Turner magazine 10

Page 1

Magazine

over bedrijfsvastgoed

www.turner.immo

2018

ONDERNEMER IN DE KIJKER P12

NIEUWBOUWPROJECTEN P28

INTERVIEW PETER HINSSEN

Op naar de

blockchainmakelaar?

P08

#10


We starten steeds met een wit blad Van der Build weet je eigendom naar waarde te schatten, kent het reilen en Van der Build weet je eigendom naar waarde te schatten, kent het reilen en zeilen in het luxesegment en beschikt over een uitgebreid netwerk om het aan de zeilen in het luxesegment en beschikt over een uitgebreid netwerk om het aan de juiste man of vrouw te brengen. Meer dan je makelaar zijn we je gespecialiseerde juiste man of vrouw te brengen. Meer dan je makelaar zijn we je gespecialiseerde partner die altijd voor je klaarstaat en overal je belangen behartigt, even persoonlijk partner die altijd voor je klaarstaat en overal je belangen behartigt, even persoonlijk als professioneel. Van der Build, exclusief vastgoed met een bijzondere aanpak. als professioneel. Van der Build, exclusief vastgoed met een bijzondere aanpak. Ontdek ons aanbod op vanderbuild.be Ontdek ons aanbod op vanderbuild.be

vanderbuild.be vanderbuild.be


INHOUD

04

TURNER NEWS

Heet van de naald: de laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen bij Turner. Zo ben je weer helemaal mee met wat er bij ons leeft.

12

ONDERNEMER IN DE KIJKER

Van 3 naar 180 medewerkers op zes jaar tijd? Faut le faire! Voor Teamleader, dat een tool op KMO-maat voor CRM, projectplanning en facturatie ontwikkelde, is het een droom die werkelijkheid werd.

06

08

De digitale evolutie staat niet stil, ook niet bij Turner. Enkele - best indrukwekkende - cijfers maken dat meer dan duidelijk.

Het zijn boeiende tijden voor de vastgoedsector. De snelle evolutie van de ‘property tech’ is daar niet vreemd aan. Technologie-expert Peter Hinssen vertelt er ons meer over.

15

17

De symbiose tussen Turner en Dewaele vormt dikwijls een mooie troef. Case in point: de verkoop van een handelszaak met aanpalende woning in Waregem.

De uitbaters van All-Sports in Roeselare doen een beroep op de diensten van De Syndic. Ze vertellen ons waarom hen dat het leven een pak makkelijker maakt.

TURNER IN CIJFERS

WISSELWERKING TURNER/DEWAELE

20

BUSINESS CASES

Een tot leven gewekte brownfieldsite, een nieuw hoofdstuk voor een cocktailbar, de gerealiseerde stand-alonedroom van een producent van koelvloeistof en een West-Vlaamse stek voor een bruidsmodehuis: we kunnen bij Turner terugblikken op een aantal meer dan geslaagde projecten!

30

LIFESTYLE: KANTOORINRICHTING Zeg nooit zomaar kantoor tegen het ambitieuze kantoor van morgen. Wij zetten enkele in het oog springende kantoortrends op een rijtje.

32

BTW-REGELING

Maakt België een inhaalbeweging op vlak van de heffing van btw op verhuur van onroerende goederen? Lees hier welke opties op tafel liggen.

INTERVIEW PETER HINSSEN

TESTIMONIAL DE SYNDIC

28

NIEUWBOUWPROJECTEN

Je vindt als ondernemer ongetwijfeld het geschikte nieuwbouwproject voor je bedrijf in ons ruime aanbod. Ontdek hier alvast een voorproefje!

34

REAL ESTATE ADVISOR

Een bedrijfsvastgoedportefeuille blijft interessant. Zorg er dan echter wel voor dat die in optimale vorm verkeert. Onze scan kan daarvoor zorgen!

COLOFON Marketing manager: Vanessa Loose • Brand marketeer: Sara Vandenhende Turner NV • Kwadestraat 157 bus 34 • 8800 Roeselare • info@turner.immo Productie: Eindeloos • www.eindeloos-communicatie.be • Danielle Knops Vormgeving: Gert Muller • Redactie: Filip Leloup • Fotografie: Marc Wallican & Stefaan Achtergael BTW: BE0436.538.008 • RPR: Gent afdeling Kortrijk • Erkend vastgoedmakelaar BIV 502 876 • Waarborgorganisme: nv Axa Belgium


TURNER NEWS

VOORWOORD Voor deze ‘jubileumeditie’ (nummer 10!) hebben we Turner Magazine in een nieuw jasje gestoken. We hopen dat het jou, als een van de meer dan 30.000 ondernemers die ons magazine in de bus krijgen, bevalt! Zoals gebruikelijk zoomen we ook deze keer in op een aantal boeiende onderwerpen. De rode draad is de digitalisering en de bijhorende uitdagingen én kansen. We gingen onder andere langs bij technologiespecialist Peter Hinssen. Hij biedt ons een blik op zijn boeiende toekomstvisie. Veel leesplezier! Geert Berlamont

Turner news Laat het magazine tot leven komen met AUGMENTED REALITY!

1

Download de app ‘HP reveal’.

2

Creëer een account.

3

Zoek via

4

NU KAN JE STARTEN MET SCANNEN!

(vergrootglas) naar TURNER.IMMO en volg dit kanaal.

Overal waar je in dit magazine het bovenstaande ICOONTJE ziet, kan je scannen. Ontdek zelf hoe het magazine tot leven komt.

DE GOUDEN POL GAAT NAAR GENT De oprichter van Dewaele Vastgoedgroep, Pol Dewaele, overleed in 2007, op 66-jarige leeftijd. Ook nu nog leeft zijn visie verder in het bedrijf. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we hem jaarlijks in de bloemetjes zetten. Tijdens onze traditionele kick-off, waarbij we vooruitkijken op wat we het komende jaar willen realiseren, reiken we elk jaar de ‘Gouden Pol’ uit. Die gaat naar een kantoor van elk merk van Dewaele Vastgoedgroep dat uitmuntte op vlak van klantentevredenheid. Dit jaar viel bij Turner ons Gentse kantoor in de prijzen. Nogmaals proficiat!


EMPLOYER BRANDING Ook gebeten door de (bedrijfs)vastgoedmicrobe? Dan is werken bij Turner jou misschien op het lijf geschreven! We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe, gemotiveerde krachten om ons team te versterken. Het jobaanbod is uiterst gevarieerd: bedrijfsvastgoedmakelaar, overnameadviseur, marketeer … Iets voor jou? Neem dan alvast een kijkje op onze website en vind er misschien de job van je dromen: www.dewaelevastgoedgroep.be/jobs.

JAAR

ERVARING Opgerich

t in 19

84

CUSTOMER JOURNEY Bij Turner staat de klantentevredenheid centraal. De klant wordt doorheen de hele customer journey in de watten gelegd. Zes weken na de intake en nogmaals na de akte stellen we hem de vraag: ‘Hoe waarschijnlijk is het dat u ons zult aanbevelen aan een vriend of collega?’ Die enquête levert de zogenaamde Net Promotor Score (NPS) op, een betrouwbare graadmeter voor de klantentevredenheid. Onze score van 66 is alvast een mooie motivatie om op de ingeslagen weg verder te gaan!

DE SCORES BIJ EEN NPS-ENQUÊTE WORDEN ONDERVERDEELD IN DRIE GROEPEN: PROMOTERS: respondenten die een score van 9 of 10 hebben gegeven. NEUTRALS: respondenten die een score van 7 of 8 hebben gegeven. CRITICI: respondenten die een score van 0 tot en met 6 hebben gegeven. DE UITEINDELIJKE NPS-SCORE = % PROMOTERS - % CRITICI.

TURNER ACADEMY De vastgoedmarkt evolueert razendsnel. Het is dan ook essentieel dat onze medewerkers op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Dat realiseren we door hen permanent bij te scholen in ons eigen opleidingscentrum. Via Dewaele Academy bieden we interne opleidingen aan voor zowel Turner, Dewaele als De Syndic. Zo zorgen we ervoor dat we de nieuwste trends voor blijven en dat onze medewerkers je altijd met kennis van zaken kunnen bijstaan.

230.000 surfers per jaar op turner.immo.

20 experts in bedrijfsvastgoed.

05


TURNER IN CIJFERS

DIGITALE EVOLUTIE De vastgoedbranche is er een waar het menselijke contact centraal staat en dat zal altijd zo blijven. Dat betekent echter niet dat het digitale geen meerwaarde kan betekenen. Meer nog, anno 2018 is het een must om ook op dat vlak actief te zijn. Precies om tijd vrij te kunnen maken voor wat echt telt:

het persoonlijke contact met de klant! We kunnen gerust stellen dat ook wij een ‘digitaal bedrijf’ zijn, dat volop gebruik maakt van de digitale mogelijkheden. Dat is zeker het geval op vlak van publiciteit. Om je een idee te geven: dagelijks verschijnen er meer dan 1.250 Google-advertenties van Turner

en elke maand lanceren we een 25.000-tal Facebookadvertenties. Dat is mogelijk dankzij een verregaande automatisatie. Het betekent ook dat we, in vergelijking met enkele jaren geleden, een pak minder folders drukken, ten voordele van het digitale verhaal.

400 transacties per jaar.

5.000 potentiële kopers/huurders in ons netwerk.

25.000 Facebookadvertenties per maand.

1.250 Google-advertenties per dag.


Welk vastgoed zoek je? Turner zoekt altijd de perfecte match voor jou!

turner.immo data match

kantoren

Hou me op de hoogte

nieuwe panden

Geef je zoekopdracht in op onze website of ga langs in een kantoor en wij gaan ermee aan de slag! We voegen voortdurend nieuwe panden toe aan onze portefeuille, en die toetsen we aan jouw wensen. Is er een match? Dan brengen we je via mail op de hoogte. Handig, toch?

WIST JE DAT ‌

1.000.000 mensen worden er jaarlijks bereikt op sociale media.

we bij Turner ons eigen legal department hebben? Vastgoedtransacties zijn vaak complexe materie. Het is logisch dat de klant af en toe vragen heeft of dat er al eens een juridisch obstakel opduikt. Daarmee kan de klant in eerste instantie bij onze makelaars terecht, die hem meestal verder kunnen helpen. Indien nodig kan de makelaar zelf aankloppen bij onze juridische dienst voor deskundige uitleg.

07


Alert blijven INTERVIEW PETER HINSSEN

is de

boodschap

Technologie-expert Peter Hinssen van Nexxworks is een internationale autoriteit terzake. Zijn voornaamste ambitie: nieuwe inzichten rond technologie dichter bij de bedrijven brengen. Hij wil hen inspireren om de uitdagingen van (over)morgen aan te gaan. In zijn boek ‘The day after tomorrow’ wijst hij op het belang van in een steeds sneller evoluerende wereld verder vooruit te kijken dan de nabije toekomst. “We bevinden ons in een periode waarin heel veel nieuwe technologieën op ons afkomen,” aldus Peter Hinssen. “Die zullen het leven van de consument veel makkelijker maken, op een heleboel vlakken. De klant verlangt instant access, wil de tussenpersoon uitschakelen … Dat heeft gevolgen voor de bedrijven. Maar niet alleen op commercieel vlak, ook op het bedrijfsleven zelf zullen de nieuwe

technologieën een enorme impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan infrastructuur, opslagruimte, de relevantie van kantoren - het einde van het ‘ophokkantoor’ is onvermijdelijk - of winkels. De manier waarop we winkelen zal bijvoorbeeld radicaal veranderen. Dat merk je nu al. In de VS ligt de retailsector bijna plat. ‘Malls’ staan leeg, het effect van Amazon en consorten is heel groot. Zelfs een grote speler als Walmart (iconische Amerikaanse supermarktketen, red.) begint zich te heroriënteren. Ze beginnen zich af te vragen of ze wel goed ingespeeld hebben op de veranderingen.”

“Het komt erop aan om je bedrijf nu al voor te bereiden. Dat kan op verschillende manieren.”

“DE KLANT VERLANGT INSTANT ACCESS.”


MAAK KENNIS MET DE BLOCKCHAINMAKELAAR Blockchain is wellicht hét woord van 2017. De technologie staat nog in haar kinderschoenen, maar Peter Hinssen voorspelt haar alleszins een mooie toekomst. “Beschouw het als een soort trustnetwork, waarbij bijvoorbeeld bepaalde tussenpersonen of administratieve processen uitgeschakeld worden. Ook bij vastgoed kan dit een belangrijke rol spelen. Stel: je ziet ergens een perceel of een gebouw en wil niet wachten tot het op de markt komt. Je kan dan op de blockchain ingeven dat je een bod wil doen als het ooit zover is, of dat nu volgende week of binnen tien jaar gebeurt. Dat is een fantastisch mechanisme dat veel mogelijkheden schept. Als vastgoedmakelaar moet je een manier vinden om daarop in te spelen. Het zal volgens mij ook een nieuwe generatie van ‘blockchainmakelaars’ doen ontstaan, die op een heel andere manier werken dan nu het geval is. Ik heb geen glazen bol, maar de kans lijkt me reëel dat we in die richting evolueren. Ik denk dat je je daar als sector best tegen wapent. Je hebt de keuze om in te spelen op dat nieuwe gegeven of om verder te doen zoals je bezig bent. Het eerste lijkt me toch iets meer aangewezen.”

09


PROACTIEF

ANALYSES

MENS VS COMPUTER

Veel ingrijpende ontwikkelingen zijn misschien nog niet voor morgen, maar dan toch zeker voor ‘the day after tomorrow’. Peter Hinssen: “Het komt erop aan om je als bedrijf nu al voor te bereiden. Dat kan door mensen op te leiden of vrij te maken om erover na te denken, of de juiste talenten aan te trekken. Neem nu het belang van informatie en data. Dat neemt exponentieel toe, ook in de bouwsector. Veel bedrijven staan hier echter nog in hun kinderschoenen. In het bedrijfsvastgoed zal bijvoorbeeld de informatiestroom met betrekking tot de constructie van een gebouw, maar ook over het functioneren en evolueren ervan, steeds belangrijker worden. Maar het besef groeit. Banken en verzekeringsmaatschappijen werven nu al en masse data scientists aan, maar dat zal voor andere sectoren evengoed nodig zijn. Panikeren hoeft niet, maar het kan geen kwaad om proactief met die ontwikkelingen bezig te zijn. Alert blijven is de boodschap.”

Een stokpaardje van Peter Hinssen is het toenemende belang van dataverwerking. Ook in de vastgoedsector is dat het geval. Peter Hinssen: “In het residentiële circuit wordt er al langer aandacht aan besteed, maar het is ook in opmars in de bedrijfsvastgoedsector. Spelers als Argus of Altus zijn hier bijvoorbeeld heel actief. Zij verzamelen gigantische hoeveelheden data en maken op basis daarvan analyses van vastgoedportefeuilles. Met die kennis kan je dan beslissingen nemen over investeringen etc. Dit is volgens mij een voorbode van een verregaande professionalisering die ons op dit vlak te wachten staat. Momenteel gebeuren vastgoedinvesteringen dikwijls gevoelsmatig. Ook het toevalsaspect speelt nog altijd een rol: je moet ‘op iets vallen’. Dankzij de technologie kan dat allemaal veel efficiënter.”

Die evolutie betekent echter niet dat de rol van de traditionele makelaar uitgespeeld is. “Vanouds zijn instinct en aanvoelen typische eigenschappen van een goede makelaar”, weet Peter Hinssen. “Dat blijft belangrijk, maar er komt een nieuwe component bij. Je hoort dikwijls dat de computer de dingen beter zal doen dan de mens. Dat zal wel. Maar de kans dat de combinatie mens-computer het nog beter doet dan de computer alleen is nog groter. Het zal er ook als makelaar dus op aankomen om maximaal gebruik te maken van die computer. De vraag zal zijn: hoe koppel je je ervaring en skills aan de technologie om nog beter werk te leveren? De gezondheidszorg is hier een mooi voorbeeld. Er zijn robots die veel beter een diagnose kunnen stellen dan een arts. Maar als je als arts efficiënt gebruik maakt van die technologie kan je zelf ook veel doeltreffender en creatiever te werk gaan. Er komt bijvoorbeeld ruimte vrij voor andere zaken.”

10


HOE KOPPEL JE SKILLS AAN TECHNOLOGIE OM NOG BETER WERK TE LEVEREN?

INTERVIEW PETER HINSSEN


Een schoolvoorbeeld voor Belgische starters

Teamleader Medeoprichter en CEO Jeroen De Wit

Het jonge Gentse bedrijf Teamleader ontwikkelde een tool voor KMO`s die CRM (customer relation management), projectplanning en facturatie in een handige oplossing integreert. Zo biedt het bedrijven een houvast ‘van lead tot betaalde factuur’. Het succes was meteen op de afspraak en de start-up groeide in geen tijd uit tot een rolmodel. We gingen op bezoek bij medeoprichter en CEO Jeroen De Wit.


ONDERNEMER IN DE KIJKER

HET IS SNEL GEGAAN VOOR TEAMLEADER, NIET? Jeroen De Wit: “Dat kan je wel zeggen. Sinds de oprichting in juli 2012, toen we met drie waren, zijn er maar liefst 180 medewerkers bijgekomen. We hebben ondertussen kantoren in zes Europese landen: België, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. Meer dan 10.000 KMO`s maken gebruik van de software.”

maken vooralsnog geen gebruik van software om hun processen te beheren. In Europa is het aandeel van de bedrijven die gebruik maken van de cloud in dat opzicht zelfs heel laag: 20%. Ik denk dat we met onze tool iets ontwikkeld hebben waarmee we die bedrijven helpen bij hun eerste stappen in die digitale transformatie. De timing zat dus wel snor. Een tweede punt is dat onze software zowat de enige is die echt mikt op kleine en middelgrote bedrijven. Er bestaan vergelijkbare pakketten, zoals Salesforce

"Ik denk dat we bedrijven helpen bij hun eerste stappen in de digitale transformatie." HOE VERKLAAR JE DAT SUCCES? Jeroen De Wit: “Ik denk dat er een aantal zaken meespelen. Om te beginnen speelt de situatie bij veel KMO`s ongetwijfeld een rol. Je merkt dat er heel veel zijn die hun eerste stappen in de digitale transformatie nog moeten zetten. Ze

en Microsoft Dynamics, maar die zijn toch vooral interessant voor echt grote ondernemingen. We hebben dus met ons gebruiksvriendelijke en betaalbare product een niche gevonden waar nog veel potentieel aanwezig was.”

13


ONDERNEMER IN DE KIJKER

JULLIE WORDEN EEN SCHOOLVOORBEELD GENOEMD VOOR BELGISCHE STARTERS. ZIE JE DAT ZELF OOK ZO?

WWW.TEAMLEADER.BE

"Het gaat niet alleen om de productontwikkeling zelf, er komt meer bij kijken."

Jeroen De Wit: “Het is natuurlijk zo dat wij een opvallende groei gekend hebben op nauwelijks zes jaar tijd. De mensen willen dan natuurlijk weten hoe dat komt en of er geen succesformule of zo bestaat. (lacht) Ik denk dat heel veel mensen goede ideeën en een straf product hebben. Het gaat echter niet alleen om de productontwikkeling zelf, er komt meer bij kijken. In elk geval: het klopt dat we puur cijfermatig het snelst groeiende IT-bedrijf van België zijn. In dat opzicht zien veel mensen ons inderdaad als een soort voorbeeld.”

JULLIE BESTEDEN VEEL AANDACHT AAN MARKETING EN JULLIE POSITIONERING OP DE MARKT. HEEFT DAT OOK EEN BEPALENDE ROL GESPEELD IN HET SUCCESVERHAAL? Jeroen De Wit: “Ongetwijfeld. Zo organiseren we heel wat evenementen, schrijven we e-books … Dat verhaal is altijd heel belangrijk geweest voor ons. Wat ook zeker meespeelt is dat onze early adopters uitgroeiden tot heuse ambassadeurs van ons bedrijf. Je merkt dat de goede oude mond-aan-mondreclame in de KMO-wereld nog altijd heel belangrijk is. Men is sneller geneigd om een product aan te schaffen als het aangeraden werd door een ander bedrijf. Dat aspect is ook zeker niet te onderschatten.”

14


BUSINESS CASES

Wisselwerking Turner/Dewaele

De perfecte match

De combinatie van woning en aanpalende handelszaak in Waregem vormde een buitenkansje.

Op een dag ontdekte vastgoedmakelaar Flore Decavel dat een Waregemse handelszaak, die vlak naast een woning lag die Dewaele in portefeuille had, in uitverkoop stond. Ze rook een opportuniteit en liet er dan ook geen gras over groeien. Samen met Turnercollega Stefaan Verhaeghe zocht - en vond - ze een projectontwikkelaar voor beide panden. Dit project is een schoolvoorbeeld van de symbiose tussen de verschillende merken van Dewaele Vastgoedgroep. Stefaan Verhaeghe: “We hebben kort op de bal gespeeld, omdat we beseften dat deze combinatie een buitenkansje vormde voor projectontwikkelaars. Dankzij onze lokale verankering vonden we snel de geschikte ontwikkelaar. De

samenwerking tussen onze verschillende merken vormt een aanzienlijke meerwaarde voor wat we doen. De klant kan er alleen maar wel bij varen!”

NEUTRALE TUSSENPARTIJ “Ook nadat we een geschikte koper gevonden hadden, bleven we ter beschikking,” aldus Stefaan Verhaeghe. “We fungeerden als neutrale tussenpartij en verzekerden op die manier een vlotte transactie. Elke partij kon een beroep doen op zijn vertrouwde contactpersoon. De woningeigenaars hadden Flore van Dewaele, de eigenaars van de zaak en de koper konden op mijn advies rekenen. Zo had iedereen een goed gevoel bij deze verkoop.”

15


BUSINESS CASES

Summer Town Ook bij binnenspeeltuin Summer Town in Deerlijk mochten we ons steentje bijdragen aan de verwezenlijking van een droom. We hielpen ondernemers Andy De Paepe en Lindsey Demiddele een pand vinden dat geschikt was voor hun ambitieuze project. Het gebouw van de vroegere Carrefour in het centrum bleek de ideale match!

Ctrl Gym Sinds december van vorig jaar kunnen sportieve Bruggelingen zich uitleven in Ctrl Gym. Deze gloednieuwe fitnessclub mikt op actieve mannen en vrouwen die voor een gezonde geest in een gezond lichaam gaan. Uitbater Martijn Roelens deed bij zijn zoektocht naar een uniek pand - met succes - een beroep op de knowhow van Turner.

www.turner.immo/nl/blog/business-case-summertown

www.turner.immo/nl/cases/ctrl-gym

De Tarterie Met De Tarterie is Kortrijk een hip eetadresje rijker. Je kan er terecht voor artisanaal, zelfgebakken ontbijt, brunch en lunch. Met dank aan Turner, want wij brachten zaakvoerder Ann-Sophie Belcaen in contact met deze toplocatie op de Grote Markt. En ook bij de onderhandelingen over de verfraaiingswerken met de verhuurder of over de afnameovereenkomst voor de dranken deden we onze duit in het zakje. www.tarterie.be

www.turner.immo/nl/cases/kortrijk-tarterie


TESTIMONIAL DE SYNDIC

Johan & Nancy Plancke-Staelens All-Sports

Een syndicus waarop je kan vertrouwen Johan en Nancy Plancke-Staelens kochten via Turner een pand in het gloednieuwe industriegebied Beveren-Noord te Roeselare. Ze vestigden er hun zaak All-Sports, specialist in gevechtssport, bedrijfs- en publiciteitskledij met of zonder borduring. Aansluitend besloten ze om ook een beroep te doen op de diensten van De Syndic, dat net als Turner deel uitmaakt van Dewaele Vastgoedgroep. Tot hun grote tevredenheid. Johan Plancke: “Onze syndicus, Jens Demanet, levert altijd correct werk af. Bij problemen staat hij klaar om alles zo snel mogelijk op te lossen. De communicatie zit snor en bij vergaderingen kunnen we altijd op hem rekenen. Kortom, een syndicus waarop je kan vertrouwen! Toen er bijvoorbeeld problemen opdoken met de oprit en de begroeiing - de planten groeiden veel te snel - heeft hij met succes bemiddeld. Hij heeft meerdere offertes opgevraagd voor de aankoop van nieuwe planten, onderhandeld, uitleg verschaft op de algemene vergadering … Op een bepaald moment waren er ook problemen met de gracht, die niet stevig genoeg bleek, met Electrabel, dat foutieve meterstanden doorrekende, een schadegeval toen iemand op een muur inreed … Allemaal voorvallen die correct afgehandeld werden. Door die kordate aanpak merk je ook dat het vertrouwen bij de mede-eigenaars groeit.”

“PROBLEMEN WORDEN ZO SNEL MOGELIJK OPGELOST.” EXTRA TROEVEN VAN DE SYNDIC • R uime ervaring (in totaal een 10-tal bedrijvenparken) • O verzichtelijke website, met een login die het mogelijk maakt om alle documenten (verslag van de algemene vergadering, facturen ...) te raadplegen • Klusjesdienst

17
BUSINESS CASE BROCAP

Dammekouter Brownfieldsite krijgt tweede leven Weerwerk is een door de Vlaamse overheid erkende sociale werkplaats. Hun corebusiness: werkgelegenheid verschaffen voor mensen met een ‘grote afstand’ tot de arbeidsmarkt. Ze zijn actief op vlak van groenonderhoud, schilderwerken, renovatiewerken, maar kunnen ook voor extra mankracht zorgen in bijvoorbeeld de productieafdeling van bedrijven. We hadden een gesprek met Afdelingshoofd Guido Maertens, over hun nieuwe stek op de door Brocap herontwikkelde Verbrugge-site in Roeselare. Guido Maertens: “Vorig jaar namen we in Roeselare drie organisaties over die onder de koepel van de Broeders van Liefde zaten. Hun activiteiten waren verspreid over het grondgebied van de stad, wat niet ideaal was. We zijn dus op zoek gegaan naar een nieuwe setting. Op de website van Turner botsten we op een gebouw op de Brocapsite dat te huur stond. Wij wilden echter kopen, omdat dat bijvoorbeeld naar verbouwingen toe interessanter is. Toen dat geen probleem bleek, hebben we de onderhandelingen opgestart, met het gekende resultaat …”

20

GEDACHTEN LEZEN Over de ervaringen met Turner is de vzw enthousiast. Guido Maertens: “De communicatie verliep uiterst vlot. Het was belangrijk voor ons dat we altijd toegang kregen tot het gebouw, omdat er bij ons veel mensen moeten meebeslissen over zo’n aankoop. Dat vormde helemaal geen probleem: Turner stelde zich heel flexibel op. We zijn ook zeer tevreden over de geboden ondersteuning. Onze contactpersonen dachten heel proactief mee. Soms leek het alsof ze onze gedachten konden lezen en een antwoord gaven op onze vragen nog voor we ze gesteld hadden. (lacht) Ze voelen aan wat je als klant nodig hebt en spelen snel op de bal om dat te realiseren.”

STEENTJE BIJDRAGEN Volgens Guido Maertens is het voor de KMO-zone op de site een meerwaarde dat ook Weerwerk er zijn intrek neemt. “We vormen een soort overgang tussen de bedrijven en de woonzone,” legt hij uit. “Onze komst wordt heel positief onthaald. We zijn ook vastberaden om ons steentje bij te dragen aan het duurzame element van de site. We zullen zeker meedenken over het groene karakter, het beheer van de afvalstromen … Dat zijn allemaal zaken waar wij met onze medewerkers een belangrijke rol kunnen spelen. We zullen zeker onze diensten aanbieden als groenonderhouders, we hebben de capaciteit om het afvalbeleid in handen te nemen indien nodig, enzovoort.”


BROCAP: HOE UITDAGENDER, HOE LIEVER Brocap is een herontwikkelaar die zich specialiseert in ‘problematische’ projecten, de zogenaamde brownfieldsites: verlaten, verwaarloosde en dikwijls vervuilde terreinen. Ook de voormalige Verbrugge-site in Roeselare viel onder die categorie. CEO Kristof De Smet: “We kregen deze site een tiental jaar geleden op ons bord. We hebben de handen in elkaar geslagen met de stad Roeselare om het reusachtige industriegebied te herstellen en te herontwikkelen. De ligging was precair. Het grenst enerzijds aan een woonwijk, anderzijds aan de Brugse Steenweg met zijn mobiliteitsproblemen. Beide hadden ervoor gezorgd dat de industriële activiteit de site al lang de rug had toegekeerd. Bijkomend euvel was de zware vervuiling. Uiteindelijk hebben we het plan opgevat om er een nieuw bedrijvenpark te ontwikkelen, met een ontsluiting naar de Steenweg toe, en een woonzone met een ontsluiting naar de bestaande woonwijk toe. Bijzonder aan de site was ook dat er zich - centraal gelegen - een vrij recente loods bevond. Die wilden wij uit principe niet afbreken, omdat ze nog waardevol en in perfecte staat was. Via de stad hebben we dan een oproep gelanceerd naar kandidaten om dit gebouw op een duurzame manier in gebruik te nemen. Weerwerk bleek uiteindelijk de perfecte keuze.” Guido Maertens


BUSINESS CASE TIPSY CAKE

Tipsy Cake cocktails op maat De familie Van Ongevalle is een naam die klinkt als een klok in de wereld van de mixologie. En dat geldt ook voor hun bar in Knokke, The Pharmacy. Binnenkort voegt dochter Hannah Van Ongevalle een nieuw hoofdstuk toe aan dat verhaal, namelijk met de komst van haar nieuwe zaak. Die zal ze uitbaten met haar bedrijf Tipsy Cake. De naam houdt Hannah nog even geheim. Ze zal gelegen zijn naast The Antique Shop, het opleidingscentrum van The Pharmacy. We hadden het erover met pater familias Jan Van Ongevalle, die het gebouw via Turner aankocht.

“DIT PAND PAST PERFECT BINNEN ONZE TOEKOMSTPLANNEN.”

Jan van Ongevalle: “Het pand zal naast kantoorruimte ook een showkeuken bevatten, want het is de bedoeling dat we er workshops, opleidingen, consultancysessies … organiseren. In onze huidige zaak, die we hebben opgestart in 2013, geven we hoofdzakelijk opleidingen voor grotere groepen. Hier gaan we meer op maat werken. Voor die nieuwe activiteiten hadden we meer ruimte nodig en dit pand kwam dus als geroepen. Het past perfect binnen onze toekomstplannen en is ideaal gelegen, vlakbij The Pharmacy.”

V.l.n.r.: Guy Flamand, Hannah Van Ongevalle & Klaas De Muyt van Turner

OP EEN UURTJE GEREGELD Over de inbreng van Turner heeft Jan Van Ongevalle niets dan lof. “We zijn heel tevreden met de transactie,” zegt hij. “Het was bij wijze van spreken op een uurtje tijd beklonken. De communicatie, opvolging en snelheid van handelen waren top. Het is een partner waarop je kan vertrouwen en waar we in de toekomst zeker nog een beroep op zullen doen!”


GEDULD LOONT Ook de vroegere eigenaar van het pand, Guy Flamand, is een tevreden man na de verkoop: “Het was geen sinecure om een kantoorgebouw van 600 m² aan de man te brengen, op een plaats in Knokke waar de vraag naar kantoren toch relatief beperkt is. We hebben dus een beetje geduld moeten uitoefenen. Toen de mensen van The Pharmacy op zoek gingen naar een pand in de buurt om hun activiteiten uit te breiden, kwam de verkoop echter in een stroomversnelling terecht. Turner heeft hierbij op een heel correcte manier bemiddeld tussen koper en verkoper. Het is de eerste keer dat we als klant samenwerken met Turner, maar we hebben vanuit onze professionele activiteiten als accountancykantoor wel al dossiers aangebracht bij hen. Die ze trouwens telkens tot een goed einde hebben gebracht. We wisten dus dat we op hen konden rekenen!”

23


BUSINESS CASE ARTECO

Op eigen benen met de hulp van Turner

Arteco is een producent van koelvloeistof die zich vooral op de automobielindustrie richt. De kans is reëel dat de koelvloeistof in je wagen ontwikkeld werd in de labo’s van het bedrijf. Verder ontwikkelen ze koelvloeistoffen voor allerhande industriële toepassingen waar warmteoverdracht dient te gebeuren, zoals bijvoorbeeld in brouwerijen. Het bedrijf is een joint venture van Total en Chevron. Voor hun zoektocht naar een nieuwe stand-alonelocatie in 2016 klopten ze aan bij Turner. Een tweetal jaar later is alles in kannen en kruiken. Een gesprek met een tevreden klant.

Product & Marketing Manager Els Quintyn: “We wilden als Arteco op eigen benen staan, een beetje loskomen van onze moederbedrijven. Een eigen stek paste in dat plaatje. We klopten aan bij Turner, dat ons een aantal opties voorstelde. Ik vermoed dat ze al makkelijkere opdrachten kregen, want we hadden toch een vrij specifiek eisenpakket. We wilden in de streek van Gent blijven, omdat we ons niet te ver van onze oude stek in Zwijnaarde wilden vestigen. We wilden namelijk de impact op het woon-werkverkeer voor onze mensen beperken. Daarnaast moest het gebouw een labo kunnen huizen, want dat is essentieel voor de ontwikkeling van onze producten. Technologie is cruciaal om onze groeidoelstellingen te behalen. En ook de bereikbaarheid was een belangrijke factor.”


BEST OF BOTH WORLDS Over de reden waarom ze voor hun zoektocht bij Turner aanklopten, zegt Johan Van Hover: “We zochten een partner die het gewoon is om met grote bedrijven te werken en die verder kijkt dan de dorpsstraat. Tegelijkertijd wilden we een bedrijf dat de streek goed kent, zodat we een gebouw konden vinden dat ook weer niet te ver van ons oude kantoor in Zwijnaarde lag. Die lokale verankering voor een partner die opdrachten van een dergelijke omvang tot een goed einde kan brengen, is niet vanzelfsprekend. Meestal zijn het de kleine spelers die de lokale markt goed kennen, maar bij hen bots je dan weer op andere beperkingen. Turner biedt wat dat betreft the best of both worlds.” CONFIDENTIALITEIT Ook de vertrouwelijkheid speelde een rol. Johan Van Hover: “In de beginfase was het de bedoeling dat enkel de personen betrokken bij het stand-aloneproject op de hoogte waren van de mogelijke verhuisplannen. De zoektocht verliep binnen beperkte kring tot het moment dat het project gecommuniceerd werd naar het voltallige personeel. De confidentialiteit van het project was dus een aandachtspunt en je voelt aan dat je daarvoor bij Turner aan het juiste adres bent. Ze hebben ervaring met bijvoorbeeld geheimhoudingsovereenkomsten. Ook daaraan merk je dat je met een solide speler te maken hebt, die ook bij grote opdrachten van wanten weet.”

NIEUWBOUW Aanvankelijk had Arteco de bedoeling om een bestaand gebouw te huren. Uiteindelijk werden ook twee nieuwbouwprojecten opgenomen in de shortlist, omdat die een aantal voordelen bieden. Els Quintyn: “Uiteindelijk viel onze keuze op een van die twee nieuwbouwprojecten. Een nieuwbouw kan meteen gebouwd worden in functie van onze behoeften. Bij een bestaand gebouw zit je een beetje vast aan wat er voorhanden is. In ons geval was dat toch een struikelblok.”

V.l.n.r.: Franky Tytgat van Turner, Els Quintyn & Johan Van Hover

25


BUSINESS CASE DIANNA DAVID

TurnerDianna David:

het perfecte huwelijk Op een bepaald moment kwam het Kortrijkse restaurant van topchef David Selen in de Turnerportefeuille terecht. De eerste geïnteresseerden kwamen vooral uit de horecasector. En dan verscheen Dianna Lambrechts in the picture. De ontwerpster van bruidsmode en eigenares van modehuis Dianna David was op zoek naar het geschikte pand voor een nieuwe winkel. In september 2017 was de verkoop in kannen en kruiken. Dianna Lambrechts blikt terug op een meer dan geslaagde ervaring. Dianna Lambrechts: “We keken al een tijdje uit naar een geschikte plek in de buurt van Kortrijk. In onze winkel in Meise werden we namelijk regelmatig gecontacteerd door mensen uit deze streek. Omdat het voor hen niet altijd vanzelfsprekend is om helemaal tot in Meise

te komen, rijpte bij ons stilaan het idee om ook hier een winkel te openen. Toen we dit pand aan de Meensesteenweg in Bissegem ontdekten, hebben we meteen contact opgenomen met Turner. Het statige herenhuis met parkeermogelijkheid was perfect voor ons. Een echte winkel in de strikte zin van het woord hebben wij niet nodig. Het huiselijke kantje mocht primeren en dat is hier zeker het geval. Dat sluit beter aan bij wat wij doen dan een traditionele ‘winkel’. En we hebben het ons nog geen moment beklaagd dat we deze stap genomen hebben, want de zaken lopen vlot.”

“HET HUISELIJKE KANTJE MOCHT PRIMEREN.”


Bruidsmode Dianna David

DE EXTRA MILE Over de samenwerking met Turner is Dianna Lambrechts razend enthousiast. “Onze contactpersoon, Stefaan Verhaeghe, heeft een topjob afgeleverd gedurende de hele transactie. Hij legde altijd die extra mile af voor ons, tot meerdere keren toe. Daarvoor verdient hij echt wel een pluim. Ik kan het iedereen dus aanraden om met Turner in zee te gaan. (lacht)�

27


NIEUWBOUW IN DE KIJKER

Nieuwbouwprojecten Ben je een startende ondernemer op zoek naar een toplocatie? Of plan je een verhuis met je bedrijf? Dan ben je bij Turner, met ons ruime aanbod aan nieuwbouwprojecten, aan het juiste adres. Enkele voorbeelden.

BEKIJK ONS VOLLEDIGE AANBOD: WWW.BIT.LY/TURNER-NIEUWBOUW

KMO-units

POEL PARK - DIKSMUIDE

OOSTKAAI PARK - IEPER

TRIPLE TOWERS - ROESELARE

2LINDEN - LICHTERVELDE

REELPARK - WORTEGEM-PETEGEM

OVERIGE KMO-UNITS

GITSBERG DE KWAKKEL VIERSCHAERE

ROESELARE LICHTERVELDE LEDEGEM

KMO-PARK AALTER CAREEL

28

KLUISBERGEN


Kantoren

FORUM - GENT

R. PLAZA - ROESELARE

Z OFFICES - ZWEVEGEM

KMO-PARK - AALTER

DE OVONDE - ROESELARE

OVERIGE NIEUWBOUWPROJECTEN

MEILIEF IZEGEM VIJVERSCHE ROESELARE DE MUNT ROESELARE HET LAERE

ROESELARE

FLANDERS FIELDPARK

WAREGEM

EUROPALAAN

POPERINGE

REGENBOOGSTADION

WAREGEM

RAVEEL KORTRIJK O-FORTY - OOSTKAMP

PULSE

GENT

NIEUWE MOLENS

GENT

TRIBECA

GENT


KANTOORINRICHTING

Lifestyle:

kantoor-

inrichting

Niets zo belangrijk voor een bedrijf als een inspirerende werkomgeving. Want waar de medewerkers zich goed voelen, scheert de productiviteit hoge toppen. Bovendien vormt het interieur een weerspiegeling van de identiteit van je organisatie, en kan het een steentje bijdragen aan een sterker bedrijfsimago. Wij snorden een aantal trends op. ALLEMAAL CIRCULAIR! Een circulaire economie maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande grondstoffen en producten, die telkens opnieuw aangewend worden. Zo hoeven er niet voortdurend nieuwe grondstoffen aangeboord te worden én wordt er minder afval geproduceerd. Ook op vlak van kantoorinrichting is deze duurzame aanpak trending. Meubels die je anders zou weggooien kun je bijvoorbeeld ‘upcyclen’ of in een nieuw jasje laten steken. Toch nieuwe meubels op het oog? Opteer dan voor gerecycleerde stukken (stoelen uit PET-flessen of reststaal, bijvoorbeeld) of huur in plaats van te kopen. Origineel én goed voor het milieu!

“WAAR MEDEWERKERS ZICH GOED VOELEN, SCHEERT DE PRODUCTIVITEIT HOGE TOPPEN.”

SMART OFFICE Het smart home, dat gebruik maakt van spitstechnologie om het leven aangenamer te maken, is ondertussen bekend. Maar ook een kantoor kan ‘slim’ zijn. Er bestaan tal van toestellen en apps die de energiezuinigheid, workflow en veiligheid op de werkplek bevorderen. De pluspunten zijn legio: je creëert een duurzame werkomgeving (papierloos werken), het werk gaat vlotter (interactief vergaderen …) en bovendien bevordert het de veiligheid. HOME-IFICATIE De grens tussen werk en privé vervaagt. Wie thuis is, logt ‘s avonds nog even in op zijn laptop of leest nog snel enkele werkgerelateerde mails op zijn smartphone. Maar ook de omgekeerde beweging is een feit. De werkomgeving krijgt steeds meer ‘huiselijke’ elementen. De bedoeling is om een zo aangenaam mogelijke werkplek te creëren waar iedereen zich ‘thuis’ voelt. Een sfeervolle en gezellige inrichting, met bijvoorbeeld knusse banken en leuke meubels, krijgt dan ook steeds meer aandacht.


PLAATS VOOR ONTSPANNING Ook ontspanning wordt belangrijker op de werkvloer. Onderzoek wees uit dat dat namelijk voor betere werkprestaties zorgt. Je kan het zo gek niet bedenken of een of ander bedrijf heeft het al gedaan: glijbanen om naar de onderliggende verdieping te gaan, een indoorpark om te lunchen ‌ Maar ook wie het minder extravagant ziet, kan met enkele leuke ingrepen een relaxte sfeer creÍren. Wat dacht je van een tafelvoetbalspel om stoom af te laten of een bureaufiets waarop je kan trappen terwijl je op je computer tokkelt? De mogelijkheden zijn legio!

31


Wikimmo

Om bepaalde ‘moeilijke’ vastgoedtermen uit te leggen hebben we Wikimmo in het leven geroepen, onze eigen versie van de beroemde online encyclopedie Wikipedia. In elk nummer van Turner Magazine lichten we er een item uit. Deze keer geven we een antwoord op de vraag: met welke kosten - naast de eigenlijke huurprijs en eventueel de inrichting - moet ik rekening houden als ik een pand huur? In een notendop zijn dat: lasten en kosten, huurwaarborg, registratie huurovereenkomst, kosten plaatsbeschrijving, verzekering en vergunningsaanvragen. Meer info vind je op:

WWW.TURNER.IMMO/NL/ADVIES/ KOSTEN-BIJ-HUREN-BEDRIJFSVASTGOED

Binnenkort ook BTW op de verhuur van

onroerende goederen! In België geldt de algemene regel dat er geen BTW wordt geheven op onroerende verhuur. Dit betekent dat professionele verhuurders de BTW die ze voor een pand betaalden, niet kunnen recupereren. Een eerste poging - via het Zomerakkoord - om een optiestelsel voor BTW en onroerende verhuur in te voeren, mislukte. In het kader van de begrotingscontrole in maart 2018 kwam het uiteindelijk wel tot een akkoord.

Momenteel is de verhuur van onroerende goederen in België - in tegenstelling tot buurlanden zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk - vrijgesteld van BTW. Deze vrijstelling heeft als keerzijde dat professionelen en/of projectontwikkelaars de BTW die ze betaalden bij de aankoop of vernieuwbouw van een onroerend goed niet kunnen recupereren. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze algemene regel: • de verhuur van garages en/of parkeerplaatsen; • de terbeschikkingstelling van opslagruimtes; • de terbeschikkingstelling van kantoorruimtes (incl. bijkomende diensten). Deze mogelijkheden zijn weliswaar gekoppeld aan strikte voorwaarden, die niet voor iedereen haalbaar zijn. Bovendien worden vaak allerlei complexe constructies opgezet, wat dikwijls gepaard gaat met grote rechtsonzekerheid voor de betrokken partijen.

32


BTW-REGELING

VERANDERING OP KOMST! Bij de begrotingscontrole van maart 2018 werd beslist om de hervorming van de BTW-regeling inzake onroerende verhuur toch door te voeren. Er werd een voorontwerp van wet goedgekeurd, dat een aantal wijzigingen voorziet:

1.

INVOERING VAN EEN OPTIEREGELING VOOR VERHUUR VAN ONROERENDE GOEDEREN

De toepassing van deze nieuwe regeling zal onderworpen zijn aan een reeks voorwaarden: • De huurder moet het gebouw exclusief gebruiken voor een BTW-plichtige activiteit en is hierbij BTW-belast of BTW-vrijgesteld. Bijvoorbeeld: een ondernemer, een school … • De toerekening van BTW gebeurt hierbij niet enkel op het (gedeelte van het) gebouw dat verhuurd wordt, maar ook op het bijhorende terrein dat mee wordt verhuurd. • De verhuurder en huurder moeten beiden akkoord gaan met de aanrekening van 21% BTW op de huurgelden. • Zodra een huurovereenkomst met aanrekening van BTW is afgesloten tussen partijen, blijft BTW verschuldigd voor de verdere duur van de huurovereenkomst. • Enkel gebouwen die worden opgericht vanaf 1 oktober 2018, of die vanaf die datum zo grondig verbouwd worden dat ze als ‘vernieuwbouw’ beschouwd worden, komen in aanmerking. • Er zal - in afwijking van de normale termijn van 15 jaar voor onroerende bedrijfsmiddelen - een herzieningstermijn van 25 jaar gehanteerd worden. In die periode mag de bestemming als bedrijfsmiddel niet gewijzigd worden.

2.

VERSOEPELING REGELING INZAKE DE TERBESCHIKKINGSTELLING VAN BERGRUIMTE VOOR OPSLAG

Ook voor de terbeschikkingstelling van bergruimtes voor opslag zou vanaf 1 oktober 2018 een optieregeling gelden. De huurder en de verhuurder kunnen overeenkomen of zij BTW wensen aan te rekenen op de gebruiksvergoeding. Hierbij heeft het geen belang of het een oud of nieuw gebouw betreft. Daarenboven wordt een versoepeling van de huidige regeling voorzien. Voortaan zou het volstaan dat het gebouw hoofdzakelijk - voor minstens 50% gebruikt wordt voor goederenopslag.

3.

INVOERING VAN EEN VERPLICHTE TOEPASSING VAN HET BTW-STELSEL OP KORTSTONDIGE VERHUUR

Bij verhuur - verschillend van woninghuur en huur van goederen die worden aangewend voor handelingen van sociaal-culturele aard - voor een periode van minder dan 6 maanden, zou onder bepaalde voorwaarden voortaan verplicht BTW moeten worden aangerekend op de huurprijs. De hoedanigheid van de huurder - professioneel of particulier - zou hierbij geen rol spelen.

NOG EVEN AFWACHTEN Het is voorlopig nog wachten op de definitieve en praktische uitwerking van de nieuwe regeling na het advies van de Raad van State en de definitief gestemde wet. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op onze website: www.turner.immo

33


REAL ESTATE ADVISOR

Real estate

advisor

Een scan voor

je vastgoedportefeuille Een vastgoedportefeuille blijft interessant, om verschillende redenen. Het komt er dan wel op aan om die optimaal te beheren, zodat je er te allen tijde het maximum uithaalt. Het advies dat je op dit vlak krijgt laat soms te wensen over, maar met de deskundige ‘vastgoedaudit’ van onze real estate advisor zit je helemaal goed! Investeerders doen vaak een beroep op vermogensadviseurs of private bankers voor advies. Dat heeft echter vooral betrekking op het roerend vermogen, terwijl het onroerende aspect onvoldoende aandacht krijgt. Zaken als de exacte marktwaarde van het vastgoed en de concrete onderliggende panden (huurrendement, potentiële meerwaarde, staat, spreiding qua locatie en segment ...) worden doorgaans stiefmoederlijk behandeld. Gevolg: door het gebrek aan strategisch beheer wordt de portefeuille suboptimaal beheerd of het meerwaardepotentieel onvoldoende benut.

“PROFESSIONELE AANBEVELINGEN OM JE PORTEFEUILLE OPTIMAAL TE BEHEREN.”

Een ‘scan’ door onze real estate advisor omvat een onafhankelijke en betrouwbare screening van je portefeuille. Het is een soort ‘vastgoedaudit’, waarbij de portefeuille in kaart wordt gebracht en concreet geëvalueerd. Op basis hiervan krijgt de klant professionele aanbevelingen om zijn portefeuille optimaal te beheren. Turner spreekt hier met kennis van zaken, want door de jaren heen bouwden we via ons kantorennetwerk een schat aan vastgoedkennis op.

JOUW TURNER-BELEGGINGSSPECIALISTEN FILIP VAN DER VEKEN / 0495.57.42.56 / filip.van.der.veken@dewaele.com STEFAN DE COOMAN / 0478.04.02.20 / stefan.de.cooman@dewaele.com

34

INVESTEREN IN BEDRIJFSVASTGOED: TROEVEN ZAT • Beleggen in bedrijfsvastgoed opent de deur voor langdurige overeenkomsten met KMO’s, doorgaans correcte betalers. • De onroerende voorheffing en de gemeenschappelijke kosten worden door de huurder betaald. • In bepaalde gevallen kun je als investeerder in een nieuwbouwpand zelfs BTW recupereren op de aankoop, via een terbeschikkingstellingsovereenkomst. • De huurders investeren doorgaans in de inrichting, wat nadien kan zorgen voor een mooie meerwaarde. • Bij bedrijfsvastgoed, zoals een atelier of winkel, is er nauwelijks sprake van slijtage. Dit heeft als reden dat de panden vaak casco staan of onder eenvoudige maar stevige constructie worden aangeboden. Ze zijn dus minder onderhevig aan waardevermindering, zeker als het pand goed gelegen is. • Er blijft een gezonde interesse in het huren van bedrijfsvastgoed, omdat het aanbod doorgaans beperkt is.


Tijd doorbrengen in onze tuin, zalig!


#10