Enschede City Magazine 2022

Page 1

NEDERLANDS

ON T D E K EN S C H E D E DISCOVER, ENTDECKE ENSCHEDE

2022 Uitgave van Enschede Promotie

1

ENGLISH

DEUTSCH


( ADVERTENTIE )


Het Enschede City Magazine is een initiatief van Enschede Promotie.

I N H OUD

ENGLISH

DEUTSCH

P42

P85

2 4 O U D E S P O R E N , N I E U W E E N E R G I E Textielfietsroute legt de ziel van Enschede bloot

5 IN ENSCHEDE KAN IK ZIJN WIE IK BEN Het thuis van Bas Timmer

2 8 S T A D S G E S C H I E D E N I S M E T EEN SCHUIMKRAAG Het brouwambacht leeft in Enschede

6 48 UUR IN ENSCHEDE Dit moet je gezien hebben

2 9 K O M P R O E V E N E N O N T D E K K E N Restaurants voor smaakmakers en fijnproevers

10 K OFFIE MET LEKKERS Adresjes voor zoetekauwen

3 0 M E T J E K R O O S T E R O P U I T Onze stad is een speelveld

11 E NSCHEDE DOOR DE OGEN VAN BANNINK & WILMINK Wandel in de voetsporen van twee iconen

3 2 V E R B O R G E N P A R E L S E N VERRASSEND TALENT Enschede daagt je uit te ontdekken

12 M ET JE NEUS OP DE TOEKOMST Innovatie en creativiteit zit in ons bloed

3 6 O N T D E K K I N G E N O V E R D E S T A D S G R E N S Zoek de grens op

16 W INKELEN ZOALS HET BEDOELD IS Winkels voor diva’s en koopjesjagers

3 8 P R O E F W A T T W E N T E U N I E K M A A K T Ambachtelijke streekproducten

19 D E ENSCHEDESE ZATERDAGMARKT BRUIST Voor een gebakken visje

3 9 E V E N E M E N T E N V O L G E Z E L L I G H E I D Feest tot in de late uurtjes

20 L UCHTRUIM VOL VERHALEN Grenzeloze vrijheid voor buitenmensen

10

COLOFON

21 T WENTSE TROTS OP EEN HEUVELTJE De Lonneker Molen 2 2 R U I L S T A D S R E U R I N G V O O R NATUURRUST Adem frisse lucht

24

R E D A C T I E team Enschede Promotie C O N C E P T & V O R M G E V I N G SPRNKL Creative Company T E K S T E N Ingrid Bosman, Susanne Bosscha, Laura Schoenmakers, team Enschede Promotie F O T O G R A F IE Rob Baas, Christina Bakuchava, Sylvia Bokkerink, Vincent-Croce, Rob Elsjan, Hermen Gerrits, Nadinja Hettinga, Laurens Kuipers, Emiel Muijderman, Jeroen Nieuwhuis, Annina Romita, Wirelab - Digital Agency, Enschede Promotie, cover-foto: Frans Dekker V E R T A L I N G E N A R T I K E L E N Henriette Brouwer (Eng), Sabine van Vugt - Passie voor Talen (D), team Enschede Promotie D R U K K E R I J Lulof C O N T A C T info@enschedepromotie.nl Dit magazine is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Voor eventuele onjuistheden is Enschede Promotie niet aansprakelijk. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen en/of openbaar gemaakt worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. ©2022 Enschede Promotie / Tourist Info Punt, Langestraat 41, Enschede Maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur.

3


( ADVERTENTIE )

a

Lasondersingel 129 7514 BP Enschede T +31 (0)53 201 2000 Volg ons:

GÖe

Openingstijden Dinsdag t/m zondag: 10.00 uur - 17.00 uur www.rijksmuseumtwenthe.nl


“Daar zat ik, in Parijs. En ik dacht: geef mij maar Enschede. Niet helemaal serieus, natuurlijk, want ik was begin dit jaar in de Franse

hoofdstad om mijn eerste eigen modecollectie de wereld in te brengen. Het moment waarvan ik had gedroomd!

BAS TIMMER

‘ I N ENSCHE D E K A N IK ZI J N W I E IK BE N ’

Maar door een coronabesmetting en het bijbehorende huisarrest verlangde ik in dat Parijse appartementje toch ook naar Enschede. Dat is me vaker overkomen. Of het nou in New York was of in Kaapstad: over de hele wereld zocht ik naar plekken waar ik me voor langere tijd op mijn gemak zou kunnen voelen. En telkens weer kwam ik erachter dat geen stad voor mij zoveel thuis is als Enschede. Ik hou van de nuchterheid, de rust, de ruimte. Ik ben ook regelmatig bij mijn vriendin in Velp, maar Enschede betekent thuiskomen. Het eerst ga ik altijd naar Spinnerij Oosterveld. Daar zit het atelier van Sheltersuit. Bovendien zijn mijn ouders daar mijn buren: mijn vader heeft er zijn houtwerkplaats en mijn moeder runt er Mystiek Theater. Er komen steevast vrienden langs en dan wordt het met verhalen en biertjes altijd gezellig. Niemand die er last van heeft. Dat oude fabriekscomplex ademt vrijheid. Je voelt je er minder bekeken dan bijvoorbeeld op de Oude Markt. Terwijl dat unieke plein weer zijn eigen charme heeft. Nergens zijn de eerste zonnige dagen zo mooi als daar, met terrassen vol blije mensen.

TIPS VAN BAS Café Het Bolwerk is zo’n plek waar ik zeker vrienden en bekenden tegenkom. En ze schenken er De Manke Monnik, een favoriet speciaalbier. Theater Mystiek mag je niet missen. En dat zeg ik niet omdat mijn moeder er de scepter zwaait. Het bruist er altijd; is het niet van theater dan van jazz of blues. Bovendien kun je er lekker eten. Het groen is in Enschede altijd dichtbij. Door de parken in, en de landgoederen buiten de stad. Zoals Hof Espelo, waar ook een kleine wandeling genoeg is om helemaal tot rust te komen.

In Enschede kan ik zijn wie ik ben. Dankzij mijn familie en de mensen die ik als vrienden voor het leven beschouw. Of mijn debuut in Parijs nou wel of geen blijvend succes oplevert, voor mijn naasten in Enschede maakt het niet uit. Dat is precies waar een thuis om draait.”

BAS TIMMER In 1990 geboren in Enschede. Mode-ontwerper. Bedenker van de Sheltersuit: een combinatie van tas, jas en slaapzak voor daklozen en vluchtelingen. Oprichter van de Sheltersuit Foundation. In 2020 door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot Next Generation Leader. Presenteerde in maart 2022 zijn eerste eigen modecollectie op de Fashion Week in Parijs. Wil onder het motto ‘people helping people’ de opbrengst van die collectie straks ook inzetten voor zijn maatschappelijke werk. Heeft een relatie met fotografe Tony Dočekal.

5


HIGHLIGHTS

4 8 UUR I N E N SCHEDE

SYNAGOGE

6


Hier begint je weekendje weg in Enschede. Weten wat je niet mag missen? Met deze highlights maak je jouw 48 uur in Enschede zeker vol.

ERVAAR ONZE WINKELSTRATEN EN DE OUDE MARKT Honderden winkels in het Enschedese stadshart bieden shopaholics wat ze zoeken. Vertrouwde merken zoals Zara, Mango en Primark vind je aan het H.J. van Heekplein. Begin hier met je paskamerestafette en raak daarna geïnspireerd in de kleine straatjes van onze stad. De Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat en Zuiderhagen zitten vol unieke boetiekjes. Zo stel je jouw eigen stijl samen. Dat is winkelen op z'n Enschedees. Genesteld tussen deze kleine straatjes ligt de Oude Markt. Daar ontmoeten fijnproevers de smaakmakers. Aan het plein liggen cafés en restaurants, met uitzicht op de Grote Kerk met zijn klokkentoren. Je bent op elk moment van de dag welkom. Pak een terrasje, bestel een broodje en geniet van de Twentse gastvrijheid. Op de Oude Markt klopt het hart van Enschede.

TWENTSCHE FOODHAL EN PERFORMANCE FACTORY: ALTIJD EEN VERRASSING Eten bij de Twentsche Foodhal is altijd anders. Acht verschillende keukens serveren wereldse gerechten. Zij maken je lunch, borrel of diner tot echte food experience. Je kiest van een menu met eerlijke ingrediënten. En bij de bar bestel je natuurlijk een biertje van Enschedese brouwers zoals Stanislaus Brewskovitch en brouwerij Eanske. De keukens wisselen ook nog eens regelmatig. Zo blijft de Twentsche Foodhal steeds weer verrassen. Ook de Performance Factory is verrassend. Je beleeft hier altijd iets nieuws. Deze talentenfabriek ten oosten van onze binnenstad bruist en borrelt. Creatieve ondernemers, zorg en welzijn, sport en cultuur zitten er onder één dak. Zin in iets nieuws én actiefs? Wat dacht je van skaten in Skatepark De Fabriek of klimmen bij Cube Bouldergym? Of doe een proefles padel, de snelst groeiende sport wereldwijd. Bij de Performance Factory stap je uit je comfort zone.

TWENTSCHE FOODHAL

OUDE MARKT

7


ROOMBEEK ROOMBEEK

RAAK GEÏNSPIREERD IN ROOMBEEK Roombeek inspireert iedereen. Deze wijk ten noorden van het centrum kreeg een heel nieuw gezicht na de vuurwerkramp op 13 mei 2000. Architect Pi de Bruijn creëerde een plek voor wonen, werken, winkelen en cultuur. Hier bundelen Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Tetem Kunstruimte en AKI/ArtEZ Academy of Art & Design hun krachten. Rijksmuseum Twenthe biedt wisselende tentoonstellingen. Elke tentoonstelling vertelt over de cultuur in heden of verleden, met een hoofdrol voor kunstvoorwerpen en schilderijen. Iets verderop ligt doe-museum De Museumfabriek. Ontdek hier de 'samenhang der dingen'.

Wil je cultuur met architectuur verbinden? Loop dan de Roombeek route. In een halfuur loop je van Rijksmuseum Twenthe aan de Lasondersingel 41 langs 14 locaties in de wijk.

Scan de QR-code voor de Roombeek route of haal de route op bij Tourist Info Enschede.

8

Om de hoek verbindt kunstruimte Tetem moderne kunst en technologie in hun spraakmakende exposities. In Roombeek ligt oud en nieuw vertrouwd naast elkaar. Dat voel je. AANDACHTSTREKKER AAN DE PRINSESTRAAT De mooiste synagoge van West-Europa staat in Enschede. Hij ligt aan de Prinsestraat, tussen de binnenstad en het Volkspark. Het gebedshuis wordt nog altijd gebruikt en is één van onze hoogtepunten. Met zijn drie koperen koepels trekt het al sinds 1928 ieders aandacht. Hoe het er van binnen uitziet? De synagoge opent graag de deuren. Bewonder hier de stijlenmix van art deco, Amsterdamse School en oriëntaalse stijl. Tijdens een rondleiding wijst een gids je op de bijzondere details. Glas-inloodramen en Thora-rollen, symboliek

en mozaïeken. Ondertussen leer je dat de Amsterdamse architect Karel de Bazel de synagoge ontwierp, in opdracht van de Enschedese textielfabrikant M.I. Menko. Ook fijn: speciaal voor kids past de gids zijn rondleiding aan. Dan kijken de jongste bezoekers zeker hun ogen uit.

SYNAGOGE


KRISTALBAD NATUURGEBIED MET MILITAIRE PRECISIE In natuurgebied Vliegveld Twenthe geniet je met militaire precisie van de natuur. Dit terrein ligt ten noorden van de stad. Tot 2016 werd het gebruikt als militair vliegveld. We gaven het gebied toen terug aan de natuur. Nu is het een plek voor vrije tijd. Wandel rond de oude start- en landingsbaan. Onderweg spot je in het struikgewas splitterboxen en bunkers. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten ze deze splitterboxen om gevechtsvliegtuigen te verbergen. Even verderop liggen hangars in het bos verscholen. Erlangs slingert de Fliegerhorstroute. Deze fietsroute van 25 kilometer kreeg zijn naam van het vliegveld dat de Duitsers hier in 1940 aanlegden. Op de fiets kom je langs kunst, verhalen uit het verleden en natuur. Onderweg zie je markestenen en hoor je veldleeuweriken fluiten. Neem een pauze, beklim de uitkijktoren en stel je voor dat hier ooit vliegtuigmotoren ronkten.

Scan de QR-code voor de Fliegerhorst wandelroute of haal de route op bij Tourist Info Enschede.

WEST-ENSCHEDE: EEN ONTDEKKING OP ZICH Entertainment, natuur, architectuur én kunst. De westhoek van de stad is een ontdekking op zich. Je vindt er de Universiteit Twente, de enige Nederlandse universiteit met een eigen campus. Verspreid over het voormalige landgoed Drienerlo liggen de gebouwen voor onderwijs, onderzoek en huisvesting tussen de bomen. Wandel de Architectuur & Kunst Route en loop in een uurtje langs Zilverling, Horst en Bastille. Tussendoor spot je kunstwerken in de buitenlucht.

Na deze kennismaking wacht Go Planet Parc. Deze overdekte hal naast Station Kennispark en de Grolsch Veste, is dé plek voor entertainment. Neem er duikles, stap in een e-kart, win met lasertag en pak een filmpje. Haal daarna nog een frisse neus bij Kristalbad. Dit natuurgebied ligt achter de Twentse ijsbaan, tussen het Twentekanaal en het spoor. Vroeger was het een plek voor borstcrawl en bommetje, nu een thuis voor watervogel en rustzoeker.

Scan de QR-code voor de Architectuur & Kunst wandelroute of haal de route op bij Tourist Info Enschede.

VLIEGVELD TWENTHE

9


K O F FIE 5

M E T LEKKERS Ben jij een echte koffieliefhebber en loopt het water je in de mond als je alleen al dénkt aan versgebakken taartjes? Dan zijn dit dé hotspots waar je moet zijn!

1

MRS. BROWN Coffeelover of theeleut? Laat je verleiden door Mrs. Brown. Betoverende brownies, tongstrelende taartjes en magnifieke macarons. Vers, puur en ongekunsteld … om je vingers bij af te likken! Walstraat 8-10

2

DE OALE ZESSPRONG Uitrusten in de luwte van de bomen en thee uit oma’s servies. Genieten van een high of low tea met vers gemaakte zoetigheden of gezonde, hartige lekkernijen. Droom even lekker weg in deze gezellige theetuin. Boekelosestraat 155

3

FRANK & CHARLIE Een verrassende koffiebar zonder standaard smaakcombinaties, kopjes koffie, service of interieur. Frank & Charlie maken het gewone buitengewoon. Kom ‘op visite’ als je gek bent op speciale koffie, heerlijk eten en grenzeloze gastvrijheid. Windbrugstraat 12

4

STOET Bijkletsen in een comfy vintage fauteuil of een ontspannen werkbespreking. Het kan bij Stoet. Deze hippe lunchroom in de bibliotheek is vooral leuk met kinderen. Geniet er van verse stoet (brood), heerlijke taartjes en diverse soorten koffie, thee of andere drankjes. Pijpenstraat 15

5

ROSY’S FOOD In het knusse en leuk ingerichte pandje van Rosy ruik je bij binnenkomst de versgebakken cakes en homemade taarten al. Geen zin in zoetigheid? Bij Rosy kun je ook terecht voor een stevig ontbijt of een gezonde lunch. Van Loenshof 86

6

VAN DOORN & DOORN Hippe hotspot in een stadsboerderij. Tof interieur en ‘healthy food with a guilty pleasure’. Vegan brownies, cappuccino scones of pittige chocoladetaart met cayennepeper maken een feestje van je kopje koffie. Steenbeltweg 48

7

MEISJE KOFFIE GESCHENK Ontdek de Twentse gastvrijheid en geniet van de Molukse twist die eigenaresse Nonna aan haar homemade heerlijkheden heeft toegevoegd. Bij Meisje kun je terecht voor ontbijt, brunch, lunch en een happerijtje. Raadhuisstraat 23

1

3

Scan de QR-code voor nog meer koffie met lekkers.

10


Enschede is één en al bruisende bedrijvigheid. Met een hogeschool, een conservatorium, een kunstacademie en een universiteit is Enschede een multiculturele studentenstad. Met het gezelligste horecaplein van Oost-Nederland, honderden winkels en talloze evenementen is het hier nooit saai. Enschede is ook de geboorteplaats van componist en pianist Harry Bannink (1929-1999) en dichter, schrijver en muzikant Willem Wilmink (1936-2003). Bekend van televisieprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem en Het Klokhuis. Hele generaties groeiden op met teksten van Wilmink die tot leven werden gewekt door de muziek van Bannink. EEN ODE AAN TWEE ENSCHEDESE ICONEN Ter nagedachtenis aan deze beroemdheden is een wandelroute langs belangrijke en mooie Enschedese plekjes gemaakt. Leuk om Enschede door hun ogen te bekijken, maar ook als je geen Bannink & Wilmink liefhebber bent is deze stadswandeling de moeite waard. De voettocht van een uur neemt je in beeld en geluid mee langs zeventien plekken in de stad die bepalend zijn geweest in het

W I L LEM WILMINK

HARRY BANNINK & WILLEM WILMINK WANDELING

ENSC HE DE DOOR DE OGEN VA N BA N NINK & W IL M INK leven van de mannen. Een samensmelting van het werk van deze artistieke zonen van de stad, mooi gemarkeerd met de gevelborden van graphic designer Luvane. Theater De Kleine Willem, de knusse schouwburgzaal waar Bannink de Enschedese Jazzsociëteit oprichtte, is onderdeel van de route. Ook loop je langs het stamcafé van Wilmink, Café Het Bolwerk, met zijn beeltenis op het raam. Proef gerust de Duvels en bitterballen waar Wilmink zo gek op was! Bij Boekhandel Broekhuis pronkt een metershoog gedicht van Wilmink op de gevel en door de vele oude steegjes die Enschede rijk is kom je langs Jazzpodium De Tor; een van de oudste jazzclubs van het land. De wandeling gaat via het station langs diverse culturele instellingen de binnenstad weer in.

Dit beeld van Bannink en Wilmink werd vijf jaar na het overlijden van Wilmink gemaakt door kunstenaar Don Englander. Voor wie de geboortehuizen van het tweetal in de Lipperkerkstraat (Bannink) en de Javastraat (Wilmink) wil zien, moet iets van de route afwijken. Als je in de Javastraat even oversteekt kom je bij de Al Ummah-school, het monumentale gebouw waar Wilmink het enigszins nostalgische ‘De oude school’ over schreef, later uitgevoerd door cabaretgroep Don Quishocking. ‘Ach zou die school er nog wel zijn / kastanjebomen op het plein (…)’.

Scan de QR-code voor de Harry Bannink & Willem Wilmink wandeling of haal de wandeling op bij Tourist Info Enschede.

In de foyer van het Muziekcentrum staat ‘een monument voor twee vrienden’.

HARRY BANNINK

11


ME T JE NEUS OP DE TOEKOMST Stap in de speeltuin van de toekomst. Voor Enschede zijn innovatie en creativiteit een way of life. Je speelt hier met technologieën van de toekomst, denkt na over de invloed van digitale media en ontmoet de creatievelingen van morgen. Zo word je zeker geïnspireerd. Dat Enschede voorop loopt is niet vreemd. De mix van techniek, kunst, industrie en creativiteit hoort echt bij onze stad. Pioniers komen elkaar hier vanzelf tegen. Onderwijsinstellingen als Universiteit Twente, Saxion en ArtEZ/AKI Academy of Art & Design brengen jonge makers en nieuwe talenten samen. Die richten onder andere startups op, zoals ook ooit Thuisbezorgd en Booking.com in Enschede zijn begonnen.

12

Naast deze ondernemers experimenteren kunstenaars in onze stad met digitale media, games en kunstmatige intelligentie. Hun ideeën bloeien op bij creatieve broedplaatsen, zoals WARP Technopolis. Hier sta je met je neus bovenop de toekomst.


INSPIRATIE UIT EEN ANDERE DIMENSIE Een andere dimensie. Waar creatieve technologie, innovatie en elektronische muziek samenkomen. Dat is WARP Technopolis; creatieve broedplaats aan het Stationsplein in Enschede. Verschillende initiatieven delen er drie verdiepingen en zorgen voor een flinke dosis toekomstinspiratie. Begin je bezoek met een drankje bij Spacebar. Onder de neonlichten, met uitzicht op het Stationsplein met zijn metershoge robot, lijkt het wel een andere tijd. 's Avonds knalt hier de nieuwste experimentele muziek uit de boxen. Je hoort techno, hardcore, drum & bass, acid, electro, breakbeats en meer. Het enthousiasme over de toekomst spat er in WARP Technopolis vanaf. Maar er is zeker ruimte voor een kritische stem. Bezoek bijvoorbeeld een expositie, film of lezing van Sickhouse over digitale media, virtual reality en games. Daarnaast organiseert dit creatieve collectief eind november The Overkill Festival: stap in de wereld van games, interactieve kunst en andere speelse experimenten.

WARP TECHNOPOLIS

ERVAAR DE ENSCHEDESE MAAKCULTUUR Grote kans dat je geïnspireerd terugkeert uit de wereld van WARP Technopolis. Je handen jeuken om aan de slag te gaan. Om zelf een stukje van die wonderlijke toekomst vorm te geven. Kom dan naar kunstruimte Tetem. Hier ervaar je de Enschedese maakcultuur.

TETEM

13


( ADVERTENTIE )

AL 20 JA AR EEN BRUISENDE UITGA ANSGELEGENHEID HOLL AND CASINO ENSCHEDE

Een complete avond uit beleef je bij Holland Casino

gelegenheid. Vanaf 28 juni vinden verschillende

Enschede. De vestiging bestaat 20 jaar in juni.

festiviteiten plaats om het jubileum van de vestiging

Zo’n jubileum wordt natuurlijk feestelijk gevierd met

uitgebreid te vieren.

spraakmakend entertainment en extra veel prijzen. VEILIG EN VERANTWOORD LEEF SPANNEND

Holland Casino wil haar gasten veilig, eerlijk en

Bij Holland Casino Enschede ben je op de juiste plek

verantwoord kunnen laten genieten van het spel en

voor een complete middag of avond uit. Met een

de bijzondere beleving daaromheen. Ben je 18 jaar

gevarieerd aanbod speelautomaten, live tafelspelen

of ouder, dan ben je van harte welkom. Samen zorgen

en een vernieuwd restaurantconcept hebben gasten

we ervoor dat spelen een spel blijft. Leef Spannend.

gegarandeerd een uniek uitje.

Niet Roekeloos.

20-JARIG JUBILEUM

ALLES IN DE BUURT

De vestiging opende op 28 juni 2002 haar deuren

Holland Casino Enschede bevindt zich midden in het

aan het Koningsplein. Met de komst van het casino

winkelcentrum van de stad. Gasten kunnen onder het

veranderde het straatbeeld in de binnenstad.

casino parkeren in de ruime Van Heek parkeergarage.

Met de opening van ‘The Club’ en live social games

De garage is bewaakt en 24/7 geopend.

als ‘Classic Bingo’ heeft Holland Casino Enschede zich op de kaart gezet als een echte uitgaans-

14


Nog nieuwsgieriger? Hier nog meer tips voor een dag in Enschede vol creativiteit, innovatie en toekomstmuziek. MAKERPLAATSEN Saxion FabLab is de openbare werkplaats van hogeschool Saxion aan de M.H. Tromplaan. Met hightech apparaten realiseer je hier jouw ideeën. Open inloop van maandag tot en met vrijdag, kijk voor actuele openingstijden en rondleidingen op de website van Saxion FabLab: fablabenschede.nl

TETEM

De kunstruimte zit op Roombeek Cultuurpark aan een plein tegenover ArtEZ/AKI Academy for Art & Design. Binnen draait het om de maker en het maakproces. Jonge kunstenaars en makers krijgen een podium. Je bekijkt er tentoonstellingen over een maatschappij die zich klaar maakt voor de toekomst. Digitale media speelt bij Tetem een grote rol. Extra leuk is dat je hier je ideeën tot leven wekt. Tetem biedt namelijk ieder weekend het MaakMeeLab aan. Inschrijven via hun website is verplicht. Van 14.00 tot 17.00 uur zitten kinderen en volwassenen naast elkaar te experimenteren. Werk met onder andere 3D-printers, lasercutters en 360 graden films. Zo maak je de toekomst zichtbaar. Plus: je neemt ook nog eens een zelfgemaakt souvenir mee naar huis.

Experimenteer met technologie bij hackerspace Tkkrlab in Marssteden Poort. Programmeren, websites maken, scripting languages leren, het kan allemaal in deze creatieve werkplaats. tkkrlab.nl KUNST Bij Stichting Vierkwart Robson zie je hoe duurzame kunst de toekomst vormgeeft. Kunstenaarsinitiatief en werkplaats in de voormalige fabriek van Robson, waar kunst en duurzaamheid centraal staan. Aan de Getfertsingel geeft Studio Complex en Hangarrrrrr een eigen invulling aan de term 'creatieve broedplaats'. Heel veel kunstvormen onder één dak. Bezoek hier het Zuiderfestival, een evenement of concert. studiocomplex.net EVENEMENTEN Kom van 20 t/m 24 april pionieren op het meerdaagse evenement Dutch Innovation Days. Een inspirerend programma met activiteiten die barsten van creativiteit en innovatie. Laat je inspireren door onze diverse maakcultuur. Op Maker Festival Enschede laten bedrijven, kunstenaars, wetenschappers, makers, ondernemers en doe-het-zelvers zien wat zij maken. Van 1 t/m 8 mei onder meer te bezoeken op Roombeek Cultuurpark. ompel je onder in de toekomst. Het kan D tijdens meerdaags festival Gogbot. Van 9 t/m 12 september is Enschede een speeltuin voor multimedia, kunst, muziek en technologie.

Scan de QR-code voor meer innovatieve weetjes over Enschede.

WARP TECHNOPOLIS

15


CONCORDIA SHOP Op zoek naar een uniek cadeau? Kom dan shoppen bij Concordia! Van sieraden tot woonaccessoires, van kookboeken tot kinderspeelgoed. Het aanbod bijzondere, duurzame en fairtrade producten van lokale en Nederlandse makers is altijd uniek, want van elk product zijn slechts enkele exemplaren! Langestraat 56

S T U D I O SPITSBAARD Heerlijk grasduinen door designer items, gangbare vintage stukken of leuke spullen voor je interieur. Studio Spitsbaard heeft dagelijks ‘verse vintage in store’. Jacky en Conny hebben een neus voor mooie vintage items en de gezellige winkel aan de Zuiderhagen herbergt een bonte verzameling van hun vintage vondsten en pre-loved pareltjes. Zuiderhagen 24

WINKELEN ZO ALS HET BEDOELD IS HOUSE OF SNOBS Shop like the rich and famous; in Enschede! Van auto’s tot lingerie, van bubbels bij de open haard tot nieuwe nagels. In het meest exclusieve warenhuis van Oost-Nederland vind je kleding, beauty, horeca en wellness onder één dak! H.J. van Heekplein 1

FRINTAGE Ben je een liefhebber van originele 50/60/70-ties items? Bezoek dan Frintage aan de Pijpenstraat. Hier snuffel je naar hartenlust naar unieke vintage stukken in het assortiment van kleine meubels, lampen en andere spullen voor in huis. Pijpenstraat 32-34

HEEL BIJZONDER WONEN Hou je van woonshoppen? Deze Enschedese hotspot is Heel Bijzonder. Letterlijk. Want de knusse woonwinkel bomvol accessoires met een industrieel tintje, wordt gerund door mensen die een extra zetje nodig hebben voordat zij zich op de arbeidsmarkt kunnen redden. Na het shoppen zin in koffie? Precies aan de overkant zit de Heel Bijzondere lunchroom. De Heurne 34

16


KLOF Kleding, woonartikelen, vintage en andere spullen. Voor echte mannen. KLOF is afgeleid van kloffie, maar vergis je niet: KLOF is allesbehalve doorsnee. KLOF kleedt zowel de man als zijn huis. Door het uitgebreide assortiment schoenen, shirts, jassen, horloges en interieurartikelen slaagt de hippe man hier van top tot teen. Haverstraatpassage 17

COMICASA In alle rust een spelletje spelen en genieten van koffie, thee en muziek. Snuffel door de vele stripboeken of kaartspellen. Ben je een echte verzamelaar van Comics, Manga's, bordspellen of Funko Pop? Hier ben je aan het juiste adres. Zuiderhagen 35

SCOOTER Stoer, anders, maar ook modern en altijd draagbaar. Voor vrouwen met een eigen visie die niet met de meute meelopen. Merken als Sarah Pacini, King Louie, 10 Days, en Avoca zijn maar een kleine greep uit de brede collectie dameskleding met een eigentijdse, krachtige en een beetje baldadige uitstraling. Haverstraatpassage 60

WONDER & MELON Wonder & Melon is niet alleen een online club voor de beste tips over interieur, shoppen, lifestyle en kids. Sinds kort heeft dit hippe platform een heuse winkel bomvol accessoires, mooie kinderspullen en moderne interieuritems! Je kunt er heerlijk rondneuzen op zoek naar de beste basics of de laatste trends. Je vindt er bekende merken maar er is ook ruimte voor kleinere ontwerpers. Join the club! Zuiderhagen 37

WAAR WAAR is dé cadeauwinkel voor eerlijke en duurzame producten met een verhaal. Producten die met liefde en zorg gemaakt zijn. Van natuurlijke verzorgingsproducten tot vegan kookboeken, van duurzame waterflessen tot handgemaakte manden. Langestraat 19a

17


OIL & VINEGAR Van de olijfgaard naar jouw keuken. De beste extra vierge olijfolie, originele kruidenmelanges, azijn van de tap en andere mediterrane producten strelen al je zintuigen als je de winkel binnenstapt. Een onuitputtelijke inspiratiebron voor elke kookliefhebber! Langestraat 17

KNHUS Een mooie mix van trendy Nederlandse en Deense merken. Dat kenmerkt de collectie mode, accessoires en woonartikelen van KNhus. Rustige natuurtinten, afwisselende materialen, stoer en sober. Onderscheidend en inspirerend. Haverstraatpassage 42a

COUNTRY LIFE Het assortiment van deze exclusieve lifestyle- en bloemenwinkel is divers; naast bloemen en planten koop je er ook mooie artikelen voor de inrichting van je huis of overkapping. Eigentijdse, landelijke woonartikelen waarmee je je huis omtovert tot een thuis. Kom inspiratie opdoen en verras jezelf of een ander met een bijzonder wooncadeau. Kuipersdijk 72

FLACO RECORDS Een bezoekje aan Flaco Records voelt alsof je binnenstapt in een gezellige huiskamer. Studenten komen er samen en muziekliefhebbers luisteren er naar de meest uiteenlopende muzieksoorten. Flaco heeft een ruime collectie tweedehands cd’s en vinyl, maar nieuwe platen zijn er ook genoeg. Eerst luisteren, dan pas kopen, dat is de unieke formule van Flaco. Korte Hengelosestraat 13a

Scan de QR-code voor nog meer winkel tips.

18

Openingstijden winkels binnenstad Maandag: 11.00-18.00 uur. Dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag: 09.30-18.00 uur. Donderdag: 09.30-21.00 uur.

Koopzondag Elke zondag zijn de winkels geopend van 12.00-17.00 uur. Met uitzondering van: nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag.


DE ENSCHED E S E ZATERDAGMA R K T BRUIST 'De grootste markt van Oost-Nederland.' Marktmeester Gerard heeft nul twijfels over de zaterdagmarkt. 'Ons assortiment zie je nergens. We hebben zo'n 100 ondernemers die alles verkopen. Van kleding en schoenen tot telefoonaccessoires en bloemen.' Tussen de ruim opgezette kramen op het H.J. van Heekplein vieren je zintuigen een feestje. Hier liggen meters verse groenten en fruit, daar ruik je pas gebakken brood en even verderop trekken kazen en exotische delicatessen de aandacht. 'Nog iets verderop staan de viskramen.' Enthousiast vertelt Gerard over het ruime aanbod vis. 'Dit is één van de grootste vismarkten van Nederland. Zelfs exotische soorten worden verkocht.' Heeft Gerard misschien nog een nieuwtje? 'Zeker,' zegt hij. 'De biomarkt op het Ei van Ko is nieuw. Wat hier verkocht wordt, heeft een speciaal biologisch keurmerk.' Enschede bruist. En dat ervaar je zeker op de zaterdagmarkt.

De warenmarkt staat op dinsdag en zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur op het H.J. van Heekplein in het centrum. Iedere zaterdag staat de biomarkt bij het Ei van Ko voor het Stadhuis van 08.00 tot 17.00 uur. MEER TIPS VOOR BRUISENDE MARKTEN IN ENSCHEDE Van juni t/m oktober is er elke zondag (behalve 1e pinksterdag) een markt met wisselend thema op het H.J. van Heekplein van 12.00 tot 17.00 uur. Van maart tot en met december zijn de markten op de volgende data: 6 en 27 maart, 3 april, 1 en 29 mei, 6 en 27 november en 4, 11 en 18 december. Op het H.J. van Heekplein vind je ook extra markten, bijvoorbeeld op en rond (Duitse) feestdagen als Goede Vrijdag, 1 mei, 3 oktober, 1 november en de zondag voor eerste kerstdag. Struinen naar vintage items? Kom naar de Twentse Vlooienmarkt in IJsbaan Twente en de Mega Vlooienmarkt op Vliegveld Twenthe. Of één van de andere vele rommelmarkten gedurende het jaar.

19


Jarenlang werden de startbanen van Vliegveld Twenthe streng bewaakt. Door de Nederlandse luchtmacht, in WOII door Duitse bezetters en vanaf de jaren zestig door goedgemutste Twentenaren op weg naar zonniger oorden.

L U C H T R UIM VO L V ERHALEN VAN MILITA I R T E R R E I N N A A R PRACHTIG N A T U U R G E B I E D Sinds de sluiting van het vliegveld in 2008 is Moeder Natuur op het immense terrein van 130 hectare haar gang gegaan. Het gebied ontwikkelde zich tot een waardevol stukje natuur tussen Enschede en Oldenzaal. En waar het terrein vroeger een onneembare vesting was, geniet je nu van natuur, landschapskunst en historie. Neem bijvoorbeeld het Belevingspad: gemaakt van klinkers die de Duitsers in de oorlog gebruikten voor hun rollerbaan. De enige vluchten die hier nog gemaakt worden zijn die van de veldleeuwerik. In de paringstijd klimmen mannetjes

tijdens hun spectaculaire zangvluchten tot een hoogte van soms wel 100 meter. Om vervolgens luid zingend een duikvlucht te nemen richting de vrouwtjes. ADEMBENEMENDE UITZICHTEN EN HISTORISCHE SPOREN Ontdek het gebied op de fiets of te voet. Diverse routes zijn samengesteld om het natuurgebied te verkennen. De wachthuisjes, hangars en bunkers langs de routes zijn stille getuigen van de militaire geschiedenis van dit gebied. Geniet in het voorjaar van een ware bloemenzee, bijzondere dieren en zeldzame plantensoorten.

Vanaf het dak van een voormalige vliegtuig shelter heb je op de spottershill een prachtig uitzicht op de omgeving. Van hier heb je ook goed zicht op de starten landingsbaan waar nog steeds zakelijk en recreatief vliegverkeer is toegestaan. De Technology Base laat zich vanaf deze plek ook goed bekijken. Een andere mooie plek om het gebied te overzien is de uitkijkpost die bijna als een ufo uit de vlakte oprijst. Oude brandstoftanks werden door kunstenaar Paul de Kort omgetoverd tot uitkijkpunt ‘Parallax’.

Scan de QR-code voor meer info.

20


WERELDBEROEMD IN LONNEKER; DE LONNEKER MOLEN

TW ENTSE T R O T S O P EE N HEUVE L T J E Onder de rook van Enschede, in het prachtige dorp Lonneker draaien de wieken van de Lonneker Molen nog bijna dagelijks. Gebouwd in 1850 door textielfabrikant Blijdenstein, nadat de vorige molen in vlammen was opgegaan. In 1910 is de molen voorzien van een elektromotor om niet afhankelijk te zijn van de wind. Malen kan sindsdien elke dag, wind of geen wind.

Op de website van de Lonneker Molen staat actuele informatie over openingstijden en alle activiteiten. Tip: de Lonneker Molen heeft ook een webshop waar je meel kunt kopen!

Scan de QR-code voor meer info.

Bijzonder aan de Twentse molen en uniek in Nederland is de rieten mantel rondom de stenen romp. Prachtig om te zien, maar ook functioneel. Het beschermt de romp van de molen tegen vocht. Enkele jaren geleden heeft het riet ervoor gezorgd dat de molen niet verloren is gegaan bij een brand. Na een volledige restauratie in 2020 staat de beltmolen weer in volle glorie te pronken op de heuvel (belt) waar ze haar naam aan te danken heeft. Een team van enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Lonneker Molen houdt samen de molen draaiende. Je kunt de molen bezoeken, zij vertellen je graag meer over de historie en de werking van ‘hun molen’. Ze organiseren excursies voor schoolkinderen en runnen zelfs de molenwinkel. Stap in het hart van de molen en laat je verleiden door een divers aanbod van eigen meelproducten, broodmixen, zaden, honing en eieren. Lonneker Molenweg 80

21


RUIL STADSREURING VO OR NATUURRUST In Enschede ligt de natuur steeds om de hoek. Tussen de drukte van de stad gloren onze 10 stadsparken. Dit zijn groene oases voor een rustmoment. Laat je de binnenstad achter, dan vind je aan de Enschedese stadsrand landgoederen en buitengebieden. Ervaar hier een actief dagje in de Twentse bossen, geniet van de stilte en maak je hoofd leeg. En we hebben goed nieuws voor verkenners: steeds meer landgoederen rond Enschede zijn opengesteld. Ga dus mee de natuur in. We gaan eerst in noordoostelijke richting op weg. Bestemming: natuurgebied Hooge Boekel.

HET RUTBEEK

22


HOOGE BOEKEL

Nog meer groene tips voor een rustmoment of een actieve dag in Enschede. Plus inspiratie voor ontdekkingstochten in de natuur: STADSPARKEN Even uitrusten? Kom naar Het Volkspark, het oudste stadspark van Nederland, en zoek een plekje op het groene terras van restaurant Loetje. Met uitzicht op de parkvijvers. Verken het G.J. van Heekpark,tussen Boddenkampsingel en Hengelosestraat. Sluit je wandeling af bij schenkerij Wattez met een kop koffie en verse appeltaart.

LOPEN TUSSEN HISTORIE IN HOOGE BOEKEL Natuurgebied Hooge Boekel zet je zintuigen op scherp. Het deelt zijn naam met het historische landgoed tussen Enschede en Losser. Onverharde paden, dichte bossen, velden en het aangelegde parkbos van het landgoed. Hier valt genoeg te ontdekken. Fiets- en wandelroutes kronkelen door het bosrijke gebied. Trek de wandelschoenen dus aan, adem in en laat je gedachten los. Onderweg schittert het zonlicht door het bladerdek, je hoort enkel je eigen voetstappen. Hart van het natuurgebied is landgoed Hooge Boekel. Het landhuis hier werd gebouwd door Herman van Heek, de tuin ontworpen door tuinarchitect Wattez uit Delden. Over de opengestelde paden loop je door het parkbos. Af en toe vang je tussen de bomen een glimp op van het statige landhuis. Langs het pad staan twaalf kunstwerken. Ze horen bij een wandeling die kunstenaar Eric Langendoen hier uitzette, waarmee hij de geschiedenis laat zien van Landgoed Het Hooge Boekel.

BELEEF BUITENAVONTUREN OP HET RUTBEEK Het Rutbeek inspireert om in actie te komen. Dit recreatiegebied vind je ten zuiden van Enschede. Middelpunt is de waterplas. Rondom het water liggen zandstrandjes en ligweides. Even verderop begint het bos, dat als een kraag rond het water ligt. Op Het Rutbeek beleef je een dag vol buitenavonturen. Duik in het water, surf erop los, peddel rond in een kano en neem een waterskiles. Verharde paden lopen helemaal rond het water. Een wandeling voert je door bos, langs velden, het Twentse coulisselandschap en landgoederen. Even verderop sta je ineens weer midden tussen het metershoge riet aan de waterkant. Het Rutbeek verrast.

HET RUTBEEK

Het Ledeboerpark is park en landgoed in één. Bezoek de bijenstal, theeschenkerij Boerderij Oldenhof en bewonder de grootste sequoia van Nederland. Loop over de kronkelpaadjes van het Wooldrikspark en stop voor wat lekkers bij theetuin Ik & Mijn Moeder. LANDGOEDEREN Wandel op Landgoed Hof Espelo door het bos, terwijl de kids klauteren en kabouters zoeken. Bezoek ook Koetshuis Hof Espelo om meer te leren over alles wat je onderweg hebt gezien. Landgoed 't Stroink is zeer gevarieerd. Je struint er langs lanen met bomen, spannende bospaadjes en verborgen poelen. Vrij zwerven door bossen en open velden doe je op Landgoed Smalenbroek. Spot hier bijzondere bomen en struiken die van nature niet voorkomen in Nederland.

Scan de QR-code voor groene wandelroutes.

23


TEXTIELROUTE ENSCHEDE-GRONAU

OU DE SPOREN, NIEU W E ENERGIE Maak een reis door de popmuziek in een oude turbinehal. Ga zelf aan de slag met lasersnijder of 3D-printer waar ooit weefgetouwen ratelden. Stap op de fiets en ontdek hoe Enschede en Gronau hun gedeelde textielgeschiedenis een nieuwe draai gaven. Hij kijkt hem met de nek aan. Gerrit Jan van Heek kan het niet aanzien dat hij gezelschap heeft gekregen van een wereldberoemde oproerkraaier. De gevelsteen met de streng kijkende

24

textielfabrikant is een herinnering aan de tijd dat Gerrit Jan met zijn gezin de witte villa achter de Grote Kerk bewoonde. Nu eet je daar chorizokroketjes of

van de textielnijverheid in de Duitse buurgemeente Gronau waren namelijk ook Enschedese fabrikanten betrokken.

gefrituurde puntpaprika. En prijkt het portret van revolutionair Che Guevara als uithangbord voor het tapas-restaurant.

EXPLOSIE VAN BEDRIJVIGHEID Al fietsend wordt de gedeelde historie zichtbaar met als toepasselijk startpunt: station Enschede. De aanleg van de spoorlijn naar Münster en Dortmund via Gronau betekende vanaf 1875 een explosie van bedrijvigheid. Van de twee textielfabrieken pal naast het Enschedese station is alleen niets terug te vinden. In de jaren 70, geheel in de geest van toen, werden ze gesloopt.

Het kan verkeren: Van Heek en Guevara samen op een pui. Een klein voorbeeld van hoe Enschede het textielverleden van zich heeft afgeschud, maar niet is vergeten. Niet kán vergeten ook. De stempel die de textielindustrie op de stad en haar inwoners heeft gedrukt is groot. Die invloed strekt zich uit tot over de grens: bij de ontwikkeling


Des te meer glans heeft het industriële erfgoed dat in de wijk Roombeek wél bewaard is gebleven. Een spectaculaire mix van oud en nieuw bevindt zich nu op de plek waar de vuurwerkramp in 2000 plaatsvond. Menig fabriekspand steelt hier de show. Als kunstacademie, expositieruimte, school, mediacentrum of appartementencomplex tussen hedendaagse architectuur. Waar ooit poetskatoen werd gemaakt ga je nu zelf aan de slag met technologische snufjes als 3D-printers of lasersnijders in De Museumfabriek. Verderop lonkt Rijksmuseum Twenthe. Het museum biedt een overzicht aan kunst van de Middeleeuwen tot nu. Tegelijk is het een levend monument voor het textielverleden. Grondlegger van het museum was namelijk fabrikant en kunstverzamelaar Jan Bernard van Heek. Bouwend op zijn erfenis vangt het museum nu de tijdgeest in gedurfde tentoonstellingen.

EEN BADHUIS MET GRANDEUR Via het gebied waar zich het fabriekscomplex van Van Heek ooit over anderhalve kilometer langs het spoort uitstrekte, voert de route je terug naar het centrum. Om een paar overgebleven stoere gevels hangt nog een zweem van die tijd. Hoe ver de woonfunctie nu ook af staat van de omstandigheden waaronder vroeger in deze spinnerij en het aanpalende pakhuis werd gezwoegd. Het overdekte zwembad annex badhuis dat Van Heek voor de Enschedeërs liet bouwen diende als wasplaats voor de arbeiders. Hier werd het vuil en zweet van de lichamen af gewassen. Het badhuis opende in 1892 op de plek waar nu het naar Van Heek vernoemde (markt)plein het winkelhart vormt. De grootsheid van dit gebouw met een interieur met gewelfd koepeldak en gietijzeren pilaren straalt nu alleen nog van oude foto’s. In 1972 vaagde de slopershamer het complex tot de laatste baksteen weg.

GRONAU

HERREZEN UIT DE AS In zijn gedicht Textielstad (1976) wist Willem Wilmink de tijd van toen indringend te vatten. Dit gedicht is nu te lezen op de gevel van boekhandel Broekhuis. De periode van neergang en verval na het ineenstorten van de textielindustrie. Toen ‘de burchten van de nijverheid’ waren verworden tot ‘spelonken, hol en afgeleefd, waar nu de wind vrij spel in heeft’. In 1987 schreef Wilmink een versie waarin het sombere beeld werd bijgesteld: ‘Wat eens een droevig schouwspel was, is als een phoenix herrezen uit

de as’. Enschede was ondertussen onherkenbaar veranderd. Het mooie is dat niet het ronkende lofdicht, maar het melancholische origineel een plek heeft gekregen op kruispunt De Graaff. Iedere lezer kan nu met eigen ogen vaststellen hoe groot het contrast is tussen de stad van toen en die van nu. Je vraagt je op deze plek ook af waar al die fabrikanten zijn gebleven; de Van Heeks, Ter Kuiles, Blijdensteins. Het befaamde hotel De Graaff verloor zijn bestaansrecht toen zij hun fabrieken sloten en is in de tijd opgelost. De fraaie villa Baurichter op hetzelfde pleintje, eens ook woonhuis voor een van de loten aan de Van Heekstam, is nu een Mexicaans restaurant. Maar een straat verder stuit je echter toch op hun aanwezigheid. Een bescheiden bordje waarop de familienaam prijkt.

TEXTIELFABRIEK VAN HEEK NOORDERHAGEN

25


( ADVERTENTIE )

oNt DèK& verwonDeR!

Openingstijden Dinsdag t/m zondag: 11.00 uur - 17.00 uur

Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede 053 201 2099

www.demuseumfabriek.nl

Volg ons:

GÖe

h


‘Van Heek Holding en Beheer’, staat tussen de namen van andere kantoorfirma’s. Boven de deur verwijst het familiewapen van de familie Blijdenstein naar bankier B.W. Blijdenstein. Grondlegger van De Twentsche Bank die hier was gevestigd, als knooppunt in het handelsverkeer van de textielondernemers. Op een steenworp afstand van dit monumentale pand staat Alfons Ariëns, in gedachten verzonken. Het standbeeld eert de ‘rode’ priester als voorman en stuwer van de katholieke arbeidersbeweging. Achter hem vind je een van de zoveel transformaties in de Enschedese binnenstad: het vroegere ziekenhuis Stadsmaten wordt Stadscampus Connect-U, dé plek waar bedrijven hun talenten vinden en young professionals zichzelf ontwikkelen. MACHTIGE OMVANG In Gronau voltrekken de ontwikkelingen zich in een minder hoog tempo, lijkt het. Rondom het station staan er nog verschillende fabriekscomplexen te wachten op een nieuwe bestemming. Het roept onvermijdelijk het beeld van vergane glorie op uit het gedicht van Willem Wilmink. Aan de andere kant geeft dit een goed beeld van de machtige omvang en invloed die de bedrijfstak ooit had. Staand op de moderne Bogenbrücke zie je textielfabrieken zo ver je kunt kijken. Van het vroegere kantoor van de firma Mathieu van Delden – nu een trots innovatiecentrum - tot De Witte Dame. De bijnaam van wat eens een spinnerij van

V A N H E EKBAD

R OCK'N'POP MUSEUM G R ONAU

Gerrit van Delden was. Ontworpen door Arend Beltman uit Enschede, huisarchitect van de textielfabrikanten. Nog even majesteitelijk als altijd ligt de dame er met haar prachtige watertoren bij. Maar het verval grijpt om zich heen. Terwijl de particuliere eigenaren blijven broeden op een metamorfose die wel genade vindt in de ogen van het stadsbestuur. GROENE PIRAMIDE Op andere plekken kwam die metamorfose al wel tot stand. Zoals op het terrein van de Baumwoll Spinnerei Gronau BSG. Nu een enorme groothandel in levensmiddelen en horecaproducten. En sinds in 2003 de Landesgartenschau Gronau/Losser werd gehouden, is het uitgestrekte fabrieksterrein van Mathieu van Delden een park. Een groene piramide die boven de perken, waterpartijen en speelplekken uitsteekt. Deze werd aangelegd met puin van de gesloopte fabriek. Ook hier heb je bovenop weer een mooi uitzicht. Voor wie meer uitdaging wil is er de trappentoren van het spinnerijgebouw die gespaard bleef en een klimwand kreeg. ROCK’N’POPMUSEUM Het meest opvallend is de transformatie van het voormalige turbinehuis tot rock’n’popmuseum. Een logische

TIP Voor wie niet kan of wil fietsen: je kunt ook de route in beide steden wandelen en dan voor het deel tussen Enschede en Gronau de trein nemen. De Grensoverschrijdende Textielfietsroute Enschede-Gronau (30 kilometer) is samengesteld door Enschede Promotie en Stadtmarketing Gronau.

Scan de QR-code voor de Textielfietsroute Enschede-Gronau of haal de route op bij Tourist Info Enschede.

bestemming, hier werd de kleurrijke rockmuzikant Udo Lindenberg geboren. Maak een multimediale reis door de geschiedenis van de rock- en popmuziek in het museum. Van een afstandje kijkt de in brons gegoten Mathieu van Delden je aan, op zijn sokkel in het park. Hij heeft geen keus, net als Gerrit Jan van Heek in Enschede. Hun tijd is voorbij, maar hun namen leven voort.

27


ENS C H E D E S E B R O U W E R I J E N

ST A D SGESCHIEDENIS ME T EEN SCHUIMKRAAG BROUWERIJ EANSKE VERTELT HET VERHAAL VAN ONZE STAD Inspirerend is een bezoek aan brouwerij Eanske zeker. Alleen de plek al. De brouwer zit namelijk in de oude portiersloge van de Performance Factory. Het rode logo met de Grote Kerk bevestigt dat je goed zit. Door de ramen glanzen de brouwketels je tegemoet. Hier worden onder andere Hoog en Droog, Heilige Jacobus, Ei van Kolumbus en Stadspoorten gebotteld. Stuk voor stuk mijlpalen in de Enschedese geschiedenis. Samen vertellen ze het verhaal van Eanske, de Twentse naam van Enschede. OSCARS BROUWPASSIE Bedenker van brouwerij Eanske is Oscar. Brouwer in hart en nieren, zelfverklaard verhalenverteller en Enschedeër: 'Eanske ontstond uit mijn passie voor speciaalbier en bierbrouwen'. Het is 2013 als Oscar besluit zijn bierhobby professioneler aan te pakken. Wat als hij nu eens echt Enschedees speciaalbier ging brouwen?

Met de stadsgeschiedenis als leidraad ontstaat zo een bierenserie met namen die je overal in Enschedese terugziet. Brouwerij Eanske vertelt het verhaal van onze stad. Als een stadswandeling met schuimkraag. BIER MET KOEKSMAAK De brouwerij produceert de verschillende Eanske-biertjes in zo'n 46 brouwsessies per jaar. Oscar vertelt er vol passie over tijdens rondleidingen, waar hij de brouwerij speciaal voor opent. Zo'n brouwerijtour boek je via de website van Eanske. Uiteraard sluit je het bezoek helemaal in stijl af met een proeverij. Veel van Oscars ideeën ontstonden overigens thuis, in zijn eigen keuken. Hij bedacht bijvoorbeeld de Koekebocker, een bockbier met ontbijtkoek van bakkerij Nollen. 'Ik wil niet het bier maken dat iedereen al maakt,' licht Oscar toe. 'Alle brouwers hebben al een herfstbock. Mij gaat het er juist om bier te brouwen wat er nog niet is.'

Proosten op Enschede. Dat doe je met ambachtelijk speciaalbier van Enschedese grond. We stellen je voor aan brouwerij Eanske. Hier inspireert de stadsgeschiedenis tot het brouwen van een stadswandeling in craft beer.

Brouwerij Eanske is alleen geopend op afspraak. Rondleidingen en proeverijen boek je via brouwerijeanske.nl. Laat je inspireren door deze ideeën voor brouwfans en bierliefhebbers. Op de website van Uit in Enschede vind je de actuele bierfestivalagenda. Bezoek Stanislaus Brewskovitch, speciaalbierbrouwer en stadsverrijker in de Stadsbrouwerij aan de Stadsgravenstraat. De bekendste brouwerij uit Enschede is Grolsch. Gevestigd vlak aan de A35 bij afslag Enschede-West. Boek hier een Grolsch Brouwerij Tour voor een portie historie, beugelflessen en de beroemde reclames. Dutch Craft Beer Festival, 7 mei, is het meest inspirerende craft beer evenement van het jaar. Je ervaart hier dat er meer is dan pils. Van 5 t/m 7 augustus verandert het Volkspark tijdens het Mout Bierfestval in een openluchtbiertuin. Proef hier de nieuwste smaken, volg workshops en beleef brouwdemonstraties.

28


K O M PROEVEN E N ONTDEKKEN GASTRONOMISCH GENIETEN In de watten gelegd worden in een monumentale fabrikantenvilla. In een moderne, huiselijke sfeer genieten van internationale en eigentijdse gerechten. Bij Joann staan de wisselende gerechten met pure seizoensproducten garant voor een onvergetelijke, culinaire avond. Leuk om te weten: Joann staat op nr. 89 in de culinaire gids Lekker 500. Restaurant Joann - Nijverheidstraat 2 GROEN GENIETEN BIJ HET PARADIJS Vegetarisch smullen in een binnentuin annex natuurkunstwerk. Hier wissel je kunst kijken en eten met elkaar af. De verrassende inrichting van hergebruikte materialen ademt de passie en creativiteit van de makers. De menukaart met voornamelijk lokale, biologische en huisgemaakte gerechten is al even creatief en passievol, een traktatie voor al je zintuigen. Het Paradijs - Nicolaas Beetsstraat 48 ITALIAANSE NOSTALGIE BIJ SAPORI E RICORDI In de trattoria van Rosa en haar dochters herinneren de klassieke gerechten aan

de kooklessen van eerdere generaties. Rosa leerde de kneepjes van het vak van haar moeder en oma. Vers, puur en zonder poespas; dat zijn de Zuid-Italiaanse streekgerechten van Rosa. Sapori e Ricordi - Haverstraatpassage 21 SMAAKEXPLOSIES UIT HET LAND VAN DE RIJZENDE ZON Zelf aanschouwen hoe de sushi-chef van TAO Japanse specialiteiten vers bereidt? Dat kan aan de sushibar. Door de halfopen keuken zie je hoe typisch Japanse delicatessen als sushi en sashimi worden klaargemaakt. Maar TAO is zoveel meer dan sushi. Ook de teppanyaki vis- en vleesgerechten worden ter plekke door de chef gegrild. Alles vers en gezond. Het restaurant is sfeervol en modern ingericht voor een ontspannen culinaire beleving. Restaurant TAO - Deurningerstraat 17 HOE SPAANS WIL JE HET HEBBEN? Geweldige tapas, overheerlijke paella of pinchos om je vingers bij af te likken. In Spanje is het geen kunst om deze lekkernijen op elke straathoek te nuttigen. Gelukkig hebben wij El Corru: Hollandse gezelligheid met een vleugje Spaans

temperament. Stel je een zwoel steegje met muziek, wijn en heel veel gezelligheid voor. Precies dát typische Spaanse sfeertje creëren Manuel en zijn familie. El Corru - Poolmansweg 3-B TAKE IT SLOOOOW @MARCOOK Écht barbecueën kost tijd, heel veel tijd…. soms wel 18 uur. Zo lang hoef je bij @Marcook gelukkig niet te wachten op je bestelling. De authentieke smoker voor de bereiding van typisch Amerikaanse gerechten staat non-stop aan om het vlees langzaam te garen. Op deze manier krijgen bijvoorbeeld pulled pork of spareribs hun ongeëvenaarde smaak en malsheid. De gepassioneerde pitmasters koken boven open vuur en achter glas, zo heb je een interessant kijkje in de keuken. Minstens zo interessant is het mooie uitzicht op de start- en landingsbaan van Vliegveld Twente. Marcook American Barbecue & Grill - Weerseloseweg 356

Scan de QR-code voor nog meer restaurant tips.

29


MET JE KROOST E ROPUIT

Zoek je iets leuks om te doen met kinderen? Een activiteit voor de woensdagmiddag of er samen op uit; er is genoeg te doen in Enschede!

BOUNCING IS HOT Freejumping, bounceboarden of gewoon grenzeloos springen. Bij indoor trampolinepark Krazy Kangaroo en springkussenparadijs Bounce Valley testen je kids vanaf 8 jaar hun jump-skills. Of kom zelf in beweging! En de mini-bouncers? Daar is ook aan gedacht; die springen op andere tijden dan de tuimelende tieners. Wel zo veilig. Krazy Kangaroo - De Reulver 120 / Bounce Valley - Colosseum 70

BUITEN ZIJN IS FIJN Is jouw kind een echte klimgeit of kijkt hij liever eerst de kat uit de boom? In de Twentse outdoorparken kan het beide. Rustig spelen of uitdagende activiteiten. Van slingertouwen en boomhutten tot een spannend klimparcours op 5 meter hoogte. Succes verzekerd voor jouw Tarzan en Jane. Blijft jouw kroost liever met beide benen op de grond? Geen probleem; ga samen goud en edelstenen zoeken of laat ze lekker struinen door beekloopjes, watervallen en speelelementen. Klauterwoud - Weerseloseweg 259 / Buitenhoff & Klimbos het Rutbeek - Blikkersmaatweg 15 / Adventure Twente Blikkersmaatweg 15

TREINREIS VAN TOEN Reis terug in de tijd in een historische stoomtrein. Beleef al hobbelend tussen de stations in Haaksbergen en Boekelo de sfeer van vroeger. Op de perrons is veel te leren en te zien. In het museumdepot staan wagons die nog gerestaureerd moeten worden en bij de grote modelspoorbaan leer je alles over het treinvervoer van vroeger. Museum Buurtspoorweg - Boekelosestraat 410

30


ADRENALINE GEGARANDEERD! In een multiplayer modus racen in een virtual reality wereld. 425 meter aan uitdagingen trotseren in een e-kart of lasergamen in een futuristische real game simulatie. Niet alleen leuk voor de kinderen! Zero55 - Colosseum 84

ER IS NOG MEER TE BELEVEN! Zwemmen saai? Baantjes trekken misschien. Maar aan de Aqua Speed Slide glijbaan met snelheidsmeter, de wildwaterbaan of de glow-inthe-dark Magic Blackhole is niks saai! Sensationele waterpret voor het hele gezin, want ook voor de allerkleinsten is er een speciaal bad. Naast het indoor zwemparadijs zijn van mei tot september de waterspeeltuin, het familiebad met glijbaan of het 25 meter bad goed voor urenlang buiten zwemplezier. Zwemparadijs Aquadrome - J.J. Van Deinselaan 2

STILZITTEN HOEFT NIET Naar hartenlust arcade games spelen bij The Game Box. Lukt het jou om de highscore te halen met airhockey of een van de vele andere videogames? Stilzitten hoeft hier niet. Ga basketballen, boksen of oefen je dansmoves en blijf lekker in beweging. The Game Box Enschede - Marktstraat 10

TUNNELS, KLIMREKKEN EN KLAUTERTOESTELLEN Je kroost rent, speelt, duikelt, springt en beleeft wilde avonturen. Gigantische glijbanen, trampolines of een potje lasergamen. En jij? Jij hebt geen kind aan ze, want ravotten doen ze helemaal zelf in één van de indoor speeltuinen van Enschede. Zelfs de allerkleinsten vermaken zich veilig in de speciaal ingerichte peuterzones. Ballorig - J.J. Van Deinselaan 30 / Monkey Town - Colosseum 82 / Avontura - De Reulver 120

Scan de QR-code voor nog meer uitjes voor het hele gezin.

31


Zang- en dansgezelschappen spelen de sterren van de hemel in de vele theaters die de stad rijk is. Voel de energie als muzikanten en muziekliefhebbers elkaar ontmoeten. Enschede biedt een podium aan doorgewinterde professionals en aanstormend talent.

VER BORGEN PARELS EN VER R ASSEN D TALEN T ArtEZ Conservatorium. Amateur of professional, er is een podium voor iedereen.

Binnen en buiten de concertzaal. Laat je meevoeren door de grootsheid van dit orkest.

Met een symfonieorkest, een operagezelschap én een conservatorium vormt onze stad samen met Amsterdam en Maastricht de top 3 qua culturele veelzijdigheid.

STAD VAN DE PODIUMKUNSTEN Het team van jonge talentvolle solisten, bekende koren en diverse symfonische orkesten van De Nederlandse Reisopera maakt producties die je in het hart raken. Dit reizend gezelschap maakt kunst en cultuur door heel Nederland toegankelijk voor een breed publiek.

Het culturele hart in de binnenstad klopt door gebruikers zoals Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, Metropool | Poppodia van Twente, de Nederlandse Reisopera, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel, Kaliber Kunstenschool en

Dat doet ook Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. De getalenteerde muzikanten van het professionele symfonieorkest willen zoveel mogelijk mensen de overweldigende belevenis laten voelen van live symfonische muziek.

Houd je meer van popmuziek? Bezoek dan Metropool |Poppodia van Twente. Kom genieten van muzikale helden. Van gevestigde artiesten tot aanstormend talent, Metropool heeft ze op het podium. De Nederlandse Reisopera Wenninkgaarde 40 – 42, reisopera.nl Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel - Van Essengaarde 10, phion.nl Metropool |Poppodia van Twente Willem Wilminkplein 2, metropool.nl

SMELTKROES VAN CULTUUR Kunst, cultuur, kennis, ontwikkeling en educatie onder één dak. Het Muziekkwartier aan het Wilminkplein in Enschede is een inspirerende plek waar diverse culturele instellingen samen een gevarieerd programma aanbieden.

WILMINKT H E A T E R

32

KUNST EN CULTUUR IN ENSCHEDE


ORKEST VAN HET OOSTEN

TETEM

LICHT UIT, SPOT AAN! Enschede is het middelpunt van de podiumkunsten in Twente. Op meerdere locaties in de stad kun je genieten van theater in welke vorm dan ook. Het ruime Wilminktheater vertoont een veelomvattend theater- en muziekaanbod. Met vier locaties in de Enschedese binnenstad is er altijd wat te doen. Toonaangevende concerten in het Muziekcentrum, veelzijdig cabaret of kleinkunst in De Kleine Willem en sfeervolle voorstellingen in de Grote Kerk op de Oude Markt. De locaties, op een steenworp afstand van elkaar, bepalen samen het culturele gezicht van Enschede. Wilminktheater - Wenninkgaarde 40-42, wilminktheater.nl Muziekcentrum - Noorderhagen 27 De Kleine Willem - Langestraat 45, Grote Kerk - Oude Markt 32 Naast de locaties van het Wilminktheater heeft Enschede meerdere noemenswaardige theaters. Theater Concordia bijvoorbeeld is een karakteristieke bonbonnière, de kleinste in Nederland. De theaterzaal heeft fraai beschilderde plafonds en twee balkons. Dompel jezelf onder in de unieke barokke sfeer van dit theater. Behalve theater, muziek of film heeft Concordia ook een galerie met hedendaagse beeldende kunst, een kunstuitleen en een giftshop met een uniek en bijzonder assortiment. Concordia theater, filmzaal Oude Markt 15, concordia.nl Concordia expositie, kunstuitleen, winkel - Langestraat 56

Klein, kleiner, kleinst. Het Vestzaktheater aan de Walstraat is één van de kleinste theaters van Nederland. Als onderdeel van Theater Concordia geniet je hier van cabaret, muziek en jeugdtheater op huiskamerformaat. Met 65 stoelen intiem en laagdrempelig, ideaal voor aankomend podiumtalent. Het Vestzaktheater Walstraat 35, hetvestzaktheater.nl Theater Sonnevanck maakt professioneel jeugdtheater. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Het gezelschap van jonge acteurs en hun crew trekken het hele land door. Een bezoekje aan het sfeervolle theater, dat gevestigd is in een oud pakhuis, is meer dan de moeite waard. Theater Sonnevanck - Walstraat 2, sonnevanck.nl

De campus van de Universiteit Twente is een walhalla voor de echte cultuursnuivers. Voorstellingen, lezingen, concerten, cabaret, dansvoorstellingen, exposities, alles komt hier aan bod. Iedereen is welkom, ook niet-studenten. OUT is het openluchttheater op campus. Dit fraaie theater biedt plaats aan 600 bezoekers. OUT - Drienerlolaan 5, utwente.nl

Feestelijk vermaak op een unieke locatie. In de voormalige Spinnerij Oosterveld komen griezelen, muziek en gezelligheid samen. Bezoek een dinnershow van Mystiek Theater of kom naar de maandelijkse Crazy Sunday. Geniet van live muziek, van swingende sixties tot raggende rock shows. Samen met NixenMeer en Jazzpodium de Tor strikt het theater spraakmakende blues-, rootsen jazzacts en cabarettalent krijgt een podium via Het Verborgen Theater. Mystiek Theater - RigtersbleekZandvoort 10, mystiektheater.nl

DE KUNST VAN HET KIJKEN Enschede barst van de kunstcollecties en creatieve initiatieven. Van Middeleeuwse kunst tot digitale opstellingen, als kunstliefhebber raak je niet uitgekeken. In Rijksmuseum Twenthe zijn de grootste kunstwerken heel dichtbij. Maar liefst 36 zalen oude en moderne kunst brengen je verbeelding tot leven. Zintuigen prikkelende kunst van grote namen en rijzende sterren.

METROPOOL

33


( ADVERTENTIE )

#shopspot Klanderij-Twentec de Shopspot van Enschede

In Klanderij–Twentec kun je inspiratie opdoen op modegebied, de nieuwste elektronica trends beleven, de allerleukste snufjes vinden en natuurlijk ook gezellig een kopje koffie drinken. In het winkelcentrum aan het Van Heekplein in Enschede vind je een goede combinatie van bekende brandstores en unieke lokale winkels. Klanderij–Twentec is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Met de aansluitende Van Heekparkeergarage, de grootste parkeergarage van Enschede,

klanderij.nl

34

KlanderijTwentec

klanderij_twentec

is er altijd wel een parkeerplek te vinden!

En nog 50 andere winkels!


ontdekkingsreis of kom in de zomer kijken hoe De Museumfabriek is omgetoverd tot de Vlinderfabriek. Elke schoolvakantie zijn er extra veel activiteiten. De Museumfabriek - Het Rozendaal 11, demuseumfabriek.nl

DE M U S E UMFABRIEK

Ars Longa Vita Brevis is de actuele opstelling waarin negen kunstenaars het menselijk leven in negen fases uitbeelden. De binnen- en achtertuin vormen sinds kort ook het decor van diverse ‘groene’ kunststukken. De ‘Sottobosco Tuin’, ontworpen door kunstenaar Elspeth Diederix heeft zijn schoonheid laten vangen in een serie foto’s die vanaf 5 juni 2022 te zien is. Rijksmuseum Twenthe - Lasondersingel 129 – 131, rijksmuseumtwenthe.nl Vanaf een afstandje naar bijzondere objecten over natuur, cultuur, textiel, wetenschap en techniek kijken? Niet in Enschede! Bij De Museumfabriek ga je zelf aan het werk. Hier draait alles om je eigen creativiteit. In dit interactieve familiemuseum leer je niet alleen over wetenschap en techniek. Er is ook veel te vinden over de opkomst en ondergang van de textielindustrie en de wederopbouw van Enschede na WOII. Kom in de meivakantie langs voor de grote familie

RI J K S MUSEUM TWENT H E

Tetem verbindt de digitale cultuur met de constant ontwikkelende maatschappij. Stap in de wereld van beeldende kunst, technologie en digitalisering én experimenteer met nieuwe maaktechnieken. Creatieve makers en denkers brengen bij Tetem hun ideeën tot leven in de vorm van hybride tentoonstellingen. Tetem Stroinksbleekweg 16, tetem.nl

J A Z Z PODIUM D E TOR

NÓG MEER CULTUUR? DIT ZIJN ONZE TIPS: Evenementen Booster Festival, 9 april: hét podium voor nieuw Oost-Nederlands talent in de wereld van de popmuziek KunstenLandschap, 2 t/m 6 juni: een 10km lange Kunst- en Landschapsroute door het prachtige coulissenlandschap rondom Lonneker. Kunst in het Volkspark, 12 juni: het grootste culturele outdoor evenement van Enschede. Kunst van ruim 150 kunstenaars, lekker eten en goede muziek. Theater on Tour, 18 & 19 september: een fietstocht met theatervoorstellingen ineen. Laat je op de meest onverwachte plekken verrassen door bijzondere acts. Museumnacht Enschede, 5 & 6 november: hop in het donker langs culturele hotspots. Culturele organisaties zetten tijdens deze nacht hun deuren open. Overal is wat te beleven!

Kunst kijken in een monumentale villa in een fraai park. Ooit buitenhuis van een textielfabrikant, nu een expositieruimte voor kunstenaars uit binnen- en buitenland. Villa de Bank - Espoortstraat 182, villadebank.nl

Horeca Café Het Bolwerk: culturele parel en tevens stamcafé van dichter Willem Wilmink. Tankstation Cultureel Vulpunt: een ontmoetingsplek waar kunst, cultuur, wetenschap en lekker eten gecombineerd wordt met een goed gesprek. Route Monumentenroute: wandel langs statige panden en bijzondere monumenten in de binnenstad van Enschede.

Scan de QR-code voor nog meer cultuur tips.

35


O NTDEKKINGEN O VER DE

3

STADSGRENS

1

SPROOKJESACHTIG MOOI

Even buiten Enschede zou je zo maar de prins op het witte paard tegen kunnen komen. In Twente barst het namelijk van de kastelen en landgoederen. In de omgeving van Delden, Goor en Diepenheim vind je er maar liefst zeven! Met bijbehorende edelen. Wandel door de fraai aangelegde tuinen van Kasteel Twickel in Delden of fiets langs de uitgestrekte landerijen van de diverse havezaten die Twente rijk is.

2

S T R A L EN D E S T E R R E N

1500 tot 2000 sterren met het blote oog waarnemen? Dat kan bij Sterrenwacht Hellendoorn op het observatieplatform ‘Sky Walk’. In de grote koepel staan telescopen opgesteld waarmee je bijzondere hemellichamen kunt volgen én kunt genieten van het prachtige natuurgebied. Sterrenwacht Hellendoorn - Grotestraat 281, Nijverdal

3

M A X I M AL E U I T D A G I N G E N

Met meer dan 110 verschillende uitdagingen op een hoogte tot 12 meter is Avatarz bij natuurgebied Het Hulsbeek het grootste klimbos van Twente. Een veelzijdig klimparcours voor jong en oud. Ook fijn: door het veilige zekeringssyteem kunnen kinderen zelfstandig het parcours afleggen. Dus als klimmen niks voor jou is: laat die kids lekker razen, jij vermaakt je wel op het terras. Klimbos Avatarz - Hengelosestraat 230, Deurningen

36

4

INTERACTIEVE ONTDEKKINGSTOCHT

In een oude fabriek onderzoeken waarom we niet meer zonder techniek kunnen. Techniekmuseum Oyfo in Hengelo doet een boekje open over stoommachines, energiebronnen, smartphones of robots. Verken het museum als een ware uitvinder en kom v an alles te weten over mens en techniek. Kinderen kunnen aan de slag met zonne-energie, stroomkringen of een soldeerbout, maar leren ook wat al die ontwikkelingen doen met onze planeet. Oyfo Techniekmuseum - Hazemeijerstraat 300, Hengelo

4


OR IGINELE OVER N AC H T IN GE N 6

SNURKEN ONDER DE STERREN

Liggend vanuit je bed de magie van de sterrenhemel aanschouwen? Midden in het Twentse boerenland kun je overnachten onder de Twentse sterrenhemel: in een sterrenkubus. De Sterrenkubus is een knus vierkant houten huisje met een glazen koepel waar je bed onder staat. Alsof je in de openlucht slaapt. Liggend de sterren bewonderen, gegarandeerd dat je weinig slaapt! Erfgoed Bossem - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

7

GA TOCH DE BOOM IN

Slapen als een luiaard? In Zuna overnacht je in een boomhut op 4 meter hoogte terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. ’s Avonds de zon zien ondergaan met het kabbelende water de Regge als achtergrondmuziek. Dat is pas tot rust komen! Een romantisch uitje voor 2 of met het hele gezin de boom in; succes verzekerd. Mölke - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

8

Wakker worden zonder de geluiden van de drukke wereld. Alleen het geluid van fluitende vogels en ruisende blaadjes. Als je slaapt in een bos, voel je je één met de natuur. Twente heeft veel mogelijkheden om te overnachten in het bos. Van basic natuurcampings tot luxe landgoedhotels. Ontspannen in een lodge midden in de natuur of genieten van de mooiste plekjes in een eenvoudige trekkershut. Ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en helemaal tot jezelf komen; dat kan alleen in Twente.

1 5

MAGISCH SLAPEN

N I E T AL L E E N M A A R Z A N D

Tussen Enschede en Haaksbergen ligt een uniek natuurgebied; het Buurserzand. Laat je door de naam niet misleiden, dit gebied is geen zandvlakte. Zachtroze heide, grasland, bomen en eeuwenoude jeneverbesstruiken maken dit gebied verrassend veelzijdig. Geniet al wandelend van al het moois en schrik niet als je oog in oog komt te staan met een kudde harige runderen. Zij houden de heide in goede conditie door ongewenst gras weg te eten. Infocentrum De Wakel - Stendermolenweg 9, Haaksbergen

Scan de QR-code voor nog meer tips.

7

6

37


LEKKER TWENTS

PROEF W AT T W EN TE UNIEK MAAKT

6

Houd je van lekker eten? Dan haal je in Twente je hart op! De vele streekproducten zijn het proberen waard als je onze regio bezoekt. Onze passie voor eten delen we graag en dit zijn onze favorieten:

1

2

1

3

4

3

38

WELKOM LEVENSGENIETERS Kom ruiken, proeven, ontdekken en genieten van al het lekkers dat Twente ons biedt. Haal je hart op bij Gastrovino Vaneker; het grootste assortiment streekproducten in Enschede. Wees gewaarschuwd; hier vertrek je niet met lege handen… Gastrovino Vaneker Veldhoflanden 5B OEROUDE TRADITIE Een traditionele Twentse traktatie is krentenwegge. Vroeger alleen een geboortetraditie, nu gelukkig niet meer weg te denken uit het assortiment van Bakkerij Oonk. Lekker gewandeld in de Twentse natuur? Koffie met krentenwegge is een aanrader! Bakkerij Oonk - Kuipersdijk 21 / Wesseler-Nering 9 / Gronaussestraat 1221 ZOETE TRADITIE Bij Oud & Nieuw horen knieperkes. Op oudejaarsdag zijn het dunne, platte wafeltjes: het jaar heeft zich helemaal ontvouwen. Een dag later is hetzelfde koekje opgerold en heet het een nijjoarsrulleke (nieuwjaarsrolletje): het nieuwe jaar heeft zich nog niet ontvouwen MEEL VAN EEN ENSCHEDESE MOLEN De geur van versgebakken brood….. met meel uit de Lonneker Molen. Dit historisch monument is de enige molen in Nederland waarvan de bakstenen romp bedekt is met riet. Met de meelproducten uit de molenwinkel bak je thuis je eigen Twentse brood. Lonneker Molen - Lonneker Molenweg 80.

5

NOSTALGIE Zonder ouderwetse Humkessoep van Slagerij Lohman is ons lijstje niet compleet. De smaak van het échte Twente zit in een kop van deze stevige soep met snijbonen. Slagerij Lohman - Rijnstraat 28

6

BLAUWE BESSEN Op zoek naar het ‘blauwe goud’ bij Bosbessenkwekerij La Francaise. Van half juli tot september zelf onbespoten rijpe bosbessen plukken. Leuk als uitje met de kids of als ontspannen buitenactiviteit. Geen zin om zelf te plukken? Geen probleem; koop de bosbessen en andere streekproducten gewoon op het terrein. Bosbessenkwekerij La Francaise - Willemsbeekweg 5

7

OF JE WORST LUST Ambachtelijk bereide worst om je vingers bij af te likken. Klaar voor een echte Twentse traditie? De bakleverworst van Slagerij Herman Huuskes zijn dikke plakken Twentse verleiding, gebakken in boter. Houd je meer van droog en hard? De originele Twentse metworst heeft een grove structuur en een kruidige smaak. Heerlijk als borrelhapje bij een streekbiertje. Slagerij Herman Huuskes Deurningerstraat 275

7


E VENE MEN TEN VOL GEZELLIG HEI D APRIL POPRONDE ENSCHEDE B O O S T E R F E S T I V A L DUTCH INNOVATION DAYS ENSCHEDE MARATHON KONINGSFESTIVAL B A T A V I E R E N R A C E MEI MAKER FESTIVAL TWENTE V R I J H E I D S F E S T I V A L G R E E N V I B R A T I O N S TWENTS GITAAR FESTIVAL S T O E R V O E R JUNI K U N S T E N L A N D S C H A P S P E C I A L O L Y M P I C S KUNST IN HET VOLKSPARK VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

In Enschede worden het hele jaar door veel evenementen georganiseerd die in heel Twente en omstreken bekend zijn en goed bezocht worden. Een greep uit het aanbod:

AUGUS T US INTRODUCTIECONCERT M O U T B I E R F E S T I V A L SEP T EMBER P R O E F E E T G O G B O T S I N G E L L O O P T H E A T E R O N T O U R OK TOBER MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE NOV EMBER M U S E U M N A C H T DECEMBER/JANUARI WINTER WONDERLAND

JULI KLASSIEK OP DE OUDE MARKT I N H E T V O L K S P A R K GROLSCH SUMMER SOUNDS Scan de QR-code voor de agenda van Enschede.

39


( (A ADVERTENTIE D V E R T E N T I E) )

Beleef de mooiste voorstellingen en concerten bij Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Vier unieke locaties, zes podia, in de binnenstad van Enschede met een groot aanbod concerten en voorstellingen voor iedereen.

Kijk voor ons actuele aanbod op wilminktheater.nl


NEDERLANDS

DISCOV E R ENSCHE D E ONTDEK, ENTDECKE ENSCHEDE

2022 Edited by Enschede Promotie

41

ENGLISH

DEUTSCH


( ADVERTISING )

EXPLORE YOUR BOUNDARIES Enschede has all the space you need to feel at home. It’s a place for tastemakers and gourmets, with the Oude Markt as the bustling heart of Twente’s vibrant vim. Enjoy a craft beer or a handmade pasta and experience what genuine hospitality feels like first-hand. Set out on a fitting room relay together and amble past charming shops. Whether you’re a retail diva or bargain hunter. Take a breather at the warenmarkt and tuck into fried fish or a traditional regional delicacy. Come face to face with age-old innovation in the Rijksmuseum Twenthe or party until the wee hours at your favourite festivals. Unbridled enjoyment awaits. While peace and quiet also beckon.

CURIOUS ABOUT THE SOUND OF THE CITY? SCAN THE QR CODE.

Take a breath of fresh air. Wherever you go, lush greenery will surround you. From the beautiful countryside to one of our city’s myriad historical parks. Enschede offers limitless freedom for outdoor people. Drop by and make yourself at home.

C I T Y O F E N S C HEDE. C OM

Everyone is welcome here. Our dialect may be a bit confusing, but you’ll always feel our open arms!


The Enschede City Magazine is an initiative of Enschede Promotie.

C O N T ENT

NEDERLANDS

DEUTSCH

P1

P81

6 4 O L D T R A C K S , N E W E N E R G Y The textile biking route uncovers Enschede’s soul

4 5 IN ENSCHEDE I CAN REALLY BE ME The home of Bas Timmer

6 8 C I T Y H I S T O R Y W I T H A H E A D O F F O A M The brewing tradition is alive in Enschede

4 6 48 HOURS IN ENSCHEDE Don’t miss it!

6 9 T A S T E A N D D I S C O V E R Restaurants for food lovers and real connoisseurs

50 C OFFEE WITH A TREAT Places to be for the sweet-toothed

7 0 O U T A N D A B O U T W I T H Y O U R K I D S Our city is a playground

51 E NSCHEDE THROUGH THE EYES OF BANNINK & WILMINK Follow the footsteps of two icons

7 2 H I D D E N G E M S A N D S U R P R I S I N G T A L E N T S Enschede dares you to discover

52 O N TOP OF THE FUTURE Innovation and creativity is in our blood

7 6 D I S C O V E R I E S O U T S I D E THE CITY BOUNDARIES Look for the border

5 6 S HOPPING: SOMETHING FOR EVERYONE Shops for divas and bargain hunters

7 8 T A S T Y T W E N T S , T R Y W H A T MAKES TWENTE UNIQUE Homemade local products

59 E NSCHEDE’S SATURDAY MARKET IS SPARKLING Get the best fried fish

7 9 B U Z Z I N G E V E N T S Party into the night

60 S KY FULL OF STORIES Boundless freedom for outdoor people

50

COLOPHON

61 W ORLD FAMOUS IN LONNEKER The Lonneker windmill 62 S W A P T H E B U S T L E O F T H E C I T Y FOR THE CALMNESS OF NATURE Breathe in fresh air

64

E D I T O R I A L team Enschede Promotie C O N C E P T & S T Y L I N G SPRNKL Creative Company T E K S T E N Ingrid Bosman, Laura Schoenmakers, Susanne Bosscha, team Enschede Promotie P H O T O G R A P H Y Rob Baas, Christina Bakuchava, Sylvia Bokkerink, Vincent-Croce, Rob Elsjan, Hermen Gerrits, Nadinja Hettinga, Laurens Kuipers, Emiel Muijderman, Jeroen Nieuwhuis, Annina Romita, Wirelab - Digital Agency, Enschede Promotie, cover-foto: Frans Dekker T R A N S L A T I O N S A R T I C L E S Henriette Brouwer (Eng), Sabine van Vugt - Passie voor Talen (D), team Enschede Promotie P R I N T I N G Lulof C O N T A C T info@enschedepromotie.nl This magazine was created with the greatest possible care. Enschede Promotie rejects all liability for any inaccuracies. All right reserved. Nothing included in this publication can be copied, downloaded or made public without written permission of the publisher. ©2022

Enschede Promotie / Tourist Info Punt, Langestraat 41, Enschede Monday to Friday 9 a.m. to 5 p.m.

43


( ADVERTISING )

a

Lasondersingel 129 7514 BP Enschede T +31 (0)53 201 2000 Follow:

GÖe

Opening hours Tuesday - Sunday: 10.00 am - 17.00 pm www.rijksmuseumtwenthe.nl


“There I was, in Paris and I thought: I would rather be in Enschede. Not quite serious of course, because I was in

the French capital this year to promote my first fashion collection. The moment I have always dreamt of!

BAS TIMMER

‘ I N ENSCHE D E I CAN REA L L Y B E ME’

However, due to a corona contamination and the isolation that goes with it I was longing for Enschede while I was in a small Parisian apartment. It has happened to me before. Whether I was in New York or in Capetown: all over the world I have been looking for places where I could feel at home for a longer period of time. Every time I discovered that no place feels more at home than Enschede. I love the downto-earth mentality, the peace, the space. I often stay with my girlfriend in Velp, but every time I am in Enschede it really feels like home. The first thing I always do is go to Spinnerij Oosterveld. There you find the workspace of Sheltersuit. My parents are my neighbours there: My father runs his wood workshop and my mother runs the Mystiek Theater. Friends come by all the time and with a beer and some stories there’s always a good atmosphere. No one is bothered by it. The old factory complex breaths freedom. You feel less exposed than at for example the Oude Markt. However, the Oude Markt is a unique and charming square. The first days of sunshine are nowhere better than at the Oude Markt with its terraces full of happy people.

TIPS BY BAS Café Het Bolwerk is one of those places where I always bump into friends. They serve De Manke Monnik there, a favourite special beer. You cannot miss Theater Mystiek. I’m not just saying that because my mother runs it. There is always activity; sometimes theatre, sometimes jazz or blues. On top of that they serve good food. The outdoors is always nearby in Enschede. There are parks in the city and estates outside the city. Like Hof Espelo, where even a short walk will make you feel relaxed.

In Enschede I can really be me. Thanks to my family and the people I consider my friends for life. Whether my debut in Paris will be successful or not, it does not matter to my family and friends in Enschede. That is exactly what a home is all about.”

BAS TIMMER Born in Enschede in 1990. Fashion designer. Inventor of Sheltersuit, a combination of a bag, coat and sleeping bag for homeless people and refugees. Founder of the Sheltersuit Foundation. Named Next Generation Leader by the American Time Magazine in 2020. Presented his first fashion collection at the Paris Fashion Week in March 2022. His motto is ‘people helping people’ and he wants to use the revenue of his collection for his social activities. He is in a relationship with photographer Tony Dočekal.

45


HIGHLIGHTS

4 8 HOURS I N E N SCHEDE

SYNAGOGE

46


This is where your weekend in Enschede starts. The things you don’t want to miss? These highlights will certainly fill your 48 hours in Enschede.

EXPERIENCE OUR SHOPPING STREETS AND THE OUDE MARKT Every shopaholic will find what he is looking for in the hundreds of shops in the centre of Enschede. Well-known brands like Zara, Mango and Primark can be found at the H.J. van Heekplein. Start your fitting room relay here and then be inspired in the smaller streets of our town. The Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat and Zuiderhagen are full of unique boutiques. Here you can create your own style. That is shopping ‘the Enschede way’. Nestled among these small streets is the Oude Markt. That is where connoisseurs meet the trendsetters. The square is surrounded by bars and restaurants, all with a view of the Grote Kerk and its belltower. You are welcome every hour of the day. Relax on the terrace, order a sandwich and enjoy Twente’s hospitality. Je bent op elk moment van de dag welkom. Pak een terrasje, bestel

een broodje en geniet van de Twentse gastvrijheid. The heart of Enschede beats at the Oude Markt. TWENTSCHE FOODHAL AND PERFORMANCE FACTORY: ALWAYS A SURPRISE Eating out at the Twentsche Foodhal is always a surprise. Eight varying cuisines serve worldly dishes. They make sure your lunch, drink or dinner is a real food experience. The menu has fair ingredients and at the bar you will of course order a beer brewed in Enschede like at Stanislaus Brewskovitch and brewery Eanske. The cuisines and the menus change regularly. That is why the Twentsche Foodhal is always full of surprises. The Performance Factory is startling as well. There is always something new here. This talent factory on the east side of the city centre is bustling and bubbling. Creative entrepreneurs, health and welfare, sports and culture, all under one roof. Fancy something new and active? How about skating at Skatepark De Fabriek or climbing at Cube Bouldergym?

TWENTSCHE FOODHAL

OUDE MARKT

47


ROOMBEEK ROOMBEEK

Or try a lesson of padel, The fastest growing sport worldwide. At the Performance Factory you can step out of your comfort zone. BE INSPIRED AT ROOMBEEK Roombeek inspires everyone. This district north of the city centre had a complete make-over after the fireworks disaster of 13 May 2000. Architect Pi de Bruijn created a place for living, working, shopping and art. This is the place where Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Tetem Kunstruimte and AKI/ArtEZ Academie voor Kunst & Design joint forces. The Rijksmuseum Twenthe offers changing exhibitions. Each exhibition tells a story of contemporary or past culture with

a major role for artifacts and paintings. A bit further down the road is De Museumfabriek. Here you can discover ‘the coherence of things’. Just around the corner art hall Tetem connects modern art with technology in some controversial expositions. At Roombeek the old and the new go hand in hand. You can feel it in your bones. EYE-CATCHER IN THE PRINSESTRAAT The most beautiful synagogue of WesternEurope can be found in Enschede. It is situated in the Prinsestraat, between the city centre and the Volkspark. The place of worship is still in use and is one of our highlights. With its three copper domes a real eye-catcher since 1928. What it looks like inside? The synagogue likes to welcome you. Admire the style mix of art deco, Amsterdamse School and oriental

style. A guide will show you all the special details during a tour. Glass-stained windows and Thora-scroll, symbolism and mosaics. In the meantime you will learn that the architect Karel de Bazel, from Amsterdam, designed the synagogue for textile manufacturer from Enschede M.I. Menko. Special: the guide will adjust his tour for children, so they can feast their eyes.

SYNAGOGE

48


KRISTALBAD NATURE AREA WITH MILITARY PRECISION In nature area Vliegveld Twenthe you will enjoy nature with military precision. This terrain is north of the city. Until 2016 it was used as a military airport. We then returned the area to nature. Now it is an excellent spot for some time off. Walk around at the former airstrip. On your way you can spot splitter boxes and bunkers in the shrubs. These splitter boxes were used to hide fighter planes in World War II. A bit further some hangars are hidden in the woods. The Fliegerhorstroute meanders alongside. This 25-kilometer-biking route was named after the airport that the Germans constructed here in 1940. On your bike you pass art, stories from the past and nature. You spot ‘markestenen’(stones) and hear the sound of skularks. Have a break, climb the watch tower and imagine the sound of plane engines that were once roaring here. WEST-ENSCHEDE: A DISCOVERY IN ITSELF Entertainment, nature, architecture and art. The western corner of the city is a

discovery in itself. Here you find Twente University, the only Dutch university with its own campus. Between the trees, the buildings for education, research and housing are scattered around the area of former estate Drienerlo. Do the Architectuur & Kunst Route and walk past Zilverling, Horst and Bastille in an hour. In the meantime you can spot works of art outdoors. After this encounter, Go Planet is waiting for you. This indoor hall next to Station Kennispark is the place to be for entertainment. Have a diving lesson, get into an e-kart, win at lasertag and watch a movie. After that, get some fresh air at the Kristalbad. This nature area is behind

Twente’s ice rink, between the Twents Kanaal and the railway. This used to be a place for a crawl and a splash, now a home to waterbirds and peace seekers.

VLIEGVELD TWENTHE

49


C O FFEE WITH 5

A TREAT Are you a real coffee enthusiast and does the thought of freshly baked cakes make your mouth water? Then these are the hotspots for you!

1

MRS. BROWN Coffee lover or tea enthusiast? Be seduced by Mrs. Brown. Bewildering brownies, tongue tingling tartelettes and magnificent macarons. Fresh, pure and simple…. It makes you want to lick your fingers! Walstraat 8-10

2

DE OALE ZESSPRONG Have a rest under the trees and have tea in grandma’s teacups. Enjoy a high or low tea with homemade sweets or healthy, savoury treats. Dream away in this cosy tea garden. Boekelosestraat 155

3

FRANK & CHARLIE A surprising coffeebar with unusual flavour combinations, cups of coffee, service and interior. Frank & Charlie makes the ordinary extraordinary. Come and visit if you are fond of special coffee, delicious food and boundless hospitality. Windbrugstraat 12

4

STOET Chatting in a comfy vintage chair or having a relaxed work meeting. You can do it at Stoet. This trendy lunchroom in the library is especially fun to visit with children. Enjoy fresh stoet (bread), delicious cakes and various kinds of coffee, tea or other drinks. Pijpenstraat 15

5

ROSY’S FOOD At Rosy’s cosy and well-decorated premises you can already smell the freshly baked cakes and homemade pies as you come in. Don’t fancy anything sweet? At Rosy’s you can also get a sturdy breakfast or a healthy lunch. Van Loenshof 86

6

VAN DOORN & DOORN Trendy hotspot in a city farm. Cool interior and ‘healthy food with a guilty pleasure’. Vegan brownies, cappuccino scones or spicy chocolate cakes cheer up your coffee. Steenbeltweg 48

7

MEISJE KOFFIE GESCHENK Discover Twente’s hospitality and enjoy the Moluccan twist that owner Nonna gives to her homemade delicacies. At Meisje you can have breakfast, brunch, lunch and a tasting of various snacks. Raadhuisstraat 23

1

3

Scan the code for more information.

50


Enschede is all bubbling activity. The presence of a college, an academy of music, an academy of art and a university makes Enschede a multicultural student city. It has the best catering square in the eastern part of The Netherlands, hundreds of shops and numerous events. Enschede is never boring Enschede is also the place where composer and pianist Harry Bannink (1929-1999) and poet, writer and musician Willem Wilmink (1936-2003) were born. They were well known for television programmes like ‘De Stratemakeropzeeshow’, ‘De film van Ome Willem’ and ‘Het Klokhuis’. Entire generations grew up with the texts written by Willem Wilmink that came to life by Bannink’s music. A TRIBUTE TO TWO ICONS OF ENSCHEDE A route along some important and beautiful spots of Enschede was made In remembrance of these celebrities. Nice to see Enschede through their eyes, but even if you are not a fan of Bannink & Wilmink, this city walk is worthwhile. The walk, which takes an hour, uses images and sounds to guide you along seventeen places in the city that were

W I L LEM WILMINK

HARRY BANNINK & WILLEM WILMINK ROUTE

ENSC HE DE T HROUG H BA N NINK & W IL M INK’S E YES important in the lives of these men. A fusion of the works of these artistic sons of the city, beautifully marked by the wall signs made by graphic designer Luvane. Theatre ‘De Kleine Willem’, the cosy theatre where Bannink founded the ‘Enschedese Jazzsociëteit’, is part of that route. You also pass Wilmink’s favourite bar ‘ Café Het Bolwerk’, where you will find his image on the window. Feel free to taste the ‘Duvels’ and ‘bitterballen’ that Wilmink loved so much! Boekhandel Broekhuis has a meters high poem by Wilmink on the facade and if you stroll through the small alleys of the city , you will pass ‘Jazzpodium De Tor’, one of the oldest jazz clubs in the country. The tour passes the station and leads you back into the city centre while you walk past several cultural institutions.

This statue of Bannink and Wilmink was made by artist Don Englander, five years after Wilmink had passed away. For those who want to visit the birth houses of these two men in the Lipperkerkstraat (Bannink) and the Javastraat (Wilmink) , you should leave the route for a short while. If you cross the Javastreet you will get to the Al Ummah school, the monumental building described in Wilmink’s ‘De oude school’ (the old school) and later performed on stage by cabaret group Don Quishocking. ‘Ach zou die school er nog wel zijn / kastanjebomen op het plein…’ (Would the old school still be there, with the chestnut trees in the square…).

In the foyer of the ‘ Muziekcentrum’ you will find ‘a monument for two friends’.

HARRY BANNINK

51


ON TOP OF THE FUTURE Enter the playground of the future. Innovation and creativity are a way of life in Enschede. Right here you play with future technologies, you think about the influence of digital media and you meet the creative minds of tomorrow. You will certainly be inspired. It is not strange that Enschede is leading the way. The mix of technique, art, industry and creativity is a feature of our city and it is obvious that pioneers meet here. Educational institutes like Twente University, Saxion and ArtEZ/AKI Academy of Art & Design bring young manufacturers and new talents together. They establish for example start-ups, just like Thuisbezorgd and Booking.com once started in Enschede.

52

Besides these entrepreneurs, artists are experimenting with digital media, games and artificial itelligence in our city. Their ideas blossom at creative places like WARP Technopolis. Here you are right on top of the future.


INSPIRATION FROM A DIFFERENT DIMENSION A different dimension. Where creative technology, innovation and electronic music come together. That is WARP Technopolis, creative nest at the Stationsplein in Enschede. Various initiatives share three floors here and make sure there is plenty of inspiration for the future. Start your visit with a drink at Spacebar. It seems like a different era with its neon lights and its view of the Stationsplein with its metres-high robot. At night, the latest experimental music is beating from the speakers. You can listen to techno, hardcore, drum & bass, acid, electro, breakbeats and more. You can feel the enthusiasm about the future at WARP Technopolis. However, there is room for a critical note. Visit for example an exposition, film or lecture on digital media, virtual reality and games by Sickhouse. This creative group also organizes The Overkill Festival at the end of November: step into the world of games, interactive art and other playful experiments.

WARP TECHNOPOLIS

EXPERIENCE TWENTE’S MANUFACTURING CULTURE Chances are that you will be really inspired when you return from the world of WARP Technopolis. You cannot wait to get started, to build a part of that magical future yourself. Visit Tetem. Here you will experience the manufacturing culture of Enschede. The art hall is at a square

TETEM

53


( ADVERTISING )

A VIBR ANT VENUE FOR 20 YEARS HOLL AND CASINO ENSCHEDE

You can experience a complete evening out at

entertainment venue. Various festivities will take

Holland Casino Enschede. This premises will

place to celebrate the establishment’s anniversary

celebrate its 20th anniversary in June. Of course,

from 28 June 2022 onwards.

such a momentous occasion is celebrated with high-profile entertainment and lots of prizes.

SAFE AND RESPONSIBLE Holland Casino wants its guests to be able to enjoy

LIVE ADVENTUROUSLY

the gameplay and the unique experience surrounding

Holland Casino Enschede is the right place for an

it safely, honestly and responsibly. If you are 18 years

entire afternoon or evening out. With a varied range

or older, then you are very welcome. Together we

of slot machines, live table games and a new restaurant

make sure that gaming remains just a game. Live

concept, guests are guaranteed a unique outing.

Adventurously, Not Recklessly.

20TH ANNIVERSARY

EVERYTHING NEARBY

The casino opened its doors on the Koningsplein on

Holland Casino Enschede is located in the heart of

28 June 2002, and its arrival changed the scene in

the city’s shopping centre. Guests can park under the

the city centre. With the opening of ‘The Club’ and

casino in the spacious Van Heek car park, which is

live social games such as ‘Classic Bingo’, Holland

guarded and open 24/7.

Casino Enschede put itself on the map as a true What does gambling cost you? Stop in time. 18+ Hollandcasino.nl

54


More curious? Here are some extra tips for a day full of creativity, innovation and something for the future in Enschede. MANUFACTURING PLACES Saxion FabLab is the public workshop of Saxion in the M.H. Tromplaan. Using high-tech equipment, you can put your ideas into practice. Walk-in from Monday up until Friday. For up-to-date opening hours and tours go to the website of Saxion FabLab: fablabenschede.nl

TETEM

opposite ArtEZ/AKI Academy for Art & Design at Roombeek Cultuurpark. Inside it is all about the manufacturer and the manufacturing process. The focus is on young artists and manufacturers. You can watch exhibitions on a society that is preparing for the future. Digital media are very important at Tetem. The fact that you can bring your ideas to life makes it extra special. Tetem offers the MaakMeeLab every weekend. You need to sign in on their website. From 14.00 till 17.00 children and adults will be experimenting together. Work with 3D-printers, laser cutters and 360 degrees movies. That way the future will become visible. Bonus: you can take your homemade souvenir with you.

Experiment with technology at hackerspace Tkkrlab in Marssteden Poort. Programming, building websites , learning about scripting languages , you can do it at this creative workspace. tkkrlab.nl ART At Stichting Vierkwart Robson you can witness how sustainable art shapes the future. An initiative by artists and a workspace in the former Robson factory, where art and sustainability are top priority. Studio Complex and Hangarrrrrr give their own interpretation to the term ‘creative nest’ at the Geffertsingel. Visit the Zuiderfestival, an event or a concert here. studiocomplex.net EVENTS Come and enjoy some pioneering at the Dutch Innovation Days from 20th April up until 24th of April. An inspiring program with activities full of creativity and innovation. Be inspired by our manufacturing culture. At the Maker Festival Enschede companies, artists, scientists, entrepreneurs and handymen will show you what they produce. You can visit the festival at Roombeek Cultuurpark from May 1st up until May 8th. Plunge into the future. You can do it at the multiday festival Gogbot. From September 9th up until September 12th Enschede will be a playground for multimedia, art, music and technology.

WARP TECHNOPOLIS

55


CONCORDIA SHOP Looking for a unique gift? Go shopping at Concordia! From jewellery to home accessories, from cookery books to kids toys. The offer of special, sustainable and fair trade products made by local and Dutch producers is always unique, because every product only has a few copies! Langestraat 56

S T U D I O SPITSBAARD Roaming around designer items, vintage items or something special to decorate your home. Studio Spitsbaard offers ‘fresh vintage in store’ every day. Jacky and Conny know where to find beautiful vintage items and their cosy shop at the Zuiderhagen offers a colourful collection of their vintage finds and pre-loved gems. Zuiderhagen 24

SHOPPING: SOMETHING F OR EVERYONE HOUSE OF SNOBS Shop like the rich and famous; in Enschede! From cars to lingerie, from bubbles near the fireplace to new nails. In the most exclusive department store in the eastern part of the Netherlands you will find clothes, beauty, food and wellness all under one roof! H.J. van Heekplein 1

FRINTAGE Are you a fan of original 50/60/70-ties items? Then visit Frintage in the Pijpenstraat. Here you can happily browse for unique vintage items in their offer of small furniture, lighting and other items for your house. Pijpenstraat 32-34

HEEL BIJZONDER WONEN Are you into shopping interior items? This hotspot in Enschede is Heel Bijzonder (Very Special). Literally. As this cosy shop, full of accessories with an industrial touch for your interior, is run by people that need an extra push to be able to participate in the job market. Fancy a coffee after your shopping experience? Opposite the shop you will find the Heel Bijzondere (Very Special)lunchroom. De Heurne 34

56


KLOF Clothes, interior items, vintage and other goods. For real men. KLOF is derived from kloffie (clothes), but make no mistake: KLOF is not your average store. KLOF tailors the man as well as his house. Their extensive offer of shoes, shirts, jackets, watches and interior items are a joy for the trendy man. Haverstraatpassage 17

COMICASA Playing a game and enjoying a coffee or tea and music in a relaxed atmosphere. Rummage through the many comics or card games. Are you a collector of Comics, Mangas, board games or Funko Pop? This is the place to be. Zuiderhagen 35

SCOOTER Cool, different, but also modern and always wearable. For women with a vision of their own who do not follow the crowd. Brands like Sarah Pacini, King Louie, 10 Days, and Avoca are only a part of the extensive collection of women’s clothing with a contemporary, powerful and slightly reckless look. Haverstraatpassage 60

WONDER & MELON Wonder & Melon is not just an online club for the best tips on interior, shopping, lifestyle and kids. This trendy platform has recently started a real shop packed with accessories, beautiful items for kids and modern items for your interior! You can rummage around looking for the best basics or the latest trends. They offer well-known brands, but there is also room for less famous designers. Join the club! Zuiderhagen 37

WAAR WAAR (WHERE) is the place to be if you are looking for honest and sustainable gifts with a story. Products that are made with lots of love and care. From biological care products to vegan cookery books, from sustainable water bottles to handmade baskets. Langestraat 19a

57


OIL & VINEGAR From the olive grove to your kitchen. The best vierge olive oil, original herb mixes, vinegar on tap and other Mediterranean products that please your senses as soon as you enter de shop. An endless source of inspiration for those who love to cook! Langestraat 17

KNHUS A nice mix of trendy Dutch and Danish brands. That is what characterizes the collection of fashion, accessories and interior items at KNhus. Relaxing earthly colours, various materials, cool and sober. Distinctive and inspiring. Haverstraatpassage 42a

COUNTRY LIFE The selection of this exclusive lifestyle and flower shop is diverse; besides flowers and plants you can buy beautiful items for decorating your house or terrace here. Modern, rural interior items that will turn your house into a home. Be inspired and surprise yourself or someone else with a special gift. Kuipersdijk 72

FLACO RECORDS A visit to Flaco Records feels as if you enter a cosy living room. Students often gather here and music lovers listen to a wide range of music. Flaco owns a large collection of second hand cd’s and vinyl records, but there are also plenty of new records. Listen before you buy, that is Flaco’s unique formula. Korte Hengelosestraat 13a

Scan the code for more information.

58

Opening hours shops city centre Monday: 11 a.m.- 6 p.m. Tuesday, Wednesday, Friday, Saturday: 9.30 a.m. - 6 p.m. Thursday: 9.30 p.m. - 9 p.m.

Sunday shopping Every Sunday 12 a.m. - 5 p.m. With the exception of: New Year’s Day, Easter Monday, 1st day of Pentecost, Christmas Day.


ENSC HEDE’S SATU RDAY MARKET IS S PARKLING 'The largest market in the eastern part of The Netherlands.' Market superintendent Gerard has no doubts about the Saturday market. 'Our selection of goods cannot be found anywhere else. There are about 100 entrepreneurs that sell everything, from clothes and shoes to cell phone accessories and flowers.' The spaciously placed market stalls at the H.J. van Heekplein are a feast to your senses. Here you find metres of fresh vegetables and fruit, a little bit further you smell freshly baked bread and various cheeses and exotic delicacies draw your attention. Further down you will find the fish stalls. Gerard enthusiastically tells us about the enormous offer of fish. 'This is one of the largest fish markets in The Netherlands. Even exotic species are sold here.' Does Gerard have some news to share? 'Sure,' he says. 'The bio market at the Ei van Ko is new. Everything that is sold here has a special biologic label.' Enschede is sparkling. You certainly feel it at the Saturday market.

The goods market can be found at the H.J. van Heekplein in the city centre on Tuesdays and Saturdays from 08.00 till 17.00. Every Saturday the bio market is situated at the Ei van Ko in front of the town hall from 08.00 till 17.00. MORE TIPS FOR BUSTLING MARKETS IN ENSCHEDE From June until October (except for Whit Sunday) there will be a market with an alternating theme at the H.J. van Heekplein every Sunday from 12.00 till 17.00. From March till December the markets will be held on the following dates: 6 and 27 March, 3 April, 1 and 29 May, 6 and 27 November, 4, 11 and 18 December. At the H.J. van Heekplein you will also find some extra markets, for example in and around (German) holidays like Good Friday, 1 May, 3 October, 1 November and the Sunday just before Christmas. Looking for vintage items? Come to the Twentse Vlooienmarkt (Flea market) at the IJsbaan Twente (icerink) and the Mega Vlooienmarkt at Vliegveld Twenthe (Twenthe Airport). Or visit one of the other flea markets throughout the year.

59


The airstrips of Vliegveld Twenthe (airport) were strictly guarded for years. By the Dutch Airforce, by the German invaders during World War II and from the sixties on by cheerful people from Twente on their way to sunny destinations.

S K Y F ULL O F S T ORIES FROM MILIT A R Y T E R R A I N T O BEAUTIFUL N A T U R E A R E A Since the airport was closed in 2008 Mother Nature has taken over the huge terrain of 130 hectares. The area developed into a valuable nature area between Enschede and Oldenzaal. Where once this terrain was an impregnable fortress, you can now enjoy nature, landscape art and history. A great example is the Belevingspad (experience path): paved with the stones the Germans used for their roller tracks during the war. The only flights that are made here nowadays are those of the skylark.

60

During the mating season the male birds fly up to 100 metres high and take a steep dive while singing to attract the females. BREATH TAKING VIEWS AND HISTORIC TRACKS Discover the area by bike or on foot. Various routes are developed to explore the nature reserve. The waiting sheds, hangars and bunkers along the routes are the silent witnesses of the military history of this area. Enjoy the world full of flowers, special animals and rare plant species in spring.

At the spotters hill you have a magnificent view of the environment, seen from the roof of a plane. You also have a clear view of the runway, where business flights and recreational flights are still allowed. The Technology Base is also visible from spotters hill. Another great spot that overlooks the area is the observation post which rises from the fields like a UFO. Old fuel tanks were turned into observation point ‘Parallax’ by artist Paul de Kort.


WORLD FAMOUS IN LONNEKER; THE LONNEKER WINDMILL

TW ENTE’S P R I D E ON A HILL T O P In the shadow of Enschede, in the beautiful village called Lonneker, the wings of the Lonneker Molen are turning in the wind nearly every day. It was built in 1850 by textile manufacturer Blijdenstein, after the last mill had gone up in flames. In 1910 they equipped the mill with an electro engine so that they would not have to depend on the winds to grind the grain and the mill could function every day.

Up to date information on the opening hours and activities can be found at the website of the Lonneker Molen. Tip: the Lonneker Molen also has a webshop where you can order your flour!

Scan the code for more information.

Special about this mill and unique for The Netherlands, is the fact that it has a cape of reed around the stone body. Not only beautiful to look at, but also functional as it protects the body from damp. Some years ago the reed saved most of the mill from a devastating fire. After a full restoration in 2020 the ’beltmolen’ proudly shows off on its hill (belt) in all its glory. A team of enthusiastic volunteers of the Stichting Lonneker Molen keeps the mill running. You can visit the mill and they love to tell you more about the history and the technique of ‘their mill’. They organize trips for school children and they even run the mill shop. Step into the heart of the windmill and be seduced by a various offer of local flour products, bread mixes, seeds, honey and eggs.

Lonneker Molenweg 80

61


SW AP THE BUSTLE OF THE CITY FOR THE CALMNESS OF NATURE In Enschede, nature is always just around the corner. Amidst the hustle and bustle of the city you will find our 10 city parks. Green oases for a moment of rest. Leave the centre of the city behind and you will find beautiful estates and rural areas. Enjoy an active day in the forests of Twente, soak up the silence and clear your head. There is good news for scouts: more and more estates around Enschede will be open for public. So, join us into nature. Let’s start by going northeast. Destination: nature area Hooge Boekel.

HET RUTBEEK

62


HOOGE BOEKEL

More green tips for a relaxing moment or an active day in Enschede and inspiration for discovery trips in nature: CITY PARKS Need to rest? Come to Het Volkspark, the oldest city park in The Netherlands, and find a spot on the green terrace of restaurant Loetje with a view on the city ponds. Explore the G.J. van Heekpark, between the Boddenkampsingel and the Hengelosestraat. Finish your hike at Wattez with a cup of coffee and a piece of homemade apple pie.

WALKING AMONG HISTORY IN HOOGE BOEKEL Nature area Hooge Boekel puts your senses on an edge. It was named after a historic estate between Enschede and Losser. Unpaved paths, dense forests, fields and the designed park woodlands of the estate. There is lots to discover. Biking and hiking routes meander through the woody area. Put on your hiking boots, breathe in and let go of your thoughts. On your way, the sunlight sparkles through the leaves and you will only hear the sound of your footsteps. The estate Hooge Boekel is the heart of the nature reserve. The manor was built by Herman van Heek, the garden was designed by garden architect Wattez from Delden. Following the public paths you walk through the park woodlands. Every now and then you get a glimpse of the majestic manor between the trees. There are 12 artworks along the path. They go with a tour that was designed by the artist Eric Langendoen. This tour shows the history of the estate Het Hooge Boekel.

EXPERIENCE OUTDOOR ADVENTURES AT HET RUTBEEK Het Rutbeek inspires you to be active. This recreational area can be found south of Enschede. Central point of Het Rutbeek is the pool. There are sandy beaches and lawns situated around the water. The wood is a little bit further, like a collar surrounding the water. At Het Rutbeek you will experience a day full of outdoor adventures. Dive into the water, go surfing, paddle around in a canoe and take water-ski lessons. You can follow the paved paths around the water. A hike takes you through forests, along fields, the scenic landscape of Twente and along estates. A bit further down the road you find yourself among the metres-high reeds along the watersides. Het Rutbeek surprises you.

HET RUTBEEK

The Ledeboerpark is a park and an estate all in one. Visit the apiary, the tearoom at Boerderij Oldenhof (farm) and admire the largest sequoia of The Netherlands. Follow the intricate paths of the Wooldrikspark and stop for a treat at teagarden Ik & Mijn Moeder (Me and my mum). ESTATES Walk through the forest at Landgoed Hof Espelo, while the kids are climbing the trees and looking for gnomes. Also visit Koetshuis Hof Espelo to learn more about the things you saw on your hike. Landgoed 't Stroink offers a lot of variation. You can roam along lanes surrounded by trees, exciting forest paths and hidden ponds. Roam free through forests and open fields at Landgoed Smalenbroek. Spot special trees and shrubs that you won’t normally find in The Netherlands.

Scan the code for more information.

63


TEXTILE ROUTE ENSCHEDE-GRONAU

OL D TR ACKS, NE W ENERGY Go on a journey through pop music in an old turbine hall. Be creative with a laser cutter or a 3D-printer in a place where once the looms were rattling. Hop on your bike and discover how Enschede and Gronau add a new twist to their shared textile history. He looks at him with dismay. Like Gerrit Jan Van Heek cannot cope with the fact that he is accompanied by a notorious troublemaker. The plaque showing

64

the strict looking textile manufacturer reminds us of the time that Gerrit Jan and his family were living in the white villa behind the Grote Kerk. Nowadays

from Enschede were involved in the development of the textile industry in the city of Gronau.

you can eat chorizo croquettes and fried pointed peppers there. The portrait of the revolutionary Che Guevara is the sign of this tapas restaurant. Van Heek and Guevara together on a façade: it is possible. It is a small example of how Enschede shook off its textile past, but has never forgotten about it. Will never be able to forget about it as well. The influence of the textile industry on the city and its inhabitants was enormous. That influence crosses the border: manufacturers

EXPLOSION OF ACTIVITY This shared history is shown when you get on your bike at the starting point of your journey: Enschede train station. The construction of the railway to Münster and Dortmund via Gronau enhanced an explosion of activity from 1875 onwards. The two textile factories right next to the train station of Enschede are no longer there. They were dismantled in the seventies, in the spirit of that time.


The more important is the industrial heritage that actually was preserved in the Roombeek district. A spectacular mix of old and new can be found at the site where the fireworks disaster took place in 2000. Many factories are eye catchers here. Used as an art academy, an exposition hall, a school, a media centre or an apartment complex they stand out among contemporary architecture. At the Museumfabriek, where they used to fabricate cotton, you can now make your own creations by using technical gadgets like 3D-printers or laser cutters. A bit further down the road, Rijksmuseum Twenthe is luring you in. The museum offers an overview of art from the Middle Ages until today. At the same time it is a living monument of the textile past, because the founder of the museum was manufacturer and art collector Jan Bernard Van Heek. Building on his heritage, the museum now captures the time spirit with daring exhibitions. A BATHHOUSE WITH GRANDEUR The route leads back to the city centre, through the area where the Van Heek factory complex stretched out along the rail tracks for one and a half kilometres. A few leftover facades still offer a hint of that era, however far the current residential function of the building is removed from the circumstances in which the labourers had to work in this former spinning mill and adjoining warehouse. The indoor swimming pool / bathhouse that Van Heek built for the people of Enschede, was used as a washing area for the employees. Here they could wash off all the sweat and dirt. The bathhouse opened in 1892 on the spot where you will now find the square named after Van Heek, right in the shopping heart of Enschede. The grandeur of this building, which had an interior with an arched dome and cast iron pillars, can only be seen in pictures of that time. In 1972 the sledgehammer tore down the complex to the last brick.

GRONAU

ARISEN FROM THE ASHES In his poem Textielstad (1976), Willem Wilmink captured that timeframe in an impressive way. Nowadays you can read the poem on the façade of bookstore Broekhuis. The time of decay and deterioration after the collapse of the textile industry. When ‘the fortresses of industry’ had become ‘caverns, hollow and worn, where the wind has free play now’. In 1987 Wilmink wrote a version that adjusted this pessimistic image. ‘What once was a sad spectatcle, has arisen from the ashes like a phoenix’. In the meantime, Enschede had changed

unrecognizably. It is a good thing that the melancholic original version can be found on the intersection De Graaff, instead of the roaring ode. Every reader can now see for himself the huge contrast between the city in the past and the city in the present. On this spot you can also wonder what happened to all those manufacturers; the Van Heeks, Ter Kuiles, Blijdensteins. The famous hotel De Graaff could no longer exist when these families closed their factories and it vanished over time. The beautiful villa Baurichter,which is in the same square and was once the home of a member of the Van Heek family, is now a Mexican restaurant. However, only one street further down you will find their presence. A modest sign with the family name on it: ‘Van Heek Holding en Beheer’, can be found among the names of other office firms. The family weapon of the

TEXTIELFABRIEK VAN HEEK NOORDERHAGEN

65


& Bè amAzed!

( ADVERTISING )

discover

Opening hours Tuesday - Sunday: 11.00 am - 17.00 pm

Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede +31 (0)53 201 2099

www.demuseumfabriek.nl

Follow us:

GÖe

h


Blijdenstein family above the door refers to banker B.W. Blijdenstein, founder of the Twentsche Bank that was located here as an intersection for the textile manufacturers’ trade.

R OCK'N'POP MUSEUM G R ONAU

A stone’s throw from this monumental building you will find Alfons Ariëns, lost in his thoughts. The statue honours the ‘red’ priest as foreman and driver of the catholic labour movement. Behind him you will see one of the many transformations of the city centre of Enschede: The former hospital Sadsmaten will become Stadscampus Connect-U, the place where companies will find their talents and young professionals can develop themselves. MIGHTY SIZE The developments take a little longer in Gronau, or so it seems. In the area around the train station you will see several factory buildings waiting for a new destination. This inevitably gives you the image of faded glory as described by Willem Wilmink in his poem. On the other hand you will get a good impression of the mighty size and influence this industry once had. Standing on the modern Bogenbrücke you can see the textile factories as far as the eye reaches. From the former office of the firm Mathieu van Delden – now a proud innovation centre- till De Witte Dame (The White Lady).The nickname of the former spinning mill owned by Gerrit van Delden. Designed by Arend Beltman from

V A N H E EKBAD

Enschede, the in-house architect of the textile manufacturers. The lady still looks majestic with her beautiful water tower. However, decay is inevitable. In the meantime private owners keep searching for ways to realise a makeover that the city council will approve. GREEN PYRAMID A makeover was realised in other places. Like at the site of the Baumwoll Spinnerei Gronau BSG, now a large wholesale market in foods and products for the catering industry. The vast factory area of Mathieu van Delden has been a park since the Landesgartenschau Gronau/Losser in 2003. A green pyramid that rises above the flowerbeds, ponds and playgrounds. It was built using debris of the dismantled factory. The top offers a great view. For those who need a bigger challenge there is the staircase of the spinning building, which was saved from demolition and now has a climbing wall. ROCK’N’POPMUSEUM The most striking example of a makeover is the transformation of the former turbine building into the rock’n’popmuseum.

TIP The Grensoverschrijdende Textielfietsroute Enschede-Gronau (30 kilometers) is put together by Enschede Promotie and Stadtmarketing Gronau. For those who cannot or do not want to bike: you can also do the route on foot in both cities and take the train to cover the part between Enschede and Gronau.

A logical destination knowing that the colourful rock musician Udo Lindenberg was born here. Go on a multimedia journey through the history of rock and pop music in this museum. The bronze statue of Mathieu van Delden watches you from his pedestal in the park. He has no choice, just like Gerrit Jan van Heek in Enschede. Their days are over, but their names live on.

67


L OC A L B R E W ER I E S

CI T Y HISTORY WITH A H E AD OF FOAM BREWERY EANSKE TELLS THE STORY OF OUR CITY A visit to brewery Eanske is certainly inspiring. The place alone… The brewery is situated in the old porterhouse of the Performance Factory. The red logo featuring the Grote Kerk confirms that you are in the right place. You can see the brew kettles shining through the window. This is the place where Hoog en Droog, Heilige Jacobus, Ei van Kolumbus and Stadspoorten are bottled. All milestones in the history of Enschede. Together they tell you the story of Eanske, that is what Enschede is called in Twente. OSCARS’ BREWING PASSION Founder of brewery Eanske is Oscar. Brewer in heart and soul, selfmade story teller and ‘Enschedeër’ (inhabitant of Enschede): 'Eanske started from my passion for special beers and brewing.' In 2013 Oscar decides to bring his hobby to a more professional level. What if he could brew a special beer from Enschede? Based on the history of the city, a series

Say cheers to Enschede with traditionally brewed special beers, homemade in Enschede. We introduce brewery Eanske.

of special beers was launched. You come across their names all over the city. Brewery Eanske tells the story of our city. Like a city tour with a head of foam. BEER WITH THE TASTE OF COOKIES The brewery produces several Eanskebeers in about 46 brewing sessions a year. Oscar passionately talks about it during tours, for which the brewery is specially opened. A brewery tour can be booked on Eanske’s website. Of course you will end your tour in style by tasting some of their beers. A lot of Oscar’s ideas started at home, in his own kitchen. He invented for example the Koekebocker, a strong beer with gingerbread by Nollen’s bakery. 'I don’t want to make beers that everybody else is making,’ Oscar explains. 'Most brewers already have a strong autumn beer (herfstbock). It is important for me to brew a beer that doesn’t yet exist.'

Brewery Eanske is only opened by appointment. Tours and tastings can be booked on brouwerijeanske.nl. Be inspired by these ideas for brew fans and beer lovers. On the website of Uit in Enschede you will find the up to date beer festival calendar. Visit Stanislaus Brewskovitch, brewer of special beers and enricher of the city. You will find Stanislaus in the Stadsbrouwerij (city brewery) in the Stadsgravenstraat. The most famous brewery in Enschede is Grolsch. Situated close to the A35 near exit Enschede-West. Book a Grolsch Brouwerij Tour for a portion of history, swing-top bottles and their famous adverts. Dutch Craft Beer Festival, May 7th, is the most inspiring craft beer event of the year. Here you will taste that there is more out there than just beer. From August 5th until August 7th the Volkspark changes into an open air beer garden during the Mout Bierfestival . Try the latest flavours, take part in workshops and experience brewing demonstrations.

68


T ASTE AND D I SCOVER GASTRONOMIC DELIGHT Being pampered in a monumental manufacturer’s villa. Enjoying international and temporary dishes in a modern, homely atmosphere. At Joann the changing dishes with pure seasonal products make sure you will have an unforgettable, culinary evening. Good to know: Joann is number 89 in the culinary guide Lekker 500. Restaurant Joann Nijverheidstraat 2 ENJOY GREEN AT ‘HET PARADIJS’ Vegetarian cuisine in the inner garden, a natural work of art. Here you alternate watching art with enjoying good food. The surprising design with used materials shows the passion and creativity of the founders. The menu, with primarily local, biological and homemade dishes, is just as creative and full of passion. A real treat for your senses. Het Paradijs - Nicolaas Beetsstraat 48 ITALIAN NOSTALGIA AT SAPORI E RICORDI At the trattoria run by Rosa and her daughters, the classical dishes remind you of the cooking lessons given by

previous generations. Rosa was taught the finesses of cooking by her mother and her grandmother. Fresh, pure and simple; those are characteristics of the South Italian dishes cooked by Rosa. Sapori e Ricordi - Haverstraatpassage 21 FLAVOUR EXPLOSIONS FROM THE LAND OF THE RISING SUN Watching the sushi-chef of TAO Japanese specialities cook? You can at the sushi bar. The semi-open kitchen allows you to watch how typical Japanese delicacies like sushi and sashimi are being prepared. However, TAO is not just about sushi. The teppanyaki fish and meat dishes are also grilled on the spot by the chef. All fresh and healthy. The restaurant has a nice atmosphere and a modern interior which guarantees a relaxed culinary experience. Restaurant TAO - Deurningerstraat 17 HOW SPANISH DOES IT GET? Amazing tapas, delicious paella or mouth-watering pinchos. In Spain you can have these delicacies on every corner of the street. Luckily we have El Corru: Dutch cosiness with a hint of Spanish temper. Imagine a cosy, sultry alley with

music and wine. That is the exact Spanish atmosphere you will find with Manuel and his family. El Corru - Poolmansweg 3-B TAKE IT SLOOOOW @MARCOOK A good bbq takes time, lots of time… sometimes up to 18 hours. You do not have to wait that long for your order at @ Marcook. The authentic smoker, which is used to prepare the typical American dishes, is running non-stop to cook the meat slowly. This way dishes like pulled pork or spareribs will get their special flavour and tenderness. The passionate pitmasters are cooking on an open fire behind a window so you can watch them preparing your meal. The beautiful view on the runway of Vliegveld Twente (Twente Airport) is at least as interesting. Marcook American Barbecue & Grill Weerseloseweg 356

Scan the code for more information.

69


OUT AND ABOUT W ITH YOUR KIDS

Looking for something nice to do with your kids? An activity for a Wednesday afternoon or going out and about together; Enschede offers plenty of fun activities!

BOUNCING IS HOT Freejumping, bounceboarding or just jumping endlessly. At the indoor trampoline parks Krazy Kangaroo and Bounce Valley your kids (8 years and older) will test their jumping skills. You can even be active yourself! As for the mini-bouncers? They will jump at different times than the tumbling teenagers. Just as safe. Krazy Kangaroo - De Reulver 120 / Bounce Valley - Colosseum 70

BEING OUTSIDE IS FUN Is your child mad about climbing or does he rather wait and see? At the outdoor parks of Twente they can do both; play quietly or do more daring activities. From rope swings and treehouses to an exciting climbing trail at 5 meters high. Your Tarzan and Jane will love it! Do your kids rather stay close to the ground? No problem; dig for gold and gems or let them stroll around the streams, waterfalls and other play elements. Klauterwoud - Weerseloseweg 259 / Buitenhoff & Klimbos het Rutbeek - Blikkersmaatweg 15 / Adventure Twente Blikkersmaatweg 15

HISTORICAL TRAIN RIDE Travel back in time in a historical steam train. Experience the atmosphere of the past while wobbling between the stations of Haaksbergen and Boekelo. There is a lot to learn and see on the platforms. The museum deposit has two carriages that need to be restored and at the huge model railway you will learn all there is to know about transport by train in the old days. Museum Buurtspoorweg - Boekelosestraat 410

70


ADRENALIN RUSH GUARANTEED! Racing in a virtual reality world in a multiplayer mode. Taking on challenges on a 425 meter long track in an e-kart or playing laser games in a futuristic real game simulation. Not just fun for the kids! Zero55 - Colosseum 84

THERE’S MORE TO EXPERIENCE! Swimming is boring? Maybe if you just swim laps, but the Aqua Speed Slide with speedometer, the wild water course or the glow-in-the-dark Magic Blackhole are not boring at all! Sensational water fun for the entire family, because there is also a special pool for toddlers. Besides the indoor swimming pools you can also use the water playground and the family swimming pool with 25-meter slide outside. The outdoor activities are open from May until September. Zwemparadijs Aquadrome - J.J. Van Deinselaan 2

NO NEED TO SIT DOWN Play arcade games till you drop at The Game Box. Can you get the highest score at airhockey or one of the other numerous videogames? You don’t have to sit down here. You can play basketball, go boxing or practise your dance moves and keep moving. The Game Box Enschede - Marktstraat 10

TUNNELS, MONKEY BARS AND CLIMBING FRAMES Your kids are running, playing, tumbling, jumping and experiencing wild adventures. Huge slides, trampolines or laser games. And you? You can relax, because they can romp around by themselves in one of the indoor playgrounds in Enschede. Even the youngest children can play safely in the special toddler zones. Ballorig - J.J. Van Deinselaan 30 / Monkey Town - Colosseum 82 / Avontura - De Reulver 120

Scan the code for more information.

71


Song and dance companies play heavenly in the many theatres of the city. Feel the energy when musicians and music lovers meet. Enschede offers famous artists as well as upcoming artists a stage.

MELTING POT OF CULTURES Art, culture, expertise, development and education all under one roof. The Muziekkwartier at the Wilminkplein in Enschede is an inspiring place where several cultural institutions offer a varied programme.

HI D DEN GE M S A N D SURPR ISING TALEN TS Kaliber Kunstenschool and ArtEZ Conservatorium. There is a stage for everyone.

Having a symphonic orchestra, an opera company and a conservatory, our city is part of the top 3 in cultural versatility.

CITY OF PERFORMING ARTS The team of young and talented soloists, famous choirs and various symphonic orchestras of De Nederlandse Reisopera makes productions that touch you deeply. This travelling group makes art and culture accessible for a larger audience.

The cultural heart of the city centre is beating because of its users like Het Wilminktheater and Muziekcentrum Enschede, Metropool | Poppodia of Twente, the Nederlandse Reisopera, Phion Orchestra of Gelderland & Overijssel,

So does Phion; Orchestra of Gelderland & Overijssel. The musicians of this professional symphonic orchestra want everyone to experience the joy of live symphonic music. Inside and outside the concert hall. Be entranced by it.

WILMINKT H E A T E R

72

ART AND CULTURE IN ENSCHEDE

More into pop music? Visit Metropool | Poppodia of Twente. Established artists and upcoming talent will be on stage at Metropool. De Nederlandse Reisopera Wenninkgaarde 40 – 42, reisopera.nl / Phion; Orkest van Gelderland & Overijssel - Van Essengaarde 10, phion.nl / Metropool | Poppodia van Twente - Willem Wilminkplein 2, metropool.nl


ORKEST VAN HET OOSTEN

TETEM

The Vestzaktheater is one of the smallest theatres of the Netherlands. You can enjoy cabaret, music, youth theatre at living room size. With only 65 seats it is intimate and friendly, ideal for upcoming talents. Het Vestzaktheater - Walstraat 35, hetvestzaktheater.nl

AT THE CENTRE OF ATTENTION! Enschede is the centre of stage art in Twente. On multiple locations in the city, you can enjoy theatre in any shape or form. The Wilminktheater has an extensive theatre and music offer. At four locations there is always something on show. Concerts at the Muziekcentrum, cabaret or fine art at De Kleine Willem and atmospheric shows in the Grote Kerk. These locations define the cultural identity of Enschede. Wilminktheater Wenninkgaarde 40-42, wilminktheater.nl / Muziekcentrum Noorderhagen 27 / De Kleine Willem - Langestraat 45 / Grote Kerk - Oude Markt 32 However, Enschede has more theatres. The Concordia theatre is very characteristic and the smallest in The Netherlands. The theatre hall has beautiful ceilings and two balconies. Feel the unique baroque atmosphere of this theatre. Concordia also has a gallery with contemporary visual art, an art library and a gift shop with unique items. Concordia theatre, movie hall - Oude Markt 15, concordia.nl / Concordia exposition, art library, shop - Langestraat 56

Theater Sonnevanck produces

The campus of Twente University is a real treat for culture lovers. Shows, lectures,

professional youth theatre. The company of young actors and their crew travel the entire country. Visit this theatre, which is situated in an old warehouse. It is certainly worthwhile. Theater Sonnevanck Walstraat 2, sonnevanck.nl

concerts, cabaret, dance performances, expositions, everything is covered. Open to students and non-students. OUT is the open air theatre on campus which can host 600 visitors. OUT Drienerlolaan 5, utwente.nl

Festive entertainment at a unique location. In the former spinning factory ‘Spinnerij Oosterveld’, horror, music and friendliness come together. Visit a diner show by Mystiek Theater or the Crazy Sunday. Enjoy live music, from the swinging sixties to raging rock shows. The theatre booked some special acts for Nixtiek and cabaret talents can perform on stage at Het Verborgen Theater. Mystiek Theater - RigtersbleekZandvoort 10, mystiektheater.nl

THE ART OF WATCHING Enschede is full of art collections and creative initiatives. Lots to see and never boring. At the Rijksmuseum Twenthe, 36 halls full of ancient and modern art will bring your imagination to life. Arts by famous and upcoming artists that tickle your senses. Ars Longa Vita Brevis is the most

METROPOOL

73


( ADVERTISING )

#shopspot Klanderij-Twentec The Shopspot Of Enschede

In Klanderij - Twentec you can get your fashion inspiration, experience the latest electronics trends, find the best gadgets and of course enjoy a cup of coffee. In the shopping center you will find a good combination of famous brand stores and unique local shops. Klanderij - Twentec is easily accessible by both public transport and by car. With the Van Heek parking, the largest parking in

klanderij.nl

74

KlanderijTwentec

klanderij_twentec

Enschede, just next door there is always a parking space!

And 50 other stores!


technique, but also about the rise and fall of the textile industry and the reconstruction of Enschede after WOII. Drop by in May for the family discovery trip or visit us in summer to see how the Museumfabriek is transformed into the Vlinderfabriek . Lots of activities during the school holidays. Museumfabriek Het Rozendaal 11, museumfabriek.nl Tetem connects digital culture to our constantly developing society. Enter the world of visual art, technology and digitalisation ànd experiment with new manufacturing technologies. Tetem Stroinksbleekweg 16, tetem.nl

DE M U S E UMFABRIEK J A Z Z PODIUM D E TOR recent configuration in which nine artists represent human life in nine phases. The inner garden and the backyard form the decor for various ‘green’ pieces of art. The beauty of the ‘Sottobosco Tuin’, by artist Elspeth Diederix, was captured in a series of photographs. On show from June 5th 2022. Rijksmuseum Twenthe - Lasondersingel 129 – 131, rijksmuseumtwenthe.nl At the Museumfabriek you will be active yourself. Personal creativity matters. In this interactive family museum you won’t just learn about science and

NEED MORE CULTURE? OUR TIPS: Events Booster Festival, 9 April: thé stage for new talent from the eastern part of The Netherlands in the world of pop music. KunstenLandschap, 2 to 6 June: a 10- kilometre-long Art and Landscape route through the scenic landscape around Lonneker. Kunst in het Volkspark, 12 June: the largest cultural outdoor event of Enschede. Art, good food and good music. Theater on Tour, 18 & 19 September: a biking tour combined with theatre performances. Special acts in unexpected places. Museumnacht Enschede, 5 & 6 November: hop along cultural hotspots in the dark. Cultural organisations open their doors for this night.

Enjoying art in a monumental villa in a beautiful park. Once the second home of a textile manufacturer, now an exposition room for artists from The Netherlands and abroad. Villa de Bank - Espoortstraat 182, villadebank.nl

Catering sector Café Het Bolwerk: cultural gem and poet Willem Wilmink’s favourite pub. Tankstation Cultureel Vulpunt: a meeting spot where art, culture, science and good food are combined with good conversation. Route Monumentenroute: walk along majestic buildings and special monuments in the city centre of Enschede.

RI J K S MUSEUM TWENT H E Tip: For an extended overview of expositions in Enschede (and surroundings) go to kunstnonstop.nl

75


DISCOVERIES OUTSIDE THE

3

CITY BOUNDARIES

1

MAGICALLY BEAUTIFUL

Just outside Enchede you might bump into your knight in shining armour, because in Twente you will find a lot of castles and estates. Around Delden, Goor and Diepenheim you will find seven of them! Including the associated nobles. Wander around the beautifully composed gardens of Kasteel Twickel in Delden or bike along the vast lands of the various manors in Twente.

2

BRIGHT STARS

Observing 1500 to 2000 stars with the naked eye? You can do so on the observation platform ‘Sky Walk’ at Sterrenwacht Hellendoorn. In the large dome you will find several telescopes that allow you to see special stars and planets. You can also enjoy the beautiful natural areas. Sterrenwacht Hellendoorn Grotestraat 281, Nijverdal

3

M A X I M UM C H A L L E N G E S

With over 110 different challenges at a height up to 12 metres, Avatarz , close to natural area Het Hulsbeek, is the biggest climbing forest in Twente. A varied climbing track for both the young and the old. Also nice: children can do the track on their own, because of the safe secure system. So if you don’t like climbing: let your kids roam around the track while you enjoy yourself on the terrace. Klimbos Avatarz - Hengelosestraat 230, Deurningen

76

4

INTERACTIVE QUEST

Find out in an old factory why we cannot do without technique. Museum of technique Oyfo in Hengelo tells you more about steam machines, energy sources, smartphones or robots. Discover the museum as a true inventor and find out everything there is to know about humans and technique. Children can be active with solar energy, electricity or a soldering iron, but they will also learn about the impact of all these developments on our planet. Oyfo Techniekmuseum - Hazemeijerstraat 300, Hengelo

4


SPECI AL OVER NIG H T STA YS 6

SNORING UNDER THE STARS

Watching the magic of a sky full of stars from your bed? You can stay in a special star cube in the middle of Twente’s farmland. The Star cube is a cosy square wooden cottage with a glass dome situated over your bed. Like sleeping in the open air. Observing the stars while lying in bed, no sleep guaranteed! Erfgoed Bossem - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

7

GET INTO A TREE

Sleeping like a sloth? In Zuna you can sleep in a treehouse at 4 metres high while enjoying a magnificent view. Watching the sunset while listening to the calming water of the Regge in the background. That is true relaxation! A romantic trip for 2 or up the tree with the whole family; success guaranteed. Mölke - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

8 SLEEP MAGICALLY

1 5

NOT JUST SAND

Between Enschede and Haaksbergen is a unique nature area; the Buurserzand. Don’t be misled by the name, this area is not just sand. Soft pink heathland, grassland, trees and ancient juniper shrubs make this area a surprisingly versatile one. Enjoy its beauty while hiking through this area and don’t be scared if you come across a herd of hairy cows. They maintain the heathland by eating unwanted grass. Infocentrum De Wakel - Stendermolenweg 9, Haaksbergen

Wake up without the sounds of a busy world. Just the sound of singing birds and rustling leaves. If you sleep in a forest you will feel one with nature. Twente offers a lot of opportunities to stay the night in the woods. From basic nature camp sites to luxury estate hotels. Relax in a lodge in the middle of nature or enjoy the best spots in a simple hikers cabin. Escape your daily routine and discover your inner self; it can only be done in Twente.

Scan the code for more information.

7

6

77


TASTY TWENTS

TASTE W H AT M A K ES T W EN TE UNIQUE

6

Do you like good food? Eat your heart out in Twente! Try the many local products when you visit our region. We like to share our passion for food and these are our favourites:

1

2

ANCIENT TRADITION A traditional treat from Twente is ‘krentenwegge’ ( a large bread with raisins). It used to be a traditional birth gift, but now you can always buy it at Oonk’s Bakery. Did a nice hike through the beautiful nature of Twente? We can always recommend a coffee with ‘krentenwegge’! Bakkerij Oonk - Kuipersdijk 21 / Wesseler-Nering 9 / Gronaussestraat 1221

3

SWEET TRADITION New Year’s goes together with ‘knieperkes’ (crispy cookies). On New Year’s Eve they are thin, flat waffles: the year has unfolded completely. A day later the same cookie is rolled up and is called ‘nijjoarsrulleke’ (New Year’s roll): the new year has not unfolded yet.

4

FLOUR FROM A LOCAL MILL The smell of freshly baked bread…made with flour from the Lonneker Molen. This historic monument is the only mill in The Netherlands that has a cape of reed around a stone body. You can bake your own bread from Twente using the flour products from the mill’s shop. Lonneker Molen - Lonneker Molenweg 80

1

3

78

WELCOME BONVIVANTS Smell, taste, discover and enjoy all the good Twente has to offer. Indulge at Gastrovino Vaneker; They offer the widest range of local products in Enschede. Warning: You won’t leave empty handed… Gastrovino - Vaneker Veldhoflanden 5B

5

NOSTALGIA The list is not complete without old fashioned Humkessoep. You will find the real taste of Twente in a bowl of this thick soup filled with string beans. Slagerij Lohman Rijnstraat 28

6

BLUEBERRIES Look for the ‘blue gold’ at blueberry nursery La Francaise. From halfway July till September you can pick your own biological blueberries. A nice outing with kids or a relaxing outdoor activity. Don’t fancy picking them yourself? No problem; just buy the blueberries and other local products on the grounds. Bosbessenkwekerij La Francaise Willemsbeekweg 5

7

DO YOU LIKE SAUSAGES Handmade sausages you cannot resist. Are you ready for a real local tradition? The liverwurst at Herman Huuskes’s butchery are thick slices of Twente’s seduction, fried in butter. More into dry and hard? The original mettwurst from Twente has a rough structure and a spicy taste. An excellent bite with a local beer. Slagerij Herman Huuskes Deurningerstraat 275

7


BUZZING E VEN TS APRIL POPRONDE ENSCHEDE B O O S T E R F E S T I V A L DUTCH INNOVATION DAYS ENSCHEDE MARATHON KONINGSFESTIVAL B A T A V I E R E N R A C E M AY MAKER FESTIVAL TWENTE V R I J H E I D S F E S T I V A L G R E E N V I B R A T I O N S TWENTS GITAAR FESTIVAL S T O E R V O E R JUNE K U N S T E N L A N D S C H A P S P E C I A L O L Y M P I C S KUNST IN HET VOLKSPARK VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

A lot of events are organized in Enschede throughout the year. Events that are famous in and around Twente and that are well attended. Here you find a selection of events:

AUGUS T INTRODUCTIECONCERT M O U T B I E R F E S T I V A L SEP T EMBER P R O E F E E T G O G B O T S I N G E L L O O P T H E A T E R O N T O U R OC TOBER MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE NOV EMBER M U S E U M N A C H T DECEMBER/JANUARI WINTER WONDERLAND

JULY KLASSIEK OP DE OUDE MARKT I N H E T V O L K S P A R K GROLSCH SUMMER SOUNDS Scan the code for more information.

79


( (A ADVERTISING D V E R T I S I N G) )

Experience the most beautiful performances and concerts at Wilminktheater and Muziekcentrum Enschede

Four unique locations, six stages, in the centre of the city Enschede with a wide range of concerts and performances for everyone.

Look for our current program at wilminktheater.nl


NEDERLANDS

EN T D E C K E ENS C H E D E ONTDEK, DISCOVER ENSCHEDE

2022 Ausgabe von Enschede Promotie

81

ENGLISH

DEUTSCH


( ANZEIGE )

HIER GEHT DIE SONNE AUF. Enschede bietet Ihnen viel Platz, um sich zu Hause zu fühlen. Ein Ort für Trendsetter und Feinschmecker. Mit dem Oude Markt als pulsierendes Herz der niederländischen gezelligheid. Genießen Sie Craft Beer oder handgedrehte Pasta und erleben Sie die aufrichtige Gastfreundschaft am eigenen Leib.

WOLLEN SIE DEN SOUND VON ENSCHEDE ENTDECKEN? SCANNEN SIE DEN QR-CODE.

Gehen Sie auf Shopping-Tour, schlendernd durch die kleinen, aber feinen Einkaufsstraßen. Von Diva bis Schnäppchenjäger. Und am Ende der Markt für einen leckeren Backfisch oder lokale Handwerkskunst. Entdecken Sie im Rijksmuseum jahrhundertealte Erneuerung und feiern Sie auf den zahlreichen Partys bis in die frühen Morgenstunden. Umfangreicher Genuss.

C I T Y O F E N S C HEDE. C OM

Und auch Entspannung ruft nach Ihnen. Atmen Sie frische Luft. Denn wo auch immer Sie sind – Sie sind von Grün umgeben. In einem wunderschönen Außenbereich oder in einem der historischen Stadtparks. Enschede bietet grenzenlose Freiheit für Naturfreunde. Kommen Sie also vorbei und fühlen Sie sich wohl. Wir heißen Sie willkommen. Manchmal mit Akzent, aber immer herzlich! Grenzenlos. Enschede.


Das Enschede City Magazine ist eine Initiative von Enschede Promotie.

I N H ALT

NEDERLANDS

ENGLISH

S.1

S.41

1 0 4 A L T E S P U R E N , N E U E E N E R G I E Mit dem Fahrrad auf der Textilroute

8 5 IN ENSCHEDE KANN ICH ICH SELBST SEIN Das Zuhause von Bas Timmer

1 0 8 S T A D T G E S C H I C H T E M I T S C H A U M K R O N E Die Leidenschaft des Brauens in Enschede

8 6 48 STUNDEN IN ENSCHEDE Das müssen Sie gesehen haben

1 0 9 K O M M E N S I E P R O B I E R E N UND ENTDECKEN Restaurants für Feinschmecker

9 0 KAFFEE UND KUCHEN Adressen für Naschkatzen

1 1 0 Z E I T V E R T R E I B F Ü R D E N N A C H W U C H S Unsere Stadt ist ein Spielfeld

9 1 ENSCHEDE MIT DEN AUGEN VON BANNINK & WILMINK Ein Spaziergang auf den Spuren von zwei Ikonen

1 1 2 V E R B O R G E N E S C H Ä T Z E U N D ÜBERRASCHENDE TALENTE Kunst und Kultur in Enschede

92

1 1 6 E R K U N D U N G E N J E N S E I T S DER STADTGRENZE Entdeckungen in der Umgebung

ITTENDRIN IN DER ZUKUNFT M Innovation und Kreativität liegen uns im Blut

9 6 BUMMELN NACH HERZENSLUST Shoppen für Divas und Schnäppchenjäger 9 9 BRAUSENDER SAMSTAGSMARKT Hier geht’s zum Backfisch 100 L UFTRAUM VOLLER GESCHICHTEN Grenzenlose Freiheit für Outdoorfans 101 D ER STOLZ VON TWENTE AUF EINEM KLEINEN HÜGEL Die Lonneker Molen 102 R A U S I N S G R Ü N E , R E I N IN DIE NATUR Frische Luft schnappen

104

90

1 1 8 L E C K E R T W E N T S Kulinarische Produkte der Region 1 1 9 V E R A N S T A L T U N G E N V O L L NIEDERLÄNDISCHER GEZELLIGKEIT Feiern bis in die späten Stunden

IMPRESSUM R E D A K T I O N team Enschede Promotie K O N Z E P T & G ES T A L T U N G SPRNKL Creative Company T E X T E Ingrid Bosman, Laura Schoenmakers, Susanne Bosscha, team Enschede Promotie F O T O G R A F I E Rob Baas, Christina Bakuchava, Sylvia Bokkerink, Vincent-Croce, Rob Elsjan, Hermen Gerrits, Nadinja Hettinga, Laurens Kuipers, Emiel Muijderman, Jeroen Nieuwhuis, Annina Romita, Wirelab - Digital Agency, Enschede Promotie, cover-foto: Frans Dekker Ü B E R S E T Z U N G E N Henriette Brouwer (Eng), Sabine van Vugt - Passie voor Talen (D), team Enschede Promotie D R U C K Lulof K O N T A K T info@enschedepromotie.nl Dieses Magazin wurde mit größter Sorgfalt zusammengestellt. Für eventuelle Fehler ist Enschede Promotie nicht verantwortlich. Alle Rechte vorbehalten. Inhalte aus diesem Magazin dürfen ohne schriftliche Zustimmung des Herausgebers nicht vervielfältigt, gespeichert oder veröffentlicht werden. ©2022 Enschede Promotie / Tourist Info Punt, Langestraat 41, Enschede Montag bis Freitag 09.00-17.00 Uhr

83


( ANZEIGE )

a

Lasondersingel 129 7514 BP Enschede T +31 (0)53 201 2000 Folgen Sie uns:

GÖe

Öffnungszeiten Dienstag bis Sontag: 10.00 Uhr - 17.00 Uhr www.rijksmuseumtwenthe.nl


„Da saß ich dann, in Paris. Und ich dachte: mir ist Enschede doch lieber. Nicht ganz ernst gemeint natürlich, denn Anfang

dieses Jahres war ich in der französischen Hauptstadt, um der Welt meine erste eigene Modekollektion zu präsentieren. Ein Traum, der in Erfüllung ging!

BAS TIMMER

„ I N ENSCHE D E K A NN ICH I C H S E LBST SEI N “

TIPPS VON BAS Café Het Bolwerk ist einer dieser Orte, an denen ich immer Freunde und Bekannte treffe. Und man bekommt dort De Manke Monnik, ein beliebtes Spezialbier. Theater Mystiek sollte man sich nicht entgehen lassen. Und das sage ich nicht, weil meine Mutter dort das Zepter schwingt. Es ist dort einfach immer was los; wenn nicht Theater, dann Jazz oder Blues. Außerdem kann man dort wirklich gut essen. Die Natur ist in Enschede immer ganz nah. Durch die Parks in und die Landgüter außerhalb der Stadt. Wie zum Beispiel Hof Espelo, wo auch ein kleiner Spaziergang ausreicht, um vollkommen zur Ruhe zu kommen.

Aber aufgrund einer Corona-Infektion und des damit einhergehenden Hausarrests habe ich mich in dieser kleinen Pariser Wohnung doch auch nach Enschede gesehnt. Das ist mir schon öfter passiert. Ob in New York oder in Kapstadt: auf der ganzen Welt habe ich nach Orten gesucht, an denen ich mich für längere Zeit wohlfühlen könnte. Und immer wieder stellte ich fest, dass keine Stadt mir ein größeres Heimatgefühl vermittelt als Enschede. Ich mag die Nüchternheit, die Stille, den Platz. Ich bin auch regelmäßig bei meiner Freundin in Velp, aber Enschede bedeutet nach Hause kommen. Zuerst gehe ich dann immer zur Spinnerij Oosterveld. Dort ist das Atelier von Sheltersuit. Außerdem sind meine Eltern dort meine Nachbarn: mein Vater hat dort seine Holzwerkstatt und meine Mutter leitet das Mystiek Theater. Es kommen immer irgendwelche Freunde zu Besuch, und mit den Geschichten, die wir zu erzählen haben und einem Bierchen dazu haben wir dann immer Spaß zusammen. Niemand fühlt sich gestört. Dieser alte Fabrikkomplex atmet Freiheit. Man fühlt sich dort weniger beobachtet als zum Beispiel auf dem Oude Markt. Obwohl dieser einzigartige Platz auch seinen ganz eigenen Charme hat. Nirgendwo sind die ersten Sonnentage so schön wie dort, mit Terrassen voller fröhlicher Menschen. In Enschede kann ich ich selbst sein. Dank meiner Familie und der Menschen, die ich als Freunde fürs Leben betrachte. Ob mein Debüt in Paris nachhaltig erfolgreich ist oder nicht, ändert nichts an dem engen Band zu meinen Freunden und Verwandten in Enschede. Genau das ist es, was ein Zuhause ausmacht.“

BAS TIMMER 1990 geboren in Enschede. Modedesigner. Erfinder des Sheltersuits, einer Kombination aus Tasche, Jacke und Schlafsack für Obdachlose und Flüchtlinge. Gründer der Sheltersuit Foundation.

85


HIGHLIGHTS

4 8 STUND E N I N ENSC H E D E

SYNAGOGE

86


Hier beginnt Ihr Wochenende in Enschede. Möchten Sie wissen, was Sie nicht verpassen sollten? Mit diesen Highlights können Sie Ihre 48 Stunden in Enschede ganz sicher füllen. ERLEBEN SIE UNSERE EINKAUFSSTRAßEN UND DEN OUDE MARKT Hunderte von Geschäften in der Innenstadt von Enschede bieten Shopaholics alles, wonach sie suchen. Vertraute Marken wie Zara, Mango und Primark finden Sie am H.J. van Heekplein. Beginnen Sie hier Ihren Staffellauf von Umkleide zu Umkleide und lassen Sie sich anschließend in den Gassen unserer Stadt inspirieren. Die Haverstraatpassage, De Heurne, Walstraat und Zuiderhagen sind voller außergewöhnlicher Boutiquen. So stellen Sie sich Ihren eigenen Stil zusammen. Das ist Bummeln à la Enschede. Eingebettet zwischen diesen schmalen Sträßchen liegt der Oude Markt. Hier treffen Feinschmecker auf Trendsetter. Der Platz ist gesäumt von Cafés und Restaurants, mit Blick auf die Große Kirche mit ihrem Glockenturm. Sie sind zu jeder Tageszeit willkommen. Nehmen Sie

Platz in einem der vielen Straßencafés, bestellen Sie etwas leckeres und genießen Sie die Gastfreundschaft von Twente. Auf dem Oude Markt schlägt das Herz von Enschede. TWENTSCHE FOODHAL UND PERFORMANCE FACTORY: IMMER FÜR EINE ÜBERRASCHUNG GUT Essen in der Twentsche Foodhal ist immer wieder anders. Acht verschiedene Kulturen servieren hier Gerichte aus aller Welt. Sie verwandeln Ihr Mittagessen, Ihr Feierabendbierchen oder Abendessen in eine echte Food Experience. Auf der Speisekarte stehen nur ‚ehrliche‘ Zutaten. Und an der Bar bestellen Sie natürlich ein Bier von Enscheder Bierbrauern wie Stanislaus Brewskovitch und Brauerei Eanske. Die Küchen wechseln auch noch regelmäßig. Auf diese Weise ist die Twentsche Foodhal immer für eine Überraschung gut.

TWENTSCHE FOODHAL

Auch die Performance Factory ist überraschend. Hier erlebt man immer wieder etwas Neues. Diese Talentschmiede östlich unserer

OUDE MARKT

87


ROOMBEEK ROOMBEEK

Innenstadt brummt und brodelt. Kreative Unternehmer, Pflegedienstleister, Sport und Kultur sind hier alle unter einem Dach. Lust auf etwas Neues und Aktives? Wie wäre es mit Skaten im Skatepark De Fabriek oder Klettern im Cube Boudergym? Oder buchen Sie eine Probestunde Padel, die am schnellsten wachsende Sportart der Welt. In der Performance Factory brechen Sie aus Ihrer Komfortzone aus. LASSEN SIE SICH IN ROOMBEEK INSPIRIEREN Roombeek inspiriert jeden. Dieser Stadtteil nördlich des Zentrums erhielt nach der Feuerwerkskatastrophe vom 13. Mai 2000 ein völlig neues Gesicht. Architekt Pi de Bruijn schuf einen Ort

Wollen Sie Kultur mit Architektur verbinden? Folgen Sie dann doch einmal der Roombeek-Route. In einer halben Stunde laufen Sie vom Rijksmuseum Twenthe am Lasondersingel entlang der sehenswertesten Orte in diesem Stadtteil. Scannen Sie den QR-Code für die Online-Route oder holen Sie den kostenlosen Flyer bei der Tourist Info Enschede ab.

88

zum Wohnen, Arbeiten, Einkaufen und für Kultur. Hier bündeln Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek, Kunstraum Tetem und AKI/ArtEZ Akademie für Kunst & Design ihre Kräfte. Das Rijksmuseum Twenthe zeigt wechselnde Ausstellungen. Jede Ausstellung erzählt von der Kultur in der Vergangenheit oder Gegenwart, wobei Kunstgegenstände und Gemälde die Hauptrolle spielen. Ganz in der Nähe befindet sich das Erlebnismuseum De Museumfabriek. Entdecken Sie hier den „Zusammenhang der Dinge“. Um die Ecke verbindet der Kunstraum Tetem moderne Kunst und Technologie in hochkarätigen Ausstellungen. In Roombeek liegen Alt und Neu nah beieinander. Das spürt man. BLICKFANG IN DER PRINSESTRAAT Die schönste Synagoge Westeuropas befindet sich in Enschede. Und zwar

in der Prinsestraat, zwischen dem Stadtzentrum und dem Volkspark. Das Gebetshaus wird noch immer als solches genutzt und ist eines unserer Highlights. Mit ihren drei Kupferkuppeln zieht sie schon seit 1928 alle Blicke auf sich. Wie sie von innen aussieht? Die Synagoge

SYNAGOGE


öffnet gerne ihre Türen. Bewundern Sie den Stilmix aus Art Deco, Amsterdamer Schule und orientalischem Stil. Bei einer Führung weist ein Gästeführer auf die Besonderheiten hin. Buntglasfenster und Thora-Rollen, Symbolik und Mosaike. Unterdessen erfährt man, dass der Amsterdamer Architekt Karel de Bazel die Synagoge im Auftrag des Enscheder Textilfabrikanten M.I. Menko entwarf. Auch gut zu wissen: mit Kindern macht der Gästeführer eine etwas andere Tour, ganz zugeschnitten auf die Bedürfnisse der Kleinen. Dann wissen die jüngsten Besucher gar nicht, wo sie zuerst hingucken sollen. NATURGEBIET MIT MILITÄRISCHER PRÄZISION Im Naturschutzgebiet Vliegveld Twenthe erleben Sie die Natur mit militärischer Präzision. Dieses Gelände befindet sich am nördlichen Rand der Stadt. Bis 2016 wurde es als Militärflughafen genutzt. Danach gaben wir das Gebiet der Natur zurück. Jetzt ist es ein Ort, an dem man seine Freizeit verbringt. Laufen Sie einmal an der alten Start- und Landebahn entlang. Unterwegs machen Sie im Gebüsch Tarnwälle und Bunker ausfindig. Im Zweiten Weltkrieg benutzte man diese Tarnwälle, um Kampfflugzeuge zu verstecken. Etwas weiter sind Hangars im Wald verborgen. An ihnen entlang schlängelt sich die Fliegerhorst-Route. Diese 25 Kilometer lange Fahrradroute hat ihren Namen von dem Flughafen, den die Deutschen hier 1940 gebaut haben. Mit dem Fahrrad kommen Sie an Kunst,

K R I STALBAD

Geschichten aus der Vergangenheit und Natur vorbei. Unterwegs sehen Sie Grenzsteine und hören Feldlerchen trillern. Machen Sie eine Pause, besteigen Sie den Aussichtsturm und stellen Sie sich vor, dass hier einst Flugzeugmotoren dröhnten. WEST-ENSCHEDE: EINE ENTDECKUNG AN SICH Entertainment, Natur, Architektur und Kunst. Der Westteil der Stadt ist eine Entdeckung an sich. Hier befindet sich die Universität Twente, die einzige niederländische Universität mit eigenem Campus. Auf dem ehemaligen DrienerloLandgut verteilen sich die Gebäude für Unterricht, Forschung und Wohnen zwischen den Bäumen. Bei dem etwa einstündigen Spaziergang der Architekturund Kunstroute kommen Sie an Zilverling, Horst und Bastille vorbei. Zwischendurch entdecken Sie Kunstwerke unter freiem

Himmel. Nach dieser Entdeckungstour wartet der Go Planet Parc auf Sie. Dieses überdachte Vergnügungszentrum neben dem Bahnhof Kennispark ist der ideale Ort für Entertainment. Nehmen Sie Tauchunterricht, steigen Sie in ein E-Kart, gewinnen Sie beim Lasertag oder gehen Sie ins Kino. Danach frische Luft schnappen beim Kristalbad. Dieses Naturgebiet liegt hinter der TwenteEisbahn, zwischen dem Twente-Kanal und den Bahngleisen. Früher war es ein Ort für Brustschwimmer und tobende Kinder im Wasser, jetzt ist es ein Zuhause für Wasservögel und Ruhesuchende.

Scannen Sie den QR-Code für die Route oder holen Sie den kostenlosen Flyer ab bei der Tourist Info Enschede.

FLUGHAFEN TWENTHE

89


K A F FEE 5

U N D KUCHEN Sind Sie ein echter Kaffeeliebhaber und läuft Ihnen schon bei dem Gedanken an frisch gebackenen Kuchen das Wasser im Mund zusammen? Dann sind dies die Hotspots, die Sie unbedingt besuchen sollten!

1

MRS. BROWN Coffeelover oder Teefreak? Lassen Sie sich verführen von Mrs. Brown. Zauberhafte Brownies, köstliche Törtchen und exquisite Macarons. Frisch, pur und unverfälscht ... zum Fingerlecken! Walstraat 8-10

2

DE OALE ZESSPRONG Ausruhen im Schatten der Bäume und Tee trinken aus Omas Service. High oder Low Tea mit frisch zubereiteten Süßigkeiten oder gesunden, herzhaften Leckereien. Lassen Sie Ihre Gedanken schweifen in diesem gemütlichen Teegarten. Boekelosestraat 155

3

1

3

FRANK & CHARLIE Eine überraschende Kaffeebar ohne die herkömmlichen Geschmackskombinationen, gebräuchlichen Kaffeetassen, Standardservice oder das klassische Interieur. Frank & Charlie machen das Gewöhnliche außergewöhnlich. Wer sich mit Kaffeespezialitäten, köstlichem Essen und grenzenloser Gastfreundschaft verwöhnen lassen will, ist hier an der richtigen Adresse. Windbrugstraat 12

4

STOET Klönen in einem comfy vintage Fauteuil oder ein entspanntes Arbeitstreffen. Bei Stoet ist alles möglich. Dieser hippe Lunchroom in der Bibliothek macht besonders mit Kindern Spaß. Lassen Sie sich verwöhnen mit frischem Stoet (Brot), leckeren Törtchen und verschiedenen Sorten Kaffee, Tee oder anderen Getränken. Pijpenstraat 15

5

ROSY’S FOOD Im gemütlichen und geschmackvoll eingerichteten Café von Rosy hängt der Duft von frisch gebackenem Kuchen und hausgemachten Torten in der Luft. Keine Lust auf Süßigkeiten? Bei Rosy gibt es auch ein deftiges Frühstück oder eine gesunde Mittagsmahlzeit. Van Loenshof 86

6

VAN DOORN & DOORN Angesagter Hotspot in einem urbanen Bauernhof. Cooles Interieur und „healthy food with a guilty pleasure“. Vegane Brownies, CappuccinoScones oder würziger Schokoladenkuchen mit Cayennepfeffer machen aus Ihrer Tasse Kaffee ein Erlebnis. Steenbeltweg 48

7

MEISJE KOFFIE GESCHENK Entdecken Sie die Gastfreundschaft von Twente und genießen Sie die molukkische Note der hausgemachten Köstlichkeiten von Inhaberin Nonna. Bei Meisje gibt es Frühstück, Brunch, Lunch und Snacks. Raadhuisstraat 23

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Café-Tipps.

90


Enschede ist voller geschäftigem Treiben. Mit einer Fachhochschule, einem Konservatorium, einer Kunstakademie und einer Universität ist Enschede eine multikulturelle Studentenstadt. Mit vielen Restaurants und Kneipen auf dem geselligsten Platz im Osten der Niederlande, Hunderten von Geschäften und unzähligen Veranstaltungen wird es hier nie langweilig.

Enschede ist auch der Geburtsort des Komponisten und Pianisten Harry Bannink (1929-1999) und des Dichters, Schriftstellers und Musikers Willem Wilmink (1936-2003). Bekannt aus Fernsehprogrammen wie De Stratemakeropzeeshow, De film van Ome Willem und Het Klokhuis. Ganze Generationen sind mit Texten von Wilmink aufgewachsen, die durch Banninks Musik zum Leben erweckt wurden. EINE ODE AN ZWEI IKONE VON ENSCHEDE In Erinnerung an diese berühmten Einwohner der Stadt wurde ein Stadtspaziergang entlang wichtiger und schöner Orte in Enschede angelegt. Interessant, Enschede mit ihren Augen zu sehen, aber auch wenn man kein Freund von Bannink & Wilmink ist, lohnt sich dieser Stadtspaziergang.

W I L LEM WILMINK

HARRY BANNINK & WILLEM WILMINK ROUTE

ENSC HE DE M IT DEN AUGEN VON BA N NINK & W IL M INK Der einstündige Spaziergang führt Sie in Bild und Ton zu siebzehn Orten in der Stadt, die für das Leben der Männer entscheidend waren. Eine Verschmelzung der Arbeit dieser künstlerischen Söhne der Stadt, schön markiert mit den Fassadenschildern des Grafikdesigners Luvane. Theater De Kleine Willem, der gemütliche Theatersaal, in dem Bannink die Enschede Jazz Sozietät gründete, ist Teil der Route. Außerdem kommen Sie an Wilminks Stammcafé, Café Het Bolwerk, mit seinem Bildnis auf dem Fenster vorbei. Probieren Sie doch einmal, die ‚Duvels‘ und ‚Bitterballen‘, die Wilmink so liebte! Bei Buchhandel Broekhuis prangt ein meterhohes Gedicht von Wilmink an der Fassade, und durch die vielen alten Gassen in Enschede kommen Sie am Jazzpodium De Tor vorbei; einer der ältesten Jazzclubs des Landes. Der Spaziergang führt Sie über den Bahnhof, vorbei an verschiedenen kulturellen

Einrichtungen, zurück in die Innenstadt. Im Foyer des Musikzentrums steht „ein Denkmal für zwei Freunde“. Diese Statue von Bannink und Wilmink wurde fünf Jahre nach Wilminks Tod vom Künstler Don Englander angefertigt. Wenn Sie die Geburtsstätten der beiden in der Lipperkerkstraat (Bannink) und der Javastraat (Wilmink) sehen möchten, sollten Sie kurz von der Route abweichen. Wenn Sie die Javastraat ein Stück überqueren, kommen Sie zur Al-UmmahSchule, dem monumentalen Gebäude, über das Wilmink das etwas nostalgische „Die alte Schule“ schrieb, das später von der Kabarettgruppe Don Quishocking aufgeführt wurde. „Ach, ob es die Schule dort noch gibt / Kastanienbäume auf dem Hof (...)".

Den kostenlosen Flyer für die Route erhalten Sie bei der Tourist Info Enschede (nur auf Niederländisch).

HARRY BANNINK

91


MITTENDRIN IN DER ZUKUNFT Kommen Sie auf den Spielplatz der Zukunft. Für Enschede sind Innovation und Kreativität ein Way of Life. Hier spielt man mit Technologien der Zukunft, denkt nach über den Einfluss digitaler Medien und trifft die Kreativen von morgen. Lassen Sie sich inspirieren. Dass Enschede die Nase vorn hat, ist nicht verwunderlich. Der Mix aus Technik, Kunst, Industrie und Kreativität ist einfach ein Bestandteil unserer Stadt. Hier treffen Pioniere aufeinander. Bildungseinrichtungen wie die Universität Twente, Fachhochschule Saxion und ArtEZ/AKI Academy of Art & Design bringen junge Macher und neue Talente zusammen. Und die gründen unter anderem Start-Ups, so wie

92

Lieferando.de und Booking.com, die ihren Ursprung auch in Enschede haben. Neben diesen Unternehmern experimentieren Künstler in unserer Stadt mit digitalen Medien, Games und künstlicher Intelligenz. Ihre Ideen gedeihen in kreativen Brutstätten wie WARP Technopolis. Hier erleben Sie Zukunft hautnah.


INSPIRATION AUS EINER ANDEREN DIMENSION Eine andere Dimension. Wo kreative Technologie, Innovation und elektronische Musik zusammenkommen. Das ist WARP Technopolis, kreative Brutstätte am Stationsplein in Enschede. Verschiedene Initiativen teilen sich drei Etagen und sorgen für eine gehörige Portion Zukunftsinspiration. Beginnen Sie Ihren Besuch mit einem Drink in der Spacebar. Unter den Neonlichtern, mit Blick auf den Stationsplein mit seinem meterhohen Roboter, wähnt man sich in einer anderen Zeit. Abends dröhnt hier die neuste experimentelle Musik aus den Boxen. Hier hört man Techno, Hardcore, Drum & Bass, Acid, Elektro, Breakbeats und noch viel mehr. WARP Technopolis sprüht nur so vor Begeisterung über die Zukunft. Aber auch Kritik wird nicht gescheut. Besuchen Sie zum Beispiel einmal eine Ausstellung, einen Film oder Vortrag von Sickhouse über digitale Medien, Virtual Reality und Games. Darüber hinaus organisiert dieses kreative Kollektiv Ende November The Overkill Festival: tauchen Sie ein in die Welt der Spiele, der interaktiven Kunst und anderer spielerischer Experimente.

WARP TECHNOPOLIS

ERLEBEN SIE DIE FERTIGUNGSKULTUR VON ENSCHEDE Eine reelle Chance, dass Sie mit neuen Ideen aus der Welt von WARP Technopolis kommen. Es juckt Ihnen in den Fingern, selbst loszulegen. Einen Teil dieser wunderlichen Zukunft zu gestalten. Dann ist der Kunstraum Tetem the place to be. Hier erleben Sie die Fertigungskultur von Enschede. Der Kunstraum befindet sich im

TETEM

93


( ANZEIGE )

SCHON SEIT 20 JAHREN E I N E S PA N N E N D E FREIZEITEINRICHTUNG HOLL AND CASINO ENSCHEDE

Bei Holland Casino Enschede erleben Sie einen perfekten Ausgeh-Abend. Die Niederlassung besteht im Juni seit 20 Jahren. Dieses Jubiläum muss natürlich mit einem beeindruckenden Unterhaltungsprogramm und besonders vielen Preisen gefeiert werden. LEBE AUFREGEND Bei Holland Casino Enschede finden Sie die perfekte Freizeitbeschäftigung für den Tag oder Abend. Mit einem vielfältigen Angebot an Spielautomaten, Live-Tischspielen und einem innovativen Restaurantkonzept verbringen unsere Gäste bei uns garantiert eine einzigartige Zeit. 20-JÄHRIGES JUBILÄUM Die Niederlassung wurde am 28. Juni 2002 am Koningsplein eröffnet. Durch das Kasino hat sich das Straßenbild der Innenstadt verändert. Mit der Eröffnung von „The Club“ und Live-Veranstaltungen wie

„Classic Bingo“ hat Holland Casino Enschede sich als echte Freizeiteinrichtung etabliert. Ab 28. Juni feiern wir das Jubiläum der Niederlassung ausgiebig mit einem umfangreichen Veranstaltungsprogramm. SICHER UND VERANTWORTUNGSVOLL Bei Holland Casino sollen die Gäste das Spielen und das damit verbundene besondere Erlebnis auf sichere, faire und verantwortungsvolle Weise genießen. Wenn Sie 18 Jahre oder älter sind, heißen wir Sie herzlich willkommen. Gemeinsam sorgen wir dafür, dass Spielen ein Spiel bleibt. Lebe aufregend. Aber nicht leichtsinnig. ALLES IN DER NÄHE Holland Casino Enschede liegt mitten im Einkaufszentrum der Stadt. Unsere Gäste können unter dem Kasino in der großen Van-Heek-Tiefgarage parken. Die Garage wird bewacht und ist rund um die Uhr geöffnet. Was kostet Sie das Spielen? Hören Sie rechtzeitig auf. 18+ Hollandcasino.de

94


Neugierde noch nicht gestillt? Hier sind weitere Tipps für einen Tag in Enschede voller Kreativität, Innovation und Zukunftsmusik. FERTIGUNGSSTÄTTEN Saxion FabLab ist die öffentliche Werkstätte der Fachhochschule Saxion an der M.H. Tromplaan. Mit Hightech-Geräten können Sie hier Ihre Ideen zum Leben erwecken. Freier Zugang. Von Montag bis Freitag geöffnet, aktuelle Öffnungszeiten und Führungen finden Sie auf der Website des Saxion FabLab: fablabenschede.nl

TETEM

Roombeek Cultuurpark auf einem Platz gegenüber der ArtEZ/AKI Academy for Art & Design. Drinnen dreht sich alles um den Hersteller und den Fertigungsprozess. Jungen Künstlern und Machern wird hier ein Podium geboten. Sie sehen Ausstellungen über eine Gesellschaft, die sich parat macht für die Zukunft. Digitale Medien spielen bei Tetem eine große Rolle. Besonderen Spaß macht es, dass Sie hier Ihre Ideen in die Tat umsetzen können. Tetem bietet nämlich jedes Wochenende das MaakMeeLab (MachMitLab) an. Anmeldung über die Website ist erforderlich. Von 14 bis 17 Uhr sitzen Kinder und Erwachsene Seite an Seite und experimentieren. Probieren Sie 3D-Drucker, Lasercutter und 360-GradFilme aus. So machen Sie die Zukunft sichtbar. Netter Nebeneffekt: Sie nehmen ein selbstgemachtes Souvenir mit nach Hause.

Experimentieren Sie mit Technologie im Hackerspace Tkkrlab in Marssteden Poort. Programmieren, Websites erstellen, Skriptsprachen lernen, in dieser kreativen Werkstätte ist alles möglich. tkkrlab.nl KUNST Bei Stiftung Vierkwart Robson ist zu sehen, wie nachhaltige Kunst die Zukunft gestaltet. Künstlerinitiative und Werkstatt in der ehemaligen Robson-Fabrik, wo Kunst und Nachhaltigkeit im Mittelpunkt stehen. Am Getfertsingel interpretieren Studio Complex und Hangarrrrrr den Begriff „kreative Brutstätte“ auf ihre ganz eigene Weise. Ganz viele Kunstformen unter einem Dach. Besuchen Sie hier das Zuiderfestival, ein Event oder ein Konzert. studiocomplex.net EVENTS Kommen Sie vom 20. bis 24. April zum mehrtägigen Event Dutch Innovation Days und leisten Sie Pionierarbeit. Ein inspirierendes Programm mit Aktivitäten voller Kreativität und Innovation. Lassen Sie sich von unserer vielfältigen Fertigungskultur inspirieren. Beim Maker Festival Enschede zeigen Betriebe, Künstler, Wissenschaftler, Macher, Unternehmer und Heimwerker, was sie produzieren. Vom 1. bis 8. Mai lohnt sich ein Besuch des Roombeek Cultuurparks. Tauchen Sie ein in die Zukunft. Besuchen Sie das mehrtägige Festival GOGBOT. Vom 9. bis 12. September ist Enschede ein Spielplatz für Multimedia, Kunst, Musik und Technologie.

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr innovative Fakten.

WARP TECHNOPOLIS

95


CONCORDIA SHOP Auf der Suche nach einem ausgefallenen Geschenk? Schauen Sie doch einmal rein bei Concordia! Von Schmuck über Wohnaccessoires und Kochbüchern bis hin zu Kinderspielzeug. Das Angebot an besonderen, nachhaltigen und Fairtrade Produkten von lokalen und niederländischen Herstellern ist einzigartig, von jedem Produkt gibt es stets nur wenige Exemplare! Langestraat 56

S T U D I O SPITSBAARD Stöbern durch Designeritems, gängige Vintage-Stücke oder besondere Einrichtungsgegenstände. Studio Spitsbaard hat jeden Tag ‚frischen Vintage auf Lager'. Jacky und Conny haben ein Gespür für schöne Vintage-Artikel und der gesellige Laden am Zuiderhagen beherbergt eine bunte Sammlung ihrer Vintage-Funde und ausgewählten Schätzchen. Zuiderhagen 24

BUMMELN NAC H HERZENSLUST HOUSE OF SNOBS Shop like the rich and famous; in Enschede! Von Autos bis zur exquisiten Damenwäsche, vom Glas Schaumwein am Kamin bis zu neuen Nägeln. Im exklusivsten Kaufhaus im Osten der Niederlande findet man alles unter einem Dach, von Kleidung über Kosmetik und Gastronomie bis hin zu Wellness! H.J. van Heekplein 1

FRINTAGE Sind Sie ein Liebhaber von Originalartikeln aus den 50er/60er/70er Jahren? Statten Sie dann doch Frintage in der Pijpenstraat einmal einen Besuch ab. Hier lässt es sich nach Herzenslust nach VintageUnikaten im Sortiment von Kleinmöbeln, Lampen und anderen Einrichtungsgegenständen stöbern. Pijpenstraat 32-34

HEEL BIJZONDER WONEN Gestalten Sie Ihr Zuhause immer mal wieder gerne um? Dieser Hotspot in Enschede ist etwas ganz Besonderes. Wortwörtlich. Denn das kuschelige Einrichtungshaus voller Wohnaccessoires mit industriellem Touch wird von Menschen geführt, die einen Extraschub brauchen, um sich auf dem Arbeitsmarkt durchzuboxen. Nach dem Shoppen Lust auf Kaffee? Auf der anderen Straßenseite befindet sich der ‚Heel bijzondere lunchroom‘. De Heurne 34

96


KLOF Kleidung, Einrichtungsgegenstände, Vintage und andere Sachen. Für echte Männer. KLOF leitet sich von ‚Kloffie‘, also Klamotten ab, aber täuschen Sie sich nicht: KLOF ist alles andere als die alltäglichen Standardklamotten. KLOF kleidet sowohl den Mann als auch sein Haus. Das umfangreiche Sortiment an Schuhen, Hemden, Jacken, Uhren und Einrichtungsgegenständen stattet den hippen Mann aus, von Kopf bis Fuß. Haverstraatpassage 17

COMICASA In aller Ruhe ein Spielchen spielen und nebenbei noch Kaffee, Tee und Musik genießen. Stöbern Sie durch die vielen Comics oder Kartenspiele. Sind Sie ein echter Sammler von Comics, Mangas, Brettspielen oder Funko Pop? Dann sind Sie hier an der richtigen Adresse. Zuiderhagen 35

SCOOTER Cool, anders, aber auch modern und überall tragbar. Für Frauen mit eigenem Stil, die keine 0815- Mode wollen. Marken wie Sarah Pacini, King Louie, 10 Days und Avoca sind nur eine Handvoll der breiten Kollektion an Damenbekleidung mit einem zeitgemäßen, kraftvollen und ein wenig tollkühnen Look. Haverstraatpassage 60

WONDER & MELON Wonder & Melon ist nicht nur ein Online-Club für die besten Tipps für Interieur, Shopping, Lifestyle und Kids. Seit kurzem hat diese hippe Plattform einen echten Laden voller Accessoires, ausgefallener Kindersachen und moderner Einrichtungsgegenstände! Hier kann man nach Herzenslust schnüffeln nach den besten Basics oder den neuesten Trends. Bekannte Modemarken sind hier ebenso zu finden wie Entwürfe von unbekannteren Designern. Join the club! Zuiderhagen 37

WAAR WAAR ist der Geschenkeladen für faire und nachhaltige Produkte, die eine Geschichte erzählen. Produkte, die mit Liebe und Sorgfalt hergestellt wurden. Von natürlichen Pflegeprodukten bis zu veganen Kochbüchern, von nachhaltigen Wasserflaschen bis zu handgefertigten Körben. Langestraat 19a

97


OIL & VINEGAR Vom Olivenhain in Ihre Küche. Das beste extra vergine Olivenöl, originelle Kräutermischungen, Essige vom Fass und andere mediterrane Produkte sprechen alle Ihre Sinne an, sobald Sie den Laden betreten. Eine unerschöpfliche Inspirationsquelle für alle Kochbegeisterten! Langestraat 17

KNHUS Eine schöne Mischung aus trendigen niederländischen und dänischen Marken. Das zeichnet die Kollektion aus Mode, Accessoires und Einrichtungsgegenständen von KNhus aus. Ruhige Naturtöne, abwechslungsreiche Materialien, cool und schlicht. Unverwechselbar und inspirierend. Haverstraatpassage 42a

COUNTRY LIFE Das Sortiment dieses exklusiven Lifestyle- und Blumenladens ist vielfältig; neben Blumen und Pflanzen gibt es hier auch schöne Dekorationsgegenstände für Haus und Terrasse oder Balkon. Zeitgenössische, ländliche Wohngegenstände, mit denen man das Haus in ein Zuhause verwandelt. Kommen Sie und lassen Sie sich inspirieren und überraschen Sie sich selbst oder jemand anderen mit einem besonderen Geschenk für Zuhause. Kuipersdijk 72

FLACO RECORDS Ein Besuch bei Flaco Records fühlt sich an, als würde man ein gemütliches Wohnzimmer betreten. Hier treffen sich Studierende, und Musikliebhaber lauschen den unterschiedlichsten Musikrichtungen. Flaco hat eine große Sammlung von Second-Hand-CDs und -Vinyls, aber neue Schallplatten gibt es auch genug. Erst hören, dann kaufen, das ist das Motto bei Flaco. Korte Hengelosestraat 13a

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Shopping-Tipps.

98

Öffnungszeiten Geschäfte Innenstadt Montag: 11.00-18.00 Uhr Dienstag, Mittwoch, Freitag, Samstag: 09.30-18.00 Uhr Donnerstag: 09.30-21.00 Uhr

Verkaufsoffener Sonntag Jeden Sonntag sind die Geschäfte von 12.00-17.00 Uhr geöffnet. Ausnahmen: Neujahrstag, Pfingstsonntag, 1. Weihnachtsfeiertag.


BRAUSENDER SAMSTAGSMA R K T IN ENSCHED E „Der größte Markt der Ost-Niederlande.“ Marktmeister Gerard Kruse ist fest überzeugt vom großen Samstagsmarkt. „Dieses umfangreiche Sortiment findet man nirgendwo anders. Über 100 Händler verkaufen alles von Kleidung und Schuhen bis hin zu Handyaccessoires und Blumen.“ Kiloweise buntes Obst und Gemüse, der Duft von frischgebackenem Brot und außergewöhnliche Delikatessen teilen sich die Aufmerksamkeit der interessierten Besucher.

Der Wochenmarkt steht dienstags und samstags von 08.00 bis 17.00 Uhr im Zentrum auf dem H.J. van Heekplein.

Besonders beliebt ist der Fischmarkt. Mit leuchtenden Augen berichtet Gerard über das große Angebot an frischem Fisch. „Es ist einer der größten Fischmärkte der Niederlande. Sogar exotische Sorten werden hier verkauft.“ Und Gerard hat noch mehr gute Nachrichten: „Der neue Biomarkt auf dem Ei van Ko ist eine Bereicherung für die Innenstadt. Alles was hier verkauft wird, hat ein biologisches Gütesiegel.“ Enschede ist eine brausende Stadt. Auf dem Samstagsmarkt können Sie das hautnah erleben.

TIPPS FÜR NOCH MEHR BRAUSENDE MÄRKTE An fast allen deutschen Feiertagen finden auf dem H.J. van Heekplein Extramärkte statt. Planen Sie einen Markttag, zum Beispiel am Karfreitag, 1. Mai, 3. Oktober und 1. November, und entdecken Sie die verkaufsoffenen Einkaufsstraßen.

Auf dem Ei van Ko vor dem Rathaus findet jeden Samstag von 08.00 bis 17.00 Uhr der Biomarkt statt.

Schnäppchen jagen und Vintageartikel entdecken? Stöbern Sie auf dem Twente Flohmarkt in der Eishalle Twente oder auf dem Megaflohmarkt am Flughafen Twenthe. Oder erkunden Sie einen der vielen kleinen Rummelmärkte in der Innenstadt. Enschede ist jeden Sonntag von 12.00 bis 17.00 Uhr verkaufsoffen. An ausgewählten Daten finden zeitgleich auch Thema-Märkte auf dem H.J. van Heekplein statt.

99


Jahrelang wurden die Start- und Landebahnen des Flughafens Twenthe streng bewacht. Von der niederländischen Luftwaffe, im 2. Weltkrieg von deutschen Besatzern und ab den sechziger Jahren von gutgelaunten Twenter Menschen auf dem Weg zu sonnigeren Orten.

L U F T R AUM V O L L E R GESCHICHTEN VOM MILITÄRGELÄNDE ZUM WUNDERVOLLEN NATURSCHUTZGEBIET Seit der Schließung des Flughafens 2008 hat man die Natur auf dem immensen 130 Hektar großen Gelände sich selbst überlassen. Das Gebiet hat sich zu einem wertvollen Stück Natur zwischen Enschede und Oldenzaal entwickelt. Während das Gelände früher eine uneinnehmbare Festung war, kann man sich jetzt an der Natur erfreuen, an Landschaftskunst und Geschichte. Dafür ist der Erlebnispfad ein gutes Beispiel: aus Klinkern gemacht, die die Deutschen während des Krieges für ihre Rollbahn verwendeten.

Während der Paarungszeit fliegen die Männchen bei ihren spektakulären Singflügen bis zu 100 Meter hoch. Um dann laut singend im Sturzflug auf die Weibchen herabzufliegen. ATEMBERAUBENDE AUSBLICKE UND HISTORISCHE SPUREN Entdecken Sie das Gebiet mit dem Fahrrad oder zu Fuß. Zur Erkundung des Naturschutzgebietes wurden verschiedene Routen zusammengestellt. Die Wachhäuschen, Hangars und Bunker entlang der Routen sind stumme Zeugen der Militärgeschichte dieser Gegend. Erfreuen Sie sich im Frühling an einem wahren Blumenmeer, besonderen Tieren und seltenen Pflanzenarten.

Vom Dach eines ehemaligen Flugzeugunterstands auf dem Spottershill aus hat man einen phänomenalen Ausblick auf die Umgebung. Von hier aus hat man auch einen guten Blick auf die Start- und Landebahn, auf der noch immer Geschäfts- und Freizeitflugverkehr erlaubt ist. Auch die Technology Base ist von diesem Standort aus gut sichtbar. Ein weiterer empfehlenswerter Ort, um die Gegend zu überblicken, ist der Aussichtspunkt, der sich fast wie ein UFO aus der Ebene erhebt. Alte Treibstofftanks wurden vom Künstler Paul de Kort in den Aussichtspunkt „Parallax“ verwandelt.

Die einzigen Flüge, die hier noch zu beobachten sind, sind die der Feldlerche. Scannen Sie den QR-Code für weitere Informationen.

100


WELTBERÜHMT IN LONNEKER; DE LONNEKER MOLEN

DE R STOLZ V O N TW ENTE AU F D E M KL EINEN H Ü G E L Nicht weit von Enschede im prächtigen Dorf Lonneker drehen sich die Flügel der Lonneker Mühle noch beinahe täglich. Im Jahr 1850 durch die Textilfabrikanten Blijdenstein erbaut, nachdem die vorige Mühle in Flammen aufgegangen war. In 1910 bekam die Mühle einen Elektromotor, um nicht vom Wind abhängig zu sein. Mahlen kann sie seitdem jeden Tag, ob mit oder ohne Wind.

Die Website der Lonneker Molen enthält aktuelle Informationen zu Öffnungszeiten und allen Aktivitäten. Tipp: Die Lonneker Molen hat auch einen Webshop, in dem Sie frisches Mehl kaufen können.

Scannen Sie den QR-Code für weitere Informationen.

Eine Besonderheit der Twenter Mühle und einzigartig in den Niederlanden ist das Reetdach um den Steinrumpf herum. Nicht nur ein schöner Anblick, sondern auch funktional. Es schützt den Rumpf der Mühle vor Feuchtigkeit. Vor einigen Jahren hat das Schilf die Mühle vor einem großen Brand gerettet. Nach einer kompletten Restaurierung im Jahr 2020 strahlt die Mühle heute wieder in voller Pracht auf ihrem kleinen Hügel. Ein Team begeisterter Freiweilliger der Stiftung Lonneker Molen hält die Mühle gemeinsam am Laufen. Wenn Sie die Mühle besuchen, erzählen sie Ihnen gerne mehr über die Geschichte und den Betrieb ihrer Mühle. Sie organisieren Ausflüge für Schulkinder und betreiben sogar ihren eigenen Mühlenladen. Treten Sie ein und lassen Sie sich von einem vielfältigen Angebot an hauseigenen Mehlprodukten, Backmischungen, Saaten, Honig und Eiern verführen. Lonneker Molenweg 80

101


RAUS INS GRÜNE, REIN IN DIE NATUR In Enschede ist die Natur immer direkt um die Ecke. Zehn Parks ruhen inmitten der Hektik der Stadt. Grüne Oasen für Momente der Ruhe. Sobald Sie das Zentrum hinter sich lassen, finden Sie am Stadtrand Landgüter und Naturgebiete. Erleben Sie einen aktiven Tag in den Wäldern von Twente, genießen Sie die Stille und bekommen Sie Ihren Kopf frei. Für Naturliebhaber gibt es gute Neuigkeiten: Es gibt immer mehr Landgüter rund um Enschede. Machen Sie sich auf in die Natur! Wir schlagen den Weg Richtung Nordosten ein. Das Ziel: Naturgebiet Hooge Boekel.

HET RUTBEEK

102


HOOGE BOEKEL

Inspiration für Entdeckungstouren in der Natur. Noch mehr grüne Tipps für einen Ruhemoment oder einen aktiven Tag in Enschede: STADTPARKS Mal kurz entspannen? Besuchen Sie den Volkspark, den ältesten Stadtpark der Niederlande, und suchen Sie sich ein Plätzchen auf den grünen Terrassen des Restaurants Loetje mit Ausblick auf den Teich.

SPAZIEREN MIT GESCHICHTE IN HOOGE BOEKEL Das Naturgebiet Hooge Boekel schärft die Sinne. Es teilt seinen Namen mit dem historischen Landgut zwischen Enschede und Losser. Feldwege, dichter Wald und der landschaftlich schön gestaltete Parkwald des Anwesens, hier gibt es viel zu entdecken. Rad- und Wanderwege schlängeln sich durch das Waldgebiet. Ziehen Sie Ihre Wanderschuhe an, holen Sie tief Luft und lassen Sie Ihren Gedanken freien Lauf. Unterwegs scheint das Sonnenlicht durch die Blätterdecke, Sie hören nur Ihre eigenen Schritte. Das Herzstück des Naturgebiets ist das Landgut Hooge Boekel. Das Landhaus hier wurde durch Herman van Heek gebaut, der Garten entworfen von Landschaftsarchitekt Wattez aus Delden. Sie wandern auf offenen Wegen durch den Parkwald. Hin und wieder erhaschen Sie einen Blick auf das stattliche Herrenhaus. Entlang des Weges befinden sich zwölf Kunstwerke. Sie sind Teil einer Wanderroute, die der Künstler Eric Langedoen angelegt hat, um die Geschichte des Landguts Het Hooge Boekel zu veranschaulichen.

OUTDOOR-ABENTEUER IM NACHERHOLUNGSGEBIET HET RUTBEEK Het Rutbeek macht Lust auf Abenteuer und Aktivitäten. Das Naherholungsgebiet liegt südlich von Enschede. Den Mittelpunkt bildet der große See, umgeben von Sandstränden und Liegewiesen. Nur ein paar Schritte weiter beginnt der Wald, der sich wie ein Kragen um das Gewässer legt. Das Gebiet Het Rutbeek strotzt nur so vor möglichen Aktivitäten. Wagen Sie einen Sprung ins erfrischende Wasser, surfen Sie los, paddeln Sie mit einem Kanu oder nehmen Sie Wasserski mit. Gepflasterte Wege laufen einmal um den ganzen See herum. Ein Spaziergang führt Sie entlang der Felder und Landgüter, durch den Wald und die weite Landschaftskulisse von Twente. Etwas weiter befinden Sie sich im meterhohen Schilf der Uferpromenade. Het Rutbeek überrascht immer wieder.

HET RUTBEEK

Entdecken Sie den G.J. van Heekpark, zwischen Boddenkampsingel und Hengelosestraat. Beenden Sie Ihren Spaziergang bei der Schenkerij Wattez mit einer Tasse Kaffee und frischem Apfelkuchen. Der Ledeboerpark ist Park und Landgut zugleich. Besuchen Sie das Bienenhaus, das Teehaus des Bauernhauses Oldenhof und bewundern Sie den größten Mammutbaum der Niederlande. Gehen Sie auf den gewundenen Pfaden des Wooldriksparks spazieren und genießen Sie eine Pause mit einer Leckerei im Teegarten Ik & Mijn Moeder. LANDGÜTER Spazieren Sie über das Landgut Hof Espelo während die Kinder im Klabauterwald Spaß haben. Besuchen Sie das Gutshaus Hof Espelo und lernen Sie mehr über die Dinge, die sie unterwegs beobachten können. Landgoed 't Stroink ist sehr abwechslungsreich. Schlendern Sie durch die Alleen mit hohen Bäumen, entlang grüner Waldwege und versteckter Wasserbecken.

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Tipps.

103


TEXTIL-ROUTE ENSCHEDE-GRONAU

ALTE SPUREN, NEUE ENERGIE Machen Sie eine Reise durch die Popmusik in einer alten Turbinenhalle. Probieren Sie selber mal einen Laserschneider oder 3D-Drucker aus, wo einst Webstühle ratterten. Schwingen Sie sich auf Ihr Fahrrad und entdecken Sie, wie Enschede und Gronau ihrer gemeinsamen Textilgeschichte eine neue Wendung verleihen. Am liebsten möchte er ihm den Rücken zukehren. Gerrit Jan van Heek kann es nicht mit ansehen, dass er Gesellschaft von einem weltberühmten Rebellen bekommen hat. Die Tafel mit dem streng dreinblickenden Textilfabrikanten erinnert an die Zeit, als Gerrit Jan mit seiner Familie in der weißen Villa hinter der Grote

104

Kerk lebte. Jetzt isst man dort ChorizoDer Bau der Bahnstrecke nach Münster Kroketten oder frittierte Spitzpaprika. Und und Dortmund über Gronau führte ab ziert das Porträt des Revolutionärs Che 1875 zu einer explosiven Geschäftigkeit. Guevara das Aushängeschild des TapasAllerdings ist von den beiden Restaurants. Textilfabriken direkt neben dem Bahnhof Enschede nichts mehr übrig. In den So kann es gehen: Van Heek und Guevara 1970er Jahren wurden sie, entsprechend zusammen an einer Hauswand. Ein kleines Beispiel dafür, wie Enschede die Textilvergangenheit abgeschüttelt, aber nicht vergessen hat. Auch nicht vergessen kann. Dazu hat die Textilindustrie die Stadt und ihre Einwohnerinnen und Einwohner zu sehr geprägt. Und nicht nur hier, auch über die Grenze hinweg: denn auch in der deutschen Nachbargemeinde Gronau waren Enscheder Fabrikanten an der Entwicklung der Textilindustrie beteiligt. EXPLOSIVE GESCHÄFTIGKEIT Beim Radfahren wird die gemeinsame Geschichte sichtbar, dafür ist der Bahnhof Enschede ein geeigneter Startpunkt.

dem damaligen Zeitgeist, abgerissen. Umso mehr Glanz hat das industrielle Erbe, das im Gegenzug hierzu im Stadtteil Roombeek erhalten geblieben ist. Eine spektakuläre Mischung aus Alt und Neu befindet sich heute dort, wo im Jahr 2000 die Feuerwerkskatastrophe stattgefunden hat. So manches Fabrikgebäude zieht hier alle Blicke auf sich. Als Kunstakademie, Ausstellungsraum, Schule, Medienzentrum oder Wohnanlage inmitten zeitgenössischer Architektur. Wo einst Putzwatte hergestellt wurde, kann man jetzt in De Museumfabriek selber experimentieren mit technologischen


Neuerscheinungen wie 3D-Druckern oder Laserschneidern. Ein Stückchen weiter lockt das Rijksmuseum Twenthe. Das Museum bietet einen Überblick über die Kunst vom Mittelalter bis zur Gegenwart. Gleichzeitig ist es ein lebendiges Denkmal der Textilgeschichte. Der Gründer des Museums war nämlich Fabrikant und Kunstsammler Jan Bernard van Heek. Aufbauend auf seinem Vermächtnis fängt das Museum nun den Zeitgeist in gewagten Ausstellungen ein. EIN BADEHAUS MIT GRANDEUR Über das Gebiet, wo sich einst der Fabrikkomplex von Van Heek über eineinhalb Kilometer entlang der Bahngleise erstreckte, führt die Route Sie zurück ins Zentrum. An einigen verbliebenen robusten Fassaden ist noch ein Hauch von damals zu erkennen. Wie weit die Wohnfunktion nun auch von den Bedingungen entfernt ist, unter denen früher in dieser Spinnerei und dem angrenzenden Lager geschuftet wurde. Die überdachte Badeanstalt bzw. das Badehaus, das Van Heek für die Menschen in Enschede bauen ließ, diente als Waschplatz für die Arbeiterinnen und Arbeiter. Hier wurden Schmutz und Schweiß von den Körpern gewaschen. Das Badehaus wurde 1892 an der Stelle eröffnet, wo heute der nach Van Heek benannte (Markt-)Platz zum Herzen der Stadt geworden ist. Die Pracht dieses Gebäudes mit seinem gewölbten Kuppeldach und den gusseisernen Säulen ist heute nur noch auf alten Fotografien zu bewundern. 1972 machte der Abbruchhammer die Anlage bis auf den letzten Stein dem Erdboden gleich. AUFERSTANDEN AUS DER ASCHE In seinem Gedicht Textielstad (1976) gelang es Willem Wilmink, die damalige Zeit eindringlich einzufangen. Dieses Gedicht ist jetzt an der Fassade der Buchhandlung Broekhuis zu lesen. Die

GRONAU

Zeit des Niedergangs und Verfalls nach dem Zusammenbruch der Textilindustrie. Als „die Festungen der Industrie“ entartet waren zu „Spelunken, hohl und abgenutzt, durch die der Wind hindurchfegt“. 1987 schrieb Wilmink eine Version, die das düstere Bild korrigierte: „Was einst wir einen traurig‘ Anblick fanden, ist wie Phönix aus der Asche auferstanden“. Enschede hatte sich inzwischen bis zur Unkenntlichkeit verändert. Schön ist, dass nicht die geschwollene Lobeshymne, sondern das melancholische Original am Platz De Graaff verewigt wurde. Jeder, der das Gedicht liest, kann nun mit eigenen

Augen sehen, wie groß der Kontrast zwischen der Stadt von damals und der von heute ist. Man fragt sich an diesem Ort auch, wo all die Fabrikanten geblieben sind; die Van Heeks, Ter Kuiles, Blijdensteins. Das berühmte Hotel De Graaff verlor mit der Schließung der Fabriken seine Existenzberechtigung und scheint mit dem Wind davongeweht. Die schöne Villa Baurichter am selben Platz, einst Wohnsitz eines der Van-HeekSprösslinge, ist heute ein mexikanisches Restaurant. Aber eine Straße weiter stößt man doch noch auf ihre Anwesenheit. Ein bescheidenes Schild, auf dem der Familienname prangt. „Van Heek Holding en Beheer“ steht unter den Namen anderer Firmen. Über der Tür verweist das Familienwappen der Familie Blijdenstein auf den Bankier B.W. Blijdenstein,

TEXTILFABRIK VAN HEEK NOORDERHAGEN

105


&

( ANZEIGE )

schauen

stAunèn!

Öffnungszeiten Dienstag bis Sontag: 11.00 Uhr - 17.00 Uhr

Het Rozendaal 11 7523 XG Enschede +31 (0)53 201 2099

www.demuseumfabriek.nl

Folgen Sie uns:

GÖe

h


Gründer von De Twentsche Bank, die hier ihren Sitz hatte und als Knotenpunkt im Geschäftsverkehr der Textilunternehmer fungierte. Einen Steinwurf von diesem monumentalen Gebäude entfernt steht Alfons Ariëns, in Gedanken versunken. Die Statue ehrt den „roten“ Priester als Anführer und treibende Kraft der katholischen Arbeiterbewegung. Hinter ihm befindet sich eine der vielen Metamorphosen im Stadtzentrum von Enschede: das ehemalige Krankenhaus Stadsmaten wird zum ‚Stadscampus Connect-U‘, dem Ort, an dem Unternehmen ihre Talente finden und young professionals ihre Begabungen entfalten. GEWALTIGER UMFANG In Gronau gehen die Entwicklungen langsamer vonstatten, scheint es. Rund um den Bahnhof warten noch mehrere Fabrikkomplexe darauf, einem neuen Zweck zu dienen. Es erinnert unweigerlich an das Bild des verblassten Ruhms aus Willem Wilminks Gedicht. Andererseits vermittelt dies eine gute Vorstellung von dem gewaltigen Umfang und dem Einfluss, den dieser Industriezweig einst hatte. Von der modernen Bogenbrücke aus sieht man Textilfabriken so weit das Auge reicht. Vom ehemaligen Büro von Mathieu van Delden – jetzt ein stolzes Innovationszentrum – bis zur Weißen Dame. Der Spitzname der

V A N H E EKBAD

R OCK'N'POP MUSEUM G R ONAU

ehemaligen Spinnerei von Gerrit van Delden. Entworfen von Arend Beltman aus Enschede, Hausarchitekt der Textilmagnaten. Noch so majestätisch wie eh und je ist das Erscheinungsbild der Weißen Dame mit ihrem prächtigen Wasserturm. Doch der Verfall schlägt zu. Während die privaten Eigentümer weiter über eine Metamorphose brüten, die auf Resonanz stößt bei der Stadtverwaltung. GRÜNE PYRAMIDE An anderen Orten hat die Metamorphose bereits stattgefunden. Wie beispielsweise auf dem Gelände der Baumwoll Spinnerei Gronau BSG. Jetzt ein riesiger Großhandel für Lebensmittel und Gastronomie-Produkte. Und seit der Landesgartenschau Gronau/ Losser im Jahr 2003 ist das weitläufige Werksgelände von Mathieu van Delden ein Park. Eine grüne Pyramide, die über die Blumenbeete, Wasserspiele und Spielplätze hinausragt. Diese wurde aus dem Schutt der abgerissenen Fabrik errichtet. Auch hier hat man von oben eine schöne Aussicht. Wer es anspruchsvoller mag, begibt sich auf den Treppenturm des Spinnereigebäudes, der verschont blieb und eine Kletterwand erhielt.. ROCK’N’POPMUSEUM Am auffälligsten ist die Umwandlung des ehemaligen Turbinenhauses in

TIPP Der grenzüberschreitende Textilradweg Enschede-Gronau (30 Kilometer) wurde von Enschede Promotie und Stadtmarketing Gronau zusammengestellt. Wer nicht Rad fahren kann oder will: Sie können die Strecke in beiden Städten auch zu Fuß zurücklegen und für den Abschnitt zwischen Enschede und Gronau den Zug nehmen. Scannen Sie den QR-Code für die Online-Route oder holen Sie den kostenlosen Flyer bei der Tourist Info ab.

das rock'n'popmuseum. Ein logischer Verwendungszweck, wenn man bedenkt, dass in Gronau der schillernde Rockmusiker Udo Lindenberg geboren wurde. In diesem Museum begeben Sie sich auf eine multimediale Reise durch die Geschichte der Rock- und Popmusik. Aus einiger Entfernung schaut Mathieu van Delden Ihnen zu, von seinem Sockel im Park aus, in Bronze gegossen. Er hat keine Wahl, genau wie Gerrit Jan van Heek in Enschede. Ihre Zeit ist vorbei, aber ihre Namen leben weiter.

107


BRA U E R E I E N I N E N S C H E D E

ST A D TGESCHICHTE MI T SCHAUMKRONE BROUWERIJ EANSKE ERZÄHLT DIE GESCHICHTE DER STADT Inspirierend ist ein Besuch bei der Brauerei Eanske sicherlich. Allein schon die Lage. Die Brauerei befindet sich nämlich im Eingangsbereich der Performance Factory. Das rote Logo mit der großen Kirche zeigt, dass Sie hier richtig sind. Durch die Schaufenster funkeln Ihnen die Braukessel entgegen. Hier werden unter anderem Hoog en Droog, Heilige Jacobus, Ei van Kolumbus und Stadspoorten abgefüllt. Stück für Stück verweisen diese Namen auf wichtige Meilensteine der Stadtgeschichte von Enschede. Gemeinsam erzählen sie die Geschichte von Eanske, so nennt man Enschede im Twentschen Dialekt. OSCARS LEIDENSCHAFT ZUM BRAUEN Gründer der Brouwerij Eanske ist Oscar Moerman. Brauer mit Herz und Seele, selbsternannter Geschichtenerzähler und natürlich Enschedeer: „Eanske entstand aus meiner Liebe für Spezialbier und Bierbrauen“. 2013 beschloss Oscar sein Hobby professionell anzugehen. Mit der

Stadtgeschichte als Leitfaden entstand so eine Bierserie mit Namen, die Sie in Enschede an jeder Ecke wiederfinden können. Brouwerij Eanske erzählt die Geschichte der Stadt. Eine Stadtführung mit Schaumkrone. BIER MIT KUCHENGESCHMACK Die Brauerei produziert fast ein Enschede-Biergebräu pro Woche, jährlich sind das 46 Biere. Oscar erzählt das voller Leidenschaft bei einer Tour durch die Brauerei, die er extra für uns geöffnet hat. Solch eine Brauereitour kann über die Webseite von Eanske gebucht werden. Selbstverständlich endet der Besuch mit einer Bierverkostung. Viele von Oscars Ideen sind übrigens zuhause in seiner eignen Küche entstanden. So kam er zum Beispiel auf die Idee des Koekebockers, ein Bockbier in der Geschmacksrichtung des typisch niederländischen Gewürzkuchens Ontbijtkoek. „Ich will nicht das Bier machen, das jeder macht“, erklärt Oscar. „Alle Brauer haben ein Herbstbock. Ich möchte gerne Bier brauen, das es noch nicht gibt.“

Prosten auf Enschede. Das macht man hier mit Spezialbier. Wir nehmen Sie mit zur Brouwerij Eanske. Hier inspiriert die Stadtgeschichte zu einer Stadtführung durch Craft Beer und Brauprozesse.

Brouwerij Eanske ist nur auf Anfrage geöffnet. Rundführungen und Verkostungen können Sie über brouwerijeanske.nl buchen. Lassen Sie sich inspirieren durch die Ideen von Braufans und Bierliebhabern. Im Veranstaltungskalender der Webseite Stadtenschede.de finden Sie aktuelle Bierfestivals. Stanislaus Brewskovitch – Spezielbierbrauer und Stadtsbrauerei in der Stadsgravenstraat. Die bekannteste Braurei aus Enschede ist Grolsch. Direkt an der Autobahn A35 gelegen, Ausfahrt EnschedeWest. Buchen Sie hier eine Grolsch Brouwerij Tour für eine Portion Geschichte, Bügelflaschen und berühmte Werbung. Das Dutch Craft Beer Festival am 7. Mai ist das inspirierendste Craft Bier Event des Jahres. Hier gibt es mehr als nur Pils. Vom 5. bis 7. August verwandelt sich der Volkspark beim Mout Bier Festival in einen großen Biergarten. Probieren Sie außergewöhnliche Geschmacksrichtungen, nehmen Sie an Workshops teil und schauen Sie sich Vorstellungen der Braukunst an.

108


K O M M EN SIE PROBIEREN U N D ENTDECKEN GASTRONOMISCHER GENUSS Verwöhnt werden in einer monumentalen Fabrikantenvilla. In einem modernen, häuslichen Ambiente internationale und zeitgenössische Gerichte genießen. Bei Joann garantieren die wechselnden Gerichte mit rein saisonalen Produkten einen unvergesslichen kulinarischen Abend. Gut zu wissen: Joann ist die Nummer 89 im kulinarischen Ratgeber Lekker 500. Restaurant Joann Nijverheidstraat 2 NATUR ATMEN IN HET PARADIJS Vegetarisch schlemmen in einem Indoor-Garten oder besser in einem Naturkunstwerk. Hier wechseln sich Kunstbetrachtung und Essen ab. Die überraschende Einrichtung aus recycelten Materialien atmet die Leidenschaft und Kreativität der Künstler. Die Speisekarte mit überwiegend regionalen, biologischen und hausgemachten Gerichten ist genauso kreativ und voller Leidenschaft, ein Leckerbissen für alle Sinne. Het Paradijs - Nicolaas Beetsstraat 48 ITALIENISCHE NOSTALGIE BEI SAPORI E RICORDI In der Trattoria von Rosa und ihren Töchtern erinnern die klassischen Gerichte an die Kochkurse früherer Generationen. Rosa hat die Kniffe

des Handwerks von ihrer Mutter und Großmutter gelernt. Frisch, pur und ohne viel Schnickschnack; das sind die süditalienischen Regionalgerichte von Rosa. Sapori e Ricordi Haverstraatpassage 21

Temperaments. Stellen Sie sich eine stimmungsvolle Gasse mit Musik, Wein und viel Geselligkeit vor. Genau diese typisch spanische Atmosphäre, dafür sorgen Manuel und seine Familie. El Corru - Poolmansweg 3-B

GESCHMACKSEXPLOSIONEN AUS DEM LAND DER AUFGEHENDEN SONNE Selber einmal zusehen, wie der SushiKoch von TAO japanische Spezialitäten frisch zubereitet? Das geht an der Sushi-Bar. Durch die halboffene Küche sieht man, wie typisch japanische Köstlichkeiten wie Sushi und Sashimi zubereitet werden. Aber TAO ist so viel mehr als Sushi. Auch die TeppanyakiFisch- und Fleischgerichte werden vor Ort vom Küchenchef gegrillt. Alles frisch und gesund. Das Restaurant ist ansprechend und modern für ein entspanntes kulinarisches Erlebnis eingerichtet. Restaurant TAO - Deurningerstraat 17

TAKE IT SLOOOOW @MARCOOK Echtes Grillen braucht Zeit, viel Zeit…. manchmal bis zu 18 Stunden. So lange braucht man bei @Marcook zum Glück nicht auf seine Bestellung zu warten. Der authentische Smoker für die Zubereitung typisch amerikanischer Gerichte ist nonstop an, um das Fleisch langsam zu garen. So erhalten beispielsweise Pulled Pork oder Spare Ribs ihren unvergleichlichen Geschmack und ihre Zartheit. Die leidenschaftlichen Pitmasters kochen am offenen Feuer und hinter Glas, so hat man interessante Einblicke in die Küche. Mindestens ebenso interessant ist der schöne Blick auf die Start- und Landebahn des Flughafen Twenthe. Marcook American Barbecue & Grill - Weerseloseweg 356

WIE SPANISCH SOLL ES SEIN? Köstliche Tapas, vorzügliche Paella oder Pinchos, ein Gaumenschmaus in höchster Perfektion. In Spanien ist es keine Kunst, diese Köstlichkeiten zu finden, es gibt sie an jeder Straßenecke. Zum Glück haben wir El Corru: holländische Gemütlichkeit mit einem Hauch spanischen

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Restaurant-Tipps.

109


Z E I T V E R T RE IB FÜR DE N N A C H WUCHS

Suchen Sie etwas, das den Kindern Spaß macht? Eine Aktivität für den Mittwochnachmittag oder ein gemeinsames Ausflugsziel; da wird es Ihnen in Enschede nicht schwerfallen, etwas zu finden!

BOUNCING IST ANGESAGT Freejumping, Bounceboarden oder einfach nur springen, springen, springen. In den Indoor-Trampolinparks Krazy Kangaroo und Bounce Valley testen Ihre Kids ab 8 Jahren ihre Jump-Skills. Oder probieren Sie es doch auch selbst mal aus! Und die Mini-Bouncers? Auch an sie ist gedacht; die springen zu anderen Zeiten als die purzelnden Teenager. Safety first. Krazy Kangaroo De Reulver 120 / Bounce Valley - Colosseum 70

DRAUßEN SEIN MACHT SPASS Ist Ihr Kind eine echte Bergziege oder ist die Vorsicht größer als der Wagemut? In den Outdoor-Parks von Twente geht beides. Ruhiges Spielen oder herausfordernde Aktivitäten. Von Schaukelseilen und Baumhäusern bis hin zu einem spannenden Kletterparcours in 5 Metern Höhe. Erfolg garantiert für Ihren Tarzan und Ihre Jane. Steht Ihr Nachwuchs lieber mit beiden Füßen auf dem Boden? Kein Problem; gehen Sie gemeinsam auf Gold- und Edelsteinsuche oder lassen Sie sie durch Bäche, Wasserfälle und Spielelemente streifen. Klauterwoud - Weerseloseweg 259 / Buitenhoff & Klimbos het Rutbeek Blikkersmaatweg 15 / Adventure Twente - Blikkersmaatweg 15

DAMPFLOK IN DIE VERGANGENHEIT Reisen Sie in die Vergangenheit mit einem historischen Dampfzug. Erleben Sie die Atmosphäre vergangener Zeiten im holpernden Zug zwischen Haaksbergen und Boekelo. Auf den Bahnsteigen gibt es viel zu lernen und zu sehen. Im Museumsdepot stehen Waggons, die noch restauriert werden müssen, und an der großen Modelleisenbahn erfahren Sie alles darüber, wie das Zugfahren früher war. Museum Buurtspoorweg - Boekelosestraat 410

110


ADRENALIN GARANTIERT! Rennen fahren in einem Multiplayer-Modus in einer Virtual Reality Welt. 425 Meter Herausforderungen bewältigen in einem E-Kart oder lasergamen in einer futuristischen Realgame-Simulation. Nicht nur für Kinder ein Riesenspaß!! Zero55 - Colosseum 84

ES GIBT NOCH MEHR ZU ERLEBEN! Schwimmen ist langweilig? Bahnen schwimmen vielleicht. Aber an der Aqua Speed Slide Rutsche mit Geschwindigkeitsmesser, der Wildwasserbahn oder dem Glowin-the-Dark Magic Blackhole ist nichts langweilig! Sensationeller Wasserspaß für die ganze Familie, denn auch für die Allerkleinsten gibt es ein spezielles Becken. Neben dem Indoor-Schwimmparadies sorgen der Wasserspielplatz, das Familienbad mit Rutsche oder das 25-Meter-Becken von Mai bis September für stundenlangen Badespaß im Freien. Zwemparadijs Aquadrome - J.J. Van Deinselaan 2

STILLSITZEN MUSS NICHT SEIN Nach Herzenslust Arcade-Spiele spielen bei The Game Box. Schaffen Sie den Highscore beim Airhockey oder einem der vielen anderen Videospiele? Stillsitzen braucht man hier nicht. Spielen Sie Basketball, boxen Sie oder üben Sie Ihre Tanz-Moves und bleiben Sie in Bewegung. The Game Box Enschede - Marktstraat 10

TUNNEL, KLETTERGERÜSTE UND SPIELBURGEN Ihr Nachwuchs rennt, spielt, macht Purzelbäume, springt und erlebt wilde Abenteuer. Riesenrutschen, Trampoline oder eine Partie Lasergame. Und Sie? Sie brauchen sich um nichts zu kümmern, denn toben tun die Kleinen ganz alleine auf einem der Indoor-Spielplätze von Enschede. Auch die Allerkleinsten vergnügen sich gefahrlos in den speziell ausgestatteten Kleinkinderbereichen. Ballorig J.J. Van Deinselaan 30 / Monkey Town - Colosseum 82 / Avontura - De Reulver 120

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Tipps für die ganze Familie.

111


KUNST UND KULTUR IN ENSCHEDE Ob Gesang oder Tanz, in den vielen Theatern der Stadt haben Sie die Wahl. Spüren Sie die Energie, wenn Musiker und Musikliebhaber aufeinandertreffen. Enschede bietet etablierten Künstlern und aufstrebenden Talenten eine Bühne.

SCHMELZTIEGEL DER KULTUR Kunst, Kultur, Wissen und Bildung unter einem Dach. Im inspirierenden Muziekkwartier am Wilminkplein in Enschede bieten verschiedene Kultureinrichtungen gemeinsam ein abwechslungsreiches Programm.

Reisopera, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel, Kaliber Kunstenschool und ArtEZ Conservatorium. Amateur oder Profi, hier gibt es für jeden eine Bühne.

Mit einem Sinfonieorchester, einem Opernhaus und einem Konservatorium bildet unsere Stadt zusammen mit Amsterdam und Maastricht die Top 3 in Sachen kultureller Vielfalt.

STADT DER DARSTELLENDEN KÜNSTE Junge talentierte Solisten, bekannte Chöre und verschiedene Sinfonieorchester der Nederlandse Reisopera berühren die Zuschauer mit ihren Darbietungen und machen Kunst und Kultur einem breiten Publikum zugänglich.

Im Herzen der Stadt: Het Wilminktheater und Muziekcentrum Enschede, Metropool | Poppodia van Twente, Nederlandse

So auch Phion; Orkest van Gelderland & Overijssel. Talentierte Musiker des professionellen Sinfonieorchesters lassen

WILMINKTH E A T H E R

112

VER B ORGENE SC H ÄTZE UN D ÜBER R ASC HEN DE TALEN TE Menschen das überwältigende Erlebnis sinfonischer Live-Musik spüren. Innerhalb und außerhalb des Konzertsaals. Lassen Sie sich von der Grandeur dieses Orchesters mitreißen. Sie mögen lieber Popmusik? Dann ist Metropool | Poppodia van Twente the place to be. Von etablierten Künstlern bis hin zu aufstrebenden Talenten, hier stehen sie alle auf der Bühne. De Nederlandse Reisopera - Wenninkgaarde 40 – 42, reisopera.nl / Phion; Orkest van Gelderland & Overijssel - Van Essengaarde 10, phion.nl / Metropool |Poppodia van Twente - Willem Wilminkplein 2, metropool.nl


ORKEST VAN HET OOSTEN

TETEM Klein, kleiner, am kleinsten. Das Vestzaktheater an der Walstraat ist eines der kleinsten Theater der Niederlande. Hier erleben Sie Kabarett, Musik und Jugendtheater im Wohnzimmerformat. Mit 65 Sitzplätzen ist es intim und niederschwellig, ideal für aufstrebende Bühnentalente. Het Vestzaktheater Walstraat 35, hetvestzaktheater.nl Im Theater Sonnevanck werden Aufführungen für Kinder, Jugendliche, ihre Familien und Freunde gegeben. Die Schauspieler reisen durch das ganze

LICHT AUS, SPOT AN! Enschede ist das Zentrum der darstellenden Künste in Twente. An vier Standorten in Enschede bietet das geräumige Wilminktheater ein breites Spektrum an Theater und Musik. Mitreißende Konzerte im Muziekcentrum, vielseitiges Kabarett in De Kleine Willem und betörende Aufführungen in der Grote Kerk am Oude Markt. Nur einen Steinwurf voneinander entfernt machen sie das kulturelle Gesicht von Enschede aus. Wilminktheater - Wenninkgaarde 40-42, wilminktheater.nl Muziekcentrum - Noorderhagen 27 De Kleine Willem - Langestraat 45, Grote Kerk - Oude Markt 32 Aber es gibt mehr. Das Theater Concordia zum Beispiel ist eine charakteristische Bonbonniere, die kleinste in den Niederlanden. Der Theatersaal hat bezaubernde bemalte Decken und zwei Logen. Neben Theater, Musik und Film verfügt Concordia auch über eine Galerie mit zeitgenössischer bildender Kunst, eine Kunstausleihe und einen Geschenkeladen. Concordia Theater, Kino Oude Markt 15, concordia.nl Concordia Ausstellung, Kunstausleihe, Geschäft - Langestraat 56,

Land. Ein Besuch des Theaters, das sich in einem alten Lagerhaus befindet, lohnt sich! Theater Sonnevanck - Walstraat 2, sonnevanck.nl Großartige Unterhaltung in der ehemaligen Spinnerij Oosterveld. Hier treffen Horror, Musik und Spaß aufeinander. Besuchen Sie eine Dinnershow des Mystiek Theaters oder den monatlichen Crazy Sunday. Genießen Sie Live-Musik, von Swinging Sixties bis hin zu wilden Rockshows. Zusammen mit NixenMeer und Jazzpodium de Tor veranstaltet das Theater hochkarätige Blues-, Roots- und Jazzacts. Auch Kabarett Talente bekommen ein Podium bei Het Verborgen Theater. Mystiek Theater - Rigtersbleek-Zandvoort 10, mystiektheater.nl

Der Campus der Universität Twente ist ein Mekka für echte Kulturliebhaber. Tanz- und Theateraufführungen, Vorträge, Konzerte, Kabarett, Ausstellungen, hier wird einfach alles geboten. OUT ist die Freilichtbühne auf dem Campus, mit Platz für 600 Gäste. OUT - Drienerlolaan 5, utwente.nl DIE KUNST DES BETRACHTENS Enschede ist voller Kunstsammlungen und kreativer Initiativen, von mittelalterlicher Kunst bis hin zu digitalen Konstellationen. In 36 Räumen sind große Kunstwerke im Rijksmuseum Twenthe zum Anfassen nah.

METROPOOL

113


( ANZEIGE )

#shopspot Klanderij-Twentec Enschede Einkaufsort

In Klanderij - Twentec können Sie sich im Modebereich inspirieren lassen, die neuesten Elektroniktrends erleben, die besten Gadgets finden und natürlich auch eine Tasse Kaffee genießen. Im Einkaufszentrum finden Sie eine gute Kombination aus berühmten Markengeschäften und einzigartigen lokalen Geschäften. Klanderij - Twentec ist sowohl mit öffentlichen Verkehrsmitteln als auch mit dem Auto gut zu erreichen. Mit dem angrenzenden Van Heek Parkhaus, dem größten Parkhaus in Enschede, gibt es

klanderij.nl

114

KlanderijTwentec

klanderij_twentec

immer einen Parkplatz!

Und 50 weitere Geschäfte!


DE M U S E UMFABRIEK

Das aktuelle Arrangement ist Ars Longa Vita Brevis, in dem neun Künstler das menschliche Leben in neun Phasen darstellen. Seit kurzem ist der Innenhof auch Kulisse für verschiedene „grüne“ Kunstwerke. Die Schönheit des von der Künstlerin Elspeth Diederix entworfenen „Sottobosco-Gartens“ wurde in einer Fotoserie eingefangen, die ab dem 5. Juni 2022 zu sehen ist. Rijksmuseum Twenthe - Lasondersingel 129 – 131, rijksmuseumtwenthe.nl Natur, Kultur, Textil, Wissenschaft und Technik. In der Museumfabriek können Sie selbst experimentieren. In diesem interaktiven Familienmuseum geht es um Wissenschaft und Technik. Aber auch um Aufstieg und Fall der Textilindustrie

RI J K S MUSEUM TWENT H E

und den Wiederaufbau von Enschede nach dem Zweiten Weltkrieg. In den Maiferien kann man auf große FamilienEntdeckungsreise gehen, und im Sommer verwandelt sich die Museumsfabrik in eine Schmetterlingsfabrik.Museumfabriek Het Rozendaal 11, museumfabriek.nl

NOCH MEHR KULTUR? UNSERE TIPPS:

Tetem verbindet digitale Kultur mit der sich ständig weiterentwickelnden Gesellschaft. Tauchen Sie ein in die Welt der bildenden Kunst, Technologie und Digitalisierung und experimentieren Sie mit neuen Fertigungstechniken. Bei Tetem erwecken kreative Macher und Denker ihre Ideen in Form von hybriden Ausstellungen zum Leben. Tetem Stroinksbleekweg 16, tetem.nl

KunstenLandschap, 2. bis 6. Juni: eine 10 km lange Kunst- und Landschaftsroute durch die wunderschöne ‚Kulissenlandschaft‘ rund um Lonneker.

J A Z Z PODIUM D E TOR

Veranstaltungen Booster Festival, 9. April: die Bühne für neues ostniederländisches Talent in der Welt der Popmusik

Kunst im Volkspark, 12. Juni: das größte kulturelle Outdoor-Event in Enschede. Kunst von über 150 Künstlerinnen und Künstlern, leckeres Essen und gute Musik. Theater on Tour, 17. & 18. September: eine Radtour mit Theateraufführungen. Lassen Sie sich an unerwarteten Orten von besonderen Acts überraschen. Lange Nacht der Museen Enschede, 5. & 6. November: als Nachtschwärmer entlang kultureller Hotspots. Kultureinrichtungen öffnen in dieser Nacht ihre Türen. Überall gibt es etwas zu erleben! Gastronomie Café Het Bolwerk: Kulturjuwel, in dem Dichter Willem Wilmink Stammgast war.

Kunst in einem einstigen Landhaus eines Textilfabrikanten, heute Ausstellungsort für Künstlerinnen und Künstler aus dem In- und Ausland. Villa de Bank Espoortstraat 182, villadebank.nl

Tankstation Cultureel Vulpunt: ein Treffpunkt, an dem Kunst, Kultur, Wissenschaft und leckeres Essen mit einem guten Gespräch kombiniert werden. Route Denkmalroute: machen Sie einen Rundgang entlang stattlicher Gebäude und besonderer Denkmäler in der Innenstadt von Enschede.

Tipp: Einen umfassenden Überblick über Ausstellungen in Enschede (und Umgebung) finden Sie unter kunstnonstop.nl

115


ERKUNDUNGEN J ENSEITS DER

3

S TADTGRENZE

1

M Ä R C H EN H A F T S C H Ö N

Kaum ist man außerhalb von Enschede, schon könnte man dem Prinzen auf dem weißen Pferd begegnen. In Twente wimmelt es nämlich nur so von Schlössern und Landgütern. In der Umgebung von Delden, Goor und Diepenheim gibt es ganze sieben Stück! Mit den dazugehörigen Adligen. Schlendern Sie durch die wunderschön angelegten Gärten von Schloss Twickel in Delden oder radeln Sie entlang der ausgedehnten Ländereien der verschiedenen Gutshöfe, die es in Twente gibt.

2

L E U C H TE N D E S T E R N E

1500 bis 2000 Sterne mit dem bloßem Auge sehen? Das geht bei der Sternwarte Hellendoorn auf der Aussichtsplattform „Sky Walk“. In der großen Kuppel sind Teleskope aufgestellt, mit denen man besondere Himmelskörper verfolgen und die wunderschöne Natur genießen kann. Sternwarte Hellendoorn Grotestraat 281, Nijverdal

3

M A X I M AL E H E R A U S F O R D E R U N G E N

Mit mehr als 110 verschiedenen Herausforderungen in einer Höhe von bis zu 12 Metern ist Avatarz im Naturgebiet Het Hulsbeek der größte Kletterwald in Twente. Ein vielseitiger Kletterparcours für Jung und Alt. Großer Vorteil: dank des soliden Sicherungssystems können Kinder den Parcours selbstständig absolvieren. Und wenn Klettern nichts für Sie ist: lassen Sie die Kinder toben und vertreiben Sie sich unterdessen die Zeit im benachbarten Café. Kletterwald Avatarz - Hengelosestraat 230, Deurningen

116

4

INTERAKTIVE ENTDECKUNGSTOUR

In einer alten Fabrik untersuchen, warum wir nicht mehr auf Technik verzichten können. Technikmuseum Oyfo in Hengelo erklärt ganz genau, wie Dampfmaschinen, Energiequellen, Smartphones oder Roboter funktionieren. Erkunden Sie das Museum wie ein echter Erfinder und entdecken Sie, was Sie noch nicht wussten von Mensch und Technik. Kinder können mit Solarenergie, Stromkreisen oder dem Lötkolben experimentieren und erfahren ganz nebenbei, was all diese Entwicklungen mit unserem Planeten machen. Oyfo Technikmuseum Hazemeijerstraat 300, Hengelo

4


OR IGINELLE N ÄC H TE 6

SCHLAFEN UNTER DEN STERNEN

Vom Bett aus den Zauber des Sternenhimmels betrachten? Mitten auf dem Land kann man unter dem Sternenhimmel von Twente übernachten: in einem Sternenwürfel. Der Sternenwürfel ist ein gemütliches quadratisches Holzhaus mit einer Glaskuppel, unter der das Bett steht. Als würde man unter freiem Himmel schlafen. Im Liegen die Sterne bewundern, wenig Schlaf im Preis inbegriffen! Erfgoed Bossem - Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

7

DEM HIMMEL NOCH NÄHER

Schlafen wie ein Faultier? In Zuna übernachtet man in einem Baumhaus in 4 Metern Höhe und genießt dabei die schöne Aussicht. Abends den Sonnenuntergang beobachten mit dem plätschernden Wasser der Regge als Hintergrundmusik. So kann man wirklich zur Ruhe kommen! Ein romantisches Wochenende für 2 oder mit der ganzen Familie dem Himmel noch ein Stückchen näher sein; das verspricht nur Gutes. Mölke Dorpsstraat 7a, Lattrop-Breklenkamp

8

1 5

NICHT NUR SAND

Zwischen Enschede und Haaksbergen liegt ein einzigartiges Naturschutzgebiet; der Buurserzand. Lassen Sie sich nicht vom Namen täuschen, dieses Gebiet ist keine reine Sandfläche. Zartrosa Heidekraut, Grasland, Bäume und uralte Wacholderbüsche machen dieses Gebiet überraschend vielseitig. Genießen Sie die ganze Schönheit beim Spazierengehen und erschrecken Sie nicht, wenn Sie einer Herde haariger Rinder gegenüberstehen. Sie halten die Heide in gutem Zustand und das Gras kurz. Informationszentrum De Wakel Stendermolenweg 9, Haaksbergen

MAGISCH SCHLAFEN

Aufwachen ohne die Geräusche der geschäftigen Welt. Nur Vogelgezwitscher und raschelnde Blätter. Wenn man im Wald schläft, fühlt man sich eins mit der Natur. Twente bietet viele Möglichkeiten, im Wald zu übernachten. Von einfachen Naturcampingplätzen bis hin zu luxuriösen Landguthotels. Ausspannen in einer Lodge mitten in der Natur oder die schönsten Fleckchen der Umgebung von einer einfachen Wanderhütte aus genießen. Den Alltagssorgen entfliehen und ganz und gar zu sich kommen; das geht nur in Twente.

Scannen Sie den QR-Code für noch mehr Tipps aus der Region.

7 6

117


LECKER ‚TWENTS‘

PROBIEREN SIE, W AS T W EN TE AUS M AC H T

6

Mögen Sie gutes Essen? Dann können Sie in Twente ausgiebig schwelgen! Die vielen regionalen Produkte sind einen Versuch wert, wenn Sie unsere Region besuchen. Unsere Leidenschaft für Essen teilen wir gerne, und das sind unsere Favoriten:

1

5

6

HEIDELBEEREN Auf der Suche nach dem „blauen Gold“ in der Heidelbeerzucht La Francaise. Von Mitte Juli bis September selbst ungespritzte reife Heidelbeeren pflücken. Ein schöner Ausflug mit den Kindern oder einfach eine entspannende Aktivität im Freien. Keine Lust, selbst zu pflücken? Kein Problem; kaufen Sie die Heidelbeeren und andere lokale Produkte einfach abgepackt vor Ort. Heidelbeerzucht La Francaise - Willemsbeekweg 5

7

OB SIE WURST MÖGEN Handgemachte Wurst zum Fingerlecken. Bereit für eine echte Twente-Tradition? Die Backleberwurst von Fleischerei Herman Huuskes sind dicke Scheiben der Twenter Versuchung, in Butter gebacken. Mögen Sie lieber trocken und hart? Die Original Twente Mettwurst hat eine grobe Struktur und einen würzigen Geschmack. Köstlich als Häppchen zum lokalen Bier. Slagerij Herman Huuskes Deurningerstraat 275

URALTE TRADITION Eine traditionelle Twente-Spezialität ist Krentenwegge, ein reich gefüllter Rosinenstuten. Früher war es nur ein Brauch bei der Geburt eines Kindes, heute ein unverzichtbarer Bestandteil des Sortiments von Bakkerij Oonk. Nach einem ausgiebigen Spaziergang in der Natur von Twente ist Kaffee mit Krentenwegge ein absolutes Muss! Bakkerij Oonk - Kuipersdijk 21 / WesselerNering 9 / Gronaussestraat 1221

3

3

SÜSSE TRADITION Zu Silvester gehören Knieperkes (Waffeln mit Sahne). An Silvester sind es dünne, flache Waffeln: das Jahr hat sich komplett entfaltet. Einen Tag später ist dieselbe Waffel aufgerollt und wird Nijjoarsrulleke (Neujahrsröllchen) genannt: das neue Jahr hat sich noch nicht entfaltet.

4

MEHL AUS EINER MÜHLE IN ENSCHEDE Der Duft von frisch gebackenem Brot….. mit Mehl aus der Lonneker Molen. Dieses historische Monument ist die einzige Mühle in den Niederlanden mit einem reetgedeckten Backsteinrumpf. Mit den Mehlprodukten aus dem Mühlenladen backen Sie Ihr eigenes TwenteBrot zu Hause. Lonneker Molen - Lonneker Molenweg 80.

NOSTALGIE Ohne die altmodische Humkes-Suppe ist unsere Liste nicht vollständig. Der Geschmack des echten Twente steckt in einer Tasse dieser herzhaften Suppe mit Schnittbohnen. Slagerij Lohman - Rijnstraat 28

2

1

118

GENUSSMENSCHEN WILLKOMMEN Kommen Sie und riechen, probieren, entdecken und genießen Sie all die Leckereien, die Twente zu bieten hat. Lassen Sie sich verwöhnen bei Gastrovino Vaneker; die größte Auswahl an regionalen Produkten in Enschede. Aber seien Sie gewarnt; hier gehen Sie nicht mit leeren Händen weg... Gastrovino Vaneker Veldhoflanden 5B

7


VER A NS TALT U NGEN VOLL NIE DERL Ä N DISC HER GEZELLIGK EI T APRIL POPRONDE ENSCHEDE B O O S T E R F E S T I V A L DUTCH INNOVATION DAYS ENSCHEDE MARATHON KÖNIGSFESTIVAL B A T A V I E R E N R A C E M AI MAKER FESTIVAL TWENTE V R I J H E I D S F E S T I V A L G R E E N V I B R A T I O N S TWENTER GITARREN FESTIVAL S T O E R V O E R JUNI K U N S T U N D L A N D S C H A F T S P E C I A L O L Y M P I C S KUNST IN HET VOLKSPARK VAN HAAG TOT WAL FESTIVAL

Brausende Veranstaltungen locken das ganze Jahr lang Besucher nach Enschede. Besonders beliebt:

AUGUS T INTRODUCTIECONCERT M O U T B I E R F E S T I V A L SEP T EMBER P R O E F E E T G O G B O T S I N G E L L O O P T H E A T E R O N T O U R OK TOBER MILITARY BOEKELO-ENSCHEDE NOV EMBER M U S E U M N A C H T DE ZEMBER/JANUAR WINTER WONDERLAND

JULI KLASSIEK OP DE OUDE MARKT I N H E T V O L K S P A R K GROLSCH SUMMER SOUNDS Scannen Sie den QR-Code für weitere Veranstaltungen in Enschede.

119


( ( AANZEIGE N Z E I G E ))

Erleben Sie die besten Aufführungen und Konzerte im Wilminktheater und Muziekcentrum Enschede

Vier einzigartige Veranstaltungsorte, sechs Bühnen, im Zentrum von Enschede mit einem breiten Angebot an Konzerten und Aufführungen für jedermann.

Unser aktuelles Angebot finden Sie unter wilminktheater.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

PROEF WAT TWENTE UNIEK MAAKT

2min
page 38

ONTDEKKINGEN OVER DE STADSGRENS

3min
pages 36-37

VERBORGEN PARELS EN

6min
pages 32-35

OUDE SPOREN, NIEUWE ENERGIE

6min
pages 24-27

KOM PROEVEN EN ONTDEKKEN

2min
page 29

MET JE KROOST EROPUIT

2min
pages 30-31

STADSGESCHIEDENIS MET

2min
page 28

RUIL STADSREURING VOOR

2min
pages 22-23

TWENTSE TROTS OP EEN HEUVELTJE

1min
page 21

LUCHTRUIM VOL VERHALEN

1min
page 20

DE ENSCHEDESE

1min
page 19

KOFFIE MET LEKKERS

1min
page 10

48 UUR IN ENSCHEDE

5min
pages 6-9

MET JE NEUS OP DE TOEKOMST

5min
pages 12-15

WINKELEN ZOALS HET BEDOELD IS

4min
pages 16-18

ENSCHEDE DOOR DE OGEN VAN

2min
page 11
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.