Page 1


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 2

mel i sucre

sumari Editorial REDACCIÓ

Notícies locals REDACCIÓ

Ajuntament JOAN SASTRE

L’hort des padrí ANTONI SASTRE

Juny 2016. Núm. 432 Revista d’informació general

Converses amb els amics ANTONI SASTRE I AMADOR PASSOL

Edita Associació Mel i Sucre Sant Joan Local social Carrer de Ramon Llull, 48, 07240 Sant Joan (Mallorca) Consell de redacció Joan Font, Francesc X. Moratinos, Mateu Sastre, Joan Moratinos, Joan Sastre, Antònia Bauzà Col·laboradors 2016 Antoni Sastre, Joan Sastre, Francesc X. Moratinos, Mateu Sastre, Joan Moratinos, Joan Font, Antònia Bauzà, Climent Picornell, Amador de sa Plaça, Amador Passol, Josep Roig, Sacrament Ferrer, Arnau Moratinos, Francesc Canuto, Julià Picornell, Catalina Gayà Morlà, Catalina Jaume, Aina Sastre.

Diada de la Premsa Forana a Felanitx

Associació de Persones Majors

Meteorologia JOSEP ROIG

Dalt del turó CLIMENT PICORNELL

Tirada actual 500 exemplars Dipòsit legal PM 49/1983

Imatges per al record AMADOR DE SA PLAÇA, AMADOR PASSOL

Disseny de la capçalera Jaume Falconer Idea i muntatge de la coberta i contracoberta Mateu Sastre / Joan Font

Cuina d’aquí i d’allà SACRAMENT FERRER

Agenda REDACCIÓ

Els articles originals s’han d’entregar abans de dia 10 del mes en curs. Nota: S’adverteix als possibles lectors de mel i sucre que aquesta revista, amb els seus escrits i comentaris, pot ferir la sensibilitat dels esperits no acostumats.

Totes les persones o entitats que se sentin al·ludides pel contingut d’aquesta revista, tenen a la seva disposició una secció de CARTES AL DIRECTOR que admet escrits que complesquin les següents condicions: • L’extensió màxima és 1 foli mecanografiat a 2 espais. • Les cartes han d’anar signades per l’autor, que ha de ser identificable.

http://melisucre.cat/ melisucre@premsaforana.cat mel i sucre només es fa responsable dels articles signats per la REDACCIÓ. Els altres, són responsabilitat exclusiva dels autors.

2


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 3

mel i sucre

notícies locals 1 Després de la campanya electoral més avorrida de les que es recorden, els resultats a Sant Joan varen mostrar la mateixa tendència que a tot Mallorca, en el nostre cas, sempre més cap a la dreta. El PP va guanyar 8 punts (de 33% a 41%), pujada que segurament està relacionada amb l’absència del PI (que havia arribat al 13%). En segon lloc va quedar Podemos-EUIB-Més, amb un 27%, menys que la suma de Més i Podemos de les eleccions anteriors (en total, 34%). Pareix que Més degué perdre vots cap a Sobirania per a les Illes, que es va acostar al 6%. El PSOE va millorar resultats, en passar d’11 a 14%. Per darrera va quedar Ciudadanos, que va pujar dos punts i es va acostar al 7%. 1 El Centre Sanitari de Sant Joan ha quedat petit i per això se’n vol fer un de nou. Els llocs que es consideren són l’actual i el que preveuen les normes urbanístiques que estan a punt d’aprovarse, darrere el quarter de la Guàrdia Civil. Si es fa a la ubicació actual (l’opció més probable, de

moment), el servei s’haurà de traslladar mentre es facin les obres. Segurament, aniria al Casal de les Persones Majors. 1 Durant la festa de final de curs de l’Escoleta de Sant Vicenç de Paül, el tinent de batle de l’Ajuntament i futur batle de la vila, Francesc Mestre “Batxà”, va parlar de la intenció de l’Ajuntament de construir una escoleta municipal a la Casa de Cultura. El lloc és

adequat (de fet, va allotjar l’antiga escola abans de fer-se la de Son Juny), entre altres raons, segons es va dir, perquè està a prop del Centre Sanitari. El pla de l’Ajuntament seria que les instal·lacions fossin municipals i la gestió privada, suposam que a través d’una concessió. La Casa de Cultura, de fet, està mancada d’una reforma a fons. D’ençà de 1992 s’ha anat apedaçant, però mai ha arribat a

Les meses electorals foren les protagonistes de les votacions, la joventut hi era majoritària.

3


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 4

mel i sucre

Pel Corpus els carrers engalanats al pas de la processó, en aquest cas pel carrer de Petra (foto facebook Ajuntament de Sant Joan).

estar en unes condicions òptimes. Com a mostra basta veure les persianes i les vidrieres. Les més sanes són les més antigues, que tenen més de mig segle. Ara per ara, sembla, que es començarà per fer la teulada nova. 1 El secretari de l’Ajuntament de Sant Joan està de baixa per una llarga malaltia. El substitueix, en funcions, en Gori Nicolau, funcionari de la casa. Això ha fet necessari la contractació d’una altra persona a l’Ajuntament. Es tracta de na Bel Matas, la dona del tinent de batle Xisco Mestre “Batxà”.

El Corb de sant Nofre, Sant Joan Pelós i els dimonis són uns dels actes centrals de les Festes del Sol que balla. Aquí podeu veure els quate portadors del corb abans de començar el passacarrers pel poble.

1 També s’ha reobert el Punt Verd, amb horari de matí (dimarts, dimecres i divendres), horabaixa (dilluns i dijous) i matí i horabaixa (dissabtes). La persona encarregada és na Margalida Barceló “de Son Burgues”, que ja va ocupar el càrrec fa una temporada.

1 Les mateixes tres jovenetes que l’any passat (Maria del Mar Gayà Dalmau, Joana Maria Gayà Jordà i Lina Moratinos Moragues) han agafat la concessió del bar de la Piscina Municipal. Com un avís del que s’hi trobaran els clients, l’han batiat com “La Bulla”. Com a contraprestació a l’explotació del

bar, s’han de fer càrrec de la neteja del recinte de la piscina, de la plaça i de l’aigua de la piscina. 1 El jove Pau Company deixarà de ser el conserge del Poliesportiu de Son Juny, quan se li acabi el contracte a final de juny. Ens han explicat que no se li renova el contracte per diferències amb l’Ajuntament sobre el límit exacte de les seves obligacions en la qüestió de la neteja. Es farà càrrec de la consergeria l’empresa de Porreres Triasport, coneguda per Sant Joan perquè també es dedica a l’organització d’activitats esportives i extraescolars.

Ferreteria de Sant Joan de 8:30h a 13h i de 15h a 20h dissabtes horabaixa OBERT c/ Ramon Llull, 12 • 07240 Sant Joan Tel: 971 52 65 33

4


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 5

mel i sucre 1 Entre els dies 17 i 26 es va fer la festa de Sant Joan que Balla, per celebrar el final de curs i el dia del nostre patró. Els organitzadors, l’APIMA de l’escola, varen aconseguir la col·laboració de diverses entitats i institucions (Ajuntament, Aires de Pagesia, Centre Cultural, Es Pla Education Centre i Triasport) i, al costat de molts d’actes per als infants, n’hi havia per a tots els públics. Els Dimonis de Son Juny, amb els Xeremiers i Flabiolers de Sant Joan, sortiren quatre vegades. També per als nins es va fer una “olimpíada”, castells d’aigua i festa de l’escuma, contacontes, circ a l’esplanada de Consolació, sortida del sol, gimcana, carreres i jocs, demostració de bike trial, activitats i jocs en anglès. El curs 15-16 es va acomiadar a l’escola amb el tradicional festival de fi de curs i sopar de germanor, a càrrec dels mateixos pares. Al final, es va vendre gelat i coca solidària a benefici de l’escola nicaragüenca agermanada amb la nostra. Per a tothom hi va haver sessió de Kangoo Jump, ballada popular, taller de castellers amb els Al·lots de Llevant, missa solemne, Sant Joan Pelós i el Corb de Sant Nofre, l’espectacle Cendres, cartografia de l’exili i “tardeo”.

Maria del Mar Gayà Dalmau, Lina Moratinos Moragues i Joana Maria Gayà Jordà han agafat la concessió de la piscina municipal per segon any consecutiu. Aquesta vegada han decidit que el local tengui nom: “La bulla”, que suposam serà una de les finalitats que volen oferir als clients d’aquest estiu.

1 El diumenge 10 de juliol la Penya Motorista celebrarà la festa de Sant Cristòfol, patró dels conductors. A les 19 h es beneiran els cotxes i les motocicletes de tots els santjoaners interessats, a més dels vehicles de molts de grups convidats d’arreu de Mallorca (n’hem comptat més d’una dotzena). Després de les beneïdes, els participants podran fer un tast de productes de Sa Caldera. La jornada es tancarà amb una missa en honor del sant.

5


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 6

mel i sucre 1 L’Associació de Persones Majors va celebrar la festivitat de la seva patrona, la Mare de Déu de Consolació. Ho va fer amb una missa al santuari i un dinar a Can Tronca. Durant el dinar es va fer un homenatge a les persones de més edat, fadrines o casades. També han tancat el curs de la Universitat Oberta per a Majors, que s’ha fet durant alguns mesos, amb bona assistència. Molts dels alumnes varen assistir a la cerimònia de final de curs a la Universitat. 1 El pati de l’escola es va convertir per uns dies en un circuit “urbà”. L’objectiu era ensenyar als nins educació viària. A través de simulacions de trànsit, amb cotxes, bicicletes, interseccions, vianants... s’explicava com aconseguir una convivència harmònica i sense perills de tots aquests elements que els infants es troben cada dia pels carrers.

Aquest mes es varen tancar els tallers de la memòria que tenia en marxa l’Associació de la Tercera Edat.

1 Com cada any al final de la primavera, l’Ajuntament ha desbrossat una sèrie de voreres de camins rurals. El Consell de Mallorca ha fet el mateix amb les carreteres de la seva titularitat. 1 Aires de Pagesia va commemorar el seu 40 aniversari. Ho va fer amb una ballada popular a la plaça de Joan Carles I, a la qual va convidar el grup Sa Torre, de Manacor.

L’Associació de la Tercera Edat va celebrar la festa de la seva patrona la Mare de Déu de Consolació. La diada acabà amb un dinar al Restaurant Can Tronca. Aquí podem veure part de la taula presidencial, amb alguns polítics locals i també algun vingut de Palma que acompanyen Catalina Lluïsa Gayà, presidenta de l'associació.

AGÈNCIA DE  SANT  JOAN Carrer Bellavista, 38 •

6

Tel: 971 80 98 80


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 7

mel i sucre natural: la primera nit, la primera visita, la sortida de l’hospital, la primera separació... El llibre es va presentar a la Clínica Saint Jacques, de Palma. 1 El 25 de juny, organitzat per la Casa Pare Ginard, Museu de la Paraula, es va oferir a S’Escorxador l’obra de teatre Cendres. Cartografia de l’exili, en què l’autor, Joan Tomàs Martínez, reconstrueix “tres històries de vida, tres experiències, tres recorreguts geogràfics de l’exili provocat per la Guerra Civil”. Són dones anònimes, que probablement no varen existir, però que sintetitzen centenars d’històries reals. L’entrada donava dret a una copa de vi de Can Verdura Viticultors.

Margalida Comas Matas “de can Taló”, comare i infermera, va presentar el seu primer llibre a la clínica palmesana Saint Jacques. Es tracta d’un llibre d’autoajuda, en aquest cas novel·lat, en què s’expliquen les diverses passes que succeeixen a una embarassada i la seva parella fins després del part (foto facebook Margalida Comas).

1 La santjoanera Margalida Comas Matas, infermera i comare, ha presentat el llibre Los embarazos dejan huellas, no cicatrices. Es tracta d’un llibre d’autoajuda novel·lat, amb con-

1 La nit de Sant Joan va començar al restaurant Hortella d’en Cotanet la segona edició de l’Horte-

NICOLAU

PLANTERS

sells pràctics i teòrics per als futurs pares. La protagonista i el seu home (dos personatges creats per na Margalida), parlen en primera persona d’aquesta experiència tan complexa, encara que ben

1 El dia de les eleccions es va fer un dels pocs tardeo que hem vist per Sant Joan, organitzat pel Centre Cultural, de les 16 a les 22 hores. Hi participaren DJ James, DJ Son Fluixà, DJ Miyagui i la Rumba Nostra. A més de la música, hi havia copes i menjar. S’aprofità l’acte per triar el disseny de la camiseta dels pecats capitals d’enguany, la luxúria. (Tardeo és una paraula emprada per descriure una festa típicament nocturna però que se celebra l’horabaixa i les primeres hores de la nit.)

ORNAMENTALS

Producció i comercialització de plantes i planters ornamentals i hortícoles e-mail: plant.nicolau@teleline.es Tel.: 971 56 03 46 Fax: 971 56 07 19 Cra. de Vilafranca, km 3

7


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 8

mel i sucre

L’Ajuntament ha fet millores al parc infantil del Camp, s’ha tancat i s’hi ha posat horari (de 9 del matí a 9 del vespre); però el vàndals han actuat ràpidament i han fet un forat al tancat de reixeta que s’hi havia posat.

llaFest, que ofereix un concert a la fresca cada dijous, que es pot arrodonir amb un bon sopar. El protagonista de la primera nit va ser Apple’s Folk Band, que fa música tradicional irlandesa. Per al segon dijous estan programats Palo & Sifó (blues/rock) i IndiGests (rock clàssic). També el restaurant M46 ofereix música en directe regularment a l’estiu. Amb motiu de la inauguració de la terrassa varen actuar Er Peineta i M. Antònia Rosselló (amb la col·laboració de Joan Roig). El 9 de juliol actuaran La Vereda i La Barraca Sound System, en aquest cas, per celebrar el segon aniversari del Bar Restaurant. Asseguren “tapes i bon ambient”. 1 El grup Peus Grossos té tants de corredors de primer nivell que cada poc temps fan podi. És el cas

8

A través del policia tutor de Sant Joan es va dur a terme a l’escola una activitat d’educació vial, amb el muntatge d’un circuit, perquè els nostres al·lots coneguin millor com funciona la circulació de vehicles i peatons (foto facebook Ajuntament de Sant Joan).


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 9

mel i sucre de na Joana Gayà Bujosa, que va ser la primera classificada absoluta femenina a la Cursa Nocturna de Sa Talaia, a Alcúdia, el 5 de juny. Dues setmanes més tard, Biel Company Rubio, va fer tercer a la primera cronoescalada de la Copa Balear.

1 S’han organitzat els tradicionals tornejos de futbolet i voleibol que es disputaran durant tot l’estiu, amb les finals per les festes patronals. Entre les condicions per apuntar-se, s’exigeix que els equips estiguin formats majoritàriament per “santjoaners”. Cada equip pot incloure com a màxim dos jugadors que no complesquin aquest requisit.

1 Els santjoaners Josep Roig (el director de l’escola i també col·laborador de la nostra revista) i Toni Karmany varen tenir una topada a la carretera de Vilafranca, devora el portell del camí de Son Burixó, on resideix el primer. Sortosament, els conductors en sortiren amb bon nom (amb feri-

des lleus) i el mal gros va ser per a les màquines.

1 El darrer diumenge de maig es va fer una nova carrera de postes. Es tractava de fer un circuit de 27 quilòmetres amb vehicles de tracció animal, a bon ritme però sense esclatar els animals. En la categoria de Llimoneres (carros amb dos braços i una bístia) guanyà Joan Clar Orell, de ses Salines, amb en Via-Ir. En la categoria Ponis i Muls es va imposar un dels organitzadors, el santjoaner Rafel Planas “Reimoro”, amb na Dolça. I en la de troncs (un braç central i dos animals) va guanyar el sineuer Pep Oliver, amb en Pessol i en Ketren. L’única nota negativa de la jornada va ser que a na Maria Antònia Bauzà, filla d’en Joan Beina, se li va desbocar la bístia i va espenyar el carro. 1 Hem sentit que darrerament s’han trobat moltes serps (vives o mortes), de llargàries considerables i colors i tonalitats diversos. Ens han contat que uns estrangers

que viuen al carrer de l’Ermità en trobaren una al seu corral i que n’han vistes a altres llocs, com a Can Revull o prop de la casa de na Maria Alzamora, al peu de Consolació, o mortes, com al camí de Son Roig. Aquestes criatures, fins fa pocs anys totalment desconegudes a Mallorca, varen començar a veure’s per les comarques de Llevant i sembla que ja s’han escampat pertot. 1 Aquest número de mel i sucre serà el darrer redactat per l’equip actual. Però no és el final, sinó tot el contrari. A partir del mes que ve, gent nova, amb més pocs anys però amb molta energia, ganes i talent, posaran en marxa el projecte del nou mel i sucre, que han anat perfilant d’ençà que es va decidir el canvi, a principis d’any. Mantenint el nom, que ja s’ha fet “històric”, canviarà la imatge, la maquetació i s’afegiran seccions (se’n mantendran també algunes d’antigues). Des d’aquí volem desitjar al nou equip molt d’èxit.

Carrer de Petra • 07240 Sant Joan Tel. 971 52 60 22

http://melisucre.cat/ 35 anys 9


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Pรกgina 10

mel i sucre

10


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 11

mel i sucre

Fotografies cedides per Joan Bauzà Dalmau “Beina”

11


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 12

mel i sucre

ajuntament

Reflexions municipals JOAN SASTRE JOAN

Ple ordinari de dia 25/05/2016 Hi varen assistir 10 regidors (faltava en Vidal) i 5 persones de públic. Va exercir de secretari en Gori Nicolau, com ve essent habitual en els darrers plenaris per mor de la malaltia del secretari titular, Joan Campomar, que ja es comença a entreveure amb bastant claredat que definitivament no es tornarà a reincorporar. Va tornar a ser un altre plenari de “pur tràmit”, en el qual es va poder tornar a veure que les iniciatives de l’actual equip de govern brillen per la seva absència. I si en voleu proves, pareu esment als darrers plenaris, a veure quins acords importants s’hi ha pres de cara al futur del poble. Si no fos per les mocions dels partits de la oposició i de les informacions, precs i preguntes, en cinc minuts ja haurien estat llestos. Els tres primers punts varen passar sense incidents, i es

Un altre plenari sense cap iniciativa important. varen aprovar per unanimitat les actes de les sessions anteriors, es va acordar l’assabentat dels decrets de batlia i de l’informe del compliment de la Llei de Morositat, que mos va fer saber que la mitjana de pagament de factures a proveïdors per part del nostro ajuntament està a dia d’avui en 28,2 dies a partir d’enregistrar la factura. És un dels rèdits que varen deixar els dos batles de la legislatura anterior, Joan Magro i

12

Catalina Gayà, que dedicaren grans esforços a posar en ordre els comptes de l’ajuntament, tan malmesos i deixats de banda fins que arribaren ells. En el quart punt es va aprovar per unanimitat afegir a la nòmina del policia municipal un complement de 201,95 € per fer feina en horari d’horabaixa, atès que just en tenim un i que hi ha feines que no se poden fer el dematí, com pot ser vigilar la sortida dels alumnes de l’escola de Son Juny, per dir-ne una. Es dóna la circumstància que el regidor Pedro Galmés (AxSJ) és germà del municipal, i per això va trobar

Unanimitat contra la corrupció política. que no havia de votar. En aquest punt, també hi va haver unanimitat en fer feina per poder tenir un altre municipal en nòmina, i poder abraçar més temes de gestió i d’atenció al poble. En el cinquè punt es va aprovar, també per unanimitat, una moció d’AxSJ contra la corrupció i promovent el cessament immediat dels càrrecs públics implicats en aquests casos, la retirada d’honors en forma de plaques i similars, i l’exigència de la devolució dels doblers malversats. Tothom hi va estar d’acord, però se veu que encara hi ha molts de càrrecs que no ho acaben de tenir assumit, que s’ha d’acabar amb aquesta pràctica: basta veure dia a dia, quan pareix que dins els calaixos públics ja no hi ha quasi

res que pelar, i quan tothom ja està a l’aguait com les vespes d’un vesper quan les has remogudes, encara van emergint escàndols milionaris en els quals estan

Qui defensen els senadors i diputats de les Illes Balears a Madrid? implicats persones relacionades amb els grans partits estatals, bàsicament PP i PSOE, i pareix que els seus dirigents no volen o no saben fer res per aturar-ho. Crec que fa tants anys que han deixat medrar els corruptes dins les seves files que ara no hi veuen la manera d’arreglar-ho, i han optat per tirar-se les culpes pel cap els uns als altres... Ja se poden prendre acords, ja, però si no s’hi posen de valent serà com fer retxes dins l’aigua. I encara una altra unanimitat en el sisè punt, aquesta vegada per aprovar una altra moció d’AxSJ sobre el model de finançament autonòmic del govern central, que ens castiga especialment a les Illes Balears. No acab d’entendre el perquè de tot plegat: si tothom hi està tan d’acord, com així els del PP i del PSOE no punyen cadascú els seus a Madrid per canviar això? No de bades fa anys i més anys que tenen representants al Senat i al Congrés dels Diputats... Per cert, qualcú se recordar de quins senadors i de quins diputats hi tenim, a Madrid? Jo, d’ençà que sen va anar en Pere Sampol no he tornar a sentir a parlar de cap que ens defensés en res ni per res. I voltros?


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 13

mel i sucre En l’apartat d’informacions hi va haver les següents.

Del batle, PP: Al punt verd ja hi ha una persona encarregada de rebre i orientar els usuaris.

S’esbuca una porxada a Consolació. S’haurà d’ar reglar. Hi ha un porxo a Consolació que està caient, i s’haurà d’arreglar. S’ha publicat a BOIB el Pla d’Obres i Serveis del Consell de Mallorca. La reparació i condicionament del parc infantil és imminent. S’han publicat les bases per la concessió del servei de piscina municipal. S’estan arreglant les goteres del poliesportiu municipal. S’està fent feina en el camí que va al Puig de Sant Nofre. Aviat se posaran les noves plaques solars a Son Juny. La brigada municipal ha començat a desbrossar voreres de camins. S’estan arreglant unes faroles que estaven rompudes. Hi haurà una reunió amb la Federació d’Habitatges Vacacionals per tenir un canvi d’impressions i explicar temes fiscals.

La brigada municipal va netejar els dipòsits d’aigua canalitzada. S’han arreglat les juntes de la piscina municipal i s’ha netejada, per la imminent obertura. S’està estudiant la renovació del contracte de subministrament d’aigua potable que l’ajuntament té amb l’amo de sa torre de s’aigua, atès que quan hi ha avaria al pou públic la xarxa municipal s’abasteix d’aquest pou privat.

Vist així pareixen molts de temes, però si hi parau esment veureu que tot son coses del dia a dia de qualsevol ajuntament: reparacions, manteniment, reunions... res de nou que surti del botador. I finalment, els precs i preguntes.

De Noèlia Llull, PI: L’ajuntament s’ha adherit a la campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple”, a través d’una aportació econòmica. El Projecte Homo de Calvià també rebrà una ajuda de l’ajuntament.

On se farà el nou centre sanitari?

De Francisco Mestre, PI: S’ha fet una reunió amb el conseller de turisme per millorar l’oferta turística dels municipis del centre. Es possible que l’ajuntament adquireixi un vehicle elèctric. S’ha organitzat una campanya d’estalvi d’aigua i de respecte al medi rural.

De Josué Gayá: Enhoresbones a la Penya Motorista per organitzar el Trial i als santjoaners per la Fira. Aviat començaran les festes d’estiu.

De Pedro Galmés, AxSJ: Fent un reconeixement a totes les persones que han ajudat a la fira, especialment a tots els “no polítics”. Agraint a l’equip de govern l’esment que posa en contestar les preguntes que els fa la oposició. El tros del carrer de Santa Catalina Tomàs que se va asfaltar amb les millores de “Fase Ponent 1”: ha costat realment 14.000 euros? Pareix una quantitat molt alta.

El desbrossament de voreres de camins que se va fer a principis de la legislatura: S’ha pagat? Què ha costat? Quins criteris s’han seguit per triar l’empresa que oferirà el servei d’escola d’estiu? Quantes empreses s’han presentat? S’ha sentit a dir que l’equip de govern vol fer un centre sanitari nou: s’ubicarà al lloc que se va parlar durant l’anterior legislatura

Tots els productes per a ca vostra Carrer de Petra, s/n Sant Joan (devora la Cooperativa)

Tel: 971 52 63 24

13


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 14

mel i sucre (el solar del “pes des porcs”), o es mantindrà allà on està ara? Per què? El secretari que està de baixa, pareix que definitiva: encara està en nòmina de l’Ajuntament? A què es debut que als decrets hi hagi tantes regulacions de rebuts d’aigua? Josep Bauçà: Ja s’ha cobrat la subvenció del FOGAIBA del Puig de Sant Nofre? Demanant ampliació d’informació sobre un decret de batlia.

Marta Jordà: Com s’ha seleccionat la persona que farà el servei de socorrista de la piscina municipal? Quins resultats va donar la reunió amb el Director General d’Esports de la CAIB? Toni Bauçà: Quina actuació fa comptes fer l’ajuntament a la porxada de Consolació que s’esbuca? Quin procés de selecció de personal fa comptes fer l’ajuntament per cobrir la plaça del Punt Verd? Què ha passat amb els contenidors de roba del Punt Verd, que no se sabia massa bé com havien arribat allà? Amb quins productes ha fet esquitxar les aceres l’ajuntament? Era tòxic per persones i animals?

Com està la regulació del Cadastre?

Hi ha pobles veïns al nostro que han aconseguit baixar la càrrega d’im postos sobre bens immobles als que han pagat sempre a força d’incorporar habitatges que mai no havien pagat o que sempre havien pagat menys del que els tocava. Quan arribarà a Sant Joan, aquesta justícia? A diversos pobles dels voltants han repartit millor les càrregues fiscals dels impostos sobre bens immobles, podent ajustar a la baixa els que més pagaven a mesura que han anat incorporant habitatges que pagaven menys del que els tocava, o que directament no pagaven res. Quan podrem fer això mateix a Sant Joan? José Bauzá: Té prevista qualque actuació, l’ajuntament, amb matèria de regulació del trànsit per dins el casc urbà? Sobre tot amb el tema dels ciclistes, que de cada any en circulen més i se’ls veu molt despitats, en entrar dins Sant Joan. Unes bastides que s’han posat a una casa del carrer de Palma

COOPErATIvA AGríCOlA SANT JOAN Tota casta de productes per al camp a bon preu Carrer de Petra, s/n Tel: 971 52 63 24

14

deixen molt poca visibilitat als conductors dels vehicles que s’hi volen incorporar des del carrer de Solanda. Proposa posar-hi un mirall. L’accés del carrer Nou al carrer de Palma és molt dificultós segons com estiguin aparcats els cotxes al carrer de Palma. Se pot estudiar una solució? El espais que hi ha habilitats actualment per jugar a bàsquet i a voleibol estan sempre utilitzats. Es poden habilitar altres espais, per donar sortida a totes les iniciatives en aquest sentit? A diari se veuen vehicles aparcats damunt les línies contínues dels carrers que les tenen pintades. S’hi pot fer qualque cosa?

Línies contínues als carrer: o llevar-les o fer-les respectar. Una altra decisió pendent. I aquí se va acabar. Com he dit anteriorment, si no hagués estat per les dues mocions d’AxSJ i per les informacions i precs i preguntes, cinc minuts haurien bastat per esclovellar aquesta sessió. Ja s’està convertit en la tònica habitual.


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Pรกgina 15

mel i sucre

15


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 16

mel i sucre

l’hort des padrí

El mes de juliol ANTONI SASTRE “DE SA BOTIGUETA”

S

ol ser el mes més calorós de l’any; i per a la pagesia s’aprecien els dies assolellats perquè som en temps de recollir l’anyada de cereals i lleguminoses i és bo que faci el temps eixut i assolellat. Les hortalisses de regadiu s’han de regar amb més freqüència perquè no es deshidratin. A l’hort, s’aconsella regar de la part de l’horabaixa perquè durant la nit s’aguanta més la humitat i hi ha manco evaporació.

místiques o els pensaments, llevamans i margalides, totes aquestes plantes froreixen a la tardor i es conserven bé fins que arriba el fred. Per Sant Jaume, raïm a sa taula; encara que algunes varietats mallorquines, com el magdalena, es pot dir que han desaparegurt del mercat perquè no han pogut resistir la competència de les varietats forasteres que ens arriben durant tot l’any de qualsevol indret del planeta. Quan les varietats mallorquines són madures, la gent ja no va enda-

La mosca de l’oliva La primera generació de la mosca sol arribar pel juliol i és quan l’oliva és receptiva als atacs de la mosca, per això és recomana un tractament preventiu. Un mètode ecològic són les trampes tipus botella, que es poden fabricar fàcilment amb senzilles botelles de plàstic d’1,5 litres a les quals s’han de fer quatre forats per on puguin entrar les mosques, a l’altura d’un pam de la base; s’han d’omplir amb un preparat de sulfat biamònic al 4% i s’han de penjar a l’interior de l’olivera. Qui no vol pols, que no vagi a l’era A la primera meitat del passat segle XX moltes de les famílies de Sant Joan encara batien a l’era, tradició que ha desaparegurt totalment. Però n’ha quedat una cançó o codolada que recorda el temps de les messes: El dia de Sant Jaume era, per temps me recordaré, que l’amo se barallà amb sa lloca damunt s’era.

www.aceiteolivosmilenarios.com. Olivera mil·lenària de Canet lo Roig

Convé fer una passada pel cultiu de meloners de secà i fer-los un poc de jaç als melons i, a més, cobrirlos amb les branques de la mateixa melonera per protegir-los del sol. Maduren les móres de romeguer, una fruita petita i salvatge però gustosa i apreciada per fer confitura. És bon temps per esporgar els nisprers. Les plantes de jardí sembrades en aquest mes, com la cresta de gall, els coronats, les petúnies, la verdolaga, la berbena, els roses

16

rrer de menjar raím, i és que són molts els que tenen el desig de menjar fruita de fora de temps. Dia 10 de juliol són les beneïdes de Sant Cristòfol; la Penya Motorista celebra els seus seixanta anys d’existència. Dia 20 és Santa Margalida i ja diuen que la monja l’encén. També diuen que la pluja de juliol encén el sol. Dia 25 és Sant Jaume i la dita diu que per Sant Jaume, raïm a taula. Dia 28 és Sor Tomasseta de Valldemossa.

Els polls prengueren malici perquè pegaven a sa mare. A on anau, polls, ara? A fer venir sa justici! Els polls anaven davant i sa lloca a darrere; es gallet davant davant se n’anava a sa garbera. I quan arribaren a s’era se posaren a cantar i sa lloca a desnossar fent una gran polseguera.


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 17

mel i sucre

converses amb els amics

L’atletisme a Sant Joan (i II) ANTONI SASTRE “DE SA BOTIGUETA” BAUÇÀ BAUÇÀ “PASSOL”

AMB LA COL·LABORACIÓ D’AMADOR

2

1

3

1. Catalina Juan. 2. Maria Alzamora i Queta Karmany. 3. Catalina Bauzà Ginard. 4. Antònia Fontirroig Gual.

4

L’atletisme als anys vuitanta La temporada 1978/79 i posteriors, l’escola graduada de Sant Joan, coincidint ambl’arribada dels professor Andreu Gelabert, participava als jocs escolars d ela comarca. Varen ser uns anys d’activitats extraescolars frenètiques i es participà en nombroses disciplines esportives, entre elles l’atletisme.

17


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 18

mel i sucre Les trobades d’atletisme es varen fer a les pistes d’atletisme de Campos i les finals de Mallorca, al poliesportiu Prínceps d’Espanya, de Palma. Hi va haver campions comparcals i de Mallorca, destancant en curses, salts i llançaments de pes i javelina. L’any 1981, l’equip de volei va participar com a campió de Balears a un campament de Ferreries (Menorca) on també hi havia el campió de hàndbol, el de bàsquet i el d’atletisme. Encara que l’entrenador no va poder estar pendent de totes les proves (es dedicava sobretot al volei), hi va haver pares entusiastes que continuaren participant a nivell particular amb els seus fills i filles. Durant aquesta època, hi va haver cinc corredores que participaren en nombroses curses i guanyaren títols i trofeus, eren: na Cati Bauzà, n’Antònia Fontirroig, na Queta Karmany, na Cati Juan i na Maria Alzamora. També convé destacar l’organització per part del Club Voleibol Sant Joan d’una sèrie de semimaratons a Sant Joan amb participants de tot Mallorca, superant de vegades els 400 inscrits en les diferents categories. La prova era molt valorada entre els participants, que venien a Sant Joan a competir any rere any. (Volem donar les gràcies al mestre algaidí Andreu Gelabert per la seva col·laboració en la redacció d’aquest capítol.) L’atletisme avui: els Peus Grossos Fa tres anys consecutius que al nostre poble un grup d’atletes aficinats anomenats “Peus Grossos” organitzen –i molts d’ells hi participen– una cursa de muntanya al puig de Sant Nofre. La darrera edició fins al moment, la de 2015, va comptar amb uns 300 inscrits. El recorregut és un circuit espectacular que passa per dins pinars,

18

Sortida d’una carrera al carrer Major, l’any 1983.

camins de terra i puja i davalla del puig de Sant Nofre, amb arribada al poble. També fa tres anys que organitzen la Cursa Popular Peus Grossos Sant Joan. A la tercera edició (dsembre de 2015), hi participaren prop de 200 corredors. Molts de corredors santjoaners darrerament estan molt actius i participen en curses que es fan arreu de Mallorca: Trail Cinc Cims de Randa (on hi havia una desena de santjoaners), Fita del Ram (Esporles), Mallorca Desert (de la Colònia de Sant Pere a Alcúdia), Pujada al Teix, Pujada al Tomir, la riba (Muro), Lluc Trail, Felanitx Xtrem. També han anat a Menorca, a la Trail des Fars (prop de Ciutadella) i a la cursa del Camí de Cavalls. D’entre els santjoaners, en destaquen dos: en Tomeu Nicolau català i en Biel Company Rubio. En Tomeu Nicolau és sobretot especialista en curses de mig fons. També ha participat en un parell de maratons. Corre amb el Club Atletisme Manacor i ha participat en moltes competicions arreu de Mallorca i també a la península.

Va córrer una prova de marató a Sevilla, amb un altre atleta santjoaner, en Guillem Munar, “Bronder”. El maig de de 2015 va anar a Granada a córrer al Campionat d’Espanya de mitja marató i de veterans, juntament amb uns tres mil participants. En Tomeu va quedar el 122 de la general i el cinquè de la sevacategoria. El desembre del mateix any va participar en la marató de Sant Sebastià, al País Basc. En Biel Company Rubio destaca sobretot en les curses de muntanya. De les seves últimes carreres fins al moment hem de fer esment de la Mallorca K Vertical, amb pujada al puig de Galatz, on va quedar en segon lloc de l’absoluta. També hem de fer esment de la Cursa de sa Talaia d’Alcúdia, on es va classificar en primer lloc. A la tercera edició de la cursa de muntanya a Sant Nofre, al nostre poble, va qeudar classificat en segon lloc. El maig de 2016 va participar a la cursa de la Fita del Ram, d’Esporles, on va fer un vuitè lloc a la general.


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 19

mel i sucre

Tomeu Català Nigorra.

Un mes després, va quedar en tercera posició a la primera cronoescalada de la Copa Balear.

Biel Company Rubio, segon classificat a la III Cursa de Sant Nofre.

Al número passat, hi va haver dues errades als peus de foto. A la pàgina 12, allà on diu: “Antoni Karmany i Jaume Sastre amb l’equip mallorquí que va participar a una cursa disputada a la península” ha de dir: “Cursa urbana a Sant Joan, el dorsal 51 és en Miquel Oliver i el 53, en Jaume Sastre”. A la pàgina 13, allà on diu: “Cursa urbana a Sant Joan. El dorsal 51 és en Miquel Oliver i el 53 és en Jaume Sastre”, ha de dir: “Miquel Oliver, amb el dorsal 51, a l’arribada a meta a una cuersa urbana a sant Joan”.

Organiztadors i atletes santjoaners d’una carrera feta al poble. (Fotografia de Josuè Gayà.)

http://melisucre.cat/ 19


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 20

mel i sucre

apfm

Diada de la Premsa Forana a Felanitx Text i fotografies: Associació de Premsa Forana de Mallorca

El dissabte dia 11 de juny es realitzà a Felanitx la diada de Premsa Forana de Mallorca, amb la participació de 20 publicacions associades i amb l’assistència de 42 persones. Els amfitrions foren els representants del setmanari Felanitx, de l’OCB local, amb n’Antoni Vicens i Gori Vicens al capdavant, que junt a la junta de Premsa Forana, organitzaren la trobada de revistes dels nostres pobles. A les 10,15 hores el batle de Felanitx, Joan Xamena, junt al regidor de Cultura, Xisco Duarte, donà la benvinguda als assistents, en la sala de plens, obsequiant a l’Associació una litografia de l’artista local, Andreu Maimó, amb el lema: Felanitx, ciutat del vi i la cultura. La historiadora de l’Art, Amàlia Salas, feu una visita guiada, a on es visità la presó antiga als soterranis de l’Ajuntament, l’església de Sant Miquel i l’Estació Enològica. Hi hagué una pausa per a berenar a la Casa de Cultura, convidats per l’Ajuntament. A les 12,15 hores es realitzà l’assemblea general ordinària, a l’auditori del Conservatori Professional de Música i Escola de Música i Dansa, amb la presència de 20 publicacions associades, a on es donà compte dels informes de presidència i tresoreria per part de la junta directiva. Seguidament es lliuraren els XVII premis periodístics Premsa Forana, en els quals hi ha col·laborat la direcció general de Política Lingüística del Govern Balear. Finalment Tomeu Martí, de Ona Mediterrània, feu un breu parlament, proposant una

20

col·laboració periodística a les nostres revistes tant en paper com digitals. El setmanari Felanitx obsequià a tots els presents una botella de vi de la terra. Francina Armengol, presidenta del Govern Balear, presidí el dinar de germanor El setmanari Felanitx posà a la disposició dels assistents, un autocar per al trasllat cap a Portocolom, a on es feu el dinar de companyonia al restaurant Es

Retorn. Hi foren presents, la presidenta del Govern, Francina Armengol, junt al vicepresident del Consell, Francesc Miralles, i el batle de Felanitx, Joan Xamena, junt al regidor de Cultura, Xisco Duarte. Un dinar amb 44 persones, a on hi fou present IB3 que en feu un reportatge, entrevistant els polítics i organitzadors de la diada. A les 17 hores conclogué la diada i es retornà a Felanitx en autocar.


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:13 Página 21

mel i sucre

apfm

Entrega dels XVII Premis periodístics APFM

Felanitx 11 de juny de 2016 Aquests premis han tingut una col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, del Govern Balear. Presentats 50 treballs de 12 publicacions. El jurat compost per: Antoni Planas, director adjunt (IdEB) i Biel Huguet, president de l’ARA Balears, es reuní el dia 30 de maig de 2016, i resolgué atorgar dits premis als següents treballs: REPORTATGE: Premi: DÍNGOLA. “El comte I d’Espanya; un monstre de carn i ossos”. De: Joan Munar i Fiol. Nú mero 18, setembre 2015. Finalista: COANEGRA. “Ritch Miller en la soledat de Son Fonoll”. De: Miquel Frontera Serra. Número 346, octubre 2015. Finalista: TALAIA. “El Celler Cooperatiu de Felanitx espera ser rescatat de l’oblit i la degradació”. De: Elizabeth Sánchez. Número 82, juny de 2015. ENTREVISTA: Premi: DIES I COSES. “Conversa amb madò Francisca de ses Aigües”. De: Joanet de sa Gerra, Francesc Antich. Número 166, maigjuny 2015. Finalista: SA SELLA. “Sencellers amb iniciativa: Eva Borràs del centre veterinari Son Batlet”. De: Joan Florit i Horrach. Número 143, abril-maig 2015. Finalista: N’ALÍ. “Gabriel Ense nyat Pujol ens apropa la figura i l’obra de Ramon Llull”. De: Rafel Oliver Grammatico. Número 167, desembre 2015.

Finalista: LLUCMAJOR DE PINTE EN AMPLE. Portada. De: Toni Catany. Número 382, desembre 2015. Finalista: FENT CARRERANY. “Expressions” Portada. De: Margalida Mas Vicens. Número 350, octubre 2015. OPINIÓ: Premi: TALAIA. “Tots som Charlie Hebdo”. De: Elizabeth Sánchez. Número 78, febrer 2015. Finalista: BONA PAU. “Catalina Quetglas, sempre col·laboradora”. De: Onofre Arbona. Número 751, setembre 2015.

Finalista: ARRÒS AMB SALSETA. “Pavana per a una palmera difunta”. De: Antoni Pol. Número 217, juliol 2015. DISSENY: Premi: COANEGRA. Portada del suplement Eleccions Municipals. De: Equip de redacció. Número 342, maig 2015. Finalista: LLUCMAJOR DE PINTE EN AMPLE. Portada. De: Toni Garau. Número 375, abril 2015. Finalista: DÍNGOLA. Portada. De: Jan Cortés i Patri Martín. Número 19, desembre 2015.

FOTOGRAFIA: Premi: SA SELLA. Portada. De: Jaume Perelló. Número 145, octubredesembre 2015.

21


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Pรกgina 22

mel i sucre

22


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Pรกgina 23

mel i sucre

23


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 24

mel i sucre

meteorologia

Dades de l’estació meteorològica del CP Son Juny JOSEP ROIG EVOLUCIÓ PERÍODE 2008-2015

Temperatura mitjana

GEN. FEB. MAR. ABR. MG. JY. JL. AG. SE. OC. NOV. DES.

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010 2009 2008 2016 2015 2014

2013 2012 2011 2010 2009 2008

12,6 12 11,8 14,4 17,3

9,9 9 12,2 14,6 19,5 23,5 27,1 25,2 21,3 18,3 14,9 13,2

12 11,9 12,5 16,6 17,5 22,8 24,3 24,7 23,9 21 16,3 10,8

10,7 9 12,9 14,4 16 21,2 25,6 24,9 22 20,6 13,1 11

10,6 7,8 13,2 14,9 19,2 24,3 24,7 27 22,2 19,3 15,1 12,4

10 10,7 11,8 16,2 19 21,2 23,9 25,6 23,2 19,5 15,8 12,4

9,7 10,4 11,2 14,1 16,9 21,3 25,7 24,9 21,5 17,7 13,4 10,6

56,9 37,5 32,3 69,2 40,8 2,7 2 4,4 27 93,6 100,8 9,1

Comentari al mes de maig El maig ha presentat una temperatura mitjana pròpia d’aquest mes primaveral. Amb 17,3 ºC, la temperatura s’ha situat en la franja baixa dels valors registrats per a aquest mes. Aquesta temperatura ha descendit 2,2 ºC respecte a l’any passat i també han baixat les màximes i les mínimes. Enguany hem tengut un maig més bé fresc, a diferència del 2015 que va ser calorós. Com ens indica el gràfic, les temperatures han anat pujant suaument des dels primers dies fins a acabar el mes, sense oscil·lacions remarcables al llarg del període. En aquest mes ha continuat la dinàmica atmosfèrica iniciada amb l’arribada de la primavera: temps inestable amb algunes precipitacions que ha influït en què les temperatures no s’hagin alçat massa. Les pluges feren acte de presència durant la primera setmana . Començàrem amb pluja el primer de maig i el dia 7 plogué de manera intensa, acumulant-se més de 50 mm en aquesta jornada. En total durant el mes hem

24

Pluviometria

9,8 9,9 11,7 13,6 19,7 23,3 25,9 25,9 21,6 18,6 15,6 12

11,8 11,4 12,3 14,9 17,3 22,6 24,6 25,2 21,7 18,3 12,7 10

15,8 40,3 32,6 75,9 68 5,6 0,6 50,3 114,3 28,1 34,3 14,7

36,6 63 57,5 5,6 6,8 100 0,2 19,8 32,9 13 131,8 62,9

31,8 24,3 25,2 24,5 59,1 7 0,2 37,2 11,5 16,8 160 78,6

32,9 50,1 15,4 34,4 7,4 58 18,1 1 22,7 48,4 204,1 9,4

74 56 59 73,8 40,2 43,7 7,9 44,2 12 122,2 10,2 1,6 3,4 1,2 5,4 16,3 36,5 264,6 106,6 42 39,6 23,7 33,3 134,7

67,9 22,6 39,1 50,6 24,2 32,4 2,9 0,7 21,2 98,3 115,4 100,5

37,5 14,6 34,9 15,6 124

MES DE MAIG

2016

2015

Temperatura mitjana Temperatura més alta Temperatura més baixa Pluviometria Velocitat mitjana del vent Velocitat màxima del vent Direcció del vent predominant Humitat mitjana Pressió mitjana Evaporació mitjana (evaporímetre Piché)

17,3 ºC 28,2 ºC (dia 28) 7,6 ºC (dia 2) 68 mm 6,5 Km/h 54,7 Km/h (dia 12) E-SE 72 % 1013 mb 4,2 ml/dia

19,5 ºC 32,7 ºC (dia 14) 10,5 ºC (dia 21) 6,8 mm 5,9 Km/h 49,7 Km/h (dia 16) NO 61 % 1016 mb 6,2 ml/dia

JUNY 2016 (fins a dia 23) Temperatura mitjana Temperatura més alta Temperatura més baixa Pluviometria Velocitat mitjana del vent Velocitat màxima del vent Direcció del vent predominant Evaporació mitjana (evaporímetre Piché)

Radiació solar Energia generada (Wh/m2) (kWh)

2015 2016 2016 2016 2016 2016

DES. GEN. FEB. MARÇ ABRIL MAIG

2015 MAIG

22 ºC 31,4 ºC (dia 8) 13,2 ºC (dia 2) 0,6 mm 5,4 Km/h 45,1 Km/h (dia 18) E-SE 6,4 ml/dia

Radiació/ Energia

Tª mitjana plaques (ºC)

Diòxid de carboni no emès (Kg)

Petroli que es necessitaria (litres)

60601 70166 82297 128968 149945 184511

4797 5719 6735 10489 11749 14182

12,63 12,27 12,22 12,3 12,76 13,01

16,26 13,12 13,28 15,06 19,51 23,64

3886 4632 5455 8496 9517 11487

1199 1430 1684 2622 2937 3546

212789

15502

13,73

26,22

12557

3876


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 25

mel i sucre sumat 68 mm. Després d’aquesta primera setmana, encara que el temps continuà inestable, a la nostra zona ja no tornà ploure. Havent-se presentat a inicis de mes aquestes plogudes no resul taren perjudicials per als cereals, els quals a finals de maig i al juny precisen d’un temps sec per assegurar una bona recol·lecció del gra. Tampoc ens arribà a les nostres terres la tempesta de calabruix que es produí a mitjan mes, el dia 13, a altres indrets de Mallorca, sobretot pel nord de l’Illa i per Palma, i que afectà, per la seva intensitat, els cultius de fruiters i de patata de les terres de Sa Pobla i de Campanet. La verdor dels mesos de març i abril donà pas als tons groguencs dels camps de blat i ordi; les flors de les plantes herbàcies començaren a marcir per passar a la fructificació i formació de les llavors. Paral·lelament a aquest canvi gradual de la vida vegetal, també la vida animal, amb major presència i dinamisme, ens anaven evidenciant que s’acostava l’estiu. No ha estat un mes massa ventós. La velocitat mitjana s’ha quedat en els 6,5 Km/h. El dia amb més vent va ser el dia 29 amb una velocitat mitjana de 11,1 Km/h. En canvi el cop de vent més fort es produí el dia 12 amb 54,7 Km/h. La direcció predominant d’entrada de dels corrents d’aire ha tornat ser, com a l’abril,

E-SE, entre llevant i xaloc. Amb l’increment de la temperatura, la humitat mitjana, respecte a l’abril, ha baixat del 77% al 72%. Per contra ha augmentat l’evaporació, dels 3,4 ml/dia als 4,2 ml/dia; no obstant això, s’ha quedat bastant més baixa que l’any passat, que fou del 6,2 ml/dia. Per això, no ha estat necessari intensificar massa en el mes de maig el rec dels cultius de regadiu. Comentari al mes de jny Amb l’entrada del juny les temperatures han anat pujant de manera apreciable respecte al maig. La mitjana diària s’ha ele-

vat més de 4,5 ºC. De totes maneres s’han registrat distintes oscil·lacions notables de la temperatura al llarg de les setmanes que duim, alternant-se dies més frescs amb altres més calorosos. En bastants de vetlades hem hagut de fer ús de roba d’abric perquè el termòmetre ha baixat de manera notable respecte a les hores centrals del dia. Per altra banda, durant molts de migdies i bona part de l’horabaixa la calor s’ha fet ben evident i fins i tot molesta. Els dies en què ha lluit el sol ha estat agradable, per als menys fredelucs, refrescar-se a la mar o a l’aigua de la piscina. Des de finals

25


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 26

mel i sucre de maig, les platges i arenals ja estan salpicades de persones, sobretot turistes, que prenen el sol i banys a les nostres aigües marines. Malgrat que els núvols hagin fet acte de presència, i fins i tot amb amenaça de pluja, no han arribat a caure més que quatre gotes i just han servit per filtrar la radiació i refrescar un poc l’aire. La calor ha fet que l’evaporació hagi experimentat un augment important. Aquesta circumstància, afegida a la sequera que pateix la terra, ha fet que incrementem el subministrament d’aigua als cultius d’estiu de regadiu: tomatigueres, pebrers, alberginieres, mongeteres, carabasseres, cogombres,... necessiten tenir les arrels ben amarades per suportar les hores de més insolació. Des de principis de mes les màquines recol·lectores van invadint dia a dia els nostres camps per recollir, primer, les llavors de les escasses lleguminoses que encara es planten (faves i favó) i, seguidament, el gra de civada, d’ordi i de blat. Una part destacable de les terres ja ha estat segada i batuda i hi queden les retxes de palla que altres màquines apleguen en forma d’enormes cilindres. L’any astronòmic ha arribat a un altre punt destacable en aquest cicle entorn del sol. El dia 20, a les 22 h 34 min, arribà els solstici d’estiu, el dia de més durada i la nit més curta. En aquestes darre-

26

res jornades de juny es succeeixen els dies més llargs de l’any a l’hemisferi nord. Arribats a aquest punt màxim, s’inicia el procés invers de disminució progressiva. A la nostra cultura festejam aquesta fita amb la revetla i festes de Sant Joan, que al nostre poble celebram amb el nom de festes del Sol que Balla. Parc solar fotovoltaic La quantitat de radiació solar rebuda ha seguit incrementant-se

mentat l’energia elèctrica generada en 2433 kWh amb un rendiment de les plaques una mica inferior a causa de la pujada de la temperatura. Si comparam la radiació captada al maig actual amb la del maig de 2015, observam que, com ja va passar a l’abril, aquesta ha tornat disminuir. En el maig hem continuat amb pluges i núvols la qual cosa ha fet baixar la quantitat de radicació lluminosa rebuda en 28278 Wh/m2 respecte al maig de www.ecoticias.com

i ho seguirà fent fins al solstici d’estiu, que es presenta en el 2016 el 20 de juny. Hem passat de les 13 h i 20 min de l’abril a les 14 h i 20 min del maig, com a duració mitjana de cada dia. Aquest augment d’una hora de sol diària ens ha aportat un nou increment de la radiació captada en aquest mes: 34566 Wh/ m2 superior al mes d’abril. En conseqüència ha aug-

2015, en què va fer un temps més estable. Aquesta situació ens ha duit a un nou descens, respecte a l’any anterior, de la generació d’energia elèctrica, xifrat en 1320 kWh menys que en el mateix mes de 2015. Sí que ha millorat, en canvi, el rendiment de les plaques, atribuïble a què el maig d’enguany ha estat més fresc que el de l’any passat.


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 27

mel i sucre

dalt del turó

Picadura d’abella, el llop i ramusat-sac-arnat-suro-amb-ham CLIMENT PICORNELL

Faig una passejada en bicicleta fins als Calderers pel camí de les Casetes. La majoria de bocins ja estan segats, amb poques garbes, la collita ha estat magre, i el groc dels rostolls se contrapunteja amb el verd de les figueres, qualque noguer i els pins dels turons. De tornada me pica una abella a n’el front i me sent la coentor. Quan érem petits i passava això orinàvem i fèiem un poc de fang que l’escampàvem damunt la picada i ens calmava el mal. Trob que ja som un poc grandet per fer-ho i en arribar a cas em posaré una pomada que tenc per les picades. Passen estols de ciclistes, van a tota. I mentre estic aturat afin l’herba de sant Joan (Hypericum perforatum) i pens que he fer com cada any oli amb aquesta herba, algú l’anomena pericó, un oli que va bé per quasi tot, supòs que també per les picades d’abella. *

Demà és sant Joan, sortirà el corb de Sant Nofre i sant Joan Pelós ballarà pels cantons del poble, després de que els al·lots hagin vist el ‘Sol com balla’ a la dematinada. Usos i costums ancestrals d’aquesta jornada, la nit més curta i el dia més llarg de l’any. Pens amb el poema de Joan Maragall “Ja les podeu fer ben altes / les fogueres aquest any. / Cal que brillin lluny i es vegin / els focs d’aquest Sant Joan. / Cal que es vegin de València, / de Ponent i de Llevant… / I en fareu també en la Serra / perquè els vegin més enllà… / i el crit d’una sola llengua / s’alci dels llocs més distants

/ omplint els aires encesos / d’un clamor de llibertat…!” *

M’atur a veure l’amo en Vicenç Mostel que no ha estat molt fi i quan li deman com es troba me diu: “Sa pell ja és des llop!”. Com qui voler dir que ja està fet Sineu. Però no ha perdut la xerrera, malgrat amb la seva única dent la veu pareix que li llenega. S’escura el nas amb un dit d’ungles llargues, però netes. “Es llop deixau-lo tranquil”, li dic, “tot això no serà res”. “Bufa de mula, dèiem quan no havia de ser res” me contesta, “però jo m’ho conec”. Entra el seu fill a demanar-li si vol beure, i quan ha sortit m’enfloca: “A n’aquest es seu fill el durà a una residència en ser vell”. “I com ho sabeu?”, dic amb to d’interessat. “Idò perquè ell el du a sa guarderia i encara no camina”, me respon l’amo en Vicenç. “Un pic vàrem anar a ses Títeres amb ton pare, a Ciutat, tu eres petit, i compràrem ses entrades de molt amunt i tu te queixaves que volies anar a baix a veure-ho de més prop i ton pare cansat et digué: ‘a baix no mos convé anar-hi perquè si es lleons pixen, mos arribaran ets esquitxos’; i tu te conformares; vaja, vaig pensar jo, quina sabiduria la de l’amo en Climent; i voldràs creure que pixaren i ben a pler; en fi... és des llop i no en parlem pus”. El vaig veure ben convençut i ho vaig haver de creure que estava moridor. *

“Ram usat sac arnat suro amb ham” sent que en diuen per s’esquena i jo contest: “tard din tard sop”. Eren aquelles frases que usàvem de nins perquè ens semblàvem d’idiomes estrangers. És en Bernadí de son Pescasso, “t’en recordes”, me diu, “Cards verds taquen, secs piquen, si en toquen”, pareixia alemany. “Pujar, fa suar” ens pensàvem que era francès.” El padrí Ferrer, que sabia que el món era Mallorca, fora Mallorca i terra de Moros, sempre me deia que per xerrar anglès lo millor era posar-se un mac dins sa boca i... verigut vol dir pa eixut i verigüel vol dir Miquel... i tot lo demés és com noltros”. “Que te pareix secretari!” *

El sac arnat de la conversa m’ha duit a l’olor de les bolles d’arna que es posaven dins els ‘roperos’, ara, amb insecticides d’olors diverses, he perdut aquella olor antiga. “Som un poc sorda de nas” deia sa padrina per significar que no sentia les olors molt bé... i jo ho trobava una expressió extraordinària i un recurs per fixar el que per a ells no tenia nom: l’anòsmia. No sentir les olors. Servidor va ser sord de nas un mes i escaig per mor d’un antibiòtic, cosa molt desagradable i anguniosa. No sentir cap olor, ni de fum, ni de merda, ni de menjar, ni de suor, et fa sentir molt malament. Tanta sort que la vaig anar recuperant poc a poc. La primera olor que vaig sentir de bell nou fou la de la pell d’una llimona. Però només aquesta, cap altra. La següent la de cafè mòlt, la tercera la del meu desodorant...i així a poc a poc. Idò, on hem anat a parar amb el “ram usat sac arnat suro amb ham”.

27


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 28

mel i sucre

Imatges per al record Sant Joan i els santjoaners

AMADOR

DE SA

PLAÇA, AMADOR PASSOL

Les tres fotografies estan fetes al sequer d’albercocs de ca l’amo en Pere Maiol, el juliol de 1973. Aportació fotogràfica: Carles Costa Salom.

COOPErATIvA AGríCOlA SANT JOAN Tota casta de productes per al camp a bon preu Carrer de Petra, s/n Tel: 971 52 63 24

28


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Pรกgina 29

mel i sucre

29


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 30

mel i sucre

m CUINA D’AQUí I D’AllÀ m Frit de marisc SACRAMENT FERRER

E

l marisc és un dels aliments més exquisits, el seu deliciós sabor i les seves valuoses propietats nutricionals (ric en proteïnes, vitamines i minerals, a més de tenir molt poc greix) el converteixen en un producte ideal. És un excel·lent proveïdor de minerals com ara ferro, fòsfor, zinc, potassi i iode, i posseeix gran quantitat de vitamines, entre les quals destaca la vitamina E i vitamines del complex B, i entre aquestes mereix un esment especial l’àcid fòlic. Els mariscs ofereixen proteïnes d’alta qualitat, ja que contenen tots els aminoàcids essencials i alguns, com els calamars o llagostins, tenen també un alt contingut en calci. Ingredients Per a 6 persones: - 500 g de gambes - 500 g de musclos - 250 g de calamar - 250 g de sèpia - 200 g de faves tendres - 200 g de colflori - 50 g de pèsols - 5 carxofes - 2 manats de grells - 1 quilo de patates - 1 manat de fonoll - una cabeça d’alls - 1 pebre vermell - ½ pebre coent - sal, oli, pebre bo i pebre bord

30

Preparació - Netejar els musclos i obrir-los al vapor. Treure’ls les closques i xapar-los pel mig si són massa grossos. Reservar. - Rentar i tallar el calamar i la sèpia. - Pelar les gambes i trossejar-les. - Tallar ben petits els grells i el pebre vermell. - Posar la paella al foc amb abundant oli i quan és calent afegir-hi quatre alls xafats. Tot seguit, fregir les patates tallades a quadrets, sense deixar que s’acabin de daurar. Reservar dins una greixonera grossa. - Dins el mateix oli, sofregir la colflori esbocinada petita i les carxofes trossejades. Una vegada fregides aquestes verdures incorporar-les a la greixonera. - Fregir les faves tendres tallades a rodanxes petites, els pèsols i també reservar. - Amb el mateix oli coure el calamar i la sèpia i quan estan mig cuits incorporar-hi les gambes i els musclos. - Una vegada quasi cuit, incorporar els grells i el pebre vermell. Quan el marisc estigui fet posar-hi el fonoll tallat petit, donar unes voltes i afegir una cullerada sopera de pebre bord. - Tot seguit abocar el sofregit anterior a la greixonera. Remenar-ho un poc i rectificar de sal i pebre bo. - Apagar el foc i deixar reposar uns minuts. Servir calent.


mel432.qxp_mis298 27/6/16 13:14 Página 31

mel i sucre

agenda

Dies assenyalats

Efemèrides

Juliol: Sant Fermí (7), Santa Elisabet (8), Sant Cristòfol (10), la Mare de Déu del Carme (16), Santa Margalida (22), Sant Jaume (25), Santa Aina (26).

Juliol de 1996 • L’Ajuntament preveia la construcció d’un poliesportiu cobert. La Mancomunitat del Pla també en volia construir un, que havia de ser comarcal. Havia d’anar on finalment es va fer el municipal, al turó de Son Juny. • Es va inaugurar un nou tram de marjada al camí del cementeri. Hi havia la sensació que el fossar era el destinatari de la major part d’inversions municipals. • Sant Joan tenia tres places per a objectors de consciència, una alternativa al servei militar (a punt d’extingir-se) que havia agafat molta força. Era evident la crisi del sistema, ja que, si al principi els objectors tenien motivacions polítiques, al final s’hi feien joves de tot pelatge ideològic.

El mes

Horaris de bus (per tornar de Palma, s’ha d’agafar el bus a l’Estació Intermodal de Palma, direcció Montuïri; dàrsenes 14 a 17; els horaris marcats amb ☎ requereixen reserva prèvia, al 617 365 365 (918/19 h)) Sant Joan - Palma (per Montuïri) Dilluns a divendres: 6.50, 7.50, 14.45, 16.05 Palma - Sant Joan (per Montuïri) Dilluns a divendres: 12.00, 13.15, 15.45, 18.30, 19.15 Sant Joan - Manacor (per Vilafranca) Dilluns a divendres: 6.50, 8.45, 11.30☎, 13.30☎, 16.00☎ Manacor - Sant Joan (per Vilafranca) Dilluns a divendres: 11.00☎, 13.00☎, 15.35☎, 19.30☎ Horaris de tren (en negreta, trens combinats amb autocar; entre parèntesis, hora de partida de l’autocar des de Sant Joan; l’autocar va a Sineu, on el tren passa en direcció Palma a .40) Sineu - Palma Dies feiners: 6.40, 7.40, 8.40 (8.25), 9.40, 10.40 (10.25), 11.40, 12.40, 13.40, 14.40, 15.40, 16.40, 17.40, 18.40 (18.25), 19.40, 20.40, 21.40, 22.40. Dissabtes, diumenges i festius: 6.41, 7.41, 8.41 (8.25), 9.41, 10.41, 11.41, 12.41, 13.41, 14.41, 15.41 (15.25), 16.41, 17.41, 18.41, 19.41, 20.41 (20.25), 21.41, 22.41. Palma - Sineu Dies feiners: 6.15, 7.15, 8.15, 9.15, 10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15, 17.15, 18.15, 19.15, 20.15, 21.15, 22.15. Dissabtes, diumenges i festius: 6.10, 7.10, 8.10, 9.10, 10.10, 11.10, 12.10, 13.10, 14.10, 15.10, 16.10, 17.10, 18.10, 19.10, 20.10, 21.10, 22.10. Sineu - Manacor Dies feiners: 7.00, 8.00, 9.00 (8.25), 10.00, 11.00 (10.25), 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 (18.25), 20.00, 21.00, 22.00, 23.03. Dissabtes, diumenges i festius: 7.00, 8.00, 9.00 (8.25), 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 (15.25), 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 (20.25), 22.00, 23.03.

Esperem que enguany el conegut refrany que diu “la monja (santa Margalida) l’encén i el frare (sant Bernat) l’apaga” no es reafirmi, perquè potser passarem un estiu infernal: molta calor, sense llum ni tampoc aigua; però vaja, segur que subsistirem. És temps de figues, sobretot de les flors, albercocs, peres, prunes, melicotons... I “per Sant Jaume raïm a la taula”, encara que si fa algun ruixat no en menjareu ni per l’agost. És l’hora de sembrar lletugues (pel ple i minvant) i cols (pel minvant). Quasi tothom ja ha segat, encara que qualque endarrerit a principi de mes acabarà de segar el blat. Després de messes, festes, i per això tenim les festes de Sant Joan degollat. (Notes preses del Pronòstic 2000, de La terra i el temps d’A. Ginard i A. Ramis, a més d’altres informacions orals.)

el sol

1 de juliol 15 31 15 d’agost

la lluna

surt

es pon

06.24 06.33 06.46 07.00

21.19 21.15 21.02 20.44

4 juliol 12 20 27 2 setembre

nova quart creixent plena quart minvant nova

Assistència mèdica

Ajuntament

Centre sanitari Cita prèvia: 902 079 079 - 971 437 079 dilluns horabaixes de dimarts a divendres 8:00 h a 13:00 h resta d’hores i de dies PAC de Vilafranca

De dilluns a divendres: de 8 h a 14 h

Apotecaria de 9:30 h a 13:30 h de 17:00 h a 20:00 h diumenges dia 3 de juliol Ariany dia 10 Montuïri dia 17 Petra dia 24 Porreres dia 31 Sant Joan dia 7 d’agost Vilafranca Casa del pare Ginard Dilluns, dimecres i divendres: de 10 h a 14 h Dimarts i dijous: de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h

Biblioteca De dilluns a divendres: de les 17h a les 23h Dissabtes: de 10h a 12:30h Telèfons d’interès Telèfon d’emergència 112 Bombers 085 / 971 550 080 Urgències UVI 061 PAC (Vilafranca) 971 560 750 Centre sanitari 971 526 508 Apotecaria 971 526 252 Policia Local 630 983 592 Guàrdia Civil 971 560 027 Policia Nacional 091 Ajuntament 971 526 003 GESA 971 554 111 Centre meteor. 971 264 610 OCB 971 723 299

Juliol de 2006 • Es va inaugurar el tram d’autovia de Manacor entre Montuïri i la rotonda de Vilafranca (on hi ha la batedora). Aquesta part no és gaire emprada pels santjoaners, però volia dir que les obres s’acostaven a Manacor, un tram que sí que és molt important per a les nostres comunicacions. • Es varen adjudicar les obres de rehabilitació de Cal Pare Ginard, segons projecte de l’arquitecte santjoaner Joan Bausà Roig. • Pareixia que la febre constructora no s’havia d’aturar mai. Tres solars es varen vendre a preus astronòmics i estaven a punt d’acabar-se tres obres més: una pujant a l’escola, una altra al carrer de l’Escaleta i la tercera a la Farinera Vella, al capdamunt del carrer Major.

31


Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016  

Revista d'informació local de la vila de Sant Joan (Mallorca).

Mel i Sucre. Núm. 432 Juny de 2016  

Revista d'informació local de la vila de Sant Joan (Mallorca).

Advertisement