La Veu de l'Ocell Nº 66

Page 1

La veu de l’ocell Revista Nº 66 www.escolapitroig.cat

Curs 2016/17 Juny de 2017

Escola-AMPA

ceippitroig@xtec.cat

El m

c i a os de

le s cl as ses del

Pit-roi g


2

Les pĂ gines de 1r


Les pĂ gines de 1r

3


4

Les pĂ gines de 2n


Les pĂ gines de 2n

5


6

Les pĂ gines de 3r


Les pĂ gines de 3r

7


8

La pĂ gina de P-3


La pĂ gina de P-5

9


10

Les pà gines de 5è


Les pà gines de 5è

11


12

Les pà gines de 6è


Les pà gines de 6è

13


14

Les pà gines de 6è


Les pà gines de 6è

15


16


17


Pàgina de l’AMPA

18

Els nens i nenes del Pit-roig reinventen


Pàgina de l’AMPA

19


20

Pàgina de l’AMPA

Introducció La nostra escola ha decidit transformar els seus patis, incloent-hi nous elements de joc i pedagogia. Alguns ja són en ús, des de fa uns mesos, i se n'afegiran més el curs que ve. Després d'un procés participatiu, en el que han intervingut tots els alumnes de primària, s'ha decidit incorporar algunes de les activitats que els nens i nenes han proposat per al pati. L'objectiu és fomentar aquest espai a l'aire lliure com a part de l'aprenentatge.

Procés participatiu Durant el curs 2015-2016, cadascuna de les classes de primària va realitzar una sèrie de propostes sobre quines activitats volien realitzar en els patis i quins nous elements hi incorporarien. El consell de delegats d'alumnes les va fer arribar a l'equip directiu de l'escola i després tots els nens i nenes de primària van votar les que més els hi agradaven. Moltes d’elles tenen a veure amb la voluntat de l’alumnat de tenir més jocs de destresa per a fer equilibris, enfilar-se... Tenint en compte les que més vots van obtenir i les que eren més viables, l'escola ha decidit tirar endavant les següents: - Pintar jocs al terra, activitat que s'ha dut a terme ja aquest curs, durant les hores de plàstica - Circuit amb troncs i soques - Elements per a enfilar-se (cordes) - Cuineta El rocòdrom va ser també una de les opcions més votades i la intenció de l'equip directiu és dur-la a terme més endavant, en funció del finançament que es pugui aconseguir. D'entre les activitats més votades, hi havia una tirolina, que es va desestimar per manca d'espai i per l'elevat cost que representava.

El pati, un temps i un espai educatiu. El claustre de l'escola ha decidit treballar a fons els espais dels patis i el temps d'esbarjo amb l'objectiu de revitalitzar-los perquè, com explica la directora del Pit-roig, Yolanda Garcia, "pensem que aquest és un temps i un espai educatiu, no només una estona entre classes i, per tant, volíem que en aquest temps hi hagués propostes lúdiques que formessin part de l'aprenentatge". Amb aquesta voluntat, es va impulsar el procés participatiu amb el que els nens i nenes de primària han reinventat els patis, els han fet seus, després de decidir que hi volien canvis i quins en volien. La directora de l'escola ens diu també que, amb els nous elements que s'estan incorporant, es vol potenciar l'aprendre a jugar i a gaudir de l'espai a l'aire lliure, "fomentant el moviment i la psicomotricitat, els reptes psicomotrius que ajuden a créixer i


Pàgina de l’AMPA

21

desenvolupar-se de manera global". També es pretén crear propostes lúdiques més universals, sense connotacions de gènere. D'altra banda, els nous jocs "també afavoreixen la relació entre ells, l'ajuda, la col·laboració, la comunicació, el provar, experimentar... tots junts o en petits grups".

Les noves propostes lúdiques La comissió de manteniment de l'AMPA és qui està fent realitat les propostes dels nens i nenes. Algunes d'elles ja estan acabades i en ús i d'altres ho estaran a principis del proper curs. Per a la realització de totes elles, excepte el rocòdrom, es compta amb un pressupost d’uns 300 euros i amb material que han donat diverses famílies. A continuació, en fem una breu descripció de cadascuna d'elles:

Jocs pintats al terra Els nens i nenes de l’escola van votar majoritàriament recuperar els jocs pintats al terra dels patis, que ja hi havia hagut anteriorment. Aquest curs, i durant les hores de plàstica, s’ha dibuixat un tres en ratlla i una xarranca dels que ja ha pogut gaudir tot l’alumnat.

Circuit amb troncs Es tracta d’un circuit format per 2 itineraris de 6 troncs cadascun, fent ziga-zaga i fixats al terra i travats entre ells. Un espai que permet fer activitats d’equilibri als més petits i convertir-se en un espai de relació, per asseure’s i conversar, per als més grans. Està situat al pati de les carpes i en ús des de fa un parell de mesos.


22

Pàgina de l’AMPA

Soques de troncs Aquest element, ubicat al pati de les carpes, està format per un total de 4 soques fixades al terra. També és una peça que fomenta el joc d’equilibri i destresa i que ofereix la possibilitat d’usar-lo com a tauleta o banqueta, per asseure’s. Aquest estiu, la comissió de manteniment de l’AMPA finalitzarà la seva instal·lació i l’alumnat en podrà gaudir, a partir de l’any que ve.

Elements per a enfilar-se (cordes) S’ubicaran al pati de sorra, entre dos arbres i sobre una zona de terra, en un espai especialment escollit per a la realització de les activitats que permetran fer. El projecte inclou cordes per a escalar (escala i corda amb nusos) i per a utilitzar com a trapezi (anelles). S’instal·laran també a l’estiu, així que estaran disponibles, a l’inici del curs 2017-2018.


Pàgina de l’AMPA

23

Cuineta Una de les grans novetats del pati de la nostra escola serà una cuineta de fusta de més de tres metres de llarg que permetrà als nens cuinar plats d’allò més imaginatius. Construïda amb un total de 10 palets, tindrà un espai de focs i un d’aigua. Els nens podran anar a buscar aigua a la font i posar-la a la cuina i fer de xefs, tant com vulguin. La cuineta estarà situada on ara mateix és l’hivernacle, al costat de l’hort. Així doncs, l’hivernacle es traslladarà i quedarà instal·lat a la terrassa de la biblioteca. En la imatge, veiem la cuineta de l’Escola dels Encants de Barcelona, que servirà com a referència per a muntar la del Pit-roig. Tot i que la comissió de manteniment treballarà també aquest estiu per a posar a punt la cuineta, la propera tardor es convidarà a tota l’escola a participar en la finalització d’aquest nou joc, ajudant a escatar-la i pintar-la.

Foto de la cuineta de l’escola Encants de BarcelonaIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.