Page 1

TOMORROW COMES TODAY

Erwin Bloemendal / 4VB2


Stageverslag 4 Erwin Bloemendal Klas: 4VB2 Stagebegeleider: Henk Bijkerk Praktijk begeleider: Arienne de Boer


INHOUDSOPGAVE 8/ 10/ 12/ 14/ 16/ 18T/M23/ 24/ 26T/M28/ 29/

DIT BEN IK INLEIDING VERVOLG OPLEIDING EEN GOEDE WERKPLEK COMMUNICATIE LEERDOELEN SCHETSEN VORMGEVING&BRONNEN CONCLUSIE


THIS IS ME


\9

Ik vind het belangrijk om naast school en stage veel activiteiten voor mezelf te doen, hierdoor krijg ik vaak inspiratie om iets te maken. Als ik buiten loop kijk ik vaak naar alles om mij heen. Door grafische uitingen, natuur, en vrienden krijg ik vaak ideeĂŤn die ik kan uit werken. Op deze pagina vind je een klein deel van wat mij het afgelopen jaar bezig heeft gehouden...


10/INLEIDING  Mijn vierde en laatste verslag alweer, de tijd gaat behoorlijk snel als je op stage zit. Dit verslag gaat helemaal over mijn leven, wat ik doe, en wat ik wil doen. Alweer een half jaar bij Pietje Precies, de tijd is echt heel erg snel gegaan. Ik ben erg tevreden over hoe deze stageperiode is verlopen. Samen met alle mensen hier heb ik mijn stageperiode tot een goed einde kunnen brengen. Als ik terug kijk op mijn vorige stage, ben ik heel erg blij dat ik nu bij Pietje Precies stage heb kunnen lopen. Op mijn vorige stage heb ik in verhouding tot Pietje Precies een heel stuk minder geleerd.

MIJN VERSLAG Ik heb op dit verslag mijn best gedaan om het eigen te maken. Ik hoop dat je veel plezier hebt in het lezen en bekijken ervan!

ENDL


LESS DREAMS


12/VERVOLG OPLEIDING Op zaterdag 26 november ben ik op de open dag van de HKU in Utrecht geweest om te kijken of dit wat voor mij was. Ik was al een paar keer eerder op de HKU in Utrecht geweest en kan mij nog goed herinneren dat ik dacht “wat worden hier geweldige dingen gemaakt�. SAMEN KIJKEN Samen met een vriendin gingen we langs de HKU om te kijken of de opleidingen hier ons een beetje aanspraken. Er zijn heel wat diverse opleidingen op de HKU, maar mij spraken grafisch vormgeven en illustratie heel erg aan. DE SFEER De sfeer op de HKU is heel erg aangenaam, aan de mensen die hier op school zitten kan je goed zien dat ze hier zitten omdat ze een passie hebben voor de opleiding ze doen. Er zijn in en rondom de school veel creaties te vinden, dit geeft een hele fijne creatieve vibe. MIJN KEUZE Ik heb gekozen voor de opleiding grafisch vormgeven, omdat ik de fijne kneepjes van het vak wil leren en van de diversiteit hou. Ik vind illustreren erg leuk, maar mijn hart gaat uit naar grafisch vormgeven.


May the dreams of your past be the reality of your future


Every human being is the author of his own health 15-30 50-7

0 cm

90

0-15 40 cm

verstelbaar 62 - 82 cm niet verstelbaar 74 - 76 cm

90

verstelbaar 39 - 51 cm

+ - 80 cm


EEN GOEDE WERKPLEK\15 Ik ben er achter gekomen dat een goede werkplek er voor zogt dat je veel fijner werkt. En vooral dat je geen rugklachten krijgt. Wanneer iemand langdurig in een houding zit, heb je een groot risico op fysieke klachten. Om de negatieve gevolgen van lang zitten tegen te gaan is het belangrijk om veel te bewegen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen zorgt voor herstel van de weefsels en schade aan gewrichten, pezen en spieren voorkomt. Kortom: beweging is essentieel voor het menselijk lichaam. Bij mijn vorige stage had ik vaak last van mijn rug, dit kwam hoogstwaarschijnlijk door de stoelen die ze daar hebben. Hier bij Pietje Precies heb ik een goede (bureau)stoel en ben ik er goed op gaan letten dat ik ook goed recht zit.

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN Als je niet goed op je stoel zit heb je kans op een of meerdere van de volgende klachten: • • • • • •

Hoofdpijn Verkramping Verkeerde lichaamshouding Beschadiging tussenwervelschijf Verstoorde doorbloeding Spataderen

HOE MOET IK ZITTEN? Op de pagina hier naast zie je een afbeelding van hoe je het beste kan zitten. Het is belangrijk dat je om de 2 uur 10 minuten pauze houd. Ook moet je er op letten dat je maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk doet.


16/COMMUNICATIE Na mijn vorige stage wist ik eigenlijk nog niet hoe het werken met met echte klanten was, bij Pietje Precies heb ik dit (werken ze met grote klanten) geleerd. Voor mij was het heel belangrijk om mee erg veel tijd voor de klant. Ze bespreken te maken wat er nou echt afspeelt in een de opdracht en de mogelijkheden en grafisch bedrijf. Ik wou graag in het echt komen zo tot een goede samenwerking. zien hoe de stappen van de schetsfase tot Wanneer beide partijen tevreden zijn aan het eindproduct waren. Wat ik ook wordt er een offerte gemaakt en zullen erg belangrijk vond om te zien was de de daarop communicatie tussen volgende contacten Pietje Precies en de voornamelijk telefoon“Ik wou graag klant. mailcontact zijn. in het echt zien of Natuurlijk kan een hoe de stappen klant altijd vaker langs COMMUNICATIE Al snel werd mij van de schetsfase komen. Dit gebeurt duidelijk dat de conook regelmatig. Deze tot aan het eind klanten hebben grag tacten tussen klanten en Pietje Precies erg product waren.” zelf meer invloed op de professioneel verlopen. vormgeving en geven Wanneer een klant nieuw is wordt er aanwijzingen terwijl ze naast een collega een afspraak gemaakt met deze nieuwe zitten. Hierdoor weet je zeker dat de klant. Hij/zij wordt dan uitgenodigd bij klant tevreden zal zijn, wel heb je dan Pietje of een collega gaat bij de klant minder vrijheid in het maken van een op bezoek. Meestal komt de klant naar ontwerp en zou je het misschien in je Pietje Precies toe, deze krijgt dan een eentje heel anders hebben gedaan. beter indruk van het bedrijf en van wat hij kan verwachten. CONTACT MET KLANTEN Mijn collega’s bij Pietje Precies nemen Wanneer er persoonlijk iets afgeleverd


\17 wordt door de studio krijg je vaak betere contacten met de klant. Je leert elkaar kennen en maakt vaak nog even een praatje. Op deze manier komen er wel eens nieuwe opdrachten binnen, houd je de klant tevreden en kan je vaker werk voor de klant maken. Wanneer een klant een opdracht aan Pietje Precies heeft gegeven is er altijd nog contact over de leverdatum. Vaak heeft de klant zelf al een idee wat reëel is en natuurlijk wordt er van tevoren een offerte gemaakt waar in staat hoeveel uren Pietje Precies aan de opdracht denkt te besteden. NIET TEVREDEN? Wanneer een klant niet tevreden is, worden extra uren in overleg berekend zodat de klant niet aan het eind voor een verrassing komt te staan. Wanneer een klant er voor kiest het drukken van oplages door Pietje te laten regelen, wordt er vanuit Pietje Precies contact opgenomen met een drukkerij. Met de drukker wordt besproken

hoelang hij erover zal doen en wat de kosten zijn. Sommige opdrachten kunnen we bij Pietje zelf printen. Ook dit wordt allemaal meegenomen in de offerte. Regelmatig gebeurt het dat een vaste klant, bijvoorbeeld Kruidvat, met een spoedje komt. Er wordt dan gekeken wie van de collega’s wat tijd over heeft of bezig is met een opdracht die minder haast heeft, deze collega zal het spoedje dan verder afhandelen. EFFICIËNTIE Om snel en efficiënt te kunnen werken wordt er met grote, vaste klanten gebruik gemaakt van een server. Hier zijn inlogcodes voor nodig, op deze manier kan bijvoorbeeld een klant makkelijk beelden, teksten of andere bestanden op de server zetten en kunnen wij het er met gemak afhalen. Ook kunnen wij de opdrachten er op zetten zodat de klant ze snel kan bekijken en akkoord kan geven. Op deze manier gaat alles heel vlot en heb je een goed overzicht.


18/LEERDOELEN DIVERSER ONTWERPEN VOOR VERSCHILLENDE KLANTEN

Over de gehele stage periode heb ik (mee)gewerkt aan verschillende opdrachten voor klanten zoals: Kruidvat, Trekpleister, CeWe color, Total Clean, Toeva, Create2send, Couthino, Almere90, Dito advocaten, Jongbloed en natuurlijk voor Pietje Precies zelf. Door de diversiteit was het werk erg leuk en kon ik altijd goed doorwerken. Ik heb veel geleerd van de verschillende opdrachten, en kan nu veel diverser ontwerpen en goed meedenken over hoe de opdracht moet worden uitgewerkt. Na deze stage periode ben ik veel beter in staat om in te schatten wat een klant precies wilt. Mijn ontwerp stijl is veel breder geworden. Omdat ik voor veel verschillende klanten heb gewerkt bij Pietje Precies gaan nieuwe opdrachten ook een stuk sneller, dit komt omdat ik nu veel beter kan kijken naar hoe de stijl van een bedrijf is.


\21 INDESIGN BETER BEHEREN

Waar ik veel tegen aan liep waren correctietekens, de eerste keer toen ik deze tekens zag snapte ik eigenlijk niet echt wat deze tekens voor betekenis hadden. Gelukkig konden mijn collega’s mij wel uitleggen wat deze tekens nou precies betekenden ook was er een boek met daarin beschreven hoe je met deze tekens om moet gaan. Ik vind dat het weten van correctietekens erg belangrijk is, dus daarom heb ik op deze pagina het schema met de belangrijkste correctietekens bijgevoegd!


22/ SAMENWERKEN

Samen met mijn collega’s heb ik het afgelopen half jaar meegewerkt aan een doeboek, dit boek is een relatiegeschenk met daarin leuke bezigheden. Ik heb hiervoor 9 pagina’s gemaakt deze pagina’s bestonden uit: ansichtkaarten, een vouwbaar kerststalletje, koffie tips en kleine kaartjes die je ergens bij kan doen. Ik heb deze periode veel geleerd door mee te kijken over de schouders van mijn collega’s en door goed te communiceren over hoe iets precies moet worden uitgewerkt. Ik ben erg dankbaar dat ik zoveel ben geholpen met het verwerken van mijn opdrachten, iedereen hier wilde mij wel helpen als ik iets nodig had. Ik ben de afgelopen periode flink gegroeid door de samenwerking met anderen en heb daardoor waarschijnlijk het ook meeste geleerd.


24/SCHETSEN Schetsen is voor mij heel belangrijk, met schetsen ben je veel vrijer met wat het uiteindelijke ontwerp gaat worden. Door een schets te maken voor een opdracht kom je veel sneller op betere ideeën. Ik kies er vaak voor om voordat ik begin aan een opdracht om eerst een aantal schetsen te maken. Ook al zijn het snelle krabbeltjes toch helpt het om met de vrije hand wat te schetsen. Toen ik net op het Grafisch Lyceum kwam wilde ik altijd meteen goed schetsen, ik heb geleerd dat het veel efficiëntier werkt als je begint met snelle krabbeltjes. Zodra ik die krabbeltjes heb gemaakt, ga ik of door met een mooie tekening te maken of ik maak er meteen een uitwerking van. Ook in mijn vrije tijd schets ik vaak, mijn inspiratie komt vaak van muziek of wat ik op straat zie. Zodra ik een schets heb gemaakt ga ik deze vaak uitwerken in Photoshop en Illustrator. Veel van mijn werk in mijn portfolio is daardoor ook eigen werk.

In de eerste pagina’s van mijn verslag laat ik zien hoe ik vaak werk met eigen werk. Hieronder kun je dit in stappen zien: 1. INSPIRATIE Ik ga altijd eerst op zoek naar inspiratie voor mijn ontwerpen, ik kijk vaak om me heen. Foto’s zijn voor mij ook een grote inspiratiebron, een foto kan heel veel zeggen en laat veel emotisch en gevoelens zien. 2. SCHETSEN Lekker schetsen, als ik veel tijd heb maak ik een extra mooie schets die dan uiteindelijk ook een plekje in mijn portfolio krijgt. 3. ILLUSTREREN/VORMGEVEN Ik ga vaak eerst van alles uitproberen. In mijn eigen werk combineer ik graag Photoshop en Illustrator. Eerst maak ik dan een illustratie in Illustrator, en dan werk ik deze uit in Photoshop met texturen en achtergronden.


A drawing is simply a line going for a walk.


26/LOOKBOOK I k vind het belangrijk dat ik me kleed zoals ik ben, kleding vind ik ook een stukje vormgeving. Op deze pagina zie je een aantal van mijn looks van mijn persoonlijke lookbook.

WWW.LOOKBOOK.NU/TEMPORARYPLEASURE


VORMGEVING VERSLAG\27 Dit verslag is weer heel anders dan mijn vorige verslagen. Het gaat meer over mijzelf, over wat ik heb geleerd, en mijn verwachtingen van de toekomst. CONCEPT Mijn stageverslag is in zijn geheel zwart/ wit, ik heb hiervoor gekozen omdat het hele andere emoties en gevoelens geeft dan kleur. Ikzelf hou ook erg veel van zwart/wit en mijn kleding is vaak ook in deze kleuren. WAAROM ZO BEDACHT? Mijn verslag is gebaseerd op wat mij inspiratie geeft en wat ik tegen kom in mijn leven. Het geheel is een duidelijk boekje over wat er de afgelopen tijd gebeurd is in mijn leven en wat mijn toekomst plannen zijn. FORMAAT Mijn boekje is 140 mm x 170 mm Ik heb hiervoor gekozen omdat ik dit formaat fijn vind om mee te werken. Het formaat is ook erg handzaam. Ik zelf ben meer van de standaard boekjes, het is zo uitgevonden om dat het prettig te lezen is en er goed uit ziet, dus waarom een gek boekje maken?

TYPOGRAFIE Het lettertype dat ik heb gebruikt is Minion Pro, dit lettertype is goed leesbaar en werkt op de schaal van mijn pagina heel prettig. Voor de tussenkopjes en de koppen heb ik gekozen voor Trebuchet MS en in kapitalen, dit is duidelijk leesbaar en makkelijk navigeerbaar in de tekst. Voor de quotes heb ik Helvetica gekozen, deze zijn groter dan de normale tekst om het gevoel van die pagina duidelijker te maken.

Helvetica Trebuchet MS Minion Pro

BEELDMATERIAAL Het beeldmateriaal dat ik heb gebruikt heb ik allemaal (m.u.v. pagina 13) zelf gemaakt. Ik heb gekozen voor veel beelden om mijn werk en mijn leven duidelijk in beeld te brengen.


28/CONCLUSIE

In het afgelopen jaar heb ik mezelf op vormgeef gebied behoorlijk veranderd. Ik heb geleerd om te gaan met wat klanten precies willen en ontwerpen dus goed af te stellen wat zij willen. Ik wil graag nog veel verder groeien en van grafisch vormgeven mijn werk maken. Ik ga hard mijn best doen om mijzelf te blijven verbeteren. Je kan nooit het beste zijn, maar je kan altijd jezelf verbeteren en nieuwe dingen leren. Trots ben ik zeker op het werk wat ik de afgelopen jaar heb gemaakt kijk hier heel tevreden op terug, twee totaal verschillende bedrijven hebben mij laten zien wat ik met grafisch vormgeven kan gaan doen. In de toekomst zie ik mijzelf bij een bedrijf zoals Pietje Precies, lekker vormgeven en mooie dingen maken. Ook zal ik zeker nog heel veel eigen werk gaan maken, want ik vind vormgeven ook gewoon geweldig om te doen.

Elke dag is anders, soms leuk soms minder leuk. Ik heb de afgelopen jaren behoorlijk wat tegenslagen gehad, maar ik kwam er altijd boven op door in de realiteit te blijven..

TOMORROW COMES TODAY


ERWIN BLOEMENDAL | GRAFISCH LYCEUM UTRECHT

verslag 4  

stageverslag 4 voor het grafisch lyceum utrecht

verslag 4  

stageverslag 4 voor het grafisch lyceum utrecht

Advertisement