Page 1

CUTE OVERLOAD Stageverslag 2 | Erwin Bloemendal | 3VB2


WE ARE CUTE!

V


VOORWOORD Hallo, konnichiha, bonjour, guten tag, hola Dit is mijn 2de stageverslag, Ik werk nu bijna een half jaar bij Art2be, en ik vermaak me nog steeds met alle illustraties die ik hier maak voor geboortekaartjes.

dat er voor ieder wel een geboortekaartje te vinden is.

Ik heb al behoorlijk wat nieuwe vaardigheden geleerd en me bestaande vaardigheden uitgebreid.

Door goed te brainstormen en inspiratie op te zoeken kom ik telkens op nieuwe ideeën, deze kan ik tot nu toe altijd uitwerken zoals ik dat wil doordat me programmakennis goed is.

Samen met Ilse Bosch, Richard Huijsmans en Kim van Essen proberen we een nieuwe kijk op geboortekaartjes te krijgen. We ontwerpen voor verschillende doelgroepen zo-

Ik heb voor “schattigheid” gekozen in mijn stageverslag want dit past perfect bij geboortekaartjes, en ik vind het zelf erg leuk om schattige illustraties te maken!

Naam: Erwin Bloemendal Praktijkbegeleider: Richard Huijsmans/ Ilse Bosch Stagebegeleider: Henk Bijkerk Stageperiode: 31 januari t/m 24 juni 2011 Inleverdatum: 7 juni 2011
WHERE TO LOOK?


INHOUD 3 VOORWOORD 7 PS & AI 8 13 HELVETICA 16 HELVETICA SCHATTIGHEID 8 t/m 13 119 HISTORIE 21 WIE DOET WAT? 123 LEERDOELEN 25 VORMGEVING COLLECTIES 126 27 28 BRONNEN t/m

t/m
IMAGES & VECTORS


I

VECTORS

Illustrator CS2

Illustrator gebruik ik het meest van mijn tijd, hierin maak ik alle (schattige) illustraties. Er gaat veel tijd zitten in het maken van een echt goede bijpassende illustratie, we kwamen erachter dat als je net iets meer tijd neemt voor het onderzoeken van illustraties en illustratoren dat je een veel duidelijker en mooier geboortekaartje kon ontwikkelen.

Ai

Beheersing: Goed

I

IMAGES

Photoshop CS2

Photoshop gebruik ik om het kaartje af te ronden, hierin worden de kaartjes geperfectioneerd en wordt er vaak een babyfoto in geplaatst. Ook heb ik Photoshop deze periode gebruikt om printopdrachten via een template (die gemaakt is in Photoshop) te versturen naar de printer.

Ps

Beheersing: Goed

7


HELVE


ETICA NEUE


WHAT THE HELVETICA? In mijn hele verslag is Helvetica Neue font family gebruikt. Ik heb onderzoek gedaan naar Helvetica omdat ik erg benieuwd was naar wat er nou allemaal achter Helvetica schuil gaat.

Waarom Helvetica?

Waarom kies ik Helvetica?

Helvetica is een veel gebruikt (schreefloos) font in de grafische industrie. Helvetica is een heel erg populair font bij grote bedrijven zoals: 3M, American Airlines, American Apparel, BMW, Jeep, JCPenney, Lufthansa, Microsoft, Mitsubishi Electric, Orange, Target, Toyota, Panasonic, Motorola, en Verizon Wireless.

Toen ik kennis maakte met typografie wist ik eigenlijk nog vrij weinig van Helvetica, maar ik zag het vaak langskomen en vond de font zo mooi dat ik hier eigenlijk ook wel eens wat mee wou doen. Ik besloot om een typografische poster te maken, en kwam er toen achter dat Helvetica neue gigantisch veel variaties heeft. Ik was al een lange tijd op zoek naar een mooie ultralight font, en die zit in de font family van Helvetica Neue. Ik vind dat Helvetica een lettertype is wat voor heel veel kan worden gebruikt, maar natuurlijk niet voor alles want het lettertype heeft wel een behoorlijk moderne uitstraling.

Apple gebruikt Helvetica grotendeels in Mac OS X als standaard schreefloos font, iOS, en de iPod. De iPhone 4 maakt gebruik van Helvetica neue. Dankzij vooral grafisch vormgever Wim Crouwel kreeg dit lettertype bekendheid in Nederland. Helvetica wordt gebruikt op bijvoorbeeld wegwijzers, aanplakbiljetten en logo’s. Onder andere de Provo-beweging maakte er in de jaren zestig gebruik van in hun posters.

10

Sinds ik Helvetica ken gebruik ik het vaak, en ik kan wel zeggen dat het mijn lievelings font is. Ook Art2be moest lijden onder mijn Helvetica verslaving, gelukkig paste de font goed thuis bij moderne geboortekaartjes!


?

HELVETICA HELVETICA HELVETICA HELVETICA

HELVETICA HELVETICA HELVETICA HELVETICA

HELVETICA HELVETICA


HELVETICA IN HET DAGELIJKS LEVEN Hier zijn een aantal voorbeelden van logo’s die Helvetica bevatten, deze logo’s kom ik (vaak) tegen in het dagelijks leven.

Duidelijk voorbeeld van een voor fruit bestemd logo, het laat duidelijk de fruitigheid zien d.m.v. de kleuren. Skype is wereldwijd de meest bekende VOIP service, het logo oogt modern en eigentijds. MATTEL moet herkenbaar zijn voor kinderen, en dat bereiken ze door het logo zo simpel mogelijk te houden. Microsoft heeft een tijdloze uitstraling gekregen door het gebruik van alleen typografie. Omdat Tupperware een duidelijk beeldmerk heeft, moet de typografie duidelijk zijn en erbij passen. De typografie bij het logo van Toyota is onderbouwend en duidelijk door het kleurgebruik. Zonder typografie zou het Post-it logo alleen maar papiertjes zijn, dat ondersteunen ze met Helvetica.

12

H


HELVETICA VS. ARIAL Bij de ontwikkeling van Windows 95 heeft Microsoft gekozen om het lettertype Arial te ontwikkelen ter vervanging van Helvetica, dit omdat Microsoft de lincenties van Helvetica te duur vond. Op het eerste oogopslag lijkt Ariel behoorlijk veel op Helvetica.

Ik ben Helvetica Ik ben Arial Arial is een van de meest gebruikte let­ter­types op het inter­net want bij elke instal­latie van Win­dows wordt dit font gratis meegeleverd. Bij Microsoft Office 2007 is gekozen voor een, door Ned­er­lands typograaf Lucas de Groot ontworpen lettertype “Calibri”, te gebruiken. Calibri ver­vangt de Times New Roman en de Arial in de soft­ware pakket­ten van Microsoft.

Hier onder zie je enkele verschillen tussen Helvetica en Arial: Helvetica

12GJRQ Ariel

12GJRQ 13


HOW TO BE CUTE? 14


15


SCHATTIGHEID BIJ ART2BE Art2be wilt naast de moderne kaarten, veel schattige kaarten. Deze kaarten bevatten veelal schattige Illustraties met beestjes met grote ogen en vaak in pastelkleuren, ook moeten de kaarten duidelijk zijn (simpele vormen, goed zichtbare Illustraties). Ik heb veel plezier gehad in het ontwerpen van deze Illustraties, en vooral ook goed geleerd te ontwerpen naar een doelgroep.

Simpele vormen

Pastelkleuren

Schattige ogen

16


17


HOW DID IT START? 129

6

18


HISTORIE Art2Be(.nl) is eind 2002 begonnen met het drukken van orginele geboortekaartjes. Een serie handgemaakte schilderijtjes voor de Bijenkorf vormde de aanleiding. Klanten wezen ze erop dat ze er graag een geboortekaartje van zouden willen hebben. Een zestal unieke illustraties vormde de basis van hun eerste geboortekaarten collectie. Omdat ze vaak nog aan de ontwerptafel zaten als de klant op bezoek kwam, keek die over onze schouder mee. Dit werkte zeer inspirerend en al snel kregen ze diverse verzoeken. Ze zijn toen begonnen met het maken van illustraties in opdracht en het uitvoeren van speciale verzoeken. De vragen die ze aan de ontwerptafel kregen, hebben ze nu zo goed

mogelijk in de site verwerkt. Hoe je het beste een ontwerp zelf kunt maken, vind je terug op de site. Vanaf het eigen idee naar een schets tot het digitaal aanleveren. Op alle vragen vind je op de site de antwoorden, gebaseerd op hen ervaringen die ze met alle klanten aan de ontwerptafel hebben opgedaan. In 2010 is Art2be begonnen met de website www.geboortekaartjesmetfoto.info Op deze nieuwe website kun je kiezen uit een grootschalige collectie van geboortekaartjes. Deze geboortekaartjes worden dusdanig aangepast dat de naam de foto en overige wensen er in verwerkt zijn. Art2be heeft zich (tijdelijk) meer gericht op deze nieuwe website, zodat deze website helemaal optimaal uit de verf komt.

“Een zestal unieke illustraties vormde de basis van hun eerste geboortekaarten collectie.� 19


WHO DOES WHAT?

20


Richard Huijsmans

Hoofd eigenaar / Art-director Laat weten wat er moet gebeuren, en wat de plannen zijn voor de aankomende tijd.

Ilse Bosch

Eigenaar / Vormgever / Administrator / Boekhouding / Drukker Regelt bestellingen / financiĂŤn, en gaat houd bij wat er gebeurd en wat er moet gebeuren.

Erwin Bloemendal

Stagiair / Vormgever / Drukker Werkt mee met wat er moet gebeuren en ontwerpt (de meeste) geboortekaartjes. Ook helpt hij soms mee met print opdrachten.

Kim van Essen

Werknemer / Vormgever Werkt 1 dag in de week, deze dag ontwerpt ze geboortekaartjes.

21


WHAT TO LEARN?

22


?

LEERDOELEN Op de eerste werkdag bij Art2be heb ik voor mijzelf leerdoelen vastgesteld. Dit waren: - Creatief vooronderzoek verder ontwikkelen - Beter leren plannen - Ontwerpen voor verschillende doelgroepen maken Ik heb deze leerdoelen goed uitgevoerd deze periode, en ben heel erg tevreden met de resultaten die ik heb behaald door het invoeren hiervan. Ik let nu bewuster op hoeveel tijd ik in een project moet steken door middel van plannen. Ook heb ik heel divers ontworpen, zodat er veel doelgroepen door mijn geboortekaartjes aangesproken worden. Voordat ik begon met een opdracht ging ik eerst een goed onderzoek doen naar bijpassende kleuren, welke stijl en hoe andere designers dit aan hebben gepakt.

Conclusie:

Ik ben veel bezig geweest met mijn leerdoelen, en heb hier ook veel van geleerd. Ik heb nu een goede fundering opgebouwd voor mijn volgende stage door mijn zwakke punten als leerdoel te gebruiken. Een leerdoel die ik er niet bij heb geschreven was; Het verder uitbreiden van programmakennis, ik heb dit expres niet gedaan omdat je op een stage vanzelfspreken beter leerd om te gaan met de Adobe programma’s. Ik heb deze periode dan ook nog heel wat nieuwe functies ontdekt in Adobe Photoshop en Adobe Illustrator en ben hier erg bij mee!

23


I DESIGN

24


VORMGEVING Concept:

Cute overload (extreme schattigheid) gemixt met strakke vormgeving

Waarom zo bedacht?

Ik heb voor schattigheid gekozen omdat ik bij Art2be heel vaak bezig was met schattige geboortekaartjes, die niet over de top waren. Deze vormgeving past dus goed bij mijn stage.

Waarom dit formaat?

Ik heb gekozen voor A5 staand omdat ik dit een mooi handzaam formaat vind, ook past dit formaat goed bij mijn vorige verslag.

Waarom deze typografie? zie pag. 10

Waarom deze indeling?

Ik heb gekozen voor 1/2 koloms, dit omdat je dan afwisseling hebt als je het verslag doorleest, en door de witruimtes is het aangenaam om te lezen.

Waar komt je beeldmateriaal van daan?

Mijn beeldmateriaal heb ik allemaal zelf gemaakt, ik heb alles afgestemd zodat het schattig is!

25


Collecties Op deze pagina’s vind je een aantal kaarten die ik met veel plezier heb gemaakt en waar ik erg tevreden mee ben. In de 5 maanden bij Art2be heb ik ongeveer tussen de 300 en 400 kaarten gemaakt, en dat allemaal in verschillende collecties!

26


27


BRONNEN www.Google.nl : Inspiratie materiaal www.Art2be.nl : Historie Art2be www.sxc.hu : Inspiratie materiaal http://nl.wikipedia.org/wiki/Helvetica Grafisch Lyceum Utrecht Ilse Bosch / Richard Huijsman

28


THE END


Erwin Bloemendal Š | Grafisch Lyceum Utrecht

Stageverslag2  
Stageverslag2  

Stageverslag 2 voor grafisch lyceum utrecht

Advertisement