Ei-krant september 2018

Page 1

september 2018

43e jaargang nummer 4 . verschijnt 4 keer per jaar

Een uitgave van Vereniging de Alternatieve Garage ‘t Eendeëi Bezoek en correspondentieadres: Van Helmontstraat 11-13, 3029 AA Rotterdam NL

1948 - 2018

uitnodiging

P

Het is 70 jaar geleden dat het eerste model van mijn favoriete auto aan het publiek werd getoond. Een jubileum waar niet zomaar aan voorbij gegaan kan worden, maar dat groots gevierd moet worden. En dat werd het! België. Woensdag 8 augustus afgereisd naar Ranst in België. Een goede ontvangst met veel enthousiaste vrijwilligers die zichtbaar zin hadden in het weekend. Snel tent opzetten en het terrein verkennen. Ruime keuze aan onderdelen-stands, foodtrucks en drank.

EENDMUSEUM

LOTERIJ THEETUIN

FOOD&DRINKS KOFFERBAKVERKOOP DE EI-DJ KINDERACTIVITEITEN

De Kennisdoos met Jean le Feu De ideale gelegenheid om andere leden met hun familie en vrienden te ontmoeten.

LOCATIE: VAN HELMONTSTRAAT 11-13 ROTTERDAM

EENDEEI.NL

Naar Ranst bijvoorbeeld: een verslag van Anne-Marie Kleijwegt

GRATIS PARKEREN

voor meer informatie:

Het zal u niet ontgaan zijn. Dit jaar viert de 2CV haar 70ste verjaardag. Een mooie aanleiding voor talloze extra Eend-activiteiten in binnen- en buitenland. ‘t Eendeëi vierde mee en doet in dit Clubblad verslag van een aantal evenementen.

Heuveltje op Op het terrein is voor jong en oud van alles te beleven. Op vrijdagmiddag werd er een wedstrijdje “heuveltje op rijden” georganiseerd. Een mooie krachtmeting die moeilijker werd nadat de baan met water was overgoten. Het laatste duel was de beste waarbij de coureurs hun auto zo licht mogelijk probeerden te maken. Een grote hoop met plaatwerk, kleding, schoenen en diverse andere spullen tot gevolg. Museum Een activiteit buiten het terrein was het bezoeken van het CMM (Citroën Mini Museum) in Zandhoven van een oud-garagist. Een indrukwekkende verzameling miniaturen keurig gesorteerd en tentoongesteld. In kleine groepen waren wij welkom om de verzameling te bewonderen. Muziek en dansen Bij een verjaardag hoort een feestje en daarom waren er verschillende bands, een harmonie orkest en DJ’s. De een nog beter dan de andere die er voor zorgde dat er tot in de kleine uurtjes gedanst werd. Promotie wereldmeeting Ook was een delegatie van Kroaten en Polen aanwezig om de wereldmeeting in 2019 en de ICCCR in 2020 te promoten. Met veel enthousiasme bemanden zij hun stand vol met informatie. Ik heb er nu al zin in! Mijn speciale dank gaat uit naar de organisatie, vrijwilligers en trappisten van Westmalle voor dit geweldige evenement! Meer over de 70 jaar Eendenmeetings: Lees pagina 10-11 over de DET-Meeting (D) en pagina 12-13 over de Meeting in Ranst (B)


Van de voorzitter Nadat iedereen dit voorjaar is verwend met de alom geprezen glossy “de Eend” ligt hier weer voor je een reguliere Ei-krant.Wanneer deze krant bij je op de mat valt zal het weer wel inmiddels voorzichtig in de herfststand zijn gaan staan. Bij het schrijven van dit stukje is er nog sprake van kabbelende oksels, open dakje en ongebruikte ruitenwissers.

N PARAPLU OP WIELEN

D E W O N D E R E W E R E L D V A N D E E E N D

20 18

DE WONDERE WERELD VAN

19 48

• 2CV Clubs

EEEC • ‘T EENDEËI • 2CV CLUB NEDERLAND

• 2CV op reis • 2CV verzamelingen • 2CV en sleutelen • 2CV en crossen

De glossy Allereerst wil ik nogmaals mijn bewondering uitspreken over de glossy. Het is fantastisch om te zien wat de redacties van de EEEC, 2CVclubNL en ’t Ei voor elkaar hebben weten te boksen. Zonder iemand te kort te willen doen, mag de naam van Jim van der Put hier niet ontbreken. Ook “politiek Rotterdam” heeft een Glossy ontvangen. Een reactie van de wethouder mobiliteit :

Kortom: de wereld van de 2CV! MEI 2018 EEN SPECIALE UITGAVE VAN DRIE 2CV -VERENIGINGSBLADEN

• ‘t Eendeëi 43e jaargang nummer 3 • Deux Chevaux Nieuws Special 2018 • Wijzer Special 2018

Samen zijn wij ‘t Ei Eind mei hebben alle leden een brief ontvangen met de oproep om mee te helpen aan het realiseren van de diverse activiteiten. (Samen zijn wij ‘t Ei.) De brief is gelukkig niet voor niets verstuurd! Twaalf leden hebben zich gemeld om op één of andere manier te willen helpen bij de organisatie van evenementen. Dank…dank hiervoor.

Geachte heer Otto, beste Paul, Allereerst gefeliciteerd met jullie jubilieum! Dank voor het toesturen van de speciale uitgave van: de Eend. Dat deed mij even mijmeren naar mijn studententijd waarin ik voor 100 gulden de (zoveelste-hands) eigenaar werd van een blauwe eend. Goed om te lezen dat uw vereniging na zoveel jaren nog steeds groeit en bloeit. Ik wens u een goede voortzetting van het lustrumjaar en een mooie toekomst voor uw vereniging. Judith Bokhove Wethouder Mobiliteit, Jeugd en Taal

Autoambulance Op de ALV is afgesproken dat wij gaan investeren in een autoambulance. Inmiddels is het zover. Het is uiteindelijk geen nieuw exemplaar geworden maar een voortreffelijke 2e hands. Alle A-types kunnen zonder problemen worden vervoerd. Op onze site is zelfs een apart hoofdstukje gemaakt voor de ambulance. Alle wetenswaardigheden over het te trekken voertuig, gewichten en huurvoorwaarden tref je daar aan. Inmiddels hebben leden al met veel plezier gebruik gemaakt van de autoambulance.

Cursussen Voor de rest van dit jaar staat nog een aantal cursussen (lassen, motorrevisie, eendologie) op het programma. Er is zelfs een extra cursus versnellingsbakrevisie ingepland. Voor alle cursussen geldt: Vol! Het bewijst maar weer dat wanneer je een cursus wilt volgen je in januari rap moet inschrijven! Box huren goedkoper Alvast voor de winter: Om de bezetting van de box te stimuleren in de wintermaanden (december t/m maart) is besloten de huurprijs van de box te verlagen naar € 15 per week. Er bestaat de mogelijkheid om op plaats 4 met infrarood verwarming aangenaam te klussen. Ei-feest En natuurlijk niet te vergeten het Ei-feest. Zaterdag 15 september is het zover. Tijd voor een hapje, drankje, muziek en natuurlijk veel netwerken. Je bent van harte uitgenodigd. Elders in deze krant lees je de verdere bijzonderheden over het feest. Hopelijk ontmoeten we op 15 september velen. Tot dan. Paul Otto, voorzitter ’t Ei.

De Wielewaalrit 2018


NIEUWSFLITS d.d. 24/11/2009 Politie schiet op vluchtende inbrekers in 2CV

Ei-Film

International culinair arrangement

Agenten die waren opgeroepen voor een inbraak in de D’Oultremontlei in Brasschaat, hebben gisterochtend omstreeks drie uur geschoten op de wagen waarmee zeker één inbreker De 19-jarige inbreker raakte licht gewond en werd gearresteerd. De onderzoeksrechter bevestigde later in de namiddag zijn aanhouding. Het Antwerpse parket laat de onderzoeksrechter twee onderzoeken voeren: naar de inbraken en naar het schietincident.

Villawijk afgesloten voor reconstructie BRASSCHAAT - De villawijk rond de D’Oultremontlei bleef maandag lang afgesloten voor de reconstructie van een schietincident. De politie beschoot er ’s nachts de vluchtauto van twee dieven. In de gietende regen arriveerde maandagvoormiddag een onderzoeksrechter in de anders zo rustige D’Oultremontlei. Samen met de politie en het parket zocht hij naar kogelhulzen. Zo probeerden ze het schietincident van zondagnacht te reconstrueren. De politie beschoot toen de vluchtauto van twee inbrekers.

“Niets gezien”

In de gracht

Voor de buurtbewoners was het maandagochtend schrikken omdat er ’s nachts niemand iets had gemerkt. Wie de gordijnen opentrok, zag midden de D’Oultremontlei een rood tentje van de brandweer staan – om te schuilen voor het hondenweer – en

Het gezin werd zondagnacht rond 2.15u gewekt door verdacht lawaai. Ze zagen twee mannen in hun tuin. Vermoedelijk wilden

parket en labo druk in de weer.

De politie probeerde de vlucht van de inbrekers te verhinderen. “De Citroën 2CV reed in op een dienstvoertuig, waarop de politie het vuur opende”, zegt parketwoordvoerster Dominique Reyniers. Er zou een

“Oei, wat is er gebeurd?” vraagt een overbuurvrouw verrast. “Zo’n rode tent. Er is toch geen lijk gevonden? Wij hebben deze nacht niets gezien of gehoord, maar mijn zoon vond het wel vreemd dat hij deze morgen zo ver moest omrijden om hier te geraken. Een inbraak bij de overburen? Wij kennen die mensen eigenlijk niet. Ze wonen hier nog niet zo lang.”

van de politiezones Brasschaat, Noord en Schoten snelden ter plaatse.

Begin dit jaar organiseerde ‘t Eendeëi in de bar een filmavond met een bijzondere Spaanse film met de Eend in de hoofdrol. Ook voor de overheerlijke catering werd gezorgd. Het werd een drukbezochte en hilarische avond, vooral omdat de Spaanse film niet ondertiteld was, en we dus zelf maar invulden wat er gezegd werd. Een groot succes en de roep van velen voor een herhaling.

6 oktober {inloop vanaf 18.30 uur}

Dat gaan we dus doen. Een nieuwe film is er al , zo ook de diverse 2CV gerelateerde voorfimpjes. Zaterdag 6 oktober om 19.00 verrassingsmenu gevolgd door de hoofdfilm ‘Johan Primero’ In verband met de catering verzoeken we je je aan te melden vóór 3 oktober. Mail naar activiteiten@eendeei.nl en we houden je op de hoogte.

twee kogels het wegrijdende voertuig achteraan raakten. De vlucht van de daders eindigde even verderop, in de gracht naast de Frilinglei. Een verdachte werd ingerekend.

CitroMobile 2018

met een nagebootste achtervolgingsscène. Pieter maakte ‘kogelgaten’ in zijn Een oud artikeltje in de Gazet van Antwerpen achterklepje en Jan van Manen (van de was aanleiding om de Clubstand van ‘t 2CV Club Nederland) haalde voor deze Eendeëi tijdens CitroMobile op te vrolijken gelegenheid zijn ‘Politie-eend’ van stal.

Ei-Klusdag Zaterdag 6 oktober Op zaterdag 6 oktober is er weer genoeg te doen.

Opruimen, schoonmaken, bij goed weer containers schilderen, elektra repareren, de tuin snoeien enz. enz. Laat even weten dat je komt aan: bestuur@eendeei.nl.

(We weten dan hoeveel taart, soep en broodjes we moeten inslaan!!)

De hoofdfilm: Johan Primero (2010) Regie: Johan Kramer Johan Puig rijdt elke dag 50 rondjes in een oude 2CV om Nou Camp, het stadion van FC Barcelona, om geluk af te dwingen voor zijn club. Net als vroeger, toen zijn vader hem elk weekend meenam voor hetzelfde rondje. Het helpt, want het gaat Barca al jaren voor de wind. Maar dat verandert op het moment dat Johan Paquita ontmoet. Johan is op slag verliefd en probeert Paquita op te nemen in zijn routine. Paquita is echter niet zo routineus en schopt al snel Johans geregelde leven volledig in de war.


Wedergeboorte Stop een vrouw en zeven kerels vier avonden samen in een hok en je hebt een recept voor vieze dingen. Bij de Ei-academie is dat niet anders. Zeer smerige zaken hebben daar in maart jl. plaatsgevonden. Na zo’n avond je daden voor je partner verbergen bleek kansloos. Nienke rook bij de voordeur al waar ik had gezeten en joeg mij subiet onder de douche, en mijn overal, sokken en onderbroek in de 90 graden was. En het werd opvallend rustig in de echtelijke slaapkamer. Maar léuk was het in dat hok! Hier kwamen mouwen (de verder te bezigen genderneutrale term voor de mannen en vrouw van dit verhaal) met een passie voor de ijzeren versie van twee paarden samen met maar één doel: opnieuw leven wekken in vieze, gecorrodeerde en afgeleefde eendenmotorblokken. Vier van die blokken met baasje deden hun entree in de operatiekamer van het Ei, opgewacht door het artsenteam Angelina, Paul, Rodriaan en Cor. Rammelende kratten Zij (de blokken) werden op de eerste avond gestript tot op het bot. Volgens de wet van behoud van ellende verplaatste zich daarbij het vuil van het blok geleidelijk naar de mouwen, die daar zichtbaar gelukkiger van werden. Dankzij door het artsenteam geuite

dreigementen over het zoekraken van vitale ringetjes en boutjes als er niet systematisch gewerkt werd, verdwenen alle vrijkomende onderdelen in dozen, zakjes en bakjes. Met zeven rammelende kratten reeds ik ‘s avonds laat huiswaarts. Voor mouwen die weliswaar alles netjes opbergen maar vervolgens vitale onderdelen (zoals de krukas) vergeten weer mee naar het Ei te nemen heeft het team een passend leermoment: kleppen slijpen. Met de hand uiteraard en een stokje met een zuignapje. De tweede avond heb ik (onder het genot van een kop koffie, zo zijn ze ook wel weer) in vier uur tijd vier kleppen geslepen. Dat is een uur per klep. Steeds als ik dacht dat het niet meer beter kon zei Dokter Cor na een kritische blik dat ik nog éven door moest gaan, en dan naar de fijne slijppasta mocht. Voordeel van deze fijnslijperij is wel dat ik straks in de zuinigste eend van Castricum rijd. Toch? Visioenen van roest Mijn blok had ik thuis superschoon gepoetst. Tegen de rookontwikkeling bij het proefdraaien moest je de koppen schoonspoelen met wasbenzine, had ik gelezen. Dan kan ik de krukas meteen meenemen dacht ik: wordt die ook lekker schoon. Dat was ook zo. Zo schoon zelfs dat ik het corrosieproces op die net schone

droge as live kon volgen. Snel dus weer in de olie gezet. Die nacht werd ik wakker, badend in het zweet, met het visioen van een klont roest zoals je dat wel eens ziet aanspoelen op het strand, waar een nog net herkenbare drijfstang uitstak. Het houdt je wel bezig zo’n motorrevisie.

Je komt ze toch overal tegen: Deze stonden in FES, Marokko! Yvonne Riphagen

Bol.com, Zalando en ’t Eendeëi In eerdere edities van deze Eikrant heb je ook al kunnen

lezen dat je gratis ’t Eendeëi kunt sponsoren. Dat kan via de knop SponsorKliks op onze site (www. eendeei.nl). Koop je weleens online? Ja? Vergeet dan de volgende keer niet om eerst www.eendeei.nl te bezoeken. Via de knop van

SponsorKliks kom je bij ruim 100 (!) webwinkels. Bijvoorbeeld Bol.com, Wehkamp en Zalando. Als je bij die winkels iets koopt gaat er een commissie naar ’t Eendeëi zonder dat je meer betaalt. Hetzelfde kun je doen als je uit eten gaat of een pizza

laat bezorgen. Via ‘t Eendeëi kun je terecht bij ongeveer 4500 restaurants waarbij elke bestelling of reservering geld oplevert voor ‘t Eendeëi. Zo is sponsoren niet alleen heel gemakkelijk maar nog lekker ook! Je sponsort dus gratis. Doen!


< Dokter Rodriaan op het punt zijn technisch inzicht te demonstreren op een 2CV-blok studie in marsepein; hieronder het resultaat (studiemateriaal beschikbaar gesteld door Nienke de Boer).

Zuigen De vierde avond was het erop of eronder; jemig wat had ik nog veel te doen! Om half zes stond ik al verhit te sleutelen. Zuigerpenveertjes vlogen in het rond. Ik had maar liefst vier olievulpijpen, alle even vies, maar welke was nou de beste? Dokter Rodriaan stelde voor ze stuk voor stuk in

De mooiste zomer sinds het begin van de jaartelling loopt weer ten einde. Al in de derde week van april kregen we de eerste hittegolf, gevolgd door nog eens maandenlang hoogzomer-weer. Tussen de hittegolven door kon het soms ook behoorlijk spoken. Zo was de laatste week van april heel koud en heel erg nat. Ook bij onze zuiderburen was het toen volop ellende. In Dinand in België werden diverse daken weggeblazen, met als gevolg een prachtige inkijk in een garagebox zoals te zien op het RTL-Nieuws van maandag 30 april. De Eend (of eigenlijk het ‘Geitje’) lijkt er redelijk goed van af te zijn gekomen, maar heeft z’n beschutte winterstalling zeer waarschijnlijk moeten verruilen met een parkeerplek in de onvoorspelbare buitenlucht.

mijn mond te nemen en eraan te zuigen en dan te blazen. Blazen moest makkelijker gaan dan zuigen. Ik vond de verschillen erg klein en koos na lang zuigen voor de minst vieze. Na twee uur zwoegen en zweten kwam dokter Paul langs, keek naar mijn blok en op de klok en nam de leiding over. Ik mocht in een enorme bak boutjes gaan zoeken (enkele bleken toch aan mijn archiveringsijver ontsnapt te zijn). Binnen no-time zat alles in elkaar. Mag hij nu in de testbank Cor? Nee, terwijl de rest de door mij meegenomen taart verorberde moest ik eerst nog een kwartiertje zwengelen aan de krukas tot de olie uit het blok kwam. Dokter Angelina was zo vriendelijk het blok

Scharreleitjes..... .... was in het pre-internet tijdperk de best gelezen rubriek in dit EendeëiClubblad. Nu vanzelfsprekend achterhaald door de talloze autoverkoopsites- en 2CVvrienden-facebookgroepen, maar de rubriek bestaat nog altijd!! Je moet alleen geen haast hebben met de verkoop van je eend of een onderdeel, omdat het blad maar 4 keer per jaar verschijnt. Stuur je advertentie toch door naar: redactie@eendeei.nl Succes verzekerd!

vast te houden zodat dit niet de OK-tafel afwandelde. Toen mocht zij (het blok) eindelijk op de testbank. Op de startknop drukken Hoewel ik er maar half in geloofde kwam er eigenlijk heel snel weer leven in de boreling, en hoe! Knallend, rokend en met ongezond veel herrie deed het motortje haar rentrée in de wereld, terwijl haar artsen er zorgzaam en met goedkeurende blikken omheen stonden. Natuurlijk stelt zo’n motorrevisie eigenlijk weinig voor in vergelijking tot wat de mouwen 80 jaar geleden aan de Quai de Javel in elkaar gebokst hebben. Sterker nog, juist dankzij het door directeur Pierre Boulanger en zijn team gekozen ontwerpprincipe van nauwkeurigheid en eenvoud kunnen wij onze Eend zo makkelijk op de weg houden. Maar voor mij was dit een triomfmoment van zo’n afmeting dat ik die nacht in bed niets anders gedaan heb dan steeds weer op die startknop drukken. Moraal van dit verhaal: ook uit smerige zaakjes kan iets moois komen. Maar de motor blijft nog even in ruste. Eerst ga ik volgend jaar de cursus bakrevisie doen, want mijn huidige Eend is niet alleen een incontinente zuipschuit, ze kraakt ook in al haar versnellingen. Rustig schakelen dus voorlopig. Het motortje wacht geduldig in mijn schuur, en telkens als ik daar binnenkom snuif ik even aan haar; ze ruikt bijna net zo heerlijk als mijn meisje. In de echtelijke slaapkamer gaat het inmiddels ook weer goed. Hubert Kivit

Gezocht: Liefhebber die een Eend wil verkopen aan een nieuwe liefhebber, reeds afgestudeerd in de Eendologie. Bij voorkeur een 2cv6 (bij voorkeur uit 1984), geen specifieke wensen mbt de uitvoering. Er mag best werk aan de Eend zitten (motorblok, veerpotten, electra en versnellingsbak). Maar kooi en chassis moeten niet ‘rot’ zijn. Natuurlijk bereid een nette prijs te betalen voor een nette Eend. Peter Grol - tel. 0649326286


Weerzien met een oude geliefde bij een huwelijk

DE KAASBOER Het was ergens halverwege september 2017 dat kaasboer Theo uit Winkelcentrum De Reigerhof in Nieuwerkerk aan den IJssel bij mij in Oud-Beijerland aanbelde. Ik hoefde me niet lang af te vragen wat hij kwam doen want hij viel direct met de deur in huis. “Heb je die rooie Eend nog? Ik heb het al gezien, daar staat ie”. Bij een bak koffie vertelde Theo zijn verhaal. Een medewerkster van de supermarkt naast zijn winkel had hem gevraagd of hij de rode Eend nog wist te vinden die jaren eerder bij zijn winkel in het winkelcentrum had gestaan en had gediend als promotiemateriaal bij zijn “Franse Week”. TROUWEN IN DE EEND Theo vertelde dat de medewerkster van de kaasboer de Eend zocht voor haar zus Anita. Deze Eend, -precies deze Eend met dit kenteken-, was ooit van haar zus Anita geweest en Anita had er samen met haar aanstaande echtgenoot Mark vele leuke vakanties en uitstapjes mee gemaakt. Het zou erg leuk zijn als ze deze Eend als trouwauto zouden kunnen gebruiken. Maar ze durfden het bijna niet te vragen….. Nou, uiteraard mochten ze dat best vragen! Wat is er mooier dan je eigen Eend in de hoofdrol bij een bruiloft.... Een paar dagen later belde Anita al om te vragen of ze de Eend mochten lenen voor De Dag…. Na een vrolijk gesprek en mooie herinneringen ophalen was de zaak beklonken. De Eend zou een heel belangrijke rol gaan spelen! DE TROUWKAART Dat De Eend inderdaad een belangrijke rol zou gaan spelen werd snel duidelijk. Het aanstaande bruidspaar had een mooie tekening van de Eend laten maken voor op de trouwkaart. Om nog wat laatste zaken door te spreken en mét de

kaart in de handen stapten zij binnen. Toen kwam het heel dichtbij en wat gaat de tijd dan snel.. OPKNAPPEN Je kent het waarschijnlijk wel. Er moet iets gebeuren en je hebt nog ruim de tijd. Dat had ik ook. Totdat het opeens mei 2018 was en de Eend er nog steeds smerig en dof uitzag. Lang niet meer zo mooi als hij ooit was geweest. De trouwdatum zou 18 mei zijn en de Eend zou een paar dagen van tevoren opgehaald worden. Lichte stress maakte zich van mij meester. Totdat ik had getest hoe de Eend er uit zou zien nadat hij was ingesmeerd met -het geprezen en verguisde- Owatrol. Het resultaat was in één woord geweldig! Hij glom weer mooi en op foto’s zou hij niet van een nieuwe Eend te onderscheiden zijn. Een plaatje! DE TROUWDAG Een paar dagen voor de trouwdag werd de PJ-83DK door bruid en bruidegom opgehaald. Zij verbaasden zich er over dat ie zo was opgeknapt! Op de dag zelf was ik natuurlijk ruim op tijd aanwezig bij het oude raadhuis in Oud Beijerland. En daar kwam ie aanrij-

den! De bruidegom reed en de bruid zat naast hem te glunderen. Op de achterbank zaten hun drie dochtertjes. Bruid en bruidegom kennen elkaar namelijk al meer dan 25 jaar...... CHOCHOCOLADE Het bruidspaar vroeg wat zij mij verschuldigd waren voor het dagje lenen. Omdat ik het al een eer vond op deze manier bij te dragen aan de feestelijke dag was dat voldoende. Toen ze de Eend terugbrachten kreeg ik een foto uit de tijd dat de PJ-83-DK nog niet van mij was en diezelfde foto in melkchocolade. Daar heb ik met een bak koffie lekker van genoten, terugkijkend op een geslaagde dag! Anita en Mark: veel geluk!! Anthony Pors


Gespot in Lissabon door Evert Burger...

Inmiddels al weer 2 jaar geleden heb ik mijn Eend gerestaureerd. Allemaal prima, geruisloos door de APK, altijd starten… prima dus. Maar wat mijn Eendje al jaren doet: rond de 60/70 km begon de voortrein/het stuur te trillen. Bij de 75 km hield het weer op. Bij de lokale bandenboer was er in het voorjaar een aanbieding van banden en heb ik al het rubber vervangen. Uiteraard ook de wielen direct laten balanceren. Vrolijk weer de weg op en natuurlijk was ik nieuwsgierig, was dit de oplossing? Ehh ... bij 60/70 geen trilling waar te nemen, voorzichtig werd ik blij maar bij 85 km begon het trillen weer. Jammer dan. Wat kan de oorzaak het zijn? Rondvraag op ’t Ei leverde het volgende op: de blokjes op de stuurasbuis slijten in, kwartslag draaien, dat kan helpen. Hebben de leviertjes nog wel een diameter van 20 mm? Dus weer aan de slag: leviertjes nagemeten (prima) en met vers vet vastgezet. De blokjes waren inderdaad wat ingesleten en dus een kwartslag gedraaid. En daar ging ik weer: proefrijden... 60...70…85… prima… voorzichtig joehoe joehoe, maar bij 90/95 helaas weer trillen. Inmiddels sta ik in de stand: dit wil ik definitief toch wel opgelost hebben. Weer rondvragen op ’t Ei en inmiddels heb ik het volgende lijstje suggesties: - Toch maar de fusees vervangen. - Wat te denken van een stuurashuisrestauratie? - Vervangen van de wiellagers. (zitten er pas 32 jaar en 400.000 km in…) - Speling op de aandrijfassen? Kortom genoeg om voorlopig te onderzoeken. Ik hou je op de hoogte van wat uiteindelijk de oplossing is, maar heb je nog meer tips/suggesties: Ik hoor het graag! Paul Otto (eendeei@caiway.net)

Gezien in Viëtnam...

27 nieuwe leden...!

Welkom bij ‘de club’!! Lidnr Naam Plaats 3176 Martin Letterman HELLEVOETSLUIS 3177 Ardy Janszen AMSTERDAM 3178 Eric Jole BARENDRECHT 1776 José Oortwijn VLAARDINGEN 3179 Willem Gordijn ROTTERDAM 3180 Joost Kam LUNTEREN 3181 Bora Güzel ROTTERDAM 3182 Roel Lubbers LISSE 3183 Erwin Wittenberg BADHOEVEDORP 3187 Désirée van der Poel BARENDRECHT 3184 Jan Wats OOSTVOORNE 3185 Omar Dekker BERGEN OP ZOOM 3188 Martin van Eck MAASDAM 3189 Rob Bakker SANTPOORT 3190 Henk Giesen BODEGRAVEN 3191 Alban Schellekens AMSTERDAM 3192 Bert Wensink HOOFDDORP 3193 Peter van Oossanen SOEST 3194 Wil Willemsen APELDOORN 3195 Chris Assies HEINO 3196 Pamela Bekker DEN HAAG 3197 Djessi de Horde UITHOORN 3198 Jan van Twist PAPENDRECHT 3199 Wouter Brink VOORBURG 3200 Frans Glavimans SCHIEDAM 3201 Frans Tollenaar VOGELENZANG 3202 Renate Weerdenburg PIJNACKER

Het Science Museum in London (foto: Paul Otto)


In het Luxemburgse Diekirch is in een werkelijk prachtig pand het Nationale automuseum gevestigd. Een mooie, maar kleine collectie auto’s is daar te bewonderen. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag heeft de 2CV Club Lëtzebuerg een deel van het museum ingericht om hun mooiste auto’s tentoon te stellen. Een kleine, maar wel bijzondere selectie vanaf 1949 tot 1990, allemaal in concoursstaat. Bijzonder is ook de 2CV Carlo uit 1960. Een sportwagen gebouwd op een AZU-chassis en voorzien van een 18 pk motor. De maker dhr De Carlo (†) liet de auto na aan 2CV Club Lëtzebuerg.

Naar de expo thématique 70 ans 2cv in het Conservatoire National des Vehicules Historiques in Luxemburg

Naast een prachtig opengewerkt motorblok, vele documentatie over de 2CV zijn ook de nodige miniaturen te zien. Verrassend om een beroemde miniatuur van Christophe Goujon in levende lijve te mogen bewonderen. Een topstuk van professionaliteit en detaillering. (tenminste de buitenkant. de auto’s van Goujon hebben geen interieur en zijn voorzien van matglazen ramen) Op de volgende pagina lees je nog wat meer informatie over de maker.

Model van Christophe Goujon (schaal 1:4)

De 2CV 70 jaar-tentoonstelling duurt nog tot 7 oktober, dus je moet wel opschieten. Kijk anders eens op de website van de club; www.2cvclub.lu. Ongetwijfeld ben je er bij een andere gelegenheid van harte welkom. 2CV Carlo (1960) op basis van een AZU

1948 - 2018


De miniaturen van Christophe Goujon Christophe Goujon († 2016) was een zelfstandige maquettemaker die ondermeer werkte aan de ontwikkeling van nieuwe modellen door ontwerpstudio’s en automerken. Toen in 1995 zijn zoon geboren werd, was voor Christophe direct duidelijk wat hij hem wilde meegeven: een trapauto in een kwaliteit zoals nooit eerder gezien was. Een Renault 4 Torpédo Sinpar stond model en werd nauwkeurig viermaal verkleind. Voor Christophe was de Renault 4 als keuze vanzelfsprekend. Zijn eerste auto was een Renault 4. Na die

eerste zouden er nog vele volgen. Wat bleef, was de perfectie in ontwerp en uitvoering en de schaal 1:4. Net als de Renault 4 was de Citroën 2CV een stijlicoon, Christophe leende de 2CV van een vriend om de maten te nemen en op basis daarvan mallen in 1:4 te bouwen. Vier maanden heeft Christophe nodig gehad voordat zijn eerste 2CV in 1:4 af was. Alles aan Christophe’s maquettes ontstond in eerlijk handwerk bij hem thuis in Saint-Ouen-les-Vignes

behalve het spuitwerk. Dat werd uitbesteed aan een professionele spuiter die met originele autolakken werkt. Tientallen 2CV’s heeft Christophe aan klanten afgeleverd. In 2016 overleed hij, nog maar 49 jaar jong Kijk op: https://www.youtube.com/ watch?v=6C99ReovHas https://www.youtube.com/ watch?v=MzrmPdmyrHY https://www.youtube.com/ watch?v=iC1sf8K82RQ

‘’Eindelijk het vertrouwen om te sleutelen’’ Ik had altijd veel kennis van auto’s, maar nooit van het sleutelen. Sterker nog, met het plakken van mijn fietsband had ik bij wijze van spreken al moeite. En ondanks mijn gebrek aan technische kennis was er altijd de droom om een 2CV te hebben en dan het liefste als eerste auto. Ondanks alle advies om het niet te doen, kocht ik in 2014 mijn eerste Eend. En ondanks dat er zelden iets kapot gaat aan een 2cv, blijf je toch altijd knutselen. Om een lang verhaal kort te maken; twee jaar later werd de eend met spijt, en een flinke deuk in mijn ego, verkocht. Maar, als je eenmaal gegrepen bent door het eendenvirus, dan wil je er weer een(d). Dus, toen de situatie zich voordeed, kocht ik in maart dit jaar mijn tweede eend. Een in duidelijke betere staat van techniek en uiterlijk. Maar ja, zoals ik al schrijf, je blijft altijd knutselen. Om niet twee keer in dezelfde val te trappen, zorgde ik er dit keer voor dat

ik op en top voorbereid was. Ik ging op zoek naar eendenles; waar geen vraag te gek is en alles in alle rust wordt uitgelegd. En dan is er maar één leerschool waar je moet zijn natuurlijk; het Eendeëi, voor de beroemde cursus Eendologie. Zodra het kon, heb ik mij ingeschreven en vol verwachting (en zenuwen) pruttelde ik op 20 maart naar Rotterdam. Zou ik dan echt geen technische aanleg hebben? Bij aankomst werd ik verwelkomt met een goede kop koffie en al snel was het na de voorstelronde oude jongens krentenbrood. Het is een mooie vorm van therapie om wekelijks met gelijkgestemden te praten en discussiëren over deze mooie hobby, ervaringen en hoe eenieder de Eend op zijn eigen manier beleefd. De lessen waren dan ook erg duidelijk, gezellig en soms verrassend; ik had nog nooit een eendenblok van binnen bekeken, de werking van een startmotor gezien of mij bedacht

hoe stroom zijn weg vindt in de wirwar van draden. Uiteindelijk kwam dan na zes lessen het onvermijdelijke examen Eendologie. Vol goede moed en met mijn oude kleren aan pruttelde ik weer naar Rotterdam. Eerst een (toch moeilijker dan gedacht) theolrieexamen en daarna hop aan de slag! Uiteindelijk ben ik met vlag en wimpel geslaagd en heb ik mijn eigen Eend voor het eerst een beurt gegeven en vier ashoezen vervangen. Het geeft daarbij echt een kick als alles is vervangen, gemonteerd en het perfect draait en rijdt. Ik kan Eendologie dan ook met klem aanbevelen. Ik ben meer gemotiveerd om kleine klusjes aan te pakken en om te sleutelen. Uiteindelijk is dat ook het mooie van eendrijden en Eendologie: zelfverzekerd en bijna therapeutisch leren sleutelen aan deze oh zo mooie hobby! Met vriendelijke groet, Niels van den Berg


DET 2018 – Subtropisch Ruhrgebiet Om de twee jaar organiseert een Duitse 2CV-club het internationale Deutsche Enten Treffen (DET). Wij bezochten eerder de meetings bij Bremen en Frankfurt, in de Westerwald en de Eifel. Inaugustus vond de achtste editie plaats in Dinslaken, aan de noordrand van het Roergebied. Er verschenen zo’n 800 A-types uit heel Europa bij een temperatuur van 35 graden in de schaduw. Umweltzone Een meeting midden in stedelijk gebied: waar zet je dan je tent op? Op de lokale draf- en renbaan, met douches in de paardenstallen. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Wie had vooringeschreven ontving vooraf een officiële ontheffing voor de milieuzone.

Had de organisatie dat niet geregeld, had de Acadiane (1985) de meeting niet kunnen bereiken. De leeftijdsgrens voor een algemene ontheffing voor Duitse milieuzones ligt immers op 40 jaar. Bijna elke Duitse stad heeft een milieuzone, let daar dus op. De pakkans is klein, maar de boete bedraagt 80 euro. Hittegolf Met een temperatuur van 35 graden in de schaduw was het nogal warm te noemen. Overdag zocht men dan ook verkoeling in het plaatselijke zwembad of aan het meer. Bij dat laatste bleek lopen in het hete zand geen pretje. Een bezoek aan de supermarkt bracht kortstondig verkoeling. We constateerden met de aanwezige reizigers van de Raid Murmansk, die


we in januari hebben gereden, een temperatuurverschil van 60 graden met het koude winterse Noorden. Reclameblok Vrouwen bloot, handel dood – blijkbaar een gevleugelde uitspraak onder marktkooplieden. De aanwezige handelaren waren grotendeels van Nederlandse komaf (Deukies Kraam, Citrobag, Duckservice, Burton). De handgemaakte sieraden van Wendy’s Arqadia.nl trokken veel belangstelling. Menig meetingganger toont vanaf nu trots zijn liefde voor Citroën rond de nek, aan de oren, om de pols of aan een vinger. Een beetje reclame maken voor haar unieke handelswaar mocht wel, dacht ik. Croatia 2019 Over reclame gesproken: het reisdoel voor de zomer van 2019 staat al vast. We rijden

naar de wereldmeeting in Kroatië. Het organisatieteam was ook hier aanwezig om de wereldmeeting te promoten. Als je dat ook van plan bent, doe het sympathieke Kroatisch organisatieteam alsjeblieft een lol: schrijf je nu alvast in. Het geld van de voorinschrijvingen is hard nodig voor de voorbereidingen. Sinds Citromobile sta ik voor de meeting in Samobor als nummer 458 te boek. 70 jaar 2CV Wat jaren geleden begon als een kleine meeting met vooral Duitse bezoekers, trekt steeds meer bezoek uit het buitenland. De sfeer is goed, de organisatie prima en afhankelijk van de locatie valt er altijd wat te beleven in de omgeving. Veel internationale bezoekers reden na de DET door richting België om in Ranst bij Antwerpen 70 jaar 2CV te vieren. Daar leest u verderop in dit blad meer over.

1-5 augustus


70 jaar 2cv in Ranst, België 2cvclub Huppel heeft in samenwerking met de Heistse Bokkerijdersclub de meeting om het 70 jarig bestaan van de 2cv te vieren georganiseerd, waarbij de Plattinnekesclub ook aan heeft meegeholpen. Ik vermeld dit speciaal omdat in de Gazet van Antwerpen (de krant) door een misverstand heeft gestaan dat deze meeting alleen werd georganiseerd door Huppel. Zo hebben de Bokkerijders de publiekstrekker gemaakt. Het was een doorgesneden geit, zoals de lelijke eend in Belgie wordt genoemd met daarboven heel groot 70, wat ’s avonds verlicht was. De Bokkerijders waren daarvoor gevraagd om die te maken omdat ze daar goed in zijn. Ze maken namelijk altijd voor hun jaarlijkse Rockfuif een publiekstrekker van een geit om reclame te maken voor hun fuif. Dit jaar was het de Sherriff van de film Cars, een andere keer een matchboxauto. De garage op Ranst werd ook door de Bokkerijders gedaan. Zij wilden dit doen om mensen die problemen hadden met hun auto te helpen om thuis te komen. Er was echter 1 Belg die daar gigantisch misbruik van heeft gemaakt. Zo bleek later dat hij 5 minuten van het meettingterrein af woonde en kwam de garage binnen met het verhaal dat zijn remmen vastzaten. Toen iemand van de Bokkerijders daar achter kwam, zei hij wedden dat hij

over twee weken te koop staat. Nou twee weken heeft het niet geduurd. De Hollandse Boris had ‘m te koop zien staan op de parkeerplaats van de meeting. Iedereen baalde daarvan omdat er veel tijd in de reparatie had gezeten en de garage daarvoor niet bedoeld was. Diezelfde avond heb ik het plakkaat waarop “te koop” stond, weggehaald. Wat een LUL was dat zeg. Gelukkig hebben de Bokkerijders andere mensen kunnen helpen, waarvoor de garage echt was bedoeld. Het meetingterrein was een oude kazerne van de militairen. Er stond 1 enorme hal op, die in stukken was verdeeld. Zo hadden de Bokkerijders een deel voor hun garage, was er een deel voor standhouders, waar Wendy ook stond met haar prachtige zelf gesmeden sieraden van lelijke eendjes, afdrukken van Michellinbanden en andere oude Citroentypes, was er kinderanimatie met allerlei speelgoed meegenomen door William Triki, een Belg die heel vaak dingen voor kinderen organiseert, was er een museum met elke dag een ander thema en een grote bar met podium. Zo was er in het museum een dag met allemaal ouwe geiten, 2cvraceauto”s en een andere dag stond het museum vol met omgebouwde 4 x 4’s. Buiten stonden er ook handelaren, waaronder ook de testbank van Burton om o.a. te meten hoeveel PK’s je auto heeft, wat foodtrucks en was er ’s ochtends de kofferbakverkoop. Aan de andere kant van het gebouw had je buiten ook nog kinderanimatie met op vrijdag de Highlandgames, waarbij een ouder samen met zijn of haar kind allerlei zware proeven moesten doen. Op vrijdagavond en zaterdagavond was er een band. Zaterdag was dat Joe Pilar (een verbastering van Jupiler), gezongen

door bokkerijder Fonne. Vrijdags was dat de NRJ-band. Na beide bands kwam er een DJ. Dansen en feesten tot diep in de nacht dus. Op de andere avonden was er alleen een DJ. Toen ik dinsdagavond voor de meeting mijn tent had opgezet en de volgende dag terugkwam, leek mijn tent wel een zwembad. De vorige avond had er een storm gewoed. Dweilen dus voor mij, maar dat was niks vergeleken met de vele mensen waarbij er stokken van tenten en luifels waren gebroken. Ook de publiekstrekker was omgevallen en gelukkig op het hoekje van de berg waarop hij stond, blijven liggen. Met hulp van een boer uit de omgeving kon die woensdag weer worden recht gezet en alhoewel die aardig wat schade had opgelopen, wisten de Bokkerijders deze zodanig te herstellen dat er bijna niks meer van te zien was. Op vrijdag had David Dierens spontaan

een wedstrijd georganiseerd. Er waren namelijk twee bergen op het terrein. 1 met daarop de publiekstrekker met het logo van de meeting en de andere had David bedacht om een hillclimbingwedstrijdje te organiseren, waarbij twee auto’s met elkaar de strijd aangingen wie het snelst boven was. . te doen. Ik mocht mee doen met “het oudje” van Gene, een 12 PK-tje uit 1960). Als ik het aan mensen vertelde dan zeiden ze; “Wil je je motor kapot hebben?” Gene had gedacht dat ik het niet zou halen. In ieder geval vond ik het reuze spannend en dus dood eng! Eerst mochten mijn tegenstander en ik even proberen hoe het was om op de berg te komen. Ik gaf vol gas en tot mijn verbazing kwam ik boven. De tweede keer was de wedstrijd dus. Ik vertrok te laat en de ander won. Gelukkig kreeg ik nog een kans en jawel hoor ik won!!! Overigens met veel dank aan Hielke, die halverwege de berg


stond en me moed in sprak. Snel haalden ook wat enthousiastelingen hun 4 x 4 uit het museum om deel te nemen aan de wedstrijd. Het werd toen alleen wat moeilijker gemaakt doordat er water over het parcours was gegoten. Het laatste deel van de wedstrijd was het allerleukste toen Gene van zijn oudje de deuren, kofferklep en motorkap demonteerde omdat hij dan lichter was en daardoor dus sneller naar boven kon gaan. Gene moest strijden tegen Tim, een Belg met

een Dyane. Toen Gene aan de startlijn arriveerde, begon de show pas echt goed. Tim, die al klaar stond, sprong zijn auto uit, waarbij hij tegelijkertijd zijn deur eruit trok om vervolgens naar de andere kant te snellen en zijn andere deur eruit haalde. De strijd kon beginnen. Tim won en toen ze weer beneden waren, haalde Gene zijn bank eruit en andere Bokkerijders zijn voorspatborden. De tweede keer won Gene die een geweldig applaus kreeg. Er zijn iets van 525 auto’s geweest en over de 3000 dagbezoekers. Het was een hele leuke meeting, veel eileden gezien en gesproken, zoals Hans Valkenburg wat ik heel leuk heb gevonden die weer te zien en andere voor mij bekende eendrijders. Hopelijk organiseren de Belgen 75 jaar 2cv!


LED LAMPJES

Oer-eenden en ook andere auto’s waren in de jaren vijftig van de vorige eeuw veelal uitgerust met een 6 volts accu. En in die tijd was dat ook ruim voldoende om de boel te starten en in het donker enigzins zichtbaar te zijn. Meer dan 2 koplampen, 2 richtingaanwijzers en 2 piepkleine achterlichtjes had je niet nodig. (De oereend had bijvoorbeeld mechanische ruitenwissers) In de loop van de jaren werd de Eend langzaamaan luxer en ging veel meer stroom verbruiken. Reden dat er in 1970 werd overgestapt naar een sterker 12 volts systeem. De verlichting van deze ‘nieuwere’ Eenden functioneert nog steeds naar behoren, maar zou in het huidige verkeer ook best wat feller mogen. Dat kan: Met LED verlichting. De afgelopen paar jaar hebben leveranciers niet stil gezeten en Led- buislampjes, koplampen en lampjes met bajonet-fitting zijn op vele plekken verkrijgbaar en worden ook steeds goedkoper. De 6 volts Eenden zijn veel slechter zichtbaar voor de achteropkomende Audi’s op de snelweg. Voor 6-volts lampjes is het wat verder zoeken, hoewel daar ook steeds meer voor verkrijgbaar is. (Immers: motoren hebben vaak 6 volt en daar is voldoende markt voor. Collega klassiekerclubs (De EEEC , Traction Avant) experimenteren al langer en je kunt

ook daar terecht voor advies en aanschaf van ledlampjes rondom je Eend. Jan brandt!!! Gelukkig heeft ‘t Ei Meesterknutselaar Jan Brandt in haar ledenbestand. Hij verdiepte zich ook in de materie, inventariseerde, testte alles uit op zijn eigen 18 pk en die van Patries en hielp mij onlangs met de ombouw van m’n 12pk uit 1960 naar LED. Mijn Eend (al 40 jaar bekend om zijn startproblemen) mag letterlijk en figuurlijk weer gezien worden! Richtingaanwijzers, achterlichten, remlichten... als vuurtorens! Bijkomend voordeel van Led-verlichting is dat het veel minder stroom verbruikt, de accu dus beter oplaadt en zowaar: m’n Eend lijkt ineens veel beter te starten! Ook gekozen voor Led-koplampen. Daar moet nog wel wat aan worden gesleuteld, omdat die niet goed passen in de koplamp-behuizing en nog niet geheel voldoen aan de APK norm, maar dat gaat goed komen. Voor de richtingaanwijzers heb je overigens wel een speciale clignoteur nodig, hebben we gemerkt. Ons plan is samen met de Ei-Electradeskundigen en het Ei-Magazijn een totaal-LED-pakket samen te gaan stellen voor zowel de 6 als de 12 volt 2CV’s. Met slimme inkoop kunnen we naar verwachting de leden deze voor een scherpe prijs aanbieden. We houden je op de hoogte. Jim

70 jaar Eend bij Citroën Nederland in Amsterdam Op 30 juni vierde ook Citroën Nederland de verjaardag van de 2CV en nodigde iedereen uit voor een hapje en een drankje op het nieuwe kantoor van de PSA-groep aan de Lemelerbergweg 12 in Amsterdam. Met weemoed denken we dan terug aan de prachtige oude locatie op het Amsterdamse Stadionplein, maar zoals dat gaat... tijden veranderen. Toch leuk te zien dat CitroënNederland de geschiedenis koestert en de werkplekken heeft aangekleed met prachtige blow-ups van vooral de oude modellen. Honderden 2CV rijders werden zaterdagmorgen verwelkomd door PR directeur Anne Lobbes (Anne is overigens sinds kort enthousiast Dyane-rijder wat ons deugd doet) In colonnes vertrokken de bezoekers voor een mooie rit (georganiseerd door 2CVClubNederland) vervolgens naar het Museum van de 20e eeuw in Hoorn of (nog een stukje noordelijker) naar Andijk, waar het beroemde 2CV museum van Edwin Groen gevestigd is.

Excursie naar Andijk?

Wie er niet bij was en toch ook eens een kijkje wil nemen in ‘het mooiste museum van Nederland’ Het staat in de planning van ‘t Eendeëi om daar met z’n allen naar toe te gaan. (NB: het museum is alleen op afspraak voor groepen te bezoeken. Dus je kunt er niet alleen een kijkje gaan nemen) Voor meer informatie: kijk binnenkort op de website.


LOTERIJ THEETUIN

FOOD&DRINKS

KINDERACTIVITEITEN

LOCATIE: VAN HELMONTSTRAAT 11-13 ROTTERDAM voor meer informatie:

EENDEEI.NL

Je ziet ze regelmatig, auto’s met een subtiel stickertje met de tekst ‘Bitte ein Bit’ Maar waar haal je die vandaan? Gewoon even naar Bitburg rijden en je krijgt ze gratis bij de Bitburger brouwerij. Bitburg ligt overigens in de Eifel, ter hoogte van Luxemburg. Wij hebben het (gouden) stickertje al op onze Eend geplakt.

Gevraagd: een foto van jou (bij je Eend) voor de Eendeëi-Kalender 2019! Binnenkort gaat t Eendeëi weer plannen maken voor het nieuwe jaar. Die programmering luiden we traditiegetrouw in met de jaarkalender, (die je altijd rond de jaarwisseling in je brievenbus vindt) en we nader toelichten op de Nieuwjaarsreceptie begin januari. De kalender 2019 moet eind november al in productie. Ofwel daar gaan we snel mee aan de slag. Dus: Kom maar op... en stuur ‘t door: Dat leuke vakantiekiekje van jezelf voor je Eend, je leukste Eend en/of Eendeëi-anecdote of andere creatieve inbreng. Andere suggesties? Bijdragen? Meehelpen? Graag! ‘t Ei staat open voor alle frisse creatieve inbreng. Mail naar: redactie@eendeei.nl voor je bijdragen en vragen of bel met Jim (06 24 918 739)

De cursus Remrevisie op ‘t Eendeëi


Ledenkaart 2018


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.