Page 1

1


2


NIEUWE STAGIAR! Naam: Erwin Bloemendal Stagebegeleider: Henk Bijkerk Praktijkbegeleiders: Richard Huijsmans/ Ilse Bosch Stageperiode: 31 Januari tot 21 maart Inleverdatum: 29 Maart

3


8/ 9

Wie ben ik? Wie, wat, waar wanneer, hoe?

10 /1 1 12 /1 3

Inhoudsopgave

14 /1 5

6/ 7

4/ 5

4

Titelpagina

16 /1 7

2/ 3

Inhoudsopgave Gebruikte programma’s Eigen kaartjes/ Structuur Werkwijze Persona’s


26 /2 7 28 /2 9

Collecties deel 2 Leerdoel 1

30

18 /1 9 20 /2 1 24 /2 5

2

23 2/

Collecties deel 1

Leerdoel 2

Leerdoel 3 Concept stageverslag Conclusie / Bronnen

5


Wie ben ik? Mijn naam is Erwin Bloemendal, een grafisch vormgever die in het 3de leerjaar van het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU) zit. Ik kom uit een klein dorpje genaamd Woudenberg (vlakbij Amersfoort). Grafisch vormgeven is een grote passie van mij. Ik ben graag digitaal creatief bezig. Lekker een kopje koffie en wat knutselen aan een eigen bedachte creatie, heerlijk!

6

Ik ben begonnen met grafisch vormgeven toen ik 13 was, in mijn vrije tijd zat ik toen al veel achter de computer en was graag creatief bezig. Toen ik Photoshop een beetje

begon te begrijpen vond ik het steeds leuker worden, steeds vaker ging ik meer proberen (vooral veel tutorials bekeken op verschillende websites). Uiteindelijk kwam ik uit op het GLU, hier heb ik eerst een jaar multimedia gedaan. Multimedia vond ik ook erg leuk maar toch veel dingen lagen mij niet, het jaar na multimedia heb ik de overstap gemaakt naar grafisch vormgeven en deze opleiding vind ik super leuk! En ik wil nog heel ver hier in groeien, en vooral nog heel veel creĂŤren! Dit is mijn 1ste stageverslag en ik probeer hierin zoveel mogelijk duidelijk te maken wat mijn verrichtte werkzaamheden zijn en hoe ik de eerste helft van mijn stage heb ervaren.


7

www.erwinbloemendal.tk www.ilovedesign.tk www.lookbook.nu/temporarypleasure


Wie, wat, waar, wanneer en hoe? Ik ben op Art2be gekomen doordat een vriendin van mij daar stage liep, ze liet het bedrijf wat van mijn werk zien op mijn persoonlijke design blog en ze waren erg enthousiast. Na aanleiding hiervan heb ik Art2be opgebeld om te vragen of ik op sollicitatie mocht komen, en dat mocht! Sollicitaties kunnen erg zenuwslopend zijn en vooral bij zo’n eerste sollicitatie voor vormgever was ik wel gespannen. Maar toen ik aankwam bij Art2be voor mijn sollicitatie was die spanning meteen weg, de mensen waarmee ik het gesprek had waren erg vriendelijk en enthousiast, hier was ik erg blij mee want dit was mijn eerste sollicitatie en meteen raak!

8

Art2be is een klein bedrijfje, van 2 mensen, dat gespecialiseerd is in het maken van geboortekaartjes, ze doen alles zelf, van het

brainstormen tot het uiteindelijke ontwerp tot het kaartje als print. Art2be is gevestigd in een oud schoolgebouw op de Laan van Engelswier in Utrecht. Binnen het bedrijf hangt een gezellige sfeer en er is genoeg te doen voor een stagiair. Je wordt beschouwd als een echte medewerker, en er wordt van je verwacht dat je goed doorwerkt. Als je ondersteuning nodig hebt wordt er tijd vrij gemaakt om het probleem te bespreken.


Hier zit art2be Ik ben op 29 januari 2011 begonnen met stage lopen bij Art2be, en sindsdien heb ik al een behoorlijke extra kennis opgebouwd in Photoshop en illustrator. Ik ben van plan de aankomende maanden mijn uiterste best te doen om leuke ontwerpen te creÍren en tegelijkertijd goed aan mijn leerdoelen te werken. Ik wil gaan onderzoeken hoe ik effectiever kan werken d.m.v.: ontwerpen naar de doelgroep en betere planning. Ik wil dit bereiken met behulp van mijn praktijkbegeleider en collega’s. Er is nog altijd veel wat ik kan en wil leren, en hoop dat ik mijn programma kennis nog heel veel kan uitbreiden.

9


Welke adobe programma’s zijn gebruikt: ADOBE ILLUSTRATOR Illustrator gebruik ik op stage bij Art2be voor het maken van vector illustraties en simpele ornamenten, meestal begon ik hiermee zodat ik een aantal ornamenten had die ik door kon voeren in meerdere kaartjes. Fijn is ook de goede samenwerking met Photoshop’s “smart objects“. Hiermee kan ik makkelijk mijn vectoren weer vanuit Photoshop openen en bewerken in Illustrator

10

ADOBE PHOTOSHOP In Photoshop gebeurt eigenlijk het belangrijkste alles wordt samengevoegd tot een compositie van 1 van mijn schetsen. Hiermee combineer ik veelal beeldmateriaal met vector ornamenten en illustraties. Door het combineren van deze dingen krijg je dynamiek in je kaartje, en komt deze vaak net iets levendiger uit de verf. Ook wordt in Photoshop de naam van het kindje en een foto van het kindje verwerkt..


11


Eigen kaartjes maken! Op de volgende pagina heb ik de werkwijzen van een kaartje beschreven, dit kaartje is deels in Illustrator gemaakt en deels is Photoshop. Ik heb dit kaartje op de volgende pagina uitgelegd omdat ik deze techniek veelvuldig gebruik.

12

Deze techniek creĂŤert een look alsof de vector echt stof is, en het lijkt alsof het borduurwerk is.


Uitleg van hoe ik mijn documenten opbouw: 5.

Naam(tekst) & Fotoframe (Photoshop)

4.

Babyfoto onder fotoframe geschoven (Photoshop)

3.

Extra textuur laag (transparant), zo krijgt de vector textuur. (Photoshop)

2.

Vector bestand ( vanuit Illustrator geplakt in photoshop)

1.

Achtergrond textuur (Photoshop background layer)

13


Werkwijze: Op maandag komt richard langs, hiermee bespreek ik welke kaartjes klaar zijn voor het web en welke nog moeten worden aangepast, of welke worden geschrapt. 1. We gaan kijken in welke collectie nog nieuwe kaarten moeten komen. 2. We gaan gezamenlijk brainstormen en schrijven dit op als referentie (notulen).

voor. Ook worden er JPGs gemaakt van de goedgekeurde collectie van de week ervoor die in de verkoop gaan op de website van Art2be: www.geboortekaartjesmetfoto.info

3. Bijpassend materiaal zoeken en bijpassende kleurcombinaties. (moodboards maken) Dit past bij het creatief vooronderzoek, dat ik als leerdoel heb gesteld.

4. Nu gaan we verder met uitwerken van wat er besproken is, ik ben meestal heel vrij in wat ik doe als ik me maar wel aan het moodboard en de bijpassende kleuren hou.

Dit was de beginfase, hoe een kaartencollectie wordt gestart. In de tijd tussen stap 3/4 worden kaarten verbeterd/opnieuw gemaakt van de collectie van de week er-

Per week moeten er tussen de 20 en 30 kaarten zijn met redelijke variatie. Dus dat is hard doorwerken!

14


5. Zodra het ontwerpen van de collectie klaar is worden de kaarten gecontroleerd en goedgekeurd of afgekeurd.

sneden, en daarna opgestuurd/afgehaald. Alles wordt helemaal zelf gedaan door de medewerkers van Art2be!

6. Van de goedgekeurde kaarten word een verkleinde JPG bestand gemaakt voor op de website. 7. De JPGs worden geupload op de webshop van Art2be en mensen kunnen ze bestellen. Tot stap 7 is mijn taak, vanaf hier begint de bestelfase en dat wordt door Ilse Bosch afgehandeld. De aangevraagde kaart wordt naar de desbetreffende klant als proefdruk opgestuurd. Zodra deze door de klant is goedgekeurd komt zijn/haar eigen babyfoto en tekst op het aangevraagde kaartje. Deze wordt dan als pdf opgestuurd, en zodra de kaart goedgekeurd is wordt deze geprint, daarna ge-

15


Persona’s: Modern: De moderne persoon wil nieuwe moderne dingen, veel strakke designs en de laatste trends

16

Trendy: De trendy persoon wil een druk design met patronen en felle kleuren. Dit design is vaak een combinatie van veel beeldmateriaal zoals; knoopjes, lintjes, strikjes, stiksel etc.

Traditioneel: De klassieke persoon wil eigenlijk gewoon een standaard kaartje met foto en naam zonder teveel extra dingen.

Alternatief: De alternatieve persoon wil wat meer een ongewoon ontwerp, deze kan speciale aparte illustraties willen en vaak ook wat meer uitstgesproken kleuren.


17


Collecties! In de korte tijd dat ik bij Art2be stage loop heb ik ongeveer 140 kaarten gemaakt. De kaarten worden gemaakt in bepaalde collectie/stijlen. Ook wordt er in de ontwerpfase rekening gehouden met de vier vastgestelde persona’s (trendy, modern, traditioneel, alternatief).

18

Ik heb door zoveel vorm te geven & de echte werksfeer te proeven veel geleerd door zelf dingen uit te proberen, door veel op internet

te zoeken, en onder begeleiding van mijn praktijkbegeleiders/collega’s. De collecties waar ik tot nu toe mee gewerkt heb zijn: Modern, Boerenbond, Scribbles, Pixelated, Basics, Trendy Basics. Op de aankomende drie pagina’s kun je een klein deel van de collecties bekijken. Ook zullen de collecties binnenkort te zien en te bestellen zijn op de webshop van art2be:

www.geboortekaartjesmetfoto.info


Modern - stippencollectie

19


Trendy - Boerenbond

20


Trendy - Scribbles

21


Leerdoel:

Creatief vooronderzoek verbeteren Deze periode heb ik veel gekeken naar wat er om me heen te zien is qua vormgeving en kleuren die bij de desbetreffende kaarten passen. Vooraf dat ik ben begonnen met het ontwerpen van kaarten hebben we moodboards gemaakt die bij de persona passen (zie “persona”). Veel heb ik rondgekeken in winkels zoals; HEMA, Xenos, H&M en kleine trendy winkels (voor de collectie Trendy). De HEMA vormgeving past vooral heel goed bij modern, ze maken veel gebruik van duidelijke harde kleuren die vooral nu in de mode zijn. dankzij het onderzoek is mijn “moderne stippen collectie” ontstaan.

22

Bij de H&M zie je veel “mode kleuren”, deze kleuren zijn vaak afgestemd op het seizoen.

Ook heb je bij de H&M de basic kleuren, deze zijn vaak de harde kleuren die voor ieder seizoen en persoon geschikt is. Ik had een beetje moeite met het uitzoeken van beeldmateriaal voor de “trendy” kaarten, daarom heb ik de vormgeving van PIP studio’s eens goed bekeken. Mijn conclusie was dat trendy veelal knal kleuren bevat en dat er veel met patronen wordt gedaan, ook komen er veel ornamentjes in deze ontwerpen terug zoals; knopen, pareltjes, kantjes, vogeltjes, kettinkjes. Ik heb veel geleerd door rond te kijken en eigenlijk letterlijk wat ik wou vinden bij Google in te typen, ook door goede moodboards wordt het ontwerpen een stuk gestructureerder.


23


24


Januari Februari Maart April Leerdoel:

Beter leren plannen

Goed plannen is voor mij heel belangrijk, want anders wordt ik gigantisch chaotisch. Na de eerste week kwam ik erachter dat mijn planning die ik gebruikte in mijn agenda echt niet werkte, ik vergat dingen op te schrijven of keek er gewoon niet na. Ik ben toen gaan overleggen wat hiervoor het slimste was, en we kwamen er gezamenlijk uit dat het slimste is om een grote globale planning te maken. Op de planning moet terug te lezen zijn: Wie doet wat, wat moet er af zijn en wat is de deadline. Ik heb geleerd door een goede planning te maken; hou je een goede structuur, kan je nalezen wat er nog moet worden gedaan, krijg je een beter tijdsbesef/tijdsverdeling en kan je een stuk rustiger (lees minder chaotisch in mijn hoofd) werken.

25


Leerdoel:

Ontwerpen voor verschillende doelgroepen Je krijgt altijd opdrachten die je minder leuk veren waar de mensen waar ik het voor doe vind om vorm te geven dan anderen, ik wil- tevreden mee zijn. Als ik soms een stijl niet hede vooral van mijn standaard stijl afstappen lemaal snap, vraag ik gewoon na wat andeen ontwerpen voor echte re bij die stijl in hun hoofd klanten maken. Hier op “ ik wil gewoon graag een hebben. stage bij Art2be gaat dit Ik heb deze periode al super goed, ik heb aan product leveren waar de heel veel stijlen gemaakt dit leerdoel eigenlijk het mensen waar ik het voor en vind het super leuk om minste hoeven doen. zo veel variatie te hebGek genoeg gaat dit au- doe tevreden mee zijn. ” ben. Het leukste vind ik tomatisch merkte ik op. dat ik voel dat ik groei en Natuurlijk vind ik opdrachten soms minder door met andere stijlen te ontwerpen wordt of gewoon echt niet leuk om te ontwerpen, mijn eigen stijl een stuk uitgebreider en leer ik maar ik wil gewoon graag een product le- veel meer van de Adobe programma’s.

26


27


Concept Ik heb gekozen voor een papier textuur dat door het hele boekje wordt doorgevoerd, ik heb dit gedaan omdat ik deze periode veel heb gewerkt met texturen en een papiertextuur past hier het beste bij omdat ik bij Art2be veel met papier werk (uitprinten van testkaartjes, echte kaartjes voor klanten en natuurlijk het stageverslag zelf!). Door het papier krijgt het verslag een “zachte” look en oogt het vriendelijk.

28

De voorkant is in stijl van een geboortekaartje, wat natuurlijk perfect aansluit op Art2be. De naam van het verslag is “Nieuwe stagiair” hiervoor heb ik gekozen omdat het ook aansluit op geboortekaartjes en zo is het net van “er is een nieuwe stagiair geboren!”. Ik heb bij bijna elke pagina een bijpassende illustra-

tie gemaakt die verwijst naar het kopje. Ik heb gekozen voor A5 liggend, dit formaat is handzaam en is net iets langer dan de geboortekaartjes die bij art2be worden gemaakt. Ook vond ik het erg leuk omdat ik nog niet met A5 liggend heb gewerkt. Ik heb gebruik gemaakt van het lettertype “ nothing you could say ” voor de kopjes en voor de voorkant, hier heb ik bewust voor gekozen omdat dit goed aansluit bij kaarten, “nothing you could say” is een geschreven lettertype en oogt heel vriendelijk, ook heb ik hiervoor gekozen om af te stappen van het hele minimalistische strakke design wat ik vaak gebruikt heb in voorgaande GLU opdrachten. Voor de broodtekst heb ik Century Gothic genomen, dit lettertype heb ik gekozen omdat deze heel toegankelijk en goed leesbaar is.


Het lettertype heeft een goed contrast met het geschreven lettertype, ook zijn de fontstijlen (bold, italic) goed toegankelijk voor highlights en subkopjes. Ik heb gekozen voor wat dikker papier, maar wel standaard wit papier, zo komt mijn verslag het beste uit de verf. Bijna alles wat ik in mijn verslag heb gebruikt is eigen beeldmateriaal, de foto’s heb ik zelf gemaakt en de illustraties ook. De illustraties zijn gemaakt in Illustrator, en het beeldmateriaal is in Photoshop verbeterd zodat het perfect bij het verslag past. Bewust heb ik mijn verslag in envelop gedaan, dit omdat het een `geboortekaartje` is. Dit sluit goed aan bij mijn stage bij art2be, want alle geboortekaartjes worden in een envelop verstuurd.

29


Conclusie

Bronnen

Art2be is voor mij een geweldige start van mijn stageperiode, ik heb ook een goede klik met het bedrijf en heb het tot nu toe erg naar mijn zin en kijk uit naar de overige maanden bij Art2be. Ik heb deze periode heel veel geleerd door het invoeren en nakomen van mijn leerdoelen, ik ben nog niet helemaal tevreden met de uitwerking van de planning maar het begin is er, ik ga zeker mijn best doen om mijn leerdoelen goed na te komen. De programmatuur bij Art2be is wel wat verouderd (Adobe cs2, en MAC osx 10.4.9), maar ik heb hier weinig hinder mee ondervonden. De mensen die bij Art2be werken konden mij goed helpen en zijn altijd erg vriendelijk en behulpzaam.

http://www.art2be.nl

30

http://www.erwinbloemendal.tk http://www.google.nl http://www.sxc.hu/ http://www.issuu.com/


The en d

31


32

Erwin Bloemendal | Grafisch Lyceum Utrecht

Stageverslag 1  

stageverslag 1 voor grafisch lyceum utrecht

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you