Page 1

#1/09

16. Vårkänslor på campus 24. Unga aktiesparares vd om ppm-valet 35. Valet 2009: HHUS nya styrelse Ekbladet trycks av:

STUDENTTIDNINGEN FÖR EKONOMER VID HANDELSHÖGSKOLAN I UMEÅ


INNEHÅLL

01

18. Öka din kreativitet Alla idéer är bra utom de dåliga, eller hur var det nu? På sidan 18 kan du läsa Peter Nielsen tio bästa tips på hur du kan förbättra din kreativitet.

2009

24. Som ett brev på posten Unga Aktiesparares VD Terese Lundstedt skriver exklusivt för Ekbladet. I det här numret ger hon sina råd angående premiepensionsvalet. Läs hennes krönika och var väl förberedd när ångesten bokstavligen kommer som ett brev på posten.

28. Vårkänslor Ekbladet

35. HHUS nya ordförande Ekbladet har bekantat sig med HHUS nya ordförande Ludwig Sikström. Här får du också en presentation av den nya styrelsen.

CHEFREDAKTÖR ANSVARIG UTGIVARE

Anna Pohjanen, ekbladet@hhus.se Simon Westerlund, Informationsutskottets ordförande, HHUS

REDAKTÖR

Susanne Laitinen

FRAMSIDA

Stockexchange

ILLUSTRATIONER ANNONSÖRER

DeviantArt, Stockexchange.

GRUNDAD

1983

UPPLAGA Öhrlings, Nordea, Folksam, KPMG, Deloitte, ICA Ålidhem, Renthall, Psykologiska institutionen, Statistiska Institutionen & Ernst PERIODICITET & Young DISTRIBUTION

1400

AVSÄNDARE STORT TACK TILL FOTOGRAFER

Alla eldsjälar (ingen nämnd ingen glömd) och alla läsare! Yuna Lee, Samuel Bengtson, William Ekholm, Joakim Demby, Per Eriksson, Mattias Ahlm & Johanna Svensson

ANNONSfrågor TRYCKERI

Maila: ekbladet@hhus.se Tryckericity

ADRESS TELEFON INTERNET

Fyra nummer per år Posten Sverige Handelshögskolan i Umeå. Studentföreningen HHUS/Samhällsvetarhuset, 901 87 Umeå 090 - 78 67 67 8 www.hhus.se

3


4

4


ledare Kära läsare, Känner ni att det är vår i luften? Det har vi på Ekbladet känt. För visst är det något med våren som andas nystart. Våren brukar ofta vara en ganska hektisk tid. Det är nu det är dags att söka sommarjobb och som många av oss vet så är det inte helt okomplicerat. Det kan dyka upp svårigheter både på ett tidigt stadium som senare. För att du som läsare ska undvika att göra om vanliga misstag - läs en students historia om sommarjobbet som inte riktigt blev som det var tänkt. Men våren handlar om så mycket mer än svårigheter och stress. När snön sakta börjar smälta och alla sneakers åker fram blir vi lite lättare till sinnet. Vissa skulle kanske till och med kalla det kärlek. Med tanke att detta är vårt sista nummer så skulle vi vilja ge er läsare något håller er varm de sista vinterdagarna. Därför har vi kartlagt de bästa spanställena på campus, allt för att du som ekonom ska få en extra litet försprång i kärleksdjungeln. För dig som är ivrig och sugen på lite pirr i magen, bläddra fram till sidan 16 och börja smida planer redan idag. Men vårkänslor behöver inte bara handla om kärlek. Det kan även handla om en känsla av förändring och tid för förnyelse. Som ni alla vet har HHUS årliga val precis genomförts och föreningen har fått en ny styrelse. Med Ludwig Sikström i spetsen går HHUS ett spännande år till mötes. Nya ledningppster ska tillsättas och fler eldsjälar ska engageras. För exakt ett år sedan vid den här tiden satt jag och Susanne och funderade på vad just vi skulle göra med vår tid. Efter många söndertuggade naglar och oroliga samtal hem till mamma så bestämde vi oss för att ta oss an utmaningen. Nu i efterhand känns valet helt självklart, vårt år med Ekbladet har varit otroligt på många sätt och absolut det bästa vi gjort under vår tid på handelshögskolan. Nu är det din tur att söka till någon av ledningsposterna och våga ta chansen att utvecklas och utmana dig själv. Det ligger något i det Marcus Larsson i vårt Nordeareportage säger; ”Det handlar inte om hur bra du är utan hur bra du vill bli!”. Mer om Marcus och hans utmaning finns på sidan 19. Under året som har gått har Ekbladet kommit att bli en av våra stora hjärtefrågor. Att våga prova något helt nytt har varit både skrämmande och uppfriskande. Vi har under året fått lära oss det finns många sätt att lösa problem, det är inte alltid det självklara som är det bästa. Vi hoppas att ni har tyckt att det varit lika roligt att läsa tidningen, som vi haft under tiden vi gjort den. Att hitta något som man brinner för och få se resultat av sitt arbete är något vi hoppas att alla ska få prova på. Genom att söka en ledningspost inom HHUS eller engagera sig som eldsjäl är ett steg närmare att göra detta möjligt. För oss personligen har den utlimata kicken varit när vi fått känna doften av nytryckta Ekbladet. Ta chansen att göra något nytt i år och hitta det just du brinner för.

Tack för ett fantastiskt år! Anna Pohjanen, Chefredaktör & Susanne Laitinen, Redaktör Ps. Tacka för en fantastiskt välordnad och lyckad Återspark, vimmelbilder sidorna ... Ds

HHUS Huvudsamarbetspartners Ekbladet trycks av:

5


R

REDAKTIONEN

Redaktionen 2009 Anna Pohjanen, CHEFREDAKTÖR Sundsvalltjej som ursprungligen kommer från Gällivare. Känd för att prata på in- och utandning. Bestämd men snäll! Anna Hamilton, HÄLSOSKRIBENT Dietiststudent. Spelar snart på en pub nära dig.

Fanny Brodin, KULTURRECENSENT Gillar: Myror, nagellack och människor med bra karaktär. Gillar inte: Att realism så ofta slår idealism

William Ekholm, FOTOGRAF Hysterisk systemvetare med sinne för den rätta bilden.

Petra Linder, SKRIBENT Inlandstjej som pluggar litteraturvetenskap i huset där man äter Falafel och röstar rött.

Yuna Lee, MUSIKRECENSENT Peppar på snygga människor, härlig humor, skön musik och sovmornar. Deppar över pessimister, tråkväder, bad hair days och dyr öl.

6

Susanne Laitinen, REDAKTÖR Ålder: 21. Personlighetsdrag: Tidsoptimist. Aktuell: Aspirerar på titeln som korridorens nya Martha Stewart. Personlig sak: Skohorn.

Johan Leymann, SKRIBENT Gillar att diskutera, argumentera och engagera mig i samhälle och politik. Håller igång med klättring, friluftsliv och är för mycket på Iksu. 

Fia Eriksson, ORDFÖRANDE HHUS Ambitiös, glad och aningen förvirrad pedant med höga klackar, stort hjärta och sjuk humor. Anser att kunskap är makt, och att tentaångest botas med fest.

Simon Westerlund, ORDFÖRANDE INFORMATIONSUTSKOTTET Blattnicksele. Ja, det finns ett ställe som heter så. Jag

Joakim Demby, FOTOGRAF Ambitiös industriarbetare med glimten i ögat. Lättsam, men envis. Positiv och kreativ. Har stort intresse för foto och film.

Jonathan Beck, ANNONSCoach En hjälpsam, hänsynsfull, social, utåtriktad, kontaktskapande brobyggare, oblyg, spontan, impusliv, temperamentsfull, envis, otåligt tålmodig, optimist med sund verklighetsförankrad bitterhet och cyniskhet, från Stockholm.”

Mikael Jonsson , MUSIKRECENSENT En stressfri optimist som i smyg gillar kärlekstrubbel eftersom det är en anledning att lyssna på ”Blood on the Tracks” om och om igen.

Peter Nielsen, SKRIBENT Ekonomstudent med ett brinnande intresse för affärskreativitet och idéer. Spenderar gärna fritiden med att självskola sig inom ämnena.

kommer därifrån.


REDAKTIONEN

Redaktionen 2009

? ?

Mats, FÅR Redaktionens svarta får, stryktålig, mobbad, frontfigur, badboy. Någon att hålla i när det blåser, kort sagt. 

?

ILLUSTRATÖR

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

ANNONSSÄLJARE

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

LAYOUT

Vill du bli en av våra nya redaktionsmedlemmar?

Har du inte fått Ekbladet? Uppdatera din adress på adressandring@umeastudentkar.se

Redaktionen avslöjar - Vilket är ditt säkraste vårtecken?

Anna Pohjanen Fågelkvitter och nya vita tygskor

Yuna Lee Fia Eriksson Susanne Laitinen

Att jag har gått och blivit alldeles förbannat kär!

När det är varmt nog att kunna sitta i en park och avnjuta en folköl utan att frysa stjärten av sig.

Peter Nielsen Anna Hamilton

Fanny Brodin

Vaknar av solljus och fågelkvitter!

Mitt vårtecken är att jag drar på mig mina pastellrosa pumps.

Simon Westerlund Att Tobbe börjar raka benen.

Det är när långkalsongerna inte längre ligger ytterst i garderoben

Mikael Jonsson Joakim Demby Att det plumsar och plaskar då man går!

Bortsett från de klassiska tecknen som har med snösmältning och blommor att göra så tycker jag att människor känns gladare när våren nalkas.

7


AKTUELLT Likheten mellan oss studenter på Handelshögskolan och en stor, glad och härlig familj är faktiskt slående. Visst kivas vi ibland, men innerst inne så vet vi ju alla att vi tycker om varandra. Vi står vid varandras sida i ur och skur, skramlar gemensamt ihop småmynt för att ha råd med kaffe från Café Tornet när det är lite för mycket månad kvar i slutet av pengarna, låter (oftast) bli att skratta åt varandras bleka och hålögda uppenbarelse då vi lägger en sista hand vid PM:et eller tentapluggandet och engagerar oss i HHUS för att vi alla ska få en så bra studenttid som möjligt. Det finns helt enkelt ingen hejd på de varma känslor vi hyser för varandra. Men även under den mest perfekta familjefasaden döljer sig mörka hemligheter, ni som någon gång i er barndom smygläste er storasysters dagbok vet vad vi talar om, och handen på hjärtat... har ni inte länge gått och funderat på vad den där fasligt snygga brunetten i HLP eller besserwissern i SM har för skelett i garderoben? Det är klart ni har, därför är det dags att vi lär känna varandra lite bättre – därför spinner vi vidare på det grymma konceptet ”Hej ekonom!”.

InfÖr detta nummer har redaktionen •

Intagit den obligatoriska redaktionskaffen med delicatoboll i HHUS nya lounge.

Funderat på när vi kommer få ett sponsoravtal om delicatobollar.

• Haft sjukt roligt på Återsparken! Mindre roligt dagen efter ...

Fyra putsade pjucks

8

Namn: Anna Holmström Tydligaste karaktärsdrag: Omtänksam Största fåfänga: Är inte så fåfäng av mig, kommer inte på någon specifik fåfänga... Jag blir lycklig av att: Lyckas med något jag kämpat för att uppnå! Jag skäms när: När jag gör något som blir totalt-fel. Senaste gnolade låt: ”Det vackraste jag vet” Så botar jag tentaångest: Träning Drömyrke: Chef Äter helst: Hemlagad 3-rätters-middag i goda vänners sällskap Senast upptäckt i Umeå: Oliver med blåmögelost i (på middag hos en god vän i umeå). Väldigt goda! Dansar helst till: Musik Dålig vana: Småäter russin ibland när jag lagar mat Dold talang: Om jag berättar det så är ju talangen inte dold längre... ;-) Senaste fyndet: En grön blus som jag shoppade nyligen. Favoritlukt: Nybakat bröd Favoritbutik: HM I min mp3-spelare: Har ingen Senast lästa bok: Emma Mias dotter, av Maria Eriksson Förebild: Personer som är väldigt framgångsrika och ändå är oerhört ödmjuka. Beundrar det. Klär mig helst i: Beror på tillfället. Det här gör jag när ingen ser: Pratar länge i telefon / på skype. Dricker helst: Vatten till vardags. Cider till fest. Detta irriterar människor hos sig på mig: Vet inte, kanske att jag är lite väl noggrann ibland...


AKTUELLT Rektorns krönika: Handelshögskolans nya ansikten TEXT: Lars Lindbergh FOTO: Mattias Pettersson LAYOUT: Anna Pohjanen Simone läste vid Handelshögskolan och därefter doktorerade hon vid Handelshögskolan 2004 med en avhandling med koppling till ekonomistyrning. Med andra ord är Simone en av våra alumni. Dr. James (Jim) D Head, är för närvarande ordförande i styrelsen för ”the World Security Institute”, en icke vinstdriven organisation vars huvudsakliga syfte är att främja oberoende forskning och journalistik i globala sammanhang. Jim är också president i the Strategy Development Company in Freeland, Michigan, U.S.A. Dessförinnan har Jim också jobbat med riskkapitalfrågor i några olika riskkapitalfonder. Jim disputerade vid Columbia University, New York, U.S.A. - Nya personer i vår styrelse. Handelshögskolan har en ny styrelse sedan årsskiftet men när detta skrivs är en styrelseplats fortfarande vakant. Jag hoppas få återkomma och berätta mer om alla nya och spännande ledamöter i styrelsen vid något senare tillfälle.

Det är inga tvivel om att Handelshögskolans viktigaste resurs är de människor som verkar för Handelshögskolans bästa. Under det senaste halvåret har Handelshögskolan knutit band med många nya personer i flera olika sammanhang. Alla dessa personer ställer upp för Handelshögskolan och kanske framför allt för er studenter. Här följer en kort presentation av några av vår nya ansiken: - Nya ledamöter i vårt internationella näringslivsråd (International Advisory Board, IAB) Pär Boman, vd för Handelsbanken sedan 2006. Dessförinnan har Pär arbetat som chef för Handelsbanken Markets och chef för Regionbank Danmark. Pär är dessutom ordförande i Svenska Bankföreningen. Kees Koedijk, professor i finansiell ledning vid Tilburg universitet, Nederländerna. Sedan september 2007 är Kees chef för fakulteten för nationalekonomi och företagsekonomi vid Tilburg universitet. Hans huvudsakliga forskningsområden är inom hållbarhet, internationell makroekonomi, finansiering och portföljhantering. Professor Peter Lorange är ursprungligen från Norge och har bland annat en doktorsexamen i företagsekonomi från Harvard University och en master från Yale University. Peter har också undervisat vid bland annat Wharton School och Sloan i U.S.A samt IMD i Schweiz. Peter var även president för IMD, 1993-2008. Dr. Gregory H. Michaels har arbetat i matbranschen i över 30 år. Greg är ansvarig för Global Analytics i Kraft Foods, Inc. och baserad i Chicago, U.S.A. Greg arbetar framför allt med prissättning, ekonomisk planering och prognosticering i Nord Amerika, Europa, Latin Amerika och Asien. Dessförinnan arbetade Greg vid Kellogg Company. Han har dessutom doktorerat vid University of Minnesota i U.S.A. Dr. Simone Wenisch är ansvarig för finansiella planeringsprocesser vid SAP AG, i Walldorf, Tyskland, ett av världens ledande företag inom ”business software”. Innan dess deltog Simone i ”the Graduate International Management Trainee Program” som fokuserade på Controlling och logistik vid en av Tysklands största underleverantörer till bildindustrin, Robert Bosch GmbH, i Stuttgart. 10

- Nyanställda och återvändare: Bo Segerstedt har nu efter fem år återvänt till Handelshögskolan. Under tiden har han framför allt arbetat som epidemiolog/statistiker och beräknat föroreningars inverkan på hälsa. Bo har dessutom betydande erfarenhet av nätverk, hård- och mjukvara. Det är också det som Bo framför allt kommer att arbeta med på Handelshögskolan. Jan Bodin, ny ansvarig för sektionen för marknadsföring. Jan började med att undervisa vid Handelshögskolan och disputerade 2000 med en avhandling om produktutvecklingsprocessen i små teknikorienterade företag. Efter disputationen har han vid sidan av sitt fortsatta arbete vid Handelshögskolan arbetat vid Designhögskolan i Umeå där han bl.a. hjälpt till att utveckla en nationell forskarskola. Läsåren 2006-2008 arbetade Jan vid ICN Business School i Nancy, Frankrike, första året som ”Visiting Chair in Marketing & Design” och andra året som Associate Professor. Hösten 2008 kom Jan tillbaka till Handelshögskolan på heltid. Elin Nilsson - Elin har alldeles nyligen blivit antagen som doktorand vid Handelshögskolan. Dessförinnan läste Elin Service Management programment och Masterprogrammet i Management. Elin var också ordförande för HHUS samt studeranderepresentant i Handelshögskolans styrelse 2006-2007. Elins forskningsprojekt heter ”Choice of store” och är delvis finansierat av Hakon Swenson Stiftelsen. - Ytterligare några doktorander har just börjat eller ska börja hos oss som t.ex. Amelie Tham (företagsforskardoktorand som arbetar i samarbetsprojekt med Öhrlings PwC), Herman Stål (kommer från Handelshögskolan i Stockholm), Andreas Backe (läst vid Handelshögskolan), Ulf Holmberg (företagsforskardoktorand som arbetar i ett samarbetsprojekt med Handelsbanken och institutionen för nationalekonomi). Jag hoppas självklart få återkomma och berätta mer om dem med. Avslutningsvis skulle jag vilja fråga dig som snart är klar med dina ekonomistudier vid Handelshögskolan - visst har även du upptäckt AlumnNät och kompletterat dina uppgifter? Gör det annars genom att logga in eller skapa en ny användare, se http://www.usbe.umu.se/ alumni. Rektor Lars Lindbergh E-mail: Lars.Lindbergh@usbe.umu.se


Ekbladet träffar:

Vem är tjejen? Det är många som undrar vem som är ansiktet bakom ”Vem är tjejen”. Vad pluggar hon och hur gammal är hon, är några av frågorna som folk ställer sig. Ekbladet har träffat henne för en kort pratstund, där hon svarar på några frågor som kanske gör att du kommer steget närmare att lista ut vem hon är. TEXT & LAYOUT: Anna Pohjanen FOTO: Oscar Sandström

Ålder: 22 år (snart 23, den 27 mars) Bor: Umeå Gör: Pluggar och jobbar Varför bloggar du? - För att engagera folk och få de att undra och fundera Vad gör du i sommar? - I sommar kommer jag jobba som account manager och ska tjäna riktigt mycket pengar. Vad har du för favoritlast? - Haha..! Choklad i alla varianter! Vad är det konstigaste SMS du fått? - Får inte så många konstiga SMS men alla som folk skickar på fyllan brukar kunna vara lite konstiga. Hur skulle du vilja dö? - På en bensinmack med en cigg i munnen som släpps ner i bensinen och spränger allt! Va? - Ta en bensinpump och bara låta bensinen rinna ut och sen så tänder man eld på allt med ciggen. Som i en film, visserligen röker jag inte men man kan ju börja om man ändå ska dö. Vad brukar du göra när du inte pluggar? - Jag jobbar och bloggar och sen blir det lite festande… Inget glam men studentigt… Vad gör du om 10år? - Vad gör Du om tio år? Säg det du men det vore kul att veta! Senast lästa bok? - Nattens barn av Tracy Lords Vad önskar du att du visste när du var 13 år? - Att mamma ganska ofta faktiskt har rätt och vill väl… eller vad ska man svara? Vad är din största fobi? - Att leva mitt liv helt ensam Hur får man tag på dig? - Antingen via Facebook eller så kan man ringa eller messa mig på 0709 - 88 31 65 Vad är din käraste ägodel? - Mina stringhyllor som jag hittade på en lopps i sommars, i helt perfekt skick! Vem är tjejen är aktuell med sin blogg, som ingen människa kan ha missat. Den hittar ni på www.vemartjejen.blogspot.com


Hamiltons Hörna Välkommen till”Hamiltons hörna”, helt fri från budgetkalkyler och balansräkningar. Lite av en outsider är jag genom att jag pluggar till dietist och aldrig ens läst en fristående kurs inom ekonomi. Annars är vi kanske ganska lika - pluggar, hänger med vänner, spelar munspel och musik och dansar till afrobeatsen på IKSU. I det här numret får ni svar på hur ni ska hantera baksmällan på bästa sätt. Har Du också någon fundering kring kost och hälsa så maila Din fråga till hamiltonshorna@hhus.se. TEXT: Anna Hamilton FOTO: Yuna Lee LAYOUT: Anna Pohjanen

BAKIS? Många studenters dilemma. Full fart på kvällen och pigg dagen efter, ekvationen som inte går ihop. Du mår som du gör för att du är uttorkad, har sömnbrist och för att kroppen håller på att avgifta sig själv. Vad kan du göra för att förebygga baksmällan? Fungerar de brustabletter och kurer som finns ute på marknaden eller finns det billigare alternativ? Baksmälla Du är uttorkad för att alkohol hämmar det hormon i kroppen som annars reglerar vätskebalansen i kroppen. Du förlorar därför mycket vätska och med vätskan försvinner även viktiga salter. Även om du har sovit dina timmar gör alkoholen att du generellt sover sämre än vanligt. Under natten och/eller dagen efter håller kroppen på och bryter ner alkohol till mindre giftiga ämnen. Kombinationen av dessa faktorer gör att resultatet inte blir det bästa. Innan du börjar dricka Drick vatten hela dagen så du står på pluskontot när det gäller vätskebalans när du börjar dricka alkohol. Om du redan har en mindre vätskebrist när du börjar dricka så kommer drinkarna inte göra situationen bättre. Om du exempelvis har tränat ligger du i negativ vätskebalans då du har gjort av med vätska via svettning, men även genom att använda dig av dina kolhydratslager i kroppen som lagrar vätska. Så att börja dricka alkohol efter träning säger sig självt inte är det optimala. Ät något innan du börjar dricka. En liten del, ca 10%, av alkoholen tas upp i magsäcken. Resten tas upp i tunntarmen och då mycket snabbare eftersom tunntarmens yta är mycket större än magsäckens yta. Genom att ha mat i magsäcken fördröjs magsäckstömningen och alkoholen kommer långsammare ut till tunntarmen. Mer fett och kostfiber i magsäcken innebär längre tid innan maten når tarmen. Alkoholen tas alltså inte upp lika snabbt jämfört med en magsäck utan mat. När du fortfarande är pigg - mixa hallon, blåbär och banan och använd som groggvirke till den första drinken. Resten ställer du in i kylen och dricker dagen efter.

12

Under kvällen Kör på den gamla hederliga ”varannan vatten”. Känns det tråkigt med vatten så beställ eller ta med dig mineralvatten, läsk, lättöl eller någon juice. Bestäm dig redan innan du börjar dricka att du tar sista drinken vid ett speciellt klockslag, förslagsvis innan klockan 24. På så vis återhämtar du dig snabbare dagen efter. Nedbrytningen av alkohol går i samma hastighet oberoende av mängd du har druckit. Mer alkohol tar längre tid att bryta ner. Dagen efter Det finns framförallt n å g r a v i t a m i n e r, de vattenlösliga vitaminer na tiamin och vitamin C, som till stor del försvinner från kroppen när du dricker alkohol. Genom att äta fil, yoghurt, berikad musli, nötter och frukt tillfredställer du dina v i t a m i n b e h o v. A t t dricka smoothien från dagen innan med musli och nötter är därför perfekt. Ett intag av dessa vitaminer gör inte så att baksmällan försvinner, men du hjälper att fylla på kroppens underskott av dessa vilket är positivt.


Bakispiller eller bortkastade pengar?

Recept på vätskeersättning för en helkväll ( 3 glas)

Det finns en del produkter som enligt producenterna själva ska hjälpa mot baksmällan. Vätskeersättning är i ”bakisfallet” bättre att dricka än vanligt vatten. De olika vätskeersättningarna innehåller salt och socker vilket gör att vatten lättare tas upp än om du dricker vanligt vatten. Dock innehåller tabletterna , exempelvis Revigör, ofta alldeles för mycket av olika vitaminer. Ibland flera hundra procent över RDI*. Visst har du förlorat framförallt vitaminerna tiamin och vitamin C men behovet kan du enkelt tillfredställa med vanlig mat. Revigör innehåller en hel del ämnen som inte är bevisat bra för baksmällan.

Blanda 1 liter vatten med 2 matskedar strösocker och ½ tesked salt. Smaksätt med 2 teskedar koncentrerad juice eller pressad citron. Orkar du inte blanda din egen så använd vätskeersättningen Resorb från Apoteket. Kostar ca 49 kr för 20 stycken tabletter.

Till de olika ”bakispillren” uppmanas du ofta att följa en ”kur”; ett glas innan, ett under och ett glas efter sista drinken. Sno konceptet men strunta i tabletterna. Det som skulle kunna vara positivt med bakistabletterna är att en tablettkur kanske faktiskt får dig att dricka de extra glasen. De innehåller även salt och socker vilket ökar vattenupptaget. Negativt är att de ofta innehåller för mycket av vissa vitaminer och mineraler . Att en tablett ger fler hundra procent över RDI* är inte vad kroppen behöver. Tabletterna kostar även en del. För att så billigt som möjligt, må så bra som möjligt dagen efter så är mitt tips att du blandar din egen vätskeersättning och snor kurkonceptet. Drick ett glas innan, ett under och ett glas efter sista drinken, av vätskeersättningen. Ät gärna yoghurt med frukt eller en smoothie tillsammans med musli och nötter så får du garanterat i dig de vitaminer du har förlorat.

* RDI står för rekommenderat dagligt Intag. Du bör varken över- eller underskrida dessa rekommendationer. Ett högre intag än RDI behöver inte innebära en förbättrad effekt för friska vuxna personer, utan kan ibland få en rakt motsatt effekt.

Ålidhems centrum 090-190500

10:- rabatt på Go Green pumpakärnor, solrosfrön eller nötter.

Giltig from 20 mars- 30 april 2009

SKRIBENT: Mikael Hellquist LAYOUT: Lily Li


Ekbladet U n i v e r s i t y s t y l e TEXT & FOTO: William Ekholm & Joakim Demby LAYOUT: Anna Pohjanen

Längts upp t.v: Johan Grahn. 21 år. Pluggar: Juridik. Tröja: Johnells. Byxa: Vingåkers factory outlet. Skor: Scorett. Längst upp i mitten: Lisa Henriksson. 24 år. Pluggar: Läkare. Kappa: Vero Moda. Halsduk: Gina Tricot. Jeans: Bik Bok. Väska: Accent. Skor: Wedins. Längts upp t.h: Mikael Lindblad 28 år. Pluggar: Lärare. Jacka: MQ. Skjorta: MQ. Jeans: JC. Skor: Nilsson. Halsduk: Kappahl Längst ned t.v: Petra Linder 20 år. Pluggar: Statsvetenskap . Skor: Second hand. Byxa: Gina Tricot: Linne: H&M. Kavaj: Lindex. Väska: H&M. Glasögon: Pilgrim. Klocka: Ur & Penn. Längst ned i mitten: Hanna Elala. 25 år. Pluggar: Socionom. Byxa: Gina Tricot. Skor: Skopunkten. Klänning: H&M. Väska: Gammal Friis & Co. Kofta: Gina Tricot. Smycken: Glitter. Längst ned t.h: Johan Tillgren. 22 år. Pluggar: Socionom. Byxa: H&M. Skor: All stars (rockabilly modell). Jacka: BB. Halsduk: H&M. Väska: Vaho fashion. Tröja: H&M. Solbrillor: Rayban Wayfarers.


KÄRLEK PÅ CAMPUS

guide till Fontänflirt & lindellsmyg Varje år vid den här tiden händer det något med Umeåborna. Det vanliga tentapirret byts ut mot något annat slags pirr, du kommer på dig själv med att le medan du läser Bryman & Bell och ekonomstudenterna överlag verkar plötsligt lite mer måna om att stryka ekonomskjortan. Ekbladet satte sig ner med campus egen kärlekspanel för att kartlägga var ekonomstudenten har störst chans att möta kärleken i vår. LAYOUT: Anna Pohjanen & Susanne Laitinen

Microkön vid Tornet

E-puben

Lindellfiket

Äta bör man annars dör man! Microkön i Tornet är känt för varje ekonom. Hit vallfärdar dagligen ekonomer förenade av ett lågt blodsocker för att svära över den kilometerlånga kön. Ett perfekt ställe som under lunchrusningen ger tillfälle åt minst 15 minuters kvalitativt spanande.

Allas vår älskade pub! Här samlas ekonomer och många andra studenter, fredagar för epp, helgens kvällar för dryck och dans, samt fotboll under veckorna.

Universitetets senaste spanställe som kombinerar studentens två nödvändigheter: goda spanmöjligheter och nära tillgång till koffein.

Fördelar: För dig som söker kontakt finns det alltid något att prata om. Klassiker som ””Hur länge har du stått här då?”” och ””Värmer du här ofta?”” är alltid säkra kort. Nackdelar: Helgens misslyckade flirt eller höstterminens ljumna romans står troligtvis i samma kö som dig, vilket kan leda till både krystade artighetsfraser och långa blickar ner i gårdagens pasta carbonara. För att imponera: Den stekigaste (ursäkta ordvitsen) matlådan vinner. Om valet står mellan två potentiella flirtar kan en imponerande matlåda vara avgörande. Ha alltid ett par extra bestick med dig för att erbjuda en snygging i nöd. Passar dig som: Inte har måndagsångest och som är social och mingelsugen trots lågt blodsocker.

Fördelar: Trevligt häng, alltid schysst musik och stor raggpotential. För lite kvalitetstid på tu man hand står alltid Grottan till förfogande. På puben finns det också alltid någon som kan fylla i luckorna dagen efter. Nackdelar: Överförfriskat tillstånd leder lätt till att oönskade grodor hoppar ur munnen samt att dansen kan tendera att bli alltför närgången. Något som inte känns så roligt när du slår upp ögonen dagen efter. Imponera: Bjud laget på drink på hink eller förför med dina dansmoves. Behåll skärpan och charmen och bjud dig själv och ditt span på vartannat glas vatten. Passar dig som: Är ekonom och letar efter andra ekonomer samt för dig som gillar dämpad belysning.

Fördelar: Här hänger majoriteten av alla ekonomer samt att det går att spana på många personer på en och samma gång. Nackdelar: Här kan du inte gömma dig. Om det finns någon/några som du helst inte vill springa in i på några dagar bör du undvika Lindellfiket. Imponera: Dra fram student-Visat och erbjud dig att betala kaffet åt snyggingen som står bredvid dig i kön. Passar dig som: Inte räds stora folksamlingar och dyrt kaffe.

bäst

i test

!


Universitetets senaste spanställe kombinerar studentens två nödvändigheter: goda spanmöjligheter och nära tillgång till koffein.

Fontänen utanför Universum

Fiket i Humhuset

Universitetsbiblioteket

Dagligen passerar tusentals studenter fontänen utanför Universum, vilket innebär att du kan springa in i både en och två intressanta personer.

Både en och två sallader från Humanisthusets fik har hamnat i magen på oss ekonomer. Billigt, smidigt och perfekt då man känner för polisstudenter...…eh, miljöombyte!

Fördelar: Du är på språng, vilket innebär att du slipper kallprata särskilt länge om det känns pinsamt och obekvämt.

Fördelar: Kombinera nytta med nöje! Billig sallad och lång kö, stor potential för småprat och jämförelse av vilken dressing som är att föredra.

Böckernas mecka. Om du aldrig har varit i UB är du ingen riktig student (eller så har du rika föräldrar som betalar för studielitteraturen). Helt enkelt - i UB kan du träffa på vem som helst, när som helst. Det perfekta stället för dig som söker en påläst partner.

Nackdelar: Många susar förbi på cykel utan att ens reagera över att just du står där. Om du är en dagdrömmare finns det risk för frontalkrock. Imponera: Hjälp vilsna studenter till rätt byggnad. Passar dig som: Gillar frisk luft och är duktig på språk.

Nackdelar: Inte lika många snygga ekonomer att spana på. Att det finns fler humanister än ekonomer säger ganska mycket om spanfaktorn. Imponera: Ingen kan motstå en hjälte - avråd från den starka knallröda dressingen. Passar dig som: Tror att sallad gör dig till en renlevnadsmänniska och för dig som gillar 70-talsinspirerade byggnader.…

Nackdelar: Många är oftast inriktade på plugg när de sätter sig här. Undvik tysta rummet om du vill mingla, passar dock om du vill skicka heta blickar över rummet. Fördelar: Om det är på något ställe du vill träffa andra studenter än bara ekonomer är UB ett klokt val, här samlas allt från socionomer, kostvetare till polisstudenter. Imponera: Briljera med dina skills i artikelsökning. Är du lång – samla pluspoäng genom att erbjuda dig att ta ner böcker från översta hyllan. Passar dig som: Har simultanförmåga och kan plugga och spana samtidigt.

17


Låt dina idéer forma framtiden 10 tips som ökar din kreativitet

Betraktar du dig själv som en icke-kreativ människa som inte får idéer? Då lever du förmodligen med den gamla vanställningen att kreativitet är något man föds med. Då tycker jag att det är hög tid för dig att förändra din syn på kreativitet. Med rätt verktyg kan du få fler idéer och öka din kreativa förmåga i oändligheten. Här får du mina favorittips givna till mig av författare så som Fredrik Härén, Tom Kelley, Edward De Bono, Jonas Michanek & Andréas Breiler. TEXT: Peter Nielsen LAYOUT: Susanne Laitinen

1. Ha alltid med dig en anteckningsbok, du vet inte när en bra idé plötsligt slår till Oftast kommer idéer inte som ett brev på posten utan i situationer du minst anar. Jag får flest idéer när jag sitter på bussen eller på flygplanet. Se till att alltid ha med dig penna och en anteckningsbok och skriv ner alla idéer du får. Det är viktigt att du skriver ned alla idéer även sådana du spontant inte tror är möjliga, för en dag blir idén möjlig och då är det bra att komma ihåg den. Spara anteckningsboken och gå då och då igenom vad du skrivit ner och se ifall du inte kan utveckla eller para ihop idéer till någonting nytt. 2. Leta problem för att finna lösningar Ställ in dig på att hitta problem och leta noga för att hitta även dolda problem, problem ingen visste om. Hittar du ett sådant problem är det bara att gnugga geniknölarna och börja hitta lösningar. Tänk på att den uppenbara lösningen inte alltid är den bästa och att just den lösningen förmodligen är den någon annan även kommit på. 3. Ifrågasätt och ställ frågor Tycker du att något är krångligt eller invecklat finns det förmodligen ett enklare alternativ. Frågar du, varför något är som det är, och får svaret därför, är detta ett gott tecken på att något kan göras bättre. 4. Våga tänka radikalt Våga tänka tankar ingen annan tänker, tänk extremt och plocka sedan ner det på jorden. Du har säkert hört uttrycket ”think outside the box”, tänk på alternativ utanför ramarna och är lösningen bättre än någon av lösningarna inom ramarna gör du helt enkelt ramarna större (din idé förändrar hur t.ex. branschen/näringslivet löser problem eller agerar) och då är du förmodligen ensam om din lösning. 5. Tänk om dina rutiner Gör du något på samma sätt som du alltid gjort dem? Tänk då om och försök hitta andra sätt och även om dem inte verkar bättre, testa dem och se ifall du inte kan göra dem bättre.

18

6. More is more and less is less Får du tio idéer är chansen liten att någon är originell, får du hundra ökar chansen att någon av dina idéer är unikum. Glöm inte att anteckna allt i din anteckningsbok! 7. Idéer mår bra av att höras, men var selektiv med vem du berättar för Har du fått en idé, bolla denna med någon du litar på. Var noga med att välja en person som istället för att söka fel på din idé hjälper dig att utveckla den. Negativa personer kan döda bra idéer. När idén börjar ta fart kan det vara läge att testa den på en negativ person. 8. Idéer är skapta för att utvecklas Du hittar säkert ofta idéer du tycker är lysande men som inte är dina? Tänk då vidare och se ifall du inte kan göra någon av dem till din idé genom att förändra eller utveckla den. Så länge du gör någonting nytt kan ingen säga att du stal idén ifrån någon annan. 9. Arbeta med andra Har du ett kompisgäng eller ett gäng personer du vill starta företag med låt alla i gruppen skriva ner sina idéer i anteckningsböcker. Många personer = många idéer = ett fåtal riktigt bra idéer. Brainstorma kring era idéer och utveckla dem tillsammans eller korsa ihop olika idéer slumpmässigt och se var ni landar. Smält sedan idéerna i ett par dagar och upprepa processen. Ingen negativitet eller klankande på idéerna i detta skede! 10. Testa dina idéer mot olika personer Har du fått en bra idé testa den mot olika personer med olika bakgrund och inställning eller låt en grupp med förutbestämda roller diskutera din idé. Står idén pall i alla ronder är det en bra idé annars får man tänka om eller överge idén temporärt (vem vet om den plötsligt blir en bra idé). Källor: Fredrik Härén - Idébok 1,2 , Tom Kelley - The art of innovation, Edward De Bono - Six thinking hats revised


Karriär

I Nordea gör Marcus Larsson det möjligt Multisportaren Marcus Larsson är sedan september 2008 Graduate (trainee) i Nordea Graduate Programme, med placering i Luleå. Han är civilekonom med inriktning redovisning och finansiering och tog våren 2007 sin examen från Handelshögskolan i Umeå. Här delger Marcus sina tips kring fördelarna med att börja karriären via ett traineeprogram. TEXT: Jennie Keyser & Marcus Larsson FOTO: Nordea Press/Privat LAYOUT: Anna Pohjanen & Susanne Laitinen


Karriär

Man lär sig helheten; vilka processer som finns och hur verksamheten hänger ihop. Genom mötet med många olika människor lär man sig att prata med och förstå personer i olika positioner och funktioner.

Hur kom du i kontakt med Nordea Graduate Programme?

Hur ser ditt år som Graduate ut?

– En studiekamrat tipsade mig om programmet och efter att jag läst på om Nordea Graduate Programme beslutade jag mig för att söka en av platserna.

– Jag varvar utbildning och praktik i olika delar av Nordea. I min inriktning tillbringas cirka tio månader på kontor och resterande två månader kommer att förläggas till någon annan del av organisationen; förmodligen blir det en enhet vid huvudkontoret i Stockholm. Det finns många möjligheter och varje Graduate skapar sin utvecklingsplan. Dessutom ingår fyra internationella seminarier i Nordea Graduate Programme.

Vilka fördelar ser du med att börja karriären som Graduate? – Man lär sig helheten; vilka processer som finns och hur verksamheten hänger ihop. Genom mötet med många olika människor lär man sig att prata med och förstå personer i olika positioner och funktioner. Jag upplever att den som går Nordea Graduate Programme har en unik möjlighet – det är den bästa anställningen man kan ha som nyutexaminerad student! Vad tror du gjorde att just DU blev antagen till programmet? – Jag har en stor social förmåga, stark drivkraft och goda akademiska meriter. Ännu viktigare är min tro på mig själv! Jag la också ner tid på min ansökan och försökte vid intervjun att lyfta fram och betona min idrottsliga bakgrund eftersom jag tror att drivkraften är densamma för idrottare och Graduates. Vilka tips vill du ge en student som är på väg ut i arbetslivet? – Var aktiv och sälj in dig själv samt visa ett intresse för företaget! Presentera dina studier på ett intressant och relevant sätt, ange också vad som gör din utbildningsinriktning speciell. Den personliga kontakten är ovärderlig; ring både innan och efter du har skickat din ansökan. 20

Jag är tillsvidareanställd och efter året hoppas jag få en bra tjänst inom koncernen. Möjligheterna till att avancera bedömer jag som goda, det ser jag bland annat när jag tittar på hur tidigare Graduates har gått vidare med olika utmaningar i Nordea. Jag stimuleras av att det finns flera karriärvägar och möjligheter till att byta såväl positioner och affärsområden som länder. Vad tar du med dig från internationella seminarierna? – Jag lär mig mer om alla möjligheter som finns och vilka val jag har att göra. Eftersom vi fokuserar på både professionell och personlig utveckling så lär jag mig att analysera vad jag är bra på och vad jag behöver utveckla. Jag har också skapat ett vidsträckt nätverk som kommer att vara till god hjälp i framtiden. Vilka är dina lärdomar under programmet – så här långt? – Det handlar inte om hur bra du är utan hur bra du vill bli!


Karriär

Nordea och Graduate Programme Nordeas ambition är att vara den mest eftersökta arbetsgivaren inom finansbranschen i Norden. Vår vision är att vara den ledande nordiska banken, känd för våra medarbetare, som skapar betydande värde för kunder och aktieägare. Vi vill attrahera, utveckla och behålla högt motiverade, kvalificerade och resultatinriktade medarbetare. Att starta din karriär via Nordea Graduate Programme är ett spännande och strukturerat sätt att lära känna hela organisationen. Besök www.nordea. com/graduate för att läsa om upplägg, ansökningstid och kravprofil.

Den personliga kontakten är ovärderlig; ring både innan och efter du har skickat din ansökan.

Där kan du också höra några av våra tidigare Graduates berätta om sin bakgrund, erfarenheter och karriärsval. Nästa programstart är i september 2009 och har du en magisterexamen och en nyfikenhet på den finansiella branschen är du välkommen med din ansökan.

21


MUSIK TEXT: Yuna Lee & Mikael Jonsson LAYOUT: Anna Pohjanen FOTO: www.musicline.de & www.parisdjs.com

ABUNDANCE PPP - Platinum Pied Pipers Tre och ett halvt år har gått sedan succédebuten “Triple P” och under denna tid har en hel del hunnit förändras. PPP (Platinum Pied Pipers), som utgörs av producentduon Wajeed och Saadiq, har på deras nya skiva valt helt nya vägar både när det gäller samarbetspartners och influenser. Medan debutplattan präglades av ett Hip Hop/R’n’B sound så bjuder “Abundance” på en musikalisk mångfald utan dess like. Trots att rötterna finns i R’n’B så tar varje låt ut svängarna på ett nytt sätt. Skivan öppnas av två spår (“Angel” och “Smoking Mirrors”) fyllda av svängiga trummor som direkt får huvudet att nicka i takt. När 60-tals throwbacken “On a Cloud” sedan tar vid så kan man inte längre sitta stilla. Mot mitten av skivan saktas tempot ner en aning med kärleksduetten “Sanctuary”. Den musikaliska resan som “Abundance” utgör bjuder därefter på latinamerikanska rytmer med låten “The Ghost of Aveiro” och avslutas sedermera med ett mer elektroniskt sound. Det sägs att variation är livets krydda och efter jag tagit del av de två Detroit-herrarnas verk kan jag inte annat än hålla med.

Betyg:

22

MAndo diao Give me fire

Lily Allen It’s not me, it’s you Popstjärnan med Storbritanniens mest kända tredje bröstvårta är tillbaka med sin andra skiva efter tre år med paparazzis och allt annat kändisskapet medfört. Det jag förälskade mig i hos Allens första skiva var den starka kontrasten som skapades mellan de sockersöta, trallvänliga popmelodierna och de helt och hållet ocensurerade texterna. Den kontrasten är bevarad, om än en aning förändrad, på uppföljaren. Under 43 minuter behandlar Allen ämnen som missbruk, kändisskap, materialism, åldersnoja och framför allt mänskliga relationer, i synnerhet hennes egna. På “Back to the start” ber hon sin syster om ursäkt och vädjar att de kan börja om från början igen, allt inramat av 80-talssyntar. Det som är mest intressant att ta del av från Allens livserfarenheter är hennes kärleksrelationer, både de bra och de dåliga. På “Not fair” berättar hon om sin, i övrigt perfekta, expojkväns oförmåga att tillfredställa henne i sängen, självklart med något som skulle kunna beskrivas som cirkuspop i bakgrunden. Sin bästa sida visar hon på balladen “Who’d have known” där hon berättar om ny, spännande, kärlek på ett sätt som skulle få John Rambo att smälta. Bortsett från det schablonartade Bush-påhoppet “Fuck you” är detta en helt klart värdig uppföljare till “Allright, still”.

Betyg:

Borlängesnubbarna i Mando Diao är minst sagt produktiva. Detta är deras femte fullängdare sedan debuten Bring ’Em In 2002, och sedan dess har det hänt grejer må jag säga. Såhär som på Give Me Fire har vi aldrig hört dem förut. Kanske, eller rättare sagt förmodligen för att de till denna platta har tagit hjälp av de otroligt otippade hiphop-producenterna Masse och Salla från Latin Kings. (Jag sa ju att det var otippat). Men låt er inte luras av detta. Här hörs ingen hiphop, men oh så mycket annat. Frontmans-paret Björn Dixgård och Gustaf Noréns karakteristiska rockröster är i princip det enda som gör att man egentligen känner igen Mando Diao. På skivans 14 spår finner man allt från synnerligen dansant pop i form av den första hitsingeln ”Dance With Somebody” via glad 60-talspop i ”Mean Street” till funkig blues med jazztakter och blås i låten ”High Heels”. Däremellan hörs dängor influerade av soul, disco, rock och you name it, i en enda uppfriskande mischmasch. Det kanske låter fruktansvärt spretigt och förvirrande men faktum är att Mando Diao lyckas hålla ihop det, för någonstans i all denna saliga blandning av genrer gömmer sig ändå en röd tråd. Snyggt jobbat, Mando Diao.

Betyg:


KULTUR

TEXT: Fanny Brodin: LAYOUT: Anna Pohjanen FOTO: Patrick Degerman

Fenomenet med böcker som blir film är inget nytt, men den här gången har jag sett två teaterpjäser i Umeå som båda bygger på romaner. Böckerna har jag både läst och älskat sedan tidigare, och är Fjodor Dosktojevskijs ”Anteckningar från ett källarhål” och Maria Sveland ”Bitterfittan”. Anteckningar från ett källarhål - Baserad på Fjodor Dostojevskijs roman Arrangör: Teater Knockout, Umeå Teaterförening, Umeå Folkets Hus & Studiefrämjandet. Regi: Christian Rinmad. Manus: Andreas Utterhall, Christian Rinmad. Medverkande: Andreas Utterhall Jag är en ond man, en sjuk man, en frånstötande man. Visst känner man igen Fjodor Dostojevskijs ord. Romanen ”Anteckningar från ett källarhål” har beskrivits som en sammanfattning av de tankar som Dostojevskij senare broderar ut i sina större romaner. Tankarna är komprimerade till en kort text, och jag måste läsa många stycken om och om igen för att tydligare förstå dess innebörd. Den obarmhärtigt svarta humor som jag älskar hos Dostojevskijs längre romaner får inte riktigt lika mycket plats i ”Anteckningar från ett källarhål”, men den finns där. Tyvärr lyckas inte Andreas Utterdal förmedla den när jag ser honom agera. Han spelar mannen som flytt omvärlden för att stänga in sig i ett källarhål tillsammans med sina grubblerier. Men förutom den aspekten måste jag ge Utterdal en stor eloge för framförandet - han håller verkligen liv i publiken genom sin 50 minuter långa monolog, där han i princip endast har en krukväxt som rekvisita. Och den i bokform så snåriga texten, framför han så att jag hör saker jag inte lagt märke till förut. Speciellt människans revolt mot förnuftet kommer väl fram i föreställningen. Vi som är studenter vet ju att en bok kan förstås lättare om någon berättar om den. Jag trodde att jag skulle lämna föreställningen med den välbekanta känslan av ofullständighet som infinner sig när man sett en film, baserad på en bok man tycker mycket om. Men nej, jag måste säga att föreställningen både sammanfattade bokens innehåll på ett okej sätt, samt gav mig som åhörare en djupare förståelse för det. För mer info kring kommande teatrar, kolla www.umeateaterforening.se

Bitterfittan - Baserad på Maria Svelands roman Arrangör: Västerbottensteatern. Regi & manus: Pontus Stenshäll. Medverkande: Tove Olsson Jag måste säga det- jag älskar den! Det är bara att hoppas att teatern Bitterfittan och Tove Olsson ger extra föreställningar under våren, det här är en föreställning som alla borde se. När boken kom för något år sedan var jag skeptisk, i en rätt urvattnad feministisk debatt var jag inte motiverad till att läsa ännu en bok om patriarkatets konsekvenser, hur fruktansvärda de än är. Men så tänkte jag ge den en chans ändå, och vips så hittade jag ett guldkorn. Boken lyckades med något så roligt som att komma med ett nytt perspektiv. Berättelsen uppmanar visserligen till kamp och exemplifierar löpande bristen på jämställdhet mellan könen i Sverige idag. Men den verkligt intressanta aspekten av detta som lyfts fram i ”Bitterfittan” är fenomenet föräldraskap. Vari ligger skillnaden mellan en mammas och en pappas ansvar? Hur dömer samhället mammor respektive pappor och i vilken grad är mammor och pappor ytterst ”skyldiga” för barnet? Liksom ”Anteckningar från ett källarhål” framfördes ”Bitterfittan” som en monolog. Rekvisitan var även här knapp, men Tove Olsson hade en fantasi lika självklar som hennes ärlighet. Hon var ärlig mot sig själv, och krävde ”bara” att äga rätten till sitt eget liv. Alla motgångar hon stött på i livet hade tornat upp sig så till den grad att hon blivit en riktig bitterfitta. Men det fina är att bitterheten inte handlingsförlamade henne, nej, den motiverade henne. Hon avslutade med den mycket fina poängen att om en förändring ska komma till stånd så måste man själv kämpa - ingen kommer göra det åt en. Tyvärr gick bara föreställningen ”Bitterfittan några få dagar, men konceptet med lunchteater på Folkets Hus kan verkligen rekommenderas. För mer info kring kommande lunchteatrar, kolla www.vasterbottensteatern.se

23


gästKrönika

Har du också orange ångest? Det pratas mycket om pengar. Resor, middagar, renoveringar och nya teknikprylar verkar ge en omättlig aptit. Därför är det konstigt att så många av oss tackar nej till flera miljoner kronor varje år. Det är faktiskt flera miljoner som du väljer bort varje gång du kastar pensionskuvertet oöppnat eller lägger det längst underst i högen med viktiga papper. Genom att sprätta kuvertet, ta en titt, välja fonder och titta till placeringarna kan du förvandla din pension till en trevlig överraskning. Du väljer själv mellan en ålderdom kantad av blodpudding eller en ålderdom fylld av resor till varmare breddgrader och kanske en alldeles egen flashig guldinfattad rullator.

Varje år i februari sprider den ut sig som en epidemi över Sveriges avlånga land – PPM-ångesten. Har du symptom som visar på orange ångest bör du genast bemöta ångesten med handlingskraft, tillfrisknandet är inte långt borta. Allt som krävs är att du offrar lite av din tid så lovar jag att du inom kort är botad och kan se fram emot en framtid som rik pensionär.

Även om PPM bara är en del av vårt pensionssystem och en del av din privatekonomi så är PPM en bra början för att lära sig mer om sparande, fonder och aktier. Oavsett ämne så gäller grundprincipen även sparande. Det vill säga att ju mer du kan, ju mer tid och intresse du lägger ned desto bättre blir resultatet, både idag och i framtiden. Enkelt, men sant. Många hävdar att dagens finanskris visar att man ska spara sina pengar i madrassen. Jag hävdar bestämt motsatsen. Visst är det skräckinjagande med globala finanskriser som påverkar våra sparpengar, men med lite kunskap om sparandet är du bättre rustad för kommande eventuella hack i kurvan. Snart kan det börja gå uppåt igen och då kan du och dina PPM-pengar följa med mot nya höjder. Frågan är alltså om du vill bli botad från ppm-ångesten? Ett första steg av handlingskraft är att följa min föreslagna fem-stegsmodell. Tänk så här när du väljer hur dina ppm-pengar ska placeras: 1. Fundera på vilken risk du vill ta med dina ppm-pengar. Glöm inte att risk är bra om du har långt kvar till pensionen eftersom hög risk också kan ge hög avkastning. 2. V ä l j v i l k e n e l l e r v i l k a f o n d t y p d u v i l l p l a c e r a i. Ex. en regionfond, en landsfond och en globalfond. 3. Bestäm dig för vilken exakt region, land, och så vidare. Gå in på www.ppm.nu och sök efter dessa fonder får att se utbudet. 4. Jämför några av de fonder du får upp. Titta noga efter vilken avgift fonden tar för att förvalta dina pengar! Sparar du till pensionen under många år så kommer du att betala mycket mer i avgifter i en ”dyr” fond. 5. Viktigt är att titta på hur fonden har gått under de senaste åren jämför även detta. Har en fond gått dubbelt så bra som sina konkurrenter och bara kostar lite mer i avgift så är ju valet enkelt. Bäst resultat vinner!

Jag lovar att du nästa gång kommer att möta PPM-kuvertet med iver istället för med galopperande orange ångest. Lycka till!

Vill du följa Thereses betraktelser mellan Ekbladets utgivning kan du läsa hennes blogg på www.ungaaktiesparare.se/vd-bloggen.

/ Therese Lundstedt VD Unga Aktiesparare

Vill du lära dig mer om aktier och fonder på plats i Umeå hittar du Unga Aktiesparares lokalavdelning i Umeå på adressen www.ungaaktiesparare. se/umea.


25


Stadsguiden

Varje år anordnar HHUS den mycket uppskattade resan till Sveriges skidmecka Åre. Här kan du uppleva Sveriges bästa skidåkning och vildaste after-ski. Inte nog med det, du kan även åka hundsläde och prova på glidflygning. Eller varför inte prova på den nästan 100 år gamla bergbanan? Upplever du en just nu en deja-vu-känsla? Det beror på att du med högsta sannolikhet har läst något liknande förut. Texterna om Sveriges största skidsportort är konstruerade av professionella copywriters och berättar inte hela sanningen. Som de grävande journalister vi är, ska vi på äkta Janne Josefsson-manér presentera vår bild av Åre. text: Simon Westerlund & Tobias Magnussen FOTO: Per Eriksson Layout: Susanne Laitinen

ÅRE FLYG: Flyg? Vi åkte buss! Vår resa mot Åre startade kl 02.00 - precis när E-puben slagit igen portarna. ”Gud va skönt att åka på natten, då kan man sova hela 7-timmarsresan!”, tänkte vi till en början. “Varför känns det som vi spelat in en film med John Holmes?”, var tanken som dök upp efter vår bussfärd. Att vi blev omkörda av Jon Olssons Lamborghini precis utanför Åre satte ytterligare perspektiv på vår komfortabla resa. Boende: Bo på Copperhill Mountain Lodge. Övrig information är överflödig. Se & göra: Visst, Åre har flest antal nedfarter av samtliga skidorter i Sverige. Det tar tre dagar att åka igenom hela systemet och det finns möjlighet till otroligt varierad åkning. Men vad hjälper det när de blå backarna har en lutning som får Swedbanks börskurs det senaste året att framstå som flack och att de är lika mjuka som Dolph Lundgrens vadmuskler? Självförtroendet vi hade vid ankomst försvann efter första åket. Vi menar: när vi blir omåkta av en baklängesåkande, enbent kille känner man sig inte top-notch. Sen hjälper det inte att ungar i oversizeade färgglada kläder gör en 540 backside-air i det hopp vi inte ens fick fart till att ta oss över. Äta: (Läs: Dricka och festa) Som tur är så behöver vi inte spendera hela dagarna i backen. Nej, Åre har ju världens i särklass bästa After-ski! Det håller vi med om. Fjällgården känns verkligen som en äkta fjällgård och bandet Pink-Hink levererar klassiker efter klassiker. Men, det skulle vara så mycket trevligare ifall vi fick plats där inne. Det är uppenbart att hälften av alla som åker till Åre gör det för att dricka Carlsberg i glasflaska, kylda i en hink med is och inte för att åka skidor. Fjällgårdens bästa platser är upptagna från lunch och tre timmar senare, när After-skin egentligen börjar, kan du vara glad om du får en plats i rökrutan på uteterrassen. När vi , mot förmodan, tar oss fram till baren så har självklart Fogstrand & Levenkrantz Management Consulting AB konferens i Åre och gör allt för att bibehålla imagen av ”framgångsrika Stockholmare. Att vifta med vårt Visa Ung bredvid deras AMEX-platina ger inte snabbare service, om man säger. Det här spelar dock väldigt liten roll. Fjällgården är ett ställe av många och när mörkret faller uppenbarar sig Åres fantastiska uteliv med flertalet exklusiva klubbar. Bygget och Dippan är Norrlands motsvarighet till White Room och Spy Bar. Det finns bara en liten hake - vi är studenter. Fattiga studenter. Då hjälper inte att det ”rabatterade” inträdet endast kostar 100 kr (plus garderobsavgift av 40 kr). Vi har ändå inte råd att köpa någon Red Bull Vodka, en drink till förmånliga priset av 150 kr. Och då snackar vi fyror. Helt plötsligt så verkar den 100 meter långa kön in till stället inte jobbig längre, utan mer som en säkerhetsåtgärd för vår ekonomi. Sällan har vi saknat E-puben så mycket som när vi befann oss i Åre. Avslutningsvis: Vill vi påpeka att detta inte är försök att hänga ut Åre, utan försöka ge en mer transparent bild. Vi är ju trots allt kritiskt tänkande studenter. Det kan å andra sidan vara så att vi är fyllda av bitterhet för att vi är helt värdelös på utförsåkning, ragga tjejer och dansa pjäxdans. Det är helt enkelt inte Åre det är fel på. Det är vi.

De serverar därför vin och drinkar i tekoppar och öl i papperspåsar. 26


HHUS STYRELSEPROJEKT TEXT: Rickard Lundgren & John Eriksson LAYOUT: Anna Pohjanen Förväntansfull är säkerligen det bästa ordet för att beskriva vad vi deltagare i HHUS-Styrelseprojekt känner. Dagen, eller för vissa dagarna, då vi ska få tillfälle att delta vid ett företags styrelsemöte närmar sig. De som tror att styrelsearbete är trist och tar tid, som man inte har, bör tänka på det faktum att det är styrelsen och VD:n för ett bolag som har yttersta ansvaret. Det är de som bestämmer, planerar och lägger upp mål och strategier för företaget. Själva tanken på att vi ska få sitta och ta del av detta är en ”trigger”. Vi kommer alla att få medverka då just denna ”innersta krets” beslutar i respektive företags angelägenheter. Det är verkligen ett bevis på att företagen har förtroende för oss studenter vid Handelshögskolan. HHUS-Styrelseprojekt har som syfte att låta studenter som studerar vid USBE få en inblick i vad styrelsearbete innebär. Att både visa de positiva sidorna men även att lära oss att se med kritiska ögon på ett eventuellt styrelseuppdrag. Som deltagare i Styrelseprojektet får du först en utbildning och därefter möjlighet att delta vid en organisations- eller företags styrelsemöten för att få en inblick i hur styrelsearbete sker i praktiken. Utbildningen har, bara den, varit otroligt intressant. Owe R. Hedström, som har hållit i utbildningen, har till varje träff bjudit in en person som har anknytning till lektionens tema. De som har varit här och svarat på våra frågor och diskuterat styrelsearbete med oss är: Styrelseordförande för VK, före detta VD för Umeå Energi, VD för Ackordscentralen, Kreditchefen på Nordea samt revisor Hans Nilsson, som även undervisar här på universitetet. Det har varit väldigt lärorikt och gett oss en bred kunskap i vad styrelsearbete innebär. Vi känner oss nu redo inför nästa utmaning, att göra praktik.

De företag vi ska göra praktik hos är: VK, Umeå Energi, Uminova Holding AB, UMEVA, IKSU samt Byggnadsnämnden. Det som våra värdföretag har gemensamt är att de har en lokal anknytning. I övrigt varierar deras verksamhet från till exempel ekonomisk förening till aktiebolag. Dessa stora företags positiva inställning till projektet utgör ytterligare en sporre. Det är roligt att se att intresset är stort från det lokala näringslivet att vilja samarbeta med studenter och universitet. Det som är speciellt med detta projekt är att även om det inte är nytt för Sverige så är det nytt för Umeå och Norra Sverige, vilket gör att det känns extra roligt att få vara med i den första kullen av styrelseprojektpraktikanter som HHUS frambringar. Det är inspirerande och kul att så många har visat intresse för projektet, dels de som har föreläst för oss samt de som ställt upp som styrelsevärdar, men även de studenter som deltar i projektet. Vi kan till sist bara uppmuntra er som vill delta i nästa projekt att hålla utkik efter nästa upplaga av styrelseprojektet. Nästa projekt hoppas vi tar fart i september och vi har redan fått in intresserade företag som vill ställa upp som styrelsevärdar.

Bästa hälsningar från projektledarna Rickard Lundgren och John Eriksson


Student Consulting - pepp eller depp? Våren är en härlig tid, snön börjar sakta men säkert försvinna och skinnjackan åker fram. Å andra sidan är det många studenter som fasar inför våren. Varför? Helt enkelt för att det är dags att ta tag i årets sommarjobb. Michael Wallén är en av många studenter som provade lyckan i Norge sommaren 2008. Följ hans berättelse om floppen med ett bemanningsföretag och ett slott som visade sig vara ett schakt. TEXT: Michael Wallén LAYOUT: Susanne Laitinen & Anna Pohjanen

Student Consulting ska tydligen ”bidra till branschens goda rykte mellan organisationer och myndigheter” (Bemanningsföretagens folder om etiska regler). Tyvärr är vissa bemanningsföretag mer amatörmässiga än andra och behandlar sina konsulter som boskap med lite eller ingen förståelse för gott affärsmannaskap eller omtanke för sina anställda konsulter eller sitt varumärke. Efter egna riktigt trista erfarenheter av denna arbetsgivare så kontaktade jag några vänner som också hade likvärdiga erfarenheter. Det mynnade ut i denna text, som ja, blev lite längre än vad jag kunnat tro. Tycker du nu att denna insändare ser alltför mäktig ut för att läsa igenom, så kommer sammanfattningen här. -

Det finns bra jobb i Norge!

-

Sök jobb själv direkt i Norge och ordna bostad själv.

-

Ska du anlitas genom ett bemanningsföretag, ta referenser från tidigare studiekamrater och se till att du har alla överenskommelser skriftligt.

Vem tackar nej till ett bra jobb där man kan tjäna mer pengar per månad än vad man skulle göra som nyutexaminerad, boendet fixat och gratis truckkort? Min historia började med en annons, där intervjun genomfördes i Umeå och truckkortsutbildningen genomfördes i slutet av maj och anställningen skulle börja sista juni. Att vara kontraktskriven genom Student Consulting innebar att jag skulle inställa mig på arbetsplatsen med mycket kort varsel. Det kan röra sig om ett fåtal dagar, vilket kan ställa till en del problem då det kräver lite mer framförhållning för att ta sig till Norge på ett bra och ekonomiskt sätt. Tack och lov befann jag mig i Helsingborg då jag till slut fick reda på vart jag skulle arbeta, 5 hela dagar innan jag skulle vara ombytt och klar på ett lager i södra Norge, ”strax utanför” stan. Tur var det bara att jag skulle samåka med en kollega som skulle börja samtidigt som mig. Boendet kostade 4000NOK i månaden, dubbelt upp vad jag hade muntligen hade blivit lovad. Detta var inte okej, men med 5 dagars varsel så är det inte möjligt att ordna något annat. Boendet var dock enligt Student Consulting på Hotell Fontenen, så det kanske inte var så farligt dyrt.

Tre dagar senare var jag i ett nytt land som har mycket olja och svindyra pizzor. Jag skulle bli inkvarterad på hotellet tillsammans med fyra andra personer som också jobbade för Student Consulting. Jag mötte upp en av dem vid tågstationen och i den stunden fick jag reda på att boendet inte var något att hurra för, dock hade de nu fått en uppvärmd och ej mögelskadad bostad. Bostaden hade såklart inte med hotellet att göra, utan det var i själva verket hotellägarens uthyrningslägenheter som låg i anslutning till hotellet. Se bilderna och bedöm själva, jag hävdar i alla fall att man bör förvänta sig lite bättre standard för 4000 NOK i månaden. ”Ni har ju i alla fall tak över huvudet” sa transport- och boendeansvarig upprepade gånger till mig och de andra jag bodde med. Nu var det bara att vänta in min kollega som jag skulle samåka med på måndagen. Hela helgen gick och ingen kollega dök upp, han verkade ha ändrat sig. Detta ledde till att jag fick kontakta min konsultchef och vi beslutade att vi skulle ta uppstartsmötet dagen efter. Jag tog mig till jobbet i alla fall, men det var ju ett äventyr i sig som jag faktiskt kan skratta åt så här i efterhand. Det här med ”strax utanför” stan stämde inte riktigt, min restid inklusive väntetid var mer än 2.5 timme per dag… Kollektivtrafiken gick inte dit på helgerna under de arbetspassen jag blivit tilldelad. Helgerna kom senare att lösa sig genom att samåka med en norsk kollega . Alternativet var att sova över på jobbet. Jag påtalade boendesituationen för min konsultchef som höll med om att den kanske inte var bäst och att han skulle se sig om efter nytt boende. Så nu satt man i sitt råtthål till lägenhet (med kranvatten som smakade havsvatten, en spis som fungerade lite som den ville, knappt någon belysning, stopp i avloppet plus en incident med en person som blev grovt misshandlad utanför porten och missbrukare som byter sprutor i automaten vid huset) men man får tacka högre makter för att jag bodde och arbetade med otroligt glada och goa personer som med imponerande få ord kunde vända ens humör till det bättre. Utan dem hade jag garanterat tagit mitt pick o pack och åkt hem inom en vecka.


Efter ett tag kom i alla fall beskedet att det inte fanns några alternativa bostäder. Förbannad, less och inte minst besviken var det bara att be om en hyresnedsättning till den nivå som jag, såklart muntligen, hade blivit lovat under intervjun i Umeå. Då blev jag hänvisad till den boendeoch transportansvarige som innan hade uttryckt sin förtjusning över de klagomål som inkommit. Min konsultchef skulle åka på semester och i och med det skulle han vara borta till slutet på augusti, två veckor efter det att min tjänst var avslutad. Det vore kul att ha träffat sin konsultchef på riktigt någon gång, men så blev det inte. Just problemen med boende var inte kännbara för mig ensam, utan två konsultkollegor blev i januari 2008 placerade i ett oisolerat och mögelskadad boende på ca 20kvm för totalt 4000NOK/person i månaden. Student Consulting hade godkänt detta boende där det krävdes jacka och skor inomhus, men ordnade ovanstående lägenhet efter en vecka. När fler personer skulle flytta in så kom erbjudandet om en hyressänkning. Men detta var bara tomma ord och ingen sänkning genomfördes. Utöver detta hade Student Consulting lovat kunden att de skulle stanna en månad till, utan att fråga konsulterna. När detta uppdagades möttes de med argumentet att Student Consulting skulle hamna i dålig dager om de inte stannade. De valde att inte stanna. Nu var det bara att koppla på charmen, vara så saklig som möjligt och driva mina ståndpunkter på ett konstruktivt sätt. Kontakten inleddes men det var i princip omöjligt att nå fram på något som helst sätt. Slutsatsen av vårt första samtal blev dock att jag faktiskt skulle vara nöjd över att ha tak över huvudet. Då blev jag rätt upprörd och försökte få honom att förstå hans åsikter i hans yrkesroll ska spegla de åsikter och värderingar som företaget står för. Man kan snabbt räkna ut att sådana åsikter inte nödvändigtvis bör vara representativa för ett av nordens ledande bemanningsföretag. Och ska man stöta sig med ena sidan av sin intressentmodell (läs studenter) så borde man också förstå att vi studenter faktiskt pratar med varandra och tar sig tid till att påtala de orättvisor man blir utsatt för. Mina diskussioner med den ansvarige för boende- och transport gick ingenstans och därför gav jag upp idén om att få någon som helst kompensation. Men det skulle inte ta slut ännu. När jag hade åkt hem till Sverige igen och släppt den mesta av min irritation kom det ett mail den 18e augusti om att jag var tvungen att säga upp mitt boende en månad i förväg. Den informationen var värdelös så här tre dagar efter man faktiskt slutat och åkt hem, den borde ju funnits med i de papper jag fick innan jag började. Sen att det är arbetsgivaren som förmedlar bostaden åt den anställde borde ju de, om några, ha koll på när de anställda ska avsluta sina konsultuppdrag? I slutet på september kom den sista lönen där jag till min förvåning såg att dem hade dragit av boendekostnad för en hel månad. Jag bodde bara där halva tiden.

Återigen började Cirkus Student Consulting och det dröjde inte länge tills att jag fick ett svar från min käre vän på boende- och transportsidan. Han förklarade att den dragna hyran var rätt och att inga pengar skulle betalas tillbaka. Tack för den tänkte jag och läste vidare att jag skulle ha sagt upp min bostad, i mitt fall, 2 veckor efter ankomsten till Norge. Läste sedan igenom all den korrespondens jag haft och de papper jag fått för att kunna se om jag kanske fått informationen under den 2-veckors period jag hade för uppsägning. Jag hittade inte en tillstymmelse till någon sådan information. Då var det ju klappat och klart, eller hur? Har jag inte fått någon information inom den perioden så kan den ju inte göras gällande mot mig? Nu var det bara att ringa chefen på norgekontoret och förklara läget. Där möttes man av någon som inte var insatt i situationen och som hävdade in i det sista att han stod bakom beslutet. Då jag frågade om han skulle stå bakom beslutet även fast det uppenbarligen var fel, blev han arg och ville avsluta samtalet. Denna förhandling avslutades dock några veckor senare och pengarna betalades ut i mitten av oktober. Totalt spenderade jag 11 veckor på att påtala mina problem utan några klara besked. Detta även fast e-post skickades till flera ledningsposter inom företaget, inklusive de två grundarna Tobias och Niklas. Min slutsats är att man helt enkelt inte bryr sig, något annat är svårt att bevisa. Så här i slutet av denna insändare vill jag berätta om en medarbetarenkät som genomfördes under hösten 2008. Den visade på att många hade upplevt brutna löften och en dålig boendesituation. Många var nöjda med vistelsen som helhet, men det tror jag inte hade mycket med Student Consulting att göra. Att jobba i Norge är ett privilegium och jag är på det stora hela ruskigt nöjd med min vistelse gällande arbetsplatsen, kollegorna och rumskamraterna, men bemötandet från min arbetsgivare lämnade oerhört mycket till fantasin och jag rekommenderar ingen att söka sig till dem för arbete. Det kunde dock ha slutat värre, som för en vän till mig som blev anställd, köpte flygbiljetter, avsade sig sitt ordinarie sommarjobb, bara för att dagen innan avfärd få beskedet att det inte skulle bli något jobb i Norge. Än idag har han inte fått någon ersättning för det han betalade för flygbiljetterna. Man ställer sig frågande vad som egentligen krävs för att bli ett auktoriserat bemanningsföretag.

29


Ă…tersparken 2009 FOTO: William Ekholm

30


ÅTERSPARKEN 2009 FOTO: William Ekholm


Ordförandes krönika

Tack och Förlåt TEXT: Fia Eriksson, HHUS Ordförande FOTO: Samuel Bengtson Layout: Susanne Laitinen

Ett år har gått sedan jag skrev min första ordförandekrönika i Ekbladet. Ett år fyllt med erfarenheter, utmaningar, möten och spännande arrangemang. Det är med ett sting av vemod i hjärtat jag skriver mina sista rader som ordförande, samtidigt som det är en fantastisk känsla att veta att vi snart har en ny, driftig styrelse som ska föra HHUS vidare. När jag tittar tillbaka på mitt år i styrelsen så gör jag det med ett leende på läpparna och en varm känsla i bröstet; jag har haft turen att få jobba tillsammans med en riktigt välslipad styrelse och ledning – drygt 40 personer som är otroligt bra på att arrangera sittningar, kontrollera ekonomin, skapa bättre kontakter med näringslivet, driva E-puben, förhandla avtal och utveckla både utbildningsbevakningen och våra marknadsföringsstrategier. Det jag dock inte alls anade i början av min mandatperiod, är att jag under året fått chansen att lära känna en stor samling människor, av vilka några kommit att stå mig väldigt nära. Något som slagit mig under året, är att ett engagemang inom HHUS ”Något som slagit mig aldrig enbart kan bli en rad i CVt. under året, är att ett Man ska visserligen aldrig hymla engagemang inom HHUS om det faktum att det idag är en aldrig enbart kan bli en rad svår marknad för civilekonomer i CVt.” som nyutexaminerad ska man slåss med tusentals andra färska, driftiga ekonomer som också är ute efter precis samma jobb som man själv siktat in sig på. Därför, och det här är något jag poängterat många gånger, är det oerhört viktigt att se till att sticka ut ur mängden, vässa sina armbågar och sin CV för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att nå sitt mål. Ett engagemang inom HHUS må vara en kort liten rad i CVt, men det är en rad som innebär så otroligt mycket. Det visar att du är en person som vill ha ut så mycket mer av din studietid än bara studier och fester, en person som är villig att förbättra och förändra saker, för att skapa den bästa möjliga studietiden för alla andra ekonomistudenter i Umeå, och det gör dig unik. Jag skulle kunna skriva en alldeles för lång essä om HHUS, jag skulle kunna ta upp varje liten detalj som gjort året 08/09 så fantastiskt. Jag skulle kunna berätta om när jag vägrade bära kavaj på Årsmötet förra året, eller om när vi hade vår kick-off på Nydala Camping i sann lågbudgetanda. Jag skulle vilja berätta om det (smått kaotiska) första styrelsemötet, allting som hände bakom kulisserna på Insparken när jag och Simon förde en diskussion som råkade spelas in på Ludwigs mobilsvar, eller hur det gick till när vår kära iller Göran stals från E-puben. Hur texterna till de fula visorna i HHUS hemligstämplade sångbok går, eller - för all del hur många extraverser det finns i ”Porthos visa”. Jag skulle kunna berätta exakt hur arga jag och Khaldon var på varandra, precis innan fotograferingen för HHUS julkort. Det finns, kort sagt, otroligt mycket jag skulle vilja framföra, för att beskriva hur utmanande och rolig den här mandatperioden har varit. Men jag tänker låta det stanna här, med förhoppningar om att ni alla som varit med mig under det här året kan se tillbaka på 08/09 med glädje.

Jag hoppas innerligt att jag visat hur mycket jag ”Tack och förlåt! Tack - för att uppskattat er under året ni varit så engagerade, driftiga, som gått, att jag berättat kreativa, organiserade, och för er hur privilegierad jag känt mig som fått chansen inspirerande” att arbeta tillsammans med er alla, för det är en känsla jag burit med mig under hela året, och jag hoppas att jag sagt det för många gånger, snarare än för få. Tack och förlåt! Tack - för att ni varit så engagerade, driftiga, kreativa, organiserade, och inspirerande. Tack för alla sittningar, för alla nummer av Ekbladet, för att vår fantastiska pub fått ett rejält uppsving, för att både Insparken och Återsparken blev så bra, för det utökade samarbetet med näringslivet, för det otroliga arbetet med utbildningsbevakningen och för den gedigna och utvecklade ekonomiska kontrollen. Och förlåt - för de misstag jag, med all säkerhet, gjort under året. Fia Eriksson, avgående ordförande

32


HHUS-trädet hhus är DIN studentförening. En studentförening med så många verksamhetsgrenar att det passar de flesta. Nästan alla som läser vid Handelshögskolan i Umeå är eller har varit engagerade i någon del inom HHUS. HHUS-Trädet visar de nio personer i HHUS Styrelse. Valet genomförs i april och alla som läser ekonomi kan ställa upp i valet. Det mörkgröna området är ledningen som leder hela föreningens verksamhet. Här finns allt från Klubbmästare till Utbildningsbevakare. Det ljusgröna området består av alla eldsjälar som står för den verkliga verksamheten, det är eldsjälarna som gör HHUS till den fantastiska föreningen som den är.

utbildningsutskottet

näringslivsutskottet

sociala utskottet

pubutskottet

ekonomiutskottet

Informationsutskottet

Utbildningsutskottet bevakar din utbildning genom att ha kontakt med de ansvariga inom institutioner och övriga delar av universitetet. Din klassrepresentant är den du kommer att kunna rapportera dina åsikter till.

Pubutskottet leder och bedriver verksamheten på E-puben, där det är många som börjar sin karriär inom HHUS eftersom det är så trevlig stämning där.

Näringslivsutskottet anordnar företagsluncher, företagskvällar, arbetsmarknadsdagen Uniaden, engagerar entreprenörer i projekten SIFE, anordnar casetävlingar och Sverigemästerskapen i ekonomi. Näringslivsutskottet anordnar även aktietävlingar och fondluncher.

Ekonomiutskottet. Vad vore väl en ekonomförening utan en avdelning som sköter ekonomin. Då HHUS har en omsättning på nästa tre miljoner kronor och har över 800 faktureringar och fakturor att bokföra är ekonomiutskottets verksamhet stor. En mycket bra start på din ekonomikarriär.

Sociala Utskottet anordnar sittningar, hittar på internationella arrangemang och sportarrangemang såsom Åre-resan, golfturneringen, fotbollsturneringen och beachvolleybollturneringen och mycket mer.

Informationsutskottet är ansvarigt för att du som student får information om allt som händer inom HHUS. De trycker upp den här tidningen, Ekbladet. De trycker affischer nästan varje vecka då HHUS har så många arrangemang. 33


HHUs-valet 2009

HHUS NYA ordförande & STYRELSE TEXT: Ludwig Sikström, HHUS nya Ordförande FOTO: William Ekholm Layout: Anna Pohjanen

HHUS val 2009 är avgjort sedan någon vecka tillbaka och som vinnare står Ludwig Sikström. Vi passade på att ta en kort pratstund med Ludwig dagen efter att valet avgjordes.

God morgon och grattis till segern i valet Ludwig Sikström, Hur står det till med hälsan dagen efter segern i valet? Tack! Trots firande på E-puben är hälsan är på topp, pulsen från gårdagens valvaka har just lagt sig. Är enormt tacksam över det stöd jag hade, verkligen!

Den 7 mars väljs en ny styrelse i HHUS. En ny styrelse att leda och utveckla HHUS och för att skapa konkurrensfördelar Vad är som det organisation första du kommer göra som ny ordförande?för USBEs studenter. HHUS Styrelse består av 9 ledamöter, alla är ideellt drivande och engagerade studenter. För att bli en bra styrelse krävs en bra ledning! Det första kommer att jag kommer fokusera

på är rekryteringen till nästa års ledning. Vad har du för förväntningar för året som kommer? Mina förväntningar är allt annat än låga. Jag ser verkligen fram emot det kommande året, det ska bli ett synnerligen intressant år. Du har ju tidigare engagerat dig inom HHUS, bland annat som projektledare för Insparken 2008, vilket innebär att du har god inblick i föreningen. Är det något som du spontant känner att du vill ändra på nu när du är ordförande?

$EåNIOåUTVALDA

Spontant, nej. Den sittande ledningen och styrelsen har gjort ett fantastiskt jobb under det gångna året och föreningen är redan idag mycket bra organiserad. Självklart har jag nya tankar och idéer men några radikala förändringar kommer inte att äga rum.

I dagarna börjar det bli dags för de som är intresserade av ett engagemang i HHUS att söka ledningsposterna. Varför tycker du att det är viktigt att som student engagera sig i HHUS? Timme in och timme ut tragglar vi oss genom Bloisi, Kotler och andra alltför tjocka och svårlästa kursböcker. Vi lär oss allt i teorin, men hur är det egentligen i praktiken? Att engagera sig i HHUS är ett ypperligt tillfälle att praktiskt få tillämpa dina nyss inlärda kunskaper. Du får genom ett engagemang möjlighet att påverka och förbättra din studietid. Jag kan garantera att du utvecklas såväl på det personliga planet som på det sociala, du kommer att ha roligt! Att det därtill är meriterande för din kommande karriär är bara en ren bonus.

34

ordförande ludwig sikström


HHUs-valet 2009

vice ordfĂśrande oliver reinhard

ordf. utbildningsutskottet Malin larsdotter

Ordf. sociala utskottet jennifer andersson

ordf. ekonomiutskottet Daniel Rask

Ordf. informationsutskottet anna holmstrĂśm

ordf. pubutskottet Pelle LIndblom

ordf. närlingslivsutskottet Jonas Boman

ledamot Carl weidenstolpe

35


Utskottsinformation NÄRINGSLIVSUTSKOTTET informerar:

SOCIALA UTSKOTTET informerar:

Våra fem samarbetspartners:

Missa inte Herrmiddagen den 28 mars! Damerna bjuder tillbaka!

Öhrlings Price Waterhouse Coopers, Nordea, Deloitte, KPMG och Folksam håller i aktiviteter under hela läsåret. Passa på att få kontakt med företagen och skapa föredelar för framtiden. Håll ögonen öppna och anmäl er. En kontakt idag kan leda till ditt framtida jobb! 27 mars - Deloitte EPP 6 april - Fondkampsfinal med Nordea

InformationsUTSKOTTET informerar: Psst! Vill du veta en hemlighet? Insparken drivs inte av en trendig konsultfirma med knivskarpa projektledare – även fast det verkar så. Det är HHUS medlemmar som arrangerar den och planeringen för INSPARKEN 2009 är redan igång.

UTBILDNINGSUTSKOTTET informerar: Glöm inte att nominera din favoritlärare till pedagogiska priset.

Ekonomiutskottet informerar: Ta chansen och sök posten som projektledare för Campus Ekonomi.

Vill du vara med i Insparksgruppen? Dum fråga. Klart att du vill. Skicka ett mejl till rekrytering@ hhus.se och anmäl ditt intresse.

Diplomeringsstudenter! nu är det mindre än 100 dagar kvar…

T ill vad då, tänker ni förmodligen nu. Nedräkningen har börjat, om mindre än 100 dagar tar ni kanske er sista sväng innanför portarna till Umeå universitet. Under er studietid har ni tampats med en del PM, seminarier, skrivkramper, tentor, ja listan kan göras lång. Utöver detta har ni naturligtvis också en massa goda minnen. Det är i slutändan dessa goda minnen som ni kommer att komma ihåg när ni tänker tillbaka på er tid här. Efter allt slit och fantastiska insatser är ni väl värda att firas. Vi som anordnar Diplomeringshelgen tänker se till att era sista dagar som student vid Umeå Universitet kommer att bli de absolut bästa! Nu är det alltså dags för Diplomeringshelgen, vilken går av stapeln den 5-7 juni. Ta tillfället i akt att belöna er själva och upplev diplomeringen tillsammans med de studenter och lärare som har följt er under er studietid. Glöm dessutom inte att bjuda in nära och kära för en oförglömlig kväll tillsammans med god mat, dryck och trevlig underhållning. En skriftlig inbjudan har skickats till den adress där du är skriven med mer information om programmet. För att delta i firandet och dess olika event är det viktigt att du registrerar dig och dina gäster på www.usbe.umu.se/diplomering, även om ni bara vill vara med på diplomeringen. Om du av något skäl inte har mottagit den inbjudan som skickats ut nu i mars finns det extra exemplar på studentexpeditionen. For the graduating students at USBE: it is now time to celebrate all of your hard work! During the 5th-7th of June there will be a Graduation Weekend where you can celebrate your achievements with family and friends. You do not want to miss out on this fantastic event, and it is therefore important to register which events you are planning to attend at www.usbe.umu.se/diplomering, even if you are only participating in the Graduation itself. If you for any reason did not receive an invitation in the mail there are additional copies the student service office. For questions, please visit www.hhus.se/diplomering or contact Aline Erixon at diplomering@hhus.se 36


PÅ GÅNG I uMEÅ

Stjärnglans

Se Maia i maj

FOTO: Mattias Ahlm

FOTO: Johanna Svensson

För tredje året i rad turnerar Sveriges mest aktuella komiker landet runt under namnet Big Comedy. I årets show medverkar bland andra David Batra, Henrik Schyffert och Johan Glans. Den som känner för att träna skrattmusklerna gör bäst i att boka in den 30:e april i kalendern!

Maia Hirasawa blev känd för sin version av The Arks ”The worrying kind” och röstades fram som Årets nykomling 2008 på P3 Guldgalan. Den 6:e maj gästar Maia Idunteatern.

mars

25/3 dans: Sven-Ingvars, Idunteatern. 26-28/3 FESTIVAL: Umeå Open, Umeå Folkets Hus. 22/3 LOPPIS: Nolia.

april

4/4 KULTUR: Musik Direkt, Black box. 4/4 Konsert: Jill Johnson, Aula Nordica. 26/4 DANS: Interference, Operaplan. 30/4 STAND UP: Big comedy, Idunteatern. 26/4 KONSERT: Marit Bergman, Idun Umeå Folkets Hus. 27/4 KONSERT: Satyricon, Idunteatern.

maj

23/5 Kultur: Kulturnatta, Umeå centrum. 6/5 konsert: Maia Hirasawa, Idunteatern. 29/5 BRÄNNBOLL: Brännbollscupen, Ängarna.

Inom hhus

MARS: EPP med Deloitte 27/3. Herrmiddag 28/3. APRIL: Fondkampsfinal med Nordea 6/4. MAJ: Hemligt 16/5. JUNI: Diplomering 6/6.


styrelse och ledning 2008/2009

Ordförande Fia Eriksson ordf@hhus.se

vice ordf. utbildningsutskottet, Eva Tiselius vice_utb@hhus.se

vice ordf. näringslivsutskottet, Caroline Stark ftgkontakter@hhus.se

VICE Ordförande Frida Sjödinviceordf@hhus.se

Ordf. pubutskottet Michael Wallén epuben@hhus.se

Ordf. utbildningsutskottet Khaldon Hindi utbildning@hhus.se

programbevakare sm programbevakare hlp programpevakare ce Malin Larsdotter utb_sm@hhus.se Joakim Nevalainen utb_rscm@hhus.se Mana Zakeri utb_ce@hhus.se

Finansmästare Mikael Lundgren finans@hhus.se

UNIADENANSVARIG Christoffer Gunnarsson uniaden@hhus.se

Projektledare Fanny Brodin projekt@hhus.se

ledamot Jonathan Beck ledamot@hhus.se

webbansvarig

kvällschef, e-puben Vahab Bayati

ordf. ekonomiutskottet Carl Weidenstolpe ekonomi@hhus.se

rekryteringsansvarig Johan Leymann rekrytering@hhus.se

kvällschef, e-puben Viktor Norberg


ordf. info.utskottet Simon Westerlund information@hhus.se

ordf. sociala utskottet, Aline Erixon sociala@hhus.se

chefredaktör ekbladet Anna Pohjanen ekbladet@hhus.se

international student rel. Frida Rimark international@hhus.se

kvällschef, e-puben Fredrik Zeffer

bokningsansvarig E-puben Cecilia Nyström epuben.bokning@hhus.se

ordf. näringslivsutskottet, Jonas Berggren naringsliv@hhus.se

sportmästare Haidar Shaker sport@hhus.se

kvällschef, e-puben Erik Blau

DJ ANSVARIG, e-puben Emelie Eriksson pubDJ@hhus.se

klubbmästare Ida Östman klubb@hhus.se

vice ordf. pubutskottet, Per Lindblom vice_epuben@hhus.se

Ekonomiansvarig, e-puben Jenny Johansson pubekonomi@hhus.se

vice ordf. ekonomiutskottet Johanna Jonsson vice_ekonomi@ hhus.se

Junior controller Gabriella A. Doverhem junior_controller_epuben@hhus.se

ekonomiansvarig, e-puben Karin Strååt pubekonomi@hhus.se

junior controller Henrik Uhrbom junior_controller@hhus.se

kvällschef, e-puben Erik Båvner


Posttidning

b

40

Ekbladet 0901