Duisburg is echt het ontdekken waard

Page 1

DUISB

CH E S I URG

DE STAD VAN WATER EN VUUR OPNIEUW BELEVEN

visit-duisburg.com

T

TD N O T HE

EK

AAR W N KE

D


INDUSTRIËLE CULTUUR WATER CULTUUR MUSEA LIFESTYLE FIETSEN FAMILIE SPORT REGIO LOCATIE EN AANKOMST CITYPLAN

2

INHOUD

4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 23


skovar Foto: Zoltan Le

Sören Link, burgemeester van de stad Duisburg

„Als kosmopolitische havenstad en voormalige Hanzestad kan Duisburg terugblikken op een lange traditie als het gaat om op de meest aangename manier gasten te ontvangen. Mensen kwamen altijd graag naar de stad aan de Rijn en de Ruhr via het water, per spoor en over de weg. Niet alleen vanwege de handel, maar ook vanwege de hartelijkheid van de mensen. Er valt zo veel te ontdekken. Overtuig jezelf van het authentieke, spannende samenspel tussen natuur, cultuur en industriële geschiedenis.” Hartelijk welkom!

Beste groeten,

Sören Link

HOOFDARTIKEL

3


INDUSTRIËLE

CULTUUR INDUSTRIËLE CULTUUR – FASCINATIE EN ERVARING

Op een vroegere slakkenberg troont de spectaculaire sculptuur Tiger & Turtle. Favoriet object van fotografen van over de hele wereld. De binnenhaven van Duisburg is omgebouwd tot een populaire buurt met kantoren en promenade met iconische cafés en restaurants. En waar le t r u T ooit zware industrie Tiger & de oevers van de Rijn omsloot, nodigt nu het zandstrand van het RheinPark met zicht op de passerende schepen je uit om te zonnen. Landschapspark Duisburg-Noord biedt muziekfestivals, openluchtbioscoop, duiken, klimmen en nog veel meer. Het zou hier buiten de scope vallen om alle evenementen en mogelijkheden van het park op te sommen. Eén ding is zeker: het landschapspark is één van de meest bezochte attracties van het land.

> I ND USTRI ËL E CULTUUR I N D UI SB URG : „OUD I J ZER”? VERGEET HET MA A R! Buiten bedrijf gestelde productiefaciliteiten zijn fantasierijk omgebouwd en behoren nu tot 's werelds unieke monumenten van de industriële cultuur. Voormalige fabrieksgebouwen bieden nu sport, culturele en recreatieve ervaringen in een opwindende sfeer. Omgebouwde industriële hallen vormen een uniek decor voor beurzen en conferenties. Voormalige graanschuren herbergen nu uitnodigende gastronomie en internationaal belangrijke kunst. > W I ST J E DAT? Duisburg is tot op de dag van vandaag een belangrijke locatie voor de staalindustrie. Een derde van het in Duitsland geproduceerde ruwstaal en ongeveer de helft van het ruwijzer wordt in Duisburg geproduceerd.

Aan de noordrand van het landschapspark Duisburg-Noord ligt een weinig bekend amfitheater. Hier kun je ongestoord barbecues vieren met grotere groepen. Je moet je eigen grill, muziek en drankjes meenemen.

4

INDUSTRIËLE CULTUUR

Aan de binnenhaven van Duisburg


Het landschapspark Duisburg-Noord trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. Volgens het Britse dagblad „The Guardian” behoort het tot de mooiste parken ter wereld.

n uze tusse Korte pa s hoogoven

INDUSTRIËLE CULTUUR

5


De Duisburgse binnenhaven. Onder het motto „Wonen en werken op het water� is hier een populaire buurt ontstaan met kantoren, restaurants en promenade. Een voorbeeld van succesvolle structurele verandering.

6

WATER

aire stop es Een popul voor riviercruis


– enhaventer wereld nn i b e z n O te de groots

Ondanks de vele bruggen kun je de oversteek van de Rijn toch op een romantische manier beleven op een veerboot. Hij pendelt tussen Duisburg-Walsum en het idyllische Neder-Rijnstadje Orsoy, dat bij Rheinberg hoort.

WATER WATER – HET LEVENSELIXIR VAN DE STAD

Duisburg dankt zijn ligging aan de Rijn en het Ruhrgebied toen het meer dan 1000 jaar geleden werd opgericht. En tot op de dag van vandaag is water in al zijn vormen alomtegenwoordig in de stad: Direct achter het stadhuis van Duisburg nodigen de oevers van de binnenhaven uit om er te flaneren. Hier zijn restaurants en bistro's gevestigd in voormalige pakhuizen. Ontspanning in de idyllische natuur is te vinden op het met dichte bossen omringde zes-meren-plateau. Dankzij de faciliteiten van het Sportpark Duisburg kan er gakanood, gewaterskied en gevaren worden op draakboten. Op de lokale regattabaan vinden de wereldkampioenschappen kanovaren en andere internationale wedstrijden plaats. Hier is ook een speciale speeltuin voor kinderen. In de waterwereld Wedau is ravotten, spelen in modder en ploeteren toegestaan!

> W I ST J E DAT? Er zijn nogal wat bruggen in Duisburg. Met 650 bruggen geteld, zijn er volgens brückenweb.de zelfs meer dan in Venetië, dat uitkomt op 426 bruggen. Of Parijs met haar 336 bruggen.

> WAAR D E M E EUWEN DE S C H EPEN VO LGEN Duisburg is één van de meest waterrijke steden van Duitsland. Talrijke meren, kanalen en havens kenmerken de stad. Duisburg geniet een internationale reputatie als logistiek knooppunt. Jaarlijks varen 20.000 schepen naar 's werelds grootste binnenhaven aan de Rijn en de Ruhr. Maar in Duisburg is water niet alleen een transportroute, het is ook een element dat ontspanning en levenskwaliteit garandeert. Onmisbaar bij sport en vrije tijd.

Boottocht op de Rijn

WATER

7


rg

Duisbu

niker

harmo er Phil

CUL TUUR

CULTUUR – ENTERTAINMENT OP HOOG NIVEAU! De Deutsche Oper am Rhein, het theater en het ballet vieren regelmatig bezielende premières in Theater Duisburg. Niet veraf, in de Mercatorhalle in het CityPalais zijn de internationaal geprezen Duisburger Philharmoniker thuis, waarvan de concerten tijdig geboekt moeten worden, omdat ze meestal snel uitverkocht zijn. Talrijke clubs en evenementencafés brengen kleinkunst en hippe livemuziek naar de podia. Festivals zoals de „Duisburger Akzente“, het „Traumzeit-Festival” aan de hoogoven of de „Ruhrtriennale” brengen elk jaar nieuwe culturele hoogtepunten naar de stad. > DE SY M FO NIE VA N D E GROOTSTA D In Duisburg wordt elke avond een kleurrijk grootstedelijk cultuurleven gepresenteerd. Of je nu een fan bent van hoogculturele evenementen of eerder van de kleine optredens in trendy clubs: in Duisburg vind je snel het juiste podium. Daarnaast zijn er regelmatig allerlei topfestivals van de meest diverse pluimage. > WIS T JE DAT? Het nieuwe concertorgel van 1,5 miljoen euro in de Mercatorhalle werd in november 2009 ingewijd met een ceremonie en een plechtig concert. De 4.349 pijpen zijn allemaal gebouwd volgens originele modellen van Engelse orgels, met name de Caird Hall in Dundee uit 1923.

8

CULTUUR

De Mercatorhalle – Gezelligheid in Duisburg


Het theater van de stad Duisburg. Samen met het Düsseldorfse Operahuis vormt Duisburg de „Deutsche Oper am Rhein” (Duitse Opera aan de Rijn). Sinds 1956 één van de belangrijkste operahuizen van Duitsland.

tt l Becksetadstheater Samuen i het

Elke twee jaar wordt er een enorm podium gebouwd voor het theater van de stad. Dan speelt het Duisburg Philharmonisch Orkest („Duisburger Philharmoniker”) gratis en buiten. De Haniel-Klassik-OpenAir is een onvergetelijke ervaring voor duizenden enthousiaste bezoekers.

CULTUUR

9


Het Lembruck museum. Alleen al zijn architectuur is buitengewoon. Het is gebouwd door de architect Manfred Lehmbruck, zoon van de beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck.

Kunst in de openbare ruimte: landmerk „Rheinorange”

10 MUSEA

Museum van de Duitse binnenvaar t


MUSEA MUSEA – BEWONDEREN, VERRAST WORDEN EN HERKENNEN

Het eerste adres van internationale beeldhouw- en objectkunst is het internationaal geprezen Lehmbruck museum, dat net als de Cubus Kunsthalle in het Kant-park van Duisburg is gevestigd. De collectie moderne kunst in het Küppersmühle museum is van topklasse en presenteert werken van verschillende kunstenaars van Anselm Kiefer tot Gerhard Richter. Het museum DKM inspireert met oude en nieuwe kunst. De meer dan 1000-jarige geschiedenis van Duisburg is gedocumenteerd in het cultureel en stadshistorisch museum en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Duisburg is ook het museum van de Duitse binnenvaart, dat is gehuisvest in een voormalig Art Nouveau-zwembad. > A LO M A A N W EZ IGE ES T H ET IEK Zowel kunstmusea als historische musea genieten een uitstekende reputatie in de stad van beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck en cartograaf Gerhard Mercator. Hier is de kunst in de openbare ruimte van hoge kwaliteit en bijna alomtegenwoordig. Zo is de Brunnenmeile (fonteinpromenade) in het stadscentrum ontworpen door internationaal gewaardeerde kunstenaars zoals Otmar Alt en Niki de Saint Phalle. Bekende kunstenaars werden ook belast met het ontwerp van de metrostations.

Moderne kunst innenhaven aan de b

> W I ST J E DAT? Voor het Culturele Hoofdstadjaar Ruhr 2010 zijn 20 kunstmusea samengekomen om zich onder de noemer „Ruhr Kunst Museen” aan de buitenwereld te presenteren. Het museum Lehmbruck Museum, het museum Küppersmühle (MKM) en het museum DKM, alle drie musea in Duisburg, zijn hierbij betrokken.

In het cultureel en stadshistorisch museum bevindt zich de „Mercator schatkamer”. Je kunt goed bewaarde oude wereldbollen en de eerste „atlas” uit de wereldgeschiedenis uit 1595 zien.

MUSEA

11


Ieder jaar vindt er in het landschapspark Duisburg-Noord een bijzondere openluchtbioscoop plaats. De zomerbioscoop presenteert cultfilms en actuele filmhits in een open hal van een voormalige hoogoven. Direct naast een biertuin met strandstoelen.

Wijnfestival a

an de Königst

raße

LIFESTYLE LIFESTYLE – DE KWALITEIT VAN HET URBANE LEVEN Duisburg is één van de steden die tegen alle trends in een bruisende binnenstad hebben behouden. Er wordt veel gedaan voor de kwaliteit van het verblijf. Talrijke evenementen en markten zorgen het hele jaar door voor grootstadsflair rond de brede winkelboulevard Königstraße met de Brunnenmeile. Naast het culturele programma dat theater en andere organisatoren bieden, zijn er in Duisburg ook feesten, markten en evenementen op straten en pleinen die het hele jaar door worden gespreid. Hier kun je met drankjes en snacks het sociale karakter van Duisburg leren kennen en ook bezoekers van buiten kunnen hier snel contacten leggen.

l Droomtijd-festiva apspark in het landsch 12 LIFESTYLE

> GOED GELUI MD MET A A RD I GE MENSEN Zo is het Weinfest in de nazomer tot ver buiten de grenzen van Duisburg geliefd. Ook op het Ruhrorter havenfeest is altijd veel te beleven. De concertreeks „Jazz auf’m Plazz“ laat elke maand in de zomer de König-Heinrich-Platz daveren op haar grondvesten. Streetfood & Music Festivals zijn erg trendy en vinden plaats op verschillende locaties in de stad. De lijst met de vele feesten is bij deze evenwel verre van compleet. > W I ST J E DAT? Volksfeesten hebben altijd deel uitgemaakt van het stadsleven van Duisburg. De vroegste vermelding van de „Beecker Kirmes” dateert van 1539. De beurs wordt nog steeds elk jaar gevierd.


De Duisburgse kerstmarkt. Miljoenen bezoekers – velen ook uit België en Nederland – komen elk jaar massaal naar de feestelijk versierde binnenstad.

Duisburgse ko

ffiecultuur

LIFESTYLE

13


Voorbij de kathedralen van de industriële cultuur, zoals hier in het landschapspark Duisburg-Noord. Of ook op de trajecten van voormalige fabrieksspoorbanen die zijn omgebouwd tot fietspaden.

De „Ruhr2NorthSeaChallenge”, die eind juni elk jaar van Duisburg naar het Noordzeestrand leidt, is een spannende uitdaging. 300 kilometer op één dag!

14 FIETSEN


FIETSEN FIETSEN – SIGHTSEEING OP 2 WIELEN

In Duisburg kruisen talloze populaire fietsroutes, zoals de RuhrtalRadweg, de Rheinradweg, de route van de industriecultuur per fiets, resp. de radrevier.ruhr en de NiederRheinroute. Het belang van fietsen als vervoermiddel is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Verspreid over het stadsgebied zijn er nu fietsverhuurstations van verschillende aanbieders en ook fietssportievelingen treffen elkaar in Duisburg: één van de grootste non-stop MTB-races in Europa is elk jaar een sensatie in het landschapspark Duisburg-Noord: de 24-uurs mountainbike race. Maar er zijn ook serenere, gezinsvriendelijke evenementen. De Duisburgse fietswandeling vindt elk voorjaar plaats met wisselende routes en enkele duizenden deelnemers. En dat doet ze al sinds eind jaren '70!

> W I ST J E DAT? Het Ruhrgebied ontwikkelt zich tot een fietsmetropool en overtuigt met een indrukwekkend netwerk van knooppunten van meer dan 1.200 kilometer lang. Het nieuw geïnstalleerde netwerk helpt bij de oriëntatie en leidt bezoekers rechtstreeks naar de hoogtepunten.

aven

nnenh n de bi

ets i

fi Met de

> HEEL D I CHT B I J D E NATUUR Echte ontdekkers zweren bij de fiets. De drukte van de grootstad, de rust en de idylle van de bossen, de merenlandschappen, de dijken en weiden langs de Rijn, het prachtige uitzicht vanaf de slakkenbergen – dit alles beleef je het meest indrukwekkend op de fiets.

Op de bestemming van het Ruhrgebied-fietspa d FIETSEN

15


Piratenschip in de waterwereld Wedau

FAMILIE – VRIJETIJDSPLEZIER VOOR JONG EN OUD Een bezoek aan de dierentuin is altijd een belevenis voor zowel kinderen als volwassenen. De Duisburgse Zoo heeft veel buitengewoons te bieden. Waar anders kun je de schattige koala's zien? En natuurlijk is hier ook een kinderboerderij. Ponyrijden kan in het Revierpark Mattlerbusch. Er is ook een bijzondere speeltuin in Duisburg: de waterwereld Wedau! Maar ook binnenshuis is er iets voor gezinnen. De Niederrhein-Therme met sauna en zwembad bevindt zich in het Revierpark Mattlerbusch. De Explorado aan de binnenhaven is het grootste kindermuseum van Duitsland. Het Kom'ma Theater in Rheinhausen biedt spannende en grappige toneelstukken speciaal voor kinderen en jongeren. En de jaarlijkse Internationale Kinderboekententoonstelling (IKiBu) is gewijd aan de kleine boekenwurmen.

> SA MEN I S HET MOOI STE! Wat is er mooier dan te genieten van een gelukkige familietijd? In Duisburg zijn er tal van zeer verschillende stations en aanbiedingen die hiervoor de beste voorwaarden bieden. Afhankelijk van het weer of de stemming vind je snel iets geschikts. > W I ST J E DAT? De „Spielkorb” werd in 1976 in Duisburg opgericht. Het brengt kindertheater en theateronderwijs naar kinderdagverblijven, scholen en vele andere vrijetijds- en jeugdvoorzieningen in de stad.

Niet ver van de schauinsland-reisen-arena, het stadion van de MSV Duisburg, ligt een ca. 3.000 m² gezinsvriendelijk indoor trampolinepark met vele attracties en banen.

plorado

16 FAMILIE

In het kindermuseum Ex


De Zoo Duisburg is altijd een belevenis voor het hele gezin. Men is er bijzonder trots op de eerste en enige koalakweek in Duitsland.

Zooo schattig ;-)

FAMILIE

17


MSV Duisburg heeft bijzonder loyale fans. In goede en slechte tijden stop je hier voor de „zebra's”. Zijn hymne, de „Zebratwist”, wordt beschouwd als het oudste stadionlied in Duitsland.

er

Topsport op het wat

18 SPORT


Klimmen in het Landschapspark

SPORT – EEN STAD IN BEWEGING! Duisburgers zijn sportievelingen. Bijna 100.000 van hen zijn lid van een sportclub. Maar ook zonder clublidmaatschap is er veel gelegenheid tot bewegen in Duisburg: Het Sportpark Duisburg, omgeven door het zes-meren-plateau en dichte bossen, biedt een breed scala aan sportmogelijkheden met regattabaan, kanostation, ijsbaan, zwemstadion, waterski-faciliteit en klimtouwtuin. Het oprichtende lid van de Bundesliga MSV Duisburg speelt zijn thuiswedstrijden in het voetbalstadion. Direct naast de deur op het zes-meren-plateau kun je elkaar ontmoeten om te zeilen of te golfen. Duikers en sportklimmers vinden in het landschapspark Duisburg-Noord ideale omstandigheden. De faciliteit in het RheinPark is erg populair bij skaters.

> EEN PA RK DAT UI TSLUI TEND I S GEW I J D AAN SPORT Het Sportpark Duisburg is met een oppervlakte van ca. 200 ha, waarvan ca. 60 ha wateroppervlak, en met zijn talrijke sportfaciliteiten één van de grootste en veelzijdigste sport- en recreatiegebieden in Duitsland. > W I ST J E DAT? In september 1981 begon de DuisburgerRuhr-Marathon, één van de oudste stadsmarathons in Duitsland. Jaarlijks gaan zo'n 6000 starters de confrontatie aan met de afstand, toegejuicht door tienduizenden Duisburgers.

De klimtuin met koorden in het sportpark biedt een adembenemend hoogtepunt: de 252 meter lange tokkelbaan over het Bertameer!

Rhein-Ruhr-marathon

SPORT

19


REGIO

DE REGIO – ONTDEKKINGEN ZONDER GRENZEN

Of het nu gaat om een bezoek aan het UNESCO-werelderfgoed koolmijn Zeche Zollverein, een klimtocht met koorden tussen niet meer gebruikte hoogovens, duiken in het gasreservoir, wandelen op slakkenbergen met spectaculaire panorama's, restaurants en kunstmusea bezoeken met wereldberoemde meesterwerken in adembenemende industriële kathedralen: de metropool Ruhr is een verrassende en opwindende reisbestemming in Europa en één van de meest opwindende bestemmingen in NRW.

lderfgoed Unesco-were ijn Zeche Zollverein Kolenm

> H ET B ESTE UI T A L L E OML I GGEND E RE G IO'S Duisburg ligt op het kruispunt van drie regio's. Hier komen het levendige Ruhrgebied, de landelijke Nederrijn en de levendige Rijn-as samen. Ideale omstandigheden voor Duisburg om het beste van alles te combineren. > W I ST J E DAT? De belangrijkste en mooiste industriële monumenten in het Ruhrgebied zijn samengevat in de „Route der Industriekultur” (route van de industriecultuur). Van Duisburg tot Dortmund tot Hamm is er een netwerk van musea, tentoonstellingen, nederzettingen en panorama's.

s

ude Rijn-a

aan de o Wandelen

20 REGIO


„Das Geleucht” (de mijnlamp) op de Halde Rheinpreußen. Slakkenbergen werden op veel plaatsen in het Ruhrgebied van groen en van oriëntatiepunten voorzien. In Duisburg is de „achtbaan” Tiger & Turtle bekend.

Watermuseum Aqu ar

ius

In onze naburige stad Mülheim an der Ruhr is er een bekroond museum dat volledig is gewijd aan het onderwerp water. Het watermuseum Aquarius is gevestigd in een historisch beschermde voormalige watertoren.

REGIO

21


DK

Hamburg

PL

Berlin NL

Hannover

GER

Duisburg

Leipzig

Dresden

Cologne ain

CZ

Frankfurt/M

B

L

LOCATIE EN AANKOMST

Stuttgart Munich

F

A

EMMERICH / ARNHEIM

CH

AIRPORT WEEZE

DORTMUND / HANNOVER

GOCH / KLEVE

Duisburg, de binnenhavenstad aan de Rijn en het Ruhrgebied, strekt zich uit van de westelijke rand van de Ruhrmetropool tot de Nederrijn en mondt uit in het zuiden in de Rijn-as. De stad ziet zichzelf als een knooppunt van toeristische en logistieke routes en krijgt een interessante scharnierfunctie binnen de gevarieerde regio's.

OBERHAUSEN / HANNOVER

KAMPLINTFORT

MÜLHEIM / ESSEN / BOCHUM AIRPORT DORTMUND MÜLHEIM

VENLO / EINDHOVEN

DUISBURG

Gelegen in het hart van Europa, zijn we goed verbonden en gemakkelijk te bereiken.

ESSEN / BOCHUM

Land op de luchthavens van Düsseldorf, Weeze of Dortmund of maak gebruik van de uitstekend ontwikkelde snelweg-, veerboot- en treinverbindingen. We helpen je graag met vragen over aankomst en parkeermogelijkheden.

KREFELD / MÖNCHENGLADBACH KÖLN / FRANKFURT

NEUSS / KÖLN DÜSSELDORF-AIRPORT

AIRPORT KÖLN / BONN

Tourist Information Duisburg Königstraße 86 47051 Duisburg Tel. +49 203 285 44-0 Fax +49 203 285 44-44 service@duisburgkontor.de www.duisburg-tourismus.de

C O LOFON U I TG E VE R Duisburg Kontor GmbH Zaakvoerder: Uwe Kluge, Astrid Neese Landfermannstraße 6 47051 Duisburg Tel. +49 203 285 44-0 Fax +49 203 285 44-44 service@duisburgkontor.de www.duisburgkontor.de www.duisburg-tourismus.de C O NC E P T E N LAYO UT Cantaloop GmbH agentschap voor communicatie 22 AANKOMST EN COLOFON

T E K ST E N Siegmar Wyrwich C O N TACT RE DACT I E service@duisburgkontor.de FOTO RE C H T E N Zoo Duisburg / M. Appel, Thomas Berns, Daniel Biskup, Hans Blossey, Tanja Evers, Getty Images, MSV Duisburg / Nico Herbert, Herzog & de Meuron, Zoo Duisburg / Stefan Hoeft, Tourismus NRW e.V. / Dominik Ketz, Sascha Kreklau, Friedhelm Krischer, Duisburg Sport / Henry Lehmann, Zoltan Leskovar, Museum der Deutschen Binnenschifffahrt / Ralph Luger, MST GmbH / Achim Meurer, Ruhrgepixel, Dejan Saric, Dennis Stratmann, Lehmbruck Museum / Mark Wohlrab


Schifferstr. Landschaftspark Duisburg-Nord

1 I MKM Museum Küppersmühle

H

Schifferstr.

J

Landschaftspark Duisburg-Nord

Explorado Kindermuseum

Wallensteins tr.

5 6 7 8 9

r.

nst

Ora nie

r.

rst

r.

rst

Saa

Str.

Hohe

Stadhuis Salvatorkerk Theater Duisburg Forum Duisburg Königsgalerie Lifesaver-Brunnen CityPalais Mercatorhalle Casino Duisburg

uthpl.

service@d www.duis www.duis

Tulpen Call-Cente stTelefon r. +4

enstr .

Duisburge Harry-Epst Telefon +4

Blum

Ler

sch

Deutsche Service-Po Telefon +4 Blu me n

Wuhanst r. Neudorfer Str.

Tulpen

str.

© Duisburg Kon Stand 02/2017 |

str.

en str .

Neue Fruchtstr.

Otto-Keller-Str.

Zum Portsmo

Güterbahnhof

erst r.

H.-

AS DU-Zentrum Am

r.

Wuhanst

11

Kolo nie

Kultur-Arr

tscultural ar tr.

Kam m

Neudorfer Str.

of

ahnh

Fern

Mer cato

busb

rstr.

tr.

Fürstens

uthpl. Zum Portsmo

H

erst r.

Souvenirs Os

-Ad

rstr .

1 Museum Küppersmühle Explorado 2 Binnenhaven Marina Five Boats 3 Cultureel en stadshistorisch museum 4 Steiger Schwanentor Havenrondvaarten

Saa

Str.

Hohe

r.

llenst

Tonha

r.

Mercatorstr.

Tonha

llenst

Hohe

Mer Cecilien castr to.rs tr.

Fürstens

Tonha

tr.

llenst

r. Kremerstr. U79

Str.

W

Mu

me

-Platz

König -H

str.

Str.

Str.

orfer Str.

Düsseld

Str .

er ch ma

um Kr rfer Str.

Düsseldo

lstr.

Sportpark Duisburg Sechs-Seen-Platte Tiger & Turtle – Landmarke Angerpark RheinPark

CITYPLAN Kre

einrich

Landg

Mainstr.

Necka rs erichts tr. str.

Moselstr.

llenst

r.

Hohe

str.

str.

Grün

Realschu

H

nst r.

Siegstr.

rg-

KönVigom-R -Heinarith-S ch-Ptrla . tz

Clauberg

str.

erichts

Landg

rstr.

Heuse

th-Str.

rstr.

Wallst r.

Heuse

Vom-R a

Clauberg

Tonha

Goldstr.

Wall str.

ter

Un

Wall str.

Str . er

str.

ma ch

dstr.

Wuhanstr.

Kam m

H

Hafenrun

tav Gus

um

Wittekin

er Köln

Kr

H

Museum DKM

H

H

mm Ka

W.-Tell-Str.

Grün

lstr.

Hauptbahnhof

dstr.

tr. er S Köln

Realschu

TAXI

UCI Kino

r.

. -Str

Musfeldstr.

Str.

rstr .

Wittekin

Ticket-Vor str. b advance

ten Ket

Sozialgericht

Radstation

Ludgerist

str.

gen

en-

zg Kön G.-

erstr.

Zimmerve room rese

Stadtrund Klöcknerstr. Stadtrund

Str.

ann

zm

z Kön G.-

str.

r.

gst

ksbart

Günth

Montag - Sa

Landesbehördenhaus (Versorgungsamt) Tectrum MicroElectronicCentrum Zoo Duisburg Universität

12

r.

gst

str.

ssin

-

ssin

Ple

Im Boc

7

t

O Tourist Inf Königstraß Telefon +4 Telefax +4

Mülheimer Str.

Danziger

Len

Ple

den . Lei oststr fr

feld

Mus

H

lstr.

me

Mainstr.

er

ack

-

Am B

Wallst r.

tr.

ers

ma u

r.

kst

Bee

Am B u

str.

rma uer

Obe

ack

er

wall

tr.

ers

Kuh len- P

str.

uer

rma

Obe

tr.

Post s

Pet e

-

tr. r-S

be We

Goldstr.

str.

ann

zm

feld

-

Heerstr .

Len

den . Lei oststr fr

Mus

str.

ius

Hagelstr.

Kuh len

Poststr.

K gasühling se s-

Bee Poststr. kst r.

K gasühling se s-

Un t urg- erm au

rst r.

Un te

l

rsta

Pet e

ter str .

Un

l

rsta

str.

ster

Klo

Jul

H

Kre

Realschu

lstr.

Hedwigstr.

ster

r.

Musfeldstr. U79

Bleichstr.

i

Landesbehördenhaus (Versorgungsamt) Tectrum MicroElectronicCentrum Zoo Duisburg Universität Sozialgericht

Hansastr.

Klo

rst

str.

Bleichstr.

Realschu

Kosten

str.

r.

nto

Platanenhof U79,903

Nahestr.

tr.

rst

nto

tr.

ins

rie

ll-

Hauptb Mo. - So

hem

ins

rie

he

Ma

11

H

Galeria Mo. - Sa 1. O

9

7

6

AverduB Mo. - Fr Sa.

2

AOK

Bec

he

Ma

5

Toiletten 1 Rathau Mo. - Fr

. Hedwigstr

eR

eR

10

De

ADAC

Platanenhof U79,903

8

Nahestr.

Alt

Werftstr.

Alt

4

H

Zirkelstr. Theater am Marientor

eg erw Pulv

-

7

Falkstr.

n Bohnee gass

3

Auto

TAXI

6

Nahestr.

t ark hsm Flac

2

Fußg

Hansastr.

Kultur- &ne Calaispl. ns

Rad TAXI

Ora nie

Schinkel-pl.

Burgpl. p r. AS DU-Duissern Amtsgericht Sta tst tr. Stadthistorisches TAXI Erf Dreigiebelhaus . Rathau rstrAm Köhn Gutenbergstr. s MüMuseum Niede enstr. tr. A Karmelp nz as Rathaus Karmelkirche str Ul. Fuld 901 ödenter- Brüderstr. . Stadthaus rich str. lda Theater Duisburg Fu tr. H Junkerns Steiger Schwanentor Opernplatz Tib r. t s r istr Hafenrundfahrt Lipp Ch estr. TAXI . Obe Mü str. rist pl. Am Liebfrauennzst Mühlenb ndelSchLaink ian 1 Salvatorkirche f r. erg erm kirche S AOK Univ . ch ann Beg Rathaus Kuh str Qu wan ersit str. Finanzamt Erftstr str. inBurgp Zentralter gass er- enst eng l. ätss Kuhstr. . r. ale r. K Un Calaispl. e tr. ass tst f los bibliothek r TAXI e eitechnische fen Deutsche König E ter a VHS st Am K Rat r. r. Post öhne haus str Gutenbergst te NRW m H Mü Amts- und nstr. . tr. LifesaverA nz Rathaus Landgericht str teis H TAXI U 901 . Ab Brunnen tz Königsgalerie ödenterKönig-Heinrich-Platz Averdunk k-Pla Stadthaus c rich a Duisburg . r U79,901,903 St tr Theater Duisburg .s CityPalais | Mercatorhalle Citywache K h l Kas H l ic Opernplatz Spielbank Duisburg Tib ino Forum Königst wa Ulr eg r. str. istr 2 en str. C Salvatorw TAXI . nn Mü uer str.hrist LaDuisburg LiebfrauenH B nzst So Am Mühlenb ndf ma ian r. ter erg erm kircheörsen n U Univ str. a Beg n ts r.g Qu K n uhstr ersit str. Finanzamt ine TAXI Gasse as erZentral- SteinischeKuhstr. . Galeria nga TAXIätss TAXI se Fr.-Wilhelm-Pl. U79,903 tr. ekstr. Klo AWO sse bibliothek Hauptbahnhof Kaufhof König ste Be Am B U79,901,903 VHS str.TAXI Duisburg rst uchen Amtsund r. . TAXI baum Lifesaverstr Landgericht Busbahnhof H Fr wall tei ie Deutsche Post n dr z ic e b Brunnen t h-Wilhel n Königsgalerie A H König-Heinrich-Platz Marienkirche Medienhaus DVG Averdunk m-Str. k-Pla Son TAXI Duisburg trac TAXI 3 TAXIU79,901,903 str. CityPalais | Mercatorhalle H Citywache K.-S Kas sse Bezirksamt all Info-Center ich a r K Stadtwerke l ö Spielbank Duisburg G nigst ino Forum w U eg r. str. sche 2 en str. Innenstadt Duisburg Salvatorw VerbraucherDuisburg nn uer H in H BöBr ön So ma H Ste ter seningers zentrale Un str. tr. IHK . TAXI Steinische Gasse r t Galeria TAXI r. Fr.-Wilhelm-Pl. U79,903 ensTAXI kst AWO imer Str. Hauptbahnhof Portsm Kaufhof ott Bee outh- Mülhe AmLehmbruck U79,901,903 arl TAXI Museum Buche St. Vincenz- St. Joseph- Filmforum Duisburg Ch platz nbaum H str. Kirche H 4 s H Hospital ll u Cubus Kunsthalle i Dellpl. Busbahnhof Neue Markt LVA Friedric wa Galle Jul h-Wilhel str. nen TAXI nkam H Kant-Park Marienkirche m-Str. Son pstr. Medienhaus DVG TAXI 3 TAXI e H Papendelle Stadtwerketurm Bezirksamt Info-Center ass H Stadtwerke G H e h Innenstadt Duisburg c VerbraucherDe H ins Hauptbahnhof Bön llH Ste inge zentrale Günth rstr. erstr. IHK Klöcknerstr. str. PortsmouMuseum tr. Theater am MarientorSt. Joseph- Filmforum thLehmbruck Museum H St. Vincenzerts pl g DKM at H n z Radstation Kirche 4 H Bu H LVA Hospital Cubus Kunsthalle Dellpl. Neue Markt Galle str. TAXI WuhaUCI nkam nstr.Kino Kant-Park TAXI ADAC p s tr elle . H Papend Zentrale Polizeitechnische Landesarchiv NRW fen Ha Dienste NRW mStadtarchiv

r.

rst

iffe

Sch

Hau

Duissern U-Bf. U79, 903

Amtsgericht

Otto-Keller-Str.

Tannstr.

Werrastr.

tr.

Necka rs

Siegstr.

Werrastr.

Moselstr. Lennestr.

Lippestr. Kardinal-Galen-Str.

Bush

bus tr. nss tge WHin Hote

str.

wall

AS DU-Duissern

Erftstr .

H

Kardinal-Galen-Str.

str.

10

str.

Arbeitsamt

iber Schre

Fuld

Busp park

Roß

r elto

str.

10 astr.

Tiefg

r eibe Schr

Falkstr.

Kardinal-Galen-Str.

Schillerpl.

Park

Falkstr.

Gewerkschaftshaus

Obe

Salvatorkirche

nsa

Wupperstr.

Fuldastr. Schillerpl.

.

str.

Nahestr.

5

rstr.

Junkernstr.

Ha

Falkstr.

all

se Stre

St

Wupperstr.

n

ma

r

lto ape

tr.

Kardinal-Galen-Str. nstr.

eg erw Pulv

A Am Wieberp 1 l.

Rathaus

wa

gw

g

Sch

AS DU-Häfen/Zentrum

tst

rin

Brüderstr. n lte

nBohnee gass

Al

rk

rkt

IN

pa

an hrg We

4

Steiger Schwanentor Hafenrundfahrt

l.

t ad

Gewerkschaftshaus

Angerstr.

F

a hsm Flac

EN

HA

N NE

Wieberpl.

all

Kultur- & Stadthistorisches Dreigiebelhaus rstr. Museum Niede Synagoge/ Karmelkirche Sp Garten der Erinnerung

Landesarchiv NRW . Stadtarchiv str fer hif Karmelp

Sc

g an hrg We Philosophenweg

13

gw

erSpeicht grach

rin

Hansegracht

NE

IN

Scharnhorststr. 901

Scharnhorststr.

Sp

rk

Park

er-

N

FE

A NH

a tp Innenhafen | Marina | Five Boats ad en tst Alt Al Am DKM Galerie

Scharnhorststr.

Explorado Kindermuseum eg Synagoge/ phenw Garten der Erinnerung Philoso

Taxi U-B

tt Bu

r

iffe

Sch

St

Tour

TAXI

Arbeitsamt

s ann

m MKM Museum Küppersmühle rese

Angerstr.

. str

Galerie DKM

Philosophenweg

mp

urka

. Str

h Am C

r rte hro

-

low Bü tr. s

Am Innenhafen

HOLZ2 HAFEN

Ru

he Auf der Hö

str.

tr. Falks

Lennestr.

Innenhafen | Marina | Five Boats

i

nsa

erSpeicht grach

Hansegracht

Wirtschaftsbetriebe

LEGEND

Ha

weg

phen Philoso

str .

G

Str .

F

str.

HOLZHAFEN

in

ste

kel

Un

r-

Kaßlerfelder Str. 901

Am

E

tte Bu

D

Am Innenhafen

amp hurk Am C

C

as-tr. s

tr. Falks

Wirtschaftsbetriebe

Hafenstadtteil Ruhrort Steiger Schifferbörse he Auf der Hö Ruhrorter Personenschifffahrt Museum der Deutschen Binnenschifffahrt

10 Dellplatz 11 Lehmbruck museum 12 Museum DKM Tourist Information Duisburg

De grote stadsplattegrond is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Information Duisburg aan de Königstraße en in veel hotels.

CITYPLAN

23


cantaloop.de

YOUR PARTNER FOR EVENTS IN DUISBURG

DUISBURG CONVENTION is your professional full-service partner in the field of conferences, congresses, incentive trips and events. Whether you are looking for traditional premises or prefer an unusual atmosphere: We will find and book a location for you and take care of your overnight accommodation. We will also handle the organisation and implementation of the tourist framework programme for you, such as booking shuttles and transfers. We can also offer you multilingual guides and tourist information material in lots of languages.

duisburg-convention.de

YOUR EVENT IS IN THE BEST HANDS.

DUISBURG CONVENTION Phone +49 203 28544-13 convention@duisburgkontor.de