamelaar die Ivo is al stilletjes na over de toekomst. Ivo: “Ik droom ervan om ooit een schuur of magazijn om te bouwen tot galerie. Als ik iemand heb kunnen overtuigen om anders naar kunst te kijken, voel ik me geweldig.”

Paperassen, dvd’s en apparaten zitten verstopt achter een wegschuifbare wand gecombineerd met open haard. Een idee en ontwerp van de vrouw des huizes. Zitbank van Danca, salontafel van Leolux. Op de muur, een ouder werk van peter van gheluwe. Een strakke eiken trap van wilton leidt vanuit de woonkamer naar boven. Het royaal binnenvallende daglicht flirt met ‘child looking in the sun’, nog een schilderij van Peter Van Gheluwe. Het spel van licht en schaduw: is het echt of een illusie?

46Absoluut Architectuur


De woning kreeg loftallures mee de bewoners staan altijd met elkaar in contact

ABS Bouwteam creëerde op de overloop een prachtig architecturaal spel. De reeks ‘Joodse gevangenen’ van Peter Van Gheluwe gaat normaal gezien een dialoog aan met een joods portret van Jan Vanriet. Ivo gaf het in bruikleen voor een tentoonstelling in Antwerpen. Op de achtergrond, een creatie van Bram Dankzij een vide Bogart. communiceert de werkkamer annex speelruimte met de woonkamer beneden. Het wandbrede boekenrek was een conditio sine qua non bij het tekenen van de bouwplannen. Tegen de muur: een Laviscompositie van Engelbert Van Anderlecht. Vanuit de badkamer kun je kijken tot in Zottegem. Badkuip, starck voor duravit. meubel met wastafels, detremmerie.

49


architect ABS Bouwteam tuinarchitect Jean Lefever LOCATIE Vlaamse Ardennen bouwjaar 2008 m2 386 domotica neen slaapkamers vier badkamers twee

Ivo, isabel en de kinderen genieten het hele jaar door van terras en tuin het meubilair werd getekend door katrien van hulle voor colect

4

3

2

1

3

6

1

4

2

6 5 5 7

7

grondplan

9

8

8

1 2 3 4

eethoek keuken bijkeuken terras

5 6 7 8

garage vide zithoek vestiaire

eerste verdieping

1 2 3 4 5

50

slaapkamer 1 badkamer balkon dressing toilet

10

vide bureau 8 slaapkamer 2 9 slaapkamer 3 10 slaapkamer 4 6 7


Absoluut Shopping

voorpret Dromen over de zomer, dat doen we in de winter. De Absoluut-shortlist voor het volgende outdoorseizoen. Samenstelling Soetkin Bulcke Verkoopinfo pagina 114

3. Louise Campbell_Hee_jpg

1.José Gandia_Tres al fresco.jpg

2.Lucile Roybier_Couture_jpg

5.Bataille & Ibens_Bench.jpg

4.Vincent Van Duysen_New Neutra.jpg

1. loungebank van kunststof ‘Tres al fresco’. Ontwerp: José Gandia voor Gandia Blasco. richtprijs: 5.586 euro. Onder meer bij ’t Huis van Oordeghem (Oordegem). 2. Parasol ‘Couture’. Ontwerp van Lucile Roybier voor Sywawa. richtprijs: 299 euro. Onder meer bij Designclinic (Oostduinkerke). 3. Loungestoel ‘Hee’ van roestvrij staal. Ontwerp van Louise Campbell voor Hay. richtprijs: 150 euro. Verkrijgbaar bij Hay Flagship Store (Gent). 4. Fauteuil ‘New Neutra’ van kunststof. Ontwerp van Vincent Van Duysen voor Tribù. Richtprijs (fauteuil + voetsteun): 2.050 euro. Onder meer bij ’t Huis Van Oordeghem (Oordegem) en Meubili (Knokke). 5. Houten bank ‘Bench’. Ontwerp van Bataille & Ibens voor Feld. richtprijs: 2.270 euro. Onder meer bij ’t Casteelken (Rumbeke), Classo (Lochristi) en Decovan Home Art (Oudenaarde). 51


Absoluut Architectuur


Tekst Soetkin Bulcke Foto’s Frederik Vercruysse Styling Anita Kars

Het eeuwige vakantiegevoel

Zomer of winter, Hilde en Dirk genieten altijd volop van hun rustgevende woonruimtes en de zwemvijver in de tuin. “Sinds we hier wonen, blijven we veel meer thuis. We voelen ons hier altijd een beetje op vakantie.”


Absoluut Architectuur

54


Afscheid Zul je voorzichtig zijn? ik weet wel dat je maar een boodschap doet hier om de hoek en dat je niet gekleed bent voor een lange reis je kus is licht je blik gerust en vredig zijn je hand en voet Maar achter deze hoek een werelddeel achter dit ogenblik een zee van tijd Zul je voorzichtig zijn? Adriaan Morriën

Het gedicht op de muur van de hall is van de Nederlandse dichter Adriaan Morriën. Hilde liet er kleefletters voor maken en bracht die zelf aan op de muur. Poes Marie zit op een kattenstoeltje uit de colDe boomlectie van Ikea. kapstokken (‘tree wall’ van Swedese) in de hall komen van De Direkteurswoning.


Hilde en Dirk hadden voor hun nieuwe woning een strakke, witgepleisterde constructie voor ogen met zoveel mogelijk uitzicht op de tuin en vijf slaapkamers. ABS Bouwteam ontwierp voor het koppel de woning waar het luidop van droomde. “In ons vorige huis was er geen plek genoeg om onze vier kinderen

een aparte ruimte te geven. Dat is nu gelukkig anders. Ik wilde ook een goeie ‘flow’, zoals ik het noem. Jassen en tassen meteen op de juiste plek bij het binnenkomen en een logische indeling van de verschillende functies.” De indeling bleef inderdaad heel overzichtelijk. Het basisvolume bestaat uit een langgerekte rechthoek.

Links bevindt zich het gedeelte voor de ouders met badkamer, slaapkamer en dressing. In het midden liggen woonkamer, keuken en eetplaats. De kamers rechts zijn voorbehouden aan de kinderen (alle vier tussen twaalf en vijftien jaar oud) met beneden speelruimte en bureau, en boven elk hun eigen slaapkamer.


De bewoners kozen de kleur middengrijs uit voor het schrijnwerk van alle ramen. De binnentuin ligt naast de hall en werkt ook als Het keukenblok met blad van composietmateriaal groeide al snel uit tot de centrale ontmoetingsplek in DIT huis. extra lichtbron.


“de zwemvijver wordt ook in de winter gebruikt. We hebben daarvoor zelfs al eens ijs moeten kappen”


De olijfboom staat in een bak van Cortenstaal. Ernaast werd een wal van steenkorven voorzien. Ontwerp van de tuinarchitect Frederiek Snaet uit OosterMultifunctionele zele. bureautafel in de leefruimte van de kinderen. Stoelen van Verner Panton (Vitra). De zwemvijver met twee fauteuils van Paola Lenti die Hilde en Dirk kochten in ’t Herenhuis in Kortrijk.

59Poëzie aan de muur Enkele blikvangers doen het huis opleven. Bij het binnenkomen bijvoorbeeld valt

het oog meteen op het gedicht ‘Afscheid’ van de Nederlandse dichter Adriaan Morriën, dat met kleefletters op de wand is aangebracht. Een heel toepasselijke tekst voor een hall, vond Hilde. “Ik wilde absoluut een gedicht op de muur en ontdekte dit in een bloemlezing. Later bleek het een van de toppers uit onze literatuur.” Hilde zorgde ook voor een uitgekiende inrichting: “Ik heb weinig tijd om echt met ons interieur bezig te zijn, maar ik noteer altijd wat ik mooi vind en ga dan later op speurtocht. We bezoeken ook steevast de woonbeurs Interieur in Kortrijk.” Hildes voorkeur gaat daarbij uit naar sobere meubels en materialen. “Ik ben dol op strak. Al moet een interieur toch ook enigszins gezellig zijn voor mij.” De strakke lijnen werden daarom verzacht met vrolijke kleuren, tactiele materialen - met onder meer een tapijt van Paola Lenti - en grappige accessoires, zoals de boomkapstokken in de hall. “Ondanks de uitgepuurde look blijft het interieur gezellig en warm. Ook letterlijk trouwens, want het huis warmt snel op.” Het gezin geniet volop van de vele leuke kanten van het huis. “Dit huis voelt heel goed aan. Wat me wel opvalt, is dat iedereen vanzelf altijd samenkomt rond het keukenblok. We zitten vaker daar dan aan de eettafel”, zegt Hilde. De absolute lievelingsruimte van de bewoners is de woonkamer, waar verrassend genoeg geen tv-toestel, maar wel een open haard staat. Andere favoriet: de tuin, ontworpen door groenarchitect Frederiek Snaet. Die buitenruimte vormt een echt verlengstuk van het huis. De terrasmeubels blijven dan ook het hele jaar door buiten staan. Zelfs de zwemvijver, die tot vlak bij de woning komt, wordt ’s winters gebruikt. “Als we uit de sauna komen, nemen we graag een frisse duik in het water. We hebben zelfs al eens ijs moeten kappen voor we erin konden.” Het hele jaar vakantiesfeer, zoveel is zeker.

Drie van de vier kinderkamers, telkens in een andere kleur. Aan de badkamermuur mochten de kinderen aan de slag met Mirò-muurstickers die ze kochten in de museumshop van het Mirò-museum in Barcelona.


architect Francisca Hautekeete tuinarchitect Frederiek Snaet LOCATIE regio Merelbeke bouwjaar 2007 m2 420 domotica Domotic Lounge slaapkamers vijf badkamers twee

6.55m 4.15m

12 5 11 3 10

2

1

3

2

4

4

9

8

grondplan

1 2 3 4

62

hal eetkamer keuken zithoek

1

5 6 7 8

terras bureau binnentuin garage

7

wasplaats badkamer 11 dressing 12 slaapkamer 9

10

6

eerste verdieping

1 2 3 4

slaapkamer 1 slaapkamer 2 slaapkamer 3 slaapkamer 4


Absoluut Shopping

blokperiode De woning van Hilde en Dirk is een subtiele evenwichtsoefening tussen vorm en lijn. Ook in het design blijven tijdloze geometrische vormen de ontwerpers inspireren. Samenstelling Els Van Roey Verkoopinfo pagina 114

3.Luc Vincent_ClearBox.jpg

1.Anita Schmidt_Djinn.jpg

2.Jonas Hakaniemi_Box Light.jpg

4.Marike Andeweg_Frame & Blend.jpg

5.Buzzispace_BuzziCube3D.jpg

6.Vincent Van Duysen_Totem.jpg

1. Collectie ‘Djinn’ van losse zitmodules, verkrijgbaar in twee dieptes. Ontwerp: Anita Schmidt voor Durlet. vanaf 1.280 euro. Onder meer bij Konforta (Maldegem) en Pontzeele Interieur (Bottelare). 2. De uitschuifbare ‘Box Light’ dimt u met de hand. Verkrijgbaar in zwart en grijs. Ontwerp van J.Hakaniemi voor Design House Stockholm. 235 euro. Onder meer bij Bijhuis (Gent). 3. ‘Clear_Box’ van het nieuwe Belgische merk Kazaar. Plexiglas op aluminiumframe. Met verlichte achterwand. Ontwerp van Luc Vincent. 1.695 euro. Verkooppunten op aanvraag. 4. staal en hi-macs, een hoogkwalitatief composietmateriaal, voor de waskom ‘blend’, hier links gecentreerd geplaatst in het meubel ‘frame’. ontwerp studio marike andeweg, not only white. prijs en verkooppunten op aanvraag. 5. Hoogtechnologische poef ‘BuzziCube 3D’ van Buzzispace met 3D-schuimrubber en ecologische viltstof. 302 euro. Verkrijgbaar via buzzistore.com. 6. ‘Totem’ van Vincent Van Duysen voor Pastoe is opgebouwd uit losse rompen die draaien en op die manier telkens voor een nieuwe vorm en kleur zorgen. van 925 tot 3.895 euro. Bij Birka Design (Merelbeke) en Classo (Lochristi). 63


Absoluut Architectuur


Een huis om in te ontspannen, vides voor een speels effect en voldoende vlakke muren om kunstwerken aan op

te hangen. De woning van Fernand en Caroline beantwoordt aan werkelijk alle wensen waar het koppel luidop van droomde. Al een kleine twee jaar wonen Caroline, Fernand en dochter Maïté intussen in hun nieuwe huis. Een huis dat hen perfect op het lijf geschreven is. Bij de bouw ervan zijn Caroline en haar man dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Zodra ze besloten om te bouwen, begon het koppel boeken van Le Corbusier aandachtig te bestuderen. Eén ding stond in elk geval vast: hun huis zou sober en strak worden. Tijdens een lange autorit na een vakantie in het Zuiden van Frankrijk formuleerden Caroline en Fernand nog een paar bijkomende eisen. “We wilden heel veel licht, contact met de tuin en een zwembad dat we van binnenuit in het oog kunnen houden. Daarnaast zijn we fan van niveauverschillen en vides, want dat creëert een speels gevoel”.

Vides en vlakken Tekst Soetkin Bulcke Foto’s Frederik Vercruysse Styling Anita Kars

De keuken is een ontwerp van Peggy De Coninck dat werd uitgevoerd door Demoform (zie p. 81). Caroline kookt graag en koos daarom voor een goed doordachte keuken met praktische voorzieningen, zoals de bordenverwarmer en een royale koel- en diepvrieskast. Het kookeiland biedt ruimte om aan te lunchen of te ontbijten, maar meestal eet de familie in de woonkamer. Het figuratieve werk rechts is van Tina Gillen.

65


Een herfsttafereel in de tuin, met een flinke voorraad brandhout voor oergezellige winteravonden


67


68


> Nadat Fernand en Caroline een huis hadden bezocht dat gebouwd was door ABS Bouwteam, besliste het koppel hun woon-

droom toe te vertrouwen aan de firma uit Sint-Denijs-Westrem. Peggy De Coninck zou instaan voor de binnenhuisinrichting. “Samen met Peggy heb ik heel wat uren doorgebracht op zoek naar de juiste ingrediënten voor ons huis”, herinnert Caroline zich. Zowel Fernand als Caroline zijn grote kunstliefhebbers. “We bezoeken vaak galeries en musea in binnen- en buitenland. Ondertussen kennen we ook enkele kunstenaars persoonlijk”, zegt Caroline. Sommige werken hebben een link met hun eigen leven, zoals een klein, wazig schilderij van Javier Visa, gekocht op de beurs Lineart in Gent. “Via dat kunstwerk kan mijn man, die oogarts is, zich inleven in de wereld van zijn patiënten.” Met sommige van de werken werd al van bij de ontwerpfase van het huis rekening gehouden. In de keuken bijvoorbeeld is een muur voorzien om een werk op te hangen van Seamus Nicolson: een foto van Parijse brasserie. Een niveauverschil laat dan weer een werk van Mario De Brabandere perfect tot zijn recht komen.

een authentieke, etnische deur leidt naar de sauna. Tegen de muur, een foto van de Belgische fotografe An Gyselinck. op de overloop, een Groot werk van mario De Brabandere: Eros & Thanatos. De zitbank is een eigen fabrikaat van meubelwinkel Domus in Dendermonde. ROOD KUNSTWERK VAN DE ARCHITECT REM KOOLHAAS.

69


Fernand en Caroline houden van een strakke, maar authentieke

boeken en kunst zij aan zij op een compositie van zwevende boekenplanken.

70


en hartelijke sfeer. In dit huis mag er volop geleefd worden

in de speelkamer van MaĂŻtĂŠ hangt een kunstwerk van Lisa Beck (via Galerij S&H De Buck).

71


Absoluut Architectuur


> Fernand en Caroline wilden ook een huis waar ze kunnen relaxen. Beide hebben een drukke job – hij als oogarts, zij als accoun-

tant. Daarom werd in het huis een sauna en zwembad geïnstalleerd, waar ze zich helemaal kunnen ontspannen. Een privétrap leidt rechtstreeks vanuit de sauna in de badkamer op de bovenverdieping naar het zwembad beneden. Alle wensen die Caroline voor ogen had toen ze aan haar droomwoning liet bouwen, zijn met andere woorden meer dan vervuld. Caroline: “Ik hou van elke hoek in dit huis. Een heel mooi element bijvoorbeeld is de vijver die tot op amper een halve meter van het raam aan de woonkamer komt, waardoor je vaak van binnenuit een prachtig spiegelend lichtspel hebt. Daar kan ik zo van genieten.”

In de badkamer werden het bad en de douche afgewerkt met prachtig donkerbruin Imperadormarmer. Voor de vloer en het bad kozen de bewoners Tegen een sobere achtergrond komen teakhout. de kunstwerken en souvenirs meegebracht van op reis mooi uit. Beddengoed koopt Caroline altijd bij De Slaapstede in Deinze.


architect Inge Willemen LOCATIE Regio Gent bouwjaar 2007 m2 250 domotica Bart De Backer slaapkamers vier badkamers twee

foto Luc Roymans

3

9

9

1

2 10

2 8

1

8 3

6

4

7

grondplan

1 2 3 4

74

4

5

eetplaats keuken overdekt terras garage vergaderzaal

6 5

5

6 7 8 9 10

HAL bureau living zithoek berging

eerste verdieping

7

1 2 3 4 5

slaapkamer sauna nachthal slaapkamer badkamer

6 7 8 9

slaapkamer linnenkamer badkamer terras


Absoluut Shopping

BOEKEN & CO Nonchalant uitgestalde kijk- en leesboeken zijn een populaire manier geworden om persoonlijkheid aan een ruimte te geven. Kijk maar naar het interieur van Fernand en Caroline. Vijf ingrediënten voor een eersteklas lectuurhoek. Samenstelling Els van Roey Verkoopinfo pagina 114

2. Roderick Vos_Vanity.jpg

1.Le Corbusier_Authentic Wood.jpg

5.Hay_Woody.jpg

3.Axel Enthoven_B1.jpg

4.Modular_O’Leaf.jpg

1. De ‘Tabouret LC 14 01’ of ‘14 02’ is een koffietafel, een stool of nachttafel. Mooi om mee aan te schuiven onder de schrijftafel met aansluitend boekenrek ‘LC 16’. Grootmeester Le Corbusier tekende het ontwerp in de fifties. Heruitgegeven door Cassina. ‘Authentic Wood’, collectie ‘Cassina i Maestri’. Prijs op aanvraag. Bij Art Nivo (Gent); ’t Casteelken (Rumbeke). 2. Salontafel ‘Vanity’ die ook dienst doet als boeken- of tijdschriftenrek. Een ontwerp van Roderick Vos voor Linteloo. Metaal en ebbenhout. Verkrijgbaar in verschillende maten. Vanaf 1.295 euro. Bij Van Praet (Aalst); Bronz (Brugge). 3. Industrieel ontwerper en designer Axel Enthoven tekende voor het Bornemse Passe-Partout een collectie zitmeubels, waaronder deze ‘B1’, uitgevoerd in karamelkleurig leer. Prijs op aanvraag. 4. Decoratief verlichtingsobject O’leaf met ultradunne oled-technologie voor een laag verbruik. Ontwerp: Couvreur & Devos voor Modular. Vanaf 1.350 euro. Bij The Lighthouse (Knokke); Lightpoint (Gent). 5. Met zeep behandelde eik en gepoederd staal voor ‘Woody’, een open opbergsysteem van Hay. Verkrijgbaar in wit, grijs en multicolor. Vanaf 239 euro voor een module. Te koop in de Hay Flagshipstore Gent.


76


‘Eenvoud is de juiste middenweg tussen te weinig en te veel.’

Sir Joshua Reynolds, Brits kunstschilder 1723-1792

77


Absoluut Talent

de vormgevers

Ze zijn architect, beeldend kunstenaar, ambachtsman. Ze creëren en geven vorm aan concepten en ideeën. Vier creators over wat en wie hen inspireert, hun droomprojecten en de soms veel te korte nachten. Tekst Soetkin Bulcke Foto’s Diego Franssens en Saskia Vanderstichele (portret Nick Ervinck)

INGE Willemen, ARCHITECTE “Wat me fris houdt, is de samenwerking met mensen en het feit dat je altijd resultaat ziet van je beroep: de meerwaarde die je aan een ruimte geeft.” 78


PETER VAN GHELUWE, beeldend kunstenaar “Mijn mooiste project is altijd het laatste. Momenteel laat ik me inspireren door kruispunten bezaaid met tekens, die als poëzie op de weg zijn achtergebleven.” 79


foto Saskia Vanderstichele

foto Saskia Vanderstichele

Nick Ervinck, beeldend kunstenaar “Wat ik het liefste doe, is ontwerpen en bedenken. Ik heb weinig last van gebrek aan inspiratie. Er zitten momenteel zo’n 60.000 schetsen klaar in mijn computer. ” 80


demoform, Meubelmakers Bart Moerman: “Waar ik naar streef, is een evenwicht tussen werk en leven. Te veel druk is nergens goed voor.” Karel Dekijvere: “Ik wilde op mijn veertiende al timmerman zijn.” 81


Š cayman.be

selected by nature preferred by professionals

STONE OLSENE Grote Steenweg 13 B - 9870 Olsene-Zulte T +32 9 388 91 11 STONE LONDERZEEL Autostrade 30 B - 1840 Londerzeel T +32 52 31 76 00 WWW.STONE.BE

Basaltina Classico


“Elk kind is een artiest. Het probleem is om dit te blijven wanneer je ouder wordt” Pablo Picasso

Inge, architecte van privéwoningen

Nick, beeldend kunstenaar

De theorie Studies: Architectuur aan het Sint-Lucas in Gent. Sint-Lucas leek mij de creatiefste richting, creatiever dan bijvoorbeeld de opleiding ingenieur-architect. Wat mij het meeste is bijgebleven, zijn de ateliers en de begeleidende architecten. Allemaal straffe karakters, fel gevreesd bij jury’s.

De theorie Studies: opleiding 3D en Mixed Media aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ik was als kind verslaafd aan Legoblokken en gaming. In de middelbare school volgde ik een tijdje architectuur, maar ik bouwde te grote maquettes die op instorten stonden. Op de Academie vielen alle puzzelstukjes op hun plaats.

De praktijk - Toen ik studeerde, dacht ik dat de verhouding inspiratie-transpiratie ongeveer 80-20 zou bedragen, maar in de praktijk is het 50-50. Voor je kunt starten, zijn er zoveel procedures. En het wordt er niet beter op. - Ik doe alles graag, maar ik hou het meest van de ontmoetingen, zowel met de bouwheer als met het team waarmee je bouwt. - Alleen het writer’s block valt soms tegen. Dat los ik op door een andere sfeer op te zoeken. Thuis verder werken bijvoorbeeld, of een eindje gaan wandelen, de stad intrekken. - Wat me fris houdt, is de samenwerking met mensen en het feit dat je altijd resultaat ziet van je beroep: de meerwaarde die je aan een ruimte geeft.

De praktijk - Na mijn studies ging ik les geven en investeerde al mijn geld in machines om projecten te kunnen uitvoeren. Ik had nooit kunnen denken dat ik leraar zou worden, maar je leert al snel dat er niets romantisch is aan het leven als kun stenaar. Het is een harde wereld en ik werk dag en nacht. - Wat ik het liefste doe, is ontwerpen en bedenken. - Wat soms tegenvalt? Dat er maar 24 uur zijn in een dag (lacht).

Inspiratie Frank Lloyd Wright is geweldig, op alle vlakken. Hij was heel vooruitstrevend. Voldoening Mijn mooiste project? Mijn kinderen: een dochter van 18 en een zoon van 14. Op werkgebied: de projecten waarbij ik carte blanche kreeg van de bouwheren.

Inspiratie - Ik heb weinig last van gebrek aan inspiratie. Er zitten momenteel zo’n 60 000 schetsen klaar in mijn computer. - Tijdens mijn studies was ik onder meer in de ban van de kunstwerken van Franz West, maar nu vind ik architecten veel interessanter, zoals Jurgen Mayer. Of Xefirotarch: zijn ontwerpen zijn onuitvoerbaar, maar wel heel visionair. Voldoening - Ik ben net verhuisd naar een groter atelier en heb veel werk. - Het leukste project tot nog toe is een permanente sculptuur op het dak van de Zebrastraat 32 in Gent. - Ik kijk uit naar de technologie van de toekomst. Ik droom ervan iets heel hoogs en absurds te bouwen en volg de evolutie van het 3D-printen op de voet.

Favoriete adressen - Fnac: voor een goed boek of dvd’s. Veldstraat 88, Gent. - Yuzu: ik koop er vaak pralines als cadeautje. Walpoortstraat 11a, Gent. - Marccain Store: een heel mooi kledingmerk. Gouvernementstraat 30-32, Gent. Favoriete adressen - De ‘Zebrastraat’, een complex met appartementen, ateliers, galerie, gasten- www.absbouwteam.be kamers en vergaderzalen. Op het dak staat het werk Warsubec. Zebrastraat 32, Gent. - Reconversieproject oud Militair Hospitaal in Oostende waar Solbargiafutobs geïnstalleerd is. Godtschalckstraat, Oostende. - Het frietkot van Lichtervelde, Speedysnack, waar Nick een keer per week zijn frietjes gaat halen. www.nickervinck.com 83


quod.be

AKSENT_ABS_1110_Opmaak 1 12/11/10 14:18 Pagina 2

aksent

interieurarchitectuur en meubelen Hoogpoort 43-45 B-9000 Gent +32 9 225 71 66 info@aksent-gent.be open ma. 14u-18u, di. tot vr. 10u-12u30 en 14u-18u, za. 11u tot 18u of na afspraak

www.aksent-gent.be


Bart en Karel, meubelmakers

Peter, beeldend kunstenaar

De theorie Studies: Houtbewerking aan het VTI in Waregem.

De theorie Studies: Vrije Grafiek, Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten in Gent.

De praktijk Karel: Al op mijn veertiende wilde ik timmerman zijn. Ik heb vier ooms die in die branche werkten en hun job leek me heel fijn. Bart: Toen ik tien jaar oud was, wist ik: dit wil ik doen! Mijn beroep is nu zowat mijn hobby. Het is leuk werk met veel afwisseling. Op technisch vlak hou ik van de fijne afwerking; meubels lakken bijvoorbeeld. Ik zit ook graag op het bureau, terwijl Karel graag de plaatsing doet. Daarmee vullen we elkaar perfect aan. Karel: De enige tegenvallers voor ons zijn planningen die niet vlot verlopen of materialen die gaan vervormen. Af en toe hebben we ook een slechte betaler.

De praktijk - Rond mijn veertiende ben ik intensief beginnen te tekenen en schilderen. Ik volgde een grafische richting en ik wist dat ik daarin verder wilde gaan. - Kunstenaar zijn is voor mij niet echt een beroep, eerder een soort natuur- lijke evolutie. Ik schilderde graag en ging veel naar musea, en het was in die wereld dat ik ‘mijn ding’ wilde doen. - Wat tegenvalt? Het is soms heel eenzaam.

Inspiratie Bart: Ik kijk op naar mensen die van nergens heel ver zijn geraakt, zoals Bono van U2. Of Francky Dury, de trainer van AA Gent. Karel: In mijn vak is er niet echt iemand die ik bewonder, maar ik ben wel nog altijd fan van Kurt Cobain. Voldoening Bart: Het leukste project dat we ooit uitwerkten, was een penthouse boven een aardappelbedrijf in Merelbeke. Een totaalproject waarvoor we twee badkamers, een keuken en alle kasten van de woonkamer hebben gemaakt. Karel: Voor mij was het mooiste project een zwart-witte slaapkamer in hoogglans. Echt iets voor in de boekjes. Ik zou ook wel eens een appartement in Parijs willen inrichten. Favoriete adressen - Restaurant Auberge du Pêcheur, een feestzaal en restaurant dat Demoform vier jaar geleden mee hielp herinrichten. Pontstraat 41, Sint-Martens-Latem. - Café Theatre, het favoriete eetadres van Karel. Schouwburgstraat 5-9, Gent. - Charmy, de kledingwinkel van Barts vriendin, waar je onder meer de collectie van Essentiel vindt. Stormestraat 31, Waregem. Demoform, tel. 056 72 63 30

Inspiratie Ik bewonder kunstenaars en wetenschappers die helpen om de wereld op een andere manier te bekijken, zoals Lucian Freud en Piet Mondriaan. Ook Picasso had ik graag eens ontmoet, omdat hij zo veelzijdig was en zichzelf bleef vernieuwen. Voldoening - Mijn mooiste project is altijd het laatste dat ik aan het maken ben. Op dit moment werk ik aan een reeks beelden gebaseerd op kruispunten van de Vlaamse wegen, bezaaid met tekens van verschillende origine. Een beetje als poëzie die op de weg is achtergebleven. - Ik droom ervan om te kunnen blijven doen waar ik mee bezig ben. Favoriete adressen - Het S.M.A.K. en het Museum voor Schone Kunsten. Citadelpark, Gent. - Estaminet In den Bouw, een kleine galerie annex café in Kalken. Zomerstraat 85, Kalken. www.petervangheluwe.be


Absoluut Trend

wat brengt 2011?

Authenticiteit, kleuren op maat en muren met een designershandtekening. Bezieling en een persoonlijke touch vormen de basis van het interieur van vandaag en morgen. Samenstelling Els Van Roey Verkoopinfo pagina 114


>

foto Bart Van Leuven

a la carte kleuren Voor de eeuwige twijfelaars onder ons wordt het er niet bepaald gemakkelijker op: modulaire bed- en meubelsystemen, een uitgebreide variatie aan materialen en een steeds grotere keuze aan ontwerpen, verkrijgbaar in een waaier van kleuren die zo fraai harmoniëren dat je ze wel allemaal mee naar huis zou willen nemen. Vier tot vijf lagen oude sari’s werden samengevoegd voor ‘Antique Quilt Ottoman’, een reeks van handgemaakte poefs van Hay. Stoel ‘Joko’, een ontwerp van Bartoli Design voor Kristalia. Het zitmeubel ‘Fossa’ werd getekend door Aurélien Barbry voor het Duitse Cor en kan eindeloos gevarieerd worden in opstelling en kleur. Modulair beddensysteem ‘Alexandre’ van Magnitude, hier in mood ‘Menthe’. Ontwerp: Jean-François D’Or (Loudordesign Studio). Ionna Vautier ontwierp voor Foscarini deze schattige tafellamp ‘Binic’ van aluminium en polycarbonaat, verkrijgbaar in zes kleuren.

87


rauwe luxe

Grote namen uit het design die hun nieuwe collecties laten fotograferen in verminkte en haast vervallen ruimtes. Kunstfotografen die experimenteren met reflecties en bewogen beelden. De nieuwste designhotels die kraaknette interieurs inruilen voor imperfectie en een tikkel trash. Wat is er aan de hand? We vroegen het aan Nicolas Block, hoofdredacteur van het Hospitality & Style Magazine Venuez België: “Is de crisis nefast voor ons bankwezen, dan is het een zegen voor de creativiteit. Gedaan met overdesign, overculinair, overconcept... Nu Noma in Kopenhagen werd verkozen tot beste restaurant ter wereld met een terugkeer naar de natuur – in het nadeel van de wetenschappelijke keuken van El Bulli – moeten ook de horeca-interieurs die puurheid uitstralen. De omgeving moet weerspiegelen wat op het bord komt en omgekeerd. Of het nu gaat om hotels, bars of restaurants: ze mogen terug rebels zijn, niet afgelikt en imperfect. Ook de steeds groter wordende ecotrend doet ons beseffen dat het allemaal wat meer ingetogen mag: edele materialen als hout en staal keren terug. Hotels zoals Story Hotel in Stockholm of het Rough Luxe Hotel in Londen nemen die puurheid letterlijk en kiezen voor interieurs die eruit zien zoals het leven is: afgebladerde muren in combinatie met strak design. Niks moet, alles kan. Het leven is geen showroomcatalogus en nobody is perfect...” Het terras en een badkamer van het Rough Luxe Hotel in Londen. Drie impressies van het Zweedse Story Hotel. Deze pagina boven en pagina rechts: sfeerbeeld uit de catalogus van Zanotta.

88art wall

Muren kregen jarenlang een uitsluitend functionele waarde toegedicht. Daar kwam met de revival van het behangpapier en een hernieuwde belangstelling voor texturen verandering in. Vandaag tilt men het concept muurbekleding naar een nog hoger niveau. Muren en wanden zijn niet meer enkel dragers, maar worden kunstwerken op zich waarbij volop wordt gegoocheld met geometrische vormen en optische illusies. Het Limburgse Arte pakt alvast uit met een première: de exclusieve distributie voor België van ‘Art Borders’, een reeks van muurbekledingen, ontworpen door een van de meest bekende en invloedrijke namen uit de architectuur en het design: Zaha Hadid. De collectie draagt haar onmiskenbare signature style die het midden houdt tussen vrouwelijke sensualiteit en wiskundige logica. De prints roepen beelden op van gestileerde bladmotieven, natte keien en iets wat lijkt op een uitvergroting van waterig schuim.

90


‘Art Borders’ van Zaha Hadid bij Arte. Van links naar rechts: Richard Woods gebruikt traditionele blokprinttechnieken voor zijn grafische interpretaties van materialen. Het tapijt ‘Wood’ werd handgeknoopt en is van 100% Nieuw-Zeelandse wol. Gepresenteerd tegen de muur overstijgt het de functie van gebruiksvoorwerp. Bij Established & Sons. Het bekende eeuwenoude motief van Maurits Cornelis Escher is populairder dan ooit. In West-Londen in de Tom Dixon Shop in Portobello Dock ontdekten we deze variant op (muur)tegels. Nog in Londen fotografeerden we een fraai uitgedoste wand van een brug aan het metrostation van Ladbroke Grove. Of hoe men kunst letterlijk vindt op de hoek van de straat... De Belgische fotograaf Victor Levy speelt met de uitvergroting van details. In het Pantone Hotel in Brussel werden de foto’s als eyecatcher boven de bedden geplaatst (foto Serge Anton). 91AB soluut UIt Slenteren door een van

‘s lands mooiste kunstenaarsdorpen, je onderdompelen in het feeErieke decor van een luxehotel in Marokko of Portugal of wilde dromen koesteren, zoals Herman die naar Florida trok om deel te nemen aan de Iron Mantriatlon. Blader, reis en geniet mee


Absoluut Genieten


wat maakt dit piepkleine oost-vlaamse kunstenaarsdorp aan de leie zo uniek? de ziel van deurle vervat in vijf citaten

Deurle Samenstelling Els Van Roey Foto’s Frederik Vercruysse

Blik op oneindig “De Leie gaat nooit vervelen. Iedere dag opnieuw ziet ze er anders uit en dat maakt het zo fijn om haar in de buurt te hebben en steeds weer tegen te komen. Ze dartelt door het dorp als een graaggeziene gast die van plan is voor eeuwig te blijven. Als ik eerlijk ben, heeft ze een beetje mijn hart gestolen.” Grafiste Eva Goethals logeerde drie maanden in een flat met adembenemend uitzicht op de Leie.

In de geschiedenisboeken staat de Leie, die in Noord-Frankrijk in Lisbourg ontspringt en in Gent in de Schelde uitmondt, bekend om haar rol in de vlasindustrie. Dankzij het kleine percentage kalk en ijzer was het water erg geschikt voor het roten van het gewas. De bijnaam De Gouden Rivier dankt de stroom aan de kleur die het roten aan het water gaf. In 1943 werd de vlasindustrie in het Leie-stroomgebied verboden vanwege de verwoestende gevolgen op het milieu.


Absoluut Genieten

96


Vrijhaven voor dialoog en reflectie “Misschien ligt de toekomst van het Museum DD wel in een soort van reflexieve werkplaats waar kunstenaars (uitzonderlijk) terecht komen in een context die niet wordt opgefokt door de grootstedelijke dwang van snelheid en nervositeit. Het museum DD is een oase waar een mens zich niet verplicht voelt om nog veel andere locaties te moeten zien in de buurt. Het museum DD is een goed middel tegen de alom heersende tento- en museumstress.” Curator en kunstcriticus Luk Lambrecht in ‘Museum Dhondt-Dhaenens, vrijhaven aan de Leie’, een uitgave van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.

Na de installatie ‘Too Too - Much Much’ met drankblikjes van Thomas Hirschhorn, stelt Museum DD vanaf 16 januari hyperindividuele en rauw poëtische fotografie tentoon. ‘Picture This!: Elke Andreas Boon.’ Tot 6 maart. www.museumdd.be.

97


Absoluut Genieten

Intrigerende bouwwerken“Veritas mente recipiente numquam maior. De waarheid kan nooit groter zijn dan het verstand waar ze door moet.” Anonieme spreuk gebeiteld op de muur van een transformatorhuisje, Muldersdreef.

Deurle is een gemeente van kunstenaars en vrijzinnige zielen. Dus wat doet een flamboyante bouwpromotor uit die gemeente wanneer hij een project opzij moet schuiven vanwege administratieve tegenkantingen en burenprotest? Hij laat, als de spreekwoordelijke middenvinger die wordt opgestoken, op de plek - ergens halverwege de Muldersdreef ter hoogte van de Rode Beukendreef - een mysterieus transformatorhuisje neerpoten. Gemetseld in een landelijke stijl en met puntdak heeft het veel weg van een kapel, en de afwezigheid van ramen geeft het een ietwat naargeestige indruk. De spreuk, grofweg vertaald als ‘de waarheid kan nooit groter zijn dan het verstand waar het door moet’, spreekt voor zich. Piet Boyens, kunsthistoricus en archeoloog verbonden aan de dienst cultuur van Sint-Martens-Latem en deelgemeente Deurle had eerst het raden naar de herkomst van dit vreemde bouwsel weggestopt in het groen, maar kan - nu hij de waarheid kent - er wel mee lachen. Deurle heeft trouwens meer van dit soort aparte constructies met een interessant verhaal. Een pad achter de legendarische taverne In ‘t Boldershof leidde vroeger naar het Leiepark, waar zich ooit het kasteel van de familie della Faille bevond. Omdat Deurle tijdens de Eerste Wereldoorlog gespaard bleef van grote verwoestingen liet de familie in 1919 op hun privékerkpad een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes optrekken. Uniek is ook De Latemse Kluis aan de Kapitteldreef, vlak bij het Gevaert-Minne Museum. Het gebouw uit 1930, getekend door architect E. Magerman, was jarenlang het buitenverblijf van de Gentse Paters Dominicanen. Elk raampje correspondeert met een chambrette. Momenteel wordt er volop geijverd om De Latemse Kluis in de lijst van beschermde monumenten te laten opnemen.

98
Resoluut modern “Er wordt vaak beweerd dat verschillende stijlen een moeilijk huwelijk blijven. Met onze showroom wilden we het tegendeel bewijzen. N°33 combineert de typische klassieke Latemse bouwstijl met unieke designstukken uit heden en verleden.” Interieurarchitect Frederic Hooft en de bekende traiteurs Stefan & Kristof Boxy openden afgelopen zomer in de Klapstraat N°33, een interieurontwerpbureau en uniek adres voor vintageontwerpen, hedendaags topdesign en accessoires. Op de foto’s: Frederic Hooft en enkele Jules Wabbes-creaties. www.frederichooft.be

101Plek van bezinning “Ik ben door veel mensen graag gezien geweest en heb zelf veel mensen dankbaar lief gehad. Jammer genoeg komt dit heengaan veel te vroeg. Een volgende keer beter.” Grafopschrift van kunstenaar Piet Bekaert (1939-2000).

Het kerkhof van de Sint-Aldegondiskerk werd in 1979 beschermd als dorpsgezicht. Onder meer kunstenaars Gust en Leon De Smet, Jef De Belder, Xavier De Cock, Oscar Coddron, Jenny Montigny en schrijver Gastons Martens, bekend van zijn meesterwerk ‘De Paradijsvogels’, vonden er hun laatste rustplaats.


Absoluut Reizen

reizen

in een droom Tekst Els Van Roey Foto’s Jean-François Jaussaud & Yves Duronsoy

De Franse horecaondernemer en organisator van evenementen Thierry Teyssier startte zijn carrière als theatermaker. Met een onnavolgbaar gevoel voor mise-en-scène transformeerde hij twee adembenemende locaties in Marokko en Portugal tot unieke luxeverblijven met een uiterst gepersonaliseerde service. Het concept kreeg de toepasselijke naam Maisons Des Rêves mee.

Z

e bestaan nog: die magische, verborgen plekken waar de tijd als een satijnen laken van je afglijdt. Met wat wel een zevende zintuig lijkt, weet Thierry Teyssier ze op te sporen en uit te bouwen tot oases van rust, luxe en pure verfijning. Thierry ontwikkelde zijn talent voor unieke mise-en-scènes met zijn toneelgezelschap Midi-Minuit. In Franse parken en tuinen organiseerde hij theaterwandelingen en gaf hij voorstellingen bij kaarslicht tegen de dramatische achtergrond van forten en kastelen. Nadien lanceerde hij het Parijse evenementenbureau Lever de Rideau, dat faam verwierf met extravagante manifestaties. Op een van zijn zoektochten naar verrassende locaties ontdekt Thierry in de Palmeraie van Skoura, niet ver van Ouarzazate, een oase met een vervallen lemen citadel die ooit dienst deed als jachtpaleis voor een sultan. Gefascineerd door de eeuwenoude geschiedenis en de adembenemende natuur besluit Thierry onder de noemer Maisons Des Rêves zijn geheel eigen invulling te geven aan het concept van luxehotels. Het 19de-eeuwse landgoed, dat de naam Dar Ahlam meekrijgt, wordt daarop onder zijn leiding geduldig en minutieus gerenoveerd. Om de ziel van het gebouw te bewaren en te kunnen beantwoorden aan de vereisten van een meersterrenverblijf, ontmantelen lokale ambachtslui de citadel steen voor steen om die daarna opnieuw te monteren. Negen suites en drie villa’s worden via patio’s en gangen als een doolhof aan elkaar geregen. Elke kamer krijgt een inrichting met een eclectische mix van meubels en accessoires die Thierry wereldwijd verzamelt. Vaak veranderen ze van plaats of compositie om gasten te verrassen. Ook de plek van de maaltijden, voor elk gezelschap apart en intiem opgesteld in de meest verrassende hoeken van het domein, blijft regelmatig tot het laatste moment geheim. Franse topchefs stellen de gastronomische kaart samen. Thierry: “Perfectie, dat zit in duizend-en-een details. Een mooi in scène gebrachte tafel, een discreet parfum dat de kamers lekker doet geuren, met de hand geborduurd bed- en badlinnen, kruidige aroma’s die de zinnen prikkelen. Bij Maisons Des Rêves flirt het exotische voortdurend met het authentieke, gaat luxe in dialoog met de natuur en worden alle zintuigen geprikkeld tot een totaalbelevenis.” Een concept dat Thierry besluit verder uit te dragen. In 2007 opent hij een tweede hotel Romaneira, gevestigd in een historische NoordPortugese quinta, majestueus gelegen langs de Douro-rivier. Gasten kunnen er onder meer cacao degusteren in de chocolaterie, picknicken in de wijngaarden, ontbijten tijdens een boottocht over de rivier, deelnemen aan de vendange of zich helemaal overgeven aan de rust en de stilte. Thierry: “We hebben geen telefoon, geen sleutels, geen televisie en geen uurrooster, ook niet voor de maaltijden. Totale vrijheid staat voorop voor onze gasten.” Als dat geen pure luxe is. In het voorjaar van 2011 gaat in het paradijselijke koloniale dorp Paraty in Brazilië een derde hotel van Maisons Des Rêves open. Dichter bij huis kunt u in Parijs terecht in La Boutique de Rêves, waar alle eigen collecties te koop zijn. Samen met de gerenommeerde banketbakker Philippe Conticini lanceerde Thierry in de lichtstad ook het exclusieve Pâtisserie des Rêves, waarvan onlangs een tweede vestiging de deuren opende. www.maisonsdesreves.com.

104


lunch in de tuin van dar ahlam. table for two opgesteld aan het zwembad van romaneira. De oude citadel.

wijngaarden omringen de quinta van romaneira. dar ahlam nomade: luxe kampentent midden in de woestijn.


omringd door pure luxe, maar hand in hand met de natuurAbsoluut Passie

i’m an IRON Man! In de lente van 2004 begint Herman Gelan, sales manager in het dagelijkse leven, te trainen voor zijn eerste kwarttriatlon - met de fiets van zijn vrouw, bij gebrek aan beter. Enkele maanden later finisht hij in de Zwintriatlon, dit keer met een geleend en te kort surfpak. Tijdens zijn training voor de Zwintriatlon van 2007 valt Herman, ondertussen lid van de ‘ironmanagers’, van zijn fiets, recht de Schelde in. Gevolg: flinke blessures, maandenlange kinesessies en bedenkelijke blikken van de artsen bij het horen van zijn Iron Man-plannen. Maar in november 2009 staat Herman toch aan de start in Florida. Een verslag. Bewerking Soetkin Bulcke Foto’s Pascal Blancquaert


109


Absoluut Passie


7 november 2009 - D-Day. Ik sta tussen 2.200 zwarte wetsuits aan de

“De afstanden zijn in miles

en omrekenen naar kilometer gaat even vlot als de vierkantswortel van 722 515 422 513 uitrekenen”

Mexicaanse Golf in Florida. Drie jaar heb ik hiervoor getraind. ‘This is it man. We’re really going to do this’, denk ik. Het kanon gaat af en we duiken in het heldere water. Ik mag vooral niet zeeziek worden: de golven zijn hier hoger dan thuis! Ik kom in het ritme en de Amerikanen blijken in het water even beleefd als in het verkeer. Bij het laatste keerpunt krijg ik een rake linkse op mijn oog. Met één oog dicht dan maar verder. Na het zwemmen geef ik vlug een kus aan vrouwlief en spring de fiets op. Mijn vrouw Peggy en mijn collega’s Pascal en Ann scooteren rond in de buurt. Ik probeer zoveel mogelijk op de witte, rechte lijnen te rijden. Na 100 km ben ik mentaal wat aan het freewheelen. Wit, denk ik. White. Barry White. My first, my last, my everything. And the answer to all my dreams. Blijkbaar ben ik een beetje licht in het hoofd aan het worden, want Barry White blijft me de volgende 122,2 km - tot aan de finish dus - gezelschap houden. Wanneer ik van de fiets spring, doet alles pijn, en ik heb het gevoel dat ik aan het lopen ben met mijn fiets nog tussen de benen. Een vrijwilligster smeert me in met zonnecrème. ‘How are you feeling?’, vraagt ze. ‘Great !’, lach ik. ‘Me too, this is a great job’, grapt de dame. De afstanden staan aangegeven in miles en omrekenen naar kilometer gaat even vlot als de vierkantswortel van 722 515 422 513 berekenen. Na een tijdje lopen schat ik dat ik zo’n 7 à 8 km heb afgelegd. Ik voel me opperbest, tot ik het bord zie waarop staat dat ik 5 km heb gelopen. Een mentale klap die aanvoelt alsof ik zonet eigenhandig de barst in Klokke Roeland heb geklopt. De volgende 10 km jog ik van bevoorrading naar bevoorrading. Later moet ik, om mijn hartslag naar beneden te krijgen, beginnen te stappen. Daar gaat mijn doel. ‘De tijd is bijkomstig. Als ik maar blijf lopen’, had ik mezelf voorgenomen. Aan elke bevoorrading eet, drink en stap ik. Ik begin me als een wandelend zoutvat te voelen. Mijn scooter family die af en toe eens passeert, Tim, mijn coach, die soms een eindje meeloopt, dat zijn de enige lichtpuntjes. Op zo’n momenten doet dat enorm deugd. Na 30 km lopen is de zon al onder en aan het natuurpark - opgepast voor alligators! is het pikkedonker. Als ik een tandje bijzet, kan ik nog onder de 12 uur blijven. Ik zet aan, loop op wolkjes. Het is net alsof er bruisend water door mijn aderen loopt en ik schuifel ze allemaal voorbij. Good job ! You’re gonna do it ! Almost there ! Het komt zelfs op de lichtreclame: ‘Herman, great lap time !’ Alles wordt een beetje wazig, naar mijn hartslag durf ik niet meer te kijken. 40 km. Ik heb nog 9 min om de laatste 2,2 km af te leggen en onder de 12 uur te blijven. Ik hoor de speaker en het publiek bij de aankomst. Ik ben zo blij. Herman from Belgium !..... You….Are….an IRONMAN !! Het is waar wat sommigen me vertelden voor de aanvang: ‘You’ll be a different man!’ Dit gevoel is nergens mee te vergelijken. En nu maar zien dat we niet roesten!

111


Slapen als een god in Zuid-Frankrijk...

112


Koop uw vakantiewoning 4 Provençaalse nieuwbouwprojecten met privé-tuin en zwembad te Lacoste (Provence - Frankrijk) La Tour du Rocher is gelegen in het adembenemende landschap van de Luberon, hartje Provence, in het zuiden van Frankrijk. In het kleine dorpje, Lacoste, bouwt ABS Bouwteam in samenwerking met Compagnie du Luberon een nieuw project van vier klassevolle woningen met privaat zwembad. Lacoste telt slechts 200 inwoners en met haar geplaveide straatjes is dit dorpslabyrint één van de meest authentieke nederzettingen gebleven in de Luberon. Je ontdekt er in de kronkelende, kleine charmante steegjes mooie, oude, karaktervolle huizen. Pierre Cardin restaureert er het kasteel van de Markies de Sade en organiseert er jaarlijks een cultureel festival. De dorpjes Bonnieux, Beaumettes, Goult, Lourmarin en Ménerbes bevinden zich vlakbij.

Meer info: Pascal Blancquaert 0495 52 44 05 - pascal@absbouwteam.be

france

113


ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

N°1 herfst-winter 10/11

colofon

VERKOOPINFO

Alle prijzen vermeld in Absoluut zijn richtprijzen en niet bindend.

Uitgever Anton Gonnissen – ABS Bouwteam, Schoonzichtstraat 33, 9051 Sint-Denijs-Westrem. Info: T 09 242 85 65; www.absbouwteam.be; info@absbouwteam.be hoofdredactrice - creative director Els van Roey voor King George REDACTIE Els van Roey, Soetkin Bulcke, Siska Verstraete REalisatie King George – mad creative agency, Regentiestraat 40 bus 3, 9100 Sint-Niklaas Info: T 03 336 38 37; www.kinggeorge.be lay-out Eva Goethals FOTOGRAFIE Frederik Vercruysse, Diego Franssens, Luc Roymans Styling Anita Kars Redactie bereiken? Absoluut Magazine, Regentiestraat 40 bus 3, 9100 Sint-Niklaas redactie@absoluutmagazine.be Geïnteresseerd in een advertentie? Contacteer ons via advertentie@absoluutmagazine.be Rechten Uitgever en auteurs betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit magazine. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ten aanzien van hetgeen in deze uitgave is opgenomen is getracht voorzover deze niet bekend waren de auteursrechthebbende te achterhalen. Voor zover er sprake is van onjuiste vermelding van auteursrechthebbende is dit gebaseerd op te goeder trouw verkregen gegevens. Uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventueel ontbreken van toestemming van auteursrechthebbenden.

Alessi www.alessi.com Anna Torfs www.annatorfs.com Arte www.arte-international.com Art Nivo 09 233 30 53 - www.artnivo.be Atelier Vierkant 050 37 00 56 - www.ateliervierkant.com Bloembinderij Naudts 09 355 80 53 - www.bloembinderijnaudts.be Bronz 050 70 46 33 - www.bronz.be Buzzyspace www.buzzyspace.com Cassina www.cassina.com ’t Casteelken 050 40 20 80 - www.casteelken.be Colect www.colect.be Cor 0475 23 23 94 (lijn bvba) - www.cor.de Danca www.danca.nl Demoform 056 72 63 30 Design House Stockholm www.designhousestockholm.com Detremmerie www.detremmerie.be Duravit www.duravit.be Durlet www.durlet.com Established & Sons www.establishedandsons.com Extremis www.extremis.be Feld www.feld.be Foscarini www.foscarini.com Gandia Blasco www.gandiablasco.com Hay 09 224 13 41 - www.afirstluxe.be - www.hay.dk Kazaar 011 76 16 26 (info) - www.kazaar.be Kundalini www.kundalini.it Lanssens www.laramen.be Leolux www.leolux.be Lightpoint 09 224 23 89 - www.lightpoint-europe.com Ligne Roset www.ligne-roset.be Linteloo www.linteloo.nl Modular www.supermodular.com Not Only White www.notonlywhite.com Pantone Hotel Brussel 02 541 48 98 - info@pantonehotel.com Passe-Partout 03 889 20 68 (info) - www.passepartoutnv.be Pastoe www.pastoe.com Rough Hotel London www.roughluxe.co.uk Serafino Zani www.serafinozani.it Serax 03 458 05 82 (info) - www.serax.com Sobeco www.sobeco.be Story Hotel Stockholm www.storyhotels.com Swedese www.swedese.se Sywawa www.sywawa.com The Lighthouse 050 61 56 56 - www.thelighthouse.be Tribù www.tribu.be Van Praet 053 70 27 61 - www.vanpraet.be Vitra www.vitra.com Zanotta www.zanotta.it

adverteerder

pagina

tel

website

rubriek

ABS Bouwteam Aksent BFO Bulo Bulthaup De Nachtwacht Duotecno Frako Hecotec Janssens Kordekor Meufalux Stone Van Marcke

25, 112 85 C4 10 12 16 18 4 22 21 C2 5 82 14

09 242 85 65 09 225 71 66 09 241 10 00

www.absbouwteam.be www.aksent-gent.be www.bfo.be www.bulo.com www.bulthaup.com www.denachtwacht.be www.duotecno.be www.frako.be www.hecotec.be www.janssens-immobilier.com www.groepkordekor.com www.meufalux.be www.stone.be www.vanmarcke.be

Architectuur Interieurarchitectuur, meubels Family Office (Kantoor)meubilair Keukensystemen Slaapspecialist Domotica Keukens, interieur Warmtepompen, ventilatie, klimaatregeling Onroerend goed Interieurrealisaties Keukens op maat Groothandel natuursteen Specialist in warmte en water

056 26 11 63 050 20 05 60 014 65 59 62 055 61 61 63 056 74 40 00 09 362 82 90 056 2375 11


Baden met een hart voor de natuur.

Van Marcke - Inspiration Store Gent: Einde Were 121 - 9000 Gent - Tel. 09 267 39 02 Open : 9.00 - 18.00 / Zaterdag : 10.00 - 17.00

www.vanmarcke.com