ABSOLUUT IV

Page 1

ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

n°4

zomer - herfst 12 - â‚Ź7,00

Binnenlandse Zaken De onstuitbare creativiteit der Belgen


TE KOOP: VILLA MALINGA Nieuw te bouwen minimalistische villa te Zwalm (Meilegem) op een glooiend terrein met een fenomenaal zicht op de Zwalmvallei en de oude Scheldearm.

Meer info? Bel 0495 52 44 05 Mail pascal@absbouwteam.be www.absprojecten.be - www.absbouwteam.be


Absoluut Vooraf

BINNENLANDSE ZAKEN Anton Gonnissen

Zwart, geel en rood… Onze saaie verticale driekleur, symbool voor het Koninkrijk België, wordt vaak verward met de Duitse vlag. Nonsens natuurlijk. Feitelijk liggen onze 30.528 vierkante kilometers op de overgang tussen Germaans en Romaans Europa. Onze vlag dekt bovendien zijn rijke lading niet. Onze parlementaire democratie, die tot de meest welvarende, ontwikkelde en geglobaliseerde landen ter wereld behoort, laat een onmetelijk breed en gevarieerd creatief palet zien op alle niveaus. Onze geschiedenis is cultuur en onze cultuur in haar breedste zin is kunst. Dat is waar het leven om draait. Al de rest komt eruit voort. Daarom zal ABSoluut alle vormen van onze cultuur omarmen. Elk inzicht is waardig, elk engagement loont de moeite, behalve ontevredenheid. Daar zijn we ook kampioenen in. Niets daarvan in deze editie. Opnieuw krijgt individualisme en opstandigheid hier onze aandacht en dus hopelijk daardoor ook de uwe. Het integreren van vermooide voorwerpen in het interieur van gedeeltelijk afgebroken klassieke architectuur, de zoektocht naar authenticiteit in alle hoeken van ons land en de steeds prikkelende verwondering over de onuitputtelijke scheppingsdrift van de Belgische mens blijft ons boeien. Met 360,6 inwoners per vierkante kilometer is ruimtelijke ordening een key asset in onze rijke cultuur. Langs eigen portfolio’s, culturele hubs, stadsarchieven en projecten gaat dit magazine te biecht in eigen boezem langs ’s lands wegen. Zet uw luie stoel rustig achteruit en laat u eens meevoeren. Ik beloof u kwaliteit. Anton Gonnissen is architect en leidt het Gentse ABS Bouwteam. Hij is gepassioneerd door ‘ruimtelijke en geestelijke ordening’, zoals hij het zelf omschrijft. In 2010 lanceerde ABS Bouwteam het lifestylemagazine ABSoluut. Dit is de vierde uitgave.

3


N°vier zomer-herfst 12

06

Absoluut design

07 Zwarte magie Design als statement

09 Un zeste de citron Accenten voor thuis en daarbuiten

11 Hebben & houden Voorwerpen om te koesteren

14 12 15 17 36 50 76

Absoluut gast

Boxy Fine Foods Nieuw foodconcept Eindeloze fantasie Liesje Reyskens Op de koffie Coffeeklatch Column Wim De Waele Column Laurence Dujardyn Column Pierre Darge

18

Absoluut architectuur

20 Grandeur toen en nu Designshoot in stadskasteel

28 Paris s’éveille Penthouse met uitzicht op de daken van Gent

86 Zin in koelte Poolhouse en zwemvijver

104 Op reis thuis Vakantiestemming in de tuin


Absoluut Inhoud

38

Absoluut belgisch

38 Portfolio.be De wondere wereld van elf creatievelingen

52 Even helemaal weg Bijzondere plekken langs de autosnelweg

92

79

Absoluut genieten

93 4 x anders logeren Trends in de hotelwereld

94 Paradise revisited Droomhotel in Zuid-Afrika

62 Een eigen kijk De vele gezichten van Belgische fotografie

70 Gekoesterde glorie Impressies van onze vaderlandse geschiedenis

78 Alternatief cultuurparcours Kunsthubs buiten de grote steden

Op de cover beeld uit de reportage ‘Grandeur toen en nu’ op pagina 20. Foto: Frederik Vercruysse & Dimitra Apostolidis

114

Absoluut info

U bent geïnteresseerd in een ontwerp op een van onze shoppingpagina’s? U wenst een adverteerder te contacteren? Of onze redactie? Op deze pagina vindt u alle contactgegevens terug.


Absoluut Belgisch

6


Absoluut Belgisch

zwarte magie design als statement

3. ‘Gulliver’ van Davy Grosemans. sywawa.com. 1. Set van 4 illy-kopjes. shop.illy.com.

2. ‘Diaphragm’. bihain.com.

5. ‘Lazy Sunday’ van Stefan Schöning. indera.be. 4. Barbecue van Studio Simple. studiosimple.be.

1. Naar aanleiding van de vijfde editie van de Parijse kunstbeurs Monumenta lanceerde Illy een nieuwe Art Collection, ontworpen door kunstenaar Daniel Buren. 2. Krukje ‘Diaphragm’ (middenrif) van Michaël Bihain ziet eruit als een knap stukje origami en bestaat uit drie hoeken van multiplex die ingenieus in elkaar schuiven. 3. Deze reuzengrote paraplu biedt zowel bescherming tegen de regen als tegen de zon. Ideaal om onder te smirten op het terras. 4. An Vereecken en Jeroen Worst van Studio Simple stileren het buitenleven met onder meer deze barbecue op drie poten. 5. Op de meubelbeurs van Milaan stelde het Belgische Indera deze buitenmeubels van Stefan Schöning voor.

7


Absoluut Belgisch

keukens en meubelen op maat photo: Frederik Vercruysse

DEMOFORM

8

demoform Nijverheidsstraat 146 - 8791 Beveren (Leie) - T 056 72 63 30 - b.moerman@skynet.be


Absoluut Belgisch

Un zeste de citron accenten voor thuis & daarbuiten

Art Geo Met de collectie ‘GeoDeco’ treedt Elisabeth Leenknegt in de voetsporen van haar grootvader, die glas-in-loodramen maakte. De juwelenontwerpster vat het mondgeblazen glas echter niet in lood, maar in zilver. elisa-lee.be.

Curryschotel Nieuw in de reeks aardewerken schalen met houten deksel van Vincent Van Duysen: ‘Pot Curry’. Diam. 30 cm. whenobjectswork.com.

That’s all folks! ‘Homerun’ straalt een soort vrolijke naïviteit uit. Ontwerper Sylvain Willenz haalde zijn inspiratie dan ook bij oude cartoons. sylvainwillenz.com, karimoku-newstandard.jp.

S-out ‘Balance’ van Nathalie Dewez dat bij het Britse Established & Sons in 2011 in productie ging, was bij de lancering een instanthit in de pers. De verkoop ging echter minder vlot. De lamp maakt dit jaar geen deel meer uit van de E&S-catalogus. In een eerder gesprek met onze redactie betreurt Nathalie de hoge productiekosten die volgens haar een correcte winkelprijs in de weg staan. Hopelijk vindt ze snel een andere producent. n-d.be.

plica Op het SaloneSatellite in Milaan valt altijd wel iets interessants te ontdekken. Zoals ‘Plica’ van Jean-Baptiste Goetgheluck voor Unu Studio, een set met tafel, stoel, kruk en rek van hout en metaal. Protoype. unu-studio.com.

9


Absoluut Belgisch

We don’t just create a concept. We create a new world. Domotica by Duotecno… zet uw volledige woning naar uw hand met één druk op de toets! Duotecno ontwikkelde een zeer gebruiksvriendelijk domoticasysteem waarmee het comfort binnen uw woning op vele vlakken wordt verhoogd. Met de design touch screens en aanraakschakelaars kunt u alle functies van uw woning bedienen: verlichting, elektrische toestellen, rolluiken, audio, video, alarm en videofonie.

U verzekert uw veiligheid en vermijdt alle energieverspilling. Bovendien is het erg flexibel: U kan de installatie stap per stap uitbreiden volgens de eigen wensen.

Ontdek wat Duotecno voor u kan betekenen, bekijk ons promofilmpje op www.duotecno.be 10 Showroom Black-Box (verdiep 2), Krakeleweg 39, 8000 Brugge - T 050 20 05 60 - E info@duotecno.be - www.duotecno.be


Absoluut Belgisch

hebben & houden Voorwerpen om te koesteren

1. laptophoes. Objekten.com.

© Vincent Colet

3. Typografisch insect. Thelastdodo.be. 2. ‘Re-editon Table’. frederichooft.be - n°33.

4. ‘Nomad Portbale Solar Lamp’. O-sun.net.

5. ‘Het circus van Dottore Fausto’. Eenhoorn.be.

1. De hoes die Alain Berteau ontwierp voor 13’’-laptops is gemaakt van een ecologische kunststof. Is uw laptop niet zo milieuvriendelijk, dan is zijn hoes dat toch. 360 x 365 cm. 2. Christophe Gevers (1928 -2007) is een Belgische architect die in de jaren 60 en 70 heel wat Brusselse horecazaken vorm gaf. Hij tekende ook meubels, zoals deze tafel van staal en massieve eik, die onlangs heruitgegeven werd. Verkrijgbaar met verschillende afmetingen en met witte, zwarte of rode voet. 3. Graficus Xavier Segers ontwierp een hele reeks insecten - mier, libelle, mug ... - aan de hand van typografische tekens. Voor elk insect gebruikte hij een ander font. 4. Een object moet in de eerste plaats functioneel zijn, vindt designer Alain Gilles. Een mooi voorbeeld daarvan is zijn draagbare lamp die werkt op zonne-energie. 5. Peter van Oudheusden en Isabelle Vandenabeele schreven een bewerking van het Faust-verhaal voor kinderen. In 2011 werd het boek bekroond voor zijn vormgeving.

11


meeneem GASTRONOMIE De Gentse Fien Muller is niet alleen de vrouwelijke helft van ontwerpersduo Muller Van Severen, ze is en blijft daarnaast ook fotografe. Voor Stefan en Kristof Boxy maakte ze een reeks culinaire stillevens voor de huisstijl van hun nieuwe delicatessenzaak die op 1 augustus opent in hartje Gent. Fien Muller werkt als fotografe wel vaker rond het gegeven stilleven. In haar beelden liggen, hangen of leunen objecten, of vormen ze een formatie in een steevast neutrale setting, soms gecombineerd met een minimale penseelstreek. Vaak gaat het om banale gebruiksvoorwerpen zoals een plastic gieter, een tennisracket, een spons of een prop verkreukt papier. Als toevallige ‘passanten’ laat Fien ze met elkaar in dialoog gaan. En net als een schilder componeert ze met lijn, vorm en kleur. Het is de onverwachte mix van materialen die daarbij verrast en vervreemdt: stukjes diepgevroren zalm gecombineerd met een wankele toren van verkoolde materie, een bemoste tak achteloos rustend op twee rijpe peren met daarnaast een oude hamer, of ook: twee plakken gerookte ham die samen met een groene lap stof als spookjes in de ruimte zweven. Als kijker geraak je erdoor geabsorbeerd en geïntrigeerd. De kracht van het werk van Muller schuilt in het stille, het surrealistische, het poëtische. Dat ze dat bereikt met een minimum aan middelen en een ingetogen retoriek getuigt van talent. De sfeer is nu eens speels, dan weer vervreemdend en zelfs barok. Het feit dat ze afstamt uit een familie van antiekhandelaars heeft haar naar eigen zeggen allicht beïnvloed in deze keuze voor een moderne interpretatie van het klassieke stilleven. Passie voor smaak Dat Stefan en Kristof Boxy uitgerekend voor de artistieke benadering van Fien Muller kiezen bij de visuele uitwerking van hun nieuwe culinaire concept, is nog maar eens het bewijs van de eigenzinnige manier van werken van de tweelingbroers. Ze doen de dingen nu eenmaal graag op hun eigen manier. Zo sloten ze in 1996 hun sterrenrestaurant Boxy’s

12

om zich volledig toe te leggen op gastronomische catering. Hun kookkunsten en charisma bezorgden de broers nationale bekendheid, maar het duo blijft in de eerste plaats overtuigde vakmannen met een passie voor smaak en kwaliteit. Een passie die ze nu ook, samen met Frederic Hooft, met een breder publiek willen delen in hun traiteurzaak Boxy Fine Foods. Naast dagverse bereidingen die rechtstreeks van achter de Boxy-fornuizen vandaan komen, zullen ze er ook zeldzame specerijen, oliën, originele pasta’ s, onontdekte wijnen en ambachtelijke keukenaccessoires voorstellen. De traiteurzaak wil een inspiratiebron zijn voor de ambitieuze keuken van elke dag en klanten verrassen met nieuwe vondsten. Stefan en Kristof hebben bovendien een zwak voor vegetarische alternatieven - altijd met hun eigen Boxy-touch. Cross-over Dit nieuwe initiatief is echter meer dan gewoon een adres voor foodies. Het wordt ook een plek waar de liefde van de broers voor design en vormgeving een plaats zullen krijgen. Derde speler in dit verhaal werd daarom interieur- en designspecialist Frederic Hooft, die net als de broers geboeid is door alles wat esthetiek en smaak ademt. Frederic zal niet alleen tekenen voor de inrichting van het 19de-eeuwse pand waar de traiteurzaak zich zal vestigen. In die historische ruimte zullen het hele jaar door ook organische veranderingen plaatsvinden, analoog aan Frederics laatste designzoektochten. Zo zullen er evengoed unieke theeselecties terug te vinden zijn op een rek van Muller Van Severen, als bokalen haring op een bijzettafeltje van Charlotte Perriand. De delicatessenzaak is niet de eerste samenwerking van Frederic met de Boxybroers. Samen met Stefan Boxy opende hij in 2008 het creatieve atelier N°33 in Deurle, waar ze uitzonderlijk design tentoonstellen en verkopen. Frederic was ook een van de drie namen achter het pop-upconcept BEN de voorbije winter in Gent. Boxy Fine Foods, Hoornstraat 13, Gent. Vanaf 1 augustus. Info 09 233 45 35 en binnenkort ook via boxyfinefoods.be. Tijdens de volledige periode van de Gentse Feesten kunt u er al terecht voor een gezonde uitweg uit de fastfoodoverload.


Absoluut In de kijker

De logische fotografie zonder franje van Fien Muller voor Boxy Fine Foods.

13


© cayman.be

selected by nature preferred by professionals Stone olSene Grote Steenweg 13 B - 9870 Olsene-Zulte T +32 9 388 91 11

Franse witsteen – Abbaye de Saint André

Stone londerzeel Autostrade 30 B - 1840 Londerzeel T +32 52 31 76 00

www.Stone.be


Absoluut Gast

EINDELOZE FANTASIE KUNSTFOTOGRAFE LIESJE REYSKENS

Ook al is ze pas 27, toch heeft kunstfotografe Liesje Reyskens al een indrukwekkend portfolio. Haar foto’s worden vaak omschreven als naïef, meisjesachtig en fantasierijk, en reisden al de wereld rond. Voor ABSoluut kiest ze vier hoogtepunten uit haar prille carrière.

Creatief met kanarie Voor de komende editie van kunstbiënnale Manifesta werd me gevraagd een link te leggen met het Limburgse mijnverleden. Niet evident in mijn stijl. Uiteindelijk heb ik me laten inspireren door de kanarie die vroeger mee de mijnen inging. Ik gebruik de kanarie als een soort symbool voor waakzaamheid. Daarnaast toon ik op Manifesta ook een transformatiereeks van één vrouw in verschillende etnische identiteiten. Door telkens een paar uiterlijke kenmerken te veranderen, krijgt de vrouw een andere nationaliteit. De werken van Liesje Reyskens worden in de marge van Manifesta tentoongesteld in de B-Mine site in Beringen. manifesta9.org.

Artistieke wereldprimeur Ik ben nu met iets superspannends bezig, een wereldprimeur in de kunst. Ik pas de zogenaamde augmented reality toe op mijn kunstwerken. Wie de Liesje-app downloadt, ontdekt wat dat precies inhoudt. Het enige wat je moet doen, is je smartphone of tablet voor onderstaande foto houden. Het beeld komt dan als het ware tot leven. Het is voor mij de ideale manier om extra emotie toe te voegen aan mijn werk, een combinatie van fotografie en videokunst. Omdat ik de eerste ben die deze technologie in de kunstwereld toepast, ben ik bijzonder benieuwd naar de internationale reacties. Liesje stelt deze nieuwe kunstbeleving voor op RAI Amsterdam, rai.nl, liesjereyskens.com.

De muze met het geitje Ik werk het liefst met jonge, onschuldig ogende meisjes. Het is enorm belangrijk dat ik een goede band heb met mijn model. In de beginjaren van mijn carrière werkte ik veel samen met Shanice, zij was een soort muze voor me. We zitten volledig op dezelfde lijn en dat zie je aan de foto’s. Mijn bekendheid als kunstfotograaf heeft een vliegende start gekend dankzij een foto van haar met een geitje. Toen die in De Morgen werd gepubliceerd, is de bal aan het rollen gegaan. Intussen is mijn werk al vergeleken met dat van David LaChapelle en Erwin Olaf. Een hele eer, al vind ik dat ik toch wel een heel herkenbare, persoonlijke stijl heb.

15


EEN NIEUWE KIJK OP TV

De BeoPlay V1 past bij uw leven, uw manier van genieten. Hang hem op, laat hem in de ruimte zweven of nonchalant achterover leunen; u bepaalt. De BeoPlay V1 is verkrijgbaar in twee formaten – 32” en 40” – en staat garant voor een krachtig geïntegreerd stereogeluid. Aan te sluiten op uw Blu-Ray speler, game-console en Apple-TV en te bedienen met één perfecte afstandbediening.

Bang & Olufsen Gent F. Laurentplein 4, Gent T: 09/265.73.73

Kom langs en beleef de volledig nieuwe BeoPlay V1.

Bang & Olufsen Knokke Natiënlaan 215, Knokke T: 050/51.73.73

De BeoPlay V1: vanaf € 2.399,-

info@vandeloock.be

Adviesprijs

beoplay.com Energieklasse C. Prijs afhankelijk van het formaat en accessoire, zoals het ophangmechanisme afgebeeld op de foto.


Absoluut Gast

op de koffie Bloggers Magali en Bart

Journaliste Magali Elali en fotograaf-vormgever Bart Kiggen houden wel van een flinke babbel. Ze omschrijven hun interviewblog Coffeeklatch.be als creatieve chitchat. Vier van hun inspirerendste gesprekken op een rij.

BIJZONDERE INTERIEURESTHETIEK ‘We praten nog even na en genieten van het rustgevende effect van Piet zijn natuurlijke habitat. We zitten midden in de stad, maar je hoort geen verkeer, enkel vogeltjes die fluiten’. Zo eindigt het gesprek van Coffeeklatch met de Antwerpse schilder Piet Raemdonck. We gaan alleen op bezoek bij mensen die ons persoonlijk raken of aanspreken. Mensen waar we geen enkele affiniteit mee voelen, daar gaan we niet op bezoek. De vier personen die we voor ABSoluut Magazine selecteerden, hebben met elkaar gemeen dat het allemaal enthousiaste mensen zijn met een interieuresthetiek waar we ons bijzonder goed in kunnen vin-

gaan telkens babbelen met mensen die iets creëren, echte creatieve entrepreneurs. En dan vind ik het belangrijk om het ook over dat commerciële te hebben. Het is zeker niet

schilder Piet Raemdonck. Het was geweldig om het op die manier ook eens over tuinen te kunnen hebben op Coffeeklatch. We proberen een zo uitgebreid mogelijke mix aan disciplines te vertegenwoordigen, maar dat is niet altijd eenvoudig. We hebben nog altijd te weinig kunstenaars, en ook de muziekwereld is zwaar ondervertegenwoordigd. bart-pieter.be.

zo dat we ons bewust beperken tot Belgische gesprekspartners. Binnenkort trekken we op vakantie naar Istanbul, ook daar gaan we Coffeeklatchen. michaelverheyden.be.

TUINARCHITECTUUR In het begin hebben

den. Zoals het contrast dat we zagen bij Piet Raemdonck: het kleurrijke atelier midden in het groen en dan die strakke, witte galerie. pietraemdonck.com, galeriezwarthuis.be.

CREATIEVE ENTREPRENEURS ‘Commerce is geen vies woord, het is een essentieel begrip als je je eigen label wil runnen. En wie het tegendeel beweert, overleeft het niet.’ Zo omschrijft ontwerper Michaël Verheyden zijn commerciële bijdragen aan Coffeeklatch. We

we voor de gesprekken van Coffeeklatch vooral geput uit ons eigen sociale netwerk. Maar om toch niet altijd in datzelfde cirkeltje te blijven ronddraaien, zijn we op het idee gekomen onze gasten zelf een aantal namen te laten voorstellen. Tuinarchitecten gespecialiseerd in daktuinen Pieter Croes en Bart Haverkamp bijvoorbeeld, daar hadden we zelf nog nooit van gehoord. Dat gebeurt wel vaker, dat we getipt worden over creatievelingen die we niet kennen. Bart en Pieter waren een tip van de Antwerpse

SLOW JOURNALISM Als moderedactrice begaf ik me met Sofie Claes op bekend terrein. Coffeeklatch is trouwens ontstaan uit de modejournalistiek. Bart en ik hebben ooit eindejaarsstudenten mode geportretteerd door uitgebreid met hen te babbelen. Omdat we dat zo leuk vonden en we zagen dat het geapprecieerd werd, zijn we met Coffeeklatch begonnen. ‘Slow journalism using a fast medium’. Bovendien ergerde Bart zich dood aan de vormgeving van bestaande blogs en wilde hij graag experimenteren met een eenvoudige look. wolfbysofieclaes.com.

17


landrover.be/nl/

Absoluut Architectuur

ourplanet

Alle wegen leiden naar Gent!

VERNAEVE NV Doornzelestraat 23 - 9000 gent

Tel. 09/223.03.84

www.landrover-vernaeve.be

RANGE ROVER EVOQUE 18 4,9-8,7 l/100 km • 129-199 g/km CO2 Elk gebruik van het voertuig “off road” moet gebeuren met naleving van de verkeersregels en met respect voor de natuur. milieuinformatie [kB 19/03/04]: www.landrover.be.


Absoluut Belgisch BelgiĂŤ saai? Bij ABSoluut weten we wel beter. Het bewijs? De vele smaakmakers, beloftevolle kunstenaars, fotografen, illustratoren, ontwerpers, bloggers, unieke adressen en events die van ons land een creatieve melting pot maken. Ook op het vlak van architectuur ontplooide er zich de laatste jaren in onze contreien een boeiende dynamiek. U ontdekt het samen met nog tal van andere Belgische realisaties in deze uitgebreide special waarin we als echte Belgen fier onze driekleur verdedigen.

19


Absoluut Architectuur

Renovatieproject Hof de Gros

Grandeur toen & nu Wonen in een flat met kasteelallures midden in de stad? Binnenkort kan het in Hof de Gros, een Brugs stadspaleis dat ABS Bouwteam momenteel ombouwt tot wooncomplex. Fotograaf Frederik Vercruysse en stiliste Dimitra Apostolidis mochten al een kijkje nemen en maakten er een unieke shoot met design van Belgische ontwerpers.

Het allereerste Hof de Gros in de Brugse Sint-Jakobsstraat dateert al

uit de 16de eeuw. Het huis diende toen als residentie van Jean de Gros, de secretaris van hertog Filips de Goede en later van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Van die periode blijven echter alleen nog de kelder en een wapenschild over. Het stadskasteel dat vandaag nog altijd overeind staat, werd opgetrokken in 1764 in opdracht van Dominique Coppence, burgemeester van het Brugse Vrije. De mooie classicistische lijstgevel met rococo-elementen bleef in de loop van de jaren goed bewaard. In 1979 werd het stadskasteel dan ook erkend als beschermd monument. Dat kon niet verhinderen dat het gebouw, na het vertrek van de laatste bewoners in 2007, jarenlang jammerlijk stond te verkommeren. Met het herbestemmingsproject van ABS Bouwteam is daar nu gelukkig verandering in gekomen. Het majestueuze pand krijgt een nieuwe toekomst: als hedendaags wooncomplex. De waardevolle salons aan de straatkant veranderen samen met een groot deel van de hal in één grote kantoorruimte. Aan de achterkant van de gelijkvloerse verdieping komt een appartement dat toegang biedt tot een stuk van de tuin. Het achtergelegen poortgebouw wordt ingericht als

20

afzonderlijke woning, ook met een eigen stukje groen, en aan de doorrit wordt een studio opgetrokken. Op de eerste en tweede verdieping van het hoofdgebouw zijn telkens drie flats voorzien, waarvan sommige inpandige terrassen krijgen. De werken zijn momenteel nog volop aan de gang, maar toch zijn alle eenheden al verkocht. “De snelheid waarmee de ruimtes van de hand zijn gegaan, heeft ons wat verrast”, zegt Herman Gelan van ABS Bouwteam. “Aan de andere kant, we hebben alles verkocht tegen marktconforme prijzen, terwijl het om flats gaat met een unieke uitstraling, gelegen in het hart van Brugge.” In afwachting van de nieuwe bestemming mochten fotograaf Frederik Vercruysse en stiliste Dimitra Apostolidis al even door de kamers dwalen en zich laten inspireren voor een unieke shoot met het stadskasteel in een glansrol. Ze lieten de ruwe grootsheid van het 16deeeuwse stadskasteel een dialoog aangaan met de gestileerde hedendaagse ontwerpen van jonge Belgische talenten op vlak van mode, design, textiel ... Het resultaat kunt u bewonderen op de volgende pagina’s.


Absoluut Architectuur

Veel kamers hebben nog goed bewaarde sierlijsten uit de 18de eeuw.

Plaid ‘Apostels’ van wol en viscose. 220 euro. Els Jacobs, some-thing-els.be.

21


Absoluut Architectuur

EEn klein trapje leidt naar de zolderverdieping, waar robuuste balken het dak ondersteunen.

Kussens ‘Satellites’ met hoes van breiwerk. Van 220 tot 270 euro. Chevalier-Masson, valerietraan.be.

22


Absoluut Architectuur

De kamers in enfilade - die op één as liggen - leveren mooie doorkijkjes op. Sculptuur-kapstok ‘Waw’ van staal en lak. 1 250 euro. Michael Bihain, bihain.com. Tapijt ‘(G)Haren’ van 50 % wol en 50 % mensenhaar. Veerle Tytgat, veerletytgat.blogspot.com. Stoel ‘Bezet’. 1 500 euro. Kristof Van Gestel, verzameldwerk.be.

23


Absoluut Architectuur

De voormalige ontvangstkamer heeft nog vergulde sierlijsten en een authentieke wandbespanning met veloutĂŠ. Jurk van 100% gewassen zijde. 170 euro. Maureen De Clercq, maureendeclercq.be.

24


Absoluut Architectuur

De staande lamp met gebogen voet lijkt wel een echo van de boogconstructies op de eerste verdieping.

Staande lamp, verkrijgbaar in blauw, geel of grijs. 1 250 euro. Muller Van Severen, valerietraan.be. Aan de wand, leren riemen met kleuraccent. 45 euro per stuk, mietdehaeck.be. Vooraan rechts, tafel ‘Walter’ van beuk met blad van rood formica. 580 euro, www.studiowootwoot.com.

25


Absoluut Architectuur

Waar mogelijk wordt de originele indeling van het huis behouden. Hangers ‘Domestic Snake’ van staal en polyamide. 30 euro. Chevalier-Masson, verzameldwerk.be. Helemaal achteraan: ‘Translation armchair’ van polyethyleen. 250 euro. Alain Gilles, alaingilles.com.

26


Absoluut Architectuur

Het vergulde rozet aan het plafond contrasteert mooi met de strakke, asymmetrische tafeltjes van Alain Gilles.‘Tectonic side tables’ van gelakt staal, verkrijgbaar in zwart, wit en rood. Van 165 tot 185 euro. Alain Gilles, alaingilles.com. Tegen de

muur: blauwe leren riem. 85 euro. Mayenne Nelen, mayenne-nelen.com.

27


Absoluut Architectuur

luxepenthouse in Gent

Paris s’Êveille Residentie Paris in de Gentse Vlaanderenstraat leek goed op weg om uit te woekeren tot een echte stadskanker. Tot ABS Bouwteam het leegstaande kantorencomplex omturnde in een flatgebouw met comfortabele wooneenheden. Met als kers op de taart: een luxepenthouse dat uitzicht biedt over de daken van de Gentse binnenstad.

28


Absoluut Architectuur

De slaapkamer heeft wandgrote ramen die wegschuiven in de muur. Van bij het ontwaken voel je je opgenomen in het broeierige stadsleven.


Absoluut Architectuur

De keuken met blad van Corian is een ontwerp van binnenhuisarchitecte Peggy De Coninck, uitgevoerd door Demoform. Knap detail: de kasten hebben verschillende afmetingen en passen als puzzelstukjes in elkaar. Kraan ‘Ono’ van KWC, gordijnen van Inndekor.

De zithoek, met banken van Patricia Urquiola voor B&B Italia (bij N°33 by Frederic Hooft). Gashaard, tv (verborgen in de kast), sunscreens, architecturale verlichting (Flos) ... alles wordt aangestuurd door een domoticasysteem, bedienbaar via iPhone en iPad (Duotecno).

30


Absoluut Architectuur

31


Absoluut Architectuur

32


Architecten Baeyens & Beck ontwierpen voor het terras een borstwering van glas die het uitzicht op de historische gebouwen niet belemmert. Planken ‘Twinson’ van composiet (Deceuninck) combineren het warme gevoel van hout met de duurzaamheid van pvc. De zinken sierelementen aan de wand zijn recuperatiestukken van een afbraak. Buitentafel ‘Cubrick’ van Bastalpe, krukjes van Philippe Allaeys (beide bij ‘t Huis van Oordeghem).

Binnen ligt een parket van zwartgetint wengé (Willton), geplaatst in Hongaarse punt.

Een magistraal uitzicht, een royale lichtinval en geen fileleed of parkeerstress: een penthouse in het centrum biedt ongekende luxe

33


Absoluut Architectuur

Net als in de rest van het penthouse wordt in de slaapkamer gespeeld met het contrast tussen de zuivere wittinten en het donkere wengĂŠparket. Het gecapitonneerde hoofdeinde van het waterbed werd op maat gemaakt door Inndekor. Wandlampjes van Axis 71, plafondlampen van Flos.

De badkamer van gelakt mdf en gezoet Calacatta-marmer is op maat gemaakt door Demoform. In de spiegel zit een tv verwerkt; ook tijdens het wassen hoef je hier je favoriete programma niet te missen. Wastafel van Marike, kraan van Dornbracht.

34


Absoluut Architectuur

35


Absoluut Column

Is het hier beter dan in het buitenland? In België is veel ondernemerstalent aanwezig. Jammer genoeg trekken velen naar de VS om hun droom waar te maken. Tijd voor maatregelen, meent IT-specialist Wim De Waele.

D

e wereld van de IT kent geen landsgrenzen. Daar heeft het internet voor gezorgd. Ik heb vandaag e-mails gestuurd naar een duikersclub op een eiland bij Borneo. Daar raak je vanuit België pas na drie vliegreizen, een taxirit van acht uur en een boottocht van nog eens drie uur. Maar een kamer reserveren kon in een mum van tijd. Zelf heb ik België verlaten om in Duitsland en de VS te werken. Van daaruit was het niet altijd eenvoudig om België geweldig te vinden. De groeiende bureaucratie, het gebrek aan politieke daadkracht, de eindeloze communautaire discussies en andere vormen van navelstaren stonden daarvoor in de weg. België is klein. Dat beperkt de horizon van velen. Het ambitieniveau reikt niet verder dan de grootste onder de kerktoren te worden, terwijl je met talent overal ter wereld het verschil kan maken. In mijn sector, die van Facebook en Google, is de vraag die elke getalenteerde IT-er zich stelt ‘Should I stay or should I go?’. Ik ben vertrokken, maar ook teruggekeerd naar België en werk nu voor een organisatie die probeert hier een ondernemersvriendelijk ecosysteem voor onze sector uit te bouwen. Maakt mij dat schizofreen? Ja en neen. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat er veel ondernemerstalent in België aanwezig is. Door onze centrale ligging in Europa en de vele culturele invloeden hebben we een bredere kijk op de wereld dan veel van onze buurlanden. Die flexibiliteit kan een sterkte zijn als we ze koppelen aan een internationaal ambitieniveau. Toch hebben vele van de beloftevolste ondernemers ervoor gekozen naar de VS te trekken en daar hun droom waar te maken. De redenen zijn legio: een grotere markt, avontuurlijke consumenten en gemakkelijker toegang tot startkapitaal. Dries Buytaert, een jonge

Vlaamse ingenieur, is nu in Boston actief en heeft daar meer dan 30 miljoen euro risicokapitaal opgehaald voor de commercialisatie van een systeem dat hij als student in Gent ontwikkelde. Sebastien Halleux maakte het in mobiele spelletjes in Silicon Valley en verkocht zijn bedrijf voor 200 miljoen dollar. Bart Decrem, een andere Vlaming, is nu vice-president bij Walt Disney Corporation nadat die onderneming zijn bedrijf van iPhone-applicaties had overgenomen. The American Dream bestaat dus nog altijd. Veel van die ondernemers zouden maar al te graag hetzelfde gedaan hebben in hun thuisland in de juiste omstandigheden. Het wordt tijd dat onze politici zich realiseren dat het niet de tewerkstelling bij de NMBS of een van onze quasi-genationaliseerde banken is die onze economie uit het slop zullen helpen. Een ondernemingsvriendelijk klimaat dat jonge dromers maximale kansen biedt om niet alleen zelf succesvol te zijn, maar ook tewerkstelling en economische waarde te creëren voor anderen, is daarvoor absoluut noodzakelijk. Werk aan de winkel dus voor België weer helemaal geweldig wordt. We moeten erin slagen bekend te worden voor meer dan chocolade, bier en middeleeuwse steden alleen. Onze beleidsmakers kunnen misschien beginnen met de loonlasten te verlagen. Die zijn de hoogste in Europa na Noorwegen. Alleen hebben wij geen olie. Wim De Waele studeerde economie en computerwetenschappen. Hij werkt vandaag als chief executive officer in het IBBT, het centrum gericht op onderzoek en ontwikkeling in de softwaresector en is betrokken bij projecten als het nieuwe mediacentrum de Waalse Krook in Gent.


www.willton.be - www.oldbarnwood.eu


portfolio.be Leo houdt van een grafische kwinkslag. Martha is een gevoelige ziel die haar donkere dromen ombuigt naar bezwerende tekeningen. Charles deelt zijn schatten graag met anderen. Julien ziet het groots. Welkom in de wondere wereld van elf creatievelingen, bijzondere plaatsen en events, al even uniek als ons land zelf.


Absoluut Creatie

Het fresco van de 21ste eeuw Julien Colombier is Parijzenaar van afkomst, maar voelt zich kind aan huis in Brussel. Samen met ex-couturier Gerald Watelet, die zich tot creative director ‘omschoolde’, behoort hij tot het vaste team van vormgevers en specialisten die de gerenommeerde Brusselse antiekzaak Costermans - actief sinds 1839 - aantrok voor hun zusterlabel ‘Costermans Art Interiors’, een studiebureau voor het ontwerp van unieke en exclusieve interieurs. Hierbij wordt het classicisme naar onze tijdsgeest vertaald en vermengd met hedendaagse invloeden. Met zijn kamerhoge pastels - een eigentijdse interpretatie van eeuwenoude fresco’s - decoreerde kunstenaar en grafisch scenograaf Julien Colombier onder meer het interieur van de Chanel Pop-up Store in Harrods in London. Zijn reputatie neemt de laatste maanden een internationale vlucht. Op foto: portret van Julien Colombier aan het werk in zijn atelier, creatie ‘Junglism’ en fresco op muur, Costermans Part II, Brussel. costermans-antiques.com - juliencolombier.com.

Privé gaat publiek Nu onze hoofdstad niet meer over een volwaardig museum voor moderne kunst beschikt en de middelen van culturele instellingen flink zijn geslonken, nemen privé-initiatieven steeds vaker de fakkel over. Zo kan Brussel rekenen op enkele indrukwekkende privékunstcollecties op al even indrukwekkende locaties. De laatste jaren worden die nu ook voor het grote publiek beperkt toegankelijk gemaakt: The Loft in Schaarbeek, de Vanhaerents Collection in hartje Brussel (vanhaerentscollection.com), Maison Particulière (maisonparticuliere.be) en de Charles Riva Collection, beide in Elsene. Bij die laatste loopt tot 29 september de tentoonstelling ‘Roe Ethridge, selected works’ met een overzicht van fotografisch werk van de laatste tien jaar van de Amerikaanse kunstenaar. Op foto: Roe Ethridge - Untitled (SelfPortrait) - 2000-2002. charlesrivacollection.com.


Nieuwe belofte Raf Simons, Tim Van Steenbergen, Dries Van Noten, Olivier Theyskens ‌ De lijst Belgische modeontwerpers die hun stempel op de internationale mode drukken, is lang. De naam Glenn Martens klinkt voorlopig nog niet zo ronkend in de oren. Maar daar zou volgens ons wel eens snel verandering in kunnen komen. Martens werd al tijdens zijn laatste jaar aan de Antwerpse modeacademie door Jean Paul Gaultier aangetrokken als junior designer. Sinds 2008 opereert de Brugse ontwerper vanuit Parijs, waarvan de laatste twee jaar als zelfstandig ontwerper voor diverse high profile modemerken zoals Honest by Bruno Pieters. In februari jongstleden lanceerde Glenn zijn eerste, eigen collectie women’s wear. Wij werden alvast gecharmeerd door de prachtig vormgegeven brochure met mooie verwijzingen naar het historische Brugge. Glennmartens.com

40


Absoluut Creatie

Kop of munt? Wij zijn fan van het werk van Sofie Lachaert en partner Luc d’Hanis. Ook hun bijdrage aan de tentoonstelling ‘Perspectives’ , een staalkaart van actueel Belgisch design in de Triënnale van Milaan tijdens de afgelopen meubelbeurs, stelde ons niet teleur. Het concept ‘Changed Values’ bestaat al sinds 1985, maar werd dit jaar nieuw leven ingeblazen. Het gaat om een serie van interventies op oude munten die hun waarde sinds de komst van de euro hebben verloren. Sofie en Luc zaagden de ooit zo krachtige, nationale symbolen op kop of munt uit en tranformeerden ze tot broches. De goudsmid en beeldend kunstenaar kennen op die manier de munten een nieuwe functie en waarde toe. Elke broche wordt vergezeld van de munt waaruit de afbeelding werd verwijderd. ‘Changing values’ van D’Hanis & Lachaert, lachaert.com.


Absoluut Creatie

Als een bom Leo Timmers groeide op met een vader die kunstschilder is. De Limburger heeft zijn tekentalent dus niet van een vreemde. Op zijn twaalfde al begon hij strips te tekenen. Vandaag is Leo niet alleen een begenadigd illustrator die onder meer voor Humo, De Standaard en Knack werkt, hij is ook een succesvol verteller. Zijn boeken worden in binnen- en buitenland dan ook bijzonder goed gesmaakt. Zo kreeg ‘Meneer René’ in mei de kinder- en jeugdjuryprijs van de min-zesjarigen. Het prentenboek bevat subtiele verwijzingen naar het werk van surrealist René Magritte en staat bol van slimme en amusante details. Ook de titel ‘Boem’ viel onlangs in de prijzen. Het boekje is woordloos, de pointe eenvoudig: zeven opeenvolgende keren rijden automobilisten op elkaar in. “De slapstickstijl van het verhaaltje en de vrolijke kleuren van de tekeningen vormen een combinatie die wérkt”, stelde de jury van de Boekenpauw 2012, de prijs voor het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek. Daarmee steekt Leo Timmers alweer een mooie veer op zijn ondertussen al uiterst kleurrijke hoed. Als dat geen knal waard is! Leo Timmers, ‘Boem’, uitgegeven bij Querido, 48 p., €14,95, 3+. leotimmers.com.


43


Absoluut Creatie

In memorian Deze zomer, op 6 juli om precies te zijn, is het 45 jaar geleden dat de architect Isia Isgour overleed. Isgour, die van Wit-Russische afkomst was, koos als architect in het naoorlogse Belgi毛 resoluut voor een modernistische stijl. Op zijn palmares staan onder meer enkele bouwwerken in het Limburgse Houthalen-Helchteren. Zo tekende hij er het voormalige hotel H么tel des Charbonnages (1950), het Cultuurcentrum Casino Meulenberg (1954) en de mijnwerkersschool Technisch Instituut Kempisch Bekken (1958) of kortweg TIKB. Met het gewaagde ontwerp van het toekomstig gemeentehuis (zie p. 54) wordt er in het ex-mijndorp en voormalige hoofdzetel van de Kempische Steenkoolmijnen eindelijk weer een spannend hoofdstuk aan de geschiedenis van het lokale erfgoed toegevoegd. Op foto: vooraanzicht van de voormalige mijnwerkersschool Technisch Instituut Kempisch Bekken. (foto: Nicolas Schimp). Op de site huist vandaag onder meer de plaatselijke kunstacademie.

44


Postmodernist avant la lettre Nog een grote naam uit de Belgische vormgeving die deze zomer in de kijker staat: Pieter De Bruyne (1931-1987). De binnenhuisarchitect en meubelontwerper was ervan overtuigd dat meubels, naast het hebben van esthetische waarde, ook verkoopbaar moeten zijn en dat iedereen ze moet kunnen aankopen. In de jaren zeventig, toen de Belgische meubelindustrie een zwarte periode kende, maakte hij zich los van het functionalisme en begon unieke stukken voor opdrachtgevers te ontwerpen. Veertig jaar later worden ze als mijlpalen in onze meubelgeschiedenis beschouwd. Op foto: dag- en nachtkast, Pieter De Bruyne, copyright Gé Meijnen, Vlaardingen. ‘Pieter De Bruyne. Pionier van het postmoderne’. Design Museum Gent, van 7 juli tot 21 oktober. design.museum.gent.be.


Absoluut Creatie

Donkere ziel Meisjes met harige handen, hoofden zonder lichaam, woeste, verlaten bergen ... de beelden die illustrator Martha Verschaffel in haar fantasierijke tekeningen oproept, doen bevreemdend en beklemmend aan. Veel van haar inspiratie haalt ze dan ook uit haar nachtmerries. Thema’s die vaak weerkeren, zijn de relatie tussen mensen en dieren - in haar werk krijgen dieren menselijke trekken en omgekeerd -, onvoorwaardelijke liefde die leidt tot een bijna ziekelijke afhankelijkheid, eenzaamheid en obsessies. Het liefst werkt de kunstenares met potlood, dat een zachte toets geeft aan de vaak onheilspellende beelden - al ‘tekent’ ze ook met haar gom. Martha Verschaffel geeft haar werk uit in eigen beheer, en publiceerde al in magazines als La Tranchée Racine, Gang Bang Bong, Gonzo (Circus) en Kuš Comics. Afgebeeld: ‘Headhunter’ en twee beelden uit het boek ‘Alma Mater’. marthaverschaffel.blogspot.com. 46


Eén tekening, één show Ongetwijfeld een van de hoogtepunten en ontdekkingen van het afgelopen jaar: de expo ‘One Show About One Drawing’ van Hans Demeulenaere en Marc Nagtzaam in Museum M in Leuven. Over de duotentoonstelling schreef Openbaar Kunstbezit Vlaanderen het volgende: “Terwijl Demeulenaere vooral ruimtelijke, sculpturale installaties brengt, maakt Nagtzaam tekeningen; soms rechtstreeks in ruimtes. De tekeningen zijn vaak abstract, geometrisch, maar zoeken ook om een representatie van een concrete werkelijkheid of ruimte te zijn. Beide kunstenaars werkten in M samen in een duotentoonstelling waarin de ruimte en ruimtebeleving centraal staat. Specifieke elementen in foto’s, zoals vertekening door perspectief, architecturale verhoudingen, lichtinval en textuur kunnen als uitgangspunt dienen voor een nieuwe reeks tekeningen en ruimtelijke structuren.” Voor ons mag er in elk geval snel een vervolg komen. Marc Nagtzaam (marcnagtzaam.info) en Hans Demeulenaere (hansdemeulenaere.com). 47


Absoluut Creatie

Typisch Vlaams Terug te vinden op de onlangs door Knack Weekend bekroonde en prachtig geïllustreerde culinaire blog ‘Alle Dagen Honger’: het bijzondere gerecht ‘Peren met Koffie’. Recept en tekst: Barbara Serulus en Jo Goyvaerts. Illustraties: Mayken Craenen. U voelt het ergens knagen? Eén adres: Alledagenhonger.be. 48


Absoluut Creatie

Dineren bij de Ursulinen Hippe pop-uprestaurants zijn in onze buurlanden al langer een feit. Vorig jaar werd de trend ook in ons land gelanceerd. De culinaire organisatie Vrienden Van De Smaak speelt hier deze zomer verder op in met een aantal openluchtdiners die telkens plaatsvinden op unieke locaties. Op het lijstje staan onder meer de boomgaard van familiekwekerij Van Hellemont in Meensel, de Landloperskolonie in Merksplas en een tot nu toe geheime locatie in Oostende. Ook het Ursulineninstituut in OnzeLieve-Vrouw-Waver werd geselecteerd. Het kloosterdomein genoot in de vorige eeuw een internationale uitstraling. Rond 1900 kwam bijna een kwart van de leerlingen van dit befaamde pensionaat uit het buitenland. DĂŠ trekpleister van het domein is de wintertuin in art-nouveaustijl, waar de gegoede burgerij uit de hele wereld in stijl ontvangen werd. Het zomerdiner vindt plaats op 18 augustus en kost 119 euro per tafelgast, aangepaste dranken inbegrepen. vriendenvandesmaak.be.

49


Absoluut Column

Echt Belgisch: een museum zonder museum De laatste maanden woedt er een levendig debat rond de musea in Brussel. Een debat dat enkele pijnpunten in het Belgische cultuurbeleid blootlegt. Tot die conclusie komt curator Laurence Dujardyn.

O

nlangs raakte bekend dat het Brusselse Beursgebouw een biermuseum wordt. Tegelijk moeten de werken van het Koninklijk museum voor Schone Kunsten (KMSK) plaatsmaken voor een fin-de-siècle-museum. Meer dan een jaar geleden werd het KMSK namelijk gesloten. Geregeld verschijnen er voorstellen voor nieuwe locaties om de collectie in onder te brengen. Vooral van minister Paul Magnette, bevoegd voor de federale musea. Hoewel cultuur vandaag een bevoegdheid van de gemeenschappen is, zijn een aantal ‘wetenschappelijke instituten’ - waaronder het KMSK - onder federaal gezag gebleven. Het probleem is dat minister Magnettes voorstellen alleen kans hebben als ze gedragen worden door de gemeenschappen. Het debat legt nog meer problemen bloot, zoals het onbewaakte beheer van een groot deel van het Belgisch erfgoed. Met het Museum van Midden-Afrika, het Jubelparkmuseum en het KMSK beschikt ons land over een bijzonder waardevol patrimonium. Maar door de federalisatie kwamen ze in een duistere zone terecht, zonder Belgische culturele beleidslijnen. Dat betekent dat het beleid afhangt van de willekeur van het management. Daardoor kan het dat de directeur van het KMSK besluit om de volledige collectie 20ste- en 21ste-eeuwse kunst uit het publieke zicht te halen. Een provocatieve oproep voor een zelfstandig museum voor hedendaagse kunst, een Brussels Guggenheim? Kan zo’n project zonder privéfinanciering wel van de grond komen, vragen velen zich af. Welke geldschieters in een biermuseum willen investeren, valt niet zo moeilijk te bedenken. Voor een museum dat het moet hebben van wetenschappelijke en artistieke merites is dat minder evident. Maar hoe meer het ontbreekt aan visie en eensgezindheid vanuit

politieke hoek, hoe meer kunstenaars, galeries en verzamelaars zich van overal bij ons komen vestigen. Vooral Brussel werpt zich de laatste jaren op als broeinest van nieuwe initiatieven. Sinds 2007 beschikt de stad over een eersteklaskunstencentrum: het Wiels in de voormalige WielemansCeuppens brouwerij. Het modernistische gebouw uit 1930, dat jarenlang leegstond, werd omgevormd tot tentoonstellingsruimte en wordt beschouwd als een van meest geslaagde voorbeelden van herbestemming van een industrieel pand. Intussen heeft het centrum een internationale reputatie opgebouwd met exposities van onder meer Francis Alÿs, David Claerbout en Luc Tuymans. Toch dreigde het Wiels vast te lopen in politiek gekibbel: de uitbetaling van een renovatiepremie werd geblokkeerd door de federale overheidsdienst wegens mogelijke belangenvermenging. Intussen blijven nieuwe kunstgalerieën opduiken in de buurt van de Dansaertstraat, rond het Wiels of aan de Louizalaan. Ofwel van gevestigde galeriehouders die hier een filiaal beginnen, ofwel op initiatief van individuele enthousiastelingen. Onderstaande is er één van, met de oprichting van een platform voor opkomende hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland: de Bunk Club. Wij plannen alvast heel wat activiteiten. Hou onze website bunkclub.com in de gaten! Laurence Dujardyn is freelance curator en verbonden aan de hogeschool Sint-Lukas Brussel. In mei start ze met ‘Bunk Club’, een nomadische galerie voor hedendaagse kunst, die jonge kunstenaars een platform aanbiedt in België en daarbuiten.


Kwaliteit die blijft. bulthaup innovaties zijn de mooiste investeringen in de toekomst. Neem nu het universeel inzetbare inrichtingssysteem bulthaup b3. Dat biedt alles wat een mens mag verwachten van een perfecte keuken. Maak kennis met perfectie, duurzaamheid, degelijk materiaal en een zorgvuldige afwerking. bulthaup b1 is de pure keuken. Een lijn die geheel in het teken staat van ingetogen strakheid, zorgvuldige vormgeving van de details en alle aandacht voor de essentie. Puristische basiselementen die zich harmonieus voegen in de bestaande leefruimteomgeving. De bewuste keuze voor een select aantal hoogwaardige materialen hoort daarbij. van damme team, hogeheerweg 3, 9051 sint-denijs-westrem, 09 222 23 40, info@bulthaupgent.be van damme team, martelaarslaan 200, 9000 gent, 09 248 05 55, info@bulthaupgent.be www.bulthaupgent.be

francisca hautekeete architectuur - foto thomas de bruyne

bulthaup


Absoluut Portret

even helemaal weg Autobestuurders die met oogkleppen over onze Belgische verkeersaders rijden, hebben ongelijk. Vaak zijn er op nauwelijks een steenworp afstand heel bijzondere plekken te ontdekken. Fotograaf Nicolas Schimp ging on the road en zocht vijf van die plekken voor ons op.


Absoluut Portret

Waar? Brusselse Ring, E19 richting Bergen/Charleroi, afrit 16. Wanneer? Zondag 6 mei 2012, 19 uur. Wat? Elishout Toren, Campus Elishout School

voor Voeding, Anderlecht, Xavier De Geyter Architects. Een hoogtechnologische toren van zestig meter hoog, waar de leerlingen een horecaopleiding krijgen. Het restaurant op de dertiende verdieping is mits reservatie van een maaltijd toegankelijk voor het publiek en biedt schitterende vergezichten.

De indruk van onze huisfotograaf: “Door

de transparante gevel van de toren worden de drukdoende horecastudenten in het tegenlicht van de avondzon omgetoverd tot kleine personages in een schimmenspel, verdeeld over de verschillende etages. Dankzij de open architectuur lijken ze alles met de buitenwereld te willen delen.� xdga.be en elishoutsvv.be.

53


Absoluut Portret

Waar? Houthalen-Helchteren, E 314 richting Maasmechelen, afrit 29, N74 Hasselt - Eindhoven. Wanneer? Maandag 14 mei 2012, 12 uur. Wat? Het toekomstige NAC of Nieuw Administratief Centrum voor politie, OCMW en gemeente en een van de pijlers in de herbestemming van het voormalige mijnterrein. Ontwerp: Holistic Architecture 50/5. Het centrum wordt volledig gebouwd volgens een cleantech – lees: duurzame – benadering en sluit ook aan bij de filosofie van het nieuwe plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Er werd onder meer hoogovencement gebruikt, wat zorgt voor een verminderde CO2-uitstoot en een aanzienlijke energiebesparing. Opening: september 2012. De indruk van onze huisfotograaf: “Een indrukwekkende verschijning die je niet verwacht in een middelgrote Vlaamse fusiege-

meente. Voor de foto verleen ik mezelf toegang tot een voortuin en probeer me in de plaats te stellen van de bewoners die in hun oude vertrouwde landschap plots een unidentified flying object zien opduiken.” hiergebeurthet.be en holisticarch.be.


Absoluut Portret

55


Waar? Oostende, Vuurtorenwijk, Stanleylaan 22, kustbaan N34 Oostende -Knokke. Wanneer? Vrijdag 19 mei 2012, 20 uur. Wat? Op inventaris.onroerenderfgoed.be lezen we volgende beschrijving: “Klein appartementsgebouw in postmodernistische stijl naar een ontwerp van L. Bastin - J. Evrar en uitgevoerd door aannemer R. Joseph in Bredene. Datering: vanaf 1975. Vier bouwlagen onder zadeldak. Fantaisistisch gevelfront getypeerd door opstapeling van allerlei geometrische vormen en volumes.” De indruk van onze huisfotograaf: “Het is 8 uur ‘s avonds en strijklicht penetreert de Stanleylaan. De geometrische reliëfs van dit

bizarre bouwwerk worden er nog meer door geaccentueerd, en ik heb het gevoel dat ik het huis in alle richtingen kan draaien als een hersenbrekerspel en zo elk gevoel van structurele logica helemaal door elkaar kan gooien.”


Absoluut Portret

Waar? E25 - E40 Brussel - Gent, ter hoogte van Wetteren. Wanneer? Vrijdag 19 mei 2012, 16 uur. Wat? Enkele jaren geleden schreef petroleumgigant Shell voor haar vestiging in Wetteren een wedstrijd uit voor het ontwerp en de inrichting van een nieuw servicestation. Dankzij een heldere lay-out en een integratie van hedendaagse houtarchitectuur, omgevingsaanleg, verkeersorganisatie en waterbeheersing kwam bureau Stramien uiteindelijk als winnaar uit de bus. Door ook na te denken over het groenconcept wilde de Antwerpse studio voor architectuur & structuur naar eigen zeggen ‘een nieuw landmark creëren, een rustig kader om even halt te houden naast het drukke verkeer.’ Het station werd begin dit jaar in gebruik genomen. De indruk van onze huisfotograaf: “Al vanop de autosnelweg straalt deze plek een bepaalde dynamiek uit. Het tankstation doet me

denken aan een Formule 1-pitstop. Het lage gebouw lijkt wel de bandensporen van haar bezoekers te willen volgen.” stramien.be.

57


Waar? Industriezone Anderlecht, Boulevard Industriel. Wanneer? Zondag 6 mei 2012, 15 uur. Wat? 25 jaar lang genoot houtatelier Vendredi van een idyllisch panorama dat niet bepaald thuis lijkt te horen op een industrieterrein. Hun achtertuin kijkt uit op een fraaie industriële spoorbrug en een prachtig hoekje Zenne. Eerder een uitzondering in een verstedelijkt landschap waar de grotendeels overwelfde rivier nog maar zelden bovengronds te zien is. De oude brug wordt momenteel gerenoveerd en er komt een nieuwe spoorbrug naast. Een plek die er jammer genoeg binnenkort dus helemaal anders zal uitzien. Of hoe vooruitgang ook altijd een beetje achteruitgaan is. De indruk van onze huisfotograaf: “Zondag, 15 uur. Ik bevind me op een industrieterrein dat compleet verlaten is. Er valt niemand

te bespeuren. Dat evoceert nog meer het gevoel van contrast. Voor mij ligt het oude Brussel met een oude stenen brug, een meanderende rivier omgeven door groen en eenden. Er omheen de oprukkende stad, vlakbij de Ring en een nieuwe constructie die langzaamaan dit uitzicht zal verzwelgen.” vendredi.be.


Waar? E34 Antwerpen – Gent, afrit 11 (Kemzeke). Wanneer? Donderdag 18 mei 2012, tussen 13 en 18 uur. Wat? Verbeke Foundation, een private site die kunstverzamelaars Geert en Carla Verbeke-Lens openden op 1 juni 2007. De site herbergt een indrukwekkende collectie van moderne en hedendaagse kunst en biedt als ‘kunstenvrijplaats’ ook kansen aan jonge kunstenaars. Over zijn initiatief vertelt Geert Verbeke : “Onze tentoonstellingsruimte wil geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren.” De indruk van onze huisfotograaf: “Verbeke Foundation omstreeks 13 uur. Ik loop de hoofdingang binnen en bevind me in een

mix van kunstgalerie, artistieke kweekvijver, immens schildersatelier en opslagplaats waar op iets groots gebroed wordt. Hoe dan ook, overal hangt hier de geur van creatie.” verbekefoundation.com.


Absoluut Portret

“Ik loop de hoofdingang binnen en bevind me in een mix van kunstgalerie, artistieke kweekvijver, immens schildersatelier en opslagplaats waar op iets groots gebroed wordt. Hoe dan ook, overal hangt hier de geur van creatie.� Nicolas Schimp, fotograaf


verbekefoundation.com.


Absoluut Fotografie

EEN eigen KIJK Van de grootschalige projecten van Carl De Keyzer en de eigenzinnige blik van huisfotografen Nicolas Schimp en Frederik Vercruysse over de hybride creaties van Filip Dujardin tot de sublieme straatfotografie van Artur Eranosian: zo sterk en gevarieerd oogt eigentijdse, Belgische fotografie.

Charlotte Abramow, ∞, 2010.


Absoluut Fotografie

Artur Eranosian, ‘Ieper’, 2008.

Artur Eranosian is een man van weinig woorden. Getuige zijn website waarop alleen de titel ‘Artur Eranosian Street Photographer’ vermeld staat. Veel liever laat de van oorsprong Armeense fotograaf zijn beelden spreken waarbij hij alledaagse, maar toch unieke en soms surrealistische faits divers op de gevoelige plaat vastlegt. Een land als België – met zijn vele lokale tradities, parades en markten – blijft voor de 22-jarige Artur daarbij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Andere belangrijke motor achter het werk van Eronosian is Henri CartierBresson. Artur zag op 14-jarige leeftijd een documentaire over het werk van de legendarische Franse fotograaf en raakte gefascineerd door het concept straatfotografie. Sindsdien heeft de jonge beeldenmaker zijn camera nooit meer thuis gelaten, waar hij ook gaat. artureranosian.com.

Bijna dertigduizend likes heeft ze ondertussen verzameld op haar Facebookpagina. In het weekendsupplement Victoire van de krant Le Soir haalde ze onlangs met haar eerste modeshoot ‘Les soeurs des bois’ de cover. En een agente leidt sinds kort vanuit Parijs haar contacten en portfoliopresentatie in goede banen. Het gaat hard, erg hard, voor de 19-jarige Charlotte Abramow. Zes jaar geleden kreeg de jonge Brusselse haar eerste camera en sindsdien is ze compleet bezeten van fotografie. Haar dromerige en tegelijk licht vervreemdende beelden - zorgvuldig in scène gezet - verschenen in tal van buitenlandse tijdschriften, op blogs en e-zines waarin ze onder meer wordt omschreven als ‘the polar opposite of wasted youth’. Richard Avedon, Annie Leibovitz en Paolo Roversi zijn haar grote voorbeelden. Die laatste mocht de gedreven twintiger vorig jaar in het echt ontmoeten. One to follow. charlotteabramow.blogspot.com.

63


Absoluut Fotografie

Alice Smeets, ‘Haiti Cherie’, 2008 Unicef photo of the year.

‘Haiti Cherie, 2008. Een meisje loopt blootsvoets door een plas vol afval. Haar roze jurkje steekt schril af tegen de haveloze krotten op de achtergrond. Veel sloppenwijken in Port-au-Prince werden na de aardbeving lange tijd aan hun lot overgelaten.’ De foto is maar een van de vele schrijnende momentopnames die de Belgische Alice Smeets de laatste jaren in Haïti maakte, het land waar ze zich als sociale en culturele fotografe heeft gevestigd. Alice leerde het vak als assistente van de Magnum-fotograaf Philip Jones Griffiths. Haar werk werd de afgelopen jaren verschillende keren bekroond en gepubliceerd in onder meer The New York Times, De Morgen en De Telegraaf. Bij het ter perse gaan van dit nummer rondt Alice op het platform voor internationale fotojournalistiek Emphas.is (deels een Belgisch initiatief) de financiering af van haar nieuwe project ‘Beyond Good Intentions’. Met de 5.750 dollar die Alice er via het systeem van online crowdfunding hoopt te verzamelen, wil ze een kritische documentaire draaien over de zin en onzin van ontwikkelingshulp in het door armoede en natuurrampen geteisterde Haïti. Op het ogenblik dat wij dit schrijven, heeft Alice haar streefsom bijna volledig bereikt. alicesmeets.com – emphas.is.com.

64


Absoluut Fotografie

Filip Dujardin, Untitled from series ‘Fictions’, 2008.

Als professionele fotograaf maakt Filip Dujardin reportages over architectuur en design, onder meer voor het architectuurmagazine A+. Maar in zijn persoonlijk werk, en met name in de reeks ‘Fictions’, is die picture perfect reality ver te zoeken. De Gentse fotograaf is namelijk de architect van zijn eigen universum bevolkt met hybride, fantastische creaties van beton, baksteen, glas en metaal. Hiervoor legt hij hoofdzakelijk verlaten, veeleer postmodernistische gebouwen vast die hij dan in Photoshop weer ontmantelt en heropbouwt. Zijn beheersing van het beeldbewerkingsprogramma is zo perfect dat je bijna zou geloven dat de naadloos samengestelde, maar structureel onmogelijke bouwwerken werkelijk bestaan. Interessante voetnoot: Filip startte zijn carrière als assistent van topfotograaf Carl De Keyzer (zie ook pagina 69). filipdujardin.be.

65


Absoluut Fotografie

Frederik Vercruysse & Dimitra Apostolidis, Compositie met cirkels, 2011.

66


Absoluut Fotografie

Nicolas Schimp, zwart-witreeks voor Rob, The Gourmet’s Market, 2011.

Brusselaar Nicolas Schimp en de naar Antwerpen uitgeweken Gentse fotograaf Frederik Vercruysse stonden mee aan de wieg van het ABSoluut magazine. Nummer na nummer zorgen ze met hun unieke kijk op onze omgeving telkens weer voor smaak- en spraakmakende publicaties. Maar de veelzijdige fotografen hebben nog heel wat meer in hun mars. Afgelopen lente lanceerde Frederik in samenwerking met styliste Dimitra Apostolidis de serie ‘Compositions’, een reeks van stillevens geïnspireerd op het werk van Mondriaan, Louise Bourgeois, Jan Van Tongeren en Morandi. Banale gebruiksvoorwerpen halen ze uit hun dagdagelijkse context en combineren ze tot perfect afgemeten geometrische composities. De herkenning van de functie van de afgebeelde objecten wordt daarbij ondergeschikt. Nicolas Schimp trok dan weer naar Waalse kazenmakers, schapenhoeders en aspergetelers. Voor de Brusselse gourmetsupermarkt Rob, een instituut in de hoofdstad, maakte hij een reeks portretten van leveranciers die vaak nog op ambachtelijke manier werken en kunnen terugblikken op een generatieoverspannende geschiedenis. Voor dit nummer maakte hij een reportage over opmerkelijke plekken langs de Belgische wegen (p. 52). Frederik fotografeerde voor ons een Gents penthouse (p. 28) en produceerde samen met Dimitra de beeldproductie ‘Grandeur toen en nu’ (p. 20). frederikvercruysse.be. - nicolasschimp.viewbook.com.

67


Absoluut Fotografie

Monique Jansen, ‘Playground’ op MT Walls, 2002.

De foto ‘Playground’ werd ’s ochtends vroeg gemaakt vanuit het raam van een anoniem hotel in Guizhou, China toen Monique Jansen er een groep spelende kinderen op een schoolplein gadesloeg. Monique startte tien jaar geleden met fotografie, ongeveer op hetzelfde moment dat ze begon te reizen naar Azië. Het Oosten is sindsdien de favoriete setting geworden van de Leuvense wereldreizigster. Playground werd geselecteerd voor de Canvas Collectie 2012 en stond tentoon in Museum M (Leuven) en in Bozar (Brussel). De uitgebreide mediaaandacht maakte van het beeld een van de bestsellers van MT Walls, een e-shop en online platform voor jonge fotografie. Originele werken van eigen bodem zijn er tegen aantrekkelijke prijzen en in beperkte oplage te koop. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in duurzame, lokale initiatieven. Het concept is een voltreffer en kreeg zopas een nominatie als ‘Starter van het Jaar’ door het kwaliteitslabel Be Commerce. Monique Jansen bij MT Walls – mtwalls.be.

68


Absoluut Fotografie

Carl De Keyzer, ‘Ancona’, Italy.

Vier jaar lang reisde Magnumfotograaf Carl De Keyzer telkens vier maanden de kusten van Europa af. Hij fotografeerde vervreemdende landschappen, desolate stranden, verlaten hotels, winterse pieren en dramatische wolkenpartijen. Samen vormen die prachtige, maar ook onheilspellende beelden een visueel onderzoek naar hoe Europa omgaat met de moeilijk in te schatten dreiging van de klimaatopwarming. Na Stephan Vanfleteren in 2009 en Lieve Blancquaert in 2011 werd dit grootschalige project van De Keyzer het thema van een nieuwe prestigieuze tentoonstelling van uitgeverij Lannoo. Bij de expo ‘Moments before the Flood’, nog tot 26 augustus te bewonderen op de Oosteroever in Oostende, hoort ook een gelijknamig boek. ‘Moments before the Flood’, 280 pagina’s, € 55, lannoo.com. carldekeyzer.com.

69


Absoluut Erfgoed

GEKOESTERDE GLORIE “Niemand is rijk genoeg om het verleden terug te kopen�, schreef Oscar Wilde ooit. Gelukkig bestaan er enkele uitzonderlijke archieven die ons alvast een impressie geven van onze rijke vaderlandse geschiedenis.


Absoluut Erfgoed

‘De tram nemen, 1946’ © Cas Oorthuys – Nederlands Fotomuseum Enkele heldhaftige mannen springen nog snel op een overvolle tram in Brussel. Het beeld typeert de overgang van de naoorlogse schaarste naar de consumptieeconomie van de jaren 50 in Brussel. Een periode waarin ook het openbaar vervoer in de hoofdstad floreerde. Het was de Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys die dat moment wist vast te leggen. Samen met 68 andere foto’s die hij in Brussel nam, maakt dit beeld deel uit van de fototentoonstelling ‘Cas Oorthuys. Brussel 1946-1956’ in het Museum van de Stad Brussel. Voor de expo bekeek het Brusselse museum, getipt door uitgever Wijnand Plaizier, meer dan tweeduizend negatieven van Oorthuys over Brussel. De negatieven maken deel uit van het Cas Oorthuys-archief in het Nederlands Fotomuseum. Op de linkerpagina: ‘Europakruispunt’, 1956 © Cas Oorthuys – Nederlands Fotomuseum. ‘Cas Oorthuys. Brussel 1946-1956’, nog tot 31 december in het Museum van de Stad Brussel, museumvandestadbrussel.be. 71


Absoluut Erfgoed

Churchill aan de Groenerei © Stadsarchief Brugge / verz. Brusselle-Traen De voormalige Britse premier Winston Churchill schildert zichtbaar ontspannen de omgeving aan de waterkant van de Groenerei in Brugge. Dit historische tafereel maakt deel uit van de imposante collectie archiefbeelden die recent publiek werden gemaakt in de Brugse beeldbank, een initiatief van het Stadsarchief Brugge en de Erfgoedcel Brugge. Niet alleen de Brugse beelden, maar ook het typische taaltje wordt nu geconserveerd. Begin dit jaar brachten de Bruggelingen Jo Berten, Hedwig Dacquin en Nico Blontrock het boek ‘Brugs vo Begunneliengen’ uit. Want een rijke geschiedenis, die moet je koesteren. Beeldbankbrugge.be, ‘Brugs vo Begunneliengen’, bij uitgeverij Zorro zorrobooks.be.

72


Absoluut Erfgoed

Odiel Defraeye, 22 jaar © Archief Herman Laitem Lang voor er sprake was van Tom Boonen of zelfs Eddy Merckx, heette onze nationale held in het wielrennen Odiel Defraeye. Precies honderd jaar geleden won hij als allereerste Belg de Ronde van Frankrijk. Het heroïsche verhaal van de boerenzoon, een kleine borstelmaker uit Rumbeke, wordt nu verteld in het boek ‘Fenomeen Odiel Defraeye’, een uitgave van Pinguin Books en Lannoo, boordevol foto’s van de gedreven wielrenner. Odiel is ook de ster van de website fenomeendefraeye.be. Mocht u zich trouwens afvragen hoe een wielrenner werd gefotografeerd in het prefotoshoptijdperk: aan weerszijden rechtgehouden door koordjes, zo blijkt. ‘Fenomeen Odiel Defraeye’, door Herman Laitem bij uitgeverij Lannoo, fenomeendefraeye.be, lannoo.be.

73


Absoluut Erfgoed

Union Saint-Gilloise, 1938 © Algemeen Rijksarchief De ploeg Union Saint-Gilloise poseert nog snel even voor de match tegen FC Brugeois - het latere Club Brugge - in 1938. De shirtjes zijn proper gewassen en de kapsels werden voorzien van een flinke kwak brillantine. Het is maar een van de vele foto’s die de Belgische Voetbalbond aan het Rijksarchief doneerde. De inventarisering van die documenten is nog niet volledig rond, maar bij wijze van voorsmaak organiseert het Rijksarchief alvast de tentoonstelling ‘Goaaal! Een eeuw Belgisch voetbal’.‘Goaaal! Een eeuw Belgisch voetbal’, nog tot en met 29 september in het Algemeen Rijksarchief, arch.be.

74


Absoluut Erfgoed

Waterschei 1939-1940 © Martin Kadar Mijnschachten, stomende raffinaderijen, de villa’s van de rijke koolhandelaars en wijken vol arbeiderswoningen voor de mijnwerkers. Zo moet Waterschei er anno 1939-1940 ongeveer hebben uitgezien. Vandaag wordt de rijke mijngeschiedenis herdacht in de vorm van een prestigieuze kunstbiënnale. Het evenement Manifesta strijkt namelijk neer in de voormalige mijngebouwen en laat hedendaagse en historische kunst zo communiceren met het verleden. Op zijn minst een intrigerend evenwicht. Manifesta9, van 2 juni tot 30 september in de voormalige mijn van Waterschei, manifesta9.org. Ook het boek ‘Breekbaar Verleden’ (breekbaarverleden.be) vertelt de Limburgse mijngeschiedenis, net als de website mijnerfgoed.be.

75


Absoluut Column

Lekker Lui Land Het dolce far niente mag dan een Italiaans begrip zijn, het wordt in dit kleine koninkrijk aan de Noordzee met steeds meer overtuiging beoefend, vindt journalist Pierre Darge. Al is er een klein groepje dat zich stevig verzet.

D

e wereld heeft het nog niet in de gaten, maar dat kan slechts een kwestie van tijd zijn: België is een zondagskind dat als enige land in Europa gespaard bleef van de fallout van de ramp van Tsjernobil; we hebben een bevallige Italiaanse koningin die perfect Frans spreekt en een prins die de rol van hofnar vervult. Maar mooier nog is de filosofie van een groeiend deel van de bevolking dat begrijpt dat het leven er is om geleefd te worden en zichzelf volop de tijd gunt voor het genieten en het Zalig Niets Doen. Het mooie aan dit land is dat zelfs de overheden er hun medewerking aan verlenen in de vorm van subsidies en andere tegemoetkomingen. Zo kan elke Belg van gratis onderwijs genieten. Meer en meer jongeren werpen zich dan ook met volle overgave op diverse studierichtingen. Haast om aan de slag te gaan is er niet bij, want de staat heeft veel mogelijkheden ingebouwd. Jongeren die afstuderen krijgen al na een jaar financiële steun. In Brussel is 18% van de huidige bevolking zelfs nooit aan het werk gegaan en heeft meteen voor de zekerste weg gekozen: die van het eeuwige Niets Doen. Het unieke aan dit land is bovendien dat het die gunsten niet tot de eigen onderdanen beperkt, maar dat ook vreemdelingen van het systeem genieten. Het is natuurlijk niet eenvoudig om die gunsten bij de juiste man of vrouw te krijgen, maar ook daaraan werd gedacht: het land telt verschillende regeringen, tientallen ministers en talloze ambtenaren om dit unieke systeem in de hand te houden. En met succes. Boeren krijgen subsidies om bepaalde gewassen niet langer te kweken, er wordt voor geijverd om meer crèches te openen, zodat ook moeders van een verdiende rust kunnen genieten en zelfs vaders een beroep kunnen

doen op bevallings- en borstvoedingsverlof. Dat het systeem werkt, is onlangs nog gebleken: recent zijn ook Parijzenaars naar dit driehoekje van welstand, cultuur en generositeit afgezakt om er zich blijvend te vestigen. We willen niet pretentieus klinken, maar voor één keer heeft Brussel de toon gezet, en is Parijs schoorvoetend gevolgd. Jammer genoeg blijft een klein deel asociale inwoners koppig ijveren voor werk en creëert daardoor ellenlange files, vervuilt het milieu en zorgt voor ander ongemak dat het gezapige tempo van de bevolking verstoort. De aanhangers van deze moeilijk uit te roeien vorm van uitsloverij willen de zondagsrust afschaffen, het aantal werkuren verhogen en de pensioenleeftijd optrekken. Gelukkig zijn de bewindsvoerders zich tijdig van het kwaad bewust geworden en hebben ze krachtdadig ingegrepen door de belastingen op het werken te verhogen en het materiaal dat gebruikt wordt om meer en sneller te werken op kordate wijze te belasten. Niet zonder resultaat: een aantal onder hen heeft inmiddels de werkbijl begraven en zich bij de grote schare aanhangers van het dolce far niente gevoegd. Al blijft een kleine groep van recidivisten hardnekkig ijveren voor werk. Mogen ze snel tot het juiste inzicht komen en de reputatie van België als Lekker Lui Land niet langer in diskrediet brengen. Journalist en globetrotter Pierre Darge schrijft sinds meer dan drie decennia over auto’s, reizen en mensen die hij belangrijk vindt. Hij is redacteur van Knack Weekend, publiceerde vier boeken en werd in 2003 met de Dylan Thomas Writers Award bekroond.


,installateur van aerothermische en geothermische warmtepomprealisaties, klimaatbeheersing en luchtbehandeling. Meer informatie op 055 61 62 63 of www.hecotec.be.

wa r m t e p o m p e n . k l i m at i s at i e . v e n t i l at i e

Vincotte gekeurd nr KOEL/AIB/B_222

w w w. h e c o t e c . b e


Absoluut Cultuur

Alternatief cultuurparcours Documenta (13) in het Duitse Kassel, Track in Gent of het klassiekere werk van Magritte en Hugo in Brussel. Deze zomer staat garant voor enkele interessante kunstexposities. Maar ook buiten de grote steden komt de artistieke meerwaardezoeker aan zijn trekken. Van Aalst over Turnhout tot Libramont en Stavelot: welkom in de alternatieve cultuurhubs.

‘Georges Simenon au Musée Grévin’, 4 septembre 1962 78


Absoluut Cultuur

STAVELOT Voor de allereerste keer wordt in ons land een volledige overzichtstentoonstelling gewijd aan de Franse fotograaf Robert Doisneau (19121994). Aanleiding daarvoor is zijn honderdste geboortedag. Overbekend van Doisneau is het werk ‘Le Baiser du trattoir’ waarbij twee jonge geliefden elkaar op het voetpad voor een café innig zoenen. Op het eerste gezicht een spontane kus, maar de Franse fotograaf moest opbiechten dat hij het hele plaatje had geënsceneerd. In de Abdij van Stavelot ontdekt u nog heel ander werk van Doisneau, zoals portretten van Georges Simenon of grappige taferelen van spelende jongetjes in Parijs. de expo ‘Un certain Robert Doisneau’ loopt nog tot 30 september in de Abdij van Stavelot, alle gegevens op abbayedestavelot.be.

‘Les frères, rue du Docteur Lecène’, Paris 1934 79


Absoluut Cultuur

TURNHOUT Elke zichzelf respecterende cultuurliefhebber houdt deze zomer halt in Turnhout. De stad in het hart van de Kempen werd namelijk uitgeroepen tot Cultuurstad van Vlaanderen 2012. Die geografische ligging is meteen ook de aanleiding voor het centrale thema: ‘Randland: Hartland’. ‘Hartland’ omdat Turnhout toch wel het kloppende hart is van de Kempen. Randland, omdat Turnhout in een uithoek van België ligt - al kan er misschien net daarom meer geëxperimenteerd worden. Ambassadeur van dit jaar vol tentoonstellingen, wandelingen, festivals en fietstochten is de in Turnhout geboren acteur Stany Crets. Meteen de garantie dat er ook gelachen mag worden tijdens het Cultuurjaar. Hierboven: Grafische impressie van de stad Turnhout door kunstenares Bie Flameng. Haar werk wordt onder de titel ‘Turnhout herontdekt’ geëxposeerd. alle evenementen in Turnhout, Cultuurstad van Vlaanderen 2012 vindt u terug op turnhout2012.be.


Absoluut Cultuur

AALST Dit jaar viert de stad Aalst de honderdste geboortedag van een van haar bekendste inwoners: schrijver Louis Paul Boon (1912-1979). Uiteraard gaat het Boonjaar gepaard met een tentoonstelling, die onder de naam ‘De Parade, het creatieve proces’ plaatsvindt in het Belfort op de Grote Markt. Maar het mag geen verrassing heten dat de Aalstenaars er ook een parade en volksfeest tegenaan gooien, en dat op 23 juni. “Mijn vader was niet zo’n fan van officiële vieringen”, vertelt zoon Jo Boon. “Maar de parade zou hem zeker hebben aangestaan.”

© Karolien Deman

alle activiteiten naar aanleiding van het Boonjaar 2012 in Aalst vindt u terug op boon2012.be.

81


Absoluut Cultuur

LEIESTREEK De Gentse Galerie Fortlaan 17 stippelde een kunstroute uit in de Leiestreek. Die route leidt de bezoeker langs de mooiste artistieke hoekjes tussen Sint-Martens-Latem en Machelen aan de Leie. Er zijn haltes voorzien bij onder meer de fragiele installatie ‘Wind Huis’ van Aernoudt Jacobs, de intieme ruimte van het kunstenaarsatelier-te-velde Atelier #2 van Stief Desmet (zie foto) en de boom in herfsttinten geschilderd door Jacques Charlier. Een artistieke ontdekkingstocht in een bijzonder pittoresk stukje Vlaanderen. van zondag 1 juli tot zondag 9 september 2012. Alle gegevens op fortlaan17.com.


Absoluut Cultuur

LIBRAMONT Tegen 2050 zullen we op onze planeet maar liefst 9 miljard mensen van voedsel moeten voorzien. Hoe we dat in hemelsnaam zullen klaarspelen, dat is het centrale thema van de tentoonstelling ‘Aan tafel! Van de akker tot het bord’. Na een succesvolle passage in Brussel verhuist de expo deze zomer onder de naam ‘A Table! Du champ à l’assiette’ naar de Landbouwbeurs van Libramont. Naast de voedselproblematiek wordt ook het populaire fenomeen ‘sterrenchefs’ ontleed en gaan kunstenaars als Mike Meiré en Fred Eerdekens creatief aan de slag met voedingswaren. de expo loopt van 15 augustus tot 15 oktober in de Walexpo van Libramont. Alle gegevens op expo-atable.be.

83


         

Ontwerp architect Pascal Lambrecht – Foto F. Ducout                                                          

  www.groepkordekor.com 


Absoluut Genieten

Absoluut Genieten Zomer dat is lekker lui zijn. Niks moeten. En van alles mogen. In slow motion van de ligbank tot de tuinbar. En met een gekoeld drankje weer rechtsomkeert richting bank. Aan de rand van het water. Als het even kan. U voelt het. Wij zijn er helemaal klaar voor: ABSoluut zet zich samen met u in dit nummer helemaal op zomertarief. Voor dit nummer bezochten we een poolhouse en zwemvijver, pikten de vier grootste hoteltrends op en droomden volop weg bij de beelden van het heerlijke hotel Babylonstoren in Zuid-Afrika. Dat wordt gegarandeerd genieten. Vanuit die luie stoel.

85


Zin in koelte ABS Bouwteam stond in voor de realisatie van dit poolhouse, een bijgebouw waarin het nieuwe zwembad naadloos aansluit op de bestaande wellnesszone met sauna. Architect Bernard De Clerck tekende een uitgepuurd architectonisch geheel zonder aan het landelijke karakter van de woning te raken. In de nok boven het zwembad kwam een authentiek houten gebinte. Een volume met grote raampartijen doet de grens tussen binnen en buiten vervagen. Een heel bijzondere ervaring om al zwemmend van het landschap in de tuin te kunnen genieten. De bewoonster koos qua vloerbekleding voor natuursteen en muren van tadelakt in lichte, zanderige kleuren. Ook voor de rest van de aankleding wendde ze haar eigen passie voor interieurinrichting aan.


1. Ijsemmer ‘Incline’. ligneroset.com.

3. Sofa ‘Balmoral’. Harbouroutdoor.com.

2. Windlicht. Tribu.com.

ABSOLUUTZEN Herbronnen in het poolhouse

4. Zitmeubel ‘Baia’ en outdoortapijt ‘Toccando’. paolalenti.com.

1. Jean-François D’Or startte zijn studio Loudour Design (loudourdesign.be) op in 2003 en ontwerpt pretentieloos en logisch design voor alledag, waaronder deze ijsemmer voor Ligne Roset. 2. Het Belgische Tribu presenteert deze zomer ook enkele buitenaccessoires zoals een fakkel, een handdoekenrek en dit windlicht van massief plantageteak. Het hittebestendige glas zorgt voor extra veiligheid. 3. Harbour Outdoor is een Australisch merk van buitenmeubilair dat sinds enkele jaren ook de Europese markt bedient. Met de reeks ‘Balmoral’ brengen ze een sofa die 12 mogelijke configuraties biedt. 4. Paola Lenti is ondertussen uitgegroeid tot stijlkoningin voor tuin en terras. Met haar meubilair en outdoortapijten schept u moeiteloos sfeer in de buitenkamer. Haar ontwerpen werden opgenomen in het aanbod van Obumex. Sinds vorig jaar biedt de keukenspecialist ook geselecteerde outdoormeubelcollecties aan. De flagshipstore in Staden werd daarom uitgebreid met een modernistisch poolhouse als setting voor de diverse collecties.


Absoluut Genieten

Voor het ontwerp van de buitenruimte van hun strakke, eigentijdse woning, (realisatie ABS Bouwteam) schakelden de eigenaars groenarchitect Frederiek Snaet uit Oosterzele in. Met zijn ontwerp geniet de hele familie het hele jaar door van deze tuin dat een echt verlengstuk van het huis vormt. Zelfs de zwemvijver, die tot vlak bij de woning komt, wordt ’s winters gebruikt. In dit huis zijn de bewoners dan ook altijd een beetje op vakantie.

88


1. Compilatieboek. betaplus.com.

3. Stalen koffietafel ‘Nomad’. Gloster.com.

2. Daybed ‘Mood’. tribu.com.

ABSOLUUTzomer Relaxen aan de zwemvijver

4. Stoel ‘Marina’. Extremis.be.

5. Tot 6 meter lange tafel. Cassecroute.be.

1. Alweer een compilatie uit de Beta-Plus woonreeksen: ‘De 100 beste zwembaden’ geïllustreerd met honderd foto’s van zwembaden in alle maten, vormen en soorten. 2. Voor ‘Mood’ mixte vormgever Wim Segers, geassisteerd door zoon Bob, teak met vlechtwerk. De ontwerpen zijn doordacht, met een maximale klemtoon op warmte en gezelligheid. 3. Mark Gabbertas is een bekroond meubelontwerper uit Londen. Voor Gloster tekende hij de collectie ‘Nomad’, waaronder deze als een monoliet ogende koffietafel van aluminium. 4. Met de collectie ‘Marina’ koos Extremis voor de meest elementaire vorm van een picknicktafel waarmee u qua opstelling en lengte naar believen kunt experimenteren. Opteert u liever voor een tafel zonder bank, dan biedt de bijbehorende stoel een stijlvol alternatief. 5. Ook Ronald Mattelé, bekend van zijn cradle to cradle Cassecroute-tafels legt zich dit seizoen toe op extra lange tafels, vervaardigd van aluminium, waarbij tot 26 personen aan één tafel plaats kunnen nemen.

89


Absoluut Genieten

Beauty is the oracle that speaks to us all Luis Barragรกn

zopas verschenen

AbsoluutLezen Vers van de pers: de derde uitgave van het ABS Bouwteam-boek met de 15 meest recente bouw- en renovatieprojecten in Oost- en West-Vlaanderen, aangevuld met 4 inspirerende streekreportages die de rijkdom en schoonheid van de regio prachtig in beeld brengen. Nieuwsgierig? Surf naar www.absbouwteam.be en lees alles over deze nieuwe publicatie.

90


91


w elkom in ĂŠĂŠn van onze toonzalen Wij nodigen u graag uit voor een inspirerend bezoek.

Wijnegem 2110 Bijkhoevelaan 2-4 T 03 326 33 33 F 03 326 26 07 info@desco.be andere desco verkooppunten vind je op www.desco.be


Absoluut Trend

4 x anders logeren Van pop-uphotel met privélakei tot slapen in een Loftcube: vier hippe hotels in België die van een weekendje weg een unieke ervaring maken.

HELEMAAL ZEN

Tot voor kort was een sauna op hotel een aangenaam surplus. Snel even zweten voor het ontbijt, heerlijk. Vandaag zien we steeds vaker dat wellness niet als extraatje wordt beschouwd, maar als doel. Een ideale bestemming voor zo’n vakantie is het onlangs geopende Wu Wei in Kortrijk. Het hotel biedt een waterbeleving op 32 graden, een uitgebreid hamamritueel, verschillende sauna’s, douches en een Japans bad, aangevuld met een waslijst aan behandelingen. Wie hier de rust niet vindt, vindt hem nergens. wuwei.be

Terwijl sommige hotels streven naar een echt thuisgevoel, doen andere net het omgekeerde. Zij maken van een hotelovernachting een onvergetelijke ervaring, iets wat een mens thuis niet zomaar meemaakt. Wat dacht u bijvoorbeeld van een overnachting in een boomhut of in jagerstenten? Of voor wie iets meer op luxe gesteld is: in een unieke Loftcube? Het zijn de bijzondere ervaringen van Château de la Poste, een schitterend kasteel tussen Namen en Dinant uit 1886 dat plaats biedt aan zo’n 42 overnachters. chateaudelaposte.be

POP-UPBED

Na de pop-upshops, pop-upbars en pop-uprestaurants duiken nu ook de eerste pop-uphotels op. Vandaag staan ze er, morgen kunnen ze alweer weg zijn. Dat is ook het concept van Tender2 in Knokke. Het hotel blijft vanaf 18 juni exact 90 dagen op het strand staan. Voor 1 500 euro per nacht geniet u hier van een sauna, een jacuzzi en een privéstrand met

ECOLOGISCHE SLAAPAFDRUK

Een constante over alle trends heen is luxe. Al beseffen we met zijn allen ook dat reizen onze ecologische voetafdruk danig vergroot. In Hotel Housestories in Brussel kan de bezoeker wat dat betreft op beide oren slapen. De kamers/appartementen – die te boeken zijn vanaf vier nachten – ontvingen in 2009 de prijs ‘Bâtiment exemplaire’ van het Brussels Gewest voor de ecologische renovatie. Hoewel de charme van het art-decorgebouw zoveel mogelijk is behouden, werd op gebied van verwarming, watervoorziening, verluchting en geluid gewerkt met duurzame oplossingen. housestories.be

EEN ANDERE WERELD

kunstwerken van de Franse Laurence Jenkell. Bovendien staat een lakei tot uw beschikking en zorgt een tweesterrenchef voor het eten. tender2.eu

Blijf op de hoogte van de nieuwste en hipste plaatsen in de horecawereld via newplacestobe.com

93


Absoluut Droomhotel

Babylonstoren

Paradise revisited Net als de Toren van Babel wil Babylonstoren de hemel binnen handbereik brengen. Maar waar het project van de BabyloniĂŤrs uitmondde in chaos en spraakverwarring, is het Zuid-Afrikaanse hotel een waar paradijs op aarde.

Hotel Babylonstoren is eigenlijk een wat uit de hand gelopen hobby van Karen Roos, voormalig hoofdredactrice van de Zuid-Afrikaanse Elle Decoration, en Koos Bekker, een mediatycoon. Toen het koppel een oude boerderij in authentieke Kaap-Hollandse stijl te koop zag staan, beseften ze meteen dat dit unieke gebouw heel wat mogelijkheden bood. Ze droomden ervan op het landgoed - dat de naam Babylonstoren meekreeg als verwijzing naar de heuvel op het domein - een grote tuin met boomgaarden aan te leggen in de stijl van de Kaapse tuinen uit de 17de en 18de eeuw. Ze beseften ook dat heel wat mensen naar het landgoed zouden afzakken. En dat al die mensen iets zouden willen eten, of een slaapplek zouden zoeken. Daarom besloot het koppel ook enkele gastenverblijven en een restaurant te voorzien. Hotel Babylonstoren was geboren. Kaap-Hollandse stijl Het unieke van Babylonstoren is dat midden in het domein een authentieke werf - een Zuid-Afrikaanse boerderij - ligt; een van de best bewaarde in Kaap-Hollandse stijl. Het hoofdgebouw dateert uit 1777, maar sommige stukken gaan terug tot 1690. De Kaap-Hollandse of Cape Dutch-stijl vond zijn oorsprong bij de Nederlands kolonisten die in de 94

17de en 18de eeuw in de West-Kaap woonden. Ze kweekten er groenten en fruit om de schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie op weg naar AziĂŤ te bevoorraden. Typisch voor deze stijl zijn de witgepleisterde muren, de versierde klokgevels met barokke of rococo-elementen, de rieten daken en de lage muren om het domein af te bakenen. Landhuisie De werf van Babylonstoren bestaat onder meer uit een kraal, de vroegere veestallen, een koornhuis, waar het graan bewaard werd, een duiventil en een klokkentoren. In de oude kraal is vandaag restaurant Babel ondergebracht, andere delen van de boerderij zijn omgebouwd tot gastenverblijf. Karen richtte alle ruimtes zelf in. Als voormalige hoofdredactrice van Elle Decoration was ze de geknipte persoon om de stijl van de oude boerderij te verzoenen met een hedendaags gevoel van ruimte en licht. Dat deed ze door een sobere, wat kloosterachtige inrichting vol wittinten te combineren met modern design en elementen van warm hout. In de tuin bevinden zich ook nog een paar cottages, volledig in harmonie met de Kaap-Hollandse stijl. Vooraan hebben de landhuisies een gesloten gevel; achteraan bieden ze een panorama op de Franschhoek Mountains en de uitgestrekte tuin.


Absoluut Droomhotel


Absoluut Droomhotel

Karen Roos verzoende de kloosterachtige sfeer van de Kaap-Hollandse boerderij met een hedendaags gevoel van ruimte, licht en comEen van de stallen is omgebouwd tot een dans- en yogastudio. fort. Haar recept: sobere designmeubels, veel wittinten en warm hout.

96


Absoluut Droomhotel

97


Absoluut Droomhotel

Alles wat in het landgoed rond Babylonstoren groeit, mag je plukken en laten bereiden in Babel, het restaurant van het Typisch voor de Kaap-Hollandse stijl zijn de versierde klokgevels. hotel.

98


Absoluut Droomhotel

De moestuin is ge誰nspireerd op de tuinen van de Nederlandse kolonisten uit de 17de en 18de eeuw

Tuin van Eten Het landgoed rond Babylonstoren lijkt wel een replica van de Hof van Eden. Meer dan 300 soorten eetbare planten - fruit, groenten, kruiden, bessen, noten ... - groeien en bloeien hier op een domein van 200 hectare. Zien de sla en de radijzen er onweerstaanbaar uit? Je mag ze plukken en laten klaarmaken in Babel, het restaurant van het hotel. Na een wandeling, fietstocht of rondleiding met gids door het domein, kan je een frisse duik nemen in het zwembad, een omgebouwd reservoir van de vroegere boerderij. Of gaan kanovaren op het dammeer, dat helemaal achterin de tuin ligt. Wie zich nog meer wil laten verwennen, boekt een massage in het wellnesscentrum. Aan al die luxe hangt natuurlijk een prijskaartje. Een tweepersoonskamer in het laagseizoen kost 2.970 rand (een kleine 280 euro). Een lowbudgetbestemming kun je Babylonstoren dus bezwaarlijk noemen. Maar voor dat geld koop je wel een unieke totaalervaring; een uitstap naar het aards paradijs.

Praktisch Wat? Hotel met zwembad, wellnesscentrum, gymzaal en landgoed van 200 hectare. Waar? Tussen Franschhoek en Paarl, op 45 minuten rijden van Cape Town International Airport. Prijzen Vanaf 2.790 rand (ong. 280 euro) voor een tweepersoonskamer. Info Tel. +27 (0)21 863 38 52; of online via babylonstoren.com.

99


Absoluut Droomhotel

Midden in het domein bevindt zich een authentieke werf - een Zuid-Afrikaanse boerderij - in Kaap-Hollandse stijl. De voorBabylonstoren ligt aan de voet van de Simonsberg. malige koeienstal werd omgebouwd tot restaurant.

100Beleef het tijdloze gevoel van luxe

De badkamermeubelserie Delos zet nieuwe maatstaven. Een stijlvol, minimalistisch design met zin voor maximaal comfort. Beleef elke dag opnieuw de kracht van tip-on technologie gecombineerd met oerdegelijke materialen. Een badkamer van Valcke, uw persoonlijke wellness en ontspanning.

BADKAMER VERWARMING WELLNESS VENTILATIE

Industrielaan 1 | B-9900 Eeklo tel 09 3769898 | fax 09 3769880 info@valcke.be | www.valcke.be

Open elke weekdag 8.30-12u en 13-18u zat tot 12u30 - vrijdag tot 20u

2000m2 badkamershowroom stoom | IR | sauna | spas sanitair | verwarming | ventilatie warmtepompen | zonnesystemen


openhaarden + interieur. Schoonaardebaan 92 - 9200 dendermonde T : 052 42 75 35 F : 052 42 75 45 E : info@bosmanshaarden.be W: www.bosmanshaarden.be


© ‘t Huis van Oordeghem – Studio Deprez

Modern poolhouse

Op vakantie thuis Wat als je wel behoefte hebt aan vakantie, maar niet de tijd vindt om naar een exotische bestemming te vliegen? Dan bouw je gewoon je eigen vakantieplek bij je thuis. De eigenaars van dit poolhouse in de buurt van Kortrijk hoeven maar een paar passen door hun tuin te lopen om volledig in holiday mood te raken. “Ons huis had een grote tuin waar we veel gebruik van maakten”, vertelt de bewoonster. “Toen de woning van de buurman toevallig te koop kwam, begonnen we te dromen over een bijkomend zwembad met poolhouse. Op die manier zouden we nog meer van onze tuin kunnen genieten.” De bewoners kochten het aanpalende huis, een soort fermette, en lieten het afbreken om in de plaats een modern zomerhuis annex poolhouse op te trekken, ontworpen door Steven Vandenborre. De architect tekende vrij minimalistische volumes van beton; alleen de voorgevel is afgewerkt met een rasterwerk van padoekhout. Het ontwerp kreeg een F-vorm mee, met een lange verticale rechthoek waarop haaks twee kleinere delen staan. De ruimtes bieden plaats aan een tvhoek, een open haard, een zithoek en een uitgebreide keuken. Aan de 104

kant van het zwembad en de tuin schuiven de ramen van het poolhouse volledig open zodat je maximaal van het buitengevoel profiteert. Natuurlijke spanning De mooie volumes maken dat het poolhouse vandaag de favoriete plek is van de familie. Maar naast de architectuur zorgt ook de buiteninrichting, uitgetekend door de outdoorspecialisten van ‘t Huis van Oordeghem, voor een aangenaam vakantiegevoel. Blikvangers rond het zwembad vormen de witte designmeubels. “Voor ons bepaalt de omgeving in de eerste plaats met welke stukken we werken”, legt Saskia De Mits uit. “Dit poolhouse is opgetrokken uit beton met een fluweelgrijze tint. Dan kun je beter geen meubels van roestvrij staal gebruiken. Het


© ‘t Huis van Oordeghem – Studio Deprez


© ‘t Huis van Oordeghem – Studio Deprez © ‘t Huis van Oordeghem – Studio Deprez

© ‘t Huis van Oordeghem – Studio Deprez

Rond het zwembad staan ligstoelen en parasols van Gandia Blasco. Het witgelakte aluminium tekent zich mooi af tegen het grijze beton. Organische fauteuils Sign van MDF Italia bieden dan weer tegenwicht tegen de rechtlijnigE architectuur.


Rond versus strak Vlak bij het poolhouse bevindt zich een eettafel van Xavier Lust met daarrond enkele stoelen en twee lichte banken. Saskia De Mits: “Dankzij de banken kijk je vanuit de woonkamer niet op stoelruggen, maar op de tuin en het zwembad uit.” Opvallende meubels aan de rand van het zwembad zijn de strakke ligbedden van Gandia Blasco. Ze staan gegroepeerd per koppel, telkens naast een parasol van hetzelfde Spaanse outdoormerk. Iets verderop stelen fauteuils Sign van MDF Italia de show. “De architectuur is heel rechtlijnig. We wilden daarom wat tegenwicht

bieden met organische zitmeubels”, vertelt Saskia. “Op de betonnen banken, die vastzitten aan de muur, hebben we enkele kussens gelegd. Ze doorbreken de eentonigheid en ogen uitnodigend.” Speels evenwicht Ook binnen creëerde Saskia De Mits een mooi evenwicht. Zo plaatste ze bij het kookeiland twee hoge zitkrukken; wat verderop tegen de muur staan twee andere. Op die manier lijkt ruimte minder leeg. De uitgepuurde look wordt verder doorbroken door de ronde frames waarop de sofa’s rusten. En in plaats van één salontafel voorzag de outdoorspecialiste twee exemplaren met een verschillende hoogte, waardoor je een speels effect krijgt. Het resultaat is een ruimte die heel aangenaam aanvoelt. “We zitten graag in ons poolhouse”, zeggen de bewoners. “Misschien zijn we hier wel vaker dan in ons huis. Op deze plek kunnen we echt alle stress van ons afschudden.”

© ‘t Huis van Oordeghem – Studio Deprez

ruwe uitzicht van het beton gaat wel heel goed samen met de gladde look van gelakt aluminium. Op die manier creëer je een natuurlijke spanning. Ik vind het belangrijk dat de tuinmeubels niet alleen functioneel, maar ook esthetisch zijn. Op momenten dat ze niet gebruikt worden, moeten ze mooi zijn om naar te kijken.”

107


‘Uiteindelijk is het de omgeving die het ontwerp bepaalt’ Saskia De Mits is een van de weinige outdoorarchitecten die ons land rijk is. Samen met haar man Guy Vermeirsch richtte ze ’t Huis van Oordeghem op, een van de grootste tuinmeubelzaken van België. Haar visie op ‘buitenhuisinrichting’. Wit zorgt altijd voor een instantzomergevoel, zelfs al is het buiten grijs en miezerig.

Ik heb dan ook een persoonlijk voorkeur voor wit; het is een voor iedereen verstaanbare en vooral tijdloze kleur. Witte meubels brengen bovendien eenheid en rust in een buitenruimte. We deden ook al schitterende realisaties met het rijke palet ondefinieerbare tussenkleuren. Dat vraagt veel werk, maar het resultaat is dan ook af. © Bart Musschoot

Uiteindelijk is het de omgeving die het

Voor ik begin te ontwerpen kijk en luis-

ter ik altijd heel aandachtig naar mijn klanten. Meestal weten ze wel ongeveer wat ze willen. Als ze in ‘t Huis van Oordeghem binnenstappen, wijzen ze ons al meteen hun favorieten aan. En ook wanneer we samen met hen door de showroom wandelen, zijn er bepaalde stukken die onmiddellijk hun aandacht trekken. Toch zijn dat niet altijd de stukken die we uiteindelijk kiezen. Het is namelijk onze bedoeling een evenwichtig geheel te creëren.

ontwerp bepaalt. Door mijn jarenlange ervaring weet ik meteen welke meubels in welke context passen. Mijn medewerkster Karen zou, dankzij onze jarenlange samenwerking, in een bepaalde buitenomgeving exact dezelfde meubels uit onze collecties uitkiezen als ik, zonder dat we daarover hoeven te overleggen.

Waar ik niet aan meedoe, zijn trends. Ik

kies resoluut voor tijdloos design; dat raak je

specifieke stijl. Het voordeel is dat we al veel projecten gerealiseerd hebben die allemaal op onze website te zien zijn. Maar ook al herken je onze stempel meteen, toch blijft elk project dat we tot nog toe realiseerden uniek.

© ‘t Huis van Oordeghem – Ellen Adam

Mensen komen bij ons terecht voor onze

Om inspiratie op te doen reis ik elk jaar

naar de meubelbeurzen in binnen- en buitenland. Het hele team van ’t Huis van Oordeghem gaat dan mee. Eigenlijk zijn we meer één warme familie dan een traditioneel bedrijf. Ook in het buitenland voeren we veel projecten uit. Zo verzorgden we onlangs nog een terras met uitzicht op het Zwitserse Luganomeer. Maar we werkten ook al aan grote projecten aan de Côte d’Azur, in Israël en Tunesië. Heel leuk, maar België blijft wel onze belangrijkste markt.

We hebben een heel specifieke manier van werken in ‘t Huis van Oordeghem. Van februari tot begin oktober zijn we zeven dagen op zeven aan de slag - van ’s morgens tot ’s avonds. Begin oktober zitten we dan een week allemaal samen. Het moment om terug te blikken op het voorbije seizoen en het komende jaar in te plannen. De maanden daarna richten we de showrooms volledig opnieuw in. Op die manier kunnen we elk jaar opnieuw fris starten.

We hebben de grootste showroom ter

wereld van het Spaanse Gandia Blasco. Daarnaast tonen we ook collecties van meer dan dertig weloverwogen designmerken. Los daarvan geven we elk stuk de plaats die het verdient, onafhankelijk van de merknaam.

nooit beu. Zo’n 75 % van de collecties in onze showroom verkopen wij trouwens al meer dan tien jaar. Elk stuk kozen we eigenhandig uit en heeft een meerwaarde op het vlak van vormgeving. We varen een eigenzinnige koers. In samenwerking met onze producenten bepalen we zelf de afwerking, kleuren, stoffen en uitvoering. Sommige trendy kleuren zijn echt niet aan mij besteed. We houden het liever rustig, stijlvol en chic zonder saai en voorspelbaar te worden.

‘t Huis van Oordeghem Grote Steenweg 210, 9340 Oordegem. Tel. 09 365 46 60; hvo.be. Open van woensdag tot en met zondag van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 18.30 uur. Maandag en dinsdag op afspraak.


3 kantoren in de Provence - Luberon - Alpilles

2 950 000 €

Maussane Les Alpilles Au cour du parc naturel des Alpilles, sur plus d’1ha et à moins de 3 mn du village, remar-

In the Natural Park of the Alpilles, on more than 1ha of land, and within 3 minutes from the

In het hart van de Alpilles op een terrein van meer dan 1 hectare, en op enkele minuten van het dorp,

quable villa contemporaine classée, d’env. 440 m2

village, remarkable contemporary classifiedhouse, of approximately 440 m2 living space,

een uitzonderlijke, hedendaagse en geklasseerde woning van ongeveer 440m2 bewoonbare oppervlakte en met unieke vergezichten. Exceptioneel.

habitables, jouissant d’une vue unique. Exceptionnel. Réf 326-59vm

offering unique views. Exceptional.

2 550 000 €

Uzès A moins de 7mn du centre d’Uzès, en campagne, magnifique villa contemporaine de conception haut de gamme et aux prestations extraordinaires pour une surface habitable d’environ 500m2.

Less than 7 minutes from the center of Uzès, at the countryside, magnificent contemporary villa with premium design and extraordinary performance. A living space of approx 500m2.

Un ascenseur ainsi qu’une superbe piscine et de nombreuses terrasses. Réf.326-31vm

An elevator, a nice swimming pool and many terraces.

Op minder dan 7 minuten van het centrum van Uzès, heel landelijk gelegen, prachtige hedendaagse woning met hoogstaand design en een uitzonderlijke afwerking. Bewoonbare oppervlakte van ongeveer 500m2 . Een lift, een mooi zwembad en meerdere terrassen.

Bonnieux - Lourmarin - Saint Rémy de Provence www.janssens-immobilier.com - Tel. +33 490 75 96 98 - contact@janssens-immobilier.com


BEDRIJF IN DE KIJKER

Verwarming van de toekomst Een warmtepomp haalt de energie nodig om je huis te verwarmen gewoon uit de buitenlucht - zelfs als het buiten vriest dat het kraakt. Een van de vooraanstaande producenten en ontwikkelaars van die ecologische verwarmtoestellen is Daikin, een Japans bedrijf met vestigingen in Wavre, Herentals en Gent, en een productie-eenheid in Oostende.

Bij nieuwbouw of renovatie rijst vaak de vraag: hoe zullen we onze (ver)nieuw(d)e woning verwarmen? Met de stijgende energieprijzen is die vraag niet onterecht. Heel wat mensen zijn vandaag afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals stookolie of gas. Door schaarste worden die alleen maar duurder. Er is gelukkig een alternatief: de warmtepomp. Die haalt 75% van de energie nodig om je huis te verwarmen gewoon uit de buitenlucht. Die ecologische manier van verwarmen is sinds 50 jaar het leidmotief bij Daikin. Het bedrijf ontwikkelt producten voor de lokale, Europese markt. Dat heeft aan de ene kant puur technische redenen. Zo houden we in Europa meer van stralingswarmte, terwijl ze in Amerika warmteblazers gewoon zijn. Aan de andere kant wordt het design ook aangepast aan Europese wensen. Daikin lanceerde in 2009 de ‘Daikin Altherma’, een toestel dat als eerste in zijn sector het Eco-label in de wacht sleepte, en de ‘Daikin Emura’, het designtoestel dat in 2010 nog bekroond werd met een iF Product Design Award en een Red Dot Design Award. Warmtepomp: meer dan verwarmen Een warmtepompsysteem heeft een buitenunit, de warmtepomp, die warmte aan de buitenlucht onttrekt - zelfs bij koud weer. Door middel van elektriciteit wordt die overgebracht naar je woning via een leiding of via het watercircuit. Met die warmtepomp kun je je woning verwarmen. Maar in de zomer is het systeem ook omkeerbaar. Het verwarmingssysteem kan zelfs nog meer. Zo worden de toestellen steeds vaker van filters voorzien die antibacterieel werken, of die geurtjes uit de lucht halen. Je kunt met bepaalde toestellen ook de luchtvochtigheidsgraad regelen.

Wat dan met de productie van sanitair warm water? Sommige warmtepompen kunnen naast verwarmen en koelen ook zorgen voor de productie van warm water. Zo is het momenteel de tendens om bij nieuwbouw met vloerverwarming te werken. Voor die toepassing biedt de ‘Daikin Altherma’ de perfecte oplossing. Het toestel werd hiervoor specifiek ontworpen en kan bovendien aangesloten worden op zonnecollectoren, waardoor je de kost voor de productie van sanitair warm water halveert. Welk systeem kiezen? Het is perfect mogelijk om de verschillende systemen te integreren. In de praktijk kiezen de meeste mensen beneden voor het comfort van een warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming. Op de bovenverdieping, in de slaapkamer, is het evidenter om voor een systeem met binnentoestellen te opteren. De warmte van vloerverwarming blijft nadat het systeem is afgezet namelijk vaak nog een tijd in de kamer hangen, wat niet iedereen graag heeft bij het slapengaan. Tot slot zijn sommige systemen vanop afstand te besturen via je laptop of smartphone. Kom je terug van een skireis? Dan zet je een paar uur voor je terugkomst alvast de verwarming aan voor een warm welkom thuis. Hoe ziet het toestel eruit? Het minst elegante van het systeem is waarschijnlijk de buitenunit. Gelukkig kun je het toestel tot op vijftig meter van je huis opstellen, en het valt eenvoudig weg te stoppen achter beplanting of een tuinhuis. Aan zo’n buitenunit kun je in huis vijf tot negen binnenunits koppelen. Een onzichtbaar verwarmingssysteem via vloerverwarming behoort ook tot de mogelijkheden.


Met ‘Emura’ (foto boven) haalt u bekroond design en toptechnologie in huis. De stijlvolle ‘Nexura’ (foto rechts onderaan) van Daikin heeft een frontpanteel dat bijkomende stralingswarmte afgeeft.


Grootste voordelen? Een warmtepomp werkt voor 75% op buitenlucht, een energiebron die nog altijd gratis en hernieuwbaar is. De investering ligt hoger dan bij traditionele systemen, maar gemiddeld verdien je die op vier tot zes jaar terug. Je kunt genieten van een comfortabel verwarmingssysteem, dat in de zomer je huis ook enkele graden koeler maakt. Er zijn systemen die kunnen verwarmen en warm water produceren, en eventueel ook kunnen koelen. Een warmtepomp valt ook uitstekend te combineren met zonnepanelen. Je verbruikt geen fossiele brandstoffen meer en leeft dus ecologischer. De warmtepomp is de verwarming van de toekomst. Sommige toestellen kunnen uitgerust worden met filters voor geuren en bacteriĂŤn, en een besturingssysteem op afstand via je laptop of smartphone. In tegenstelling tot de toestellen van vroeger zijn de binnenunits vandaag bijzonder stil (minder dan 22 dB) ĂŠn mooi om te zien

Meer info: daikin.be.

112


TUINARCHITECTUUR ▪▪ TUINAANLEG TUINAANLEG TUINARCHITECTUUR STARLINE MONOBLOCK ZWEMBADEN ▪ BETON ZWEMBADEN VAN ZWEMBADEN STARLINE MONOBLOCK ZWEMBADEN ▪ BETON ZWEMBADEN ▪ ▪RENOVATIE RENOVATIE VAN ZWEMBADEN TOTAALPROJECTEN TOTAALPROJECTEN

BECAUS nv BECAUS nv Vantegemstraat 33 ▪ 9230 Wetteren Vantegemstraat 33 ▪▪ 9230 Wetteren www.becaus.be zwembaden@becaus.be

www.becaus.be ▪ zwembaden@becaus.be

OFFICIAL STARLINE DEALER

OFFICIAL STARLINE DEALER


Absoluut XXXXXXXXXX

ABSoluut architectuur design kunst lifestyle

N°4 zomer-herfst 12

colofon

VERKOOPINFO

Uitgever

Alle prijzen vermeld in Absoluut zijn richtprijzen en niet bindend. Hieronder vindt u de merken vermeld in dit nummer. Wenst u meer info over een van hun producten of verkooppunten, dan kunt u bellen naar het bijstaande telefoonnummer of surfen naar de bijbehorende website.

Anton Gonnissen – ABS Bouwteam, Schoonzichtstraat 33, 9051 Sint-Denijs-Westrem. T 09 242 85 65; www.absbouwteam.be; info@absbouwteam.be CONCEPT, PLANNING & PRODUCTIE

Els Van Roey lay-out

Eva Goethals evagoethals@gmail.com – T 0485 31 37 91 LOGISTICS & ABSOLUUT BUSINESS

King George – mad creative agency, Elisabeth Cornille, Kokkelbeekstraat 60, 9100 Sint-Niklaas T 03 336 38 37; www.kinggeorge.be REDACTIE

Els Van Roey, Siska Verstraete FOTOGRAFIE

Frederik Vercruysse, Nicolas Schimp, Thomas De Bruyne, Luc Roymans werkten mee aan dit nummer

An Bogaerts, Anton Gonnissen, Ann De Roo, Laurence Dujardyn, Pierre Darge, Wim De Waele, Dimitra Apostolidis Redactie bereiken?

Absoluut Magazine Els Van Roey – Miss Tipi Rondebosstraat 11, 1700 Dilbeek redactie@absoluutmagazine.be

Axis71 - 0475 32 29 70 - axis71.com B&B Italia - bebitalia.it Baeyens & Beck - 09 222 18 38 - baeyens-beck.be Beta-Plus - 02 395 90 20 - betaplus.com Cassecroute - 0475 25 71 85 - cassecroute.be Deceuninck - 051 23 92 72 - deceuninck.be Demoform - 056 72 63 30 - 0472 53 10 98 Dornbracht - dornbracht.com Duotecno - 050 20 05 60 - duotecno.be Eenhoorn - 056 60 54 60 - eenhoorn.be Elisabeth Leenknegt - 09 329 08 78 - elisa-lee.be Extremis - 057 34 60 20 - extremis.be Flos - flos.com Gloster - gloster.com Harbour Outdoor - harbouroutdoor.com Illy - shop.illy.com Indera - 089 79 82 98 - indera.be Inndekor - 056 74 40 30 - groepkordekor.com Karimoku New Standard - karimoku-newstandard.jp KWC - kwc.ch/nederlanden Ligne Roset - ligneroset.com

Marike onder meer bij Valcke - 09 376 98 98 - marike.net Michael Bihain - 0472 70 72 02 - bihain.com N°33 by Fredric Hooft - 0477 43 76 06 - frederichooft.be Nathalie Dewez - n-d.be Objekten - 02 325 15 53 - objekten.com O’Sun - O-sun.net Paola Lenti - paolalenti.com Peggy De Coninck - 0494 03 91 32 - info@peggydeconinck.be Philippe Allaeys - 0475 972 559 - alph.be Studio Simple - studiosimple.be Sylvain Willenz - 02 611 29 17 - sylvainwillenz.com Sywawa - 050 32 07 95 - sywawa.com The Last Dodo - thelastdodo.be ‘t Huis van Oordeghem - 09 365 46 60 - hvo.be Tribu - 089 61 27 50 - tribu.com Unu Studio - 0493 66 95 33 - unu-studio.com When Objects Work - 050 61 33 54 - whenobjectswork.com Willton - 050 84 06 65 - willton.be

ADVERTEERDERS PAG.

adverteerder

telefoon

website

rubriek

C2

ABS Bouwteam

09 242 85 65

absbouwteam.be

Bouwteam

Geïnteresseerd in een advertentie?

C4

BFO Family Office

09 241 10 00

bfo.be

Family office

Contacteer ons via ann@absoluutmagazine.be

16

B&O

09 265 73 73

vandeloock.be

Domotica - audio - video

113

BECAUS ZWEMBADEN

09 363 09 63

becaus-zwembaden.be

Tuinen & zwembaden

103

BOSMANS HAARDEN

052 42 75 35

bosmanshaarden.be

Maatwerk voor vuur

51

BULTHAUP

09 222 23 40

bulthaup.be

Keukensystemen

6

CASA GRANDE

09 230 95 43

casa-grande.be

Domotica - audio - video

C3

Compagnie du Luberon

0495 52 44 05

compagnieduluberon.com

Onroerend goed

8

DEMOFORM

056 72 63 30

/

Interieur op maat

92

DESCO

09 220 81 71

desco.be

Sanitair

10

DUOTECNO

050 20 05 60

duotecno.be

Domotica - audio - video

Rechten

77

HECOTEC

055 61 62 63

hecotec.be

Warmtepompen - ventilatie - klimaatregeling

Uitgever en auteurs betrachten grote zorgvuldigheid bij de samenstelling van dit magazine. Zij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Ten aanzien van hetgeen in deze uitgave is opgenomen is getracht voor zover deze niet bekend waren de auteursrechthebbende te achterhalen. Voor zover er sprake is van onjuiste vermelding van auteursrechthebbende is dit gebaseerd op te goeder trouw verkregen gegevens. Uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventueel ontbreken van toestemming van auteursrechthebbenden.

109

JANSSENS IMMOBILIER

0033 (0)4 90 75 96 98

janssens-immobilier.com

Onroerend goed

84

KORDEKOR

056 744 000

groepkordekor.com

Totaalinterieur

14

STONE

09 388 91 11

stone.be

Natuursteen

102

VALCKE

09 376 98 98

valcke.be

Sanitair

18

VERNAEVE - Evoque

09 223 03 84

landrover-vernaeve.be

Land Rover

37

WILLTON

050 84 06 65

willton.be

Parket

www.absoluutmagazine.be


Le Carré des Arts 7 Provençaalse villa-appartementen met privé-tuinen zwembad en poolhouse in het hart van de Luberon

Meer info? Bel 0495 52 44 05 Mail pascal@absbouwteam.be www.absprojecten.be - www.absbouwteam.be


“We kozen bewust voor een architect met ervaring. Ook voor ons privévermogen.” Chris Vanboterdael, 44 jaar en juwelier

BFO adviseert en begeleidt sedert 10 jaar ruim 5.000 gezinnen in het opbouwen, beschermen en overdraagbaar maken van hun privépatrimonium. BFO geeft onafhankelijk advies met een grote meerwaarde. Steeds op maat gesneden, met de doelstellingen van de klant centraal en in alle discretie. Meer info op www.bfo.be


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.