Turner magazine 8

Page 1

#08 het magazine over bedrijfsvastgoed 2016

www.turner.immo

Koen Dejonckheere over ondernemen in Vlaanderen 06 “De belangstelling voor Wasbar is overweldigend�

11

Turner vindt toplocatie voor Nagelmackers in Ieper 18


Neem plaats in deze

en vertel eens.

Buro Center. Van ergonomische bureaustoel tot totaalinrichting. Op zoek naar een comfortabele bureaustoel? Of heeft u nood aan een volledig nieuwe kantoorinrichting? Reken dan op de 30 jaar ervaring van Buro Center. Ons uitgebreid aanbod biedt u een ruime keuze stoelen, steeds comfortabel en ergonomisch. Breng een bezoek aan onze toonzaal en ontdek zelf de vele mogelijkheden. Uiteraard komen onze medewerkers ook graag bij u langs op kantoor. Neem alvast een kijkje op burocenter.be.

www.burocenter.be L. Bauwensstraat 15 / 8200 Brugge / info@burocenter.be / T 050 32 04 08


TURNER NEWS Turner is voortdurend in beweging

BUSINESSCASE Turner vindt toplocatie voor Nagelmackers in Ieper

4 COVERSTORY Koen Dejonckheere (Gimv) over ondernemen in Vlaanderen

6 INNOVATIE “De belangstelling voor Wasbar is overweldigend”

11 BUSINESSCASE MoveBrugge: de aanhouder wint!

14

18 TECHNOLOGIE Aziatische technologiebedrijven zien het groots

20

INNOVATIE Bezoek onze panden binnenkort virtueel

30 APP STORE Zes tips om uw app in de markt te zetten

32

BUSINESSCASE Bouwbedrijf Messiaen verwerft grond via recht van opstal

24 BUSINESSCASE Kleine loodsen, groot succes in Roeselare

28

COLOFON: Turner magazine is een publicatie van bedrijfsvastgoedmakelaar Turner UITGEVER: Geert Berlamont, gedelegeerd bestuurder Turner, Kwadestraat 157 bus 34, 8800 Roeselare, tel. 0800 11 880, www.turner.immo REALISATIE: Roularta Custom Media DRUK: Roularta Printing VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Sophie Van Iseghem, p/a Roularta Media Group nv, Meiboomlaan 33, 8800 Roeselare, sophie.van.iseghem@roularta.be


TURNERNEWS LAGE RENTE IS EEN ZEGEN Gedelegeerd bestuurder Geert Berlamont van Dewaele Groep en Turner mag opnieuw tevreden terugblikken op het voorbije jaar. Hij kijkt ook optimistisch naar de toekomst in de immobiliën, die er veelbelovend uitziet. Wij stelden hem drie vragen over de meest markante evoluties in de markt van bedrijfsvastgoed. Hoe is het met Turner verlopen sinds het vorige nummer? “Turner heeft een matuur team en heeft daardoor zijn positie als dé referentie op het gebied van bedrijfsvastgoed verworven. Ondanks de economische situatie worden er weer mooie transacties genoteerd op het vlak van winkelvastgoed, burelen en beleggingsvastgoed. De lage rente is daarbij een belangrijke motivator.” Zijn er opvallende verschuivingen in de markt te constateren? “Specialisatie, schaalgrootte en focus zijn ook in onze sector steeds belangrijker. Maar de grootste uitdaging is nu snel en efficiënt inspelen op de tendens tot digitalisering.” Hoe zien we 2016 verlopen? “Het jaar 2016 is alvast goed ingezet. Tegelijk willen we ook blijvend innoveren, getuige hiervan onze stappen op het vlak van 360°, waarover u verder in dit magazine meer kunt ontdekken. We zijn meer dan ooit een belangrijke ‘partner’ voor de bedrijfsleider, die samen met ons kan nadenken over de bedrijfseconomische keuzes die moeten worden gemaakt. We willen daar alle kansen bieden aan het ‘ondernemerschap’, te beginnen bij de vele starters.” Voor u ligt de nieuwste editie van het Turner magazine, waar het thema innovatie de rode draad vormt doorheen onze interviews en reportages. We wensen u veel leesgenot!

HR - vacature vastgoedmakelaar Bent u een geboren onderhandelaar en is vastgoed uw passie? Voelt u zich thuis in een B2B-omgeving? Woont u in de regio Brugge - Kust? Dan is een job als vastgoedmakelaar bedrijfsvastgoed bij Turner u zeker op het lijf geschreven. Interesse? Neem dan snel een kijkje op www.dewaelegroep.be/jobs en aarzel niet om ons te contacteren!

04

DIGITAAL MARKETEER AAN DE SLAG Sinds eind vorig jaar heeft de marketingafdeling van Dewaele Groep er een nieuwe medewerker bij! Frederik Vermeire is digitaal marketeer en zal de groep ondersteunen op het vlak van SEO en SEA. Frederik: “Mijn functie als digitaal marketeer bij Dewaele Groep vul ik in door steeds mijn dag te starten met de gedachte ‘Hoe kan ik de digitale zichtbaarheid van de verschillende Dewaele-merken, en dus ook Turner, verhogen om mee te helpen aan de groei van het bedrijf.’ Door mijn focus op zoekmachinemarketing of SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) probeer ik via optimalisaties op de website, sterke content en Google-advertenties een digitale marketingstrategie uit te werken. Samen met het marketingteam gaan we het volledige online bezoekerstraject in kaart brengen. Zo brengen we hen ook via de digitale weg elke dag een stapje dichter bij hun nieuwe thuis of werkplek. Mijn functie is zeer uitdagend door de vele kansen die binnen het bedrijf mogelijk zijn. De mix tussen de kantoren en het onlinegebeuren op de website zorgt voor een afwisselende uitdaging.”


D-DAY Naar jaarlijkse gewoonte kwamen alle medewerkers van Dewaele, Turner en De Syndic samen op 15 april. Dit jaar was het al de tiende editie, een jubileum dus! In die voorbije 10 jaar werd de kracht van ons netwerk telkens versterkt. Er is een optimale kruisbestuiving over de merken en de kantoren heen in een ongedwongen sfeer waar iedereen plezier heeft.

Een Turner-taart? Komt voor de bakker! Sinds kort heeft Turner overheerlijke en exclusieve Turnertaarten. Een aantal accountants uit de streek hebben hier al van kunnen genieten. Bent u accountant en hebt u vastgoedvragen én wilt u ook eens bezocht worden door één van onze makelaars zodat u kunt proeven van de heerlijke taart? Contacteer ons dan snel via www.turner.immo

INTENSIEVE OPLEIDING BIJ DEWAELE ACADEMY Turner gaat prat op de vakkundigheid van zijn medewerkers. Zowel voor nieuwe medewerkers als voor ervaren vastgoedmakelaars voorzien we een aanbod van interne en externe opleidingen, die georganiseerd worden door Dewaele Academy. Nieuwe medewerkers gaan gedurende het eerste jaar door een intensief opleidingsbad, zodat de klanten op het beste advies en de professionele service van al onze medewerkers kunnen rekenen. Ook na het eerste jaar komen de medewerkers geregeld samen om ervaringen uit te wisselen of om bijgeschoold te worden inzake de vastgoedactualiteit en andere vastgoedgerelateerde topics.

turner #08 NEWS

Blow-upmakelaar gezien? t espot? Hebt u toevallig al onze reuzen nmakel k aar ge pmakelaa w-upm m aarr ziet aa et upm Schrik niet als u ooit onze blow ne ner mee e r o me langss de weg! In 2016 plaatsen n we Turne er nog eW n Oo in we WestOost sti het h t straatbeeld t tb ld en schuimen h i t en t make k laar. enm Vlaande Vlaanderen eren af me met et onze onze opbl op pblaasbare bl reuze

Niets D-day is ons te veel.

Naar jaarlijkse gewoonte kwamen alle medewerkers van Dewaele, Turner en De Syndic samen op 15 april. Dit jaar was het al de tiende editie, een jubileum dus! In die voorbije 10 www.turner.immo jaar werd de kracht van ons netwerk telkens versterkt. Er is een optimale kruisbestuiving over de merken en de kantoren heen in een ongedwongen sfeer waar iedereen plezier heeft.

Hebt u hem al gespot? Laat het ons weten via Facebook: www.facebook.com/ turnerimmo


06

“WERK AAN JE NETWERK!”

Koen Dejonckheere (Gimv)


Al meer dan drie decennia tilt de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv bedrijven met potentieel naar een nog hoger niveau. Met een beheerd vermogen van bijna 2 miljard euro en met meer dan 100 experten op de loonlijst, is de rol van Gimv in al die jaren verschoven van financier naar financier + ‘buddy’ (om een meer aaibaar woord te gebruiken dan ‘adviseur’). Als er iemand is die weet hoe het economisch hart van Vlaanderen bonkt, is het CEO Koen Dejonckheere wel. “Wij zijn stille topproducenten.” Dirk Remmerie

Ondernemers (voornamelijk doorgroeiers) die een financiële of andere duw in de rug kunnen gebruiken, kunnen terecht bij Gimv. Sinds de oprichting in 1980 is de wereld meer dan een klein beetje veranderd. Hoe speelt Gimv daarop in?

© TOM VAN RYCKEGHEM

“Wij werken sinds 2013 niet langer per land maar volgens specialisatie, per discipline. We focussen op vier kerndomeinen: ‘Gezondheid en biotechnologie’, ‘Industrie 4.0’, ‘Consumenten’ (voeding, vernieuwende distributiemodellen…) en ‘Moderne steden’ (energie-efficiëntie, recyclage, logistiek…).”

turner #08 COVERSTORY

In welke bedrijven investeert Gimv? “Dat is divers, als ze maar passen binnen onze vier kerndomeinen. Wij waren bijvoorbeeld aandeelhouder in Accent Interim, bij velen goed bekend. We werken al een tijdlang met Vandemoortele. Ook zijn we al vele jaren actief in de groente-industrie via Greenyard Foods (het vroegere Pinguin Lutosa en Scana Noliko) dat uitgegroeid is tot een multinational met roots in West-Vlaanderen en Limburg. Maar we stappen net zo goed in kleinere bedrijven.”

Waarom die koerswijziging?

Bedoeling is steeds om er na verloop van tijd weer uit te stappen?

“Omdat we ervan overtuigd zijn dat in een kennisindustrie financiële kennis alleen niet meer volstaat. Wij zijn van oudsher specialisten in het fiscaal en juridisch structureren van deals. Vandaag de dag moeten we onderzoeken hoe we ons competitief opstellen tegenover de concurrentie, maar we moeten ook zeven jaar vooruit denken om te kijken wélke producten we moeten maken. Als investeringsmaatschappij verschillen we niet van andere bedrijven. We maken ook producten. Ons product is een bedrijf dat op termijn structureel verder staat dan vandaag. Het klassieke denken van een investeringsmaatschappij als financiële hefboom (goedkoop kopen en duur verkopen), is naar de achtergrond verdrongen.”

“Inderdaad. Wij investeren in een bedrijf voor een bepaalde periode. Die periode staat niet altijd vast, maar er is wel altijd een plan. Wie bij ons terechtkomt, heeft centen nodig om iets te realiseren: de ambitie om in zijn sector op te klimmen, een investeringsprogramma af te werken… Gimv helpt die bedrijven om een sterkere positie op te bouwen. Als dat doel bereikt is, voeren wij geen aanwezigheidspolitiek.” “Als investeerder kunnen we minderheids- of meerderheidsparticipaties nemen, daar zijn wij flexibel in. Waar we niet flexibel in zijn, is dat er ambitie moet zijn. Een onderbouwde ambitie en een kundig management om dat op een realistische manier waar te maken.”


Kan je Gimv vergelijken met een financiële incubator, m.a.w. een organisatie die een incubatieproces realiseert om de versnelde groei van hoogwaardige starters naar succesvolle ondernemingen mogelijk te maken? Je voegt én geld én kennis toe aan een bedrijf. “Ja en neen. Een incubator is slechts de instap. We zien dat er heel veel initiatieven zijn en er behoorlijk wat middelen naar start-ups vloeien. Dat is uitstekend. Wij zijn echter de volgende stap. De incubatoren zijn belangrijk voor de economie, maar de acceleratoren zijn nog belangrijker. Gimv biedt die acceleratie aan met gespecialiseerde kennis, ervaring en internationale benchmarking. We weten uit ervaring dat het gemakkelijker is om op te starten dan om door te groeien.”

Hoe verklaart u dat? “Een bedrijf dat wil doorgroeien, moet zichzelf opnieuw uitvinden. Met name voor een bedrijf dat nog niet zo oud is, ligt dat niet voor de hand. Het is niet altijd zo dat wie een bedrijf heeft opgericht de geschikte persoon is om het te blijven managen. Soms is het oorspronkelijke team niet in staat om er mensen bij te pakken. Soms is het bedrijf niet bereid om verwezenlijkingen van het eerste uur weer in vraag te stellen. Soms durft men een prototype niet in productie nemen. Soms kan men de stap niet zetten van de eerste klanten, voor wie het hele team er alles heeft uitgeperst, naar de volgende honderd of duizend klanten.”

Hoe komen bedrijven bij u terecht? Kloppen ze zelf bij u aan of scant u de markt? “In mijn studententijd zei een prof: ‘Les belles affaires ne sont pas à vendre, il faut les acheter.’

Groot gelijk had hij. Wij zien 1.300 dossiers per jaar. 300 tot 400 daarvan zitten in een start-upfase. Veel dossiers gaan over financieel moeilijke posities, waar wij geen specialist in zijn. Blijft: 400 tot 500 dossiers die we ernstig onder de loep nemen. Uiteindelijk is ons businessplan voor de komende vijf jaar erop gestoeld dat we pakweg een miljard euro eigen vermogen investeren in ongeveer 50 ondernemingen. In de praktijk komt het erop neer dat we grosso modo elke maand een bedrijf kopen en van een bedrijf afscheid nemen.”

Bij welk type bedrijven denkt Gimv mooie resultaten te boeken? “We leven in een heel disruptieve context en zien dat de bestaande businessmodellen van heel wat sectoren omvergekegeld worden. De reacties van bedrijfsleiders zijn erg

© TOM VAN RYCKEGHEM

08


Schat u het huidige ondernemingsklimaat gunstig in?

uiteenlopend. Sommigen zijn ervan overtuigd dat het nú het moment is om door te duwen en te groeien, terwijl anderen denken er met hun middelen en inzichten niet meer te komen. Vaak horen we bedrijfsleiders die zeggen: ‘Ik durf dat niet meer alleen: ik zoek een financiële partner die ook kennis en ervaring inbrengt. Een buddy waardoor ik niet alle risico’s alleen draag en die mij in staat stelt er de volgende vijf of zeven jaar een lap op te geven.’ Dát zijn de bedrijven die we zoeken: bedrijven die een belangrijke positie hebben weten uit te bouwen en waarvan wij denken dat we die in een internationale context kunnen brengen.” “De ambitie van onze ondernemingen is enorm gegroeid. De wereld is veel kleiner geworden dankzij de digitalisering. Toen ik begon te werken, bestond er nog zoiets als het IJzeren Gordijn – je kon met de helft van de wereld geen zaken doen. Er waren ook veel financiële barrières. Dat is voltooid verleden tijd. We zijn intussen ook de mythe voorbij van de emerging markets, waar het allemaal ging gebeuren. We zijn verstandiger en bedachtzamer geworden. We komen in een mondiale level playing economie terecht. In heel veel sectoren heb je mensen die elkaar kennen en spreken, zonder dat nationaliteit een rol speelt. In het vastgoed bijvoorbeeld is de place to be al twintig jaar Cannes met het MIPIM, een congres waar publieke en private opinion leaders (waaronder Turner) elkaar ontmoeten en concepten voor de toekomst met elkaar bespreken. Die internationalisering zie je in alle sectoren.”

als we een bedrijf kunnen afleveren dat goed geleid wordt, waar de juiste spirit heerst, waar juiste keuzes worden gemaakt. Steeds meer zijn die keuzes fundamenteel en draaien ze rond doorbraakstrategieën en de vraag: what’s next? We weten dat alles wat we nu rondom ons zien, binnen één generatie economisch zal zijn verdwenen en vervangen door iets anders. Vraag is alleen: wat zal dat zijn en wie zal erbij zijn en wie niet?”

De missie van Gimv belooft dubbelcijferige rendementen. Is dat niet stoutmoedig in tijden van aanhoudende crisis?

U heeft het over de vierde industriële revolutie. Verlamt dat de ondernemers of motiveert het hen net?

“In de meer dan dertig jaar dat wij bestaan, hebben wij voor de aandeelhouders een nettorendement van tussen de 11 en 12 procent per jaar gerealiseerd. Vorig jaar hebben wij een winst gemaakt die het langetermijnrendement van 11,7 procent bevestigt en de analisten die ons volgen, weten dat het onze ambitie is dat vol te houden. We komen inderdaad van een periode waarin er meer groei was en een hogere rente. Vandaag groeit de economie nauwelijks, er is geen rente en de waarderingen van de bedrijven zijn duur. Dat betekent dat wij alleen maar kunnen slagen als we enorm selectief zijn. Daarvoor moeten we genoeg dossiers bekijken en strenge keuzes maken. Succes hebben we

“Het zorgt voor onrust. Die onrust werkt de ene dag positief en de volgende verlammend. Het is aan de overheid om een vertrouwensklimaat te creëren.”

turner #08 COVERSTORY

“Ik schat het beter in dan tien jaar geleden. De prikkel die uitgaat van de start-upcultuur inspireert bedrijven die beschouwd worden als gevestigde waarden tot innovatie en gedrevenheid. De cultuur en mentaliteit die meekomt met de digitalisering dringt ook door in andere bedrijven. Ze worden vooruitgebrand. Wie vandaag niet beweegt, zal er over enkele jaren niet meer zijn.”

© TOM VAN RYCKEGHEM

Waar blinken Vlamingen in uit?

We komen in een mondiale level playing economie terecht. Koen Dejonckheere

“Ons sterkste punt is ook ons zwakste punt: wij zijn bescheiden. Een paar jaar geleden sprak ik in Frankrijk voor 500 man op een congres voor durfkapitalisten. De titel van het congres was: ‘Faut-il s’internationaliser?’ Ochgottekes vijf jaar geleden. Wij Vlamingen hebben dat niet. Doordat wij in een klein land leven, heeft zowat elk bedrijf met een omzet van 20 miljoen of meer buitenlandse klanten. Met als gevolg dat onze bedrijven sneller een internationale dimensie hebben en flexibeler zijn dan de Franse of de Duitse.” “Maar we zouden wat meer branie mogen hebben als ik kijk naar de kwaliteit van ons onderwijs en van onze ondernemingen en de producten die ze maken. Internationaal zijn wij vaak topspelers. In technologie, maar ook in sectoren waarvan het brede publiek het niet zo goed beseft. Ik denk aan diepvriesvoeding, een sector waarin wij wereldspelers zijn. We hebben dan wel geen Vlaamse Airbus, we hebben wel veel exportbedrijven die onze betalingsbalans gezond houden en buitenlands kapitaal aantrekken. Als ik dat vergelijk met de mentaliteit in sommige andere landen… Maar we zijn zo niet opgevoed, hé? Wij zijn stille topproducenten.” “Ik heb één groot advies aan jonge ondernemers: netwerk! En wacht daar niet mee. Begin eraan als je nog aan het studeren bent. Dat is niet hetzelfde als je Facebookpagina onderhouden en op Twitter zitten. Ondernemen is mensenwerk, is werken met mensen, een tegenslag kennen, een deal maken, vertrouwen creëren zodat mensen een stap willen zetten met jou. Dat kan je maar als je echt leert netwerken buiten je comfortzone. En daar gaat het om: je moet bereid zijn buiten je comfortzone te treden, in contact te komen met mensen die je ook weleens tegenspreken en je op je plaats zullen zetten. Wie dat doet, gaat het snelst vooruit.”


© TOM VAN RYCKEGHEM

010

Als jonge ondernemer kun je (start)kapitaal ophalen bij vrienden en familie, via crowdfunding, bij banken… Maar als ik het goed begrijp, is het aangewezen je kapitaal te halen op een plaats waar je ook advies krijgt? “Ik vind crowdfunding leuk. Deze morgen heb ik nog overwogen om in een project te stappen. Ik heb het uiteindelijk niet gedaan omdat ik de tijd niet heb om het op te volgen, maar ik vermoed dat het voor veel mensen wel een verrijking is. Ik vraag me echter soms af of het voor sommige start-ups geen gemakkelijkheidsoplossing is. Geld is één zaak, maar minstens zo belangrijk is de factor klankbord en tegenspraak. Dat vind je niet via crowdfunding. Ik ben een grote fan van beursintroducties, omdat ik geloof dat dat de ultieme crowdfunding is, het een soort kwaliteitsstempel geeft en ook bewijst dat het bedrijf een degelijk management heeft.”

Professoren van de UGent voorspellen dat we nog decennia geconfronteerd zullen worden met een groeivertraging. Zijn dat geen signalen die impliciet zeggen: kop in kas? “Die studie is belangrijk en ik ben blij dat u ze aanhaalt, maar het is niet nieuw voor ons. We weten bijvoorbeeld dat Japan – ooit aan de wereldtop qua technologie – stilgevallen is. Om demografische redenen: Japan veroudert. De zin om risico te nemen is er zo goed als verdwenen. De deflatie slaat er al jaren toe. Er is ook een keerzijde: men is meer op zoek naar kwaliteit, men zoekt innovatie in immateriële zaken zoals kunst en cultuur.” “Moeten we groei niet anders gaan definiëren? De kost van sommige groei, de roofbouw, het beslag op grondstoffen en mensen, is dat allemaal wel in rekening gebracht? Ik ben ervan overtuigd dat we evolueren naar een nieuwe balans tussen bruto nationaal product en bruto nationaal geluk.”


© LENNEN DESCAMPS

“De belangstelling voor Wasbar is overweldigend”

011 turner #08 INNOVATIE

De wasmachines heten nog steeds ‘Zulma’ en ‘Jacqueline’, de droogkasten ‘Jacob’ en ‘Frans’. “De beleving voor de klant blijft, we tillen het concept op een hoger niveau en zorgen voor internationale uitstraling”, zegt Kristoff Tillieu, Finance & Development Director van Top Brands. Top Brands, uitbater van Pizza Hut en Boulangerie Paul, kreeg met Wasbar midden vorig jaar een eigen sterk merk met veel groeipotentieel in handen. Christine Huyge


Wat maakt een concept als Wasbar zo sterk?

Wasbar richt zich op een creatief publiek dat in de stad een rustpunt zoekt. Wat hebben jullie sinds de overname aan het concept veranderd? “Wasbar was van bij de start een uniek verhaal. Er is geen enkele reden om de filosofie en de sfeer die het merk uitstraalt te veranderen. De specialiteit van Top Brands ligt in het verder begeleiden van het concept op zijn levensweg. We zorgen ervoor dat het groter wordt en levensvatbaar blijft, zonder dat de beleving voor de klant verandert. De stichters Yuri en Dries, die nog aan boord zijn als aandeelhouders en

012

© LENNEN DESCAMPS

“Wasbar is een jong en stads concept. Het richt zich op een creatief, dynamisch publiek dat in de oase van de stad op zoek is naar een rustpunt. Vandaar de inrichting als ‘urban living room’. Mensen komen er om iets lekkers te eten, hun was te doen, te praten, te werken, iets te vieren. Wat Wasbar zo sterk maakt, is dat het inspeelt op een aantal hedendaagse tendensen. Zo worden woonruimtes in de stad steeds kleiner. Afgaand op internationale trends gaan we naar gemiddelden van 65 m2 of minder. Door wasmachines en droogkasten te weren, creëer je extra leefruimte. Daarnaast raken deelconcepten steeds beter ingeburgerd. Mensen vinden het niet vreemd meer om auto’s, fietsen en andere zaken te delen, uit ruimtelijke of ecologische overwegingen.”

Kristoff Tillieu “Een totaal nieuwe invulling die op stapel staat, is Wasbar@home.”

voor ons de communicatie verzorgen, fungeren op dat vlak als klankbord. Om het concept een groter bereik te geven en zijn uitstraling als kwaliteitshorecazaak te vergroten, hebben we nieuwe premium producten ontwikkeld. ’s Middags bieden we bijvoorbeeld bagels aan. We creëerden tevens een nieuw ontbijtgamma en een aantrekkelijk brunchaanbod, telkens met kwaliteitsvolle ingrediënten, coherent met de uitstraling die Wasbar verdient. Verder werkten we aan de structuur van de organisatie, we stroomlijnden processen als aanwerving, aankoop, boekhouding, distributie... Dat is nodig om het project schaalbaar te maken.”

Wat zijn jullie concrete plannen met Wasbar? “We werken op drie assen. Ten eerste openen we dit jaar drie vestigingen van Wasbar in eigen beheer. Steden die in aanmerking komen, zijn

Antwerpen, Gent, Leuven of Brugge. We kiezen voor triple A-locaties, waar er ook ’s morgens passage is. De tweede as, voorzien voor eind dit jaar of begin volgend jaar, is die van de franchise. We finaliseren momenteel onze franchise manuals. Belangrijker dan het maximaliseren van het aantal contracten, is het vinden van de juiste partners die het concept mee willen dragen. De belangstelling is ongezien groot. We krijgen massaal aanvragen, uit Nederland, Spanje, Berlijn... Een totaal nieuwe invulling die op stapel staat, is Wasbar@home. Hiervoor gaan we in zee met vastgoedontwikkelaars of facilitymanagementbedrijven die dankzij ons concept hun klanten extra diensten kunnen aanbieden. Als mensen in steden steeds kleiner wonen, hebben ze baat bij een ruimte dicht bij huis die als het ware een verlengstuk vormt van de eigen woonkamer, een ruimte om de was te doen, iets te eten, af te spreken met vrienden. Andere faciliteiten, het laten afgeven


TIP VAN DE PIONIERS:

BEZUINIG NOOIT OP EEN LOCATIE Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde lanceerden hun eerste Wasbar in 2012 in Gent. “We woonden in een klein appartement in hartje stad. Plaats voor een wasmachine was er niet. Een wasserette, steevast met ongezellig tl-licht, zagen we niet zitten, dus deden we een beroep op onze ouders. Na een tijd voelde dat vreemd, dus zochten we een creatieve oplossing.” De rest is geschiedenis: Dries en Yuri stampten op anderhalf jaar tijd drie vestigingen van hun innovatieve concept uit de grond.

van pakketjes voor de bewoners bijvoorbeeld, behoren eveneens tot de mogelijkheden. Om dit te realiseren, is het nodig in een vroeg stadium van architecturaal ontwerp samen te werken met vastgoedaanbieders. Zo zorgen we ervoor dat de commerciële sokkel onder woonblokken, die normaal moeilijk te vermarkten is, op maat kan worden geconcipieerd. Voor Wasbar@home, bestaat er momenteel concrete interesse vanuit Antwerpen en Nederland.”

Welke tips hebben de Wasbar-stichters voor beginnende ondernemers? “Durf springen, ook al weet je dat je fouten zult maken”, klinkt het. Uit die fouten leer je, dat is eigen aan ondernemen. “Wij groeiden snel, zodat we in de beginperiode krap bij kas zaten. Dan redeneer je snel in termen van kosten besparen, terwijl beslissingen die je omzet verhogen op lange termijn interessanter zijn.” Dat geldt met name voor het kiezen van een locatie. “In het begin mik je op betaalbare panden. Maar 1.000 euro extra uitgeven aan huur kan je het twintigvoudige aan omzet opleveren. Mochten we opnieuw beginnen, dan zouden we de Wasbar in Gent bijvoorbeeld nog iets meer richting centrum opschuiven.”

Wat is voor Top Brands de meerwaarde van partners als Turner? “Zeggen dat makelaars in bedrijfsvastgoed belangrijk zijn voor ons is een understatement; ze zijn bedrijfskritisch. Elk van onze concepten heeft nood aan een specifiek vestigingsbeleid. Het is essentieel dat we voor onze projecten de juiste locatie

vinden, met de juiste bezoekersstromen en het juiste publiek. Een professionele makelaar kent onze noden, weet precies wat we zoeken en matcht onze vraag met het aanbod aan panden dat op de markt aanwezig is. De doelgerichte informatie die we haast dagelijks ontvangen, stelt ons in staat het aanbod in een bepaalde regio op te volgen en precies de juiste locatie voor onze ontwikkelingen te selecteren.”

© LENNEN DESCAMPS

Elk van de Wasbar-concepten heeft nood aan een specifiek vestigingsbeleid.

turner #08 INNOVATIE


BUSINESSCASE

De aanhouder wint! Alle zaken, ook de kleinere, behandelt Turner alsof het grote dossiers betreft. Zodat de klant vooruit kan en zijn dromen weet te realiseren. In het geval van MoveBrugge was de inzet een perceel van slechts 170 m2. Maar voor de showroom van de Ford-garage bleek het de spreekwoordelijke kers op de taart. Katrien Bonne de plannen van de projectontwikkelaar, die het perceel als pasmunt zag bij de onderhandelingen over andere loten. Wat we vreesden, werd bewaarheid: de nieuwe, Antwerpse eigenaar van een aantal units tegenover onze zaak kreeg het perceel toebedeeld. Maar de verhuurplannen met het portiershuisje kwamen niet van de grond. En de prijs die de eigenaar uiteindelijk zelf voor het perceel wilde vragen, lag exuberant hoog. En toen kwam de eigenaar zelf in slechte papieren te zitten…”

Plotse kentering Klaas De Muyt van Turner vult aan: “Via ons uitgebreide netwerk wisten we af van de plannen van Rob. Gesprekken met de eigenaar van het perceel over een mogelijke verkoop ervan waren in het verleden steevast op niets uitgedraaid. Maar plots was er een kentering, al heeft het heel wat voeten in de aarde gehad. Dat we proactief een koper konden voorstellen, gaf finaal de doorslag. Ik ben toen nog speciaal

© LENNEN DESCAMPS

MoveBrugge-zaakvoerder Rob de Brouwer vertelt: “Om dit dossier wat te kaderen, moeten we terug naar het jaar 2005. Toen kwam deze hele site, eigendom van de vroegere Philipsfabriek, in handen van een projectontwikkelaar. Die speelde met het idee om het domein te verkavelen en alle loten te verkopen. In 2005 was ons uitbatingsadres gelegen aan de SintPieterskaai in Brugge, maar de eigenaar wilde dat pand zo snel mogelijk verkopen. Zelf kopen was geen optie: het gebouw was al betrekkelijk verouderd, paste niet binnen ons budget, voldeed niet aan de huidige normen en zou naar alle waarschijnlijkheid ook geen nieuwe milieuvergunning meer uitgereikt krijgen. In Brugge was en is er echter weinig of geen grond beschikbaar waardoor de Philips-site onze enige optie was. Het moest dus hier gebeuren, op dit terrein. Via de ontwikkelaar slaagden we er al snel in om parking C van de voormalige fabriek op te kopen. Maar eigenlijk wilden we meer. Het perceel naast ons bijvoorbeeld, waarop enkel een portiershokje stond. Dat doorkruiste

014 MoveBrugge vond aan de Pathoekeweg ruimte voor uitbreiding.


© LENNEN DESCAMPS

Klaas De Muyt en Rob de Brouwer

naar Antwerpen gereden om de papieren te laten ondertekenen. En zonder het te beseffen hebben we het perceel zo net op tijd uit de vereffening van de eigenaar kunnen redden.” Rob: “Op het moment dat we de grond kochten, wisten we niet eens of een bouwvergunning om uit te breiden een haalbare kaart was. In dat geval hadden we de grond wel gebruikt als verruiming van de parkeergelegenheid. Maar voor onze garage was het een uitzonderlijke opportuniteit om verder uit te bouwen. Door de politiek van Ford om het aantal dealers drastisch te reduceren, werden per provincie nog slechts enkele grote dealers overgehouden. In West-Vlaanderen zijn dat er twee: om aan die schaalgrootte te kunnen voldoen, hadden we dus meer ruimte nodig. Omdat we nog enkel konden uitbreiden naar die kant toe, kwam dat perceel als een geschenk uit de hemel gevallen.” Klaas: “Bij de notaris is het anders ook niet zonder slag of stoot gegaan. Het perceelnummer was volslagen onbekend bij het kadaster, omdat de grond een deel van de gemeenschap van de site van Philips was. Daar is nog heel wat opzoekingswerk aan voorafgegaan.”

turner #08 BUSINESSCASE

Dromen helpen realiseren Rob: “Hoe vaak ben jij niet naar Antwerpen gereden, heb je gebeld, het kadaster geraadpleegd, de notaris gecontacteerd, heb je al het onmogelijke gedaan om dat stuk toch maar voor ons te pakken te kunnen krijgen? Dat appreciëren we natuurlijk enorm. Aan dit soort professionalisme merk je direct dat Turner niet enkel in de grote dossiers geïnteresseerd is, maar ook de kleine zaakjes ter harte neemt, omdat deze dossiers hun klanten net zo goed vooruit stuwen en hun dromen helpen realiseren. Weet je, wij vertoeven hele dagen in de garage, terwijl de mensen van Turner de weg weten op de markt, op het kadaster, bij de notaris. Hun netwerk in deze materie is talloze malen groter dan het onze. Zij kennen de juiste mensen op de juiste plaatsen, en vaak ook op het juiste moment. Daardoor nemen ze veel van de beslommeringen van de klant weg.” Klaas: “Het is onze taak om mee te denken met de bedrijfsleiders die ons een specifieke zoekopdracht geven. We moeten relaties opmerken, linken bespeuren tussen zaken

die op de markt komen of weldra zullen komen. Doordat we vaak aanwezig zijn op netwerkavonden, bijvoorbeeld van Unizo, zijn we goed op de hoogte van waar onze klanten mee bezig zijn, van hun plannen op de korte en de lange termijn. Als je dan merkt waar onze inspanningen toe leiden, is de tevredenheid eens zo groot. In dit geval ging het om een relatief klein dossier, maar met een enorme impact. Op een onooglijk perceel is nu een mooie uitbreiding van de showroom gekomen, het eindresultaat is nog meer dan de som van de delen. Elke keer dat ik hier passeer, denk ik met veel voldoening aan deze case terug. En ik passeer hier vaak!” (lacht) Rob: “We hebben onlangs een stuk grond aan de overkant bijgekocht, dat we gaan opdelen in units. Via Turner zullen we die op de markt te koop aanbieden. Ik ben vrij zeker dat Turner aan de verkoop van dat kleine perceel weinig of niets heeft overgehouden. Maar met ons volgende project valt er voor hen misschien wel wat te rapen. Doordat wij zo goed door hen bediend zijn geweest, retourneren wij de geste met veel plezier!”


Wij zijn Turner. Wij verkopen & verhuren uw bedrijfsvastgoed,

Bedrijfsvastgoed vraagt een bijzondere aanpak en extra

Bij de opstart van elk dossier nemen we de tijd om samen

aandacht. Als specialisten in de branche beschikt Turner

met u de aanpak en procedures te bespreken.

over tal van troeven: we kennen de lokale markt als geen

Turner werkt uitsluitend met transparante, waterdichte

ander, we hebben zicht op het recente aanbod ĂŠn we

overeenkomsten, waarin alle afspraken duidelijk staan

weten wat de noden van ondernemers zijn. Kortom, bij

vermeld. Zo weet u altijd wat u kan verwachten.

Turner zit u als ondernemer goed...

We houden u ook op de hoogte van de stand van uw dossier. U kan steeds bij de makelaars van Turner terecht

Alle vastgoedmakelaars van Turner zijn echte specialisten

voor de recentste informatie over uw project.

in hun vak. Ze kennen de lokale markt en weten alles over de huur- en verkoopprijzen van alle bedrijfsvastgoed, van

Neem vandaag nog contact op met Turner voor een

een eenvoudig atelier met woning tot grote industriĂŤle

vrijblijvende afspraak. Of bezoek www.turner.immo voor

panden. Ideaal, want een juiste prijszetting is van heel

meer informatie en ons vastgoedaanbod.

groot belang voor de vlotte afhandeling van een vastgoedtransactie.

/ experts in bedrijfsvastgoed


Wij vinden overnemers voor uw handelsfonds.

Bij de overname van een handelsfonds komt heel wat kijken. Dergelijke dossiers dienen met de grootste zorg en vaak in alle discretie aangepakt te worden. Turner heeft ervaring met het zoeken en vinden van een geschikte en betrouwbare kandidaat. De specialisten van Turner hebben niet alleen een hoge expertise op vlak van bedrijfsvastgoed, maar zijn dus tevens sterk onderlegd in overnamedossiers. Dankzij hun jarenlange ervaring en hun uitgebreid lokaal netwerk van ondernemers brengen ze op een correcte en vlotte manier vraag en aanbod samen. Bent u van plan om binnenkort uw handelsfonds over te laten? Neem dan contact op met Yves of Thierry van Turner. Zij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek waar ze de manier van werken toelichten.


Š LENNEN DESCAMPS

018

Turner vindt toplocatie voor Nagelmackers in Ieper Olivier Ameye en Thierry Declercq

De zoektochtt na aar ee een potentiĂŤle e nie ieuw uw e uwe locatie in Iep ep perr had ad voor Nagelmac cke s errs kunnen uittmo m nd nde en in een moeilijke e opdracht. In werkelijkheid werd het ee een vlekkeloos parcours, gedragen door de kundige expertise van Turnerr, bi oof bijj ho ofde d de van makelaar Thierry Declercq.. Katrien Bonne


Voorlopig resideert het kantoor van Nagelmackers nog aan de Grote Markt in Ieper, maar de verhuis naar een pand op de nabijgelegen, gloednieuwe Picanolsite is nakend. Aan de aankleding van het filiaal, geheel volgens de waarden en de huisstijl van de bank, wordt momenteel volop getimmerd: de feestelijke opening voor cliënten en prospecten is voorzien voor september 2016. Het is het sluitstuk van een bijzonder succesvol traject, dat een aanvang kende zo’n kleine twee jaar geleden. Op dat moment begon Nagelmackers – toen nog Delta Lloyd genoemd – voorzichtig uit te kijken naar een nieuwe locatie. De ligging aan de Grote Markt was uiteraard een troef, maar door het stijgende aantal toeristen en evenementen en het toenemende aandeel horecazaken in de buurt werd de omgeving steeds minder vanzelfsprekend voor professionele activiteiten. Het centrum verlaten, ten voordele van de periferie, was met andere woorden een doelbewuste keuze. Op dat moment kwam Turner, makelaar in bedrijfsvastgoed, in zicht.

Ligging en uitstraling Makelaar Thierry Declercq: “Een eerste contact werd tot stand gebracht door Olivier Ameye, kantoordirecteur van het Nagelmackers-filiaal in Ieper. Daarin bracht hij ons op de hoogte van zijn plannen. Nu moet u weten dat we in Ieper met een mooi maar vrij oud patrimonium zitten: hier een toplocatie vinden heeft soms veel weg van zoeken naar een speld in een hooiberg. Een eerste pand werd bezocht maar afgewezen, en naar aanleiding van dat bezoek werden alle pro’s en contra’s scherp gesteld. Zo bleken de ligging – nog steeds binnen het centrum –, de visibiliteit, de architectuur en de algemene uitstraling van het gebouw van groot belang. Het is altijd een zegen als je klant goed weet wat hij wil en wat niet: als makelaar kan je dan heel doelgericht te werk gaan. Omdat de verhuis niet dringend was, spraken de heer Ameye en ik af dat ik hem pas opnieuw zou contacteren als het volledige plaatje klopte.” Olivier Ameye: “Het moet gezegd dat de heer Declercq zich uitstekend aan zijn afspraak gehouden heeft: ik werd niet te pas en te onpas met mogelijke suggesties bestookt. Integendeel, pas een jaar later kreeg ik opnieuw telefoon. Op de voormalige Picanolsite had Turner recent drie commerciële ruimtes helpen verkopen – wat in de businesscase van het vorige Turner magazine uitgebreid werd beschreven. Wetende dat de investeerder voor deze veelbelovende turner #08 BUSINESSCASE

© LENNEN DESCAMPS

BUSINESSCASE

ruimtes nog huurders zocht, bracht Turner beide partijen met elkaar in contact. Nagelmackers kreeg zelfs als eerste de kans om kennis te maken met dit nieuwbouwproject. “Kort daarna zaten we samen met de eigenaar van het pand in het kantoor van Turner, waar we volledige inzage kregen in de plannen. We waren direct verkocht! Al onze wensen zagen we in dat dossier vervuld: veel uitstraling, een mooie zichtbaarheid, ruime parkeergelegenheid en de ligging aan een invalsweg naar het centrum.”

In het volste vertrouwen Maar de tijd drong, het moest snel gaan. Een dossier – Willen we wel degelijk verhuizen? En komt dit pand daarvoor in aanmerking? – werd voorbereid en voorgelegd aan het directiecomité van de bank. Vervolgens werden via de hoofdzetel van Nagelmackers vergaderingen belegd met de bouwheren Van Roey en Vanhaerents. Omdat de bouw zich op dat moment nog in een beginfase bevond, kreeg Nagelmackers vrijwel volledig carte blanche. Daardoor konden de drie handelsruimtes die initieel in het pand voorzien waren, op de valreep nog worden omgeturnd tot één grote ruimte zonder tussenmuren. Voor de indeling en inrichting zou Nagelmackers zelf instaan, geheel volgens de look & feel van de bank. Olivier Ameye: “Ook een aantal specifieke aanpassingen op het vlak van veiligheid drongen zich op. Zelfs nog voor het huurcontract

ondertekend was, hielden de bouwheren daar op een soepele manier rekening mee. Maar het spreekt voor zich dat de meerkosten voor bijvoorbeeld beveiligd glas door ons gedragen werden.” Dat het hele dossier in het volste vertrouwen tussen de diverse partners gestalte kreeg, mag blijken uit het feit dat het huurcontract – Nagelmackers huurt het pand casco van de eigenaar, een private investeerder – pas ondertekend werd bij de voorlopige oplevering van het gebouw. Immers, op het moment van de onderhandelingen was de aankoopakte van het pand nog niet verleden, wat het afsluiten van een huurovereenkomst voorlopig tegenhield. Met een wederzijdse optie verbonden de investeerder en Nagelmackers zich ertoe om aan elkaar te (ver)huren zodra de oplevering een feit was. Turner leidde al die contacten in goede banen. “Omwille van het grote aantal betrokkenen was dit geen evident dossier”, weet Thierry Declercq. “Heel wat partijen moesten worden samengebracht: de bouwheer, de eigenaar, de huurder. We hebben altijd getracht om alle contacten zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dat het eindresultaat nu alle partijen zo tevreden stemt, maakt ons fier en blij. Maar alles vertrekt van een degelijke portefeuille: een duidelijk zicht op wie je klanten zijn, en wat ze specifiek wensen. En daar dan gericht op inspelen, zodra een opportuniteit zich voordoet. Nagelmackers, dat in september in een gloednieuw gebouw in Ieper de deuren opent, is daarvan het zuiverste bewijs!”


AZIATISCHE TECHNOLOGIEBEDRIJVEN ZIEN HET GROOTS

“ALS SILICON VALLEY DE CHINEZEN BEGINT TE KOPIËREN, DAN WIL DAT WAT ZEGGEN” De Aziatische technologiebedrijven mogen minder bekend zijn dan de Amerikaanse, wat ze doen is niet minder groots. “Op heel wat vlakken hebben ze al een voorsprong”, menen Peter Hinssen en Steven Van Belleghem. “Als Silicon Valley de Chinezen begint te kopiëren, dan wil dat wat zeggen.” Karin Eeckhout

020

Peter Hinssen was een van de eerste internetondernemers in ons land. De ingenieur stond onder meer aan de wieg van technologiebedrijven als Porthus, eCom en Streamcase. Steven Van Belleghem is marketingprofessor aan de Vlerick Business School en auteur van enkele marketingbestsellers. De twee zijn zakenpartners in de innovatieorganisatie nexxworks en reisden samen al enkele keren naar het Californische startersparadijs Silicon Valley, met in hun zog een schare ondernemers en managers. Toen kwam de vraag of ze een soortgelijke trip wilden organiseren naar Azië, want de technologische innovatie in dat deel van de wereld is bij Europeanen veel minder bekend. “Logisch, wij gebruiken de westerse tools, omdat we geen toegang hebben tot de Aziatische, alleen al omdat we de taal niet begrijpen. Daardoor onderschatten we wat daar gebeurt.” Voor veel ondernemers bleek het een openbaring dat Azië lokale alternatieven heeft voor de grote technologiebedrijven uit Silicon Valley. Peter Hinssen: “Het lijkt of we er ons in Europa bij hebben neergelegd dat er geen lokale internetindustrie is. In een land als Zuid-Korea

zijn de twee meest gebruikte zoekmachines Koreaans, pas op de derde plaats komt Google. In China is er Baidu, het Chinese Google. Alibaba is het Chinese Amazon en WeChat het Chinese Facebook Messenger of WhatsApp. De Chinezen doen alles zelf, en met 1,4 miljard inwoners kunnen ze dat op een fantastisch grote schaal doen. Daardoor hebben veel Chinese bedrijven op heel korte tijd enorme proporties aangenomen. Wie had er bij ons al van Alibaba gehoord, voor het naar de beurs ging? Wie weet hoeveel van die bedrijfjes nu nog onder de radar zitten om zich ineens tot megaonderneming te ontpoppen?”

Geen kopie Niet alleen zijn die lokale alternatieven vaak groter, ze zijn volgens Peter Hinssen niet zomaar een kopie van het origineel. “Vaak is hun concept net iets straffer dan dat van hun Amerikaanse tegenhanger. Alibaba is dubbel zo groot als Amazon. Terwijl Amazon niet meer of minder is dan een onlinewinkel, heeft Alibaba zijn onlineverkoopplatform gebruikt om veel meer te doen. Zowat iedere Chinese particulier gebruikt het, maar ook bedrijven drijven onderling handel via het platform. Alibaba weet dus wie je klanten zijn, hoeveel ze bestellen en hoe het zit met je kaspositie. Alibaba kan in real time je kredietwaardigheid meten, waarop de Chinese overheid heeft beslist dat het bedrijf ook kredieten mag verstrekken. Met één druk op de knop kun je krediet krijgen, zonder een hele administratieve mallemolen te moeten doorlopen. Geen wonder dat het bedrijf ondertussen een van de grootste verstrekkers van kredieten in de Chinese industrie is.” Ook het Chinese WeChat staat verder dan


© DEBBY TERMONIA

Facebook Messenger. Haast elke Chinees die online is, maakt er gebruik van om te bankieren of een taxi te boeken. Naast die toepassingen voor particulieren, heeft WeChat ook toepassingen voor de bedrijvenmarkt. “Bij ons heb je een miljoen apps, daar is er één app waarin alles is geïntegreerd. Met Facebook Messenger kan je sinds kort in de VS ook betalingen doen of Uber boeken. Pure copy paste”, zegt Steven Van Belleghem. Youku Tudou is een Chinese combinatie van de videosite YouTube en de streamingdienst Netflix die onlangs door Alibaba gekocht werd voor 3,5 miljard dollar. Van Belleghem: “Ze integreren die systemen op een manier die hier nog niet bestaat: zij mengen de data van de twee platformen. Op die manier weten ze wat mensen kopen, wat ze graag willen kopen en waarnaar ze graag kijken. Daar kan je als adverteerder fenomenale dingen mee doen. Daar staan wij nog ver van af.” De Chinese bedrijven hebben hun kansen natuurlijk vooral gekregen omdat de overheid Facebook en Google buiten hield. Niet bepaald een voorbeeld, toch? “Dat is inderdaad niet de weg die overheden moeten bewandelen. Maar dat geldt enkel voor China, niet voor de andere Aziatische landen”, weet Peter Hinssen. “Sowieso krijgen de Facebooks en de Googles weinig voet aan de grond in landen waar de taalbarrière te groot is.” Ook Singapore stond op het reisprogramma van het duo achter de innovatieadviseur nexxworks. “5,5 miljoen inwoners, ongeveer evenveel als Vlaanderen. Maar Singtel, de lokale telecommaatschappij, heeft 550 miljoen klanten. ‘Laten we groter denken dan onze eigen wereld’, redeneren mensen daar. Ze koesteren de ambitie een wereldspeler te turner #08 TECHNOLOGIE

Peter Hinssen en Steven Van Belleghem “De Chinezen doen alles zelf, en met 1,4 miljard inwoners kunnen ze dat op een fantastisch grote schaal doen.”

worden in Zuidoost-Azie. Het potentieel is er: in landen als India, Maleisië, de Filipijnen en Indonesië staan gigantische massa’s jongeren klaar om toegang te krijgen tot mobiel internet en smartphones.” Groots denken, was dat niet de spirit van Silicon Valley? De drang om te ondernemen is even intens in Azië als in Silicon Valley, vindt Peter Hinssen. “De start-upgekte, hoge waarderingen en de zin om iets groots te bouwen zijn allemaal zeer vergelijkbaar. Vooral in Singapore voel je dat. Bovendien krijgen

starters er steun van de regering en is er bij de risicokapitaalinvesteerders meer geld dan er projecten zijn.”

Overheid Bij de rol van de Aziatische overheden kan je je natuurlijk vragen stellen. Ook Hinssen was aanvankelijk sceptisch, maar krijgt hoe langer hoe meer respect voor hun visie. “Wij waren in Shanghai in de week voor het nieuwe vijfjarenplan uitkwam. Daar werd opgewonden


EUROPA ALS LAGELONENLAND De grote vraag voor Europa is niet of de innovatie uit de VS of Azië zal komen, maar wel wat het zelf zal doen. “Als we niet oppassen, worden we gereduceerd tot overvliegland, afzetmarkt of lagelonenland”, vreest Peter Hinssen. Misschien nog de grootste schok van hun Azië-reis was dat de Aziatische landen Europa als een lagelonenland voor IT en softwareontwikkeling beginnen te bekijken, stellen Peter Hinssen en Steven Van Belleghem. “We gaan onze IT in Hasselt en Amsterdam steken”, hoorden we een paar keer. “Die mensen werken daar hard voor niet te veel geld en ze zijn trouw aan hun werkgever.” Wie nu als IT’er afstudeert in Shanghai, verdient tussen 5.000 en 7.000 euro per maand. Bij ons is dat 2.500 euro. Er waren een paar managers mee die op zoek waren naar goedkope arbeid in Azië. Ze moesten hun mening herzien.” Niet dat de twee pessimistisch zijn. “Ook bij ons zijn er talent, goesting en goede ideeën. Leuke incubatoren en heel wat start-ups zien het levenslicht, en stilaan groeit een cultuur waarin mensen die goed hebben geboerd, investeren in jonge ondernemers. Maar die startende ondernemers moeten het veel groter zien. Zelfs als je groot bent in Europa, ben je nog te klein. Bol.com mag dan goed bezig zijn in de Benelux, landt er morgen een Amazon, dan heeft het een probleem.

naar uitgekeken, zoals wij naar de nieuwe Star Wars-film. Er bleek onder meer in te staan waar de drie grote telecomoperatoren zich op zouden toeleggen. China Mobile doet het internet der dingen enzovoort. Er werd niet tegengesputterd. De Chinezen aanvaarden blijkbaar dat ze met te veel zijn om allemaal ongecoördineerd hun zin te kunnen doen. Uiteraard gaat dat in tegen ons gevoel van vrijheid, maar landen als China en

022

Technologie is nochtans makkelijker schaalbaar dan productie, maar de noodzaak ervan lijkt nog niet echt door te dringen. Groot denken ligt natuurlijk meer voor de hand in een grote markt zoals de VS of China, maar als Singapore het kan, dan moet het hier ook lukken.” Er zijn in Europa enkele bedrijven met technologische successen geweest, maar die zijn heel snel verkast, betreurt Hinssen. “Ik vind het nog altijd jammer dat Skype zo snel Europa is ontvlucht. Hoe kunnen we de volgende Zennströms (Niklas Zennström is de Zweedse medeoprichter van Skype, n.v.d.r.) wel hier houden? Daarover moeten we dringend nadenken. Europese overheden moeten zich niet inmengen in de economie zoals de Aziatische doen, maar het probleem is dat Europa weinig visie heeft en bovendien eerder ondernemen beperkt dan stimuleert. Zo ontmoedig je de jonge generaties om het hier te proberen. Wij zijn hier altijd tegen alles. Zodra er iets nieuws komt, gaan we op zoek naar de nadelen. We zouden beter kijken naar de voordelen en hoe we die ten volle kunnen benutten.” Hoe verander je zoiets? Van Belleghem: “We moeten meer jonge mensen sneller een leidende rol laten spelen. De keuzes laten maken door digital natives, die begrijpen welke impact hun beslissingen hebben op de volgende twintig jaar en die de gevolgen zelf nog zullen meemaken.”

Singapore zijn geen democratieën zoals wij die kennen. Wij kijken te veel met onze eigen bril. De ondernemers die met ons meereizen, lopen vaak niet te hoog op met de overheid, die ze eerder als een belemmerende factor zien. Maar, wars van alle ideologie, moeten we toegeven dat de Aziatische overheden wel een consequent beleid voeren. ‘Dit komt eraan, dat betekent dat we dit en dat moeten doen.’ En dan doen ze

dat. China besliste dat de focus voortaan moet liggen op innovatie. Ze gaan niet meer voor Made in China, maar voor Designed in China. Als een Europese overheid zegt dat ze wil focussen op innovatie, dan weet je dat er een paar reclamecampagnes komen en folders worden gedrukt, en dat is het dan. China zet een hele machinerie in gang, tot en met een complete hervorming van het onderwijs. In de volgende


Steven Van Belleghem en Peter Hinssen “Alleen al omdat we de taal niet begrijpen, onderschatten we wat in Azië gebeurt.”

© DEBBY TERMONIA

twee jaar wordt een nieuw onderwijssysteem geïntroduceerd. Tegen 2025 zullen meer dan 100 miljoen Chinezen afgestudeerd zijn in dat nieuwe systeem. China neemt daarvoor de beste praktijken van over de hele wereld over. Het heeft daar het geld voor en het heeft de schaal om dat meteen met impact te kunnen doen. Als de Chinezen een massa van 1,4 miljard mensen richting innovatie kunnen mobiliseren, dan weet je dat onze kinderen het lastig krijgen.” Het viel Steven Van Belleghem op hoe de lokale CEO van het logistiek bedrijf Katoen Natie in Singapore een andere ervaring heeft dan Katoen Natie in België. “Hij ziet de overheid als een partner. Katoen Natie had in Singapore een tunnel nodig om zijn logistiek efficiënter te kunnen organiseren, en het wou de autosnelweg wat verlegd zien om een stuk te kunnen bijbouwen. Het bedrijf legde zijn bussinesscase voor aan de overheid, inclusief het aantal jobs dat het hiermee zou creëren. Een maand later maakte de overheid er al werk van. De overheid heeft daar natuurlijk het geld voor en krijgt weinig tegenkanting van buurtbewoners of milieubewegingen.” De Aziaten investeren ondertussen ook volop in technologische domeinen waar ze zelf nog niet in thuis zijn. Bij de meest recente investeringsronde van Scanadu, het healthcarebedrijf in Silicon Valley van de Belg Walter De Brouwer, werd het kapitaal bijna uitsluitend door Chinese investeerders ingebracht. Het geld kwam van Tencent, eigenaar van WeChat, en het grootste conglomeraat van Chinese ziekenhuizen. “Dat is lang niet de enige healthcarestarter waarin de Chinezen investeren”, zegt Van Belleghem, die nog meegeeft dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg, die ondertussen Mandarijns leert, die ontwikkeling goed in de gaten heeft. “De innovatie zal in veel domeinen uit het Oosten komen. Ook Silicon Valley ziet dat, en is er niet gerust in. Zuckerberg zit niets voor niets hele dagen in China.”

turner #08 TECHNOLOGIE


BUSINESSCASE “FRANKY VAN TURNER IS DE IDEALE KOPPELAAR”

Bouwbedrijf Messiaen verwerft grond via recht van opstal

Aart De Zitter Het is nog altijd even zoeken langs de Industrieweg ten noorden van Gent. We hebben een afspraak bij Messiaen. Het bedrijf zit nog maar een paar maanden op zijn nieuwe adres, en de naam moet nog op de gevel bevestigd worden. “Geen paniek,” lacht gedelegeerd bestuurder Christophe Maes, “we hebben gras gezaaid, er komt beplanting én over een maand is de inrichting 100% afgewerkt.” Naast hem zit Franky Tytgat van Turner. Beide heren glunderen zichtbaar. Maes’ bedrijf Messiaen behoorde tot de familiale Group Maes (één van de grotere bouwgroepen uit ons land), maar door herschikkingen van de

familiale aandeelhoudersstructuur verkreeg Christophe Maes in 2013 100% van de aandelen van Messiaen. “We zijn een gespecialiseerd bouwbedrijf dat zich focust op bouwtechnisch onderhoud van grotere gebouwen. Onze klanten

zitten vooral in de retail en de publieke diensten. Onze diensten lopen van een verstopte wc ontstoppen tot totale renovatieprojecten.”

Mogelijke oplossing Zijn zaak floreert. Vandaag draait Messiaen een omzet van iets meer dan 3,6 miljoen euro en heeft het 13 werknemers. “Ik wist dat we tegen eind 2015 naar een nieuwe bedrijfslocatie op zoek moesten”, verklaart Christophe Maes. “De locatie aan de Toemaattragel in Gent was een eindig verhaal. Ik zocht dus industriegrond om te bouwen. Minimaal 8.000 m2 waarvan 2.000 bebouwbaar. En het moest in de regio Gent zijn, zowel voor onze medewerkers als voor onze klanten.”

024 Franky Tytgat en Christophe Maes “We kennen elkaar al 15 jaar.”

© MARC WALLICAN

Je zoekt industriegrond in de regio Gent? Geen evidente zoektocht, ondervond Christophe Maes, gedelegeerd bestuurder van Messiaen, specialist in onderhoud en logistiek van gebouwen. Dankzij de solide ervaring van Franky Tytgat, bestuurder bij Turner, kon Messiaen een stuk grond langs de Industrieweg in Mariakerke verwerven en er een gebouw neerzetten. Een mooi voorbeeld van recht van opstal.


© MARC WALLICAN

Al snel sprak Christophe Maes Franky Tytgat aan. “We kennen elkaar al vijftien jaar”, verduidelijkt Franky Tytgat, bestuurder bij Turner. “We werken al lang samen met Group Maes. Ik hoorde de vraag van Christophe en ben op zoek gegaan. Niet makkelijk. De gronden hier zijn schaars en vaak hangen er heel veel voorwaarden aan vast.” Maar Franky Tytgat zocht en vond een oplossing. “Een mogelijke oplossing, om precies te zijn. We hadden contact met de eigenaar van een stuk industriegrond dat hij verhuurde. De huurder was failliet gegaan, maar toch was de eigenaar niet gehaast om de grond te verkopen. Het dossier lag voor hem emotioneel erg gevoelig, en het was dus absoluut noodzakelijk om daar rekening mee te houden als makelaar én als potentiële koper.” Christophe Maes: “Ik waardeerde meteen de eerlijkheid en openheid waarmee Franky over de mogelijke grond communiceerde. Hij heeft de gewoonte om de dingen te zeggen zoals ze zijn, en dat apprecieer ik als ondernemer en als mens ten zeerste.”

betekende concreet dat Messiaen zes jaar lang de grond kon huren en er ondertussen een eigen gebouw op mocht zetten. Na zes jaar zou Messiaen de grond dan kopen.

Vertrouwen en respect Die oplossing bood voor iedereen voordelen. Franky Tytgat: “De eigenaar had er zowel emotionele als fiscale voordelen bij.” Christophe Maes: “En voor ons was het een ideale manier om de investeringen te spreiden.

Voor ons was het een ideale manier om de investeringen te spreiden. Christophe Maes Franky Tytgat bracht de eigenaar en Christophe Maes samen in het voorjaar van 2014. “Het klikte direct”, herinnert Christophe Maes zich. “Ik was meteen op de locatie verliefd, ook al was de oppervlakte wat kleiner (6.500) dan ik initieel gehoopt had.” Franky Tytgat: “De eigenaar stond ervoor open om de grond te verkopen, maar had geen haast. We zochten en vonden een alternatieve oplossing: het recht van opstal. Daarbij krijgt de koper een aantal jaren huurrecht van de grond mét de garantie en de belofte dat de grond nadien verkocht zal worden, én ondertussen kan de koper toch bouwen op de grond.” Dat turner #08 BUSINESSCASE

Terwijl we in de opstalperiode zitten, kunnen we ons volledig op de nieuwbouw toespitsen. En een notariële akte garandeert zowel de verkoper als onszelf dat we tegen een afgesproken prijs de grond zullen kopen.” Essentieel in deze casus zijn het wederzijdse vertrouwen en respect. Christophe Maes: “Ik voelde meteen dat het niet in de eerste plaats over de prijs zou gaan, maar veeleer over de activiteit die op zijn grond ontplooid zou worden én over de mensen die daarachter zitten. Van bij het begin ‘pakte de mayonaise’, en dat vond ik zeer aangenaam. De sympathie tussen koper en verkoper primeert, ook al

hebben we natuurlijk wel wat over de prijs onderhandeld. Die amicaliteit is het gevolg van de kwaliteiten van Franky Tytgat. Hij is de ideale koppelaar. Toen ik met onze eerste bouwplannen bij de verkoper kwam, zag ik hoe die opleefde én meeleefde. En dat is echt wel aan Franky te danken.”

Meedenken De bouwvergunning kwam er in januari 2015. Drie maanden later zijn de bouwwerken gestart. Tegen het bouwverlof was de ruwbouw (prefab) klaar. In februari 2016 nam Messiaen officieel zijn intrek in het nieuwe gebouw. “Vergeet niet dat we al die tijd natuurlijk met onze corebusiness bezig gebleven zijn.” Wat er nog moet gebeuren? Christophe Maes lacht: “Dat zie je toch? Het gras buiten is aan het groeien.” Zowel Turner als Messiaen kijkt bijzonder tevreden terug op de samenwerking. Of Turner toch nog ergens beter had gekund, proberen we voorzichtig. “Goh, ik zou het echt niet weten”, antwoordt Christophe Maes. “Ik zie alleen maar positieve elementen. De openheid, de vlotte communicatie, de eerlijkheid en de mate van meedenken met zowel koper als verkoper zijn dé sterkste punten die me bijblijven. Ze zitten vast aan de persoon van Franky Tytgat, maar stralen volledig af op Turner.” Franky Tytgat glimlacht, een beetje beschaamd zelfs door zoveel lof. “Ach, het is en blijft een people’s business. Als het niet klikt, dan werkt het niet.”


Wij geven advies in beleggingsvastgoed.

Met meer dan 10 jaar professionele ervaring is onze

weer voor een jaarlijkse aanpassing aan de inflatie. Met

beleggingsspecialist meer dan thuis in de complexe

Turner nemen we via de beheersformule deze indexatie

materie van investeringsvastgoed. Hij maakt graag uw

voor onze rekening. Zo bent u gerust van een perfecte

persoonlijke financiële analyse en formuleert advies op

opvolging van uw dossier, zonder extra zorgen!

maat van uw situatie. / een uitstekend moment om fiscaal voordelig te

Waarom is beleggen in vastgoed een uitstekend idee?

lenen De historisch lage intrestvoeten zijn een uitgelezen kans om te lenen. De financiering van uw project zorgt voor een hefboomeffect op uw eigen middelen. Daardoor kan u niet alleen meer investeren dan verwacht, maar geniet u door deze financiering tevens van verschillende fiscale

/ creëer meerwaarde op lange termijn De statistieken spreken voor zich: in de laatste 50 jaar steeg de waarde van vastgoed in België gemiddeld met 6,3% per jaar. In tegenstelling tot de aandelenbeurzen blijft beleggen in vastgoed dus een stabiele keuze. Turner begeleidt geïnteresseerde beleggers tijdens het volledige traject.

voordelen.

Uw Turner beleggingsspecialist Geert Berlamont U kan mij bereiken op het nummer 0495 59 80 01

/ geniet van een interessant huurrendement Het huurrendement dat u als eigenaar opstrijkt, overstijgt de intrest op uw spaarboek. De huurindexatie zorgt dan

/ experts in bedrijfsvastgoed


Een vliegende start.

Pre-sale: een succesvol verkoopsconcept voor nieuwe bedrijfspanden op de markt! Komt uw eigendom voor het eerst op de vastgoedmarkt?

stap 3 | marketing opstarten

Reken dan op Pre-sale en scoor de hoogste verkoopprijs

Uw eigendom wordt speciaal in de kijker gezet via onze

voor uw bedrijfspand.

website, maar ook via andere portaalsites. Er wordt

Turner ontwikkelde een unieke verkoopformule voor panden die voor het eerst worden aangeboden op de vastgoedmarkt: Pre-sale. Een innovatief concept waarmee heel wat bedrijfspanden snel én tegen de hoogst haalbare

regionaal en eventueel nationaal geadverteerd in kranten en tijdschriften. De reacties komen binnen en de bezoekmomenten worden vastgelegd! stap 4 | bezoekers vastleggen

marktprijs worden verkocht.

Op vaste bezoekmomenten mag het pand bezichtigd

Hoe werkt Pre-sale?

worden. De verschillende kandidaten kunnen daarna tot

stap 1 | de waardebepaling Bel 0800 11 880 om uw eigendom te laten evalueren door één van onze makelaars. Met onze accurate kennis van de vastgoedmarkt geven wij u een perfecte indicatie van een marktconforme en realistische richtprijs. stap 2 | Pre-sale moment vastleggen In overleg bepalen we een passende datum om het Pre-sale moment te organiseren. Het type pand zal bepalen welk moment ideaal is. De Pre-sale kan zowel georganiseerd worden tijdens de week als in het weekend.

een vaste datum en uur hun bod onder gesloten enveloppe binnenbrengen. stap 5 | uw eigendom piekfijn in orde In de meeste Pre-sales bezoeken alle kandidaat-kopers uw eigendom op hetzelfde moment. Uw pand hoeft dus slechts één keer piekfijn in orde gebracht te worden. stap 6 | laat Turner het werk doen Zowel vóór als tijdens het Pre-sale moment verzorgen onze Turner makelaars alles van a tot z. Alle onderhandelingen en bezoeken worden dan ook door hen uitgevoerd. U kan op uw beide oren slapen en alles aan Turner overlaten.


BUSINESSCASE

Kleine loodsen, groot succes De vraag naar kleine loodsen is groot in Roeselare en omgeving. Dat blijkt uit het verhaal van Pieter Dejonckheere. Toen hij de productie van zijn spinnerij had stopgezet, adviseerde Ivan Bouckaert van Turner hem om er een site met kleine loodsen van te maken. Het project ‘Triple Towers’ werd een groot succes. Katrien Depoorter

Kun je de geschiedenis van de site even schetsen? Pieter Dejonckheere: “Vroeger stond hier een spinnerij, een textielfabriek die door mijn grootvader was opgestart. Toen ik er in de jaren 80 begon te werken, sponnen we nog jute. Onze fabriek was de laatste in WestEuropa die dat produceerde. Kort nadat ik in het bedrijf gestapt was, schakelden we over naar een wolspinnerij. Vanaf 2005 zijn de marktomstandigheden zo verslechterd dat er zes jaar later niets anders op zat dan de machines en de stock te verkopen. We hadden geen andere keuze, er was geen cliënteel meer.”

In welke staat waren de gebouwen toen? Pieter: “Het pand was gebouwd in 1903 en vertoonde uiteraard gebreken. Het regende binnen en het kadastraal inkomen was erg hoog waardoor de kosten opliepen. Er waren

Wat was het advies van Turner? Ivan Bouckaert: “We hebben eerst een waardebepaling gemaakt van de totale site van drie hectare. Al snel bleek dat het afbreken van de bestaande gebouwen en het bouwen van kleine nieuwbouwunits financieel het meest interessant zou zijn voor Pieter. Van toen af was Turner heel nauw betrokken bij het project.”

Wat zijn de troeven van dit project? Pieter: “De gebouwen zijn mooi afgewerkt en we hebben de site bewust niet volgebouwd. Er is een hele brede, verlichte oprit die het geheel luchtig maakt. Dat is een echte meerwaarde voor de gebruikers. De loodsen hebben een natuurlijke lichtinval en ze zijn gemaakt met een duurzaam materiaal: beton. De loodsen zijn dus duurzaam en van topkwaliteit. Ze kregen ook een heel mooi design. Architecten Steven Oost en Jan Tyvaert hebben uitstekend werk geleverd.” Ivan: “Ook belangrijk om te vermelden is dat ze instapklaar zijn. Een koper hoeft zelf niets meer te doen, hij kan zijn loods onmiddellijk betrekken.”

© LENNEN DESCAMPS

Bij Turner kan je ook terecht voor verscheidene nieuwbouwprojecten in West- en OostVlaanderen en Brussel. De expertise van een professionele partner zorgt ook hier voor snellere transacties – getoetst aan de markt – en een complete dossierbehandeling. In dergelijke situaties denkt Turner vanaf het prille begin mee over reconversie en herbestemming van de projectgrond. Als expert weet Turner naar welk type panden het meest vraag is op een bepaald moment en kunnen verkoopprijzen ook perfect worden ingeschat. Kortom, het betreft een samenwerking waarbij Turner als partner meedenkt van a tot z. De voorbereiding van een dergelijk dossier kan meerdere jaren in beslag nemen. Een mooi voorbeeld hiervan is dit specifieke project in Roeselare.

meerdere scenario’s mogelijk: ofwel zouden we het bestaande pand in zijn geheel verkopen ofwel zouden we een nieuwe bestemming geven aan de site.”

028 De loodsen hebben een natuurlijke lichtinval en ze zijn gemaakt met een duurzaam materiaal: beton.


Ivan Bouckaert en Pieter Dejonckheere

Wie zijn de kopers?

© LENNEN DESCAMPS

Pieter: “Het is fijn om te zien dat de loodsen allerlei dynamische mensen aantrekken: een groothandel in ladders, iemand die ballonvaarten organiseert en springkastelen verhuurt, een smid, een etalagiste, twee schrijnwerkers, mensen uit de farmaceutische sector…”

Er zijn achttien loodsen. Zijn die allemaal tegelijk gebouwd? Pieter: “Nee, we bouwen in fases in functie van de marktomstandigheden. Zo kunnen we de risico’s spreiden en de marktsituatie beter inschatten. Intussen zijn de eerste loodsen vlot verkocht. Het gaat zelfs zo goed dat we nu al in volle voorbereiding van de derde fase zijn: kleinere loodsen met een oppervlakte van 72 of 140 m2. Ivan: “Vier van de zes zijn al verkocht en dat terwijl de bouw nog moet beginnen. Van een succes gesproken! En er is nog plaats genoeg voor een vierde en een vijfde fase.”

Is er een tekort aan loodsen in deze regio? Ivan: “Ja, zeker aan kleine loodsen. Doordat wij dagelijks in het veld zitten, weten we wat er

beweegt op de markt. Als makelaar adviseren we onze klanten en de architecten dus heel nauwgezet.”

Worden alle loodsen verkocht of worden er ook verhuurd? Pieter: “De helft van de loodsen is gekocht door mensen die ze zelf gebruiken. De andere helft is deels verkocht aan mensen die ze doorverhuren als investering, deels door mezelf in eigen portefeuille gehouden om zelf te verhuren. Dit maakt een instap- en groeiscenario mogelijk voor geïnteresseerde gebruikers.”

SCHRIJNWERKER HANS EECKHOUT:

Hoe voeren jullie promotie? Ivan: “We brengen de mensen uit ons klantenbestand op de hoogte, contacteren proactief de kleine zelfstandigen zoals schrijnwerkers en schilders. In onze branche is een netwerk zeer belangrijk. Wanneer we een project of een pand in portefeuille krijgen, proberen we dit eerst aan te bieden aan kopers van wie we weten dat ze naar dergelijke gebouwen op zoek zijn. Daarnaast is ook onze communicatie zeer uitgebreid. We verschijnen in nationale en regionale magazines en kranten, onze eigen Turner-website scoort hoge bezoekcijfers, we versturen ook wekelijks e-mails en brieven naar een uitgebreid netwerk van contacten en zijn sinds kort Google-partner geworden. Dit als enige binnen onze sector in België!”

“IK KOCHT MIJN LOODS NOG VOOR DE EERSTE STEEN GELEGD WAS”

Wie doet het beheer van de gebouwen?

“Binnenkort vier ik mijn tweede verjaardag op deze site. Ik ben één van de pioniers want ik heb mijn loods gekocht op plan, nog voor er ook maar iets van de nieuwe panden te zien was. De meerwaarde van de loodsen zit volgens mij in de keuze van de materialen en de afwerkingsgraad. Daarmee wordt het verschil gemaakt. Voor mij kan de locatie niet beter zijn: in een mum van tijd ben ik op de autosnelweg, het centrum van de Roeselare ligt op een steenworp van hier en mijn leveranciers zitten ook dichtbij. Hoe meer loodsen erbij komen, hoe beter het wordt. De kopers en huurders helpen elkaar door weleens materiaal uit te lenen en misschien komt het wel nog tot onderlinge samenwerkingen, wie weet. Triple Towers is uniek in deze streek.”

Ivan: “De Syndic, die ook behoort tot de Dewaele Groep. Door een optimale verstandhouding tussen de twee merken kunnen we snel schakelen bij eventuele verbeterpunten.”

turner #08 BUSINESSCASE

Blijft het bij deze ene succesvolle samenwerking? Pieter: “Ik zou heel graag op andere locaties gelijkaardige bedrijventerreinen opstarten. Het is een vorm van ondernemen die me wel ligt.” Ivan: “We zijn van plan om nog lang samen te werken hé, Pieter.”


Š MARC WALLICAN

Zaakvoerders Wannes Vanspranghe en Thijs Morlion

Bezoek onze panden binnenkort virtueel

030

De jonge start-up Around Media ontwikkelde recent een applicatie om met een 360°-camera een virtuele rondleiding te maken. Het is een leuke manier om de inrichting en de indeling van een bedrijfspand digitaal in beeld te brengen. Dewaele Groep en Around Media hebben in 2015 alles op alles gezet om het product te optimaliseren, daardoor is het nu mogelijk om dit op grote schaal toe te passen. Daan Ver Eecke


© MARC WALLICAN

Around Media werd vorig jaar opgericht door de jonge ondernemers Thijs Morlion en Wannes Vanspranghe. Met hun passie voor fotografie zochten ze naar nieuwe ontwikkelingen. De komst van de Around Box laat bedrijven toe om het interieur van panden makkelijk digitaal beschikbaar te maken. In de box zitten een 360°-camera, een tablet en een statief. Thijs en Wannes vertellen er alles over, maar ook Franky Tytgat (bestuurder van Turner) deelt zijn ervaringen.

Wat is 360°-fotografie? Thijs: “360°-fotografie is een vorm van fotografie waarbij de volledige ruimte op één enkele foto wordt vastgelegd. Wanneer je een 360°-foto neemt, krijg je eigenlijk een gewone foto maar met een soort van vervorming. Denk maar aan de wereldkaart in atlassen, waar ook wat vervorming in zit.” Wannes: “Een 360°-foto maak je tegenwoordig met slechts één druk op de knop. In ons pakket zit een 360°-camera die twee lenzen bevat. Deze lenzen zijn tegenover elkaar gemonteerd en nemen elk 180° van de ruimte in beeld. Deze twee foto’s worden aan elkaar geplakt om een 360°-beeld te verkrijgen.”

Hoe hielp Dewaele Groep jullie bij de optimalisatie van jullie product? Thijs: “Dewaele en Turner zijn voortrekkers op het vlak van innovatie binnen de vastgoedmarkt. Het is niet evident om nieuwe zaken te introduceren op deze markt. Dankzij de kennis en de expertise van de beide merken zijn we erin geslaagd de juiste accenten te leggen in ons product en ons te focussen op wat belangrijk is voor de makelaar.” Franky: “Onze professionele fotografen kregen elk een pakket waarmee ze de applicatie konden testen. Wanneer ze moeilijkheden ondervonden, gaven wij dit door aan Around Media. Als je de eerste versie van de applicatie vergelijkt met de applicatie zoals ze vandaag is, merken we toch een groot verschil. Het was ook tof dat we onze fotografen konden betrekken in dit project. Zij moeten er tenslotte mee aan de slag.”

turner #08 INNOVATIE

Wat is de meerwaarde van 360°-fotografie voor de vastgoedsector?

Er zijn nog wel start-ups die werken rond 360°-fotografie. Waarin onderscheiden jullie je?

Wannes: “In het algemeen kan er niets aan het oog van de camera ontsnappen. Dit maakt het voor bedrijven erg interessant. Zo kan er bijvoorbeeld eenvoudig een inventaris worden opgemaakt van fabrieken of kan het in de bouwsector gebruikt worden om te communiceren met een architect of elektricien.” Thijs: “De grote meerwaarde voor een immokantoor zit hem vooral in de eerlijke en efficiënte communicatie over vastgoed. Een kandidaat-koper/huurder kan zich via de website van Turner al een veel beter beeld vormen van het pand in kwestie. Op die manier kan hij zich ook beter inbeelden of dit een geschikt pand zou kunnen zijn voor zijn bedrijf vooraleer hij een fysiek bezoek aanvraagt. De jacht naar een nieuw pand verloopt zo veel efficiënter, maar ook voor Turner werkt dit tijdsbesparend!” Franky: “De meerwaarde voor de kandidaatkoper is dat hij het bedrijfspand al op voorhand kan screenen om te weten of dat enigszins aan zijn verwachtingen voldoet. Foto’s geven al een goed beeld, maar zijn niet samenhangend. Men weet vaak niet welke ruimte zich waar bevindt. Voor de verkoper is het uiteraard ook een troef. Een kandidaat-koper kan meer overtuigd geraken om het pand daadwerkelijk te bezoeken, omdat we een nog realistischer beeld geven van het pand. Dit zorgt ervoor dat we nog meer met de juiste kandidaten tot bij de aangeboden woning komen!”

Wannes: “Wij hebben ervoor gekozen om 360°-fotografie naar de markt te brengen op een toegankelijke en vlotte manier. Wij zijn van mening dat iedereen van deze fantastische technologie gebruik moet kunnen maken. Het is ook onze plicht en één van onze pijlers binnen Around Media dat we erg klantgericht werken. Een voorbeeld hiervan is ons beheersysteem dat specifiek voor vastgoedmakelaars ontwikkeld is.” Franky: “Around Media is de ideale partner voor onze virtuele rondleidingen, omdat zij een product gemaakt hebben dat het mogelijk maakt om op grote schaal te werken. We zullen de 360°-fotografie op verschillende types vastgoed toepassen, en bijvoorbeeld niet alleen op de toppanden uit ons aanbod.”

Wat hopen jullie nog te verwezenlijken? Thijs: “Binnen België willen we ons profileren als een innovator pur sang. Niet alleen willen we de specialist bij uitstek worden wat 360°-fotografie, film en 3D-toepassingen betreft, maar in het algemeen willen we tonen dat innovatie niet duur hoeft te zijn. Naast onze Around Box zijn we nog aan het experimenteren met andere technologieën en toepassingen. Hierbij hopen we natuurlijk dat we steeds op de goede samenwerking met Turner kunnen rekenen om deze technologieën aan de markt te kunnen toetsen.”


ZES TIPS OM UW APP IN DE MARKT TE ZETTEN

“EEN GOED IDEE VERSPREIDEN IS HET ALLERMOEILIJKSTE” Er is zo’n overdaad aan applicaties voor smartphones en tablets, dat het erg belangrijk wordt die apps goed in de markt te zetten. Maar het is erg moeilijk een hoge plaats te bereiken in de app stores. Hoe pakt u dat het beste aan? Ruben Van Lent

032

De Gentse bvba HeyHey Apps heeft heel wat ervaring met het in de markt zetten van apps. In oktober werd het bedrijf geselecteerd voor Telenet Kickstart, dankzij zijn app Telekitty, een fun app die de gedachten van uw kat zou kunnen lezen en begin dit jaar op de markt kwam. Zaakvoerders Stefan Vandegehuchte en Pieter Van der Helst brachten in de drie jaar dat het bedrijf bestaat al zeven apps op de markt. Elke app heeft op een hoge plek in de App Store van Apple gestaan.

Nog voor je de app begint te maken, moet je al inzetten op de marketing.

2 Maak delen gemakkelijk Delen op sociale media is belangrijk om je app populair te maken, volgens Vandegehuchte. “Wij lossen dat meestal op door ervoor te zorgen dat het delen inherent is aan de app. Zo is er bijvoorbeeld de eerste app die we samen maakten met Eva Mouton, genaamd Eva Mouton Pix. De bedoeling daarvan is dat je foto’s van jezelf opvrolijkt met tekeningen van Eva Mouton, waarna je dat eindresultaat kan delen op Facebook of Twitter. Zo werd interesse opgewekt bij vrienden en verspreidde de app zich snel.” “Met die app hebben we elf dagen op nummer één gestaan in de Belgische App Store. Als je weet dat die lijst om het uur vernieuwd wordt, is dat een erg sterke prestatie. Het succes van de Eva Mouton-app hebben we herhaald in Brazilië met Lucas Levitan. Ook die app is een groot succes geworden”, zegt Vandegehuchte.

3 Laat Apple testen 1 Werk samen met bekende mensen “Onze belangrijkste marketingtactiek is samenwerken met iemand die op een of andere manier bekend is”, zegt Stefan Vandegehuchte. “Onze eerste apps maakten we bijvoorbeeld samen met Bué The Warrior, een Gentse graffitikunstenaar. Later hebben we ook samengewerkt met de Braziliaanse Instagramsensatie Lucas Levitan of de Belgische illustratrice Eva Mouton. Met haar werken we weer samen voor Telekitty. Door die bekende personen te betrekken bij de app hebben we al een initieel publiek dat die app zal downloaden omdat ze fan zijn van de persoon in kwestie.”

“Wanneer we de app volledig getest en goedgekeurd hebben, sturen we hem naar Apple, dat de app op zijn beurt moet goedkeuren”, legt Vandegehuchte uit. “Apple controleert vooral of alles wat in de app voorkomt wettelijk is, of hij stabiel genoeg is en of hij een toegevoegde waarde heeft. Gewoon een app maken waar een videoclip of een muzieknummer op staat, is niet toegestaan. Die goedkeuring duurt drie tot zes werkdagen. Daarna kan de app gelanceerd worden.” “Wij wachten daarna altijd nog twee weken om de laatste dingen op punt te zetten, maar ook vooral om mensen aan te schrijven om te vragen of ze onze app willen testen”, zegt Vandegehuchte. “Je krijgt namelijk 200 promocodes van Apple die je kan uitdelen aan wie je maar wil. Die gebruiken


© EMY ELLEBOOG

waarom jouw app zo goed is. Bij ons heeft dat al elke keer een positief resultaat gehad, want onze apps zijn altijd al ergens geplaatst, al was het in de Kids-categorie of in de Chinese App Store. Marketing is dus echt wel erg belangrijk bij het lanceren van een app. Een goed idee hebben is niet moeilijk, dat idee uitwerken is iets moeilijker, maar een goed idee verspreiden is het allermoeilijkste. Daar moet je van het begin al op inzetten, nog voor je de app begint te maken.”

5 Gebruik de juiste sleutelwoorden

Pieter Van der Helst en Stefan Vandegehuchte “Onze belangrijkste marketingtactiek is samenwerken met iemand die bekend is.”

we om invloedrijke blogs of personen onze app in ‘avant-première’ te laten gebruiken zodat ze al blogposts of tweets kunnen klaarzetten tegen de lancering.”

4 Geef uw app een zetje U kunt ook meesurfen op de reclame die de App Store maakt, legt Vandegehuchte uit. turner #08 APP STORE

“In de store is er een categorie Featured, waar Apple de apps toont die het bedrijf zelf aanprijst. Als je daar terechtkomt, heb je een hele tijd geen marketing meer nodig. Wanneer een grote blog over je schrijft, verkoop je waarschijnlijk vijftig apps dankzij dat bericht. Als je bij Featured staat, verkoop je er 500.” “Je moet daar natuurlijk wel geraken. Ook dat doe je weer door een mail te sturen naar Apple waarin je je app voorstelt en sterk argumenteert

AppTweak NV uit Brussel, dat met zijn jongste kapitaalronde een half miljoen euro ophaalde bij de investeringsgroep Be Angels en de mediagroep Rossel, adviseert bedrijven over de beste technieken om hun app in de markt te zetten. “Er is natuurlijk geen gegarandeerde techniek die ervoor zorgt dat je app populair wordt”, steekt marketingmanager Laurie Galazzo van wal. “Het is vooral belangrijk op verschillende factoren tegelijk te werken en een sterke marketingstrategie te hanteren. Je moet vooraf bepalen voor wie je een app maakt en dat publiek zo goed mogelijk proberen aan te spreken.” “Wanneer je dat hebt bepaald, kun je andere trucs gebruiken om je app hoog in de App Store te krijgen”, legt Galazzo uit. “Zoekwoorden of keywords zijn daar erg belangrijk bij. Je moet de juiste woorden gebruiken die overeenkomen met de inhoud van de app. Je moet er tegelijk voor zorgen dat het geen woorden zijn die ook door veel andere apps gebruikt worden, zodat je in het niets verdwijnt in een lange lijst. Dat is niet makkelijk, maar op onze website vind je daar een handige tool voor.”


Je moet vooraf bepalen voor wie je een app maakt en dat publiek zo goed mogelijk proberen aan te spreken. De manier waarop je die zoekwoorden ingeeft, verschilt per toestel. “In de App Store van Apple heb je een apart veld waar je keywords kan ingeven, maar bij de Google Play Store heb je dat niet”, vertelt Galazzo. “De meeste bedrijven laten de belangrijkste keywords vijf keer terugkomen, bijvoorbeeld een keer in de titel, en dan nog een paar keer in de beschrijving. Pas wel op: bij meer dan vijf keer zal Google je app als spam beschouwen. Wat nog beter werkt, is dat andere websites, die een link naar jouw app posten, diezelfde zoekwoorden vaak gebruiken. Dat heet

‘teruglinken’ en zorgt ervoor dat je apps meer doorwegen in het algoritme van de app store en sneller worden gevonden.”

6 Vergeet ook televisiereclame niet Ook reclame buiten de App Store kan interessant zijn, vindt Galazzo. “Het is vooral belangrijk aanwezig te zijn op sociale media. Je kan dat doen door advertenties te kopen op Facebook of op Twitter die mensen aansporen

je app te downloaden, maar dat kan ook gewoon door zelf dingen te posten over je app en je merk sterk uit te bouwen zodat mensen je kennen. Dat is ook goedkoper.” “Zelfs reclame maken op televisie of in print is een mogelijkheid. We zien meer en meer dat grote bedrijven, zoals Candy Crush, op televisie adverteren of met grote billboards in metrostations. Daarmee spreek je een ander publiek aan, maar het is veel duurder dan digitaal adverteren. Het is dus meer een tactiek voor grotere bedrijven dan voor start-ups.”

Een bedrijf dat vaak gebruik maakt van offlinemarketing om zijn apps te promoten is Studio 100, het entertainmentbedrijf achter onder meer Samson en Gert en K3. Vorig jaar startte Studio 100 met zijn digitale platform Wanagogo. Daar vinden kinderen alles wat ze graag online doen, zoals lezen, muziek beluisteren, spelletjes spelen of video’s bekijken, onder één dak. “Studio 100 heeft een iets andere aanpak om apps in de markt te zetten dan de klassieke gamebedrijven”, zegt de projectleider Trees De Bruyne. “Dankzij ons zogenoemde 360°-model hebben we een meer rechtstreekse relatie met onze eindgebruikers. We kiezen er daarom ook voor via onze eigen kanalen zoals televisie, theatershows, ons Studio 100-magazine en onze website de digitale producten te promoten. Ook onze aanwezigheid in de Plopsaparken is een sterke troef om Wanagogo in de markt te zetten. Veel kinderen kunnen namelijk nog niet lezen of schrijven terwijl ze wel al op de tablet bezig zijn. Om die groep kinderen te bereiken, geloven we meer in die een-op-eenaanpak.”

034

© EMY ELLEBOOG

STUDIO 100 GEBRUIKT EIGEN KANALEN#08