__MAIN_TEXT__

Page 1

PI GROS

M.F.S

Revista Escolar

6è-A

Escola Sant Cristòfor BEGUES, FEBRER 2011 - Nº 43


Revista Escolar PI GROS

EDITORIAL

Els alumnes de l’escola estem treballant molt aquest curs 20102011 i us volem ensenyar algunes de les sortides i activitats que hem fet durant el primer trimestre. Aquest any també hi ha articles dedicats al Projecte d’Educació Ambiental que inclou, entre altres activitats: l’hort escolar, la sortida en bicicleta d’alguns alumnes i el reconeixement de la nostra escola com a Escola Verda. De la mateixa manera, l’AMPA també ha col·laborat amb un article sobre sostenibilitat energètica que esperem que ens faci reflexionar a tots i totes.

ÍNDEX EDUCACIÓ INFANTIL Activitats de P3

2-5

Activitats de P4

6-11

Activitats de P5

12-15 EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Activitats de Cicle Inicial: 1r i 2n curs

16-23

Activitats de Cicle Mitjà: 3r i 4t curs

24-34

Activitats de Cicle Superiot: 4t i 5è curs

35-43

EQUIP DIRECTIU

44-47

AMPA

48-49

1


Revista Escolar PI GROS

2


Revista Escolar PI GROS

3


Revista Escolar PI GROS

P3: Sortida a Can Rigol Hem arribat a Can Rigol i ens hem posat a esmorzar per agafar forces i anar a veure els animals!!

Oh!

Quin

conill

mĂŠs

bonic!!

Ja

tenim ganes de tocar_lo!

L’orelletes, el ruc, ens porta amb carro a fer una volta!!

Les gallines han de menjar i els hi preparem el seu dinar! Mira, mira els hi agrada molt el pa!

4


Revista Escolar PI GROS

Les ovelles i les cabretes tenien enveja de les gallines, així que també els hi hem preparat un àpat!!

Es deixa tocar!! Què mimosa!!

Ja s’ha acabat l’activitat! Abans de dinar ens rentem les mans! Quina gana!! Que bé ens aniria fer una migdiada! Però encara ens queden forces i ens posem a jugar!

5


Revista Escolar PI GROS

6


Revista Escolar PI GROS

7


Revista Escolar PI GROS

P4-A. English Corners We make faces in corners using all type of stuff. It's great fun!!

We trick or treat for halloween.

For halloween we ask for sweets. We love them!

8


Revista Escolar PI GROS

Knock, knock trick or treat. Witch. I'm a litle witch!

These are the faces we made. Aren't they great?

9


Revista Escolar PI GROS

P4-B Fa racons Sabeu qu猫?

Els planetes fem racons!

El Rac贸 de Construccions

Amb peces de Lego ens agrada jugar i les construccions despr茅s ensenyar!

El Rac贸 de Cotxes

Amb cotxes, motos, trens, vies ens agrada jugar, tots anem a viatjar!

10


Revista Escolar PI GROS El Racó de Llengua

Moltes lletres ja llegim i amb les pissarretes noms escrivim!

El Racó de Matemàtiques

El Racó de La granja

Amb la granja juguem. Els animals molt estimem!

El Racó de Disfresses

Molt sabem comptar,

Sabates, perruques,

moltes peces a endreçar!

faldilles, pantalons. Tot ens serveix, per estar així de bufons.

Esperem que us hagi agradat Fins la propera!

11


Revista Escolar PI GROS

12


Revista Escolar PI GROS

13


Revista Escolar PI GROS

P5-La verema Els alumnes de P5, LES SERPS I LES FORMIGUES, hem anat d’excursió a Sant Martí Sarroca a veure LA VEREMA.

14


Revista Escolar PI GROS

Hem

collit

tisores...i

el

raïm

amb

després

l’hem

trepitjat, UI !!! sí

que

estava fred!!!! Un cop ens hem eixugat els peus hem “provat” el suc del raïm que es diu most amb un porró de veritat. Després de dinar hem anat a les Bodegues Torres amb un trenet molt i molt divertit per veure què li passa al most fins arribar a convertir-se en vi. Ens ha agradat molt això de fer de pagesos!!!! Fins aviat, LES SERPS I LES FORMIGUES.

15


Revista Escolar PI GROS

16


Revista Escolar PI GROS

17


Revista Escolar PI GROS

Els alumnes de 1r. hem anat al... Els alumnes de 1r vam anar d’excursió al zoo de Barcelona el dia 8 de novembre. Vam fer un taller sobre alguns dels animals que viuen al zoo i després vam anar a veure els pingüins de Humboldt, les girafes, els hipopòtams, els rinoceronts, els elefants i molts animals més. Hem vist l’espectacle dels lleons marins i ens han explicat les diferències entre aquests animals i les foques. Sabíeu que les foques no tenen orelles i que els lleons marins, en canvi, sí que en tenen? També hem vist aus, com el tucan; rèptils, com les serps i amfibis, com les granotes. Per últim hem vist l’espectacle dels dofins i hem pogut jugar amb ells amb una pilota gegant! ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ !!!

18


Revista Escolar PI GROS

19


Revista Escolar PI GROS

20


Revista Escolar PI GROS

21


Revista Escolar PI GROS

Els Alumnes de Segon hem fet la VISITA AL MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA Els nens i nenes de segon hem visitat el Museu d’història de Catalunya, que està situat al Moll de la Fusta de Barcelona. Hem realitzat una activitat anomenada “Habitatge i vida quotidiana al llarg del temps”. Hem après com construïen els habitatges i quins eren els costums de les persones

de la

prehistòria, de la època romana , dels temps dels castells, de les primeres masies, ... dels anys 60. Ah! I també ens hem posat robes com les seves. Després hem dinat al Parc de la Ciutadella, a la vora del mamut.

22


Revista Escolar PI GROS

23


Revista Escolar PI GROS

24


Revista Escolar PI GROS

25


Revista Escolar PI GROS

ELS ALUMNES DE TERCER HEM ANAT AL MUSEU DE LA

E

PELL

D’IGUALADA

l passat 26 de novembre, els nens i nenes de Tercer vam anar al Museu

de

la

Pell

d’Igualada. Tot just arribar al museu vam esmorzar i després vam fer dos grups. Els del primer vam anar a fer un taller on ens van ensenyar a reconèixer els diferents tipus de pell. Més

tard

ensenyar

a

ens

van

fer-nos

un

penjoll treballant-lo amb unes eines especials per a la pell. Cadascú va fer el seu dibuix preferit i després li vam posar una crema especial per conservar-lo.

26


Revista Escolar PI GROS

El segon grup vam anar a visitar el museu "Can Granotes" on vam fer el següent itinerari. Ens els

van

explicar

homes

com

d’aquella

època treballaven la pell i ens van ensenyar molts dels estris que utilitzen per treballar-la

i

també

com feien la tinta, la formula escorça

era:

aigua,

d’arbre

molt

trinxada i ferro oxidat. En acabar de veure el museu vam anar a dinar al parc i vam estar una bona estona jugant fins que vam tornar a l’escola. Ens ho vam passar molt bé.

Nens i nenes de Tercer

27


Revista Escolar PI GROS

28


Revista Escolar PI GROS

29


Revista Escolar PI GROS

A QuART ens agrada l’ART Paula M: Hem fet un calendari d'advent. Cada dia és la foto d'un nen de la classe. M'ha agradat fer totes aquestes coses. Joel: M'ha agradat quan hem pintat el trineu, amb el cérvol i quan hem decorat la classe amb les cintes, campanes i flocs de neu. Cesar: El trineu l'hem fet amb cartró, amb pintura vermella, cotó, cintes, gomets d'estrelles, purpurina i plastilina. Martí: El trineu l'hem fet amb volum. M'ha agradat haver treballat tots junts les coses del Nadal. Víctor: M'ha agradat com hem treballat tots, en equip, quan hem fet el trineu i el cérvol. També hem decorat el passadís amb la imatge d'una dona amb forma d'arbre que representa l'hivern. També he fet els dibuixos de la revista i m'ho he passat molt bé. Hem vestit el ninot de neu i he enganxat el meu a la felicitació de Nadal per als nens de Primer. Júnior: M'ha agradat quan hem fet el mural de l'hivern, ja que jo he retallat moltes fulles, i decorar amb les cintes. M'ha agradat que hem participat tots junts. Eric: M'ha agradat fer les fulles perquè les hem fet en equip i tot i que parlàvem, treballàvem molt. També m'ha agradat fer el nas i els ulls del cérvol amb l'Arnau, que estava treballant molt. També hem fet la carta dels Reis i els hi donarem quan vinguin. El ninot de neu també m'ha agradat fer-lo. Anna: M'ha agradat els treballs que hem fet a plàstica i que hem fet junts. Paula D.: M'ha agradat el calendari perquè les fotos eren molt maques. També m'ha agradat fer la felicitació de Nadal i fer l'amic invisible. Elsa: M'ha agradat fer el trineu i el cérvol i decorar la classe, el mural, el calendari i el que farem al festival. Izabella: Aquest any ens han posat la pissarra digital i ens ho hem passat molt bé jugant i aprenent amb ella. També hem fet un ninot de neu de paper com a retallable. Geovanna: M'ha agradat decorar la classe, ajudar als nens i fer coses “xules” amb la senyoreta Lisette. Òscar: M'ha agradat el canvi de la tardor a l'hivern i crec que estem aprenent més. Ignasi.:M'ha encantat fer la marxa Radetsky pel festival en percussió corporal, la cançó de Nadal i el poema. Eider: M'ha agradat com hem decorat la classe i el calendari d'advent, el cérvol i el trineu. Cristina: La cançó de l'Eugeni m'ha encantat fer-la i la portada de la revista. Angelina: A mi m'ha agradat fer la postal per donar-li a la classe de Primer i fer la decoració del passadís. David. V: M'ha agradat que l'altra classe fes amb nosaltres la percussió corporal. Arnau: M'ha agradat pintar el ninot de neu, pintar el trineu i fer l'amic invisible. Frank: M'ha agradat com hem decorat la classe i que ja no ens enfadem tant. Blanca: M'ha agradat participar, fer les estrelletes i el mural de fora. Maria: M'ha agradat molt quan hem fet el cérvol i el ninot de neu i el festival que farem. Ingrid: Fer les caixetes per vendre el dia del festival m'ha encantat i la marxa i el poema del Xavier que hem preparat pel festival.

30


Revista Escolar PI GROS

31


Revista Escolar PI GROS

PASSAT I FUTUR A BEGUES Els alumnes de quart hem fet un petit treball de recerca, amb persones properes a nosaltres, per saber com era Begues l’any que nosaltres vam néixer, quines coses han canviat actualment i les que poden canviar en el futur, quan nosaltres siguem adults. L’ANY 2001 Sembla que el poble ha canviat molt en aquests deu anys. En començar el segle, quan nosaltres vam néixer, hi vivia menys gent, hi havia menys cases, menys carreteres. S’hi vivia molt tranquil. Hi havia molta vegetació, arbres i boscos més grans, i molts més animals de muntanya: eriçons, escorpins, conills, guineus, porcs senglars, serps, ... Pel passeig passaven els cotxes, era com una carretera, i era perillós jugar-hi. Pel centre circulaven molts camions i sempre hi havia molta pols i molt soroll. No hi havia tantes cases, ni tants bars, ni tantes botigues. Alguns carrers eren sense asfaltar i moltes cases tenien horts i animals.

32


Revista Escolar PI GROS

Quan jo vaig néixer, l’escola era molt petita, el pati era de sorra, el menjador es feia al passadís. No hi havia poliesportiu, ni semàfors al poble. La gent gran ens diu que el poble era molt i molt tranquil. L’ANY 2010 El poble s’ha fet més gran. Vivim més de 6.000 habitants. Ara tenim un ambulatori que abans era molt petit, un institut, supermercats, carrils-bici per anar pel carrer tranquils i sense tants perills. També podem jugar al passeig i pel centre, sense cotxes i sense haver d’estar vigilant. La guarderia és més gran, l’escola s’ha ampliat i, a l’institut, hi pot estudiar molta gent sense sortir del poble. A mi m’agrada el poble perquè puc quedar amb els amics, anar amb bici, jugar a futbol, anar sol pel carrer, i perquè és molt bonic.. L’ANY 2030 D’aquí a trenta anys poden canviar moltes coses. Potser haurà crescut molt i hi viurà molta més gent. Potser no hi haurà pagesos, ni tants camps, però hi haurà més gent, més cases, més botigues, més llocs per anar, més autobusos i més escoles.

33


Revista Escolar PI GROS

A mi m’agradaria seguir vivint aquí i ser mestra en aquesta o en una altra escola. Jo seré pianista. Potser hi haurà una universitat, més llocs per fer activitats, i una mica més de gent, però no massa. M’agradaria que Begues fos molt verd i que hi hagués moltes flors per tot arreu, més o menys com ara. Jo voldria tenir la meva pròpia perruqueria, ser molt alta, morena i tenir molts amics amb bon caràcter. Jo espero tenir família, treballar i que el poble segueixi sent com sempre. Crec que Begues serà més respectuós amb el medi ambient. Les cases es construiran en llocs no vegetats, els cotxes seran elèctrics i no hi haurà tanta contaminació. Molta gent anirà amb bicis solars. Les llums del carrer, la calefacció de l’escola, de la biblioteca, de la piscina, ... funcionaran amb energies renovables. Jo tindré una família amb un fill, una carrera de científic, una casa per viure i amics. Crec que seguiré vivint aquí, treballaré de paleta, tindré fills, seguiré jugant a futbol, portaré els fills a veure la Cucafera i tindré molts bons amics. Els alumnes de quart

34


Revista Escolar PI GROS

35


Revista Escolar PI GROS

36


Revista Escolar PI GROS

A 5è ENS AGRADA MOLT FER EXPERIÈNCIES Aquest primer trimestre a l’assignatura de medi, després d’estudiar l’aparell respiratori, l’aparell circulatori i el sistema nerviós, hem fet una pràctica de laboratori amb uns pulmons i cor d’un xai i uns encèfals de diversos animals.

Primer vam observar els pulmons i vam comprovar que són tous i esponjosos. Després vam observar el cor situat entre els pulmons i vam tocar les seves parets musculoses. A l’encèfal vam distingir les tres parts: el cervell, el cerebel i el bulb raquidi.

Quan vam bufar la tràquea, els pulmons van augmentar més de tres vegades, després vam retirar la membrana que els protegeix, vam seccionar la tràquea i vam observar els anells cartilaginosos. Vam seccionar els pulmons i vam observar els bronquis.

Vam posar dins d’un recipient amb aigua un tros de pulmó i un tros de cor i vam observar que el cor es va enfonsar i el tros de pulmó va surar perquè està compost d’alvèols pulmonars que són com unes petites bombolles que s’omplen d’aire.

També vam obrir el cor i vam observar que està dividit en dues meitats. Cada meitat té una aurícula i un ventricle.

A l’encèfal vam separar la fina capa que el recobreix i vam distingir l’hemisferi dret, esquerra i la cissura que hi ha al mig. Vam girar el cervell i vam observar la cara inferior. Finalment vam separar els dos hemisferis i vam distingir la substància blanca i grisa.

37


Revista Escolar PI GROS

Aquests sí que n’aprenen de l’experiència

38


Revista Escolar PI GROS

Alumnes de 5è.

39


Revista Escolar PI GROS

40


Revista Escolar PI GROS

41


Revista Escolar PI GROS

Sisè al REFUGI 307 DE Poble Sec El dia 15 de desembre els/les alumnes de sisè vam anar al refugi 307 del Poble Sec, a Barcelona. Aquest refugi va ser construït pels veïns del barri durant els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola. La seva intenció era poder protegir-se dels atacs dels avions nacionals espanyols, alemanys i italians, que van bombardejar Barcelona en diverses ocasions. Les explicacions de el/les guia/es va ser molt bona i vam poder ampliar tota la informació que prèviament havíem treballat a classe. Va ser una experiència molt interessant i aconsellem a tothom que faci una visita a aquest refugi; un dels gairebé 1.400 que es van construir a Barcelona durant la Guerra Civil. Després de la visita al refugi, vam visitar la Fira de Santa Llúcia, al costat de la Catedral de Barcelona. Vam voltar molt i varem visitar les típiques paradetes de Nadal. Realment, va ser un dia fantàstic!

42


Revista Escolar PI GROS

43


Revista Escolar PI GROS

JA SOM “ESCOLA VERDA” Com ja sabeu per les reunions d’inici de curs la nostra escola té engegat un projecte d’educació ambiental : “TOTS/ES FEM ESCOLA VERDA”. El passat 10 de novembre ens van atorgar el distintiu que ens reconeix com a membre del Programa escoles verdes. El Programa escoles verdes sorgeix com un compromís per donar suport a tots aquells centres educatius de Catalunya que volen afrontar, des de l’educació , els nous reptes del desenvolupament sostenible. La ubicació de la nostra escola i l’entorn de la població de Begues, així com tot un seguit d’activitats de sensibilització per protegir el medi natural, que des de fa temps es realitzen dins del Parc Natural del Garraf, han facilitat que des de sempre la nostra actitud hagi estat de respecte amb el medi ambient. Ara ja pertanyem oficialment al gran col.lectiu d’escoles actives en l’educació per a la sostenibilitat que, gràcies a la participació en els diferents instruments d’intercanvi de què disposa el Programa (comissions de seguiment, fòrums, butlletí electrònic, simposi...), comparteixen les seves experiències i propostes amb la resta de centres per, entre tots, fer créixer aquesta xarxa. Fent una mica d’història recordem que en el darrer Consell Escolar del curs 2004-2005 ja es va manifestar la voluntat de participar en el programa d’educació ambiental d’Escoles Verdes, però no es va poder fer realitat fins més tard, pel motiu de les diverses obres d’ampliació de l’escola.

44


Revista Escolar PI GROS Tot i així, en els darrers anys s’havien fet una sèrie d’accions encaminades en aquest sentit: havíem organitzat Setmanes Culturals relacionades amb les 3R i l’aprofitament de l’aigua, havíem fet tallers i sortides culturals relacionades amb aquests temes (visites a la deixalleria, la depuradora...), havíem socialitzat i reutilitzat alguns llibres de text, teníem safates per reciclar paper a les classes, fèiem recollida selectiva del paper, es va instaurar el dia de l’esmorzar saludable “ dia de la fruita” i una vegada acabades les obres, vam posar en marxa l’hort escolar. Es va fer un primer projecte que començava el curs 08/09 i que volia fer un pas més endavant per a: -

Sensibilitzar la comunitat educativa de les influències de les seves accions individuals i col·lectives sobre el medi ambient. Potenciar la sostenibilitat i millora ambiental del centre i del seu entorn. Promoure la responsabilitat individual i col·lectiva en la recerca de solucions als problemes ambientals generats a partir de les nostres accions i decisions de consum.

Durant el curs 09-10 es van fer totes les actuacions necessàries per tal de tirar endavant el Projecte definitiu, de les quals podem destacar: -

-

Crear el Comitè Ambiental format per representants de diferents sectors de la Comunitat educativa: Pares i Mares, PAS (Personal d’Administració i Serveis) i mestres. Fer la Diagnosi ambiental del Centre Proposar un Pla d’Acció pels propers 4 cursos.

Els Objectius generals del Projecte en són tres: 1. Incorporar criteris ambientals en la gestió del centre 2. Millorar ecològicament el centre i l’entorn 3. Tractar l’educació ambiental com un eix transversal del currículum

45


Revista Escolar PI GROS Per anar assolint-los el present curs s’han previst, a més de les que ja s’estaven duent a terme, una sèrie de noves actuacions interessants entre les que podem destacar: la dotació per part de l’AMPA de l’escola del Bock’n Roll,.dinamització del panell d’Escola Verda, creació d’un apartat d’Escola Verda a la Web de l’escola, establiment d’unes funcions bàsiques pels delegats verds, l’enjardinament de l’escola, l’apadrinament de la riera, l’organització d’activitats al voltant de l’hort escolar, l’introducció de la caldera de biomassa... Esperem seguir comptant amb la col·laboració de tota la Comunitat Educativa. MOLTES GRÀCIES A TOTS I TOTES!

L’Equip directiu

46


Revista Escolar PI GROS

La Gran Bicicletada

L’alumnat de Cinquè B ha portat a terme una de les diverses sortides en bicicleta que tenim previst realitzar al llarg del curs.

Volem donar les gràcies als pares i mares que ens han volgut acompanyar en aquesta ocasió: Joan, Paco, Javier, Quino i Juan.

47


Revista Escolar PI GROS

The Oil Crash El següent article dóna una visió sustentada en una seriosa recerca científica sobre sostenibilitat energètica que Antonio Turiel, científic titular del CSIC de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, ha escrit per a la nostra escola. Des de l’AMPA agraïm sincerament la seva generosa contribució i recomanem la consulta del seu blog (http://crashoil.blogspot.com/) per a més informació sobre el tema. En aquest blog, el Dr. Turiel també publica visions diferents a la seva (veure “Tres visiones, una realidad”, 20-11-2010). El passat 9 de novembre de 2010 l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) va reconèixer que la producció de petroli cru va arribar al seu màxim l’any 2006 i que mai més tornarà a assolir aquells volums d’extracció. Sense gran xivarri es tancava així una guerra sorda que ha durat cinc anys, els mateixos que ASPO (Association of the Study

of Peak Oil), una associació de geòlegs i enginyers petroliers retirats, ha denunciat que l’extracció de petroli està estancada des de finals de 2005 i que possiblement ja hem assolit el temut Peak Oil o zenit de producció de petroli. Després de passar-se negant que el Peak Oil estigués proper, de cop i volta l’AIE ho reconeix “a toro passat”; nega, però, que els efectes perniciosos del Peak Oil siguin tan propers; i confia en què la producció de nous pous que encara ni s’han començat a perforar, i la dels jaciments encara per descobrir permetran compensar la davallada dels cansats camps petroliers actualment en explotació, la producció dels quals declina ja a un ràpid ritme del 5% anual. Però, com denuncia Kjell Aleklett, president d’ASPO Internacional, l’AIE està assumint sense justificar-ho que en 25 anys es descobriran i explotaran jaciments contenint 900.000 milions de barrils de petroli, cosa impossible si es té en compte que actualment es troben com a molt 10.000 milions de barrils l’any i que es triga entre 10 i 15 anys en poder explotar un nou pou. Sent realistes, els pous per descobrir donarien com a molt per uns 150.000 milions de barrils, una sisena part del que diu l’AIE. És normal: l’AIE és una agència de l’OCDE i no vol reconèixer que ja tenim aquí el Peak Oil i el conseqüent declivi, que l’economia no tornarà a créixer mai més i que les nostres vides canviaran de manera radical durant els propers cinc anys.

48


Revista Escolar PI GROS

La nostra economia, i al cap i a la fi la nostra societat, estan basades en l’existència d’energia accessible, abundant i barata. Depenem del petroli i de les altres matèries primeres energètiques per fer totes les activitats diàries, des de desplaçar-nos fins a encendre l’ordinador o l’eina del taller, des de fer la compra en supermercats amb prestatges

plens

de

menjars

de

procedències

diverses

i

llunyanes

fins

al

condicionament de les nostres cases i el funcionament dels nostres electrodomèstics. El petroli, a sobre, ens dóna reactius per a les nostres medicines, pesticides per als nostres camps i plàstics per a tot. A partir d’ara, però, tot això escassejarà i serà cada cop més car. De fet, porta cinc anys escassejant: a Espanya, com a tota l’OCDE, el consum de petroli ha caigut un 15% des del seu màxim, l’any 2005, just l’any que va començar l’estancament de la producció. No és coincidència: Xina, India, Brasil, Rússia i altres països emergents han pujat el seu consum i, com que la producció no ha augmentat, nosaltres hem hagut de baixar el nostre consum. Aquesta escassetat creixent de l’energia és la que va portar el preu del petroli a valors estratosfèrics el 2008, fins que una part de la nostra economia va dir “prou” i va col·lapsar; aleshores la demanda va baixar, arrossegant els preus, i va començar aquesta crisi que sembla no acabar mai. I no acabarà mai, de fet: encara no ens hem recuperat del primer cop i els preus ja tornen a pujar, esperonats per la set energètica de Xina. No hi haurà un miracle que ens salvi, no hi ha alternatives energètiques per salvar aquest buit creixent. Si les pitjors previsions es compleixin (com analitzo al meu blog, crashoil.blogspot.com), el carbó arribarà al seu zenit el 2011, i el gas i l’urani el 2015. Quant a les renovables, no podran mai cobrir la gegantina demanda d’energia del món occidental (a Espanya, 200 Gw de potència primària mitjana més tots els costos externalitzats). No hi haurà cotxes elèctrics (falta energia per propulsar-los en primer lloc, i tampoc no hi ha prou liti), ni economia de l’hidrògen (no és una font d’energia) ni fusió nuclear. No hi haurà res, ni tant sols temps. La nostra sola esperança és reconèixer que haurem de viure d’una manera més modesta, a l’alçada de les nostres possibilitats, amb allò que ens dóna cada any la Terra i el Sol, d’una manera sostenible. Hem de fer una cura d’humilitat i preparar-nos per gestionar l’escassetat, augmentant la nostra resiliència (resistència flexible, adaptabilitat) i oblidant somnis impossibles del passat. I ho hem de fer ràpid.

49


Revista Escolar PI GROS

50

Profile for L DG

RevistaVirtual2010-11  

Una revista para compartir y disfrutar en familia.

RevistaVirtual2010-11  

Una revista para compartir y disfrutar en familia.

Advertisement