Enschede City Magazine 2023

Page 1

ONTDEK ENSCHEDE

DISCOVER,

2023 Uitgave van Enschede Promotie
INKIJKEXEMPLAAR NEDERLANDS DEUTSCH ENGLISH
ENTDECKE ENSCHEDE
( ADVERTENTIE )

Het Enschede City Magazine is een initiatief van Enschede Promotie.

INHOUD

5 ‘ ENSCHEDE IS EEN STAD

DIE VOELT ALS DORP’

Het thuis van Tim Lammers

6 48 UUR IN ENSCHEDE

Dit moet je gezien hebben

10 KOFFIE MET LEKKERS

Adresjes voor zoetekauwen

11 ENSCHEDE DOOR DE OGEN VAN BANNINK & WILMINK

Wandel in de voetsporen van twee iconen

12 MET JE NEUS OP DE TOEKOMST

Innovatie en creativiteit zit in ons bloed

16 WINKELEN ZOALS HET BEDOELD IS Winkels voor diva’s en koopjesjagers

19 DE ENSCHEDESE

ZATERDAGMARKT BRUIST

Voor een gebakken visje

21 LUCHTRUIM VOL VERHALEN

Grenzeloze vrijheid voor buitenmensen

22 RUIL STADSREURING VOOR

NATUURRUST

Adem frisse lucht

24 OUDE SPOREN, NIEUWE ENERGIE

Textielfietsroute legt de ziel van Enschede bloot

28 STREET ART ROUTE

Ontdek het artistieke Enschede

29 KOM PROEVEN EN ONTDEKKEN

Restaurants voor smaakmakers en fijnproevers

30 MET JE KROOST EROPUIT

Onze stad is een speelveld

32 VERBORGEN PARELS EN VERRASSEND TALENT

Enschede daagt je uit te ontdekken

36 ONTDEKKINGEN OVER DE STADSGRENS

Zoek de grens op

38 PROEF WAT TWENTE UNIEK MAAKT

Ambachtelijke streekproducten

39 EVENEMENTEN VOL GEZELLIGHEID

Feest tot in de late uurtjes

COLOFON

REDACTIE Enschede Promotie CONCEPT & VORMGEVING

SPRNKL Creative Company TEKSTEN Ingrid Bosman, Laura Schoenmakers, Susanne Bosscha, Enschede Promotie FOTOGRAFIE Rob Baas, Christina Bakuchava, Sylvia Bokkerink, Vincent Croce, Rob Elsjan, Hermen Gerrits, Nadinja Hettinga, Laurens Kuipers, Emiel Muijderman, Jeroen Nieuwhuis, Annina Romita, Wirelab - Digital Agency, Enschede Promotie COVERFOTO Annabel Jeuring VERTALINGEN Henriette Brouwer (Eng), Sabine van Vugt - Passie voor Talen (D), Enschede Promotie DRUKKERIJ Lulof CONTACT info@enschedepromotie.nl

Dit magazine is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Voor eventuele onjuistheden is Enschede Promotie niet aansprakelijk. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen en/of openbaar gemaakt worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ©2023

Enschede Promotie / Tourist Info Punt, Langestraat 41, Enschede Maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur.

3
28 10
ENGLISH DEUTSCH P42 P85

Klanderij-Twentec de Shopspot van Enschede

Scan de QR-code en bezoek onze website!

KlanderijTwentec klanderij_twentec

In Klanderij–Twentec kun je inspiratie opdoen op modegebied, de nieuwste elektronica trends beleven, de allerleukste snufjes vinden en natuurlijk ook gezellig een kopje koffie drinken.

In het winkelcentrum aan het Van Heekplein in Enschede vind je een goede combinatie van bekende brandstores en unieke lokale winkels.

Klanderij–Twentec is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Met de aansluitende Van Heekparkeergarage, de grootste parkeergarage van Enschede, is er altijd wel een parkeerplek te vinden!

En nog 50 andere winkels!

#shopspot
( ADVERTENTIE )

“Het voelde als een heel fijne woonkamer. Ook al was de vloer van ijs en moest ik werken. In het schaatscafé van de ijsbaan op de Oude Markt kwam alles

TIM LAMMERS

samen wat Enschede voor mij een thuis maakt. Al die bekenden die even langskwamen, zoveel sfeer, warmte en gezelligheid. Op de mooiste plek van de stad.

‘ ENSCHEDE IS EEN STAD DIE VOELT ALS DORP’

Mijn band met Enschede is moeilijk in woorden te vatten. Het is een stad, maar voelt voor mij als een dorp. Je merkt het als je gaat hardlopen: zelfs dan groeten mensen elkaar. Ik heb lang in Arnhem gewerkt, prima plek, maar ik voel zelfs daar niet de warmte en genegenheid van hier.

Ik ben opgegroeid op het Wooldrik en woon nu op het Hogeland. Die wijken zijn me dierbaar, al voelt de hele stad als thuis. Overal liggen stukjes geschiedenis. Na mijn afstuderen in Amsterdam had ik misschien nog wel aan die kant van het land willen blijven, maar ik had al een vrouw ontmoet die letterlijk onder de Lonneker Molen is geboren en in Enschede wilde blijven. Zij heeft me gelukkig hier gehouden.

Als we een poosje de stad uit zijn geweest, voor vakantie bijvoorbeeld, is er niks mooiers dan thuis met onze beide dochters weer even het centrum op te zoeken. Lekker slenteren, beetje kijken, een hapje en een drankje doen. Zo jong als ze zijn hebben de kinderen hun favoriete adresjes. Bij Stoet kunnen ze fijn de bieb in, bij Bardot valt er altijd wat te kleuren en ook Novi – voor hen het café met de grote dieren – is populair.

Het grootste misverstand over Enschede is misschien wel dat het zo ver rijden is. Deze stad is de reis altijd waard.”

TIM LAMMERS

TIPS VAN TIM

De wijk Roombeek mag je in Enschede niet missen. Om te zien wat daar voor heftigs is gebeurd, maar vooral hoe mooi het na de vuurwerkramp is geworden.

Het voordeel van Enschede: de reuring van de Oude Markt en de rust van de parken liggen heel dicht bij elkaar. Met een kleedje en picknickmand naar het Volkspark - doen!

Wandelen rond vliegveld Twente betekent landschap, historie, kunst, natuur en vergezichten ontdekken. Wil je het voor de kinderen wat korter houden: het kabouterpad van Hof Espelo.

Geboren in 1985. Ondernemer. Eigenaar van Kibeco (Kinder Beleving Concepts), bekend van onder meer Dinopark Twente, Big Insects, Twente Light en Wij bouwen de Toekomst op Vliegveld Twenthe. In 2022 ‘ijsmeester’ van de ijsbaan op de Oude Markt. Studie commerciële economie aan hogeschool Saxion in Enschede, master in marketing aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Werkte als marketing manager voor onder meer Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem. Organiseert in de zomer van 2023 opnieuw een dino-experience op Vliegveld Twenthe: de DinoFabriek, inclusief ‘spetterende theatershow’. www.kibeco.com

5

48 UUR IN ENSCHEDE

SYNAGOGE

6 HIGHLIGHTS

Hier begint je weekendje weg in Enschede. Weten wat je niet mag missen? Met deze highlights maak je jouw 48 uur in Enschede zeker vol.

ERVAAR ONZE WINKELSTRATEN EN DE OUDE MARKT

Honderden winkels in het Enschedese stadshart bieden shopaholics wat ze zoeken. Vertrouwde merken zoals Zara, Mango en Primark vind je aan het H.J. van Heekplein. Begin hier met je paskamerestafette en raak daarna geïnspireerd in de kleine straatjes van onze stad. De Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat en Zuiderhagen zitten vol unieke boetiekjes. Zo stel je jouw eigen stijl samen. Dat is winkelen op z'n Enschedees.

Genesteld tussen deze kleine straatjes ligt de Oude Markt. Daar ontmoeten fijnproevers de smaakmakers. Aan het plein liggen cafés en restaurants, met uitzicht op de Grote Kerk met zijn klokkentoren. Je bent op elk moment van de dag welkom. Pak een terrasje, bestel een broodje en geniet van de Twentse gastvrijheid. Op de Oude Markt klopt het hart van Enschede.

TWENTSCHE FOODHAL EN PERFORMANCE FACTORY: ALTIJD EEN VERRASSING

Eten bij de Twentsche Foodhal is altijd anders. Acht verschillende keukens serveren wereldse gerechten. Zij maken je lunch, borrel of diner tot echte food experience. Je kiest van een menu met eerlijke ingrediënten. En bij de bar bestel je natuurlijk een biertje van Enschedese brouwers zoals Stanislaus Brewskovitch en brouwerij Eanske. De keukens wisselen ook nog eens regelmatig. Zo blijft de Twentsche Foodhal steeds weer verrassen.

Ook de Performance Factory is verrassend. Je beleeft hier altijd iets nieuws. Deze talentenfabriek ten oosten van onze binnenstad bruist en borrelt. Creatieve ondernemers, zorg en welzijn, sport en cultuur zitten er onder één dak. Zin in iets nieuws én actiefs? Wat dacht je van skaten in Skatepark De Fabriek of klimmen bij Cube Bouldergym? Of doe een proefles padel, de snelst groeiende sport wereldwijd. Bij de Performance Factory stap je uit je comfort zone.

7
OUDE MARKT TWENTSCHE FOODHAL

RAAK GEÏNSPIREERD IN ROOMBEEK

Roombeek inspireert iedereen. Deze wijk ten noorden van het centrum kreeg een heel nieuw gezicht na de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Architect Pi de Bruijn creëerde een plek voor wonen, werken, winkelen en cultuur. Hier bundelen Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Tetem Kunstruimte en AKI/ArtEZ Academy of Art & Design hun krachten. Rijksmuseum Twenthe biedt wisselende tentoonstellingen. Elke tentoonstelling vertelt over de cultuur in heden of verleden, met een hoofdrol voor kunstvoorwerpen en schilderijen. Iets verderop ligt doe-museum De Museumfabriek. Ontdek hier de 'samenhang der dingen'.

Wil je cultuur met architectuur verbinden? Loop dan de Roombeek route. In een halfuur loop je van Rijksmuseum Twenthe aan de Lasondersingel 41 langs 14 locaties in de wijk.

Scan de QR-code

voor de Roombeek route of haal de route op bij Tourist Info Enschede.

ROOMBEEK

ROOMBEEK

Om de hoek verbindt kunstruimte Tetem moderne kunst en technologie in hun spraakmakende exposities. In Roombeek ligt oud en nieuw vertrouwd naast elkaar. Dat voel je.

AANDACHTSTREKKER

AAN DE PRINSESTRAAT

De mooiste synagoge van West-Europa staat in Enschede. Hij ligt aan de Prinsestraat, tussen de binnenstad en het Volkspark. Het gebedshuis wordt nog altijd gebruikt en is één van onze hoogtepunten. Met zijn drie koperen koepels trekt het al sinds 1928 ieders aandacht. Hoe het er van binnen uitziet?

De synagoge opent graag de deuren. Bewonder hier de stijlenmix van art deco, Amsterdamse School en oriëntaalse stijl. Tijdens een rondleiding wijst een gids je op de bijzondere details. Glas-inloodramen en Thora-rollen, symboliek

en mozaïeken. Ondertussen leer je dat de Amsterdamse architect Karel de Bazel de synagoge ontwierp, in opdracht van de Enschedese textielfabrikant M.I. Menko. Ook fijn: speciaal voor kids past de gids zijn rondleiding aan. Dan kijken de jongste bezoekers zeker hun ogen uit.

SYNAGOGE

8

NATUURGEBIED MET MILITAIRE PRECISIE

In natuurgebied Vliegveld Twenthe geniet je met militaire precisie van de natuur. Dit terrein ligt ten noorden van de stad. Tot 2016 werd het gebruikt als militair vliegveld. We gaven het gebied toen terug aan de natuur. Nu is het een plek voor vrije tijd. Wandel rond de oude start- en landingsbaan. Onderweg spot je in het struikgewas splitterboxen en bunkers. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten ze deze splitterboxen om gevechtsvliegtuigen te verbergen. Even verderop liggen hangars in het bos verscholen. Erlangs slingert de Fliegerhorstroute. Deze fietsroute van 25 kilometer kreeg zijn naam van het vliegveld dat de Duitsers hier in 1940 aanlegden. Op de fiets kom je langs kunst, verhalen uit het verleden en natuur. Onderweg zie je markestenen en hoor je veldleeuweriken fluiten. Neem een pauze, beklim de uitkijktoren en stel je voor dat hier ooit vliegtuigmotoren ronkten.

WEST-ENSCHEDE: EEN ONTDEKKING OP ZICH

Entertainment, natuur, architectuur én kunst. De westhoek van de stad is een ontdekking op zich. Je vindt er de Universiteit Twente, de enige Nederlandse universiteit met een eigen campus. Verspreid over het voormalige landgoed Drienerlo liggen de gebouwen voor onderwijs, onderzoek en huisvesting tussen de bomen. Wandel de Architectuur & Kunst Route en loop in een uurtje langs Zilverling, Horst en Bastille. Tussendoor spot je kunstwerken in de buitenlucht.

Na deze kennismaking wacht Go Planet

Parc. Deze overdekte hal naast Station Kennispark en de Grolsch Veste, is dé plek voor entertainment. Neem er duikles, stap in een e-kart, win met lasertag en pak een filmpje. Haal daarna nog een frisse neus bij Kristalbad. Dit natuurgebied ligt achter de Twentse ijsbaan, tussen het Twentekanaal en het spoor. Vroeger was het een plek voor borstcrawl en bommetje, nu een thuis voor watervogel en rustzoeker.

9
VLIEGVELD
TWENTHE Scan de QR-code voor de Fliegerhorst wandelroute of haal de route op bij Tourist Info Enschede. Scan de QR-code voor de Architectuur & Kunst wandelroute of haal de route op bij Tourist Info Enschede.
KRISTALBAD

KOFFIE MET LEKKERS

Ben jij een echte koffieliefhebber en loopt het water je in de mond als je alleen al dénkt aan versgebakken taartjes?

Dan zijn dit dé hotspots waar je moet zijn!

MRS. BROWN

Coffeelover of theeleut? Laat je verleiden door Mrs. Brown. Betoverende brownies, tongstrelende taartjes en magnifieke macarons. Vers, puur en ongekunsteld … om je vingers bij af te likken! Walstraat 8-10 & Pijpenstraat 20

DE BRANDERIE

Een knus adres midden in de stad. De heerlijke koffie is beroemd in Enschede. De steeds wisselende zoetigheden komen allemaal uit eigen oven. Net als het brood voor ontbijt en lunch trouwens. Hendrik Jan van Heekplein 3

FRANK & CHARLIE

Een verrassende koffiebar zonder standaard smaakcombinaties, kopjes koffie, service of interieur. Frank & Charlie maken het gewone buitengewoon. Kom ‘op visite’ als je gek bent op speciale koffie, heerlijk eten en grenzeloze gastvrijheid. Windbrugstraat 12

STOET

Bijkletsen in een comfy vintage fauteuil of een ontspannen werkbespreking.

Het kan bij Stoet. Deze hippe lunchroom in de bibliotheek is vooral leuk met kinderen. Geniet er van verse stoet (brood), heerlijke taartjes en diverse soorten koffie, thee of andere drankjes. Pijpenstraat 15

ROSY’S

In het knusse en leuk ingerichte pandje van Rosy ruik je bij binnenkomst de versgebakken cakes en homemade taarten al. Geen zin in zoetigheid? Bij Rosy kun je ook terecht voor een stevig ontbijt of een gezonde lunch. Van Loenshof 86

VAN DOORN & DOORN

Hippe hotspot in een stadsboerderij. Tof interieur en ‘healthy food with a guilty pleasure’. Vegan brownies, cappuccino scones of pittige chocoladetaart met cayennepeper maken een feestje van je kopje koffie. Steenbeltweg 48

MEISJE KOFFIE GESCHENK

Ontdek de Twentse gastvrijheid en geniet van de Molukse twist die eigenaresse Nonna aan haar homemade heerlijkheden heeft toegevoegd. Bij Meisje kun je terecht voor ontbijt, brunch, lunch en een happerijtje. Raadhuisstraat 23

1 5 3 7 2 6 1 5 4
3
10
Scan de QR-code voor nog meer koffie met lekkers.

Enschede is één en al bruisende bedrijvigheid. Met een hogeschool, een conservatorium, een kunstacademie en een universiteit is Enschede een multiculturele studentenstad. Met het gezelligste horecaplein van Oost-Nederland, honderden winkels en talloze evenementen is het hier nooit saai.

Enschede is ook de geboorteplaats van componist en pianist Harry Bannink (1929-1999) en dichter, schrijver en muzikant Willem Wilmink (1936-2003).

Bekend van televisieprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem en Het Klokhuis. Hele generaties groeiden op met teksten van Wilmink die tot leven werden gewekt door de muziek van Bannink.

EEN ODE AAN TWEE ENSCHEDESE ICONEN

Ter nagedachtenis aan deze beroemdheden is een wandelroute langs belangrijke en mooie Enschedese plekjes gemaakt. Leuk om Enschede door hun ogen te bekijken, maar ook als je geen Bannink & Wilmink liefhebber bent is deze stadswandeling de moeite waard.

De voettocht van een uur neemt je in beeld en geluid mee langs zeventien plekken in de stad die bepalend zijn geweest in het

ENSCHEDE DOOR DE OGEN VAN BANNINK & WILMINK

leven van de mannen. Een samensmelting van het werk van deze artistieke zonen van de stad, mooi gemarkeerd met de gevelborden van graphic designer Luvane.

Theater De Kleine Willem, de knusse schouwburgzaal waar Bannink de Enschedese Jazzsociëteit oprichtte, is onderdeel van de route. Ook loop je langs het stamcafé van Wilmink, Café Het Bolwerk, met zijn beeltenis op het raam. Proef gerust de Duvels en bitterballen waar Wilmink zo gek op was! Bij Boekhandel Broekhuis pronkt een metershoog gedicht van Wilmink op de gevel en door de vele oude steegjes die Enschede rijk is kom je langs Jazzpodium De Tor; een van de oudste jazzclubs van het land. De wandeling gaat via het station langs diverse culturele instellingen de binnenstad weer in.

In de foyer van het Muziekcentrum staat ‘een monument voor twee vrienden’.

Dit beeld van Bannink en Wilmink werd vijf jaar na het overlijden van Wilmink gemaakt door kunstenaar Don Englander.

Voor wie de geboortehuizen van het tweetal in de Lipperkerkstraat (Bannink) en de Javastraat (Wilmink) wil zien, moet iets van de route afwijken. Als je in de Javastraat even oversteekt kom je bij de Al Ummah-school, het monumentale gebouw waar Wilmink het enigszins nostalgische ‘De oude school’ over schreef, later uitgevoerd door cabaretgroep Don Quishocking. ‘Ach zou die school er nog wel zijn / kastanjebomen op het plein (…)’.

Scan de QR-code voor de Harry Bannink & Willem Wilmink wandeling of haal het routeboekje op bij Tourist Info Enschede.

HARRY BANNINK & WILLEM WILMINK WANDELING
11
WILLEM WILMINK HARRY BANNINK

MET JE NEUS OP DE TOEKOMST

Stap in de speeltuin van de toekomst. Voor Enschede zijn innovatie en creativiteit een way of life. Je speelt hier met technologieën van de toekomst, denkt na over de invloed van digitale media en ontmoet de creatievelingen van morgen. Zo word je zeker geïnspireerd.

Dat Enschede voorop loopt is niet vreemd. De mix van techniek, kunst, industrie en creativiteit hoort echt bij onze stad. Pioniers komen elkaar hier vanzelf tegen. Onderwijsinstellingen als Universiteit Twente, Saxion en ArtEZ/AKI Academy of Art & Design brengen jonge makers en nieuwe talenten samen. Die richten onder andere startups op, zoals ook ooit Thuisbezorgd en Booking.com in Enschede zijn begonnen.

Naast deze ondernemers experimenteren kunstenaars in onze stad met digitale media, games en kunstmatige intelligentie. Hun ideeën bloeien op bij creatieve broedplaatsen, zoals WARP Technopolis. Hier sta je met je neus bovenop de toekomst.

12

INSPIRATIE UIT EEN ANDERE DIMENSIE

Een andere dimensie. Waar creatieve technologie, innovatie en elektronische muziek samenkomen. Dat is WARP Technopolis; creatieve broedplaats aan het Stationsplein in Enschede. Verschillende initiatieven delen er drie verdiepingen en zorgen voor een flinke dosis toekomstinspiratie.

Begin je bezoek met een drankje bij Spacebar. Onder de neonlichten, met uitzicht op het Stationsplein met zijn metershoge robot, lijkt het wel een andere tijd. 's Avonds knalt hier de nieuwste experimentele muziek uit de boxen. Je hoort techno, hardcore, drum & bass, acid, electro, breakbeats en meer.

Het enthousiasme over de toekomst spat er in WARP Technopolis vanaf. Maar er is zeker ruimte voor een kritische stem. Bezoek bijvoorbeeld een expositie, film of lezing van Sickhouse over digitale media, virtual reality en games. Daarnaast organiseert dit creatieve collectief eind oktober The Overkill Festival: stap in de wereld van games, interactieve kunst en andere speelse experimenten.

ERVAAR DE ENSCHEDESE MAAKCULTUUR

Grote kans dat je geïnspireerd terugkeert uit de wereld van WARP Technopolis. Je handen jeuken om aan de slag te gaan. Om zelf een stukje van die wonderlijke toekomst vorm te geven. Kom dan naar kunstruimte Tetem. Hier ervaar je de Enschedese maakcultuur en ga je zelf aan de slag.

13
WARP TECHNOPOLIS TETEM

ONTDEK HET ENIGE ECHTE CASINO

KONINGSPLEIN 8 ENSCHEDE

Zin in een spannende avond uit in een ontspannen setting? Kom dan langs bij Holland Casino Enschede! Je vindt ons in het centrum van één van de gezelligste steden van Twente. Maak kennis met spannende tafelspelen, zoals Amerikaans Roulette, Black Jack en Poker. Ook kun je bij ons terecht voor Classic Bingo en natuurlijk vind je een ruim aanbod aan speelautomaten.

WAT JE KUNT VERWACHTEN

• Spannende avond uit midden in het gezellige centrum;

• Goed bereikbaar met een parkeergarage direct onder het casino;

• Heerlijk eten in ons restaurant Taste, Brasserie & Wines;

• Regelmatig live optredens en speciale evenementen;

• Dagelijks kans op mooie prijzen op de speelautomaten of bij de tafelspelen.

CLASSIC BINGO

Je kunt om de week op vrijdag Classic Bingo spelen in Holland Casino Enschede. Kom samen met je vrienden naar Holland Casino en doe mee aan Classic Bingo. Onze bingomasters maken er een gezellige avond van. Zeker zijn van een plek? Reserveer online via hollandcasino.nl/enschede

VEILIG EN VERANTWOORD

Holland Casino wil haar gasten veilig, eerlijk en verantwoord kunnen laten genieten ven het spel en de bijzondere beleving daaromheen. Ben je 18 jaar of ouder, dan ben je van harte welkom. Samen zorgen we ervoor dat spelen een spel blijft.

ALLES IN DE BUURT

Holland Casino Enschede bevindt zich midden in de stad. Gasten kunnen onder het casino parkeren in de ruime bewaakte parkeergarage Van Heek. Deze is 24/7 geopend, u kunt bij ons een uitrijkaart kopen voor €7.

( ADVERTENTIE )

Tetem zit op Roombeek Cultuurpark aan een plein tegenover ArtEZ/AKI Academy for Art & Design. Binnen draait het om de maker en het maakproces. Jonge kunstenaars en makers krijgen een podium. Je bekijkt er tentoonstellingen over een maatschappij die zich klaar maakt voor de toekomst. Digitale media speelt bij Tetem een grote rol.

Extra leuk is dat je hier je ideeën tot leven wekt. Tetem biedt namelijk ieder weekend het MaakMeeLab aan. Inschrijven via hun website is verplicht. Van 14.00 tot 17.00 uur zitten kinderen en volwassenen naast elkaar te experimenteren. Werk met onder andere 3D-printers, lasercutters en 360 graden films. Zo maak je de toekomst zichtbaar. Plus: je neemt ook nog eens een zelfgemaakt souvenir mee naar huis.

Nog nieuwsgieriger? Hier nog meer tips voor een dag in Enschede vol creativiteit, innovatie en toekomstmuziek.

MAKERPLAATSEN

Saxion FabLab is de openbare werkplaats van hogeschool Saxion aan de M.H. Tromplaan. Met hightech apparaten realiseer je hier jouw ideeën. Open inloop van maandag tot en met vrijdag, kijk voor actuele openingstijden en rondleidingen op de website van Saxion FabLab: fablabenschede.nl

Experimenteer met technologie bij hackerspace Tkkrlab in Marssteden Poort. Programmeren, websites maken, scripting languages leren, het kan allemaal in deze creatieve werkplaats. tkkrlab.nl

KUNST

Bij Stichting Vierkwart Robson zie je hoe duurzame kunst de toekomst vormgeeft. Kunstenaarsinitiatief en werkplaats in de voormalige fabriek van Robson, waar kunst en duurzaamheid centraal staan.

Aan de Getfertsingel geeft Studio Complex en Hangarrrrrr een eigen invulling aan de term 'creatieve broedplaats'. Heel veel kunstvormen onder één dak. Bezoek hier het Zuiderfestival, een evenement of concert. studiocomplex.net

EVENEMENTEN

Kom in mei pionieren op het meerdaagse evenement Dutch Innovation Days. Een inspirerend programma met activiteiten die barsten van creativiteit en innovatie.

Laat je inspireren door onze diverse maakcultuur. Op Maker Festival Enschede laten bedrijven, kunstenaars, wetenschappers, makers, ondernemers en doe-het-zelvers zien wat zij maken. Kom in mei pionieren op het Roombeek Cultuurpark.

Dompel je onder in de toekomst. Het kan tijdens meerdaags festival Gogbot. Begin september is Enschede een speeltuin voor multimedia, kunst, muziek en technologie.

voor meer innovatieve weetjes over Enschede.

15
TETEM WARP TECHNOPOLIS

CONCORDIA SHOP

Op zoek naar een uniek cadeau? Kom dan shoppen bij Concordia! Van sieraden tot woonaccessoires, van kookboeken tot kinderspeelgoed. Het aanbod bijzondere, duurzame en fairtrade producten van lokale en Nederlandse makers is altijd uniek, want van elk product zijn slechts enkele exemplaren! Langestraat 56

STUDIO SPITSBAARD

Heerlijk grasduinen door designer items, gangbare vintage stukken of leuke spullen voor je interieur. Studio Spitsbaard heeft dagelijks ‘verse vintage in store’. Jacky en Conny hebben een neus voor mooie vintage items en de gezellige winkel aan de Zuiderhagen herbergt een bonte verzameling van hun vintage vondsten en pre-loved pareltjes. Zuiderhagen 24

WINKELEN ZOALS HET BEDOELD IS

WINKEL FIER

Een winkel gerund door vier vriendinnen. Dat kan niet anders dan gezellig zijn! Kleding voor vrouwen in het midden- en hoge segment, dat is Fier. Is je stijl casual, classy, stoer of vrouwelijk? Bij Winkel Fier ben je altijd welkom om te passen, te voelen of inspiratie op te doen. En natuurlijk is er koffie! Een fijne, gastvrije sfeer waarin je je welkom voelt. Van Loenshof 14

FRINTAGE

Ben je een liefhebber van originele 50/60/70's items? Bezoek dan Frintage aan de Pijpenstraat. Hier snuffel je naar hartenlust naar unieke vintage stukken in het assortiment van kleine meubels, lampen en andere spullen voor in huis. Pijpenstraat 32-34

HEEL BIJZONDER WONEN

Hou je van woonshoppen? Deze Enschedese hotspot is Heel Bijzonder. Letterlijk. Want de knusse woonwinkel bomvol accessoires met een industrieel tintje, wordt gerund door mensen die een extra zetje nodig hebben voordat zij zich op de arbeidsmarkt kunnen redden. Na het shoppen zin in koffie? Precies aan de overkant zit de Heel Bijzondere lunchroom. De Heurne 34

16

Kleding, woonartikelen, vintage en andere spullen. Voor echte mannen. KLOF is afgeleid van kloffie, maar vergis je niet: KLOF is allesbehalve doorsnee. KLOF kleedt zowel de man als zijn huis. Door het uitgebreide assortiment schoenen, shirts, jassen, horloges en interieurartikelen slaagt de hippe man hier van top tot teen. Haverstraatpassage 17

In één van de oudste winkelstraten van Nederland vind je Mevrouw Janne. Een winkel vol vrolijke jurkjes, geweldige sieraden, tassen en woonaccessoires. Hier kan in een huiselijke sfeer gevoeld, gepast en geroken worden. Als je écht iets moois wilt, kom dan naar deze gezellige winkel. Haverstraatpassage 38

Stoer, anders, maar ook modern en altijd draagbaar. Voor vrouwen met een eigen visie die niet met de meute meelopen. Merken als Sarah Pacini, King Louie, 10 Days, en Avoca zijn maar een kleine greep uit de brede collectie dameskleding met een eigentijdse, krachtige en een beetje baldadige uitstraling. Haverstraatpassage 60

WAAR is dé cadeauwinkel voor eerlijke en duurzame producten met een verhaal. Producten die met liefde en zorg gemaakt zijn. Van natuurlijke verzorgingsproducten tot vegan kookboeken, van duurzame waterflessen tot handgemaakte manden. Langestraat 19a

Wonder & Melon is niet alleen een online club voor de beste tips over interieur, shoppen, lifestyle en kids. Sinds kort heeft dit hippe platform een heuse winkel bomvol accessoires, mooie kinderspullen en moderne interieuritems! Je kunt er heerlijk rondneuzen op zoek naar de beste basics of de laatste trends. Je vindt er bekende merken maar er is ook ruimte voor kleinere ontwerpers. Join the club! Zuiderhagen 37

17
KLOF SCOOTER WONDER & MELON WAAR MEVROUW JANNE

ENTREE

Een mooie mix van trendy Nederlandse en Deense merken. Dat kenmerkt de collectie mode, accessoires en woonartikelen van Entree Store. Rustige natuurtinten, afwisselende materialen, stoer en sober. Onderscheidend en inspirerend. Haverstraatpassage 42a

Van de olijfgaard naar jouw keuken. De beste extra vierge olijfolie, originele kruidenmelanges, azijn van de tap en andere mediterrane producten strelen al je zintuigen als je de winkel binnenstapt. Een onuitputtelijke inspiratiebron voor elke kookliefhebber! Langestraat 17

In hartje Enschede haal je ook je vinyl-hart op. Deze platenzaak doet het net even anders. Je vindt er een ruim aanbod aan nieuwe en gebruikte platen. Maar ook kleding- en sieradenaanbod voor dames en heren. Dit alles onder het genot van een drankje in de bar van de winkel. Voor de echte muziekliefhebbers. Oude Markt 8a

Dé Enschede shop waar je de tofste Enschede artikelen kunt kopen. De mooiste cadeaus voor jezelf of iemand anders. Als aandenken aan Enschede, maar ook gewoon als fashion item of handige gadget. Speciaal voor echte Enschede-lovers! Langestraat 41

Scan

Openingstijden winkels binnenstad

Maandag: 11.00-18.00 uur.

Dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag: 09.30-18.00 uur.

Donderdag: 09.30-21.00 uur.

Koopzondag

Elke zondag zijn de winkels geopend van 12.00-17.00 uur.

18
de QR-code voor nog meer winkel tips. OIL & VINEGAR
Met uitzondering van: nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag. STORE
ENSCHEDE BRANDSTORE
CRASH VINYL & BOOZE

DE ENSCHEDESE ZATERDAGMARKT BRUIST

'De grootste markt van Oost-Nederland.' Marktmeester Gerard heeft nul twijfels over de zaterdagmarkt. 'Ons assortiment zie je nergens. We hebben zo'n 100 ondernemers die alles verkopen. Van kleding en schoenen tot telefoonaccessoires en bloemen.' Tussen de ruim opgezette kramen op het H.J. van Heekplein vieren je zintuigen een feestje. Hier liggen meters verse groenten en fruit, daar ruik je pas gebakken brood en even verderop trekken kazen en exotische delicatessen de aandacht.

'Nog iets verderop staan de viskramen.' Enthousiast vertelt Gerard over het ruime aanbod vis. 'Dit is één van de grootste vismarkten van Nederland. Zelfs exotische soorten worden verkocht.' Heeft Gerard misschien nog een nieuwtje? 'Zeker,' zegt hij. 'De biomarkt op het Ei van Ko is nieuw. Wat hier verkocht wordt, heeft een speciaal biologisch keurmerk.' Enschede bruist. En dat ervaar je zeker op de zaterdagmarkt.

De warenmarkt staat op dinsdag en zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur op het H.J. van Heekplein in het centrum.

Iedere zaterdag staat de biomarkt bij het Ei van Ko voor het Stadhuis van 08.00 tot 17.00 uur.

MEER TIPS VOOR BRUISENDE MARKTEN IN ENSCHEDE

Van juni t/m oktober is er elke zondag (behalve 1e pinksterdag) een markt met wisselend thema op het H.J. van Heekplein van 12.00 tot 17.00 uur.

De zondagmarkten hebben altijd een kidsplein, verschillende marktondernemers met diverse producten zoals kleding, lederwaren, snoep, bijouterieën, olijven en telefoonaccessoires en een tweedehands markt met diverse kramen.

Sommige zondagmarkten hebben een andere invulling. Bekijk alle speciale zondagmarkten in de agenda.

Op het H.J. van Heekplein vind je ook extra markten, bijvoorbeeld op en rond (Duitse) feestdagen als Goede Vrijdag, 1 mei, 3 oktober, 1 november en de zondag voor eerste kerstdag.

Struinen naar vintage items? Kom naar de Twentse Vlooienmarkt in IJsbaan Twente en de Mega Vlooienmarkt op Vliegveld Twenthe. Of één van de andere vele rommelmarkten gedurende het jaar.

Scan de QR-code en bekijk alle speciale zondagmarkten in de agenda

19

Deze winter schaatsen op de Oude Markt

In december en januari vind je op de Oude Markt het Enschedees Schaatscafé. Kom genieten van de kinderschaatsdisco, drink een warme chocomelk of schaats een rondje op deze unieke plek midden in het centrum van Enschede. www.uitinenschede.nl/schaatsbaan

DEZE ZOMER OOG IN OOG MET BRULLENDE DINO’S

ONTDEK METERSGROTE DINO’S OP DE BUNKERSTRIP EN IN HET THEATER

Van 29 juli t/m 3 september vind je op Vliegveld Twente de Dino Fabriek. Ruim vijftig bewegende en brullende dino’s nemen je tussen de bunkers mee op een spannend avontuur. Stap onderweg in het theater en ontmoet Professor Diffeloor.

SCOOR NU JE TICKETS VIA DINOFABRIEK.NL

( ADVERTENTIE )
‘Genieten in een stad, begint met blije kinderen!’ kibeco.com

Jarenlang werden de startbanen van Vliegveld

Twenthe streng bewaakt. Door de Nederlandse luchtmacht, in WOII door Duitse bezetters en vanaf de jaren zestig door goedgemutste

Twentenaren op weg naar zonniger oorden.

LUCHTRUIM VOL VERHALEN

Sinds de sluiting van het vliegveld in 2008 is Moeder Natuur op het immense terrein van 130 hectare haar gang gegaan. Het gebied ontwikkelde zich tot een waardevol stukje natuur tussen Enschede en Oldenzaal. En waar het terrein vroeger een onneembare vesting was, geniet je nu van natuur, landschapskunst en historie. Neem bijvoorbeeld het Belevingspad: gemaakt van klinkers die de Duitsers in de oorlog gebruikten voor hun rollerbaan.

De enige vluchten die hier nog gemaakt worden zijn die van de veldleeuwerik. In de paringstijd klimmen mannetjes

tijdens hun spectaculaire zangvluchten tot een hoogte van soms wel 100 meter. Om vervolgens luid zingend een duikvlucht te nemen richting de vrouwtjes.

ADEMBENEMENDE UITZICHTEN EN HISTORISCHE SPOREN

Ontdek het gebied op de fiets of te voet. Diverse routes zijn samengesteld om het natuurgebied te verkennen. De wachthuisjes, hangars en bunkers langs de routes zijn stille getuigen van de militaire geschiedenis van dit gebied.

Geniet in het voorjaar van een ware bloemenzee, bijzondere dieren en zeldzame plantensoorten.

Vanaf het dak van een voormalige vliegtuig shelter heb je op de spottershill een prachtig uitzicht op de omgeving. Van hier heb je ook goed zicht op de starten landingsbaan waar nog steeds zakelijk en recreatief vliegverkeer is toegestaan. De Technology Base laat zich vanaf deze plek ook goed bekijken.

Een andere mooie plek om het gebied te overzien is de uitkijkpost die bijna als een ufo uit de vlakte oprijst. Oude brandstoftanks werden door kunstenaar Paul de Kort omgetoverd tot uitkijkpunt ‘Parallax’.

21
VAN MILITAIR TERREIN NAAR PRACHTIG NATUURGEBIED Scan de QR-code voor meer info.

RUIL STADSREURING VOOR NATUURRUST

In Enschede ligt de natuur steeds om de hoek. Tussen de drukte van de stad gloren onze 10 stadsparken. Dit zijn groene oases voor een rustmoment. Laat je de binnenstad achter, dan vind je aan de Enschedese stadsrand landgoederen en buitengebieden. Ervaar hier een actief dagje in de Twentse bossen, geniet van de stilte en maak je hoofd leeg. En we hebben goed nieuws voor verkenners: steeds meer landgoederen rond Enschede zijn opengesteld. Ga dus mee de natuur in. We gaan eerst in noordoostelijke richting op weg. Bestemming: natuurgebied Hooge Boekel.

22
HET RUTBEEK

LOPEN TUSSEN HISTORIE

IN HOOGE BOEKEL

Natuurgebied Hooge Boekel zet je zintuigen op scherp. Het deelt zijn naam met het historische landgoed tussen Enschede en Losser. Onverharde paden, dichte bossen, velden en het aangelegde parkbos van het landgoed. Hier valt genoeg te ontdekken. Fiets- en wandelroutes kronkelen door het bosrijke gebied. Trek de wandelschoenen dus aan, adem in en laat je gedachten los. Onderweg schittert het zonlicht door het bladerdek, je hoort enkel je eigen voetstappen.

Hart van het natuurgebied is landgoed Hooge Boekel. Het landhuis hier werd gebouwd door Herman van Heek, de tuin ontworpen door tuinarchitect Wattez uit Delden. Over de opengestelde paden loop je door het parkbos. Af en toe vang je tussen de bomen een glimp op van het statige landhuis. Langs het pad staan twaalf kunstwerken. Ze horen bij een wandeling die kunstenaar Eric Langendoen hier uitzette, waarmee hij de geschiedenis laat zien van Landgoed Het Hooge Boekel.

BELEEF BUITENAVONTUREN

OP HET RUTBEEK

Het Rutbeek inspireert om in actie te komen. Dit recreatiegebied vind je ten zuiden van Enschede. Middelpunt is de waterplas. Rondom het water liggen zandstrandjes en ligweides. Even verderop begint het bos, dat als een kraag rond het water ligt. Op Het Rutbeek beleef je een dag vol buitenavonturen. Duik in het water, surf erop los, peddel rond in een kano en neem een waterskiles. Verharde paden lopen helemaal rond het water. Een wandeling voert je door bos, langs velden, het Twentse coulisselandschap en landgoederen. Even verderop sta je ineens weer midden tussen het metershoge riet aan de waterkant. Het Rutbeek verrast.

Nog meer groene tips voor een rustmoment of een actieve dag in Enschede. Plus inspiratie voor ontdekkingstochten in de natuur:

STADSPARKEN

Even uitrusten? Kom naar Het Volkspark, het oudste stadspark van Nederland, en zoek een plekje op het groene terras van restaurant Loetje. Met uitzicht op de parkvijvers.

Verken het G.J. van Heekpark,tussen Boddenkampsingel en Hengelosestraat. Sluit je wandeling af bij schenkerij Wattez met een kop koffie en verse appeltaart.

Het Ledeboerpark is park en landgoed in één. Bezoek de bijenstal, theeschenkerij Boerderij Oldenhof en bewonder de grootste sequoia van Nederland.

Loop over de kronkelpaadjes van het Wooldrikspark en stop voor wat lekkers bij theetuin Ik & Mijn Moeder.

LANDGOEDEREN

Wandel op Landgoed Hof Espelo door het bos, terwijl de kids klauteren en kabouters zoeken. Bezoek ook Koetshuis Hof Espelo om meer te leren over alles wat je onderweg hebt gezien.

Landgoed 't Stroink is zeer gevarieerd. Je struint er langs lanen met bomen, spannende bospaadjes en verborgen poelen.

Vrij zwerven door bossen en open velden doe je op Landgoed Smalenbroek. Spot hier bijzondere bomen en struiken die van nature niet voorkomen in Nederland. Scan de QR-code voor groene wandelroutes.

23
HOOGE BOEKEL HET RUTBEEK

TEXTIELROUTE ENSCHEDE-GRONAU

OUDE SPOREN, NIEUWE ENERGIE

Maak een reis door de popmuziek in een oude turbinehal. Ga zelf aan de slag met lasersnijder of 3D-printer waar ooit weefgetouwen ratelden. Stap op de fiets en ontdek hoe Enschede en Gronau hun gedeelde textielgeschiedenis een nieuwe draai gaven.

Hij kijkt hem met de nek aan. Gerrit Jan van Heek kan het niet aanzien dat hij gezelschap heeft gekregen van een wereldberoemde oproerkraaier. De gevelsteen met de streng kijkende

textielfabrikant is een herinnering aan de tijd dat Gerrit Jan met zijn gezin de witte villa achter de Grote Kerk bewoonde. Nu eet je daar chorizokroketjes of gefrituurde puntpaprika. En prijkt het portret van revolutionair Che Guevara als uithangbord voor het tapas-restaurant.

Het kan verkeren: Van Heek en Guevara samen op een pui. Een klein voorbeeld van hoe Enschede het textielverleden van zich heeft afgeschud, maar niet is vergeten. Niet kán vergeten ook. De stempel die de textielindustrie op de stad en haar inwoners heeft gedrukt is groot. Die invloed strekt zich uit tot over de grens: bij de ontwikkeling

van de textielnijverheid in de Duitse buurgemeente Gronau waren namelijk ook Enschedese fabrikanten betrokken.

EXPLOSIE VAN BEDRIJVIGHEID

Al fietsend wordt de gedeelde historie zichtbaar met als toepasselijk startpunt: station Enschede. De aanleg van de spoorlijn naar Münster en Dortmund via Gronau betekende vanaf 1875 een explosie van bedrijvigheid. Van de twee textielfabrieken pal naast het Enschedese station is alleen niets terug te vinden. In de jaren 70, geheel in de geest van toen, werden ze gesloopt.

24

Des te meer glans heeft het industriële erfgoed dat in de wijk Roombeek wél bewaard is gebleven. Een spectaculaire mix van oud en nieuw bevindt zich nu op de plek waar de vuurwerkramp in 2000 plaatsvond. Menig fabriekspand steelt hier de show. Als kunstacademie, expositieruimte, school, mediacentrum of appartementencomplex tussen hedendaagse architectuur. Waar ooit poetskatoen werd gemaakt ga je nu zelf aan de slag met technologische snufjes als 3D-printers of lasersnijders in De Museumfabriek.

Verderop lonkt Rijksmuseum Twenthe. Het museum biedt een overzicht aan kunst van de Middeleeuwen tot nu. Tegelijk is het een levend monument voor het textielverleden. Grondlegger van het museum was namelijk fabrikant en kunstverzamelaar Jan Bernard van Heek. Bouwend op zijn erfenis vangt het museum nu de tijdgeest in gedurfde tentoonstellingen.

EEN BADHUIS MET GRANDEUR

Via het gebied waar zich het fabriekscomplex van Van Heek ooit over anderhalve kilometer langs het spoort uitstrekte, voert de route je terug naar het centrum. Om een paar overgebleven stoere gevels hangt nog een zweem van die tijd. Hoe ver de woonfunctie nu ook af staat van de omstandigheden waaronder vroeger in deze spinnerij en het aanpalende pakhuis werd gezwoegd. Het overdekte zwembad annex badhuis dat Van Heek voor de Enschedeërs liet bouwen diende als wasplaats voor de arbeiders. Hier werd het vuil en zweet van de lichamen af gewassen. Het badhuis opende in 1892 op de plek waar nu het naar Van Heek vernoemde (markt)plein het winkelhart vormt. De grootsheid van dit gebouw met een interieur met gewelfd koepeldak en gietijzeren pilaren straalt nu alleen nog van oude foto’s. In 1972 vaagde de slopershamer het complex tot de laatste baksteen weg.

GRONAU

HERREZEN UIT DE AS

In zijn gedicht Textielstad (1976) wist Willem Wilmink de tijd van toen indringend te vatten. Dit gedicht is nu te lezen op de gevel van boekhandel Broekhuis. De periode van neergang en verval na het ineenstorten van de textielindustrie. Toen ‘de burchten van de nijverheid’ waren verworden tot ‘spelonken, hol en afgeleefd, waar nu de wind vrij spel in heeft’.

In 1987 schreef Wilmink een versie waarin het sombere beeld werd bijgesteld: ‘Wat eens een droevig schouwspel was, is als een phoenix herrezen uit

de as’. Enschede was ondertussen onherkenbaar veranderd. Het mooie is dat niet het ronkende lofdicht, maar het melancholische origineel een plek heeft gekregen op kruispunt De Graaff. Iedere lezer kan nu met eigen ogen vaststellen hoe groot het contrast is tussen de stad van toen en die van nu.

Je vraagt je op deze plek ook af waar al die fabrikanten zijn gebleven; de Van Heeks, Ter Kuiles, Blijdensteins. Het befaamde hotel De Graaff verloor zijn bestaansrecht toen zij hun fabrieken sloten en is in de tijd opgelost. De fraaie villa Baurichter op hetzelfde pleintje, eens ook woonhuis voor een van de loten aan de Van Heekstam, is nu een Mexicaans restaurant. Maar een straat verder stuit je echter toch op hun aanwezigheid. Een bescheiden bordje waarop de familienaam prijkt.

25
TEXTIELFABRIEK VAN HEEK NOORDERHAGEN

BELEEF GROLSCH

TIJDENS EEN UNIEKE BROUWERIJ TOUR

BOEK NU OP GROLSCH.NL OF BEL: (053) 483 32 90

Tijdens de Brouwerij Tour komt alles wat je over Grolsch wilt weten voorbij: De rijke geschiedenis, het brouwen van de karakteristieke pils-smaak, het bottelen van de unieke beugelfles en de typische reclames. Na een uitgebreide rondleiding kun je in de gezellige cafés natuurlijk de heerlijke Grolsch bieren proeven.

Voor actuele openingstijden en boekingen, kijk op www.grolsch.nl/brouwerijtour of bel naar (053) 483 32 90.

Minimum leeftijd 18 jaar. Personen van 12 tot 18 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol

( ADVERTENTIE )

‘Van Heek Holding en Beheer’, staat tussen de namen van andere kantoorfirma’s. Boven de deur verwijst het familiewapen van de familie Blijdenstein naar bankier

B.W. Blijdenstein. Grondlegger van De Twentsche Bank die hier was gevestigd, als knooppunt in het handelsverkeer van de textielondernemers.

Op een steenworp afstand van dit monumentale pand staat Alfons Ariëns, in gedachten verzonken. Het standbeeld eert de ‘rode’ priester als voorman en stuwer van de katholieke arbeidersbeweging. Achter hem vind je een van de zoveel transformaties in de Enschedese binnenstad: het vroegere ziekenhuis Stadsmaten wordt Stadscampus Connect-U, dé plek waar bedrijven hun talenten vinden en young professionals zichzelf ontwikkelen.

MACHTIGE OMVANG

In Gronau voltrekken de ontwikkelingen zich in een minder hoog tempo, lijkt het. Rondom het station staan er nog verschillende fabriekscomplexen te wachten op een nieuwe bestemming. Het roept onvermijdelijk het beeld van vergane glorie op uit het gedicht van Willem Wilmink. Aan de andere kant geeft dit een goed beeld van de machtige omvang en invloed die de bedrijfstak ooit had.

Staand op de moderne Bogenbrücke zie je textielfabrieken zo ver je kunt kijken. Van het vroegere kantoor van de firma Mathieu van Delden – nu een trots innovatiecentrum - tot De Witte Dame. De bijnaam van wat eens een spinnerij van

Gerrit van Delden was. Ontworpen door Arend Beltman uit Enschede, huisarchitect van de textielfabrikanten. Nog even majesteitelijk als altijd ligt de dame er met haar prachtige watertoren bij. Maar het verval grijpt om zich heen. Terwijl de particuliere eigenaren blijven broeden op een metamorfose die wel genade vindt in de ogen van het stadsbestuur.

GROENE PIRAMIDE

Op andere plekken kwam die metamorfose al wel tot stand. Zoals op het terrein van de Baumwoll Spinnerei Gronau BSG. Nu een enorme groothandel in levensmiddelen en horecaproducten. En sinds in 2003 de Landesgartenschau Gronau/Losser werd gehouden, is het uitgestrekte fabrieksterrein van Mathieu van Delden een park. Een groene piramide die boven de perken, waterpartijen en speelplekken uitsteekt. Deze werd aangelegd met puin van de gesloopte fabriek. Ook hier heb je bovenop weer een mooi uitzicht. Voor wie meer uitdaging wil is er de trappentoren van het spinnerijgebouw die gespaard bleef en een klimwand kreeg.

ROCK’N’POPMUSEUM

Het meest opvallend is de transformatie van het voormalige turbinehuis tot rock’n’popmuseum. Een logische

TIP

Voor wie niet kan of wil fietsen: je kunt ook de route in beide steden wandelen en dan voor het deel tussen Enschede en Gronau de trein nemen.

De Grensoverschrijdende

Textielfietsroute Enschede-Gronau (30 kilometer) is samengesteld door Enschede Promotie en Stadtmarketing Gronau.

Scan de QR-code voor de Textielfietsroute Enschede-Gronau of haal de route op bij Tourist Info Enschede.

bestemming, hier werd de kleurrijke rockmuzikant Udo Lindenberg geboren. Maak een multimediale reis door de geschiedenis van de rock- en popmuziek in het museum. Van een afstandje kijkt de in brons gegoten Mathieu van Delden je aan, op zijn sokkel in het park. Hij heeft geen keus, net als Gerrit Jan van Heek in Enschede. Hun tijd is voorbij, maar hun namen leven voort.

27
ROCK'N'POP MUSEUM GRONAU VAN HEEKBAD

STREET ART ROUTE

Een route langs de mooiste outdoor kunstwerken in Enschede. Ze nemen je mee in een verhaal over de geschiedenis én de toekomst van de stad. Stap op de fiets of ontdek lopend kleurrijk en creatief Enschede.

UNIEKE ENSCHEDESE VERHALEN

Van figuren uit de theatergeschiedenis tot een metershoge vrouwelijke robot. De Street Art route leidt je langs bijzondere kunstwerken. Gewoon op straat. Achter elke schildering, beeld of tekst schuilt een verhaal. De route laat Enschede van een andere kant zien en onthult zelfs voor doorgewinterde bewoners nieuwe weetjes en verhalen. De robot op het Stationsplein krijgt opeens een naam en de muurschilderingen een betekenis. De roerige geschiedenis, het heden en de toekomst van Enschede komen tot leven in verrassende street art in en rondom de stad.

WANDEL- EN FIETSROUTE

Je mag kiezen. Wandel je liever een route van 3.4 km of ga je voor een uitgebreide fietsroute van 41 km? Langs beide routes vind je een scala aan creativiteit en kleur. Kunstwerken met een verhaal of zelfs een boodschap. De wandelroute voert je door de binnenstad van Enschede, terwijl de fietsroute je juist rondom de stadskern dirigeert. Hoe dan ook, de route is de moeite waard. Met een kijkje in de Enschedese textielgeschiedenis, een hommage aan bekende getalenteerde Enschedeërs en een optische illusie is er echt voor elk wat wils.

GRATIS ROUTEBOEKJE

Het gratis wandelrouteboekje met plattegrond en extra informatie over de kunstenaars en kunstwerken is op te halen bij Tourist Info punten, Concordia en Rijksmuseum Twenthe. De wandelen fietsroute zijn online te vinden op uitinenschede.nl/streetart.

Scan de QR-code voor nog meer Street Art!

28

KOM PROEVEN EN ONTDEKKEN

GASTRONOMISCH GENIETEN

In de watten gelegd worden in een monumentale fabrikantenvilla. In een moderne, huiselijke sfeer genieten van internationale en eigentijdse gerechten. Bij Joann staan de wisselende gerechten met pure seizoensproducten garant voor een onvergetelijke, culinaire avond. Leuk om te weten: Joann staat op nr. 92 in de culinaire gids Lekker 500. Restaurant

Joann - Nijverheidstraat 2

GROEN GENIETEN

BIJ HET PARADIJS

Vegetarisch smullen in een binnentuin annex natuurkunstwerk. Hier wissel je kunst kijken en eten met elkaar af. De verrassende inrichting van hergebruikte materialen ademt de passie en creativiteit van de makers. De menukaart met voornamelijk lokale, biologische en huisgemaakte gerechten is al even creatief en passievol, een traktatie voor al je zintuigen. Het Paradijs

- Nicolaas Beetsstraat 48

ITALIAANSE NOSTALGIE

BIJ SAPORI E RICORDI

In de trattoria van Rosa en haar dochters herinneren de klassieke gerechten aan

de kooklessen van eerdere generaties. Rosa leerde de kneepjes van het vak van haar moeder en oma. Vers, puur en zonder poespas; dat zijn de Zuid-Italiaanse streekgerechten van Rosa. Sapori e Ricordi - Haverstraatpassage 21

SMAAKEXPLOSIES UIT HET

LAND VAN DE RIJZENDE ZON

Zelf aanschouwen hoe de sushi-chef van TAO Japanse specialiteiten vers bereidt? Dat kan aan de sushibar. Door de halfopen keuken zie je hoe typisch Japanse delicatessen als sushi en sashimi worden klaargemaakt. Maar TAO is zoveel meer dan sushi. Ook de teppanyaki vis- en vleesgerechten worden ter plekke door de chef gegrild. Alles vers en gezond. Het restaurant is sfeervol en modern ingericht voor een ontspannen culinaire beleving. Restaurant TAO - Deurningerstraat 17

HOE SPAANS WIL

JE HET HEBBEN?

Geweldige tapas, overheerlijke paella of pinchos om je vingers bij af te likken. In Spanje is het geen kunst om deze lekkernijen op elke straathoek te nuttigen.

Gelukkig hebben wij El Corru: Hollandse gezelligheid met een vleugje Spaans

temperament. Stel je een zwoel steegje met muziek, wijn en heel veel gezelligheid voor. Precies dát typische Spaanse sfeertje creëren Manuel en zijn familie.

El Corru - Poolmansweg 3-B

AUTHENTIEK ETEN IN DE VOORMALIGE MELKHAL

In de voormalige Melkhal vind je Café Coberco. Hier schuif je aan en eet je in een karakteristieke en industriële setting. De oude turquoise zwembadtegels en ruwe materialen zijn allemaal gebleven en herinneren aan de fabriek die er ooit in huisde. Er wordt gekookt in een open keuken. Geen poespas, hier draait het om vers en echt eten. Het liefst lokaal. Bestel naast je gerecht een glas wijn uit het vat of zelfgemaakte frisdrank.

Café Coberco - De Coöperatie 15-2

29
Scan de QR-code voor nog meer restaurant tips.

MET JE KROOST

EROPUIT

Zoek je iets leuks om te doen met kinderen? Een activiteit voor de woensdagmiddag of er samen op uit; er is genoeg te doen in Enschede!

BOUNCING IS HOT

Freejumping, bounceboarden of gewoon grenzeloos springen. Bij indoor trampolinepark Krazy Kangaroo en springkussenparadijs Bounce Valley testen je kids vanaf 8 jaar hun jump-skills. Of kom zelf in beweging! En de mini-bouncers? Daar is ook aan gedacht; die springen op andere tijden dan de tuimelende tieners. Wel zo veilig. FunZone - De Reulver 120 / Bounce Valley - Colosseum 70

BUITEN ZIJN IS FIJN

Is jouw kind een echte klimgeit of kijkt hij liever eerst de kat uit de boom? In de Twentse outdoorparken kan het beide. Rustig spelen of uitdagende activiteiten. Van slingertouwen en boomhutten tot een spannend klimparcours op 5 meter hoogte. Succes verzekerd voor jouw Tarzan en Jane. Blijft jouw kroost liever met beide benen op de grond? Geen probleem; ga samen goud en edelstenen zoeken of laat ze lekker struinen door beekloopjes, watervallen en speelelementen.

Klauterwoud - Weerseloseweg 259 / Buitenhoff & Klimbos

het Rutbeek - Blikkersmaatweg 15 / Adventure TwenteBlikkersmaatweg 15

TREINREIS VAN TOEN

Reis terug in de tijd in een historische stoomtrein. Beleef al hobbelend tussen de stations in Haaksbergen en Boekelo de sfeer van vroeger. Op de perrons is veel te leren en te zien. In het museumdepot staan wagons die nog gerestaureerd moeten worden en bij de grote modelspoorbaan leer je alles over het treinvervoer van vroeger. Museum Buurtspoorweg - Boekelosestraat 410

30

ADRENALINE GEGARANDEERD!

In een multiplayer modus racen in een virtual reality wereld. 425 meter aan uitdagingen trotseren in een e-kart of lasergamen in een futuristische real game simulatie. Niet alleen leuk voor de kinderen! Zero55 - Colosseum 84

CULTUUR SNUIVEN MET KIDS

Culturele uitjes saai? Nee hoor! In Enschede zijn tal van leuke culturele activiteiten voor kids. Denk aan familiemuseum De Museumfabriek, waar je ook zelf aan de slag kunt. Of bezoek een jeugdvoorstelling bij Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Ook Concordia, Theater Sonnevanck en Tetem kunnen op het lijstje. Een volledig overzicht van de activiteiten en voorstellingen voor kinderen van de culturele organisaties in Enschede vind je op: uitinenschede.nl/zoekhetmaaruit

STILZITTEN HOEFT NIET

Naar hartenlust arcade games spelen bij The Game Box. Lukt het jou om de highscore te halen met airhockey of een van de vele andere videogames? Stilzitten hoeft hier niet. Ga basketballen, boksen of oefen je dansmoves en blijf lekker in beweging. The Game Box Enschede - Marktstraat 10

TUNNELS, KLIMREKKEN EN KLAUTERTOESTELLEN

Je kroost rent, speelt, duikelt, springt en beleeft wilde avonturen. Gigantische glijbanen, trampolines of een potje lasergamen. En jij?

Jij hebt geen kind aan ze, want ravotten doen ze helemaal zelf in één van de indoor speeltuinen van Enschede. Zelfs de allerkleinsten vermaken zich veilig in de speciaal ingerichte peuterzones. Ballorig - J.J. Van Deinselaan 30 / Monkey Town - Colosseum 82 / FunZone - De Reulver 120

Scan de QR-code voor nog meer uitjes voor het hele gezin.

31

Zang- en dansgezelschappen spelen de sterren van de hemel in de vele theaters die de stad rijk is. Voel de energie als muzikanten en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten. Enschede biedt een podium aan doorgewinterde professionals en aanstormend talent.

SMELTKROES VAN CULTUUR

Kunst, cultuur, kennis, ontwikkeling en educatie onder één dak.

Het Muziekkwartier aan het Wilminkplein in Enschede is een inspirerende plek waar diverse culturele instellingen samen een gevarieerd programma aanbieden.

Met een symfonieorkest, een operagezelschap én een conservatorium vormt onze stad samen met Amsterdam en Maastricht de top 3 qua culturele veelzijdigheid.

Het culturele hart in de binnenstad klopt door gebruikers zoals Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Metropool | Poppodia van Twente, de Nederlandse Reisopera, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel, Kaliber Kunstenschool en

KUNST EN CULTUUR IN ENSCHEDE

VERBORGEN PARELS EN VERRASSEND TALENT

ArtEZ Conservatorium. Amateur of professional, er is een podium voor iedereen.

STAD VAN DE PODIUMKUNSTEN

Het team van jonge talentvolle solisten, bekende koren en diverse symfonische orkesten van De Nederlandse Reisopera maakt producties die je in het hart raken. Dit reizend gezelschap maakt kunst en cultuur door heel Nederland toegankelijk voor een breed publiek.

Dat doet ook Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. De getalenteerde muzikanten van het professionele symfonieorkest willen zoveel mogelijk mensen de overweldigende belevenis laten voelen van live symfonische muziek.

Binnen en buiten de concertzaal. Laat je meevoeren door de grootsheid van dit orkest.

Houd je meer van popmuziek? Bezoek dan Metropool |Poppodia van Twente. Kom genieten van muzikale helden. Van gevestigde artiesten tot aanstormend talent, Metropool heeft ze op het podium. De Nederlandse ReisoperaWenninkgaarde 40 – 42, reisopera.nl

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel - Van Essengaarde 10, phion.nl

Metropool |Poppodia van TwenteWillem Wilminkplein 2, metropool.nl

WILMINKTHEATHER

32

LICHT UIT, SPOT AAN!

Enschede is het middelpunt van de podiumkunsten in Twente. Op meerdere locaties in de stad kun je genieten van theater in welke vorm dan ook.

Het ruime Wilminktheater vertoont een veelomvattend theater- en muziekaanbod. Met vier locaties in de Enschedese binnenstad is er altijd wat te doen. Toonaangevende concerten in het Muziekcentrum, veelzijdig cabaret of kleinkunst in De Kleine Willem en sfeervolle voorstellingen in de Grote Kerk op de Oude Markt. De locaties, op een steenworp afstand van elkaar, bepalen samen het culturele gezicht van Enschede. Wilminktheater - Wenninkgaarde 40-42, wilminktheater.nl

Muziekcentrum - Noorderhagen 27

De Kleine Willem - Langestraat 45, Grote Kerk - Oude Markt 32

Naast de locaties van het Wilminktheater heeft Enschede meerdere noemenswaardige theaters. Theater Concordia bijvoorbeeld is een karakteristieke bonbonnière, de kleinste in Nederland. De theaterzaal heeft fraai beschilderde plafonds en twee balkons. Dompel jezelf onder in de unieke barokke sfeer van dit theater. Behalve theater, muziek of film heeft Concordia ook een galerie met hedendaagse beeldende kunst, een kunstuitleen en een giftshop met een uniek en bijzonder assortiment.

Concordia theater, filmzaalOude Markt 15, concordia.nl

Concordia expositie, kunstuitleen, winkel - Langestraat 56

TETEM METROPOOL

ORKEST VAN

HET OOSTEN

Klein, kleiner, kleinst. Het Vestzaktheater aan de Walstraat is één van de kleinste theaters van Nederland. Als onderdeel van Theater Concordia geniet je hier van cabaret, muziek en jeugdtheater op huiskamerformaat. Met 65 stoelen intiem en laagdrempelig, ideaal voor aankomend podiumtalent. Het VestzaktheaterWalstraat 35, hetvestzaktheater.nl

Theater Sonnevanck maakt professioneel jeugdtheater. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Het gezelschap van jonge acteurs en hun crew trekken het hele land door. Een bezoekje aan het sfeervolle theater, dat gevestigd is in een oud pakhuis, is meer dan de moeite waard. Theater Sonnevanck - Walstraat 2, sonnevanck.nl

Feestelijk vermaak op een unieke locatie. In de voormalige Spinnerij Oosterveld komen griezelen, muziek en gezelligheid samen. Bezoek een dinnershow van Mystiek Theater of kom naar de maandelijkse Crazy Sunday. Geniet van live muziek, van swingende sixties tot raggende rock shows. Samen met NixenMeer en Jazzpodium de Tor strikt het theater spraakmakende blues-, rootsen jazzacts en cabarettalent krijgt een podium via Het Verborgen Theater. Mystiek Theater - RigtersbleekZandvoort 10, mystiektheater.nl

De campus van de Universiteit Twente is een walhalla voor de echte cultuursnuivers. Voorstellingen, lezingen, concerten, cabaret, dansvoorstellingen, exposities, alles komt hier aan bod. Iedereen is welkom, ook niet-studenten. OUT is het openluchttheater op campus. Dit fraaie theater biedt plaats aan 600 bezoekers. OUT - Drienerlolaan 5, utwente.nl

DE KUNST VAN HET KIJKEN

Enschede barst van de kunstcollecties en creatieve initiatieven. Van Middeleeuwse kunst tot digitale opstellingen, als kunstliefhebber raak je niet uitgekeken.

In Rijksmuseum Twenthe zijn de grootste kunstwerken heel dichtbij. Maar liefst 36 zalen oude en moderne kunst brengen je verbeelding tot leven. Zintuigen prikkelende kunst van grote namen en rijzende sterren.

33

de mooiste voorstellingen en concerten bij Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Vier unieke locaties, zes podia, in de binnenstad van Enschede met een groot aanbod concerten en voorstellingen voor iedereen.

Beleef

34 ( ADVERTENTIE ) Kijk voor ons actuele aanbod op wilminktheater.nl

Dit jaar organiseert Rijksmuseum

Twenthe in samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder

Sofonisba Anguissola in Nederland. Rijksmuseum Twenthe - Lasondersingel 129 – 131, rijksmuseumtwenthe.nl

Vanaf een afstandje naar bijzondere objecten over natuur, cultuur, textiel, wetenschap en techniek kijken? Niet in Enschede! Bij De Museumfabriek ga je zelf aan het werk. Hier draait alles om je eigen creativiteit. In dit interactieve familiemuseum leer je niet alleen over wetenschap en techniek. Er is ook veel te vinden over de opkomst en ondergang van de textielindustrie en de wederopbouw van Enschede na WOII. Elke schoolvakantie zijn er extra veel activiteiten.

De Museumfabriek - Het Rozendaal 11, demuseumfabriek.nl

Tetem verbindt de digitale cultuur met de constant ontwikkelende maatschappij. Stap in de wereld van beeldende kunst, technologie en digitalisering én experimenteer met nieuwe maaktechnieken. Creatieve makers en denkers brengen bij Tetem hun ideeën tot leven in de vorm van hybride tentoonstellingen. TetemStroinksbleekweg 16, tetem.nl

Kunst kijken in een monumentale villa in een fraai park. Ooit buitenhuis van een textielfabrikant, nu een expositieruimte voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. Villa de Bank - Espoortstraat 182, villadebank.nl

NÓG MEER CULTUUR?

DIT ZIJN ONZE TIPS:

Evenementen

Booster Festival in april: hét podium voor nieuw Oost-Nederlands talent in de wereld van de popmuziek

KunstenLandschap in mei: een 10km lange Kunst- en Landschapsroute door het prachtige coulissenlandschap rondom Lonneker.

Kunst in het Volkspark in juni: het grootste culturele outdoor evenement van Enschede. Kunst van ruim 150 kunstenaars, lekker eten en goede muziek.

Theater on Tour in september: een fietstocht met theatervoorstellingen ineen. Laat je op de meest onverwachte plekken verrassen door bijzondere acts.

Museumnacht Enschede in november: hop in het donker langs culturele hotspots. Culturele organisaties zetten tijdens deze nacht hun deuren open. Overal is wat te beleven!

Horeca

Café Het Bolwerk: culturele parel en tevens stamcafé van dichter Willem Wilmink.

Tankstation Cultureel Vulpunt: een ontmoetingsplek waar kunst, cultuur, wetenschap en lekker eten gecombineerd wordt met een goed gesprek.

Route

RIJKSMUSEUM TWENTHE

Monumentenroute: wandel langs statige panden en bijzondere monumenten in de binnenstad van Enschede.

35 DE TOR JAZZPODIUM
Scan de QR-code voor nog meer cultuur tips.
DE MUSEUMFABRIEK

ONTDEKKINGEN OVER DE STADSGRENS

Even buiten Enschede zou je zo maar de prins op het witte paard tegen kunnen komen. In Twente barst het namelijk van de kastelen en landgoederen. In de omgeving van Delden, Goor en Diepenheim vind je er maar liefst zeven! Met bijbehorende edelen. Wandel door de fraai aangelegde tuinen van Kasteel Twickel in Delden of fiets langs de uitgestrekte landerijen van de diverse havezaten die Twente rijk is.

STRALENDE STERREN

1500 tot 2000 sterren met het blote oog waarnemen? Dat kan bij Sterrenwacht Hellendoorn op het observatieplatform ‘Sky Walk’. In de grote koepel staan telescopen opgesteld waarmee je bijzondere hemellichamen kunt volgen én kunt genieten van het prachtige natuurgebied. Sterrenwacht Hellendoorn - Grotestraat 281, Nijverdal

MAXIMALE

Met meer dan 110 verschillende uitdagingen op een hoogte tot 12 meter is Avatarz bij natuurgebied Het Hulsbeek het grootste klimbos van Twente. Een veelzijdig klimparcours voor jong en oud. Ook fijn: door het veilige zekeringssyteem kunnen kinderen zelfstandig het parcours afleggen. Dus als klimmen niks voor jou is: laat die kids lekker razen, jij vermaakt je wel op het terras.

Klimbos Avatarz - Hengelosestraat 230, Deurningen

In een oude fabriek onderzoeken waarom we niet meer zonder techniek kunnen. Techniekmuseum Oyfo in Hengelo doet een boekje open over stoommachines, energiebronnen, smartphones of robots. Verken het museum als een ware uitvinder en kom van alles te weten over mens en techniek. Kinderen kunnen aan de slag met zonne-energie, stroomkringen of een soldeerbout, maar leren ook wat al die ontwikkelingen doen met onze planeet. Oyfo Techniekmuseum - Hazemeijerstraat 300, Hengelo

36
SPROOKJESACHTIG MOOI INTERACTIEVE ONTDEKKINGSTOCHT
UITDAGINGEN
1 4 2 3 4 3

Tussen Enschede en Haaksbergen ligt een uniek natuurgebied; het Buurserzand. Laat je door de naam niet misleiden, dit gebied is geen zandvlakte. Zachtroze heide, grasland, bomen en eeuwenoude jeneverbesstruiken maken dit gebied verrassend veelzijdig. Geniet al wandelend van al het moois en schrik niet als je oog in oog komt te staan met een kudde harige runderen. Zij houden de heide in goede conditie door ongewenst gras weg te eten. Infocentrum De Wakel - Stendermolenweg 9, Haaksbergen

ORIGINELE OVERNACHTINGEN

Liggend vanuit je bed de magie van de sterrenhemel aanschouwen? Midden in het Twentse boerenland kun je overnachten onder de Twentse sterrenhemel: in een sterrenkubus. De Sterrenkubus is een knus vierkant houten huisje met een glazen koepel waar je bed onder staat. Alsof je in de openlucht slaapt. Liggend de sterren bewonderen, gegarandeerd dat je weinig slaapt! Erfgoed Bossem - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

Slapen als een luiaard? In Zuna overnacht je in een boomhut op 4 meter hoogte terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. ’s Avonds de zon zien ondergaan met het kabbelende water de Regge als achtergrondmuziek. Dat is pas tot rust komen! Een romantisch uitje voor twee of met het hele gezin de boom in; succes verzekerd. Mölke - Molendijk 107, Zuna

Wakker worden zonder de geluiden van de drukke wereld. Alleen het geluid van fluitende vogels en ruisende blaadjes.

Als je slaapt in een bos, voel je je één met de natuur. Twente heeft veel mogelijkheden om te overnachten in het bos. Van basic natuurcampings tot luxe landgoedhotels. Ontspannen in een lodge midden in de natuur of genieten van de mooiste plekjes in een eenvoudige trekkershut. Ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en helemaal tot jezelf komen; dat kan alleen in Twente.

Scan de QR-code voor nog meer tips.

NIET ALLEEN MAAR ZAND 1 5
7
37
6 7 8
GA TOCH DE BOOM IN
MAGISCH SLAPEN
SNURKEN
ONDER DE STERREN

Houd je van lekker eten?

Dan haal je in Twente je hart op! De vele streekproducten zijn het proberen waard als je onze regio bezoekt. Onze passie voor eten delen we graag en dit zijn onze favorieten:

PROEF WAT TWENTE UNIEK MAAKT

WELKOM LEVENSGENIETERS

Kom ruiken, proeven, ontdekken en genieten van al het lekkers dat Twente ons biedt. Haal je hart op bij Gastrovino Vaneker; het grootste assortiment streekproducten in Enschede. Wees gewaarschuwd; hier vertrek je niet met lege handen… GastrovinoVaneker Veldhoflanden 5B

OEROUDE TRADITIE

Een traditionele Twentse traktatie is krentenwegge. Vroeger alleen een geboortetraditie, nu gelukkig niet meer weg te denken uit het assortiment van Bakkerij Oonk. Lekker gewandeld in de Twentse natuur? Koffie met krentenwegge is een aanrader! Bakkerij Oonk - Kuipersdijk 21/ Wesseler-Nering 9 / Gronaussestraat 1221

ZOETE TRADITIE

Bij Oud & Nieuw horen knieperkes. Op oudejaarsdag zijn het dunne, platte wafeltjes: het jaar heeft zich helemaal ontvouwen. Een dag later is hetzelfde koekje opgerold en heet het een nijjoarsrulleke

(nieuwjaarsrolletje): het nieuwe jaar heeft zich nog niet ontvouwen

MEEL VAN EEN

ENSCHEDESE MOLEN

De geur van versgebakken brood… met meel uit de Lonneker Molen. Dit historisch monument is de enige molen in Nederland waarvan de bakstenen romp bedekt is met riet. Met de meelproducten uit de molenwinkel bak je thuis je eigen Twentse brood. Lonneker Molen - Lonneker Molenweg 80

NOSTALGIE

Zonder ouderwetse Humkessoep van Slagerij Lohman is ons lijstje niet compleet. De smaak van het échte Twente zit in een kop van deze stevige soep met snijbonen. Slagerij Lohman - Rijnstraat 28

GOUDGELE RAKKER

Grolsch hoort bij Twente en Twente hoort bij Grolsch. Wil je alles weten over de rijke geschiedenis, de unieke beugelfles en die karakteristieke pilssmaak? Boek een Grolsch Brouwerij Tour! In 2,5 uur leid een deskundige gids je door de brouwerij en bottelarij. Natuurlijk wordt er aansluitend een en ander geproefd.

Grolsch Ontvangstcentrum en ShopBrouwerslaan 1

OF JE WORST LUST

Ambachtelijk bereide worst om je vingers bij af te likken. Klaar voor een echte Twentse traditie? De bakleverworst van Slagerij Herman Huuskes zijn dikke plakken Twentse verleiding, gebakken in boter. Houd je meer van droog en hard? De originele Twentse metworst heeft een grove structuur en een kruidige smaak. Heerlijk als borrelhapje bij een streekbiertje. Slagerij Herman HuuskesDeurningerstraat 275

LEKKER TWENTS
1 5 3 7 2 6 4 6 1 4 7 38

EVENEMENTEN VOL

GEZELLIGHEID

In Enschede worden het hele jaar door veel evenementen georganiseerd die in heel Twente en omstreken bekend zijn en goed bezocht worden. Een greep uit het aanbod:

APRIL

BOOSTER FESTIVAL

ENSCHEDE MARATHON

KONINGSFESTIVAL

BATAVIERENRACE

MEI

MAKER FESTIVAL TWENTE

BEVRIJDINGSFESTIVAL

DUTCH INNOVATION DAYS

STREET ART FESTIVAL

TWENTS GITAAR FESTIVAL

FRESHTIVAL WEEKEND

KUNSTENLANDSCHAP

JUNI

FOODFESTIVAL STOER VOER

WEEK VAN DE AMATEURKUNST

KUNST IN HET VOLKSPARK

UEFA NATIONS LEAGUE

VIJVERVRIJDAGEN

JULI IN HET VOLKSPARK

BALKON FESTIVAL

SYMPHONIC BROADWAY

GROLSCH SUMMER SOUNDS

FIETS4DAAGSE

AUGUSTUS DE DINO FABRIEK

MOUT BIERFESTIVAL

VRIJ FESTIVAL

ONDER DE RADAR FESTIVAL

INTRODUCTIECONCERT

SEPTEMBER

PROEF EET

GOGBOT

TUCKERVILLE

OPEN MONUMENTENDAG

SINGELLOOP

THEATER ON TOUR

OKTOBER

MILITARY BOEKELO

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

HALLOWEENKERMIS

NOVEMBER

THE OVERKILL FESTIVAL

MUSEUMNACHT

VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

DECEMBER/JANUARI

WINTER WONDERLAND

ENSCHEDE LIGHTS UP STADSHERBERG

39
Scan de QR-code voor de agenda van Enschede.
Volg ons: GÖe Lasondersingel 129 7514 BP Enschede T +31 (0)53 201 2000 a Openingstijden Dinsdag t/m zondag: 10.00 uur - 17.00 uur rijksmuseumtwenthe.nl h Volg ons: GÖe Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede 053 201 2099 Openingstijden Dinsdag t/m zondag: 11.00 uur - 17.00 uur www.demuseumfabriek.nl ontDèK & v e rwon D e R ! ( ADVERTENTIE )

DISCOVER ENSCHEDE

ONTDEK, ENTDECKE ENSCHEDE

SAMPLE COPY NEDERLANDS DEUTSCH ENGLISH

EXPLORE YOUR BOUNDARIES

Enschede has all the space you need to feel at home. It’s a place for tastemakers and gourmets, with the Oude Markt as the bustling heart of Twente’s vibrant vim. Enjoy a craft beer or a handmade pasta and experience what genuine hospitality feels like first-hand.

Set out on a fitting room relay together and amble past charming shops. Whether you’re a retail diva or bargain hunter. Take a breather at the warenmarkt and tuck into fried fish or a traditional regional delicacy. Come face to face with age-old innovation in the Rijksmuseum Twenthe or party until the wee hours at your favourite festivals. Unbridled enjoyment awaits. While peace and quiet also beckon.

Take a breath of fresh air. Wherever you go, lush greenery will surround you. From the beautiful countryside to one of our city’s myriad historical parks. Enschede offers limitless freedom for outdoor people. Drop by and make yourself at home.

Everyone is welcome here. Our dialect may be a bit confusing, but you’ll always feel our open arms!

CITYOFENSCHEDE.COM CURIOUS ABOUT THE SOUND OF THE CITY? SCAN THE QR CODE. ( ADVERTISING )

The Enschede City Magazine is an initiative of Enschede Promotie.

CONTENT

45 "ENSCHEDE IS A CITY THAT FEELS LIKE A VILLAGE"

The home of Tim Lammers

46 48 HOURS IN ENSCHEDE

Don’t miss it!

50 COFFEE WITH A TREAT

Places to be for the sweet-toothed

51 ENSCHEDE THROUGH THE EYES OF BANNINK & WILMINK

Follow the footsteps of two icons

52 ON TOP OF THE FUTURE

Innovation and creativity is in our blood

56 SHOPPING: SOMETHING FOR EVERYONE

Shops for divas and bargain hunters

59 ENSCHEDE’S SATURDAY MARKET IS SPARKLING

Get the best fried fish

61 SKY FULL OF STORIES

Boundless freedom for outdoor people

62 SWAP THE BUSTLE OF THE CITY FOR THE CALMNESS OF NATURE

Breathe in fresh air

64 OLD TRACKS, NEW ENERGY

The textile biking route uncovers Enschede’s soul

68 STREET ART ROUTE

Discover the artistic Enschede

69 TASTE AND DISCOVER

Restaurants for food lovers and real connoisseurs

70 OUT AND ABOUT WITH YOUR KIDS

Our city is a playground

72 HIDDEN GEMS AND SURPRISING TALENTS

Enschede dares you to discover

76 DISCOVERIES OUTSIDE THE CITY BOUNDARIES

Look for the border

78 TASTY TWENTS, TRY WHAT MAKES TWENTE UNIQUE

Homemade local products

79 BUZZING EVENTS

Party into the night

COLOPHON

EDITORIAL Enschede Promotie CONCEPT & STYLING

SPRNKL Creative Company TEXTS Ingrid Bosman, Laura Schoenmakers, Susanne Bosscha, Enschede Promotie PHOTOGRAPHY Rob Baas, Christina Bakuchava, Sylvia Bokkerink, Vincent Croce, Rob Elsjan, Hermen Gerrits, Nadinja Hettinga, Laurens Kuipers, Emiel Muijderman, Jeroen Nieuwhuis, Annina Romita, Wirelab - Digital Agency, Enschede Promotie COVER PHOTO Annabel Jeuring TRANSLATIONS Henriette Brouwer (Eng), Sabine van Vugt - Passie voor Talen (D), Enschede Promotie PRINTING Lulof CONTACT info@enschedepromotie.nl

This magazine was created with the greatest possible care. Enschede Promotie rejects all liability for any inaccuracies. All right reserved. Nothing included in this publication can be copied, downloaded or made public without written permission of the publisher. ©2023

Enschede Promotie / Tourist Info, Langestraat 41, Enschede Monday to Friday 9 a.m. to 5 p.m.

43
68 50 DEUTSCH P1 P81 NEDERLANDS

Klanderij-Twentec The Shopspot Of Enschede

Scan the QR code and visit our website!

KlanderijTwentec

klanderij_twentec

In Klanderij - Twentec you can get your fashion inspiration, experience the latest electronics trends, find the best gadgets and of course enjoy a cup of coffee.

In the shopping center you will find a good combination of famous brand stores and u nique local shops.

Klanderij - Twentec is easily accessible by both public transport and by car. With the Van Heek parking, the largest parking in Enschede, just next door there is always a parking space!

And 50 other stores!

#shopspot
( ADVERTISING )

"I immediately felt at home in Enschede. Even though the floor was made of ice and I had to work.

Everything that makes Enschede a home for me came together

TIM LAMMERS

at the skating café at the ice rink. All the acquaintances who stopped by, so much atmosphere, warmth and coziness. At the most beautiful place in the city: the Oude Markt.

"ENSCHEDE IS A CITY THAT FEELS LIKE A VILLAGE"

My bond with Enschede is hard to put into words. It is a city, but it feels like a village to me. You notice it immediately when you're out and about in the city: people greet each other, you strike up a conversation. I worked in Arnhem for a long time, a great city, but I didn't feel the same warmth and connection there as I do here.

I grew up in Wooldrik and now live in Hogeland. Those neighborhoods are dear to me, though the whole city feels like home. You can find traces of the past everywhere. After my studies in Amsterdam, I considered staying in the western part of the Netherlands, but I had already met a woman who was literally born under the Lonneker Mill and who wanted to stay in Enschede. Fortunately, she convinced me to return to Enschede.

Every time we come back to the city after a vacation, for example, nothing feels better than strolling through the city center with our two daughters. Sauntering, discovering new things, going out for a meal and a drink. Although they are still young, the two already have their favorite addresses. At Stoet's, they can use the library; at Bardot's, there's always something to draw; and Novi's - for them, the café with the big animals - is also very popular.

Perhaps the biggest misconception about Enschede is that it takes so long to get there. But actually, the city is always worth the trip."

TIPS FROM TIM

Roombeek is an exciting neighborhood not to be missed in Enschede. To see what happened there, but especially how beautiful the reconstruction after the fireworks disaster turned out.

The advantage of Enschede is that the hustle and bustle of the Oude Markt and the tranquility of the city parks are very close together. Take a blanket and a picnic basket to the Volkspark - let's go!

During a walk around Vliegveld Twenthe you can experience landscape, history, art, nature and panoramic views. And for the kids: the gnome trail at Hof Espelo.

TIM LAMMERS

Born in 1985. Entrepreneur. Owner of Kibeco (Kinder Beleving Concepts), known for Dinopark Twente, Big Insects, Twente Light and Wij bouwen de Toekomst op Vliegveld Twenthe. In 2022 "skating master" of the ice rink on the Oude Markt. Studied economics at the Hogeschool Saxion in Enschede, master's degree in marketing at the Vrije Universiteit in Amsterdam. Worked as marketing manager for, among others, Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem. Is organizing another dino-experience at Vliegveld Twenthe in the summer of 2023: the DinoFabriek, including the "spectacular theater show". www.kibeco.com

45

48 HOURS IN ENSCHEDE

46 HIGHLIGHTS
SYNAGOGE

EXPERIENCE OUR SHOPPING STREETS AND THE OUDE MARKT

Every shopaholic will find what they are looking for in the hundreds of shops in the centre of Enschede. Well-known brands like Zara, Mango and Primark can be found at the H.J. van Heekplein. Start your fitting room relay here and then be inspired in the smaller streets of our town. The Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat and Zuiderhagen are full of unique boutiques. Here you can create your own style. That is shopping ‘the Enschede way’.

Nestled among these small streets is the Oude Markt. That is where connoisseurs meet the trendsetters. The square is surrounded by bars and restaurants, all with a view of the Grote Kerk and its belltower. You are welcome every hour of the day. Relax on the terrace, order a sandwich and enjoy Twente’s hospitality. The heart of Enschede beats at the Oude Markt.

TWENTSCHE FOODHAL AND PERFORMANCE FACTORY: ALWAYS A SURPRISE

Eating out at the Twentsche Foodhal is always a surprise. Eight varying cuisines serve worldly dishes. They make sure your lunch, drink or dinner is a real food experience. The menu has fair ingredients and at the bar you will of course order a beer brewed in Enschede like at Stanislaus Brewskovitch and brewery Eanske. The cuisines and the menus change regularly. That is why the Twentsche Foodhal is always full of surprises.

The Performance Factory is startling as well. There is always something new here. This talent factory on the east side of the city centre is bustling and bubbling. Creative entrepreneurs, health and welfare, sports and culture, all under one roof. Fancy something new and active? How about skating at Skatepark De Fabriek or climbing at Cube Bouldergym? Or try a lesson of padel, the fastest growing sport worldwide. At the Performance Factory you can step out of your comfort zone.

47
This is where your weekend in Enschede starts. The things you don’t want to miss? These highlights will certainly fill your 48 hours in Enschede.
OUDE MARKT TWENTSCHE FOODHAL

BE INSPIRED AT ROOMBEEK

Roombeek inspires everyone. This district north of the city centre had a complete make-over after the fireworks disaster of 13 May 2000. Architect Pi de Bruijn created a place for living, working, shopping and art. This is the place where Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Tetem Kunstruimte and AKI/ArtEZ Academie voor Kunst & Design joint forces. The Rijksmuseum Twenthe offers changing exhibitions. Each exhibition tells a story of contemporary or past culture with a major role for artifacts and paintings. A bit further down the road is De Museumfabriek. Here you can discover ‘the coherence of things’. Just around the

corner art hall Tetem connects modern art with technology in some controversial expositions. At Roombeek the old and the new go hand in hand. You can feel it in your bones.

EYE-CATCHER IN THE PRINSESTRAAT

The most beautiful synagogue of WesternEurope can be found in Enschede. It is situated in the Prinsestraat, between the city centre and the Volkspark. The place of worship is still in use and is one of our highlights. With its three copper domes a real eye-catcher since 1928. What it looks like inside? The synagogue likes to welcome you. Admire the style mix of art deco, Amsterdamse School and oriental style. A guide will show you all the special details during a tour. Glass-stained

windows and Thora-scroll, symbolism and mosaics. In the meantime you will learn that the architect Karel de Bazel, from Amsterdam, designed the synagogue for textile manufacturer from Enschede M.I. Menko. Special: the guide will adjust his tour for children, so they can feast their eyes.

48
ROOMBEEK
ROOMBEEK
SYNAGOGE

NATURE AREA WITH MILITARY PRECISION

In nature area Vliegveld Twenthe you will enjoy nature with military precision. This terrain is north of the city. Until 2016 it was used as a military airport. Then the area was returned to nature. Now it is an excellent spot for some time off. Walk around at the former airstrip. On your way you can spot splitter boxes and bunkers in the shrubs. These splitter boxes were used to hide fighter planes in World War II. A bit further some hangars are hidden in the woods. The Fliegerhorstroute meanders alongside. This 25-kilometer-biking route was named after the airport that the Germans constructed here in 1940. On your bike you pass art, stories from the past and nature. You spot ‘markestenen’(stones) and hear the sound of skularks. Have a break, climb the watch tower and imagine the sound of plane engines that were once roaring here.

WEST-ENSCHEDE: A DISCOVERY IN ITSELF

Entertainment, nature, architecture and art. The western corner of the city is a

discovery in itself. Here you find Twente University, the only Dutch university with its own campus. Between the trees, the buildings for education, research and housing are scattered around the area of former estate Drienerlo. Do the Architectuur & Kunst Route and walk past Zilverling, Horst and Bastille in an hour. In the meantime you can spot works of art outdoors. After this encounter, Go Planet Parc is waiting for you. This indoor hall next to Station Kennispark is the place to be for entertainment. Have a diving lesson, get into an e-kart, win at lasertag and watch a movie. After that, get some fresh air at the Kristalbad. This nature area

is behind Twente’s ice rink, between the Twents Kanaal and the railway. This used to be a place for a crawl and a splash, now a home to waterbirds and peace seekers.

49
VLIEGVELD KRISTALBAD TWENTHE

COFFEE WITH A TREAT

Are you a real coffee enthusiast and does the thought of freshly baked cakes make your mouth water? Then these are the hotspots for you!

MRS. BROWN

Coffee lover or tea enthusiast? Be seduced by Mrs. Brown. Exquisite brownies, tongue tingling tartelettes and magnificent macarons. Fresh, pure and simple…. It makes you want to lick your fingers! Walstraat 8-10 & Pijpenstraat 20

DE BRANDERIE

A cozy café in the heart of the city. The delicious coffee is famous in Enschede. The constantly changing delicacies are all made in-house. Just like the bread for breakfast and lunch. Hendrik Jan van Heekplein 3

FRANK & CHARLIE

A surprising coffeebar with unusual flavour combinations, cups of coffee, service and interior. Frank & Charlie makes the ordinary extraordinary. Come and visit if you are fond of special coffee, delicious food and boundless hospitality. Windbrugstraat 12

STOET

Chatting in a comfy vintage chair or having a relaxed work meeting. You can do it at Stoet. This trendy lunchroom in the library is especially fun to visit with children. Enjoy fresh stoet (bread), delicious cakes and various kinds of coffee, tea or other drinks. Pijpenstraat 15

ROSY’S

At Rosy’s cosy and well-decorated premises you can already smell the freshly baked cakes and homemade pies as you come in. Don’t fancy anything sweet? At Rosy’s you can also get a sturdy breakfast or a healthy lunch. Van Loenshof 86

VAN DOORN & DOORN

Trendy hotspot in a city farm. Cool interior and ‘healthy food with a guilty pleasure’. Vegan brownies, cappuccino scones or spicy chocolate cakes cheer up your coffee. Steenbeltweg 48

MEISJE KOFFIE GESCHENK

Discover Twente’s hospitality and enjoy the Moluccan twist that owner Nonna gives to her homemade delicacies. At Meisje you can have breakfast, brunch, lunch and a tasting of various snacks. Raadhuisstraat 23

1 5 3 7 2 6 1 5 4
3
50
Scan the code for more information.

Enschede is all bubbling activity. The presence of a college, an academy of music, an academy of art and a university makes Enschede a multicultural student city. It has the best catering square in the eastern part of The Netherlands, hundreds of shops and numerous events. Enschede is never boring

Enschede is also the place where composer and pianist Harry Bannink (1929-1999) and poet, writer and musician Willem Wilmink (1936-2003) were born. They were well known for television programmes like ‘De Stratemakeropzeeshow’, ‘De film van Ome Willem’ and ‘Het Klokhuis’. Entire generations grew up with the texts written by Willem Wilmink that came to life by Bannink’s music.

A TRIBUTE TO TWO ICONS OF ENSCHEDE

A route along some important and beautiful spots of Enschede was made in remembrance of these celebrities. Nice to see Enschede through their eyes, but even if you are not a fan of Bannink & Wilmink, this city walk is worthwhile.

The walk, which takes an hour, uses images and sounds to guide you along seventeen places in the city that were

ENSCHEDE THROUGH BANNINK & WILMINK’S EYES

important in the lives of these men. A fusion of the works of these artistic sons of the city, beautifully marked by the wall signs made by graphic designer Luvane.

Theatre ‘De Kleine Willem’, the cosy theatre where Bannink founded the ‘Enschedese Jazzsociëteit’, is part of that route. You also pass Wilmink’s favourite bar ‘Café Het Bolwerk’, where you will find his image on the window. Feel free to taste the ‘Duvels’ and ‘bitterballen’ that Wilmink loved so much! Boekhandel Broekhuis has a meters high poem by Wilmink on the facade and if you stroll through the small alleys of the city , you will pass ‘Jazzpodium De Tor’, one of the oldest jazz clubs in the country. The tour passes the station and leads you back into the city centre while you walk past several cultural institutions.

In the foyer of the ‘ Muziekcentrum’ you will find ‘a monument for two friends’.

This statue of Bannink and Wilmink was made by artist Don Englander, five years after Wilmink had passed away.

For those who want to visit the birth houses of these two men in the Lipperkerkstraat (Bannink) and the Javastraat (Wilmink) , you should leave the route for a short while. If you cross the Javastreet you will get to the Al Ummah school, the monumental building described in Wilmink’s ‘De oude school’ (the old school) and later performed on stage by cabaret group Don Quishocking. ‘Ach zou die school er nog wel zijn / kastanjebomen op het plein…’ (Would the old school still be there, with the chestnut trees in the square…).

HARRY BANNINK & WILLEM WILMINK ROUTE
51
WILLEM WILMINK HARRY BANNINK

ON TOP OF THE FUTURE

Enter the playground of the future. Innovation and creativity are a way of life in Enschede. Right here you play with future technologies, you think about the influence of digital media and you meet the creative minds of tomorrow. You will certainly be inspired.

It is not strange that Enschede is leading the way. The mix of technique, art, industry and creativity is a feature of our city and it is obvious that pioneers meet here. Educational institutes like Twente University, Saxion and ArtEZ/AKI Academy of Art & Design bring young manufacturers and new talents together. They establish for example start-ups, just like Thuisbezorgd and Booking.com once started in Enschede.

Besides these entrepreneurs, artists are experimenting with digital media, games and artificial intellligence in our city. Their ideas blossom at creative places like WARP Technopolis. Here you can experience the future up close.

52

INSPIRATION FROM A DIFFERENT DIMENSION

A different dimension. Where creative technology, innovation and electronic music come together. That is WARP Technopolis, creative nest at the Stationsplein in Enschede. Various initiatives share three floors here and make sure there is plenty of inspiration for the future.

Start your visit with a drink at Spacebar. It seems like a different era with its neon lights and its view of the Stationsplein with its metres-high robot. At night, the latest experimental music is beating from the speakers. You can listen to techno, hardcore, drum & bass, acid, electro, breakbeats and more.

You can feel the enthusiasm about the future at WARP Technopolis. However, there is room for a critical note. Visit for example an exposition, film or lecture on digital media, virtual reality and games by Sickhouse. This creative group also organizes The Overkill Festival: step into the world of games, interactive art and other playful experiments.

EXPERIENCE TWENTE’S MANUFACTURING CULTURE

Chances are that you will be really inspired when you return from the world of WARP Technopolis. You cannot wait to get started, to build a part of that magical future yourself. Visit art hall Tetem and get to work.

53
WARP TECHNOPOLIS TETEM

DISCOVER HOLLAND CASINO

KONINGSPLEIN 8 ENSCHEDE

Fancy an exciting night out in a relaxed atmosphere? Then drop by Holland Casino Enschede! You will find us in the centre of one of Twente’s liveliest cities. Discover exciting table games such as American Roulette, Black Jack and Poker. You are also welcome to play some Classic Bingo and, of course, you’ll find a wide range of slot machines.

WHAT TO EXPECT

• Exciting night out in the middle of the ively city centre

• Easily accessible with parking directly under the casino

• Delicious food in our restaurant Taste, Brasserie & Wines

• Regular live performances and special events

• Daily chances to win great prizes on the slot machines or at the table games.

CLASSIC BINGO

You can join a game of Classic Bingo on Fridays every other week at Holland Casino Enschede. Visit Holland

Casino with your friends and participate in a game of Classic Bingo. Our bingo masters ensure an evening full of fun. Want to be sure you’ve got a spot? Claim yours online at hollandcasino.nl/enschede.

SAFE AND RESPONSIBLE

Holland Casino wants all her guests to be able to enjoy the games safely, fairly and responsibly. If you are 18 years or older, then you are very welcome. Together, we make sure that gaming remains just a game.

EVERYTHING NEARBY

Holland Casino Enschede is located in the heart of the city. Guests can park under the casino in the spacious Van Heek secured car park, which is open 24/7. You can buy an exit ticket from us for €7.

( ADVERTISING )

Tetem is at a square opposite ArtEZ/AKI Academy for Art & Design at Roombeek Cultuurpark. Inside it is all about the manufacturer and the manufacturing process. The focus is on young artists and manufacturers. You can watch exhibitions on a society that is preparing for the future. Digital media are very important at Tetem.

The fact that you can bring your ideas to life makes it extra special. Tetem offers the MaakMeeLab every weekend. You need to sign in on their website. From 14.00 till 17.00 children and adults will be experimenting together.

Work with 3D-printers, laser cutters and 360 degrees movies. That way the future will become visible. Bonus: you can take your homemade souvenir with you.

Curious for more? Here are some extra tips for a day full of creativity, innovation and something for the future in Enschede.

MANUFACTURING PLACES

Saxion FabLab is the public workshop of Saxion in the M.H. Tromplaan. Using high-tech equipment, you can put your ideas into practice. Walk-in from Monday up until Friday. For up-to-date opening hours and tours go to the website of Saxion FabLab: fablabenschede.nl

Experiment with technology at hackerspace Tkkrlab in Marssteden Poort. Programming, building websites , learning about scripting languages , you can do it at this creative workspace. tkkrlab.nl

ART

At Stichting Vierkwart Robson you can witness how sustainable art shapes the future. An initiative by artists and a workspace in the former Robson factory, where art and sustainability are top priority.

Studio Complex and Hangarrrrrr give their own interpretation to the term ‘creative nest’ at the Geffertsingel. Visit the Zuiderfestival, an event or a concert here. studiocomplex.net

EVENTS

Come and enjoy some pioneering at the Dutch Innovation Days in May. An inspiring program with activities full of creativity and innovation.

Be inspired by our manufacturing culture. At the Maker Festival Enschede companies, artists, scientists, entrepreneurs and handymen will show you what they produce. Visit the festival in May at Roombeek Cultuurpark.

Plunge into the future. You can do it at the multiday festival Gogbot. In September Enschede will be a playground for

55
TETEM
WARP TECHNOPOLIS

Looking for a unique gift? Go shopping at Concordia! From jewellery to home accessories, from cookery books to kids toys. The offer of special, sustainable and fair trade products made by local and Dutch producers is always unique, because every product only has a few copies! Langestraat 56

STUDIO SPITSBAARD

Roaming around designer items, vintage items or something special to decorate your home. Studio Spitsbaard offers ‘fresh vintage in store’ every day. Jacky and Conny know where to find beautiful vintage items and their cosy shop at the Zuiderhagen offers a colourful collection of their vintage finds and pre-loved gems. Zuiderhagen 24

SHOPPING: SOMETHING FOR EVERYONE

This store in Enschede is run by four women, all of them friends. How can it not be cozy? Fier is the go-to place for quality clothing for women. Is your style casual, stylish, tough or feminine? At WinkelFier, you can try things on or simply let yourself be inspired. Plus, there's coffee available! The nice, welcoming atmosphere makes you feel right at home. Van Loenshof 14

Are you a fan of original 50's, 60's and 70's items? Then visit Frintage in the Pijpenstraat. Here you can happily browse for unique vintage items in their offer of small furniture, lighting and other items for your house. Pijpenstraat 32-34

Are you into shopping interior items? This hotspot in Enschede is Heel Bijzonder (Very Special). Literally. As this cosy shop, full of accessories with an industrial touch for your interior, is run by people that need an extra push to be able to participate in the job market. Fancy a coffee after your shopping experience? Opposite the shop you will find the Heel Bijzondere (Very Special) lunchroom. De Heurne 34

56
CONCORDIA SHOP HEEL BIJZONDER WONEN WINKEL FIER FRINTAGE

Clothes, interior items, vintage and other goods. For real men. KLOF is derived from kloffie (clothes), but make no mistake: KLOF is not your average store. KLOF tailors the man as well as his house. Their extensive offer of shoes, shirts, jackets, watches and interior items are a joy for the trendy man. Haverstraatpassage 17

Cool, different, but also modern and always wearable. For women with a vision of their own who do not follow the crowd. Brands like Sarah Pacini, King Louie, 10 Days, and Avoca are only a part of the extensive collection of women’s clothing with a contemporary, powerful and slightly reckless look. Haverstraatpassage 60

Located in one of the oldest shopping streets in the Netherlands, you will find the boutique Mevrouw Janne. A store full of cheerful clothes, great jewelry, bags and home accessories. Enjoy the cozy atmosphere, try things on and browse. Haverstraatpassage 38

Wonder & Melon is not just an online club for the best tips on interior, shopping, lifestyle and kids. This trendy platform has recently started a real shop packed with accessories, beautiful items for kids and modern items for your interior! You can rummage around looking for the best basics or the latest trends. They offer well-known brands, but there is also room for less famous designers. Join the club! Zuiderhagen 37

WAAR (WHERE) is the place to be if you are looking for honest and sustainable gifts with a story. Products that are made with lots of love and care. From biological care products to vegan cookery books, from sustainable water bottles to handmade baskets. Langestraat 19a

57
KLOF SCOOTER WONDER & MELON WAAR MEVROUW JANNE

A nice mix of trendy Dutch and Danish brands. That is what characterizes the collection of fashion, accessories and interior items at Entree Store. Relaxing earthly colours, various materials, cool and sober. Distinctive and inspiring. Haverstraatpassage 42a

From the olive grove to your kitchen. The best vierge olive oil, original herb mixes, vinegar on tap and other Mediterranean products that please your senses as soon as you enter de shop. An endless source of inspiration for those who love to cook! Langestraat 17

The Enschede Brandstore has the coolest Enschede merchandise: buy the most beautiful gifts for yourself or someone else. As a souvenir from Enschede, but also as a fashion item or handy gadget. Perfect for every Enschede lover! Langestraat 41

Vinyl hearts beat faster in the city center of Enschede. This record store does things a little differently. Here you will find a wide selection of new and used records. But also clothing and jewelry for men. And all while enjoying a drink at the store's bar. This is the place for music lovers.

Scan the code for more information.

Opening hours shops city centre

Monday: 11 a.m.- 6 p.m.

Tuesday, Wednesday, Friday, Saturday: 9.30 a.m. - 6 p.m.

Thursday: 9.30 p.m. - 9 p.m.

Sunday shopping

Every Sunday 12 a.m. - 5 p.m. With the exception of: New Year’s Day, Easter Monday, 1st day of Pentecost, Christmas Day.

58
OIL & VINEGAR ENTREE STORE ENSCHEDE BRANDSTORE CRASH VINYL & BOOZE

ENSCHEDE’S SATURDAY MARKET IS SPARKLING

'The largest market in the eastern part of The Netherlands.' Market superintendent Gerard has no doubts about the Saturday market.'Our selection of goods cannot be found anywhere else. There are about 100 entrepreneurs that sell everything, from clothes and shoes to cell phone accessories and flowers.' The spaciously placed market stalls at the H.J. van Heekplein are a feast to your senses. Here you find metres of fresh vegetables and fruit, a little bit further you smell freshly baked bread and various cheeses and exotic delicacies draw your attention.

Further down you will find the fish stalls. Gerard enthusiastically tells us about the enormous offer of fish. 'This is one of the largest fish markets in The Netherlands. Even exotic species are sold here.' Does Gerard have some news to share? 'Sure,' he says. 'The bio market at the Ei van Ko is new. Everything that is sold here has a special biologic label.' Enschede is sparkling. You certainly feel it at the Saturday market.

The goods market can be found at the H.J. van Heekplein in the city centre on Tuesdays and Saturdays from 08.00 till 17.00.

Every Saturday the bio market is situated at the Ei van Ko in front of the town hall from 08.00 till 17.00.

MORE TIPS FOR BUSTLING MARKETS IN ENSCHEDE

From June until December (except for Whit Sunday), additional themed markets are held on Sundays from 12.00 to 17.00 on the H.J. van Heekplein. The Sunday markets always have a kid's corner, different stalls with clothing, leather goods, sweets, jewellery, olives and telephone accessories and a second-hand market with various offers.

Some Sunday markets have a different program. Find all special Sunday markets in the event calendar.

At the H.J. van Heekplein you will also find some extra markets, for example in and around (German) holidays like Good Friday, 1 May, 3 October, 1 November and the Sunday just before Christmas.

Looking for vintage items? Come to the Twentse Vlooienmarkt (Flea market) at the IJsbaan Twente (icerink) and the Mega Vlooienmarkt at Vliegveld Twenthe (Twenthe Airport). Or visit one of the other flea markets throughout the year.

59
the QR code and learn more about the sunday markets.
Scan

GO SKATING ON THE OUDE MARKT THIS WINTER

In December and January, you’ll find the skating rink on the Oude Markt. Enjoy the children’s disco, drink a hot chocolate or glide over the ice at this unique location in the centre of Enschede.

COME FACE TO FACE WITH ROARING DINOSAURS THIS SUMMER

DISCOVER METRE-HIGH DINOS BETWEEN FORMER BUNKERS AND IN THE THEATRE

From 29 July to 3 September you will find the Dinofabriek at Vliegveld Twente. Over 50 moving and roaring dinos will take you on an exciting adventure between the bunkers. Step into the theatre along the way and meet Professor Diffeloor.

BUY YOUR TICKETS NOW AT DINOFABRIEK.NL

‘Enjoying a city, starts with happy children!’ kibeco.com

60
( ADVERTISING )

The airstrips of Vliegveld Twenthe (airport) were strictly guarded for years. By the Dutch Airforce, by the German invaders during World War II and from the sixties on by cheerful people from Twente on their way to sunny destinations.

SKY FULL OF STORIES

FROM MILITARY TERRAIN TO BEAUTIFUL NATURE AREA

Since the airport was closed in 2008 Mother Nature has taken over the huge terrain of 130 hectares. It developed into a valuable nature area between Enschede and Oldenzaal. Where once this terrain was an impregnable fortress, you can now enjoy nature, landscape art and history. A great example is the Belevingspad (experience path): paved with the stones the Germans used for their roller tracks during the war.

The only flights that are made here nowadays are those of the skylark.

During the mating season the male birds fly up to 100 metres high and take a steep dive while singing to attract the females.

BREATH TAKING VIEWS AND HISTORIC TRACKS

Discover the area by bike or on foot. Various routes were developed to explore the nature reserve. The waiting sheds, hangars and bunkers along the routes are the silent witnesses of the military history of this area.

Enjoy the world full of flowers, special animals and rare plant species in spring.

At the spotters hill you have a magnificent view of the environment, seen from the roof of a plane. You also have a clear view of the runway, where business flights and recreational flights are still allowed. The Technology Base is also visible from spotters hill.

Another great spot that overlooks the area is the observation post which rises from the fields like a UFO. Old fuel tanks were turned into observation point ‘Parallax’ by artist Paul de Kort.

61

SWAP THE BUSTLE OF THE CITY FOR THE CALMNESS OF NATURE

In Enschede, nature is always just around the corner. Amidst the hustle and bustle of the city you will find our 10 city parks. Green oases for a moment of rest. Leave the centre of the city behind and you will find beautiful estates and rural areas. Enjoy an active day in the forests of Twente, soak up the silence and clear your head. There is good news for scouts: more and more estates around Enschede will be open for public. So, join us in nature. Let’s start by going northeast. Destination: nature area Hooge Boekel.

62
HET RUTBEEK

WALKING AMONG HISTORY IN HOOGE BOEKEL

Nature area Hooge Boekel puts your senses on an edge. It was named after a historic estate between Enschede and Losser. Unpaved paths, dense forests, fields and the designed park woodlands of the estate. There is lots to discover. Biking and hiking routes meander through the woody area. Put on your hiking boots, breathe in and let go of your thoughts. On your way, the sunlight sparkles through the leaves and you will only hear the sound of your footsteps.

The estate Hooge Boekel is the heart of the nature reserve. The manor was built by Herman van Heek, the garden was designed by garden architect Wattez from Delden. Following the public paths you walk through the park woodlands. Every now and then you get a glimpse of the majestic manor between the trees. There are 12 artworks along the path. They go with a tour that was designed by the artist Eric Langendoen. This tour shows the history of the estate Het Hooge Boekel.

EXPERIENCE OUTDOOR ADVENTURES AT HET RUTBEEK

Het Rutbeek inspires you to be active. This recreational area can be found south of Enschede. Central point of Het Rutbeek is the pool. There are sandy beaches and lawns situated around the water. The wood is a little bit further, like a collar surrounding the water. At Het Rutbeek you will experience a day full of outdoor adventures. Dive into the water, go surfing, paddle around in a canoe and take water-ski lessons. You can follow the paved paths around the water. A hike takes you through forests, along fields, the scenic landscape of Twente and along estates. A bit further down the road you find yourself among the metres-high reeds along the watersides. Het Rutbeek surprises you.

More green tips for a relaxing moment or an active day in Enschede and inspiration for discovery trips in nature:

CITY PARKS

Need to rest? Come to Het Volkspark, the oldest city park in The Netherlands, and find a spot on the green terrace of restaurant Loetje with a view on the city ponds.

Explore the G.J. van Heekpark, between the Boddenkampsingel and the Hengelosestraat. Finish your hike at Wattez with a cup of coffee and a piece of homemade apple pie.

The Ledeboerpark is a park and an estate all in one. Visit the apiary, the tearoom at Boerderij Oldenhof (farm) and admire the largest sequoia of The Netherlands.

Follow the intricate paths of the Wooldrikspark and stop for a treat at teagarden Ik & Mijn Moeder (Me and my mum).

ESTATES

Walk through the forest at Landgoed Hof Espelo, while the kids are climbing the trees and looking for gnomes. Also visit Koetshuis Hof Espelo to learn more about the things you saw on your hike.

Landgoed 't Stroink offers a lot of variation. You can roam along lanes surrounded by trees, exciting forest paths and hidden ponds.

Roam free through forests and open fields at Landgoed Smalenbroek. Spot special trees and shrubs that you won’t normally find in The Netherlands.

Scan the code for more information.

63
HOOGE BOEKEL HET RUTBEEK

TEXTILE ROUTE ENSCHEDE-GRONAU

OLD TRACKS, NEW ENERGY

Go on a journey through pop music in an old turbine hall. Be creative with a laser cutter or a 3D-printer in a place where once the looms were rattling. Hop on your bike and discover how Enschede and Gronau add a new twist to their shared textile history.

He looks at him with dismay. Like Gerrit Jan Van Heek cannot cope with the fact that he is accompanied by a notorious troublemaker. The plaque showing

the strict looking textile manufacturer reminds us of the time that Gerrit Jan and his family were living in the white villa behind the Grote Kerk. Nowadays you can eat chorizo croquettes and fried pointed peppers there. The portrait of the revolutionary Che Guevara is the sign of this tapas restaurant. Van Heek and Guevara together on a façade: it is possible. It is a small example of how Enschede shook off its textile past, but has never forgotten about it. Will never be able to forget about it as well. The influence of the textile industry on the city and its inhabitants was enormous. That influence crosses the border: manufacturers

from Enschede were involved in the development of the textile industry in the city of Gronau.

EXPLOSION OF ACTIVITY

This shared history is shown when you get on your bike at the starting point of your journey: Enschede train station. The construction of the railway to Münster and Dortmund via Gronau enhanced an explosion of activity from 1875 onwards. The two textile factories right next to the train station of Enschede are no longer there. They were dismantled in the seventies, in the spirit of that time.

64

More important is the industrial heritage that actually was preserved in the Roombeek district. A spectacular mix of old and new can be found at the site where the fireworks disaster took place in 2000. Many factories are eye catchers here. Used as an art academy, an exposition hall, a school, a media centre or an apartment complex they stand out among contemporary architecture. At the Museumfabriek, where they used to fabricate cotton, you can now make your own creations by using technical gadgets like 3D-printers or laser cutters.

A bit further down the road, Rijksmuseum Twenthe is luring you in. The museum offers an overview of art from the Middle Ages until today. At the same time it is a living monument of the textile past, because the founder of the museum was manufacturer and art collector Jan Bernard Van Heek. Building on his heritage, the museum now captures the time spirit with daring exhibitions.

A BATHHOUSE WITH GRANDEUR

The route leads back to the city centre, through the area where the Van Heek factory complex stretched out along the rail tracks for one and a half kilometres. A few leftover facades still offer a hint of that era, however far the current residential function of the building is removed from the circumstances in which the labourers had to work in this former spinning mill and adjoining warehouse. The indoor swimming pool/bathhouse that Van Heek built for the people of Enschede, was used as a washing area for the employees. Here they could wash off all the sweat and dirt. The bathhouse opened in 1892 on the spot where you will now find the square named after Van Heek, right in the shopping heart of Enschede. The grandeur of this building, which had an interior with an arched dome and cast iron pillars, can only be seen in pictures of that time. In 1972 the sledgehammer tore down the complex to the last brick.

ARISEN FROM THE ASHES

In his poem Textielstad (1976), Willem Wilmink captured that timeframe in an impressive way. Nowadays you can read the poem on the façade of bookstore Broekhuis. The time of decay and deterioration after the collapse of the textile industry. When ‘the fortresses of industry’ had become ‘caverns, hollow and worn, where the wind has free play now’.

In 1987 Wilmink wrote a version that adjusted this pessimistic image. ‘What once was a sad spectatcle, has arisen from the ashes like a phoenix’. In the meantime, Enschede had changed

unrecognizably. It is a good thing that the melancholic original version can be found on the intersection De Graaff, instead of the roaring ode. Every reader can now see for himself the huge contrast between the city in the past and the city in the present.

On this spot you can also wonder what happened to all those manufacturers; the Van Heeks, Ter Kuiles, Blijdensteins. The famous hotel De Graaff could no longer exist when these families closed their factories and it vanished over time. The beautiful villa Baurichter,which is in the same square and was once the home of a member of the Van Heek family, is now a Mexican restaurant. However, only one street further down you will find their presence. A modest sign with the family name on it: ‘Van Heek Holding en Beheer’, can be found among the names of other office firms. The family weapon of the

65
GRONAU TEXTILE FACTORY VAN HEEK NOORDERHAGEN
BOOK ON GROLSCH.NL OR CALL: +31 53 483 32 90 For current opening times and bookings, check www.grolsch.nl/brouwerijtour or call +31 53 483 32 90. Minimum age 18 years. Visitors from 12 to 17 years accompanied by 18+.
BREWERYTOUR Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol ( ADVERTISING )
A history of 400 years of character, the brewhouse, the bottling lines, a famous and iconic bottle. An expert guide will tell the best Grolsch stories and lead you through the Grolsch brewery. And of course a Grolsch beer tasting is included. DISCOVER GROLSCH
WITH A

Blijdenstein family above the door refers to banker B.W. Blijdenstein, founder of the Twentsche Bank that was located here as an intersection for the textile manufacturers’ trade.

A stone’s throw from this monumental building you will find Alfons Ariëns, lost in his thoughts. The statue honours the ‘red’ priest as foreman and driver of the catholic labour movement. Behind him you will see one of the many transformations of the city centre of Enschede: The former hospital Stadsmaten will become Stadscampus Connect-U, the place where companies will find their talents and young professionals can develop their skills.

MIGHTY SIZE

The developments take a little longer in Gronau, or so it seems. In the area around the train station you will see several factory buildings waiting for a new destination. This inevitably gives you the image of faded glory as described by Willem Wilmink in his poem. On the other hand you will get a good impression of the mighty size and influence this industry once had.

Standing on the modern Bogenbrücke you can see the textile factories as far as the eye reaches. From the former office of the firm Mathieu van Delden – now a proud innovation centre- till De Witte Dame (The White Lady).The nickname of the former spinning mill owned by Gerrit van Delden. Designed by Arend Beltman from

Enschede, the in-house architect of the textile manufacturers. The lady still looks majestic with her beautiful water tower. However, decay is inevitable. In the meantime private owners keep searching for ways to realise a makeover that the city council will approve.

GREEN PYRAMID

A makeover was realised in other places. Like at the site of the Baumwoll Spinnerei Gronau BSG, now a large wholesale market in foods and products for the catering industry. The vast factory area of Mathieu van Delden has been a park since the Landesgartenschau Gronau/Losser in 2003. A green pyramid that rises above the flowerbeds, ponds and playgrounds. It was built using debris of the dismantled factory. The top offers a great view. For those who need a bigger challenge there is the staircase of the spinning building, which was saved from demolition and now has a climbing wall.

ROCK’N’POPMUSEUM

The most striking example of a makeover is the transformation of the former turbine building into the rock’n’popmuseum.

TIP

The Grensoverschrijdende

Textielfietsroute Enschede-Gronau (30 kilometers) is put together by Enschede Promotie and Stadtmarketing Gronau. For those who cannot or do not want to bike: you can also do the route on foot in both cities and take the train to cover the part between Enschede and Gronau.

A logical destination knowing that the colourful rock musician Udo Lindenberg was born here. Go on a multimedia journey through the history of rock and pop music in this museum. The bronze statue of Mathieu van Delden watches you from his pedestal in the park. He has no choice, just like Gerrit Jan van Heek in Enschede. Their days are over, but their names live on.

67
ROCK'N'POP MUSEUM GRONAU VAN HEEKBAD

STREET ART ROUTE

A route along the most beautiful outdoor artworks in Enschede. It takes you on a journey through the history and future of the city. Hop on your bike or discover the colorful and creative Enschede on foot.

UNIQUE STORIES FROM ENSCHEDE

From theater figures to a meter high female robot. The Street Art route leads you past unique works of art. Right on the street. Behind every painting, image or text is a story. The route shows Enschede from a different side and reveals new facts and stories even for locals. The robot on the Stationsplein suddenly has a name and the murals a meaning. Enschede's turbulent history, present and future come to life in surprising street art in and around the city.

WALKING AND CYCLING ROUTE

You may choose. Do you prefer a 3.4 km walk or go for an extensive 41 km cycling tour? Along both routes you will find an array of creativity and color. Works of art with a story or even a message. The walking route takes you through the inner city of Enschede, while the cycling route takes you around the city center. Either way, the route is worthwhile. With a glimpse into Enschede's textile history, a tribute to well-known artists from Enschede and an optical illusion, there really is something for everyone.

FREE TOUR BOOKLET

The free booklet, which includes a map overview, route instructions and additional information about the artists and artworks, is available (in Dutch) at the Tourist Info, Concordia and the Rijksmuseum Twenthe.

Scan the code for more Street Art!

TASTE AND DISCOVER

GASTRONOMIC DELIGHT

Being pampered in a monumental manufacturer’s villa. Enjoying international and temporary dishes in a modern, homely atmosphere. At Joann the changing dishes with pure seasonal products make sure you will have an unforgettable, culinary evening. Good to know: Joann is number 92 in the culinary guide Lekker 500. Restaurant JoannNijverheidstraat 2

ENJOY GREEN AT ‘HET PARADIJS’

Vegetarian cuisine in the inner garden, a natural work of art. Here you alternate watching art with enjoying good food. The surprising design with used materials shows the passion and creativity of the founders. The menu, with primarily local, biological and homemade dishes, is just as creative and full of passion. A real treat for your senses.

Het Paradijs - Nicolaas

Beetsstraat 48

ITALIAN NOSTALGIA AT SAPORI E RICORDI

At the trattoria run by Rosa and her daughters, the classical dishes remind

you of the cooking lessons given by previous generations. Rosa was taught the finesses of cooking by her mother and her grandmother. Fresh, pure and simple; those are characteristics of the South Italian dishes cooked by Rosa. Sapori e Ricordi - Haverstraatpassage 21

FLAVOUR EXPLOSIONS FROM THE LAND OF THE RISING SUN

Watching the sushi-chef of TAO Japanese specialities cook? You can at the sushi bar. The semi-open kitchen allows you to watch how typical Japanese delicacies like sushi and sashimi are being prepared. However, TAO is not just about sushi. The teppanyaki fish and meat dishes are also grilled on the spot by the chef. All fresh and healthy. The restaurant has a nice atmosphere and a modern interior which guarantees a relaxed culinary experience. Restaurant TAO - Deurningerstraat 17

HOW SPANISH DOES IT GET?

Amazing tapas, delicious paella or mouth-watering pinchos. In Spain you can have these delicacies on every corner of the street. Luckily we have El Corru:

Dutch cosiness with a hint of Spanish temper. Imagine a cosy, sultry alley with music and wine. That is the exact Spanish atmosphere you will find with Manuel and his family. El Corru - Poolmansweg 3-B

AUTHENTIC FOOD IN THE FORMER MELKHAL

In the former Melkhal you will find Café Coberco. Dine in a unique and industrial setting. The old turquoise pool tiles and raw materials have been preserved to remind you of the factory that once housed them. Cooking is done in an open kitchen. No fuss. This place is all about fresh and delicious food. Preferably local. Order a glass of wine on tap to go with your meal, or a refreshing homemade drink. Café CobercoDe Coöperatie 15-2

69
the code for more information.
Scan

OUT AND ABOUT

WITH YOUR KIDS

Looking for something nice to do with your kids? An activity for a Wednesday afternoon or going out and about together; Enschede offers plenty of fun activities!

BOUNCING IS HOT

Freejumping, bounceboarding or just jumping endlessly. At the indoor trampoline parks Krazy Kangaroo and Bounce Valley your kids (8 years and older) will test their jumping skills. You can even be active yourself! As for the mini-bouncers? They will jump at different times than the tumbling teenagers. Just as safe. FunZone - De Reulver 120 / Bounce Valley - Colosseum 70

BEING OUTSIDE IS FUN

Is your child mad about climbing or does he rather wait and see? At the outdoor parks of Twente they can do both; play quietly or do more daring activities. From rope swings and treehouses to an exciting climbing trail at 5 meters high. Your Tarzan and Jane will love it! Do your kids rather stay close to the ground? No problem; dig for gold and gems or let them stroll around the streams, waterfalls and other play elements.

Klauterwoud - Weerseloseweg 259 / Buitenhoff & Klimbos

het Rutbeek - Blikkersmaatweg 15 / Adventure TwenteBlikkersmaatweg 15

HISTORICAL TRAIN RIDE

Travel back in time in a historical steam train. Experience the atmosphere of the past while wobbling between the stations of Haaksbergen and Boekelo. There is a lot to learn and see on the platforms. The museum deposit has two carriages that need to be restored and at the huge model railway you will learn all there is to know about transport by train in the old days. Museum Buurtspoorweg - Boekelosestraat 410

70

ADRENALINE RUSH GUARANTEED!

Racing in a virtual reality world in a multiplayer mode. Taking on challenges on a 425 meter long track in an e-kart or playing laser games in a futuristic real game simulation. Not just fun for the kids! Zero55 - Colosseum 84

EXPERIENCING CULTURE WITH KIDS

Cultural outings are boring? No way! There are plenty of fun cultural activities for kids in Enschede. Think of the interactive family museum De Museumfabriek. Or visit a youth performance at Het Wilminktheatre en Muziekcentrum Enschede. Concordia, Theater Sonnevanck and Tetem also have to be on this list. A complete list of activities for children in Enschede can be found under. visit-enschede.com/things-to-do/kids-families

NO NEED TO SIT DOWN

Play arcade games till you drop at The Game Box. Can you get the highest score at airhockey or one of the other numerous videogames? You don’t have to sit down here. You can play basketball, go boxing or practise your dance moves and keep moving. The Game Box Enschede - Marktstraat 10

TUNNELS, MONKEY BARS AND CLIMBING FRAMES

Your kids are running, playing, tumbling, jumping and experiencing wild adventures. Huge slides, trampolines or laser games. And you? You can relax, because they can romp around by themselves in one of the indoor playgrounds in Enschede. Even the youngest children can play safely in the special toddler zones. Ballorig - J.J. Van Deinselaan 30 / Monkey Town - Colosseum 82 / FunZone - De Reulver 120

71
more information.
Scan the code for

Song and dance companies play heavenly in the many theatres of the city. Feel the energy when musicians and music lovers meet. Enschede offers famous artists as well as upcoming artists a stage.

ART AND CULTURE IN ENSCHEDE

HIDDEN GEMS AND SURPRISING TALENTS

MELTING POT OF CULTURES

Art, culture, expertise, development and education all under one roof. The Muziekkwartier at the Wilminkplein in Enschede is an inspiring place where several cultural institutions offer a varied programme.

Having a symphonic orchestra, an opera company and a conservatory, our city is part of the top 3 in cultural versatility.

The cultural heart of the city centre is beating because of its users like Het Wilminktheater and Muziekcentrum

Enschede, Metropool | Poppodia of Twente, the Nederlandse Reisopera, Phion Orchestra of Gelderland & Overijssel,

Kaliber Kunstenschool and ArtEZ Conservatorium. There is a stage for everyone.

CITY OF PERFORMING ARTS

The team of young and talented soloists, famous choirs and various symphonic orchestras of De Nederlandse Reisopera makes productions that touch you deeply. This travelling group makes art and culture accessible for a larger audience.

So does Phion; Orchestra of Gelderland & Overijssel. The musicians of this professional symphonic orchestra want everyone to experience the joy of live symphonic music. Inside and outside the concert hall. Be entranced by it.

More into pop music? Visit Metropool | Poppodia of Twente. Established artists and upcoming talent will be on stage at Metropool. De Nederlandse ReisoperaWenninkgaarde 40 – 42, reisopera.nl / Phion; Orkest van Gelderland & Overijssel - Van Essengaarde 10, phion.nl / Metropool | Poppodia van Twente - Willem Wilminkplein 2, metropool.nl

WILMINKTHEATHER

72

AT THE CENTRE OF ATTENTION!

Enschede is the centre of stage art in Twente. On multiple locations in the city, you can enjoy theatre in any shape or form.

The Wilminktheater has an extensive theatre and music offer. At four locations there is always something on show. Concerts at the Muziekcentrum, cabaret or fine art at De Kleine Willem and atmospheric shows in the Grote Kerk. These locations define the cultural identity of Enschede. WilminktheaterWenninkgaarde 40-42, wilminktheater.nl / MuziekcentrumNoorderhagen 27 / De Kleine Willem - Langestraat 45 / Grote Kerk - Oude Markt 32

However, Enschede has more theatres. The Concordia theatre is very characteristic and the smallest in The Netherlands. The theatre hall has beautiful ceilings and two balconies. Feel the unique baroque atmosphere of this theatre. Concordia also has a gallery with contemporary visual art, an art library and a gift shop with unique items. Concordia theatre, movie hall - Oude Markt 15, concordia.nl / Concordia exposition, art library, shop - Langestraat 56

ORKEST VAN HET OOSTEN

The Vestzaktheater is one of the smallest theatres of the Netherlands. You can enjoy cabaret, music, youth theatre at living room size. With only 65 seats it is intimate and friendly, ideal for upcoming talents. Het Vestzaktheater - Walstraat 35, hetvestzaktheater.nl

Theater Sonnevanck produces professional youth theatre. The company of young actors and their crew travel the entire country. Visit this theatre, which is situated in an old warehouse. It is certainly worthwhile. Theater SonnevanckWalstraat 2, sonnevanck.nl

Festive entertainment at a unique location. In the former spinning factory ‘Spinnerij Oosterveld’, horror, music and friendliness come together. Visit a diner show by Mystiek Theater or the Crazy Sunday. Enjoy live music, from the swinging sixties to raging rock shows. The theatre booked some special acts for Nixtiek and cabaret talents can perform on stage at Het Verborgen Theater. Mystiek Theater - RigtersbleekZandvoort 10, mystiektheater.nl

The campus of Twente University is a real treat for culture lovers. Shows, lectures, concerts, cabaret, dance performances, expositions, everything is covered. Open to students and non-students.

OUT is the open air theatre on campus which can host 600 visitors. OUT - Drienerlolaan 5, utwente.nl

THE ART OF WATCHING

Enschede is full of art collections and creative initiatives. Lots to see and never boring.

At the Rijksmuseum Twenthe, 36 halls full of ancient and modern art will bring your imagination to life. Arts by famous and upcoming artists that tickle your senses.

73
METROPOOL
TETEM

Four unique locations, six stages, in the centre of the city Enschede with a wide range of concerts and performances for everyone.

74 Look for our current program at wilminktheater.nl Experience the most beautiful performances and concerts at Wilminktheater and Muziekcentrum
Enschede
( ADVERTISING )

This year, the Rijksmuseum Twenthe, in collaboration with the Danish Nivaagaards Malerisamling, is organizing the first solo exhibition in the Netherlands on the life and work of the Italian Renaissance artist Sofonisba Anguissola. Rijksmuseum

Twenthe - Lasondersingel 129 – 131, rijksmuseumtwenthe.nl

At the Museumfabriek you will be active yourself. Personal creativity matters. In this interactive family museum you won’t just learn about science and technique, but also about the rise and fall of the textile industry and the

reconstruction of Enschede after WOII. Lots of activities during the school holidays. MuseumfabriekHet Rozendaal 11, museumfabriek.nl

Tetem connects digital culture to our constantly developing society. Enter the world of visual art, technology and digitalisation ànd experiment with new manufacturing technologies. TetemStroinksbleekweg 16, tetem.nl

NEED MORE CULTURE? OUR TIPS: Events

Booster Festival in April: the stage for new talent from the eastern part of The Netherlands in the world of pop music.

KunstenLandschap in May: a 10- kilometrelong Art and Landscape route through the scenic landscape around Lonneker.

Kunst in het Volkspark in June: the largest cultural outdoor event of Enschede. Art, delicious food and good music.

Theater on Tour in September: a biking tour combined with theatre performances. Special acts in unexpected places.

Museumnacht Enschede in November: hop along cultural hotspots in the dark. Cultural organisations open their doors for this night.

Catering sector

Café Het Bolwerk: cultural gem and poet Willem Wilmink’s favourite pub.

Enjoying art in a monumental villa in a beautiful park. Once the second home of a textile manufacturer, now an exposition room for artists from The Netherlands and abroad. Villa de Bank - Espoortstraat 182, villadebank.nl

Tankstation Cultureel Vulpunt: a meeting spot where art, culture, science and good food are combined with interesting conversations.

Route

Monumentenroute: walk along majestic buildings and special monuments in the city centre of Enschede.

Tip: For an extended overview of expositions in Enschede (and surroundings) go to kunstnonstop.nl

75
DE TOR JAZZPODIUM
DE MUSEUMFABRIEK
RIJKSMUSEUM TWENTHE

DISCOVERIES OUTSIDE THE CITY BOUNDARIES

Just outside Enchede you might bump into your knight in shining armour, because in Twente you will find a lot of castles and estates. Around Delden, Goor and Diepenheim you will find seven of them! Including the associated nobles. Wander around the beautifully composed gardens of Kasteel Twickel in Delden or bike along the vast lands of the various manors in Twente.

Find out in an old factory why we cannot do without technology. Museum of technology Oyfo in Hengelo tells you more about steam machines, energy sources, smartphones or robots. Discover the museum as a true inventor and find out everything there is to know about humans and technology. Children can be active with solar energy, electricity or a soldering iron, but they will also learn about the impact of all these developments on our planet.

Observing 1500 to 2000 stars with the naked eye? You can do so on the observation platform ‘Sky Walk’ at Sterrenwacht Hellendoorn. In the large dome you will find several telescopes that allow you to see special stars and planets. You can also enjoy the beautiful natural areas. Sterrenwacht HellendoornGrotestraat 281, Nijverdal

With over 110 different challenges at a height up to 12 metres, Avatarz, close to natural area Het Hulsbeek, is the biggest climbing forest in Twente. A varied climbing track for both the young and the old. Also nice: children can do the track on their own, because of the safe secure system. So if you don’t like climbing: let your kids roam around the track while you enjoy yourself on the terrace. Klimbos Avatarz - Hengelosestraat 230, Deurningen

76
MAGICALLY BEAUTIFUL INTERACTIVE QUEST BRIGHT STARS MAXIMUM CHALLENGES
Oyfo Techniekmuseum - Hazemeijerstraat 300, Hengelo
1 4 2 3 4 3

NOT JUST SAND

Between Enschede and Haaksbergen is a unique nature area; the Buurserzand. Don’t be misled by the name, this area is not just sand. Soft pink heathland, grassland, trees and ancient juniper shrubs make this area a surprisingly versatile one. Enjoy its beauty while hiking through this area and don’t be scared if you come across a herd of hairy cows. They maintain the heathland by eating unwanted grass. Infocentrum De Wakel - Stendermolenweg 9, Haaksbergen

SPECIAL OVERNIGHT STAYS

Watching the magic of a sky full of stars from your bed? You can stay in a special star cube in the middle of Twente’s farmland. The Star cube is a cosy square wooden cottage with a glass dome situated over your bed. Like sleeping in the open air. Observing the stars while lying in bed, no sleep guaranteed!

Erfgoed Bossem - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

Sleeping like a sloth? In Zuna you can sleep in a treehouse at 4 metres high while enjoying a magnificent view. Watching the sunset while listening to the calming water of the Regge in the background. That is true relaxation! A romantic trip for 2 or up the tree with the whole family; success guaranteed.

Mölke - Molendijk 107, Zuna

Wake up without the sounds of a busy world. Just the sound of singing birds and rustling leaves. If you sleep in a forest you will feel one with nature. Twente offers a lot of opportunities to stay the night in the woods. From basic nature camp sites to luxury estate hotels. Relax in a lodge in the middle of nature or enjoy the best spots in a simple hikers cabin. Escape your daily routine and discover your inner self; it can only be done in Twente.

1
5
SLEEP MAGICALLY 6 7 8 SNORING
STARS 7
GET INTO A TREE
UNDER THE
77
Scan the code for more information.

Do you like good food?

Eat your heart out in Twente! Try the many local products when you visit our region. We like to share our passion for food and these are our favourites:

TASTY TWENTS

TASTE WHAT MAKES TWENTE UNIQUE

WELCOME BONVIVANTS

Smell, taste, discover and enjoy all the good Twente has to offer. Indulge at Gastrovino Vaneker; They offer the widest range of local products in Enschede. Warning: You won’t leave empty handed… Gastrovino - Vaneker Veldhoflanden 5B

ANCIENT TRADITION

A traditional treat from Twente is ‘krentenwegge’ (a large bread with raisins). It used to be a traditional birth gift, but now you can always buy it at Oonk’s Bakery. Did a nice hike through the beautiful nature of Twente? We can always recommend a coffee with ‘krentenwegge’! Bakkerij Oonk - Kuipersdijk 21 / Wesseler-Nering 9 / Gronaussestraat 1221

SWEET TRADITION

New Year’s goes together with ‘knieperkes’ (crispy cookies). On New Year’s Eve they are thin, flat waffles: the year has unfolded completely. A day later the same cookie is rolled up and is called ‘nijjoarsrulleke’ (New Year’s roll): the new year has not unfolded yet.

FLOUR FROM A LOCAL MILL

The smell of freshly baked bread…made with flour from the Lonneker Mill. This historic monument is the only mill in The Netherlands that has a cape of reed around a stone body. You can bake your own bread from Twente using the flour products from the mill’s shop.

Lonneker Molen - Lonneker Molenweg 80

NOSTALGIA

The list is not complete without old fashioned Humkessoep. You will find the real taste of Twente in a bowl of this thick soup filled with string beans. Slagerij LohmanRijnstraat 28

ALL ABOUT BEER

Grolsch belongs to Twente and Twente belongs to Grolsch. Would you like to learn more about the rich history of the beer, the unique bottle and the characteristic Pils taste? Take part in a Grolsch tour! During the 2.5-hour tour, you will be guided through the brewery and bottling facility by an expert guide. Of course, the tour will be followed by a tasting. Grolsch - Brouwerslaan 1

IF YOU LIKE SAUSAGES

Handmade sausages you cannot resist. Are you ready for a real local tradition? The liverwurst at Herman Huuskes’s butchery are thick slices of Twente’s seduction, fried in butter. You prefer your sausage firm to the bite? The original mettwurst from Twente has a rough structure and a spicy taste. An excellent bite with a local beer. Slagerij Herman HuuskesDeurningerstraat 275

1 5 3 7 2 6 4 1 4 7 78 6

BUZZING EVENTS

APRIL

BOOSTER FESTIVAL

ENSCHEDE MARATHON

KONINGSFESTIVAL

BATAVIERENRACE

MAY

MAKER FESTIVAL TWENTE

BEVRIJDINGSFESTIVAL

DUTCH INNOVATION DAYS

STREET ART FESTIVAL

TWENTS GUITAR FESTIVAL

FRESHTIVAL WEEKEND

KUNSTENLANDSCHAP

JUNE

FOODFESTIVAL STOER VOER

WEEK VAN DE AMATEURKUNST

KUNST IN HET VOLKSPARK

UEFA NATIONS LEAGUE

VIJVERVRIJDAGEN

JULY IN HET VOLKSPARK

BALKON FESTIVAL

SYMPHONIC BROADWAY

A lot of events are organized in Enschede throughout the year. Events that are famous in and around Twente and that are well attended. Here you find a selection of events:

AUGUST DE DINO FABRIEK

MOUT BIERFESTIVAL

VRIJ FESTIVAL

ONDER DE RADAR FESTIVAL

INTRODUCTIECONCERT

SEPTEMBER

PROEF EET

GOGBOT

TUCKERVILLE

OPEN MONUMENTENDAG

SINGELLOOP

THEATER ON TOUR

OCTOBER

MILITARY BOEKELO

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

HALLOWEENFAIR

NOVEMBER

THE OVERKILL FESTIVAL

MUSEUMNACHT

VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

DECEMBER/JANUARY

79
Scan the code for more information.
Follow us: GÖe Lasondersingel 129 7514 BP Enschede T +31 (0)53 201 2000 a Opening hours Tuesday - Sunday: 10.00 am - 17.00 pm rijksmuseumtwenthe.nl h Follow us: GÖe Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede +31 (0)53 201 2099 Opening hours Tuesday - Sunday: 11.00 am - 17.00 pm demuseumfabriek.nl discover & Bè amA zed! ( ADVERTISING )

ENTDECKE ENSCHEDE

ONTDEK, DISCOVER ENSCHEDE

2023 Ausgabe von Enschede Promotie

ANSICHTSEXEMPLAR NEDERLANDS DEUTSCH ENGLISH

HIER GEHT DIE SONNE AUF.

Enschede bietet Ihnen viel Platz, um sich zu Hause zu fühlen.

Ein Ort für Trendsetter und Feinschmecker. Mit dem Oude Markt als pulsierendes Herz der niederländischen gezelligheid. Genießen Sie Craft Beer oder handgedrehte Pasta und erleben Sie die aufrichtige Gastfreundschaft am eigenen Leib.

Gehen Sie auf Shopping-Tour, schlendernd durch die kleinen, aber feinen Einkaufsstraßen. Von Diva bis Schnäppchenjäger. Und am Ende der Markt für einen leckeren Backfisch oder lokale Handwerkskunst. Entdecken Sie im Rijksmuseum jahrhundertealte Erneuerung und feiern Sie auf den zahlreichen Partys bis in die frühen Morgenstunden. Umfangreicher Genuss.

Und auch Entspannung ruft nach Ihnen. Atmen Sie frische Luft. Denn wo auch immer Sie sind – Sie sind von Grün umgeben. In einem wunderschönen Außenbereich oder in einem der historischen Stadtparks. Enschede bietet grenzenlose Freiheit für Naturfreunde.

Kommen Sie also vorbei und fühlen Sie sich wohl. Wir heißen Sie willkommen. Manchmal mit Akzent, aber immer herzlich! Grenzenlos. Enschede.

CITYOFENSCHEDE.COM WOLLEN SIE DEN SOUND VON ENSCHEDE ENTDECKEN? SCANNEN SIE DEN QR-CODE. ( ANZEIGE )

Das Enschede City Magazine ist eine Initiative von Enschede Promotie.

85 "EINE STADT, DIE SICH ANFÜHLT WIE EIN DORF"

Das Zuhause von Tim Lammers

86 48 STUNDEN IN ENSCHEDE

Das müssen Sie gesehen haben

90 KAFFEE UND KUCHEN Adressen für Naschkatzen

91 ENSCHEDE MIT DEN AUGEN VON

BANNINK & WILMINK

Ein Spaziergang auf den Spuren von zwei Ikonen

92 MITTENDRIN IN DER ZUKUNFT

Innovation und Kreativität liegen uns im Blut

96 BUMMELN NACH HERZENSLUST Shoppen für Divas und Schnäppchenjäger

99 BRAUSENDER WOCHENMARKT

Hier geht’s zum Backfisch

101 LUFTRAUM VOLLER GESCHICHTEN

Grenzenlose Freiheit für Outdoorfans

102 RAUS INS GRÜNE, REIN IN DIE NATUR Frische Luft schnappen

104 ALTE SPUREN, NEUE ENERGIE

Mit dem Fahrrad auf der Textilroute

108 STREET-ART ROUTE

Das künstlerische Enschede entdecken

109 KOMMEN SIE PROBIEREN UND ENTDECKEN

Restaurants für Feinschmecker

110 ZEITVERTREIB FÜR DEN NACHWUCHS

Unsere Stadt ist ein Spielfeld

112 VERBORGENE SCHÄTZE UND ÜBERRASCHENDE TALENTE

Kunst und Kultur in Enschede

116 ERKUNDUNGEN JENSEITS

DER STADTGRENZE

Entdeckungen in der Umgebung

118 LECKER TWENTS

Kulinarische Produkte der Region

119 VERANSTALTUNGEN VOLL NIEDERLÄNDISCHER GEZELLIGKEIT

Feiern bis in die späten Stunden

REDAKTION Enschede Promotie KONZEPT & GESTALTUNG

SPRNKL Creative Company TEXTE Ingrid Bosman, Laura Schoenmakers, Susanne Bosscha, Enschede Promotie FOTOS Rob Baas, Christina Bakuchava, Sylvia Bokkerink, Vincent Croce, Rob Elsjan, Hermen Gerrits, Nadinja Hettinga, Laurens Kuipers, Emiel Muijderman, Jeroen Nieuwhuis, Annina Romita, Wirelab - Digital Agency, Enschede Promotie COVER-FOTO Annabel Jeuring

ÜBERSETZUNGEN Henriette Brouwer (Eng), Sabine van VugtPassie voor Talen (D), Enschede Promotie DRUCK Lulof KONTAKT info@enschedepromotie.nl

Dieses Magazin wurde mit größter Sorgfalt zusammengestellt. Für eventuelle Fehler ist Enschede Promotie nicht verantwortlich. Alle Rechte vorbehalten. Inhalte aus diesem Magazin dürfen ohne schriftliche Zustimmung des Herausgebers nicht vervielfältigt, gespeichert oder veröffentlicht werden. ©2023 Enschede

83
IMPRESSUM INHALT 108 90
Promotie / Tourist Info, Langestraat 41, Enschede Montag bis Freitag 09.00-17.00 Uhr ENGLISH S.41 S.1 NEDERLANDS

Klanderij-Twentec

Enschede Einkaufsort

Scannen Sie den QR-Code und besuchen Sie unsere Website!

KlanderijTwentec klanderij_twentec

In Klanderij - Twentec können Sie sich im Modebereich inspirieren lassen, die neuesten Elektroniktrends erleben, die besten Gadgets finden und natürlich auch eine Tasse Kaffee genießen.

Im Einkaufszentrum finden Sie eine gute Kombination aus berühmten Markengeschäften und einzigartigen lokalen Geschäften.

Klanderij - Twentec ist sowohl mit öffentlichen Verkehrsmitteln als auch mit dem Auto gut zu erreichen. Mit dem angrenzenden Van Heek Parkhaus, dem größten Parkhaus in Enschede, gibt es immer einen Parkplatz!

Und 50 weitere Geschäfte!

#shopspot
( ANZEIGE )

„ Es fühlte sich an wie ein gemütliches Wohnzimmer. Obwohl der Boden aus Eis war und ich arbeiten musste.

Im Eiscafé der Schlittschuhbahn auf dem Oude Markt kam

TIM LAMMERS

alles zusammen, was Enschede für mich zu einem Zuhause macht.

All die Bekannten, die vorbeikamen, so viel Atmosphäre, Wärme und Gemütlichkeit. Am schönsten Ort der Stadt.

Meine Verbundenheit mit Enschede lässt sich nur schwer in Worte fassen. Es ist eine Stadt, aber für mich fühlt sie sich wie ein Dorf an. Das merkt man sofort, wenn man in der Stadt unterwegs ist: Die Menschen grüßen sich, man kommt ins Gespräch. Ich habe lange Zeit in Arnheim gearbeitet, ein großartiger Ort, aber dort spürte ich nicht dieselbe Herzlichkeit und Verbundenheit wie hier.

Ich bin im Stadtviertel Wooldrik aufgewachsen und lebe jetzt im Stadtteil Hogeland. Diese Viertel sind mir ans Herz gewachsen, obwohl ich mich in der ganzen Stadt zu Hause fühle. Überall finden sich Spuren der Vergangenheit. Nach meinem Studium in Amsterdam habe ich überlegt im Westen der Niederlande zu bleiben, aber ich hatte bereits eine Frau getroffen, die buchstäblich unter der Lonneker Mühle geboren wurde und in Enschede bleiben wollte. Sie hat mich zum Glück überzeugt, nach Enschede zurückzukehren.

TIPPS VON TIM

Das spannende Viertel Roombeek muss man in Enschede gesehen haben. Was die Feuerwerkskatastrophe dort angerichtet hat, aber vor allem, wie schön der Wiederaufbau danach geworden ist, sollte man sich nicht entgehen lassen.

Der Vorteil von Enschede: Das geschäftige Treiben auf dem Oude Markt und die Ruhe in den Stadtparks liegen ganz nah beieinander. Mit Wolldecke und Picknickkorb in den Volkspark - los geht's!

Bei einem Spaziergang rund um den Flughafen Twente können Sie Landschaft, Geschichte, Kunst, Natur und Panoramablicke erleben. Für die Kinder lohnt sich der Wichtelpfad beim Hof Espelo.

Jedes Mal, wenn wir zum Beispiel nach einem Urlaub nach Enschede zurückkommen, gibt es für uns nichts Schöneres, als mit unseren beiden Töchtern durch die Innenstadt zu schlendern. Bummeln, Neues entdecken, essen gehen und etwas trinken. Obwohl sie noch so klein sind, haben die beiden schon ihre Lieblingsadressen. Bei Stoet können sie die Bibliothek nutzen, bei Bardot gibt es immer etwas zum Ausmalen und Novi - für sie das Café mit den großen Tierenist auch sehr beliebt.

Das vielleicht größte Missverständnis über Enschede ist, dass die Anreise so lang ist. Tatsächlich ist die Grenzstadt aber immer eine Reise wert.“

TIM LAMMERS

Geboren 1985. Unternehmer. Inhaber von Kibeco (Kinder Beleving Concepts). 2022 "Eismeister" der Schlittschuhbahn auf dem Oude Markt. Organisiert im Sommer 2023 ein weiteres Dino-Erlebnis auf dem Flughafen Twenthe: die DinoFabriek, einschließlich der "spektakulären Theatershow". kibeco.com

85
„EINE STADT, DIE SICH ANFÜHLT WIE EIN DORF“

48 STUNDEN IN ENSCHEDE

86
HIGHLIGHTS
SYNAGOGE

ERLEBEN SIE UNSERE

EINKAUFSSTRA ß EN UND DEN OUDE MARKT

Hunderte von Geschäften in der Innenstadt von Enschede bieten Shopaholics alles, wonach sie suchen. Vertraute Marken wie Zara, Mango und Primark finden Sie am H.J. van Heekplein. Beginnen Sie hier Ihren Staffellauf von Umkleide zu Umkleide und lassen Sie sich anschließend in den Gassen unserer Stadt inspirieren. Die Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat und Zuiderhagen sind voller außergewöhnlicher Boutiquen. So stellen Sie sich Ihren eigenen Stil zusammen. Das ist Bummeln à la Enschede.

Eingebettet zwischen diesen schmalen Sträßchen liegt der Oude Markt. Hier treffen Feinschmecker auf Trendsetter. Der Platz ist gesäumt von Cafés und Restaurants, mit Blick auf die große Kirche mit ihrem Glockenturm. Hier sind Sie zu jeder Tageszeit willkommen. Nehmen Sie

Platz in einem der vielen Straßencafés, bestellen Sie etwas leckeres und genießen Sie die Gastfreundschaft von Twente. Auf dem Oude Markt schlägt das Herz von Enschede.

TWENTSCHE FOODHAL UND PERFORMANCE FACTORY: IMMER FÜR EINE ÜBERRASCHUNG GUT

Essen in der Twentsche Foodhal ist immer wieder anders. Acht verschiedene Kulturen servieren hier Gerichte aus aller Welt. Sie verwandeln Ihr Mittagessen, Ihr Feierabendbierchen oder Abendessen in eine echte Food Experience. Auf der Speisekarte stehen nur ‚ehrliche‘ Zutaten. Und an der Bar bestellen Sie natürlich ein Bier von Enscheder Bierbrauern wie Stanislaus Brewskovitch und Brauerei Eanske. Die Küchen wechseln auch noch regelmäßig. Auf diese Weise ist die Twentsche Foodhal immer für eine Überraschung gut.

Auch die Performance Factory ist überraschend. Hier erlebt man immer wieder etwas Neues. Diese Talentschmiede östlich unserer

87
Hier beginnt Ihr Wochenende in Enschede. Möchten
Sie wissen, was Sie nicht verpassen sollten? Mit diesen Highlights können Sie Ihre 48 Stunden in Enschede ganz sicher füllen.
OUDE MARKT TWENTSCHE FOODHAL

ROOMBEEK

Innenstadt brummt und brodelt. Kreative Unternehmer, Pflegedienstleister, Sport und Kultur sind hier alle unter einem Dach. Lust auf etwas Neues und Aktives? Wie wäre es mit Skaten im Skatepark De Fabriek oder Klettern im Cube Boudergym? Oder buchen Sie eine Probestunde Padel, die am schnellsten wachsende Sportart der Welt. In der Performance Factory brechen Sie aus Ihrer Komfortzone aus.

LASSEN SIE SICH IN ROOMBEEK INSPIRIEREN

Roombeek inspiriert jeden. Dieser Stadtteil nördlich des Zentrums erhielt nach der Feuerwerkskatastrophe vom 13. Mai 2000 ein völlig neues Gesicht. Architekt Pi de Bruijn schuf einen Ort

Wollen Sie Kultur mit Architektur verbinden? Folgen Sie dann doch einmal der Roombeek-Route. In einer halben Stunde laufen Sie vom Rijksmuseum Twenthe am Lasondersingel entlang der sehenswertesten Orte in diesem Stadtteil.

Scannen Sie den QR-Code für die Online-Route oder holen Sie den kostenlosen Flyer bei der Tourist Info Enschede ab.

zum Wohnen, Arbeiten, Einkaufen und für Kultur. Hier bündeln Rijksmuseum

Twenthe, De Museumfabriek, Kunstraum Tetem und AKI/ArtEZ Akademie für Kunst & Design ihre Kräfte. Das Rijksmuseum Twenthe zeigt wechselnde Ausstellungen. Jede Ausstellung erzählt von der Kultur in der Vergangenheit oder Gegenwart, wobei Kunstgegenstände und Gemälde die Hauptrolle spielen. Ganz in der Nähe befindet sich das Erlebnismuseum De Museumfabriek. Entdecken Sie hier den „Zusammenhang der Dinge“. Um die Ecke verbindet der Kunstraum Tetem moderne Kunst und Technologie in hochkarätigen Ausstellungen. In Roombeek liegen Alt und Neu nah beieinander. Das spürt man.

BLICKFANG IN DER PRINSESTRAAT

Die schönste Synagoge Westeuropas befindet sich in Enschede. Und zwar

in der Prinsestraat, zwischen dem Stadtzentrum und dem Volkspark. Das Gebetshaus wird noch immer als solches genutzt und ist eines unserer Highlights. Mit ihren drei Kupferkuppeln zieht sie schon seit 1928 alle Blicke auf sich. Wie sie von innen aussieht? Die Synagoge

88
ROOMBEEK SYNAGOGE

öffnet gerne ihre Türen. Bewundern Sie den Stilmix aus Art Deco, Amsterdamer Schule und orientalischem Stil. Bei einer Führung weist ein Gästeführer auf die Besonderheiten hin. Buntglasfenster und Thora-Rollen, Symbolik und Mosaike. Unterdessen erfährt man, dass der Amsterdamer Architekt Karel de Bazel die Synagoge im Auftrag des Enscheder Textilfabrikanten M.I. Menko entwarf. Auch gut zu wissen: mit Kindern macht der Gästeführer eine etwas andere Tour, ganz zugeschnitten auf die Bedürfnisse der Kleinen. Dann wissen die jüngsten Besucher gar nicht, wo sie zuerst hingucken sollen.

NATURGEBIET MIT MILITÄRISCHER PRÄZISION

Im Naturschutzgebiet Vliegveld Twenthe erleben Sie die Natur mit militärischer Präzision. Dieses Gelände befindet sich am nördlichen Rand der Stadt. Bis 2016 wurde es als Militärflughafen genutzt. Danach gaben wir das Gebiet der Natur zurück. Jetzt ist es ein Ort, an dem man seine Freizeit verbringt. Laufen Sie einmal an der alten Start- und Landebahn entlang. Unterwegs machen Sie im Gebüsch Tarnwälle und Bunker ausfindig. Im Zweiten Weltkrieg benutzte man diese Tarnwälle, um Kampfflugzeuge zu verstecken. Etwas weiter sind Hangars im Wald verborgen. An ihnen entlang schlängelt sich die Fliegerhorst-Route. Diese 25 Kilometer lange Fahrradroute hat ihren Namen von dem Flughafen, den die Deutschen hier 1940 gebaut haben. Mit dem Fahrrad kommen Sie an Kunst,

Geschichten aus der Vergangenheit und Natur vorbei. Unterwegs sehen Sie Grenzsteine und hören Feldlerchen trillern. Machen Sie eine Pause, besteigen Sie den Aussichtsturm und stellen Sie sich vor, dass hier einst Flugzeugmotoren dröhnten.

WEST-ENSCHEDE: EINE

ENTDECKUNG AN SICH

Entertainment, Natur, Architektur und Kunst. Der Westteil der Stadt ist eine Entdeckung an sich. Hier befindet sich die Universität Twente, die einzige niederländische Universität mit eigenem Campus. Auf dem ehemaligen DrienerloLandgut verteilen sich die Gebäude für Unterricht, Forschung und Wohnen zwischen den Bäumen. Bei dem etwa einstündigen Spaziergang der Architekturund Kunstroute kommen Sie an Zilverling, Horst und Bastille vorbei. Zwischendurch entdecken Sie Kunstwerke unter freiem

Himmel. Nach dieser Entdeckungstour wartet der Go Planet Parc auf Sie. Dieses überdachte Vergnügungszentrum neben dem Bahnhof Kennispark ist der ideale Ort für Entertainment. Nehmen Sie Tauchunterricht, steigen Sie in ein E-Kart, gewinnen Sie beim Lasertag oder gehen Sie ins Kino. Danach frische Luft schnappen beim Kristalbad. Dieses Naturgebiet liegt hinter der TwenteEisbahn, zwischen dem Twente-Kanal und den Bahngleisen. Früher war es ein Ort für Brustschwimmer und tobende Kinder im Wasser, jetzt ist es ein Zuhause für Wasservögel und Ruhesuchende.

FLUGHAFEN

TWENTHE

89
Scannen Sie den QR-Code für die Route oder holen Sie den kostenlosen Flyer ab bei der Tourist Info Enschede.
KRISTALBAD

KAFFEE UND KUCHEN

Sind Sie ein echter Kaffeeliebhaber und läuft Ihnen schon bei dem Gedanken an frisch gebackenen Kuchen das Wasser im Mund zusammen? Dann sind dies die Hotspots, die Sie unbedingt besuchen sollten!

MRS. BROWN

Coffeelover oder Teefreak? Lassen Sie sich verführen von Mrs. Brown. Zauberhafte Brownies, köstliche Törtchen und exquisite Macarons. Frisch, pur und unverfälscht... zum Fingerlecken! Walstraat 8-10 & Pijpenstraat 20

DE BRANDERIE

Ein gemütliches Café, mitten in der Stadt. Der köstliche Kaffee ist in Enschede berühmt. Die ständig wechselnden Leckereien kommen alle aus der eigenen Küche. Genauso wie das Brot zum Frühstück und Mittagessen.

H.J. van Heekplein 3

FRANK & CHARLIE

Eine überraschende Kaffeebar ohne die herkömmlichen Geschmackskombinationen, gebräuchlichen Kaffeetassen, Standardservice oder das klassische Interieur. Frank & Charlie machen das Gewöhnliche außergewöhnlich. Wer sich mit Kaffeespezialitäten, köstlichem Essen und grenzenloser Gastfreundschaft verwöhnen lassen will, ist hier an der richtigen Adresse. Windbrugstraat 12

STOET

Klönen in einem comfy vintage Fauteuil oder ein entspanntes Arbeitstreffen. Bei Stoet ist alles möglich. Dieser hippe Lunchroom in der Bibliothek macht besonders mit Kindern Spaß. Lassen Sie sich verwöhnen mit frischem Stoet (Brot), leckeren Törtchen und verschiedenen Sorten Kaffee, Tee oder anderen Getränken. Pijpenstraat 15

ROSY’S

Im gemütlichen und geschmackvoll eingerichteten Café von Rosy hängt der Duft von frisch gebackenem Kuchen und hausgemachten Torten in der Luft. Keine Lust auf Süßigkeiten? Bei Rosy gibt es auch ein deftiges Frühstück oder eine gesunde Mittagsmahlzeit. Van Loenshof 86

Angesagter Hotspot in einem urbanen Bauernhof. Cooles Interieur und „healthy food with a guilty pleasure“. Vegane Brownies, CappuccinoScones oder würziger Schokoladenkuchen mit Cayennepfeffer machen aus Ihrer Tasse Kaffee ein Erlebnis. Steenbeltweg 48

MEISJE KOFFIE GESCHENK

Entdecken Sie die Gastfreundschaft von Twente und genießen Sie die molukkische Note der hausgemachten Köstlichkeiten von Inhaberin Nonna. Bei Meisje gibt es Frühstück, Brunch, Lunch und Snacks. Raadhuisstraat 23

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Café-Tipps.

VAN DOORN & DOORN
1 5 3 7 2 6 1 5 4
3
90

Enschede ist voller geschäftigem Treiben. Mit einer Fachhochschule, einem Konservatorium, einer Kunstakademie und einer Universität ist Enschede eine multikulturelle Studentenstadt. Mit vielen Restaurants und Kneipen auf dem geselligsten Platz im Osten der Niederlande, Hunderten von Geschäften und unzähligen Veranstaltungen wird es hier nie langweilig.

ENSCHEDE MIT DEN AUGEN VON BANNINK & WILMINK

Enschede ist auch der Geburtsort des Komponisten und Pianisten Harry Bannink (1929-1999) und des Dichters, Schriftstellers und Musikers Willem Wilmink (1936-2003). Bekannt aus Fernsehprogrammen wie De Stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem und Het Klokhuis. Ganze Generationen sind mit Texten von Wilmink aufgewachsen, die durch Banninks Musik zum Leben erweckt wurden.

EINE ODE AN ZWEI IKONEN VON ENSCHEDE

In Erinnerung an diese berühmten Einwohner der Stadt wurde ein Stadtspaziergang entlang wichtiger und schöner Orte in Enschede angelegt. Interessant, Enschede mit ihren Augen zu sehen, aber auch wenn man kein Freund von Bannink & Wilmink ist, lohnt sich dieser Stadtspaziergang.

Der einstündige Spaziergang führt Sie in Bild und Ton zu siebzehn Orten in der Stadt, die für das Leben der Männer entscheidend waren. Eine Verschmelzung der Arbeit dieser künstlerischen Söhne der Stadt, schön markiert mit den Fassadenschildern des Grafikdesigners Luvane.

Theater De Kleine Willem, der gemütliche Theatersaal, in dem Bannink die Enschede Jazz Sozietät gründete, ist Teil der Route. Außerdem kommen Sie an Wilminks Stammcafé, Café Het Bolwerk, mit seinem Bildnis auf dem Fenster vorbei. Probieren Sie doch einmal, die ‚Duvels‘ und ‚Bitterballen‘, die Wilmink so liebte! Bei Buchhandel Broekhuis prangt ein meterhohes Gedicht von Wilmink an der Fassade, und durch die vielen alten Gassen in Enschede kommen Sie am Jazzpodium De Tor vorbei; einer der ältesten Jazzclubs des Landes. Der Spaziergang führt Sie über den Bahnhof, vorbei an verschiedenen kulturellen

Einrichtungen, zurück in die Innenstadt. Im Foyer des Musikzentrums steht „ein Denkmal für zwei Freunde“. Diese Statue von Bannink und Wilmink wurde fünf Jahre nach Wilminks Tod vom Künstler Don Englander angefertigt.

Wenn Sie die Geburtsstätten der beiden in der Lipperkerkstraat (Bannink) und der Javastraat (Wilmink) sehen möchten, sollten Sie kurz von der Route abweichen. Wenn Sie die Javastraat ein Stück überqueren, kommen Sie zur Al-UmmahSchule, dem monumentalen Gebäude, über das Wilmink das etwas nostalgische „Die alte Schule“ schrieb, das später von der Kabarettgruppe Don Quishocking aufgeführt wurde. „Ach, ob es die Schule dort noch gibt / Kastanienbäume auf dem Hof (...)".

HARRY BANNINK & WILLEM WILMINK ROUTE
91
Den kostenlosen Flyer für die Route erhalten Sie bei der Tourist Info Enschede (nur auf Niederländisch). WILLEM WILMINK HARRY BANNINK

MITTENDRIN IN DER ZUKUNFT

Kommen Sie auf den Spielplatz der Zukunft. Für Enschede sind Innovation und Kreativität ein Way of Life. Hier spielt man mit Technologien der Zukunft, denkt nach über den Einfluss digitaler Medien und trifft die Kreativen von morgen. Lassen Sie sich inspirieren.

Dass Enschede die Nase vorn hat, ist nicht verwunderlich. Der Mix aus Technik, Kunst, Industrie und Kreativität ist einfach ein Bestandteil unserer Stadt. Hier treffen Pioniere aufeinander. Bildungseinrichtungen wie die Universität Twente, Fachhochschule Saxion und ArtEZ/AKI Academy of Art & Design bringen junge Macher und neue Talente zusammen. Und die gründen unter anderem Start-Ups, so wie

Lieferando.de und Booking.com, die ihren Ursprung auch in Enschede haben.

Neben diesen Unternehmern experimentieren Künstler in unserer Stadt mit digitalen Medien, Games und künstlicher Intelligenz. Ihre Ideen gedeihen in kreativen Brutstätten wie WARP Technopolis. Hier erleben Sie Zukunft hautnah.

92

INSPIRATION AUS EINER ANDEREN DIMENSION

Eine andere Dimension. Wo kreative Technologie, Innovation und elektronische Musik zusammenkommen. Das ist WARP Technopolis, kreative Brutstätte am Stationsplein in Enschede. Verschiedene Initiativen teilen sich drei Etagen und sorgen für eine gehörige Portion Zukunftsinspiration.

Beginnen Sie Ihren Besuch mit einem Drink in der Spacebar. Unter den Neonlichtern, mit Blick auf den Stationsplein mit seinem meterhohen Roboter, wähnt man sich in einer anderen Zeit. Abends dröhnt hier die neuste experimentelle Musik aus den Boxen. Hier hört man Techno, Hardcore, Drum & Bass, Acid, Elektro, Breakbeats und noch viel mehr.

WARP Technopolis sprüht nur so vor Begeisterung über die Zukunft. Aber auch Kritik wird nicht gescheut. Besuchen Sie zum Beispiel einmal eine Ausstellung, einen Film oder Vortrag von Sickhouse über digitale Medien, Virtual Reality und Games. Darüber hinaus organisiert dieses kreative Kollektiv The Overkill Festival: tauchen Sie ein in die Welt der Spiele, der interaktiven Kunst und anderer spielerischer Experimente.

ERLEBEN SIE DIE FERTIGUNGSKULTUR VON ENSCHEDE

Eine reelle Chance, dass Sie mit neuen Ideen aus der Welt von WARP Technopolis kommen. Es juckt Ihnen in den Fingern, selbst loszulegen. Einen Teil dieser wunderlichen Zukunft zu gestalten. Dann ist der Kunstraum Tetem the place to be. Werden Sie selbst aktiv im Kunstraum Tetem.

93
TETEM
WARP TECHNOPOLIS

ENTDECKEN SIE HOLLAND CASINO

KONINGSPLEIN 8 ENSCHEDE

Lust auf einen abenteuerlich Abend in einer entspannten Umgebung? Dann besuchen Sie

Holland Casino Enschede! Sie finden uns im Zentrum einer der lebhaftesten Städte Twentes. Lernen Sie spannende Tischspiele wie amerikanisches Roulette, Black Jack und Poker kennen. Spielen

Sie Classic Bingo und entdecken Sie die große Auswahl an Spielautomaten.

ES ERWARTEN SIE:

• eine abenteuerlich Nacht mitten im gemütlichen Stadtzentrum;

• eine gute Verkehrsanbindung mit Parkplätzen direkt unter dem Casino;

• leckeres Essen in unserem Restaurant Taste, Brasserie & Wines;

• regelmäßige Live-Auftritte und Sonderveranstaltungen;

• eine tägliche Chance auf tolle Preise an den Spielautomaten oder bei den Tischspielen.

CLASSIC BINGO

Jede zweite Woche freitags können Sie im Holland Casino Enschede Classic Bingo spielen. Kommen Sie mit Ihren Freunden nach Enschede und nehmen Sie am Classic Bingo teil. Unsere Bingomaster sorgen für einen unterhaltsamen Abend. Sie möchten sich einen Platz sichern? Dann reservieren Sie ihn online über hollandcasino.nl/enschede

SICHER UND VERANTWORTUNGSVOLL

Bei Holland Casino sollen die Gäste das Spielen und das damit verbundene besondere Erlebnis auf sichere, faire und verantwortungsvolle Weise genießen. Wenn Sie 18 Jahre oder älter sind, heißen wir Sie herzlich willkommen. Gemeinsam sorgen wir dafür, dass Spielen ein Spiel bleibt.

ALLES IN DER NÄHE

Holland Casino Enschede liegt im Zentrum der Stadt. Unsere Gäste können unter dem Casino in der großen überwachten

Van-Heek-Tiefgarage parken. Sie ist rund um die Uhr geöffnet und Sie können bei uns ein Ausfahrtticket für 7 € kaufen.

( ANZEIGE )

Tetem befindet sich im Roombeek Cultuurpark auf einem Platz gegenüber der ArtEZ/AKI Academy for Art & Design.

Drinnen dreht sich alles um den Hersteller und den Fertigungsprozess. Jungen

Künstlern und Machern wird hier ein Podium geboten. Sie sehen Ausstellungen über eine Gesellschaft, die sich bereit macht für die Zukunft. Digitale Medien spielen bei Tetem eine große Rolle.

Besonderen Spaß macht es, dass Sie hier Ihre Ideen in die Tat umsetzen können.

Tetem bietet nämlich jedes Wochenende das MaakMeeLab (MachMitLab)

an. Anmeldung über die Website ist erforderlich. Von 14 bis 17 Uhr sitzen

Kinder und Erwachsene Seite an Seite und experimentieren. Probieren Sie

3D-Drucker, Lasercutter und 360-GradFilme aus. So machen Sie die Zukunft sichtbar. Netter Nebeneffekt: Sie nehmen ein selbstgemachtes Souvenir mit

Neugierde noch nicht gestillt? Hier sind weitere Tipps für einen Tag in Enschede voller Kreativität, Innovation und Zukunftsmusik.

FERTIGUNGSSTÄTTEN

Saxion FabLab ist die öffentliche Werkstätte der Fachhochschule Saxion an der M.H. Tromplaan. Mit Hightech-Geräten können Sie hier Ihre Ideen zum Leben erwecken. Freier Zugang. Von Montag bis Freitag geöffnet, aktuelle Öffnungszeiten und Führungen finden Sie auf der Website des Saxion FabLab: fablabenschede.nl

Experimentieren Sie mit Technologie im Hackerspace Tkkrlab in Marssteden Poort. Programmieren, Websites erstellen, Skriptsprachen lernen, in dieser kreativen Werkstätte ist alles möglich. tkkrlab.nl

KUNST

Bei Stiftung Vierkwart Robson ist zu sehen, wie nachhaltige Kunst die Zukunft gestaltet. Künstlerinitiative und Werkstatt in der ehemaligen Robson-Fabrik, wo Kunst und Nachhaltigkeit im Mittelpunkt stehen.

Am Getfertsingel interpretieren Studio Complex und Hangarrrrrr den Begriff „kreative Brutstätte“ auf ihre ganz eigene Weise. Ganz viele Kunstformen unter einem Dach. Besuchen Sie hier das Zuiderfestival, ein Event oder ein Konzert. studiocomplex.net

EVENTS

Kommen Sie im Mai zum mehrtägigen Event Dutch Innovation Days und leisten Sie Pionierarbeit. Ein inspirierendes Programm mit Aktivitäten voller Kreativität und Innovation.

Lassen Sie sich von unserer vielfältigen Fertigungskultur inspirieren. Beim Maker Festival Enschede zeigen Betriebe, Künstler, Wissenschaftler, Macher, Unternehmer und Heimwerker, was sie produzieren. Im Mai lohnt sich ein Besuch des Roombeek Cultuurparks.

Tauchen Sie ein in die Zukunft. Besuchen Sie das mehrtägige Festival GOGBOT. Im September ist Enschede ein Spielplatz für Multimedia, Kunst,

QR-Code für noch mehr innovative Fakten.

95
TETEM
WARP TECHNOPOLIS

Stöbern durch Designeritems, gängige Vintage-Stücke oder besondere Einrichtungsgegenstände. Studio Spitsbaard hat jeden Tag ‚frischen Vintage auf Lager'. Jacky und Conny haben ein Gespür für schöne Vintage-Artikel und der gesellige Laden am Zuiderhagen beherbergt eine bunte Sammlung ihrer Vintage-Funde und ausgewählten Schätzchen. Zuiderhagen 24

Auf der Suche nach einem ausgefallenen Geschenk? Schauen Sie doch einmal rein bei Concordia! Von Schmuck über Wohnaccessoires und Kochbüchern bis hin zu Kinderspielzeug. Das Angebot an besonderen, nachhaltigen und Fairtrade Produkten von lokalen und niederländischen Herstellern ist einzigartig, von jedem Produkt gibt es stets nur wenige Exemplare! Langestraat 56

BUMMELN NACH HERZENSLUST

Dieser Laden in Enschede wird von vier Freundinnen geführt. Das kann nur gemütlich sein! Fier ist der Ort für hochwertige Kleidung für Frauen. Ist Ihr Stil lässig, stilvoll, tough oder feminin? Probieren Sie direkt etwas an oder lassen Sie sich inspirieren. Und natürlich gibt es hier Kaffee! Eine nette, einladende Atmosphäre sorgt dafür, dass man sich sofort wohlfühlt. H.J. van Heekplein 1

Sind Sie ein Liebhaber von Originalartikeln aus den 50er/60er/70er Jahren? Statten Sie dann doch Frintage in der Pijpenstraat einmal einen Besuch ab. Hier lässt es sich nach Herzenslust nach VintageUnikaten im Sortiment von Kleinmöbeln, Lampen und anderen Einrichtungsgegenständen stöbern. Pijpenstraat 32-34

Gestalten Sie Ihr Zuhause immer mal wieder gerne um? Dieser Hotspot in Enschede ist etwas ganz Besonderes. Wortwörtlich. Denn das kuschelige Einrichtungshaus voller Wohnaccessoires mit industriellem Touch wird von Menschen geführt, die einen Extraschub brauchen, um sich auf dem Arbeitsmarkt durchzuboxen. Nach dem Shoppen Lust auf Kaffee? Auf der anderen Straßenseite befindet sich der ‚Heel bijzondere lunchroom‘. De Heurne 34

96
CONCORDIA SHOP STUDIO SPITSBAARD HEEL BIJZONDER WONEN WINKEL FIER FRINTAGE

Kleidung, Einrichtungsgegenstände, Vintage und andere Sachen. Für echte Männer. KLOF leitet sich von ‚Kloffie‘, also Klamotten ab, aber täuschen Sie sich nicht: KLOF ist alles andere als die alltäglichen Standardklamotten. KLOF kleidet sowohl den Mann als auch sein Haus. Das umfangreiche Sortiment an Schuhen, Hemden, Jacken, Uhren und Einrichtungsgegenständen stattet den hippen Mann aus, von Kopf bis Fuß. Haverstraatpassage 17

MEVROUW JANNE

In einer der ältesten Einkaufsstraßen der Niederlande finden Sie die Boutique Mevrouw Janne. Ein Geschäft voll mit fröhlichen Kleidern, tollem Schmuck, Taschen und Wohnaccessoires. Genießen Sie die gemütliche Atmosphäre, probieren Sie Dinge an und stöbern Sie.

Haverstraatpassage 38

Cool, anders, aber auch modern und überall tragbar. Für Frauen mit eigenem Stil, die keine 0815- Mode wollen. Marken wie Sarah Pacini, King Louie, 10 Days und Avoca sind nur eine Handvoll der breiten Kollektion an Damenbekleidung mit einem zeitgemäßen, kraftvollen und ein wenig tollkühnen Look.

Haverstraatpassage 60

WONDER & MELON

Wonder & Melon ist nicht nur ein Online-Club für die besten Tipps für Interieur, Shopping, Lifestyle und Kids. Seit kurzem hat diese hippe Plattform einen echten Laden voller Accessoires, ausgefallener Kindersachen und moderner Einrichtungsgegenstände! Hier kann man nach Herzenslust schnüffeln nach den besten Basics oder den neuesten Trends. Bekannte Modemarken sind hier ebenso zu finden wie Entwürfe von unbekannteren Designern. Join the club! Zuiderhagen 37

WAAR ist der Geschenkeladen für faire und nachhaltige Produkte, die eine Geschichte erzählen. Produkte, die mit Liebe und Sorgfalt hergestellt wurden. Von natürlichen Pflegeprodukten bis zu veganen Kochbüchern, von nachhaltigen Wasserflaschen bis zu handgefertigten Körben. Langestraat 19a

97
KLOF SCOOTER WAAR

Eine schöne Mischung aus trendigen niederländischen und dänischen Marken. Das zeichnet die Kollektion aus Mode, Accessoires und Einrichtungsgegenständen von Entree Store aus. Ruhige Naturtöne, abwechslungsreiche Materialien, cool und schlicht. Unverwechselbar und inspirierend. Haverstraatpassage 42a

Vom Olivenhain in Ihre Küche. Das beste extra vergine Olivenöl, originelle Kräutermischungen, Essige vom Fass und andere mediterrane Produkte sprechen alle Ihre Sinne an, sobald Sie den Laden betreten. Eine unerschöpfliche Inspirationsquelle für alle Kochbegeisterten! Langestraat 17

Im Zentrum von Enschede schlagen Vinylherzen höher. Dieser Plattenladen macht die Dinge ein wenig anders. Hier finden Sie eine große Auswahl an neuen und gebrauchten Schallplatten. Aber auch Kleidung und Schmuck für Männer. Und das alles bei einem Drink an der Bar des Ladens. Das Geschäft für echte Musikliebhaber. Oude Markt 8a

Im Enschede-Shop finden Sie die coolsten Enschede-Souvenirs: Die schönsten Geschenke als Andenken für Sie selbst oder als Mitbringsel für jemand anders. Als Erinnerung an Enschede, aber auch als modisches Statement oder praktisches Gadget. Perfekt für echte Enschede-Fans! Langestraat 41

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Shopping-Tipps.

Öffnungszeiten Geschäfte Innenstadt

Montag: 11.00-18.00 Uhr

Dienstag, Mittwoch, Freitag, Samstag: 09.30-18.00 Uhr

Donnerstag: 09.30-21.00 Uhr

Verkaufsoffener Sonntag

Jeden Sonntag sind die Geschäfte von 12.00-17.00 Uhr geöffnet.

Ausnahmen: Neujahrstag, Pfingstsonntag, 1. Weihnachtsfeiertag.

98
OIL & VINEGAR ENTREE STORE ENSCHEDE BRANDSTORE CRASH VINYL & BOOZE

BRAUSENDER WOCHENMARKT IN ENSCHEDE

„Der größte Markt der Ost-Niederlande.“ Marktmeister Gerard Kruse ist fest überzeugt vom großen Wochenmarkt. „Dieses umfangreiche Sortiment findet man nirgendwo anders. Über 100 Händler verkaufen alles von Kleidung und Schuhen bis hin zu Handyaccessoires und Blumen.“ Kiloweise buntes Obst und Gemüse, der Duft von frischgebackenem Brot und außergewöhnliche Delikatessen teilen sich die Aufmerksamkeit der interessierten Besucher.

Besonders beliebt ist der Fischmarkt. Mit leuchtenden Augen berichtet Gerard über das große Angebot an frischem Fisch. „Es ist einer der größten Fischmärkte der Niederlande. Sogar exotische Sorten werden hier verkauft.“ Und Gerard hat noch mehr gute Nachrichten: „Der neue Biomarkt auf dem Ei van Ko ist eine Bereicherung für die Innenstadt. Alles was hier verkauft wird, hat ein biologisches Gütesiegel.“ Enschede ist eine brausende Stadt. Auf dem Wochenmarkt können Sie das hautnah erleben.

Der Wochenmarkt steht dienstags und samstags von 08.00 bis 17.00 Uhr im Zentrum auf dem H.J. van Heekplein.

Auf dem Ei van Ko vor dem Rathaus findet jeden Samstag von 08.00 bis 17.00 Uhr der Biomarkt statt.

TIPPS FÜR NOCH MEHR BRAUSENDE MÄRKTE

Enschede ist jeden Sonntag von 12.00 bis 17.00 Uhr verkaufsoffen. Von Juni bis Dezember finden sonntags auf dem H.J. van Heekplein zusätzliche Themenmärkte statt. Entdecken Sie auf den Sonntagsmärkten die Kinderecke, verschiedene Stände mit Kleidung, Lederwaren, Süßigkeiten, Schmuck, Oliven und Telefonzubehör sowie einen Secondhand-Markt mit verschiedenen Auslagen.

Einige Sonntagsmärkte haben ein anderes Programm. Alle besonderen Sonntagsmärkte finden Sie im Veranstaltungskalender.

An fast allen deutschen Feiertagen finden auf dem H.J. van Heekplein Extramärkte statt. Planen Sie einen Markttag, zum Beispiel am Karfreitag, 1. Mai, 3. Oktober und 1. November, und entdecken Sie die verkaufsoffenen Einkaufsstraßen.

Schnäppchen jagen und Vintageartikel entdecken?

Stöbern Sie auf dem Twente Flohmarkt in der Eishalle Twente oder auf dem Mega Flohmarkt am Flughafen Twenthe. Oder erkunden Sie einen der vielen kleinen Rummelmärkte in der Innenstadt.

Scannen Sie den QR-Code und entdecken Sie die Sonntagsmärkte in Enschede.

99

LAUFEN SIE IN DIESEM WINTER SCHLITTSCHUH

AUF DEM OUDE MARKT

Im Dezember und Januar finden Sie auf dem Oude Markt die Schlittschuhbahn. Genießen Sie die Kinder-Disco, trinken Sie eine heiße Schokolade oder gleiten Sie über das Eis an diesem einzigartigen Ort mitten im Zentrum von Enschede. www.stadtenschede.de/schlittschuhbahn

DIESEN SOMMER VON ANGESICHT

ZU ANGESICHT MIT BRÜLLENDEN

DINOSAURIERN

ENTDECKEN SIE METERGROSSE DINOSAURIER

ZWISCHEN ALTEN BUNKERN UND IM THEATER

Vom 29. Juli bis 3. September können Sie in der Dinofabriek auf dem Flughafen Twente auf Entdeckungstour gehen. Mehr als 50 bewegliche und brüllende Dinosaurier nehmen Sie zwischen den Bunkern mit auf ein spannendes Abenteuer. Schauen Sie unterwegs beim Theater vorbei und treffen Sie Professor Diffeloor.

JETZT TICKETS SICHERN UNTER DINOFABRIEK.NL

„Der Spaß in einer Stadt beginnt mit glücklichen Kindern!“ kibeco.com

100
( ANZEIGE )

Jahrelang wurden die Start- und Landebahnen des Flughafens Twenthe streng bewacht. Von der niederländischen Luftwaffe, im 2. Weltkrieg von deutschen Besatzern und ab den sechziger Jahren von gutgelaunten Twenter Menschen auf dem Weg zu sonnigeren Orten.

LUFTRAUM VOLLER GESCHICHTEN

VOM MILITÄRGELÄNDE ZUM WUNDERVOLLEN NATURSCHUTZGEBIET

Seit der Schließung des Flughafens 2008 hat man die Natur auf dem immensen 130 Hektar großen Gelände sich selbst überlassen. Das Gebiet hat sich zu einem wertvollen Stück Natur zwischen Enschede und Oldenzaal entwickelt. Während das Gelände früher eine uneinnehmbare Festung war, kann man sich jetzt an der Natur erfreuen, an Landschaftskunst und Geschichte. Dafür ist der Erlebnispfad ein gutes Beispiel: aus Klinkern gemacht, die die Deutschen während des Krieges für ihre Rollbahn verwendeten.

Die einzigen Flüge, die hier noch zu beobachten sind, sind die der Feldlerche.

Während der Paarungszeit fliegen die Männchen bei ihren spektakulären Singflügen bis zu 100 Meter hoch. Um dann laut singend im Sturzflug auf die Weibchen herabzufliegen.

ATEMBERAUBENDE AUSBLICKE

UND HISTORISCHE SPUREN

Entdecken Sie das Gebiet mit dem Fahrrad oder zu Fuß. Zur Erkundung des Naturschutzgebietes wurden verschiedene Routen zusammengestellt.

Die Wachhäuschen, Hangars und Bunker entlang der Routen sind stumme Zeugen der Militärgeschichte dieser Gegend. Erfreuen Sie sich im Frühling an einem wahren Blumenmeer, besonderen Tieren und seltenen Pflanzenarten.

Vom Dach eines ehemaligen Flugzeugunterstands auf dem Spottershill aus hat man einen phänomenalen Ausblick auf die Umgebung. Von hier aus hat man auch einen guten Blick auf die Start- und Landebahn, auf der noch immer Geschäfts- und Freizeitflugverkehr erlaubt ist. Auch die Technology Base ist von diesem Standort aus gut sichtbar.

Ein weiterer empfehlenswerter Ort, um die Gegend zu überblicken, ist der Aussichtspunkt, der sich fast wie ein UFO aus der Ebene erhebt. Alte Treibstofftanks wurden vom Künstler Paul de Kort in den Aussichtspunkt „Parallax“ verwandelt.

101
Scannen Sie den QR-Code für weitere Informationen.

RAUS INS GRÜNE, REIN IN DIE NATUR

In Enschede ist die Natur immer direkt um die Ecke. Zehn Parks ruhen inmitten der Hektik der Stadt. Grüne Oasen für Momente der Ruhe. Sobald Sie das Zentrum hinter sich lassen, finden Sie am Stadtrand Landgüter und Naturgebiete. Erleben Sie einen aktiven Tag in den Wäldern von Twente, genießen Sie die Stille und bekommen Sie Ihren Kopf frei.

Für Naturliebhaber gibt es gute Neuigkeiten: Es gibt immer mehr Landgüter rund um Enschede. Machen Sie sich auf in die Natur!

Wir schlagen den Weg Richtung Nordosten ein. Das Ziel: Naturgebiet Hooge Boekel.

102
HET RUTBEEK

SPAZIEREN MIT GESCHICHTE IN HOOGE BOEKEL

Das Naturgebiet Hooge Boekel schärft die Sinne. Es teilt seinen Namen mit dem historischen Landgut zwischen Enschede und Losser. Feldwege, dichter Wald und der landschaftlich schön gestaltete Parkwald des Anwesens, hier gibt es viel zu entdecken. Rad- und Wanderwege schlängeln sich durch das Waldgebiet. Ziehen Sie Ihre Wanderschuhe an, holen Sie tief Luft und lassen Sie Ihren Gedanken freien Lauf. Unterwegs scheint das Sonnenlicht durch die Blätterdecke, Sie hören nur Ihre eigenen Schritte.

Das Herzstück des Naturgebiets ist das Landgut Hooge Boekel. Das Landhaus hier wurde durch Herman van Heek gebaut, der Garten entworfen von Landschaftsarchitekt Wattez aus Delden. Sie wandern auf offenen Wegen durch den Parkwald. Hin und wieder erhaschen Sie einen Blick auf das stattliche Herrenhaus. Entlang des Weges befinden sich zwölf Kunstwerke. Sie sind Teil einer Wanderroute, die der Künstler Eric Langedoen angelegt hat, um die Geschichte des Landguts Het Hooge Boekel zu veranschaulichen.

HOOGE

Inspiration für Entdeckungstouren in der Natur. Noch mehr grüne Tipps für einen Ruhemoment oder einen aktiven Tag in Enschede:

STADTPARKS

Mal kurz entspannen? Besuchen Sie den Volkspark, den ältesten Stadtpark der Niederlande, und suchen Sie sich ein Plätzchen auf den grünen Terrassen des Restaurants Loetje mit Ausblick auf den Teich.

OUTDOOR-ABENTEUER

IM NAHERHOLUNGSGEBIET

HET RUTBEEK

Het Rutbeek macht Lust auf Abenteuer und Aktivitäten. Das Naherholungsgebiet liegt südlich von Enschede. Den Mittelpunkt bildet der große See, umgeben von Sandstränden und Liegewiesen. Nur ein paar Schritte weiter beginnt der Wald, der sich wie ein Kragen um das Gewässer legt. Das Gebiet Het Rutbeek strotzt nur so vor möglichen Aktivitäten. Wagen Sie einen Sprung ins erfrischende Wasser, surfen Sie los, paddeln Sie mit einem Kanu oder nehmen Sie Wasserski mit. Gepflasterte Wege laufen einmal um den ganzen See herum. Ein Spaziergang führt Sie entlang der Felder und Landgüter, durch den Wald und die weite Landschaftskulisse von Twente. Etwas weiter befinden Sie sich im meterhohen Schilf der Uferpromenade. Het Rutbeek überrascht immer wieder.

Entdecken Sie den G.J. van Heekpark, zwischen Boddenkampsingel und Hengelosestraat. Beenden Sie Ihren Spaziergang bei der Schenkerij Wattez mit einer Tasse Kaffee und frischem Apfelkuchen.

Der Ledeboerpark ist Park und Landgut zugleich. Besuchen Sie das Bienenhaus, das Teehaus des Bauernhauses Oldenhof und bewundern Sie den größten Mammutbaum der Niederlande.

Gehen Sie auf den gewundenen Pfaden des Wooldriksparks spazieren und genießen Sie eine Pause mit einer Leckerei im Teegarten Ik & Mijn Moeder.

LANDGÜTER

Spazieren Sie über das Landgut Hof Espelo während die Kinder im Klabauterwald Spaß haben. Besuchen Sie das Gutshaus Hof Espelo und lernen Sie mehr über die Dinge, die sie unterwegs beobachten können.

Landgoed 't Stroink ist sehr abwechslungsreich. Schlendern Sie durch die Alleen mit hohen Bäumen, entlang grüner Waldwege und versteckter Wasserbecken. Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Tipps.

103
BOEKEL
HET RUTBEEK

TEXTIL-ROUTE ENSCHEDE-GRONAU

ALTE SPUREN, NEUE ENERGIE

Machen Sie eine Reise durch die Popmusik in einer alten Turbinenhalle. Probieren Sie selber mal einen Laserschneider oder 3D-Drucker aus, wo einst Webstühle ratterten. Schwingen Sie sich auf Ihr Fahrrad und entdecken Sie, wie Enschede und Gronau ihrer gemeinsamen Textilgeschichte eine neue Wendung verleihen.

Am liebsten möchte er ihm den Rücken zukehren. Gerrit Jan van Heek kann es nicht mit ansehen, dass er Gesellschaft von einem weltberühmten Rebellen bekommen hat. Die Tafel mit dem streng dreinblickenden Textilfabrikanten erinnert an die Zeit, als Gerrit Jan mit seiner Familie in der weißen Villa hinter der Grote

Kerk lebte. Jetzt isst man dort ChorizoKroketten oder frittierte Spitzpaprika. Und ziert das Porträt des Revolutionärs Che Guevara das Aushängeschild des TapasRestaurants.

So kann es gehen: Van Heek und Guevara zusammen an einer Hauswand. Ein kleines Beispiel dafür, wie Enschede die Textilvergangenheit abgeschüttelt, aber nicht vergessen hat. Auch nicht vergessen kann. Dazu hat die Textilindustrie die Stadt und ihre Einwohnerinnen und Einwohner zu sehr geprägt. Und nicht nur hier, auch über die Grenze hinweg: denn auch in der deutschen Nachbargemeinde Gronau waren Enscheder Fabrikanten an der Entwicklung der Textilindustrie beteiligt.

EXPLOSIVE GESCHÄFTIGKEIT

Beim Radfahren wird die gemeinsame Geschichte sichtbar, dafür ist der Bahnhof Enschede ein geeigneter Startpunkt.

Der Bau der Bahnstrecke nach Münster und Dortmund über Gronau führte ab 1875 zu einer explosiven Geschäftigkeit. Allerdings ist von den beiden Textilfabriken direkt neben dem Bahnhof Enschede nichts mehr übrig. In den 1970er Jahren wurden sie, entsprechend dem damaligen Zeitgeist, abgerissen.

Umso mehr Glanz hat das industrielle Erbe, das im Gegenzug hierzu im Stadtteil Roombeek erhalten geblieben ist. Eine spektakuläre Mischung aus Alt und Neu befindet sich heute dort, wo im Jahr 2000 die Feuerwerkskatastrophe stattgefunden hat. So manches Fabrikgebäude zieht hier alle Blicke auf sich. Als Kunstakademie, Ausstellungsraum, Schule, Medienzentrum oder Wohnanlage inmitten zeitgenössischer Architektur. Wo einst Putzwatte hergestellt wurde, kann man jetzt in De Museumfabriek selber experimentieren mit technologischen

104

Neuerscheinungen wie 3D-Druckern oder Laserschneidern.

Ein Stückchen weiter lockt das Rijksmuseum Twenthe. Das Museum bietet einen Überblick über die Kunst vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Gleichzeitig ist es ein lebendiges Denkmal der Textilgeschichte. Der Gründer des Museums war nämlich Fabrikant und Kunstsammler Jan Bernard van Heek. Aufbauend auf seinem Vermächtnis fängt das Museum nun den Zeitgeist in gewagten Ausstellungen ein.

EIN BADEHAUS MIT GRANDEUR

Über das Gebiet, wo sich einst der Fabrikkomplex von Van Heek über eineinhalb Kilometer entlang der Bahngleise erstreckte, führt die Route Sie zurück ins Zentrum. An einigen verbliebenen robusten Fassaden ist noch ein Hauch von damals zu erkennen. Wie weit die Wohnfunktion nun auch von den Bedingungen entfernt ist, unter denen früher in dieser Spinnerei und dem angrenzenden Lager geschuftet wurde. Die überdachte Badeanstalt bzw. das Badehaus, das Van Heek für die Menschen in Enschede bauen ließ, diente als Waschplatz für die Arbeiterinnen und Arbeiter. Hier wurden Schmutz und Schweiß von den Körpern gewaschen. Das Badehaus wurde 1892 an der Stelle eröffnet, wo heute der nach Van Heek benannte (Markt-)Platz zum Herzen der Stadt geworden ist. Die Pracht dieses Gebäudes mit seinem gewölbten Kuppeldach und den gusseisernen Säulen ist heute nur noch auf alten Fotografien zu bewundern. 1972 machte der Abbruchhammer die Anlage bis auf den letzten Stein dem Erdboden gleich.

AUFERSTANDEN AUS

DER ASCHE

In seinem Gedicht Textielstad (1976) gelang es Willem Wilmink, die damalige Zeit eindringlich einzufangen. Dieses Gedicht ist jetzt an der Fassade der Buchhandlung Broekhuis zu lesen. Die

Zeit des Niedergangs und Verfalls nach dem Zusammenbruch der Textilindustrie.

Als „die Festungen der Industrie“ entartet waren zu „Spelunken, hohl und abgenutzt, durch die der Wind hindurchfegt“.

1987 schrieb Wilmink eine Version, die das düstere Bild korrigierte: „Was einst wir einen traurig‘ Anblick fanden, ist wie Phönix aus der Asche auferstanden“. Enschede hatte sich inzwischen bis zur Unkenntlichkeit verändert. Schön ist, dass nicht die geschwollene Lobeshymne, sondern das melancholische Original am Platz De Graaff verewigt wurde. Jeder, der das Gedicht liest, kann nun mit eigenen

Augen sehen, wie groß der Kontrast zwischen der Stadt von damals und der von heute ist.

Man fragt sich an diesem Ort auch, wo all die Fabrikanten geblieben sind; die Van Heeks, Ter Kuiles, Blijdensteins. Das berühmte Hotel De Graaff verlor mit der Schließung der Fabriken seine Existenzberechtigung und scheint mit dem Wind davongeweht. Die schöne Villa Baurichter am selben Platz, einst Wohnsitz eines der Van-HeekSprösslinge, ist heute ein mexikanisches Restaurant. Aber eine Straße weiter stößt man doch noch auf ihre Anwesenheit. Ein bescheidenes Schild, auf dem der Familienname prangt. „Van Heek Holding en Beheer“ steht unter den Namen anderer Firmen. Über der Tür verweist das Familienwappen der Familie Blijdenstein auf den Bankier B.W. Blijdenstein,

105
TEXTILFABRIK VAN HEEK NOORDERHAGEN
GRONAU

BEI EINER EINZIGARTIGEN BRAUERFÜHRUNG GROLSCH ERLEBEN

BUCHEN SIE JETZT AUF GROLSCH.NL ODER RUFEN SIE AN: +31 53 483 32 90

Während der Brauereiführung erfahren Sie alles wissenswerte über Grolsch: die jahrhundertealte Geschichte, das Brauen des charakteristischen Biergeschmacks, das Abfüllen in der einzigartigen Bügelflasche und die ganz besonderen Werbekampagnen. In den gemütlichen Cafés kann man natürlich die Grolsch-Biere probieren.

Für aktuelle Öffnungszeiten und Buchungen gehen Sie bitte auf www.grolsch.nl/brouwerijtour oder rufen Sie uns unter der Nummer +31 53 483 32 90 für eine Last-Minute-Buchung an.

Mit Stolz für Sie gebraut. Unter
Kein Alkohol.
18?
( ANZEIGE )

Gründer von De Twentsche Bank, die hier ihren Sitz hatte und als Knotenpunkt im Geschäftsverkehr der Textilunternehmer fungierte.

Einen Steinwurf von diesem monumentalen Gebäude entfernt steht Alfons Ariëns, in Gedanken versunken. Die Statue ehrt den „roten“ Priester als Anführer und treibende Kraft der katholischen Arbeiterbewegung. Hinter ihm befindet sich eine der vielen Metamorphosen im Stadtzentrum von Enschede: das ehemalige Krankenhaus Stadsmaten wird zum ‚Stadscampus Connect-U‘, dem Ort, an dem Unternehmen ihre Talente finden und young professionals ihre Begabungen entfalten.

GEWALTIGER UMFANG

In Gronau gehen die Entwicklungen langsamer vonstatten, scheint es. Rund um den Bahnhof warten noch mehrere Fabrikkomplexe darauf, einem neuen Zweck zu dienen. Es erinnert unweigerlich an das Bild des verblassten Ruhms aus Willem Wilminks Gedicht. Andererseits vermittelt dies eine gute Vorstellung von dem gewaltigen Umfang und dem Einfluss, den dieser Industriezweig einst hatte.

Von der modernen Bogenbrücke aus sieht man Textilfabriken so weit das Auge reicht. Vom ehemaligen Büro von Mathieu van Delden – jetzt ein stolzes Innovationszentrum – bis zur Weißen Dame. Der Spitzname der

ehemaligen Spinnerei von Gerrit van Delden. Entworfen von Arend Beltman aus Enschede, Hausarchitekt der Textilmagnaten. Noch so majestätisch wie eh und je ist das Erscheinungsbild der Weißen Dame mit ihrem prächtigen Wasserturm. Doch der Verfall schlägt zu. Während die privaten Eigentümer weiter über eine Metamorphose brüten, die auf Resonanz stößt bei der Stadtverwaltung.

GRÜNE PYRAMIDE

An anderen Orten hat die Metamorphose bereits stattgefunden. Wie beispielsweise auf dem Gelände der Baumwoll Spinnerei Gronau BSG. Jetzt ein riesiger Großhandel für Lebensmittel und Gastronomie-Produkte. Und seit der Landesgartenschau Gronau/ Losser im Jahr 2003 ist das weitläufige Werksgelände von Mathieu van Delden ein Park. Eine grüne Pyramide, die über die Blumenbeete, Wasserspiele und Spielplätze hinausragt. Diese wurde aus dem Schutt der abgerissenen Fabrik errichtet. Auch hier hat man von oben eine schöne Aussicht. Wer es anspruchsvoller mag, begibt sich auf den Treppenturm des Spinnereigebäudes, der verschont blieb und eine Kletterwand erhielt..

ROCK’N’POPMUSEUM

Am auffälligsten ist die Umwandlung des ehemaligen Turbinenhauses in

TIPP

Der grenzüberschreitende Textilradweg Enschede-Gronau (30 Kilometer) wurde von Enschede Promotie und Stadtmarketing Gronau zusammengestellt. Wer nicht Rad fahren kann oder will: Sie können die Strecke in beiden Städten auch zu Fuß zurücklegen und für den Abschnitt zwischen Enschede und Gronau den Zug nehmen.

Scannen Sie den QR-Code für die Online-Route oder holen Sie den kostenlosen Flyer bei der Tourist Info ab.

das rock'n'popmuseum. Ein logischer Verwendungszweck, wenn man bedenkt, dass in Gronau der schillernde Rockmusiker Udo Lindenberg geboren wurde. In diesem Museum begeben Sie sich auf eine multimediale Reise durch die Geschichte der Rock- und Popmusik. Aus einiger Entfernung schaut Mathieu van Delden Ihnen zu, von seinem Sockel im Park aus, in Bronze gegossen. Er hat keine Wahl, genau wie Gerrit Jan van Heek in Enschede. Ihre Zeit ist vorbei, aber ihre Namen leben weiter.

107
ROCK'N'POP MUSEUM GRONAU VAN HEEKBAD

STREET ART ROUTE

Eine Route entlang der schönsten Kunstwerke, die Enschede im Freien zu bieten hat. Lernen Sie die Stadt kennen und erfahren Sie mehr über die Vergangenheit und Zukunft der Grenzstadt. Steigen Sie auf Ihr Fahrrad oder entdecken Sie das bunte und kreative Enschede zu Fuß.

EINZIGARTIGE STADTGESCHICHTEN

Von Figuren aus der Theatergeschichte bis hin zu einer meterhohen RoboterFrau. Die Street-Art Routen führen Sie an außergewöhnlichen Kunstwerken im Freien vorbei. Hinter jedem Gemälde, Bild oder Text steckt eine Geschichte. Die Route zeigt Enschede von einer anderen Seite und offenbart neue Fakten und Geschichten über die Stadt. Der Roboter auf dem Stationsplein bekommt plötzlich einen Namen und die Wandmalereien eine Bedeutung. Die turbulente Geschichte, Gegenwart und Zukunft der Stadt wird durch einzigartige Kunst lebendig.

ZU FUSS ODER

AUF DEM FAHRRAD

Sie haben die Wahl: Möchten Sie das kreative Enschede lieber auf der 3,4 km langen Route zu Fuß oder auf der 41 km langen Fahrradroute entdecken? Auf beiden Touren erwarten Sie eine Fülle von Kreativität und Farben. Kunstwerke mit einer Geschichte oder sogar einer Botschaft. Die Route zu Fuß führt durch das Zentrum von Enschede, die Fahrradroute um das Stadtzentrum herum. Beide Routen sind auf jeden Fall einen Ausflug wert. Mit einem Blick auf die Textilgeschichte von Enschede, einer Hommage an bekannte Künstler aus und in Enschede und einer optischen Täuschung ist wirklich für jeden etwas dabei.

GRATIS ROUTENFLYER

Der kostenlose Flyer mit Kartenübersicht und zusätzlichen Informationen zu den Künstlern und Kunstwerken ist (auf Niederländisch) bei der Tourist Info, bei Concordia und im Rijksmuseum Twenthe

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Street-Art!

erhältlich. Die deutsche Version der Wander- und Fahrradroute ist online abrufbar unter www.stadtenschede.de/ street-art.

KOMMEN SIE PROBIEREN UND ENTDECKEN

GASTRONOMISCHER GENUSS

Verwöhnt werden in einer monumentalen Fabrikantenvilla. In einem modernen, häuslichen Ambiente internationale und zeitgenössische Gerichte genießen. Bei Joann garantieren die wechselnden Gerichte mit rein saisonalen Produkten einen unvergesslichen kulinarischen Abend. Gut zu wissen: Joann ist die Nummer 92 im kulinarischen Ratgeber Lekker 500. Restaurant JoannNijverheidstraat 2

NATUR ATMEN IN HET PARADIJS

Vegetarisch schlemmen in einem Indoor-Garten oder besser in einem Naturkunstwerk. Hier wechseln sich Kunstbetrachtung und Essen ab. Die überraschende Einrichtung aus recycelten Materialien atmet die Leidenschaft und Kreativität der Künstler. Die Speisekarte mit überwiegend regionalen, biologischen und hausgemachten Gerichten ist genauso kreativ und voller Leidenschaft, ein Leckerbissen für alle Sinne. Het Paradijs - Nicolaas Beetsstraat 48

ITALIENISCHE NOSTALGIE BEI SAPORI E RICORDI

In der Trattoria von Rosa und ihren Töchtern erinnern die klassischen Gerichte an die Kochkurse früherer Generationen. Rosa hat die Kniffe

des Handwerks von ihrer Mutter und Großmutter gelernt. Frisch, pur und ohne viel Schnickschnack; das sind die süditalienischen Regionalgerichte von Rosa. Sapori e RicordiHaverstraatpassage 21

GESCHMACKSEXPLOSIONEN

AUS DEM LAND DER AUFGEHENDEN SONNE

Selber einmal zusehen, wie der SushiKoch von TAO japanische Spezialitäten frisch zubereitet? Das geht an der Sushi-Bar. Durch die halboffene Küche sieht man, wie typisch japanische Köstlichkeiten wie Sushi und Sashimi zubereitet werden. Aber TAO ist so viel mehr als Sushi. Auch die TeppanyakiFisch- und Fleischgerichte werden vor Ort vom Küchenchef gegrillt. Alles frisch und gesund. Das Restaurant ist ansprechend und modern für ein entspanntes kulinarisches Erlebnis eingerichtet.

Restaurant TAO - Deurningerstraat 17

WIE SPANISCH SOLL ES SEIN?

Köstliche Tapas, vorzügliche Paella oder Pinchos, ein Gaumenschmaus in höchster Perfektion. In Spanien ist es keine Kunst, diese Köstlichkeiten zu finden, es gibt sie an jeder Straßenecke. Zum Glück haben wir El Corru: holländische Gemütlichkeit mit einem Hauch spanischen

Temperaments. Stellen Sie sich eine stimmungsvolle Gasse mit Musik, Wein und viel Geselligkeit vor. Genau diese typisch spanische Atmosphäre, dafür sorgen Manuel und seine Familie. El Corru - Poolmansweg 3-B

AUTHENTISCH ESSEN IN DER FRÜHEREN MELKHAL

In der ehemaligen Melkhal finden Sie Café Coberco. Speisen Sie in einem unverwechselbaren, industriellen Ambiente. Die alten türkisfarbenen Beckenfliesen und Rohmaterialien sind erhalten geblieben und erinnern an die Fabrik, in der sie einst untergebracht waren. Gekocht wird in einer offenen Küche. Ohne viel Aufhebens. Hier geht es um frische und leckere Lebensmittel. Vorzugsweise regional. Bestellen Sie zu Ihrem Gericht ein Glas Wein vom Fass oder ein Erfrischungsgetränk nach eigenem Rezept. Café CobercoDe Coöperatie 15-2

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Restaurant-Tipps.

109

ZEITVERTREIB FÜR

DEN NACHWUCHS

Suchen Sie etwas, das den Kindern Spaß macht? Eine Aktivität für den Mittwochnachmittag oder ein gemeinsames Ausflugsziel; da wird es Ihnen in Enschede nicht schwerfallen, etwas zu finden!

BOUNCING IST ANGESAGT

Freejumping, Bounceboarden oder einfach nur springen, springen, springen. In den Indoor-Trampolinparks Krazy Kangaroo und Bounce Valley testen Ihre Kids ab 8 Jahren ihre Jump-Skills. Oder probieren Sie es doch auch selbst mal aus! Und die Mini-Bouncers? Auch an sie ist gedacht; die springen zu anderen Zeiten als die purzelnden Teenager. Safety first. FunZone - De Reulver 120 / Bounce Valley - Colosseum 70

DRAU ß EN SEIN MACHT SPASS

Ist Ihr Kind eine echte Bergziege oder ist die Vorsicht größer als der Wagemut? In den Outdoor-Parks von Twente geht beides. Ruhiges Spielen oder herausfordernde Aktivitäten. Von Schaukelseilen und Baumhäusern bis hin zu einem spannenden Kletterparcours in 5 Metern Höhe. Erfolg garantiert für Ihren Tarzan und Ihre Jane. Steht Ihr Nachwuchs lieber mit beiden Füßen auf dem Boden? Kein Problem; gehen Sie gemeinsam auf Gold- und Edelsteinsuche oder lassen Sie sie durch Bäche, Wasserfälle und Spielelemente streifen. Klauterwoud

- Weerseloseweg 259 / Buitenhoff & Klimbos het RutbeekBlikkersmaatweg 15 / Adventure Twente - Blikkersmaatweg 15

DAMPFLOK IN DIE VERGANGENHEIT

Reisen Sie in die Vergangenheit mit einem historischen Dampfzug. Erleben Sie die Atmosphäre vergangener Zeiten im holpernden Zug zwischen Haaksbergen und Boekelo. Auf den Bahnsteigen gibt es viel zu lernen und zu sehen. Im Museumsdepot stehen Waggons, die noch restauriert werden müssen, und an der großen Modelleisenbahn erfahren Sie alles darüber, wie das Zugfahren früher war. Museum Buurtspoorweg - Boekelosestraat 410

110

ADRENALIN GARANTIERT!

Rennen fahren in einem Multiplayer-Modus in einer Virtual Reality Welt. 425 Meter Herausforderungen bewältigen in einem E-Kart oder lasergamen in einer futuristischen Realgame-Simulation. Nicht nur für Kinder ein Riesenspaß!!

Zero55 - Colosseum 84

KULTURERLEBNISSE MIT KINDERN

Kunst und Kultur ist langweilig? Niemals! Enschede hat eine Vielzahl an Kulturaktivitäten für Kinder zu bieten. Zum Beispiel das interaktive Familienmuseum De Museumfabriek. Oder eine Vorstellung im Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Concordia, Theater Sonnevanck und Tetem gehören natürlich auch auf die Liste.

STILLSITZEN MUSS NICHT SEIN

Nach Herzenslust Arcade-Spiele spielen bei The Game Box. Schaffen Sie den Highscore beim Airhockey oder einem der vielen anderen Videospiele?

Stillsitzen braucht man hier nicht. Spielen Sie Basketball, boxen Sie oder üben Sie Ihre Tanz-Moves und bleiben Sie in Bewegung. The Game Box

Enschede - Marktstraat 10

TUNNEL, KLETTERGERÜSTE UND SPIELBURGEN

Ihr Nachwuchs rennt, spielt, macht Purzelbäume, springt und erlebt wilde Abenteuer. Riesenrutschen, Trampoline oder eine Partie Lasergame. Und Sie? Sie brauchen sich um nichts zu kümmern, denn toben tun die Kleinen ganz alleine auf einem der Indoor-Spielplätze von Enschede. Auch die Allerkleinsten vergnügen sich gefahrlos in den speziell ausgestatteten Kleinkinderbereichen. BallorigJ.J. Van Deinselaan 30 / Monkey Town - Colosseum 82 / FunZone - De Reulver 120

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Tipps für die ganze Familie.

111

Ob Gesang oder Tanz, in den vielen Theatern der Stadt haben Sie die Wahl. Spüren Sie die Energie, wenn Musiker und Musikliebhaber aufeinandertreffen. Enschede bietet etablierten Künstlern und aufstrebenden Talenten eine Bühne.

SCHMELZTIEGEL DER KULTUR

Kunst, Kultur, Wissen und Bildung unter einem Dach. Im inspirierenden Muziekkwartier am Wilminkplein in Enschede bieten verschiedene Kultureinrichtungen gemeinsam ein abwechslungsreiches Programm.

Mit einem Sinfonieorchester, einem Opernhaus und einem Konservatorium bildet unsere Stadt zusammen mit Amsterdam und Maastricht die Top 3 in Sachen kultureller Vielfalt.

Im Herzen der Stadt: Het Wilminktheater und Muziekcentrum Enschede, Metropool | Poppodia van Twente, Nederlandse

KUNST UND KULTUR IN ENSCHEDE

VERBORGENE SCHÄTZE UND ÜBERRASCHENDE TALENTE

Reisopera, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel, Kaliber Kunstenschool und ArtEZ Conservatorium. Amateur oder Profi, hier gibt es für jeden eine Bühne.

STADT DER DARSTELLENDEN KÜNSTE

Junge talentierte Solisten, bekannte Chöre und verschiedene Sinfonieorchester der Nederlandse Reisopera berühren die Zuschauer mit ihren Darbietungen und machen Kunst und Kultur einem breiten Publikum zugänglich.

So auch Phion; Orkest van Gelderland & Overijssel. Talentierte Musiker des professionellen Sinfonieorchesters lassen

Menschen das überwältigende Erlebnis sinfonischer Live-Musik spüren. Innerhalb und außerhalb des Konzertsaals.

Lassen Sie sich von der Grandeur dieses Orchesters mitreißen.

Sie mögen lieber Popmusik? Dann ist Metropool | Poppodia van Twente the place to be. Von etablierten Künstlern bis hin zu aufstrebenden Talenten, hier stehen sie alle auf der Bühne. De Nederlandse Reisopera - Wenninkgaarde 40 –42, reisopera.nl / Phion; Orkest van Gelderland & Overijssel - Van Essengaarde 10, phion.nl / Metropool |Poppodia van Twente - Willem Wilminkplein 2, metropool.nl

112
WILMINKTHEATHER

TETEM

LICHT AUS, SPOT AN!

Enschede ist das Zentrum der darstellenden Künste in Twente. An vier Standorten in Enschede bietet das geräumige Wilminktheater ein breites Spektrum an Theater und Musik. Mitreißende Konzerte im Muziekcentrum, vielseitiges Kabarett in De Kleine Willem und betörende Aufführungen in der Grote Kerk am Oude Markt. Nur einen Steinwurf voneinander entfernt machen sie das kulturelle Gesicht von Enschede aus. Wilminktheater - Wenninkgaarde 40-42, wilminktheater.nl

Muziekcentrum - Noorderhagen 27 De Kleine Willem - Langestraat 45, Grote Kerk - Oude Markt 32

Aber es gibt mehr. Das Theater Concordia zum Beispiel ist eine charakteristische Bonbonniere, die kleinste in den Niederlanden. Der Theatersaal hat bezaubernde bemalte Decken und zwei Logen. Neben Theater, Musik und Film verfügt Concordia auch über eine Galerie mit zeitgenössischer bildender Kunst, eine Kunstausleihe und einen Geschenkeladen.

Concordia Theater, KinoOude Markt 15, concordia.nl

Concordia Ausstellung, Kunstausleihe, Geschäft - Langestraat 56,

ORKEST VAN

HET OOSTEN

Klein, kleiner, am kleinsten. Das Vestzaktheater an der Walstraat ist eines der kleinsten Theater der Niederlande. Hier erleben Sie Kabarett, Musik und Jugendtheater im Wohnzimmerformat. Mit 65 Sitzplätzen ist es intim und niederschwellig, ideal für aufstrebende Bühnentalente. Het VestzaktheaterWalstraat 35, hetvestzaktheater.nl

Im Theater Sonnevanck werden Aufführungen für Kinder, Jugendliche, ihre Familien und Freunde gegeben. Die Schauspieler reisen durch das ganze Land. Ein Besuch des Theaters, das sich in einem alten Lagerhaus befindet, lohnt sich! Theater Sonnevanck - Walstraat 2, sonnevanck.nl

Großartige Unterhaltung in der ehemaligen Spinnerij Oosterveld. Hier treffen Horror, Musik und Spaß aufeinander. Besuchen Sie eine Dinnershow des Mystiek Theaters oder den monatlichen Crazy Sunday. Genießen Sie Live-Musik, von Swinging Sixties bis hin zu wilden Rockshows. Zusammen mit NixenMeer und Jazzpodium de Tor veranstaltet das Theater hochkarätige Blues-, Roots- und Jazzacts. Auch Kabarett Talente bekommen ein Podium bei Het Verborgen Theater. Mystiek Theater - Rigtersbleek-Zandvoort 10, mystiektheater.nl

Der Campus der Universität Twente ist ein Mekka für echte Kulturliebhaber.

Tanz- und Theateraufführungen, Vorträge, Konzerte, Kabarett, Ausstellungen, hier wird einfach alles geboten. OUT ist die Freilichtbühne auf dem Campus, mit Platz für 600 Gäste. OUT - Drienerlolaan 5, utwente.nl

DIE KUNST DES BETRACHTENS

Enschede ist voller Kunstsammlungen und kreativer Initiativen, von mittelalterlicher Kunst bis hin zu digitalen Konstellationen.

In 36 Räumen sind große Kunstwerke im Rijksmuseum Twenthe zum Anfassen nah.

113
METROPOOL

Erleben Sie die besten Au ührungen und Konzerte im Wilminktheater und Muziekcentrum Enschede

Vier einzigartige Veranstaltungsorte, sechs Bühnen, im Zentrum von Enschede mit einem breiten Angebot an Konzerten und Au ührungen für jedermann.

114 Unser aktuelles Angebot finden Sie unter wilminktheater.nl
( ANZEIGE )

In diesem Jahr organisiert das Rijksmuseum Twenthe in Zusammenarbeit mit der dänischen Nivaagaards

Malerisamling die erste Einzelausstellung über das Leben und Werk der italienischen Renaissancekünstlerin Sofonisba

Anguissola in den Niederlanden..

Rijksmuseum Twenthe - Lasondersingel 129 – 131, rijksmuseumtwenthe.nl

Natur, Kultur, Textil, Wissenschaft und Technik. In der Museumfabriek können Sie selbst experimentieren. In diesem interaktiven Familienmuseum geht es um Wissenschaft und Technik. Aber auch um Aufstieg und Fall der Textilindustrie und den Wiederaufbau von Enschede nach dem Zweiten Weltkrieg. MuseumfabriekHet Rozendaal 11, museumfabriek.nl

RIJKSMUSEUM TWENTHE

Tetem verbindet digitale Kultur mit der sich ständig weiterentwickelnden Gesellschaft. Tauchen Sie ein in die Welt der bildenden Kunst, Technologie und Digitalisierung und experimentieren Sie mit neuen Fertigungstechniken. Bei Tetem erwecken kreative Macher und Denker ihre Ideen in Form von hybriden Ausstellungen zum Leben. TetemStroinksbleekweg 16, tetem.nl

Kunst in einem einstigen Landhaus eines Textilfabrikanten, heute Ausstellungsort für Künstlerinnen und Künstler aus dem In- und Ausland. Villa de BankEspoortstraat 182, villadebank.nl

NOCH MEHR KULTUR?

UNSERE TIPPS:

Veranstaltungen

Booster Festival im April: die Bühne für neues ostniederländisches Talent in der Welt der Popmusik.

KunstenLandschap im Mai: eine 10 km lange Kunst- und Landschaftsroute durch die wunderschöne ‚Kulissenlandschaft‘ rund um Lonneker.

Kunst im Volkspark im Juni: das größte kulturelle Outdoor-Event in Enschede. Kunst von über 150 Künstlerinnen und Künstlern, leckeres Essen und gute Musik.

Theater on Tour im September: eine Radtour mit Theateraufführungen. Lassen Sie sich an unerwarteten Orten von besonderen Acts überraschen.

Museumnacht im November: als Nachtschwärmer entlang kultureller Hotspots. Kultureinrichtungen öffnen in dieser Nacht ihre Türen. Überall gibt es etwas zu erleben!

Gastronomie

Café Het Bolwerk: Kulturjuwel, in dem Dichter Willem Wilmink Stammgast war.

Tankstation Cultureel Vulpunt: ein Treffpunkt, an dem Kunst, Kultur, Wissenschaft und leckeres Essen mit einem guten Gespräch kombiniert werden.

Route

Monumentenroute: machen Sie einen Rundgang entlang stattlicher Gebäude und besonderer Denkmäler in der Innenstadt von Enschede.

Tipp: Einen umfassenden Überblick über Ausstellungen in Enschede (und Umgebung) finden Sie unter kunstnonstop.nl

115
TOR JAZZPODIUM
DE
DE MUSEUMFABRIEK

ERKUNDUNGEN JENSEITS DER STADTGRENZE

Kaum ist man außerhalb von Enschede, schon könnte man dem Prinzen auf dem weißen Pferd begegnen. In Twente wimmelt es nämlich nur so von Schlössern und Landgütern. In der Umgebung von Delden, Goor und Diepenheim gibt es ganze sieben Stück! Mit den dazugehörigen Adligen. Schlendern Sie durch die wunderschön angelegten Gärten von Schloss Twickel in Delden oder radeln Sie entlang der ausgedehnten Ländereien der verschiedenen Gutshöfe, die es in Twente gibt.

In einer alten Fabrik untersuchen, warum wir nicht mehr auf Technik verzichten können. Technikmuseum Oyfo in Hengelo erklärt ganz genau, wie Dampfmaschinen, Energiequellen, Smartphones oder Roboter funktionieren. Erkunden Sie das Museum wie ein echter Erfinder und entdecken Sie, was Sie noch nicht wussten von Mensch und Technik. Kinder können mit Solarenergie, Stromkreisen oder dem Lötkolben experimentieren und erfahren ganz nebenbei, was all diese Entwicklungen mit unserem Planeten machen. Oyfo TechnikmuseumHazemeijerstraat 300, Hengelo

1500 bis 2000 Sterne mit dem bloßem Auge sehen? Das geht bei der Sternwarte Hellendoorn auf der Aussichtsplattform

„Sky Walk“. In der großen Kuppel sind Teleskope aufgestellt, mit denen man besondere Himmelskörper verfolgen und die wunderschöne Natur genießen kann. Sternwarte HellendoornGrotestraat 281, Nijverdal

Mit mehr als 110 verschiedenen Herausforderungen in einer Höhe von bis zu 12 Metern ist Avatarz im Naturgebiet Het Hulsbeek der größte Kletterwald in Twente. Ein vielseitiger Kletterparcours für Jung und Alt. Großer Vorteil: dank des soliden Sicherungssystems können Kinder den Parcours selbstständig absolvieren. Und wenn Klettern nichts für Sie ist: lassen Sie die Kinder toben und vertreiben Sie sich unterdessen die Zeit im benachbarten Café.

Kletterwald Avatarz - Hengelosestraat 230, Deurningen

116
MÄRCHENHAFT SCHÖN INTERAKTIVE ENTDECKUNGSTOUR LEUCHTENDE STERNE MAXIMALE HERAUSFORDERUNGEN
1 4 2 3 4 3

Zwischen Enschede und Haaksbergen liegt ein einzigartiges Naturschutzgebiet; der Buurserzand. Lassen Sie sich nicht vom Namen täuschen, dieses Gebiet ist keine reine Sandfläche. Zartrosa Heidekraut, Grasland, Bäume und uralte Wacholderbüsche machen dieses Gebiet überraschend vielseitig. Genießen Sie die ganze Schönheit beim Spazierengehen und erschrecken Sie nicht, wenn Sie einer Herde haariger Rinder gegenüberstehen. Sie halten die Heide in gutem Zustand und das Gras kurz. Informationszentrum De WakelStendermolenweg 9, Haaksbergen

ORIGINELLE NÄCHTE

6

SCHLAFEN UNTER DEN STERNEN

Vom Bett aus den Zauber des Sternenhimmels betrachten?

Mitten auf dem Land kann man unter dem Sternenhimmel von Twente übernachten: in einem Sternenwürfel. Der Sternenwürfel ist ein gemütliches quadratisches Holzhaus mit einer Glaskuppel, unter der das Bett steht. Als würde man unter freiem Himmel schlafen. Im Liegen die Sterne bewundern, wenig Schlaf im Preis inbegriffen! Erfgoed Bossem - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

7 8

Schlafen wie ein Faultier? In Zuna übernachtet man in einem Baumhaus in 4 Metern Höhe und genießt dabei die schöne Aussicht. Abends den Sonnenuntergang beobachten mit dem plätschernden Wasser der Regge als Hintergrundmusik. So kann man wirklich zur Ruhe kommen! Ein romantisches Wochenende für zwei oder mit der ganzen Familie dem Himmel noch ein Stückchen näher sein; das verspricht nur Gutes. MölkeMolendijk 107, Zuna

MAGISCH SCHLAFEN

Aufwachen ohne die Geräusche der geschäftigen Welt. Nur Vogelgezwitscher und raschelnde Blätter. Wenn man im Wald schläft, fühlt man sich eins mit der Natur. Twente bietet viele Möglichkeiten, im Wald zu übernachten. Von einfachen Naturcampingplätzen bis hin zu luxuriösen Landguthotels. Ausspannen in einer Lodge mitten in der Natur oder die schönsten Fleckchen der Umgebung von einer einfachen Wanderhütte aus genießen. Den Alltagssorgen entfliehen und ganz und gar zu sich kommen; das geht nur in Twente.

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Tipps aus der Region.

NICHT NUR SAND 1 5
DEM HIMMEL NOCH NÄHER
7
117

Mögen Sie gutes Essen?

Dann können Sie in Twente ausgiebig schwelgen! Die vielen regionalen Produkte sind einen Versuch wert, wenn Sie unsere Region besuchen. Unsere Leidenschaft für Essen teilen wir gerne, und das sind unsere Favoriten:

LECKER ‚TWENTS‘

PROBIEREN SIE, WAS TWENTE AUSMACHT

GENUSSMENSCHEN WILLKOMMEN

Kommen Sie und riechen, probieren, entdecken und genießen Sie all die Leckereien, die Twente zu bieten hat. Lassen Sie sich verwöhnen bei Gastrovino Vaneker; die größte Auswahl an regionalen Produkten in Enschede. Aber seien Sie gewarnt; hier gehen Sie nicht mit leeren Händen weg... Gastrovino VanekerVeldhoflanden 5B

URALTE TRADITION

Eine traditionelle Twente-Spezialität ist Krentenwegge, ein reich gefüllter Rosinenstuten. Früher war es nur ein Brauch bei der Geburt eines Kindes, heute ein unverzichtbarer Bestandteil des Sortiments von Bakkerij Oonk. Nach einem ausgiebigen Spaziergang in der Natur von Twente ist Kaffee mit Krentenwegge ein absolutes Muss! Bakkerij Oonk - Kuipersdijk 21 / WesselerNering 9 / Gronaussestraat 1221

SÜSSE TRADITION

Zu Silvester gehören Knieperkes (Waffeln mit Sahne). An Silvester sind es dünne, flache Waffeln: das Jahr hat sich komplett entfaltet. Einen Tag später ist dieselbe Waffel aufgerollt und wird Nijjoarsrulleke (Neujahrsröllchen)

genannt: das neue Jahr hat sich noch nicht entfaltet.

MEHL AUS EINER MÜHLE IN ENSCHEDE

Der Duft von frisch gebackenem Brot... mit Mehl aus der Lonneker Molen. Dieses historische Monument ist die einzige Mühle in den Niederlanden mit einem reetgedeckten Backsteinrumpf. Mit den Mehlprodukten aus dem Mühlenladen backen Sie Ihr eigenes TwenteBrot zu Hause. Lonneker Molen - Lonneker

Molenweg 80

NOSTALGIE

Ohne die altmodische Humkes-Suppe ist unsere Liste nicht vollständig. Der Geschmack des echten Twente steckt in einer Tasse dieser herzhaften Suppe mit Schnittbohnen. Slagerij Lohman - Rijnstraat 28

ALLES ÜBERS BIER

Die Grolsch Brauerei gehört zu Twente und Twente gehört zur Grolsch Brauerei. Möchten Sie alles über die reiche Geschichte, die einzigartige Bügelflasche und den charakteristischen Pilsgeschmack erfahren?

Nehmen Sie an einer Grolsch Besichtigung teil! Auf der 2,5-stündigen Tour werden Sie von einem fachkundigen Führer durch die Brauerei und die Abfüllanlage geführt. Natürlich folgt im Anschluss eine Verkostung. Grolsch Brauerei - Brouwerslaan 1

WENN SIE WURST MÖGEN

Handgemachte Wurst zum Fingerlecken. Bereit für eine echte Twente-Tradition?

Die Backleberwurst von Fleischerei Herman Huuskes sind dicke Scheiben der Twenter Versuchung, in Butter gebacken. Mögen Sie ihre Wurst lieber bissfest? Die Original Twente Mettwurst hat eine grobe Struktur und einen würzigen Geschmack. Köstlich als Häppchen zum lokalen Bier. Slagerij Herman

Huuskes - Deurningerstraat 275

1 5 3 7 2 6 4 6 1 4 7 118

VERANSTALTUNGEN VOLL NIEDERLÄNDISCHER GEZELLIGKEIT

APRIL

BOOSTER FESTIVAL

ENSCHEDE MARATHON

KONINGSFESTIVAL

BATAVIERENRACE

MAI

MAKER FESTIVAL TWENTE

BEVRIJDINGSFESTIVAL

DUTCH INNOVATION DAYS

STREET ART FESTIVAL

TWENTE GITARREN FESTIVAL

FRESHTIVAL WEEKEND

KUNSTENLANDSCHAP

JUNI

FOODFESTIVAL STOER VOER

WEEK VAN DE AMATEURKUNST

KUNST IN HET VOLKSPARK

UEFA NATIONS LEAGUE

VIJVERVRIJDAGEN

JULI IN HET VOLKSPARK

BALKON FESTIVAL

SYMPHONIC BROADWAY

GROLSCH SUMMER SOUNDS

FIETS4DAAGSE

Brausende Veranstaltungen

locken das ganze Jahr lang

Besucher nach Enschede.

Besonders beliebt:

AUGUST DE DINO FABRIEK

MOUT BIERFESTIVAL

VRIJ FESTIVAL

ONDER DE RADAR FESTIVAL

INTRODUCTIECONCERT

SEPTEMBER

PROEF EET

GOGBOT

TUCKERVILLE

TAG DER OFFENEN MONUMENTE

SINGELLOOP

THEATER ON TOUR

OKTOBER

MILITARY BOEKELO

WOCHENENDE DER WISSENSCHAFT

HALLOWEENKIRMES

NOVEMBER

THE OVERKILL FESTIVAL

MUSEUMNACHT

VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

DEZEMBER/JANUAR

WINTER WONDERLAND

ENSCHEDE LIGHTS UP STADSHERBERG

Scannen Sie den QR-Code für weitere Veranstaltungen in Enschede.

119

Lasondersingel 129

7514 BP Enschede T +31 (0)53 201 2000

Folgen Sie uns: GÖe

aschauen & st Aunèn!

Öffnungszeiten

Dienstag bis Sontag: 10.00 Uhr - 17.00 Uhr rijksmuseumtwenthe.nl

Öffnungszeiten

Dienstag bis Sontag: 11.00 Uhr - 17.00 Uhr demuseumfabriek.nl

Het Rozendaal 11

7523 XG Enschede +31 (0)53 201 2099

Folgen Sie uns: GÖe

( ANZEIGE ) ( ANZEIGE )
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.