__MAIN_TEXT__

Page 1

Cultuur. Ik kom van verschillende culturen. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader is Turks. Dit maakt mij (zoals mensen het noemen) een “halfbloedje”. Ik heb mijn verschillende achtergronden altijd als een soort voordeel gezien, omdat ik twee verschillende werelden van dichtbij kan meemaken en begrijpen. Dit heeft mij heel erg geholpen tijdens mijn tijd op Rotterdam Zuid. Ik heb veel leuke nieuwe mensen mogen ontmoeten en ben in contact gekomen met verschillende gave intitiatieven. Ik wil graag dat iedereen kan ervaren wat ik op Zuid heb ervaren. Daarvoor heb ik een gids gemaakt die langs de plekken gaat waar ik ook ben geweest. Deze locaties zijn erg inspirerend en geven je een nieuwe kijk op Zuid. Izay Isik

ZUiD

Travel Stories “Een gids voor iedereen die de wijken van Rotterdam Zuid beter wil leren kennen en specifiek voor studenten die aan het werk gaan op Zuid. Want het is belangrijk dat je een gevoel krijgt bij dat werk en de wijk. Dat je mensen leert kennen, plekken gaat bezoeken en kennis maakt met Zuid tot in de haarvaten, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Misschien dat deze gids je eerdere oordeel over dit deel van de stad anders in kleurt en je blij verrast bent over zoveel verborgen schatten van Zuid.” -Carolien Dieleman

ZUiD Travel Stories

Legenda KUNST&CULTUUR MARKT&RETAIL PARK&RECREATIE FOOD&BARS


ZUiD Travel Stories


Voorwoord Door Carolien Dieleman, directeur EMI | Expertisecentrum Maatschappelijk Innovatie Voor je ligt de kersverse gids ‘Zuid, Travel Stories’. Een gids voor iedereen die de wijken van Rotterdam Zuid beter wil leren kennen en specifiek voor studenten die aan het werk gaan op Zuid. Want het is belangrijk dat je een gevoel krijgt bij dat werk en de wijk. Dat je mensen leert kennen, plekken gaat bezoeken en kennis maakt met Zuid tot in de haarvaten, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Misschien dat deze gids je eerdere oordeel over dit deel van de stad anders inkleurt en je blij verrast bent over zoveel verborgen schatten van Zuid. Toen ik jaren geleden, ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw, op Zuid ging werken stond eigenlijk iedereen van Noord met zijn rug naar Zuid. Zuid was de achterkant van de stad, je hoefde er niet te komen, want er was niks te beleven. Ik heb toen al ontdekt dat daar niets van klopte. De hiphop beweging en de poëzie van de straattaal is, net als oer-Hollandse gabberbeweging, ontstaan op Zuid. Beeldend kunstenaars als B.A.D en Wandschappen presenteren al decennia lang kunst die verbonden is aan Zuid. Bovendien heeft Zuid al sinds 1988 het mooiste gratis popfestival van Nederland; het Metropolis festival in het Zuiderpark. Om maar een paar dingen te noemen.

2


Inmiddels zijn er veel meer ondernemers, kunstenaars en bewonersgroepen die de unieke mogelijkheden van Zuid hebben ontdekt en staat Noord al lang niet meer met de rug naar Zuid. Een groot verschil met vroeger is ook dat er niet zoveel slimme, creatieve, veelzijdige en vindingrijke studenten als nu op Zuid aan het werk waren. Eén van die studenten is Izay Isik. Zij heeft EMI gevonden, op zoek naar een stageplek waar zij haar opleiding Allround Styling bij de Artemis Academie in Amsterdam kon verbinden met maatschappelijke issues. Wat een werk heeft zij verricht en wat een mooi product is het geworden! Ik wil haar heel hartelijk danken voor de prachtig vormgegeven en orginele gids die zij gemaakt heeft. Ik hoop dat veel studenten die op Zuid komen werken, vooraf met de ‘Zuid, Travel Stories’ in de hand, op reis gaan door de wijken van Zuid. Ik ben ervan overtuigd dat jullie blij verrast zijn met de nieuwe ontdekkingen die jullie doen. Met dank aan Izay!

3


Inhoudsopgave Wijken

Feijenoord blz.6 Afrikaanderwijk blz.8 Hillesluis blz.10 Bloemhof blz.12 Tarwewijk blz.14 Carnisse blz.16 Oud-Charlois blz.18

4


Inhoudsopgave Thema's

Kunst&Cultuur Markt&Retail Park&Recreatie Food&Bars

blz. 20 blz. 38 blz. 50 blz. 66

DO'S & DON'TS Dankwoord

blz. 88 blz. 90

5


Feijenoord

Haven of Recreation Feijenoord heeft veel geschiedenis maar bezit veel nieuwbouw, waardoor het minder te zien is. Aan de Oranjeboomstraat zijn authentiekere huizen te zien. Op de kruising van de Oranjeboomstraat en de Damstraat is het wat levendiger. Hier zijn veel winkeltjes en cafeetjes. Aan het einde van de Damstraat, de Persoonsdam is er een haven met een mooi uitzicht. Hier zit ook een oude Sportzaal dat wordt ingericht als proeftuin. Hier zijn 60 initiatieven bij betrokken en hier kan onderwijs gegeven worden, feesten worden gegeven, muziek worden gemaakt en nog veel meer. Aan het gebouw naast de sportzaal is een oude expositie te zien van de projecten “Monsters” en “Droom en Daad” van Villa Zebra. Ook zit hier aan de haven een oud industrieterrein waar onder andere Skatepark Rotterdam zit. Feijenoord is een wijk met veel gebouwen, flats, rijtjeshuizen en een haven. Wat leuk is aan deze wijk is dat er veel dingen worden gedaan om het er gezellig te maken voor kinderen. Er zijn ook veel voetbal of basketbal veldjes waar jongeren een balletje kunnen trappen.

6


at

dam ns soo

at tra

aat str oom jeb an Or

en av sh on rso Pe

ks Pie

at ra st m oo

Per

jeb an Or

at

at stra

d rhei

ns

stra

e Nijv

am St

at

haven Nassau tra t en Ro

oe pi

ra st

n ge

Dam

de ka au ss Na

at tra ses Ro

7


Afrikaanderwijk Where Foodstories Begin

De Afrikaanderwijk is een van de eerste multiculturele wijken van Nederland. De wijk ligt vlak bij de Kop van Zuid en Katendrecht. De Afrikaanderwijk zit vol met allerlei lekkere restaurants, bistro’s en eetcafés . Ook is de wijk rijk aan leuke winkeltjes en verschillende initiatieven zoals de Wijkcooperatie. Wat leuk is aan de meeste winkels of restaurants is dat er altijd een verhaal achter zit, hierdoor wordt winkelen of eten een beleving met diepgang. De Pretorialaan is een van de leukste winkelstraten op Zuid en er is ontzettend veel te vinden. Op woensdag en zaterdag vindt een van de grootste en meest multiculturele markten plaats op het Afrikaanderplein. Op deze markt is van alles te vinden, van verschillende soorten fruit tot cd’s van allerlei artiesten uit verschillende culturen.Tegenwoordig wordt er volop gebouwd in de Afrikaanderwijk en trekt dit veel jonge en creatieve mensen. Kortom, de Afrikaanderwijk is een wijk die ontwikkelt tot een hippe culinaire en innovatieve wijk. Als je van eten houdt is een bezoek aan deze wijk een must!

8


e Hil

De

at Bloemfonteinstra

at tra as th Bo

la

jk

di

lle

Hi

n lei

an la ria eto Pr

erp nd aa rik Af

at tra ys Re

an la ria eto Pr

ul Pa

at tra rs ge u Kr

ledijk Bred

9


Hillesluis

District of Development Net als veel wijken op Zuid is Hillesluis ontstaan in de vorige eeuw. Van oudsher is Hillesluis een arbeidswijk vanwege de groeiende vraag naar arbeidskrachten in de havens. Een kenmerk van Hillesluis zijn de smalle en dichtbebouwde straten. De levendigste winkelstraat in Hillesluis is de Beijerlandselaan, hier zit het vol met allerlei winkeltjes en cafeetjes. In Hillesluis vindt veel ontwikkeling plaats, er is een groot aanbod nieuwe woningen en winkelruimtes. De wijk is erg multicultureel, hierdoor zijn er verschillende openbare scholen voor kinderen, zoals islamtische en protestante basisscholen. Ook staat in Hillesluis de Essalam Moskee. Dit is een zeer openbare moskee waar je zeker een keer een kijkje moet nemen. De moskee ligt op loopafstand van de Bijerlandselaan. Verder heb je ook het Varkenoordsepark en het Colosseumpark, hier barbecuen en sporten mensen en spelen kinderen. Hillesuis is een erg kindvriendelijke wijk, er zijn ontzettend veel faciliteiten voor de kinderen, zo heb je in het Varkenoordsepark Kinderboerdeij Odilla, een skate park, voetbal veldje en een speeltuin. Kortom is er veel dynamiek in de stad maar heeft het ook een warm karakter.

10


Beukelaarsstraat at

et vli lle Hi

andse

laan

elsestra Overijs

rla de l Po

aat slootstr Donker aan Riederl

Beijerl

ijk led Hil

an Slaghekstraat

g we nd Ra

11


Bloemhof Charming Village

Bloemhof is een zeer rustige buurt met veel verschillende mooie gepersonaliseerde huizen, charmante hofjes en puntgevels. Bloemhof heeft hierdoor een erg dorps karakter. Aan de Lange Hilleweg zit een klein winkelcentrum voor de omwonenden. Er is veel groen in de wijk en de straten zijn erg schoon. In dit rustige wijkje zijn wel vijf basisscholen gevestigd, een wijk gebouw en twee buurtcentra. Een van deze basisscholen heet de Pantarijn. Zij hebben een opvallend gebouw vanwege hun muurschilderingen. Een van de levendigste straten van de wijk is de Dordstelaan die grenst aan Bloemhof en de Tarwewijk. Hier zijn verschillende cafĂŠs, restaurants en winkels te vinden. Maar over het algemeen is Bloemhof een van de rustigste wijken en toch heel charmant en kleurrijk.

12


lis

oe

straa

rf at

oli

Vi ra

st

er at

e

ill

eH

g an

L

nd

te

os

O

at

ra

st

am

raat

Strevelsweg

Heer Danielst

H

at

g we

Sa

Dordtselaan

tra

t

at tra rts oo rv at de ra st eer nt M g la we t ein ns aa ja str eer ing el nd

at

ra

st

as

lie

eH

H

nt

ci

ed

ev

e ill

ng

La

ya

es

ill

g we

H

R

H

tra

nder

t

pe

Olea

lie

am

ht

c bo

t Pu

ra

st

er

ev

K

at

t

t

A

ill

Hilledijk

aa

Groene

str

st

se

H

bo ch t

en

Pu tse

n elaa Puts Bl az o

Strevelsweg

13


Tarwewijk

Vivid and Authentic De Tarwewijk is een volksbuurt in hart en nieren. In deze wijk kan je nog altijd een praatje maken met de medemens en dat maakt de Tarwewijk zo leuk. Er is voor ieder wat wils, speeltuinen, yogalessen, kunst ateliers, muziek en nog veel meer. De bekendste straat in de Tarwewijk is de Dordtselaan. De Dordtselaan ligt op de grens van de Tarwewijk en Bloemhof. Hier zitten meerdere winkels en barren. Tussen de Mijnsherelaan en Brieselaan staat het bekende gebouw the Queen of the South. Hierin bevinden zich een aantal woningen en kantoorruimtes. Ook aan de Mijnsherenlaan zit het Atelier Tarwewijk, hier worden verschillende activiteiten georganiseerd voor en door bewoners, exposities gehouden, workshops gegeven en nog veel meer. Aan de Maashaven zit de Maassilo, een oude graansilo. Hier vind je RAAF, Creative Factory en Dit is Zuid. Dit is Zuid organiseert verschillende touren door Rotterdam Zuid en door de Maassilo. Verder kan je bij RAAF in het weekend lekker met een kopje koffie en een tosti aan je laptop werken en zijn er verschillende events van de Creative Factory in de avond. Ook kan je hier verschillende zalen afhuren. De Tarwewijk is erg levendig en er is veel te doen en erg authentiek.

14


elaan n

Bries at

nl ere Mi

t

raa

t

traa

est

aan

uss

erk

enl

geri

erk

her

Jun

Mo

Bas

jns

ha olp W

weg

15

Millinxstraat

Plein

t

traa

rgs

nbu

nke

Bla

Mi

oc

G

at

ra

st

ek

be

s ae

ert

ch

vers

ht

at

tra oors

jn

B

n

sh

Gaesbe

laan riese

aa

sb

kl

aa

ekstra

Do


Carnisse

Centre of the South Carnisse is over het algemeen een levendige buurt waar altijd wel iemand op straat te zien is. Carnisse ligt vlakbij Ahoy en het overdekte winkelcentrum Zuidplein. Carnisse heeft meerdere winkelstraten zoals de Pleinweg, Dorpsweg en de Katendrechtse Lagedijk. Maar de EbenhaĂŤzerstraat mag niet vergeten worden. Tussen allemaal Oost-Europese winkels zit Koffie&Ambacht. Hier kan je natuurlijk koffie drinken, maar ook hele bijzondere wijnen proeven met een verhaal. In de buurt zit de Lepelaarsingel waar een mooi stukje groen is aan het water. Qua bouw is Carnisse erg afwisselend, er zijn oudere gebouwen en nieuwere gebouwen. Ook ligt het Zuiderpark op loopafstand van deze wijk. Hier kan je je lekker terug trekken uit de drukte van de stad en rustig wandelen langs het water. Kortom er is veel te doen in Carnisse en winkels zijn er volop.

16


g

kees

estra

at

aat

Flak

str ese ere

laan

Go

el Lepelaarsing

weg Dorps

erstraat

at

nwe

Carnisse

Lepelaarsingel

Tapuitstra

Plei

EbenhaĂŤz

laan

at

Carnisse

K

jk

edi

ag

te L

ts ech

r end

at

Gruttostra

t

boch

erts

pha

Wol

singel

Wielewaalst

raat

Carnisse

Roerdomplaan

17


Oud-Charlois Village of Artists

Oud-Charlois ademt kunst en cultuur en dat is te merken. In de loop der tijd zijn er steeds meer kunstenaars en culturele ondernemers naar deze historische wijk gekomen.Tussen de historische herenhuizen en arbeidswoningen zitten allemaal ateliers en galerieĂŤn verscholen. Hier vindt ook het jaarlijkse Kunstweekend plaats waar je langs allemaal verschillende ateliers komt. Hiertussen zit ook Galerie Hommes waar verschillende kunstenaars kunnen exposeren. Ook heeft de boulevard van Charlois een heel mooi uitzicht op de Maashaven en skyline van Rotterdam. Ga hiervoor naar Paviljoen aan het water en geniet met een kopje koffie van het uitzicht. Charlois heeft een dorpskarakter en heeft veel groen waardoor het leuk is om gewoon door de wijk te wandelen of te fietsen.

18


s Bek

Voo

rns

estr

oc

ht

sev

lie

iet

t

ns

evl

Vo

at

ra

st

se

n oe

gr

er

Bo

aat

at

roe erg Bo

at stra straa

t

mm

este

yn

weg

Dorpsweg

man

Blo

sevliet

oom Verb

Van

Boergroen

stra

sb

aat

ek

pert

idho

Zu

Plom

rt

kerstr

orn

Huis

ae

g

Fran

ph

we

ol

rps

W

Do

laan

Dok

Alba

trosla

an

19


20


KUNST & CULTUUR 1 DE PLAYER 2 NIFFO 3 LCC ‘t Klooster 4 Essalam Moskee 5 De Regenboog 6 Werkplaats EMI

7 Cultuurwerkplaats Carnisse

21


Ivo van den Baar

Driessens & van den Baar Wandschappen

“We werken hier met zes mensen. Nicole en ik zijn de kunstenaars en ontwerpers en de andere mensen zijn afgestudeerden van de academie die er voor hebben hebben gekozen om niet hun eigen verhaal te ontwikkelen maar dat van ons te ondersteunen. De samenwerking met hen is voornamelijk ontstaan vanuit stages. Alle voorwerpen die we ontwerpen hebben te maken met de wijk Charlois. Er wonen 162 nationaliteiten hier en het is niet makkelijk om er met z’n allen iets van te maken. Het is een doorvoerwijk, veel mensen die hier terecht komen zijn op de vlucht geweest of werden verjaagd uit hun eigen land, denk aan Syrië en Noord Afrika. De mensen kunnen zich vaak maar twee of drie maanden staande houden en dat zie je. Als ze mogen blijven zie je het aan het huis, omdat ze het gaan inrichten. Kamerplanten zijn een teken voor ons, als mensen planten kopen zien wij als buren dat ze hier blijven wonen, en dan kun je er ook iets mee doen. Je kunt ze dan aanspreken en uitnodigen. Ze krijgen kinderen die hier naar school gaan en dat is leuk om te zien.

22


“We zien beelden, doen er iets mee, de ene keer wordt het een kunstwerk, de andere keer een foto of design.” Die planten die wij ontwerpen zijn voor ons het meest ultieme design, terwijl het helemaal geen product is. Maar het functioneert wel als product. Wij zijn begonnen met dit concept in het klein en inmiddels zijn het ook planten van 5,5 meter. Het ontwerp is de designwereld binnengekomen. Wij hebben onze markt voornamelijk in Milaan. Wij denken heel erg vanuit beelden die gaan over onze eigen omgeving. We zijn nu al twee jaar grof vuil aan het fotograferen. Het is een serie die gaat over de andere kant van het verhaal, wanneer mensen geen verblijfsvergunning krijgen en weg moeten. Hun hele huis staat op straat en het is erg triest, maar een veelvuldig terugkomend gegeven. We hebben een installatie gemaakt met drie grote foto’s, die we hebben beplakt met patroondelen alsof het een totaalpatroon is. Dit is letterlijk het patroon van een gebeurtenis en die hebben we omgezet naar een ruimtelijk beeld. We zien beelden en doen er iets mee. De ene keer wordt het een kunstwerk, de andere keer een foto of design.”

23


24

http://www.deplayer.nl


Openingstijden Onregelmatig

Hillelaan 49d 3072 JE Rotterdam info@deplayer.nl Tel. 010 737 0472

Tip: Ga hier vooral eens naartoe als ze een event hebben! Dit toont echt een andere kant van Zuid.

25

MARKT&RETAIL

KUNST&CULTUUR

Contact

PARK&RECREATIE

Vlak achter de Pretoria Espresso bar zit productie studio De Player. Hier gaat het om producties als experimentele muziek, visual arts en uitvoerende kunst. Hierbij focust De Player zich op lifestyle, design en theorie. Apart en inspirerend zijn de juiste woorden voor deze studio. Ze organiseren vooral exposities en verschillende events. De programmering is onregelmatig dus raadpleeg vooral de website. Voor liefhebbers van het experiment!

FOOD&BARS

DE PLAYER


NIFFO NIFFO is een galerie en recycle studio die zich concentreert op de educatieve en maatschappelijke aspecten in de Afrikaanderwijk. NIFFO betekent neef in straattaal. Deze naam verwijst naar een omgeving waarin verschillende doelgroepen samen komen met behulp van kunst in allerlei vormen. NIFFO concentreert zich vooral op het talent en ontwikkeling van jongeren uit de buurt. Zo zijn er veel tentoonstellingen, projecten en workshops en biedt het een podium aan iedereen die een evenement wil organiseren. Van lezingen tot exposities. Zeker de moeite waard om hier even een kijkje te gaan nemen!

Tip: Als je de opening in de gaten houdt ontmoet je leuke mensen. www.niffo.nl

26


Maandag t/m vrijdag altijd open Zaterdag & zondag 12.30 - 16.30

Contact

MARKT&RETAIL PARK&RECREATIE

27

FOOD&BARS

Tip: Ze hebben ook een ruimte voor presentaties.

Pretorialaan 4B 3072 EM Rotterdam. zcochia@yahoo.com Tel. 010 750 5260 Mobiel 06 1424 7200

KUNST&CULTUUR

Openingstijden


lcc t'klooster

28


KUNST&CULTUUR

LCC ‘t Klooster

Tip: Hier kan je ook de Afrikaanderwijk in z'n gehele diversiteit ontmoeten. Handig als je inwoners wilt interviewen

29

PARK&RECREATIE

Contact

Maandag 08.30 - 17.00 Afrikaanderplein 7 Dinsdag t/m vrijdag 08.30 - 23.30 3072 EA Rotterdam Zaterdag & zondag op afspraak Tel. 010 423 1616 kloosterapsenc@rotterdam.nl

FOOD&BARS

Openingstijden

MARKT&RETAIL

Aan het Afrikaanderplein in de Afrikaanderwijk zit LCC ‘t Klooster. LCC ’t Klooster staat voor “Lokaal Cultuur Centrum ‘t Klooster”. Hier komen verschillende culturen bij elkaar om te praten, koffie te drinken of een voorstelling bij te wonen. ‘t Klooster richt zich vooral op educatie, recreatie en kunst en cultuur. Hier vinden theatervoorstellingen, muziekuitvoeringen, tentoonstellingen, exposities en cabaret plaats. Iedereen is hier welkom, elke cultuur en elke leeftijd! Ook kan je hier workshops volgen en verschillende zalen afhuren voor evenementen.


Essalam Moskee Achter de Beijerlandse Laan en vlak bij het Feijenoord stadion staat de Essalam Moskee. Deze moskee ligt aan een mooi plein met een goed onderhouden grasveldje. Deze moskee herken je gelijk aan het uiterlijk. Wanneer je binnen treedt loop je onder de koepels door waar geschreven staat: ‘Treed binnen in vrede en veiligheid’. De binnenkant is mooi en de mensen die er werken zijn aardig. Ze zijn altijd bereid om iedereen spontaan een rondleiding te geven en te vertellen wat ze doen.

30


KUNST&CULTUUR

Contact

Vredesplein 7 3074 SN Rotterdam Tel. 010 419 3666

31

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Tip: Bedenk wel, je bent in een gebedshuis. Gedraag je zoals gepast.


Regenboog Kunststichting Regenboog zit op de hoek van Putsebocht en de Egelantierstraat. Kunststichting Regenboog (KSTR) is ontstaan vanuit een theatergroep van een groep Nederlandse jongeren van verschillende afkomst. Tegenwoordig is de organisatie breder, zij heeft ook een muziekgroep, soefie dansgroep, rappers, fotograven en meer. Het doel van Kunststichting Regenboog is om verschillende culturen bij elkaar te brengen en op een kunstzinnige manier uit te dagen. De organisatie organiseert verschillende theatervoorstellingen en geven ook workshops en cursussen.

32


KUNST&CULTUUR

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 10.00 - 17.00

Contact

33

FOOD&BARS

http://www.kstr.nl/

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Putsebocht 16a 3073 HK Rotterdam Tel. 06 4356 0552


EMI Werkplaats De EMI Werkplaats is een werkplek voor studenten die aan het werk zijn op Zuid. Hierdoor zitten studenten midden in het gebied. De werkplaats wordt ook gebruikt voor bijeenkomsten en presentaties. Eens in de maand vindt hier 'Mama's Garden' plaats, een onderdeel van het EMI programma 'Nieuw in 010'. Mama's Garden is een ontmoetingsplek voor zwangeren en jonge moeders die hier bijeenkomen en deelnemen aan verschillende activiteiten.

34


KUNST&CULTUUR

Openingstijden Op aanvraag

Contact

Tip: Wil je de EMI Werkplaats gebruiken, om bijvoorbeeld met je groep te werken, interviews houden of een presentatie geven? Dat kan. Je kunt de ruimte reserveren. Neem contact op met het EMI kantoor.

35

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Mijnsherenlaan 16 3081 CA Rotterdam 010 794 5946 emiopzuid@hr.nl


Cultuurwerkplaats Carnisse

Op de hoek van de EbenhaĂŤzerstraat en de 2e Carnissestraat zit Cultuurwerkplaats Carnisse. Cultuurwerkplaats Carnisse is opgezet en wordt gerund door een groep bewoners uit de wijk Carnisse die gezamenlijk de leefbaarheid in deze wijk wil verbeteren. De cultuurwerkplaats is zes dagen in de week geopend en iedereen wordt verwelkomd met een kopje koffie of thee. Je kan hier met vragen over de wijk komen of andere informative opvragen. Ook hebben ze een Jungle Corner waar terraria staan, hier kan je verschillende reptielen van dichtbij bekijken. Ook is er een expositie ruimte beschikbaar. Je kan hier ook verschillende workshops volgen, zelf exposeren of een diner organiseren.

36


Contact

37

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Ebenhaëzerstraat 51 A 3083 RG Rotterdam cultuurwerkplaatscarnisse@gmail.com

KUNST&CULTUUR

Maandag t/m zaterdag 11.00 - 17.00

MARKT&RETAIL

Openingstijden


38


MARKT & RETAIL 1 Rotterdamse Munt 2 Afrikaandermarkt 3 Zuidplein 4 De Westlandse tuin 5 Textielfabrique

39


Annet van Otterloo Wijk Coöperatie “Het Gemaal op Zuid is de thuisbasis van de Afrikaanderwijk Coöperatie. De coöperatie is ontstaan vanuit de stichting Freehouse die als sinds 2008 in de wijk bezig is om de wijkeconomie te verbeteren. Daaruit zijn verschillende projecten en bedrijfjes ontstaan zoals bijvoorbeeld de Wijkkeuken van Zuid in het Gemaal. Dit is een cateringbedrijf met mensen van verschillende culturele achtergronden die erg goed kunnen koken. Naast caterings maken ze ook producten zoals bijvoorbeeld chutneys, koekjes en dukkha. Het Gemaal op Zuid kun je huren voor een vergadering, bijeenkomst of feest. Hierbij kun je natuurlijk ook een catering bij de Wijkkeuken bestellen. Het Gemaal fungeert als een wijkcommon, een gedeelde plek in de wijk. Verschillende groepen gebruiken het Gemaal. Het Gemaal heeft een aantal vaste gebruikers zoals ‘Damage playground’, een online kleding/boekwinkel die het Gemaal gebruikt als opslag en als showroom.

40


“Het Gemaal fungeert als een wijkcommon, een gedeelde plek in de wijk.” Een andere vaste gebruiker is MDA, een organisatie die Afrikaanse migranten helpt integreren. In het Gemaal is ook een dependance gevestigd van Leeszaal West (De Leeszaal Zuid), waar mensen gratis een boek mee mogen nemen.” Aan de muur van het Gemaal hangen steeds wisselende exposities. De Afrikaanderwijk Cooperatie heeft ook een andere locatie zoals het Wijkatelier op Zuid waar mode wordt gemaakt. Er wordt naailes gegeven, er worden collecties gemaakt voor ontwerpers en een paar ondernemers zijn hier gevestigd die eigen bedrijfjes hebben rondom textiel. Zo kun je er t-shirts laten bedrukken of borduren en producten laten customizen."

41


Rotterdamse Munt De Stadskruidentuin Rotterdamse Munt is een grote kruidentuin met veel verschillende soorten kruiden aan de Laan op Zuid en ligt als een schakel tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid, twee verschillende werelden. De tuin is een sociale onderneming en wordt onderhouden door vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen zich hier op sociaal en professioneel vlak ontwikkelen en lekker bezig zijn. De tuin is voor iedereen toegankelijk, van mensen die tijdelijk even op adem willen komen tot mensen die willen integreren en de Nederlandse taal willen leren. De Rotterdamse Munt is ontstaan uit een bewonersinitiatief en is opgebouwd door en samen met buurtbewoners. Ze verbouwen hier wel 100 soorten eetbare kruiden en bloemen. Je kunt hier zelf kruiden komen plukken of even de winkel binnengaan om verse thee, verschillende soorten azijn, kookboeken of andere lekkere en leuke dingen te kopen.

42


KUNST&CULTUUR

Contact

Brede Hilledijk 2 3072 KG Rotterdam contact@rotterdamsemunt.nl Tel. 06 2558 8455

www.rotterdamsemunt.nl

43

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Tip: Leuk als je een keer een bijzonder cadeautje nodig hebt.

woensdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 In wintertijd op zaterdag 12.00 - 16.00

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Afrikaandermarkt Op deze leuke gezellige buurtmarkt kun je veel originele marktproducten aanschaffen. Er zijn kramen voor tweedehands spullen, kramen met vis, groente, fruit, huishoudelijk, kleding, echt te veel om op te noemen. Mensen van allerlei beroepen en culturen zijn hier te vinden. Een dagje op deze markt geeft het echte Rotterdamse marktgevoel en je kunt er leuk marktshoppen. Hier tref je een typisch voorbeeld van de Hollandse integratie van volksculturen aan, Antilianen, Spanjaarden, Kaap Verdianen, Berbers, Arabische, Turkse, Hindoestanen, Pakistaanse of Surinaamse bezoekers. Veel culturen smelten hier samen. Ook de marktkooplui hebben hun roots in allerlei nationaliteiten wat weer een diversiteit aan markt producten oplevert. Als een echte cultuurmarkt en buurtmarkt is deze Rotterdamse markt echt een markt waar je op je gemak de tijd voor kunt nemen om langs de kramen te wandelen op zoek naar de duidelijk zichtbare marktkoopjes.

44


KUNST&CULTUUR

Woensdag en Zaterdag 08.00 tot 16.30 uur.

45

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Tip: De loempia's van 'Le Thi' zijn een aanrader!

MARKT&RETAIL

Openingstijden


De Westlandse Tuin De Westlandse Tuin is aan het Amelandseplein gelegen tegenover een klein parkje. De Westlandse Tuin heeft een breed assortiment aan aardappelen, groente en fruit. De winkel is overladen met verse producten. De Westlandse Tuin biedt meer dan alleen een product, want naast verse groente en fruitproducten kan je ook langsgaan voor lekkere fruitsalades en als je dorstig bent na het rondlopen kan je hier ook terecht voor heerlijke gezonde sapjes en smoothies. Geen zin om vanavond te koken? Geen probleem! Je kan hier namelijk ook kant-en-klare maaltijden, soepjes en diverse rauwkostsalades halen! Het is dus een topwinkel gespecialiseerd in groente en fruit. Naast producten voor de privĂŠkeuken kan je ook diverse fruitmanden bestellen voor op kantoor. www.dewestlandsetuin.nl

46


KUNST&CULTUUR

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 07.00 - 18.30 Zaterdag 07.00 -18.00

Contact

47

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Amelandseplein 60 3083 SJ Rotterdam Tel. 010 210 1424


Textielfabrique

www.textielfabrique.nl

Textielfabrique is een textielstudio van Maaike Gottschal. Maaike heeft een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en een opleiding Beroepskunstenaars in de Klas (BIK) gevolgd. De afgelopen jaren heeft ze les gegeven aan kunstacademies (Gerrit Rietveld en Willem de Kooning). Je kan bij de Textielfabrique terecht voor alle textiele technieken die te maken hebben met het ontwerpen, vervaardigen en repareren van textiel. Ook ondersteunt Maaike studenten die willen werken met duurzame materialen. Bij het meesturen van een kopie van je studentenpas krijg je 10% korting op je aankoop. Bij Textielfabrique kan je ook heel leuke workshops volgen zoals: ontwerpen en spinnen van garen en koorden en verven met natuurlijke verfstoffen zoals lokale planten en afval. Textielfabrique staat vooral bekend om de Japanse, verf-, weef-, patroon- en reparatietechnieken. Ook biedt de Textielfabrique workshops op maat.

48


Contact

Gouwstraat 56c 3082 BE Rotterdam maaike@textielfabrique.nl info@textielfabrique.nl

Doordat Maaike zich vooral focust op de workshops verkoopt zij geen stoffen meer, maar mocht je toch interesse hebben in afname van meerdere meters dan kun je haar altijd mailen en iets voor een redelijke prijs bemachtigen. Per telefoon is Textielfabrique niet altijd goed bereikbaar. Maar stuur gerust een mail. Meestal krijg je dan binnen 24 antwoord.

49

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Wist je dat? Als je iets aan het doen bent, bijvoorbeeld puzzelen of breien, dat er veel gesprekken los komen. (Denk aan de taarten van Abel.)

KUNST&CULTUUR

Op afspraak

MARKT&RETAIL

Openingstijden


50


PARK & RECREATIE 1 Skateland 2 Rotterdamse Munt 3 Botanische tuin 4 Maassilo 5 Paviljoen aan het water 6 Cultuur Historische Plantentuin

51


Teun de Booij Dit Is Zuid Dit is Zuid is begonnen onder de vleugels van RAAf. Toen RAAF in 2015 naar de Maassilo verhuisde is Dit is Zuid als onafhankelijke stichting verder gegaan.. Teun mocht als vrijwilliger voor Dit is Zuid rondleidingen geven en hield zich in toenemende mate bezig met de organisatie van de stichting. Sinds augustus 2016 is hij directeur van Stichting Dit is Zuid. . Teun: ”Ik ben in Zuid komen wonen per toeval, met vooroordelen en al snel ontdekte ik hoe onterecht die vooroordelen eigenlijk waren. Ik voelde me altijd een ontzettende Rotterdammer maar eigenlijk was ik een Noorderling. Ik kwam nooit in Zuid. Toen ik hier kwam wonen zag ik dat er heel veel leuke onontdekte plekken zijn die echt wel de moeite waard zijn. Ook is Dit is Zuid een alternatief VVV’tje waar mensen info kunnen brengen, bijvoorbeeld met oude foto’s, boeken of verhalen, maar ze kunnen hier ook informatie over Rotterdam Zuid krijgen. We geven ook rondleidingen, en doen projecten zoals de kaart van zuid.

52


Dit is Zuid geeft een podium voor de dingen die er zijn, maar als je je laat zien moet je ook denken ‘wie ben ik nou eigenlijk?’. Dit is zuid wil ook in de toekomst de identiteit van de wijken versterken. Een duidelijke identiteit van Zuid versterkt op den duur ook de band met Noord. Om een vergelijking te maken; het is makkelijker een relatie op te bouwen met iemand die zichzelf kent en laat zien waar ‘ie voor staat dan met iemand die nog erg zoekende is naar zichzelf.

“Ik ben in Zuid komen wonen per toeval, met vooroordelen en als snel ontdekte ik hoe stom die vooroordelen eigenlijk waren.” 53


Skateland In Feijenoord zit Skateland Rotterdam. Dit skatepark is eÊn van de grootste skateparken van Nederland met 2.600 vierkante meter oppervlakte en gemiddeld 15.000 bezoekers per jaar. Skateland heeft drie unieke skate area’s, een kantine waar je wat kunt drinken, tv kunt kijken of een spelletje kunt spelen op de xbox. Op donderdagavond is er in Skateland ook een BMX-avond, die begint na 18.00 uur. Verder is er ook Kiddieland, dit is een aparte baan voor minder ervaren skaters. Naast de BMX-avond zijn er ook andere events zoals inline skaten en steppen. Skateland kan je ook afhuren voor feesten en ze verhuren ook mobiele skateobstakels. Kortom als je zin hebt in een actieve dag kan je hier je energie kwijt!

www.skateland.nl

54


Contact

55

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Piekstraat 45 3071 EL Rotterdam Zuid-Holland info@skateland.nl Tel. park 010 290 9890 Tel. Kantoor 010 411 3413

KUNST&CULTUUR

Woensdag 13.00 - 22.00 Donderdag 18.00 - 22.00 Vrijdag 15.00 - 23.00 Zaterdag 13.00 - 20.00 Zondag 13.00 - 18.00

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Rotterdamse Munt De Stadskruidentuin Rotterdamse Munt is een grote stadskruidentuin met veel verschillende soorten kruiden aan de Laan op Zuid en ligt als een schakel tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid, twee verschillende werelden. De tuin is een sociale onderneming en wordt onderhouden door vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen zich hier op sociaal en professioneel vlak ontwikkelen en lekker bezig zijn. De tuin is voor iedereen toegankelijk, van mensen die tijdelijk even op adem willen komen tot mensen die willen integreren en de Nederlandse taal willen leren. De Rotterdamse Munt is ontstaan uit een bewonersinitiatief en is opgebouwd door en samen met buurtbewoners. Ze verbouwen hier wel 100 soorten eetbare kruiden en bloemen. Naast het feit dat je er lekker kunt drinken eten en leuke dingen kunt kopen, kun je er ook allemaal verschillende workshops volgen en lekkere borrels organiseren.

56


KUNST&CULTUUR

Woensdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 In wintertijd op zaterdag 12.00 - 16.00

Contact

57

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Brede Hilledijk 2 3072 KG Rotterdam contact@rotterdamsemunt.nl Tel. 06 2558 8455

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Botanische Tuin In het park links achter de Kocatepe moskee vind je de Botanische tuin van de Afrikaanderwijk. Deze veelal onontdekte locatie is een rustige oase in het midden van het drukke RotterdamZuid. Er zijn hier meer dan 800 soorten planten die ingedeeld zijn in diverse plantengroepen. Ook is er een kas die onder toezicht staat van tuinbeheerder Gerard Bijlsma. Hier worden veel zaden ontkiemd die groeien tot kleine plantjes die later in de tuin worden gezet of worden verkocht. Ook heeft de botanische tuin meerdere bijenvolken waarvan een paar zijn geadopteerd door bedrijven. Hier kan je veel te weten komen over de planten of je gewoon lekker terugtrekken uit alle drukte. Stichting Botanische Tuin organiseert ook workshops, lezingen, borrels en rondleidingen. De tuin wordt onderhouden en begeleid door een groep vrijwilligers die op de tuin werken, maar ook daaromheen veel diverse klussen doen.

58


Contact

Afrikaanderplein 37A 3072 EC Rotterdam Tel.06 3755 4564 Of 06 2469 2571.

PARK&RECREATIE

info@botanischetuinafrikaanderwijk.nl

Tip: Ook gewonde vogels kun je hier brengen.

TIP! Rondleiding is zeer informatief en leuk. Na afloop kruidenthee

www.botanischetuinafrikaanderwijk.nl

59

FOOD&BARS

Karel Schot is een bezoek waard!

KUNST&CULTUUR

April t/m oktober van maandag t/m zaterdag 09.00 -16.00 Tip: Ook de vogelklas van In de wintermaanden is de tuin in het weekend dicht.

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Maassilo

www.maassilo.com

Aan de Maashaven Zuidzijde staat een oude graansilo. Op deze industriële locatie zitten meerdere organisaties zoals Maassilo Events, Creative Factory en RAAF. Bij de Maassilo kun je meerdere zalen afhuren voor evenementen, van bedrijfsfeesten tot modeshows en sportwedstrijden. Ook worden er op verschillende tijden vette dance events gegeven in de Maassilo en in Factory 010. Het gaat hier om veel verschillende genres zoals urban, techno en house. De Maassilo beschikt over 4 zalen en die kunnen afzonderlijk of in combinatie gehuurd worden. Ook zijn er nog 3 zalen in de Factory 010 en 8 kleine zalen van RAAF te huur. RAAF staat voor Rotterdam Art Adventure & Food. RAAF brengt verschillende culturele evenementen samen. Bij RAAF is er een informatiebalie van ‘Dit Is Zuid’. Samen met stichting Dit Is Zuid organiseert RAAF verschillende tours door Rotterdam Zuid.

60


KUNST&CULTUUR

Maashaven Zuidzijde 1-2 3081 AE Rotterdam Creative Factory: Tel. 010 486 2259 Factory 010: Tel. 010 476 2452 RAAF: Tel. 010 720 0722 Dit Is Zuid: info@ditiszuid.nl Maassilo: Tel. 010 478 2452 info@maassilo.com

MARKT&RETAIL

Contact

PARK&RECREATIE

Events: verschillend RAAF: zaterdag & zondag 11.00 - 18.00 Dit Is Zuid: zaterdag 11.00 - 17.00

61

FOOD&BARS

Openingstijden


Paviljoen aan het water

www.facebook.com/CharloisahW

62

‘Charlois aan het water’ is een initiatief van Vitibuck Architects en Stedelinks010. Stichting Stedelinks010 is een samenwerkingsverband van 3 kunstenaarsteams die een lange tijd actief zijn op Rotterdam Zuid. Deze teams zijn: JeanneWorks, RAAF en Kamiel Verschuren, Jaap Verheul, Merijn van Essen en Sander van Loon. Charlois aan het water heeft als doel een duurzame verbinding te bewerkstelligen tussen wijk en haven en hiermee de Maashavenkades onderdeel te laten zijn van Charlois. Deze plek is een culturele projectruimte aan de Maashaven en een publieke plek aan het waterfront van Charlois. Hier kan je presentaties en tentoonstellingen geven, daarnaast is het ook een sociale verzamelplek. In de zomer kan je hier lekker eten voor een goede prijs en heb je mooi uitzicht op de Rotterdamse skyline. In de winter wordt er ruimte gemaakt voor initiatieven en artists in residence voor kunstenaars die zich bezig houden met de ontwikkeling van de Maashaven en de aangrenzende wijken. Vanaf het voorjaar van 2017 gaat er een veerpont varen tussen het Paviljoen, Katendrecht en de kop van Charlois.


KUNST&CULTUUR

Zaterdag & Zondag 17.00 - 23.00 in de periode van mei t/m september

Contact

Tip: Ze hebben een aanlegsteiger voor de deur, dus je kunt met de watertaxi. Altijd leuk!

63

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

p/a Voorburgstraat 3 3037 GV Rotterdam info@charloisaanhetwater.nl Tel. 010 213 6664

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Cultuur Historische Plantentuin

64

De Cultuur Historische Plantentuin in OudCharlois grenst aan de kinderboerderij ‘De Molenwei’. Het is een ontzettend mooie plek en er is te zien welke flora van oorsprong in Rotterdam voorkomt. De tuin is helemaal door de mensen bepaald want het is een cultuurlandschap, vandaar de naam cultuur historische plantentuin. In de tuin werden de voorwaarden gecreëerd voor de ontwikkeling van de verschillende landschapselementen zoals dijkjes, diverse graslandjes, bermen, akkers, loofbos en een griend. Dit griend heeft kunstmatige getijden en levert wilgentenen om er bijvoorbeeld beschoeiingen en eendenkooien van te maken. Niet alleen zijn er planten maar de plek trekt ook heel veel dieren aan zoals vogels, kikkers, salamanders en uilen. Door een groot vlonder dat boven het water is geplaatst kun je alles van dichtbij zien. De Cultuur Historische Plantentuin biedt ook verschillende lessen voor het basisonderwijs. Entree is gratis.


Contact

65

FOOD&BARS

www.rotterdam.sp.nl

PARK&RECREATIE

Brammertstraat 10 3084 RV Rotterdam Tel. 010 428 0080 tuinvrouwwiggers@gmail.com

KUNST&CULTUUR

Maandag t/m vrijdag 8.00 - 16.30 Elke tweede en vierde zondag van de maand: 12.00 - 16.30

MARKT&RETAIL

Openingstijden


66


FOOD & BARS 1 Mama Essi 2 Pretoria Espresso 3 Rotterdamse Confituur 4 Lekker op Zuid 5 RAAF 6 Sultanlounge 7 Champs Elysees 8 Koffie&Ambacht 9 EetcafĂŠ Paviljoen

67


Gilbert van Drunen Koffie&Ambacht

“Wij organiseerden in huis zelf concerten en exposities, beneden in ons huis. We noemde dat ‘Le Sud - Kultur Bühne Behind Closed Doors’. Dit was een reactie op de bezuinigingen op cultuur. De overheid zat niet meer zat te wachten op high eyebrow intellectueel kunst of ingewikkelde muziek voor een klein publiek. Ik vond dat een verschraling in het culturele aanbod; bovendien ben ik óók burger en hecht ik juist heel veel waarde aan bijzondere muziek. Daarom heb ik besloten om het zelf te doen. Daarnaast ben ik kunst verzamelaar en ben ik ook bands gaan verzamelen. Later kwam er een ruimte tegenover ons huis vrij. Daar wilde ik een koffiebar van maken en daar de concerten organiseren. Vroeger was Rotterdam Zuid en zeker Carnisse bezaaid met cafés, dat hoorde gewoon bij het uiterlijk, het kenmerk van de stad, het was een havenstad. Met het terugtrekken van die haven uit de stad is heel het uitgaansleven weggevaagd. Daarmee werd ook de sociale functie en status naar beneden gehaald.

68


“Ik ergerde me groen en geel dat je hier nergens een goede kop koffie kon krijgen.”

Op de hoek waren hier meerdere warenhuizen totdat later het winkelcentrum Zuidplein kwam, daardoor zijn alle grote winkels daarheen gegaan en is het hier minder levendig geworden. Door dit soort dingen weg te halen uit de wijk en slechts wonen als enige functie overblijft is het vaak lastig om opnieuw een sociale cohesie te creëren. Door de inwoners een kans te geven om hun eigen ding op te zetten krijg je juist weer een bruisende wijk. Bij Koffie & Ambacht serveren wij ook zogenaamde uitgestelde koffie, iemand die koffie voor zichzelf koopt kan bijvoorbeeld voor nog een koffie extra betalen, die iemand anders gratis kan krijgen. Dit is een heel simpel anoniem initiatief. Maar je kunt er wel een sociaal netwerk mee opbouwen. We zijn een verzamelpunt, er is veel eenzaamheid hier in de wijk waar geen hulp voor bestaat. Er is een stichting opgezet die zich daarvoor inzet.Wij zijn ook een punt voor die stichting waar de folders liggen en waar wij ook uit kunnen leggen hoe het werkt. Zo’n functie is alleen al goed voor de wijk.”

69


Mama Essi Bij Mama Essi kun je heerlijke authentieke gerechten proeven van verschillende Afrikaanse keukens. Mama Essi, een Afrikaanse dame, maakt verrassende smaakvolle en pittige gerechten zoals Acheke, gemaakt met cassave en vlees naar keus, en Kelewele, pittig gefrituurde bakbanaan. Je kan hier lekker lunchen maar ook dineren. Als je geen zin hebt om buiten de deur te eten of je hebt geen tijd? Dan kan je het hier ook gewoon afhalen en naar huis meenemen. Bij Mama Essi werken ze altijd met verse ingrediĂŤnten en je kan zien hoe ze koken door hun open keuken. Ook doen ze aan catering voor grote groepen en kan je er evenementen organiseren.

http://www.mamaessi.nl

70


KUNST&CULTUUR

Openingstijden

Dinsdag t/m donderdag 12.00 - 23.00 Vrijdag t/m zondag 12.00 - 00.00

Contact

71

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Hillelaan 19 3072 JC Rotterdam info@mamaessi.nl Tel. 010 341 2363 Mobiel 06 1724 6524


Champs-Elysees Vlak bij het Zuidplein zit het Grand CafĂŠ Restaurant Champs-Elysees. Dit restaurant heeft een groot terras en goed eten voor een betaalbare prijs. De bediening is vriendelijk. Het restaurant is sfeervol ingericht en heeft een warme uitstraling. Omdat dit restaurant redelijk dicht bij Ahoy zit, hebben ze op dagen van concerten, beurzen en theatervoorstellingen een aparte menukaart. Je kan ook het restaurant afhuren voor presentaties, vergaderingen of feesten. Elke maand vindt er een talkshow plaats die Tokjsoo wordt genoemd. Hier komen verschillende onderwerpen aan de orde die betrekking hebben op het leven in Rotterdam Zuid.

72


KUNST&CULTUUR

Openingstijden

Maandag t/m zondag 10.00 - 20.00

Contact

http://www.champselysees.nl

73

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Gooilandsingel 7 3083 DPÂ Rotterdam


Pretoria Espresso Op de hoek van de Pretorialaan en Bloemfontijnstraat vind je de Pretoria Espresso bar. Hier kun je lekker op je laptop zitten werken met een taartje en een kopje koffie op maat. Geen tijd om te zitten? Geen probleem want je kunt het namelijk ook allemaal afhalen. Vergadering rond lunchtijd? Gelukkig zorgt deze bar ook voor catering voor groepen. Je kunt dan kiezen uit lekkere broodjes, fruit en verse sapjes. Naast dat je er lekkere koffie kunt drinken, organiseren ze ook barista workshops waar je na de workshop een Pretoria Barista Diploma uitgereikt krijgt. Verder kan je er verschillende evenementen organiseren er je kunt er zelfs tours volgen die je leiden door Rotterdam Zuid en waar je als afsluiting een lekker kopje koffie krijgt met een taartje.

74


KUNST&CULTUUR

Maandag t/m zaterdag 08.00 - 17.30

Contact

www.directmap.nl

75

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Bloemfonteinstraat 78A 3072 HK Rotterdam Tel. 010 230 9176

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Rotterdamse Confituur Op de Pretorialaan vlak bij de Pretoria Espresso bar zit Rotterdamse Confituur en koffie. Rotterdamse Confituur is een lokaal, ambachtelijk product dat van verse ingrediĂŤnten gemaakt wordt. Het doel van deze horeca-organisatie is om eerlijke, biologische producten te maken met lokale partners en tegelijkertijd jongeren de mogelijkheid te geven om werkervaring op te doen. Ze hebben veel verschillende soorten confituur met mooie stukken fruit erin zoals appel, gember en citroen of abrikoos, gojibes en groene thee. Dit product is het resultaat van samenwerkingen tussen Fruit de Renar, stichting Lava Legato en uiteenlopende onderwijs- en welzijnsinstellingen. Je kan hier ook gezellig zitten met een bakje koffie en een lekker hapje. De brownies zijn erg aan te raden!

76


Weetje: Confituur is een chique woord voor jam.

77

KUNST&CULTUUR

Pretorialaan 6a 3072 EM Rotterdam Tel. 06 1455 6277

MARKT&RETAIL

Contact

PARK&RECREATIE

Woensdag t/m zaterdag 08.00 - 18.00

FOOD&BARS

Openingstijden


Lekker op Zuid Aan het Afrikaanderplein zit een delicatessenzaak genaamd Lekker op Zuid. Met het knusse interieur en het unieke aanbod zelfgemaakte taartjes en wijnen kun je hier ook erg lekker bijkomen van het boodschappen doen op de Afrikaandermarkt. Vind je de producten zo lekker dat je ze thuis wilt hebben, dan kun je ze gelukkig ook aanschaffen! De meeste producten komen uit KroatiĂŤ of andere delen van de Balkan. Zo hebben ze veel soorten ham en worst en een grote verzameling ingemaakte groenten en lekkere snoepjes. Lekker op Zuid houdt zich bezig met mensen in de wijk en kijkt wat de organisatie voor de buurt kan betekenen. Als het mooi weer is kan je lekker buiten zitten op de stoeltjes op de stoep en kan je een krantje lezen in het zonnetje. Lekker op Zuid is hiermee een ideale ontmoetingsplek.

78


Maandag 11.00 - 17.00 Dinsdag t/m Zaterdag 09.00 - 17.00

Contact

79

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

Paul Krugerstraat 89b 3072 GD Rotterdam Tel. 010 290 9061

KUNST&CULTUUR

Openingstijden


www.sultanlounge.nl

80


KUNST&CULTUUR

Sultan Lounge

PARK&RECREATIE

Zondag t/m donderdag 11.30 - 01.00 Vrijdag en Zaterdag 11.30 - 02.00

Contact

Zuidplein 109 3083 CN Rotterdam Tel. 010 485 9100

81

FOOD&BARS

Openingstijden

MARKT&RETAIL

De Sultanlounge is een hip en traditioneel lounge restaurant. Bij binnenkomst is het al gelijk een beleving. Het concept van het restaurant wordt tot in de kleinste details doorgevoerd. Er worden hier mooie schotels en Turkse tapas geserveerd. Je kan hier genieten van loungemuziek en -interieur met een lekker Oosters drankje. De menukaart is geĂŻnspireerd door de Turkse, Arabische en Griekse keukens. Naast lekkere vleesgerechten kun je hier ook prima terecht als vegetariĂŤr. Zin om eens iets nieuws uit te proberen? Dan is dit restaurant de juiste plek!


RAAF RAAF bevindt zich aan de Maashaven in een oude graansilo genaamd Maassilo. Een van de bedrijfjes die hierin zitten is RAAF. RAAF deelt dit pand samen met De Maassilo Events en met de Creative Factory. In het weekend kan je hier gezellig smoothies drinken en diverse tosti’s en huisgemaakte soepjes eten. Ook hebben ze gratis wifi en kun je aan de leestafel je laptop inpluggen.

www.raafrotterdam.nl

82


Contact

83

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Maashaven Zuidzijde 2 In de plint van de Maassilo 3081 AE Rotterdam Tel. 010 720 0722 info@RAAFRotterdam.nl

KUNST&CULTUUR

Zaterdag en zondag 11.00 - 18.00

MARKT&RETAIL

Openingstijden


Koffie & Ambacht In de buurt van het Amelandseplein zit Koffie & Ambacht. Hier kan je vooral van wijn genieten. De wijnen die hier geserveerd worden zijn gekozen op verhalen, ontmoeting en ontdekkingen. Dit geeft er een persoonlijk tintje aan en zo kun je extra genieten van de wijn. De wijnen die geschonken worden komen o.a. uit Hongarije, Slowakije, Zwitserland en Spanje. In iedere prijsklasse is er wel een spannende wijn te vinden bij Koffie & Ambacht. Je kunt hier niet alleen wijn drinken maar je kan er ook heel lekker eten. Hun broodje Jamaica is een bekend feit in Rotterdam Zuid. Openingstijden maandag     11.00 - 19.00 dinsdag       11.00 - 19.00 woensdag    op verzoek donderdag  11.00 - 21.00 vrijdag         11.00 - 21.00 zaterdag      op verzoek zondag        op verzoek

84

Contact Ebenhaëzerstraat 52a 3083 RP Rotterdam Tel. 06 1444 6896


FOOD&BARS

85 PARK&RECREATIE

MARKT&RETAIL

KUNST&CULTUUR


Eetcafé Paviljoen Eetcafé Paviljoen is een heel gezellig eetcafé in Oud-Charlois dat grenst aan het Karel de Stoute Plein. Zij schenken er veel, van een verse kop koffie tot een lekker koel biertje. Ook kan je hier lekker eten, zoals de Paviljoen Burger. Als je moet vergaderen tijdens de lunch of je hebt een bijeenkomst op je werk dan kan je hier ook terecht. Ze verzorgen graag lunches met lekkere broodjes, salades en andere lekkere dingetjes. Ook kan je deze plek afhuren voor verschillende evenementen.

www.eetcafepaviljoen.nl

86


KUNST&CULTUUR

Openingstijden

Dinsdag t/m Donderdag: 10.00 - 22.00 Vrijdag en Zaterdag: 10.00 - 01.00 Zondag: 12.00 - 22.00

MARKT&RETAIL

Contact

87

FOOD&BARS

PARK&RECREATIE

Wolphaertsbocht 80 3082 AR Rotterdam Tel. 010 210 5517


DO'S & DON'TS In een minor, tweede-, derdejaarsjaarsproject, als stage of afstudeeropdracht ga je aan de slag (zoals we dat zeggen op z’n Rotterdams) ‘op Zuid’. Een verrassend gebied, met veel mogelijkheden, interessante initiatieven en uitdagende vraagstukken. Met jou zijn er nog meer studenten die Zuid induiken (afgelopen jaar waren er bijna 2000 studenten Hogeschool Rotterdam, van ruim 30 opleidingen, aan het werk op Zuid). Voor je onderzoek of opdracht ga je waarschijnlijk ook in gesprek met bewoners, bedrijven en/of projecten op Zuid. Een aantal tips: • Bewoners en bedrijven worden regelmatig benaderd door studenten en over het algemeen werkt iedereen graag mee. Stem wel af als je met meerdere groepen bent en probeer waar mogelijk interviews gezamenlijk te doen. • Laat je niet ontmoedigen indien een persoon of organisatie een keer niet wil meewerken. • Mail is onpersoonlijk en bij drukbezette personen of organisaties verdwijnt mail soms op de ’stapel’ en is daarom niet altijd het beste medium om mensen te benaderen. Een beller is daarbij vaak sneller. Smile en work that charm! • Vraag als je naar een wijkgebouw, cultuurcentrum, gebedshuis etc. wilt bij voorkeur van te voren wanneer het schikt, of je mensen mag daar aanspreken en/of je opnames mag maken. Meld je ook altijd eerst (bij de receptie) bij aankomst.

88


• Het spreekt voor zich, maar stel je altijd voor, vertel het doel van de opdracht en de reden dat je mensen vragen wilt stellen. • Vraag of je toestemming hebt om te fotograferen en/of opnames te maken en vraag of je deze mag gebruiken in je verslag. • Fotografeer of interview nooit (!) zo maar kinderen op school of op straat, vraag altijd toestemming aan docent of ouder. •Durf te vragen! Op straat een praatje aanknopen met mensen levert vaak interessante en relevante informatie op. Let wel op dat je niet een eenzijdige doelgroep bevraagt en/of in een gebied blijft. Zuid is niet alleen de Afrikaanderwijk, en de Afrikaanderwijk is niet representatief voor heel Zuid bijvoorbeeld. • Loop eens naar binnen bij een lokale ondernemer en kies daarbij ook eens voor iets heel onbekends, je kunt zo maar enorm verrast worden… • Kijk ook goed om je heen, wat vind je van de omgeving? Klopt je eerste indruk? • Er zijn al veel onderzoeken en projecten gedaan op Zuid. Voordat je op pad gaat kun je al wat vooronderzoek over Zuid doen. Op de website van EMI kun je algemene informatie vinden over Zuid, de werkwijze van EMI en HR. Je kunt hier ook eerdere projecten en onderzoeksverslagen van studenten vinden. Kijk zeker rond op www.EMIopzuid.nl • Heb je vragen, zoek je een bepaalde connectie of wil je in contact komen met een bepaalde partner op Zuid kun je ook altijd bij EMI terecht, wie weet kunnen we je helpen. Mail: EMIopzuid@hr.nl

89


Dankwoord Veel mensen hebben meegeholpen aan de totstandkoming van deze reisgids. Ik wil hen graag bedanken voor hun steun, inzet en vertrouwen. Allereerst eerst wil ik graag Sabine Maertens, mijn stagebegeleider, bedanken voor haar enthousiasme en expertise over alles wat met Rotterdam Zuid te maken heeft en Carolien Dieleman voor haar vertrouwen in mij. Veel dank ben ik verschuldigd aan Hugo Bongers, hij heeft ontzettend veel geholpen en heeft ook veel tijd in alle feedback en begeleiding gestoken. Verder wil ik het leuke EMI team bedanken, vooral Marjon Schrama, Anouk Sluis en Vincent Schipper voor hun Indesign- en Illustratorkennis en het nalezen van teksten en Emma van Hattem voor het verstrekken van informatie wanneer ik het nodig had. Hun inzicht en deskundige kennis waren van grote waarde.

90


Daarnaast wil ik Soesja Pijlman en Kaboul Vermijs bedanken voor hun expertise van hotspots op Zuid. Hierdoor kon ik over leuke plekken schrijven en had ik een goede basis. Teun de Booij wil ik bedanken voor het verstrekken van hun kaart ‘Dit is Zuid’. Ten slotte wil ik mijn familie en vrienden bedanken voor hun liefde en steun, zonder hen was de realisatie van deze gids niet mogelijk geweest. Izay Isik Rotterdam, 23 Januari 2017

91


Colofon Concept: Izay Isik Tekst: Izay Isik Vormgeving: Izay Isik Redactie:Izay Isik, Hugo Bongers en Anouk Sluis Eindredactie: Izay Isik, Sabine Maertens Fotografie: Izay Isik en Hugo Bongers Druk: Uitgeverij Flyersonline 'ZUID, Travel Stories' is een product van de onderzoeksstage van Izay Isik, student van Academie Artemis, in opdracht van EMI, Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie. Met dank aan Teun de Booij, Annet van Otterloo, Ivo van der Baar en Gilbert van Drunen en iedereen die heeft meegewerkt aan de verhalen en interviews. Š2017

92


Cultuur. Ik kom van verschillende culturen. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader is Turks. Dit maakt mij (zoals mensen het noemen) een “halfbloedje”. Ik heb mijn verschillende achtergronden altijd als een soort voordeel gezien, omdat ik twee verschillende werelden van dichtbij kan meemaken en begrijpen. Dit heeft mij heel erg geholpen tijdens mijn tijd op Rotterdam Zuid. Ik heb veel leuke nieuwe mensen mogen ontmoeten en ben in contact gekomen met verschillende gave intitiatieven. Ik wil graag dat iedereen kan ervaren wat ik op Zuid heb ervaren. Daarvoor heb ik een gids gemaakt die langs de plekken gaat waar ik ook ben geweest. Deze locaties zijn erg inspirerend en geven je een nieuwe kijk op Zuid. Izay Isik

ZUiD

Travel Stories “Een gids voor iedereen die de wijken van Rotterdam Zuid beter wil leren kennen en specifiek voor studenten die aan het werk gaan op Zuid. Want het is belangrijk dat je een gevoel krijgt bij dat werk en de wijk. Dat je mensen leert kennen, plekken gaat bezoeken en kennis maakt met Zuid tot in de haarvaten, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Misschien dat deze gids je eerdere oordeel over dit deel van de stad anders in kleurt en je blij verrast bent over zoveel verborgen schatten van Zuid.” -Carolien Dieleman

ZUiD Travel Stories

Legenda KUNST&CULTUUR MARKT&RETAIL PARK&RECREATIE FOOD&BARS

Profile for EMI op Zuid

Zuid travel stories  

Zuid travel stories  

Profile for emiopzuid
Advertisement