HoHo magazine - editie 12

Page 1

HET LIFESTYLEMAGAZINE VAN DEWAELE | VASTGOED MET ADVIES

HOUSE

& HOME

De klant centraal STEVEN VAN BELLEGHEM VS FILIP DEWAELE

AAN TAFEL IN DE KEUKEN VAN DE TOEKOMST BUILD&BOOST BESTAAT 1 JAAR!


Welkom in ons vastgoedhuis

VOOR ELK TYPE VASTGOED HUIST HIER EEN EXPERT

Bij Dewaele Vastgoedgroep vind je alle expertise over vastgoed onder één dak. Met vijf gespecialiseerde merken – Dewaele, Soldandset.be, Van der Build, Turner en De Syndic – zijn we van alle markten thuis. Voor elk type vastgoed kan je dus terecht bij

Residentieel vastgoed

Particulier verkopen

een expert die je even persoonlijk als professioneel begeleidt, ondersteund door een team van juristen, informatici en marketeers. Zo wil Dewaele Vastgoedgroep een huis van vertrouwen zijn. Zo zorgen we ervoor dat jij succesvol kan zijn in vastgoed.

Exclusief vastgoed

dewaelevastgoedgroep.be

Bedrijfsvastgoed

Gebouwenbeheer


- VOORWOORD -

Wonen. Investeren. Overdragen. Wat zijn jouw ambities en dromen op vlak van vastgoed? Bij Dewaele Vastgoedgroep bouwen we al meer dan 35 jaar aan ons vastgoedhuis. Dat bezit alle mogelijke expertise inzake de verkoop, verhuur en het beheer van residentieel vastgoed, bedrijfsvastgoed, luxevastgoed, beleggingsvastgoed, en dat zowel voor bestaand vastgoed als nieuwbouw. We bouwden intussen een online platform voor wie zijn woning zelf wil verkopen én beheren met onze acht syndicuskantoren vele honderden mede-eigendommen. En of je nu op zoek bent naar je eigen woning, bezig bent aan de opbouw van je vastgoedportefeuille, of denkt aan de overdracht ervan naar de volgende generatie, in ons vastgoedhuis willen we dat iedereen levenslang succesvol is met vastgoed, van medewerker tot klant! Om deze missie waar te maken, schreef ik een boek, ‘Levenslang succesvol met vastgoed’. Ik deel er onze expertise, tips en concrete voorbeelden bij elke residentiële vastgoedtransactie. Uiteindelijk komt het allemaal neer op één vraag: “Wat zijn jouw ambities en dromen op vlak van vastgoed?” Onze vastgoedambitie is om onze klanten ten dienste te staan via een lokaal verankerd kantorennetwerk over Vlaanderen en Brussel en om professioneel vastgoedadvies te garanderen. In deze editie stellen we je dan ook voor aan onze beleggingsspecialist en informeren we je over de opening van drie nieuwe kantoren: in Brussel, Heist en Nieuwpoort. Traditiegetrouw beperken we ons niet tot onze eigen vastgoedwinkel, maar bieden we je ook een stevige portie boeiende lifestyleartikels, met aandacht voor de keuken van de toekomst, tips voor de inrichting van je home office, een Bourgondisch bezoekje aan Koekenstad Antwerpen, de trend van de minuscule Tiny Houses, verticale tuinen en nog veel meer. Veel leesplezier! Filip Dewaele CEO Dewaele Vastgoedgroep


FEATURE Marketingspecialist Steven Van Belleghem en onze CEO Filip Dewaele aan één tafel: het recept voor een boeiend gesprek over de toekomst van de vastgoedsector en meer.

10 © Vitra

20 HOME OFFICE Sinds de recente lockdowns zit thuiswerken meer dan ooit in de lift. Wij geven je enkele nuttige en gezonde tips over hoe je je werkplek optimaal inricht.

16 VAN DER BUILD Het gaat ons luxemerk al een aantal jaren voor de wind. Gedelegeerd Bestuurder Stefaan Coucke en Verantwoordelijke Verkoop Benjamin Benoit schetsen een stand van zaken.

34 ANTWERPEN - STAD IN DE KIJKER De Scheldestad baadt meer dan ooit in een kosmopolitische sfeer, met een gigantische waaier aan cultuur en genieten in al zijn vormen. Volg de gids!


NIEUWBOUW Een jaar geleden doopten we onze nieuwbouwcel om tot Build & Boost. We onderzoeken wat deze naamsverandering teweegbracht. Daarnaast plaatsen we naar goede gewoonte enkele projecten in de kijker.

News

06

Nieuwe kantoren

08

Bouwen met hout

14

Pre-sale

24

De Patrimonie

26

Wonen aan zee

27

soldandset.be

32

Count-down

38

Woven city

39

Rent to Buy

44

DE KEUKEN VAN DE TOEKOMST

Sport@home

In de keuken van morgen maken allerlei hoogtechnologische snufjes van iedereen een keukenprins(es).

54

Betaalzekerheid

56

Tiny house movement

58

Voor & na

62

De verticale tuin

64

Legal

68

Corporate

74

Forum

78

46

Š vtwonen.be

70


De Syndic zoekt nieuwe oorden op DEWAELE SALONDAGEN Niet zomaar een opendeur

Jaarlijks organiseren we twee edities van de Dewaele Salondagen. Traditioneel gaan deze van start met een kijkdag, waarop we heel wat kijklustigen verwelkomen in de talrijke deelnemende woningen uit de portefeuille van Dewaele Vastgoedgroep. Deze actie is zowel voor de verkoper als de potentiële koper interessant. Voor de eerste is het mooi meegenomen dat zijn woning die dag nog eens extra onder de aandacht gebracht wordt. De geïnteresseerde koper ontdekt misschien wel de woning of het appartement van zijn dromen! In de twee weken die volgen op deze dag, genieten de kopers en verkopers bovendien van onze uitzonderlijke saloncadeaus.

De collega’s van De Syndic, onze dienst die instaat voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van een eigendom, nemen nu ook hun intrek in het Dewaele-kantoor in Roeselare. Zo kunnen ze de lokale markt nog beter bedienen. We wensen hen alvast veel succes op deze nieuwe werkplek!

KOM BIJ ONS WERKEN

De Dewaele Salondagen zijn niet zomaar opendeurdagen. Tot op zekere hoogte volgen ze het klassieke concept. Dat betekent dat we de mensen ontvangen op een losse, ongedwongen manier en een antwoord bieden op al hun vragen. Tegelijkertijd leggen we de lat hoger: we zetten in op de beleving van de bezoeker en willen hem prikkelen. Het is de bedoeling dat de geïnteresseerde zich al helemaal thuis voelt in zijn toekomstige woning, nog voor hij er zijn intrek heeft genomen. Spetterende voorwaarden Bovendien kan je tijdens onze Salondagen gebruik maken van heel aantrekkelijke voorwaarden bij de aan- en verkoop van een woning. Vergelijk het met de saloncondities die je jaarlijks op het autosalon krijgt. We kunnen alvast kwijt dat het zeker de moeite loont en dat we ervoor samenwerken met een aantal partners zoals Proximus, Hubo, Molecule, Dockx en nog veel meer. Kortom, op onze Salondagen haal je het onderste uit de kan! Meer weten over de Salondagen? Surf dan naar www.dewaele.com/nl/salondagen

6

Ben jij ook gepassioneerd door alles wat met vastgoed te maken heeft en denk je net als ons een beetje out of the box? Dan ben jij misschien wel de geknipte persoon om onze nieuwe collega te worden! Leer ons alvast kennen via: www.dewaelevastgoedgroep.be/jobs


- NEWS -

Onze knowhow nu ook in boekvorm

TE HUUR

LEVENSLANG SUCCESVOL MET VASTGOED

Ladies and gentlemen, mogen we je voorstellen: ‘Levenslang succesvol met vastgoed’! Met de publicatie van dit boek, dat een reis maakt doorheen alle vastgoedstappen die je tijdens je leven zet, maakt onze CEO Filip Dewaele zijn auteursdebuut. Voortaan is de knowhow van Dewaele Vastgoedgroep dus ook in boekvorm verkrijgbaar!

van je eerste huurwoning tot je tweede verblijf aan zee

RIP

FILIP DEWAELE

Met kennis van zaken en een pak vastgoedervaring achter de kiezen, loodst de auteur je in mensentaal doorheen alle mogelijke vastgoedavonturen die je in je leven beleeft. Dat gaat van de eerste huurwoning tot een tweede verblijf aan zee, zoals de ondertitel het zegt, maar ook assistentiewoningen of de overdracht van je eigendom komen aan bod. Levenslijn Alle aspecten van die transacties passeren de revue, van de administratie tot de fiscaliteit en het rechtssysteem met betrekking tot vastgoed. Het boek is opgebouwd volgens een chronologische levenslijn. Het eerste deel behandelt waar je woont,

gevolgd door een deel over de opbouw van je vastgoedportefeuille, met onder andere nuttig advies over investeren in vastgoed. Het derde deel ten slotte geeft inzicht in de overdracht van die vastgoedportefeuille. Kortom, ‘Levenslang succesvol met vastgoed’ is een musthave voor elke Belg die met een baksteen in zijn maag geboren werd - en zijn we dat niet allemaal?

‘Levenslang succesvol met vastgoed’ is uit bij Borgerhoff & Lamberigts. Je vindt het in de rekken bij Carrefour, FNAC en Standaard Boekhandel.

7


Een bedrijf in

BEWEGING

8


- NIEUWE KANTOREN -

Dewaele Vastgoedgroep rust niet op zijn lauweren. Onder het motto: ‘stilstaan is achteruitgaan’, liggen er ook nu weer een aantal ambitieuze uitbreidingsplannen op tafel.

Om te beginnen versterken we onze aanwezigheid aan de Belgische kust, waar we traditioneel al heel sterk staan. Met nieuwe vestigingen in Nieuwpoort en Heist komt de teller op zeven kantoren. Daarmee worden we de grootste vastgoedspeler aan zee. CEO Filip Dewaele: “In Heist openen we een bijkantoor van het kantoor in Knokke. We hechten veel belang aan lokale verankering en een kantoor in een interessante badplaats als Heist biedt in dat opzicht een aanzienlijke meerwaarde. Nieuwpoort was dan weer een blinde vlek in ons netwerk aan de kust. Die wordt nu ingevuld door een kantoor met een topligging, dat onder andere zal bemand worden door ervaren medewerkers uit de kantoren van Middelkerke en Oostende. De klant kan hier dus van begin af aan rekenen op een team met een pak ervaring.”

“Naast de opening van twee nieuwe kantoren aan de Belgische kust, versterken we ook onze aanwezigheid in de hoofdstad.”

TWEEDE KANTOOR IN BRUSSEL Ook elders in het land breiden we uit. In Brussel komt er een tweede kantoor, met de integratie van NOA Real Estate. Filip Dewaele: “NOA Real Estate is een belangrijke vastgoedspeler in de hoofdstad. Hun focus ligt op residentieel vastgoed, met een sterk verhuurdepartement, onder andere gericht op expats. Naast de verkoop van bestaand vastgoed hebben ze ook veel nieuwbouwprojecten in portefeuille en een jarenlange ervaring in het adviseren van projectontwikkelaars. NOA Real Estate mikt ook op de Franstalige Brusselaar, terwijl ons kantoor vooral een Nederlandstalig publiek heeft. Ze hebben met andere woorden een aantal troeven die complementair zijn aan wat wij reeds in huis hebben. Het is ook een groot voordeel dat we de Brusselse markt nu vanuit twee locaties kunnen bedienen. Ons andere kantoor bevindt zich in Tour & Taxis, in het noorden van de stad. Met het kantoor van NOA in Elsene hebben we voortaan ook een stek in het zuiden van Brussel.”

9


Trouw

AAN DE

KLANT

10


- FEATURE -

Marketingexpert Steven Van Belleghem reist de hele wereld rond voor zijn lezingen over de digitale toekomst en heeft ook een aantal internationale succesboeken op zijn palmares. Zo bracht hij recent nog ‘The offer you can’t refuse’ uit. Onze CEO Filip Dewaele staat aan het hoofd van een vastgoedbedrijf dat sterk inzet op digitale marketing. Met andere woorden: een uitgelezen duo om rond tafel te brengen voor een boeiende babbel.

Een van de stokpaardjes van Steven Van Belleghem is de langetermijnrelatie tussen bedrijf en klant. In tijden waarin de klant heel makkelijk switcht, staat die relatie onder druk. Steven Van Belleghem: “De vraag is of die ‘ontrouw’ aan de klant te wijten is. Wat was er eerst: de ontrouwe klant of bedrijven die veel meer op korte termijn gingen denken? Ik neig naar het tweede. De onmiddellijke financiële resultaten gaven steeds meer de doorslag. Dat zorgde ervoor dat de beleving naar de klanten toe dikwijls niet oprecht overkwam of gewoon minder goed werd, met alle gevolgen van dien. Als de klant dan elders aanklopt, is dat de fout van het bedrijf. Je moet als bedrijf in de eerste plaats trouw zijn aan je klant, niet omgekeerd.” Filip Dewaele: “Ik denk dat de vastgoedwereld daar een mooi voorbeeld van is. We worden nogal snel weggezet als een sector die rond een eenmalige transactie draait, vanuit het idee dat je in vele gevallen maar een keer een huis koopt.

Ik denk dat niets minder waar is. Zoals ik aangeef in mijn boek, ‘Levenslang succesvol met vastgoed’, heb je eigenlijk je hele leven lang met vastgoed te maken. Op jonge leeftijd huur je een studentenkamer, vervolgens huur je een appartement, enkele jaren later koop je een eerste huis en erf je misschien een eigendom dat je wil verhuren … Dat betekent dat wij als bedrijf levenslang een rol kunnen spelen voor onze klanten.”

EXPERTISE DELEN Filip Dewaele: “Er is daar een mooie quote over, die Steven me tijdens onze eerste ontmoeting in 2014 leerde kennen: ‘give, give, give, ask’. Dat is een citaat van Gary Vaynerchuk. Het gaat erom dat je je expertise deelt met de mensen en content aanlevert. Ik denk bijvoorbeeld aan onze populaire wikimmo’s. Dat zijn online video's met advies over een bepaald vastgoedthema. Ze worden zelfs in vastgoedscholen gebruikt als lesmateriaal. Zo kan je als bedrijf iets geven aan de mensen én

11


beperk je je niet louter tot de transactie zelf. Je trekt het verhaal open en biedt ondersteuning op verschillende vlakken.” Steven Van Belleghem: “Dat is precies wat ik bedoel. De transactie zelf, de verkoop of de verhuur van een eigendom, is een basisvereiste. Je gaat ervan uit dat elke makelaar dat wel kan. Het emotionele aspect is even belangrijk. Als je daarop inzet en de mensen ontzorgt, bied je een enorme toegevoegde waarde.” Filip Dewaele: “Dat is ook een van de redenen waarom wij geen doemdenkers zijn omtrent de toekomst van ons beroep. We beseffen dat alle jobs waarbij je als tussenpersoon fungeert onder druk staan. De makelaar is er daar een van. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit niet het einde van de makelaar betekent. We zullen ons beroep op een andere manier

12

invullen en een deel van de job zal gedigitaliseerd worden, maar de service en het emotionele zullen altijd belangrijk zijn.”

COMPLEMENTAIR Het ideale scenario is er een waarbij het digitale en het menselijke elkaar naadloos aanvullen. Steven Van Belleghem: “Ze zijn complementair. Het online gebeuren is snel en efficiënt. Het menselijke heeft dan weer het emotionele, de passie, de empathie, de energie die ontstaat tussen personen. Er kan een klik zijn: een verkoper kan als persoon een deal maken of kraken. Dat is al eeuwen zo en dat zal zo blijven. Bedrijven zouden voor bepaalde zaken zelfs veel meer mogen inzetten op technologie. Dat kan zelfs extra ruimte creëren voor het puur menselijke. Let wel: dat menselijke betekent niet hetzelfde


“ De combinatie tussen het digitale en het menselijke is de weg vooruit.”

als ‘met mensen werken’. Het gaat om de kwaliteit. Menselijke skills geven een gigantische toegevoegde waarde. Die combinatie is de weg vooruit.”

MAATSCHAPPELIJKE WAARDE Een andere evolutie die een grote impact heeft op de klantrelatie, is de toenemende aandacht voor de planeet. De beproefde bedrijfsfilosofie ‘Customer first, planet second’ is gezien de huidige klimatologische en andere milieugerelateerde uitdagingen onhoudbaar. Dit heeft ook een invloed op de klantrelatie. Steven Van Belleghem: “In ‘An offer you can’t refuse’ heb ik het onder andere over de noodzaak om als bedrijf waarde toe te voegen aan de maatschappij. In de vastgoedwereld is dat aspect cruciaal, want onze woningen bepalen - ook letterlijk - voor een groot

stuk het uitzicht van onze maatschappij. De sector heeft ook een grote impact op vlak van energie en duurzaamheid.” Filip Dewaele: “Die thema’s zijn momenteel brandend actueel in onze sector. Er komen nu zaken aan bod waar we tien jaar geleden helemaal niet van wakker lagen. Denk maar aan de EPC-waarden. Je merkt dat de mensen daar vandaag ook echt mee bezig zijn. Daardoor, en ook omdat ze ertoe verplicht worden, houden de ontwikkelaars er op hun beurt veel meer rekening mee. Daarnaast is wonen een basisbehoefte en huisvesting een basisrecht. Het heeft dus sowieso een heel groot maatschappelijk belang, met de bijhorende discussies rond betaalbaarheid enzovoort. We hebben hier dus zeker een belangrijke rol.”

13


Š Penda

Hout is een ecologisch en duurzaam alternatief voor de traditonele betonbouw.

14


- LIFESTYLE -

TERUG VAN WEGGEWEEST

BOUWEN MET

HOUT Bouwen met hout heeft een aantal voor de hand liggende voordelen. Om te beginnen is het al bij de ‘productie’ een pak milieuvriendelijker dan betonbouw. De bomen dragen hun steentje bij aan de natuur en het klimaat. Ze verminderen het CO2-gehalte in de lucht, terwijl de productie van beton net een heel hoge CO2-uitstoot creëert. Omdat houten gebouwen in hoge mate demonteerbaar en herbruikbaar zijn, zijn ze ook heel interessant in het kader van de circulariteit. Met andere woorden: hout is een ecologisch en duurzaam alternatief.

TROEVEN Ook op bouwtechnisch vlak heeft hout troeven achter de hand. Zo heeft het een hoge isolatiewaarde. Omdat er minder koudebruggen zijn, hoef je ook niet zoveel te isoleren. De moduleerbaarheid van houten woningen is eveneens een pluspunt. Het is veel makkelijker om de ruimtes anders in te delen, uit te breiden, bij te bouwen … Het draagt dus bij aan flexibel wonen.

Bouwen met hout is een van de oudste bouwtechnieken die er zijn. De voorbije decennia was het echter allemaal betonbouw wat de klok sloeg en verdween dit natuurlijke materiaal op de achtergrond. Tot nu, want hout is helemaal terug. Logisch, want het is een materiaal met veel mogelijkheden.

HINDERNISSEN Toch is vooralsnog niet alles rozengeur en manenschijn. Op akoestisch vlak scoort hout minder goed en ondanks enkele kostenbesparende aspecten - bijvoorbeeld het feit dat je door een verregaande prefabricatie bespaart op werftijd en werfmateriaal - blijft het globale kostenplaatje hoog. Dat is zeker bij hoogbouw het geval. Voeg daar de bezwaren die de lokale brandweer dikwijls heeft over de brandveiligheid aan toe en je beseft dat dit veelbelovende bouwmateriaal nog enkele hindernissen moet overwinnen vooraleer het helemaal ingeburgerd raakt.

WOONTOREN

en het plan werd bijgeschaafd tot een hybride constructie waarbij de dragende elementen uit beton en staal vervaardigd worden. Daarnaast zal hier gebruik gemaakt worden van CLT of cross-laminated timber. Dat zijn platen van kruiselings gelijmd hout, een procedé dat velen als het bouwmateriaal van de toekomst zien. Maar er zijn nog tal van andere bouwtechnieken waarbij hout centraal staat. Zo heb je massieve houtbouw, houtskeletbouw, LVL of Laminated Veneer Lumber ... Een LVL-balk is opgebouwd uit meerdere lagen grenen- en vurenhout, twee naaldhoutsoorten, onderling verlijmd met organische en watervaste producten. Kortom, er bestaat een heel gamma aan mogelijke technieken voor het gebruik van hout.

In de wijk Nieuw Zuid Antwerpen ontwikkelt Triple Living een houten woontoren, in een ontwerp van de Japanse toparchitect Shigeru Ban. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de woontoren volledig uit hout op te trekken, maar dat was buiten de waard, in casu de Antwerpse brandweer, gerekend. Die gaf geen toestemming omwille van de veiligheid

15


Een niche

IN BLOEI

Het merk Van der Build staat bij Dewaele Vastgoedgroep in voor het luxevastgoedsegment. Het biedt een gespecialiseerde begeleiding aan onze klanten die wensen te kopen, verkopen of verhuren in deze nichemarkt.

16


- VAN DER BUILD -

Ook acht jaar na de oprichting in 2013 blijft het de luxevastgoedtak van de groep voor de wind gaan. Zo profiteert Van der Build ook mee van de integratie van de 13 kantoren van het Antwerpse First Immo en de geografische uitbreiding naar Antwerpen. Door deze ruimere actieradius namen het aanbod en het klantenbestand aanzienlijk toe, zowel wat betreft het aantal potentiële kopers als verkopers.

Regio Boom

KRUISBESTUIVING Een andere belangrijke factor in het succesverhaal is de website, die enkele jaren geleden een make-over kreeg. Gedelegeerd Bestuurder Stefaan Coucke: “Dit past in de toenemende klemtoon op het digitale bij Dewaele Vastgoedgroep. We bieden de panden van Van der Build trouwens niet uitsluitend aan op de website van onze luxevastgoedtak zelf: ook op de website van Dewaele krijgen ze een plekje. Met vier miljoen bezoekers per jaar levert die ons namelijk ook voor het duurdere segment heel wat extra leads op. Van der Build is weliswaar een apart merk binnen de groep, maar er is wel een grote kruisbestuiving tussen de verschillende takken: Turner, De Syndic, De Patrimonie ...”

www.vanderbuild.be • ref. D2850-20107 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 394 kWh/m² UC: 2291360

Regio Brussel

EEN KLIK VERWIJDERD Specifiek voor Van der Build is er bijvoorbeeld een verregaande wisselwerking met Turner, want er is een overlappende doelgroep. “De klanten van Van der Build zijn dikwijls ondernemers die ook van de andere diensten van Dewaele Vastgoedgroep gebruik maken,” weet Verantwoordelijke Verkoop Benjamin Benoit. “Voor een ondernemer die op zoek is naar een luxeappartement aan de kust, is het praktisch dat hij maar één klik verwijderd is van een aantal andere diensten. De Syndic kan ook handig van pas komen in het bedrijvenpark waar zijn KMO gevestigd is. Op Turner vindt hij misschien het geschikte pand voor de uitbreidingsplannen van zijn bedrijf. Of misschien biedt

www.vanderbuild.be • D1000-20188 sted.inf. in aanvraag

Regio Brugge

www.vanderbuild.be • D8000-D1114 Vg/Wche/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 226 kWh/m² UC: 20201230-0002355085-res-1

17


Regio Kortrijk

www.vanderbuild.be • ref. D8500-20165 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv E60

Regio Knokke

www.vanderbuild.be • ref. D8300-I0165 Vg/Wglk/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 643 kWh/m² UC: 2071310

Regio Gent de woning die hij ontdekt op de website van Van der Build ook zakelijke mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een herenhuis in het centrum van Brugge dat een B&B én een residentieel gedeelte bevat. De Patrimonie kan hem dan weer bijstaan in zijn vermogensbeheer.”

EMOTIONELE BENADERING www.vanderbuild.be • ref. D9000-20310 Vg/Wp/Gmo/Gvkr/Vv EPC: 235 kWh/m² UC: 2217322

18

Toch legt de website van Van der Build ook een aantal eigen accenten. “Er ligt bij deze website een extra focus op de belevenis,” zegt Stefaan Coucke. “Het functionele aspect blijft natuur-


- VAN DER BUILD -

RUIMER GEBIED Als er één regel is die geldt voor het hele vastgoedspectrum, dan is het wel het belang van de ligging. Voor luxevastgoed is dat niet anders. Toch merken we ook hier een aantal andere accenten. Wie zich in de luxevastgoedmarkt begeeft, zoekt vaak in een ruimer gebied. De kopers zijn minder gebonden aan een bepaalde regio of gemeente. Het belangrijkste is een goede verbinding, bijvoorbeeld met het werk, maar in welke gemeente dat specifiek is, is dikwijls minder van belang.

“Luxeproducten behouden hun waarde en blijven dus interessant. Dat geldt ook voor luxevastgoed.” Stefaan Coucke

lijk belangrijk, maar luxevastgoed vraagt enigszins om een meer emotionele benadering. In de ‘gewone’ vastgoedmarkt is er een veel groter aanbod, waardoor mensen eerder een rationele keuze maken. De emotie komt nadien. Bij Van der Build is het dikwijls omgekeerd.”

BLIJVEND INTERESSANT Ondanks de woelige tijden blijft luxevastgoed het goed doen. Stefaan Coucke: “Dat is al enkele jaren het geval en deze trend zet zich voort. Een juistere prijszetting in vergelijking met de voor-

gaande periode, waarin er geen limiet stond op de overgewaardeerde vraagprijzen, speelt hier ongetwijfeld een rol. Feit is ook dat luxeproducten hun waarde behouden en dus interessant blijven. Dat geldt ook voor vastgoed. De prognose is dat deze positieve tendens nog wel een tijdje blijft aanhouden. We zien wel dat er een zekere verschuiving is in de eisen die potentiële kopers stellen. Ruimte, privacy, luxe, een grotere tuin: het zijn allemaal zaken die nu meer dan ooit belangrijk zijn.”

19


© Vitra

HOME OFFICE


- LIFESTYLE -

HAAL HET MAXIMUM UIT JE THUISWERKPLEK Sinds de lockdowns weten we het allemaal: je keukentafel en -stoel zijn niet de ideale uitrusting om te werken, en dat om verschillende redenen. Nee, wie productief en op een gezonde, relaxte manier aan de slag wil, zorgt er beter voor dat zijn home office aan een aantal minimumvereisten voldoet.

Eerst en vooral heb je nood aan een geschikte ruimte. Op de zetel met de laptop op de schoot is misschien oké om ’s avonds een uurtje te surfen, maar niet om de hele dag te werken. Los van het feit dat je rug het zich zal beklagen, is het ook geen goed idee om privé en werk in elkaar te laten overlopen. Wie effectief van thuis uit werkt, kiest best voor een aparte ruimte, waar je je bureau kan inrichten en ongestoord je ding kan doen.

© Vitra

DE JUISTE SFEER Niet iedereen heeft echter een aparte ruimte ter beschikking om in te richten als thuiskantoor. Niet erg: als je rekening houdt met een aantal zaken, kom je ook in een gedeelde ruimte in de juiste werksfeer. Installeer je in de mate van het mogelijke in een ruimte die niet veel gebruikt wordt door de andere gezinsleden, of richt een afgescheiden hoekje in als kantoor. Misschien is het ook de gelegenheid om eindelijk eens werk te maken van die opruimbeurt, zodat je een rustige, lege plek creëert. En denk eraan: less is more als je afleiding wil vermijden. Te veel accessoires zijn uit den boze. Houd het dus bij een mooie foto van je gezin, een schilderij én - belangrijk! voldoende opbergruimte. Zorg er wel voor dat je je thuiskantoor een persoonlijk tintje geeft en dat je naar eigen smaak inkleedt. Jij moet er ten slotte de hele werkdag in doorbrengen!

21


© Vitra

Regel nummer één: investeer in een degelijke bureaustoel.

MEUBILAIR OP MAAT Eenmaal je de plaats van je werkplek hebt bepaald, is regel nummer één: investeer in een degelijke bureaustoel en beknibbel daarvoor niet op je budget. Een goede bureaustoel, op maat van jouw lichaam en zithouding, kan je veel ellende - lees: rugpijn besparen. Een ergonomische bureaustoel past zich aan aan je lichaam met een verstelbare zithoogte, zitdiepte en armleuningen en kan klachten helpen voorkomen. Ook de ideale werktafel is er een die in de hoogte verstelbaar is. Het grote voordeel van zo een tafel is dat je er ook staand aan kan werken.

22

Die afwisseling tussen zittend en staand werken is een gezonde aanrader. Voor de rest kies je je tafel op basis van je eigen voorkeuren en vereisten. Heb je een tafel nodig met veel opbergmogelijkheden zodat je alles meteen bij de hand hebt? Heb je liever een groot werkblad waar je alles voor je uit kan leggen en het overzicht bewaart - weliswaar met het gevaar dat je op den duur niets meer terugvindt - of toch een kleinere en lekker overzichtelijke tafel? Stof tot nadenken …


- LIFESTYLE -

TIPS OPGERUIMD STAAT NETJES! Een ordelijke werkruimte zorgt voor minder afleiding tijdens het werken. Niets is slechter voor je concentratie en productiviteit dan rommel. Vermijd om dezelfde reden dat er te veel privé-zaken op je werkplek rondslingeren.

HET LICHT GEZIEN Kies bij voorkeur voor een ruimte met veel natuurlijk licht, zodat je niet afhankelijk bent van kunstlicht. Zonlicht geeft je energie. Maar ook in een ruimte met veel zonlicht is het essentieel om voldoende aandacht te besteden aan bijkomende verlichting. Een goede bureaulamp in het schemerdonker is bijvoorbeeld uiterst belangrijk voor de gezondheid van je ogen.

EEN STREEPJE NATUUR Groen in je home office doet wonderen. Planten verminderen niet alleen het stressniveau, ze zorgen ook voor gezondere lucht én ze zien er gewoon leuk uit. Verder wijst onderzoek uit dat ze de productiviteit verhogen en voor betere prestaties zorgen. Mogelijkheden zat: een klassieke potplant, hangende planten, een terrarium … Ze geven je werkruimte in geen tijd een aangename boost.

23


VLOT

geregeld!

Annelien Claeys en Leander Lootens verkochten hun instapklare drieslaapkamerwoning in de Dhoorestraat in Assebroek. Ze maakten daarbij gebruik van de Pre-saleformule. De gelukkige koper is Gunther De Vlieghere. We kijken samen terug op een geslaagde transactie.

24


- PRE-SALE -

PRE-SALE: EEN MODERNE MANIER VAN VERKOPEN Gunther De Vlieghere: “Mijn vrouw en ik waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe woning en deze voldeed aan al onze eisen. Op de Pre-saledag hebben we de woning bezocht en een bod uitgebracht. Er waren veel geïnteresseerden, maar we hebben het gehaald! Alles verliep heel vlot, mede dankzij Dewaele. Als er potentiële problemen opduiken, staan ze meteen voor je klaar. Ze laten je niet aan je lot over, ook niet na de aankoop.”

“ De Pre-saleformule heeft de verwachtingen meer dan ingelost!” Leander Lootens

EEN ECHTE LUXE Ook de verkopers zijn meer dan tevreden. “Wij kenden het Pre-salesysteem niet, maar via via hoorden we er heel wat positieve dingen over,” zegt Leander Lootens. “We hebben het ons nog geen seconde beklaagd, want het heeft de verwachtingen meer dan ingelost. Op financieel vlak, maar zeker ook naar gemak toe. Er waren meer dan 50 bezoekers, verspreid over drie dagen, maar alles verliep heel vlot. Alles wordt voor je geregeld, een echte luxe! Je merkt tot in de kleinste details dat Dewaele met kennis van zaken tewerk gaat. De makelaar zette tijdens de bezoeken de troeven waar mensen op zo een moment soms overkijken, extra in de verf. Ik denk bijvoorbeeld aan de handige bergruimte of de aangename zongerichtheid. Ik stond een beetje sceptisch tegenover de formule, maar die twijfel bleek helemaal onterecht!”

Pre-sale is een uniek concept van Dewaele voor woningen en appartementen die voorheen nog niet op de vastgoedmarkt aangeboden werden. Het biedt enkele aanzienlijke voordelen voor koper én verkoper. Maar hoe verloopt zo een Pre-sale? STAP 1 - WAARDEBEPALING Als eigenaar kan je je eigendom laten evalueren door één van onze makelaars. Die bepaalt of je woning geschikt is om via Pre-sale te verkopen. Hij bezorgt je ook een marktconforme, realistische verkoopprijs. STAP 2 - MARKETING Je woning of appartement wordt in de kijker gezet via onze website en andere portaalsites. Online en offline wordt een doorgedreven marketing gevoerd. STAP 3 - PRE-SALEMOMENT In overleg bepalen we één passend Pre-salemoment. Omdat de kandidaat-kopers de woning op hetzelfde moment bezoeken, hoef je ze slechts één keer piekfijn in orde te brengen. STAP 4 - GEMOEDSRUST Zowel vóór als tijdens het Pre-salemoment regelen onze makelaars alles, van a tot z. Alle onderhandelingen en bezoeken worden door hen uitgevoerd. Je kan dus op beide oren slapen en alles aan Dewaele overlaten.

DE VOORDELEN VOOR DE KOPER D e koper heeft ruim de tijd om alles voor te bereiden. Hij kan advies inwinnen van een architect of aannemer, langsgaan bij de bank ... E lke koper maakt evenveel kans om de woning te kopen. Enkel de aanwezigen op het Pre-salemoment mogen bieden, dus er worden zeker geen opties op voorhand vastgelegd. J e biedt effectief wat de woning volgens jou waard is, met een eenmalig en vast bod onder gesloten omslag. MEER WETEN? Kom langs in een van onze kantoren of surf naar: https://www.dewaele.com/ nl/advies/pre-sale-op-een-modernemanier-jouw-woning-verkopen

25


DEWAELE VASTGOEDGROEP HAALT BELEGGINGSSPECIALIST IN HUIS De dienstverlening van Dewaele Vastgoedgroep is alweer een belangrijke pion rijker. Met de komst van Thomas Verschaeve als beleggingsspecialist, kunnen we nu nog gerichter inspelen op de wensen van de vastgoedinvesteerder.

“Als beleggingsspecialist bied ik extra ondersteuning voor de kantoren enerzijds en voor de investeerders anderzijds,” steekt Thomas Verschaeve van wal. “Mijn rol is in zekere zin aanvullend op die van de kantoren. Vastgoedinvesteringen beperken zich meestal niet tot een bepaalde locatie. Ze zijn met andere woorden minder regio- en dus kantoorgebonden. Bovendien hebben veel beleggers specifieke verwachtingen of zijn de dossiers iets complexer, bijvoorbeeld omdat er vennootschapsrechtelijke aspecten of successieproblematieken aan verbonden zijn. Dan is het handig om iemand in huis te hebben die daarin gespecialiseerd is.”

26

Maak je graag kennis met onze gloednieuwe beleggingsspecialist of heb je een vraag over investeren? Aarzel niet om contact op te nemen met Thomas, via info@depatrimonie.be of telefonisch op 051 265 002.

COMPLEMENTAIR Thomas heeft zijn kennis omtrent successieplanning opgebouwd in zijn vorige job in de financiële wereld. Samen met de makelaars, die een enorme vastgoedexpertise hebben, kan er bij Dewaele Vastgoedgroep dus investeringsadvies voor vastgoed op maat gegeven worden. De complementariteit tussen de kennis van de beleggingsspecialist en de regionale vastgoedexpert leidde reeds tot mooie oplossingen voor de investeerder, toegespitst op successie- en beschermingstechnieken.

SLAGKRACHT De eerste taak van de beleggingsspecialist is om te luisteren naar de belegger. Thomas Verschaeve: “Ik word de gesprekspartner voor wie in vastgoed wil investeren. We analyseren de situatie en de wensen, ook op fiscaal vlak. Het grote voordeel is dat wij kunnen terugvallen op een ruim en geografisch verspreid vastgoedaanbod. Daardoor kunnen we beter inspelen op de wensen van de klant.”

DE PATRIMONIE Naast deze uitbreiding van onze dienstverlening, blijven we natuurlijk inzetten op het adviesluik via de Patrimonie. Weet je als investeerder niet goed welke richting je uit moet met je vastgoedportefeuille? Dan kan je terecht bij de strategen van deze dienst. Thomas Verschaeve: “Onze onafhankelijke experts evalueren je vastgoed en adviseren hoe je je portefeuille kan optimaliseren en beter laten renderen in de toekomst. Het rapport dat De Patrimonie aflevert, kan de basis zijn voor een doordacht successieplan of voor een verdere succesvolle uitbouw van de vastgoedportefeuille.”


Een slimme aankoop van je TWEEDE

VERBLIJF

Een eigendom aan zee spreekt veel mensen aan, en dat om tal van redenen. Het biedt een leuk verblijf voor wie er zelf van wil genieten en een interessante belegging voor wie wil verhuren. Er zijn wel een aantal belangrijke parameters waar je bij je aankoop best rekening mee houdt!

27


Regio Heist-aan-Zee

www.dewaele.com • ref. D8300-F1254 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 93 kWh/m² UC: 2339455

Regio Nieuwpoort

T! OCH VERK

Op zoek naar een gelijkaardig pand? Contacteer ons nieuwe kantoor in Nieuwpoort!

Regio Koksijde

www.dewaele.com • ref. D8670-20087 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv EPC:339 kWh/m² UC: 2349402

28


- WONEN AAN ZEE -

EEN MARKT IN EVOLUTIE Momenteel zien we een aantal duidelijke evoluties in de eisen die potentiële kopers aan hun nieuwe eigendom aan zee stellen. De meeste hedendaagse kopers geven de voorkeur aan nieuwbouw of recentere gebouwen, omdat die voldoen aan alle milieu- en andere wetgevingen. De mensen worden steeds milieubewuster en dat uit zich ook in hun koopgedrag. Ze hechten meer belang aan het energieverbruik, de EPC-waarde of de isolatie van hun aankoop. Elektrische verwarming - die je nog vindt bij veel appartementen aan zee - is voor velen uit den boze. Niet alleen groene overwegingen, maar ook de portemonnee speelt hierbij een rol, want energiezuinige gebouwen hebben een veel kleinere energiefactuur. Nog een reden waarom nieuwbouw dikwijls de voorkeur heeft: renoveren schrikt veel mensen af. Het kan heel wat rompslomp én onaangename financiële verrassingen meebrengen en veel tijd in beslag nemen.

BIJKOMENDE KOSTEN

De meeste kopers geven de voorkeur aan nieuwbouw of recentere gebouwen, omdat die voldoen aan alle milieu- en andere wetgeving.

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de kosten verbonden aan een aankoop. Die kunnen aardig oplopen: verkooprechten, notariskosten, tweedeverblijftaksen en andere vaste kosten van een tweede verblijf ... Veel van die kosten gelden voor het hele land, maar enkele zijn specifiek voor de kust, zoals de tweedeverblijftaksen. Ook de vraag of er in volle eigendom kan gekocht worden is er een die makelaars vaak te horen krijgen. Dat heeft ermee te maken dat je in sommige gemeenten, zoals Oostende, op erfpacht kan kopen. Daarbij koop je niet de grond, maar enkel het gebouw. Veel mensen zijn daar - deels terecht - geen fan van.

PARKEERGELEGENHEID Een vraag waarmee makelaars steeds vaker geconfronteerd worden, is of er private parkeergelegenheid is. De parkeerproblemen aan de kust zijn daar wellicht niet vreemd aan. Voor veel mensen is het nog altijd heel belangrijk om hun auto dichtbij te hebben. Daarnaast is er ook een stijgende vraag naar fietsenbergingen. Dat is een vraag die vroeger zelden gesteld werd, maar die nu heel belangrijk

29


Regio Oostende

geworden is. We merken zelfs dat het een heuse dealbreaker kan zijn. Dat is ongetwijfeld deels uit groene of gezondheidsoverwegingen, maar wat zeker ook een rol speelt, is de verplichting door de overheid om fietsenstallingen te plaatsen bij nieuwe gebouwen. Gevolg: potentiële kopers gaan dat ook effectief verwachten bij een eigendom.

T! OCH VERK

ZICHT OP ZEE Op zoek naar een gelijkaardig pand? Contacteer ons!

Regio Middelkerke

Zoals het geval is voor alle vastgoed, ongeacht waar het zich bevindt, zijn het zicht en de ligging ook aan de kust essentieel. Dat is een subjectief gegeven. Sommigen verkiezen de drukte van het centrum, terwijl anderen net de rust opzoeken. Wat wel voor pakweg 99% van de tweedeverblijvers belangrijk is, is de afstand naar zee. Hoe verder je je van de zeedijk bevindt, hoe goedkoper de panden en hoe moeilijker ze verkocht raken. ‘Zicht op zee’ blijft de ultieme droom van velen. De vraag is alleen of het nog betaalbaar is … Wie een nieuwbouwappartement op de dijk wil kopen, is al snel 500.000 euro armer, exclusief btw en andere kosten. Je praat dus over

www.dewaele.com • ref. D8430-20030 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 222 kWh/m² UC: 2275372

Regio Knokke

centrum

www.dewaele.com • ref. D8300-A1426 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 191 kWh/m² en UC: 846871

30

Met de opening van twee nieuwe kantoren - in Nieuwpoort en Heist - worden we de grootste makelaar aan de Belgische kust, met maar liefst zeven vestigingen. We heten je er van harte welkom als je meer info wil over de aankoop van vastgoed aan zee.


- WONEN AAN ZEE -

een budget van 600 à 800.000 euro, wat niet voor iedereen is weggelegd. Een bestaand tweeslaapkamerappartement met zicht op zee, bevindt zich dan weer in de prijscategorie van 250 tot 400.000 euro.

Regio Oostende

DIGITALE SEIZOENSVERHUUR Een opmerkelijke evolutie zien we in de manier waarop eigenaars de seizoensverhuur van hun eigendom aanpakken. Dat gebeurt nog altijd via makelaars, maar je merkt een exponentiële stijging van de online verhuur, via websites als booking.com. Door deze razendsnelle digitalisering van de seizoensverhuur wordt het kantoor als tussenpersoon grotendeels uitgeschakeld. Dat is ook logisch: wie voor twee weken een appartement wil huren, hoeft het niet per se ‘in het echt’ te zien. Dat is hetzelfde als bij een hotelkamer. Je kan dit perfect online regelen, want ook online zijn er foto’s, referenties … Vaste verhuur is een ander verhaal. Mensen willen een appartement zien als ze van plan zijn om er te wonen en ook als eigenaar stel je bepaalde eisen, bijvoorbeeld op vlak van kredietwaardigheid.

www.dewaele.com • ref. D8400-20136 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv EPC: 542 kWh/m² en UC: 1555029

Regio Oostduinkerke

www.dewaele.com • ref. D8670-20083 Sted.inf. in aanvraag EPC: 279 kWh/m² UC: 2154771

Regio Blankenberge

www.dewaele.com • ref. D8370-A1435 Sted.inf. in aanvraag EPC: 307 kWh/m² en UC: 2232866

31


Op maat van de

DOE-HET-ZELVER

De missie van Dewaele Vastgoedgroep is ambitieus. Wij willen een deskundige partner zijn bij alle vastgoedbeslissingen die je in de loop van je leven neemt. Om dat mogelijk te maken, zetten we in op een gediversifieerd dienstenaanbod. Dat we daarbij dikwijls innovatief en soms zelfs verrassend uit de hoek komen, bewijst soldandset.be. Marketingverantwoordelijke Vanessa Loose, tot voor kort COO van de dienst, legt uit.

32


- SOLDANDSET.BE -

“De toenemende digitalisering maakt het makkelijker om allerlei zaken online te verkopen. Dat geldt ook voor vastgoed. We merkten dat een deel van de markt zelf zijn woning online aan de man probeerde te brengen. Het wrong een beetje dat we hier nog geen gepast product voor hadden. We profileren ons namelijk als een vastgoedhuis waar je gedurende je hele leven - van de huur van je studentenkamer tot de successie van je eigendom - terecht kan voor al je vastgoedvragen. Deze niche ontbrak in dat allesomvattende verhaal, want binnen ons vastgoedhuis hebben we écht voor iedereen het gepaste product in huis! Vandaar dus ook de beslissing om soldandset.be te lanceren.”

INNOVATIEF Een ander belangrijk aspect is dat Dewaele Vastgoedgroep een toekomstgericht bedrijf is, dat proactief inspeelt op nieuwe tendenzen. Ook de lancering van dynamische concepten zoals soldandset.be past in dat plaatje. Vanessa Loose: “Dat innovatieve zit in ons DNA. Onze focus op de digitalisering en automatisering van onze marketing is daar ook een mooi voorbeeld van. Wij zijn voortdurend op zoek naar vernieuwende tools die een meerwaarde bieden voor onze makelaars.”

SOLDANDSET.BE IS HET ONLINE BIEDINGSPLATFORM VAN DEWAELE VASTGOEDGROEP VOOR DE PARTICULIERE VERKOPER Hier komen verkoper en koper rechtstreeks met elkaar in contact. Als eigenaar zet je volledig gratis je woning particulier te koop. Je betaalt geen makelaarskosten. Wie verkoopt via soldandset.be verkoopt zelf, maar je staat er niet alleen voor! Als kandidaat-koper krijg je een eerlijke kans om een online bod uit te brengen, de koper betaalt bij effectieve aankoop een minimale veilingfee. JE WONING ZELF VERKOPEN MET HULP VAN EXPERTS! EASY AND FAST! > STAP 1 Je maakt je zoekertje aan en met 1 druk op de knop verschijnen de gratis zoekertjes. > STAP 2

INTERESSANTE KRUISBESTUIVING Bovendien versterkt soldandset.be de andere merken van de groep. Je kan gerust spreken van een kruisbestuiving. Een verkoper die er uiteindelijk niet in slaagt om zijn woning zelf te verkopen, kan heel eenvoudig de stap zetten naar een andere formule binnen onze vastgoedgroep. Daarnaast komt het onze kopersdatabank ten goede. Wie interesse toont in een woning die via soldandset.be verkocht wordt, maar naast het net vist, komt in onze kopersdatabank. Wat we ook zien, is dat een verkoper soms van soldandset.be gebruik maakt, maar dat de koper toch liever een beroep doet op onze makelaars, of andersom. Ten slotte merk je dat verkopers die voor soldandset.be kiezen, een heel ander profiel hebben dan wie aanklopt bij Dewaele, Turner of Van der Build. Het zijn dikwijls ‘doe-het-zelvers’, terwijl laatstgenoemden vooral ontzorgd willen worden. Met soldandset.be hebben we nu echt voor iedereen het gepaste product in huis. Wie zelf wil verkopen, kan dit via soldandset.be. Wie liever voor 100% ontzorging door een makelaar kiest, kan terecht bij onze andere merken. Voor elk wat wils!

De kandidaat-kopers komen je woning bezichtigen.. > STAP 3 Ze kunnen heel eenvoudig hun bod online indienen. > STAP 4 De verkoper aanvaardt het bod. > STAP 5 Het compromis wordt opgemaakt door onze juriste en besproken met de notarissen. > STAP 6 Koper en verkoper tekenen het compromis = sold!

Meer info op www.soldandset.be Valideer en start de verkoop.

33


ANTWERPEN

IN DE KIJKER De Scheldestad leeft. Steeds meer puike adresjes openen hun deuren in Antwerpen, waardoor de stad is uitgegroeid tot een heus mekka voor hipsters, levensgenieters en meerwaardezoekers allerhande. Wij gingen langs bij enkele persoonlijke favorieten.

34


- STAD IN DE KIJKER -

BUTCHERS COFFEE Cappuccino, cortado, flat white … Wie geregeld een bakje troost slurpt in Butchers Coffee, weet ongetwijfeld waar we het over hebben. In deze koffiespeciaalzaak geniet je van vloeibaar zwart goud afkomstig van de Antwerpse koffiebrander Andy Roasters, een garantie voor kwaliteit. Maar Butchers Coffee, dat trouwens zijn naam ontleent aan de slagerij die hier vroeger gevestigd was, is meer dan koffie alleen. Ook bij een hongertje word je hier op je wenken bediend, eveneens met voornamelijk lokale, verse en ambachtelijke topproducten. Wat dacht je van ‘tea infused’ granola voor ontbijt, een Portobello Manchego burger als lunch of een Buttermilk Pancake met banaan als toetje?

Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen www.butcherscoffee.be

CREMERIE GERMAINE Zeg nooit zomaar ‘ijsje’ tegen een authentieke, ambachtelijke Italiaanse ‘gelato’ van Cremerie Germaine. Wie er ooit één proefde, weet ongetwijfeld wat we bedoelen. Die hoogstaande kwaliteit is ook geen verrassing, want hier maken ze enkel gebruik van de beste ingrediënten, de klassieke Italiaanse tradities en het (h)eerlijke, zuivere ambacht. Verse melk, zonder kunstmatige aroma’s of kleurstoffen, ligt hier aan de basis van alles. En dat proef je!

www.cremeriegermaine.be Nassaustraat 13, 2000 Antwerpen

FIERA Fiera verwijst niet alleen naar ‘fier’ - fier op het concept én op de stad Antwerpen - maar is ook het Italiaanse woord voor ‘beurs’. Dat refereert naar de bijzondere locatie van het restaurant: Fiera bevindt zich in de Schippersbeurs, een zijbeuk van de iconische Handelsbeurs. Niet alleen de locatie springt echter in het oog. Fiera staat voor ‘metropolitan cuisine’ en een unieke beleving, waarbij muziek en geuren een belangrijke rol spelen. Zoals het beursgebouw een ontmoetingsplek was voor handelaars van overal, geniet je ook in Fiera van gerechten uit alle windstreken. Pure en kwalitatieve producten voeren daarbij de boventoon.

www.fiera.be Lange Nieuwstraat 14, 2000 Antwerpen

35


- STAD IN DE KIJKER -

ST. VINCENTS Deze design gallery opereert vanuit de drie verdiepingen van een vroegere drukkerij. Exclusief binnen- en buitenlands design, meubels, verlichting en kunst - van kleppers als Ben Storms of Caroline Denervaud - gaan in deze intieme setting hand in hand. Maar ook wie boeken over deze onderwerpen zoekt, wordt op zijn wenken bediend. Een speciale vermelding gaat uit naar het uitnodigende interieur waar licht, planten, hout, glas en beton het mooie weer maken. www.stvincents.com Kleine Markt 13, 2000 Antwerp

PAULETTE IN ‘T STAD Liefhebbers van vintage design, kleurrijke tapijten en decoratieve stukken, opgelet: Paulette in ’t Stad is een paradijs voor wie een boontje heeft voor oude berbertapijten, kleurrijk Indisch textiel en nog veel meer. De liefde voor bont design van zaakvoerder Paulette ontstond tijdens een wereldreis. Terug in België leidde dat tot home sales, pop-ups en uiteindelijk dus ook tot een volwaardige store, die een unieke plek inneemt in het Belgische interieurlandschap.

www.pauletteintstad.com Sint-Jorispoort 15, 2000 Antwerpen

THE PLANT CORNER Op zoek naar unieke planten, design aardewerk, terrariums of keramiek, deskundig advies voor je planten, boeken over het onderwerp of info over de laatste botanische trends? Welkom in de jungle van The Plant Corner! Hier ontdek je een uitgebreid aanbod aan trendy luchtplantjes, tropische planten en cactussen in alle geuren en vooral kleuren. Uitbaatster Sofie Vertongen is trouwens ook interieurvormgeefster. Dat betekent dat ze je perfect weet te vertellen welke planten jouw interieur naar een hoger niveau tillen.

www.theplantcorner.com Isabellalei 144, 2018 Antwerp

36


- STAD IN DE KIJKER -

Mode, gastronomie, cultuur … Antwerpen heeft voor iedereen wat in petto.

MAVEN Maven betekent in het Engels zoveel als expert of specialist. Als het op vlees aankomt, mogen de uitbaters van dit restaurant - zelf noemen ze het een ‘hospitality concept’ - zich dat etiket zeker toe-eigenen. Logisch, want het triumviraat dat dit concept in goede banen leidt, is niet van de minste. Gerenommeerd beenhouwer Luc De Laet, ervaren horecaondernemer Wim Van der Borght en opkomend talent Jules Koninckx sloegen de handen in elkaar vanuit een gemeenschappelijke liefde voor het edele vleesambacht. Bij hen uitsluitend topproducten op het fornuis, met een speciaal plekje voor dry aged meat, een garantie voor een exquise smaakbeleving.

www.maven-antwerp.be Luikstraat 4, 2000 Antwerp

STAD LEEST In deze onafhankelijke bookstore haalt de boekenwurm zijn hartje op aan een uitgebreid aanbod kinderboeken, kookboeken, non-fictie en fictie … Stad Leest is een klassieker, maar met de recente verhuis naar Oudaan en de bijhorende verdubbeling van de oppervlakte, zet de winkel een serieuze stap vooruit. Niet alleen het boekenaanbod nam aanzienlijk toe, met vooral meer aandacht voor (Engelse) literatuur, er kwam ook een vinylaanbod én een café waar je terecht kan voor koffie, een aperitiefje of lunch. Een totaalbeleving, quoi.

www.stadleest.be Oudaan 18, 2000 Antwerp

37


- COUNT-DOWN -

BLAAS NIEUW LEVEN IN DE VERKOOP

Staat jouw woning of appartement al een tijd te koop en komen er geen biedingen? Is de interesse uitgedoofd en wil je opnieuw schot in de zaak? Dan biedt Count-down de oplossing!

STAP 1

STAP 4

Analyse & kennismaking We analyseren waarom jouw eigendom nog niet verkocht raakte.

Online raadplegen Op de website kunnen kandidaatkopers de dagprijs van het eigendom raadplegen.

STAP 2

STAP 5

Prijzen en termijn bepalen Samen met jou bepalen we de start- en eindprijs van de Count-down, alsook de termijn.

Followers Kandidaat-kopers worden op de hoogte gehouden van nieuwe bezoeken, eventuele opendeurdagen en de uitgebrachte biedingen.

STAP 3

STAP 6

Marketing Jouw eigendom wordt helemaal opnieuw in beeld gebracht, zodat we met een mooie, nieuwe lei de markt in kunnen. Onze beroepsfotograaf komt bij je langs en onze makelaars maken nieuwe beschrijvingen. Klaar om van start te gaan!

Verkocht Wanneer er een bod is voor de dagprijs, wordt jouw woning of appartement verkocht aan de hoogste bieder.

MEER WETEN? Kom langs in een van onze kantoren of surf naar: https://www.dewaele.com/ nl/advies/dewaele-count-down-dynamischverkopen-aan-de-beste-prijs 38


Woven City

Š Toyota/Bjarke Ingels Group

Met Woven City plant Toyota de bouw van een volledig nieuwe stad aan de voet van de Fujiberg. En niet zomaar een stad: Woven City wordt een zelfstandig ecosysteem op basis van waterstof en slimme oplossingen. Het zal dienst doen als een soort gigantisch laboratorium, bevolkt door wetenschappers en onderzoekers van allerlei pluimage.

EEN STAD ALS LABORATORIUM

39


De naam ‘Woven City’ verwijst naar de verwevenheid van drie types wegen.

Woven City wordt geen doorsnee stad, dat mag duidelijk zijn. Een hele horde wetenschappers en onderzoekers zullen er neerstrijken en onderzoek doen naar robotica, persoonlijke mobiliteit, smart homes en kunstmatige intelligentie, en dat in een realistische leefomgeving. Toyota zal diverse commerciële en academische partners uitnodigen om deel te nemen aan het experiment en hun eigen projecten te lanceren in de stad. In een eerste fase krijgt Woven City een 2.000-tal inwoners, met naast de wetenschappers ook medewerkers van Toyota en hun gezin, gepensioneerde werknemers van het bedrijf …

VERBONDENHEID Een van de stokpaardjes van het toekomstgerichte stadsconcept wordt leefbaarheid. Naast verschillende wijkparken komt er ook een gigantisch centraal park. Die ruimtes doen niet alleen dienst als groene longen, maar moeten als sociale ontmoetingsplekken ook de verbondenheid tussen de bewoners stimuleren.

40

© Toyota/Bjarke Ingels Group

VERWEVEN STRATEN Het ontwerp van de stad is in handen van de wereldberoemde Deense architect Bjarke Ingels. Hij heeft een vooruitstrevend stedenbouwkundig plan voor ogen. Zo zal hij in Woven City bijvoorbeeld met drie soorten wegen werken: één die voorbehouden is aan snelle voertuigen, één voor persoonsvoertuigen met lagere snelheid zoals fietsers en scooters en voetgangers, en ten slotte één groene promenade uitsluitend bedoeld voor voetgangers. De straten zijn zodanig geconcipieerd dat ze het gebruik van kunstmatige intelligentie bevorderen. De naam ‘Woven City’ verwijst trouwens naar de verwevenheid van de drie wegtypes, die samen een organisch geheel vormen.


- WOVEN CITY -

41


42

© Toyota/Bjarke Ingels Group


- WOVEN CITY -

DE DROOM VAN EEN MAN Woven City is de grote droom van Akio Toyoda, voorzitter van Toyota Motor Corporation. Zijn persoonlijke motto is ‘no more boring cars’, maar ook duurzame projecten en waterstoftechnologie zijn stokpaardjes van de man. Woven City combineert deze interesses. "Een complete stad vanuit het niets opbouwen, zelfs op een kleine schaal als deze, is een unieke kans om toekomstige technologieën te ontwikkelen," zegt hij over zijn geesteskind.

Deze slimme stad is de grote droom van Akio Toyoda, voorzitter van Toyota Motor Corporation.

VOETAFDRUK Ook duurzaamheid wordt een focuspunt. De parken spelen hier een belangrijke rol, maar ook de gebouwen zelf doen hun duit in het zakje. Door in te zetten op hout als bouwmateriaal wordt de ecologische voetafdruk maximaal beperkt. De daken krijgen fotovoltaïsche panelen die zonne-energie opwekken, als aanvulling op de energie die de door waterstof aangedreven brandstofcellen voortbrengen. Onder andere door het gebruik van inheemse planten die ook van nature in het gebied voorkomen, gaat de stad bovendien volledig op in zijn omgeving.

SLIMME STAD Woven City wordt bij uitstek een smart city. Van de mobiliteit tot de huizen: alles is hier slim. Er komen bijvoorbeeld robots die hun eigenaars assisteren bij het alledaagse leven, sensoren die de gezondheid controleren, de basisbehoeften regelen en het leven van de bewoners makkelijker maken. Op straat rijden dan weer uitsluitend volledig autonome en elektrische voertuigen rond, zoals de Toyota e-Palette. Met inwoners, gebouwen en voertuigen die allemaal met elkaar verbonden zijn en die met elkaar communiceren via data en sensors, wordt Woven City een gigantische testcase voor kunstmatige intelligentie in een reële leefomgeving. Toyota hoopt hiermee een boost te geven aan het potentieel van deze technologieën.

43


Vastgoedaankoop MET UITGESTELDE BETALING Een drietal jaar geleden hield Dewaele Vastgoedgroep Rent to Buy boven de doopvont. Dankzij deze unieke formule krijgen kopers de kans om een pand een tijd te huren alvorens ze overgaan tot de aankoop. Cedric Lombaert, Manager Dewaele Roeselare, Izegem en Tielt, schetst de voordelen.

44

De formule ontstond uit de vaststelling dat het voor steeds meer mensen moeilijk wordt om op de ‘gewone’ manier een woning te kopen. Cedric Lombaert: “Het gaat dikwijls om jongere mensen die op zich voldoende verdienen, maar die nog niet voldoende spaargeld hebben. Daardoor kunnen ze de 10% of zelfs 20% eigen inbreng die de banken vragen om een lening toe te kennen, niet op tafel leggen. Dat is ook niet zo verwonderlijk: voor een woning van 250.000 euro is dat minstens 25.000 euro. Zo sluit je veel mensen uit.” Voorschot Rent to Buy biedt een oplossing voor deze problematiek. Cedric Lombaert: “Met deze formule kan de koper gedurende een of twee jaar een woning huren alvorens te kopen. De betaalde huurgelden vormen een voorschot op het aankoopbedrag. Stel: je hebt een woning die 250.000 euro kost. De kopers laten vastleggen dat ze de woning binnen twee jaar kopen en huren ze in tussentijd tegen 1.000 euro per maand. We hanteren altijd een huurprijs die een beetje hoger ligt dan de gangbare huurprijs. Dat doen we om te vermijden dat ook huurders die geen ambitie hebben om te kopen van deze formule gebruik maken. In dit geval bedraagt het voorschot dus 24 maanden huur of 24.000 euro. De banken zien dat bedrag als een eigen inbreng, waar-


- RENT TO BUY -

Regio Meulebeke

Rent to Buy mikt bijvoorbeeld op jonge tweeverdieners die nog niet voldoende hebben kunnen sparen.

www.dewaele.com • ref. D8700-19025-2.2 TK Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv

door ze makkelijker over de brug komen om te lenen. Ook het feit dat de kopers erin slagen om maandelijks correct die 1.000 euro te betalen, geeft hen vertrouwen.” Proeven van de woning Voor de koper zijn er twee mogelijkheden. “De meesten verklaren bij aanvang dat ze de woning binnen de vastgelegde tijd aankopen,” zegt Cedric Lombaert. “Als die periode verlopen is, ondertekenen ze de akte en zijn ze de nieuwe eigenaar. Anderen wachten liever om te beslissen tot na die twee jaar. Ze willen van die periode gebruik maken om te proeven van de woning, de buurt … Ook dat is mogelijk. Er is wel een nadeel: als ze uiteindelijk beslissen om toch niet te kopen, hebben ze twee jaar tevergeefs dat verhoogde huurgeld betaald. Bovendien merken we dat ontwikkelaars dikwijls geen kandidaten aanvaarden die geen garanties bieden op aankoop.” Impuls Ook voor de verkoper biedt de formule voordelen. Cedric Lombaert: “We merken dat veel nieuwbouwwoningen tegenwoordig moeilijker verkocht raken, precies omdat de doelgroep - jonge tweeverdieners die hun eerste vastgoedstappen zetten - geen lening krijgen van de bank. Dankzij Rent to Buy hebben we al heel wat eigendommen aan de man gebracht die reeds lange tijd te koop stonden. Het kan dus een mooie impuls geven aan de verkoop van een pand.” INTERESSE? De medewerkers van onze kantoren geven je graag alle uitleg! Meer info vind je ook op https://www.dewaele.com/nl/ wat-is-rent-to-buy.

Regio Deerlijk

www.dewaele.com • ref. D8790-20016 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv

Regio Bovekerke

www.dewaele.com • ref. D8400-17065-NBW-21-RTB Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv

45


NIEUWBOUW Een boost voor de naamsbekendheid Sinds 2019 opereert de nieuwbouwcel van Dewaele Vastgoedgroep onder de naam Build&Boost. De nieuwbouwstrategiediensten zelf bieden we al langer dan vandaag aan, maar nu gebeurt dat dus ook onder eigen vlag. De expertise van Dewaele Vastgoedgroep voor de succesvolle verkoop van nieuwbouwprojecten is niet nieuw. Hoogstaande marktanalyses, evaluatie van nieuwbouwplannen en advies hoe je een project perfect op de markt afstemt, gevolgd door een marketingstrategie op maat en een vlotte verkoop: bij ons ben je hiervoor al lang aan het juiste adres. Daar verandert de nieuwe naam op zich niets aan. Toch biedt de naamswijziging een aantal voordelen, zegt medewerker Sarah De Geest: “We merken dat de nieuwe naam meer duidelijkheid schept voor de buitenwereld. ‘Nieuwbouwcel’ spreekt minder aan en dankzij de nieuwe naam kunnen we ons beter profileren. Dat is vooral het geval in de ‘nieuwe’ gebieden waar we actief zijn. In West- en Oost-Vlaanderen zijn we een gevestigde waarde. Maar vooral in Antwerpen, waar we onze werking met de integratie van First Immo gevoelig hebben uitgebreid, biedt het een mooie meerwaarde. Die regio biedt heel wat opportuniteiten en dan is het meegenomen dat je met een nieuwe branding kan uitpakken. Het is een aanzienlijke boost voor onze naamsbekendheid als relatieve nieuwkomer.”

46


Sarah De Geest

Mehdi Devos

Steven Van Beethoven

47


TOUR & TAXIS BRUSSEL Op de beroemde Brusselse Tour & Taxis-site komen er een 1.000-tal nieuwbouwappartementen. Bij een onderneming van dit kaliber mag je gerust van een heus stadsvernieuwingsproject spreken. Deze vernieuwing gebeurt met oog voor de charme van het verleden. De authentieke ‘gare maritime’ met bijhorende loodsen, waar het goederenvervoer toekwam, krijgt een moderne interpretatie. In dit historische kloppende hart van de site is er plaats voor bedrijven en winkels. Rond dat epicentrum komen verschillende architecturaal hoogstaande gebouwen, met de klemtoon op kwalitatief maar betaalbaar wonen. Zo groeit het geheel uit tot een aantrekkelijke, multifunctionele omgeving. Ook het groene karakter van de site wordt een aandachtspunt. Het nieuwe park op de site is reeds aangelegd en vormt een aangename groene long. Voeg daar de ligging aan het kanaal en vlakbij het Noordstation, alsook de vlotte bereikbaarheid van de E40 aan toe en je krijgt een heel sterk verhaal.

48


- NIEUWBOUW -

Regio Harelbeke

www.dewaele.com • ref. D8500-20116-NBW Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv

Leiesluis - Prachtig wonen langs de vernieuwde Leieboorden te Harelbeke!

Regio Aalter

www.dewaele.com • ref. D9880-19087 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Vv

De Smedenpoort - Je nieuwe woonbuurt aan het station van Aalter. Wonen in een natuurlijke parkomgeving nabij de vernieuwde stationswijk. Deze residentie zal bestaan uit 7 verdiepingen met 1-, 2- of 3-slaapkamerappartementen. Alle appartementen beschikken over een mooi terras en/of tuin.

49


- NIEUWBOUW -

Regio Gent

www.dewaele.com • ref. D9000-18202 / D9000-18207 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv

Dockside Gardens - Dit nieuwbouwproject bevindt zich aan de ontwikkeling Dok Noord, waar je exclusief woont met een adembenemend parkzicht aan het centrum van de stad.

Regio Waregem

www.dewaele.com • ref. D8790-20036-NBW Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv

Residentie De Castor is een exclusief nieuwbouwproject met 17 nieuwbouwappartementen en 2 handelsruimtes in Waregem. Deze appartementen genieten van een duurzame en kwalitatieve afwerking in samenhang met een uitstekende centrumlocatie. In de unieke gevel worden authentieke elementen van het voormalige herenhuis gecombineerd met een moderne afwerking.

50


- NIEUWBOUW -

Regio Brugge

www.dewaele.com • ref. D8000-A1461-NBW Sted.inf. in aanvraag

Het nieuwbouwproject BelFORT wordt gerealiseerd op een absolute toplocatie in Sint-Andries, op wandelafstand van Brugge en dichtbij alle invalswegen, winkels en scholen. Het woonproject heeft een gedurfde architectuur en bestaat uit 19 ruime appartementen, alle voorzien van grote en goed georiënteerde terrassen.

Regio Hoboken

www.dewaele.com • ref. D2660-20035-NBW / D2000-FI207 Vg/Wg/Gvkr/Gmo/Gvv

In een binnengebied in Hoboken wordt het bijzondere woonproject Jardin gerealiseerd. Dit project voorziet 25 nieuwbouwappartementen en 17 nieuwbouwwoningen met 1, 2, 3 of 4 slaapkamers. Hier woon je vlakbij het centrum van Hoboken, geniet je van de rust in een verkeersarme wijk en word je omgeven door groen. Het project straalt moderne architectuur uit in een groene oase. Het geheel werd ontworpen door Architectengroep Katrol met aandacht voor moderne architectuur, strakke details en hedendaags wooncomfort. Tussen de gebouwen komt er een centrale groene zone die exclusief toegankelijk is voor bewoners.

51


Regio Antwerpen

www.dewaele.com • ref. D2000- FI196 Vg/Wg/Gmo/Vkr/Gvv

Dit luxueuze nieuwbouwproject van Jos De Jongh zal opgetrokken worden uit 40 nieuwbouwappartementen die samen residentie De Kempenaar vormen. Achter de modernistische gevel schuilen 1-, 2-, en 3-slaapkamerappartementen die ruimte, modern wooncomfort en een schitterend uitzicht bieden. Het woonproject ligt tussen de Bredastraat en de Ijzerlaan en maakt plaats voor een site waar licht, ruimte en groen centraal staan. De appartementen kunnen nog volledig zelf naar smaak worden ingericht.

Regio Boom

www.dewaele.com • ref. D2850-FI200 Vg/Wg/Gmo/Vkr/Gvv

Brig is gelegen in de Bassinstraat aan de oevers van de Rupel in Boom. Het project wordt opgetrokken in 4 organische bouwvolumes ontworpen door Binst Architects en telt 97 energiezuinige appartementen. Maak je keuze uit 1, 2 of 3 slaapkamers en een bewoonbare oppervlakte van 65 tot 134 m². Elke wooneenheid heeft een terras, alsook plaats om je auto vlot te parkeren en je fiets veilig te stallen. Het energiezuinige karakter van Brig wordt bovendien extra benadrukt door de eigen energiecentrale in het project. Fase 2 van de verkoop is gestart. Oplevering najaar 2022.

52


- NIEUWBOUW -

TROON 17 OOSTENDE Troon 17 is een van de grootste ontwikkelingsprojecten in jaren op de zeedijk langs de Belgische kust. Het bestaat uit 136 kwalitatieve woonappartementen, waarvan 75% met zicht op zee. Dit hoogstaande woonproject zal de skyline van Oostende een nieuw elan geven. Door de combinatie van de uitzonderlijke ligging en de Belgische toparchitectuur, is dit dé nieuwe aantrekkingspool van de Middenkust voor de komende jaren. Achter de iconische voorgevel langs de zeedijk komt ‘Elisabeth’. De mix tussen de beschermde voorgevel en de moderne architectuur van de achtergevel is ongezien. In dit gedeelte komen ruime appartementen met frontaal zeezicht. ‘Arthur’, met zijn frisse en vernieuwende architectuur en tijdloze gevelmaterialen, wordt dan weer een van de mooiste woontorens die de zeedijk rijk is. De eerste bouwlagen genieten van een zijdelings zeezicht, terwijl de hogere verdiepingen fantastische panoramazichten op zee bieden.

53


JE SLAAPKAMER ALS

FITNESSRUIMTE Sinds het begin van de coronacrisis zijn we er allemaal aan gewend geraakt om meer van thuis uit te werken. Maar ook thuis sporten zit, om dezelfde reden, in de lift. En dat is makkelijker dan je denkt. Het is helemaal niet nodig om een half fortuin te spenderen aan allerlei apparatuur. Enkele doordachte aankopen volstaan om erin te vliegen.

54


- LIFESTYLE -

DE BASISBENODIGDHEDEN Gewichten Dé basis voor elke zichzelf respecterende thuissporter. Kleine gewichtjes voor extra toning, het zwaardere werk voor wie spiermassa wil kweken. Een selectie uit het lijstje hiernaast volstaat om ook jouw woonkamer of slaapkamer om te toveren tot een semi-professionele fitnessruimte. De voordelen zijn talrijk: je hoeft geen duur abonnement voor de sportschool aan te schaffen, je traint in de privacy van je eigen vertrouwde omgeving, je verliest geen tijd met verplaatsingen, de weersomstandigheden doen er niet toe …

PERSONAL TRAINER Er is echter één belangrijke uitdaging: hoe blijf je gemotiveerd als je altijd in je eentje aan de bak moet? Geen nood: de dag van vandaag zijn er meer dan voldoende apps die je oefeningen aanbieden. Je vindt er ongetwijfeld één op jouw maat. Nike Training Club, VirtuaGym, 7 Minute Workout of Sworkit zijn maar enkele van de bekendere apps. Bijkomend voordeel: met zo een app heb je er meteen je eigen - goedkope - personal trainer bij!

CITYTRIP Een tweede tip om gemotiveerd te blijven, is om jezelf vooraf een schema op te leggen. Daarin leg je onder andere vast op welke momenten je gaat sporten. Zo is de kans veel groter dat je het volhoudt. Als je zonder planning van start gaat, vind je altijd wel een excuus om niet aan je sessie te beginnen. Ook efficiënt: jezelf belonen na de inspanning. Dat kan iets lekkers zijn voor na de training, maar het kunnen evengoed doelen op langere termijn zijn. Wat dacht je van een citytrip als je je zes maanden aan je schema houdt? Voilà, met deze tips heb je echt geen excuus meer om er niet in te vliegen. Work it!

Springtouw Tien minuten touwtjespringen zou hetzelfde effect hebben als 45 minuten hardlopen. Bovendien train je ook je buikspieren, schouders en armen. Je moest al bezig zijn! Gymbal Gymballen heb je in alle geuren en kleuren. Ze zijn positief voor je houding, je evenwicht, je spierkracht én je krijgt er een strakker lichaam mee.

Yogamat Een echte must have, want zo een handig matje komt bij zowat elke oefening van pas, van yoga tot buikspieroefeningen.

Loopband Laat je nooit meer afschrikken door regen of koude. Voortaan kijk je je favoriete tv-programma terwijl je de kilometertjes afmaalt.

Roeimachine Met een roeimachine sla je twee vliegen in één klap: het is een uitstekende cardiotraining en je traint er duizend en één spieren mee. O ja, en je wordt niet nat!

Home trainer Je bent geïnspireerd door de exploten van Wout Van Aert en Remco Evenepoel maar fietst niet zo graag tegen de wind in? Dan is een hometrainer jou op het lijf geschreven!

55


Beheer met betaalzekerheid

ADIEU ROMPSLOMP Vastgoed blijft een interessante investering. Voor sommigen ontaardt het echter in een heuse nachtmerrie: wanbetalingen, vernielingen aan je eigendom ‌ Guido Moerman en Gerda De Regge kunnen ervan meespreken. Zij hadden in het verleden heel wat problemen met hun huurders. Tot ze de dienst Beheer met betaalzekerheid van Dewaele Vastgoedgroep leerden kennen.

Lore Feys

56

Gerda De Regge

Guido Moerman


- BEHEER MET BETAALZEKERHEID -

“ Deze keer pakten we het slimmer aan, met Beheer met betaalzekerheid.”

GEMOEDSRUST VOOR DE VERHUURDER Verhuren met betaalzekerheid gaat een stapje verder dan de klassieke verhuur of het klassieke beheer. Dewaele levert een aantal extra diensten om de last voor de verhuurder tot een minimum te beperken.

Guido Moerman

Het echtpaar Moerman-De Regge had de voorbije jaren een heleboel slechte ervaringen met hun verhuurde panden. Guido Moerman: “Voor maar liefst vijf van de acht panden die we verhuurden aan de kust, waren we in een rechtszaak verwikkeld wegens wanbetaling! Zo een rechtszaak kost niet alleen een bom geld, het bezorgde ons ook heel wat slapeloze nachten. Op een bepaald moment hebben we zelfs besloten om alles te verkopen, omdat het ons allemaal te veel werd. Met de coronacrisis zijn we echter op onze stappen teruggekeerd en hebben we de beslissing genomen om toch weer te investeren. Deze keer pakten we het echter slimmer aan en deden we een beroep op de formule van Beheer met betaalzekerheid. Die hadden we vorig jaar leren kennen.”

WAARBORG Ondertussen werkt het echtpaar reeds voor een aantal panden met deze formule. Guido Moerman: “We zijn heel tevreden dat we de overstap gemaakt hebben. We worden niet meer lastiggevallen voor onbenulligheden en het bezorgt je een pak minder stress en rompslomp. Bovendien zorgt de betaalzekerheid voor gemoedsrust. We brengen binnenkort opnieuw een aantal panden op de huurmarkt en ook de zoektocht naar huurders neemt Dewaele op zich. Ook dat creëert rust.”

HUURGELDEN De huurders betalen de huur aan ons, zodat wij dit perfect kunnen opvolgen. Na afname van het makelaarsloon storten wij de huur door, zodat de verhuurder zich geen zorgen hoeft te maken over de tijdige betaling van het huurgeld. HERSTELLINGEN Wanneer er herstellingen moeten uitgevoerd worden, contacteert de huurder Dewaele, en niet de verhuurder. Wij bekijken wat er moet gebeuren en nemen contact op met de aannemer die het probleem kan oplossen tegen het voordeligste tarief. SCHADEGEVALLEN Bij schade verzorgt Dewaele alle contacten met de verzekeringsmaatschappij. Wij zorgen ervoor dat alles duidelijk afgehandeld wordt, met zo weinig mogelijk last voor de verhuurder! NIET-BETALING Wanneer de huurder niet (tijdig) betaalt, treedt onze betaalzekerheid meteen in werking gedurende een vooraf bepaalde periode, zodat jij als eigenaar geen onderbreking in betaling ondervindt. WANBETALING Wordt de huurprijs meerdere maanden niet betaald, dan regelt Dewaele in naam en voor rekening van de verhuurder de minnelijke ontbinding van de huurovereenkomst en/of de opstart en opvolging van een procedure voor de Vrederechter tot invordering van de huurachterstal en uithuiszetting. Ook deze procedurekosten vallen onder de betaalzekerheid.

MEER WETEN? Kom langs in een van onze kantoren of surf naar: www.dewaele.com/nl/ verhuren/beheer-met-betaalzekerheid

57


KLEIN WONEN WORDT

GROTE TREND Klein wonen is helemaal in. Dat heeft niet alleen te maken met de demografische evolutie of het feit dat er in de kernen geen plaats meer is voor grote woningen. Voor veel mensen is het ook een bewuste keuze, die ze maken uit allerlei overwegingen.

58


Š Compact Housing - mantanorth

De tiny houses, in het Nederlands ook micro- of minihuisjes genoemd, meten tussen de 15 en 50 m². Dit van oorsprong Amerikaanse fenomeen is de laatste jaren ook op ons continent aan een heuse opmars bezig. Aanvankelijk betrof het kleine, makkelijk verplaatsbare vakantiehuisjes, die je zo kon meenemen op trektocht. De meeste huisjes bezaten daarom ook wielen en een hefboom, waarmee je ze aan de trekhaak van je auto of pick-uptruck kon bevestigen.

WONINGMARKT De slim ingerichte huisjes maakten de overstap naar de woningmarkt toen steeds meer mensen besloten om er definitief hun intrek in te nemen. In Amerika zijn ze bijvoorbeeld populair bij jongeren die geen eigen huis kunnen of willen kopen, die zich niet op een vaste plaats willen vestigen of die niet jarenlang aan een lening willen vastzitten. Het kan ook geschikt zijn voor jongeren die voorlopig bij hun ouders in de tuin wonen of voor

koppels die hun vader en moeder in huis nemen, maar toch hun privacy willen behouden.

NIEUWE DOELGROEP Een van de redenen - wellicht de belangrijkste - van het succesverhaal is dat deze huisjes heel duurzaam, ecologisch en goedkoop zijn. Oorspronkelijk was vooral dat laatste doorslaggevend, maar dat lijkt nu verschoven naar een klemtoon op de

59


Met de overgang naar de woonmarkt onderging ook de uitrusting van de huisjes een metamorfose.

duurzaamheid. Tekenend hierbij is dat ook steeds meer begoede mensen hun intrek nemen in een minihuisje. En ook de bedrijfswereld heeft ze ontdekt. Daar fungeren de minieme huisjes als lokaal kantoor - denk bijvoorbeeld aan een projectontwikkelaar die op de locatie van een project een kantoor wil inrichten - of als stand op een beurs.

METAMORFOSE Parallel met deze overgang naar de woon- en andere markten onderging ook de uitrusting van de huisjes een metamorfose. De voorzieningen werden aangepast aan een permanent verblijf, dankzij een slim gebruik van ruimte en technologie. Zo kan je de woning gewoon aansluiten op het net, maar je kan evengoed ‘off-grid’ leven met zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en een composttoilet. Ook qua wooncomfort hoeven ze niet onder te doen voor een klassieke woning, met allerlei hoogwaardig meubilair op maat.

60

EN IN BELGIË? Tiny houses veroveren stilaan ook ons land, maar de wetgeving hinkt nog een beetje achterop. Specifieke regels omtrent de kleine woningen zijn er nauwelijks of niet. Valt het onder gewone woningen? Mag je het beschouwen als een bijgebouw van een woning? Is het officieel een tuinhuis of valt het onder de wetgeving voor mobilhomes en caravans? Op al deze vragen is er momenteel nog geen duidelijk antwoord. Wie plannen heeft om een tiny house te plaatsen, informeert best bij zijn gemeente over de mogelijkheden. In sommige gemeenten heb je een speciale (omgevings)vergunning nodig, maar de verschillen zijn groot. Wallonië heeft ondertussen wel een eerste stap gezet naar een wettelijke basis voor tiny houses. Vanaf 1 september 2019 worden ze in het zuiden van het land wettelijk erkend. Een tiny house wordt er gezien als een recreatiewoning, net als een caravan of een woonwagen. Daarmee speelt Wallonië een voortrekkersrol in Europa. Volgt de rest van het land?


© Compact Housing - mantanorth

- TINY HOUSE MOVEMENT -

TINY HOUSE MOVEMENT Dat sommigen hun tiny house heel serieus nemen, mag blijken uit het feit dat er een heuse beweging is ontstaan die deze woonvorm promoot. De Tiny House Movement besteedt aandacht aan de maatschappelijke rol die de huisjes kunnen spelen, als tegengewicht voor de heersende ‘groter is beter’-mentaliteit. In België is het collectief Habitat Léger actief, dat zoals de naam het zegt ijvert voor een betere wetgeving rond ‘lichte woonvormen’.

61


GEEN SCHATTEN OP ZOLDER, WEL EEN PRACHTIGE B&B

Toen Sigrun en Jan met het idee speelden om een B&B uit te baten, wisten ze al snel dat ze buiten hun eigen regio op zoek zouden moeten gaan om de perfecte landelijke en rustgevende locatie te vinden voor hun B&B. En die vonden ze! Op een prachtige locatie in de Ijzervallei, te midden van een beschermd natuurgebied, vind je sinds 2019 het schitterende Oversteekhof.

62

GEEN COUP DE FOUDRE Hoewel Sigrun en Jan onmiddellijk gewonnen waren voor de locatie van het perceel, hebben ze toch even getwijfeld over de aankoop. “We hadden de hoeve al gezien op internet, maar zagen - ondanks het grote potentieel - dat er gigantisch veel werk aan was.” Toch bleef de uitzonderlijke ligging van het perceel een unieke kans, die ze enkele maanden later toch met beide handen grepen! Niet alleen de locatie, maar ook de grootte van het perceel hebben de doorslag gegeven. “Naast de hoeve, die dateert van 1787, staan er tal van bijgebouwen op de grond, wat heel wat mogelijkheden gaf voor onze B&B.”


© Jan D'Hondt

- VOOR & NA -

UNIEK LOGEREN Van zodra de aankoop in kannen en kruiken was, lieten Sigrun en Jan geen gras groeien over de plannen die ze hadden met deze unieke grond. “We zijn onmiddellijk in de verbouwingen gevlogen, waardoor we de vorderingen heel snel zagen. Als vakman kon ik bovendien veel zelf afwerken en konden we perfect onze eigen ziel in de hoeve leggen. Om geen tijd verloren te laten gaan, woonden we zelfs tijdens de verbouwingen in de schuur, die we ombouwden tot een kleine studio.” Een drukke twee jaar later was B&B Oversteekhof klaar voor haar eerste bezoekers. De vijf grote en rustgevende kamers, waaronder twee familiekamers, een gezellige loungebar en verschillende terrassen bieden ruimte voor maar liefst 14 personen. Te midden van de rust en charme van de Ijzervallei kan Oversteekhof dan ook tellen als een echt uniek logeeradres.

© Jan D'Hondt

VERBORGEN SCHATTEN Van de originele hoeve blijft vandaag weinig over. “Enkele van de authentieke elementen die we konden recupereren, zijn wel nog te zien in de B&B. Verborgen schatten hebben we helaas niet gevonden, behalve een lege kluis!” Met een prachtige B&B op een toplocatie hebben Sigrun en Jan echter ongetwijfeld een echte schat te pakken!

63


EEN MUUR VAN GROEN In een verticale tuin groeien de planten niet op de grond, maar langs muren en gevels. In een verstedelijkte omgeving, waar niet veel ruimte is voor ‘gewone’ tuinen, kan het de natuur dichter bij de mens brengen. Het zorgt ervoor dat ook wie in de urban jungle woont, kan genieten van groen in zijn leefomgeving. Maar ook buiten de stad zijn deze tuinen in opmars.

64


- DE VERTICALE TUIN -

Verticale tuinen zijn alleszins niet nieuw. In de 6de eeuw voor onze tijdrekening legde de Babylonische koning Nebukadnezar de Hangende Tuinen van Babylon aan, een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. Deze tuinen waren eigenlijk een reeks terrassen, met bomen en planten die over de randen van de verschillende verdiepingen groeiden. Zo ontstond een ‘muur’ van planten die te zien was vanop de Eufraat.

DE UITVINDER Fast forward naar het einde van de 20ste eeuw, waar we de geboorte meemaken van de moderne verticale tuin. De uitvinder is de Franse botanist Patrick Blanc. Hij vond dat de Parijse muren een grijze aanblik boden en kreeg het geniale idee om ze een groene make-over te geven. Zijn eerste officiële opdracht was er een van het Museum voor Wetenschap en Industrie. Zo ging de bal aan het rollen. Anno 2020 vind je zijn tuinen over de hele wereld.

Verticale tuinen bieden een oplossing voor groene vingers met plaatsgebrek. PLAATSGEBREK Net als bij een gewone tuin heb je bij een verticale tuin de keuze tussen een heel gamma aan bloemen en planten. Je kan er zelfs groente, fruit of kruiden in verbouwen. In een stedelijke omgeving bieden verticale tuinen een oplossing voor mensen met groene vingers die in hun appartement met plaatsgebrek te kampen hebben. Voor een traditionele tuin is er vaak geen ruimte, maar er is altijd wel een muur die je kan gebruiken.

65


LEEFOMGEVING De tuinen hebben, los van het feit dat ze een stad opsmukken, ook heel wat positieve gevolgen voor het milieu. Zo absorberen ze zonnewarmte en helpen ze op die manier de temperatuur in de stad te regelen. Daarnaast bevorderen verticale tuinen die een variatie aan plantensoorten bevatten de biodiversiteit. Verder dragen ze bij aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien slorpen ze geluid op: deze tuinen verminderen het verkeersgeluidsniveau met 10 dB. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben ze ook een isolerende werking. Kortom, we mogen Patrick Blanc dankbaar zijn voor zijn uitvinding!

CAIXAFORUM MADRID Deze begroeide muur maakt deel uit van een woonblok van zes verdiepingen aan het CaixaForum-museum. Alhoewel de muur zelf niet tot het museum behoort, werd hij wel in opdracht van het museum gemaakt door de Franse kunstenaar/botanicus Patrick Blanc (weeral hij!). De muur bevat ontelbare groentinten, die de kleuren van het tegenoverliggende El Retiropark weerspiegelen. Bijzonder is dat de planten die langs deze muur groeien geen aarde hebben om hun voedsel uit te halen. Een mineraaloplossing uit het irrigatiesysteem levert de nodige voedingsstoffen.

66


- DE VERTICALE TUIN -

MUSÉE DU QUAI BRANLY Het Musée du Quai Branly bevindt zich in de buurt van de Eiffeltoren. Je bewondert er kunst uit alle windstreken maar dé eyecatcher is de grote verticale tuin. Ook deze indrukwekkende levende muur, een heus microklimaat met talloze plantensoorten, is het werk van Patrick Blanc.

OOK BIJ JOU OP KANTOOR? Misschien is het een idee om ook je woning of kantoorruimte te upgraden met een groene muur? Want je kan die eigenlijk evengoed binnen als buiten aanbrengen, als je je plantenkeuze een beetje aanpast. Naast het feit dat zo een verticale tuin in je kantoor een blikvanger van formaat is, biedt het nog een pak andere voordelen. Zo is het vrij logisch dat de aanwezigheid van planten ook hier de luchtkwaliteit verbetert, net als in de stad. Maar planten verminderen ook het achtergrondlawaai. Ze verminderen stress, verhogen de productiviteit (tot 40%!) en het ziekteverzuim neemt een duik. Op werkplekken met veel groen komen er tot 3 x minder gezondheidsklachten voor en nemen allergieklachten af.

De tuinen smukken de stad op én hebben positieve gevolgen voor het milieu.

67


VALKUILEN

vermijden

Investeren in vastgoed is en blijft een verstandige keuze. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Er loeren een aantal potentiĂŤle problemen om de hoek en als verhuurder komt het erop aan om goed voorbereid voor de dag te komen. SLECHTE BETALER Zelfs met een voorafgaande solvabiliteitscontrole van de huurder en een verplichte domiciliĂŤring voor de betaling van de huurgelden, komt het jammer genoeg voor dat een huurder zijn huur niet betaalt. Soms heeft deze wanbetaling te maken met een probleem dat de huurder opgelost wil zien, maar dikwijls is er geen enkele geldige reden voor de niet-betaling. In dat geval is het belangrijk dat je als verhuurder snel handelt, om te vermijden dat de huurachterstal oploopt. Neem contact op met de huurder om te polsen of hij de betaling niet over het hoofd heeft gezien en maak duidelijke schriftelijke afspraken als hij een kort uitstel van betaling wil. Als de huurder hier geen gevolg aan geeft, stuur je hem best zo snel mogelijk een ingebrekestelling. Als ook

68

dat geen zoden aan de dijk brengt, aarzel dan niet om naar de vrederechter te stappen met het oog op de gerechtelijke ontbinding van de huurovereenkomst.

INDEXERING De huurprijs wordt bij het afsluiten van de huurovereenkomst vastgelegd en kan nadien in principe niet meer wijzigen. Toch is het toegestaan om de huurprijs jaarlijks te indexeren. Dit gebeurt echter niet automatisch. De verhuurder - of de beheersinstantie die deze taak op zich neemt - moet de huurder hiervoor aanschrijven. Als verhuurder schuif je dit best niet op de lange baan, aangezien je hiervoor maar drie maanden in de tijd kan terugkeren.


- VERHUUR VAN VASTGOED -

WONINGKWALITEIT De Vlaamse regering besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van huurwoningen. De gevolgen voor de verhuurder van een niet-conforme woning zijn niet mals. De woning komt in de Vlaamse inventaris terecht, wat allerlei onaangename implicaties heeft, en een vrederechter zal de huurovereenkomst vernietigen als er sprake is van een gebrekkige woningkwaliteit. Het is dan ook een must om de staat van je huurwoning te evalueren en op basis daarvan te beslissen om eventueel te renoveren of te verkopen. Dat laatste kan budget vrijmaken om te investeren in ‘fris’ vastgoed.

DE AFREKENING VAN DE SYNDICUS Een heikel punt bij woninghuur is vaak de jaarlijkse afrekening van de gemeenschappelijke kosten en lasten door de syndicus. De vraag is hoe de verdeling van deze kosten en lasten tussen verhuurder en huurder moet gebeuren. Met andere woorden: wat mag je doorrekenen aan de huurder? Hiervoor kan je in Vlaanderen gebruik maken van de verplichte niet-limitatieve lijst die via het Vlaams Woninghuurdecreet werd vastgelegd. Die voorziet een verdeling voor de meest voorkomende kosten en lasten. Dit komt een vlotte afhandeling en betaling ten goede.

OVERLAST: WAT NU? Verhalen over huurders die te veel lawaai maken en zo de buren op stang jagen of wiens trouwe huisdier plots meerdere uit de kluiten gewassen honden blijken te zijn: ze zijn een vaak gehoorde angst bij verhuurders. Maakt je huurwoning deel uit van een mede-eigendom? Dan kan je hierop anticiperen door de huurder akkoord te laten gaan met de statuten en het reglement van interne orde van de VME. Als hierin afspraken over lawaai en huisdieren opgenomen zijn, kan je de huurder verplichten om deze afspraken na te leven. Als dat niet het geval is, verzamel je best ‘bewijsmateriaal’ om de overlast of het feit dat de huisdieren schade veroorzaken, aan te tonen. Maakt een ingebrekestelling met deze bewijzen geen indruk op de huurder? Dan kan het aanvragen van een kosteloze verzoeningszitting bij de vrederechter dikwijls een oplossing bieden, vooraleer je overgaat tot een gerechtelijke procedure.

ZAL MIJN HUURDER MIJN WONING WEL IN GOEDE STAAT TERUGGEVEN? Er zijn diverse tools om hier onaangename verrassingen - en kosten - te vermijden: EEN INTREDENDE PLAATSBESCHRIJVING Dit zorgt ervoor dat er nadien geen discussie kan ontstaan over de staat van de woning bij aanvang van de huurovereenkomst. Worden er op het einde van de huurovereenkomst gebreken vastgesteld die er bij aanvang niet waren en die geen normale slijtage of overmacht uitmaken? Dan moet de huurder die vergoeden. EEN JAARLIJKSE CONTROLERONDGANG Maak als verhuurder gebruik van je recht om de woning jaarlijks te bezoeken, nadat je hiervoor een afspraak hebt gemaakt met de huurder. Op die manier kan je je van de toestand van de woning vergewissen en kan je hopelijk weer op beide oren slapen. EEN HUURWAARBORG Een huurwaarborg is wettelijk gezien niet verplicht, maar je voorziet er best wel een. In geval van huurschade zorgt het ervoor dat je als verhuurder een financiële buffer hebt om op terug te vallen.

Op pagina 56-57 lees je meer over onze formule Beheer met betaalzekerheid, die je een aantal garanties biedt op een zorgeloze verhuur van je pand. Meer info vind je ook op www.dewaele.com/nl/verhuren/ beheer-met-betaalzekerheid of in onze kantoren.

69


Hoogtechnologisch

Obumex - Š Annick Vernimmen

TAFELEN

De keuken is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste leefruimtes in de woning. Hij evolueerde van de plaats waar je de maaltijden bereidt tot de plek bij uitstek voor gezellige familiemomentjes. Ook onze favoriete pleisterplek ontsnapt niet aan de technologische vooruitgang. Allerlei snufjes zullen het gebruiksgemak nog groter maken. Een voorproefje.

70


Electromerk Panasonic heeft goed gesnapt dat de keuken om veel meer draait dan koken alleen. De Japanse fabrikant beseft dat deze ruimte vooral in het teken staat van samenzijn met het hele gezin. Daarom focussen ze op nieuwe producten en technieken die het comfort in de keuken vergroten. Zo werken ze aan transparante schermen die een doodgewone kast omtoveren tot een hoogtechnologisch oled-display.

MANUSJE VAN ALLES Ook hun Flat Cooker is revolutionair. Deze op het eerste zicht doorsnee eettafel bereidt ook maaltijden, met behulp van een speciaal deksel dat je over je eten plaatst. De metamorfose die de keukentafel ondergaat is trouwens algemeen. Inductiekookplaat, weegschaal, receptenboek, koelkast, oplader en keukenhulpje: in de toekomst wordt hij het allemaal! De Table For Living van Ikea

71


Obumex - © Annick Vernimmen

is ook zo een geavanceerd model. Het werkblad functioneert hier eveneens als kookplaat en weegschaal. Het ‘houten’ tafelblad herbergt een heleboel technologische hoogstandjes, zoals een camera die producten herkent. De plaats waar je je pan neerzet, wordt op de perfecte temperatuur en zonder energieverlies verwarmd.

FUTURISTISCH FORNUIS

GEAVANCEERDE KRANEN Ook in de wasbak staat ons een revolutie te wachten. Hij zal in de toekomst proper en vuil water scheiden, waarbij je het propere water verder kan gebruiken voor bijvoorbeeld de vaatwasser. Misschien vervangt de spoelbak op termijn wel die vaatwasser, want ook de spoelbak die de vaat die je erin plaatst automatisch wast, komt eraan! De kokendwaterkraan produceert, zoals de naam het zegt, ook kokend water. Het verbruikt minder energie dan een waterkoker en bovendien gaat het sneller. Of wat dacht je van zijn broertje, de bruisendwaterkraan, waaruit spuitwater komt? Goed voor het milieu, want op die manier hoef je je spuitwater niet langer in plastieken of andere flessen te kopen.

72

Obumex - © Annick Vernimmen

Geen keukenprins(es)? In de toekomst is er niemand die het nog merkt, want het slimme fornuis doet al het werk voor jou. Het vertelt je stap voor stap wat je moet doen, inclusief de benodigde hoeveelheden en de bereidingstijd. Geen kookboek bij de hand? Ook dat is geen probleem, want dit fornuis is permanent verbonden met het internet. Zo heb je alle recepten op het wereldwijde web binnen handbereik. Onderzoek wijst uit dat steeds minder mensen thuis koken, maar met een fornuis als dit kan daar wel eens verandering in komen. Wie kookt met een slim fornuis wint een pak tijd en bovendien wordt het een stuk makkelijker om lekkere gerechten op tafel te toveren.


- DE KEUKEN VAN DE TOEKOMST -

Geen keukenprins(es)? In de toekomst is er niemand die het nog merkt, want het slimme fornuis doet al het werk voor jou.

© vtwonen.be

DE KOELKAST ALS CHEF Vergeet ook de koelkast zoals je die nu kent. In de plaats komen intelligente planken, die met behulp van een chip of een slimme camera weten welk voedsel je erop plaatst. Op basis daarvan weet de plank op welke temperatuur ze moet koelen. Zo hoef je niet langer je volledige koelkast af te koelen als ze maar halfvol ligt, of koel je niet op te lage temperatuur, wat dan weer energie bespaart. De chips of camera’s die in deze ‘koelkasten’ van de toekomst gebruikt worden, bewijzen hun nut ook op een ander vlak: doordat ze de voedingsproducten herkennen, kunnen ze je tips geven voor gerechten. Je koelkast bedenkt met andere woorden gerechten met de ingrediënten die je in huis hebt. Dat is niet alleen superpraktisch, het helpt ook verspilling tegen te gaan. Andere slimme koelkasten houden bij wat er uit de koelkast verdwijnt en stellen op basis daarvan een boodschappenlijstje samen of waarschuwen je als iets op is. LG gaat nog een stapje verder: hun koelkast van de toekomst doet ook dienst als diëtist en houdt je gewicht in de gaten. Op basis van je bmi, gewicht, lengte en leeftijd raadt deze koelkast je eventueel af om een bepaald voedingsmiddel uit de koelkast te nemen. Betrapt!

73


- TIPS & CIJFERS -

Waarom kiezen voor Dewaele Vastgoedgroep? Verkopen of verhuren met Dewaele Vastgoedgroep is dé garantie op een vlot geslaagde transactie, tegen de best mogelijke prijs of met het best mogelijke rendement. Waarom? Omdat wij als enige vastgoedspeler drie unieke voordelen voor onze eigenaars combineren. Samen zijn ze de sleutel tot vastgoedsucces.

1.

2.

3.

GROOTSTE ONAFHANKELIJKE MAKELAAR VAN BELGIË

DOORGEDREVEN PERSOONLIJKE BEGELEIDING

ONGEËVENAARDE KENNIS VAN DE VASTGOEDMARKT

Dankzij ons uitgestrekte kantorennetwerk in West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel én de kruisbestuiving van expertise en contacten tussen de verschillende vastgoedmerken binnen Dewaele Vastgoedgroep, krijg je toegang tot het grootst mogelijke netwerk van kandidaatkopers en -huurders.

We slagen er in om elke kandidaatkoper of -huurder maximaal te informeren, op te volgen en te begeleiden naar de aankoop of de huur van jouw eigendom. Dankzij de interne ondersteuning van juristen, informatici en marketingspecialisten, kunnen onze makelaars zich 100% focussen op jouw vastgoeddeal.

In ons 35-jarige bestaan hebben we ongelofelijk veel ervaring en expertise opgebouwd: van verkooptechnieken tot technische, juridische, financiële en fiscale knowhow ...

Die schaalgrootte zorgt er ook voor dat we massaal kunnen investeren in innovatieve marketing, sterke online en offline aanwezigheid en uitgekiende formules. Zo trekken we 5 x meer kandidaat-huurders en -kopers aan dan om het even welke andere makelaar.

We maken tijd om proactief kandidaat-kopers of -huurders uit ons eigen netwerk te contacteren, geïnteresseerden persoonlijk rond te leiden en op te volgen, en je daarover regelmatig te informeren. We houden sowieso nauw contact. En in ons gloednieuwe klantenportaal kan je je dossier op de voet volgen.

Wij zorgen voor de grootst mogelijke vijver aan geschikte kandidaten voor jouw vastgoed!

74

Wij laten geen enkele kandidaat verloren gaan!

Op elk specifiek kennisdomein werken specialisten nauw samen met jouw dossierbeheerder. Niet één makelaar, maar een volledig vastgoedteam staat klaar om je belangen optimaal te behartigen en je eigendom met succes te verkopen. Hierin maken we het verschil met andere makelaars!

Wij brengen jouw verkoop, hoe complex ook, tot een goed einde!


Dewaele | vastgoed met advies is jouw ervaren partner die instaat voor de verkoop, verhuur en beheer van woonvastgoed en nieuwbouwprojecten, waarbij we alle mogelijke vastgoedzorgen uit handen nemen van onze klanten.

soldandset.be is een online biedingsplatform voor vastgoed, waar

kopers online een bod doen en waar verkopers op een eenvoudige manier en zonder kosten zelf hun pand te koop zetten.

Van der Build specialiseert zich in de verkoop en verhuur

van exclusieve eigendommen.

Turner staat voor de verkoop en verhuur van bedrijfsvastgoed, van handelspanden over kantoren en magazijnen tot industriegebouwen.

De Syndic staat in voor het professioneel beheer van mede-eigendommen, zowel op administratief en financieel als technisch vlak.

75


- TIPS & CIJFERS -

Altijd een kantoor dichtbij Dankzij onze uitgebreide lokale verankering in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, en een stevige aanwezigheid aan de kust, is er altijd een kantoor van Dewaele bij jou in de buurt waar je terecht kan met al je vragen over vastgoed. Met onze 2 kantoren in Brussel genieten we nu bovendien van een strategische aanwezigheid in de hoofdstad en intussen vind je ons ook in de provincie Antwerpen. Op dewaele.com vind je al onze kantoren gemakkelijk terug.

Heist

Kalmthout

Knokke

Wuustwezel Kapellen

Blankenberge

Merksem Oostende

Deurne

Zwijndrecht

Brugge Middelkerke

Antwerpen

Kruibeke

Eeklo

Nieuwpoort

Wilrijk

Hoboken

Koksijde Aalter Veurne

Puurs Gent

Boom Mechelen

Dendermonde Tielt Roeselare Izegem

Poperinge

Waregem

Ieper Kortrijk

Oudenaarde

Brussel

Wevelgem

OP ZOEK NAAR DE BESTE VERKOOPFORMULE VOOR JE EIGENDOM? ! OCHT VERK

76

Profiteer van het beste bod tijdens één bezoekmoment = snel verkocht tegen de beste marktprijs

Bepaal je startprijs, vervolgens zakt de prijs elke dag een beetje = verkocht aan de hoogste bieder

Verhuur je huis voor bepaalde tijd om het vervolgens te verkopen aan de huurders = slim verkocht


- TIPS & CIJFERS -

92% klantentevredenheid

méér dan

90.000

potentiële kopers en huurders in eigen netwerk

365 dagen

méér dan

méér dan

4.500

11.000

transacties per jaar

bezoekers per dag op DEWAELE.COM

42

1984

Dewaele-kantoren altijd een vastgoedexpert in jouw buurt

méér dan 35 jaar ervaring

77


@ FORUM Heb je ook een vraag? Mail ons op info@dewaele.com

In welke gevallen kan je je gezinswoning aankopen tegen gunstige registratierechten? In Vlaanderen geniet je van een tarief van 6% verkooprechten (de zogenaamde registratierechten) indien dit een aankoop betreft: • van een bestaande woning • die gelegen is in het Vlaams Gewest • door een natuurlijke persoon/natuurlijke personen • die ‘zuiver’ is (niet: ruil, afstand van onverdeelde rechten …) • waar je als koper jouw domicilie plaatst binnen de 3 jaar na datum van de authentieke akte • waarbij je als koper nog geen woning of bouwgrond in volle eigendom hebt, dit zowel in België als in het buitenland. Als je zo een gezinswoning aankoopt en je er bovendien toe verbindt om binnen de 5 jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren of de woning binnen die termijn af te breken en herop te bouwen, dan betaal je slechts 5% verkooprechten in plaats van 6%. De termijn om je domicilie te plaatsen wordt dan ook uitgebreid tot 5 jaar. Voor de aankoop van onroerend erfgoed dat als gezinswoning zal dienen, wordt nog een bijkomende fiscale stimulans voorzien in de vorm van een verlaagd verkooprecht van 1% i.p.v. 6%. Ook hier krijg je 5 jaar de tijd om je domicilie te plaatsen.

Wist je dat je het antwoord op 100-den vastgoedvragen op onze website kan vinden? Toch nog vragen? Onze medewerkers kunnen je ongetwijfeld helpen.

Sofie Demeulemeester legal verantwoordelijke Dewaele Vastgoedgroep

COLOFON HOHO (House&Home) is een lifestylemagazine van Dewaele Vastgoeddiensten nv. Ambachtenstraat 33, 8870 Izegem, KBO: 0679.481.139. RPR Gent afdeling Kortrijk Marketing manager: Vanessa Loose • Brand marketeer: Daphny Aeck • Uitgever: Stefaan Coucke, bestuurder Dewaele Vastgoeddiensten nv., BIV 207 218 Realisatie: Eindeloos - www.eindeloos-communicatie.be • Concept & Vormgeving: Gert Muller, Bas Pattyn • Fotografie: Eindeloos • Redactie: Filip Leloup Coördinatie: Daniëlle Knops Met je persoonsgegevens gaan wij zorgvuldig om. Daar kan je op vertrouwen. Door het geven van je toestemming, tijdens ons contact of aan één van onze partners van wie we jouw gegevens hebben ontvangen, ga je akkoord met de manier waarop wij je gegevens verwerken. Dit doe je ook wanneer je je interesses aan ons doorgeeft. Indien je hier vragen over hebt of meer over wil weten, verwijzen wij je graag door naar onze privacy policy op onze website www.dewaele.com/nl/privacybeleid, waarin wij alles in detail hebben vastgelegd. Je kan je ook op elk moment uitschrijven voor deze postale mailings door een mailtje te sturen naar marketing@dewaele.com.

78

Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige ander wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever.


We zorgen ervoor.


Omdat bedrijfsvastgoed de juiste expertise vraagt.

We / know how

Succesvol ondernemen, dat is ook slim omgaan met je bedrijfsvastgoed. Wat is een geschikt pand voor je business? Hoe pak je de onderhandelingen aan? Slim omgaan met commercieel vastgoed vereist grondige kennis en expertise. Onze experts hebben de ervaring, de knowhow en het netwerk om je succesvol te begeleiden bij de aanpak van jouw bedrijfsvastgoed. Kan je onze knowhow goed gebruiken?

Contacteer onze experts via turner.immo

/ experts in bedrijfsvastgoed