ABSOLUUT 7

Page 1

ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

jonge wolven Ode aan de smaakmakers van morgen

n°7

herfst - winter 13/14 - â‚Ź 7

Nieuwe orde

Architect in spe

forever young

Een overzicht van beloftevolle nieuwkomers in creatieve disciplines

Leerlingen van de antroposofische Steinerschool bouwen hun ideale woning

Onverwoestbaar design en architectuur met een nieuwe bestemming


l i g h t

vooruitstrevend

woonproject

f a l l s

in

melle.

www.lightfalls.b e


Absoluut Vooraf

Jonge wolven Anton Gonnissen

De grootste kunst voor de ondernemers van vandaag is inzien dat alles anders geworden is. Niets is meer hetzelfde, weinig lessen uit het verleden hebben nog belang. Het referentiekader van de ondernemer is begraven door het wegvallen van landsgrenzen, door de onstuitbare uitbreiding van het internet en door de - voor het eerst sinds het kapitalisme werd ‘uitgevonden’ krimpende economie. Een vijftiger kan die boodschap nog onnadenkend links laten liggen, een dynamische twintiger of dertiger niet. Daarvoor is zijn weg nog te lang. De ‘jonge wolven’ moeten echter nog verder gaan in hun vernieuwende denken. Willen ze hun onderneming uitbouwen, dan zullen ze onvermijdelijk moeten samenwerken met anderen. In de laatste eeuw zijn we langzaam geëvolueerd van een rechtstreekse uitbuiting van arbeid naar de huidige maatschappelijke situatie waarin een gecontroleerd onevenwicht gedoogd wordt door de beide partijen. Maar ook dat laatste is nu ten dode opgeschreven. Het concept van het maatschappelijk verantwoord ondernemen is aan de orde. Familie, onderneming, ontspanning en maatschappelijk engagement worden bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen één geheel. Het ene kan niet meer los van het andere functioneren, het zijn geen geïsoleerde onderdelen van het leven meer. De bedrijven kunnen daarin als drager en kader functioneren, en daar is niets mis mee. Zolang de ondernemingen hun bestaansreden uitbreiden van het maximaliseren van hun batige saldo op de jaarlijkse balansen naar het maximaliseren van het geluk van alle medewerkers, én het minimaliseren van hun footprint op deze aardbol, kunnen ze aanspraak maken op een toekomst. Anders is er geen toekomst. Anton Gonnissen is architect en leidt het Gentse ABS Bouwteam. Hij is gepassioneerd door ‘ruimtelijke en geestelijke ordening’, zoals hij het zelf omschrijft. In 2010 lanceerde ABS Bouwteam het lifestylemagazine ABSoluut. Dit is de zevende uitgave.

1. © Brokis. 2. Compass House by Allford Hall Monaghan morris (AHMM), © Thomas Butler. 3. © Frederik Vercruysse

3


N°zeven herfst-winter 13/14

07 07

Absoluut nieuws

Artist in Residence

18 18

John Van Oers

08

On the road Classic De Birkin van Hermès

12

Shortlist Wat is er nieuw?

Light is more Woonproject Light Falls in Melle

50

Gerrit Op de Beeck

11

Absoluut binnenkijken

Verborgen nest Gezinsvriendelijke villa in de stadsrand

58

Weids gevoel Strakke kubus midden in de velden

27

Absoluut portret

27 Chaussée de Flandre De Ninoofsesteenweg in Dilbeek

107 Zen en de kunst van het rallyrijden Van Peking naar Parijs in een Bentley Speed Six


35

Absoluut jeugd

36 De nieuwe orde Aanstormend talent

48 Art Gent Bekende en jonge kunstenaars

66 Architect in spe Hoe zien kinderen hun droomwoning?

74 Tweede leven Oude gebouwen krijgen nieuwe bestemming

80 Kleinkunst

79

© Michael Dehaspe

© Yoshitsugu

Absoluut Inhoud

47

Absoluut opinie

47 Generatie X, Y of Z? Column Laurence Dujardyn

73 Levenslang leren

100 100 Chicago

Trip naar dé architectuurstad van Amerika

Column Peter De Backer

113 Exclusief event

87 Jonge helden gezocht

Expo Ampersand

Column Wim De Waele

99 Golfcarriers drijven luchtvaart naar nieuw tijdperk

Absoluut genieten

114 Boeken

Drie nieuwe publicaties

Column Gerrit Op de Beeck

De wereld gezien door de ogen van een kind

89 Kruisbestuiving Jonge ondernemers slaan handen in elkaar

91 Forever young

Klassiekers hertekend

96 De grote leermeester Henry Van de Velde

Op de cover Beeld uit de reportage ‘Verborgen nest’ op pagina 50. Foto: Frederik Vercruysse. U wenst onze redactie of commerciële dienst te bereiken? Op p 114 vindt u alle contactgegevens terug.


Š cayman.be

selected by nature preferred by professionals

STONE OLSENE Grote Steenweg 13 B - 9870 Olsene-Zulte T +32 9 388 91 11 STONE LONDERZEEL Autostrade 30 B - 1840 Londerzeel T +32 52 31 76 00 WWW.STONE.BE

Mango geschuurd


Absoluut Art

Artist in residence

john van oers Beeldhouwer John Van Oers beweegt zich met zijn sculpturen tussen licht en zwaar. Zijn ‘notities’ zijn speels, hebben een variabel karakter en komen voort uit de ervaring van het onmiddellijke. De scenische sculpturen, waarin architectuur en landschap vaak een centrale rol spelen, nodigen uit tot ingrepen van de kijker, die op zijn beurt het spel van de maker (imaginair?) voortzet. De uitgelokte dialoog tussen het alledaagse en het esthetische is tegelijkertijd betekenisvol en hartverwarmend. Op foto: work in progress ‘Urban Landscape (take a walk)’, mixed media, 2011-2013. johnvanoers.be.

7


Absoluut Portfolio

on the road Onderweg voelt hij zich het best. Tussen de mensen in het theater van het leven. ‘Wie reist, leeft dubbel!’, zo luidt namelijk het motto van Gerrit Op de Beeck. Visuele herinneringen van de freelance reisjournalist en -fotograaf uit Lier.

Tirol, Oostenrijk Hoewel het privé beslist mijn ding niet is, bracht een opdracht voor het werk mij ooit hoog in de Oostenrijkse bergen, compleet met rugzak, wandelschoenen en een mondvoorraad energiedrankjes. En met frischem Mut. Ik ging wandelen als een arend, letterlijk, langs de Eagle Walk of Adelaarsweg in Tirol. Dat is heel waarschijnlijk de spectaculairste bergwandeling van Oostenrijk; de route behoort zelfs tot de top drie van Europa. Het pad bestaat in totaal uit 126 etappes verspreid over 1 480 kilometer en is bloedmooi, maar ook letterlijk en figuurlijk adembenemend. Het resultaat was voorspelbaar: na vier dagen en drie berghutten stond ik weer geradbraakt in Innsbruck met blaren zo groot als de Brusselse Ring en zo dik als een kauwgumbal. M’n kuiten waren zo stijf dat ik alleen nog achterwaarts de trap af kon. En ook al had ik nog dagen nachtmerries waarin alleen ‘Grüss Gott’, ‘Gute Aufstieg’ (Duits voor ‘goeie klim’) of ‘Komm gut runter’ (letterlijk: ‘Kom goed beneden’) geroepen werd, ik besefte wél dat ik geleefd had. En een (voet)reis ondernomen had die ik spontaan nooit gepland zou hebben. Kortom, een topervaring in verrassend reizen. Op de foto: enkele lotgenoten aan de vlaggenmast voor de Lamsenjoch-hütte waar een stormachtige zonsondergang de mistslierten voorafgaat.

8

Positano, Italië Deze foto toont een zomerse ochtend in Positano, het populaire heuvelstadje in het hart van de Amalfitaanse Rivièra. Drie Amerikaanse meisjes – hun stemgeluid laat weinig twijfel bestaan over hun nationaliteit – beoefenen er yoga (of wat daarvoor moet doorgaan) op het strand. Veel ervaring hebben ze niet. Toeschouwers daarentegen … Waarom doen ze dat hier? Beseffen ze wel dat ze heel veel aandacht trekken? En dat ze zich, vanwege hun onkunde, zelfs redelijk belachelijk maken? Ik heb het niet gevraagd. Als fotograaf hoef je dat ook niet. Voor mij zit er humor in dit beeld. Bakvissendrama op een Italiaans strand. Of zoals ze hier zeggen: valete et plaudite. Het ga u goed en applaudisseer nu!


Absoluut Portfolio

Los Cardones, Argentinië Provincie Salta, Noord-Argentinië. Ik ben onderweg van El Carril naar Cachi. Het is warm en er waait een stevige wind recht uit de Andes over de droge vlaktes van het Nationaal Park Los Cardones. Een kwartier geleden heb ik de Obispo-pas overgestoken, 3 620 meter hoog, en nu rij ik in rechte lijn naar Payogasta. En dan plots – ik zie hem al van ver uit de hittetrillingen opduiken – trapt deze fietser voorbij. Het is de eerste die ik zie, en het wordt ook de laatste van deze reis, zal ik een week later concluderen. Ik kan het niet laten om meteen aan het liedje ‘Jimmy’ van Boudewijn de Groot te denken. Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant?

Sunny Isles, Miami ‘Oei, 9/11 in Florida!’ Dat was m’n eerste gedachte toen ik op de 44ste verdieping van het hotel de glazen schuifdeur opende. Het was voorjaar, laat in de middag en de zon hing al laag boven het binnenland. Het weinige licht dat tussen de flats door het strand nog bereikte, projecteerde de hoogbouw messcherp op de kustlijn, met lange schaduwen en harde contrasten. Opmerkelijk: de zonnekloppers hadden zich netjes aan deze situatie aangepast en waren met z’n allen in dat laatste streepje zon gekropen, als konijnen voor een lichtbak. Er uithalen wat er inzit, tot de laatste minuut – sommige zonnebaadsters zich borstcorrectiegewijs in de belangstelling hijsend. Het strand zal over een uur volkomen verlaten zijn. Die leegstroom observeren is een aangename bezigheid.

Ik kan het de man niet vragen, ik heb amper tijd om één foto te schieten. Ik roep hem nog na, maar stoppen wil hij niet. Wie is hij? Wat bezielt hem? En waarom net hier, in een onherbergzame woestijn? Ik zal het me nog de hele dag afvragen. Op sommige zaken krijg je nooit een antwoord.

9


+ B.Art + Design

+ gratis toegangskaart voor 2 personen in dit magazine, aangeboden door ABsoluut

Bezoek de kunstbeurs en ontdek Art Gent, B.Art en Design; een ‘menu’ met vaste waarden en jonge talenten. Art Gent biedt de kunstliefhebbers een unieke bezoekerservaring met topwerken uit de 20ste en de 21ste eeuw.


Absoluut Klassieker

De Birkin van Hermès Van handige reistas naar tijdloos stijlicoon

Wat is het? Een van de meest iconische tassen van het Parijse huis Hermès, ontworpen voor zangeres-actrice Jane Birkin. De logovrije tas is een van de herkenbaarste ter wereld en zo exclusief dat je niet zomaar een foto mag plaatsen - vandaar de tekening. Birkins zijn er in soorten en maten: ze hebben breedtes van 25 tot 55 centimeter en worden gemaakt van exclusieve, soms wat enge diersoorten: kalf, struisvogel, krokodil en zoutwaterkrokodil; die met de grote schubben zijn het duurste. De voering is van geitenleer en de tas heeft twee hengsels, een flap en een slot met sleutel en code. De tas wordt er, net als Jane Birkin zelf, met de jaren alleen maar mooier op, en mag zo nu en dan terug naar Hermès voor een ‘kuurdagje’. De prijzen beginnen rond 5 000 euro, maar in 2012 werd nog een tweedehandse versie op het internet verkocht voor 43 000 euro. Er werd gefluisterd dat de koper misschien haast had, want normaal loopt de levertijd tot zes maanden. De wachtlijst is inmiddels afgeschaft; in principe kan iedereen dus een Birkin bemachtigen. Gesteld dat je minstens 5 000 euro in een laatje hebt liggen. zo begon het In 1981 zat Jean-Louis Dumas, chief executive van Hermès, naast Jane Birkin op het vliegtuig. Ze legde haar rieten tas in de locker, maar de hele inhoud viel eruit. Jane klaagde dat ze geen mooie, praktische reistas kon vinden. En dus maakte Jean-Louis in 1984 een tas van soepel leer voor haar, gebaseerd op een ontwerp uit 1892. Jane ge-

bruikte hem een tijdje, maar vond hem wel heel zwaar, omdat ze altijd zoveel meesjouwde. De tas werd daarom uitgevoerd in kleinere versies die veel lichter wogen. De Birkin was geboren. Wat maakt de tas zo bijzonder? De naam. De sobere look, die tijdloos is en vele andere, meer opzichtige it-bags het nakijken geeft. De wachtlijst van toen, de levertijden van nu. De prijs. Het feit dat je niet zomaar een foto mag gebruiken. En het schitterende vakmanschap van het huis Hermès, dat niet voor niets begon met paardenzadels en leren lunchkoffers voor veldheren op verplaatsing. 176 jaar ervaring valt niet te onderschatten. Wie biedt? Op 17 november werden in Brussel bij het veilinghuis Cornette Saint Cyr een aantal must-haves van Hermès, Chanel en Louis Vuitton geveild. Een daarvan was de iconische Birkin. En al is de opbrengst daarvan nog niet bekend bij het ter perse gaan, we kunnen veilig stellen dat het om een bedrag zal gaan waar een normaal mens een bescheiden autootje en een jaar warme maaltijden mee kan betalen. Maar eten raakt op, en de Birkin is een blijvertje. Meer info: cornette-saintcyr.be. De Birkin is te koop bij Hermès, Rue du Faubourg Saint-Honoré 24, 75008 Parijs, Frankrijk, hermes.com. De illustratie is van de jonge kunstenares Stien Bekaert, die haar eigen stijl creëerde door collage- en zeefdruktechnieken te combineren om zo haar onderwerpen een nieuwe betekenis te geven.


Absoluut Selectie

de shortlist #1 Victor Vasarely, Diane von Furstenberg en vergeten Belgisch design

1.

4.

3. 3.

5.

6.

Beeld linksboven: ‘Boomerang’, Willy van der Meeren (1953), © lostnfound. Daarnaast: ‘Metagalaxie’, V. Vasarely (1961), © Galerie Pascal Lansberg, foto T. Hennocque, SABAM Belgium 2013

1. Collectie ‘Lost & found’ is een verzameling van heruitgaven van (vergeten) ontwerpen van Belgische architecten zoals Renaat Braem, Lucien Engels en Olivier De Landtsheer. Een initiatief van designhandelaar Frederic Rozier; lostnfound.be. 2. Eerherstel voor de in vergetelheid geraakte pionier van de op-art, Victor Vasarely, met een overzichtstentoonstelling in Brussel. Wij genoten vooral van de prachtige reeks werken in zwart-wit. Tot 19 januari; museumvanelsene.be. 3. Deze halsketting van gekleurd nylon werd 3D-geprint. Ontwerp van Orlando Fernandez Flores voor de MYBF-collectie van Maison 203; maison203.com. 4. Marianne Diemer begon als grafisch ontwerper haar carrière in de verpakkingsindustrie en reclamesector. Haar voorliefde voor pure en grafische elementen staat ook centraal bij het ontwerp van deze arty sierkussens; rougedurhin.com. 5. Deze speelse koptelefoon is het resultaat van een samenwerking tussen ontwerpster Diane von Furstenberg en de New-Yorkse dj Harley Viera-Newton. Marmite, de zwarte huiskat van Viera-Newton, zorgde voor inspiratie. Beschikbaar tot eind december in de drie Belgische DvF-shops; eu.dvf.com/stores. 6. Theo Sogni ontwierp ‘Archetti’, een lijn van flexibele architectonische led-toepassingen voor zowel binnen als buiten; antonangeli.it. 12


Absoluut Selectie

de shortlist #2 Piet Mondriaan, geluidsgolven en een bijzonder hotel in Amsterdam

1.

2.

3.

4. 4. CCNOA 30/30 Image Archive Project / Paris - ‘Untitled’, Alain Biltereyst, 2013, Acrylic on plywood.

1. De creatieve herbestemming van Amsterdam-Noord wordt nog een tikkeltje unieker en bruisender met ‘Faralda’, een luxehotel in een gerestaureerde hijskraan. Het hotel telt drie designsuites en doet ook dienst als locatie voor eigentijdse kunst. De opening is voorzien voor 1 december, maar er kan nu al gereserveerd worden; faralda.nl. 2. Geïnspireerd op de kunstwerken van Piet Mondriaan: kapstok ‘Piet’ van Presse Citron; presse-citron.com. 3. De jonge Nederlandse designer Frederik Roijé zette woorden om in geluidsgolven die vervolgens naar de collectie ‘Storylines’ werden vertaald. Van powder coated metaal en verkrijgbaar in verschillende kleuren; roijé.com. 4. Een tentoonstelling in Chicago afgelopen zomer, een opname in de selectie van de NewYorkse galerie Jack Hanley tijdens Frieze Londen … Het gaat schilder Alain Biltereyst professioneel voor de wind. In de maand november komen daar nog maar liefst vijf tentoonstellingen in binnen- en buitenland bij (zie ook onze reportage over Chicago op. 100), waaronder ‘Street Geometries’ in de Brusselse Galerie van der Mieden (tot 21 december); vandermieden.com; biltereyst.com. 13


Absoluut Selectie

de shortlist #3 Warhol, nieuw Frans design en een muzikale kapstok

1.

2.

4.

3.

5.

1. ‘The Last Supper’, Andy Warhol ©Andy Warhol Museum. 4. © Arik Levy. 5. © Guillaume Delvigne

1. ‘Life, Death and Beauty’ is de titel van een unieke tentoonstelling in het BAM over de legendarische King of Pop Art Andy Warhol. Zijn naam zal eeuwig verbonden blijven met ‘consumerisme’ en de ‘degradatie’ van kunst tot reproductie, maar Warhol was ook sterk geïnspireerd door geloof en spiritualiteit. Een meer dan geslaagde aanloop naar Bergen, Europese Culturele Hoofdstad 2015. Nog tot 19 januari; bam.mons.be. 2. ‘True Beauty is not made, it’s born naturally’, stelde de bekende Japanse ontwerper Sori Yanagi. Toch had ook hij inspiratie nodig om tot het ontwerp van designklassiekers te komen. Zo zou het design van zijn krukje ‘Butterfly’ ingegeven zijn door deze ‘Mosquito’- stoel uit 1953 van de Sloveense designer Niko Kralj. Heruitgave 2012; Rex Kralj Collection. rex-kralj.si. 3. Muziek is het uitgangspunt van kapstok ‘Song’ van Arper. De armen kunnen gedraaid, verplaatst en verwijderd worden zodat er telkens een verschillende compositie ontstaat; arper.com. 4. Mooi lijnenspel voor hanglamp ‘Wireflow’ van Arik Levy voor Vibia; vibia.com. 5. ‘Nouvelle Vague 2 – Le nouveau paysage domestique français’ toonde dit jaar in Milaan een staalkaart van het nieuwe Franse design, waaronder de bijzettafeltjes ‘Antoinette’ van massief eik en gelakt glas. Ontwerp Guillaume Delvigne; guillaumedelvigne.com. 14


Absoluut Selectie

de shortlist #4 Anish Kapoor, Serge Poliakoff en sublieme geluidskwaliteit

1.

2.

3.

4.

5.

6.

1. Paper Patchwork Screen by Studio Job for Moooi. 4. ‘Large Mountain’, Anish Kapoor, Lhoist Group Collection. 6. ‘Gris Bleu’, Serge Poliakoff, 1962, Collection particulière, Paris, © ADAGP Paris.

1. De toepassingsmogelijkheden van papier lijken eindeloos voor het Belgisch-Nederlandse duo Studio Job. Hun collectie ‘Paper Patchwork’ voor Moooi werd uitgebreid met dit kamerscherm; moooi.com. 2. Hanglamp ‘Stick’ van Matali Crasset voor Fabbian; fabbian.com. 3. De lancering van het laatste Paul McCartney-album ‘New’ werd door het Deense Bang & Olufsen aangegrepen voor de presentatie van hun nieuwste aanvulling op het BeoLab-gamma: soundsysteem ‘Immaculate Wireless Sound’ of IWS. Nieuwe ontwikkelingen op het vlak van wifi-technologie garanderen volgens B&O een ultieme muziekbeleving. Binnenkort te koop in de Gentse B&0-vestiging op het François Laurentplein; vandeloock.be. 4. Een primeur: nog tot 5 januari kunt u in Bozar gaan kijken naar ‘Large Mountain’, een monumentale sculptuur van grootmeester Anish Kapoor. Het werk dateert al uit 1994, maar wordt pas nu voor het eerst tentoongesteld; bozar.be. 5. ‘Platform’ is een modulair systeem van zitmeubels met aangename hoge rug, ontworpen door Arik Levy voor de Spaanse fabrikant Viccarbe; viccarbe.com. 6. Het was sinds 1970 geleden dat de Russische abstracte schilder Serge Poliakoff nog eens een overzichtstentoonstelling kreeg. ‘La reve des formes’ toont meer dan zeventig werken uit de periode 1936-1969; mam.paris.fr. 15


Absoluut Selectie

Sign of the times Parmigiani Fleurier laat sinds 1996 het superieure ambacht van de Zwitserse haute horlogerie herleven. Enkele van de made-to-measure horloges werden door fotograaf Patrick Swirl in een kunstzinnige reeks in beeld gebracht. De roots van Parmigiani Fleurier, fabrikant van luxehorloges, gaan terug tot 1976, maar het bedrijf nam pas een echte start toen oprichter Michel Parmigiani in 1996 besloot om al zijn vakkunde te bundelen in een nieuw label. Parmigiani beschikte als restaurateur van horlogeartefacten over een ongeĂŤvenaarde kennis van het mechanische wonder dat een horloge is, en besloot dat het tijd was om zijn jarenlange ervaring te koppelen aan het ontwikkelen van een volledig nieuw productiehuis in Val-de-Travers, het hart van de Zwitserse horlogeindustrie. Onder zijn leiding werd een kostbaar netwerk van technologische expertise en ambachtslui ontwikkeld. Parmigiani Fleurier is momenteel het enige onafhankelijke productiehuis en neemt daardoor een unieke plaats in het segment van de haute horlogerie in. Elk exemplaar is met de hand gemaakt, goed voor maar liefst 400 uren handarbeid. De horloges voor mannen en vrouwen zijn gemaakt van de edelste materialen en worden in beperkte oplage geproduceerd. Meer info via parmigiani.ch. De horloges van Parmigiani zijn te koop bij Heursel in Gent; heursel.be.

16


Absoluut Luxe

Linkerpagina ‘Tonda Quator’. Kast van roze goud, zwarte wijzerplaat, polsband van Hermès-krokodillenleer. Deze pagina, van boven naar onder en van links naar rechts 1. ‘Tonda Quator’. Kast van wit goud, zwarte wijzerplaat, polsband van Hermès-krokodillenleer. 2. ‘Tonda Hémisphères’. Kast van wit goud, wijzerplaat van opengewerkt grafiet, polsband van Hermès-krokodillenleer. 3. ‘Tonda Centum’. Kast van wit goud, kastanjebruine wijzerplaat, polsband van Hermès-krokodillenleer. 4. ‘Tonda Hémisphères’. Kast van roze goud, witte wijzerplaat met structuur, polsband van Hermès-krokodillenleer. 5. ‘Tonda 1950 Rose Gold Grained White‘. Kast van roze goud, witte wijzerplaat met structuur, polsband van Hermès-krokodillenleer. 6. ‘Transforma’. Kast van staal, zilverkleurige wijzerplaat, polsband van waterbestendig krokodillenleer.

17


Absoluut Architectuur

Light is more Of een ruimte al dan niet aangenaam is om in te wonen, heeft minder te maken met het aantal vierkante meter dan met de hoeveelheid natuurlijk licht dat binnenstroomt. Met die wetenschap in het achterhoofd ontwierp het architectenduo Govaert & Vanhoutte Light Falls in Melle, een project dat de bakens uitzet voor het wonen van de toekomst.

18


Absoluut Architectuur

E

en zuivere architectuur die op een subtiele manier versmelt met zijn omgeving, dat is het handelsmerk van het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte. “We benaderen het omliggende landschap op een zachte manier”, legt Benny Govaert uit. “Elk ontwerp puren we tot in de details uit, zodat de architectuur de omgeving nooit domineert, maar toch op zichzelf staat.” En die aanpak loont. Govaert & Vanhoutte wonnen in 2012 de Leaf Award voor hun toonaangevende ontwerp van een eengezinswoning in Brugge. Op de Iconic Awards in augustus dit jaar mochten ze de award voor ‘Corporate Architecture’ voor het bedrijfsgebouw Twelve in Kortrijk

mee naar huis nemen, naast de award voor ‘Public Architecture’ voor het restaurant-hotel Notarishuys in Diksmuide. Een ander mooi staaltje van hun kunnen is Light Falls, een soort dorp-in-een-dorp, opgebouwd uit verschillende units: villa’s, lofts, appartementen ... Benny Govaert: “Elke unit van het woonproject is anders, maar spreekt dezelfde taal. De verschillende gebouwen komen samen op één centraal plein met een rustgevende waterpartij.” Met dit project bewezen de architecten meteen ook dat budgetvriendelijk wonen en een vooruitstrevende architectuur perfect samengaan. Benny Govaert. “Door alles wat overtollig is te schrappen, maak je hedendaagse architectuur betaalbaar en tegelijk tijdloos.”

19


Absoluut Architectuur

De woningprijzen in Gent zijn niet te stuiten. Een huis is er de voorbije zes maanden zo’n zevenduizend euro duurder geworden(1). Tegelijk raakt Vlaanderen volgebouwd: van 2012 tot 2020 komen er naar schatting 262.400 gezinnen bij; voor die gezinnen zijn er nog 247.553 onbebouwde percelen ter beschikking(2). Een grote villa met een lap grond voor iedereen is met andere woorden niet langer haalbaar. Aangenaam wonen heeft bovendien niet zozeer te maken met het aantal vierkante meter. Onderzoek toonde aan dat mensen veeleer gelukkig worden van natuurlijk licht en uitzicht op de natuur, van een zonovergoten huiskamer met uitzicht op groen(3) dan van een grote oppervlakte. Boven-

dien willen veel mensen rustig wonen, maar ook de band met de stad behouden. Light Falls houdt rekening met al die gegevens. De innovatieve triplets van het project bijvoorbeeld zijn een compacte vorm van wonen die enkele voordelen van cohousing of kangoeroewonen bieden. EĂŠn triplet bestaat uit drie lofts en een gemeenschappelijke tuin. De indeling zonder lift en syndicus zorgt voor lagere gemeenschappelijke kosten, zonder dat je moet inboeten aan privacy. Het woonproject bevindt zich tot slot in het groen, op een boogscheut van Gent, waardoor het de charmes van het platteland koppelt aan de troeven van de stad.

Bron: De Standaard, 10.09.2013. (2)Bron: Vlaamse Confederatie Bouw, 2013 (3)Bron: Population and Environment, 2013; Knack, 13.02.13.

(1)

20


Absoluut Architectuur

Een sterk architectuurontwerp tilt zijn omgeving naar een hoger niveau

Fallingwater, de klassieker van Frank Lloyd Wright, is een villa in de bossen van Bear Run in Pennsylvania die organische architectuur combineert met abstracte lijnen. Het bouwwerk strekt zich uit over de waterval en lijkt op te gaan in het heuveldal. Het ontwerp laat zien dat een krachtige relatie tussen mens, architectuur en natuur, sterk bijdraagt aan een positieve woonervaring. Die doorgedreven harmonie tussen architectuur en omgeving vormt ook het uitgangspunt van Light Falls. De naam van het woonproject verwijst trouwens naar het meesterwerk van Wright. Elke unit van het complex heeft riante

glaspartijen die een weids uitzicht bieden over de site en een maximum aan daglicht laten binnenstromen. Het gevoel van transparantie dat het licht creĂŤert, is doorgetrokken naar buiten. Govaert & Vanhoutte tekenden namelijk ook de landschapsarchitectuur uit, die diezelfde openheid uitstraalt als de woonunits. De landschappelijke benadering van de architectuur garandeert een rustgevend uitzicht op de eigentijdse landschapsarchitectuur. Het Brugse architectenduo toont zich met dit woonproject meester in harmonieuze landschapsintegratie, met groen en water in de glansrol.

21


Absoluut Architectuur

‘Light is not something vague, diffused, which is taken for granted because it is always there. The sun does not rise every day in vain’ – Alberto Campo Baeza

22


Absoluut Architectuur

Govaert & Vanhoutte gaan met Light Falls op zoek naar een synergie tussen licht, groen en water. Het nieuwbouwproject vlak bij het college van Melle valt op door zijn sobere lijnenspel en het respect voor de omgeving. Light Falls legt het accent op een overvloedige lichtinval, veeleer dan te focussen op het aantal vierkante meter.

23


Absoluut Architectuur

‘The design of buildings in natural settings, whether urban or rural, must be responsive to the earth out of which they arise and the sky against which they are seen’ – James Polshek

Dipika en Jyoti Singh, twee zussen met Indische roots, groeiden op in een warm nest waar muziek met de paplepel werd ingegeven. Ze zijn grootgebracht met een bonte mix van oosterse en westerse muziekinvloeden. Na enkele omzwervingen besloten ze een opleiding te volgen aan het conservatorium: Jyoti studeerde jazz, Dipika klassieke opera. Volgend jaar brengen ze als de Singhing Sisters samen met Pieter Embrechts muziektheater dat jazz en opera tegen elkaar uitspeelt.

De zussen willen bovendien graag voor hun moeder zorgen. “Voor ons is een hechte familieband vanzelfsprekend. Onze mama in een rusthuis is geen optie.” Ze zien de invulling van de triplet al helemaal voor zich. Jyoti: “Mama krijgt de loft op de benedenverdieping met de tuin, Dipika en haar kindje palmen de loft op de eerste verdieping in, terwijl de derde loft dient als muzikale ruimte. Met een ereplaats voor de vleugelpiano.” Lightfalls.be

24

© Bas Bogaerts

“Onze muzikale projecten vragen om een creatieve ruimte met een huiselijke uitstraling. Om te musiceren heb je ook plaats nodig als je je medebewoners niet voortdurend wilt storen”, zegt Dipika. “Kangoeroewonen biedt daar een antwoord op”, vult Jyoti aan. “We waren dan ook snel gewonnen voor het concept van de triplets. Ook de groene omgeving en de tuin hebben ons overtuigd.”


bulthaup van damme team

www.bulthaupgent.be

hogeheerweg 3 9051 sint-denijs-westrem 09 222 23 40 martelaarslaan 200 9000 gent 09 248 05 55

foto thomas de bruyne

info@bulthaupgent.be


EVERGEM Finlandstraat 19 | 9940 Evergem 09 226 25 01 | info@depuydthaarden.be KNOKKE NatiĂŤnlaan 215 | 8300 Knokke 050 34 24 44 | info@depuydthaarden.be www.depuydthaarden.be


Absoluut Portret

Ninoofsesteenweg, Dilbeek

Chaussée de Flandre Wat is het verhaal achter de vangrails en gevels van ‘s lands snelwegen en gewestbanen? In deze tweede aflevering van onze nieuwe rubriek Chaussée de Flandre houden we halt langs de Ninoofsesteenweg in Dilbeek.

27


Absoluut Portret

28


Absoluut Portret

Grazende koeien met op de achtergrond de oprukkende hoofdstad. Het VlaamsBrabantse Dilbeek balanceert voortdurend tussen oud en nieuw, tussen stad en land

29


Een doordeweekse dag in café In De Linde, pal op de grens van het Brussels Gewest. Het café bestaat al meer dan 135 jaar; indelinde.be. In dit bekroonde ontwerp van de Madrileense architect Carlos Arroyo is de Dilbeekse muziekacademie gehuisvest; academie.dilbeek.be. Op de achtergrond, het spoorwegviaduct ‘de zeventien bruggen’ boven de Pedevallei op de spoorlijn Brussel-Gent, gebouwd in 1929.

30


Absoluut Portret

Op zonnige weekenddagen zie je ze vaak passeren: fiere veertigers die met luid geronk en onder belangstelling van de andere weggebruikers op hun fonkelnieuwe motorfiets uit de ateliers van de Harley-Davidsongarage wegrijden. Op de plek van de garage, nummer 59 van de Ninoofsesteenweg vlak bij afrit 13 van de Brusselse Grote Ring, bevond zich ooit een grote vierkantshoeve met op het domein ook de Sint-Antoniuskapel. De kapel werd in 1975 voor de aanleg van de Ring afgebroken en verderop weer heropgebouwd. Het 16de-eeuwse beeld van ‘den Antoon’ met het varken dat werd vereerd tegen veeziekten, is ondertussen privébezit geworden, maar werd vorige zomer nog eens bovengehaald tijdens een groot feest van de wijk Paloke. Of die wijk nu eigenlijk tot Dilbeek of het aanpalende Brusselse Molenbeek behoort, daar zijn velen het niet helemaal over eens. De buurt werd met de komst van de Ring letterlijk in tweeën gescheurd, met complexe gemeenteen gewestoverlappingen als resultaat.. Interbellum Ook de drukke verkeersweg van Brussel naar

Ninove bracht tweespalt. De baan loopt van oost naar west door de deelgemeentes Dilbeek, Itterbeek en Schepdaal en deelt de gemeente op in twee delen. Na de heraanleg op het einde van de 19de eeuw kwam de oude dorpskern van Dilbeek aan de noordkant van de steenweg te liggen en de akkers aan de zuidkant, waardoor de inwoners afgesneden werden van hun landbouwgronden. Aan die zuidkant ligt ook de relatief nieuwe Theresiaparochie of Kaudenaardewijk. De buurt - in de volksmond ook wel ‘Treeske’ genoemd - kwam tot stand tijdens het interbellum. Het waren vooral de rijke Brusselaars die er tussen 1920 en 1930 hun villa’s bouw-

den. Ze lieten er huizen optrekken in een modernistische stijl, met art-deco-invloeden of knipogen naar de Amsterdamse School. Er zijn vandaag nog mooie voorbeelden van die interbellumarchitectuur terug te vinden, waaronder een woning getekend door architect Joseph Diongre, ontwerper van het NIR-gebouw op het Flageyplein in Elsene. De andere kant De Brusselse Ring met haar eeuwige fileleed;

de Ninoofsesteenweg volgestouwd met lintbebouwing en de nabijgelegen hoofdstad met haar oprukkende verstedelijking: de Dilbekenaar zag zijn gemeente - na Leuven en Vilvoorde de grootste van Vlaams-Brabant - de afgelopen decennia drastisch veranderen. Het gemeentebestuur doet er dan ook alles aan om het patrimonium zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En het mag gezegd worden: wie verder kijkt dan de ietwat mistroostige façade, ontdekt er opnieuw het charmante en bucolische Pajottenland. Wandel- en fietsroutes leiden naar eeuwenoude kerken en kastelen, grote boerderijen en kleine hoevetjes, een natuurreservaat en rustige beekvalleien. Een rit door de achtergelegen straten bezorgt je steevast een mooi vergezicht op weilanden en bossen. Op het dorpsplein van deelgemeente Sint-Martens-Bodegem staat een mooie getuige van vroegere tijden. Het 16de-eeuwse Huis Mostinckx, opgetrokken uit leem, is sinds 2011 een museale kijkwoning. Op hetzelfde plein bevindt zich ook het sterrenrestaurant Bistro Margaux van Thomas Locus. Enkele honderden meter verderop startte de jonge chef onlangs ook de bed & breakfast Louis1924, gehuisvest in een oude hoeve. (bron: brusselnieuws.be - inventaris.onroerenderfgoed.be – dilbeek.be) 31


Absoluut Portret

Wolven vind je niet meer in natuurgebied de Wolfsputten, wel een boeiend samenspel van bossen, graslanden, ruigten en akkers; natuurenbos.be.

Bekend om zijn superieure bintjes: in een groentestalletje langs de Stationsstraat verkoopt een boer de opbrengsten van zijn akkers.

32


Absoluut Portret

Een 13de-eeuwse hoeve, destijds eigendom van de Abdij van Vorst, en de omliggende gronden kregen een herbestemming als kinderboerderij Het Neerhof; neerhof-vzw.be. Het ontmoetings- en cultureel centrum Westrand werd in 1968 gebouwd naar het ontwerp van architecten Alfons Hoppenbrouwers en Rudy Somers; westrand.be.

33Ode aan de jeugd Is het omdat ze opgroeiden met computergames, e-mail, internet, smartphones? Jongeren beschikken vandaag in elk geval over een grote dosis creativiteit. Wat ze misschien missen aan parate kennis - waarom zou je dingen in je hoofd opslaan als je alles met ĂŠĂŠn muisklik terugvindt via zoekmachines op het internet ? - maken ze ruimschoots goed door hun originele oplossingen en alternatieve benaderingen. De jonge wolven weten wat ze willen en beseffen, onder meer dankzij de sociale netwerken, hoeveel kracht uitgaat van samenwerkende gemeenschappen, van synergieĂŤn. Maak kennis met de talenten en trendsetters van morgen.


Absoluut Special

De nieuwe orde Ze zijn jong, origineel, vastberaden en zitten boordevol plannen. Maak kennis met onze top tien van de nieuwe smaakmakers.

‘02/12/26’, Sculpted wax and different media, Courtesy Albert Baronian, Brussel

^ 36

Helmut Stallaerts

Helmut Stallaerts (1982) schildert en maakt installaties, foto’s en films. In zijn werk staat de mens centraal. Hij is ook geboeid door het spel van het leven en de mechanismen en passies die ons drijven. Bekroond met de publieksprijs Young Belgian Art Prize 2013. baronianfrancey.com


Absoluut Special

Ilse Acke & ^ Jeffrey Vanhille

Ilse Acke (1975) heeft zich gespecialiseerd in met de hand geweven stoffen, kussens en sjaals. Haar vriend Jeffrey Vanhille (1970) is meubelmaker-stoffeerder en restaureert meubels. Beiden geven ze een geheel nieuwe invulling aan het begrip ‘ambacht’ en zijn ze ambassadeurs van het label Handmade in Brugge. jeffreyzijnmeubels.blogspot.be - ilseacke.blogspot.be

37


Absoluut Special

2

1

1. Condescent Structure - gold version, Courtesy Albert Baronian, Brussel 2. Eat the Magic Lions #2, Courtesy Albert Baronian, Brussel 3. MX, Courtesy Albert Baronian, Brussel

^ 38

Xavier Mary

3

Xavier Mary (1982) was nauwelijks afgestudeerd in 2006 toen hij al in het Brusselse Bozar mocht exposeren. Mary, ook wel eens omschreven als een faux minimaliste die graag verwijst naar de pop-art, ontleedt de uitingen en structuren van onze post-industriĂŤle maatschappij. baronianfrancey.com


Villa ARRA NFA Architects Š Filip Dujardin

Absoluut Special

^

Nicolas Firket

In ons vorig nummer kon u al kennismaken met een reeks beloftevolle architecten die onze hoofdstad rijk is. Een andere naam die volgens ons niet in dat rijtje mag ontbreken, is Nicolas Firket (1975). Als voormalig medewerker van OMA (het bureau van Rem Koolhaas) focust hij zich met zijn bureau NFA onder meer op urban design en ruimtelijke organisatie, waaronder de ontwikkeling van masterplans voor nieuwe en bestaande Brusselse wijken. nfaoffice.com 39


© Louise Leconte

Absoluut Special

^ 40

Louise Leconte

Aangetrokken door de bestemming en de ontdekking van het onbekende liep Louise Leconte (1987) tijdens haar modestudies verschillende stages in het buitenland. Ze bekijkt mode als een artistieke discipline, een werkterrein voor onderzoek en experiment. Haar accessoirelijn ‘Shield Collection’ is gemaakt van leer, waarin met een mal van een origineel koperen schild een print is gedrukt. Louise werkte hiervoor samen met Belgische ambachtslui. louiseleconte.com


© Carole B

Absoluut Special

^

Juriji Der Klee

‘La mode se démode, le style jamais!’, zei ooit Coco Chanel. Dat is ook het levensmotto van de jonge excentrieke socialite Juriji Der Klee (1990). Naast een levend uithangbord en muze voor Belgische modeontwerpers zoals Jean-Paul Lespagnard, Louise Leconte and Gioia Seghers is deze opvallende androgyne verschijning een klassiek geschoold tenor, die opgroeide met popmuziek. Zijn website geeft al een voorsmaakje van zijn eerste full EP die binnenkort uitkomt. juriji.com 41


© Frederic Bastin

© Inge Rylant

Absoluut Special

^ 42

Mattia Van Severen

Dat de Van Severens een unieke plaats innemen onder de Belgische kunstenaars en vormgevers, was al duidelijk. Nu lijkt ook aan het talent van de nieuwe generatie geen eind te komen. Zo zullen we nog veel horen van Mattia Van Severen (1987) - zoon van designer Fabiaan die scoorde met ‘Playtime’, zijn afstudeercollectie aan de Antwerpse modeacademie. Eerder won hij al de Sacha Shoe Award. Voor een mooi boek over ‘Playtime’: cargocollective.com/ingerylant/Play-Time.


Absoluut Special

^

Bert Vermeire

Bert Vermeire (1986) is een interactive developer. Voor de tech-dummy’s onder ons: Bert ontwikkelt applicaties voor de smartphone (zoals de felbesproken Bashing-app die homohaat en gaybashing in kaart brengt) en ontwerpt websites waaronder de weblog van lingeriemerk La Fille d’O en de template van de bekroonde blog I Love Belgium. Hij ontwikkelde ook Scoopt, een sociaal netwerk voor modeliefhebbers. idlehands.be/portfolio 43


© Michael Dehaspe

Absoluut Special

^ 44

Willem Vandeven

Zopas werd de campagne ‘Jong Keukengeweld’ van Vlaanderen Lekkerland afgesloten. Dat ons land rijk is aan jong talent dat van de Vlaamse eetcultuur een van de vernieuwendste in Europa maakt, werd hiermee nog maar eens bewezen. Opvallendste naam onder de 45 deelnemende chefs? Willem Vandeven, chef-kok in Auberge du Pêcheur in Deurle. Met zijn 28 lentes is hij de jongste sterrenkok (1 Michelinster) van het gezelschap. Vlaanderenlekkerland.be - auberge-du-pecheur.beDe nieuwe Range RoveR SpoRt landrover.be

VernaeVe Doornzelestraat 23 - 9000 Gent

Tel 09/223.03.84 www.landrover-vernaeve.be

7,3-12,8 L/100 KM – 194-298 G/KM CO2. Elk gebruik van het voertuig “off road” moet gebeuren met naleving van de verkeersregels en met respect voor de natuur. Milieu-informatie [KB 19/03/04]: www.landrover.be


Absoluut Column

Generatie X, Y of Z? Als jongere word je sterk beïnvloed door de economische omstandigheden waarin je opgroeit. Vandaar de soms grote verschillen tussen de generaties, stelt curator Laurence Dujardyn.

G

eneration X. De term klinkt u wellicht niet onbekend in de oren. Misschien van de gelijknamige bestseller van Douglas Coupland uit 1991, waarin de hoofdpersonages een gebrek aan jobs en een teveel aan diploma’s hebben. Ze verdrinken in verveling en zinloosheid onder een Californische zon. Ze zijn met andere woorden exemplarisch voor de post-babyboomers, geboren tussen 1960 en 1980. Ze staan ook wel geboekstaafd als Generatie Nix of de Verloren Generatie. Over een gebrek aan idealen zouden ze ook beschikken - misschien niet verwonderlijk na de wat naïeve bevlogenheid van hun voorgangers, de protestgeneratie. Na X komt Y, geboren tussen 1980 en 1995. Ze worden ook wel de Millennials of Net Generation genoemd, waartoe ik mezelf mag rekenen. We groeiden op met pc en internet, mobiele telefoons en e-mail, maar we kunnen ons nog - vaagweg - de tijd zonder herinneren. Als screenagers hebben we een constante behoefte aan creativiteit en innovatie. Denken we maar aan alle technologische ontwikkelingen en e-commerces opgestart door twintigers: Tumblr, Instagram, Napster, Spotify, Facebook ... Hoewel de Gen Y’ers soms individualisme of zelfs narcisme wordt verweten, richten we initiatieven op waarin het algemeen belang boven het eigenbelang primeert. Minder geëngageerd, maar niet minder revolutionair is Kickstarter, opgericht in 2009 door Gen Y’er Perry Chan. Voorheen werkte

Chan als ober, muzikant, kleuterleerkracht en galeriehouder, nu is hij CEO van het grootste crowdfunding platform voor creatieve projecten. Investeer in een film, album of kookboek via Kickstarter en je krijgt een tastbare beloning in ruil zoals tickets voor de première, een privéconcert of een diner met de auteur. ‘Welp’, de horrorfilm van Jonas Govaerts (ook een Gen Y’er) is de eerste film in Vlaanderen die - deels - op die manier werd gefinancierd. Perry Chan staat exemplarisch voor wat soms smalend een ‘jobhopper’ wordt genoemd, karakteristiek voor de Generation Y’ers. Die volgen vooral hun passie. En de weg naar passie en zingeving in jobland verloopt veelal via trial-and-error. Zo vatte een generatieen studiegenote de koe bij de horens en probeerde een jaar lang dertig mogelijke droomjobs uit. Naast een halftijdse

job deed ze vrijwilligerswerk als Europees parlementslid, koorddanseres, bioboerin, gamedesigner ... Haar ervaringen schreef ze neer in een blog om die daarna in een boek te bundelden (‘De jobshopper’ van Laura Van Bouchout). Zo werd ze uiteindelijk journalist. Het generatiedenken toont aan hoe het tijdperk waarin je opgroeit je ook vormt. Zo is het niet verwonderlijk dat Gen Y’ers aandelen mijden en het geloof in de banken en beurs verloren hebben. Ondertussen zien ze dat de jeugdwerkloosheid in de meeste Europese landen twee keer zo hoog is als de gemiddelde werkloosheidsgraad. Veel Gen Y’ers krijgen dus niet eens de kans om te experimenteren met jobs. Een sprankel licht aan het eind van de tunnel: de volgende generatie, geboren na 1995, de zogenaamde Generation Z of Digital Natives, zou zich meer bewust zijn van de crisis, maar toch vertrouwen hebben in de toekomst. Gen Z’ers zijn bereid de uitdagingen aan te gaan, al kiezen ze dan wel voor een organisatie waar ze een boodschap aan hebben. Misschien toch maar eens een Gen Z’er uitnodigen op de volgende EU-top? Laurence Dujardyn is freelance curator en sinds enkele maanden directrice bij galerie Albert Baronian in Brussel. Ze programmeert er de projectruimte met tentoonstellingen van jonge en meer gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Samen met Mathias Wille richtte ze ‘Bunk Club’ op, een tentoonstellingsinitiatief voor opkomende kunstenaars in Brussel en daarbuiten.

Het portret van Laurence Dujardyn is van Martha Verschaffel, een Generation Y-kunstenares en illustrator die onder meer al publiceerde in Tranchée Racine, Gang Bang Bong, Gonzo (Circus) en Kuš Comics. 47


Absoluut Art

vaste waarden en jong talent De tweede editie van Art Gent, het vroegere Lineart, biedt opnieuw heel wat topwerken uit binnen- en buitenland. Met aandacht voor zowel bekende namen als opkomende kunstenaars. Vanaf 30 november vormt de Arteveldestad weer enkele dagen het centrum van de artistieke wereld, want dan start Art Gent. De kunstbeurs bestaat dit jaar uit drie zones. De eerste zone, Art Gent, toont nationale en internationale kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw. B.Art focust op beelden, sculpturen en installaties van Belgische kunstenaars. Extra aandacht gaat naar de tapijten van Vera Vermeersch, die de Art Gent Award in de wacht sleepte. Net als vorig jaar is er ook een designzone, met ontwerpen uit de 20ste en 21ste eeuw geselecteerd door Johan Valcke, CEO van Design Vlaanderen. In de VIP-lounge tot slot zijn foto’s te zien uit de reeks ‘Gekloond Rood’ van Trees De Mits.

Nieuwe garde Met werken van Luc Tuymans, Michaël

‘Nomadia - Childhood’, Colin Waeghe, 2013, olie op doek, colinwaeghe.be.

Borremans en Raoul De Keyser heeft Art Gent onmiskenbaar klasse in huis. Maar de beurs biedt ook een platform aan aanstormend talent zoals Colin Waeghe, die in ‘Nomadia’ een utopisch land schetst waar wetenschap en verbeelding hand in hand gaan. Of Kim De Ruysscher, die gebruiksvoorwerpen als een opblaasbare krokodil natuurgetrouw nabootst in marmer. De 29-jarige Jonas Van Steenkiste maakt dan weer gebruik van media-installaties om plaatsen of situaties te creëren die je het best kunt omschrijven als ‘mentale ruimtes’. Art Gent is met andere woorden een must-see voor wie de kunstenaars van morgen nu al wil kennen. Art Gent 30 november tot 3 december, Flanders Expo, Gent. Open: 11-19 uur (2/12 tot 21 uur), artgent.be.

48


Absoluut Art

In wijzerszin: ‘Krokodil’, Kim De Ruysscher, 2013, marmer, kimderuysscher.com. ‘Vergin Vessels’, Vera Vermeersch, 2012, tapijt naar ontwerp van Nick Andrews, De Zwarte Panter, veravermeersch.be. ‘The way you once left me’, Jonas Vansteenkiste, 2012, hout, plastic en licht, mecenaat Kroko nv, Kortrijk, jonasvansteenkiste.blogspot.com. ‘Wading’, Trees De Mits, 2013, 124 x 83 cm, Epson UV-print op Dibond, Casa Argentaurum, bamart.be.

49


Absoluut Wonen

duoreportage #1 VERBORGEN NEST

Tine en Daan lieten een strakke, maar vooral praktische gezinswoning optrekken waar ze met hun kinderen Jack en Bent kunnen wonen zonder zich al te veel kopzorgen te moeten maken over rommel.

50IDENTIKIT // Type woning open, hedendaagse woning. Totale bebouwde oppervlakte: 278 m2. Architect Francisca Hautekeete. realisatie

52


ABS Bouwteam. Bouwjaar 2012. Oplevering 2013. Materialen buiten baksteen in wildverband in combinatie met houten latjes van padoek.

53


Materialen binnen eik, keramische tegels, parket Willton. Verwarming, sanitair, ventilatie: Hecotec. Exterieur tuin met bijgebouw en

Om het huis zo praktisch mogelijk te houden, stelden Tine en Daan een scenario op van hun dagelijkse leven. Op basis daarvan tekende de architecte een functioneel ontwerp uit.

54


middag-en avondterras van keramische tegels tuinAanleg Frederiek Snaet.

55


Absoluut Wonen

56


E

en grote tuin wilden Daan en Tine. En een huis waar ze met hun twee kinderen - Jack en Bent stressloos in zouden kunnen wonen. “Ik wil geen slaaf zijn van mijn huis”, vertelt Tine. “Vandaar dat we niet alleen een mooie, maar ook een praktische gezinswoning zochten. Oorspronkelijk keken we uit naar een bestaand huis om te renoveren, maar we vonden nooit iets naar onze zin. Bouwen leek ons daarom een betere optie. Na een jaar hebben we een mooi stuk grond gevonden in een rustige straat in De Pinte. Ik ben hier opgegroeid, en ik vond het prettig te kunnen terugkeren naar deze streek, dicht bij mijn zus en mijn ouders.” Voor het realiseren van hun woning, een huis met een strakke architectuur dat tegelijk heel gezinsvriendelijk is, gingen Daan en Tine in zee met ABS Bouwteam. De ouders van Tine bouwden al een klassieke villa met hetzelfde bouwbedrijf.

Dagelijks scenario

Om het huis zo praktisch mogelijk te houden, stelden Tine en Daan een scenario op van hun dagelijkse leven. Op basis daarvan tekende de architecte een functioneel ontwerp uit. Ze gebruikte daarbij onderhoudsvriendelijke materialen. “Het parket beneden is onbehandeld, maar als je het dweilt met bleekwater, verdwijnen alle sporen van vuil. In de keuken, de badkamer, de hal en de toiletten liggen keramische tegels, die zich heel makkelijk laten onderhouden.”

Het aantal materialen werd bewust beperkt gehouden, zodat het geheel harmonieus en visueel rustig blijft. Er vallen ook nergens overbodige franjes te bespeuren. De aluminium ramen, die doorlopen tot aan het plafond, vergroten nog het gevoel van rust en ruimte. Tine: “Ook al ligt ons huis vol speelgoed, je blijft toch dat gevoel van openheid behouden.” Geborgen gevoel

Zo open als het huis binnenin oogt, zo gesloten is het aan de straatkant. De massieve gevel zorgt voor een extra gevoel van geborgenheid zodra je hier de deur achter je dichttrekt. Bovendien worden de kinderen op die manier minder naar de straatkant gelokt. En ook al is de gevel vrij massief, hij oogt heel elegant dankzij de houten latjes. “Het idee om bakstenen te combineren met padoek komt van ons”, zegt Tine. “Van opleiding ben ik interieurarchitecte. Door de jaren heen heb ik heel wat dingen opgepikt die ik later wou toepassen in mijn eigen huis. We hebben wel lang getwijfeld over de keuze van de baksteen, want die is heel bepalend voor een huis.” De combinatie baksteen-padoek komt ook terug in het bijgebouw achteraan in de tuin. “Op termijn willen we een zwembad laten plaatsen. Het bijgebouw kan dan dienst doen als poolhouse. Nu genieten we hier - in de stoeltjes van Simon Heikkila, een afscheidscadeau van mijn collega’s in ‘t Huis Van Oordeghem - vooral van de middag- en avondzon.” 57


58


Absoluut Wonen

duoreportage #2 WEIDS GEVOEL

Gaat een druk gezinsleven samen met wonen in een sobere architecturale woning? Door voldoende visuele openheid en een groot ruimtegevoel in te lassen lukt het in de strakke villa van Isabelle en Sandy wonderwel.

59


Identikit // Type woning moderne nieuwbouwwoning. Totale bebouwde oppervlakte uitgedrukt in aantal vierkante meter 332. realisatie

60


ABS Bouwteam. Architect: Francisca Hautekeete. Interieur eigenares Isabelle Galle. Bouwjaar 2006. Oplevering 2007. Materialen buiten

61


gevelbekleding van gevelpleister (‘crĂŠpi’); de twee garages zitten verwerkt achter Rockpanels (een soort gevelplaten). Materialen binnen

en op eenUm imint. Ovitasin nobis di dus et volo quo quunt.Sam, nost aut doluptat.Xero od magnimp erectus, odigendam re vel idenisi ncidest et abore aliquame nia quiatum imi, sam

180 T

62


Absoluut Wonen

Isabelle: “Ik vind het niet erg dat je het speelgoed ziet liggen. Dat maakt nu eenmaal deel uit van een huis. Maar ik sta er wel op dat ‘s avonds alles wordt opgeruimd”

63


donkere eik, leisteen en tapijt. Tuinontwerp en -aanleg: Frederiek Snaet. Parket: Willton. Tv-meubel Classo. Muziekboxen Casa Grande.

64


A

ls je langs de veldwegjes rond Moortsele bij Oosterzele rijdt, kom je geen levende ziel tegen, nergens zie je huizen. Tot plots drie nieuwbouwwoningen opdoemen. In de middelste ervan wonen Isabelle en haar man Sandy. “We hebben deze plek gekozen voor het prachtige uitzicht en de landelijke omgeving”, vertelt Isabelle. “We wonen hier misschien niet helemaal alleen, maar we voelen ons ook niet omsingeld. Dat gevoel van ruimte vonden we heel belangrijk. Als we thuiskomen van ons werk, kunnen we de drukte achter ons laten.” Sandy en Isabelle wisten precies hoe hun huis er moest uitzien. “We hadden een strakke kubusvorm voor ogen, net zoals Francisca Hautekeete die voor ons heeft uitgetekend. Maar het interieur moest wel heel gezellig en huiselijk blijven, niet kil. We wilden geen kijkwoning, maar een huis om in te leven.” In het teken van de kinderen

“Toen we het huis bouwden, hadden we nog geen kinderen”, vertelt Isabelle. “Door de komst van Victoria en Gabriella hebben we onze plannen wat moeten aanpassen. Oorspronkelijk stond er geen tafel in de woonkamer, omdat we toch meestal gingen uiteten. Nu de kinderen er zijn, nodigen we vaker vrienden uit thuis. We hadden ook een plek voorzien voor een sauna, en op het terras wilden we een jacuzzi installeren, maar dat staat niet langer bovenaan op ons to-do-lijstje. Victoria en Gabriella komen nu op de eerste plaats.” Dat

het huis in het teken staat van de kleintjes, betekent niet dat de esthetische kant verwaarloosd wordt. “We hebben bewust gekozen voor een trap zonder leuning. Dat vormt geen probleem voor Victoria en Gabriella; ze hebben van bij het begin geleerd om de tredes op en af te lopen zonder extra steun. De bureauruimte is nu ook deels de speelhoek geworden. Ik vind het niet erg dat je het speelgoed ziet liggen. Dat maakt nu eenmaal deel uit van een huis. Maar ik sta er wel op dat ‘s avonds alles wordt opgeruimd.” Contrastrijk

Opvallend in het interieur is het contrast tussen zwart en wit, dat consequent is doorgetrokken in het hele huis. Zo tekenen de vloeren van donkergetinte eik en leisteen zich mooi af tegen de sneeuwwitte muren. Daarnaast speelt de architectuur met lage en hoge plafonds. De zithoek bijvoorbeeld bevindt zich onder de mezzanine, maar ligt ook vlak bij de vide en de glaspartijen die doorlopen tot op de eerste verdieping. “Dankzij de vide genieten we van een prachtig uitzicht op de weides achter het huis, én van een enorm ruimtegevoel”, zegt Isabelle. Het plafond boven de vide is in het zwart geschilderd, zodat je toch een geborgen gevoel behoudt. Isabelle: “Francisca heeft heel goed begrepen waar we met ons huis naartoe wilden. Mochten we nog eens moeten bouwen, dan zouden we precies hetzelfde doen.” 65


Absoluut Portret

Architect in spe De kinderen van vandaag worden de architecten van morgen. Maar hoe integreer je architectuur op een boeiende manier in het lessenpakket van het lager onderwijs? De antroposofisch geïnspireerde Steinerschool doet het op haar eigen manier, met een ‘huizenbouwperiode’.

Juf Margot Wilms: “Binnen de antroposofie, en dus ook binnen de Steinerscholen, stemmen we alle leer- en vertelstof af op de ontwikkelingsfasen van het kind. Rond het negende levensjaar worden kinderen een stuk zelfstandiger. Ze willen ontdekken, kijken, waarnemen en verwerken. Tussen zeven en veertien jaar is esthetiek ook een belangrijk gegeven. Het kind moet in die leeftijdsfase als het ware schoonheid kunnen in- en uitademen. En met schoonheid bedoelen we het kunstzinnige als proces: iets wat wordt, zich voltooit en ontwikkelt. Een periode ‘huizenbouw’ leent zich uitermate goed om die kenmerken bij de leerlingen verder te ontplooien en te beleven. Het kind zit namelijk zelf ook in een proces van 66

voortdurende ontwikkeling en wording. Tijdens de huisperiode vertellen we over het bouwen van woningen en over architectuur uit de hele wereld, en we brengen een bezoek aan een bouwwerf. De leerlingen maken zelf een huis, tekenen, schilderen. Boeken en afbeeldingen worden uitgewisseld. Daarnaast kunnen de leerlingen meebeleven hoe andere mensen vroeger woonden en hoe ze nu wonen. Honderden vragen naar het hoe en waarom beginnen dan op te borrelen. Het prille begin van ‘op eigen benen leren staan’. Met vragen stellen en antwoorden ontvangen of ontdekken krijgt een kind handvatten aangereikt om de wereld aan te pakken en zich echt met de aarde te verbinden.”


Absoluut Portret

67


Absoluut Portret

Hoog boven de natuur

in vorm van een Gouden koe

Kastelen voor iedereen

Naam: Saël Leeftijd: 10 jaar

Naam: Bilal Leeftijd: 9 jaar

Naam: Noé Leeftijd: 9 jaar

Wat? Mijn huisje is gemaakt van hout en klei. Het dak is van stro. Ik maakte bomen van hout en vilt. Mijn huisje moet in een warm land staan waar de zon veel schijnt. Inspiratie? De natuur en het weer in warme landen. Mijn huisje is open en gemaakt om een beetje buiten te wonen. Droomwoning? Een huis in de natuur waar een rivier onder stroomt. Op een plek waar je wilde dieren kunt zien. Mijn droomhuis is dus een paalwoning uit hout. Mooiste gebouw? Het Atomium want het is groot en mooi. Het heeft een gekke vorm en de bollen vind ik heel leuk. Later als ik architect word … geef ik de huizen meer kleur en andere vormen. Ik zou ook verschillende huizen bouwen, sommige lang en andere heel hoog.

68

Wat? Ik heb een huisje gemaakt uit houten latjes. Het heeft alleen een deur en het dak is plat.

Wat? Mijn huisje is gemaakt van klei, zand en stro. Ik heb leer gebruikt voor het dak.

Inspiratie? De paalwoningen die we in de les hebben gezien.

Inspiratie? We hebben zulke huisjes eens gezien in de les.

Droomwoning? Een huis in de vorm van een gouden koe.

Droomwoning? Een heel groot, gewoon huis met vier slaapkamers. Het huis heeft een grote tuin waar je kunt spelen.

Mooiste gebouw? De moskee in Mekka. Later als ik architect word … geef ik de huizen meer kleur.

Mooiste gebouw? Het paleis van de Koning. Het is groot en mooi. Later als ik architect word … bouw ik kastelen voor mijn hele familie.

“Later als ik architect worD, maak ik huisjes waar je op kunt tekenen. Ik zou er bloemen op tekenen” (Eole)


Absoluut Portret

Gewoon heel gewoon

Midden in het bos

Huisjes met bloemen

Naam: Soumaya Leeftijd: 9 jaar

Naam: Victoria Leeftijd: 9 jaar

Naam: Eole Leeftijd: 9 jaar

Wat? Mijn huisje is gemaakt van karton en klei. Ik maakte bomen met stokjes en vilt.

Wat? Mijn huisje is rond en heeft een kartonnen dak. De onderkant is van leem, de schoorsteen van was.

Wat? Mijn huisje is gemaakt van zand, klei en stro. Het dak is van karton en daar heb ik hooi op gelegd.

Inspiratie? Mijn eigen huis. Al ziet het er ietsje anders uit. Ik heb er mijn eigen fantasie bij gebruikt.

Inspiratie? De adobehuisjes* die we in de les hebben gezien. Ronde vormen en natuurlijke materialen vind ik leuk om mee te werken.

Inspiratie? Mijn eigen huis. Thuis heb ik hetzelfde huis met een tafel buiten en een hangmat.

Droomwoning? Een groot stenen huis. Een grote tuin met veel bloemen. Eigenlijk een gewoon huis. Mooiste gebouw? Het kasteel van de koning. Dat heb ik al eens gezien. Het is groot en mooi. Later als ik architect word … verander ik niet zoveel, de huizen zijn mooi zoals ze zijn.

Droomwoning? Het huisje dat ik heb gemaakt. Maar dan wel in het bos zodat ik veel dieren kan zien en veel kan spelen. Mooiste gebouw? Ik denk het Atomium. De bollen zijn grappig. Later als ik architect word … maak ik meer boomhutten of paalwoningen. Ik zou ook veel meer kleuren gebruiken. Nu zijn de kleuren saai.

Droomwoning? Een huis dat in de zee, de lucht en de aarde kan gaan. Ik wil kijken wat er daar leeft. Mooiste gebouw? Ik heb eigenlijk geen lievelingsgebouw. Later als ik architect word … maak ik huisjes waar je op kunt tekenen. Ik zou er bloemen op tekenen.

69


Absoluut Portret

Villa in het groen

Sprookjestoren

Boomhutten en paalwoningen

Naam: Nolan Leeftijd: 10 jaar

Naam: Cloé Leeftijd: 9 jaar

Naam: Clara Leeftijd: 9 jaar

Wat? Ik maakte een Afrikaans huis van klei en hooi. De ronde vorm vind ik leuk. Het dak van mijn huisje kun je eraf halen en zo de zon binnen laten. Inspiratie? Ik had zo een huisje gezien in de les. Thuis heb ik het nog eens opgezocht op het internet. Droomwoning? Een villa met tien verdiepingen en een zwembad. De villa is gemaakt van bakstenen, is groen geverfd en heeft een vierkante vorm. Mooiste gebouw? Het Atomium, want ik vind de grijze bollen mooi. De Empire State Building vind ik ook mooi want het is een oud, groot gebouw met een mooie vorm. En de Eiffeltoren. Later als ik architect word … bouw ik grotere vrijstaande huizen en geef die veel meer kleuren.

70

Wat? Ik heb een sprookjestoren gemaakt van takjes, verf en karton.

Wat? Ik heb een paalwoning gemaakt van hout. Binnen is het heel gezellig.

Inspiratie? Het sprookje Rapunzel. In die toren sluit de heks iemand op voor een jaar.

Inspiratie? De paalwoningen die we in de les hebben gezien. Ik vond die heel leuk.

Droomwoning? Een paalwoning. Het is hoog en gezellig binnen. Het water dat onder de paalwoning stroomt, zou ik als zwembad gebruiken.

Droomwoning? Een beetje zoals het huisje dat ik heb gemaakt. Maar dan een boomhut met meer ramen. De hut zou ik schilderen met verschillende kleurvlakken. De slaapkamer is boven en heeft kleine raampjes zodat het donker is.

Mooiste gebouw? De Eiffeltoren. Het is hoog en je kunt er naar binnen gaan. Later als ik architect word … geef ik de huizen meer kleur en verschillende vormen. En verschillende hoogtes.

Mooiste gebouw? De Taj Mahal vind ik mooi. Het gebouw heeft een mooie vorm met mooie torentjes. Later als ik architect word … geef ik de huizen meer ruimte en kleur. Ik zou veel boomhutten en paalwoningen bouwen.


Absoluut Portret

Een boerderij met veel dieren

Kamperen in een grot

Een boom, hoog van de grond

Naam: Iana Leeftijd: 10 jaar

Naam: Ona Leeftijd: 9 jaar

Naam: Nanette Leeftijd: 10 jaar

Wat? Mijn huisje lijkt op een adobehuis.* Ik heb het gemaakt van klei, zand en stro. Ik gebruikte stokjes en gekleurde draad voor het dak dat je er kunt afhalen.

Wat? Ik heb een huisje gemaakt van wilgentenen en bladeren. De ondergrond is van klei. Ik wou een huisje maken dat te maken heeft met de natuur.

Inspiratie? De adobehuisjes die we in les hebben gezien.

Inspiratie? De natuur.

Droomwoning? Een grote, oude boerderij met veel dieren en een grote tuin. Mooiste gebouw? De Eiffeltoren. Al dat staal dat gekruist is, vind ik mooi. Later als ik architect word … verander ik alle grote appartementen in mooie huizen. Appartementen hebben een saaie vierkante vorm. Ze zijn zo recht, somber en donker.

Droomwoning? Een grotwoning in de natuur waar ik op een echt vuur kan koken. Het lijkt dan een beetje op kamperen. Mooiste gebouw? Het Vrijheidsbeeld in Amerika. Dat heeft de vorm van een mens. Later als ik architect word … bouw ik boomhutten zodat de mensen meer in de natuur gaan wonen. Ik zou ze ook meer kleur geven dan de huizen nu.

Wat? Mijn huisje is van een smid. Het is gemaakt van houten plaatjes. Inspiratie? Een tekening. Droomwoning? Een boom hoog van de grond. Tussen de groene takken. Zo kan ik om me heen kijken. Mooiste gebouw? Het Atomium, want het glanst en de bollen vind ik mooi. Later als ik architect word … ga ik meer natuurlijke materialen en andere vormen gebruiken. Meer hoekige vormen. Ik zou de straten ook meer kleur geven.

* Adobehuizen: huizen die voor een deel of geheel uit in de zon gedroogde aarde (adobe) bestaan. Het woord adobe zou een verbastering zijn van het Arabische woord ‘atob’ dat zoiets als natte modder of blubber betekent, of van het Arabische woord ‘atubah’, dat baksteen betekent. 71


SETTING THE TONE IN STONE

Statiestraat 69 - B-9870 Zulte

T +32 9 388 83 00

www.vandenweghe.be

www.lapris.be


Absoluut Column

Op Jazz Middelheim schitterden dit jaar twee landgenoten, vindt Peter De Backer. De ene is 91, de andere 30. Maar beide muzikanten leren elke dag nog bij.

M

isschien moet Eubie Blake zich daar aan de overkant zorgen beginnen te maken. De Amerikaanse ragtimepianist bleef optreden tot vlak voor zijn dood in 1983, en moet daarmee de oudste muzikant ooit op een concertpodium zijn geweest. Ook al is hij ‘maar’ 96 geworden, en geen 100, zoals hij zelf beweerde. Als er iemand dat record kan breken, is het wel Toots Thielemans. Deze zomer zorgde de grand old man van de Belgische jazz nog maar eens voor een hoogtepunt op Jazz Middelheim. Hij is moeilijk te been, maar als hij eenmaal op zijn hoge stoel op het podium zit, weet Toots nog altijd zijn publiek te raken. Duizenden mensen in een overvolle tent die muisstil luisteren naar een 91-jarige muzikant, veel beter kan een jazzconcert niet worden. Zeker niet als Toots zich bij het derde bisnummer tot zijn muzikanten wendt - ‘Kom, ik zal jullie iets leren’ - en een korte, maar pakkende versie van ‘My Funny Valentine’ neerzet. Dat typeert hem, want ook vandaag nog zoekt Toots naar creatieve manieren om een platgespeelde klassieker nieuw leven in te blazen. Thuis surft hij van het ene YouTube-filmpje naar het andere, op zoek naar muzikanten die hem raken. Krijgt hij ergens kippenvel van, dan blijft hij hangen. En dan wil hij meteen iets nieuws uitproberen. ‘Ik heb met hem al duizend keer Bluesette gespeeld, maar geen twee keer op dezelfde manier’, zegt zijn pianist Karel Boehlee.

Toots had maar één grote leermeester: zichzelf. In zijn kindertijd in de Brusselse Marollen, waar hij als driejarige in het cafeetje van zijn ouders op een accordeon begon te rommelen. Als puber, toen hij een gitaar had gewonnen bij een weddenschap en daar bijzonder snel mee uit de voeten kon. En uiteraard op de harmonica, waarmee hij al tijdens zijn eerste bezoek aan New York, in 1947, indruk maakte in de jazzclubs. Een echte opleiding heeft Toots nooit gehad, of het moet dat ene jaartje aan de VUB geweest zijn, waar hij ooit het eerste jaar wiskunde heeft gevolgd. Hoe anders verliep het parcours van Robin Verheyen, die andere Belg die deze zomer op Jazz Middelheim het publiek op zijn hand kreeg. De jonge Turnhoutenaar (30) kreeg al op zijn twaalfde zijn eerste lessen saxofoon, liep kunsthumaniora in Antwerpen, studeerde drie jaar

aan het Lemmensinstituut in Leuven, trok daarna voor twee jaar naar het conservatorium van Amsterdam, en deed er ook nog eens een jaartje bij in New York, aan de gereputeerde Manhattan School of Music. Een theoretische en praktische vorming om U tegen te zeggen. En toch beweert ook Robin dat hij vooral buiten de schoolmuren veel bijleerde. ‘Ik stond al op jonge leeftijd op het podium met topmuzikanten als Pierre Van Dormael en Dré Pallemaerts’, zegt Robin. ‘Dát was voor mij de belangrijkste leerschool.’ Intussen woont Robin al meer dan zes jaar in New York. De concurrentie is er moordend. En toch heeft hij er zijn weg gevonden. Eerst door veel te spelen in kleine clubs, nu ook door gerichte samenwerkingen uit te bouwen. Met resultaat, want op Middelheim stond de saxofonist op het podium met Marc Copland (piano), Gary Peacock (bas) en Joey Baron (drums), drie absolute wereldtoppers. Voor Robin een jongensdroom die uitkwam, zeker omdat zijn medemuzikanten in hem een evenwaardige partner zagen. En zo bereikt ook Robin Verheyen een ruimer publiek. Met heel diverse projecten, trouwens. Zo werkt hij aan een compositie gebaseerd op het werk van Guillaume De Machaut, een 14deeeuwse componist. Verheyen beperkt zich niet tot jazz. Ook hij wil zijn leven lang blijven bijleren. Peter De Backer is eindredacteur bij De Standaard, co-auteur van het boek Toots 90 en medewerker van het jazztijdschrift Jazzmozaïek.

Het portret van Peter De Backer is van Martha Verschaffel. Ze studeerde af als illustrator en master beeldende kunst aan het Sint-Lucas in Gent, en volgt momenteel zeefdruklessen in de Kunstacademie Eeklo. .

73


Tweede jeugd

Š Philippe De Gobert

Ooit leken ze voorbestemd voor de vergetelheid; vandaag bruist het er meer dan ooit van de activiteit: vijf bijzondere plekken waar kunst en cultuur voor nieuw leven zorgen.

74


Absoluut Agenda

1.

2.

3.

4.

1. ‘No Lie Can Live Forever’, Sam Durant ©Daniel de Kievith. 2. ‘Silver Installation IV’, Wolfgang Tillmans ©Daniel de Kievith. 3. ‘The Cradle’, Sherrie Levine ©Daniel de Kievith. 4. ‘Untitled’, Robert Longo ©Daniel de Kievith.

1 Van Moerkerke Collection De locatie: Tot 1936 beschikte Stene, een deelgemeente van Oostende, over een luchthaven. Sabena gebruikte het vliegveld onder meer voor postdiensten tussen Brussel en Londen. Na de aanleg van een nieuw en groter vliegveld in Raversijde werden de gronden in Stene na de Tweede Wereldoorlog verkaveld. De straatnaam Oud Vliegveld herinnert nog aan de vroegere bestemming. Wat is er te zien? Mark Vanmoerkerke kocht in 1998 – onder impuls van zijn architect die vond dat zijn nieuwe kantoor wel wat kleur kon gebruiken – zijn eerste twee kunstwerken in de galerie van Patrick De Brock in Knokke. Meer dan 15 jaar later beschikt hij over een meer dan 1 000 werken tellende collectie post-conceptuele Europese en Amerikaanse

kunst. Een deel daarvan wordt tentoongesteld in een gerenoveerde loods uit 1942 op nummer 10 in Oud Vliegveld. De agenda: tweemaal per jaar krijgt een curator carte blanche om een selectie uit de Van Moerkerke Collection te maken. Elke curator beveelt daarna zijn opvolger aan. Nog tot einde maart is dat Joost Declerq, directeur en hoofdcurator van Museum Dhont-Dhaenens in Deurle. ‘A voyage on the North Sea’ toont onder meer werk van Thomas Struth, Banks Violette ... Bijzonder, want: Mark Vanmoerkerke koopt vanuit de buik en dat voel je. Naast de loods werd voor de archivering van de collectie een monolithisch ogend paviljoen opgetrokken van het Brugse architectenbureau De Bruycker-De Brock. artcollection.be. 75


Absoluut Agenda

1.

2.

3.

4.

1. Installatie ‘Eyes’, Tony Oursler in MAC’s. 2 & 4. Opstelling en schets uit Living Objects ‘Made for India’ © Serge Anton 3. ‘Moodboards’ Jean Francois d’or © Lenzer.

2 Le Grand-Hornu De locatie: Le Grand-Hornu was vroeger een steenkoolmijn en industriecomplex in de Borinage, vlak bij Bergen. De site geldt als een uitzonderlijke getuigenis van de industriële revolutie en een vroeg voorbeeld van functionele stedenbouw in het begin van de 19de eeuw. In 2012 werd Le Grand-Hornu op de lijst van UNESCO-werelderfgoed geplaatst. Wat is er te zien? In 2002 opende in de gerestaureerde neoclassicistische gebouwen het Musée des Arts Contemporains (MAC’s) de deuren. Ook het Grand Hornu Images, dat zich toelegt op design en toegepaste kunsten, vond in het meer dan 10 000 m2 grote complex onderdak. Jaarlijks brengen 75 000 mensen een bezoek aan de twee musea. De agenda: tot 16 februari loopt in Grand Hornu Images 76

naar aanleiding van Europalia de expo ’Living Objects – made for India’. De curator van de tentoonstelling over dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit India is het Londense bureau Doshi Levien, bekend om ontwerpen voor onder meer Moroso, Cappellini en Authentics. Bezoekt u voor 15 december Le GrandHornu, dan kunt u ook nog de overzichtstentoonstelling over het werk van designer Jean-François d’Or meepikken. Bijzonder, want: het mag een wonder heten dat dit enorme complex van de sloophamer bleef gespaard. Leuk detail: in Wasmes op amper anderhalve kilometer van Le Grand-Hornu huurde Vincent van Gogh in 1879 als lekenprediker een kamer in een pension boven een bakkerswinkel. grand-hornu-images.be.


Absoluut Agenda

2.

1.

3.

4.

5.

1, 3 & 5. Kunsthuis Yellow Art en opening Middle Gate © Hans Vangeel. 2. Authentieke klok uit het Gasthuis 4. ‘Les Chants de Maldoror’, René Magritte, 1945, privécollectie.

3 Middle Gate Geel ‘13 De locatie: Sinds de dertiende eeuw worden in de stad Geel psychiatrische patiënten opgevangen door pleeggezinnen, waardoor ze in contact blijven met het dagelijkse leven en de maatschappij. Die nogal onconventionele aanpak wekte wereldwijd interesse en werd zelfs beschreven door de beroemde Franse filosoof Michel Foucault. Wat is er te zien? Heel wat gebouwen in Geel zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de lokale zorgsector. Zo werd het Geelse gasthuis ooit opgericht om zieken en zwakken op te vangen. In de Sint-Dimpnakerk trok het reliekschrijn eeuwenlang pelgrims en geesteszieken aan. Samen met cultuurcentrum de Werft vormen ze de locatie voor een opmerkelijk kunstparcours ‘Middle Gate Geel ’13’.

De agenda: Jan Hoet bracht zijn eerste levensjaren door in Geel. Zijn vader was pyschiater-neuroloog, maar ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. Het verbaast dan ook niet dat de dialoog tussen pyschiatrie en kunst wel vaker centraal staat in zijn werk als curator. Naast grootmeesters als Paul Klee, René Magritte en Pablo Picasso toont Hoet werk van onder meer Michaël Borremans en Jacques Charlier, maar ook outsiderskunst van pyschiatrische patiënten. Bijzonder, want: ook de ouderlijke woning van Jan Hoet – vandaag kunsthuis Yellow Art – werd in het circuit betrokken. De Canadese kunstenaar in residence, Jon Pylypchuk, maakt er kunst samen met de patiënten. Middle Gate Geel ’13, nog tot 22 december, geel.be. 77


Absoluut Agenda

1.

3.

2.

4.

1. Het gerestaureerde complex van Tour & Taxis © Tour & Taxis. 2. ‘XWeave’, PeterMonaghan, CubeGallery, Affordable Art Fair. 3. ‘Middagpauze’, Emile Claus, 1890, Galerie Oscar de Vos op Brafa. 4. ‘Sans-titre’, Edouard Buzon, Galerie Envie d ‘Art, Affordable Art Fair.

4 Tour & Taxis De locatie: het complex Tour & Taxis was ooit het epicentrum van de Brusselse handelsbedrijvigheid. In de jaren zestig stonden maar liefst 3 000 werknemers in voor de uitklaring en opslag van transitogoederen. Door de oprichting van de Europese douane verloor de site haar bestaansreden en raakte ze in verval. Vandaag zijn in het gerestaureerde complex restaurants en winkels gevestigd en vinden er beurzen, evenementen en festivals plaats. Wat is er te zien? Een beurs voor moslims, een internationale tattooconventie, het Salon du Chocolat, een event voor liefhebbers van de Japanse popcultuur, het bekende Cirque du Soleil of het jaarlijkse festival Couleur Café ... Tour & Taxis trekt dankzij een ideale ligging vlak bij het stadscentrum en 78

de uitgebreide configuratiemogelijkheden jaarlijks meer dan 700 000 bezoekers aan. De agenda: in de eerste helft van het jaar staan naar goede gewoonte enkele (grote) kunstevents op het programma. Op 25 januari bijt de Brusselse Art Fair (BRAFA) de spits af met zijn 59ste editie. Wie kunstminnend is maar niet over eindeloze middelen beschikt, kan tussen 7 en 10 februari inspiratie opdoen tijdens de Affordable Art Fair, een internationaal concept dat sinds 2004 ook in Brussel steeds meer bijval kent. ‘Off’ tot slot presenteert tussen 25 en 28 april een kleine beurs in - de naam laat het al vermoeden - de marge van Art Brussels. brafa.be - affordableartfair.com/Brussels - off-artfair.be.


Absoluut Agenda

2.

1.

3.

4.

5.

1. Architectonische interventie op de terreinen van C-Mine © Stijn Bollaert. 2. Handgemaakte messen van Antoine Van Loocke. 3. ‘Transformer’, Daniel Von Weinberger, © Chris Wolf. 4. Halssieraad uit project ‘Hunactering’, Lore Langendries. 5. ‘Hello 2008’, Studio Bruninx.

5 C-Mine De locatie: de oude mijnsite van Winterslag bij Genk, omgebouwd tot C-mine, een cultureel complex dat bovendien een hefboom wil zijn voor creatieve economie. Ook vormgever en keramist Piet Stockmans heeft zijn atelier in deze voormalige mijngebouwen. In september ontving C-mine de Vlaamse Monumentenprijs als bijzonder voorbeeld van hoe monumentenzorg en een hedendaagse invulling van industrieel erfgoed hand in hand kunnen gaan. Wat is er te zien? Vanaf 15 december loopt er in C-Mine ‘Conflict & Design’, de 7de editie van de Triënnale voor Vormgeving in Vlaanderen. De tentoonstelling onderzoekt de maatschappelijke relevantie van design en focust op de manier waarop designers omgaan met conflictsituaties.

De agenda: user-centered design, participation design en upcycling … het zijn maar drie voorbeelden van nieuwe methoden en denkwijzen binnen de hedendaagse designsector. Conflict & Design brengt meer dan zestig concepten die voortvloeiden uit deze relatief nieuwe manieren van vormgeving. Er zal onder meer werk te zien zijn van Stefan Schöning, Eva Pannecoucke, Linde Hermans en architect Bart Lens. Bijzonder, want: deze triënnale biedt stof tot nadenken over hoe we in de (nabije) toekomst genoodzaakt zullen zijn om op andere manieren met elkaar en met onze natuurlijke bronnen om te gaan. Het erfgoedpatrimonium van C-mine vormt bovendien een perfecte locatie voor dit event. conflictanddesign.be – cmine.be. 79


Absoluut Special

Kleinkunst

© Lieve Blancquaert

De wereld gezien vanuit de ogen van een kind.

Welkom op de wereld ‘Een materniteit is een spiegel van de maatschappij’, vindt fotografe. Als je haar boek ‘Birth Day’ doorbladert, snap je meteen wat ze bedoelt. Voor deze uitgave, met bijbehorende tentoonstelling en tv-uitzendingen, bezocht Lieve Blancquaert 14 plekken over de hele wereld, van Israël over India tot China. Het contrast tussen de moeders in Nairobi die - soms met zijn tweeën - op een schamel bedje hun pijn liggen te verbijten en de gesluierde vrouw in Koeweit, die na een epidurale verdoving als een prinses tussen de gouden kussens gedrapeerd ligt in een vijfsterrensuite, is stuitend. Ook hun baby’s krijgen - al van bij hun eerste ademhaling - een ongelijke start in het leven. Orwells bekende zin ‘All animals are equal, but some are more equal than others’ lijkt nooit beter van toepassing te zijn geweest. ‘Birth Day’ van Lieve Blancquaert, uitgegeven bij Lannoo, 34,99 euro. Meer info over expo en tv-serie: birth-day.be. 80


Absoluut Special

Poëtische zeepbellen Corinne van Havre studeerde design, maar startte later een eigen juwelenlabel op, Laloul. Vandaag combineert de ontwerpster haar twee passies en maakt ze poëtische decoratie voor het interieur, zoals deze glazen bollen bedoeld als wandversiering. “Het idee voor ‘Bubbels I’ ontstond toen ik mijn kinderen zeepbellen zag blazen. Aan de andere kant heeft de creatie ook wel wat van een groot uitgevallen halssnoer. Het juweelontwerpen zit mij duidelijk nog altijd in het bloed”, legt Corinne uit. De bollen van het interieurjuweel zijn gemaakt van glas uit Biot, een dorpje in ZuidFrankrijk dat bekend staat om zijn met de mond geblazen glas vol luchtbelletjes. De glazen parels zitten gevat in een ketting van messing. Er zijn twee modellen beschikbaar, een groter en een kleiner, telkens in een unieke uitgave. ‘Bubbels I’ van Laloul. Prijzen op aanvraag; laloul.be. 81


© Frederik Vercruysse

Absoluut Special

Pipi Langkous “Ik hou ervan mijn kinderen te fotograferen op vakantie. Op reis heb je meer tijd voor ze, krijg je een intensere band en kun je ze ook beter observeren”, zegt fotograaf Frederik Vercruysse. “Dit beeld heb ik genomen vorige zomer tijdens onze vakantie in Ingarö, op het Zweedse platteland niet ver van Stockholm. Estelle, hier zeven jaar, is op de trampoline aan het springen. Het beeld drukt een gevoel van vrijheid uit, een soort Pipi Langkous-sfeer. Wat me ook fascineert, is dat je al ziet hoe het kleine meisje vrouw aan het worden is, maar toch nog heel onbevangen springt. Deze foto, een spontane snapshot, is totaal anders dan mijn professionele werk, waarin ik veel meer grafische, minimalistische composities opbouw.” Het werk van Frederik verscheen al in tijdschriften als The New York Times Style Magazine, Casa Vogue, Elle Decor, Wallpaper en Case da Abitare. Ook ABSoluut publiceert regelmatig reportages van zijn hand. frederikvercruysse.be. 82


‘Multi-story’, Duggan Morris Architects, foto: Thomas Butler

‘Inside Out’, Coffey Architects, foto: Thomas Butler.

Absoluut Special

Kleine huisjes, groot gebaar Begin vorige eeuw bouwde de Britse architect Edwin Luytens een poppenhuis voor Queen Mary; een perfect schaalmodel van een villa in de stijl van Palladio, een 16de-eeuwse architect. Het traditionele stuk kinderspeelgoed vormde meteen ook een mooi visitekaartje van de knowhow op het vlak van kunst en design van die tijd. Luytens beroemde creatie inspireerde vastgoedontwikkelaars Cathedral Group om een veiling te organiseren met hedendaagse varianten op het poppenhuis, ontworpen door twintig toparchitecten zoals Studio Egret West en Zaha Hadid Architects. De opbrengst van de verkoop per opbod, die plaatsvond op 11 november in veilinghuis Bonhams in Londen, gaat naar Kids, een organisatie die zich inzet voor kinderen met een beperking. Alle poppenhuizen bevatten trouwens een oplossing die het leven van kinderen met een beperking kan verbeteren. adollshouseinfo.co.uk. 83


© Yoshitsugu

Absoluut Special

Spoken in het museum De meeste kinderen vinden een museum bezoeken maar saai. Ze mogen er niet rennen, niet roepen, niets aanraken. Daar wou het Museum of Contemporary Art Tokyo iets aan doen. Tijdens de zomer organiseerden ze een interactieve tentoonstelling voor de jongste museumbezoekers, onder de naam ‘Ghosts, underpants and stars.’ De expo, uitgewerkt door Torafu Architects, bestond uit een spookhuis waar lagere-schoolkinderen hun fantasie en creativiteit de vrije loop mochten laten. Op het eerste gezicht leken de wanden vol te hangen met klassieke kunstwerken van Vermeer of Van Gogh. Tot er plots allerlei vreemde dingen begonnen te gebeuren. Ogen die je aanstaren, gezichten die veranderen ... Achter de muren bevond zich een ruimte van waaruit allerlei grapjes werden uitgehaald met de nietsvermoedende bezoekers. Nadien mochten de kinderen zelf de verborgen ruimte betreden om er trucjes uit te halen. mot-art-museum.jp/eng/2013/ghosts/. 84


Absoluut Special

Design in het klein

Plafondlamp ‘Memory’ in de vorm van een ballon klik je aan en uit via het touwtje. Brokis; brokis.cz.

Kussenhoes ‘Lucky Fingers’ van grijze alpacawol. 50 x 50 cm. Ontwerp Luckyboysunday; luckyboysunday.dk.

Zitelement ‘Mini Togo’ van Ligne Roset voor kinderen van vijf tot twaalf jaar; ligne-roset.be.

Knuffel ‘Mr K’ van biologisch katoen uit de Paris-Paris Collection van My Name is Simone; mynameissimone.com.

Bibliotheekkast ‘Mini Library’ van berkenhout werd volledig gebouwd op kindermaat. Oeuf Nyc; oeufnyc.com.

In meegroeikinderbed ‘Kili’ van berkenhout kunnen kinderen tot zeven jaar slapen. Sebra; sebra.dk.

Stalen wandhaakje ‘Butterfly’ houdt niet alleen je mantel, maar ook je sleutels en portefeuille bij. Ook mooi voor op de kinderkamer. Makers With Agendas; mwa.eu. 85


MAATMEUBILAIR & BINNENINRICHTING OP MAAT

3 generaties ervaring in schilderwerk en decoratie Sinds 1960 is onze onderneming ervaren in alle hedendaagse en klassieke vormen van interieurdecoratie. Bij Veldeman kan je terecht voor echt vakmanschap. We zijn je partner voor: − binnen- en buitenschilderwerk − wand en vloerbekleding − gehele binnenafwerking

Maatwerk van de hoogste kwaliteit Veldeman staat ook voor schrijnwerk met uitzonderlijk vakmanschap. Wij kunnen daarom al jouw binnenschrijnwerk op maat feilloos realiseren. Telkens kan je rekenen op de hoogste kwaliteit, afgewerkt in ons eigen atelier: − kasten en dressings − sierhaarden − alle maatmeubilair − keukens op maat

Veldeman bvba 9200 Dendermonde | Tel. +32 52 21 67 32 | Fax +32 52 20 01 18 info@veldeman-bvba.be | www.veldeman-bvba.be


Absoluut Column

Zolang jonge ondernemers naar de VS gaan om daar hun droom te realiseren en we er niet in slagen ze in Europa te houden, is er werk aan de winkel voor ons ondernemingsklimaat en ons onderwijssysteem, waarschuwt IT-specialist Wim De Waele.

E

r is de laatste tijd veel te doen over jonge ITondernemers die hun kans wagen in Silicon Valley en daar al dan niet hun American dream realiseren. Een voorbeeld is de Limburger Davy Kestens, die met zijn bedrijf naar San Francisco trok en er naast de nodige groeifinanciering een aantal grote klanten binnenhaalde. Dat soort jonge ondernemers hebben we broodnodig om onze economie opnieuw leven in te blazen. Het komt er dan ook op aan in Europa een ondernemingsklimaat en een markt te creĂŤren die hun evenveel kansen biedt als in de Verenigde Staten. De vraag blijft of we in Europa in staat zullen zijn onze competitiviteit te herstellen. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Wel over een debat dat losbarstte naar aanleiding van de recente voorstellen tot onderwijshervorming. Toen ik met mijn kinderen van vijf en zes jaar terugkwam uit de Verenigde Staten, waren zij door hun opvoeding in de Amerikaanse kindergarten extraverte kinderen met een groot zelfvertrouwen. De hele Amerikaanse stijl van opvoeden en onderwijzen is gericht op het detecteren van hun talenten. Na een jaartje Vlaams lager (kwalitatief trouwens prima) onderwijs waren ze terug de verlegen Vlaamse kindjes die alleen spreken wanneer een volwassene hun iets vraagt. Ons onderwijs is te traditioneel en hiĂŤrarchisch, en niet meer aangepast aan de noden van onze tijd, waarin

we behoefte hebben aan jonge helden. Jammer dus dat de onderwijshervorming op een sisser is uitgelopen. Door het watervalsysteem, waarbij iemand die niet goed is in Latijn of wiskunde stelselmatig afvloeit naar zogenaamd gemakkelijker richtingen, demotiveren we veel jongeren en gaat heel wat talent verloren. Zo kweken wij geen jonge helden, maar losers. Onderwijs moet het talent van jongeren opsporen en ontwikkelen. Ik pleit dus niet voor een nivellering van het onderwijs. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben een voorstander van scholen die de beste leerlingen alle mogelijke kansen geven. Alleen denk ik dat we het hokjesdenken achter ons moeten laten. De huidige technologische evolutie laat ons toe het lager en secundair onderwijs revolutionair te herdenken. Laten we die kans grijpen. Ook aan de universi-

teiten mag het er wat ondernemender aan toe gaan. Davy Kestens heeft met Steve Jobs van Apple en Elon Musk van Tesla gemeen dat hij een college drop-out is en dus zijn universitaire studie niet afmaakte. Studenten moeten tijdens hun hoger onderwijs en zelfs daarvoor al gestimuleerd worden om te ondernemen, want net in die fase zijn ze het meest creatief en kunnen ze nog risico’s nemen zonder zich zorgen te maken over hypotheken, kinderen of andere verantwoordelijkheden. Ik ben er sterk van overtuigd dat rolmodellen daar een cruciale rol in spelen. Mensen hebben helden nodig, en dat hoeven niet allemaal voetballers te zijn. Zolang jonge technologieondernemers naar de Verenigde Staten gaan om daar hun droom te realiseren en we er niet in slagen ze in Europa te houden, is er werk aan de winkel voor ons ondernemingsklimaat en ons onderwijssysteem. Maar ik ben ervan overtuigd dat er veel jongeren op onze schoolbanken zitten die het talent en doorzettingsvermogen hebben om een van de volgende jonge helden te worden die onze economie uit het slop zullen trekken en die rolmodellen worden voor de toekomstige generaties.

Wim De Waele studeerde economie en computerwetenschappen. Hij werkt vandaag als CEO bij iMinds, een onafhankelijke onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse overheid innovatie binnen ICT stimuleert.

Het portret van Wim De Waele is van Martha Verschaffel. De jonge kunstenares en illustrator geeft les aan de Kunstacademie Eeklo en de HoGent. 87© Griet De Smet

Absoluut Business

Kruisbestuiving Er waait een nieuwe wind bij jonge ondernemers. Steeds vaker kiezen ze voor een carrière waarin levenskwaliteit en persoonlijke voldoening belangrijker zijn dan geld. De samenwerking met gelijkgestemde zielen speelt daarbij een cruciale rol.

D

e tijd dat je in een job belandde en de volgende veertig jaar op dezelfde stoel bleef zitten, is voorbij. Ten eerste is het economisch klimaat daar niet meer naar en ten tweede beginnen we steeds meer te beseffen dat er méér is in het leven dan geld verdienen en doen wat je baas zegt. Vooral vrouwen willen anders gaan werken, en dan liefst zo dat ze hun werk kunnen combineren met hun gezin. Wat doe je dan, als ondernemer in spe? Je kijkt wat je hebt, wat je kunt en wat je wilt, en je bundelt je krachten met anderen die ook op zoek zijn naar meer voldoening. Het resultaat: een samenwerking tussen vrienden en verwante zielen die bijdragen tot elkaars succes. Neem nu hartsvriendinnen Benedict en Molly. Molly studeerde psychologie, volgde een koksopleiding en werkte in verscheidene vooraanstaande restaurants. Benedict studeerde interieurvormgeving, schakelde over op rechtspraktijk, werkte als general manager en ging daarna aan de slag in een kunstgalerie. Maar ze wilden beiden wat anders en staken de koppen

bij elkaar. Uiteindelijk startten de vriendinnen Elle Cuisine op, een bedrijfje waar je een heerlijke brunch, afternoon tea of gebak kunt bestellen, klaargemaakt door Molly en gepresenteerd in een mooie verpakking. “We zijn ermee begonnen toen we zwanger waren”, vertelt Benedict. “We wilden het rustig aandoen, maar de zaak begon meteen te draaien.” Ook Eefje, de schoonzus van Molly, maakte een carrièreswitch. Ze studeerde af als kleuterleidster, maar runt nu de boetiek en webwinkel KidsOnLine, die exclusieve Belgische kindercollecties aanbiedt. Eefje: “We dachten eraan meer publiciteit te maken. Toen we Tine van de online kinderschoenenwinkel Raaf en Vos ontmoetten, klikte het meteen. We besloten samen een fotoshoot te organiseren. Het moest een vintage chic-sfeer uitstralen. De taarten van Elle Cuisine passen daar perfect bij. Zeker ook omdat Molly de kleuren van de cupcakes afstemde op de kleding. Zij gebruikt die foto’s dan weer op Instagram. We willen laten zien dat we beginnende ondernemers zijn met een eigen stijl en visie, en samen staan we sterk.” Meer info kidsonline.be, ellecuisine.be.

Elle Cuisine ontwikkelde voor de aanloop naar het kerstfeest deze originele adventskalender. Een lekkernij voor elke dag van de advent. 89


,installateur van aerothermische en geothermische warmtepomprealisaties, klimaatbeheersing en luchtbehandeling. Meer informatie op 055 61 62 63 of www.hecotec.be.

wa r m t e p o m p e n . k l i m at i s at i e . v e n t i l at i e

Vincotte gekeurd nr KOEL/AIB/B_222

w w w. h e c o t e c . b e


Absoluut Shopping

Forever young

East leads west 2 1

© Shang Xia

3

4 5

6

1. Gejat van China: theepot met robuust handvat. Prototype van Richard Hutten voor ‘The new originals’; droog.com. 2. ‘Cosmogonies’, een veelhoekige lichtinstallatie van Japans papier; paperwork.fr. 3. Geënt op de zwaarden uit Damascus: ‘Steak Knife’ van John Pawson, gemaakt van damast en ebbenhout uit Makassar; whenobjectswork.com. 4. Shang Xia, het luxelabel uit Sjanghai opgericht door Hermès International, opende zopas een boetiek in Parijs; shang-xia.com. 5. Het Japanse zenboeddhisme vormde het uitgangspunt voor ‘Daruma’, een soort talisman ontworpen door Paul Loebach; areaware.com. 6. Kruk ‘Ki-oke’ van sawara

of ceder, gemaakt volgens de oude Japanse traditie. Ontwerp OeO; japan-handmade.com.

91


Absoluut Shopping

Forever young

Klassiekers hertekend

2

1

5

3

4

1. Deze zesdelige theeset herinnert aan de Britste afternoon tea. Tom Dixon; tomdixon.net. 2. De clubfauteuil, geïnterpreteerd door Hans J. Wegner in 1951. ‘Papa Bear’ werd heruitgebracht door het Deense PP Mobler; pp.dk. 3. ‘Costum’elle’ is het alternatief van de little black dress. Vrouwelijke maatpakken van het Belgische Xandres; xandres.com. 4. 3D op de muren: Ulf Moritz tunede de klassieke sierlijsten om tot ‘Wall Couture’; oracdecor.be. 5. Opbergmeubel ‘Chameleon’ verwijst

naar de oude hutkoffers; porro.com.

92


Absoluut Shopping

Forever young

DagelijksE kost 1

2

5

3

© ribon

4

6

1. Kleurrijke plastic emmer ‘DROP’ van Sylvain Willenz voor Xala; xala.be. 2. Ladder ‘Compass’ doet dienst als dressboy. GamFratesi voor Casamania; gamfratesi.com. 3. Jean-Baptiste Fastrez maakte van haardroger ‘Tomahawk’ een industrieel object met bezieling; jeanbaptistefastrez.com. 4. De typische Deense eetkamerstoel in een loungy uitvoering van Hay. Stoel ‘J 110’; hay.dk. 5. Prehistorische vormen als inspiratiebron: bestek ‘Sekki’ van cultdesigner Nendo; nendo.jp. 6. Goodbye Edison zocht inspiratie bij de kaarslampen van vroeger. Tafellamp ‘WO3’; gbye.fr.

93


Absoluut Shopping

Forever young

Speelvogels

1

2

3

4

5

1. Als een wiegelied, dit heen en weer schommelend klokje ‘Ipno’ van Alessandro Zambelli; diamantinidomeniconi.it. 2. Het Duitse Sirch produceert sinds drie generaties ambachtelijk gemaakte meubels en stukken speelgoed. Houten slee ‘Sled Lillehammer’ van Sirch; sirch.de. 3. ‘Circus’, een eigentijds antwoord op de traditionele Marokkaanse poef. Ontwerp van Simon Legald; normann-copenhagen.com. 4. Jorgen Moller ontwierp voor George Jensen de spaarpot ‘Moneyphant’ samen met zijn achterkleinkind; georgejensen.com. 5. Een collectief van zeven meisjes en vijftien jongens ontwikkelde voor Paris Design Week enkele houten objecten, waaronder deze lamp ‘Fit’ van Marta Polenghi; federationfrancaisededesign.com.

94© Fonds Henry van de Velde

Henry & co Henry van de Velde (1863-1957) geldt als een van de belangrijkste architecten en designers ooit uit de Belgische geschiedenis. Maar ook grote talenten hebben bij de start van hun carrière of tijdens een dip de onvoorwaardelijke steun nodig van enkele invloedrijke believers. Een overzicht.

Siegfried Bing (1838-1905), een Franse kunsthandelaar van

Duits-Joodse afkomst die werkte in Parijs en voornamelijk was gespecialiseerd in Japanse kunst. In december 1895 opende hij zijn beroemde galerie l’Art Nouveau die zijn naam aan de nieuwe stijl zou geven. Op die openingstentoonstelling kreeg Henry van de Velde met drie volledige interieurs het leeuwendeel toebedeeld, wat zorgde voor de naamsbekendheid van de jonge Belgische kunstenaar. Julius Meier-Graefe (1867-1935), een Duitse kunstcriticus, novellist en kunstverzamelaar. Net als Siegfried Bing, een van zijn vrienden, was hij een van de ‘ontdekkers’ van het werk van Henry van de Velde. Toen Bing de Parijse interieurs van de architect in Dresden exposeerde, lekte Meier-Graefe de naam van de Belgische kunstenaar als auteur in de pers. Dat zorgde voor een enorme naamsbekendheid voor van de Velde. In 1898 zou hij ook een volledig nummer van zijn tijdschrift Dekorative Kunst aan van de Velde wijden. Eberhard Freiherr von Bodenhausen (1868-1918), een Duit-

se jurist, kunstcriticus en ondernemer. Hij engageerde Henry van de Velde als ontwerper van het corporate design van diens bedrijf Tropon, dat een eiwitsupplement op de markt bracht. Von Bodenhausen investeerde in 1898 een belangrijk deel van zijn fortuin in de Société van de Velde, zodat de Belgische kunstenaar kon tegemoetkomen aan de groeiende klandizie, vooral vanuit Duitsland.

Harry Graaf Kessler (1868-1937), een Duitse kunstverza-

melaar, museumdirecteur, schrijver, publicist, politicus, diplomaat en pacifist. Hij was een van de eerste klanten van Henry van de Velde en werd een van zijn trouwste vrienden.

Voor Kessler ontwierp van de Velde in 1898 de beroemde zesarmige kandelaars waarvan het Jubelparkmuseum in 1900 een paar kocht. Kessler speelde in 1901-1902 een bijzonder belangrijke rol bij van de Veldes aanstelling als artistiek raadgever door de groothertog van Weimar. Elisabeth Förster-Nietzsche (1846-1935), de zus van de be-

kende Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Zij is vooral bekend wegens de nalatenschap van haar broer die zij na zijn dood in 1900 beheerde en grotendeels uitgaf. Samen met Harry Kessler speelde ze een cruciale rol in de aanstelling van van de Velde in Weimar om de stad een nieuw cultureel hoogtepunt te bezorgen. Zij gaf hem daar in 1902 zijn eerste prestigieuze opdracht: de grootse inrichting van het Nietzsche-Archiv waar de geschriften van Friedrich werden bewaard.

Helene Kröller-Müller (1869-1939), van Duitse afkomst en een van de eerste vrouwen in Europa die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht. Nadat zij voor haar museum in Nederland verschillende architecten zoals Peter Behrens en Ludwig Mies van der Rohe de laan had uitgestuurd, nam zij in 1919 contact op met Henry van de Velde. Voor hem was het een ware redding: het bood hem uitzicht uit zijn ballingschap in Zwitserland tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog. In 1938 zou het Kröller-Müllermuseum in Otterlo, dat door van de Velde werd ontworpen, uiteindelijk opengaan.

Bovenstaande profielschetsen werden overgenomen uit de zaalteksten van de grote overzichtstentoonstelling ‘Henry van de Velde – Passion, function, beauty’ die u nog tot en met 12 januari in het Brusselse Jubelpark kunt gaan bekijken; kmkg-mrah.be.

Op 21 januari wordt de winnaar van de Henry van de Velde Award bekendgemaakt. Samen met de laureaat staan alle producten die bekroond werden met een label tentoongesteld van 22 januari tot 1 maart in De Loketten, IJzerenkruisstraat 99, Brussel; designvlaanderen.be.


Absoluut Design

De grootmeester waardig Design Vlaanderen reikt elk jaar de Henry van de Velde Labels uit, het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap. Een greep uit de 17 winnaars.

‘Brug naar Cultuur 3’, een inspiratieboek van de School of Education (KU Leuven) naar een ontwerp van Pablo Hannon (Hectica).

Jean-François D’Or is een industrieel ontwerper pur sang. Zijn terughoudendheid en soberheid kenmerken ook dit spiegelobject, ‘Edvard’, voor Deknudt Mirrors; reflectplus.com.

Interieurarchitecten Marc Supply & Anneli Lahtua ontwierpen een opklapbare houten zitbank voor de Gentse designstudio Labt; VMM, labt.be.

De collectie van het servies ‘Facing Food’ bestaat uit 10 basisvormen die onderling met elkaar combineerbaar zijn. Roel Vandebeek voor Serax; depotroelvandebeek.be.

‘Moonline’, een architecturale lichtlijn van interieurarchitecten Frank Sinnaeve en Stephan Gunst voor Flos; franksinnaeve.be.

‘Hi-Finity’ is het nieuwe schuifraamsysteem van Reynaers. Een minimalistisch ontwerp van aluminium door ontwerpbureau Bundl; reynaers.com.

97


Kokíno

KOOKSHOP - GESCHENKEN - INTERIEUR - KOOKSHOP - GESCHENKEN - INTERIEUR

gezellige en stijlvolle wintermaanden A l e s si | A n n e B l a ck | B l o m u s | B o d u m | B y n o rd | D e b u y e r | Dreizack | Dualit | Eva Solo | Ferm living | Georg Jensen | Global | Hoptimist | iittala | Jura | Kähler | KitchenAid | Le Creuset | Magis | Menu Muuto | Normann | Ritzenhoff | Rosenthal | Rösle | Screwpull | Solis Spring | Stelton | Thomas | V ipp | Wedg wood | Wesco | 80 0 0c

www.kokino.be • Kortrijksesteenweg 1092 • 9051 Gent - St.-Denijs-Westrem (E40 afrit St.-Denijs-Westrem) • tel: 09/220.73.68


Absoluut Column

De jonge luchtvaartondernemingen van de Golfstaten walsen als een bomtapijt over de verankerde klassieke vliegmaatschappijen van vandaag. Niets lijkt nog vast te staan, ook niet voor de passagiers, constateert reisjournalist Gerrit Op de Beeck.

S

inds 31 maart 2013 is de stop van de zogenaamde Kangoeroe-route (Londen-Sydney) verhuisd van Singapore naar Dubai. Het zoveelste bewijs van de opmars van de Golfcarriers. Qantas ruilde zelfs z’n historische partner British Airways voor Emirates. Wat is er aan de hand? Simpel: de niet te stuiten macht van deze new kids on the block. Want dé hamvraag is natuurlijk waarom Qantas z’n trouwe bondgenoot British Airways vaarwel zegt en ook de door de passagiers gewaardeerde stop in Singapore ruilt voor het (in vluchttijd gesproken) minder logische Dubai, een luchthaven die momenteel nota bene kampt met een enorme congestie. Wat jaren voorspeld werd, maar door de met oliedollars gevoede kwaliteitsmaatschappijen ontkend werd, is nu realiteit geworden: de strijd der (nieuwe) titanen is losgebarsten. Het gaat morgen niet langer over Brussels Airlines, SAS, Alitalia of Iberia. Nee, de gangmakers zijn Emirates (Dubai), Qatar Airways (Doha) en Etihad Airways (Abu Dhabi). Zij tekenen het luchtvaartlandschap van morgen uit. En het gaat snel, zeer snel. Elke maand openen deze jongens minimum één nieuwe bestemming en kopen ze één nieuw langeafstandsvliegtuig. Dat maakt van hen ‘s werelds snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen. En dat terwijl amper vijftien jaar geleden van deze drie merknamen nauwelijks of geen sprake was. De drie musketiers doen ondertussen ook nog eens elkaar de duivel aan. De

macho-concurrentie tussen de grote Golfcarriers is messcherp. Alledrie bieden ze de nieuwste vliegtuigen, de innovatiefste cabine, het beste inflightproduct. Dus wordt de strijd ook op de grond uitgevochten. In Dubai opende dit voorjaar een terminal met twintig gates waar uitsluitend A380-dubbeldekkers aankomen en vertrekken, en waar de passagiers via verdiepingen van elkaar gescheiden worden, conform hun reisklasse. Een wereldprimeur. De reiziger smaakt dat. De woestijnluchthaven verzette in 2012 dan ook zo’n 57 miljoen passagiers. Ook de machtsblokken van de allianties liggen onder vuur. Lang beweerden de Golfcarriers dat hen dit niet interesseerde. Samenwerken, synergievoordelen … dat was voor dummy’s. Tot Qatar met een blitzkrieg uithaalde en

meteen enorme druk op de ketel zette. Op dezelfde dag dat CEO Al Baker bekendmaakte dat Qatar Airways zich bij de Oneworld-alliantie heeft gevoegd, reageerde Etihad Airways door meteen op te schuiven naar het Air France/ KLM-kamp van Skyteam. Roerganger Emirates positioneerde zich door via Qantas een Oneworld-pionier het hof te maken. Samengevat: binnen de 24 uur werden er ingrijpende nieuwe bakens gezet, werden de kaarten flink herschud. Amper een week later waren de eerste financiële gevolgen van de alliantiekeuze al merkbaar. Noodlijdend Gulf Air (een uit de boot gevallen speler) kreeg van de overheid een injectie van 500 miljoen dollar om het hoofd boven water te kunnen houden.Verliezer in dit potje Stratego is de machtige Star Alliance, ’s werelds eerste en belangrijkste alliantie. Maar wat met de passagiers? Die reizen morgen niet via de luchthaven die ze gewoon waren, niet met het serviceproduct waarmee ze vertrouwd zijn en niet met gespaarde punten op het frequent flyer-programma. Omdat in het leven niets voor altijd is.

Gerrit Op de Beeck begon zijn loopbaan als persfotograaf bij De Morgen. Vandaag doorkruist hij als freelance journalistfotograaf meer dan 150 dagen per jaar alle continenten en reist hij van Patagonië over Spitsbergen tot Polynesië. In 2005 kaapte hij met een reportage over Lapland de Finse Kalevala-award in de wacht.

Het portret van Gerrit Op de Beeck is van Martha Verschaffel. Check haar reisblog op http://marthaverschaffel.blogspot.be/2011/08/op-reis.html. 99


Absoluut Citytrip

1

chicago Eerbetoon aan de architectuur

2

100

3


4

5

Een stad vol architectuuriconen

Frank Lloyd Wright: Frank Lloyd Wright is onbetwistbaar een van de grootste architecten die ooit heeft geleefd. Zijn prairiestijl betekende een revolutie in de internationale architectuur. In het residentiële Oak Park, net buiten Chicago, bevindt zich de grootste concentratie van Wrights gebouwen. In 2014 vieren ze er de 125ste verjaardag van het eerste huis met bijbehorende studio dat Wright voor zichzelf bouwde toen hij nauwelijks 22 was. Het huis werd volledig gerestaureerd. De Frank Lloyd Wright Preservation Trust staat in voor de conservatie en het beheer van dit unieke monument dat met voorafgaande reservatie te bezoeken is en waar het ook mogelijk is een wandeltocht te boeken langs de nabijgelegen woningen die Wright ontwierp (gowright.org). Aan het museum is een shop verbonden, met een aantal bijzondere Wright-ontwerpen. Die zijn ook online te koop (shopwright.org). The Rookery: Frank Lloyd Wright hertekende in 1905 de centrale hal van dit gebouw in het hart van Chicago’s Financial District. Te bezichtigen tijdens een bezoek met gids (gowright.org). Millennium Park: dit publieke park van maar liefst 99.000 vierkante meter in de ‘Loop’ was oorspronkelijk bedoeld om het millennium te vieren. Het werd afgewerkt in 2004 en er zijn verschillende architectonische paviljoenen terug te vinden waaronder The Jay Pritzker Pavilion van Frank Gehry en ‘Cloud Gate’, een indrukwekkende metalen sculptuur van Anish Kapoor. University of Chicago: Eero Saarinen, Ludwig Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright en vele andere bekende architecten werden door de jaren heen aangetrokken om de universiteit van Chicago mee vorm te geven (architecture.uchicago.edu). McCormick Tribune Campus Center: de Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas stond met zijn bureau in voor het ontwerp van deze campus die 10.000 vierkante meter beslaat. Het is het eerste gebouw van Koolhaas in de States. 1. The Rookery. Architecten Burnham & Root, Frank Lloyd Wright. © City of Chicago. 2. Trump International Hotel and Tower®. Architecten Adrian Smith of Skidmore, Owings and Merrill. 3. Anish Kapoors ‘Cloud Gate’. Foto Patrick Pyszka. © City of Chicago. 4. The Frank Lloyd Wright Home and Studio. Foto James Caulfield. © Frank Lloyd Wright Preservation Trust. 5. ‘BP Bridge’ van architect Frank Gehry’s in Millennium Park. Foto Patrick Pyszka. © City of Chicago. 6. Tekenkamer in de studio van Frank Lloyd Wrights Home and Studio. Foto Hedrich Blessing. © Frank Lloyd Wright Preservation Trust. 7. Glas-in-loodraam in The Robie House. Foto Tim Long. © Frank Lloyd Wright Preservation Trust. 8. Gang in het McCormick Tribune Campus Center, ontworpen door Rem Koolhaas. © Els Van Roey.

7

6

8


1

2

Places to stay & to eat

Chicago wordt ook wel eens the city of neighborhoods genoemd. Elke wijk heeft dan ook iets unieks te bieden. Magnificent Mile: in dit deel van North Michigan Avenue is een groot deel van Chicago’s landmarks terug te vinden. De status van architectuurstad heeft Chicago vooral te danken aan de visie van de beroemde architect Daniel H. Burnham die voor de stad in 1909 een masterplan uittekende (themagnificentmile.com). Het Burnham Hotel in de Reliance Building (beschermd als National Historic Landmark-monument) werd naar hem vernoemd (burnhamhotel.com). Andere meldenswaardige hotels in deze buurt zijn onder meer MileNorth Hotel (milenorthhotel.com), The James met het bekroonde steakrestaurant (jameshotels.com/chicago) en het bekende vijfsterrenhotel The Peninsula (peninsula.com/chicago). The River North Gallery District (zie ook p. 104): Trump International Hotel (zie foto p. 100) is een vijfsterrenhotel in een 423 meter hoge en 93 verdiepingen tellende wolkenkrabber - na de Willis Tower het hoogste gebouw in Chicago. Restaurant Sixteen heeft een Michelinster en een terras met weergaloze vergezichten (trumphotelcollection.com/chicago). Gold Coast Historic District: “Luxe heeft vandaag niets meer te maken met wat je ervoor betaalt, maar alles met een unieke ervaring”, zo beweert de bekende hotelondernemer Schrager. Hij vertaalde zijn stelling naar Public, een hotel gesitueerd in een van Chicago’s meest luxueuze buurten. In het gebouw uit 1926 bevindt zich ook de bekende celebrity hangout The Pump Room (publichotels.com). Chicago’s North Side - Lincoln Park: tegenover het grootste stadspark dat grenst aan Lake Michigan ligt Hotel Lincoln, gevestigd in een gebouw uit 1920 waar ooit Al Capone nog resideerde. Met cocktailbar The J. Parker op het dak en het bekroonde farm-to-table-restaurant Perennial Virant (dvhotels.com). Fine Dining Experience: zopas verscheen de nieuwe editie van de Michelin-gids voor Chicago. Alinea is het enige restaurant in de Windy City dat sinds 2010 kan uitpakken met drie sterren (michelintravel.com - alinearestaurant.com). Gekoesterd door de locals sinds 1974 zijn de prime ribs van Lawry’s. Het restaurant bevindt zich op een unieke locatie: de McCormick Mansion, een historisch pand uit 1890 (lawrysonline.com). Het gezellige Publican Quality Meats in het Meatpacking District is een slagerij, buurtcafé, eethuis, bakkerij en gourmetmarkt in één (publicanqualitymeats.com). 1. Smoked Hamchop. Foto Cassandra Stadnicki. © Publican Quality Meats Restaurant. 2. Hotellobby. © Hotel Lincoln. 3. Interieur van sterrenrestaurant Alinea, © Alinea Resaturant. 4. De Pump Room in Hotel Public. © Public Chicago. 5. Hotelkamer in The James. © The James Chicago. 6. Façade van Hotel Peninsula. © The Hongkong and Shanghai Hotels. 7. Het voormalige Allerton Hotel met de Tip Top Tap-Lounge. © Els Van Roey. 8. Terras met panorama in Hotel MileNorth. © MileNorth Hotel Chicago.

3

4


5

6 7

8


Absoluut Citytrip

1

2 3


4

5

Bloeiende art scene

Het River North Gallery District vlak bij de Near North Side huisvest de grootste concentratie aan galeries van de States buiten New York. De cultuurscene in Chicago is dan ook levendiger dan ooit. Een kleine greep uit het grote aanbod. Architech Gallery of Architectural Art: tot 21 december toont deze kleine galerie originele prints en tekeningen van Frank Lloyd Wright (architechgallery.com). Devening Projects + Editions: De Belgische kunstenaar Alain Biltereyst (zie ook p. 13) stelde afgelopen zomer in deze galerie in East Garfield Park tentoon. (deveningprojects.com). Momenteel is zijn werk te zien in Room 406 in het West Grand Design District, gespecialiseerd in vintagedesign (room406.com). Ook het veilinghuis Wright is een expert op het vlak van midcentury design. Tussen 5 en 11 december kunt u er de stukken van de volgende geplande veiling gaan bekijken (wright20.com). Jay Pritzker Pavilion, Millennium Park: met een beetje geluk kunt u in dit fantastische openluchtpaviljoen, ontworpen door Frank Gehry in 1999, een voor het publiek toegankelijke repetitie meepikken van het Grant Park Symphony Orchestra dat hier onderdak vond (millenniumpark.org).

6

The Art Institute of Chicago: het bekende Nederlandse designduo Scholten & Baijings is het onderwerp van de expo ‘Colour Installation’. Tot 5 januari (artic.edu). Museum of Contemporary Art: het werk van de Belgische kunstenaars Ana Torfs en Sofie Nys werden opgenomen in de tentoonstelling ‘The Way of the Shovel: Art as Archaeology’. Tot 9 maart (mcachicago.org). Museum of Contemporary Photography: kunstfotografen stellen het eenvoudige gegeven van ‘wandelen’ centraal in de tentoonstelling ‘Of Walking’ tot 20 december. Het museum beschikt over een unieke collectie foto’s die het toen en nu van Chicago portretteren in het ‘Chancing Chicago Project’ (mocp.org). 1. Een lichtinstallatie van Amalia Pica tijdens de zomer van 2013 in het Museum of Contemporary Art. © Els Van Roey. 2. Work in progress op het voorplein van het Museum of Contemporary Art. © Els Van Roey. 3. The Jay Pritzker Pavilion bij avond. Foto Patrick Pyszka. © City of Chicago. 4. ‘87th and Constance’ van Stephen Marc uit het ‘Changing Chicago Project’. © Museum of Contemporary Photography. 5. ‘Tea with Georg’, Colour Wood for Karimoku New Standard’ for Georg Jensen. 6. ‘Detail of developmental tracing paper sketch from 1940 of the house for John C. Pew’, Frank Lloyd Wright and apprentice (monogrammed and dated by Wright). © David Jameson, ArchiTechGallery. 7. ‘A Group of First Holy Communion Pass the St. Michaels Rectory on their way to Church, May 1, 1987’ van Antonio Perez, Changing Chicago Project. © Museum of Contemporary Photography. 8. Te bekijken tot 20 december: Installatie ‘The Sensible Range’ van Nathaniel Robinson. © Devening projects + editions. 9. Overzichtsbeeld van Design Auction House Wright. ©Wright Auction House.

8

9

7


i n n ovat e d d o o r s

pivot- en schuifdeuren anodoors aluminium (inbouw)plinten 056 44 00 60 info@anohid.be www.anohid.be


Absoluut Avontuur

Zen en de kunst van het rallyrijden

© Gerard Brown

Wat ontdek je als je oostwaarts rijdt? Sinds Anton Gonnissen samen met zijn vrouw meedeed aan de rally ‘Peking to Paris’ in een Bentley Speed Six weet hij het zeker: prachtige landschappen en fijne mensen. Verslag van een levensveranderende ervaring.

107


China

Mongolië

Wat moet bewezen worden, is dat zo lang de mens een auto heeft, hij alles kan doen en overal kan gaan. Wie wil deze zomer de reis van Peking naar Parijs per auto aanvatten?”, zo stond op 31 januari 1907 op de voorpagina van de Parijse krant Le Matin te lezen. De respons was fenomenaal, maar niet meer dan vijf auto’s namen uiteindelijk de uitdaging aan. Vier ervan bereikten Parijs. Er waren geen regels, en het enige wat de winnaar mee naar huis mocht nemen, was een magnumfles Mumm-champagne. Niets meer. De grootste rally ter wereld was geboren. ‘Peking to Paris’ was evenwel aanvankelijk geen lang leven beschoren. Toen de grenzen van het grote Russische rijk in 1917 dichtgingen, was het wachten tot 1997 voor de Britse rally-organisatie The Endurance Rally Association het lef had en de moeite nam een tweede proef te organiseren. Daarna was het opnieuw tien jaar wachten om-

108

Rusland

Oekraïne

dat Mao’s erfgenamen geen zin meer hadden beleefd te zijn, maar in 2007 kon het driejaarlijkse feest dan toch opnieuw beginnen. In 2013 was mijn moment of truth gekomen. Met een Bentley Speed Six Special - we noemen hem liefkozend ‘onzen Benny’ - en mijn geliefde echtgenote Inge als navigator, stond ik de 28ste mei in de druilregen aan de Chinese muur zenuwachtig te wezen. Onnodig bleek 33 dagen later. We eindigden op de 10de plaats met een gouden medaille die onze regelmaat en kunde bewees. Maar we waren vooral een unieke ervaring rijker. Van Oost naar West rijden, 2 continenten en 8 landen doorkruisen, 13 000 kilometers afleggen in 28 rijdagen, 16 grensovergangen doorspartelen en 6 keer je horloge bijdraaien, dat doet iets met een mens. Elke morgen zei Inge tegen mij: “Komaan, we rijden naar huis…”, en zo was het maar net. Als je China eenmaal voorbij bent, sta je voor een van de indrukwekkendste woestijnen ter wereld, de Gobiwoestijn.


Absoluut Avontuur

Slovakije

Oostenrijk

Zand, zon, wind en een immense droogte vergezelden ons 8 lange dagen permanent in de auto tot aan de MongoolsRussische grens, en temperatuurverschillen van + 42 °C naar - 6 °C waren dagelijkse kost. Het is pas midden in Rusland - nadat we Oost-Siberië als borrelhapje voorgeschoteld hadden gekregen - dat de eerste herkenbare westerse iconen verschenen. Langzaam maakten de herinneringen van de Mongoolse vlakten plaats voor groene valleien en dikke koeien. Benny begon echter symptomen van post-Mongoolse stress te vertonen. Met als gevolg dat ik een snelcursus automechanica genoot en elke dag enkele uren mocht sleutelen. Mijn lievelingsboek ‘Zen, and the Art of Motorcycle Maintenance’ kreeg een hele nieuwe betekenis voor mij. Maar zowel Inge als ikzelf werden met elke kilometer wakkerder, sneller en gretiger. De verwondering over de vreemde continenten in combinatie met de blijdschap om de snelle, maar intense vriendschap-

Zwitserland

Frankrijk

pen en het naderen van de heimat is een bedwelmende cocktail. We werden beter in het rijden van de endurance rally en groeiden ook naar elkaar toe. We werden ongemerkt één. Zij sprak, ik stuurde. De symbiose was volmaakt en genereerde een ongekende vreugde. Ik stapte lachend in de auto en kwam er lachend uit. Spanning werd ontspanning, onzekerheid zelfbewustheid. We reden Parijs binnen en stapten terug in ons dagelijks leven. Het feest was compleet. ‘Peking to Paris’ is een levensveranderende ervaring, zonder meer. Als mensen mij nu vragen wat er oostwaarts ligt, weet ik het precies: prachtige landschappen en fijne mensen. De reis zelf was echter niet te onderschatten. Prins Borghese sloeg de nagel op de kop toen hij op de Place de la Concorde uit zijn Itala stapte in 1907 en zei: “Gentlemen, you were right! This route by motor car is ... quite impossible”. Peking to Paris, The Endurance Rally Association, endurorally.com. 109


Beeld je een woning in waar technologie je leven makkelijker maakt, je veiligheid garandeert, je entertaint, je comfort biedt én je meer tijd geeft voor dingen die écht belangrijk zijn in je leven. Maak je dromen waar ... creëer een leefomgeving van luxe en lifestyle door een simpele druk op de knop. Een woning waarin je de temperatuur- en lichtinstellingen kan aanpassen aan je stemming, waarin je zelf bepaalt wanneer en waar je welke muziek wil afspelen en waar je kan genieten van de ultieme ‘home cinema’ ervaring zonder je thuis te verlaten. Beeld je een woning in met Crestron, want onze technologieën maken deze dromen een realiteit!

Gontrode Heirweg 27 - 9090 Melle - T. 09 230 95 43 info@casa-grande.be - www.casa-grande.be

Home emotion.indd 1

info@crestron.eu - resi.crestron.eu

04/10/12 12:34


© Uli Ehret

Absoluut Avontuur

De Duitse kunstenaar Uli Ehret is gespecialiseerd in aquareltekeningen van racelegendes. Van het Peking naar Parijs-avontuur van Anton, Inge en Benny maakte hij deze illustratie. ulis-racing-legends.de

‘Peking TO Paris’ is een levensveranderende ervaring, zonder meer. Als mensen mij nu vragen wat er oostwaarts ligt, weet ik het precies: prachtige landschappen en fijne mensen’.

PEKING to PARIS 2013 Bestuurder Anton Gonnissen Navigator Ingeborg Willemen Resultaat 10de plaats algemeen (gouden medaille) Wagen Bentley Speed Six N° 99. De gewone Bentley 6½ liter en de hoogpresterende Bentley Speed Six waren sport- en luxewagens met als basis het rollend chassis van Bentley die in productie was van 1926 tot 1930. De Speed Six, op de markt gebracht in 1928, zou uitgroeien tot de succesvolste racing-Bentley. Twee Bentley Speed Six-wagens werden bekend als de Blue Train Bentleys nadat hun eigenaar, Woolf Barnato, had deelgenomen aan the Blue Train Races van 1930. ‘Onzen Benny’ werd gerestaureerd door Racing Green Engeneering Limited, vintageracinggreen.com

111Absoluut Event

Absoluut nodigt uit Een exclusieve namiddag in Ampersand House Gallery ABSoluut-hoofdredactrice Els Van Roey en de Brusselse mid-century vintage gallery Ampersand House nodigen een groep van 20 ABSoluut-lezers uit op een exclusief design- en kunstevent. leven en werken. In deze unieke setting voor authentieke storytelling nodigt Absoluut u uit om op zondag 8 december tussen 15 en 18 uur in een informele sfeer ‘Aimer, Penser, Créer’ te bezoeken. Tijdens deze namiddag kunt u genieten van een high tea en wijnproeverij. Er staat ook een greet & meet-moment op het programma met enkele van de deelnemende kunstenaars. Hoofdredactrice Els Van Roey en Kathryn en Ike van Ampersand House staan in voor een persoonlijke toelichting bij alle werken. Hoe neemt u deel aan dit unieke event? Stuur voor 1 december een mailtje met de vermelding ‘ABSoluut Event’ naar ons via redactie@absoluutmagazine.be. Vermeld daarin uw naam, telefoonnummer en adres en met hoeveel personen u aan dit event wilt deelnemen. De eerste twintig inzendingen zullen persoonlijk worden verwittigd. ampersandhouse.com.

© Frederik Vercruysse

Els Van Roey en Ampersand House Gallery sloegen de handen in elkaar voor de tentoonstelling ‘Aimer, Penser, Créer’. Die expo laat hedendaagse kunst, vakmanschap en design uit België een dialoog aangaan met mid-century designklassiekers afkomstig uit Nederland en andere Europese staten. Met als link ethiek, esthetiek en geografie koppelt de expo de ingetogen en poëtische ontwerpen van Friso Kramer, Wim Rietveld, Cees Braakman en Dick Cordemeijer aan de creaties van eigentijdse designers uit eigen land zoals Muller Van Severen, Studio Simple, Michaël Verheyden, Cassecroute, Klaar Prims en Frederik Delbart, en het werk van gevestigd beeldhouwer John Van Oers, artistiek fotowerk van Frederik Vercruysse (onze huisfotograaf) en creaties van de jonge beloftevolle artiestes Martha Verschaffel en Stien Bekaert. De tentoonstelling vindt plaats in Ampersand House, een living gallery waar eigenaars Ike Udechuku & Kathryn Smith

113


Absoluut Lezen

De boekenclub A lifetime experience Reden tot fierheid bij Anton Gonnissen en Inge Willemen. Het koppel eindigde tiende in de laatste editie van de Peking to Paris Motor Challenge – goed voor een gouden medaille (zie ook p. 107). Hun wagen, een Bentley Speed Six of kortweg Benny, kwam bovendien op de cover terecht van het officiële naslagwerk van de legendarische rally. Het boek bevat teksten van Philip Young en meer dan 500 foto’s van Gerard Brown. ‘The Wild Road – Peking to Paris 2013’, The Endurance Rally Association, hardback, 300 pagina’s; endurorally.com (doorklikken naar ERA online store).

Het ABC van Damien Het typische vocabulaire van Da-

mien Hirst (ontlede koeien en schapen, vlinders, doodskoppen met diamanten ….) werd in een mooi vormgegeven boek verwerkt tot een alfabet. ‘ABC’ is een leuke manier om bij jong en oud het integrale werk van dit enfant terrible van de Britse kunstwereld te introduceren of te herbeleven. In het boek wordt duidelijk hoe wetenschappelijke, religieuze en filosofische thema’s de basis van het menselijke bestaan én van Hirsts werk vormen. ‘ABC’, Damien Hirst, uitgegeven door Other Criteria.

Gedrukt met sojaboneninkt. 56 pagina’s en 26 kleurenillustraties; othercriteria.com.

Op bezoek met Piet en Jan Auteur Piet Swimberghe

en fotograaf Jan Verlinde vormen al vele jaren een gouden combinatie. Ze bezochten en fotografeerden honderden huizen over heel Europa en bundelden die al diverse keren in internationale interieurboeken. Het mooiste uit al die boeken werd nu verzameld in ‘Inspiring Interiors’. Het mag niet verbazen dat het een lijvige en gevarieerde publicatie is geworden. Met topinterieurs van onder meer Axel Vervoordt, Vincent Van Duysen, Frederic Hooft en Jean-Claude Jacquemart. ‘Inspiring Interiors’, Piet Swimberghe en Jan Verlinde, Lannoo, 43 interieurs,

384 pagina’s; lannoo.com.

colofon Uitgever Anton Gonnissen – ABS Bouwteam, Schoonzichtstraat 33, 9051 Sint-Denijs-Westrem. T 09 242 85 65; absbouwteam.be; info@absbouwteam.be REALISATIE, COÖRDINATIE & ART DIRECTION Miss Tipi – Els Van Roey, info@misstipi.com, T 0484 304 309 lay-out Eva Goethals – eva graphics, info@evagraphics.com, T 0485 31 37 91 REDACTIE Els Van Roey, Siska Verstraete (eindredactie), Stephanie Cnockaert (assistentie & beeldresearch). FOTOGRAFIE Frederik Vercruysse (p. 50: Verborgen

nest, p. 58: Weids gevoel), Nicolas Schimp (p. 27: Chaussée de Flandre, p. 66: Architect in spe, p. 114: cover en binnenwerk ‘The Wild Road’), Anton Gonnissen en Inge Willemen (p. 107: Zen en de kunst van het rally rijden – tenzij anders vermeld). werkten mee aan dit nummer Ann De Roo, Anton Gonnissen, Wim De Waele, Laurence Dujardyn, Gerrit Op de Beeck, Peter De Backer, Anne Davis, Nathalie Dejonghe, Bert Danckaert, Martha Verschaffel, Stien Bekaert. Concept Els Van Roey voor King George, Mad Creative Agency – kinggeorge.be REDACTIE Rondebosstraat 11, 1700 Dilbeek, redactie@absoluutmagazine.be advertentieregie Ann De Roo – ann@absoluutmagazine.be website www.absoluutmagazine.be

Uitgever en auteurs betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit magazine. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ten aanzien van hetgeen in deze uitgave is opgenomen is getracht voor zover deze niet bekend waren de auteursrechthebbende te achterhalen. Voor zover er sprake is van onjuiste vermelding van auteursrechthebbende is dit gebaseerd op te goeder trouw verkregen gegevens. Uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventueel ontbreken van toestemming van auteursrechthebbenden.KIJK ANDERS NAAR HET LEVEN!

BFO ZORGT VOOR UW FINANCIテ記E GEMOEDSRUST.

BFO Family Office NV Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde | T 09 248 10 00 | info@bfo.be | www.bfo.be Gent | Hasselt | Louvain-La-Neuve


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.